TravelPro#15 13-04-2016

32
stad van de maand april: rome GRATIS ‘Skip the line’ Entree tot de St. Pieter Basiliek. Inclusief Audio Guide t.w.v. €20,- p.p. kijk op sjors voor alle info! - Advertentie - “IK BEN EEN ONDERNEMER MET VEEL LEF” Jozef Verbruggen Directeur/Eigenaar Untamed Travelling Gateway failliet... teveel vissen in de vijver? Volledige transformatie D-rt wordt zichtbaar

description

TravelPro#15 13-04-2016

Transcript of TravelPro#15 13-04-2016

Page 1: TravelPro#15 13-04-2016

stad van de maand april:rome★ GRATIS ‘Skip the line’ Entree tot de

St. Pieter Basiliek. Inclusief Audio Guide t.w.v. €20,- p.p.

kijk op sjorsvoor alle info!

- Advertentie -

“IK BEN EEN ONDERNEMER MET VEEL LEF”Jozef Verbruggen Directeur/Eigenaar Untamed Travelling

Gateway failliet...teveel vissen in de vijver?

Volledige transformatie D-rt wordt zichtbaar

Page 2: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

2

Everything you’ve ever wanted in an airlineand more. Our entertainment, deliciouscuisine and attentive service will impressthe most discerning passenger. Makingyour experience perfect is ourcommitment to you.

Our airline is all about you

Korean Air Amsterdam Schiphol AirportTel : 020-655-6333

ww

w.koreanair.com

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 3: TravelPro#15 13-04-2016

3

www.travelpro.nl

Everything you’ve ever wanted in an airlineand more. Our entertainment, deliciouscuisine and attentive service will impressthe most discerning passenger. Makingyour experience perfect is ourcommitment to you.

Our airline is all about you

Korean Air Amsterdam Schiphol AirportTel : 020-655-6333

ww

w.koreanair.com

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 4: TravelPro#15 13-04-2016

NIEUWS4

Page 5: TravelPro#15 13-04-2016

5

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

EurAm: ToscaneNa Noord-Amerika is EurAm onlangs gestart met Spanje. Niet veel later werd bekend dat het bedrijf gaat starten met Portugal en Italië Pagina 6

Cruise ClassIn totaal maakten 39.432 Nederlanders vorig jaar een cruise op de Middellandse Zee, dit is een stijging van 6% ten opzichte van het jaar daar-voor. In 2015 vierden 106.252 Nederlanders vakantie aan boord van een cruiseschip.Pagina 17-25

Extra cruiseschepenMSC Cruises investeert in nog eens vier nieuwe schepen. Volgens de rederij is dat nodig, omdat MSC Cruises gelooft in de toekomst van de cruise-markt die de komende jaren veel groter wordt.Pagina 20-21

Tenzing Travel shop-in-shop “Er is in Oost-Nederland geen enkel reisbureau dat zich pro-fileert als dé verre (rond)reizen specialist, dus dat gaan wij oppakken”, aldus Hans Kroeze (eigenaar Kroeze Reisbureau) tegenover TravelPro.Pagina 28-29

DreamlinerAir Europa presenteerde vol trots haar eerste Boeing 787 Dreamliner aan zowel nationale als internationale genodigden. Het is de eerste stap in een grote vernieuwing van de long-haul vloot.Pagina 30

Veel retailers vrezen dat hun koelkast binnenkort misschien een stuk minder vol is dan dat die al was. Althans, dat is het toekomstige beeld van de koelkast op dit moment. De contractbesprekingen zijn weer begonnen...

Voor veel ondernemers is de koelkast nog steeds een product van onmiskenbare waarde met daarin producten die het heel graag nuttigt, graag nuttigt en iets minder graag nuttigt. Waar die koelkast een tijdlang niet nodig was, is die al jaren niet te missen. En dan heb je nog steeds een enkel (heel) groot gezin, dat misschien wel twee of meer koelkasten nodig heeft om iedereen te onderhouden. Maar voor hen die een klein gezinnetje hebben, is die ene koelkast niet minder belangrijk natuurlijk.

Maar stel nou dat bij dat grote gezin één van de koelkasten niet meer meewerkt. Dan kan je een tijdelijke oplossing bedenken, maar je kan natuurlijk niet zeven dagen per week leven op goedkope gekoelde producten. Als iedereen in het gezin minder van de ‘noodzakelijke voeding’ binnenkrijgt, zal dat uiteindelijk problemen gaan opleveren.

Een andere vervelende bijkomstigheid, bij bijvoorbeeld een kapotte koelkast, is dat je meningsverschillen kunt krijgen. Zo zal er altijd

Koelkast

iemand zijn die zegt het altijd al te hebben gezegd dat de koelkast aan vervanging toe is. Maar als je afhankelijk bent van die grote koelkast, dan zal er toch een oplossing moeten komen.

Stel dat iedereen die een koelkast nodig heeft, probleem heeft met zijn of haar koelkast en ook geen passende oplossing weet te bedenken? Dan ontstaat er ook een probleem voor de koelkastverkoper(s). Puntje bij het paaltje betekent het volgens mij dat de koelkastgebruiker iets minder in zijn of haar koelkast gaat zetten, maar het zou ook mooi zijn als de koelkastleverancier de problemen met de koelkasten kan oplossen.

Met andere woorden, hopelijk resulteren de contractbesprekingen in een voor beide kanten naar tevredenheid (goed) gevulde (werkende) koelkast. Daarnaast heb ik begrepen dat de ‘problemen’ met de SGR-deelnemersbijdragen vooralsnog in de spreekwoordelijke koelkast zijn gezet, maar die koelkast is langzamerhand ook aan vervanging toe...

Arjen Lutgendorff [email protected]

Royal Caribbean verwelkomt Ovation of the Seas

Royal Caribbean heeft er een nieuw cruise-schip bij: de Ovation of the Seas is afgelopen weekend officieel overgedragen aan de rede-rij. Ovation of the Seas heeft achttien dekken een 169.000 brutotonnage, 2091 hutten en biedt plaats aan 4180 gasten op basis van tweepersoonsbezetting.

Met een officiële ‘handover’ ceremonie in Bremerhaven (Duitsland) heeft Richard D. Fain (President en CEO Royal Caribbean’s Ltd.) het schip van Bernard Meyer (Managing Partner Meyer Werft) in ontvangst genomen. “Het is prachtig om Ovation of the Seas welkom te heten in de Royal Caribbean familie”, zegt

Michael Bayley (President & CEO van Royal Caribbean International).

Ovation of the Seas zal vanuit Southampton (Groot-Brittannië) een aantal korte cruises maken, voordat zij aan de 52 nachten tellende Global Odyssey begint met als eindhaven Tianjin (China) wat de thuisbasis voor dit schip wordt. Vanaf juni 2016 biedt het schip samen met Quantum of the Seas, Mariner of the Seas, Voyager of the Seas en Legend of the Seas cruises in China. Met dit aantal schepen is Royal Caribbean van alle cruiserederijen, de rederij met de grootste vloot in dit land.

Page 6: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

6 NIEUWS

wij voelen ons nu al thuis.

Het Aruba van...

Als reisagent is vooral het proeven van de sfeer belangrijk. Wat past bij je klant? Al snel ontdekten wij dat op Aruba voor iedereen iets te doen is; van ontspanning tot actief, voor kinderen, waterliefhebbers, rustzoekers en feestvierders.

Ook het eten op Aruba is een aanrader, dit kan van luxe tot lokaal. Probeer ook eens de catch van de dag bij de Piraat, ga genieten bij de Zeerover of wat denk je van restaurant Papiamento, gelegen in een prachtige tuin.

Twee hotels waren bij ons favoriet. De eerste is het Hotel Bucuti & Tara Beach Resorts. Wat een geweldig hotel, vooral de ligging is prachtig. Romantisch, prachtig strand en wegdromen bij een spectaculaire zonsondergang. En de tweede (compleet anders) is het Boardwalk Hotel dat niet aan het strand gelegen is, maar wel heel bijzonder qua sfeer.

Ook het eten op Aruba is een

Twee hotels waren bij ons favoriet. De

Als reisagent is vooral het proeven

Het Aruba van... Carina & Desiree

Het bijzondere aan Aruba is de diversiteit in accommodaties. Van luxe hoogbouw aan het strand, pareltjes in het ‘binnenland’ tot aan sfeervolle boutique hotels, alles is er.

Desiree

EurAm: Toscane

Na Noord-Amerika is EurAm onlangs gestart met Spanje. Niet veel later werd bekend dat het van origine Belgische bedrijf gaat starten met Portugal en Italië. “Portugal wordt half mei uitgerold en Italië volgt in september. In Italië beginnen we met Toscane”, zegt Vincent Hekkert (business development manager) tegenover TravelPro.

Net als voor de bestaande EurAm-bestemmingen, waarvan de VS en Canada de grootste zijn, kunnen agenten ook voor Toscane zelf een route samenstellen, producten toevoe-gen, snel een offerte maken en ontvangen ze een gratis RoadBook na boeking. Amper drie weken geleden startte EurAm met Spanje. “Het is nu al een succes, we hebben al tientallen mooie boekingen mogen maken.”

Reisagentenweekend

In navolging van de zeer succesvolle week-enden in 2015 houden TUI Nederland, Landal GreenParks en Europeesche Verzekeringen van 3 tot en met 6 juni 2016 het ‘Tussen-vlaai-en-berg’ reisagentenweekend. Ditmaal stijgen ze naar grote hoogte in de heuvels van Zuid-Limburg: Landal Hoog Vaals.

De organisaties willen jou graag samen met je familie of vrienden uitnodigen voor een inspire-rend weekend. Op zaterdagochtend organiseren ze een (verplichte) interactieve bijeenkomst waar je je kennis kunt uitbreiden en vakgenoten kunt

ontmoeten. Je familie en/of vrienden kunnen ondertussen deelnemen aan speciaal voor hen georganiseerde activiteiten. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid, voor een minimale bijdrage, op zaterdagmiddag bij SnowWorld Landgraaf een middag te skiën of snowboarden op de nabij gelegen grootste overdekte piste ter wereld. Kun je niet skiën of boarden? Dan krijg je gratis les! De rest van het weekend kun je zelf het park en de omgeving verkennen. Wees er snel bij, want de uiterlijke aanmelddatum is maandag 18 april vóór 12.00 uur!

Page 7: TravelPro#15 13-04-2016

7

www.travelpro.nl

”Ik ben een ondernemer met veel lef”

Diep verscholen in het Land van Maas en

Waal, in Horssen, bevindt zich het hoofd-

kantoor van Untamed Travelling. TravelPro

sprak er met Jozef Verbruggen, de direc-

teur/eigenaar van de touroperator die de

door hem en zijn team onontdekte plekjes

op onze aarde wil delen met de reiziger.

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?“Uit België. Ik ben geboren in het kleine dorpje Kruibeke, maar mijn grootouders komen uit de omgeving van Tholen en Roosendaal (Noord-Brabant, red.). Verbruggen is echt een Brabantse naam, want er zijn er zo’n 4.000. Mijn grootvader ging naar Antwerpen om in de haven te werken.”

Hoe bevalt het in Nederland? “Ik heb mij hier altijd als een vis in het water gevoeld. Antwerpenaren staan bekend als heel direct, nuchter en recht voor z’n raap. Recht door zee. Ik houd daar wel van. Geen tierelantijntjes.”

Wat deed je voordat je in reizen begon?“Ik zat in de muziek, maar op mijn 38e zag ik een omwenteling ontstaan door de digitalisering en wilde ik iets anders. De muziekindustrie

werd meer en meer het wilde westen waar de regelgeving niet goed voor elkaar was.”

Wat deed je precies in de muziek?“Ik had vijf platenlabels en een publishing maatschappij. Zelf heb ik overigens nooit in bandjes of iets dergelijks gespeeld.”

Van welke muziek hield je toen je opgroeide?“Punk, bands als The Cure, Joy Division en natuurlijk David Bowie. Dat waren mijn hero’s. Ik heb nog optredens gezien van The Birthday Party met Nick Cave met slechts 30 man in de zaal.”

Was je succesvol met je platenlabels?“We hebben gigantisch grote hits gehad in Japan. Zo’n 4.000 titels met ook veel Engelse artiesten, dus voor Warner/Chappel Music (een wereldwijde platenlabel, red.) was dat interessant.”

Reisde je al veel in de periode dat je in de muziek zat?“Ja, veel naar de Verenigde Staten waar ik heel veel leuke dingen heb meegemaakt. Maar de muziek inspireerde mij niet meer, dus besloot ik iets anders te gaan doen.”

En dat werd dus de reisindustrie?“Ja, ik was al een paar keer naar Afrika geweest en voor mij voelde dat als thuiskomen. De geur

van Afrika is heerlijk! Het is de geur die ik uit mijn kindertijd kende, die hier in Nederland en België minder is geworden. De geur van echtheid, de geur van het ruige. In het begin kreeg ik vaak een flashback van hoe het hier moet zijn geweest. Maas en Waal vol met wolven en beren, zo is het in Afrika nog wel.”

Wanneer ben je precies begonnen met Untamed?“Voordat ik met Untamed begon, heb ik twee jaar in Kameroen samen met een Engelsman gewerkt. Dat deed ik om kennis op te doen. Dat ik iets met reizen wilde doen dat wist ik, want het was en is mijn passie. Alleen ik wist niks over de industrie.”

Wat deed je precies in Kameroen? “Ik begeleide er Japanse groepen. We hadden in die tijd nog geen mobieltjes, dus ik sprak dan met de Afrikanen af dat ik ze met de groep over drie weken bij een bepaalde boom weer zou zien. Ze hebben er een heel ander idee van tijd, dus ik ging er vanuit dat ik niemand zou vinden bij die boom. Het is bij mij zo’n omwenteling

Untamed TravelingUntamed Travelling is een maatwerkspecia-list voor reizen naar Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Antarctica. Het wil staan voor hoge kwaliteit, uitgebreide kennis, persoonlijke service, kleinschalige accommodaties, professionele begeleiding en unieke reiservaringen. Van rondreizen per auto, met privé gids, safari’s, fly-in safari’s, familiereizen, huwelijksreizen, fotoreizen en cultuurreizen tot natuurreizen, wandelreizen en strandvakanties.

“Voor je het weet sta je weer de afwas te doen”

Page 8: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

8 INTERVIEW

geweest in mijn hoofd, maar ze zaten bij de boom vanaf ‘s ochtends vroeg. Ik heb er zoveel bijgeleerd over dingen die wij als normaal beschouwen.”

Ik probeer het voor me te zien hoe jij met een groep Japanners door Afrika trekt...“Ik had al een paar reizen door Botswana gedaan en daar was alles goed geregeld, maar in Kameroen.... Er was nooit iets op tijd, je moest alles driedubbel en dwars controleren. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Jozef, je moet het anders gaan doen, want anders houd je het niet vol.’ Vanaf dat moment heb ik het altijd op een andere manier gedaan en zorgde ik altijd voor een escape route.”

En nadat je terugkwam uit Afrika?“Ik ging aan de slag bij iemand die ik kende in Vlaanderen. Hij verkocht antropologische reizen met zijn bedrijf Discovery Reizen.”

Maar je hebt niet lang in België gezeten?“Er ontstond een probleem door de wetgeving van de VVR. De licentie was voor één adres, terwijl we vanaf verschillende adressen werkten. Er kwam een verordening waarop we een advocaat hebben ingeschakeld. We wonnen, maar al voordat ik had gewonnen ben ik naar Nederland gegaan om me hier in te schrijven. Op dat moment wist ik al dat we zouden winnen. Ik dacht: jullie Belgen gaan iets missen, want ik weet er wel iets van.”

En in Nederland heb je Untamed Travelling opgericht? “Ja, ik was de regeltjes in België zo zat dat ik er moedeloos van werd. In Maas en Waal had ik al goede vrienden, vandaar dat ik deze kant ben opgekomen. Samen met Gerard Kistenmaker, één van mijn geweldige partners, heb ik het bedrijf opgericht. Hij was accountant en ik ben ondernemer. Accountancy is de ruggengraat van je bedrijf, terwijl ik totaal niet geïnteresseerd ben in cijfers. Ik wilde de wereld die ik in Afrika had, delen via de reisorganisatie. Niet op een manier dat je bij de hand wordt genomen, zoals in Volendam. Ik ben nooit een groepsreizen mens geweest. De reden daarvan? Ik vind niet dat je iedere dag een groep van twintig mensen naar een Afrikaans dorpje kan brengen, dan maak je het kapot.”

Hoe was dat om hier in Nederland te beginnen?“Heel makkelijk. Ben je geen lid van de SGR, dan kan je nog wel van start gaan. De eerste naam van het bedrijf hier in Nederland was ‘Untamed

Wildlife’. Ik heb er nog nooit een seconde spijt van gehad.”

Hoe ging het in het begin?“In het begin hadden we denk ik drie boekingen per maand. Ik was zo blij wanneer ik een boeking had. Bij de start had ik ook geen geld en van het geld dat ik verdiende aan een reis ging ik mee op de reis die men bij mij boekte. Ik ging bijvoorbeeld mee met een klant om de Kilimanjaro te beklimmen en een safari te maken, maar aan het eind van de reis had ik een telefoonrekening van een paar duizend euro. Het heeft drie tot vier jaar geduurd voordat ik niet meer mee ging op reis, maar dat gaf mij de kans om ontzettend veel mensen te leren kennen. Ik was overigens echt een ‘twitscher’, een ‘birder’. Twitschers zijn echte lunatics zoals ik. Ik was een twitcher, maar nu niet meer aangezien ik er geen tijd meer voor heb. Die markt heeft ons heel veel klanten opgeleverd.”

Werkte je in het begin via reisbureaus?“Nee, alleen maar rechtstreeks.”

Maak eens de vergelijking tussen de Nederlandse en de Belgische branche in de tijd dat je hier begon.“Daarin ben ik echt gekleurd, dus ik kan niet objectief zijn. Toen ik in België werkzaam was, ging het er een stuk corrupter aan toe. Op dit moment volg ik het reilen en zijlen in België niet zo. De manier van zakendoen vind ik in Nederland veel makkelijker, veel beter en rechtlijniger. De Belgische markt is ontzettend

klein en dat heeft z’n voor- en z’n nadelen. Het voordeel is dat als je eenmaal in die markt zit, dat je dan goed zit. Dan word je beschermd door dat kleine. De Belgen hebben te lang gedacht dat ze in een ivoren toren leefden. Ze hebben te laat de impact van internet gezien.”

Hoeveel Belgische en hoeveel Nederlandse klanten heb je nu?“Als ik naar de directe klanten kijk dan hebben we 75% Nederlandse klanten en 25% Belgische klanten. We hebben ook geen kantoor in België, maar we hebben er wel ontzettend goede klanten. Naast de directe klanten, worden we ook door een aantal reisbureaus ontzettend goed geboekt.”

Veel mensen betitelen Afrika als arm continent, maar is Afrika eigenlijk nog wel arm?“Arm en arm is anders. Je hebt in Nederland ook veel arme mensen wonen, die arm zijn in ideeën, in heel kortzichtig zijn, die alleen maar nadenken over wat ze ‘s avond eten en niet nadenken over morgen. Dat is voor mij arm zijn. Ik herinner mij nog dat wij werden binnengehaald in Tsjaad en ze hadden ergens de Nederlandse vlag opgetrommeld. De intelligentie die de mensen daar hebben is gewoon waanzin. Dat pragmatische, de manier van denken.”

Hoe kijk jij naar ontwikkelingshulp?“Daar ben ik altijd totaal tegen geweest. Ik vind dat die ‘Plato’ van Afrika moet komen en die is er ook op dat grote continent. De ontwikkeling

“In België ging het er een stuk

corrupter aan toe”

Page 9: TravelPro#15 13-04-2016

9

www.travelpro.nl

INTERVIEW

moet vanuit de mensen zelf komen. Als wij het gaan stimuleren, dan ga je de foute groepen mensen van geld voorzien. NGO’s, die op een totaal andere manier denken.”

Je bent ook Latijns-Amerika gaan aanbieden, maar waarom?“We zijn ooit begonnen met Afrika en het bedrijf werd groter. Op het moment van de aswolk boven IJsland en de beginnende problemen in het Midden-Oosten heb ik ingezien dat als ik alleen Afrika bleef aanbieden en daar iets zou gebeuren, dat het bedrijf zomaar plat kon gaan.”

Hoe anders is Latijns-Amerika als je het vergelijkt met Afrika?“De laatste vier jaar ben ik veel in Zuid-Amerika geweest. Zuid-Amerika is voor ons een grotere uitdaging dan Afrika. Een reiziger zal als er iets ‘fout’ gaat in Afrika makkelijker zeggen dat ze het wel begrijpen, omdat het Afrika is. Als er iets ‘fout’ gaat in Latijns-Amerika, dan wordt dat minder makkelijk begrepen. Dat komt deels doordat het afstammelingen zijn van de Europeanen.”

Wat is voor jou eigenlijk de basis van Untamed?“Untamed is gebouwd op kennis en op passie. Als de passie er niet meer is, dan houdt het voor mij op. Ik verkoop niks waar ik niks mee heb. All inclusive doen wij wel, maar dan hebben we wel een mooie safari of rondreis ervoor. Van alleen het verkopen van een all inclusive word ik niet blij.”

Iedereen heeft toch passie? Waarom moet men bij Jozef boeken?“Het is goed dat de concurrentie er is, want er is altijd een onderscheid tussen de concurrentie en Untamed. De klant die ervaart dat en zal zelf beslissen waar die zich meer thuis voelt. Er zijn concurrenten die campers aanbieden, maar dat doen wij niet. Als je het leuk vindt om een camperreis te maken dan moet je dat doen, maar ik vind er niks aan. Voor je het weet sta je weer de afwas te doen. Ik hoef geen huis op wielen, ik wil iets anders.”

Iets anders, wat is ‘iets anders’?“Bij ons is de top geen Mercedes, maar een Ferrari. Wil je bij ons out of the box? Je kan het zo gek niet bedenken. Ik heb ooit een reis geregeld waarbij de chartervlucht naar Centraal-Afrika alleen al €15.000 kostte. We bieden plekken aan in Afrika waarvan we weten dat er tot op heden misschien nog maar twintig blanken zijn geweest.”

Inmiddels werk je in Nederland wel via reisbureaus, hoe gaat dat?“Ik heb het nooit actief gepromoot. Ik dacht dat iemand die een fantastische reis wil boeken dat bij de specialist doet en niet bij het reisbureau of ZRA. Hoe fout kon ik denken? Toegeven dat je fout zit en het anders gaan doen hoort er ook bij voor ondernemers. We kregen meer en meer aanvragen en zijn langzaam op de B2B gesprongen, want we wilden onze service en kwaliteit behouden. De mond-tot-mond reclame is zo belangrijk gebleken in de digitale wereld. Ik ben er van overtuigd dat dat hand in hand moet gaan. Hoe digitaler we gaan, hoe belangrijker het persoonlijke wordt. Nu denk ik dat we 65% tot 70% via de B2B boeken en de rest direct. Het groeit nog steeds.”

Maak je nog keuzes voor ketens waar je mee samenwerkt?“Nee. Er wordt bijvoorbeeld behoorlijk vaak uitgehaald naar ZRA’s, maar ik kan je vertellen dat er ontzettend veel goede mensen bij zitten. De stenen reisbureaus hebben daar iets laten liggen.”

Noem nog eens een voordeel aan het werken met Untamed?“We werken met nettoprijzen, dus men kan zelf de marge bepalen. Als ondernemer telt het wat er aan het eind van het jaar onderaan de streep staat. We hebben een hele goede relatie met zowel retailers als ZRA’s.”

Hoe investeer je in de B2B?“Door famtrips die enorm populair zijn en waarmee we laten zien wat Untamed is, want iedereen zegt dat hij een mooi hotel heeft. Wij willen laten zien dat we out of the box denken. De ene nacht kamperen met alleen een Masai en kok en de volgende nacht verblijven in één van de meest exclusieve lodges. Niet alleen om die lodge, maar vooral omdat die goed gelegen is.”

Zie je die investering in de B2B ook terug in de boekingen?“Jazeker. We merken dat we populair zijn bij de B2B. Zo organiseerde we een trip voor twaalf personen, maar kregen we 300 aanvragen. Ook de famtrips zijn ‘untamed’.”

Hebben jullie de crisis gevoeld?“Nee, we zijn altijd blijven groeien. We hebben de omwenteling van het analoge tijdperk naar het digitale tijdperk goed doorstaan. Ging je teveel digitaal, dan werd je leeg getrokken door IT’ers. Die mensen zitten vaak op een andere planeet.”

“Wie prijzen wil zien, moet naar Neckermann of

TUI gaan”

“We willen de fantasie van de

reiziger los laten gaan”

Page 10: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

10 INTERVIEW

Wat vind je typerend aan de reisindustrie?“Het verkopen van emotie op papier. Ga je naar een garage dan krijg je een auto als je €10.000 neerlegt, maar bij ons krijg je een velletje papier. We moeten de emotie op voorhand verkopen. Het is ontzettend belangrijk dat dat goed gebeurt. Bij ons krijg je het wow-effect al bij dat velletje papier en bij het bekijken van onze site.”

Ga je nog veel nieuwe bestemmingen aanbieden?“We gaan vol voor Indochina met Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Japan. Volgend jaar beginnen we met Canada en Alaska en eind volgend jaar met Australië en Nieuw-Zeeland. Er zijn in Canada en Alaska zulke mooie producten die hier nog niet worden aangeboden. Europa zullen we nooit gaan aanbieden, op Groenland na dan.”

Wat heb je met ecotoerisme?“Ik vind het een belachelijke term. Voor mij is ecotoerisme dat de lokale bevolking profiteert van wat we doen. Wij zorgen voor werk. Ik zeg ook altijd tegen mensen dat ze de koffers niet zelf moeten dragen, maar moeten laten dragen en een fooi geven.”

Heb je veel last van wat er wereldwijd allemaal gebeurd?“Iedereen heeft daar last van. De week van de bomaanslagen in Brussel gaat een van onze slechtste weken worden. Het beangstigt mij dat het zo dichtbij komt, het zijn onze waardes die worden aangevallen.”

Je stuurt veel mensen naar onontdekte plekjes. Laat je reizen wel eens door-

gaan ondanks dat het er misschien iets gevaarlijker is?“Als het niet kosher is dan bieden we het niet aan. Ik heb heel veel in Niger en Mali gereisd en ik ken er ook veel mensen en er is in die landen 10% kans dat er iets fout gaat. Ik vind 10% ontzettend veel kans, dus ik zou het aan niemand aanraden. Hoe mooi die gebieden ook zijn. En, een blanke betekent geld.”

Wat voor vakanties maak je zelf eigenlijk nog?“Ook nog de ‘Untamed’ vakanties.”

Hoe goed kennen de medewerkers van Untamed de bestemmingen?“Het grote voordeel bij ons is dat we geen product managers hebben. We sturen al onze verkopers naar de bestemmingen. Dat vind ik ontzettend belangrijk.”

Welke tendens zie je bij jullie vaste klanten?“Rondtrekken hoeft niet meer. Ze willen lekker genieten van de lodge en zelf bepalen wanneer ze een game drive doen. Meestal zijn de lodges gelegen op fantastisch mooie plekken waar het geweldig is om een glas wijn te drinken en een boek te lezen.”

Wat is de doelgroep van Untamed? Mensen met geld?“Reizen is in vergelijking met vroeger veel goedkoper geworden. Toen Hemingway door Afrika trok, was hij, als je de prijzen van toen vertaalt naar nu, misschien wel €20 miljoen kwijt. De eerste keer toen ik na mijn studie naar Zuid-Amerika vloog, was ik €3.000 kwijt voor de vlucht. Nu is dat allemaal veel goedkoper geworden. Ik denk niet dat wij de goedkoopste zijn, maar het ligt ook maar net aan de wensen van de klant.”

Je laat geen prijzen zien op je website, waarom niet?“Wie prijzen wil zien moet naar Neckermann of TUI gaan. Wij zijn anders. Untamed werkt met voorbeeldreizen die je met een budget van €1.500 kan doen, maar ook voor een budget van €15.000. Ik ga niet alles op de site zetten, want dan ben ik bezig zoals anderen. We willen de fantasie van de reiziger los laten gaan. We werken ook niet met pakketjes of bouwstenen, dat vind ik veel te fout-gevoelig. De klant moet zelf bepalen waar hij of zij zich het lekkerst bij voelt.”

De prijzen die je wint zijn die belangrijk voor je?“Ja, bijvoorbeeld de prijs ‘Beste Reisaanbieder Verre Reizen van Nederland 2015’ was ontzettend belangrijk. Daarnaast zijn we ook beste leverancier geworden bij Travel Counsellors en we hebben de National Business Award gewonnen. Het was niet mijn doel om prijzen te winnen.”

Wat houdt je verder bezig wat er momenteel speelt in de branche?“De SGR. Ik zit hier op 50 kilometer van de grens met Duitsland en daar wordt het in mijn ogen beter georganiseerd. In Nederland moeten we een ontzettend zware waarborg geven, maar er is grote onduidelijkheid wat er wel en niet wordt gedekt. Ik ben er voorstander van om een aparte verzekering te zetten op elk dossier dat we hebben. Dan weet de klant hoe het zit en dan weten wij het ook. Ik zeg niet dat de SGR moet verdwijnen, maar ze moeten op een andere manier gaan nadenken. Ik vind het wel goed dat er keurmerken zijn, maar de SGR wordt keer op keer opgelicht doordat de balans een momentopname is. Je kan vandaag een gezond bedrijf zijn en morgen failliet. Andere leden zijn er het slachtoffer van, want wij kunnen meer gaan betalen. Het is een ouderwets systeem, dus er moet een andere vorm komen. Ik denk dat de meeste mensen in de Nederlandse industrie er zo over denken.”

Hoe zie je de toekomst van Untamed?“De komende twee jaar zijn we bezig om de nieuwe bestemmingen goed neer te zetten. Hopelijk krijgen we er nog enkele bestemmingen bij en gaan we richting de 50 man personeel. Dat is mijn toekomstdroom op dit moment.”

Je zit in Horssen en aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Ga je verder uitbreiden in Nederland? Europa? Amerika?“Nee, daar zijn op dit moment in ieder geval geen plannen voor, maar zeg nooit nooit. Ik ben iemand die zich graag focust. Komt er iets dat mij enorm triggert, dan zal ik dat zeker doen... Ik ben een ondernemer met veel lef, maar op dit ogenblik moeten wij vooral zorgen voor wat we nu hebben.”

Heb je al klanten die naar de maan willen? Als je het dan toch over ‘untamed’ hebt...“Er zijn een paar mensen geweest die mij ernaar hebben gevraagd. Natuurlijk kan ik wel zeggen dat we het gaan regelen wanneer het wordt aangeboden, maar dan wil ik wel eerst weten wie de beste aanbieder is. Dan moet ik het misschien eerst maar zelf uitproberen.”

Hoe denk je over Nederland wanneer je terugkomt van een reis?“Als ik lang op reis ben geweest en ik kom terug op Schiphol, dan voelt dat als een warme deken die over mij heen wordt gelegd. Dan kan ik zo blij zijn dat ik thuis ben. Wanneer je zoveel reist, dan denk je iedere keer als je terugkomt: ‘Wat is het hier mooi’. Dan heb ik weer zin om eens lekker te gaan wandelen in de Ooijpolder om te kijken of de Wielewaal (zangvogel, red.) er is. Ik denk dat hoe vaker je reist, hoe sterker je dat gevoel bij thuis hebt. Bij mij wel in ieder geval.”

Arjen Lutgendorff

Page 11: TravelPro#15 13-04-2016

NIEUWS 11

www.travelpro.nl

ANVR wint prestigieuze award

De ANVR wint op het gebied van innovatie wereldwijd de eerste prijs van de prestigieuze ‘Tourism for Tomorrow’-awards die onlangs zijn uitgereikt in het Amerikaanse Dallas.

“Uit maar liefst 157 nationale en internationale inzendingen is onze carbon calculator, waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten, door een internationale twintigkoppige jury gekozen tot het beste initiatief van de wereld. En natuurlijk zijn wij daar apetrots op”, zegt Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR. Oostdam en Gerben Hardeman (manager duurzaam toerisme bij ANVR) mochten namens de NHTV en tal van andere met de brancheorganisatie samenwer-kende partners de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.

CalculatorDe online calculator meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook andere wijzen van vervoer en meer dan een half miljoen accom-modaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etcetera. Het gaat niet alleen om losse onderde-len van een reis, maar zelfs totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen.

Plotseling vertrek hoogste baas Air France-KLM

Alexandre de Juniac, de hoogste baas bij Air France-KLM, vertrekt. De Juniac heeft aan het bestuur van Air France-KLM laten weten dat hij is gevraagd om CEO te worden bij de International Air Transport Association (IATA) en dat hij ingaat op die functie. Vorig jaar stemde 94% van de aandeelhouders van Air France-KLM nog voor een verlenging van vier jaar van het contract van De Juniac.

Of Pieter Elbers - die in oktober 2014 werd benoemd tot president-directeur van KLM - De Juniac mogelijk opvolgt of wil opvolgen, is niet bekend. Bij KLM willen ze daar ook niet over speculeren. Ook Frédéric Gagey (Air France), voorheen ook financieel directeur bij KLM, is een veel genoemde naam als mogelijke opvolger. Wat wel bekend is, is dat de opvolger van De Juniac uiterlijk 1 augustus 2016 bekend moet zijn. Om die opvolger te vinden wordt er samen-gewerkt met een internationaal wervingsbureau.

PilotenstakingDe aanstelling van De Juniac wordt tijdens de jaarvergadering van IATA (1-3 juni in Dublin)

besproken door het bestuur van IATA. De Juniac begon in 2013 als CEO van Air France-KLM. Voordat hij als CEO van de groep begon, was hij CEO van de Franse tak van Air France. In de drie jaar dat De Juniac CEO was van Air France-KLM, kreeg de groep te maken met een grote piloten-staking en werd het management van Air France letterlijk aangevallen door haar eigen personeel.

Pyton vergroot aanbod ruimschoots

Door een samenwerking tussen NextPax en Pyton wordt het aanbod van Pyton met meer dan 300.000 vakantiewoningen vergroot. “Door deze overeenkomst krijgen klanten van Pyton, zoals The Travel Club, alle leden van de Veluwegroep, VakantieXperts, Prijsvrij en TUI Travel Agencies, toegang tot de meer dan 300.000 vakantiewoningen, waaronder huur-woningen en accommodaties in meer dan 300 vakantieparken, die beheerd worden met het platform van NextPax”, aldus Silvia Vereijken (Accountmanager voor Pyton Nederland).

Erik Engel (oprichter NextPax) zegt: “NextPax en Pyton sluiten perfect op elkaar aan. NextPax verzorgt de real-time verbinding tussen channel partners en accommodatiebeheerders, inclusief de tools die nodig zijn om het aanbod, de reserveringen en de kanalen te beheren. Pyton ontwikkelt op maat gemaakte Internet Booking Engines (IBEs) en API-oplossingen voor online travel agents, touroperators en leveranciers van reisproducten. Pyton begint waar wij eindigen; zij ontwerpen de software voor hun klanten zo dat deze naadloos aansluit op ons systeem.”

Jitske Roos ambassadeur REIS MET JE HART

Jitske Roos wordt ambassadeur van REIS MET JE HART. Roos, die inmiddels vier maanden bezig is als ondernemer met ActieResult, gaat zich een dag per week inzetten voor de organisatie REIS MET JE HART waar zij sinds medio 2015 achter de schermen al deels bij betrokken was als klankbord.

“Ik onderneem met mijn hart en ben vier dagen per week, vol passie aan de slag voor verschil-lende opdrachtgevers. Afgelopen periode heb ik

zitten sparren met founder Mila Wit en hetgeen zij zoekt ten behoeve van REIS MET JE HART, kan ik haar bieden. In de reiswereld heeft REIS MET JE HART reeds de nodige bekendheid, maar bui-ten de reisbranche liggen nog voldoende uitda-gingen. Mijn creatieve en commerciële ervaringen van de afgelopen twintig jaar ga ik inzetten, om REIS MET JE HART in het bedrijfsleven verder onder de aandacht te brengen”, aldus Roos, die eerder werkzaam was bij Zoover Media als Head of Commerce.

Page 12: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS12

Gateway failliet: teveel vissen in de vijver...?De geruchten over een eventueel faillissement, werden in januari door Gateway met man en macht ontkend. Het zou juist hartstikke

goed gaan met het bedrijf. Amper een paar maanden later is het Gateway niet gelukt om het hoofd langer boven water te houden en

werd het bedrijf donderdag 7 april failliet verklaard.

Foutieve geruchten Om die woorden extra kracht bij te zetten, lan-ceerde het bedrijf een nieuwe hotelformule voor een eerste groep reisagenten: Gateway2Travel Hotels. Deze nieuwe module zou in enkele fases worden gelanceerd op de Belgische en inter-nationale reismarkt. En werd in een gloednieuw jasje gestoken en uitgebreid op het gebied van hotelaanbod en functionaliteit. “De gebruiksvrien-delijkheid voor reisagenten staat hierbij voorop. Er is ook gedacht aan een responsive design dat gebruikt kan worden op desktop, laptop en tablet”, aldus ’t Hart. Tevens ontwikkelde Gateway een nieuwe vluchtmodule, waarvan het Belgische Connections een gepersonaliseerde versie in gebruik nam. “Deze ontwikkelingen zijn het bewijs dat het nog altijd goed gaat bij Gateway ondanks enkele foutieve geruchten”, zei ’t Hart niet wetende wat de nabije toekomst bracht. Aan de vooravond van het aangevraagde faillissement geeft ’t Hart op Facebook aan dat hij in alle eerlijkheid kan zeggen geen idee te heb-ben wat hem stond te wachten. De geruchten werden ook naar hem toe telkens weer ontkend. ’t Hart heeft dertien maanden lang in alle eerlijk-heid en met veel enthousiasme zijn werk gedaan en geeft aan zich intens rot te voelen, omdat er door dit faillissement mensen met problemen worden opgezadeld. Hiervoor biedt hij op social media zijn oprechte excuses aan.

Meer dan 5.000Gateway werd opgericht in 1990 door onderne-mer Valère Vandecruys. Het bedrijf werd vrijwel meteen succesvol en werd een betrouwbare speler voor duizenden reisorganisaties overal ter wereld. Ondanks de opkomst van alternatieve boekingsmodules op het internet, bleef Gateway ambitieus en werd de software onlangs nog vernieuwd. Ruim 50 werknemers waren in dienst van Gateway, verspreid over het hoofdkantoor in Limburg en de verkoopvestigingen in Zuid-Afrika, Thailand en Hong Kong. Meer dan 5.000 reisagenten, touroperators en luchtvaartmaat-schappijen wereldwijd maakten dagelijks gebruik van de toepassingen en databases die Gateway bouwde en beheerde. Alle tarieven en promoties werden in het systeem gezet, waarna klanten gericht konden zoeken naar het beste aanbod.

VijverGateway heeft woensdag zelf de handdoek in de ring gegooid en werd donderdag door de rechtbank van Koophandel, afdeling Hasselt, fail-liet verklaard. Maar hoe kan dit gebeuren? Is het zo’n lastige markt waarin al dit soort bedrijven opereren? Er wordt gefluisterd dat er te veel vissen in de vijver zwemmen. Iets wat Hans Bos (Bedsonline) kan beamen: “Er komen steeds meer spelers bij in deze zeer competitieve omge-ving. Als je je in deze omgeving beweegt, moet je ook mee evalueren in onder meer de systemen. Ik weet niet of Gateway dat wel of niet heeft gedaan. Bedsonline is daar wel actief mee en ontvangt ook goede respons uit de markt.” Of er niet té veel spelers zijn? Bos: “Grote retailpartijen geven aan dat ze contracten hebben met acht à negen gelijkwaardige bedrijven, maar daarbij valt 80% van de omzet op slechts drie partijen. Reisbureaus maken dus wel een duidelijke keuze met wie ze werken, want op een gegeven moment zien zij door de bomen het bos ook niet meer.” Onder die drie partijen valt volgens Bos Bedsonline.

Overname?Vuelandia heeft interesse in Gateway dat donderdag failliet is gegaan, dat is bevestigd tegenover de redactie van TravelPro dat het faillissement van Gateway woensdag al wist te melden. Ook Qenner zou volgens zeer betrouwbare bronnen geïnteresseerd zijn, maar general manager Ferdinand Westerman wil dat desgevraagd niet bevestigen.

Mikel van Nimwegen (mede-directeur/-eigenaar Vuelandia) bevestigt desgevraagd de interesse van Vuelandia in Gateway. “Uiteraard onder voorbehoud van wat er in de boedel zit.” Een derde mogelijk geïnteresseerde zou The Travel Club zijn, maar Jeannie Vincent (directeur The Travel Club) ontkent dat tegenover TravelPro. “Dat is absoluut niet aan de orde, wat een broodje aap verhaal.” Op het moment dat dit magazine van TravelPro naar de drukker ging, was er niet meer duidelijkheid over een eventuele overname.

Jeroen 't Hart (Gateway)

De speculaties die in januari de ronde deden, werden vrijwel direct naar het rijk der fabelen verwezen. “De enige verklaring die ik voor de geruchten heb, is dat we wereldwijd vijf kantoren hebben waarvan we onlangs hebben besloten om het kantoor in Dubai te sluiten en we zijn kort geleden gestopt met de annuleringsverzekering op de hotelboekingen. Dat is misschien een reden om deze onzin de wereld in te slingeren”, zei Jeroen ’t Hart (International Sales Executive bij Gateway) destijds. Bovendien werd de soft-waretechnologie om vluchten te boeken vorige maand verkocht aan Cherimoya. Daardoor zou Gateway zich verder gaan concentreren op hun boekingsmodule voor hotels in Europa, Azië en Zuid-Afrika.

Page 13: TravelPro#15 13-04-2016

13

www.travelpro.nl

Prijs Ook zou Gateway te veel op de prijs hebben gespeeld en te grote marges hebben geboden, dat het spel nooit kon worden gewonnen. Alhoewel het merendeel van de gevraagde reis-agenten prijs pal na kwaliteit plaatsen en ook hun eigen redenen hadden om juist voor Gateway te kiezen. Ondanks de contracten met verschillende aanbieders, leken ze het bij Gateway ook te kun-nen vinden wat ze zochten en werd het aanbod van talloze aanbieders vaak verdeeld tot zo’n drie favoriete beddenbanken, waar Gateway voor een aantal ook bij hoorden. Ondanks dat lijkt de geschiedenis zich te herhalen net als bij het fail-lissement van Transhotel in het najaar van 2014. Ondanks dat deze Spaanse partij 22 kantoren en 600 werknemers had en dus een stuk groter dan Gateway, kon Transhotel niet opboksen tegen andere bedrijven die in datzelfde vijvertje vissen. Een kleine speler als Gateway met zo’n 50 medewerkers verloor deze strijd ook.

En wat nu? Reisagenten lijken met hun handen in het haar te zitten met al die boekingen die zijn gemaakt en Gateway niet bereikbaar is. Vergelijkbare bedrij-ven - die wellicht duurder zijn, maar volgens zeg-gen wél verzekerd zijn voor financieel onvermo-gen - nemen een groot deel van de reserveringen over, maar dan zijn er nog altijd reisagenten die niets kunnen annuleren omdat het bedrijf niet bereikbaar is. De administratie is wel toegankelijk, maar daardoor kan het niet worden voorkomen dat er dubbele boekingen worden gemaakt. Als op prijs richten niet de enige oplossing is tegen al dat concurrentiegeweld, wat is het dan wel?

Mikel van Nimwegen (Vuelandia)

Beddenbanken zouden meer onderscheidend moeten zijn en moeten voortbewegen op heden-daagse trends en daar zelfs op voorlopen.

Overname hotelboekingen Gateway Mikel van Nimwegen, mede-directeur/-eigenaar Vuelandia, laat weten dat zijn bedrijf door veel partijen is benaderd om boekingen van Gateway over te nemen. “We werken al met partijen als Personal Touch Travel, Face2Face Travel, Gomundo, Bebsy, Otravo zakenreizen, Yaxa Reizen, Vakanties4all, Vakantienodig.nl, Ambiance Travel, VakantieXperts, Sambasso, Amondo en de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR), maar ook andere par-tijen nemen nu contact met ons op.”

Risicoloos“De markt moet weten dat wij met VuelandiaHotels een prima bedienbaar systeem aanbieden met zeer aantrekkelijke pricing. Maar ook de samenwerking met ons is risicoloos, omdat we bij refundable hotels pas vragen om een betaling op de dag dat je klant vertrekt. Bij non-refundabel hotel boekingen vragen we ove-rigens wel om een directe betaling, welke direct aan de leverancier worden betaald”, aldus Van Nimwegen. “Deze maand wordt ook onze flight engine gekoppeld aan VuelandiaHotels waardoor de reisagent een nog completer pakket kan aanbieden”, aldus Van Nimwegen, die benadrukt dat retailers die nog niet met Vuelandia werken contact met hen kunnen opnemen.”

Sharon Evers en Arjen Lutgendorff

Page 14: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS14

Omdat we jullie werkmakkelijker willen maken

Further information is available at www.vueling.com, or from your travel agent.If you wish to receive our Newsletter and stay informed of our latest news, promotions and special o�ers, sign up at www.vueling.com/agencies.

ueling, the very smart choice

In GDS en BSP sinds 2008, VY-030

Call center voor reisbureaus:0900 111 2288

Unieke website voor reisbureaus:www.vueling.com/reisbureaus

Virtuele assistentie en exclusieve blog voorreisagenten : http://news.vuelingpartners.com

Interline met American Airlines,British Airways en Qatar

Connecties naar meer dan 160 bestemmingenvia Barcelona of Rome 

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

20160323_TravelPro_240x145_CHECKSNew_NL_AF.pdf 1 22/03/16 13:32

Volledige transformatie D-rt Groep wordt zichtbaarZowel D-reizen als VakantieXperts vieren dit jaar feest aangezien de bedrijven respectievelijk 50 en 12,5 jaar bestaan. Sinds de samen-

voeging van beiden partijen met RTN op 8 mei 2014 is er behoorlijk wat veranderd. Don Kaspers, die begin 2015 Will van den Hooge

opvolgde als CEO van de D-rt Groep, liet weten dat de D-rt Groep sinds vorig jaar bezig is met een volledige transformatie.

“Het belangrijkste daarin is dat we enerzijds het oude traditionele reisbureau aan het veranderen zijn en daarmee met name heel duidelijk kiezen voor klantbenadering. Vanuit organisatie en ondernemerschap zijn we bezig een omslag te maken om met name vanuit de klant te denken. Hoe ziet de consument ons, wat kunnen we daarin bijdragen en eraan toevoegen. Dat is onze toekomstige rol aan het worden”, aldus Kaspers, die aangaf expliciet te willen neerzetten dat het bedrijf online enorm aan het groeien is. “Op dit moment is de sterkste steiger binnen het bedrijf de online propositie die we hebben neergezet. Daar zijn we ook fors aan het investeren. We zijn mobile toegankelijk en per 1 juni starten we whatsapp. Ook ons Facebook portal staat en dat gaan we gericht op de toekomst uitbouwen.”

Nieuw winkelconceptD-reizen heeft ruim 200 winkels. “Over vijf jaar hebben we nog steeds een paar honderd reis-bureaus om fysiek dicht bij het publiek te zitten, maar het accent verschuift verder naar online zoeken en boeken”, aldus Kaspers. Tijdens de presentatie in Amsterdam werd nadrukkelijk gezegd dat de winkels nog ontzettend belangrijk zijn. Dat is dan ook een van de redenen dat er aan een nieuw winkelconcept wordt gewerkt

dat vanaf mei wordt geïntroduceerd. Danja Lekkerkerk (Marketing Manager D-rt Groep): “In deze ‘future proof’ reiswinkel komt de klant binnen in een wereld van gezellige warmte en persoonlijke reisinspiratie. De nieuwe winkels hebben de perfecte balans tussen het warme huiskamergevoel en een frisse, heldere uitstraling en bieden een mooie mix van ‘real’ en ‘virtual’. Ook zal het nieuwe winkelconcept veel meer rust bieden, waar het huidige concept veel meer op je afkomt. Er komt een landingszone waar je aan een tafel kan gaan zitten met een goede bak koffie, maar je kan ook naar een snelle balie gaan om bijvoorbeeld je ticket op te halen. Achterin de winkels komen ook tafels waar je uitgebreid een reis kan bespreken. Het persoonlijke blijft heel belangrijk en daarin gaan we ook iets doen

Forse investeringen in online propositie

Page 15: TravelPro#15 13-04-2016

15

www.travelpro.nl

met foto’s. Per 1 november gaan we online met een nieuwe website, die innovatief is en waarop je een goede vergelijking kan maken tussen het aanbod van de verschillende touroperators”.

Primaire doelstellingDe integratie van off- en online is één van de primaire doelstellingen die de D-rt Groep heeft neergezet. Kaspers: “Met name daarin zijn we ook flinke stappen aan het zetten. Van multi-channel naar omnichannel is een wereld van verschil. Met name onze 1.600 collega’s daarin meenemen is denk ik de grootste uitdaging die we hebben, want het betekent een behoorlijke verandering in mindset. Vanuit het perspectief van de klant denken, is toch anders dan vanuit het perspectief van de klantbehoefte denken. Voor ons was 2015 een stappenjaar waarin we veranderingsprocessen in gang hebben gebracht. Ook de organisatie is compleet anders ingericht”.

SpiegelLekkerkerk laat weten dat het logo van D-reizen heel subtiel is aangepast. “De D van D-reizen is heel belangrijk, want het is een beeldmerk en de naam heeft een enorme naamsbekendheid. We hebben ervoor gekozen om de zeester van de i af te halen. Niet heel anders, maar wel een stukje strakker.” Ook heeft de organisatie zichzelf een

spiegel voorgehouden. “We hebben onszelf de vraag gesteld waar D-reizen eigenlijk voor staat en we hebben onszelf afgevraagd waar we willen dat mensen ons aan herkennen. We willen dat de consument via ons heel eenvoudig een reis kan boeken. We zijn een gezellig merk, want gezelligheid is een van de belangrijkste merk-waarden van Nederland. Het is ook een betrouw-baar merk, en we bestaan natuurlijk ook 50 jaar. Daarnaast zijn we ook een heel persoonlijk merk, waarbij de reisagenten in de winkels ontzettend belangrijk zijn. De consument moet bij D-reizen voelen dat hij of zij wordt ontzorgd en zich op z’n gemak voelen. Als je bij D-reizen boekt hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken”.

Discussie met de klantEén van de grootste eye-openers die Kaspers aanstipt is het feit dat de prijzen maar wat snel veranderen. Waar die vroeger eens per half jaar werden vastgelegd, veranderen de prijzen nu per vijftien minuten. “Dat is op lijndienstbasis, op charterbasis en ook op touroperatingniveau. Je kan de consument haast geen vaste prijs meegeven, want de prijzen veranderen enorm. De datafeeds die daaruit komen zijn gigabytes en dat zorgt voor een zodanige verwerkingsslag dat heel veel systemen dat op dit moment niet meer aankunnen. Grote systemen als Amadeus, Travelport, die verwerken dit soort dingen op

lijndienstniveau, maar je ziet dat er steeds meer moeite is om het uiteindelijk goed neergezet te krijgen richting klant. Heel vaak hebben wij de discussie met de klant dat ze iets niet meer terug kunnen vinden wanneer ze in het reisbureau zijn.”

Nieuwe site VakantieXpertsOok naar de merkwaarden van VakantieXperts is gekeken. Lekkerkerk: “Het is een heel des-kundig merk waarmee we willen inspireren. Bij VakantieXperts wordt er veel aan maatwerk gedaan waarbij ook het persoonlijk contact heel erg belangrijk is. De winkels van VakantieXperts zitten ook lokaler dan die van D-reizen en in de winkels werken meer dan 1.000 reisassistenten die gespecialiseerd zijn en heel veel kennis heb-ben over maatwerk. Veel mensen weten niet dat we van VakantieXperts ook zo’n 230 winkels hebben, inclusief franchise. Op 1 mei gaan we live met een nieuwe website. Het wordt een mooie en inspirerende site met grote foto’s en een duidelijke indeling, maar in tegenstelling tot die van D-reizen is het niet echt een boekings-site”. Per 1 mei wordt ook het blog Reiskompas.nl geïntroduceerd.

Arjen Lutgendorff

VolKaspers benadrukte tijdens de presentatie de trechter beweging die ontstaat doordat veiligheid voor de consument een steeds groter issue begint te worden. “Heel Europa richt zich op Spanje en Portugal en laat Turkije, Griekenland en Tunesië links liggen. Zelfs Egypte laat de consument links liggen, waar regio’s zijn waar niets aan de hand is en die zeer goed bereisbaar zijn. Men kiest er gewoon niet voor, omdat veiligheid een issue is. IJsland is bijna vol voor de zomer, het is echt ongelooflijk, maar het gaat extreem hard. Kaapverdië heeft nog capa-citeit. Ook voor Portugal komen de eerste signalen binnen dat het vol begint te raken.”

V.l.n.r.: Don Kaspers (CEO D-rt Groep), Suzan Kuiper (‎Brandmanager VakantieXperts), Karlyn Blom (Brandmarketeer D-reizen) en Danja Lekkerkerk (Marketing Manager D-rt Groep).

Page 16: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

Page 17: TravelPro#15 13-04-2016

17

www.travelpro.nl

CRUISE CLASS: MIDDELLANDSE ZEE

“Cruisen: Alles mag en niets moet”In totaal maakten 39.432 Nederlanders vorig jaar een cruise op de Middellandse Zee, dit is een stijging van 6% ten opzichte van het

jaar daarvoor. In 2015 vierden 106.252 Nederlanders vakantie aan boord van een cruiseschip.

Holland America LineMet schilderachtige cruises naar het roman-tische Rome, historierijke Athene en het verassende Venetië ontdekken jouw gasten de parels van de Middellandse Zee met Holland America Line. Jouw gasten ervaren de typische mediterrane levenslust op een onvergetelijke cruise in de ‘schatkamer van Europa’. Met drie opstapplaatsen in Nederland, het ms Rotterdam (1.404 passagiers) vanuit Rotterdam, het ms Prinsendam (835 passagiers) vanuit IJmuiden en het ms Koningsdam (2.650 passagiers) vanuit Amsterdam, is het nog gemakkelijker aan boord te stappen van Holland America Line. Ook het ms Eurodam (2.104 passagiers), het ms Oosterdam (1.916 passagiers) en het ms Westerdam (1.916 passagiers) bieden de mooi-ste cruises op de Middellandse Zee met opstap-plaatsen in Spanje, Italië en Griekenland.

CombinatieGeen ander cruisegebied kent deze unieke mix van historie, cultuur, landschap en klimaat. Steden als Rome, Florence, Barcelona en

Athene verbergen talloze kroonjuwelen van de wereldgeschiedenis, zoals pleinen, paleizen, kathedralen en musea. Het bijzondere aan een mediterrane cruise is het bezoeken van meer-dere UNESCO-werelderfgoederen in slechts enkele dagen. De magnifieke Moorse paleizen van het Alhambra in Granada, de resten van de Romeinse stad Pompeï, het doolhof van kanalen in Venetië en het Acropolis in Athene, met Holland America Line ervaren jouw gasten het allemaal.

SchilderachtigDe 28-daagse cruise Mediterrane Wonderen biedt schilderachtige cruises door de straat van Messina en naar de Dardanellen. Met Barcelona als vertrekpunt cruisen jouw gasten op 6 augus-tus 2016 naar de meest bijzondere plekken van Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Kroatië en Turkije. De 24-daagse cruise West-Europa en Mediterrane Mozaïek neemt passagiers mee naar de mooiste gebieden en wereldsteden van de Middellandse Zee. Laat jouw gasten genieten van het Italiaans eten in Rome, de

vele bezienswaardigheden van Istanbul en de prachtige cultuur van Rhodos. Ook Lissabon, Piraeus en Napels zijn in dit rijtje niet te missen. De cruise vertrekt op 16 september 2016 vanuit Amsterdam met het ms Koningsdam. Liever opstappen in Rotterdam? De 14-daagse ont-dekkingscruise naar West-Europa brengt passa-giers vanaf Rotterdam naar de meest prachtige plekken van Spanje.

UiteenlopendHolland America Line’s cruisevakanties naar de Middellandse Zee zijn erg uiteenlopend met een uitgebreid aanbod aan vaarroutes. Passagiers hebben volle dagen de tijd om een bestem-ming te ontdekken met een zeer uitgebreid excursiepakket. Aan boord van de schepen van Holland America Line worden ruime accom-modaties, heerlijke maaltijden en een overvloed aan activiteiten gegarandeerd. Laat jouw gasten genieten aan boord van Holland America Line op een onvergetelijke, écht mediterrane cruise. Kijk voor meer informatie en andere cruises naar de Middellandse Zee op: hollandamerica.com

“Ik vind cruisen een van de meest relaxte manie-ren van rondreizen”, zegt Desiree Schepens (TravelXL at Home Goirle). “Ik ga meestal vroeg van boord en begin van de middag ben ik weer terug om er lekker te lunchen en daarna ook nog te relaxen bij het zwembad. Zo is er een mooie combinatie van beleven en relaxen. Ik verkoop best veel cruises naar alle gebieden en zelf heb ik veel Middellandse Zee-cruises gedaan. Een van mijn mooiste Middellandse Zee cruise-ervaringen is die met vertrek vanuit Venetië, dat is een plaatje. Ik vind Split ook heel verrassend, net als Dubrovnik. Het is leuk om er een wandeling over de stadsmuren te maken. Een van de mooiste plaatsen vind ik Kotor in Montenegro, een prach-tig fjord en de kade is op een steenworp afstand vanaf de stadspoort. Boven op de berg ligt een ruïne van een kasteel wat ook deel uitmaakt

van de stadmuren. Ik heb de 1.350 treden naar boven overwonnen en mijn inspanning werd beloond met een fantastisch uitzicht over stad en het fjord. Werkelijk adembenemend. De volgende bestemming was Corfu en het stond al heel lang op mijn lijstje om het paleis van Sissi te bezoe-ken. Een ander hoogtepunt van de cruise was Sorrento. Het schip ging voor anker en toen ik ‘s ochtends de gordijnen opendeed, lag de vulkaan Vesuvius aan mijn voeten. Dat is het mooie van cruisen, iedere dag weer een ander magnifiek uitzicht. Van hieruit ging het schip verder naar Pompeï.” De tip van Desiree: “Ik boek altijd een hotelovernachting en vertrek dus één dag van te voren naar de vertrekhaven. Dat vind ik wat relaxter, mocht er onverhoopt op de dag van ver-trek vertraging zijn of andere problemen dan heb ik met een hotelovernachting meer ruimte. Een

andere tip is dat ik mijn klanten aanraad om na afloop van de cruise ook nog een hotelovernach-ting te boeken. Ze moeten er dan wel opletten dat ze qua service en kwaliteit een stapje terug moeten doen ten opzichte van een cruiseschip of ze moeten een gelijkwaardig vijfsterren hotel boeken.”

Page 18: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

Page 19: TravelPro#15 13-04-2016

19

www.travelpro.nl

Helga Verheij (HD-Travel): “Een cruisereis door de Middellandse zee is voor veel mensen een hele mooie droom. En uit ervaring kan ik zeg-gen ook echt de moeite waard. Cruisen door Europa en met name de mediterrane landen is een ontdekkingstocht vol cultuur en historie. Met voor elk wat wils. De eerste aanrader is vertrekken vanuit Venetië zolang dat nog kan. Op dit moment vaar je nog weg door de stad. Het uitzicht vanaf het schip is adembenemend. Je kijkt over de stad uit en ziet de kanalen, je vaart langs het San Marco plein en ziet de toeristen op de kade naar de schepen kijken. Zeker in het voor- en naseizoen als de schemering over de stad valt is dit sprookjesachtig mooi. Helaas wordt er een haven net buiten Venetië gebouwd en gaat dit tot het verleden behoren. Vraag dus wel voor je een cruise boekt aan je cruisespe-cialist of het schip nog door Venetië vaart. Ook Madeira is een geweldige plek om aan te leggen. Alhoewel Funchal een schitterend plaatsje is om te bekijken is het ook zeker de moeite waard

om een auto te huren en naar de andere kant van het eiland te rijden. De natuur op Madeira is schitterend. Het heet natuurlijk ook niet voor niets het bloemen eiland. Het is wel verstandig de auto vooraf te reserveren. Zodat hij klaar staat als je in de haven aan komt en je de hele dag kunt benutten, en (niet geheel onbelangrijk) goed verzekerd bent.” Een tip van Helga: “Ik kan nog wel honderden tips geven. Maar het beste is om het zelf te beleven. En het is uiteraard niet perse verplicht om excursies te maken wanneer je klan-ten op cruise zijn. Het kenmerk van een cruise is: alles mag en niets moet. Juist op dagen dat het schip in een haven ligt en de meeste mensen van

boord zijn, is het een goed moment om bepaalde activiteiten op een schip uit te proberen. Het kan dus een heel bewuste keuze zijn om juist aan boord te blijven.”

Verschillend“Het leuke aan een Middellandse Zee cruise is dat de bestemmingen allemaal heel erg verschil-lend zijn”, zegt Daphne Broens (Cruisendoejezo.nl en CruiseCompare.nl). “Zo zit je de ene dag nog op dat leuke terras een pizza te eten in een klein, Italiaans dorpje, terwijl je het volgende moment een bruisende stad als Barcelona bezoekt. Het is een unieke ervaring om Lissabon

AMCAMet vijf schepen is er voldoende keus deze zomer om te cruisen in de Middellandse Zee met Celebrity Cruises. Cruises met vertrek vanuit Barcelona, Rome, Venetië en Athene naar authentieke bestemmingen zoals Kroatië, Montenegro, Slovenië en Griekenland. Profiteer van de Modern Luxury aan boord van Celebrity Cruises in combinatie met de scherpe tarieven vanuit de Great Savings actie.

Royal CaribbeanRoyal Caribbean’s nieuwste schip; Harmony of the Seas biedt vanaf 7 juni wekelijkse cruises aan naar onder meer Mallorca en Napels waarbij inscheping in Barcelona of Rome wordt aangeboden. Verder richt de rederij zich op vertrek vanuit Italië met drie schepen. Navigator of the Seas biedt de mogelijkheid om vanuit Southampton naar Portugal, Spanje en de Canarische Eilanden te cruisen.

Page 20: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

20 NIEUWS

“Neem afscheid van de kampeer- en campingtraditie”

Met momenteel zeven schepen in bestel-

ling plaats MSC Cruises opnieuw een

order voor vier grote cruiseschepen die in

de World klasse gaan vallen, waarvan de

eerste in 2022 wordt opgeleverd. Uniek

aan deze bestelling is dat er geen enkele

andere rederij ter wereld is die meer dan

vijf cruiseschepen in bestelling of aan-

bouw heeft. De forse investering biedt ook

kansen voor Nederland.

Met in totaal elf nieuwe schepen is de vloot van MSC Cruises over tien jaar bijna verdubbeld, de rederij heeft nu twaalf cruiseschepen. De forse extra investering van d4 miljard is volgens Pierfrancesco Vago (Executive Chairman MSC Cruises) nodig omdat MSC gelooft in de toe-komst van de cruisemarkt die de komende jaren veel groter kan worden. “We hebben daar alle vertrouwen in. Onze visie is dat de cruisesector aanzienlijke mogelijkheden biedt voor extra groei. Voor zowel ons eigen merk als ons product. Mensen willen aan boord de luxe van een hotel ervaren, met alle faciliteiten die daarbij horen. Daarnaast willen onze passagiers niet alleen nieuwe, maar ook grotere schepen die de meest uitgebreide mogelijkheden aan luxe, comfort en entertainment bieden. Een cruise is een unieke ervaring en MSC wil daar een essentiële rol in spelen en dat verwachten onze passagiers ook.”

Vanuit het zolderraamDeze investeringen bieden ook nieuwe kansen voor de Nederlandse markt. In 2014 had MSC Cruises 34 afvaarten vanaf Amsterdam en IJmuiden, in 2015 werd dit aantal teruggebracht naar nul. Dit aantal is voor komend jaar verhoogd met drie afvaarten vanuit Amsterdam en dit wor-den er voor 2017 vijf turn-arounds met de MSC Preziosa vanuit Amsterdam. Naar verwachting wordt dit aantal in 2018 opgeschroefd en gaat MSC in 2019 ook weer vanaf IJmuiden cruises aanbieden. “Dat mensen bij wijze van spreken vanuit het zolderraam de cruiseschepen kunnen

zien, moet (potentiële) passagiers nog enthou-siaster maken voor een cruise. Nederlanders moeten maar eens afscheid nemen van de eeuwenoude kampeer- en campingtraditie. Ze rijden kilometers, soms wel twee dagen achter elkaar, om later te overnachten in een caravan. Zodra deze Nederlanders de prachtige cruise-schepen weer vaker zien aanmeren, moeten de cijfers weer omhoog gaan”, zegt Vago. Ook Erik Schuffel (Managing Director MSC Cruises Nederland) is tevreden met de investeringen in nieuwe schepen en het verhogen van de afvaar-ten vanaf Nederlandse havens. “Vanuit MSC Nederland verwelkomen wij de toekomstplannen van MSC Cruises, dit geeft ons meer ruimte om in de toekomst meer schepen in te plannen op vertrekken vanuit Nederland, en niet in de laatste plaats, het geeft ons extra mogelijkheden om cruises aan een nog breder publiek aan te bieden vanwege het totale aanbod van state-of-the-art schepen waardoor zowel de cruise als het schip steeds meer een intense beleving op zich gaat worden. Consumenten verwachten steeds meer en MSC kan dat waarmaken.”

State-of-the-artVago: “Het is ook een weerspiegeling van onze voortdurende toewijding aan innovatie en we ontwerpen samen met scheepswerf STX France opnieuw een revolutionaire generatie schepen, die dan het zesde prototype worden in onze geschiedenis. Onze jarenlange focus op innovatie maakt het nieuwe prototype totaal anders dan

wat er momenteel in de cruise-industrie bestaat. Het wordt de beste in voorzieningen en kenmer-ken voor gasten, zowel voor gezinnen met kin-deren als volwassenen en baanbrekend design met de nieuwste en de beste ‘state-of-the-art’ technologie op zee. Op de nieuwe schepen kan in een hut namelijk een derde of vierde pas-sagier verblijven, ideaal dus voor gezinnen met kinderen. Dat betekent dat we die doelgroep nóg beter kunnen bedienen. Dat wordt voor MSC zeker een belangrijke usp.” Tevens maken de schepen gebruik van de meest geavanceerde milieuvriendelijke technologie die beschikbaar is. “De schepen worden aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG).”

VlootVan de zeven al in bestelling zijnde cruisesche-pen vallen er twee onder de Meraviglia klasse, die respectievelijk in mei 2017 en februari 2019 in de vaart worden genomen en hebben een capaciteit van 5.714 passagiers. Twee andere schepen behoren tot de Meraviglia-plus klasse en worden in oktober 2019 en september

“Voor 2017 staan er vijf turn-arounds

gepland vanuit Amsterdam”

Erik Schuffel (Managing Director MSC Cruises Nederland) en Pierfrancesco Vago (Executive Chairman MSC Cruises).

Page 21: TravelPro#15 13-04-2016

21

www.travelpro.nl

2020 opgeleverd met een capaciteit van 6.330 passagiers. En de overige drie reeds bestelde cruiseschepen vallen onder de Seaside klasse en worden in november 2017, mei 2018 en mei 2021 in de vaart genomen en kunnen 5.179 passagiers vervoeren. Naast deze zeven nieuwe schepen heeft MSC Cruises een order voor vier nieuwe schepen met een capaciteit van minimaal 4.500 passagiers geplaatst bij STX Scheepswerf in Saint Nazaire (Frankrijk). De laatste van deze vier schepen moet in 2024 in de vaart worden genomen.

In aanbouwTwee van de al bestelde schepen zijn momenteel in aanbouw, MSC Meraviglia en MSC Seaside. De MSC Meraviglia wordt volgend jaar opge-leverd en is in staat om in elke cruisehaven ter wereld aan te meren. Dit breidt het aantal keuzes qua bestemmingen enorm uit en is een grote toegevoegde bonus voor elke reiziger. “Het baanbrekende ontwerp van de MSC Seaside laat de toewijding van het bedrijf aan innovatie zien evenals het verlangen om zowel ervaren cruisereizigers als first-timers een ervaring te bieden die hun vakantie onvergetelijk maakt”, zei Gianni Onorato, Chief Executive Officer van MSC Cruises, eerder over het schip. De eerste cruise van de MSC Seaside is een kerstcruise die op 21 december 2017 start. Daarna vaart het schip het

“MSC is de enige rederij ter wereld die meer dan vijf schepen in bestelling

heeft”

gehele jaar vanuit Miami met een brede variatie aan 8-daagse routes door de Caribbean.

OpleveringDe vier nieuw bestelde schepen - twee definitieve orders en twee opties - worden geleverd in 2022,

2024, 2025 en in 2026. De schepen wegen meer dan 200.000 ton, beschikken over 2.700 hutten en kunnen 5.400 passagiers op tweepersoons-bezetting herbergen.

Sharon Evers

Gianluigi Aponte (eigenaar/directeur MSC Cruises)

François Hollande (President Frankrijk)

Page 22: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

11 dagen Middellandse ZeeSeven Seas Navigator ������

Cruise naar:Venetië, Dubrovnik, Kerkyra (Corfu), Taormina (Sicilië), Amalfi , Civitavecchia (Rome), Livorno (Florence/Pisa), Monte Carlo (Nice), Marseille, Palamos (Girona), Barcelona

Vertrek: 6 augustus 2016

Window suite zonder balkon inclusief vlucht € 3.434

13 dagen West Middellandse ZeeSeven Seas Explorer ������

Cruise naar:Monte Carlo (Nice), La Spezia (Florence/Pisa), Livorno (Florence/Pisa), Civitavecchia (Rome),Sorrento, Nauplion, Mykonos-stad (Mykonos), Piraeus (Athene)

Vertrek: 4 oktober 2016

Deluxe suite met balkon vanaf € 4.699Inclusief vlucht vanaf €4.919

Boek nu via www.cruisetravel.nl of bel 0341-371111Getoonde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op 2-persoons bezetting van de hut. De prijzen kunnen dagelijks variëren en zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid en (koers)wijzigingen.Bij het wijzigen van de reis kunnen mogelijke extra’s komen te vervallen.

De meest inclusieve cruise-ervaring

DIT IS INCLUSIEF:

Ontbijt, lunch en diner in toprestaurants aan boord

Alcoholische en non-alcoholische dranken

Keuze uit tientallen gratis excursies Alle fooien Onbeperkt internet

nu vanaf € 3.434 nu vanaf € 4.699

Win een cruise

op de

nieuwe Explorer

inclusief vlucht Nieuw schip

Vraag naar de voorwaarden

Page 23: TravelPro#15 13-04-2016

23

www.travelpro.nl

CRUISE CLASS: MIDDELLANDSE ZEE

binnen te varen, omdat je onder de Ponte 25 de Abril doorvaart, een brug die door dezelfde bouwers is gemaakt en sterk lijkt op de San Francisco Bay Bridge. Een cruise met kinderen? Zorg er dan voor dat de faciliteiten aan boord, maar ook dat zaken als de dinertijden en -moge-lijkheden goed aansluiten bij de wensen van het gezin. Het is goed om te weten dat cruises in de Middellandse Zee behoorlijk intensief kunnen zijn, je doet veel havens aan en er zijn meestal weinig zeedagen. Wil je bepaalde plaatsen of bezienswaardigheden echt zien? Dan is het aan te bevelen om dit vooraf goed te plannen. Ik vind zelf de wat langere routes, die meerdere landen aandoen erg prettig. Er zijn dan iets meer zeedagen en dat geeft de gast wat meer rust. De route vanuit Italië, die naast Frankrijk, Spanje en Marokko ook Portugal aandoet in iets minder dan twee weken is dan een aanrader. Deze route wordt door diverse rederijen aangeboden.”

MSC Cruises Als mediterrane rederij is MSC Cruises thuis in het Middellandse Zeegebied. MSC staat tenslotte voor Mediterreanen Shipping Company. De herkomst van MSC Cruises is in elk detail terug te vinden. Zo kunnen passagiers genieten van heerlijke authentieke gerechten en zijn de sche-pen volledig ingericht naar stijlvol Italiaans design. Het volledige zomerseizoen heeft MSC Cruises maar liefst zeven schepen gepositioneerd in de Middellandse Zee.

PakkettenHet aanbod van aansluitend vervoer heeft MSC Cruises deze zomer uitgebreid en geoptimali-seerd. Zo bieden zij dit jaar een Train&Cruise pakket inclusief treinreis met de Zon-Thalys aan. Een rechtstreekse verbinding van Nederland naar Marseille waar je klant na circa zeven uur uitgerust aankomt. Een perfect alternatief voor passagiers welke het vliegtuig liever mijden maar niet zelf naar Marseille willen rijden. Opstappen is mogelijk op Amsterdam CS, Schiphol, Rotterdam CS en Antwerpen. De Fly&Cruise aansluiting voor inschepingen in Genua heeft MSC Cruises verder geoptimaliseerd. Zo kan je klant vanaf heden namelijk vanuit Amsterdam of Düsseldorf direct naar Genua vliegen. Hierdoor wordt de transfertijd aanzienlijk verkort waardoor je klant nog eerder kan genieten van alle luxe en comfort aan boord van de MSC schepen.

AutoReist je klant liever met de eigen auto naar de inschepingshaven? Ook dan biedt MSC Cruises mogelijkheden om een complete vakantie aan te bieden. Bij vrijwel alle inschepingshavens biedt MSC Cruises namelijk parkeermogelijkheden aan. Zowel de vervoers- als de parkeermogelijkheden kun je zelf online bijboeken in MSC Book.

Regent Seven Seas Cruises Het nieuwste schip van Regent Seven Seas Cruises, de Seven Seas Explorer, maakt haar debuut op 20 juli 2016. En vaart de gehele zomer en het najaar in de Middellandse Zee, evenals de volledig vernieuwde Seven Seas Navigator. Met een tonnage van 56000 en maar maximaal 750 gasten aan boord zal de Seven Seas Explorer het meest luxe cruiseschip worden dat ooit gebouwd is. Uiteraard geldt, zoals aan boord van al onze schepen, dat zij gaat varen op basis van all inclusive. Dranken, fooien, excursies, onbe-perkt internet en specialiteiten restaurants zijn inbegrepen op alle cruises. Jij maakt kans op een suite voor twee personen op de inauguratie cruise van 2 tot 7 juli. Boek een cruise op een van de schepen en maak kans om gratis mee te varen op de Seven Seas Explorer van Genua naar Barcelona.

Carnival Vista!De nieuwe Vista biedt wereldprimeurs in de cruise-industrie: de SkyRide, een fietska-belbaan in open lucht 46 meter boven de zeespiegel, het allereerste IMAX® Theater op zee. Bovendien een kleurrijke Kaleid-O-Slide waterglijbaan van 139 meter lang. De Carnival Vista vaart acht- en tiendaagse cruises op de Middellandse Zee vanuit Barcelona en Athene.

Page 24: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

V is it OceaniaCruises .com

cvanleeuwen@oceaniacruises .com

SAVOUR THE WORLD with THE FINEST CUISINE AT SEA™

croissants on the veranda

culinary discovery tour

spa massage

perfectly gri l led Loup de Mer

Marseille-France, 20 July 2016, MS Marina

PRO40891 Travel Pro Ad_240x340mm.indd 1 4/8/16 12:05 PM

Page 25: TravelPro#15 13-04-2016

25

www.travelpro.nl

CRUISE CLASS: MIDDELLANDSE ZEE

Holland InternationalExclusief bij Holland International! Cruisen vanaf Mallorca met de Costa Fascinosa. Een schip waar de Italiaanse touch onmiskenbaar aanwezig is. Ontdek in een week tijd vele hoogtepunten van de West Middellandse Zee. Het ongerepte Sicilië, het historische Napels of de bruisende metropool Barcelona. Speciaal voor onze gasten is er een Nederlands sprekende host(ess) aan boord. Hij of zij maakt je wegwijs aan boord en staat je gedurende de gehele cruise bij waar nodig. Na de cruise nog lekker nagenieten aan het strand? Kies dan voor het twaalf- of vijftiendaags pakket inclusief RIU Bravo of HM Tropical of boek à la carte, waarbij alle reisduren en verlengingshotels uit ons aanbod mogelijk zijn. Een acht-daagse cruise op basis van een bin-nenhut en volpension is al te boeken bij Holland International vanaf f599. Een buitenhut is te boeken vanaf 649 euro en een balkonhut vanaf f899.

Seabourn Seabourn laat passagiers genieten van een onvergetelijke cruise naar de meest bijzondere plekken van de Middellandse Zee. Door haar kleine intieme schepen, kan er ook in de kleinere karakteristieke havens worden aangelegd voor een unieke mediterrane ervaring. De cruises worden in luxe stijl uitgevoerd, op basis van all-inclusive. Passagiers ontdekken op hun gemak de parels van de Middellandse Zee. Van verschillende wereldsteden als Venetië en Rome, tot aan de Moorse paleizen van het Alhambra in Granada, de resten van de Romeinse stad Pompeï en het Acropolis in Athene. Jouw gasten proeven de ultieme mediterrane sfeer

GenietenLaat jouw gasten genieten aan boord van de 14-daagse cruise Aegean Odyssey. De cruise vertrekt op 20 augustus 2016 met de Seabourn Odyssey. Liever iets langer van de mediter-rane sferen genieten? Laat passagiers aan boord stappen van de Seabourn Sojourn op

de 21-daagse cruise Mediterranean Nights. De cruise vertrekt op 11 augustus 2016 en brengt jouw klanten naar heerlijke bestemmingen als Monte Carlo, Malta, Valencia en St. Tropez. Meer informatie: seabourn.com

Sharon Evers

Cruise Travel Regent Seven Seas Cruises is dé all-inclusive rederij. Geen mitsen en maren, extra voor-waarden of uitzonderingen: it’s all included. Dat all-inclusive karakter van Regent zal zeker goed in de smaak vallen bij je klanten. Letterlijk, want het betekent dat men zonder bijbetaling kan dineren in alle restaurants aan boord - ook de specialiteitenrestaurants. En je raadt het al… ook de fooien en drankjes (inclusief goede wijnen, champagnes en premium merken) zijn inclusief. Dat geldt ook voor de 24-uurs room-service en voor de minibar die elke dag wordt bijgevuld. OnbeperktAls het schip onderweg is, kunnen gasten aan boord onbeperkt en kosteloos gebruik-maken van de fitnessprogramma’s en wellnessvoorzieningen (met uitzondering van spa-behandelingen). Ook voor de activiteiten zoals gastcolleges over diverse onderwerpen, theatervoorstellingen en on-demand films in de hut hoeft niets worden bijbetaald.

Gratis excursies Maar wat Regent pas écht uniek maakt, is dat zelfs een ruim aanbod excursies aan wal is inbegrepen in de cruiseprijs. Daarnaast zijn er

veel cruises waarbij aansluitend op de cruise ook een landarrangement van twee dagen is inbegrepen, met verblijf in een vijf-sterrenhotel. Wil je klant op en top genieten en vooraf weten wat het uiteindelijke prijskaartje van de reis wordt, zonder voor verrassingen te komen staan? Dan ben je bij de all-inclusive cruises van Regent Seven Seas Cruises aan het juiste adres! Wist je dat ze in veel gevallen niet eens duurder zijn dan een balkonhut van een premi-um-rederij aangevuld met excursies, fooien en drankenpakket? Bij Regent krijgt je klant dan ook nog eens meer ruimte en een meer per-soonlijke service van de gastvrije bemanning. Een cruise met Regent Seven Seas Cruises boek je natuurlijk via Cruise Travel!

Page 26: TravelPro#15 13-04-2016

26

Ruim 14,9 miljoen toeristen voor Kroatië

Kroatië is een parel gelegen aan de

Adriatische zee. Met een kustlijn van ruim

5.300 kilometer en meer dan 1.200 eiland-

jes valt hier wat voor te zeggen. Het bin-

nenland staat bol van de historie, cultuur

en nationale parken, waar de authentieke

mediterrane levensstijl geproefd kan

worden.

Dat Kroatië populair is geworden in de laatste jaren is voor velen geen verrassing, maar dat de cijfers zo goed waren kon zelfs het land zelf niet voorstellen. Het jaar 2015 kende een stijging van maar liefst 8,5% in het aantal aankomsten, naar 14,9 miljoen. Deze stijging komt daarentegen niet zomaar uit de lucht vallen. Al jaren is het land bezig zichzelf in de belangstelling te zetten als zonbestemming, maar ook de binnenlanden krijgen hun welverdiende aandacht.

Nationale parkenRuim 900 vierkante kilometer is, deels

beschermd, natuurgebied waar tientallen water-vallen kunnen worden bewonderd. Naast deze overweldigende natuur is het wildlife in de parken ook zeker de moeite waard. In Kroatië leven een groot aantal wilde dieren, waaronder lynxen, wolven en gieren. Het bekendste natuurpark van het land is het gebied rondom de Plicvicemeren. Sinds 1979 staat dit nationale park op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestaat uit zestien verschillende meren en herbergt ruim 90 watervallen. Doordat het park onderverdeeld is in twee delen, boven- en benedendeel, trekt het overgrote deel van de bezoekers er twee dagen voor uit om het gehele park te kunnen zien.

Stedentrips in KroatiëDe hoofdstad van Kroatië ligt op zo’n twee uur vliegen van Amsterdam en is met tal van vlieg-tuigmaatschappijen zonder overstap te bereiken. Zagreb is in de zomer een ideale bestemming om langs de boulevard te lopen, een kopje koffie te drinken in de altijd gezellige cafétjes. Daarnaast zijn de vele musea en galerijen zeker een aanrader in Zagreb. In de zomer zwemmen en zeilen veel lokalen in het Jarun meer waarna ze de nacht doorbrengen in een van de vele stranddiscotheken. In de winter trekken de inwo-ners van Zagreb en de toeristen veelal naar het wintersportgebied van de Medvednica berg of gaan ze wandelen in het gebied nabij Samobor. Naast Zagreb leent Split zich ook uitstekend voor een korte uitstap in het buitenland. De grootste stad aan de Adriatische kust is vooral bekend van het Paleis van Diocletianus, een van de

best bewaarde Romeinse villa’s ter wereld. Het paleis staat sinds 1979 tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad wordt gezien als een van de belangrijkste knooppunten van Kroatië. Zo zijn bijvoorbeeld de Dalmatische eilanden Hvar, Brac en Solta alleen toegankelijk vanuit de haven van Split. In de zomer is het Bavice strand van Split zeer populair. Het is een van de weinige zandstranden die Kroatië rijk is. Het land staat bol van de historisch, middeleeuws aandoende, stadjes en dorpjes die zich uitstekend lenen voor een citytrip. De meest bekende van deze groep is het aan de Adriatische kust gelegen Dubrovnik.

TUIEen luxe vakantie op een prachtige locatie. En dat op steenworp afstand van het strand. Kroatië; een veelzijdige, gastvrije bestem-ming met heerlijk eten en drinken. Overdag cultuursnuiven; bezoek de Eufrasiusbasiliek in Porec of het Amfitheater in Pula. Geniet in de avondzon van een heerlijk glaasje Kroatische Malvazija wijn. Morgen toch een wijnproeverij plannen? Of liever een dag genieten op het strand in de zon? Loop vanuit het hotel nog even naar het knusse centrum van het vissersdorpje Medulin. Een dagtocht naar het Nationaal Park Plitvice Meren of de Baredine grotten in Porec is ook zeker aan te raden. Vlieg in een kleine twee uur met TUIfly naar Pula en verblijf in het volledig gerenoveerde hotel Park Plaza Belvedere.

BelvillaBoekingscijfers van Belvilla tonen aan dat Kroatië de grootste groeier is als zomer-bestemming van Nederlanders. Zomer 2016 heeft drie keer zoveel boekingen als vorig jaar! Ook het aanbod zit sterk in de lift (+40%). Belvilla biedt nu zo’n 1.100 Kroatische vakantiehuizen aan, waarvan bijna 75% in de populaire regio Istrië.

Page 27: TravelPro#15 13-04-2016

27

www.travelpro.nl

SPECIAL KROATIË

Op slechts vier uur rijden van Split ligt deze histo-rische stad. De binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, mede door de vele historische gebouwen die er te vinden zijn binnen de stads-muren. Het hoogtepunt van een bezoek aan het decor van Game Of Thrones’ King’s Landing is een wandeling over de stadsmuur. Aan de ene zijde de historische binnenstad en aan de andere zijde van de muur magnifieke uitzichten over de Adriatische Zee. Als dit de reiziger nog niet warm (genoeg) heeft gemaakt voor Dubrovnik dan zal de route vanaf Split dit zeker doen. Vrijwel de gehele weg wordt er vlak langs de Adriatische zee gereden, dit levert geweldige plaatjes op.

Europa’s besteZadar, de regio waarover de beroemde Alfred Hitchcock ooit heeft opgemerkt dat daar de mooiste zonsondergangen ter wereld te zien zijn, is uitgeroepen tot de Beste Europese Bestemming van 2016. Dit heeft European Best destination, een organisatie die cultuur en toerisme in Europa promoot, bekendgemaakt. De regio is het ideale startpunt om andere delen van de Adriatische zee te ontdekken dankzij haar centrale ligging. In het noorden wordt het gebied beschermd door het Velebit gebergte. Mede hierdoor wordt de Zadar regio ook wel de gouden regio genoemd. In de nabije omgeving zijn er tevens baaien die alleen per boot bereikbaar zijn. Dit gebied is, ondanks de toenemende stroom aan toeristen, een perfecte locatie om in absolute vrede en privacy van de vakantie te kunnen genieten. Het stadje zelf kent een zeer rijke geschiedenis met bijvoorbeeld het

grootste Romeinse forum aan deze kant van de Adriatische zee en prachtige Romaanse kerken als de St. Donatus, St. Anastasia en de St. Chrysogonus. Het beoefenen van watersporten is zeer populair in de Zadar regio. Er varen talloze privé schepen langs de kust van de stad, maar het huren van een catamaran, zeilboot of motor-boot behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Er zijn zelfs schepen die op het eerste gezicht op ware drijvende boutique hotels lijken, met veel luxe en een topservice aan boord. Het huren van deze boten is zeker een aanrader.

Bijna 6.000 kilometer kustHoewel Istrië niet de populairste kustregio is van Kroatië, in 2015 waren er 3,6 miljoen aankom-sten tegenover 6,35 miljoen in de Dalmatische kust is het bij de meeste toeristen wel de bekendste. Het uitgebreide, en tevens gevari-eerde, aanbod van bijvoorbeeld TUI zorgt er voor dat er jaarlijks miljoenen overnachtingen zijn van Nederlanders in Kroatië. Het gebied is vooral populair vanwege de aanwezige zandstranden, waar er weinig van zijn in het land, in combinatie met de cultuurrijke dorpjes en steden. Badplaats Medulin is hier een populair voorbeeld van, maar ook het Venetiaans aandoende Rovinj wordt vaak bezocht in de regio. Daarnaast is er ook in Istrië beeldschone natuur te ontdekken. Wanneer de reiziger meer wil zien dan alleen het zandstrand is het ‘adelaarsnest’ Motovun zeker een aan-rader. Het hooggelegen dorp is omgeven door prachtige natuur dat zich uitstekend leent voor wandelingen of fietstochten en te genieten van het uitzicht op de rivier de Myrna. Voor diegene

die ook sportief willen blijven tijdens de vakantie is het bedwingen van het Ucka Massief, met bergen tot wel 1.400 meter, zeker een aanrader. In dit natuurgebied ademen de kleine stadjes de sfeer van Toscane of Umbrië uit. Wanneer één dag niet genoeg is om dit terrein te ontdekken zijn de zeer rustgevende stenen huizen van Kotli een aangenaam alternatief voor de drukke kustlijn.

Job Beuzel

Nationale park PlitviceMet een oppervlakte van ruim 290 vierkante kilometer is het Plitvice Meren nationale park het grootse van de acht nationale parken in Kroatië. Het gebied is sinds 1949 een nationaal park, wat het tegelijkertijd ook het oudste park van het land maakt. In 1979 werd het toege-voegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Interhome Door de toenemende vraag breidt Interhome haar aanbod in Kroatië in hoog tempo uit. Er zijn accommodaties van twee tot wel 34 personen (HR3955.112.1) beschikbaar in alle sterrenclassificaties. Ook heeft Interhome een prijswinnaar in haar aanbod. Deze villa aan het strand van Dalmatie is vorig jaar uitgeroepen tot beste strandvilla: HR6200.102.1. Ook in andere bekende streken zoals Istrië en op de Kvarner eilan-den heeft Interhome een groot aanbod, van eenvoudige vakantiehuizen tot luxe villa’s! Ook voor chalets op de camping of een vakantiepark ben je bij Interhome aan het juiste adres.

BedsonlineKroatië is het land van de diversiteit, er zijn prachtige natuurparken, authenieke steden en de kustlijn biedt uitzicht op meer dan 1000 eilanden. Een rondreis door Kroatië is een echte aanrader! De afstanden zijn klein en de wegen goed waardoor je in een relatief korte periode veel highlights kunt bezoeken. Bij Bedsonline boek je een rondreis gemakkelijk onder één reser-veringsnummer, zonder zorgen over de minimum stay van de accommodaties. Een boottochtje mag tijdens je vakantie in Kroatië absoluut niet ontbreken. Onze tip: Boek de excursie: Parels van de Adriastische Zee - Telašćica - Kornati en breng een bezoek aan de 140 eilanden van Nationaal Park Kornati in Noord-Damatië.

Page 28: TravelPro#15 13-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS28

Local hero Kroeze krijgt Tenzing Travel shop-in-shop“Er is in Oost-Nederland geen enkel reisbureau dat zich profileert als dé verre (rond)reizen specialist, dus dat gaan wij oppakken”, aldus

Hans Kroeze (eigenaar Kroeze Reisbureau) tegenover TravelPro.

Kroeze gaat dat doen met een shop-in-shop van Tenzing Travel. “We hebben een goed gevoel bij Tenzing Travel en het werk dat Hans de Wilde (CEO Tenzing Travel, red.) heeft geleverd. Bij Tenzing Travel begrijpen ze ook wel dat er ook nog wel eens een boeking naar een andere partij gaat en we worden ook niet verplicht om alles bij Tenzing Travel te boeken. Ik zie het ook niet als een bezwaar dat we misschien het stempel krijgen dat we alleen Tenzing Travel boeken.

De samenwerking die we aangaan met Tenzing Travel zie ik als een versterking van elkaar. De focus zal meer gaan liggen op Tenzing Travel, maar dat hoort erbij als je een afspraak met elkaar maakt.”

PerfectDe Wilde laat desgevraagd weten dat de shop-in-shops zich inmiddels wel hebben bewezen. “We hebben er op dit moment zes

en Reisbureau Kroeze wordt nummer zeven. Ze passen perfect in het plaatje dat wij voor ogen hebben. Hij is local hero in zijn verzorgingsgebied met een mooie winkel die een goede uitstraling heeft en een goed gemotiveerd team met veel kennis. Daarnaast werkt hij samen met ZRA’s die de regio bestrijken. We zien er heel veel potentie als het gaat om verre reizen. Kroeze is een hele goede ondernemer die perfect in het plaatje past dat wij voor ogen hebben wanneer wij een samenwerking aangaan.”

DuitslandKroeze Reisbureau bestaat sinds 1997 en vergaarde veel naamsbekendheid in Nederland doordat het gespecialiseerd is in de verkoop van producten van Duitse touroperators. Dat doet het onder andere via de website vakantievanafduits-land.nl. “Via deze website krijgen we boekingen vanuit heel Nederland. Er zijn veel retailers die roepen dat ze Duitse touroperators verkopen, maar in veel gevallen verkopen ze ‘alleen’ het aanbod uit de Nederlandse brochures. Wij wer-ken al met een Duits reserveringssysteem sinds 2006. Als je hier voor 2006 langs kwam dan leek het wel een Duits call center, want destijds werd er alleen maar met Duitsland gebeld. Het totale aanbod van Duitse touroperators is veel groter dan de paar touroperators die hier in Nederland zijn vertegenwoordigd. We hebben een duidelijke selectie gemaakt van zo’n acht tot tien Duitse touroperators. Op de website hebben we er wel meer staan, maar in het reisbureau verkopen we alleen de grotere touroperators. Bij die partijen zijn we dan ook grote klant. We hebben denk ik inmiddels iets meer omzet in Duitsland dan in Nederland.”

KlikOver de andere winkels waar Tenzing Travel een shop-in-shop heeft, is De Wilde zeer tevreden. “Daarom breiden we het ook uit. Het is wel zo

“Het leek hier wel een Duits call center”

Hans Kroeze

Hans Kroeze (eigenaar Kroeze Reisbureau)

Page 29: TravelPro#15 13-04-2016

29

www.travelpro.nl

dat iedere situatie verschillend is. We hebben geen vast template voor de shop-in-shop, dus er wordt specifiek naar de ondernemer gekeken wat bij hem of haar het beste werkt. Op die manier maken we tailor-made plannen per shop-in-shop. Vergeet niet dat we pas net zijn begon-nen met de shop-in-shops. Het doel is dat de ondernemers waar we mee samenwerken zich in hun regio profileren als de verre (rond)reizen specialist en dat is niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Als je naar de omzetontwikke-ling kijkt gaat het de goede kant op en vandaar dat we het ook uitbreiden. Ik heb geen vast aan-tal of tempo voor ogen. Het is maar net als de gelegenheid zich voordoet. Als er een klik is dan gaan we door. Vaak zijn het ondernemers die al bezig zijn met hun concept en ervoor kiezen om zich meer te focussen op adviesproducten in plaats van op bulk.”

ErvaringDat er meer focus op verre rondreizen begint te komen, merkt Kroeze al aan het aantal boekin-gen bij Tenzing Travel. “We hebben nog geen cursus gehad, maar het aantal boekingen is in vergelijking met vorig jaar al met 100% gestegen. Ook hebben de advertenties in de Tubantia hun vruchten afgeworpen.” Kroeze hikte al een paar jaar aan tegen de gedachte om de verre rond-reizen prominenter in beeld te brengen. Nadat hij de knoop doorhakte om er daadwerkelijk meer focus op te gaan leggen, is er gewerkt aan een nieuwe website die zeer binnenkort live gaat. “Daar zetten we bij de start 60 rondreizen op en daar komen er alleen maar meer bij. Ook de website vakantievanafduitsland.nl zal aan deze nieuwe site worden gelinkt. Daarnaast hebben we ook nog een groepsreizen-afdeling”, aldus Kroeze, die met drie ex-office managers

veel ervaring in de winkel heeft zitten. Naast de reisbureausmedewerksters werkt Kroeze al sinds 2002 met ZRA’s. “Drieënhalf jaar geleden is de tweede erbij gekomen, waarop we er met ‘Reisadvies aan huis’ een officiële naam aan heb-ben gegeven en een website hebben gelanceerd. Inmiddels hebben we negen ZRA’s en zijn we in gesprek met de tiende.”

Geen peil op te trekkenDe Wilde laat weten dat het boekingspatroon op dit moment zeer grillig is. “Ook op bestemmings-niveau is het heel grillig. Australië/Nieuw-Zeeland loopt bij ons heel goed, evenals Noord-Amerika en dat zijn voor ons belangrijke bestemmingen. In Azië wisselt het per bestemming en Zuid-Amerika is niet zo’n grote markt. Overall kan je er geen peil op trekken. Per saldo laten we een goede groei zien binnen het retailkanaal. De algehele trend is groei en daar zijn we heel erg blij mee gezien de dynamiek in de wereld om ons heen. Na de aanslagen in Brussel is de consument tot nu toe erg afwachtend. Nu was de consument al afwachtend, maar na de aanslagen zit er een extra rem op. Aan de andere kant zien we wel dat het aantal aanvragen toeneemt, dus er is geen peil op te trekken. Je moet er bovenop blijven zitten, zorgen voor goede service levels en een goed aanbod.”

PlussenAan de Almeloseweg wordt hard gewerkt aan

de gevel van het Toerkoop-reisbureau, zodat voorbijgangers zien dat ze de specialist in verre rondreizen en aanbieder van Duitse touroperators passeren. “We vinden het ook mooi om de zaak qua sfeer meer in te gaan richten op verre reizen. Met 270 vierkante meter hebben we daar ook de ruimte en mogelijkheden voor.” Ondertussen blijven de boekingen binnenstromen bij Kroeze. “In januari plusten we met 35%, gevolgd door +25% in februari en +20% tot +25% in maart.” Aan meer dan één winkel moet Kroeze echter niet denken. “Ik ben ooit met een tweede winkel bezig geweest, maar ben blij dat het niet is gelukt. We focussen op één winkel, dat werkt het beste”, aldus Kroeze, die laat weten de volledig vernieuwde winkel op 4 september officieel te gaan openen.

Arjen Lutgendorff

Andere shop-in-shops Tenzing TravelIn de zomer van 2014 opende VakantieXperts De Planeet (Nijmegen) de eerste shop-in-shop van Tenzing Travel. Daarop volgden Reisburo Relik & Van Hooft (Breda), VakantieXperts de Groot (Vlaardingen), VakantieXperts De Valk (Bovenkarspel), Reisburo Franeker en Pelikaan Reizen (Hillegom). Daarnaast is er in Amsterdam een Tenzing Travel Shop in het hoofdkantoor van de touroperator.

“Ooit met een tweede winkel bezig geweest,

maar ben blij dat het niet is gelukt”

Hans Kroeze

Hans de Wilde (Tenzing Travel)

Page 30: TravelPro#15 13-04-2016

30 NIEUWS

Jouw DMC voor MarokkoL’Atelier Du Voyage Maroc

Voor meer informatie neem contact op met Hanane Bouy via: [email protected]

Air Europa presenteert vol trots nieuwe DreamlinerVorige week woensdag heeft de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa vol trots haar eerste Boeing 787 Dreamliner gepresenteerd

aan zowel nationale als internationale genodigden. Het is de eerste stap in een grote vernieuwing van de long-haul vloot.

Air Europa is de eerste Spaanse luchtvaartmaat-schappij die gaat vliegen met de Dreamliner. Tot 2022 komen daar nog 21 toestellen bij, waaronder acht 787-8 en veertien 787-9 toestel-len. De eerste 787 werd op 16 maart al op het vliegveld in Madrid verwelkomd en sinds vorige week ingezet op de route Madrid-Miami. In april en mei komt er elke maand 1 toestel bij, gevolgd door nog twee toestellen in december. Met deze 787’s wordt er gevlogen op Bogota (28 juni), Santa Domingo en New York. De verwelkoming van de nieuwe Dreamliner werd gevierd met een rondvlucht boven Madrid en omgeving inclusief flyby boven het vliegveld van Salamanca. Het toestel zat tot de nok toe gevuld met reis-agenten, medewerkers en pers. Het lint werd doorgeknipt door Juan José Hidalgo, die tijdens de vlucht fier door het toestel liep en de aanwe-zigen bedankte, “Het is een droom die uitkomt”, aldus de 75-jarige oprichter van Air Europa. Ook zijn dochter, tevens algemeen directeur van Air Europa, Maria José was aanwezig.

ModernDe Dreamliner is inmiddels geen onbekend toestel meer in de reiswereld. Er is ruimte voor 296 passagiers, waaronder 22 Business Class stoelen. Daarnaast gebruikt het vliegtuig 20% minder brandstof, vermindert het de jetlag en kan het op long-haul vluchten de vluchtduur tot 40 minuten verminderen. Passagiers kunnen gebruikmaken van WiFi (tegen betaling) en er is een ruim aanbod aan inflight entertainment. Air Europa wil met deze vloot een van de beste en

modernste luchtvaartmaatschappijen ter wereld worden. Naast de 787-8 en 787-9 komen er tot 2018 ook nog acht 737-800 toestellen bij.

UitbreidingAir Europa is flink aan het groeien, ook op de Nederlandse markt vertelde Tako Trager, sales-manager Nederland van Air Europa. Air Europa richt zich vooral op de Nederlandse passagier die via Madrid overstapt op een intercontinentale vlucht. De grootste markt zijn nog steeds de Spaanse reizigers, gevolgd door de Italiaanse

markt. Volgens Tako zal het niet lang duren voor-dat Duitsland het stokje van Italië overneemt, ook op de Duitse markt wint Air Europa steeds meer populariteit. Madrid is een belangrijke hub voor de luchtvaartmaatschappij. Op dit moment is het hoofdkantoor en de onderhoudshangar gelokali-seerd in La Palma. In 2017 wordt er een nieuwe hangar in Madrid gebouwd. De hangar wordt aan de zuidkant van het vliegveld gebouwd en heeft ruimte voor drie toestellen.

Dylan Cinjee

Tako Trager

Page 31: TravelPro#15 13-04-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Hertz is op zoek naar Sales & Account Manager Touroperating ITSC is werkzaam voor toonaangevende bedrijven in de reiswereld. Marriott International en the Hertz corporation zijn onder meer bedrijven waarvoor ITSC de Sales & Marketing uitvoert. ITSC is actief in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland. Ben je geïnteresseerd om in een

dynamische sales en marketing omgeving te werken in de reiswereld?

Executive Travel Services zoekt een Reisspecialist/Travel Designer Zoek je een leuke en uitdagende job in de reiswereld...? Executive Travel Services zoekt een talentvolle collega voor de full time functie van Reisspecialist. Vanwege uitbreiding van het team

zoekt het bedrijf op korte termijn een nieuwe collega (m/v), die zich in een veelzijdige functie bezig gaat houden met de telefonische verkoop van onze exclusieve, individuele maatwerk reizen (Golf, VIP- en honeymoonreizen).

Interhome zoekt Productmanager Benelux (tijdelijk)Ongeacht wat men zoekt: Interhome kan aan bijna elk verzoek voldoen, met meer dan 33.000 online boekbare vakantiehuizen en appartementen in 31 landen. Of het nu een chalet, een villa met zwembad, een appartement of vakantiehuis is - men vindt de juiste accommodatie! (Tussenkop) Interesse? Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

April* 17-19: GTM, Magdenburg.* 19-20: EyeforTravel TDS Europe, Hilton Tower Bridge, Londen.* 19-21: Imex, Messe Frankfurt.* 24-27: Rendez-vous Canada, Montréal.* 25-28: Arabian Travel Mart, Dubai.

Mei* 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiares:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: TravelPro#15 13-04-2016

• Directe vluchten vanuit 28 steden binnen Europa en nieuw in 2016: binnenlandse vluchten in Canada

• Reismogelijkheden zoals Club Class en Option Plus voor nog meer comfort en privileges

• State-of-the-art individueel entertainmentsysteem beschikbaar via persoonlijke touchscreens of het lokale WiFi-netwerk*

• Gratis ingecheckte bagagevrijdom van 23 kg

• Gratis vervoer van bepaalde sportuitrustingen zoals golf-, vis-, kampeer-, ski- of snowboarduitrusting

TOP 5 REDENEN OM MET AIR TRANSAT TE REIZEN

Vluchten vanaf AmsterdamToronto ma/di/do/zaMontreal (via Toronto) ma/di/doVancouver di/za/zoVancouver (via Toronto) doCalgary di

Vluchten vanaf BrusselMontreal ma/wo/vrToronto (via Montreal) ma/wo

CANADAVOORIEDEREEN

*Deze verbinding biedt geen toegang tot internet.

airtransat-agent.nl of bel 00800 872 672 88

Directe vluchten

AIR-16-0273 ACE - Netherlands - B2B - ad TravelPro - Airline special.indd 1 2016-03-15 11:41 AM