TravelPro #06, 10-02-2016

32
TER HAAR VS OAD SPIERBALLENTAAL Aangepaste vakanties: een eyeopener Oman Air wilde wel codeshare met Air France-KLM... Invasie aan Hollands vrouwelijk en reislustig schoon in NYC

description

In deze uitgave van TravelPro meer over de zaak van de familie Ter Haar tegen de Rabobank, een reportage over de studiereis van Sunair naar New York City, een interview met Paul Gregorowitsch en Rogier de Jager van Oman Air, een special over aangepaste vakanties en de mogelijkheden daarvan, een special over Cuba, een Cruise Class, een special over accommodaties en een interview met Roeland Hermsen van Groupseasy.com.

Transcript of TravelPro #06, 10-02-2016

Page 1: TravelPro #06, 10-02-2016

Ter Haar vs OadspierballenTaal

Aangepaste vakanties:een eyeopener

Oman Air wilde wel codeshare met Air France-KLM...

Invasie aan Hollands vrouwelijk en reislustig schoon in NYC

Page 2: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws2

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Met drie zwembaden en het strand op slechts 10 meter, aan de

overkant van de gezellige boulevard, is hier genoeg verkoeling.

Ouders komen hier volledig tot rust terwijl hun kinderen zich

volledig uitputten in de Flinstones kids club.

Daarom Sol Principe:

✔ 3 zwembaden en zó op het strand!

✔ Gerenoveerde familiesuites

✔ Voor kids elke dag vertier

ALLE INGREDIËNTEN VOOR EEN HEERLIJKE VAKANTIE

Spanje - Costa del Sol Htl. Sol Principe4

8 dagen, logies

Vertrek 9 april 2016

Per persoon al vanaf 399∏

Welkom in Costa del Sol!

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

HI wk05 SOL PRINCIPE TP 240x340.indd 1 05-02-16 09:13

Page 3: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 3

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

UitbreidingNa de recente introductie van twee nieuwe bestemmingen (Costa Brava en Cyprus) kondigt Corendon aan met ingang van 9 mei 2016 te gaan vliegen op het Italiaanse eiland Sicilië.Pagina 10

CubaNu de VS de reisrestricties naar Cuba voor de Amerikaanse burgers heeft versoepeld, is de run op reizen naar Cuba massaal, maar voor hoe lang?Pagina 11-13

Cruise Class: Wining & DiningCruisen én culinair genieten, dat is toch het mooiste van twee werelden. Pagina 15-20

EasyGroupseasy.com is de marktplaats voor toeristische groepsaanvragen van internationale reisorganisaties voor hotels en sinds kort ook hostels. Pagina 21

Vragen klanten aan de balie hoe een vliegticket is opgebouwd? Wie kan mij uitleggen hoe het er aan toegaat op het reisbureau wanneer je een vliegticket verkoopt?

Op dit moment ligt de prijs voor een vat olie rond de $35. Om erachter te komen wat je dan per ticket aan brandstoftoeslag moet betalen, ga ik geen moeilijk rekensommetje maken. Het zal een tamelijk laag bedrag zal zijn. Veel reisagenten vragen de redactie van TravelPro waarom de toeslagen bij airlines nog steeds zo hoog zijn als in de tijd dat je voor een vat olie nog $139 betaalde. Natuurlijk hebben de meeste airlines de olie al ingekocht, dus is het bedrag dat wordt berekend wellicht iets hoger dan wordt verwacht.

Uit gesprekken die ik heb gehad over de brandstoftoeslag kan ik opmaken dat vliegtickets naar verre bestemmingen goedkoper aan het worden zijn, maar dat dit wel langzaam gaat. Opmerkelijk wanneer je bedenkt dat grote airlines miljarden winst maken door de lage olieprijs. Wie kijkt naar de huidige situatie in de luchtvaartindustrie kan er niet omheen dat de ‘klassieke’ airlines het moeilijk hebben. Met pijn en moeite boksen ze op tegen hun lowcost collega’s, die tickets in de verkoop doen voor €1.

Een reactie die vaker wordt gegeven door airlines is dat de brandstof nog maar een heel klein onderdeel is van de toeslagen die op een ticket worden geheven. De meeste toeslagen zouden zitten in overheidskosten, zoals milieu-,

1 + 1 gratis

geluids- en veiligheidsheffingen. “Iedere regering probeert zoveel mogelijk uit een ticket te halen”, aldus een reactie. Moeten wij die €1 voor het ticket dan gaan verlagen... En ja, waar betaal je tegenwoordig niet meer extra voor. En wat gebeurt er wanneer ‘klassieke’ airlines de prijs van een ticket (naast de brandstoftoeslag) gaan verlagen...

Ondanks alle duidelijkheid die luchtvaartmaatschappijen (en ook ticket-websites) moeten geven, blijft iedereen altijd vragen houden over hoe zo’n ticket precies is opgebouwd. Er gaan stemmen op dat er toch meer duidelijkheid moet komen over het mogen rekenen van brandstofkosten. Ik vraag mij af wat voor een effect het zal hebben wanneer, bijvoorbeeld een overheidsinstantie, gaat vastleggen wanneer er brandstoftoeslagen berekend mogen worden of wanneer er een brandstoftoeslag-verlaging doorgevoerd moet worden.

Ik wacht rustig op een airline die met een 1+1 gratis actie komt, dan ga ik hamsteren. En die reisagent maar hard werken voor dat ticket zonder er iets aan te verdienen, of zie ik dat verkeerd. Voor wat hoort wat.

Arjen [email protected]

Airport Eelde: voorlopig geen Kos met Transavia

Een tegenvaller voor Groningen Airport Eelde, want Transavia heeft besloten voorlopig haar vluchten richting het Griekse eiland Kos op te schorten.

Waarschijnlijk wordt deze week besloten of Kos wel als zomerbestemming wordt aangeboden. Daarbij is het belangrijk wat touroperators als TUI en Neckermann gaan doen. Reizigers die vanaf Groningen Airport Eelde naar Kos zouden ver-trekken, kunnen hun reis omboeken naar een reis met vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol. De boekingen naar Oost-Griekenland zouden tegenvallen, waarbij de vluchtelingenproblematiek als één van de redenen wordt genoemd.

Page 4: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS4 ADVERTORIAL

www.travelpro.nl

NIEUWS 29ADVERTORIAL

“Expedia TAAP is een enorm betrouwbaar systeem”

Sinds twee jaar gebruikt Panta Reizen Expedia TAAP en Peter van Vliet (Panta Reizen) is blij dat hij destijds de keuze maak-te. ”Het is een fijn en solide systeem”

Van Vliet: “We gebruiken Expedia TAAP erg veel, het is voor ons een gemakkelijke en snelle manier om hotelovernachtingen te boeken. Daarnaast biedt Expedia TAAP een enorm uitgebreid aanbod, er is veel keuze en over het algemeen zijn de prijzen goed. Als we in die combinatie kijken, komen we al snel uit bij Expedia TAAP. En het systeem is ook makkelijk om mee te werken en dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid.”

Niets te klagenVan Vliet is vol lof over het bedrijf, ik heb over Expedia TAAP niets te klagen, het is een betrouwbaar systeem. Het is belangrijk dat we bij het boeken van hotelovernachtingen geen complicaties hebben en dat als de klant aankomt bij het hotel hij of zij daar bekend is.”

ANVRDat Expedia onlangs is toegetreden als lid van de ANVR, ziet Van Vliet als een goede ontwikke-ling. “Ik vind dat zoveel mogelijk bedrijven in de

reisbranche lid moeten zijn van de ANVR. Dat is een positief signaal van een branchevereniging richting de klant.”

Waarom aansluiten bij Expedia TAAP?Expedia TAAP (Travel Agent Affiliate Program) geeft reisagenten middels een online bookingtool toegang tot een enorme keuze aan hotels, vluchten, autohuur en activiteiten tegen de beste tarieven! Bovendien betaalt Expedia TAAP een zeer aantrekkelijke commissie. Reisagenten kun-nen gratis gebruikmaken van de Expedia TAAP bookingtool en Expedia TAAP garandeert: de beste tarieven, de beste beschikbaarheid, hoge commissie percentages en ondersteuning in het Nederlands. Aanmelden kan op: expedia.nl/TAAP

“Gebruiker van het eerste uur”

Een trouwe gebruiker van het eerste uur, zo noemt Jeroen Steijn (VX Estee) zich als het om Expedia TAAP gaat. “We gebruikten Expedia al toen Expedia TAAP nog niet bestond, we onderkenden destijds al de kracht van Expedia en konden daar bepaalde zaken die we niet of nog niet via touropera-tors konden boeken.”

Steijn doelt op de tijd dat er nog geen bedden-banken waren. “In die tijd konden we via tour-operators geen hotel in bijvoorbeeld Taipei boe-ken voor diezelfde avond. Daar gingen dan vijf dagen overheen. In Expedia kon dat wel, sterker nog: we konden zes hotels boeken. Omdat er toen nog geen Expedia TAAP was, kregen we er dus geen commissie op. Maar we konden de klant wel helpen en dat is onze filosofie.”

Expedia TAAPEn daar was dan Expedia TAAP, een schil over het originele Expedia. “De functionaliteiten die de consument met Expedia heeft, hebben wij ook. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant gaan we automatisch mee met de ontwikkeling van het programma.”

MeedenkenNaast het feit dat de ondernemer te spreken is

over het aanbod in Expedia TAAP, springt de helpdesk er voor hem ook uit. “De helpdesk is enorm servicegericht en gaat erg ver met ons mee. Bij de meeste partijen staat een reis vast en kan dit niet meer worden geannuleerd. Het komt wel eens voor dat een klant een dergelijke reis heeft geboekt, maar er later toch achterkomt dat hij niet kan gaan en hij de data wil verschuiven. De helpdesk van Expedia TAAP bemiddelt hier dan in door contact te zoeken met het hotel, want zodra de hotelier het goed vindt dan kan het vaak worden gewijzigd.”

KrachtEen andere kracht van Expedia TAAP is volgens Steijn: “Veel mensen weten niet dat Expedia negotiated fares met airlines heeft. Daar kunnen we soms erg veel mee besparen als we zelf pak-ketten met vlucht en hotel samenstellen."

Page 5: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 5

www.travelpro.nl

Ter Haar vs Rabobank: spierballentaal

de strijd tussen de familie ter Haar en

de rabobank wordt feller nu de familie

ter Haar heeft aangekondigd in hoger

beroep te gaan tegen de uitspraak van de

rechtbank Utrecht. er wordt €65 miljoen

geëist van de bank (de primaire eis is nog

steeds €78 miljoen, €65 is subsidiaire eis),

maar eerherstel staat daar nog ver boven.

Het is inmiddels bijna 2,5 jaar geleden dat het nieuws over het faillissement van de Overijsselse Autobus Diensten en de twintig bedrijven die onder de holding vielen als een bom insloeg in Nederland en tot ver buiten de landgrenzen. Op het moment van het faillissement, dat voor 1.600 medewerkers betekende dat ze werkloos werden en dat miljoenen euro’s schade voor diverse partijen (waaronder f17 miljoen voor de SGR) veroorzaakte, waren er 7.000 mensen op vakan-tie met OAD en 80.000 hadden een reis geboekt.

Te bezopen voor woordenJan Driesen, woordvoerder van de familie Ter Haar, is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de reactie van de Rabobank nadat via diver-se media bekend werd dat de familie Ter Haar in hoger beroep gaat. Driessen: “Ze liegen dat het gedrukt staat en ik vind dat dat niet kan. Het is te bezopen voor woorden dat een instelling als de Rabobank, die weet wat er aan de hand is, dit doet. Het treft de familie Ter Haar”.

Rabo: deal was er nietVrij snel na de bekendmaking van het hoger beroep kwam de Rabobank met een reactie

tegenover onder andere TravelPro. Daarin liet de Rabobank weten: “Niet de bank, maar de familie Ter Haar zelf heeft indertijd – zoals volgens de bank uit de pleitnoties uiteen is gezet – het faillissement van OAD/oud aangevraagd. Een definitieve deal met een investeerder was er niet. Enige investering door de familie zelf is niet gedaan”, aldus de bank.

KapitaalinjectieVolgens kenners in de reisbranche en financieel deskundigen was er totaal geen onderbouwde verklaring voor de extra zekerheidstelling van f10 miljoen in januari 2013. Die stelde de Rabobank tijdens een vervolggesprek waarin de bank OAD liet weten dat de tarieven verhoogt zouden worden (waardoor OAD ook nog eens een extra kostenpost kreeg van f200.000) en waarbij het aangaf de samenwerking met de touroperator te verbreken wanneer niet aan de extra zekerheid-stelling zou worden voldaan. Later werd deze extra zekerheidstelling afgezwakt tot f7,5 mil-joen. Saillant detail is dat de Rabobank al vrij snel na het faillissement f7 miljoen aan de curatoren heeft moeten overmaken, dat was het bedrag dat de bank aan teveel gestelde zekerheden in hun portefeuille had.

Alles aan gedaanVolgens Driessen is het juist de familie Ter Haar die er alles aan heeft gedaan om het faillissement van OAD te voorkomen. “Juist de familie Ter Haar heeft vanaf het eerste moment aangegeven €2,5 miljoen te hebben om aan de hernieuwde voorwaarden van Rabobank te voldoen. In onze

ogen heeft de bank niets gedaan. Sterker nog de bank heeft iedere gevonden oplossing gefrus-treerd. Uiteindelijk heeft de Rabobank geen euro schade geleden en sterker nog, ze hebben veel teveel ‘zekerheden’ in hun bezit gekregen. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de curatoren inmiddels een dagvaarding over die teveel aan zekerheden heeft uitgebracht.”

Getuigen gehoordAan het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de taak om te gaan bepalen wat er gaat gebeuren, wat naar verwachting de nodige tijd gaat kosten aangezien de inhoud nu nog secuurder dan al is gedaan bekeken zal gaan worden. Driessen laat tegenover TravelPro weten dat hij verwacht dat het zeker een jaar gaat duren, dat het hof alle stukken te lezen krijgt en dat de kans groot is dat alle getuigen gehoord gaan worden. “In de stuk-

“De gesprekken tussen OAD, de investeer-ders en PPM Oost hebben geresulteerd in de bereidheid van PPM Oost om 2,5 miljoen euro te investeren in het busbedrijf van OAD. (-) Ik heb geprobeerd contact te leggen met de heer S. Schat van Rabobank Nederland. Dat lukt niet. Ik ben toen een dag later terug gebeld door een andere bestuurder; ik meen dat het de heer J. van Nieuwenhuizen was. Die verzekerde mij dat OAD voldoende tijd zou worden geboden om de transactie met de groep investeerders rond te krijgen.”Verklaring van Ank Bijleveld (destijds Commissaris der Koning)

“Enige investering door de familie zelf

is niet gedaan” Rabobank

Page 6: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws6 interview

ken die we aanleveren bij het hof zullen we nog nadrukkelijker op alles ingaan, zeker over op het claimrecht waar de familie Ter Haar geen recht op zou hebben volgens de rechter, aangezien ze nu alleen nog maar worden gezien als aandeel-houders. Alleen de curator zou het recht hebben om een claim in te dienen.”

Formele redenenIn haar reactie op het hoger beroep dat de familie Ter Haar heeft aangespannen, laat de Rabobank het volgens hen niet aanwezige claimrecht ook nog even vallen. “De Rabobank was ervan op de hoogte dat de familie Ter Haar/ Stichting Administratiekantoor OAD Groep Holding alsnog in hoger beroep is gegaan tegen het eindvonnis van 4 november 2015, waarin alle claims door de rechtbank Midden-Nederland zijn afwezen. Naast formele redenen, waarop de claim is afgewezen (aandeelhouders kunnen in beginsel geen afge-leide schade claimen), heeft Rabobank in haar feitenrelaas laten zien hoe de aanloop naar het faillissement is verlopen”, aldus de bank.

ComplexBeide kampen lijken zeer zeker van hun zaak. Daarover laat Driessen weten: “De vorige keer werd de zaak behandeld door een ‘gewone’ rechtbank die het al heel erg druk heeft met alle reguliere rechtszaken en te maken heeft met enorme wachtlijsten. Ik snap ook wel dat zij deze complexe zaak hebben afgedaan, zodat het van hun bordje af is. Maar daarmee is de zaak natuurlijk niet opgelost”. Ook de Rabobank laat tegenover TravelPro weten dat het vertrouwt op een gunstige afloop van het hoger beroep.

Geen kleine jongensDe reactie van Rabobank op de bekendmaking van het hoger beroep was redelijk uniek te noemen, want niet eerder werd er in de pers

inhoudelijk gereageerd door de bank. “Nu slaan ze op twee punten de toon volledig mis”, aldus Driessen. “Wij hebben getekende verklaringen en ook niet van zomaar mensen. Het zijn verklarin-gen van mensen met naam en faam die behoren tot de beste investeerders/ondernemers van Nederland. Dat zijn geen kleine jongens die er hun handtekening onder hebben gezet”. Onder andere de CEO van Rewe, dat vier keer zo groot is als Ahold, zette zijn handtekening onder zijn verklaring. Daarin zegt hij dat hij in gesprek wilde met de Rabobank over OAD, maar dat de Rabobank de deur dichthield. Ook de toenmalige Commissaris van de Koningin, Ank Bijleveld, zette haar handtekening. Zij kreeg van de hoogste baas van de Rabobank te horen kreeg dat OAD nog een tijd te leven had, maar die tijd kreeg de touroperator van de afdeling Bijzonder Beheer van de bank alsnog niet. Een andere verklaring die van belang kan zijn, is de verklaring waarin ook Will van den Hoogen (destijds direc-teur D-reizen) aangeeft dat D-reizen de Globe Reisburo’s van OAD had willen kopen

Inhoudelijk sterkInhoudelijk is Driessen niet bang om knock out te gaan. “Inhoudelijk ligt er een hele sterke zaak , alles wordt aangetoond met verklaringen. Het gaat erom of het hof strikt juridisch en formeel bekijkt of er claimrecht is voor de familie Ter Haar of dat ze gaan kijken hoe de wereld is veranderd en een familiebedrijf zien waar de directie en de aandeelhouders exact dezelfden zijn. Dit familiebedrijf is door de Rabobank ten gronde gericht en de familie Ter Haar is door de Rabobank onherstelbare schade toegebracht. Bovendien heeft de Rabobank zich meerdere keren tot de aandeelhouders en niet tot de direc-tie gericht. Dat is een strikt juridische vraag en een juridische interpretatie. Daarom hebben wij ook drie maanden lang met veel rechtsgeleerden

en deskundigen gesproken. Die hebben allemaal aangegeven dat het wel degelijk steeds meer in de richting gaat dat er een claimrecht is en dus is het heel goed mogelijk dat de hoge raad er een positieve uitspraak over gaat doen.”

Onkunde of kwade opzetDe rechtszaak tussen de familie Ter Haar en de Rabobank is uniek. “Daarom is er ook een oorlogskas tot aan de Hoge Raad en terug gere-serveerd, omdat wij wisten dat het lang zou gaan duren”, aldus Driessen. “Ik vind het Rabobank-onwaardig om aantoonbare fouten in het leven te roepen die de integriteit van de familie aantasten en die onwaar zijn. Dat is het ergste. Vanaf dag één dat de kapitaaleis heeft gespeeld, heeft de familie gezegd dat ze €2,5 miljoen op tafel wilde leggen. Dat was ook het maximale dat zij zelf konden ophoesten. Dat is uiteindelijk integraal opgenomen in het voorstel dat er lag, samen

met alle investeerders, waarin het hele bedrag van €7,5 miljoen beschikbaar kwam, waarom de Rabobank had gevraagd. De Rabobank weet dat. Of het is enorme onkunde, of het is kwade opzet. Vooral dat laatste vind ik wel heel erg kwalijk en Rabobank-onwaardig”, aldus Driessen.

LachwekkendHet feit dat de Rabobank zegt dat de familie Ter Haar zelf de stekker er uit heeft getrokken, is volgens Driessen lachwekkend. “We hebben een geheim uitgelekt memo van de Rabobank

“I have no doubt that OAD, in the first year after the full introduction of OAD XL, which would have been the financial year 2013/2014, would have achieved a conver-sion rate of at least 0.8%. At that time OAD XL was unique in the Netherlands. None of OAD’s competitors were able to offer their customers a flexible booking platform as was possible through OAD XL or were able to achieve the cost savings OAD was able to achieve with the help of OAD XL.”Verklaring van Ralf Usbeck, CEO Peakwork

“Een definitieve deal met een investeerder

was er niet” Rabobank

“De schellen vallen van je ogen”

Woordvoerder familie Ter Haar

Page 7: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 7

www.travelpro.nl

interview

waarin staat dat OAD het seizoenskrediet niet ging krijgen, omdat het ‘voor de bank beter is de plannen af te wijzen en de opzegging door te zetten’ en zo wordt in dit interne uitgelekte memo van de Rabobank opgemerkt: ‘Het te verwachten gevolg van het opzeggen van dit seizoenskrediet is dat OAD in de derde week van september failliet zal gaan’. De Raboboank heeft dus willens en wetens op het faillissement van OAD aangestuurd. Op dat moment stond OAD nota bene f6 miljoen in de plus. Dan weet je dat als je doorgaat met de verkoop van producten je bestuursrechtelijk in de problemen komt, aangezien je ‘lucht’ aan het verkopen bent en klanten misleidt. Toen heeft ook de advo-caat van de familie gezegd dat ze faillissement moesten aanvragen en niet door mochten gaan met verkopen, aangezien je op termijn weet dat je niet meer kan leveren. Wij hebben ook van andere reisorganisaties te horen gekregen dat ook zij met seizoenskredieten te maken hebben. Je schiet het seizoen in met de kosten, maar krijgt nog niet direct de opbrengsten binnen. De Rabobank wist dat wanneer ze geen sei-zoenskrediet meer zouden geven OAD per direct geen reizen meer kon verkopen. De Rabobank heeft het faillissement dus bewust veroorzaakt. Financieel had OAD gewoon nog even door kun-nen gaan...”

Hardheid en ongenuanceerdheid Driessen raakt niet uitgesproken over de reactie die Rabobank gaf. “Ik maak mij er echt boos over, want het slaat werkelijk nergens op. Ook de hardheid en ongenuanceerdheid in de verhalen zelf bij de Rabobank. Het is stuitend. De schellen vallen van je ogen. Het verdient ook echt een hoger beroep. Het zou jammer zijn wanneer het

“In een bespreking op 22 september 2013 ten kantore van Kienhuis Hoving (advocaat) is er tussen de Twentse Investeerders en OAD overeenstemming bereikt op hoofdpunten over de transactie tot overname van het busbedrijf. (-) Voor het uitwerken en onderte-kenen van de contracten en het effectueren van deze voorwaarden was een gebruikelijke periode nodig, ik schat tenminste 2 weken.”Verklaring van investeerders Hennie ten Hag, Rein Sanders en Hein Trebbe

er niet doorkomt wanneer het een strikt juridisch technische zaak wordt, dat ze het er weer op gooien dat er geen claimrecht is voor aandeel-houders. Onzin overigens. De Rabobank heeft de familie Ter Haar rechtstreeks beschadigd. Het zal in hoger beroep wel blijken en dan hebben we echt een interessante case”.

CassatieHet kamp Ter Haar bereidt zich ondertussen al voor op een mogelijke doorstart van de zaak wanneer het hoger beroep niet wordt gewonnen. Driessen: “In het slechtste geval, dus wanneer het hoger beroep niet wordt gewonnen, is in theorie cassatie op proces mogelijk. Wij willen ons goed voorbereiden en zijn daar nu al naar aan het kijken”. Cassatie is mogelijk wanneer een partij vindt dat er procesmatige fouten zijn gemaakt. Daarmee wordt de rechtspraak ver-nietigd, waarop alles wederom inhoudelijk wordt bekeken waarop alles mogelijk opnieuw begint. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan wat nu al wordt gezien als één van de meest spraakmakende processen waar de Nederlandse reiswereld ooit mee te maken heeft gehad.

Geschiedenis herschrijvenDe bank laat tevens weten, zoals het al eerder deed, dat het er volgens hen niettemin op lijkt dat de familie Ter Haar pogingen blijft ondernemen om de geschiedenis te herschrijven door de

oorzaak van het faillissement telkens bij de bank neer te leggen. Verder laat de bank aan TravelPro weten: “Rabobank is en blijft van mening dat zij ruim de tijd heeft gegeven en zich maximaal heeft ingespannen om tot (financiële) oplossingen te komen, wat de directie alsmede de familie helaas niet is gelukt. De feiten en oorzaken die hebben geleid tot het faillissement van OAD/oud zijn niet veranderd. Rabobank heeft dan ook vertrouwen in een gunstig afloop van het hoger beroep”.

Rabobank liegtOp de vraag of men wel het idee heeft dat het een eerlijk proces is, laat Driessen weten: “We geloven in de rechtsstaat die Nederland is en het is een complexe strijd, omdat het echt nieuw is. De meeste bedrijven die dit overkomt liggen aan de beademing en de directies hebben geen geld en kracht meer om dit te doen. In de meeste gevallen zijn ze al blij als ze hun eigen hypotheek kunnen blijven betalen. De familie Ter Haar heeft nog wel een oorlogskas, die hebben nog de kracht en het geld om door te gaan. Wij wisten van tevoren heel goed dat dit een taaie, lange en heftige strijd zou worden. Voor ons is het ook een hele principiële strijd, want het gaat ergens over en heeft een enorme reikwijdte wanneer er een uitspraak komt. We willen eerherstel halen. Er is geen tweede zaak zoals deze. Wij hebben overal een verklaring onder liggen, dan moet de Rabobank niet een valse voorstelling van de zaken gaan geven waarvan ze weten dat die vals is. Het gaat wel degelijk om de integriteit van de familie die wordt aangetast, want ze wilden wel degelijk vanaf het begin af aan f2,5 miljoen inleg-gen. En dat wist de Rabobank, vanaf het begin af aan. En dat is aantoonbaar, omdat het in het akkoord stond met de Twentse investeerders, dat bij de Rabobank bekend is. Het is aantoon-baar dat de Rabobank liegt.”

Arjen Lutgendorff

“Ze liegen dat het gedrukt staat”

Woordvoerder familie Ter Haar

“Of het is enorme onkunde, of het is

kwade opzet”Woordvoerder familie Ter Haar

Page 8: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws8

Broadway, Macy’s, Central Park, 9/11

Memorial, times Square, the Statue of

liberty en victoria’s Secret... need to say

more? new York heeft het en biedt nog

veel meer. afgelopen week kreeg the

big apple te maken met een invasie aan

Hollands vrouwelijk en reislustig schoon.

Het was weer tijd voor de jaarlijkse new

York City-studiereis van Sunair vakanties.

"Wat is New York indrukwekkend"Hoe leer je een product of bestemming het beste kennen? Door zelf op expeditie te gaan, bedacht Sunair een paar jaar geleden. Na verschillende expedities in diverse Europese steden, stak Sunair vijf jaar geleden de Atlantische Oceaan over en nam een groep reisagenten mee op een interactieve studiereis naar New York. “Op die manier leert een reisagent een stad pas écht kennen”, zegt Linda Andeweg (Sales Manager bij Sunair). “Bij terugkomst krijg je de leukste verhalen te horen en kunnen ze de highlights en hun ervaringen nog beter onder woorden brengen richting de klant. Een voorbeeld: wij kunnen wel vertellen hoe makkelijk de metro werkt, hoe geweldig Time Square, de High-Line en Broadway is, maar als een reisagent dat zelf ontdekt kan hij of zij het veel makkelijker overbrengen op de klant.”

Non-stopVanaf Düsseldorf Airport (waar gratis kon worden geparkeerd door de deelnemers, maar ook speciale reisagententarieven hanteert) vlogen 25 reisagenten met airberlin en Sunair naar the city that never sleeps. De Duitse luchthaven vervoerde in 2014 21,23 miljoen passagiers, een stijging van 1,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. De cijfers van het afgelopen jaar zijn nog niet bekend. Airberlin is de grootste luchtvaartmaatschappij voor Düsseldorf Airport. "Van alle vluchten die naar de Sunair-steden zijn te boeken, is NYC de toproute. In de winter vliegt airberlin dagelijks en in de zomer twee keer per dag, alle vluchten zijn non-stop. De sterke punten van airberlin? De goede service, uitstekend voor kinderen en 23 kilogram gratis ruimbagage (ook voor kinderen onder de twee jaar). Verder biedt airberlin naast standaard economy class-stoelen ook vijf rijen aan XL-seats met vijftien centimeter meer beenruimte. De economy class is voor iedere passagier uitgerust met een persoonlijk entertainment systeem met meer dan 200 uur

films, muziek etcetera”, aldus Elze Hagethorn (Accountmanager NL bij airberlin). De overige vijftien reisprofessionals vlogen vanaf Schiphol met Icelandair en verlengden hun stopover op IJsland (Reykjavik) met 24 uur en pakten enkele highlights van deze bestemming mee, zoals de Blue Lagoon en de Golden Circle tour (incl. de geisers en watervallen). Linda: “IJsland is enorm geschikt voor avontuurlijke mensen die van gastronomische hoogstandjes en de natuur houden.”

IndrukwekkendEenmaal samen in New York stonden er fietsen klaar om de stad op deze oer-Hollandse manier te verkennen. “Nee hoor, we hoeven geen fietshelm op”, riepen de reisagenten richting de tourleiders. “Natuurlijk niet, jullie Nederlanders zijn geboren op de fiets”, was het antwoord van een van de gidsen. Al fietsend kwam de groep langs enkele bezienswaardigheden die NYC rijk is. Van de Brooklyn Bridge tot Wallstreet en de plaats waar de Twin Towers vijftien jaar geleden

nog stonden. “Dit is behoorlijk emotioneel. Ik weet nog precies waar ik was toen ik dit vreselijke nieuws hoorde en daarom is het best heftig om hier nu zelf te staan. Maar eigenlijk vind ik dat iedereen dit een keer gezien moet hebben”, zegt Karin van Oorschot (Toerkoop Reisbureau Columbus) die net als de andere reisagenten voor het eerst NYC bezoekt. Nadat de fietsen weer terug in de stalling stonden, werd het land ingeruild voor het water. De fietstoer is namelijk een onderdeel van de complete Bike & Boat Tour. Om dicht bij een van Amerika’s belangrijkste vrouwen te komen, is een ferrytocht een essentieel onderdeel. En daar stond ze dan, onder een heldere blauwe hemel met de zon schijnend op haar gezicht. Wat is ze prachtig. Het Vrijheidsbeeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten, en geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Onder een van die gasten behoort Eugenie Antheunis (D-reizen Arnhem). “Deze studiereis is nog maar

Page 9: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 9

www.travelpro.nl

aCHtergrondrePortage

net begonnen, maar ik weet nu al dat ik hier zeker ga terugkomen. Het uitzicht, de mensen, de sfeer; je voelt je meteen welkom. Geweldig!.” Of ze haar klanten ook met Sunair naar New York boekt, antwoordt ze: “Meestal wel. Ze bieden de meeste hotels aan, die ze overigens zelf inkopen, en hanteren lage vluchttoeslagen in vergelijking met andere partijen.” Diezelfde dag nam Urban Oystertours de groep mee op een Beyond Broadway Tour. De wandeling startte op Grand Central Station en liep onder meer langs de bibliotheek (daar waar Carrie haar Big tijdens hun bruiloft zag wegrijden, voor de Sex and the City-fans onder ons) en nam de reisagenten mee naar enkele plekken waar de lekkerste donuts en chocolademelk konden worden gegeten en gedronken.

Durven Sinds Sunair besloot om een aparte brochure over New York uit te brengen, is de omzet enorm gestegen. En het groeit nog steeds. “New York is een bestemming die zichzelf goed verkoopt en zeer geschikt is voor upselling”, zegt Marc van Amsterdam (Mede-eigenaar Sunair) “Reisagenten moeten ook durven om

bijvoorbeeld een Bike & Boat Tour, een Beyond Broadway wandeltour, een Broadway-show of een helikoptervlucht aan te bieden. Het is echt de moeite waard, zowel voor de klant als de reisagent.” In de aparte Sunair-brochure staan ongeveer 80 hotels die de touroperator voor een groot deel zelf inkoopt. Van Amsterdam: “Het voordeel hiervan is dat we de hotels kennen, er goede contacten hebben en weten wat we aanbieden, maar ook dat er een schakel wegvalt en we tot een betere prijs kunnen komen. Maar we kunnen in principe ieder hotel aanbieden, want we hebben nog veel meer accommodaties in ons reserveringssysteem staan. We brengen NYC extra onder de aandacht door het ‘Stad van de Maand’ te maken, naast toegang tot Top of the Rock (Sunair biedt haar klanten exclusief gratis toegang tot deze beroemde wolkenkrabber) & de 100% stadsgids New York heeft de klant de keuze uit leuke wandeltours, een fietsexcursie, New York Water Taxi, Madame Tussauds en meer.” Van Amsterdam bezoekt de stad vier tot vijf keer per jaar en merkt op dat hoteliers voorzichtiger worden met het kiezen van partners. Ons contact met de hoteliers is dermate goed en zowel zij als wij vinden het persoonlijke contact erg fijn en dat werkt. En de consument die besluit om naar NYC te gaan, kiest er nog steeds voor om dat via het reisbureau te doen, want het is toch een behoorlijke uitgave en dan wil je zekerheid en vooral professioneel advies.”

Ervaring Een expeditie zou een expeditie niet zijn, als de groep niet werd opgesplitst in kleinere groepjes en op pad werd gestuurd met vragen en opdrachten waar punten mee konden worden verdiend. In groepjes van maximaal vijf personen werd het eerste ‘opstakel’ de metro aan levende lijve ondervonden. “Je moet het even doorhebben, maar dan ben je ook meteen een expert”, zegt Simone Lander (D-reizen Schiedam). “Het lijkt misschien lastig, maar eigenlijk is dat het niet. Hoe ik New York vind? Te gek. Vooral om het nu zelf te ontdekken, daardoor kan ik het straks bij thuiskomst

Wat moet je echt doen in NYC? Linda Andeweg (Sales Manager bij Sunair): “Er zijn zoveel must do’s in NYC, waar reisagenten ook goed op kunnen verdienen, zoals het aanbieden van een Explorer Pass die toegang biedt aan tig bezienswaardig-heden. Of denk eens aan een ticket voor de City Sightseeing-bus en wil je klant echt iets geks doen, boek dan een helikoptervlucht. Goed om te weten is dat deze vluchten niet meer op zondag uitgevoerd mogen worden op last van de buurt.” Op een populaire bestemming is het belangrijk dat een tour-operator beschikt over voldoende bedden. “Dat is bij ons geen probleem, we hebben de beschikking over verschillende acco’s in diverse prijsklassen. En, ik weet dat de beste kamers naar ons gaan en niet naar internet-boekers.”

Kijk voor de foto’s op de Facebook-pagina van TravelPro, die je het makkelijkst bereik via travelpro.nl

nog beter verkopen.” Hotel Beacon was de thuishaven tijdens de studiereis. Een comfortabel hotel met een rustige, maar centrale ligging ‘Upper West’; een echt ‘home-away-from-home’, geliefd bij vele Nederlanders. Maar er waren uiteraard meer hotelbezoeken opgenomen in de expeditie. De ontdekkingstocht voerde de reisagenten ook naar bezienswaardigheden die op vele must do-lijstjes stonden, zoals het uitzicht vanaf Top of the Rock, Times Square en Central Park. Bij terugkomst stond er een basketbalwedstrijd van Brooklyn Nets op het programma. “Dit is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor gezinnen met kinderen”, zegt Linda.

Vrije dag Nieuw dit jaar was een extra dag die vrij te besteden was. Linda: “We hoorden vaak achteraf dat mensen nog iets speciaals wilden doen dat niet was opgenomen in het programma, vandaar dat we er dit jaar voor hebben gekozen om de studiereis met een vrije dag te verlengen.” Voorafgaand aan deze dag bracht de groep een bezoek aan het One World Observatory. “Wat is dit indrukwekkend”, zegt Wendy Stakenburg (Reisbureau Van Gerwen Vlijmen). “Je ziet meteen hoe enorm trots Amerikanen op hun land zijn, daar kunnen wij nog iets van leren.” Ondanks dat de dag vrij te besteden was, regelde Sunair kaartjes voor verschillende musicals en de opera. Om de studiereis in filmstijl af te sluiten, stond er op de laatste dag een bus klaar voor een TV & Movie site New York. “Dit is erg leuk voor klanten die helemaal gek zijn van Amerikaanse series en films. De tour laat je alle leuke plekjes zien die decor staan”, zegt Ageeth Polak-Rijsdijk (VakantieXperts Mundisol).

Sharon Evers

Page 10: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws10

Corendon breidt uit met Sicilië

Na de recente introductie van twee nieuwe bestemmingen (Costa Brava en Cyprus) kon-digt Corendon aan met ingang van 9 mei 2016 te gaan vliegen op het Italiaanse eiland Sicilië.

Deze Italiaanse parel is het perfecte vakantie-eiland voor een strandvakantie gecombineerd met heel veel cultuur. Dankzij het heerlijk mediter-rane klimaat en de zuidelijke ligging kennen niet alleen de typische zomermaanden, maar ook de maanden mei en oktober zeer aangename temperaturen. Sicilië is een schitterend groen en bergachtig eiland met zeer veel bezienswaardig-heden waaronder de historische steden Catania, Palermo en Siracusa. Ook de Griekse tempelvallei Agrigento en de vulkaan de Etna zijn ‘must sees’ tijdens een bezoek aan dit karakteristiek stukje Italië! Een achtdaagse vakantie op basis van All Inclusive in een driesterrenhotel is al boekbaar vanaf f399 per persoon.

Accommodaties en omgevingCorendon heeft verschillende hotels geselecteerd in de badplaats Lido di Noto. Deze typisch Siciliaanse badplaats ligt op circa vijf kilometer van de stad Noto, een van de belangrijkste baroksteden van Italië en sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Corendon introdu-ceert deze nieuwe bestemming met superscherp geprijsde hotels. Zo boek je het drie sterren All

Inclusive hotel President Sea Palace al vanaf f399 per persoon en verblijf je in het driester-renhotel Club Eloro op basis van volpension+ vanaf f449 per persoon. Het aanbod wordt binnenkort verder uitgebreid met accommodaties in de badplaatsen Taormina en Giardini di Naxos. Aangezien Sicilië zich perfect leent voor cultuur-vakanties kunnen op korte termijn ook rondreizen en fly & drives bij Corendon geboekt worden.

KLM (vaker) naar Kuala Lumpur en Astana

KLM gaat vaker naar Kuala Lumpur vliegen, dat heeft president-directeur Pieter Elbers bevestigd tegenover De Telegraaf. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt vanaf mei naar Astana (Kazachstan) te vlie-gen.

De airline springt met het valer aanbieden van Kuala Lumpur in het gat dat Malaysia Airlines achterliet, nadat het stopte met vliegen op Schiphol en overige bestemmingen in Europa. KLM wil met meerdere vluchten vooral aantrek-kelijk zijn voor de zakelijke reiziger, die de voor-keur geeft aan een rechtstreekse vlucht. Vanaf juni zal de luchtvaartmaatschappij tweedagelijks gaan vliegen op donderdag, vrijdag en zondag.

Astana KLM breidt haar dienstregeling naar Kazachstan uit door de huidige vluchten naar Almaty te com-bineren met vluchten naar de hoofdstad Astana. De nieuwe route Amsterdam-Almaty-Astana wordt vanaf 3 mei 2016 gevlogen. Er worden vier wekelijkse cirkelvluchten naar Almaty en Astana uitgevoerd (op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag): twee vluchten van Amsterdam via Astana naar Almaty en terug naar Amsterdam (op dinsdag en vrijdag), en twee vluchten van Amsterdam via Almaty naar Astana en terug naar Amsterdam (op woensdag en zondag). “We zijn trots op onze nieuwe KLM-route naar Astana die we onze klanten aanbieden in combinatie met onze andere bestemming in Kazachstan, Almaty. Met deze achtste nieuwe bestemming, naast Salt Lake City, Genua, Ibiza, Dresden, Southampton, Inverness en Valencia, continueert KLM haar strategie om klanten steeds nieuwe routes aan te bieden”, aldus Pieter Elbers (President

Ook Smiles4U op boekingen TUI

TUI Nederland heeft reisagenten laten weten dat sinds 1 februari ook Smiles4U op boe-kingen van het merk TUI worden verdiend. Eerder was dit alleen het geval bij boekingen van het merk Holland International.

Holland International verdwijnt 1 november 2016 van de markt, maar het Smiles4U programma wordt onder TUI voortgezet. Reisagenten sparen automatisch Smiles4U met boekingen die zij maken, en die vertegenwoordigen een reis-waarde. Een reisagent kan deze gebruiken om zelf speerpuntbestemmingen en -accommodaties te bezoeken. De inwisselmogelijkheden worden uitgebreid met de nieuwe TUIfly bestemming Montenegro en de TUI concepten FAMILY LIFE en TUI BLUE. Meer informatie en voorwaarden vind je in de FAQ van TUI Online.

GroenSinds eind 2010 spaart TUI voor de reisagenten ook Groene Smiles4U. Reisagenten ontvangen voor iedere geboekte passagier in een groene accommodatie twee Groene Smiles4U. De geldwaarde die daarvoor staat, wordt aan goede doelen van de TUI Care Foundation geschonken namens de reisagenten.

Thomas Cook: insidergids retailpartners

Speciaal voor haar retailpartners heeft Thomas Cook een insidergids gemaakt die deze week wordt verspreid. Het is een brochure waarin alle Neckermann Hotels & Resorts van 2016 te vinden zijn.

In de brochure vind je daarnaast alle informatie over de hotelmerken van Thomas Cook en over wat er speciaal voor Thomas Cook klanten is verbeterd en vernieuwd en de ins & outs van de ‘eigen’ hotelmerken SENTIDO, smartline, SunConnect, Sunprime, Sunwing en Casa Cook. Ook vind je handige hoteloverzichten en alle verkoopargumenten op een rij. Of de klant nou op zoek is naar een kleinschalig hotel, een accommodatie met meerdere zwembaden of een resort aan het strand. Aan de hand van de hoteloverzichten vind je gemakkelijk de vakantie die precies past bij de wensen van je klant. Van de afstand tot de dichtstbijzijnde winkels tot het aantal zwembaden, in één oogopslag zie je de verschillen tussen de hotels en resorts. Bij al deze ‘eigen’ Hotels & Resorts zijn klanten verze-kerd van extra service met de 24h servicebelofte. Alle vakantiesuggesties die worden gegeven in deze gids zijn alleen te boeken bij Neckermann.

Page 11: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 11

www.travelpro.nl

"Cubanen zijn niet klein te krijgen"

Met één oog tuur je door je lens, je kijkt

op je digitale scherm of slingert een goPro

door de lucht. Één ding is zeker, de foto’s

die je schiet op Cuba vormen sfeerimp-

ressies van de jaren vijftig die tot leven

komen met muzikale taferelen, oldtimers,

sigaren, historische panden en de mooiste

stranden.

De naam Cuba is afgeleid van de inheemse naam voor het eiland: ‘Cubanacán’. Het echte Cubaanse leven ervaar je door te overnachten bij de lokale bevolking thuis, in de ‘casa’s particula-res’ en te genieten in de paladares, kleine huiska-merrestaurants. Op deze manier sta je dichter bij het Cubaanse leven en kom je ongetwijfeld veel te weten over het communistische systeem. De Cubanen zijn een trots volk, dit is onder andere te merken aan de vele standbeelden van natio-nale helden als José Martí en Che Guevara die op het tropische eiland te vinden zijn. Cubanen vertellen graag en enthousiast over hun land.

De Amerikanen komenNu de VS de reisrestricties naar Cuba voor de Amerikaanse burgers heeft versoepeld en de diplomatieke banden tussen de twee landen zijn aangehaald, is de run op reizen naar Cuba massaal, maar voor hoe lang? Hoe ziet de toekomst er uit? Esther Hienekamp, dé Cuba-specialist bij uitstek. Ze heeft tussen de Cubanen

gewoond, geleefd en gewerkt. Als creatieve pionier de bestemming succesvol in de markt gezet bij Special Traffic/Kuoni Travel Nederland, zegt: “Het land is momenteel in een transitie, de politieke banden tussen Cuba en Amerika worden na vijftig jaar weer aangehaald, de reisbeperkingen zijn in januari van dit jaar versoepeld, alhoewel de Amerikaanse toerist nog wel aan twaalf punten moet voldoen. Ze maken het vanzelfsprekend niet te gemakkelijk. De Cubanen zijn jarenlang onderdrukt en zijn daardoor niet snel klein te krijgen. Het is dus nog niet zo dat er vliegtuigen vol Amerikanen naar het land vertrekken. Maar Cuba schrijft nu wel geschiedenis en om een echte bele-ving aan je klanten mee te geven, zouden ze juist nu naar dit land op vakantie moeten gaan.” Esther gaat verder: “Ik hoor wel eens dat reisagenten moeilijk aan hotelkamers komen, maar laat je klan-ten eens bij de Cubanen thuis overnachten. Dat is enorm de moeite waard en iedereen is daarna een zeer waardevolle ervaring rijker.”

(Eco)toerismeHet toerisme is een van de belangrijkste pijlers van de economie. Sinds 1980 is Cuba toegankelijk voor toeristen, in het begin van de jaren zestig is het land een anti-Amerikaanse en communistische staat geweest waardoor de grenzen jarenlang afgesloten werden voor toeristen. Belangrijkste steden op toeristisch gebied zijn Varadero en Havana, hier komen de meeste toeristen aan. Deze plaatsen lig-gen slechts 140 kilometer uit elkaar maar vormen twee uitersten van Cuba. Ook het ecotoerisme wordt steeds belangrijker, de Cubanen zijn zich bewust van het feit dat de nationale parken met haar grote biodiversiteit en de tientallen beschermde landschappen een enorm toeristisch potentieel vormen. Het eiland beschikt over zeven nationale parken en tal van andere beschermde natuurgebieden met een uitstekende infrastructuur. Het ministerie van toerisme heeft gezorgd voor een veelheid aan ecologische accommodaties, een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde wandelpaden en natuurgidsen die alle ins en outs van de nati-onale parken vertellen. Nationaal Park ‘Topes de Collantes’ is nog vrij onontdekt en om het ware western gevoel te ervaren, reis je naar de Vinales vallei. De bakermat van Cuba’s trots: de sigaar. Het landschap is er sprookjesachtig met begroeide kalksteenrotsen die omgeven worden door de rode aarde van de tabaksvel-den. Een ander natuurgebied ligt helemaal op het oostelijke puntje van Cuba: ‘Baracoa’. Hier bevinden zich ontebaar rivieren en watervallen, de stad staat bekend om de chocoladeproduc-tie, veel lokale gerechten bevatten chocolade.

Eten en drinkenDe Cubaanse keuken gebruikt eenvoudige

CUBa SPeCial

Page 12: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Wij brengen U graag naar Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Every detail counts.

Voor onze tarieven en vluchten raadpleeg uw GDS of bel 020 655 47 85.www.aireuropa.com

Page 13: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 13

www.travelpro.nl

ingrediënten, naast rijst en bonen, zijn knoflook en paprika’s onmisbare ingrediënten in de klas-sieke Cubaanse schotels. De aantrekkingskracht van de van de nationale kookkunst in niet zo zeer gebaseerd op allerlei culinaire kunstjes maar meer op tijd en geduld. Zoals het roosteren van een varken aan het spit. Wie aan Cuba denkt legt meteen een link met rum. Sinds eeuwen wordt er in Cuba rum geproduceerd. Het Cubaanse klimaat en de vruchtbare bodem leveren een heel hoge kwaliteit suikerriet, de basis van rum. Nadat het sap uit de suikerriet is geperst, wordt de suiker omgezet in alcohol. Na verdere distillaties ontstaat de rum. Een traditie van vakmanschap, perfect suikerriet en bepaalde productieprocessen maken Cubaanse rum tot de beste ter wereld. De Cubaanse rum is wit of bruin, afhankelijk van de jaren van rijping. Sinds 1998 heeft de Cubaanse staat de ‘el sello de garantia’ ingevoerd, hierdoor mag dit garantieze-gel alleen worden gebruikt voor rum die in Cuba geproduceerd is op basis van 100% Cubaanse grondstoffen. Het bekendste Cubaanse rum-merk is wel ‘Havana Club’. Die is vernoemd naar Cuba’s beroemdste dansgelegenheid. Het was een ontmoetingsplek voor Amerikaanse zakenlieden, en is de bekendste rum van Cuba. Door een eeuwenoud gebruik uit de Cubaanse religie Santeria, schenken de Cubanen bij het openen van een nieuwe fles rum een scheutje op de grond. Hiermee stemmen zij de goden, los Santos gunstig.

Havana De hoofdstad van Cuba is Havana, hier zijn vijf eeuwen Cubaanse geschiedenis verenigd. In Havana loopt men door een groot openluchtmu-seum van koloniale gebouwen en de oldtimers. Op elke straathoek wordt muziek gemaakt en golven beuken tegen de beroemde promenade van de stad, de Malecón. Een vijf kilometer lange kustweg vanaf Castillo de la Punta naar Vedado. Hier komen de locals samen om te wandelen, te zwemmen en te muziek maken. In het weeken-den verandert de Malecón in één groot feest, dan

komen honderden mensen samen om te dansen en rum te drinken. In Vedado is onder andere het Plaza de La revolución, het bestuurlijke centrum van Havana te vinden. Het plein is een aantal keren per jaar het toneel van politieke bijeenkom-sten. In het oude gedeelte van Havana ligt Plaza de Armas, Havana’s oudste plein. Rondom dit plein zijn een veelal aan bezienswaardigheden te vinden: ‘Palacio de los Capitanes Generales’ dat het ‘Museo de la Ciudad’ herbergt (stadmuse-um), openluchttempel ‘El Templete’ en het oud-ste fort van Havana ‘Castillo de la Real Fuerza’. Het plein wordt gedomineerd door ‘Plaza de la Catedral’ met haar imposante uitstraling.

VaraderoIn tegenstelling tot Havana is Varadero een vakantieoord met enorme hotels, restaurants en nachtclubs, het exclusieve deel van Cuba. Varadero is lange tijd de trots van Cuba geweest en trok de rijken en beroemdheden aan. Varadero maakt deel uit van een schiereiland dat zich ver in de kalme wateren van de Atlantische Oceaan uitstrekt. Zijn 21 kilometer lange strand van fijn wit zand is een ideale vakantieplek voor zonaanbidders en watersporters. Het wordt door velen beschouwd als het mooiste strand van de wereld en beschikt tevens een ecologisch strand. De ligging van Varadero op een smal schiereiland zorgt ervoor dat het constant door tropische winden wordt gekoeld. In Varadero is de enige golfbaan op Cuba te vinden ‘Golf Course’. Naast genieten van zon, zee, strand en wateractivitei-ten, kan hier ook een bezoek worden gebracht aan de grotten van ‘Bellamar’, ‘Josone Park’, en ‘Punta Frances’, een immens grote cactus van 600 jaar oud.

Santiago de CubaHet oosten van Cuba is een stuk onbekender, maar daardoor ook ongerepter. De voormalige hoofdstad Santiago de Cuba is het Havana van het oosten. De stad ligt aan een baai tussen de groene heuvels en is de meest exotische stad van Cuba. Dit is de enige officiële heldenstad van

het land waarmee de stad wordt gezien als bol-werk van Cubaans nationalisme. Typerend voor de stad zijn verscheidenheid aan bevolkings-groepen, de beboste parken, de steile straten, de koloniale gebouwen met balkons en hoge vensters. In Santiago vind je een groot aantal belangrijke historische gebouwen zoals het eer-ste huis in Amerika, de eerste kathedraal in Cuba en het eerste Cubaanse museum. Het centrum van de stad is het park ‘Turf’s. Hieraan liggen de kathedraal, het gemeentehuis en het huis van Diego Velazquez. Zeker de moeite waard om te bezoeken is het Museum Emilio Bacardi of het Moncada kwartier, waarin een museum en een school is gevestigd. Aan de rand van de stad ligt het Kasteel van San Pedro de la Roca, die eveneens door Unesco is toegevoegd aan het Werelderfgoedlijst.

Cienfuegos en TrinidadTwee historische maar zeer verschillende steden. De provincie Cienfuegos wordt gedomineerd door een glooiend groen landschap en staat bekend als de parel van het zuiden. De suiker-rietvelden reiken tot de Alturas de Santa Clara in het oosten en het verre Escambraygebergde in het zuiden. Pueblo Nueo is het historische cen-trum en een uitstekend winkelgebied. Veel van de mooiste gebouwen van de stad staan rond Parque José Martí. Het stadje Rodas ligt Ciego Montenero, is de voornaamste bron van Cuba’s mineraalwater. Ook het schilderachtige plaatsje Trinidad, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een bezoekje meer dan waard. Trinidad is de op twee na oudste plaats van Cuba, bezienswaardigheden zijn de kerk van Sint Franciscus, ‘Plaza Mayor’, ‘Palacio Cantero’ en ‘Palacio Brunet’. De stad is in een paar uur lopend te bezichtigen en ligt zowel dichtbij de bergen van Escambray als de Caribische kust.

Sharon Evers

Page 14: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Omdat we jullie werkmakkelijker willen maken

Voor meer informatie www.vueling.com of ga naar je reisbureau.Als je onze nieuwsbrief wilt ontvangen met het laatste nieuws en aanbiedingen, meld je dan aan op www.vueling.com/reisbureaus.

In GDS en BSP sinds 2008, VY-030

Toegewijd team: [email protected]

Call center voor reisbureaus: 0900 111 2288

Unieke website voor reisbureaus:www.vueling.com/reisbureaus

Virtuele assistentie en exclusieveblog voor reisagenten:http://news.vuelingpartners.com

ueling, the very smart choiceueling, the very smart choiceueling, the very smart choice

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

21060111_Travelpro_240x145_NL.pdf 1 12/01/16 12:50

My home away from home! Nergens My home away from home! Nergens My home away from home! Nergens

Het Aruba van...

Mijn favoriete hotspot is lokaal restaurant ‘Zeerovers’. Hier wordt alleen de Catch of the day gevangen en op de BBQ bereid. Alles wordt geserveerd op plastic bordjes en je eet er met je handen. Go with the fl ow!

Wat Aruba onderscheidend maakt, is voor mij vooral de veiligheid en betrouwbaarheid van Aruba. Aruba is schoon, heeft een vriendelijke bevolking en er heerst geen armoede, in tegenstelling tot andere Caribische eilanden. Dit maakt het prettig om hier zonder schuldgevoel in luxe te worden ondergedompeld.

Het prachtige aan dit hotel vind ik de ruimte die je op het strand hebt. Alle strandbedden staan ver uit elkaar waardoor je zelfs als het vol geboekt is het gevoel hebt alleen op dit parelwitte strand met azuurblauwe zee te zitten. Voor gezinnen adviseer ik de Divi hotels en dan met name de Divi Tamarijn All Inclusieve en de Divi Phoenix. Dit vanwege de riante kamers.

Wat Aruba onderscheidend maakt, Het prachtige aan dit hotel vind ik de ruimte

Mijn favoriete hotspot is lokaal

Het Aruba van... JessicaMijn favoriete hotel is Manchebo. Het is een kleinschalig boetiek hotel op het mooiste strand van Aruba. De smoothies zijn heerlijk en de service fenomenaal!

Page 15: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 15

www.travelpro.nl

aCtUeel

Regent Seven Seas kondigt renovaties aan

Regent Seven Seas gaat voor 125 miljoen dollar haar vloot renoveren. Dit voorjaar wordt de Seven Seas Navigator als eerst onder handen genomen. De publieke ruimtes en sui-tes worden in dezelfde stijl gerenoveerd als de Seven Seas Explorer. Na de Seven Seas Navigator volgen de Seven Seas Voyager eind 2016 en de Seven Seas Mariner in het voorjaar van 2017.

“De Seven Seas Navigator is een van de meest geliefde schepen, dus het is logisch dat dit

schip als eerste wordt gerenoveerd”, laat Jason Montague, president en COO van Regent Seven Seas Cruises weten. “Deze renovaties zullen een nieuw niveau van elegantie aan de vloot van Seven Seas toevoegen. Het zal onze positie als onbetwiste leider in het luxe-cruise segment versterken.” Tijdens de renovatie wordt onder andere; de ruime Navigator suite bijgewerkt met een fris nieuw ontwerp. De receptie wordt vernieuwd met een marmeren inlay vloer en wordt het restaurant grootser en mooier dan ooit tevoren.

Seabourn lanceert opnieuw Signature Savings

Met de start van 2016 lanceert luxe crui-serederij Seabourn opnieuw het populaire ‘Signature Savings’ programma. Het pro-gramma biedt aantrekkelijke tarieven en mooie kortingen om de Seabourn cruises nog aantrekkelijker te maken.

Het programma is van toepassing op gese-lecteerde cruises in 2016 en 2017 en biedt aantrekkelijke tarieven, complementaire upgrade naar een Veranda Suite, Tot 15% extra korting op geselecteerde combinatiecruises, 1,000 USD boordtegoed per suite, bij het boeken van een penthouse suite of premium suite, 200 USD boordtegoed per suite op geselecteerde Europese cruises

Voordelen“Het ‘Signature Savings’ programma biedt aantrekkelijke voordelen voor reizigers die op zoek zijn naar een ultra-luxe vakantie-ervaring”, aldus John Delaney, Senior Vice President, Global Marketing en Sales bij Seabourn. “Onze schepen bezoeken ruim honderd havens ver-

deeld over zeven continenten. En dit is het ideale moment om een cruise te boeken en daarbij te profiteren van deze geweldige tarieven voor een onvergetelijke reis.” Het Seabourn ‘Signature Savings 2016 programma’ is van toepassing op wereldwijde cruises in het Middellandse Zee gebied, Noord-Europa, Antarctica en Patagonië, Atlantic oversteken, Arabië en India, Zuidoost-Azië, Canada en New England, het Caribisch gebied en Australië en Nieuw-Zeeland. De intieme en bekroonde schepen van Seabourn bieden belangrijke onderscheidende elementen zoals zorgvuldig ingerichte suites, waarvan vele met veranda, mooie en luxe eetgelegenheden en open bars over het gehele schip. Door de ontspannen en gezellige sfeer aan boord voelen gasten zich direct thuis. De schepen varen het hele jaar de hele wereld over, langs de meest bijzondere plekken. De cruises variëren van 7 tot meer dan 100 dagen met bezoeken aan indruk-wekkende steden en minder bekende havens en bezienswaardigheden.

Twee extra schepen voor MSC Cruises

Tijdens de coin ceremonie van de MSC Meraviglia op de STX werf in Saint-Nazaire bevestigde MSC Cruises dat de twee in optie staande schepen van de Meraviglia generatie definitief worden gebouwd. Deze twee schepen maken onderdeel uit van de Meraviglia-Plus generatie, zoals deze klasse wordt genoemd, met een capaciteit van 2.444 hutten. De nieuwe schepen zullen respec-tievelijk in oktober 2019 en september 2020 opgeleverd worden.

De Meraviglia-Plus klasse is de volgende generatie schepen voor alle seizoenen. Met zijn elegante, baanbrekend design en uitzonderlijke kenmerken meet het schip 331 meter lengte en een totale capaciteit van 6.297 gasten. Deze klasse meert aan bij alle wereld cruisehavens, waardoor MSC Cruises de keuze van routes en bestemmingen kan maximaliseren en optimalise-ren. In totaal wordt f1,6 miljard geïnvesteerd in de twee nieuwe schepen waardoor de investe-ringen van MSC Cruises voor de twee Meraviglia én de twee Meraviglia-Plus schepen in totaal f3 miljard bedragen.

VaartDe traditionele, eeuwenoude coin ceremonie van de MSC Meraviglia, die in juni 2017 in de vaart komt, werd gehouden op de scheepswerf STX France. In het bijzijn van de Franse minister van Economie, Industrie en Digitale Sector de heer Emmanuel Macron en de heer Edouard Philippe, burgemeester van Le Havre en een lid van het Europees Parlement.

Tijdens de ceremonie onthulde de heer Vago dat de MSC Meraviglia wordt gedoopt in Le Havre op 1 juni 2017 en vanaf daar haar eerste seizoen in de Middellandse Zee zal gaan varen met als thuishaven Marseille.

Pierfrancesco Vago

Page 16: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws16

Page 17: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 17

www.travelpro.nl

Cruise Class: Wining & DiningCruisen én culinair genieten, dat is toch het mooiste van twee werelden. een nieuwe trend is geboren als het gaat om

vakantiebelevingen: foodcation. Klinkt leuk en vooral lekker. Bij een foodcation draait alles om de (lokale) keuken. rederijen spelen in

op deze reistrend.

Aan het begin van dit jaar heeft de Cruise Lines International Association (CLIA) gepubliceerd met de vooruitzichten voor 2016. De cijfers laten zien dat de sector nog steeds groeiende is. Naar verwachting zullen wereldwijd 24 miljoen passagiers een cruise gaan maken in 2016. Tien jaar geleden (2006) waren dit er nog 15 miljoen. Met de komst van 27 nieuwe zee- en rivier-cruiseschepen in 2016, wordt het aanbod aan cruisevakanties groter en gevarieerder.

WifiTrends die CLIA ziet, zijn de ontwikkeling van de beschikbaarheid van wifi. Reizigers kunnen bijna niet zonder en ook de cruiserederijen spelen in op deze behoefte door wifi-toegang aan te beiden op de schepen. Door de toename van cruiseschepen, is het aanbod ook gevarieerder. De behoefte om in luxe te reizen groeit in rap tempo. Cruiseschepen in het luxe segment vol-doen als geen ander aan deze behoefte met een all-inclusive aanbod, gastronomische diners en conciërgeservices.

FeestjeDe eerste gedachte bij een vakantie is vaak: waar wil ik naar toe? Tijdens een cruisevakantie doe je sowieso verschillende bestemmingen aan in één vakantie. Het wordt steeds populairder om te kiezen voor een cruise waarbij het schip twee dagen in een haven aanmeert. Zo kunnen passagiers optimaal gebruikmaken van de tijd om een interessante wereldstad te bezoeken. Anderszijds wordt het cruiseschip als bestem-ming belangrijk. Normaal gesproken reis je van A naar B. De hedendaagse grote cruiseschepen bieden echter zoveel faciliteiten en variatie, dat het een feestje is om je vakantie aan boord te vieren.

Wining & DiningZelfs Fox News meldt het: Wining & Dining op cruises wordt komend jaar een hot item. Rederijen bieden veel meer dan buffetrestaurant waar passagiers terecht kunnen voor een pizza of een hotdog. Of middelmatige restaurants waar mensen op vastgezette tijden kunnen dineren. Voor een kleine meerprijs kunnen passagiers vaak terecht in een aantal zeer goede aan eten en drinken belangrijk te vinden en door de vele foodblogs, -vlogs en tv-programma’s is er een nieuwe generatie fijnproevers opgestaan. Maar

ook de rederijen zijn niet stil blijven zitten en varen mee op deze trend.

Holland InternationalExclusief bij Holland International: cruisen vanaf Mallorca met de Costa Fascinosa, al te boeken vanaf 499 euro. Waan je in Italiaanse sferen, want niet alleen doet deze cruise de Italiaanse steden Palermo, Napels en Savona aan, ook proef je van Italië in de restaurants aan boord. Om de mediterrane sfeer compleet te maken kies je de late zitting in het hoofdrestaurant waar

CrUiSe ClaSS

Page 18: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws18

V is it OceaniaCruises .comcvanleeuwen@oceaniacruises .com

Cabo San Lucas-Mexico, December 8, 2016, MS Sirena

af ternoon away from it al l

fresh conch ceviche

pedicure for new sandals

champagne with ocean views

PRO40838 TravelPro Dutch_240x340.indd 1 1/25/16 10:21 AM

Page 19: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 19

www.travelpro.nl

de beste pasta’s geserveerd worden. Graag bij iedere gang een perfect passende wijn? Neem dan plaats in het intieme Club Restaurant. Speciaal voor onze Nederlandse gasten is er een Nederlandssprekende hostess aan boord. Na de cruise nog nagenieten van ‘la dolce vita’? De reis kan naar wens à la carte worden samengesteld, waarbij alle reisduren en verlengingshotels uit ons aanbod mogelijk zijn.

Carnival Cruise LineCarnival Cruise Line brouwt zijn eigen bier: “Thirsty Frog Red”. De Carnival Vista heeft daarvoor een eigen brouwerij aan boord. Pils, gerstebier en donker bier in overvloed.De Carnival « Vista » betekent met zicht op zee. In de Fahrenheit 555 Steakhouse, Bonsai Sushi, Pizzeria del Capitano, Seafood Shack, Fat Jimmy’s C side BBQ zit je binnen of buiten voor overheerlijke maaltijden.

Celebrity CruisesRestaurants aan boord van Celebrity schepen bieden culinaire verrassingen voor elke gast.De specialiteitenrestaurants aan boord zijn werelds, spannend en gevarieerd net zoals de regio’s waarin de schepen varen. Zin in een drankje? Laat onze sommeliers een wijn voor u uitzoeken, proef van een met stikstof gekoelde cocktail in de Molecular bar of volg een wijnproeverij tijdens uw cruise.

MSC CruisesAan boord van de MSC schepen in de Fantasia- en de Musica-generatie alsmede op nieuwe schepen bevinden zich diverse specialiteitenres-taurants zoals een Sushibar, een Tex Mex en een Fusion restaurant. Passagiers kunnen aan boord het restaurant van hun keuze reserveren maar het is ook mogelijk deze voorafgaand aan de cruise al bij te boeken. Als agent ontvang jij hierover een commissie van 5%.

Holland America LineMet een grote selectie aan wining- en diningop-ties nodigt Holland America Line je gasten graag uit voor ‘As You Wish’’- dineren. Jouw gasten genieten hierdoor de ene avond van de Italiaanse keuken en de volgende avond van een perfect gegrilde Porterhouse-steak. Je gasten nemen plaats in de Dining Room op een afgesproken tijdstip of lopen binnen wanneer ze daar zin in hebben. Aan boord van één van de cruisesche-pen van Holland America Line is er voor elke stemming en gelegenheid een restaurant om te dineren waar je gasten de voorkeur aan geven. Met de toevoeging van het nieuwe ms Koningsdam (2.650 passagiers) stappen je gasten in een wereld vol culinaire verrassingen. Hoewel het schip momenteel nog in aanbouw is, kunnen uw gasten alvast een kijkje nemen mid-dels diverse video’s van het veelzijdige culinaire aanbod.

Wijnkenners en -liefhebbers kunnen hun wijn-hart ophalen bij BLEND aan boord van het ms Koningdam. In samenwerking met Chateau Ste. Michelle, het oudste en meest gerenommeerde wijnhuis in Washington, stelt BLEND haar gasten in staat hun eigen wijn te mengen en er vervol-gens van te genieten gedurende het diner of in hun stateroom. BLEND, speciaal ontworpen voor Holland America Line en de enige voor dit doel gebouwde menglocatie op zee, biedt een proe-verij voor tien personen waar gasten hun eigen wijn kunnen creëren. Naast deelname aan het mengproces, leren ze ook meer over de verschil-lende wijnen van de wijnexpert aan boord van het schip. Op het bovenste dek van het Atrium komt het nieuwe Grand Dutch café. Geïnspireerd door het Delfts blauw en de grachtenpanden van Amsterdam, is dit de perfecte plek voor je gasten om te genieten van een Heineken pilsje of typische Nederlandse snacks.

Ook nieuw voor de vloot is de intieme zeevruch-tenbrasserie Sel de Mer. De brasserie serveert tijdloze Franse klassiekers zoals vis in een krokante zoutkorst, verse oesters, coquilles en bouillabaisse. Je gasten kiezen hun eigen verse

V is it OceaniaCruises .comcvanleeuwen@oceaniacruises .com

Cabo San Lucas-Mexico, December 8, 2016, MS Sirena

af ternoon away from it al l

fresh conch ceviche

pedicure for new sandals

champagne with ocean views

PRO40838 TravelPro Dutch_240x340.indd 1 1/25/16 10:21 AM

Page 20: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws20

MEDITERRANEAN • NORTHERN EUROPE • CARIBBEAN • ALASKA • MIDDLE EAST • AUSTRALIA • NEW ZEALAND • SOUTH AMERICA

*All four elements of Norwegian’s Free at Sea promotion are subject to availability and change. This offer is applicable to new bookings made between 04.01.2016 to 10.04.2016 for all sailings of 5+ nights, except on sailings of Pride of America (Hawai’i) and Norwegian Sky (Bermuda short cruises) and in all stateroom categories. For bookings between 10 February and 10 April 2016 guests staying in Oceanview and higher stateroom categories can pick two free offers on select sailings. Please see full terms and conditions at www.ncl.eu/promotions/free-at-sea. Fares are subject to availability and change at any time. Full terms and conditions of Norwegian Cruise Line apply. Limited offer, subject to availability and combinable with selected special offers. Errors and omissions excepted. ©2016 NCL Corporation Ltd. Ships’ Registry: Bahamas and United States of America. 6114.18.2.16

@NCL_EU

BOOK NOW VIA OUR ONLINE BOOKING TOOL BOOK NORWEGIAN OR AMADEUS CRUISE.

FOR MORE INFORMATION VISIT WWW.AGENTS.NCL.EU OR CALL 00800 03 10 21 21.

CHOOSE FROM 4 FREE OFFERS*

FREE AT SEANORWEGIAN’S

Book Now!

FREE PREMIUM DRINKS PACKAGE FREE SPECIALITY DINING PACKAGEFREE INTERNET PACKAGEFREE SPENDING MONEY

PICK TWO OFFERBOOK OCEANVIEW, BALCONY OR MINI SUITE AND CHOOSE 2 FREE

OFFERS ON SELECT SAILINGS

6114_18_Fi_Print_Ad_Travelpro_216x145.indd 1 08.02.2016 08:57:36

vis uit die op ijs in het midden van het restaurant tentoongesteld is.

Ook het Culinary Arts Center, gelegen op dek 2, heeft een andere invulling gekregen als op de huidige Holland America Line schepen. De showkeuken heeft een restaurant met uitgebreide keuken en individuele kookstations. Je gasten kunnen deelnemen aan interactieve kookwork-shops en kookdemonstraties van beroemde chef-koks. ’s Avonds wordt de studio weer in gebruik genomen door de chef-koks van Holland America Line, waar zij heerlijke gerechten berei-den voor je gasten.

Tot slot, ontbreekt ook de Main Dining Room niet op het ms Koningsdam. Verdeeld over twee verdiepingen worden de gerechten van de leden van de Culinary Council geserveerd. De Holland

America Line Culinary Council®, inclusief de Nederlandse chef-kok Jonnie Boer, is een team van topchefs die alle aspecten van de culinaire ervaring aan boord begeleiden en ervaren, zodat deze in alle restaurants op de veertien schepen kunnen worden aangeboden. Letterlijk en figuur-lijk, voor ieder wat wils. Laat je gasten het zelf ervaren. Meer informatie: hollandamerica.com

Regent Seven Seas CruisesRegent Seven Seas Cruises heeft op culinair vlak meer dan voldoende te bieden. Op ieder schip kan men bijvoorbeeld genieten van een uitgeserveerd diner op het achterdek in het Italiaanse specialiteiten restaurant Sette Mari. Uiteraard zonder toeslagen. Nieuw aan boord van de Seven Seas Explorer, die deze zomer in de vaart komt, zijn culinair geïnspireerde excur-sies die worden toegevoegd aan het programma; Gourmet Explorer Tours. Speciaal ontwikkeld voor gasten die op culinair vlak iets unieks zoe-ken.

SeabournOp alle ultra luxe schepen van Seabourn genie-ten gasten op bijzonder hoog niveau als het gaat om wining en dining. Dineren is een avondvul-lende bezigheid met verschillende mogelijkheden aan boord. Van bistro’s tot exclusief dineren in een eigen suite.

Seabourn is een samenwerking gestart met Amerikaanse chef en restauranthouder Thomas Keller. Chef-kok Keller zal een variatie aan gerechten ontwikkelen die vanaf komend najaar in verschillende restaurants aan boord van de Seabourn Odyssey (450 passagiers), Seabourn Sojourn (450 passagiers) en Seabourn Quest (450 passagiers) geserveerd worden aan uw gasten. Daarnaast wordt er met Keller gewerkt aan de introductie van een nieuw restaurant dat in het vroege voorjaar van 2016 onthuld wordt op de Seabourn Quest, waarna het concept op de gehele vloot wordt geïntroduceerd.

Maar er is meer: Restaurant 2 is één van de ‘fine dining’ eetgelegenheden op het schip. Zonder bijbetaling genieten gasten van een bijzondere avond alternatief dineren. Ook The Colonnade is een aanrader als casual alternatief. Heerlijke buffetten en de dagelijkse specials voor ontbijt en lunch. Meer informatie: seabourn.com

Sharon Evers

Page 21: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 21

www.travelpro.nl

Groupseasy.com: meer dan een reserveringstool

groupseasy.com is de marktplaats voor

toeristische groepsaanvragen van inter-

nationale reisorganisaties voor hotels en

sinds kort ook hostels. travelPro sprak

met roeland Hermsen, één van de

oprichters van groupseasy.com

Groupseasy.com is een B2B-tool voor hotels, hostels en reisorganisaties die groepsreizen aan-bieden, maar hoe werkt het precies? Roeland: “Elke reisorganisatie heeft een klant die ergens heen wil. Daarvoor moeten een paar zaken wor-den geregeld, waaronder de hotelboeking. Die hotelboeking wordt op ons platform geregeld. Wij brengen de reisorganisatie en de hotels op ons platform bij elkaar. Wij observeerden dat dit onderdeel momenteel nog relatief ouderwets verloopt. De afgelopen 20 tot 30 jaar is er niet veel veranderd. Men stuurt een mail naar een paar hotels en wacht vervolgens op antwoord niet wetend of er een match is, dat moet beter kunnen, dachten wij. Op het gebied van indivi-duele reizen zijn er allemaal grote online travel agents ontstaan, zoals een Booking.com. Voor groepsreizen is er weinig gebeurd, daar spelen wij op in. Wij digitaliseren het zaken doen met elkaar op het gebied van groepsreizen, maar wel met persoonlijk contact.”

Communicatie“Vanaf de eerste aanvraag tot de bevestiging van een groep kunnen reisorganisaties, hotels en hostels met elkaar zaken doen op ons platform. Ze kunnen het platform niet alleen als een reserveringstool gebruiken, maar ook als communicatiemedium om vragen en wensen van een groep met elkaar door te nemen en te regelen. Daarbij zorgen wij dat alles netjes in de tool vast wordt gehouden en dat beide kanten met overzichtelijke dashboards werken. Op het dashboard zien de partijen precies wat per groep de situatie is. Als men niet in de tool is, zorgen mailalerts ervoor dat je snel op de plek bent waar iets in een dossier aan te passen is.”

10.000 groepsvriendelijke hotelsGroupseasy.com is opgericht in 2015, na enkele testfases is de website in het najaar van dat jaar live gegaan. De afgelopen maanden waren erg positief voor het bedrijf, vertelt Roeland: “Nadat sommigen eerst even de kat uit de boom keken, wordt er nu naar hartenlust zaken gedaan in de Group Matching Engine. De engine is in vier talen beschikbaar, namelijk Nederlands, Duits, Engels en Frans. Dit jaar wordt de engine uitgebreid met Spaans en Italiaans. Er is inmiddels genoeg keus voor de reisorganisaties, want er staan meer

dan 10.000 groepsvriendelijke hotels in de tool. De hotels bevinden zich met name in Europa, maar de eerst Caribische hotels hebben zich al gemeld omdat zij onderdeel zijn van ketens waar we al mee samenwerken. Er wordt door iedereen bevestigd dat het iets nieuws is wat wij aanbie-den. Het is een nieuwe manier van samenwerken en dat is altijd even wennen, maar de voordelen zijn voor iedereen duidelijk zichtbaar.”

Matching profielEen groot voordeel is dat reisorganisatie gelijk kunnen zien of het hotel binnen het profiel past van de groepsreis. “Er zijn bijvoorbeeld groepen uit Azië die alleen maar in twee aparte bed-den willen slapen, dan moet een hotel dat wel

aanbieden. Hotels kunnen dat aangeven in hun eigen Matching profiel. Hotels kunnen daarnaast ook een indicatieprijs aangeven en delen met de reisorganisaties wanneer ze vol zitten. Dit is voor de hotels fijn, omdat ze alleen aanvragen krijgen die ze kunnen behandelen en het is voor de reisorganisaties fijn om dat ze direct zien welke hotels beschikbaar zijn.”

Extra productenOndanks dat Groupseasy.com pas enkele maanden live is, wordt er ook al verder naar de toekomst gekeken. Roeland: “We zijn begonnen met hotels, maar we hebben sinds kort ook hos-tels aan onze database toegevoegd. De hostels schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. We hebben onze tool wel moeten aan-passen, omdat je in een hotel met maximaal drie personen op een kamer zit, terwijl dit in een hos-tel wel tot acht personen kan zijn. Daarnaast zijn we aan het kijken of we over anderhalf/twee jaar ook andere producten kunnen gaan matchen met groepsreizen. Dit kan zijn een rondvaart in Amsterdam of een museum bezoek in Berlijn. We willen uiteindelijk dat de reisorganisaties dit ook via onze tool gaan doen.

Dylan Cinjee

interview

“Wij brengen reisorganisaties en

hotel bij elkaar”

Page 22: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws22 SPeCial aCCoMModatieS

A home away from home

voor sommige vakantiegangers is de

bestemming bepalend, voor andere de

manier van reizen, maar ook de accom-

modatie is een doorslaggevende factor.

van luxe hotels tot het zelf opzetten van

een tentje, voor elk type vakantieganger

is er wel een geschikte accommodatie te

vinden.

Tegenwoordig is er een grote verscheiden-heid aan accommodaties te vinden, waarbij de wensen van de vakantieganger steeds verder uiteenlopen. Voor de een is vakantie luxe, heerlijk overnachten in de beste hotels in New York, Dubai of Hong Kong. Voor de ander is vakantie genieten van de natuur en slapen bij de lokale bevolking. Ook het combineren van accom-modaties is een mogelijkheid. Toeristen die een roadtrip maken door de Verenigde Staten of Canada combineren vaak verschillende soorten accommodaties. Denk aan; campers, hostels, hotels, bed & breakfast of campings.

CampersDe echte natuurliefhebber trekt eropuit met een camper, de combinatie van je eigen accommo-datie met het rondtrekken door de natuur geeft de vakantieganger het ultieme gevoel van vrij-heid. Campers zijn er tegenwoordig in alle soor-ten en maten waarbij de grotere campers vaak net iets meer luxe bieden. De Verenigde Staten en Canada worden altijd gezien als de perfecte camper bestemming, maar ook in Nederland wint deze rijdende accommodatie steeds meer terrein. In 2015 waren er meer dan 90.000 cam-pers op de Nederlandse weg te vinden. In 2009 waren dit er nog maar 60.000.

AppartementenWie niet houdt van kamperen, maar ook de druk-te van een hotel niet prettig vindt kan het beste kiezen voor een appartement. In deze accommo-datie hebben de vakantiegangers vaak alles tot hun beschikking, dit komt omdat ze niet de luxe van een hotel aanbieden, gasten moet daarom zelf hun eten koken. Ook de appartementen worden steeds luxer, met sauna’s, jacuzzi’s of eigen zwembad. Vakantiegangers kunnen ook kiezen voor appartementencomplexen, waarbij

meerdere appartementen van dezelfde faciliteiten gebruik kunnen maken, zoals zwembaden, ten-nisbanen of fitnessruimtes.

HotelsLuxe tegen een schappelijke prijs, dat is wat de hedendaagse vakantieganger van de hotels wil zien. De standaard gebouwen met honderden dezelfde kamers worden langzamerhand steeds minder interessant. Hotels moeten iets speciaals te bieden hebben, dit kan een speciaal design, maar ook een speciale service zijn. Daarom zijn er tegenwoordig honderden aparte hotels te vinden. Toeristen kunnen slapen in hijskranen, boomhutten, kastelen of oude molens. Op die manier onderscheiden deze hotels zich van de rest en zijn daardoor erg geliefd bij de vakantie-ganger.

Kan het nog gekker?Slapen in een hijskraan of oude molen is al een speciale ervaring, maar het kan altijd nog gekker. Slapen in een rioolbuis bijvoorbeeld, in het dasparkhotel staan ingerichte stukken rioolbuis, waarbij de gast zelf de prijs mag bepalen. Wie het niet snel koud heeft, moet overnachten in het IJshotel van Zweden. Het volledige hotel is van ijs en sneeuw gemaakt. Het hotel is maar een paar maanden per jaar te boeken. De aller gekste is toch wel Propeller Island City Lodge. Elke kamer in dit hotel is anders, gasten kunnen bijvoorbeeld gevangeniscel of fabriekskamer. Wil je klant slapen in een doodskist? Stuur hem dan naar dit hotel!

TUIDe naam zegt het al: bij TIME TO SMILE Sundance mag je zon verwachten en veel redenen om te lachen. Dit viersterren appartementencomplex van TUI ligt in het

centrum van lieflijk Koutouloufari op Kreta. Elk appartement beschikt over een moderne keuken, comfortabele bedden en een inloopdouche. Ontspanning staat voorop, dus geniet je tussen palmbomen en bougainville van het zwembad, koffiebar met uitstekende ontbijtjes en een wijnbar. En tijdens Griekse barbecue-avonden proef je van de lokale sfeer. Heb je vragen over welk restaurant je niet mag missen of wat er te zien is op Kreta? De Nederlandse TUI Service Host weet precies waar je moet zijn! Deze host is zes dagen per week in het complex aanwezig. Een 8-daags reis naar TIME TO SMILE Sundance is al boekbaar vanaf 299 euro per persoon.

de Jong Intra VakantiesIn ons aanbod vind je altijd wel een geschikte accommodatie voor je klant! Van budgethotels, appartementen tot luxe vijf-sterrenhotels. Ook voor bijzondere accommodaties ben je bij de Jong Intra Vakanties aan het juiste adres! Zo kan je klant in Spanje overnachten als een vorst in unieke paradores in kloosters, abdijen en voormalige paleizen tijdens de rondreis ‘Paradores en charme’. De Portugese tegenhanger van de Paradores, zijn de Pousada’s. Met ons ‘Pousada à la Carte’ concept bepaalt je klant zelf in welke historische Pousada’s men wil overnachten! Geen geschikte accommodatie gevonden? In de beddenbank Smart Packager, terug te vinden op de homepage van Smarty, worden ruim 200.000 accommodaties wereldwijd aangeboden. Denk dus niet alleen aan stedenhotels maar ook aan (strand)accommodaties buiten ons reguliere aanbod! Smart Packager biedt niet alleen flexibele annuleringsvoorwaarden, maar ook de mogelijkheid voor het doorgeven van een fee, welke jij als zijnde commissie ontvangt. Stuur hiervoor een mail naar [email protected].

Page 23: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 23

www.travelpro.nl

TravelhomeHeb je er al eens aan gedacht om een camperreis te maken? Rijd in alle vrijheid met je huis op wielen door de prachtige natuurgebieden van bijvoorbeeld Amerika, Canada of Australië. Je bent altijd van alle gemakken voorzien en je hebt alles bij de hand. Een nachtje extra blijven of direct doorrijden? Jij bepaalt! Bekijk het aanbod, routesuggesties en meer op travelhome.nl of bel voor een vrijblijvende afspraak: 040-2113938.

CasamundoHet online vakantiehuizen portal Casamundo.nl is met meer dan 400.000 accommodaties één van de grootste aanbieders van vakantieaccommodaties. Naast zonnige vakantiehuizen, beschikt Casamundo.nl ook over een breed aanbod van wintersportaccommodaties. Omdat Casamundo.nl vaak onderzoek doet naar het boekingsgedrag van hun klanten, signaleren zij snel de laatste trends op het gebied van accommodatiewensen. Zo bleek uit recent onderzoek dat wintersportvakanties met meerdere families of een vriendengroep populairder zijn dan ooit. Meer dan 60% van alle boekingen in de winter op het online portal Casamundo.nl betreft groepen families of vrienden. De voorjaarsvakantie blijft de populairste wintersportperiode.

RIURiu Plaza Berlin, het eerste stadshotel van RIU in Europa, bevindt zich in het winkelgebied Ku´Damm, op slechts 350 meter van het beroemde KaDeWe, het grootste en bekendste warenhuis van Duitsland. Het hotel is gevestigd in een gebouw met zeventien verdiepingen dat wordt gekarakteriseerd door een moderne

gevel. Het biedt 357 kamers verdeeld over tweepersoonskamers en suites waarin een interieur met hedendaagse elegante lijnen gecombineerd wordt met veel voorzieningen, onder andere internet, flatscreen tv, waterkoker en kluis. Het Riu Plaza Berlin biedt een ontbijt buffet en voor de lunch en het diner is er een a la carte restaurant. Meer info op: Riu.com

Avila Beach HotelDe zonaanbidder, de ontdekker, de honeymooner, het gezinnetje, het stelletje, maar ook de levensgenieter en de zakelijke reiziger. Als reisagent zijnde is het de uitdaging om als matchmaker op te treden. Maar wanneer er een perfect passend hotel is gevonden komen de vele kamertypen om de hoek kijken. Kortom, niet de gemakkelijkste taak.

De deluxe cruxHet Avila Beach Hotel is uitermate geschikt voor elk eerdergenoemde type reiziger. De crux zit hem echter in het kiezen van het geschikte kamertype. Hierbij een overzicht van A tot Z:- Budgetvriendelijke kamers: La Belle Alliance Deluxe ($) en Octagon Superior ($)- Stelletjes en Honeymooners: Blues Deluxe ($$), Octagon Deluxe ($$$) en La Belle Alliance Deluxe ($)- Families: La Belle Alliance Deluxe ($) en Octagon Deluxe ($$$)- Zakelijke reizigers: Octagon Superior ($) en Octagon Preferred ($$)- Voor minder validen is er de Extra Accessible Octagon kamer- Traditionele La Belle Alliance Suites (tien stuks) en één luxe Bolivar Suite

De centraal gelegen locatie in het bruisende Pietermaai District, het schitterende privéstrand en de culinaire evenementen en concerten maken het Avila Beach Hotel een toplocatie op Curaçao. Jij als reisagent staat voor deskundig en kwaliteit. Avila Beachg Hotel draagt op hun beurt het gastheerschap uit met de grootste zorg en passie, zodat de door jou geboekte vakantie voor de vaak trouwe klant, een match made in heaven is!

Lions DiveHet sportieve familiehotel Lions Dive & Beach Resort is gebouwd in een typisch Nederlands-Caribische stijl en is omgeven met een tropische tuin. Het strand is gemakkelijk bereiken vanuit elk onderkomen. De hotelkamers en suites zijn recent opgefrist en de koloniale look van het meubilair heeft ruimte gemaakt voor een modernere en lichte tint.

Er zijn drie verschillende types hotelkamers, namelijk een Run of House kamer, een Ocean View kamer en Ocean Front kamer. Naast deze verschillende hotelkamers zijn er ook 24 luxe appartementen. Deze appartementen hebben een luxe ingerichte keuken, twee slaapkamers, twee badkamers en zeer ruime balkons die uitkijken over het unieke 50 meter zwembad! De appartementen zijn met 100m2 oppervlak uitermate geschikt voor een leuke familievakantie of kunnen gedeeld worden door bijvoorbeeld twee samenreizende koppels.

Verder zijn er tien luxe Lions Suites, allemaal met schitterend uitzicht over het strand en de zee. We hebben twee-slaapkamer en een-slaapkamer suites beschikbaar, beiden zijn ongeveer 100

SPeCial aCCoMModatieS

Page 24: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

| | |

Page 25: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 25

www.travelpro.nl

SPeCial aCCoMModatieS

VuelandiaHotels : alle hotelaccommodaties en 47 beddenbanken in één oogopslag

Stop met het zoeken van een hotelaccom-modatie in één beddenbank, want met VuelandiaHotels vergelijk je in één klap alle beddenbanken! Bijkomend voordeel: je bepaalt je eigen commissie! Niet voor niets maken veel partijen al gebruik van VuelandiaHototels, zoals Personal Touch Travel, Face2Face Travel, Gomundo, Bebsy, Otravo zakenreizen, Yaxa Reizen, Vakanties4all, Vakantienodig.nl, Ambiance Travel, VakantieXperts, Sambasso, Amondo en de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR). VuelandiaHotels is de toonaangevende groothandel in hotelaccommodaties die al sinds 2015 wordt omarmd door een groot deel van de Nederlandse en inmiddels zelfs Spaanse reiswereld. Heb je voor jouw klant een hotel op het oog? Maak dan zeker even een prijsvergelijking via VuelandiaHotels! Want negen op de tien keer komt het systeem met een beter tarief en de beste beschikbaarheid. Dit is mogelijk omdat VuelandiaHotels een nauwe samenwerking heeft met duizenden internationale hotels en lokale agentschappen. Een boeking maak je via een geavanceerd, maar makkelijk bedienbaar online reserveringssysteem. Wil je het assortiment liever via je eigen brand verkopen, dan is dat zeker mogelijk! Hiervoor kan een XML interface of iframe implementatie worden gerealiseerd. Werk je veel met internationale klanten? Het boekings-systeem kan in diverse talen worden gelezen waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Chinees, Pools en Roemeens. Betaling & ServiceGroot voordeel van VuelandiaHotels zijn de verschillende betalingsmethodes. Dat kan zowel via iDEAL en diverse Creditcards als op factuur-basis. Je kunt zelfs facturen vanuit het buitenland verzonden krijgen, wat voor veel ondernemingen -qua btw over de marge- aantrekkelijk kan zijn.

Gemak, snelheid & serviceOok het boekingsproces in VuelandiaHotels gaat eenvoudig en snel. Direct na een gemaakte reservering ontvang je per e-mail een bevestiging en voucher. En om tevredenheid en klan-taandacht te garanderen biedt VuelandiaHotels naast al haar producten ook een scala aan extra diensten, waaronder 24/7 ondersteuning en toegewijde klantenservice. Vergeet niet de mogelijkheid van een white label B2C website via VuelandiaHotels. Uiteraard in een mooie lay-out

die eventueel naar eigen smaak is in te richten. Boekingen kun je ten alle tijde zelf beheren via de administratie tool van VuelandiaHotels.Geïnteresseerd in VuelandiaHotels? Voor meer informatie, neem contact op met Mikel van Nimwegen (06-11798676) of kijk op vuelandia.nl.

m2 en zijn uitgerust met een luxe ingerichte keuken. Geniet van de luxe en de mooiste zonsondergangen vanaf het ruime balkon dat uitkijkt over het strand. Tenslotte, het neusje van de zalm: het Lions Penthouse, gelegen op de mooiste plek van Curaçao en beslaat maar liefst 200 m2. Een badkuip met zeezicht, privégym en een zeer ruimte en luxe ingerichte woonkamer en keuken. Aan het strand, met 180 graden uitzicht over de azuurblauwe Caribische zee; in ons penthouse is een romantisch verblijf

gegarandeerd!Kortom, van romantische honeymoon of ultieme familie vakantie tot een duikvakantie met een groep vrienden: het Lions Dive heeft de juiste accommodatie voor ieders budget.

Tenzing Travel Hideaways bij Tenzing Travel; overnachten in een ‘treehouse’. Zijn je klanten op zoek naar rust en natuur in een kleinschalige accommodatie? Kies dan voor het ‘Rose Gums Wilderness Retreat’,

een van de idyllische Hideaways van Tenzing Travel in Australië. Je klanten slapen in een van de negen luxe houten boomhutten, waarvandaan ze een prachtig uitzicht hebben. Met meer dan 160 verschillende vogelsoorten is het park een waar paradijs voor vogelspotters. Ook de wandeltochten langs kratermeren en watervallen zullen het verblijf van je klanten extra bijzonder maken.

Dylan Cinjee

Page 26: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws26

“Oman Air gaat niet op Schiphol vliegen”

Paul gregorowitsch (President-directeur)

was afgelopen week in nederland voor het

ondertekenen van een onderhoudscon-

tract met KlM voor de 737-motoren van

oman air. travelPro zocht gregorowitsch

en rogier de Jager (regional vice

President - europe) op in the Base waar

oman air sinds vorig jaar haar europese

hoofdkantoor heeft gevestigd.

De airline ligt volgens de heren goed op koers en ontving onlangs haar eerste twee Dreamliners. De doelstelling is om in 2020 rond de tien miljoen passagiers te vervoeren richting 75 bestemmingen met 70 vliegtuigen. “Meer vliegtuigen en nog groter groeien staat niet op de planning, dat past niet bij Oman Air”, aldus Gregorowitsch. EuropaIn Europa is Oman Air inmiddels op volle kracht. De Jager laat weten: “In heel Europa werken er nu 76 mensen voor Oman Air aan de commerciële kant waarbij alle locale teams worden aangestuurd door een country manager. Het management voor Europa is gevestigd in het regiokantoor op Schiphol en ondersteunt de teams in Europa”. Op Schiphol werken inmiddels Odette Grijpma (Sales Coordinator Europe), Mourad Aoulad El Haj (Manager Offline Sales voor Europa, Turkije en de Verenigde Staten), Abdul Gouiza (Account Manager Benelux), Gursel Yildiz (Pan European Account Manager) en Karim Grinate (Senior Manager Regional Sales Europe Cargo). Populaire vakantiebestemmingDe Jager laat weten dat sinds Oman Air haar basis op Schiphol opende er veel is gebeurd. “Inmiddels zijn de teams bijna compleet. De Nederlandse reisbranche reageert zeer goed op onze komst. Er is veel vraag naar Oman als vakantiebestemming. In mijn ogen terecht, want het is meer dan prachtig met een uiterst

vriendelijke en gastvrije bevolking. Als je het vergelijkt met omringende landen is Oman zeer veelzijdig. Authentieke bestemmingen als Oman zijn er ook niet meer zoveel en dat is ook de reden dat Oman nooit naar massaal toerisme zal gaan, maar wel het toerisme naar het land sterker is gaan stimuleren.”

IranGregorowitsch laat weten dat Oman Air sneller groeit dan verwacht, mede door de mogelijkheden die Iran biedt. De ‘vrede’ tussen Amerika en Iran werd mede mogelijk door de interventie van de Omaanse sultan Qaboos. “Dat geeft ons hele goede toegangsmogelijkheden tot Iran. We gaan er dan ook de komende maanden vliegen op meerdere bestemmingen. Onder andere drie keer dagelijks op Teheran, want daar ligt natuurlijk een enorm potentieel.” Verliezen teruggedrongenVorig jaar en dit jaar draait Oman Air nog een verlies, maar het doel van de airline is om in 2017 een operationeel break even te hebben. “Dat heb ik direct in augustus 2014 gezegd en daar koersen we goed op af. De verliezen per passagier zijn behoorlijk teruggedrongen van f55 per passagier toen ik begon bij Oman

Air tot zo’n f14 tot f15 per passagier op dit moment. Volgend jaar moeten die verliezen weg zijn. Daarin worden we onder andere geholpen doordat de olie goedkoper is geworden en de regionale organisaties zijn goed opgezet waardoor we dichter op de business zitten”, aldus Gregorowitsch. StaatssteunDit jaar krijgt Oman Air aan staatssteun nog ongeveer f80 miljoen. Toen Gregorowitsch startte bij Oman Air was dat nog f450 miljoen. “Onze omzetten groeien met 26% tot 30%, omdat we zo hard groeien met onze vloot en netwerk. Eerder was het niet mogelijk om zo hard te groeien, omdat we de vliegtuigen niet hadden. Ik kan niet naar de Albert Heijn en er een Boeing 787 van het schap pakken. Het duurde zo’n drie jaar voor de eerste vliegtuigen er waren en dan moet je je landingsrechten nog krijgen.” Codeshare KLM Op de vraag of de samenwerking met KLM niet uitgebreid gaat worden tot Air France-KLM laat Gregorowitsch weten: “We hebben dat wel voorgesteld. Air France zag dan graag dat wij lid werden van SkyTeam, maar daar voel ik niks voor. Air France heeft ons ook niet echt geholpen om ons dagelijkse verbindingen naar Parijs te geven, want zij zagen ons meer als een bedreigende airline vanuit het Midden-Oosten met staatssteun. Ik vraag mij uiteindelijk af wie meer staatssteun ontvangt, Oman Air of Air

“Grote allianties zijn allemaal achterhaald”

Paul gregorowitsch (Chief executive officer) en rogier de Jager (regional vice President europe).

Page 27: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 27

www.travelpro.nl

rePortage

France? Via de Franse regering hebben we uiteindelijk de dagelijkse rechten gekregen. We hebben overigens wel SPA verdragen met Air France, dat vanaf regionale airports als Bordeaux, Marseille, Toulouse, etcetera zorgt voor een goede aansluiting op de vluchten van Oman Air die vanaf Parijs Charles de Gaulle vertrekken.” AlliantiesGregorowitsch voelt er dus niks voor om lid te worden van één van de grote luchtvaartallianties. “Skyteam, OneWorld, Star Alliance, die grote allianties zijn allemaal achterhaald. Je ziet steeds kleinere allianties, airlines die joint ventures en bilaterale overeenkomsten sluiten. Ik ben best over te halen als men hier met een dikke cheque langskomt en zegt: ‘Oman Air is de enige Midden-Oosten carrier die vriendelijk genoeg is en niet staats ondersteund’. Maar waarschijnlijk brengt het lidmaatschap van een alliantie alleen maar complexiteit met zich mee. British Airways regeert met American Airlines en Qatar de Oneworld alliantie en dat zeg ik met de ervaring die ik heb opgedaan toen ik bij airberlin werkzaam was, dat ook lid is van Oneworld. Ik heb in veel commissies met SkyTeam gezeten en daar werd de dienst uitgemaakt door Air France en Delta. Binnen Star Alliance hebben Lufthansa en United het voor het zeggen. Wat moet ik in die allianties als Oman Air? Wij zijn gelukkig met onze bilaterale overeenkomsten.” Naar de beursOnlangs kreeg Oman Air meer landingsrechten in India, gaat de airline twee keer per dag vliegen

op Londen, dagelijks naar Parijs en in juli wordt gestart met vluchten naar Quanzhou (China). Gregorowitsch: “We hebben in de afgelopen jaren Manilla, Jakarta, Dakar, Quanzhou en Singapore toegevoegd in het Verre Oosten en we hadden Kuala Lumpur en Bangkok al. We hebben een samenwerking met Thai Airways die wij nu verder uitbouwen, dus het Verre Oosten is goed bedekt. In Europa gaan we double daily vliegen naar Londen en dagelijks naar Parijs, Zürich, Milaan, München en Frankfurt. En daarnaast uiteraard de codeshare met KLM en uitgebreidere landingsrechten op India met 5000 stoelen per week meer. Als we break even draaien dan overwegen wij om de airline gedeeltelijk naar de beurs te brengen of een partnership te vinden en niet meer een 100% staatsonderneming te zijn. Oman Air is geen gesloten boek, want dat past ook niet in de cultuur van de Omani’s. Het is een heel open volk”. USPGregorowitsch benadrukt nogmaals dat Oman Air niet op Schiphol gaat vliegen. “Wij vliegen op Schiphol met KLM.” Volgens De Jager biedt de huidige situatie Oman Air ook niet de mogelijkheid commercieel rendabel te zijn met het aanbieden van rechtstreekse vluchten op Schiphol. De airline denkt eerder aan luchthavens als Düsseldorf of Brussel. De Jager: “Met KLM hebben we een goede samenwerking en is Amsterdam goed afgedekt. Wij hebben ons netwerk zodanig aangepast waardoor alle vluchten vanuit Europa vanaf het komend zomerseizoen rondom dezelfde tijd vertrekken in de avond richting Muscat om vroeg in de ochtend te arriveren. De terugvluchten vanuit Muscat richting Europa zullen na het middaguur vertrekken en arriveren begin van de avond in Europa. In drie separate waves op Muscat Airport krijgt men een overstap waarbij om en nabij de 80% een overstap tijd heeft binnen

drie uur, zowel inbound als outbound. Een kleiner percentage, rondom de 50%, heeft een overstap tijd binnen de twee uur, inbound & outbound. Dat is voor ons echt een USP richting de markt om ons te verkopen. In 2017 zal de nieuwe luchthaven van Muscat openen met een capaciteit voor maximaal twaalf miljoen passagiers. Dat is redelijk overzichtelijk en houdt het beheersbaar”. Düsseldorf en BrusselOp dit moment biedt Oman Air voor de Nederlandse markt Frankfurt aan als vertrek-luchthaven en Charles de Gaulle voor de Belgische markt. De Jager: “Maar dat is meer voor het premium segment. We bieden in beide landen goede ‘feederverbindingen’ aan bijvoorbeeld met de ICE trein non-stop naar Frankfurt, maar Brussel of Düsseldorf als alternatief voor Amsterdam is natuurlijk commercieel gezien beter voor beide markten. We richten ons momenteel op het premium en zakelijke segment, maar merken vanuit de reiswereld een zeer sterke vraag naar Oman. In 2017 hopen wij het zakelijke- en toeristische segment nog beter te bedienen door non-stopvluchten aan te bieden vanuit Brussel of Dusseldorf, dit aan de hand van de haalbaarheidsstudies die wij momenteel uitvoeren en natuurlijk de vlootplanning. Uiteraard met de Omaanse gastvrijheid en ons prachtige product aan boord, dat al meerdere awards gewonnen heeft”.

Arjen Lutgendorff

“Met KLM hebben we een goede

samenwerking"

“Air France zag ons meer als een

bedreigende airline”

Het in amsterdam gevestigde team van oman air met v.l.n.r.: abdul gouiza (account Manager Benelux), odette grijpma (Sales Coordinator europe), Karim grinate (Senior Manager regional Cargo Sales europe), Paul gregorowitsch (Chief executive officer), rogier de Jager (regional vice President europe), gursel Yildiz (Pan european account Manager) en Mourad aoulad el Haj (Manager offline Markets europe, USa & turkey).

Page 28: TravelPro #06, 10-02-2016

www.travelpro.nl

Nieuws28

Aangepaste vakanties: een eyeopener

Stel je krijgt iemand aan de balie met een

functiebeperking. ga je zelf aan de slag of

ga je de reis onderbrengen bij een reisor-

ganisatie. alles over aangepaste vakanties,

een eyeopener.

In Nederland wonen zo’n 1.4 miljoen mensen met een functiebeperking. Vele van hen gaan ieder jaar op vakantie, helaas echter niet altijd onbezorgd. In een tijd van reorganisaties en werkloosheid constateert de Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties (NBAV) dan ook dat het aantal aanbieders van vakantiereizen voor mensen met een (functie)beperking enorm toeneemt. Oppassen dus bij wie je boekt! Goed geregeldOp vakantie gaan met een functiebeperking vraagt om een gedegen voorbereiding. Toch ziet de NBAV jaarlijks dat er toch nog veel mis gaat. Is aangepast ook echt aangepast? Organisaties die zijn aangesloten bij de NBAV bieden in die zin zekerheid dat alles goed geregeld is van zowel vervoer en verblijf tot de eventueel benodigde begeleiding. Zijn de deuren van de hotelkamer

breed genoeg voor een rolstoel? Is het balkon ook daadwerkelijk toegankelijk? Is de begelei-ding goed opgeleid om tijdens de vakantie de helpende hand te bieden? Of nog erger: is de organisatie of persoon waarbij de reis is geboekt wel betrouwbaar en goed verzekerd indien er tijdens de reis toch iets mis mocht te gaan?

Risico’sHet organiseren van een vakantie voor mensen met een beperking is méér dan een uit de hand gelopen hobby. Reizen organiseren is een vak, dat vereist kennis en een gezonde bedrijfsvoering, gericht op kwaliteit, veiligheid en continuïteit. De NBAV wil dan ook wijzen op de risico’s wanneer een reis wordt geboekt bij organisaties zonder NBAV-keurmerk. De leden van de NBAV, zowel accommodaties als reisor-ganisaties, voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid, gezonde

bedrijfsvoering, goed voorbereide en betrouw-bare begeleiding. Deze criteria worden door een onafhankelijke organisatie getoetst. Tevens dienen leden van de NBAV aangesloten te zijn bij een garantiefonds.

CommissieStichting Het Buitenhof is een partij die is aangesloten bij de NBAV en biedt met haar merken Buitenhof Reizen, MundoRado Reizen en AutiTravel vakanties aan voor mensen met een beperking. In totaal werken er achttien medewerkers en kan de stichting rekenen op 1000 vrijwilligers die de reizen begeleiden. Als (zelfstandig) reisagent kan je alle merken boeken voor je klant en ontvang je vanzelfsprekend commissie. Barbara van Eck is Product manager van het merk MundoRado Reizen, specialist in groepsreizen en maatwerk voor mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Van Eck werkt inmiddels ruim zeven jaar bij Stichting Het Buitenhof. TravelPro sprak haar over haar werk, het aanbod en welke tips ze wil meegegeven aan reisagenten.

Van Eck: “Vakanties organiseren voor mensen met een beperking vraagt om specialistische kennis. Kennis over toegankelijkheid van de accommodatie, maar ook van de omgeving en excursies. Kennis over de mate van beperking en welke aanpassingen of zorg gedurende de vakantie nodig is. Omdat aanvragen voor vakanties voor deze doelgroep relatief weinig voorkomen bij een reisagent, is het meer dan logisch dat deze kennis onvoldoende aanwezig is. Wij adviseren alle reisagenten dan ook om een reis te organiseren in samenwerking met een specialist als MundoRado Reizen, AutiTravel of Buitenhof Reizen. Wij hebben de kennis in huis, hebben de accommodaties bezocht en kunnen

Stichting Het Buitenhof Stichting Het Buitenhof is een unieke reisorganisatie voor mensen met een beperking en organi-seert reizen sinds 1976. De stichting heeft geen winstoogmerk, werkt zonder subsidie en heeft het NBAV-keurmerk. Met haar merk Buitenhof Reizen biedt het groepsreizen aan voor mensen

met een verstandelijke beperking naar meer dan 100 bestemmingen wereldwijd. Via MundoRado Reizen worden groepsreizen en individuele reizen voor reislustige mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel georganiseerd. Van avontuur-lijke rondreis tot zonvakantie, op Europese bestemmingen maar ook ver daarbuiten. AutiTravel organiseert begeleide vakanties voor jongeren van 13-17 jaar en voor (jong) volwassenen van achttien jaar en ouder met autisme. Meer informatie over alle merken is het makkelijkst te vinden via buitenhof.nl.

Page 29: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 29

www.travelpro.nl

SPeCial aangePaSte vaKantieS

garanderen dat de betreffende vakantie past bij de specifieke wensen en behoeften van een klant.”

Betrouwbaar adviesNog steeds zijn er veel mensen met een lichamelijke beperking die het idee hebben dat een (verre) reis niet meer tot de mogelijkheden behoort. Van Eck: “Niets is minder waar, de wereld is ècht groter dan men denkt! Ook in een rolstoel is reizen mogelijk naar bijvoorbeeld Zuid Afrika of Cambodja. Ook cruises zijn populair dankzij het aanbod van aangepaste excursies. Maar ook hiervoor geldt: kennis van de doel-groep en de beperking is cruciaal om een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven. Het blijft maatwerk.”

Grenzen verleggenVan Eck begeleidt ook zelf groepsreizen. Met een goed gevoel kijkt zij terug op een reis die zij maakte naar Zuid-Afrika. “De standaard voor rolstoelvriendelijkheid in Zuid-Afrika is heel erg hoog. En dankzij aangepast vervoer en accom-modatie zijn wij in staat om een droomreis te organiseren voor mensen die deze bestemming al lang op hun wensenlijst hadden staan, maar dachten dat deze droom niet meer uitvoerbaar zou zijn, omdat zij gebonden zijn aan een rolstoel. Overnachten in het Kruger Park, game drives, Kaapstad; alle hoogtepunten worden aangedaan. Persoonlijk vind ik het dankbare aan

het begeleiden van dit soort reizen het feit dat mensen echt ontroert zijn van de hoogtepunten die ze meemaken tijdens zo’n reis en dat hun grenzen letterlijk verlegd zijn!”

BestemmingenAls het gaat om de toegankelijkheid op bestem-mingen voor mensen met een beperking noemt Van Eck naast Zuid-Afrika ook Spanje. “Dat is een land dat echt voorloopt als het gaat om rolstoelvriendelijkheid, want alle badplaatsen aan de Spaanse kust hebben wel één of meerdere rolstoelvriendelijke stranden. Daar kunnen wij hier in Nederland nog wel wat van leren! Italië, een populaire bestemming onder Nederlanders, zit ongeveer nog in de jaren ’80 als je het vergelijkt met Nederland. Als inkoper kijk ik vooral naar de aanpassingen en minder naar de bestemming. Ik kijk waar ik een hotel kan vinden met de juiste aanpassingen en daarna stel ik mijzelf de vraag of het interessant en leuk kan zijn voor onze doelgroep.”

AirlinesOok als het aankomt op het regelen van vlieg-tuigstoelen blijkt Stichting Het Buitenhof van zeer grote toegevoegde waarde te zijn. Van Eck: “Er zijn een aantal airlines waar wij zeer prettig mee samenwerken. Transavia bijvoorbeeld. Maar er zijn ook airlines die ik, vanwege aantrekkelijke tarieven en bestemmingen, graag zou boeken, maar waarvan ik weet dat zij niet altijd rolstoel-

MundoRado Reizen organiseert begeleide groepsreizen en individuele vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.

Genieten op een luxe cruiseschip of op zoek naar de Big Five in een rolstoel?

Staan de Noorse Fjorden of Zuid-Afrika nog op

de wensenlijst van je klant, maar wil hij graag

de rolstoel meenemen? Vind dan maar

eens de juiste cruise of aangepaste

accommodatie waar meneer

Hoekstra goed in zijn rolstoel

kan functioneren.

Bied jouw klanten zekerheid

en kwaliteit en kies voor

een specialist!

WAAROM MUNDORADO REIZEN?

• Begeleide groepsreizen én individuele vakanties• Bestemmingen wereldwijd• Garantie van rolstoelvriendelijkheid• Meenemen van hulpmiddelen zoals rollator en rolstoel• Huur scootmobiel, zorg en verpleging tijdens de vakantie• Professionele begeleiding op onze groepsreizen• Gebruik ons specialisme om jou en je klanten van

dienst zijn!

Meer informatie? Tel: 0182 - 587056 of kijk op www.mundoradoreizen.nl

gebonden reizigers accepteren. Bijvoorbeeld een groep met vier rolstoelgebonden reizigers en twee begeleiders: deze groep wordt niet geac-cepteerd door de betreffende airline. Het argu-ment is dat er te veel rolstoelgebonden personen zijn in verhouding tot het aantal valide passagiers en dat de veiligheid niet gegarandeerd kan wor-den. Dat gaat zo ver dat individuele rolstoelge-bonden klanten kort voor vertrek zijn geannuleerd door de airline, omdat er geen begeleiding meer reisde. Het feit dat mensen rolstoelgebonden zijn, is voor sommige airlines reden om te besluiten dat men niet zelfstandig kan reizen. Ondanks het feit dat deze reizigers volledig zelfstandig wonen, werken en dus leven. Met dergelijke airlines wens ik niet samen te werken.”

Page 30: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws30

VAKANTIE IS...

...HET ONMOGELIJKE MOGELIJK MAKEN

VAKANTIE IS WIELEWAALStichting Wielewaal bezorgt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking een onvergetelijke vakantietijd - samen met

jaarlijks zo’n 1.800 vrijwilligers. Wij gaan verder waar de reguliere reisbranche tegen grenzen aanloopt. Of het nu gaat om een fysieke grens (rolstoel) of een mentale grens (verstandelijke beperking of

autisme), wij vinden de mogelijkheden.Meer weten? www.wielewaal.nl

Wielewaal-105x145-fc-traprome.indd 1 2-2-2016 10:43:52

Stichting Wielewaal Stichting Wielewaal biedt vakanties voor mensen met een beperking van 4 tot 55 jaar. Of het nu gaat om een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, ADHD of autisme, wij vinden dat een beperking het vakantie vieren niet in de weg mag staan. Op elke activiteit staat een vrijwilligers-team - met waar nodig een verpleegkundige - klaar om vakantiegangers onbezorgd te laten genieten. De zorgvraag bepaalt de hoeveelheid begeleiding, waarbij 1-op-1-begeleiding mogelijk is. Zijn kinderen – of hun ouders – nog niet toe aan een vakantiereis? Wij bieden ook moge-lijkheden om hier naartoe te groeien: van vakantiedagopvang, logeer-weekenden en recreatie bij gezinsvakanties tot de eerste groepsreis. Van Texel tot Turkije, van Pinkpop tot Parijs en van cruise tot Curaçao. Meer lezen? Kijk op wielewaal.nl.

ImminkhoeveImminkhoeve verzorgt aangepaste vakanties op maat in Ommen en Lemele voor iedereen die extra zorg en aandacht nodig heeft. Met zes groepsac-commodaties, één familiehuisje en één hotel is Imminkhoeve uitgegroeid tot één van de bekendste vakantielocaties voor mensen met een beperking in Europa. Alle gasten zijn welkom: met of zonder partner, families, zorginstel-lingen en vakantiegroepen.

Flow Reizen Flow Reizen organiseert al 25 jaar sfeervolle, avontuurlijke, culturele en oergezellige vakanties voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, autisme, epilepsie, niet aangeboren hersenletsel, enz. Onze professionele, ervaren begeleiders brengen jou naar unieke plaatsen met bijzondere excur-sies. Flow Reizen is een beleving, een filosofie, wij maken de wereld een stukje toegankelijker!

Arjen Lutgendorff

SPeCial aangePaSte vaKantieS

Klant vertelt

Stéan vondeling ging met Mundorado reizen naar Zuid-

afrika en vertelt over haar ervaringen.

Stéan (links op de foto): “In 2011 is mijn man plotseling overleden en dat was een enorme klap voor mij. Niet alleen omdat ik mijn maatje kwijt was, maar ook degene die mij altijd hielp en de rolstoel duwde bij uit-stapjes en vakanties. Ik had en heb het daar moeilijk mee, maar op een gegeven moment zag ik dat er toch nog veel mogelijk is. In de wacht-kamer van het ziekenhuis zag ik een brochure liggen van MundoRado Reizen met daarin de reis naar Zuid-Afrika. Dat ik dat nog zou kunnen doen… Ik had deze reis nog met mijn man willen maken en dacht dat het nu niet meer mogelijk zou zijn om daar heen te gaan. Ik kan namelijk het tempo op andere rondreizen niet volhouden. Nu kon het toch! Tijdens een cursus Gronings ontmoette ik Willy en al snel ontstond een mooie vriendschap én zij wilde graag met mij mee naar Zuid-Afrika”.

VerademingHoe onze reis was? “Het was de reis van ons leven! Voor mij per-soonlijk was het hoogtepunt het bezoek aan het cellencomplex op Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen gezeten had. Ik vond vooral ook de volgorde van de reis prettig. Eerst een aantal dagen in Kaapstad en dan de safari’s. In Kaapstad ga je de hele dag op stap en aan het begin van de reis heb je daar nog de energie voor. Tijdens de safari’s kon ik ’s middags even rusten, dat had ik echt nodig. Ik vond de manier van reizen prettig, omdat ik nooit het gevoel had dat ik moest haasten. Ondanks dat het een groepsreis was, zat er een aangename vorm van vrijheid in. Maar vooral ook dat je zelf nergens aan hoeft te denken, dat is een verademing als je normaal gesproken alles zelf moet regelen.

GroepHet fijne van het reizen in een MundoRado groep is dat je niets hoeft uit te leggen. De groep gaat uit van wat ze kunnen en daardoor heb je niet het idee dat je met mensen met een beperking op reis bent. Ik heb fibromyalgie (vorm van reuma) en je ziet aan de buitenkant niet dat ik pijn heb en snel vermoeid ben. In deze groep hoef je dat niet uit te leg-gen. Het is zo fijn dat je hulp geboden krijgt van de reisbegeleiders als je dat nodig hebt. Maar ook het diepe contact met je medegroepsleden maakte dit tot één van mijn mooiste reizen ooit.

Werk/Hobby’s Ik heb 31 jaar bij ABN AMRO gewerkt en bij een reorganisatie gebruik gemaakt van de vertrekregeling. De reuma beperkt me steeds meer, waardoor werken ook steeds moeilijker wordt en ik vul mijn leven nu met andere dingen. Ik heb jaren als vrijwilligster op een basisschool gewerkt en ik heb ook veel hobby’s: yoga, mandala tekenen, tuinieren en talencursussen. Geen tijd om me te vervelen!

Page 31: TravelPro #06, 10-02-2016

Nieuws 31

www.travelpro.nl

vaCatUre/agenda/Colofon

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

oplage: 5400 exemplaren verschijning: wekelijks

verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van Apeldoornvormgeving & dtP: Seb van Apeldoorndruk: euro Mail, den Bosch

auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Elmar zoekt Reisadviseurs/Customer Service MedewerkerElmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau op internet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus in Nederland en is bekend van de merken Elmar en dé VakantieDiscounter.

Airplus zoekt Sales Manager Travel Trade & PartnershipsWe are a leading international provider of business travel management solutions. We help our clients to cut costs! Our tailor-made products and services already simplify day-to-day Business Travel Management for 43,000 businesses worldwide.

Interesse?Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

Maart* 09-13: ITB, Berlijn.* 23-26: Moscow International Travel & Tourism Exhibition, Expocenter Moscow.

April * 05-06: Rendez-vous en France, Parc des Expositions, Montpellier. * 17-19: GTM – Germany Travel Mart, Magdeburg. * 19-20: EyeforTravel TDS Europe, Hilton Tower Bridge, Londen. * 19-21: Imex, Messe Frankfurt.* 24-27: Rendez-vous Canada, Montréal. * 25-28: Arabian Travel Mart, Dubai.

Mei * 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.

November* 07-09: WTM, Londen.

Agenda

Stag

Page 32: TravelPro #06, 10-02-2016

Een magisch verblijf van 2 nachten en 3 dagen toegang

voor €207,50 per volwassene (1)

+ GRATIS toegang en verblijf voor kinderen t/m 6 jaar (2)

+ GRATIS Disney Stars VIP voordelen!

Ontspan met een welkomstdrankje(4)

Shop till you drop met de 20% korting in de boetieks(5)

Ontvang €30 korting op de Disney PhotoPass+ service (6)

Tip: gebruik de Disneyland® Paris Verkoophandleiding, de magische sleutel tot praktische informatie in de Disney® Parken en de Disney® Hotels en verhoog zo je omzet (7)

MIS DEZE EXCLUSIEVE AANBIEDING NIET.

ONTDEK deze aanbieding op DisneyStars.com

(1) Prijs geldig per persoon, op basis van twee personen voor twee nachten in een standaard kamer in één van de Disney Hotels (m.u.v. het Disneyland Hotel) in het Voordeelseizoen. Ontbijt en toegang zijn inbegrepen voor het gehele verblijf. Aanbieding is alleen van toepassing indien je werkzaam bent in de reisbranche gerelateerd aan Disneyland Paris met het Senior of Expert niveau op DisneyStars.com. Bij check-in in je hotel kan om een bewijs dat je werkzaam bent als reisagent worden gevraagd (visitekaartje). Exclusief toeristenbelasting. Maximaal twee kamers per boeking. Voorwaarden: aanbieding geldig op bepaalde data in minstens een Disney Hotel (zie kalender op www.disneystars.com). Op bepaalde data geldt een specifi eke verblijfsduur. Deze aanbieding is speciaal voor de Nederlandse markt, echter zijn andere aanbiedingen ook beschikbaar. Aanbieding geldig voor Standaard kamers, Texas en Montana kamers en Trapper blokhut. (2) Kinderen t/m 6 jaar krijgen hun toegang en verblijf cadeau. Voor elk gekocht volwassenen verblijf, is hetzelfde verblijf gratis voor kinderen t/m 6 jaar die dezelfde kamer delen (tot aan maximale bezetting van de kamer). Minimum 1 betalende volwassene per gereserveerde kamer. Een leeftijdsbewijs van de kinderen kan gevraagd worden bij het inchecken in het hotel (jonger dan 7 jaar op het moment van aankomst). (3) Volpension voor de prijs van een Halfpension, inclusief Pause Gourmande (tussendoortje). Je ontvangt je vouchers bij aankomst in je hotel. (4), (5), (6), (7) Disney Stars VIP voordelen exclusief voor deze reisagentenaanbieding. (4) Een alcoholvrij drankje per persoon, geeft recht op een selectie van alcoholvrije drankjes geldig in de bars van de Disney Hotels of Disney Village (voor meer informatie zie voucher). (5) Eén kortingsvoucher van 20% per kamer op je aankoop vanaf € 60 in de Disney boetieks van de Disney Hotels of Disney Village (uitgezonderd The Disney Gallery in Disney Village). Niet te combineren met andere aanbiedingen en geldt niet op bepaalde artikelen (zie lijst van producten in de boetiek). (6) Eén voucher per geboekte kamer, je ontvangt de voucher bij aankomst in je hotel. Koop je Disney PhotoPass+ bij alle Photo-verkooppunten en geselecteerde boetieks in Disneyland Paris. (7) Een verkoophandleiding per reservering, die we je toesturen na je verblijf in Disneyland Paris. ©Disney – Euro Disney Associés SCA – 1 rue de la Galmy, 77700, CHESSY, France - Siren 397471822 – RCS Meaux – Capital Social 1 203 699 718,90€ - Licences E.S. n°1-1050371 – 1-1050381; 1-1050383 et 1-1050384; n°2-1049670 et 3-1050382.

+ GRATIS upgrade naar Volpension indien je vooraf je Halfpension boekt (3)

DIS7187_Poster_NL.indd 1 05/02/2016 17:04