UiT in Turnhout magazine mei 2014

16
meer info op www.uitinturnhout.be EXPO 'FIK VAN GESTEL' w 07 TOERVAART 2014 w 08 BORDERLINE w 11 VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUT JG. 2 – MEI 2014

description

Vrijetijdsmagazine UiT in Turnhout mei 2014 Stad Turnhout

Transcript of UiT in Turnhout magazine mei 2014

Page 1: UiT in Turnhout magazine mei 2014

meer info op www.uitinturnhout.be

EXPO 'FIK VAN GESTEL' w07TOERVAART 2014 w08BORDERLINE w11

VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUTJG. 2 – MEI 2014

Page 2: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 2

Altijd al gedroomd om een Roger Raveel, een Jan Vanriet of een Johan Clarysse in huis te halen? Kunst in Huis maakt kunst met een grote K toegankelijk voor iedereen! Voor maar negen euro per maand hangt er al een kunstwerk aan uw muur!

Kunstuitleendienst Kunst in Huis zorgt ervoor dat ook u en ik de meesters van de Belgische heden-daagse kunst kunnen koesteren. Kom hiervoor naar de Pop-Up op zaterdag 24 mei tussen 11 en 18 uur op de bovenverdieping van de Kuub. Inschrijven kan voor maar 25 euro. Vooraf kunt u uw gewenste kunstwerk kiezen via de beeldca-talogus op de website van Kunst in Huis. Werken reserveren en ophalen kan tijdens de Pop-Up zelf. U mag een werk maximaal één jaar houden, ruilen kan zo vaak u wil.

DONDERDAG 1 MEI, 20 UUR

DE KUUB, WARANDESTRAAT 42

€ 15

WWW.NULVEERTIEN.ORG

ZATERDAG 24 MEI, 11 TOT 16 UUR

KUUB, WARANDESTRAAT 42

€ 25 (INSCHRIJFGELD) / € 9 (HUUR KUNSTWERK)

WWW.KUNSTINHUIS.BE

Dat Turnhout stilaan dé Elvisstad van Vlaanderen is, moeten we niet meer vertellen. Denk maar aan de enige echte ‘Elvis Matters fanclub’. Maar ook omdat ElvisMatters de eerste concerten met Bouke hier in Turnhout organiseerde. En laten we dat nog eens overdoen!

Op donderdag 1 mei keert Bouke terug naar zijn ‘roots’ met zijn vaste live band. Al jaren timmert hij aan de weg. Met zijn gouden stembanden won hij moeiteloos de tv-show “Waar is Elvis?” in 2009. Wat hem dan weer in contact bracht met de originele bandleden van Elvis. Sindsdien is de ster van Bouke blijven stijgen. Zo is hij onhoudbaar doorgegroeid tot ’s werelds absolute nummer één op gebied van Elvis live shows. En op donderdag 1 mei kunt u hier getuige van zijn!

BOUKE LIVE WITH ELVIS MATTERS BAND

KUNST IN HUIS POP-UP TURNHOUT:

HUUR EENS EEN KUNSTWERK!

Page 3: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 3

KUNSTBENDE

Een chaotische meute? Een zootje artiesten? Een anarchistische beweging? Nee! Vooral een groep jongeren boordevol ideeën, creativiteit en verbeelding. Kunst kent hier geen grenzen: een energieke punkband, een urban danschoreografie of een abstract schilderij. In deze Bende kan en mag alles!

Namen als The Compact Disk Dummies, Brahim, Steak Number 8, Balthazar, Geppetto & the Wales of Hannelore Bedert klinken u waarschijnlijk bekend in de oren. Zij, en nog 35 000 andere jongeren waagden ooit hun eerste kansen bij Kunstbende. Zo ook Dries Segers, een jonge fotograaf uit Turnhout.

Welke editie en in welke discipline heb je deelgenomen aan Kunstbende?

Dries: ‘Ik heb geen enkele editie gemist sinds ik 13 was, dat moet dus vanaf editie vier geweest zijn. Kunstbende nam ik heel serieus. Ik begon de dag na de voorronde al voorbereidingen te treffen en ideeën te verzinnen voor het jaar daarna. Ik deed dan ook elk jaar mee in drie categorieën. Meestal beeldend, foto en video maar ook eens dans. Op miraculeuze wijze had ik ook bijna elk jaar in elke categorie een podiumplaats en soms in de finale opnieuw (lacht).’

Wat vind je van zulke wedstrijden?

Dries: ‘Kunstbende is de enige wedstrijd voor jongeren die een podium geeft zonder haar deel-nemers te onderschatten. Het publiek is ook niet bevooroordeeld en daardoor altijd verwonderd over wat er te zien is. De wedstrijd is laagdrem-pelig maar de deelnemers nemen het vaak erg serieus. Iemand uit het ASO doet evengoed mee net zoals iemand die al met kunsten bezig is. Dat maakt het zo gevarieerd en erg maatschappelijk.‘

Page 4: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 4

Zou je nog eens deelnemen?

Dries: ‘Soms loop ik met ideeën rond waarvan ik denk, moest ik nog jong zijn ik zou ze graag voor Kunstbende insturen. De wedstrijd was mijn creatieve en persoonlijke speeltuin. Door de wedstrijd heb ik me kunnen ontplooien als tiener en creatieveling. Het zou er nu in elk geval anders uitgezien hebben als ik niet elk jaar mijn creatieve spinsels aan de bezoeker had kunnen tonen.’

Ga je nog wel eens naar Kunstbende kijken?

Dries:‘Ik ben elk jaar op verschillende locaties jury in de categorie ‘fotografie’. Het is dus wel fijn om te zien dat er thema’s zijn die door-heen het jaar evolueren of hoe jongeren hun problemen op dezelfde manier blijven uiten. Als je de Kunstbende mag geloven, heeft de jeugd het heel zwaar en is de maatschappij naar de haaien (lacht). Gelukkig zijn er nog kleurrijke deelnemers die dingen met een knipoog maken.’

Wat doe je nu zoal in het leven?

Dries: ‘Tijdens mijn studies ben ik begonnen als freelance fotograaf. Ik werk voor verschillende kranten en magazines als portretfotograaf. Maar ook voor bands en theatergezelschap-pen. Sinds ik afgestudeerd ben, ben ik dit jaar door de Warande uitgenodigd om hun ‘Artist in Residence’ te zijn. Daar werk ik aan verschil-lende projecten als kunstenaar. Mijn generatie is steeds op zoek naar de grootste uitdagingen en daar ben ik ook slachtoffer van. Weinig is dus nooit genoeg (lacht).’

Heb je nog een goede raad voor opko-mend talent?

Dries: ‘Ga naar daar waar je het niet kent. Werk hard, heel hard! Verlies de grond onder je voe-ten niet. Maar geniet van wat je maakt en maak het vooral voor jezelf.’

9,10 EN 11 MEI

WARANDE, WARANDESTRAAT 42

GRATIS

WWW.KUNSTBENDE.BE

PROGRAMMA FINALEWEEKENDVRIJ 9/05 Dj finale

Sleep-in

ZA 10/05 Best of 15 jaar KunstbendeSleep-in

ZO 11/5 Finale

Page 5: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 5

DOOM QUISHOT

Don Quichot geniet bij het grote publiek vooral bekendheid als de anti-held die tegen windmo-lens vecht. Samen verbeelden ze de klassieke strijd van geest tegen lichaam, rede tegen begeerte. Een ogenschijnlijk onmogelijk gevecht.

Doom Quishot is een stuk dat uitgaat van de ultieme mislukking maar nooit opgeven. Een voor-stelling geïnspireerd door zowel het gegeven van de hopeloze strijd als de vloek die lijkt te rusten op de vele pogingen om het beroemde boek the-atraal te vertolken. Zo wordt het publiek getuige van een tragikomedie, gedoemd te mislukken, weliswaar tot vreugde van de makers en hopelijk ook van het publiek.

ZONDAG 4 MEI, 10 TOT 13 UUR

START TOERISME TURNHOUT, GROTE MARKT 44

GRATIS

WWW.NATUUREDUCATIE.BE

2, 3, 6, 9, 10, 11, 16 EN 17 MEI, 20.15 UUR / 4 MEI, 15 UUR

HOFPOORTTEATER ELCKERLIJC, HOFPOORT 6

€ 10 / € 9 (60+, LEDEN OPEN DOEK)

WWW.UITINTURNHOUT.BE EN WWW.ELCKERLIJC.COM

Ondanks de grijze indruk van een stad, duikt tussen barst en voeg de natuur op. Met het fotoproject Groengrijs neemt Natuurpunt u mee op sleeptouw in de natuurlijke jungle die een stad kan zijn. Doe mee en wie weet hangt uw foto vanaf midden augustus in een reizende expo door Vlaanderen.

Tijdens twaalf gratis wandelingen, verspreid over Vlaanderen, zoekt Natuurpunt diverse stukjes (wilde) natuur om in beeld te brengen. Iedereen is welkom om hieraan deel te nemen. U doet niet enkel kennis op over de rijkdom aan natuur, maar

staat ook stil bij hoe u dit fotografisch knap in beeld kunt brengen. Dit onder begeleiding van een deskundige natuurgids en/of fotograaf. Ga mee op pad, verruim uw blik en leer bij over de natuur en fotografie. Na de wandeling kan ie-dereen met de opgedane kennis en ervaring een stukje natuur in de stad in beeld brengen.

Liever alleen op stap?

Ook dat kan! U kunt tot uiterlijk 10 juli een tot drie van uw meest bijzondere en origineelste foto’s rond natuur in de stad inzenden voor de Groengrijze fotowedstrijd. Een professionele jury selecteert de beste beelden voor de rondreizende expo ‘Groengrijs’ die op vrijdag 15 augustus zal openen in de Sint-Baafsadbij in Gent.

Hofpoortteater ELCKERLIJC vzwHofpoort 6, 2300 Turnhout [email protected] www.elckerlijc.com

met steun van de provincie Antwerpen | stad Turnhout | lid van Opendoek | 55e speelseizoen 2013 - 2014

Doom QIn regie van Koos Hogeweg en met medewerking van (in willekeurige volgorde) Annemie Van HeesAndy MalfetGaby MegensKatelijne KeijzerBieke BeeckmanBart Van Hercken wellicht nog vele anderen...

26, 29 april, 2, 3, 6, 9, 10, 11, 16, 17 mei 2014 om 20u4 mei om 15u

RESERVEREN vanaf 14 april014/42.42.10 (weekdagen tss 18u en 19u)ONLINE-TICKETVERKOOP via www.elckerlijc.com

GROENGRIJS: NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD

Page 6: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 6

Op zaterdag 17 mei brengt Tomi Ungerer een officieel bezoek aan Kunstforum Würth Turnhout. En u kunt erbij zijn! Schrijf u uiterlijk tot 10 mei in via [email protected] en maak kans op de gesigneerde catalogus ‘Eklips’ ter waarde van 42 euro. Om 15 uur start Tomi's Ungerer Speaking Event. Maar de deuren van het Kunstforum gaan al om 14 uur open.

ZATERDAG 17 MEI, 14 TOT 17 UUR

KUNSTFORUM WÜRTH, EVERDONGENLAAN 29

GRATIS

WWW.WURTH.BE

1 MEI TOT 31 AUGUSTUS, 10 – 17 UUR (DI-VRIJ) EN 11-17 UUR (ZA EN ZO)

SPEELKAARTENMUSEUM, DRUIVENSTRAAT 18

€ 5 / € 3 (GROEPEN, 65+, STUDENTEN) / GRATIS (-18)

WWW.SPEELKAARTENMUSEUM.BE

Honderd jaar geleden begon de ‘Groote Oorlog’. Maar voor jongeren die rond het jaar 2000 geboren zijn, is dat letterlijk al een eeuwigheid geleden. Is het (te) ver van hun bed? Of raakt deze geschiedenis hen toch? En wat betekent ‘oorlog’ voor hen?

In de lessen plastische opvoeding werden de leerlingen van de eerste graad van het middel-baar onderwijs (Heilig Graf) uitgedaagd om deze vraag te beantwoorden met pakkende beelden. De resultaten zijn erg divers en te zien in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Waar op dat moment de expo ‘Kartonnen Wapens, het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog’ loopt.

TOMI UNGERER KOMT NAAR TURNHOUT

OORLOG VERBEELD…

Page 7: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 7

Deze zomer kunt u in de Warande het werk bekijken van Fik van Gestel (°Turnhout, 1951). Deze kunstenaar debuteerde begin jaren tachtig en zijn schilderijen werden destijds omschreven als ‘neo-expressionistisch’. Dit ‘label’ heeft hij ondertussen al lang van zich afgeschud en doorheen de jaren heeft hij het schilderen uitgediept en verfijnd.

Hoe voelt het om na enige tijd terug tentoon te stellen in de ondertussen vernieuwde Warande?

Fik: ‘Zalig, zeer tevreden! Ben zelf heel benieuwd hoe een ruimere selectie van mijn werk in de grote expozaal van de Warande gaat functioneren. Nieuwsgierig naar het totaalbeeld, en hoe de werken van een iets meer uiteenlopende tijd zich tegenover elkaar gedragen.‘

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Fik: ‘Als de gezondheid het toelaat, hoop ik op het elan van de laatste jaren verder te kunnen werken. Het lijkt wel of ik in een persoonlijke renaissance ben terechtgekomen (lacht). Niets hoeft, alles kan. Ik heb weinig verwachtingspatronen, opportuniteiten overvallen me gewoon en de laatste jaren zijn die aanzienlijk.’

Welke band heb jij met Turnhout?

Fik: ‘Ik ben keizerlijk geboren in Turnhout, eeuwen geleden (lacht). Mijn jeugd heb ik in Tielen doorgebracht. De laatste jaren van de lagere school zat ik op het Sint-Victor in Turnhout. Mijn humanioradiploma heb ik in het Sint-Pieter gehaald. En door gans mijn parcours is de Warande steeds mijn tweede thuis geweest.’

Op welke locatie zou je heel graag eens een tentoonstelling geven?

Fik: ‘De prachtigste plek waar hedendaagse kunst van een hoog internationaal niveau te ervaren is, zit vlakbij in Tilburg: Museum De Pont. Daar tentoonstellen zou wel de ultieme kick geven. Maar laten we nu maar zachtjes neerdalen op aarde en genieten van deze prachtige kans die de Warande me geeft (lacht).’

24 MEI TOT 10 AUGUSTUS, 11 TOT 17 UUR (WOE-ZO) / VRIJDAG TOT 20 UUR

EXPOZAAL WARANDE, WARANDESTRAAT 42

GRATIS

WWW.WARANDE.BE

EXPO ‘FIK VAN GESTEL’ Kunstforum Würth en de

Warande slaan de handen in mekaar met het arrangement

'Würth-Warande/Warande-Würth'. Bezoek de tentoonstellingen in de

Warande en Würth of breng bij beide een bezoek achter de schermen.

De keuze is aan u! Meer informatie bij

Toerisme & UiT.

Page 8: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 8

Toervaren is nieuwe vaarwaters ontdekken, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vriendschappen sluiten en het zo gezellig mogelijk

maken op en rond het water. En laat dat vooral de bedoeling zijn van de 34ste editie van de Toervaartreünie. De jachthaven op haar best!

TOERVAREN 2014

Vrij 23/5 Optreden Bert en RiaOpening feesttent

Za 24/5 & zo 25/5 Europese MarktKunstmarkt in feesttentMuzikale activiteiten op de kioskOptredens: Popkoor New Sound en Big Band Lier (za)Optredens: Lexy’s Lads Dixiland Band en Big Band 4 Swing (zo)

Ma, di, wo 26, 27 en 28/5

Wandelwedstrijd door TurnhoutPetanquetornooi aan de kade en graspleinKaarten (woensdagavond)Muzikale activiteiten vanaf 16 uurBig Band Night Shift van 20 tot 23 uur

Do 29/5 Ontbijtbuffet (vooraf inschrijven)Wateranimatie op kanaalFeestelijke BBQ (vooraf inschrijven)Muzikale activiteiten

Vrij 30/5 Spek en eieren (vooraf inschrijven)Bingoavond vanaf 20 uur in de tent

Za 31/5 en zo 1/6 Proevertjesmarkt in de tentOldtimer rondrit rondom TurnhoutOldtimer showMuzikale activiteiten

Page 9: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 9

Als u dan toch aan de Nieuwe Kaai bent, kunt u ineens een bezoekje brengen aan Fiesta Europa. Op deze internationale feestmarkt staan marktkramers uit alle hoeken van ons continent. Met plezier stellen zij hun specialiteiten uit hun land of regio voor. Denk maar aan Europese streekproducten, een lekkere internationale hap, allerlei artisanale producten, cadeaus, souvenirs en nog veel meer. Dit alles in een gemoedelijke sfeer met muziek en animatie. Een bezoekje meer dan waard!

FANTASIE EN SCIENCEFICTION

FIESTA EUROPA, INTERNATIONALE FEESTMARKT

23 MEI TOT 15 JUNI (ENKEL VRIJ, ZA EN ZO), 14 TOT 18 UUR / 29 MEI EN 9 JUNI OOK OPEN

THEOBALDUS KUNSTHUIS, KONINGIN ELISABETHLEI 2

GRATIS

WWW.THEOBALDUSKUNSTHUIS.BE

23 TOT 25 MEI, 11 TOT 21 UUR

NIEUWE KAAI

GRATIS

WWW.FIESTAEUROPA.EU

Jef Bertels (schilderkunst) blijkt gefascineerd te zijn over hoe je fantasie en sciencefiction in enkelvoudige, sterk uitgewerkte beelden kunt vatten. Marifey is pottenbakster in hart en nieren. Al vele jaren is ze gefascineerd door de strakke geometrie van gedraaide vormen en het contrast daarvan met speelse decoratie.

Samen stellen ze de expo ‘Fantasie en Sciencefiction’ voor. Hun werken vullen elkaar goed aan en zorgen daardoor steeds voor

sterke tentoonstellingen van enerzijds technisch hoogstaande kwaliteit en anderzijds een frisse knipoog naar de open geest van de toeschouwer.

Page 10: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 10

D

Kwaliteit kost nu eenmaal tijd. Maar voor zijn vierde album strikte Joost Zweegers een serieuze grootheid: John Leckie, de producer van Radioheads The Bens en klassieker The Stone Roses. Maar bovenal een muzikale soulmate, iemand die Joosts liefde voor Britse pop, songs met grootse refreinen maar kleine emoties, deelt.

Naast veel nieuw werk zullen ongetwijfeld klassieke Novastar-songs als Because, Mars Needs Woman, Wrong en Never Back Down de revue passeren. Het Bluesrocktrio Ganashake neemt het voorprogramma voor zijn rekening.

Na de lange wintermaanden verzamelt de generaalsweduwe Anna Petrovna vrienden, bekenden en familie in haar landhuis. Platonov, de aan alcohol verslaafde dorpsleraar van het gezelschap, brengt haar onder hoogspanning met zijn al te groot gemoed en zijn drang om illusies te doorprikken.

Luk Perceval vestigde zijn faam als regisseur bij de legendarische Blauwe Maandag Compagnie en als artistiek leider van Toneelhuis. Vandaag maakt hij een opgemerkte carrière in Duitsland. Tsjechovs oeuvre is hem al die jaren blijven vergezellen. Hij regisseert deze voorstelling met een zelden geziene intensiteit.

VRIJDAG 2 MEI, 20.15 UUR

KUUB, WARANDESTRAAT 42

€ 22 / € 19 (VOORVERKOOP)

WWW.WARANDE.BE

VRIJDAG 9 MEI, 20.15 UUR

SCHOUWBURG, WARANDESTRAAT 42

€ 20 / € 18 (60+) / € 10 (-19, STUDENTEN)

WWW.WARANDE.BE

NOVASTAR: INSIDE OUTSIDE NTGENT – PLATONOV

© P

hile

Dep

rez

Page 11: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 11

1 TOT 11 MEI, 15, 17 EN 19 UUR

LA BONNE ESPÉRANCE, RISTSTRAAT 20 , OUD-TURNHOUT

€ 17 / € 15 (+60 JAAR) / € 14 (-19) / € 10 (STUDENTEN)

WWW.WARANDE.BE

PRAKTISCH: Je draagt best stevige wandelschoenen en op een frisse lenteavond warme (regen)kledij.

Twee Belgische en twee Nederlandse theater-makers werken een maand lang op het sprook-jesachtige terrein van La Bonne Espérance en maken er een voorstelling zonder elektriciteit en volledig geïnspireerd op deze bijzondere locatie. Ze zoeken de grens op tussen natuurlijk en onnatuurlijk, tussen menselijk en onmenselijk. Borderline is een parcours met performances op de grens tussen theater en beeldende kunst.

Samen met De NWE Vorst in Tilburg vroeg de Warande performancekunstenaar Nick Steur om op zoek te gaan naar een markante, inspirerende locatie om er samen met verwante theaterma-kers nieuw werk te maken. Eerst koesterden ze het idee om de voorstelling te maken in een oud bunkercomplex ergens in Arendonk, letterlijk op de grens tussen Nederland en België. Daar komt ook de titel ‘Borderline’ vandaan. Maar door omstandigheden moesten ze op zoek gaan naar een andere locatie. Gelukkig maar!

Oude cement- en steenfabriek

Met La Bonne Espérance vonden ze letterlijk een droomlocatie. Het domein was tot 1933 een cement- en steenfabriek aan het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout. Ondertussen is de fabriek al tachtig jaar gesloten en is het terrein overgeno-men door de natuur. In 2007 kocht Natuurpunt de site en vormde het de ruïnes om tot het grootste reservaat voor overwinterende vleermuizen in de regio. Of hoe de mens op subtiele wijze terug zijn stempel begint te drukken op wat de natuur gedu-rende meer dan 70 jaar tot het hare heeft gemaakt.

Nick Steur was vorig jaar voor het eerst in de Warande. Hij verbaasde toen met ‘Freeze!’ waarin hij stenen balanceert die op het eerste gezicht onmogelijk op elkaar gestapeld kunnen worden.

© P

erry

Sch

rijve

r

BORDERLINEEEN THEATRALE WANDELING

Page 12: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 12

De geschiedenis van het gedrukte boek is voorna-melijk een stedelijke geschiedenis. Maar in kleine steden, in dorpen, gehuchten en op het platteland heeft het boek ook zijn geschiedenis. Deze periferie wordt door boekhistorici nauwelijks bestudeerd. Misschien wordt het tijd om deze ‘vergeten geschie-denis’ boven te halen.

Ook de Antwerpse Kempen heeft een rol gespeeld in het verhaal van het boek, zelfs lang voor Pieter Corbeels als vluchteling in 1796 toevallig in Turnhout terechtkwam en daar de basis legde voor Brepols

en Carta Mundi. Steven Van Impe is licentiaat in de geschiedenis en in de informatie- en bibliotheek-wetenschap. Op donderdag 15 mei zal hij om 20 uur een lezing houden op de zolder van het Taxandria-museum.

LEZING ‘HET BOEK EN DE KEMPEN: 500 JAAR IN DE SCHADUW’

COLOFON

Toerisme & UiT Toerismehuis ‘t Steentje

Grote Markt 44, TurnhoutTel. +32 14 44 33 55E-mail: [email protected]: www.uitinturnhout.beVolg ons op Facebook:

www.facebook.com/ToerismeTurnhout

OpeningsurenMaandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uurZaterdag open van 9.30 tot 14 uur

Een uitgave van Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, TurnhoutTekst: Toerisme & UiT

Uw activiteit in het UiTmagazine van juni? Dat kan alleen maar als u uw activiteit in de UiTdatabank ingeeft vóór 30 april 2014.

Bekijk de publicaties van het UiT- magazine ook online. Surf hiervoor naar www.issuu.com en zoek op UiT in Turnhout. Daar kunt u alle publicaties terugvinden en ons ook volgen.

DONDERDAG 15 MEI, 20 UUR

TAXANDRIAMUSEUM, BEGIJNENSTRAAT 28

GRATIS

WWW.TAXANDRIAMUSEUM.BE

Page 13: UiT in Turnhout magazine mei 2014

Vergeet het ‘Schlagerfestival’, kom op zater-dag 24 mei gewoon naar de feesttent aan de Kapelweg voor de 11de editie van de ‘Nacht van de Zingenden Bink’. Eens u daar geweest bent, is geen enkel schlagerfestival nog goed genoeg!

Traditiegetrouw is het in mei tijd voor de alom ge-kende ‘Nacht van de Zingenden Bink’. Een avond met heel veel ambiance en natuurlijk een flinke portie meezingers. Smeer uw stembanden alvast voor de hits van René Redley, Koos Alberts en Yves Segers. Maar ook lokaal talent zoals Danny King, Het zingend Panachéke, Tiri Tomba en Jan Van Gool & Johnny Starckx weten het publiek mee te krijgen. Maak uw borst maar nat voor een op en top zangfestijn.

ZATERDAG 24 MEI, 19.30 TOT 3 UUR

KAPELWEG ZEVENDONK

€ 5 (VOORVERKOOP BIJ TOERISME & UIT)

WWW.ZINGENDENBINK.BE

ZATERDAG 7 JUNI, 18.30 UUR

WARANDEPLEIN, TURNHOUT

€ 16 (OVERDEKT) / € 11 (NIET-OVERDEKT, INCLUSIEF KLAPSTOEL)

WWW.TURHOUTKLASSIEK.BE EN WWW.UITINTURNHOUT.BE

Turnhout Klassiek brengt een plezante mix van licht klassieke muziek in combinatie met de meest aanstekelijke liedjes uit de jaren ’60 met optre-dens van o.a. de Binkband Academie Turnhout, Euregio Jeugdorkest, The Great Pretenders onder leiding van The Golden Bis Band, Nel Swerts en Ben Cramer.

Tickets voor Turnhout Klassiek zijn exclusief te koop via UiT in Turnhout.

Maak kans op 5x2 zitstoelen van Gazet van Antwerpen. Mail het antwoord op volgende vraag voor 20 mei naar [email protected].

Wie is de huidige dirigent van het EUREGIO Jeugdorkest?

TURNHOUT KLASSIEK

NACHT VAN DE ZINGENDEN BINK

UIT IN TURNHOUT | 13

WEDSTRIJD

Page 14: UiT in Turnhout magazine mei 2014

UIT IN TURNHOUT | 14

In Turnhout zijn er heel wat activiteiten die u de deur UiT doen krijgen. Maar ook de regio rond Turnhout bruist. Vandaar dat we hier de tijd nemen om een aantal activiteiten UiT te lichten.

Figurentheater Propop – Holle Bolle Billy Omdat het in de stad zo druk is, verhuist Holle Bolle Billy naar de rustige tuin van Baron Frusto de Blabla van Poeha.

Die vindt het maar niks. Holle Bolle Billy doet gek en zingt lelijk. Uiteindelijk plakt Baron Frusto zelfs haar mond dicht en bindt haar handen vast. Maar toch groeien ze naar elkaar toe.

“Voss-a-live” – muzikale kroegentocht in Vosselaar

Op vrijdag 16 mei komt de vos uit zijn hol en gaat op muzikale kroegentocht. De jeugdraad van Vosselaar organiseert in zes verschillende Vosselaarse cafés (’t Verschil, JH de Nok, ’t Bergske, De Dreef, Kaffee De Lindekens en Het Park) live optredens

vanaf 20.30 uur. Inkom is gratis!

LAndED… proeven van kunst en natuur

De Beeldenbiënnale Beerse gaat de groene toer op in het kader van het Groen Seizoen en organiseert voor het eerst een Land Art festival ‘LAndED’ in het mooiste beschermde natuurgebied van de regio: Eksterheide.

voss -livea-

deelnemende cafÉs:

cafÉ ‘t verschil

cafÉ de dreef

het park

jh de nok

cafÉ ’t bergske

kaffee de lindekens

No apoligies

New collective

Black Alley

LEGSandBELLIESThe Flying Ponies

Muzikale kroegentocht in Vosselaar

vrijdag 16 mei 2014vanaf 20.30 uur - gratis inkom

Meer [email protected] - www.voss-a-live.be Organisatie: jeugdraad Vosselaar

5de editie

V.U

.: G

illes

Bul

tinck

, sch

epen

van

com

mun

icat

ie, C

inge

l 7, 2

35

0 V

osse

laar

LAndEDproeven van kunst en natuur

ZATERDAG 24 MEI, 19 UURHET BOS VAN BO, SCHUURHOVENBERG 43, 2360 OUD-TURNHOUT

€ 6 / € 4 (ABONNÉES DE DJOELEN EN LEDEN NATUURPUNT)

WWW.OUD-TURNHOUT.BE

VRIJDAG 16 MEI, 20.30 UURZES CAFÉS IN VOSSELAAR

GRATIS

WWW.VOSS-A-LIVE.BE

ZONDAG 4 MEI TOT EN MET ZONDAG 15 JUNIEKSTERHEIDE, INGANG VIA WEERSTANDERSSTRAAT

CATALOOG € 10

WWW.LANDED.BE

ER VALT WAT TE BELEVEN

IN DEZE UITHOEK

LOPENDE EXPO'S

Vondsten vertellen – Archeologische parels uit de Antwerpse Kempen – tot 4 mei, 14-17 u, / 11-17 u (zo), Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.taxandriamuseum.beTomi Ungerer – Eklips – tot 21 december, 10 -17 u (ma - vrij), Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 2, www.wurth.beKartonnen Wapens – Het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog – tot 31 december, 10-17 u / 11-17 u (za en zo), Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be In Flanders Fields – tot 4 mei, 10-17 u, Luifelzaal Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be/dinamoKleurige oorlog – 5 mei tot 31 juli, 10-17 u (za en zo gesloten), Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 2, www.wurth.be

Page 15: UiT in Turnhout magazine mei 2014

Vrijdag 2 meiToneelvoorstelling De Franciscusgezellen ‘De Tante van…’, 20-22.30 u, zaal Sint-Maria Chiro, Koningin Elisabethlei 3, € 8,www.franciscusgezellen.beOok op 3 en 4 mei

Zaterdag 3 meiStart to skate, 13 -14 u, Sporthal Stadspark, Steenweg op Zevendonk 18, € 50, www.skateninturnhout.be

Zondag 4 meiThemawandeling ‘Den Grooten Oorlog: de geschiedenis’, 14-16 u, binnenstad Turnhout, € 2 / gratis (-18), www.turnhoutsestadsgidsen.beKunst en Vliegwerk, 13-18 u, Keramiekatelier De Scherf vzw, Neerhofstraat 48, gratis, www.descherf.be

Dinsdag 6 meiLezingenreeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur, 20-22 u, architectuurcentrum Ar-Tur, Warandestraat 42, € 5, www.ar-tur.beOok op 25 meiLoop je fit, 19-20 u, Park Begijneveldekens, Begijnen-dreef, € 25 (voor 10 weken), www.turnhout.be/sportOok op 13, 20 en 27 mei en 3, 10, 17 en 24 juni en 1 juli

Woensdag 7 mei(H)eerlijk ontbijtbuffet – Dag van de Eerlijke Handel, 8-10 u, Dinamo Warande, Warandestraat 42, € 11 / € 8 (zonder cava), www.warande.be/dinamo

Donderdag 8 meiDruk in het museum, 14-16 u, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.beOok op 25 meiIlluminati, Pleasure after work, 18-1 u, Futur, Wezen-straat 6, € 10 (voorverkoop / € 15 (kassa), www.illuminati-afterwork.be

Vrijdag 9 meiKnapen Young Stars Challenge tornooi 2014, 18.30 u, de Leemshoeve, Steenweg op Merksplas 80, www.kv.turnhout.beOok op 10 en 11 mei om 10 uZaterdag 10 meiBroederlijk Delen Rit, 10-15 u, cafetaria Sporthal Stadspark, Steenweg op Zevendonk 18, € 4 / € 3 (leden Vlaamse Wielrijdersbond en Wielerbond Vlaanderen), www.fietsclub-katena.be

Benefietconcert ten voordele van Turnhouts Vennengebied, 20 u, Campus Blairon, Steenweg op Gierle 200, € 9 / € 7 (leden Natuurpunt), www.natuurpunt-turnhoutsekempen.be

Zondag 11 meiFamily Yard, 10-12 u, skatehal Boneyard, Steenweg op Oosthoven 23, gratis, www.turnhoutspeelt.be Ook op 25 meiMaandelijkse rondleiding Würth, 11 u, Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 5, www.wurth.be

Dinsdag 13 meiUrban Evening Run @ Blairon, 19 u, Thomas More Turnhout, Campus Blairon 800, € 6 / € 4 (studenten Thomas More), www.urbaneveningrun.beDonderdag 15 meiThemawandeling ‘Turnhout in oude prentkaarten’, 19.30-21.30 u, binnenstad Turnhout, € 2 / gratis (-12), www.turnhoutsestadsgidsen.be

Zaterdag 17 meiWatersportdag VVW Turnhout 11-17 u, Melle Vijver, De Picken 10, gratis, www.vvwturnhout.beOok op 18 mei van 11 tot 17 u

Zondag 18 meiKempisch kampioenschap Curling, 9-22 u, Schaatsbaan Turnhout, Otterstraat 151, € 25, www.campinacurling.beBloemenmarkt, 9-18 uur, Grote Markt, gratis, www.ispahan.be

Vrijdag 23 meiDe Zee. De Zee, 20.15-21.30 u, Hofpoortteater Elckerlijc, Hofpoort 6, € 10, www.elckerlijc.comOok op 24, 30, 31 mei en 1 juni van 15 tot 16 uZaterdag 24 meiHuisgemaakt, 21-5 u, Futur, Wezenstraat 6, € 6 (kassa) / € 4 (voorverkoop), www.futur.be MONGK invites, 21-3 u, Jeugdhuis Wollewei, Draaiboomstraat 6, € 5, www.wollewei.beAls dromen verdwijnen, 14.30 / 20 u, Warande, Warandestraat 42, €15, www.kriskin.beOok op 25 mei om 14.30 uVoetbaltornooi Tijlcomité, 12 u, de Leemshoeve, Steenweg op Merksplas 80, € 15, www.tijlturnhout.be

Zaterdag 31 meiDansant 2014, 15 en 19.30 u, Warande, Warandestraat 42, € 10 / € 5 (-12), www.dancedesire.be

UIT IN TURNHOUT | 15

AGENDA

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT: WWW.UITINTURNHOUT.BE

Page 16: UiT in Turnhout magazine mei 2014

KUNSTFESTIVALVOOR EN DOOR MENSEN METEN ZONDER BEPERKING

KODAWWW.KODA-MUSIC.BE

THEATER STAP WWW.THEATERSTAP.BE

ACADEMIE VOOR SCHONEKUNSTEN TURNHOUTKAAIMAN WWW.DEKAAIMAN.BE

STEDELIJKE ACADEMIE VOORMUZIEK, WOORD EN DANS TURNHOUT BRIEZZ WWW.BRIEZZ.BE

TANDEM WWW.MYRIAMSLICHTATELJEE.BE/TANDEM

MOUNTAINS TO MOVE MOUNTAINSTOMOVE.BANDCAMP.COM

ZATERDAG 10 MEI 2014,van 10u tot 18uGRATIS TOEGANG

THEATERZAAL HET GEVOLG, Otterstraat 31, 2300 Turnhoutwww.deschreeuw.be facebook.com/deschreeuw

Organisatie: Christine Huygensism KVG regio Turnhout

MET STEUN VAN

REGGAE GEEL

ROTARY CLUB ARENDONK ROTARY CLUB TURNHOUT