TravelPro #32 05-08-2015

32
Xiamen landt op Schiphol “Mijn opvolging zal geen probleem zijn” Greet Locquet (Managing Director ANWB reizen) Nieuw voor winter 2015/2016 GRATIS Summer Cities extra’s bij boeking in augustus! WENEN Original Sacher Jause t.w.v. €13,- p.p. ISTANBUL Bosphorus Cruise t.w.v. €36,- BARCELONA Barcelona Card Express t.w.v. €20,- p.p. Let op de BBQ4U-actie Meld je aan via SJORS! - Advertentie - Google: vriend of vijand 5 augustus 2015 32

description

TravelPro #32 05-08-2015

Transcript of TravelPro #32 05-08-2015

Page 1: TravelPro #32 05-08-2015

Xiamen landt op Schiphol

“Mijn opvolging zal geen probleem zijn”

Greet Locquet (Managing Director ANWB reizen)

Nieuw voor

winter 2015/2016

GRATIS Summer Cities extra’s

bij boeking in augustus!

WENEN Original Sacher Jause t.w.v. €13,- p.p.WENEN Original Sacher Jause t.w.v. €13,- p.p.

ISTANBUL Bosphorus Cruise t.w.v. €36,- Original Sacher Jause t.w.v. €13,- p.p.

BARCELONA Barcelona Card Express t.w.v. €20,- p.p.

Let op de BBQ4U-actieMeld je aan via SJORS!

- Advertentie -

Google:vriend of vijand

5 a u g u s t u s 2 0 1 5 32

Page 2: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nlGenoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Ecnomy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

De veelzijdige Algarve staat bekend om haar goudgele zandstranden, de

azuurblauwe zee en indrukwekkende rotsformaties. Laat jouw klant daarnaast

genieten van het oude Castelo in Silves en het sfeervolle Albufeira. Deze

populaire vakantiebestemming is perfect voor échte levensgenieters!

Daarom de Algarve:

✔ De mooiste stranden van Portugal

✔ Zonnig weer gegarandeerd

✔ De bruisende plaats Albufeira

DE IDEALE UITVALSBASIS VOOR ECHTE LEVENSGENIETERS

Portugal - AlgarveHtl. Dom Pedro Golf4

8 dagen, logies/ontbijt

Vertrek in augustus 2015

Per persoon al vanaf 649∏

Puur genieten in de Algarvealgarve

HI wk32 ALGARVE TP 240x340.indd 1 28-07-15 15:39

Page 3: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws 3

www.travelpro.nl

Wat vandaag hip is, is morgen al weer old school.

De wereld is aan het veranderen en dat geldt ook voor de reisbranche. Dat weten we allemaal. Voor de meest traditionele reisbureauketen was dat dé reden om op zoek te gaan naar een hippe impuls en vond dat bij het enfant terrible van de branche.

Toerkoop en TravelBird starten een pilot: klassiek meets deugniet.

Na een ellenlange strijd is TravelBird eind vorig jaar (eindelijk) aangesloten bij SGR, een lidmaatschappij bij de ANVR laat nog op zich wachten. Opvallend is de samenwerking met Toerkoop wel te noemen, want de heren van TravelBird leken zich altijd voornamelijk op b2c te richten. Nemen de boefjes met deze stap weer stiekem een zijstraatje richting (richting de retail), zoals ze ze eerder ook al een samenwerking met Makro aangingen?

Maar waarom Toerkoop? Ziet TravelBird een soort ontwikkelingsproces in deze organisatie? Als ze de traditionele reisbureauketen voor zich kunnen winnen, moet iedereen om te turnen zijn? Volgens Toerkoop wordt er met deze pilot een nieuwe doelgroep aangeboord. Maar weet die groep consumenten hun weg niet zelf te vinden naar TravelBird en dergelijke hippe ketens?

Hipster

Daarnaast moet er iemand bij Toerkoop hebben geroepen: ‘Jongens, laten we eens hip doen’. Dat kan niet anders, anders zouden ze waarschijnlijk niet met de Birdies in zee zijn gegaan. Deze combinatie verwacht ik namelijk niet meteen met die ietwat degelijke groep ondernemers.

Hip doen, is tegenwoordig namelijk heel erg in. Mensen die hip doen, worden zelfs hipsters genoemd. Alhoewel die term ook al weer uit schijnt te zijn. Mannen met een ‘man bun’, baarden en houthakkersblousen en vrouwen met een half knotje op hun hoofd, een grote bril zonder sterkte, een septumpiercing en skinny jeans.

Ik zie de uniforme kleding in de Toerkoop-reisbureaus al voor me.

Arke (en vanaf 1 oktober TUI) eat your heart out.

Sharon [email protected]

InhoudsopgaveMiljoenenThomas Cook lijdt verlies door de economische situatie in Grieken en het vreselijke drama in Tunesië. Pagina 10

Dinner Workshops OmanHet Verkeersbureau van Oman houdt ook dit jaar, in samenwerking met TravelPro, de Dinner Workshops: Oman! pagina 24

Ferry: vrijheid en comfortEen van de meest comfortabele en betaalbare manieren van reizen is nog altijd het reizen per ferry. Pagina 28-29

Geboren uit frustratieEr is ontzettend veel keus in reisaanbod. Op allerlei websites kunnen consumenten in het aanbod zoeken op een bepaalde bestemming, maar zoeken op prijs wat lastiger. Pagina 30

Toerkoop en TravelBird starten pilotMet het oog op een langdurige samenwerking startten Toerkoop en TravelBird onlangs een pilot van drie maanden. Vijf bestuursleden van Toerkoop verkopen het aanbod in hun winkels dat speciaal door TravelBird is samengesteld. “Beide reisorganisaties vullen elkaar goed aan”, zegt Tom de Vaan (voorzitter Toerkoop) tegenover TravelPro. “De totale branche is erg in beweging en dan kan je wel traditioneel blijven denken, maar om successen te boeken moet je op zoek naar andere businessmodellen. In eerste instantie wordt het aanbod in de winkel

verkocht, in een volgende stap wordt het aanbod geïntegreerd op onze website.” Volgens De Vaan blijkt er weinig overlap in de klantendatabase te zitten. “Zowel TravelBird als wij boren hiermee een nieuwe doelgroep aan. Het is nog maar een proef, maar ik ben er nu al enthousiast over.” Over drie maanden wordt de balans opgemaakt en bekeken of het project interessant is voor beide partijen.

©TravelBird

Page 4: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws4

Onze nieuwe Winter Excursie- en Rondreizen brochure, boordevol nieuwe reizen, is uit!

salesdejongintra.nl Bus reizen Auto reizen Vlieg reizen Verre reizen Steden reizen

20150714 Winterexcursiebrochure 216x37 mm.indd 1 17-07-15 10:14

ANVR: “Let op de gegevens van jouw klant.”

Je leest het wel eens: klant doet een elektronische betaling die vervolgens in verkeerde handen valt. Dat wil natuurlijk niemand. “Onzorgvuldig gebruik van klantengegevens schaadt niet alleen de reisonderneming, maar ook de hele sector”, zegt Walter Schut (Adjunct Directeur ANVR) tegenover TravelPro.

Een ander voorbeeld is dat zodra er verkeerd wordt omgegaan met de beveiliging van klantgegevens, deze gegevens op straat komen te liggen. Dat is natuurlijk niet te bedoeling, want buiten het feit dat het de ondernemer en de branche raakt, kunnen klanten deze fout nog jaren later op internet tegenkomen. “Geen enkele ondernemer wil dit.” Om ervoor te zorgen dat leden van de ANVR hiervoor worden behoed, komt de brancheorganisatie met een zesstappenplan voor een betere omgang met klantgegevens. “In de lidmaatschapseisen zijn ook nieuwe regels opgenomen waaraan alle leden vanaf 2016 aan moeten voldoen. Die regels hebben betrekking op zorgvuldigheid en veiligheid omtrent gegevens van klanten. Met deze regels voldoen de leden ook aan de eisen die de overheid stelt wat betreft cookies, betalingen en beheer van klanten.”

Walter Schut

TUI start nieuwe campagne ‘Arke wordt TUI’

TUI luidt vandaag met de nieuwe campagne ‘Arke wordt TUI’ de eerste fase van de re-branding in. In diverse fases werkt de reisorganisatie toe naar 1 oktober aanstaande, het moment waarop de overgang van Arke naar TUI een feit is.

TUI Nederland maakte halverwege mei bekend

Plan Om de ANVR-leden klaar te stomen en ervoor te zorgen dat de reisonderneming voldoet aan de wettelijke en ANVR-eisen, heeft de brancheorganisatie een plan ontwikkeld. “Met dit plan kunnen leden in zes eenvoudige en praktische stappen voldoen aan alle eisen”, zegt Schut. “Als een bedrijf niet de kennis in huis heeft, geeft de ANVR zowel gratis deskundig advies én (bij meer bedrijfsspecifieke vragen) deskundige ondersteuning tegen een aantrekkelijk tarief.”

SSL-beveiliging De ANVR heeft ook een raamafspraak gemaakt voor SSL-beveiliging van betaling en datatransfer van klantgegevens. “De afgelopen maand zijn we een paar gebeld door klanten die twijfelden of zij wel een veilige betaling hadden gedaan. Er was namelijk geen ‘slotje’ zichtbaar in de url-balk. Bedrijven moeten dit goed hebben geregeld, dat is belangrijk voor hun klanten.” ANVR-leden kunnen met de SSL-beveiliging gratis hun website voorzien van een https:beveiliging. Schut: “Het uiteindelijke doel is dat alle ANVR-lidbedrijven veilig omgaan met klantgegevens én voldoen aan de wettelijke regels, maar bovenal dat klanten weten dat bij de ANVR-bedrijven de

klantgegevens goed zijn geregeld en men dus gerust hart kan zoeken en boeken.”

Sharon Evers

dat de naam van haar merken Arke en Holland International verandert in TUI. Arke heet vanaf 1 oktober 2015 TUI; Holland International wordt per 1 oktober 2016 geïntegreerd in het TUI-merk. TUI Nederland speelt hiermee een pioniersrol in het invoeren van één globaal merk binnen de TUI Group. De naamsverandering is in lijn met de internationale merkenstrategie van TUI Group.

Het moederbedrijf van TUI Nederland maakte eerder haar visie voor de toekomst bekend. De afgelopen jaren is het bedrijf internationaal hechter gaan samenwerken om efficiënter te werken, beter gebruik te maken van de schaalgrootte en om vakanties, services en merken in de markt te zetten die zorgen voor een unieke vakantiebeleving. Eén gezamenlijk consumentenmerk past naadloos in deze strategie.

TUIElie Bruyninckx (CEO TUI Benelux) zei destijds: “Of we nu Arke, Holland International of TUI heten; we zijn overal en staan altijd klaar voor de klant. Dit kunnen we ook waarmaken, juist dankzij onze kwaliteits- en servicepolitiek en de grootte van ons bedrijf. Het merk TUI staat in Nederland nu al voor kwaliteit en vertrouwen en biedt ons nieuwe mogelijkheden voor verdere groei.”

Page 5: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws 5

www.travelpro.nl

“Mijn opvolging zal geen probleem zijn”

De geboren en getogen Belgische voelt

zich als een vis in het water in het vrijge-

vochten Nederland. Als jonkie stond Greet

Locquet (Managing Director ANWB reizen)

voor de klas, die functie ruilde zij vier

jaar later in voor de reisbranche. Eerst in

België, later in Nederland.

Uit wat voor een gezin kom je?“Ik kom uit een gezin met drie kinderen. Ik ben de middelste en heb een oudere zus en een jongere broer. Ik ben Belgische en heb tot mijn dertigste in West-Vlaanderen gewoond. Ik kom uit een heel warm, klassiek Belgisch nest met een zeer liefdevolle moeder en een redelijk strenge vader. Hij was veeleisend en vond dat we altijd ons best moesten doen. We moesten zover springen als de polsstok reikt. Op mijn rapport stond naast allemaal negens één keer een zeven voor turnen, omdat ik niet over de bok kon springen. Mijn pa keek naar de cijferlijst en zijn vinger bleef steken bij die zeven en vroeg: ‘Waarom staat hier een zeven?’. Mijn moeder zei dan: ‘Ach pa, kijk eens naar die negens.’ Ons gezin was zeer ondersteunend en aanmoedigend. Ik heb een hele fijne jeugd gehad.”

Op welke basisschool heb je gezeten?“Ik heb in Waregem de basis- en de middelbare school gedaan en was nog geen zeventien jaar oud toen ik naar de universiteit in Gent ging. Ik was een zeer vlijtig, leergierig en braaf kind en men heeft mij destijds twee klassen laten overslaan en dat lukte. Ik heb Romaanse Taal- en Letterkunde en Kunstgeschiedenis gestudeerd. Ik was voorbestemd voor het onderwijs, omdat mijn vader ook werkzaam was

in die sector. Kennis delen en op die manier bijdragen aan de opvoeding van jonge mensen is volgens mijn vader erg belangrijk. Het onderwijs vond hij een idealistisch, mooi en zinvol beroep.”

Ging je als ijverige student wel eens op stap?“Niet zo veel, het liefst vertrok ik met een lege koffer naar Lille om hem daar te vullen met de mooiste boeken. Ik lees graag. Af en toe ging ik met vriendinnen stappen en dat vond ik wel leuk, maar deed ik zeker niet elk weekend.”

Heb je daarvoor ook nog bijbaantjes gehad?“Ik ben een onzettende zoetekauw en houd ongelooflijk veel van gebak en chocolade, dus een bijbaan in een bakkerij was voor mij de uitkomst. Ik mocht alles proeven wat er was. Volgens de bakkersvrouw werd dat wel minder, maar dat gold niet voor mij. Als ik in België ben, kom ik thuis met tassen vol lekkers. Het is de smaak van vroeger. Ik heb in de bakkerij jaren gewerkt vanaf mijn vijftiende tot ik was afgestudeerd. Ik heb nog steeds een goede band met die bakkersfamilie.”

Ben je ook in het onderwijs beland?“Ik heb vier jaar lesgegeven in het hoger onderwijs als docente Frans en

Kunstgeschiedenis. Ik was nog geen 21 jaar toen ik voor de klas stond en colleges gaf aan leerlingen van negentien jaar en ouder.” Was er wel gezag?“We hebben het over 1985 én Vlaanderen, dus toen ik de klas binnenkwam en zei dat ik graag wilde dat de studenten rechtop gingen staan zodra ik de klas binnenliep, gebeurde dat ook. In die tijd was je nog echt leraar, behalve die ene keer dat ik als invalkracht in een andere klas kwam met allemaal kerels van 21 jaar. Ik vroeg of ze hun naam op een briefje wilden schrijven, zodat ik wist wie waar zat. Op het briefje stonden allemaal schunnige teksten, ik ben dat zonder blikken of blozen gaan voorlezen. Het was meteen over.”

Waarom stopte je als docent?“Mijn toenmalige vriend ging doctoreren en ging daarvoor naar Poitiers, het mekka van de mediëvistiek. Ik wachtte op hem. Ook daarna, tijdens zijn militaire dienst, die was toen nog verplicht in België. Daarna verloofden we ons. Er werden kaarten gedrukt dat er een aanstaand huwelijk was. Maar voor het zover was, stopte hij met onze relatie. Dat was een drama. Mijn ouders vonden het verschrikkelijk. Ik ben zo’n drie weken van de wereld geweest, daarna leek er een knop om te gaan. Ik was

Page 6: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

6

23 jaar oud en vroeg me af of ik nog tot met mijn 65e voor de klas wilde staan. Door die omstandigheden begon het te woelen en heb ik een reisorganisatie in België, Omnium Tours, gevraagd of ik tijdens de schoolvakanties kunstreizen mocht begeleiden. Dat mocht en het was meteen mijn eerste stap in de reisbranche. Na een tijd vroeg Omnium Tours (in 1996 overgenomen door de Jong Intra Vakanties. red.) of ik vast bij hen wilde komen werken. Ik heb na vier jaar lesgeven op het HBO ontslag genomen en ben fulltime de reisbranche ingerold.”

Dat lijkt mij een behoorlijke stap, vooral als je voorbestemd bent voor het onder-wijs?“Omnium Tours zat in Brussel en ik woonde nog bij mijn ouders in West-Vlaanderen. De bedoeling was dat ik dat tot mijn trouwen bleef doen. Maar dagelijks van West-Vlaanderen naar Brussel en weer terug is geen doen, dus ik dacht al snel: ‘This is the moment’ en verhuisde naar Brussel. Mijn ouders dachten in het begin nog

dat ik elk weekend naar huis zou komen, zoals een student die op kamers woont, maar dat gebeurde natuurlijk niet.”

Uiteindelijk verhuisde je nog verder weg en ging je in Nederland wonen…“Ik werkte ongeveer vijf jaar voor Omnium Tours toen we samen met andere Belgische en Nederlandse touroperators op een beurs in toenmalig Joegoslavië waren. Aan het einde van de dag was er een diner waar we allemaal aan een grote tafel zaten. Ik zat naast Joop ter Haar (voormalig directeur/eigenaar van het OAD Reizen) en aan de andere kant zat iemand van Vrij Uit die ik niet kende. Meneer Ter Haar vroeg wat ik allemaal deed en wat mijn volgende stap zou zijn. Ik antwoordde dat ik wel eens voor een andere markt en met een ander product wilde werken. Zes weken later kreeg ik telefoon van Vrij Uit. Ik heb met Annick van de Geest-Vogelaar (voormalig algemeen directeur Vrij Uit) gesproken en zij vroeg of ik als productmanager voor het programma Europa Exclusief aan de slag wilde gaan. Ik was meteen razend enthousiast en heb het gedaan. Ik moest hiervoor wel België verlaten en naar Nederland verhuizen.” Hoe reageerde het thuisfront in België? “Mijn ouders vonden het vreselijk, voor hen was Nederland het einde van de wereld. Uiteindelijk is dat goed gekomen en zagen ze dat ik gelukkig was in Nederland. Volgens mijn werkgever bij Omnium Tours gingen ‘die Hollanders’ nooit iets van mij aannemen. Maar ik moest van hem gaan en als het niet ging, mocht ik terugkomen. Het enige wat het mij kostte was één verhuizing. Ik heb mijn spullen ingepakt en ben naar Nederland vertrokken.”

Nooit spijt van gehad?“Ik vind het heerlijk in Nederland. Ik werk graag met Nederlanders, ze zijn een stuk directer dan Belgen en dat is praktisch gemakkelijker. Je weet meteen wat je aan ze hebt. Daarnaast

vind ik Nederlanders optimistisch en vrolijk. In Vlaanderen zijn mensen niet snel tevreden. Ik vind dat er in Nederland een collectieve vrolijkheid heerst, ook al is niet alles perfect. Als het regent, wordt er gezegd dat het goed is voor de planten. Ik houd van die positiviteit.”

Niets negatiefs over die vrije Nederlanders?“In de eerste jaren was ik verrast over de positie van de vrouw in Nederland. Ik kwam hierheen na de vrijgevochten tijd, de periode van de Dolle Mina, maar ik zag dat helemaal niet terug in het straatbeeld. Vijfentwintig jaar geleden moest je ver zoeken wilde je een vrouw tegenkomen die fulltime werkte. Dat is nu gelukkig wel anders.”

Had je verwacht dat je in Nederland zou blijven plakken?“Nee, helemaal niet. Mijn bedoeling was dat ik voor een paar jaar in Nederland zou werken en dan weer terug zou gaan naar België. Maar ik ontmoette zestien jaar geleden mijn man en inmiddels woon ik al weer 25 jaar in Nederland. Het enige nadeel is dat ik niet even, zo’n 250 kilometer verderop, op de koffie kan gaan bij mijn vader - mijn moeder is helaas overleden - zus en broer. Mijn vader is inmiddels 85 jaar en ik zou graag even tussendoor bij hem binnenwippen, al is het maar tien minuten, maar vanwege de afstand kan dat niet en dat vind ik wel eens jammer. Ik ga nu twee keer per maand naar hem toe. Ik ben ook graag in België. Het zijn toch mijn roots. Maar ik heb wel het idee dat ik gemakkelijk kan schakelen, zodra ik de grens over ben - in welke richting dan ook. Ik beweeg me goed in de Nederlandse cultuur, maar in mijn diepste diepte ben ik toch Belgische.”

Heb je kinderen?“Mijn man heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk, een dochter van 30 jaar en een zoon van 25 jaar. Ik ben dus een stiefmoeder,

Personalia

Naam: Greet Locquet

Geboortedatum: 29-2-1960

Geboorteplaats: Waregem (België)

Huwelijkse staat: Getrouwd met Henk Kok

Bonuskinderen: Dochter (Evelien 30) en

zoon (Wouter 25)

Broers/Zussen: 1 oudere zus,

1 jongere broer

Woonplaats: Noordwijk

Page 7: TravelPro #32 05-08-2015

7

www.travelpro.nl

iNtErviEW

tegenwoordig zeggen ze bonusmoeder. De kinderen komen af en toe aanwaaien. Ik ben bijna zestien jaar in hun leven en zie ze als een verrijking van mijn leven. Ik ben erg blij dat ze er zijn. Als het leven anders was gelopen, had ik graag een kind van mezelf en mijn man gekregen. Maar ik liep op mijn 39ste mijn grote liefde tegen het lijf en het is dan wel kort dag om meteen over kinderen te beginnen. Het leven liep iets anders dan verwacht.”

Even terug naar je carrière, hoe verliep die? “Ik ben bij Vrij Uit begonnen als productmanager van Europa Exclusief. Ik heb er meer dan twaalf jaar gewerkt en ben er geëindigd als directeur. Samen met René van der Klink en Antoine van der burg (financiën) voerde ik de directie. Vrij Uit is in 1997 overgenomen door Neckermann - later Thomas Cook, waar Steven van der Heijden de CEO Nederland van was. Voor die tijd was de ANWB de moedermaatschappij van Vrij Uit. Rond het jaar 2001 zag ik dat Vrij Uit minder goed verkocht werd bij de ANWB-winkels. In overleg met René ben ik gaan praten met Guido van Woerkom (ANWB). Daar werd ik niet veel wijzer van, maar een paar maanden later belde hij op en wilde verder praten. Hij zei er ook bij dat ik er met niemand over moest praten. Dat maakte mij nieuwsgierig en ik ben weer met hem in gesprek gegaan. Volgens hem was het merkwaardig dat ANWB een touroperator bezat die specialist was in verre vakanties (Fox), maar geen activiteit meer had voor vakanties binnen Europa, terwijl ANWB bijna synoniem staat voor auto(vakanties). Hij grapte dat hij Vrij Uit terug wilde kopen, waarop ik antwoordde dat het hem niet zou gaan lukken en dat hij beter iets anders met dat geld kon

doen. Niet veel later werd ik opnieuw voor een gesprek uitgenodigd. Ik had hem op een idee gebracht. Hij wilde geld stoppen in het merk en de leden van de ANWB en zocht iemand die vakanties in Europa wilde ontwikkelen en of ik dat wilde gaan doen. Eén voorwaarde was dat ik eigen geld mee zou brengen, want hij wilde een ondernemer aantrekken en geen medewerker.”

Was je klaar voor die stap?“Ik denk het wel. Vrij Uit was aan het veranderen door het samenwonen met Neckermann. Autovakanties was de hoofdactiviteit en prioriteit van Vrij Uit en werd door de overname een van de productlijnen. Begrijpelijk dat er meer aandacht en focus was voor Vliegvakanties, want dat is risicovoller en kapitaalintensiever. Ik wilde niet weg bij Thomas Cook, maar voelde ook dat ik niet kon blijven met een dergelijk mooie aanbod van de ANWB: een eigen activiteit ontwikkelen en ondernemer zijn. Een heerlijke uitdaging die succesvol werd.”

Hoe was de reactie bij Vrij Uit?“Ik kon niets vertellen, want er was nog geen concreet plan en zei dat ik naar de ANWB ging en dat ik iets met vakanties ging doen. Ik had nog niets, nog geen businessplan, nog geen idee. Steven van der Heijden was eerst not amused. Hij stuurde me dezelfde dag nog naar huis maar twee dagen later hadden we weer een goed gesprek.” Toen startte je met Pharos Reizen…“Na een jaar werd duidelijk wat ik precies ging doen met autovakanties in Europa. Men reageerde toen bij Vrij Uit heftig. Relaties die met Pharos wilden werken, werden onder druk gezet.

Dat vond ik vervelend, maar ik vond ook dat ik - nu ik het besluit eenmaal had genomen - ook de consequenties moest dragen. Maar leuk was anders. Op de Vakantiebeurs kwam ik oud-collega’s tegen en ik zag dat zij niet goed wisten of ze mij gedag mochten zeggen of niet. Dat leed ligt inmiddels al lang achter ons.”

Wanneer kwam de volgende stap in zicht?“Na Fox en Pharos werden Pin High Golftravel, SNP, Travelhome, Cruise Travel overgenomen. Cees van der Vlekkert werd benoemd als directeur reizen. Toen hij begin 2012 met pensioen ging, werd mij gevraagd of ik zijn functie wilde overnemen. Dat zag ik wel zitten. Mijn functie werd overgenomen door Karianne van Rongen (algemeen directeur Pharos Reizen). Zij heeft het het zwaarst te verduren met me, want ik ken het bedrijf erg goed. Je wilt dat het goed gaat met het kind dat je baarde. Gelukkig kan Karianne goed omgaan met de druk.”

Hoe gaat het met de dochterondernemin-gen?“Vorig jaar realiseerden alle bedrijven rendementen, behalve Cruise Travel. We denken dat het komt door het feit dat we het bedrijf hebben overgenomen en het in de overgangsfase zit. Iedereen moet wennen en zijn weg zien te vinden in de nieuwe structuur. De cruisemarkt groeit niet zo hard zoals werd voorspeld, maar het kan niet anders zijn dan dat die groei gestaag doorzet. Ik verwacht dat dit jaar álle labels bijdragen aan het mooie rendement.”

Groeit de groep?“Jazeker en dat komt voornamelijk door het

Page 8: TravelPro #32 05-08-2015

8

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Ecnomy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

In de staat Florida ligt het typisch Amerikaans stadje Kissimmee. Met

bekende pretparken zoals Walt Disney World Resort®, SeaWorld®

Orlando en LEGOLAND® in de buurt wordt Kissimmee met recht 'The

Gateway to Fun™' genoemd. Grenzeloos genieten voor jong en oud!

Daarom Kissimmee:

✔ Uitstekende uitvalbasis voor de perfecte familievakantie

✔ Nabij de beroemde pretparken van Orlando

✔ Indrukwekkende shows en meeslepende achtbanen

DE IDEALE GEZINSVAKANTIE

Florida - Kissimmee App. Coral Cay Resorte

9 dagen, logies

Vertrek in september 2015

Per persoon al vanaf 799∏

Kissimmee, The Gateway to Fun™

HI wk32 KISSIMMEE TP 240x340.indd 1 28-07-15 14:02

Page 9: TravelPro #32 05-08-2015

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Ecnomy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

In de staat Florida ligt het typisch Amerikaans stadje Kissimmee. Met

bekende pretparken zoals Walt Disney World Resort®, SeaWorld®

Orlando en LEGOLAND® in de buurt wordt Kissimmee met recht 'The

Gateway to Fun™' genoemd. Grenzeloos genieten voor jong en oud!

Daarom Kissimmee:

✔ Uitstekende uitvalbasis voor de perfecte familievakantie

✔ Nabij de beroemde pretparken van Orlando

✔ Indrukwekkende shows en meeslepende achtbanen

DE IDEALE GEZINSVAKANTIE

Florida - Kissimmee App. Coral Cay Resorte

9 dagen, logies

Vertrek in september 2015

Per persoon al vanaf 799∏

Kissimmee, The Gateway to Fun™

HI wk32 KISSIMMEE TP 240x340.indd 1 28-07-15 14:02

programma speciaal gemaakt voor de ANWB-leden (vier miljoen in totaal). Hoe langer mensen lid zijn, des te meer voordeel krijgen ze. In 2013 werd het voor het eerst met Pharos Reizen uitgevoerd. Het is een schot in de roos. Door dit loyaliteitsprogramma trekken we meer dan 80% nieuwe klanten. Cruisen voor ANWB-leden trekt bijvoorbeeld veel mensen die misschien wel aan cruisen dachten, maar het niet aandurfden. Doordat de ANWB het aanbiedt en meegaat tijdens de reis, vertrouwen ze er wel op. Ons merk, dat staat voor garantie, zekerheid en betrouwbaarheid, helpt de markt open te breken. Dat is een zeer positief punt. Onlangs hadden we een speciale Java/Bali-reis voor de ANWB-leden. Van te voren nodigden we die klanten uit voor een informatiedag, later bleek dat 95% nog nooit op Java of Bali was geweest en 60% was nog nooit buiten Europa op vakantie geweest. Dat is toch een superwaardering? Dichterbij onze leden zitten, dat is onze kracht. Leden zien één ANWB en de relatie met onze leden is topprioriteit.”

Is er ruimte voor een nieuwe dochteronderneming?“Dat is er zeker. Maar er zit nu niets in de pijplijn en ik ben ook niet iets aan het najagen. Ik heb me wel voorgenomen om ons portfolio in het najaar onder de loep te nemen om te bekijken wat we missen en waar we nog slagen kunnen maken.”

Komt er een ANWB zonvakanties?“Nee, dat denk ik niet. Ondanks dat we die discipline in onze touroperating-activiteiten missen, kan ik nu al vertellen dat we daar ook niet gaan instappen. Ik ga niet concurreren met Sundio of Corendon. Dat lijkt mij niet verstandig. Daarnaast vraag ik me af of een touroperator in zonvakanties iets toevoegt aan onze ANWB-labels, die over het algemeen redelijk niche zijn.”

Sta je open voor een samenwerking met bijvoorbeeld Corendon?“Vroeger dachten we: Je moet het kopen of zelf maken. Maar daar is nu een derde variant bijgekomen: samenwerken. Dat is niet alleen in onze branche, maar in alle sectoren. Bedrijven gaan elkaars sterktes benutten. Ik sta voor alles open, maar er staat momenteel niets op de rol.”

Wat zijn bedreigingen voor de toekomst?“We moeten ervoor zorgen dat mensen het goed hebben op hun vakantie. In het voorjaar was ik in de Vaticaanse Musea in Rome en stond ik tussen een enorme stroom aan mensen. Ik vroeg me af wat die mensen, die net als ik in het museum zijn geweest, daadwerkelijk hebben gezien en ervaren. Is het ‘been there’ voldoende of wordt er gezegd: ik ben er geweest, maar heb niets gezien. Er komt een zware druk op de bezienswaardigheden in de wereld. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die mensenstromen ook daadwerkelijk iets beleven en ervaren? Reizen voegt iets toe aan het leven van mensen, maar het moet ook leuk blijven. De logistiek van reizen blijft belangrijk. Maar ik vertrouw erop dat de nieuwe generatie vast en zeker een oplossing heeft voor dit soort problemen, er staan vast wel weer nieuwe Steven van der Heijden’s op.”

Waar zie jij jezelf over tien jaar staan?“Dan ben ik 65 jaar en werk ik nog. Niet meer in dezelfde mate wellicht, omdat ik een brede belangstelling heb in zaken waar ik nu niet aan toekom. En daar op enig moment toch wel tijd voor wil hebben. Daarnaast wil ik meer tijd hebben dan nu om leuke dingen te doen met mijn man. Ik ben op late leeftijd getrouwd en op de dag van ons trouwen hebben we tegen elkaar gezegd dat we misschien niet de kwantiteit hebben, maar we gaan wel voor de kwaliteit. Mijn opvolging zal intern geen probleem zijn, we hebben talentvolle mensen in onze groep zitten. Maar die zullen toch nog even moeten wachten.”

Sharon Evers

Page 10: TravelPro #32 05-08-2015

10 NiEuWs

Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor het meest actuele aanbod.

Aruba9 dagen, logies

Per persoon al vanaf 699∏

Tunesië en Griekenland:Thomas Cook lijdt

De terroristische aanslag in Tunesië en de onzekerheid in Griekenland laten bij Thomas Cook hun sporen na en kosten de Britse reisorganisatie miljoenen. Naar verwachting laat Thomas Cook door deze gebeurtenissen £ 25 miljoen (f35 miljoen) liggen. heeft de groep vorige week bekend gemaakt.

Ruim 15.000 vakantiegangers die bij Thomas Cook hun reis naar Tunesië hebben geboekt, zijn met 60 vluchten naar huis gehaald. De reisorganisatie stuurde een speciaal team naar het getroffen gebied om klanten te ondersteunen. Thomas Cook zette ook in Griekenland speciale teams in om ervoor te zorgen dat klanten geen hinder zouden ondervinden aan de financiële problemen in het land. Met tienduizenden gasten was er contact en enkele reizen zijn aangepast. Thomas Cook realiseert een omzet van £ 1,95 miljard en een operationele winst van £ 3 miljoen, ten opzichte van een verlies van 50 miljoen pond vorig jaar. Het bedrijf verwacht dat de resultaten dit jaar exclusief valuta-effecten hoger uitkomen.

Maak kennis met Ontario op 22 september

Op 22 september aanstaande biedt Ontario Tourism in samenwerking met onder andere Air Transat en Air Canada, de Nederlandse reisbranche de kans om kennis te maken met de Canadese provincie Ontario. Gedurende dit evenement kunnen bezoekers genieten van een reismarkt met fingerfood en krijgen zij de gelegenheid te netwerken. Een uur na de start van het evenement worden er diverse leerzame

presentaties gegeven met als afsluiting een feestelijk diner. Het Ontario Evenement start om 18:30 en vindt plaats in het Andaz Hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam. Voor deelname aan dit evenement kan er een e-mail verstuurd worden met naam, e-mail adres, naam en adres van het reisbureau naar [email protected], wees er snel bij want vol is vol!Delta Air Lines: acht

keer vanaf Schiphol

Komend winterseizoen voert Delta Air Lines vanuit Schiphol rechtstreekse vluchten uit naar acht bestemmingen in de Verenigde Staten. Dagelijks vliegt de luchtvaartmaatschappij naar New York (JFK), Boston, Portland en Seattle. Ook op Newark wordt elke dag gevlogen, met uitzondering van vrijdag en zondag. Naar Atlanta en Minneapolis gaan tweemaal daags vluchten en naar Detroit wordt maar liefst drie keer per dag gevlogen.

Dylan Cinjee nieuwe redacteur TravelPro

Dylan Cinjee (21), die het afgelopen half jaar stage liep bij TravelPro, is per 3 augustus fulltime aan de slag gegaan als redacteur bij TravelPro.

“Het afgelopen half jaar stage beviel zo goed dat ik heb besloten om hier ook af te studeren. TravelPro zag dit ook wel zitten, daarom ben ik fulltime aan de slag gegaan als redacteur. Ik verwacht nog veel te zien, te doen en te leren over de branche. Dat ik de kans krijg om mijn studie te combineren met mijn werk is fantastisch!”, aldus Cinjee.

Ontwikkelingen Cinjee studeert Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs aan het Saxion Deventer en doorliep

zijn managementstage bij TravelPro. Cinjee: “In het afgelopen half jaar is er letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij opengegaan. Na drie jaar in de collegezalen te hebben gezeten mocht ik eindelijk ‘het veld’ in om de reisbranche van dichtbij te ondervinden. Of het nou het Graubunden evenement in Artis was of de studiereis van Air Transat naar Canada, het is altijd interessant om te zien welke ontwikkelingen de reisbranche doormaakt”.

Page 11: TravelPro #32 05-08-2015

11

www.travelpro.nl

Eet, Drink, Relax, Speel en WIN!!Poker, blackjack en roulette wachten op jou. Speel het allemaal en win fantastische prijzen.

Lufhtansa Group presenteert het eerste reizende Casino. Waag een kans en kom voor een avond vol plezier. De avond begint om 18:00 uur en eindigt rond 22:00 uur. Deelname is gratis.

Shake, Rattle & Roll. Neem je pokerface mee en maak jezelf klaar voor een avond met vrienden, eten en plezier. We beloven je dat het een avond wordt vol memorabele momenten om nooit te vergeten.

Alle drie onze casino’s bieden een warme, gemoedelijke atmosfeer en prikkelen je zintuigen om te spelen. Als het de eerste keer is dat je een casino bezoekt zal onze vriendelijke staf je uitleggen hoe de spellen van het Lufthansa Group Casino werken.

Zelfs als je niet wilt gokken kun je bij ons terecht voor een gezellige avond en ons team ontmoeten. Lufhtansa Group opent de deuren van dit unieke casino op donderdag 17 september in Eindhoven en op donderdag 24 september in Hoofddorp. De laatste Casino-avond vindt plaats in Rotterdam op 1 oktober.

Natuurlijk zijn er veel fantastische (reis-) prijzen te winnen. Dus breng je kennis in de praktijk en kijk of het geluk aan jouw kant is. Mis deze kans op een van de meest betoverende Lufhtansa Group Casino avonden niet. We zorgen ervoor dat het een fantastische ervaring wordt!

Schrijf je in voor een van deze unieke avonden en kies je voorkeursdatum en locatie. Je kan je inschrijven via ons Agent Platform. Wanneer je geen eXperts lid bent kun je je inschrijven via www.lufthansaexperts.com.

Breng een dosis geluk mee en vergeet je pokerface niet. We zien uit naar je komst!

Zomer 2016 al boekbaar

Verschillende reisorganisaties bieden nu al de mogelijkheid om de zomervakantie voor 2016 nu al vast te leggen.

Neckermann is er een van. “We merken dat, met name families met kinderen maar ook stellen graag vroeg hun vakantie vastleggen om daarmee zeker te kunnen zijn dat de gewenste accommodatie nog beschikbaar is”, aldus Leonie Teunissen (Product manager bij Neckermann reizen). “Vaak willen deze mensen een favoriet hotel of een gelimiteerd kamertype boeken”. Dit was de aanleiding om de mogelijkheden te onderzoeken en het internationale inkoopteam met deze wens op pad te sturen. Met als resultaat dat er nu een maand eerder geboekt kan worden dan vorig jaar. Op dit moment heeft Neckermann reeds 44 accommodaties in Bodrum (Egeïsche kust), Dalaman (Lycische kust), Ibiza, Mallorca, Lanzarote en de Algarve open gezet voor verkoop. Eind deze week moeten dertien verschillende bestemmingen met meer dan 100 populaire accommodaties boekbaar zijn via Cooksfinder en neckermann.nl. “Hiermee krijgen de retailpartners een belangrijk

instrument in handen om de klant aan zich te binden.”

ArkeBij Arke is de vakantie voor zomer 2016 ook al boekbaar. “We hebben nu ruim 700 accommodaties online staan voor uiteenlopende bestemmingen. Dat gaat van Curaçao tot Egypte tot Tenerife. Het is voor ons een kleine moeite om het aanbod digitaal live te zetten en komen zo tegemoet aan de wensen van de kleine groep klanten die nu al de vakantie voor volgend jaar wil vastleggen”, aldus Laura Water (Communicatiemedewerker bij TUI). Bij Corendon zal de zomer 2016 vanaf begin september boekbaar zijn.

Agentenaanbieding airberlin

Airberlin komt weer met een nieuwe agentenaanbieding naar de Canarische Eilanden, Balearen, Portugal, Griekenland en nog veel meer bestemmingen. Maak gebruik van de nieuwe agentenactie en vlieg samen met een reisgenoot vanaf Düsseldorf supervoordelig naar een fantastische bestemming in Europa!

Prijs per retour: f59** p.p. /Economy ClassBoekingsperiode: 28-07 t/m 09-08-2015Reisperiode: 01-08 t/m 31-12-2015Geldig voor: Medewerkers van reisorganisaties met een airberlin-/IATA-nummer en één reisgenoot

** netto prijs excl. taxen, incl.brandstof- en veiligheidstoeslagen.

Meer informatie over deze agentenspecial? Ga dan naar de partnersite van airberlin http://partner.airberlin.com

NiEuWs/ADvErtoriAL

Page 12: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

12

Wanneer en waar?

Maandag 21 september: ApeldoornDinsdag 22 september: Breda

Woensdag 23 september: Zwolle

Save the date: Dinner Workshops OmanHet Verkeersbureau van Oman organiseert ook dit jaar, in samenwerking met TravelPro, de Dinner Workshops: Oman! De avond begint om 18.30 en zal duren tot 22.00 uur. Er zullen ook verschillende mooie prijzen te winnen zijn tijdens de avonden!

Alvast inschrijven?Aangezien er beperkt plaats is per avond, adviseren we je om snel in te schrijven! Na je inschrijving ontvang je informatie over de exacte locatie en een keuzemenu voor het diner. Aanmelden kan via www.travelpro.nl

Page 13: TravelPro #32 05-08-2015

13

www.travelpro.nl

Schiphol wordt voor de Chinese luchtvaartmaatschappij een belangrijke Europese hub. Xiamen maakt hierbij intensief gebruik van het KLM-netwerk om de vluchten naar Xiamen te vullen. KLM vliegt sinds 2011 al drie keer per week naar Xiamen en dat brengt het totaal op zes vluchten per week. Met deze frequentieverhoging zullen beide airlines meer zakelijke en toeristische passagiers aantrekken. De komst van Xiamen Airlines geeft een flinke boost aan de passagiersaantallen tussen Amsterdam en China. “We groeien dit jaar boven de 1,5 miljoen reizigers. Vorig jaar waren er tussen Nederland en China 1,4 luchtreizigers. Dit jaar gaan we over de 1,5 miljoen”, zegt Wilco Sweijen (directeur Aviation Marketing Schiphol).

Zakenreiziger Met de toevoeging van deze vluchten, groeit het totale aantal passagiersvluchten tussen Amsterdam en China van 57 naar 60 per week. Deze 60 vluchten tussen Nederland en China hebben een zeer positief effect op het vestigingsklimaat in Nederland en de groei van de economie. Met het toevoegen van Schiphol, staat de teller bij Xiamen Airlines momenteel op 270 routes, 70 bestemmingen en 4.000 wereldwijde vluchten. Van alle reizigers tussen Nederland en China komt 26% uit China, 24% uit Nederland en 10% komt uit Groot-Brittannië en Ierland. Via Schiphol komen ook veel passagiers uit Duitsland en Scandinavië. Ruim 44% van deze passagiers is zakenreiziger. Ruim 28% vertrekt naar een vakantiebestemming. Daarnaast zijn er nog congresgangers en familiebezoekers.

Samenwerking KLM’s strategie is om Amsterdam verder te ontwikkelen als gateway tussen Europa en China, samen met Chinese partners zoals Xiamen Airlines. KLM werkt samen met vijf Chinese

Xiamen landt op Schiphol

Na een jaar van voorbereiden, was het

maandag 27 juli zover. Xiamen lanceerde

haar lijndienst naar schiphol en voegde

hiermee haar eerste Europese bestem-

ming toe aan het netwerk.

luchtvaartmaatschappijen: China Southern, China Eastern, Xiamen Airlines, Sichuan Airlines uit mainland China en met China Airlines uit Taiwan. China Southern Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij van China, waarvan Xiamen Airlines een dochtermaatschappij is. KLM vervoert samen met deze Chinese partners jaarlijks meer dan 1 miljoen passagiers op de routes Europa-China en vice versa. KLM bedient acht verschillende plaatsen in Greater China. Daarachter zitten meer dan 30 codeshare bestemmingen. Xiamen Airlines is winstgevend gedurende 28 opeenvolgende jaren, een unieke prestatie. KLM en Xiamen Airlines maken beide deel uit van SkyTeam.

Sharon Evers

The day after De dag na de inaugurele vlucht van Xiamen Airlines op Schiphol stond er een seminar gepland voor reisagenten. Marco Beentjes (The Travel Club): “Ik was nieuwsgierig naar de airline en de bestemming. Door de seminar te volgen, ving ik twee vliegen in een klap. Ik vind de beenruimte opvallend groter dan die in bijvoorbeeld een vliegtuig van KLM. Het is vijf centimeter meer en hierdoor wordt de economy class vergelijkbaar met de comfortclass van KLM.” Sandra Hijgemann-de Klein (The Travel Club): “De middag zat goed in elkaar met enthousiaste sprekers, een theeceremonie en danseressen. Ik begrijp ook goed dat Schiphol trots is dat ze deze Chinese airline naar Amsterdam heeft gehaald. Naast Xiamen Airlines zagen de verschillende bestemmingen er ook aantrekkelijk uit. Ik ga deze luchtvaartmaatschappij zeker in gedachten houden.”

Page 14: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws14

• Kerstontbijt voor een selectie van jouw (vaste) klanten tezamen met een Oad chauffeur

• Verrassend kerstpakket op jouw fi liaal

Boek voor 1 september een

meerdaagse busreis en

jouw klant gaat

GRATIS

mee naar een kerstmarkt

Vroegboekactie

Kijk op Webscope (retail.oad.nl) voor ons aanbod en de actievoorwaarden

Oad wintergids 15/16 is uit!

Incentive: Boek en maak kans op:

Page 15: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws 15

www.travelpro.nl

De heetste winternieuwtjesWinternoviteiten 2015/2016 deel 1

De zomer is in volle gang, maar de

nieuwste bestemmingen, routes, accom-

modaties en producten staan klaar voor

het nieuwe winterseizoen. travelPro zet

ze op een rijtje. Lees ze goed door en doe

er je voordeel mee. Dit is deel 1 van de

Winternoviteiten 2015-2016.

333TRAVELDenk je aan overwinteren, dan denk je al snel aan Bali. Dit kleine Godeneiland met haar aangename temperaturen, tropische omgeving en prachtige stranden is een geliefde bestemming voor lang verblijf. 333TRAVEL biedt voordelige overwinteringsreizen vanaf 31 dagen, maar langer kan natuurlijk ook. Je boekt al een overwinteringsreis vanaf d1039 per persoon. inclusief het vliegticket, transfers en 28 overnachtingen. alltours Naast Oman zijn de Canarische Eilanden, Mallorca, Egypte, Turkije, Dubai, Dominicaanse Republiek en Bali als zonbestemming opgenomen in de Nederlandse inspiratiefolder.

Vertrek zowel vanaf Amsterdam (alltours-X en ver) als vanaf Duitsland. Voor een verrassende citytrip of actieve fietsvakantie is Mallorca de geheime tip voor deze winter. Zonbestemmingen zijn ook dynamisch te boeken bij alltours-X en met volledige commissie (m.u.v. campingvluchten). Verder een nog uitgebreider zon- en wintersportaanbod in de Duitse reisgidsen die via TWI zijn te bestellen.

Arke Op wintersport, maar dan net even anders? Vlieg deze winter met Arkefly naar Bulgarije. Hier gaan goede skimogelijkheden hand in hand met fetakaas, Balkanmuziek, warmwaterbronnen en ongekende gastvrijheid. De kleurrijke cultuur steekt prachtig af tegen de witte achtergrond.

Op slechts tweeënhalf uur vliegen ben je in Sofia, vanwaar verder gegaan wordt naar het bosrijke Borovets of het moderne Bansko. Een compleet andere wereld, waar de prijzen al even vriendelijk zijn als de mensen. Een 8-daagse wintersportvakantie naar Bulgarije inclusief vlucht, transfer en accommodatie is al boekbaar vanaf d199!

Belvilla Met de vriendengroep of familie op wintersport? Hiervoor is Oostenrijk één van de favoriete bestemmingen met grote pistes, veel

Gran Canaria

Tenerife

Lanzarote

Fuerteventura

Mallorca

Costa del Sol

Turkse Rivièra

Egypte

Dubai

Oman

Dom. Rep.

Bali

nov.

- a

pril

2015/2

016

Winterzonhelemaal goed, helemaal godkoop.

333TRAVEL

Page 16: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws16

Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor het meest actuele aanbod.

Fuerteventura8 dagen, logies

Per persoon al vanaf 339∏

faciliteiten en een gezellige après-ski! Huur een wintersportchalet van alle gemakken voorzien. Je kunt zelfs een huis met privésauna of jacuzzi huren, en creëer je eigen wellness. Met een Belvilla woning beleef je een ontspannende wintersportvakantie.

Bentour The nieuwe BENTOUR REIZEN catalogus Zomer in de Winter 2015/2016 en Golf in de Winter 2015/2016 bieden meer dan 180 uitmuntende hotels met voor ieder wat wils. Nieuw deze winter zijn de regio’s Bodrum en Marmaris. De Ontdek Istanbul Reizen bieden een opwindend excursie programma, met fascinerende indrukken in de adembenemende wereldmetropool aan de Bosporus. De nieuwe Golf Catalogus toont de bestemming Belek en de nieuwe bestemmingen Kusadasi en Noord-Cyprus. De golf aanbieding is inclusief zorgvuldig uitgekozen golf hotels en aantrekkelijke green free pakketten van amateur tot aan professional.

Brussel AirportBrussels Airport verwelkomt binnenkort de Japanse Star Alliance luchtvaartmaatscappij All Nippon Airways. De eerste vlucht vanuit Tokyo Narita naar Brussels Airport staat gepland op 25 oktober. De route wordt aangevlogen met een B787-8 toestel. Vlucht NH231 vliegt dagelijks vanaf Narit 11.15 uur (plaatselijke tijd) en komt om 15.15 uur aan in Brussel. De retourvlucht NH232 vertrekt om 20.50 uur en komt aan in Tokio om 16.10 uur de volgende dag. Buro ScanbritBuro Scanbrit biedt dit jaar een nieuwe chartervlucht aan naar Fins Lapland en vliegt van 19/12 - 13/03 twee keer per week naar Lapland. In de omgeving van Ivalo biedt Buro Scanbrit drie nieuwe Winter Adventures inclusief excursies aan. Daarnaast zijn er nieuwe winterreizen naar Noorwegen, diverse kortingen op gezinsvakanties naar skigebieden in Midden-Zweden en een nieuwe combinatiereis in IJsland.

Eigen-Wijze ReizenWe bieden in 2016 een nieuwe fietstocht in Zuid-Spanje, in de regio Alicante. Al vanaf februari fietsen van hotel naar hotel in een prachtige omgeving, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van de Vías Verdes, oude spoorlijnen die zijn omgevormd tot fietspaden. De bagage wordt vervoerd. Voor meer winter fiets- en wandelbestemmingen, kijk op www.eigenwijzereizen.nl

FOXVoor een aantal groepsreizen heeft FOX nu ook een All-In variant samengesteld. Bij deze reizen is bijna alles inbegrepen; veel excursies, entreegelden en fooienpot. En de reis is op basis van volpension met drankje bij elke maaltijd. Zo is duidelijk wat de vakantie gaat kosten! De All-In reizen gaan naar Costa Rica, Cuba, Indonesië, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.

OadHoewel de winter nog ver weg is, kun je bij Oad de najaars- en winterreizen voor jouw klant alweer boeken. De brochure is reeds aan alle reisbureaus uitgeleverd via TWI.Een gids van 144 pagina’s met in totaal 80 inspirerende reizen voor dit najaar en winter. Dit keer dus niet een gids voor alleen de winter maar ook voor het najaar. Vernieuwend in stijl, opmaak én aanbod, met ruim 35 reizen die nieuw in het programma zijn opgenomen.Een informatief dag-tot-dag programma en een helder overzicht van vertrekdata met corresponderende prijzen zijn weer terug in de brochure.

NajaarsreizenNieuw! Nu ook in de wintergids opgenomen. Diverse reizen waarbij de klant heerlijk kan nazomeren en genieten van de laatste zomerse dagen.

Winter-actiefDiverse nieuwe reizen en bij elke winter-actief reis inbegrepen; halve dag langlauf les en GRATIS gebruik langlaufset. Oad is hierin uniek en jouw klant bespaart al gauw ruim f50 per persoon.

Kerst- en NieuwjaarsreizenOm nóg meer en beter aan toenemende vraag van kerst- en nieuwjaarsreizen tegemoet te komen is het ruime aanbod verder uitgebreid. Gezellige reizen en sfeervolle hotels gegarandeerd!

KerstspecialsNieuw! Nu óók volledig in de wintergids opgenomen. De kerstspecials naar Wenen en Budapest zijn al jaren zeer populair en vanwege enorme vraag heeft Oad het aanbod uitgebreid met Verona en Leipzig/Dresden.

Stedentrips Nieuw! Nu óók in de wintergids opgenomen. Per stad zijn er twee arrangementen samengesteld (m.u.v. Kopenhagen). De klant kiest voor een ‘reguliere’’ stedentrip of een voordelige 4-daagse stedenstunt

Vroegboekactie Boek vóór 1 september een meerdaagse busreis en jouw klant ontvangt een GRATIS dagje uit naar een kerstmarkt naar keuze!

Incentiveboek voor 30 september en maak kans op;

• Kerstontbijt voor een selectie van jouw (vaste) busklanten tezamen met een Oad chauffeur.

• Een verrassend kerstpakket op jouw filiaal.

Kijk in Webscope voor de voorwaarden.

sPEciAL WiNtErNovitEitEN

Oad

Page 17: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws 17

www.travelpro.nl

� Veel nieuwe en verrassende reizen! � Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote� Madeira

� Een Winter Excursie- en Rondreizen brochure met daarin stedentrips, winterexcursie, winterzon en uitgebreide Scandinavië-belevingen

de Jong Intra Vakanties staat ook deze winter voor jullie klaar!

� Kerstmarkten, waanzinnig populair! Nieuw: Londen, York, Newcastle en Berlijn.

� Nieuw: Smart Snowpakket bestaande uit diverse extra’s zoals vervoer, verblijf, skipas, skihuur en les. Alles naar wens van de klant te combineren!

� Sneeuwgarantie; kosteloos omboeken bij te weinig sneeuw.

� Scandinavië; Noorwegen, Fins Lapland, IJsland en Zweden.

� Nieuw: aparte brochures voor Belgische steden, Italiaanse steden, Spaanse/Portugese steden, Praag/Budapest/Wenen/Krakau en Istanbul.

� Stedenreis per vliegtuig? Gebruik dan Fly’n Sleep – City Packager in Smarty!

Bus reizen Auto reizen Vlieg reizen Verre reizen Steden reizen

‘Volgende keer weer!’

Onze nieuwe Winterbrochures �

TravelPro_20150722_216x145.indd 1 30-07-15 10:01

de Jong Intra Vakanties We hebben deze winter vele nieuwe en verrassende reizen aan ons aanbod toegevoegd. Onderstaand tref je een selectie van de noviteiten aan. Nieuwsgierig geworden naar alle nieuwtjes?

Kijk dan op www.salesdejongintra.nl.

Winter Excursie- en Rondreizen• Groepsreizen naar de mooiste bestemmingen. Je klant kan kiezen uit een mooie stedenreis, langlauf- en wandelreizen of bijzondere winterzonbestemming

• Onze toppers van chauffeurs en reisleiders zorgen dat het jouw klant aan niets ontbreekt!

• In de prijs is veel inclusief, zoals maaltijden en excursies

Wintersport • Smart Snow pakket; boek voor vertrek extra’s zoals skipas, les en skihuur bij

• Flexibele aankomstdata en verblijfsduren

• Sneeuwgarantie; kosteloos omboeken bij te weinig sneeuw

Winteravontuur Scandinavië• Unieke arrangementen naar Noorwegen, Lapland, IJsland & Zweden

• 100% sneeuwgarantie? Boek een wintersportvakantie naar Noorwegen of Zweden

• Nieuw: Åre, Zweden’s beste skigebied en Orsa, waar je kunt skiën langs ijsberen

Spanje/Portugal• Verrassende autorondreizen en fly-drives

• Overwinteren? Deze accommodaties zijn te herkennen aan het speciale logo

• Nieuw: Canarische eilanden en Madeira

sPEciAL WiNtErNovitEitEN

Page 18: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

18

Abu Dhabi

Egypte

Winterzon

Canarische Eilanden

Marokko

Dubai BaliTurkije

Curaçao

WinterzonNu boekbaar

Winterzon 2015/2016

Nu ook wintersport in

Bulgarije inclusief skipas

al vanaf €399

Dubai

Gambia

Gran Canaria, Tenerife

Lanzarote &Fuerteventura

15-08-05_TravelPro_Winternoviteiten.indd 1 31-07-15 08:22

Page 19: TravelPro #32 05-08-2015

19

www.travelpro.nl

Corendon Bij Corendon zit je weer goed deze winter. Jouw klant kan kiezen voor betaalbare verre vakantiesnaar Curaçao, Gambia en onze nieuwe tropische bestemming Bali. Wat dichter bij huis is het als altijd goed vertoeven op de winterzonbestemmingen Egypte, Turkije en de Canarische Eilanden. En ook Marokko, Dubai en nieuwkomer Abu Dhabi staan garant voor leuke stedentrips/strandvakanties.Tegenwoordig is je klant ook voor een wintersportvakantie bij Corendon aan het juiste adres! Een greep uit onze winternoviteiten!

BaliVanaf november vliegt Corendon dagelijks met Qatar Airways en twee keer per week, op maandag en vrijdag, met KLM naar Denpasar.

In de populaire badplaatsen Sanur, Seminyak, Kuta en Tuban biedt Corendon betaalbare hotels aan. Denk: een tiendaagse vakantie inclusief retourvlucht, transfers en 3* accommodatie vanaf f799 per persoon. Een week in een 4* hotel kan al vanaf f899.

Curaçao Om aan de vraag naar een All Inclusive resort te voldoen, biedt Corendon vanaf half december het Kunuku Aqua Resort ook op basis van All Inclusive aan. Een volledig verzorgde zevendaagse zonvakantie naar dit resort is al te boeken vanaf f799 per persoon. Naast KLM, waarmee vijf keer per week vanaf Schiphol naar Curaçao wordt gevlogen, kan je klant vanaf 15 december met Air Berlin ook vanaf Düsseldorf vertrekken. De vluchten worden twee keer per week, op dinsdag en zaterdag, uitgevoerd. Interessant: je klant krijgt f100 vroegboekkorting bij vertrek vanaf Düsseldorf! Dubai en AbuDhabi Betaalbare luxe! Dat biedt Corendon met stedentrips en strandvakanties naar Dubai en de nieuwe bestemming Abu Dhabi: Een ultramoderne metropool met een vleugje Arabische mystiek en prachtige zandstranden om de hoek. Je klant boekt al een 3-daagse stedentrip naar Dubai met verblijf in een 5* hotel vanaf f399 per persoon.

Wintersport Bulgarije In de Bulgaarse skigebieden Borovets en Pamporovo heeft Corendon accommodaties

gecontracteerd in verschillende klassen en voor elke doelgroep. Het lekker ruim opgezette skigebied Borovets is ideaal voor gezinnen met kinderen; je klant kan zijn kids betaalbaar leren skiën, verblijft in prima hotels met veelal verwarmde binnenzwembaden en geniet van supergezellige après-skifaciliteiten. Pamporovo biedt een fijn, maar klein skigebied en is bij

voorkeur een goede optie voor je klant die met de familie of een vriendengroep betaalbaar kennis wil maken met een wintersportvakantie. Ook ter plaatse is Bulgarije trouwens een waar feest voor budgetskiërs; de verhuur van skimateriaal is zeer scherp geprijsd en de après-ski gezellig én betaalbaar. Een achtdaagse vliegreis inclusief retourvlucht, transfer, 4* hotel én skipas kan al geboekt worden vanaf f399 per persoon.

Oceania CruisesOceania Cruises, met haar elegante midsize schepen, heeft meerdere promoties gedurende winter 15/16 waarbij fooien gratis zijn, zo ook voor wereldcruise segmenten! Voor Conciërge Class en Penthouse Suite geldt internet inclusief tot maximaal 500 minuten! In 2016 wordt ‘Sirena’ (684 gasten) aan de vloot toegevoegd. Niet-alcoholische dranken en specialiteitenrestaurants zijn inbegrepen. www.oceaniacruises.com

Europeesche Verzekeringen Ware wintersportliefhebbers beperken zich niet tot de piste. Zij genieten pas als ze in

Oceania Cruises

Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor het meest actuele aanbod.

Kos8 dagen, logies

Per persoon al vanaf 299∏

Page 20: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws20 sPEciAL WiNtErNovitEitEN

volle vaart door de poedersneeuw glijden. Bij de Europeesche begrijpen we dat. Daarom is off-piste skiën meeverzekerd in de dekking Skiën en Snowboarden, optioneel bij onze reisverzekeringen. Adviseer skiliefhebbers deze dekking en ze kunnen met een gerust hart de berg af.

GraubündenIn wintersportgebied Engadin-St.Moritz in Graubünden behoren in Corvatsch de sleepliften binnenkort tot het verleden. De Mandra bij het Snowpark (va ‘15/’16) en de Curtinella richting Furtschellas (va ‘16/’17) worden vervangen door moderne 4- en 6-zits stoeltjesliften met een nieuw station in het dal bij de Hossa Bar. Verder staat er een nieuwe verbindingspiste gepland, die een onafgebroken afdaling van de top van de Corvatsch naar het dal mogelijk maakt. www.nl.graubuenden.ch.

Holland America Line Het vlaggenschip van Holland America Line het ms Rotterdam (1.404 passagiers) heeft een mooie winter voor de boeg. Met twee afvaarten naar de Canarische eilanden in december, vertrek 3 en 20 december, wordt tweede kerstdag in de Portugese haven Funchal (Madeira) gevierd. De eerste week van het nieuwe jaar vertrekt het schip vanuit haar thuishaven Rotterdam voor een bijzondere reis van 91 nachten naar Indonesië, een prachtige rondreis in de voetsporen van de

Travel TrendTravel Trend komt in winter 2015/16 met een volledig vernieuwd Azië-product. Er worden drie nieuwe bestemmingen geïntroduceerd: Myanmar, India en de Filipijnen. In Myanmar, het voormalige Birma, is de rijkdom van het boeddhisme overweldigend. Dit land is nog niet zo lang open voor het toerisme en valt inmiddels goed te bereizen. Travel Trend biedt een Best of Myanmar rondreis en een aantal bouwstenen waarmee je een rondreis kunt samenstellen.

India zet je zintuigen op scherp! Travel Trend beidt een rondreis langs de highlights van noorden en een rondreis door het zuiden, met een mogelijkheid tot een strandverlenging. Natuurlijk zijn er ook in India diverse bouwstenen. Als laatste de Filipijnen: meer dan 7000 eilanden verspreid in de Stille

Oceaan. Een bijzonder gastvrije bestemming met parelwitte stranden en een rijk koloniaal verleden. De onderwaterwereld is er prachtig. Ook wordt er meer aandacht besteed aan Japan, Taiwan en Abu Dhabi, bestemmingen die voorheen alleen op de website werden gepubliceerd.

De belangrijkste punten van de overige producten: rondreizen naar Afrika zijn ook de komende winter weer zeer concurrerend geprijsd vanwege de scherpe tarieven van de luchtvaartmaatschappijen. Travel Trend verwacht een flinke groei in het aantal boekingen, net als in zomer 2015. Ook goed om te weten is dat er geen gedrukte prijzenbijlages meer verschijnen. De prijzen vind je op de website, veelal al doorgetrokken tot zomer 2016. Doe er je voordeel mee en boek extra vroeg.

VOC. www.hollandamerica.com

HyattIn mei opende Hyatt Place Taghazout Bay als eerste Hyatt Place hotel in Afrika haar deuren. Het hotel is gesitueerd nabij Agadir en nodigt gasten uit om te genieten van een prachtig uitzicht op de oceaan en het spelen van golf op de nieuwe 18-hole golfbaan. In juli werd het tweede Hyatt Place Hotel in het Midden-Oosten, Hyatt Place Dubai/Baniyas Square, geopend en nodigt het gasten uit om het bruisende stadsleven van Dubai te ontdekken.

Iberostar Nieuw vanaf 1 november 2015 is er gratis wifi in alle IBEROSTAR Hotels & Resorts in Spanje. IBEROSTAR Hotels & Resorts wil graag dat haar gasten hun ervaringen tijdens de vakantie rechtstreeks met hun vrienden, familieleden en wellicht zelfs met jou kan delen. Vandaar dat IBEROSTAR Hotels & Resorts gratis wifi aanbiedt in alle hotels in Spanje, in alle zones van het hotel en tijdens de volledige duur van het verblijf.

Idaho Op slechts 25 kilometer van hoofdstad Boise, Idaho ligt wintersportgebied Bogus Basin.

Beleef hier het beste van twee werelden met Bogus Creek Outfitters tijdens een winters avondprogramma in wild west sfeer. Zie: www.boguscreek.com. Kijk voor meer informatie over alle winteractiviteiten en skigebieden in Idaho op www.skiidaho.us.

InterhomeInterhome heeft diverse nieuwe chalets in Tirol in haar aanbod opgenomen. Vraag voor het complete nieuwe aanbod in Oostenrijk de presentatie op via [email protected]. Met ingang van dit jaar is het ook mogelijk om voor groepen catering op locatie te reserveren. Jouw klanten kunnen ontbijt, lunch en diner bijboeken. Dit geldt op diverse accommodaties.Op zoek naar iets voor je zelf? Interhome biedt 20% agentenkorting.

Las Vegas The show must go on... in de ‘Entertainment Capital of the World’ Las Vegas. Komende winter opent, op nog geen tien min vanaf de strip, de complete vernieuwde SpeedVegas experience. Het nieuwe Tropicana is the place to be voor honden, zij lanceren hondvriendelijke kamers, inclusief hondvriendelijke wandelpaden. Voor meer nieuws en informatie over de stad en alle mogelijkheden kunnen reisagenten terecht op de vernieuwde website van het Las Vegas Verkeersbureau: www.lasvegas.com/travel-professionals.

NCLGroot nieuws voor het aankomend winterseizoen: Norwegian Epic gaat tussen november 2015 en april 2016 op cruise van en naar Barcelona met diverse routes naar de Canarische Eilanden en het westen van het Middellandse zeegebied. Daarnaast vaart Norwegian Cruise Line weer in Zuid-Amerika. Tussen november 2015 en maart 2016 is de Norwegian Sun op weg tussen Valparaíso en Buenos Aires en gaat het rond het fabelachtige Kaap Hoorn naar Zuid-Amerika’s mooiste gebieden. Met dank aan Freestyle

Page 21: TravelPro #32 05-08-2015

21

www.travelpro.nl

Cruising®, bieden de highlights van alle routes veel vrijheid en flexibiliteit aan boord. Peter LanghoutPeter Langhout Reizen is al bijna 30 jaar specialist in Kerstarrangementen en Kerstreizen. Weekendjes naar kerstmarkten in Keulen, Düsseldorf, Antwerpen of Parijs of langere kerstreizen naar Beieren, Benidorm, het Gardameer of Tirol. Voor al jouw klanten een geschikte reis! Bekijk alle Kerstreizen op PeterLanghout.nl en promoot!

Pierre & Vacances Pierre & Vacances breidt haar aanbod uit en biedt deze winter 60 residenties in de mooiste skigebieden! Ontdek de nieuwe residentie Les Terrasses d’Hélios***** in Flaine, gelegen direct aan de voet van de skipistes. Of kies voor een verblijf in het pittoreske Colmar, het klein Venetië van Frankrijk. Ten slotte is het ook mogelijk te verblijven in één van de luxe residenties in Andorra.

Royal Caribbean Terug van weggeweest: Royal Caribbean’s Splendour of the Seas vaart vanaf 14 december 2015 tot en met 28 maart 2016 wekelijkse afvaarten vanuit Dubai. Check voor Kids Free Deals of On Board Credit! Celebrity Cruises: Celebrity Silhouette zal vanaf 2 mei 2016 weer Amsterdam als thuishaven hebben en routes van 12-14 nachten aanbieden naar Scandinavië & Rusland en Groot-Brittannië & Ierland. Ook te combineren met de 123Go promo.

RIU RIU renoveert in volle vaart door: Riu Tikida Dunas (Agadir), Riu Palace Aruba en Riu Palace Tenerife (nu 5*) zijn na restyling weer open en vanaf de winter ook het Riu Arecas (Adults Only), ClubHotel Riu Negril en Riu Playacar. En ein-delijk is het zover. Dit najaar openen de Plaza hotels in Berlijn en New York. Met Mauritius en St. Maarten zijn dat maar liefst vier nieuwe RIU-bestemmingen in twee jaar.

SeabournLuxe cruiserederij Seabourn stelt met haar intieme all inclusive schip Sojourn (450

passagiers) komende winter de smaakpupillen op de proef gedurende de veertien dagen ‘Seabourn’s Tast of Asia Food and Wine Cruise’. Gedurende deze cruise, van Hongkong naar Singapore, maken gasten kennis met lokale culinaire tradities, kunnen gasten shoppen met de chef en proeven van lokale lekkernijen. Er worden kookdemonstraties aan boord georganiseerd en gasten kunnen kennis maken met het hooggewaardeerde Culinary Team. www.seabourn.com

SchipholHet jaar 2016 zal in het teken staan van 100 jaar Schiphol. Een bijzonder jaar met veel activiteiten.Zo komt er een garage op P3 voor Lang Parkeren. Hiermee wordt de ruimte voor lang parkeren fors uitgebreid, met maar liefst 2.650 plaatsen. En biedt reizigers dus ook de ruimte om overdekt te kunnen parkeren op Lang Parkeren. In de garage komt intelligente, energiezuinige LED-verlichting, op het dak komen zonnepanelen en twaalf plaatsen voor elektrische auto’s. Voor de meivakantie van 2016 moet het klaar zijn. De overgang naar de centrale security heeft inmiddels plaatsgevonden. Nu worden de wachtruimtes bij de gates opnieuw ingericht, de glazen wachtruimten zijn niet meer nodig. Open ruimtes met meer zitcomfort en meer retail en horeca faciliteiten voor de reizigers De verbouwingen zijn nog in volle gang maar

de komende maanden wordt steeds meer in Lounge 2 opgeleverd. Uiteindelijk zullen zeven themawerelden worden gecreëerd.Easyjet heeft zes nieuwe bestemmingen aangekondigd voor het komende winterseizoen: Wenen, Tel Aviv, Salzburg, Lyon, Tenerife en Grenoble. Corendon Dutch Airlines start deze winter vana 13 december haar route Schiphol-Plovdiv, elke zondag. Flybe start in september haar 9e bestemming naar AMS - namelijk Liverpool met drie keer per dag. Flybe vliegt straks dus naar negen bestemmingen: Southampton, Invereness, Exeter, Bournemouth, East Midlands, London City, Manchester, Birmingham en Liverpool. Tussen 18 december 2015 en 27 maart 2016 zet United Airlines een B787 Dreamliner in op haar dagelijkse dienst van en naar Houston.

Sharon Evers

De winternoviteiten gaan verder in deel 2 van deze Special, welke te lezen is in de TravelPro van 12 augustus.

Page 22: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws22

Google: vriend of vijand?

De tijd waarin de consument aan het

begin van het jaar trouw met zijn wensen-

pakket het stenen reisbureau inliep, is aan

het veranderen. Maar in een tijd waarin de

consument altijd en overal online is, vaak

via meerdere kanalen, komen naast bedrij-

ven met een toeristische achtergrond, ook

andere spelers om de hoek kijken die van

oorsprong niets met de branche te maken

hebben, zoals Google.

Vorige week zette Google haar meest recente stap in de reisbranche, toen het Amerikaanse bedrijf met haar investeringstak Google Ventures een investering deed van $60 miljoen samen met Octpus Venture, Index Ventures en Atlas Ventures in de Britse tegenhanger van Travelbird: Secret Escapes. Tom Hulme (Google Ventures) is overtuigd van het succes van het businessmodel van Secret Escapes: “Er is enorm potentieel voor een kentering in de reissector. We helpen Secret Escapes graag haar ambitie waar te maken en bieden de steun die het nodig heeft

om verder te groeien”. Sinds de introductie van het reisbedrijf, dat luxueuze hotels en reizen met veel korting aanbiedt, op de internationale markt in 2011 zijn er via het platform bijna twee miljoen hotelovernachtingen geboekt. Het bedrijf biedt leden exclusieve deals bij geselecteerde hotels en vakantieaanbieders - dat levert Secret Escapes een jaarlijkse groei van 260% op. Telde het reisplatform in januari 2014 nog vier miljoen leden, inmiddels is dat aantal groeit naar negentien miljoen.

Google TravelSinds vijf jaar richt de zoekmachine haar pijlen op de wereldwijde reisbranche. In het afgelopen jaar heeft Google een nieuwe versie van haar digitale dienst Google Flights gelanceerd en is het bedrijf in Nederland begonnen met Google Hotel Finder, die in 2014 al in Amerika was uitgerold. In eerste instantie toonde de zoekmachine de boekingsopties van intermediars en de hotels zelf, waarbij de zoeker wordt doorgelinkt naar de websites van de desbetreffende organisaties. Sinds afgelopen maand is Google Hotel Finder echter begonnen met een beta test voor een nieuw onderdeel waarbij gebruikers direct een hotel kunnen boeken zonder de website van Google te verlaten. Dit zou voor klant en leverancier een positief effect hebben. Googelen is ook in de reisbranche een werkwoord geworden dat vaak en veelvuldig wordt gebruikt.

Een reisje googelenIn 2010 zette ’s werelds bekendste online zoekmachine een van de eerste stappen richting de reisbranche door de aankoop van ITA Software, een bedrijf dat zich specialiseert in unieke prijs algoritmes welke gebruikt worden door diverse GDS systemen en luchtvaartmaatschappijen. Het systeem van ITA Software, QPX, werd al veel gebruikt in de Amerikaanse luchtvaartindustrie en ook talloze reisbureaus, airlines en websites als Orbitz, Bing Travel, Kayak.com en Cheaptickets gebruikten de software. De bedoeling van de overname was om eindgebruikers betere handvaten te geven om gemakkelijker en sneller uit een divers aanbod aan vliegtickets met constant fluctuerende prijzen te kunnen

Page 23: TravelPro #32 05-08-2015

23

www.travelpro.nl

kiezen. In 2011 lanceerde Google voor het eerst haar vliegticketvergelijker Google Flights. Destijds leidde dit tot wereldwijde ophef vanuit de reisbranche, Google zou hiermee teveel macht in handen krijgen. Eind vorig jaar bleek het tegendeel, aangezien de reisbedrijven die de aankoop van ITA Software destijds wilde stoppen nog steeds marktleider zijn in zowel Amerika als Europa.

VernieuwendDe manier van zoeken op deze zoekmachine is echter anders dan bij andere ticketzoekmachines. Google Flights geeft de mogelijkheid om de aankomstlocatie open te laten. “Uit onderzoek van Google blijkt dat meer dan de helft van de zoekopdrachten wordt gedaan door mensen die niet weten waar ze heen willen, wanneer ze gaan zitten om hun vakantie te plannen. Met Google Flights, kan men zoeken naar regio’s of zelf hele landen. Men kan ook de landkaart vergroten om de hele wereld te zien en daarbij accurate prijzen voor alle verschillende steden waar ze naar toe kunnen vliegen, samen met filters voor voorkeuren”, schreef Eric Zimmerman (Google Flights) op Google’s Official Blog dit jaar.

De macht van het mediumGoogle is geïntegreerd in de westerse samenleving, een onmisbaar hulpmiddel dat bij de dagelijkse vragen des levens voor de moderne maatschappij oplost. Google Maps wordt gebruikt om tijdens een vakantie van A naar B te komen, met Flights ziet de branche snel en gemakkelijk de goedkoopste vluchten en Hotel Finder geeft een overzicht van de hotels die daarbij passen zowel thuis als op de bestemming

en met Translate is een buitenlandse menukaart nooit meer een verrassing. Vooralsnog lijkt het de reisindustrie te versimpelen en een handvat te bieden voor het snel vinden van informatie wereldwijd. De zoekmachine neemt per slot van rekening niet het heft in eigen handen en laat de daadwerkelijke boekingen over aan touroperators en reisbureaus. Ondanks dat er geen sprake is van een monopoliepositie heeft Google weldegelijk een grote machtspositie als meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Want de kosten die zij vraagt per klik of vertoning van een advertentie in haar zoekmachine en al haar diensten heeft het bedrijf zelf in de hand. En mocht er besloten worden deze fors te verhogen, dan is er haast geen andere keus dan te zwichten en netjes mee te gaan met de stroom.

Google NowMet de komst van Google Now lost de zoekmachine een groot deel van de dagelijkse vraag naar informatie op. Google Now bedenkt zelf op basis van binnenkomende e-mail binnen Gmail, agenda punten in Google Calendar, eerdere zoekopdrachten en GPS locatie wat een klant wilt en nodig heeft aan informatie ter plaatse, terwijl de klant zich vaak niet bewust is van deze behoefte. Staat de klant op het vliegveld? Dan heeft Google Now de boarding kaarten al klaar staan. De dienst fungeert als persoonlijke assistent en zorgt ervoor dat ook tijdens verblijf in het buitenland (mits verbonden met het internet) het de klant aan informatie niet ontbreekt. Het zoeken naar lokale attracties, bezienswaardigheden, openingstijden van musea, de beste restaurants en de metro route naar die ene authentieke wijk kosten geen uren

tijd, maar worden aangegeven wanneer de klant deze nodig heeft.

Vriend of vijandNa de investering van Google in taxidienst Uber in 2013 is deze dienst in Amerika al opgenomen in de vervoerskeuze in Google Maps. In principe kan de consument zijn hele reis regelen via de internetgigant. Van vlucht, tot hotel tot vervoer en zelfs vermaak wordt aangegeven voor en tijdens verblijf. En met de investering in Secret Escapes is het de vraag hoe lang het duurt voordat deze ook verwerkt wordt in de diensten van de zoekmachine. Duidelijk is dat het bedrijf zijn sporen in de reisbranche aan het verdienen is, maar hoe belangrijk wordt Google voor de consument bij het zoeken en boeken van een reis in de toekomst? Is zij vriend of vijand? Een ding is zeker, inspelen op deze ontwikkelingen kunnen cruciaal zijn.

Amanda de Nijs

Page 24: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws24

Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor het meest actuele aanbod.

Mexico8 dagen, logies

Per persoon al vanaf 599∏

Uitbreiding samenwerking KLM en Corendon

KLM en Corendon hebben een één-jarige overeenkomst afgesloten waarbij is overeengekomen dat KLM twee keer per week, op maandag en vrijdag, stoelcapaciteit naar Denpasar (Bali) inzet voor klanten van Corendon. Met deze één-jarige overeenkomst heeft Corendon gedurende het hele jaar gegarandeerde capaciteit bij KLM die zij zal inzetten ten behoeve van de pakketreizenmarkt voor Bali.

Begin deze maand verlengde KLM een soortgelijke overeenkomst die in 2014 met Corendon is aangegaan voor drie jaar ten behoeve van de pakketreizenmarkt voor Curaçao. Op vluchten naar Curaçao zijn Corendon en KLM overeengekomen om vijf keer per week stoelcapaciteit in te zetten voor klanten van Corendon.

Directeur KLM Nederland Harm Kreulen (l) en CEO Corendon Steven van der Heijden

Familiedag op MSC Splendida

MSC Cruises hield woensdag 29 juli een familiedag voor reisagenten aan boord van het cruiseschip MSC Splendida.

Tijdens deze dag maakten zo’n 50 reisagenten kennis met het (familie)aanbod van de rederij. De ouders kregen een productpresentatie, rondleiding aan boord en konden genieten van een lunch in het a la carte restaurant, terwijl de kinderen werden vermaakt door het animatieteam van MSC. Voor hen begon de dag met een spannende speurtocht, waarna de allerkleinsten in de Mini Club hun eigen t-shirts geschilderd hebben en de juniorgroep zich als ware Masterchefs gedroegen en pizza’s maakten. Het uitje werd voor de kinderen afgesloten met een lunchbuffet.

Geslaagd“We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, waarbij we opnieuw aan onze reisagenten hebben kunnen laten zien dat MSC Cruises zeer geschikt is voor een complete gezinsvakantie”, aldus Erik Schuffel, Managing Director MSC Cruises.

Grexin of grexoutVeel is er al gezegd, geschreven en gefilmd over Griekenland. Maar hoe het echt is, beleef je pas als je er bent. Dus op naar het verguisde land met voldoende cash en zonnebrand in de zak. Wat direct opvalt is het warme onthaal. We worden nog net niet binnengehaald met een rode loper maar de Grieken laten zich steeds van hun beste kant zien. We voelen ons dus direct thuis. Ook lijkt het wel mee te vallen met het pinnen, voldoende machines werken gewoon en de creditkaart blijkt ook nog steeds geliefd te zijn. Maar het dagelijkse gesprek wordt wel beheerst door de euro en onze Mister Euro, Dijsselbloem. Een geliefd figuur op TV. Vooral de hardwerkenden maken zich druk. Het dagelijkse leven lijkt allemaal onbetaalbaar te worden en dat treft hen het hardst. Met name de verhoging van de btw van 13% naar 23% heeft direct haar uitwerking. Daarbij moet wel gezegd worden dat wij natuurlijk al jaren 21% betalen. Dus waar klagen ze over? Ik houd dan ook een dubbel gevoel over aan mijn bezoekje, begrip voor degene die het toch al moeilijk hadden, maar onbegrip over het feit dat de overheid er maar op los geleefd heeft met alle bekende gevolgen van dien. Maar het bewijs dat de wereld toch gewoon doorgaat lijken de Griekse banken te leveren, die zijn nu al meerdere weken dicht en hoe onwennig ook het leven gaat gewoon door. Wellicht moeten we dat in Nederland ook eens proberen, de autoloze zondag kennen we al. Nu nog een weekje de banken dicht.

Mr. Benno Friedberg Advocaat Friedberg & Mahn Advocaten N.V. www.thelawyers.nl

Page 25: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws 25

www.travelpro.nl

Schiphol en ikAl 39 jaar werk ik op Schiphol. Via verschillende operatio nele functies ben ik bij de afdeling CMC (Construction Maintenance and Control) terechtgekomen, waar ik de functie van Operationeel Adviseur Werkendesk vervul. Mijn collega’s en ik houden ons bezig met het voorbereiden en de controle van werkzaamheden op ‘airside’- zeg maar het platform en de landingsbanen. We zorgen er voor dat het werk veilig uitgevoerd kan worden en dat onze operationele dienst van de hoed en de rand op de hoogte is. Veiligheid staat immers voorop.

De passagier en ikDe afgelopen maanden vonden er veel werkzaamheden plaats voor de overgang naar centrale security in de hele terminal. De werkzaamheden buiten op het platform werden gecoördineerd door CMC. Maar ook het jaarlijks onderhoud aan banen, platformen en bruggen wordt door onze afdeling ingepland. Dit alles, zodat de reiziger veilig van en naar Schiphol kan vliegen. Door het clusteren van werkzaamheden binnen en buiten de terminal proberen we er voor te zorgen dat de reiziger zo min mogelijk hinder ondervindt.

# I love SchipholSchiphol is een dynamisch bedrijf, waar veel geschakeld wordt tussen diverse afdelingen en werkaanbieders. We zijn continu bezig om de processen te verbeteren en de reiziger staat voorop. Dit zien we ook terug in de diverse prijzen die Schiphol wint. Het is nooit saai, geen dag is hetzelfde. Ik ben er trots op een Schipholler te zijn.

Naam:

Joke van Dam

Functie:

Operationeel Adviseur

WerkendeskLeeftijd:

60 jaarWerkzaam bij Schiphol:

ruim 39 jaarBuiten Schiphol:

Partner

SchipholElke maand een

medewerker van

Schiphol aan het woord SchipholSPREKEND

schiphol.nl

Cruiseborrel & barbecue: 12 september

Clara Gruben (Dock C), Christiaan Haans (Disma/Beleef Reizen) en Jeroen ’t Hart (Gateway) organiseren 12 september aanstaande een cruiseborrel en barbecue. Daarmee wordt een goede traditie weer in ere hersteld, nadat deze afgelopen zomer niet door kon gaan.

(Tussenkop) De details op een rijtje:Wanneer: zaterdag 12 september 2015Waar: Soia – strand bij Oog in Al, een bijzondere plek in UtrechtNatuurlijk voor ons cruise-fanaten: aan het waterTijd: 19.00 tot 22.00 uurDress code: casualKosten: d45 per persoon voor een compleet arrangement inclusief drankjes (fris, bier en huiswijn, koffie, thee) en een heerlijke barbecue.

Aanmelden: mail dan naar [email protected]

Wil je er een weekendje Utrecht van maken of wil je geen BOB meer zijn? Het IBIS hotel ligt vlakbij en kan desgewenst via Gateway geboekt worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week het reisadvies voor Turkije aangescherpt, vanwege de aanslagen die onlangs in het land plaatsvonden. Reizigers moeten volgens het MinBuZa in het hele land voorzichtig zijn, maar vooral in grote steden als Istanbul. De Turkse politie waarschuwt voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen in Istanbul, zoals metrostations en bushaltes.

Eerder gaf het ministerie code rood (niet reizen, als het niet noodzakelijk is) af voor de gebieden langs de Turks-Iraakse en Turks-Syrische grens. Het is hier niet veilig vanwege de burgeroorlog in Syrië en de hoog opgelopen spanningen met de Koerdische PKK. Volgens het Buitenlandse Zaken nemen de risico’s in deze gebieden toe, zoals onlusten, gewapende confrontaties en aanslagen. Reizigers kunnen op de hoogte blijven door de ontwikkelingen en de instructies van de lokale overheden op te volgen. Voor het grootste deel van Turkije geldt code geel (let op veiligheidsrisico’s).

Reisadvies Turkije aangescherpt

Page 26: TravelPro #32 05-08-2015

26

AlgarveROBINSON Club Quinta de Ria5

8 dagen, volpension

Per persoon al vanaf 1049∏

Bij ROBINSON wordt echt aan alles gedacht. Stijlvol en goed

entertainment, wellness, sporten, een privé strand en gastronomische

wondertjes uit de achtertuin. Aan de indrukwekkende kust van de

oostelijke Algarve, tussen twee van de beste golfbanen van Portugal vindt

u ROBINSON Club Quinta de Ria.

Daarom ROBINSON Club Quinta de Ria:

✔ Luxe clubvakantie

✔ Sportief vermaak voor het hele gezin

✔ Uitstekend geschikt voor golfers

✔ Midden in het natuurgebied

Luxe Clubvakanties

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen, incl. vlucht Economy, luchthavenbelastingen brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor meer informatie.

HI wk32 ROB TP 240x340.indd 1 30-07-15 13:50

Page 27: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 27

AlgarveROBINSON Club Quinta de Ria5

8 dagen, volpension

Per persoon al vanaf 1049∏

Bij ROBINSON wordt echt aan alles gedacht. Stijlvol en goed

entertainment, wellness, sporten, een privé strand en gastronomische

wondertjes uit de achtertuin. Aan de indrukwekkende kust van de

oostelijke Algarve, tussen twee van de beste golfbanen van Portugal vindt

u ROBINSON Club Quinta de Ria.

Daarom ROBINSON Club Quinta de Ria:

✔ Luxe clubvakantie

✔ Sportief vermaak voor het hele gezin

✔ Uitstekend geschikt voor golfers

✔ Midden in het natuurgebied

Luxe Clubvakanties

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen, incl. vlucht Economy, luchthavenbelastingen brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Kijk op TUI Online voor meer informatie.

HI wk32 ROB TP 240x340.indd 1 30-07-15 13:50

ADvErtoriAL

“De zelfstandigheid en het werken vanuit huis was een spannende stap. Ik wist wel dat ik een goede reisadviseur was, maar ondernemer ben je niet zomaar. Het is belangrijk om te kiezen voor een organisatie die bij je past. Voor mij is dat The Travel Club, sinds 1 november 2014 ben ik hierbij aangesloten, daarvoor zat ik bij een andere internationale franchiseorganisatie. Dat was een compleet andere formule: veel services en diensten vanuit het hoofdkantoor waren inbegrepen, maar daar betaal je dan ook voor. Dat werkte de eerste jaren prima, maar ik kwam op een punt dat ik dingen anders wilde, zoals meer vrijheid in verkoopbeleid en meer verdienen in plaats van een afdracht van 40% van de commissie.”

"Ik koos voor The Travel Club. Ik betaal voor wat ik afneem en ik ben mijn bedrijf. De klant komt voor mij, voor mijn kennis, expertise en service. Ik bepaal zelf hoe ik mijn onderneming drijf. The Travel Club geeft mij die vrijheid en biedt een uitstekend verdienmodel. Bovendien is het backoffice-systeem waarmee we werken erg handig ingedeeld en gemakkelijk om mee te werken. Het zelf doen van de administratie, waar ik best tegenop zag, valt reuze mee.”

“Daarnaast kan ik altijd een beroep op het team van het hoofdkantoor doen. The Travel Club is een no-nonsense organisatie, het hoofdkantoor is altijd bereikbaar, regelt de dingen die ik vraag, we praten mee over belangrijke zaken voor The Travel Club en er is regelmatig een regio vergadering en dus contact met collega’s en directie. We bouwen

met z’n allen aan deze Club. Sinds enige maanden beschikt The Travel Club over een eigen IATA-licentie én is onlangs onze nieuwe website met een uitgebreide zoek-en-boek-functie voor al onze klanten ‘live’ gegaan. Echt een toegevoegde waarde!" “Mijn bedrijf is gezond en groeit nog steeds. Dat is een kick, ondanks de recessie. Een business opbouwen en via mond-tot-mondreclame nieuwe klanten krijgen, maakt mij erg blij. Het uitzoeken van de reis die ze wensen, hen ontzorgen, perfecte service geven en er zijn wanneer ze me nodig hebben. Mijn doelstelling is mijn bedrijf gezond te houden en met plezier te kunnen blijven werken op deze manier.”

“Mijn advies voor iedereen die overweegt ZRO te worden: ga niet direct met de eerste de beste in zee. Oriënteer je goed. Zoek wat bij jou past. Wil je een full-servicepakket tegen hoge kosten of ben je meer iemand die zelf de touwtjes in de handen wilt houden? Hoe belangrijk is het inkomen voor je? Kijk ook hoe groot je netwerk is of hoe je jouw netwerk kunt vergroten. Is je kennis en ervaring toereikend? Het is hard werken, zeker in het begin, maar ook ontzettend leuk en interessant. Je leert de reiswereld van een andere kant kennen. Je kiest zelf naar welke cursus, workshop en studiereis je wilt gaan. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van je kennis. En je moet er ook zijn, wanneer de klant dat vraagt.”

“Ik werk dan wel vanuit huis, maar heb natuurlijk wel collega’s. Ik ben mijn oud-

collega Denny Peeks weer bij The Travel Club tegengekomen. We wonen beiden in Emmen, slaan regelmatig de handen ineen, kopen samen marketingartikelen in, nemen waar voor elkaar en gaan samen naar workshops en cursussen. Tevens zitten wij gemiddeld één dag per week bij elkaar om te werken, te sparren over uitdagende aanvragen, et cetera. Heel erg leuk, nuttig en gezellig!”

Riët de Vries - [email protected]

ZRO aan het woord

riët de vries – reuvers: "ik ben Zro sinds september 2006 en noem het altijd mijn beste

beslissing ooit! Daarvoor had ik mijn ervaring ruimschoots opgedaan, ik heb ongeveer 25

jaar bij verschillende stenen reisbureaus gewerkt. ik stond eigenlijk op het punt om iets

heel anders te gaan doen, toen ik hoorde van de mogelijkheid om vanuit huis te werken

als zelfstandig reisagent. ik ben gaan praten met drie organisaties, veel meer waren er

toen niet, en ben gestart.”

Page 28: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws28

Ferry: vrijheid en comfort

Een van de meest comfortabele en betaal-

bare manieren van reizen is nog altijd het

reizen per ferry. vooral voor een vakantie

naar Groot Brittannië of scandinavië is de

ferry erg populair onder de Nederlanders

en dat is volkomen terecht.

Groot-Brittannië of Scandinavië is voor veel Nederlanders interessant als vakantiebestemming. De uitgestrekte landschappen, prachtige steden en bewonderenswaardige highlights behoren allemaal tot de mogelijkheden. Met de ferry naar deze adembenemende landen is een geweldige ervaring die je niet mag missen. Het reizen per ferry is namelijk een stuk ontspannender dan wanneer je kiest voor de auto of het vliegtuig. Tijdens de reis kun je als passagier genieten van het uitzicht en daarnaast ook uitwaaien op het dek of genieten van een drankje aan de bar. Voor langere reizen kan er een aangename hut worden gehuurd en ervaar je het echte reizen met een schip. Het reizen per ferry is een beleving op zich. De reis per ferry heeft de laatste vijftig jaar een indrukwekkende transformatie ondergaan.

EngelandReizen met een ferry is nog altijd een van de meest comfortabele en betaalbare manier om te reizen. Er is een ruim aanbod aan ferry-routes die vanuit Nederland naar Groot-Brittannië reizen, maar er zijn ook overtochten te boeken naar Scandinavië en Ierland. Vanuit Nederland kun je via verschillende havens naar bestemmingen in Groot-Brittannië varen. De reistijd kan variëren van 6,5 uur tot zestien uur. Engeland is al lange tijd een populaire bestemming op het gebied van ferry’s. De meeste Nederlanders steken per ferry de Noordzee over richting Engeland. Afhankelijk van de plaats van vertrek en de ferrymaatschappij is er een overvloed aan ferrybestemmingen in Engeland. De meest bekende aanlegplaatsen in Engeland zijn Dover, Harwich en Newcastle. De hoofdstad

Overtocht.nlOvertocht.nl is de ferry specialist in Nederland. Het bedrijf biedt meer dan 55 maatschappijen aan op ruim 500 trajecten binnen Europa. Het ervaren team helpt graag bij het vinden van een passende overtocht voor jullie klanten. Over de meeste overtochten kan Overtocht.nl commissie geven. Alle routes zijn te vinden op www.overtocht.nl of www.ferrygids.nl. Voor meer informatie 033 – 2475151 of [email protected].

Stena LineMet Stena Line reist je klant voordelig en comfortabel naar zijn bestemming. Op de route Hoek van Holland-Harwich al vanaf d69 inclusief bestuurder! Op deze en verschillende Scandinavische routes mogen caravans gratis mee. En op de routes Hoek van Holland - Harwich en Kiel - Göteborg gaat de camper mee voor het tarief van een personenauto. De agentenaanbieding naar Londen is verlengd tot en met maart, zie www.stenaline.nl/agentenaanbieding.

Page 29: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 29

van Engeland is een favoriete bestemming als het om citytrips gaat. Londen is per ferry voor shoppende reizigers een graag gezien vervoersmiddel, omdat ferrymaatschappijen geen maximum aan kilogram voorschrijven en er zoveel kan worden gekost als de portemonnee toelaat. En omdat de verbinding vanaf een afscheepplaats richting het centrum van de stad vaak gemakkelijk per openbaar vervoer bereikbaar is. Als Engeland een bestemming tijdens een rondreis is, kunnen reizigers ervoor kiezen om door te reizen per ferry naar Ierland. Ook hier zijn er verschillende ferryroutes mogelijk.

ScandinaviëDe ferry wordt ook steeds meer gebruikt voor een vakantie naar Scandinavië. Wie de oversteek wil maken naar Noorwegen of Zweden, kan kiezen uit verschillende routes met vertrekhavens in Denemarken, Duitsland en Polen. Noorwegen is voor Nederlanders goed te bereiken. Nederland heeft weliswaar geen haven waar vandaan ferry’s afvaren naar Scandinavië, maar vanuit Utrecht is Kiel in Duitsland in ongeveer zes uur te bereiken. Vanuit daar vertrekken ferry’s richting Scandinavië. Het zijn geen lange afstanden en het is daarbij ook veel gemakkelijker om met een ferry de zee over te steken in plaats van met de auto helemaal om te rijden om via een brug in Noorwegen of Zweden te komen. De auto met caravan of camper is natuurlijk ook ideaal voor een kampeervakantie in de Scandinavische natuur. Met de ferry is dit sneller en vooral gemakkelijker.

VrijheidBij bijna elke ferry maatschappij is er de mogelijkheid om overdag of ‘s nachts te varen. Rust een aantal uurtjes comfortabel uit in een van de hutaccommodaties. Houdt er rekening mee dat sommige ferry maatschappijen het verplichten om een hutaccommodatie te boeken. In dat geval kun je kiezen uit verschillende hutaccommodaties. Zo zijn er eenvoudige hutten

met stapelbedden, familiehutten of luxe hutten met een tweepersoonsbed. Geniet van het feit dat je niet bent gebonden aan vliegtuigstoelen of lange inchecktijden. Bij aankomst kun je tevreden en uitgerust voet aan wal zetten. In vergelijking tot andere vervoersmiddelen zoals het vliegtuig of de auto, biedt de ferry veel vrijheid en comfort. Daar je in de lucht vast gekluisd zit aan een vliegtuigstoel, kun je op de ferry een luchtje scheppen, een wandeling maken en genieten van het uitzicht. Op veel ferryboten zijn tal van faciliteiten te vinden, zoals barretjes, restaurants en winkels. Daarnaast zijn er zelf ferry’s die compleet uitgerust zijn met een bioscoop, kapper, massage- of beautysalon.

Op batterijenDe eerste veerboot op batterijen is dit voorjaar de wateren opgegaan. Het schip kan 120 auto’s vervoeren en wordt volledig elektrisch aangedreven. De ferry behoort tot de vloot van rederij Nordled uit Noorwegen en vaart tussen de Noorse plaatsen Lavik en Oppedal. De rederij bespaart met de elektrische boot 60% op de brandstofkosten. De oude dieselveerboot op het traject verbruikte een miljoen liter brandstof en stootte 570 ton CO2 per jaar uit.

Sharon Evers

Page 30: TravelPro #32 05-08-2015

30

GeniusTravel: geboren uit frustratie

Er is ontzettend veel keus in reisaanbod.

op allerlei websites kunnen consumenten

in het aanbod zoeken op een bepaalde

bestemming, maar zoeken op prijs wat

lastiger. Want naar welke bestemming

vlieg je voor f150? uit die frustratie is

Geniustravel geboren. travelPro sprak

met oprichter Gennie Freen.

Wat is GeniusTravel precies?“Het is de grootste wereldwijde zoekmachine met budget als startpunt. Via onze website en app kunnen consumenten vluchten, accommodaties en autohuur zoeken en boeken. Dit is uniek, want er zijn geen andere metazoekmachines met budget als startpunt. In andere zoekmachines kun je pas vaak verderop in het zoekproces aangeven wat je wil uitgeven. Wat ons proces uniek maakt, is dat je aan het begin zowel een minimum als maximum aan kunt geven en dan in no time de mogelijkheden ziet. Hiervoor werken we samen met Skyscanner, Booking.com, Tiqets, Roomlr en Rentalcars.”

Hoe is het idee ontstaan? “Ik verwachtte dat een grote partij wel met het idee van een zoekmachine op prijs op meta-niveau aan de slag zou gaan. Toen dit

uit bleef besloot ik het heft in eigen hand te nemen en heb GeniusTravel B.V. opgericht. In eerste instantie ontstond GeniusFlight. Na de succesvolle lancering hiervan heeft er in december 2014 een relaunch plaatsgevonden en is de 2.0 versie verder ontwikkeld onder de naam GeniusTravel en is er ook een GeniusTravel-app op de markt gekomen. Naast vluchten biedt de zoekmachine sindsdien ook accommodaties en autohuur en binnenkort komen daar appartementen en tickets voor vrijetijdsbestedingen bij. “

Hoe is het uitgevoerd?“In eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar een geschikte CTO en partijen die het voor ons konden ontwikkelen. Tegelijkertijd moesten we ook een merk ontwikkelen dat ook geschikt is voor vele landen voordat we lanceerden.

De financiering hebben de bestaande aandeelhouders tot nu toe op zich genomen. Het kan zijn dat we in de toekomst wel extern kapitaal aan willen gaan trekken.”

Hoe gaat het tot nu toe?“We zijn in veel opzichten zeker niet ontevreden, maar we zijn er uiteraard nog lang niet. Dit is een initiatief dat niet snel eindig is, er zijn namelijk altijd wel verbeterpunten. In eerste instantie waren we voornamelijk bezig onze portals technisch op orde te krijgen en in meerdere talen uit te voeren, nu richten we ons meer op het optimaliseren van de conversie. Vanaf begin september hebben we ook informatieve stedenpagina’s toegevoegd waarbij men ook tips aantreft over attracties, musea, et cetera. Een deel daarvan zal ook direct boekbaar zijn. Dit gaat ervoor zorgen dat wij een goed startpunt worden voor reizigers. We geven tips en daarnaast kan men bij ons aan de hand van budget de vlucht, het hotel/appartement, de auto en ook meteen de vrijetijdsbesteding zoeken.”

Hoe zie je de toekomst?“Even dromen.... Dan behoren we tot de Top-25 Travelsites wereldwijd wat betekent dat wij meer dan zeven miljoen bezoekers per maand hebben op de site en/of in de app. Daarnaast moeten wij dan een conversie (daadwerkelijk aantal boekingen) van meer dan 5% behalen, wat betekent meer dan 350.000 boekingen per maand. Tegen die tijd zijn wij een travelportal waar men terecht kan voor alle soorten reizen, in meer dan 40 talen te raadplegen.”

Aniek de Kort

stArtuP

Page 31: TravelPro #32 05-08-2015

www.travelpro.nl

Nieuws 31AGENDA/coLoFoN

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

oplage: 5400 exemplaren verschijning: wekelijks

verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

vormgeving & DtP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

September * 10: De Smaak van Bonaire, Scheveningen. * 12: Cruiseborrel & barbecue, cruiseborrel@ hotmail.com. * 21: TravelPro Dinner Workshops: Oman, Apeldoorn. * 22: TravelPro Dinner Workshops: Oman, Breda. * 22: Ontario Event, Andaz Hotel Amsterdam, [email protected]. * 23: TravelPro Dinner Workshops: Oman, Zwolle. * 26-27: Najaarseditie Cruise Event, Waagnatie, Antwerpen.

Oktober * 07-10: ANVR-Congres, Abu Dhabi. * 27: SAT Roadshow 2015, Amsterdam. * 28: SAT Roadshow 2015, Breda. * 29: SAT Roadshow 2015, Arnhem.* 30: SAT Roadshow 2015, Utrecht. * 30: USA-Canada Experience Hotel Figi, Zeist. * 31-10/01-11: USACanada.nu Reismarkt - grootste USA-Canada vakantiemarkt in Nederland.

November * 10: Duitsland workshop, Amsterdam

Nieuws voor de agenda? Mail naar [email protected].

TJ van ApeldoornAccountmanager

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

[email protected]

Amanda de Nijs stagiaire

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffEindredacteur

[email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Agenda

Page 32: TravelPro #32 05-08-2015

Nieuws32

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Ecnomy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Adviseer jouw klant een verblijf in één van de Titanic Resorts in Turkije.

Deze luxueuze vijfsterrenhotels liggen in Antalya en bieden vele

faciliteiten. Gasten genieten hier onder andere van de goede service,

de heerlijke keuken en de comfortabele kamers.

Daarom Titanic Resorts:

✔ Prachtige hotels op toplocaties

✔ Uitgebreide All Inclusive

✔ Een ruim aanbod aan faciliteiten

EEN ZORGELOZE VAKANTIE VOOR JONG EN OUD!

Turkije - Turkse Rivièra Htl. Titanic Deluxe Belek5

8 dagen, All Inclusive

Vertrek in oktober 2015

Per persoon al vanaf 799∏

All Inclusive genieten in Turkije

HI wk32 TITANIC TP 240x340.indd 1 28-07-15 14:02