UiT in Turnhout magazine januari 2015

16
VERLOOREN MONDAGH æ 05 HORRORFESTIVAL æ 08 UiTDATABANK: HOE INGEVEN? æ 12 meer info op www.uitinturnhout.be VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUT JG. 2 – JANUARI 2015

description

Vrijetijdsmagazine UiT in Turnhout januari 2015 Stad Turnhout

Transcript of UiT in Turnhout magazine januari 2015

Page 1: UiT in Turnhout magazine januari 2015

VERLOOREN MONDAGH æ05HORRORFESTIVAL æ08UiTDATABANK: HOE INGEVEN? æ 12

meer info op www.uitinturnhout.be

VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUTJG. 2 – JANUARI 2015

Page 2: UiT in Turnhout magazine januari 2015

17 & 18 januari

www.vogelweekend.be

Het GroteVogelweekend

UIT IN TURNHOUT | 2

Duivenmelker zijn, is een engagement. Een voltijdse bezigheid. Elke dag de duiven verzorgen, hen eten geven en trainen. Elke dag de duivenhokken verzorgen en netjes houden. Als duivenmelker ben je helemaal toegewijd aan je duiven en is er van vakantie bijna geen sprake.

De expo ‘Hoe zij ze spelen’ is een fotografisch project waarin de Kempense duivensport centraal staat en gemaakt is door een dubbele blik. De blik van Britt Roger Sas, een Belgische fotografe, dochter en kleindochter van duiven- melkers en de blik van Lorenzö, een Franse fotograaf geboren in Parijs, die totaal niet bekend was met de duivenmelkerscultuur. Deze twee visies ontmoeten elkaar, smelten samen en creëren een bepaalde energie die het project een interessante diepgang geeft en de horizonten van de duivensport verbreedt.

Wil je graag weten welke vogels er in je tuin zitten? Wil je ze tijdens de winter graag een handje helpen, maar weet je niet goed hoe? Je komt het te weten tijdens Het Grote Vogelweekend op 18 januari in het Natuurpunt Museum.

In de tuin van het Natuurpunt Museum zijn er tal van voorbeelden en kun je de vogels in actie zien op de voederplaats. Met een verrekijker in de hand kun je ze van dichterbij bekijken. Kinderen kunnen aan de slag in een workshop en vogel-kenners geven je graag meer uitleg over vogels in je tuin. Een winkel met een select aanbod aan vogelboeken, vogelvoeder, nestkasten en zoek-kaarten zorgt ervoor dat je niet met lege handen naar huis hoeft te gaan.

EXPO ‘HOE ZIJ ZE SPELEN’

HET GROTE VOGELWEEKEND

ZONDAG 18 JANUARI, 9 TOT 15 UUR

NATUURPUNT MUSEUM, GRAATAKKER 11

GRATIS

WWW.VOGELWEEKEND.BE

NOG TOT 7 JANUARI, 11 TOT 17 UUR (WOE TOT ZO) / 11 TOT 20 UUR (VRIJ)

EXPOZAAL WARANDE, WARANDESTRAAT 42

GRATIS

WWW.WARANDE.BE

UiTTIP In januari start de cursus ‘Vogels het ganse

jaar door’ van Natuurpunt Educatie. Er is een dag-

en een avondcursus. Meer info: www.natuurpunt.be

Page 3: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 3

VRIJDAG 2 JANUARI 2015

in de futur in turnhout

de nachtmet tal van dj’s

en kiekenkot

vanaf 19 uur

vzw

presenteert

kaarten in voorverkoop: 8 euro via kaarten aan de kassa: 10 euro in Turnhout

oldies, soul ,

swing & disco

VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015VRIJDAG 2 JANUARI 2015

in dein de futur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhoutfutur in turnhout

de nachtde nachtde nachtmet tal van dj’s

en kiekenkotmet tal van dj’s

en kiekenkotmet tal van dj’s

vanaf 19 uur

de nachtvzwvzwvzw

presenteert

kaarten in voorverkoop: kaarten in voorverkoop: kaarten in voorverkoop: kaarten in voorverkoop: kaarten in voorverkoop: kaarten in voorverkoop: 8 euro via euro via kaarten aan de kassa: kaarten aan de kassa: kaarten aan de kassa: kaarten aan de kassa: kaarten aan de kassa: kaarten aan de kassa: 1010 euro euro in in Turnhout

de nachtoldies, soul ,

swing & disco

UIT IN TURNHOUT | 3

TURNHOUT BY NIGHT

DE NACHT OLDIES, SOUL, SWING & DISCO

Nostalgisch naar de bruine discotheken uit de Kempen van vroeger? Waar vooral popcorn oldies, soul, swing en disco gespeeld werd? Dan is de Futur op 2 januari the place to be met ‘De Nacht van oldies, soul, swing & disco’. Ook het alom gekende ‘kiekenkot’ zal aanwezig zijn. De muziek zal gedraaid worden door de diskjockeys van toen waardoor de sfeer en ambiance doen terugdenken aan die eerste kus en het eerste lief van de vroege jaren 1980. De andere aanwezigen krijgen een op en top retro avond voorgeschoteld. In het voorjaar van 2015 zullen drie van zulke fuiven georga-niseerd worden. Op 11 juli volgt de climax met een gratis dansfestijn op de Grote Markt.

Elk seizoen speelt zijn charmes uit in de natuur. In januari kun je genieten van mooie winterlandschappen met af en toe een laagje witte sneeuw. Het wordt allemaal nog mooier als je bij avondlicht naar buiten gaat om hiervan te genieten. Turnhout by Night op zaterdag 24 januari is hiervoor het ideale moment. Deze belevingsvolle winter- wandeling neemt je graag mee door de stad.

De wandeling is ondertussen aan haar 7de editie toe maar nog altijd meer dan de moeite om aan deel te nemen. Tijdens je wandeling kun je een gratis bezoek brengen aan het Speelkaarten-, Taxandria-, en Begijnhof- museum. Maar ook de Historische Drukkerij zet haar deuren voor jou open. Onderweg zorgen extra lichtaccenten en animatie mee voor de sfeer.

Er zijn twee start- en inschrijvingsplaatsen: > Atheneum Boomgaard, Boomgaardstraat 56 > Parochiezaal Heilig Hartkerk, Kerkplein 17 Starten en inschrijven kan van 14 tot 20 uur. Aankomst is ten laatste om 23 uur. Laatste museumbezoek om 21 uur.

VRIJDAG 2 JANUARI, 19 UUR

FUTUR, WEZENSTRAAT 6

€ 8 (VVK) / € 10 (KASSA)

WWW.FUTUR.BE

PRAKTISCH

ZATERDAG 24 JANUARI, 14 TOT 20 UUR

BINNENSTAD TURNHOUT

€ 1 / € 1.25 (MET STICKER)

TICKETS IN VOORVERKOOP TE VERKRIJGEN BIJ TOERISME & UiT.

Page 4: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 4

Heren, haal uw bretellen boven en kam uw snorharen. Dames, strijk uw onderrokken en kies uw schoonste paar jarretellen, want die jurk zal opzwaaien dat het een lieve lust is!

Crazy Legs Joris komt het roest uit de benen schudden en neemt je terug mee naar de gouden jaren van de lindy hop tot de stomende rock-'n-roll. Daarna wordt er plaats gemaakt voor Howlin’ Lou and His Whip Lovers. Er wordt gefluisterd dat deze heren uit Italië banden hebben met de maffia, maar voor zover we weten is het enige gevaarlijke aan hun retro rockabilly het feit dat je het zweet zal uitbreken van al dat jiven. Dj’s The Boppin’ Benvis Brothers vissen voor jouw plezier de beste klassiekers uit hun platenbak. Swingen tot in de vroege uurtjes zul je.

Wie na al dat ronddraaien even zijn coiffure wil fatsoeneren kan terecht in het opgesmukte Beauty Boudoir van de Modernettes voor een wolkje rouge en een kapsel à l’ancienne. Jouw nieuwbakken ouderwetse look laat je vaneigens vastleggen in de Fotoschietkraam, de karabijn in de aanslag.

ZATERDAG 24 JANUARI, 20 UUR

WARANDE, WARANDESTRAAT 42

€ 19 / € 17 (60+) / € 14 (-19, STUDENTEN)

WWW.RADIOMODERN.BE

Wil je voor je kind een origineel feestje plannen? Er zijn heel wat activiteiten voor kinderen mogelijk in de Warande. Je kunt zelf je pakket samenstellen: een familie- voorstelling, een tentoonstellingsbezoek met workshop, pannenkoeken met een drankje in het Warandecafé Barzoen. Reserveer tijdig via Mieke Mermans op 014 47 23 02 of [email protected].

De Warande heeft ook een aantal spel- koffers ontwikkeld die je kunt ontlenen via [email protected]. Perfect als je met de jeugdbeweging of je familie wil komen spelen in de Warande of op het Warandeplein!

RADIO MODERN

MEER INFO OP WWW.WARANDE.BE

KINDERFEESTJES IN DE WARANDE?

Page 5: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 5

UiTTIP Rondleiding voor individuele bezoekers

op zondag 25 januari om 14 uur UIT IN TURNHOUT | 5

VERLOOREN MONDAGH

EXPO BART VAN DIJCK

‘THE WEATHER WAS GOOD’

Bart Van Dijck maakt video’s, tekeningen, sculpturen, installaties en documentaires. De interesse die hij heeft voor zowel inheemse als uitheemse volkstradities staat centraal in zijn werk dat steeds een onderzoek naar identiteit inhoudt.

In zijn solotentoonstelling in de Warande toont de kunstenaar onder andere ‘The weather was good’, een nieuw videowerk over folklore in België. Daarnaast krijgt ook de weerslag van zijn reis naar India ruim aandacht.

De traditie wil dat de maandag na Driekoningen gevierd wordt als Verloren Maandag. Een dag waarop bijna iedereen appelbollen en worstenbroden eet. Een andere traditie binnen Turnhout is het volksfeest ‘Verlooren Mondagh’. Ofwel het moment waarop het voorbije jaar traditioneel afgesloten wordt en het nieuwe jaar beklonken.

Op zondag 18 januari ben je weer van harte uitgenodigd op dit volksfeest. De Turnhoutse Bakkersbond voorziet iedereen dan van verse worstenbroden en appelbollen. Diverse verenigingen zorgen voor een gevarieerd aanbod aan drankjes, hapjes en animatie. Diezelfde zondag kun je ook komen ‘Klinken met de Binken’. Om 14 uur klinkt het Stadsbestuur samen met jou op het nieuwe jaar.

NOG TOT 22 FEBRUARI, 11 TOT 17 UUR (WOE TOT ZO) / 11 TOT 20 UUR (VRIJ) OPGELET: GESLOTEN VAN 24 TOT 26 DECEMBER EN VAN 31 DECEMBER TOT 2 JANUARI

EXPOZAAL WARANDE, WARANDESTRAAT 42

GRATIS

WWW.WARANDE.BE

ZONDAG 18 JANUARI, 11 TOT 18 UUR

GROTE MARKT

TOEGANG GRATIS

WWW.TURNHOUT.BE

Page 6: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 6

WINTER IN JEUGDHUIS WOLLEWEI

Breien, haken & koffiekletsen Nog geen ervaring met breien of haken? Geen probleem, Mireille helpt je graag om het begin te leren. Al wat meer ervaring? Dan geeft Mireille leuke ideetjes. Het materiaal zal aanwezig zijn.

14, 21 EN 28 JANUARI EN 4 FEBRUARI, 14 TOT 16 UUR

€ 10

VOOR WIE: 2009 - 2002 (MAX. 10 DEELNEMERS)

MEEBRENGEN: TUSSENDOORTJE EN DRANKJE

Kokkerellen Elke zaterdag koken Saida en Lienke samen met de kinderen een gerecht uit een ander land. Ze bereiden alles samen voor, smullen er lekker van en ruimen ook alles samen weer op.

10, 17, 24 EN 31 JANUARI, 7 EN 14 FEBRUARI, 15 TOT 17 UUR

€ 6

VOOR WIE: 2008 - 2002 (MAX. 15 DEELNEMERS)

MEEBRENGEN: KEUKENSCHORT

Om de winter gezellig en warm door te komen, organiseert Jeugdhuis Wollewei een heleboel leuke activiteiten op woensdag en zaterdag. Er is voor elk wat wils. Hierbij het overzicht:

Page 7: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 7

Kleuteryoga Kleuters kunnen op zaterdag meedoen aan een uurtje yoga, afgewisseld met een uurtje spelen en knutselen.

10, 17, 24 EN 31 JANUARI, 7 EN 14 FEBRUARI, 15 TOT 17 UUR

€ 15

VOOR WIE: 2012 - 2009 (MAX. 20 DEELNEMERS)

MEEBRENGEN: SPORTSCHOENEN, SPORTKLEDIJ, EVENTUEEL EEN GEZOND TUSSENDOORTJE & WATER

Showkoor - Glee Club Showkoren en glee clubs zijn de allernieuwste rage! Bij een showkoor zing je samen met anderen alle nieuwe en moderne hits. Zangcoach Evelien helpt je hierbij.

7, 14, 21 EN 28 JANUARI, 4 EN 11 FEBRUARI, 17 TOT 18 UUR

€ 6

VOOR WIE: 2003 - 1999 (MAX. 15 DEELNEMERS)

MEEBRENGEN: TUSSENDOORTJE EN DRANKJE

Jump! Altijd al samen met anderen willen dansen, maar niet meteen zin om je aan te sluiten bij een club? Jump! is een dansproject waarbij je de kans krijgt om op een paar weken samen een leuke dans in elkaar te steken met geweldige begeleiding.

KIDS (2008 - 2005): 9, 16, 23 EN 30 JANUARI, 6 EN 13 FEBRUARI, 17 TOT 18 UUR

JONGEREN (2004 - 2000): 9, 16, 23 EN 30 JANUARI, 6 EN 13 FEBRUARI, 18 TOT 19 UUR

€ 6

MEEBRENGEN: DRANKJE, DANSSCHOENEN/PANTOFFELS/SOKKEN, DANSKLEDIJ

In januari staan er weer een aantal gezellen op de planken. Koninklijke Toneelvereniging De Franciscusgezellen spelen ‘Wij Samen’ een toneelspel van David Stevens in een regie en bewerking van Tom Pernet.

In dit toneelstuk maak je kennis met een weduwnaar en zijn zoon die een uitstekende relatie hebben. Dat de zoon toevallig ‘anders’ is, stoort de vader helemaal niet. Maar de mensen waar ze kennis mee maken zijn echter een andere mening toegedaan.

23, 24, 25, 27, 30 EN 31 JANUARI, 1, 4, 6, EN 7 FEBRUARI, 20 TOT 22.30 UUR 8 FEBRUARI, 15 TOT 17.30 UUR

ZAAL SINT MARIA CHIRO, KONINGIN ELISABETHLEI 3

€ 9

WWW.FRANCISCUSGEZELLEN.BE

TONEELVOORSTELLING

DE FRANCISCUSGEZELLEN ‘WIJ SAMEN’

Page 8: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 8UIT IN TURNHOUT | 8

HORRORFESTIVAL

Black Yoga Screaming Cabinet In het Black Yoga Screaming Cabinet (medi- tatie) maken Erna en Valdi een met paars velours bekleedde box waar je jouw oer- schreeuw kunt uitschreeuwen. Om je op weg te helpen, kun je luisteren naar de orgelmuziek van Bach, death metal van Behemoth of ‘Crazy Clown Time’ van David Lynch.

29, 30, 31 EN 1 FEBRUARI

KUUB EN SCHOUWBURG

GRATIS

C.a.p.e. Horror Welkom in ‘C.a.p.e. Horror’, jouw hoogst- persoonlijke “bad trip” door een spannende virtuele hallucinatie. Uitgerust met een video-bril, trackers, hoofdtelefoon en rugzak- computer beleef je een korte performance die je, dankzij de nieuwste ontwikkelingen in omni-directionele cinema, midden in het gefilmde beeld zet en je erin laat rondwande-len. Het lijkt een illusie maar het kippenvel op je armen voelt echt.

30 EN 31 JANUARI: 17, 19.30 EN 21.35 UUR1 FEBRUARI: 13.30, 15.35 EN 17.40 UUR

HOUTEN ZAAL

€ 12 / € 10 (60+) / € 7 (-19, STUDENTEN)

Horror is de laatste jaren terug in. We zien het duistere steeds vaker opduiken in de populaire cultuur. Kijk maar naar het recente succes van theatergezelschap Abattoir Fermé of de grote belangstelling voor horror-blockbusters als de ‘Paranormal Activity’-films.

Samen met MOOOV en Stripgids verandert de Warande een weekend lang in een horror-tempel. Ze presenteren horrorfilms, beeldend theater, death metal, aerobics, een screaming box, een black & death metal festival … en bloed. Veel bloed!

Page 9: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 9

Jakop Ahlbom - Horror De voorstelling is een hommage aan het horrorgenre: een meeslepend, spannend en visueel theaterspektakel, dat past in de serie beeldende voorstellingen zonder tekst die Jakop Ahlbom de afgelopen jaren heeft gemaakt. Hij slaagt erin om de filmische effecten van horror theatraal te vertalen, om het publiek te verbazen en te laten huiveren bij schijnbaar onbestaanbare beelden en effecten. Om ze te laten zien hoe ‘lekker’ horror kan zijn.

VRIJDAG 30 JANUARI, 20.15 UUR

SCHOUWBURG

€ 17 / € 15 (60+) / € 10 (-19, STUDENTEN)

Metal Aerobics

Metal aerobics is een extreme ervaring en de nieuwste hype in fitnessland. Niet de alledaagse turnoefeningen, maar headbangen, repetitieve ademhaling en geschreeuw geven je genoeg endorfines om een paar dagen in hogere sferen te vertoeven. Instructrice van dienst is Erna Ómarsdóttir.

31 JANUARI EN 1 FEBRUARI, 14 UUR

SCHOUWBURG

€ 20 / € 10 (-19, STUDENTEN)

Horrorfest - Inked In Blood Zelden was de Apocalyps in Turnhout zo nabij. Tijdens het Horrorfest kun je maar beter op de donkerste krachten voorbereid zijn. Om alles kracht bij te zetten, komt de ‘Inked In Blood Tour’ de Kuub kwellen. Met Obituary als onbetwiste headliner.

Verder wordt de line-up aangevuld met Mpire Of Evil, Dust Bolt en Rotting Repugnancy.

ZATERDAG 31 JANUARI, 20.15 UUR

KUUB

€ 25 / € 22

Page 10: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 10

UiTTIP Breng ook een bezoek aan de expo

‘Spelen met Kunst’ van meesterdrukker

Walter Dohmen.

UIT IN TURNHOUT | 10

De expo ‘Kartonnen Wapens’ in het Museum van de Speelkaart trekt nog steeds veel bezoekers. Een reden om nog even door te gaan. Vandaar dat het publiek drie weken extra tijd krijgt om de tentoonstelling te bekijken. Let wel op: zondag 25 januari is echt de allerlaatste kans om de gevarieerde rol van het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog te ontdekken. Het museum koppelt er die dag bovendien demonstraties op historische drukpersen aan vast. Wat houdt u nog tegen?

Opgelet: in de kerstperiode is het museum gesloten van 24 december tot en met 2 januari.

NOG TOT 25 JANUARI, 10 TOT 17 UUR (DI-VRIJ) / 11 TOT 17 UUR (ZA EN ZO)

SPEELKAARTENMUSEUM, DRUIVENSTRAAT 18

€ 5 / € 3 (GROEPEN, 65+, STUDENTEN) / GRATIS (-18)

WWW.SPEELKAARTENMUSEUM.BE

Als geen ander vertaalt Fabrice Du Welz de innerlijke horror van mentaal gestoorde personages naar het witte doek. Zijn films zijn geen klassieke horrorfilms maar zadelen de kijker op met een angst voor de destruc-tieve mogelijkheden van een zieke menselijke geest. Tijdens het Horrorfestival toont MOOOV een aantal films van deze Belgische regisseur. Hier het overzicht:

MOOOV BRINGS YOU HORROR

HET SPEELKAARTENMUSEUM

LEGT DE WAPENS NOG NIET NEER

ALLELUIA

DONDERDAG 29 JANUARI

20 UUR

UTOPOLIS, GRAATAKKER 99

€ 8,5

VINYAN

ZATERDAG 31 JANUARI

17 UUR

HOUTEN ZAAL, WARANDESTRAAT 42

€ 4

CALVAIRE

VRIJDAG 30 JANUARI

20 UUR

HOUTEN ZAAL, WARANDESTRAAT 42

€ 4

Page 11: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 11

UIT IN TURNHOUT | 11

in Turnhout

Uw activiteit in het UiTmagazine van februari? Dat kan alleen maar als u uw activiteit in de UiTdatabank ingeeft vóór 5 januari 2015.

UIT IN TURNHOUT | 11

COLOFON

Toerisme & UiT Toerismehuis ‘t Steentje

Grote Markt 44, TurnhoutTel. +32 14 44 33 55E-mail: [email protected]: www.uitinturnhout.beVolg ons op Facebook:

www.facebook.com/ToerismeTurnhout

Openingsuren

Maandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uurZaterdag open van 9.30 tot 14 uur

Een uitgave van Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, TurnhoutTekst: Toerisme & UiT

Bekijk de publicaties van het UiTmagazine ook online. Surf hiervoor naar www.issuu.com en zoek op UiT in Turnhout. Daar kunt u alle publicaties terugvinden en ons ook volgen.

DONDERDAG 15 JANUARI, 14 TOT 16 UUR

WARANDE, WARANDESTRAAT 42

€ 5 / € 7 (NIET-LEDEN)

WWW.WARANDE.BE

Geen enkele wetenschappelijke theorie beïnvloedt zo dramatisch ons denken over de natuur en onszelf als Charles Darwins evolutietheorie. Stof genoeg voor Johan Braeckman om hier op 15 januari een voordracht rond te geven.

In deze voordracht worden de evolutie kwesties uitgelegd en vanuit historisch en wijsgerig perspectief ontleed. Gaandeweg wordt duidelijk wat evolutie betekent, en waarom Darwin schreef dat zijn overtuiging dat soorten kunnen evolueren bijna gelijk stond aan het bekennen van een moord. Johan Braeckman is sinds 1998 voltijds professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent. Zijn onderzoek spitst zich toe op de wijsgerige problemen verbonden aan levens-wetenschappen, in het bijzonder de evolutie-theorie en de neurowetenschappen.

VOORDRACHT: DARWIN & DE EVOLUTIE-

THEORIE, DOOR JOHAN BRAECKMAN

Page 12: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 12UIT IN TURNHOUT | 12

Sinds 2005 vormt de UiTdatabank het kloppend hart van een uitgebreid netwerk van vrijetijdsorganisatoren en publicatiekanalen. Wie invoert, haalt er dan ook veel UiT. Want je moet maar een

keer invoeren in de UiTdatabank om je aanbod te zien verschijnen in honderden agenda’s en op www.uitinturnhout.be. Hieronder overlopen we even de stap-pen om jouw activiteit in te voeren in de databank. Surf naar www.uitdatabank.be. Meld je aan of maak eerst een account aan. Je kan via het tabblad ‘Item invoeren’ meteen aan de slag.

➪ Waar? Je vult de adresgegevens in van de locatie waar je activiteit plaatsvindt. Tip: als je activiteit een uitstap, tocht of wandeling is, voer dan het vertrekpunt in.

➪ Wanneer? Je kiest voor ‘Tijdelijk’ als je activiteit op een of enkele afzonderlijke dagen plaatsvindt. Duurt de activiteit een langere periode? Kies dan voor ‘Periode’.

➪ Maak voor elke activiteit een nieuw item aan. Kijk in de colofon van het UiTmagazine om te weten voor welke datum je activiteit in de databank moet staan om kans te maken om in het magazine te komen.

➪ Titel van je activiteit Begin je titel steeds met een hoofdletter, maar schrijf hem niet volledig in hoofdletters. Andere informatie hoort hier niet thuis.

UiTDATABANK HOE INVOEREN?

in Turnhout

ENKELE TIPS VOORAF

Page 13: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 13UIT IN TURNHOUT | 13

➪ Type? Kies het type dat het best bij je activiteit past. Afhankelijk van het type dat je kiest, kun je nog een subcategorie aanduiden.

➪ Voor wie? Als je een activiteit organiseert voor een specifieke leeftijdsgroep (bv. kinderen of jongeren) dan duid je dit hier aan. Vul zeker een specifieke leeftijd in.

➪ Enkel voor leden/op afspraak/voor scholen Je kunt deze opties beter niet aanduiden. Je activiteit zal dan niet doorstromen naar UiTinvlaanderen.be en de andere kanalen.

➪ Afbeelding en beschrijving Voeg een afbeelding toe naar keuze, dat maakt je item meteen aantrekkelijk! Je kiest vrij je korte beschrijving. Je geeft daarin meer informatie over je activiteit.

➪ Organisator Vul hier de naam van je organisator in.

➪ Contactgegevens Vul je contactgegevens in. Je kunt aanvinken of deze ook voor reservaties kunnen gebruikt worden.

➪ Prijs Klik eerst op ‘Extra informatie’. Je kunt dan de standaardprijs invullen. In het extra veld voeg je bijkomende prijsinformatie en kortingen toe. Je kunt hier ook de inschrijvingsvoorwaarden vermelden.

Klik op ‘Bewaar mijn invoer’. Je activiteit verschijnt de volgende dag op onze kanalen.

Onder het tabblad ‘Mijn items’ kun je alle door jou ingevoerde activiteiten terugvinden. Erg handig als je nog aanpassingen wil maken. Is je activiteit bijvoorbeeld volzet? Zet dit dan bij in de titel.

Contacteer Toerisme & UiT op het nummer 014 44 33 55 of via [email protected].

HEB JE ALLES GOED INGEVULD?

NOG VRAGEN OF PROBLEMEN?

TIP

Page 14: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 14

UiTTIP

UiTTIP

Kunstzinnige digital stories over Turnhout

Afgelopen maand ging het allereerste Hub-project van start. In een aantal weken tijd werden er kunstzinnige digital stories over Turnhout gemaakt in samenwerking met Akira. Dit resultaat werd feestelijk gedeeld met de rest van de stad.

Na het toonmoment houdt Hub nog niet op; de jongeren zetten de content die ze gemaakt hebben ook zelf online op hun eigen social media profiel. Vanuit een centrale Hub-website (www.projecthub.be) wordt naar deze resultaten doorgelinkt. Via QR-codes aangebracht op de belangrijkste hotspots van Turnhout, kunnen de inwoners van Turnhout dan weer meteen de verschillende resultaten bewonderen. De jongeren van Akira zorgen op die manier voor een digitale artistieke mapping van hun eigen stad.

Overal Taal – Een interactieve tentoonstelling over de Nederlandse taal – tot 4 januari, Luifelzaal Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

Britt Roger Sas + Lorenzö – Hoe zij ze spelen – tot 7 januari, 11 tot 17 uur (woe tot zo) / 11 tot 20 uur (vrij), Expozaal Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

Kartonnen Wapens, het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog – tot 25 januari, 10 tot 17 uur (di - vrij) / 11 tot 17 uur (za en zo), Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be

Bart van Dijck, The wheater was good – tot 22 februari, Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

Schilderijen Nick Matthys en Stijn Jacobs – 17 tot 25 januari, Luifelzaal Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

Spelen met Kunst, Walter Dohmen en de achttienkoppige koperstekers – tot 28 februari, 10 tot 17 uur (di - vrij) / 11 tot 17 uur (za en zo), Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) gratis (-18), www.speelkaartenmusuem.be

Vrijdag 2 januari FUIF De Nacht – oldies, soul, swing & disco,19 uur, Futur, Wezenstraat 6, € 8 (vvk) / € 10 (kassa), www.futur.be

Zondag 4 januari FIETS- EN WANDELROUTE Rode Mutsenwandeling, 14 uur, voormalige schietstand para’s Tielen, Veedijk, gratis, www.pasar.be/turnhout

THEATER Poppenspel ‘Ati’, 10.30 uur, De Poppenzaal, Steenweg op Oosthoven 114, € 5, www.propop.beOok op 7/01 om 14.30 uur, 11/01 om 10.30 uur

Maandag 5 januari AVONDCURSUS Proeverij Biodanza, 19.30 uur, Michaëlschool, Hoveniersstraat 53+, € 30, www.tabularasa.nu Ook op 12 en 19 januari

Dinsdag 6 januari THEATER Petrus en den doodendraad, 20.15 uur, Warande, Warandestraat 42, € 16, www.warande.be AVONDCURSUS Vogels het ganse jaar door’,19.30 tot 22.15 uur, Natuurpunt Educatie, Graatakker 11, € 156 / € 130 (leden Natuurpunt), www.natuureducatie.be

CURSUS Culinair: creatief koken,19 tot 22 uur, Zwembad Stadspark, Parklaan 58

UIT IN TURNHOUT | 14

LOPENDE EXPO'S

UiTGELICHT

AGENDA

Page 15: UiT in Turnhout magazine januari 2015

UIT IN TURNHOUT | 15

UiTTIP

UiTTIP

UIT IN TURNHOUT | 15

Donderdag 8 januari BEGELEIDE UITSTAP Druk in het museum,14 tot 16 uur, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be Ook op 25 januari

FUIF Illuminati Pleasure after work presents Casino Royale, 18 tot 1 uur, Futur, Wezenstraat 6, € 11 (vvk) / € 15 (kassa), www.illuminati-afterwork.be

Vrijdag 9 januari CURSUS 'Vogels het ganse jaar door’, 9.30 tot 12.15 uur, Natuurpunt Educatie, Graatakker 11, € 156 / € 130 (leden Natuurpunt), www.natuureducatie.be

Zaterdag 10 januari CONCERT Il Gardellino – Nieuwjaarsconcert, 20.15 uur, Warande, Warandestraat 42, € 18, www.warande.be

THEATER Theater Terra – Kikker is jarig, 15 uur, Warande, Warandestraat 42, € 16, www.warande.be

Zondag 11 januari FIETS- EN WANDELROUTE Gegidste wandelingen in het Vennengebied, 9.30 tot 12 uur, Bezoekers- centrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, gratis, www.kleinengelandhoeve.be

LEZING Overlezen met Anne Provoost & Luc Janssen, 11.30 uur, Warande, Warandestraat 42, € 6, www.warande.be

Donderdag 15 januari LEZING Voordracht: Darwin en de evolutietheorie door Joan Braeckman, 14 tot 16 uur, Warande, Warandestraat 42, € 7 / € 5 (leden Neos), www.warande.be Zondag 18 januari EVENEMENT Het Grote Vogelweekend in het Natuurpunt Museum, 9 tot 15 uur, Natuurpunt Museum, Graatakker 11, gratis, www.natuureducatie.be

MARKT Verlooren Mondagh, 11 tot 18 uur, Grote Markt, gratis, www.turnhout.be

Dinsdag 20 januari LEZING Voordracht Hugo Braet, 19 tot 21.30 uur, Sint Pietershoek, Schoolstraat 1, www.markantvzw.be/turnhout

Donderdag 22 januari THEATER De Roovers – alsemkomt, 20.15 uur, Warande, Warandestraat 42, € 17, www.warande.be

Vrijdag 23 januari THEATER Toneelvoorstelling De Franciscusgezellen ‘Wij samen’, 20 tot 22.30 uur, Sint Maria Chiro, Koningin Elisabethlei 3, € 9, www.franciscusgezellen.beOok op 24, 25, 27, 30, 31 januari, 1, 4, 6 en 7 februari en op 8 februari van 15 tot 17.30 uur

Zaterdag 24 januari CONCERT Radio Modern, 20.15 uur, Warande, Waran-destraat 42, € 19, www.warande.be

THEATER Toneelvoorstelling Elckerlijc ‘Heldendeugd’, 20.15 uur, Hofpoortteater Elckerlijc, Hofpoort 6, € 10 / € 9 (60+, leden Open Doek) / € 5 (cjp en -18), www.elckerlijc.comOok op 27, 30 en 31 januari, 3, 6, 7, 8, 13 en 14 februari en 1 februari om 15 uur

FUIF #Rewind 80 90 00, 21 uur, Futur, Wezenstraat 6, € 3 (vvk) / € (kassa), www.futur.be

Zondag 25 januari BEGELEIDE UITSTAP Rondleidingen Warande, 14 tot 16 uur, Warande, Warandestraat 42, € 5 (inclusief drankje Barzoen) / € 3.5, www.warande.be

Dinsdag 27 januari LEZING Wetenschapscafé met Magda Michielsens – Ayn Rand, gehaat, geliefd en vooral niet gekend, 20 uur, Barzoen, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT: WWW.UITINTURNHOUT.BE

Page 16: UiT in Turnhout magazine januari 2015

29/01 - 01/02metal • film • strip

expo • dans • theateraerobics • lezing

DE WARANDE TURNHOUTwww.warande.be014 41 69 91