Rondom 3-2012

40
RONDOM Nummer 3 - 2012 Hét magazine van De Hof van Ede EEN ASIEL VOL MET KITTENS OVER HET TRIMMEN VAN EEN HOND AANDACHT VOOR ONZE LIEVE LANGZITTERS

description

De Rondom is het magazine van De Hof van Ede met het laatste nieuws van en over De Hof van Ede.

Transcript of Rondom 3-2012

Page 1: Rondom 3-2012

RONDOMNummer 3 - 2012

Hét magazine van De Hof van Ede

EEN ASIEL VOL MET KITTENS

OVER HET TRIMMEN VAN EEN HOND

AANDACHT VOOR ONZE LIEVE LANGZITTERS

Page 2: Rondom 3-2012

HIER KAN volgende

keer

UW ADVERTENTIE

STAANAdverteren? E-mail [email protected]

Page 3: Rondom 3-2012

VAN D

E MAN

AGER

PLEEGDIERENen dierendag

Een veelgestelde vraag van bezoekers op het asiel is “Wil je niet alles mee naar huis nemen?” Voordat ik bij het asiel begon, twijfelde ik ook of ik inderdaad niet elke week weer zou bezwijken en een hond of kat mee naar huis zou willen nemen, maar in de praktijk blijkt het reuze mee te vallen. Natuurlijk zitten er altijd dieren die je net nog iets meer raken dan de andere, maar het verstand voert gelukkig de bovenhand (of mijn partner). Thuis hebben we namelijk ook de nodige dieren: vier katten, een hond, twee konijnen. En daar hebben we onze handen al vol aan. De dieren die we nu hebben, krijgen alles wat ze nodig hebben en om dat zo te kunnen houden, kan er simpelweg niet meer bij. Dat zou voor geen van de dieren eerlijk zijn.Er gaat wel eens tijdelijk wat mee naar huis, zoals ik al eens eerder in een Rondom schreef. Zo heb ik momenteel ook een ‘pleeghond’ thuis, daarover volgt in de volgende Rondom nog een Extreme Make-over stukje. Tijdelijk een dier mee naar huis nemen is erg leuk om te doen, maar ik vind het ook altijd fijn als de pleegdieren weer verhuizen naar een baasje waar ze alle aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Meestal doe ik de plaatsing van ‘mijn pleegdieren’ zelf zodat kan ik de goede match maken en met een gerust hart het dier aan zijn nieuwe baasje kan meegeven.

Ook hoor ik vaak van mensen buiten het asiel dat ze zelf ons werk niet zouden kunnen doen omdat het allemaal zo zielig is. We krijgen natuurlijk heel wat gevallen binnen die triest zijn, maar onze insteek is dan: vanaf nu kan het alleen maar beter worden! We besteden zo veel zorg en aandacht aan alle dieren. Het is goed om ze op te zien knappen en als kers op de taart, dat ze uiteindelijk het pand weer kunnen verlaten, op naar hun nieuwe huis. Helaas blijven er altijd honden of katten die om gezondheidsredenen het niet halen, maar ook deze dieren geven we de best mogelijke verzorging.

Op 4 oktober is het dierendag, maar wij doen hard ons best om het voor onze dieren elke dag dierendag te maken!

Kopij volgende Rondom aanleveren vóór 7 november aan [email protected]

Rondom | 3

Hanneke

Page 4: Rondom 3-2012

24

Page 5: Rondom 3-2012

INHOUD

69

20

32

VAN DE MANAGER

DIERENNIEUWS

VAN HET BESTUUR

HONDENMODESHOWBas, Jessie en Whiskey op de rode loper

BEDANKT

GEEF DE STOK DOOR Brandende vragen aan Valesca

KATTEN TRAINENDeel 1

ROMMELMARKT

ADOPTIEPLAN

ASIELKATTENOverzicht van onze katten

ASIELHONDENOverzicht van onze honden

03

06

08

9

14

15

18

13

20 HOE ZIT HET?Hondentrimmen

22

24

32

28

EVEN VOORSTELLENVrijwilligers Jurgen en Nicole

INGEZONDEN

36

HOE IS HET NU METKaloe heet nu Sjors

31

39 COLOFON

Page 6: Rondom 3-2012

6 | Rondom

DIERENNIEUWSLAGERE BLOEDDRUK DOOR JE HUISDIERSteeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat een huisdier ons gezonder maakt. Dat verklaart het toenemende gebruik van dieren in ziekenhuizen, scholen en verpleeghuizen. Uit onderzoek van het Brooklyn College blijkt dat mensen die een hartaanval hebben gehad, langer leefden wanneer ze een huisdier hebben. Een andere studie, gedaan door Queen’s University in Belfast, bewijst dat het aaien van een eigen hond de bloeddruk kan verlagen.Daarnaast verhoogt interactie met dieren het niveau van het hormoon oxytocine. Dit hormoon helpt ons gelukkig te voelen en geeft ons zelfvertrouwen. Maar ook op langere termijn heeft dit effect. Oxytocine helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en helpt het ons lichaam sneller te genezen. Het gebruik van dieren in medische instellingen wordt al meer dan 150 jaar gedaan. Dieren helpen kinderen om naar een arts of psycholoog te gaan, omdat het kind op z’n gemak wordt gesteld en bereid is om meer te vertellen.

Bron: Npr.org

LEEFTIJD GIRAFFEN TE SCHATTEN DOOR KLEUR VACHTDe bruine vlekken in de vacht van mannelijke giraffen worden donkerder naarmate de dieren ouder worden. Dat blijkt uit een 33 jaar durende studie van Thornicroft-giraffen in het Afrikaanse Zambia. Door het vergelijken van kleurveranderingen, konden de experts van het Wildlife Research Centre van de Kyoto University uit Japan een historisch profiel van de dieren opstellen.

De onderzoekers ontdekten dat de vacht bij mannetjes voor het eerst begint met veranderen van kleur tussen de zeven en acht jaar: de bruine vlekken veranderen dan naar pikzwart binnen twee jaar.Het vermoeden bestaat dat de verkleuring plaatsvindt doordat in de puberteit het testosterongehalte verandert. Thornicroft-giraffen bereiken seksuele volwassenheid rond hun tiende, waardoor het donkerder worden van de vlekken in verband gebracht kan worden met verandering in de testosteronspiegel. De Thornicroft-giraffe komt alleen voor in de South Luangwa Valley in oost-Zambia en is een van de negen ondersoorten. Overigens verandert bij alle giraffe-soorten de kleur bij mannetjes naarmate de dieren ouder worden, echter was het voorheen niet mogelijk er een leeftijd aan te hangen, iets wat nu bij de onderzochte soort wel kan.

Bron: Nu.nl

Page 7: Rondom 3-2012

Rondom | 7

DIERENNIEUWSWIST JE DAT. . .•Een inktvis blauw bloed heeft?•Huskies bekend staan om hun

verschillende gekleurde ogen?•Ongeveer 20% van de vissoorten

die in de Rode zee voorkomen, zijn nergens anders ter wereld te vinden.

•Een groep of roedel kangoeroes in Australie een mob genoemd word?

•Sommige rattensoorten heel groot kunnen worden? Zoals de Gambiaanse hamsterrat, die wel 3 kilo zwaar kan worden!

•De Beluga een walvis is die ooit de bijnaam zeekanarie kreeg, omdat hij liedjes fluit, net als een vogel.

•Veel katten ziek worden van melk?•De tong van giraffes blauw is? En

wel 45 centimeter lang kan zijn?•Gordeldieren gemiddeld 18 uur per

dag slapen?•Nijlpaarden 25 minuten onder water

kunnen blijven?•Als katten je kopjes geven, ze dan

een geur aan je afgeven die ze zelf heel erg lekker vinden?

•Een volwassen tijger per maaltijd 27kg eet?!

•Een zwangere goudvis een twit heet?

•De cheeta een topsneldheid van 120 Km p/u kan halen en daarmee het snelste landdier is?

•Vrouwtjes orka`s 2 X langer leven dan het mannetje?

•Het oog van de struisvogel groter is dan zijn hersenen?

•Een kreeft er 7 jaar over doet om 1 pond zwaar te worden?

•Emoe`s niet achteruit kunnen lopen?

•Nijlpaarden 75kg gras per dag eten?•Haaien nooit ziek worden?

Bron: Dierenforum.nl

Page 8: Rondom 3-2012

VAN

HET

BES

TUU

R

‘Er is samenwerking gezocht met alle

dierenartsen. En met succes.’

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: we hebben dit keer niet heel veel nieuws te melden. Ook wij hebben vakantie gehad.

PersoneelszakenTijdens de drukke zomermaanden zijn Joris Epskamp en Marije Verschure als vakantiekracht aangesteld. Beiden waren al bekend binnen de Hof van Ede vanwege hun stage. Na de zomervakantie blijven beiden in de Hof van Ede als weekendhulp werken. Momenteel zijn we in gesprek met een kandidaat die als BBL-leerling tot en met mei volgend jaar de gelederen komt versterken. Het herstel van Hanneke van Schaik, onze manager, gaat minder voorspoedig als zij en wij zouden willen. Het weer volledig gaan oppakken van haar managementtaken gaat langzamer dan we met z’n allen hadden gehoopt. Gelukkig is Paula Hobrink, manager ad interim, voorlopig nog werkzaam in ons asiel om Hanneke te ondersteunen.

AfstandsdierenInmiddels is een start gemaakt met het aannemen van afstandsdieren tijdens de dierenartsrondes op dinsdag en vrijdag. Voordeel hiervan is, dat een afstandsdier meteen gechipt en geënt kan worden (als dat nog niet gedaan was) en dus direct plaatsbaar is. Ook komen eventuele medische problemen direct boven tafel en kunnen daarover afspraken worden gemaakt. Op die manier komen we later niet voor verrassingen te staan wat de medische kosten betreft. Voorlopig is een termijn van een half jaar afgesproken, waarna er een evaluatie volgt.

Uitbreiding samenwerking dierenartsen in ons werkgebied.Ieder jaar vangen wij heel veel kittens op in ons asiel. Soms komen zwerfdieren zwanger binnen en worden de kittens in het asiel geboren. Soms worden kittens zonder moeder binnen gebracht en kijken we of er een moederpoes is die een paar extra kittens kan zogen. Is dat niet het geval, dan worden de kittens door vrijwilligers met de fles groot gebracht. Hartstikke leuk, die kittens. Ieder jaar weer is het een genot om ze te zien rennen, klauteren en spelen. Maar…. het zou nog leuker zijn als het er wat minder waren. Daarom bieden we alle nieuwe eigenaren van kittens die via ons asiel geplaatst worden een korting aan op de neutralisatie van het kitten. De afgelopen jaren werd deze korting aangeboden door de dierenartsenpraktijk aan de Bosweg in Bennekom en door dierenartsenpraktijk De Dorskamp in Renkum. Om de kansen op ongewenste nestjes kittens te verkleinen is dit jaar samenwerking gezocht met alle dierenartsen in ons werkgebied. En met succes. Met het verwijsbriefje dat bij de plaatsing van een kitten wordt uitgereikt, krijgt de nieuwe eigenaar nu bij bijna alle dierenartsen in Ede en omgeving korting op castratie dan wel sterilisatie van hun nieuwe huisdier.

Webmaster gevondenNicole Rintjema neemt het stokje over van Marlies Graveland en zal vanaf nu de website bijhouden met nieuwsberichten en wijzigingen doorvoeren. Nieuwsberichten kunt u aanmelden via [email protected]. We wensen haar veel succes.

TEKST: BETTY GERRITSEN

8 | Rondom

Page 9: Rondom 3-2012

Rondom | 9

HONDEN MODESHOW

Ben je al 15plus, moet je naar het asiel omdat

je baasje ziek is. Het zat Bas deze zomer niet mee. Totdat hij werd uitgenodigd

door ontwerpersduo Dicky en Dusty uit

Arnhem: Bas mocht de catwalk op tijdens

de modeshow van DogGoesShopping in

Renkum.

Page 10: Rondom 3-2012

Bejaarde Bas steelt (mode)showHet middelpunt van de aandacht, dat is een goede plek voor een bejaard asielhondje dat een baasje zoekt. Het overkwam Bas, de kleine boerenfox uit De Hof van Ede. Hij mocht deze zomer meelopen in de modeshow van DogGoesShopping.

Ben je al 15plus, moet je naar het asiel omdat je baasje ziek is. Het zat Bas deze zomer niet mee. Totdat hij werd uitgenodigd door ontwerpersduo Dicky en Dusty uit Arnhem: Bas mocht de catwalk op tijdens de modeshow van DogGoesShopping in Renkum. Samen met zijn collega’s Jessie & Whisky (duo) liep hij mee in de show, gekleed in een ruimvallend Ik zoek baas-vestje in zomers signaalgeel. Hij bleef niet onopgemerkt!

Sneeuwschoenen en mitella’sDogGoesShopping is het hippe honden modelabel van ontwerpersduo Dicky en Dusty uit Arnhem. Zij hebben zich gespecialiseerd in accessoires, met name voor grote honden. Daarnaast ontwerpen ze op verzoek speciale accessoires. Zoals goedzittende mitella’s voor gewonde honden, of wat dacht je van sneeuwschoenen voor dieren die niet tegen pekel kunnen. Mooi en functioneel is het credo van het label. Mooi van buiten, maar ook mooi van binnen. Naast halsbanden van koeienhuid, tuigjes van jeansstof en warme hondenjacks voor in de winter wilden deze fashionistas meer laten zien op hun modeshow. Ze nodigden drie honden uit van dierenasiel De Hof van Ede: zij mochten zichzelf presenteren aan het publiek. Bas en Jessie & Whisky (duo) waren de gelukkigen. Misschien heeft een van de bezoekers thuis toevallig nog een leeg mandje staan?

Aandacht trekken met succesHet was een prachtige dag voor een hondenmodeshow bij informatiecentrum De Beken in Renkum. In het publiek vooral hondeneigenaren, die hun viervoeters hadden meegenomen voor dit uitstapje in het populaire wandelgebied bij Renkum. Hoewel de meeste bezoekers al honden hadden, wist Bas toch de aandacht te trekken. En met succes! Op zijn oude dag mocht hij naar een nieuw thuis. Jessie en Whiskey hebben ondertussen ook een nieuw baasje gevonden.

Meer weten over de hondenkleding en accessoires van DogGoesShopping? Ga naar www.doggoesshopping.com.

TEKST: MARGIT WARMINKFOTO’S: JESSICA VOS

10 | Rondom

Page 11: Rondom 3-2012

* Van de redactie *

Als redactie deden wij, Jessica en Marlies, namens het asiel mee met deze modeshow. Via Facebook waren we door Dicky benaderd, wij vonden het direct een goed idee om zo een paar leuke honden voor te stellen en het dierenasiel weer eens publiekelijk onder de aandacht te brengen.

We hadden veel Rondoms mee genomen om uit te delen en formulieren waarop mensen donateur of vrijwilliger konden worden. Op de rode loper mochten we zelf de honden voorstellen, maar ook wat vertellen over het asiel. Op deze manier zetten we hopelijk weer wat mensen aan het denken en hebben we laten zien dat er hele leuke honden in het De Hof van Ede zitten.

We kregen gelukkig hulp van Sabrina, Luuk, Willem-Jan en Paula. En Jessie heeft zich onderweg in de auto ook prima vermaakt (zie foto).

Rondom | 11

Page 12: Rondom 3-2012

12 | Rondom

JA, IK WORD VRIEND VAN DE HOF VAN EDE

0 Als donateur via giro 290506 Kosten: minmaal €15,00 per jaar *

0 Als adoptant voor een langzittende hond of kat Kosten: €5,00 per maand*

0 Als vrijwilliger voor: ** 0 schoonmaakwerkzaamheden (’s ochtends) 0 honden uitlaten/katten knuffelen (’s middags) 0 telefoonteam (’s ochtends van 9.00 – 12.00 uur) 0 balie/receptie werkzaamheden 0 diverse werkzaamheden ’s middags (tot ± 17.30 uur) 0 bijhouden tuin 0 allerlei (technische) klusjes 0 rommelmarkt (dinsdag, woensdag of vrijdag) 0 inzamelen oud papier (elke laatste zaterdag van de maand) 0 nazorg van de geplaatste dieren 0 collecte (1x per jaar rond wereld dierendag) 0 bemannen van een kraampje op braderieën e.d. 0 ik wil wel wat doen, maar eerst wil ik meer informatie Naam: _____________________________________________ Adres: _____________________________________________ Postcode+woonplaats: ________________________________ Telefoonnummer: __________________ Geb.datum: ________ E-mailadres: ________________________________________ Datum: _____________________________________________ Handtekening: _______________________________________

* hiervoor ontvangt u t.z.t. een acceptgirokaart** voor vrijwilligerswerk geldt een minimum leeftijd van 18 jaar

Formulier opsturen naar het secretariaat: De Hof van Ede, Postbus 468, 6710 BL Ede of per e-mail naar [email protected]

Page 13: Rondom 3-2012

GEEF DE STO

K DOO

R

Valesca Florijn (26) is dierenverzorger in De Hof van Ede en woont in Ede samen met haar katten Lars & Sven.In deze rubriek beantwoordt een medewerker/vrijwilliger van De Hof van Ede een aantal vragen. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde noemt aan het eind de naam van de persoon aan wie “de stok doorgegeven wordt”. Het interview met die persoon komt in de volgende Rondom.

HOE BEN JE BIJ DE HOF VAN EDE VERZEILD GERAAKT?Voor het jaar 2009 had ik als voornemen me in te zetten voor dieren. In een opwelling heb ik mezelf toen aangemeld als vrijwilliger om te helpen schoonmaken op de zondagochtend. Dit heb ik ruim 2,5 jaar gedaan en toen deed de kans zich voor om in dienst te treden als medewerker. WAT ZOU JE HET LIEFST VERBETERD ZIEN IN DE HOF?Als geld geen probleem was zou ik alle verblijven vernieuwen en moderniseren!

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?Ik ga graag weekendjes weg met m’n vriendje, etentjes met vrienden, concerten bezoeken, op de bank met een kopje thee een tijdschrift lezen, bijslapen...M’n vrije dagen zijn altijd te kort. WELKE CD ZIT IN JE CD-SPELER?De cd van Spinvis.

MET WIE ZOU JE EEN UUR IN DE LIFT VAST WILLEN ZITTEN?Ik ben niet zo happig op kleine ruimtes maar voor een uurtje met Johnny Depp zet ik me graag over mijn angsten heen ;)

WAT WAS JE EERSTE BIJBAANTJE?Een krantenwijk in Bennekom, wat een ramp was dat. Heb het 5 maanden volgehouden.

WAAR KUNNEN MENSEN JE VOOR WAKKER MAKEN?Het winnende lot van de Staatsloterij! Een versgebakken taartje komt als goede 2e. WAT ZOU JE DOEN MET 1 MILJOEN?Verhuizen naar een rustig landelijk gebied en daar een Bed & Breakfast/Koffiezaakje beginnen!

WAT WIL JE DAT MENSEN OVER JE ZEGGEN ALS JE DOOD BENT?Dat ik ze op een of andere manier geinspireerd heb in hun leven.

WAT WILDE JE WORDEN?“paardrijlesjuf”

HOE OMSCHRIJVEN COLLEGA’S JE?Om even terug te komen op het verhaal van Rachel in de vorige Rondom, een Emoe. Een koosnaampje die we hebben gekregen van Anton, afgeleid van Emo omdat we allebei nogal betrokken en emotioneel op dingen in het asiel kunnen reageren. Ondanks de nodige tranen die ze zien, denk ik dat ze me ook als vrolijk beschrijven. Een beetje manisch dus ;) AAN WIE GEEF JE DE STOK DOOR?Ik wilde Anton pesten, maar hij heeft geluk en het lijkt me leuk dat een vrijwilliger eens aan het woord komt: Marijke die al 100 jaar vrijwilliger is bij de Hof. En dan overdrijf ik niet met de jaren!! ;) WAT WIL JE VAN HAAR WETEN?Wie zou ze het liefst een taart in het gezicht gooien en waarom?

Rondom | 13

Page 14: Rondom 3-2012

14 | Rondom

HULP UIT ONVERWACHTE HOEKWe zijn altijd blij wanneer we gesteund worden door mensen die ons een warm hart toedragen. Soms komt dat uit een onverwachte hoek.

Een tijd geleden kregen we een mailtje van een moeder dat haar dochter met een paar vriendinnen geld voor ons ingezameld hadden en dat ze dat graag langs wilden brengen. Natuurlijk waren ze van harte welkom. En zo kwamen VERA, ELSKE, MILA, MYRTHE, FLOORTJE EN LOTTE van 9 jaar op het asiel langs. Het bleek dat de dames druk voor ons bezig waren geweest, want ze hadden een eigen kinderkrant gemaakt en deze voor een euro per stuk verkocht. Dit leverde maar liefst 67 euro op! We waren heel blij met de spontane actie van de meiden en zijn ze dan ook erg dankbaar hiervoor. Ze hebben het hele asiel van binnen en buiten gezien en mochten nog even op de foto om alles vast te leggen. Bedankt meiden!

BED

ANKT

Page 15: Rondom 3-2012

ONZE HONDEN ASIELD

IEREN

Brunoeinstein

max

BBruno is een Duitse herder reu van 4 jaar oud. Bruno is een hond die behoefte heeft aan een duidelijke baas. Krijgt hij niet genoeg leiding, dan neemt meneer zelf de touwtjes in handen. Maar voor iemand die duidelijk en consequent is, doet hij alles. Hij houdt van spelen met balletjes en zoekspelletjes vindt hij ook leuk. Hij zoekt een thuis waar geen afleiding is van andere dieren want daar reageert hij fel op.

TEKST: JESSICA VOSFOTO’S: SABRINA VAN DE GOOT

Rondom | 15

EEinstein is een mooi kooikerhondje van 8 jaar oud. Hij is bij ons gebracht omdat zijn baasje niet meer voor hem kon zorgen. Hij heeft bij zijn baasje in een kleine wereld geleefd en hij moet weer leren mensen te vertrouwen. Ook andere honden vindt hij nog wat spannend, maar wij denken dat dit na gewenning geen probleem zal zijn. Einstein blijkt niet zo’n makkelijk hondje. Hij is slecht gesocialiseerd en heeft de neiging zijn territorium te verdedigen, zeker als daar vreemde mensen op komen. We zijn in het asiel wel bezig met hem te trainen, maar dit is geen goede plek voor hem. Wat hij nodig heeft, is een stabiele omgeving, zonder kinderen, bij mensen die begrip hebben voor de hond en met hem aan de slag willen gaan. Het zal een behoorlijk ‘project’ worden, dit kan samen met onze gedragstherapeut, maar Einstein is het zeker waard!

Page 16: Rondom 3-2012

ASIE

LDIE

REN MDit is onze lieve Max, helaas al heel wat

keren eerder bij ons gezeten en nu weer terug gebracht. Ook deze laatste eigenaren hebben ontzettend hun best gedaan voor Max, maar hij bleek ook voor hun een maatje teveel. Ook al is deze kerel nog geen 40 cm hoog, hij heeft een behoorlijk karakter! Met zijn lieve koppie en mooie krullen weet hij iedereen in te pakken. Mee voor een lange wandeling (ook met een heleboel andere honden), en eindeloos knuffelen passen prima in zijn plaatje. Helaas heeft deze knul ook een andere kant, Max is namelijk een hondje die graag zelf alles onder controle houdt. Desnoods als hij hiervoor zijn tanden moet gebruiken. Dit gedrag uit zich vooral in huis zodra de deurbel gaat en er bezoek naar binnen wil. Max is daarnaast een ontzettend slim hondje die gauw doorheeft dat hij kan klimmen in de rangorde en dat dan ook niet nalaat. Wij zijn ons ervan bewust dat Max niet het makkelijkste kereltje is en dat we voor hem eigenlijk op zoek zijn naar een speld in een hooiberg. Maar ook hij verdient een eerlijke kans en die willen wij hem heel graag geven! We hopen dat iemand met Max aan de slag wil (eventueel onder begeleiding van onze gedragstherapeut) en hem, net als wij, nog een kans willen geven. Hij verdient het!

DDiego is een stoere gecastreerde kruising met ruige snoet en pientere oogjes. Hij is nog jong met zijn 4 jaar en wat onzeker waardoor hij consequente leiding nodig heeft. Hij houdt er niet van om aangeraakt te worden door een trauma uit het verleden. Als je dit respecteert heb je aan Diego een ontzettend leuke en trouwe hond die zeker wat voor je wil doen. Een erg intelligente hond, gaat ook graag mee in de auto. Hij kan niet goed met kinderen, wel met andere honden en is waaks. Een slimme hond voor een verstandige baas.

16 | Rondom

Page 17: Rondom 3-2012

OVERIGE HONDEN:Bo Mechelse herder TeefElvis Jack Russell ReuJacky Kruising ruwharige teckel ReuRexie ( senior) Kruising Bouvier Reu Sita Kruising TeefSpartacus Bull Terrier ReuTilly (doof) Kruising stafford/bull terrier Teef

Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

SSpartacus is een gevonden gecastreerde reu van ongeveer 7 jaar. We zijn er inmiddels achter gekomen dat hij al heel wat baasjes heeft gehad. Steeds maar weer via marktplaats naar het volgende adres... Omdat hij gevonden is weten we nog niet zo heel veel over hem. Wat we wel weten is dat hij niet op andere honden gesteld is, dat was de reden dat hij al een aantal keer van de hand is gedaan. Naar mensen toe is hij heel vriendelijk. Bij wie mag deze jongen eindelijk eens voor altijd blijven om samen oud te worden?

RRocky is een gecastreerde reu van bijna 6 jaar. Hij heeft moeite met alleen zijn en kinderen zijn ook niet zijn favoriet. Met teven gaat het wel met reuen wat minder. Rocky moet wel consequent maar met zachte hand worden aangepakt, dan begrijpt hij de dingen erg goed

Rondom | 17

Page 18: Rondom 3-2012

RO

MM

ELM

ARKT

ORANJEMARKTDe zomermaanden zijn wij elke vrijdag geopend van 10.00-16.00 uur. Wij krijgen heel vaak de vraagof wij dicht gaan in deze periode. Vroeger gebeurde dat wel, maar de laatste jaren doen wij dit niet meer omdat in de zomermaanden heel veel toeristen en campinggasten onze markt bezoeken, de opbrengst is dan heel goed. Tussen Oud en nieuw zijn wij gesloten, wij als vrijwilligers vinden het dan ook fijn om even een paar weken vrij te hebben.

MARKTPLAATSWist u al dat wij onder de naam [email protected] ook mooie spullen via Marktplaats verkopen? U kunt hier bieden op onze spullen, dit werkt heel goed. Het is de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen, wie weet zit er wel iets voor u bij.

HEIDEMARKTENDit jaar hebben we ook weer drie Heidemarkten gedraaid, we hadden een goede opbrengst voor onze dieren en natuurlijk ook gelijk reclame voor ons Dierenasiel en de rommelmarkt. We zien dan weer een heleboel nieuwe klanten die via de Heidemarkt bij ons terecht komen. Zij zijn heel positief over de manier hoe wij werken. De kramen zijn dit jaar gesponsord door Henk en Anneke van Brummelen, An en Ed Vries en Theo en Annelies de Wit. Hartelijk dank hiervoor. Als u volgend jaar een kraam wilt

sponsoren dan kunt u contact opnemen met Nicole via [email protected]. OPEN DAGVrijdag 28 september a.s. houden wij weer onze jaarlijkse open dag die in teken staat van Werelddierendag. We hebben extra kramen in het teken van Werelddierendag, sjoelwedstrijd, Rad van fortuin, een veiling waar u op hele mooie spullen kunt bieden en een kleurwedstrijd voor kinderen t/m 10 jaar. Ieder kind krijgt een prijsje. Er is een terrasje waar u iets kunt drinken. Verder binnen- en buitenverkoop met mooi ingerichte kramen en de opbrengst gaat natuurlijk naar ons Dierenasiel. Noteer die dag in uw agenda, u bent allen van harte welkom van 10.00-18.00 uur aan de Sportlaan 39 te Ede, telefoonnummer: 0318 - 626285.

VRIJWILLIGERSOok stellen wij weer 2 vrijwilligers aan u voor. De dame rechts op de foto is Annelies de Wit, 60 jaar jong en getrouwd met Theo. Zij hebben een dochter Saskia en een Beagle genaamd Ara. Haar hobby’s zijn tuinieren, lezen, films kijken, wandelen met de hond, fietsen, op reis gaan en musea bezoeken. Annelies werkt alweer heel wat jaartjes bij ons in de boekenhoek. Het is een tijdrovende klus maar het geeft haar veel voldoening. Ook sorteert ze de LP’s,

TEKST & FOTO’S: NICOLE VAN HARN

18 | Rondom

‘Vrijdag 28 september is weer onze jaarlijkse Open Dag.’

Page 19: Rondom 3-2012

Rommelmarkt De Hof van Ede Sportlaan 396717 LA Ede T 0318 - 626285Elke vrijdag 10.00 - 16.00 uurInleveren bruikbare spullen:Dinsdag en woensdag 10.00 - 14.00 uur

CD’s en de handwerkspullen die binnenkomen. Ze doet dit met veel zorg, wij zijn erg blij met haar.De dame links op de foto is Anne Marie Cameron, 60 jaar jong en samenwonend met Peter. Ze hebben een zoon Adriaan, schoondochter Shanna en kleinzoon Dex. Anne Marie houdt heel veel van haar katten en is hier al van jongs af aan heel gek op. Daarnaast is ze gek op lezen. Ze werkt bij ons op vrijdag in de kledinghoek samen met Joke en doet dit met veel plezier. Ze is ook op andere dagen inzetbaar en daar zijn wij erg blij mee. Anne Marie zegt: “We hebben een hele gezellige groep vrijwilligers en werken goed samen. Ik voel me hier helemaal thuis en het geeft me veel energie”.

OUD PAPIERIedere laatste zaterdag van de maand kunt u bij ons oud papier inlveren. De container staat op de Sportlaan in Ede tegenover huisnummer 66.

‘Wist u dat wij

ook mooie spullen via

Marktplaats verkopen?’

Page 20: Rondom 3-2012

20 | Rondom

TEKST: JESSICA VOSFOTO’S: NICO VAN DER BOOR

HO

E ZI

T H

ET?

TRIMMENVAN JE HOND

Page 21: Rondom 3-2012

Rondom | 21

De hond naar de trimsalon? Geldt dat voor iedere hond? En hoe vaak moet de hond naar de trimsalon? Vaak word je hierover als toekomstige hondeneigenaar niet voldoende geïnformeerd. Zo kan je wel eens voor verrassingen komen te staan. Er zijn veel honden die een regelmatige borstelbeurt of speciale verzorging nodig hebben, maar ook een bezoek aan de trimsalon is voor de meeste honden een must. Verschillende honden hebben verschillende vachtsoorten, iedere vachtsoort heeft een andere behandeling nodig. De een wat uitgebreider dan de ander.

Een kortharige hondEen Jack Russel, zal niet snel naar een trimsalon gebracht worden. Ook een eigenaar doet vaak weinig aan vachtverzorging bij deze honden. Een trimmer kan juist bij kortharige honden helpen sneller door een verharing heen te komen. Iedereen met een kortharige hond kent het wel; Dozijnen stekelige haartje die je amper ergens uit kan krijgen. Twee keer per jaar een behandeling is vaak voldoende om deze honden te helpen in de rui van het voor- en najaar.

De langharige hondEen langharige hond, zoals de Maltezer, heeft veel verzorging nodig. Het haar blijft groeien en bij niet voldoende borstelen zal deze in de klit raken. Deze honden worden in de trimsalon geschoren of de vacht wordt ingekort (geknipt). Honden met dit type vacht gaan gemiddeld vier keer per jaar naar de trimsalon, dat hangt er ook van af hoeveel je als eigenaar zelf bijhoudt.

De ruwharige hondNeem bijvoorbeeld ruwharige teckels, deze

verharen twee keer per jaar, hij laat hierbij zijn laag met lange stugge haren los. Onder deze lange stugge haren zit weer een mooi nieuw en kort vachtje. De haren zitten los in het haarzakje, maar vallen er niet makkelijk zelf uit. De trimmer zal de hond plukken en de loszittende haren verwijderen.

Honden met kroeshaarKroeshaar, zoals bij de poedel blijft ook groeien. Afhankelijk van wat de eigenaar wil en hoe de hond onderhouden is, gaan honden met deze vacht gemiddeld vier keer per jaar naar de trimsalon. Honden met kroeshaar worden geschoren of geknipt.

Dikke vachtenAls laatste de honden met de hele dikke vachten, stokhaar. Denk hierbij aan een Husky, deze hebben dekhaar en ondervacht. Het dekhaar verhaart zo’n beetje het hele jaar door, de ondervacht verwisselt twee keer per jaar. Deze honden worden in de trimsalon ontwold, de ondervacht wordt er uit gekamd op het moment dat deze los zit. Een trimmer heeft hiervoor professioneel gereedschap waardoor het ontwollen een stuk sneller gaat.

Nagels knippenVergis je als eigenaar dus niet in de hoeveel werk die een hondenvacht met zich mee kan brengen. Bel een keer vrijblijvend een trimsalon op, zij kunnen je prima adviseren. Naast het knippen, scheren, ontwollen of plukken van de vacht worden de meeste honden ook gewassen. Daarnaast maken de meeste trimmers ook de oren schoon, knippen ze de nagels en wordt het gebit gecontroleerd.

kijk Voor een trimsalon bij jou in de buurt op www.abhb.nl

Page 22: Rondom 3-2012

22 | Rondom

VOO

RST

ELLE

N

Hoi, ik ben Jurgen en al enige jaren vrijwilliger in De Hof van Ede. Het is ooit begonnen via een tv-programma; daarin zocht een asiel (niet deze) vrijwilligers om honden uit te laten en katten te knuffelen. Ineens wist ik het: dat is wat ik zoek! Ben gek op honden, thuis hadden we ook altijd honden en dat blijft dan aan je trekken. Toen gebeld en de volgende dag een afspraak voor een proef wandeling gemaakt. Na het invullen van wat papierwerk en een informatiegesprek kon het uitlaten beginnen. Ik kreeg gelijk een enorme witte hond mee, een soort kruising tussen een ijsbeer en een shovel, overigens een lief beest. Al liet hij mij eigenlijk uit in het achtergelegen bos. Kortom; het smaakte naar meer!

Het mooie is, dat ik door mijn wisselende werktijden, ook ’s morgens terecht kan, in het weekend en zelfs op zon- en feestdagen. Een dierenasiel bruist letterlijk altijd van het leven. Ideaal voor mij dus. Door de jaren heen had ik altijd zo m’n vaste ‘klantjes’, de zogenaamde langzitters. Deze kunnen, tot mijn grote vreugde, gewoon blijven en worden liefdevol verzorgd door de medewerkers. Zo was een tijdlang Doggy mijn favoriet, maar ook Jackie, Bodan, Kareltje enz. Deze langzitters zijn eigenlijk niet eens grote probleem honden, maar kunnen zich niet goed ”verkopen” als er een belangstellende is of de nieuwe eigenaar geeft de hond te weinig kans om zich te laten zien. Ondanks het feit dat er zeer gericht en precies naar de wensen gevraagd wordt en de thuissituatie van de aspirant koper zwaar meeweegt, komt er heel af en toe wel eens een hond terug. Maar gelukkig gaat het veel vaker wel goed en is er een goede match gevonden.

Telkens weer blijkt dat er tóch nog ergens een lief baasje voor zulke honden is en die de tijd en moeite neemt om samen aan de relatie te werken en rustig

Even voorstellen: Vrijwilliger Jurgen en Nicole

22 | Rondom

elkaars gebruiksaanwijzing te lezen. Petje af voor zulke mensen! Zo hebben dus Doggy, Jackie, Bodan, Dost, Kareltje en laatst nog Joep een heerlijk thuis gevonden. Zo kwam ik ook Rex of Rexie tegen. Een soort kruising Bouvier. Eigenlijk helemaal mijn type niet. Ging geweldig tekeer, reageerde op alle blaffende honden en was erg druk. Ik ben er toen al eens een paar keer langs gelopen, maar hij schrok me toch af. Ik bleef eens wat langer voor zijn kennel staan, hij werd toen rustig en we hebben elkaar eens diep in de ogen gekeken. Toen de stoute schoenen aangetrokken en naar binnen gestapt. Wat een verandering, hij was erg rustig, kon ‘m aaien en gewoon zijn riem omdoen! Kwispelend heb ik ‘m in alle rust langs andere honden kunnen leiden om eens lekker in het bos te kunnen wandelen.

Wat een super brave hond! Hij liep rustig naast mijn been, trok totaal niet aan de riem, en was erg op me gericht. Sommige honden hebben namelijk tijdens het wandelen totaal geen oog voor jou.Hij hield me constant in de gaten en gedroeg zich voorbeeldig. Zo groeide er een mooie band tussen ons en waren we altijd blij elkaar weer te zien. Toen kreeg Rex iets aan zijn voorpoot. Om te voorkomen dat Rex aan het verband zou zitten en om ‘m meer rust te geven, kwam men op het idee om Rex in een leegstaand ex-kattenverblijf te plaatsen, een porto cabine. Daar was het lekker rustig en meneer werd daar uitgebreid in de watten gelegd. Overdag door personeel en vrijwilligers die daar lunchten en ’s nachts sliep Willem-Jan zelfs op een stretcher zodat Rex rustig bleef! Zelf heb ik er ook vele uren doorgebracht en is Rex uitgebreid geknuffeld en vertroeteld. Nadien kreeg Rex een vaste verblijfplaats in de kantine, waar hij zich alle aandacht liet welgevallen en af en toe wat lekkers scoorde. En zo is Rex aan zijn tweede leven begonnen en hebben we veel plezier in het bos, ik verstop me achter een boom zodat hij meteen gaat zoeken, we ‘jagen’ samen op een muis of zitten zomaar even lekker op een bankje.

Als ik de ruimte zou hebben wist ik het wel, dan ging hij gewoon met me mee naar huis. Nu nog maar even sparen of hopen op de staatsloterij. Maar zonder gekheid; Rex heeft het erg goed in het asiel en krijgt daar veel aandacht en liefde.

Alles bij elkaar is vrijwilligerswerk in dit asiel een echte aanrader, goed voor mens en dier, en hulp is altijd welkom!

Page 23: Rondom 3-2012

Mijn naam is Nicole Rintjema (36) en ik woon met mijn zoontje van 5 jaar en met mijn bejaarde Duitse dog Roxy in Wageningen. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en zit daarom in Buurtvereniging Coberco, Wijkpanel Midden van de Gemeente Wageningen en ga nu ook de website van het asiel beheren. Ik zou graag meer vrijwilligerswerk willen doen, maar mijn 32-urige werkweek laat dat helaas niet toe.

Het bleef tot nu toe dan ook bij het opzetten van een actie bij de supermarkten om voer voor het asiel en de dierenambulance op te halen tot het knuffelen en socialiseren van kittens in het asiel. In de laatste Rondom zag ik de oproep voor het websitebeheer en toen was de keuze snel gemaakt. Zo kan ik toch mijn steentje bijdragen, maar ook gewoon mijn eigen tijd indelen.

Verder werk ik als secretaresse van de Raad van Bestuur bij Alfa Accountants. Naast mijn standaard werkzaamheden, doe ik ook aan fotografie, advertentieopmaak en geef ik trainingen in Prezi. Creatief bezig zijn vind ik heerlijk, ik knutsel graag met mijn zoontje en maak soms mijn eigen kleding. Daarnaast kan ik enorm genieten van de natuur: het bos, de Rijn, de mooie bloemen in mijn tuin en de vlinders die er omheen dartelen. Mijn motto is: Lach en Leef!

Even voorstellen: Vrijwilliger Jurgen en Nicole

De liefde voor dieren zat er al jong in. Wij hadden vroeger thuis altijd al een hond, maar er zijn ook vele hamsters, cavia’s, ratjes en katten in ons huishouden geweest. Tien jaar geleden kwam mijn Duitse dog en maakte het lijstje af. Ik kwam vroeger altijd thuis met zieke of gewonde dieren en stond altijd in de dierenwinkel met mijn neus tegen de ruiten van de hokken. Helaas hebben dieren geen eigen stem, dus hebben ze iemand nodig die voor hen opkomt. Het asiel en de dierenambulance hebben gelukkig veel vrijwilligers, maar hiervan hebben ze er nooit genoeg.

Kijk dus snel bij de vacatures op de website of neem contact op met het asiel om te kijken waar jij wellicht een helpende hand kan bieden.

Rondom | 23

Page 24: Rondom 3-2012

ONZE KATTEN AS

IELD

IER

EN

sophiesara

guusje

SSara is de onzichtbare poes hier. Ze valt niet op omdat ze haar eigen gangetje gaat. Ze waardeert een knuffel op haar zelf gekozen moment en is nieuwsgierig. We zoeken voor deze leuke kat een huisje waar ze lekker rond kan banjeren buiten en ze opgewacht wordt voor een knuffelbeurt om vervolgens tevreden in haar mandje in slaap te vallen. Wie houdt er van zelfstandige katten met een eigen willetje? Kom kijken bij Sara!

TEKST: JESSICA VOS FOTO’S: SABRINA VAN DE GOOT

24 | Rondom

SSophie, een lieve poes van 3 jaar. Ze zit hier nu al een half jaar en dat is ruim 5x zolang als de gemiddelde kat. En waarom?? Sophie is een spraakzame kat met haar schelle mauwtje, gek op knuffelen en haar dagelijkse portie blaasgruisvoer. Ze is wat gevoelig op de blaas maar op het voer doet ze het nu al tijden goed! We zoeken een leuk huisje voor deze knappe dame, die het inmiddels wel verdiend om haar eigen mandje, tuin en aandacht voor haarzelf te hebben.Wie komt deze leuke kat halen?

Page 25: Rondom 3-2012

Rondom | 25

GGuusje vindt het maar niks hier. Moet niks van de andere katten hebben hier, wil een plek voor zichzelf. Ze heeft jarenlang op een flat gewoond maar heeft ook meerdere malen (letterljk) een sprong in het diepe genomen. We zien Guus het liefst in een huis met tuin waar ze lekker haar ronde kan doen. Veel goede associatie met mensen lijkt Guusje niet te hebben, we krijgen de nodige klappen hier. Zo zonde want Guusje wil graag aandacht maar haar vertrouwen moet eerst gewonnen worden. Iemand die van een uitdaging houdt en Guus het fijne vertrouwde huis wil geven is van harte welkom! Guus is 12 jaar.

SSpike begon bescheiden bij ons, kroop telkens onder een kleedje. Inmiddels zijn we maanden verder en laat hij van zich horen. Het duurt hem allemaal te lang, wanneer komt zijn nieuwe baas nou?? Hij is dol op huiselijkheid, knuffels en zijn dagelijkse ronde in de buurt! Hij heeft het echt niet naar zijn zin hier dus we zoeken met spoed iemand die hem het leven geeft die hij verdiend!

Page 26: Rondom 3-2012

MMusty was boos toen ze net bij ons binnen kwam. Ze wilde niks van ons weten. Gelukkig kreeg deze onzekere poes snel door dat we lief waren voor haar en nu gaat het goed. Als je haar rustig benaderd staat ze open voor knuffelen. We zoeken daarom ook een stabiele omgeving voor Musty, zonder drukte en andere dieren. Dan zal je de leukste kanten van Musty zien en een fijne poezenvriendin aan haar hebben!

LLotje is een poes van 9 jaar. Met een kapje om kwam ze hier binnen, ze had een grote korst op haar mooie koppie. Inmiddels is de kap af, en heeft ze geen reden meer om te krabben want met hypoallergeen voer doet ze het goed! Stress is ook een grote factor van haar onrust en krabben en dus zoeken we iemand die Lotje snapt. Die haar vertrouwen en rust geeft. Ze komt graag haar knuffels halen dus je zal een lieve vriendin aan Lotje hebben!

OVERIGE KATTEN:Annetje Lapje Poes Dicky Blauw-wit Kater Dikkie Dun Rood met wit PoesHarley Blauw grijs Poes Harry Cypers met wit Kater MacKenzie Cypers met wat wit KaterMiepie Cypers Poes Noesie de poes Schildpad PoesSheriff Zwart met wat wit KaterSluntertje Wit en rood PoesSylvester Cypers met wit KaterTigri Cypers KaterTijgertje Cypers-wit PoesWoody Blauw-wit Kater

Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.26 | Rondom

Page 27: Rondom 3-2012

Rondom | 27

DIERENDAG

WAT DOET EEN DIERENARTS AAN DIERENDAG?Marieke van Rosmalen, dierenarts, DAP de Dorskamp in Renkum

“De honden die bij ons in de praktijk komen krijgen altijd iets lekkers - als hun conditie dat toestaat natuurlijk. Dat is niet speciaal op dierendag, al proberen we nog wel iets extra’s te doen. Verder merken we niet echt dat het dierendag is, veel huisdieren worden gelukkig iedere dag goed verzorgd. De meeste mensen stellen een bezoek aan de praktijk niet uit vanwege dierendag. In voorgaande jaren waren er wel minder vaccinaties op zo’n dag, maar dat is langzaam aan het veranderen. Volgend jaar hebben we rond dierendag waarschijnlijk een open dag op de praktijk. Er zijn inmiddels meer dierenartsenpraktijken die dat doen en volgend jaar doen wij ook mee. Kom dan eens kijken!”

WAT KRIJGT EEN HOND VAN EEN HONDENMODELABEL?Dicky, helft van ontwerpersduo Dicky & Dusty, van hondenmodelabel Doggoesshopping.com in Arnhem

“Eigenlijk is het voor Dusty iedere dag dierendag, want hij heeft altijd een mooi setje aan! En hij krijgt ook al boterhammen met roomboter en hij is vaste klant bij de worstenverkoper op de markt op vrijdag... We gaan ook iedere dag stokken gooien in het park. Daarom probeer ik op dierendag iets extra te doen voor andere honden (vindt Dusty helemaal niet erg). Dat kan varieren van een donatie aan een asiel, een mooie outfit cadeau voor een hond (-baasje) die het niet zo breed heeft tot extra aandacht op internet voor honden die een nieuw baasje zoeken. Het maakt niet uit. Maar eigenlijk doe ik dat ook al het hele jaar door, want voor ieder dier zou het iedere dag dierendag moeten zijn.”

Page 28: Rondom 3-2012

TRAINJEKAT

Hoe doe je dat? Chantal Rosmuller legt het je

in deze en volgende Rondoms haarf ijn uit

Page 29: Rondom 3-2012

HET GELUID VAN DE BLIKOPENER

* Chantal Rosmuller *

“Hopelijk kun je met de tips uit dit artikel met je kat aan de slag. In het volgende deel zal ik nog wat verder ingaan op een paar leuke kunstjes die je je kat kunt leren.”Chantal Rosmuller is Tinley trainingsdeskundige in opleiding. Meer informatie vind je op haar website: www.chantalrosmuller.nl

Als je meer wilt leren over het trainen van katten is het leuk om een keer een workshop te volgen bij Eline Teygeler van Tinley. www.tinleyopleidingen.nl

Rondom | 29

Er zijn veel misverstanden over katten en hun gedrag, één daarvan is dat je katten niks kan leren. Katten zijn erg intelligente dieren en je kunt ze heel veel leren maar je moet alleen even weten hoe.

Eigenlijk heb je je kat al van alles geleerd, welke kat komt er niet aanrennen bij het geluid van de blikopener, ramme-lende brokjes of de koelkastdeur? Dat heb jij je kat geleerd want altijd als je dat geluid maakt geef je hem daarna eten. Hij weet nu dus dat dat geluid betekent dat er gegeten kan worden en daarom komt hij aanrennen. In deze serie leg ik uit hoe je je kat kan trainen, te beginnen met een eenvoudig kunstje zoals zitten, tot nuttige oefeningen zoals wennen aan vervoerd worden en de dierenarts.

Waarom trainen?Misschien zie je het nut niet in van het trainen van je kat. Tenslotte kun je met een kat prima samenleven zonder dat je ze van alles gaat leren. Het moet ook niet, maar er zijn een paar goede redenen om het wel te doen:• Je leert je kat goed kennen en komt erachter dat hij

intelligenter is dan je dacht.• Het is leuk om te doen en kan de band tussen kat en

eigenaar versterken.• Met behulp van training kun je stressvolle gebeurtenis-

sen zoals wormenkuurtjes geven, vervoeren en naar de dierenarts gaan makkelijker maken voor je kat.

• Voor binnenkatten is het een manier om de verveling te bestrijden.

Als je overtuigd bent, kunnen we aan de slag. Het aller-belangrijkste om te onthouden is dat je je kat moet belonen, belonen en nog eens belonen. Beloon je kat voor het gedrag dat je graag ziet en hij zal het gaan herhalen. Gebruik nooit straf of dwang bij het trainen, dat is absoluut niet de bedoe-ling. Bij katten werkt dit erg averechts en ze zullen al snel een hekel krijgen aan het trainen of zelfs aan de trainer.

ClickertrainingDe methode die we gaan gebruiken heet clickertraining. Clickertraining is een diervriendelijke trainingsmethode waarbij je een dier traint door het goede gedrag te belonen.

Page 30: Rondom 3-2012

Omdat het vaak lastig is om een beloning te geven pre-cies op het moment dat het juiste gedrag getoond wordt, wordt er gebruik gemaakt van de clicker (een mechanisch apparaatje dat een klik geluid maakt) om het dier te laten weten dat het iets goed doet. Het geluid van de clicker is eigenlijk te hard voor katten, je kan beter een kort woordje gebruiken of bijvoorbeeld met je tong klakken. Stel je voor je wilt een kat de high five leren en je geeft kattensnoepjes als beloning, hoe laat je hem dan weten dat hij het goed doet? Je kunt niet het snoepje precies op het moment geven dat hij zijn pootje omhoog doet, het kan misschien wel maar handig is anders. Met de clicker kun je hem laten weten “wat je NU doet is goed, je krijgt zometeen je snoepje”.

De beloningEr zijn katten die een aai al een beloning vinden maar de meesten zullen het daar niet voor doen. Kattensnoepjes werken over het algemeen beter. Neem even de tijd om uit te zoeken welke snoepjes je kat erg lekker vindt. Bij katten met overgewicht kun je iets minder voeren op dagen dat ze veel snoepjes gekregen hebben omdat het trainen zo goed ging.

De clicker aanlerenIn het begin weet je kat nog niet dat de click (of ander ge-luidje) betekent dat er een beloning aankomt. Begin er dus mee om hem dat aan te leren. Klik en geef een snoepje, klik en geef een snoepje, herhaal dit een paar keer. Dat was het, makkelijk toch? Je hebt je kat iets geleerd!

ZittenEerst leren we de kat zitten. Dat is een makkelijke oefen-ing om mee te beginnen:• Hou een snoepje boven zijn kopje zodat hij gaat zit-

ten, klik en geef het snoepje.• Hou een hand boven zijn kopje alsof er een snoepje

in zit, als de kat gaat zitten klik en geef het snoepje• Zeg “zit”, hou een hand boven zijn kopje alsof er een

snoepje in zit, als de kat gaat zitten klik en geef het snoepje. Als het goed is gaat hij na een tijdje al zitten voor je je hand omhoog doet. Geef daarvoor een extra beloning.

De ene kat leert dit al in een trainingsessie, bij de andere zul je het een paar keer moeten doen. Heb geduld het gaat lukken. Dat was alles, het is dus niet zo moeilijk om katten iets te leren.

Wat als het niet lukt?Als je te lang doorgaat met trainen of je kat snapt het niet kan het zijn dat hij gewoon wegloopt midden in een sessie. Maak je daar niet druk over het overkomt mij ook nog wel eens. Probeer het een andere keer nog eens. Als je kat het trainen wel leuk vindt maar een bepaald kunstje niet wil doen is het soms ook wel slim om die maar te laten zitten. Onthoud vooral dat het ook leuk moet blijven voor je kat.

* LET OP *

• Het geluid van de clicker is wat te hard voor de meeste katten dus kijk of je een speciale afstelbare clicker kunt vinden of gebruik een ander geluidje.

• Gebruik nooit straf bij het trainen, beloon het goede gedrag en negeer het verkeerde.

• Neem even de tijd om uit te zoeken welke snoepjes je kat heel erg lekker vindt.

• Hou de trainingsessies kort, katten kunnen hun aandacht er niet zo lang bijhouden. 5 minuten is meer dan genoeg.

• Trainen is geen oplossing voor gedragsproblemen, ga bij problemen eerst naar de dierenarts en vraag als het nodig is advies aan een katten gedragstherapeut.

30 | Rondom

Page 31: Rondom 3-2012

HOE GAAT HET NU MET

K A L OEEerste dag asiel: 24 april 2011Geplaatst: 22 mei 2012Woont nu in: Tussen Herwen en LobithEigenaren: Erik en Marieke

Kaloe heet nu Sjors, een naam waar hij snel aan gewend is. Sjors woont sinds 22 mei bij ons. Met de katten, kippen en schapen maakt hij de beestenboel compleet, nou vooruit; voor een verweesd katje staat de deur altijd open! Waar we ons in het begin het meeste zorgen om gemaakt hebben, is of het met Sjors en onze poezen zou klikken. Vooral Rachel en Willem hebben heel actief meegedacht en slimme tips gegeven. Nu bleek dat al snel onze minste zorg: de katten hebben hun toenadering rustig opgebouwd en Sjors was ‘not impressed’ door de meiden.En toen waren de wittebroodsweken voorbij! Vier weken heeft Sjors zich keurig gedragen, wellicht wat afwachtend en nog niet gehecht aan erf en nieuwe baasjes. Wat wisten wij nou van de implicaties van het hebben van een angstige waak-/erfhond?! Sjors is een kruising herder x bouvier). Toen Sjors eenmaal begreep dat dit zijn nieuwe huis is, ging hij er ook helemaal voor! Voor nietsvermoedend bezoek, dat onze eerdere hond gewend was, was het een onaangename verrassing om door Sjors begroet te worden met een ‘snep’ in hand of bil. We zaten met onze handen in het haar en met pijn in het hart (wat zijn we snel van hem gaan houden!) besloten we dat het zo niet langer kon: Sjors moest terug naar Ede. Anton heeft onze noodkreet gehoord, wellicht ook wat gelachen om de dramatische toon van het bericht, en begrepen dat we hulp nodig hadden. Hulp kwam in de vorm van Yett van Omme. Yett heeft ons enorm geholpen om Sjors beter te begrijpen en leert ons om zijn en onze grenzen beter te bewaken. Het zijn kleine maar belangrijke stapjes die we zetten. We nemen de tijd en hebben geen haast: Sjors is pas 6 ½ en blijft nog heel lang bij ons!

HOE G

AAT HET MET

Rondom | 31

Page 32: Rondom 3-2012

* POST *Beste mensen,

Hierbij een paar leuke foto’s van één van

de kittens die we afgelopen zaterdag

hebben opgehaald.

Dit is Spot (haar naam in het asiel was

Krent)met onze pup Silke. Kareltje heb-

ben we Spike genoemd. Dit past wel bij

hem omdat hij zo dun is. Spike is een

ontzettend lief beestje wat het liefst bij

je op schoot zit. Spot is wat ondeugender

maar wil ook graag geknuffeld worden.

We zijn heel blij met ze!

Groetjes van Kees en Yvonne en Fenna Kulik

Hallo allemaal,

Sinds oktober 2011 ben ik vrijwilliger bij Dierentehuis Hof van Ede, daar kwam ik in contact met Cyenna. Het heeft nog een aantal maanden geduurd, voordat we elkaar helemaal gevonden hadden. Cyenna bleek zwanger en moest eerst even aan het moederen en ik moest het verlies van mijn oude maatje Tanja verwerken. Maar het was eigenlijk vanaf het eerste moment dat we elkaar in de ogen keken al duidelijk! Wij gaan elkaar op het juiste moment weer zien en laten elkaar nooit meer gaan.Nu wonen we gezellig samen in de Betuwe en hebben de grootste schik samen. Cyenna heeft ook een leuke vent gescoord, Tyson, de Cane Corso van mijn ouders. Ze kan zich helemaal uitleven met rollen in het gras in het parkje bij mijn huis. Helaas heeft ze nog wel zo af en toe een aanval van epilepsie, maar door haar fantastische karakter en doorzettingsvermogen is ze dat zo weer vergeten en gaat ze door met genieten. Ik ben erg blij dat we elkaar zijn tegen gekomen en 2x per maand gaan we samen naar al onze harige vrienden! Het leukste is het enthousiasme waar-mee ze als we bij het Dierentehuis aan komen uit de auto springt en naar de Personeelsdeur rent.

Groet, Cyenna en Miranda

32 | Rondom

Page 33: Rondom 3-2012

Hallo Coby en collega’s,

Zoals beloofd even een berichtje over Hielke die overigens inmiddels door manlief

omgedoopt is tot Loekie (de Leeuw). Ignace vindt hem nl. net zo sterk als een leeuw omdat

hij het bosavontuur met de maden toch maar overleefd heeft. De kennismaking met de al

aanwezige katten Klaas en Joris is rustig verlopen, Klaas wilde meteen al kopjes geven want

ja Klaas denkt dat iedereen hem leuk vindt.

Loekie was daar niet zo van gecharmeerd en blies een keer, Klaas was er niet was onder

de indruk en liet het gebeuren. Joris keek vooral hoe Klaas reageerde en aangezien

die deed alsof Loekie er gewoon bij hoorde accepteerde Joris het ook! Ik had Ignace op

van alles voorbereid maar niet gedacht dat het zo makkelijk zou verlopen. Klaas hoopt dat

hij binnenkort met Loekie mag knuffelen en Joris hoopt dat Loekie eten laat staan, Joris lust

nl. alles. Loekie eet nog niet veel maar snackt overal een beetje van mee. Hij geniet van de

aandacht en de knuffels en voelt zich inmiddels wat vrijer in huis, hij komt steeds kopjes bij

ons halen. Loekie is helaas voor Klaas meer op mensen dan op soortgenoten gericht. Maar

wie weet wat er nog gaat komen! Wij zijn erg blij met Loekie, het is een lieve oude vrijdoos,

we hopen dat hij het nog even volhoudt. We houden jullie op de hoogte!

Voor nu de hartelijke groetjes van ons en kopjes van Klaas, Joris en Loekie.

Ignace en Ellen

Rondom | 33

Beste Beheerder(s) en verzorgers van De hof van Ede, Ruim zes weken woont poes Smiecht bij mijn moeder en het gaat enorm goed. Na haar aankomst heeft Smiecht een half uurtje onder de kast gezeten en vond het toen welletjes. Haar dorst lessen was prio alvorens op onder-zoek uit te gaan in het vreemde huis met de onbekende geurtjes. Ondanks de onwen-nigheid duurde het niet lang of het was tijd om op schoot te gaan. Nog niet eerder heb ik meegemaakt dat een kat met zoveel vertrou-wen haar plek vond in een nieuw huis.

Snel blijkt waar Smiecht haar naam aan te danken heeft. Smiecht kan namelijk deuren openmaken. En zo gaat Smiecht waar ze wil en

slaapt ze ´s nachts prinsheerlijk in een door haar gekozen slaapkamer. Aandachtspuntje was

wel dat de buitendeuren altijd in het slot gedraaid moesten worden. Ook houdt Smiecht ervan in kastjes en laden te kruipen en presteerde ze het om na in een

onderste la gekropen te zijn in de bovenste lade gevonden te worden. Vanaf de vierde week gaat Smiecht ook naar buiten. Enorm spannend maar ook hierbij had

het niet beter kunnen gaan. Tijdens haar eerste ontdekkingsreis kijkt ze regelmatig over haar

schouder naar de deur en als het te eng wordt sprint ze naar binnen. Al snel had ze de tuin tot

haar bezit gemaakt en jaagt ze vinnig iedere vierpotige indringer van het land. Hartelijke groet,Christel Brouwer

ING

EZON

DEN

Page 34: Rondom 3-2012

34 | Rondom

Hallo iedereen,

Hier een berichtje van Johnny Bravo. Hij is zich al helemaal thuis aan het voelen, zoals je ziet.Gezellig slapen met Demi. Johnny is zo onwijs lieve vrolijke hond!!! Hij is onmisbaar voor ons... We zijn ook met hem begonnen bij een hondenschool, wat hij erg leuk vindt.

Groetjes Antoine en Danielle

34 | Rondom

Suki (voorheen Muts)

voelt zich al aardig

thuis! Het afvallen

gaat ook langzaam

maar zeker ;-)

Groetjes DorienHallo lieve mensen, hier een berichtje van de familie Hulscher. Wij hebben bijna 3 weken geleden Bootz mee naar huis mogen nemen. Wij zijn zo geluk-kig met hem. Wat een lieve lieve hond, en zo goed opgevoed. Van de week heeft hij ken-nisgemaakt met de stafford van mijn schoon-moeder. Dat ging echt goed. Hij ziet in Jock, de stafford, dat deze duidelijk de senior is. Samen hebben ze lekker lopen dollen en aan hout liggen kluiven en kusjes lopen geven. We merken dat Bootz erg reageert op vogels en katten wanneer we hem uitlaten. Met onze katten gaat het goed. Hij weet intussen dat zij hier de baas zijn en best scherpe nagels hebben wanneer hij iets doet wat ze niet leuk vinden. Kortom, het gaat super hier. Wij zijn erg gelukkig en Bootz naar ons idee ook. Af en toe moeten we hem wel inf luisteren dat het geen chiwawa is wanneer hij weer bij ons op schoot wil kruipen. Nou groetjes en tot horens, Lizette Hulscher.

Page 35: Rondom 3-2012
Page 36: Rondom 3-2012

36 | Rondom

ADOPTEER EEN DIER OP AFSTAND

ADO

PTIE

PLAN

NAAM: RexieRAS: Kruising bouvierLEEFTIJD: 11MEER INFO: Rexie is erg ziek geweest en heeft inmiddels een teenamputatie gehad. Daardoor geniet hij van een speciale behandeling. Hij verblijft namelijk niet in een kennel, maar heeft de kantine tot zijn beschikking. Het was vroeger geen makkelijke hond maar de scherpste kantjes zijn er met de jaren wel af gegaan. Hij zoekt een rustig thuis waar geen ander huisdieren of kinderen wonen. Rexie houdt van zwemmenADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Rexie.

De meeste dieren die in het asiel belanden vinden na een paar weken alweer een nieuwe baas. Want met het overgrote deel van de dieren dat herplaatst moet worden is gewoon helemaal niks mis. Maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Honden en katten met gedrags- of medische problemen hebben vaak maandenlange begeleiding nodig voordat ze in aanmerking komen voor een nieuw thuis. En vergis u niet: een asielverblijf kan sommige dieren zoveel stress bezorgen, dat dit juist het vinden van een nieuw thuis in de weg staat. Andere dieren worden simpelweg over het hoofd gezien, zijn oud, of hebben een gebrek waardoor ze langer op een nieuw thuis moeten wachten. Dieren die meer begeleiding of gewoon meer geluk nodig hebben, worden opgenomen in ons adoptieprogramma. Dit betekent dat u deze dieren op afstand kunt adopteren. Hiermee ondersteunt u de verzorging van het door u geadopteerde dier. Een adoptiedier kan door meerdere mensen worden geadopteerd. Als uw dier een nieuw thuis vindt (en dat is natuurlijk wel de bedoeling!), dan kunt u een nieuw adoptiedier uitzoeken. Het adopteren van een dier uit het adoptieprogramma kost u slechts €5,00 per maand. U krijgt vier keer per jaar updates (in de Rondom) over hoe het met uw adoptiedier(en) gaat.

ADOPTIEHONDEN

Page 37: Rondom 3-2012

ADOPTIEPLAN

Rondom | 37

NAAM: BoRAS: Mechelse HerderLEEFTIJD: 8MEER INFO: Ze is hier binnen gekomen omdat haar baasje plotseling is overleden. Bo heeft aan beide heupen ernstig HD, hiervoor krijgt ze pijnstillers en glucosamine. Ze gaat heel graag mee wandelen. Naar mensen toe is ze erg vriendelijk, en helemaal gek op knuffelen. Bo heeft een duidelijke baas nodig, die haar op een consequente manier kan begeleiden. Dan zul je aan Bo een vriendin voor het leven hebben.ADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Bo.

NAAM: DiegoRAS: Kruising Herder/BoomerLEEFTIJD: 4MEER INFO: Diego is een stoere gecastreerde kruising met ruige snoet en pientere oogjes. Hij is wat onzeker, waardoor hij consequente leiding nodig heeft. Hij houdt er niet van om aangeraakt te worden, door een trauma uit het verleden. Als je dit respecteert heb je aan Diego een ontzettend leuke en trouwe hond die zeker wat voor je wil doen. Hij is erg intelligent en gaat graag mee in de auto. Hij kan goed met andere honden en is waaks. Een slimme hond voor een verstandige baas.ADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Diego.

Page 38: Rondom 3-2012

de wandelingetjes die ze maakt. En alle hondenwandelaars lopen bij haar binnen om even te knuffelen.

DE HOF VAN EDE IN VAKANTIETIJDOok deze zomer zit de Hof van Ede weer erg vol. Ik vind dat het (vrijwillig) personeel een pluim verdient voor alle goede verzorging die zij voor de dieren realiseren. Adoptiedieren, asieldieren en pensiondieren, iedereen wordt prima verzorgd en de mensen doen dat met plezier en overgave.

POSTZEGELS, MUNTEN, ANSICHTKAARTEN, (OUDE) BANKBILJETTENAf en toe kwamen er ook weer postzegels, munten en bankbiljetten binnen ten behoeve van de diverse dierendoelen, waaronder het adoptieplan. Onze dank daarvoor.Ook ansichtkaarten van vòòr 1980 zijn welkom (9x13cm) evenals speldjes, bidprentjes en winkelwagenmuntjes. Heeft u dit soort dingen over en gunt u het de dieren, dan vragen we u dit op te sturen naar onderstaande contactgegevens van Gerard.

LEVEN MET DE SEIZOENEN Bent u al een tijdje adoptant? Dan herinnert u zich vast de naam van Marianne Huijser nog. Zij zat jaren lang in het redactieteam. Een tijdje geleden is zij met haar man Wim verhuisd van Rhenen naar Valburg. Natuurlijk zijn zij adoptant gebleven. Marianne en Wim gaan zich vestigen op landgoed De Mellard. Ze hebben een boek geschreven over het leven met de seizoenen. Het is interessant, maar heeft ook prachtige foto’s. Tijd om uzelf of anderen blij te maken met een zonnig boek: Leven met de seizoenen op landgoed De Mellard. Snelle beslissers krijgen een zomerse korting: € 21,95 incl. porto (i.p.v. € 27,50). Bestel telefonisch via 0488 - 428549/06 - 51128867 of via e-mail [email protected]. VRAGENMocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd bellen, schrijven of mailen naar onderstaand adres van Het Adoptieplan De Hof van Ede.

CONTACTGEGEVENSGerard van BergenCoördinator Adoptieplan De Hof van EdeAdelhof 136834 EA ArnhemT 026 - 3229618E [email protected]

38 | Rondom

ADOPTANTENWe beginnen dit keer met het goede nieuws dat het aantal adoptanten, ondanks de crisistijd waarin we leven, gelijk gebleven is.Eén adoptant (katten) heeft opgezegd maar daartegenover staat dat er weer een adoptant is bijgekomen. We zouden heel graag het aantal adoptanten laten toenemen en doen daar alles voor. Aan u willen we vragen of u de Rondom, als u die uitheeft, wilt neerleggen in de wachtkamer van de dierenarts, huisarts, tandarts of bij een dierenzaak. Mondelinge reclame voor ons adoptieplan zou ook geweldig zijn. En wij bedanken u ook omdat u ondanks de onzekere tijd toch adoptant gebleven bent en de adoptiehonden en katten een warm hart toedraagt. DANK!

DE ADOPTIEDIERENWe hebben goed nieuws te melden over één van de adoptiehonden! Vorige Rondom stelden wij Joep, de kruising Mechelse herder nog aan u voor als nieuwe adoptiehond. Inmiddels heeft hij een mooie plek op een boerderij gevonden waar hij voor altijd mag blijven.

Dat betekent dat we weer een nieuwe hond aan u voorstellen, namelijk Sita. Zij is een enorme pechvogel. Ze werd vorig jaar samen met haar maatje naar het asiel gebracht. Als pup zijnde heeft Sita al haar pootjes gebroken en één poot kon er niet gered worden. Daarom gaat zij niet als vier- maar als drievoeter door het leven. Sita is een lieve hond, die graag een eindje wandelt (niet te ver natuurlijk). Na een aantal maanden werden Sita en haar maatje samen geplaatst, maar Sita kon echt niet overweg met het kind van het gezin. Haar vriendje mocht blijven, maar helaas moest Sita terug naar het asiel. Onlangs werd ze na lange tijd eindelijk geplaatst bij leuke mensen, maar het noodlot sloeg weer toe: de vrouw des huizes bleek allergisch! Dus helaas, Sita kwam weer terug. Sita zit al bij ons sinds vorig jaar en hebben haar daarom aan onze adoptiehonden toegevoegd.

Diego heeft zich weer prima vermaakt deze zomer. Diego is gek op water en hij heeft het goed voor elkaar: op zijn speelweide heeft hij zijn eigen badkuip tot zijn beschikking. Daar heeft hij deze zomer regelmatig gebruik van gemaakt om een verkoelende duik te nemen.

Met Bo gaat het aardig. Ze geniet lekker op haar dekentje in het zonnetje en van

Page 39: Rondom 3-2012

- De metamorfose, hoe komen dieren binnen en hoe gaan ze weer weg?

- Hoe was het op de vrijwilligersdag?

- Kattenaids?!

- Deel 2 van katten trainen

COLOFONJaargang 36, nummer 3 - 2012

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

REDACTIE Marlies Graveland, Jessica Vos

VORMGEVING Goedbedacht Communicatie

COVERFOTO Asielkitten door Jessica Vos

VERDER WERKTEN MEE Betty Gerritsen, Hanneke van Schaik, Margit Warmink en Sabrina van de Goot.

UITGEVER Kroonland BV

ADVERTENTIESKroonland BV

DRUK Van Liere Media

Heeft u tips, vragen of wilt u een artikel aanleveren? Stuur een e-mail [email protected]

ADRESDe Hof van EdeVerlengde Arnhemseweg 1426718 SM EdeT 0318 - 612705M 06 - 22870310 (alleen in noodgevallen)E [email protected] www.dehofvanede.nlFacebook www.facebook.com/AsielEdeTwitter @AsielEdeGiro 290506

OPENINGSTIJDENDinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 16.30 uurZaterdag van 11.00 tot 16.30 uurZondag en maandag gesloten.

ERELID Dhr. C.S.T. Paap

BELANGRIJKE ADRESSENAmivedi (vermiste en gevonden dieren)T 088 - 0064643Dierenambulance Zuid West VeluweM 06 - 53871861Dierenambulance Gelderse ValleiM 06 - 53367018

De uitgever is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze uitgave. Indien de redactie het nodig acht worden aangeleverde artikelen gecorrigeerd en/of ingekort. Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Wij vinden het juist fijn als u de inhoud van dit blad onder de aandacht van anderen brengt en doorgeeft.

Het volgende nummer ontvangt u eind

december.

VOLGENDE KEER

Bovengenoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud

Page 40: Rondom 3-2012

Adverteren? E-mail [email protected]

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door:

HET BUREAU VOOR ONTWERP VAN LOGO, HUISSTIJL EN WEBSITES VOOR STARTENDE ONDERNEMERS.

www.goedbedacht.com

Openingstijden: Ma - don va.18:00 uur | Vrij - zon va.14:00 uur

*Waardebon niet geldig op vrijdag en zaterdag na 19:00 uur. Reserveren niet mogelijk. Max. 1 uur per keer.

*

Maandereind 536711 AB Ede

0318 - 615 715www.qsede.nl

@QsEde qsede.nl

WAARDEBON