Gastvrij magazine mei 2014

32
6 8 12 Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg FishXL pakt groot uit in Limburg Deli XLimburg: Vers 24/7 `t Vitamientje: van viltje naar tablet #3 / MEI 2014 GASTVRIJ magazine H et b este uit b eide Limburgen

description

Hèt magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg.

Transcript of Gastvrij magazine mei 2014

Page 1: Gastvrij magazine mei 2014

6 8 12

Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

FishXL pakt groot uit in Limburg

Deli XLimburg: Vers 24/7

`t Vitamientje:van viltje naar tablet

#3 / MEI 2014

GASTVRIJ mag

azin

e

Het b este uit b eide Limburgen

Page 2: Gastvrij magazine mei 2014

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 2 /

Page 3: Gastvrij magazine mei 2014

INHOUD

ColofonUitgeverMes & Vork Media | [email protected] 51 | 6191 TJ BEEK | +31 46 437 89 24

BladmanagerEsther Theunissen | [email protected]+31 6 37 00 23 16

RedactieBert Salden (hoofdredacteur) | [email protected]+31 46 437 16 11

FotografieJean-Pierre Geusens | [email protected] Langohr | [email protected] Frits Widdershoven | [email protected] VormgevingInfour Marketing & Communicatiewww.infour.nl | +31 45 571 68 60

SalesIrving Zeguers | +31 6 54 74 17 27Edwin Philippens | +31 6 12 96 62 99

DrukDrukkerij Paesen

DistributieDesk VGO Groep

AbonnementJaarabonnement (6 edities): € 17,50 (incl. 6% BTW) Mail naar: [email protected] of bel +31 6 37 00 23 16.

Gastvrij Magazine is een uitgave van Mes & Vork Media. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes & Vork Media aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2014

Gastvrij Magazine

DE SYNERGIE VAN GEURTEN

EN PIERRE HEUNEN _______________________ 4

COLUMN ESTHER _________________________ 5

FISHXL PAKT IN 2014

GROOT UIT IN LIMBURG! __________________ 6

DELI XLIMBURG: VERS 24/7 ________________ 8

RESTAURANT BIENVENUE 10 JAAR ________ 9

COLUMN WIM ____________________________ 9

NIEUWS UIT DE REGIO ___________________ 10

‘T VITAMIENTJE IN GRONSVELD:

VAN VILTJE NAAR TABLET ________________ 12

LEEUW BIER: MYSTIC,

ONZE MOOIE ZOMERBIEREN _____________ 14

VISRESTAURANT JAN KEULEN ____________ 15

BIJTAFELEN UIT HET VERLEDEN ___________ 17

EUGÈNE VAESSEN MEEST

MARKANTE HORECAONDERNEMER ______ 18

24UURS VAN MAASTRICHT ________________ 19

FISHXL NODIGDE EUGÈNE

VAESSEN UIT VOOR OPENING

KREEFTENSEIZOEN 2014 _________________ 20

BART HAGEVOORT:

INTERIEURARCHITECT

VOOR DE HORECA _______________________ 21

BIJTAFELEN ______________________________ 22

GASTVROUW IN DE HORECA _____________ 30

GASTVRIJ mag

azin

e

Het b este uit b eide Limburgen

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 3

Page 4: Gastvrij magazine mei 2014

De twee generaties Geurten gaan voor dagvers. “En als het niet dagvers is, moet het een toegevoegde waarde hebben voor onze horecarelaties. De sauzen van Pierre’s Cuisine Culinair hebben dat, zeker de groentensauzen, maar ook de rest van het assortiment.”Pierre Heunen glimt van trots: “Voeg een beetje van onze aspergebasis bij de aspergeschillen en je hebt een heerlijke aspergesaus of -soep. Onze extracten zijn puur, zonder toevoegingen. De aspergebasis is getrokken van verse witte asperges en gecombineerd met plantaardige vetten om de saus mooi af te monteren en een romig mondgevoel te creëren. De Hollandaisesaus? Nee, dat recept geef ik niet prijs.”

Dominique Geurten: “Op deze wijze gaan onze verse producten uitstekend samen met andere kwaliteitsproducten. We bieden het assortiment van Pierre aan omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit en dit ook onze relaties gunnen. Als het geen topproducten waren, hadden wij ze niet.” Het assortiment van Pierre’s Cuisine Culinair omvat ook een bloemkoolsaus, vloeibare groentenextracten en “pasteus”. Pasteus zijn pasta-achtige fonds op basis van groenten. Met 30 gram per liter creëert u een prima saus, een klein beetje toevoeging verrijkt de smaak. Extra voorjaarstip: de lamsbasis en lamsfond van Pierre’ Cuisine Culinair.

Pierre Heunen en Dominique Geurten (rechts)

Tekst: Bert Salden, Foto: Wim Langohr

De synergie van Geurten en Pierre Heunen

FRANS EN DOMINIQUE GEURTEN UIT MARGRATEN CLAIMEN DE

BESTE ASPERGES VAN LIMBURG TE LEVEREN, AL 25 JAAR VAN

DEZELFDE TELER. DAARBIJ PASSEN, VINDEN ZIJ, ALLEEN DE ALLERBESTE SAUZEN: ASPERGE-

EN HOLLANDAISESAUS VAN PIERRE’S CUISINE CULINAIR.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 4 /

Page 5: Gastvrij magazine mei 2014

A-merk op de kaart? Lever het dan ook!“What you see is what you get”. Een Engels spreekwoord dat niet altijd wordt bewaarheid. Neem het biermerk op het glas, het viltje en de tapkraan. Met name met carnaval proefden we regelmatig ander bier dan werd gesugge-reerd. Wie mineraalwater drinkt ontvangt dit niet zelden in een glas van een ander merk dan het etiket op de fles. En als de menukaart “Livar” en “Geuldallam” belooft, twijfe-len we al consumerend nogal eens over de waarheid.

Horecaondernemers willen zich onderscheiden met merk-namen. Omdat de producten lekkerder zijn, streekgebon-den of geliefder. Prima, maar laat u niet leiden door goed-kope fake-aanbiedingen.

A-merken besteden veel tijd en geld aan productie en imago-opbouw. Brouwerijen ondersteunen de horeca daarnaast met investeringen in tappunten en meer. En ze plegen extra marketinginspanningen om festiviteiten als carnaval te promoten. Natuurlijk in hun eigen voordeel, maar zeker ook in dat van u. Ook carnavalsverenigingen ontvangen vaak ondersteuning of sponsoring van de brouwer die levert in hun stamlokaal. Het is dan jammer dat de kastelein elders bier inkoopt onder het motto “de klant merkt het toch niet.” Besef dat u ook uw leveranciers in stand moet houden om van hun kwaliteit te blijven ge-nieten!

Esther [email protected]

Column EstherGEURTEN Al 70 jaar levert de familie Geurten groenten en fruit aan de Limburgse horeca, aanvankelijk vanuit Valkenburg, al 16 jaar vanuit Margraten. Frans Geurten is de tweede generatie in het bedrijf, neef Dominique Geurten de derde generatie. Frans: “We konden de leveringen aan de horeca niet meer combineren met een zaak voor particulieren. Daarom zijn we naar Margraten verhuisd. Ik denk dat wij van alle versleveranciers het meest kwetsbare product voeren. Het is belangrijk dat een product snel van de groeilocatie naar de gebruiker gaat. Wij leveren elke dag en krijgen ook elke dag verse producten geleverd.” Dominique Geurten: “We leveren daarnaast maatwerk: geschild, gesneden, geportioneerd, we weten exact wat elke klant wenst. Iedereen heeft zijn vaste contacten. In de vroege ochtend heerst hier dan ook volop bedrijvigheid, zeker in het aspergeseizoen. Ik sta zelf vaak achter de pannen en draai regelmatig mee in de keukens van onze klanten. Uit interesse voor wat met onze producten gebeurt, maar ook voor ondersteuning en advies.” Behalve groenten, fruit, aardappelen en primeurs voorziet Geurten groenten & fruit klanten van paddenstoelen, verse biologische kruiden uit Margraten, appels en peren uit Schimmert, aardbeien uit Margraten en meer uit de regio. Maar ook olijven, truffels, oliën, gevulde pepers, gedroogde Italiaanse tomaten en het assortiment van Pierre’s Cuisine Culinair.

CUISINE CULINAIRPierre Heunen is slager van oorsprong. Hij verkocht zijn slagersbedrijf om zich toe te leggen op natuurlijke fonds, sauzen en terrines, vrij van gluten, zetmeel, kunstmatige aroma’s, gistextracten en E nummers en dus “clean label”-producten. Pierre’s Cuisine Culinair levert droge basissen voor soepen en bouillons, pasta’s voor sauzen en meer, fonds en glaces zonder bindmiddel. Ze zijn lactosevrij, vetarm en hebben een relatief laag zoutgehalte van 0,6%. Ze voldoen aan de Europese richtlijnen. Elke kok kan hiermee gerechten naar eigen smaak creëren. De producten van Pierre’s Cuisine Culinair voldoen aan alle HACCP normen, de ingrediënten zijn traceerbaar en ze hebben dubbele EEG goedkeuring. Computergestuurde controlesystemen staan garant voor optimale kwaliteitsbewaking. Sauzen zijn ongekoeld minstens een jaar houdbaar in gesloten verpakking.Heunen en zijn team staan open voor suggesties, samenwerking en maatwerkproducten.

Pierre’s Cuisine Culinair: Torenstraat 18-20, 6333 BC Schimmert, telefoon +31 45 404 27 77, [email protected], www.pierreheunen.nlF. Geurten: Termaar 2d, Margraten, telefoon +31 - 43 - 458 27 97, www.geurten-agf.nlInteresse in een kookworkshop van Pierre’s Cuisine Culinair en Geurten groenten en fruit? Laat het weten!

“ Mijn asperges verdienen de asperge- en Hollandaisesaus van Pierre”

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 5

Page 6: Gastvrij magazine mei 2014

FishXL pakt in 2014 groot uit in Limburg!

Kreeftenfestival, Hollandse nieuwe, mosselrun en meer

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 6 /

Page 7: Gastvrij magazine mei 2014

U bestelt ‘s nachts, de volgende morgen om 6.00 uur worden uw schaal- en schelpdieren in Yerseke uit het water gehaald en met koelwagens naar Limburg gebracht, zonder tussenstops elders. Ook alle andere vis is dagvers en op maat beschikbaar.FishXL levert uitsluitend duurzaam gevan-gen vis. Directeur Barry Murre: “We zitten tegenover één van ‘s werelds grootste vis-transporteurs. Dat bedrijf rijdt met 48 trailers op Scandinavië en levert door heel Europa. Een vis die ‘s morgens om 9 uur vertrekt uit Denemarken is hier om 18 uur dezelfde dag. Uit Scandinavië komen onder andere zalm, kabeljauw en coquilles. In ons dorp zit ook een grote transporteur die dagelijks naar Zuid-Europa rijdt. Hij brengt vis uit het noor-den naar het zuiden en brengt Mediterrane vis mee terug. Wij brengen die rechtstreeks naar Limburg. Verser kan niet.”Ook voor vis uit de rest van de wereld is FishXL de ideale leverancier. “We leveren bijvoorbeeld de allerbeste scampi. Er is geen vis die niet via Yerseke naar u toe kan komen.“FishXL levert bij voorkeur verse vis, maar beschikt ook over een assortiment diepge-vroren vis. Op verzoek worden bestellingen gefi leerd, geportioneerd, gevacumeerd, gerookt en meer. “Het is puur maatwerk.” Barry Murre was zelf beroepsvisser. Hij koopt in. Zijn bedrijf is gevestigd in Yerseke, het centrum van mosselen, oesters, kreeften en andere schaal- en schelpdieren. “Limburg heeft geluk met ons. We zijn de enige die elke dag op en neer rijden naar jullie, met vier auto’s.”

OOSTERSCHELDEKREEFT Door de afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterscheldekreeft een fi jnere en zachtere smaak dan zijn soortgenoten elders in de we-reld. Bovendien wordt deze kreeft duurzaam gekweekt en gevangen. De “Homarus gammarus” heeft behoefte aan een rotsachtige omgeving, met gaten en spleten als schuilplaatsen. In 1868 werden grote hoeveelheden stenen in de Oosterschelde gedropt in de constructie

van dijken. In 1883 werd, tot verbazing van de vissers, de eerste kreeft gevangen. De Oosterscheldekreeft is als larfje ooit vanuit de Noordzee naar binnen gespoeld en heeft zich in de Oosterschelde, geïsoleerd voortgeplant. Sinds 1868 stroomt het zoete Scheldewater alleen via de Westerschelde in zee. Kreeften overleven enkel in zout water en kunnen niet tegen te lage temperatuur en een te laag zoutgehalte. Na een strenge winter overleefden alleen een paar sterke kreeften die telkens de basis waren van een nieuwe kreeftenpopulatie. Door deze geneti-sche selectie ontstond het eigen DNA van de huidige Oosterscheldekreeft. Overigens: in de Gouden Eeuw werden in Zierikzee vrijwel alle Noorse kreeften voor Europa verhandeld. Anno 2014 is Yerseke de belangrijkste verhandelplaats voor Ooster-scheldekreeften. De kreeften worden gevan-gen tot en met 15 juli en zijn daarna nog, vers uit het water, verkrijgbaar tot eind augustus. Bel voor de dagprijs van Oosterscheldekreeft 0113 - 570 508.FishXL levert overigens het hele jaar rond andere kreeften, die in Yerseke verwateren.

HOLLANDSE NIEUWE OP 12 JUNI “Hollandse Nieuwe” of maatjesharing (maag-denharing omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat) is de eerste jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. In de wintermaanden is de haring mager, in het voorjaar groeit hij door de aanwezigheid van plankton in het water en wordt elke dag 2% vetter. Uiteindelijk bestaat een kwart van zijn gewicht uit vet. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16% bereikt, begint de periode waarin op maatjesharing wordt gevist, doorgaans tot juli. Haring mag dus “Hollandse Nieuwe” heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier is gekaakt, gezouten en gefi leerd. Deze wijze van kaken stamt overigens uit 1380 en uit Zeeland. De sluiting van de Noordzee voor de haring-visserij in 1977 noopte Nederlandse vissers de bakens te verzetten. Denemarken bleek het geschikte alternatief. Deense vissers vissen in het Skagerrak op haring die sterk leek op de Hollandse maatjesharing. De De-nen eten zelf geen Hollandse Nieuwe. Ook Noorwegen is tegenwoordig een belangrijk aanvoerland. Tip: proef de haring eens met gesnipperde zeekraal in plaats van met ui, of met hele zeekraal.Op donderdag 12 juni gaat de Hollandse Nieuwe landelijk in primeur. FishXL ontvangt op dinsdagavond 10 juni de meest verse “Hollandse Nieuwe” uit Scandinavië. Barry Murre van FishXL: “We proeven ter plekke wie de beste kwaliteit levert. Op donderdag 12 juni in alle vroegte rijden we met auto’s vol Hollandse Nieuwe naar Limburg.” Plant u uw eigen haringpartij of bestelt u gewoon Hollandse Nieuwe? Bel voor de dagprijs 0113 - 570 508.

MOSSELRUN Vanaf begin juli zijn ze er al. En lekker: Zeeuw-se mosselen. In Belgisch Limburg zijn ze dan al volop verkrijgbaar, in Nederlands Limburg start het mosselseizoen in veel restaurants in september. Mosselen rechtstreeks uit de Zeeuwse wateren kunt u dezelfde dag nog uitserveren.Barry Murre: “De grote mosselbedrijven zit-ten hier naast elkaar. Ik ga zelf dagelijks naar de mosselveiling hier in Yerseke, de enige ter wereld, en bekijk het aanbod. En ik struin elke ochtend vroeg alle mosselleveranciers af, neem van overal een paar mosselen mee, kook die thuis en proef ze. Dan weet ik wat de beste zijn op die dag. We garanderen de juiste grootte.”In september organiseert FishXL voor de tweede keer de Limburgse Mosselrun. Con-sumenten in deelnemende zaken kunnen een gouden mossel in hun pan aantreffen, die altijd recht gaf op een leuke prijs en kans op een weekeinde Yerseke voor twee personen. De deelnemende zaken werden genoemd in een advertorial in het tijdschrift Nummer 1 en in HeerlijkVijftigPlus in september. De ondernemer met de grootste mosselomzet ontvangt op de BBB de Mosseltrofee. Wilt u met uw restaurant deelnemen aan deze mosselrun? Neem dan nu alvast contact met FishXL, zodat u niet achter het mosselnet vist! Bel voor de dagprijs van de beste mosselen 0113 - 570 508.

OESTERSOm 8.00 uur vertrekken vier auto’s uit Yerseke naar Limburg. Elke dag weer. “We willen voor 10.30 uur op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht zijn geweest. We passen ons verder aan aan de wensen van onze horeca-klanten, wat levering betreft.”De temperatuur in de auto’s is constant 3°. FishXL is HACCP-gecertifi ceerd en hanteert het MSC-keurmerk.Tip: Yerseke is ook het centrum van de oesterteelt en ook tal van andere schaal- en schelpdieren verwateren er levend.

FishXL: Krab 5, 4401 PA Yerseke, telefoon: 0031 (0)113 570508, info@fi shxl.nl, www.fi shxl.nl

FISHXL IN YERSEKE IS DE ENIGE VISLEVERANCIER DIE ELKE DAG

PENDELT TUSSEN DE ZEE EN LIMBURG. IN 2014 IS FISHXL NOG NADRUKKELIJKER AANWEZIG IN

LIMBURG MET DAGVERSE VIS, KREEFTEN DIE NET UIT HET WATER

KOMEN, ÉCHTE HOLLANDSE NIEUWE EN EEN LIMBURGSE

MOSSELRUN.

Tekst: Bert Salden

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 7

Page 8: Gastvrij magazine mei 2014

De klok rond. Vers uit de regio.

Vers 24/7 is de online versmarkt waar de kok regionale producten direct kan kopen van diverse boeren, telers en bakkers in de omgeving. Ze worden in één keer bezorgd. De horecaondernemer hoeft niet zelf alle boerderijen af te rijden om deze producten te verzamelen. Bidvest Deli XL levert ze samen met de reguliere bestellingen. Alles staat bovendien op één overzichtelijke factuur.

OP VERS 24/7Hen Bremmers, directeur Deli XL Limburg: “Op Vers 24/7 kan de kok terecht voor regionale en authentieke versproducten. Het is dé marktplaats voor vissers, slagers, bakkers, kaasmakers, tuinders en telers. Vraag en aanbod worden op regionaal

niveau bij elkaar gebracht. Het platform www.vers247.nl biedt restaurants een ruime keus uit versproducten.”

DE STREEK “We hebben inmiddels, in heel Nederland, afspraken met 120 regionale versspecialisten. Voor Limburg zijn dat onder andere Bakkerij Voncken in Kerkrade, biologisch kruidenteler Frank Radder van Puur Aroma in Margraten, kaas van kaasboerderij Huijnen in Reijmerstok en Geuldallammeren uit Epen. Vleesproducten, onder de verzamelnaam “Preuf” kopen we bij een Limburgse slager. Zo hebben we ook Livar, Herder ham en regionaal wild geschoten door Robert Puts uit Born. Maar ook wijnen van Apostelhoeve en Hoeve Nekum en geitenkaas uit Veulen. Er komen trouwens nog vrijwel dagelijks nieuwe leveranciers bij, ook op verzoek van afnemers. We willen een platform creëren van leveranciers, ondernemers en Deli XL, met als resultaat een mooi aanbod. Vers 24/7 laat de traditionele groothandel los en fungeert als marktplatform, waarbij aanbieders zelf het assortiment en de verkoopprijs bepalen.”

DAGVERSDeli XL ontvangt haar dagverse producten iedere ochtend rond 5.00 uur. “We hebben dus geen voorraad, wat de THT-datum ten goede komt. Onze 15 auto’s vertrekken vervolgens tussen 6.30 en 8.30 uur vanuit Geleen naar de afnemers. ‘s Middags is

naservice mogelijk.” Deli XL Geleen levert in Zuid- en Midden-Limburg, de Belgische grensstreek en de regio Aken. Bestellen kan per telefoon, fax en internet. Dat laatste via de vernieuwde webshop, het eigen platform BestelXL.

Vers 24/7 maakt gebruik van het specialisme van de aanbieders. “Als iemand een vraag heeft over de rijping van de kaas, kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de kaasboer. Eigenlijk net zoals op een echte markt.

Vers 24/7 helpt de horecaondernemer op diverse manieren om het verhaal ook aan zijn gasten te vertellen. De beleving van eten en regio wordt groter. U kunt uw gasten vertellen met welke producten u werkt en waar ze vandaan komen. Wees trots op uw regio en betrek er uw gasten bij.

DeliXL: Hofkamp 14 6161 DC Geleen. tel. 046 - 423 54 00, www.delixl.nlwww.vers247.nl

REGIONALE PRODUCTEN NEMEN EEN STEEDS

PROMINENTERE PLAATS IN OP DE MENUKAART VAN DE

EIGENTIJDSE HORECA. HET IS VOOR EEN RESTAURANT EEN

UITDAGING OM DE JUISTE ADRESSEN TE KENNEN EN DE LOGISTIEK GOED AF TE

STEMMEN. VERS 24/7 HEEFT HIEROP HET ANTWOORD.

Tekst: Bert Salden

Foto: Puur Aroma Margraten

Deli XLimburg: Vers 24/7

GASTVRIJ magazine8 / GASTVRIJ magazine

Page 9: Gastvrij magazine mei 2014

Column Wim

John van Leerzem had net furore gemaakt in zijn heem-plaats Kerkrade, toen hij besloot voor zichzelf te beginnen. In Maaseik. “Ik werd gewoon verliefd op dit stadje, met zijn prachtige marktplein en zet me nu in om samen met andere ondernemers en de gemeente innovatief en kort te communi-ceren om leuke evenementen goed op te zetten.”

Zijn restaurant Bienvenue opende in 2004 en bestaat dus 10 jaar. Dat viert hij tot de zomerwarmte elk weekeinde (vrijdag, zaterdag, zondag) met een 10-gangenmenu voor 10 x € 10,-, inclusief ape-ritief, begeleidende wijnen, waters, bier en fris en koffie.

John nam het restaurant aan de Markt over en ging verder onder een andere naam en uiteraard een eigen kookstijl. Hij bracht erva-ringen mee uit ‘t Klauwes, De Lindenhorst, Kasteel Wittem, Toine Hermsen, Valuas en Kasteel Erenstein. Hij viel als chef in Erenstein al op door gedurfde en originele combinaties en de gemakkelijke wijze waarop hij communiceert met gasten. Hij begon in Maaseik in de bloeitijd van het stadje, merkte niets van de tijdelijke neer-gang en is blij met de huidige wederopbloei. En hij werkt interna-tionaal: “Ik koop mijn producten in Nederland en België en kies zo het beste van twee werelden.”

Gasten waarderen de informele stijl. John komt graag zelf aan tafel overleggen over bijzondere wensen en serveert graag mee uit. “Dan weet ik wie er aan tafel zit. Ik praat vaak met mijn gasten en zie dan ook of het allemaal bevalt.”

Zijn favoriete keuken: “Eigentijds Frans met Mediterrane invloe-den, al vul ik die aan met ambachtelijke en streekproducten. Ko-ken betekent voor mij boven alles werken met de beste en meest verse producten.”Restaurant Bienvenue heeft sinds 2009 een Bib Gourmand. “We werken met de beste verse producten en gezond: room, boter en vetten beperken we zo veel mogelijk. We bereiden alles vers, waardoor we ter plekke rekening kunnen houden met diëten en ongewenste ingrediënten kunnen weglaten.”

Een tip: voor de zomer is er een dinerterras op de markt, met 30 plaatsen. John plant ook regelmatig culinaire evenementjes rond wijn en spijs. Het restaurant zelf telt 40 plaatsen.”

Restaurant Bienvenue 10 jaar Tekst: Bert Salden

Foto: Wim Langohr

To Elske or not to Elske?Veur mien mam is dat gein vraog mjè! Elke dag fiets ik trouw voor mijn 87-jarige moeder naar het godvrezende Maasdorp Elsloo. Sinds een jaar bewoont zij daar tot ieders tevredenheid een moderne kamer in La Fa-mille, een verpleeghuis dat door zorgaanbieder Vivantes wordt omschreven als: ‘de pilot voor het realiseren van de ideale ouderenzorg’. Als troefkaart wordt op de wervende website ‘het kleinschalig zorgconcept met zorgwoningen en een gezondheidscentrum’ uitgespeeld. Geheel te-recht, maar dit terzijde. Wat mij persoonlijk in het zorgconcept van La Famille aan-spreekt, is de cafégerelateerde ontmoetingsruimte waar bewoners en bezoekers bij elkaar geborgenheid en troost zoeken, waar nieuwe vriendschapsbanden worden aange-knoopt en waar oude gebruiken in ere worden hersteld. Zo heb ik mijn moeder, na jarenlange geheelonthouding, weer aan de drank gebracht. Zulks tot grote tevredenheid beider! In den beginne was er nog enige aarzeling (van moeder’s zijde) maar toen we ontdekten dat er in het ‘kleinschalige zorgconcept’ ook het Godendrankje Els werd aangebo-den, sloeg de stemming om: “dan maar een pilletje min-der, mam!”. Het Limburgse kruidendrankje heeft een alco-holpercentage van amper 34% en staat desondanks borg voor wonderbaarlijke genezingen. De familie Hennekens, die het drankje in 1821 op de markt bracht, komt uit Beek en het apothekersechtpaar dat het recept voor deze medicinale versnapering samenstelde, komt uit Stein. Mijn moeder’s moeder komt uit Beek en mijn moeder zélf woonde vrijwel haar gehele leven in Stein. Dit kan geen toeval zijn. Er gaat niets boven historisch verantwoord drinken! “Een Elske is pure medicijn, ja, de eerste slok smaakt deerlijk,maar hebt ge er drie of vier in ‘t lijf,dan smaakt het overheerlijk!”

Wim CremersPresentator en programmamaker TV Limburg

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 9

Page 10: Gastvrij magazine mei 2014

Nieuws uit de regio van Brand, Heineken en Amstel

YumiYUMI STARTTE IN FEBRUARI 2012 ALS SUSHI & GRILL AAN DE MARKT IN SITTARD. DE ALL YOU CAN EAT-FORMULE IS ZO SUCCESVOL, DAT EEN BELENDEND PAND WORDT INGERICHT OM HET GROTE AANTAL BEZOEKERS TE KUNNEN ONTVANGEN. YUMI IS EIGENDOM VAN “JASON” EN “JIMMY”, ZOALS DE IN NEDERLAND GEBOREN EN GETOGEN CHINEZEN WORDEN GENOEMD.

Jason: “De horeca hebben we van thuis meegekregen. Je betaalt hier op maan-dag, dinsdag en woensdag 22.95, op donderdag tot en met zondag 24,95 voor een onbeperkte maaltijd. We za-ten, toen we dit pand overnamen, nog even vast aan een andere brouwerij. Maar we wisten vanaf het begin dat we daarna zouden overstappen naar Brand. Gewoon omdat Limburgers het meest houden van Brand bier.”

Inmiddels is er een tweede Yumi in Brunssum, met naast Jason en Jim-my ook Stefan en Lin als eigenaren. Jason: “We kozen in eerste instantie voor Sittard vanwege de centrale lig-ging. Er kwamen al meteen veel gas-ten uit Parkstad, onder andere van de NAVO-basis. Voor ons was dat een goe-de reden om ook een Yumi in Brunssum te vestigen. Uiteraard met Brand bier.”

Wim Eussen van Brand: “Het zijn goe-de ondernemers met veel ambitie. Daar zijn we uiteraard blij mee.”

Oos KaarCafé “De Hoeskamer” is hét trefpunt voor de bewoners van de Sittardse wijk “Euverhao-ve”. Dat geldt helemaal sinds Maria Pouwels en Ron Colaris het al even leegstaande pand opnieuw openden. Ron: “Dit pand heeft een cafétraditie van meer dan 90 jaar. Zoiets moet je in stand houden. De laatste exploitant had Brand bier en dat vonden wij de juiste keus.”De Hoeskamer is knus en gezellig, maar vrij klein. Dus toen de exploitant van “Oos Kaar” aan de overkant vertrok, besloten Maria en Ron ook die exploitatie over te nemen. Oos Kaar werd gebouwd in 1922 als noodkerk

voor de parochie en deed later dienst als ge-meenschapshuis, maar altijd met een private exploitant. Maria: “Het pand beschikt over een grote zaal, een kleine zaal, een café en twee vergaderruimtes. Dat biedt ons extra mogelijkheden. We hebben alles fl ink opge-knapt, dat was hard nodig. Ook de uitstraling is vernieuwd, in nauwe samenwerking met Brand bier. Want uiteraard zijn we overge-stapt naar deze Limburgse brouwer. Werner Colaris van Heineken Brouwerijen Limburg verleende alle medewerking.”

Ron en Maria hebben nog veel plannen: “We hebben vergunning aangevraagd voor een groot terras, waar we elke week in de zomermaanden een keer willen barbecueën. Verder denken we aan themafeesten, livemu-ziek en meer. We krijgen ook veel aangereikt: de toneelvereniging heeft hier zijn intrek ge-nomen, er worden streekmarkten georgani-seerd, bruiloften, enzovoort. Vrijwel elke za-terdag is al gereserveerd.”

v.l.n.r. Werner Colairs, Maria Pouwels en Ron Colaris

v.l.n.r. de heren van Brand Bier Freek Laeven en Ron Huntjens met de organisatie van Pop on Top:

Nol Friis, Michelle Pieters, Romy Biermans, Willem Hogevonder en Monique Rooding.

Op zaterdag 24 mei vindt de vierde editie plaats van Pop on Top, op de Cauberg in het Kuurpark in Valkenburg. Optredende artiesten zijn Will & The People, Memphis Maniacs, Miss Montreal, Niels Geusenbroek, Blof, MainStreet en de WW-Band. Het festi-val trekt veel bezoekers, waarbij overdag ook veel gezinnen met kinderen genieten van de gemoedelijke sfeer.Op zondag 25 mei vindt een “Down Hill Beddenrace” plaats vanaf 12.00 uur. Om-gebouwde bedden moeten zo snel mogelijk een parcours afl eggen, inclusief hindernissen waaronder chicanes, schuimbassins en skippy trussen. De wedstrijd wordt muzikaal opge-

luisterd door meerdere artiesten en een DJ. Hoofdsponsor is Brand Bierbrouwerij. Freek Laeven van de brouwerij: “Het is een mooi Limburgs evenement met een duidelijk regi-onaal karakter en goede organisatoren. Tot die laatste groep behoren drie horecaon-dernemers die ons bier ook tappen, van het Stadsrestaurant, BraZZa en Bowling Valken-burg. Het evenement heeft zichzelf de afge-lopen jaren bewezen. En een meer Limburg-se omgeving dan deze vind je nauwelijks.” Medeorganisator Nol Friis: “Brand is gewoon het beste bier dat we in Limburg kunnen krij-gen. Dat bier past bij ons evenement en bij onze Limburgse uitstraling.”

Pop on Top

Jason en Jimmy proosten met Wim Eussen

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 10 /

Page 11: Gastvrij magazine mei 2014

Restaurant Klein Paries in Heythuysen tapt 77 jaar Amstel. Eigenaresse Truus Vullers-Prins-sen werd op 28 februari 85 en dat was voor Heineken Brouwerijen aanleiding om haar met een grote delegatie te bezoeken. Het restaurant, sinds een jaar vooral café, be-staat sinds 1870. Vaste bezoekers volgen er bridgelessen in een aparte ruimte, kegelen

op de twee banen of genieten gewoon aan de bar of in het café. Ook de handboogschut-terij is kind aan huis. Truus: “Hie is altied get! En met de toename van het aantal senioren in de regio wordt het hier alsmaar drukker.” Er wordt veel gefeest, getuige het extra pa-viljoen dat er jaarlijks voor de carnaval wordt gebouwd. Feesten maakt hongerig, dus

heeft Truus vooraf 300 braadworsten gebak-ken en 35 kilo hachee bereid, naast de nodi-ge stamppotten.

Op de vraag van Truus aan Amstel account manager Ton van Luijk hoeveel Amstel bier ze sinds 1936 verkocht zou hebben, ant-woordde Ton “Een heel groot zwembad vol.”

De KrökHoe komt café “De Krök” aan de Rijksweg in Sittard aan zijn naam? Ooit werd de zaak uitgebaat door de gipsmeester van het nabije ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid. Omdat het merendeel van zijn patiënten op krukken het ziekenhuis verliet, werd hij zelf “de krök” genoemd. En het café dus ook.

“We hebben die naam zo gelaten. Het is een begrip in Sittard”, vertelt “Jeun” Ankiewicz (55). Hij runt het café sinds medio februari met levenspartner Ennie Ankiewicz-Eijkenboom (52). “Dit was al ons stamcafé. We wilden het 13 jaar geleden al overnemen, maar toen was de overnamesom te hoog. Nu grepen we onze kans. Er waren meer kandidaten, wij zijn de gelukkigen. Onze droom werd waar.”Het echtpaar renoveerde en vernieuwde het café ingrijpend en zorgde voor een lichtere uitstraling. Ennie: “We gingen net voor de kinderoptocht in Sittard open en beleefden met carnaval een vliegende start. Sint Joep was een volgende topper en tijdens het Smartlappenfestival was het ook erg druk. Het bevalt prima. We lig-gen recht tegenover De Ligne. Als dat bestuurs- en cultuurcentrum in 2016 klaar is verwachten we veel aanloop en hopen we voor de deur een terras te kunnen aanleggen.”

Een Brand pilsje kost er 1,70. “We zitten net buiten het uitgaans-centrum, maar hebben veel vaste gasten. Allemaal Brand drinkers, net als wij zelf. Dit is altijd een Brand café geweest.” O ja: voor wie een keer wil meezingen ligt er altijd een microfoon klaar.

Truus achter de tapkraan met de delegatie van Heineken v.l.n.r. Jaap Versnel (commercieel analist), Thei (steun en toeverlaat van Truus), Tei Derkx (accountmanager), Freek Laeven (regiodirecteur Heineken brouwerijen Limburg), Erik Schuckink Kool (directeur Horeca Heineken Nederland), Ton van Luijk (senior accountmanager horeca)

Een zwembad vol bier

v.l.n.r. Alain Closset, Cathy Klip en Ron Huntjens

Zaterdag 21 juni zijn de grotten, wateren, bossen en de Cau-berg in Valkenburg de basis voor de Desperados Caveman Run, een stevige obstakelloop. Deelnemers leggen 6 of 12 kilometer af met 20 obstakels: monkey bars, urban jungles, stapels stro-balen en autobanden, maar ook natuurlijke hindernissen zoals de Geul. Zij moeten 110 hoogtemeters, 800 meter door de mergelgrotten en de steile trappen en wanden van het Open-luchttheater bedwingen. En dan is er nog het plotselinge tem-peratuurverschil tussen binnen en buiten de grotten.

Het parcours, een combinatie van survival en een commandobaan, vraagt van elke deelnemer het uiterste: kracht, doorzettingsvermo-gen en teamspirit; samen lachend afzien én uitlopen! Na afl oop is er bij de fi nish een groot Cavemania Feest.

Het idee kwam van Alain Closset en Cathy Klip van de Amstel Gold Xperience in Valkenburg. “Obstakelraces zijn een trend in de rest van het land. Dat hadden we nog niet in Limburg, terwijl je net hier een ideaal parcours kunt uitzetten. We gingen in overleg met het team van Crashed Ice, Mark van der Sluis en Sammy Lakwijk. Ron Huntjens van Heineken Brouwerijen Limburg koppelde het evenement aan Desperados, het biermerk dat past bij dit soort evenementen. We verwachten enkele duizenden deelnemers. De bedoeling is dat Desperados Caveman Run een jaarlijks terugke-rend evenement wordt.” Meedoen? Kijk op www.caveman-run.nl

Desperados Caveman Run

Jeun en Ennie Ankiewicz met Werner Colaris.GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 11

Page 12: Gastvrij magazine mei 2014

Een ervaren en kundig team verwerkt in de professionele snijkeuken een deel van de aanvoer tot maatwerk: asperges worden geschild, groenten worden gesneden, fruit wordt schoongemaakt en sla wordt gesneden en gewassen tot een kant en klaar product. Elke klant heeft andere wensen en wordt op die wensen bediend.

06.00 uur: de eerste auto’s vertrekken naar klanten, met name hotels die vers fruit aan hun ontbijt willen toevoegen. In de tweede rit volgen restaurants, eetcafés en broodjes-zaken, verspreid door Nederlands en Bel-gisch Limburg.

12.00 uur: de transportauto’s zijn terug, een enkele vertrekt nog voor een nabestelling.

VAN 2004 TOT 2014‘t Vitamientje bestaat exact 10 jaar en is in die periode uitgegroeid tot een vaste waarde in de Limburgse horeca. Eigenaar Raymond Wintjens: “Het zijn 10 jaar gezonde groei, mede dankzij een superenthousiast en gemotiveerd team. Elk jaar hebben we ons pand verder uitgebreid, dit jaar zelfs weer. Ik had alvast wat extra grond rond mijn terrein aangekocht. Daar ben ik nu blij om.”Het resultaat: toen 1.000 m² werkruimte, inmiddels 2.000 m², inclusief een optimale snijruimte voorzien van de allerlaatste apparatuur en negen koelbussen voor het geconditioneerd bezorgen van de bestellin-gen. “We werken met verse producten, die moeten zo vers mogelijk bij de consument

aankomen, in ons geval de horecazaken. Elke ochtend gaan wij op zoek naar de beste producten voor onze klanten: groenten, fruit, aardappelen, kruiden, exoten, paddenstoe-len behoren tot het dagelijks assortiment.” Het assortiment omvat inmiddels ook noten, tapenades, olijven, fonds, sauzen, dressings, zuivel en eieren. Veel producten, zoals asperges, champig-nons, zacht fruit, appels en peren, komen rechtstreeks van telers in de regio. Die zijn dus snel in Gronsveld. “We leveren dezelfde morgen uit. Je kunt hier tot ‘s avonds laat bestellen, de volgende morgen heb je het in huis.”

ONLINE BESTELLEN: VAN VILTJE NAAR TABLETHet is gedaan met pen en papier of viltje in de koelcel. ‘t Vitamientje gaat met de tijd mee. Bestellen kan uiteraard per telefoon, fax of e mail, maar onze primeur is bestellen per tablet of smartphone. “We hebben een eigen app ontwikkeld, op maat aangepast voor elke klant, waaruit meteen kan worden besteld. Zo gemakkelijk als je je kleren koopt via internet, zo eenvoudig koopt u bij ons de groenten en fruit. Wij zijn de eerste versleve-rancier met een bestelapplicatie die zonder signaal uw bestelling kan opslaan op uw smartphone of tablet, het zogenaamde ‘offli-ne bestellen’. Zodra er weer een internetver-binding is kunt u de bestelling verzenden.”Iedere relatie heeft zijn eigen digitale bestel-lijst die hij zelf aanmaakt en beheert. “We hebben het heel visueel gehouden, het is

De grootste horecagroentenleverancier van Limburg

05.00 UUR IN DE OCHTEND. SPITSUUR

AAN DE VEILINGWEG IN GRONSVELD.

LEVERANCIERS RIJDEN AF EN AAN MET VERSE

GROENTEN, FRUIT EN MEER BIJ ‘T VITAMIENTJE.

VERS VAN HET LAND, UIT DE KASSEN EN UIT

WARME STREKEN. DE DAG BEGINT...

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Wim Langohr

‘t Vitamientje in Gronsveld: VAN VILTJE NAAR TABLET

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 12 /

Page 13: Gastvrij magazine mei 2014

dus voornamelijk op het plaatje klikken, net zoals bij de fruitweegschaal in de supermarkt. We houden het simpel waardoor het voor u zo eenvoudig mogelijk is.”

350 horecazaken in Limburg worden vrijwel dagelijks beleverd door ‘t Vitamientje, dat 15 medewerkers telt. “We zijn servicebewust en flexibel. Waar nodig leveren we ‘s middags vergeten of extra bestellingen uit aan relaties en als iemand op zaterdag onverwacht goed heeft gescoord leveren we op zondag graag extra groenten en fruit. We focussen ons niet echt op nieuwe klanten, maar vooral op een nog betere service naar de bestaande rela-ties. Zij hebben ons gebracht tot waar wij nu zijn en daar zijn we hun erg dankbaar voor.”

KLANTEN VERTELLEN Shoko in Lanaken-Rekem en Simpelveld is vanaf het begin klant bij ‘t Vitamientje. Arn-oud Niesten: “In 2004 werkte ik bij Murphy’s in Valkenburg. Raymond begon zijn eigen bedrijf en was erg enthousiast. Dat sprak ons aan. Wij waren dat immers ook. We wilden hem een kans geven en dat bevalt nog altijd. Er ontstond zelfs een vriendschap. We zijn nog altijd blij met ‘t Vitamientje. Problemen heb je altijd wel eens, maar die worden hier snel opgelost.”

Ook Valkenhof in Valkenburg is klant van het eerste uur. Tessa Munnichman-Taci: “We zijn zeven jaar geleden overgestapt naar ‘t Vitamientje. Voor die tijd kochten we de groenten zelf her en der in. Dat kostte veel

tijd. En Raymond is een volhouder. Hij stond hier elke maand op de stoep. Zijn waar is uitstekend en Raymond maakt nu ook de mixen voor onze salades. Het is een harde werker en een sympathiek persoon. We zijn erg tevreden.”

Rrushe Racaj is sinds 1 april eigenaar van Los Amigos aan het Cörversplein in Maastricht. Vorig eigenaar Hester Vankan: “Los Amigos bestaat 10 jaar. We zijn samen begonnen. Raymond is een sterke ondernemer, ser-vicegericht en hij levert goede kwaliteit tegen een prima prijs. Hij is bovendien erg innovatief. Ik heb éénmaal een maand ergens anders besteld, maar was snel weer terug.” Rrushe werkt negen jaar bij Los Amigos: “De groenten van ‘t Vitamientje zijn dagvers. Dat merk je aan de smaken. Doordat ze net van het land komen blijven ze langer waardevol.”

Danny Miessen, chef bij Oan ‘t Bat in Eijsden bracht ‘t Vitamientje binnen. Eigenaar Roy Jacobs zag dat het goed was. Danny, afkom-stig uit Eijsden: “Ik kende ‘t Vitamientje van mijn tijd bij Kasteel Vaalsbroek. Het is voor mij de perfecte groentenleverancier. Service, kwaliteit en prijs zijn dik in orde. ‘t Vitamientje heeft bovendien veel producten uit de regio. Dat creëert sympathie. Iets extra nodig? We hoeven maar te bellen en ze brengen het. Hun bestellijsten zijn trouwens ook ideaal.”

‘t Vitamientje: Veilingweg 31, Gronsveld, telefoon 043 - 408 41 51 of 06 15 08 69 73 www.hetvitamientje.nl

Van boven naar beneden;

1: Drie van de vier eigenaren Shoko:

Edward van Hellemondt,

Arnoud Niesten en Ankie Coninx.

2: Bedrijfsleidster Emma van

hotel-restaurant Valkenhof

3: Rrushe Racaj (midden) met

twee leden van haar keukenteam. 4: v.l.n.r. Raymond Wintjens

(‘t Vitamientje), chef Danny Miessen en

eigenaar Roy Jacobs van Aon ‘t Bat

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 13

Page 14: Gastvrij magazine mei 2014

Het zusterbedrijf van LEEUW BIER, Brou-werij Haacht, brouwt verrassende zomer-bieren op basis van het eigen White by Mystic witbier en fruitsap. Ze zijn ideaal voor mooie zomerdagen: het zijn perfecte dorstlessers en licht alcoholisch. Ambassa-deurs van LEEUW BIER weten dat. In deze editie twee ambassadeurs over Mystic zo-merbieren. Plaats ook eens een ander vat onder de tapkraan. Uw gasten waarderen het!

Basis is White by Mystic, bovengistend wit-bier met 5,1% alcohol, gebrouwen met zuiver bronwater, gerst en tarwe. Subtiele toetsen van koriander en sinaasappelschil geven een verfijnd, kruidig aroma. Het hoge gistings-proces voegt daaraan nog enkele vluchtige, fruitige componenten toe. Alle andere Mystic bieren hebben Mystic by White als basis, met toevoeging van puur fruitsap.

Mystic Krieken: 3,5% alcohol, 25% krieken-sap. Kleur: helderrood. Smaak: een fruitzure aanzet vloeit zachtjes over in een licht zoete, maar niet kleverige afdronk. Zeker bij zonnig weer is het altijd mooi om naar een goed ge-vuld glas Mystic te kijken.Mystic Limoen: 3,8% alcohol. Kleur: witgeel met een witte schuimkraag. De nog aanwezi-ge biergisten in de Mystic Limoen zorgen voor een lichte troebeling in het bier. De zachte prikkeling van de citrusvruchten vloeit moei-teloos samen met een aangename zoetheid en eindigt in een heerlijk verfrissende afdronk. Mystic Perzik: 3,7% alcohol, 26% perziksap. U proeft duidelijk de aanwezigheid van per-ziken, waarvan de smaak zacht uitvloeit zon-der een suikerig of plakkerig gevoel achter te laten in de mond.In 2009 behaalde Mystic Krieken de twee-de plaats op het Internationaal Streek-bierenfestival te Zwevegem in de categorie Zoethouders. In 2009 & 2013 kreeg Mystic Krieken twee sterren op de Superior Taste Awards van het International Taste & Quality -Institute. In 2013 behaalde Mystic Perzik goud op de Asia Beer Awards in de categorie Flavoured Beer.

CAFÉ DE KLEINE KONINGCafé De Kleine Koning in Schin op Geul is sinds 1 februari het domein van Joyce en Chris van Weersch. Het café draagt sinds-dien de huidige naam, geïnspireerd door de jongste generatie Van Weersch: Ryan. Die naam is Keltisch voor “kleine koning”.

Chris: “Deze zaak heeft meer dan 100 jaar LEEUW BIER en dat wilden we graag zo houden, mede vanwege het mooie assortiment speciaal-bieren. Daarvoor komen de mensen naar ons. De Mystic bieren zijn mooi fruitig en niet te zwaar. Dat is belangrijk, vooral in de zomer als hier veel fietsers en wandelaars komen. De speciaalbieren van Leeuw zijn bovendien betaalbaar.”

CAFÉ DE PIETERCafé De Pieter in de Maastrichtse Sint Pieterstraat wordt sinds maart 2007 gerund door Maarten Hamming, die dat nu een jaar samen met Paul Hendriks doet. Maarten werkte er al langer, Paul was al stamgast. Pietergangers zijn professoren en hoogleraren van de universiteit, metselaars en loodgieters, stadsbesturen en ambtenaren, kunstenaars en meer.

Op het terras tegen de oude stadswal genieten we van diverse fruitige Mystics. Maarten: “We zijn inderdaad blij met het speciaal-bierenassortiment van Leeuw en Haacht. We zouden eigenlijk meer tapkranen moeten hebben. We begroeten de zon met White by Mystic en in de zomer scoort het hele Mystic-assortiment uitstekend. Dat komt zeker door de smaak, maar ook door de mooie, inspireren-de glazen en verdere uitstraling.”

LEEUW BIER / BROUWERIJ HAACHTReeds 14 jaar kan LEEUW BIER rekenen op de steun van haar krachtige zusterbedrijf Brouwerij Haacht, zelf de grootste familiale horecabrouwer van Belgie. Omdat u als ho-reca-ondernemer voor uw gasten alleen het allerbeste wilt, helpen wij u: een geschikt ho-recapand vinden, uw zaak in te richten, uw projecten te financieren, een horecaoplei-ding te volgen... en nog veel meer.

“ We zitten graag even samen aan tafel.”

Houdt u van een persoonlijke benadering?Geef ons een seintje. We zitten graag even samen aan tafel.

Informatie:België: [email protected] www.haacht.comNederland: [email protected] www.leeuwbier.nl

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Esther Theunissen

Leon Crutzen (Leeuw Bier) te midden van Joyce en Chris van Weersch. Leon Crutzen met Maarten Hamming en Paul Hendriks (rechts)

Ambassadeurs van LEEUW BIER

Mystic: onze mooie zomerbieren

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 14 /

Page 15: Gastvrij magazine mei 2014

Jan en Mieke Keulen kent u wellicht nog van Slenaker Vallei of misschien zelfs van de periode daarvoor in Café Keulen in Brunssum, dat ze 12 jaar runden. In 1996 kochten ze een leegstaand hotel in Slenaken, knapten het op en noemden het Slenaker Vallei. Met succes. Ze begonnen in die plaats in 2000 nog een tweede hotel-restaurant, De Residentie, met een visrestaurant. Echter, toen zich in 2007 en 2008 kopers meldden voor beide zaken, dachten Mieke en Jan het rustiger aan te kunnen doen.

“Maar thuis zitten is niets voor mij” vertelt Jan. “Koken is mijn passie geworden en dat doe ik graag voor anderen. Vis is een vaak onderschat product, dat te weinig verkrijgbaar is in Limburg. Daarom ben ik een visrestaurant begonnen, in het hart van Valkenburg. De vis komt elke morgen vers van FishXL in Yerseke, als het ware direct uit zee. De schaal- en schelpdieren worden ‘s morgens vroeg uit het water gehaald.” INTIEM Mieke en Jan houden het graag kleinschalig en intiem. Dus heeft het restaurant 24 plaatsen en de brasserie met de kleine kaart telt zelfs maar 20 plaatsen. Groepen tot 30 personen kunnen separaat lunchen of dineren.

JAN KEULEN IS TERUG IN DE HORECA, NU MET EEN

EXCELLENT VISRESTAURANT. DE VIS KOMT DAGELIJKS

VERS UIT YERSEKE EN JAN BEREIDT AL EEN HEERLIJK

VISMENU VOOR € 27,50.

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Wim Langohr

De kleine kaart geldt tot 18.00 uur en omvat diverse broodjes en broodgerechten met bijvoorbeeld forel, zalm of paling, soepen, vissalades, een vispasteitje, gebakken vis, huisgemaakte garnaalkroketten en meer. Vanaf 12 juni geniet u hier ook van een broodje Hollandse nieuwe ( 6,50) of een salade Hollandse nieuwe ( 9,50). ‘s Avonds zijn er keuzemenu’s van drie en vier gangen voor respectievelijk 27,50 en

32,50. Voor vleesliefhebbers zijn er alternatieven. Een gerookte visschotel en zeetong zijn ook mogelijk, kreeft moet nog even een dag vooraf worden besteld. Vermeld, als u Visrestaurant Jan Keulen bezoekt, dat u dit doet naar aanleiding van dit verhaal in Gastvrij magazine. U ontvangt dan, in de maanden mei, juni en juli een bruisend aperitief ter verwelkoming.

Visrestaurant Jan Keulen is geopend op donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur (in de zomermaanden vanaf 12.00 uur), op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur en voor groepen ook op andere dagen, op reservering.

Visrestaurant Jan Keulen: Plenkertstraat 4, 6301 GM Valkenburg aan de Geul, telefoon 06 51 19 09 17.

MenuU heeft de keus uit onder andere:

Voorgerechten• Zalmcocktailsalade• Garnalencocktail• Carpaccio van verse tonijn

Tussengerechten• Kreeftensoep• Vissoep• Scampi’s

Hoofdgerechten• Gebakken forel• Zalmfi let in wittewijn-bieslooksaus• Scampi’s met een saus van crème

fraîche, knofl ook, tomaat, tuinkruiden en Pernod

• Op de huid gebakken kabeljauw• Vispaletje met drie soorten vis• Coquilles Saint Jacques met een

kreeftensaus• Zeewolf Nagerechten • Vanilleroomijs, vruchtensaus

en slagroom• Dame Blanche• Vanilleroomijs met vers seizoensfruit en slagroom• Hazelnootparfait• Kaasplankje

Nieuw in Valkenburg

Visrestaurant Jan Keulen

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 15

Page 16: Gastvrij magazine mei 2014

zaken doen met de boer

Regionale producten

bezorgd totin de keuken

[email protected]

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 16 /

Page 17: Gastvrij magazine mei 2014

HERVEKAASHet Land van Herve dankt zijn rijkdom aan kaassoorten aan een bevelschrift van Karel V dat het graanvervoer in de Nederlanden verbood. De rijke graan-velden werden daarna vervangen door weidegrond, waarop men koeien en geiten liet grazen. De verhoogde mel-kopbrengst leidde tot de vervaardiging van streekkazen. Een zachte Hervekaas rijpt een maand in de zomer en zes we-ken in de winter; de pikante rijpt drie maanden. Een zachte kaas verblijft ver-volgens 24 uur in een zoutpot, een pi-kante “Remoudou” wordt vervaardigd uit de tweede melking van de koe: de melk die in de uier was achtergebleven na de gewone melking van de koe.

Pikant detail: echte Rommedoe ontstaat door de werking van een mergelschim-mel en kan alleen ontstaan in mergel-grotten. Omdat de Nederlandse wet voorschrijft dat kaas alleen in volledig betegelde en afgewerkte ruimten mag worden gemaakt kan Rommedoe in Neder land niet meer worden vervaar-digd. Gelukkig hebben onze zuider-buren culinair vriendelijker voorschriften.

Bijtafelen uit het verleden

RIEU CULINAIRWe interviewden André Rieu aan het begin van zijn carrière over culinair genieten. Dit waren zijn woorden:

• Over de Japanse keuken: “Het is een gezonde en een lekkere keuken, met veel specialiteiten. In zo’n Japans restaurant breng ik graag leuke avonden door.”

• Over eten onderweg: “Muzikanten willen altijd het liefst iets eenvoudigs. Ze zeggen: doe maar wat met friet. Ik denk dat niemand zoveel friet eet als musici.”

• Over een “geheim” Italiaans restaurant in België: “De eigenaar is een Italiaan en kookt echt buitengewoon. Daar neem ik trouwens altijd mijn viool mee naar toe. De eigenaar kan op vijf mondharmonica’s tegelijk spelen en na het diner hebben we dan vaak nog een genoeglijke avond.”

• Over sfeer in een restaurant: “Het moet er gezellig zijn. Die gezelligheid wordt gemaakt door de inrichting, maar vooral door het personeel. Ook muziek draagt in hoge mate bij aan de sfeer. Ik heb eens in een schouwburg een diner meegemaakt met een verschrikkelijke pianist. Ik kreeg geen hap door mijn keel.”

• Over de muziek van Strauss in combinatie met een mooi menu: “De gerechten walsen dan als het ware naar binnen.”

Overigens: Ooit wilde Rieu de viool terzijde leggen om een pizzeria te beginnen. “Met een pizza Paganini als hoogtepunt, bij het uitserveren zou ik dan een stukje viool spelen.”

Zanger Andrea Bocelli is een groot wijnliefhebber, met zelfs eigen wijn-gaarden. De zanger leerde, aan het begin van zijn roem, in Limburg écht wijn waarderen.

Bocelli had destijds net het San Remo Festival gewonnen en was uitgenodigd voor een optreden in Hasselt. “Ik denk dat je vrijwel nergens buiten Italië zo’n grote concentratie Italianen vindt als in Belgisch Limburg. Dat was dus een goede plek om mijn internationale car-rière te beginnen. De dag na het optre-den liepen we door Hasselt, toen mijn begeleider Carlo Berlini een Italiaans catering winkeltje zag. We stapten bin-nen en maakten een praatje. Het ging al gauw over wijn en de toenmalige ei-genaar van de zaak, Toni Etneo, liet ons een glas Italiaanse wijn proeven. Dat was voor mij een enorme belevenis. Ik wist niet dat Italië dát ook had.”

Etneo legt het uit: “In Italië drinken mensen vaak wijnen uit de eigen streek. Nu hebben ze in Toscane, waar Andrea vandaan komt, heel goede wijnen hoor. Maar veel Italianen kopen wat druiven en maken zelf hun eigen wijn.”

Bocelli stelde vervolgens voor om samen wat te gaan eten. Etneo: “We gingen naar Il Giardino in Maastricht, waar ik de wijn lever. Daar hebben we nog een paar verschillende flessen ge-proefd bij de gerechten, tot groot ge-noegen van Bocelli. Vanaf dat moment zijn we vrienden. Ik sprak met hem af samen een paar mooie wijnhuizen te bezoeken in Italië.”

KOUD BIERDe Maastrichtenaar drinkt ook het koudste bier van Nederland. Gronin-gers bijvoorbeeld consumeren hun bier het liefst op een graad of 7. En op de meeste plaatsen in Limburg tapt men bier van een graad of 6. In Maastricht is dat 5 graden. Dit tot grote schrik van menige toerist. De Maastrichtenaar drink overigens ook meer bier dan de gemiddelde Nederlander.

POPMUZIEK EN WIJNDe Maastrichtse vinoloog Bert Bessems oogstte, net als Ilja Gort, eerder succes in de popmuziek. Bert veroverde met de Limburgse popgroep Partner in 1978 de Europese hitparades met “Kayuta hill”. “Nee, wijn heb ik niet leren drinken in de pauzes van onze optredens. Tijdens vakanties in Frankrijk zocht ik kleine wijnboertjes op en ging vergelijken. Daarna ging ik vakbladen lezen, haal-de diploma’s en nu is het mijn beroep. Goede wijn maken is een kunstvorm, net als het creëren van fijne muziek.”

BOCELLI LEERDE IN LIMBURG ITALIAANSE WIJN DRINKEN

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 17

Page 18: Gastvrij magazine mei 2014

Horecatopper Gerardushoeve, Epen

Eugène Vaessen meest markante horecaondernemer

Tekst: Bert Salden

Foto Eugène: Esther Theunissen

Uit acht kandidaten heeft de jury, onder voorzitterschap van Thijs Vossen, directeur horeca en toe-risme bij het Arcus College, de uiteindelijke winnaar gekozen. De genomineerde kandidaten hebben laten zien hoe breed de horeca kan zijn. Ook is duide-lijk naar voren gekomen dat het runnen van een horecabedrijf ondernemerschap en maximale inzet vergt. De kwaliteit van alle kandidaten was hoog. Eugène Vaessen sprong er voor de jury unaniem uit.

Het juryrapport: “Een succesvol fundament gebaseerd op gewel-dige uitzichten, maar bovenal indrukwekkende inzichten. De

eend op tafel vloog gisteren nog over de wijngaard van de buren. Beleving wordt hier oprechte doorleving. Over alles is nage-dacht. Sleutelbegrippen: passie en verlangen.” De verkiezing Meest Markante Horecaondernemer is een ini-tiatief van Koninklijke Horeca Nederland. De genomineerde bedrijven zijn alle markant in hun manier van ondernemen binnen de horeca, ieder op zijn/haar heel eigen wijze. Daarnaast zijn zij als persoon markant te noe-men in hun benadering van gas-ten, collega’s en samenleving en hebben een heel eigen positie binnen de horeca in Limburg.

40 JAAR De Gerardushoeve bestaat dit jaar 40 jaar en ligt in Epen op de plek met beslist het mooi-ste panorama van ons land. De voormalige boerderij met de naam Gerardushoeve werd 40 jaar geleden door Mia en Gerard Vaessen omgebouwd tot hotel-restaurant. Zoon Eugène volgde zijn ouders in 1994 op in het restaurant, al snel samen met partner Judith, het hotel in Heyenrath wordt gerund door het echtpaar Marianne en Huub Lumey-Vaessen, zus en schoon-broer van Eugène.

EUGÈNEEugène zette vanaf het begin de streek centraal. Hij organiseert wandeltochten door de streek en koopt ook zo veel mogelijk producten in de regio. “85% van wat wij aankopen komt uit de regio en is terug te herleiden tot de bron.” Hij bedacht ook, om de paters van het Wittem-se Gerardusklooster te steunen, het Gerardusbier, waarvoor de kloosterlingen nog altijd een ver-goeding ontvangen. We kopen

in bij regionale leveranciers als Koekkelkoren, Gulpener Bier-brouwerij, Bakkerij Franssen en koffi ebrander Blanche Dael.”“We laten mensen genieten zo-als ze dat thuis zouden willen. De Gerardushoeve is vertrouwd. We veranderen stap voor stap. Voor onze gasten zijn we één grote familie, inclusief onze mede-werkers. We organiseren veel evenementen voor onze gasten. Daarin kunnen ook onze mede-werkers zich manifesteren.”

EUGÈNE VAESSEN VAN DE GERARDUSHOEVE

IS LIMBURGS MEEST MARKANTE HORECA-

ONDERNEMER 2014/2015 GEWORDEN. HIJ VOLGT DAARMEE RIA JOOSTEN

OP EN DINGT BEGIN 2015 MEE NAAR DE LANDELIJKE TITEL, DIE NU OOK BEZIT IS

VAN RIA JOOSTEN.

Ria Joosten (links) met Judith en Eugène Vaessen (foto KHN)

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 18 /

Page 19: Gastvrij magazine mei 2014

OP VRIJDAG 30 EN ZATERDAG 31 MEI 2014 PRESENTEREN RUIM 35 VERSCHILLENDE BIERBROUWERIJEN HUN SPECIAALBIEREN IN HET HART VAN MAASTRICHT. DE ORGANISATIE IS IN HANDEN VAN BIERVERENIGING PINTREGIO ZUIDLIMBURG, HOOFDSPONSOR IS BRAND BIERBROUWERIJ.

Het festival biedt een mooi assortiment speciaalbieren van grote en kleine brouwerijen uit de Euregio, aangevuld met diverse andere internationale speciaalbieren De inwendi-ge mens wordt goed verzorgd middels enkele eetstand-jes. Uiteraard passen de hapjes en gerechten uitstekend bij bier.

Diverse biergastsprekers geven masterclasses en een brouwersgilde geeft tekst en uitleg over het brouwproces middels een brouwcursus. Er zijn diverse bierroutes sa-mengesteld met tekst en uitleg en er is een heuse (bier)tombola. Er zijn ook speciale bierarrangementen en nog veel meer!

Het bierfestival vindt, net als vorig jaar, plaats in en rond speciaalbierencafé D’n Hiemel, Bernardusstraat 24A, en de Helpoort in Maastricht. De Helpoort is de oudste stadspoort van Nederland en dateert uit 1229. D’n Hiemel ligt direct naast de Helpoort. Er is voldoende parkeergele-genheid in de buurt.

Geniet mee op vrijdag 30 mei van 15.00 tot 00.00 uur en zaterdag 31 mei van 13.00 tot 0.00 uur. De entreeprijs be-draagt € 2,-, exclusief € 3,- statiegeld voor het proefglas. Drankmunten zijn verkrijgbaar voor € 2.-.

Voor meer informatie: www.pint.nl/zuidlimburg

Vrijdag 30 en zaterdag 31 mei: Bierfestival de24uurs van Maastricht 2014

Bakkerij Franssen Epen feliciteert Eugène met het behalen van de titel

Meest Markante Horeca ondernemer 2014-2015

Er kan er maar één de markantste zijn.

Profi ciat Eugène!

DE MEDEWERKERS VAN DE GULPENER BIERBROUWERIJ FELICITEREN EUGÈNE VAESSEN MET DE TITEL

‘LIMBURGS MEEST MARKANTE HORECAONDERNEMER’

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 19

Page 20: Gastvrij magazine mei 2014

Roy Janssens en Bart Hagevoort

Visser Gerrie van den Hoek ving de eerste Oosterscheldekreeft met zijn boot MS3 en overhan-digde deze aan wielrenner Mi-chael Boogerd. Onder grote be-langstelling werd deze kreeft bij de vismijn in Colijnsplaat geveild voor het goede doel: in totaal werd er maar liefst E. 20.000 op-gehaald voor Stichting Kika. Elk gedaan bod werd meteen ge-incasseerd voor het goede doel, ook als daarmee niet de kreeft in bezit kwam. Eugène en FishXL boden royaal mee, maar visten uiteindelijk nèt naast het net. Eugène stelde ook nog een diner voor twee beschikbaar aan één van de bieders. Het diner kwam in bezit van een wethouder van Oostvoorne, die aangaf met ple-zier naar de Gerardushoeve in Epen te gaan. “Ik ben er al eer-der geweest.” Ook Michael Boogerd was en-thousiast dat hij Eugène hier aantrof: een mooi weerzien. Hij logeerde in het verleden regel-matig met de Raboploeg in de Gerardushoeve en komt er ook nu nog.

Na de veiling voor het goede doel konden de handelaren bieden op de net gearriveerde kreeften. Barry Murre, eigenaar van FishXL: “De aanvoer is dit jaar in het begin van het seizoen veel beter dan in voorgaande ja-ren. De zachte winter en de re-latief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan.” Hij kijkt ondertussen naar de neergaande klok. “Ik moet niet te veel betalen, maar moet wel vandaag nog kreeften leve-ren. Het is altijd spannend. Mor-gen zijn de kreeften die ik van-daag levend koop ook levend in Limburg.”

Eugène Vaessen toonde zich ook enthousiast over FishXL. “Deze vis is inderdaad net vers uit zee en komt meteen naar Limburg. Hier ga ik zeker van profiteren, onder andere tijdens onze kreef-tenweek, meteen na Pinksteren.”

FishXL Krab 5, 4401 PA Yerseke, telefoon: 0031 (0)1-13 570508, [email protected], www.fishxl.nl

FishXL nodigde Eugène Vaessen uit voor Opening

Kreeftenseizoen 2014

EUGÈNE VAESSEN WAS NOG MAAR EEN DAG MEEST MARKANTE HORECAONDERNEMER VAN LIMBURG. ZIJN EERSTE UITNODIGING: EREGAST BIJ DE OPENING VAN HET KREEFTENSEIZOEN OP COLIJNSPLAAT, OP DONDERDAG 27 MAART. EN OP UITNODIGING VAN FISHXL.

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Wim Langohr

Van links naar rechts;

1: Eugène Vaessen (Gerardushoeve)

en Willem Schipper (FishXL)

2: Wielrenner Michael Boogerd

met Eugène Vaessen

3: Barry Murre (FishXL) toont

Eugène Vaessen waar je bij een

kreeft op moet letten

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 20 /

Page 21: Gastvrij magazine mei 2014

Geen twee door hem ontworpen zaken zijn gelijk. Ook niet in Roermond, waar Bart nieuwe interieurs ontwierp voor drie naast en boven elkaar liggende horecazaken aan het Stationsplein: ‘t Roerpotje, Mamma Mia en Siam Thai.

“Ik haal mijn inspiratie uit de ondernemers zelf. We praten en groeien samen naar een plan. Wat de ondernemer in zijn hoofd heeft, moet gemaakt kunnen worden. Ik wil nooit tweemaal hetzelfde maken en denk vaak ook mee over de naam van een nieuw concept.”Roy Janssens, eigenaar van deze drie en vijf andere bedrijven in Roermond: “Ik werk al tien jaar samen met Bart en heb een goede klik met hem. We bekijken doorgaans al voor de aankoop van een pand de mogelijkheden. Ik beschouw hem ook niet als de architect van de brouwerij, maar als mijn architect.” Bart kent de trends en maakt internationa-le studiereizen om op de hoogte te blijven. “Ook op vakantie steek ik vaak mijn licht op in veel bedrijven. Trends? Ach, bij redenen om een horecagelegenheid opnieuw te be-zoeken staat het interieur pas op de zesde plaats. Het is ondersteunend. De muziekkeu-ze is bijvoorbeeld belangrijker .”

Bart studeerde architectonische vormgeving aan de Stadsacademie in Maastricht. Hij werkte sinds 1986 bij diverse architectenbu-reaus die zich doorgaans toelegden op ho-reca-interieurs. In 1999 trad hij in dienst bij de Brand Bierbrouwerij. “Voor de grootste brouwer van Limburg ontwierp ik interieurs in

heel Nederland. Dat werd op prijs gesteld: de Limburgse brouwer stuurde écht iemand met een zachte g naar Haarlem of Franeker. Het betekende wel veel reisuren. In 2000 voegde Heineken de ontwerpbureaus samen van de drie brouwerijen tot Heineken Interi-eur Design. Sindsdien werk ik in Limburg en het grootste deel van Brabant.”Zijn opdrachtgevers zijn niet de horecaex-ploitanten maar de account managers van Heineken Horeca. “Zij schakelen mij in en onderhandelen ook over de prijs die de on-dernemer betaalt. Een eerste intakegesprek is gratis, daarna betaalt de ondernemer. Dat maakt het werk voor mij boeiender: de on-dernemer is gemotiveerd, mede verantwoor-delijk voor tijdspad en verlangt kwaliteit.”Bart inventariseert eerst een nieuwe of te verbouwen zaak. “Ik kijk naar de routing, de werkwijze, het rendement en de begroting, maar ook naar de financiering en de beno-digde vergunningen. Vervolgens ga ik aan de slag. Als de relatie dat wenst zit ik ook bij bouwvergaderingen en kies samen met hem het meubilair, de verlichting, enzovoort. Hei-neken heeft in Amsterdam een showroom, ‘Horeca City’ genoemd, waar zes horecaza-ken in verschillende stijlen zijn nagebouwd. Die richten we vaak opnieuw in en we pro-beren er innovaties uit. Daar ga ik regelmatig kijken met relaties.”

AQUISITIEFASE Bart laat de bouwbegeleiding aan anderen over, “Wat niet wil zeggen dat ik niet regel-matig ga kijken”. Ik word wel graag vroeg bij

een project betrokken, liefst al in de aquisi-tiefase. Dat kan al in het voortraject worden gepland en worden ook de kosten duidelijk.”Hij adviseert zo’n 80 horecabedrijven per jaar. “Dat varieert van kleuradvies of andere verlichting tot complete interieurs van een voetbalkantine en bijvoorbeeld De Brouwer in Weert.”

Ontwerpen waar Bart (nog altijd) trots op is: • Beluga Nxt Door, Maastricht (“Drie monumentale panden samenbren-

gen tot één restaurant”) • Britannique, Maastricht (“ontworpen in 1987”)• Staccato, Roermond (“Daar heeft de keuken een centrale plaats,

op een verhoging en daarmee een enter-tainmentfunctie. De kok is als het ware een food jockey”)

• Grand café RAI, Amsterdam• Uitbreiding Alde Mert, Venlo (in ontwikkeling)• Bar in Teaching Hotel Bethlehem, Maastricht• Grandcafé Gotcha!, Weert• Restaurant Maaszicht, Asselt• Le Verre, in de “glazenboerderij” te Schijndel• Nieuwe serre ‘t Swaentje, Weert.• La Meusse, Eijsden• Restyling Beluga loves you, Maastricht• Bar/brasserie De Dwaze Herder, Maastricht

Tekst: Bert Salden

Foto: Esther Theunissen

BART HAGEVOORT UIT THORN ONTWERPT EN ADVISEERT ZO’N 80 HORECAONDERNEMERS PER

JAAR. ELK MET EEN EIGEN STIJL.

Bart Hagevoort: interieurarchitect voor de horeca

“ Interieur is ondersteunend aan horeca en niet het belangrijkste.”

Roy Janssens en Bart Hagevoort

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 21

Page 22: Gastvrij magazine mei 2014

HORECAFAMILIE

Truus Vullers (85) nam 53 jaar geleden “Klein Paries” in Heythuysen over van haar ouders. Met veel plezier. Ze inspireerde twee kinderen om ook in de horeca te stappen: zoon Emile staat sinds 1986 in keukens en is chefkok in La Caverne de Geulhem/Vue des Montagnes in Geulhem, dochter Josine runt met partner Maurice al 22 jaar Het Anker in Heythuysen, een hotel met feestzalen.

DANIËLLE IN ‘T KAAR

Dochter Daniëlle Kusters stapt in het bedrijf van haar ouders: zalen-, party- en vergadercentrum ‘t Kaar in Beek. Ze is mede-eigenares en werkt samen met vader Paul Kusters. Moeder Ingrid is stille vennoot. De keuken wordt gerund door Gyöngyi Aussems en Astrid Hoss. De familie Kusters runt ‘t Kaar sinds 2002, Daniëlle werkt mee sinds 2011. “Het economische tij keert ten goede. We merken het hier heel goed.”

IJSFONDUE We ontdekken het bij SnowWorld Landgraaf: ijsfondue. Er verschijnt een kom vloeibare stik-stof op tafel met een temperatuur van -196 graden Celcius. Stukjes vers fruit, cake, marsh-mallows, peperkoek of spekjes worden eerst

door dips (chocoladesaus, aardbeiensaus, room) gedompeld en vervolgens vijf secon-den ondergedompeld in de stikstof. Het re-sultaat: ijstapas. Het kan uiteraard ook met verse groenten in combinatie met groenten- of vruchtensappen.

DROMOS

Dromos is een vriendenstichting die zich ten doel stelt het Museum van de Vrouw in Echt meer onder de aandacht te brengen.

Initiatiefnemer is mr. Fons Mulders. Het eerste jaar heeft als thema “Proef”. Alledaags voedsel uit verleden, heden en toekomst wordt op verschillende tijden en plaatsen onder de aandacht gebracht. Mulders: “We willen museale onderwerpen niet beperken binnen de eigen muren. Museum 3.0 draagt thema’s uit en geeft, waar nodig en mogelijk, voeding aan de discussie daarover.” Vanaf 2 mei is er ook de tentoonstelling “Proef!” in het Museum van de Vrouw. Op zaterdag 3 en zondag 4 mei is er “Proef de lente” op Kasteel Aerwinkel in Posterholt.

JULIANA INSTITUTEHet Juliana Institute is inmiddels geopend. Op de plek van het voormalige sterren-restaurant in Valkenburg aan de Geul kun-nen horecatalenten een gerichte opleiding volgen van zes weken. De opleiding is intensief, de bijdrage aan het particuliere instituut bedraagt € 5.000,- all in. Tot de docenten behoren Steef Schapers, Hans van Wolde en Sylvia Ruysendael.

Particulieren kunnen op woensdag en don-derdag tussen 18.00 en 20.30 uur genieten van een aperitief, amuses, hoofdgerecht, nagerecht voor € 25,-. Op vrijdag zijn er thema-avonden met muziek voor € 50,-. In de weekeinden zijn de diverse ruimtes beschikbaar voor bruiloften, partijen, Com-muniefeesten, vergaderingen, barbecues en meer.

DE KLAEKEBURG “De Klaekeburg” in Heugem Randwyck (Maastricht) is nu in handen van Ger en He-lene Quaden. Zij exploiteerden van 1986 tot met 1996 Kwalitaria St. Michel aan de Heugemerstraat en runden daarna samen met zoon Bryan diverse horecabedrijven in Maastricht en Bunde. De laatste 10 jaar ex-ploiteren zij eetcafé Chriske te Margraten, dat nu in handen is van zoon en chef-kok Bryan. Bryan ondersteunt ook De Klaeke-burg culinair.

Truus Vullers te midden van Emile en Josine

Daniëlle met haar vader Paul Kusters

v.l.n.r. Frederique Stevens (midden), haar man Philip van Uden (links, financieel directeur Juliana Institute) en Hans van Wolde (foto Gert Lammer)

Helene Quaden met zoon Bryan

Bijtafelen

Museum van de Vrouw Echt

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 22 /

Page 23: Gastvrij magazine mei 2014

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

HORECATRANSFERS HORECA ADVIES ZUID:• Edwin Achterberg, Leon Salden en

Robert Kanders, ex-werknemers van Les Arômes in Wahlwiller kochten Hotel Restaurant “Uit de Kunst” in Vijlen van Ben en Ankie van Mölken

• Etiënne Naus, Dennis Poolen en Richard Hamelers startten een samen-werkingsverband bij Chalet Bergrust, Sint Pietersberg in Maastricht

• Claire en Oscar Priem verkochten Kaf-fee Priem, Kesselskade Maastricht aan Rob en Angelique Timmerman Miga.

• Hotel Os Heem, Epen (voorheen Best Western) is verkocht aan de heer Van Kampen

• Emile Slijpen (Godfroy Beheer) verhuurt Kesselskade 49-50 Maastricht aan Yorgo Tzikas die daar Grieks restaurant “Antonis” is gestart

• Cor Bot verhuurt appartementen bij Kasteel Schaloen aan René en Agneta Naus

• Rob Dresen, Tim Limburg en Benoit Chardet verkochten Hotel Trash de Luxe, Boschstraat Maastricht aan Joyce Mullenders

• Hotel Wippelsdaal is door mevrouw Frints verkocht aan François Schijns

Brand in ZeelandWe komen graag in het Zeeuwse Yerse-ke, thuis van tal van schaal- en schelp-dieren en FishXL, dé visleverancier. Een mens moet ook eten en dat doen we daar doorgaans bij De Branding. Mos-selen, oesters, kreeften, gamba’s en... Limburgs Brand bier.Eigenaar Danny de Voogd: “Ik ben ge-boren in Veere, ook Zeeland. Mijn ouders hadden daar het eerste Zeeuwse café met Brand bier. Dat schiep meteen een band

met Limburg, want we hebben de brou-werij in Wijlre ook bezocht. Toen ik deze zaak in 1997 overnam, koos ik dus ook voor Brand. Tja, in Zeeland moeten toe-risten er even aan wennen. Ze vragen naar Heineken, maar als ze eenmaal Brand hebben geproefd zijn ze blij. Hier komen trouwens steeds meer Limburgers en die zijn meteen blij met Brand. Past trouwens mooi bij de vis die ook wij geleverd krij-gen van FishXL.”

POP-UP RESTAURANT SNOWWORLD

v.l.n.r. Robert Peels, Dennie Cleiren en Jeroen Heutz

Barry Murre (FishXL) en rechts Danny de Voogd (De Branding) voor het restaurant in Yerseke.

Eigenlijk is het geen pop-up restaurant, maar Snowworld noemt het zo. En het is mooi: naast de barbecue- en fonduerestaurants kunt u in de zeven warmere maanden van het jaar (tot en met september) genieten van een vijfgangenmenu voor €25,-. En wie vijf keer gaat geniet het zesde diner gratis.

Snowworld Landgraaf werkt ook daarmee aan de upgrading van de keuken. Food & beveragemanager is Robert Peels uit Land-graaf. “Ik heb hier zes jaar, vanaf het begin, meegewerkt op de pis-te. Na mijn opleiding aan de Hoge Hotelschool Maastricht kwam ik vijf jaar geleden in de keuken terecht.” Chef Dennie Cleiren uit Hoensbroek: “We hadden thuis een horecabedrijf, Amacitia, Ik ben ook nog vijf jaar militair kok geweest en stuur hier de keuken een jaar aan.” Marketing & communicatiemanager Jeroen Heutz verliet in 2005 de Belastingdienst om SnowWorld in de wereld te zetten. O ja: het vijfgangenmenu van mei omvat gemarineer-de zalm met gekruide olijven mousse, gebakken rivierkreeft met Thaise mangosalade en basilicumvinaigrette, cappuccino van bos-paddenstoelen, tongfi let met safraansaus, chorizo en spitskool of gegrilde ribeye met grove mosterd, honing, geroosterde courgettes en venkel puree en crème brûlée met tonka-bonensaus.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 23

Page 24: Gastvrij magazine mei 2014

ADMIRROR OP MOBILEWORLD CONGRESS

Admirror demonstreerde als eerste M2M-toe-passingen op spiegels op het Mobile World Congress 2014 in Barcelona. Dat gebeurde in samenwerking met Vodafone. In horeca (en detailhandel) worden advertentieborden intelligente objecten. Resultaat is een meer persoonlijke ervaring voor gasten met be-hulp van de Smart Admirror. Vanuit één cen-traal punt kunnen reclame uitingen (statische reclame en fi lmpjes) worden getoond op ie-der willekeurig tijdstip en locatie.

BIERPOST-ZEGELBrouwerij Haacht liet, in een bescheiden op lage, een eigen Belgische

post zegel maken ter gelegenheid van de gouden medaille voor Tongerlo Prior op de Brussels beer Challenge.

DINER MET FILM Restaurant One in Roermond presenteert op dinsdagavond een combinatie van een fi lm en een diner. De maandelijks wisselende fi lm zal altijd “iets met eten” hebben. Het betreft soms zelfs fi lmprimeurs voor Nederland. U geniet eerst van drie of vier gangen bij One en kijkt daarna naar een fi lm in ECI Cultuur-fabriek. Het restaurant is ook gevestigd in

het ECI-complex. Na de fi lm zijn de gasten bij One welkom voor een drankje aan de bar of voor hun dessert bij een viergan-gendiner.

Brand Weizen bij SnowWorldEen mooi glas Brand Weizen tijdens de après ski maakt de wintersportbele-ving pas echt compleet. SnowWorld, in Landgraaf en Zoetermeer, is één van de grootste afnemers van Weizenbier in Ne-derland. Sinds kort is dat Brand Weizen.

Jeroen Heutz van SnowWorld: “Weizen is één van de meest verkochte bieren binnen SnowWorld. Brand Weizen is een prachtig product, gebrouwen in Wijlre, een kwartier rijden van onze vestiging in Landgraaf.”Snowworld ontvangt een internationaal publiek. Robert Peels, F&B manager van SnowWorld: “Met name onze Belgische gasten houden van een smaakvol, iets pitti-

ger bier. Brand Weizen voldoet volledig aan die wens. Het is een krachtig Weizenbier, dat zich prettig laat tappen. Toen Brand Weizen beschikbaar kwam in 50-literfusten, was de overstap snel gemaakt. De reacties van onze vaste gasten zijn positief.” Freek Laeven, regiodirecteur Brand Bier, is blij met de keuze van SnowWorld. “Ik denk dat Brand en SnowWorld hun merkbeleving over en weer kunnen versterken. Ik ben er trots op dat wij met een Nederlands Wei-zenbier mogen bijdragen aan de winter-sportervaring die SnowWorld haar gasten biedt. In de toekomst willen we onze band verder versterken door bijvoorbeeld met gezamenlijke retailacties te komen.”

In mineraalwater gerijpt rundvlees

Rundvlees tot vijf weken laten rijpen in koolzuurhoudend mineraalwater wordt wellicht een nieuwe hype. Het procedé heet Aqua Aged Beef en komt uit Duits-land. Door de inwerking van het koolzuur wordt het vlees zacht en blijft het sappig. Het mineraalwater moet wel de juiste ver-houding mineralen en sporenelementen hebben. Belangrijk zijn een hoog gehalte aan calcium, magnesium en bicarbonaat. Het vlees wordt bitter wanneer het mine-raalwater teveel sulfaat bevat, bij teveel natrium krijgt het een metaalsmaak, en bij

teveel chloride wordt het zoutig. Doordat het in de gepatenteerde Aqua Aging Rij-pingsboxen zit neemt het geen water op. Het vlees komt van vaarzen van het Sim-mentalras, die opgroeien in de Duitse Rhön, Vogelsberg en Spessart. De voorlo-pig enige producent is Der Ludwig in het luchtkuuroord Schlüchtern in de deelstaat Hessen.

Sterrenkoks Koen Somers van De Kristalijn en Ralf Berendsen van La Source, directeur Jos Schols van Résidence Stiemerheide en Eric Bullens, gastronoom en eigenaar van Relais & Châteauxhotel La Butte aux Bois en Stiemerheide proefden het door Koen Somers en Ralf Berendsen gebakken vlees. Men was verwonderd dat er abso-luut geen water uit het vlees kwam. Verder commentaar: stevige vleessmaak, goede beet, geen spoor van oud of ranzig...”

Bijtafelen

Remy Bordewin

v.l.n.r. Wim Eussen (Brand Bier) Robert Peels (F&B Manager SnowWorld), Jeroen Heutz (Public relations & partnerships SnowWorld) en Freek Laeven (regiodirecteur Brand Bier) proosten in ’t Kelderke van Brand Bierbrouwerij op een goede samenwerking. Zoals het bij Weizen hoort doen ze dat met de voetjes van het glas (foto MJvdW)

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 24 /

Page 25: Gastvrij magazine mei 2014

CULINAIRE ZONDAGMATINÉES

Kaasmeester Tom Mies-en organiseert regelma-tig wijn-spijsproeverijen op zondagmiddag bij Kasteel Terworm. Raad-pleeg de websites van Kasteel Terworm en Tom Miesen.

PARALLELLE HORECA

In België groeit de parallelle horeca ex-plosief: 1400 kilo mosselen op één dag voor een benefi etmaal! En als er geen mosselen zijn is er “steakdag” van het jeugdvoetbal, zijn er gastronomische dagen van het zangkoor, pastadagen van de buurtvoetbalclub...

In ieder dorp zijn er nu, met Europese steun, “dorpsrestaurants”. Met dank aan het Europees Fonds voor Platte-landsontwikkeling. Voor 5 à 6 euro eet u er een volledige maaltijd inclusief kof-fi e. Voor iedereen toegankelijk. Geen last van BTW, HACCP, sociale inspectie, blackbox of wat dan ook. Geen horeca-man/vrouw die er zijn/haar stem tegen durft verheffen want het is “sociaal”.

MASTERCLASS In het exemplarisch onderwijs is werkple-kleren een middel om zowel algemene als beroepscompetenties te verwerven. De hotelschoolleerlingen kruipen in de huid van de horecaondernemer en doorlopen alle stappen van het reële gastronomisch gebeuren. Streekproducten zijn daarbij van opkomend belang. Het begint met het opzoekwerk in de Academie voor Streek-gebonden Gastronomie (ASG) Bibliotheek van de Smaak, waarbij het creatieproces, via samenstelling, uitwerking aankoop,

menucalculatie, presentatie, enzovoort uit-eindelijk resulteert in de masterclass.ASG lanceerde een proefproject “Werk-plekleren in de horeca” in samenwerking met het 7de leerjaar Specialiteitenrestau-rant van de Hotelschool Hasselt. Dat vond plaats in het Dennenhof (werk-plek) in Genk onder leiding van chef Ma-rio Holtzem. 26 leerlingen namen deel en kookten en serveerden op basis van een streekmenu uit 1897. In die dagen verble-ven nog rivierkreeftjes in de Demer, die langs de Hasseltse school stroomt.

HERSTEL DRANKENSECTORDe Nederlandse drankensector toont voor het eerst sinds 2007 tekenen van herstel. In 2013 bedroeg de stijging van het to-tale aanbod 0,8%, een toename van 145 bedrijven. Nederland telde in 2013 ruim 17.200 bedrijven in de “natte horeca”: café barbedrijven, zalen en partycentra, coffeecorners, strandpaviljoens, horeca bij sport en recreatiebedrijven, discotheken en kiosken. De sector telde in 2007 nog 18.200 bedrijven en kromp sindsdien. De

populariteit van koffi especiaalzaken zorgt voor de voornaamste sectorgroei. Het laatste jaar bedroeg de groei van het aan-tal coffeecorners 3,5%. Ten opzichte van vijf jaar geleden nam het aantal zelfs met 4,8% toe. De toename van het aantal café barbedrijven bedroeg in 2013 circa 0,5%, na 12 jaren van afname. Daarnaast nam het aanbod van strandpaviljoens, zalen en partycentra, en aanbieders bij recreatiebe-drijven toe met totaal 79 bedrijven, een stijging van 2,9%.Het discothekenaanbod is in 2013 gelijk gebleven met 226 bedrijven.

VROUWEN KIEZEN RESTAURANTS

Uit het reserveringssysteem van Couverts blijkt dat 62% van de gebruikers vrouw is: het is dus de vrouw die een restaurant, eetcafé of brasserie uitzoekt en een tafel reserveert. Daarnaast

is opvallend dat 71% van de etentjes tijdens kantooruren wordt gereserveerd. De meeste reserveringen vinden plaats op woensdag (21%). Verrassend is dat circa 1% van de mensen ‘s nachts reserveert en 54% buiten openingstijden. Een Couverts-bezoe-ker bekijkt gemiddeld 6,7 restaurants voor-dat er een keuze wordt gemaakt. Ook wordt vrij laat gereserveerd, bij app reserveringen meestal minder dan 3 uur van tevoren (55%).

URSULINENCONVENT

Het voormalige klooster en pensionaat Ursu-linenconvent in Eijsden herbergt tegenwoor-dig het Internationaal Museum voor Familie-geschiedenis. Het vindt haar oorsprong in 1849 en is bekend door de indrukwekkende gevel uit de school van de beroemde archi-tect Cuypers en de prachtige gebrandschil-derde ramen van de kapel. Sinds kort is hier restaurant De Ursulinen gevestigd, met mu-seumcafé, restaurant en hotel.

MARIO HOLTZEM MEESTERKOKMario Holtzem, geboren in Lanaken en woon-achtig in Hasselt wordt in mei geïnaugureerd als meesterkok. Mario leidt het Creatief Cu-linair Atelier en is ook erelid van les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Hij brengt een ver-nieuwende visie rond seizoensgebonden gastronomie waarbij de ontwikkeling en de promotie van een origineel culinair aanbod centraal staat.

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

Tom Miesen

Mario Holtzem

v.l.n.r. Johan Masco (docent), Kathleen Serdons (docent), L. Beyen (directeur Hotelschool Hasselt), Mario Holtzem (chefkok), Jacques Collen (ASG)

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 25

Page 26: Gastvrij magazine mei 2014

Bijtafelen

ET ALORSChef kok Yves Miltenberg (onder andere ex Hostellerie Fox en De Drij Dreven) vinden we sinds kort terug in grillhome Et Alors in Hasselt. Hij werkt er voor patron Alain Koll (onder andere Brassaville). Et Alors kent een licht Marokkaanse touch.

Yves Miltenberg (foto JW)

PREUVENEMINT AWARD 2014 VOOR HASSELT

Hotelschool Hasselt won de 14de Preuve-nemint Award in een wedstrijd tussen drie Nederlandse en drie Belgische hotelscho-len. Yarno Drummen (keuken) van deze hotelschool was de beste aankomend kok. Yarno woont in Schimmert en gaat stage lopen bij De Leuf.Cedric Delsard van Hotelschool Leuven was de beste in bediening. Beide teams ontvin-gen een prijs van € 1000,. De tweede prijs in beide categorieën (€ 750,- ) werd binnen-gesleept door David Minesashvill (keuken Arcus college Heerlen) en Maxime Beeckman (bediening Hotelschool Hasselt). De derde prijs van € 500,- werd gewonnen door Hans Raeymakers (keuken Hotelschool Turnhout) en Charlotte Verschueren (bediening Hotel-school Turnhout).Thema was: Oranje boven! in verband met het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk Ne-derland.

Tot en met 24 juni staan met name Brabant en Noord-Limburg weer in het teken van de asperges. Kon de groente in 2013 pas laat worden gestoken door het koude voorjaar, dit jaar moest menige teler het groeiproces afremmen door de vroege warmte. “Tun-nels” om extra warmte te vergaren boven de groente werden vroegtijdig afgebroken. Vorig jaar voerde het Nederlands Asper-gecentrum voor het eerst een landelijke aspergecampagne onder het motto “Proef de lente!”. Eén campagne voor heel Ne-derland. Dit jaar ondersteunen ZON fruit & vegetables en The Greenery, de twee grootste groenten- en fruitveilingen van ons land, de campagne.De website www.aspergecentrum.nl biedt

de consument én de sector één asperge-platform waar door middel van de campag-ne zoveel mogelijk bekendheid aan wordt gegeven. Restaurants, telers en activiteiten kunnen zich gratis aanmelden.Het aspergecentrum vond ook dat de af-trap van het aspergeseizoen in Limburg moet gebeuren en koos Restaurant One in Roermond als plek. Daar bereidden drie Limburgse sterrenkoks bijzondere asperge-rechten: Edwin Soumang (One), Paul Pollux (Aubergine) en René Brienen (Brienen aan de Maas). Overigens sloot gouverneur Bo-vens later aan en dat resulteerde weer een mooie uitspraak: “We kunnen niet allemaal in Limburg geboren zijn, maar als je er niet woont is dat je eigen schuld.”

Asperges: proef de lente!

v.l.n.r. Paul Pollux, Pieter Smits (aspergeambassadeur), René Brienen, Bethany en Edwin Soumang.

Theo Bovens met de sterrenkoks.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 26 /

Page 27: Gastvrij magazine mei 2014

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

FINGERFOODBALLSTijdens de 20ste editie van de Alimenta-ria in Barcelona, de grootste en belang-rijkste beurs over eten en drinken in Zuid Europa, zijn de Fingerfoodballs van Scelta Mushrooms verkozen tot beste internati-onale product. Jan Klerken, eigenaar van Scelta Mushrooms, en Jules Klerken, pro-ductmanager Fingerfoodballs namen de award in ontvangst. Scelta Mushrooms bedacht het product als gezonder alter-natief voor het huidig snackassortiment. Fingerfoodballs zijn snacks op basis van duidelijk herkenbare groenten, zonder toevoeging van kunstmatige kleur en smaakstoffen en 100% vleesvrij.

BBB EN FOLIE CULINAIREDe 60-jarige BBB en Folie Culinaire hebben nieuwe beeldmerken. Het randprogramma van de BBB omvat onder meer Food Village, een Wijntheater, kookwedstrijden, biertap-wedstrijden, een trendstraat, een speciaalbie-renplein en Villa BBB. Elkaar ontmoeten en kennis delen staan centraal.

Folie Culinaire beschikt over een groots op-gezette demokeuken waar internationale sterrenchefs hun culinaire ideeën en laatste bereidingstechnieken presenteren aan pro-fessionals uit de (top)gastronomie. De omrin-gende deelnemers bieden een aanbod dat perfect aansluit op de presentaties.

RAAR MOUSSEREND Limburg heeft er weer een eigen mousseren-de wijn bij. “Raar” staat op het fraaie etiket. Dat verwijst naar de Meerssense Raarberg, waar de druivengaard van Ralph Huydts ligt. Ralph werkt bij Rooden Landscape Solutions. In 2011 plantte hij twee hectare druiven aan: Pinot Noir en Chardonnay. In november ver-wacht hij de eerste 2.500 fl essen mousseren-de wijn. De komende jaren zal het volume uitgroeien naar 8.000 fl essen.

GASTVRIJ SCHINNENGastvrij Schinnen, het samenwerkingsver-band van inmiddels 26 horecaondernemers van Schinnen en omstreken wordt steeds sterker. Initiatiefnemer Jacq Dohmen: “Schinnen heeft bos, water en mooie na-tuur. Daarmee kunnen we ons profi leren. Je hebt niets aan natuur als je geen pleister-plaatsen hebt.”De activiteiten worden ondersteund door Alfa Brouwerij uit Schinnen. Zo is er nu een lentebokbierroute door Schinnen. Alfa legt daarbij overigens geen claim op het te serveren merk (bok)bier. Deelnemers ont-vangen affi ches, tafeldisplays en meer. De lancering van de nieuwe actie werd gevierd

met de presentatie van het nieuwe Alfa Lentebok. Harry Meens daarover: “Lente-bok mag elk jaar een wat andere smaak hebben. Daarom hebben we nu geëxperi-menteerd met een andere, meer aromati-sche hop uit Amerika, naast de bitterhop. Het resultaat is een toegankelijk bier met tonen van perzik en grapefruit. Het lente-bok kreeg bovendien een langere lagertijd van drie maanden, waardoor het zachter van smaak is.”Günther Keulen, secretaris van Gastvrij Schinnen: “We willen ook naar meer hapjes en meer regionale producten in de horeca. We hebben keus genoeg in de regio.”

Hotel Kempener in Beek met restaurant De Bokkeriejer bestaat 45 jaar. Wim en Hub Kempener en hun partners Berna en Annemie zijn al die tijd de drijvende krach-ten. De locatie is ook populair als vergader-ruimte, mede door de voortreffelijke keu-ken die zorgt voor de apotheose na veel meetings. Recepties zijn mogelijk tot 200 personen. Gratis parkeerruimte is vlakbij voor handen. Groepen kunnen gescheiden lunchen en dineren, andere gasten genie-ten in het restaurant, de brasserie en bij goed weer ook op het fraaie achterterras. In de volgende uitgave van Gastvrij een uit-gebreide reportage.

leden van Gastvrij Schinnen bij Alfa Brouwerij SchinnenHORECATRANSFERS HORECAHUIS LIMBURG

• Boris Souren nam Brasserie Benice, Kessels-kade Maastricht over

• Petra Roijen startte in het outletcentrum in Roer-mond Grand Café Xity

• Café “de Max”, Markt Geleen is verhuurd aan de heer Ohlenhorst en wordt “Café de Brabander”

• Yumi, Markt Sittard, heeft het pand er-naast (Markt 6) erbij gehuurd voor een take-away-sushi

• Corry Steinbusch huurt restaurant Little Italy aan de Grotestraat 17 Valkenburg.

• Sonja Hammers huurt café restaurant de Preuverie, Plenkertstraat Valkenburg.

45 JAAR HOTEL KEMPENER

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 27

Page 28: Gastvrij magazine mei 2014

Bijtafelen

4 Weerter koks, 6 sterrenOp dinsdag 13 en woensdag 14 mei bereiden vier Weerter sterrenkoks een fabuleus gastronomisch sterrendiner. Dat gebeurt in de monumentale Paterskerk op de Biest. Daar verleende Willem van Horne, heer van Weert, op 5 mei 1414 het marktrecht aan Weert, waarna de plaats zich “stad” mocht noemen.

De topchefs zijn: • Emmanuel Mertens (1953), haalde

in 1997 twee sterren in zijn Hostellerie l’Auberge in Weert. Momenteel is Mertens culinair betrokken bij het ambitieuze recre-atieproject Hof van Cranendonck.

• Jan Marrees (1973) is sinds 1999 chef bij Bretelli in Weert, waar hij in 2000 een Bib Gourmand binnenhaalde en in 2007 een ster. Hij is sinds 2010 samen met zijn uit Weert afkomstige vrouw Patricia eigenaar van restaurant Bretelli.

• Soenil Bahadoer (1967), geboren in Suri-name, groeide op in een traditioneel Hin-doestaans gezin en verhuisde op 21 jarige leeftijd naar Weert. Daar leerde hij zijn

vrouw kennen en werden hun kinderen ge-

boren. In 1995 werd hij chef in De Lindehof in Nuenen, dat in 2004 een Michelinster. In dat jaar nam hij De Lindehof over.

• Pascal Jalhay (1969) is geboren in Weert en heeft Indische roots. Aan het begin van deze eeuw kookte hij in twee jaar tijd twee Michelinsterren bij elkaar in Restaurant Vermeer van het Amsterdamse Barbizon Hotel. Pascal Jalhay is nu executive chef R & D bij Marfo, grootleverancier van kant en klaarmaaltijden aan vliegtuigmaatschap-pijen en zorginstellingen.

Reserveren kan via www.buitengewoontafelen.nl

Voor de derde zomer op rij slaat het rondreizende restaurant Vrienden van de Smaak zijn lange tafel weer op in unie-ke locaties om ons authentieke smaken en pure producten te laten ontdekken. Vrienden van de Smaak organiseert bijzon-dere buitendiners in heel België. Samen

met een zeventigtal disgenoten geniet u van een vijfgangen “sharing diner” in de openlucht of bij regenweer in een nabij gelegen binnenlocatie. Seizoensproducten vinden hun weg recht van het land naar het bord. Lokale producenten zitten naast u en vertellen het verhaal achter hun ingre-diënten. Een regionale topchef met gevoel voor avontuur zorgt voor verrassingen op het menu. De kick off wordt gegeven in de Herckenrodehoeve van Opheers met Wetstraatchef Vincent Thibau. Andere toplocaties zijn de Commanderie van Sint PietersVoeren, de Strohoeve in Wortegem Petegem, het circuit van Zolder en de Kas-telen van Gaasbeek en Hex. Enkele namen van de chefs? Hans Snijders (Chateau Neer-canne), Wim Ballieu (TV), Giovanni Oosters, Sofi e Dumont, maar dé belevenis is nog eens het kookgenot te kunnen proeven van Roger Souvereyns, de peetvader van de gastronomie in Limburg.

Dineren in de wijngaard (foto JW)

VRIENDEN VAN DE SMAAK

TRANSFERS ZUIDVESTE HORECAMAKELAARS• Brasserie Maasduinen, Droompark Maas-

duinen Belfeld is sinds eind maart in han-den van de familie Wagemans uit Eind-hoven.

• Brasserie de Maasterp aan de Maasplas-sen in Ohé en Laak wordt sinds 1 maart geëxploiteerd door de uit Rotterdam af-komstige heer Rotermundt.

• Sinds 1 april 2014 is Dennis van de Brandt met zijn partners (onder andere bekend van restaurant De Heeren van Baerlo) uitbater van de Beachclub op watersport en vakantiepark Leukermeer in Well.

• In opdracht van Krekels ondernemingen, eigenaar van de ambachtelijke ijsfabriek Willem III Hoeve in Helenaveen, wordt de voormalige smidse in het centrum van Tegelen verbouwd tot ijssalon met terras.

v.l.n.r. Soenil Bahadoer, Jan Marrees, Emmanuel Mertens en Pascal Jalhay

GOUVERNEUR BEZOEKT GOUVERNEURChef kok Bert Mullenders van De Gouverneur in Heythuysen creëerde een gouverneurs-amuse. Gouverneur Theo Bovens kwam deze hoogstpersoonlijk proeven. Chantal en Ma-riëlle, uitbaters van De Gouverneur, hebben het gouverneursthema tot in detail doorge-voerd in hun gastvrije zaak.Chef kok Bert koos voor pure streekproduc-ten bij de creatie van het kleine glaasje lek-kers. Gouverneur Brune en Livar ham zijn de twee belangrijke ingrediënten.

v.l.n.r. Theo Bovens, Bert Mullenders, Mariëlle Hebben en Chantal van Hoorn

LUC & ASTRIDLuc en Astrid Houben, voormalig exploitan-ten van Tres Luxx in Valkenburg zijn terug in de horeca als compagnons van de familie Van der Linden in de Eyserhof in Eys-Wittem.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 28 /

Page 29: Gastvrij magazine mei 2014

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

5 JAAR TALENTINOTalentino is een restaurant in Margraten waar talenten met een psychiatrische en/of verstandelijke beperking onder kundige begeleiding werken, soms als voorbode voor werk in “de echte horeca”. Het res-taurant bestaat 5 jaar is erg succesvol, heeft inmiddels een zusterbedrijf in Bekkerie Te-bannet en verricht ook externe catering, bijvoorbeeld tijdens de Gulpener Hop-feesten in Reijmerstok en de WK Wielren-nen in Valkenburg. Voor de catering werd tot voor kort gebruik gemaakt van koelbus-sen van leverancier ‘t Vitamientje. Met dank

aan sponsors en Juniorkamer Mergelland is er nu een eigen koelbus. Mededirecteur Marc Huijnen: “Daarin is ook plaats voor onze eigen medewerkers, die we Talenten noemen. Tot voor kort kwamen we met gekoelde producten en warme talenten. Dat is nu opgelost. We voldoen aan alle HACCP- normen.” Voorafgaand aan de feestelij-ke presentatie van de “koelbus” waren er diploma’s voor 16 medewerkers in de categorieën “Een brug naar werk” en “Assistent de la Cuisine”.

FAVORIETE LIEDJESWat zijn de favoriete liedjes van Limburgse horecaondernemers?• Maurice Knops (De Lijster): Laat me• Jennifer Silvius (Rantree): Waves• Laurent Voorjans (Kokeers): Is she really

going out with him• Paul Keijdener (Chez Paul): She’s after my

piano• Annaline Doelen (Mes Amis): Mestreech• Jeroen Trimbos (Jerome): I’ve got a kick

out of you• Hans Pijls (Grand hotel Voncken): Geneet

van ‘t laeve• Margo Reuten (Da Vinci): Sierra Madre• Judith Vaessen (Gerardushoeve): Lied vur

Limburg• Sonja Thoma (Aan Sjuuteeänjd): Welkom

in Limburg.Deze en andere favorieten van horecaonder-nemers verschijnen in juni in nieuwe versies op cd bij het boek “Bijzondere restaurants in Limburg”.

KEURMERK VOOR KONINGSWINKELHOFRob Geus van De Smaakpolitie reikte een hygiënekeurmerk uit aan Koningswinkelhof in Valkenburg. Geus: “Hygiëne is de basis van elke (horeca) onderneming. Het is niet altijd kommer en kwel, heel vaak gaat het wél goed met de hygiëne. Met mijn hygiënekeurmerk ‘De Keus van Rob Geus’ wil ik dit laten zien. Horecaondernemers kunnen dit keurmerk aanvragen. Ik

verricht dan een keuring, geef eventueel aanwijzingen en doe in dat geval enkele weken later een tweede keuring. Klopt het dan helemaal, dan ontvang je het keurmerk. Uiteraard zijn het vooral betere zaken die het keurmerk zelf aanvragen. Ik ga niet over smaken, alleen over hygiëne.” Het keurmerk is een jaar geldig en ook tussentijds worden controles verricht.

MEES GOES WILD IN GAIAZOOOp 5,6,10 en 11 juli verschijnt Mees disap-pearing dining club in GaiaZOO. Mees is een pop up, een initiatief van Jorrit van Melick. Het restaurant heeft een tijdelijk karakter en is met discrete perfectie uitgevoerd binnen de beschikbare ruimte van een vaak onverwach-te locatie. Deze tweede keer wordt het een unieke en wilde reis in GaiaZOO Kerkrade.Zat MEES de vorige keer in een oude fabriek-shal, nu gaan alle gasten na sluitingstijd sa-men de jungle in. ‘s Avonds tussen de wilde dieren kunnen ze genieten van amuses en unieke gerechten. Deze Mees Goes Wildeditie kost 65 euro per persoon. Iedereen krijgt hiervoor een fantas-tische beleving met eten, drinken, entertain-ment en een bezoek aan de dierentuin. De avond start om 18.30 uur en duurt tot 23.30 uur. Reserveren: www.meesddc.nl

v.l.n.r. Noortje Custers (gastvrouw), René Verdonschot (chefkok), Leon Marting (eigenaar Koningswinkelhof), Cristel Jacobse (partner van Leon), Rob Geus en Suzanne Knooren (gastvrouw)

De talenten met hun behaalde diploma.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 29

Page 30: Gastvrij magazine mei 2014

Margriet Bongers uit Stein komt u actief tegen op vele plekken. Ze ontvangt en verzorgt rondleidingen bij Alfa Brouwerij in Schinnen, tapt bij Jive in Elsloo, werkt als hotelreceptioniste en in de bediening bij Anna’s in Maastricht en doet hier ook de administratie. Ze werkt daarnaast in de bediening voor Maison van den Boer in MECC Maastricht en geeft les aan aankomend receptionistes, telefonistes en administratief medewerkers. 1. Waar ga je zelf graag eten? En drinken?“Eten bij Anna’s, drinken bij De Fontein in Stein en De Jopenkerk in Haarlem, twee zaken met een eigen brouwerijtje. Maar het gezelschap bepaalt doorgaans de gezelligheid.”

2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastvrouw?“Ze moet gasten op hun gemak stellen en op de achtergrond ervoor zorgen dat die gasten het naar hun zin hebben.”

3. Je loopbaan:“Ik heb een financiële achtergrond en ben gespecialiseerd in salarisadministratie. In 2009 solliciteerde ik, na een tip van mijn zoon, bij Alfa en ben zo in de horeca gerold.”

4. Wat doe je met lastige gasten?“Die heb ik niet. Hooguit uitdagingen.”

5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij?“Ik houd van heel pure bereidingen, vergezeld van een mooi glas bier. Ik drink graag Alfa herfstbock en Super Dortmunter. Maar een stoofpotje met een La Trappe Quadrupel kan me ook bekoren.” 6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties?“Een snee brood met kaas, ham of hoofdkaas past mooi bij een glas bier. En een stoofpot bij een speciaalbier. Lentebock drink ik graag bij vis.”

7. Wie beschouw je zelf als een top-gastvrouw?“Thérèse Boer, in Limburg zou ik graag worden bediend door gastheer Ruben Thenu van Anna’s. Een goede gastheer of gastvrouw is er als hij of zij er moet zijn en verdwijnt daarna weer naar de achtergrond.”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen?“Het menselijk contact, de gezelligheid en de beleving.”

9. Wat zou je eerste alternatief zijn?“Les geven in administratie. Dat doe ik ook.”

10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca?“Mijn zoon heeft in België een opleiding gevolgd als chocolatier en ijsbereider. Ik zou graag met hem een zaak beginnen, eventueel in combinatie met een café met veel tappunten. Weet iemand een leuke locatie?”

Gastvrouw in de horecaMargriet BongersTekst: Bert Salden

Foto: Esther Theunissen

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 30 /

Page 31: Gastvrij magazine mei 2014

75%KORTING

Voorjaarsactie

Vijf weken ‘compleet’ voor slechts q 15,-

Bestel direct via www.limburger.nl/actie of bel 088 77 66 550.

Ontvang Dagblad De Limburger of Limburgs Dagblad vijf weken lang ‘compleet’ elke ochtend vroeg in uw brievenbus met toegang tot de digitale editie inbegrepen. Lekker uw dag beginnen met het nieuws uit uw regio. Een tijdelijk voordeel van maar liefs 75%. Het proefabonnement stopt automatisch. Actie geldt tot 1 juli 2014.

220X154+4_MGL_Voorjaars-actie2_ 2014.indd 1 4/2/2014 4:49:34 PM

Gastvrouw in de horeca

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 31

Page 32: Gastvrij magazine mei 2014

DE GROOTSTE SLIGRO-VESTIGINGVAN NEDERLAND opende 10 maart jl. in Maastricht

Sligro 3.0 Maastricht geopend

Burgemeester Onno Hoes opende op 10 maart de nieuwe

Sligro-vestiging in Maastricht. Het is meteen de grootste

van de 46 Sligro-vestigingen en de eerste in de nieuwe stijl.

“Groots in genieten” staat er nog meer centraal.

Sligro biedt ruim 60.000 food en aan food gerelateerde pro-

ducten aan en is al jaren marktleider, in 2013 met 21.2% van

de foodmarkt. Het bedrijf heeft 670.000 klanten en wint in

2013 de FoodService Award.

Lekker, goed en eerlijk eten wordt steeds belangrijker. Wij willen dat bereikbaar maken voor food professionals. We perso-naliseren ons aanbod en bieden inspiratie. Onze medewerkers zijn echte specialisten, waaronder een vinoloog en een barista. We hebben uitgebreide afdelingen voor onder andere ko� e en thee, wijnen, vis, vlees, wild en gevogelte, AGF en kruiden.

Willem-Jan Strijbosch, directeur Foodservice Sligro

v.l.n.r. Paul Stevens (oud-eigenaar hotel- restaurant Prinses Juliana), Pieter Verheij (regionaal foodservice manager Sligro), Otto Nijenhuis (Château Sint Gerlach) en Frederique Stevens (Juliana Institute)

Angelique Schmeinck (24Kitchen)

Patron-cuisinier Edwin Soumang en souschef Glenn Heijlands (Restaurant One, Roermond)

Jos Heuts (Sligro), Marianne en John Puts (Delicieux Catering) en Ron Maertzdorf (voorheen Kasteel Eyckholt)

Jos Heuts (regionaal verkoopleider Sligro) en Theo Coenegracht (KHN)

Burgemeester Onno Hoes houdt de openingsspeech

Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) op zijn favoriete plek: de Spice Market

Koen Slippens (CEO Sligro Food Group) opzijn favoriete plek: de visafdeling

Tekst: Bert Salden / Foto’s: Wim Langohr

Het managementteam van MECC Maastricht, v.l.n.r Erik Stroink (manager horecabeurzen), Rob van de Wiel (direc-teur) en Erik Panis (hoofd beurzen).

Het logo op de voorgevel spreekt voor zich.

Hans van Wolde (Beluga) v.l.n.r. Pascal Vos (maître-sommelier res-taurant Bienvenue, Maaseik), Marc van Herk (vestigingsdirecteur Sligro Maas-tricht) en John van Leerzem (patron-cuisinier Bienvenue).