UiT in Turnhout magazine september 2014

16
VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUT JG. 2 – SEPTEMBER 2014 TURNHOUT ON STAGE æ 02 ORGELMAAND æ 10 HEILIG-KRUISPROCESSIE æ 12 meer info op www.uitinturnhout.be OPENINGSWEEKEND DE WARANDE Special OP 13 EN 14 SEPTEMBER PAG 3 TOT 9

description

Vrijetijdsmagazine UiT in Turnhout september 2014 Stad Turnhout

Transcript of UiT in Turnhout magazine september 2014

Page 1: UiT in Turnhout magazine september 2014

VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUTJG. 2 – SEPTEMBER 2014

TURNHOUT ON STAGE æ02ORGELMAAND æ10HEILIG-KRUISPROCESSIE æ 12

meer info op www.uitinturnhout.be

OPENINGSWEEKEND

DE WARANDESpecial

OPENINGSWEEKEND

DE WARANDESpecial

DE WARANDEOP 13 EN 14

SEPTEMBER

PAG 3 TOT 9

Page 2: UiT in Turnhout magazine september 2014

Maak u op voor een twee dagen durend spetterend muziekfestival op het prachtige plein voor het kasteel in het hartje van Turnhout. U wordt getrakteerd op absolute topbands die al headliners waren op Low-lands, Pinkpop, Sziget … Duid vrijdag 5 en zaterdag 6 september al maar aan!

Volgende ronkende namen mag u al zeker verwachten: Bouke Live, The Sundowners, The Baboons, Kensington, Chef’special, Vancouver en Sleep Clinic. Kensington komt al voor de tweede keer naar Turnhout. Reden te meer om hen kort te interviewen.

Op 1 februari hebben jullie een eerste keer in Turnhout gespeeld. Hoe was dat?Kensington: ‘Enorm fi jn. Het was ons afsluitend concert na een kleine toer. En we waren blij dat we dit in Turnhout mochten doen.’

Wat vinden jullie van het Turnhoutse publiek? Kensington: ‘Een enorm tof publiek met een mooie mix van Belgen en Nederlanders. Het Belgische publiek wordt ook enorm gewaardeerd door ons. We hopen dan ook nog meer Belgische fans voor ons te kunnen winnen (lacht).’

Waarmee onderscheiden jullie je als band? Kensington: ‘Onze liveshows steken we vol energie, een beetje zoals we zelf zijn. Daarnaast streven we natuurlijk naar een uniek geluid, niet enkel hier in Nederland maar eigenlijk over heel Europa. En dit blijkt in de smaak te vallen, want mensen blijven terugkomen. ‘

Waar willen jullie heel graag eens optreden?Kensington: ‘Japan! Daar heerst een enorme rockcultuur. Maar ook gewoon omwille van het grote cultuurverschil met Nederland. Als we het dichter bij huis moeten zoeken, dan staat Rock Werchter op ons verlanglijstje. En Turnhout natuurlijk (lacht).’

TURNHOUT ON STAGE

UIT IN TURNHOUT | 2

© P

ablo

Del

fos

5 & 6 SEPTEMBER, 18 TOT 1 UUR

WARANDEPLEIN TURNHOUT, WARANDESTRAAT

€ 5 (VRIJDAG) / € 7,50 (ZATERDAG)

WWW.POPPODIUM014.BE

Turnhoutenaren kunnen bij Toerisme & UiT tickets verkrijgen aan € 1 (maximaal 4 tickets per persoon)

Page 3: UiT in Turnhout magazine september 2014

Zaterdag 13 en zondag 14 september kunt u meedoen aan de tweede editie van het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje. Het thema voor 2014 is Vreemdeling/Vluchteling. Het is ondertussen 100 jaar geleden dat WO I uitbrak en er vele mensen, ook via het Bels Lijntje, moesten vluchten. Rond dit thema is een gevarieerd programma samengesteld waardoor u de mogelijkheid hebt om twee dagen lang uw eigen lijntje uit te stippelen. In tegenstelling tot vorig jaar loopt het traject deze keer van Turnhout naar Tilburg.

Het is onmogelijk om hier een volledig overzicht van de activiteiten te geven, maar een selectie kan natuurlijk altijd.

Jasper Mikkers, stadsdichter van Tilburg, en Steven Woestenborghs, stadsdichter van Turnhout, dragen voor uit

eigen werk, en rond het thema Vluchteling / Vreemdeling.

Oleg’s solorepertoire omvat speciaal voor bayan geschreven Russische stukken, arrangementen van Russische volksmuziek, bijzondere bewerkingen (met jazzinvloeden) van Moldavische melodieën en klassieke werken (Bach, Scarlatti en Piazolla). Daarnaast speelt hij eigen composities.

CULTUREEL FIETSEVENT BELS LIJNTJE

van Turnhout, dragen voor uit

eigen werk, en rond het thema Vluchteling / Vreemdeling.

Jasper Mikkers, STADSDICHTERS

ZATERDAG10.45, 11.45, 13, 14 EN 15 UUR(DUURTIJD: 15 TOT 20 MINUTEN)

KLEIN ENGELANDHOEVE (KLEIN ENGELAND 29)

GRATIS

ZATERDAG EN ZONDAG10.45, 11.45, 12.45, 13.45, 14.45 EN 15.45 UUR

FIETS- EN VOETGANGERSBRUG OVER HET KANAAL DESSEL-SCHOTEN

GRATIS

UIT IN TURNHOUT | 3

OLEG FATEEV

De goedgevulde zomer is nog maar net achter de rug of feestmaand september komt er alweer aan. Er staat heel wat te gebeuren maar er is één weekend dat u zonder twijfel in uw agenda moet aanduiden: 13 en 14 september. Hieronder krijgt u een uitgebreid overzicht van de activiteiten. Zorg dat u niets mist!

Special De goedgevulde zomer is nog maar net achter de rug of feestmaand september komt er alweer aan. Er staat heel wat te gebeuren maar er is één weekend dat u zonder twijfel in uw agenda moet aanduiden: 13 en 14 september. Hieronder krijgt u een uitgebreid overzicht van de activiteiten. Zorg dat u niets mist!

september komt er alweer aan. Er staat heel wat te gebeuren maar er is één weekend dat u zonder twijfel in uw agenda moet aanduiden: 13 en 14 september. Hieronder krijgt u een uitgebreid overzicht van de activiteiten. Zorg dat u niets mist!

SpecialSpecialSpecialOPENINGSWEEKEND

DE WARANDE

Page 4: UiT in Turnhout magazine september 2014

ZATERDAG EN ZONDAG11, 12, 13.30, 14.30 EN 15.30 UUR

UITKIJKTOREN VENNENGEBIED

GRATIS

ZONDAG12, 14 EN 16 UUR

KLEIN ENGELANDHOEVE ( KLEIN ENGELAND 29)

GRATIS

RAKET is een speelse theatervoorstelling over een serieus onderwerp van EELT Theatercollec-tief. De tekst van RAKET heeft de rauwe frisheid en poëzie van de jeugd, waarover het stuk gaat. In een verbeeldingsvolle setting wordt u mee-genomen op een woelige reis door de herinne-ringen en liefde van twee tieners.

Op de route lang het Bels lijntje herdenkt De Kwekerij het uitbreken van de Grote Oorlog in een theaterdrieluik. Drie korte voorstellingen van 15 minuten die de lotgevallen van de vluch-tende reiziger verbeelden.

Aan de uitkijktoren in het Vennegebied speelt de Kwekerij 'Niemandsland', een indringend hoorspel in de toren terwijl zich in het land-schap een poëtisch beeldverhaal ontvouwt.

NIEMANDSLAND

11, 12, 13.30, 14.30 EN 15.30 UUR

UITKIJKTOREN VENNENGEBIED

GRATIS

Mensen, die de afstand van Tilburg naar Turnhout niet 2x willen fi etsen, kunnen hun fi ets op de terugweg meegeven met de fi etstransportbus. Het Fietsforum Tilburg biedt deze dienst tegen vergoeding aan. Kijk op www.belslijntje.com om u tijdig aan te melden. U vindt daar alle actuele informatie terug.

Download de app 'Brabant vertelt'. Verhalen over stad en land, over kunst en cultuur en over erfgoed en historie. Leuk voor volwassen, en ook leuk voor kinderen. Samen ontdekt u de mooiste plekken en verhalen van Brabant.

Tot 30 november kunt u genieten

van het arrangement Turnhout-

Tilburg langs het Bels Lijntje. Meer

info op www.toerismeturnhout.be.

UIT IN TURNHOUT | 4

info op www.toerismeturnhout.be.

TIP

THEATERSTUK RAKET VAN EELT

BUS + BIKE ARRANGEMENT

BRABANT VERTELT

Page 5: UiT in Turnhout magazine september 2014

Kom op zaterdag 13 en zondag 14 septem-ber ook zeker naar het tiende Openings-feest. Het cultuurseizoen 14-15 wordt dan feestelijk op gang geschoten. Zaterdag-avond kunt u naar het grote openluchtspek-takel ‘le choc des Tambours’ en is het feest in de Kuub. Zondag is de vaste afspraak voor de picknick op het Warandeplein met de nodige randanimatie. Houd al zeker rekening met volgende hoogtepunten.

Dit Franse gezelschap weet op een fascinerende manier ritme, beweging en percussie te inte-greren tot een totaalspektakel. Voor het eerst werken ze samen met het Spaanse gezelschap Deabru Beltzak. Samen willen ze opnieuw de straten en de openbare ruimte claimen.

ZATERDAG, 22 UUR

WARANDEPLEIN

GRATIS

OPENINGSFEEST DE WARANDE

LES COMMANDOS PERCU

EN DEABRU BELTZAK

za

UIT IN TURNHOUT | 5

© M

ario

n Le

Fou

rnie

r Bre

st

© M

ario

n Le

Fou

rnie

r Bre

st©

Mar

ion

Le F

ourn

ier B

rest

Page 6: UiT in Turnhout magazine september 2014

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de sla-venhandel is afgeschaft in Nederland. In zijn poëtische taal blikt Turnhoutenaar Herman van de Wijdeven met ‘De Zwarte van Walcheren’ vanuit een hedendaags perspectief terug op dat slavenverleden. Hij laat zich inspireren door historische feiten. In 1596 legt een op de Portugezen buitgemaakt schip met zwarte slaven aan in de haven van Middelburg. De kapitein wil zijn lading verkopen. Omdat het gaat om gedoopte slaven protesteert de burgemeester bij de Staten van Zeeland. Die willen eerst dat de Afrikanen in vrijheid worden gesteld, maar beslissen later dat de redder met de slaven kan doen ‘soe hy ’t verstaet’.Geld haalt het op ethiek.

ZATERDAG, 20 EN 22 UUR (DUUR 30 MINUTEN)/VANAF 23.30 UUR VRIJ ROLSCHAATSEN

KUUB

GRATIS

De Kuub verandert tijdens het openingsweek-end in een fabuleuze mega grote rollerdisco!

Zowel beginners als ervaren skaters kunnen hun kunstjes uitproberen. Rondslingeren kan op groovy oldschoolbeats, funk en classic disco geserveerd door dj’s Blitzkrieg Bob en Holy Pony. U kunt ook een workshop volgen bij Europees Kampioen rollerskaten Chris Frank.

Tijdens het rolschaatsen krijgt u gezelschap van The Rolling Goldies, drie prachtige ladies die op hun rollerskates door het publiek zweven.

ZATERDAG, 20.15 UUR

SCHOUWBURG

€ 17 / € 14 (60+) / € 10 (-19)

UIT IN TURNHOUT | 6

ROLLERDISCO MET THE ROLLING GOLDIES

THEATERPRODUCTIEHUIS ZEELANDIA EN HET GEVOLG:

DE ZWARTE VAN WALCHEREN

za

VANAF 23.30 UUR VRIJ ROLSCHAATSEN

za

Page 7: UiT in Turnhout magazine september 2014

De Warande trakteert u voor de start van het nieuw sei-zoen op een gratis feest in de Futur. Wie mag u verwachten? Lumberjack & The Oddword, The Pros-T-Tunes, Manuccii, Mongk en een aparte SOBER stage. Hou de website van de Warande in de gaten voor meer info.

Zondag is dé familiedag bij uitstek en een ideale dag om te picknicken met zicht op het kasteel van Turnhout. De Wa-rande zorgt voor gratis optredens, straatthea-ter en veel lekkers voor jong en minder jong. Vul uw picknickmand, koop hapjes aan de eet-kraampjes of bak zelf uw vlees op de aanwezige barbecues. Vlij u puur natuur in het gras of zet u aan de langste tafel. Breng een dekentje mee of ‘pik een seuzie’ van uw vrienden.

ZATERDAG, 22 TOT 4 UUR

KUUB

GRATIS

ZONDAG, 11 TOT 17 UUR

WARANDEPLEIN

GRATIS

ZATERDAG, VAN 19 EN 23 UURZONDAG, VAN 11 TOT 17 UUR

EXPOZAAL

GRATIS

In de Expozaal kunt u gaan kijken naar de tentoonstelling van de laureaat van de Prijs Beeldende Kunst van de Provincie Antwerpen: Michèle Matyn fotografeert landschappen die baden in een mysterieuze sfeer. Vanuit die foto’s vertrekt ze vervolgens om haar performances te bedenken. De jury vroeg ook aan Tinka Pittoors en Katrin Kamrau om deel te nemen aan deze tentoonstelling.

Bottle of Moonshine bouwde de voorbije jaren een stevige live-reputatie op als instrumentale skaband, met gesmaakte passages langs Trix, Lintfabriek en Polé Polé. Met Hanne Peetermans vond de band een zangeres die er probleemloos in slaagt tien licht gestoorde muzikanten in het gareel te houden en tezelfdertijd het publiek te verleiden met haar performance en haar krach-tige, soulvolle stem. Met deze vrouw aan het roer laveert de band probleemloos tussen opzwepen-de ska, vintage, soul en broeierige reggae.

Deel uw favoriete moment van het openingsfeest via Instagram met de vermelding #Warandeturn-hout. Nadien wordt met de mooiste beelden een fotowall in de Warande gemaakt!

UIT IN TURNHOUT | 7

De Warande trakteert u voor

KICK OFF PARTY

BOTTLE OF MOONSHINE

DEEL UW MOOISTE MOMENT

PICKNICK MET CIRCUS,

MUZIEK, EXPO, THEATER ...

TENTOONSTELLING MICHÈLE MATYN, TINKA PITTOORS

EN KATRIN KAMRAU

ZONDAG, 14.15 UUR

WARANDEPLEIN

GRATIS

za

zo

zo

zo

zoza

Page 8: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 8

De jaarlijkse cultuurmarkt is een vaste waarde tijdens het Openingsfeest van het nieuwe cultuurseizoen. De Turnhoutse sociaal-culturele en kunstenverenigingen presenteren zich met optredens en activi-teiten. De cultuurmarkt vindt dit jaar plaats aan de zuidkant van het kasteel van de hertogen van Brabant.

Op de prachtige binnenkoer van het kasteel van de hertogen van Brabant kunt u de hele dag door genieten van prachtige (semi-)akoestische optredens. Verschillende ensembles van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en Harmonie Vermaak na Arbeid zegden hun medewerking reeds toe.

CULTUURMARKT

De jaarlijkse cultuurmarkt is een vaste De jaarlijkse cultuurmarkt is een vaste De jaarlijkse cultuurmarkt is een vaste De jaarlijkse cultuurmarkt is een vaste waarde tijdens het Openingsfeest van het waarde tijdens het Openingsfeest van het waarde tijdens het Openingsfeest van het waarde tijdens het Openingsfeest van het

CULTUURMARKTCULTUURMARKTCULTUURMARKTCULTUURMARKTCULTUURMARKT

OPTREDENS KASTEEL VAN DE

HERTOGEN VAN BRABANT

Page 9: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 9

BARZOENPODIUM

TURNHOUT TAART

ZONDAG, 9 TOT 17 UUR

WARANDEPLEIN

GRATIS

ZONDAG, 9 TOT 17 UURZONDAG, 9 TOT 17 UUR

Op het terras van Barzoen kunt u genieten van verschillende optredens de hele dag door.

Tijdens Turnhout 2012 was de eerste editie van Turnhout Taart! een groot succes. Twee jaar later wordt dit culinair feest hernomen. Ga aan de slag met (klein)kinderen, vrienden, familie en breng uw taart mee naar het Warandeplein. Verbroederen om 11 uur. Wie de mooiste en origineelste cakes, muffi ns, taarten en ander gebak meebrengt, maakt kans op gratis tickets voor verschillende activiteiten in het nieuwe cultuurseizoen. U bakt toch ook?

Met de start van het nieuwe cultuurseizoen heropent het geschiedkundig Taxandriamuseum in volle glorie. Na de benedenverdieping kregen afgelopen zomer ook de bovenetages van het ‘Huis metten Thoren’ een make-over tot ‘Hotel Taxandria’.

In elke hotelkamer logeren fi guren die grote verhalen en pittige anekdotes uit de geschiedenis van onze regio vertellen. Naast de Vrouwen en het laatste hert van Turnhout ontmoet u er nu de archeoloog, de internaatstudente, de toren-wachter, de verzamelaar en de kantwerkster. Kinderen vinden hun gading bij de troubadour, een vergeetachtige fi guur die best wat jeugdige hulp kan gebruiken.

Kom kennismaken met hen en meet jezelf een historische outfi t aan. Een fotograaf staat klaar om u nadien met een persoonlijke ‘Hotel Taxan-dria-affi che’ naar huis te sturen. Doorlopend leiden gidsen u doorheen het museum. Allemaal gratis op zondag 14 september!

WAAN UZELF ‘VROUW OF HEER VAN TURNHOUT’

IN HOTEL TAXANDRIA

ZONDAG, 11 TOT 17 UUR/ TUSSEN 14 EN 17 UUR (FOTOGRAAF AANWEZIG)

TAXANDRIAMUSEUM, BEGIJNENSTRAAT 28

GRATIS

Page 10: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 10

TICKETING:€ 10 basis € 8 beschermleden gratis -18 jaar € 15 (CD Nicolas De Troyer + toegang concert)

De zomerconcerten op dinsdagmiddag van vzw octave galmen nog na en de orgelmaand wordt al aangekondigd. In de Sint-Pieterskerk (Grote Markt) en de Heilig-Hartkerk (Kerkplein) worden in september en oktober vijf bijzondere orgelconcerten georganiseerd. Een programma dat zonder twijfel ‘gewaagd’ genoemd mag worden!

OPÉRA À LA FRANÇAISEEen groot aantal delen uit de opera's van Rameau heeft Yves Rechsteiner bewerkt voor orgel. Henri-Charles Caget imiteert vogelgelui-den, maakt de donder bij het onweer, de mars bij de veldslag en improviseert op zijn rijke verzameling slagwerkinstrumenten, waarin zelfs lege wijnfl essen een muzikale rol spelen!

THE LODGER (HITCHCOCK 1927) & GUY BOVET The Lodger was de doorbraakfi lm voor Hitch-cock. Het gaat over een seriemoordenaar die in Londen actief is en het gemunt heeft op meisjes met blond haar. Hoofdpersonage van de fi lm is niet de moordenaar zelf, maar de man die er ten onrechte van verdacht wordt.

PRESENTATIECONCERT CD NICOLAS DE TROYER De derde CD van vzw Octave werd begin juli opgenomen in de Sint-Pieterskerk. Opnieuw nam er jong talent plaats aan het orgel. Tijdens het presentatieconcert ontdekt u dat deze kerel heel wat in zijn mars heeft!

BACH GOES FOLK Gunnar Idenstam (orgel) en Johan Hedin (nyckelharpa) werken al meer dan tien jaar samen. En sindsdien concerteerden ze al in verschillende landen. Na Hoogstraten spelen ze voor de tweede keer in België. Verwacht u aan een unicum dat u niet mag missen!

CONCERTMIS (GRATIS) De concertmis in de Sint-Pieterskerk is al jaren een begrip. Het is een echt feest en een mooie afsluiter van de Orgelmaand. Dit jaar werkt het koor Cant’Amici o.l.v. Jef De Houwer samen met organiste Sara Van Gucht en het Potters Brass Kwinteto o.l.v. Paul Potters. Katrien Mannaert vertolkt de mooiste bladzijden uit de orgellite-ratuur op het historische Le Royer/Potvlieghe orgel.

ZATERDAG 6 SEPTEMBER, 20.15 UUR

SINT-PIETERSKERK

ZATERDAG 13 SEPTEMBER, 20.15 UUR

HEILIG-HARTKERK

ZATERDAG 20 SEPTEMBER, 20.15 UUR

SINT-PIETERSKERK

ZATERDAG 27 SEPTEMBER, 20.15 UUR

SINT-PIETERSKERK

ZONDAG 5 OKTOBER, 11 UUR

SINT-PIETERSKERK

ORGELMAAND VZW OCTAVE

Page 11: UiT in Turnhout magazine september 2014

COLOFON

Toerisme & UiT Toerismehuis ‘t Steentje

Grote Markt 44, TurnhoutTel. +32 14 44 33 55E-mail: [email protected]: www.uitinturnhout.beVolg ons op Facebook:

www.facebook.com/ToerismeTurnhout

Openingsuren

Maandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uurZaterdag open van 9.30 tot 14 uur

Een uitgave van Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, TurnhoutTekst: Toerisme & UiT

Uw activiteit in het UiT-magazine van oktober? Dat kan alleen maar als u uw activiteit in de UiTdatabank ingeeft vóór 1 september 2014.

Bekijk de publicaties van het UiTmagazine ook online. Surf hiervoor naar www.issuu.com en zoek op UiT in Turnhout. Daar kunt u alle publicaties terugvinden en ons ook volgen.

in Turnhout

UIT IN TURNHOUT | 11

13 T.E.M. 28 SEPTEMBER, 10 TOT 17 UUR

CAMPUS BLAIRON, STEENWEG OP GIERLE

GRATIS

WWW.OCNR3.BE

Feest! Of eigenlijk zelfs dubbel feest. In september 2014 vieren we de 75-jarige verjaardag van Kazerne Majoor Blairon en de 10-jarige verjaardag van Campus Blairon. Een locatie maar wel twee verjaardagen. Dat is straf!

De tentoonstelling ’75 jaar Kazerne Majoor Blairon’ laat zien hoe het dagelijkse leven eruit-zag in de voormalige legerkazerne. In Turnhout beter bekend als ‘Opleidingscentrum Nr3’. Een tijdslijn met foto’s en fi lmpjes geeft u een waarheidsgetrouwe weergave van deze geschiedenis. Dit wordt verder aangevuld met materialen afkomstig uit de kazerne. Ook de transformatie van kazerne naar de huidige invulling wordt u niet onthouden.

TENTOONSTELLING '75 JAAR KAZERNE MAJOOR BLAIRON'

Page 12: UiT in Turnhout magazine september 2014

Zondag 21 september gaat op het Begijnhof de jaarlijkse processie uit. Deze start na het einde van de hoogmis van 9.30 uur. De processie krijgt dit jaar een bijzondere invulling naar aanleiding van 750 jaar Sacramentsdag. De Begijnhofkerk is toegewijd aan het Heilig Kruis. Op 14 septem-ber viert de kerk het feest van het Heilig Kruis.

Sinds de Middeleeuwen gaat op het Turnhoutse begijnhof deze processie uit op de eerste zon-dag na het feest van het Heilig Kruis. We kunnen en mogen hier terecht spreken over ‘erfgoed’.

Tijl Uilenspiegel is een grappenmaker en houdt iedereen graag voor de gek, maar deze keer niet. Tijl houdt zijn belofte. Hoewel het op de echte Tijlfeesten met bijhorende Tijlstoet nog even wachten is, krijgt u met de Mini-Tijlstoet op zaterdag 20 september toch al een lekker aperitiefje voorgeschoteld.

Voor het echte werk mag u het laatste week-end van september 2015 alvast aanduiden in uw agenda. De Mini-Tijlstoet geeft u nu al een voorsmaakje van wat komen zal. Het scenario ziet er als volgt uit:

13 uur: Stoet, te voet zonder wagens14 uur: Stoet inclusief wagens15 - 15.30 uur: Aankomst parking Carrefour

Op de parking van de Carrefour kunt u genieten van optredens. De Tijlfi guren worden ontvangen door Hypermarkt Carrefour en brengen een bezoek aan de winkel.

UIT IN TURNHOUT | 12

ZATERDAG 20 SEPTEMBER, 13 UUR

STARTPLAATS GROTE MARKT

GRATIS

WWW.TIJLTURNHOUT.BE

MINI-TIJLSTOET

ZONDAG 21 SEPTEMBER, NA HOOGMIS VAN 9.30 UUR

BEGIJNHOF

GRATIS

Den Leeuweric opent op zondag 21 september 2014 van 10.30 tot 17 uur opnieuw een koffi e- en pannenkoekenhuis voor één dag op

het Begijnhof van Turnhout. Na de jaarlijkse processie kan er genoten worden van een heerlijke pannenkoek, vers bereidde rijstpap of ander lekkers.

Den Leeuweric opent op zondag 21 september 2014 van

TIP

10.30 tot 17 uur opnieuw een koffi e- en pannenkoekenhuis voor één dag op

HEILIG-KRUISPROCESSIE GAAT

UIT IN HET TURNOUTS BEGIJNHOF

Page 13: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 13

ZONDAG 28 SEPTEMBER, 14 UUR

SINT-PIETERSHOEK, SCHOOLSTRAAT 1

€ 5 (TE KOOP BIJ LEDEN OF AAN DE KASSA)

014 41 02 09

Op zondag 21 september kunt u weer sporten voor het goede doel tijdens Zevendonk voor Muco. Tijdens deze editie kunt u 7, 12 of 20 km lopen of wandelen. Voor elk wat wils dus. Doel is nog altijd om de strijd tegen mucovisidose aan te gaan. Het ingezamelde geld wordt hier dan ook voor gebruikt. Inschrijven kan ter plaatse. Ook als vrijwilliger kunt u uw steentje bijdragen om dit evenement te laten slagen.

ZEVENDONK VOOR MUCO

LIEDJES VAN TOEN...

LEZINGENREEKS LESS IS MORE: MARIE-JOSÉ VAN HEE

De Turnhoutse kleppers spelen op zondag 28 september speciaal voor u ‘Liedjes van toen…’. Een muzikale namiddag die u terugbrengt naar de leukste liedjes van vroeger. Voor velen een namiddag gevuld vol nostalgie voor anderen een ontdekkingsreis in de muzikale tijdlijn. Maar plezier gegarandeerd.

Op dinsdag 30 september geeft architecte Marie-José Van Hee een lezing in de reeks 'Less is More': minder ruimte vraagt om meer architectuur.

Onder de titel ‘Huis Houden’

houdt Marie-José Van Hee een lezing over haar werk, waarin ze steeds tracht een tijdloze en humane architectuur te creëren. De architecte

heeft een indrukwekkend oeuvre met onder meer de Markthal in Gent in samenwerking met Robbrecht en Daem. En de bijzondere patio-woning in Opwijk die vorig jaar de provinciale architectuurprijs van Vlaams-Brabant won.

ZONDAG 21 SEPTEMBER, 9 UUR

PAROCHIEZAAL DEN DONK, KAPELWEG 52

€ 5 / € 2 JEUGDLOOP

WWW.ZEVENDONKVOORMUCO.BE

DINSDAG 30 SEPTEMBER, 20 UUR (ZAAL OPEN 19.30 UUR)

TUINZAAL WARANDE, WARANDESTRAAT 42

€ 5

WWW.AR-TUR.BE

Page 14: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 14

ER VALT WAT TE BELEVEN

IN DEZE UITHOEK

LOPENDE EXPO'S

ZONDAG 7 SEPTEMBER, 10 TOT 17 UURHOFKE VAN CHANTRAINE, KERKSTRAAT 64, OUD-TURNHOUTGRATISWWW.OUD-TURNHOUT.BE

ZONDAG 21 SEPTEMBER, 14 TOT 16 [email protected]

VRIJDAG 19 SEPTEMBER, 19 UURGEMEENTEHAL, MAURITS POTTERSSTRAAT€ 20 (STAANPLAATS) / € 30 (ZITPLAATS) VVK: CAFÉ ’T VERSCHIL EN KAFFEE DE [email protected]

In Turnhout zijn er heel wat activiteiten die u de deur UiT doen krijgen. Maar ook de regio rond Turnhout bruist. Vandaar dat we hier de tijd nemen om een aantal activiteiten UiT te lichten.

Appeltheose Op de appelmarkt wordt u ondergedompeld in de wondere wereld van de appel. Kom proeven, ontdekken, ruiken, leren en genieten tijdens de Appeltheose in het Hofke van Chantraine!

Zeepkistenrace

Ben je van Beerse/Vlimmeren en ben je minstens 12 jaar, knutsel dan je zeepkist in elkaar en race naar beneden! Het wedstrijdreglement en het inschrijvingsformulier kunt u aanvragen bij de dienst jeugd.

Vosselaars Schlagerfestival

Op vrijdagavond 19 september wordt opnieuw het “Vosselaars Schlagerfestival 2014” georganiseerd in de Gemeentehal. Met optredens van Luc Steeno, De Romeo’s, Willy Sommers …

Kartonnen Wapens, het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog – tot 31 december, 10 tot 17 uur / 11 tot 17 uur (za en zo), Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be

Expo ‘Wonderkamer’ – tot 14 september, 13.30 tot 16.30 (ma) / 13.30 tot 16.30 en 18.30 tot 21.30 (di, woe, vrij) / 9 tot 12 en 14 tot 17 uur (za), Galerij SASK, Gemeentestraat 5, gratis, www.turnhout.be/tekenacademie

Tomi Ungerer – Eklips – tot 21 december, 10 tot 17 uur (ma-vrij), Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, € 2, www.wurth.be

APPELTHEOSEZONDAG 7 SEPTEMBER 2014

OUD-TURNHOUT IN DE BAN VAN DE APPEL

APPELTHEOSEZONDAG 7 SEPTEMBER 2014

HET GROOTSTE MEEZINGFEEST VAN VOSSELAAR

LUC STEENO DE ROMEO’S WILLY SOMMERS THE GOLDEN BIS BAND AXELLE & LIES

RENÉ REDLEY YVES SEGERS JETTIE PALLETTIE

GEMEENTEHAL VOSSELAARVRIJ 19 SEPTEMBER 2014

DEUREN: 19U00 - AANVANG: 20U00vvk Staanplaatsen: € 20 zaal: € 25

Voorverkoop: Café ‘t Verschil, Tramstraat 3 Vosselaar - Cafe De Lindekens, Cingel 8 VosselaarDielis Patrick, Burgemeester Bossaertlaan 29 Vosselaar

zitplaatsen: € 30. Enkel via 014/61 65 00 of [email protected]

CARNAVAL “TOETEN OF BLAZEN” PRESENTEERT

WWW.TOETENOFBLAZEN.BEDielis Patrick 014/616500, v.v.z. art. 197/7 - © 2014 Graphicdsign bvba - 0495 896 346

© Fo

ns W

uyts

Page 15: UiT in Turnhout magazine september 2014

UIT IN TURNHOUT | 15

AGENDA

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT:WWW.UITINTURNHOUT.BE

Koffi e & Kunst: Caroline Thienpont – tot 12 september, 7 tot 16 uur (di-za), Koffi e & Zo, Nieuwe Kaai 7, gratis

Keramiek en textiele kunst – tot 12 oktober, 14 tot 18 uur (enkel vrij, za en zo), Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, gratis, www.theobalduskunsthuis.be

Groengrijs Turnhout – tot 31 oktober, 13 tot 16.30 uur (di, woe, do, vrij), Natuurpunt Museum, Graatakker 11, gratis, www.natuureducatie.be

Zaterdag 6 septemberSint-Pieterrit, 8 tot 14 uur, Sint-Pietersinstituut, Jubileumlaan 1

Zondag 7 septemberThemawandeling ‘Den Grooten Oorlog: de mensen’, 14 tot 16 uur, Toerismehuis ’t Steentje, Grote Markt 44, € 2 / gratis (-12), www.turnhoutsestadsgidsen.be

Maandag 8 septemberStart to Curl, 21.10 tot 23.10 uur, Schaatsbaan Turnhout, Otterstraat 151, € 10 (per sessie) / € 30 (voor 3 sessies van 2 uur), www.campinacurling.beOok op maandag 15 en 22 september

Donderdag 11 septemberDruk in het museum, 14 tot 16 uur, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be Ook op zondag 28 september

Vrijdag 12 septemberTijlquiz, 20 uur, Den Bond, Korte Begijnenstraat 24, € 15, www.tijlturnhout.be

Zondag 14 septemberOpeningsweekend Historische Drukkerij, 13 tot 17 uur, Historische Drukkerij, Steenweg op Mol 84, gratis, www.historischedrukkerij.be Ook op zondag 28 september

Open Monumentendag, 11 tot 17 uur, Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, gratis, www.begijnhofmuseum.be

Open Monumentendag, 11 tot 17 uur, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, gratis, www.speelkaartenmuseum.be

Wandeling met focus of natuur en cultuur, 14 tot 17 uur, Grote Markt, gratis, www.natuurpuntvoorkempen.be

Donderdag 18 septemberThemawandeling ‘Schoollopen in Turnhout’, 19.30 uur, Toerismehuis ’t Steentje, Grote Markt 44, € 2 / gratis (-12), www.turnhoutsestadsgidsen.be

Vrijdag 19 septemberBarbara Dex & Gunther Verspecht: Dollymentary, 20.15 uur, Schouwburg Warande, Warandestraat 42, € 17 / € 14 (60+) / € 10 (-19), www.warande.be

Zaterdag 20 septemberRandy Newman, 20.15 uur, Schouwburg Warande, Warandestraat 42, € 39 / € 34 (60+) / € 31 (-19), www.warande.be

Vrijdag 26 septemberSlotevenement ‘Lerende Steden’, 9 tot 17.15 uur, Warande, Warandestraat 42, gratis, www.turnhout.be/onderwijsprojecten

Zaterdag 27 september’t Arsenaal ‘Scarlatti’, 20.15 uur, Schouwburg Warande, Warandestraat 42, € 17 / € 14 (60+) / €10 (-19), www.warande.be

Zondag 28 septemberProvinciaal kampioenschap kajakpolo, 9 uur, Technico Kajak Club, Stoktsestraat, gratis, www.tkckajak.be

Page 16: UiT in Turnhout magazine september 2014