Travelpro #16 20-04-2016

32
- Advertentie - "SGR IS NU DE KLANT AAN HET MISLEIDEN" Tom de Vaan (Toerkoop Reisburo de Veer en voorzitter Toerkoop) VvKR: collectief ANVR lidmaatschap TUIfly Nederland: Boeing 737-MAX en behoudt Star Class

description

Travelpro #16 20-04-2016

Transcript of Travelpro #16 20-04-2016

Page 1: Travelpro #16 20-04-2016

Dé Jordanië-specialist

088 1900 [email protected]

IsropaNew

- Advertentie -

"SGR IS NU DE KLANT AAN HET MISLEIDEN"

Tom de Vaan (Toerkoop Reisburo de Veer en voorzitter Toerkoop)

VvKR:collectief ANVR lidmaatschap

TUIfly Nederland:Boeing 737-MAX en behoudt Star Class

Page 2: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

Page 3: Travelpro #16 20-04-2016

3

www.travelpro.nl

Inhoudsopgave

Dreamliner-busKras doopt eerste ‘dream-liner’-bus in Nederland De ‘Dreamliner’, staat al op diverse rondreizen in Europa ingepland deze zomer.Pagina 12

KlantgerichtD-reizen mag zichzelf een jaar lang het meest klantgerichte bedrijf van Nederland noemen. Dat is onlangs in Utrecht bekendgemaakt tijdens de vijfde editie van de Customer Centric DNA Awards.Pagina 12

CamperAmerikaans onderzoek wijst uit dat de komende tien jaar een flinke groei in camperreizen valt te verwachten.Pagina 19-23

KrakauAls een stad wordt uitgeroepen tot dé stedentripbestemming van 2016, dan houdt niemand Personal Touch Travel nog tegen.Pagina 24-25

Beste reisagenten en touroperators, wie van jullie gaan klanten informeren over de CO2-voetafdruk die ze achterlaten door hun reis? Ik denk dat er op dit moment hooguit een op de tien ‘ik’ zal antwoorden.

De ANVR won onlangs de prestigieuze ‘Tourism for Tomorrow’-awards. Een mooie beloning voor al het harde werk dat er aan is besteed, maar er zijn genoeg ANVR-leden die liever hadden gezien dat het geld ergens anders aan was besteed.

Uit maar liefst 157 nationale en internationale inzendingen werd de carbon calculator, waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten, door een internationale twintigkoppige jury gekozen tot het beste initiatief van de wereld.

Ik was wel erg verbaasd toen ik begreep dat ‘we’ ook naar Dallas moesten vliegen om die prijs in ontvangst te nemen. Dat heeft in ieder geval weer een behoorlijk voetafdruk achterlaten. Natuurlijk, het zal zijn gecompenseerd, maar toch. Bij ‘compenseren’ wordt door menigeen toch een vraagteken gezet. Als het dan toch om het in ontvangst nemen van een prijs gaat, laat ze die dan gewoon opsturen.

Geiten******

In november stappen we weer met z’n allen in het vliegtuig naar Curaçao voor het ANVR Congres. Wat dat betreft doet de VvKR het met een bijeenkomst in Kamerik beter. En laten we ook vooral doorgaan met het blijven drukken van brochures.

Nee, we hoeven niet met een schuldgevoel op vakantie gaan. De calculator is om ons inzicht te geven in de schade die we het klimaat toebrengen. Alsof we nog niet wisten dat vliegen slecht is voor het milieu, dat cruisen slecht is voor het milieu en dat een wandelvakantie in je eigen woonplaats het beste is voor het milieu.

Zon, zee, strand, beleving, een lekkere vliegtuigstoel, goed eten, dat blijven voor de vakantieganger toch de belangrijkste dingen bij het boeken van een vakantie. Het zal nog wel jaren duren voor we de carbon calculator daar aan toe kunnen voegen.

Heel iets anders, wanneer worden na de olifantenritjes de kamelenritjes ook verboden? Of ben ik nu echt een geitenneuker?

Arjen [email protected]

Máxima gaat ms Koningsdam dopen

Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima der Nederlanden zal het nieuwste schip van Holland America Line, het ms Koningsdam, tijdens een ceremonie op 20 mei in Rotterdam dopen. Het schip, dat ruimte biedt aan 2.650 gasten, is het eerste van de nieuwe Pinnacle-class schepen binnen de vloot.

Leden van het Koninklijk Huis hebben tot nu toe elf schepen van Holland America Line gedoopt. Meest recent was de doop van het ms Nieuw Amsterdam door toenmalig Prinses Máxima in 2010 en de doop door toenmalig Koningin Beatrix van het ms Eurodam in 2008. De Statendam III werd in 1929 gedoopt door Prins Hendrik en Nieuw Amsterdam II in 1937 door

Koningin Wilhelmina. Toenmalig Prinses Beatrix doopte de Statendam IV in 1957 en de Prinses Margriet in 1960. De Rotterdam V werd gedoopt in 1958 door Koningin Juliana. Prinses Margriet doopte de Prinsendam in 1972, de Nieuw Amsterdam II in 1983, de Rotterdam VI in 1997 en het ms Oosterdam in 2003.

De officiële ceremonie vindt plaats in Rotterdam, aan boord van het schip tijdens een speciale 13-daagse doopcruise die vanuit Civitavecchia (Rome) vertrekt op 9 mei. Hierop volgend maakt het schip tijdens de zomerperiode vanuit Amsterdam cruises naar Noorwegen, de Baltische Staten en IJsland. Na het Europese seizoen vaart het ms Koningsdam naar Fort

Lauderdale in de Verenigde Staten voor winter- en voorjaarscruises in het Caribische gebied.

Page 4: Travelpro #16 20-04-2016

4 COLUMN

Zonzeker

Afgelopen week heb ik geskied in Canada. Zul je je afvragen, wat hebben we daaraan in een column over Curaçao?

Welnu, de eerste dagen waren lichtbewolkt, af en toe een sneeuwbui, goed zicht, heerlijk geskied. De tweede helft van de week sloeg het weer om en werd het strak blauw met een stralende zon. Canada is niet druk wat skiën betreft, geen lange wachttijden bij de lift, niet al te volle pistes. Maar wat opviel, tijdens de zonnige dagen, was dat het nog rustiger was als gewoonlijk.

Beneden aangekomen, zag ik waarom het zo rustig was op de piste. Iedereen zat op het terras, jassen uit, zonnebril op en alle gezichten gekeerd naar de zon. Alle mensen zaten erbij zoals op Curaçao op een zonnige dag en zoals de leguanen erbij liggen; breed uitgestrekt op het strand met de kop naar de zon. De Canadezen waren toe aan zon, dat was duidelijk te zien op de terrassen. Op Curaçao is er zon in overvloed. Curaçao is een zonzekere bestemming. En dat wil ik nog een keer onder de aandacht brengen, met dat beeld van dat volle terras voor ogen.

Ik heb namelijk de indruk dat niet iedereen weet dat Curaçao zonzeker is. Het aantal dagen dat

er geen zon is, is op één hand te tellen. En dat het een hele dag regent, komt zelden voor. Van de 365 dagen, zijn er 360 met zon. We hebben altijd een constante temperatuur tussen de 28 en 30 graden met een verfrissende bries, de zoge-noemde Noord Oost passaat, variërend tussen windkracht 3 en 6. Ondanks deze vele zon, kan je gewoon bij ons op het strand lopen in tegen-stelling tot veel andere bestemmingen waar je je voeten brandt aan het zand. Reden daarvoor is

dat het zand eigenlijk fijngemalen koraal is wat bijna geen warmte opneemt. Kortom, een ideale bestemming om de brood-nodige zon op te doen na een lange en sombere Hollandse winter.

Will Vogels Directeur Lions Dive Beach Resort

Page 5: Travelpro #16 20-04-2016

5

www.travelpro.nl

“SGR is nu de klant aan het misleiden”

Tom de Vaan is eigenaar van Toerkoop

Reisburo de Veer en voorzitter van

Toerkoop. TravelPro sprak hem in zijn

winkel in Kerkdriel, in de volksmond ook

wel Palermo aan de Maas.

Uit wat voor een gezin kom je?“Uit een ondernemersgezin. Daarin was ik als gymnastiek-leraar het buitenbeentje, aangezien mijn ouders en drie broers een eigen bedrijf had-den en hebben. Mijn ouders namen de fietsen-winkel over van mijn vaders vader en begonnen later het autoschade herstelbedrijf Vazo (De Vaan & Zonen).”

En één van je broers heeft het bedrijf van je vader overgenomen?“Nee. Mijn broers en ik moesten altijd helpen en concludeerden dat het runnen van een auto-schade bedrijf hem niet ging worden.”

Was er tijd voor vakanties in je jeugd?“Meestal in Nederland (Valkenburg en af en toe naar de kust) en Duitsland (Kleve en Cochum).”

Heb je nog wat met auto’s?“Ja, ik heb een autotik en rijd graag in een wat andere auto dan de doorsnee auto. Ik ben bereid om wat meer geld voor een auto uit te trekken, maar ik rij een auto die ik kan betalen. Leasen, huren of op afkoop heb ik van huis uit nooit meegekregen.”

Wist je na de middelbare school wat je wilde gaan doen?“Iets met sport, want dat heb ik altijd fanatiek gedaan. Voetballen op het hoogste amateurni-veau, triatlons, hardlopen en zwemmen. Vanuit

het zwemmen zijn we in de wedstrijdsport zwem-mend redden gerold. Ik heb er mijn vrouw leren kennen en samen hebben we in het Nederlands team gezeten. Mijn gevoel voor reizen is in deze periode enorm gegroeid. Bij mijn vrouw thuis de reisbureaus en de reisjes met het zwemteam, vaak achter het toen nog ‘ijzeren gordijn’.”

Wilde je niet verder de sport?“Nee. Vanuit militaire dienst kreeg ik de mogelijk-heid om sportinstructeur te worden en toen bestond nog Kort Verband Vrijwilliger (KVW). Ik ben zo’n zes jaar sportinstructeur geweest in militaire dienst, maar uiteindelijk bleek de kans op een vaste baan niet groot.”

Wat is het verhaal achter de reisbureaus?“Mijn schoonvader Willy de Veer is het reisbureau gestart in 1976 in Zaltbommel. Mijn vrouw wilde graag kinderen, dus zij liet haar vader weten dat als wij de zaak zouden overnemen ik dit zou gaan managen. De winkel in Kerkdriel is van 1990. In 1994 hebben we nog een tweede reis-bureau in Zaltbommel geopend en rond diezelfde tijd wilde we er een openen in Vught. Dat werd uiteindelijk Haren. We kwamen in Den Bosch tot overeenstemming, maar dat werd hem uiteinde-lijk niet. In Tiel hadden we in de Passewaaij een basis staan, dat uiteindelijk verkocht is aan Hugo Visch. Haren en de tweede winkel in Zaltbommel hebben we niet meer.”

Hoe voelde je je toen jullie de mogelijkheid kregen het reisbureau over te nemen?“Het ondernemen zit in het bloed en dat heeft me in de tijd van het ondernemen ook gesterkt. Ik ben een mkb’er die bij toeval in de reisbranche terecht is gekomen. Als het geld niet meer te verdienen is in deze sector, dan ga ik wat anders doen. Dat klinkt heel gek, maar het is het onder-nemen dat mij triggert.”

Wat herinner je uit de tijd dat je in de branche terecht kwam?“Ik had de mazzel dat mijn schoonvader al lid was van Toerkoop. Vooral aan de commissie Toer Profiel heb ik ontzettend veel gehad. Daarin zaten tweede en derde generatie ondernemers, zonen en dochters van.”

Nooit weg willen gaan bij Toerkoop?“Ik heb er altijd oog voor gehad dat het me wel iets moet opbrengen. Om de paar jaar ga ik tellen en kijk ik wat het me kost en wat het me opbrengt. Als de tijd er is om iets anders te doen, dan moet je ook niet schromen om dat te doen. Voor mij is het moment er nooit geweest om te beslissen.”

Genoeg anderen hebben dat moment wel gehad...“Er zijn altijd wel ondernemers die zich ergens niet meer prettig voelen en op zoek gaan naar

Page 6: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

6 INTERVIEW

iets anders. Om wat voor reden dan ook. Ik heb hele besturen zien vertrekken om oorzaken waarvan ik denk; waar hebben we het hier over? Dat gaat dan vaak over emotie. Inmiddels zitten in alle retailorganisaties wel Toerkoop-bloed.”

Waarvan vind je het jammer dat het is misgegaan?“Proximo, het inkoop samenwerkingsverband tussen de Rottink reisbureaus (nadat het was gekocht door Fentener) en Toerkoop dat ver-dween door een verschil van inzicht.”

Is Toerkoop goed omgegaan met de digitalisering?“Ja. Heel veel leden dachten dat het een pot met goud zou brengen, maar we kwamen al heel snel tot de conclusie dat het niet zo simpel werkte, zeker niet als retail. Je kreeg de hele rits met leveranciers niet zomaar gedigitaliseerd. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de clicks de bricks te ondersteunen.”

Landelijke campagnes doen jullie niet meer, dus volledige focus op de regio?“We zijn de local hero, maar de leden zijn divers. Er zitten erbij die 95% traditioneel pakket ver-kopen, maar ook die 80% dynamic packaging doen. En dat zit in één club. Als grote club was het makkelijker om in het midden te zitten. Nu focussen we op de regio, waardoor we service kunnen bieden aan al onze leden.”

Waarom is de samenwerking met ITAC niet gelukt?“Door pure emotie. Er werden keuzes gemaakt... Op een gegeven moment moesten we er een streep onder zetten.”

Wat hebben jullie gedaan nadat Toerkoop en ITAC weer uit elkaar gingen?“Ervoor gezorgd dat Toerkoop lean en mean is. Dat is iets dat je achter de schermen doet, hoewel ons soms wordt verweten dat we ons niet genoeg laten zien. Naar je partners moet je je natuurlijk regelmatig laten horen, maar voor de rest interesseert het mij niet. Het gaat mij om de consument. Onze langdurige contracten zijn allemaal weg en we zijn zo flexibel als maar kan.”

Er zijn Toerkoop-leden die het Toerkoop-logo uit hun eigen logo halen?“Er zijn leden die zeggen dat de dingen die zijn

gebeurd, waaronder de (mislukte) samenwerking met ITAC, Toerkoop schade heeft toegebracht. Ik zie dat als een schade binnen de branche, maar de consument die merkt daar niks van. Toch zijn er Toerkoop-leden die er heel gevoelig voor zijn. Ik vind dat heel vreemd. Hebben ANVR/SGR dan ook imagoschade door reis-bureaus die failliet gaan? Het zal wel, maar het ANVR- en SGR-logo blijft op alle gevels prijken als kwaliteits- en garantielabel. Het is allemaal zo relatief. De leden moeten in ieder geval wel als Toerkoop-lid herkenbaar blijven voor de consu-ment.”

Hoe zit het eigenlijk met het imago van Toerkoop bij de consument?“Het nieuwe marketingbureau waar we mee wer-ken, is tot de conclusie gekomen dat Toerkoop nog steeds kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt en bij onze belangrijkste doelgroep (50 - 65 jaar) een populaire naam is tussen de merken als Douwe Egberts, Shell en Philips.”

Op welk moment had Toerkoop de meeste leden?“In de Proximo-tijd hadden we zo’n 225 winkels. Met onze power konden we de leveranciers aardig het vuur aan de schenen leggen totdat het internet populair werd onder de consument, waardoor er een verandering in de markt ont-stond. Inkoop, waar we ooit sterk in waren, is totaal ondergeschikt geworden. Op dit moment is ‘inkoop’ nog maar een fractie van waar je als vereniging voor staat. Grote touroperators kijken

op locatie, dus als je als club met z’n tienen bent of met 100 doet er veel minder toe.”

Jullie zitten nog door het hele land?“Ja, van Limburg tot Friesland. Alleen de witte vlekjes zijn wat groter geworden. We zitten op 29 leden en 55 winkels.”

Bijna de helft daarvan zou van Jan Verkooijen, van de Van Gerwen groep zijn. Binnen de bran-che heerst toch het idee dat als hij stopt of weg-valt dat de basis van Toerkoop dan magertjes is.“Mensen mogen denken wat ze willen. Zeker binnen de branche mogen ze roepen wat ze willen. Als Jan Verkooijen besluit om over te stappen, te stoppen of om te verkopen, blijven er nog 36 over bij Toerkoop. En dan? Dan zijn we nog steeds Toerkoop. Ik heb veel liever tien tot vijftien actieve leden die in een vereniging willen ondernemen dan een groot deel passieve leden die alleen maar mee liften. Die tijden zijn echt voorbij.”

Sta je dan nog wel sterk in het maken van deals?“We hadden die kritische massa voorheen nodig voor de inkoop, nu dus niet meer. Touroperators zien dat hun retail koek is gehalveerd. Voor hen is het niet meer zo belangrijk welke kleur het koekje heeft dat is overgebleven. Als ze daar wel verschil in maken, dan schieten ze zichzelf in de voet.”

“De nieuwe reisvoorwaarden zijn dusdanig complex en lastig dat je de ANVR standaards in ieder geval nodig hebt”

Page 7: Travelpro #16 20-04-2016

7

www.travelpro.nl

INTERVIEW

Als vereniging stemmen jullie over de plannen. Welke stemming staat je nog goed bij?“Dat we niet in zee gingen met RTK. Achteraf gezien de grootste fout die er is gemaakt, maar een democratisch besluit. Er werd tegen gestemd, omdat de leden het aandeel van 70% dat RTK wilde overnemen te groot vond. Het was 70% van Proximo. En Proximo was alleen de inkoop, bijvoorbeeld zonder fysieke waarde. We kregen onze achterban echter niet overtuigd. Ik heb er best van gebaald dat het niet is door-gegaan, maar ‘that’s life’. Het is koffiedik kijken om af te vragen hoe dan de toekomst eruit had gezien. RTK heeft daarna de Thomas Cook reis-bureaus, D-reizen en VakantieXperts gekocht.”

Jij bent nog steeds voorzitter van Toerkoop, wie zitten er nog meer in het bestuur?“Jeroen van Sprang, Danielle Schlichter, Leon van Rooij en Ellen van Gelder. Driekwart van de vereniging is nu actief betrokken en Toerkoop is net als ANVR en SGR een kwaliteitslabel.”

Jullie hadden een behoorlijk eigen ver-mogen, hoe is dat eigenlijk gegaan ten tijde van de samenvoeging met ITAC?

“Er werd besloten om het eigen vermogen van beide samen te voegen. Toerkoop besloot z’n eigen vermogen uit te keren aan haar leden om dan te bepalen welk eigen vermogen we als nieuwe club wilden hebben, waar iedere ondernemer in zou gaan bijdragen. Voor ons was dat makkelijk, maar voor ITAC was dat een pro-bleem. Dat was één van de oorzaken waardoor het niet is doorgegaan.”

Hoe kwam het dat jullie zo’n groot eigen vermogen hadden?“Elk jaar bij de ALV wordt besloten wat er met de winst zou gebeuren, dus voeg je het toe aan de reserves of ga je er iets mee doen? Een deel werd elk jaar aan de reserves toegevoegd, dus daar stond behoorlijk wat.”

Ik zou me kunnen voorstellen dat er ondernemers waren die dachten; geld binnen, tijd om eens ergens anders te gaan kijken...“Er zijn er waarschijnlijk bij die zo hebben gedacht. Het lijkt mij niet zinvol om leden te behouden door het eigen vermogen vast te houden. Dat zijn de passieve leden die je op den duur toch gaat verliezen. Het was toen voor veel leden een mooi spaarpotje dat uitgekeerd werd in toch al moeilijke tijden. Ook daar moet je als vereniging het belang van inzien.”

Hebben jullie nu nog steeds een behoor-lijk eigen vermogen?“We hebben dat teruggebracht naar een keer

de jaarlijkse kosten, want dat is ons risico. Alle accountants geven aan dat dat meer dan vol-doende is.”

Met ITAC loopt er nog een zaak, verder alles weer goed met ITAC?“Eigenlijk wil ik er niet over praten en het achter ons laten. Het heeft al zoveel negatieve energie gekost. Maar het klopt dat er nog een zaak loopt. Vorig jaar hebben we negen rechtszaken gehad, waarvan sommigen maar twintig minuten duurden, en die hebben we allemaal gewonnen. Als je een samenwerking aangaat dan moet je het goed doen en je goed voorbereiden. Alles was helder en duidelijk en vastgelegd in de ALV. Elke rechter geeft het advies om naar de gang te gaan om er samen uit te komen, maar daar was voor ons geen enkele reden toe. Dat blijkt wel uit het resultaat. Ook deze zaak zie ik met vertrouwen tegemoet. Jammer dat het allemaal zo moet lopen.”

Is er nog een andere partij met wie jullie als Toerkoop samen willen gaan?“Nee. De ITAC-zaak en het veranderde reatil landschap heeft ons duidelijk gemaakt dat dit soort samenwerkingen en de kritische massa geen toegevoegde waarde meer hebben. De samenwerking zit hem veel meer in andere dingen, zoals kennis delen, strategische keuzes bepalen, ict, marketingactiviteiten.”

Hoe bereid jij je medewerkers voor op de toekomst?“De meesten van ons zijn gewend om de deur open te doen en om te gaan zitten, want de klant kwam wel. Nu moeten we naar buiten en de klant bij de oren pakken. Ik geef al twee of drie jaar in mijn teamvergadering aan dat het zomaar kan zijn dat we straks van 12.00 tot 20.00 uur open moeten zijn. Je moet je service aanbieden wanneer de klant dat wenst. Om het internetfe-nomeen te beconcurreren op de momenten dat deze het sterkst is. Onder andere van 18.00 uur tot 20.00 uur en op zondag kun je van toege-voegde waarde zijn in het ontzorgen en helpen met de keuzestress van de klant in de overvloed van online aanbod.”

Werk je ook met ZRA’s? “Ik vind dat we eenzelfde functie vervullen als de ZRA. Daar discussieer ik ook over met leveranciers. Wij zijn ook 24/7 open en bedienen de klant ook na sluitingstijd indien hij dit wenst. De ervaring leert echter dat je op locatie bij de klant voornamelijk pakketten kunt boeken. Die boeken we wel op het reisburo zonder dat de klant daarvoor langs hoeft te komen of dat wij naar de klant gaan. De digitalisering maakt dit allemaal veel makkelijker. Echte maatwerk reizen boek je niet op locatie, dat vergt voorbereiding en naslagwerk.”

Heb je last gehad van de crisis?“Vanaf 2008 ging het minder en moesten we de saneringsronde in. Dat hebben al mijn collega’s

“Liever actieve leden dan meelifters”

Page 8: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

8

Marmaris

Dalyan

TurkijeTurkijeTurkijeTurkijeTurkijeBodrum

TurkijeAntalya

TurkijeTurkijeBelek

TurkijeTurkijeAlanya

SideMarmaris

Bodrum

Didim

AntalyaAntalya

Çeşme DalyanDalyan

KemerIstanbulDidim

KusadasiSide

RONDREIZENBINGOREIZEN

BLUE CRUISES

Vertrek van Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Maastricht en Brussel

16-04-20_TravelPro_Turkije.indd 1 12-04-16 16:36

Page 9: Travelpro #16 20-04-2016

9

www.travelpro.nl

INTERVIEW

meegekregen. We waren met vijftien en op dit moment met negen. Dan moet je je personeel gemotiveerd houden en uitleggen wat er gebeurt. Ik ben ook meer op rendement gaan sturen, maar ik reken ze er niet op af. Dat kan niet gezien het parttime karakter.”

Een paar jaar geleden adviseerden jullie je leden om Thomas Cook niet meer te verkopen, omdat die flink aan de marges begon te schroeven. Adviseren jullie nog steeds op die manier?“In die tijd kon dat nog. Jarenlang hebben we de grote drie, TUI, Thomas Cook en OAD tegen elkaar uit kunnen spelen naar twee daarvan stuurde je richting de bonus target. Het jaar erop wisselde je dit om en haalde je bij die touroperator al je bonussen. Nu er bij TUI en TC geen overall deals meer zijn, maar individueel per locatie lukt dat niet meer.”

Hoe gaan de contractbesprekingen met leveranciers op dit moment?“Voor beide partijen is het nu duidelijk dat het niet meer om een tiende van een procent com-missie gaat. Het draait om dingen als efficiency, het moment waarop je met je recap je facturen kunt binnenhalen of je boekingsgegevens. Als je dat omrekent naar een factor, dan heb je daar al een halve of hele procent als je daar je slag kan slaan.”

Wat vind jij van de verhoogde SGR deel-nemersbijdrage?“Die van mij is in vergelijking met vorig jaar 500% hoger, omdat SGR geld tekort heeft. SGR is een consumentenorganisatie die wordt betaald door de branche. Het is tekenend dat zowel in het bestuur als in de Raad van Commissarissen geen retailafvaarding zit, terwijl in principe de druk meer op de retail ligt. Op het moment dat je meer werk hebt om de boel te controleren en aangeeft dat het een van de redenen is waardoor de deelnemersbijdrage wordt verhoogd, dan klopt het toch in de basis niet. Of denk ik te sim-pel? Zorg ervoor dat er niet zoveel gecontroleerd hoeft te worden en pas de regels hierop aan.”

Bij jou ook onduidelijkheid over de dekking?“Ik heb locatiedekking, maar voor op een groot deel van mijn producten moet ik in de kleine let-tertjes vermelden dat het niet is gedekt. Ik vind dat SGR alles wat bij mij wordt gekocht moet dekken. Kan dat niet met het potje dat er nu is, dan ga je een bijdrage vragen. Voorheen moes-ten we altijd bijbetalen voor SGR. Ik vind het heel

gek dat er niemand bij SGR is die zich bedenkt dat er iets aan de basis moet gebeuren. Waarom doet SGR zo spastisch? Het alternatief is dek-king per product. Alles wat niet onder de garantie valt, daarvoor kan ik dan een verzekering al dan niet van SGR aanbieden. Een systeem zoals BAS / Fadiro kan dit feilloos aangeven tijdens een boeking. SGR is nu de klant aan het misleiden. Als je echt een consumentenorganisatie bent, dan moet je daar over nadenken.”

Heb jij je deelnemersbijdrage 2016 al betaald?“In principe wil ik die niet betalen zolang die vijf keer zo hoog is. De reactie van de SGR-directeur daarop was dat hij mij uit de SGR zou zetten, erg democratische reactie maar daarover denk ik: ‘So what?’. Ik zal voor mezelf echter wel tijd moeten kopen om een alternatief te vinden als SGR niet mee gaat bewegen. We verkopen via de Europeesche voor een paar euro een ticket-garantie, maar daar hang ik echt geen label bij op aangezien mijn Toerkoop label voldoende is.”

Hoe gaat het tot nu toe met de nieuwe ANVR reisvoorwaarden?“Toen er één standaard was, was het heel simpel uit te leggen en simpel te begrijpen. Nu moet ik mijn klant elke keer uitleggen dat de voorwaar-den anders zijn, terwijl die gewoon een reis komt boeken. Het is dusdanig complex en lastig dat je de ANVR standaards in ieder geval nodig hebt.”

Hoe kijk jij naar de nieuwe modellen waar TUI straks mee gaat werken? “Ze hebben het heel slim gedaan door ervoor te zorgen dat de retail min of meer afhankelijk van ze werd en door op het juiste moment hun stra-tegie aan te passen. Twee jaar geleden was het nog goed te doen om prijzen te matchen, maar TUI en Thomas Cook zijn ook niet dom. Vooral Thomas Cook heeft heel goed de prijzen met het buitenland gematcht.”

Wat is je grootste zorg?“In het verleden was het heel makkelijk om te sturen, want 5% rendeert niet. Nu Arke ook TUI is geworden krijgen we er 2% bij, maar ook 7% rendeert niet. Alleen omdat het een vraagproduct is, krijg ik de klanten die ernaar vragen wel aan de balie. TUI dwingt mij om 7% te verkopen en ze hebben de complete regie overgenomen.”

TravelBird gehad, al bij Airbnb langs geweest?“Het kan zomaar zijn dat we bij Airbnb binnen-stappen.”

Sambasso?“Het voordeel is dat als je zelf een merk sterk maakt, dat dat merk ook sterk blijft. En er kan continu worden gekeken wie het merk gaat voeden. Nu heb je te maken met vraagproducten met TUI, Corendon, Vacansoleil en FOX. Je zal je maar hard maken voor zo’n merk en ze besluiten opeens te stoppen met de retail...”

Raak je klanten kwijt doordat je merken niet aanbiedt?“Langs het voetbalveld vertelde een meneer mij dat hij niet meer bij mij langs kwam, omdat we geen Corendon verkopen. Ik liet hem weten dat ik genoeg alternatieven heb voor Corendon en vroeg hem ook nog wat hij op de shirtjes van zijn kleinzoon zag staan. ‘Toerkoop de Veer’ zei hij, waarop ik hem vroeg of hij al wel eens Corendon op die shirts had zien staan. Toen pas kwam er een beetje besef bij die man.”

Hoe lang blijf je nog voorzitter bij Toerkoop?“Dit wordt het laatste jaar als voorzitter. Uiteindelijk ben ik dan vier jaar voorzitter geweest en heb ik tien jaar in het bestuur gezeten. Mijn kennis zal ik altijd blijven delen, maar op een gegeven moment heb je bepaalde kennis en patronen die nu ik nog voorzitter ben niet meer altijd in mijn voordeel werken. Dat moet weer onbevangen worden.”

Arjen Lutgendorff

“Er zijn altijd wel ondernemers die zich ergens niet

meer prettig voelen”

“In alle retailorganisaties

wel Toerkoop-bloed”

Page 10: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS10

Basis easyJet op Mallorca

Vanaf volgend jaar opent easyJet haar eerste seizoensgebonden basis op Mallorca. De prijsvechter stationeert vanaf het voorjaar van 2017, voor acht maanden, drie Airbus A319/320 toestellen op Mallorca.

De luchtvaartmaatschappij heeft sinds 1997 al meer dan 17 miljoen passagiers vervoerd naar Mallorca, daarmee is het een van de populairste bestemmingen die easyJet aanvliegt. “Met deze basis zijn we in staat om beter in te spelen op de vraag van de klant”, aldus Carolyn McCall, CEO van easyJet. Door de basis hoopt easyJet ook andere Europese bestemmingen te bereiken. Vanaf deze zomer is het ook mogelijk om vanaf Amsterdam met de prijsvechter naar Mallorca te vliegen.

Disney Cruise Line naar Amsterdam

Disney Cruise Line zal in 2017 voor de eerste keer Amsterdam bezoeken. De Disney Magic, één van de vier Disney schepen, maakt een tussenstop in de hoofdstad van Nederland op routes in Europa in de zomer van 2017.

Disney Cruise Line heeft de nieuwe routes en nieuwe havens voor 2017 aangekondigd, waaronder nieuwe bestemmingen in Europa en Alaska. Disney Cruise Line komt in de zomer van 2017 ook terug naar Noorwegen, de Britse Eilanden, de Middellandse Zee, het Caribisch gebied en de Bahama’s. Op 13 mei 2017 begint de Disney Magic aan een trans-Atlantische overtocht van 15 nachten van Port Canaveral (Florida) naar Kopenhagen, met een tussenstop in Amsterdam. Gasten aan boord kunnen

genieten van de Amsterdamse grachten, tulpen-velden, windmolens en een bezoek brengen aan de wereldberoemde musea waar werken van Rembrandt, Vermeer en Van Gogh te bewonde-ren zijn.

BoekbaarDe Disney Magic legt ook aan in Amsterdam op de route van tien nachten in Noord-Europa, die op 18 juni 2017 vertrekt van Kopenhagen (Denemarken) naar Dover (Engeland). Andere havens op deze route zijn Warnemunde (Berlijn - Duitsland), Stockholm (Zweden), Helsinki (Finland), St. Petersburg (Rusland) en Tallinn (Estland). De nieuwe routes van Disney Cruise Line kunnen al worden geboekt via Zeetours Cruises.

Lions Dive & Beach Resort: “Green it is”

TUI Curaçao en Green Force kondigden afgelopen november een grootschalig recyclingproject voor toeristische bedrijven aan. Afgelopen week begon de uitrol van dit project en zijn de eerste recyclingstations geplaatst bij partnerbedrijven, waaronder Lions Dive & Beach Resort. Met name plastic flessen en aluminium blikjes worden geschei-den opgevangen voor recycling. Recycling partner Green Force ontving van TUI Care Foundation een donatie voor de aanschaf van de stations en voor de speciale apparatuur benodigd voor de verwerking van het ingeza-melde afval.

Alle hotelsIn totaal worden er in de komende maanden 33 stations geplaatst bij partners van TUI en Green Force op Curaçao. Het is de bedoeling dat alle hotels en resorts zich aansluiten bij dit initiatief. TUI Care Foundation stelt de recyclingstations ter beschikking aan die partners, die zich voor het verwerken van het gerecyclede materiaal aanslui-ten bij Green Force.

RecordGreen Force is de drijvende kracht achter de

recycling en heeft afgelopen maart een record gewicht van 65.000 kilo recyclebaar materiaal opgehaald en geëxporteerd voor verwerking. De inzet van de recyclestations en bewustwording

van zowel medewerkers als bezoekers van deze toeristische bedrijven, zullen hier een verdere posi-tieve invloed op hebben.

Caroline Hartel, Gerry Adriaansen & Will Vogels & Marga Rikken & Annet Besselink (Lions Dive), Bas Kemna (Hemingway, Nemo, Piazza en Chill).

Page 11: Travelpro #16 20-04-2016

NIEUWS 11

www.travelpro.nl

TUIfly Nederland krijgt Boeing 737-MAX en behoudt Star ClassHans van de Velde, Managing Director TUIfly Nederland, heeft tegenover TravelPro bevestigd dat de airline in 2018 gaat vliegen met de

Boeing 737-MAX en dat het tevens de Star Class blijft aanbieden op de 787 vloot. TUIfly Nederland krijgt in ieder geval vijf van de door

TUI bestelde 737-MAX 8, die de 737-800’s gaan vervangen, met opties tot meer.

“De knoop is doorgehakt. We gaan al onze 787 kisten ombouwen naar 305 stoelen met 25 Star Class stoelen, dus zeven meer dan nu. We hopen dat voor de zomer van 2017 voor de bak-ker te hebben, maar dat wordt een race tegen de klok”, aldus Van de Velde, die eind vorig jaar aan TravelPro liet weten dat het de bedoeling was dat de Star Class zou worden omgevormd tot Premium Class, maar dat er afgelopen win-terseizoen zou worden gekeken of dat rendabel zou zijn. Uiteindelijk bleek de Star Class beter bij de Nederlandse passagiers aan te slaan dan de Premium Class. AfwegingTUIfly Nederland biedt momenteel als enige air-line binnen de TUI Group de Star Class aan, die eind april 2014 op de 787 werd geïntroduceerd, maar ook al jaren in gebruik was op de B767. In de afweging om de Star Class te behouden, werd meegewogen of het voordeel van het heb-ben van de Star Class dusdanig groot is dat het opweegt tegen het nadeel bij het inzetten van een buitenlandse kist zonder Star Class. In de TUI Benelux organisatie is recent besloten om ook de 787 in België met dezelfde configuratie te gaan vliegen, zodat de uitwisselbaarheid makkelijker wordt. De Star Class is voornamelijk populair bij de zakenreiziger op de routes naar de Antillen en Miami. Van de Velde: “Op die routes

zien wij dat de Star Class beter werkt dan de Premium Class”.

Opfrisbeurt TUIfly gaat volgens Van de Velde de komende tijd kijken of het interieur van de 767 een flinke opfrisbeurt kan krijgen. Van de Velde: “Met de komst van de 737-MAX in 2018, behouden we onze huidige positie binnen de Nederlandse luchtvaart, namelijk de airline met de jongste vloot, met ook het mooiste interieur”. TUI Group liet halverwege 2013 weten dat het 60 737-MAX ging aanschaffen, maar vooralsnog was het niet duidelijk wanneer TUIfly Nederland haar Boeing 737-800's zou gaan vervangen. Aangezien de 737-vloot van TUIfly Nederland werd geleased, lag het wel in de lijn der verwachting dat TUIfly Nederland in aanmerking zou komen voor de zeer moderne toestellen.

Arjen Lutgendorff

Voordelen van de 737-MAX- Zuiniger in verbruik. Met name minder brandstofverbruik, dus goed voor milieu, operationele kosten en daarmee ook voor passagiers.- Minder geluid. Het toestel produceert minder geluid dan alle andere vergelijkbare toestellen op de markt, goed voor alle betrokkenen, ook omwonenden van airports.- Boeing Sky Interior is onderdeel van de standaard uitrusting voor groter comfort en klanttevredenheid.- Door nieuw ergonomisch ontworpen stoe-len hebben passagiers meer ‘leef’-ruimte en beenruimte.- Waarschijnlijk worden de toestellen uitge-rust met USB aansluitingen en streaming Wifi in flight Entertainment (is nog onder voorbehoud van definitief besluit).

TUIfly Nederland krijgt in ieder geval vijf van de door TUI bestelde 737-MAX 8

Hans van de Velde

Een voorbeeld van de 737-MAX-8 op de website van Boeing

Huidige vlootsamenstelling TUIfly Nederland (allemaal Boeing):- 3x 787-8- 1x 767-300- 5x 737-800 (in 2018 en 2019 vervangen door de 737 MAX 8)

Page 12: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS12

Boekingen wederom in mineur

Het gaat slecht met de boekingen, dat blijkt uit de GfK/ANVR Travelscan, hoewel de verwachting wordt uitgesproken dat met de meivakantie in aantocht het aantal boekingen zal aantrekken. Desalniettemin staat het aantal boekingen tot en met maart op -2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De maand maart heeft een kleine -8% minder boekingen dan de maart vorig jaar. Ook de maand februari liet een daling zien van maar liefst -16% ten opzichte van vorig jaar. Januari 2016 deed het nog goed met een plus van 3,4% in vergelijking met de maand januari van 2015. Vooral Turkije (-50%) en Griekenland (-27%) moeten het ontberen in maart ten opzichte van vorige jaar. Spanje (+29,9%), Italië (+7,5%), Portugal (+12,5%) en de Nederlandse Antillen (+5,6%) profiteren volop. Qua aantallen is Spanje koploper en weten Griekenland en Turkije ondanks dat er fors minder is geboekt een respectievelijk tweede en derde plek als meest populaire bestemming te behouden. Het aantal boekingen naar Frankrijk blijft eveneens dalen. Met -3,5% minder boekingen in maart en -2% in februari begint de achterstand op te lopen. Ook voor Nederland is met -17% opmerkelijk minder interesse.

D-reizen uitgeroepen tot meest klantgerichte bedrijf

D-reizen mag zichzelf een jaar lang het meest klantgerichte bedrijf van Nederland noemen. Dat is onlangs in Utrecht bekendgemaakt tij-dens de vijfde editie van de Customer Centric DNA Awards.

Ruim 12.000 Nederlanders deelden daarvoor hun meningen en ervaringen over bedrijven waar zij klant zijn en beoordeelden hen op klantgericht-heid. BMW eindigde op de tweede plaats. In de top 10 best scorende bedrijven komen dit jaar nieuwe namen naar voren, waaronder HEMA en RegioBank. De CCDNA Awards is een initiatief

van BearingPoint en DVJ Insights. Het is de grootste publieksprijs die bedrijven op het gebied van klantgericht ondernemen in Nederland kunnen winnen. Binnen twaalf verschillende sectoren werden er vanavond prijzen uitgereikt. De CCDNA Awards zijn gebaseerd op onderzoek onder ruim 12.000 klanten van 113 bedrijven. Klanten mochten in hun eigen bewoordingen hun meest recente ervaring met het bedrijf omschrij-ven en toetste bedrijven op hun klantgerichtheid.

Jeannet Gijsbertsen stopt als ZRA Coördinator D-rt

Jeannet Gijsbertsen stopt als ZRA Coördinator D-rt Groep, dat heeft Don Kaspers (CEO D-rt Groep) bevestigd tegen-over TravelPro. Gijsbertsen ging in mei vorig jaar van start bij de ZRA-tak van D-reizen.

“Jeannet heeft er zelf voor gekozen om haar contract op te zeggen. Ilonka Wahlen (Franchise ZRA/ZRS Coördinator bij D-rt Groep, red.) gaat de taken van Jeannet vooralsnog waarnemen, maar we zijn op zoek naar een opvolg(st)er voor Jeannet”, aldus Kaspers. Op de vraag of D-rt Groep er over nadenkt om te stoppen met de ZRA-tak van D-reizen laat Kaspers weten: “Nee, we gaan absoluut niet stoppen. Er zijn ook weer een paar nieuwe ZRS-kandidaten die zich gaan aansluiten.”

Kras doopt eerste ‘dreamliner’-bus in Nederland

De eerste Setra Top Class Touringcar in Nederland is in gebruik genomen door Kras. Setra is net als Mercedes-Benz, een exclusief merk van Daimler AG en deze bus wordt ook wel aangeduid als de ‘Maybach’ of de ‘Dreamliner’ onder de bussen. Dit hoog-standje van techniek, comfort, veiligheid en luxe werd gedoopt bij Kras in Ammerzoden door Elie Bruynickx, CEO TUI Western Europe en Jozef Kras, algemeen directeur Kras Touringcars.

Behalve de Setra Top Class bus, werden ook nog twee nieuwe Mercedes Benz Touringcars in gebruik genomen. Hiermee komt de totale vloot van Kras Touringcars op 35 bussen. Kras is bijzonder blij met de komst van deze nieuwe bussen. De ‘Dreamliner’, staat al op diverse rondreizen in Europa ingepland deze zomer, en kan rekenen op veel belangstelling van reizigers. Het glazen panoramadak over de hele lengte van de bus en de extra grote ramen zorgen voor een ongeëvenaard uitzicht tijdens de reis. De 42 luxe stoelen zijn niet alleen achterwaarts maar ook zijwaarts verstelbaar en bieden aan reizigers een beenruimte van maar liefst 91 cm. Op het gebied van airconditioning is de modernste techniek toegepast. Een geraffineerd lichtconcept en een

compleet ingerichte keuken met een profes-sioneel koffiezetapparaat maken de reiservaring compleet.

ConvenantBij deze gelegenheid werd ook het in 2014 afgesloten convenant tussen Kras touringcars en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op het gebied van de eigen verantwoordelijkheid in de naleving van de wet- en regelgeving in de tou-ringcarbranche met vijf jaar verlengd. De officiële ondertekening van deze verlenging werd gedaan door de plaatsvervangend inspecteur-generaal IL&T, de heer mr Frank J. van Diepenbeek en de heer Jozef Kras namens Kras Touringcars en Lion Cars.

Page 13: Travelpro #16 20-04-2016

NIEUWS 13

www.travelpro.nl

Neckermann voegt Sunny Beach toe

Neckermann voegt Sunny Beach in Bulgarije toe aan haar aanbod. Transavia neemt vanaf 8 juli elke vrijdag de vlucht voor haar reke-ning.

“Prijstechnisch is de Bulgaarse Rivièra een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zonvakantie voor een lage prijs”, aldus Reinoud Koot (Commercieel Directeur Differentiated products). “Niet in de laatste plaats omdat het prijsniveau ter plaatse ook zeer gunstig is.” De keuze voor het toevoegen van de Bulgaarse Rivièra als nieuwe zomer bestemming heeft te maken met het goede klimaat wat zeker in de zomermaanden gelijk is aan het Turkse klimaat. De stranden zijn zeer familievriendelijk en langzaam aflopend in zee. Aan de gezellige, brede strandboulevard vind je mooie zwembaden met spectaculaire glijbanen en is het prima flaneren langs de vele restaurants. De kust leent zich uitstekend voor allerlei watersporten, zoals windsurfen en waterskiën en biedt twee groots opgezette waterparken.

Sunny Beach De vliegafstand naar Bulgarije is bovendien heel aantrekkelijk; in ongeveer drie uur sta je vanuit Amsterdam al in Burgas aan de Bulgaarse Rivièra. De combinatie van zon, zee en strand maakt Sunny Beach erg geliefd bij zonaanbidders en is uitstekend geschikt voor zowel gezinnen als jongeren. Voor jongeren heeft de populaire kust diverse bars en clubs met beach-, schuim- en techno color party’s. Daarnaast biedt de bestem-ming voldoende (culturele) excursiemogelijkheden in het achterland, maar ook op het karakteris-tieke schiereiland Nessebar.

Nieuwe reisagentensite Holiday ExtrasHoliday Extras introduceert een nieuwe, gebruiksvriendelijke website voor reisagenten met veel extra functionaliteiten.

Met de nieuwe website krijgen reisagenten een goed overzicht van de aanbiedingen door het gebruik van een groot aantal afbeeldingen en gedetailleerde productinformatie. De overzich-telijke indeling van het boekingsproces en de filterfunctie maken het bovendien makkelijker om een gerichte keuze te maken voor een passend product. In de nieuwsrubriek vinden reisagenten altijd het laatste nieuws van Holiday Extras en de toevoeging van videobeelden staat op de plan-ning. Het systeem om de boekingen te beheren is ook nieuw. In dit systeem kunnen wijzigingen snel en gemakkelijk worden doorgevoerd.

Echte meerwaardeNikolina Lange-Stalinski, Head of European Partnerships Development bij Holiday Extras: “De vernieuwde website voor reisagenten maakt de dienstverlening makkelijker en ondersteunt

de agenten om klanten een optimaal advies te geven.” Reisagenten kunnen hun klanten met de producten van Holiday Extras een echte meerwaarde bieden, terwijl ze voor zichzelf een extra provisie zeker kunnen stellen. Reisagenten kunnen voor vragen ook altijd terecht bij de 25 medewerkers van het Holiday Extras Contact Center. “Door een uitstekende service, het uitge-breide productaanbod en de nauwe samenwer-king met onze Nederlandse partners hebben wij in het boekjaar 2015/2016 een groei in het aantal boekingen van 35% kunnen realiseren,” Aldus Lange-Stalinski.

Actie voor reisagentenTer ere van de aftrap van de nieuwe website heeft Holiday Extras een speciale actie opgezet. Onder alle boekingen die tot mei op de agenten-site worden gemaakt, verloot het bedrijf een iPad Mini, een GoPro camera en meerdere bonnen van bol.com. De winnaars worden begin mei bekendgemaakt.

Günther Hofman naast België nu ook TUIfly Nederland

Per 1 juni aanstaande gaat Hans van de Velde, Managing Director TUIfly Nederland, een andere positie binnen TUI Group vervul-len. Vanaf deze datum zal Van de Velde de functie van Directeur Tour Operator aangaan bij TUI Frankrijk.

Van de Velde wordt opgevolgd door Günther Hofman, die zal naast zijn huidige positie van Managing Director Jetairfly België, TUIfly Nederland aansturen. De al bestaande samen-werking van deze twee luchtvaartmaatschappijen binnen TUI Group wordt hiermee nog verder ingevuld. Daarnaast wordt Michiel Meijer per 18 april verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van TUIfly als Directeur Operations/ Accountable Manager. In zijn nieuwe rol zal Van de Velde invulling gaan geven aan de groeiambities van TUI Frankrijk en de internationale strategie van TUI Group. In lijn met deze strategie, en in navol-ging van TUI Nederland, zal in Frankrijk dit jaar een rebranding plaatsvinden.

Van de Velde startte zijn carrière bij TUI Nederland dertien jaar geleden als Hoofd van het Contact Center. Hofman, Managing Director van Jetairfly in België sinds 2003, wordt per 15 april ook verantwoordelijk voor TUIfly Nederland. Hofman zal de samenwerking van TUIfly en Jetairfly verder vorm gaan geven; de gezamen-lijke schaalgrootte zal optimaal worden benut, met behoud van de lokale karakteristieken van beide luchtvaartmaatschappijen. Meijer heeft meer dan 25 jaar ervaring in de luchtvaart en was onder meer Managing Director bij Transavia en Corendon Dutch Airlines. Meijer is per 18 april aan de slag gegaan bij TUIfly als Directeur Operations/Accountable Manager

Page 14: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS14

VvKR zegt ja tegen ANVRAfgelopen vrijdag vierde de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) haar vijfjarig bestaan. Het ontstaan en de snelle groei

naar 234 leden past in de lijn van veel trends in de retail. “We zijn er trots op een organisatie te zijn die samen met haar leden een

groeiende behoefte van samenwerking en kleinschaligheid invult”, zegt voorzitter Caroline de Greeff.

Zonder de signaleringslijst van de ANVR waar bedrijven opstaan die niet of onvoldoende kun-nen aantonen dat zij voldoen aan de wettelijke garantieverplichting, was de VvKR in 2011 waarschijnlijk niet opgericht. “Deze organisaties hadden geen verkeerde bedoelingen, maar waren te klein om aan de hoge kosten van SGR te voldoen. Het eerste doel was daarom een alternatief bieden voor de bestaande garantiestel-ling, in de vorm van een Derden-Geldenregeling, STO-reisgarantie. In 2012 werd daar GGTO aan toegevoegd. De volgende stap was col-lectieve afspraken maken die interessant zijn voor onze leden, zoals onderlinge samenwerking en gezamelijke inkoopvoordelen”, zegt Eduard Camping (eerste voormalige voorzitter VvKR). Samen met Marlies Rattink, Rikus Hulscher en Artjan Langendijk was hij een van de initiatief-nemers van VvKR. Een andere ontwikkeling is de opzet van een marketingplan om te werken aan de naamsbekendheid. “Voor ons geen groot congres op Curaçao, maar een weekend op de hei of in het geval van ons vijfjarig bestaan: Kamerik”, lacht Camping. In november kwamen enkele leden bijeen om het beleid voor de komende jaren met elkaar uit te stippelen. De belangrijkste uitkomst is dat de VvKR meer wil zijn dan een branchevereniging. Zo wordt voor 2016 stevig ingezet op gezamenlijke marketing. “Wat de VvKR bijzonder maakt, is dat we een hele actieve groep leden hebben die gezamenlijk het beleid bepalen. Op onze ledenvergaderingen en op dagen waar we kennis delen is gerust een

kwart van onze leden aanwezig”, zegt Anne van den Boogaart (secretaris VvKR). “Het verbaasde ons daarom niet dat de leden tijdens het beleids-weekend een grote voorkeur uitspraken voor de VvKR als een actieve coöperatie of community. De vereniging is van én voor leden en we willen steeds meer werken aan gezamenlijke groei.”

NaamsbekendheidHet afgelopen jaar lag de focus van werkgroepen en bestuur op vergroten van de marketing. Zo is een portaal ontwikkeld waar reizigers een betrouwbare kleinschalige reisorganisatie kun-nen vinden. En zijn er afspraken gemaakt met verschillende organisatoren van vakantiebeurzen voor speciale VvKR-pleinen. Wat de VvKR en haar leden onderscheidt van andere reisorgani-saties, is dat zij kleinschalig zijn en over het alge-meen specialist op een specifiek terrein. Maar vooral dat zij het allen belangrijk vinden om de wettelijke garantie op orde te hebben. “Uiteraard wordt er gesproken over hoe we nog duidelijker kunnen maken wat de leden van de VvKR uniek maakt. Er wordt wel eens getwijfeld aan de pro-fessionaliteit van onze leden. Maar een groot deel heeft vaak jarenlang voor een groot reisbedrijf gewerkt. Maar dat is niet het enige, ze zijn spe-cialist in hun vakgebied en hebben écht passie voor hun vak. Ze weten alles, maar dan ook écht alles over hun product. VvKR-leden kunnen hun reizigers nog meer vertellen en laten ervaren over een bestemming, omdat zij er zelf heel nauw bij betrokken zijn”, zegt De Greeff. De VvKR is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot

een gevestigde partij met 234 leden. De Greeff: “We worden niet alleen steeds beter gevonden door reizigers, maar ook door startende onder-nemers en andere kleinschalige reisorganisaties. We hopen dit jaar door te groeien naar 250 leden, waarvoor we met elkaar meerwaarde kunnen leveren. Niet elk kleinschalig reisbedrijf wordt vanzelfsprekend lid, net als de ANVR stel-len wij ook eisen aan onze leden. De bedrijven moeten aangesloten zijn bij een garantiefonds, zij het SGR, onze eigen reisgarantie of een andere regeling, bijvoorbeeld GGTO, de organisaties moeten voldoen aan de wet. Daarnaast mag er een maximale omzet van f1,5 miljoen per jaar worden behaald en kijken we naast de grootte van de reisorganisatie, ook naar de omvang van de reizen, die moeten ook kleinschalig zijn.”

ANVRNu de VvKR, eigenlijk uit nood geboren, gesetteld is, is er door de ANVR een collectief lidmaatschap aangeboden. “Bij een collectief lidmaatschap krijgt de VvKR één zetel binnen de ANVR met een centraal aanspreekpunt, en onze leden mogen het alom bekende ANVR-logo voeren”, zegt De Greeff. Afgelopen vrijdag werd er door de leden gestemd óf VvKR het collectief lidmaatschap aanneemt. De Greeff: “Een kleine meerderheid van de leden stemde voor een col-lectief lidmaatschap, maar een groot gedeelte tegen. Hierdoor nemen de leden die voor stem-den het collectief lidmaatschap aan, maar dit hangt nog wel af van de financiële consequenties die dit met zich meebrengt.” Ondanks dat ziet De Greeff geen beren op de weg. “Het lidmaatschap van de ANVR is een volgende stap om te laten zien dat het bij de VvKR om betrouwbare bedrij-ven gaat, maar onze leden willen wel hun eigen kleinschaligheid houden. Persoonlijk juich ik het collectief lidmaatschap toe; door aansluiting te vinden bij andere ANVR-bedrijven kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken. Maar ik begrijp ook de standpunten van de tegenstanders; zij zien geen voordelen in het ANVR-lidmaatschap en bijhorende logo.”

Sharon Evers

“Voor ons geen Curaçao, maar

Kamerik”

Page 15: Travelpro #16 20-04-2016

15

www.travelpro.nl

Page 16: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

Page 17: Travelpro #16 20-04-2016

17

www.travelpro.nl

Page 18: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

Page 19: Travelpro #16 20-04-2016

NIEUWS 19

www.travelpro.nl

Camperreizen nemen toe in populariteit

Amerikaans onderzoek wijst uit dat de

komende tien jaar een flinke groei in

camperreizen valt te verwachten. Peter

Yesawich, travel trendwatcher, geeft aan

dat er een verschuiving plaatsvindt in de

voorkeuren van overnachtingsmogelijkhe-

den. Reizen per camper speelt perfect in

op de reistrends en zal naar verwachting

alleen maar toenemen in populariteit.

Uit een omvangrijk onderzoek van Yesawich kan worden geconcludeerd dat er een grote verschuiving plaatsvindt van voorkeuren en wensen in overnachtingsmogelijkheden. Dit komt met name door de jongere generatie die een beduidend ander reispatroon ontwikkelt dan de generaties hiervoor. Millennials, ook wel Generatie Y, nemen inmiddels een groot deel van het reizend publiek in en zij kiezen steeds minder vaak voor de traditionele hotelovernachting voor hun vakanties. De voorkeur ligt bij kleinschalig, persoonlijk en natuurrijk. De opkomst van Airbnb en soortgelijke initiatieven valt vanuit deze trend te verklaren. Ook voor camperreizen is dezelfde verwachting uitgesproken. Het ultieme gevoel van vrijheid dat reizen per camper oproept, past precies in het plaatje dat veel jonge reizigers aanspreekt. WorldWide Campers ziet de afge-lopen jaren een grotere diversiteit in de gekozen bestemmingen. Amerika, Canada en Australië zijn allang niet meer de ‘enige’ camperbestemmin-gen die de klant weet te vinden. Reizen binnen Europa groeien geweldig in populariteit. Maar ook Zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika worden steeds vaker per camper ontdekt, al dan niet in een stoere 4WD of kleiner kampeerbusje.

DelenKomend jaar trekt de Nederlander massaal naar het zuiden om te genieten van een zonnige vakantiebestemming. Wie meerdere plaatsen wil bezoeken, neemt de caravan of camper mee. Met name het aantal campers neemt toe, zo waren er in 2009 slecht 60.000 van dit soort mobilehomes in Nederland. In dezelfde periode

in 2015 is dit aantal gestegen naar 90.000. De groeiende populariteit is mede te danken aan de luxe uitvoeringen van de camper die een oven, vriezer, warm water, vloerverwarming hebben. Door de toenemende vergrijzing zal dit aantal in de komende jaren alleen nog maar hoger wor-den. Naast de massale aanschaf van nieuwe en tweedehands campers komt er ook een andere trend om de hoek kijken. In de opkomende sha-

ring economy, waar consumenten van alles met elkaar delen, delen zij ook het gebruik van cam-pers. Waar vroeger het hebben van een camper waardevol was, is tegenwoordig het gebruiken van een camper belangrijker. De komende jaren zal de particuliere verhuur van campers een grote vlucht nemen. Uit deze trend is sinds begin het online platform Camptoo ontstaan uit een samenwerking met de mobiliteitsbrancheorgani-

de Jong Intra VakantiesMet een camper reizen is voor velen de ultieme “way of travel” en een lang gekoesterde droom. Iedereen heeft er wel een voorstelling van; rij-dend door indrukwekkende natuurparken of zit-tend in een stoeltje, midden in de natuur, voor je “huis op wielen” met een prachtige steak op de barbecue en een koud glas drinken binnen handbereik. Dé manier om Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Namibië te verkennen. Op de homepage van Smarty vind je een speciale button voor onze camperhuur module en via een aantal duidelijke invulvelden heb je binnen een paar clicks een offerte samengesteld.

Alle voordelen van deze camperhuur module op een rijtje:• Binnen een paar minuten stel je een offerte samen• Na afronden direct een gedetailleerde prijs opgave• Alle campertypes op free sale m.u.v. one ways• De meest voordelige prijzen• Vluchten en hotels op maat bij te boeken• Boeken voor vertrekken t/m maart 2017!

Page 20: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

Beleef Bali &ervaar The Northern Territory, Australië

Op nog geen 3 uur vliegen vanaf Bali ligt de Northern Territory van Australië. Een gebied dat zich kenmmerkt door uitgestrekte natuurparken als Kakadu en Litchfield en natuurlijk het schitterende Red Centre, met zijn befaamde Ayers Rock. Naast al dit unieke natuurschoon vind je hier ook de eeuwenoude Aboriginal cultuur.

Wij hebben een pakket samengesteld waarbij het mystieke Bali ge-combineerd wordt met een bezoek aan Australië.

De beste manier om met deze regio kennis te maken is een reis per camper. De campers van maui zijn hiervoor uitermate geschikt. Voor 2 samenreizende personen is de comfortabele maui Ultima de perfecte keuze. De camper is eenvoudig te besturen, beschikt over een eigen douche en toilet en biedt voldoende ruimte.

Na een mooie rondreis door de Northern Territory is het lekker bijkomen op het mooie Bali. Wij bieden verschillende hotels aan in de gezellige drukte van Kuta of aan de prachtige stranden van Sanur.

Prijs vanaf Euro 1.958,-* p.p.

*Inclusief vlucht vanaf Amsterdam naar Darwin, vlucht van Darwin naar Bali en retourvlucht vanaf Bali en 2 weken camperhuur (gebaseerd op maui Ultima in periode 1 mei t/m 30 juni 2016). Wij verzorgen hotels op Bali vanaf Euro 50,- per nacht

Page 21: Travelpro #16 20-04-2016

21

www.travelpro.nl

SPECIAL CAMPER

satie en verzekeringsmaatschappij BOVAG. Maar naast de particuliere verhuur gaat ook het huren bij commerciële partijen nog meer in populariteit stijgen. Het feit dat de camper steeds populairder wordt hangt samen met de consumententrend glamping, een mix van luxe en kamperen. Een camper biedt al het comfort van een hotelkamer, terwijl men zich in de natuur bevindt en de vrij-heid heeft om te gaan en staan waar zij maar willen.

Hotelkamer op wielenAl geruime tijd is het niet meer standaard om met de camper richting de camping te gaan en hem daar voor drie weken te parkeren. De camper biedt juist de mogelijkheid om grote afstanden te overbruggen en wordt het veelal gezien als een hotelkamer op wielen. Op de eerste dag wordt alle bagage uitgepakt en kunnen meteen allerlei bestemmingen worden ontdekt. De Verenigde Staten staat met stipt op één als bestemming voor een verre camperreis. Amerika kent lange

autowegen die uitzicht bieden op eindeloze natuur en open vlaktes. Juist omdat de camper zich leent voor het comfortabel bereizen van lange afstanden is Amerika hét camperland bij uitstek. Een andere trend die zich in Amerika en Canada doorzet, is dat klanten steeds vaker kiezen voor korte autohuur naast hun camper-reis. Omdat veel steden in Amerika géén groot openbaar vervoersnetwerk hebben kiezen steeds meer klanten na het maken van een rondreis met de camper ervoor om een huurauto te boeken, zodat ze de binnensteden gemakkelijker kunnen ontdekken.

EuropaNederlandse vakantiegangers kiezen naast de traditionele camperbestemmingen Amerika en Australië meer en meer voor een camperva-kantie door Europa. Dat blijkt uit onderzoek van WorldWide Campers. Binnen Europa is Portugal de absolute nummer één van dit boekingsjaar. Scandinavië blijft een geliefde bestemming voor

een rondreis. Met name Noorwegen en Finland waren populair in 2015. Deze Scandinavische landen kennen een prachtig mooie natuur, een zacht klimaat en het ‘allemansrecht’. Dit recht houdt in dat alle campers 24-uur kosteloos mogen worden geparkeerd, zolang dit niet in een natuurreservaat of beschermd natuurgebied is. Dat is nou vrijheid. De overige Zuid-Europese bestemmingen Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Griekenland komen na Scandinavië weer aan bod.

Argentinië en ChiliRelatief nieuwe bestemmingen voor camper-rondreizen zijn Chili en Argentinië. Omdat de landen van noord tot zuid behoorlijk uitgerekt zijn, kennen de landen aan de ene kant sneeuw en de andere kant woestijn. Ook kunnen de avontuurlijke camperreizigers dwars door het Andesgebergte rijden. Onderweg zijn er genoeg campings en kampeerplaatsen die niet gereser-veerd hoeven te worden.

UitschieterDe bestemming Nieuw-Zeeland blijkt in meerdere opzichten een uitschieter. Zo brengen mensen hier het meeste aantal dagen door, minimaal 25. Daarnaast is het met 223 dagen ook de bestem-ming die het langst voor vertrek geboekt wordt. Nieuw-Zeeland is met name populair onder een iets jongere doelgroep van gemiddeld 38 jaar. De klassiek populaire camper bestemmingen Noord-Amerika en Australië scoren met name hoog onder 45 tot 50 jarigen.

TypesEr zijn diverse type campers waaruit de klant kan kiezen, van klein en simplistisch tot groot en luxueus, voor iedere portemonnee en doel-groep is er een camper. Wanneer een klant op zoek is naar klein en compact is de camperbus een geschikte exemplaar. Dit type lijkt op een bestelbus, maar heeft een verhoogd dak waar de slaapplaatsen zich bevinden. Voor hen die met meer dan twee personen willen reizen of net iets meer ruimte willen is de ‘Alkoof camper’ functioneler. De camper is te herkennen aan de uitbouw boven de bestuurderscabine. De

Tenzing TravelAls jouw klanten zich aan het oriënteren zijn op camperhuur, dan heeft Tenzing Travel een mooie actie voor jou én je klant. Bij Tenzing Travel betaal je nooit te veel, dankzij de Laagste Prijsgarantie. Hulp of advies nodig? Geen probleem, Tenzig Travel kan bovendien direct de beschikbaarheid van de meeste cam-pers checken, dus helpen ze je graag verder!Tot 30 april aanstaande krijgen je klanten tot wel 50% korting indien zij een camper huren van partner CanaDream. Klanten die plannen hebben voor het hoogseizoen moeten snel beslissen. Tenzig Travel ervaart dat de meeste maatschappijen in de maanden juli en augustus geen beschikbaarheid meer bieden. Huren je klanten een camper voor minimaal 21 dagen én boek je ook hun vlucht via Tenzing Travel? Dan ontvangen ze f100 korting op de eerste hotel-overnachting. Reizen je klanten in Australië of Nieuw Zeeland met een camper van organisatie Maui, Britz of Mighty dan krijgen zij een tablet te leen, voorzien van GPS, rijdtips, reisinforma-tie en handige ‘onroad service’.

ActieIn de maanden april tot en met juni geldt er een speciale Lente-Actie bij Tenzing Travel. Een gratis Dominicus reisgids voor je klant en jij spaart zelf voor mooie cadeaus. Voor iedere f100 ontvang je één spaarpunt. Boek je een camper van Maui of Britz, dan ontvang je deze maand zelfs 50 extra spaarpunten! Boek je een camper in Canada of Amerika van de maatschappij Cruise, dan ontvang je dubbele spaarpunten voor iedere geboekte camper.

Beleef Bali &ervaar The Northern Territory, Australië

Op nog geen 3 uur vliegen vanaf Bali ligt de Northern Territory van Australië. Een gebied dat zich kenmmerkt door uitgestrekte natuurparken als Kakadu en Litchfield en natuurlijk het schitterende Red Centre, met zijn befaamde Ayers Rock. Naast al dit unieke natuurschoon vind je hier ook de eeuwenoude Aboriginal cultuur.

Wij hebben een pakket samengesteld waarbij het mystieke Bali ge-combineerd wordt met een bezoek aan Australië.

De beste manier om met deze regio kennis te maken is een reis per camper. De campers van maui zijn hiervoor uitermate geschikt. Voor 2 samenreizende personen is de comfortabele maui Ultima de perfecte keuze. De camper is eenvoudig te besturen, beschikt over een eigen douche en toilet en biedt voldoende ruimte.

Na een mooie rondreis door de Northern Territory is het lekker bijkomen op het mooie Bali. Wij bieden verschillende hotels aan in de gezellige drukte van Kuta of aan de prachtige stranden van Sanur.

Prijs vanaf Euro 1.958,-* p.p.

*Inclusief vlucht vanaf Amsterdam naar Darwin, vlucht van Darwin naar Bali en retourvlucht vanaf Bali en 2 weken camperhuur (gebaseerd op maui Ultima in periode 1 mei t/m 30 juni 2016). Wij verzorgen hotels op Bali vanaf Euro 50,- per nacht

Page 22: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

half-integraalcamper biedt comfort en verbruikt minder brandstof dan de Alkoof camper, omdat hij gestroomlijnder is. Tot slot is er de integraal camper, het meest riante campertype. Met veel ruimte, een panoramaraam en geïntegreerde cabine.

Hoe het begon…In veel delen van de wereld dient de camper voornamelijk als woning. In West-Europa wordt het juist gebruikt als accommodatie en vervoers-middel voor mensen die op vakantie gaan. De geschiedenis van de camper begint rond 1920. In die tijd probeerden veel mensen de populaire ‘motor caravan’ te maken. Dit lukte niet, totdat Bertram Hutchings zijn caravan in een camper wilde veranderen, kwam hij uit op een heel ander model. Uiteindelijk kwam het bedrijf Jennings met een soortgelijk voertuig dat mooier voor het oog was en comfortabeler om in te rijden. Eind jaren ’30 stopten zij met de productie, waarschijnlijk door het intrede van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’50 werden de campers pas echt populair in Engeland. In deze tijd werden de campers niet alleen opnieuw uitgevonden om te gebruiken voor werk, maar ook voor weekendjes weg met het gezin. Deze ontwikkeling zorgde voor een aantal verbeteringen aan de camper. Zo begon het met simpele stoelen die in het weekend werden opengeklapt. Hierna kwamen er al gauw meer innovaties, zoals meer ramen en een fornuis. In het begin van de jaren ’60 lag de camper pas echt goed in de markt. In die tijd konden mensen ook deze vrijetijdsvoertuigen ver-oorloven. Er kwamen ook meer en meer nieuwe modellen op de markt, al snel waren er meer dan tachtig verschillende types. Tijdens de jaren ’70 en ’80 waren de campers zo geïnnoveerd dat er in die tijd de mogelijkheid kwam om met de camper langer en verder op vakantie te gaan. De campers werden namelijk langer, beter ingericht en meer geschikt voor langere verblijven. Mensen gingen nu ook veel sneller naar het buitenland of planden tripjes door Europa.

Sharon Evers

Holland InternationalOvernachten bij gigantische canyons, sissende geisers, diepblauwe meren en ruige kusten, wie wil dat nou niet? Holland International biedt voor allerlei camperva-kanties. Avontuurlijk door West Amerika? Kijk dan naar de vrolijk gekleurde Escape Campervans. Liever luxe en comfortabel en inclusief de nieuwste snufjes? Dan horen Road Bear in Amerika en Fraserway in Canada bovenaan de wensenlijst. Cruise America en Cruise Canada bieden de mees-te verhuurstations en staan bekend om een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Nieuw is bovendien de handzame T-17 Truck Camper. Weet je dat je ook van dit type de beschikbaarheid en prijs heel gemakkelijk kunt nakijken via segmenten in TUI Online? Vergeet ook niet de speciale aanbiedingen en ‘super deals’.

WORLDWIDE

Page 23: Travelpro #16 20-04-2016

NIEUWS 23

www.travelpro.nl

$20 miljoen voor HomeToGoHomeToGo (www.hometogo.nl), 's werelds grootste zoekmachine voor vakantieverblijven, kondigde vandaag aan dat het een investering van $20 miljoen zeker gesteld heeft van de New Yorkse venture capital en private equity firmaInsight Venture Partners, en Series A investeerders DN Capital en Acton Capital Partners. Het groeikapitaal zal worden gebruikt voor verdere internationale uitbreiding en het versnellen van product innovatie.

"HomeToGo past precies binnen onze strategie om te investeren in groeiende bedrijven die wereldwijd consumenten platform helpen met innovatieve oplossingen in de technologie“ zegt Brad Twohig, Managing Director bij Insight Venture Partners. „We zijn blij om HomeToGo in deze nieuwe groeifase te kunnen ondersteunen vanwege de toegevoegde waarde die ze blijven bieden aan consumenten in de vakantieverblijven industrie.“ Patrick Andrä, CEO en mede-oprichter van HomeToGo: "We zijn blij met het vertrouwen van onze Series A investeerders Acton en DN Capital, samen met onze nieuwe investeerder Insight Venture Partners, en het bevestigt dat we veel sterke beslissingen hebben gemaakt en echt het beste team tot beschikking hebben om deze markt te tackelen“.

The Travel Club: 250

Dat het goed gaat met The Travel Club en YourTravel blijkt wel uit de cijfers. De teller staat inmiddels op 250 zro’s (Zelfstandige Reis Ondernemers).

De omzet plust 40% en dit jaar wordt een eindomzet verwacht van ruim 80 miljoen. Het aantal YourTravel Agents is, sinds de lancering in augustus 2015, gestegen naar achttien, maar voor de zomer zal dit aantal 25 bedragen. "Het gaat ons niet om kwantiteit maar kwaliteit maar groei is wel belangrijk", aldus directeur Jeannie Vincent. "We zijn op zoek naar de beste reisad-viseurs met jarenlange concrete ervaring in de reisbranche en afhankelijk waar de reisadviseur woonachtig is, wordt besproken onder welk label gestart kan worden. En ondanks dat we zo groot zijn, blijven we persoonlijk. Maar het volume van de keten zorgt wel voor de beste deals en veel agentschappen. Nee verkopen aan de klant doen wij immers niet."

| | |

Page 24: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

Personal Touch Travel op ontdekking in Krakau

Als een stad wordt uitgeroepen tot dé ste-

dentripbestemming van 2016, dan houdt

niemand Personal Touch Travel nog tegen:

deze Poolse stad moest worden ontdekt.

En dat deden de reisadviseurs dan ook

graag.

Ruim veertig zelfstandig reisadviseurs reisden het eerste weekend van april af naar Krakau. De Poolse stad verwelkomde vorig jaar ruim 400.000 Nederlanders en naar verwachting worden er dat komend jaar nog meer. Magdalena Stoch (Polish Tourist Organisation) zegt: “Krakau is een zeer verrassende en goed ontwikkelende stad en zeer geschikt voor vakantiegangers die eens iets anders willen dan Londen, Parijs of Berlijn.”

Deze verrassende stad gelegen in het zuiden van Polen heeft enorm veel te bieden aan welke toerist dan ook. Stoch: “Mensen die genieten van het goede leven met de daar bijhorende Poolse culinaire specialiteiten, dranken en muziek verzamelen zich rondom het sfeervolle marktplein (Rynek Główny), dat een van de grootste van Europa is met een afmeting van 200 meter bij

200 meter.” Maar ook toeristen die op zoek zijn naar cultuur, zijn in Krakau aan het juiste adres. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij-wel bespaard gebleven en daardoor zijn de tal-loze historische schatten nog overal te bezichti-gen. Krakau is zelfs door Unesco uitgeroepen tot een van de belangrijkste historische steden ter wereld. De Mariakerk - midden op het marktplein - is een van de honderden kerken die Krakau rijk is, maar dit is wel een hele bijzondere die zeker van binnen moet worden bewonderd. Maar ook omdat er door een trompettist een melodie van vier noten wordt geblazen. Waarom vier noten? Het schijnt dat een schildwacht vroeger eens alarm sloeg voor naderend gevaar, maar na vier noten staakte door een pijl die zijn keel doorboorde. “De trompettist speelt de vier noten elk uur de gehele dag door, dat is toch bijzonder.

Maar dat is niet het enige, ik vind Krakau over het algemeen een zeer bijzondere bestemming”, zegt Carla Ketelaars (Personal Touch Travel).

DrakenWie zijn ogen goed de kost geeft in Krakau, merkt al gauw dat draken er goed zijn vertegen-woordigd. En dat is niet voor niets. Een andere legende is die van de draak van Wawel. Lang geleden leefde een draak in de grot onder de Wawel heuvel (Smok Wawelski). Hij spuwde vuur en had een angstaanjagende brul. Geen enkel wapen zou hem kunnen doden, zo vertelden de bange boeren uit de omgeving elkaar. Op een dag besloot koning Krak dat het genoeg was. Hij beloofde de hand van zijn dochter aan degene die de draak wist te verslaan. Skuba wierp zich op als vrijwilliger. Hij had geen wapens en kon niet goed vechten. Toch wilde hij graag een poging wagen en verzon een list. Hij vulde een dood schaap met zwavel en naaide hem dicht en legde het neer bij de ingang van de grot. De draak greep het schaap en de zwavel kwam in aanraking met het vuur uit zijn mond. Het vuur was zo fel dat de draak ernstige brandwonden

“Krakau is aantrekkelijk voor

jong en oud”

Page 25: Travelpro #16 20-04-2016

25

www.travelpro.nl

opliep in zijn mond en keel. Hij sleepte zich naar de Wisla rivier en dronk in één keer al het water op. Zoveel, dat hij ontplofte. De draak was verslagen en Wawel was vrij. Na de dood van de draak bouwde koning Krak een prachtig kasteel bovenop de Wawel heuvel dat nu te bezoeken is. Stoch zegt: “Dat was het begin van wat ooit zou uitgroeien tot de stad Krakau. Voor de ingang van de grot staat nu een grote gietijzeren draak.”

Ook voor jongeren? “Krakau is aantrekkelijk voor jong en oud. Naast dat de stad een rijke historie biedt, is er voor actieve bezoekers ook genoeg te doen. Wat dacht je van paardrijden, fietsen, wandelen of rotsbeklimmen? Maar er zijn ook veel leuke winkels die typische Poolse producten verkopen, daarnaast is er ook een groot winkelcentrum met grote winkelketens”, zegt Stoch. Naast de aantrekkingskracht van het gezellige marktplein, mogen toeristen de wijk Kazimierz, ook wel de oude joodse wijk genoemd, niet overslaan. Ook hier bevinden zich talloze kroegjes en barretjes en worden bezoekers verleid door een unieke mix van cultuur, geschiedenis en heerlijk eten, drinken en uitgaan. De meeste cafés vind je rond Plac Nowy. Voor leuke boetiekjes en vintage kledingwinkels kunnen toeristen terecht in de straat Ulica Józefa. Leuke restaurants zitten door heel Kazimierz verspreid, maar bezoekers zijn pas écht in Krakau geweest als er een grote zapiekanka, een soort Poolse pizzavariant, is besteld. “Krakau heeft mij echt verrast. Ik wist niet dat er zoveel te doen en te zien was, door deze studiereis kan ik mijn klanten nog beter adviseren”, zegt Sabine van Loenhout (Personal Touch Travel).

ZoutEen must is de zoutmijn van Wieliczka, naast een bijna onvoorstelbare geschiedenis vind je er ook een kerk die volledig uit zout bestaat. Zo prachtig dat het zelfs ongelovigen raakt. De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka

nabij Krakow. De mijn is een van de oudste ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. Omdat de lucht in de mijn vrij is van vervuiling en rijk is aan micronutriënten, heeft men een kuuroord gebouwd op 135 meter diepte. De mijn is ook bijzonder vanwege zijn lange toeristische traditie. Al aan het einde van de vijftiende eeuw kwam de elite dit ondergrondse wonder aanschouwen. Bezoekers worden tegenwoordig rondgeleid over een 3,5 kilometer lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo’n één miljoen toeristen de mijn. Sylvia van der Ende (Personal Touch Travel): “Leuk was op zondagochtend de tour naar de zoutmijnen van Wieliczka, in een gammele lift naar 135 meter onder de grond en hoe indrukwekkend: je vindt er een kerk, restaurant en filmzaal. De vele gangen en ruimtes met standbeelden van zout, geweldig! Mijn tip is om een bezoek aan Krakau zeker te combineren met een bezoek aan deze zoutmijnen.”

Reünie Deze incompany studiereis naar Krakau is niet de eerste Personal Touch Travel-reis van het jaar. Eerder maakte een groep reisadviseurs een trip naar Andalusië en er staan alweer nieuwe reizen gepland naar Canada en Curaçao. “We willen onze reisadviseurs blijven stimuleren om hun kennis en ervaringen te vergroten”, zegt Harry Aarsse (Directeur Personal Touch

Travel). “Personal Touch Travel is de eerste ZRA-formule die in samenwerking met het Pools Verkeersbureau een studiereis maakt. Het verkeersbureau organiseerde tot voorheen alleen mediatrips. Dat wij de eerste zijn, maakt mij extra trots. Daarnaast is een incompany studiereis natuurlijk hartstikke leuk om met collega’s onder elkaar een nieuwe bestemming te ontdekken. Het is net een reünie van een grote familie die weer voor even samenkomt.” Aan die groep wer-den onlangs achttien nieuwe reisadviseurs toege-voegd. De reden voor de groei is volgens Aarsse simpel: “We hebben een goed en transparant verhaal, daarnaast biedt Personal Touch Travel een verdienmodel waarbij het écht draait om de franchisenemer. Wij willen namelijk dat diegene zoveel mogelijk overhoudt onderaan de streep.”

Sharon Evers

“Krakau heeft mij echt verrast”

Meer informatie over Polen?Kijk dan op polen.travel van de Poolse Organisatie voor Toerisme, of als je meer wil weten over de stad Krakau, kijk dan op krakow.pl en als je meer informatie wil over de regio van Krakau ga dan naar visitmalo-polska.pl van de Malopolska Organisatie voor Toerisme.

Page 26: Travelpro #16 20-04-2016

26 ADVERTORIAL

In een aantal opzichten is franchisen als een huwelijk. De franchisegever en -nemer slui-

ten een verbond, een contract, om samen de wondere (reis)wereld in te gaan. Een wereld

die niet stilstaat, zowel in positieve als negatieve zin. Een goede franchisegever laat je in

goede tijden profiteren, maar staat je ook bij wanneer je de wind even niet in de zeilen

hebt.

Jerversina van Ravesteijn, inmiddels vier jaar actief als zelfstandig reisadviseur, kan er over meepraten. Afgelopen week was een flink uitdaging voor haar door het faillissement van Gateway. “Ik vond het een fijne organisatie en had dan ook acht boekingen staan. Het is verve-lend, maar dankzij de juiste informatievoorziening en support van het hoofdkantoor heb ik alles voor mijn klanten op orde kunnen krijgen.”

Hoe heb je dit aangepakt?“Het hoofdkantoor acteerde heel snel op de berichtgeving van het faillissement. Zelfs in de avonduren werden wij als franchisenemers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zo wist ik welke actie ik moest ondernemen voor mijn klanten. Voor zes boekingen was het vrijwel direct opgelost. Voor de overige twee boekingen heb ik meer werk moeten verrichten. Door de juiste hulp en goede contacten met onze leve-ranciers is het uiteindelijk gelukt om ook deze boekingen weer ergens onder te brengen.”

Hoe kijk je terug op de hele situatie?“Terugkijkend voel ik me vooral opgelucht. Wanneer alles goed loopt, sta je er misschien

niet zo bij stil, maar na deze gebeurtenissen besef ik me weer waarom ik destijds voor PTT heb gekozen. Het is fijn om te weten dat je altijd kunt terugvallen op hun volledige support. De continue informatievoorziening, ook in de avonduren, heeft mij veel rust gegeven. Je weet waar je aan toe bent. Erg prettig. En bij serieuze problemen kan je altijd bellen en wordt er samen naar een oplossing gezocht.”

Wat is jouw advies voor collega reisadviseurs?“Blijf kalm en vertrouw op jouw franchisegever, zij zijn jouw bondgenoot in goede en slechte tijden. Maak hier gebruik van en denk niet dat je alles zelf moet uitvogelen. Na deze week weet ik weer dat ik niet alleen qua verdiensten goed zit bij Personal Touch Travel, maar zeker ook voor de ondersteuning. De slogan 'succesvol onderne-men doe je samen' kun je heel letterlijk nemen."

Een reactie van een nieuw toegetreden reisadviseur:Laura Westerbrink: “Ik ben pas sinds gisteren aangesloten, heb vorige week mijn contract getekend bij PTT. Ik volg de berichten hier nu en

ik wil toch zeggen dat ik het geweldig vind om te zien dat het hoofdkantoor zo betrokken is! Dat gevoel kreeg ik al meteen, maar het wordt met-een bevestigd nu ik hier mee lees. Gaaf!”

Het team van Personal Touch Travel wist binnen 48 uur 90% van de Gateway boekingen succesvol om te boeken.

Meer informatie over PTT, de support en aanslui-ten vind je op: www.zelfstandigreisadviseur.nl

“PTT is mijn bondgenoot”

Jerversina

Het hoofdkantoor team van PTT (vlnr: Peter van Gerven, Harry Aarsse, Saskia Veenhuijs, Arjan Kastelein, Felicia van der Vet, Jeremy van Baggum en Sally Chow)

Page 27: Travelpro #16 20-04-2016

27

www.travelpro.nl

Aphrodite's eiland

Door de aangename temperaturen, het

kwik daalt in de wintermaanden niet onder

de 16 graden, is Cyprus het hele jaar een

aangename bestemming met een goede

prijs/kwaliteitverhouding. Het veelzijdige

eiland kent veel opties voor iedereen.

Cyprus is de ideale bestemming voor mensen die er van houden om te relaxen in de zon, maar ook voor vakantiegangers die actief willen zijn. Er zijn op Cyprus veel wandel- en fietsroutes, golfmogelijkheden en wateractiviteiten en dat op slechts vier uur vliegen vanaf Schiphol. De gastvrijheid van de bevolking maakt dit eiland werkelijk uniek en door het huren van een auto kunnen bezoekers de diversiteit van Cyprus erva-ren. Voorspellingen zijn dan ook, dat steeds meer Nederlanders gaan genieten van hun vakantie op het ‘goddelijke’ eiland.

Geboorte AphroditeDe Griekse Goden hebben een zeer belangrijke

rol gespeeld in de Cypriotische geschiedenis. Fenicische namen als Anat, Baal, Eshmun, Reshef en Mikal, maar ook de Egyptische goden zijn essentieel in de cultuur van het land. De bekendste naam is wellicht die van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. Geboren uit het zilveren schuim op het moment dat de golven van de zee werden bevrucht door neervallende bloeddruppels van de godenkoning Uranus. Aphrodite was de schoonste vrouw, zo blank als het schuim, die de wereld ooit had gezien. Zo kreeg de godin haar naam, die ook wel ‘de uit schuim geborene’ of ‘de opduikende’ betekent. De Petra tou Romiou, Rots van Aphrodite, is een veel bezochte bezienswaardigheid op Cyprus.

Jaarlijks brengen tienduizenden toeristen een bezoek aan de heiligste plek van het land. Neem een foto bij de beroemde rots of geniet van het zonovergoten Cyprus op een van de mooiste stranden van het land in de omgeving van de rots. Als het de bezoeker meezit, kunnen er zelfs schildpadden worden gespot. De zuidkust van het land is een van de laatste Mediterraanse broedplaatsen van de groene- en karetzeeschild-pad.

Autorondreis CyprusDe toeristische trekpleisters van Cyprus zijn over het algemeen de grotere steden van het land, zoals bijvoorbeeld Larnaca, Nicosia en Limassol. Daarentegen zijn er talloze kleine(re) steden en dorpen te ontdekken op dit eiland. De beste manier om de binnenlanden, en dus de rustigere, plekken te verkennen is door het huren van een auto. Er zijn een groot aantal routes uitgezet over het hele eiland. De route die op zo’n 40 kilometer onder Larnaca start brengt de reiziger via de uiterste zuidkust uiteindelijk naar een stadje nabij het uiterst serene Akamas Peninsula Nationale Park. In dit gebied kan er in alle rust worden genoten van de ongerepte Cypriotische natuur. Dit gebied is vooral populair onder de mensen die een alternatief willen voor de toeristische steden. ‘Het pad van Aphrodite’ is ook een zeer populaire route op Cyprus. Startend bij de Rots van Aphrodite loopt de route onder andere langs de baden van het schiereiland Akamas en de nabijgelegen liefdesfontein, de Fontana Amarosa. Wanneer men toch aanwezig is op het schiereiland is hier uitstappen een aanrader. De kloof van Avakas is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Er kan in alle rust genoten

Page 28: Travelpro #16 20-04-2016

www.travelpro.nl

NIEUWS28

worden van de gevarieerde flora en fauna van Cyprus. Het overwinnen van deze kloof is een uitdaging, zeker gezien door de temperaturen in de zomer, maar wanneer hij is overwonnen is de beloning groot. Aan het eind van de kloof ligt de beschermde zeeschildpadden broedplaats Lara Beach. Cyprus is een geweldig mooie bestem-ming. Maar, autorijden vergt wel enige oplettend-heid. Zo weet Skyscanner dat automobilisten op Cyprus boetes kunnen krijgen als ze hun handen zonder geldige reden van het stuur afhalen. Gebruik hier dus vooral geen gebarentaal richting andere bestuurders als iets je dwarszit, hoe the-rapeutisch het ook kan werken. De Cypriotische politie is er niet blij mee.

TroodosgebergteDeze bergketen beslaat een groot deel van het westen en het midden van het eiland en is het gehele jaar door een populair uitstapje. Tijdens de zomer zoeken grote groepen toeristen het

hogerop in dit gebied vanwege de verkoeling. Er kunnen in de maanden juli en augustus tem-peraturen van boven de 40 graden voorkomen, en dit terrein biedt een welkome verkoeling. In het herfst- en lenteseizoen is beklimmen van de grootste berg van het gebergte een populaire activiteit. De Olympus, niet te verwarren met de beroemde naamgenoot in Athene, is met bijna 2000 meter in trek bij bergbeklimmers. Hoewel Cyprus niet bij iedereen een belletje doet rinkelen als wintersportgebied kan er in het winterseizoen worden geskied op de heuvels van de Olympus-berg. De ‘Zeus piste’ is veruit de populairste. Dit blijkt wel uit de jaarlijkse officiële internationale

BedsonlineHalloumi met watermeloen, deze bijzondere combinatie eet je op Cyprus, uiteraard drink je er een lekkere Commandaria bij. Behalve een heerlijke keuken heeft Cyprus ook meer dan 300 zonnedagen waardoor het bijna het hele jaar heerlijk vertoeven is. Je kan het eiland op verschillende manieren ontdek-ken denk aan een jeepsafari, touristbus in Paphos of ontdek de mooie oudheden in diverse plaatsen met een gids. Ook op zon, zee en strand bestemming heeft Bedsonline voldoende aanbod. Je boekt je hotel/appar-tement, transfer en leuke excursie makkelijk en snel via Bedsonline.com

F.I.S. Ski Competitie, georganiseerd door de Cypriotische Ski Federatie. Deze wedstrijd wordt ook gehouden op de Zeus piste. Veruit de popu-lairste bezienswaardigheid op deze bergketen is het Kykkosklooster. Op ruim 1300 meter hoogte ligt het UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde monnikenverblijf. Het terrein herbergt een van hoogste concentraties aan kerken en kloosters uit het Byzantijnse Rijk. Het is vooral populair vanwege de rijkelijk versierde wandschilderingen. In de tien, in grootte verschillende, gebouwen zijn tekeningen van voor en na het Byzantijnse bewind te zien.

Page 29: Travelpro #16 20-04-2016

29

www.travelpro.nl

Steden aan de kustLimassol is de op een na grootste stad van het land en is een ideale zonbestemming. Met verschillende stranden is er altijd wel ergens te genieten van de zon en verschillende waterac-tiviteiten. Door de ligging aan de Middellandse Zee is het in de zomer aangenaam in de stad. Het zeebriesje zorgt voor een fijne verkoeling. Als gevolg hiervan zijn de toeristische trekpleisters als het Limassol kasteel of het zoutmeer op het schiereiland Akrotiri gemakkelijk te bezoeken. Het Fassouri Watermania Water Park net buiten de stad is de ideale uitstap voor gezinnen met kinderen. Met een groot aantal glijbanen en waterplezier hebben de kinderen gegarandeerd een leuke dag. In het uiterste zuidwesten van het land ligt het populaire stadje Pafos. Deze drukbezochte en gezellige badplaats bestaat uit twee delen, het boven- en benedendeel. Het toe-ristische hart van de regio is het benedendeel. In dit gedeelte ligt de haven van de stad dat plaats biedt aan de vele terrassen die vervolgens een geweldig uitzicht geven. In Pafos zijn er ook vele opgravingen te bewonderen. De archeologische ontdekkingen beslaan een oppervlakte van meer dan tien hectaren. Er zijn op dit gebied villa’s met prachtig gerestaureerde mozaïekvloeren waarin figuren uit de Griekse mythologie te zien zijn. Het benedendeel is het kloppende hart, maar het bovendeel is ook zeker de moeite waard. Dit gedeelte wordt ook wel gezien als het commer-ciële centrum van de stad. Er is op dit gedeelte een overdekte markt, een winkelstraat en een boulevard. Daarnaast is het kleine Byzantijnse museum gevestigd in het bovendeel. Dit museum bezit een oude schat aan iconen. Sommigen zeggen dat diepzeeduiken de enige manier is om een scheepswrak echt te ontdekken. De

Zenobia komt in elke wrakduikers top tien voor. Door de ligging vlakbij Larnaca op Cyprus, is het wrak eenvoudig te bereiken. Dus waarom het niet combineren met een gezinsvakantie? De kinderen kunnen spelen in het ondiepe water, terwijl ouders de Zenobia van dichtbij bekijken. Het schip zonk op haar eerste reis in 1980 met 104 vrachtwagens aan boord.

Het tweede IbizaHoudt jouw klant er van om een feestje te vieren of gezellig een drankje te doen? Dan is Ayia Napa the place to be. Het dorp werd zelfs lange tijd het nieuwe Ibiza genoemd. Tegenwoordig is de hype voorbij, maar kun je er nog steeds goed stappen. Naast het uitgaansleven kun je ook nog culturele activiteiten ondernemen. Het klooster van Ayia Napa stamt uit het begin van de zes-tiende eeuw en vlakbij ligt het dorp Paralimni dat een bezoekje waard is. En wie van watersporten houdt, kan zich op de stranden van Ayia Napa volop uitleven.

www.isropa.nl

Dé Cyprus-specialist8 dagen zonvakantie v.a. € 398,- p.p.

8 dagen fly-drive v.a. € 499,- p.p.8 dagen 4-14-persoonsvilla incl. huurauto en

privézwembad v.a. € 358,- p.p.

AgrotoerismeCyprus probeert diverse vormen van nichetoe-risme te stimuleren op het eiland. Zo is er voor de bevordering van het agrotoerisme, de organi-satie Cyprus Agrotourism opgericht. Dankzij de Cypriotische overheid worden veel traditionele huizen gerenoveerd en omgebouwd tot een pension. Deze gerenoveerde huizen worden vervolgens ingezet door Cyprus Agrotourism om het agrotoerisme het gehele jaar te stimuleren. Er is ook een aanzienlijke groei in het medisch toerisme op het eiland. Het medisch toerisme is geroemd om haar uitstekende medische zorgsysteem, met hoogwaardige behandelingen. Cyprus heeft de mogelijkheid om een goed revalidatieresort te worden, vanwege haar rust-gevende omgeving en ideale klimaat.

Job Beuzel

Page 30: Travelpro #16 20-04-2016

30 COLUMN/ADVERTORIAL

Hoe is het met EurAm?

Vincent Hekkert (Sales Manager Bij EurAm) beantwoordt deze vraag: “Prima! De eerste drie maanden van het jaar waren super en ook de nieuwe bestemming Spanje begint langzaam te lopen.

Maar wat ik me wel afvraag… Hebben de reisprofessionals alles uit de kast gehaald en echt hun toegevoegde waarde laten zien? Veel mooie rondreizen zijn al geboekt voor komende zomer. Consumenten leggen vaak hun hotels en autohuur vast. Bij EurAm zien we traditioneel een enorme piek in de verkoop van aanvullende producten vanaf april. Dit is de tijd van het jaar om je klanten te attenderen op al die prachtige aanvullende producten die een vakantie zo bij-zonder maken!

Ik geef je graag wat tips om jouw klanten de vakantie van hun leven te bezorgen en om zelf een mooie extra omzet mee te pakken. EurAm rekent namelijk geen administratie- en of reser-veringskosten, hanteert geen minimum reissom en geeft je volledige vrijheid over je eigen marge. Tevens staat ons Support Team voor je klaar om je van deskundig advies te voorzien. En niet onbelangrijk: EurAm is verzekerd tegen financieel onvermogen!

Best sellers bij EurAm!• Helikoptervlucht over de Grand Canyon (vanaf Las Vegas en de Grand Canyon) - USA• Hop on/Hop off plus toegang tot het beruchte gevangeniseiland Alcatraz in San Francisco - USA• Jeep tour in Monument Valley - USA• Whale watching/bear watching in Tofino - Canada• Gospelshow in New York - USA• Cirque du soleil: keuze uit meer dan tien extra-ordinaire shows in Las Vegas - USA• Citypasses (niet mee in de rij hoeven staan bij attracties!) voor New York en Chicago - USA• Toegangskaartjes voor Universal en Seaworld in Los Angeles, San Diego en Orlando - USA• Arenal Vulkaan trektocht in Arenal – Costa Rica

WebinarsEurAm organiseert een aantal Webinars waarbij de hele website wordt gedemonstreerd. Je kunt kiezen uit de volgende data/tijden:

25 april: 14.00 – 14.45 uur en 26 april: 19.00 – 19.45 uur

Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Je ontvangt dan een

bevestiging met alle details.

Succes met de verkoop van al die mooie aanvul-lende producten!”

EurAm, tailor-made for you.

Ervaar Marrakech en het Atlasgebergte met L’ Atelier Du Voyage

Vanuit het hart van Medina in Marrakech tot de top van Mt. Toubkal. Dit Marokkaanse avontuur biedt een sublieme combinatie van de mooiste bezienswaardigheden in de stad tot het wan-delen in de bergen. Leer de beginselen van het Arabisch of Berbers van de lokale bevolking in het Atlasgebergte. Ervaar de gastvriendelijkheid van de Berbers en beklim de top van de hoogste berg van Noord-Afrika.

Laat de smaakpapillen van je klanten tintelen op de Marokkaanse markt, zie hoe de stad tot leven komt vanuit de rooftop-bar, ervaar de Berber cultuur in de bergdorpen van het Atlasgebergte, klim naar duizelingwekkende hoogtes om de top van de hoogste berg van Noord-Afrika te berei-ken of laat je klanten genieten van een wandeling langs de bezienswaardigheden van Marrakech en omgeving.

Deze achtdaagse tour begint en eindigt in Marrakech en is voorzien van zeven keer ontbijt, drie lunches en vier diners. De accommodaties verschillen van hotels en campings tot berghut-ten. Je klanten zullen per privé-bus de rondreis maken. Dit alles voor een prijs van 485,- euro

per persoon, inclusief een wandeltocht door Marrakech en entree tot het Bahia paleis.

Neem voor meer informatie over deze tour contact op met Hanane Bouy via [email protected]

Page 31: Travelpro #16 20-04-2016

NIEUWS 31

www.travelpro.nl

VACATURE/AGENDA/COLOFON

Dylan Cinjee Redacteur

[email protected]

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, NijmegenTel: +31(0)24-8200203E-mail: [email protected]: www.travelpro.nl

Oplage: 5400 exemplaren Verschijning: wekelijks

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? [email protected]

Uitgever: Tom van ApeldoornVormgeving & DTP: Seb van ApeldoornDruk: Euro Mail, Den Bosch

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Colofon

TJ van ApeldoornCommercieel Directeur

[email protected]

Sharon EversRedacteur

[email protected]

Eva HopstakenRedacteur

[email protected]

Arjen LutgendorffHoofdredacteur [email protected]

Dennis de Groot Accountmanager

[email protected]

Léon Jansen Airlines Sales

[email protected]

Seb van ApeldoornDTP

[email protected]

Executive Travel Services zoekt een Reisspecialist/Travel DesignerExecutive Travel Services zoekt een talent-volle collega voor de full time functie van Reisspecialist. Vanwege uitbreiding van het team zoekt het bedrijf op korte termijn een nieuwe collega (m/v), die zich in een veelzijdige functie bezig gaat houden met de telefonische verkoop van onze exclusieve, individuele maat-

werk reizen (Golf, VIP- en honeymoonreizen).

Africa Feeling zoekt Afrika-specialistAfrica Feeling is de specialist op het gebied van reizen naar Zuidelijk- en Oost-Afrika. Wij zijn een reisorganisatie met gevoel voor Afrika en gevoel voor de specifieke wensen van onze klanten

Interhome zoekt Productmanager Benelux (tijdelijk)Ongeacht wat men zoekt: Interhome kan aan bijna elk verzoek voldoen, met meer dan 33.000 online boekbare vakantiehuizen en appartementen in 31 landen. Of het nu een chalet, een villa met zwembad, een appartement of vakantiehuis is - men vindt de juiste accommodatie!

High Flight Group zoekt Allround ProductmanagerDe High Flight Group omvat een aantal christelijke reislabels, zoals Beter-uit en DrieTour. Voor het team dat verantwoordelijk is voor het merk Beter-uit zijn we op zoek naar een creatieve en proactieve productmanager.

TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het maga-

zine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Looking for Travel Professionals!

2016

April* 19-20: EyeforTravel TDS Europe, Hilton Tower Bridge, Londen.* 19-21: Imex, Messe Frankfurt.* 24-27: Rendez-vous Canada, Montréal.* 25-28: Arabian Travel Mart, Dubai.

Mei* 07-09: Indaba, Durban, Zuid-Afrika.

Juni* 07: ITAC Zomerborrel (voor genodigden), De Gouden Molen, Rossum.* 23: ANVR/Schiphol barbecue.

November* 07-09: WTM Londen* 16-19: ANVR Congres

2017

Januari* 07-08: Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, Amsterdam.* 10-11: Vakdagen Vakantiebeurs, Utrecht.* 11-15: Vakantiebeurs, Utrecht.

Nieuws voor de agenda?Mail naar [email protected].

Agenda

Stagiares:Julian KerstenJob Beuzel

Page 32: Travelpro #16 20-04-2016

Fjord Line NL Sint Maartenslaan 26 unit 19 | 6221 AX MaastrichtTel.: +31 43 327 00 61 | Fax: +31 43 327 00 62E-Mail: [email protected] | Internet: www.fjordline.com

HET NOORWEGENGEVOEL BEGINT BIJ ONS AAN BOORD

HIRTSHALS – LANGESUND (OSLO) HIRTSHALS – STAVANGER HIRTSHALS – KRISTIANSAND

50,- 62,- 75,-VANAFEURO

* * *VANAFEURO

VANAFEURO

* Een auto (max. 1.95 m. hoog/ 5 m. lang), 2 personen en incl. alle belastingenen toeslagen.

Stavanger

Bergen

Langesund

Hirtshals

Kristiansand Strömstad

Sandefjord

Oslo

2340 FL_TravelPro_240x340.indd 1 15.04.16 09:47