Pasar-magazine april 2014

12
#04 - APRIL 2014 van Amazone tot Z warte Zee Werelderfgoed in Citytrip Charleroi Tsjechië ostenrijk O AFGIFTEKANTOOR GENT X Alpien wandelen in het Zillertal DOSSIER CRUISES magazine voor je vrije tijd

description

Alpien wandelen in het Zillertal in Oostenrijk, een citytrip in Charleroi, kamperen met caravans voor jonge gezinnen of fietsen langs apsergevelden. Verder ook speciale aandacht aan cruises: van exotische cruises in de Caraïben, stedentrips in de Middellandse zee tot natuurexploratie in Antartica. Lees hier een voorsmaakje!

Transcript of Pasar-magazine april 2014

Page 1: Pasar-magazine april 2014

#04 - APRIL 2014

van Amazone tot Zwarte Zee

Werelderfgoed in

Citytrip

Charleroi

Tsjechië

ostenrijkO

AFGIFTEKANTOOR GENT X

Alpien wandelen in het Zillertal

DOSSIER CRUISES

magazine voor je vrije tijd

001 0414.indd 12 13/03/14 12:49

Page 2: Pasar-magazine april 2014

6 PASAR APRil 2014april

36VakantiecentraOver de generaties heen

Dossier cruises

WO I in Italië#3 – Nabij Slovenië

8

42

84

28

Coverfoto Erik Van de Perre

8 Op de cover Dossier cruises

CharleroiOperatie facelift

006-007 0414.indd 6 13/03/14 11:36

Page 3: Pasar-magazine april 2014

7PASAR APRil 2014april

VERDER IN DIT NUMMER

19 Online

20 Star FlyerDe magie van het zeil

34 BoekenOmtrent de Grote Oorlog

40 Wandelen & fietsenNaar buiten • Saksen te voet • Fietskaart Champagne-Ardenne • Wijnwandelen aan de Rijn • Fietsen langs aspergevelden • Bloesembar • Langs de Dodendraad • Oostkantons bekronen fietshotels • Nieuw bij VOS Travel • Kindvriendelijk fietsen in de Westhoek

51 PasarTweedehandsmarkt kamperen • Vaarhappening Vlaams-Brabant • Op reis in groep • Stickeractie kamperen • Weegactie caravans en motorhomes • Pasartips – actief met onze afdelingen • Kampeer-kwestie

66 Kleine musea #7Mahymobile in Leuze-en-Hainaut

71 OutdoorGoed gekleed

78 EropuitExpo 14-18 • Vliegerfestival • Erfgoed en migratie • Neo-impressionisten in Brussel • Wandelen tussen pinguïns • Floraliën in Groot-Bijgaarden • Naar het volkscafé • Boek Champagnestreek • WO I-musea weer open • Springtij met kindercultuur

96 KamperenCamper van het jaar • Beste naturistencamping • 100 jaar Camping Bakkum • Tunneltent • Kamperen is gezond • Kids bekronen Eurocamp • B-Box voor campers • Compacte barbecue • Veilige Dethleffs • Beste campingprovincie Luik

98 Het laatste woordFilip Depuydt. Greeter in Mons.

Ontdek de ledenvoordelen van Pasar

Oostenrijk coverartikel

De Peter Habeler Runde

TsjechiëGoud en zilver in Bohemen

72

80

26

922fiets- &

wandelfiches

28

Buur natuurHistorische

plantenweelde in Luik

KamperenCaravans voor jonge gezinnen

EXTRA

Cultuur200 jaar

Adolphe Sax

006-007 0414.indd 7 13/03/14 11:36

Page 4: Pasar-magazine april 2014

Eropuit met een appje en een tapje Waar ben ik?

Hotelalternatief

Tijdreis door Molenbeek

2x Dinant

WadsApp

online

Wat kan ik vandaag op Texel of Terschelling doen? Met de WadsApp app krijg je steeds leuke tips en ideeën voor excursies, evenementen, activiteiten en leuke adresjes. De app wijst ook de weg naar wandelroutes in de buurt, fi etsknooppunten, … Ook de typische waddencultuur, het plaatselijke dialect en sterke verhalen vind je in de app verwerkt. Naast alle toeristische info heb je ook heel wat praktische info bij de hand, zoals de actuele hoog- en laagwaterstanden, de kortste weg naar parkeerplaats en tips van boswachters. Op je eigen Timeline kun je een mooi vakantieverslag met foto’s bijhouden.

Info: gratis te downloaden in de App Store of via Google Play.

Raad waar je bent in deze verslavende GeoGame – Challenge the World!-app. Via Street View krijg je een willekeurig landschap te zien. Jij moet raden waar je bent gedropt door de locatie aan te klikken op een wereldkaart. Je kunt hierbij in- en uitzoomen om zo op zoek te gaan naar herkenbare gebouwen, teksten, … Hoe dichter bij de juiste plek, hoe meer punten je verdient. Daag ook andere spelers uit en verbeter zo je score. GeoGame is een freemiumspel. De basis is dus gratis, ben je eenmaal getriggerd, dan worden extra’s betalend.

Info: gratis te downloaden in de App Store.

Ga je graag op reis, maar is die klassieke hotelkamer niks voor jou? Dan vind je vast wel wat je zoekt bij Wimdu.be. Van penthouses in New York tot vakantiehuizen in Mallorca en studio’s in Parijs, Wimdu heeft meer dan 300.000 particuliere accommodaties in meer dan 140 landen. Zo kom je voor een authentieke reiservaring bij een echte local terecht. Heb je zelf een appartement, studio of vakantiehuisje dat je kunt verhuren? Meld je dan aan bij Wimdu en verdien een centje extra.

Info: www.wimdu.be.

Met de app Visit Dinant heb je alle praktische toeristische informatie van de streek in één handige app gebundeld. Via de geolocalisatie van je smartphone vertelt de app je wat je zoal kan doen in de buurt, waar de lekkerste restaurants zijn of waar je kan overnachten. De app Het Spook van Dinant is dan weer een leuke manier om de stad samen met je (klein)kinderen te ontdekken? Het spelletje leidt je naar tien interessante plekken in de stad, onderweg probeer je het raadsel van het spook van Dinant te ontrafelen.

Info: gratis te downloaden in de App Store of via Google Play.

De audiowandeling Het historische Molenbeek neemt je met verhalen, getuigenissen en anekdotes mee op tijdreis door de straten van Molenbeek. Ben Hamidou, Jean & Jeanneke en vele anderen laten hun stem horen. Maak kennis met de onverwachte hoeken en kanten van Molenbeek en laat je verrassen door interessante

weetjes en getuigenissen van vroeger en nu. Download gratis de audiotour en beluister hem via je smartphone of mp3-speler.

Info: www.Foyer.be/Audiotour.

19PASAR APRIL 2014

RESEARCH & REDACTIE ELLEN VAN DE SYPE

19

HotelalternatiefGa je graag op reis, maar is die klassieke hotelkamer niks voor jou? Dan vind je vast wel wat je zoekt bij Wimdu.be. Van penthouses in New York tot vakantiehuizen in Mallorca en studio’s in Parijs, Wimdu heeft meer dan 300.000 particuliere accommodaties in meer dan 140 landen. Zo kom je voor een authentieke reiservaring bij een echte local terecht. Heb je zelf een appartement, studio of vakantiehuisje dat je kunt verhuren? Meld je dan aan bij Wimdu en verdien een centje extra.

Info: www.wimdu.be.W

BT/

J-P

RE

MY

/GF

MO

LEN

BE

EK

/E.

FRA

NC

K/G

F

019 0414.indd 19 13/03/14 09:13

ReisgidsSam Van Clemen bewerkte zijn prima Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog in België uit 2008 tot een nog beter exemplaar. Alle relevante plekken in ons land en iets daarbuiten heeft de historicus bezocht, zo veel dat hij zijn boek opdeelt in vijf blokken: de inval, de bezetting, het IJzerfront, de geallieerde sector rond Ieper en de nasleep na de bevrijding. Die introduceert hij allemaal met een korte geschiedenis. Alfabetisch gerangschikt tekent hij van elke plek een – vaak anekdotisch – ver-haal op en geeft praktische informatie (adres, openingsuren, website) mee. De gids is relevant geïllustreerd met kaartjes en foto’s, al hadden die laatste wat frisser gemogen.

Sam Van Clemen. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog in België. Uitgegeven bij Manteau – Antwerpen. Prijs: 24,99 euro.

Het aantal publicaties over de Eerste Wereldoorlog is dezer dagen niet te volgen. Om je niet meteen te overdonderen, hierbij een eerste selectie.

te boek

Silent FieldsBoeiend als een uitgever échte keuzes maakt. Voor een fotoboek, bijvoorbeeld, en niets anders. Zo gaf Lannoo opdracht aan fotograaf Bart Heirweg om de gedenkplaatsen van de Grote Oorlog in ons land te fotograferen. Twee jaar lang bezocht en fotografeerde hij de oorlogssites en landschappen van Flanders Fields, van Nieuwpoort tot Koksijde, over Veurne, Diksmuide, Ieper en Poperinge, via Heuvelland tot bij Wervik en Komen bij de Franse grens. Zijn heldere fotogra-fie zag al die getuigen doorheen de seizoenen. Elke plek krijgt een korte omschrijving, in het Nederlands en het Engels, maar telkens staan de foto’s centraal. Wie zijn geschiede-nis een beetje kent, heeft niet meer woorden nodig. De esthetiek van de foto’s spreekt voor zichzelf, weerspiegelt als vanzelf in fel contrast de ellende onder de zoden.

Bart Heirweg, Silent Fields, gedenkplaatsen van de Grote Oorlog. Uitgegeven bij Lannoo – Tielt. Prijs: 29,99 euro.

WO I in 3D

Het is geen boek, maar wel een intrige-rende publicatie, deze honderd foto’s in 3D, genomen in de loopgraven. Ook al zette vooral de Franse overheid alles op alles om de gruwel van de tranchées verborgen te houden, toch werden er aan het Westelijk Front heel wat beelden van geschoten. Vaak met een stereoscopi-sche camera. Die maakte twee beelden tegelijk, vanuit een lichtjes afwijkend standpunt. Bekeken door een speciale kijker, de voorloper van de Viewmaster, gaf dat een driedimensionaal beeld. Bijna alsof je zelf in het gebeuren stond. Honderd van die foto’s zijn nu bewerkt om met een hedendaags 3D-brilletje te bekijken. Het is een ontluisterend document geworden dat alle oorlogs-heroïek genadeloos onderuit haalt. Niet altijd geschikt voor gevoelige zielen. Op de achterkant worden de beelden uitstekend geduid.

Jan Vanderstraeten en Geert Vanvaerenbergh. WO I in 3D. Ongecensureerde beelden van het Westelijk Front. Uitgegeven bij Davidsfonds – Leuven. Prijs: 69,95 euro.

Grote RoutepadenIn het kielzog van de WO I-herdenkingen hebben de Grote Routepaden een nieuwe topogids uit. Daarin drie meerdaagse routes langs monumenten, begraafplaatsen, slagvelden en forten. Eentje gaat door Hageland en Dijleland (128 km), een tweede route volgt de Antwerpse fortengordel (125 km), de derde kiest onvermijdelijk voor de Groote Oorlog in de Westhoek (182 km). Vaak over bestaande GR-routes, voor de gelegenheid zijn die als oorlogstrajecten bijeengebracht. Wegbeschrijvingen en routekaartjes staan centraal, maar je krijgt ook flink wat uitleg over monumenten en de vroegere oorlogsomstandigheden onderweg. De makers stellen haalbare dagtrajecten voor, van 11 tot 25 kilometer, al hoef je die niet echt te volgen. Meer daarover in een reportage, dit najaar in Pasar.

Langs sporen van de Groote Oorlog. Uitgegeven door Grote Routepaden – Antwerpen. Prijs: 18 euro (GR-leden: 16,20 euro). www.groteroutepaden.be.

TEkST Chris Van Minnebruggen

34 PASAR APRil 2014

034 0414.indd 34 13/03/14 10:00

Page 5: Pasar-magazine april 2014

ReisgidsSam Van Clemen bewerkte zijn prima Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog in België uit 2008 tot een nog beter exemplaar. Alle relevante plekken in ons land en iets daarbuiten heeft de historicus bezocht, zo veel dat hij zijn boek opdeelt in vijf blokken: de inval, de bezetting, het IJzerfront, de geallieerde sector rond Ieper en de nasleep na de bevrijding. Die introduceert hij allemaal met een korte geschiedenis. Alfabetisch gerangschikt tekent hij van elke plek een – vaak anekdotisch – ver-haal op en geeft praktische informatie (adres, openingsuren, website) mee. De gids is relevant geïllustreerd met kaartjes en foto’s, al hadden die laatste wat frisser gemogen.

Sam Van Clemen. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog in België. Uitgegeven bij Manteau – Antwerpen. Prijs: 24,99 euro.

Het aantal publicaties over de Eerste Wereldoorlog is dezer dagen niet te volgen. Om je niet meteen te overdonderen, hierbij een eerste selectie.

te boek

Silent FieldsBoeiend als een uitgever échte keuzes maakt. Voor een fotoboek, bijvoorbeeld, en niets anders. Zo gaf Lannoo opdracht aan fotograaf Bart Heirweg om de gedenkplaatsen van de Grote Oorlog in ons land te fotograferen. Twee jaar lang bezocht en fotografeerde hij de oorlogssites en landschappen van Flanders Fields, van Nieuwpoort tot Koksijde, over Veurne, Diksmuide, Ieper en Poperinge, via Heuvelland tot bij Wervik en Komen bij de Franse grens. Zijn heldere fotogra-fie zag al die getuigen doorheen de seizoenen. Elke plek krijgt een korte omschrijving, in het Nederlands en het Engels, maar telkens staan de foto’s centraal. Wie zijn geschiede-nis een beetje kent, heeft niet meer woorden nodig. De esthetiek van de foto’s spreekt voor zichzelf, weerspiegelt als vanzelf in fel contrast de ellende onder de zoden.

Bart Heirweg, Silent Fields, gedenkplaatsen van de Grote Oorlog. Uitgegeven bij Lannoo – Tielt. Prijs: 29,99 euro.

WO I in 3D

Het is geen boek, maar wel een intrige-rende publicatie, deze honderd foto’s in 3D, genomen in de loopgraven. Ook al zette vooral de Franse overheid alles op alles om de gruwel van de tranchées verborgen te houden, toch werden er aan het Westelijk Front heel wat beelden van geschoten. Vaak met een stereoscopi-sche camera. Die maakte twee beelden tegelijk, vanuit een lichtjes afwijkend standpunt. Bekeken door een speciale kijker, de voorloper van de Viewmaster, gaf dat een driedimensionaal beeld. Bijna alsof je zelf in het gebeuren stond. Honderd van die foto’s zijn nu bewerkt om met een hedendaags 3D-brilletje te bekijken. Het is een ontluisterend document geworden dat alle oorlogs-heroïek genadeloos onderuit haalt. Niet altijd geschikt voor gevoelige zielen. Op de achterkant worden de beelden uitstekend geduid.

Jan Vanderstraeten en Geert Vanvaerenbergh. WO I in 3D. Ongecensureerde beelden van het Westelijk Front. Uitgegeven bij Davidsfonds – Leuven. Prijs: 69,95 euro.

Grote RoutepadenIn het kielzog van de WO I-herdenkingen hebben de Grote Routepaden een nieuwe topogids uit. Daarin drie meerdaagse routes langs monumenten, begraafplaatsen, slagvelden en forten. Eentje gaat door Hageland en Dijleland (128 km), een tweede route volgt de Antwerpse fortengordel (125 km), de derde kiest onvermijdelijk voor de Groote Oorlog in de Westhoek (182 km). Vaak over bestaande GR-routes, voor de gelegenheid zijn die als oorlogstrajecten bijeengebracht. Wegbeschrijvingen en routekaartjes staan centraal, maar je krijgt ook flink wat uitleg over monumenten en de vroegere oorlogsomstandigheden onderweg. De makers stellen haalbare dagtrajecten voor, van 11 tot 25 kilometer, al hoef je die niet echt te volgen. Meer daarover in een reportage, dit najaar in Pasar.

Langs sporen van de Groote Oorlog. Uitgegeven door Grote Routepaden – Antwerpen. Prijs: 18 euro (GR-leden: 16,20 euro). www.groteroutepaden.be.

TEkST Chris Van Minnebruggen

34 PASAR APRil 2014

034 0414.indd 34 13/03/14 10:00

Page 6: Pasar-magazine april 2014

buur natuur

TeksT Herman Dierickx – FoTo’s marc SlootmaekerS

Jardin botanique Luik

Ook al is de botanische tuin van Luik het hele jaar open, heel weinig Vlamingen zijn er ooit geweest. Jammer, want deze bijzondere plek verdient alle aandacht, in om het even welk seizoen. Vierhonderd boom- en struiksoorten, samen met een ongelooflijke weelde aan vetplanten, cactus-sen, bromelia's en zovele andere kun je er op een kluitje van drie hectare gaan bekijken.

Historischeplantenweelde

Le Jardin botanique de Liège op het universitair terrein bestaat al bijna tweehonderd jaar. Heel wat originele delen zijn verdwenen, maar wat overblijft, is naar Belgische normen nog redelijk indrukwekkend.Het gaat in de eerste plaats om de vele merkwaardige bomen waarvan er niet minder dan een vijftiental Kampioen van België zijn. Meestal exemplaren uit de aanlegperiode van de site en dus meer dan honderdvijf-tig jaar oud. Het gaat onder meer om enkele platanen, een mammoetboom, een ginkgo biloba, enzovoort.Verder nemen de zeer oude, decoratieve serres een prominente plaats in. Er zijn verschillende themati-sche kassen met onder meer planten uit koude en droge gebieden, orchideeën, palmbomen, waterplan-ten, en zo veel meer. Een openluchttuin met genees-krachtige planten en een goed gestoffeerd arboretum vullen het geheel aan en vormen een oogstrelende aanleiding voor een dagje uit in Luik. Veel van de huidige geneeskrachtige planten stammen af van de

oorspronkelijke collectie uit de negentiende eeuw, behoorlijk uniek in Europa. Het gaat immers om stekken van de eerste planten

die ooit in de verzameling terecht kwamen en dus ook meer dan honderdvijftig jaar in deze botanische tuin hebben overleefd. Dat is al een half mirakel op zich, want in de loop van de geschiedenis heeft de site vele tegenslagen overwonnen. Helaas zijn daarbij ook veel waardevolle delen verloren gegaan, inclusief een aantal uiterst zeldzame plantensoorten.

Fruitbomen in bloeiIn deze tijd van het jaar bloeien de fruitbomen uitbundig en zijn ze een lust voor het oog. Als de lentezon voldoende warmte geeft, kun je rondkuieren op de oevers van de centrale waterpartij met een knaap van een fontein er middenin. Op de universitaire site van Le Sart-Tilman, een kleine tien kilometer van de Jardin botanique, bevinden zich nog enkele universitaire Espaces botaniques die de moeite waard zijn. In de Wereldtuin gaat het over de plant als bindmiddel tussen mensen en als migrateur over de hele wereld, in het spoor van diezelfde mensen. <<

Handbestuiving voor de vanilleplant

De Spaanse ontdekkingsreiziger cortez bracht de vanilleplant vanuit Zuid-amerika naar europa. Het gaat om de enige van de twintigduizend orchideeënsoorten die voor de mens eetbare vruchten produceert. ondanks verwoede pogingen

wilde deze orchidee hier echter geen vrucht zetten. De oorzaak kwam aan het licht in de bromeliakas van de luikse Jardin botanique. Daar bleek dat de bijen, die in de streek van herkomst voor bestuiving zorgden, bij ons niet voorkwamen en dat geen

enkel ander europees insect die rol kon overnemen. Dank zij kunstmatige handbestuiving kon de plant wel vrucht zetten en werd het mogelijk om ook vanille te kweken buiten het oorspronkelijke areaal.

De serres nemen een prominente plaats in.

Ook cactussen horen bij elkaar in een kas.

Muurbloempjes op een 19de-eeuwse trappenpartij.26 PASAR APRil 2014

026-027 0414 BIS.indd 26 13/03/14 09:57

Page 7: Pasar-magazine april 2014

buur natuur

TeksT Herman Dierickx – FoTo’s marc SlootmaekerS

Jardin botanique Luik

Ook al is de botanische tuin van Luik het hele jaar open, heel weinig Vlamingen zijn er ooit geweest. Jammer, want deze bijzondere plek verdient alle aandacht, in om het even welk seizoen. Vierhonderd boom- en struiksoorten, samen met een ongelooflijke weelde aan vetplanten, cactus-sen, bromelia's en zovele andere kun je er op een kluitje van drie hectare gaan bekijken.

Historischeplantenweelde

Le Jardin botanique de Liège op het universitair terrein bestaat al bijna tweehonderd jaar. Heel wat originele delen zijn verdwenen, maar wat overblijft, is naar Belgische normen nog redelijk indrukwekkend.Het gaat in de eerste plaats om de vele merkwaardige bomen waarvan er niet minder dan een vijftiental Kampioen van België zijn. Meestal exemplaren uit de aanlegperiode van de site en dus meer dan honderdvijf-tig jaar oud. Het gaat onder meer om enkele platanen, een mammoetboom, een ginkgo biloba, enzovoort.Verder nemen de zeer oude, decoratieve serres een prominente plaats in. Er zijn verschillende themati-sche kassen met onder meer planten uit koude en droge gebieden, orchideeën, palmbomen, waterplan-ten, en zo veel meer. Een openluchttuin met genees-krachtige planten en een goed gestoffeerd arboretum vullen het geheel aan en vormen een oogstrelende aanleiding voor een dagje uit in Luik. Veel van de huidige geneeskrachtige planten stammen af van de

oorspronkelijke collectie uit de negentiende eeuw, behoorlijk uniek in Europa. Het gaat immers om stekken van de eerste planten

die ooit in de verzameling terecht kwamen en dus ook meer dan honderdvijftig jaar in deze botanische tuin hebben overleefd. Dat is al een half mirakel op zich, want in de loop van de geschiedenis heeft de site vele tegenslagen overwonnen. Helaas zijn daarbij ook veel waardevolle delen verloren gegaan, inclusief een aantal uiterst zeldzame plantensoorten.

Fruitbomen in bloeiIn deze tijd van het jaar bloeien de fruitbomen uitbundig en zijn ze een lust voor het oog. Als de lentezon voldoende warmte geeft, kun je rondkuieren op de oevers van de centrale waterpartij met een knaap van een fontein er middenin. Op de universitaire site van Le Sart-Tilman, een kleine tien kilometer van de Jardin botanique, bevinden zich nog enkele universitaire Espaces botaniques die de moeite waard zijn. In de Wereldtuin gaat het over de plant als bindmiddel tussen mensen en als migrateur over de hele wereld, in het spoor van diezelfde mensen. <<

Handbestuiving voor de vanilleplant

De Spaanse ontdekkingsreiziger cortez bracht de vanilleplant vanuit Zuid-amerika naar europa. Het gaat om de enige van de twintigduizend orchideeënsoorten die voor de mens eetbare vruchten produceert. ondanks verwoede pogingen

wilde deze orchidee hier echter geen vrucht zetten. De oorzaak kwam aan het licht in de bromeliakas van de luikse Jardin botanique. Daar bleek dat de bijen, die in de streek van herkomst voor bestuiving zorgden, bij ons niet voorkwamen en dat geen

enkel ander europees insect die rol kon overnemen. Dank zij kunstmatige handbestuiving kon de plant wel vrucht zetten en werd het mogelijk om ook vanille te kweken buiten het oorspronkelijke areaal.

De serres nemen een prominente plaats in.

Ook cactussen horen bij elkaar in een kas.

Muurbloempjes op een 19de-eeuwse trappenpartij.26 PASAR APRil 2014

026-027 0414 BIS.indd 26 13/03/14 09:57

TeksT Herman Dierickx – FoTo’s marc SlootmaekerS

plantenweelde

Info•JardinbotaniquedeLiège,RueFusch3,4000Liège,tel.04-250 95 80.Alledagenopen.Gratistoegang.DeJardinbotaniqueligtopwandelafstandvanhetstationLuik-Guillemins. www.liege.be/culture/musees/jardin-botanique-de-liege-1.

•EspacesBotaniquesdel’UniversitédeLiège,SiteLeSartTilman,BoulevardduRectorat27,4000Liège, www.espacesbota.ulg.ac.be.

•Wereldtuin.InstitutdeZoologie,QuaiE.VanBeneden22,4020Liège,www.espacesbota.ulg.ac.be.

Kom niet te dicht bij die prik.De serres nemen een prominente plaats in.

Ook cactussen horen bij elkaar in een kas.

Bromelia.

In het arboretum met een boek.

Muurbloempjes op een 19de-eeuwse trappenpartij.Ochna serrulata of - in het Nederlands - fijnblaarrooihout. 27

026-027 0414 BIS.indd 27 13/03/14 09:58

Page 8: Pasar-magazine april 2014

Goud en zilver

krumlov

Werelderfgoed in Tsjechië

Bohemenin

28 PASAR APRil 2014

028-033 0414.indd 28 13/03/14 14:37

Page 9: Pasar-magazine april 2014

Twaalf keer staat Tsjechië op de lijst van Unesco. Met twaalf bijzondere plekken die beschermd zijn als cultureel erfgoed. Praag heeft de status verdiend dankzij het oude stadscentrum. Wie meer van dat wil, kan op rondreis nog meer moois ontdekken. De kerken van Kutná Hora, de boerenbarok van Holašovice en het romantische Český Krumlov: Bohemen valt rijkelijk in de prijzen.

TEKST EN FOTO’S ViViANE BUlTHÉ

Goud en zilver

Praag: de Gouden StadMet een beetje geluk zie je bij de landing in Praag door je vliegtuigraampje de Gouden Stad aan de Moldau meteen in al haar glorie liggen. En zo duik je met je citytrip recht de lijst van het Unesco Werelderfgoed in. Het hart van de stad van de honderd torens staat als geheel op de lijst, goed voor 866 hectare beziens-waardigheden.Trek liefst vier tot vijf dagen uit. Dan heb je de tijd om eens rustig de toerist uit te hangen en een terrasje te doen, een boottocht te maken, bij de Karelsbrug een pedalo te huren, net als de locals een boekje te lezen in de beeldenrijke tuin bij het parle-ment, de tram te nemen naar de buitenwijken, een van de vele concer-ten bij te wonen, te flaneren over de Karelsbrug, of ’s avonds bij een glaasje aan de oever van de Moldau naar de riviercruisers te kijken. Laat de reisgids in je tas en ga voor een eerste kennismaking gerust mee met een van de gratis gidsen, die bij de astronomische klok of op het plein van de oude stad een internationaal gezelschap op sleeptouw nemen door de stad en naar de burcht hoog op de

Praag

OOSTENRIJK

TSJECHIË

DUITSLAND

Moldau

OrlíkTábor

ZvíkovZ U I D - B O H E M E N

Cesky Krumlov

KutnáHora

TSJECHIË

Werelderfgoed in Tsjechië

Bohemenin

Een iconisch beeld in Praag: muzikanten op de Karelsbrug.

Voor romantische middeleeuwse stadjes als Český Krumlov is het begrip schilderachtig uitgevonden.

>>>

29PASAR APRil 2014

028-033 0414.indd 29 13/03/14 14:37

Page 10: Pasar-magazine april 2014

CharleroiOperatie

faceliftDe lelijkste stad ter wereld, het zwarte schaap van Wallonië. Het imago van Charleroi is niet zo positief bij de doorsnee toerist. Maar de stad is ook zo veel meer en nodigt je uit haar te ontdekken. Voor ons de prikkel om er twee dagen te gaan citytrippen. We vonden er zowel kunstzinnige als lelijke plekken, groene longen en verstikkende straten. En we hebben er vooral de jeugd aangemoedigd: ‘Doe zo voort, het komt goed met jullie stad!’

TEKST SUZANNE ANTONiS - FOTO’S MiCHAËl DEHASPE

Charleroi

BELGIË

Rome

ITALIË

Leuze-en-Hainaut

BELGIË

FRIULIVENEZIAGIULIA

OOSTENRIJK

Wenen

TIROL

Innsbruck

SPANJECanarische

Eilanden

Oostende

Hamburg

N

o o r d z e e

Waddeneilanden

NL

B

D

42

042-049 0414 q.indd 42 13/03/14 10:26

Page 11: Pasar-magazine april 2014

>>>

43PASAR APRil 2014

042-049 0414 q.indd 43 13/03/14 10:26

Page 12: Pasar-magazine april 2014

Word lid van Pasaren ontvang elke maand het Pasarmagazine

•interessantereportages•tipsvooruitstappendichtbij•eenwaaieraantoeristischeinformatie

Schrijfjeinop

www.pasar.be/lidworden

Wil je meer lezen?

kampeer wijzer

2013

Pasar-Kampeerwijzer 2013-2924.indd 1

17/01/13 15:09

Te voet

andelen met Flora

Over Hagelandse heuvels

Fietsen over de Vennbahnradweg

Sla je tent op bij de stad

W

magazine voor je vrije tijd

#03 -m

aart 2014

Nick Meynen

Kamperen

Oostkantons

001 0314.indd 12 11/02/14 16:13

V l e u g e l s   v o o r   j e   v r i j e   t i j d

kampeerGIdS

Kampeerkalender Winterkamperen Handige kampeerapps Koken op de camping

O_KampeerGids_01-53-3998.indd 1 15/11/13 09:26

1

V l e u g e l s   v o o r   j e   v r i j e   t i j d

E-bike in

Land van Herve

Fiets- en

wandelcafés

VerrekijkersFietsen en wandelen

met Pasar

wandel- en

GIDSdé2013fi ets

O_01-32-W&F-3300.indd 1

17/04/13 17:14