Travelpro #13 - 25-3-2015

48
Exotische retro wintersport CLIA NL: minder passagiers Tragedie in Holten (part 2) "Binnen drie jaar 100 ZRA's" Jan van de Wouw (Directeur Retail D-rt Groep) 25 maart 2015 13

description

Travelpro #13 - 25-3-2015

Transcript of Travelpro #13 - 25-3-2015

Page 1: Travelpro #13 - 25-3-2015

Exotische retro

wintersportCLIA NL: minder

passagiers Tragedie in Holten (part 2)

"Binnen drie jaar 100 ZRA's"

Jan van de Wouw (Directeur Retail D-rt Groep)

2 5 m a a r t 2 0 1 5 13

Page 2: Travelpro #13 - 25-3-2015
Page 3: Travelpro #13 - 25-3-2015
Page 4: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 5: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws 5

www.travelpro.nl

Dat waren de woorden van premier Colijn, een dag voordat de Duitsers de Nederlandse grens overtrokken. Geruststellend toegesproken, dus heerlijk slapend werd men in de vroege ochtend van 10 mei 1940 wakker van het geronk van vliegtuigen die massaal troepen over het mooie Nederland uitspuugde.

Nu 75 jaar later, is het toeristisch gezien toch gebeurd. Nederland is een toeristische deelstaat geworden van het Duitse rijk. Eigenlijk niet erg vreemd, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen alleen al heeft ruim achttien miljoen inwoners.

Het houdt al lang niet meer op met Neckermann, want ondertussen wordt de beperkte schap-ruimte ausgefüllt met Duitse namen als LMX, Bentours, alltours en wie volgen al niet meer.

Sinds een klein jaar is de grootste retail-partij, de D-RT groep, eigendom van de Duitse reison-derneming RT/Raiffeisen Touristik Group GmbH. En de grootste speler op de Nederlandse markt komt nu ook weer van Duitse bodem, na de fusies binnen TUI moet je naar Hannover als je de hoogste baas wilt spreken. De volgende die de grens over is gekomen, is de ‘virtuele’ reisorganisatie Tropo, onderdeel van het Duitse ProSiebenSat.1 (zelfde systeem als OUD OAD XL).

Gehen sie ruhig schlafen!

Kortom, we moeten met deze nieuwe realiteit leven. Het is onomkeerbaar, we horen toeris-tisch gezien gewoon bij Duitsland. Het lijkt mij een goed idee dat wij dan ook de Duitse regels in Nederland toe gaan passen, deze zijn veel reisbureauvriendelijker.

Nederland is ingenomen door de Duitse reisindustrie. Héél Nederland? Nee, een kleine groepje touroperators blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakt het leven van de Duitse reisgiganten bepaald niet gemakkelijk…Hopelijk beschikken zij over voldoende tover-drank. Jawohl!

Tom van [email protected]

Inhoudsopgave

Derdengelden Het lijkt er op dat de komst van het Platform derdengelden dichterbij komt. Pagina 6

Merhaba EgypteWitte stranden, azuur-blauwe zee en een stralende zon. Dat zijn de ingrediënten voor een top-studiereis. Pagina 12-13

Airline SpecialIn deze special staan de trends en ontwikkelingen van vliegtuigmaatschap-pijen op een rijtje.Pagina 15-37

Travel CounsellorsAfgelopen weekend vond de jaarlijkse Travel Counsellors Conferentie plaats in Den Haag. Een speciale editie, want het bedrijf viert dit jaar haar tiende verjaardag.Pagina 46

Page 6: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws6

www.travelpro.nl

“Dat hadden we begin maart willen doen, maar er moest qua techniek nog een en ander worden uitgezocht. Waarschijnlijk wordt de businesscase nu begin april voorgelegd aan het bestuur en raad van toezicht van SGR. Dan pas hoor ik of we er mee verder gaan of niet”, aldus Erik Jan Reuver (directeur SGR) tegenover TravelPro. De pilot met een geselecteerd aantal partijen gaat pas komen, wanneer er een besluit is genomen. “Als het doorgaat kan een pilot in de zomermaanden worden gedraaid.” De bouw van het platform zal uiteindelijk in het najaar klaar moeten zijn.

Touroperators en reisagentenReuver heeft in de tussentijd gesprekken gehad met onder andere touroperators die via reisagenten verkopen en de grote reisbu-reauketens. ”Wij hebben de plannen uitgelegd en hun input meegenomen. Het liefst hadden we ook met een aantal kleinere partijen om de tafel gezeten, maar er was simpelweg de tijd niet voor. Op dit moment denk ik dat we eerst de knoop moeten doorhakken of we het überhaupt gaan doen en of we daar de finan-ciering voor rond kunnen krijgen. Pas daarna beginnen we met bouwen en kunnen we alle reisagenten die daar behoefte aan hebben bij het verhaal betrekken.”

KritischDe kritische geluiden eind december kwamen volgens Reuver met name uit de hoek van de Veluwegroep. Reuver: “Dat mag, ik heb dat zeer gewaardeerd, maar ik had ook het gevoel

dat zij na een gesprek met ons genuanceerder waren en ook de voordelen van zo’n systeem zagen. Zij voelen zich sterk en hebben het idee dat zij een platform als dit niet nodig heb-ben om betalingsafspraken te kunnen maken met de touroperators. Er zijn natuurlijk een heleboel reisbureaus die niet zo’n luxe positie hebben. Deze reisondernemers geven zelf aan zo’n platform nodig te hebben, zodat ze geen bankgaranties hoeven te stellen bij de touroperators. Maar ze willen ook geen directe klant incasso aangezien de touroperators dan de beschikking krijgen over cruciale klantge-gevens”.

VrijwilligHet platform is – wanneer het doorgaat - op vrijwillige basis, waaraan deelname van wie dan ook niet verplicht wordt. “Touroperators gaan niet zeggen dat ze geen zaken meer doen met iemand die zich niet aansluit op het platform. In tegendeel, ze wachten af wat het systeem gaat brengen. Als het een goed systeem is, kan het een goed alternatief zijn voor directe incasso of bankgaranties. Maar ik begrijp dat touroperators eerst de kat uit de boom kijken om te zien of het goed gaat werken”, aldus Reuver.

Arjen Lutgendorff

Platform derdengelden dichterbijsGR heeft met Fadiro gesproken over het nieuw te ontwikkelen platform voor derden-

gelden. Daarbij stond de vraag centraal of het technisch mogelijk is om gegevens te

koppelen aan het platform dat de sGR door Certo escrow wil laten ontwikkelen. Of het

platform er definitief gaat komen is nog niet besloten, omdat het voorstel nog moet wor-

den voorgelegd aan het bestuur en raad van toezicht van sGR.

Page 7: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws 7

www.travelpro.nl

Vertel eens iets over het gezin waarin je opgroeide...“Ik kom uit een katholiek gezin, maar ik werd niet katholiek opgevoed. Wij woonden in Noord-Brabant waar mijn vader bij Philips werkte. Doordat hij een baan kreeg aangeboden bij Verkade, ooit nog een fantastisch Nederlands instituut in Zaandam, verhuisde ons gezin toen ik vijf was naar Bennebroek, een klein dorpje bij Haarlem in Noord-Holland. Als klein jongetje waren de Verkade-fabrieken geweldig, want je zag alleen maar chocolade om je heen vliegen en koekjes die niet meer goed waren voor de ver-koop die je mocht meenemen. Mijn vader, die vijf jaar geleden is overleden, was uiteindelijk com-mercieel directeur waardoor hij verantwoordelijk was voor de grote accounts waaronder Albert

Heijn. Na Verkade heeft hij nog lange tijd bij Nestlé gewerkt. Mijn moeder was huisvrouw en zorgde voor het kopje thee en het bijbehorende koekje als je uit school kwam. Ik heb een jongere zus. Zij is headhunter en heeft een eigen bedrijf.”

Wat herinner je je nog van Brabant?"Wij gingen nog vaak op familiebezoek op zon-dag en reden altijd over de eenbaansweg langs Schiphol dat ik in die jaren heb zien groeien.Het westen van Nederland was toen nog als een ander land, iedere zondag was het echt een reis die we maakten. Toen ik bij SPORT2000 werkte, reed ik iedere dag woon-werkverkeer vanuit Utrecht naar Breda. Daarmee zie je hoeveel klei-ner ons land is geworden.”

Wat weet je nog van je jeugd in Bennebroek?“Bennebroek lag in een geweldige regio om op te groeien. Ik ging naar de openbare basisschool Sparrenbosschool in Bennebroek. Mijn jeugd was heel gemütlich en fijn. Vriendjes, hutten bouwen, sporten. Bijbaantjes waren bollenpellen in de bollenstreek voor twee gulden per uur of in de bediening op het strand.”

Naar welke middelbare school ging je?“Naar het Lyceum Sancta Maria, een katholieke school in Haarlem. Niet omdat het katholiek was, maar omdat het een fijne school was waar ik

havo en vwo heb gedaan. Op de havo bleef ik in de vierde zitten. Ik was toen met andere zaken bezig... Vwo deed ik omdat ik nog jong was en het gaf uitzicht op extra kansen, bijvoorbeeld het volgen van een academische opleiding. Na de middelbare school ben ik Nederlands Recht gaan studeren in Leiden, ik ben dan ook jurist.”

En na je afstuderen?“Al tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik geen advocaat wilde worden. De studie heb ik wel afgemaakt, want het afronden van een aca-demische studie geeft voordelen in de toekomst. Daarnaast had ik een heel plezierig studentenle-ven. Ik wilde de commercie in, maar het jaar dat ik afstudeerde (1993) was geen makkelijk jaar om aan de bak te komen.”

Deed je in je jeugd veel aan sport?“Mijn vader was voorzitter bij de Mixed Hockeyclub Bennebroek (MHCB) waar mijn moeder, mijn zusje en ik hockeyde. Ik speel nog steeds elke zondag fanatiek, in het eerste veteranenteam met mannen die gemiddeld zo’n vijf jaar jonger zijn dan ik. En dat merk ik elke maandag… Desalniettemin vind ik het heerlijk om te blijven sporten. Zeker ook als ik voor het werk druk ben. Het zet de gedachten even op en ander spoor. Naast het hockeyen deed ik vroeger ook veel aan tennis.”

"Binnen drie jaar 100 ZRA's"

Jan van de wouw is inmiddels tien maan-

den directeur retail binnen de D-rt Groep.

De geboren Brabander kwam binnen

tijdens een hectische periode en binnen

de branche zijn er veel vragen over het wel

en wee in Hoofddorp. TravelPro zocht Van

de wouw op en praatte met hem over zijn

jeugd, carrière en de toekomst van retail

binnen de D-rt Groep.

PersonaliaNaam: Johannes Bernardus

Martinus

Achternaam: Van de Wouw

Geboren: 1967, Goirle (Noord-Brabant)

Functie: Directeur Retail D-rt

Burgerlijke staat: Gehuwd

Kinderen: twee

Page 8: Travelpro #13 - 25-3-2015

8

www.travelpro.nl

iNTeRView

Wat was je eerste baan?“Het verkopen van kopieermachines en thermi-sche faxen new business in de kop van Noord-Holland voor het bedrijf Nashuatec. Ik pakte het telefoonboek erbij en ging bladzij voor bladzij bellen, langsgaan, voet tussen de deur. Al de clichés zijn waar, ik heb ze gedaan en direct ook heel veel respect gekregen voor het vak ‘verko-per’. Het moet je liggen om het te blijven doen. Het is een apart slag mensen, en dat bedoel ik in de goede zin van het woord. Zeker in new business is het een zwaar vak.”

Hoe deed je het als verkoper?"Best goed, maar ik merkte ook dat dit niet mijn roeping was. Na een jaar zat ik aan een diner bij mijn ouders waar ook een Indonesische zakenre-latie van mijn vader aanwezig was. Ik raakte met hem in gesprek en gaf aan dat ik wel eens iets anders wilde. Hij opperde om voor hem te gaan werken. Zes weken later begon ik mijn eerste werkdag bij PT Dua Berlian in Jakarta. Uiteindelijk zat ik negen maanden in Jakarta en drie maanden op Bali. Wat ik deed? Schoonmaak chemicaliën verkopen aan de vier- en vijfsterren hotelketens. Het was een geweldige ervaring! Als mijn kinderen de kans krijgen om in het buiten-land te gaan studeren, een stage te gaan lopen of zelfs te gaan werken, zou ik het hen absoluut aanraden. Ik had dat zelf niet gedaan in mijn stu-dententijd en dat vond ik een gemis. Vandaar dat ik deze kans met beide handen aangreep.”

Waarom ben je na een jaar teruggegaan?“Voordat ik naar Indonesië ging, was ik net gaan samenwonen met mijn vriendin (mijn huidige vrouw, Esther). Ik kon daar blijven, maar mijn vriendin had net een leuke baan in Nederland. Ik besloot daarom om terug te gaan. Op het moment van deze beslissing was de Nederlandse delegatie met Beatrix op staatsbezoek in Indonesië. Zij verbleven in een van de hotels die ik als klant had. Via de chief housekeeping aldaar liet ik een brief bezorgen bij alle delegatieleden waarin ik aangaf een nieuwe uitdaging te zoeken in Nederland. Het gevolg was een aantal interes-sante kennismakingsgesprekken toen ik terug kwam in Nederland.”

Waar ging je uiteindelijk aan de slag?“In 1996 begon ik als management trainee bij Ahold. Ik werkte daar bij Jamin winkelbedrijven (in Noord-Brabant) als category manager en daarna bij Etos (in Zaandam) waar ik als ope-ningscoördinator ruim 40 franchise winkels in één jaar opende. Vervolgens kon ik aan de slag

als senior consultant bij Accenture waar ik op een aantal retailprojecten het vak van consultant leerde kennen. Ik heb dit toen met veel plezier gedaan, maar kwam er achter dat ik geen echte consultant was. Via via kreeg ik de kans bij BP aan de slag te gaan. Hier ben ik bijna tien jaar werkzaam geweest. Werken bij BP was een goede ervaring binnen een multinational waar veel zaken goed geregeld waren en waar ik af en toe de uitdaging miste. Dit was dan ook voor mij een van de redenen na bijna tien jaar een stap te maken naar SPORT2000, een werkmaatschappij binnen Euretco. Ik was hier drie jaar directeur. Om een fusie op holding niveau mogelijk te maken, moest SPORT2000 worden verkocht. De verkoop duurde langer dan voorzien. Uiteindelijk zijn wij er in geslaagd en ben ik om diverse redenen niet meegegaan. Vervolgens kwam ik bij de boekhandel Polare terecht in juni 2013.”

Wist je wel waar je aan begon?“Voor een heel groot deel wel, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik alles van tevoren had voorzien. Polare had een ontzettend mooi product. Ik vergelijk dit graag met reizen; je pakt een mooi boek, start te lezen en je bent op reis. De winkels waren ook schitterend! We hadden een plan van aanpak waar we in geloofde en het was ook bijna gelukt… Of ik er spijt van heb gehad? Nee, maar natuurlijk heb ik wel eens een nachtje wakker gelegen in die tijd. Met de kennis van nu zou het niet nog een keer doen, maar dit was wel een heel bijzonder traject. Het team heeft alles gegeven, maar helaas kregen

we niet alle partijen die we nodig hadden mee. En daar wil ik het graag bij laten.”

En toen kwam D-reizen om de hoek...“Na nog geen jaartje in de boeken kwam ik met D-reizen in contact en drie maanden later begon ik in Hoofddorp.”

Wat vind je van D-reizen?“De familie en al mijn collega’s hebben een geweldig bedrijf neergezet. De markt is er niet makkelijker op geworden. Daarom zal dit bedrijf ook sterk moeten veranderen om zo een solide plaatst in de reiswereld te behouden en uit te bouwen. Daar trekken wij op dit moment met ons team hard aan en ik heb er alle vertrouwen in dat wij er sterker uit gaan komen.”

De adviseurs die hier binnen zijn (geweest) zijn gespecialiseerd in veranderingsproces-sen, maar welke veranderingen hebben er plaatsgevonden?“Onder andere op directieniveau. Met een nieuw team zijn wij nu bezig om op korte termijn een organisatie voor de toekomst neer te zetten.”

Maar jullie zijn al een paar maanden bezig en de branche denkt; wat gebeurt er nu daadwerkelijk bij D-reizen... Hoe ga je ervoor zorgen dat jullie nog een hele lange toekomst hebben?“Deze zijn we nu aan het vormen en dat proces loopt nu intern. Wij weten waar wij heen willen, maar daar kan ik helaas nog niets over vertellen. Wanneer het zover is, zullen wij eerst onze eigen

Page 9: Travelpro #13 - 25-3-2015

9

www.travelpro.nl

iNTeRView

collega’s informeren om vervolgens naar buiten te gaan. Dat vinden wij de juiste volgorde. Wij realiseren ons dat er op dit moment soms nog onduidelijkheid is. We zijn er echter van overtuigd dat we zaken nu in een keer goed moeten neer-zetten. Dit kost helaas tijd.”

Zijn er al veranderingen waar je al wel meer over mag zeggen?“Als gezegd de nieuwe directie. Daarnaast hebben we de beide retailmerken, D-reizen en VakantieXperts, onder één verkooporganisatie samengevoegd. Doel is natuurlijk synergie, leren van elkaar en de beste zaken er uit pikken voor beide formules. De markt vraagt hier ook om. Het is ook een van de kerngedachtes achter de D-rt Groep.”

VakantieXperts is zwart in de cijfers gebleven. Het kan dus wel...“Dat is ook geen discussie, anders zou ik hier niet zitten. Om dit te realiseren zijn wij op een aantal gebieden bezig en dat kost even tijd. Met betrekking tot ons winkelnetwerk kijken we op dit moment met succes naar het verbeteren van onze totale huursom. Ook kijken we naar het aantal winkels. We maken keuzes met betrekking tot het samenvoegen of soms zelfs het sluiten van winkels. Daar zijn we altijd heel open in geweest. Dit jaar zullen we rond de 25 winkels sluiten. Natuurlijk doen we dit op basis van de juiste criteria en met respect voor onze mede-werkers.”

Waar een VakantieXperts en D-reizen het moei-lijk hebben, voor welke zou je dan het eerst kiezen?“Dat hangt af van een aantal criteria. Het marktge-bied waar de winkel in opereert is hier bijvoorbeeld een belangrijk criterium...”

Is dat niet een beetje ouderwets? Je zou juist kunnen bedenken welke formule een toekomst heeft...“Wij hebben bewust gekozen voor het werken met twee formules. Deze zijn complementair binnen de Nederlandse markt. Wij hebben veel D-reizen en VakantieXperts winkels die een goed resultaat neerzetten. En ik durf te beweren dat de ene formule het soms beter doet in een bepaald marktgebied dan de andere.”

Dus de stelling dat D-reizen een online winkel gaat worden binnen twee jaar gaat niet op?“Nee, zeker niet. We hebben een hele grote online winkel binnen D-reizen en we zijn bezig om dit nu uit te bouwen bij VakantieXperts.”

Hoe gaat het met de franchisers?“Onlangs had ik mijn eerste overleg met de ondernemers in de franchiseraad. Het zijn echte ondernemers en die hebben andere behoeften dan onze filialen. Begrijpelijk. Zijn er zaken die we samen moeten gaan verbeteren? Ja, natuurlijk is dat zo en wij zijn daar dan ook volop mee bezig. Onze ondernemers stellen de nodige eisen aan ons bedrijf en dat houdt ons scherp. Gezamenlijk kunnen we onze organisatie sterker maken. Ik kijk dan ook uit naar de toekomstige samenwerking.”

Heeft Gert Bakker (Business partner franchise & zra, red.) een belangrijke rol gespeeld in het voorkomen van een grote leegloop?“Gert heeft veel ervaring en grote inhoudelijke ken-nis van de franchise reiswereld. Dat wordt door mij en de collega’s gewaardeerd. Ik kijk er naar uit om samen met Gert en de franchisers de organisatie sterker te maken.”

Is er al definitief besloten om met ZRA’s te gaan werken?“Wij hebben natuurlijk al ZRA’s binnen VakantieXperts en wij gaan er ook binnen D-reizen definitief mee aan de slag. Alle betrokken binnen ons bedrijf werken er hard aan per mei ‘live’te gaan. Het werven gaan we op een nette manier doen door open te vertellen wie we zijn en wat het aanbod is dat we kunnen bieden aan deze onder-nemers. Wie vragen heeft kan daarover per mei bij ons terecht.”

Er is wel een slagveld aan de gang als het gaat om ZRA’s...“Wij constateren dat de markt op dit moment niet echt groeit en dat wij als bedrijf een gezonde positie binnen deze markt willen blijven behouden. Dat willen wij onder andere samen met ZRA’s doen. Wij kijken hoe wij de markt het beste kun-nen bedienen met een sterke combinatie van twee merken met daar binnen filialen, franchisers, een online propositie en ZRA’s. Er zijn nog steeds, wel-iswaar beperkt, witte vlekken en soms sluiten we een winkel. Wij vragen ons hier vervolgens af hoe wij dit marktgebied dan kunnen blijven bedienen. Het is onze overtuiging dat we dan prima’s met ZRA’s kunnen samenwerken en hier succesvol kunnen zijn! Zowel vanuit de markt, maar ook intern worden wij al regelmatig benaderd of hier binnen onze organisatie geen mogelijkheden zijn. Er is dus wel zeker een vraag en wij zijn er van overtuigd dat wij deze als D-reizen maar ook als VakantieXperts zeer goed kunnen bedienen!”

Hoe draait de business?“De afgelopen weken zijn goed geweest. De winkels van VakantieXperts en D-reizen draaien op marktniveau, maar we hebben wel een uitdaging bij online. Dat is ook iets dat we als directie (Jan Henne de Dijn -Chief Restructuering Officer ad-interim-, Don Kaspers -CEO D-rt Groep-, Paul Scholte -CFO- en ikzelf) willen verbeteren. Daar zijn wij nu dan ook volop mee bezig.”

Page 10: Travelpro #13 - 25-3-2015

10

www.travelpro.nl

iNTeRView

Hoe komt het volgens jou dat jullie online de slag nog niet genoeg meemaken?“Het heeft met een aantal zaken te maken. Een daarvan is dat online, zoals wij allen weten, toch een specifiek vak is dat specifieke kennis vereist. Wij zijn nu bezig deze nog meer naar ons bedrijf toe te halen.”

Zijn andere partijen er niet beter, groter en sneller in?“Wij zijn bezig die expertise in huis te halen om een inhaalslag te maken. Binnen ons bedrijf is er bewust gekozen voor on- en offline propositie. Als ik kijk naar de winkels dan durf ik te zeggen dat deze het goed doen, ondanks dat we een best wel pittige januarimaand hebben gehad. We presteren op marktniveau. Overigens zijn wij daar niet tevreden mee aangezien wij vinden dat wij, als grootste reiswinkel organisatie bin-nen Nederland, het beter moeten doen dan de markt.” Bezoek je ook wel eens een winkel?“Ik bezoek in principe elke woensdag winkels, maar door de ontwikkelingen in ons bedrijf heb ik dat de afgelopen maand geparkeerd. Maar ik mis het, want de meeste input die ik heb gekregen toen ik bij D-reizen begon was door de winkelbezoeken. Een kop koffie drinken en vooral luisteren.”

Jullie letten zeer sterk op kosten, maar tege-lijkertijd willen jullie ook heel veel. Daar zit wel een spanningsveld...“Klopt, alles wat we op dit moment beslissen, beslissen we binnen onze vierkoppige directie.

Er wordt wel degelijk geïnvesteerd in ons bedrijf, zowel in online als in de winkels. Niet dat we heel veel nieuwe winkels openen, maar we verbouwen en relokeren wel. Dit doen we in goed overleg.”

Komen er voor de winkels nog hele vernieu-wende concepten aan?“Wij hebben twee merken en ons eerste doel is daar synergie in te vinden. Natuurlijk moet je over hele nieuwe zaken nadenken, zoals; waarom gaan we niet op een bepaalde locatie twee merken in een winkel neerzetten. Maar ik zeg niet dat we het ook gaan doen. Shop-in-shop is voor mij wel heel reëel door onze fantastische locaties. Zalando? Mijn eerste reactie is; schoenmaker blijf bij je leest. Daarnaast, onze winkels worden vaak kleiner en dan kan ik geen afhaalcentrum worden voor Bol.com of Zalando. Wij denken over van alles na, maar eerst focussen we ons op onze basis. Denk aan de implementatie van BAS die we binnen D-reizen hebben uitgevoerd. Dit is voor D-reizen zeer goed geweest. Iedere medewerker die ik daarover spreek is er blij mee. We maken eerst de basis sterk voordat we met zaken als multichannel, flagships en andere zaken aan de slag gaan.”

Hoeveel winkels gaan jullie nog sluiten? “Dit jaar zullen we zo’n 25 winkels sluiten. Elk jaar beoordelen we vervolgens weer of dit nodig is. Exclusief de ondernemers hebben we nu ruim 420 winkels. Hoeveel winkels er over drie jaar zijn bij elkaar? Dat kan ik moeilijk zeggen, maar het is onze ambitie om ook in aantal winkels minimaal onze marktpositie vast te houden. Bij eventuele sluiting van een van onze winkels streven wij

er altijd naar de betrokken medewerkers een andere plek binnen onze verkooporganisatie te laten behouden.”

Wat is de uitdaging?“Om per winkel de omzet op het juiste niveau te krijgen, deze weer gezond te krijgen, te houden of nog sterker te maken en daarmee eventuele sluiting te voorkomen.”

Waarmee gaan jullie komen als het gaat om een onderscheidend product?“Wij zijn hier voortdurend over in gesprek met onze partners en touroperators, in binnen- en buitenland. Daarnaast kijken we ook naar bran-che gerelateerde producten. Ook hier geldt weer dat je als organisatie hier eerst echt klaar voor moet zijn.”

Denken jullie erover om exclusiviteit af te dingen bij leveranciers?“Daar kan ik nog weinig over zeggen. Natuurlijk willen wij graag onderscheidend zijn en een van de manieren waarop je dit kan bereiken is door middel van product. Er zijn echter ook andere manieren om onderscheidend te zijn als winkel retailer. Met onze winkels onderscheiden we ons van de ‘pure online’ spelers. En natuurlijk spelen onze mensen in die winkels ook een cruciale rol. Kennis van product, maar ook de wijze waarop wij onze klanten van dienst zijn bieden onderscheidend vermogen voor D-reizen en VakantieXperts ten opzichte van andere aanbie-ders. Zij zijn de reden waarom klanten graag bij ons komen. Nu en in de toekomst.”

Hoe staat het eigenlijk met het 's avonds mensen helpen achter de laptop?“De structuur die we daarvoor hebben binnen D-reizen hebben we enigszins aangepast. Wij bieden deze service natuurlijk zo veel mogelijk aan vanuit onze winkelmedewerkers, maar wij doen dit tegenwoordig ook steeds meer vanuit ons Klantcontactcentrum in Breda. Vanuit hier kunnen wij zeven dagen per week onze klant bedienen. En daarnaast willen wij ook graag in de toekomst onze ZRA’s daar meer een rol gaan laten spelen.”

Waar zie jij jezelf, D-reizen en VakantieXperts over drie jaar?“Voor beide formules geldt dat wij een gezond winkelnetwerk hebben, sterk ondersteunt door een online propositie. Daarnaast zullen wij binnen VakantieXperts ReisExpert verder hebben uit-gebouwd en tot slot willen we graag een sterke samenwerking hebben met minimaal 100 ZRA’s in Nederland.”

Tom van Apeldoorn en Arjen Lutgendorff

Page 11: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

11

De CLIA-leden waren opvallend positief ondanks het feit dat het aantal Nederlandse cruisepassagiers voor het eerst is gedaald sinds de statistieken worden bijgehouden. “De daling in 2014 kan worden toegewezen aan de economische situatie en de daling van de capaciteit in het Mediterrane vaargebied”, zo liet CLIA-voorzitter Erik Schuffel weten tijdens een persconferentie in het Scheepvaartmuseum (Amsterdam).

In de periode 2009 tot en met 2013 steeg het aantal Nederlandse cruisepassagiers van 67.296 naar 114.308 passagiers, maar 2014 liet met 109.064 passagiers een daling zien van 4,3%...exact dezelfde daling als het gaat om het aantal cruisepassagiers wereldwijd in 2014 ten opzichte van 2013, terwijl het aantal Europese cruisepas-sagiers in totaal een groei liet zien van een halve procent. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat de capaciteit voor de Nederlandse markt volgend jaar weer zal groeien.

WebsitesOok het aantal websites over cruisen en waarop

een cruise kan worden geboekt neemt een enor-me vaart. Schuffel is er blij mee, zo laat hij tegen-over TravelPro weten. “Hoe meer aandacht hoe beter. Of wij die websites in de gaten houden? Daar gaat CLIA niet over, de markt moet zelf een regulerende werking hebben. Rederijen bepalen zelf of ze een commerciële relatie aangaan met een bepaalde partij.” Hoeveel procent van het aantal Nederlandse boekingen via het reisbureau worden gemaakt kon Schuffel niet zeggen. “De cijfers zijn gebaseerd op hoeveel passagiers er aan boord gaan, ongeacht de manier waarop de boeking is gemaakt.”

Riviercruise-rederijenEen aantal riviercruise rederijen heeft interesse getoond in het CLIA-lidmaatschap. Schuffel: “Uiteraard gaan wij graag het gesprek aan en dan zullen we opnieuw moeten kijken hoe we het handen en voeten kunnen geven, omdat riviercruises een andere tak van sport is dan oceaancruises”, aldus Schuffel.

Arjen Lutgendorff

Aantal Nederlandse cruisepassagiers daalt

Vice-voorzitter Nico Bleichrodt (HAL), Marlies Grent (National Director CLIA Nederland), CLIA-voorzitter Erik Schuffel (MSC Cruises), Danielle Felix (Costa Cruises) en Eelco Los (Crystal Cruises).

Page 12: Travelpro #13 - 25-3-2015

12

www.travelpro.nl

RePORTAGe

Het belooft een leuke trip te worden. Het programma bevat een goede mix van werk en ontspanning. ’s Ochtends de mooiste resorts en hotels inspecteren die elk passen bij een van de verschillende doelgroepen en onderdeel zijn van de unieke concepten van TUI, en ’s middags eropuit om te beleven wat het land allemaal heeft te bieden. Na een goede vlucht met vanzelfspre-kend Arkefly staat de buschauffeur de groep al op te wachten. Iets wat opvallend goed geregeld is tijdens deze studiereis. De chauffeurs, zij het die van de bus of van de jeeps, en de gastheren of -dames in de hotels zijn behoorlijk punctueel. Het Egyptisch kwartiertje komt dan ook niet aan de orde. De eerste stop is het overnachtingshotel Hotel COUPLES Iberotel Coraya Beach***** in Marsa Alam (Coraya Bay). Een prachtig hotel dat uitermate geschikt is voor volwassenen die even geen jengelde kinderen om zich heen willen heb-ben. Volgens de manager heeft het hotel op het moment een bezetting van 90%. Na het diner in het Al Maha Restaurant ter plaatse verschuift de groep naar buiten om getrakteerd te worden op een Egyptische dans. Manuela Stakenborg (Arke Breda) zegt dat de klanten momenteel minder snel voor Egypte kiezen. “Klanten die in de winter

naar een warme bestemming op een redelijke afstand willen, kunnen kiezen tussen Kaapverdië, Canarische Eilanden en Egypte. Maar zodra ik over Egypte begin, haken ze af vanwege een eventuele onveilige situatie. Het lijkt wel of mensen geen idee hebben hoe groot het land is. Van Hurghada naar Cairo is 500 kilometer, dat is hetzelfde als van Utrecht naar Parijs. Ik zie nu met eigen ogen dat het er enorm veilig is.”

AllureNa een uitgeruste nacht worden de twee overige hotels in Coraya Bay bezocht die ieder hun eigen charme hebben. Daarna vertrekken we naar het noorden met als eerste stop het plaatsje Safaga. Hier ligt het MAGIC LIFE Kalawy Imperial***** en worden we verwelkomd door een enthousiaste, van oorsprong Oostenrijkse, dame. Vrolijk bab-belt ze er op los en vertelt de ins and outs van de MAGIC LIFE formule. MAGIC LIFE richt zich op gezinnen met kinderen, koppels en singles die op zoek zijn naar vakantie zon, zee, strand, sportieve activiteiten en plezier met elkaar. Voor deze doelgroep is een all inclusive clubvakantie belangrijk. In de loop van de middag komen we aan bij het tweede overnachtingshotel Baron Palace Resort***** in Sahl Hasheesh. Een prachtig hotel dat Koninklijk aanvoelt. “Het lijkt Soestdijk wel,” zegt Inge Rutten (Arke Gouda) opgetogen. ’s Avonds vindt het diner plaats in het à la carte Bella Vista Italian Restaurant waar we ook kennismaken met de TUI Nederland reisleiding Ernst-Jan, Chris en Melanie. Vol pas-sie vertellen zij over hun werk in Egypte. “Van dit soort mensen worden wij als reisagenten erg blij en hiermee kunnen eventueel aarzelende klanten over de streep worden getrokken. Door onze

verhalen weten zij dat ze altijd in goede handen op de bestemming zijn”, zegt Manuela.

Unieke ConceptenDe volgende ochtend wordt ‘Paleis Soestdijk’ pas echt goed bekeken middels een rondleiding van een kleine anderhalf uur, die voorbij vliegt. De luxe spat er van af bij het resort. Chalana van den Tillaart (VakantieXperts Mierlo-Hout) vertelt dat ze mee gaat in de hoop dat haar ietwat negatieve beeld over Egypte wordt bijgesteld. "Jaren geleden ben ik er met mijn ouders geweest, ik vond de Egyptenaren vooral vervelend. Ik merk ook dat onze klanten minder enthousiast op Egypte reageren, ze denken dat het onveilig is.” Amper een paar dagen later checkt Chalana alvast de prijs voor een verblijf in juni. “Holland International heeft voor die periode een aanbieding. Geen geld voor zoveel luxe. Ik ga er eens over nadenken.” In een van de zalen staat Jessica Breugem (tourleader HI) klaar voor een korte presentatie over die zo belangrijke unieke en exclusieve hotelconcepten. Kort worden de geheugens opgefrist en vertelt zij wat de USP’s van elk concept zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor de reisagent. Absoluut uniek zijn de TIME TO SMILE appartementen en hotels. Ze zijn stijlvol ingericht, nieuw ge/verbouwd en hier geniet de klant van alle comfort van thuis. Dat zit in de afwerking en de aandacht voor details. De elegante designkamers in natuurlijke kleuren hebben een grote badkamer met inloop-douche en een heerlijk balkon. De appartemen-ten zijn ook voorzien van een ruime keuken met moderne apparatuur. Ook blikt Jessica even terug op het paradepaardje van TUI Nederland; de Dreamliner. Arkefly ontvangt deze week haar

witte stranden, azuurblauwe zee en een

stralende zon. Dat zijn de ingrediënten

voor een bestemming als egypte. Tel daar

de meest aangename resorts en hotels bij

op en de studiereis kan niet meer stuk.

Tui vertrok van 13 tot en met 17 maart

met een groep reisagenten richting het

land van de piramides en farao’s.

Egypte terug op de kaart

Page 13: Travelpro #13 - 25-3-2015

13

www.travelpro.nl

derde Dreamliner en viert dat onder meer door een dag naar Praag op en neer te vliegen met dit nieuwe toestel. Die vlucht wordt merendeels gevuld met reisagenten, maar ook journalisten en klanten die een prijs hebben gewonnen gaan mee op stap die dag.

LocalsHet volgende overnachtingshotel Jaz Aquamarine Resort***** - dat door veel reisagenten al wordt geboekt - wordt aangedaan. Na het droppen van de bagage (lees: een sticker met het kamernum-mer erop plakken. Het sjouwen wordt door de mensen van het resort gedaan) en een kleine opfrissing is het tijd om cultuur te snuiven. We worden opgewacht door drie stoere Egyptenaren die allen een Jeep rijden. Bestemming: de woestijn en een bedoeïendorp. Opeens stoppen de Jeeps midden in de woestijn om ons een fata morgana te laten zien. Wat een unieke luchtspie-geling is. Even later maken onze chauffeur en zijn consorten een stop aan het begin van een berg en volgens hen moeten we er voor het uitzicht maar eens overheen lopen. Het uitzicht is prach-tig, de afdaling lachwekkend. De één rent er van af, de ander maakt er een soort zandglijbaan van. Hilariteit alom. In het bedoeïendorp staan de inwoners klaar met kamelen voor een ritje. Voor de één zijn deze mensen een cultuurshock, en worden we nog eens met beide benen op de grond gezet en weten we weer in welke luxe wereld wij eigenlijk leven. Maar voor de ander is het een toeristisch opgezet circus. Hoe dan ook, de reisagenten kennen hun klanten en weten voor wie dit een leuk uitstapje is. In het dorp wordt er een Egyptische maaltijd gegeten en genoten van een prachtige sterrenhemel, terwijl

er waterpijp wordt gerookt. Kortom, een heerlijke dag.

ShoppenDe volgende dag worden enkele SPLASHWORLD-hotels bezocht. Hier wordt dui-delijk waarom de hotels tot dit concept behoren. Wie klanten heeft die op zoek zijn naar een hotel, gemak, goed eten en vooral waterpret, doet er goed aan om de SPLASHWORLD accom-modaties voor te leggen. De middag is geheel naar eigen wens in te vullen. Grace Talakua (Arke Reisbureau Zeist) en Henriette Sterke (Arke Reisbureau Waalwijk) kiezen voor een bezoek aan het wellness-center in het Hotel Jaz Aquamarine Resort. Anderen duiken het zwem-bad of de souvenirwinkeltjes in. Manuela, die een ijzersterke onderhandelingstactiek heeft, wordt bij

veel aankopen ingezet. En met succes. Dit levert vanzelfsprekend hilarische momenten op.

SnorkelenEr is een tijd van komen en van gaan. De laatste dag is al weer aangebroken. Maar Egypte mag je niet verlaten zonder de onderwaterwereld te hebben aanschouwd. De groep gaat per luxe boot richting een geweldige, knalblauwe zee. Samen met een gids worden prachtige en kleur-rijke vissen bekeken. Deze excursie is jammer genoeg van korte duur, omdat de tijd dringt voor de terugvlucht. Maar een dergelijke snorkeltrip is meer dan de moeite waard. Een echte must do!

Sharon Evers

Egypte terug op de kaart

Page 14: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws14

www.travelpro.nl

Van een ‘sneeuwgevecht’ op de Nederlandse markt zal het niet komen. Uslu benadrukt dat Corendon het anders gaat doen dan andere wintersportaanbieders. “Ik zit er niet op te wachten om te gaan concurreren met Bizztravel (Sundio) in landen als Oostenrijk of Frankrijk. Wij gaan pakketten aanbieden inclusief skihuur, inclusief skilessen en inclusief liftpas, alles is bij ons inbegrepen.”

Corendon-oprichter Atilay Uslu, tussen 1994 en 1999 eigenaar/directeur van Snowman Tours waarmee hij voornamelijk skireisjes aanbood naar Turkije en Sochi, voorziet een goede toekomst voor het wintersport-product van Corendon; “De eerste groepsboekingen zijn al binnen. Vanaf 13 december hebben we tot en met 27 maart een wekelijkse vlucht op zondag, maar ik verwacht dat als de boekingen zo doorgaan dat we een tweede wekelijkse vlucht moeten inzetten. Naast Bulgarije zijn we al in bespreking wat betreft wintersport in twee andere landen.” Sochi, waar Uslu zeer bekend

mee is, zit daar niet bij, want “het sentiment is op dit moment negatief. Het belangrijkste bij de bestemmingen die wij willen aanbieden is het feit dat deze moeten passen in onze filosofie dat alles is inbegrepen.”

Economisch wintersportenWim Woelders (Operationeel Directeur Corendon) is een zeer fanatieke wintersporter. "Ons product is een hele economische manier om een heerlijk relaxte wintersportvakantie te hebben. Er zijn hier allerlei soorten pistes, het is een ontzettend mooi gebied, je kan tussen de bomen door skiën en de sneeuw is als een pakje boter. Je glijdt er als een mes doorheen. Ik vind het heel prettig dat er niet zoveel mensen zijn op de pistes. Daarom gaan we ook op zondag vlie-gen, zodat mensen op maandag kunnen skiën omdat het dan rustig is wanneer je binnenkomt.” Woelders bestempelt het wintersportaanbod van Corendon als 'exotisch'; “Bijna niemand kent het, ondanks dat het gebied 30 jaar geleden heel populair was. Mensen die hier al langer werken, denken met een zeer goed gevoel terug aan de Nederlanders.”

AccommodatiesCorendon gaat all inclusive-pakketten (inclusief retourvlucht, transfer, hotel, halfpension en skipas) aanbieden naar twee skigebieden in Bulgarije; Borovets (met 50 kilometer aan pistes) en Pamporovo (met ruim 30 kilometer alpine-pistes en 25 kilometer crosscountry-routes). “In Borovets hebben we alleen maar accommodaties op de pistes (ski in en ski uit) en in Pamporovo

hebben we die niet. Maar in Pamporovo ben je met de bustransfers die de accommodaties aanbieden binnen twee minuten op de piste”, aldus Uslu. In Bulgarije gaat Corendon Kids & Co aanbieden, twee weken rondom oud en nieuw en drie weken rondom de krokusvakantie. Het dagje proefskiën werd afgesloten met een optreden van Alex Wielders (bekend van ‘Een Bossie Rooie Rozen’). De testers keerden nog dezelfde dag terug met het gevoel dat (het goedkope en gezellige) Bulgarije, met de laag geprijsde all-inclusive pakketten van Corendon, zomaar een ‘nieuwe’ populaire Nederlandse wintersport-bestemming kan worden...met après-ski.

Arjen Lutgendorff

Het dagje proefskiën dat Corendon

Vliegvakanties vorige week organiseerde

naar haar nieuwe wintersportbestem-

ming Bulgarije was een groot succes.

Prijswinnaars, media en Corendon-

medewerk(st)ers genoten. Hotelplan had

zo’n 30 jaar geleden al charters richting

Bulgarije, Corendon gaat de (retro-)

bestemming nieuw leven inblazen.

Corendon test ‘exotische’ retro-wintersport

V.l.n.r.: Melissa Haas (Callcenter medewerker), Rob Brouwer (Rob Brouwer Producties), Martin de Boer (Marketing Directeur), Daisy Homoet-Mijnals (PR Manager), Atilay Uslu (oprichter Corendon), Dick Gussen (Sales & Marketing Manager) en Hakan Pinar (Manager Operations Sales, Marketing & E-Commerce).

Page 15: Travelpro #13 - 25-3-2015

15

www.travelpro.nl

AiRLiNe sPeCiAL

In het rapport De toekomst van het Reizen schetst Skyscanner reizen in het jaar 2024. Hierin staat onder meer dat het vliegveld van de toekomst een volledig geautomatiseerde omgeving is waar de passagier de volledige controle heeft over zijn reis. In de rij staan bij een check-inbalie is voorbij. Een reiziger kan zijn bagage afgeven. In de tussentijd kijkt hij op zijn smartphone hoe lang de rijen bij de veiligheidscontrole zijn en selecteert hij de kortste route naar de gate. Dankzij het wifi zijn steeds meer apparaten onderling verbonden en kunnen ze met elkaar communiceren. Zo krijgt bagage een digitaal label met de vlucht- en bestemmingsgegevens. Reizigers kunnen hun bagage zo gedurende de reis volgen. Samen met biometrische technologie (die het paspoort vervangt) zorgt dit voor een efficiën-ter en aangenamer verblijf op een luchthaven.

Vliegen in de toekomstHolografisch grondpersoneel begeleidt in 2024 de passagier naar het vliegtuig waar hij via een Skype-achtig holografisch systeem tijdens de vlucht in 3D kan communiceren met familie en vrienden. Een speciale geluids-verstoorder zorgt ervoor dat gesprekken niet door andere passagiers te beluisteren zijn en een speciale handschoen maakt het mogelijk om een collega aan de andere kant van de wereld de hand te schudden, waarbij de handdruk voelbaar is. Stoelen die zich volledig aanpassen aan de passagier voorzien zowel in een mobiele huiskamer als een werkruimte

en zijn uitgerust met multimediamogelijkheden op het gebied van films, muziek en data. Linda Hoebe, Country Marketing Manager bij Skyscanner: “Opkomende technologieën zor-gen ervoor dat reizen in 2024 een stressvrije en aangename ervaring kan zijn - met veel afleiding voor iedereen. Luchthavens en vluch-ten zijn niet langer een noodzakelijk kwaad om een bestemming te bereiken, maar de start van een vakantie waarbij je zelf de ideale omstandigheden creëert voor je reis, hetzij voor zakelijke doelen, hetzij privé.”

Vueling en American Airlines Vueling en American Airlines ondertekenden vrijdag 20 maart een code-sharingovereen-komst die zal bijdragen tot het stimuleren van langeafstandsvluchten op de luchthaven van Barcelona. Op die manier zal de positie van El Prat verder versterkt worden als toegangs-poort voor passagiers uit de Verenigde Staten die naar Europa vliegen en vice versa. De nieuwe overeenkomst die sinds vorige week van kracht is op de website van American Airlines (www.aa.com) en bij reisagenten wereldwijd, breidt voor de passagiers van American Airlines het vluchtaanbod uit naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika via Barcelona en Rome-Fiumicino. Zo kunnen zij gebruik maken van de meer dan 140 korte- en middellange afstandsvluchten die Vueling vanaf haar hub in Barcelona aanbiedt. Bovendien kunnen deze passagiers slechts met één ticket reizen en kan de bagage direct

op de luchthaven van bestemming opgehaald worden.

Korean Air Korean Air investeert al jaren in het verzorgen van high-end luxe service aan haar premium gasten. Met de nieuwe ruimere en stijlvolle prestige suites wordt de prestige cabine naar een nog hoger niveau getild. De nieuwe prestige suites zullen hun debuut maken op de Korean Air A330-300, route Guangzhou, Singapore en Hanoi. Tevens heeft Korean Air geïnvesteerd in de aanschaf van 38 nieuwe modellen die allemaal met de nieuwe suites worden uitgerust. Tussen de suites zijn er panelen geïnstalleerd die elektronisch bedienbaar zijn om de privacy te bevorderen en in volledige

Lees verder op pagina 22

Airlines: trends en ontwikkelingen

Volgens skyscanner zijn vliegvelden in 2024 intelligente plekken die reizigers een aange-

naam gevoel geven. Luchtvaartmaatschappijen zijn digitale hubs waar iedere reiziger zijn

zakelijke of privéreis zelf samenstelt. Anno 2015 geven airlines stap voor stap al gehoor

aan deze veronderstellingen.

Page 16: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 17: Travelpro #13 - 25-3-2015

17

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Krakau – sprookjesstad van Midden-EuropaEen aanrader voor iedereen die dichtbij iets nieuws wil ontdekken. Krakau: de Poolse sprookjesstad vol mythen en verhalen. De stad is door Unesco zelfs aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld. Een ideale bestemming voor een afwisselende stedentrip. Vanaf 18 mei 2015 vliegt KLM er dagelijks rechtstreeks naartoe.

Montpellier – designstad aan de MediteranneeEen uitstekende bestemming voor een cultu-rele stedentrip én een mooi beginpunt voor een vakantie aan de Middellandse Zeekust: Montpellier. Het leven draait om het grote plein Place de la Comedié met zijn talloze cafés. En ieder jaar vormt de stad het decor voor het Architectuur Festival. Vanaf 18 mei 2015 vliegt KLM dagelijks naar deze Mediterrane parel.

Belfast – muzikale hoofdstad van Noord-IerlandVoor wie van muziek en contrasten houdt is

Belfast de ideale bestemming. Statige gebouwen zoals de Belfast City Hall wisselen elkaar af met gezellige pubs. Middeleeuwse straatjes contras-teren mooi met het Metropolitan Arts Centre. Tip voor muziekliefhebbers: Féile an Phobail, Europa’s grootste volksfestival. Vanaf 18 mei 2015 vliegt KLM rechtstreeks naar Belfast.

Bogota – iedere zondag straatfeest In hoofdstad Bogota proef je meteen de bruisende Colombiaanse cultuur. Op zondagen verandert de stad in één groot straatfeest: La Ciclovia. Eén van de leukste wijken is La Candelaria, het historische centrum. Verder barst de stad van de musea, zoals het grootste goudmuseum van het land. Vanaf 31 maart voert KLM vanuit Amsterdam drie keer per week een vlucht uit naar Bogotá.

Cali – salsahoofdstad van ColombiaCali in Colombia is de salsahoofdstad van de wereld. Deze stad ademt salsa, maar biedt nog veel meer: onder meer een prachtig historisch centrum. Vanaf 31 maart voert KLM vanuit Amsterdam drie keer per week een vlucht uit naar Cali.

Edmonton – mix van stad en natuurEdmonton, hoofdstad van Alberta. Een bijzon-dere bestemming voor een stedentrip én een mooi startpunt voor avontuurlijke vakanties. Shoppen, van kunst genieten of erop uit trekken in de omringende natuur – het kan allemaal. Ook zakenreizigers weten de stad goed te vinden, dankzij de oliemarkt en een sterke technologie-sector. Vanaf dit voorjaar vliegt KLM rechtstreeks naar Edmonton.

Salt Lake City – moderne stad tussen de bergenSalt Lake City dankt zijn naam aan het Great Salt Lake: het grootste zoutmeer op het westelijk halfrond. De stad is prachtig omgeven door de Wasatch Mountains. En is daarmee een ideale bestemming voor wintersport én zomerse wan-delingen. In de stad zelf is ook genoeg te ont-dekken. Vanaf 1 mei 2015 vliegt Delta Air Lines rechtstreeks van Amsterdam naar Salt Lake City.

Meer informatie over KLM-bestemmingen en exacte tijden vind je op KLM.nl.

een stedentrip naar sprookjesstad

Krakau of een zinderende salsareis naar

Colombia? Dit voorjaar vliegt KLM naar

zes nieuwe bestemmingen wereldwijd:

Krakau, Montpellier en Belfast in europa,

Bogota en Cali in Colombia en edmonton

in Canada. en partner Delta Air Lines

verzorgt nieuwe vluchten van Amsterdam

naar salt Lake City.

KLM: zeven nieuwe bestemmingen Van sprookjesachtige stedentrip tot avontuurlijke vakantiebestemming

Page 18: Travelpro #13 - 25-3-2015

18

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Geniet aan boord van de Oostenrijkse gastvrij-heid en ervaar de Oostenrijkse cultuur hoog in de lucht. De Austrian Airlines kleuren wit, rood en lichtblauw domineren het ontwerp en heb-ben een kalmerend en stress-reducerend effect.

De Business Class cabine is ingericht met zeer luxe materialen. De stoelen zijn bekleed met een grijze stof. De-bordeaux gekleurde hoofdsteunen van ademend leer maken het plaatje compleet

Austrian Airlines vliegt niet alleen over bergen maar hebben ze ook aan boord, de achterwand van de Business Class cabine is voorzien van het berggebied ‘Hohe Tauern’ met de berg Großclockner.

Bekroonde service van DO & CODe ‘Flying Chef’ in de Business Class legt de laatste hand aan de heerlijke menu's van DO & CO. Zelfs voor het opstijgen, kunnen passagiers persoonlijk praten met de Flying Chef over voor-keuren, ingrediënten en de bereiding.

Wijn ervaring aan boordElk jaar kiest Austrian Airlines zorgvuldig de wijnen voor haar Business Class passagiers. Uit een scala van Oostenrijkse en internationale producten worden de beste wijnen geselecteerd. Gekwalificeerde sommeliers aan boord adviseren passagiers bij de keuze van de juiste wijn bij elk menu. De wijnkaart in de Austrian Business Class wordt elke twee maanden bijgewerkt.

Het vliegende caféVoor het einde van de vlucht hebben pas-sagiers de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het vliegende café boven de wolken. Het koffie menu toont een selectie van tien typisch Oostenrijkse koffiespecialiteiten zoals Einspänner (espresso met slagroom) en Melange die vers bereid worden aan boord door de Flying Chef.

Austrian Airlines: Business Class op lange-afstandsvluchtenBeleef een unieke vluchtervaring met de

Austrian Business Class stoel voorzien van:

• een horizontale full-flat bed van bijna twee

meter lang

• een innovatief luchtkussen systeem voor

optimaal comfort

• een geïntegreerde massagefunctie

• Het nieuwste on-board entertainment

systeem

Austrian Airlines: Oostenrijk in de lucht

De Lufthansa Group beschikt over een

groot aantal bestemmingen. Naast de

bestemmingen bieden de airlines binnen

de groep ook nog eens de nodige uitmun-

tende services aan. Lees verder voor de

laatste nieuwtjes.

Lufthansa Group: een scala aan services

Page 19: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws 19

www.travelpro.nl

Wie reist met Brussels Airlines kan niet alleen alle comfort verwachten in de lucht, maar ook aan de grond.

Airport TransferGeniet van onze gratis Airport Transfer service tussen verschillende Nederlandse steden en Brussels Airport. Transportservice van en naar Brussels Airport is mogelijk voor alle volwassen passagiers die reizen op vluchten vanuit Afrika, de Verenigde Staten of Europa naar Brussel en terug. Deze service is beschikbaar voor passa-giers met een minimum retour ticket van € 1.500

(exclusief belastingen) en 2-8 passagiers die vanuit hetzelfde Europese adres reizen en waarbij totale vluchtprijs minimaal € 1.500 bedraagt (exclusief belastingen). Alleen geldig op vluchten uitgevoerd door Brussels Airlines. Meer informatie op brusselsairlines.com/airporttransfer

Premium lounge: THE LOFT by Brussels AirlinesDe volledig vernieuwde lounge in Pier A van Brussels Airlines op Brussels Airport biedt nog meer service en comfort. Premium passagiers kunnen zich ontspannen of werken in een

Brussels Airlines: comfort

exclusieve omgeving. Passagiers kunnen gebruik maken van de slaapruimtes om te rusten en van badkamers met rustgevende verlichting. Dit alles maakt deel uit van een belofte om een compleet nieuwe lounge-ervaring aan te bieden. Zo kun-nen passagiers een reeks digitale mogelijkheden uitproberen, van het unieke digital assistant ‘Connected Lounge’ tot grote touch-screens in de lounge. Uiteraard is een verblijf in de lounge niet compleet zonder te proeven van de culinaire ervaringen en de bieren waar België zo bekend om staat. THE LOFT by Brussels Airlines is elke dag open van 5.00 tot 21.00 uur.

De nieuwe Premium Economy van Lufthansa biedt een geheel nieuwe manier van reizen; een apart compartiment tussen de Business- en Economy Class, met eigen comfort en service. Of de vlucht nu voor zaken of voor vakantie is, reizen in Premium Economy biedt meer persoonlijke ruimte, meer service, extra's en comfort.

Premium Economy biedt behalve een apart compartiment met tot 50% meer persoonlijke ruimte in comfortabele stoelen, met onder meer verstelbare rugleuning en voetsteun, maar mogen passagiers ook twee stuks bagage van 23 kilo-gram inchecken.

Lufthansa: geheel nieuwe manier van reizen

Na boarding wordt een welkomsdrankje geser-veerd en krijgt men een amenity kit met artikelen om de vlucht zo aangenaam mogelijk te maken. Maaltijden kan men kiezen uit een menukaart die vervolgens in een speciaal voor Premium Economy ontwikkelde porseleinen serviesgoed wordt geserveerd. Uiteraard kan men kiezen uit een zeer uitgebreide in-flight entertainment sys-teem met meest recente films, documentaires en muziek, maar is er ook een uitgebreide aanbod aan kranten en tijdschriften.

Retro fit van de Premium Economy wordt gelei-delijk in de gehele long-haul vloot van Lufthansa doorgevoerd.

Ontdek een nieuwe wereld aan boord van SWISS. De unieke ervaring van reizen in SWISS First inspireert passagiers om iets nieuws te ontdekken. Een stijlvolle ambiance, discrete service en warme gastvrijheid, staan symbool voor het beste wat Zwitserse kwaliteit en traditie te bieden heeft.

KwaliteitDe perfecte manier om volledig te ontspannen. Tijd besparing is niet de enige reden om SWISS First te kiezen, het is eenvoudig een genot. Het zijn dan ook de kleine details die het verschil maken. Of het nu zit in de uitstekende kwaliteit en afwerking van Zwitserse materialen of in de unieke SWISS First service die niets te wensen overlaat.

RuimteErvaar een grenzeloos universum. De royale zit-

plaatsen bieden alle ruimte en vrijheid om de reis te plannen naargelang de persoonlijke wensen. Zijpanelen geven meer privacy en passagiers kunnen ontspannen in een volledig vlak bed.

ServiceGeniet van een onopvallende, persoonlijke aan-dacht. Als gastheer vervult SWISS alle wensen snel en discreet: in het à la carte restaurant in de SWISS First Lounge, bij de paspoortcontrole en natuurlijk aan boord met gepersonaliseerde service.

GastronomieEen culinaire reis door Zwitserland en de wereld. Ontdek culinaire hoogstandjes gedurende de vlucht. Passagiers kunnen genieten van regionale Zwitserse gerechten met bekroonde chef-koks in de cyclus ‘SWISS Taste of Zwitserland’. Ook

SWISS: The SWISS First experience

kunnen passagiers kiezen voor een gastrono-mische maaltijd met zeven gangen. Eersteklas Zwitserse producten van Sprüngli, Balik Zalm en Nespresso zijn zeker iets om naar uit te kijken.

SWISS First passagiers beleven bij SWISS een unieke reiservaring en kunnen genieten van Swissness!

Page 20: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 21: Travelpro #13 - 25-3-2015

21

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Calgary, Toronto en Vancouver, het zijn de drie bestemmingen waar Air Transat rechtstreeks op vliegt vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Dit jaar is er zelfs in vergelijking met vorig jaar nog meer keuze in aantal vluchten vanaf de Nederlandse luchthaven vanaf de Nederlandse luchthaven door de extra vlucht naar Vancouver die de luchtvaartmaatschappij aan haar schema heeft toegevoegd. Heb je een vlucht nodig naar Montréal? Geen punt, deze bestemming wordt aangeboden vanaf Brussels Airport.

Entertainment en in de prijzenNiet voor niets werd de airline afgelopen jaar wederom uitgeroepen tot beste Noord-Amerikaanse leisure airline en kreeg het voor

het tweede jaar op rij de prijs voor de meest gezinsvriendelijke airline. Wie met Air Transat reist is dan ook verzekerd van vriendelijke en betrouwbare service. Daarnaast genieten je klanten aan boord van gratis entertainment. Wie naar West-Canada vliegt kan ook van het entertainment-systeem genieten op 9” schermen, op de vluchten naar de Canadese oostkust is er zelfs de mogelijkheid om via een eigen tablet of smartphone te genieten van het entertainment middels de Air Transat CinePlus app die gratis kan worden gedownload in de App Store en de Google Play Store.

Extra optiesAir Transat is de laatste tijd haar service behoorlijk aan het uitbreiden. Zo is het sinds kort mogelijk om zonder extra kosten te profiteren van de open-jaw vluchtoptie die door de nieuwe bestemmingen is ontstaan. Wie bijvoorbeeld van-uit Brussel vliegt kan voor Halifax of Quebec City kiezen als eindbestemming na een korte overstap in Montreal. Een andere open jaw optie waar veel gebruik van wordt gemaakt is Amsterdam - Vancouver - Calgary - Amsterdam.

LuxeExtra luxe vliegen? Reserveer dan een stoel in de Club Class, die zich voorin het vliegtuig bevindt en waarvoor twaalf stoelen beschikbaar zijn. Hier zit je in een leren, brede stoel met tien centimeter meer beenruimte dan in de Economy Class. Andere voordelen van de klasse? 40 kilogram

bagagevrijdom, een exclusieve incheckbalie en voorrang bij het instappen en bagage afhande-ling. Overigens mogen klanten de Economy Class vliegen 23 kilogram gratis bagage mee-nemen, hebben ze 81 centimter beenruimte. Voor klanten die net dat beetje meer willen dan econmy boek je het OptionPlus pakket. Tegen een kleine meerprijs mag je tien kilogram meer bagage meenemen, kan er gebruik worden gemaakt van speciale incheckbalies, krijg je voor-rang bij het instappen en krijg je aan boord een gratis flesje mousswerende wijn, gratis snack en een comfortkit.

Canada is al jaren een bestemming die

iedere Nederlander een keer in zijn of haar

leven wil bezoeken. en wanneer je die reis

gaat maken, dan wil je natuurlijk kiezen

voor de airline met de best mogelijke

vluchten en service. Air Transat verzorgt al

25 seizoenen tussen april en oktober non-

stop vluchten van Nederland naar Canada.

en er zijn genoeg redenen om je klant over

te halen om voor deze airline te kiezen.

Air Transat: dé airline voor een Canada-trip

AgententarievenReisagenten die zelf een keer willen ervaren

hoe het is om met Air Transat te vliegen, kun-

nen dit doen middels de zeer aantrekkelijke

agententarieven waarbij je zelfs een introducé

mag meenemen. Dit jaar vlieg je namelijk al

vanaf 529 naar Canada. Op de agentenweb-

site airtransat.agent.nl vind je alle antwoorden

op je vragen over het agententarief, maar ook

flyers en het vluchtschema. Wil je contact met

de reserveringsafdeling? Bel (0800-872 672

88) of stuur een mail naar [email protected].

Page 22: Travelpro #13 - 25-3-2015

22

www.travelpro.nl

AiRLiNe sPeCiAL

bedmodus wordt de zitplek naar 22.5 inch ver-ruimd. Alle suites zijn uitgerust met een eigen in- en uitgang met een ottoman, een zeer ruime luxe voetensteun. De prestige suite en de ottoman is een luxe suite die bij andere maatschappijen alleen maar in de first class-cabine te vinden is. De ottoman kan ook gebruikt worden door collega’s en of familieleden om samen tegenover elkaar te zitten/dineren. Met de introductie van de prestige suites is Korean Air goed op koers in hun missie een leider in de luchtvaart te zijn.

AppsEmirates en British Airways zijn een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die met een speciaal ontwikkelde app voor de nieuwe Apple Watch uitkomen. De app van British Airways zal vliegen nog eenvoudiger maken voor passagiers door middel van twee functies: het glance-scherm geeft een samenvatting van de vluchtinformatie inclusief vertrektijd, vluchtstatus en telt af tot het moment van vertrek. De app voorziet notificaties over de check-in en het gatenummer. Ook de passagiers van Emirates kunnen gebruikmaken van de slimme functies en het strakke design van de Emirates app voor de Apple Watch. “In de huidige moderne wereld speelt mobiele technolo-gie een steeds belangrijkere rol in de reisbeleve-nis van onze passagiers. Door de Apple Watch kunnen wij ons op een persoonlijker manier verbinden met passagiers en ze tijdens hun reis van up-to-date informatie voorzien”, aldus Alex Knigge, Senior Vice President Digital bij Emirates. “Ons team heeft de app voor de Apple Watch ontwikkeld met de moderne reiziger in gedachte, die zo met één simpele oogopslag op hun pols de meest belangrijke informatie verkrijgen.” Ook KLM komt met een app voor de Apple Watch en voor de Android Smartwatch, hiermee hebben passagiers op ieder gewenst moment toegang tot hun vluchtschema. Vanaf 24 uur voor vertrek worden bovendien meldingen gestuurd die rele-vant zijn voor de reis.

Nieuwe liveryEen aantal luchtvaartmaatschappijen hebben hun toestellen een nieuwe look & feel gegeven. De eerste KLM Boeing 747 in nieuwe livery kwam 6

maart aan op Schiphol. Vlucht KL9866 vertrok vanuit Kuala Lumpur, Maleisië en landde om 17.00 uur in Amsterdam. Naast de Boeing 747 vliegen al enkele Fokker 70’s, Embraer 190’s en Boeing 737’s in de nieuwe livery. Ook easyJet heeft een nieuwe livery. Het is de eerste uiterlijke verandering aan vloot sinds 1998, toen werd het callcenter-nummer vervangen door easyJet.com. Het design is op twee manieren veranderd. Het oranje gedeelte van de staart is doorgetrokken naar de romp, zodat er meer ruimte is voor het easyJet-logo. Dat is nu 15% groter geworden. Daarnaast is er op de romp een oranje streep bij-gekomen om de vliegtuigen een moderne look te geven en is de .com weggelaten. Corendon ver-wacht haar eerste toestel met een nieuwe livery eind april. Zowel de toestellen van Corendon Dutch Airlines (CND) als die van Corendon Airlines krijgen allemaal dezelfde look. Aan boord blijven de stoelen hetzelfde. De stewards en stewardessen worden wel in het nieuw gestoken. Voor zowel de airline, het hotel en de reisleiding komt er één kledinglijn. Ook Transavia kreeg een nieuwe stijl. Naast een nieuwe livery voor de toestellen veranderde ook de naam van de airline weer in Transavia, nadat dit eerder TransAvia Holland, Transavia Airlines, Basic Air en transa-via.com was. Ook de stewards en stewardessen worden in het nieuw gestoken.

RyanairOp de dertigste verjaardag van Ryanair kon-digde de luchtvaartmaatschappij aan dat ze het interieur van de vliegtuigen gaat vernieuwen, als onderdeel van de ‘alway getting better’ campagne. Sinds het begin van de campagne introduceerde Ryanair achttien initiatieven, variërend van toegewezen zitplaatsen, een gratis tweede stuk handbagage tot stillere vluchten. De herkenbare gele kleur van het interieur werd door Michael O’Leary (CEO van Ryanair) als opzichtig bestempeld. “Het nieuwe interieur zal meer beeld van bestemmingen en meer blauw tonen en min-der geel”, aldus Kenny Jacob (Chief Markering Officer). Ryanair heeft momenteel 183 Boeing

737 NGS’s besteld, in aanvulling op de 200 Boeing 373 MAX 200 vliegtuigen. Deze moeten ervoor zorgen dat het vliegverkeer groeit tot 160 miljoen klanten per jaar. Er zullen meer stoelen in het toestel passen dan nu het geval is, er zal meer beenruimte zijn en de ramen worden groter. Er zal echter geen aparte businessclass komen. Ryanair is ook van plan de crew in het nieuw te steken. De nieuwe uniformen, ontwor-pen door een jonge Europese designer, zullen later dit jaar gelanceerd worden met een fashion event in een Europese bestemming.

Transavia Transavia voegt vanaf deze zomer de nieuwe zonbestemming Larnaca aan haar vluchtschema toe. De luchtvaartmaatschappij vliegt per medio april vier keer per week vanaf Amsterdam naar deze Cypriotische stad, gelegen aan de oost-kant van het eiland. Twee maal per week wordt deze vlucht rechtstreeks uitgevoerd en twee maal per week in combinatie met Paphos, gele-gen in het westelijke deel van Cyprus. Jaarlijks wordt Cyprus door miljoenen toeristen bezocht en ook onder Nederlanders is het een populaire vakantiebestemming door het hele jaar heen. Transavia is de enige luchtvaartmaatschappij die deze bestemming rechtstreeks aanvliegt vanuit Nederland. Als gevolg van de grote vraag vanuit de Nederlandse reisbranche en op veler verzoek, heeft Transavia besloten om Larnaca aan haar netwerk toe te voegen. Bestaande en nieuwe touroperator-partners spelen een belangrijke rol in het succes van deze route. De vluchten naar Larnaca worden ook als codeshare vlucht aangeboden in samenwerking met KLM, hierdoor wordt het mogelijk om vanaf alle KLM bestemmingen van en naar Cyprus te vliegen.

Turkish AirlinesDoor vluchten naar Abuja (Nigeria), Manila (Filipijnen) en Tapei (Taiwan) toe te voegen aan het bestaande netwerk, gaat Turkish Airlines

Lees verder op pagina 27

Page 23: Travelpro #13 - 25-3-2015

23

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

De Dreamliner is lichter, stiller, zuiniger en vooral veel comfortabeler dan de huidige generatie vliegtuigen. Sinds juli 2014 vliegt de Dreamliner hoofdzakelijk naar Aruba, Bonaire en Curaçao, maar met de komst van de tweede en derde wordt deze ook ingezet op de bestemmingen Sint Maarten, Cuba en Mexico en worden er extra vluchten naar Curaçao toegevoegd waar-door Arkefly inmiddels acht (!) keer per week naar het tropische eiland vliegt.

Arkefly gaat vanaf november 2015 met een Dreamliner twee keer per week vliegen op Sint Maarten (Princess Juliana International Airport). Hiermee verwacht Arkefly ongeveer 15.000 Nederlanders per jaar te trekken naar het Caribische eiland.

Tropische & gastronomische vakantiebestemming Het Caribische Sint Maarten, ofwel the friendly island, is zowel een paradijs voor rustzoekers, (taxfree) shoppers en culi fans als voor actie-velingen, feestgangers en casinoliefhebbers. Relaxen kan aan een van de vele aantrekkelijke stranden en je kunt kiezen uit tal van accom-modaties. Van twee- tot vijfsterren en van knus tot groot en luxueus, zoals het gloednieuwe vijfsterren All Inclusive hotel RIU Palace St. Maarten. Sint Maarten is bovendien een inte-ressante smeltkroes van culturen waarbij het Nederlandse deel internationaal georiënteerd is en het Franse gedeelte de mediterrane sfeer van de Côte d’Azur ademt. Het eiland wordt ook wel de culinaire hoofdstad van de Caribbean genoemd. Dit is niet verwonderlijk, want op het eiland zijn meer dan vierhonderd restaurants te vinden, waarvan sommigen van Michelinniveau. Daarnaast is het eiland de

perfecte uitvalsbasis voor eilandhoppen, waarbij je per boot of vliegtuig de omliggende eilanden Saba, Sint Eustatius, Anguilla en Sint Barth kunt bezoeken.

Als allereerste Nederlandse maatschappij

vloog Arkefly met de Boeing 787

Dreamliner. inmiddels is het ook de eerste

Nederlandse airline met een tweede (die

in december 2014 aan de vloot werd toe-

gevoegd) én derde Dreamliner (die deze

week wordt verwacht).

Kies voor de Dreamliner!

De cabinedruk in de Dreamliner is hoger, waardoor het lichaam 8% meer zuurstof opneemt én jouw klant met een frisser gevoel op de gekozen bestemming aankomt. Door het geavanceerde luchtreinigingssysteem heb-ben passagiers ook minder last van duizelig-heid en hoofdpijn. Daarnaast is het stiller in de cabine door gebruik van nieuwe technieken en maken de motoren 60% minder geluid dan andere vliegtuigen.

Cabinedruk

De crew van Arkefly is vorige maand voor het

eerst aan het werk gegaan in het nieuwe don-

kerblauwe uniform dat al even te bewonderen

was aan boord van de delivery trip van de

eerste Boeing 787 Dreamliner in juni 2014.

De Arkefly-crew is enthousiast over het

nieuwe, moderne uniform; de nieuwe ontwer-

pen zijn meer getailleerd en hebben strakkere

lijnen.

Page 24: Travelpro #13 - 25-3-2015

24 ADVeRTORiAL

De Dreamliner biedt drie type zitcomfort, dus voor ieder wat wils.

Economy ClassScherp geprijsd op vakantie kan in Economy, met minstens 76 centimeter beenruimte. Het is mogelijk de gewenste ruimbagage tegen een zeer voordelig tarief bij te boeken. Aan boord van vluchten naar verre bestemmingen krijgen jouw klanten een maaltijd met glas water.

Comfort ClassKies voor extra beenruimte in Comfort. Met minstens 84 centimeter beenruimte zitten jouw klanten lekker comfortabel. Boek de gewenste ruimbagage tegen een zeer voorde-lig tarief bij. Aan boord van vluchten naar verre bestemmingen krijgen passagiers een maaltijd met glas water.

Star ClassComfortabel reizen met een extra luxe stoel en 114 centimeter beenruimte. Een stoelreser-vering is inbegrepen en je kan daarna gratis online inchecken*. Daarnaast mogen jouw klanten 40 kilogram bagage meenemen. Aan boord krijgen ze twee maaltijden*, drankjes en een snack. Ook ontvangen ze een verzor-gingskit met heerlijke RITUALS producten, voor een aangename reis.

(*afhankelijk van de bestemming).

Moodlighting zorgt voor natuurlijke overgang tussen dag en nacht en het creëert meer sfeer aan boord. Bijvoorbeeld door ander licht tijdens het boarden dan bij de maaltijd. Prettig tijdens de vlucht én minder jetlag bij aankomst.

Moodlighting

De kans op vervelende turbulentie is in de Dreamliner kleiner. Een geavanceerd detec-tiesysteem vermindert de effecten, waardoor passagiers minder snel last krijgen van reis-ziekte.

Turbulentiesensoren

Het slimme design met een gewelfd plafond geeft een ruimtelijk gevoel. Ideaal voor de lange Nederlander, die hierdoor niet hoeft te bukken voor de bagagebakken. De Dreamliner is overigens ook het vliegtuig met de grootste bakken voor handbagage.

Ruimtelijke cabine

In de Dreamliner is het mogelijk je smartphone of fototoestel aan te sluiten op het persoon-lijk entertainment systeem. Hiermee is het mogelijk het apparaat op te laden of alvast vakantiefoto’s te bekijken op het scherm. Opladen werkt voor alle apparaten met een USB ingang. Naast foto’s kan je ook andere bestandsformaten bekijken, zoals BMP, GIF, JPEG, PNG, MP3 en PDF.

USB poort

Zitcomfort en services naar wens

Page 25: Travelpro #13 - 25-3-2015

25

Deze week krijgt Arkefly alweer haar derde Boeing 787 Dreamliner. Daar is de luchtvaart-maatschappij erg blij mee en ook super trots op. Graag laat de airline reisagenten ook meedelen in die blijdschap.

Dat doet het door samen met reisagenten een fijn stukje te gaan vliegen in die Dreamliner naar een levendige Europese stad, met mooie bezienswaar-digheden, leuke terrassen en mooie winkels. Er is gekozen voor de prachtige stad Praag, waar op 16 april aanstaande een mooie lentedag wordt doorgebracht.

BoekWil jij mee? Natuurlijk wil jij mee! Hoe kun jij, samen met een collega een plek bemachtigen op deze geweldige dagtrip? Simpel; houd onze unieke hotelconcepten in gedachten bij elke boeking. Boek vóór zondag 5 april 2015 zoveel mogelijk vakanties naar TIME TO SMILE, SPLASHWORLD, RIU, SUNEO CLUB, SCENE, MAGIC LIFE, BARKIE KIDS CLUB, ROBINSON, COUPLES, PURAVIDA of SENSATORI en ervaar het nieuwe vliegen!

Dubbele kansMet dubbele kansen mee doen bij de inloting? Holland International licht er steeds één concept uit waarbij je dubbele punten voor je boeking krijgt. Je kunt de boekingen eenvoudig invoeren op de actiepagina. Holland International houdt ze voor je bij (zie TUI Online voor details). Elke boeking kan maar een keer ingevoerd worden en al eerder gemaakte boekingen tellen niet mee. Deze actie is uitsluitend bedoeld voor reisbureaus derden.

Ga je mee in de Dreamliner naar Praag op 16 april?

Ook zonder ‘window seat’ heb je in de Dreamliner een eindeloos uitzicht. De ramen van de Dreamliner zijn zo’n 30% groter. Zit jouw klant wel aan het raam? Met een simpele druk op de knop is het mogelijk de ramen elektronisch te dimmen.

Groots uitzicht

Aan boord zijn zes toiletruimtes, waarvan één toegankelijk met rolstoel. En de toiletten zijn ook nog eens super hygiënisch, want je hoeft de kraan niet aan te raken, want alles werkt via bewegingssensoren. Ook is er verscho-ningsruimte voor baby’s.

Faciliteiten

Page 26: Travelpro #13 - 25-3-2015

26

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Arkefly start op zondag 1 november 2015 met haar Boeing 787 Dreamliner een vliegoperatie vanaf Eindhoven Airport naar Curaçao en Aruba. De luchtvaartmaatschappij vliegt het gehele jaar twee keer per week, op woensdag en zondag, vanaf Eindhoven Airport naar deze populaire vakantiebestemmingen.

“Dichtbij huis, minder files, minder stress en goedkoop parkeren; vliegen vanuit de regio heeft voor reizigers buiten de randstad veel voordelen. Eindhoven Airport werkt de laatste jaren succesvol aan haar uitbreiding. We zijn ervan overtuigd dat wij in samenwerking met Eindhoven Airport de populaire Antillen én onze duurzame Dreamliner nog beter op de kaart kun-nen zetten”, aldus Hans van de Velde, Directeur Arkefly. Arkefly en Eindhoven Airport spelen in op de trend dat steeds meer vakantiegangers vanuit hun eigen regio naar hun vakantiebestemming willen vliegen en maken dit nu voor het eerst ook mogelijk voor verre bestemmingen. Arkefly gaat de vluchten uitvoeren met de comfortabele en zuinige Dreamliner. Voor het eerst zal de Dreamliner vanaf een regionale luchthaven in Nederland vliegen en op deze manier kunnen vakantiegangers vertrekkend vanuit Zuid-Nederland ook met deze ‘nieuwe manier van

Dreamliner van Eindhoven naar Antillen

vliegen’ kennismaken. Joost Meijs, Algemeen Directeur van Eindhoven Airport: “We zijn zeer verheugd met de aankondiging dat Arkefly, een professionele partner van ons, met een uiterst stil en zuinig toestel naar twee nieuwe bestem-mingen gaat vliegen."

De Dreamliner verbruikt 20% minder brandstof en CO2 per passagier. Het geheim van deze besparing? De GEnx-1B motoren die 15% zuiniger en schoner zijn dan soortgelijke moto-ren en het lagere gewicht van het vliegtuig. De monitors van het inflight entertainment systeem zijn lichtgewicht en verbruiken minder stroom door gebruik van zuinige LED scher-men.

Minder brandstof

Nooit meer halverwege de reis een lege batterij van een laptop: iedere stoel in de Star Class heeft een stopcontact van 110/220 volt. Hierdoor kunnen jouw klanten bijvoorbeeld hun laptop of smartphone opladen tijdens de vlucht, een spelletje spelen op de telefoon of alvast vakantiefoto’s overzetten.

Stopcontact in de Star Class

Aan boord bij Arkefly kunnen passagiers gebruik maken van het standaard entertain-ment programma of (vanaf drie weken tot 48 uur voor vertrek) het Persoonlijk Entertainment Programma met de laatste films, series en cd's voor € 7,50 per persoon reserveren. Voor vluchten van/naar VS, Cuba, Canada en Mexico kan er tot vier dagen voor ver-trek worden gereserveerd. Het Persoonlijk Entertainment Programma is inbegrepen voor Star Class en Premium Comfort Class pas-sagiers naar verre bestemmingen. Reserveert jouw klant pas aan boord? Dan betaal je € 10 per persoon per enkele reis.

Entertainment

Page 27: Travelpro #13 - 25-3-2015

27

www.travelpro.nl

AiRLiNe sPeCiAL

door met het uitbreiden van hun diensten naar op dit moment 108 landen. Vanaf maart voegt Turkish Airlines drie nieuwe bestemmingen toe aan haar netwerk. Met op dit moment diensten naar 37 bestemmingen in Afrika, is Abuja, de hoofdstad van Nigeria, de 38ste bestemming in dit continent waar Turkish Airlines naartoe vliegt. Vanaf 3 maart vliegt de luchtvaartmaatschappij vijf keer per week, op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, tussen Istanbul en Abuja. Turkish Airlines voegt weer een nieuw land en stad toe aan het netwerk naar het Verre Oosten. Vanaf 30 maart zal er ook naar Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, gevlogen worden. De luchtvaartmaatschappij voert drie keer per week, op maandag, woensdag en zaterdag, retourvluchten uit tussen Istanbul en Manila. Vanaf 31 maart vliegt Turkish Airlines zeven keer per week tussen Istanbul en Taipei.

CorendonCorendon start vanaf 13 december met het aanbieden van wintersportvakanties in Bulgarije. Onder meer door het lage prijsniveau wil Corendon de wintersportvakantie binnen het bereik brengen van hen die een skivakan-tie naar de Alpen te duur vinden. Corendon Dutch Airlines zal wekelijks op zondag een vlucht gaan uitvoeren met een Boeing 737-800 naar Plovdiv International Airport met een vluchtduur van 2,5 uur. De transfertijd naar de skigebieden (na)bij de wintersportplaatsen Pamporovo en Borovets is tussen de 90 en 120 minuten. Vanaf half maart zijn de Bulgaarse skivakanties boekbaar. Een acht-daagse vliegreis inclusief retourvlucht, transfer, hotel en skipas, kan bij Corendon worden geboekt vanaf € 299 per persoon. Tot onge-

veer vijftien jaar geleden werd Bulgarije ook al als wintersportbestemming aangeboden. Maar omdat renovatie van accommodaties en skiliften achterwege bleef, werd het kwa-liteitsverschil met de bekende Alpenlanden als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk toen te groot en raakte Bulgarije uit de gratie. Inmiddels heeft er een forse inhaalslag plaats-gevonden, zijn veel hotels gerenoveerd of nieuw gebouwd en is er ook veel verbeterd in de skigebieden zelf. Daarnaast kunnen passagiers nog voor de zomer gebruikmaken van wifi aan boord bij Corendon Dutch Airlines. “Wanneer alles goed gaat, wordt het daarna ook doorgevoerd in de vliegtuigen van Corendon Airlines”, zegt Atilay Uslu (CEO Corendon). Over de kosten voor het gebruik van wifi is nog geen definitieve duidelijkheid.

Turkish Airlines Turkish Airlines sluit het afgelopen jaar op de Nederlandse markt af met een totaal van 552.000 passagiers. Dat is een groei van 21% in vergelijking met 2013. Daarnaast groeide ook het aantal business class passagiers met 7%. Wereldwijd heeft Turkish Airlines 54,7 miljoen passagiers vervoert. Dit is een stijging van 13,3% vergeleken met het jaar ervoor.Turkish Airlines, die dit jaar haar jubileum viert en 50 jaar vanaf Schiphol vliegt, groeit sterk op de Nederlandse markt. De luchtvaartmaat-schappij gaat vanaf 2 juli aanstaande vaker vliegen tussen Amsterdam en Istanbul. De frequentie wordt in het hoogseizoen opgevoerd van 35 vluchten naar 38 vluchten per week. Naast Schiphol, vliegt Turkish Airlines op de Nederlandse markt ook sinds maart 2014 vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Istanbul.

Lees verder op pagina 35

Page 28: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 29: Travelpro #13 - 25-3-2015

29

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

ANA in cijfersDe Frequent Flyer Programma, ANA Mileage Club, heeft meer dan 26 miljoen leden. Miles zijn compatibel met het Miles&More programma die de meeste Star Alliance carriers aanvaarden. ANA werd uitgeroepen tot Airline of the Year 2013 door Air Transport World Magazine, en werd bekroond met vijf sterren in 2013 en 2014 door 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij en de luchthaven review site, Skytrax. ANA vloog als eerste met de Boeing 787 Dreamliner en is vandaag de dag nog altijd de grootste gebruiker. In 2015 is ANA uitverkoren tot beste long haul airline door de “Business Travel Awards” (UK).

Europese vluchtenMomenteel vliegt ANA op 5 europese bestem-mingen met 7 dagelijkse vluchten. Onze joint-ventures op de Japan-Europa routes met Lufthansa, Swiss International Airlines en Austrian

Airlines breid ons aanbod uit to 12 dagelijkse vluchten. Er is momenteel geen rechtstreekse vlucht vanuit AMS, maar sinds April 2014 is er een rechtstreekse vlucht in Düsseldorf, wat voor heel wat Nederlanders praktischer is dan reizen via Amsterdam. Onze Europese vluchten worden verzorgd door onze Dreamliner 787-8, 787-9 en 777-300ER. Economy, Premium Economy en Business Class zijn aanwezig op iedere vlucht. First Class is enkel mogelijk via FRA, CDG of LHR*. (Deze informatie is niet-contractueel. ANA behoud zich het recht voor om op ieder moment de dienstverlening te veranderen)

TO fares en agents faresVerkoopt u regelmatig reizen naar Japan? ANA heeft meerdere mogelijkheden om u boekingen te vergemakkelijken of klassevol reizen aan compettieve prijzen. Indien een van onze sales uw agentschap nog niet heeft benaderd, mag u ons altijd contacteren op [email protected] of op +32 2 639 0380

Speciale Prijs voor reisagentenANA biedt een speciale prijs aan voor reisagen-ten met een vertrek vanuit CDG of DUS. Heeft u interesse? Gelieve ons direct te contacteren op [email protected] of +32 2 639 0380 voor alle informatie alsook reserveringen.

Japanse hospitalityVliegen met ANA, is niet enkel vliegen met een 5 sterren maatschappij. Eens aan boord is het net

alsof u al in Japan was. De Japanse gastvrij-heid zit soms in de kleine details die u zeker zal beleven. Technologie aan boord laat u genieten van o.a. een beter humiditeitsgraad, de bekende Japanse toilleten, enz.

Reservering tipsWist u dat er in Tokyo 2 luchthavens zijn? Wanneer u een boeking doet, raden wij aan om voortaan TYO in te geven ipv NRT. ANA bied namelijk 44 domestieke vluchten aan via Haneda (HND) die zich amper 15 min van het centrum bevindt.

Waarom vliegen met ANA?• ANA heeft hét netwerk van binnenlandse

vluchten in Japan• ANA heeft een wereldwijde netwerk vanuit

Japan wat maakt dat het geweldige prijzen kan bieden

• ANA geeft u Japanse excellente service en comfort tijdens uw vluchten

All Nippon Airways (ANA) is de 13de groot-

ste luchtvaartmaatschappij ter wereld door

inkomsten (2013) en de grootste luchtvaart-

maatschappij in Japan door omzet en door

passagiersaantal. Opgericht in 1952, ANA

vliegt vandaag 72 internationale routes en

115 binnenlandse routes met een vloot van

ongeveer 240 vliegtuigen. ANA Group telt

33.000 medewerkers. ANA is een kernlid

van star Alliance sinds 1999, vervoerde

in 2013 het zo’n 46 miljoen passagiers en

genereerde het een omzet van 1,6 triljoen

Japanse yen.

All Nippon Airways

Page 30: Travelpro #13 - 25-3-2015

30

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

De vluchtfrequenties zijn voor deze winter opgeschroefd naar zeven vluchten per week en deze zullen uitgebreid worden naar wel zeventien vluchten per week in de zomer. Vanuit Brussel wordt IJsland vanaf komende zomer vijf keer per week aangevlogen. De vluchttijd vanaf beide bestemmingen is slechts drie uur.

NetwerkIcelandair opereert al 78 jaar vanuit haar thuis-basis IJsland en maakt handig gebruik van de ligging halverwege Noord-Amerika en Europa. Ze werkt continu aan een groeiend netwerk van internationale routes met IJsland als basis.

BestemmingenDe bestemmingen in Canada zijn Halifax, Toronto, Edmonton en Vancouver. In de VS vliegt Icelandair naar New York (JFK én Newark),

Washington D.C., Orlando, Seattle, Minneapolis, Denver, Boston, Anchorage en vanaf mei dit jaar ook naar Portland, Oregon. Naar al deze bestemmingen mag in de Economy Class twee keer 23 kg bagage meegenomen worden. In totaal vliegt Icelandair vanuit 25 plaatsen in Europa, via IJsland, nu veertien gateways aan in Noord-Amerika.

Stopover: twee bestemmingen voor de prijs van één!De overstaptijd op de IJslandse luchthaven Keflavik is maximaal twee uur en gaat snel en gemakkelijk, omdat Keflavik een compacte, over-zichtelijke luchthaven is. Leuker dan overstappen is om een stopover op IJsland te maken op weg naar een van de bestemmingen in de VS en Canada. Zo kunnen passagiers twee bestem-mingen aandoen met één ticket. Dit kan op de heen- of terugweg voor maximaal zeven dagen zonder toeslag op de ticketprijs.

Het thuisland van Icelandair: IJslandEen stop maken in het thuisland van Icelandair is zeker de moeite waard. Rondom Keflavik Airport en Reykjavik bevinden zich een groot aantal hotspots om te bezoeken en bezichtigen. Even helemaal tot rust komen in de Blue Lagoon, of juist een actieve stopover maken, wandelen over een gletsjer en quadrijden door het ruige landschap, heerlijk eten in een van de vele res-taurants in Reykjavik, shoppen in de winkelstraat

of een van de winkelcentra, het geisergebied en mooie watervallen bekijken tijdens een excursie; het kan allemaal in IJsland!

Comfortabel vliegenDe IJsland-ervaring begint bij Icelandair al aan boord. De uniformen van de crew zijn gemaakt door een IJslandse ontwerper en de vliegtuigen dragen de namen van IJslandse vulkanen. Aan boord van de toestellen heeft elke passagier toegang tot een individueel entertainment systeem in alle reisklassen: Economy Class, Economy Comfort Class en Saga Class.

Zelf ervaren? Icelandair biedt agententarieven aan op al haar bestemmingen. Kijk voor meer informatie op: agents.icelandair.nl. IcelandairEline [email protected]

icelandair is de nationale luchtvaartmaat-

schappij van iJsland en vliegt het hele jaar

door vanuit Amsterdam naar Keflavik en

door naar Noord-Amerika.

Met Icelandair naar IJsland én Noord-Amerika

Page 31: Travelpro #13 - 25-3-2015

31

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Met ingang van juni 2015 vliegt Air Canada dagelijks non-stop van Amsterdam naar Toronto (3x per week in de winter).

In Toronto is er aansluiting naar meer dan 100 bestemmingen in Noord-Amerika. De vlucht wordt uitgevoerd door een B767-300 met 24 lie-flat Business Class stoelen en 187 stoelen in Economy Class.

Overstappen in Toronto naar de USADe beste route naar de USA is via Toronto! Passagiers gaan in Toronto direct naar US Immigration en bagage hoeft niet te worden opgehaald. Dit betekent veel tijdswinst en gemak bij aankomst in de USA.

Non-stop Amsterdam-Toronto met Air Canada

Page 32: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 33: Travelpro #13 - 25-3-2015

33

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Als het aankomt op mode is iedereen opzoek naar iets anders. Iets ongewoons, exclusiefs en trendy tegelijkertijd. Zonder twijfel zal een shop-ping tour naar de hoofdstad van Oekraine, Kiev uitdraaien tot een nuttig tripje met tal van moge-lijkheden om te winkelen en met een geweldige shopping omgeving. Zo zijn er in het centrum verschillende soorten winkels, van design boe-tiekjes en luxe winkels tot grandioze shopping malls en outlets.

De rijke Oekraïense keuken Iets lekkers eten? Ontdek dan de rijke Oekraïense keuken! Vlees en vis, warm en koud, gekookt en geroosterd, gezout en gerookt... De beste restaurants in Kiev met de Oekraïense keuken zijn; Tsarskoe Selo (letterlijk de tsaar Village), O'Panas of Pervak. Ze stillen de honger en laten je kant kennis maken met een geheel andere keuken. Je kunt er genieten van heerlijke hapjes zoals; de voedzame Borsch, een shot Horilka en heerlijk stuk warm vlees of vis dat op je tong smelt.

Vlieg Oekraïne International Om snel en gemakkelijk naar Oekraïne te reizen kies dan voor Oekraïne International. De toonaangevende Oekraïense carrier biedt dagelijks non-stop vluchten aan tussen Amsterdam en Kiev. Bovendien zullen de tic-ket tarieven van UIA de aandacht van je klant trekken, vanwege de lage tarieven. De lucht-vaartmaatschappij biedt goede en gunstige aanbiedingen aan en garandeert de laagste tarieven. Reis met UIA, verzamel miles en krijg award tickets van UIA en haar partner airlines (Austrain Airlines, Swiss International, KLM, Air France, TAP Portugal, Etihad Airways), upgrades naar Business Class op de UIA vluchten, profiteer van kortingen tot 80% op reizen met UIA, verander routes en vertrekdatum met een gereduceerde vergoe-ding, geniet van extra voordelen en privileges,

neem deel aan lotingen van tickets en laat reisdromen voor je klant uitkomen.

Kortingen De luchtvaartmaatschappij draagt zorg voor haar passagiers bij aankomst. Panorama Club kaarthouders krijgen kortingen bij het boeken van hotelkamers, in Oekraïne maar ook wereldwijd, kortingen op het huren van auto's, genieten van belastingvrij winkelen, het gebruik maken van TravelSim en Travelling Connect en ga zo maar door. Bovendien heeft een reiziger met een UIA boarding pass recht op een aantal extra opties, bonussen en kortingen tot 25% bij partner cafés, restaurants, schoonheids-salons, boetieks en nachtclubs van Kiev, Lvov, Kharkov en Dnepropetrovsk. Het gaat allemaal om kostenbesparing voor nog meer leuke dingen, of niet? Hoe minder je uitgeeft op de vlucht, accommodatie en maaltijden, hoe meer je kunt winkelen! Dus het wordt hoog tijd om uw shopping trip naar Oekraïne te plannen!

Kom gezellig in de vakantie of in een

weekend naar de prachtige oude stad

Kiev. Hier, in het hart van Oekraïne, genie-

ten je klanten van de unieke slavische

sfeer, de Oekraïense gastvrijheid, de

populairste hotspots van de Revolution of

Dignity, het ontdekken van de authentieke

wereld van de lokale mode en natuurlijk

van shoppen als een gek wanneer ze in

Kiev zijn, waarbij je aanzienlijk kunt bespa-

ren op aankopen.

The Blue and Yellow Shopping

Page 34: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 35: Travelpro #13 - 25-3-2015

35

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cul-tuur aan boord bij Garuda Indonesia, de natio-nale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. Met ruim 53 binnenlandse bestemmingen brengen wij de passagier met onze moderne vloot naar onder meer Jakarta en Bali in comfort en stijl. Ook buiten Indonesië worden er maar liefst achttien internationale bestemmingen aangevlogen waaronder Australië, Singapore, Maleisië, Thailand, China, Japan en Zuid- Korea.

Ervaar de vele voordelen met onze unieke non-stop Amsterdam - Jakarta vlucht in een gloed-nieuwe, ultramoderne Boeing 777-300ER met aan boord First, Business en Economy Class.Deze directe verbinding brengt je klant vijf keer per week in gemiddeld 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta, met ideale reistijden afgesteld op een goede aansluiting naar eventuele doorvluch-ten. Ook vliegen wij van Amsterdam naar Londen Gatwick en geniet van dezelfde luxe en service als bij de Amsterdam - Jakarta vlucht!

Awardwinning airlineIn lijn met de continue verbetering van onze services is Garuda Indonesia in december 2014,

na de eerder ontvangen titel World’s Best Cabin Crew in juli 2014, door Skytrax geëerd met de exclusieve status van 5-Star Airline. De nieuwe Boeing 777 biedt ook First Class aan waarin passagiers kunnen genieten van ongekende luxe en privacy. Uw klant geniet van extra’s zoals een persoonlijke assistent voor en na de vlucht, toegang tot First/VIP lounges en nog veel meer. Ook het onlangs geïntroduceerde vernieuwde Business Class serviceconcept, met onder andere een chef de cuisine aan boord, voorziet hier perfect in. Passagiers genieten van de in 2013 tot World’s Best verkozen Economy Class en Economy Class seats. Deze klasse biedt ruime stoelen dus genieten onze passagiers al van deze voordelen in de standaard Economy Class.

Extra services Wij bieden in onze nieuwe Boeing 777-300ER Wi-Fi aan boord, Personal Touch Screen Entertainment system inclusief Live TV en gratis 23 kilogram extra bagage voor sportuitrusting zoals een golftas of fiets. Sinds maart 2014 zijn wij lid van luchtvaartalliantie SkyTeam. Hierdoor kunnen wij onze reizigers goede aansluitingen bieden en kan men profiteren van de Frequent

Flyer programma samenwerking tussen de diverse SkyTeam carriers, waardoor de passagier ook op een Garuda Indonesia vlucht gemakkelijk mijlen kan sparen of verbruiken!

BagagevrijdomFirst Class: 50 kilogram + 10 kilogram

handbagage en handtas/laptopBusiness Class: 40 kilogram + 10 kilogram

handbagage en handtas/laptopEconomy Class: 30 kilogram + 7 kilogram

handbagage en handtas/laptopSportuitrusting: 23 kilogram naast de reguliere

bagagevrijdom

Garuda Indonesia: gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord

Emirates Emirates gaat vanaf 3 juni 2015 dagelijks vliegen naar Bali. Daarmee is het eiland de 148ste bestemming voor Emirates en de 23e bestem-ming in Azië in dertien verschillende landen. Op de route tussen Dubai en Bali zal een Boeing 777-300ER worden ingezet met twee verschil-lende klassen. “Bali is een zeer belangrijke markt voor Emirates. Binnen ons hele netwerk is er grote interesse in Bali, vooral op het gebied van vrije tijd. We verheugen ons erop om het Emirates product dagelijks aan te kunnen bieden en zo passagiers van Bali te verbinden met de gemakkelijke tussenstop in Dubai en meer dan 80 andere bestemmingen in Europa, het Midden Oosten, Afrika en Amerika.” zegt Thierry Antinori, Executive Vice President and Chief Commercial

Officer bij Emirates airline. De nieuwe dagelijkse vlucht van Emirates naar Dubai vertrekt als EK398 om 8.20 uur en komt om 21.40 uur dezelfde dag aan op Denpasar International Airport op Bali. De terugvlucht is EK399 en deze vertrekt om 23.40 uur en komt aan op Dubai International Airport om 5.00 uur de volgende dag.

Qatar Amsterdam Airport Schiphol is de eerste nieuwe bestemming van Qatar Airways (onderdeel van de luchtvaartalliantie Oneworld, sinds oktober 2014) die de luchtvaartmaatschappij bekend heeft gemaakt. Met ingang van 16 juni gaat de airline dagelijks non-stop vluchten uitvoeren met een Boeing 787 Dreamliner, waarmee het na Emirates en Etihad Airways de derde golfcarrier is die op Schiphol vliegt. De vlucht tussen Hamad International Airport (HIA) en Amsterdam duurt ongeveer zes uur en 35 minuten. Aan boord van de Dreamliner bevinden zich 254 stoelen, waarvan 22 full-flat-beds in de Business Class en 232 in de Economy Class. Vanuit Doha vertrek de Qatar Airways-vlucht ‘s ochtends vroeg en arriveert vroeg in de middag in Amsterdam. Vanaf Schiphol wordt laat op de middag vertrokken. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat het schema ideaal is voor zowel zakenreizigers als citytrippers.

VLM Airlines VLM Airlines begint in april met nieuwe dage-lijkse lijnvluchten vanuit zowel Rotterdam als Antwerpen naar Hamburg. Op die wijze zijn voortaan de drie belangrijkste havensteden van Europa ook via de lucht rechtstreeks met elkaar verbonden. Passagiers kunnen vanaf maandag 13 april dagelijks twee keer over en weer vlie-gen vanuit en naar de Rotterdam The Hague Airport en Hamburg Airport. Een week later, op maandag 13 april, wordt de nieuwe verbinding tussen Internationale Luchthaven Antwerpen en Hamburg Airport gelanceerd. Ook die zal dagelijks twee heen- en terugvluchten aanbieden. Op beide verbindingen zal VLM Airlines toestellen van haar Fokker 50 vloot inzetten. “Met de lance-ring van deze nieuwe lijnvluchten bieden wij een concreet antwoord op vragen vanuit de zaken-wereld. Rotterdam, Antwerpen en Hamburg zijn de drie belangrijkste havensteden in Europa, die jaarlijks elk een omzet realiseren van miljoenen ton. Het zijn bovendien alle drie belangrijke zakencentra met een internationale reputatie, die tevens de thuisbasis zijn voor sommige van ‘s werelds grootste bedrijven zoals Royal Dutch Shell, BASF en Bayer”, aldus Arthur White, CEO van VLM Airlines.

Sharon Evers

Page 36: Travelpro #13 - 25-3-2015

www.travelpro.nl

Page 37: Travelpro #13 - 25-3-2015

37

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Zoover Award airberlin?airberlin is voor een Zoover award genomineerd. Volgens de tussenstand van 13 maart staat airberlin in de top 3 van populaire lijndienstmaat-schappijen! Help airberlin naar de overwinning door vóór 30 maart je stem op hen uit te brengen en maak gelijk kans op een van 5 iPads! Zie ook zooverawards.nl/stemmen/lijnvluchtmaatschappij/airberlin.

Dubbel voordeel meivakantieDe meivakantie bestaat niet in Duitsland. Bij ver-trek vanaf Düsseldorf, Keulen of Münster gelden in deze periode dus geen hoogseizoenstarieven. Een bijkomend voordeel zijn de bijzonder lage parkeertarieven, in Düsseldorf bijvoorbeeld vanaf € 36 voor 8 dagen. Ook met de trein is Düsseldorf Airport vanuit Nederland eenvoudig te bereiken (retour met NS International al vanaf € 38). Düsseldorf is ook voor gezinnen een pret-

tige en overzichtelijke luchthaven met korte loopaf-standen. Zie ook airberlin.com/meivakantie.

100% korting voor reisagenten.Met de Counter Card van airberlin krijgen reisagen-ten en hun begeleiding tot 100% korting op hun eigen vluchten. Kortingen gelden zowel in Europa, incl. de Canarische Eilanden en Madeira, als naar verre bestemmingen zoals Curaçao, Miami en New York. Zie ook airberlin.com/countercards.

De USP’s op een rijtje • airberlin is een gerenommeerde Duitse lucht-

vaartmaatschappij• non-stop vliuchten in Europa, naar Noord-Afrika,

Israël, de Caribbean en de VS• in combinatie met Etihad Airways via Abu Dhabi

naar Afrika, Azië en Australië• individueel inflight entertainment op verre vluch-

ten – ook in Economy Class• 23 kg vrije ruimbagage en gratis service aan

boord – ook in Europa• Düsseldorf Airport: is prettige luchthaven met

korte loopafstanden • Parkeren vanaf € 36 per week• Treinretour vanaf ieder station met NS

International vanaf € 38• Extra prijsvoordeel door afwijkende, Duitse

vakantieperiodes.• 23 kg vrije ruimbagage (m.u.v. ‘Justfly’) en gratis

service aan boord – ook in Europa

Op de iTB in Berlijn presenteerde air-

berlin een nieuw tariefsconcept waarbij

europese vluchten binnenkort door

middel van fare families in meerdere

tariefsklassen met én zonder ruimbagage

boekbaar worden. De service aan boord

- snack, koffie, thee, softdrinks - blijft

inclusief in de prijs. De prijsactie tijdens

de iTB (europa vanaf € 44 per enkele

reis) werd als sneak preview gepresen-

teerd.

Nieuw tariefsconcept airberlin

Ander nieuws:· Meer USA: naast Miami (dagelijks non-stop),

Chicago (dagelijks via Berlijn) Fort Myers

(3x per week non-stop) vliegt airberlin in de

zomer vaker naar New York (2x per dag non-

stop) en Los Angeles (6x per week non-stop).

· Toenemend aantal connecties met oneworld

partner American Airlines, bijvoorbeeld naar

Fort Lauderdale en Toronto, maar ook dage-

lijks naar Curaçao en Costa Rica.

· M.i.v. oktober vliegt airberlin van Brussel naar

Bratislava en Wenen (uitgevoerd door NIKI)

M.i.v. april vliegt airberlin via Berlijn naar

Praag (tot 3x per dag) en Billund (dagelijks)

· Steeds nieuwe routes met Etihad via Abu

Dhabi, bijvoorbeeld naar Hong Kong, Kolkata,

Entebbe en binnenkort Dar es Salaam.

· Check airberlin.com/zakenreizen voor een

update van de corporate programma’s of

contacteer [email protected].

· Elze Hagethorn en Marieke van der Weijden

zijn momenteel beiden met zwangerschaps-

verlof. Bjorn Gianotten, Roel Bouten en

Kenneth Usewils worden tijdelijk bijgestaan

door Annemieke Leek. Nieuw zijn Paul

Verhagen (VP Western Europe) en Stefan

Pichler (CEO).

Page 38: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws38

www.travelpro.nl

SGR biedt sinds 1 januari de mogelijkheid voor in Nederland gevestigde deelnemers om de buitenlandse verkoop onder de SGR-garantieregeling te brengen. Op dat gebied is SGR onder andere actief in Duitsland. “Hopelijk volgen België, Frankrijk en de UK snel”, aldus Erik Jan Reuver (directeur SGR en Calamiteitenfonds).

“Door deze regeling hoeven Nederlandse reisorganisatoren geen verzeke-raar te zoeken in het buitenland. Inmiddels hebben wij al met zo’n vijftien bestaande deelnemers afspraken gemaakt over de verkoop van hun reizen in Duitsland. Het aantal SGR-deelnemers neemt hierdoor niet toe, maar de omzet die wij moeten afdekken wel. Maar daarom moeten deze partijen ook een hogere bankgarantie bij ons aanhouden”, zo laat Reuver weten tegenover TravelPro.

RisicoVolgens Reuver verandert het risico voor SGR niet door ook de buitenlandse verkoop van Nederlandse bedrijven onder de SGR-garantieregeling te brengen. Reuver: “De deelnemer is nog steeds dezelf-de partij en wij kijken dus nog steeds naar dezelfde balans. Alleen als ze failliet gaan dan is er mogelijk een grotere schade, maar daarvoor moeten ze ook een hogere bankgarantie bij SGR aanhouden. De kans dat men failliet gaat verandert niet doordat wij bijvoorbeeld Duitsland in dekking nemen. Wij kijken naar de balans, en een faillissement wordt niet ver-oorzaakt door het land waarin je actief bent. Dus wij hoeven niet opeens extra goed te gaan kijken hoe bijvoorbeeld TravelBird het in Duitsland doet, want dat doet niet ter zake, SGR dekte toen die omzet niet af”.

Meer buitenlandse deelnemersOok is er een toenemende interesse van buitenlandse touroperators die zich bij SGR willen aansluiten. “Dat kon altijd al, alleen moeten ze daarvoor een vennootschap in Nederland oprichten, want we doen geen zaken met buitenlandse vennootschappen.” Reuver laat weten dat er vooral belangstelling is vanuit Engeland. “Vroeger was het voor buitenlandse partijen blijkbaar een groter probleem om een vennoot-schap in Nederland op te richten, omdat dat fiscaal niet goed uitkwam. Blijkbaar kijken ze daar nu anders tegenaan.” Expedia heeft aangegeven Calamiteitenfonds deelnemer te willen worden, maar vooralsnog is dat nog niet rond.

Arjen Lutgendorff

Toename buitenland-verkoop met SGR-garantie

Page 39: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws 39

www.travelpro.nl

Uit diverse bronnen en documenten, die TravelPro in handen heeft, blijkt dat OAD OUD het moeilijk had en derhalve wilde reor-ganiseren, maar de verstoorde relatie met de Rabobank stond de reorganisatie ernstig in de weg. Volgens het bedrijf op een onmogelijke en bovendien onredelijke manier. In een reeks van vier artikelen, waarvan dit het tweede is, blikt TravelPro terug op de enorme reorgani-satieoperatie die uiteindelijk onvoldoende van de grond is gekomen en zoomen wij in op de relatie tussen de destijds tweede grootste all-round reisonderneming van Nederland en haar huisbankier, de Rabobank. In het eerste artikel ‘OAD bankroet deel 1: de opmaat’, dat in TravelPro 12 werd gepubliceerd en ook online is te lezen, werd dieper ingegaan op enkele

plannen die men bedacht om aan kapitaalver-sterking te komen. Nadat de Rabobank geen medewerking aan het sale & leaseback-plan omtrent de bussen wilde verlenen, zocht het bedrijf in Holten opnieuw naar een oplossing om aan een versterking van € 7,5 miljoen - tot voor kort € 10 miljoen - te komen.

Rekening geblokkeerdDat het (nog) niet wil lukken met de vermo-gensversterking, is voor Rabobank een reden om in het voorjaar van 2013 het werkkapi-taalkrediet te blokkeren voor debetstanden. Volgens de bank is dit geen opzegging van het krediet, maar een voorzorgsmaatregel die roodstand moet voorkomen. Dit zou volgens de bank geen probleem moeten zijn en verwijst

naar de cash flow van het bedrijf. In Holten pro-testeert men tegen deze beslissing en zegt dat het in strijd is met de bijzondere zorgplicht. Ook wordt de bank aansprakelijk gesteld voor alle schade die door deze blokkering zal ontstaan. De bank geeft aan dat vanaf 1 september 2013 geen gebruik meer mag worden gemaakt van de bestaande kredietfaciliteit voor de komende winterperiode. Men vindt dit onverantwoord, tenzij de aandeelhouders alsnog zorgen voor een kapitaalinjectie van € 7,5 miljoen in het bedrijf. De Rabobank neemt deze beslissingen, omdat men grote risico’s ziet ten aanzien van de ingezette herstructurering en het verlies van het jaar daarvoor. De bank heeft onvoldoende vertrouwen in de reorganisatie en verwacht dat het benodigde werkkapitaalkrediet in december

OAD Bankroet deel 2: de afgang

waar was jij en wat deed je toen je hoorde

dat OAD OuD failliet was? Het plotselinge

faillissement van het miljoenenbedrijf uit

Holten op 25 september 2013 staat in veel

geheugens gegrift. Vandaag de dag stellen

mensen nog steeds vragen bij dit immens

grote faillissement, waarmee 1.550 werk-

nemers hun baan verloren.

Page 40: Travelpro #13 - 25-3-2015

40

www.travelpro.nl

DOssieR OAD OuD

2013 zal oplopen tot € 17 á € 19 miljoen. In Holten spreekt men deze verwachtingen tegen en zegt dat de bank zich niet lijkt te willen realiseren dat de kredietstand in de zomer van 2014 weer positief zal zijn. Daarnaast is het risico van de bank zeer beperkt, de Rabobank heeft namelijk in 2013 alle zaken en rechten van OAD OUD aan hen laten verhypothekeren en verpanden voor € 39,5 miljoen. Dit is de liqui-datiewaarde. De marktwaarde is € 55 miljoen, exclusief de waarde van het merk OAD OUD.

WaiverNa diverse gesprekken tussen de bank en het reisbedrijf ontvangt OAD OUD op 31 mei 2013 een waiver-brief van de Rabobank. Hierin staat

dat de bank geen consequenties verbindt aan het doorbreken van de solvabiliteitsratio (de verhouding tussen de verschillende vermogenscomponenten) en de Total Net Income Ratio in het jaar 2011/2012. De bank past de solvabiliteitsratio voor het boekjaar, dat eindigt op 31 oktober 2013, aan naar 20% en de Total Net Income Ratio wordt veranderd naar min € 4.750. Daarnaast herhaalt de bank haar eis dat op uiterlijk 31 augustus van dat jaar minimaal € 7,5 miljoen aan kapitaalversterking, waarvan minimaal € 2,5 miljoen risicodragend kapitaal, in de onderneming gepompt dient te worden. Voor de waiver-brief rekent de bank een bedrag van € 25.000 aan OAD OUD.

SGRDe bank geeft ook aan dat men er beducht op is dat SGR wellicht haar garanties zou ver-hogen naar aanleiding van de jaarcijfers. Nog voordat men in Holten de waiver ontving, heeft SGR, op verzoek van OAD OUD, met de Rabobank gesproken en heeft hen verze-kerd dat de bank niet bang hoefde te zijn dat SGR, OAD OUD om aanvullende garanties (lees: bankgaranties) zou vragen naar aanlei-ding van de ontstane situatie. SGR verklaart tegenover de bank dat het voortbestaan van het reisbedrijf voor SGR voorop staat.

Gedwarsboomd Om aan het geld te komen dat de bank eist, zit er voor de aandeelhouders van het bedrijf

niets anders op dan bedrijfsonderdelen te verkopen, dan wel het vinden van fusiepart-ners voor de bedrijfsonderdelen. Nadat de sale & leaseback constructie van de bussen op niets is uitgelopen - zoals te lezen in het eerste artikel van deze reeks - zocht men naar andere middelen. Investeringsmaatschappij Reggeborgh was bereid om een achterge-stelde lening van € 5 miljoen te verstrekken. Reggeborgh stelde als voorwaarde dat zíj in plaats van de Rabobank als eerste hypotheek- en pandrecht voor dat bedrag zou krijgen. Ook hiermee gaat de Rabobank niet akkoord. Volgens de aandeelhouders wordt elke poging tot herstructurering door de bank gedwars-boomd. De bank heeft namelijk hypotheek- en pandrechten op alle activa als zekerheid voor het bestaande krediet. Vervolgens weigert men ook maar iets van deze zekerheden op te geven, zelfs niet als zich nieuwe financiers melden die het risico voor de Rabobank kun-nen verminderen. Men vindt deze houding onbegrijpelijk en uiterst schadelijk. Volgens het bedrijf is het onduidelijk wat het risico eigenlijk is, omdat het seizoenskrediet in de zomermaanden steeds positief is en er ook geen aanwijzingen zijn dat dit in het seizoen 2013-2014 anders zal zijn. De deadline voor de gevraagde kapitaalinjectie van nu nog € 7,5 miljoen blijft 1 september 2013. Als deze deadline niet wordt gehaald, dan zegt de bank de kredietfaciliteit voorwaardelijk op. Deze stelling is de eerste onontkoombare stap op de weg die lijdt tot het faillissement van OAD

Rep en roerHet was of misschien zelfs nog is, het faillisse-

ment dat de reisbranche op haar grondvesten

deed schudden. Toen OAD OUD aankondigde

ermee te moeten stoppen, was de reiswereld

in rep en roer. 1.550 werknemers stonden

op straat en duizenden gestrande reizigers

en reizen moesten worden opgevangen of

omgeboekt. Voorafgaand aan dit faillissement

hebben er tussen het Holtense reisbedrijf en

huisbankier Rabobank vele zaken de revue

gepasseerd. Volgens OAD OUD had de bank

het faillissement kunnen voorkomen. Hoe? Dat

lees je uitgebreid in deze serie die bestaat uit

een reeks van vier artikelen. In het volgende

nummer staat het tweede artikel. Hierin wordt

dieper ingegaan op het feit dat de bank niets

zag in de talloze reddingsplannen.

Het kantoor van Rabobank Enschede-Haaksbergen.

Page 41: Travelpro #13 - 25-3-2015

41

www.travelpro.nl

OUD. De accountant van het bedrijf, Deloitte, kon zonder een door de bank geaccordeerde kredietfaciliteit geen goedkeurende verklaring afgeven - die ook SGR vereiste -, omdat zon-der kredietovereenkomst de voortgang van het bedrijf niet was gegarandeerd.

Investeerders Nadat de Rabobank de achtergestelde lening van Reggeborgh had afgeschoten, zochten de aandeelhouders naar andere mogelijkhe-den om het geëiste bedrag van de bank bij elkaar te krijgen. Allereerst hebben zij twee private equity-partijen benaderd. Die waren geïnteresseerd en een van de private equity-partijen heeft ook een kostbaar due diligence-onderzoek laten uitvoeren. Toen echter de bank verklaarde geen zekerheden te willen prijsgeven, zijn zij afgehaakt.

Busbedrijf De aandeelhouders gingen naarstig op zoek naar de benodigde kapitaalinjectie en onder-zochten de verkoop van de bedrijfsonderde-len aan verschillende partijen. Nobel Capital Partners en een groep Twentse investeerders werden benaderd voor het busbedrijf, D-reizen voor de Globe winkels en het Duitse REWE werd benaderd voor een meerder-heidsbelang in de reisorganisatie. Deze drie mogelijkheden waren serieus en haalbaar, maar werden volgens OAD OUD door de bank geblokkeerd. Nobel Capital Partners is een investeringsmaatschappij waar Léon van

den Boom (ook commissaris bij OAD OUD) aan was verbonden. Onder de groep Twentse investeerders behoorde: aandeelhouders OAD OUD, PPM Oost, Hein Trebbe (eigenaar Trebbe Bouw Enschede), Rein Sanders (oud-eigenaar Sanders Supermarkten), Hennie ten Hag (eigenaar Ten Hag Makelaars en financiële dienstverleningsgroep), André Schoondermark (private investeerder), Martin Evers (eigenaar Bons&Evers) en Wim van der Leegte (eigenaar VDL Groep). Daarnaast zou Frans Schuitemaker (statutair directielid Oad Groep) voor € 250.000 participeren. Halverwege augustus 2013 stemt de bank in met de verkoop van het busbedrijf aan Nobel Capital Partners tegen een minimaal verkoop-bedrag van € 15,5 miljoen. Daarnaast dienen de aandeelhouders van OAD OUD € 2,5 miljoen aan risicokapitaal in te brengen. Nobel Capital Partners wilde echter geen € 15,5 miljoen, maar € 12,25 miljoen betalen voor het busbedrijf. De kapitaalinjectie van € 2,5 miljoen van de aandeelhouders zou daar dan bovenop komen. De bank vond dit bod te laag en de koop ging dus niet door. OAD zocht daarna haar heil bij de groep Twentse investeerders. Die waren bereid om voor € 13 miljoen de busonderneming te kopen. Zij wilden € 5 miljoen kapitaal inbrengen en zouden een lening bij de Rabobank nemen van € 8 miljoen plus een werkkapitaalkrediet van € 2,5 miljoen. OAD zou dan € 13 miljoen uit de verkoop van de busactiviteiten plus € 2,5 miljoen aan kapitaalinjectie van aandeelhouders ontvangen.

Dat is in totaal € 15,5 miljoen. Volgens de Rabobank wijkt dit plan € 2,5 miljoen af van hetgeen dat door de kredietcommissie van de bank op 12 augustus 2013 was goedgekeurd. Dit plan werd dus afgeschoten.

Over de grens Andere oplossingen die OAD aandroeg, was een deal met D-reizen voor de Globe winkels en de verkoop van het meerderheidsbelang van de reisorganisatie aan de Duitse reisor-ganisatie REWE. Sinds mei 2012 waren de aandeelhouders al in overleg met de Duitse partij. REWE bracht de voordelen van de overname zorgvuldig in kaart en bood aan om een deel van de financiering van de Rabobank over te nemen, zodat het risico van de bank werd verminderd. Hierdoor zou het maximale krediet inclusief de garanties worden terug-gebracht, van € 29,5 miljoen (het maximale krediet van € 17 miljoen plus garantiekrediet van € 12,5 miljoen) naar € 10,950. Met deze overname wilde REWE voet aan de grond krijgen in Nederland, dat later ook lukte met de overname van Prijsvrij. De Rabobank stemde in met de verkoop van de Globe winkels aan D-Reizen tegen een vast verkoopbedrag van € 5 miljoen. De Rabobank ging ook akkoord met de verkoop van een meerderheidsbelang van de reisorganisatie aan REWE. Dat het Duitse bedrijf grote belangstelling in OAD OUD had, blijkt wel uit het feit dat ze op het punt stond om Deloitte de opdracht te geven voor een due diligence-onderzoek, dat rond de

Page 42: Travelpro #13 - 25-3-2015

42

www.travelpro.nl

DOssieR OAD OuD

€ 0,5 en € 1 miljoen kost. Het Duitse bedrijf stelde wel als voorwaarde dat tijdens het onderzoek de kredietfaciliteit werd voortgezet. De bank was hiertoe niet bereid. Volgens OAD OUD werd het schriftelijk aanbod van REWE door de bank genegeerd en ook dit plan ging niet door.

TijdbomBovengenoemde mogelijkheden werden door de bank ook afgewezen, omdat de kredietcommissie een opbrengst én kapitaal-injectie van de aandeelhouders van in totaal € 18 miljoen wilde. In een gesprek tussen de huisbankier en het reisbedrijf op 6 september 2013 hebben de aandeelhouders aangegeven meer tijd nodig te hebben, zodat een eventueel verkoopproces van het busbedrijf afgerond kan worden. Die tijd kreeg OAD OUD niet. De bank zegde per brief op dezelfde datum het krediet op. Dit wordt nogmaals bevestigd in een interne e-mail van de bank op 18 september 2013 die per ongeluk ook naar Holten is gestuurd. In de mail, die als titel heeft: ‘Beslissing over reddingsplan OAD’, bevestigt de bank dat zij het voorliggende reddingsplan niet zal ondersteunen, “omdat het voor de

bank beter is de plannen af te wijzen en de opzegging door te zetten”. In deze interne mail wordt ook vooruitgelopen op het aanstaande faillissement van OAD: “Behandelaren hebben vervolgens op 6 september de financieringen van OAD opgezegd. OAD bankierde, afgezien van de getrokken bankgarantielijn, op krediet-basis op 6 september. Volgens de prognose zal in de laatste week van september een debetstand ontstaan, waarin het faillissement optreedt”. In de mail wordt ook verwezen naar het veronderstelde verschil van € 2,5 miljoen omtrent het plan van Nobel. In een gesprek heeft de directie van OAD OUD geprobeerd dit misverstand bij Rabobank weg te nemen. Door de verkoop van het busbedrijf was er volgens Holten wel degelijk € 2,5 miljoen minder liquiditeitsbehoefte. Volgens het bedrijf worden de leidinggevenden bij de bank door de behandelaars van Bijzonder Beheer op het verkeerde been gezet. De bank licht een dag later de opzegging van het krediet toe. Volgens OAD OUD legt de bank wederom de nadruk op het tekort van € 2,5 miljoen van de biedin-gen van Nobel en de Twentse investeerders ten opzichte van de door Rabobank vereiste vermogensversterking.

Noodlot Met de laatste brief van de bank is het faillis-sement van OAD nog een kwestie van tijd. In de laatste dagen voorafgaand aan de dag des oordeels vinden er nog enkele spoedoverleg-gen met potentiele investeerders plaats, waaronder nogmaals met de groep Twentse investeerders, maar vragen verschillende samenwerkende partijen ook een bankgarantie aan. Op 25 september slaat het noodlot toe en beleeft de reisbranche een zwarte dag in haar geschiedenis. Het oordeel is daar: OAD is fail-liet. Hoe gaat dat nu verder? Welke partijen zijn ermee gemoeid? Dat lees je in het volgende nummer. Hierin gaan we ook dieper in op het afketsen van de verkoop aan D-reizen.

Tom van Apeldoorn

Page 43: Travelpro #13 - 25-3-2015

43

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

“Inmiddels heb ik ruim 30 jaar ervaring in de reisbranche. Het is wel duidelijk waar mijn hart ligt. Na de Vakschool voor het Reisbureaubedrijf ben ik als 18-jarige fulltime aan het werk gegaan als reisadviseuse en later als officemanager voor verschillende reisbureaus. In 2009 heb ik na 25 jaar vast op een reisbureau te hebben gewerkt de keuze gemaakt verder te gaan als ZRO via The Travel Club. Met gepaste trots ook alweer ruim vijf jaar.”

“De USP’s van de franchiseformule, die ik als ondernemer echt waardevol vind, zijn met name de vrijheid in het bepalen van het touroperatoraanbod, het ruime aanbod van Duitse touroperators, het kunnen aanbieden van voordelige vliegtickets dankzij de IATA-licentie, een goede website en het lidmaatschap van het Calamiteitenfonds. Door deze USP’s kan ik een breed publiek bereiken, is er altijd wel een passende reis en is het ook mogelijk om reizen samen te stellen met goede dekking naar mijn klanten. De goede ondersteuning vanuit The Travel Club qua marketing met trainingen, workshops, de transparante administratie of de ICT afdeling zie ik ook als een belangrijke USP. Verder natuurlijk ook het goede verdienmodel bij The Travel Club.”

“Met mijn reisbureau wil ik een breed publiek bereiken. Hierbij is mijn doel om het reisbureau te zijn waar kwaliteit, service en kennis het verschil maakt voor de klant. Een tevreden klant

is veelal ook een terugkerende klant. Mijn doel is om met aandacht voor de persoonlijke reiswen-sen, ongeacht het budget continuïteit en groei van mijn onderneming te realiseren. Een tevreden klant zie ik dan ook als uiterst belangrijk.”“The Travel Club biedt allerlei tools waarmee de ZRO de beoogde doelen kan nastreven. Qua reisaanbod heeft The Travel Club afspraken met de meeste grote Nederlandse, Duitse en Belgische touroperators. Daarnaast ook nog met een tal van specialisten. Zo is er dus altijd wel een passende reis te vinden. Voordeel voor de klant en daarmee ook een goede verkooptool is dat deze reis via The Travel Club ook nog gecompleteerd kan worden met reisverze-keringen of extra’s als autohuur, parkeren bij Schiphol, excursies ter plaatse en nog veel meer. The Travel Club stelt aan de ZRO een heel gebruiksvriendelijk boekingssysteem en administratiesysteem ter beschikking. Hiernaast wordt de ZRO voorzien van alle benodigde tips en informatie voor het optimaal kunnen uitvoeren van het ZRO-schap tijdens trainingen, workshops en informatiedagen.”

“Bij The Travel Club is het in een woord fantas-tisch! Het feit, dat ik nu een aantal jaren als ZRO via The Travel Club aan het werk ben, is daar dan ook een mooi bewijs van. Het is fantastisch om de vrijheid te kunnen genieten van mijn onderneming een succes te maken onder de paraplu van een fijne en top organisatie als The Travel Club. The Travel Club heeft een lande-

lijke dekking en zo wappert de vlag ook in het Groningse Westerlee. Het concept van ZRO was voor de Groninger, die rechtdoorzee is, maar eerst de kat uit de boom kijkt wel even wennen. Als ZRO ben ik op pad gegaan van Westerlee, omgeving tot aan alle uithoeken van de provincie Groningen. Met een ruime dosis doorzettings-vermogen en allerlei marketing activiteiten is het concept nu wel ingeburgerd. Mijn advies is dan ook ga voor je onderneming en gebruik alle tools die The Travel Club biedt. Het succes volgt gegarandeerd! Inmiddels zijn er ook een aantal fijne collega ZRO’s in de provincie Groningen bijgekomen waar de vlag wappert van The Travel Club.”

Marijke [email protected]

ZRO aan het woord

Marijke smit-Kuyt: “in september 2009 heb ik besloten te starten als ZRO en me aan te

sluiten bij The Travel Club. Vanaf het begin was de keuze voor The Travel Club duidelijk.

Om als ZRO een onderneming te starten, wilde ik verzekerd zijn van de beste franchi-

seorganisatie met goede doelstellingen, beleid en toekomst. Het antwoord hierop: The

Travel Club, een vooruitstrevende franchise organisatie met doelstelling: het voorop stel-

len van de belangen van de ZRO ’s. Door The Travel Club worden allerlei mogelijkheden

aangeboden om succesvolle groei van de onderneming te realiseren. Hierbij is onder-

nemersvrijheid en ruimte voor creativiteit in ondernemerschap! Het ZRO - schap via The

Travel Club staat voor succes, vertrouwen en toekomst.”

Page 44: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws44

www.travelpro.nl

Het riviercruiseschip de Rembrandt van Rijn startte haar promotietour in thuishaven Arnhem en voer vervolgens naar Antwerpen om op donderdag 19 maart weer terug te komen in ons land. Het schip deed daar achtereenvolgens Middelburg, Rotterdam, Kampen en Lemmer aan. Tijdens de open dagen konden de aan-wezigen naast het bezichtigen van het schip onder meer kennismaken met de bemanning en werden zij uitgebreid geïnformeerd over het volledige aanbod riviercruises van Feenstra. “We hebben een enorm goede opkomst gehad”, zegt Maurice Eltink (Sales en Marketing bij Feenstra Rijn Lijn). “Sommige bezoekers hadden wel eens van riviercruises gehoord, maar wisten niet precies wat het inhield. Tijdens de open dagen hebben we dat exact uit kunnen leggen en konden mensen het schip ook in levende lijve

ondervinden en bewonderen. Ook konden we ter plekke dieper ingaan op de verschillende cruises die we met onze andere schepen aanbieden. De grote interesse om het schip te bezoeken maakte van de open dagen een groot succes.” Ook voor reisagenten zijn dergelijke open dagen eigenlijk een must. “Met eigen ogen zien, doet beter verkopen.”

SuitesDe nieuwe suites van het schip zijn op het promenadedek gelegen. Ze zijn luxe uitgevoerd met een dubbel bed, voldoende kastruimte, televisie, mini safe, telefoon, badjas en slippers. De temperatuur in de suite regel jezelf met de airconditioning en verder vind je er naast de mini-bar ook koffie- en theefaciliteiten. Door de twee glazen schuifdeuren, beide met Franse balkon, mis je niets van de omgeving. “Bezoekers waren razend enthousiast over de nieuwe suites. Het merendeel had er geen idee van dat de accom-modatie aan boord van een rivercruiseschip zo luxe en comfortabel zou zijn.” Afgelopen vrijdag stond Rotterdam voor de open dag van Feenstra op het programma. “Een belangrijke havenstad waar veel inwoners wel iets met schepen en water hebben. Er was dan ook volop interesse en de bezoekers waren erg enthousiast over het comfort dat er aan boord van onze schepen wordt geboden”, zegt Maurice.

Volop variatieEen riviercruise van Feenstra staat garant voor comfort, afwisseling, gezelligheid en een uitste-kende verzorging. Zonder de koffers in of uit te pakken, reist je klant van de ene naar de andere locatie. Het programma van Feenstra wordt uitge-voerd door negen verschillende schepen waarmee in de periode van april tot en met oktober wordt gevaren. Naast een groot aantal reizen over de Nederlandse en Belgische wateren is er een royale keus uit cruises over de Rijn, Moezel, Saar, Main en Neckar. Het hoogtepunt van de cruise naar de Zwarte Zee is de in Roemenië gelegen Donaudelta. Ongeacht wat de wensen van de klant zijn, een korte of lange reis, een super-de-luxe of iets een-voudiger schip, een hoge of lage reissom, Feenstra heeft het allemaal in haar programma.

Ideaal alternatief voor een stedentripMaurice: “Het maken van een riviercruise kan men eigenlijk ook zien als een soort stedentrip. Zonder van hotel te wisselen reist men van de ene naar de andere interessante plaats. Naast een prachtig panorama tijdens de vaart heeft men het voordeel dat er in de aanlegplaatsen vaak op loopafstand van het centrum wordt afgemeerd. Vooral de korte reizen in het voorjaar lenen zich er uitstekend voor om diegenen die nog nooit een riviercruise hebben gemaakt in slechts enkele dagen kennis te laten maken met de vele aantrekkelijke aspecten van een riviercruise. Dat het de gasten op het culinaire vlak aan niets zal ontbreken spreekt voor zich. Geloof me maar, het merendeel van de klanten die eenmaal over de streep is en een riviercruise boekt met Feenstra maakt er vervolgens een jaarlijkse gewoonte van. En dat is toch wat we allemaal willen, klanten die tevreden zijn en graag weer terugkomen? Het nieuwe seizoen staat voor de deur, dus zorg ervoor dat jij en je klant de boot dit jaar niet missen.”

Afgelopen week gooide Feenstra Rijn Lijn de deuren open van de Rembrandt van Rijn.

Het schip onderging afgelopen winter een ingrijpende verbouwing met als resultaat een

aantal prachtige suites.

Feenstra Rijn Lijn kijkt terug op succesvolle open dagen

Page 45: Travelpro #13 - 25-3-2015

45

www.travelpro.nl

ADVeRTORiAL

Laat je ook zeker verwennen in een van de kuur-oorden en beautycentra op Aruba. Bezoekers kunnen in veel resorts terecht voor massages en gezichtsbehandelingen met aloë vera die wordt gekweekt op het eiland zelf. Wil je je ontspan-nen en verjongen door wat te sporten? Ga 's ochtends joggen op het strand, doe mee met een yogasessie of probeer iets helemaal nieuws: yoga en peddelsurfen.

SportTerwijl je in Aruba bent, moet je zeker zoveel mogelijk profiteren van de perfecte weersomstan-digheden. Probeer een aantal van Aruba’s meest populaire watersporten zoals kajakken, kitesur-fen, duiken, SUP yoga en diepzeevissen in de wateren van het Caraïbische gebied. Avonturiers en natuurliefhebbers kunnen al paardrijdend, wandelend of fietsend genieten van Aruba's nationaal park Arikok, 34 vierkante kilometer natuurgebied in het noordoostelijke deel van het eiland. Hier vind je veel ruige heuvels, miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanisch gestolde lava. Uiteraard kan je dit natuurschoon zelf gaan ontdekken, maar samen met een ranger leer je net een beetje meer over de vele soorten

planten, vogels en dieren die daar leven. Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, dan is een nachtwandeling bij volle maan zeker aan te raden. Ook buiten het nationale park, kan je het eiland rondtoeren langs de vele verharde fiets-wandelroutes zoals bij het nieuwe Linear Park. Tegenwoordig zijn Segways ook erg populair! Snelheidliefhebbers kunnen terecht op de kart-baan van ruim één kilometer lengte. En wie geen hoogtevrees kent, kan gaan parasailen of met een parachute uit een vliegtuig springen.

Avontuurlijke vakantieLaat de adrenaline je meeslepen op een heli-koptertoer van het eiland, of doe het nog iets extremer en ga skydiven: van hoog boven Aruba zweef je naar beneden en terwijl de spanning je naar de keel grijpt, geniet je van een van de mooiste uitzichten die je ooit hebt gezien. Zo hoort avontuur écht te zijn. Overwin de Ayo en Casabiri-rotsformaties of ontdek de 'wilde' kant-jes van Aruba in het Arikok National Park: hier vergaap je je aan de dramatische kustlijn en eeu-wenoude indrukwekkende grotten. In het Arikok National Park kan je te voet of met de fiets. Maar voor net dat tikkeltje extra adrenaline kan je ook kiezen om met de jeep of met een 4x4 te gaan. Arubaanse keukenAruba is de perfecte plek om je culinair te laten verwennen. Op Aruba wonen meer dan 90 natio-naliteiten harmonieus samen. Zoiets laat natuurlijk zijn sporen na in de Arubaanse keuken. Aan de tradities en smaken uit de Caraïben wordt een vertrouwde Nederlandse touch toegevoegd en dit alles wordt af en toe afgewerkt met een lekker Zuid-Amerikaans sausje.

OvernachtenOp Aruba is er volop keus: van een groot luxe resort, met trendy volledig ingerichte kamers tot een boetiekhotel aan een rustig gelegen strand. Al deze mooie verblijfplaatsen bieden een scala aan voorzieningen en vriendelijk personeel. Het maakt niet uit waar je verblijft, alle accommoda-ties zijn gelegen op adembenemende locaties. Hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen, tropische tuinen en nog veel meer. CultuurHet eiland is de thuisbasis van 80 nationaliteiten. Dit moet geen verrassing zijn gezien Aruba’s turbulente, multiculturele geschiedenis. Indiaanse, Latijnse en Europese invloeden zijn te vinden in elk aspect van het leven: op de gezichten van de mensen, in namen van straten en attracties en in de vier talen die dagelijks gesproken worden.

Help je klanten ‘ontsnappen’ aan de alle-

daagse hectiek. Veel bezoekers van Aruba

zeggen dat het de meest ontspannende

locatie is waar ze ooit zijn geweest. De

combinatie van de warme, droge lucht en

de verfrissende passaatwind blijkt een ide-

ale combinatie te zijn om te ontspannen.

Vier de zomer in Aruba

Page 46: Travelpro #13 - 25-3-2015

Nieuws46

www.travelpro.nl

Aviareps Tourism zoekt ervaren Senior ConsultantAviareps Tourism is op zoek naar een senior consultant, een ‘spin in het web’ die als een verlengstuk van het management manoeuvreert tussen manage-ment en teams. Opdrachtgevers waarvoor Aviareps Tourism onder meer werkt, zijn de bestemmingen Oman, Graubünden, Kenia,

Caribbean, Egypte, Zimbabwe, Las Vegas, Noorwegen, Trentino, Thüringen, Stockholm, Wales en Zweden.

Interesse?Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsin travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht van de nieuwste vacatures in de reis-

en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse Travel Counsellors Conferentie plaats in Den Haag. Een speciale editie, want het bedrijf viert dit jaar haar tiende verjaardag. Drie dagen staan in het teken van de slogan 'Be inspired'. Presentaties door gastsprekers, workshops en een leveran-ciersbeurs gaven ruim 150 Travel Counsellors een dosis inspiratie.

Daarnaast spraken Steve Byrne (CEO), Malcom Hingley (Sales Director) en Matt Cowell (Head of Global Marketing) de zaal toe. Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau, gaf de Travel Counsellors tips mee hoe zij zich zo goed mogelijk kunnen presenteren ten opzichte van hun klanten. Meer over de conferentie en tien jaar Travel Counsellors lees je in het volgend nummer.

Travel Counsellors viert feest

Door afgelopen week meerdere boekingen bij Oad te maken is VakantieXperts Raalte benoemd tot CHOCSTARS van de week. Zij ontvangen een chocoholic-abonnement van CHOCSTAR.nl en worden drie maanden lang maandelijks verrast door een leuke, inventieve chocolade combinatie.

Wil jij ook kans maken op een chocoholic abon-nement? Maak dan komende week zo veel mogelijk boekingen bij Oad. Dagelijks worden nog steeds Golden Tickets uitgereikt waarmee jij een eigen chocolade creatie kunt samenstel-len. De actie loopt nog tot 31 maart. Kijk op Webscope 2.0 voor het overzicht met winnaars.

Tweede weekwinnaar Oad incentive

Page 47: Travelpro #13 - 25-3-2015

47

www.travelpro.nl

Aniek de KortRedacteur

AGeNDA/COLOFON

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: 4 keer per maand

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95.-Thuisabonnement: e 85.- Studentenabonnement: e 75.- Proefabonnement (3 maanden): e 20.- Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF, HelmondDruk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Management: [email protected]@travelpro.nl

Redactie: [email protected]@[email protected]@travelpro.nl

sales: [email protected] [email protected]

Airlines sales: [email protected]

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

* 16: Dagtrip Praag met Dreamliner, TUI Nederland.

* 19-23: Expeditie Cyprus. * 20: Airline Express, Amsterdam Airport

Schiphol, Schiphol gebouw, 17.30 - 22.00 uur, inschrijven via pasra.nl.

* 24: Skål Symposium 2015 ‘Kansen herkennen in toerisme’, Villa Uyt den Bosch te Haarlem, 13.30 - 18.00 uur, inschrijven via [email protected].

* 26-28: GTM, Erfurt en Weimar.* 30: HR-platform Reiswerk, 13.00 - 17.00 uur,

midden van het land, inschrijven via reiswerk.nl.

Mei* 06-07: Eye for travel Travel Distribution Summit,

Londen.

September* 12: Cruiseborrel & barbecue, omgeving

Amersfoort, kosten ca. € 45,00 per persoon, aanmelden/meer info via [email protected].

Maart* 30: Airline Express, Van der Valk Hotel

Hengelo, 17.30 - 22.00 uur, inschrijven via pasra.nl.

* 31: Airline Express, Van der Valk Hotel Assen, 17.30 - 22.00 uur, inschrijven via pasra.nl.

April* 01: Productpresentatie Disney Cruise Line

en Zeetours Cruises, [email protected] o.v.v. 1 of 8 april en ANVR-nummer. Meer info: disneystars.com.

* 08: Productpresentatie Disney Cruise Line en Zeetours Cruises, [email protected] o.v.v. 1 of 8 april en ANVR-nummer. Meer info: disneystars.com.

* 13: Airline Express, Van der Valk Hotel Eindhoven, 17.30 - 22.00 uur, inschrijven via pasra.nl.

* 14: Airline Express, Van der Valk Hotel Duiven, 17.30 - 22.00 uur, inschrijven via pasra.nl.

* 16: Toerisme- & Vrijetijdscongres 2015, Hogeschool Inholland, Diemen, meer info op hettoerismeenvrijetijdscongres.nl.

Agenda

TJ van ApeldoornAccountmanager

Sharon EversRedacteur

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Tilly Stroo SmitRedacteur

Eva HopstakenRedacteur

Arjen LutgendorffEindredacteur

Dennis de Groot Accountmanager

Léon Jansen Airlines Sales

Oktober* 07-11: ANVR-Congres, Abu Dhabi.

Meer info op anvrcongres.nl.

November* 02-05: World Travel Market (WTM),

London. * 10: Duitsland workshop,

Amsterdam. * 12: HR-platform Reiswerk,

13.00 - 17.00 uur, midden van het land, inschrijven via reiswerk.nl.

2016

Januari* 12-13: Vakdagen Vakantiebeurs,

Utrecht.

Nieuws voor de agenda? Mail naar [email protected].

Dylan Cinjeestagiair

Page 48: Travelpro #13 - 25-3-2015