TravelPro #46 - 11-11-2015

40
St. Maarten lay back paradijs Gfk en ANVR: Travelscan 2.0 Saxion in Silicon Valley 11 november 2015 46 "We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren" Getie & Haskia Kramer (eigenaren/directeuren Internoord Groningen)

description

TravelPro #46 - 11-11-2015

Transcript of TravelPro #46 - 11-11-2015

Page 1: TravelPro #46 - 11-11-2015

St. Maartenlay back paradijs

Gfk en ANVR:

Travelscan 2.0S a x i o n i n Silicon Valley

11 november 2015 46

"We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren"Getie & Haskia Kramer (eigenaren/directeuren Internoord Groningen)

Page 2: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

ww

w.koreanair.com

Korean Air Amsterdam Schiphol AirportTel. 020 655 6333

Direct aisle access Because you can’t always choosewho you sit next to.Experience Prestige Class, the most comfortable way to fly. Relax inthe privacy of our spacious Prestige Suites, knowing that direct aisleaccess guarantees you’ll never disturb anyone, or more importantly,be disturbed. And with a larger screen and more advanced AVOD,it’s like having your own home entertainment system in the air.Fly the only Business Class that puts you first.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 3: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws 3

www.travelpro.nl

InhoudsopgaveEurAm Fan Club DayEurAm organiseert voor het eerst een Fan Club Day op haar hoofdkantoor in Leuven.Pagina 9

Hoger beroepDe familie Ter Haar gaat in hoger beroep nadat de rechter liet weten de familie niet te accepteren als partij.Pagina 15

CuraçaoDe laatste nieuwtjes en alles wat je maar wilt weten over dit prachtige eiland in de Curaçao-special.Pagina 18-23

AutohuurEen vakantie is voor je klant zoveel fijner met autohuur. Pagina 32-33

NetwerkJe hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd: post ik niet te veel of juist te weinig op Facebook? Of op welke toon kan ik mijn doelgroep het beste aanspreken? TravelPro sprak met Vincent Hekkert (social media-fanaat).Pagina 36-37

We staan weer eens lekker voor paal met zijn allen. Hopelijk is, als u dit leest, één en ander opgelost. Maar het is van de gekken. Het aanzien van de branche krijgt een flinke deuk door de belachelijke gang van zaken rondom het reizen naar Egypte. Even een opsomming van de tragedie in Egypte.

Allereerst neemt de hele wereld maar even aan dat het neergestorte toestel wel slecht onderhouden zal zijn, want het is tenslotte Russisch...? Al snel lijkt het om een bom te gaan, naar men aanneemt aan boord gesmokkeld op de luchthaven van Sharm El Sheikh. Geen vreemde veronderstelling. De veiligheidssituatie aldaar is zeker niet optimaal.

BuZa (Het Ministerie van Buitenlandse Zaken) waarschuwt er op los. De luchthaven van Sharm is onveilig, maar Sharm El Sheik zelf is prima te doen? Je kan gewoon naar de rest van Egypte behalve Caïro en dan wel met alleen handbagage. Wat een verschrikkelijke flauwekul is dit! Dus lekker een weekje in de zon met drie t-shirts twee zwembroeken, shampoo enzovoorts kopen we daar ter plekke wel. Volgens mij weet BuZa het ook even niet meer.

En wat doen verschillende touroperators? Zolang BuZa geen negatief reisadvies afgeeft, wordt de

Minhysterie

schade niet gedekt door het Calamiteitenfonds, dus vliegt men gewoon door!Dan maar op vakantie met alleen handbagage. Ik denk dat wij als branche onszelf hier mee te kijk zetten. Corendon is hier de uitzondering, maar of die actie de imagoschade in de branche kan beperken, betwijfel ik ten zeerste.

Gewoon stoppen met Egypte tot de zaken daar weer op orde zijn en de veiligheid van de klant gegarandeerd kan worden, dat is de enige en voor Egypte verschrikkelijke optie.BuZa schrijft ondermeer, dat er een verhoogd risico is op terroristische aanslagen, ondermeer op buitenlanders en buitenlandse doelen. Vermijd gebouwen van de overheid en plaatsen waar veel buitenlanders komen. Hoe dan? U bent daar zelf een buitenlander???

En de klant die dit leest en waarvoor omboeken te duur is, wensen wij als reisbranche een ‘prettige vakantie’. Kamervragen worden er zelfs al gesteld, en eerlijk gezegd reken ik erop dat als deze uitgave bij u op de mat ligt deze situatie geschiedenis is, maar de imagoschade is er al ruimschoots. Ik ga even flipperen in het hok, moet de frustratie even botvieren op de flipperkast.

Tom van [email protected]

‘Verzekerd van vakantieplezier met de Unigarant Reis- en Annuleringsverzekering!’

Geslaagde weekend The Travel ClubMaar liefst 220 ZRO's en 52 touroperators waren aanwezig tijdens de workshopdag die werd georganiseerd door The Travel Club in 'De Heerlickheijd van Ermelo'.Jeannie Vincent (directeur The Travel Club): "Het was een interessant dag, we hebben vele enthousiaste reacties mogen ontvangen!" The Travel Club blijft groeien en introduceerde dit jaar diverse nieuwigheden. Zo beschikt The Travel Club sinds februari over een eigen IATA licentie, werd er een nieuwe realtime boekbare web-site gelanceerd, het team op het hoofdkan-toor werd uitgebreid.

Enkele maanden geleden kwam The Travel Club met een tweede franchiseformule voor leisure-ZRA’s: YourTravel. De reden hiervoor is dat voor

de club zelfstandig reisagenten, die momenteel meer dan 220 ZRA’s telt, een landelijke dekking in het zicht is. De aparte website (yourtravel.nl) lijkt in geen enkel opzicht op die van The Travel Club.

Page 4: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws4

Ramp voor toerisme Egypte

De ramp met de Russische luchtvaart-

maatschappij Kogalimavia/Metrojet boven

de Egyptische Sinaï gaat naar verwachting

catastrofale gevolgen hebben voor het

toerisme naar Egypte.

Enkele dagen voor de ramp bracht een belang-rijke delegatie uit Egypte nog een uniek bezoek aan Nederland om in gesprek te gaan met touroperators en andere belangstellende in de branche. De stemming in Amsterdam was toen nog zeer positief...

Terughalen Nederlandse toeristen worden op moment van schrijven, maandag 9 november, teruggehaald en wie heeft geboekt naar een andere bad-plaats dan Sharm el Sheikh krijgt, in ieder geval volgens de regels, zijn of haar geld niet terug. Reisorganisaties zijn daar overigens zelf vrij in om passagiers toch een financiële vergoeding te geven of de mogelijkheid om om te boeken naar een andere bestemming. Reisadvies De Airbus A321 van de Russische maatschap-pij had 224 mensen aan boord. Zij kwamen allen om het leven kwamen nadat het, naar alle waarschijnlijk neerstortte door het afgaan van een bom bij slecht weer in de omgeving van de stad el-Arish. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde de luchthaven van Sharm el Sheikh als onveilig, voor onder

andere de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam is het reisadvies vooralsnog niet aangepast. Nederlandse touroperators, zoals Thomas Cook die de badplaatsen aanbiedt in combinatie met airline-partner Transavia, laten in deze badplaat-sen de ruimbagage van vertrekkende passagiers extra controleren door KLM security mensen.

Speculaties ‘Het welzijn van onze klanten is onze hoogste prioriteit derhalve houden wij de situatie nauwlet-tend in de gaten en acteren altijd alleen op feiten nooit op speculaties. Wij staan in nauw contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en onze reisleiding en agentschappen ter plaatse om de situatie goed te kunnen monitoren. Bij een wijziging in het advies zullen wij onze mensen direct informeren en indien noodzakelijk terugha-len’, zo laat Thomas Cook aan de retail weten.

BlijANVR-directeur/voorzitter Frank Oostdam liet tegenover Radio 1 weten blij te zijn dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet heel Egypte als onveilig heeft verklaard. De keuze van Corendon om helemaal niet meer naar Egypte

te vliegen is volgens Oostdam volledig aan de touroperator. Over de keuze van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt overigens flink gediscussieerd, want waarom zou Scheveningen niet veilig zijn en Zandvoort wel, zo wordt er gezegd en geschreven.

BanDe grote vraag in de reisbranche is wanneer Hurghada en Marsa Alam in de ban gaan. Heel Egypte dreigt dit winterseizoen als vakantieland de dupe te worden van de terreurdreiging. Het vliegveld van Sharm kan alle ellende niet aan. De Egyptische autoriteiten proberen koortsachtig de veiligheidsmaatregelen op te schroeven en te redden wat er te redden valt. In een wanhopige poging om het toerisme te redden worden deze week drie nog nooit eerder voor het publiek opengestelde graftombes geopend. De belang-rijkste tombe is die van Huy, onderkoning van Kush onder de beroemde farao Toetanchamon. Maar of dit het toerisme naar Egypte gaat red-den...

Arjen Lutgendorff

foto: flickr.com

foto: flickr.com

Page 5: TravelPro #46 - 11-11-2015

5

www.travelpro.nl

“We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren”

Als je jezelf een dochter van Annie en

Henk Kramer uit Groningen, die in 1958

met Internoord Groningen zijn gestart,

mag noemen en de reisbranche je met de

paplepel is ingegoten, moet niemand er

vreemd van hebben opgekeken dat Getie

en Haskia het stokje 30 jaar later van pa

en ma overnamen. Ze kregen van pa één

jaar proeftijd voordat de verkoop officieel

kon worden gemaakt en zo geschiedde.

Als twee zussen samen een bedrijf over-nemen, dan moeten jullie wel goed met elkaar overweg kunnen. Is dat altijd zo geweest?Getie: “Ja, volgens mij wel. Als oudere zus heb ik altijd een beetje op Haskia gepast. Onze ouders zijn in 1958 begonnen met Internoord in Groningen, een jaar later werd ik geboren en twee jaar en negen maanden later Haskia. Onze ouders waren heel vaak aan het werk op het reisbureau of waren op studiereis. We zijn dus altijd met zijn tweeën geweest.” Haskia: “Maar we waren nooit alleen. Onze ouders hebben er altijd voor gezorgd dat we na schooltijd werden opgevangen door een kinder-meisje.”

Hebben jullie veel kindermeisjes versle-ten?Getie: “In al die jaren hebben we er twee gehad, we waren niet zo vervelend. Dus verhalen van weggepeste kindermeisjes past niet bij ons.”Haskia: “Naast de kindermeisjes, paste mevrouw Van der Waard (de oma van Erik van der Waard, Internoord Leeuwarden, red.) ook wel eens op ons, maar zij deed voornamelijk het huishouden bij ons thuis.”

Hoe is dat zo gekomen?Getie: “Familie Van der Waard was er gewoon, wij weten niet beter. We gingen er altijd opvisite en bezochten elkaars verjaardagen. Toen onze ouders iemand zochten voor de zaak, raadde oma Van der Waard het vriendinnetje van haar zoon Peter aan. Zo is Gonny inbeeld gekomen. Peter werkte elders en samen hebben zij Internoord Leeuwarden

opgestart. Zo gemakkelijk ging dat in die tijd.”Haskia: “Mijn vader vond voordat ze in Leeuwarden begonnen, ze eerst moesten trou-wen.En dat deden ze.”

Met twee hardwerkende ouders moesten jullie vrij snel zelfstandig worden. Hebben jullie hen dat wel eens verweten?Haskia: “Ze compenseerden hun afwezigheid ruimschoots in het weekend en tijdens de vakanties. Elke vakantie gingen we met elkaar op stap en elk weekend zaten we op Camping Witterzomer in Assen.”Getie: “De kwantiteit was misschien wat minder, maar de kwaliteit was heel goed. We hebben er geen trauma’s aan overgehouden.”

Waren jullie als kleine meisjes wel eens op het bedrijf te vinden?Haskia: “Bijna nooit, alleen toen Getie al naar de middelbare school ging en ik nog op de basis-school zat, werd ik tussen de middag opgehaald om een broodje op de zaak te eten. De kinder-meisjes waren toen al uit beeld. En als ik er dan toch was, kon meteen wat gidsen stickeren. Voor wat hoort wat.”Getie: “Ik heb wel eens vakantiewerk in de zaak gedaan en samen met mijn vader bracht ik duizenden gidsen rond. Maar we brachten zeker geen uren na schooltijd door in de zaak. Dat wilden onze ouders niet.”

Ook niet later, toen de meisjes dames werden?Haskia: “Eigenlijk niet, ik ben pas op het reisbureau gaan werken toen wij het in 1988

overnamen. De interesse was er altijd wel, je groeit ermee op. Het reisbureau was altijd het onderwerp van het gesprek. Maar we hebben nooit uitgesproken dat we de winkel wilde over-nemen.”Getie: “Onze vader onderhield alle contacten en toen alles geautomatiseerd moest worden, wilde hij er mee stoppen. Hij kon net een koffiezetau-tomaat aanzetten, daar hield het wel mee op. Hij snapte er niets van en wilde er ook niets mee te maken hebben. In eerste instantie wilde hij de zaak verkopen aan een touroperator, iets wat toen heel normaal was. Ik studeerde Spaans en werkte parttime op het reisbureau. Haskia en ik vonden dat het wel iets voor ons was.”Haskia: “Het bedrijf in Leeuwarden werd verkocht en wij zijn in Groningen verder gegaan.”

Waar gingen jullie naar de kleuter- en basisschool?Haskia: “We zaten op de Goudvink in Groningen.” Getie: “Wat goed dat jij die naam nog weet.”Haskia: “Ik bestelde bij de slager altijd goudvin-ken in plaats van slavinken, daarom is het mij zo bijgebleven.”

Wat voor een kinderen waren jullie?Getie: “We waren goede en gehoorzame leerlin-gen.”Haskia: “Ik was geen relschopper, maar liet me wel horen.”

Na de studie moest er worden gewerkt?Getie: “Ik ben na het gymnasium een jaar naar Valencia gegaan om daar Spaans te lerenen te werken. Ik heb er in een hotel gewerkt en

Getie en Haskia Kramer

Page 6: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws6

was verantwoordelijk voor de PR. In die tijd was het verbazingwekkend als je Nederlands, Duits, Engels, Spaans en Frans sprak. Daarna werd ik de eerste hostess op Kreta voor Arke. Ik vond het leuk om een paar jaar in het buitenland te zijn en de wereld te verkennen. Dat weggaan heb ik van mijn vader, hij heeft ook overal in de wereld gewerkt. Hij was altijd weg of onderweg, voor-dat hij samen met mijn moeder het reisbureau opstartte.”Haskia: ““Ik heb ook een paar jaar het gymna-sium gedaan, het atheneum en de vakschool

Leiderdorp heb ik afgerond. Vervolgens ben ik naar Londen vertrokken om in een hotel te wer-ken op de afdeling marketing en sales. Daarna heb ik heel veel verschillende banen gehad, allemaal in de regio Groningen en in de marke-ting en sales. Maar op een gegeven moment wilde ik weer studeren en heb ik me op mijn 21e jaar ingeschreven voor de heao. Om een paar maanden te overbruggen voor mijn studie begon, ging ik aan de slag voor de Gasunie om een intern reisbureau op te starten. Vervolgens ben ik nooit meer gaan studeren. Na twee jaar Gasunie

hebben we Internoord overgenomen van onze ouders.”

Waren jullie ouders trots?Getie: “Ze waren zo trots een pauw. Hun twee meiden die het door henzelf opgezette reisbu-reau overnamen. Ze hebben ons nooit gepushed om dit te gaan doen. Mijn vader stelde wel als voorwaarde dat wij beiden een jaar samen op het reisbureau moesten werken, voor we het daad-werkelijk konden overnemen. Dat verliep goed en kon de contracten worden opgesteld. Toen we het overnamen, hebben we alles meteen geautomatiseerd. Mijn moeder heeft ons daarbij geholpen, omdat zij altijd de administratie heeft gedaan en wij hadden haar wel nodig om de boel online op orde te krijgen.”Haskia: “Pa kwam af en toe nog weleens in de zaak, maar dan alleen om koffie te drinken. Soms bracht hij tickets weg, maar verder trok hij zich vrij snel terug uit de zaak. Hij heeft zich ook nooit bemoeit met onze bedrijfsvoering. Hij vond dat wij het zelf moesten doen, ook al gingen we tig keer op onze bek. Daar leerden we het meeste van, dat vond hij en dat is ook zo.”Getie: “De wereld waarin zij in 1958 het reis-bureau begonnen, was er niet meer. De tijden waren enorm veranderd. Hij vond er niets meer aan. Vader is er één uit de tijd van directe con-tacten en het werd met de opkomst van internet steeds onpersoonlijker. Hij paste niet in deze nieuwe wereld.”Haskia: “Pa was meer iemand voor het grotere geheel, hij is heel lang examinator bij de SEPR-opleiding geweest. Zijn handtekening staat onder onze diploma’s. Onze vader wilde de reisbranche professioneler laten maken door bedrijven met elkaar te verbinden. Daarin voelde hij zich veel meer thuis, dan in het verkopen van reizen.”

Dat hebben jullie ook, Internoord Groningen is meer een onderneming dan een reisbureau dat puur reizen ver-koopt…Haskia: “We zijn veel meer een dienstverlenend bedrijf geworden dan een verkoper van reizen. Het product is niet meer het belangrijkste in onze communicatie richting de klant. We ontzorgen en denken mee met andere bedrijven. We zijn bijvoorbeeld erg betrokken bij de regio Groningen door onder meer sponsoring van bijvoorbeeld FC Groningen en basketbalclub Donar. Als deze verenigingen naar het buitenland gaan voor wed-strijden dan regelen wij de reizen. Ze komen ook bij ons, omdat we er tijd en inspanning insteken. Het is een wisselwerking. We maken ons ook hard voor de stad Groningen door samen met gemeenten en andere bedrijven ervoor te zorgen dat er meer incoming toerisme komt.”Getie: “Daarnaast werken we ook voor andere bedrijven, zoals voor een bedrijf dat reizenvoor haar MBA-studenten naar China aanbiedt. Het programma wordt door een van onzecollega’s in elkaar gezet, we declareren vervol-gens de uren door naar dat bedrijf. Je wordthierdoor veel meer een partner van elkaar. We gaan veel vaker de samenwerking aan enzijn minder een leverancier. We geloven in die

Personalia

Naam: Getie KramerGeboortejaar: 1959Woonplaats: GroningenHuwelijkse staat: Woont samen met partnerKinderen: twee, een zoon (30) en een dochter (21). Haar partner heeft vier kinderen

IntERvIEw

Personalia

Naam: Haskia KramerGeboortejaar: 1962Woonplaats: GroningenHuwelijkse staat: Woont samen met partnerKinderen: Haar partner heeft twee kinderen

Page 7: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 7IntERvIEw

kracht.”Haskia: “We hebben bewust voor deze strategie gekozen en juist minder om zaken binnende reisbranche op te pakken. Dit is onze markt en hierin moeten wij functioneren. Ik gavaker met een club bedrijven in Groningen iets doen, dan op studiereis. Uiteraard gaan onze medewerkers wel regelmatig op studiereis.”Getie: “We zijn wel branchegericht, maar niet meer alleen gericht op de verkoop vanpakketreizen.”

Hoe zien jullie de toekomst voor de pak-ketreizenbranche?Haskia: “In een kant-en-klare pakketreis die wordt aangeboden, zie ik niet veel toegevoegde waarden. Maar dat zie ik wel in de pakketten die door ons op maat worden gemaakt. Dat gebeurt op een andere manier. Ik geloof dat de tijd waar-in wij leven heel veel kansen biedt aan de retail, zeker voor de onafhankelijke retail zoals wij.”Getie: “Wij hebben net een contract afgesloten met een huizenverhuurder op Ibiza. Het interes-seert ons dan niet zo veel of we bepaalde targets moeten halen. Die tijd is voorbij. We willen écht samenwerken met bedrijven en dan redden we het zeker. We zijn de afgelopen jaren met luchtvaart zonder commissies ook prima doorge-komen. Wij zien die andere toegevoegde waarde. Als je dat niet kan vermarkten, dan kan je er maar beter mee ophouden.”Haskia: “We moeten ook niet meer terugwillen naar hoe het was. We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren.”

Waarom moet de klant bij jullie komen?Haskia: “Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest. De klant van tegenwoordig is één klik verwijderd van een boeking. Dus wie er binnen-komt, is een klant. Anders had hij wel op internet geboekt, hij heeft ons dus nodig.”Getie: “Dat het fysieke bezoek gigantisch is afge-

nomen is een feit, maar diegene die komt is een klant. Ze hebben iets nodig van ons wat ze op internet niet kunnen vinden.” Haskia: “Ze willen de bevestiging dat de door hen uitgezochte reis een goede keuze is geweest. We zijn dan een aanspreekpunt en geven ze net dat laatste zetje. Er is gelukkig nog geen pop-up op internet die aangeeft dat een reis niet bij die persoon past. Getie: “Harry vindt alles goed.” Haskia: “Maar laten we eerlijk zijn, als ik even snel een nieuw shirtje wil kopen, ga ik naar de H&M. Maar als ik echt iets moois wil, ga ik naar een andere winkel waar ze echt aandacht voor mij hebben. Zo werkt het in de reiswereld ook.”Getie: “Het is allemaal niet zo moeilijk. Het heeft nu te maken met netwerken, gunnen, goede kwaliteit blijven leveren en vertrouwen en daar moet voor worden betaald. Anders ben je bij ons niet op het goede adres.” Haskia: “We blijven vasthouden aan dit idee. Natuurlijk hebben we wel eens met de gedachte gespeeld om kortingen te geven, zeker toen het land middenin de crisis zat. Maar we hebben het niet gedaan en dat is een juiste keuze geweest. Hierdoor krijgen mensen begrip voor ons en heb-ben we een duidelijker beeld van onze doelgroep gekregen.”Getie: “En die mensen en bedrijven ontzorgen we graag met hun vakantie of zakentrip.”

Zien we jullie ook op de tribunes van FC Groningen en Donar? Getie: “We zijn zeker sportminded, vooral om het te kijken.”Haskia: “We hebben voetbal altijd leuk gevonden, onze ouders vonden er niets aan. We zijn al 27 jaar aan één stuk sponsor van FC Groningen. Donar sponsoren we nu zo’n twee jaar, we heb-ben dat wel eens eerder gedaan, maar beide business clubs overlapten elkaar. Dat is nu niet meer.”

Getie: “Als je het doet, moet je het goed doen en er ook zijn. Dus we bezoeken regelmatig wedstrijden. Anders hoef je niet te sponsoren. We hebben het geluk dat onze partners diezelfde interesses hebben, want het gebeurt allemaal in onze vrije tijd en zij gaan mee.”

Zijn jullie getrouwd?Getie: “Ik woon samen met mijn partner die vier kinderen heeft en ik heb twee kinderen,een zoon van 30 en een dochter van 21 jaar oud. Als iedereen bij elkaar is, is het een helegezellige boel.”Haskia: “Ik woon samen met mijn partner die twee kinderen heeft.”

Jullie werken samen, gaan samen naar het voetballen en het basketbal, doen jul-lie wel eens iets niet samen?Getie: “Op vakantie gaan. We zien elkaar zakelijk zoveel dat het er privé wel eens bij inschiet. De nieuwe inrichting van elkaar kunnen we een jaar later pas zien.” Haskia: “We moeten wel oppassen dat het niet alleen maar zakelijk wordt. Maar op kantoor wordt alles wel besproken. We zijn partners in de zaak, maar we zijn ook elkaars grootste vriendinnen. Alleen zien we elkaar privé niet zo heel vaak.”

Waarin verschillen jullie in het onderne-merschap?Haskia: “Ik heb vaak 100 ideeën, waarvan Getie vervolgens een heleboel van afschiet. Getie: “Dat is onze balans, ik hoor wel aan haar of ze heel erg enthousiast ergens over is of maar een beetje. Ze heeft namelijk heel veel ideetjes. Vader verbond de hele stad aan elkaar en dat doet Haskia nog steeds.”Haskia: “Wij schromen er beiden niet voor om anderen te helpen. We zien niets als een probleem, maar juist alles als een kans. Op de

Page 8: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws8 IntERvIEw

tweede verdieping van ons pand wilden we een call center neerzetten, maar toen klapte de markt. Dat call center kwam er niet, maar we maakten er een appartement van dat we verhuren. Dat is onze beste keuze geweest. Je moet blijven inzien dat je moet blijven ondernemen en dat in de meest brede zin van het woord. Je moet niet gaan zeuren als een touroperator met één procent naar beneden gaat, dan heb je niet de juiste denkwijze. Bedrijven moeten bepalen wat ze gaan doen en zich houden aan die keuzes.”

Hebben jullie nog iets te maken met Internoord Leeuwarden?Getie: “Helemaal niets, dat vergeten touropera-tors wel eens. We ontvangen namelijk nogregelmatig een openstaande postenlijst van elkaar.”Haskia: “Beide bedrijven zijn volledig zelfstandig, Erik van de Waard en wij hebben welsamen het bedrijf TravelNoord, waarmee we online actief zijn. We hebben het vroeger, toen er

nog geen internet was, weleens gehad over een naamsverandering, maar we zitten 60 kilometer van elkaar af en het bijt elkaar niet. Wisten wij veel dat internet onderweg was en dat we online misschien in elkaars vaarwater zouden komen. Als we het van tevoren hadden geweten, had-den we de naam wellicht aangepast. Maar we hebben geen last van elkaar. Ik denk juist dat we elkaar versterken.”Getie: De cirkel is nu eigenlijk rond door de samenwerking met Erik van der Waard die wijgekscherend weleens ‘broertje’ noemen.”

Wat weten jullie nog van de vakanties met pa en ma?Haskia: “We gingen het liefst naar Spanje. Ze werkten heel erg hard en voor hen was het ook vakantie, dus het werd vooral een relaxvakantie.”Getie: “Maar de hotels op de bestemming werden altijd bezocht. Het maakte niet uit waar we waren, maar de hotels moesten we bekijken. Eigenlijk doen wij dat nu zelf ook weer. Als ik op vakantie ben, kijk ik altijd hotels.”

Gaan jullie zelf vaak op vakantie?Getie: “Jawel, maar niet heel spectaculair. Mijn partner heeft een hele drukke baan en devakantie wordt gebruikt om ergens in het buiten-land te relaxen. Tussen door bezoeken wewel regelmatig een stad en gaan we ook ieder jaar een week skiën.”Haskia: “Dat geldt ook voor mijn partner en mij. We hebben een heel druk leven, wedachten dat we wel iets minder konden werken, maar dat zit er voorlopig niet in. Metallebei een eigen bedrijf is drie dagen in de week werken geen optie. Maar ik vind wel datwe meer balans moeten zoeken.”

Getie: “Mijn partner werkt in het ziekenhuis en hij moet nu al de vakantie voor volgendjaar vastleggen en daardoor word ik meer gedwongen om balans te zoeken.”

Zijn jullie blij met de Veluwegroep?Haskia: “Zeker, vader was een van de oprichters. Het is een onderdeel van onze bedrijfsvoering. Ik heb heel lang in het bestuur gezeten en later in de raad van commissarissen. Het is een hele belangrijke groep, waarin samenwerken - waar wij enorm voor staan - voorop staat. Het is fijn om te horen hoe andere reisbureaus omgaan met bepaalde zaken. Een reisbureau in Amsterdam is anders dan die van ons in Groningen. Met elkaar overleggen was het start-punt van de Veluwegroep en dat is nog steeds zo.” Getie: “We leren van elkaar door met elkaar in gesprek te gaan. Aan de voorkant blijven we eigenwijze ondernemers en daardoor heb je aan de achterkant meer mogelijkheden”Haskia: “Alhoewel het qua inkoop ook steeds lastiger wordt. Het is een enorm leuke groep met een zeer breed netwerk met een landelijke dek-king. Het is een goed gevoel dat je met gelijkge-stemden over dezelfde onderwerpen kan praten.” Getie: “Men is vrij open en eerlijk tegen elkaar, dat is heel fijn.” Haskia: “De Veluwegroep heeft ons door moei-lijke periodes gesleept. Dat wordt vaak onder-schat, want soms lukken de dingen inderdaad niet. Maar met elkaar meedenken heeft ons gebracht waar we nu zijn. Ik vind het erg gaaf om daar bij te horen.”

Jullie zitten al ruim 30 jaar in het vak, komt er nog 30 jaar bij?Getie: “Nee, alsjeblieft zeg. We kijken al lang-zaamaan om ons heen en hebben het al wel eens over wat we hierna willen gaan doen. Maar het is niet zo dat we volgend jaar stoppen.” Haskia: “Wij voelen ons nog zo ontzettend jong, maar we moeten geen karikatuur van onszelf worden. Als we iets willen doen, moeten we de komende jaren stappen ondernemen. Maar we zien 100% een toekomst voor het bedrijf, we zien de komende jaren veel zonniger in dan de jaren hiervoor, mits het in de wereld een beetje rustig wordt.”

Kunnen jullie, net als jullie vader, het bedrijf na een verkoop helemaal losla-ten?Haskia: “Zeker, het is een waanzinnig onderdeel van ons leven maar we kunnen er ook buiten. Vader had het ook prima gevonden als we het hadden verkocht. Het is werk, het is niet mijn levenswerk. Mijn leven bestaat uit zoveel meer.” Getie: “Ik zou ook zeker niet in een gat vallen, daarvoor zijn we al veel minder een standaard reisbureau. Het ontzorgen doen we op allerlei fronten. Maar ik zou wel wat meer met mijn talenkennis willen doen, zoals vrijwillig vluchtelin-gen les geven.”

Sharon Evers

TravelCookingIn januari van dit jaar startten drie Groninger ondernemers met passie voor hun vak een unieke samenwerking. Haskia Kramer (Internoord Reizen), Dennis Nolle (Dennis Cooking Place) en Petra Verweij (Unicom communicatieadviesbureau) hebben hun pas-sie en krachten gebundeld in TravelCooking.nl. In iedere aflevering staat een land centraal, in deze eerste aflevering namen de onderne-mers de kijker mee naar Bali. Haskia vertelt als reisspecialist over het land, de bijzonder-heden, reistips, et cetera. Naast recepten zijn er ook reisaanbiedingen te vinden op het portaal.

Page 9: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 9

EurAm organiseert eerste Fan Club Day

Op 24 november houdt EurAm voor de allereerste keer, samen met partners Brussels Airlines en TravelPro, een Fan Club Day. Dit evenement zal plaatsvinden op het hoofdkantoor in Leuven (België).

Vincent Hekkert (Sales Manager): “Het wordt echt tijd om onze grootste en trouwste klanten een keer in het zonnetje te zetten. We werken altijd met open inschrijven voor Webinars en Workshops, maar voor dit event doen we het iets anders. Het mooie is dat van iedere retailpartij in Nederland een collega aanwezig is. Van Travel Counsellors tot D-reizen en van ITAC tot The Travel Club. Echt iedereen.”

Programma“We presenteren een interessant programma. Denk aan een ‘meet and greet’ met ons Support Team, een ‘advanced features’ demo, een kijkje

achter de schermen van onze technologie en een presentatie van nieuwe bijzondere producten”, zegt Vincent. “Ook zal Brussels Airlines, onze trotse officiële sponsor, een boeiende presentatie geven.”

Belgische gastvrijheidEurAm vindt het belangrijk dat er vooral een gezellige dag van wordt gemaakt vol Belgische gastvrijheid. “Zo gaan we met de hele club ’s avonds eten (en drinken) in een goed Vlaams restaurant en kunnen alle deelnemers op onze kosten blijven slapen in een hotel. Als klap op de vuurpijl voorzien we ook een stadswandeling in de prachtige stad Leuven. Een echte mini city-trip Leuven dus!”

FanEn waarom die naam Fan Club Day? “Dat was eigenlijk de werktitel van het project, maar we konden uiteindelijk geen betere passende naam vinden. Deze reisprofessionals zijn fan van EurAm, maar wij zijn net zo goed fan van hun. Deze agenten staan mede aan de wieg van het succes van EurAm in Nederland en daar zijn wij hun dankbaar voor”.

De deelnemende partijen voor onze Fan Club Day zijn onder meer :- D-reizen- VakantieXperts- TravelXL- ITAC- Toerkoop- TUI- Holland International At Home- Face2Face Travel- Travel Counsellors- Personal Touch Travel- Veluwegroep- The Travel Company- The Travel Company 2go- de Jong Intra Vakanties- The Travel Club

nIEuwS/ADvERtoRIAl

Prijsvrij moet Corendon terugbetalen

Steven van der Heijden (CEO Corendon) is verheugd met het nieuws dat Prijsvrij het eerder overgemaakt geld aan Corendon moet terugbetalen. “We waren het volstrekt niet eens met de één miljoen die wij moesten betalen. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat het gehele bedrag, inclusief rente, moet worden terugbetaald. We praten dan over meer dan 1,2 miljoen”, aldus Van der Heijden.

De rechter is wel van oordeel dat Corendon structureel aanbiedingen heeft gedaan op de eigen website. “Er moet nog worden vastgesteld hoeveel schade Prijsvrij heeft geleden door deze verschillende acties, maar daar willen we nu nog niet op vooruitlopen. Ons aangedane onrecht is gelukkig hersteld, de kans dat we ooit nog gaan samenwerken met Prijsvrij is in ieder geval vrij klein”, zegt Van der Heijden tegenover TravelPro.

De miljoenenclaim waar Corendon in eerste instantie tot was veroordeeld is in het hoger beroep alsnog teruggedraaid. Corendon moest meer dan féén miljoen overmaken aan online verkoopagent Prijsvrij. f500.000 voor het schenden van het zogenoemde ‘level playing field’. Corendon zou op de eigen website geen lagere prijzen mogen hanteren dan aan de

verkoopagenten is doorgegeven. Het hof heeft in het hoger beroep aangemerkt dat er geen sprake mag zijn van structurele prijspolitiek, maar incidentele aanbiedingen en kortingen mag Corendon gewoon aanbieden. Ook de andere f500.000 die eerst betaald moest worden als klantenvergoeding moet aan Corendon worden terugbetaald. De rechter ziet geen grond voor Prijsvrij om enige klantvergoeding aan te nemen.

Sinds dat toeristen toegang hebben tot het internet en alles transparant geworden is, zijn

de prijzenoorlogen tussen aanbieders aange-wakkerd. Touroperators, vliegmaatschappijen, detailwinkels en reiswinkels worden hierdoor aangetast. “De klant heeft recht op de beste prijs”, aldus de rechter. Marc van Deursen, direc-teur van Prijsvrij, maakte onlangs bekend dat het miljoen onderhand is terugbetaald aan Corendon. De rechtzaak is in eerste instantie gestart door Prijsvrij, omdat Prijsvrij had geconstateerd dat Corendon aan andere agenten lagere prijzen en hogere kortingen doorgaf voor haar reizen.

Page 10: TravelPro #46 - 11-11-2015

Gegarandeerd 20% besparing

op uw zakenreizen

Schiphol Travel, Member of the Schiphol Travel Group

Voor meer informatie bel: 020 - 40 55 275 of ga naar www.Schipholtravel.com

“Anti Call Center” Dienstverlening voor Multinationals

• Exclusieve Dienstverlening

• Beheersbaar Travel Management

• Vaste ervaren Account Manager (minimaal 5 jaar ervaring)

• Gegarandeerd, de laagste ticketprijzen

• Professionele Management Informatie

• Global Travel Management

Gegarandeerd tot 20% besparing op uw zakenreizen

Schiphol Travel International

Page 11: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 11

St. Maarten: lay back paradijs

terwijl de tuIfly Dreamliner boven St.

Maarten hangt en de reisagenten een laat-

ste blik werpen op het groene eiland, komt

één van de passagiers die vakantie gaat

vieren op Curaçao tot de conclusie: "St.

Maarten is veel mooier".

TUI wil een succes maken van St. Maarten, dat op 11 november 1493 door Columbus werd ontdek, waar het met haar eigen airline TUIfly sinds begin deze maand op vliegt. Onder andere de eerste TUI sales studiereis met 30 reisagenten onder leiding van Heleen Vetten en Jeroen Otto (TUI Sales) moet het TUI-product en het prachtige eiland met haar stranden, turquoise water, natuur, mensen, dorpen, geschiedenis en steden in de schijnwerpers gaan zetten.

Moeilijke bestemming"Ik denk dat het een hele moeilijke bestemming is door de vele hoogteverschillen op het eiland.

Welke mensen ik hierheen ga sturen? Daar zit ik mij over suf te piekeren”, aldus Bart Limburg (TravelXL Bart Limburg, Nijmegen). ”Ik denk dat het een hele lastige bestemming is.”

AndersChristine Oey (RIU Hotels & Resorts) voegde zich na de TUI managersreis aan bij de sales studiereis groep die de gehele reis verbleef in het, achter de heuvels van Anse Marcel gelegen, 4-sterren RIU Palace St. Martin dat vorig jaar werd geopend. "RIU Palace St. Martin (met 258 kamers) moet op de juiste manier worden verkocht, zodat de verwachtingen kloppen met

de realiteit. Vaste gasten die RIU Palace in de Caribbean kennen, zullen het hotel in eerste instantie als heel anders ervaren. Dit is een kleine RIU Palace (de helft van andere RIU Palaces) met laagbouw. En dit hotel is overgenomen, waardoor ook de kamers en de look and feel anders zijn, maar qua service en gastronomie doet het hotel niet onder”, aldus Oey.

To doDe studiereisgroep werd in 2,5 dag een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld. Zo werden er diverse hotels bezocht, konden Philipsburg en Marigot worden verkend, werd er genoten van ‘s werelds meest beroemde start- en landingsbaan bij Maho Beach (en het nabijgelegen 5-sterren Hotel Sonesta Ocean Point dat in de smaak viel bij de groep), werden er enkele fotostops gemaakt (bij onder andere Oyster Bay) en werd er een zeer ontspannende tocht gemaakt per catamaran. Waar geen tijd voor was? Genoeg dingen, zoals een bezoekje aan Fort Louis, museum Sur la trace des arawaks (Marigot), Fort Amsterdam, Fort Willem I, Sint Maarten Museum (Philipsburg), Pic Paradis (voor de natuurliefhebbers) en helaas was het nog geen tijd voor het Caribbean Carnaval.

Lelijke tuinenEsra Schuphof (D-reizen, Heerenveen) en Angelique Simonis (VakantieXperts Panta Reizen, Rotterdam) genieten na op de markt van Marigot.

TUIflyTUIfly vliegt twee keer per week met een Dreamliner naar St. Maarten. Op de terug-vlucht wordt er gevlogen via Curaçao. KLM blijft drie keer per week vliegen op dinsdag, vrijdag en zondag.

Page 12: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws12

“De hotels vind ik heel mooi en de mensen zijn heel lief, maar als ik met een vriendin 's avonds naar Grand Case was gegaan om te eten en om de stad in te gaan, dan weet ik niet of ik dat heel erg leuk had gevonden. Of wij klanten hebben voor St. Maarten? Ik weet het niet”, aldus Schuphof, die twee dagen na thuiskomst een reis naar St. Maarten verkocht met verblijf in RIU. Simonis laat weten de mogelijkheid om andere eilanden te bezoeken ideaal te vinden. “Maar ik ben niet lyrisch over St. Maarten, ik heb leukere Caribische bestemmingen gezien, maar dat is persoonlijk. En we hebben het eiland ook niet tijdens het seizoen gezien. Als het gezellig druk is op een resort, dan geeft dat meteen meer sfeer.”

Diversiteit“Het is een prachtig eiland dat iets weg heeft van Jamaica. De mensen zijn ontzettend lief en de natuur is prachtig groen”, aldus Olga Hoeksma (Reisburo Internoord, Leeuwarden). “Ik vind het leuker dan Curaçao. Ik zou het wel combineren met een ander eiland, waardoor je wat meer diversiteit krijgt. Vanuit Marigot kan je de ferry pakken naar St. Barths of St. Eustatius. Ik vind het ook aan te raden om op het eiland op verschillende plekjes te zitten. Autohuur is een absolute must.” Annemieke van de Sanden (HI Reisbureau at Home, Middelburg): “Of ik St. Maarten ga aanraden aan mensen die zeggen

dat ze naar de Caribbean willen? Dat ligt aan de mensen. Als ze met een autootje willen rondrijden, dan zou ik ze eerder naar Aruba of Curaçao sturen.”

De mensen“Het is een eiland voor heel veel doelgroepen, maar je moet heel goed weten wat je klant op St. Maarten wil gaan doen. Ze moeten houden van het losse sfeertje en de lay back houding van de bevolking. De mensen praten makkelijk met toeristen. De bewoners zijn echt een pluspunt. De service gerichtheid op een informele leuke manier vind ik één van de grote pluspunten. De mensen doen hier echt hun best om het je naar de zin te maken. Ook in de centra en de boulevard word je niet op een nare en opdringerige manier aangesproken. Ze vragen je of je wat komt drinken, maken een grapje, maar laten je ook gaan wanneer je laat weten verder te lopen”, aldus Heleen Vetten.

Realistische prijzen“Ik vind het een ontzettend leuke bestemming waar je Europa met Caribbean en Nederland terugvindt. Een hele gekke, maar fijne mix”, aldus Oey, die laat weten dat zij de afstanden ontzettend vindt meevallen. Oey: “RIU Palace St. Martin wil natuurlijk heel graag vanuit Nederland succes hebben. Natuurlijk maakt

onbekend onbemind en dat maakt het lastig om te verkopen, hellemaal als je er zelf niet bent geweest. St. Maarten is redelijk aan de prijs. Hoewel, vroeger verkochten wij alles met KLM en toen was het nog veel meer aan de prijs. Nu zie je het prijsniveau al zakken naar realistische prijzen.”

Unieke mogelijkheid"Ik vind het echt een super leuk eiland en zeker voor mensen die regelmatig naar de Antillen gaan en die voor bestemmingen openstaan, mensen die wel iets willen doen maar niet te ingewikkeld. En dat kan hier”, aldus Marjean Vollebregt (The Travel Club, Wateringen). “Ik vind dat je hier heel makkelijk met de auto van de een naar de andere plek kunt reizen. Ik heb regelmatig klanten voor St. Maarten, waarbij ook mensen van 80 die gewoon met een auto van hot naar her over het eiland rijden. Daarnaast heeft St. Maarten de unieke mogelijkheid om een dagje met de boot naar St. Barths, St. Eustatius of Saba te gaan. Wanneer kom je daar nou? Dat kan alleen vanaf St. Maarten.”

Caribische look and feel"Er komen hier al best wel wat Nederlanders, maar we gaan er voor zorgen dat het er nog meer worden”, aldus Sander Langeveld (met GlobActive travel marketing vertegenwoordiger

AccommodatiesTUI biedt de volgende accommodaties aan op St. Maarten: Sonesta Maho Beach Resort, Holland House Beach HOtel, Hotel & Appartementen Divi Little Bay Beach Resort, Sonesta Great Bay Beach Hotel & Casino, Appartementen L'Espérance, The Westin Resort & Spa St. Maarten, Captain Oliver's Resort, Bungalows La Plantation, RIU Palace St. Martin, Sonesta Ocean Point, Blue Bay Beach, Sol Hotel en Mercure St. Martin.

Heleen vetten, Christine oey en Jeroen otto.

Monika Grubic en Monica van den Broek.

Page 13: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 13

voor The Westin in Nederland). “Het 5-sterren Westin is centraal gelegen bij Dawn Beach waardoor je met een huurauto alle kanten op kan. Dit hotel is geschikt voor verschillende doelgroepen, waaronder families gezien onze ruime kamers met connecting doors. Het Westin biedt uitstekende prijs kwaliteit verhouding en goede vroegboekkortingen met TUIen heeft persoonlijke en super vriendelijks Caribische service. Het verschil met de ABC-eilanden? Over het algemeen ligt het prijsniveau op St. Maarten iets hoger dan andere 'Nederlandse' eilanden. St. Maarten heeft echt de look and feel van een Caribisch eiland, is altijd heuvelachtig en er is bijna geen rechte weg te bekennen. Bij Orient Beach heb je op het strand echt de beach clubs die je ook aan de Côte d'Azur hebt".

Verrassend en divers“Ik vind St. Maarten een heel verrassend en divers eiland en veel mooier dan Curaçao, veel groener”, aldus Anouk Munster (Reisbureau Opmeer). “Curaçao-klanten zal ik vragen of ze openstaan voor een andere bestemming en vertellen over St. Maarten. Rommeliger en chaotischer dan Curaçao vind ik het niet. Het is jammer dat we het uitgaansleven niet echt hebben meegekregen, maar we hebben gehoord dat het levendig is bij Maho Beach en Sunset Bay". Ook Daisy van de Haterd (TravelXL de Ruwert, Oss) is enthousiast over het eiland. “Of ik meteen St. Maarten ga aanbieden als mensen aangeven dat ze naar de Cariben willen? Nee, ik ga er wel aan denken, maar ik weet dat het voor veel van onze klanten niks zou zijn. Ik vind St. Maarten wel echt iets aparts, prachtig groen, een bestemming die uitleg nodig heeft. Persoonlijk vind ik het mooier dan Aruba en Curaçao. Wie Aruba en Curaçao al hebben gezien, krijgen van mij zeker St. Maarten als alternatief.”

Tegenvaller“Ons hotel is perfect voor ouderen, want de winkels, het strand en de restaurantjes zitten vlakbij. Je kan hier wel terecht met de kinderen, alleen hebben we geen zwembad”, aldus Paul Boetekees, general manager van het 4-sterren Hotel Holland House aan de boulevard van Philipsburg. “Als je de eilanden afreist dan is dit overigens perfect wanneer je met kinderen komt. Verder heb ik tweeverdieners die niet op een resort willen zitten. De ambiance op vrijdagavond is gezellig.” Naar Philipsburg en Holland House

Kijk voor meer foto’s van de studiereis op de Facebook-pagina van TravelPro via TravelPro.nl.

werd na het bezoek door de studiereisgroep met een dubbel gevoel gekeken. De brede boulevard aan het strand met haar zeer gezellige barretjes, restaurantjes en terrasjes stal de harten van menig reisagent, waardoor het nieuws dat om 21.00 uur overal de lampen uitgaan een tegenvallertje was.

AlternatiefHeleen Vetten laat weten dat de verkoop van St. Maarten al goed loopt en verwacht ook veel van de Vlaams-Belgische markt. Heleen Vetten: “Met St. Maarten heeft TUI er een hele mooie nieuwe bestemming bij in lijn van de ABC-eilanden en als alternatief voor deze eilanden. Het is een bestemming die interessant is voor repeaters van Aruba en Curaçao, maar je kunt ook een hele nieuwe doelgroep aanboren. St. Maarten is een heel ander eiland dan de ABC-eilanden met een eigen en authentieke Caribische sfeer. Het heeft ook het gemoedelijke dat je bij een Caribisch eiland verwacht. Wat betreft de hotels bieden we allerlei genres, maar naast het RIU op dit moment nog geen differentiated hotels. Maar het is de verwachting dat die er wel gaan komen. Het feit dat we nu twee grote studiereizen achter de rug hebben, gaat mensen ook op ideeën brengen”.

Arjen Lutgendorff

REpoRtAGE

Relaxen aan de boulevard van philipsburg.

Sander langeveld, Heleen vetten en Jeroen otto.

De boulevard bij philipsburg.

Grand Case

Relaxen bij Hotel Holland House.

Bikini Beach.

Page 14: TravelPro #46 - 11-11-2015

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Een internationale topkeuken, parelwitte stranden, taxfree shopping, jungle,

een bruisend uitgaansleven, eilandhoppen, verse croissants en papegaai-

vissen. Heel begrijpelijk als u deze zaken niet direct aan elkaar linkt. Toch

komt u ze allemaal tegen tijdens de vakantie op Sint Maarten. De winter

is een ideale periode op de Caraïben.

Vanaf november vliegt TUI twee keer per week rechtstreeks naar dit

veelzijdige eiland.

SINT MAARTEN: THE FRIENDLY ISLAND

Sint MaartenHtl. RIU Palace St. Martin4

9 dagen, All Inclusive

Vertrek in november en december 2015

Per persoon al vanaf 1299∏

Tijd voor winterzon!

HI adv Personal Touch-Sint Maarten.indd 1 09-11-15 12:58

Page 15: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 15nIEuwS

Familie Ter Haar in hoger beroep

De Rechtbank van utrecht heeft geoor-

deeld in de zaak die de familie ter Haar

(oAD) heeft aangespannen tegen de

Rabobank. De rechtbank accepteert de

aandeelhouders van het failliete oAD, de

familie ter Haar, niet als partij.

Ter Haar claimt dat de bank hun reisbedrijf OAD OUD op 23 september 2013 opzettelijk failliet heeft laten gaan en eist f65 miljoen van haar huisbankier, Rabobank. Er is juridisch geen grond voor de familie Ter Haar om Rabobank aansprakelijk te stellen, zo blijkt uit het vonnis dat vorige week is uitgesproken. De rechtbank heeft de claim van de familie Ter Haar volledig afgewezen. Uit de uitspraak blijkt dat de familie Ter Haar, als aandeelhouder van OAD OUD, geen recht heeft om een schadevergoeding van Rabobank te vorderen, omdat de rechtbank de aandeelhouders niet als partij accepteert.

Familie Ter Haar heeft laten weten dat er in hoger beroep wordt gegaan. De familie vindt het een principezaak en een gemiste kans voor het midden- en kleinbedrijf. “Het is een gemiste kans om dit soort gevallen in de toekomst door de rechter te laten toetsen. Op die manier houdt de Rabobank zijn machtspositie en blijft het bedrijfsleven overgeleverd aan de willekeur van de bank.” Inmiddels hebben de curatoren van OAD OUD aangegeven Rabobank op langere termijn te dagvaarden. De curatoren zeggen dit te doen om de positie van de boedels ten opzichte van Rabobank veilig te stellen. Ondanks dat Rabobank gedagvaard wordt, is daarmee volgens de curatoren niet gezegd dat zij tot de overtuiging zijn gekomen dat Rabobank in enig opzicht een verwijt valt te maken. Rabobank is van mening dat zij zorgvuldig heeft gehandeld en de aan OAD OUD verstrekte financieringen op passende gronden heeft beëindigd.

Pleitnota’sTravelPro wist eerder de hand te leggen op de pleitnota’s van beide partijen. OAD OUD was volgens de pleitnota in de kern een gezond bedrijf met een toekomstperspectief en zou in 2013/2014 weer winstgevend zijn. Als argu-menten draagt de familie Ter Haar het volgende aan: ‘OAD OUD had geen euro aan vreemd vermogen, geen enkele achterstallige betalingen, nog nooit een betaling gemist, nog nooit de

kredietlimiet overschreden en miljoenen aan zekerheden aan de bank verpand. De oplos-sing voor haar enige verliesgevende activiteit geïnstalleerd en geïmplementeerd, waarmee zij een voorsprong van tenminste één jaar op haar concurrenten had en waarmee zij winstgevender zou worden dan al haar concurrenten, zelfs nóg meer perspectief door aanstaande strategische deals met REWE en D-Reizen en OAD OUD zou in 2013/2014 weer winstgevend zijn.’ Volgens de pleitnota had OAD OUD als enige verzuim: ‘Het bedrijf heeft door de reorganisatie twee financiële convenanten (tijdelijk) gemist. Maar daarvoor heeft OAD OUD OUD een waiver gekregen van de Rabobank. Met één voorwaarde: uiterlijk 15 september 2013 moest een vermogensverster-king van f7.5 miljoen zijn gerealiseerd door de aandeelhouders.’ OAD OUD pleit dat de aandeel-houders voldeden aan de vermogenseis.

‘Rabo is aansprakelijk’Volgens de pleitnota van OAD OUD was de kre-dietopzegging naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. ‘De Rabobank zegt echter binnen deze door haar zelf gestelde ter-mijn het krediet op en blokkeert de rekening voor debetstanden. Rabo stelt hiermee haar eigen belang boven die van OAD OUD en werknemers. Deze kredietopzegging is onder deze omstandig-heden naar maatstaven van redelijkheid en billijk-heid onaanvaardbaar. Op 20 september zegt de Rabobank aan de Commissaris van de Koning in de Provincie Overijssel telefonisch toe: OAD OUD krijgt de tijd om de transactie met de Twentse investeerders af te ronden. Deze komt rond op 22 september 2013 en wordt door de Rabobank op 24 september 2013 onder voorwaarden aan-vaard.’ De pleitnota gaat verder: ‘Toch stelt de Rabobank het krediet niet ter beschikking, waar-door OAD OUD haar crediteuren op 27 septem-ber 2013 niet zal kunnen betalen en geen nieuwe verplichtingen meer kan aangaan. Rabo handelt onrechtmatig jegens de Aandeelhouders.’ De nota zegt: ‘Dit is onrechtmatig tegenover de aandeelhouders, want de aandeelhouders waren

wel aan de eis van de Rabobank om het ver-mogen te versterken tegemoet gekomen. Rabo had de aandeelhouders tijd en kredietruimte moeten gunnen om de deal ter zake de vermo-gensversterking te effectueren. Rabo veroorzaakt aldus door het faillissement van OAD OUD totaal onnodig een enorme schade en is aansprakelijk voor deze schade.’

‘Poging OAD OUD kon niet slagen’In de pleitnota van de Rabo zegt de huisbankier zich redelijk opgesteld te hebben en geen spe-cifieke zorgvuldigheidsnorm tegen OAD OUD te hebben geschonden. ‘Deze poging van OAD OUD kan niet slagen.’ Rabo heeft volgens de nota OAD OUD de mogelijkheid willen bieden haar grote financiële problemen het hoofd te bieden door te reorganiseren, maar wilde niet dat het risico dat de reorganisatie van OAD OUD zou mislukken op Rabobank zou worden afgewend. ‘De Stichting probeert een specifieke zorgvuldigheidsnorm die Rabo zou hebben geschonden, te construeren door de geschiede-nis te herschrijven. Maar de geschiedenis laat zich niet herschrijven. Voor zover de Stichting haar vordering baseert op beweerd handelen van Rabo jegens de certificaathouders faalt de vordering op grond van al het voorafgaande en mede op grond dat certificaathouders geen partij zijn in deze procedure.’

Page 16: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws16

Duizend-en-een-nacht tour vanuit MarrakechBeleef een bijzondere tour met L‘Atelier Du Voyage. Op de eerste dag vertrekt de 4x4 auto van Marrakech naar Erg Chagaga over de High Atlas Mountains. Na de Tichka pas (2260m)

wordt er gestopt bij Taznakht, beroemd om de Berber tapijten. In de namiddag wordt er kennis gemaakt met de verschillende kenmerken van de woestijn en is er tijd voor een kamelenrit voordat er een wandeling wordt gemaakt over de zand-duinen. Op de top van de Erg Chagaga (300m) kan er genoten worden van een zonsondergang. De nacht wordt doorgebracht in een nomaden-tent, hier wordt ook gedineerd. Op de tweede dag wordt er 65 kilometer off-road gereden naar M’Hamid. Vanaf daar gaat de rit terug naar Zagora via Tagounit en Tamegroute. In Zagora wordt er geluncht en in namiddag

wordt de Draa vallei aangedaan. De dag eindigt in Ouarzazate waar gegeten en geslapen wordt. Op de laatste dag keert de tour terug naar Marrakech via de kasbah van Ait Ben Haddou (onderdeel van UNESCO Werelderfgoedlijst) en verschillende dorpen. Er wordt geluncht in de bergen met uitzicht op Telouet. De tour eindigt in Marrakech.

ToursL‘Atelier Du Voyage biedt verschillende tours aan, variërend van één tot elf dagen. De korte tours kunnen op aanvraag zelfs een halve dag duren. De medium tochten zijn zeer geschikt om de hoogtepunten van de omgeving Marrakech te bezichtigen in drie tot vijf dagen. De lange toch-ten bieden de kans om in zes tot elf dagen veel spectaculaire bezienswaardigheden in het zuiden van Marokko te bezoeken.

Neem contact op met Hanane Bouy via [email protected] voor meer informatie over de Duizend-en-een-nacht tour of eventuele andere tours.

VakantieBeurs N-H groot succes

nIEuwS/ADvERtoRIAl

De eerste editie van de VakantieBeurs N-H die op zondag 1 november plaatsvond in het Jules Eventcenter in Heerhugowaard heeft bijna 1600 bezoekers getrokken. De vele bezoekers waren enthousiast over het geboden programma dat naast de stands waar ruim 35 reisaanbieders in exposeerden, ondermeer dans, muziek en zelfs vakantie-kunst bevatte.

Expedia neemt HomeAway overExpedia heeft HomeAway – inclusief alle merken – overgenomen voor $3,9 miljard. Hiermee hoopt Expedia de concurrentie aan te gaan met Airbnb. In 2014 was Expedia goed voor een omzet van $5,8 miljard en HomeAway behaalde een omzet van $447 miljoen.

“We hebben lang zitten azen op de snelgroei-ende markt van alternatieve accommodaties en zijn aan het bouwen om onze samenwerking met HomeAway te versterken”, aldus Dara Khosrowshahi (CEO Expedia). “HomeAway en haar leidende merken toevoegen aan onze portefeuille is een logische volgende stap”. Brian Sharples (CEO HomeAway) zegt: “We staan te popelen om te profiteren van Expedia’s distribu-tie, technologie en expertise, die zal ons toelaten om een nog beter product en service-ervaring te bieden voor onze eigenaren, beheerders en reizigers.”

Het foodcourt met typische vakantiegerechtjes had flink aftrek en de door een internationaal gezelschap aan reisspecialisten gegeven presentaties over vakantiebestemmingen en reismogelijkheden werden door honderden bezoekers bezocht. Leonie Kuijs en Laila Koper van Zonvaart Reizen, de beursorganisatoren spreken dan ook van een daverend succes en kijken alvast vooruit naar herhaling in 2016.

Page 17: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 17ACtuEEl

GfK en ANVR: Travelscan 2.0

AnvR en GfK hebben overeenstemming

bereikt over een nieuwe opzet van de

travelscan: GfK/AnvR travelscan 2.0. De

kern van deze nieuwe travelscan blijft de

opgave door AnvR-leden van boekings-

gegevens, maar de aanlevering van deze

cijfers gebeurt voortaan elke maand en op

een minder hoog detailniveau.

“De eerste Travelscan was een prachtig pro-duct”, zegt Walter Schut (adjunct-directeur ANVR) tegenover TravelPro. “Elke week was er inzicht in de geboekte bestemmingen en ver-trekmomenten. Reisondernemingen konden zo goed zien hoe de totale markt zich ontwikkelde, maar ook wat de concurrentie deed en welke bestemmingen goed of juist slecht liepen en dat op detailniveau. Vorig jaar hebben meerdere touroperators aangegeven hier niet gelukkig mee te zijn.”

In beraadANVR en GfK hebben de bestaande Travelscan onder de loep genomen en in eerste instantie gekeken in hoeverre er met kleine aanpassingen de bezwaren konden worden weggenomen. Schut: “Dit bleek echter niet mogelijk te zijn. De financiering van de Travelscan verliep via de verkoop van informatie aan de bedrijven. Zodra die informatie slechts op een globaler en meer geaggregeerd niveau beschikbaar zou worden gesteld, kon dit niet meer in de marketing wor-den gebruikt en waren bedrijven niet bereid hier-voor te betalen. Kortom, Catch 22.” Schut gaat verder: “Een volwassen branche kan echter niet zonder cijfers. Je moet inzicht hebben in de ont-wikkelingen in de uitgaande reismarkt. Dat geldt voor de bedrijven, maar ook voor de ANVR. Als de pers ons vraagt hoe het met de zomerboekin-gen staat en welke bestemmingen populair zijn, dan kan je niet je schouders ophalen.” Samen met GfK is ANVR in beraad gegaan en zijn beide organisatie gekomen tot een maandelijkse aanlevering van de verkoop door de bedrijven op landniveau. “De financiering loopt niet via de bedrijven, maar via de ANVR. Hiervoor zijn we nogmaals met de stofkam door de begroting gegaan. Dit is niet eenvoudig, want dat kammetje hebben we in het verleden al eerder gebruikt. Het is ons echter gelukt. De ANVR betaalt sinds beging deze maand voor de GfK Travelscan”, zegt Schut. “Voor de duidelijkheid: er komt geen verhoging van de contributie.”

InzichtIn de nieuwe opzet is maandelijks inzichtelijk wat het boekingsgedrag van de klant met betrekking tot bestemming en boekingswijze. Schut zegt: “Om ook de vertrekmaand te willen weten, geeft GfK ons de cijfers uit de GfK Forward Keys en uit de airline-reserveringssystemen. Deze GfK Forward Keys-cijfers geven inzicht in de markt op de top-twee bestemmingen en krijgen we ook inzicht in het vertrekmoment voor de komende zes maanden. De gegevens zijn uiteraard beperkt tot de vliegbestemmingen.” Daarnaast vraagt GfK elke maand aan haar klantenpanel of men een buitenlandse vakantie heeft geboekt. Op die manier krijgt ANVR inzicht op de gehele markt, ook wat klanten rechtstreeks boeken of via bedrijven die niet bij de ANVR zijn aangesloten. “Via deze gegevens krijgen we inzicht in zowel het boekgedrag, bestemmingen als de vertrek-maand.”

Continuïteit ANVR denkt met deze mix van cijfers weer redelijk inzicht te krijgen op de ontwikkelingen in de markt. “De voormalige Travelscan gaf de bedrijven enorm veel informatie op hoog detailniveau, maar daar was tevens onvoldoende draagvlak voor. Wij hopen dit nu wel te hebben met gegevens op een globaler en wat minder frequent niveau”, aldus Schut. ANVR is ervan overtuigd dat hierdoor het ook mogelijk wordt voor de middelgrote bedrijven om deel te nemen

aan Travelscan 2.0. Schut: “Met GfK gaan we dit de komende maanden verder onder de aandacht brengen. In bijna elke branche leveren lidbedrij-ven informatie aan om een marktbeeld van de branche te krijgen. Het geeft de bedrijven inzicht in de marktontwikkelingen en klantenvoorkeuren. Het lijkt ons redelijk dat bedrijven hieraan deel-nemen.” Op verzoek van ANVR zijn tijdens het hele veranderingsproces vrijwel alle bedrijven aan GfK blijven leveren om continuïteit in de cijfers te houden. “Wij zijn onze leden daar zeer dank-baar voor. Ook GfK verdient een pluim, omdat ondanks de tegenslag voor hen men in gesprek is gebleven met de branche.”

Sharon Evers

GfKRein Wiendels, directeur GfK: “Wij zijn blij dat de opzet van de GfK/ANVR Travelscan in aangepaste vorm kan worden voortgezet, en wordt verrijkt met cijfers vanuit onze samenwerking met Forward Keys plus een maandelijks panelonderzoek naar vakantie-boekingen en bestemmingen. Wij hebben het volste vertrouwen de reisbranche op deze wijze goed in beeld te kunnen brengen.”

Walter Schut

Page 18: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws18 SpECIAl CuRAçAo

Authentiek Curaçao groeit door en door

Curaçao is ontzettend populair onder

nederlandse vakantiegangers. Het op

unESCo-werelderfgoed genoteerde

tropische eiland is niet alleen zon, zee,

strand en aangename temperaturen, maar

Curaçao biedt ook avontuur. toeristen

kunnen op hun eigen manier en in hun

eigen tempo eiland ontdekken. niets

moet, alles mag.

De Sinterklaasproducten liggen al een aantal weken in de winkel en dat kan maar één ding betekenen: de winter komt eraan. Eenmaal als Sinterklaas is geweest, vliegt de tijd voorbij en voordat je het weet is het alweer Kerstmis. Op het Brionplein op Curaçao vormen roze en witte lichtjes samen een gigantische kerstboom en ook de beroemde Koningin Emma Pontonbrug is fraai verlicht, die overigens sinds enkele weken weer open is na een grondige renovatie. In deze periode is voor Nederlanders, die niet van kou, sneeuw en ijzige wind houden, Curaçao een aangenaam toevluchtsoord. Met een gemiddelde temperatuur in de wintermaanden van ongeveer 28 graden is een winterzonvakantie niet meer weg te denken uit het Nederlandse aanbod. “Het is heel bijzonder om een keer Kerstmis op Curaçao te komen vieren. Net als in Nederland vieren de mensen op het eiland kerst op de tra-ditionele manier, dus met familie bij elkaar en met heerlijk eten. Ook al groeien op Curaçao geen kerstbomen, toch hebben veel bewoners een dennenboom die ze versieren met lampje om dat echte kerstgevoel te krijgen”, aldus Stefanie van der Wulp (CTBE).

GroeiTot en met september van dit jaar zijn ruim 109.000 gasten gearriveerd op Curaçao, dit is een stijging van 5% ten opzichte van 2014. CTBE verwacht een overtreffing van 144.000 aankomsten aan het eind van 2015. Nederland heeft tot en met september 2015 een aandeel in de totale aankomsten van Curaçao, met 32.5% en is hiermee nog altijd de grootste markt voor Curaçao. Het totale aandeel voor Europa tot en met september van dit jaar is 42,5%.

OntspanGrote Knip, Playa Lagun en Seaquarium Beach (Cabana en Mambo Beach) zijn de meest beken-

de stranden van het ABC-eiland. De authentieke Grote Knip ligt aan de westkant van Curaçao en staat bekend om de rotsen en heeft geen grote, massale strandtenten, wat aantrekkelijk is voor de lokale bevolking. Een van de populaire toeristische stranden is Seaquarium Beach. Mambo Beach ligt hier ook, dit is het bekendste uitgaansgelegenheid van het eiland. Diverse bekende dj’s en artiesten treden er regelmatig op. Voor de vakantiegangers die er en dagje opuit willen is het onbewoonde Klein Curaçao een absolute must do. Het zand is hagelwit en het water is glashelder, waardoor snorkelen een unieke ervaring is. Dit kleine eiland is met een bootexcursie te bereiken.

OntdekOp maar zeven plaatsen in de wereld wordt aquafari aangeboden; de onderwaterwereld bij Pirate Bay Beach kunnen vakantiegangers op een scooter ontdekken. Deze unieke attractie is voor het hele gezin. Aquafari is duurzaam, veilig en duikcertificaten zijn niet nodig. Daarnaast kent

Curaçao een rijke historie, wat nog goed terug te vinden is op het eiland. Culturele uitjes naar bij-voorbeeld plantagehuizen en de kleurrijke hoofd-stad Willemstad. Oorspronkelijk waren de huizen in Willemstad trouwens wit geschilderd, maar in het begin van de negentiende eeuw waren er veel mensen met oogproblemen. Een arts dacht dat dit kwam door de reflectie van de zon op de witte huizen en daarom werden alle huizen in ver-schillende kleuren geschilderd. Willemstad wordt door de Sint Annabaai verdeeld in twee delen: in het oosten is Punda en in het westen Otrabanda. De beroemde Koningin Emma Brug verbindt deze twee delen met elkaar. De duikfanaten kun-nen in Mushroom Forest duiken, het bekendste duikgebied van Curaçao. Het koraal is er prach-tig, er zijn kleurrijke vissen en duikers kunnen in de buurt een schipwrak bewonderen.

ZienNaast duiken en snorkelen is er nog veel meer te zien op het Antilliaanse eiland. De grotten van Hato beschikken over eeuwenoude grottekenin-

KLMMet KLM begint je vakantie naar Curaçao al aan boord! Dankzij de vernieuwde vloot, het persoon-lijk entertainmentsysteem en goede catering kom je al relaxed aan: onmisbaar voor een onvergete-lijk reis naar Bon Bini Curaçao, die de winnaars van de Curaçao Sales Run gaan meemaken! Curaçao Sales RunOp jijenklm.nl konden reisadviseurs zich inschrijven voor de Curaçao Sales Run om een studiereis naar Curaçao te winnen. Half oktober zijn de winnaars bekendgemaakt. In totaal gaan er, mede door het collega-programma, 37 reisadviseurs op 26 november met KLM mee naar Curaçao! Eenmaal aangekomen op dit eiland staat er een prachtig studiereis-programma te wachten op de enthousiaste deelnemers. KLM Curaçao MarathonZondag 29 november is het tijd voor de KLM Curaçao Marathon. Dit zonnige hardloopevenement zal worden gelopen door duizenden enthousiastelingen. Tijdens dit prachtige evenement zullen er verschillende afstanden gelopen worden, waarbij ook een walk tot de mogelijkheden behoort.

Page 19: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 19

gen. In de slaventijd fungeerde deze grotten als toevluchtsoord, tegenwoordig worden er rond-leidingen gegeven. In het grootste natuurpark van Curaçao, het Christoffelpark, leven zeldzame dieren en planten. Bezoekers kunnen er diverse wandelingen maken om dit grote natuurpark te bewonderen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om samen met een gids een sunset tour te maken om op zoek te gaan naar de unieke Curaçaose witstaarthert. De wegen in Punda zijn vernieuwd en in mei dit jaar is de Sambil Mall geopend, een winkelcentrum met Amerikaanse invloeden, waar shopfanaten zich helemaal uit kunnen leven. Naast zon, zee en strand is er dus genoeg te doen op het eiland.

VervoerOm Curaçao goed te leren kennen, kun je jouw klanten aanraden om een auto te huren. Jouw klant is dan altijd mobiel en kan in zijn eigen tempo op ontdekking. Het eiland is 64 kilometer lang en zestien kilometer breed, dus de afstan-den die afgelegd worden zijn nog te overzien. Naast autohuur kunnen vakantiegangers gebruik-maken van transfers en shuttles. Vaak rijden er shuttlediensten en bussen naar excursies, het strand en Willemstad. Een andere beleving? Laat jouw klant dan de Konvoi proberen. Deze voertuigen rijden niet vaak, maar het is wel een enorme lokale beleving. Daarnaast is het een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Een tourgevoel? Raad dan een scooter aan. Hiervoor is geen rijbewijs nodig en het is een leuke manier om het eiland te ontdek-ken.

AirberlinCuraçao is het hele jaar door met airberlin bereikbaar. Tijdens de zomerdienstregeling wordt er op dinsdag gevlogen. In de winter voegt de airline een extra wekelijkse frequentie op de zaterdag toe. Airberlin vertrekt vanaf Düsseldorf en vliegt de route non-stop. Tickets zijn te boeken voor de reisperiode tot en met oktober 2016. Naast de non-stopvluchten kunnen passagiers met airberlin dagelijks van Düsseldorf naar Curaçao vliegen in combinatie met oneworld-partner American Airlines (via Miami).

Page 20: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws20

Page 21: TravelPro #46 - 11-11-2015
Page 22: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws22 SpECIAl CuRAçAo

Holland InternationalEen vakantie naar Curaçao met Holland International is nu wel heel aantrekkelijk met de komst van TIME TO SMILE Chogogo. Ruime en compleet gerenoveerde studio’s of appartementen, allen voorzien van een inloopdouche, lange bedden, stijlvolle inrichting en een riant balkon of terras met een relaxte hangmat. Het gemak van een eigen rustige plek, terwijl je binnen enkele stappen met je slippers in het zand van het Jan Thiel strand staat. Naast de strandbedjes, of een frisse duik is hier ook een keur aan goede restaurants en gezellige strandbars te vinden. TUIfly brengt je niet enkel naar Jan Thiel, maar ook een compleet ver-zorgde All Inlcusive vakantie in het Sunscape Resort Curaçao behoort tot de mogelijkheden. Hier heb je Unlimited-Fun®, eet je onbeperkt in meerdere à la carte restaurants en verblijf je als enige All Inclusive Resort op Curaçao, direct aan het strand.

ProefDe keuken van Curaçao kent vele invloeden: Spaans, Nederlands, Venezolaans, Indonesisch en Portugees. In het centrum van Willemstad is dagelijks een floating market te vinden met een rijk aanbod aan fruit, groen-ten, zeevruchten en vis. Lokale producten zijn onder andere bakbanaan, mango en papaja. De lokale snack is leguaan en deze is maar op een plek op Curaçao te eten, namelijk bij Jaanchies. Sinds 2009 wordt er jaarlijks een restaurantweek gehouden. Lokalen en toeristen kunnen culinair genieten van het driegangenmenu die de restaurants aanbieden voor een gereduceerd vastbedrag.

ErvaarOp Curaçao zijn er genoeg evenementen gedurende het jaar. Het Curaçao North Sea Jazz festival is elk jaar een succes en wordt alsmaar groter. Wereldberoemde artiesten treden hier elk jaar weer op, zoals John Legend en Lionel Richie. Op zondag 29 november is de tweede editie van KLM Curaçao Marathon. In dit weekend staat bewegen centraal op het eiland samen met gezelligheid en gastvrijheid. In totaal doen er ongeveer 30 nationaliteiten mee aan dit evenement. “Zo kan er niet alleen een hele, maar ook een halve marathon worden gelopen; tienenhalve kilometer trail of kan er tien kilometer of vijf kilometer worden hardgelopen of gewandeld. Dit maakt de wedstrijd toegankelijk voor professionals en starters”, aldus Van der Wulp. Het Lions Dive & Beach Resort is het start- en eindpunt van de wedstrijd. De route loopt langs de kustlijn van de Caribische zee, door de historische Willemstad, over de Pontonbrug, Koningin Emmabrug, richting Piscadera Baai en retour over de hoge Julianabrug met prachtig uitzicht over Punda en Otrobanda.

Sharon Evers en Ilse van der Heide

Lions Dive & Beach Resort CuraçaoLions Dive & Beach Resort Curaçao is een van de gezelligste en zeker het sportiefste hotel van het zonnige Curaçao en daarmee het perfecte startpunt voor een heerlijke vakantie. De twee jaar durende renovatie van de hotelkamers en suites in Lions Dive & Beach Resort Curaçao is onlangs afgerond. De kamers zijn opgefrist en de koloniale look van het meubilair heeft ruimte gemaakt voor een modernere en lichte tint. De gordijnen zijn vernieuwd en lopen qua kleur over naar de natuurlijke kleuren buiten van de groene omgeving en de blauwe zee. Daarnaast zijn alle ligbaden verwijderd om een ruimere inloopdouche aan te kun-nen bieden.

AppartementenNaast gerenoveerde hotelkamers, biedt Lions Dive ook appartementen met twee slaapkamers, twee badkamers waarvan één met bad en separate inloopdouche, complete keuken met afwasmachine en een bedbank in woonkamer. De appartementen zijn geschikt voor maximaal zes personen, hebben een ruim balkon met oceanview en bieden een uitzicht op het 50 meter sportbad. Een appartement is ideaal voor families of een stel vrienden. De appartementen staan met elkaar in verbinding door een connecting door op het balkon. Naast appartementen biedt het resort ook één- en tweeslaapkamersui-tes met keuken en oceanfrontview aan.

Sportprogramma Bij het Lions Dive kun je sportief op vakantie. Het 50 meter sportbad is uniek in zijn soort in de Caribbean en geschikt voor het echte baantjes trekken of gewoon een heerlijk verfrissende plons. Het is mogelijk om mee te trainen in het zwembad met de triathlonclub, daarnaast worden er verschillende (kinder)zwemlessen gegeven. Naast zwemmen nemen Katja en Will (eigenaren Lions Dive) je graag mee om te gaan hardlopen in de zoutpannen of te gaan zwemmen in de zee. Daarnaast mogen alle gasten gratis sporten in de gym, Body Beach, waar ook groepslessen, zoals spinning en pilates, worden gegeven.

RelaxenNaast al het sportieve wat Lions Dive biedt, staat het relaxen ook hoog in het vaandel. Een heerlijke cocktail aan de bar bij Hemingway of een koud biertje in de hangmat bij beach bar Chill. Flaneren langs de Curacao Beach Boulevard met diverse winkels en restaurants of een massage bij Santai Spa.

Page 23: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 23SpECIAl CuRAçAo

Tenzing Travel Inge Stam van Tenzing Travel reist graag naar Curaçao. “Ik huur altijd een auto om eropuit te kunnen trekken. Behalve een bezoekje aan mijn favoriete stranden Cas Abou, Grote en Kleine Knip, heb ik ook favoriete lunchadresjes, zoals Jaanchies bij Westpunt, waar ik voor het eerst leguaan heb gegeten. Wist je trouwens dat je nu ook kunt lunchen bij Landhuis Chobolobo, bekend van de beroemde Blue Curaçao likeur? Hoogste tijd om weer te gaan”.

Hilton CuraçaoCentraal op Curaçao gelegen, op slechts tien minuten rijden vanaf Hato International Airport en Willemstad, vind je het Hilton Curaçao hotel. Het hotel is gebouwd op een 18e-eeuws fort en is omringd met 23 are aan prachtig aangelegde tuinen. Hier worden je gasten door het altijd vriendelijke personeel ontvangen in de onlangs gerenoveerde kamers met een eigentijdse en tropische uitstraling, ruim opgezette suites met extra ruimte om tot rust te komen en een exclusieve Executive lounge, waar je gasten naast het werken met een snelle wifi-verbinding kunnen genieten van een fabuleus uitzicht over de prachtig azuurblauwe oceaan onder het genot van een hapje en een drankje.

Stranden Het Hilton Curaçao beschikt over twee witte privéstranden, een zoetwater infinity pool en een kinderbad en -club. Voor de actievere vakantiegangers bevindt er zich een goed gefaciliteerde sport-, spa- en healthclub op eigen terrein, bovenop het watersport- en PADI Gold Palm-duikcentrum.

RenovatieTevens heeft er afgelopen zomer een renovatie plaats gevonden aan de geheel nieuw opgezette Celeste beachbar. Je gasten kunnen hier zowel overdag als in de avond terecht voor de heerlijkste tropische cocktails en smakelijke snacks in een bijzonder Caraïbische ambiance om bij te komen van een verfrissende duik. Kortom: ben je voor je gasten op zoek naar een veelzijdig hotel waar welzijn van haar gasten hoog in het vaandel staat, laat hen dan kennis maken met het Hilton Curaçao!

Corendon Iedereen kent Curaçao, dat fantastische tropi-sche eiland in de Caribische Zee. En iedereen wil er ook minstens één keer in zijn leven een heerlijke vakantie doorbrengen, op zo’n hagelwit zandstrand. Dé Corendon hoteltip voor jouw klant? Het unieke Kunuku Aqua Resort in Sint Willibrordus! Corendon biedt dit heerlijke vakantieresort met ruime appartementen en splinternieuwe kamers exclusief aan. Het geheel is helemaal ingericht naar de smaak van onze klanten. Je verblijft hier op All Inclusive basis en geniet met het hele gezin van een spetterend aquapark met twee grote zwembaden, drie glijbanen en een speciaal kinderbad. Een gratis shuttleservice brengt je naar Willemstad en de stranden Porto Mari en Daaibooi. Je boekt dit hotel al vanaf f799 per persoon voor zeven dagen/vijf nachten. Daarnaast biedt Corendon

op Curaçao natuurlijk een ruim aanbod aan drie- en viersterrenaccommodaties aan, als-mede de Fly & Go formule! Je klant kan kiezen voor een vlucht met KLM (vijf keer per week) vanaf Schiphol of met Air Berlin (twee keer per week) vanaf Düsseldorf. Bon Bini, oftewel wel-kom op Curaçao.

Ryan CarrentalOm uw klanten tijdens hun vakantie op Curaçao zorgeloos te laten genieten, door hen de vrijheid te geven het eiland op eigen tempo te verkennen, is een huurauto van Ryan Carrental een absolute must! Hier krijgen uw klanten persoonlijke service van Nederlandse eigenaren en worden zij op een afgesproken tijdstip van en naar hun ver-blijfadres of vliegveld gebracht. Ter plaatse kunnen zij uw klanten ook nog voorzien van tips en bezienswaardigheden op het eiland door hun jarenlange ervaring.

Ryan Carrental biedt een breed scala aan auto’s. Van eenvoudig tot luxe, met of zon-der airco, handgeschakeld of automaat en dit het hele jaar door tegen scherpe tarieven, zonder verborgen kosten en is inclusief ver-zekering en 24-7 wegenwacht help service.

Voor meer informatie neem contact op met Ron Scheeres op [email protected].

Ryan Carrentalbetrouwbare en voordelige autoverhuur

VoordeligBetrouwbaarNederlandse eigenaarAuto huren die bij jou past

Page 24: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws24

Reisadviseurs / Customer Service Medewerkers

Wie zijn wij?Elmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau opinternet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus inNederland en is bekend van de merken Elmar en dé Vakantie-Discounter. In een startup-achtige omgeving werken wij aan het veroveren van de Nederlandse reismarkt.veroveren van de Nederlandse reismarkt.

Deze reizen worden verzorgd door touroperators in ons uitgebreidepartnernetwerk. Wij zijn een groeiende organisatie met jonge, zeergemotiveerde medewerkers, gevestigd aan de Herengracht in hetcentrum van Amsterdam. Ons doel is de beste reisorganisatie vanNederland te worden met de hoogste klanttevredenheid en Neder-lands #1 online reisbureau.

WWie zoeken wij?Wij zoeken collega’s met ambitie, die mee willen werken aan het bouwen van de ultieme reisorganisatie. Collega’s die elke dag actiefbijdragen aan de continue verbetering van onze dienstverlening enuitblinken in klantgerichtheid, analytisch denken, accuratesse, commercieel gevoel en het nemen van initiatief. Wij zien de reisa-dviseur als het belangrijkste contact met onze klanten. Wij zoekendus collegadus collega’s die zich realiseren dat elk klantcontact een kans is omloyaliteit te creëren.

Ben je geïnteresseerd?Ben jij degene die we zoeken en ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Richt dan je gemotiveerde sollicitatie (voorzien van ten-minste 1 referentie) per mail aan Personeelszaken Elmar Reizen ([email protected]).

Lufthansa verbetert distributieka-nalen met Google Flights

De Lufthansa Group (Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa en SWISS) is de distributiekanalen aan het verbeteren met nieuwe partners. De luchtvaartgroep heeft belangrijke samenwerkingsover-eenkomsten gesloten met grote distributiepartners uit verschillende sectoren, één daarvan is Google Flights.

“Het partnerschap met Google zal de online boekingen op mobiele appara-ten eenvoudiger maken”, aldus commercieel directeur van Lufthansa Jens Bischof. Lufthansa is de eerste luchtvaartmaatschappij die directe boekin-gen via Google Flights mogelijk maakt.

De samenwerking is een belangrijke stap in het realiseren van de nieuwe verkoop- en distributiestrategie van Lufthansa. De luchtvaartmaatschappij streeft naar de modernisering van bestaande reserverings-processen en het ontwikkelen van nieuwe distributiekanalen.

FOX nu ook via D-reizen

FOX, verre reizen van ANWB, is bezig haar multichanneling strategie uit te breiden. FOX werkte al langer samen VakantieXperts, maar vanaf deze week zijn er deals gesloten met de hele D-rt Groep. Vakanties van FOX worden daardoor nu ook via D-reizen aangeboden.

D-reizen is niet de enige organisatie die aan de multichannelling strategie wordt toegevoegd, ook zijn er deals gesloten met The Travel Club en TravelXL. Daarnaast is het contract met de

Veluwe Groep verlengd. “We zijn op dit moment ook nog met andere partijen in gesprek, wie dat zijn laten we voor nu even in het midden”, aldus de woordvoerder van FOX, verre reizen van ANWB, tegenover TravelPro. “De gesprekken waren al een tijdje gaande, maar recent hebben we de deals rond gekregen”.

Hans Bakker voorzitter Calamiteitencommissie

Op 4 november 2015 heeft Hans van den Broek, Minister van Staat en oud- minister van Buitenlandse Zaken en EU-commissaris, zijn vertrek, per 1 mei 2016, aangekondigd als voorzitter van de calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds Reizen. Per 1 mei 2016 zal Hans Bakker, CEO RAI Amsterdam, deze functie gaan bekleden.

Het Calamiteitenfonds is Hans van den Broek veel dank verschuldigd voor zijn inzet en bijdrage aan het fonds. Hans van den Broek was sinds de oprichting van het fonds in het jaar 2000 voorzitter van de calamiteitencommissie. De reisbranche is verheugd dat Hans Bakker bereid is om Hans van den Broek als voorzitter op te volgen. Hans Bakker heeft in zijn carrière diverse directiefuncties en commissariaten in de reis- en luchtvaartsector vervuld.

Page 25: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 25ADvERtoRIAl

Mandy van der Woude: “Na ongeveer achttien jaar bij diverse reisbedrijven te hebben gewerkt, ben ik sinds 15 juli van dit jaar gestart als ZRO bij The Travel Club. Ik heb vele jaren voor Globe gewerkt, tot daar in september 2013 een einde aankwam. De gedachten om voor mezelf te gaan beginnen, is er altijd geweest en begon hierdoor steeds concretere vormen aan te nemen. Ik heb eind april de beslissing genomen, heb mijn baan opgezegd en ik ben in het diepe gesprongen. Het is een stap geweest waarvan ik nu al kan zeggen dat ik dit jaren eerder had moeten doen.

Ik heb er nog geen seconde spijt van.”

“Nog voordat ik me goed ben gaan oriënteren, had ik al een hele goede indruk van The Travel Club. De professionaliteit van de organisatie en de manier waarop ze zichzelf presenteren, sprak me meteen enorm aan. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn klanten de service en kwaliteit kan bieden, die ik zelf ook graag ontvang. Na een gesprek met Jeannie Vincent (directeur/eigenaar The Travel Club & Your Travel) ontstond er direct een klik en de keuze om te starten was dan ook snel gemaakt."

"Wat ik heel fijn vind aan The Travel Club is dat je volledig vrij bent in het ondernemen, je bent eigen baas en ik kan écht doen waar ik goed in ben. In de eerste plaats vind ik het belangrijk dat ik mijn klanten daadwerkelijk alles kan aanbieden. Natuurlijk zegt iedereen dat ze dat kunnen, maar mijn ervaring is dat er bij The Travel Club nooit ‘nee’ wordt verkocht. Het verdienmodel bij The Travel Club is voor mij het beste. Daarnaast ben ik volledig zelfstandig, want er zijn organisaties waar je een behoorlijk bedrag moet afdragen of erg afhankelijk bent van een

grote moederorganisatie waardoor er sturing op de verkoop komt te liggen. Vooral dit laatste is iets wat ik absoluut niet wil. Als een ietwat eigenwijze ondernemer past dat niet bij mij, ik wil het beste voor mijn klanten ook als dit betekent dat ik er zelf iets minder aan verdien.”

“Ik heb een vliegende start gemaakt en wist niet wat we overkwam. Ik woon in een klein dorp onder de rook van Rotterdam en merk dat heel veel dorpsgenoten, nu ze weten wat ik doe, mij weten te vinden en mij de boeking ook gunnen! Dit is heel belangrijk als ZRO, de mensen moeten het je gunnen en kunnen vertrouwen op je kennis. Het heeft tot dusver mijn verwachtingen overtroffen. Ja, het is hard werken, maar het plezier dat ik erin heb geeft zoveel voldoening. Iedere keer als ik dan een berichtje krijg van een klant, dat ze zo genoten hebben van hun vakantie, dan glunder ik van oor tot oor. Hierdoor krijg ik iedere keer weer de bevestiging dat ik de juiste keuze hebt gemaakt. Ik kan het echt iedereen aanraden.”

Mandy van der [email protected]

"Ik kan echt doen waar ik goed in ben"

Klaarie van den Berg-de Olde: “In het voorjaar van 2015 heb ik, na veel wikken en wegen, de keuze gemaakt om mijn vaste baan en inkomen op te zeggen bij D-reizen om te starten als zelf-standig reisadviseur bij The Travel Club.”

Ik heb al jaren goed contact met Jeannie Vincent (directeur/eigenaar The Travel Club/Your Travel) en het voelde vanaf het eerste moment goed. Al heeft het toch meer dan vier jaar geduurd voor-dat ik me daadwerkelijk aansloot bij The Travel Club, het is een heel goede beslissing geweest. Twijfel je nog? Geen zorgen… The Travel Club regelt het!

Naast keihard werken, heb je veel meer vrij-heid en geeft het rust. Geen restricties en geen belemmeringen om je werk uit te voeren en je mag helemaal jezelf zijn. Je wordt niet geleid door een hoofdkantoor. Ik ben bij The Travel Club écht een eigen ondernemer, een volledig zelfstandige franchisenemer en krijg, waar nodig, ondersteuning.”

“Klanten zien door de bomen het bos niet meer op internet en hebben geen zin en tijd om uren-lang op allerlei website te zoeken of te wachten op een reisbureau, terwijl ze kunnen beschikken over een eigen onafhankelijke, betrouwbare en persoonlijke reisadviseur. Dit concept heeft toe-komst. Mijn klant is koning en er is geen reisver-

wachting waar ik niet aan kan voldoen en dat is een geweldige uitdaging. Binnen The Travel Club heb ik de volledige vrijheid om te ondernemen en kan ik gebruikmaken van het zeer brede aanbod van leveranciers, zodat ik dát kan boeken wat het beste bij de reiswens van mijn klant past. Ik hoef nooit ‘nee’ te verkopen. Ik ben aangesloten bij de ANVR, SGR en calamiteitenfonds wat wel zo prettig is, omdat ik deze zekerheden kan en wil bieden aan mijn klanten.”

“Alleen een zelfstandig reisadviseur heeft de kracht om haar klant, omdat ze 24 uur klaar staat, 100% te ontzorgen! Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst, want dat zijn wij.”

Klaarie van den Berg-de [email protected]

“Ik kijk vol vertrouwen naar morgen”

“Dit concept heeft toekomst”

Page 26: TravelPro #46 - 11-11-2015

Saxion in Silicon Valley

38 toerismestudenten en vier docenten

van hogeschool Saxion verblijven van

2 november tot en met 13 november in

het hart van technologie, innovatie en

start ups, namelijk Silicon valley. Deze

perfect georganiseerde trip is grotendeels

geregeld door Gabrielle vierhout, docent

op het Saxion. De vlucht met KlM vertrok

in de middag van 2 november waarna de

groep rond middennacht in San Francisco

arriveerde.

De tweedejaars HTRO-studenten zijn dit studie-jaar begonnen met het vak entrepreuneurship in tourism & leisure als onderdeel van het moduul ‘ondernemen in’. In een half jaar tijd ontwikkelen zij een schaalbaar innovatief business concept voor een start up in hun eigen branche, zodat ze aan het einde van de rit een sales-pitch kunnen geven aan het werkveld en aan investeerders. Voor studenten een spannende tijd, want ze wor-den in het diepe gegooid waar vaardigheden en gedrag als ondernemen, creativiteit en lef tonen aan de orde van de dag is. De ervaring is dat waar je ook verblijft op deze plek, je de onderne-mersvibe proeft. Sharing de sleutel tot succes en dat zie je terug in het straatbeeld.

UniversiteitenDe studenten duiken tijdens de studietrip in het hartje van Silicon Valley en bezochten hier universiteiten als Draper en Stanford. De eerste dag werd er een bezoek gebracht aan de Draper University, ook wel bekend als de University of Heroes. Hier leren de studenten van Draper de vaardigheden die nodig zijn om een innovatieve ondernemer te worden. De studenten hebben zich voorafgaand verdiept in de universiteit en konden vragen stellen aan een ex-student. Op donderdag was er een bezoek aan de Stanford University, een van ’s werelds meest toonaange-vende universiteiten. Stanford is in 1891 is opge-richt door voormalig gouverneur van Californië,

Leland Stanford, en staat vooral bekend om zijn ondernemende karakter. Stanford University biedt studies aan op zeven verschillende scholen, namelijk Business, Earth Siences, Education, Engineering, Humanities and Sciences, Law en Medicine. In totaal zaten er in 2014 ruim 16.000 studenten op de universiteit. Volgens Forbes heeft Stanford University het op een na grootste aantal miljardairs geproduceerd van alle Amerikaanse universiteiten. Oud-Stanford-studenten hebben veel bedrijven opgericht, waaronder HP, Yahoo!, Google, Nike, PayPal, Instagram, Snapchat, Firefox en WhatsApp. De deelnemers organiseerden zelf een rondleiding door de campus. De rondleiding had als thema:

Page 27: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 27REpoRtAGE

hoe kunnen studenten en docenten leren van Stanford op het gebied van ondernemerschap, innovatie en startups. “Tot nu toe heb ik geleerd om groot te denken, wij in Nederland denken te klein”, aldus Rik Bos (student Saxion).

Virtual RealityVoor de Stanford University wordt Jaunt VR bezocht, die onlangs een investering van 60 miljoen heeft ontvangen van Disney. Arthur Hoff, co-founder van Jaunt VR geeft hierbij zelf een kijkje in het bedrijf aan de groep. Virtual Reality is een opkomende technologische trend waarvoor de toeristische en recreatieve branche kansen liggen. Het bezoek aan het bedrijf Jaunt (onlangs te gast geweest bij DWDD) gaf veel inzichten aan de deelnemers. “Ik vond het interessant om te horen hoe Arthur van Hoff vertelt over onder-nemerschap. Een goede startup begint met een goed team. Dan komen de ideeën vanzelf”, aldus Jasper Manessen (student Saxion). Zaken, zoals het promoten van een bestemming door iemand der mate van Virtual Reality de beleving te geven alsof hij er werkelijk is. Er zijn al contacten met het tourism board van India om de mogelijkhe-den van Virtual Reality in te zetten.

Zaken doen in Silicon ValleyDe volgende Nederlandse ondernemer, Peter van Laanen, werd bezocht op vrijdag. Peter adviseert start ups en Nederlandse ondernemers over zaken doen in San Francisco en Silicon Valley. Hij werkt ook samen met het Nederlands consu-laat. Met het programma ‘Holland in the Valley’ stimuleert het consulaat Nederlandse startups. De studenten zijn hierbij verantwoordelijk voor de informatie, vragen en communicatie over Peter van Laanen.

Silicon ValleyAls hoogtepunt van de reis bezoeken de deel-nemers op vrijdag 6 november het hoofdkantoor van Google in Mountain View. Het grootste aantal werknemers van Google is op deze locatie werkzaam die de bijnaam Googleplex heeft. Google is veel meer dan alleen een zoekmachine en de studenten krijgen bij deze excursie een goed beeld van de veelzijdige en machtige orga-nisatie. De laatste start up waar de groep een bezoek aan brengt is GROM. Dit bedrijf is ook gevestigd in het hart van Sillicon Valley en maakt

telefoonhoesjes met 3D-printers. Vincent van de Poll is een jonge Nederlandse ondernemer die nu zijn stappen aan het zetten is in San Francisco. GROM is aangesloten bij de Founder 500 start ups, een organisatie waarbij 500 start ups zijn aangesloten. De studenten krijgen bij dit bedrijfs-bezoek individuele opdrachten met betrekking tot investeringen en reden tot deelname aan net-werkorganisaties. Ook is er een groepsopdracht voor de studenten, ze moeten namelijk redenen benoemen om deel te nemen aan de Founder 500 start ups.

Discover San FranciscoNatuurlijk is er tijdens de studietrip ook tijd voor vermaak in San Francisco zelf. Op de tweede dag krijgen de deelnemers een rondleiding door de stad. In de middag maakte iedereen een fietstocht over de Golden Gate bridge. De studenten waren hierbij zelf verantwoordelijk voor het huren van de fietsen en het organiseren van de trip. Op de zaterdag heeft iedereen een vrije dag en waren de studenten aan het stuur van de geplande activiteiten. Voor een bezoek aan San Francisco kan een kijkje bij de Pier 39 niet ontbreken. Hier krijgt de groep de kans om van het uitzicht te genieten op Alcatraz, de Golden Gate Bridge en Californische zeeleeuwen. Er zijn veel vrije middagen en avonden gepland zodat de studenten de kans krijgen om zelf iets te onder-nemen. Hierbij wordt er veel vrijheid gegeven aan de studenten om in deze stad activiteiten te organiseren. 10, 11 en 12 november hebben de studenten vrije dagen. Tot nu toe wordt de stu-dietrip zeer goed ervaren door de deelnemers. “Ik ben echt een ervaring rijker geworden. Ik zou spijt hebben gehad als ik niet mee zou zijn gegaan. Dit neemt niemand meer van me af”, aldus Sandra Malki (Student Saxion).

Luuk Beekman

Page 28: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws28

Gebakken perenWanneer grijpt Vadertje Staat nu in?

Vanochtend las ik weer een artikel over de KLM-AF groep, ditmaal willen de Fransen Transavia re-routen, zodat ze dat bedrijf kun-nen leegplukken. Het zoveelste bewijs dat men in Parijs overtuigd is van de waarde van hun aankoop waaraan onze staat vele jaren geleden gewillig haar medewerking verleende.

Toen werd het ons verkocht onder het mom dat KLM en haar dochters niet zelfstandig konden overleven en de keuze voor Air France een zeer goede was.

Eigenlijk is het grootste probleem dat onze politici van toen geen kaas gegeten hadden van de luchtvaart en de komende marktont-wikkelingen. Neen, zij leken daarbij niet verder te kijken dan hun eigen simpele belangen; te weten het verkrijgen van allerlei baantjes. Of dat nu binnen het bestuur van KLM-AF was of bijvoorbeeld elders in bestuurlijk Europa, de gedachte was blijkbaar dat indien wij het de Fransen het naar hun zin zouden maken het kostje wel gekocht was.

En nu zitten we met de gebakken peren, slechte verbindingen met KLM in Europa, vaak overstappen in Parijs, dure losse tickets en straks ook nog de mogelijkheid om tegen een stevige prijs op vakantie te gaan.

En weer horen we niet veel uit Den Haag, 150 Kamerleden bemoeien zich liever met andere zaken en ons kabinet is nog aan het bijkomen van de perikelen rondom de Fyra, ook zo’n vervoersdebacle waarbij de reiziger het nakijken heeft.

Ik en velen met mij bepleiten al geruime tijd dat de staat moet ingrijpen en KLM moet terugnemen, vaststaat immers dat KLM juist de winstgevende partij was en is en dat het AF juist was die niet zonder KLM de toekomst in kon gaan.

Hoelang gaat het nog duren voordat men in Den Haag wakker wordt of blijft men gewoon slapen nu de vliegtickets van de dames en heren toch wel wordt betaald via ons belas-tinggeld? Ik vrees dat het wel weer te laat zal zijn en er een nieuwe enquête in het vooruit-zicht ligt, dan gaan we weer lering trekken uit de gemaakte fouten.

Daar zijn we namelijk beter in dan ze te voor-komen, probleem is dan wel dat we de KLM daarmee niet snel zullen terugkrijgen.

Mr Benno FriedbergAdvocaatFriedberg & Mahn Advocaten N.V.www.thelawyers.nl

TUIfly breidt capaciteit Bonaire fors uitIn het nieuwe schema vliegt TUIfly vanaf november dit jaar negen keer per week naar de Antillen: vier keer naar Aruba, drie keer naar Bonaire en twee keer op Sint Maarten. Alle vluchten worden gecombineerd met Curaçao. Hiermee breidt ook de capaciteit naar Bonaire fors uit naar wel drie vluchten in de week.

“Tourism Corporation Bonaire en BONHATA zijn verheugd met de uitbreiding van het aantal vluchten naar Bonaire. De bestemming heeft al vele jaren een goede relatie met TUIfly en kijkt uit naar het ontvangen van extra passagiers uit Nederland”, aldus Malinda Hassell, Marketing manager van TCB.

DreamlinerHet feit dat de gehele vluchtoperatie wordt uitgevoerd met de Boeing 787 Dreamliner, is voor de vakantiegangers een voordeel en heeft

extra aantrekkingskracht. “De gemeten klantte-vredenheid over de gehele vakantie is zelfs hoger wanneer gevlogen wordt met een Dreamliner”, aldus Arjan Kers, General Manager van TUI Nederland. “Elk eiland heeft z’n eigen signatuur, stijl en klantvraag. Zo trekt het ook een repeater klandizie. Wie al diverse malen Curaçao heeft bezocht, maakt ook graag kennis met Aruba of bevredigt z’n nieuwsgierigheid naar Bonaire. Met het Nederlands-Franse Sint Maarten is nu nog een prachtige kleur aan dit palet toegevoegd. We zijn er trots op als TUI Nederland vakanties op de Antillen bereikbaar en betaalbaar te maken voor een grote groep”.

Verre bestemmingMet negen vluchten per week eind dit jaar vormen de Antillen samen veruit de belang-rijkste verre bestemming van TUI Nederland. Aruba, Bonaire en Curaçao trekken jaarlijks zo’n 280.000 Nederlanders. Dat zijn zowel

vakantiegangers, zakenreizigers als reizigers die op familiebezoek gaan. Ongeveer de helft van deze groep gaat georganiseerd op vakantie met TUI, dat met 70 lokale medewerkers een belangrijke werkgever op de eilanden is. Ook op Sint Maarten komt mogelijk een eigen verkoop-kantoor, waar losse vluchten vanuit Sint Maarten worden verkocht. Sint Maarten krijgt momenteel per jaar zo’n 17.000 Nederlanders over de vloer. TUI verwacht met de twee nieuwe vluchten van de TUIfly Dreamliner jaarlijks circa 15.000 extra Nederlandse toeristen naar Sint Maarten te ver-voeren. Dat betekent bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

SolFly komt met low cost-pakkettenVoor het zomerseizoen van 2016 gaat SolFly low cost-pakketten aanbieden. Dat maakt Hans Mosselman (directeur SolFly) bekend in een mailing richting reisagenten.

In combinatie met verschillende luchtvaartmaat-schappij, maar Transavia als ‘preferred partner’, kunnen vrijwel alle SolFly-bestemmingen als low cost worden aangeboden. Volgens Mosselman kent deze optie wel andere boekingsvoorwaar-den, maar biedt het extra veel flexibiliteit. “Deze variant wordt aangeboden naast de traditionele SolFly-pakketten en biedt flexibiliteit qua verblijfs-duur, luchthavens en natuurlijk scherpe tarieven.”

WebsiteDaarnaast lanceert SolFly in december een nieuwe, speciaal voor de reisagent ingerichte, B2B-website met een verfrissende look & feel en vol leuke tips en weetjes. Naast het complete aanbod vindt de reisagent de optie van SolFly ‘smart’ pakketten op de site.

Page 29: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 29

Breng je klanten naar de poolcirkel voor het noorderlicht en nog meer ongeloo� ijke ervaringen! Pure beleving, dat is wat jij je klant kan garanderen bij het boeken van een reis naar Fins Lapland.

Het is wellicht niet de eerste bestemming die bij je opkomt wanneer je denkt aan een winterse vakantie, maar je klant zal verrast worden door dit sprook-jesachtige en veelzijdige land. Binnen 3 uur ben je op de poolcirkel, klaar om te skiën én te beleven. Boek er één van de avontuurlijke arrangementen, zoals een huskysafari, sneeuwscootersafari of sneeuwschoenwandeling bij.

Klinkt dit als een sprookje? Dat sprookje bestáát!

� Alle groepsrondreizen met enthousiaste en deskundige Nederlandssprekende reisleiding

� Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar 4 bestemmingen op en ten noorden van de poolcirkel in Fins Lapland

� Prijsgarantie; geen extra vluchttoeslagen

� Ruimbagage van 20 kg én wintersportuitrusting gratis mee

� Beschikbaarheid direct inzichtelijk in Smarty

� Gedurende het verblijf een thermo overall en winterlaarzen inbegrepen

� Noorderlichtvoorspellingen

Bus reizen Auto reizen Vlieg reizen Verre reizen Steden reizen

Boek vóór 15/12 een reis naar Lapland en krijg een husky knuffel cadeau! (alleen voor de eerste 30 boekingen)

Heeft jouw klant het (noorder)licht al gezien? �

Fins Lapland

TravelPro_20151104_216x145.indd 1 30-10-15 14:00

TUI opent TIME TO SMILE Chogogo op Curaçao

Maandag 2 november opende TIME TO SMILE Chogogo Dive & Beach Resort haar deuren op Curaçao. Arjan Kers (General Manager TUI Nederland) en Frans Leenaars (Chief Marketing Officer Western Europe) openden het resort feestelijk in het bijzijn van 120 reisbureaumanagers van TUI reisbureaus.

TIME TO SMILE is een Nederlands concept, waarvan het interieur ontworpen is door de bekende topdesigner Paul Linse. De stijlvolle appartementen en bungalows hebben het com-fort van thuis of zelfs beter. Met de opening van Chogogo biedt TUI nu negen selfcatering TIME TO SMILE accommodaties aan. Curaçao heeft echter de primeur van de eerste TIME TO SMILE buiten Europa. Ongeveer een derde van de units van Chogogo is al omgebouwd naar de nieuwe stijl. De rest van de bungalows, appartementen en studio’s volgt gedurende 2016. Ook de faci-liteiten als zwembad, restaurant, bar en receptie zijn helemaal ingericht in de nieuwe TIME TO SMILE stijl.

Het comfort van thuis, of zelfs beterAppartementen zijn al jaren een geliefde accom-modatie onder Nederlandse reizigers, daarom heeft TUI Nederland geïnvesteerd in een nieuw appartementenconcept dat helemaal voldoet aan de wensen van haar klanten. Uit onderzoek

onder klanten bleek dat zij veel waarde hechten aan goede, lange bedden, een ruim balkon, inloopdouches, een moderne, goed uitgeruste keuken, een goede Wi-Fi verbinding en – zeer belangrijk – goede koffie. Het comfort moet zijn zoals thuis of beter. Met TIME TO SMILE sluit TUI Nederland aan op deze wensen. Dat het concept gewaardeerd wordt, blijkt uit de zeer hoge klantwaarderingen van vakantiegangers die al verbleven in één van de TIME TO SMILE accommodaties deze zomer.

Chogogo Dive & Beach ResortIn maart 2015 is begonnen met de verbouwing van Chogogo Dive & Beach Resort en de werkzaamheden lopen nog tot medio 2016. Gesprekken hiervoor begonnen al veel eerder en Hans en Gertrude Schellevis, de eigenaren van Chogogo Dive & Beach Resort, hebben aan de wieg gestaan van het TIME TO SMILE concept. De verbouwing is weliswaar nog niet volledig afgerond, maar vanaf vandaag is het resort al wel officieel TIME TO SMILE. Tijdens de verbouwing is het resort open en worden (toekomstige) gasten voortdurend geïnformeerd. Doordat in clusters van gebouwen wordt gewerkt, is de geluidsoverlast minimaal. De appartementen, stu-dio’s en bungalows worden volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe vloeren, keukens, badka-mers en hoge kwaliteit meubels, zoals bedden en

matrassen van Serta, koelkasten van Smeg en meubels van Thereca.

TIME TO SMILE locatiesTUI Nederland richt zich met TIME TO SMILE op koppels, gezinnen en vitale senioren. De eerste TIME TO SMILE accommodatie Terrazamar werd 1 november 2014 geopend, aan de boulevard van Playa del Ingles op Gran Canaria. Daarna volgden accommodaties in Turkije, Spanje en Griekenland. Het aantal TIME TO SMILE accom-modaties wordt jaarlijks uitgebreid. In de zomer van 2016 openen twee nieuwe accommodaties op Cyprus en Kreta. Het selfcatering concept wordt verkocht via de reisbureaus en website van TUI.

Page 30: TravelPro #46 - 11-11-2015

Voor meer informatie & aanmelden: www.travelpro.nl/dws

TravelPro organiseert wederom een serie Dinner Workshops. Van maandag 30 november tot donderdag 3 december 2015 bezoekt TravelPro samen met Aruba, Graubünden, de Dominicaanse Republiek & HolidayExtras diverse steden. Onder het genot van een goedverzorgd viergangendiner praten de verschillende aanbieders je bij over hun producten en laatste nieuwtjes. De avond begint om 18.30 en zal duren tot 22.00 uur.

ijswijk

Schrijf je in voor een nieuwe serie TravelPro Dinner Workshops!

Page 31: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 31

Motel One opent haar deuren in Amsterdam

Motel one is voor veel Duitse vakantie-

gangers al een bekend begrip en op 4

november heeft deze hotelketen haar

entree gemaakt op de nederlandse markt

tijdens de officiële opening.

De opening werd verricht door Daniel Müller (Motel One COO), Klaas de Boer (Directeur Zuidas), Dennis van der Meer (General Manager Motel One Amsterdam) en Gert-Wim Bos (Directeur COD). Motel One Amsterdam is een budgethotel met 320 kamers, een bijzonder lokaal design en goede kwaliteit.

StrategieDe strategie van Motel One is luxe voor iedereen. De locatie van deze hotels is altijd goed bereik-baar, personeel is ervaren en getraind en het ontbijt en de bar is goed verzorgd. “Veel mensen vinden ons hotel vier- of vijfsterrenwaardig, vooral door de goede service, de goede bedden en mooie hotelkamers. Het ontbijt is goed verzorgd en gasten kunnen in de bar terecht voor een drankje en veel gezelligheid”, zegt Van der Meer. Motel One Amsterdam ligt op Europaboulevard 23, op loopafstand van beurs- en congrescen-trum RAI en op 400 meter van het gelijknamige treinstation. Elk hotel heeft een lokaal thema, voor het design van Motel One Amsterdam betekent dat tulpen, fietsen en Amsterdamse grachten. Deze onderdelen zijn verwerkt in kunst-stukken en in het interieur. De kamers beschik-ken over één heel groot raam, met uitzicht over de Amsterdamse Zuidas.

ConversieZowel zakelijke als leisure toeristen overnachten in dit hotel, omdat het centraal ligt voor beide doelgroepen. Het eenpersoonstarief voor een hotelkamer is f69 en voor twee personen f84. Er zijn ook iets grotere kamers, hier wordt f15 extra voor betaald. De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam ligt rond f120, Motel One Amsterdam is het enige hotel met deze prijs-kwaliteitverhouding. Op dit moment richt Motel One zich voornamelijk op de Europese markt

en verwacht voorlopig niet buiten dit gebied te treden. Motel One is bezig met het openen van een ander hotel in Amsterdam en kijkt naar de mogelijkheden voor hotels in Den Haag en Rotterdam.

Niet altijd even makkelijk“We hebben ontzettend veel ontwikkelingsplan-nen en wij zijn een bekend merk in Duitsland. De business loopt goed, het merk is erg toegankelijk voor iedere toerist en Nederlanders houden van reizen. Daarom hebben wij gekozen voor de toetreding op de Nederlandse markt”, legt Müller uit. “Wij vinden dat je eerst een local hero moet zijn om succesvol te kunnen worden in andere landen. Daar hebben wij ons de afgelopen jaren mee bezig gehouden, je moet namelijk anderen echt kunnen overtuigen van jouw product. Dat is niet altijd even makkelijk. Nu vinden wij het de juiste tijd om onze naam bekend te maken in Nederland”.

Unieke kunstDesign is heel belangrijk voor Motel One. Een paar voorbeelden van de unieke kunst in het hotel zijn: een zeven meter lange houten collage met daarop de Amsterdamse grachtengevels bij de bar, bagagedragers aan de muur waar gasten berichten achter kunnen laten, Swan Chairs met tulpenkleuren en twee kunstcreaties waarin oude fietsonderdelen zijn verwerkt. “Design maakt ons uniek en vertelt wie we zijn. Wij maken altijd gebruik van neighborhoodstories. Daarnaast richten wij ons altijd op grote steden, omdat er genoeg marktvolume moet zijn voor ons con-cept.”

Van werknemer tot werkgever “Motel One is in Duitsland uitgeroepen tot Top National Employer in the Tourism Industry. Wij

bieden alle werknemers trainingen aan om zich-zelf te profileren. Daarnaast is het mogelijk om in een talentgroep te komen, waardoor onze mede-werkers door kunnen groeien. Wij vinden het ook belangrijk om internationale medewerkers te hebben, zodat iedere gast zich welkom voelt en in eigen taal kan communiceren. Daarom is 80% van de werknemers Nederlands en 20% interna-tionaal”, verklaart Dennis van der Meer (Gerneral Manger Motel One Amsterdam).

Commissie “Het is helaas nog niet mogelijk voor reisagenten om ons hotel te verkopen via GDS, alleen voor zakelijke doeleinden en voor groepen. Op dit moment hebben wij namelijk vooral een B2C business, dus de kans is klein dat dit in de toe-komst gaat gebeuren. Maar als wij publiekelijk beschikbaar zijn voor reisagenten, laten wij het weten en dan zijn er zeker commissies mogelijk”, sluit Müller af.

Ilse van der Heide

VLNR: Daniel Müller (COO), Klaas de Boer (direc-teur Zuidas), Gert-Wim Bos (Directeur COD), Dennis van den Meer (General Manager MO AMS), Ursula Schelle-Müller (Marketing Manager), Dieter Müller (CEO)

VLNR: Daniel Müller (COO), Ursula Schelle-Müller (Marketing Manager), Dennis van den Meer (General Manager MO AMS)

Page 32: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws32

Op vier wielen vakantie vieren

Een huurauto is voor de toerist de leukste

manier om rond te reizen op de bestem-

ming. Zonder vast te zitten aan schema’s

en programma’s kan iedereen met een

rijbewijs en een gehuurde auto op eigen

gelegenheid alles ontdekken.

De klant kan natuurlijk zelf een auto op de bestemming huren. Hier zitten alleen vaak veel haken en ogen aan waardoor het kan gebeuren dat de toerist wordt opgelicht. De oplossing hier-voor is van tevoren de huurauto reserveren en zonder enige zorgen op reis gaan. Bij aankomst zijn al veel zaken geregeld en staat de auto klaar op de bestemming. Hierna kan de klant gaan en staan waar hij wil. Langs het strand rijden, door de stad toeren of even snel boodschappen doen, omdat je de pindakaas bent vergeten, het kan allemaal met een huurauto!

AanbiedersTen eerste kunnen toeristen bij een lokale aan-bieder op de bestemming een auto huren. De kans is alleen groot dat dit bonafide bedrijven zijn en als de consument het bedrijf niet kent is het makkelijk om te worden opgelicht. Als tweede kunnen klanten terecht bij grote autover-

huurorganisaties. Hierbij worden vaak scherpe tarieven gerekend en er bestaat een grote zekerheid dat er verschillende auto’s beschikbaar zijn. Reisagenten en touroperators bieden via de autoverhuurorganisaties de optie om in het reispakket auto’s te huren, of los bij te boeken. Deze autoverhuurorganisaties staan vaak al in het reserveringssysteem van de organisatie.

RoadtrippenRoadtrippen is voor elke doelgroep leuk en uitda-gend. Jongeren die met een groep Europa willen ontdekken of een familie die een bestemming met vier wielen in alle vrijheid wil exploreren. Er kan een tour worden gemaakt of een one-way waarbij de auto ergens anders wordt afgeleverd. Deze opties zijn breed toepasbaar en zorgen voor de beste klantervaringen voor autohuur-ders. In heel Europa zijn er prachtige plekken voor een onvergetelijke autovakantie. Denk

SpECIAl AutovERHuuR

Ryan CarrentalOm uw klanten tijdens hun vakantie op Curaçao zorgeloos te laten genieten, door hen de vrijheid te geven het eiland op eigen tempo te verkennen, is een huurauto van Ryan Carrental een absolute must! Hier krijgen uw klanten persoonlijke service van Nederlandse eigenaren en worden zij op een afgesproken tijdstip van en naar hun ver-blijfadres of vliegveld gebracht. Ter plaatse kunnen zij uw klanten ook nog voorzien van tips en bezienswaardigheden op het eiland door hun jarenlange ervaring.

Ryan Carrental biedt een breed scala aan auto’s. Van eenvoudig tot luxe, met of zon-der airco, handgeschakeld of automaat en dit het hele jaar door tegen scherpe tarieven, zonder verborgen kosten en is inclusief ver-zekering en 24-7 wegenwacht help service.

Voor meer informatie neem contact op met Ron Scheeres op [email protected].

eens aan de prachtige bergen van Zwitserland of Noorwegen. Ook verder weg kan het heel aantrekkelijk zijn om met de auto het land te verkennen. Neem nou een indrukwekkende roadtrip langs de Amerikaans west- en oostkust. Wie het nog avontuurlijker wil kan naar Zuid-

Page 33: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 33

AvisAvis behoort tot een van ’s werelds meest bekende autoverhuurbedrijven. Met zo’n 5.100 locaties in meer dan 165 landen. Avis is toon-aangevend op het gebied van innovatie van de autoverhuurindustrie en is een van de grootste merken ter wereld als het gaat om klantgericht-heid. In Nederland heeft Avis 23 vestigingen verspreid door het hele land.

Avis 360° Klanten ondervinden vaak veel ongemak in geval van onverwachte autoschade, waarbij het eigen risico op de creditcard wordt belast. Met een omslachtige schadeprocedure als gevolg.

Bij Avis 360° awordt er in geval van schade of diefstal geen eigen risico doorberekend en hebben klanten hier verder geen omkijken naar. Reserveer daarom een huurauto met Avis 360° en profiteer van de vele voordelen. Zo is Avis 360° inclusief:

- Ongelimiteerde kilometers - WA verzekering - Super CDW (volledige schadeverzekering met f0 eigen risico bij schade) - Super TP (volledige diefstalverzekering met f0 eigen risico bij diefstal) - Luchthaventoeslag - Kentekenregistratietoeslag (VRF) - BTW - Commissie:15%

Snel en gemakkelijk reserveren; Avis 360° is in circa 30 landen te boeken voor een huurperiode van 3 tot 30 dagen. En het aantal deelnemende landen blijft toenemen. Daarnaast kan je altijd kosteloos annuleren tot aan het moment van de huur.

Reserveren en contactReserveren kan nu snel en gemakkelijk via onze speciale reisagentenwebsite www.avistravel.nl. (inlog: autohuur, wachtwoord: avisnl05) of via de reserveringsafdeling 088 - 2847144. Wil je meer informatie over Avis 360° of wil je een account aanvragen? Neem telefonisch contact op met de afdeling Travel Industry Sales via 088 - 2847140 of stuur een e-mail naar [email protected].

Afrika of Curaçao. Hier kunnen verschillende auto’s worden gehuurd voor de mooiste ervaring en avonturen. Autoverhuur maakt het mogelijk om hier onbezorgd rond te reizen met de auto. Verzekeringen zijn vaak geregeld en zonder enige zorg kan hier mobiel de mooiste plekjes van de wereld worden ontdekt.

Tips en tricksToeristen denken vaak volgens de Nederlandse richtlijnen een auto te kunnen huren, wat in veel gevallen niet zo is. Check ten eerste wat de leeftijd is waarop de klant een auto mag huren, soms is dit 25 jaar in plaats van 21. Op sommige

Ryan Carrentalbetrouwbare en voordelige autoverhuur

bestemmingen buiten Europa is het aan te raden om een internationaal rijbewijs voor de consu-ment te adviseren. De regels hiervoor staan niet zwart op wit, maar in veel landen buiten Europa is het handig om voor de zekerheid dit interna-tionale rijbewijs aan te schaffen. Het is altijd aan te raden om de auto te checken voordat deze in gebruik wordt genomen. De check is om te zorgen dat de klant niet voor verrassingen staat bij het inleveren van de huurauto. De laatste tip is om de klant zelf navigatie mee te laten nemen aangezien de prijs van het huren van een naviga-tie hoog is.

ConsumentenbondDe Consumentenbond heeft onlangs onderzoek gedaan naar autoverhuur in het buitenland. Hier is ook een checklist uit gekomen met tips voor het huren van een auto in het buitenland. Dit tips zijn verdeeld in punten voor de reis, tijdens en na. Voor toeristen kan het een smet op de vakantie zijn als de huurautokosten hoger uitkomen dan verwacht. Zorg daarom dat je klant weet hoeveel hij gaat betalen aangezien er vaak op de bestem-ming nog kosten zoals eigen risico of verzekerin-gen bij kunnen komen.

Luuk Beekman

Sunny CarsBij Sunny Cars staat kwaliteit voorop. Dat is o.a. terug te zien in de selectie van lokale partners en de uitsluitend klantvriendelijke vol-vol (FF) tankregeling in Spanje. De klant kan bovendien 24/7 bellen. Met aanvullende servicepakketten kan de all-in huurauto op maat worden gemaakt. Zo voorkom je met de Express Service en het Premium pakket wachtrijen aan de balie en een klant zonder creditcard advi-seer je het No Deposit pakket.

Het salesteam legt het helder uit tijdens trainingen en workshops. Ook biedt Sunny Cars online trainingen en zijn er o.a. verkoop- en landen-tips te vinden op de b2b tool.

VoordeligBetrouwbaarNederlandse eigenaarAuto huren die bij jou past

Page 34: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws34

U N LO C K T H E WO R L D

Page 35: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 35

Overname SchipholTickets.nl door Otravo

Otravo en Schiphol Travel hebben overeen-stemming bereikt over een volledige over-name per 1 januari 2016 van SchipholTickets.nl, de OTA-dochter van Schiphol Travel.

“SchipholTickets.nl is als sterk merk een aan-winst voor ons online portfolio. Met de overname realiseren wij een verdere groei van onze onder-neming en versterken wij onze positie, kennis, expertise en het aanbod voor onze klanten”, aldus Bob Rus (directeur Otravo). Schiphol Travel kiest er voor zich volledig te richten op haar kern-activiteiten in de zakenreismarkt en ziet in Otravo de ideale online aanbieder om het succesvolle merk SchipholTickets.nl verder uit te bouwen. Met de versterking door SchipholTickets.nl breidt Otravo haar multi-channel organisatie uit.

Bedrijfsfilosofie“Otravo begrijpt onze bedrijfsfilosofie ten aanzien van persoonlijke service naar de klant. We laten dit mooie bedrijf in goede handen achter, teneinde ons verder te kunnen richten op onze core-activiteiten en de verdere uitbouw van onze zakelijke dienstverlening”, aldus Arlette van Bezu (commercieel directeur Schiphol Travel).

WOW air voegt Los Angeles en San Francisco toe

WOW air gaat vanaf komende zomer ook naar de westkust van de Verenigde Staten vliegen. Dan start de IJslandse lowcoster met routes naar Los Angeles en San Francisco, die hiermee de vijfde en zesde trans-Atlantische bestemming voor de airline zijn.

De vluchten worden uitgevoerd met drie nieuwe Airbus A330-300 toestellen. De Amerikaanse routes sluiten aan op de vluch-ten van Amsterdam naar Keflavik, waardoor Nederlanders met WOW air vier keer per week naar Los Angeles en vijf keer week naar San Francisco kunnen vliegen. Tickets gaan in januari 2016 in de verkoop.

Snelgroeiend netwerkSkúli Mogensen, oprichter en CEO van WOW air over de laatste uitbreiding: “We vinden het geweldig om Los Angeles en San Francisco aan ons snelgroeiende netwerk toe te voegen. We luiden een nieuw tijdperk in, met WOW air als voorloper in de trans-Atlantische lowcost. Met de toevoeging van de drie langeafstandstoestellen aan onze vloot, kunnen we veel lagere tarieven bieden tussen Europa en de Amerikaanse west-kust dan de competitie. En dat alles met behoud van onze service, zoals we op de vluchten naar Boston en Washington DC al hebben bewezen.

We krijgen ontzettend positieve reacties op onze lage tarieven op de bestaande trans-Atlantische routes en dat geeft ons het vertrouwen dat pas-sagiers de kans grijpen om nog verder met ons te vliegen. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat deze nieuwe vluchten het toerisme van Californië naar Europa ook een boost geven. Best of both worlds!”

Page 36: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws36

“Zonder netwerk ben je niets”

Je hebt het jezelf vast wel eens afge-

vraagd: post ik niet te veel of juist te

weinig op Facebook? of op welke toon

kan ik mijn doelgroep het beste aanspre-

ken? travelpro sprak met vincent Hekkert

(social media-fanaat).

Wordt er veel gebruikgemaakt van social media door reisagenten?“Ja, reisagenten merken op die manier dat het eenvoudig is om een online netwerk te creëren. Het is lastig om er elke dag op uit te gaan en in contact te komen met bestaande en nieuwe klanten. Online is dit veel gemakkelijker. Of het genoeg is? Het kan altijd meer. Vaak wordt social media gezien als een bijzaak, dit komt dan door tijdgebrek. Goed en efficiënt gebruikmaken van social media kost gewoon heel veel tijd en daar moet in worden geïnvesteerd. Maar op lange termijn werpt dit zeker zijn vruchten af. Het is een drempel die je even moet overstappen, daarna gaat het vaak vanzelf en dat zie je ook terug in de resultaten”.

Hoe lang zouden reisagenten zich per dag bezig moeten houden met social media en netwerken? “Wil je het merken in je resultaten, dan zouden reisagenten toch 20% van hun tijd bezig moeten zijn met on- en offline netwerken. Daarbij hoort social media maar ook het sturen van nieuwsmails, het bijwonen van netwerkborrels, bezoeken van beurzen, etcetera. Netwerken is het allerbelangrijke voor een onderneming, zonder netwerk ben je niks. Het voordeel van online netwerken is dat het minder tijd kost en je hebt al heel snel een groot bereik. Denk ook aan het sneeuwbaleffect wanneer mensen bijvoorbeeld berichten online delen”.

Waar gaat het vaak mis? “Er worden regelmatig fouten gemaakt, die echt onnodig zijn. Dat is zonde! Ik heb een paar algemene tips om dit te voorkomen. Gebruik altijd een zakelijke Facebook-pagina, geen eigen Facebook-profiel. Dat is een echte no-go en Facebook staat dit ook niet toe. Een zakelijke pagina, in tegenstelling tot een Profiel, geeft je bijvoorbeeld statistieken die je waardevolle informatie geeft. Zo ontdek je bijvoorbeeld op welke tijden de doelgroep berichten leest en op

welk tijdstip ze actief zijn. Daarnaast kun je zien welke berichten goed worden gelezen en welke niet. Hier kun je weer op in spelen wanneer je nieuwe berichten plaatst. Soms plaatsen en delen reisagenten zo maar lukraak berichten van andere bedrijven. Zo stuur je onbewust je klant rechtstreeks naar de concurrent. Ik mis ook vaak het persoonlijke tintje van reisagenten op Facebook en Twitter. Deel je eigen ervaringen,

jouw persoonlijke tips, mensen vinden dit leuk om te lezen. Zo onderscheidt jij je. Als je een documentaire gezien hebt over een bestemming of een mooi reisboek aan het lezen bent, deel dan wat je ervan vond. Vaak nemen reisagenten niet de tijd om het bericht, voor plaatsen, te controleren. Op Facebook kun je sinds kort een concept bekijken. Je kunt het bericht dan nogmaals lezen en het controleren op

Tips1. Gebruik altijd een zakelijke pagina op Facebook2. Deel niet lukraak alle berichten. Sommige berichten zijn niet voor jouw klanten bedoeld3. Plaats persoonlijke berichten en deel eigen ervaringen4. Gebruik de conceptweergave op Facebook. Hier kun je zien hoe jouw bericht eruit ziet op verschillende mobile devices5. Neem de tijd om je bericht te dubbel checken6. Leg de focus op één of twee sociale media, pas deze keuze aan aan de doelgroep7. Facebook heeft 8,5 miljoen gebruikers, maak daar gebruik van8. Op Facebook kun je berichten in laten plannen, dit is handig als je niet zoveel tijd hebt

Vincent Hekkert

Page 37: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 37

telefoons, tablets en op de computer. Focus je op één of twee sociale media, die focus kun je bepalen aan de hand van jouw doelgroep. Als je een jonge doelgroep hebt is Pinterest, Snapchat en Instagram interessant. Heb je een zakelijke doelgroep, dan kan LinkedIn interessant zijn. Maar Facebook blijft voor mij de koploper. In Nederland hebben zich 8,5 miljoen mensen aangemeld bij Facebook. Dus dit bereik is gigantisch”.

Soms zie je nog op social media wel eens de ‘deel like win acties’ voorbij komen. Hoe kijk jij hier tegen aan? “Allereerst, dit is verboden. Facebook staat dit soort ‘klantomkoperij’ niet toe. Het is niet de bedoeling dat je op deze manier aan je likes komt. Daarnaast trek je specifiek mensen voor die prijs en niet noodzakelijk voor je bedrijf en je producten”.

Wat zou je dan als alternatief geven van deze winacties?“Wat veel mensen niet weten is dat je voor een paar euro al berichten kunt laten sponseren op Facebook. Je bepaalt via Facebook je doelgroep. Bijvoorbeeld omgeving Rotterdam, vrouwen, tussen 30 en 50 jaar, hobby: wandelvakanties, etcetera. Facebook plaatst deze berichten in het Nieuwsoverzicht van de personen in die doelgroep. Veel reisagenten kiezen nog voor de lokale kranten, ik noem dit ook wel schieten met hagel. Dit is traditionele marketing en je moet je afvragen hoe effectief dit nog is”.

Hoe kunnen reisagenten en ZRA’s nog meer uit social media halen?“Zoals ik al eerder zei: maak het persoonlijk. Dit kost tijd, maar is in mijn ogen effectief. Als mensen mij uitnodigen om een pagina te liken zonder te vermelden waarom ik dit moet doen, kijk ik er al niet meer verder naar. Als er een persoonlijk berichtje bij wordt geschreven met de USP’s van die Pagina, is de kans groot dat

ik dit bedrijf ook daadwerkelijk ga volgen. Een andere tip is: pak een aantekeningenboekje en schrijf jouw reiservaringen hierin op. Maak je eigen bibliotheek met leuke weetjes, foto’s, etc. Gebruik dit op Facebook. Je kunt berichten plannen, hierdoor kun je berichten al eerder schrijven en worden deze later gepubliceerd. Content is alles!”.

Hoe kunnen reisagenten potentiële klan-ten benaderen via social media?“Hier moet je erg mee oppassen. Dat kan als spam worden ervaren. Beter is om de content voor zich te laten spreken. Die moet zo interessant zijn dat dit gedeeld wordt en dat zo je netwerk wordt uitgebreid. Durf je Pagina te promoten, bijvoorbeeld door middel van een dedicated nieuwsmail en een vind-ik-leuk-knop op je je website. En vraag jezelf steeds af waarom mensen jou moeten volgen: maak jouw USP’s duidelijk. Ook kun je tegenwoordig al voor f40, 2.000 Facebook flyers laten maken. In deze flyers kun je vertellen waarom het een must is om jouw pagina te volgen. Deze flyers kun je gemakkelijk meegeven aan klanten tijdens beurzen, netwerkborrels, bij reisbescheiden voor de klant voegen, enzovoort”.

Wat is de beste frequentie om berichten te plaatsen? En op welke tijden? “Dagelijks posten is echt voldoende. Het moet niet minder en het hoeft ook niet meer. Er zijn twee tijdstippen die vaak goed scoren: net voor de lunchpauze en in de avond als de kinderen naar bed zijn. Tijdens de lunchpauze kijken veel mensen op hun telefoon, in de avonturen is er nog meer tijd, bijvoorbeeld ook voor interactie. Maar dat hangt wederom ook een beetje van de doelgroep af. Deze gegevens zijn ook terug te vinden in statistieken van de zakelijke Facebook-pagina. Of het soms ook te veel kan zijn? Is lastig te zeggen. Ik check dit regelmatig bij een paar mensen die actief en kritisch mijn pagina volgen”.

Welke toon moet het bericht hebben, zodat het ook wordt gelezen door de doelgroep?“Dit ligt aan de doelgroep. Maar houd het altijd professioneel! Social Media heeft een informeel en vluchtig karakter. Toch zou ik een doelgroep van 50+ altijd aanspreken met U”.

Ilse van der Heide

Page 38: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws38 StARt-up

“We zitten in de puberfase”withlocals is een peer-to-peer-platform waar lokale bevolking ervaringen en vaardigheden kunnen delen met reizigers. “onze missie is

ervoor zorgen dat mensen een memorabele ervaring kunnen boeken. withlocals zorgt ervoor dat je gave dingen kunt doen en lekker

kunt eten bij hosts die je van te voren uitzoekt”, aldus Dick Koopman (CEo withlocals).

Het idee is in 2013 ontstaan toen Marijn Maas, één van de oprichters, op huwelijksreis was in Sri Lanka en dineerde bij de lokale bevolking. Dat had zo veel impact dat Maas dit wilde omzetten in een dienst. Withlocals gelooft dat iedere per-soon ergens goed in is, een talent heeft en dat het het leukste is om uit deze passie te delen en inkomsten te halen. “Nu kunnen hosts en aanbie-ders zich aanmelden op onze site, een ervaring boeken en zo met elkaar in contact komen”, legt Koopman uit.

Doelgroep“Withlocals is een platform met twee doelgroe-pen. Aan de ene kant zijn dat de hosts: mensen met een talent die dat altijd al wilden delen maar niet wisten hoe. De hosts bieden experiences aan de gasten. Aan de andere kant zijn het gasten die gebruikmaken van deze producten. De grootste doelgroep zijn toeristen die redelijk reisvaardig zijn, maar niet hoofdzakelijk back-packers. “Het is leuk om met culturen in contact te komen, want dit geeft een unieke ervaring en je leert het land op een andere manier ken-nen. Er maken al veel toeristen gebruik van dit concept, inclusief de lokale bevolking. De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar”, vertelt Koopman.

Start up-fase “Withlocals zit op dit moment nog steeds in de start up-fase en is destijds begonnen met een kapitaalinjectie vanuit Greenhouse Group. Recent is daar een grote kapitaalinjectie bijge-komen. Withlocals is inmiddels anderhalf jaar full swing bezig en we groeien. We groeien ook in personeel. Jonge gedreven mensen die iets nieuws in de sector willen brengen. De gemid-delde leeftijd binnen het bedrijf is nu 26 en in totaal werken er 20 mensen. Hier zitten zowel fulltimers als parttimers tussen en er wordt veel gewerkt met AIESEC studenten. “AISEC is een internationale studentenorganisatie, actief in 125 landen. Withlocals haalt deze studenten binnen met de intentie dat zij een jaar lang mee kunnen bouwen aan het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat jonge mensen altijd een frisse kijk hebben op situaties en het is leuk om met een internationaal team samen te werken”, aldus Koopman. “Ik beschouw het bedrijf nog als een start up. Als een start up heb je de babyfase, oftewel leren lopen. Daar zijn we doorheen, we zijn nu aan het puberen. Het komende jaar moeten we dus opgroeien. Withlocals heeft ook concurrentie, maar dat is goed. Samen maken we een nieuwe markt binnen de deeleconomie. Er ontstaat bijvoorbeeld een nieuwe eetmarkt, waar we

niet concurreren met restaurants, maar ervoor zorgen dat mensen vaker en anders uit eten gaan. Withlocals focust zich op een authentieke beleving.

Verificatie De hosts worden door ons geverifieerd met een netwerk van ambassadeurs die alles testen, bij-voorbeeld op hygiëne en veiligheid. Doordat onze hosts trusted zijn weten gasten waar zij aan toe zijn. Dat schept zekerheid en door onze ambas-sadeurs kennen wij iedereen”, aldus Koopman. Reizigers kunnen met alle betaalmethodes betalen, ook in Europa en Azië. Withlocals krijgt

20% aan commissie bovenop de prijs die de host berekent.

Toekomstplannen“Door de recente funding kunnen we snel verder groeien. Withlocals is net in Italië gestart en dit is uiterst succesvol. We zijn bekend en hosts melden zich snel. Duitsland staat nu op de plan-ning en in december Frankrijk. Withlocals richt zich op steden. Rome, Milaan, Berlijn, München en Parijs”.

Luuk Beekman & Ilse van der Heide

Dick Koopman

Page 39: TravelPro #46 - 11-11-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 39vACAtuRE/AGEnDA/ColoFon

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

oplage: 5400 exemplaren verschijning: wekelijks

verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

vormgeving & Dtp: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornAccountmanager

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffEindredacteur

[email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Stagiaires:

Luuk [email protected]

Ilse van der [email protected]

Vuelandia zoekt Junior IATA/Product MedewerkerJe werkt in een enthousiast en dynamisch team als IATA/product medewerker waar je de verschillende accounts in het MKB-segment, reisbureaus, touroperators, Online Travel Retail en diverse community’s bedient.

Van Verre zoekt Ervaren touroperators/maatwerkspecialistenVan Verre organiseert prachtige reizen op maat en wel naar Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Myanmar.

Sunair zoekt Hoofd Reserveringen & VerkoopSunair Vakanties is een zelfstandige Nederlandse touroperator, gespecialiseerd in Stedenvakanties

met de merknamen Sunair Vakanties (b2b) en Stedentrips.nl (b2c).

Elmar zoekt Reisadviseurs/Customer Service MedewerkersElmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau op internet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus in Nederland en is bekend van de merken Elmar en dé VakantieDiscounter.

Interesse?Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

November * 12: Hongarije workshop, Hongaarse ambassade in Den Haag.* 12: Presentatie Mexico (verkeersbureau en Air Europa) in Amsterdam* 12: EurAm Workshop West-Canada, Van der Valk Hotel (De Bilt) * 19: EurAm Workshop Costa Rica, De Rooi Pannen (Eindhoven) * 16: De Nederlandse Luchtvaartagenda, symposium Dutch Aviation Group. * 11: EurAm Webinar West USA (10.00-11.00)* 17: EurAm Webinar Costa Rica (14.00-15.00)* 30: EurAm Webinar Florida (10.00-11.00)* 30: TravelPro Dinner Workshops, Apeldoorn

December* 01: TravelPro Dinner Workshops, Breukelen* 01: EurAm Workshop West USA, Campanile Hotel (Delft)* 02: TravelPro Dinner Workshops, Eindhoven* 03: EurAm Workshop West Canada, Air- Canada-kantoor (Schiphol)* 03: TravelPro Dinner Workshops, Rijswijk * 10: EurAm Workshop Florida, Apollo Hotel (Papendrecht) *14 t/m 17: Oad & Alltours: filmavond en zomergidspresentatie

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Page 40: TravelPro #46 - 11-11-2015

Nieuws40

Curaçao

Fly & Go: Vlucht + Auto + Acco

✔ 3 tot 4* hotels & appartementen in onder andere:

- Blauw Baai - Jan Thiel Baai

- Piscadera Baai - Sint Willibrordus - Willemstad

✔ Verzorging van Logies tot All Inclusive

✔ Fly & Go✔ Bingoreizen

Curaçao

€4497 DAGEN

P.P.V.A. 449V.A.

RETOURVLUCHT

+TRANSFER+

HOTEL

15-11-11_TravelPro_Curacao.indd 1 06-11-15 16:30