TravelPro #18 04-05-2016

32
- Advertentie - “FAAL ZO SNEL MOGELIJK” Stuart Frisby (Principal Designer Booking.com) KLM Recordaantal nieuwe bestemmingen 'Eigen' trams Tourism Malaysia

description

TravelPro #18 04-05-2016

Transcript of TravelPro #18 04-05-2016

Page 1: TravelPro #18 04-05-2016

Dé Marokko-specialist

088 1900 [email protected]

IsropaNew

- Advertentie -

“FAAL ZO SNEL MOGELIJK”Stuart Frisby (Principal Designer Booking.com)

KLMRecordaantal nieuwe bestemmingen

'Eigen' tramsTourism Malaysia

Page 2: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

2

Fuerteventura

SpanjeSpanjeSpanjeSpanjeSpanjeMallorca

SpanjeTenerife

SpanjeSpanjeGran Canaria

SpanjeSpanjeIbiza

Mallorca

Costa Brava

TenerifeTenerife

Lanzarote Fuerteventura

Costa del SolCosta de la Luz

RONDREIZEN FLY & DRIVE

NIEUW

Ook naar Spanje vlieg je met Corendon!

16-05-04_TravelPro_Spanje.indd 1 26-04-16 13:40

Page 3: TravelPro #18 04-05-2016

3

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

TramsWie de komende drie maan-den in Den Haag is, kan er niet omheen. Sinds kort door-kruisen de kleurrijke Malaysia-trams de hofstad.Pagina 11

ZRA-specialEen baan als zelfstandig reis-agent lijkt steeds populairder te worden. Dat blijkt ook uit cijfers van de ANVR. Het aantal ZRA’ s dat werkzaam is voor een organisatie blijft flink groeien.Pagina 13-21

Expeditie CyprusVeertig reisagenten die in april onder zomerse temperaturen op ontdekkingstocht gaan dwars door een prachtig eiland, dat is Expeditie Cyprus 2016.Pagina 22

Zingende obersLions Dive & Beach Resort en het Avila Beach Hotel worden in het weekend van 13 mei bezocht door zingende obers die de restaurants volledig overnemen.Pagina 30

Laten we de reiziger eens in een hokje zetten, want is dat niet wat we met z’n allen in onze branche doen?

Het meeste aangedragen hokje op dit moment is de reiziger die op zoek is naar een veilige bestemming. Er gaat dan ook geen interview voorbij waarin niet wordt gesproken over het feit of een bestemming wel of niet veilig is, want ‘de reizigers’ willen een veilige bestemming. Alsjeblieft houd ermee op, alsjeblieft, alsjeblieft!

Een groot deel van ‘de reiziger’ is ‘dom’, denkt dat Tenerife aan de Spaanse Costa ligt, gaat op all inclusive vakantie naar Gambia (één van de armste landen ter wereld) waar je geen homo mag zijn, denkt dat cruisen duur is en boekt via internet omdat dat goedkoper zou zijn.

Dan heb je natuurlijk de standaard ‘hokjes’, namelijk de stedentripper, de all inclusive liefhebbers, de ik-regel-het-allemaal-zelf-wel-reiziger, de kampeerders, de milieubewuste toerist, de groepsreiziger en de natuurliefhebbers.

Amsterdam Marketing, je weet wel, van ‘I amsterdam’, liet vorige week weten op zoek te zijn naar de ‘kwaliteitstoerist’. Daarmee wordt niet de toerist bedoeld met geld, maar de toerist die andere mensen niet tot last zijn. Maar goed, zelfs de meest nette zakenman heeft na tien Guinness op het Rembrandtplein niet meer door dat hij iemand tot last is.

HokjesmanDan zijn er nog de trendbureaus die middels de zogenaamde ‘trends’ de reiziger ook richting bepaalde hokjes proberen te forceren. Jullie hebben de ‘trends’ allemaal al wel eens voorbij horen komen; ervaringen opdoen, op de bonnefooi, mystery-trips, groen en verantwoord en exclusief.

Als reisadviseur maak je het (denk ik) iedere dag wel mee, de reiziger die niet weet waar hij of zij heen wil. Maar goed, met een paar vragen heb je ze in een hokje, toch? En het reisadvies controleren? Waarom zou je? Waar ter wereld er iets gebeurt, bij de toeristische oorden is de beveiliging helemaal top.

Binnenkort, vrijdag 13 mei (21.05 uur, NPO 2), maar eens kijken hoe Michael Schaap aka De Hokjesman ‘de reizigers’ neerzet. Misschien moet hij volgend jaar eens een aflevering maken over ‘de reisprofessional’. Benieuwd hoe hij onze leefwereld neerzet, hoe hij laat zien hoe degenen die deel uitmaken van de reisindustrie zich verhouden tot andere mensen en wat gangbaar is, hoe hij kijkt naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes, de kwaliteiten in onze omgangsvormen en hoe we in deze tijd leven en overleven.

Arjen [email protected]

Opening nieuw pand Fly Cabo Verde

Groot feest aan de Schiedamsekade in Rotterdam, waar Kaapverdië-specialist Fly Cabo Verde afgelopen weekend haar nieuwe pand opende.

Bij de opening van het nieuwe pand waren diverse branchegenoten aanwezig, evenals zwingende artiesten. Fly Cabo Verde is in acht jaar tijd uitgegroeid van ticket only bedrijf naar dé Kaapverdië-specialist in de Benelux. Afgelopen winter was de allerbeste ooit. “En dat zet zich door richting de zomer”, zo vertelt Emanuel Monteiro (Managing Director Fly Cabo Verde) aan TravelPro.

V.l.n.r. Danny Ruitenberg (Vuelandia), Emanuel Monteiro (Fly Cabo Verde), Nair Matias Oliveira (Fly Cabo Verde) en Mikel van Nimwegen (Vuelandia).

Page 4: TravelPro #18 04-05-2016

4

Een visum aanvragen tijdrovend en ingewikkeld? Niet als wij het

visum verzorgen. We onderhouden korte lijnen met ambassades

en onze mensen beschikken over het hoogste kennisniveau.

Uiteraard worden gegevens en documenten vertrouwelijk

behandeld. Snel, safe en simpel.

Waar je klant ook heen gaat,kijk eerst op VisumCentrale.

UIT

CHINA

GROETEN

Page 5: TravelPro #18 04-05-2016

5

www.travelpro.nl

“Faal zo snel mogelijk”

Booking.com krijgt iedere 24 uur meer dan

950.000 boekingen die worden geboekt

bij één van de 855.000 accommodaties

(verdeeld over 84.000 bestemmingen

wereldwijd). Maar zonder een goed draai-

ende website op de verschillende devices

geen succes...

Naam: Stuart Frisby

Geboren: Nuneaton, Engeland

Studies: Japans en International Business

Kinderen: twee zoons van acht en twaalf

Seinan Gakuin University (Fukuoka, Japan)

TravelPro sprak Stuart Frisby (31) in het Amsterdamse hoofdkantoor (één van de zes kan-toren van Booking.com in Amsterdam) aan de Herengracht over zijn keuze voor Booking.com, de website en apps en de ontwikkelingen. Hij is één van de tientallen talenten die door Booking.com naar Amsterdam werd gehaald. Inmiddels is hij Principal Designer en maakt hij deel uit van het Executive Team van Booking.com. “Toen ik vijf jaar geleden ging solliciteren bij Booking.com, moest ik echt Googelen om te kijken wat voor bedrijf het was.”

Je werkt nu vijf jaar bij Booking.com, wat deed je daarvoor?“Voordat ik bij Booking.com kwam werken, woonde ik in Nieuw-Zeeland en werkte ik een paar maanden in een hippy backpackers verblijf in de middle of nowhere. Daarop vertrok ik naar Wellington en hield ik mij bezig met onder andere e-commerce.”

Kom je ook uit Nieuw-Zeeland?“Nee, ik ben geboren in Engeland en heb veel rondgereisd. Ik had nooit gedacht dat ik vijf jaar in Nederland zou wonen.”

Wat was je droom toen je nog studeerde?“Ik studeerde Japans op de universiteit, dus ik heb altijd gedacht dat ik naar Japan zou gaan om er schrijver of vertaler te worden. Maar ik ont-moette een meisje en zij wilde niet verhuizen naar Japan, waardoor we uiteindelijk in Nieuw-Zeeland

terechtkwamen. Ik ben al van kinds af aan bezig geweest met het ontwerpen van websites. Ik ben nu 31 en ontwerp al zestien jaar websites.”

Je hebt de gemiddelde leeftijd van de Booking.com medewerkers.“Ja. Sinds ik bij Booking.com ben komen wer-ken, is de gemiddelde leeftijd wat omlaag gegaan en staat de gemiddelde leeftijd nu op 32.” Veel jonge mensen in Nederland dromen er wel-licht van om bij Booking.com te mogen werken. Hoe ben jij hier terecht gekomen?“Een vriend van mij werkte bij Booking.com en toen ik in Nieuw-Zeeland woonde, twitterde ik of iemand een cool bedrijf in Europa kende dat mensen nodig had. Hij reageerde dat ze bij Booking.com mensen nodig hadden en dat ik langs mocht komen voor een sollicitatiegesprek. Toen ik hier arriveerde was het februari en min tien graden. Voor mijn gevoel kon ik hier met geen mogelijkheid werken, maar Booking.com ‘wowed me’ en dus nam ik de baan aan.”

Wat was je functie toen je hier in april 2011 kwam werken?“Web designer, IT/Development Team Lead, Product Owner en Senior Product Owner. Ik heb aan de gehele website gewerkt, ook voor de mobiele app. Toen ik hier startte, werkten er vijf designers en in vijf jaar is dat aantal gegroeid naar 110. We hebben waarschijnlijk een van de grootste design teams in Europa.”

Hoeveel mensen werkten er destijds aan ‘mobile’ bij Booking.com?“Eén medewerker en die deed dat in zijn vrije tijd. Nu hebben we meer dan 100 mensen in dienst die zich alleen nog maar met ‘mobile’ bezighou-den. Zo’n 30% van onze boekingen wordt via de mobiel gemaakt. De mobiele versie van onze website wordt ook steeds belangrijker, want het is de versie die de reiziger gebruikt wanneer hij of zij onderweg is.”

Wat doe je als designer bij Booking.com?“Het grootste deel van mijn tijd ben ik aan het samenwerken met andere designers om de best mogelijke website neer te zetten. We kijken hoe de website eruit ziet, hoe en waar we verbeteringen moeten doorbrengen en hoe alles ‘beweegt’. Er is ook veel contact met copywrigh-ters waarmee we bedenken hoe we alles in de 41 verschillende talen het beste kunnen vertalen. Daarnaast denk ik (met ons team) veel na over de toekomst, over de business, over welke richting we op willen en hoe we vanuit designers perspectief kunnen bijdragen aan de doelen die we als bedrijf willen bereiken.”

Universiteiten: John Moores University (Liverpool) &

“Ik zou verrast zijn als Booking.com fysieke

winkels opent”

Page 6: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

6

Waarom is dit aantal zo snel gegroeid?“Het is niet alleen het aantal designers dat zo snel is gegroeid, maar het hele bedrijf. Toen ik bij Booking.com kwam werken, werkten hier 2.300 mensen en nu telt het gehele bedrijf iets meer dan 10.000 medewerkers. Het aantal designers is in verhouding zeer snel gegroeid en de reden daarvoor is dat de manier waarop we werken ervoor zorgt dat we heel veel ideeën kun-nen uitproberen. Daardoor kunnen er hier veel designers op hetzelfde moment onafhankelijk van elkaar aan de slag en uiteindelijk zien we wat er wel en niet werkt. We stimuleren onze medewerkers om zoveel mogelijk dingen uit te proberen. Ons advies: ‘Faal zo snel mogelijk’ of kom erachter dat je idee aanslaat.”

Heel anders dan traditionele bedrijven?“Ja, die hebben meestal een klein design-team dat werkt aan ‘slechts’ een aantal ideeën op hetzelfde moment. Door onze A/B testen, waarbij een nieuw idee wordt uitgeprobeerd op een x-aantal bezoekers van de website, kunnen we bij Booking.com aan heel veel nieuwe ideeën tegelijkertijd werken. Op onze afdeling werken we niet met ‘hippo’s’ (highest paid person opinon), terwijl dit in traditionele bedrijven over het alge-meen wel het geval is. Bij Booking.com gaan de ideeën van een CEO door hetzelfde proces als de ideeën van iemand die met zijn eerste werk-dag bezig is. De ideeën worden getest op de website en als het de consument aanspreekt dan houden we het en anders niet. Per dag hebben we honderden experimenten op onze website.”

Wat is het moeilijke aan het testen van nieuwe ideeën?“De industrie waar Booking.com in zit, bestaat nog niet zo lang. Er zijn geen tientallen jaren aan wetenschappelijk onderzoek om op terug te val-len, dus het is altijd lastig om van tevoren in te schatten of iets de gebruikers van onze website wel of niet aanstaat. Als we van tevoren moeten voorspellen of iets de gebruiker wel of niet aan-staat, dan hebben we het ook in heel veel geval-len fout. Het instinct is meestal verkeerd.”

Kijk je veel naar andere reissites, zoals Airbnb of TravelBird?“Ik breng zo’n 15% tot 20% van mijn tijd door met het bekijken van websites van concurrenten, maar ook met het bekijken van websites in andere sectoren om te zien wat daar speelt. Je wilt altijd voorop meelopen in de wedstrijd. Je moet altijd de goede ideeën van andere partijen inzien en kijken of het ook op onze site werkt. In mijn ogen is het heel belangrijk dat de branche gezond is waardoor er een sterke concurrentie-strijd is. We concurreren met Expedia, Airbnb, maar ook de lokale concurrentie. Zo vindt er in Japan een lokale concurrentiestrijd plaats als ner-gens anders ter wereld. Het zou voor Booking.com dramatisch zijn wanneer wij het enige gezonde bedrijf waren in de industrie, want dan dreigt het gevaar dat je te snel achterover gaat leunen. De concurrentie houdt ons hongerig om beter te zijn dan wie dan ook.”

Booking.com biedt iedere accommodatiety-pe – van kleine zelfstandige accommodaties tot luxe vijfsterrenketens. Wie via Booking.com boekt, hoeft geen reserveringskosten te betalen. De website van Booking.com is beschikbaar in 42 talen, biedt 820.000 hotels en andere accommodaties, waaron-der meer dan 370.000 vakantiewoningen, en beslaat meer dan 84.000 bestemmingen in 220 landen en territoria. De website heeft ruim 60 miljoen beoordelingen die de gasten na hun verblijf hebben geschreven, en trekt online bezoekers uit de hele wereld, zowel uit de toeristische als de zakelijke markt. Booking.com heeft twintig jaar ervaring en een team van meer dan 10.000 toegewijde werknemers in 170 kantoren wereldwijd. Booking.com heeft zijn eigen klantenservice, die 24/7 beschikbaar is om de gasten in hun eigen taal te assisteren en te zorgen voor een uitzonderlijke klantervaring.

Booking.com

“We willen ‘de box of magic’ bigger en bigger

maken”

Page 7: TravelPro #18 04-05-2016

7

www.travelpro.nl

INTERVIEW

Hoe kijk je naar Airbnbn?“Zij kijken anders naar ‘reizen’ dan Booking.com. Voor hen is reizen een sociale beleving, dus als ik via Airbnb wil boeken dan stuur ik een aantal berichtjes en krijg een aantal berichtjes terug waardoor het een soort gesprek wordt tussen de verhuurder en huurder. Bij Booking.com vinden we het belangrijk dat, zelfs als je een apparte-ment boekt, je dat direct kunt boeken zonder dat je eerst een aantal conversaties moet voeren. Achteraf kan je dan een ‘gesprek’ hebben.”

Hoeveel appartementen bieden jullie inmiddels aan?“Dat aantal ligt rond de 440.000, een behoorlijk aantal. Zeker als je bedenkt dat we op dit gebied concurreren met Airbnb. Het is interessant om te zien welke richting Airbnb de komende jaren op zal gaan, want ze zijn ondertussen zo groot dat iedereen ze in de gaten houdt. Daarbij hebben ze dezelfde uitdaging die we bij Booking.com heb-ben gehad en houden, namelijk die van hoe je als een groot bedrijf een nog groter bedrijf wordt.”

Kan je iets meer vertellen over de nieuwe mogelijkheid die Booking.com biedt op het gebied van contact tussen reiziger en hotelier of de eigenaar van een appartement?“De officiële naam is Booking Messages en de achterliggende gedachte die we hadden bij dit product is dat iedereen die reist een x-aantal dingen van tevoren allemaal zelf kan uitzoeken of bedenken. Daarnaast zijn er altijd dingen die

op het allerlaatste moment opspelen, denk alleen al aan een vluchtvertraging, of slecht weer en je weet niet wat je de volgende dag wilt gaan doen. Booking Messages is een manier om reizigers en accommodatie-eigenaren te helpen om direct, en op een makkelijke manier, contact te hebben. Het is ons doel om de communicatie tussen reiziger en accommodatie-eigenaar makkelijker te maken om de totale reiservaring te optimali-seren.”

Dat contact is op zich toch al vrij makkelijk te krijgen?“Voorheen verliep dat contact altijd via de e-mail, maar mensen controleren steeds minder vaak hun mail. De huidige reiziger gebruikt Whatsapp, sms, enzovoorts, systemen waarmee je heel snel kunt communiceren. We hopen dat we de vragen die worden gesteld steeds vaker auto-matisch kunnen beantwoorden. Op dit moment kan je bijvoorbeeld je check in en check out tijd al wijzigingen, je kan berichten versturen die worden vertaald naar de taal van het land dat je bezoekt en je krijgt antwoord in je eigen taal. Het is een box of magic. We willen de box of magic bigger en bigger maken door te leren waarvoor mensen de functie gebruiken. Het is dus al mogelijk dat vragen automatisch worden beant-woord, maar hoteliers en appartement-eigenaren kunnen antwoorden wanneer er ‘menselijk’ contact noodzakelijk is. Het is een tool die voor een eigenaar van een appartement, die naast het verhuren van het appartement een voltijd baan ergens anders heeft, ideaal is om contact

te houden met de huurder. Daarbij is de translate functie, naar ongeveer 40 talen, ideaal.”

We hebben de computer, laptop, tablet, mobiel en het horloge waarop jullie web-site optimaal moet draaien. What’s next?“Het ziet ernaar uit dat virtual reality (VR) het volgende instrument is. De ontwikkelingen die op dit gebied plaatsvinden zijn super spannend. Veel mensen proberen uit te vinden hoe het iets kan toevoegen aan hun business. Als ik een beach resort op Bali wil boeken, dan vinden de meeste mensen het geweldig wanneer ze kunnen zien wat het zicht is vanaf hun kamer. Virtual reality kan groot worden, maar het kan ook verdwijnen zoals Google Glass.”

Hoe helpen jullie de reiziger nog meer?“Mijn collega designer zegt altijd ‘travel sucks’ en dat is eigenlijk gek om te zeggen voor iemand die in de reissector werk, maar eigenlijk heeft hij gelijk. Buiten het feit dat het makkelijk is om een hotelkamer te boeken, is de totale reis(planning) vrij ingewikkeld. Het begint al met het uitzoeken waar je naartoe wilt, naar welk continent en wat je gaat doen als je in Rome bent gearriveerd. Op dat gebied, waar de reiziger nog veel ‘pijn’ lijdt, willen we helpen met tips en dergelijken. We

“De concurrentie houdt ons hongerig”

Page 8: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

8

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

rv-24x34-holanda-hi.pdf 1 4/29/16 12:31 PM

Page 9: TravelPro #18 04-05-2016

9

www.travelpro.nl

INTERVIEW

bieden bezoekers van onze website bijvoorbeeld niet alleen de mogelijkheid om te zoeken op bestemming, maar je kan ook zoeken op basis van interesse. Die interesses zijn weer gebaseerd op miljoenen aanbevelingen door reizigers wereldwijd.”

Er zijn nog geen plannen van een fysieke winkel waar je de consument de moge-lijkheid biedt om met zo’n virtual reality bril rond te kijken in een appartement?“Zeg nooit ‘nooit’ bij Booking.com. We hebben wel onze lessen geleerd van het zeggen dat we bepaalde dingen nooit zouden doen. Het voor-deel dat we hebben is dat ons product overal beschikbaar is. Eén van de redenen dat we succesvol zijn, is dat we geen geld investeren in winkelgebouwen. Daarentegen besteden we geld aan het verbeteren van onze websites of aan de manier waarop we nog eens een extra 100.000 extra hotels op onze site kunnen krijgen. Ik zou verrast zijn wanneer we toch besluiten fysieke winkels te openen.”

Jullie zijn bezig met een pr-offensief, dat deed Booking.com eerst niet in deze mate...“We hebben ons in de afgelopen jaren gereali-seerd dat we een geweldig verhaal te vertellen hebben, maar dat hebben we nooit echt verteld. Toen ik vijf jaar geleden ging solliciteren bij Booking.com, moest ik echt Googelen om te kijken wat voor bedrijf het was. We realiseren ons dat wanneer je de allerbeste reiservaring wilt bieden aan zoveel mensen als mogelijk, dat we ons verhaal moeten vertellen. De groei naar 157 landen hoort daarbij, maar ook de manier waarop we bijdragen aan de werkgelegenheid in Nederland. Voor mij is het verhaal van Booking.com een verhaal dat het verdient om te vertel-len.”

Veel reisagenten vinden Booking.com een gevaar voor het reisbureau, hoe zie jij dat?“Ik denk dat er nog steeds ruimte is voor de traditionele reisagent in de moderne wereld. Specifieke reizen hebben de service van een reisagent nodig. Service die je niet van welke website dan ook kunt krijgen. Ik vind het interes-sant dat veel reisagenten Booking.com gebruiken om een hotel te boeken. Nog interessanter is het om te zien hoe de gehele reisindustrie zich voort-beweegt. Bij Booking.com hebben we er altijd in geloofd dat online dé manier is, maar er blijven natuurlijk altijd reizen die je met iemand aan een tafel wilt bespreken.”

Arjen Lutgendorff

“Zeg nooit ‘nooit’ bij Booking.com”

“Consument reist met Booking”Gillian Tans is al sinds 2002 werkzaam bij Booking.com en werd in januari 2014 lid van

de Priceline Management Board. Sinds vorige week is ze CEO bij Booking.com, nadat

één van haar collega’s de laan uit werd gestuurd.

Voordat Tans bij Booking.com aan de slag ging, begon ze na de Hotel Management School in Middelburg haar carrière bij Hershey Entertainment & Resorts in Pennsylvania en werkte ze onder andere vier jaar bij Golden Tulip Worldwide hotel group als Product Manager, Marketing Manager en Director of Sales. Op het hoofdkantoor vertelde ze meer over het sprookje van Booking.com.

Achterstand“Veel mensen zijn verbaasd dat één van ‘s werelds grootste internet merken zich heeft gevestigd in Amsterdam, maar we hebben er behoorlijk van geprofiteerd. In Nederland rijd je binnen drie uur van noord naar zuid, dus we waren hier snel klaar en zijn de Nederlander (die graag reist) achterna gegaan. Zo hebben we onze business verder uitgebouwd, waar andere websites te lang in één land zijn blijven hangen en in andere landen een achterstand hebben opgelopen.”

Groei“In 2002 ben ik bij het bedrijf van Booking.com-oprichter Geert-Jan Bruinsma komen werken en sindsdien is het bedrijf (destijds nog Bookings.nl) enorm gegroeid. Toen ik er begon met werken, had ik 50 collega’s en inmiddels zijn dat er meer dan 10.000. Daarbij is Booking.com een zeer internationaal bedrijf geworden”, zo laat Tans weten. In Amsterdam werken momenteel mede-werkers die in totaal achttien nationaliteiten verte-genwoordigen, wereldwijd worden er bij Booking.com zo’n 120 nationaliteiten vertegenwoordigd met een gemiddelde leeftijd van 32.

KennisTans laat weten dat Booking.com altijd de regel had alleen aan online advertenties te doen. “Ondertussen plaatsen we ook offline adver-tenties, daarmee zijn we in Amerika begonnen. Waarom? We kwamen er in Amerika achter dat alleen onze online advertenties niet echt succes-vol waren, dus moesten we vertrouwen in ons merk gaan opbouwen via offline advertenties. Nu gebruiken we die kennis ook om ons merk in andere landen op te bouwen.”

Goed vindbaar“Van de 888.000 accommodatie-partners zijn er zo’n 444.000 non-hotel accommodaties, dus denk aan bed & breakfast, appartementen en vakantiehuizen. Vandaag de dag draait het bij ons dus niet alleen meer om hotels. We willen er zeker van zijn dat waar de consument dan ook

naar zoekt, dat we dit aanbieden op onze web-site. Om al onze accommodaties goed vindbaar te maken is het meer dan ooit belangrijk dat deze op alle verschillende devices goed vind-baar zijn. Op alle devices moet de consument dezelfde ervaring hebben”, aldus Tans.

VernieuwenOm ‘morgen’ ook mee te doen, moet Booking.com volgens Tans blijven vernieuwen. “Wanneer je erg lang met een project bezig bent, dan is het misschien alweer achterhaald wanneer je het hebt afgerond. Veel mensen denken bij Booking.com wellicht alleen aan ‘hotels’, maar we zijn zoveel meer. We bieden inmiddels Booking.com voor zakenreizigers om hen extra goed te bedienen, maar ook de diversiteit in accommo-daties is enorm. Van iglo’s tot boerderijen en van appartementen in Amsterdam tot hotels in New York, dus tailored voor alle type reizigers.”

Net begonnenInmiddels wordt één op de vijf boekingen gemaakt voor een zakenreis en één op de drie boekingen wordt via de mobiel gemaakt. Tans: “We zien dat mobiel de snelst groeiende boe-kingstool is. Het mobieltje heeft de hele reis van de consument veranderd, want de consument reist nu met Booking.com. We vragen na de check-in hoe die is verlopen, krijgen veel meer data en kunnen reizigers beter en beter helpen. Maar, er zijn nog steeds landen waar we niet groot zijn en markten waar we pas net beginnen, zoals Cuba en Iran”.

Page 10: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

10 NIEUWS

Goedkoper bellen en internetten in het buitenland

Sinds 1 mei is het telefoongebruik in het buitenland een stuk goedkoper geworden. Alle grote providers hebben hun nieuwe buitenlandbundels gepresenteerd. Bellen, sms’en en internetten is in Europese landen daardoor een stuk voordeliger. Zo daalt de prijs van bellen naar f0,06 per minuut, eerder was dit f0,23. Gebeld worden is nu helemaal kosteloos.

De tarieven worden verlaagd onder druk van de Europese Commissie. In 2017 moet de data roaming volledig verdwijnen en moet in alle Europese landen hetzelfde tarief gelden als het land waar je het abonnement hebt afgesloten. Bekijk hieronder een overzicht van de grote Nederlandse providers.

T-Mobile geeft de optie om 250mb uit de eigen bundel op te maken. Daarnaast bieden ze de optie om extra mb’s te kopen. 100mb voor drie dagen kost f4,99. De beltarieven zijn bij elke provider hetzelfde: Bellen in de EU kost f0,06, gebeld worden is kosteloos en een sms kost f0,02. Bij Tele2 is het mogelijk een internet bundel voor 30 dagen aan te schaffen. 100mb kost f2, 1000mb kost f10. Een dagbundel bij KPN kost f2,50 voor 100mb. Grotere bundels zijn 200mb voor f5/week en 500mb voor f10/maand. Telfort heeft een weekbundel van 125mb voor f5. Vodafone heeft samengestelde pakke-ten. Voor f4 krijg je een pakket van 125 minuten bellen, 125 sms’jes en 125mb.

Holtens pand OAD Reizen officieel heropendHet pand waar OAD (OUD) jarenlang in gevestigd was, en waar menig reisprofes-sional herinneringen aan heeft, is onlangs officieel heropend.

De heropening gebeurde in aanwezigheid van Dik Wessels (topman VolkerWessels), burgemeester Arco Hofland en klanten en relaties van onder andere ingenieursbureau Aveco de Bondt (waarvan Wessels de eigenaar is) dat zich in het kantoor heeft gevestigd. Ook Archiment (dat onder Aveco de Bondt valt), een bouwmanagementbureau dat werkt voor bedrijven als Tesla en Apple, heeft zich gevestigd in het pand. Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van Wessels, kocht het oude pand van OAD Reizen in Holten in maart 2015. De investeringsmaatschappij zou er naar verluidt f820.000 voor hebben neergelegd. Het pand van 7.000 vierkante meter stond leeg sinds het faillissement van de touroperator in september 2013. Op dit moment is het kantoor in gebruik door 120 van de 300 medewerkers van Aveco de Bondt (en Archiment), dat eerst was gevestigd in Rijssen.

niet de laatste keer dat ik naar dit niet de laatste keer dat ik naar dit niet de laatste keer dat ik naar dit

Het Aruba van...

In Zuid Afrika had ik al lang geleden kennis gemaakt met de heerlijke producten die gemaakt worden met Aloë Vera. Op Aruba kreeg ik uitleg over het product en ook te zien hoe de mooie plant hier groeit. Ik heb inmiddels al heel vaak thuis een stukje van de plant gebruikt en kan de producten ook aan iedereen aanbevelen.

Op Aruba werd ik weer helemaal blij van het feit dat ik geleerd heb om alles te eten en te proberen. Wat een heerlijke gerechten bijRed Fish Restaurant en De Zeerover. Veelal met de handjes eten, puur en heerlijke verse vis. Voor de meer culinaire trek heeft Aruba ook voldoende te bieden.

Omdat alleen op het strand liggen niet zo mijn ding is, moet er wel iets te beleven zijn. Vandaar dat ik heel gelukkig word van de 2 mooie golfbanen die Aruba rijk is. Tijdens mijn volgende bezoek hoop ik de geweldig mooie 18 holes golfbaan Tierra del Sol te spelen, maar ik was deze keer al dik tevreden met The Divi Links. Met de hele harde wind is het spelletje toch anders!

Omdat alleen op het strand liggen niet zo Op Aruba werd ik weer helemaal blij

Het Aruba van... Mariëtte Ik heb 2 favoriete spots op het eiland. Voor de romantische bui en het strand het Bucuti en Tara. Maar voor rust en privacy het Boardwalk. Heerlijk rustig appartement dat kleurrijk is ingericht met een schitterende tuin.

Page 11: TravelPro #18 04-05-2016

NIEUWS 11

www.travelpro.nl

‘Eigen’ trams voor Tourism Malaysia

Wie de komende drie maanden in

Den Haag is, kan er niet omheen. Sinds

afgelopen donderdag doorkruisen de

kleurrijke Malaysia-trams de hofstad.

In samenwerking met Singapore Airlines prijken op zowel lijn 1 als lijn 17 de mooiste afbeeldingen uit Maleisië. Op lijn 1 - die van oost naar west rijdt - staan prachtige stranden, een hemels-blauwe lucht en uitnodigende ligbedden. Maleisië heeft namelijk 7.000 kilometer aan zandstranden. Op lijn 17 - die van noord naar zuid rijdt - prijkt een andere usp van de vakantiebestemming, namelijk de adembenemende natuur (50% van het land) en haar inwoners, waaronder apen die alleen in Borneo leven.

Gezamenlijke activiteiten De samenwerking tussen Tourism Malaysia en Singapore Airlines werd beklonken op de ITB, die in maart in Berlijn werd gehouden. Met het ondertekenen van deze overeenkomst gaan Singapore Airlines en Tourism Malaysia een samenwerking aan ter bevordering van het toerisme naar Maleisië. De twee partijen initiëren gezamenlijk activiteiten om het toeristenverkeer tussen de belangrijke markten via Singapore, waar Singapore Airlines en SilkAir (de regionale luchtvaartmaatschappij van Singapore Airlines) hun thuisbasis hebben, en Maleisië te promoten. “We zijn verheugd om samen met Tourism Malaysia het vliegverkeer naar Maleisië te stimuleren. Singapore Airlines en SilkAir vliegen gezamenlijk naar bijna 100 bestemmingen in 35 landen, waardoor wij een goede positie hebben om de ontwikkeling van het toerisme in Maleisië en de gehele regio te ondersteunen. Wij kijken ernaar uit om meer passagiers de mogelijkheid te bieden om naast de unieke cultuur en erfgoed, ook de wereldberoemde keuken van Maleisië te ontdekken,” zei Chai Foo Woo (Divisional Vice President Sales en Marketing bij Singapore

Airlines) na het ondertekenen van de tweejarige overeenkomst. Singapore Airlines vliegt vanuit Amsterdam dagelijks op vijf Maleisische bestem-mingen via Singapore vanaf Schiphol.

Nederlandse invloedenEen van die gezamenlijke initiatieven om Maleisië nog meer onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument, zijn de Malaysia-trams in Den Haag. “Als je aan een willekeurige consument naar bestemmingen in Azië vraagt, dan zal hij niet meteen Maleisië noemen. Maar dit land heeft zoveel te bieden; voor jong en oud en van singles tot gezinnen met kinderen”, zegt Ahmad Nazri Yusof (Ambassadeur van Maleisië). “Maleisië is een mix van allerlei Aziatische culturen en daardoor zeer toegankelijk voor de Nederlandse consument.” De bestemming kampte het afgelopen jaar met dalende cijfers wat betreft Nederlandse aankomsten, maar Tourism Malaysia heeft er voor het komende jaar vertrouwen in en verwacht zelfs de grens van 100.000 Nederlandse toeristen te behalen. “We willen dan ook letterlijk worden gezien in het Nederlandse straatbeeld”, zegt Zuraini Abdul Ghani (Ambassade van Maleisië). Wie nog niet eerder in Azië is geweest, zou moeten beginnen met Maleisië. Ahmad: “In Maleisië leert de toerist de hele regio op zijn gemak kennen, vanwege de vele invloeden uit allerlei Aziatische landen. Maar ook Nederland heeft een aandeel in die cultuur.” Het schiereiland Malakka is in een ver verleden een Nederlandse kolonie geweest en dat vind je er nog steeds af en toe terug. Maar ook Borneo (Sabah en Sarawak), Langkawi, Penang en de oostkust van Maleisië zijn uniek en bijzonder.

StreetfoodNaast prachtige zandstranden, levendige steden en een adembenemende natuur waar dieren leven die nergens ander ter wereld te zien zijn, biedt Maleisië een unieke cultuur waar eten en drinken hoog in het vaandel staan. Zuraini: “Op elke hoek van de straat zijn heerlijke Maleisische gerechten te proeven en te koop. En in tegen-stelling tot veel andere landen is dit eten enorm veilig. De regering kijkt streng toe op het naleven van hygiënische regels en dat werpt zijn vruchten af.”

StudiereisOm Maleisië écht te beleven, houden Tourism Malaysia en Singapore Airlines na de zomerva-kantie een studiereis. Dus houd TravelPro in de gaten voor meer informatie.

Sharon Evers

Page 12: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS12

Jennifer van Calsteren wint TIME TO SMILE reischequeTUI heeft vorige week dinsdag Jennifer van Calsteren, TravelXL Beuk Lisse, verrast met een TIME TO SMILE reischeque ter waarde van f500. Alle reisbureaumedewerkers die de Experience-avonden van TUI bezochten, maakten kans op deze cheque.

Om kans te maken op de cheque moesten de aanwezige reisbureaumede-werkers de e-learning over de unieke hotelconcepten van TUI maken, waarin veel informatie is te vinden over onder andere SENSIMAR, ROBINSON en FAMILY LIFE.

Uiteindelijk heeft TUI uit alle 100% scores een winnares getrokken. Heleen Vetten, Support medewerker Reisbureau Sales bij TUI laat weten: “Jennifer van Calsteren van TravelXL Beuk in Lisse wint terecht de TIME TO SMILE reischeque á f500. De vraag of zij blij was met deze prijs hoefde we niet te vragen. Haar reactie was meer dan enthousiast en wilde het liefst meteen haar koffers pakken!”

Stijging last-minutes Turkije

Deze meivakantie kiezen veel Nederlandse reizigers voor een last-minute naar Turkije. Het tegenvallende weer zou volgens de ANVR de reden zijn van deze stijging. Corendon heeft het aantal boekingen de afgelopen tien dagen met 20% zien stijgen, dat schrijft het AD. De reisorganisatie gaat daarom extra vluchten inzetten om te voldoen aan de toegenomen vraag. TUI meldt in De Telegraaf dat de Turkse Rivièra bezig is met een inhaalrace, ook Griekenland is de afgelopen week toegenomen. Volgens de reisorganisatie staat Spanje op nummer één deze meivakantie.

Ook Thomas Cook ziet een stijging wat betreft de last-minute boekingen naar Turkije. Hanita van der Meer (Woordvoerder Thomas Cook) zegt tegen-over TravelPro: “We zagen al dat Turkije, naast Spanje, goed werd geboekt voor deze meivakantie in tegenstelling tot het hoogseizoen. Maar vorige en afgelopen week hebben we een stijging naar zowel Turkije als Griekenland gezien, de reden hiervoor is waarschijnlijk het slechte weer in Nederland.”

De combinatie van het slechte weer en de scherp geprijsde aanbiedingen naar Turkije trekt veel Nederlandse reizigers over de streep om te kiezen voor de Turkse Rivièra. De recente ontwikkelingen, zoals angst voor terreur, zorgden er eerder voor dat er een drastische daling te zien was in het aantal boekingen richting Turkije. Maar liefst 50% minder boekingen in de eerste maanden van 2016, aldus GfK/ANVR Travelscan.

Page 13: TravelPro #18 04-05-2016

13

www.travelpro.nl

Welke zelfstandige reisorganisaties past bij jou?

Wie tegenwoordig aan de slag wil als

zelfstandig reisagent kan kiezen uit een

groot aantal organisaties om jezelf bij aan

te sluiten. Maar welk concept is geschikt

voor jou?

Internet lijkt slachtoffer te zijn geworden van zijn eigen succes. Steeds vaker laten consumenten blijken door de bomen het bos niet meer te zien en niet te weten waar te beginnen om zelf hun reis uit te zoeken en zelfs te boeken. De nadelen daarvan en het gemis van een meer persoonlijk advies hebben een nieuwe beroepsgroep doen ontstaan: zelfstandig reisadviseurs.

GroeiEen baan als zelfstandig reisagent lijkt dan ook steeds populairder te worden. Dat blijkt ook uit cijfers van de ANVR. Het aantal ZRA’s dat werk-zaam is voor een organisatie blijft flink groeien.

In 2015 waren er iets meer dan 880 ZRA’s aangesloten bij dertien ANVR zelfstandige service organisaties (ZSO’s). Medio 2014 waren dat er nog zo’n 700. Er wordt gezegd dat de grens van 1000 moet kunnen worden overschreden. De verwachting is zelfs dat het aantal ZRA’s snel groeit naar 3000. In de USA, Groot-Brittannië en in Duitsland zijn die aantallen nog veel groter. Hier spreekt men van enkele tienduizenden. Het ziet er dan ook naar uit dat de hedendaagse klant een advies wil dat op hem of haar is afge-stemd. “Veel klanten willen juist méér persoonlijk reisadvies”, zei Frank Oostdam (Directeur/Voorzitter ANVR) tegen de NOS. De omroep

haakte afgelopen zomer in op het groeiende fenomeen van ZRA’s met de titel: Zelfstandige adviseurs nemen de reismarkt over.

Kantoor aan huis De meeste ZRA’s werken vanuit huis en bepalen hun eigen werktijden. Een van de voordelen hiervan is dat zij hun privéleven beter met hun werk kunnen combineren. Die bepaalde vrije tijd wordt als veel zelfstandig reisadviseurs als zeer prettig ervaren. Ook het inplannen van afspraken – bijvoorbeeld tijdens schooluren of als de kin-deren op bed liggen – is een voordeel voor veel potentiële zelfstandig reisadviseurs.

Wat doet een zelfstandige service organisatie (ZSO) voor een ZRA? - Het (verder) ontwikkelen van de formule- Het ter beschikking stellen van de formule en logo- Overdragen van knowhow- Het op peil houden van de vakkennis van de franchisenemer en zijn personeel- Het begeleiden van franchisenemer- Het verzorgen van de marketing- Het verzorgen van centrale reclameactiviteiten- Inkoop van producten en diensten- Gebiedsbescherming voor de franchisenemer- Het ondersteunen met aanvullende diensten, zoals de administratie

Page 14: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

14 ZRA SPECIALNIEUWS

“Doe waar je goed in bent, dan doen wij de rest wel”

The Travel Company heeft een stabiele

groep van ca. 40 aangesloten ZRA’s.

Directeur Bert Thijssen geeft een toelich-

ting op diverse zaken bij de organisatie die

continu werkt aan het verhogen van het

kwaliteitsniveau dat zij aan haar Personal

Travel Agents aanbiedt.

Kun je The Travel Company even voorstellen?“The Travel Company is een samenwerkings-verband van onafhankelijke reisondernemers, opgericht in 1997. Nu in 2016 is het een modern reisbedrijf met zes reiswinkels van zelfstandige ondernemers en bijna 40 zelfstandige reisagen-ten. In Almere is ons hoofdkantoor en tevens ContactCenter gevestigd van waaruit wij onze zelfstandige reisagenten (ZRA’s) ondersteu-nen. De zelfstandige reisagenten noemen wij Personal Travel Agents, een naam overigens die wij geregistreerd hebben”.

Na al die jaren zijn jullie nog steeds geen echt grote organisatie.“Dat is een bewuste keuze, het is ons streven om beheerst te groeien. We hoeven niet de

grootste te zijn, maar willen wel één van de beste zijn. Er staat een hele goede kwalitatieve service-organisatie, waarbij de ZRA centraal staat die we maximaal willen ontzorgen. Wij maken het zo interessant mogelijk om bij ons binnen te komen, maar in onze ogen is niet iedere reisadviseur een goede ZRA. Je kunt nog zo veel verstand hebben van reizen, je moet naast verkoper ook ondernemer met passie zijn. Het gaat niet om hoe of wat je doet, maar waarom je iets doet. We vragen dus wel wat: kennis, kwaliteit, com-mitment en ondernemerschap. Onze ZRA’s zijn échte reisprofessionals die door hun jarenlange ervaring in de reiswereld veel 'reisbagage' in de vorm van kennis en kunde met zich mee dragen”.

Leg dat ontzorgen eens uit?“In de reisbranche draait het om het creëren van meerwaarde Dat doe je door de klant zoveel mogelijk uit handen te nemen en gemak en comfort te bieden. Als serviceorganisatie doen wij hetzelfde voor onze ZRA’s. Wij faciliteren ze door zoveel mogelijk taken van hen over te nemen. Op die manier kun je focus op de verkoop creëren. Alle backofficeactiviteiten zien wij als ballast voor onze ZRA’s. Zodra onze ZRA’s een boeking hebben gemaakt, doen wij de afhandeling. Zij hoeven zich bijv. niet bezig te houden met administratie. Een bewuste keuze, want je kunt je tijd maar één keer inzetten en met backoffice verdien je als ZRA je geld niet, bovendien doe je daarmee je eigen verkooptalenten te kort. Het is een kwestie van mindset, als je er echt over nadenkt snap je het ook. Bij ons heb je 100%

van je tijd beschikbaar om je energie te steken in je passie; het verkopen van reizen, het netwerken met klanten, het contact met branchegenoten, kortom zélf ondernemen. En die ruimte krijg je bij ons”.

Wat is jullie visie?“Doe waar je goed in bent is ons motto, dan doen wij de rest wel. Dat is tevens de basis van onze visie hoe wij onze bedrijfsprocessen en businessmodel hebben ingericht. In 2014 hebben wij ons beleid op een aantal punten aangepast en bewust gekozen om The Travel Company als kwaliteitsorganisatie te laten groeien, zowel intern als bij de Zelfstandige Reisagenten. Voor de organisatie betekent dit dat wij voor gedreven professionele reisadviseurs kiezen, die ervoor willen gaan en die hoge omzetten kunnen realise-ren. Voor de Personal Travel Agents betekenen deze aanpassingen o.a. dat zij bij hoge omzetten hoge verdiensten kunnen realiseren”.

Hoe meet je kwaliteit?“Dat is een wisselwerking. Door vertrouwen uit te spreken in echte professionals en de gehele organisatie in hun dienst te stellen, krijg je de waardering en loyaliteit terug. Maar ook door je open te stellen voor de mensen in de organisatie, door te luisteren naar de wensen en behoeften. Een bevestiging van de kwaliteit ontvang je ook van de touroperators. Het zijn mooie compli-menten als een touroperator uitspreekt dat wij, ondanks onze beperkte omvang, de hoogste omzetten per ZRA draaien. Dat zegt wel wat over onze organisatie”.

ADVERTORIAL

Bert Thijssen

ZRA bij the Travel Company

Page 15: TravelPro #18 04-05-2016

15

www.travelpro.nl

ADVERTORIALADVERTORIAL

“Doe waar je goed in bent, dan doen wij de rest wel”

Wat zijn de USP’s van The Travel Company voor een ZRA?“Naast de eerdergenoemde zaken die wij voor de ZRA’s uit handen nemen, kan ons professioneel contactcenter de ZRA ondersteunen met o.a. een waarneming bij afwezigheid zoals vakantie of studiereis. Je hoeft dus niet een collega ZRA in te schakelen die het er maar even bij moet doen. Daarmee onderscheiden we ons écht van de andere partijen. Verder bieden we bij The Travel Company geen starre franchiseformule met eindeloze verplichtingen en langdurige contracten die alleen maar remmend werken. Je kiest vooral voor jezelf als ondernemer en zo waardeer je de vrijheid die je krijgt om je eigen keuzes te maken".

Wat is echt typerend voor jullie organisatie?“Zondermeer de korte lijnen en open structuur die een relatief kleine organisatie kenmerken. Het is geen grote organisatie waar je een aantal van je collega’s niet eens kent. Bij The Travel Company maak je deel uit van een team met een persoonlijke benadering. Er heerst bij ons een echt groepsgevoel, zowel bij de ZRA’s als op het contactcenter. Er staat een geweldige groep die naast alle deskundigheid ook warmte en plezier uitstraalt. Bij de finale van de ZRA verkiezing stonden we het afgelopen jaar helaas niet op het podium, maar er stonden wel de meeste collega’s bij onze finalisten. Op zo’n moment ben je toch een beetje winnaar. We hebben ZRA’s die al tussen 10-15 jaar bij ons aangesloten zijn, maar wie zich bij ons aansluit, voelt zich al snel

thuis. Ook na aansluiting staat de ontwikkeling niet stil. Zelfstandig ondernemen doe je niet alleen en daarom zijn er voldoende momenten in het jaar om in contact met je collega’s te zijn. Wij hebben ongeveer zes meetings per jaar waarbij touroperators en andere leveranciers een presentatie geven of waarbij je een cursus kunt volgen. Naast de educatieve momenten zijn er ook de sociale momenten, zoals een BBQ en een jaarreis naar het buitenland wat telkens weer een hoogtepunt is".

Hoe zit het met de maandelijkse kosten en entree fee? “Wij werken al geruime tijd niet meer met een entree fee of instapkosten, maar bieden nu een gratis startpakket inclusief opleidingsdagen. Als je in elkaar gelooft, durf je ook in elkaar te investeren. Het is wellicht een misverstand, maar onze maandelijks fee is met f80,- per maand alleszins acceptabel. Dat wil zeggen dat je voor nog geen duizend euro per jaar je eigen bedrijf kunt starten met de zekerheid van professionele ondersteuning!”.

Waarom en voor wie is jullie verdienmodel interessant?Een aantal organisaties zeggen dat zij de goed-koopste zijn en dat je bij hen het meeste verdient. Als dat al zo is, is dat vreemd. Als de klant van een ZRA alleen voor de prijs gaat, kun je ook geen kwaliteit bieden. Het gaat dus om het totale plaatje en wat je ervoor terugkrijgt. Bovendien, ik ben er van overtuigd dat als je alles door-rekent de verschillen tussen de diverse partijen

zeer marginaal zijn. Zoals gezegd, gaan wij voor de kwaliteit. Als je als ZRA serieuze omzetten kunt maken, bieden wij een zeer concurrerend verdienmodel met interessante doorgroeimoge-lijkheden die hoger zijn dan elders. ZRA’s die bij andere formules toe zijn aan een volgende stap, nodigen we dan ook van harte uit om bij ons te komen praten”.

Wie interesse heeft om zich aan te sluiten bij The Travel Company kan telefonisch contact opnemen met Office Manager Tessa Bakker(036 548 5985) of per mail ([email protected]). Meer informatie kun je vinden op www.thetravel-company.nl en www.reiskanjergezocht.nl.

“Bij The Travel Company maak je deel uit van een team met een persoonlijke benadering”

Page 16: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

16

"Ik kan mij 100% op de klant en

de verkoop focussen"

"Als ik op reis ben, dan neemt ons

contactcenter voor mij waar. Heerlijk toch?"

"Ik voel me op mijn plek

bij The Travel Company"

"Fijn zo'n organisatie met korte lijnen, waarin iedereen elkaar echt kent"

Starten als Zelfstandig Reisagent?Sluit je aan als Personal Travel Agent

bij The Travel Company!

Word jij onze nieuwe ZRA collega?

Haal het beste uit jezelf als ZRA bij The Travel Company:

Wil je meer weten? Kijk snel op www.travelcompany.nl of neem contact op via [email protected] of bel met ons contactcenter tel: 036 - 54 85 9 85

• zelfstandig reizen verkopen met professionele ondersteuning• contactcenter met ruime openingstijden• waarneming bij afwezigheid• volledige focus op verkoop, géén administratieve handelingen

• geen langlopende (meerjarige) contracten• concurrerend verdienmodel met doorgroeimogelijkheden• geen entree fee en lage maandkosten

Page 17: TravelPro #18 04-05-2016

17

www.travelpro.nl

ZRA SPECIAL

Een andere bijkomstigheid is dat de verdiensten vaak een stuk hoger liggen dan bij een traditio-neel reisbureau. Bijna elke ZRA is aangesloten bij een ZSO, die veelal door de zelfstandige reisadviseur als vangnet wordt gezien. De franchiseorganisatie neemt veel algemene en administratieve werkzaamheden uit handen en is voor ZRA’s de ultieme uitvalbasis mochten er bepaalde zaken voordoen, zoals een faillissement van een leverancier. Maar ook op inkoopgebied en partnerships kunnen franchiseorganisaties veel voor de aangesloten ZRA’s betekenen.

Welke? Bij welke franchiseorganisatie een betreffende zelfstandig reisadviseur past, is vaak afhankelijk van het juiste gevoel. Er moet een bepaalde klik zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat een potentiële zelfstandig reisadviseur over voldoende ondernemersdrift beschikt en kan netwerken. De jongste organisatie voor zelfstandige reisadviseurs is Amondo. Het van origine Duitse bedrijf werd op 1 november in Nederland gelanceerd. Aan ambitie ontbreekt het bij de club niet. “In anderhalf jaar zijn wij absoluut de nummer twee ZRA-organisatie van Nederland.” Dat zei Amondo-oprichter Gerd Hermann tegenover TravelPro tijdens de officiële lancering van Amondo Nederland. Ook Pieter

Melieste (directie Amondo Nederland) denkt dat het zeker haalbaar is om snel te groeien. Hij liet tijdens zijn openingsspeech weten dat Amondo Nederland tot op heden met 217 geïnteres-seerden heeft gesproken en dat er inmiddels 47 Travel Networkers zijn aangesloten. Afgelopen maart staat de teller op 84. “Het is een mooie mijlpaal wanneer we daadwerkelijk binnenkort de 100ste Travel Networker binnenhalen, maar het getal zegt niet zo heel veel. Binnen ons kennis-specialisme concept heb je eenvoudigweg ook meer deelnemers nodig. De focus ligt momenteel op het optimaliseren van de operationele proces-sen want de startfase is nu echt wel voorbij. Desalniettemin gaat het goed met de aanwas en staan er leuke samenwerkingsontwikkelingen op stapel”, aldus Melieste. Carla Boneschansker, mededirecteur bij Amondo liet recent nog tegenover TravelPro weten dat het opvalt dat er interessante verschillen zichtbaar zijn tussen de Nederlandse ‘Travel Networkers’ en Duitse ‘Amondi’s’. “De begrippen ‘eigen marge’, ‘reserveringskosten’ en rechtstreeks werken met DMC’s zijn in Duitsland volkomen onbekend.” Boneschankser zei dat deze verschillen leiden tot interessante interne discussies en inzichten. Een van de redenen voor Amondo om nog maar niet te starten met de nog complexere Belgische markt.

Geen opleiding Er is geen opleiding is voor zelfstandig reis-adviseur. Voorheen van SEPR verplicht en dit diploma wordt nog steeds door de branche hoog gewaardeerd. Maar sinds 2008 zijn de ROC’s gecertificeerd om een gelijkwaardig diploma uit te reiken. Echter, de opleiding tot reisbureaume-dewerker werd steeds meer opgenomen binnen een groter geheel en tegenwoordig bestaat deze opleiding niet meer. Franchiseorganisaties pro-beren dit gat op te vullen met eigen opleidingen, zoals onder meer Personal Touch Travel dat doet. In een paar maanden tijd wordt de ZRA’s klaargestoomd voor het echte werk.

250De teller van The Travel Club en YourTravel staat inmiddels op 250 ZRO´s. “De omzet staat op een plus van 40%”, zegt Jeannie Vincent (directeur). Ze verwacht voor dit jaar een eindomzet van ruim f 80 miljoen. Het aantal YourTravel Agents, de formule die zij in augustus vorig jaar lanceerde, staat inmiddels op 18. Nog voor de zomer verwacht Vincent dat de teller op 25 staat. The Travel Club ontving onlangs een Zoover Award voor zowel beste als populairste reisbureauketen.

Page 18: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

GEZOCHT MOBIEL REISADVISEURMET VLIEGUREN TUI at Home

Samen vliegen TUI is reismerk nummer één van Nederland. Een bekend en vertrouwd merk dat in alle verkoop- en communicatiekanalen aanwezig is. TUI at Home brengt persoonlijk reisadvies bij mensen thuis. Met ervaren professionals zoals jij.

Vliegen met co-piloot Als mobiel reisadviseur word je 24/7 ondersteund met ICT support en administratie. Van boeking tot factuur, alles is voor je geregeld. En dat is fijn, want zo kun je al je energie op de verkoop richten. Precies wat je leuk vindt en wat jou het meest oplevert.

Hoogvlieger worden TUI snapt als geen ander dat je als lokaal ondernemer meer succes boekt met een stevig marketingapparaat om leads mee te genereren. Uiteraard lift je mee op de landelijke campagnes van TUI, maar ook lokaal geven we jou een herkenbaar gezicht. Zo breid je jouw eigen netwerk in no time uit tot een solide klantenbasis.

Goed om te weten: je bent vrij om reizen van andere aanbieders te verkopen. Hoogvliegers hebben ruimte nodig. Welkom aan boord!

Reizen is je lust en je leven, jij verkoopt vakanties met je hart. Het bedenken van de perfecte reis, op maat gemaakt voor jouw klant, geeft je ontzettend veel voldoening. Jij laat de mensen in jouw netwerk en omgeving ervaren hoe leuk het is om de wereld te ontdekken. De functie van mobiel reisadviseur is jou op het lijf geschreven.

Ben jij de ervaren reisadviseur waar TUI at Home haar naam aan wil verbinden? Bel Loes Vervaart voor een oriënterend gesprek. Zij is bereikbaar op:

[email protected] 040 214 63 45 TUIATHOME.NL/REISADVISEURS

231_TUI_wervingsadvertentie_240x340_WT.indd 1 29-04-16 16:30

Page 19: TravelPro #18 04-05-2016

19

www.travelpro.nl

ZRA SPECIAL

Nieuwe naam voor ZRA’s: TUI at Home‘Zelf varen onder sterke TUI vlag’

Holland International Reisbureau at Home wordt per 2 mei TUI at Home. De naam van ZRA-agenten verandert in TUI Mobiele Reis

Adviseurs (TUI MRA’s). TravelPro sprak een aantal van hen over hun werk en de rebranding.

Sandra VestjensSandra Vestjens werkt sinds 2013 als Mobiel Reis Adviseur (MRA). “Ik werkte bij een Globe reisbureau totdat OAD failliet ging. Dat was echt een schok, ik dacht ‘wat nu?’ Ik zag eigenlijk maar één optie, en dat was voor mezelf begin-nen. Bij TUI had ik het beste gevoel en ik ging aan de slag bij Holland International Reisbureau at Home.” Sandra dacht dat ze het werken op het reisbureau enorm zou missen, maar niets bleek minder waar. “Ik vind mijn werk als MRA werkelijk fantastisch. En ik heb veel persoonlijk contact met klanten, dus nog steeds de gezel-ligheid die ik op het reisbureau ook had. Vorige week nog bijvoorbeeld, Skypte een klant mij vanaf een vakantiebestemming om me te laten zien hoe mooi het resort was. Dus ik ‘liep’ even met hem mee op de bestemming en zag live beelden. Hij vroeg direct of ik voor zijn volgende reis weer zoiets moois wilde zoeken. Ik vind dat superleuk.” Over de nieuwe naam TUI at Home is Sandra positief. “De TUI smile is een prachtig en herkenbaar logo en de nieuwe regeling, waarbij we nog maar 1% over het TUI-product afstaan, is voor ons natuurlijk positief.”

Joyce & DesireeJoyce en Desiree zijn het eerste duo van TUI at Home. “De samenwerking is vanuit zakelijk oogpunt tot stand gekomen. Samen weet je nu eenmaal meer en kun je de klant nog beter adviseren. En je kunt voor elkaar waarnemen.” Het leukste aspect van het werk vinden zij de eigen verantwoordelijkheid. “We varen onder de sterke TUI vlag maar bepalen veel zelf. We zijn heel ambitieus en hebben zelf doelen opgesteld. Zo reageren we altijd binnen 24 uur op e-mails en ontvangen klanten binnen 48 uur een aanbod. De reisbescheiden brengen we persoonlijk met een cadeautje en als het mogelijk is, checken wij onze klanten online in. We zijn ook heel actief op Facebook en hebben meer dan 750 likes. Die pagina is echt ter inspiratie en niet direct op verkoop gericht.”

Over de naamswijziging zegt het duo het volgende: “In deze tijd van onzekerheid kiezen mensen voor zekerheid. TUI staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid en heeft veel belangrijke facetten, zoals een eigen vloot en het grootste aanbod.”

Jacqueline SolJacqueline Sol startte in 1993 met Reisbureau Solland en maakte in 2013 de stap om verder te gaan als MRA. “Ik doe weer datgene wat ik leuk vind: de reis zoeken en boeken die bij de wensen van mijn klant past. In het reisbureau was ik veel meer bezig met managen en administratie.” Het gaat goed met Jacqueline. “Ik werk harder dan ooit tevoren maar ervaar dat niet zo. Ik heb nu veel meer vrijheid en vind mijn werk echt honderd keer leuker.”

Over de toekomst is Jacqueline positief. “Deze vorm van advies en verkoop past helemaal bij deze tijd. Ik ben ook ’s avonds bereikbaar en kom bij klanten thuis. Ideaal voor mensen met drukke banen, gezinnen met jonge kinderen enzovoort. Ik heb de wensen vooraf goed geïn-ventariseerd en ga met enkele voorstellen naar ze toe. Dezelfde avond is de reis vaak al geboekt en hoeft de klant nergens meer over na te denken.”

ToppersreisTijdens de jaarlijkse conferentie van Travel Counsellors Nederland en België werden awards uitgereikt voor onder andere beste nieuwe Travel Counsellor, hoogste omzet in het eigen tourope-rating systeem, beste Business Development en hoogste klanttevredenheidsscore. Alle winnaars werden naar aanleiding van hun geweldige pres-taties uitgenodigd voor een exclusieve reis naar Curaçao waar ze met auto’s van Sunny Cars alle mooiste plekjes van het eiland ontdekten en kennis maakten met lokale hotels, restau-rants en clubs. Nederlandse Travel Counsellor Vivianne Bongers-Duchateau: “Ik was zeven jaar geleden voor het laatst op Curaçao en ik ben onwijs blij dat ik deze bestemming opnieuw heb mogen ontdekken. We hebben met een

huurauto rondgereden en zo ook een idee van het eiland gekregen zoals onze klanten het erva-ren. Curaçao is hip en hot; voor ieder wat wils. Golfen, snorkelen, duiken, strand en natuurlijk

ReisCreatiesMaak van je passie je werk. Word een superheld, word een Zelfstandig Reisadviseur bij ReisCreaties! Kies ook voor zelfstandig werken met alle vrijheid, klanten laten reizen en zelf reizen. Met de zekerheid van SGR en de ANVR, een uniek Dynamic Packaging systeem, boekbare databases én een digitaal werkplatform. Géén opstart-kosten, een unieke formule en het beste verdienmodel.

GEZOCHT MOBIEL REISADVISEURMET VLIEGUREN TUI at Home

Samen vliegen TUI is reismerk nummer één van Nederland. Een bekend en vertrouwd merk dat in alle verkoop- en communicatiekanalen aanwezig is. TUI at Home brengt persoonlijk reisadvies bij mensen thuis. Met ervaren professionals zoals jij.

Vliegen met co-piloot Als mobiel reisadviseur word je 24/7 ondersteund met ICT support en administratie. Van boeking tot factuur, alles is voor je geregeld. En dat is fijn, want zo kun je al je energie op de verkoop richten. Precies wat je leuk vindt en wat jou het meest oplevert.

Hoogvlieger worden TUI snapt als geen ander dat je als lokaal ondernemer meer succes boekt met een stevig marketingapparaat om leads mee te genereren. Uiteraard lift je mee op de landelijke campagnes van TUI, maar ook lokaal geven we jou een herkenbaar gezicht. Zo breid je jouw eigen netwerk in no time uit tot een solide klantenbasis.

Goed om te weten: je bent vrij om reizen van andere aanbieders te verkopen. Hoogvliegers hebben ruimte nodig. Welkom aan boord!

Reizen is je lust en je leven, jij verkoopt vakanties met je hart. Het bedenken van de perfecte reis, op maat gemaakt voor jouw klant, geeft je ontzettend veel voldoening. Jij laat de mensen in jouw netwerk en omgeving ervaren hoe leuk het is om de wereld te ontdekken. De functie van mobiel reisadviseur is jou op het lijf geschreven.

Ben jij de ervaren reisadviseur waar TUI at Home haar naam aan wil verbinden? Bel Loes Vervaart voor een oriënterend gesprek. Zij is bereikbaar op:

[email protected] 040 214 63 45 TUIATHOME.NL/REISADVISEURS

231_TUI_wervingsadvertentie_240x340_WT.indd 1 29-04-16 16:30

Page 20: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

20 ADVERTORIAL

In een aantal opzichten is franchisen als een huwelijk. De franchisegever en -nemer slui-

ten een verbond, een contract, om samen de wondere (reis)wereld in te gaan. Een wereld

die niet stilstaat, zowel in positieve als negatieve zin. Een goede franchisegever laat je in

goede tijden profiteren, maar staat je ook bij wanneer je de wind even niet in de zeilen

hebt.

Jerversina van Ravesteijn, inmiddels vier jaar actief als zelfstandig reisadviseur, kan er over meepraten. Afgelopen week was een flink uitdaging voor haar door het faillissement van Gateway. “Ik vond het een fijne organisatie en had dan ook acht boekingen staan. Het is verve-lend, maar dankzij de juiste informatievoorziening en support van het hoofdkantoor heb ik alles voor mijn klanten op orde kunnen krijgen.”

Hoe heb je dit aangepakt?“Het hoofdkantoor acteerde heel snel op de berichtgeving van het faillissement. Zelfs in de avonduren werden wij als franchisenemers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zo wist ik welke actie ik moest ondernemen voor mijn klanten. Voor zes boekingen was het vrijwel direct opgelost. Voor de overige twee boekingen heb ik meer werk moeten verrichten. Door de juiste hulp en goede contacten met onze leve-ranciers is het uiteindelijk gelukt om ook deze boekingen weer ergens onder te brengen.”

Hoe kijk je terug op de hele situatie?“Terugkijkend voel ik me vooral opgelucht. Wanneer alles goed loopt, sta je er misschien

niet zo bij stil, maar na deze gebeurtenissen besef ik me weer waarom ik destijds voor PTT heb gekozen. Het is fijn om te weten dat je altijd kunt terugvallen op hun volledige support. De continue informatievoorziening, ook in de avonduren, heeft mij veel rust gegeven. Je weet waar je aan toe bent. Erg prettig. En bij serieuze problemen kan je altijd bellen en wordt er samen naar een oplossing gezocht.”

Wat is jouw advies voor collega reisadviseurs?“Blijf kalm en vertrouw op jouw franchisegever, zij zijn jouw bondgenoot in goede en slechte tijden. Maak hier gebruik van en denk niet dat je alles zelf moet uitvogelen. Na deze week weet ik weer dat ik niet alleen qua verdiensten goed zit bij Personal Touch Travel, maar zeker ook voor de ondersteuning. De slogan 'succesvol onderne-men doe je samen' kun je heel letterlijk nemen."

Een reactie van een nieuw toegetreden reisadviseur:Laura Westerbrink: “Ik ben pas sinds gisteren aangesloten, heb vorige week mijn contract getekend bij PTT. Ik volg de berichten hier nu en

ik wil toch zeggen dat ik het geweldig vind om te zien dat het hoofdkantoor zo betrokken is! Dat gevoel kreeg ik al meteen, maar het wordt met-een bevestigd nu ik hier mee lees. Gaaf!”

Het team van Personal Touch Travel wist binnen 48 uur 90% van de Gateway boekingen succesvol om te boeken.

Meer informatie over PTT, de support en aanslui-ten vind je op: www.zelfstandigreisadviseur.nl

“PTT is mijn bondgenoot”

Jerversina

Het hoofdkantoor team van PTT (vlnr: Peter van Gerven, Harry Aarsse, Saskia Veenhuijs, Arjan Kastelein, Felicia van der Vet, Jeremy van Baggum en Sally Chow)

Page 21: TravelPro #18 04-05-2016

21

www.travelpro.nl

Mijn ReisKennisAls professionele franchiseorganisatie voor Zelfstandige Reisadviseurs onderscheidt de organisatie zich door het nauwe contact met de ZRA’s. Mijn ReisKennis is onderdeel van Travelcenter de Wit, in 2015 verkozen tot het beste Reisretailbedrijf van Nederland. Mijn ReisKennis ziet hun ZRA’s als een verlengstuk van de onderneming. Mijn ReisKennis werkt met een zeer concurrerende franchiseformule waarin de verdiensten voor jou voorop staan. Zij bieden je de hoogste com-missie terwijl je fee-afdracht minimaal is. Er zijn geen instapkosten en/of maandfee. Daarnaast biedt Mijn ReisKennis een groot aanbod aan vele Nederlandse en Duitse touroperators. Uiteraard zijn zij ook aangesloten bij de ANVR en SGR. Profiteer je mee van de unieke formule en de kennis van de reisbran-che? Bekijk ook de film op mijnreiskennis.nl

Personal Touch TravelHet gaat goed met Personal Touch Travel volgens directeur Harry Aarsse. Eind april staat de teller wat betreft nieuw toegetreden ZRA’s op ruim 20. “Dit aantal alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar stemt ons zeer gunstig.” Hij vervolgt: “Als we op dit tempo doorgaan, wat ik natuurlijk hoop, mogen we alleen al dit jaar 80 nieuwe mensen verwelkomen”.

Succes van de formule Een verklaring voor de grote stroom nieuwe ZRA’s zoekt hij deels in de verbetering van de economie, waardoor er meer vertrouwen is om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Anderzijds wijdt hij het succes aan de formule, waarbij fullservice wordt geboden. “Je kunt een hoop zorg wegnemen door ze te wijzen op het vangnet dat wij als hoofdkantoor bieden. De grote plus hiervan zie je bij situaties zoals die zich onlangs voor deed met Gateway. Die support en rust die je kunt geven is niet uit te drukken in geld. Hoewel… ook wat ver-diensten betreft zit je bij ons meer dan goed”, aldus Aarsse.

uitgaan!” Belgische Travel Counsellor Nicky Tritsmans: “Onze Toppersreis naar Curaçao was geweldig! Mooi weer, leerrijk, fijne dingen gedaan. Het allermooist voor mezelf blijft de vriendschap tussen de Travel Counsellors onderling!”

My TC appVanaf deze maand kunnen klanten van Travel Counsellors hun reis en bijbe-horende documenten in de ‘my TC app’ raadplegen. Dat zegt Steve Byrne (Managing Director Travel Counsellors) tegenover TravelPro. De app is een van de technologische ontwikkelingen binnen het bedrijf. “Op ons interna-tionale hoofdkantoor in Manchester werken in totaal 250 medewerkers en op de IT-afdeling werken al zo’n 60 mensen. Daardoor zijn we in staat om unieke op maat gemaakte software te ontwikkelen. En dat is de toekomst, vooral als je een reisadviseur bent die vanuit huis werkt. Natuurlijk hebben Travel Counsellors ook inspraak in de technologie. Als ze graag iets anders zouden willen zien, dan gaat onze afdeling daar zeker mee aan de slag.”

Sharon Evers

Page 22: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

22

Reisagenten ontdekken CyprusVeertig reisagenten die in april onder zomerse temperaturen op ontdekkingstocht gaan

dwars door een prachtig eiland, dat is Expeditie Cyprus 2016.

Ingeloot worden voor deze expeditie is al een waar avontuur. Met meer dan 150 inschrijvingen is het maar de vraag of je geselecteerd wordt als één van de gelukkige die mee mag. Eenmaal uitgekozen blijft verdere informatie omtrent het programma van de reis nog een raadsel. “We willen geen stereotype studiereis organiseren. Het is makkelijk om je met een bus van A naar B te laten brengen, maar op deze expeditie ont-dekken de reisagenten middels opdrachten het eiland op een creatieve manier en kunnen ze zelf ervaringen opdoen,” aldus Inge Lankes & Karin van Dam van het Cyprus Verkeersbureau.

StartseinNa een goede nachtrust, is iedereen er klaar voor: Expeditie Cyprus gaat van start. Dag één leidt de reisagenten door de benedenstad van Pafos. De kustplaats is geliefd bij toeristen vanwege het groot aantal bezienswaardigheden. Een bezoek aan de archeologisch parken met de Koningsgraven en mozaïeken is een aanrader. Ook de gezellige haven en het mooie wandelpad langs de kust mogen niet ontbreken. Interessant om te weten: Pafos staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en zal in 2017 samen met het Deense Århus culturele

hoofdstad zijn van Europa. De dag wordt afge-sloten in een lokale taverna in Pafos met een authentieke meze; een diner wat bestaat uit allerlei kleine hapjes.

AuthentiekMet een goed ontbijt in de ochtendzon start dag twee. Kort daarop volgt de briefing waarbij ook de scores van dag één en voorlopige tussenstand gedeeld worden, spannend! De reisagenten laten Pafos achter zich en vertrek-ken in huurauto´s richting het indrukwekkende Troodos gebergte. Een prachtige route door een afwisselend landschap brengt de teams naar de pittoreske dorpjes Omodos, Arsos en Agios Amvrosios. Smalle straatjes, gezellige pleintjes en oude mannetjes op het terras zijn het decor van deze dag. De opdrachten staan in het teken van gastronomie en agrotoerisme; kleinschalige accommodaties in het binnenland van Cyprus. Die avond maken de reisagenten kennis met de op twee na grootste stad van Cyprus; Limassol. Of zoals de Cyprioten het noemen: Lemesos. In deze stad is het gezellig druk, er zijn trendy

uitgaansgebieden, leuke eetgelegenheden en de spiksplinter nieuwe jachthaven. De groep geniet van een diner in het modern ingericht restaurant op het plein rondom het Middeleeuws kasteel.

Oostkant van CyprusDag drie, wederom een tussenstand, het kan nog alle kanten op. Eerste stop van vandaag: de stad Larnaka. De reisagenten bezoeken de Agios Lazarus kerk, het Larnaka fort en struinen over de bekende Palmenboulevard met talloze ter-rasjes, restaurants en bars. De laatste instructies van deze Expeditie Cyprus volgen; ga naar de regio Agia Napa/Protaras. Prachtige witte stran-den en heldere blauwe zee vormen die middag het decor voor verschillende foto-opdrachten.

Goden en GodinnenAphrodite, Apollo, Artemis, Dionysos, Hera, Hermes, Poseidon en Zeus; namen van Oud-Griekse Goden, ook de namen van de acht groe-pen waar de reisagenten zijn ingedeeld. Ieder met een eigen kleur strijden om de befaamde titel: Winnaar Expeditie Cyprus. Uiteindelijk is het Team Dionysos die er met de eerste prijs van-door gaat. De tweede plaats is voor team Hera. Team Poseidon eindigde op de derde plek.

Vluchten Cyprus een bestemming voor het hele jaar door. In de zomer zijn er directe vluchten met Transavia vier keer per week van Amsterdam naar Larnaka waarvan twee keer per week gecombineerd met Pafos. TUIfly vliegt twee keer per week van Amsterdam naar Pafos. Onlangs heeft Transavia aange-kondigd ook in de wintermaanden te gaan vliegen van november tot en met maart vanuit Amsterdam naar Larnaka.

Page 23: TravelPro #18 04-05-2016

NIEUWS 23

www.travelpro.nl

KLM: recordaantal nieuwe bestemmingenMet ingang van de winterdienstregeling 2016 neemt KLM twee nieuwe intercontinentale bestemmingen in haar netwerk op: Miami

(Verenigde Staten) en Colombo (Sri Lanka). Daarnaast zal Havana (Cuba) dagelijks bediend gaan worden en continueert KLM de extra

vluchten naar Kuala Lumpur (Maleisië) gedurende het winterseizoen. Tevens start KLM deze week met de vluchten naar haar twee

nieuwe intercontinentale bestemmingen Astana (Kazachstan) en Salt Lake City (Verenigde Staten).

”Deze zomer bieden we onze klanten een recordaantal nieuwe bestemmingen: zeven in Europa en twee intercontinentale, Salt Lake City en Astana. En voor deze winter gaan we door op deze weg met twee nieuwe bestemmingen, Miami en Colombo. KLM heeft in 2015 de eerste goede stappen naar herstel gezet. Daar begin-nen we nu de vruchten van te plukken. KLM investeert in het netwerk en biedt daarmee haar klanten nog meer keuze aan bestemmingen”, aldus Pieter Elbers, president-directeur KLM.

KLM zal gedurende het gehele winterseizoen een driewekelijkse dienst naar Miami aanbieden, met vertrek op dinsdag, donderdag en zondag vanaf Schiphol en vertrek op dezelfde dagen vanaf Miami. Vluchten zullen uitgevoerd worden in de Airbus A330-200 met 30 stoelen in Business Class en 178 stoelen in Economy Class en 35 stoelen in de Economy Comfort-zone (met 10 centimeter extra beenruimte, een rugleuning die twee keer verder naar achteren kan, en voorrang bij het uitstappen). In 2011/2012 vloog KLM ook al op Miami, maar sloot de dienst na één jaar. Op dit moment acht KLM de marktomstandigheden dusdanig gunstig dat het de vluchten naar Miami hervat. De eerste vlucht naar Miami zal vertrek-ken op zondag 30 oktober, waarmee KLM de stad na ruim 4,5 jaar weer in haar dienstregeling opneemt.

Colombo, Sri Lanka KLM zal gedurende het gehele winterseizoen een tweewekelijkse dienst naar Colombo aanbieden, met vertrek op maandag en vrijdag vanaf Schiphol, en op dinsdag en zaterdag uit Colombo. Vluchten zullen aangeboden worden in KLM’s nieuwste intercontinentale vliegtuigtype, de Boeing 787 Dreamliner met 30 stoelen in Businessclass, 48 stoelen in Economy Comfort en 216 stoelen in Economy Class. De eerste vlucht naar Colombo zal plaatsvinden op maandag 31 oktober 2016. Het is daarmee bijna twintig jaar geleden, sinds KLM in 1997 haar laatste vluchtoperatie op Colombo (via Abu Dhabi) staakte, dat de stad weer door KLM bediend wordt.

Havana KLM breidt wegens sterke vraag ook haar

vluchten uit naar Cuba, door per eind oktober een dagelijkse vlucht naar Havana aan te bieden. Vanwege de duurzame marktpositie van KLM en de huidige vraag van de markt, heeft KLM deze zomer haar aanbod van wekelijkse vluchten naar Kuala Lumpur van zeven naar tien uitgebreid. Met ingang van 20 juni 2016 biedt KLM drie extra vluchten per week van en naar Kuala Lumpur. In de winter continueert KLM deze dienst. KLM en Malaysia Airlines werken bijna twintig jaar nauw samen en hebben een codeshare op de route Amsterdam - Kuala Lumpur. KLM en Malaysia Airlines breiden hun samenwerking verder uit. KLM biedt klanten nu ook extra vluchten naar Singapore, Jakarta, Medan, Denpasar en Darwin in samenwerking met Malaysia Airlines. KLM heeft al een codeshare op bestemmingen buiten Kuala Lumpur naar Australië, Nieuw-Zeeland en de Maleisische eilanden en vergroot nu het netwerk tot vijftien steden.

Start vluchtuitvoering Astana De nieuwe route Amsterdam-Almaty-Astana. Astana wordt vanaf dinsdag 3 mei gevlogen.

Er zullen dan vier wekelijkse cirkelvluchten naar Almaty en Astana worden uitgevoerd (op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag): twee vluchten van Amsterdam via Astana naar Almaty en terug naar Amsterdam (op dinsdag en vrijdag), en twee vluchten van Amsterdam via Almaty naar Astana en terug naar Amsterdam (op woensdag en zondag).

Salt Lake City Met ingang van 5 mei 2016 vliegt KLM tweemaal per week, op donderdag en zaterdag, naar Salt Lake City. Vanaf 4 juli neemt de frequentie toe en vliegt KLM ook op maandag naar Salt Lake City. De nieuwe KLM-vluchten naar Salt Lake City zijn een aanvulling op de bestaande dagelijkse vlucht tussen Salt Lake City en Amsterdam, die wordt uitgevoerd door Delta Air Lines, de trans-Atlantische joint venture partner van AIR FRANCE KLM. Salt Lake City is een van de vijf hubs van Delta. Dankzij codesharing met Delta kan KLM haar passagiers via Salt Lake City naadloze aan-sluitingen naar meer dan 50 Noord-Amerikaanse bestemmingen bieden.

Page 24: TravelPro #18 04-05-2016

24 NIEUWS/COLUMN

Een natuurramp, zoals een aardbeving of overstroming, politieke onlust en terrorisme of de dreiging hiervan. Het kan altijd en overal in verschillende orde van grootte voorkomen. Bijkomend probleem is doorgaans dat telefoon en internet niet (meer) optimaal functioneren. Thuisblijvers maken zich in zulke crisissituaties vaak grote zorgen. Als reisagent, ZRA of tour-operator is het belangrijk om de vindbaarheid van klanten - noem het desgewenst de persoonlijke ‘track and trace’ - te optimaliseren.

VisumCentrale is daarom onlangs gestart met Ambassade registratie als nieuwe service. Hiermee wordt de reis geregistreerd bij het minis-terie van Buitenlandse zaken, die daardoor op de hoogte is van de reisplannen. Je klant is direct ingeschreven in het Kompas crisis registratiesys-teem en zal daardoor altijd op de hoogte worden gebracht van belangrijke, soms onverwachte gebeurtenissen.Met behulp van actuele contactgegevens kan

het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassade of het consulaat een sms of een e-mail sturen om je klant te informeren over de veiligheidssituatie in een bepaalde regio. Tevens kan worden gevraagd of de klant in orde is of dat er misschien hulp gewenst is. In een directe noodsituatie kan er zo door de autoriteiten sneller en gerichter actie worden ondernomen. Dankzij een dergelijk contact via ambassade of consu-laat worden de thuisblijvers ook meteen op de hoogte gebracht. Dat biedt rust en zekerheid.

Ambassade registratie is optioneel bij iedere visu-maanvraag door VisumCentrale te verzorgen.

Ga veilig op reis en blijf vindbaar. Een geruststel-lend idee voor je klant én de thuisblijvers. VisumCentrale. Snel, safe en simpel.

Dave Kroet (Account Manager VisumCentrale)

Ambassade weet je te vinden

Sir Richard Branson in Ziggo Dome

Sir Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, is één van de drie sprekers op het nieuwe inspiratie- en publieks-event Inspiration360 dat op 4 oktober plaatsvindt in Ziggo Dome.

“Het heeft zeker een half jaar geduurd om Branson te charteren. Nu we hem als eerste spreker bekend hebben gemaakt, is de interesse enorm. Zeker ook vanuit de reisbranche”, aldus Robert de Vries (oprichter/eigenaar Quality Bookings) tegenover TravelPro. Samen met Just Media Group en AFAS Software nam De Vries het initiatief om drie topsprekers naar Nederland te halen, waarmee ze het grote publiek een flinke portie inspiratie willen voorschotelen.

Q&A Branson is met airlines als Virgin Atlantic Airways en Virgin Blue, maar ook Virgin Hotels, Virgin

Vacation, Virgin Galactic en tal van andere bedrij-ven, één van ’s werelds bekendste ondernemers. Tijdens de avondvullende show, het grootste Nederlandse inspiratie-event ooit, zal Branson als één van de drie internationale topsprekers op het podium staan en meedoen aan een Q&A-sessie. Bezoekers krijgen tevens interactieve videocon-tent en spraakmakend entertainment voorge-schoteld. Drie Nederlandse toppresentatoren worden gekoppeld aan de sprekers. “Branson stond op ons ‘verlanglijstje’ bovenaan, dus we zijn heel erg blij dat het is gelukt”, zo laat De Vries weten.

Voor iedereen De pre-sale voor het event is inmiddels van start en dat de officiële kaartverkoop start op 9 mei. Kaarten zijn te koop vanaf €50 voor een plekje op de tweede ring. De Vries: “Daarmee is het event voor iedereen toegankelijk, want ook voor stu-

denten is het absoluut interessant. Uiteraard kun-nen (reis)bedrijven ook meerdere kaarten tegelijk bestellen”. Tijdens Inspiration360 wordt het podium in de Ziggo Dome voor het eerst naar het midden geplaatst en vindt de show plaats middels een 360˚-concept. Geïnteresseerden in de beste plek betalen 500 per persoon, inclusief gastronomisch walking dinner, drankjes tijdens de show, fast lane entrance en een parkeerkaart. Wie een zogenaamd business seat of inner cirle ticket reserveert voor 9 mei maakt kans op een exclusieve meet & greet met Branson.

Page 25: TravelPro #18 04-05-2016

25

www.travelpro.nl

Riviercruises: meer dan de Rijn of de Donau

Bekijk Nederland vanuit een ander per-

spectief, ontdek de vele mogelijkheden

die de Europese rivieren bieden of ga

exotisch en maak een riviercruise in China,

Egypte of de Verenigde Staten. De almaar

stijgende markt creëert een gevarieerd en

uitgebreid aanbod.

Riviercruises, door binnen- en buitenland, win-nen aan populariteit bij verscheidene generaties. Het gemak van één keer de koffer uitpakken en toch een rondreis maken, is dan ook zeer aantrekkelijk. Daarnaast wordt de riviercruise als gemoedelijker gezien dan de massale zeecruises. De gemiddelde riviercruise heeft een capaciteit tussen de 100 en 150 mensen, terwijl een mid-delgroot schip op zee gemiddeld 1.800 tot 3.000 passagiers kan vervoeren.

De klassiekersWanneer men denkt aan riviercruises zal bij de meeste mensen de gedachte al snel uitgaan naar een cruise over de Rijn of de Donau. De bezienswaardigheden en mooie natuur die tijdens deze routes voorbijkomen maken het terecht tot een populaire reis. Bij een vertrek uit Nederland wordt er onder andere gevaren langs het imposante Keulen en Düsseldorf. Het mooi-

ste gedeelte van deze reis is het gebied tussen Koblenz en Bingen, ook wel ‘De Romantische Rijn’ genoemd. Hier baant de rivier zich in veel bochten door het leisteengebergte. Op de steile oevers staan dichte bossen en terrasvormige wijngaarden en in de smalle inhammen zijn vakwerkhuizen en kerktorens. Op de rotsen en hellingen houden meerdere burchten de wacht. Die andere van oudsher populaire riviercruise, over de Donau, vaart de bezoeker langs enkele Oost-Europese hoofdsteden. Over het algemeen wordt het bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Budapest als hoogtepunt beschouwd. De stad wordt in tweeën gesplitst door de Donau en dit zorgt voor prachtige plaatjes. Bij het aan wal gaan is het UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde uitzicht op de oevers van de rivier vanaf de Citadella zeker aan te raden. Tijdens diezelfde cruise wordt Wenen, ‘de schatkamer van de monarchie’ ook aangedaan. De paleizen,

met bijbehorende tuinen, en het grote plein in het centrum van de stad zijn verplichte kost in de hoofdstad van Oostenrijk.

Cruises in NederlandOok in ons eigen land zijn er talloze mogelijkhe-den voor een riviercruise. Wanneer je denkt dat je Nederland al door en door kent zal je verrast worden door de nieuwe kijk op ons land die de verscheidene cruises opleveren. Een van de populairste routes gaat door het noorden van het land, waarbij Sneek, Stavoren en Lemmer worden aangedaan. Vervolgens wordt er over de IJssel gevaren in de richting van de Hanzesteden Kampen, Deventer en Zutphen. De laatste stop van de Noord-Nederland cruise is de hoofdstad van Gelderland, Arnhem. Daarnaast is het zuiden van Nederland een uitstekende locatie voor een cruise. De verschillende toeristische trekpleisters van Zeeland worden tijdens de reis

OadDe riviercruises van Oad zijn met veel zorg samengesteld. Om jouw klant optimaal te laten genieten van mooie vaarvakanties, heeft Oad uitstekende schepen (tenminste viersterren) weten te selecteren. Deze zomer vaart Oad met schepen van verschillende cruiserederijen, namelijk: Sijfa Cruises, Friendship Cruises en HTL River Cruises. Uiteraard heeft de klant de mogelijkheid om busvervoer bij te boeken. Onderscheidend aanbod met de topkwaliteit die je van Oad mag verwachten!

Page 26: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

26

Tel. (026) 445 28 05 www.feenstrarijnlijn.nl

Onze bestemmingen

• Nederland & België• Luxemburg & Duitsland• Zwitserland & Oostenrijk• Hongarije & Slowakije

Meer informatie• Op onze website www.feenstrarijnlijn.nl• Of bel 026 445 28 05

Ontdek Europa's mooiste rivieren...bied je klant een comfortabele riviercruise van Feenstra aan!

Een riviercruise van Feenstra staat garant voor comfort, gezelligheid en een uitstekende verzorging. Zonder dat je klanten de koffers in- of uit hoeven te pakken, reizen ze van de ene naar de andere prachtige locatie. Onderweg genieten ze van het schitterende panorama. Een riviercruise is een belevenis op zich, want onze luxe schepen brengen je klanten comfortabel naar de mooiste plaatsen van Europa.

Vakantievoordelen van Feenstra

• Verzorging o.b.v. volpension• Interessante excursies• Keuze uit 74 verschillende riviercruises en 9 comfortabele schepen• Nederlandstalige reisleiding• Voor ieder budget een geschikte reis

Onbetwist dé riviercruise-specialist!

Page 27: TravelPro #18 04-05-2016

27

www.travelpro.nl

bezocht. Hieronder vallen bijvoorbeeld het werk-eiland Neeltje Jans of de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Tijdens de Zuid-Nederland cruise wordt er ook nog een bezoek gebracht aan onze zuiderburen. In het centrum van Antwerpen is het mogelijk om te winkelen, te genieten van de monumentale architectuur of het rustig aan te doen met een Belgisch biertje op een terrasje.

Europa via de rivierBuiten de klassiekers over de Rijn en de Donau zijn om er nog talloze andere mogelijkheden voor een riviercruise binnen Europa. Zo zijn de rivieren de Rhône en Saône zeer populair in Frankrijk. Enkele hoogtepunten van deze reis zijn de wijn-velden van de Bourgogne streek, de voormalige hoofdstad van Gallië Lyon en het spectaculaire landschap van de Ardéche. Daarnaast is er een mogelijkheid om een cruise te maken die zijn start- en eindpunt kent in Parijs. Deze reis brengt de toerist langs allerlei prachtige dorpjes en steden aan de oevers van de Seine. De mix van het eerder bezochte binnenland van Frankrijk en de wereldberoemde attracties van wereldstad Parijs maakt deze reis tot een zeer gevarieerde riviercruise. Bij aankomst in de stad van de liefde is er een volledige dag om zelf op pad te gaan of deel te nemen aan een begeleide excursie. Naast de gebruikelijke riviercruise bestemmingen Frankrijk en Duitsland biedt Rusland ook uitste-kende mogelijkheden voor een riviercruise. Deze cruise vaart over de Wolga via Moskou richting Sint-Petersburg of vice versa. Tijdens de reis staan er verschillende Russische steden aan de oevers van Europa’s grootste rivier centraal. De echte authentieke cultuur van het grootste land ter wereld is hier met eigen ogen te zien en te

beleven. Het einde van de cruise staat volledig in het teken van de ontdekking van wereldsteden Moskou dan wel Sint-Petersburg.

Exotische alternatievenRiviercruises beperken zich niet tot Nederland of Europa, ook in de rest van de wereld is het mogelijk om te genieten van de omgeving vanuit een schip. Zo is er in Afrika de mogelijkheid om een cruise te maken over de Nijl. ’s Werelds langste rivier leent zich uitstekend voor een rondreis. Er zijn mogelijkheden voor een reis van acht dagen tot maar liefst vijftien dagen. Hoogtepunten uit de Nijlcruise zijn een bezoek aan de piramides van Gizeh, de Sfinx en de tempels van bijvoorbeeld Luxor, Kom Ombo en Amada. Ook in Azië zijn er talloze mogelijkheden voor een exotische riviercruise. In China is het mogelijk om een reis te maken over de grootste rivier van het land, de Yangtze. Met name de route tussen Chongqing en Shanghai is populair. Enkele hoogtepunten op deze route zijn het pro-vinciale museum van Hubei, de driekloven dam en wereldstad Shanghai. Ook de cruise over de Li rivier is een populaire reis in China. Het veel-geprezen karstgebergte in het gebied van Guilin maakt deze cruise tot een onvergetelijke ervaring. Daarnaast is de cruise over de Mekong rivier een populaire reis in Azië. Met name de backpackers, en de jongere generatie, zijn geïnteresseerd in de cruise door Vietnam en Cambodja. Op de route liggen onder andere toeristische trekpleisters als Ho Chi Minh stad in Vietnam en Phnom Penh in Cambodja. In de Verenigde Staten is de Mississippi-riviercruise een gewilde reis. Op een ouderwetse raderboot wordt de omgeving van deze rivier ontdekt. De route die begint bij

Tel. (026) 445 28 05 www.feenstrarijnlijn.nl

Onze bestemmingen

• Nederland & België• Luxemburg & Duitsland• Zwitserland & Oostenrijk• Hongarije & Slowakije

Meer informatie• Op onze website www.feenstrarijnlijn.nl• Of bel 026 445 28 05

Ontdek Europa's mooiste rivieren...bied je klant een comfortabele riviercruise van Feenstra aan!

Een riviercruise van Feenstra staat garant voor comfort, gezelligheid en een uitstekende verzorging. Zonder dat je klanten de koffers in- of uit hoeven te pakken, reizen ze van de ene naar de andere prachtige locatie. Onderweg genieten ze van het schitterende panorama. Een riviercruise is een belevenis op zich, want onze luxe schepen brengen je klanten comfortabel naar de mooiste plaatsen van Europa.

Vakantievoordelen van Feenstra

• Verzorging o.b.v. volpension• Interessante excursies• Keuze uit 74 verschillende riviercruises en 9 comfortabele schepen• Nederlandstalige reisleiding• Voor ieder budget een geschikte reis

Onbetwist dé riviercruise-specialist!

de Jong Intra VakantiesVoor een uitgebreid aanbod riviercruises is je klant bij de Jong Intra Vakanties aan het juiste adres. Naast de vele prachtige routes kun je je klant ook extra services aanbieden, waardoor de reis van begin tot eind nóg aangenamer verloopt. Boek bijvoorbeeld de taxi service bij; je klant wordt vanaf zijn eigen voordeur opgehaald en afgezet bij de loopplank van het schip. Heeft je klant de wens uitgerust aan de cruise te beginnen? Boek dan bij de reizen per mps Horizon een zogenaamde pre-night. Je klant overnacht de nacht voorafgaand aan de reis aan boord van het schip. Wist je dat we op de mps Horizon zelfs een eigen reisleidster hebben? Hierdoor ontbreekt het je klant aan niets en wordt men met raad en daad bijgestaan!

De cruises vertrekken vanuit Rotterdam, Arnhem, Amsterdam, Nijmegen of Passau en varen over onder meer de Maas, Rijn, Moezel, Donau, Saar en van het IJsselmeer tot aan de Zwarte Zee. Of je klant nu op zoek is naar een cruiseschip van drie- of van vijfsterren niveau, wij bieden het allemaal!

Page 28: TravelPro #18 04-05-2016

www.travelpro.nl

28

MS Rhine Princess

Kras.nl/riviercruises

Daarom boekt u bij Kras... ✔ Zeer breed aanbod van de Donau tot de Douro, van de Wolga tot de Rhône

maar ook de Rijn en Moezel en de Nederlandse en Belgische rivieren

✔ De ‘eigen’ schepen MS Prinses Juliana en MS Rhine Princess met

wekelijks vertrek vanaf Arnhem

✔ Bijna altijd Nederlandssprekende reisleiding aan boord

✔ Compleet verzorgd, altijd ontbijt, lunch en diner aan boord inbegrepen

✔ Veelal een aantrekkelijk excursiepakket bij te boeken

✔ Op de meeste cruises nu al 100% vertrekgarantie

De wereld is Kras... ook voor riviercruises!

MS Rhine Princess

MS Prinses Juliana

Riviercruises_TravelPro_240x340mm 2.indd 1 28-04-16 12:21

Page 29: TravelPro #18 04-05-2016

29

www.travelpro.nl

RIVIERCRUISE SPECIAL

de stad van Rock ’n Roll legende Elvis Presley, Memphis en eindigt bij New Orleans is de meest geliefde. Naast de gewone riviercruises zijn er op deze route op bepaalde data ook thema cruises te maken. Voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse Burgeroorlog cruise of de Mississippi Muziek cruise.

PopulariteitHoewel de riviercruisemarkt vele malen kleiner is dan die van de zeecruise, 23 miljoen zeecruise-passagiers om 500.000 riviercruisepassagiers, is er een sterke stijging te zien in de markt. Het toenemende aantal passagiers van een riviercruise komt voornamelijk uit de zeecruise toeristen die graag eenzelfde soort vakantie willen, maar toch ook een vorm variatie. Een groot aantal cruisemaatschappijen breidt hun vloot de komende jaren uit ≥, waaronder Viking Cruises, AmaWaterways en Uniworld Boutique River Cruise Collection vergroten hun vloot in Europa, Noord-Amerika en in Azië. Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe spelers op de markt bijgekomen. Het door Australië gerunde Scenic Cruises en Emerald Waterways, maar ook het Franse CroisiEurope en het Amerikaanse Amras Cruises. De stijging zorgt ook voor een gevarieer-der aanbod aan cruises. De dagen waarin ieder cruiseschip hetzelfde was, met een aantal res-taurants, kamers met balkon en een jacuzzi zijn verleden tijd. Iedere maatschappij wil een andere nichemarkt aanspreken. Van de zeer luxueuze cruises van bijvoorbeeld Emarald en Ama tot de bijna all inclusive reizen van onder andere Scenic

en Uniworld. Door de stijgende vraag naar riviercruises en de toestroom van nieuwe spelers op de markt ontstaat er drukte op de populaire aanmeersteden. Hieronder vallen bijvoorbeeld Amsterdam, Wenen en Budapest. Echter is iedere maatschappij op zoek naar nieuwe, met name Europese, routes. Sinds 2015 varen er een aantal maatschappijen op Bordeaux, ook de Loire rivier is populariteit aan het winnen en de vraag naar een cruise over de Elbe is ook stijgende.

Job Beuzel

KrasDe riviercruise is helemaal terug van eigenlijk nooit te zijn weggeweest, maar wint het nog ieder jaar aan populariteit. De Nederlandse vakantieganger heeft de riviercruise ontdekt als een fijne zorgeloze vakantie. Heerlijk relaxt Europa vanaf het water bekijken. Was het vroeger vooral de wat oudere consument, tegenwoordig zien we ook veel 50-plussers voor een riviercruise kiezen. Zij maken dan veelal de keuze voor vaarroutes wat verder weg, zoals Van Moskou naar St. Petersburg, cruisen over de Portugese Douro of de Franse Rhône & Saône. Dan hebben we nog niet eens de keizerlijke Donau genoemd, de enige rivier in Europa die van west naar oost stroomt. Tijdens de reis vanuit Passau naar de Zwarte Zee door-kruisen we maar liefst zeven landen. Varen over de Donau van Passau naar Wenen of naar Boedapest, zeer luxe of gewoon heel scherp geprijsd… keus te over. Nieuw in het programma van Kras is een schitterende route van Amsterdam naar Neurenberg (via de Rijn & Main) per luxe MS Bellejour. Voor iedereen die liever wat dichterbij blijft en bijvoorbeeld graag in Nederland wil op- en uitstappen is er ook voldoende keus. Het MS Prinses Juliana vaart ook deze zomer exclusief voor Kras en Goed Idee Reizen over de mooiste rivieren in Nederland, Duitsland en België. Onze klanten hebben de Prinses Juliana vorig jaar beoordeeld met een 8.5, vooral om de persoonlijke service aan boord en de fantastisch verzorgde maaltijden. Om aan de grote vraag te vol-doen maakt Kras deze zomer ook gebruik van het luxe MS Rhine Princess. Deze échte prinses op het water vaart ook exclusief voor Kras en Goed Idee Reizen. Voor de beide schepen geldt dat wij het gehele schip tot onze beschikking hebben, met wekelijks vertrek vanaf Arnhem en natuurlijk met 100% vertrekgarantie.

Page 30: TravelPro #18 04-05-2016

30 NIEUWS/ADVERTROIAL

Op avontuur in Marokko met L’ Atelier Du Voyage

Laat je klanten kennismaken met de beste attrac-ties in Marokko tijdens een trip van Casablanca naar Marrakech. Van de besneeuwde bergtop-pen van het Atlasgebergte tot het eindeloze zand van de Sahara, maar ook de middeleeuwste stad Fes en de specerijenmarkten van Marrakech worden niet overgeslagen. De rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van Marokko wachten op je klanten! Ze ontdekken de levendige botsing tussen oud en nieuw in de architectuur en kunst, leren meer over de gevallen steden en ontmoe-ten nomadische stammen. Daarnaast duiken ze in de mysteries en legendes die verborgen liggen in het steeds veranderen landschap van Marokko.

HoogtepuntenTijdens de reis zal het aan hoogtepunten niet ontbreken, zoals een bezoek aan de grote Moskee van Hassan II in Casablanca, één van de meest indrukwekkende tempels in Marokko. Een bezoek aan de keizerlijke stad Meknes. Samen met een lokale gids bezoeken je klanten de middeleeuwse stad Fes, maken ze een trektocht door het schilderachtige landschap en de traditi-onele dorpen van het Atlasgebergte en verblijven ze in een traditionele Berberse woning. Hierdoor krijgen ze inzicht in de cultuur en tradities van de inheemse bevolking van Marokko. Voor veel mensen is het een droom op een kamelentocht

over de duinen van de Sahara te maken, op de reis behoort dat ook tot één van de activiteiten (als je klanten liever lopen is dat ook prima). Film- en serieliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen tijdens deze reis. Je klanten kunnen een kijkje nemen achter de schermen van Game of Thrones en Gladiator in Ait Benhaddou. Deze stad was ooit een belangrijke halte op de karavaanroute tussen de Sahara en Marrakech, nu is het een bekende filmlocatie. Andere hoog-tepunten zijn een verse vis BBQ in de kustplaats

Essaouira en een rondleiding door Marrakech.

InbegrepenDeze vijftiendaagse reis is inclusies ontbijt, één lunch, twee diners, vervoer, accommodatie en activiteiten, waaronder: entreegelden, begeleide rondleidingen en meer. Neem contact op met Hanane Bouy via [email protected] voor een volledig programma van deze trip en informatie over prijs.

Zingende obers tijdens Pasta e Basta

Lions Dive & Beach Resort en het Avila Beach Hotel worden in het weekend van 13 mei bezocht door zingende obers die de restau-rants volledig overnemen en gasten vermaken met Italiaanse lekkernijen en spektakel.

Met verschillende entertainers maken de zin-gende obers samen met de hemelse Italiaanse gerechten er een groot feest van. Het Avila Beach Hotel bijt het spits af door op vrijdag 13 mei het eerste pasta e basta spektakel te hou-den met een driegangendiner. De volgende dag

is het de beurt aan Lions Dive & Beach Hotel. Bij Hemingway staat er voor de gasten een zeer smakelijk buffet klaar en schalt er discomuziek uit de speakers. Pasta e Basta wordt geheel in stijl afgesloten op zondag 15 mei bij Avila Beach Hotel waar de zingende obers de muzikale omlijsting verzorgen tijdens het ‘matinee’ dine-revenement.

Voor meer informatie en reserveringen: [email protected] en [email protected] (Lions Dive & Beach Resort)

Belangrijke stap in de bouw MSC Seaside

MSC Cruises en de scheepswerf Fincantieri hebben een belangrijkste stap gezet in de bouw van de MSC Seaside: de traditionele muntceremonie. Deze vond plaats op 21 april op de scheepswerf van Fincantieri in Monfalcone, Italië.

Dit schip is het eerste van de drie nieuwe Seaside-schepen van de nieuwe generatie en vaart vanaf december 2017 het hele jaar door vanaf Miami naar de Caribbean. De MSC Seaside is een onderdeel van het investe-ringsplan, welke meer dan negen miljard euro bedraagt, dat MSC Cruises over de komende tien jaar zal uitrollen. Dit plan omvat de bouw van elf schepen van de nieuwe generatie, die tussen 2017 en 2026 in gebruik zullen worden genomen. “Het design van het schip belichaamt onze passie voor de zee en zijn innoverende eigenschappen laten onze passagiers ten volle genieten van zee en zon. Nooit eerder had een schip van MSC Cruises zo veel buitenruimte! Onze gasten zullen genieten van de talrijke balkonhutten en ruimtes met zicht op zee”, zegt Gianni Onorato, CEO MSC Cruises.

Page 31: TravelPro #18 04-05-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Lavida Travel zoekt Allround ReisadviseurLavida Travel is een groeiend en dynamisch bedrijf met een informele werksfeer. In het gezellige kantoor in Almere zijn er volop kansen om te leren en door te groeien.

Africa Feeling zoekt Afrika-specialistAfrica Feeling is de specialist op het gebied

van reizen naar Zuidelijk- en Oost-Afrika. Wij zijn een reisorganisatie met gevoel voor Afrika en gevoel voor de specifieke wensen van onze klanten

USP Marketing PR zoekt (Online) Marketing PR ConsultantAls allround online marketing PR consultant vertaal je elke communicatievraag van de

accounts naar een creatief en innovatief marketing en PR-plan.

Hogeschool Tio zoekt praktijkmensen voor parttime docentschapHogeschool Tio is een particuliere onderwijsinstelling en verzorgt erkende hbo- en mbo4-opleidingen voor de hotellerie, eventsector, business sector, e-commerce en reiswereld.

Elmar zoekt Reisadviseurs/Customer Service MedewerkersElmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau op internet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus in Nederland en is bekend van de merken Elmar en dé VakantieDiscounter.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

Mei* 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.* 09: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Winterswijk.* 10: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Venlo.* 11: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Arnhem.* 12: B2B Workshop Luxembourg for Tourism, Rotterdam.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.* 23: ANVR/Schiphol barbecue.

November* 07-09: WTM Londen.* 16-19: ANVR Congres.

2017

Januari* 07-08: Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, Amsterdam.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiares:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: TravelPro #18 04-05-2016

Path:Production:Clients:Singapore Airlines - SGA:719203:Artworks and Linked files:Studio:719203-3_A350_SIN_340x240_Dutch_TravPro Mag.inddTrim: 340x240mm Bleed: 5mm

Date: 27.04.16Time: 14:59 GMT+01:00DI: Tony Jones

PRE PRESS 1

Export Option: EG+ Main Preset Bankside 3, 90 Southwark Street, London SE1 0SW | www.egplusww.com

singaporeair.com/A350

Geniet van een onvergetelijke vliegervaring aan boord van de A350. Ontspan in een ruime comfortabele stoel in een rustige ambiance en bereid

je voor om één van de meest dynamische steden van Azië te ontdekken. De Singapore Airlines A350. Refresh the way you fly.

YOUR ULTIMATE A350 EXPERIENCE

INTRODUCINGTHE SINGAPORE AIRLINES

TO SINGAPORE

Vanaf 10 mei 2016 dagelijks naar Singapore in de Singapore Airlines A350. Boek nu.

AMSTERDAM SINGAPORE

AMSTERDAMSINGAPORE

SQ323 AANK: 05:55+1 VERTR: 11:15 DAGELIJKS

SQ324 AANK: 07:15+1 VERTR: 23:55 DAGELIJKS+1 dag laterInformatie correct ten tijde van drukken