TravelPro #21 25-05-2016

32
stad van de maand mei: wenen GRATIS Sacher Torte met koffie, thee of warme chocomelk in het Kaffeehaus of Sacher Eck’ van Hotel Sacher t.w.v. €13,- p.p. GRATIS Haus der Musik en 100% Stadsgids kijk op sjors voor alle info! - Advertentie - Koningsdam in de vaart genomen “ABC-eilanden merken niet veel van onrust Venezuela" "COMPLEXITEIT FAILLISSEMENT VAN DE BUITENCATEGORIE" Dignus Meulenberg en Jeroen Stekelenburg (curatoren OAD OUD)

description

TravelPro #21 25-05-2016

Transcript of TravelPro #21 25-05-2016

Page 1: TravelPro #21 25-05-2016

stad van de maand mei:wenen★ GRATIS Sacher Torte met koffi e,

thee of warme chocomelk in het Kaffeehaus of Sacher Eck’ van Hotel Sacher t.w.v. €13,- p.p.

★ GRATIS Haus der Musik en 100% Stadsgids kijk op sjorsvoor alle info!

- Advertentie -

Koningsdamin de vaart genomen

“ABC-eilanden merkenniet veel van onrust Venezuela"

"COMPLEXITEIT FAILLISSEMENT VAN

DE BUITENCATEGORIE"Dignus Meulenberg en Jeroen Stekelenburg

(curatoren OAD OUD)

Page 2: TravelPro #21 25-05-2016

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

T1_Entertainment_240X340_Travelpro_AMSSM.pdf 2016.5.17 4:29:1 PM

Page 3: TravelPro #21 25-05-2016

Inhoudsopgave

GeheimAfgelopen weekend maakte een groep van meer dan 100 reisagenten kennis met Montenegro, tijdens de mega-studiereis van TUI. Pagina 12-13

SpanjeZowel Galicië, als Asturië, Cantabrië en Baskenland zijn heerlijke regio’s voor wie wil genieten.Pagina 15-18

VakantiegeldBinnenkort wordt het vakan-tiegeld weer bij miljoenen Nederlanders op de bankreke-ning bijgeschreven. Wat gaat de Nederlander ermee doen?Pagina 21

GriekenlandDe recente ontwikkelingen in Griekenland lijken ervoor te zorgen dat Griekenland haar toeristen verliest aan andere ‘rustige’ zonbestemmingen als Spanje of Portugal.Pagina 23-27

Hoe zet je jezelf als toeristische bestemming, airline, reisbureau, touroperator of hotel op de kaart? De ontvanger moet je verhaal natuurlijk geloven en je moet voor het juiste moment kiezen.

Alles wordt uiteraard aangegrepen om de consument te overtuigen. De overwinning van Verstappen, de examentijd, het weer en noem maar op. Ook stromen de mooie onderzoekjes weer binnen en kan je niet meer om grote advertenties heen in kranten en op websites.

Maar is het op voorhand boeken ook echt altijd voordeliger dan een last minute deal? Dat is wat Expedia en Airlines Reporting Corporation (ARC) lieten weten middels een persbericht. Het beste zou je een ticket 140 dagen voor vertrek in het weekend kunnen boeken. Vliegen naar een vakantiebestemming op een doordeweekse dag kan ook nog eens leiden tot grote besparingen.

En wat te denken over Egypte. De ramp met het toestel van EgyptAir is natuurlijk ontzettend erg genoeg voor alle nabestaanden. Wat ga je doen als verkeersbureau (dat net een promotiecampagne op de planning had staan) en als touroperator? Het lijken mij ingewikkelde keuzes.

IngewikkeldZillertal Tourismus besloot om zichzelf in de kijker te spelen door in zee te gaan met Ajax. Daarmee is Ajax de eerste Nederlandse sportclub die zich bindt aan een buitenlandse regio. Overigens is ook de samenwerking tussen bestemmingen/regio’s met sportclubs een trend die zich definitief voortzet, denk aan Qatar, Abu Dhabi, Azerbeidzjan, Kazachstan, Gelderland, die zich allemaal via een sportteam of sportevenement in de kijker willen spelen.

Maar hoe ingewikkeld het misschien allemaal lijkt om jezelf in de kijker te spelen, niets lijkt er ingewikkelder dan het oplossen van de zaak rondom het faillissement van de OAD Groep tweeënhalf jaar geleden.

De curatoren geven in dit nummer tekst en uitleg. Misschien ook wel een beetje om zichzelf in de kijker te spelen, om de ‘buitenwereld’ te laten zien dat de zaak behoorlijk wat voeten in de aarde heeft en dat het dus niet voor niets wat langer duurt dan anderen hadden verwacht. Aan de andere kant hoor ik inderdaad de geluiden dat het lang duurt...

Ingewikkeld.

Arjen [email protected]

KLM viert 70-jarige lijndienstvlucht New York

Op 21 mei 1946 vond KLM’s eerste vlucht naar New York (JFK) plaats. KLM was na de Tweede Wereldoorlog de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die een verbinding legde tussen Europa en Amerika.

“Dat KLM al 70 jaar passagiers een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en New York

biedt, is een grote mijlpaal en een symbolisch moment. Veel van de belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van KLM hebben een link met Noord-Amerika. Bovendien is na Europa, Noord-Amerika de grootste markt voor KLM. Samen met onze partner Delta Air Lines vervoert KLM ruim 2,8 miljoen passagiers tussen Amsterdam en Noord-Amerika. Daar waar pionieren en

ondernemen de sleutel was tot succes voor KLM, zal dat in de toekomst ook zo zijn”, zegt Pieter Elbers (president-directeur KLM).

Van Kerstreizen, wintersport tot de (verre) winterzon Wij zijn er al klaar voor!

Bekijk ons winteraanbod in Volgende keer weer! Busreizen Autoreizen Vliegreizen Verre reizen Steden reizen

20160518 Winter 216x37 mm.indd 1 19-05-16 16:53

Page 4: TravelPro #21 25-05-2016

4 ACHTERGROND

Gaan de curatoren in het faillissement

van OAD Groep B.V. en de andere tot die

groep behorende OAD-vennootschappen,

Jeroen Stekelenburg en Dignus

Meulenberg (die sinds 15 januari 2014

curator Jacques Daniels vervangt) een

zaak starten tegen de Rabobank? Beide

heren zitten voorlopig nog met bergen

werk om uit te zoeken wat er vlak voor het

faillissement is gebeurd en of ze daarmee

een zaak hebben tegen de bank.

TravelPro werd vorige week uitgenodigd op het kantoor van Benthem Gratama Advocaten aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle voor een gesprek met de curatoren, die exact 965 dagen na het faillissement van de OAD Groep voor het eerst uitgebreid in gesprek gingen met de pers. Voorlopig lijkt het op een gebed zonder eind. “Eigenlijk hadden we een half jaar geleden al klaar willen zijn met het onderzoek, maar we verwachten zeker nog zeker een half jaar tot een jaar nodig te hebben”, aldus Stekelenburg en Meulenberg tegenover TravelPro. “Maar elke keer wanneer we een interview afnemen met een direct betrokkene, dan komen daar weer vragen uit voort die we weer aan een ander moeten stellen. Die interviews duren ook geen kwartiertje, maar nemen soms een hele dag in beslag.”

3.800 schuldeisersDe totale schade die is ingediend bij de curato-ren is d77 miljoen, waarbij de SGR de grootste schade heeft opgelopen. Door de verkoop van diverse onderdelen is inmiddels d35 miljoen bin-nengehaald. In totaal zijn er 3.800 schuldeisers. SGR heeft curatoren laten weten dat er bij haar door de OAD faillissementen een schadepost is ontstaan van d24 miljoen. Daarvan was d7

miljoen afgedekt door bankgaranties, waardoor er uiteindelijk een vordering van d17 miljoen is ingediend. “We onderzoeken hoe we met die post om moeten gaan”, aldus Stekelenburg en Meulenberg. “De kans bestaat dat door cura-toren nog vragen gesteld zullen gaan worden aan SGR, want we willen precies weten hoe dit bedrag is opgebouwd.”

Oorzaken-onderzoekDe curatoren zijn inmiddels alweer even bezig met een oorzaken-onderzoek, waarvoor is gesproken met alle bestuurders en alle (oud-)commissarissen waaronder Joop ter Haar, Julius ter Haar, Quirine ter Haar en Frans Schuitemaker,

de huidige Managing Director Oad Bus B.V. “We hebben hen gevraagd wat volgens hen de oorzaken zijn van het faillissement, dat is dus heel breed en die gesprekken gaan dus ook over dingen die in het verdere verleden zijn gebeurd. Het is in deze gesprekken dan ook niet alleen over de Rabo-kwestie gegaan. Op dit moment concentreren curatoren zich echter op de Rabo-kwestie, met name op hetgeen in de laatste weken voor het faillissement is gebeurd. Dat heeft prioriteit. De meeste oud-commissarissen waren al weg in de korte periode voor het faillissement, zodat zij daarover niets kunnen verklaren.”

Eind dit jaar is de openbare zitting in het hoger beroep dat de familie Ter Haar heeft aangespannen tegen

de Rabobank.

De familie Ter Haar/ Stichting Administratiekantoor OAD Groep Holding is in hoger beroep gegaan tegen het eindvon-nis van 4 november 2015, waarin alle claims door de rechtbank Midden-Nederland zijn afwezen.

"Complexiteit faillissement van de buitencategorie"

Page 5: TravelPro #21 25-05-2016

5

www.travelpro.nl

INTERVIEW

Opbrengst of regelingIn het hoger beroep zouden immers feiten aan de orde kunnen komen die niet uit het eigen onder-zoek van de curatoren naar voren zijn gekomen, maar die voor de positie van de boedels wel van belang kunnen zijn, zo stellen Stekelenburg en Meulenberg. “In dat opzicht kan het hoger beroep inzicht geven in zaken die we zelf nog niet hebben opgetekend in de gesprekken die we hebben gevoerd.

“Er is niemand die kan controleren of ze die uren ook doelmatig

besteden”Steven van der Heijden

(CEO Corendon)

Dignus Meulenberg en Jeroen Stekelenburg

Steven van der Heijden, CEO Corendon, laat in een reactie tegenover TravelPro weten, te vinden dat de curatoren ruim tweeënhalf jaar na het faillissement van Oad Reizen toch wel zouden moeten weten hoe de vork in de steel zit. Corendon is één van de partijen die een aanzienlijke schadeclaim hebben ingediend bij de curatoren.

“Bij faillissementen met veel geld in de boedel zie je wel vaker dat de curatoren kennelijk geen enkele haast maken aangezien hun uren voor-lopig toch wel worden betaald. Er is niemand die kan controleren of ze die uren ook doelma-tig besteden en er is ook niemand die daar iets aan kan doen. Crediteuren als wij kunnen niks anders doen dan afwachten”, aldus Van der Heijden. “Ik las recent dat het eigenlijk alleen nog maar gaat om de vraag of de Rabobank verantwoordelijk kunnen stellen voor het faillis-sement. Maar hoe ingewikkeld kan het zijn als de curatoren er samen met vijf fulltime juridi-sche medewerkers jaren de tijd hebben gehad om die vraag te beantwoorden?”

“Hoe ingewikkeld kan het zijn”

Steven van der Heijden

Volgens Meulenberg hebben de commissaris-sen die eerder zijn weggegaan bij OAD in de gesprekken wel aangegeven waarom dat is gebeurd, maar is het niet aan curatoren om daarover mededelingen te doen.

Schuin oogNaast de vraag of de Rabobank schuldig is aan het faillissement, zoals de familie Ter Haar zegt, wordt er door de curatoren in meer brede zin onderzocht wat de zaken zijn die hebben bijgedragen aan het faillissement. “Het hangt er vanaf wat er uit ons eigen onderzoek ten aanzien van het optreden van de Rabobank komt of wij gaan wachten tot het vonnis naar aanleiding van het hoger beroep dat de Stichting Administratiekantoor Oad Groep Holding (STAK) heeft aangetekend tegen de Rabobank. Als uit ons onderzoek blijkt dat we een harde zaak hebben tegen de Rabobank, dan gaan we de uitkomst van het hoger beroep niet afwachten. We kijken geheel zelfstandig naar de rol van de Rabobank , hoewel we natuurlijk met een schuin oog de ontwikkelingen in de procedure die tus-sen de STAK en de Rabobank wordt gevoerd blijven volgen.”

“We verwachten zeker nog zeker een half jaar

tot een jaar nodig te hebben”

Curatoren

Page 6: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

6

12122828

Zorg dat jij erbij bent!

TravEcademy

MOBIELOp mobiel en tablet

beschikbaar

SOCIAALVolg pagina's en andere

reisprofessionals

PERSOONLIJKOntvang updates van

bestemmingen en bedrijven die jij interessant vindt

INTERACTIEFStel vragen en reageer

op berichten

WINDoe mee aan de vele winacties

Kijk nu en meld je gratis aan op www.travecademy.nl

Hét e-learning platform voor de reisprofessional is sinds begin september geheel vernieuwd en telt al meer dan 1600 gebruikers. Cursussen, winacties, agentenaanbiedingen, studiereizen, vacatures en vele Ecademy’s nemen je virtueel mee op reis en zorgen ervoor dat jij op de hoogte bent en blijft.

Zorg dat jij er bij bent, meld je aan & win!

Wanneer je dit jaar in de prijzen wilt vallen en daarbij kennis vergroten, is TravEcademy the-place-to-be. Het vernieuwde platform kun je overal bekijken. Vanaf je computer, maar ook op je smartphone of tablet kun je cursussen maken en kans maken op mooie prijzen en aanbiedingen.Meld je gauw aan!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

TravEcademyG_A4.pdf 1 17-02-16 13:48

TM1316_adv.indd 30 30-03-16 18:27Trav19.indd 28 11-05-16 19:20Trav20GOED.indd 12 18-05-16 19:04

Page 7: TravelPro #21 25-05-2016

7

www.travelpro.nl

Doel van het onderzoekEén van de vragen die in dat kader beantwoord moet worden, is of er tussen OAD en een groep Twentse investeerders overeenstemming bestond over een reddingplan voor OAD en of dit plan voor de Rabobank acceptabel was. Instemming van de bank met het plan was noodzakelijk omdat het busbedrijf van OAD zou worden verzelfstandigd, terwijl de bank een pandrecht had op de bussen die behoorden tot dit bedrijf. Meulenberg laat weten dat het zaak is om alles vanaf het begin te evalueren. “Er is een financieringsovereenkomst tussen een bedrijf en een bank, waarbij er door het bedrijf vervolgens niet meer wordt voldaan aan de overeengekomen voorwaarden. Op dat moment heeft de bank het recht om het krediet op te zeggen, en daarmee lijkt de kous af. In het geval van Oad heeft de Rabobank echter aangegeven onder bepaalde voorwaarden af te willen zien van de mogelijkheid van opzegging van het krediet. Eén van de voorwaarden was dat er meer eigen vermogen in het bedrijf zou moeten worden ingebracht. In discussie is de vraag of (tijdig) is voldaan aan de door de bank gestelde voorwaarden en of de door de bank gestelde voorwaarden, in de gegeven omstandigheden, acceptabel waren.”

Niet pleiten voor RaboOp de vraag of de curatoren nog iets duidelijker kunnen zijn over de verwachtingen die zij hebben als het gaat om een zaak tegen de Rabobank, laten Stekelenburg en Meulenberg weten dat zij nog geen verwachtingen hebben. “Zonder daarmee te beogen te pleiten voor de Rabobank kunnen we niet heen om de constatering dat er door OAD een wanprestatie is gepleegd als het gaat om de krediet overeenkomst. Dat moeten we niet vergeten. We zullen tegen deze achter-grond met een goed verhaal moeten komen, willen wij de Rabobank kunnen aanspreken.” De curatoren lieten weten een antwoord zien te vinden op de vraag of de oplossing(en) die wer-den geboden voldoende waren, een antwoord dat volgens hen niet eenvoudig is te geven. Om te voorkomen dat indruk ontstaat dat curatoren op hun gemak onderzoek verrichten en kosten maken en procedures starten om daarmee hun

Naast formele redenen, waarop de claim is afgewezen (aandeelhouders kunnen in beginsel geen afgeleide schade claimen), heeft Rabobank in haar feitenrelaas laten zien hoe de aanloop naar het faillisse-ment is verlopen, zo laat de bank in een reactie tegenover TravelPro weten.

“Niettemin lijkt het er op dat familie Ter Haar blijft pogen om de geschiedenis te herschrijven door de oorzaak van het faillis-sement telkens bij de bank neer te leggen. Rabobank is en blijft van mening dat zij ruim de tijd heeft gegeven en zich maximaal heeft ingespannen om tot (financiële) oplossingen te komen, wat de directie alsmede de familie helaas niet is gelukt. Niet de bank, maar de familie Ter Haar zelf heeft indertijd – zoals uit de pleitnoties uiteen is gezet – het faillissement van het voormalige OAD aangevraagd. Een definitieve deal met een investeerder was er niet. Enige investering door de familie zelf is niet gedaan. De feiten en oorzaken die hebben geleid tot het fail-lissement van OAD/oud zijn niet veranderd. Rabobank heeft dan ook vertrouwen in een gunstig afloop van het hoger beroep”, aldus de Rabobank.

Rabobank zie het hoger beroep met vertrouwen tegemoet

“Het is snoeihard wat we hebben liggen”

Jan Driessen (woordvoerder

familie Ter Haar)

“Wanneer er sprake was geweest van paulianeus

handelen, dan hadden we al een procedure gevoerd en had dat ook al in één

van de faillissements-verslagen gestaan”

Curatoren

“We gaan niet kosten wat kost procederen. We willen eerst de zaak van alle kanten belichten, waarbij wij ook de door de bank aangevoerde argumenten zullen meewegen. Daarmee beogen wij op voorhand een zo goed mogelijke inschat-ting te maken van de kansen op succes. Dat zijn we verplicht in de richting van de crediteuren. De kosten van de procedure gaan immers ten laste van de door curatoren tot op heden gere-aliseerde opbrengst en komen daarmee indirect ten laste van de gezamenlijke crediteuren, voor wie minder over blijft. We zullen alleen dan besluiten tot het voeren van een procedure tegen de Rabobank indien er kans is op succes en de verwachting bestaat dat de opbrengst hoger is dan de kosten die gemoeid zullen zijn met een dergelijke procedure.”

12122828

Zorg dat jij erbij bent!

TravEcademy

MOBIELOp mobiel en tablet

beschikbaar

SOCIAALVolg pagina's en andere

reisprofessionals

PERSOONLIJKOntvang updates van

bestemmingen en bedrijven die jij interessant vindt

INTERACTIEFStel vragen en reageer

op berichten

WINDoe mee aan de vele winacties

Kijk nu en meld je gratis aan op www.travecademy.nl

Hét e-learning platform voor de reisprofessional is sinds begin september geheel vernieuwd en telt al meer dan 1600 gebruikers. Cursussen, winacties, agentenaanbiedingen, studiereizen, vacatures en vele Ecademy’s nemen je virtueel mee op reis en zorgen ervoor dat jij op de hoogte bent en blijft.

Zorg dat jij er bij bent, meld je aan & win!

Wanneer je dit jaar in de prijzen wilt vallen en daarbij kennis vergroten, is TravEcademy the-place-to-be. Het vernieuwde platform kun je overal bekijken. Vanaf je computer, maar ook op je smartphone of tablet kun je cursussen maken en kans maken op mooie prijzen en aanbiedingen.Meld je gauw aan!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

TravEcademyG_A4.pdf 1 17-02-16 13:48

TM1316_adv.indd 30 30-03-16 18:27Trav19.indd 28 11-05-16 19:20Trav20GOED.indd 12 18-05-16 19:04

Page 8: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

8 ACHTERGROND

kantoren te spekken, geven zij aan dat zij zich in deze kwestie laten adviseren door externe advo-caten. “Mocht het tot een procedure tegen de Rabobank komen, zullen de externe advocaten die procedure gaan voeren. Wij worden daar zelf dus niet beter van. Advocaat Eddie Meijer, verbonden aan het in Rotterdam gevestigde advocatenkantoor Houthoff Buruma, is hiervoor ingeschakeld. Hij is de curatoren behulpzaak bij het onderzoek naar de Rabobank.”

SoftwareCrediteuren hebben volgens Stekelenburg en Meulenberg het recht om het hoedje van de rand te weten. “Het is onderdeel van onze taak dat we moeten vaststellen hoe dingen zijn gelopen. In theorie kan de conclusie zijn dat de oorzaak van het faillissement niet zozeer te wijten is aan het optreden van de Rabobank, maar in de veranderende markt, waar niemand wat aan kan doen.” Ook het mislukken van het software-project is onderdeel van het oorzaken-onderzoek dat door de curatoren wordt gedaan. De bestuurders en commissarissen zijn ook hierover gehoord zijn. “Daar hebben wij nog geen conclusies uit getrokken”, aldus Meulenberg, die aangeeft hier ook nog andere mensen over te willen horen.

Duurt langOp de vraag waarom het onderzoek zo lang moet duren, laat Meulenberg weten: “Stekelenburg en ik vinden dat we dit onderzoek heel consciëntieus moeten doen. Als je iemand een procedure aandoet, dan is dat voor de betrokkenen heel erg vervelend. Ten tweede

moet je je altijd bedenken dat je het onderzoek doet op kosten van de crediteuren. Je zit er uiteindelijk om diezelfde crediteuren een zo hoog mogelijke uitkering te kunnen doen. Als je gaat procederen en het mislukt, zijn de crediteuren uiteindelijk slechter af. We doen het zoals we vinden dat we het moeten doen. De complexiteit van dit faillissement is, mede door zijn omvang, van de buitencategorie. Het is soms zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Daarom hebben we een digitale databank gemaakt, waarin de belangrijkste stukken uit de OAD administratie zijn opgeslagen. Aan de hand van een aantal zoekslagen kunnen wij en de door ons ingeschakelde derden, waaronder Eddie Meijer, relevante stukken opzoeken en inzien.”

Zooitje“Dat de staat van de digitale management infor-matiesystemen een zooitje zou zijn zijn niet onze woorden, laten curatoren desgevraagd weten. Het bedrijf bestaat een groot aantal jaren. In de loop der tijd zijn meerdere systemen aan elkaar gekoppeld. Uiteindelijk is alles er wel uit te halen, al kost het soms wat moeite. Wanneer je morgen een eigen reisorganisatie zou starten, dan zou je het anders doen. Maar dat is makkelijk praten. Je zit bij een bestaand bedrijf nu eenmaal altijd met een stuk historie. Je moet deze historie betrekken bij je beoordeling van de staat van de administratieve organisatie”, aldus Stekelenburg.

VerwijtenOverigens is de Rabobank niet de enige partij waar de curatoren mogelijk geld kunnen halen. Het onderzoek is meeromvattend dan alleen die naar de rol van de bank. “Er wordt in ieder faillissement, dus ook dat van de OAD ven-nootschappen, onderzoek gedaan naar het beleid, het management en het optreden van het bestuur en de commissarissen. Misschien is de conclusie dat het niemand te verwijten valt en dat het simpelweg niet meer levensvatbaar was, maar misschien concluderen we ook dat er wel duidelijk iets of iemand een verwijt te maken valt. Stel dat het bestuur iets verkeerd heeft gedaan, dan zijn zij, in theorie, verantwoordelijk voor het hele faillissementstekort. Het is wat anders of zij dat dan kunnen betalen. Je moet met verstand en gevoel bekijken. De wet zegt dat curatoren bestuurders kunnen aanspreken wegens kenne-lijk onbehoorlijk bestuur. De drempel daarvoor is hoog. Dan moeten er wel echt grote fouten zijn gemaakt”, aldus de curatoren.

Stekelenburg en Meulenberg laten desge-vraagd tevens weten dat er in het begin het nodige te doen is geweest over de verkoop van onderdelen. “Concurrenten van OAD klaagden over de verkoop van onderdelen en dreigden volgens diverse media met pro-cedures. Uiteindelijk zijn die er niet geko-men. Met name de snelle verkoop van het busbedrijf deed het nodige stof opwaaien. Curatoren: “De verkoop van het busbedrijf is op zakelijke gronden gedaan. Als je een mooi bod krijgt kom je voor een lastig dilem-ma te staan. Je kunt wachten op een beter bod. De kans bestaat dat de partij die het eerdere bod heeft gedaan dit bod intrekt. Als er vervolgens geen ander bod komt, sta je met lege handen. Op de achtergrond speelt ook het behoud van werkgelegenheid een rol: curatoren proberen naast het halen van de beste opbrengst altijd ook zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Het zou bijzonder zuur zijn geweest als je een bod afwijst en er vervolgens geen bod komt, waardoor er geen doorstart komt en dus ook geen werkgelegenheid behouden blijft. Het is voor ons de sport om in het begin zoveel mogelijk werkgelegenheid veilig te stellen en om uiteindelijk zoveel mogelijk binnen te halen voor de crediteuren. Er zijn faillissementen waarbij we meer dan 100% kunnen uitkeren en het is fantastisch als je dat kunt doen.”

Verkoop onderdelen

“We kunnen niet heen om de constatering dat door OAD een wanprestatie is gepleegd als het gaat om de krediet overeenkomst”

Curatoren

Page 9: TravelPro #21 25-05-2016

9

www.travelpro.nl

ACHTERGROND

Volgens Driessen leven curatoren van zaken als die van OAD. “In heel veel zaken valt er niks meer te halen, maar we weten ook dat wanneer er wel iets te halen valt er heel lang onderzoek kan worden gedaan door curatoren. Ze nemen alle tijd om te zien of iets wel of niet heeft gedeugd. Natuurlijk moet het zorgvuldig gebeuren”, daar wil Driessen geen misverstand over laten bestaan. “Ik vind wel dat je in ruim tweeënhalf jaar in staat moet zijn om te bepalen of er ergens fouten zijn gemaakt. Ze waren ook direct in staat om te zeggen dat de Rabobank d7 miljoen terug moest betalen. Dat wisten ze verdraait snel te achterhalen. Nu de curatoren aarzelen, gaan de aandeelhouders door!”

AfgehaaktDriessen geeft aan dat er veel belangen op het spel staan en benadrukt dat hij het onderzoek door de curatoren erg lang vindt duren. “Dat ze er zo lang mee bezig zijn, laat in mijn ogen zien dat er serieuze aanwijzingen zijn om een zaak te starten tegen de Rabobank, want anders zouden ze het onderzoek niet zolang doorzetten. Ik begrijp ook dat het externe onderzoek nog steeds voortduurt, dat is ook niet goedkoop en loopt inmiddels ook alweer anderhalf jaar. De aanwijzingen moeten er wel zijn, anders waren ze al afgehaakt.”

Niet te gelovenDriessen gaat er vanuit dat andere crediteuren ongerust en ongeduldig beginnen te worden. “Straks valt er niks meer te verdelen. De curatoren nemen er de tijd voor, maar de aandeelhouders kunnen en willen daar niet op wachten. Op 23 mei start daarom het Hoger Beroep.” Het doet Driessen deugd dat de curatoren (nog) niks negatiefs hebben gezegd over het handelen van de familie Ter Haar. “De familie heeft ook niks gedaan dat niet door de beugel kon en anders hadden we dat al wel geweten. Ze hebben zich ook meer dan keurig gedragen, nooit dividend eruit getrokken, nooit zichzelf exclusieve beloningen gegeven en ze gaven zichzelf hele redelijke salarissen. Ze hadden het hart bij de zaak en werden zelf het meest overvallen door het nieuws dat het afge-lopen was. Ze konden de weinig behulpzame houding van de Rabobank niet geloven.”

Van voor af aan“Het wordt steeds spannender op dit moment en de 23e gaat de memorie van grieven (waarmee de eisen van de familie Ter Haar bij het gerechtshof worden neergelegd) naar de rechtbank en dan komt het spel pas echt en serieus op de wagen”, aldus Driessen. “De familie Ter Haar heeft zich heel goed juridisch laten bijstaan, speciaal voor dit hoger beroep. Er zijn meerdere externe deskundige en wetenschappelijke visies ingewonnen, zeker over de vraag of aandeelhouders al dan niet in staat zijn om te claimen. Het antwoord is over-tuigend en juridisch onderbouwd ‘ja’. Door de onrechtmatige daad van de Rabobank, hebben de aandeelhouders aantoonbaar vermogens-schade geleden.”

SnoeihardDriessen blijft er ook bij dat er een deal was op de juiste dag. “Die deal hebben de inves-teerders uit Twente ondertekend verklaard en ook de huidige commissaris van de Koning van de provincie Overijssel, Ank Bijleveld, heeft ondertekend verklaard dat haar door Jan van Nieuwenhuijzen (inmiddels lid Raad van Bestuur Rabobank) was toegezegd dat er tijd zou wor-den gegeven om die deal af te ronden. Dat is niet gebeurd. Het is snoeihard wat we hebben liggen.” Wanneer de openbare zitting is weet Driessen niet, maar waarschijnlijk komt de zaak nog dit jaar voor.

“Het wordt nu pas écht spannend”

Jan Driessen, woordvoerder van de familie Ter Haar, laat tegenover TravelPro weten

dat het veelzeggend is dat de curatoren er zo lang (2,5 jaar) over doen. “Blijkbaar

is daar een goede reden voor. Anders is het toch niet te rechtvaardigen dat er met

zoveel mensen, zolang aandacht aan wordt besteed.” Het duurt volgens Driessen

veel te lang. ”De aandeelhouders kunnen daar niet op wachten. Hun vorderingsrecht

op de Rabobank neemt juist toe, omdat de curatoren het er bij laten zitten.”

Achter de handWerkten er in het begin nog zo’n tien mensen aan het faillissement van OAD, inmiddels zijn dat er vijf. “In het begin kwamen alle vorderingen crediteuren binnen. Zelf werken Meulenberg en Stekelenburg een aantal dagdelen per week aan het faillissement. “Alleen al in de interviews gaat heel veel tijd zitten en we moeten bij het plannen daarvan rekening houden met de agenda’s van de personen die we willen interviewen.” Op de vraag of er ook mensen zijn die niet mee wil-len werken aan de interviews laat Meulenberg weten: “Er zijn ook mensen die hun enthousi-asme onder controle hebben. Wij proberen de interviews nu informeel te doen, maar we kunnen op basis van artikel 66 van de Faillissementswet de Rechter-Commissaris vragen om iemand te horen in verband met het faillissement. Dan ver-plicht je iemand om te komen, dat machtsmiddel hebben we. Daarom komen de meesten ook wel, omdat ze weten dat we wat achter de hand hebben.

Arjen Lutgendorff

De curatoren van het failliete Oad concern hebben Rabobank op lange termijn gedagvaard om de positie van de boedels ten opzichte van de bank veilig te stellen. De curatoren doen dit mede in afwachting van de lopende gerechtelijke procedure tussen de stichting van de familie Ter Haar en Rabobank.

Met de dagvaarding is niet gezegd dat de curatoren tot de overtuiging zijn gekomen dat Rabobank in enig opzicht een verwijt valt te maken. De curatoren onderzoeken - onder meer - de (rechtmatigheid van de) kredietopzegging door Rabobank. Rabobank is van mening dat zij te allen tijde zorgvuldig heeft gehandeld en uiteindelijk de aan Oad verstrekte financieringen op goede gronden heeft beëindigd. Rabobank wacht derhalve de uitkomsten van het onderzoek af.

Rabobank wacht het onderzoek van de curatoren af

Jan Driessen (woordvoerder familie Ter Haar)

“Straks valt er niks meer te verdelen”

Jan Driessen (woordvoerder familie Ter Haar)

Page 10: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

10 ADVERTORIAL

“Macedonië heeft het allemaal”Als er een land in de Balkan is dat snel aan populariteit wint, is dat Macedonië wel. Om

deze reden heeft TUI haar aanbod naar Macedonië voor komende zomer uitgebreid.

TUIfly vliegt van half mei tot begin oktober vier keer per week naar Ohrid. Naast de

maandag, woensdag en vrijdag is de zaterdag toegevoegd. Macedonië is volgens TUI,

evenals Montenegro, een ongerepte vakantiebestemming met een rijke cultuur en prach-

tige natuur.

Macedonië is wellicht nog een onbekende bestemming voor velen, maar het is een bestem-ming die garant staat voor een heerlijke vakantie; zowel als hoofdvakantie, maar ook als tussen-doorvakantie in het voor- of najaar. Het klimaat is er heerlijk, eten & drinken is er uitstekend en van een hoog niveau en het is zeer betaalbaar. En niet onbelangrijk: de bevolking is gemeend vrien-delijk en behulpzaam. De kwaliteit van de accom-modaties is erg goed en dat alles op slechts 2,5 uur vliegen. “Dus Macedonië is eigenlijk een must voor elke vakantieganger”, zegt Marieke Dröge (Hoofd Product Overland). “Macedonië is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwassen, populaire bestemming die vier keer in de week wordt aangevlogen vanuit Amsterdam met TUIfly. Ook in 2017 zal er vanaf 5 mei weer vier keer in de week worden gevlogen op Macedonië, op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag (wijzi-gingen onder voorbehoud).

Perfecte combinatie TUI biedt in Macedonië een uitgebreid aanbod aan kwalitatief goede accommodaties en ver-schillende rondreizen en fly drives. “Het aanbod accommodaties is divers van complete hotels (met een All Inclusive) tot kleinschalige apparte-mentcomplexen en van een luxe wellness-verblijf tot logeren bij lokalen. Maar wat je ook kiest, succes gegarandeerd dat het een heerlijke vakantie wordt. Er is zelfs een Barkie Kidsclub in juli/augustus in één van de hotels”, zegt Dröge. “De verschillende accommodaties langs het meer zijn ideaal voor rustzoekers, ze kunnen er heerlijk genieten van de ruimte, het lekkere weer en het goede eten." Daarnaast biedt de bestemming allerhande natuurschoon, bergen, bossen en wijnvelden, Macedonië heeft het allemaal; natuur en actief gaan hier prima samen. Ook voor cultuurliefhebbers is Macedonië een uitgelezen bestemming. Ohrid staat namelijk op de werelderfgoedlijst van Unesco en heeft een rijk verleden. In het oude centrum zijn honderden kerken met verschillende invloeden, vooral uit de Byzantijnse tijd, te bezichtigen. De stad kent veel musea en heeft een prachtig amfitheater. "Vanuit Ohrid zijn ook veel excursiemogelijkheden voor de actieve toerist, wat dacht je van een uitda-

gende mountainbike-tocht. Andere aanraders zijn een stadswandeling door de oude stad Ohrid, maar ook een excursie met de boot naar het klooster van St. Naum, waar tevens de bronnen van de Zwarte Drim zijn, zou elke vakantieganger moeten doen. Maak kennis met lokale gerechten, lokale wijnen en lokale muziek. Gegarandeerd een geslaagde avond. Of boek een excursie naar een bergdorpje en ontdek tevens de schoonheid van de bergen rondom het meer van Ohrid."

Aanraders- Hotel Granit; groot, compleet 4* hotel op slechts vijf kilometer van Ohrid, maar direct gelegen aan het meer. In de zomer is er een Barkie Kids club en kun je er all inclusive ver-blijven.- Hotel Tino Sveti Stefan, 4* hotel wat pas recent zijn deuren opende. Iets hoger gelegen, waardoor je een geweldig uitzicht op het meer hebt. Comfort, goede keuken, binnen en bui-tenbad, uitgebreide wellness zijn slechts enkele kenmerken van dit nieuwe onderkomen.- Hotel Aleksander Villa, dit 4* hotel wordt door onze gasten als één van de beste beoordeeld. Kleinschalig verblijf met een sfeervolle, com-plete wellness, op twee kilometer van Ohrid. Persoonlijke aandacht, een mooi aangelegde tuin en hoge kwaliteit zorgen voor een geslaag-

de vakantie.- Appartementen Vila Mina (4*), ook wat hoger gelegen en zodoende een mooi uitzicht op het meer. De appartementen zijn fris en vrolijk inge-richt. Het vernieuwde zwembad is een gezellige ontmoetingsplek. De eigenaren zorgen ervoor dat iedereen een goede tijd heeft.- Vila Kaj Laki (3*), verblijven in het ‘echte’ Macedonië, in een klein, idyllisch dorpje, prach-tig gelegen aan het meer. Hier geniet je niet alleen van het uitzicht, maar zeker ook van alle culinaire hoogstandjes.- Hotel en appartementen Mizo (3*) heeft misschien wel de mooiste ligging, aan een lang kiezelstrand met prachtig uitzicht en op loopafstand van de oude stad. De kamers aan het zwembad zijn vernieuwd en zeer geliefd bij de gasten.

Page 11: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 11

www.travelpro.nl

NORTHERN EUROPE | MEDITERRANEAN | CARIBBEAN | ALASKA | CANADA & NEW ENGLAND

*Discounts per stateroom valid for new bookings from 25 to 31 May 2016 and applicable for select cruises with 5+ nights departing before 30 September 2016. Savings: € 50 (Studio), € 100 (Inside or Oceanview), € 200 (Balcony Stateroom or higher category). Please refer to terms and conditions at agents.ncl.eu/current-promotions. Offer is limited, subject to availability and combinable with selected specials. Errors and omissions excepted. ©2016 NCL Corporation Ltd. Ship’s Registry: Bahamas and United States of America. 6337.5.16

FOR MORE INFORMATION VISIT WWW.AGENTS.NCL.EU OR CALL 00800 03 10 21 21.

7-DAYNORWEGIAN’S

SALE25 to 31 May 2016

PER STATEROOM ON SAILINGS BEFORE 30 SEP 16*

UP T

O € 200 SAVEBOOK NOW VIA BOOK NORWEGIAN OR AMADEUS CRUISE.

6337_5_Fi_7Day_Sale_MAY16Ad_TravelPro_NL_216x145.indd 1 17.05.2016 15:43:37

Nederlander spendeert vakantiegeld minder aan vakanties

Toestel EgyptAir neergestort

Binnenkort wordt het vakantiegeld weer bij miljoenen Nederlanders op de bankrekening bijgeschreven. Uit onderzoek van ING blijkt dat 38% van de mensen die vakantiegeld ontvangt het daadwerkelijk uitgeeft aan vakantie, deze groep is de afgelopen twee jaar licht gedaald. 27% spendeert het uit aan andere zaken. De rest (35%) gebruikt het vakantiegeld om te sparen, te beleggen of om schulden af te lossen.

Jongeren gaan anders om met het vakantiegeld dan ouderen. 47% van de twintigers gebruikt het geld om te sparen, schulden af te lossen of te beleggen, omdat deze groep vaak een minder financiële buffer heeft dan ouderen. Van de zesti-gers is dat 32%.

De eerste brokstukken van het op 19 mei neer-gestorte toestel van EgyptAir zijn gevonden in de buurt van het eiland Karpathos (Griekenland). Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Volgens de Griekse minister van Luchtvaart is aannemelijker dat het vermiste vliegtuig is neergestort door een terroristische aanval, dan door een technisch mankement. Ook voor de Egyptische autoriteiten is het waarschijnlijker dat het toestel is getroffen door een terroristische daad dan door een technisch mankement.

Het passagiersvliegtuig van EgyptAir verdween in de nacht van 19 mei van de radar. Dat werd door de maatschappij bevestigd. Aan boord

van de Airbus A320 zitten 56 passagiers en tien bemanningsleden. Het toestel met vluchtnummer MS804 vertrok gisteravond van Parijs (Charles de Gaulle) naar Caïro. Rond 2.45 uur, toen het toestel het Egyptische luchtruim binnenvloog, is het contact met het vliegtuig verbroken. Volgens EgyptAir verdween het toestel tussen Kreta, Cyprus en de Egyptische noordkust. Er zaten geen Nederlanders aan boord, wel 30 Egyptenaren, vijftien Fransen, één Belg en vele andere nationaliteiten.

Page 12: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

Montenegro: het laatste geheim van Europa

Afgelopen weekend maakte een groep

van meer dan 100 reisagenten kennis met

Montenegro, tijdens de mega-studiereis

van TUI. Het is een land dat vandaag

de dag weer herontdekt moet worden,

volgens Arjan Kers (General Manager, TUI

Nederland) is het zelfs een van de laatst

bewaarde geheimen van Europa.

Op de vroege vrijdagochtend vertrok de groep per OR 177 met TUIfly van Amsterdam naar Tivat. Deze vlucht wordt twee keer per week aangeboden in combinatie met een landing in Macedonië. De verwachte aankomsttijd van 10.00 uur liep anders dan verwacht, wegens het slechte weer boven de luchthaven van Tivat besloot de gezagvoerder door te vliegen naar Macedonië. Er werd die dag niet meer gevlogen waarop er bliksemsnel bussen werden geregeld die de groep vanuit Macedonië via Albanië naar Montenegro brachten. Zo werd de studiereis op de eerste dag uitgebreid met twee extra landen. De volgende dag kon de studiereis echt begin-nen en werden de eerste hotels bezocht. Kers: "Dit is echt touroperating, zelf naar de bestem-ming reizen en de hotels bezoeken. Daar begint het allemaal mee, je maakt als reisagent kennis met de producten die je in de markt gaat zetten. Hierdoor kan je ze veel beter aanbieden bij je klanten en dat is belangrijk."

Heel DiversMontenegro is een relatief kleine bestemming met 620.000 inwoners die vroeger erg populair was bij de Nederlandse reiziger. Nu moet de bestemming weer herontdekt worden volgens Jacques Crijnen (Manager Product City & Overland). "Er is weinig meer te ontdekken in de wereld, zeker binnen Europa. Montenegro is een bestemming die in de jaren 70/80 ongekend populair was bij de Nederlandse vakantiegan-ger. Nu de bestemming meer dan twintig jaar is weggeweest moet Montenegro door zowel de consument als de branche weer worden ontdekt. Een paar jaar geleden was het vooral een Russische bestemming, nu zie je steeds

meer nationaliteiten die kiezen voor Montenegro als vakantiebestemming. Het is een bestemming die voor elke doelgroep wel iets te bieden heeft. Families met kinderen kunnen genieten van de stranden, maar je hebt hier ook nachtclubs voor jongeren die je bij wijze van spreken zo op Ibiza kan neerzetten. Je kan hier verschillenden doelgroepen bedienen.” Ook Kers is enthousiast over de bestemming: "Het is een fantastische bestemming, van grote luxe hotels tot hotels in kleine dorpjes, het aanbod is heel divers. We zien Montenegro niet als vervanging voor de mas-sabestemmingen, maar het is een toegevoegde waarde op de rest van ons portfolio."

"Uiterst goede prijs/kwaliteit" Op dit moment worden er door TUI 35 hotels aangeboden in Montenegro. Deze periode wordt er gekeken welke hotels aanslaan en goed wor-den verkocht binnen de branche, daarna wordt het aanbod teruggebracht naar ongeveer 20/25 hotels. Op dit moment wordt er ook gekeken op de bestemming geschikt is voor de andere labels van TUI, zoals Time To Smile. Kers: "Onze col-lega's uit andere landen zijn hier ook vertegen-woordigd en daar komen de komende jaren nog meer landen bij. Er wordt zeker over nagedacht om hier labels te lanceren, dat kan zijn vanuit de TUI Group of ons eigen concept.

Jacques Crijnen en Arjan Kers

Page 13: TravelPro #21 25-05-2016

13

www.travelpro.nl

REPORTAGE

Ik verwacht dat we hier de volgende seizoenen een eigen concept kunnen uitwerken." De reisagenten bezochten tijdens de studiereis verschillende hotels, waaronder Slovenska Plaza (tevens het overnachtingshotel), Hotel Palas, Hotel Queen of Montenegro en Hotel Aleksander. Daarnaast kregen ze ook de mogelijkheid om de steden Budva en Kotor te ontdekken. Budva is een historische stad met pittoreske straatjes en aangrenzende baaien met zandstranden. Voor jongeren zijn er in de zomerperiode gezellige bar-retjes langs het strand te vinden en voor gezin-nen traditionele restaurants. "Het is een goedko-pe bestemming, voor een driegangenmenu ben je ongeveer d15 kwijt, dat is een uiterst goede prijs/kwaliteit verhouding", aldus Crijnen. Kotor is een oude havenstad gelegen aan de baai van Kotor. Dit jaar staat de stad op nummer 1 in de stedenlijst van Lonely Planet. De baai behoort tot een van de mooiste ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de baai komen wekelijks cruiseschepen aan, wie met de bus komt vanuit het Nationaal Park heeft een adembenemend uitzicht over de stad. Tijdens de reis bezocht de groep ook het Nationaal Park

en stapte op de boot voor een tocht over het meer van Skadar. Dit is het grootste meer van Montengro en ligt tevens in Albanië. Het meer staat bol van de flora en fauna, zo kent het meer 48 vissoorten en maar liefst 281 geregistreerde vogelsoorten. De bekendste is de Dalmatische Pelikaan, die ook tijdens de boottocht door de reisagenten werd gespot.

BoostAl met al is Montenegro een enorm diverse bestemming met een toegevoegde waarde voor zowel de consument als de branche. "We zijn niet van plan om iedereen hier nu heen te duwen, maar het is weer een extra mogelijkheid voor mensen die houden van natuur en cul-tuur. Het is geen bestemming voor iemand die

alleen maar op het strand wilt liggen, er hangt hier een bepaalde sfeer die je moet ontdekken. Montenegro is een bestemming die duidelijk maakt wat voor moois Europa nog allemaal te bieden heeft", aldus Heleen Vetten (Coördinatie TUI Sales). Deze studiereis moet de naamsbe-kendheid van Montenegro vergroten bij de reis-agent. "Voor heel veel klanten is het moeilijk om een bestemming te kiezen. Als de klant dan bin-nenkomt in het reisbureau, moet de reisagent wel bekend zijn met Montenegro, anders wordt er al snel voor Spanje gekozen. Dit weekend heeft een grote groep reisagenten kennis gemaakt met Montenegro en we proberen de bestemming hierdoor een boost te geven. We verwachten dat de komende weken er nog behoorlijk wat sales gerealiseerd gaan worden. Veel klanten wachten namelijk op een last minute, we hebben op het juiste moment iedereen hier naartoe genomen, zodat ze de klant kunnen overtuigen om te kie-zen voor Montenegro."

Dylan Cinjee

“Er wordt zeker over nagedacht om hier labels

te lanceren”Arjan Kers

Page 14: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

14 NIEUWS/ADVERTORIAL

“Pasta e Basta, het blijft een mooi feestje”

Het eiland Curaçao; een flinke afstand van Italië, maar toch was het vorige week een echt Italiaans feest in de tropen.

Op 13 mei mocht het Avila Beach Hotel dit feestje aftrappen met een mooie en klassieke avond. De avond begon in Avila’s Belle Terrace om 19.00 uur en binnen een mum van tijd was het alsof je je in little Italy waande. Met maar liefst acht entertainers vanuit het Amsterdamse Pasta e Basta restaurant maakten de zingende obers in combinatie met de hemelse Italiaanse gerechten er wederom een groot en smakelijk, maar vooral

muzikaal feest van. De vrijdagavond was zoals gezegd een wat klassiekere avond. De zaterdag had een flinke disco-tint en de zondag was een mix van pop, disco en klassiek. Na maar liefst elf keer het feestje te hebben gevierd bij het Avila Beach Hotel was het zaterdag voor het eerst de beurt aan het Hemingway restaurant van Lions Dive & Beach Resort. Je zult het haast niet geloven, maar de opkomst zal men niet snel ver-geten. Uit het water herrezen drie dames en zij verplaatsten zich al zingend het strand op. Vanaf dat moment kon de avond al niet meer stuk.

HerhalingOp zondag werd het feestje nog even dunnetjes overgedaan en was het een mooie afsluiting bij het Avila Beach Hotel. Met eigenaar Hans Duijf als Koning Pasta hebben Jolijn, Martijn, Hein, Joes, Suus, Lida en Kim er weer een mooi spektakel van gemaakt waar Curaçao weer even op kunnen teren. Gezien het grote enthousiasme van het publiek staat nu al vast dat Pasta e Basta volgend jaar weer van de partij zal zijn, met zowel in het Avila Beach Hotel als het Lions Dive & Beach Resort twee optredens.

Pierre & Vacances ook in Spanje

Iedereen tevreden houden, op dezelfde plek, op hetzelfde moment, zodat de gast kangenieten van een onvergetelijke vakantie aan zee, op het platteland, in een vakantiehuis of een volledig uitgerust appartement. Met waterparken, leuke en culturele activiteiten, sporten, kids clubs en entertainment voor iedereen. Alles wat de gast nodig heeft binnen handbereik: kortom de perfecte vakantiebestemming! En tegenwoordig ook te vinden in Spanje.

Tijdens de vakantie mag niets het plezier en gevoel van vrijheid van de gast in de weg staan. Er is dan ook aan alles gedacht voor het comfort van de gast:• Ruim opgezette en veilige voetgangers- gebieden die opgaan in hun natuurlijke omgeving• Een uitgebreid aanbod aan water en recreatiecentra• Een gevarieerd sport- en animatieprogramma voor iedereen• Restaurants en winkeltjes

AccommodatiesDe accommodaties bieden meer dan een een-voudige kamer. De gast verblijft in een volledig ingericht appartement of vakantiehuis, geheel in stijl van de regionale architectuur. De gast kiestzelf het soort accommodatie en het comfortni-veau, afhankelijk van de gezinssamenstelling en het budget.

Meer informatie:Kijk snel op pierreetvacances.nl

Page 15: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 15

www.travelpro.nl

Spanje: van natuur, naar stad, naar gastronomie…

Spanje, dat is zon, zee en strand; maar

ook Groen Spanje, interessante steden en

heerlijke gastronomie. Om maar wat

ideeën te geven. Om niet één keer, maar

wel meerdere keren af te reizen naar

Spanje voor een korte of langere vakantie.

De noordkust van Spanje wordt ook wel ‘España Verde’ genoemd: het Groene Spanje. Zowel Galicië, als Asturië, Cantabrië en Baskenland zijn heerlijke regio’s voor wie wil genieten aan de Atlantische oceaan en vis wil eten in kleine haventjes. Uiteraard zijn er ook genoeg mooie zandstranden. De zuidelijke baaien van Galicië staan bekend als de Rías Bajas. Doorgaans worden hier vier baaien (ria’s) mee aangegeven: die van Muros y Noia, Arousa, Pontevedra en Vigo. Dit gebied kent een lange geschiedenis en verschillende culturele invloeden, van onder andere de Kelten, Romeinen, Noormannen, Engelsen en Fransen. Maak een autorit om alle Rías Bajas te bewonderen (200 kilometer) en

stop onderweg bij mooie strandjes. De Ría de Arousa is de breedste baai. Bezoek hier haven-stad Vilagarcía, eet er mosselen en rijd vanuit El Grove over de brug naar het eiland A Toxa, een natuurgebied met mooie accommodaties. In de Ría de Pontevedra vind je het gezellige Sanxenxo, inclusief prachtig strand. De Ría de Vigo is de langste baai met over het smalste stuk de Puente de Rande. Hoogtepunten zijn hier Vigo, Playa América en het historische Baiona. Tegenover de Ria de Vigo baai bevinden zich de bijna tropische Islas Cíes. Deze archipel, bestaande uit de eilanden Monteagudo, do Faro en San Martiño, vormt een prachtig natuurreser-vaat met witte zandstranden, helder turquoise

water, duinen, bossen, kliffen en een meer. Je kunt er mooie wandelingen maken en het is tevens een goede vogelspotplek. De eilanden zijn onderdeel van het Islas Atlánticas National Park en massatoerisme is uit den boze; er worden maar zo’n 2.000 toeristen per dag toegelaten. Wel bevinden zich er diverse restaurants en een camping. Vanuit Vigo gaan boten naar de Islas Cíes. Het bezoekerscentrum bevindt zich bij de overblijfselen van het San Estevo klooster.

BerghuttenDe bergketen Picos de Europa vormt het hoogste deel van het Cantabrisch gebergte, waar ’s winters sneeuw kan vallen. Hier bevindt zich tevens de 2.650 meter hoge Torre de Cerredo. De Picos de Europa werd al in 1918 tot Nationaal Park uitgeroepen en is tevens een Unesco Biosfeerreservaat. Je kunt er prachtige wandelingen en mountainbiketochten maken, waarbij je onderweg diverse uitzichtpunten tegenkomt. Er zijn zowel korte (drie uur) als langere routes (hoog door de bergen). De routes beginnen doorgaans vanaf een ‘centro de inter-pretación’. Ga vanuit Fuente Dé met de kabel-baan naar boven. In het park kun je overnachten in diverse berghutten (reserveren).

Page 16: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

16 SPECIAL SPANJE/ADVERTORIAL

CharmantMet de ‘pueblos Cantabria’, ook wel ‘pueblos con encanto’ genoemd, worden de charmante dorpjes van Cantabrië verstaan. Wie met de auto de omgeving verkent, moet zeker uitstappen in Cucayo, Potes, Tudanca, Cabuérniga, Bárcena Mayor en Ramales de la Victoria in het binnen-land, en San Vicente de la Barquera, Comillas (met het ‘El Capricho’ gebouw van Gaudí), Noja, Santoña en Castro Urdiales aan de kust; allemaal pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil-gestaan. Je ziet er middeleeuwse straten, huizen en bruggen, bezoekt er oude kerken en proeft er de heerlijke lokale keuken in kleine restaurantjes. Vanuit de ‘pueblos’ in het binnenland kun je mooie wandelingen door de bergen maken en in de kustplaatsjes loop je door de vissershaventjes en ontspan je aan de rustige stranden.

PelgrimDe pelgrimsroute Camino de Santiago loopt van-uit Frankrijk naar het graf van apostel Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela (Galicië). Jaarlijks leggen zo’n 200.000 mensen deze route af, meestal te voet. Dit zijn lang niet altijd Christenen, je komt onderweg ook cultuurliefhebbers tegen of simpelweg fana-tieke wandelaars. De hoofdroute is de Camino Francés, maar de Camino del Norte is een alternatieve Jacobsweg, die vanaf Irún langs de Spaanse noordkust loopt. Je wandelt (of fietst, of rijdt) door een prachtig landschap, langs de Atlantische Oceaan en bezoekt onderweg kerken, kapelletjes en steden als San Sebastian,

Bilbao, Santander en Oviedo. De route is gemar-keerd met een St. Jacobsschelp en onderweg vind je herbergen (refugios), waar je goedkoop kunt eten en overnachten.

TapasBaskenland staat bekend om zijn gastronomie en de tapas heten hier pintxos. Bilbao is het hart van een metropool met meer dan één miljoen inwoners. Het is de hoofdas van de economische en sociale ontwikkeling en de hoofdfactor van de modernisering van de Golf van Biskaje. Grote architectonische en infrastructurele projecten hebben als motor gediend voor de stedelijke en economische vernieuwing van de stad. Het Guggenheim Museum, het Congrescentrum en Muziekpaleis Euskalduna, de metro van Norman Foster, het vliegveld van Calatrava, de torens ontworpen door de architecten Arata Isozaki en César Pelli, zijn voorbeelden van de overweldigende vitaliteit die in Bilbao kan worden geproefd. Het moderne transport brengt je snel in Vitoria en San Sebastián.

Culturele Hoofdstad van EuropaSan Sebastián is bovendien dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Het doel van de Culturele Hoofdsteden is om de rijkdom en diversiteit van de Europese cultuur onder de aandacht te bren-gen en ook dat de burgers van de Europse Unie elkaar beter leren kennen. In het verleden waren de Spaanse steden Madrid (1992), Santiago de Compostela (2000) en Salamanca (2002) al Culturele Hoofdstad van Europa. San Sebastian

2016 Culturele Hoofdstad van Europa wil de rol van cultuur benadrukken als een instrument om het samenleven tussen de mensen te sti-muleren. Van januari tot december zullen meer dan 400 voor het publiek toegankelijke culturele activiteiten worden gehouden - tentoonstel-lingen, concerten, theater, dans, literatuur, gastronomie, enzovoorts, waarbij meer dan 500 kunstenaars uit heel Europa betrokken zijn. Het brede culturele programma aangeboden door de stad ter gelegenheid van de culturele hoofdstad, evenals prestigieuze internationale festivals zoals het filmfestival van San Sebastian, Heineken Jazzaldia of het veertiendaagse muziekfestival en een wereldgerenommeerde gastronomie, maken van San Sebastian een niet te missen culturele referentie in 2016.

Werelderfgoedsteden Bij werelderfgoed denkt men meestal aan ‘oude stoffige’ plaatsen, maar niets is minder waar. In ieder geval in Spanje. En hier vind je niet alleen Werelderfgoedsteden op het vasteland, maar ook op een tweetal eilanden. De verkla-ring door de UNESCO is voor alle Spaanse Werelderfgoedsteden niet alleen grote eer, maar tevens een internationale erkenning. De Spaanse Werelderfgoedsteden zijn verenigd in de groep Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España. Deze groep bestaat sinds 1993 en heeft als gezamenlijke doel het behoud van dit historisch en cultureel erfgoed, maar ook de promotie ervan. De steden verenigd in deze groep zijn: Alcalá de Henares, Avila, Baeza,

Page 17: TravelPro #21 25-05-2016

17

www.travelpro.nl

SPECIAL SPANJE/ADVERTORIAL

Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda. Deze vijftien steden bieden elk een uitzonderlijk cultureel erfgoed dat uniek ter wereld is. Hun erfgoed is als het ware een samenraapsel van de hoogtepunten van de verschillende beschavingen die door de eeuwen heen op het Spaanse schiereiland en op de Spaanse archipels hebben gewoond en deze doordrenkt hebben met hun geschiedenis, archi-tectuur en gewoontes. Levende monumenten die een speciale en ongeëvenaarde stijl hebben die hen zo verschillend en aantrekkelijk maakt voor de reiziger die hun schatten komen ontdek-ken. Zoals je ziet, vijftien steden verspreid over heel Spanje. Maar alle met een groot toeristisch belang voor Spanje. De groep Ciudades de Patrimonio de la Humanidad de España spreekt zelfs van ‘ciudades reinventadas’, oftewel herontdekte steden of steden om opnieuw te ontdekken. De groep nodigt je uit om de route van de Spaanse Werelderfgoederen te volgen en hun schoonheid te ontdekken. Een leuke reis-suggestie is om naar Madrid te vliegen en daarna de trein - voor sommige bestemmingen zelfs de hogesnelheidstrein AVE - te pakken voor een rondje werelderfgoed. De meest dichtstbijzijnde Werelderfgoedstad is Alcalá de Henares. Hier werd de eerste universiteit opgericht, die later als model diende voor andere onderwijscentra in Europa en Amerika. Deze universiteit dateert uit 1499 en werd gesticht door de kardinaal Cisneros. Tegenwoordig nog steeds één van de

meest prestigieuze universiteiten van Spanje. Een Werelderfgoedstad die met recht de naam ‘stad van de kunsten en letteren’ mag dragen. Maar dat kan ook niet anders als u weet dat Alcalá de Henares de geboorteplaats is van Miguel de Cervantes, auteur van het wereldberoemde boek ‘Don Quixote’. Zijn geboortehuis, een schitterend voorbeeld van een Castilliaans woonhuis uit de zestiende eeuw, is tegenwoordig een museum en hier vindt u een heel uitgebreide collectie van uitgaves van het boek Don Quixote. 2016 is het jaar van Cervantes, want dit jaar viert men het vierde eeuwfeest van de dood van deze universele schrijver die hier in 1547 geboren werd. En dus ook in Alcalá de Henares en wel via het programma Cervantes Infinito. Het rijke monumentale erfgoed in Alcalá de Henares met kerken, kloosters en universiteitsgebouwen, geeft ons een idee van het leven in Castilla tijdens de Spaanse Gouden Eeuw. Alcalá de Henares, op slechts 30 kilometer van Madrid, weet heel goed het heden en het verleden te combineren.

BeschermingMeer naar het oosten ligt Cuenca, een Werelderfgoedstad die samen met haar land-schap een fort zonder muren vormt. Een natuur-lijk fort, mede dankzij de twee rivieren en ook die manier honderden eeuwen dienst gedaan als bescherming voor de vele volkeren en culturen die hier geleefd hebben. In de twaalfde eeuw werd Toledo, na een belegering van negen maanden, door Alfonso VIII overwonnen op de moren. De moskee werd omgebouwd door tot

kathedraal, de bouwkunst ging van romaans naar gotische en er werden kerken en kloosters gebouwd. De verschillende wijken, de uitzicht-punten, de schoonheid van de kloven, de han-gende huizen waarvan de architectuur de zwaar-tekracht tart en de musea geven Cuenca een eigentijdse geest die al even rijk als onverwacht is. In 2016 viert Cuenca de 50ste verjaardag van de opening van het bekende museum voor abstracte kunst Museo de Arte Abstracto; een juweel van de hedendaagse kunst in Spanje. Ook zullen er gedurende 2016 diverse culturele activi-teiten georganiseerd worden om te vieren dat de stad twintig jaar geleden tot werelderfgoed werd verklaard.

ToledoTen zuiden van Madrid (op een kleine 90 kilometer) ligt een andere Werelderfgoedstad: Toledo. Toledo bezit een uniek historisch erfgoed dankzij de vele culturen, waaronder Arabisch, Joods en Christelijk die er door de eeuwen heen een uitzonderlijk monumentaal geheel hebben achtergelaten. Dit maakt van de stad van El Greco een icoon van het Spaanse Imperium. De geschiedenis van de stad dateert namelijk al van 192 voor Christus, toen ze werd veroverd door het Romeinse leger. Tijdens de Romeinse overheersing kreeg de stad de naam Toletum en werden er tempels, theaters, amfitheaters, stadsmuren en een aquaduct gebouwd. Na de Romeinen kwamen de Westgoten, de moren, de christenen en was Toledo tijdens de middeleeu-wen ook nog een tijd regeringsstad en hoofdstad

Page 18: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

18 SPECIAL SPANJE/ADVERTORIAL

van het Spaanse koninkrijk. Tegenwoordig is Toledo een dynamische en groeiende stad, waar erfgoed, cultuur, geschiedenis en innovatie hand in hand gaan.

ÁvilaReizen we verder westwaarts dan komen we Ávila tegen; het meest interessante en best bewaarde voorbeeld van wat een ommuurde stad was in de Spaanse Middeleeuwen. Niet vreemd dan dat deze stad tot Werelderfgoedstad is verklaard. De Middeleeuwse omwallingen van Ávila zijn een buitengewoon monument, uniek in Europa. In de straatjes en op de pleintjes waan je je ook in de 21ste eeuw nog vol in de Middeleeuwen. Teresa de Jesús, één van de meest uitzonderlijke vrouwen uit de geschiedenis, werd in Ávila geboren. In 2015 heeft de stad het vijfde eeuwfeest gevierd van haar geboorte.

SalamancaNog iets verder westwaarts, richting de Portugese grens, ligt Salamanca; de Spaanse renaissancestad bij uitstek. Het epicentrum van het denken in het oude Europa, met een univer-siteit die in de vijftiende en zestiende eeuw bij de belangrijkste ter wereld behoorde. Het grootse verleden van de stad ontdek je in de kerken en paleizen, in haar twee kathedralen, en vooral ook op het grote vierkante plein Plaza Mayor waarop je de indruk krijgt dat je in het centrum van de wereld staat. En niet te vergeten de universiteit, gebouwd in gotische stijl tussen 1415 en 1433 in opdracht van de tegenpaus Papa Luna. Dankzij deze rijkdom aan historisch-artistiek erfgoed, de kleur van de Villamayor-stenen en het feit dat het een ‘levende stad’ is, kreeg Salamanca de titel UNESCO Werelderfgoedstad en was de stad in 2002 Culturele Hoofdstad van Europa. Het Salamanca van nu is niet alleen een universiteits-stad maar ook een moderne stad die 24 uur per dag leeft.

SegoviaWe eindigen onze rondreis in Segovia, zo´n 90 kilometer ten noordwesten van Madrid. Segovia vooral bekend vanwege het Romeinse aquaduct, dat de oude Middeleeuwse straten kruist. Daarnaast nog het Alcázar, dat herinnert aan de kastelen uit Centraal-Europa. Sinds 1985 mag Segovia zich UNESCO Werelderfgoedstad noemen. Deze stad met vol van gezelligheid, met veel licht, het aquaduct, de citadel, de kathe-draal, de kerken en paleizen en de uitzonderlijke natuurlijke omgeving nemen je mee op een reis door de geschiedenis van Spanje.

Gastronomische Hoofdstad van SpanjeDe stad Toledo, standaard van de uitmuntend-heid van de gastronomie van Castilla La Mancha, is in 2016 Gastronomische Hoofdstad van Spanje. De traditionele keuken van Toledo kan worden gedefinieerd als smaakvol, suggestief, expressief, helder, eerlijk en direct, consistent en voedzaam. Een blije assemblage tussen de een-voud, haar producten, de kwaliteitsgraad en de vindingrijkheid van de mensen. Bekende schotels zijn: gerechten met wild vlees, verse groenten en heerlijke desserts. Een van de typische gerech-ten is gestoofde patrijs bereid op traditionele wijze, maar ook knoflooksoep met een vleugje peper en ham. Andere bekende producten uit Toledo zijn onder meer saffraan en marsepein. Bezoekers kunnen tijdens de verschillende evenementen die georganiseerd worden het gastronomisch aanbod van de stad leren kennen en natuurlijk ook proeven. Een perfect samenspel van kunst en keuken. Bovendien is het ook nog 30 jaar geleden dat Toledo ingeschreven werd in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Renfe Spain PassEen leuke manier om al deze mooie natuur en steden te bezoeken is met de trein. Spanje kent een uitgebreid spoorwegennet en voor de

buitenlandse bezoekers heeft de Spaanse spoor-wegmaatschappij Renfe bovendien ook nog de Renfe Spain Pass. Hiermee kun je binnen één maand vier, zes, acht, tien of twaalf dagen per trein reizen in Spanje; ook met de hogesnelheids-trein AVE. Je kunt kiezen tussen toeristenklasse (Turista) of business (Club). De Renfe Spain Pass is te koop via internet, een reisbureau in Spanje of op een treinstation in Spanje.

Kijk voor meer info op [email protected]

Page 19: TravelPro #21 25-05-2016

19

www.travelpro.nl

NIEUWS

“ABC-eilanden merken niet veel van onrust Venezuela”Het is behoorlijk hommeles in Venezuela. Afgelopen week gingen duizenden mensen opnieuw de straat op in de hoofdstad Caracas.

De economische crisis en de criminaliteit in de stad bepalen hun leven. Er moet wat veranderen, maar dat gebeurt niet onder president

Maduro. Dus eisen ze zijn vertrek. De ABC-eilanden zijn slechts door een smal stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela. Wat

zijn de gevolgen voor deze toeristische bestemming als de vlam nog meer in de pan slaat?

De inwoners van Venezuela eisen dat Maduro opstapt, maar de president denkt daar niet aan. Inmiddels staan er al 1,8 miljoen handtekeningen op een petitie voor het houden van een referen-dum, maar Maduro weigert zo’n referendum te houden. In plaats daarvan riep Maduro onlangs de noodtoestand uit en daardoor krijgt hij vergaande bevoegdheden. De inwoners pikken dat niet en nu is het hek van de dam. Dagelijkse plunderingen, lege schappen, criminaliteit en een enorme inflatie zijn de gevolgen. Veel mensen komen in opstand, omdat de economische crisis het leven onmogelijk maakt. Slechts gescheiden door een smal stukje Caribische Zee is Venezuela het grootste buurland van de ABC-eilanden. De relatie tussen Venezuela met Aruba, Bonaire en Curaçao zijn tot nog toe succesvol gekalmeerd. Ondanks dat oud-president Chávez in het verle-den claimde dat Aruba, Bonaire en Curaçao bij Venezuela zouden horen en Maduro zijn mening lijkt te delen, blijkt echter dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken hierin geen aanleiding tot grote verandering ziet. Ook minister Bert Koenders liet eerder in een brief aan de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer weten dat de Caribische delen van het Koninkrijk nauwelijks hinder ondervinden van de politieke situatie in Venezuela. De eilanden zouden (nog) geen substantiële toename van migratiestromen ondervinden als gevolg op de politieke situatie in Venezuela. Koenders schrijft ook dat de economieën van Aruba, Curaçao en Bonaire sterk zijn verweven met die in Venezuela. Economische maatregelen kunnen directe gevol-gen hebben voor de eilanden. Met name Aruba is voor een groot deel afhankelijk van Venezuela voor de import van levensmiddelen.

VerslechterdDe Nederlandse regering verwacht dat de situ-atie in Venezuela dit jaar verder verslechterd. De Nederlandse inlichtingendiensten houden de situatie vanwege de mogelijke gevolgen voor de ABC-eilanden in de gaten in verband met nationale belangen. In de media wordt echter al gesproken van een op handen zijnde bootimmi-gratie vanuit Venezuela naar de eilanden, vooral omdat Colombia de grenzen heeft gesloten voor de politieke vluchtelingen van Venezuela. De korte afstand en de vele familiebanden zou-

den bootmigratie niet onwaarschijnlijk maken. Het Antilliaans Dagblad meldt dat Mike Eman (minister-president van Aruba) heeft aangegeven dat Aruba alle vluchtelingen tolerant en gastvrij zal ontvangen. Eerder deze maand schrijft de Curaçao Chronicle dat het eiland en het Rode Kruis voorbereid zijn op de toestroom van vluch-telingen uit Venezuela. Wat kunnen nog meer eventuele gevolgen zijn voor Aruba, Bonaire en Curaçao als de situatie in Venezuela daadwerke-lijk explodeert? Wat merkt de Nederlandse toerist van deze situatie op de ABC-eilanden?

AandachtRoger Davids (Bonaire Toeristenbureau): “Een toerist vanuit Europa merkt op Bonaire niets van de situatie in Venezuela, omdat het een interne aangelegenheid is. Voor een vakantieganger van-uit de Zuid-Amerikaanse markt zal dit waarschijn-lijk anders zijn. Maar ik denk niet dat de situatie in Venezuela meespeelt tijdens het boeken van een vakantie vanuit Nederland naar Bonaire. We hebben nog geen ongeruste telefoontjes ontvan-gen. Dat kan natuurlijk altijd nog komen, maar mocht dit wel gebeuren dan zullen wij daarover berichten en daar adequaat op inspelen. Maar vooralsnog is dit een interne aangelegenheid en is Venezuela vooral met zichzelf bezig en niet met Bonaire.”

Nog geen probleemOp de vraag of de politieke situatie in Venezuela nu al gevolgen heeft voor toerisme op Aruba, antwoordt Sharmin de Vries (Aruba Tourism Autority): “Vanuit de overheid wordt het beleid opgemaakt over hoe hiermee om te gaan. Op dit moment is de situatie voor Aruba nog geen probleem, of het dat wel gaat worden weten we niet. We zouden dan te veel moeten speculeren over de toekomst. Het is nog te vroeg om er iets concreets over te zeggen.”

“Dat gaat nooit gebeuren”“Venezuela is de twee na grootste markt voor Curaçao”, zegt Edward Suares (Curaçao Tourism Board). De gevolgen van de onrust in het land zijn te merken in de cijfers. “In 2015 kelderde de cijfers wat betreft aankomsten uit Venezuela, maar het ziet er naar uit dat we voor 2016 een kleine stijging zien ten opzichte van vorig jaar.

Om het gat te compenseren, zijn we ook hard aan het werk om andere markten aan te boren.” Momenteel heeft Curaçao (nog) geen last van bootimmigranten, maar het eiland is er wel op voorbereid. “Er ligt een streng protocol klaar voor het zover zal komen.” Op de vraag of het pre-sident Maduro wil lukken om de ABC-eilanden bij Venezuela te trekken, antwoordt Suares: “Dit is weer zo’n losse uitspraak van hem. Dat gaat nooit gebeuren, de belangen van Noord-Amerika en Nederland zijn te groot.”

Sharon Evers

Aangepast reisadvies VenezuelaHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het reisadvies voor Venezuela aange-past. Reizen naar steden en dichtbevolkte gebieden wordt ontraden. Het advies is om daar alleen naartoe te gaan als het strikt noodzakelijk is. Reden is de toegenomen cri-minaliteit in Venezuela. Het land verkeert in een economische en politieke crisis. Voedsel is schaars en het risico op onrust en demon-straties is groot. Afgelopen week waren er al plunderingen van winkels. Reizigers kunnen beter uit de buurt van demonstraties blijven, met name in de steden. Verder moeten ze rekening houden met schaarste van voedsel, water en elektriciteit. Ook wordt reizigers op het hart gedrukt niet te reizen naar de grens met Colombia vanwege toegenomen span-ningen tussen de twee landen.

Page 20: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

20

Koningsdam in de vaart genomen

Afgelopen vrijdag rond de klok van

10.30 uur is het nieuwste schip, ms

Koningsdam, van Holland America Line

door Hare Majesteit Koningin Máxima der

Nederlanden gedoopt. Voorafgaand aan

deze ceremonie onthulde de rederij de

naam van het eerstvolgende schip: ms

Nieuw Statendam.

Het eerstvolgende schip, dat eerder de werk-naam ms Koningsdam 2 had, is het zesde in de geschiedenis van Holland America Line dat de naam Statendam krijgt. In 1993 nam HAL de laatste ms Statendam in gebruik, maar het schip verliet in 2015 de vloot en werd onder een nieuwe naam ingezet bij P&O Cruises in Australië. Het ms Nieuw Statendam wordt eind 2018 verwacht. Maar voor het zover is, werd ms Koningsdam afgelopen weekend officieel in de vaart genomen. Máxima is niet het eerste lid van het Koninklijk Huis dat een schip van HAL doopte. Tot nu toe zijn er elf schepen van HAL gedoopt door leden van het Koninklijk Huis. Meest recent was de doop van het ms Nieuw Amsterdam door toenmalig Prinses Máxima in 2010 en de doop door toenmalig Koningin Beatrix van het ms Eurodam in 2008. De

Statendam III werd in 1929 gedoopt door Prins Hendrik en Nieuw Amsterdam II in 1937 door Koningin Wilhelmina. Toenmalig Prinses Beatrix doopte de Statendam IV in 1957 en de Prinses Margriet in 1960. De Rotterdam V werd gedoopt in 1958 door Koningin Juliana. Prinses Margriet doopte de Prinsendam in 1972, de Nieuw Amsterdam II in 1983, de Rotterdam VI in 1997 en het ms Oosterdam in 2003.

Saluut Het ms Koningsdam vertrok vrijdag omstreeks 20.30 uur vanaf de cruiseterminal in Rotterdam. Om 22.30 uur was het schip ter hoogte van Hoek van Holland waar vuurwerk werd afgesto-ken ter ere van het nieuwe schip, aangeboden door Port of Rotterdam. Langs de Maas kon het publiek het schip bekijken. De volgende ochtend

kwam het ms Koningdam aan bij Passenger Terminal Amsterdam. Vroege vogels stonden langs de IJ-oevers aan de noord- en zuidkant of het Noordzeekanaal om het ms Koningsdam te bewonderen toen het richting de cruiseter-minal vaarde. Diezelfde middag werd het schip uitgezwaaid voor haar reis naar de fjorden in Noorwegen. Tijdens de zomerperiode maakt het ms Koningsdam vanuit Amsterdam cruises naar Noorwegen, de Baltische Staten en IJsland. Na het Europese seizoen vaart het ms Koningsdam naar Fort Lauderdale in de Verenigde Staten voor winter- en voorjaarscruises in het Caribische gebied.

Ms KoningdamHet 99.500 ton zware schip biedt plaats aan 2.650 gasten. Het ms Koningsdam biedt diverse nieuwe innovatieve concepten, openbare ruimtes en ontmoetingsplekken en daarnaast blijven populaire faciliteiten gehandhaafd. Nieuw aan boord is ook het Grand Dutch Cafe met tradi-tionele Nederlandse lekkernijen en Europees bier. De spectaculaire Main Dining Room is het middelpunt van het schip. Het onboard enter-tainment wordt naar een nieuw niveau gebracht met het bruisende Music Walk gebied dat alle muziekgenres aanbiedt. Een 270 graden LED scherm in de World Stage biedt nieuwe moge-lijkheden voor optredens waardoor het publiek op een dynamisch schouwspel vol beelden en geluiden wordt getrakteerd.

Sharon Evers

Page 21: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 21

www.travelpro.nl

LMX breidt vluchtaan-bod naar Egypte uit

Thomas Cook: omzetdaling, stijging klantenloyaliteit

LMX Touristik biedt vanaf 8 juli tot 4 november een wekelijkse extra vlucht aan naar Hurghada. Hiermee reageert de touroperator naar eigen zeggen op de weer groeiende vraag. Partner Fly Egypt vliegt elke vrijdag om 18.00 uur vanaf Düsseldorf naar Egypte. De route wordt aan-gedaan met een 737-800. In oktober, tijdens de herfstvakantie, wordt deze vlucht ook vanaf andere luchthavens in Duitsland aangeboden. Op 30 september wordt er vanaf Hannover gevlo-gen, op 21 oktober vanaf Hamburg en op 28 oktober vertrekt de vlucht ook vanaf Stuttgart.

LMX Touristik biedt op deze wijze voor het hoogseizoen een extra vakantieproduct aan voor reisbureaus en hun gezamenlijke klanten. Deze volcharter is per direct te boeken. “Wij verheugen ons zeer om Egypte een steuntje in de rug te geven en het groeiende aantal aanvragen met deze volcharter te kunnen bedienen. De aantrek-kelijke reizen naar Hurghada helpen ook onze reisbureaupartners om het product Egypte weer beter aan de man te brengen“, zo zegt Lars Ludwig (CEO Product /Vlucht LMX).

Thomas Cook heeft haar omzet in het eerste halfjaar van 2016 zien dalen met 2,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook voor de komende zomer loopt het aantal boekingen voor de gehele groep achter met 5%. Over het gehele boekjaar verwacht Peter Fankhauser, CEO Thomas Cook, een bruto-winst die waarschijnlijk iets hoger gaat uitval-len dan de 310 miljoen pond van vorig jaar.

Vooral Turkije, dat vorig jaar de op één na belangrijkste bestemming was van de groep, loopt achter. Wanneer de cijfers voor Turkije niet waren meegenomen, dan zou het aantal boekingen voor de zomer met 6% zijn toegeno-men. Thomas Cook liet eveneens weten dat de terreur in België impact heeft op de boekingen.Tijdens de presentatie van de cijfers liet Thomas Cook weten dat de focus op kwaliteit en service duidelijk effect heeft, aangezien de tourope-rator een verhoging ziet van de Net Promoter Score van vier punten in alle markten. Hanita van der Meer (Thomas Cook Nederland) laat tegenover TravelPro weten dat de verhoogde NPS score zeker geldt voor Nederland. Eerder zei Carola Hoekstra tegenover TravelPro dat er een verhoogde focus is op klanttevredenheid. Ook liet Van der Meer weten dat Thomas Cook

Nederland de vraag naar Griekenland en Turkije langzaam ziet toenemen en dat Spanje erg goed wordt geboekt dit jaar. Fankhauser laat tijdens de presentatie weten dat ook de boekingen naar de Verenigde Staten erg goed lopen. Thomas Cook lanceert tevens een mega efficiëntieprogramma op het Europese vasteland. Daarnaast gaat de groep door met het ontwikkelen van haar 190 eigen concepthotels.

niet de laatste keer dat ik naar dit niet de laatste keer dat ik naar dit niet de laatste keer dat ik naar dit

Het Aruba van...

In Zuid Afrika had ik al lang geleden kennis gemaakt met de heerlijke producten die gemaakt worden met Aloë Vera. Op Aruba kreeg ik uitleg over het product en ook te zien hoe de mooie plant hier groeit. Ik heb inmiddels al heel vaak thuis een stukje van de plant gebruikt en kan de producten ook aan iedereen aanbevelen.

Op Aruba werd ik weer helemaal blij van het feit dat ik geleerd heb om alles te eten en te proberen. Wat een heerlijke gerechten bijRed Fish Restaurant en De Zeerover. Veelal met de handjes eten, puur en heerlijke verse vis. Voor de meer culinaire trek heeft Aruba ook voldoende te bieden.

Omdat alleen op het strand liggen niet zo mijn ding is, moet er wel iets te beleven zijn. Vandaar dat ik heel gelukkig word van de 2 mooie golfbanen die Aruba rijk is. Tijdens mijn volgende bezoek hoop ik de geweldig mooie 18 holes golfbaan Tierra del Sol te spelen, maar ik was deze keer al dik tevreden met The Divi Links. Met de hele harde wind is het spelletje toch anders!

Omdat alleen op het strand liggen niet zo Op Aruba werd ik weer helemaal blij

Het Aruba van... Mariëtte Ik heb 2 favoriete spots op het eiland. Voor de romantische bui en het strand het Bucuti en Tara. Maar voor rust en privacy het Boardwalk. Heerlijk rustig appartement dat kleurrijk is ingericht met een schitterende tuin.

Page 22: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS22

Page 23: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 23

www.travelpro.nl

Zon, zee en geschiedenis in Griekenland

Griekenland is de laatste jaren steevast

een populaire bestemming geweest voor

Nederlanders. Een rapport van het CBS

wijst uit dat er sinds het jaar 2000 meer

dan 500.000 Nederlanders de vakantie

in Griekenland doorbrachten. In 2014

bezochten maar liefst 720.000 landgeno-

ten ‘Hellas’, een stijging van bijna 25% in

vergelijking met 2013.

In 2015 was de verwachting dat het aantal internationale aankomsten in het land rond de 25 miljoen uit zo komen, dit is drie miljoen meer dan in 2014. De recente ontwikkelingen in Griekenland, met name de vluchtelingencrisis op de eilanden Lesbos, Kos en Samos, lijken ervoor te zorgen dat Griekenland haar toeristen verliest aan andere ‘rustige’ zonbestemmingen als Spanje of Portugal. De Nederlandse boekingen voor Griekenland liepen tot en met maart 21% achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar het land werkt hard

om die achterstand in te halen; tot en met april lopen de boekingen nog ‘maar’ 14% achter. Elena Kountour, de minister van Toerisme van Griekenland, is uitermate positief ingesteld. In een artikel van The Telegraph voorspelt de minister dat er in 2016 een recordaantal toeristen wordt verwacht in het land. Overigens worden er geen concrete cijfers voor 2016 genoemd in dit artikel. De voorspelde stijging komt met name door de onrust en angst voor terrorisme in delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ook de secretaris generaal van de UNWTO, Taleb Rifai,

meldt dat de groei van Griekenland, ondanks de recente ontwikkelingen, door zal blijven gaan.

Griekenland is een populaire vakantiebestemming vanwege de mooie stranden, prijs-kwaliteitverhouding en de gastronomie. Met ruim 15.000 kilometer kustlijn, waarvan het grootste deel gevormd wordt door de 6.000 eilanden van Griekenland is het met recht een zon, zee en strandvakantie. In dit zeer uitgebreide aanbod zijn er een aantal uitermate populair vanwege ligging, kwaliteit en omliggend natuurschoon. Wellicht het meest bekende strand van het land is die op het eiland van Zakynthos, genaamd Naviago of ‘Shipwreck’. Dit gebied is een van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland door het azuurblauwe water, de kliffen en de krijtrotsen. Op het eiland Santorini zijn er ook talloze prachtige stranden die vrij toegankelijk zijn, maar het meest bijzondere is ‘Red Beach. Het is geen wit zandstrand maar een rood door vulkaanzand gevormd strand. Red Beach is een van de vele bijzondere van het eiland, zo zijn er bijvoorbeeld ook stranden in de kleuren grijs en zwart. Deze zijn een kleine greep uit het grote aanbod. Uit dit aanbod heeft de Blue Flag organisatie een lijst samengesteld met de allerbeste. Griekenland staat met bijna 400 stranden erg hoog op deze lijst. Van deze 400 liggen er 106 op het eiland Kreta.

Page 24: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

24

SantoriniDe vrij toegankelijke stranden zijn al genoemt, maar vergeet de zonopgang en -ondergang op het eiland Santorini niet. Het decor wordt gevormd door de vele witte huisjes met blauwe koepels en omliggende vulkaaneilanden. Op de achtergrond is de zonsopgang, dan wel -ondergang, perfect te zien. Dat dit eiland beroemd is vanwege de uitzichten is ook te zien in het aantal toeristen dat dit gebied bezoekt. Met name de hoofdstad van het eiland, Fira, heeft de ideale omgeving. De kabelbaan die een hoogteverschil van 275 meter overbrugt, schenkt de toerist een onvergetelijk uitzicht. De stad ligt namelijk aan de rand van een zeer steile vulkaanrots.

CultuurNatuurlijk is Griekenland een geweldige zon-, zee- en strandbestemming, maar het land biedt meer. Athene staat wereldwijd bekend als de plek waar de eerste kenmerken van de huidige democratie zijn gezet (omstreeks 500 voor Christus). Hét boegbeeld van deze ontwikkeling is het Akropolis monument. Het UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde monument is gelegen op de 156 meter hoge tafelberg en is hierdoor kilometers buiten de stad al te zien. Naast het wereldberoemde monument ademt de stad een en al geschiedenis uit. Zo zijn het theater van Dionysus en het Panathenian stadion hoogtepunten van de westerse geschiedenis. In het laatstgenoemde monument begon de allereerste Olympische Spelen, in 1896. In

tegenstelling tot wereldsteden als London, Parijs en Milaan is Athene niet de plek waar de liefhebbers van de grote merken hun hart kunnen ophalen. De Griekse hoofdstad onderscheidt zich door de talloze markten en handgemaakte

winkels die het authentieke Griekenland representeren.

TUI Peter Efdé, Manager Product Group Flight Holidays, is net terug van de opening van TIME TO SMILE Sundance op Kreta. “Ik ben trots dat we weer een prachtige aanvulling op ons brede aanbod hebben. Gelegen in Koutouloufari net boven Chersonissos: een dorpje waar het traditionele Griekse leven nog dagelijks terug te vinden is. Als fervent aanhanger van ons TIME TO SMILE-concept ga ik zelf dit jaar op vakantie naar TIME TO SMILE Meraki op Lesbos. Comfort, ruimte, een heerlijke douche en een lekker lang bed. Het doel om uitgerust terug te komen moet daarna zeker lukken.’ De nieuwe bestemming Chalkidiki met FAMILY LIFE Lagoon Princess is ook een absolute aanrader. ‘Een bestemming met een korte aanvliegtijd waar de combinatie strand en stad met Thessaloniki een uitstekende keuze is. Dobberend op het water in een 15-pk motorbootje? Volgens mij is het inmiddels wel bekend dat je hiervoor in hotel Cleopatra moet zijn op Lefkas. Met een eigen aanlegsteiger en een heerlijk zwembad aan de baai van Nidri ontdek je Griekenland vanaf het water! Indien uw klant meer dan één bestemming

wil ontdekken, kijk dan eens naar ons uitge-breide rondreis- en eilandhopping programma. Speciaal aanbevolen: de 15-daagse individuele rondreis Skopelos & Skiathos! En met TUIfly zit je extra comfortabel in Comfort Class. Bijna al onze Griekse bestemmingen worden door TUIfly aangevlogen. Op zoek naar een sportieve vakantie? Denk dan eens aan onze MAGIC LIFE en ROBINSON clubs. Op Kos vind je ze zelfs beide! Geen zin om elke dag Griekse te eten? Onze SUNEO CLUBS bieden een internationale keuken voor een scherpe prijs. SUNEO CLUB Chrissi Amoudia op Kreta is daarvan een prachtig voorbeeld. Kalo taxidi!”

Page 25: TravelPro #21 25-05-2016

25

www.travelpro.nl

NIEUWS/ADVERTORIAL

“Consumenten willen steeds vaker eigen ideeën en wensen toevoegen aan hun reis”“Consumenten die naar een reisbureau of ZRA gaan, zijn steeds minder op zoek naar hapklare brokken. De standaardreizen boekt een

klant gemakkelijk zelf online en voor andere reizen zoekt hij de toegevoegde waarde van een specialist.” Aan het woord is Alexander

Alexandropoulos (Polyplan). “We zien een veranderende markt, waarin reisbureaus en ZRA’s steeds vaker hun weg naar Polyplan -

specialist in Griekenland en Cyprus - weten te vinden.”

De cijfers uit de ANVR GfK/Travelscan logen er niet om: tot en met maart liepen de boekingen naar Griekenland 21% achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar het land werkt hard om die achterstand in te halen; tot en met april lopen de boekingen nog ‘maar’ 14% achter. Alexandropoulos: “We hebben een aantal uitda-gende jaren achter de rug. Het begon met de financiële crisis in Europa en Griekenland, daarna kwam de vluchtelingencrisis die nog steeds gaande is, maar langzaamaan begint te stabilise-ren in Griekenland. Ondanks deze ontwikkelingen is onze omzet gelijk gebleven en zien we voor dit jaar een kleine plus. Onze kracht ligt voornamelijk in het feit dat ons familiebedrijf een middelgrote touroperator is en dat maakt Polyplan flexibel; wij kunnen snel inspelen op ontwikkelingen in de markt. Daarnaast is ons specialisme - Griekenland en Cyprus - een grote meerwaarde ten opzichte van andere touroperators. Hierdoor kunnen wij zeer gespecialiseerd maatwerk leveren en toegevoegde waarde bieden, hetgeen onze doelgroep zoekt. Daarnaast heeft de plus in omzet ook te maken met het feit dat we blijven innoveren en ervoor kiezen om ons product meer en meer specialistischer te maken.”

Op maat gemaaktAlexandropoulos zegt: “We merken dat de vraag van de consument de laatste jaren is veranderd en standaard pakketreizen, zoals een vliegreis met hotel, vaak niet meer voldoende is. Consumenten willen graag eigen ideeën en wen-sen toevoegen aan hun reis.” Maar dat betekent niet dat klanten niet meer bij Polyplan terecht kunnen voor een standaardreis. Voor pakket-reizen kan de consument zich vaak gemakkelijk oriënteren op internet. “Ondanks dat dit niet onze core business is, kunnen we ook hier zeer

concurrerende prijzen aanbieden. We zien alleen dat een klant die met zo’n aanvraag bij ons bin-nenkomt vaak met een op maat gemaakte reis uiteindelijk de deur uit gaat. Een Polyplan-klant is op zoek naar maatwerkreizen waarbij hij kan profiteren van de uitgebreide kennis van onze specialisten. Een groot deel van onze klanten bevindt zich in het midden- en hoge segment en is op zoek naar kwaliteit en het beleven van het echte Griekenland. Themareizen en contact met de lokale bevolking vindt onze doelgroep steeds belangrijker.”

GroepsreizenMaar ook incentives en groepsreizen zijn een belangrijk segment voor Polyplan. Van studen-tenverenigingen tot bedrijven en van trouwen in Griekenland tot familiereünies. Komend jaar lanceert Polyplan naast de individuele rond-reizen ook groepsrondreizen die door Theo Alexandropoulos worden begeleid. Het zijn er maximaal vijf per jaar. Om het specialisme in op maat gemaakte vakanties in Griekenland en Cyprus nog krachtiger te maken, legt Polyplan momenteel de laatste hand aan een aantal nieuwe special product-websites waarin de touroperator nog beter direct kan inspelen op de vraag uit de markt. “De volgende sites zijn al in de lucht: zeileningriekenland.nl, citytripathene.nl en costanavarino.nl. Trouweningriekenland.nl, eilandhoppeningriekenland.nl, golfeningrieken-land.nl, hotelsingriekenland.nl en groepsreize-ningriekenland.nl zijn binnenkort online. Op deze websites kunnen reisagenten en consumenten uitgebreide informatie vinden over specifieke rei-

zen. Polyplan.nl blijft de algemene website waar men zich kan oriënteren op al onze producten.”

IngrediëntenAlexandropoulos kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “De samenwerking met reisbureaus en ZRA’s zullen we blijven intensiveren. Daarnaast blijven wij ons product continu vernieuwen met gespecialiseerde informatie, nieuwe accom-modaties en rondreizen. Griekenland zal altijd een aantrekkelijk vakantieland blijven met alle mooie ingrediënten die het land te bieden heeft. Griekenland A La Carte, zoals wij ons product noemen, combineert deze ingrediënten de komende jaren steeds beter in aantrekkelijke op maat gemaakte reizen.”

StudiereizenOm de reisagenten continu kennis te laten maken de producten en de ontwikkelingen in Griekenland organiseert Polyplan drie tot vier studiereizen per jaar. De studiereis Peloponnesos heeft in april plaats gevonden en voor september staan de studiereizen naar de Cycladen en Kreta gepland.

Sharon Evers

Page 26: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

26

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

Dit luxe en uitstekende vakantieresort biedt alle ingrediënten voor een heerlijke All

Inclusive vakantie met het hele gezin, of juist heerlijk samen. Blue Lagoon Resort heeft

zeer royale zwembaden en een waterpark met 4 glijbanen. Voor families zijn er ruime

familiesuites en u kunt ontspannen in de zeer uitgebreide sportfaciliteiten.

Daarom Blue Lagoon Resort:

✔ Populair complex voor iedereen

✔ Spectaculair waterpark!

✔ Separaat Adults Only deel

ALLE INGREDIËNTEN VOOR EEN HEERLIJKE VAKANTIE

Griekenland - KosHtl. Blue Lagoon Resort5

8 dagen, All Inclusive

Vertrek in sep. 2016

Per persoon al vanaf 525∏

Welkom bij Blue Lagoon Resort!

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

HI wk20 BLUE LAGOON TP 240x340.indd 1 18-05-16 12:49

Page 27: TravelPro #21 25-05-2016

27

www.travelpro.nl

SPECIAL GRIEKENLAND

Grootste eiland van GriekenlandMet ruim 6.000 eilanden is er genoeg keus op Griekenland. Echter zijn er van dit grote aantal maar circa 160 bewoond, een kleine 80 hebben meer dan 100 inwoners. Veruit de populairste eilanden zijn Kreta, Kos, Corfu en Rhodos. Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, is de ideale bestemming om te kunnen genieten van de zon, er zijn immers meer dan 100 van de eerder genoemde Blue Flag stranden te vinden op het eiland. Naast de vele mooie stranden zijn er bezienswaardigheden in de vorm van de steden Chersonissos, Malia en Chania. De meeste toeristische trekpleisters bevinden zich in het noorden van Kreta. Voor de toeristen die wat meer op zoek zijn naar rust tijdens hun vakantie biedt het zuiden een uitkomst. Door de hoge bergen en steile rotsformaties zijn er in het zuiden van Kreta relatief veel minder stranden te vinden dan in het noorden. Dit maakt dat het zuiden een uitstekend alternatief is van de drukte van het noorden. Op het eiland zijn er ook leuke uitstapjes te doen. Zo is het bezoeken van de overblijfselen van de Minoïsche beschaving, die tussen 3000 en 1200 voor Christus op Kreta aanwezig waren, een must voor de cultuurliefhebbers.

Populaire zonvakantiesNet als Kreta biedt Kos uitstekende mogelijkheden tot een vakantie op een ligbed op het strand, maar wat het eiland onderscheidt van bijvoorbeeld Kreta, Rhodos of Lesbos is de fiets. Kos is door de vele, en tevens brede, fietspaden door de natuurgebieden als ook de kuststrook uitstekend te ontdekken op de tweewieler. Door de mogelijkheden van het fietsen zijn er ook talloze aanbieders van het huren van een fiets, die in prijs en kwaliteit erg van elkaar kunnen verschillen. Het is dus aan te raden om voor vertrek goed te oriënteren. Het eiland van Rhodos onderscheidt zich door de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde middeleeuwse binnenstad van Rhodos stad van de andere eilanden van Griekenland. Rhodos stad, de populairste stad van het eiland, kenmerkt zich door de oude haven. Op deze locatie stond vroeger de Kolossus van Rhodos. Het beeld, dat ongeveer 33 meter groot was, is een van de zeven antieke wereldwonderen. Op de plek waar het beeld ooit heeft gestaan is nu de huidige haven, die voornamelijk dienstdoet als een aanleghaven voor cruiseschepen. Doordat Rhodos gemiddeld 300 dagen van het jaar zon kent is het een populaire bestemming voor zowel

de cruisetoeristen als de toeristen die via het vliegtuig arriveren.

Job Beuzel

Exclusive Destinations Met meer dan 30 kwaliteitspartners (vooral vijf*) heeft Exclusive Destinations ongetwijfeld een der ruimste keuzes voor Griekse luxe hotels. Het bedrijf opteert naast de klas-sieke bestemmingen zoals Athene, Kreta, Taormina, Mykonos & Rhodos ook voor de Peloponnesus en Halkidiki. Exclusive Destinations werkt volledig à la carte tegen de beste prijzen. Een aantal hotels geven de mogelijkheid tot uitstekende all inclusive formules: een eerder zeldzaam gebeuren in Griekenland. Dankzij de grondige kennis van onze hotels kunnen zij de reisagent en zijn klanten perfect adviseren.

Page 28: TravelPro #21 25-05-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS28

Corendon zoekt proefslapers voor Ibiza

Corendon opent eind juni de deuren van haar eigen Marble Stella Maris hotel op Ibiza, een exclusief viersterrenresort met een Personal All Inclusive concept. Voordat het hotel echt opengaat zal Corendon in het weekend van 10 tot en met 12 juni 100 proefslapers invlie-gen.

“Voordat we het hotel openstellen voor betalende klanten willen we dat alle facetten van het hotel getest zijn. Van hotelkamer tot zwembaden, de ligbedjes, hapjes en drankjes, de lobby en receptie. En wie kan ons nieuwe hotel nu beter beoordelen dan mijn eigen Corendon klanten? Zij kunnen mij precies vertellen of dat wat wij met ons nieuwe hotel willen bieden ook zo door hen ervaren wordt”, aldus Atilay Uslu. De proefslapers vertrekken op vrijdagmiddag 10 juni met een speciaal gecharterd Corendon toestel richting Ibiza en verblijven drie dagen en twee nachten in het hotel. Naast het testen is er ook gelegenheid om wat van het eiland te zien. Op de zaterdag-avond staat bovendien het grand openingsfeest gepland met optredens van onder andere

verschillende DJ’s en cabaretier Najib Amhali. Zondag is er alle ruimte om uit te slapen en te relaxen en zo het ultieme Ibiza gevoel te beleven. Zondagavond worden alle proefslapers weer naar Schiphol teruggevlogen.

AanmeldenIedereen die geïnteresseerd is in een weekend proefslapen op Ibiza kan zich tot 29 mei aanmel-den via corendon.nl/proefslapen. Op 1 juni aan-staande worden de winnaars bekendgemaakt. Deelname is gratis.

KLM opent pop-up store in België

KLM opende afgelopen week de deuren van haar eerste pop-up shop in België. De KLM shop is gevestigd op Meir 22 in Antwerpen en open tot 5 juni 2016. Een jaar geleden deed de maatschappij dit ook in New York.

De KLM pop-up shop biedt aan alle klanten en nieuwsgierigen een unieke KLM-ervaring. Animatie en entertainment staan centraal. Ervaar onder meer een levensechte Virtual Reality-rondleiding in de KLM Boeing 787 Dreamliner, neem plaats in de nieuwe ‘World Business Class seat’ en breng een bezoek aan de ‘Bluey Kids corner’, waar de allerjongste passagiers heel wat plezier zullen beleven. De echte KLM-fans kun-nen bovendien een aantal van de leukste Shop@KLM artikelen kopen en maken kans om in 54 seconden een reis te winnen vanuit Antwerpen naar de rest van de wereld.

Lufthansa Group: Tropical Experience

De Lufthansa Group nodigt je uit voor een Tropical Experience op donderdag 16 juni. Tijdens dit tropische evenement maak je kennis met de zonnige bestemmingen van de Lufthansa Group.

Bij binnenkomst ontvang je een zonnebril en ontdek je alle nieuwe zonbestemmingen van de lufthansa Group. Daarnaast neem je deel aan verschillende workshops en maak je kans op tickets naar een tropische bestemming. Dit alles onder het genot van sfeervolle muziek en heerlijke hapjes en drankjes. Deelname aan het evenement is kosteloos. Aanmelden kan door te mailen voor 1 juni naar [email protected].

Nieuwe route Icelandair naar Montreal

Met een inaugurele vlucht startte Icelandair donderdag 19 mei om 17.05 uur lokale tijd vanuit Keflavik Airport de nieuwe route naar Montreal. Tot november 2016 vliegt de natio-nale luchtvaartmaatschappij van IJsland vier keer per week van Amsterdam en Brussel via IJsland Montreal. De stad is de 43e bestem-ming van Icelandair en de 16e destinatie in Noord-Amerika.

Icelandair vliegt tot vijf november iedere maan-dag, dinsdag, donderdag en zaterdag via IJsland naar Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport (YUL). “Montreal is onze vijfde Canadese bestemming, waardoor Canadezen nu meer

opties hebben om vanuit Canada naar Europa te reizen”, zegt Birkir Hólm Guðnason, CEO van Icelandair.

Ook James Cherry, President en Chief Executive Officer van Aéroports de Montréal is blij met de nieuwe route: “Het biedt onze passagiers niet alleen non-stop vluchten naar IJsland, maar ook snelle verbindingen naar Scandinavische steden als Kopenhagen en Stockholm. De directe route zal de economische en culturele banden tussen Quebec en IJsland bevorderen en meer Europese toeristen naar Montreal brengen.”

Page 29: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 29

www.travelpro.nl

Reisbureau Nuhr slachtoffer zwartmakerij

Reisbureaus Nuhr lijkt het slachtoffer te zijn geworden van zwartmakerij; de Turkije- en Marokko-specialist zou in zwaar weer ver-keren en afstevenen op een naderend faillis-sement.

Nuhr reageert via social media op deze berichten en spreekt over een laffe daad van zwartmakerij, gepleegd door een persoon of bedrijf die onder een valse naam en/of hoedanigheid handelt. “Sinds 16 mei 2016 worden onder verschillende

valse identiteiten op verschillende sociale media-kanalen een vals gerucht verspreid dat Nuhr in zwaar financieel weer zou verkeren, dan wel een faillissement zou aanvragen.”

Gezonder dan ooit“Nuhr is gezonder dan ooit en zal alle juridische middelen benutten om de plegers van deze lage daad te laten bestraffen.”

Ryanair vanaf Luxemburg

Donderdag 19 mei heeft de Ierse prijsvechter bekend gemaakt dat het vanaf september 2016 vliegt vanaf Luxemburg Airport. De luchtvaartmaatschappij zal dagelijks naar London Stansted en vijf keer in de week naar Porto vliegen. De Luxemburgse luchthaven wordt de 33e markt van Ryanair.

Eerdere geruchten suggereerde dat Luxembourg Airport een nieuwe thuishaven van Ryanair zou worden, in plaats van Frankfurt-Hahn. Maar een dergelijke groei kan de luchthaven van het land niet aan. De komst van de Ierse maatschappij betekent de vijfde luchtvaartmaatschappij die dit jaar de weg naar het land heeft weten te vinden. De vliegtuigmaatschappijen LOT Polish Airlines, Flybe, Aegean Airlines en Air France-dochter HOP! gingen Ryanair voor.

Omdat we jullie werkmakkelijker willen maken

ueling, the very smart choice

Voor meer informatie www.vueling.com of ga naar je reisbureau.Als je onze nieuwsbrief wilt ontvangen met het laatste nieuws en aanbiedingen, meld je dan aan op www.vueling.com/reisbureaus.

Unieke website voor reisbureaus:www.vueling.com/reisbureaus

Virtuele assistentie en exclusieve blogvoor reisagenten:http://news.vuelingpartners.com

In GDS en BSP sinds 2008, VY-030

Toegewijd team: [email protected]

Call center voor reisbureaus:0900 111 2288

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

20160115_TravelPro_240x145_CHECKS_NL_AF.pdf 1 21/01/16 16:51

Page 30: TravelPro #21 25-05-2016

30 NIEUWS

Toeristen niet meer wel-kom op Similan-eilanden

Op de zuidelijke Similan-eilanden zijn voorlopig geen toeristen meer welkom. De Thaise overheid verbiedt vakantiegangers de komende vijf maanden de eilandengroep aan te doen, het eiland Koh Tachai blijft zelfs lan-ger dan vijf maanden gesloten voor toeristen.

De overheid is tot deze beslissing gekomen zodat de natuur op de eilandjes kan herstellen. De stroom toeristen die de eilanden dagelijks bezoeken, zorgen voor zware schade. Zo trekt Koh Tachai elke dag zo’n duizend toeristen, terwijl de natuur eigenlijk maar 70 bezoekers per dag aan kan. Volgens het Thaise departement van Nationale Parken, Dieren en Planten zijn touroperators drie maanden geleden al op de hoogte gebracht over de sluiting. Naar verluidt blijven sommige touroperators de eilanden toch aanbieden, deze bedrijven kunnen volgens het departement op een aanklacht en licentieverlies rekenen.

EasyJet komt met ‘wegwijsschoenen’

EasyJet heeft een prototype van de ‘Sneakair’ ontwikkeld: een slimme sneaker met inge-bouwde technologie waarmee reizigers gemakkelijk steden kunnen ontdekken.

Het apparaatje in de schoen maakt via Bluetooth contact met de smartphone van de gebruiker en wijst hem of haar de weg door kleine trilsensoren in de schoen te activeren. Zo betekent een tril-ling in de linkerschoen dat de reiziger naar links moet. De ‘Sneakairs’ zijn gisteren gepresenteerd in Barcelona. Met de schoenen kunnen reizigers de mooiste plekjes in de stad bezoeken zonder dat zij daarbij op een kaart of telefoon hoeven te kijken.

United Airlines 25 jaar op Amsterdam

United Airlines vierde gisteren dat de luchtvaartmaatschappij 25 jaar actief is in Nederland. Ter gelegenheid van deze gebeur-tenis serveert de luchtvaartmaatschappij stroopwafels van Nederlandse bodem aan iedere passagier aan boord van alle vluchten van en naar Amsterdam Schiphol Airport.

In mei 1991 vertrok de eerste United vlucht van Amsterdam naar de Verenigde Staten via London/Heathrow. Vervolgens kwam de lucht-vaartmaatschappij met een directe vlucht van Amsterdam naar Washington/Dulles (1993), New York/Newark (1999), Chicago/O’Hare (2001) en Houston (2002). In de afgelopen 25 jaar heeft United meer dan acht miljoen passagiers ver-voerd op meer dan 50.000 vluchten van en naar Amsterdam.

“We zijn ontzettend trots dat we al 25 jaar succesvol actief zijn op Schiphol. Ik wil graag iedereen van het United-team in Amsterdam, in het verleden en het heden, bedanken voor hun

Geen spoedvisa meer voor India

De recente overgang van serviceprovider BLS naar VFS door de Ambassade van India leidt tot een belangrijke wijziging op het gebied van visumaanvragen.

Met ingang van 19 mei 2016 is het niet meer mogelijk om spoedvisa aan te vragen. Dat houdt dat ‘Dezelfde dag Executive Service’ hiermee komt te vervallen. Voor standaard visumaanvra-gen India via bijvoorbeeld CIBTvisas geldt nu een aangepaste verwerkingsduur van zo’n drie tot

vier werkdagen. Vanwege deze logistieke veran-dering wordt geadviseerd om reizen naar India ruim van tevoren in te plannen en voorlopig reke-ning te houden met minimaal vier werkdagen.

Het adres van het Visa Application Center is veranderd in het volgende adres:Parkstraat 992514 JH Den Haag

toegewijde service voor onze klanten in de afge-lopen kwart eeuw. We kijken ernaar uit om onze zakelijke en leisure klanten in Nederland de beste reiservaring te blijven bieden”, zegt Rudy Horn, Senior Manager Sales Nederland bij United. “Amsterdam Schiphol Airport bedankt United Airlines voor de 25 dienstjaren op Amsterdam. We verheugen ons op een succesvolle dienstver-lening in de toekomst en het voorzetten van de uitstekende zakelijke relatie”, aldus Jos Nijhuis, President en Chief Executive Officer van de Schiphol Groep. Sinds 1 februari dit jaar serveert United gratis stroopwafels aan de Economy class passagiers op vluchten binnen Noord-Amerika, naar en van Centraal Amerika en tussen Honolulu en Guam die vertrekken voor 9.45 uur. United voert tot vier vertrekken per dag uit vanaf Amsterdam naar vier van haar Amerikaanse hubs met directe vluchten naar New York/Newark, Houston, Chicago/O’Hare en Washington/Dulles.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

rvcint-holanda787-216x37-hi.pdf 1 4/29/16 2:23 PM

Page 31: TravelPro #21 25-05-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Lavida Travel zoekt Allround ReisadviseurLavida Travel is een groeiend en dynamisch bedrijf met een informele werksfeer. In het gezellige kantoor in Almere zijn er volop kan-sen om te leren en door te groeien.

USP Marketing PR zoekt (Online) Marketing PR ConsultantAls allround online marketing PR consultant vertaal je elke communicatievraag van de accounts naar een creatief en innovatief marketing en PR-plan.

CruiseReizen.nl zoekt Cruise Specialist (twee posities)Bij CruiseReizen.nl werken enthousiaste mensen die doen wat ze leuk vinden. “We werken als een team en geloven dat je hobby ook je werk moet zijn. Wij zijn dromers, levensgenieters en lachen veel. Wij geloven dat je er alles aan moet doen om een klant zo goed mogelijk te helpen en elke dag weer het onmogelijke, mogelijk te maken.”

Interesse?Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op www.expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.* 23: ANVR/Schiphol barbecue.

November* 06: De vakantiebeurs NH, Heerhugowaard* 07-09: WTM Londen* 16-19: ANVR Congres

2017

Januari* 07-08: Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, Amsterdam.* 10-11: Vakdagen Vakantiebeurs, Utrecht.* 11-15: Vakantiebeurs, Utrecht.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiairs:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: TravelPro #21 25-05-2016

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

T1_Cuisine_240X340_TravelPro_AMSSM.pdf 2016.5.17 4:22:42 PM