UiT in Turnhout magazine april 2015

16
BLIKOPENER æ 02 FILMFESTIVAL MOOOV æ 08 BLIJDE GEDACHTEN æ 10 meer info op www.uitinturnhout.be VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUT JG. 3 - APRIL 2015 Special 26 APRIL NIEUW SEIZOEN TOERISTISCH æ 03

description

Vrijetijdsmagazine UiT in Turnhout april 2015 Stad Turnhout

Transcript of UiT in Turnhout magazine april 2015

BLIKOPENER æ02FILMFESTIVAL MOOOV æ08 BLIJDE GEDACHTEN æ 10

meer info op www.uitinturnhout.be

VRIJETIJDSMAGAZINE STAD TURNHOUTJG. 3 - APRIL 2015

Special

26 APRIL

NIEUW

SEIZOENTOERISTISCH

æ03

UIT IN TURNHOUT | 2

Kempen Trophy Synchro is een van de twee internationale wedstrijden synchroonschaat-sen in België. Op 4 en 5 april zullen 31 teams uit België, Duitsland, Nederland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Hongarije, Frankrijk en Rusland deelnemen.

Synchroonschaatsen is de jongste, maar wel grootste en snelst groeiende tak binnen het kunstrijden. Het is te vergelijken met het syn-chroonzwemmen. Sinds het ontstaan van het syn-chroonschaatsen is er veel veranderd, de sport is zeer vernieuwend. Iedere twee jaar worden de regels aangescherpt om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Synchroonschaatsen is een officiële ISU-sport. En op zaterdag 4 en zondag 5 april strijden 31 teams voor deze presti-gieuze titel.

ZATERDAG 4 APRIL, 12 TOT 19 UUR / ZONDAG 5 APRIL, 14 TOT 21 UUR

SCHAATSBAAN TURNHOUT, OTTERSTRAAT 151

€ 10

WWW.NOT-TURNHOUT.BE

DINSDAG 21 APRIL, 20 UUR

HETGEVOLG, OTTERSTRAAT 31

GRATIS

VOORAF BEVESTIGEN VIA [email protected]

Blikopener is de naam van inhoudelijke gespreksavonden over boeiende en relevante thema’s. Blikopener wil infor-meren, prikkelen en uitdagen. Blikopener geeft geen antwoorden.

Bij deze tweede editie focust Blikopener zich op de groeiende rol van burgerinitiatieven en nieuwe samenwerkingsvormen binnen een maatschappij die steeds complexer wordt. Gastspreker is Filip De Rynck, hoogleraar bestuurskunde aan de UGent. Hij reflecteert met jou over lokaal sturen en besturen. Welke verschuivingen zijn er aan de gang? Welke kansen tot samenwerking en bestuursvernieu-wing bieden die? En vooral: wat kan de rol van de burger hierin zijn? Hoe krijgen productieve samenwerkingen de kansen om te groeien? Filip De Rynck kennen we als productieve denker en kritische supporter van het lokale bestuur. Napraten kan in het café van HETGE-VOLG.

BLIKOPENER MET FILIP DE RYNCK

KEMPEN TROPHY SYNCHRO 2015

UIT IN TURNHOUT | 3

ZONDAG 26 APRIL, 10 TOT 17 UUR

JACOBSMARKT

GRATIS

WWW.TOERISMETURNHOUT.BE

In 2015 staat het toeristisch seizoen volledig in het thema van ‘grens’. Wil je graag weten wat er dit jaar te beleven valt in Turnhout en omge-ving? Zoek je naar een originele overnachting? Of kijk je graag eens net over de grens? Op zondag 26 april geven de standen op de toeris-tische infomarkt je alle info die je nodig hebt. Uiteraard kun je er ook terecht voor een hapje en een drankje uit de (grens)streek en voor een leuke activiteit. Dit zijn de blikvangers:

• Poppenwandeling: Poppentheater Propop stelt de gloednieuwe poppenwandeling ‘Hartenvrouw achterna’ voor.

• Culinaire fietsroute: vernieuwde fietsroute in samenwerking met Baarle.

• Vesparoute: ook in 2015 kun je de Dooden-draad nog met de Vespa doen.

• Boekenmarkt• Kinderanimatie• Toeristische infostands: Turnhoutse Stads-

gidsen, Reuzen van Turnhout, Bezemklokje …

OPENING TOERISTISCH SEIZOEN

De laatste zondag van april staat elk jaar garant voor een dag vol activiteiten. Een dag waarop Turnhout laat zien wat er allemaal te beleven valt in het nieuwe toeristische seizoen. Om niets te missen, vind je hier een overzicht van de activiteiten.

SpecialOPENING VAN HET

NIEUWE

SEIZOENTOERISTISCHE

UIT IN TURNHOUT | 4

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN (WAK)

Tijdens de Week van de Amateurkunsten, van 24 april tot en met 3 mei, worden in heel Vlaanderen kleine en grote kunstenaars in de kijker gezet. Ook Turnhout bruist van het artistiek talent en dat laten we graag merken. Een volledig overzicht van de activiteiten vind je in de WAK-brochure. Hieronder ontdek je wat er op 26 april op het programma staat.

Muziek in de raadzaal 11 uur Symfonisch Orkest van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans 14 uur Strijkorkest de Turnhoutse Snaar met violiste Eva Vermeeren 14.45 uur Turnhouts Gemengd Koor De Vedel

Panorama de Vries Ken je het Panorama de Vries nog? Het was een van de blikvangers tijdens Turnhout 2012. Het 30 meter lange landschapsschilderij krijgt nu een nieuwe stek in de tentoonstellingsruimte van het Stadhuis. Kom dus zeker een kijkje nemen!

Pop-up Verschillende leegstaande panden in de Wa-randestraat worden op 25 en 26 april ingenomen door heel wat kunstenaars en verenigingen. Onder andere schildersvereniging Alla Prima, fotogroep Infocus en artistieke jongerenprojec-ten Kunstbende en Broei.On stellen er tentoon. Gelijklopend vinden in de Warande de jaarlijkse tentoonstellingen van Academie +3 en Digitale Fotografiegroep Turnhout plaats.

RAADZAAL STADHUIS, GROTE MARKT 1

GRATIS

WARANDESTRAAT

GRATIS

TENTOONSTELLINGSRUIMTE STADHUIS (GELIJKVLOERS), GROTE MARKT 1

GRATIS

UIT IN TURNHOUT | 5

Muziek & poëzie op de Jacobsmarkt

Dakdichters Het Turnhouts Collectief Dichterbij staat garant voor kwaliteitsvolle poëzie. Op zondag 26 april stijgen zij naar ongeziene hoogte en nemen plaats op het dak van De Weerelt. Onder andere stoep- en kersvers stadsdichter Tom Driesen zal van daaruit zijn poëzie met je delen.

De Gebroeder op 78 Toeren De Gebroeder is een Turnhoutse verzamelaar van authentieke 78-toeren platen. Hij biedt je een nostalgisch aanbod van diverse muziekstijlen van de jaren ’20 tot eind jaren ’50. Dit alles stijlvol gekleed, met een eigen dj-meubel en een originele platenspeler uit de jaren ’50. Geniet!

Serendipity Sound System De heren van Serendipity Sound System brengen je het heerlijke zondaggevoel. Ze laten het beste van de wereldmuziek uit hun mobiele, op zonne-energie werkende muziekinstallatie vloeien en doen je dansen in de lentezon.

Erfgoeddag 2015 staat in het teken van ‘Erf’. Ook in Turnhout is er heel wat te beleven:• Jacobsmarkt:

tik enkele oude boeken op de kop en stuur je eigen morsebericht naar het Taxandria-museum

• Taxandriamuseum: expo ‘Herinneringen voor de Toekomst’

• Natuurpunt Museum: loop rond in een rariteitenkabinet

• Historische Drukkerij: leer hoe muziek verspreid kon worden voor- dat geluidsopnames bestonden

• Klein Engelandhoeve: geniet van de rust en de natuur

Ben je op zoek naar informatie over je familie, wijk, straat of huis in Turnhout? Loop dan eens binnen in de leeszaal van het Stadsarchief (in het Stadhuis) en ontdek een schat aan historische gegevens. Probeer de online beeld- en archiefbank uit. Stel je vragen aan de archivaris en kom meer te weten over de werkingen van de Geschied- en Oudheid-kundige Kring Taxandria en Heemkundekring Het Bezemklokje.

ERFGOEDDAG

UIT IN TURNHOUT | 6

ZATERDAG 25 APRIL, 13.30 TOT 19.30 UUR

PAROCHIEZAAL SCHORVOORT, SCHORVOORTBERG

GRATIS

WWW.MUSET.BE

Geschiedkunding onderzoek heeft vaak de neiging om te focussen op momenten van verandering, van omschakeling. Historici lijken niet zo te houden van stabiliteit en continu-iteit en dus ook niet van regio’s die erdoor gekenmerkt worden, zoals de Kempen die - als we het melancholische deuntje van Armand Preud'homme mogen geloven - toch wel erg ‘stil’ waren.

Deze lezing toont aan dat de stabiele Kempen van de 13de tot begin 19de eeuw helemaal niet kneuterig of saai waren, maar net een heel eigen weg gingen. Tijdens de 15de en 16de eeuw, een periode waarin op heel wat plaatsen de landbouw steeds meer specialiseerde en commercialiseerde, bleven de Kempenaren hun eigen koers varen. Dr. Van Onacker (°1986) focust vooral op de groep die de koers uitzette. We ontdekken hoe deze dorpen gekenmerkt werden door lage ongelijkheid, de dominantie van gemene gronden en gemengde landbouw, en waarom deze toestand zo bleef tot diep in de 19de eeuw.

Een organisatie van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria in samen-werking met TRAM 41.

WOENSDAG 29 APRIL, 20 UUR

TAXANDRIAMUSEUM, BEGIJNENSTRAAT 28

GRATIS

WWW.TAXANDRIAMUSEUM.BE

ACCORDEONFESTIVAL

LEZING: ‘ELITEVORMING BINNEN TURNHOUTSE EN

KEMPENSE BOERENGEMEENSCHAPPEN IN DE 15DE

EN 16DE EEUW’ DOOR DR. ELINE VAN ONACKER

Op zaterdag 25 april kun je in Parochie-zaal Schorvoort naar het Accordeon-festival van de Koninklijke Accordeonclub Verbroedering Turnhout. Volgende bands staan op het programma:

13.30 uur Koninklijke Accordeonvereniging ‘De Vrije Kunst’ Beerse 14.30 uur Accordeonclub ‘Fier en blij’ Gierle 15.30 uur Harmonie ‘De Volkswil’ Turnhout 16.30 uur Accordeonclub ‘Con Amor’ Hasselt 17.30 uur Accordeonorkest ‘Desselina’ Dessel 18.30 uur Accordeonclub ‘St. Rochus’ Balen

UIT IN TURNHOUT | 7

Welke herinneringen uit je eigen streek en je eigen leven wil je bewaren voor de toekomst? Dat is het uitgangspunt van een artistiek traject dat vijf kunstenaars sinds een paar maanden afleggen samen met leerlingen van vijf basisscholen. De creaties die hieruit voortvloeien worden getoond op Erfgoeddag, die dit jaar het thema ‘ERF’ toebedeeld kreeg.

In Turnhout ging kunstenares Marian Lesage aan de slag met leerlingen van basisschool Kameleon. Zij kozen het Taxandriamuseum als uitvalsbasis en werken rond de kantnijver-heid, een industrietak die in het verleden erg belangrijk was voor de stad. Na een bezoek aan het museum, een duik in een koffer vol herinneringen en een brainstorm in de klas zijn de leerlingen tot actie overgegaan.

Wat je precies op Erfgoeddag te zien krijgt, is nog een verrassing, maar de jongeren creëerden een historische kledinglijn en een persoonlijk wapenschild. Ze maakten heuse cornetmutsen en knutselden 'sidoniekes' in elkaar als pashoofden voor de mutsen. Boven-dien voegden ze er persoonlijke dingen aan toe die hen helpen herinneren wat nu belangrijk is voor hen. Volgens de bijhorende blog mag het resultaat gezien worden. Het enthousiasme en de ijver van de leerlingen zijn alvast hartver-warmend.

‘Herinneringen voor de toekomst’ is het resultaat van een samenwerking tussen FARO, MUS-E en vijf erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel.

ZONDAG 26 APRIL, 10 TOT 17 UUR

TAXANDRIAMUSEUM, BEGIJNENSTRAAT 28

GRATIS

WWW.TAXANDRIAMUSEUM.BE

HERINNERINGEN VOOR DE TOEKOMST

Breng na Erfgoeddag nog tot 31 mei een betalend bezoek aan de expo.

UiTTIP

ENKELEBLIKVANGERSDIT JAAR ZIJN:

UIT IN TURNHOUT | 8

Van 24 april tot en met 3 mei kun je naar een nieuwe editie van het filmfestival van MOOOV in Utopolis. Deze editie beweegt zich op het kruispunt tussen cultuur en ontwikkelingssamenwerking, tussen louter artistieke en puur sensibi-liserende films. En dat is wat het DNA van MOOOV bepaalt: kwaliteitsvolle cinema, artistiek verantwoord, maar met oog voor de strubbelingen in de wereld en een hart voor haar bewoners.

MOOOV blijft zijn films indelen volgens vijf categorieën: family, competition, stories, discoveries en docs. Maar dwars door deze categorieën lopen nog enkele parcours. Zo is er in 2015 een panorama van recente films van Israëlische regisseurs. Voor het eerst is er ook een competitie voor kortfilms samengebracht in twee compilatieprogramma’s. En zoals de voorbije jaren besteedt het filmfestival ook aandacht aan belangrijke maatschappelijke thema’s. Bijzonder voor deze editie is dat er in het programma vijf films zitten die focussen op inheemse volkeren: indianen in Centraal-Amerika, Aboriginals in Australië en Maori’s in Nieuw-Zeeland.

Timbuktu Midden de woestijn woont Kidane met zijn gezin. In de streek installeert een islamitische militie een terreurregime gebaseerd op de sharia. De vernietiging van een rijke traditione-le woestijncultuur door de bezetters wordt op een treffende manier in beeld gebracht, soms met humor. Winnaar van de grote prijs van de Belgische filmcritici.

Dukthar Allan Rakhi werd als vijftienjarige uitgehuwe-lijkt. Nu vreest ze dat haar tienjarige dochter hetzelfde lot te wachten staat. Beiden vluchten naar Lahore, Pakistan. Een film over de kracht van moederliefde in een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer. Een film vol schitterende kleuren en heel wisselend van sfeer.

FILMFESTIVAL MOOOV

UIT IN TURNHOUT | 9

ZEBRA@MOOOV Al enkele jaren werkt MOOOV samen met ZEBRACINEMA aan een inhoudelijk traject in het festival, waar het publiek onder begelei-ding van deskundigen kijkt, nadenkt en praat over filmische vraagstukken. De begeleiding is in handen van Gerlinda Heywegen van Filmkrant Live en Sam Roggen van de Universi-teit van Antwerpen.

Het thema van ZEBRA@MOOOV dit jaar is hybride cinema, waarbij onderzocht wordt hoe regisseurs meer en meer spelen met de limiet tussen fictie en documentaire en hoe de ver-schillen tussen de twee vervagen. Het is niet altijd duidelijk waar realiteit eindigt en fictie begint. Het aftasten van die grens speelt zich niet alleen af op esthetisch vlak. Waar komen ethiek en esthetiek met mekaar in aanvaring? Waar trek je als toeschouwer de grens? Dat is al langer de inzet van een kritisch debat en dat debat wil MOOOV ook graag met zijn publiek voeren. Er worden drie films getoond die de ideale aanleiding zijn om de vragen scherp te krijgen, maar ook om antwoorden te zoeken.

JEUGDBEWEGINGEN@MOOOV Een heerlijke filmuitstap voor jeugdbewegingen. Tussen 24 april en 3 mei zet het festival de deuren van Utopolis Turnhout wagenwijd open voor een bijzondere selectie films zowel voor -12 jarigen als +12 jarigen. Na de films trakteert MOOOV jullie op een fairtrade drankje in het festivalcafé. En raak je niet op eigen kracht tot aan de filmzaal, dan regelen wij graag het busvervoer voor jullie. Dankzij de inspanningen van heel wat jeugddiensten is dit festivalbe-zoek – soms ook het busvervoer – helemaal gratis voor jeugdbewegingen.

En als kers op de slagroomtaart organiseren wij op zaterdag 2 mei een geweldige festival-

dag voor jeugdbewegingen, met de uitreiking van onze no-food-wasteprijs, een no-food-wastereceptie in samenwerking met Utopolis en een weggeefmarkt exclusief en alleen maar voor jullie. Heerlijk toch!

Heb je thuis nog spullen die je niet meer gebruikt en die bruikbaar kunnen zijn voor jeugdbewegingen? Vanaf woensdag 1 april mag je deze afgeven bij Utopolis Turnhout, Graatakker 99. Maak vooraf zeker een afspraak via [email protected], waarin je ver-meldt welke spullen u precies wil weggeven en wanneer je graag langskomt.

Doe tijdens het festival in Utopolis mee aan de selfie-wedstrijd en win een MOOOV-filmavond in Hotel Taxandria!

UiTTIP

UIT IN TURNHOUT | 10

BLIJDE GEDACHTEN

Een verblijf in het ziekenhuis, een slechte diagnose: niet iedereen blijft ervan ge-spaard. Het project ‘Blijde gedachten’ wil de negatieve gevoelens bij zo’n verlam-mende periode doorbreken met creaties van jongeren die troost kunnen bieden.

Initiatiefnemer Maria-Christina Campers is leer-kracht aan het Heilig Graf. Klassikale gesprekken over ervaringen bij een ziekenhuisopname lever-den de conclusie op dat kunst een uitgesproken forum is om blijde gedachten te scheppen die het genezingsproces kunnen bevorderen.

In het Taxandriamuseum kozen de jongeren enkele voorwerpen uit die hen inspireerden en die voor hen troost opriepen. De voorwerpen werden vertaald naar waarnemingstekeningen of foto’s en mondden uit in een persoonlijk creatief werk. De resultaten van dit proces zijn te bekijken in het Taxandriamuseum en in de wachtkamer van de dienst oncologie van het Algemeen Ziekenhuis. Kortom: een weg van troost tussen kunst en zorg. Tegelijkertijd wordt een gelijknamige publicatie uitgebracht met teksten van Kempense schrijvers over troostende gedachten. Ook kunstenaar Jef Geys verbindt zijn naam aan het project met het werk !VROUWENVRAGEN? Dankzij het Frans Masereel Centrum zijn hiervan 250 zeefdrukken gemaakt die verkocht worden om een vervolg te kunnen geven aan het project.

2 APRIL TOT 30 SEPTEMBER, 14 TOT 17 UUR (DI-ZA) EN 11 TOT 17 UUR (ZO)

TAXANDRIAMUSEUM, BEGIJNENSTRAAT 28

€ 5 / € 3 (KORTING) / GRATIS (-18, ERFGOEDDAG)

WWW.TAXANDRIAMUSEUM.BE

AZ TURNHOUT - CAMPUS SINT-ELISABETH / ONCOLOGIE: 22 APRIL TOT 31 DECEMBER

Op zaterdag 2 mei organiseren de laatstejaarsstudenten Lichamelijke opvoeding van Thomas More in Turn-hout de zevende editie van City Kickx & More. Voor dit outdoor- en sporte-venement wordt de Grote Markt van Turnhout omgetoverd tot een uitdagend Urban Sports terrein. Sportievelingen, avonturiers en nieuwsgierigen kunnen er terecht voor tal van spectaculaire uitdagingen.

City Kickx heeft van alles te bieden, van jong tot oud. Er zijn twee uitdagende deathrides, een die vertrekt vanuit het stadshuis en een die vertrekt vanuit de kerktoren. Klimmen op een pamperpaal behoort ook tot een van de uitdagende attracties. Dit alles is te vinden in

de ‘Urban Extreme’. Voor de kleinere waag-halzen is er ‘Urban Kids’ met een stormbaan, schietproef en klauterparcours boven de fontein. City Kickx staat dit jaar in het thema van Urban Sports, waarbij de creatie van je ‘personal graffiti-art’ niet mag ontbreken.

ZATERDAG 2 MEI, 14.30 TOT 20 UUR

GROTE MARKT

€ 5 (VVK) / € 6 (KASSA) / € 3 (GROEPEN 15 PERSONEN)

WWW.THOMASMORE.BE

CITY KICKX & MORE

UIT IN TURNHOUT | 11

In april is ‘Antonis koffie café’ jarig. Om dat te vieren organiseert het café enkele activiteiten. Hierbij vind je het overzicht van de activiteiten.

Open zangavond Het meerstemmig zangkoor ‘De Zingende Kempen’ is een vaste waarde in het genre van de traditio-nele Kempense, Nederlandstalige liederen. Op zaterdag 11 april nodigen ze jong en oud uit op een open zangavond. Iedereen kan naar hartenlust komen meezingen. Voorkennis is niet nodig, het repertoire maakt deel uit van ieders culturele bagage of is gemakkelijk mee te zingen. Uiteraard kun je ook gewoon komen luisteren en genieten van de liedjes van weleer.

Jaak Vissenaken: Tachtig is prachtig Een brok authentiek, levend theater gespeeld door Jaak Vissenaken. De acteur is op weg naar de tachtig en vraagt zich af: wordt dat werkelijk prachtig? Vertellend over oorlog, jeugd en beroep neemt hij je mee naar zijn en jouw heden. Met het publiek danst hij op het slappe koord van ernst en humor. In dit autobiografisch spel herkennen senio-ren hun levensloop. Jongere generaties reageren verrast. Zij krijgen greep op het ‘vroeger’ van hun ouderen.

ANTONIS KOFFIE CAFÉ VIERT FEEST

ZATERDAG 11 APRIL, 19.30 UUR

HETGEVOLG, OTTERSTRAAT 31-33

€ 5

13, 14 EN 19 APRIL, 14 UUR / 16 EN 17 APRIL, 20 UUR

HETGEVOLG, OTTERSTRAAT 31-33

€ 10 (’S NAMIDDAGS INCLUSIEF KOFFIE/THEE EN KOFFIEKOEK TIJDENS PAUZE / ’S AVONDS INCLUSIEF GLAS RODE OF WITTE WIJN OF FRUITSAP TIJDENS PAUZE)

TICKETS &

RESERVATIES:[email protected] of 0490 56 87 41

UIT IN TURNHOUT | 12

PETER VERHELST EN WALTER

VAN DEN BROECK OP OVERLEZEN

‘Verkapt en onversneden’ vaart langs woelige thema’s: de gevan-genis van het lichaam, vrijheid en de offers die je daarvoor brengt en de ontembare wil tot leven. De jonge theatermakers Mieke Laureys en Annelore Stubbe laten zich voor ‘Verkapt en onversneden’ inspireren door het avontuurlijke leven van twee feministes avant la lettre: Anne Bonny en Mary Read. Deze legendarische vrouwen uit de 18de eeuw besluiten om als man door het leven te gaan en komen terecht in de ruige mannenwereld van de piraterij.

ZONDAG 12 APRIL, 10.30 UUR

TUINZAAL WARANDE, WARANDESTRAAT 42

€ 6

WWW.WARANDE.BE

Op zondag 12 april valt het doek over de zesde jaargang van Overlezen, het popu-laire boekenprogramma van de Warande. Voor die gelegenheid zijn niet een maar twee straffe auteurs uitgenodigd: Peter Verhelst en Walter van den Broeck. Beiden gaan in gesprek met panelleden Jos Geysels en Toon Horsten. Huismuzikant Samuel Arba zet er een feestelijk punt achter en brengt een zelfgekozen special guest mee. En uiteraard is er ook nu weer een oerdegelijke boekentombola tot besluit.

WOENSDAG 29 APRIL, 20.15 UUR

KUUB, WARANDESTRAAT 42

€ 16 / € 14 (60+) / € 10 (STUDENTEN, -19)

WWW.WARANDE.BE

MADE IN DE WARANDE: ‘VERKAPT EN

ONVERSNEDEN’ VAN ENSEMBLE LEPORELLO

in Turnhout

Jouw activiteit in het UiTmagazine van mei? Dat kan alleen maar als je je activiteit in de UiTdatabank ingeeft vóór 6 april 2015.

UIT IN TURNHOUT | 13

COLOFON

Toerisme & UiT Toerismehuis ‘t Steentje

Grote Markt 44, TurnhoutTel. +32 14 44 33 55E-mail: [email protected]: www.uitinturnhout.beVolg ons op Facebook:

www.facebook.com/ToerismeTurnhout

Openingsuren

Maandag tot vrijdag open van 9 tot 16.30 uurZaterdag open van 9.30 tot 14 uur

Een uitgave van Toerisme & UiT V.U.: Eric Vos, Boomstraat 6, TurnhoutTekst: Toerisme & UiT

18, 19, 25 EN 26 APRIL, 14, 18 EN 20.15 UUR

VERZAMELPUNT WARANDE, OPVOERING OP EEN (GEHEIME) LOCATIE

€ 17

WWW.WARANDE.BE

In 2013 ontketende theatermaker Inge Van Gestel in Turnhout een ware hype met haar eigenzinnige theaterproject ‘Koek’. Meer dan 400 bezoekers ontdekten tijdens de voorstelling een clandestiene koekfabriek en bakten zelf mee de voorstelling in elkaar. Twee jaar later komt het totaalproject terug, en opent de geheime fabriek op een nieuwe locatie.

‘De koekfabriek als metafoor voor het leven en wat je er zelf van bakt’ is kort samengevat wat je van deze voorstelling kunt verwachten: uniek ervaringstheater op een onverwachte locatie. Laat je verleiden om de vergeten fabriek te herontdekken. Ook in 2015 zal ‘Koek’ de mensen verbazen en inspireren. Wegens groot succes is deze voorstelling hernomen. De voorstellingen waren snel uitverkocht, maar nu zijn er extra tickets beschikbaar. Snel zijn is dus de boodschap!

Bekijk de publicaties van het UiTmagazine ook online. Surf hiervoor naar www.issuu.com en zoek op UiT in Turnhout. Daar kun je alle publicaties terugvinden en kun je ons ook volgen.

KOEK

Baan 1 Jef der Dood Geluidskunstenaar Baan 2 Sara Eelen & Dichters & Pieter Van de Walle soundscape Baan 3 Mattijs Driesen Filmmaker Baan 4 Harm Dens Filmmaker Baan 5 Daan Zeijen Poetryslam Baan 6 Lars en de Extras Muziekgroep

UiTTIP

UiTTIP

UIT IN TURNHOUT | 14

Startschot² Collectief Dichterbij presenteert een avond vol acts van 20 minuten. Verschillende jongeren brengen in HETGEVOLG een avond met hun act, te kort om alleen een avond te vullen maar te waardevol om niet te tonen.

`

Koopkracht 2015 – tot 1 april, Jeugdcentrum Wollewei, Draaiboomstraat 6, gratis, www.ocmwvosselaar.be Krantenkoppen door Marianne Van Ravestyn – tot 4 april, 13.30 tot 16.30 uur (ma) / 13.30 tot 16.30 en 18.30 tot 21.30 uur (di, woe en vrij) / 9 tot 12 en 14 tot 17 uur (za), Galerij SASK, Gemeentestraat 5, gratis, www.ravestyn.be De andere verbeeld/verbeeld gevaar – tot 5 april, Begijnhofkerk en Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, 14 tot 17 uur (di-za) / 11 tot 17 uur (zo), gratis, www.begijnhofmuseum.be Keramiek van Jacqueline Tijssen – tot 6 april, 14 tot 18 uur (vrij, za, zo en ma 6/04), Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, gratis, www.theobalduskunsthuis.be Joris Hermans, Behind the Redwood Curtains – tot 12 april, Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be

Expo Broei.On #2 – 16 en 17 april, 20 tot 24 uur, B.I.N. (Zelliengebouw), Patersstraat 55, gratis, www.broeion.be Herinneringen voor de toekomst – zondag 26 april, 11 tot 17 uur, Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, gratis, www.taxandriamuseum.be Retrospectieve Rik Hens – 18/19 - 25/26 april en 2/3 mei, 13.30 tot 17 uur, Galerie Creative Factory, Druivenstraat 18, gratis, www.creative-factory.be Expo ‘Aandacht! Aandacht!’ – tot 24 mei, Expozaal Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be ZATERDAG 4 APRIL ETEN EN DRINKEN Ontbijt met streekproducten, 9 tot 11.30 uur, Bezoekerscentrum Klein Engeland-hoeve, Klein Engeland 29, € 15 / € 7,5 (-12) Ook op 11, 18 en 25 april LEZING De Sprekende Ezels, 20 tot 23 uur, Antonis koffie café, Otterstraat 31, gratis, collectiefdichterbij.wordpress.com PARTY La Fiesta, 21 tot 4 uur, Futur, Wezenstraat 6, € 3, www.futur.be

ZONDAG 5 APRIL OPENDEURDAG Opening seizoen stoomtreintjes, 13 tot 18 uur, Spoorweg Stadspark, Parklaan, € 0,80, www.stoomgroep.be OPENDEURDAG Zwijge en Veige, 13 tot 21 uur, Park Begijneveldekens, Begijnendreef, € 2 (inschrijving skatecontest) / gratis (toegang)

DONDERDAG 9 APRIL BEGELEIDE UITSTAP Druk in het museum, 14 tot 16 uur, Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18, € 5 / € 3 (groepen, 65+, studenten) / gratis (-18), www.speelkaartenmuseum.be - Ook op zondag 26 april

ZATERDAG 11 APRIL CURSUS workshop Zilverkleiringen, 13 tot 17.30 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 85 (inclusief materiaal), www.debanier.be

ZONDAG 12 APRIL BEGELEIDE UITSTAP Opendeur zondag Historische Drukkerij, 13 tot 17 uur, Historische Drukkerij, Steenweg op Mol 84, gratis, www.historischedrukkerij.be - Ook op 26 april

LOPENDE EXPO'S

AGENDA

UITGELICHT

ZATERDAG 18 APRIL, 20 UUR

HETGEVOLG, OTTERSTRAAT 31

€ 2

COLLECTIEFDICHTERBIJ.WORDPRESS.COM

UiTTIP

UiTTIP

UiTTIP

UIT IN TURNHOUT | 15

BEGELEIDE UITSTAP Themawandeling 'Families van papier', 14 tot 16 uur, Toerismehuis 't Steentje, Grote Markt 44, € 2 / gratis (-12 jaar), www.turnhoutsestadsgidsen.be

MAANDAG 13 APRIL DOEN MET KINDEREN Fit en fun dagen Lenig en Gezwind, 9 tot 16 uur, Sporthal Stadspark, Steenweg op Zevendonk 18, € 16 / € 18 (niet-leden), www.lenigengezwind.be Ook op 14, 15, 16 en 17 april

WOENSDAG 15 APRIL CURSUS Vederlichte sieraden en kommetjes, 14 tot 16.30 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 35, www.debanier.be CURSUS Zotte zeepjes, 10 tot 12.30 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 30 (inclusief materiaal), www.debanier.be SPORTACTIVITEIT Kajakinitiatie, 14 tot 17 uur, Technico Kajak Club, Stoktsestraat z/n, € 15

VRIJDAG 17 APRIL CURSUS Duo-ateljee: druk je stempel, 14 tot 16.30 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 40 (per duo inclusief materiaal), www.debanier.be PARTY De nacht, 19 uur, Futur, Wezenstraat 6, € 10 / € 8 (vvk), www.futur.be PARTY The Feud, 20 tot 24 uur, zaal Den Bond, Korte Begijnenstraat 26, € 5, www.nulveertien.org ZATERDAG 18 APRIL CURSUS Workshop Vintage kaders, 14 tot 16.30 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 55 (inclusief materiaal), www.debanier.be CURSUS Workshop grafische tas, 10 tot 13 uur, De Banier, Warandestraat 97, € 60 (inclusief materiaal), www.debanier.be

ZONDAG 19 APRIL MARKT Shop my closet 3, 13 tot 17 uur, Jeugdhuis Wollewei, Draaiboomstraat 6, gratis

MAANDAG 20 APRIL SPORTACTIVITEIT Start to skate, 20 uur, Kleine Reesdijk 79, € 50, www.skateninturnhout.be Tot 22 juni CURSUS PC schoonhouden met CCleaner, 13.30 tot 16 uur, Digidak Vaart, Koningin Elisabethlei 9, www.digidak.be Ook op 24 april van 9.30 uur tot 12 uur

DINSDAG 21 APRIL CURSUS Handige tips in Excel, 9 tot 12.30 uur, Thomas More, Campus Blairon 800, € 90 / € 60 (ISB-leden), www.sportregionoorderkempen.be CURSUS Oude foto’s nieuw leven inblazen, 9 tot 12 uur, Digidak PC Projectencentrum, Kongoplein 2, gratis, www.digidak.be

DONDERDAG 23 APRIL CURSUS You Tube basiscursus, 9 tot 12 uur, Digidak PC Projectencentrum, Kongoplein 2, gratis, www.digidak.be

ZATERDAG 25 APRIL THEATER Azen, 20.15 uur, Hofpoortteater Elckerlijc, Hofpoort 6, € 10 / € 9 (60+) / € 5 (-18), www.elckerlijc.com

ZONDAG 26 APRIL OPENDEURDAG Eerste steenlegging Niefhout, 11 tot 16 uur, Oude Forescosite, Guldensporenlei 1, gratis, www.niefhout.be

DINSDAG 28 APRIL CURSUS Online fotoboek maken basiscursus, 9 tot 12 uur, Digidak PC Projectencentrum, Kongoplein 2, gratis, www.digidak.be

DONDERDAG 30 APRIL CONCERT Lokale Helden – Seizoensklanken, 22 tot 23 uur, Warande, Warandestraat 42, gratis, www.warande.be CONCERT Belpop Bonanza bis, 20.15 uur, Warande, Warandestraat 42, € 16, www.warande.be

VOOR EEN VOLLEDIG OVERZICHT: WWW.UITINTURNHOUT.BE

TICKETS TE VERKRIJGEN BIJ TOERISME & UiT.

TICKETS TE VERKRIJGEN BIJ TOERISME & UiT.

TICKETS TE VERKRIJGEN BIJ TOERISME & UiT.