Essen info september 2014

24
maandelijks infomagazine september 2014 jaargang 41 Open Monumentendag Welkom in Villa Rosa op 14 september Vinnie Ruts Ambassadeur Special Olympics 2014 Essen opent eerste hondenspeelzone 2 hectare ravotruimte in Wildertse Duintjes Ruimingswerken vest GC de Oude Pastorij Gemeente vist 42 ton afval uit het water

description

Maandelijks informatiemagazine van de gemeente Essen. Hot topic in september: Essen is gastgemeente voor de Macedonische delegatie van de Special Olympics 2014.

Transcript of Essen info september 2014

maandelijks infomagazine

september 2014 jaargang 41

Open MonumentendagWelkom in Villa Rosa op 14 september

Vinnie RutsAmbassadeur Special Olympics 2014

Essen opent eerste hondenspeelzone2 hectare ravotruimte in Wildertse Duintjes

Ruimingswerken vest GC de Oude PastorijGemeente vist 42 ton afval uit het water

LEVEN

Leer dichten, dansen en zingen dankzij Deeltijds Kunstonderwijs p13

Info uit het LDC p14

Hoorapparaten p14

Geheugentraining p14

Strijd tegen dementie p15

Brugvrijwilliger, iets voor jou? p16

woNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Hondenspeelzone p07

Veilig naar school p08

Special olympics '14 p09

Begraafplaats Hoek p10

PMD-sorteeractie p10

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60 % uit gerecycleerd papier en komt voor 40 % uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: So2014 - Frédéric Petit

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van oktober 2014 ten laatste in te leveren op dinsdag 9 september 2014 via www.UiTdatabank.be.

12

04

11

42 ton afval uit vest GC de oude Pastorij gevist p11

Verkeersinfo p11

wegwijzer p11

Dag van de Landbouw p12

Beste Essenaar,

In september zal Essen gastgemeente zijn voor de Special olympics. De Macedonische delegatie zal ‘op haar Essen’ worden verwelkomd met veel gastvrijheid, vriendschap en enthousiasme. Dit initiatief is echt iets om fier op te zijn!

Vinnie Ruts, Essense basketballer en deelnemer aan de Special olympics, zegt waarop het staat: “Ik wil de taboes rond mensen met een beperking helpen doorbreken”. Beter kan het niet gezegd worden! Mensen met een beperking horen er gewoonweg bij, zonder uitzondering. ons gastheerschap moet vooral in dat teken staan, en moet dus op langere termijn doorwerken. Essen moet een gemeente zijn waar mensen met een beperking net als alle andere burgers op een excellente manier kunnen wonen. Genoeg parkeerplaatsen, goede toegankelijke voetpaden, sportmogelijkheden, enzovoort.

De Special olympics zullen voor onze gemeente bovendien een uithangbord zijn. Het is goed dat onze gemeente op een positieve manier gekend is in Vlaanderen. De cyclocross, het Kerstbierfestival en Vlaanderen Muziekland zetten onze gemeente alvast mooi op de kaart. ons gastheerschap zal zeker en vast in het nieuws komen, en een positieve uitstraling geven van onze mooie gemeente. En last but not least: vrijwilligers en gemeentebestuur slaan de handen in elkaar om een puike verwelkoming op poten te zetten. ook dat zit goed: iets dat van onderuit komt, heeft in de praktijk altijd meer kans op slagen dan iets wat enkel ‘vanuit het Heuvelplein’ gestuurd wordt.

oNTSPaNNEN

Cultureel najaar met vzw Kobie p17

p18

www.esseninbeeld.be p22 Nuttige adressen p23

Het eerste woordVaN Uw BURGEMEESTER

04

15

07

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

4 | I

n de

kijk

er

Onze kampplaats bevindt zich pal in het centrum van Essen, maar toch is het hier

heel rustig en afgelegen.

Elke zomer trekken veel jeugdverenigingen op kamp. Veelal naar de bosrijke Ardennen, maar wist je dat ook onze gemeente een populaire trekpleister is voor tal van Vlaamse jeugdgroepen? Zo ook voor de KLJ Hagelstein uit Sint-Katelijne-Waver, dat in de maand juli zijn (spreekwoordelijke) tenten opsloeg aan Bivakhuis Deken Verstraelen achter GC de Oude Pastorij.

Essen, kampgemeenteIn het landelijke Essen zijn er heel wat kamplocaties, van Hoek tot in Horendonk. De jongensgroep van de KLJ Sint-Katelijne-waver hield tussen 11 juli en 21 juli letterlijk het midden. Ze streek met 36 jongeren en een handvol kookouders neer op de terreinen van het Jeugdheem, in het hartje van de gemeente. De redactie van Essen Info trok haar bottinnen aan en ging de sfeer opsnuiven. of beter nog: de wK-sfeer, want het kampthema van de KLJ’ers hing volledig op aan de wereldbeker voetbal.

Rustig en afgelegen“Elke zomer steken we afwisselend de taalgrens over: het ene jaar gaan we op kamp in de ardennen, het andere jaar blijven we in Vlaanderen. Doorgaans kiezen we dan voor een kampplaats in Limburg. Dit jaar wilden we eens naar een heel andere Vlaamse regio. Zo kwamen we in Essen terecht”, zegt Geert Schelstraete, begeleider van de Katelijnse ‘Rakkers’, de jongens tussen negen en twaalf jaar. “wat we van onze kampplaats vinden? we zijn enorm gecharmeerd door de gemeente en de streek. De lokalen bevinden zich pal in het centrum van Essen, maar toch is het hier heel rustig en afgelegen. alles bevindt zich op wandelafstand.”

Brandalarm“Er is ook veel te doen in de verre omtrek. onze oudste tak is met de fiets op driedaagse geweest naar de Lilse Bergen. we zijn met heel de groep gaan zwemmen in Nederland. In Essen zelf hielden we een fotozoektocht. Het is hier heel plezant.” Misschien wel iets té plezant, want een frats met rookbommen in het Jeugdheem draaide verkeerd uit. Door de zware rookontwikkeling ging het brandalarm af en moest de brandweer uitrukken. Toch een beetje jammer, als je het ons vraagt. ongetwijfeld beleefde KLJ Hagelstein een onvergetelijke tijd in Essen. De brandweer zal hen alvast niet snel vergeten… 5

| In

de k

ijker

Op kamp in het mooie Essen

GEMEENTE BIJZoNDER IN TREK BIJ TaL VaN JEUGDVERENIGINGEN

GROEPSAANKOOP GROENE ENERGIE• Tot en met 30 september 2014 kan je opnieuw vrijblijvend intekenen op de groepsaankoop 100% groene stroom en gas.• Doe mee, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij tot een beter milieu.

Lees alles over de groepsaankoop en schrijf je in op

www.samengaanwegroener.be

V.U

. Dan

ny

Toe

len

pro

vin

cie

gri

ffie

r | K

on

ing

in E

lisa

be

thle

i 22

| 2

018

An

twe

rpe

n5eeditie

KORt Babbelpunt verhuist

Tot en met 30 september kan je je via www.samengaanwe-groener.be inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en gas. Kom van 13 tot en met 20 september 2014 tijdens de openingsuren naar het loket in het gemeentehuis of ga naar de inschrijfsessie op 9 september in LDC ’t Gasthuis van 13.30 tot 16.00 uur.

6 | K

ort

Vanwege een tweejaarlijkse personeelsactiviteit (sportdag), kunnen sommige gemeentelijke diensten moeilijk bereikbaar zijn op 12 september e.k. Daags erna staan we graag weer maxi-maal paraat om de bezoekers verder te helpen. Dank alvast voor je begrip.

20.000Zoveel euro bespaarde de gemeente Essen, dankzij energiebesparende maatregelen en een goede sensibilisering, in 2013 uit op haar totale water-, gas- en elektriciteitsfactuur. Dat becijferde nutsbedrijf Infrax in zijn energiejaarrapport. Het duurzame beheer zorgde voor een daling van de energiekost met liefst 8,5 procent.

Samen gaan we groener!

Beperkte dienstverlening op 12/9

anderstaligen konden in Essen bij het Babbelpunt in het Tatteljee terecht om Nederlands te oefe-nen. Ze schoven er aan tafel met Nederlandstalige vrijwilligers om te babbelen in een gemoedelijke sfeer. Vanaf maandag 8 septem-ber om 10.00 uur zal het Babbel-punt wekelijks plaatsvinden in het LDC in de Nollekensstraat. De deuren staan voor je open!

G-volleybalVolleybalclub Dosko@volkshuis wil vanaf september starten met G-sport volley voor jongeren met een menta-le beperking of jongeren die om een andere reden niet echt passen bin-nen een gewone volleybalploeg. wie interesse heeft, neemt contact op met Ivana Jaspers (0498 830 818) of Geert Vandekeybus (0498 051 958). De trainingen vinden vrijdagavond van halfzeven tot halfacht plaats. Kom zeker naar de startdag op 5 sep-tember in de Heuvelhal.

NEDERLaNDSE oVERHEID oNDERZoEKT oNTGINNING VaN NIEUwE ENERGIEBRoN

BESTUUR

Essen geen voorstander van schaliegaswinning in grensregio

van een gat wordt er onder hoge druk een mengeling van water, zand en chemicaliën geïnjecteerd, waardoor er

De Nederlandse regering heeft haar oog laten vallen op schaliegas als nieuwe energiebron. Zij stelde een conceptnotitie op waarin wordt onderzocht of, en zo ja in welke gebieden, opsporing en winning van schaliegas zou kunnen plaatsvinden.

Risico's voor mens en milieuaan het ontginnen van schaliegas zijn risico’s verbonden die grote gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu. De potentiële gevaren zijn vandaag onvol-doende gekend. Zo bestaat er een kans op grondwaterverontreiniging en aardbe-vingen.

Hoe wordt het ontgonnen?Schaliegas zit verborgen in gesteente diep onder de grond. Na het boren

op 20 september opent in de Wildertse Duintjes de eerste gemeentelijke hondenspeelzone. alle baasjes welkom!

oPENING EERSTE HoNDENZoNE oP 20/9

scheurtjes ontstaan. Dat heet fracken. De chemicaliën zorgen ervoor dat het zand in het gesteente dringt. Het zand houdt de scheurtjes open zodat het gas naar de put kan stromen.

Gemeente raadt ontginning afDe mogelijke ontginningsgebieden gren-zen ook aan onze gemeente. Het ge-meentebestuur van Essen liet aan het Nederlands Bureau Energieprojecten we-ten zich aan te sluiten bij het standpunt van de Provincie antwerpen, waarbij het ontginnen van schaliegas ten stelligste wordt afgeraden. De gemeente vraagt om betrokken te worden bij verdere onderzoe-ken, zodat alles nauwgezet kan worden opgevolgd.

www.rijksoverheid.nl/schaliegas03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Het gemeentebestuur nodigt alle honden en hun baasjes uit om de eerste hondenspeelzone van Essen officieel te openen. Neem je viervoeter op zaterdag 20 september om 11.00 uur mee naar de parking van de Wildertse Duintjes en laat je trouwe vriend het hondenparadijs verkennen.

2 hectare speelplezierDe gemeente en het agentschap voor Natuur en Bos richtten een zone van 2 hectare in (vier voetbalvelden) in het bos van de wildertse Duintjes. Honden zijn sociale dieren die graag met andere honden samenspelen. In

de omheinde zone kunnen ze, onder toezicht van hun baasjes, in alle veiligheid rondlopen en ravotten.

Geen leiband nodigIn de speelzone hinderen ze nie-mand en verstoren ze de dieren in de natuur niet. Hier geldt de uitzondering op de algemene regel dat de hond op openbaar domein steeds aan de leiband moet. Je blijft als baasje wel verantwoor-delijk voor je hond (hondenpoep opruimen!). De hondenzone ligt nabij de parking van de wildertse Duintjes. alle hondenbossen vind je op www.natuurenbos.be/hon-denzones.

Een speeltuin voor je hond

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

onze grensstreek biedt mogelijkheden voor schaliegaswinning. De risico's voor mens en milieu zijn echter nog onvoldoende gekend.

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

7 | B

estu

ur

8 | B

estu

ur

Gezocht: gemachtigde opzichters!Dag in dag uit, weer of geen weer, ze staan klaar: de gemachtigde opzichters die onze kinderen helpen om de school op een veilige manier te bereiken. Door hen in te zetten op drukke oversteekplaatsen, krijgen ouders de mogelijkheid om hun kinderen zelfstandig naar school te laten gaan. Wil je zelf bijdragen tot meer veilige schoolomgevingen door gemachtigd opzichter te worden? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde school!

Heb jij de schoolpoort gezien?In het verlengde van het Octopusplan, plaatste het gemeentebestuur van Essen aan elke school variabele zone 30-borden en een Octopuspaal.

De jeugdraad zorgde dan weer voor de aankoop van verkeersmaatjes aan de basisscholen (foto). Zo wordt al het mogelijke gedaan om de passanten te informeren over de aanwezigheid van een school en hen aan te manen extra voorzichtig te zijn.

BESTUURDERS, oPGELET: VaNaF SEPTEMBER MEER ZwaKKE wEGGEBRUIKERS IN HET STRaaTBEELD!

Veilig terug naar schoolBegin september start weer de drukte op de weg en in het bijzonder aan de schoolpoorten. Het gemeentebestuur volgt de verkeerssituatie op de voet en onderneemt acties dankzij het Octopusplan.

Octopusplan: vinger aan de polsIn 2010 ondertekenden alle Essense scholen en het ge-meentebestuur het octopusplan: een plan dat alle knel-punten in de schoolomgevingen oplijst. Vier jaar later is 23 procent van deze knelpunten aangepakt. Nog eens 29 procent is in uitvoering of in planningsfase en 36 procent is nog uit te voeren. Voor 12 procent van de knelpunten kan geen actie ondernomen worden en zijn vooral sensi-biliseringacties aan de orde. Het gemeentebestuur houdt de vinger aan de pols!

Schoolbereikbaarheidskaartwie de sportieve toer opgaat en de fiets neemt naar school, kan met de schoolbereikbaarheidskaart de meest veilige fietsroute uitstippelen. De kaarten vraag je aan in je school of bij de dienst onderwijs.

Openbaar vervoer naar EssenVoor de oudere leerlingen is Essen vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk op de website van de NMBS of De Lijn voor de meest recente reisinformatie.

BESTUUR

Dienst onderwijs03 670 01 30 • [email protected]

www.belgianrail.be • www.delijn.be

Meer info?

9 | B

estu

ur

BESTUUR

BaSKETBaLLER VINNIE RUTS UIT ESSEN IS aMBaSSaDEUR SPECIaL oLyMPICS 2014

“Ik wil de taboes rond mensen met een beperking helpen doorbreken”

Niet alleen wordt Essen gedurende vijf dagen de thuisbasis voor de 16-koppige delegatie uit de (voormalige Joegoslavische Republiek) Macedo-nië, met Vinnie Ruts telt onze gemeente ook een – letterlijk en figuurlijk – groot atleet in de ran-gen. Meer nog: de 22-jarige basketspeler uit Ho-rendonk werd door de organisatie benoemd tot officiële ambassadeur van de Special olympics 2014.

Olympisch ambassadeur, dat kunnen niet veel atleten zeggen!VINNIE: “Ik ben dan ook enorm vereerd dat ik die titel mag dragen. In totaal zijn er 16 ambas-sadeurs in België. Ik ken nog twee atleten uit Geel en iemand uit Lier, maar voor zover ik weet, ben ik de enige ambassadeur uit onze antwerpse regio.”

Wat houdt zo’n ambassadeurschap precies in, Vinnie?VINNIE: “als uithangbord en vertegenwoordiger van de Special olympics, willen we vooral de inte-gratie van mensen met een beperking bevorderen. Ik wil de taboes rond een verstandelijke handicap helpen doorbreken. Mensen met een beperking zijn misschien anders, maar ze kunnen heel wat en zijn vaak heel leuke mensen. Zelf heb ik een vorm van autisme, maar ik ben net zoveel sporter

Voor het eerst sinds 1920 keert de Olympische vlam terug naar Antwerpen. tussen 9 en 20 september is België immers gastland voor de European Summer Games, de Europese Special Olympics voor atleten met een verstandelijke beperking. Dit jaar nemen weer meer dan tweeduizend atleten uit 58 Europese en Euraziatische landen deel. Het grootste sportevenement van het jaar in ons land zal trouwens voor een stuk Essens getint zijn.

Verwelkom G-sporters met BBQWe willen de aankomst van de Macedonische delegatie in Essen in de kijker zetten

met een heuse barbecue op Zorgboerderij Rommeshoef en dat op 12 september vanaf 17.00 uur. Ook jij kan daarbij aanwezig zijn! De barbecue kost 15,00 euro

voor volwassenen en 10,00 euro voor kinderen. Schrijf het bedrag over op het rekeningnummer van de werkgroep Special Olympics, vermeld je naam en

met hoeveel kinderen en volwassenen je bent. Het rekeningnummer is BE50 0688 9998 4518. Schrijf je in vóór 2 september a.u.b.!

Neem zeker je eigen bord en bestek mee.

www.so2014.com

Meer info?

als iemand anders. Ik speel ge-woon basket bij BBC wuustwezel, in derde provinciale.”

Op welke manier draag je die boodschap concreet uit?VINNIE: “Door tijdens evenementen aandacht te vragen voor mensen met een verstandelijke beperking. op conferenties, op huldigingen enzovoort. Zo was ik al te gast op de Inclu-sieve Sportdag aan het Zilvermeer in Mol. In juni was ik ook uitgenodigd op het provinciaal afscheidsfeest van Flor Joosen, regiodirecteur van UNIZo antwerpen-Mechelen. Hij is nu officieel mijn ‘peter’. op 13 september zijn we er natuurlijk ook bij op de openingsrecep-tie van de Zomerspelen.”

Je neemt ook zelf deel aan de Spelen met onze nationale basketploeg. Hoe ver reiken de ambities?VINNIE: “Deelnemen is belangrijker dan winnen, al mikken we zo hoog mogelijk. Vier jaar gele-den wonnen we met de Belgische basketploeg de gouden medaille op de Europese Zomerspe-len in warschau, tegen het gastland Polen. we hebben dus iets te verdedigen.”

PLaSTIC HooRT NIET THUIS IN DE BLaUwE ZaK

Ga voor juist gesorteerd PMDIedereen weet hoe je PMD

moet sorteren… of toch bijna iedereen. Want het PMD-residu, dit is de som van al het verkeerd gesorteerd PMD, bedraagt in onze regio meer dan 16%. De meest gemaakte fout is dat de P van PMD-zak wordt gelezen als ‘plastic’. De P staat echter alleen voor ‘plastic flessen en flacons’. Alle

andere plastic afval mag dus niet bij het PMD.

Sorteren is besparenDoor PMD apart te sorteren en in te

zamelen, recycleren we een hoop ver-pakkingsmateriaal in plaats van het te verbranden. we hebben er zelf ook voor-deel bij, want een PMD-zak is veel goed-koper dan een huisvuilzak.

Controles helpen je beter sorterenom je te helpen bij de sortering, stuurt IGEaN begin september jobstudenten op pad. Zij zullen vóór de ophaling in enkele straten de PMD-zakken op afwij-kingen controleren. als je goed sorteert, krijg je een felicitatiebrief.

Zit er iets fout in je zak, dan bellen de jobstudenten aan om je meer uitleg te geven over de sorteerregels en krijg je een brief met extra informatie in je brie-venbus. Met die positieve PMD-actie proberen we het PMD nóg beter te sor-teren!

wel in de PMDplastic flessen en flacons (water- en frisdranken, shampoo-, wasmiddel- en douchegelflessen, ...)

metalen verpakkingen (spuitbussen, kroonkurken, metalen deksels en doppen, aluminium schotels, ...)

drankkartons

niet in de PMDyoghurtpotje

plastic bakje

plastic folie of zakje

plastic schaaltje of botervlootje

03 350 08 14 • www.betersorteren.be

Meer info?

BESTUUR

10 |

Bes

tuur

Na EERDER aL ESSEN-CENTRUM EN wILDERT

Herinrichting begraafplaats HoekOp 15 september 2014 start de gemeente Essen met de administratieve voorbereidingen voor het ontruimen van de begraafplaats Essen-Hoek.

wegens ruimtegebrek gaat het gemeentebestuur over tot ontrui-ming en maakt het van de gelegenheid gebruik om de begraaf-plaatsen herin te richten zodat het groenere en aangenamere plekken worden. Enkel de niet-geconcedeerde graven (graven in gewone rij waarvoor niet werd betaald) waarvan de wettelijke termijn van grafrust is verlopen, komen in aanmerking tot ont-ruiming.

Nabestaanden krijgen tijdDe graven worden niet zomaar ontruimd. aan de ingang van de begraafplaatsen en aan de betrokken graven hangt gedurende één jaar (tot 15 september 2015) een bericht uit. Nabestaanden krijgen zo de tijd om foto’s, bloemstukken enz. weg te nemen.

Concessie nog mogelijkwij bieden nabestaanden de mogelijkheid om alsnog voor een concessie te kiezen. Voor de graven die wel worden ontruimd, plaatst de gemeente een gedenkteken. Zo heeft iedereen een plaats om zijn dierbaren te herdenken.

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

ook de begraafplaats van essen-hoek wordt geleidelijk aan omgevormd tot een mooi en groener 'begraafpark'. op 15 september start de gemeente essen met de administratieve voorbereidingen.

Meer info?alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFoSEPTEMBER - Overlagingswerken

In september vinden er in Essen voor 400.000 euro aan overlagingswerken plaats. Het gaat om het aanleggen van nieuw asfalt of om het verstevigen van de kant van de weg met betonstroken. Even een opsomming:

oude Baan (asfalt straatje naast het voetbalveld)

Hemelrijk (asfalt)

Kraaienberg (asfalt)

Huybergsebaan (asfalt en kantversteviging)

Kleine Horendonk (volledig geasfalteerd)

Essendonk (asfalt toegangspad van het Jeugdheem)

Scham (kantversteviging)

Nolsebaan (kantversteviging)

Pater Godtslaan (asfalt)

Zandstraat (asfalt)

Bergsebaan (asfalt)

11 |

Won

en |

Won

en

42 ton afval uit vest GC de Oude Pastorij gevist

GEMEENTE VoERT aCHT VoLLE CoNTaINERS aF

Na twee en een halve dag ploeteren in het slib, werden er door drie man maar liefst acht volle containers rotzooi uit de vest gehaald. Net voor de festiviteiten van de Vlaamse Feestdag plaatsvonden.

om exact te zijn, lag er maar liefst 42.350 kilo afval in het water. Een kleine greep uit het aanbod: autobanden, een winkelkar, nadarhekken, bekers en palletten. alles werd gesorteerd en afgevoerd naar de stortplaats van IGEaN in Sint-Lenaarts. De totale kostprijs van deze operatie bedroeg 12.525,00 euro.

Al terug afval gevondenDat geld geeft de gemeente liever uit aan het onderhoud van de weginfrastructuur of aan planten en bomen op openbaar domein. Het is dan ook te betreuren dat na enkele dagen er weer een pallet en een autoband in het water dreven.

Uw straat nader verklaard door onze dorpsgids Maria gommeren

StationsstraatDe Stationsstraat is de weg die het

centrum van Essen verbindt met het stationsgebouw. Tot

1930 bestond deze straat uit twee delen, namelijk Heidestraat en Molenheidestraat,

genoemd naar de windmolen die er stond. Het station van Essen

is trouwens het meest noordelijk gelegen station in ons land en

dateert van 1901.

WegWijzer

sluikstort melden doe je via www.essen.be/meldingen

woNEN

Milieudienst 03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

wel in de PMD

niet in de PMD

Sociale controle noodzakelijkDe gemeente zal zo goed mogelijk proberen toezicht te houden op de vest en zal desnoods GaS-boetes uitschrijven waarbij de sluikstorter eveneens moet opdraaien voor de ruimingskost. we raden alle Essenaars om sluikstort te melden of mensen aan te spreken als ze afval op straat gooien. Sociale controle is de beste remedie tegen asociaal gedrag. Samen houden we Essen proper!

“Mooie kans om onze sector eens in het daglicht te plaatsen.

Gert Stevensvoorzitter Bedrijfsgilde Essen

“De Dag van de Landbouw is een mooie gelegenheid om onze sector, en dan vooral de agricultuur in Essen, eens in het daglicht te plaatsen. Als beroepsorganisatie en plattelandsvereniging willen wij de consumenten de kans geven om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Zo kunnen ze zich een beeld vormen van de verschillende productieprocessen, de manier van leven op een landbouwbedrijf en de hedendaagse methoden op de boerderijen.”

kijklustigen. Je kan een rondleiding krij-gen en er zullen infoborden staan. Voor de kindjes voorzien we een springkas-teel en een leuke prijsvraag.”

adres: Veeboerderij Konings, Horendonk 358.

12 |

Won

en

woNEN

Elke derde zondag van september – en dit jaar al voor 31ste keer – organiseren de Boerenbond en de Landelijke Gilden samen de Dag van de Landbouw. Voor het eerst zet ook een landbouwer uit Essen de deuren van zijn bedrijf wagenwijd open voor het publiek. In de boerderij van Karl Konings in Horendonk kan je kennismaken met de ‘koeienstal van de toekomst’. En of de melkdieren er gelukkig mee zijn!

om te kunnen groeien als onderneming, moet een bedrijfsleider constant vernieuwen en investeren. De vinger aan de pols houden en de nieuwste trends opvolgen. Meegaan met zijn tijd, zeg maar. Dat is voor een landbouwer niet anders. En dus liet veehouder Karl Konings uit Horendonk een splinternieuwe, hypermoderne koeienstal optrekken ter grootte van een half voetbalveld (3.700 m²).

Serrestal“wat de stal speciaal maakt, is dat alle dieren gewoon loslopen. Ze staan dus niet in boxen, zoals in een traditionele stal. Doordat ze alle bewegingsvrijheid hebben, zijn ze zichtbaar vitaler”, vertelt Karl Konings, trotse eigenaar van het nieuwste ‘paradepaardje’ in de regio. “Je kan het gebouw nog het best als een serrestal omschrijven: één grote ruimte met beglazing waarin je de tempera-tuur perfect kunt regelen. Het is er altijd aangenaam voor de koeien, zowel in de zomer als in de winter. Het concept, dat feitelijk in Israël is ontstaan, komt meer en meer uit Nederland overgewaaid.”

ComputergestuurdHet melken van de circa honderd koeien verloopt volledig geautomatiseerd, legt boer Karl uit. “Elke koe draagt een trans-ponder om de hals. Zo houdt de com-puter precies alle gegevens bij: hoeveel

Koeien voelen zich in hun sas in de nieuwe ‘serrestal’ van boer Karl

LaNDBoUwBEDRIJF UIT HoRENDoNK NEEMT DEEL aaN DaG VaN DE LaNDBoUw (21/9)

liter de koe al heeft gegeven, wanneer de laatste melkbeurt plaatsvond,… op ba-sis daarvan beslist het systeem ook welk dier al dan niet naar buiten mag. Een an-der voordeel van een moderne serrestal, is de betere kwaliteit van compost. Bij het composteren heb je drie componen-ten nodig: mest, licht en de juiste tempera-tuur. Die zijn ideaal aanwezig. Doordat de dunne en dikke mest gescheiden wordt, hangt er ook nauwe-lijks een ammoniak-geur in de stal.”

Komt dat zien! wil ook jij op 21 sep-tember kennisma-ken met de wondere wereld van de land-bouw en de boerde-rij van Karl Konings? Kom tussen 10.00 en 18.00 uur gerust een kijkje nemen in de meest moderne koeienstal van de regio. “Ik verwacht die dag toch zo’n 1.500 tot 2.000

op 21 september stelt veehouder Karl Konings zijn nieuwe stal een dagje open voor het publiek.

13 |

Leve

n

LEVEN

LEER ZINGEN, DaNSEN, TEKENEN EN DICHTEN

Deeltijds Kunstonderwijs verruimt je horizonHet Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) is aanvullend onderwijs dat zich richt op kinderen, jongeren en volwassenen. Vier studierichtingen zorgen ervoor dat je je horizon kan verbreden: Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunsten. Essen biedt alle vier de studierichtingen aan.

MuzartoDe leerkrachten van Muzarto staan klaar om muziek, woord en dans te onderwij-zen aan volwassenen en jongeren. Jonge-ren die op jonge leeftijd de boot gemist hebben, kunnen terecht in de tienerklas-sen. Volwassenen die op late leeftijd op zoek zijn naar een nieuwe hobby of een oude passie nieuw leven willen inblazen,

zijn meer dan welkom. Voor hen worden er ook overdag lessen ingericht.

Academie NoordHet aanbod van Beeldende Kunsten in Essen richt zich op jongeren van zes tot twaalf jaar. Kinderen kunnen les volgen op zaterdagvoormiddag of op woensdagnamiddag.

ProeflessenNieuwe leerlingen voor de jeugdateliers van academie Noord kunnen gratis een proefles volgen op zaterdag 14 of woensdag 18 september in een lokaal van Muzarto, Kerkstraat 3.

www.academie-noord.bewww.muzarto.be

Nog meer info?

Deze en nog veel meer leerkrachten van Muzarto verwelkomen in september heel graag weer zo’n 800 leerlingen.

“Hoe langer ik Woord deed, hoe meer zelfvertrouwen ik kreeg.

Perry Brienen Afgestudeerd leerling Woord bij Muzarto

“Vroeger was ik een vrij stil en verlegen persoon. Hoe langer ik Woord deed, hoe meer zelfvertrouwen ik kreeg. Op een bepaald moment was optreden voor een publiek niet langer angstaanjagend maar eerder spannend. Waar ik de leerkrachten het meest dankbaar voor ben, is hoe ik gegroeid ben, niet alleen als speler, maar ook als persoon. Ik wil dus graag een applaus vragen, niet voor mij, maar voor de leerkrachten, het secretariaat en Muzarto in het algemeen.”

Inschrijven?Bel of mail naar Muzarto via 03 667 33 79 of [email protected]. Voor Beeldende kunsten contacteer je de dienst onderwijs via 03 670 01 30.

Bezoek aan het vogelrevalidatiecentrumStichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert is een van de grootste opvangcentra voor inheemse dieren (vogels en zoogdieren) in Nederland. Vogels met gebroken vleugels, verwaarloosde dieren, aangereden egels,… ze kunnen er herstellen en op krachten komen. we vertrekken op 26 september met de fiets aan ’t Gasthuis om 10.30 uur en trappen zo’n 20 kilometer tot aan onze bestemming. Vergeet je lunch niet mee te nemen. Je deelname kost 5,00 euro. Schrijf je in tot en met 19 september. Zij die niet kunnen fietsen, kunnen een carpool aanvragen (4,00 euro).

dIenstenCentrUMInfo uit het

lDC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Vorming bloemschikken 'waterval'Deze keer maak je een waterval van bloemen. Schrijf je op voorhand in zodat je een materiaallijst kan krijgen. De vorming vindt plaats op 11 september om 13.30 uur

Workshop decopatchMet decopatch kan je oude spullen er helemaal anders doen uitzien. Vrijwilliger Marina helpt je graag op weg. Breng iets om te beplakken en een borsteltje mee. Voor 2,00 euro voorziet het LDC papier en lijm. De workshop vindt plaats op 16 september om 13.30 uur.

Uitstap naar ’t Kniphofop donderdag 18 september brengen we een bezoek aan de Essense kunstenares Colette Driessens. Zij zal je alles vertellen over de papierknipkunst. Deelnemen is gratis maar gelieve je wel op voorhand in te schrijven. Er is maar plaats voor 25 mensen. we vetrekken om 13.30 uur met de fiets aan het LDC.

PROGRAMMA SEPtEMBER 2014

LEVEN

14 |

Leve

n

wIE waS DaT NU wEER...?

“Het ligt op het puntje van mijn tong. Hoe heet die nu weer? Zeg het eens?" Herkenbaar? Kom dan zeker naar de cursus geheugentraining in het LDC op 16 september.

Zes bijeenkomstenIn deze cursus van 6 bijeenkomsten kom je te weten hoe je geheugen werkt, wat je kan doen om beter te leren ont-houden, hoe je kan werken met een stap-penplan, welke leerstijlen er zijn en w e l k e

het best bij jou past. Elke les start met concentratie- en aandachtsoe-feningen.

Voor mensen tussen 55 en 65De cursus wordt georganiseerd

in samenwerking met open School en richt zich naar

personen met een leeftijd van 55 tot 65 jaar. Meld je op tijd aan in ’t Gasthuis.

Er kunnen minimum 8 en maximum 15 per-sonen deelnemen en

dat kost je 5,00 euro. In-schrijven is verplicht.

Cursus leert je beter onthouden

Het wat en hoe over hoorapparatenLokaal Dienstencentrum ’t Gasthuis laat op donderdag 25 september Sara Bolssens, Hoorconsult Kalmthout, uitleg geven over gehoorproblemen en mogelijke oplossingen.

Tijdens de infonamiddag legt zij uit wat gehoorverlies is, hoe het hoorapparaat werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Er bestaan verschillende soorten hoorapparaten die een specifiek gehoorprobleem kunnen oplossen.

LDC 't Gasthuis 03 663 69 04

Meer info?

03 663 69 04 • [email protected]

Meer info?

Doe een gehoortestBovendien kom je te weten bij wie je terecht moet als je gehoorproblemen ondervindt en of er een tussenkomst is van de mutualiteit. Ten slotte kan je een gehoortest laten doen. De infonamiddag begint om 13.30 uur, is gratis en inschrijven is niet nodig.

15 |

Leve

n

LEVEN

Rose Hofkens uit Essen (74) bezoekt haar man Cees (81) elke dag in het Rust en Verzorgingstehuis De Bijster. Cees lijdt al 7 jaar aan dementie en woont nu 3 jaar in De Bijster. “Ik herken de man van vroeger niet meer. Het is soms moeilijk om aan te zien”, getuigt Rose nuchter.

Dringend een oplossing nodig"Het is een verhaal dat bij veel mensen herkenbaar is. Het wordt vaak nog schrij-nender in het geval van jongdementie waarbij mensen die in de veertig of vijf-tig zijn al symptomen vertonen. De ver-grijzing van onze samenleving maakt dat er dringend een oplossing moet worden gezocht."

Steun het onderzoek vanChristine Van Broeckhoven“Ik word dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze verschrikkelijke aandoening en zet mij in om geld in te zamelen voor het onderzoek van profes-sor Christine Van Broeckhoven, dé au-toriteit in Vlaanderen in het onderzoek naar hersenziekten. Ik wil een oproep

Strijd tegen Alzheimer en dementie

doen om haar project te ondersteunen. Haar departement op de universiteit van antwerpen doet onderzoek naar de ver-schillende vormen van dementie. Een zoektocht die veel energie, geduld maar ook geld vraagt. Vanaf een storting van 40,00 euro voor het Fonds voor weten-schappelijk Hersenonderzoek op het

Meer info?www.bepaaldetoekomst.uantwerpen.be

www.molgen.vib-ua.be

ESSEN, DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTE

rekeningnummer BE41 4094 5141 5210 krijg je een fiscaal attest. Vergeet niet de mededeling ‘onderzoek Christine Van Broeckhoven' te vermelden."

rose zal dit schooljaar een lezing over dementie geven aan de leerlingen van het sint-jozefinstituut.

Premie voormantelzorgVia de Vlaamse Zorgverzekering kan je een mantelzorgpremie aanvragen. Het OCMW van Essen geeft bovendien een zorgtoelage.

De mantelzorgpremie bedraagt 130,00 euro per maand. Reken wel op een wachttijd van drie maanden na aanvraag. als je recht hebt op de premie, kan je ook bij het oCMw van Essen een zorgtoelage aanvragen. Dat is een maandelijks forfaitair bedrag waarmee het oCMw een zorgbehoevende ondersteunt om langer in zijn/haar thuisomgeving te kun-nen blijven wonen. De toelage wordt bere-kend via een puntensysteem.

Meer info?Dienst welzijn • 03 670 01 56 • [email protected]

oCMw Essen • 03 690 05 50 • [email protected]

Praat erover!Het praatcafé staat open voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie.

Dinsdag 16 september zitten we om 19.00 uur samen in LDC De Groten Uitleg, Kerkeneind 20 in Kalmthout.

Tijdens het praatcafé tonen we beelden uit de tv-reeks ‘2013’, waarin het dagelijks leven van Maria, iemand met dementie, wordt ge-volgd. Met geriater Inge De Groof bespreken we de verschillende aspecten van dementie. Er is steeds tijd om ervaringen uit te wisse-len met elkaar. Reserveren of inschrijven hoeft niet.

16 |

Leve

n

MaaK EENS waT TIJD VRIJ VooR MaaTSCHaPPELIJK KwETSBaRE KINDEREN

Brugvrijwilliger, iets voor jou?

LEVEN

Maria Konings is brugfiguur van het eerste uur. Zij geeft individuele begeleiding aan kinderen die het moeilijk hebben op school. Ze maakt wekelijks een beetje tijd vrij voor de begeleiding van maatschappelijk kwetsbare kinderen. In Essen zijn een 20-tal brugfiguren actief, maar meer vrijwilligers zijn steeds welkom.

Begeleiden kan op verschillende ma-nieren: klasondersteunend, indivi-dueel, of via huistaakbegeleiding,... Maria Konings wil je met haar getuige-nis warm maken om ook brugfiguur te worden.

"Tijd om goed te doen" “Met mijn pensionering kwam er tijd

vrij, waarin ik een goed werk wou doen. Met dit project blijf ik in contact met de mensen. Leerkrachten hebben vaak te weinig tijd om kindjes individueel te be-geleiden en op deze manier kan ik hen een beetje ontlasten."

"Dit is zó deugddoend""De zorgjuf begeleidt me door instruc-ties te geven. Zo weet ik wat er met welke kindjes moet geoefend worden. In mijn geval leer ik kinderen beter le-zen. als ze me komen vertellen dat ze in hun vrije tijd naar de bib geweest zijn en

Infomoment op 5 septemberWe zijn nog op zoek naar Brugvrijwilligers. Op vrijdag 5 september om 13.30 uur organiseert het gemeentebestuur een infomoment voor alle geïnteresseerden.

Je krijgt er informatie over het pro-ject en je kan er allerlei vragen stel-len. Het infomoment vindt plaats in LDC ‘t Gasthuis, Nollekens-straat 5 in Essen. Je komt langs? Fijn! Geef vooraf even een seintje via [email protected] of 03 670 01 30.

ook in essen zijn er kinderen op zoek naar extra ondersteuning!

gelezen hebben, al is het dan een strip-verhaal, is dat zó deugddoend."

"Ook leerkrachten zijn dankbaar""Ik doe dit heel graag omdat je enorm veel voldoening en liefde van de kindjes terugkrijgt. Je krijgt een band met hen en je ziet de vooruitgang die ze maken. ook van de leerkrachten krijg je vriend-schap. Zij zijn dankbaar voor het werk dat je doet. Je behoudt trouwens ook je vrijheid. als je niet kan, dan wordt daar rekening mee gehouden.”

Nu jij nog!wil jij na het lezen van dit verhaal brug-figuur worden? Neem dan contact op met de dienst onderwijs.

Meer info?Dienst onderwijs

[email protected] • 03 670 01 30

vrijwilliger Maria Konings is een van de eerste brugfiguren in essen.

“Je krijgt enorm veel voldoening en liefde van

de kindjes terug.”

Cultuur kleurt het najaar

oNTSPaNNEN

VZw KoBIE ZoRGT VooR FILM, MUZIEK EN THEaTER

Het moment breekt aan om de warmste periode van het jaar uit te wuiven. Met toppers als Vlaanderen Muziekland en Midzomerwende zal Essen de zomer van 2014 niet snel vergeten. Gelukkig biedt het najaar nog een fijn streepje cultuur.

12 oktober - 11.00 uur | Muzarto | 12 euroPapaver, een meeslepend verteltheater over woIIn een Frans veldhospitaal op een boogscheut van de loopgraven in de west-hoek verzorgt schrijfster/verpleegster La Motte dagelijks de gewonde solda-ten. Deze aangrijpende setting werd op originele manier verwerkt tot een mee-slepend verhaal. Met vertelster Melissa Mariën en pianist Michaël Mannes.

4 oktober - 20.00 uur | GC de oude Pastorij | 12 euroEigentijdse troubadours Matthieu & Guillaume

op 4 oktober kan je in GC de oude Pastorij gaan luisteren naar Mathieu & Guillaume. Twee broers uit het antwerpse die eigen materiaal brengen, van stille Nederlandstalige popsongs en kleinkunst tot moderne Franse chansons. Je zag hen misschien eerder al aan het werk in de slotrubriek van Iedereen Beroemd (2013).

16 oktober - 20.00 uur | GC zaal Rex | 16 euroBekende koppen met Living Roots

Een aantal gevierde artiesten zakt dit najaar af naar onze gemeente. op 16 oktober is er immers Living Roots. Dit is een welklinkend treffen waarbij Sarah Bettens, Jan De Smet, walter Broes en Tom Theuns op zoek gaan naar hun

muzikale wortels. Fluit vrolijk mee met de hits uit hun jeugdjaren!

woRDT VERwaCHT:PoP-UP CIneMa: 'JoUr de fête'

5 september - 21.30 uur | heuvelplein | gratis

oPen MonUMentendag 'UPstaIrs - downstaIrs'

14 september - 12.00-16.00 uur | stationsstraat 180 | gratis

BevrIJdIngsfeest 'v-day'

26 oktober - 13.30 uur | gC zaal rex | 7,00 euro

PoP-UP CIneMa: 'CreePshow 1'

31 oktober - 20.00 uur | paviljoen | 3,00 euro

raf walsChaerts: 'Jongen toCh'

5 november - 20.00 uur | gC zaal rex | 16,00 euro

PoP-UP CIneMa: 'oMar'

22 november - 19.30 uur | heuvelhal | 3,00 euro

Info en kaarten?03 670 01 56 • www.essen.be/cultuur 17

|

UiT in EssenFietSgOrdeL NOOrderKempeNoKRa wildert werkt samen met oKRa wuustwezel de jaarlijkse fietsgordel uit. Iedereen, lid of niet, is welkom om mee te fietsen.

02/09Parochiecentrum wildertvertrek tussen 9.30 - 14.30 uurorganisatie: okra wildertInfo: [email protected]

iNFOaVONd repair CaFéBen je handig? Herstel je graag huishoudtoestellen, kledingstukken, fietsen, ... en wil je de groep van vrijwillige herstellers vergroten? wees welkom op deze infoavond.

tatteljee19.30 uurorganisatie: tatteljeeInfo: 0485 74 41 41

18 |

Uit

in E

ssen

03/09

iNFOmOmeNt brUgFigUreNwil jij brugfiguur worden en maatschappelijk kwetsbare kinderen helpen met bijvoorbeeld klastaken? Kom dan naar deze infoavond.

05/09

ldC 't gasthuis, nollekensstraat 513.30 uurorganisatie: gemeente essen Info: 03 670 01 30 [email protected]

iNSCHriJViNgS- eN iNFOdag tatteLJeeTatteljee biedt veel interessante cursussen en activiteiten aan. op deze dag geven de docenten graag een woordje uitleg.

07/09

tatteljee13.00 - 17.00 uurorganisatie: tatteljeeInfo: 0485 74 41 41 - www.tatteljee.be

Film op het HeuvelpleinVzw Kobie installeert weer haar pop-up cinema, waarbij een niet voor de hand liggende film op een speciale locatie wordt gegeven. Deze keer krijgt het Heuvelplein de eer om deze onverwoestbare debuutfilm van Jacques tati uit 1949 te tonen.

Hilarische situatiesIn Jour de fête speelt Jacques Tati de wat sullige postbode François in een typisch Franse plattelandsgemeente, waar alles in gereedheid wordt gebracht voor de jaarlijkse feestdag. In een rondreizende bioscoop wordt een documentaire vertoond over de efficiënte aanpak van de amerikaanse postdiensten. wanneer de Franse postbode besluit om zijn bestelronde voortaan ook à l’américaine te organiseren, veroorzaakt dat hilarische situaties.

Gerestaureerde filmDeze charmante film werd midden jaren ‘90 digitaal gerestaureerd. Jacques Tati geldt als één van de meest invloedrijke figuren uit de Europese cinema.

heuvelplein21.30 uurorganisatie: vzw kobiegratisInfo: 03 670 01 56

05/09JoUR DE FêTE

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

FietStOCHt Naar de bOSrUiterFiets mee naar Sprundel naar vogelspeciaalzaak De Bosruiter. De rit is 38 km lang. als beloning krijg je een stuk appeltaart en een koffie.

16/09

vertrek tatteljee13.00 uurorganisatie: essens senioren atelier3 euroInfo: 03 667 36 81

19 |

Uit

in E

ssen

UiT in EsseneSa-KermiSBij het Tatteljee vonden we een nieuwe stek voor de ESa-kermis. Met volksspelen als vanouds en voor elk wat wils.

09/09

tatteljee13.30 uurorganisatie: esagratisInfo: 03 667 68 79

SpeCiaL OLympiCS bbQEssen draagt de atleten van de Special olympics een warm hart toe. Je kan samen met hen genieten van een BBQ.

12/09

Zorgboerderij rommeshoef17.00 uurorganisatie: werkgroep special olympicsvolwassenen 15 euro, kids 10 euroInfo en inschrijvingen: www.essen.be

OpeNdeUrdag VLUg eN bLiJNeem een kijkje in onze turnzaal en geniet op ons terras. Mogelijkheid tot inschrijven en aankoop uniform.

turnzaal sint-Jozefinstituut (hofstraat 56)11.00 - 16.00 uurorganisatie: tk vlug en BlijInfo: www.vlugenblij.be

07/09SimSaLabim, tOVereN met StOFFeNmarKt #3Koop de leukste, hipste en mooiste retrostoffen. Kom iets eten en drinken in ons café, kindjes mogen in de speeltuin.

sint-Jozef (Maststraat 2a)10.00 - 16.00 uurorganisatie: simsalabimInfo: 03 235 10 17

Welkom in Villa RosaVzw Kobie en de Essense Heemkundige Kring bundelen dit jaar de krachten en nodigen je uit in Villa Rosa.

Upstairs - DownstairsVilla Rosa is de voormalige woning van oud-burgemeester Dierckxsens en straalt iets groots uit. Tijdens woI speelde het huis een belangrijke rol, anno 2014 is er het bedrijf all-Seas gevestigd. Een mooi voorbeeld van het hand in hand gaan van erfgoed en hedendaagse business.

Rondleidingen van een half uurDorpsgids Maria Gommeren verzorgt de ontvangst. Marlies van Tichelen en Joris Mathysen van de Heemkundige Kring vertellen je meer over de voormalige bewoners van de villa en geven een rondleiding in het huis. om het kwartier vertrekt er een groep, het bezoek duurt een half uur. De toegang is gratis.

villa rosa, stationsstraat 18012.00 - 16.00 uurorganisatie: vzw kobie i.s.m. heemkundige kringgratisInfo: 03 670 01 56 - [email protected]

14/09 oPEN MoNUMENTENDaG

bLOed geVeNEen klein prikje verdragen en een half uurtje tijd investeren; dat is alles wat je moet doen om iemand in nood te voorzien van bloed. Twijfel niet want jouw bloed doet goed.

Parochiecentrum statie, kerkstraat 6218.00 - 20.30 uurorganisatie: rode kruisInfo: www.bloedgevendoetleven.be

17/09

07/09

UiT in Essen

iNitiatieLeS 'pret met de tabLet'Leer werken met een tablet. Hoe start je het apparaat op? wat is een app en hoe gebruik je het? welke vingervaardigheden heb je nodig? Max. 10 deelnemers.

23/09

ldC ’t gasthuis13.00 - 16.00 uurorganisatie: ldC & vormingplus10 ,00 euroInfo: 03 6663 69 04

SNOepzaKKeN-meetiNgDeze atletiekwedstrijd is een open meeting voor cadetten en ouder met een beperkt jeugdprogramma. Krijg als aandenken een heerlijke snoepzak.

20/09sportpark hemelrijk16.00 uurorganisatie: esak2,50 euroInfo: www.esak.be

Start bridgeCUr-SUS VOOr begiN-NerSJe leert de beginselen van dit boeiende spel waarbij de factor 'geluk' geen invloed heeft.

17/09

20 |

Uit

in E

ssen

miNigOLF“alle begin is moeilijk”, moet Tiger woods ooit hebben gezegd en hij begon met minigolf. we trekken naar de Bosrust om een balletje te slaan.

vertrek tatteljee13.30 uurorganisatie: essens senioren atelier5,00 euroInfo: 03 667 25 88

23/09

Zaal ‘onder den toren’wekelijks van 20.00 - 23.00 uurorganisatie: essense Bridge Club75 euro (incl. cursus en lidgeld)Info: 03 667 40 22

erWteNSOep-WaNdeLiNgGroepswandeling van 5 km aan een gezapig tempo. ook niet-leden zijn welkom. Bij aankomst trakteert de vereniging op erwtensoep.

26/09

vertrek volkshuis, 19.30 uurorganisatie: ontspanningskring wij aan de grensgratisInfo: www.ontspanningskring.be

rOmmeLmarKtVind datgene waar je al zolang naar op zoek bent bij één van de honderden standhouders. Kuier rond en consumeer iets terwijl de kinderen zich uitleven op het springkasteel.

28/09

kammenstraat en zijstraten10.00 - 17.00 uurorganisatie: Buurt-ComitéInfo: www.buurtcomite-kammenstraatessen.be

GRimmigIn het begin was er niets. Geen script, geen uitgeschreven dialogen, geen vastgelegd decor. Niets. Enkel een leeg blad en een heleboel fantasie. Een enthousiaste GRoep theaterliefhebbers – van GRoentjes tot GRijsaards – GReep GRetig deze kans om zelf te creëren. Met ‘GRimmig’ als GRandioos

resultaat.

Een toneelseizoen volgt een vast stramien: teksten lezen, selecteren, regisseur en spelers zoeken,… Maar… waarom zouden we dat stramien altijd blijven volgen? we spelen toch toneel? Zouden we ook niet al spelend tot een voorstelling kunnen komen? Géén vastgelegd script, géén beperkingen qua decor, techniek, aantal spelers,… alles kan en alles mag!

BrainstormsessiesPinokkelijn ging deze uitdaging aan. Bij de eerste brainstormsessies lagen alle wegen open: de inhoud, de vorm, de locatie,… Nu werd het zaak om alle ideeën te filteren en tot een mooi geheel te bundelen. Zo ontstond er een rode draad, een scenario. al improviserend werd er spel en dialoog aan toegevoegd. En licht, decor, kostuums,… alles wat je van een toneelstuk verwacht. Het einddoel - de bestemming - bleef immers ongewijzigd. we namen deze keer alleen een andere route. Benieuwd? Kom dan zeker kijken!

gildenhuys, stationsstraat 5920.30 uurorganisatie: toneel Pinokkelijn8,00 euroInfo: 0472 567 903 www.pinokkelijn.be

19, 20 & 21/09

ToNEELGEZELSCHaP PINoKKELIJN STELT VooR:

UiT in EssenKerStmiS aNderSDe dames van Femma Essen-Centrum nodigen de Essense dorpsgids Ria Pauwels uit voor een gezellige avond.

14/12gC de oude Pastorij20.00 uurorganisatie: femma essen-CentrumInfo: 03 667 26 48

21 |

Uit

in E

ssen

Jong Essen aan het lopenWoensdagnamiddag 24 september is het weer zover, dan organiseert Esak voor de 26ste keer de scholenveldloop in sportpark Hemelrijk.

Voor alle leeftijdenDe scholenveldloop is voor kinderen en tieners van alle leeftijden. Iedereen kan en mag meelopen. Voor de kleuters en kinderen uit het basisonderwijs staan er 14 wedstrijden op het programma. Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen per graad meedoen met de 4 x 300 meter aflossing. Vorig jaar vond de aflossing voor de eerste keer plaats en we hopen dit jaar op nog meer ploegen. Ten slotte is er de heel leuke leerkrachtenaflossing.

Iedereen winnaaralle deelnemers krijgen na afloop van hun wedstrijd een leuk aandenken en een lekkere, gezonde snack. wil jij graag meedoen aan deze leuke loopwedstrijd, schrijf je dan snel in via je school of via [email protected]. Ben jij niet zo’n competitieve

loper, kom dan zeker je klasgenootjes, vrienden of familie aanmoedigen tijdens een van de 18 wedstrijden.

sportpark hemelrijk14.00 uur

organisatie: esak2,00 euro voorinschrijving en 2,50 euro aan de kassa

Info: www.esak.be

24/09

regiOzitdag StUdietOeLageNHeb je hulp nodig bij het invullen van je aanvraag voor studietoelagen? Kom dan naar onze regiozitdag.

29/09

gemeentehuis17.00 - 19.30 uurorganisatie: gemeentebestuurInfo: 03 670 01 30

Het SeizOeNFiets mee (±4 km) of wandel mee (±2 km) naar ‘Het Seizoen, gezelligheid van toen’.

30/09

vertrek tatteljee13.30 uurorganisatie: essens senioren atelierInfo: 03 667 36 81

26STE SCHoLENVELDLooPToNEELGEZELSCHaP PINoKKELIJN STELT VooR:

Op 27 september 2014 van 14.00 tot 16.00 uur vindt het eerste Repair Café in Essen plaats.

Wat is dat voor iets?Een Repair Café is een bijeenkomst waar je je fiets, kledij, elektrische apparaten of andere spullen waaraan iets hapert gratis kan komen laten herstellen. Je gaat er aan de slag met deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, naaisters, meubelherstellers en fietsenmakers. Gereedschap en materialen staan ter beschikking. wie niets heeft om te repareren, kan gezellig iets komen drinken of helpen bij een reparatie van iemand anders.

TweemaandelijksGooi je spullen niet te snel weg! Misschien zijn ze na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. Het Repair Café Essen vindt tweemaandelijks plaats, elke laatste zaterdagnamiddag van de maand, te beginnen in september. De volgende data zijn 29 november 2014, 31 januari 2015, 28 maart 2015 en 30 mei 2015.

tatteljee 14.00 uur

organisatie: tatteljee en gemeentebestuur essengratis

Info: 0485 74 41 41

EERSTE REPaIR CaFé VaN STaRTHerstelling nodig? Eén adres!

27/09

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Een dikke proficiat aan de 31 leerlingen H3 die op 27 juni afstudeerden bij Muzarto. Bedankt voor jullie jarenlange inzet. We wensen jullie nog heel veel speelplezier. Tot ziens!

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Op 6 augustus kwamen er zo'n 3.000 feestvierders naar het park Redemptoristen om mee te zingen en te dansen met Vlaanderen Muziekland. Het was de tweede keer dat het muziekprogramma halt hield in Essen. Essen hoopt om een vaste waarde te worden.

www.esseninbeeld.be

Fons van Hooydonk (links) en Jan Konings behaalden op het WK voor zang en siervogels 2014 in het Italiaanse Bari 5 medailles. Een dikke proficiat gewenst!

Lokale band Thursday Afternoon mocht op 11 juli de weide van GC de Oude Pastorij opwar-men voor de Clement Peerens Explosition.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNUmmerS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HULpLiJNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245

• Zelfmoordpreventie • 02 649 95 55

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NUtSVOOrzieNiNgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gemeeNte eSSeN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSKAARt

WaCHtdieNSteN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Vlaanderenis onderwijs

Dien je aanvraag in van 1 augustus 2014 tot en met 1 juni 2015.

Hulp nodig bij je aanvraag? Kijk op www.studietoelagen.be, bel gratis 1700 of ga naar het schoolsecretariaat of de studentenvoorzieningen.

studietoelagenVraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool).

1 op 4 heeft er recht op. Van kleuter tot student.school- en

WWW.STUDIETOELAGEN.BE OF BEL 1700

V.U

. Mar

leen

Dep

utte

r, Ag

ents

chap

voo

r ho

ger

onde

rwijs

, vol

was

sene

nond

erw

ijs e

n st

udie

toel

agen

, Afd

elin

g St

udie

toel

agen

, Kon

ing

Alb

ert

II-la

an 15

, 121

0 Br

usse

l. •

Scho

olja

ar 2

014

-201

5Regiozitdag in Essen29 september 2014

17.00 tot 19.30 uur Gemeentehuis Essen

Meer info over de [email protected] - 03 670 01 30

WWW.STUDIETOELAGEN.BE OF BEL 1700