VakcentrumNieuws 3 2012

8

Click here to load reader

description

Straatverbod voor winkeldieven, Onderscheidend Ondernemen, Achter de schermen, Verder in deze editie, Vakcentrum feliciteert, Pincampagne verswinkels, Opinie, Pappen en nathouden, Werknemers van 65 jaar en ouder, Uit de praktijk, brandblussers, Behoefte aan pinarmen, Vakcentrum LeerPortaal, RI&Etraining Extra workshop nieuwe winkelen ZOZ winnaar, Jan van Barneveld Blog

Transcript of VakcentrumNieuws 3 2012

Page 1: VakcentrumNieuws 3 2012

Nieuws17 maart 201228 ste jaargang

nr.03U

itge

lich

t

Straatverbod voor winkeldievenWinkeldieven kunnen nog dit jaar een straatverbod opgelegd krijgen waar-mee een heel winkelgebied verboden terrein voor ze wordt. De offi cier van justitie kan de maatregel opleggen zonder tussenkomst van een rechter.

Nu kunnen ondernemers al een winkelverbod opleggen aan win-keldieven, maar justitie gaat een stapje verder. Vorig jaar deelden ondernemers een recordaantal van tienduizend winkelverboden uit aan winkeldieven.

“Het opleggen van een straat-verbod aan een winkeldief is een goed voorbeeld van hoe wij wil-len bestraffen”, zegt een woord-voerder van het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie.

Het Vakcentrum is blij dat dieven straks ook een straatverbod kun-

nen krijgen en pleit via Detailhan-del Nederland al langer voor de koppeling tussen het straatverbod en het winkelverbod. Het verbod wordt er sterker door. Het voor-deel van de strafbeschikking is dat deze veel sneller werkt dan een gang naar de rechter. Een winkel-dief kan overigens wel bezwaar maken en zijn zaak alsnog voor de rechter laten komen.

Omdat de strafbeschikking voor het OM een relatief nieuw instru-ment is, wordt deze stapsgewijs ingevoerd. In de zomer van 2011 is de strafbeschikking voor een-voudige winkeldiefstal ingevoerd waarmee geldboetes kunnen worden opgelegd. Nu is het dus uitzien naar de invoering van het straatverbod.

De schade van winkeldiefstal liep vorig jaar verder op naar een

EIM

ond

erzo

ek

Onderscheidend Ondernemen

Om supermarktondernemers hierbij te helpen, heeft het Vak-centrum het Super Supermarkt Keurmerk in het leven geroepen.Maar daarnaast zijn er natuurlijk meer mogelijkheden.

FoodtheaterTitus Vogt is mede-initiatief-nemer van het nieuwe Jumbo

Foodtheater in Dokkum. In het Hoge Noorden van Friesland heb-ben ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en zijn tot een nieuw samenwerkingsverband ge-komen. Het Foodtheater herbergt koks van meer dan tien hotels en restaurants uit Dokkum en omstre-ken. Samen zullen zij met nieuwe, lokale foodconcepten komen. Niet alleen koks spelen hierin een rol, maar er doen ook ruim dertig lokale ondernemers, boeren en tuinders aan mee. Lokaal, maat-schappelijk en vooral duurzaam ondernemen.

Titius stuurde ons een mooie blog van één van hun bezoekers, Niels

Engelmoer, die wij onze lezers niet wilden onthouden. U vindt de blog op pagina 8.

Andere voorbeeldenHeeft u ook een Onderscheidend Ondernemen concept in uw zaak? Laat het ons weten en stuur een mail naar [email protected].

Uit het eerder verschenen EIM-rapport ‘Toekomstvisie voor de zelfstandige ondernemer in de levensmiddelen-branche 2015-2020’ blijkt dat binnen onze branche voldoende groei-mogelijkheden zijn, mits je je weet te onderscheiden.

bedrag van rond de 350 miljoen euro. Zo’n 35 duizend winkeldie-ven werden in de kraag gevat.

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 1573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 1 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 2: VakcentrumNieuws 3 2012

2Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangenbe-hartiging op beleidsniveau. Het Vakcen-trum volgt beleidsontwikkelingen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de volgende onderwerpen.

Voorschotpremie pensioenfonds corrigerenKlopt uw voorschotpremie niet meer? Bijvoorbeeld door wijzigin-gen in uw personeelsbestand? Dan kunt u het pensioenfonds vragen om de voorschotpremie aan te passen. Hoe u dit doet, leest u op www.pensioenlevensmiddelen.nl. Het pensioenfonds kan altijd zelf de premie corrigeren als blijkt dat deze niet gebaseerd is op correcte gegevens. Deze werkwijze is nu verduidelijkt in het reglement dat u ook op de website vindt.

Tarieven parkeergarages fors gestegenUit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat de tarieven van het merendeel van de par-keergarages sinds het begin van de crisis harder zijn gestegen dan de infl atie. Detailhandel Nederland heeft voor de Nationale Parkeer-test 2012 in totaal 75 garages in 24 steden bezocht. Het straatpar-keren is in 13 van de 24 onder-zochte steden duurder geworden dan vorig jaar. Met de extreme tariefstijgingen maken gemeenten en particuliere garagehouders het steeds moeilijker voor de consu-ment om gezellig te winkelen. Dit zorgt ervoor dat steeds minder mensen de binnenstad opzoeken, waardoor klandizie verdwijnt, de winkelleegstand toeneemt en de leefbaarheid van de binnensteden

terugloopt. Betalen per minuut is de enige eerlijke en transparante manier van betalen voor parkeren. Wanneer dit wordt ingevoerd, mag dat niet gepaard gaan met tarief-verhogingen.

Parkeergarage Stadhuis-Muziek-theater in Amsterdam is verkozen tot beste in de test. De parkeerga-rage heeft het tarief verlaagd, de garage is schoon, netjes onder-houden en veilig. Het Vakcentrum pleit ervoor dat andere gemeen-ten en parkeergarages dit voor-beeld volgen en daarbij parkeren per minuut invoeren, zodat de consument krijgt waar hij voor betaalt. Gemeenten en commer-ciële parkeergarage exploitanten zouden terughoudend moeten zijn bij het opschroeven van de parkeertarieven.

Vakcentrum tevreden met onder-handelingsakkoord Verpakkingen Na maanden van onderhandeling is een nieuw onderhandelings-akkoord tot stand gekomen over de inzameling en het hergebruik van verpakkingsafval. Het Minis-terie van Infrastructuur en Milieu, de gemeenten en het gezamenlijk bedrijfsleven beogen hiermee meer winst voor het milieu en de economie te behalen.

Patricia Hoogstraaten: ‘Pak van mijn hart nu we dit gezamenlijk bereikt hebben. Samen met het CBL hebben we echt gestreden voor afschaffi ng van het statiegeld en een betere inzameling van PET-fl essen.’

Volgens het akkoord zal het sta-tiegeld in de loop van 2014 gaan verdwijnen. Dat zal gepaard gaan met een grote publiekscampagne. Vanaf 1 januari 2015 vervalt de verplichting voor winkeliers om grote PET-fl essen in te nemen.

Het vervallen van de verplichting voor statiegeld en het innemen

van de fl essen levert de onderne-mer/supermarkteigenaar naast een aanzienlijke kostenbesparing ook praktische voordelen zoals meer opslagruimte. In het akkoord is bovendien een Ver-duurzamingsagenda Verpakkingen opgenomen om de hoeveelheid verpakkingsmaterialen terug te dringen en verspilling van verpak-kingsmateriaal tegen te gaan.

De huidige Verpakkingsbelasting wordt vervangen door een verpak-kingsheffi ng. Deze heffi ng is aan-merkelijk lager dan de belasting. Dat levert de ondernemer naar verwachting een besparing op van zo’n 60%.

Storingen worden niet geaccep-teerd De afgelopen tijd hebben er diverse storingen plaatsgevonden bij de ING. Zowel winkeliers als consumenten hadden hier veel last van. Daarom heeft ING-top-man Jan Hommen naar aanleiding van de laatste storing offi cieel zijn excuses aangeboden en maatre-gelen getroffen. De verschillende internetbankier-onderdelen van de ING worden gesplitst, zodat de kans op storingen kleiner is. Daarnaast heeft Hommen een schadevergoeding beloofd aan winkeliers die klant zijn bij de ING en aantoonbare schade hebben geleden als gevolg van de storing. Winkeliers moeten contact opne-men met hun relatiemanager die het verder voor hen afhandelt. Om voor schadevergoeding in aanmer-king te komen moet sprake zijn van aantoonbare schade (overlast wordt niet vergoed), die is toe te rekenen aan ING. Het is aan de klant deze schade aan te tonen ofwel aannemelijk te maken.

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 2573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 2 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 3: VakcentrumNieuws 3 2012

3

Inho

udso

pgav

e Verder in deze editie

Vakcentrum feliciteert...

Mij

lpaa

l

Opi

nie

Pappen en nathoudenIn Nederland geven we dagelijks 75 mil-joen euro meer uit dan er binnenkomt. Bent u zich daar wel van bewust? De politiek is nu naarstig op zoek naar oplossingen. Die oplossingen moeten niet liggen in het links en rechts bijeen-schrapen van geld of bepaalde uitgaven (tijdelijk) op de nullijn zetten. Het zonder meer verhogen van de btw is niet acceptabel. Het wordt tijd dat we gaan hervormen.

“Bezuinigingen zonder hervormingen zijn geen optie”, zei Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. “Fossiele structuren moeten worden aangepakt, denk aan de woningmarkt, de pensioe-nen en het arbeidsrecht.” Helaas worden er geen knopen doorgehakt, die tot meer zekerheid zouden kunnen leiden. Daar waar er momenteel hervormd wordt, zie je nieuwe administratieve lasten en kos-ten om de hoek komen kijken, zodat de implementatie moeizaam verloopt. Denk onder andere aan de decentralisatie van het zorgaanbod en de privatisering van controle-instanties.

Voorts ligt het consumentenvertrou-wen ver beneden peil op het niveau van Griekenland en Spanje, terwijl de situatie daar veel slechter is. Dat raakt met name de detailhandel. Het onder-nemersvertrouwen is wisselend, maar momenteel – landelijk gezien – negatief. Waarom? Kijk eens naar onze oosterbu-ren, waarmee we onze economie vaak vergelijken. Daar groeit de economie en functioneert de woningmarkt.

Het kán dus wel, maar daarvoor moeten knopen doorgehakt worden. Gaat dat nu echt gebeuren, of blijven we pappen en nathouden?

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Op pagina 4 een artikel van een bedrijfsjuridisch adviseur over medewerkers van 65 jaar en ouder

De vaste rubriek Uit de praktijk geeft antwoord op een veelgestel-de vraag. Dit keer gaat het over brandblusapparatuur. Op pagina 5 treft u tevens een aantal artike-len over betalingsverkeer aan

Op pagina 6 alles over de RI&E-training van Vakcentrum LeerPor-taal

Op pagina 7 leest u het interview met ZO2Z provinciewinnaar Jan van Barneveld.

Het nieuwe Foodtheater van Titus Vogt wordt door de ogen van een blogger besproken op pagina 8

Van 2 tot en met 15 april vindt er een grote campagne plaats om het pinnen in Nederlandse vers-winkels te stimuleren.

Tijdens deze campagne zullen er landelijk tv-commercials wor-den uitgezonden. Hierin worden consumenten opgeroepen om vaker te pinnen in hun verswin-kel. Klanten die in deze periode bij uw verswinkel pinnen, maken kans op het winnen van € 250 te besteden in uw zaak! Iedere werkdag is er een prijswinnaar en dus ook een verswinkel waar de prijs besteed zal worden. Bovendien maken u en uw mede-werkers kans op het winnen van

kaartjes voor de tweede editie van het grote HMH PINNEN evene-ment.

Pincampagne verswinkels

Att

enti

e

Martin Schreur en medewerkers met de opening van hun nieuwe Spar in december jongstleden in Borne

Leonda Houben-Vluggen en medewerkers met de overname van hun nieuwe specialiteitenwinkel Kiees Culinair op 1 januari jongstleden in Heerlen

Geert Maassen van den Brink en medewerkers met de opening van hun nieuwe Gastrovino specialiteitenwinkel op woensdag 1 februari jongst-leden in Borne

Auke Brouwer en medewerkers met de opening van hun vernieuwde Coop op donderdag 1 maart jongstleden in Nijehorne

Cor en Lydia Beeke en medewerkers met de opening van hun nieuwe Spar op donderdag 15 maart jongstleden in Middelburg

Pin hieren maak iedere dag kans op

250 euroaan versproducten

van 2 t/m 15 april

naar keuze in deze winkel!

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 3573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 3 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 4: VakcentrumNieuws 3 2012

4

Vakc

entr

um B

edri

jfsa

dvie

s

Werknemers van 65 jaar en ouderVakcentrum Bedrijfsadvies staat u met raad en daad terzijde bij problemen die u dagelijks tegenkomt in de bedrijfsvoe-ring. Het is voor u immers onmogelijk om specialist op elk werkterrein te zijn. Daarom biedt het Vakcentrum onafhan-kelijk, deskundig en betaalbaar advies, op onder meer bedrijfseconomisch, ju-ridisch en fi scaal gebied. In deze rubriek leest u voorbeelden uit de praktijk van onze adviseurs.

Over de positie van de oudere werknemer zal de komende jaren veel worden gesproken. Zo zal de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaan en zullen de huidige rege-lingen daarop moeten worden aangepast. Hieronder wordt kort ingegaan op de werknemer die doorwerkt na zijn 65ste jaar, gebaseerd op de regelgeving zoals die nu geldt.

OuderdomspensioenOp grond van artikel 19 van de CAO voor het Levensmiddelenbe-drijf eindigt de arbeidsovereen-komst met een werknemer van rechtswege bij het ingaan van het ouderdomspensioen. Wanneer gaat het ouderdomspensioen in? Dat is, volgens het pensioenre-glement, op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt.

De arbeidsovereenkomst eindigt dus van rechtswege op de eer-ste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt en niet, zoals ook wel eens wordt gedacht, op de dag dat iemand 65 jaar wordt of de eerste dag van de maand daaropvolgend. Het is belangrijk dat u de juiste datum goed in de gaten houdt. Als u deze datum namelijk stil-zwijgend voorbij laat gaan en de werknemer nog gewoon – zonder enige onderbreking – bij u werkt, dan is sprake van een arbeids-overeenkomst voor onbepaalde tijd die alleen nog van rechtswe-

ge eindigt bij het overlijden van de werknemer.

Nieuwe arbeidsovereenkomstSteeds vaker krijgt onze P&O-helpdesk de vraag of het mogelijk is, na het van rechtswege eindi-gen van de arbeidsovereenkomst bij 65 jaar, nog een arbeidsover-eenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer van 65 jaar of ouder aan te gaan.

Het antwoord daarop is ‘ja’. Om in zo’n geval een arbeidsover-eenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten die van rechtswege eindigt, is echter wel vereist dat er óf minimaal een periode van 3 maanden (houd voor alle zeker-heid een periode van 3 maanden plus 1 dag aan) zit tussen het van rechtswege eindigen van de overeenkomst voor onbepaalde tijd en de ‘nieuwe’ arbeidsover-eenkomst voor bepaalde tijd waarin de werknemer niet in dienst is c.q. geen werkzaamhe-den verricht, óf dat de arbeids-overeenkomst voor onbepaalde tijd door een kantonrechters- of UWV-procedure wordt beëindigd uiterlijk op de datum van ingaan van het ouderdomspensioen.

Van deze laatste mogelijk-heid maken de juristen van het

Vakcentrum veelal gebruik. Zij starten namens de werkgever een (pro forma) ontbindingsprocedure bij de kantonrechter, in samen-spraak met de werknemer. Deze procedure is snel en schriftelijk. Wel zijn er extra (griffi e)kosten aan verbonden. Ook is het ver-standig dat de werknemer via een jurist of advocaat (in de regel dan betaald door de werkgever) zijn stukken opstelt.

ArbeidsvoorwaardenDan krijgt de P&O-helpdesk ook vaak de vraag welke arbeidsvoor-waarden gelden voor een 65-plusser. Krijgen zij ook loon bij ziekte, bouwen ze vakantie op? Het antwoord op die vraag is dat een 65-plusser exact dezelfde rechten heeft als een jongere werknemer. Daarbij is het wel van belang dat het afsluiten van een loonkostenverzekering bij ziekte voor deze groep vrijwel onmogelijk is.

Overigens heeft minister Kamp van SZW een wetsvoorstel opge-steld waarin de loonbetalingsver-plichting bij ziekte voor de groep 65-plussers wordt beperkt tot maximaal 6 weken en de opzeg-termijnen worden ingekort. Het wetsvoorstel is thans nog niet ingediend.

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 4573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 4 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 5: VakcentrumNieuws 3 2012

5Uit de praktijkAls ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische, juridi-sche of andere vraag waar u zelf niet uitkomt. Gelukkig kunt u dan con-tact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er spe-ciaal voor u en kennen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het antwoord op een veelgestelde praktijkvraag.

VraagBen ik verplicht om de brandslang-haspel en/of brandblussers in mijn winkel te laten keuren?

AntwoordOm een beginnende brand zo snel mogelijk te bestrijden moeten voldoende blusmiddelen aanwezig zijn. Bedrijven zijn bij wet (Besluit brandveilig gebruik bouwwerken) verplicht om de brandslanghaspel jaarlijks te laten keuren indien de aanwezigheid van de brand-slanghaspel in de onderneming verplicht is. Als er onvoldoende brandslanghaspels aanwezig zijn, moet een bedrijf voldoende draag-bare of verrijdbare blustoestellen hebben. Ten minste eenmaal per twee jaar moet een draagbaar of verrijdbaar blustoestel op goede

Vraa

g &

Ant

woo

rd

werking gecontroleerd worden. Let op: verzekeringsmaatschap-pijen kunnen andere controle-intervallen hebben opgenomen! De kosten van de controles lopen sterk uiteen en worden beïnvloed door de hoeveelheid blussers in uw supermarkt of speciaalzaak, het type blussers en de inhoud van de blussers. Voor consumenten is de keuring niet bij wet verplicht.

Weten uw werknemers waar de blusmiddelen zijn en hoe ze wor-den gebruikt? Heeft u voldoende blusmiddelen in uw onderneming om overal een beginnende brand te kunnen blussen? Houd altijd in de gaten of u zonder moeite en gevaar de ruimte kunt verlaten. En vergeet nooit dat bij brand de rook doodsoorzaak nummer één is!

Tips van de brandweer• Kijk of de blusser een

keurmerk heeft van het ministerie van Binnenland-se Zaken.

• Controleer of de blusser nog verzegeld is.

• Kies altijd voor een inhoud van minimaal 2 kg. Een kleinere blusser is te snel leeg.

• Laat de blusser na gebruik bijvullen, ook als hij niet helemaal leeg is. Zo weet u zeker dat er een volgen-de keer nog genoeg in zit.

Beta

ling

sver

keer

Behoefte aan ‘pinarmen’Voor sommige mensen is pinnen een grote uitdaging. Dat geldt vooral voor personen met een fysieke beperking. Uit onderzoek van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de Stichting Bevorderen Effi ciënt Betalen is gebleken dat een pin-arm een goede oplossing biedt voor deze groep mensen.

De pinautomaat is door deze arm fl exibel en kan naar de consument toegehaald en/of gekanteld wor-den. Volgens de testgroep levert de pin-arm dan ook een positieve bijdrage aan het betaalgemak. Wel zijn er nog vele hindernissen voor mensen met een beperking die ook bij het gebruik van een pin-arm, of zelfs juist bij het gebruik van een pin-arm, optre-den. Punten van aandacht zijn de

hoogte en soepelheid van de pin-arm, het kunnen afschermen van het intoetsen van de pincode en onduidelijkheid over de werking van de pin-arm. Fabrikanten van pin-armen is gevraagd om de pin-armen te optimaliseren aan de hand van deze aandachtspunten.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.vakcentrum.nl.

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 5573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 5 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 6: VakcentrumNieuws 3 2012

6Kies je cursus!

Risico Inventarisatie & -EvaluatieVakcentrum LeerPortaal biedt een divers aanbod van hoogwaardige trainingen en opleidingen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Vakcen-trumNieuws weet raad. Deze keer: de cursus Risico Inventarisatie & -Evalu-atie (RI&E).

Elke supermarkt of speciaalzaak dient de risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid te inventariseren en te evalueren. Deze zogenaamde Risico Inventa-risatie & -Evaluatie (RI&E) vormt de basis voor het arbobeleid van de onderneming en is een formeel document dat door de Arbeidsin-spectie kan worden opgevraagd.

De wet- en regelgeving is op dit punt in de afgelopen jaren wel wat versoepeld. Bedrijven tot en met 25 medewerkers, die over een zogenaamde branche-RI&E beschikken, hoeven bijvoorbeeld geen toetsing meer te laten uit-voeren door een externe deskun-dige of Arbodienst. Voorwaarde is wel dat dit dan in de cao is opgenomen. Indien het bedrijf 26 medewerkers of meer telt, is de betrokkenheid van een gecertifi -ceerd deskundige of Arbodienst noodzakelijk.

Scenario’sDe volgende drie scenario’s kun-nen worden aangeboden:

• Administratieve toetsingBedrijven tot circa 75 medewer-kers kunnen ervoor kiezen om zelf de RI&E in te vullen aan de hand van het model dat via www.rie.nl beschikbaar wordt gesteld (RI&E levensmiddelendetailhan-del). Uitgangspunt hierbij is dat de RI&E administratief wordt getoetst, waarbij één op de vijf RI&E’s (willekeurig) op locatie wordt getoetst op betrouwbaar-heid en compleetheid. Wanneer

bij het bedrijf de toetsing op locatie plaatsvindt, wordt dit vooraf kenbaar gemaakt. Indien de RI&E betrouwbaar en compleet is, wordt de RI&E van een handte-kening voorzien door de gecertifi -ceerd deskundige. Indien de RI&E niet voldoet aan de gestelde cri-teria, wordt in onderling overleg een verbeterplan opgesteld. De aangepaste RI&E wordt toegezon-den en opnieuw beoordeeld en gevalideerd. • ScholingBedrijven kunnen ook kiezen voor scholing. Dan wordt de RI&E plenair behandeld en krijgen be-drijven als huiswerk de opdracht de RI&E voor het eigen bedrijf in te vullen. Vervolgens wordt tijdens een terugkomdagdeel de RI&E gepresenteerd. Indien de RI&E betrouwbaar en compleet is, wordt het document gevalideerd door een deskundige. Ook hierbij geldt dat bij één op de vijf be-drijven de toetsing op locatie zal plaatsvinden. De scholing beslaat in totaal drie dagdelen.

• Uitvoering RI&E door veilig-heidskundige

Bedrijven kunnen er tot slot voor kiezen om het gehele traject uit handen te geven. Dit houdt in dat een veiligheidskundige de RI&E uitvoert en de rapportage RI&E opstelt, voorzien van een aanzet tot het plan van aanpak. De rap-portage wordt in principe direct na rondgang ter beschikking gesteld.

KostenDe kosten voor de administra-tieve toetsing bedragen € 300 per bedrijf. Dit bedrag is inclusief werkplekbezoek (één op de vijf bedrijven). De kosten voor scho-ling bedragen € 250 per bedrijf. Dit bedrag is inclusief syllabus, toetsing en werkplekbezoek (één op de vijf bedrijven). Wanneer de RI&E door een veiligheidskundige wordt opgesteld, wordt hiervoor € 700 per bedrijf in rekening gebracht. Dit bedrag is inclusief rapportage en validatie. Indien het bedrijf meerdere vestigingen heeft, of over meer dan 75 mede-werkers beschikt, zal een offerte op maat worden opgesteld.

Meer informatie en aanmeldenOp www.vakcentrum.nl/rietrai-ning vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden voor de cursus RI&E.

Licht opleren

Leer

Port

aal

Het Vakcentrum heeft een groot aantal inschrijvingen ontvangen voor de workshops Het Nieuwe Winkelen. Tijdens deze work-shops krijgt u tools aangereikt om ‘de klant van morgen’ te bereiken.

Wegens het succes wordt een extra workshop in Zwolle op woensdag 30 mei.

Op www.vakcentrum.nl/het-nieuwewinkelen kunt u zich aanmelden voor de workshops.

Extra workshop Het Nieuwe Winkelen

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 6573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 6 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 7: VakcentrumNieuws 3 2012

7Jan van Barneveld, Albert Heijn-ondernemer in Ede

‘Ik wil klanten geen nee verkopen’

ZO2 Z

Aw

ard

win

naar

201

1

Elke twee jaar reikt het Vakcentrum de ZO²Z Award (Zelfstandig Onderne-mer Onderscheidt Zich) uit. Een be-langrijke onderscheiding, voorbehou-den aan een selecte groep succesvolle ondernemers. Provinciewinnaar van Gelderland was Jan van Barneveld. Hij runt een Albert Heijn en een Gall & Gall in Ede.

Waarom heb je deelgenomen aan de ZO2Z Award?“Ik wilde graag meer inzicht krijgen in ons bedrijf. Waar staat onze supermarkt, wat vinden klanten van onze Albert Heijn? Ik denk dat het heel goed is als er af en toe met een frisse blik naar je winkel wordt gekeken. Het levert nieuwe inzichten op.”

Met welk advies uit het rapport ben je direct aan de slag ge-gaan?“Toen het rapport verscheen, hadden we een relatief kleine supermarkt. Het assortiment over de hele linie was ook enigszins beperkt. Natuurlijk wist ik dat zelf ook wel, maar als je het van een ander – in dit geval je klanten – hoort, is dat een extra bevesti-ging. Overigens hadden we toen al concrete plannen om de winkel te verbouwen. We wilden meer ruimte in de winkel creëren, ons assortiment uitbreiden, extra parkeerplaatsen aanleggen… Eigenlijk sloten de adviezen uit het rapport perfect aan bij onze verbouwingsplannen.”

De AH XL, die vlakbij ligt, is onlangs uitgeroepen tot Beste AH XL van Nederland. Hoe zorg je ervoor dat klanten tóch voor jouw supermarkt blijven kiezen? “Door je te onderscheiden, op ieder vlak. De Albert Heijn XL is een heel grote winkel, terwijl onze Albert Heijn eerder het imago van een buurtwinkel heeft.

Wij staan heel dicht bij onze klanten. Dat uit zich niet alleen ín de winkel, maar ook buiten de winkel. We besteden veel aandacht aan lokale activiteiten. Met Kerst organiseren we bijvoor-beeld het Allerhande Kerstdiner. Dan huren we een restaurant af, waar we twee avonden met vijfhonderd klanten gaan koken. En met de Heideweek (een feest-week in Ede, red.) verkopen we allerlei streekproducten, zoals heidekoekjes en heidewijnen. Weet je wat het is? Ik zit al 35 jaar in Ede. Dan ben je overal bij betrokken.”

In oktober is de winkel ver-bouwd naar een AH 3.0. Wat is er precies veranderd?“We hebben ons assortiment uitgebreid, extra parkeer-plaatsen aangelegd en een zelfscan aangeschaft. Daarnaast hebben we allerlei energiebespa-rende maatregelen getroffen. Zo wordt de warmte van onze koelmotoren gebruikt om de winkel te verwarmen, waardoor we geen verwarmingsinstallatie meer nodig hebben. Verder hebben we moderne koelingen aangeschaft, die extra energie-zuinig zijn en led-verlichting op-

gehangen. Dat is niet alleen goed voor onze eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Boven-dien zijn er steeds meer klanten die je supermarkt beoordelen op duurzaamheid.”

Heb je nog toekomstplannen?“Jazeker! Ik wil de winkel verder uitbouwen en onze supermarkt nóg beter maken. Onder meer door onze kookdemonstraties uit te breiden. We hebben al een fantastische hotelkok die in het weekend de lekkerste gerechten bereidt, maar in de toekomst zou ik dit soort demonstraties graag frequenter willen inzetten. Verder is het mijn ambitie om alle producten aan te bieden waar de klant om vraagt. Ik wil geen nee hoeven te verkopen, dat leidt alleen maar tot ergernis. Daarom peilen we regelmatig bij onze klanten welke pro-ducten worden gemist. Bij de kassa krijgen klanten een briefje mee, waarop ze drie producten kunnen aangeven die ze missen in het assortiment. Deze producten worden vervolgens apart besteld. Het vergt misschien wat extra inspanning, maar ik vind het be-langrijk om gehoor te geven aan de consument!”

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 7573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 7 15-03-12 09:0515-03-12 09:05

Page 8: VakcentrumNieuws 3 2012

8

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafi media

Vorden

Col

ofon

Blog: ‘De artiesteningangvan een Foodtheater’

Repo

rtag

e Je hebt ondernemers met visie en je hebt visionairs die ondernemen. Als klant van een supermarkt geef ik de voorkeur aan de eerste groep en van-daag heb ik weer eens gezien waarom.

Op Twitter volg ik vele onderne-mers. Zo ook Titus Vogt van de Jumbo in Dokkum. Op @jum-bodokkum stond begin dit jaar nieuws over een Foodtheater. Er werd zo intensief en enthousiast over getweet door medewerkers, dat mijn stelling ‘medewerkers-beleving = klantbeleving’ hier zeker bewezen zou worden. Dus dat wilde ik zien! Vandaag, vrij-dag 9 maart 2012, is het zover. Ik word ontvangen door bedrijfs-leider Peter Feenstra. Hij zegt dat de ondernemer, Titus Vogt, mij graag wil ontmoeten. “Kijk daar zit hij.” Vanuit de winkel zie ik door open ramen inderdaad een man aan het werk. “Iedere klant mag hem zien en hij ziet iedere klant. Hij kan zelf groeten, maar ook gegroet worden en de klant kan hem wenken, dan komt hij.” De kennismaking met deze drukke ondernemer is kort, maar ple-zierig. Eén en al klant- en mede-werkersbeleving, deze man. Wie ooit iemand zoekt die charisma personifi eert, moet even in Dok-kum gaan buurten. Opvallend in de winkel zijn vooral de grote oven waarmee de theaterbakker zelf brood kan bakken en het fantastische, ambachtelijke theaterplein. Hallo markt! Meest bijzonder is dat er (fors) gesneden is in het assorti-ment kruidenierswaren. Hierdoor ontstaat ruimte voor de vakken-vullers en de klant. WAUW! Mijn ‘Grrrr...oote Vergrrrr.... ijzings-show’ zou zich hier af kunnen gaan spelen. Misschien vraag ik

het ook nog wel, het is tenslotte een Foodtheater mét artiesten-ingang. (De deur naar de winkel wordt ‘artiesteningang’ ge-noemd.) Het ádemt trouwens medewer-kersbeleving in de catacomben! Onder de artiesteningang, op de grond, vind ik namelijk een sticker met aandachtspunten voor het bedienen van klanten. Eén daarvan is zeer opvallend: alle medewerkers dienen een pen + schrijfblok mee te nemen. Het helpt je in klantgericht werken en klanten voelen zich serieus genomen als ze een bestelling o.i.d. plaatsen bij een drukke supermarktmedewerker. Verder hangen er in de cata-comben persoonlijke sfeer-/belevingsfoto’s van medewerkers. Met daarbij een uitspraak die van toepassing is op hun werk en persoonlijkheid. Je collega’s leer je niet op een betere manier kennen! Bij het in- en uitklokken wordt ‘VEEL PLEZIER’ gecom-municeerd. En de rokers hebben duidelijke communicatie buiten bij de rokersplaats en een mooie asbak waardoor het gewoon schoon is en geen klant zich eraan kan storen. Behalve aan rokende medewerkers op het parkeerter-rein, een klein minpuntje toch. Bij terugkomst in de winkel is de kok net begonnen met het koken voor de klanten van het Foodtheater. Dit keer is het Jan, van www.Jancooks4you.nl. Ge-stationeerd bij het versplein, ook wel de markt van Dokkum genoemd, maakt hij een heerlijke bloemkoolsoep en gegrilde groene asperge met rauwe ham erom-heen gewikkeld. Mmmm.... De volgende keer staat er een andere kok, want het Foodtheater moet

z’n naam wel eer aan doen. Alle koks van de lokale restaurants zijn uitgenodigd om hun kunsten te vertonen. Heerlijk voor de klant, mooi voor de omzet en het levert goodwill op van de lokale restaurants. Uiteindelijk doe ik nog even boodschappen en merk ik bij het afrekenen dat er een speciale pinkassa is. Wat een service! Ook zie ik bij iedere kassa een mooie zilveren emmer staan met appeltjes ‘voor de (klein)kinde-ren’. De emmers zitten altijd vol, zodat ik met m’n drie kinderen geen ruzie krijg over de laatste appel. Dat is nog eens een goed verzorgd theater!

Blog van Niels Engelmoer

573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 8573234 VakcentrumNieuws 3-2012.indd 8 15-03-12 09:0515-03-12 09:05