TravelPro #21 - 20-05-2015

32
Van Nieuwenhuijzen weg bij TUI Arke en HI verdwijnen LMX: groei in Nederland "De reisbranche is zeker niet heilig" Harry Aarsse (directeur Personal Touch Travel) 20 mei 2015 21

description

TravelPro #21 - 20-05-2015

Transcript of TravelPro #21 - 20-05-2015

Page 1: TravelPro #21 - 20-05-2015

Van Nieuwenhuijzen

weg bij TUI Arke en HI

verdwijnenLMX: groei in

Nederland

"De reisbranche is zeker niet heilig"

Harry Aarsse (directeur Personal Touch Travel)

2 0 m e i 2 0 1 5 21

Page 2: TravelPro #21 - 20-05-2015

www.travelpro.nl

Page 3: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws 3

www.travelpro.nl

Na een aantal weken klussen, zit ik weer eens achter mijn pc om een voorwoord te schrijven. De verhuisklus is bijna klaar en het is, al zeg ik het zelf, mooi geworden.

Mijn dank voor de bezorgde mailtjes; ik was niet ziek, had geen burn-out en met het blad gaat het prima. Ik zat tot achter mijn oren onder de verf, was in gevecht met de installatie van Ziggo (wie niet?). Kortom, best wel eens lekker om eens ergens anders mee bezig te zijn.

Complimenten voor ons team dat mij maar weer eens duidelijk heeft gemaakt dat ik misbaar ben.

Maar nu de waan van vandaag, Arke houdt op te bestaan. Hoe Ferdinand Franssen, inmiddels al weer 87 jaar, hierover denkt laat zich raden. Hij vraagt zich vast af hoe deze Engelse Duitsers het in hun botte kop halen om zo’n mooi merk te elimineren.

Het lijkt zo logisch. In de presentatie stelt men dat als men vandaag een bedrijf zou beginnen, dan zou men het in alle landen dezelfde naam geven. Ja natuurlijk, maar dat is niet zo! Zo lust ik er nog wel eentje.

Als ik de presentatie doorneem, valt mij nog iets op: de eerste stap is dat TUI de Nederlandse merknaam Arke laat verdwijnen en tegelijkertijd wordt TUI in Frankrijk geïntroduceerd. Wat er in Frankrijk verdwijnt, wordt niet vermeld.

Toewie

Opvallend is wel dat de naam Nouvelles-frontieres niet wordt genoemd.

Later is België aan de beurt en wordt Jetair TUI, waarom niet tegelijkertijd met Nederland? De nordic-markt volgt nog later en als laatste zou het Engelse merk, Thomson, er aan moeten geloven.

Mijn onderbuikgevoel zegt mij dat Nederland de testmarkt is, en zelfs nog eerder aan de beurt dan onze zuiderburen. Eigenlijk is dat een groot compliment en spreekt daar het vertrouwen van de board uit dat die Nederlanders dit klusje wel gaan klaren. Hopelijk slaagt de test en wordt het een succes.

Het spreekt voor zich dat er grote kostenbespa-ringen zijn te realiseren en dat TUI er goed aan doet nu deze stappen op eigen initiatief te nemen en niet later door de omstandigheden wordt gedwongen (Thomas Cook?).

Kortom, alles is logisch en verklaarbaar, maar als TUI Arke dan toch weg doet, wil ik het wel kopen voor een zacht prijsje.

Tom van [email protected]

Inhoudsopgave

InzamelenOm Kassie de Waal een hart onder de riem te steken zet TravelPro een inzamelingsactie op. Pagina 11

Populair Turkije In 2014 pakte ruim 1.3 miljoen Nederlanders hun koffers met deze zonbe-stemming.Pagina 14-19

Van stad naar wil-dernisHet op een na grootste land ter wereld biedt een gevarieerd land-schap en interessante steden zoals Vancouver, Montréal en Toronto.Pagina 23-27

Creatieve start-upsHotelgrouper.com geeft unieke kortingen gebaseerd op het aantal kamers of overnachtin-gen dat wordt geboekt.Pagina 28

Expeditie CyprusIn april gingen 40 reis-agenten vijf dagen lang op Expeditie Cyprus: allesbehalve een stereo-type studiereis.Pagina 30

Page 4: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws4

www.travelpro.nl

Op zaterdag 20 juni 2015 introduceert de Efteling een nieuw event: ‘Efteling Midzomernacht’. In aanloop naar de langste dag van het jaar is de Efteling voor één avond in een intiem en hip event te beleven als nooit tevoren.

Om 19.30 uur opent het park haar poorten voor een exclusieve avond in festivalsfeer, vol mystiek, relaxte beats en poëtische betovering. Er zijn loungeterrassen en zomerse hapjes en drankjes op onverwachte plekken. Alle attracties zijn de hele avond geopend en als de scheme-ring invalt, wordt de natuur magisch verlicht. Het einde van de avond staat in het teken van de Midzomernachtviering. Een combinatie van licht, kleur en vuur. Geniet van de sfeer en het entertainment, die allemaal samenkomen op dit speciale moment. Ook jij kunt daarbij zijn om het begin van jouw zomer onvergetelijk te maken. Oad verloot tot en met 13 juni iedere week een aantal midzo-mernacht tickets. Kans maken? Boek dan bij Oad en stuur een mail naar [email protected] onder vermelding van 'Efteling Midzomernacht' en het reserveringsnummer.

Met Oad naar Midzomernacht

Na vijftien jaar directe verkoop, vindt Riksja Travel het tijd om een stap richting de retail te zetten. “We zijn momenteel in gesprek met de ZRA-organisaties, waaronder Travel Counsellors”, zegt Marius Appelman (direc-teur Riksja Travel). Om die stap te zetten, optimaliseerde het bedrijf haar technologie.

“Consumenten kunnen niet van reisbureaus verwachten dat zij van tig bestemmingen alle knowhow in huis hebben, wij hebben dat wel. Die kennis is onlangs geïntegreerd in twee nieuwe platform: Travel Smart en Travel Tweaker. De eerste biedt rondreizen voor mensen tussen de 22 en 35 jaar aan die terug naar de basis willen: de échte avonturiers. Die reizen kunnen door het geautomatiseerde bouwstenensysteem worden samengesteld. De laatste biedt ook complete rondreizen aan, maar men heeft de mogelijkheid om rondreizen te ‘tweaken’ door onderdelen aan te passen. Ook hierbij wordt gebruikgemaakt van een totaal geautomatiseerd systeem.” Volgens Appelman kunnen beide platforms verder worden ontwikkeld, zodat ze boekbaar zijn voor de reisagent. “Daarover zijn we nu

in gesprek. Ook zaken als marketing, product en prijzen komen aan de orde.” Riksja Travel wil de systemen en samenwerkingen medio 2016 operationeel maken.

Sharon Evers

Riksja Travel in gesprek met retail

Marius Appelman.

Page 5: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws 5

www.travelpro.nl

Waar ben je geboren?“Ik ben geboren in Nieuw-Guinea, dat tot 1962 deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Ik ben het derde kind van in totaal vijf. Boven mij zitten twee broer en na mij werden er twee meisjes geboren. In 1962 vertrokken we voorgoed terug naar Nederland. Tussendoor gingen we regelmatig voor langere perioden van zo’n drie maanden op verlof naar Nederland. Het reizen van toen is niet meer te vergelijken met het reizen van nu. We vlogen vaak met Super Constellation (propellervliegtuig) en deden er dan drie dagen over om op het oude Schiphol te komen. ’s Nachts mocht er niet worden gevlogen en overnachtten we met de bemanning in een hotel. Voordat ik vier jaar werd, was ik al drie

keer de evenaar over geweest. Als je dat nu aan iemand vertelt, staat diegene niet meer zo snel met de oren te klapperen. In die tijd was dat wel anders. Ik kreeg zelfs een certificaat van Koning Neptunes.”

Op je vierde kwam je naar Nederland, werd het meteen Den Haag?“Mijn ouders wilden liever niet terug naar Nederland, mijn vader heeft nog geprobeerd om een baan in Australië te vinden. Dat lukte niet en zijn we teruggekomen naar Nederland, waar we als een soort vluchteling werden binnengehaald. De regering zat namelijk met hun handen in het haar. Al die mensen ze eerder hadden uitgezon-den, moesten in 1962 snel weer terugkomen en hadden woonruimte nodig. We zijn toen opgevangen in een huis in Wageningen. Na een korte periode zijn we naar Hengelo in Overijssel verhuisd.”

Heb je daar jouw jeugd doorgebracht of wil-den jouw ouders nog steeds in het buitenland gaan wonen?“Ik heb in Hengelo op de basisschool gezeten en er een groot gedeelte van de havo gedaan,

maar die heb ik uiteindelijk in Friesland afgemaakt toen mijn ouders daar een boerderij kochten. Mijn moeder is een Friezin, vandaar dat ze die stap hebben gemaakt. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in de noordelijke provincie, vanwege de omgeving en het water. Mijn vader heeft de watersport ons met de paplepel ingegoten. We hadden er een zeilboot liggen, dus als we spijbel-den wist mijn moeder waar we waren. Daar waar de toeristen naar Friesland kwamen, woonde ik middenin. Het was een prachtige tijd.”

Hoe was de overstap van provincie naar stad?“Ik was een beetje de vreemde eend in de bijt, maar dat ben ik altijd geweest. Mijn ouders spraken Nederlands en geen dialect. Toen we in Twente gingen wonen, sprak iedereen Twents. En dat geldt ook voor Friesland, zelfs als halve Fries spreek ik de lokale taal niet. Mijn vader is vrij jong overleden en mijn moeder zat alleen in de grote woonboerderij in Friesland en heeft het verkocht. Zij woont nu ook in Den Haag. Na de middelbare school ben ik de Hogere Hotelschool in Scheveningen gaan doen. Dat was een twee-de keuze, omdat ik eigenlijk piloot wilde worden.

“De reisbranche is zeker niet heilig”

een globetrotter die niet stil staat, zo kan

je Harry Aarsse (Directeur Personal Touch

Travel) wellicht het beste omschrijven.

Na zich voor een langere tijd te hebben

gevestigd in landen over de hele wereld,

heeft hij zijn rust gevonden in Den Haag.

“Hier kom ik echt thuis.”

PersonaliaNaam: Harry Aarsse

Geboortedatum: 21-05-1959

Broers/zussen: twee broers en twee zussen

Kinderen: één zoon, Bart van 22 jaar

Opleiding: havo, Hogere Hotelschool

Page 6: TravelPro #21 - 20-05-2015

6

www.travelpro.nl

iNTeRView

In Hengelo heb ik mijn zweefvliegbrevet gehaald, maar voor motorvliegen werd ik afgekeurd door mijn oogafwijking. De Hogere Hotelschool was in die tijd een brede opleiding, ik kon er dus alle kanten mee op.”

Toen begon het studentenleven…“Dat heb ik zeer goed ontdekt, het was erg gezellig.”

Ondertussen ook nog veel gereisd?“Jazeker! Het zit in mijn genen, aangezien de hele familie over de gehele wereld is uitgespreid. Mijn broer is ook zo’n globetrotter en woonde destijds in Botswana. Na mijn afstuderen wilde ik er even tussenuit en hij wist dat er een vacature voor een general manager bij een klein lokaal hotel was. Ik was er al eerder op vakantie geweest en het land lag mij wel. Ik heb gesollici-teerd en werd aangenomen. Zo groen als gras, vertrok ik op mijn 22ste jaar naar Afrika.”

Was het een voordeel dat je broer in de buurt was?“Nee hoor, dat is leuk voor de weekenden. Ik werd opgehaald van het vliegveld en werd voor het hotel afgezet met de mededeling: doe je best maar. Het hotel zat bijna aan de afgrond. Ik werd nergens in begeleid en moest het zelf uitzoeken. Maar dat lukte.”

Ben je daardoor geworden wie je bent?“Als je kijkt naar mijn studententijd en de peri-ode in Botswana, dan ben ik op de Hogere Hotelschool gevormd. Het echte ondernemen heb ik in Afrika geleerd. Ik stond daar met twee benen in de modder en nam puur op gevoel beslissingen. Het hotel was onderdeel van een ontwikkelingsproject. Met de beoogde winst die het hotel moest maken, werden er ambachtelijke opleidingen aan de bevolking gegeven. Toen ik daar aankwam, was het hotel op sterven na dood. Toen ik na vier jaar wegging, was het een rendabele toko. Het was een leerzame en leuke tijd, maar na vier jaar vond ik het tijd voor iets anders.”

Had je te maken met apartheid?“In die tijd was dat zeker nog aan de orde in Zuid-Afrika. In Botswana was dat minder, het was eerder andersom. Ik was de enige blanke in het hotel. Ik werd wel geaccepteerd, maar het was op sommige momenten behoorlijk lastig. Ik was in de minderheid. Een van mijn bardames werd op heterdaad betrapt, nadat ze een greep uit de kassa had gedaan. Ontslag volgde, omdat het natuurlijk niet kon. Maar zij bleek de minnares van de chief te zijn en met die man werd niet

gesold. Ik kon kiezen: óf ik nam haar weer aan óf ik werd het land uitgezet. In dit soort situaties belandde ik. Toen ik weer naar Nederland ging, werd er als bedankje en uit waardering wel een enorm feest gehouden.”

Was er naast al dat harde werken ook nog tijd voor de liefde?“Mijn toenmalige vrouw kwam als een gewone vriendin op vakantie in Botswana. Zij vond het allemaal zo leuk dat zij mij tijdens die vakantie ten huwelijk vroeg. Niet veel later trouwden we, maar we zijn inmiddels gescheiden.”

Ben je wel eens terug geweest naar het hotel?“Botswana is mijn favoriete bestemming, omdat het er zo puur is. Het massatoerisme is nog uit-gebleven, maar het hotel is weg. Ondanks dat de massa niet kiest voor Botswana, is het land wel verder ontwikkeld. Het hotel moest plaatsmaken voor een shopping mall.”

Na vier jaar Afrika zat je weer in het koude kikkerlandje…“Ik werd na mijn avontuur in Botswana bena-derd door iemand die een hotel op Curaçao had en hij vroeg of mijn toenmalige vrouw en ik dat hotel wilden runnen. Dat heb ik twee jaar gedaan. Dit hotel was ook weer zo goed als failliet. Aandeelhouders hadden geen geld, systemen deden het niet. Het was een groot drama, maar ook wel weer erg leuk. Ik heb daar grote evenementen georganiseerd die wat geld in het laatje brachten. Uiteindelijk bereikten we het break-even point, maar het was beter om de boel te verkopen. Ik ben daarna weer naar Nederland gegaan, waar ik door een headhunter werd benaderd om directeur te worden van Stena Line, die destijds vier routes in Scandinavië had. Ik werd verantwoordelijk voor de verkoop passagiers op die routes. Stena Line was toen enorm op expansiepad door Stoomvaart Maatschappij Zeeland met haar route Hoek van Holland - Harwich te kopen. Ik begon oorspron-kelijk in Capelle met het vullen van de boten voor de Scandinavië-routes, maar door die overname zat ik opeens in Hoek van Holland en op eigen verzoek ben ik directeur vrachtzaken geworden.”

Waarom wilde je dit?“Passagiers had ik al gedaan en de discipline vracht kende ik nog niet. Ik wilde mezelf wat nieuws leren. Met de toenmalige technisch directeur hebben we het eerst vrachtschip van Stena Line in de vaart gezet, het bedrijf heeft er nu inmiddels vier. Ik had ervaring met marketing, passagiers en vracht en werd na een aantal jaar

door de Raad van Bestuur gevraagd of ik een route in Canada wilde overnemen. Ik was nog geen 30 jaar en pakte deze uitdaging met beide handen aan. Ik pakte mijn koffers en ben naar Canada gegaan. Drie maanden na aankomst ver-loor mijn voorganger een belangrijke rechtszaak van een concurrent omtrent casino’s aan boord van de schepen, volgens de concurrent mag dit alleen buiten de territoriale wateren. Stena Line verloor de zaak en mijn beoogde baan ging niet door. Stena Line wilde zo snel mogelijk de sche-pen verkopen. Mijn uiteindelijke opdracht werd het opruimen van de onderneming. Dat heb ik twee jaar gedaan en hiermee ruimde ik ook mijn eigen baan op.”

Kwam daarna Hotelplan om de hoek kijken?“Klopt, dat heb ik zo’n tien jaar gedaan. Ik begon met vijftien winkels en ging weg met een kleine 100 zaken. Toen ik er directeur was, hadden we veel verloop van dames die een gezin gingen stichten. Hotelplan nam fulltime moeders niet meer aan als parttimers. Ik vond het zonde om

Page 7: TravelPro #21 - 20-05-2015

7

www.travelpro.nl

die kennis en knowhow niet meer in te zetten. Het vanuit huis werken, begon toen al bij mij te jeuken.”

Kunnen we zeggen dat jij de eerste in Nederland was met een dergelijk plan?“Het concept begon zich vanuit die gedachte te ontwikkelen. Ik kreeg later in de gaten dat het niet nieuw was. Het werd over de hele wereld al veel gedaan. In Nederland is Personal Touch Travel gelijktijdig gestart met Travel Counsellors. Zij komen uit Engeland en hadden natuurlijk een andere start. Ik heb mijn bedrijf zelf gefinancierd en risico’s genomen, dus kan wel zeggen dat wij de pionier in ZRA-onderneming zijn.”

Hoe gaat het met Personal Touch Travel?“Goed. Inmiddels hebben zo’n 120 ZRA’s zich bij ons aangesloten. Het groeit gestaag door, maar soms is het gras bij de buren groener. Dat hoort erbij.”

Waarom zou een potentiële ZRA zich bij jullie moeten aansluiten?“Praat eens met een van onze mensen, want die hebben er ervaring mee. Wij zijn goed georganiseerd, wij hebben korte lijnen en kunnen snel schakelen. Mijn achtergrond en ervaring zit verweven in het concept. Ik heb bij Hotelplan formules moeten ontwikkelen en die manier van benaderen is verwerkt in het feit hoe we het nu doen. Onze kracht is dat wij ZRA’s willen helpen en er zelf wat aan over wil-len houden. Bij ons geldt: Wij zorgen voor de hoogste marges, zodat het onze mensen ten goede komt.”

Wat vind je ervan dat er wel eens wordt gezegd dat het gros van de ZRA’s te veel vraagt van touroperators?“Misschien vergt het veel tijd en moeite, dat weet ik niet. Maar wij, als organisatie, doen er veel aan dat een touroperator niet onnodig wordt lastig gevallen. Daar zijn wij als hoofd-kantoor voor. Maar het is onmogelijk om te

weten wat 120 ZRA’s neerleggen bij een tour-operator. Ik weet wel dat wij goed georganiseerd zijn.”

Werken de ZRA’s van Personal Touch Travel ook samen met DMC’s? Juich je dat toe?“Ja, waarom niet. Wij selecteren de DMC’s en zorgen dat het goed in elkaar zit, zodat onze mensen direct zaken met de lokale agenten kunnen doen. Wij hebben er niets aan dat ze zaken doen met partijen die hun afspraken niet nakomen. Daar is de klant, de ZRA en wij als organisatie niet mee gediend.”

Heb je ergens spijt van in je loopbaan?“Ik had eerder de stap naar zelfstandig onder-nemer moeten zetten. Ondernemen, analytisch denken en creativiteit zit in mij en dat kan ik als zelfstandig ondernemer kwijt. Ik vind ondernemen ontzettend leuk. Mij moet je niet in een verga-derzaal met collega’s zetten die allemaal praten, zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Als onder-nemer kan ik gemakkelijker ideeën uitvoeren.”

Page 8: TravelPro #21 - 20-05-2015

www.travelpro.nl

Page 9: TravelPro #21 - 20-05-2015

9

www.travelpro.nl

iNTeRView

Een paar jaar geleden heb je een roadtrip met je zoon gemaakt, hoe is dat idee ontstaan?“In het boek ‘De reis van mijn leven’ beschrijft Lex Harding de reis van Caïro naar Kaapstad die hij maakte met zijn zonen. Na het lezen van het boek werd ik enthousiast. Mijn zoon, Bart, was net klaar met het gymnasium en ik kon de zaak voor een langere tijd loslaten. We hebben een vrachtwagen gekocht en verbouwd en zijn in september 2012 vanuit Den Haag via Zuid-Italië naar Tunis gevaren en toen door Noord-Afrika, Tunesië, Libië en Egypte naar het zuiden van Afrika getrokken. Het was prachtig om zo met je zoon op reis te zijn. Hij schreef onderweg blogs en maakten filmpjes. Pas naderhand had ik door hoe bijzonder een dergelijke trip is en wat ik er allemaal aan heb gehad.”

Zou je zo’n dergelijke reis nog een keer willen doen?“Nee hoor, het is mooi geweest. Ik breng mijn vakanties liever zeilend door. Die passie had ik als klein kind al en heb ik nog steeds.”

Zie je bedreigingen in de branche?“De reiswereld is enorm in beweging en het is een totaal ander landschap geworden. De jongens die twintig jaar geleden slimme dingen aan het uitdokteren waren, zie je pientere slagen maken. Ik ben niet bang voor een nieuwe invasie aan slimmeriken, maar die komen er wel. Op internetgebied gaat er nog heel veel gebeuren, daar ben ik van overtuigd. Maar het beangstigt mij niet. Ik probeer juist gebruik te maken van dergelijke technieken, die steeds goedkoper worden voor kleine bedrijven zoals wij. Ons busi-nessmodel is vooral gebaseerd op het ontzorgen van de klant en zolang die klanten er zijn, maak ik mij geen zorgen.”

Zie je gevaar in het toenemend aantal ZRA-organisaties nu ook D-reizen een dergelijke tak gaat opzetten?“Het is net als bij supermarkten, de concurrentie neemt toe. Ze hebben het succes van ons gezien en willen daar ook wel een graantje van meepik-ken. Maar wij doen het al zolang en daardoor is het goed ontwikkeld. We gaan uit van onze eigen kracht, maar natuurlijk wordt de vijver waar we uit vissen kleiner. We zullen steeds slimmer en innovatiever worden.”

Hoe is de naamsbekendheid van Personal Touch Travel bij de consument?“Ondanks dat het aantal organisaties groeit, kent de consument het fenomeen nog steeds niet. Wij hebben nu een consumentenactie ter onder-steuning van onze franchisenemers bedacht. Met deze ludieke actie hopen we een grote doelgroep te bereiken waaronder consumenten die nog niet bekend zijn met de formule. Het gaat ons met name om het verspreiden van onze naam onder consumenten en hiermee te zorgen voor een ‘buzz’ die leidt tot sales leads voor onze ZRA’s.

We hebben als doel Personal Touch Travel hiermee in één keer goed op de kaart te zetten. Een droomreis zoals een cruise vanuit het altijd zonnige Florida spreekt natuurlijk bij iedereen tot de verbeelding.”

Waar staat Personal Touch Travel over zo’n vijf jaar?“Dat weet ik niet, het gaat allemaal zo snel. Wij gaan door zoals we het nu doen en blijven verbeteren daar waar nodig. Ik zie voldoende potentieel om te zeggen dat ik dit over vijf tot tien jaar nog doe. Maar de ontwikkelingen gaan erg hard. Ik probeer steeds een jaar vooruit te kijken, maar de reisbranche is zeker niet heilig.”

Waarom heb je Toerkoop ingeruild voor de Veluwegroep?“Ik kreeg het idee dat onze type organisatie niet meer in het korset van Toerkoop paste. Dat is eigenlijk de enige reden. Ik heb al die jaren met

veel plezier bij Toerkoop gezeten. Door de col-lectieve inkoop die we daar hadden, konden we onze ZRA’s de betere marges aanbieden en dat doen we nu ook met de Veluwegroep.”

Sharon Evers

Zwervers met een douche Bart Aarsse, zoon van Harry, tekende de

avonturen van het tweetal tijdens hun roadtrip

op. Hij bundelde de verhalen en monteerde de

filmpjes. De blogs zijn te lezen op: challenge.

personaltouchtravel.nl of gebundeld in het

boek ‘Zwervers met een douche’. Het boek is

het bestellen via bol.com.

Page 10: TravelPro #21 - 20-05-2015

10

“Of het geen financiële strop kan worden wanneer er weinig partijen gaan meedoen in het platform? Je moet het zien als een onder-nemersrisico vanuit SGR, die hebben er een bedrag in gestopt om het project van de grond te trekken. Vervolgens moet het zich bewijzen. Zowel de grote als kleine touroperators zeggen; eerst zien dan geloven. En terecht. Er is overleg geweest en men was positief, maar eerst wil iedereen afwachten”, aldus Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR) tegenover TravelPro, die laat weten dat de D-rt Groep is gestart met een testfase die tot september loopt.

LiquiditeitHet platform, dat werd geïnitieerd door SGR naar aanleiding van vraag uit de markt en wordt gebouwd in samenwerking met Certo Escrow en Fadiro, moet zorgen voor meer zekerheid bij touroperators en retailers ontzien van bankgaranties en directe incasso. Maar bij diezelfde retailers ontstaat er wantrouwen als het gaat om hun positie ten opzichte van leveranciers wanneer zij niet mee gaan doen met het platform. “Ik begrijp de gevoeligheid als het gaat om liquiditeit, maar je moet niet meteen in de kramp schieten. We kunnen nie-mand verplichten. Ik hoor ook de verhalen van

retailers die niet mee willen doen, maar wij willen het tegenbewijs laten zien.”

HandelOostdam laat weten dat het spannend wordt of er in september sprake zal zijn van een geslaagd project. “Vervolgens gaan we kijken wie zich nog meer wil aansluiten, maar dat is op basis van vrijwilligheid. We hebben uitgebreid gekeken naar wat handig en efficiënt is en naar wat het goedkoopste is. Als je kijkt naar de alternatieven, incasso, bankgaranties, dan is de Stichting Derdengeld echt het goedkoopste. Het bespaart zowel aan de kant van de touroperator als aan die van de reisagenten veel kosten die je nu kwijt bent aan het checken van rekeningen en administratie. Ook als je naar de toekomst kijkt, dan zal de moderne reisretailer steeds meer afhankelijk zijn van dynamic packaging en andere touroperators dan de Nederlandse touroperators. En die vragen zekerheden, anders doen ze geen handel met retailers.”

VerstandigLeo van der Hoeve, eigenaar van Reisbureau Apollo en voorzitter van ITAC vindt het verstandig dat het initiatief is overgenomen door de ANVR en SGR: “Het is goed dat het in onafhankelijke

handen is." Of het een succes wordt hangt volgens hem af van de afwerking. “Er is nog veel onduidelijk over de werking, maar er moet wel iets gebeuren. Touroperators stellen steeds hogere eisen wat betreft bankgaranties, maar banken gaan ook grenzen stellen. Reisbureaus nemen steeds meer risico's, omdat ze steeds meer maatwerk moeten leveren. Wat ik wel jam-mer vind, is dat er blijkbaar een pilot is die ze gaan testen, maar niemand daar iets van hoort. Het is noodzakelijk dat we zicht hebben op pro-cedure die ze voor ogen hebben, welke richting het opgaat. We weten eigenlijk helemaal niks, behalve dat ze bezig zijn met een platform. Dat zouden ze transparant moeten maken."

Niets bekendHannah de Zoete, woordvoerster van TUI, geeft aan nog niets te kunnen zeggen over het platform zolang er nog geen details bekend zijn over de opzet en de werking ervan. “Wanneer dit platform echter voorziet in een behoefte bij de retailers en zij zouden vragen om medewerking daaraan, dan staan wij er zeker voor open om dat met hen te onderzoeken."

Arjen Lutgendorff en Aniek de Kort

er is nog van geen enkele partij toezegging

dat ze gaan meedoen aan het digitale plat-

form van de stichting Derden Reisgelden,

een betalingssysteem tussen retail en

touroperators.

Platform derdengelden: nog geen enkele toezegging

Page 11: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws 11

Aan TravelPro vertelde Kassie de Waal, de voor de Nederlandse reismarkt bekendste Zuid-Afrikaanse reisleider, dat hij helemaal niets meer heeft. Hij werd hard getroffen door het OAD-faillissement en kon niet meer rondkomen met een half jaar werken als reisleider zonder te worden voorgefinancierd. Momenteel verblijft hij bij vrienden omdat hij zijn huis uit moest. "Tot ik, over twee maanden, met mijn nieuwe baan kan beginnen, moet ik vechten om in leven te blijven", aldus Kassie.

Tom van Apeldoorn, uitgever en hoofdredacteur van TravelPro: "De reacties naar aanleiding van ons interview met Kassie waren overweldigend, mensen uit de branche leven ontzettend mee

met deze prachtige man. Ik heb zelf ook hele goede herinneringen aan Kassie van mijn reis met hem door Zuid-Afrika. Het is zo oneerlijk wat hem is overkomen, vandaar deze actie om hem op zijn minst die twee maanden door te helpen." Lees hieronder de brief die Kassie ons in het Zuid-Afrikaans stuurde.

Kassie de Waal roept om hulp

Donaties Donaties kunnen worden overgemaakt op

rekeningnummer NL87INGB0006373003 ten

name van TravelPro B.V., onder vermelding

van Kassie de Waal.

Ik right deze mail aan enige persoon of instelling wat mij kan help en bijstaat om gerechtigheid. Indien u

deze mail op u tafel krijgt en u my niet kan help maar u weet welke persoon kan, geeft dit door.

Korte overzicht:In 2013 wordt OAD Reizen in bankrotskap gedompeld. En de rest van de verhaal vertrou ik heb u gevolg via

de media. Werknemers van OAD Reizen verliest hun baan en inkomste - maar bijstand wordt verleend door

de Nederlandse maatschappij.

Ik aan de andere kant heb ik 12 jaar in vaste (kontrak) vir Oad Reizen gewerkt in Suid-Afrika. Voor de 12

jaar het ik drie jaar vir Oad gewerkt op maand tot maand basis indien reizen beskikbaar was. Daarna heb

ik 3 kontakt op jaarbasis gekregen, daarna het ik aangenomen dat ik op n vaste baan aang

esteld was as

Reisleider / Trouble shooter vir Afrika en de gezicht van Oad Reizen. Vir jaar op jaar het ik na Nederland

gereisd vir bemarking - dia presentaties alles op volle onkosten van Oad en dan nog mijn werk verricht in

Suid-Afrika as hoof reisleiding. Ik heb alles gegeven, Oad was mijn alles ik was Oad Afrika.

Maar toen kwam ik testaan - bankrotskap van Oad Reizen - laaste maand salaris krijgt ik niet en ik

wordt

geconfronteerd met de feiten dat ik te gelovige was dat alles goed was. Krijg melding dat ik niet geregtig

was op geen uitbetaling of bystand.

Hoe kan dit wees dat die eienaars van Oad Reizen in hun privé hoedanigheid kan voort gaan zonder vervolgen

of verantwoordelijk. Die eienaars kan met n stevige bankrekening voort gaan met hun allerdaagse lewens en

hun levens het niet verander nog minder hun lewenstyl - vakanties. Maar dis hoe dit werkt met Gesloten

maatschappij CC / Pty en privé kontrakten. De vette katten loopt rond tewyl andere teen muren vastloopt

en vegten om n broodram op de tafel neer te zetten. Mijn verzoek na de ter Haar familie om redelijk gelde-

lijk hulp het op doven oren geval.

Ik weet tyd het verloopt na de bankrotskap maar ik het alles proberen om te overleven in de reismarkt,

dis nou op n punt ik kan niet meer. Nederland en ander lande help andere om te oorleef met veel moeite en

opoffering ten kosten van hun zelf as land. My vraagt is daar n instantie / persoon / maatschappij wat

mij kan bystaan in my versoek dat ik behandeld wordt net als enige ander werknemer van Oad - uitkering

soos iedereen gekregen het vir meer vraagt ik niet. Ik moet geloven op geregtigheid en in de Nederlandse

maatschappij.

Kassie J.G de [email protected]

Page 12: TravelPro #21 - 20-05-2015

12

www.travelpro.nl

Nieuws

De verandering is in de lijn met de internatio-nale merkenstrategie van TUI Group. De afge-lopen jaren is het bedrijf internationaal hechter gaan samenwerken om beter gebruik te maken van de schaalgrootte én om vakanties, services en merken in de markt te zetten die zorgen voor een unieke vakantiebeleving. Eén gezamenlijk consumentenmerk past naadloos in deze strategie. TUI Nederland is binnen de internationale groep de eerste die de naam van haar sterkste retailmerken wijzigt in TUI

en doet dit per 1 oktober aanstaande. Op termijn zullen de andere TUI-landen, die de kenmerkende smile als logo hebben, volgen, zodat er straks één krachtig internationaal merk is op vliegtuigen, websites, marketing-uitingen, reisbureaus en op de bestemming. Steven van Nieuwenhuijzen (CCO en deputy CEO TUI Nederland) zegt: “Na 80 jaar nemen we afscheid van de naam Arke, een naam waar een lange historie aan vast zit. En die historie verandert ook niet, maar heeft het

merk gebracht waar het vandaag de dag voor staat: een solide merk dat klaar is voor de toekomst. Een toekomst als een global brand die staat als een huis." Fritz Joussen en Peter Long (Joint CEO's TUI Group) laten weten: "Onze groeifase komt in een stroomversnelling. We zijn onze operationele structuren aan het aanpassen. De meer flexibele en efficiënte structuur moet het toekomstige succes van onze groep veiligstellen."

Stap voor stapDe consument wordt gaandeweg voorbereid dat de nieuwe naam van Arke en Holland International straks TUI wordt. Vanaf 1 oktober 2015 zal Arke.nl veranderen in TUI.nl en komt de nieuwe naam op de brochures, vliegtuigen en reisbureaus te staan. Een jaar later volgt de integratie van Holland International in het TUI-merk. Kras blijft de eigen naam behouden, alleen de merken die de TUI-smile in hun logo voeren, worden aangepast. “Of we nu Arke, Holland International of TUI heten, we zijn overal en staan altijd klaar voor de klant. Dit kunnen we ook waarmaken, juist dankzij onze kwaliteits- en servicepolitiek en de grootte van ons bedrijf. Het merk TUI staat in Nederland nu al voor kwaliteit en vertrouwen en biedt ons nieuwe mogelijkheden voor verdere groei”, aldus Elie Bruyninckx (CEO TUI Benelux). Bruyninckx wordt de nieuwe topman voor West-Europa. Nu het afronden van de fusie tussen het Duitse TUI AG en het Britse TUI Travel PLC in TUI Group, wordt de groep

Tui neemt afscheid van de nationale merknamen Arke en Holland international. Dat die

laatste gaat verdwijnen, was al bekend, maar tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers

kwam ook het nieuws naar buiten dat het internationale reisbedrijf de merknaam Arke

gaat veranderen in Tui. Kras blijft wel bestaan. Alleen de merken die de Tui-smile in hun

logo hebben, worden aangepast.

TUI neemt afscheid van Arke en Holland International

Page 13: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws 13

www.travelpro.nl

opgedeeld in drie regio’s. Bruyninckx is al direc-teur Nederland & België, maar komt door deze beslissing aan het hoofd te staan van de divisie West-Europa, wat inhoudt dat hij Frankrijk er als markt bij krijgt.

Nieuw hotelmerkDe TUI-groep introduceert ook een nieuw hotel-merk, TUI Blue. De keten zal worden gevormd door nieuwe accommodaties en bestaande zul-len worden geherpositioneerd. In 2018/2019 wil TUI zestig nieuwe hotels aan haar portfolio toe-voegen. De divisie hotels & resorts groeide in de eerste zes maanden van het boekjaar 2014/2015 met een omzet van € 245.4 miljoen met 16%.

AirlinesOok de vijf airlines van TUI-groep zijn onderdeel van de rebranding. Op de toestellen van Arkefly komt binnenkort de naam TUIfly te staan. Lokale vlieglicenties worden gehandhaafd, maar er komt wel een centraal platform dat de airlines aanstuurt. Het is de bedoeling dat de vliegtuigen en het personeel van de airlines uitwisselbaar zullen zijn. Om de vloot zo goed mogelijk te benutten, wordt de planning van lange-afstands-bestemmingen gezamenlijk gedaan. Het kan nog wel enige tijd duren voor dat de hele Arkefly-vloot is voorzien van de nieuwe naam. Het overschil-deren van de vliegtuigen gebeurt tijdens reguliere onderhoudscontroles.

Aniek de Kort

Niet iedereen blijDe berichten over de naamswijziging vielen

niet bij iedereen in goede aarde. Zo reageert

Martin Eggert op onze site met: “Verkeerde

gedachte TUI! Onder de categorie 'een beetje

dom' zal ik deze beslissing maar plaatsen.”

Helen Perquin: “Beginnen als Franchise Arke,

gewijzigd naar Franchise Holland International

om vervolgens weer om te toveren naar TUI

reisbureau; wij zeiden toen al gekscherend:

‘Met TUI elk jaar een nieuwe pui!" Anderen

vinden het jammer dat een goed merk als

Arke verdwijnt. Toch zijn er ook positieve

geluiden te horen. JR V Ingen noemt het slim:

“Mooi, het is toch één pot nat... waarom het

niet onder één merk plaatsen! Als het nu ook

allemaal 1 prijs hanteert..”

Steven van Nieuwenhuijzen weg bij TUI Van Nieuwenhuijzen (CCO en CEO bij TUI Benelux),

verlaat op 1 juli de reisorganisatie, om per 1 augus-

tus een nieuwe functie te aanvaarden, buiten de

reisbranche.

Van Nieuwenhuijzen kwam in mei 2013 in dienst bij

TUI Nederland, als Directeur Distributie & Online. Bij

de start van TUI Benelux, begin 2014, nam hij daar

de functie op zich van Chief Commercial Officer.

Page 14: TravelPro #21 - 20-05-2015

14

www.travelpro.nl

Nog steeds wordt er sinds jaar en dag mas-saal voor Turkije gekozen. In 2014 pakte ruim 1.3 miljoen Nederlanders hun koffers met deze zonbestemming. “Volgens het Turkse ministerie van cultuur en toerisme zullen de cijfers in 2015 grotendeels gelijk zijn”, vertelt Nese Akdogan, directeur van het Turks

Nationaal Verkeersbureau. Ook constateert ze een groeiende interesse voor citytrips, cultuur- en natuurvakanties. “Vooral Istanbul groeit als citytrip-bestemming. Daarnaast merken we dat culturele rondreizen en fiets- en wandelvakan-ties in populariteit toenemen. Ook badplaatsen als Cesme en Alacatı staan bekend als dé

Aantal Nederlandse reizigers naar Turkije blijft stabiel

Turkije is het land dat bij menig toerist

meteen een beeld opwekt van all inclusive

hotels, met waterparken, wellness para-

dijzen en op ieder moment van de dag

een plekje waar je de Turkse keuken kan

proeven. Deze resorts bieden de toerist

dermate veel, dat hij eigenlijk niet eens

van het resort af hoeft. Maar voor hen

die graag verder willen kijken dan deze

formule, gebaseerd op ‘geen zorgen, alles

wordt verzorgd', biedt Turkije veel onbe-

kendere verassingen.

Het winterseizoen 2015/2016 bij Bentour Reizen kan beginnen, want vanaf nu kan een brede selectie van hotels uit de catalogus 'Zomer in de winter' en 'Golf in de winter' op alle grote CRS worden geboekt. In de komen-de weken worden geleidelijk de meer dan 180 hotels uit de nieuwe catalogus vrijgegeven om te boeken. Alle reisbureaus met een Bentour-agentschapnummer hebben direct toegang tot informatie over prijzen, beschikbaarheid, vertrektijden, et cetera.

Bentour Reizen

Page 15: TravelPro #21 - 20-05-2015

15

www.travelpro.nl

windsurf bestemmingen en zijn de laatste tijd razend populair."

Derde luchthaven Istanbul Onder andere vanwege het stijgende aantal inkomende passagiers, is Turkije bezig met de bouw van een van de grootste luchthavens ter wereld. De opening van luchthaven 'Istanbul Yeni Havalimani' staat gepland voor eind 2018 en ligt nabij de gelijknamige stad. “Twee luchthavens zijn niet voldoende voor Istanbul. Een extra luchthaven betekent meer capaciteit en dus meer bezoekers. Maar het is ook gemakkelijker voor de reizigers”, aldus Akdogan.

Citytrippers “Turkije biedt Nederlanders prachtige strandva-kanties, maar we willen ook dat reizigers meer weten over de culturele bezienswaardigheden en de natuurlijke schoonheden van het land. Istanbul is een zeer geliefde bestemming vanwege haar historie, cultuur, locatie en nachtleven”, vertelt Akdogan. De stad Istanbul is door haar rijke en lange historie een cultureel openluchtmu-seum. De voormalige hoofdstad van zowel het

Ottomaanse als Byzantijnse rijk biedt een reis door de tijd met eeuwenoude paleizen, mos-keeën en geurende bazaars. Maar Istanbul laat reizigers ook genieten van hedendaagse taferelen en heeft een divers en bruisend uitgaanslevens. De rivier de Bosporus en de Gouden Hoorn delen de spookjesachtige metropool op in drie delen, waarvan twee op het Europese continent liggen en één op het Aziatische.

Istanbul - Sultanahmet en FatihIn de wijk Sultanahmet, vindt men alle grote bezienswaardigheden, zoals het Topkapi Paleis, de Blauwe moskee en het Ayia Sofia op loop-afstand. Vanuit Sultanamet is het een aanrader om door te wandelen richting de wijk Fatih. In deze wijk vindt de reiziger de Grand Bazaar, een van de grootste overdekte markten ter wereld. Duizenden kraampjes verleiden bezoekers met geurige waterpijpen, prachtige oosterse tapijten, kleding en blinkende sieraden.

Beyoğlu en ÇukurcumaVanuit de oudheid wandelt de bezoeker over de Bosporusbrug naar het hip en happening Beyoğlu. Deze wijk is het epicentrum van de stad wat betreft uitgaan en winkelen en telt velen geheime plekjes. Een absolute aanrader is de vroegere bloemenmarkt Çiçek Pasajı, die tegen-woordig een passage voor heerlijk tafelen en proeven is. Wie de drukte en ketens liever achter zich laat en wil verdwalen in kleine straatjes met kleine designshops en antiekmarktjes vindt zijn

Aantal Nederlandse reizigers naar Turkije blijft stabiel

Page 16: TravelPro #21 - 20-05-2015

www.travelpro.nl

Page 17: TravelPro #21 - 20-05-2015

17

www.travelpro.nl

SunExpress is de luchtvaartmaatschappij tus-sen Europa en Turkije. In 1989 is SunExpress opgericht door Lufthansa en Turkisch Airlines, met als missie Turkije als vakantieland op de kaart te zetten. In de afgelopen 25 jaar heeft SunExpress meegedragen aan de ontwik-keling van Turkije als populaire toeristische bestemming.

Elke dag doet SunExpress eer aan haar naam en vliegt haar passagiers naar de mooiste en leukste zonbestemmingen toe. Vanaf Amsterdam vliegt SunExpress in de zomer-maanden rechtstreeks vier keer in de week naar Izmir en vier keer in de week naar Antalya.

Het vluchtschema: Naar Izmir Naar AntalyaVluchtnummer XQ945 XQ541Vluchtdagen di, do, za, zo ma, di, wo, zaVertrek 19.50 10.20Aankomst 00.15 15.05

Van Izmir Van AntalyaVluchtnummer XQ944 XQ540Vluchtdagen di, do, za, zo ma, di, wo ,zaVertrek 16.05 06.05Aankomst 18.50 09.15

Vanuit Amsterdam vliegt SunExpress naast Antalya en Izmir ook nog wekelijks naar Konya en Kayseri. Tickets van SunExpress kunnen geboekt worden via GDS of de website.

Op dit moment heeft SunExpress een agen-tenspecial van € 40 (OW) van Amsterdam naar Antalya! Dit tarief is geldig tot 30 juni. Voor meer informatie en voorwaarden kan je mailen naar [email protected].

Bij SunExpress kunnen de klanten bij de boe-king kiezen uit verschillende tarieven en services.

Dit maakt het mogelijk om de service op de grond en aan boord persoonlijk te maken. • SunEco is het basis tarief en is inclusief twintig

kilogram bagage. Extra services zoals een warme maaltijd aan boord of stoelreservering kunnen los bijgeboekt worden via de website sunexpress.com of via het SunExpress call center.

• SunClassic heeft naast 25 kilogram bagage ook nog als extra services een snack aan boord en gratis stoelreservering.

• SunPremium biedt 30 kilogram bagage aan en als extra services een maaltijd keuzemenu, een stoel met extra beenruimte en gratis stoelreser-vering.

SunExpress: 25 jaar ervaring in het luchtverkeer naar Turkije

rust in de buurt Çukurcuma. Ook kan men zich hier de toekomst laten voorspellen door een waarzegger.

Nog niet overspoelt Met het warme zeeklimaat en temperaturen die minimaal boven de 25 graden uitkomen van april tot oktober, is het logisch dat toeristen die op zoek zijn naar een zonnige bestemming massaal richting Turkije afreizen. Wie echter wel wil genieten van de prachtige stranden, de zon en het heerlijk eten, maar niet in de rij wil staan voor een ligbedje, zijn er in de Turkse kuststreken nog relatief

onbekende plaatsen. Wél ontdekt, maar niet overspoelt.

DalyanMidden in het centrum van een brede delta ligt het kleine stadje Dalyan, dat bekend staat om haar culturele en natuurlijke schoonheid. In het kanaal van Dalyan vloeit het water in kronke-lende rivieren tussen de Middellandse zee en het Köycegiz meer. Daarnaast staat het rustige vissersdorpje bekend om Iztuzu beach, welke meerdere malen verkozen is tot het mooiste strand van heel Turkije. In twintig tot 40 minuten kunnen toeristen met kleine bootjes of met de

dolmus bus dit schildpadden strand bereiken. Dit prachtige strand is de broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta schildpad. Deze schildpadden met grote hoofden en rood bruine schilden komen van mei tot september naar het Iztuzu strand om te nestelen. Voor echte ont-spanning kunnen toeristen een van de therapeu-tische hete bronnen in de omgeving bezoeken. Het Sultaniye Thermal Bad, nabij Dalyan, is zelfs een van de bekendste plekken in heel Turkije om te bubbelen in een modderbad. Ook kent Dalyan de best bewaarde in rots tombes, de rustplaat-sen van de koningen van Caunos, werkelijk een magisch aanzicht.

Page 18: TravelPro #21 - 20-05-2015

www.travelpro.nl

Page 19: TravelPro #21 - 20-05-2015

19

www.travelpro.nl

ÖlüdenizVan boven lijkt de badplaats Ölüdeniz een kleurrijk schilderij. Ölüdeniz wordt geroemd vanwege haar prachtige strand, dat tot de mooiste vijf stranden van de wereld behoort. Het is dan ook niet voor niets dat het deels heeft geschitterd als het decor in de film ‘The Blue Lagoon’. De lagune met het Taurus gebergte op de achtergrond biedt een adem-benemend uitzicht, waar menig toerist zijn camera voor uit de tas haalt. Avonturiers kun-nen ervoor kiezen om de omgeving te verken-nen door paragliden en deltavliegen. Andere vinden hun innerlijke romanticus in de nabij gelegen vlindervallei. Een dagje de massa in is ook mogelijk, iedere tien minuten rijdt er een dolmus busje richting het bekende Fethiye dat op veertien kilometer afstand ligt. In Ölüdeniz kunnen bezoekers ook een boottocht maken die ze meeneemt naar prachtige baaien, ver-borgen grotten en het eiland van Nederlands eigen Sint Nicolaas.

Onvergetelijke excursiesNabij de grote stad Denizli ligt Pamukkale, een van de meest indrukwekkende natuur-wonderen van Turkije. De witte terrassen lijken bevroren waterwallen, maar zijn in werkelijkheid plateaus met zeer calciumrijk bronwater van

maar liefst 35 graden celsius. Het water is volgens velen helend voor de huid. Richting de zuidoost kust nabij Narlikuyu liggen de grotten van hemel en hel, ook wel de Cennet ve Cehennem genoemd. Dit zijn naast elkaar gelegen diepe natuurlijke gevormde grotten in het Taurusgebergte. De grot van de hemel lijdt de bezoeker via 288 traptreden naar de bodem van de grot waar zij oog in oog zullen staan met een eeuwenoude Byzantijnse kapel. Ongeveer honderd meter verder ligt de grot van de hel, deze is een stuk steiler en dieper waardoor men niet ‘de hel in kan gaan’ maar

enkel en alleen foto’s kan maken van de onein-dige diepte.

Uit die luie ligstoel Turkije is prachtig, of je klant nu kiest voor vol-ledig verzorgd of logies, het is en blijft een aan-rader om de omgeving te verkennen. Dat is niet alleen goed voor de lokale economie, maar zorgt ook voor de ultieme vakantiebeleving.

Amanda de Nijs

sPeciAl TuRKije

De Conde Nast Travel Hot List is een lijst met de crème de la crème van pas geopende hotels. Raffles Istanbul werd opgenomen in de categorie ‘Over The Top Luxury’ voor haar nieuwe moderne gebouw, hightech hardware in de kamers, haar prachtige Turkse textiel, ambachten, lantaarns en gigantische foto’s van de meest beroemde bezienswaardighe-den. Raffles Istanbul biedt haar gasten 136 kamers en 49 suites.

Raffles

Park Bosphorus Hotel IstanbulVoor uw plezier…

Het Park Bosphorus Hotel Istanbul, dat 120 jaar geleden diende als het Paleis van Buitenlandse Zaken, verwelkomt nu gasten met een ongeëvenaarde gastvrijheid in de wijk Taksim Gümüşsuyu, diep in het hart van Istanbul. Het hotel, geopend door de CVK Groep, brengt de luxe en plezier van het oude Ottomaanse Rijk tot leven. Het Park Bosphorus Hotel Istanbul heeft de grootste presidentiële suite van Turkije en schittert als ‘Deluxe Hotel’ met als hoogtepunt de kwaliteit van de service. Het hotel beschikt over veel faciliteiten, heerlijke eetgelegenheden, vergaderzalen, evenementen locaties en een 4500 vier-kante meter groot terras met uitzicht op de Bosphorus. Bovendien is het hotel trots op haar extravagant ontworpen eet- en drinkgelegenheden en haar 8500 vierkante meter hypermoderne CVK Safira Spa, Fitness en Wellness Center.

Page 20: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws20

www.travelpro.nl

Van Mastrigt-Kempen is enthousiast over het aantal boekingen via Nederlandse reisagenten en het aanbod dat steeds verder wordt uitgebreid. “Er is veel vroeg geboekt, we hebben een goede meimaand en ook voor de herfstvakantie komen al boekingen binnen. Ik verwacht dat we rond de 7.000 pax gaan uitkomen. En nu onze pakketrei-zen grotendeels boekbaar zijn via Waverunner in Pyton, naast de mogelijkheid van het boeken via een eigen login op lmx-agent.de, zal dat aantal alleen maar sneller groeien.”

Met de bekendheid zit het dus wel goed?“LMX geniet steeds meer bekendheid en daar werken we ook hard aan. Ik bezoek ook redelijk veel (zelfstandige) reisagenten en we informeren middels onze eigen nieuwsbrieven.”

Gaan jullie nog meer Nederlands worden?”Op de Duitse website is binnen het besloten deel voor agenten een boekingsmachine aanwe-zig in de Nederlandse taal. Tevens zullen wij binnen afzienbare tijd lmx.nl lanceren, tegelijkertijd met een geheel gerestylede lmx.de website. Ook wordt er op dit moment getest met Nederlandstalige reisbescheiden. Van een Nederlandse brochure is voorlopig nog geen sprake.”

Bieden jullie alleen maar ‘Zon’ rondom de Middellandse Zee?“Er wordt heel veel Spanje, Turkije en Egypte bij ons geboekt en dat zijn ook de klassieke bestemmingen waarmee wij ons in het begin hebben geprofileerd. Maar wij doen meer dan alleen de Middellandse Zee. We hebben ook al een aanzienlijk aanbod in Mexico, de

Dominikaanse Republiek en recent is daar nog Jamaica aan toegevoegd. In Azië vind je al veel Thailand aanbod. We zijn nu bezig daar bijvoor-beeld nog Bali aan toe te voegen. Naast zon, zee en strand biedt LMX heel veel stedentrips aan, goede hotels inclusief vlucht met bijvoorbeeld Ryanair, inclusief bagage. Een heel concurrerend product.”

En wat betreft vluchten?“We hebben al aardig wat vluchten toegevoegd vanaf Nederland en er komen nog steeds vluch-ten bij. Ook hebben we eigenlijk alle lijndiensten in ons aanbod. We blijven in gesprek met diverse partijen om ons vluchtaanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de Nederlandse klanten.”

Waar moeten reisagenten nog aan wennen?“Er is een aantal reisbureaumedewerk(st)ers dat moet wennen aan het feit dat wij werken middels dynamic packaging en het feit dat er nauwelijks opties geplaatst kunnen worden. Maar de consu-ment wil flexibiliteit, geen standaard vertrekdagen en tijdstippen. Als ze op internet boeken kunnen ze ook geen opties nemen. Wie onze manier van werken en product beter wil leren kennen, kan altijd onze e-learning doen.”

Bieden jullie ook een service desk?“Sinds enkele weken hebben wij een call center dat bij Floow Travel in Den Haag is onderge-bracht. Zij zijn in staat de eerste vragen op te vangen en te helpen bij de wat eenvoudigere boekingen. Gecompliceerde zaken als omboekin-gen, grotere groepsboekingen, et cetera sturen zij door naar ons service center in Leipzig.”

Wat verdienen reisagenten die bij LMX boe-ken?“Wij bieden iedereen een vaste commissie van 11%. Bij bepaalde omzetten kan dat iets groeien, maar wij schromen ook niet om het percen-tage terug te draaien als de omzet niet wordt gehaald.”

Gaan jullie nog studiereizen organiseren?“Op de planning staan Marokko (vijf dagen, eind november) en Malta (drie dagen, eind oktober - begin november). Na de zomer kan er worden ingeschreven en via de e-learning worden er vijf plaatsen verloot.”

Waar kunnen reisagenten jullie nog meer ontmoeten?“We gaan waarschijnlijk weer met de Wereldworkshop mee en wij zijn vaak aanwezig bij events van ketens, waaronder leveranciers-dagen. Presentaties op locatie zijn ook mogelijk en soms organiseren we zelf een event. Eind juli/begin augustus organiseren we zelf onze jaarlijke beachparties, in negen steden in Duitsland. Twee ervan zijn voor een heleboel Nederlandse reisbureaus ook makkelijk bereikbaar, namelijk Dortmund en Düsseldorf. De uitnodigingen hier-voor volgen nog.”

Arjen Lutgendorff

LMX: meer dan Middellandse Zee

De Duitse touroperator (en specialist in

dynamic packaging) lMX Touristik is

sinds vorig jaar actief op de Nederlandse

markt en ziet het aantal boekingen continu

oplopen. TravelPro sprak met Pascall van

Mastrigt-Kempen (country Manager lMX

Nederland) over wat lMX (last Minute

Xpress) heeft te bieden.

Pascall van Mastrigt-Kempen.

Page 21: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws 21

www.travelpro.nl

Live to Travel opende vijf jaar geleden de deuren van het kantoor in Almere en inmiddels is de touroperator uitgegroeid tot specialist in maatwerkreizen naar Afrika en Oceanië. Om het vijfjarig jubileum van Live To Travel te vieren, trakteert de touroperator op een dinerbon van € 50 per boeking voor elk gemaakte resevering in de maanden mei en juni.

Directeur Takis Panagopoulos: “Wij investeren in het contact dat we met de reisbureaus en zra’s hebben, onder andere door de vele studiereizen die we organiseren, trainingen die we geven en het jaarlijks terugkerende Brochure Event waarbij reisagenten de nieuwste brochures ontvangen en tevens kennis kunnen maken met vele lokale partners, die hiervoor speciaal uit Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland overkomen. Die investering betaalt zich nu terug en we merken dat reisagenten terug blijven komen met hun boekingen.”

Live to Travel is jarig en trakteert

Op 4 juni houdt het verkeersbureau van de Dominicaanse Republiek een party voor de Nederlandse reisindustrie. Deze feestelijke avond staat helemaal in het teken van alle tradities die de Dominicaanse Republiek rijk is. Rum speelt hierbij de hoofdrol, zo is er een echte RUM cocktailbar en worden er een aantal bijzondere gerechten geserveerd met rum ‘flavour’. En dan is er nog live muziek met dansers, sigaren, smaakvolle hapjes en een exotisch buffet.

Samanda Fersobe, directeur van het toeristen-bureau van de Dominicaanse Republiek voor de Benelux, opent de avond en presenteert de aanwezige hotelpartners. Het Centraal Museum in Utrecht biedt een perfecte setting om te netwerken tijdens een heerlijke zomeravond met muziek, lekker eten en drinken. Reisagenten, zelfstandige reisadviseurs, touroperators en andere reisprofessionals die de Dominicaanse Republiek verkopen en promoten zijn van harte uitgenodigd.

Wil je erbij zijn? Stuur een e-mail naar [email protected] met je vvoor- en achternaam, bedrijfsnaam, telefoonnummer en e-mailadres.

Rum & Cocktailparty

Icelandair vliegt vanaf volgend jaar voorjaar naar Chicago. Dat zet de stand voor Icelandair op vijftien bestemmingen in Noord-Amerika: elf in de Verenigde Staten en vier bestemmingen in Canada.

Tussen 1973 en 1988 vloog Icelandair al op Chicago, maar zette die verbinding toen stop. Icelandair gaat vanaf 16 maart 2016 vier keer

per week vliegen op Chicago. “We zijn verheugd terug te keren naar Chicago als een grotere, betere luchtvaartmaatschappij die als de beste de dynamische markt van deze wereldstad met zijn 10 miljoen inwoners kan bedienen,” aldus Birkir Holm Gudnason (CEO Icelandair).

Icelandair naar Chicago

Page 22: TravelPro #21 - 20-05-2015

22

www.travelpro.nl

ADVeRToRiAl

Aruba staat inmiddels echter ook bekend om haar spetterende muziekfestivals waar de grootste namen uit de internationale popwereld sensationale optredens geven en je tegelijkertijd kennis maakt met de bijzondere en kleurrijke sound van lokale artiesten. Dit jaar vinden er, naast lokale muziekevenementen, maar liefst vier internationale muziekfestivals op het ‘One Happy Island’ plaats die je zeker niet mag missen. Wie zon, zee en strand met muziek en cultuur wil combineren, kiest voor Aruba.

Soul Beach Music FestivalHet Soul Beach Music Festival is het grootste R&B-festival in het Cariben en een van de populairste muziekevenementen op Aruba. Dit jaar vindt alweer de 15e editie van het muziekfestival plaats en worden er wederom artiesten van wereldklasse naar het eiland

gehaald. De line-up bestaat onder meer uit ‘American Boy’ superster Estelle, Dru Hill, Trey Songz en Charlie Wilson. R&B-sterren die eerder tijdens het festival optraden zijn onder meer Alicia Keys, Robin Thicke, Mary J Blige, R Kelly, LL Cool J, D’ Angelo en Jennifer Hudson. Het Soul Beach Music Festival vindt van 20-25 mei plaats.

Pitbull op het Aruba Summer Music FestivalAruba is een gloednieuw muziekfestival rijker en wel in de vorm van het Aruba Summer Music Festival. Het Aruba Summer Music Festival is een tweedaags muziekspektakel waarbij wereldarties-ten uit Zuid Amerika, evenals lokale Arubaanse DJ’s, sensationale optredens geven. Om fans helemaal uit hun dak te laten gaan is niemand minder dan een van de populairste rappers ter wereld, Pitbull, de hoofdact van het festival. Met hits als ‘I know you want me’ ‘Fireball’ en ‘Give

me Everything’ staat Pitbull garant voor een uitzinnig publiek. Het Aruba Summer Music Festival vindt op 26 & 27 juni in Oranjestad plaats.

Jazz, soul, funk en salsa Het enige festival in het Cariben dat jazz, funk, soul en salsa moeiteloos met kunst en cultuur combineert, en daarmee bezoekers van alle leeftijden weet aan te trekken, is het Caribbean Sea Jazz Festival. Artiesten die tijdens eerdere edities optraden zijn Oscar d’Leon, Candy Dulfer, Angie Stone, George Benson en Chaka Khan. Ook lokale artiesten maken tijdens dit tweedaagse muziekevent hun opwachting. Het Caribbean Sea Jazz Festival vindt op 25 & 26 september plaats.

Top DJ’s op het Electric FestivalHet Electric Festival is het grootste dance event in het Cariben en maakt zich op voor alweer de 4e editie. Geestelijk vader van het festival is niemand minder dan DJ Chuckie ook wel bekend als Dirty Dutch. Inmiddels hebben de groten der aarde, zoals DJ Hardwell, Eric Morillo, Nutzbeatz, Lil Jon & DJ Carnage, voor duizenden fans sublieme sets gedraaid. Ook komen verschillende producers uit de dance scene naar het Electric Festival voor internationale muziekcongressen en exclusieve feesten. Het Electric Festival vindt in september plaats.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.aruba.com

Aruba: one happy music island Aruba is een prachtige en veelzijdige premium bestemming waar je in alle rust van de

natuurlijke schoonheid en weelde van het eiland geniet. Denk aan kilometerslange,

hagelwitte stranden die je direct in vervoering brengen, tot een keur aan luxe spa’s

en heerlijke culinaire hoogstandjes in meer dan 200 restaurants. Met een gemiddelde

temperatuur van 28 graden en een verkwikkende bries, waait de stress letterlijk van je af

terwijl je in een permanente staat van ontspanning geraakt.

Page 23: TravelPro #21 - 20-05-2015

23

www.travelpro.nl

In Nederland is een kleine daling te zien, in februari waren in vergelijking met vorig jaar 4.6% minder Nederlanders te vinden in het land van de Mounties. Deze ontwikkeling is geen verrassing voor Roderick Aalbers (eigenaar GoCanada.nl). “Canada focust zich op dit moment niet op Nederland. Ze zien de Aziatische markt als hun belangrijke focus. Nederland is namelijk een zekere markt.” In Canada zelf is er een opkomst te zien in ‘Aboriginal Tourism’. Deze vorm van toerisme is een snel groeiende sector. Toeristen leren tijdens hun reis meer over de Aboriginal cultuur, geschiedenis en levensstijl. De Aboriginal Tourism Association of British Columbia (ATBC) heeft een plan ontwikkeld om het ‘Aboriginal

Tourism’ verder te ontwikkelen. In 2017 moet deze vorm van toerisme 10% gegroeid zijn in vergelijking met vijf jaar daarvoor.

Canada moet creatiever zijn Ondanks deze plannen ontwikkelt Canada zich vrij langzaam op het gebied van toerisme vindt Aalbers: “Canada is vrij conservatief en bewan-delt graag de gebaande paden. Het is jammer, want ik heb soms het idee dat we nu zelf het wiel moeten uitvinden in het land. Ze zijn helaas niet innovatief, maar daarnaast hebben ze wel een van de mooiste landen ter wereld. Daar zouden ze meer uit kunnen halen als ze wat creatiever zouden zijn.” Het landschap is zeer gevarieerd

en bestaat uit bossen, bergen, laagvlakten en meer dan twee miljoen meren. Daarnaast beschikt het land over een aantal interessante steden zoals Vancouver, Montréal en Toronto. “Ik vind het persoonlijk het prettigste land ter wereld om te zijn. Ruim, schoon, veilig en adembenemend. Daarnaast zijn de Canadezen vreselijk aardig en erg behulpzaam. Dat lieten ze 70 jaar geleden ook al zien en dat geldt nog steeds”, vertelt Aalbers die al meer dan 30 keer in Canada is geweest.

canada is wereldwijd populairder gewor-

den als vakantiebestemming blijkt uit

de cijfers van begin 2015. De absolute

uitspringer is Azië met een groei van maar

liefst 24.3%. ook de Zuid-Amerikanen en

europeanen weten canada beter te vinden

met een groei van 20.2% en 6.6%.

Populair Canada trekt minder Nederlanders

"Canada is een land met voor ieder wat wils", aldus Josée Erkelens, reisspecialiste Canada bij Kuoni/Tenzing Travel. "Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur, een actieve vakantie of het juist rustig aan wilt doen. Wells Gray

Canada staat bij de toerist vooral bekend als bestemming met een overweldigende natuur. Een juiste conclusie, maar er is meer in dit enorme land. Je vindt er ook historische, mul-ticulturele metropolen met de meest fantasti-sche shopping malls en gemoedelijke dorpen met een bijzonder vriendelijke bevolking. Het westen is een regio van superlatieven, in heel Noord-Amerika is er geen regio met zoveel natuurschoon. Imponerende bergketens, naaldwouden, groenblauwe meren maar ver-geet ook de enerverende steden Vancouver en Calgary niet. Het oosten kenmerkt zich door de grote culturele verschillen. Reizen door deze boeiende werelden staat garant voor een onvergetelijke vakantie. Arkefly vliegt in de zomermaanden twee keer per week naar Toronto, een ideale uitvalsbasis voor een rondreis van Holland International door het oostelijk deel van Canada.

Provincial Park heeft mij zeker verrast. Je vindt hier prachtige watervallen en hiking trails. Ook Duffey Lake Road, een van de mooiste wegen in British Columbia, is een must. Langs deze weg ligt Duffey Lake, leuk voor een picknick bij dit prachtige meer voor een ontspannen moment! Begin of eindig je reis door West-Canada in Vancouver en plan hier minimaal drie nachten. Er is zo veel te doen en de sfeer is goed. Bezoek Gastown, het historische hart van de stad. Ga winkelen in Robson Street of bezoek Stanley Park, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt."

Kuoni/Tenzing Travel

TUI

Page 24: TravelPro #21 - 20-05-2015

24

www.travelpro.nl

Waar voor je geldNaast prachtige natuur en interessante steden heeft het immense land ontelbaar veel onontdekte gebieden. “Ik vind het persoonlijk erg leuk om lokale hoogtepunten te vinden. Kleine onontdekte dorpjes, excursies in oude

historische watervliegtuigen, postboten en dergelijke”, aldus Aalbers. In een land als Canada is het niet moeilijk om aan de drukte van de steden te ontsnappen en kunnen toeristen genieten van de rustgevende natuur. Gebieden als Nahanni National Park,

Lake Louise en uiteraard de Niagara Falls zijn allemaal de moeite waard om te bezoe-ken. Wie nog nooit in Canada is geweest kan het beste aan de westkant beginnen. “Het westen geeft het meeste waar voor je geld. Adembenemende natuur en veel

sPeciAl cANADA

Canada: één groot avontuur! Reizen van Oost naar West over prachtige kustroutes en berg-ketens tot uitgestrekte prairies, woestijnen en ravijnen. Bruisende grote steden in combinatie met de charmes van kleine dorpen. Door Canada reizen is een bijzondere belevenis en zal je klant nog lang bij blijven. Net zoals voor al onze verre reizen geldt ook voor Canada: Yes

we can! Boek één van de vele rondreizen; zowel in groepsverband als individueel. Onze groeps-reizen hebben veelal gegarandeerd vertrek en worden begeleid door deskundige reisleiding. Toch liever zelf op pad? Kijk eens naar onze autorondreizen. Bij boeking van een rondreis ontvangt je klant, direct na boeking, een gratis ANWB Wereldreisgids ter waarde van € 24,95. Zo kan het voorbereiden direct beginnen!

Canada op maat? Ook daarvoor ben je bij de Jong Intra Vakanties aan het juiste adres! Neem contact op met onze afdeling verre reizen, die je graag van dienst zijn met samenstellen van een reis perfect passend bij de wensen van jouw klant.

de Jong Intra Vakanties

Met ingang van 5 juni 2015 vliegt Air Canada dagelijks non-stop van Amsterdam naar Toronto (vier keer per week in de winter). In Toronto is er aansluiting naar meer dan 100 bestemmingen in Noord-Amerika. De vlucht wordt uitgevoerd door een B767-300 met 24 lie-flat Business Class stoelen en 187 stoelen in Economy Class. Overstappen in Toronto naar de USADe beste route naar de USA is via Toronto! Passagiers gaan in Toronto direct naar US Immigration en bagage hoeft niet te worden opgehaald. Dit betekent veel tijdswinst en gemak bij aankomst in de USA.

Non-stop Amsterdam-Toronto met Air Canada

Of je nu droomt van besneeuwde bergpieken en helderblauwe meren of van rotsachtige kustlijnen en pittoreske vissersdorpen: voor een reis naar Canada ben je bij Tioga Tours aan het juiste adres. Onze reisadviseurs maken reizen op maat en spreken altijd uit eigen ervaring. We bieden camper-, auto- en treinreizen aan naar bijvoorbeeld Vancouver of Toronto. We maken een reis die bij de klant past! www.tiogatours.nl

Tioga Tours

Page 25: TravelPro #21 - 20-05-2015

25

www.travelpro.nl

wildlife. In drie weken doorkruis je met een camper de Rocky Mountains, het Fjorden gebied en Vancouver Island. En je hoeft je

niet te haasten om het allemaal te zien", zegt Aalbers.

Vakantie in de wildernisEén van de reistrends van dit jaar is dat toeristen meer behoefte hebben aan span-ning en uitdaging. Toeristen kiezen het op eigen houtje verkennen van de wildernis boven de volledig georganiseerde groeps-reizen. Hierdoor wordt het voor de gebieden buiten de steden belangrijker om zich te ontwikkelen. Hier liggen volgens Aalbers dan ook kansen voor Canada: “Met name de buitengebieden kunnen qua toerisme beter ontwikkeld worden. We krijgen steeds meer ‘repeaters’ en die willen graag wat meer de wildernis ontdekken.” Gebieden als Yukon en Alska worden hierdoor aantrekkelijker. De twee dunbevolkte gebieden zijn door de indrukwekkende fjorden en gletsjers een avontuurlijke bestemming. “Veel hotels in deze gebieden kunnen nog wel een ‘upgrade’ gebruiken om aan de internationale standaard te voldoen. Je kunt het echter ook als authentiek ervaren. Het is maar net hoe je het bekijkt", vertelt Aalbers.

Dylan Cinjee

sPeciAl cANADA

Een reis naar Canada, samengesteld door Yaxa Reizen, staat garant voor een onver-getelijke ervaring. Van inspirerende steden tot Grizzlyberen, Canada is uniek! Tijdens een reis door Oost-Canada mag een bezoek aan de Niagara Falls en Toronto niet ontbreken. In Brits-Columbia vindt men een combinatie van moderne steden zoals Vancouver, ruige natuur in het binnenland maar ook woestijnlandschappen, fjorden en de wilde Grote Oceaan. Verblijf bijvoorbeeld midden in de natuur bij Knights Inlet, dat alleen per watervliegtuig bereikbaar is. Of maak een bijzondere treinreis langs onein-dige bossen, diepe kloven en kolkende rivieren, met op de achtergrond de Rocky Mountains. Yaxa vertelt je graag meer over de mogelijkheden die dit immense land te bieden heeft.

Yaxa Reizen

"Canada is bij ons echt ‘booming’ deze zomer. In sommige jaren lagen de prijzen hoger dan in de USA, mede vanwege de dollarkoers. Nu is de Canadese dollar relatief goedkoop. Dat zien we meteen terug in de reissom en de boekingen. Dat er deze zomer meer luchtvaartmaatschappijen rechtstreekse vluchten naar Canada uitvoeren, helpt ook. Ook groeiend in belangstelling: wintersport in Canada", zegt Natasja Eshuis (directeur Travel Trend).

Travel Trend

Page 26: TravelPro #21 - 20-05-2015

www.travelpro.nl

Page 27: TravelPro #21 - 20-05-2015

27

www.travelpro.nl

ADVeRToRiAl

Kies voor de ervaring van Air Transat, de luchtvaartmaatschappij verzorgt al 25 zomersei-zoenen directe vluchten tussen Nederland en Canada. Vanaf Schiphol brengt Air Transat je rechtstreeks naar de populaire bestemmingen Calgary, Toronto en Vancouver. Ga je liever naar Montréal? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Deze bestemming bereik je door te vliegen vanaf Brussels Airport.

AwardsDe luchtvaartmaatschappij werd in 2014 weder-om uitgeroepen tot de beste Noord-Amerikaanse leisure airline en kreeg voor het tweede jaar op rij de prijs voor de meest gezinsvriendelijke airline. En niet voor niets: wie met Air Transat reist is verzekerd van vriendelijke en betrouwbare service. Daarnaast heeft de airline dit jaar twee Mercure Awards in ontvangst mogen nemen, voor Grote Onderneming van het Jaar en voor Duurzame Ontwikkeling. De awards gelden als erkenning voor het programma voor de milieuvriendelijke ontmanteling van vliegtuigen. In het project, voltooid in 2013, zijn twee Airbus

A310’s op milieuvriendelijke en duurzame wijze ontmanteld waarbij 87% van de vliegtuigen zijn gerecycled.

Vlieg in luxeKlanten in de Economy Class kunnen genieten van maar liefst 81 centimeter beenruimte en mogen 23 kilogram gratis ruimbagage meene-men. Wil je net iets meer comfort? Boek dan het OptionPlus pakket. Je betaalt net iets meer maar mag dan twee stuks ruimbagage inchecken van totaal 33 kilogram, je kunt gebruik maken van speciale incheckbalies, krijgt voorrang bij het instappen en eenmaal aan boord krijg je een fles-je mousserende wijn, snack en een comfortkit. Zij die willen genieten van echte luxe reserveren een stoel in de Club Class. Deze bevindt zich voor in het toestel en je zit er in een brede, leren stoel met tien centimeter meer beenruimte dan in de Economy Class. Ook mag je twee stuks bagage meenemen van in totaal 40 kilogram.

Gratis bijzondere bagageReis je met kinderen? Per kind mag er een kinderwagen en autostoeltje worden ingecheckt zonder kosten. Ook vervoert Air Transat bepaalde sportuitrustingen zonder extra kosten, ongeacht de maximale toegestane ingecheckte bagage. Surfplanken mogen mee voor 75 euro per enkele reis, voor het vervoer van fietsen wordt een tarief van 23 euro per enkele reis gerekend.

Extra’sAir Transat blijft haar service uitbreiden. Sinds kort is het bijvoorbeeld mogelijk om te profiteren

van de open-jaw vluchtoptie die door de nieuwe bestemmingen is ontstaan, zonder extra kosten. Klanten die bijvoorbeeld vanuit Brussel vliegen kunnen kiezen voor Halifax of Quebec City als eindbestemming met een korte overstap in Montreal. Een andere open-jaw optie waar men veel gebruik van maakt is Amsterdam – Vancouver – Calgary – Amsterdam.

AgententarievenReisagenten die zelf een keer willen ervaren hoe het is om met Air Transat te vliegen, kunnen dit doen middels de zeer aantrekkelijke agententa-rieven waarbij je zelfs een introducé mag meene-men. Dit jaar vlieg je namelijk al vanaf 409 naar Canada. Op de agentenwebsite airtransat.agent.nl vind je alle antwoorden op je vragen over het agententarief, maar ook flyers en het vluchtsche-ma. Wil je contact met de reserveringsafdeling? Bel (0800-872 672 88) of stuur een mail naar [email protected].

canada wordt steeds populairder als

vakantiebestemming en is ook al jaren

onder Nederlanders favoriet. Het immense

land ligt echter niet naast de deur en dus

kun je rekenen op flink wat vlieguren. Die

wil je uiteraard doorbrengen in comfort

en dan kies je voor de airline met de best

mogelijke vluchten en service.

Kiezen voor Air Transat is kiezen voor comfort

Page 28: TravelPro #21 - 20-05-2015

28

www.travelpro.nl

sTARTuP

Na hun studententijd bedachten Sander Bolt en Rik Middel Bookis, een platform voor consu-menten om op een eenvoudige en snelle manier groepsuitjes te boeken. “We hebben allebei Bedrijfswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gestudeerd. Na de studie zijn we beide actief geweest als adviseur binnen het MKB. Het opvragen van offertes bij hotels stoorde ons, vandaar dat we met HotelGrouper kwamen”, zegt Rik.

Laagste prijsRik: “HotelGrouper.com is een nieuwe boekings-website met de laagste prijs voor hotelovernach-tingen. De website werkt met een unieke korting gebaseerd op het aantal kamers of overnach-tingen dat wordt geboekt. HotelGrouper biedt vanaf één kamer al concurrerende prijzen ten opzichte van bijvoorbeeld booking.com of hotels.nl. Daarnaast maken deze sites geen gebruik van de oplopende korting. Hierdoor is HotelGrouper, zeker bij grotere boekingen, altijd het voorde-ligste online boekingsplatform.” HotelGrouper is ontwikkeld in samenspraak met enkele grote hotelketens. Zij gaven aan een betere prijs te

kunnen bieden, wanneer het aantal kamers toeneemt. “Dit proces is op onze site nu volledig geautomatiseerd”, geeft Rik aan. “Gasten kunnen direct de prijs en het kortingspercentage inzien, dat hoort bij het aantal kamers of nachten dat ze willen afnemen. Hierdoor is het niet meer nodig offertes op te vragen om voordelig te kunnen boeken. Inmiddels hebben al ruim 1.300 gasten hun overnachting rechtstreeks geboekt via de website.”

Beste uit de bus “Naast het feit dat we op prijs vaak als beste uit de bus komen, onderscheiden we ons ook op gemak en service”, stelt Sander Bolt (medeo-prichter). “Er kan bij ons geboekt worden via iDEAL en creditcard, we zijn altijd bereikbaar zowel via chat als telefonisch voor hulp en advies en hebben een gebruiksvriendelijke boekings-website ontwikkeld. Tevens bieden we bij grotere (vaak zakelijke) boekingen de service om een arrangement op maat te maken. Samen met de gast gaat HotelGrouper dan op zoek naar de beste hotels, hierbij rekening houdend met alle wensen en behoeften. Ook op die manier willen

we ons positief onderscheiden op de markt.” Rik: “Dagelijks biedt HotelGrouper meer dan 4.500 hotelkamers aan, verdeeld over ruim 200 hotels in heel Nederland. Wij maken zelf een selectie van mooie hotels die goed bij ons concept pas-sen. We hebben reeds aanvragen van hotels in het buitenland, maar hiervoor is het momenteel nog te vroeg.”

AmbitiesBinnen een aantal jaar wil HotelGrouper een toonaangevende boekingssite zijn die zich onderscheidt op prijs, een gevarieerd aanbod en service. Momenteel reikt het aanbod voornamelijk tot Nederland en enkele hotels in België. “Maar we sluiten een uitbreiding over de grens niet uit. Dat zal geleidelijk gebeuren”, zegt Rik. De mannen rekenen naar eigen zegge een klein per-centage (10%) aan commissie. “Dat is laag ten opzichte van andere platforms.”

Sharon Evers

De angst van elk bedrijf zijn de creatie-

velingen die bij wijze van spreken op een

zolderkamer een meesterlijk concept

bedenken. Hun ideeën zijn vernieuwend,

hun tactiek innovatief en grensverleggend.

startups willen wat toevoegen aan de

wereld en zijn soms verbazingwekkend

bedreigend.

“Des te meer kamers, des te hoger de korting”

Sander Bolt en Rik Middel (HotelGrouper.nl).

Page 29: TravelPro #21 - 20-05-2015

29

www.travelpro.nl

ADVeRToRiAl

Konstanze Mulstegen: “De reiswereld - mijn pas-sie - heeft voor altijd mijn hart gestolen. Sinds 1980 ben ik werkzaam in deze branche en het blijft trekken, hoe turbulent de tijden ook zijn. Ik ben even van het toneel geweest en heb de vrijheid en het reizen erg gemist. Ik heb allerlei kanten van het vak gezien. Ik ben werkzaam geweest bij een touroperator in evenementsrei-zen en heb veel jaren op een reisbureau gewerkt. Sinds tien jaar ben ik ZRO bij The Travel Club.”

“Ik vind het een geweldig formule! Onze club geeft mij alle vrijheid van handelen en ook - indien gewenst - de nodige ondersteuning in onder meer marketing. De mensen op het hoofd-kantoor staan altijd voor ons klaar. Er zijn directe lijnen en zelfs nu, ondanks de snelle groei, staan zij direct paraat met antwoorden. En dat is wat ik zoek: ondersteuning van een achterban waar ik op kan vertrouwen.”

“Er zijn goede afspraken met touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Dit geeft The Travel Club een sterke uitstraling naar onze klanten toe. Onze klanten moeten we koesteren en in de watten leggen met mooie belevingsreizen die door ons worden samengesteld. Dat wordt door onze klanten verspreid. Zeker ook de flexibiliteit en het brede pakket aan tour-operators en andere aanbieders, geeft ons de mogelijkheid alles te kunnen aanbieden wat de klant wenst en niet alleen de standaard-pakketten. En dat is wat ik wil, mijn kennis aanbieden aan mijn klanten. En dat voel ik ook bij The Travel Club! Zij denken met ons mee.”

Konstanze [email protected]

ZRO's aan het woord

Monika Knippenberg: “Na zestien jaar bij twee reisbureaus te hebben gewerkt, heb ik in 2007 besloten om ZRO te worden. Sinds 2009 werk ik onder de vlag van The Travel Club. Nu, vijf jaar later, is The Travel Club de grootste organisatie

met, naar mijn mening, de beste formule. Ik betaal maandelijks een fee, maar ontvang 100% van de provisie. En dat is wel zo fijn als je een dikke boeking maakt!”

“De filosofie van The Travel Club spreekt me enorm aan: of je nu een lage of hoge reissom hebt, op het hoofdkantoor moet men dezelfde administratieve handelingen verrichten en berekenen daarom een vaste boekingsfee. Het bedrijf is gegroeid tot een zeer profes-sionele organisatie waar je met al je op- of aanmerkingen terecht kunt. Ik vind het vooral belangrijk dat The Travel Club volledig mee-werkt in het krijgen van alle agentschappen of lokale agenten en voor mij in het bijzonder de Duitse reisorganisaties. Aangezien ik bij de Duitse grens woon, heb ik 80% van de boe-kingen met vertrek vanaf Düsseldorf of Köln/Bonn. Ik beschik over een apart boekings-systeem voor het Duitse aanbod, waardoor ik een goede prijsvergelijking kan geven.”

“Ik ga graag elk jaar op studiereis en de tour-operators organiseren steeds meer incompa-ny-studiereizen voor The Travel Club. Het is

fijn om op die manier collega's te ontmoeten. Twee keer per jaar hebben we workshops in ons huishotel 'Hotels van Oranje' in Noordwijk, in het najaar zijn de workshops gecombineerd met de jaarvergadering.”

“Ik zou niets anders meer willen zijn dan ZRO. Ik kom bij veel verschillende mensen thuis in heel Limburg en zelfs België en elke dag is anders. Ik deel zelf mijn tijd in en ook al kan het druk zijn, je krijgt er zoveel voor terug. Klanten komen nu echt voor jou persoonlijk!”

Monika [email protected]

Page 30: TravelPro #21 - 20-05-2015

Nieuws30

www.travelpro.nl

Per huurauto op ontdekkingstochtTijdens de ochtendbriefing de volgende dag wordt de tussenstand bekend gemaakt en nemen alle teams de sleutel van een huurauto in ontvangst. Via de kustweg langs de geboorteplaats van Aphrodite bereiken de teams het plaatsje Pissouri en melden zich in het Columbia Beach Resort en Hotel. Na een rondleiding volgt er een speluitleg omtrent de opdrachten boogschieten, touwtrek-ken en het maken van een mozaïek op het strand. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met een voortreffelijke lunch. In de middag wordt er koers gezet in de richting van Lemesos (Limassol) voor een bezoek aan het oude stadscentrum. De tweede stad van het eiland is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid en beschikt over een vijftien kilometer lange kustlijn met in het hart van de stad het middeleeuws kasteel en sinds afgelopen zomer een splinternieuwe jachthaven. Aan het einde van de middag arriveren de teams bij het St Raphael Hotel, het verblijf voor de komende twee overnachtingen. In de avond maken de reisagenten voor het eerst kennis met een van de vele lokale delicatessen: de meze. Een diner in een lokale taverna waarbij allerlei kleine gerechtjes op tafel komen, totdat de hele tafel vol staat, er zit voor iedere smaak wel iets bij. Bij deze heerlijke gerechten hoort natuurlijk een goede wijn en ook op dit gebied heeft Cyprus veel te bieden. Cyprus is een echt wijnland met een eeuwenoude wijn-historie. Waar je ook verblijft op het eiland, een wijnboerderij is nooit ver weg.

Het Troodosgebergte als decorDe derde dag van de expeditie staat in het teken van het Troodosgebergte. Een prachtige route

Na een vlucht van minder dan vier uur, uitge-voerd door een van de eerste lijndienstvluchten van Transavia dit seizoen, landt de groep op Larnaka Airport. Per bus worden de reisagenten naar de plaats Pafos aan de westzijde van het eiland gebracht, waar het officiële startschot van de expeditie zal worden gegeven.

De strijd begintNa een goede eerste nachtrust gaan de teams op pad in de historische kustplaats Pafos. Op verschillende locaties, waaronder de Koningsgraven en de karakteristieke haven, moeten opdrachten worden uitgevoerd. Om de locaties te bereiken kunnen de teams gebruikma-ken van het openbaar vervoer, de taxi of lopend de route afleggen. Op deze manier ervaart men zelf hoe gemakkelijk je jezelf op het eiland kunt verplaatsen. De dag wordt afgesloten met een gastronomisch diner in het vijfsterrenhotel Elysium.

een verrassende ontdekkingstocht en alles

behalve een stereotype studiereis. Dat is

expeditie cyprus. in april van dit jaar zijn

40 reisagenten, op uitnodiging van het

cyprus Verkeerbureau, vijf dagen lang

onder het genot van de heerlijke voorjaars-

zon, op ontdekkingstocht gegaan over het

veelzijdige eiland.

door een afwisselend landschap brengt de teams in aanraking met het echte Cyprus in de pittoreske dorpjes Omodos, Anogyra en Platres. Smalle straatjes, gezellige pleintjes en oude man-netjes in het lokale café tekenen het straatbeeld. ‘s Avonds geniet de groep van een fantastische feestavond op het kerkplein van Tochni, een dorp in de regio Larnaka dat vooral bekend staat om het agrotoerisme. Oude huizen zijn opgeknapt en van alle gemakken voorzien om zo de toeristen de mogelijkheid te bieden om in de dorpen tussen de lokale bevolking te verblijven en het dorpsleven zelf te ervaren.

Jacht naar de titelTijdens de laatste expeditie dag start voor veel teams de inhaalrace op jacht naar de felbe-geerde titel ‘Winnaar Expeditie Cyprus 2015’. De teams trekken naar de oostkant van het eiland om onder meer een bezoek te brengen aan de mooiste zandstranden van Cyprus in de omgeving van Agia Napa en Protaras. Aan het einde van de middag wordt er weer verzameld bij het St Raphael Hotel alwaar de winnaar van de Expeditie Cyprus 2015 bekend wordt gemaakt. Met een korte rit naar het vliegveld en de terug-vlucht naar Amsterdam Schiphol Airport komt er een einde aan de eerste editie van Expeditie Cyprus 2015. Er kan teruggekeken worden op een geslaagde expeditie. Zelf zien en ervaren doet uiteindelijk toch beter verkopen!

Expeditie Cyprus: zien doet verkopen

Page 31: TravelPro #21 - 20-05-2015

31

www.travelpro.nl

AgeNDA/colofoN

Aniek de KortRedacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswe-reld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF, HelmondDruk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opge-slagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

Mei* 31: Filmavond Rendez-Vous, Interhome,

Allianz Global Assistance en Graubunden Toerisme.

Juni* 2: Workshop Beijing Tourism Board,

Amsterdam* 3: 50 –jarig jubileum Turkish Airlines,

Aalsmeerderbrug* 4: Rum & Cocktail Party Dominicaanse

Republiek, Utrecht* 12: Spaanse dag* 12: Scandinavisch Zomerevent 2015,

Schalkwijk* 17: brunch Icelandair* 18: Travel BBQ at the Beach

September* 12: Cruiseborrel & barbecue,

[email protected].* 26-27: Najaarseditie Cruise Event,

Waagnatie, Antwerpen.

Oktober* 07-10: ANVR-Congres, Abu Dhabi. * 30-10: USA-Canada Experience Hotel Figi

in Zeist. * 31-10/01-11: USACanada.nu

Reismarkt- grootste USA-Canada vakantiemarkt in Nederland.

Nieuws voor de agenda? Mail naar [email protected].

TJ van ApeldoornAccountmanager

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

[email protected]

Amanda de Nijs stagiaire

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffEindredacteur

[email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Dylan Cinjeestagiair

[email protected]

Agenda

Voigt Travel zoekt Product Manager & Sales Je bent verant-woordelijk voor de productie van een deel van de reizen van Voigt Travel met als doel deze per seizoen snel en efficiënt in de markt te kunnen zetten. Je draagt zowel de zorg voor de inkoop, de calculatie,

allotments en de samenstelling van de reizen als voor de distributie via al onze boekingskanalen en het boekbaar maken in de verschillende adminis-traties en systemen. Daarnaast ben je actief in de verkoop van onze reizen. Je benadert, informeert en adviseert (potentiële) klanten om zo tot een pas-send reisvoorstel en boeking te komen.

Voigt Travel zoekt Sales & Operations ManagerJe bent een echte spin in het web, want het betreft een allround functie met zowel com-merciële als operationele taken. Je verkoopt alle (op maat)reizen en gerelateerde services en bent daar een echte specialist in. Je houdt je dagelijks bezig met persoonlijk klantcontact. Je benadert, informeert en adviseert (potentiële) klanten om zo tot een passend reisvoorstel en boeking te komen.

Interesse?Geïnteresseerd in één van deze vacatures? Wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsin travel, op haar website, in het magazine

en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de reis- en

luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

Page 32: TravelPro #21 - 20-05-2015