TravelPro #17 28-04-2016

32
stad van de maand mei: wenen GRATIS Sacher Torte met koffie, thee of warme chocomelk in het Kaffeehaus of Sacher Eck’ van Hotel Sacher t.w.v. €13,- p.p. GRATIS Haus der Musik en 100% Stadsgids kijk op sjors voor alle info! - Advertentie - “KIJK NAAR JE KLANT EN MINDER NAAR JEZELF Elske Doets (directeur Jan Doets America Tours) Touroperator licentie voor Face2Face Travel 'Super toll': AIDAprima vanuit Rotterdam

description

TravelPro #17 28-04-2016

Transcript of TravelPro #17 28-04-2016

Page 1: TravelPro #17 28-04-2016

stad van de maand mei:wenen★ GRATIS Sacher Torte met koffi e,

thee of warme chocomelk in het Kaffeehaus of Sacher Eck’ van Hotel Sacher t.w.v. €13,- p.p.

★ GRATIS Haus der Musik en 100% Stadsgids kijk op sjorsvoor alle info!

- Advertentie -

“KIJK NAAR JE KLANT EN

MINDER NAAR JEZELF

Elske Doets (directeur Jan Doets America Tours)

Touroperator licentievoor Face2Face Travel

'Super toll':AIDAprima vanuit Rotterdam

Page 2: TravelPro #17 28-04-2016

Everything you’ve ever wanted in an airlineand more. Our entertainment, deliciouscuisine and attentive service will impressthe most discerning passenger. Makingyour experience perfect is ourcommitment to you.

Our airline is all about you

Korean Air Amsterdam Schiphol AirportTel : 020-655-6333

ww

w.koreanair.com

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 3: TravelPro #17 28-04-2016

Everything you’ve ever wanted in an airlineand more. Our entertainment, deliciouscuisine and attentive service will impressthe most discerning passenger. Makingyour experience perfect is ourcommitment to you.

Our airline is all about you

Korean Air Amsterdam Schiphol AirportTel : 020-655-6333

ww

w.koreanair.com

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 4: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

4 ADVERTORIAL

Eenvoudig een mobiele app dankzij ‘Mobile Traveller by Amadeus’

Elke ondernemende reisdistributeur heeft het zich ongetwijfeld al eens afgevraagd: “Hoe zou het zijn om een eigen mobiele app te heb-

ben”. Als kleine of middelgrote onderneming is het niet evident, want de investering weegt vaak te zwaar door. Toch is het belangrijk

om in te zetten op mobiele technologie. De ‘connected traveller’ is al lang geen modewoord meer, maar een nieuwe realiteit. Amadeus

heeft het op zich genomen om werk te maken van die mobiele dromen van de reisindustrie en lanceert ‘Mobile Traveller by Amadeus’,

een zeer toegankelijke mobiele oplossing voor de reissector.

Iedereen mobile met ‘Mobile Traveller’Wie veel reist kent als geen ander de voordelen van een smartphone. Het dient als bron van (vlucht)informatie, boarding pass, getrouwheidskaart, betaalmiddel, entertainment… You name it. “De technologie biedt een enorm potentieel voor de reissector,” klinkt het bij Ian Van Hove (WEMEA Program Manager Mobile bij Amadeus). “De ontwikkeling van een eigen applicatie is geen haalbare kaart voor de kleinere kantoren. Daar willen we met ‘Mobile Traveller by Amadeus’ verandering in brengen. Mobile Traveller is een verzameling van al onze mobiele technologieën in één enkele applicatie. Reisdistributeurs kunnen hierop intekenen en zo de reiservaring van hun klanten verrijken met informatie en een mobiele dienstverlening als ware het hun eigen app.”

Meer dan gewoon een reisapplicatie‘Mobile Traveller by Amadeus’ heeft alle functionaliteiten die je van een moderne reisapplicatie zou verwachten… en meer. Reizigers kunnen via Mobile Traveller informatie opvragen en worden op de hoogte gehouden van wijzigingen via pushberichten.

Naast het raadplegen van hun reis krijgen uw klanten toegang tot Amadeus en 3rd party content zoals vluchten, hotels en taxi’s. Alle boekingen (en extra inkomsten) die uw klanten maken via de app verlopen via een volledig geautomatiseerd proces waarbij u zelfs uw eigen marge kan bepalen. Dankzij Mobile Traveller is uw kantoor nu 24/7 geopend.

Tegemoet komen aan een duidelijke vraagMobile Traveller werd vorig jaar gelanceerd op de vakbeurzen Top Resa in Parijs en TTG Incontri in Rimini. Daar werd de applicatie met heel wat enthousiasme onthaald. Ian Van Hove: “De positieve reacties die we daar kregen waren fenomenaal. Het toont aan dat we op het goede spoor zitten en tegemoet komen aan een duidelijke nood van de reissector.” Bent u geïnteresseerd? U kan vandaag ‘Mobile Traveller by Amadeus’ al downloaden in de Apple App Store of Google Play. Voor meer informatie of een gepersonaliseerd voorstel kunt u contact opnemen met uw lokale Amadeus contact.

by

Step Forward

Stay ahead of the different needs of today’s dynamic travellers.

Page 5: TravelPro #17 28-04-2016

5

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

Zoover AwardsHet is inmiddels een traditie: de Zoover Awards. Maar in vergelijking met voorgaande edities is de uitreiking er dit jaar een stuk spannender op geworden. Pagina 12

UitbreidingVorige week voegde Transavia een nieuwe bestemming toe aan haar netwerk door directe lijnvluchten naar Dubrovnik aan te bieden.Pagina 14

PretparkVeel pretparken zweren erbij, je gasten transporteren naar een andere wereld. De thematise-ring is tegenwoordig minstens zo belangrijk als de attractie zelf.Pagina 19-22

Groeiambitie Ruim 79,7 miljoen interna-tionale overnachtingen in 2015 staan er op de teller in Duitsland.Pagina 23

Als reisprofessional moet je je meer en meer melkkoe voelen door alle belastingen die worden ingevoerd waar de reiziger niet omheen kan. Ze zijn de branche een doorn in het oog, maar het is lastig voor een koe om er voor weg te lopen. En in Europa kan het invoeren van zo’n belasting gewoon.

De ecotax die de regering van de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera) eerder aankondigde is werkelijkheid geworden. Voor reisprofessionals houdt dat in dat je nu je klanten moet informeren dat ze (vanaf zestien jaar) ter plaatse tussen €0,50 en €2 per persoon per nacht aan de accommodatie moeten betalen. En wie negen dagen of langer blijft, krijgt een korting van maar liefst 50%!!! Joepie! Ook Malta omarmt de ecotax met een maximum van €5 per persoon per accommodatie. Reken het maar uit wat het de gezinnen die jullie hebben geboekt extra gaat kosten. Hebben jullie al een belrondje gemaakt om hen te informeren?

De bestemmingen zeggen het te doen om op deze manier het toerisme duurzaam te reguleren. Terugkijkend op mijn column van vorige week, waarin ik de verwachting opperde dat misschien één op de tien reisprofesseionals hun klant gaat informeren over de CO2-voetafdruk die ze achterlaten door hun reis, zou je denken dat de

Melkmeisjes

eilanden hier aan het rechte eind trekken. Want als de reiziger niet wordt geïnformeerd of er zelf aan denkt, dan moet je het de reiziger misschien maar opleggen. Maar zo zijn we niet getrouwd, want kan iedereen ons dan zomaar tot alles gaan verplichten?!!! Waar is de keuzevrijheid gebleven?!!!

Je hebt natuurlijk ook de partijen die ‘het’ anders aanpakken, die aangeven dat je bij hen alleen klimaatneutrale reizen kunt boeken. In feite berekenen wat de CO2-voetafdruk kost (dat kan dan mooi met de carbon calculator) en doorvoeren in de prijs. In principe geef je de klant daarmee een sigaar uit eigen doos én een goed gevoel. De klant kan dan zelf de prijzen en het aanbod tussen de verschillende leveranciers vergelijken en zelf beslissen. Maar wanneer de Europese bestemmingen ieder voor zich gaan bepalen welke tax ze dit keer weer gaan doorvoeren dan ben ik bang dat we als branche weer teruggaan naar de tijd van de melkmeiden. We willen geen melkmeisjes/-knechten zijn!!! Een beetje weerstand vanuit de Nederlandse reisbranche kan bij deze in mijn ogen geen kwaad, dan laten we de keuze aan de reiziger wat die met ‘eco’ doet.

Arjen [email protected]

Balearen en Malta voeren ecotax in

Het was al eerder bekend, maar het gaat er nu dan ook echt van komen. De regering van de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera) voert per 1 juli 2016 een ecotax in. Dat houdt in dat toeristen vanaf zestien jaar ter plaatse tussen f0,50 en f2 per persoon per nacht aan de accommodatie moeten betalen. Vakantiegangers die negen dagen of langer blijven krijgen een korting van 50%.

Een maand eerder – vanaf 1 juni – gaat ook Malta de ecotax invoeren. Deze bestemming vraagt f0,50 per persoon (vanaf achttien jaar) per nacht (met een maximum van f5 per persoon per accommodatie) en ook dit moet ter plaatse worden betaald aan de accommodatie.

De bestemmingen zeggen dit te doen om op deze manier het toerisme duurzaam te reguleren.

De ANVR protesteert heftig tegen dit besluit. Frank Oostdam (Voorzitter/Directeur ANVR) tegenover TravelPro: “Wij zijn tegen allerlei taksen die een bestemming onnodig een stuk duurder maken en eigenlijk alleen maar voor ‘gedoe’ zorgen. Het is natuurlijk prima als een bestemming besluit om iets aan duurzaamheid te doen, maar laat mensen dan wel zelf beslissen of ze daaraan mee willen doen.”

by

Step Forward

Stay ahead of the different needs of today’s dynamic travellers.

Page 6: TravelPro #17 28-04-2016

6

Amsterdam Eindhoven Hengelo Rotterdam Utrecht

Toerisme / Touroperating / Eventmanagement / MICE Management / Ondernemerschap / Marketing Stagecoördinator

De aanstelling kan, afhankelijk van de vakken, variëren van 2 tot zo’n 24 uur per week. Uitgebreide informatie vindt u op www.tio.nl/vacatures.

PRAKTIJKMENSEN Voor parttime docentschap

Hogeschool Tio verzorgt erkende hbo- en mbo-opleidingen voor de hotellerie, eventsector, business-sector en reiswereld en is uitgeroepen tot ‘Beste kleine hogeschool van Nederland’ (Keuzegids HBO, 2016). Jaarlijks studeren zo’n 1500 studenten aan Hogeschool Tio in lesgroepen van gemiddeld 11 studenten. Per september zijn er vacatures op de verschillende vestigingen.

Wamu-kele-

kile!

Welkom op de Tenzing Travel Academy Workshopdag“Wamukelekile betekent ‘welkom’ in het Zoeloe, één van de talen in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is echt mijn land. Ik ben er geboren en opgegroeid, hier ligt mijn passie. Als reisspecialist van Tenzing Travel vind ik het leuk om mijn kennis, ervaringen en insidertips met je te delen. Wist je bijvoorbeeld dat je in Pretoria gratis de gevangeniscel kunt bezoeken waarin Nelson Mandela negen maanden gevangen zat? Of dat je naar sommige restaurants in Zuid-Afrika je eigen wijn mee mag nemen?

Als je nog meer insidertips wilt horen, kom dan naar onze workshopdag. Niet alleen krijg je dan alle informatie over Afrika, maar ontmoet je ook mijn collega-reisspecialisten die je alles kunnen vertellen over Azië, Noord-Amerika, ‘Down Under’, Caribbean en Latijns-Amerika.”

Jacky Martin-van LaarReisspecialist Tenzing Travel

Als Tenzing Travel investeren wij graag in de kennis van onze reisspecialisten en reisbureaupartners. Dit doen wij onder de vlag van de Tenzing Travel Academy.Graag nodigen wij je uit voor de TENZING TRAVEL ACADEMY WORKSHOPDAG. Met meer dan 30 bestemmingspresentaties en 200 speed date sessies is dit hèt verre reizen kennisevenement in Nederland.

Datum: Donderdag 3 november 2016Plaats: Rosarium Amsterdam

Je kunt je inschrijven op Tenzing Travel Online. Wees er snel bij. Er zijn maximaal 200 plaatsen beschikbaar.

Page 7: TravelPro #17 28-04-2016

7

www.travelpro.nl

“Kijk naar je klant en minder naar jezelf”

Omdat je nooit weet wat de toekomst

brengt, besloot Elske Doets rechten te

gaan studeren. Maar haar grote liefde kon

ze niet in de steek laten: het toerisme. Als

oudste dochter van Jan Doets, oprichter

van Jan Doets America Tours, is dat ook

niet zo’n verwonderlijke keuze.

Uit wat voor nest kom je? “Ik ben samen met mijn jongere zus opgegroeid in Bergen en daar woon ik nog steeds. In tegen-stelling tot mijn zusje was ik altijd bezig in het bedrijf van mijn vader. Op mijn achtste maakte ik al mijn eigen reisgidsen, weliswaar met scheef-geplakte foto’s en fonetische teksten. Mijn zus is van kinds af aan heel erg zorgzaam en koos uiteindelijk voor een medische carrière. Ik wist al vrij snel dat ik zakenvrouw wilde worden.”

Waren jullie vaak in de zaak te vinden? “Dat niet, mijn moeder verzorgde ons thuis. Mijn vader was wel altijd aan het werk, maar bij een familiebedrijf krijg je het reilen en zeilen van de zaak automatisch mee. Zo kwamen er bij ons thuis regelmatig mensen uit het zakelijke leven over de vloer. En natuurlijk gingen we ook op vakantie naar Amerika en daar ontmoette ik van-zelfsprekend hoteliers en andere partners. Dat ging automatisch en ik vond dat helemaal niet raar, groeide ermee op. Het was gewoon zo.”

Als het werk je met de paplepel is inge-goten en je altijd al wist dat je zaken-vrouw wilde worden, dan zou het een logische stap zijn geweest als je voor een toeristische opleiding had gekozen…“Dat zou je denken, maar na het VWO heb ik toch voor een andere studie gekozen. Ik wilde altijd graag de reisbranche in, maar voor alle res-pect voor de opleidingen die daarvoor zijn, veel

mensen die daar lesgeven hebben meestal een faillissement of iets dergelijks achter de rug. Dus mijn vader zei: ‘Als je het echt wilt leren, leer het dan maar bij mij. Ik weet echt wel hoe het werkt.’ En dat geloofde ik. Mijn vader is ooit begonnen bij reisbureau De Magneet, waar ook Ton Wendel (De Boer & Wendel), maar ook Hans Bommer zijn begonnen. Zij moesten voor het eerst pas-sagierslijsten maken, vliegtuigen charteren en stonden dus aan de basis van het toerisme. Een betere leerschool kon ik niet krijgen.”

En die leerschool begon al vroeg?“Vanaf mijn veertiende werkte ik na school en in de vakanties altijd in het bedrijf. Ik begon met kopiëren, stempelen en het schoonmaken van de rekken, langzaamaan kreeg ik er andere werk-zaamheden bij. Maar na de middelbare school koos ik voor een klassieke studie en ging rechten studeren, omdat ik debatteren erg leuk vind. En mocht het toerisme niets worden, dan kon ik altijd nog terugvallen op mijn studie. Toen ik in 1991 naar de Universiteit van Amsterdam vertrok, waren er nog zo’n 2.000 andere eerstejaars. Er werd toen gezegd dat slechts twintig van dat aantal uiteindelijk succesvol zouden zijn. Er was dus een enorme concurrentiestrijd. Ik was wel goed, maar haalde geen negens of tienen. Maar als ik wel bij die twintig wilde horen, dan moest ik ook in het weekend jurisprudentie doorlezen en dat wilde ik niet. Ik wilde écht mijn passie volgen en dat is toerisme en dit bedrijf. Daarom

vertrok al tijdens mijn studie naar Canada om in te kopen. Ik was amper 23 jaar oud, maar vond het niet eng. Een voordeel als je van jongs af aan general managers ontmoet. In Canada raakte ik helemaal verliefd op het land. Aan de keukentafel thuis bedachten we dat ik Mrs. Canada moest worden, mijn vader was immers Mr. America #1.”

En wat heeft het hart van Mrs. Canada gestolen? “Canada is een enorm groot land met een prach-tige natuur. De mensen leven veel meer naar het ritme van de natuur, ze accepteren dat het er erg koud en donker kan zijn en dat de natuur sterker is dan de mens. Daardoor zijn ze ook veel meer relaxter en minder bang dan Nederlanders. Nederlanders zijn behoorlijk paniekerig, omdat wij totaal zijn verstoord. Wij leven eigenlijk in een soort park met wegen en gebouwen. Het contact dat de inwoners van Canada met de natuur heb-ben, is fantastisch.”

Heb je de studie wel afgemaakt?“Ja, en ik heb daar nog steeds dagelijks profijt van. Je leert heel snel lezen en gemakkelijk de kern ergens uithalen. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik gestructureerd moet denken en tijdens een universitaire studie word je in tegenstelling tot een HBO-opleiding niet de hemel in geprezen. Je moet juist veel zelf uitzoeken en daardoor word je pas echt zelfstandig. De studie is dus altijd ergens goed voor geweest.”

Naam: Elske Doets

Leeftijd: 44 jaar

Huwelijkse staat: getrouwd

Kinderen: twee zoons van acht en twaalf

Hobby’s: tennis, skiën, waterski en

wakeboarding

Page 8: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

8 INTERVIEW

Ging je na het afstuderen direct door naar Jan Doets America Tours? “Tijdens mijn studie werkte ik al twee dagen in de week voor mijn vader, daarna werd dit een full-time baan. Vrienden snapten dat niet, zij dachten dat ik secretaresse werd. Maar ik werd product manager, binnen drie jaar tijd heb ik het hele bedrijf doorlopen en een half jaar later, op mijn 28,5e, nam ik het bedrijf in 2001 volledig over van mijn vader.”

Kon je vader gemakkelijk afscheid nemen van zijn eigen opgebouwde zaak? “Dat deed hij heel rigoureus, natuurlijk was ik in al die jaren daarvoor klaargestoomd om het van hem over te nemen. Maar dat ik het bedrijf hele-maal van hem overnam, werd niet door iedereen begrepen. We werken met veel familiebedrijven in Amerika en daar verkoopt de eigenaar nooit zijn aandelen. Ook in Nederland is dat vaak niet het geval, maar mijn vader vond dat ik dan niet voor 100% de kans kreeg. Mijn vader was er in het begin nog wel bij betrokken; zoals bij de onder-handelingen met airlines of met de accountant. Die betrokkenheid werd langzaamaan afgebouwd en inmiddels komt hij alleen nog maar naar de zaak voor een kop koffie.”

In 2001 werd jij eigenaar van Jan Doets en in datzelfde jaar vonden de aanslagen in New York plaats, hoe was dat? “Zoiets is enorm emotioneel en heeft de wereld opgeschud. Het raakte mij natuurlijk ook, maar ik heb vrij snel de knop omgezet en me professio-neel opgesteld. Ik moest wel. Ons hoogseizoen was net afgesloten, dat scheelde enorm. We bedachten een slimme constructie om geen klanten te verliezen. Klanten die niet meer op reis durfden annuleerden we niet, maar we stelden de reis uit, zo hielden we de reissom en hoefden we geen annuleringskosten te rekenen. Daarmee kweekten we veel goodwill. En elke dag vertelde ik mijn medewerkers om geen bange uitstraling te hebben, blijven lachen en positief te blijven. Binnen tien dagen na 9/11 verkochten we alweer zoals het hoorde. Mensen geloven dat bijna niet, maar het bedrijf heeft in dat jaar een hele mooie winst gemaakt.”

Waarin verschilt jouw bedrijfsvoering met die van je vader?“Vrijwel overal in. Mijn vader is de oprichter van het bedrijf, ik heb het niet vanaf de grond af opgebouwd. Hij bleef veel meer hangen in details en ik ben meer van de grote lijnen. Mijn vader had een bepaalde angst, dat is ook logisch omdat hij uit een andere tijd komt. Hij is een oorlogskind. Daarnaast ben ik ook nog eens een vrouw. Dames hebben volgens mij een

veel minder groot ego dan heren. Dat zie ik bij veel ondernemers; mannen vertonen veel meer haantjesgedrag. Ik ben meer van komt tijd, komt raad, ben juist heel bescheiden en daardoor zit ik meer in de underdogpositie. Ik bezit ook een andere teamspirit dan mijn vader. Mensen die een bedrijf hebben opgericht zijn vaak een beetje narcistisch, die denken dat ze het zelf heel goed kunnen. Die eer mogen ze ook best krijgen, maar uiteindelijk is diegene niet alleen het bedrijf. Het zijn de mensen die voor je werken, die doen het meest en als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je investeert en dat het doorgaat. Daarin verschillen mijn vader en ik enorm. Mijn team, bestaande uit 35 mensen, is heel loyaal en geluk-kig in zijn werk.”

Maar je vader is wel trots op hoe jij het met je eigentijdse bedrijfsvoering doet?“Zeker, maar het doet hem toch een beetje pijn dat het mij vrij gemakkelijk afgaat. Het opbou-wen van het bedrijf heeft hem bloed, zweet en tranen gekost. Mijn emotie is gewoon anders. Je kan namelijk niet verwachten dat je personeel dezelfde emotie heeft als jijzelf. De zaak is ván mij en zij werken vóór mij, dat moet ik als ondernemer goed inzien. Daarnaast hebben de mensen die in het toerisme werken al veel com-mitment, dat is al buitengewoon en dat moet je ook waarderen. Mijn vader vertelde mij wel dat hij mij alles kon leren, maar eigenlijk is hij geen type die dingen leert aan mensen. Eigenlijk heb ik mezelf alles aangeleerd. Wij zijn niet met elkaar te vergelijken.”

Staat je eigen opvolging al klaar?“Ik ben twee zoons van acht en twaalf jaar oud. Mijn oudste is wel erg geïnteresseerd en hij heeft er ook wel gevoel voor. Hij heeft onlangs een korte presentatie voor klanten gehouden over een reis die wij samen hebben gemaakt naar Canada. Daar zagen we namelijk de spirit bear. Dat is erg bijzonder. Er leven slechts 200 spirit bears over de hele wereld. Volgens de Indianen zit er veel spiritualiteit in Canada en als je deze beer ziet, dan kan dat ook een soort geluk bren-gen. Die reis was erg bijzonder en daar wilde hij over vertellen. Maar het is geen verplichting dat hij het bedrijf ooit zal moeten overnemen.”

Jouw kinderen zijn waarschijnlijk opge-groeid met Canada en Amerika, wanneer ging jij voor het eerst naar Amerika? “Ik was acht jaar toen mijn vader het bedrijf begon en in het begin moest er flink aan worden getrokken, pas toen ik vijftien jaar was gingen we voor het eerst naar Amerika op vakantie, naar New York en Florida. Wat dat betreft hebben mijn kinderen het beter voor elkaar, zij gingen als baby al mee op reis en hebben nu al zoveel gezien van de wereld.”

Toen je het bedrijf overnam, was je nog vrij jong. Was je er toen ook echt klaar voor?“Natuurlijk was ik jong, maar ik wist dat ik dit wilde en niets anders. Mijn vak is mijn passie. Doordat ik zo jong het bedrijf overnam, leerde ik erg veel en hierdoor heb ik een voorsprong

“Ik wist al vrij snel dat ik zakenvrouw wilde

worden”

Page 9: TravelPro #17 28-04-2016

9

www.travelpro.nl

INTERVIEW

op de meeste mensen die rond hun veertigste gaan ondernemen. Ik heb nu al een hele carrière achter de rug en dat maakt me erg rijk in mijn ervaringen.”

Jan Doets is vorig jaar gestart met groepsreizen, hoe loopt het?“In het verleden hebben we veel groepsreizen gedaan, dat waren onze royal bustours die op en top verzorgd waren. Maar de ouderen van nu zijn veel actiever, die gaan liever zelf met de camper of auto op reis. Zo’n tien jaar geleden stopten we met de groepsreizen. Maar om ons aanbod com-pleet te maken, bieden we nu dus wandelreizen in groepsverband aan die erop zijn gefocust om de nationale parken te ervaren. Het is een internationale groep die heel klein is. Ondanks deze toevoeging denk ik dat onze kracht ligt in de vele maatwerkreizen, want Nederlanders zijn van nature erg individueel. We verkopen namelijk redelijk veel reizen aan klanten die alleen op vakantie gaan. Dat kan ook goed, want Amerika is een land waarin het helemaal niet gek is om alleen te reizen.”

Dit jaar bestaat Jan Doets 35 jaar, heb-ben jullie het goed gevierd?“Op 1 maart bestonden we 35 jaar en die maand hebben we omgedoopt tot feestmaand. We hadden een lucky box, zodra mensen boekten konden ze daarin grabbelen. Er kon onder meer een reis of een upgrade naar business class, maar ook een knuffel uit Florida worden gewon-nen. De feestmaand werd op 30 maart afgeslo-

ten met een groep van 300 vaste klanten en een feestavond in het Omniversum. We kozen voor deze locatie, omdat daar de film National Parks Adventure draait.”

Hoe houdt Jan Doets het al 35 jaar vol? “Wij hebben een erg goede reputatie, dat komt omdat wij ons richten op méér leveren dan dat mensen verwachten. De rest van de branche concurreert voornamelijk op prijs; ‘massa is kassa’ en focussen op transacties. Elke reis moet voor ons bijzonder zijn, zodat klanten ook zeggen dat het de moeite waard is om met Jan Doets op reis te gaan. Dat zijn onze overlevingskansen. Een voorbeeld: als je met ons naar de Grand Canyon gaat, dan verblijf je ook echt aan de rand voor een prachtige zonondergang en -opgang en helikoptervlucht. Als een klant dat zelf regelt of met een andere touroperator gaat, dan is die beleving een stuk minder. Dat weet ik zeker. Andere touroperators bieden gaan acco’s aan de rand aan, maar wel twee tot vier uur er vandaan. Aan deze beleving doen we geen concessies, als je klant een dergelijke vakantie boekt, dan moet je het ook goed doen. Daarnaast kijken we ook vooruit door te investeren in onder meer

technologie. Dat is enorm belangrijk voor ons, maar het blijft een people business. Dus je moet technologie niet als een heilig middel zijn, maar als een hulpmiddel. Uiteindelijk verkoop je een emotieproduct waar je ook mensen voor nodig hebt.”

Waar erger je je aan in de sector?“Ik denk dat er in de branche te veel naar elkaar wordt gekeken en te weinig naar wie nou eigenlijk de gebruiker is van de reizen. Branchegenoten doen en praten elkaar allemaal na. Ik merk ook dat veel bedrijven het niet durven om echt klasse aan te bieden, ze richten zich alleen op de onderkant van de markt. Reisondernemingen zouden veel dichterbij zich-zelf en de klant moeten blijven.”

Amerika en Canada zijn nichemarkten, hoe gaat het met de concurrentie? “Vroeger waren de grote touroperators, zoals Hotelplan en Arke, onze concurrenten. Maar je ziet dat traditionele touroperators veel terrein hebben verloren en direct sellers veel hebben gewonnen en dat zijn dan ook meteen onze belangrijkste concurrenten.”

En waar staat Jan Doets in het rijtje?“Ik denk dat wij wel op nummer één staan. Een prachtige waardering hebben we mogen ontvan-gen in de vorm van de prestigieuze Chairman’s Circle Honor Top Touroperator USA Awards. Deze award hebben we vorig jaar voor de tweede keer als enige Nederlandse touroperator gewonnen en staat voor het grote aanbod aan kwalitatief hoogwaardige reizen naar Amerika. Dit jaar krijgen we de award voor de derde keer en daardoor behoren we tot de top 50 reisbedrijven van de wereld die deze prijs krijgt. Volgens de Amerikanen is dit een ‘really big deal’.”

Jij bent groot in Canada en Amerika, nooit gedacht aan anderebestemmingen? “Daar hebben we wel naar gekeken, maar we hebben het sowieso al druk genoeg. Ik denk dat wij succesvol zijn in de keuzes die we maken. Wij werken niet met reisbureaus, we verkopen alleen Amerika en Canada en doen daarin geen concessies, want we zijn goed in wat we doen. Hierdoor zullen ook onze klanten de beste ervaringen hebben. Natuurlijk kan ik Chili gaan aanbieden, maar ik kan daar niet samenwerken met hotels zoals ik dat gewend ben te doen met accommodaties in Amerika of Canada. Daarnaast is ook de toegankelijkheid van het aantal vluchten en de vluchttijden belangrijk. New Zeeland sluit aan op ons aanbod, maar door de enorm lange vluchttijd zullen daar niet veel men-sen naar toe gaan. En daarom houden we het bij Amerika en Canada.”

Hoe gaan de onderhandelingen nu met airlines? “Luchtvaartmaatschappijen zijn een noodzakelijk kwaad, dus dat betekent dat zij een machtspo-

“Ik was wel goed, maar haalde geen negens of tienen”

Page 10: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

10 ADVERTORIAL

“Expedia TAAP is een enorm betrouwbaar systeem”

Sinds twee jaar gebruikt Panta Reizen Expedia TAAP en Peter van Vliet (Panta Reizen) is blij dat hij destijds de keuze maak-te. ”Het is een fijn en solide systeem”

Van Vliet: “We gebruiken Expedia TAAP erg veel, het is voor ons een gemakkelijke en snelle manier om hotelovernachtingen te boeken. Daarnaast biedt Expedia TAAP een enorm uitgebreid aanbod, er is veel keuze en over het algemeen zijn de prijzen goed. Als we in die combinatie kijken, komen we al snel uit bij Expedia TAAP. En het systeem is ook makkelijk om mee te werken en dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid.”

Niets te klagenVan Vliet is vol lof over het bedrijf, ik heb over Expedia TAAP niets te klagen. Het is een betrouwbaar systeem. Het is belangrijk dat we bij het boeken van hotelovernachtingen geen complicaties hebben en dat als de klant aankomt bij het hotel hij of zij daar bekend is.”

ANVRDat Expedia is toegetreden als lid van de ANVR, ziet Van Vliet als een goede ontwikkeling. “Ik vind dat zoveel mogelijk bedrijven in de reisbranche

lid moeten zijn van de ANVR. Dat is een positief signaal van een branchevereniging richting de klant.”

Waarom aansluiten bij Expedia TAAP?Expedia TAAP (Travel Agent Affiliate Program) geeft reisagenten middels een online bookingtool toegang tot een enorme keuze aan hotels, vluchten, autohuur en activiteiten tegen de beste tarieven! Bovendien betaalt Expedia TAAP een zeer aantrekkelijke commissie. Reisagenten kun-nen gratis gebruikmaken van de Expedia TAAP bookingtool en Expedia TAAP garandeert: de beste tarieven, de beste beschikbaarheid, hoge commissie percentages en ondersteuning in het Nederlands. Aanmelden kan op: expedia.nl/TAAP

“Gebruiker van het eerste uur”

Een trouwe gebruiker van het eerste uur, zo noemt Jeroen Steijn (VX Estee) zich als het om Expedia TAAP gaat. “We gebruikten Expedia al toen Expedia TAAP nog niet bestond, we onderkenden destijds al de kracht van Expedia en konden daar bepaalde zaken die we niet of nog niet via touropera-tors konden boeken.”

Steijn doelt op de tijd dat er nog geen bedden-banken waren. “In die tijd konden we via tour-operators geen hotel in bijvoorbeeld Taipei boe-ken voor diezelfde avond. Daar gingen dan vijf dagen overheen. In Expedia kon dat wel, sterker nog: we konden zes hotels boeken. Omdat er toen nog geen Expedia TAAP was, kregen we er dus geen commissie op. Maar we konden de klant wel helpen en dat is onze filosofie.”

Expedia TAAPEn daar was dan Expedia TAAP, een schil over het originele Expedia. “De functionaliteiten die de consument met Expedia heeft, hebben wij ook. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant gaan we automatisch mee met de ontwikkeling van het programma.”

MeedenkenNaast het feit dat de ondernemer te spreken is

over het aanbod in Expedia TAAP, springt de helpdesk er voor hem ook uit. “De helpdesk is enorm servicegericht en gaat erg ver met ons mee. Bij de meeste partijen staat een reis vast en kan dit niet meer worden geannuleerd. Het komt wel eens voor dat een klant een dergelijke reis heeft geboekt, maar er later toch achterkomt dat hij niet kan gaan en hij de data wil verschuiven. De helpdesk van Expedia TAAP bemiddelt hier dan in door contact te zoeken met het hotel, want zodra de hotelier het goed vindt dan kan het vaak worden gewijzigd.”

KrachtEen andere kracht van Expedia TAAP is volgens Steijn: “Veel mensen weten niet dat Expedia negotiated fares met airlines heeft. Daar kunnen we soms erg veel mee besparen als we zelf pak-ketten met vlucht en hotel samenstellen."

Page 11: TravelPro #17 28-04-2016

11

www.travelpro.nl

INTERVIEW

sitie hebben. Er is geen brug of er rijdt geen trein naar Amerika of Canada. En daardoor moeten we voor een groot deel naar de pijpen van de airlines dansen. Ze kunnen een leuk contract aanbieden, maar als ze geen beschikbaarheid hebben dan kan ik er niets mee. Het is dus een beetje pappen en nat houden. Daarnaast zijn we ook IATA en vallen dus niet onder een paraplu van andere inkoopcombinaties, dat doen we zelf.”

Volgens een Amerikaanse trendwatcher zitten camperreizen enorm in de lift, merk je daar al iets van? “Sinds 2013 genereren we een enorme groei wat in strijd is met de marktontwikkelingen. Je ziet dat het aandeel camperreizen ook stijgt, maar het heeft een beperking. Er zijn namelijk best weinig campers beschikbaar in Amerika en Canada. De grootste verhuurder zal 4.100 cam-pers hebben en daar moet naast de Nederlandse ook de Duitse, Scandinavische en Zwitserse markt uit putten verdeeld over verschillende locaties in Amerika en Canada en dan gaat het bulk ook nog in het hoogseizoen op reis, dan is dat een behoorlijk beperkte markt. Autoverhuur met hotels heeft veel meer groeipotentie, omdat hier veel meer voorraad van is en dit kunnen we blijven doorverkopen.”

Jullie reizen worden verkocht via de site en in de winkel in Heerhugowaard, hoe is de verdeling? “De eerste oriëntatie gebeurt helemaal online, de website is een ontzettend belangrijke portaal voor ons. 25% boekt online zonder enige tus-senkomst van medewerkers. En dan moet je weten dat een reis bij ons uit gemiddeld dertien verschillende diensten bestaat, dat is erg uitge-breid. Het overige deel is een mix van telefoon en winkelbezoeken. Vanaf oktober tot en met maart

houden we elke zaterdag presentaties in drie verschillende zalen in ons pand over de verschil-lende bestemmingen en manieren van reizen. Die presentaties worden enorm goed bezocht en we hebben gelijkertijd de klant in de winkel.”

Heb je weleens met de gedachte gespeeld om een verkoop- of adviespunt aan de andere kant van Nederland te openen? “Mensen weten ons uit heel Nederland in Heerhugowaard te vinden. Maar uiteindelijk komen de meeste klanten uit de Randstad, omdat daar meer mensen wonen en ze daar een hoger salaris hebben. Maar ik verbaas me er elke zaterdag weer over hoeveel mensen ons uit elke uithoek van het land weten te vinden; deze men-sen behoren dan ook tot onze doelgroep, die bestaat uit gezinnen met kinderen in de leeftijd van tien tot en met achttien jaar.”

Maar hebben jullie nooit gedacht aan een shop-in-shop?“We openen wel eens voor een maand een pop-up store, dat hebben we een paar keer in meu-belwinkel Eijerkamp in Zutphen en Veenendaal gedaan. Die stores zijn een groot succes. Jan Doets en Eijerkamp hebben dezelfde doelgroep en daardoor versterk je elkaar. Ik verwacht dat we dit nog wel vaker gaan doen en dat hoeft niet per se bij Eijerkamp te zijn, maar er moet wel een klik zijn tussen de beide bedrijven. Onlangs

had ik er met een ondernemer een gesprek over, maar hij was bang voor zijn eigen omzet. Dat klopt niet, want ik breng juist beleving in zijn winkel en dat is voor hem ook beter. Kortom, een win-winsituatie.”

Jan Doets staat niet op De Vakantiebeurs…“Sinds 2000 niet meer. Voor dit jaartal was internet nog niet zo belangrijk, toen moesten mensen ons via een 0800-nummer vinden. Nu zijn we gemakkelijk op te roepen via Google en hoef je Jan Doets niet meer op te zoeken op bijvoorbeeld De Vakantiebeurs. Mensen kunnen ons óf in de winkel in Heerhugowaard óf in een pop-up store ontmoeten, maar we staan niet op beurzen. Ik vind dat het doel van beurzen wordt afgezwakt door allerlei andere zaken, zoals food en fashion.”

Hoe kijk je naar de toekomst?“Er kan van alles gebeuren, maar ik denk dat het belangrijk is om telkens te blijven vernieuwen in de zin van investeringen in technologie, nieuwe producten, scherp te blijven en te focussen op de klant. Ik denk dat wij in 35 jaar tijd een bedrijf hebben neergezet dat door klanten vaak wordt omschreven als: ‘Jan Doets is een begrip als je naar USA en Canada gaat’. Dat is iets om trots op te zijn.”

Sharon Evers

“Vrienden snapten dat niet, zij dachten dat ik secretaresse

werd”

“Wij werken niet met reisbureaus en doen daarin geen

concessies”

Elske Doets met de prestigieuze Chairman’s Circle Honor Top Touroperator USA Award.

Page 12: TravelPro #17 28-04-2016

12 NIEUWSINTERVIEW

ste gevaar ligt in de concepten die niet worden vervangen en in te blijven doen wat je altijd hebt gedaan. Ik geloof dat we met deze aanpassing een grote kwaliteitsstap hebben gemaakt. Minder categorieën is duidelijker en een stuk overzichte-lijker voor zowel de consumenten als de reisorga-nisaties en het winnen van een award heeft hier-mee een hogere waarde.” Om de Zoover Awards nog krachtiger te maken, nodigde het bedrijf uit Zeist dit jaar ook consumenten uit en door onder meer interviews kreeg Zoover inzichtelijk waarom een bepaald bedrijf een award zou hebben verdiend. Per categorie werden er twee awards uitgereikt: één voor de populairste reisorganisatie met de meeste stemmen en één voor de beste reisorganisatie met het hoogste waarderingscijfer.

Bij deze editie was er ook één nieuwe award waar alle genomineerden voor streden: de award voor de meest klantvriendelijke reisorganisatie en die is dit jaar gewonnen door Prettig Reizen. Een verrassende uitslag wat aangeeft dat kleine spelers meer op behoefte en sterker om op de klantwensen in gaan dan de grotere partijen.

Positionering Niet alleen de bestaande Zoover Awards zijn op de schop genomen, ook werkt Zoover momen-teel hard om het product te optimaliseren en de positionering aan te scherpen. “We zijn de enige speler op de Nederlandse reismarkt die onafhankelijk tussen de consument en aanbie-ders instaat. Met die unieke positie doen we te

Het is inmiddels een traditie: de Zoover Awards. Maar in vergelijking met voorgaande edities is de uitreiking er dit jaar een stuk span-

nender op geworden. Zoover paste het concept namelijk aan en ging van 23 naar elf categorieën. “Wanneer je een eeuwenoude traditie

aanpast, dan schuilt er altijd het gevaar dat mensen daar niet goed op reageren”, zegt Philipp Goos (CEO Zoover) tegenover TravelPro.

De Zoover Awards op een rijtje:Online Reisbureau - Tjingo (beste) en Vakantiediscounter.nl (populairste)Reisbureauketen - The Travel Club (beste en populairste)Hotelketen - NH Hotels (beste) en Fletcher Hotels (populairste)Hotelaanbieder - Goedverblijf.nl (beste) en Voordeeluitjes.nl (populairste)Vakantiehuis - Gites.nl (beste) en Belvilla (populairste)Vakantiebungalowpark - Hogenboom Vakantieparken (beste) en Landal Greenparks (populairste)

Stedentrip - CityTijger Reizen (beste) en Bolderman Excursiereizen (populairste)Campingvakantie - Glamping4all (beste) en Eurocamp (populairste)Autovakantie - Go4Holiday (beste) en de Jong Intra Vakanties (populairste)Wintersport - Chalet.nl (beste) en Bizztravel (populairste)Zonvakantie - Prettig Reizen (beste) en Solmar (populairste)Meest klantvriendelijke reisorganisatie Prettig Reizen

“Het grootste gevaar ligt in concepten die niet worden veranderd”

Philipp Goos

Maar zijn eventuele angsten verdwenen de avond van de uitreiking als sneeuw voor de zon. “Ik zie veel blije gezichten en dat doet me goed. De uitreiking was nu écht spannend en onvoorspel-baar, voorheen ging het overgrote deel van de aanwezigen naar huis met een award. Dat is nu anders. Ik heb wel eens gehoord dat het groot-

Page 13: TravelPro #17 28-04-2016

weinig.” Om deze woorden kracht bij te zetten lanceerde het bedrijf onlangs een campagne. “We hebben heel veel tijd en energie gestoken in consumentenonderzoek. Voorheen legde Zoover niet de focus op het écht luisteren naar de klant. Dat is absoluut verbeterd. Ik geloof heel sterk in het luisteren naar de consument, want anders kan je geen mooie producten bouwen om problemen die consumenten hebben op te lossen en door te kijken met de ogen van de klant. hebben goed geluisterd en een nieuwe positionering gekozen, één van de pilaren van onze toekomst. Nu zijn we met deze grote campagne aan de slag gegaan en zijn we bezig met het optimaliseren van onze huidige website. Ieder product (de website, de mobiele website en apps) van Zoover wordt opnieuw gebouwd om deze op een beter niveau te krijgen. We zitten inmiddels op het goede spoor, maar daar heb-ben we ook enorm hard voor gewerkt. Zoover heeft bijvoorbeeld het afgelopen kwartaal tijd 50% meer beoordelingen mogen ontvangen ten opzichte van vorig jaar. Het ziet er dus naar uit dat het harde werken wordt beloond.”

Dynamiek Om juist dat dynamische ook in het pand te krijgen, heeft Zoover verhuisplannen. “Zeist wordt ingeruild voor Amsterdam. We willen dichterbij de partners zitten en met Zoover nog meer internationale talenten aantrekken en dan moet je in Amsterdam zitten. Als voorproefje op onze verhuizing zijn de Zoover Awards ook in de Westergasfabriek in Amsterdam gehouden. Het juiste pand is nog niet gevonden, het moet inspirerend zijn en we moeten er het juiste gevoel bij hebben.” Een andere ontwikkeling die ook past in de nieuwe positionering van Zoover is de verkoop van Tjingo aan Reas Reizen. “Met Zoover willen we vakantiegangers juist helpen een goede keuze te maken door mensen vóór het boeken te inspireren en te informeren, dat is onze core business en daar zijn wij de beste in. Als we ergens niet de beste in zijn, zullen we dat door een partnerbedrijf laten doen”, aldus Goos.

Sharon Evers

Na de Reisgraag Award voor Beste Allround Touroperator 2016 en de Vakantie Award voor

Beste Busvakanties Touroperator nú ook deZoover Award voor populairste

autovakantie aanbieder!

Vakantie Awards

Nederlandse

Busvakanties

Iedereen ontzettend bedankt voor de geweldige support!

Page 14: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

14 ADVERTORIAL/NIEUWS

Kom naar de Nevada Agentenavond

Op woensdag 25 mei houdt Nevada Division of Tourism samen met diverse partners een informatieve avond over alles wat de Amerikaanse staat Nevada te bieden heeft. Wil je meer te weten komen over de staat Nevada, haar veelzijdige landschap, Lake Tahoe, Great Basin NP, hotels ter plaatse en nog veel meer? Meld je dan nu aan via travelpro.nl of mail naar [email protected].

Natuurlijk is de Nevada Division of Tourism aanwezig om een presentatie te geven over de staat, maar gedurende de avond krijg je ook de mogelijkheid om kennis te maken met partners. Aanwezig zijn Caesars’s Entertainment, Elko Convention and Visitors Authority, Las Vegas Convention and Visitors Authortiy, MGM Resorts, Nevada Silver Trails (toegangspoort naar Death Valley National Park), Papillon Helicopters & Scenic Airlines, Reno Sparks Convention and Visitors Authority, Reno Tahoe Territory, White Pine County (Great Basin National Park) en Wynn

Encore Las Vegas.Bij hen kun je terecht voor alle details en het laatste nieuws over het uitgebreide product aanbod in Nevada. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor hapjes en drankjes en je kunt bovendien leuke prijzen winnen. Details op een rij:Datum: Woensdag 25 meiTijd: 18.00 - 22.30 uurLocatie: DeLaMar theater, Amsterdam De avond wordt speciaal georganiseerd voor reisprofessionals die actief betrokken zijn bij de verkoop van reizen naar Nevada.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 6 mei. In ver-band met beperkte beschikbaarheid kunnen er per kantoor maximaal twee personen deelnemen. Deelnemers ontvangen na de sluitingsdatum een bevestiging via de mail. Indien er meer aanmel-dingen zijn dan beschikbare plaatsen zal Nevada Division of Tourism een selectie maken.

Voor vragen kan contact worden opgenomen via [email protected].

Reisadviseurs / Customer Service Medewerkers

Wie zijn wij?Elmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau opinternet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus inNederland en is bekend van de merken Elmar en dé Vakantie-Discounter. In een startup-achtige omgeving werken wij aan het veroveren van de Nederlandse reismarkt.veroveren van de Nederlandse reismarkt.

Deze reizen worden verzorgd door touroperators in ons uitgebreidepartnernetwerk. Wij zijn een groeiende organisatie met jonge, zeergemotiveerde medewerkers, gevestigd aan de Herengracht in hetcentrum van Amsterdam. Ons doel is de beste reisorganisatie vanNederland te worden met de hoogste klanttevredenheid en Neder-lands #1 online reisbureau.

WWie zoeken wij?Wij zoeken collega’s met ambitie, die mee willen werken aan het bouwen van de ultieme reisorganisatie. Collega’s die elke dag actiefbijdragen aan de continue verbetering van onze dienstverlening enuitblinken in klantgerichtheid, analytisch denken, accuratesse, commercieel gevoel en het nemen van initiatief. Wij zien de reisa-dviseur als het belangrijkste contact met onze klanten. Wij zoekendus collegadus collega’s die zich realiseren dat elk klantcontact een kans is omloyaliteit te creëren.

Ben je geïnteresseerd?Ben jij degene die we zoeken en ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Richt dan je gemotiveerde sollicitatie (voorzien van ten-minste 1 referentie) per mail aan Personeelszaken Elmar Reizen ([email protected]).

Transavia opent lijndienst naar Dubrovnik

Vorige week voegde Transavia een nieuwe bestemming toe aan haar netwerk door directe lijnvluchten naar Dubrovnik aan te bieden. Hiermee verbindt Transavia de Kroatische stad met de thuismarkten in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De nieuwe route past in de strategie van Transavia om een zo breed mogelijk netwerk te bieden naar belangrijke steden binnen Europa. “We zien een groeiende interesse in Kroatië. Daar spelen we op in door deze zomer achttien keer per week een lijndienst naar Kroatië aan te bieden. Behalve Dubrovnik staan ook Split en Zadar in het schema. Hiermee verdrievoudigt Transavia het aanbod naar Kroatië en bieden we 155.000 stoelen aan in 2016. Daarnaast vliegen we twee keer per week chartervluchten naar Pula vanaf Amsterdam”, aldus Paul de Raad (VP Marketing & E-commerce). Zowel vanaf Parijs Orly als vanuit Amsterdam werden de passagiers van-daag feestelijk welkom geheten op de eerste vluchten. Vanaf eind mei wordt Dubrovnik ook vanuit Transavia’s nieuwste basis München aangevlogen.

Page 15: TravelPro #17 28-04-2016

15

www.travelpro.nl

ADVERTORIAL

Van 8 tot en met 17 maart vertrok South African Tourism met twaalf reisagenten naar Johannesburg, Nambiti, Drakensbergen en

Durban. Het programma zat vol met leuke activiteiten waardoor de reisagenten een goed beeld kregen van wat je allemaal kan doen en

beleven in Zuid- Afrika.

De reis begon in Johannesburg waar er gelijk een bezoek werd gebracht aan het indrukwekkende Lilies Leaf Farm. Hier hielden Nelson Mandela en andere tegenstanders van de regering geheime bijeenkomsten en verzorgden illegale radio-uitzendingen. Bij een inval werden ze opgepakt en tijdens de Rivona trails veroordeeld tot gevan-genisstraffen variërend van 22 tot 27 jaar. Het is een mooi en modern opgezet museum, dat de geschiedenis van het ANC vertelt. Die middag stond er ook een fietstocht met gids Jeffrey van alexandratours.co.za door het township Alexandra op het programma. Het is bijzonder om kennis te maken met zijn woonplaats. De town-ships in Zuid-Afrika zijn ontstaan vanwege de Apartheid die van 1948 tot 1990 duurde. Ook al is de Apartheid in 1990 afgeschaft, de townships blijven bestaan. Fietsend en te voet laat Jeffrey en zijn collega’s de groep ken-nismaken met het leven in hun township. Hele nauwe steegjes, kriskras door elkaar. Huisjes die bestaan uit één kamertje wat woon- en slaapka-mers en keuken tegelijk is.

Nambiti Private Game ReserveBij de gate van het privé wildpark stapt de groep over in grote 4WD safaritrucks en maakt kennis met de rangers Berry en Greg van Lions Valley Lodge. Amper in de truck zien ze meteen al een giraffe van heel dichtbij. Dat is enorm mooi om te zien in deze natuurlijke omgeving. De volgende ochtend om 5.30 uur begint de eerste gamedrive in de prachtige natuur met heel veel verschillende en mooie dieren. In de verte ziet de groep hoe een leeuwin een antilope besluipt en daarna op volle snelheid probeert deze te pakken, heel indrukwekkend om dit te zien.

Te paard Montusi Mountain Lodge is waar de reisagenten gaan paardrijden. Gelegen in een weidse omge-ving met uitzicht in de verte op het Amfitheater. Dit is een vijf kilometer lange bergkam tussen twee grote bergtoppen. Boven op de rug van een paard geniet de groep van deze prachtige omgeving. Ze bezoeken bij de plaats Howick het monument wat is gemaakt op de plaats waar Mandela is opgepakt en later is veroordeeld. Het driedimensionale beeld is gemaakt van 50 stalen palen en je kunt het maar op één manier bekij-ken. Het pad ernaartoe symboliseert ‘The long walk of Freedom’. Het maakte veel indruk tijdens de reis. De volgende dag gaat de groep naar het strand bij Durban Beach Front voor een surfles en rijdt door de binnenstad van Durban met historische gebouwen, langs het voetbalstadion en bezoekt de markets of Warwick en Victoria. Dat Durban een perfecte bestemming is voor een strandvakantie is niet zo vreemd. Zo'n 230 dagen per jaar schijnt de zon en de temperaturen zijn altijd mild en lekker warm.

HoogtepuntenMarjolein Sangers (Personal Touch Travel): “Het was een prachtige reis vol hoogtepunten. Na een dag vol actie in Drakensbergen, scootour/canopy tour en netballen in een township werden we getrakteerd op een concert van het Drakensberg Boys Choir. Dit was echt magisch. Ook de paardrijdtocht door de mooie omgeving is onvergetelijk. En natuurlijk Namibiti Private Game Reserve: om 5.00 uur wakker gemaakt worden voor een Gamedrive door het prachtige wildpark. De ranger klapt een tafeltje uit, koffie met wat lekkers midden in het wildpark... Ook de kust bij Durban was verrassend mooi, vooral vanuit de helikopter!”

FantastischNatalie Guldemond-Vermeegen (VakantieXperts Leiden): “Drakensbergen heeft een prachtige natuur voor wandelaars en gezinnen met kinde-ren. In Champagne Valley zijn er talloze sportieve activiteiten te doen, zoals een Scootour en Canopy Tour. Ook zijn er kampeermogelijkheden in dit gebied. Nambiti Private Game reserve is een mooi private park, waar je de mogelijkheid hebt om de Big Five te spotten. Het is ons helaas niet gelukt, maar bijna worden gekust door een olifant maakte veel goed. Durban is een aanrader voor een relax momentje met mooie accommodaties aan het strand, en een gezellige markt om overheen te lopen. Big smile opzetten en je voelt je geen moment onveilig. Zuid-Afrika is de plek om geweest te zijn. Fantastisch!”

“Zuid-Afrika is dé plek”

Page 16: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

16 ADVERTORIAL

Begin maart is South African Tourism met één van de drie groepen op studiereis geweest naar Durban en de Eastern Cape. Doel van

deze reis was om de reiswereld te laten zien dat je niet van Durban naar Port Elizabeth hoeft te vliegen en dat de Eastern Cape eigenlijk

één groot verborgen juweel is.

Tijdens de studiereis zijn verschillende plekken bezocht, beginnend bij Durban. Deze stad heeft nog steeds een vrij slechte reputatie. Eigenlijk zeer onterecht, want de stad heeft zichzelf flink opgeknapt. Met attracties als de Golden Mile (boulevard) met de bijbehorende stranden, het Moses Mabhida Stadion en Ushaka Marine World is het ook uitermate geschikt om met kin-deren te bezoeken. Mocht je niet in de stad zelf willen verblijven dan ligt op nog geen half uurtje rijden de plaats Umhlanga, met net achter het strand Umhlanga Ridge. Je vindt hier verschil-lende soorten accommodaties en een gigantisch winkelcentrum (Gateway) met veel restaurants en cafés. Als je vanuit Durban richting de Wild Coast rijdt, kom je langs Oribi Gorge. Een must see (and do) voor de echte waaghals. Met activiteiten als een Wild Swing door de canyon, abseilen en een zip-line komt de gemiddelde adrenalinejunkie zeker aan zijn trekken. Natuurlijk kan je er ook gewoon een bezoek brengen vanwege de spec-taculaire uitzichten.

IndrukwekkendDat de Eastern Cape kan verrassen, werd ooknog eens duidelijk bij Mbotyi River Lodge en bijCoffee Bay. Beide plekken liggen aan de Indische Oceaan en hebben een fenomenaal uitzicht. Bij Mbotyi is er paardgereden over het strand en is er een korte hike gemaakt door het dorpje onder begeleiding van een echte local! Coffee Bay staat bekend als een surfers paradise. Maar ook voorde niet-surfer zijn er meerdere dingen te beleven.Breng een bezoek aan de lokale Sangoma ofbezoek in een 4x4 het natuurlijke fenomeen Holein the Wall. OnbekendDe laatste stop van de studiereis was het nog vrij onbekende Amakhala Game Reserve. Dit wild reservaat ligt tussen het Addo National Park en Shamwari Private Game Reserve in. Amakhala heeft echt verrast. Verschillende accommodaties in verschillende prijsklassen, een prachtig land-schap en het feit dat het een privé reservaat is, maken het een ideale vervanger van Addo National Park. In het Game Reserve mogen alleen de 4x4 voertuigen van de accommodaties rijden, dus het is er niet druk en tijdens de reis is het grootste deel van de Big Five wel gespot: neushoorn, buffel, olifant en de leeuw!

Michal van Bavel, Reisburo de Wit: “Deze studiereis was een authentiek stukje Zuidelijk Afrika, weinig toeristen, prachtige routes door heuvellandschap en door zulu dorpjes waar je nog de echte kleurrijke rondavel huisjes ziet. We hebben de echte ongerepte kustlijn gezien waar je bij je ontbijt dolfijnen ziet zwemmen en kan paardrijden over ongerepte stranden. Ook is het een waar surfer paradijs op waanzinnige locaties. Het dagelijkse leven zoals het eten en drinken is er nog zeer goedkoop. Ook heb je er uitstekende safari mogelijkheden in mooie camps. De Eastern Cape biedt eigenlijk alles!

Geweldig Jennifer Hunte (Personal Touch Travel): “Ik had Zuid-Afrika al heel lang op mijn bucketlist staan dus ik keek er naar uit om mijn eigen herinneringen te maken in dit prachtige land. Ik ging er helemaal blanco naar toe, klaar om me te laten verrassen en verrast ben ik zeker. Wat me nog lang bij zal blijven is de ontmoeting met 'koning leeuw' 's avonds laat, het was gitzwart om ons heen, prachtige sterrenhemel boven ons en ineens was hij daar op het zandweggetje voor onze jeep. Geweldig!”

Verrassend Lucienne Litjens-Weijs (VakantieXperts): “Persoonlijk vind ik 'verrassend' nog altijd het woord wat het beste past bij dit stukje Zuid-Afrika. Dat begon al bij Durban. De stad heeft hard gewerkt aan zichzelf: het is er veiliger, schoner, gezelliger. Het is niet alleen maar een plek om het eerste deel van je reis te beëindigen

en om van hieruit door te vliegen naar Port Elizabeth, maar het is zeker de moeite waard om er even te blijven. De kuststrook van de Eastern Cape is een aaneenschakeling van hoogtepun-ten. Ik heb het idee dat dit voor veel mensen een echt stukje Afrika is. De wandeling vanuit Mbotyi River Lodge vond ik prachtig. De dorpjes met hutjes, de was die overal buiten hing, de kinderen onderweg naar school, het los lopen van geiten, honden, ezels, schapen. Coffee Bay, wow wat prachtig! Het bezoek aan Hole in the Wall was ondanks de regen een geweldige trip. Ook hier weer de prachtige dorpjes en voorbij elke bocht een nóg mooier uitzicht. En dan Amakhala... Ik heb altijd één probleem als men-sen me vragen hoe het was: ik kan het gewoon niet uitleggen, op safari gaan is zo geweldig. Het turen over de vlaktes, de zon die de mist verdrijft, de beloning als je daadwerkelijk wild spot."

“Verrassend is het woord dat past bij Zuid-Afrika”

Page 17: TravelPro #17 28-04-2016

17

www.travelpro.nl

ADVERTORIAL

Van 11 tot en met 17 maart vertrok een groep reisprofessionals naar Limpopo in Zuid-Afrika en bezocht daar onder meer de

Soutpansbergen en Mapungubwe National Park. South African Tourism wilde dit nog relatief onbekende stuk van Zuid-Afrika door de

touroperators laten ontdekken.

“In Soutpansbergen sta je te midden van een enorme bergvallei tussen de giraffen en neushoorns, die overigens 24 uur per dag worden bewaakt door anti poaching patrols”, zegt Jacqueline van den Broek (South African Tourism). “We sliepen in een kleinschalige fairtra-de eco lodge met ontzettend lieve bediening. Dit gebied leent zich er uitstekend voor om enerzijds de Venda cultuur en bijvoorbeeld de Ribolla Arts Route te verkennen en anderzijds op te gaan in pure natuur. Een dag was het mistig en waanden we ons in een haast mytisch Jurassic Park land-schap, de andere dag volop zon, bergen beklim-men en genieten van het weidse uitzicht.”

Inge van Zeist (SNP) had geluk dat zij mee mocht gaan op deze reis: “Mijn collega zou eigenlijk gaan, maar zij viel door omstandigheden af. Ik nam deze trip graag van haar over. De lodge waar wij sliepen in Soutpansbergen bieden wij ook aan in zowel onze groeps- als individuele reizen en dan is het een voorrecht om dit in het echt te mogen zien. Het was er fantastisch en erg verrassend. Zuid-Afrika is zoveel meer dan alleen de big five.”

Ook voor Bastiaan Govers (Sawadee) was het de eerste keer dat hij Zuid-Afrika bezocht: “Natuurlijk kende ik Kaapstad, Johannesburg, Stellenbosch, Kruger wel, maar ik was een stuk minder bekend met Soutpansbergen en Mapungubwe National Park. Soutpansbergen vind ik een unieke beleving. De lodge was kleinschalig met zeer lieve mensen met extreem hoge betrokkenheid voor mens, dier en milieu. Gastvrijheid heeft een nieuwe dimensie gekre-gen.”

Nathalie Hart (Tenzing Travel): “Ik ben meege-gaan op deze reis, omdat ik er nog niet eerder was geweest en omdat we het afgelopen jaar meer Limpopo in ons programma hebben opge-nomen. Het is een minder bekend gebied dat wat mij betreft wel wat meer belicht mag worden. De Soutpansbergen waren indrukwekkend, omdat ze ineens in het landschap opdoemen. De lodge, Leshiba, vind ik erg leuk en ze proberen een heel fijne sfeer te creëren waar we gewoon de keuken in kunnen lopen om een praatje te maken met de manager/kok. Er was altijd een glimlach op ieder gezicht.” De groep bezocht ook Mapungubwe. Dit is een Unesco World Heritage site, maar nog steeds relatief onbekend. Jacqueline: “Mapungubwe

was voor mij een enorme eye opener en laat zich moeilijk omschrijven. Prachtige rotsformaties, uitgestrekte vergezichten, het mooie uitzichtspunt over de rivier de Limpopo waar Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana aan elkaar grenzen en onze gidsen die de meest fantastische storytellers ooit waren. Het park maakte zoveel indruk op me dat ik enerzijds de hele wereld wil oproepen om er naar toe te gaan en andere kant dit zo goed bewaarde geheim van Zuid-Afrika wil bewaren.” Hart: “Het park zelf is nog niet zo lang geleden geopend voor publiek. En het is een Unesco World Heritage site, omdat er heel lang geleden een volk heeft gewoond met een eigen koning die de voorouders zijn van de Shona uit Zimbabwe. Archeologen hebben opgravingen gedaan van graven en hebben een aantal prehis-torische voorwerpen gevonden. Tevens zijn er in het park rotstekeningen gevonden.”

Sandy Smulders (Otravo): “In het park hebben we zowel gamedrives per truck als begeleide wandelingen gemaakt. Het park is heel bijzonder en kent zijn gelijke niet elders in Zuid-Afrika, de rode rotspartijen, de vele groene Baobabbomen, het vele wild en het prachtige uitzicht over het drielandenpunt met de rivier. In een woord: adembenemend. Het was een heel bijzondere en intense reis, waarbij we in een hele korte tijd een heel goede indruk hebben gekregen van dit prachtige gebied. We kwamen allemaal heel enthousiast terug en gaan ook zeker met dit gebied aan de slag om dit in Nederland beter op de kaart te krijgen.”

Manu van der Donck (Africa by Excellence): “Mapungubwe was voor mij een verrassende ontdekking. Dit heeft veel te maken met de gidsen die elk hun verhaal brachten op een zeer boeiende manier: enerzijds waren er de rotste-keningen die een geheel andere dimensie krijgen door de verhalen die er over worden verteld door de gids. Ook Mapungubwe Hill was voor mij een heel leuke verrassing, eens iets aparts in Zuid-Afrika. Limpopo ligt natuurlijk ver van de klassieke etappes die reizigers in Zuid-Afrika wensen te bezoeken. Vergeten we niet dat wij toch nog steeds heel veel klassieke etappes ver-kopen aan Zuid-Afrika reizigers. Mapungubwe ligt wel heel veraf waardoor het minder snel wordt voorgesteld. Door de kennis van het gebied te hebben opgedaan ga ik ervan uit dat ik het wel-licht wat makkelijker en sneller ga voorstellen aan potentiële klanten.”

“In een woord: adembenemend”

Page 18: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

18 NIEUWS/COLUMN

SkyTeam houdt opnieuw beachvolleybaltoernooi ‘Land on the Sand’

“Het voorjaar is in volle gang. Dat merken we niet aan het weer omdat het hier natuurlijk altijd heer-lijk warm en zonnig is. Dit ervaren wij echter wel door het feit dat het bruiloften regent bij het Avila Beach Hotel. Elke week hebben we de eer om minimaal één grote dag te mogen organiseren. Of het nou gaat om een romantische tête-à-tête op het door fakkels verlichte strand of een forme-le trouwpartij voor 200 gasten, in het sfeervolle Avila Beach Hotel is het allemaal mogelijk.

De afgelopen maand hadden we wederom een hele mix aan variteit. Zo was er een grote dag in het historische Octagon museum voor een select groepje uit Amerika en later die maand in dat zelfde museum ook een bruiloft van een stelletje uit Curaçao met een groot feest op het Octagon Plaza. In de pergola. gelegen in de tropische tuin, mochten we de locatie zijn voor dé speciale dag voor een stelletje uit Amerika.

De meest gewilde locatie voor stelletjes uit het buitenland is echter het strand. Een tropische bruiloft op het strand was deze periode de droom van een aantal stelletjes uit Amerika, Nederland, Suriname en ook Curaçao. En voor een ceremonie tussen twee mannen of vrouwen draaien we onze hand uiteraard ook niet om! Zo was er deze week nog een prachtige ceremonie op het strand tussen twee Amerikaanse dames elk in een mooie witte trouwjurk, gevolgd door

een groot en uitbundig feest.

U leest het, we hebben de eer om heel wat romantiek tot bloei te laten komen bij het Avila Beach Hotel. Iedere bruiloft is weer anders, elk koppeltje heeft weer andere wensen en uiteraard ook een andere portomonee. Een bruiloft op Curaçao kan je zo gek en zo groot maken als je wilt, maar het is misschien wel goed om te weten dat ons ‘I DO’ trouwpakket al start vanaf US $850,00 voor negen personen, inclusief taart, decoratie, welkomstdrankje en champagne

toast. Voor gasten uit het buitenland hebben we tevens speciale tarieven voor onze hotelkamers beschikbaar.

Samen met onze partners (wedding planners, decoratie, entertainment etcetera.) maken we van elke trouwerij en diner weer een onvergete-lijke en mooie dag. En dat verveelt nooit. Leve de Lente en de Liefde!

Robbin VogelsCommercieel Directeur Avila Beach Hotel

Leve de Lente en de Liefde

Hou je van actie, zand en socializen? Houd dan zondag 5 juni vrij voor het SkyTeam Beachvolleybaltoernooi. Je bent van 12.00 tot 20.00 uur van harte welkom bij ‘The Beach’ in Aalsmeer, waar je een zinderend zomers programma te wachten staat.

‘The Beach’ is de ideale locatie voor het toer-nooi. Ze hebben twee beachvelden buiten en voldoende velden binnen mocht het weer niet meewerken. “Maar we gaan er net als de vorige twee edities vanuit dat het weer een mooie zonnige dag gaat worden”, zegt zegt Margreeth Kappert (organisator toernooi/Country Manager Alitalia).

VolleybalHet SkyTeam Beachvolleybaltoernooi is speci-aal voor reisagenten. Samen met je collega’s speel je als team tegen andere teams uit de reisbranche. Speel je geen volleybal, ook dan is er genoeg te beleven. “Het eerste jaar had-den we vijf teams, vorig jaar tien en nu hopen we weer op een uitbreiding van het toernooi”, zegt Margreeth. “We nodigen alle reisbedrijven uit, maar ook reisgerelateerde bedrijven zoals Schiphol en LVNL kunnen zich inschrijven. We

spelen dit jaar 4x4 in plaats van 5x5, daarnaast is het nu verplicht dat er ten allen tijde een dame in het veld staat. Deze regels hebben we moeten aanpassen, zodat ze gelijk zijn aan de regels in de andere landen die ook het ‘Land on the Sand’-toernooi organiseren.” Het team van LVNL was vorig jaar de winnaar en mocht afgelopen november meedoen aan het Europese toernooi dat ook in Nederland werd gehouden. Naast de Nederlandse versie houdt Skyteam ook elk kaar een internationale editie en dat is onlangs door het Nederlandse team gewonnen. “Het Europese toernooi vindt dit jaar zeer waarschijnlijk plaats in september en dit jaar kunnen we ook België toevoegen aan het rijtje landen, naast Italië, Duitsland en Nederland.”

Kidszone“Nieuw is dit jaar is dat de kinderen mee mogen komen, voor hen is er een superleuk programma onder begeleiding bij LOL Aalsmeer opgezet in de vorm van speelparadijs en trampolinepark (JumpXL). Deze locatie zit naast ‘the Beach’ waar het volleybaltoernooi plaatsvindt”, voegt Michel Nap (organisator toernooi/Sales director China Southern) toe.

Na het volleybaltoernooi en het kids-programma is het tijd voor de prijsuitreiking en daarna is het genieten van Streetfood & Kids buffet + Giga ijsdessert.

Meedoen? Schrijf je dan in via deze link: https://56def56b04b25.momice.events/

Page 19: TravelPro #17 28-04-2016

19

www.travelpro.nl

Is beleving het magische woord?

Voor de echte pretpark liefhebber is Orlando in Florida het paradijs, maar ook in Europa zijn er grote parken die internationaal veel aanzien heb-ben. In Frankrijk ligt Disneyland Paris, in Spanje ligt Port Aventura, in Duitsland ligt Europa-Park en uiteraard hebben we in ons eigen land de Efteling. Dit jaar is Europa-Park voor de tweede keer op rij verkozen tot beste attractiepark ter wereld en sleepte daarbij de zogenoemde ‘Golden Ticket Award’ in de wacht. Het Duitse pretpark won de prijs door de mix van verschil-lende attracties voor alle leeftijdscategorieën, de shows, de horeca en de themahotels. Maar het park is niet alleen populair bij experts en juryle-den, ook bij bezoekers is het park steeds meer

in trek. Het aantal bezoekers uit Nederland is de afgelopen jaren verdrievoudigd, dit komt omdat het park blijft innoveren en zich daarmee onder-scheidt van de rest. Eind 2015 had Europa-Park een wereldprimeur met een virtual reality acht-baan. Tijdens de rit krijgen de bezoekers een virtual reality bril op, daarmee ervaren ze een andere wereld, maar voelen de bewegingen van de achtbaan. Deze nieuwe techniek zou voor parken die minder aan thematisering doen, de oplossing zijn om bezoekers naar een andere wereld te transporteren.

NederlandDat Europa-Park wederom de winnaar is van

de ‘Golden Ticket Award’ wil niet zeggen dat de Nederlandse parken stil zitten, verre van dat. De Nederlandse parken zijn de afgelopen jaren juist meer aan het vernieuwen dan ooit. Walibi Holland opende enkele weken geleden na veertien jaar weer een nieuwe achtbaan. Het park richt zich met name op tieners en wil daarom vooral spectaculaire attracties in het park. De nieuwe achtbaan ‘Lost Gravity’ neemt de bezoekers mee naar plek waar geen zwaartekracht is. Ook Duinrell heeft vorige week een nieuwe attractie geopend genaamd ‘Wild Wings’. Bezoekers kunnen een vliegtuig besturen en zelf bepalen hoe vaak ze over de kop gaan. Volgens het park een unieke attractie in Nederland. De Efteling richt zich op het hele gezin en houdt daar ook in het attractieaanbod rekening mee. Vorige jaar opende het park in Kaatsheuvel nog de spec-taculaire achtbaan Baron 1898, een achtbaan die vooral bij tieners populair is. Dit jaar werd er een nieuwe sprookje aan het sprookjesbos toegevoegd, namelijk Pinokkio, een attractie voor de allerkleinste. In 2017 moet ‘Symbolica’ haar deuren openen. Het wordt een overdekte attrac-tie zoals Droomvlucht, waarbij volgens het park de wisselwerking tussen werkelijkheid, droom en fantasie centraal staat. De nieuwe attractie zal deel uitmaken van het 65-jarige jubileum. Met een investering van 35 miljoen euro is het één van de duurste attracties die het park ooit heeft gebouwd. Van de Nederlandse pretparken staat de Efteling qua bezoekersaantallen op de eerste plaats. Gevolgd door Duinrell, Slagharen, Walibi Holland, Toverland en Hellendoorn.

Veel pretparken zweren erbij, je gasten

transporteren naar een andere wereld. De

thematisering is tegenwoordig minstens

zo belangrijk als de attractie zelf. Walt

Disney wist dit als geen ander, maar ook

de Efteling met attracties als Baron 1898,

De Vliegende Hollander en aangekondigde

Symbolica. Zelfs Walibi Holland probeert

met de nieuwe achtbaan Lost Gravity in te

spelen op de beleving van de gast.

EftelingDeze lente is er in de Efteling van alles te doen. In het Sprookjesbos gaat men op zoek naar een nieuwe Sprookjesbosbewoner: Pinokkio, de houten pop die graag een echte jongen wil worden. Ze bekijken de werkplaats van Geppetto, ontmoeten kat en vos en eindigen in een haventje bij een reusachtige monstervis… Tijd voor actie in Baron 1898, een spectaculaire dive coaster voor waaghalzen vanaf 1.40 meter. Bezoekers maken als mijnwerkers met meer dan 90 kilometer per uur een vrije val van 37,5 meter de mijnschacht in, waarna een dol-lemansrit volgt en ze ontsnappen aan ronddo-lende Witte Wieven. In juni vindt een bijzonder evenement plaats, om alvast in zomerse sferen te komen: het Efteling Midsummer Festival. Een feeëriek festival met live optredens, dj’s, en entertainment. In juli en augustus viert de

Efteling de zomer met dagelijks verlengde openingstijden. Op de 9 zaterdagen in juli en augustus is het park open tot middernacht. Alle attracties zijn in het donker geopend en het Sprookjesbos is op een betoverende manier verlicht. Naast het Efteling Hotel en vakantiepark Efteling Bosrijk opent medio 2017 Vakantiepark Efteling Loonsche Land met een hotel en vakantiewoningen.

Page 20: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

Een magisch verblijf van 2 nachten en 3 dagen toegang

voor €207,50 per volwassene (1)

+ GRATIS toegang en verblijf voor kinderen t/m 6 jaar (2)

+ GRATIS Disney Stars VIP voordelen!

Ontspan met een welkomstdrankje(4)

Shop till you drop met de 20% korting in de boetieks(5)

Ontvang €30 korting op de Disney PhotoPass+ service (6)

Tip: gebruik de Disneyland® Paris Verkoophandleiding, de magische sleutel tot praktische informatie in de Disney® Parken en de Disney® Hotels en verhoog zo je omzet (7)

MIS DEZE EXCLUSIEVE AANBIEDING NIET.

ONTDEK deze aanbieding op DisneyStars.com

(1) Prijs geldig per persoon, op basis van twee personen voor twee nachten in een standaard kamer in één van de Disney Hotels (m.u.v. het Disneyland Hotel) in het Voordeelseizoen. Ontbijt en toegang zijn inbegrepen voor het gehele verblijf. Aanbieding is alleen van toepassing indien je werkzaam bent in de reisbranche gerelateerd aan Disneyland Paris met het Senior of Expert niveau op DisneyStars.com. Bij check-in in je hotel kan om een bewijs dat je werkzaam bent als reisagent worden gevraagd (visitekaartje). Exclusief toeristenbelasting. Maximaal twee kamers per boeking. Voorwaarden: aanbieding geldig op bepaalde data in minstens een Disney Hotel (zie kalender op www.disneystars.com). Op bepaalde data geldt een specifi eke verblijfsduur. Deze aanbieding is speciaal voor de Nederlandse markt, echter zijn andere aanbiedingen ook beschikbaar. Aanbieding geldig voor Standaard kamers, Texas en Montana kamers en Trapper blokhut. (2) Kinderen t/m 6 jaar krijgen hun toegang en verblijf cadeau. Voor elk gekocht volwassenen verblijf, is hetzelfde verblijf gratis voor kinderen t/m 6 jaar die dezelfde kamer delen (tot aan maximale bezetting van de kamer). Minimum 1 betalende volwassene per gereserveerde kamer. Een leeftijdsbewijs van de kinderen kan gevraagd worden bij het inchecken in het hotel (jonger dan 7 jaar op het moment van aankomst). (3) Volpension voor de prijs van een Halfpension, inclusief Pause Gourmande (tussendoortje). Je ontvangt je vouchers bij aankomst in je hotel. (4), (5), (6), (7) Disney Stars VIP voordelen exclusief voor deze reisagentenaanbieding. (4) Een alcoholvrij drankje per persoon, geeft recht op een selectie van alcoholvrije drankjes geldig in de bars van de Disney Hotels of Disney Village (voor meer informatie zie voucher). (5) Eén kortingsvoucher van 20% per kamer op je aankoop vanaf € 60 in de Disney boetieks van de Disney Hotels of Disney Village (uitgezonderd The Disney Gallery in Disney Village). Niet te combineren met andere aanbiedingen en geldt niet op bepaalde artikelen (zie lijst van producten in de boetiek). (6) Eén voucher per geboekte kamer, je ontvangt de voucher bij aankomst in je hotel. Koop je Disney PhotoPass+ bij alle Photo-verkooppunten en geselecteerde boetieks in Disneyland Paris. (7) Een verkoophandleiding per reservering, die we je toesturen na je verblijf in Disneyland Paris. ©Disney – Euro Disney Associés SCA – 1 rue de la Galmy, 77700, CHESSY, France - Siren 397471822 – RCS Meaux – Capital Social 1 203 699 718,90€ - Licences E.S. n°1-1050371 – 1-1050381; 1-1050383 et 1-1050384; n°2-1049670 et 3-1050382.

+ GRATIS upgrade naar Volpension indien je vooraf je Halfpension boekt (3)

GELDIG VOOR AANKOMSTEN T/M AUGUSTUS 2016,OOK TIJDENS DE ZOMERVAKANTIE

DIS7308_Summer 16 TA OFFER_NL.indd 1 20/04/2016 16:39

Page 21: TravelPro #17 28-04-2016

21

www.travelpro.nl

SPECIAL PRETPARKEN

DuitslandZoals eerder is beschreven bevindt het beste pretpark ter wereld zich bij onze oosterburen, maar er zijn nog een aantal grote attractieparken te vinden. Vlak over de grens, nabij de Duitse plaats Bottrop, ligt Movie Park Germany. Zoals de naam al doet vermoeden staat het park in het thema van de filmwereld. Dit jaar opent het park een nieuw ‘spookhuis’ met als thema de bloederige tv-serie ‘The Walking Dead’. Het is

de bedoeling dat de bezoekers een parcours afleggen waarbij de bezoekers worden opge-schrikt door acteurs en schrikeffecten. Ook in 2017 wordt er een nieuwe attractie geopend, hoewel deze nog niet officieel is aangekondigd is de fundering van een nieuwe achtbaan al duidelijk zichtbaar. Iets verder weg, maar nog steeds goed te bereiken, ligt Phantasialand. Het park ligt in het Duitse Brühl , nabij Keulen. Het park bestaat uit verschillende themagebieden, waaronder Berlin, China Town, Deep in Africa, Fantasy, Mexico en Mystery. Op dit moment is het themagebied Klugheim in aanbouw. In dit themagebied worden er dit jaar maar liefst twee nieuwe achtbanen geopend. Eén daarvan is een nieuwe lanceerachtbaan genaamd Taron. Taron is de snelste multi-launch-coaster ter wereld, dat wil zeggen dat de achtbaan meerdere keren wordt gelanceerd met meer dan 100 kilometer per uur. Ook hier wordt de attractie in een bepaald thema gebouwd om voor de bezoekers wederom een unieke beleving te creëren.

FrankrijkDe grootste toeristische attractie van Europa bevindt zich in Frankrijk, namelijk Disneyland Paris. Het park ligt in Marne-la-Vallée ten oosten van Parijs. Sinds 2002 ligt naast het Disneyland Park het Walt Disney Studios Park, ook dit park is goed voor miljoenen bezoekers per jaar. Twee jaar geleden werd in het Studios Park de 3D-darkride Ratatouille geopend. Als we het over beleving hebben binnen de pretparkindustrie is Walt Disney een van de grondleggers. Beleving

en storytelling staan hoog in het vaandel bij Disneyland Paris. Op dit moment worden de beide Disney parken flink onder handen genomen, veel attracties worden gerenoveerd of vernieuwd. In 2017 viert het park haar 25e verjaardag. Tussen alle pretparken met mecha-nische attracties zijn er ook parken die volledig draaien op liveshows. Puy du Fou in de plaats Les Epesses is daar een goed voorbeeld van. Na Disneyland Paris en Walt Disney Studios heeft dit

Movie Park GermanyVlak over de grens worden films werkelijk-heid in meer dan 40 attracties en shows! Beleef de nieuwe 4D-avonturen van Ice Age in ‘No Time For Nuts 4-D’. Ga in het Nickland met de tv-helden SpongeBob, Dora en de Teenage Mutant Ninja Turtles op de foto! Bezoek in de loop van het seizoen de permanente horrorattractie ‘The Walking Dead Breakout’! Stort vanaf 60 meter naar beneden in de ‘High Fall’ en bezoek de ver-nieuwde stuntshow ‘Crazy Cops New York’!

TUIOm het jaar tast LEGOLAND® Billund flink in de buidel om een spectaculaire nieuwe attractie toe te voegen aan het familievrien-delijke pretpark in het Deense Billund. 2016 is weer zo’n jaar! Net voor de paasdagen opende het nieuwe thema gebied, LEGO® Ninjago Land. Hier word je zelf een ninja en moet je allerlei proeven uitvoeren om uitein-delijk de ultieme proef te voltooien in LEGO Ninjago the ride. Ninjaland zit vol met activi-teiten die zowel binnen als buiten te vinden zijn. De activiteiten zijn gericht op actief spel, teamwork en interactie, zoals het Lloyd’s Laser Labirinth, Jay's Reactie Spel en Cole’s 12-meter lange klimmuur. Maar dé attractie is toch wel The Ride, waar je de elementen vuur, aarde, bliksem en ijs onder controle moet zien te krijgen. De eerste bezoekers van dit jaar hebben al kennisgemaakt met dit nieuwe thema gebied en de reacties zijn positief en veel belovend.

Page 22: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

22 SPECIAL PRETPARKEN

park de meeste bezoekers in Frankrijk. Het park heeft verschillende shows die bekende verhalen uit de Franse historie vertellen. Aan de shows doen duizenden acteurs mee en elke show staat bol van spectaculaire verassingen. Een ander bekend park is Parc Astérix. Het park kent diverse attracties voor jong en oud, waaronder de langste houten achtbaan van Europa. Ook hier is het park verdeeld in verschillende wereld en worden de attracties in stijl gethematiseerd.

BelgiëVeel Nederlandse reizigers bezoeken regelma-tig de attractieparken van onze zuiderburen. Bekende parken zijn Bobbejaanland, Walibi Belgium en Plopsaland. Tegenwoordig de worden de escape rooms steeds populairder, een concept waarbij een groei mensen uit een kamer of huis moeten proberen te ontsnap-pen door verschillende puzzels op te lossen. Bobbejaanland speelt in op deze trend en heeft begin april een combinatie van een spookhuis en een escape room geopend. Over een paar manden opent Plopsaland De Panne een nieuwe houten achtbaan genaamd ‘Heidi The Ride’ ook bij dit project blijkt maar weer dat beleving een belangrijke rol speelt. Het park wil niet alleen een achtbaan, maar ook thematisering neerzetten. Omdat het park niet de mogelijkheid heeft om alles in één keer te bouwen, volgen de decoraties een jaar later. De achtbaan zal dan in het thema staan van een Zwitsers bergdorpje. Walibi Belgium opent dit jaar de nieuwe water-achtbaan ‘Pulsar’. Deze 45 meter hoge attractie

heeft zowel een voorwaartse als achterwaartse lancering met een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

Lego, Star Wars en Harry PotterDe parken die hierboven zijn beschreven zijn allemaal goed te bereiken voor de Nederlandse markt, maar uiteraard zijn er over de hele wereld de meest uiteenlopende parken te vinden. In Denemarken ligt LEGOLAND een park met een groot aanbod aan attracties met als thema, je raadt het al, Lego. Het park bestaat uit miljoenen lego steentjes die samen de mooiste kunst-werken vormen. Tussen al deze bouwwerken bevinden zich achtbanen, waterattracties en nog veel meer. Zowel Disneyland in Anaheim als Walt Disney World in Florida krijgen een themagebied volledig in het teken van Star Wars. Het gebied wordt 5,5 hectare groot en is een van de meest ambitieuze projecten van Disney ooit. In Star Wars Land wanen de bezoekers zich in het Star Wars universum en uiteraard staat de beleving van de gast wederom centraal. Naast Disney is Universal ook een grote speler op dit gebied. Met The Wizarding World of Harry Potter brengt Universal de magie tot leven. Het park bestond al enkele jaren in Florida, sinds kort heeft ook het Harry Potter themagebied in Hollywood haar deuren geopend. Gasten kunnen een bezoek brengen aan Zweinstein, Zweinsveld en de Wegisweg.

Dylan Cinjee

SlagharenOntdek het Wilde Westen in Slagharen als een echte cowboy of cowgirl! Met meer dan 30 spannende attracties en shows zijn er avonturen voor jong en oud. Neem vervol-gens een plons in het vorig jaar geopende waterpark Aqua Mexicana en blijf ‘s avonds slapen op het vakantiepark. Nieuw in 2016: alle Wigwam Basics zijn omgebouwd tot Wigwam Deluxe en alle Arizona’s zijn omge-bouwd tot Cowboy Cottage.

De Jong Intra VakantiesHeeft je klant zin in een paar dagen zonder zorgen? Boek dan één van de top-attrac-tieparken net over de grens of iets verder weg in Europa. Naast de bekende parken als LEGOLAND® Billund en Günzburg (D), Phantasialand, Europa-Park, Movie Park Germany en uiteraard Disneyland® Paris, heeft De Jong Intra Vakanties ook wat minder bekende parken. Het Hunderfossen Familiepark, waar trollen en elfen de hoofdrol spelen, biedt een aangename afwisseling op de bergen en fjorden in Noorwegen. En wist je dat er ook een LEGOLAND® in Windsor, Engeland is? Veel van de gasten boeken een aantal extra overnachtingen zodat ze ook nog andere bezienswaardigheden in de omgeving kunnen bezoeken. De Jong Intra Vakanties heeft een uitgebreid aanbod voor-delige vakantiewoningen of familiekamers met interessante kinderkortingen. Zo houdt je klant geld over voor een leuk aandenken, ijsje of extra ritje in de achtbaan! Tip: boek vooraf entreekaarten voor het attractiepark bij, zo voorkom je lange wachtrijen voor je klant!

Europa-ParkIn Europa-Park kunnen je klanten een rond-reis maken door 13 verschillende Europese landen. Begin juni komt daar een 14e land bij: Ierland. Het 'groene eiland' krijgt drie nieuwe familie-attracties, een speelhal en restaurantjes waar typisch Ierse hapjes en drankjes geserveerd worden. Maar er zijn in 2016 nog meer nieuwigheden: een nieuwe 4D-film, een expositie met heuse Formule 1-bolides en een Luxemburgplein. In het nieuwe restaurant "Spices" is het voortaan 'werelds' smullen en in het Nederland kan men nu ook terecht voor poffertjes!

Page 23: TravelPro #17 28-04-2016

23

www.travelpro.nl

NIEUWS/COLUMN

De 42e editie van de German Travel Mart werd dit jaar in Magdeburg gehouden. De GTM is het belangrijkste B2B event voor het inkomend toe-risme in Duitsland. Van over de hele wereld kwa-men reisprofessionals en journalisten bij elkaar om meer te weten te komen over de laatste toeristische trends, ontwikkelingen en producten van onze oosterburen. “Het feit dat de GTM voor de 42e keer op rij nog zoveel deelnemers uit 45 verschillende landen trekt, laat goed zien dat Duitsland een belangrijke vakantiebestemming is”, aldus Petra Hedorfer. Al zes jaar op rij groeit het aantal internationale overnachtingen. Sinds 2010 (60 miljoen overnachtingen) groeit het aan-tal jaarlijks met 5,4%. In de eerste periode van 2016 is er zelfs een groei te zien van 6%, mede hierdoor verwacht Duitsland dit jaar de 80 miljoen internationale overnachtingen te overschrijden. Hedorfer: “De cijfers van afgelopen jaar hebben onze verwachtingen overschreden. Het bezoe-kersaantal naar Duitsland bleef de afgelopen jaren flink groeien, we verwachten dat deze trend zich in 2016 voortzet. Toch zijn er enkele zaken die altijd onzeker blijven, zoals de veiligheidssitu-atie die op dit moment in Europa en de rest van de wereld gaande is”.

Eye openerDe huidige situatie in Europa kon Petra Hedorfer niet onberoerd laten: “Er zijn op dit moment bedreigingen in de wereld waar we rekening mee

moeten houden. Keulen was voor ons echt een ‘Eye opener’ en we moeten ervoor zorgen dat dit soort situaties niet meer kunnen gebeuren, daarom nemen we goede voorzorgsmaatre-gelen. Ook de grenscontroles die we uitvoeren zijn noodzakelijk om de veiligheid te kunnen garanderen. We geloven dat deze situatie weer snel terug naar het oude zal gaan en we doen er alles aan om de toerist zich veilig te laten voelen in Duitsland.” De Europese markt is goed voor 73,4% van alle internationale overnachtingen in Duitsland. Nederland is al jaren de grootste markt, ook vorig jaar was ons land goed voor 11,2 miljoen overnachtingen. Nederland wordt gevolgd door Zwitserland (6,4 miljoen), de Verenigde Staten (5,6 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (5,5 miljoen). Met 56% is vakantie de voornaamste reden van Europeanen om naar Duitsland te komen. De markt voor vakanties van vier of meer overnachtingen steeg afgelopen jaar met 12%, daarnaast blijft Duitsland de num-mer één stedentrip bestemming voor Europese reizigers.

Duitsland wil meer dan 80 miljoen overnachtingen

QAS holidays samenwerking met RedSands campers

RedSands campers zijn hét vervoersmiddel voor je klanten die de Outback van Western Australia wilt verkennen. De 4WD campers zijn gebouwd op het chassis van de Toyota Hilux en de grote ruimte tussen de bodemplaat en de ondergrond zorgt er voor dat geen zandweg of rivier een hin-dernis voor deze robuuste camper is. Binnenkort zijn deze campers terug te vinden op de website; qasholidays.nl.

SamenstellenIn het 25-jarig bestaan van QAS holidays is camperhuur, voor zowel Australië als Nieuw-Zeeland, altijd een van de populairste producten geweest. Beide landen zijn veilig om rond te

reizen en met de goede infrastructuur en de vele bezienswaardigheden zijn deze bestemmingen uitermate geschikt om per campervan te verken-nen. QAS holidays werkt samen met een groot aantal aanbieders van het budgetmerk Mighty tot de luxe campervans van Maui. Je klanten kunnen gebruik maken van de uitgebreide kennis van deze bestemmingen en Qas holidays kan een mooie camperreis voor jullie klanten samenstel-len.

FlexibiliteitEen goed uitgangspunt voor een reis per camper zijn de self drives routes zoals deze op de website staan vermeld. Houd daarbij altijd rekening dat het niet echt aan te raden is om bij aankomst, na een lange vlucht, direct een stuk te gaan rijden. Op alle belangrijke bestemmingen biedt Qas holidays een groot aanbod van goed geprijsde hotels! Ook adviseren ze de klanten om de camper wellicht een aantal dagen aan de kant te zetten en bijvoorbeeld te gaan zeilen bij de Whitsundays of een meerdaagse boottocht op de Doubtfull Sound in Nieuw-Zeeland te maken. Bij Qas holidays zijn ze altijd bereid om hierin mee te denken. Flexibiliteit en een droomreis voor de klant is hierbij altijd het uitgangspunt!

Na een roerig weekend was het natuurlijk wachten op de grote koppen in de kranten.

Want natuurlijk staat in onze wereld als uit-gangspunt, vrijheid van het woord.

Maar het bewijs is weer geleverd dat dat zeker geen waarde is die overal ter wereld geldt en laten we ook niet vergeten dat ook wij een wet hebben - ook al vinden we nu plotseling dat die achterhaald is - die het beledigen van staatshoofden strafbaar stelt. Zowel de Nederlandse als de buitenlandse.

Wat de kwestie rondom de diverse arrestaties van journalisten dan wel columnisten eigenlijk laat zien, is het totale gebrek aan staatsman-schap binnen onze eigen politiek.

Want alhoewel minister-president Rutte al vele jaren aan het hoofd staat van ons land en nu zelfs de Europese scepter mag zwaaien, blijft hij helaas de kleurloze politicus die liever via de achterkamers regeert dan op de voorgrond te staan en te laten weten hoe hij erover denkt.

En die wijze van invulling van de hang naar macht zien we inmiddels vaak in Europa de kop opsteken. Dat afgezet tegen het optreden van de heren Poetin of Erdogan, wel u ziet de gevolgen iedere dag in de kranten.

Het ontbreekt Rutte aan staatsmanschap en de wrange vruchten worden daarvan inmiddels door ons allen geplukt. Want juist die houding geeft voeding aan controverse en laat bij ons allen het idee ontstaan dat de politiek steeds verder van ons afstaat dan zij wil.

Ook dwingt die houding internationaal gezien nauwelijks respect af en dat terwijl de oplos-sing gegeven is, vraag is echter wel of onze MP überhaupt in staat is om zich nog tot echte staatsman te ontpoppen.

Ik vraag het mij af.

Mr Benno FriedbergAdvocaatFriedberg & Mahn Advocaten N.V.www.thelawyers.nl

Staatsman

Page 24: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

24 INTERVIEW

VuelandiaFace2Face Travel heeft bij Vuelandia een eigen dashboard gecreëerd. Panagopoulos: “Intern noemen we dit ‘Atlas’ en hierin heb-ben we een enorm aantal beddenbanken gekoppeld. Daarmee doen we mee als partij met het grootste aanbod op de Nederlandse markt. Vergeet niet dat we middels dit systeem ook alle bedden kunnen aanbieden die de traditionele leveranciers ook aan-bieden, maar ook de bedden die de grote online aanbieders aanbieden. We hebben een enorm voordeel met dit systeem van Vuelandia en daarnaast lanceren ze ook de tool waardoor we acco’s en vluchten mak-kelijk kunnen combineren.”

Touroperator licentie voor Face2Face Travel

Face2Face Travel heeft sinds kort een tour-operator licentie. “Het afgelopen anderhalf jaar realiseerden we steeds meer omzet via zelf samengestelde producten. Dit moest en wilde ik gaan regelen. Een touroperator licentie bleek de juiste oplossing, waarmee we ook niet gebonden en gedwongen zijn om alles via de huidige leveranciers in te kopen”, aldus Takis Panagopoulos (directeur/eigenaar Face2Face Travel) tegenover TravelPro.

“Onze balans verplichting richting SGR veranderde en werd onaantrekkelijker. Daardoor kan je niet meer progressief werken. Nu hebben alle bij ons aangesloten zelfstandig adviseurs de vrijheid om contracten te maken met buitenlandse leveranciers, beddenbanken en dmc’s om deze onder onze touroperator licentie te verkopen. Het vergroot ons productaanbod, we kunnen veel dieper op bepaalde bestemmingen ingaan. Onze klanten vragen niet alleen maar naar de grote merkketens. Men wil ook kleinschaligheid en dat is in het aanbod van de huidige leveranciers niet voldoende vertegenwoordigd”, zo laat Panagopoulos weten. Eigenlijk ga je concurreren met je huidige leveranciers?“We concurreren met iedereen net als iedereen

Jouw DMC voor MarokkoL’Atelier Du Voyage Maroc

Voor meer informatie neem contact op met Hanane Bouy via: [email protected]

met ons. Bijna eenderde van onze omzet gaat richting samengesteld. Als lokale dmc’s sneller anticiperen dan de bestaande leveranciers, dan gaan we er zelf mee aan de slag. We zijn op deze manier niet gebonden en gedwongen om alles via de huidige leveranciers in te kopen. En dat is waar het om gaat.”

Je ZRA’s gaan steeds meer zelf packagen. Ben je niet bang dat je bonussen niet haalt bij de bestaande leveranciers?“Er worden geen bonussen meer uitgedeeld. Ik weet niet wie jij nog kent die bonussen uitkeert. Een bonus is natuurlijk een uitdaging, maar wanneer we zelf samenstellen dan hebben we veel hogere marges. Natuurlijk is de aansprakelijkheid hoger, maar dat wordt verzekerd. Ik weet niet waarom een touroperator zowel via retail als direct richting de consument kan werken en een reisbedrijf als wij niet.”

Er gaan ook veel nieuwe labels op de markt komen?“Ja, daar kun je van op aan. Elke ZRA kan eigen labels op de markt gaan zetten, mits ze het ons melden en het allemaal in orde is.”

Hoe volg je de discussie over SGR?“Het is een feitelijke discussie die SGR niet kan tegenhouden. Wat wij op dit moment willen is zekerheid en daarom hebben we om de licenties gevraagd waardoor we aan de voorwaarden voldoen om te gaan packagen. De duikreizen in Egypte die we aanbieden vielen voorheen onder

de risicodragende omzet, maar nu valt het onder onze touroperator activiteiten.”

Raad je andere retailers ook aan een touroperator licentie te regelen?“Op het moment dat je als retailer niet voldoet aan de voorwaarden om een product te leveren zoals het hoort, dan moet je dat voor jezelf gaan regelen. Je hebt richting de consument verantwoordelijkheid. Wil je die marges draaien en wil je een niche gaan aanbieden en niet afhankelijk zijn van dat wat je inkoopt, dan moet je het regelen.”

Hoe gaat het met Face2Face Travel en je ZRA’s?“We realiseren een gezonde groei ten opzichte van vorig jaar, we draaien zwarte cijfers en hebben 30 ZRA’s. Onze kernwaarden zijn dat we deze mensen de mogelijkheid willen geven om meer omzet te maken. We willen geen marktleider worden. Onze ZRA’s kunnen door onze touroperator licentie met een veel diverser aanbod richting hun klant gaan, wat hen ook meer omzetmogelijkheden geeft.”

Arjen Lutgendorff

“We concurreren met iedereen

net als iedereen met ons”

Page 25: TravelPro #17 28-04-2016

25

www.travelpro.nl

SPECIAL TURKIJE

Er is een drastische daling zichtbaar in het aantal boekingen richting Turkije in de eerste maanden van 2016. Er zijn maar lliefst 50% minder boe-kingen, aldus GfK/ANVR Travelscan. Met name Spanje (29,9% stijging in het aantal boekingen) en Portugal (12,5% stijging) profiteren van het ‘onveilige’ Turkije. Men beschouwt deze Zuid-Europese landen wel als een veilige vakantiebe-stemming, maar heeft vaak geen idee hoe groot een land als Turkije werkelijk is.

Duizenden kilometers kustTurkse Riviera is zeer geliefd onder de toe-risten. Dit gebied, ook wel de turquoise kust genoemd, ligt in het zuidwesten van het land en is vooral populair door badplaatsen als Bodrum, Marmaris, Alanya en Antalya. Met name de all inclusive vakanties trekken grote aantallen inter-nationale toeristen. De resorts die pal aan het strand liggen hebben dermate veel te bieden dat het terrein niet eens verlaten hoeft te worden om een geslaagde vakantie te hebben. Echter, heeft

iedere bestemming zijn eigen charme die voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers aantrekkelijk is. Ook in deze badplaatsen kunnen dus gevari-eerde vakanties gehouden worden.

De mooie stadIzmir is de op twee na grootste stad van Turkije en heeft de op één na grootste haven van het land. ‘De mooie stad’ verwelkomt de bezoeker met warmte en vriendelijkheid, de gastvrijheid waar Turkije om bekend staat. De stad is met warme zomers en zachte winters een bestem-ming die het hele jaar te bezoeken is. De com-binatie van de eeuwenoude geschiedenis en de belevenissen van een wereldstad maakt Izmir tot een stad van tegenstellingen. Een reis naar Izmir is niet compleet zonder een wandeling te maken over de Kordonbuyu. Het uitzicht, de cafés, bar-retjes en restaurants maken deze straat tot een must in Izmir. Het Izmir Wildlife park is een leuk uitstapje voor de kinderen. De dieren worden als

Turkije: van antiek wereldwonder tot hippe bestemmingen

Home of de zijderoute, de blauwe mos-

kee, turquoise, Troy en twee continenten

is waar het Turkse toerismebureau mee

adverteert. Bij Nederlanders zijn vooral de

all inclusive hotels in bijvoorbeeld Antalya

of Bodrum bekend. Daarentegen is het

land zeker geschikt voor stedentrips om

cultuur te snuiven in de binnenlanden.

NeckermannDe Paloma-Hotels hebben een perfecte lig-ging aan de Turkse West- en Zuidkust, zijn luxe en hebben een uitmuntende service. Waarom Paloma-Hotels? Comfort en service in de overtreffende trap, heerlijke Turkse keuken, biologische groenten en wijn en de food festivals en van Nederlandssprekende animatie tot professionele LesMills les-sen. Paloma-hotels boek je eenvoudig via Neckermann.

Page 26: TravelPro #17 28-04-2016

26

inwoners van de stad beschouwd. Met name de pasgeboren olifanten zijn een toeristische trekpleister.

AntalyaDe stad Antalya is de toeristische hoofdstad van de Turkse Riviera en ligt in de gelijknamige pro-vincie. In de regio zijn er genoeg bezienswaar-digheden te bezoeken. Met name het theater van Aspendos is populair. Dit theater is een van de best bewaarde uit de Romeinse tijd. In de maanden juni en juli genieten 20.000 gelukkige met een kaartje van het International Opera en Ballet Festival in dit theater. Daarnaast worden er klassieke muziekconcerten gehouden en vinden er balletvoorstellingen plaats. Op een ruime drie uur rijden van Antalya stad liggen de ruïnes van Myra. Deze plek is voor Nederlanders extra speciaal. Dit gebied is de gemeente waar Sint Nikolaas (ofwel Sinterklaas) de burgemeester van was. In Antalya stad is er echter ook meer dan genoeg te beleven. In het centrum zijn de vele moskeeën en pleinen omringt door winkeltjes, barretjes en restaurants. Geniet van de Turkse manier van leven en bestel een Turkse thee en heerlijke kleine gerechten. Voor de kinderen is het Dolfinarium Kemer en het Aqualand zeer geslaagde uitstapjes. Ook het nabij gelegen bad-plaatsje Lara is leuk om te bezoeken met haar gouden stranden en leuke bazaar.

Antiek wereldwonderOp de plek waar de huidige badplaats Bodrum ligt werd ruim 2300 jaar geleden aan het mausoleum van Halicarnassus gebouwd. Bij een bezoek aan dit monument is er op de over-gebleven ruïnes na niet heel veel meer te zien. Maar door historische verslagen en opgravingen is er wel veel bekend over de laatste rustplaats van Mausolus. Door deze vergaarde kennis is het Mauseoleum van Halicarnassus een van de zeven antieke wereldwonderen. Dit monument is echter niet de enige bezienswaardigheid die Mausolus heeft laten bouwen in Bodrum. De bouw van het antieke Amfitheater van Bodrum is afgerond in de Romeinse Tijd, maar de originele plannen waren van de koning. In de zomer zijn hier concerten en shows bij te wonen. Daarnaast is het theater een onderdeel in het September

Festival. Wie graag wil feesten in de Turkse Riviera is bij Bodrum aan het juiste adres. Hier is namelijk de grootste openluchtdiscotheek van Europa te vinden. In de Halikarnassos is er elke avond plaats voor circa 5.000 feestgangers.

MarmarisGelegen tussen twee bergen en aan de Lycische kust in het zuidwesten van Turkije heeft Marmaris een mooie natuur die het bezoeken waard is. Met name een boottocht over de Dalyan rivier staat hoog aangeschreven. Tijdens deze tour komt de toerist langs modder- en zwavelbaden, koningsgraven in de rotsen van Dalyan en eindigt op Turtle Beach. Doordat de stad middenin een baai ligt, zijn er talloze mogelijkheden voor water-sporten. Onder andere waterskiën, windsurfen, jetskiën en zeilen zijn zeer populair. De eerder

Groningen Airport Eelde Vanaf Groningen Airport Eelde vlieg je naar de bekende Turkse badplaatsen. Vertrek met Corendon, twee keer per week naar Bodrum en Antalya. Ook TuiFly vliegt twee keer per week naar Antalya. Bovendien vliegt elke zaterdag Transavia naar Dalaman. Hiermee is zowel de Zuid-Egeïsche kust als de Turkse Riviera zeer goed bereikbaar vanaf Groningen Airport Eelde!

Page 27: TravelPro #17 28-04-2016

27

www.travelpro.nl

TUIDe Turkse Riviera is nog altijd hét vakan-tieadres van vele Nederlanders. Zon, zee, strand, zeer goede hotels en waanzinnige aquaparken. De diversiteit van het TUI hotelaanbod in de vele plaatsen aan de Turkse Riviera, spreekt een grote doelgroep aan. Van luxe vijfsterren hotels voor stel-len in Belek tot heerlijke appartementen in Alanya waar je kunt genieten van de lokale keuken in de vele restaurantjes. De Turkse Riviera is een zon-zekere bestemming en er is dus niets lekkerder dan verkoeling vinden in het water. Wat te denken van onze SPLAHSWORLD hotels en dan met name SPLASHWORLD Pegasos World in Side. Hier vind je het grootste zwembad van de regio, met meer dan vijftien glijbanen is dit SPLASHWORLD hotel een echte aanrader.

genoemde bergen rondom Marmaris bieden ook uitstekende mogelijkheden tot een uitstapje. Het huren van een mountainbike voor de sportieve-ling, of een 4x4 en op ontdekkingstocht door de bergen is een aanrader. Vanuit grote hoogte is de baai en het daarbij horende uitzicht prachtig. Ook is het mogelijk om door middel van een bootje het gebied vanaf de zee te verkennen.

AlanyaWanneer de stad in zicht komt valt vooral het Ottomaanse kasteel, hoog boven de stad, op. Een bezoek aan dit kasteel staat dus garant voor een spectaculair uitzicht over de stad en nabije omgeving. Tijdens een wandeling naar dit kasteel, over een smal pad, wordt de wandelaar leuke cafés, restaurants een prachtige verge-zichten voorgeschoteld. Ook de Rode Toren in de binnenstad is niet te missen. De 33 meter hoge toren, die stamt uit 1226, werd gebouwd om de scheepswerf te beschermen. De toren is inmiddels hét symbool van Alanya geworden, het is onder andere op de vlag van de stad te zien. Een wat minder opvallende bezienswaardigheid, maar daarom niet minder mooi, is de Damlatos grot. Deze plek staat vooral bekend vanwege de miljoenen jaar oude stalactieten en stalagmieten.

UNESCO natuur Turkije is niet alleen een bestemming waar

genoten kan worden van de zon, ook de natuur-liefhebber kan zijn hart ophalen in het land. Met name het UNESCO genoteerde Pamukkale en Cappadocië zijn populair. Het warme water van de zoutbaden van Pamukkale biedt de bezoeker ideale mogelijkheden om even te voetenbaden in dit unieke natuurverschijnsel. De combinatie van het warme water, circa 35 graden, en het bijbehorende uitzicht zorgen voor een niet te vergeten beleving. De Turkse overheid heeft de kalksteen-terrassen op dit moment onder con-trole, dit is gunstig voor het monument. De con-trole zorgt ervoor dat het nog wel bereikbaar is, maar niet door de vele toeristen wordt aangetast. Het gebied is met name veelal bezocht als een dagexcursie vanuit Antalya. De reis die ook over het prachtige Taurus gebergte gaat is op zichzelf al de moeite waard. Naast Pamukkale is het natuurgebied van Cappadocië een unieke erva-ring. De buitenaards uitziende omgeving is opti-maal te verkennen door middel van een balloon-vaart. Het sprookjesachtige turfsteenlandschap is ontstaan door uitbarstingen van de Erciyes en Hasan Dag vulkaan. Doordat Cappadocië ver landinwaarts ligt is het door het maken van een Turkse rondreis het beste te bereiken.

Job Beuzel

Page 28: TravelPro #17 28-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS28

Verrassend, dat is wel in één woord de

samenvatting van reacties van de 250

reisagenten en diverse partners die mee

waren op de inaugural van de nieuwste

aanwinst van het Duitse AIDA Cruises,

de AIDAprima die onderweg was vanuit

de scheepswerf in Nagasaki (Japan) via

Rotterdam naar thuishaven Hamburg.

AIDAprima vanuit Rotterdam: ‘Super toll’De reacties op het nieuwste schip van AIDA Cruises waren zeer enthousiast. Het biedt dan ook veel waar Nederlanders blij van worden tijdens een vakantie. De AIDAprima is volgens velen een goed verkoopbaar product. De rederij start vanaf 7 mei en vaart vanaf die datum weke-lijks op zaterdag vanuit Hamburg en op donder-dag vanuit Roterdam. De vanafprijs voor deze 8-daagse cruise is €535 per persoon met hoge (kinder)kortingen voor reizigers tot en met 24 jaar en (heel) veel inclusief zoals fooien, tafeldranken tijdens de buffetmaaltijden, drie a la carte restau-rants, de tapasbar en de currywurst corner.

Breder uitmeten Ook volgens Ralph Remkes (General Manager Noord-Europa Costa Group waar AIDA onder valt) kan AIDA Cruises, gevestigd in het Duitse Rostock met vertrek vanuit Rotterdam zeer populair worden bij de Nederlandse vakantie-ganger. “AIDA Cruises heeft haar focus altijd grotendeels op de Duitse markt gehad en het heeft inderdaad (nog) niet de bekendheid die Costa Cruises wel heeft. Sinds de oprichting van de source markets in de Alpen (Oostenrijk en

Zwitserland) en Benelux & Scandinavië krijgt de Nederlandse markt meer aandacht. Nu we ons team in Amsterdam compleet hebben en de crui-ses van de AIDAprima vanuit Rotterdam van start gaan, gaan we het verhaal van AIDA nog breder uitmeten op de Nederlandse markt.”

Stoer Marcel Veenhuizen (directeur Zeetours Cruises) laat weten het heel stoer te vinden dat AIDA een jaar lang gaat varen vanuit Rotterdam. “Daarmee kunnen we zo’n cruise écht onder de aandacht brengen bij de Nederlandse consument. De AIDAprima is een schip dat heel interessant is voor de Nederlandse markt, met name voor veel gezinnen. Het heeft alles in zich om een knaller te worden, niet alleen in de schoolvakanties.”

Heel veel extra’s De AIDAprima is volgens Mirella de Kock (Business Development Manager Zeetours Cruises), die al meerdere schepen van AIDA zag, niet te vergelijken met de andere schepen van AIDA. “De AIDAprima biedt in verhouding veel meer extra’s. Persoonlijk vind ik AIDA heel erg leuk en het is ook nog eens laagdrempelig en toegankelijk. AIDA communiceert dat de AIDAprima gezien de vele faciliteiten, een vakan-tiepark op zee is en nu we aan boord zitten snap ik de vergelijking wel. Je kan hier aan boord van alles doen. Het schip is je park en dat is heel anders dan bij de andere AIDA schepen.” Wat te denken van een Four Elementsdek met een klimparcours door de lucht, twee glijbanen waar ook racewedstrijden op gehouden worden (wie noteert de snelste tijd!) een lazy river, aan beide kanten van het schip is een Skywalk te vinden, een unieke gelegenheid om hoog boven de golven te genieten van een spectaculair uitzicht! Tegen betaling van een geringe toeslag kan je ook culinair genieten in het Sushi restaurant, het Gourmet restaurant Rossini met enkel speciali-teiten van de kok, een Buffalo Steakhouse met buitenterras waar een steak van maar liefst 800 gram op de kaart staat en een kookstudio waar je kooklessen kunt volgen. Voor wie zelf wat versnaperingen of een ontbijt wilt samenstellen voor in de hut kan terecht in de inloop minibar, een wijnproeverij in de Vinotheek mag niet ont-breken of een glas champagne in de Spray bar by Moet&Chandon is een ervaring op zich door de mogelijkheid om buiten helemaal in het puntje van de boeg te kunnen staan. AIDA is een zeer actieve rederij, je kan 24 uur per dag terecht in de fitness met de meest moderne apparatuur. Ruim 30 verschillende lessen worden kosteloos

V.l.n.r.: Bart Limburg, Joop Laarakkers en Marco van de Boogaard.

“De Duitse taal moet geen probleem zijn”

Page 29: TravelPro #17 28-04-2016

29

www.travelpro.nl

REPORTAGE

aangeboden, een buitensportdek met tal van mogelijkheden en in de winter zelfs een ijsbaan. En de Body & Sul Organic Spa biedt een ruime keuze aan behandelingen en wellness landschap zowel binnen als buiten.

Vakantiegevoel De verwachtingen voor de AIDAprima vanuit Rotterdam zijn heel hoog bij Remkes en zijn team. “We zijn ambitieus. Ik vind het een prach-tig schip dat ideaal is voor een jong en actief publiek. Ook de uitstraling en de activiteiten zijn goed aan de man te brengen en ik denk dat Nederlanders het hier heel goed naar hun zin kunnen hebben.” Aan Nederlandstalige bege-leiding op de AIDAprima is ook gedacht, er zijn zes Nederlandse crewleden aan boord: twee in Entertainment, twee in Services en twee bij receptie. Volgens mij moet de Duitse taal overi-gens ook geen probleem zijn, want Duitsland is één van de populairste vakantiebestemming bij de Nederlander. Het gaat toch niet om de taal?' Nog sterkere stijging Gevraagd naar zijn eerste indrukken laat Veenhuizen weten: “Ik vind het echt een heel mooi ontworpen schip. De focus op kinderen en op sport doen ze heel slim. Denk aan het Fuego familiebuffetrestaurant met lagere buffet-ten voor kinderen, de kinderkortingen. Ik vind de AIDAprima een schip voor de jongere doelgroep. Je ziet het ook aan het entertainment, de disco en de Teen Lounge. Begin van het boekjaar (1 november, red.) werden er nog niet zoveel AIDA-boekingen gemaakt, maar op het moment dat de eerste vertrekken van de AIDAprima definitief waren, zag je het aantal boekingen omhoog schieten. Voor volgend jaar zien we een nog sterkere stijging. Overigens vinden veel reizigers Rotterdam als bestemming ook heel erg interes-sant, want in alle lijstjes van populaire citytrips zie je tegenwoordig Rotterdam in de top staan.”

Voordelen “We zijn heel erg blij dat Zeetours zoveel reis-agenten de mogelijkheid heeft geboden om mee te gaan op deze cruise”, aldus Remkes. “Een groot deel van deze reisagenten was zelfs nog niet eens eerder op een cruiseschip geweest, dus ook voor hen zal deze beleving de verkoop van een cruise een stuk makkelijker maken. Bij first timers zie je dat de return rate heel erg hoog is. Het is aan ons team de taak om onze part-ners van genoeg informatie over de AIDAprima te voorzien waardoor de verkoop makkelijker wordt. Het blijft bij mij de grote vraag hoe het kan dat 99,4% van de Nederlandse reizigers nog geen cruisevakantie maakt. Niet omdat het product niet goed is.”

Geen belemmering De hoge kinderkorting maakt het voor gezinnen in combinatie met vertrek vanuit Rotterdam zeer interessant om nu voor een cruise te kiezen in plaats van een ander type vakantie. Kinderen

t/m 24 jaar betalen slechts een toeslag bij twee volbetalende in de hut. Maar indien zij apart in een hut verblijven krijgen zij nog altijd tot maar liefst 35% korting! De Beachclub garandeert een zomers gevoel het gehele jaar door, kortom de AIDAprima is een drijvend vakantieparadijs. “Veel mensen verwachten bij een cruise dat alles in het Engels is, dus de eerste dag aan boord van een AIDA-schip is even acclimatiseren”, aldus De Kock. “Daarna merk je het niet meer en het personeel spreekt ook prima Engels. Wanneer er iets wordt omgeroepen op het schip dan is dat in het Duits, maar bij andere rederijen wordt het ook in heel veel verschillende talen gedaan.”

Kein problem Twee (lange) nachten, veertien cafés en bars, feesten, 8.050 vierkante meter aan zonnedek,

een spa van 3.100 vierkante meter, vijftien restaurants, de (overdekte) Beach Club inclusief zwembad en glijbaan waar het 365 dagen per jaar bikiniweer is en een bierbrouwerij verder, waren de conclusies door de deelnemende reisagenten getrokken. De AIDAprima heeft een moderne uitstraling, de 1.643 hutten zien er goed en fris uit met op het balkon een hangmat, er kan gevarieerd worden gegeten, het entertain-ment is goed en dat de officiële voertaal Duits is? Kein Problem! Aan AIDA Cruises en haar part-ners de taak om de Nederlandse vakantieganger te overtuigen.

Arjen Lutgendorff

Team Costa Group/AIDA Cruises met v.l.n.r.: Danielle Geerts, Ralph Remkes, Bianca Molenaar, Kay Sion, Cindy Langbroek, Annika Östman en Cindy Klomp.

Team Zeetours Cruises v.l.r.: Marcel Veenhuizen, Mirella de Kock, Sacha Sluijter, Bert de Ruijter en Karin Niehoff.

Annika Östman, Patrick Cepero, Sinan Cepero, Kay Sion, Cindy Langbroek, Lander de Coster en Faizal Siddiqui.

Page 30: TravelPro #17 28-04-2016

30 NIEUWS

Eerste afvaart Ovation of the Seas

Ryanair: meer bestemmingen én vluchten

12 mei: Luxembourg for Tourism B2B workshop

Sinds kort heeft Royal Caribbean er een nieuw cruiseschip bij: de Ovation of the Seas. Dit derde schip uit de Quantum-klasse maakt eerst vanuit Southampton een aantal korte cruises, voordat zij aan de 52 nachten tel-lende Global Odyssey begint met als eindha-ven Tianjin (China) wat de thuisbasis voor dit schip wordt. Helga Verheij (HD Travel) was de uitverkorene en maakte de allereerste cruise met de Ovation of the Seas.

“De eerste afvaart van Ovation of the Seas was een prachtige ervaring. Het lijkt niet op een regu-lier Royal Caribbean-schip. Het heeft een strak en modern interieur en de activiteiten op dit schip zijn eindeloos. Door alle technologische snufjes krijgt het cruisen een nieuwe dimensie. Zijn klanten op zoek naar veel en leuke activiteiten en moderne technologie? Dan is dit een perfect schip en zullen passagiers zeker tevreden en voldaan terugkomen.”

Nadat eerder bekend werd dat Ryanair vanaf Eindhoven Airport drie keer in de week op Sofia gaat vliegen, maakt de Ierse prijsvechter vandaag bekend ook Murcia (twee keer per week) en Palma (twee keer per week) als winterbestemmingen (vanaf 1 november) vanaf Eindhoven aan het netwerk toe te voegen. Ryanair verhoogt ook haar capaciteit vanaf Eindhoven Airport op de vluchten naar Alicante (dagelijks), Krakau (vijf keer per week), Malaga (dagelijks) en Tenerife (twee keer per week).

Bezoek de workshop van Luxembourg for Tourism op 12 mei en maak kans op een VIP weekend naar Luxemburg. Luxembourg for Tourism organiseert een B2B workshop voor de reisbranche op 12 mei as. in de iconische Panoramalounge van het Inntel hotel in Rotterdam. Reisagenten, ZRA’s en Product managers zijn van harte welkom voor een rij-kelijk dinerbuffet en presentatie. Tevens maak je kans op het winnen van een VIP weekend naar Luxemburg.

Onbekend maakt onbemind Luxemburg is een wat minder bekende bestem-ming, maar bij uitstek geschikt voor een short-break. Op slechts 400 kilometer vanaf Nederland vind je een mooi groen pareltje met een hoog-waardig accommodatie en culinair & cultureel aanbod. Er zijn maar liefst elf Michelinsterren restaurants in Luxemburg. Het hart van Europa is warm, groen en vol Franse flair. Meer info en aanmelden via [email protected] of 070 – 3606656

Page 31: TravelPro #17 28-04-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Africa Feeling zoekt Afrika-specialistAfrica Feeling is de specialist op het gebied van reizen naar Zuidelijk- en Oost-Afrika. Wij zijn een reisorganisatie met gevoel voor Afrika en gevoel voor de specifieke wensen van onze klanten

USP Marketing PR zoekt (Online) Marketing PR Consultant

Als allround online marketing PR consultant vertaal je elke communicatievraag van de accounts naar een creatief en innovatief marketing en PR-plan.

Hogeschool Tio zoekt praktijkmensen voor parttime docentschapHogeschool Tio is een particuliere onderwijsinstelling en verzorgt erkende hbo-

en mbo4-opleidingen voor de hotellerie, eventsector, business sector, e-commerce en reiswereld.

Elmar zoekt Reisadviseurs/Customer Service MedewerkersElmar Reizen is opgericht in 1996 en was het eerste reisbureau op internet. Elmar Reizen is een van de grootste online reisbureaus in Nederland en is bekend van de merken Elmar en dé VakantieDiscounter.

Interesse?Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

April* 25-28: Arabian Travel Mart, Dubai.

Mei* 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.* 09: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Winterswijk.* 10: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Venlo.* 11: Info-avond Düsseldorf Airport, Germania Airlines en LMX Touristik, Arnhem.* 12: B2B Workshop Luxembourg for Tourism, Rotterdam.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.* 23: ANVR/Schiphol barbecue.

November* 07-09: WTM Londen.* 16-19: ANVR Congres.

2017

Januari* 07-08: Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, Amsterdam.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiares:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: TravelPro #17 28-04-2016

Op hoge snelheid naar de zomerzon!Niet alleen voor een citytrip maar ook voor een zonnige vakantie biedt de trein je klant vele voordelen. Met TGV is heel Frankrijk binnen handbereik. Je klant hoeft geen bagage in te checken en geniet onderweg van het mooie Franse landschap. Zonder file!En voor jou extra makkelijk: TGV-tickets zijn nu ook uit te geven als e-tickets!

Lees meer op NSInternational.nl/agent

23051 NSI Adv Zomerzon TravelPRO 240X340_V2.indd 1 21-04-16 10:54