TravelPro#13 30-03-2016

32
stad van de maand april: rome GRATIS ‘Skip the line’ Entree tot de St. Pieter Basiliek. Inclusief Audio Guide t.w.v. €20,- p.p. kijk op sjors voor alle info! - Advertentie - “ANDERE BRANCHES VEEL VERDER MET ONLINE INFLUENCERS” Tessa aan de Stegge (travel trendwatcher/eigenaresse Cherry LAB) TUI trekt Holland International-jasje langzaam uit Dresden: toename in citytrips door KLM-verbinding

description

TravelPro#13 30-03-2016

Transcript of TravelPro#13 30-03-2016

Page 1: TravelPro#13 30-03-2016

stad van de maand april:rome★ GRATIS ‘Skip the line’ Entree tot de

St. Pieter Basiliek. Inclusief Audio Guide t.w.v. €20,- p.p.

kijk op sjorsvoor alle info!

- Advertentie -

“ANDERE BRANCHES VEEL VERDER MET ONLINE INFLUENCERS”

Tessa aan de Stegge (travel trendwatcher/eigenaresse Cherry LAB)

TUI trekt Holland International-jasje langzaam uit

Dresden: toename in citytrips door KLM-verbinding

Page 2: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

2

RZ_LMX_Anzeigen_NL_Travelpro_240x340mm.indd 4 03.11.2015 09:41:46

Page 3: TravelPro#13 30-03-2016

3

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

Zuidwest EngelandNederland is de derde belang-rijke markt voor het zuid-westen van Engeland. Deze regio telde vorig jaar 120.000 Nederlandse bezoekers, dat is een daling van 3%.Pagina 9

City BreaksBaltus Communications organiseerde vorige week voor de vijfde keer de European City Breaks Press Event. “Dit concept gaan we volgend jaar in Londen introduceren.”Pagina 14

AziëRondreizen door het wilde China, genieten van een vakantie in het zeer populaire Thailand of eindelijk Japan van de bucket list af kunnen vinken.Pagina 17-21

Oad KidsbusDrie dagen lang stond de introductie van de vernieuwde Oad Kidsbus centraal tijdens de studiereis naar Disneyland® Paris.Pagina 22-23

Oost-USASun & fun op Miami Beach of spanning en sensatie tijdens een wedstrijd van de New York Yankees of dompel je onder in de meest historierijke delen van de Verenigde Staten.Pagina 26-30

“Ik houd van werken, zolang het werken is waarvan ik houd”, want dat is wat je doet wanneer je in de reisbranche werkt. In ieder geval, in de meeste gevallen niet voor het geld.

“Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt”, hoeveel voorbeelden kunnen we hiervoor wel niet bedenken, helaas.

“Je moet schieten anders kun je niet scoren". Volgens mij zijn we hier in de reisbranche wel goed in. Dingen uitproberen, doe het! Twijfel niet en waag eens een kans, blijf niet in het oude denken vastzitten.

“Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor”. Ik ben ervan overtuigd dat er genoeg managers in de branche zijn die zo denken.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Sommige collega’s werken al jaren in de branche en komen opeens ergens achter. Blijf die trainingen doen, blijf die workshops bezoeken, blijf op studiereis gaan, blijf met je mensen praten!

“Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet”. Als er een branche is waarin ervaring belangrijk is, dan is het de reisbranche wel. Mooi citaat om op de gevel te zetten.

“Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt”. Inderdaad, super irritant wanneer iemand tijdens een studiereis of afspraak te laat is. Ga gewoon op tijd weg. Ja, ik ben ook wel eens te laat.

“De één zet muziek op de andere dansen mee”. Vul zelf maar in of je de muziek opzet of dat je meedanst.

Logisch

“Je kan beter ten onder gaan met je eigen visie als met de visie van een ander”. Genoeg Nederlandse reisbedrijven die zich hieraan hebben gehouden.

“Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden” Als je maar keihard je best doet op je werk!

“Hoe simpeler hoe beter. Want hoe minder keuze je een speler laat, hoe groter de kans dat hij het juiste doet”. Ik zie het veel bedrijven al doen. Een selectiebrochure, hooguit twee of drie opties geven. Maak het niet te ingewikkeld voor je klant.

“Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest”. Voor heel veel bedrijven in de reisbranche van toepassing. Van luchthaven tot airline en van OTA tot reisbureau.

“Ieder nadeel heb zijn voordeel.” Ga niet zitten mokken wanneer je een keer moet overwerken of wanneer iets niet lukt tijdens je werk. Always look on the bright side of life.

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn”, dus mail ons wanneer je weer eens met zo’n gevalletje te maken hebt.

Veertien uitspraken waarvan ik het idee heb dat reisprofessionals er nog wel eens iets aan kunnen hebben. Met dank aan Johan Cruijff, maar dat is logisch.

Arjen [email protected]

Voor al je klanten die een busreis boeken: Taxiservice van huis naar de dichtstbijzijnde opstapplaats of direct van huis naar ons wisselpunt!

kijk op salesdejongintra.nl of in Smarty Busreizen Autoreizen Vliegreizen Verre reizen Steden reizen

20160322 Taxiservice 216x37 mm.indd 1 23-03-16 14:35

Page 4: TravelPro#13 30-03-2016

NIEUWS4

Page 5: TravelPro#13 30-03-2016

5

www.travelpro.nl

INTERVIEW

Het epicentrum van de online influencers die zich op reizen richten, bevond zich onlangs in Hotel de Goudfazant op de noordelijke IJ-oever (Amsterdam). Zo’n 130 influencers bezochten er de tweede editie van het Cherry LAB (voorheen Cherry Picker) #storymakers event, waar ook 50 brands aanwezig waren (twintig meer dan vorig jaar). “Ik denk dat andere branches, zoals de mode-, food- en lifestylebranche al veel verder zijn in het werken met online influencers dan de reisbranche”, aldus Tessa aan de Stegge (oprichtster Cherry Lab) tegenover TravelPro. Uit het onderzoek dat zij uitvoerde onder 130 online influencers, die zich ook in de reiswereld begeven, blijkt dat 67% aangeeft in de toekomst

te willen leven van een bestaan als influencer en nog maar 7% content maakt voor de lol (het volledige onderzoek vind je op travelpro.nl).

Niet voor alles betalen“Er zijn heel veel bedrijven die op projectbasis met influencers werken, zoals bijvoorbeeld een take over van het Instagram account. Het doel daarvan is dat er meer engagement komt. De kracht van influencers is hun persoonlijke achterban en die blijft alleen als de influencer doet wat bij hem of haar past. Daardoor heeft het geen zin voor bedrijven om influencers in dienst te nemen. Het heeft wel zin om als bedrijf samenwerkingen op te zetten met influencers die passen bij jouw doelgroep. Persoonlijk vind ik niet dat influencers voor alles betaald moeten worden. Uit het onderzoek is gebleken dat influencers zich professionaliseren door middel van nieuwe business modellen. Ze bedenken allemaal dingen waarmee ze geld kunnen verdienen aan bedrijven die over het algemeen minder graag een honorarium betalen naast het feit dat ze de reis al betalen”, aldus Aan de Stegge.

Kwaliteitscontrole Sander Groen, reisjournalist voor onder andere het AD, Het Parool, National Geographic Traveler, Flying Dutchman en de Kampioen startte vorig jaar de ‘School voor Reisjournalistiek’ dat e-cursussen aanbiedt voor reisjournalisten, reisbloggers en iedereen die geïnteresseerd is in de reisjournalistiek. Hij ziet

dat veel reisbedrijven worstelen met de manier waarop ze influencers moeten inzetten. “Ze zien door de enorme toename van het aantal influencers door de bomen het bos niet meer. Daardoor zetten grote bedrijven steeds vaker externe bedrijven in. Dat geeft mij het gevoel dat er een behoefte is aan een keurmerk waardoor het kaf van het koren wordt gescheiden. Alleen dat keurmerk moet een partij zijn dat zelf geen commerciële belangen heeft.” De mediabureaus voor (reis)bloggers schieten als paddenstoelen uit de grond en doen volgens Groen ook wel aan kwaliteitscontrole, maar “hoe meer bloggers ze in huis hebben hoe beter dat is voor hun business. Daardoor komt diezelfde kwaliteitscontrole onder druk te staan.”

Meten is wetenUit het onderzoek van Cherry LAB bleek dat het niet alleen maar om bereik gaat. “Het afgelopen jaar was het zo dat je via Google Analytics moest laten zien hoeveel unieke bezoekers je hebt, maar nu gaat het meer om engagement. Bedrijven willen weten op hoeveel mensen, van al die mensen die je volgen, je echt invloed hebt en die je dus kan activeren om iets te kopen of ergens op te klikken. Dat is meetbaar via online marketing. Als je een campagne opzet, dan kan je heel goed meten hoeveel clicks er via een blogpost naar jou website zijn gekomen. Je kunt van elke social media post zien hoeveel mensen deze liken en hoeveel mensen er reageren. Dat het super meetbaar is, is een groot pluspunt van online”, aldus Aan de Stegge.

“Andere branches veel verder met online influencers”

Bloggers, vloggers, Instagrammers en

Twitteraars (lees online influencers). De

reiswereld worstelt ermee, maar lijkt een

inhaalslag te maken. Net als de online

influencers die zich professionaliseren.

Moet je een honorarium geven naast het

betalen van de reis, wat levert het op?

TravelPro sprak meerdere partijen.

Tessa aan de Stegge (Cherry LAB), Wesley Glasmacher (@wesinthewild), Frank Oostdam (ANVR), Linda Hoebe (Skyscanner) en Sharmin de Vries (Aruba).

Tessa aan de Stegge

Page 6: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

6 INTERVIEW

PrutBezoekers en likes zijn wel degelijk belangrijk voor influencers, maar volgens Groen wel degelijk aan discussie onderhevig door het nodige aantal ‘nobody’s’ die alleen maar liken en volgen om zelf gezien te worden. “Dat is niet alleen op Instagram zo, maar ook de helft van je aantal volgers op Twitter is prut. Ze volgen je met de hoop dat jij hen ook gaat volgen. Over de kwaliteit van bereik is absoluut te discussiëren, hoewel dit op Facebook naar mijn idee meevalt. Voor de bezoekersaantallen van blogs valt er zeker over te discussiëren. Denk alleen al aan de referral spam waardoor je bezoekersaantal wordt vervuild. Als ik een wilde gok mag doen, dan laat driekwart van de bloggers dit aantal in hun statistieken staan. Als je veel van deze spam hebt, dan kan dit zomaar tweederde van je totale bezoekersaantal zijn. Dan staat het getal van 30.000 unieke bezoekers per maand heel mooi, maar in realiteit heb je er maar 10.000. Goede professionele bloggers onderkennen het belang van zuivere statistieken en filteren het eruit, maar dat doen alleen maar de professionele types waardoor je toch scheve verhoudingen krijgt.”

GrensgebiedAan de Stegge had niet per se meer touroperators verwacht tijdens haar event. “Er zijn wel meer touroperators benaderd dan dat er nu zijn. Ik denk dat touroperators het nog lastig vinden om het grensgebied te betreden tussen PR en marketing. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van met wie je praat. Online marketeers zeggen dat ze wel iets willen met bloggers, maar dat ze niet zeker weten wat het resultaat van het event is. Als je met online influencers werkt, dan kom je in een beetje een grijs gebied. Print publicity en online marketing is heel zwart-wit, maar online influencers is een beetje van beiden.”

Professionaliseren op alle vlakkenDe online influencers professionaliseren zich op verschillende vlakken. 94% ontplooit andere activiteiten dan het creëren van content. Om te beginnen laat 59% zich betalen voor social media posts, 57% laat zich strikken voor reviews

tegen betaling, 60% voor het schrijven van artikelen voor andere media, 15% verkoopt e-books, 18% is het gezicht van een merk, 24% verkoopt foto’s, 14% organiseert events voor volgers, 10% biedt zich aan als gids/inspirator, 7% verkoopt eigen merchandise en 37% geeft workshops of deelt zijn online expertise tegen een vergoeding. “Het wordt steeds meer een beroep en dat moeten we serieus nemen”, aldus Aan de Stegge.

B-bloggers“Influencers zorgen voor meer verkeer richting onze website, maar je kan niet direct meten of er meer boekingen uit voortkomen. Er wordt niet via affiliate gewerkt, want dan moet je commissie betalen. We regelen de autohuur en in de meeste gevallen geven wij er geen honorarium naast. Eigenlijk verbaast het ons wel dat er zo weinig touroperators zijn. Wij richten ons overigens op de B-bloggers, die het nog wel doen zonder betaald te worden. Wij zitten ook in een andere positie, want wie bij ons komt die gaat vaak al op reis”, aldus Ilse Hage (Marketing coördinator Sunny Cars).

De toekomstWesley Glasmacher, bekend als influencer Wesinthewild via meerdere kanalen, laat weten dat hij soms wel en soms niet wordt betaald. “Ik ben ondernemer en moet er dus voor zorgen dat ik een deal heb. Als ik niet betaald krijg, dan heb ik wel unieke content en die krijg ik door naar unieke locaties te gaan. Ik geef daarnaast ook workshops, ik geef presentaties en bedenk campagnes. Dat is de toekomst. Voor mij is Instagram nu een onderdeel.” Glasmacher werkt inmiddels voor meerdere partijen, waaronder Visit Sweden, Aruba, Visit Norway, Icelandair en is bezig met Canada, Frankrijk en Duitsland en Schotland. “Over vier weken ga ik naar de Faröer Eilanden.” Glasmacher staat absoluut open voor het samenwerken met touroperators. “Wij zijn destijds naar Tsjechië geweest met TUI en sindsdien zie je dat er steeds meer bedrijven komen die dat grijze gebied willen invullen. Heel veel bedrijven zijn op zoek naar het ‘nieuwe’. Ze

willen verhalen die met passie zijn geschreven en vanuit een ander oogpunt. Als online influencer moet je de total package hebben.” Reisagenten en reisbureausAan de Stegge is van mening dat elke (zelfstandige) reisagent en elk reisbureau een blog zou moeten hebben en actief moet zijn op social media. “Alleen dat is wel een heel ander verhaal dan wat online influencers doen. Ik denk dat reisagenten drie uur per dag gesprekken voeren met mensen aan wie ze iets hopen te verkopen. Je kan daar ook twee uur van maken, zodat je in dat andere uur interactie zoekt met klanten die al wel eens via het reisbureau op reis zijn geweest om hen te inspireren weer te komen boeken.”

Geen vast budget“We zetten influencers nog niet op grote schaal in en we zijn aan het experimenteren met wat wel en wat niet werkt voor ons, maar het is nog niet een vast onderdeel in onze marketing activiteiten. We werken met enkele online influencers samen en die contacten leggen we zelf. We proberen voornamelijk mee te liften op een reis die men sowieso gaat doen. Vervolgens sponsoren we dan een artikel of wordt er over ons geschreven in ruil voor een reisonderdeel dat we ter beschikking stellen. Het beoogde effect kan dan exposure en/of SEO waarde zijn. We hebben geen vast budget voor online influencers, maar bepalen dit op basis van (gecreëerde) kansen. Deels is het (directe) effect goed zichtbaar in de vorm van exposure – bezoekers – leads en deels is het niet meetbaar. Dit verschilt per insteek en per influencer. Soms is de achterban van een influencer een betere match dan in andere gevallen en dan kunnen de beweegredenen om toch wat te doen bijvoorbeeld meer SEO insteek hebben dan dat we direct effect verwachten van de exposure”, aldus Daan Lodewijks (E-commerce Manager Tenzing Travel).

Constructiever denkenRoderick Aalbers (directeur/eigenaar Go Canada) merkt dat Canada een bucketlist bestemming

Het team van Sunny CarsRoderick Aalbers (Go Canada)

Page 7: TravelPro#13 30-03-2016

7

www.travelpro.nl

INTERVIEW

is voor veel bloggers. “Daardoor zijn ze bereid om al heel veel te doen voor een vliegticket en huurauto. Ik ben dus nog niet genoodzaakt om te betalen. Ook van collega’s hoor ik dat het er over het algemeen nog met een redelijk gesloten beurs aan toegaat. Ik ben één van de weinige touroperators die aanwezig is op het storymakers event en dat verbaast mij. Dat zegt genoeg over touroperators, die over het algemeen wat constructiever denken dan de destination marketing bedrijven die al wat meer online bezig zijn.”

Verkapt honorariumEnerzijds zijn er bedrijven die bloggersreizen organiseren en niet alleen die reis sponsoren, maar de bloggers ook 'zakgeld' of een 'promotievergoeding' geven. Een verkapt honorarium. Anderzijds heb je de beginnende bloggers die bereid zijn om te werken voor commerciële bedrijven zonder dat ze daarvoor betaald worden, omdat ze 'een mooi podium' krijgen. Groen: “Het eerste is zorgwekkend, omdat de redactionele onafhankelijkheid onder druk komt te staan. Als een verkeersbureau je niet alleen een week op reis stuurt, maar je ook nog eens €3.000 betaalt, schrijf je niet snel iets kritisch over dat land. Het tweede is zorgwekkend, omdat gratis werken geen verdienmodel is en omdat het de markt vervuilt. Verschillende dingen waar verschillende types bloggers mee te maken hebben. Alleen de pro's krijgen daggeld of iets dergelijks aangeboden, terwijl juist alleen de amateurs gratis werk leveren”.

Zelf bepalenSabine de Witte (yourambassadrice.com) blogt inmiddels acht jaar. Voor haar is het antwoord op de vraag of zij ook een honorarium vraagt naast het feit dat een (bloggers/pers)reis al wordt betaald eenvoudig. “Ik vraag geen honorarium, want dan ben ik mijn onafhankelijkheid kwijt. Ik vraag wel geld voor advertorials als het gaat

om bijvoorbeeld lifestyle, wanneer ze vragen of ik op een foto iets wil dragen.” Bianca Kramer (FoodTravelPhotography.com) is drie jaar aan het bloggen en laat weten dat ze heel dankbaar is wanneer zij een reis krijgt aangeboden. “Ik vind het ook fijn om mijn vrijheid te behouden en daardoor zelf kan bepalen wat ik wel en niet doe en een eigen insteek voor een post kan bepalen.” De Witte laat weten dat de reiswereld anders werkt dan de fashion industrie. “In de fashion industrie is overal geld voor en alles komt uit een marketing budget. In de reisbranche is dat niet zo. Daarnaast is een reis natuurlijk al een behoorlijke investering. Als je betaalt krijgt voor een reis dan moet je alles leuk gaan vinden. Nu kan je tijdens een persreis zelf bepalen aan welke activiteiten je wel of niet meedoet.”

AfgeradenAan de Stegge laat weten dat sommige partijen is afgeraden om naar het storymakers-event te komen. “Als je hier staat en je gaat je presenteren aan online influencers, dan moet jij je verhaal op orde hebben. Je moet weten hoe je met ze gaat samenwerken, wat je beleid is, wat je criteria zijn om samen te werken. Je kan hier niet een dag gaan staan, verwachtingen scheppen en vervolgens niet met een follow up komen. Dat gaat rondzingen in de groep influencers.”

Kosten en baten uit verhouding“We werken met een beperkt aantal bloggers en zijn daarbij altijd in direct contact met de blogger zelf. Er zijn ontzettend veel bloggers, maar veel zijn erg jong en reizen als backpacker. Van hen sluit het reisgedrag en de schrijfstijl niet goed aan bij onze doelgroep. De bloggers waar wij nu mee samenwerken, passen qua leeftijd en reisgedrag wel goed bij onze klant. Het zijn echt partnerships. Besteden zij aandacht aan een bestemming die voor ons interessant is, dan maken we een deal met afspraken over de kosten en de exposure voor ons merk. Het

initiatief kan zowel van de blogger komen, als van ons. Niet meer dan 3% van ons huidige marketingbudget is voor het inzetten van online influencers. Daarnaast betalen we geen honorarium. Dan raken voor ons kosten en baten uit verhouding. We hebben zeker zicht op wat het inzetten van online influencers exact oplevert. Van de bloggers waar wij mee werken, kunnen we bezoeken op de website en offertes die aan de hand daarvan worden aangevraagd precies meten”, aldus Natasja Eshuis (Directeur Travel Trend/NBBS Reizen).

OndermaatsGroen spreekt met grote regelmaat influencers en hoort verschillende bedragen voorbij komen als het gaat om wat reisbedrijven aan bloggers betalen naast de onkosten van de reis. “Dat begint bij f0 met het argument dat de blogger een groot podium krijgt en loopt op via een paar tientjes tot duizenden euro’s per artikel, maar dan heb je het wel over de allerbeste influencers. Het bedrag hangt ook heel erg veel af van het bereik. Ik weet van een mediabureau dat heel open is over de tarieven, en zo hoort het ook, per artikel f1250 tot f1750 vragen voor bloggers die tussen de 50.000 en 100.000 unieke bezoekers per maand hebben. Touroperators hechten over het algemeen veel waarde aan kwaliteit, dus moeten ze zich bedenken dat ze in 99% van de gevallen ondermaatse kwaliteit krijgen wanneer ze bloggers vragen om gratis een gastblog te schrijven. Als je professionele, goed geschreven artikelen wilt hebben, dan moet je daarvoor betalen. Kwaliteit is geld waard en dan betaalt zich dat dubbel en dwars terug. Extra traffic genereren doe je niet met wat ondermaatse blogjes die zijn geschreven door iemand die het leuk vindt om dat gratis te doen. Kwaliteit krijg je van professionals.”

Pagina 24

Sabine de Witte (yourambassadrice.com) en Bianca Kramer (FoodTravelPhotogrpahy.com)

Page 8: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

8 NIEUWS

Dresden vanaf 16 mei• Vertrek Amsterdam 16:15 - Aankomst in Dresden 17:40• Vertrek Dresden 18:15 - Aankomst in Amsterdam 19:45• Type vliegtuig: Fokker 70

ITSC zoekt een Sales & Account Manager Touroperating voor Hertz

ITSC is werkzaam voor toonaangevende bedrijven in de reiswereld. Marriott International en the Hertz corporation zijn onder meer bedrijven waarvoor ITSC de Sales & Marketing uitvoert. ITSC is actief in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland. ITSC zorgt goed voor haar medewerkers en motiveert en begeleidt haar collega’s om zich te ontwikkelen en verder te groeien. Het kantoor is gevestigd in Huizen (Noord Holland). De werk-zaamheden ten behoeve van Hertz zijn voor de volgende merken: Hertz, Dollar en Thrifty.

Ben je geïnteresseerd om in een dynamische sales en marketing omgeving te werken in de reiswereld? Dan ben je wellicht de persoon die we zoeken! In deze positie ben je verantwoordelijk voor de Business Development van Touroperators in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland. Het gaat om het onderhouden en ontwikkelen van bestaande klanten en het werven van nieuwe klanten. Een vereiste voor deze positie is een uitstekende beheersing van de Engelse taal (gesproken en schriftelijk). Duitse taalvaardigheid is een pre.

Wat vragen wij van jou?• Sterke persoonlijkheid, enthousiast en gedreven• Heeft plezier in ‘bruggen bouwen’ en sales gesprekken voeren• Bij voorkeur 4 tot 5 jaar werkervaring in de reiswereld en/of autoverhuurwereld• Flexibele, positieve en sociale instelling• Gecommitteerd om kwaliteit en service op het hoogste niveau te bieden aan klanten en collega’s• Gemotiveerd om concrete doelstellingen te behalen• Denkt graag in oplossingen en kansen. Doesn’t take no for an answer.

Ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van een sterk en gepassioneerd salesteam? Of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Stephanie Maxein (06-18783694) of Frank Classen (06-23010488). Stuur je sollicitatiebrief met CV in het Nederlands naar [email protected]. International Travel Support Centre - Beemsterboerstraat 8 - 1271 SE Huizen

"TravelPro en expertsin travel: de juiste partners voor werk binnende reis- en luchtvaartindustrie"

Dresden verwacht toename in citytrips door KLM-verbinding

Dresden kan zich opmaken voor meer Nederlanders die de stad gaan bezoeken voor een citybreak. Dat heeft de stad te dan-ken aan KLM, die vanaf mei gaat vliegen op de stad in Saksen.

KLM wil met de vlucht vanaf Dresden vooral veel passagiers binnenhalen op haar internationale netwerk. Voor inwoners van Dresden kan het sneller zijn om via de KLM naar New York City te reizen dan dat ze dat via een andere Duitse stad doen.

StatistiekenNederlanders zijn de grootste groep van inko-mend buitenlands toerisme voor Saksen. “Voor Dresden is dat niet zo. Daar staan Nederlanders op de derde of vierde plaats, maar het is nog steeds een hele grote groep. Reden dat Nederlanders iets lager in de statistieken staan voor Dresden is dat ze tot heden niet met het vliegtuig gingen, maar in de omgeving van Dresden verbleven. Amerikanen of Engelsen komen altijd met het vliegtuig en kwamen daardoor altijd in de statistieken van de stad terecht, terwijl de Nederlanders die met de auto

gaan en een dagje de stad bezoeken niet in de statistieken terecht komen”, aldus Robert Witsen (Dresden) tegenover TravelPro.

VacuümNederlandse touroperators zijn actief met het aanbieden van Dresden. Witsen: “Sunair is er heel actief mee, maar bijna iedereen biedt het wel aan. Ze hadden het al langer in hun aanbod, maar een korte citybreak was eigenlijk nooit mogelijk, want vanaf Utrecht is het toch een kleine acht uur rijden. De meeste Nederlanders combineerden de stad met een langer verblijf in de omgeving. De vliegverbinding zorgt ervoor dat mensen langer in de stad willen blijven. We hadden overigens een regionale verbinding van Etihad naar Leipzig, dat vlakbij Dresden ligt, alleen Etihad heeft heel veel regionale verbindin-gen in Europa eruit gehaald. KLM stapt nu in dat vacuüm. Er is geen enkele andere airline vanuit Nederland die op Saksen vliegt, ook niet vanaf de regionale airports.”

Arjen LutgendorffRobert Wisten (Dresden)

Page 9: TravelPro#13 30-03-2016

NIEUWS 9

www.travelpro.nl

“Het is tijd om Zuidwest Engeland te ontdekken”

Nederland is de derde belangrijke markt

voor het zuidwesten van Engeland. Deze

regio telde vorig jaar 120.000 Nederlandse

bezoekers, dat is een daling van 3%. Om

het aantal weer op te krikken, lanceert

South West England samen met South

West Travel Trade en VisitEngland een

grootse campagne. TravelPro sprak

met David Andrews (Chief Executive

VisitWilshire).

het zuidwesten van Engeland een vakan-tiebestemming voor elke doelgroep?Andrews: “Zuidwest Engeland strekt zich uit van Cornwall tot The Cotswolds en heeft een grote verscheidenheid aan activiteiten en bezienswaar-digheden, zoals prachtige steden, historische gebouwen, unieke attracties, adembenemende landschappen en een lange en afwisselende kustlijn om te verkennen en te ontdekken. Een bezoek aan Zuidwest Engeland is een fantasti-sche ervaring voor elke bezoeker. De regio heeft dankzij haar gunstige ligging ten opzichte van het klimaat ook het beste weer van Groot-Brittannië en isdus ook het hele jaar door een fantastische bestemming voor onafhankelijke reizigers. En, niet onbelangrijk: allemaal erg goed te bereiken vanuit Nederland.”

Wat mag niet worden gemist tijdens een bezoek aan Zuidwest Engeland?“De honingkleurige dorpjes van The Cotswolds en het prachtige gevarieerde landschap, de magie van Stonehenge en Avebury, de verba-zingwekkende kust van Cornwall, The Jurassic Coast, Brunel’s Clifton Suspension Bridge, de mythes in Somerset en eilandhoppen op Scilly, maar vergeet ook de mooiste tuinen van Engeland niet. Als CEO van VisitWiltshire ben ik een beetje bevooroordeeld, maar in 2016 is het tijd om Wiltshire te bezoeken. Uiteraard hebben al onze regio’s voor iedereen iets te bieden.”

Hoe groot is de kennis van de Nederlandse reisagenten van deze regio?“Ik heb het geluk gehad om het VisitBritain-kantoor in Nederland voor twee jaar (2003-2005) te hebben mogen beheren. Ik ben altijd

onder de indruk geweest over de kennis van Nederlandse reisagenten over Groot Brittannië en over Zuidwest Engeland in het bijzonder. Reisagenten weten als de beste dat dit een van de topbestemmingen is. Uiteraard veranderen de bestemmingen en producten continu, daarom is het belangrijk voor ons dat we doorgaan om de branche op de hoogte te houden. Om de kennis op peil te houden en Zuidwest Engeland fris en spannend te houden, hebben we onlangs vier nieuwe tourprogramma’s samen met House of Britain en DFDS samengesteld waarvan wij denken dat ze goed zullen werken voor de Nederlandse branche.”

Wat doe je verder op het gebied van marketing?“De grootschalige campagne die we onlangs in Nederland hebben gelanceerd, is een nieuw initiatief van de Britse regering om op korte ter-mijn extra Nederlandse bezoeken en uitgaven te genereren. Maar de campagne moet ook bijdra-gen aan het vergroten van de naamsbekendheid Zuidwest Engeland op langere termijn. Zo werkt VisitWilshire samen met South West Travel Trade Group en VisitEngland aan een programma om Zuidwest Engeland te promoten door middel van internationale marketing. Deze activiteit wordt ondersteund door VisitBritain en brengt partner-bestemmingen uit de gehele regio samen. De vijf miljoen pond South West Tourism Growth Fund (SWTGF) is een programma gefinancierd door de centrale overheid met ondersteuning van particu-liere en publieke partners. De SWTGF-campagne in Nederland omvat consumentenmarketing, PR en een programma voor de reisbranche, waaronder het bezoeken van touroperators en

reisagenten komende maand.”

Concluderend, waarom zou iedereen op vakantie naar Zuidwest-Engeland moeten gaan?Dit jaar heeft zoveel evenementen en jubilea, dat er geen beter moment is om Zuidwest Engeland dit jaar te bezoeken. Mochten reisagenten meer willen weten, ik sta voor ze klaar via mijn mail [email protected]. Meer infor-matie over Wiltshire is te vinden op .visitwiltshire.co.uk of @visitwiltshire.”

Sharon Evers

Page 10: TravelPro#13 30-03-2016

10 ADVERTORIAL

Zuidwest Engeland:

Het zuidwesten van Engeland staat bekend om de overweldigende natuur, adembenemende

kliffen en romantische dorpen waar zowel de legendarische Koning Arthur als de

wereldberoemde schrijver William Shakespeare zijn sporen heeft achter gelaten. Wie denkt

dat dit gedeelte van Engeland alleen een must is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de

eeuwenoude geschiedenis van het land, heeft het mis…

Een bestemming die in deze regio niet mag ontbreken, is Weymouth in Dorset. Deze plaats staat bekend om de gezellige en levendige haven en de gouden stranden. Leuk weetje: In 2012 vond in Weymouth het Olympisch zeiltoernooi van de Olympische Spelen plaats. Weymouth ligt aan de bijzondere Jurassic Coast. Deze ruige kustlijn is in 2001 vanwege haar geologie

en landvorm op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en is daarnaast een populaire bestemming voor toeristen. De ruim 150 kilometer lange kustlijn die loopt van Exmouth in Devon tot Swanage in Dorset, is een ruig natuurgebied dat 185 miljoen jaar aan historie met zich meedraagt. De grote variatie in baaien, stranden en kliffen zorgt ervoor dat het er nooit gaat vervelen. Het bezoeken van onder andere Durdle Door, Old Harry Rocks en Lulworth Cove is een zeer bijzondere ervaring. Daarnaast is de Jurassic Coast ideaal voor het ontdekken van de prehistorische wereld. Bovendien bevinden zich hier bossen die er al stonden voordat de eerste bloemen ontstonden.

GenietenWanneer de Jurassic Coast is ontdekt, is het tijd om Zuidwest Engeland verder te ontdekken. Raad jouw klant zeker aan Bath te bezoeken. De stad is van oorsprong een kuuroord en is al sinds de Romeinse tijd een zeer populaire bestemming in Engeland. De Romeinse invloeden zijn nog steeds terug te vinden in de Roman Baths ofwel Thermae Bath Spa. Maar ondanks dat het

vakantie is en ontspannen bovenaan het lijstje staat, adviseren we om jouw klanten aan te raden om ook de overige bezienswaardigheden van Bath te ontdekken. Aanraders zijn bijvoorbeeld het Royal Crescent, een bouwwerk dat veel gebruikt is in tv-series en films, Pulteney Bridge met zijn gezellige winkeltjes en de imposante en bijzonder mooie Bath Abbey. Naast dat er overdag veel te beleven valt in Bath, biedt de stad ook een bruisend nachtleven. Vakantiegangers vinden er gezellige restaurants en pubs, maar vertel ook dat het bezoeken van een concert, musical of toneelstuk een geweldige ervaring is. Van al deze activiteiten krijgt men trek. Een overheerlijke lunch bij Sally Lunn’s is dan een must. Het eettentje is gevestigd in het oudste huis van Bath, gebouwd in 1482, en heeft de heerlijke Sally Lunn Bun op de kaart staan.

FijnproeversWe blijven nog even bij de typische Engelse lekkernijen. Niet alleen Nederlanders zijn dol op kaas, maar de Engelsen kunnen er ook wat van. Cheddar-kaas bijvoorbeeld. Dit ietwat pittige en donkergele kaasje is gemaakt in de grotten van Weymouth

van overweldigende natuur en adembenemende kliffen tot romantische dorpen

Page 11: TravelPro#13 30-03-2016

graafschap Somerset, in Cheddar om precies te zijn. De kaas heeft haar naam dan ook te danken aan haar ‘geboorteplaats’. De reis gaat weer verder en wel naar Cheddar Gorge. Men noemt dit natuurgebied ook wel buitenaards mooi. Ruige kliffen komen de vakantieganger tegemoet en Cheddar Gorge kan zo als decor in een film worden gebruikt. Bezoekers zullen elkaar in de arm knijpen en zich afvragen of dit wonderschone gebied werkelijkheid is. Het uitzicht op verschillende adembenemende grotten moet elke bezoeker hebben gezien.

LegendesOm nog even in de Engelse mystiek te blijven, raad jouw klanten aan om Glastonbury Tor te bezoeken, net iets buiten de stad Glastonbury. Op de heuvel, die oprijst uit het vlakke land, prijkt de St.-Michaels Tower, de toren van een verdwenen kerk uit de veertiende eeuw. Een spiraalvormig pad, dat naar de top loopt, spreekt sterk tot de verbeelding van de talrijke bezoekers. Sommigen noemen het pad de resten van een eeuwenoud labyrint. Maar het kan ook een overblijfsel zijn van aangelegde terrassen ten behoeve van de landbouw. Archeologen ontdekten er restanten van een fort uit de vijfde eeuw, wat dan weer in verband gebracht kon worden met Koning Arthur. Wie dichterbij dan ooit bij Koning Arthur wil komen, kan naar Glastonbury Abbey gaan. In het jaar 1191

zouden de graven van Koning Arthur en zijn vrouw, Guinevere, hier in de buurt zijn gevonden. En weer terug naar het heden… Dance, dance, dance! Dansfanaten kunnen in Glastonbury hun harten ophalen. Een aantal kilometer ten oosten van de stad wordt elk jaar een groot muziekfestival gehouden, het Glastonbury Festival.

Doen!Heb je nu al direct klanten voor ogen die deze reis niet zouden willen missen? Aarzel dan niet te lang en boek!

Even voorstellen...House of Britain is het begin voor alle reizen naar Groot-Brittannië. Als reisspecialist hel-pen wij jullie graag met het op maat samen-stellen van die ene mooie reis! De gepubli-ceerde reis is uiteraard via ons te boeken. Als reisagent krijg je 10% commissie en betaal je geen reserveringskosten! Mail ons via [email protected] of bel 0118-440444.

Uiteraard is de overtocht met DFDS inbegrepen!Reis met DFDS in slechts 90 minuten vanuit Calais en 120 minuten vanuit Duinkerken naar Dover. De schepen van DFDS zijn hypermodern, ruim en licht. Tevens biedt DFDS de passagier een ongeëvenaarde keuze aan restaurants, bars en vermaak. Er zijn meerdere afvaarten per dag.

Bath

Glastonbury

Page 12: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

12

TUI trekt Holland International-jasje langzaam uit

“Wie kijkt naar het verleden, staat met de

rug naar de toekomst”, met deze woorden

trapte Dimitri Joannides de TUI Experience

in Hoofddorp af. Op 1 november ver-

dwijnt het merk Holland International,

maar het sales-team trekt haar Holland

International-jasje nu al langzaam uit.

Joannides heeft er alle vertrouwen in dat reisagenten het merk TUI binnen een korte tijd net zo zullen omarmen als ze dat met Holland International hebben gedaan. “TUI is na de lancering in een rap tempo uitgegroeid naar het grootste reismerk van Nederland. Natuurlijk zullen er zaken veranderen zodra Holland International er niet meer is, zoals het commissiemodel. Maar dat houdt ook in dat er geen prijsverschillen meer zullen zijn tussen het voormalige Holland International en TUI. De commissies worden na 1 november opgedeeld in drie productsoortca-tegorieën.” De eerste categorie bevat de eigen unieke hotel- & verblijfsconcepten. “Boekingen op deze concepten worden het beste beloond. Dan is er vervolgens nog de categorie exclusieve producten en labels met inbegrip van een aantal ‘gemeengoed’ hotels, ook wel ‘commodities’ genoemd. Het laagst ingeschaald zijn de echte vechtaccommodaties, waar vele concurrenten in zitten en scherp op prijs geconcurreerd wordt, als derde categorie.”

TUI BLUEOm de focus te leggen op de unieke concepten van TUI, zullen die op korte termijn flink wor-den uitgebreid. Een van die ontwikkelingen is de lancering van TUI BLUE, een concept dat staat voor vakantie vieren op maat. Suzanne Goossen (Manager Business Development bij TUI): “Aankomend zomerseizoen is de lancering van TUI BLUE met twee volledig gerenoveerde hotels in Turkije. Dit unieke concept is ontwikkeld volgens de laatste trends waar consumenten

met een gezonde levensstijl graag verantwoord willen genieten op vakantie. Ze hoeven niet meer te wachten op vaste tijden van een service host, maar kunnen via de TUI BLUE-app een yogales boeken, zich opgeven voor een persoonlijk sportprogramma met bijpassende maaltijden of andere persoonlijke wensen uit het aanbod reser-veren. Het aanbod is er, maar is niet verplicht.”

ROBINSONMomenteel telt ROBINSON ongeveer 3.000 Nederlandse klanten, TUI heeft de wens om dit te verhogen naar 30.000. Om dit aantal te kunnen bewerkstelligen start ROBINSON met een campagne gericht op de Nederlandse reis-bureaus. “Voor reisagenten is het interessant om te weten dat het concept in de eerste productca-tegorie valt met de hoogste commissie”, zegt Kiki Schepel (sales ROBINSON Nederland). Mede daarom is TUI ervan overtuigd dat ROBINSON snel 30.000 Nederlandse bezoekers zal trekken. “Daarnaast wil ROBINSON ook groeien van 26 naar 40 clubs. Er wordt gekeken naar Mexico, Tenerife, Thailand en wellicht een tweede club op de Malediven.”

Nieuwe bestemmingenDe TUI Experience stond ook in het teken van nieuwe bestemmingen. Vanaf half mei tot begin oktober biedt TUIfly als enige Nederlandse airline haar gasten de mogelijkheid om het prachtige Montenegro te ontdekken. “Twee keer per week, op maandag en vrijdag, vliegt TUIfly naar de kustplaats Tivat”, zegt Jacques Crijnen (Manager

Product Overland bij TUI). “Montenegro trok in de jaren ’80 elk zomerseizoen zo’n 35.000 Nederlander. In de jaren negentig liep het aantal bezoekers drastisch terug als gevolg van de burgeroorlog, maar tegenwoordig is deze bestemming zelfs een hype te noemen. TUI komt dan ook precies op tijd. Volgens de Lonely Planet staat Montenegro op nummer één in de lijst van citytrips voor 2016.” Montenegro is een verrassende bestemming. Met een rijke natuur, eeuwenoude cultuur en prachtige stranden is Montenegro een ideale ‘combi’ bestemming. De bekendste badplaats is Budva; een historische stad met pittoreske straatjes en aangrenzende brede baaien met zandstranden. De meeste hotels zijn modern en scherp geprijsd. En niet onbelangrijk, de kosten ter plaatse zijn aantrek-kelijk: een driegangendiner kost circa f15 per persoon. De ondernemende reiziger vindt hier eeuwenoude kloosters, prachtige nationale parken, imposante bergen en rotsformaties, en veel plant- en vogelsoorten. Een ander land in de Balkan dat snel aan populariteit wint, is Macedonië. TUIfly vliegt van half mei tot begin oktober vier keer per week naar Ohrid. Macedonië is - evenals Montenegro - een onge-repte vakantiebestemming met een rijke cultuur en prachtige natuur. Bovendien zijn de prijzen ook in Macedonië erg laag.

São Vicente en Santo AntãoOok het reisaanbod van TUI naar de Kaapverdische eilanden wordt uitgebreid met São Vicente en Santo Antão. “Kaapverdië is

Page 13: TravelPro#13 30-03-2016

13

www.travelpro.nl

NIEUWS/COLUMN

Parcompare strooit met prijzen

Parcompare maakt het reisagenten nu wel heel aantrekkelijk om een boeking via dit bedrijf te maken voor een parkeerplaats, een parkeerplaats met overnachting of een taxi bij/naar het vliegveld. Parcompare deelt namelijk grandioze prijzen uit, zoals weekend-jes weg naar onder meer Barcelona en Berlijn.

Om reisagenten extra te stimuleren om een bijproduct voor klanten te boeken, komt Parcompare met een langlopende campagne. “Onder alle zelfstandig reisagenten (minimaal één boeking per week) en reisbureaus (minimaal twee boekingen per week) verloten we begin mei (deze maandactie loopt tot 30 april) een week-end naar Barcelona en Berlijn in samenwerking met de Jong Intra Vakanties”, zegt Sven Snel

(Parcompare). “Het weekend is inclusief parkeren op de luchthaven, vlucht, transfer en hotel.” De maanden erop - tot en met het einde van dit jaar - staan er weer andere prijzen in de schijnwer-pers, zoals een verre reis of een weekend weg in Nederland. Dat is afhankelijk van de touroperator. “Op deze manier maken we een boeking via Parcompare wel heel simpel. Naast dat reisagen-ten commissie ontvangen op elke boeking, er een extra service aan klanten wordt aangeboden, maken ze ook nog kans op leuke prijzen.”

Kiki Schepel

populairder dan ooit als zonbestemming. Niet alleen wordt er door TUI nu vaker gevlogen naar de eilanden Sal en Boa Vista, maar er worden ook twee nieuwe eilanden toegevoegd per komende winter. Het levendige São Vicente en het groene Santo Antão zijn nu ook bereikbaar voor vakantiegangers”, zegt Joannides. Vanaf 2 november zal TUIfly wekelijks (woensdag) op São Vicente gaan vliegen. In de zomer vliegt TUIfly vier keer per week naar Sal en twee keer naar Boa Vista. In de winter vliegt TUIfly zes keer per week naar Sal, vier keer per week naar Boa Vista en één keer per week naar São Vicente. Er wordt in ongeveer zes uur naar de bestemmingen gevlogen met een Boeing 737-800 met Economy en Comfort Class. Ticket Only is al boekbaar en de pakketreizen volgen zeer binnenkort.

Zonnige Italië Een andere bestemming die tijdens de Experience onder de aandacht werd gebracht is het Puglia in de hak van de laars van Italië. Heleen Vetten (Sales Coördinator bij TUI) raakte zelf in de ban van dit juweeltje en haar vele

boom- en wijngaarden, knusse dorpjes met even zo gezellige straten en veel verschillende stranden. “De stranden in het zuiden zijn à la de Malediven, maar dan een stuk dichterbij huis. Bari en Brindisi zijn de grotere en zeer levendige steden van Puglia. Liefhebbers van lekker eten en tradities mogen in Bari Vecchia, het histori-sche gedeelte van Bari, de Via delle Orecchiette, de 'Straat van de Oortjes' niet missen. Dit is een pastasoort die in de straat wordt bereid.” Een andere stad is Lecco, ook wel het Florence van het zuiden genoemd. “Wandel en ontdek de prachtige straten”, zegt Vetten. Een andere aan-rader is Matera, een stad in de regio Basilicata grenzend aan Puglia. Matera ligt aan de rand van een ravijn en omvat drie delen: de Sasso Barisano en de Sasso Caveoso, die grotendeels uit grotwoningen bestaan, en een moderne stadswijk die rond 1950 werd gebouwd. Tel daarbij nog een honderdtal grotkerken uit de eer-ste eeuwen na Christus, en je weet dat Matera geen gewone stad is. Vetten: “Als je in de buurt bent, moet je deze stad bezoeken. Het is er prachtig.” TUI biedt verschillende soorten reizen en accommodaties aan naar Puglia.

500De TUI Experience werd in eerste instantie op drie avonden in drie verschillende steden - Ridderkerk, Hoofddorp en Eindhoven - gehou-den. “Op verzoek van de reisagenten hebben we er Zwolle aan toegevoegd, maar ook deze avond zat heel snel vol”, zegt Joannides. In totaal komen er ongeveer 500 reisagenten af op de TUI Experience. “Door deze enorme opkomst weten we maar weer eens hoe belangrijk productpre-sentaties zijn. Reisagenten willen graag meer weten dat de geijkte tekst uit een boekje, zij kun-nen met hun kennis het verschil in de reisbureaus maken.”

Sharon Evers

Nieuwe werkelijkheid

Globalisering is al vele jaren het toverwoord van onze maatschappij.

De wereld moet op een grote hoop gegooid worden en we vormen met elkaar eenzelfde blauwdruk. Maar inmiddels is wel helder dat die gedachte niet juist is en ook niet werkt.

Lezende de kranten en kijkende naar het nieuws lijkt het er net op alsof IS of Al Qaida eigenlijk ondernemingen zijn die hun verwer-pelijke gedachtegoed aan de wereld willen opdringen. Internet is de marketingtool en in 'naam van Allah' hun uitgelezen product.

Maar deze nieuwe werkelijkheid is een hele andere.

Want het op grote schaal vermoorden en ver-wonden van onschuldigen is hun daily busi-ness met als doelstelling onze maatschappij te vernietigen.

Iedere integratie van hun aanhangers is dan ook mislukt en het aangaan van een dialoog met hen gaat niet meer werken. Zij zien het westen als de bommengooiers die juist hun families en kinderen vermoorden. Ankara, Istanbul, Londen, Parijs, Madrid en nu Brussel is daarop hun antwoord.

En onze politiek? Wel die is met andere zaken bezig en heeft hierop geen enkel antwoord op, anders dan zalvende en vrome woorden nadat de ellende reeds is ontstaan.

Ik ben er van overtuigd dat we helaas nog vele jaren geconfronteerd zullen blijven met deze wrede aanslagen en dat de oplossing alleen bereikt kan worden indien we respect opbrengen voor elkaars levensstijl.

Maar zolang de een de ander zijn wil blijft opleggen, verandert er niets.

Page 14: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS14

Omdat we jullie werkmakkelijker willen maken

ueling, the very smart choice

Voor meer informatie www.vueling.com of ga naar je reisbureau.Als je onze nieuwsbrief wilt ontvangen met het laatste nieuws en aanbiedingen, meld je dan aan op www.vueling.com/reisbureaus.

Unieke website voor reisbureaus:www.vueling.com/reisbureaus

Virtuele assistentie en exclusieve blogvoor reisagenten:http://news.vuelingpartners.com

In GDS en BSP sinds 2008, VY-030

Toegewijd team: [email protected]

Call center voor reisbureaus:0900 111 2288

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

20160115_TravelPro_240x145_CHECKS_NL_AF.pdf 1 21/01/16 16:51

Baltus met European City Breaks Press Event naar Londen

Baltus Communications organiseerde vorige week voor de vijfde keer de European City Breaks Press Event. “Dit concept gaan we volgend jaar in Londen introduceren.”

Baltus had allang verwacht dat het concept van de European City Breaks Press Event door collega’s in andere Europese landen gekopieerd zou worden, maar tot zijn grote verbazing is dat nooit gebeurd. “Dan zal er meer interesse zijn bij Nederlandse steden, maar 99% van onze data-base zijn buitenlandse steden. We zitten in een netwerk met twintig pr-bureaus en onze collega’s nodigen onze Britse collega’s uit. Het jaar na Londen gaan we naar een ander Europees land. New York City? Dat vind ik nog te ver.”

Met de eerste versie van de European City Breaks Press Event presenteerde Baltus 23 steden en dit jaar waren er 32 aanwezig in het muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. “We gaan proberen uit te breiden. Als het om steden-trips gaat, dan is vervoer een wezenlijk onder-deel. Daarvoor hebben we ook lowcost carriers, zoals Transavia, Ryanair, Vueling, easyJet, Germanwings benaderd, maar de helft reageert

niet. Tevens hebben we hotelketens benaderd en ook vanuit die sector krijgen we nauwelijks feed-back. Ik vind dat onbeschoft van een sector die het van service moet hebben. Ik had ze graag sterker vertegenwoordigd gezien.”

Veel groter wil Baltus het event niet laten worden. “Er moet een gezond evenwicht blijven in het aantal participanten en het aantal printmedia. Je moet het steeds meer van online en bloggers hebben. Toen wij tien jaar geleden pers events organiseerden was 80% tot 90% print en 10% online en nu is het andersom. Het aantal blog-

gers dat komt dat groeit wel, maar daar heb je natuurlijk ook wel wat kaft tussen het koren aangezien iedereen met tien volgers zich blogger noemt. We zijn redelijk selectief in het uitnodigen van online.” Volgend jaar gaat Baltus een nieuw thema introduceren. Met de wintersport persdag is Baltus gestopt. Deze heeft hij zeven jaar lang georganiseerd. Tijdens het event in Amsterdam waren er veel nieuwkomers aanwezig, waaronder Madrid, München, Groningen, Leipzig, Dresden, Troyes, Montpellier, Brno, Karlsruhe en Belgrado.

Arjen Lutgendorff

Het team van Baltus Communications met v.l.n.r. Loulou van Luijt, Agnes van Duffelen, Marcel Baltus en Daphne Groeneveld.

Page 15: TravelPro#13 30-03-2016

15

www.travelpro.nl

Centara Hotels & Resorts Centara Hotels & Resorts is Thailand's toon-aangevende hotelgroep met 34 gebouwen ver-deeld over de meest spectaculaire toeristische bestemmingen van het land. De naam Centara is nauw verbonden met de focus op kwaliteit en de authentieke Thaise gastvrijheid, tentoon-gesteld in een scala aan accommodaties die gezinnen, koppels en groepen van elke omvang aan trekken. Gasten kunnen er genieten van de witte zandstranden of weelderig tropische bos. Daarnaast biedt het resort het ultieme comfort van ruime kamers met tussendeur, royale villa's met een eigen uitzicht op zee, zwembaden en jacuzzi's, of self-catering familiekamers. Het luxe vijf-sterrenhotel Centara Centara Grand Hotels & Resorts is te vinden in Thailand en daarbuiten, zoals op de Malediven, net als de chique en toch betaalbare vier-sterren Centara

Hotels & Resorts. De Boutique Collection Centara is opgebouwd uit kleinere, meer intieme hotels, en voor een langer verblijf is er Centara Residences & Suites. Gasten kunnen ook kiezen voor de handige optie Centara's ‘Ultimate All Inclusive’ op de Malediven, of maak gebruik van de exclusieve club-voordeel-pakketten.

Van wereldsteden tot onontdekte natuur, Azië heeft alles

Het grootste continent ter wereld heeft

voor ieder wat wils. Rondreizen door het

wilde China, genieten van een vakantie

in het zeer populaire Thailand of eindelijk

Japan van de bucket list af kunnen vinken,

het is allemaal mogelijk in Azië.

Als voormalige kolonie van Engeland, in 1997 overgedragen aan China, heeft Hong Kong invloeden van zowel de westerse samenleving als de traditionele Chinese manier van leven. Dat deze mix van zeer tegenovergestelde culturen een doorslaand succes is, is de laatste jaren zeer goed te merken. Zowel de CNN als The Telegraph melden dat Hong Kong ’s werelds meest bezochte stad is over 2014 gezien. Met ruim 27 miljoen bezoekers dat jaar verslaat het de nummer twee, London, met maar liefst tien miljoen meer toeristen. Op een oppervlakte die net iets kleiner is dan de provincie Utrecht wonen

circa zeven miljoen mensen in Hong Hong. Met de immense Tian Tan Buddha, de 10.000 Buddha Monastery en de Victoria Peak is deze Aziatische metropool absoluut het bezoeken waard. Daarentegen biedt de stad niet alleen de citytrippers een geweldige ervaring, maar ook de natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in Hong Kong. De rustige, haast verlate, gebieden van Lantau Island of de stranden van Sai Kung en de nog onontdekte Infinity Pool van Tai O bieden een sereen alternatief aan het drukke centrum.

Het land van de glimlach Thailand staat bij velen op zijn of haar bucket list. Of het nou een bezoek aan hoofdstad Bangkok is, een strandvakantie op Phuket of ultiem genieten op een van de eilanden, iedereen wil minstens één keer naar het land van de smile. Daarentegen is één keer voor een groot deel van de toeristen niet genoeg. CNN bevestigt dat het land een zeer populaire bestemming is voor de hele wereld. Zowel de zonbestemmingen Pattaya en Phuket als Bangkok staan in de top 25 van meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld. Bovendien is het niet alleen zeer populair,

NRVNRV heeft een groot aanbod rondreizen naar Azië. De ervaren reisspecialisten hebben perfect uitgebalanceerde en interessante groeps- en privéreizen samengesteld. Alle reizen bieden de reizigers voldoende vrijheid en er zijn veel mogelijkheden om de reis te verlengen of te upgraden. NRV is flexibel, persoonlijk, betrouwbaar en heeft altijd de beste prijs.

Page 16: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

Discover the best tropical beaches & islands

#BookCentaraTravellers can fi nd their perfect escape with Centara Hotels & Resorts, relaxing in sun-lit and spacious deluxe rooms, gorgeous suites and private pool villas in Thailand or other exciting tropical destinations like Vietnam, the Maldives, Bali and Sri Lanka. Whether guests are seeking a little tropical beach tanning, wet and wild water sports; or if they’d just like to surrender to total bliss at SPA Cenvaree and enjoy fabulous cuisines at our fine dining restaurants, Centara really does off er an idyllic getaway and consistently great value.

DISCOVER MORE ATcentarahotelsresorts.com/b2b • E: [email protected] • T: +66 2101 1234 # 1

THAILAND • BALI • MALDIVES • SRI LANKA • VIETNAM

9354_CHR_Ads_TravelPro_March_Rev02.indd 1 3/25/16 6:06 PM

Page 17: TravelPro#13 30-03-2016

17

www.travelpro.nl

AZIË SPECIAL

Dé Indonesië Specialist

Voor meer informatie:

www.merapi.nl 0888-111999

Sri Lanka: Island of Celebrations Sri Lanka, het eiland in de Indische Oceaan is een land waar elke dag iets te vieren is. De multiculturele samenleving met energieke, positieve en mooie mensen en een rijke historie is het huis van het grootste spekta-kelstuk in Azië, the Kandy Esala Perahera. Muzikanten en dansers kleuren de straten elke augustus en is een must voor iedere reiziger.

Tenzing TravelSri Lanka kent een onstuimig verleden, maar nu ook het noorden en het oosten weer op de toeristische kaart staan, biedt dit land beslist een nóg veelzijdigere vakantie. Met de reis ‘Best of Sri Lanka’ maakt je klant kennis de diversiteit van dit land. Via de culturele driehoek rijden ze naar de mooie oostkust, waar de zee in onze zomer spiegelglad is en er walvissen gespot kunnen worden. Een bezoek aan het beroemde safaripark Yala en een paar nachten strand in Negombo maken de reis compleet.

Verkeersbureau MaleisiëRuim 50% van Maleisië bestaat uit eeu-wenoude oerwouden, misschien wel de oudste ter wereld. Met een unieke flora en fauna, veelal terug te vinden in één van de vele Nationale natuurparken die het land rijk is. Naast de ruim 7.000 kilometer witte zandstranden en de ontelbare wuivende palmbomen, een waar paradijs voor de strandliefhebbers & duikers. Kortom, Maleisië is een ongekend natuurschoon, uitstekende infrastructuur, vriendelijke bevolking en een keuken boordenvol met invloeden uit heel Azië.

het is ook nog prijzen winnend. Zo heeft de hoofdstad de Best Destination Award gewonnen en is tweede geworden in de categorie Beste Overzeese Bestemmingen van Ctrip, dit heeft de organisatie afgelopen week bekend gemaakt. Tijdens een bezoek aan Bangkok is het bewon-deren van de Grand Palace een must. Het paleis was 150 jaar lang het huis van de koning en de gehele overheid van het land. Het grondgebied van deze toeristische trekpleister is ongeveer 95 hectare, 142 voetbalvelden, groot. Vrijwel alle aandacht gaat direct uit naar de fonkeling van de kleurenpracht van Thailands heiligste tempel, de Wat Phra Kaew. Daarnaast zijn de vele markten die Bangkok rijk is een must see voor de toerist. De Chatuchak Weekend Market is met ruim 10.000 kraampjes niet alleen de grootste van Thailand, maar ook de grootste van markt van de wereld. Naast deze megamarkt zijn er natuurlijk de ‘drijvende markten’ in Bangkok. Lokalen, die zover het oog reikt, alles wat de Thaise keuken te bieden heeft verkopen op hun kleine bootjes. Voor de toeristen die graag ver van huis op vakantie willen, maar toch willen genieten van zon, zee en strand zijn bij Thailand aan het juiste adres. De stranden, en resorts van Phuket zijn zeer aangename plekken om de vakantie door te brengen. Het strand van Patong is vooral bij de studenten een zeer populair deel van het eiland. De westelijke stranden van Kata en Karon zijn voor de vakantiegangers die het rustig aan willen doen tijdens de trip. Voor de mensen die genieten als hét woord tijdens de vakantie hebben onderstreept zijn de Thaise eilanden de ideale bestemming. De verschillende resorts, met directe verbinding aan het strand, zijn door de relatief goedkope prijzen door veel toeristen inmiddels ontdekt. Het binnenland van het eiland is nog ongerept en nodigt uit tot het verkennen van de mooie natuur van Thailand.

Droombestemming Japan Het land van vele gezichten, het land van de meest vreemde subculturen en het land van de rijzende zon. Japan kent vele benamingen, maar over één ding is vrijwel iedereen het eens, het is een droombestemming. Veel mensen kiezen voor de combinatie van Tokyo en Kyoto, met wellicht Nara als toevoeging. Het contrast tus-sen de bestemmingen is bijna onvoorstelbaar te noemen. De metropool Tokyo vernieuwt constant en zorgt zodoende dat mensen die er al meer dan een decennium wonen elke dag iets nieuws tegenkomen. Veel westerse toeristen gaan naar Japan vanwege de geweldige keuken, en de gekke, alleen in Japan, voorkomende taferelen. In Tokyo is dit allemaal in overvloed te vinden. Op elke hoek van de straat is een sushi, ramen of Teppan Yaki restaurant te vinden. Naast dat er restaurants in overvloed zijn is het concept ‘cat cafe’ wereldwijd overgewaaid vanuit Japan. Het nuttigen van een koffie op de bank met een aantal katten om je heen, voor de Japanners een hele ervaring. Na het succes van de cat cafés is Japan dit concept verder gaan doorvoeren en zodoende bestaan er nu honden, uilen en

zelfs geiten cafés. Mocht de drukte van deze gigantische stad, in al zijn glorie te bewonderen bij het Shibuya zebrapad, de bezoeker te veel worden is de rest van het land door middel van het zeer punctuele en betrouwbare openbaar vervoer gemakkelijk te ontdekken. De shinkansen bullet treinen brengt de toerist binnen no-time in een ander deel van Japan. Een veelgemaakte treinreis is die van Tokyo naar Kyoto. Tijdens de reis komt de trein langs de hoogste berg van het land, Mount Fuji. Bij goed weer is de besneeuwde top vanuit het treinraam te bekijken. De eindbestemming van deze reis is een zeer populaire plek voor toeristen. Het bezoeken van het Gion district in Kyoto is een must, deze buurt is de beroemdste authentieke Geisha wijk van Japan. De duizenden oranje poorten van de Fushimi Inari-taisha shrine zijn wereldwijd zeer populair. Als de naam nog geen belletje doet rin-kelen dan zullen de beelden dit zeker wel doen. Het Arashiyama Bamboo Forest en het nabijge-legen Monkey Park Iwatamaya zijn tevens veel-gemaakte uitstapjes in Kyoto. Beide zijn, voorna-melijk in de zomer, stevige beklimmingen, maar het uitzicht vanaf boven is vooral in het Monkey Park zeker de moeite waard. Minder bezochte, maar daarom niet minder mooie bestemmingen in Japan zijn bijvoorbeeld het door de Tweede Wereldoorlog bekende Hiroshima of het skige-bied van Shibu Onsen. De vele kanten van ChinaVan de ongerepte natuur in Tibet, het wereldbe-roemde Terracotta leger in Xi’an of het hyper-moderne Shanghai, China heeft voor iedereen wat wils. Veel reizen naar het land beginnen of eindigen in de hoofdstad Beijing. Met recht is de stad een reis die veel mensen op hun lijstje heb-ben staan. Het bezoeken van de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en natuurlijk het bewandelen van een van de zeven wereld-wonderen, de Chinese Muur. Vanuit Beijing zijn er meerdere stukken van de muur uitstekend te bereiken. Het populairste gedeelte is dat met de naam Badaling. Voornamelijk de Chinezen die binnenlands op vakantie gaan aanschouwen dit stuk. Het is het best bewaarde, best toegankelijk voor iedere generatie. Het logische gevolg is dat Badaling wordt overspoeld door de binnenlandse toeristen tijdens de nationale vakanties. Voor de

Page 18: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nlR E S O R T & S P AWWW.MATAHARI-BEACH-RESORT.COM

Jalan Raya Seririt - Gilimanuk Pemuteran · Gerokgak

81155 Buleleng Bali/Indonesia Phone: ++62 - 362 92312 Fax: ++62 - 362 92313

Mobile: ++62 - 8123 805 458 [email protected]

Page 19: TravelPro#13 30-03-2016

19

www.travelpro.nl

AZIË SPECIAL

MEDITERRANEAN • NORTHERN EUROPE • CARIBBEAN • ALASKA • MIDDLE EAST • AUSTRALIA • NEW ZEALAND • SOUTH AMERICA

*All four elements of Norwegian’s Free at Sea promotion are subject to availability and change. This offer is applicable to new bookings made between 04.01.2016 to 10.04.2016 for all sailings of 5+ nights, except on sailings of Pride of America (Hawai’i) and Norwegian Sky (Bermuda short cruises) and in all stateroom categories. For bookings between 10 February and 10 April 2016 guests staying in Oceanview and higher stateroom categories can pick two free offers on select sailings. Please see full terms and conditions at www.ncl.eu/promotions/free-at-sea. Fares are subject to availability and change at any time. Full terms and conditions of Norwegian Cruise Line apply. Limited offer, subject to availability and combinable with selected special offers. Errors and omissions excepted. ©2016 NCL Corporation Ltd. Ships’ Registry: Bahamas and United States of America. 6183.7.3.16

BOOK NOW VIA OUR ONLINE BOOKING TOOL BOOK NORWEGIAN OR AMADEUS CRUISE. FOR MORE INFORMATION PLEASE VISIT WWW.NCL.EU/AGENTS.

CHOOSE FROM 4 FREE OFFERS*

FREE AT SEANORWEGIAN’S

Last chance. Book until 10 Apr 2016!

FREE PREMIUM DRINKS PACKAGE FREE SPECIALITY DINING PACKAGEFREE INTERNET PACKAGEFREE SPENDING MONEY

PICK TWO OFFER BOOK OCEANVIEW, BALCONY OR MINI SUITE AND CHOOSE 2 FREE OFFERS

6183_7_Fi_Print_Ad_Travelpro_216x145.indd 1 29.03.2016 12:12:39

Matahari Beach ResortWie een stukje traditioneel Bali wil leren kennen moet naar het Matahari Beach Resort & Spa in het noordwesten van het eiland. Bezoek er de dorpen in de valleien, geniet er van de onderwaternatuur rondom het Menjangan eiland, relax aan het strand met uitzicht op de Bali Zee en laat je verwennen in de veel geroemde Parwathi Spa. De keuken van zowel het Leon Beach Bistro als het Dewi Ramona restaurant is meerdere malen bekroond om hun vernieu-wende Indonesische en westerse gerechten. Ontvlucht het drukke zuiden van Bali en breng de vakantie door in het Matahari Beach Resort &

Spa. Gelegen aan de nog nauwelijks ontdekte noordwestkust is het hotel de perfecte basis om bij te komen. De zestien bungalows met in totaal 32 kamers zijn in Balische stijl ontworpen en ingericht, en liggen verspreid in een vier hectare grote tropische bloementuin. Begin de dag

met een (gratis) yogales en laat je verwennen in de Parwathi Spa met een traditionele mas-sage. Geniet van de uitzichten over de Bali Zee vanaf de ligbanken op ons onlangs vernieuwde strand. Of ga naar een van de mooiste duikge-bieden van Indonesië rondom het nabijgelegen Menjangan eiland. Voor de innerlijke geneugten

zijn er het Leon Beach Bistro en het Dewi Ramona Restaurant, waar je kunt genieten van traditionele Indonesische en westerse gerechten met een hedendaagse ‘touch’. Matahari Beach Resort verwelkomt je graag!

Page 20: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

20 ADVERTORIAL

Austrian Airlines vliegt naar Shanghai en Hong Kong

Met ingang van 6 april zal Austrian Airlines een nieuwe lange-afstandsvluchten aanbieden naar Azië. Shanghai zal gedurende het hele

jaar worden aangevlogen met een Boeing 777. In april 2016 zal de vlucht vijf keer per week worden aangeboden en met ingang vanaf 1

mei 2016 dagelijks. Dit is naast Beijing de tweede bestemming van Austrian Airlines in China.

Van alle vier de Lufthansa Group hubs naar ShanghaiMet de nieuwe vluchten naar Shanghai uitgevoerd door Austrian Airlines, biedt de Lufthansa Group nonstop vliegverbindingen vanuit Frankfurt, München, Wenen en Zürich naar de Chinese metropool. Het aanbod van de Lufthansa Group omvat een totaal van 5 vluchten per dag, overeenkomend met 35 vluchten per week met ingang van 1 mei 2016. Shanghai is al de zesde bestemming bediend door alle vier hubs in aanvulling op New York JFK, Chicago, Miami, Beijing en Bangkok. De vluchten van Lufthansa, SWISS en Austrian Airlines zijn ver-spreid over de dag, zodat de vluchtschema’s de passagiers een optimale reis flexibiliteit bieden.

Austrian Airlines zal na de zomer nog een nieuwe lange-afstandsvluchten aan haar routenetwerk in Azië toevoegen. Met ingang van 5 september 2016, zal de nationale luchtvaartmaatschappij van Oostenrijk vijf keer per week naar Hong

FASCINATIONmyAustrian flies me to Shanghai. I can‘t help but marvel whena colourful way of life meets exciting economic events.

Shanghai

the charming way to fly

NEWFROMAPRIL

Kong vliegen met een Boeing 777. De zomerdienstregeling van Austrian Airlines telt nu 31 wekelijkse non-stop vluchten van Wenen naar Azië. Vijf vluchten per week naar Beijing met een Boeing 767. Shanghai, Bangkok en Tokyo

worden dagelijks met een Boeing 777 uitgevoerd en Hong Kong vijf keer per week. Bovendien zullen Colombo en Malé als toeristische seizoen bestemmingen worden opgenomen in de winter dienstregeling vanaf oktober 2016.

Page 21: TravelPro#13 30-03-2016

21

www.travelpro.nl

Travel Trend Een trend bij Travel Trend zijn de multi-generatie vakanties. In Azië, maar ook op andere continenten. Bijvoorbeeld families die met drie generaties een rondreis in Azië maken met een eigen chauffeur en gids, een villa op Bali huren of gaan Island Hoppen. De opa's en oma's van nu zijn vitaal en beschik-ken over voldoende financiële middelen. Dan is niets leukers dan met (klein)kinderen een mooie reis te maken.

AZIË SPECIAL

| | |

TUIOogverblindende witte stranden, azuurblauw water en prachtige koraalriffen, de Malediven voldoen aan alle kenmerken van echte Bounty-eilanden. Prijsbewuste klanten kiezen voor het driesterren hotel Embudu Village met één van de beste riffen van de Malediven pal voor de deur. Iets meer te besteden? Kies voor het Meeru Island Resort waar van alles te beleven valt. Of je nu logeert in een beachvilla met jacuzzi of een watervilla op palen: overal schit-

tert het paradijs. Helemaal over-the-top luxe? Kies voor het vijfsterren Lily Beach Resort. Geniet van de wine and dine in een van de toprestaurants die dit kleine stukje paradijs op aarde rijk is. Ook deze zomer biedt TUI weer één keer per week voordelige pakketreizen aan naar de Malediven met allotments van Emirates. Wat anders? Maak een rondreis in Sri Lanka en kom daarna tot rust met een strandverblijf op de Malediven.

toeristen die het niet erg vinden om wat langer onderweg te zijn en daardoor een stuk van de muur te bezoeken dat minder toeristisch is, is Mutianyu een uitstekend alternatief. Dit gedeelte heeft met zeer steile stukken een ruigere uitstra-ling dan Badaling. Wanneer er verder dan de gerestaureerde zone wordt gelopen, ontpopt zich een authentiek (nog) niet gerenoveerde zone van de Chinese muur. Dit is absoluut de extra gelo-pen meters waard. De natuurliefhebber die graag ver op vakantie wil, kan zijn hart ophalen in de binnenlanden van China. De aan de film Avatar denkende bergen van het Zhangjiajie nationale park bieden uitstekende mogelijkheden voor die ene mooie Instagram-foto. Waar de natuur van dit park bij veel mensen niet bekend is, doet de natuur rondom de Li-River bij meer reizigers een belletje rinkelen.

Sri LankaIn 2015 heeft Sri Lanka 32.742 Nederlanders mogen begroeten. Ten opzichte van de 24.196 in 2014 betekent dit een groei van 35,3%. Het komende jaar is sterk van start gegaan. In de maanden januari en februari is 53,6% meer geboekt dan in dezelfde periode in 2015. Samen met een grote groep lokale toeristische ondernemingen heeft Sri Lanka zich afgelopen Vakantiebeurs gepresenteerd als een ware droombestemming. Het streven is om dit jaar 42.000 Nederlandse toeristen op Sri Lanka te mogen ontvangen en daarmee een groei van ruim 28% te realiseren. Met een geschiedenis die tot ruim 3000 jaar terug gaat, heeft Sri Lanka een rijk erfgoed aan oude ruïnes, paleizen, tempels, kloosters en theaters die bezoekers herinneren aan het glorieuze verleden. Maar ook het heden

is van groot belang voor het eiland. Sri Lanka legt de focus op acht toeristische producten: Pristine, Scenis, Wild, Thrill, Bliss, Festivals, Heritage en Essence.

Job Beuzel

Page 22: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS22

Studiereis met de vernieuwde Oad Kidsbus krijgt applaus

Drie dagen lang stond de introductie van

de vernieuwde Oad Kidsbus centraal

tijdens de studiereis naar Disneyland®

Paris. Een groep van 48 reisagenten

vertrok op zondagochtend 13 maart en

had de eer om de eerste rit van de bus te

mogen meemaken.

‘Het jongste busbedrijf, met een eeuwenoude geschiedenis’ organiseerde de driedaagse studiereis naar het welbekende resort om de nieuwe Kidsbus in al zijn glorie te introduceren. Na de opstapplaatsen Goor, Apeldoorn, Utrecht en Breda maakte de groep zich op voor de rit naar Marne-la-Vallée in Frankrijk. Al snel werd het vooruitzicht van de lange zit ingeruild voor veel positiviteit. Hoewel het nog vroeg was viel het comfort, zoals veel beenruimte, en het gemak van het multimedia systeem al snel op bij de aanwezigen. Bovendien is het mogelijk om de stoel naar achteren te zetten en de ogen te kunnen sluiten. “Op deze manier kom ik de reis wel door. Slapen met genoeg beenruimte of een filmpje kijken, dat komt wel goed”, gonsde de vernieuwde bus door.

Eerste kennismaking Bij aankomst in het Hotel Vienna House Magic Circus was er aansluitend een welkomstwoord. Al genietend van een zeer uitgebreide, door het hotel verzorgde, lunch werden de belangrijkste personen van de reis nader geïntroduceerd. Marieke Jansen (Retail Manager Oad), Bianca Wispels (Product Manager Oad) en Peter Veldhof (buschauffeur Oad). Vervolgens kon iedereen naar zijn of haar kamer om zich op te frissen of direct richting de Parken met de gratis shuttlebus om te genieten van een vrije zondagmiddag. Met de door Disneyland® Paris geregelde VIP Fastpass is de wachttijd voor een aantal attrac-ties aanzienlijk korter dan de normale rijen. De deelnemers zijn uiteraard erg blij met deze VIP- behandeling! Normaal is dit ticket alleen voor de gasten die overnachten in een van de suites

of de Castle Club van het Disneyland® Hotel, Disney’s Hotel New York, Disney’s Newport Bay Club of Disney’s Seqouia Lodge. Om half zeven werd de groep verwacht bij de allergrootste Disney Dinnershow: Buffalo Bill’s Wild West show met Mickey en zijn vrienden. Dit gebouw ligt in Disney Village® en hier is een hapje eten een echt avontuur! Ook de souvenirwinkels zijn een ware belevenis. Tijdens de dinnershow genieten de deelnemers van een Texaans driegangendiner en een unieke show met cowboys, indianen en Mickey en zijn vrienden. Een perfecte afsluiting van een magische eerste dag, was het genieten van wederom een VIP-behandeling met het beste uitzicht op de fantastische avondshow Disney Dreams®.

De eerste hotelbezoekenDag twee stond in het teken van de eerste bezoeken aan de Geselecteerde en Aangesloten Hotels. De eerste rondleiding was in het pas geopende (januari 2016) B&B hotel. Dit gloed-nieuwe twee sterren hotel is ruim omgezet, in moderne stijl ingericht, heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en ligt direct naast het Explorers Hotel. Na de inspectie van het B&B hotel werd de groep afgezet bij het Kyriad Hotel. Een zeer degelijk drie sterren familiehotel. Hoewel het hotel een start heeft gemaakt met het renoveren van de kamers, in verband met het 25-jarig bestaan van het resort in 2017, was er genoeg te zien. Het laatste hotelbezoek was Vienna House Dream Castle. Dit hotel bevindt zich onder dezelfde paraplu als het hotel waar overnacht werd. Echter focust het Dream Castle zich op de stoere ridders. De aankleding en de

kamers zijn volledig ingericht op stoere kinderen die niets liever willen dan overnachten tussen de middeleeuwse ridders. Nadat de 48 aanwezige reisagenten genoeg inspiratie hebben opgedaan was het tijd voor een presentatie van Oad en Disneyland® Paris, met aansluitend een lunch in het hotel en vrije tijd in de parken. Hoewel een aantal attracties gesloten is vanwege de renovaties om ze nog leuker, mooier en span-nender te maken voor het 25-jarig bestaan van Disneyland® Paris, is er nog genoeg te beleven. En via de VIP Fastpass kon men optimaal genie-ten van bijvoorbeeld de The Twilight Zone Tower of Terror, Ratatouille: The Adventure of Space Mountain: Mission 2. Na een middag genieten van al het moois dat de Parken hebben te bieden was het tijd voor een diner in Planet Hollywood, gelegen in Disney Village®. Alle Oad-gasten ont-vangen tot 20% korting in de restaurants Planet Hollywood en Earl of Sandwich.

Oad en Disneyland® ParisEen informatief onderdeel op de tweede dag van de studiereis waren de presentaties van Oad en van Disneyland® Paris zelf. In deze presenta-ties kwam naar voren dat de vernieuwde Oad Kidsbus zich helemaal heeft aangepast aan de wensen van de klant. “Het hebben van host(ess) in de voormalige Kidsbus hebben wij naar aanlei-ding van onderzoek achterwege gelaten. Het is gebleken dat klanten liever zelf beslissen welke film ze kijken, dit kan met het nieuwe multimedi-asysteem. Tevens kwam naar voren dat het aan boord aanbieden van WiFi belangrijk is voor onze klanten”, vertelt Wispels. Echter is de vernieuwde Kidsbus niet het enige dat nieuw is bij het bus-

Page 23: TravelPro#13 30-03-2016

23

www.travelpro.nl

NIEUWS

bedrijf. Oók voor het zomerseizoen ligt veel focus op reizen met gegarandeerde vertrek. Oad vindt het zeer belangrijk om haar klanten veel zeker-heid te bieden. Verbeterde services waaronder het servicelijnen schema en de Oad Taxi Service en vanwege succes is het aantal themareizen (wandel- en muziekreizen) uitgebreid. De Oad Kidsbus is niet de enige bus met WiFi aan boord, ook op alle busrondreizen, stedentrips en the-mareizen kan de klant gebruik maken van WiFi. Zo houdt de klant contact met het thuisfront en worden mooie reismomenten eenvoudig gedeeld. Nogmaals wordt in de presentatie de zeer belangrijke rol van de Oad-chauffeur benadrukt en presenteert Oad een volledig vernieuwde boekingsomgeving voor Disneyland® Paris in Webscope. “In het nieuwe zoek- en boeksys-teem voor reizen naar Disneyland® Paris wordt er niet meer gewerkt met reisnummers. De reis-agent kiest in het systeem voor reizen per bus of reizen per eigen auto. Na het invullen van de gewenste datum geeft het systeem automatische alle beschikbare hotels weer op volgorde van prijs. De laagste prijs staat bovenaan. Het kan dus voorkomen dat op bepaalde data een vier sterren hotel goedkoper is dan een twee sterren hotel”, vervolgt Wispels. Hoewel de vernieuwde Kidsbus vanaf medio april de eerste reis naar Disneyland Paris gaat maken, merkt het busbe-drijf dat het nu al zeer succesvol is. “Het hebben van WiFi en eigen scherm in iedere stoel zorgt er al voor dat er veel vertrekdata op gegarandeerd gezet zijn”, concludeert Jansen.

LenteDe presentatie van Disneyland® Paris focust zich voornamelijk op beide Parken met hun faciliteiten en de verschillende seizoenen. Ieder seizoen kent een ander thema, namelijk Swing into Spring, Frozen Summer Fun, Disney’s Halloween Festival en Disney’s Betoverende Kerst. Reisagenten hebben drie dagen lang kunnen genieten van een prachtige lente, niet alleen vanwege het enorm zonnige weer maar ook vanwege de Parken die volop met kleur en muziek zijn gevuld. Als nieuw-tje werd er nog meegedeeld dat op slechts zes kilometer van het resort, hard wordt gewerkt aan ‘Villages Nature’. Een project dat zich volledig richt op de harmonie tussen mens en natuur. De geplande opening van de eerste fase, is in het voorjaar van 2017. Al deze te verwachte gasten kunnen na hun bezoek aan de nabij gelegen Parken of winkelcentrum Val d’Europe genieten in het 11.000 vierkante meter grote zwempara-dijs Aqualagoon.

6D-bioscoopDe laatste dag van de studiereis begon met een tweetal hotelbezoeken. De eerste van de dag was het Radisson Blu. Een luxe en modern hotel óp de golfbaan. Het hotel straalt rust uit en is ideaal voor wie is gesteld op luxe in een mooie omgeving. Ondanks dat het hotel iets verder is gelegen als de andere Geselecteerde en Aangesloten Hotels, valt de afstand naar de Parken de reisagenten erg mee. Het laatste bezoek is aan het Explorers hotel. Met onder

Jouw DMC voor MarokkoL’Atelier Du Voyage Maroc

Voor meer informatie neem contact op met Hanane Bouy via: [email protected]

meer een groot zwembad, 6D-bioscoop met 3D-beelden en een groot in- en outdoor speel-tuin is dit hotel ideaal voor kinderen en grote gezinnen (kamers voor tien personen!).

Nog snel één keer Na de hotelinspecties waren er nog een aantal uren om door te brengen in de Parken. Nog snel even die laatste attractie in, nog een keer in de Tower of Terror omdat ie zo leuk was of snel de laatste inkopen doen voor het thuisfront. De groep werd om twee uur ’s middags verwacht voor de laatste keer met elkaar bijeen te zijn, een lunch bij Earl of Sandwich. Tijdens deze zeer goed verzorgde lunch kon er nagepraat worden over de reis, visitekaartjes worden uitgewisseld of geklaagd worden over tijd die woensdagochtend op moet worden gestaan. Echter was iedereen het over één onderdeel eens. De studiereis was een doorslaand succes. De mix van informa-tieve onderdelen, de door Disneyland® Paris verzorgde faciliteiten en natuurlijk de door Oad mede mogelijk gemaakte reis. Vlak voor het eerste uitstapmoment ging de fooienpot voor de buschauffeur langs en kregen Marieke, Bianca en natuurlijk buschauffeur Peter een daverend applaus. Het teken dat de vernieuwde Kidsbus zeker een aanrader is!

Job Beuzel

Page 24: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

24 INTERVIEW

“Van het woord ‘passie’ krijg ik vaak de kriebels” Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR), één van de sprekers tijdens het storymakers-event, laat

tegenover TravelPro weten dat de ANVR als vereniging ook de reisbloggers opzoekt. “Ik denk dat we op een andere manier moeten

gaan nadenken over het ANVR-lidmaatschap en over hoe je een platform kunt zijn als ANVR.”

Oostdam vindt dat we als ANVR influencers die actief zijn in de reiswereld moeten opzoeken. “Kijken hoe we met elkaar verder kunnen komen. Reisorganisaties naar bloggers toe, maar ook bloggers naar reisorganisaties. Kijken naar wat reisorganisaties verwachten, wat verwachten bloggers van ons en hoe kunnen we samen tot een nog beter product komen. De kruisbestuiving en het bieden van een platform wordt alleen maar belangrijker. We kijken of het ons helpt om reizen en vakanties onder het voetlicht te krijgen door meer samenwerking te zoeken met online influencers met de kunst dat we de waarde van het logo wel behouden. Ik wil dolgraag het platform zijn voor iedereen die met reizen bezig is, maar hoe we dit moeten invullen, weet ik nog niet.” Op de vraag of reisorganisaties bloggers naast de kosten van de reis ook een honorarium moeten betalen, laat Oostdam weten: “Ik denk, maar dat hangt samen met het volwassen worden van dit kanaal, dat hoe professioneler de online influencers gaan worden hoe meer onderscheid er gaat komen in kwaliteit. De reiswereld zal uiteindelijk bereid zijn om te

betalen. Het verhaal achter het reisproduct wordt steeds belangrijker en daar heb je online influencers steeds meer bij nodig.”

Gratis content verziekt de marktDe ontwikkelingen wat betreft het gebruik van social media gaan zo razendsnel dat het volgens Groen nauwelijks is bij te houden. Groen: “Ik heb geen kristallen bol, maar ik denk dat de professionalisering onder influencers zich zal voortzetten. Er zijn al honderden reisblogs en dagelijks komen er nog tien tot tientallen bij. Het gaat erom dat je boven komt drijven, althans, als je ervan wilt leven. Bloggers zullen zich in toenemende mate gaan verenigen om aansluiting te vinden bij een kwaliteitskeurmerk waardoor bedrijven met opdrachten kunnen zien dat ze met goede influencers te maken hebben. Daarnaast verenigt men zich ook om uitbuiting tegen te gaan door al die bedrijven die proberen gratis content los te peuteren en daar niet voor willen betalen. Dat verziekt de markt en daar hebben goede bloggers heel veel last van.”

Brand awereness “MSC Cruises werkt met diverse online influencers, zowel campagnematig als ‘always on’. We werven zelf en worden ook vaak benaderd. Belangrijkste is om de influencer het MSC-cruiseproduct te laten ervaren. MSC Cruises segmenteert op doelgroep van de influencer. Budget voor influencers is geïntegreerd in het PR-budget en MSC Cruises doet niet aan betaalde influencers. Het is belangrijk dat er vanuit persoonlijke ervaring een verhaal wordt verteld zonder enige commerciële invloeden. Belangrijkste doel is brand awereness creëren en traffic naar de website. We meten traffic naar de website naar aanleiding van publicaties en via een ‘online conversation scan’ ook wat er online geschreven wordt over MSC Cruises”, aldus Daniëlle Groot (Marketing Manager MSC Cruises Netherlands).

Passie“Van het woord ‘passie’ krijg ik vaak de kriebels. Dat iets je passie is, is mooi meegenomen. Alleen wie van een blog wil leven, en dat willen heel veel bloggers, moet gewoon kwaliteit leveren en er professioneel instaan. Je hoort het woord ‘passie’ zo vaak dat het heel belangrijk

lijkt, maar dat is natuurlijk onzin. Uiteindelijk wil je gelezen worden en dan gelden er bepaalde wetten. Je artikelen moeten foutloos zijn, lekker leesbaar en kwalitatief in orde. Passie heeft daar niet zoveel mee te maken, want het komt aan op professionaliteit. Op dat vlak kunnen bloggers zich onderscheiden. Er zijn honderden reisbloggers die met elkaar concurreren en je drijft niet boven door passie, maar door kwaliteit”, aldus Groen. “Als je naar de Top 10 kijkt van de reisblog top 100 die ik vorig jaar voor het eerst heb gepubliceerd, dan zie je dat de blogs in de top 10 het op alle vlakken professioneel aanpakken. Zowel de kwaliteit van artikelen, alsook de scheiding tussen commercieel en redactie.”

Portland“Op basis van een vragenformulier en de score wordt er bepaald of we influencers naast het betalen van de reis iets extra’s betalen. Eigenlijk willen wij geen extra honorarium betalen, want dan kan je geen eerlijk verhaal meer maken. Je vraagt natuurlijk om een mooi verhaal, maar het moet wel een eerlijk verhaal blijven”, aldus Vincent van Leeuwen (BuroSix/Travel Portland). Laura Guimond (Communications & PR Manager

KeurmerkHet Travel Writers Manifest (TWM) werd vori-ge week na twee jaar van voorbereiding offi-cieel gelanceerd. Patrick Mulder, één van de initiatiefnemers, laat aan TravelPro weten dat TWM als officieel keurmerk wordt neergezet. TWM is een stichting en heeft en winstoog-merk, de contributie is f59 per jaar (exclusief BTW). Op de opmerking dat er mensen zul-len zijn die twijfelen aan de onafhankelijkheid van WTM, gezien de andere activiteiten van de bestuursleden, laat Mulder weten: “We hebben besloten dat er een onafhankelijke toetsingscommissie moet komen en die gaat volgens vastgestelde regels toetsen of je voldoet aan de toelatingseisen. Dat zal niet worden gedaan door het bestuur van de stichting. Ik denk dat het voor iedereen in de reiswereld makkelijker wordt om een samen-werking met iemand aan te gaan doordat we nu met TWM een keurmerk hebben.” Meer info: travelwritersmanifest.nl.

Vervolg pagina 7

Sander Groen

Page 25: TravelPro#13 30-03-2016

25

www.travelpro.nl

INTERVIEW

Travel Portland, U.S. & International): “Over het algemeen heeft iedereen wel respect voor de bloggers community, omdat het mensen zijn die ergens in geloven. Met Portland hebben we iets moois om aan te bieden en uiteindelijk komt het er op neer dat beide partijen tevreden zijn.”

Aanvoelen“We hebben in het verleden al wel met bloggers samengewerkt, maar dat waren vaker lifestyle bloggers. Die waren al wat verder dan de reisbloggers”, aldus Sharmin de Vries (PR-manager van het Arubaans Verkeersbureau voor Nederland en België). Op de vraag wat het verkeersbureau eraan verdient wanneer ze een blogger naar Aruba sturen, laat De Vries weten: “We kunnen nog niet eenduidig zeggen wat de cijfers zijn, maar het gaat vooral om het bereik. We willen de engagement in kaart brengen, maar het is ook interessant om de user generated content te kunnen gebruiken. We willen online zichtbaar zijn door de ogen van een ander en niet alleen maar zelf het verhaal vertellen.”

OmanMagdalena Kvartuc (Verkeersbureau van Oman/Aviareps) laat weten dat er heel veel animo is voor Oman. “Met Oman willen we ons meer verdiepen in de online influencers en we willen aankomend jaar een groepsreis voor online influencers organiseren. Daarvoor willen we nu de eerste goede contacten leggen. Onze investering is het organiseren van de persreis, waar natuurlijk geld in gaat zitten. We zullen geen betaalde campagnes gaan doen dit jaar. Als je naar dit soort events gaat dan krijg je veel meer een feeling met zo’n groep influencers.”

OnderschatKaren Keller (Global Media Specialist International Travel Alberta) kwam speciaal uit Canada naar Amsterdam voor het event. “Door de KLM-vluchten naar Calgary en Edmonton zijn we goed bereikbaar. We lanceren een Nederlandstalige website van Travel Alberta en daar hebben we content voor nodig. We faciliteren alles, dat kost al duizenden dollars. We willen alles flexibel houden in plaats van mensen extra te betalen en hen op te leggen waar ze over schrijven. Soms verbaast het mij dat de mogelijkheden met online influencers zo wordt onderschat.”

Versterken Marieke Koudijs (Las Vegas Convention & Visitors Authority/Aviareps) laat weten dat er sinds een half jaar wordt gefocust op online en influencers. “Anna Nooshin (tevens spreker op het event, red.) is als kick off in september naar Las Vegas geweest en heeft er een vlogreportage gemaakt. Dat werkte zo goed! Nu komt het heel langzaam

op gang, dus we zijn er allemaal nog niet heel ervaren mee. Ter plekke kunnen we alles faciliteren, maar we geven geen zakgeld mee. Nog niet.”

Zoover“Zoover focust steeds meer op content, op inspireren en voorpret. Daarvoor zoeken we samenwerkingen met influencers. We hebben nog geen betaalde samenwerkingen, maar wanneer het allemaal concreter wordt, moeten we gaan kijken hoe we dat gaan doen. We kijken voornamelijk naar de unieke bezoekers van de website, dat is ons uitgangspunt. Alles wat er extra bijzit is mooi meegenomen. We hebben gekeken naar blogs met minimaal 30.000 unieke bezoekers per maand”, aldus Maaike Linssen (PR & Events Manager Zoover Media).

Journalistieke principesGroen oppert in zijn cursus reisjournalistiek affiliate samenwerkingen als een optie om geld te verdienen, aangezien het volgens hem een manier is om op een redelijk integere redactionele wijze geld te verdienen. Groen: “Als je een verhaal hebt over een bestemming en je zet in de praktische informatie een affiliate link naar de website van een luchtvaartmaatschappij die die bestemming aanbiedt, dan is dat een integere manier. Waar ik me zorgen om maak is dat bedrijven bij bloggers advertentieruimte inkopen en het door bloggers laten invullen als zijnde eigen redactie, terwijl het een keiharde advertorial is. Heel veel bloggers zien het onderscheid niet tussen redactie en commercie en vinden het heel normaal dat dat met elkaar verweven is. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, want je moet wel als blogger de journalistieke principes in ere houden. Dat is voor de reisjournalistiek van oudsher al heel moeilijk, omdat het een branche is waarin heel veel gesponsord wordt. Ook traditionele reisjournalisten vinden het van oudsher al heel moeilijk om op een journalistiek verantwoorde manier een reisverhaal te maken. Bij bloggers is dat besef (in veel gevallen) nog minder aanwezig. Dat is wel eng, want de kans bestaat dat het nog verder vervaagd. Bloggers zeggen dan dat het in de traditionele journalistiek ook gesponsord is en dat klopt ook, maar van een journalist mag je als lezer verwachten dat hij op een journalistieke manier zijn werk doet. Ik probeer mijn cursisten daar ook van te doordringen. Er wordt vaak een heel scherpe scheiding getrokken tussen reisjournalisten en reisbloggers. Ik vind dat een goede reisblogger ook een journalist is die dezelfde journalistieke principes hanteert, dezelfde ethische normen volgt en die zich ook te houden heeft aan de Reclamecode Social Media net zoals journalisten zich aan de journalistieke codes hebben te houden. Op een professioneel level lijkt het veel meer op elkaar dan blogger (en reisjournalisten) willen doen geloven.”

Arjen Lutgendorff

Opstartfase“Wij zitten op het gebied van online influen-cers in de opstartfase, maar hebben het nog niet ver genoeg uitgewerkt om hier meer over te kunnen melden. We zien zeker het belang hiervan in en daarom zijn we er nu ook mee bezig”, aldus Hanita van der Meer (PR & Communicatie Specialist Thomas Cook).

Persoonlijke verhalenLandal, momenteel genomineerd voor een Zoover Award en de Spin Awards, doet al langere tijd mee aan dit soort bloggers-event. Astrid Lemmerzaal en Jeannette ten Kate: “We hebben natuurlijk een aanbod dat voor heel veel verschillende doelgroepen interessant is. We zien de waarde van influ-encers in het feit dat andere mensen worden geïnspireerd om naar Landal te gaan. We zoeken influencers op verschillende gebie-den, van lifestyle- en foodbloggers tot blogs voor moeders en families. We kunnen overal wel een verhaal bij maken. De persoonlijke verhalen doen het ontzettend goed bij veel mensen.”

Astrid Lemmerzaal en Jeanette ten Kate

Vincent van Leeuwen en Laura Guimond

Karen Keller

Reiswereld zal bereid zijn te betalen

Page 26: TravelPro#13 30-03-2016

26

Oost-USA: van springbreaks tot adembenemende historie

Sun & fun op Miami Beach of spanning

en sensatie tijdens een wedstrijd van de

New York Yankees of dompel je onder

in de meest historierijke delen van de

Verenigde Staten. Het oosten van USA

kent ook bijzonder mooie nationale parken

als het ruige Acadia in Maine, de prach-

tige Smoky Mountains in Tennessee en

Shenandoah in Virginia.

New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten en staat bekend om de vele wolkenkrabbers en de gele taxi’s. De metropool is gelegen in de staat New York en is het cen-trum van politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Je vindt er ontelbare musea, galeries en podia. En dat zien we onder meer terug in de vele films en tv-series waar de stad een middel-punt in is. Waan jezelf als een van de vriendinnen uit Sex and the City door mee te gaan op een heuse Sex and the City-tour. Deze hotspotstour neemt je mee naar het New York van Carrie, Samantha, Miranda en Charlotte en laat je voelen hoe het is om Manhattan aan je Manolo Blahniks te hebben liggen. De tour is ideaal om met zus-sen, moeders of vriendinnen te doen. De tour is helemaal op dames gericht en het nog altijd onbegrijpelijke onderwerp ‘de man’ komt volop aan bod. Enige kennis van de scènes en het plot zijn daarom geen overbodige luxe.

Meer en meerMaar New York heeft meer, veel meer. De meeste bezienswaardigheden van New York zijn wereldberoemd. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar het Vrijheidsbeeld en word meteen getrakteerd op de prachtige skyline van New York. Je kunt ook het Empire State Building bezoeken en genieten van het prachtige uitzicht over de hele stad met het Central Park, Downtown en Uptown, West Side en East Side en de vijf stadsdelen Manhattan, Brooklyn, Queens, de Bronx en Staten Island. Ontdek de chaos en drukte van billboards en neonreclame op Times Square en zoek juist de rust weer op door te relaxen in het Central Park. Ga ook

zeker eens naar de herdenkingsplaats van die vreselijke aanslag 9/11: Ground Zero en bezoek het onlangs geopende One World Centre. New York wordt niet voor niets ‘The City That Never Sleeps’ genoemd. Het uitgaansleven van de stad is erg bruisend en gaat de hele nacht door. Je kunt veel cafés en discotheken vinden in de wijken Soho en East West. Wanneer je een echte theatervoorstelling wilt bijwonen, is Broadway the place to be. Tip: reserveer de tickets van te voren voor je klanten. Dan zijn ze verzekerd van een mooie zitplaats. Sportief aangelegd: bezoek dan eens een wedstrijd van de New York Yankees in het Yankees Stadion in Manhattan. Maar zoals eerder gezegd, er is meer: New York heeft bijvoorbeeld talloze musea, waarvan het Museum of Modern Art één van de beroemdste is. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of er is wel een museum dat er aandacht aan besteedt.

Washington D.C.De hoofdstad van Amerika is een bezoek meer dan waard. Hier worden grote, politieke besluiten genomen. Washington kent ontzettend veel bezienswaardigheden. De meeste hotspots hebben een politieke invalshoek, zoals het wereldberoemde Witte Huis, waar president Obama belangrijke besluiten neemt. Het Witte Huis is voor een gedeelte toegankelijk voor het publiek. Wel even ruimschoots van te voren kaarten reserveren voor je klanten. Capitol Hill is ook een belangrijk ‘politiek’-gebouw, hier is de senaat en het Huis van Afgevaardigden gezeteld. Ook heb je in Washington het Pentagon, wat het hoofdkwartier is van het ministerie van Defensie. Ook zijn er in Washington talloze monumenten,

Holland InternationalOost-USA is natuurlijk beroemd om ‘The Big Apple’ New York, maar denk ook eens aan de idyllische regio New England. De elf- of dertiendaagse Holland International groeps-rondreis Colors of New England voert dwars door dit prachtige stukje Amerika. Start in historisch Boston, waar cultuur en gezellig-heid hand in hand gaan. Langs charmante kustplaatsjes met felgekleurde vuurtorens en houten huizen omhoog naar de ruige fjordenkust van Acadia National Park. Wegdromen in de White en Green Mountains en een stapje terug in de tijd in de Newport Mansions. Vervolgens nog even uitwaaien op het pittoreske Cape Cod. Liever een citytrip? Kijk dan eens naar de 9-daagse groepsrond-reis Great Eastern Cities. Op weg van brui-send New York naar het donderend geweld van de Niagara Falls, en via de traditionele Amish naar hoofdstad Washington DC, waar de meest monumenten en musea gratis te bezoeken zijn. Met als afsluiter Philadelphia, de geboorteplaats van de USA.

Tioga ToursEen reis naar Florida, door schilderachtig New England of langs de muzieksteden en plantages in de Deep South: de website staat vol reisinspiratie, routes, reisverslagen en tips van reizigers. Reizigers kunnen de vele routevoorbeelden door Oost-Amerika zelf aanpassen, of hun eigen reis samenstel-len met de routeplanner.

Page 27: TravelPro#13 30-03-2016

27

www.travelpro.nl

SPECIAL OOST-USA

Het beste van Vietnam met FOX, verre reizen van ANWB

Rieten punthoedjes, ronde vissersbootjes en enorme rijstvelden, je bent in Vietnam! De diversiteit in landschappen, het varen tussen de oprijzende rotsen in Halong Bay en een ontmoeting met de bergstammen in het noor-den van het land, geven de kern van Vietnam weer.

De reizen van FOX scoren gemiddeld een 9,2!Wij bieden onze reizigers verschillende groeps-, single- en privérondreizen naar dit langgerekte land in Zuidoost-Azië, waarbij we zorgen voor comfortabel vervoer en uitstekende accom-modaties. Onze groeps- en singlereizen worden begeleid door ervaren Nederlandssprekende en ANVR-gediplomeerde reisleiders. We zijn trots op onze gemiddelde klantwaardering van een 9,2 op onze reizen naar Vietnam!

Uitstekende gezinsbestemmingNieuw in ons reisaanbod naar Vietnam is een familie groepsreis met vertrekdata in de zomer-vakantie. Vietnam is uitermate geschikt om met het gezin te bezoeken. De bevolking begroet de kinderen met een glimlach, de activiteiten zijn zeer afwisselend en het eten is zeker niet te pit-tig. En bij ons verblijf je zo veel mogelijk in hotels met zwembad.

Bekijk ons reisaanbod naar Vietnam op www.FOX.nl/Vietnam

waarvan het Washington Memorial toch wel de bekendste is. De meeste monumenten vind je bij The Mall, de hoofdstraat van Washington. Even genoeg gezien over de Amerikaanse politiek, ga dan naar het grootste recreatiegebied Anacostia Park.

BostonBoston wordt ook wel de meest 'Europese' stad van Amerika genoemd met een zeer sfeervol en authentiek historisch centrum. De havenstad kent veel leuke en interessante bezienswaardigheden en ligt slechts vijf uur rijden vanaf New York. Om een indruk te krijgen van de zeevaartgeschiede-nis, is er de Harbour Walk. Ook de moeite waard om te bezoeken is het New England Aquarium, een bijzonder aquarium dat is gelegen op Central Wharf. Hier vind je ongeveer 2.000 verschillende vissen en andere zeedieren. Boston Common is het oudste publieke park in Amerika, daar begint de grondsteen waar een rode lijn uit komt: dit is de zogeheten Freedom Trail (vrijheidsroute). De rode lijn loopt door de hele stad en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden. In totaal is de tour vier kilometer lang en gaat dwars door het historische centrum. Tijdens deze trail kom je onder meer langs het State Capitol, Granary Burying en Kings Chapel. Ook zeker een bezoekje waard is Quincy Market, dit zijn drie grote markthallen vol met winkeltjes en

restaurantjes. Het is hier altijd druk en de sfeer is erg gezellig.

The streets of PhiladelphiaPhiladelphia is de zesde stad van Amerika en gelegen in de staat Pennsylvania. De meeste mensen korten de naam van de stad af tot Philly. De stad werd in 1681 gesticht en in 1776 was dit de plaats van de onafhankelijkheidsverklaring. Hierdoor kent Philadelphia een rijke historie die zich uit in de vele historische gebouwen die te ontdekken zijn tijdens een stadwandeling met gids. Een van de historische gebouwen die je niet mag missen is de Independence Hall. Hier werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidswet aangenomen. Het gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook een aanrader is de Liberty Bell en staat tegenover de Independence Hall. Het is een van de bekendste klokken van de Verenigde Staten. De Liberty Bell is het teken van de onafhankelijkheid. Ook een bijzonder: het gemeentehuis van de stad, Philadelphia City Hall is 167 meter hoog en hiermee is dit het hoogst gemetselde gebouw ter wereld.

The Windy CityChicago wordt ook wel The Windy City genoemd, er wordt dan een verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van

de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven. De skyline van Chicago is in veel films en series gebruikt. En de stad is natuurlijk wereldberoemd dankzij Oprah Winfrey, die vanuit Chicago dui-zenden shows maakte. Een van de bekendste

Tenzing TravelIn de maanden september en oktober veran-dert het Oosten van Amerika in een onwaar-schijnlijk mooi kleurenpalet. Heb je klanten die kennis willen maken met dit wereldbe-roemde fenomeen die bekend staat als de ‘Indian Summer’ dan biedt Tenzing Travel twee perfecte reizen. De autoreis ‘Charming New England’ biedt het echte New England-gevoel. De route voert door een karakteris-tiek landschap met pittoreske stadjes en overdekte bruggen. Tijdens de reis ‘Beautiful Northeast’ ontdekt men de prachtige natuur, rijke geschiedenis en gezellige steden.

Page 28: TravelPro#13 30-03-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS28

■ Voordelige Economy, Economy Comfort en Saga Class tarieven naar IJsland, de VS en Canada■ Gratis 2x23 kg bagage op vluchten naar de VS/Canada■ Stopovermogelijkheid zonder toeslag op de ticketprijs■ Korte overstaptijd op vluchten naar de VS/Canada (max. 2 uur)■ Inflight entertainment systeem in alle klassen■ Thuisbasis IJsland: unieke bestemming op maar 3 uur vliegen

+ Kijk voor onze agentenaanbiedingen op agents.icelandair.nlE-mail: [email protected] I tel: 020 - 521 39 55 (optie 1)Voor groepen/incentives: [email protected] // tel: 020 - 521 39 55 (optie 2)

+ agents.icelandair.nl #MyStopover

Reykjavik I Anchorage I Boston I Denver I Edmonton I Halifax I Minneapolis I New York I Seattle I Toronto I Orlando I Portland Vancouver I Washington D.C. NIEUW IN 2016 : Chicago en Montreal

ANCHORAGE

CHICAGO

SEATTLE

PORTLAND

VANCOUVER

GENEVA

DENVER

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

TORONTO MONTREAL

ORLANDO

WASHINGTON D.C. NEW YORKJFK & NEWARK

BOSTONHALIFAX

HELSINKI

STOCKHOLM

OSLOGOTHENBURG

COPENHAGEN

BILLUNDHAMBURG

FRANKFURTMUNICH

PARISORLY & CDG

MILAN

BARCELONA

MADRID

TRONDHEIM

BERGENSTAVANGER

AMSTERDAM

LONDONHEATHROW & GATWICK

EDMONTON

BIRMINGHAMMANCHESTER

GLASGOWABERDEEN

ZURICHBRUSSELSICELAND

ICELANDAIR IJSLAND, de VS & CANADA

Page 29: TravelPro#13 30-03-2016

29

www.travelpro.nl

ADVERTORIAL

Met Icelandair naar IJsland, de VS & CanadaIcelandair is de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland en vliegt het hele jaar door vanuit onder meer Amsterdam en Brussel naar

Keflavik, IJsland, en via Keflavik door naar Noord-Amerika. Vanuit Amsterdam in de winter dagelijks, tot veertien vluchten per week in

de zomer. Vanuit Brussel wordt IJsland het hele jaar door vier tot zeven keer per week aangevlogen. De vluchttijd vanaf beide

bestemmingen is slechts drie uur.

Icelandair opereert al bijna 80 jaar vanuit haar thuisbasis IJsland en maakt handig gebruik van de ligging halverwege Noord-Amerika en Europa. Ze werkt continu aan een groeiend netwerk van internationale routes met IJsland als basis.

Bestemmingen in CanadaDe bestemmingen in Canada zijn Halifax, Toronto, Edmonton en Vancouver en vanaf mei dit jaar ook Montreal, Quebec.

Bestemmingen in de Verenigde StatenIn de VS vliegt Icelandair naar New York (JFK én Newark), Washington D.C., Orlando, Seattle, Minneapolis, Denver, Boston, Anchorage en sinds maart dit jaar ook naar Chicago, Illinois. Naar al deze Noord-Amerikaanse bestemmingen mag in de Economy Class twee keer 23 kilogram bagage meegenomen worden.

In totaal vliegt Icelandair vanuit 27 plaatsen in Europa, via IJsland, nu zestien gateways aan in Noord-Amerika.

Stopover: Twee bestemmingen voor de prijs van één!De overstaptijd op de IJslandse luchthaven Keflavik is maximaal twee uur en gaat snel en gemakkelijk, omdat Keflavik een kleine, overzich-telijke luchthaven is. Leuker dan overstappen is om een stopover op IJsland te maken op weg naar één van de bestemmingen in de VS en Canada. Zo kunnen passagiers twee bestem-mingen aandoen met één ticket. Dit kan op de heen- of terugweg voor maximaal zeven dagen zonder toeslag op de ticketprijs. De stopover mogelijkheid wordt sinds anderhalf jaar extra gepromoot door de #MyStopover campagne.

Het thuisland van Icelandair: IJslandEen stop maken in het thuisland van Icelandair is zeker de moeite waard. Rondom Keflavik Airport en Reykjavik bevinden zich een groot aantal ‘hotspots’ om te bezoeken en bezichtigen. Even helemaal tot rust komen in de Blue Lagoon, of juist een actieve stopover maken; wandelen over een gletsjer en quadrijden door het ruige landschap, heerlijk eten in één van de vele res-taurants in Reykjavik, shoppen in de winkelstraat of een van de winkelcentra, het geisergebied en mooie watervallen bekijken tijdens een excursie; het kan allemaal in IJsland!

Comfortabel vliegenDe ´IJsland ervaring´ begint bij Icelandair al aan boord. De uniformen van de crew zijn gemaakt door een IJslandse ontwerper en de vliegtuigen dragen de namen van IJslandse vulkanen. Aan boord van de toestellen heeft elke passagier toe-gang tot een individueel entertainment systeem in alle reisklassen: Economy Class, Economy Comfort Class en Saga Class.

Zelf ervaren? Icelandair biedt agententarieven aan op al haar bestemmingen.

Kijk voor meer informatie op: agents.icelandair.nl

ICELANDAIR – Eline Ruigrok020 - 521 39 [email protected]

Page 30: TravelPro#13 30-03-2016

30 SPECIAL OOST-USA

Target Travel Marketing (TTM) is geen onbekende in de reiswereld. Als marketing & communicatiebureau richten wij ons met name op de USA. Inmiddels hebben we meer dan 20 staten in ons portfolio. Het promoten van de Verenigde Staten mag je gerust onze passie noemen. Wij hopen een steentje bij te kunnen dragen aan het doel om van de Benelux de volgende “1 million passenger market” te maken.

Veel van ‘onze’ staten organiseren internationale studiereizen en beurzen. Kijk op onze website www.targettravel.nl voor een overzicht. Je krijgt regelmatig uitnodigingen voor bijvoorbeeld de RMI (Real America) Megafam en Summits voor RMI, Discover New England en Travel South en studiereizen naar bijvoorbeeld Colorado en Texas.

We organiseren persreizen, schrijven persberichten en artikelen en onderhouden diverse social media kanalen. Daarnaast zijn we uitgever van de TravelPlanner USA, een handig, informatief boekje dat verspreid wordt in bijvoorbeeld de Brand USA Paviljoens op beurzen. (ook bestelbaar bij TWI).

HighlightsWe zouden 25 TravMagazines kunnen vullen met de highlights van ‘onze’ bestemmingen maar hier volgt een top 3:

Totale eclips in WyomingAstronomieliefhebbers; markeer 21 augustus 2017 in je agenda! Verwacht wordt dat op deze dag de maan tussen de aarde en de zon zal komen te staan met als gevolg een totale zons- verduistering. De eclips is in maar liefst 14 Amerikaanse staten te zien maar een van de beste spots om getuige te zijn van dit astronomische fenomeen is de Amerikaanse staat Wyoming. Met name in het zuidelijke deel van Grand Teton National Park zal de zonsverduistering goed zichtbaar zijn.

Rocky Mountain National Park in top 3 van nationale parken AmerikaAfgelopen jaar ontving Rocky Mountain National Park een record aantal bezoekers en passeerde ze de magische grens van 4 miljoen bezoekers. Het meest geliefde park van Colorado is hier-mee het derde best bezochte nationale park van de Verenigde Staten, na Great Smokey Mountains en Grand Canyon.

The Crystal Coast van North Carolina Nog zo’n verborgen parel. Meer dan 85 mijl aan prachtige kust bieden plezier aan de vakantieganger die in alle rust van deze schoonheid wil genieten. Met een interessant achterland en prima uit-valsbasis voor een trip door het zuiden van de USA. Waar muziek, lekker eten, historie en cultuur hand in hand gaan.

Target Travel Marketing realiseert haar Amerikaanse droom

All-inclusive prijzen

Geen reserveringskosten

Vroegboek korting

Eenvoudig annuleren www.worldwidecampers.com

De ideale partner voor camperhuur wereldwijd!

WORLDWIDE

Gratis offerte service

Voor elk budget

NoRisk garantie

Ruim aanbod

All inclusive camperhuur

Transparante prijsopbouw

ALAMOGEEFT JE HET GEVOEL

VAN VRIJHEID

facebook.com/alamonlalamo.nl | 030-6930136

ALAMO

Taste of Texas; Save the Date!Blok 22 april in je agenda en kom meer te weten over Texas in de inspirerende omgeving van de Markt- hal Rotterdam. Meer informatie en de uitnodiging volgt snel! Sta je nog niet op de lijst maar wil je wel alle uitnodigingen ontvangen of je alvast aanmelden? Stuur dan een mail naar [email protected].

wolkenkrabbers is de Willis Tower, voorheen Sears Tower, en geeft een mooi uitzicht over de hele stad. Een ander gebouw dat je zeker eens moet zien is Wrigley Building. Dit gebouw is van een kauwgombalfabrikant en heeft een bijzondere klokkentoren. Ga ook zeker eens naar de Navy Pier. Dit is een kilometerlange pier die langs Lake Michigan loopt. Vooral in de zomermaanden is deze pier een must om te bezoeken, met leuke winkeltjes en straatartiesten.

FloridaFlorida staat bekend op sun & fun op de vele stranden die er te vinden zijn. Het heeft een kust-lijn van 2173 kilometer waarvan een kleine 1.700 kilometer uit stranden bestaat. Aan de oostkust vind je de twee van de beroemdste stranden van Amerika: South Beach en Daytona Beach. Echter praktisch de hele oostkust van Florida bestaat uit strand, je zou bijna over het strand kunnen lopen van Miami Beach in het zuiden tot aan Jacksonville in het noorden van Florida. Zonder enige twijfel het bekendste strand van Amerika is South Beach aan de zuidkant van Miami Beach.

Het brede strand met mooi zacht zand en het prachtige Ocean Drive als decorvulling op de achtergrond is al jarenlang het domein de verza-melplaats van mensen die willen zien en worden gezien, sportievelingen en strandliefhebbers. De art deco gebouwen en de wuivende palmbomen zorgen voor een unieke sfeer die je nergens ter wereld terugvindt.

Spring BreaksDe plaats Daytona Beach is een populaire bestemming onder jongeren tijdens de zoge-naamde Spring Breaks, de lentefeesten waarbij de Amerikaanse schooljeugd vooral uit hun dak

WorldWide CampersWorldWide Campers heeft bijna 30 verhuurloca-ties in Amerika. Populaire bestemmingen zoals Las Vegas, San Francisco en Los Angeles, maar ook opkomende bestemmingen zoals Denver, Seattle en Portland. Of je klanten nu op zoek zijn naar een compact kampeerbusje of op pad willen met een super-de-luxe camper: WorldWide Campers heeft altijd een geschikt campertype via een van de negen gerenom-meerde leveranciers. Ze hebben jarenlange ervaring met het boeken van campers en het maken van camperreizen en adviseren je graag. Zij nemen jouw werk uit handen!

Waarom WorldWide Campers? • maatwerkspecialist en absolute camperexpert • zij nemen jouw werk uit handen• persoonlijke service staat voorop

• gratis offerte zonder verplichtingen• direct real-time beschikbaarheid nakijken• direct op zoek naar alternatieven indien nodig• mogelijkheid tot nemen van een optie • facturatie en vouchers direct na bevestiging• aantrekkelijke commissieregeling • geen reserveringskosten• offerte snel en gemakkelijk online aan te vragen • snelle reactie, geen telefonische wachttijden • duidelijke No-Risk garantie

Contact: 030 697 4964, worldwidecampers.com en facebook.com/worldwidecampers

NRV NRV is dé rondreisspecialist voor rondreizen in Amerika. Het bedrijf staat bekend om de voordelige prijzen en afwisselende pro-gramma’s. NRV neemt de reiziger mee op avontuur naar bruisend Oost-Amerika. De groeps- en privéreizen Amerika van NRV zijn al jarenlang zeer succesvol, mede vanwege de flexibiliteit en de verlengingsmogelijkheden als special treat.

gaat op vakantiebestemmingen zoals Florida, California en Mexico. De populariteit van Daytona komt vooral omdat je op een groot gedeelte van het brede zandstrand met auto’s mag rijden. Lekker met een huurauto tot aan het water rijden, koelbox en parasol eruit en lekker relaxen. Op jaarbasis trekt Daytona Beach maar liefst acht miljoen toeristen aan, waarmee het goed is voor ongeveer een zesde deel van alle toeristen (Amerikanen en internationaal) die Florida bezoe-ken.

Sharon Evers

Page 31: TravelPro#13 30-03-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Hertz is op zoek naar Sales & Account Manager Touroperating ITSC is werkzaam voor toonaangevende bedrijven in de reiswereld. Marriott International en the Hertz corporation zijn onder meer bedrijven waarvoor ITSC de Sales & Marketing uitvoert. ITSC is actief in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland. Ben je geïnteresseerd om in een

dynamische sales en marketing omgeving te werken in de reiswereld?

Executive Travel Services zoekt een Reisspecialist/Travel Designer Zoek je een leuke en uitdagende job in de reiswereld...? Executive Travel Services zoekt een talentvolle collega voor de full time functie van Reisspecialist. Vanwege uitbreiding van het team

zoekt het bedrijf op korte termijn een nieuwe collega (m/v), die zich in een veelzijdige functie bezig gaat houden met de telefonische verkoop van onze exclusieve, individuele maatwerk reizen (Golf, VIP- en honeymoonreizen).

Interhome zoekt Productmanager Benelux (tijdelijk)Ongeacht wat men zoekt: Interhome kan aan bijna elk verzoek voldoen, met meer dan 33.000 online boekbare vakantiehuizen en appartementen in 31 landen. Of het nu een chalet, een villa met zwembad, een appartement of vakantiehuis is - men vindt de juiste accommodatie! (Tussenkop) Interesse? Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

April* 04: PASRA Airline Express (Hengelo).* 05: PASRA Airline Express (Assen).* 05-06: Rendez-vous en France, Parc des Expositions, Montpellier.* 11: PASRA Airline Express (Schiphol).* 17-19: GTM, Magdenburg.* 19-20: EyeforTravel TDS Europe, Hilton Tower Bridge, Londen.* 19-21: Imex, Messe Frankfurt.* 24-27: Rendez-vous Canada, Montréal.* 25-28: Arabian Travel Mart, Dubai.

Mei* 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiares:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: TravelPro#13 30-03-2016

HARITA 2x34cm HOLLANDACA.indd 1 16/03/16 14:07