Schoolgids 2008-2009

32
Schoolgids 2008-2009

description

Schoolgids 2008-2009

Transcript of Schoolgids 2008-2009

Page 1: Schoolgids 2008-2009

Schoolgids 2008-2009

Page 2: Schoolgids 2008-2009

Inhoudsopgave

School en schoolleiding 4

Visie en identiteit 5

Inrichting van ons onderwijs 7

Vakanties en lestijden 15

Begeleiding 16

Communicatie en meepraten 18

Resultaten 20

Afspraken en regels 22

Boekenfonds en ouderbijdrage 24

Buitenschoolse activiteiten 26

Samenwerkingsverbanden 27

Medewerkers 29

Kleinschalig, groot en verbonden 30

2

Page 3: Schoolgids 2008-2009

Een school is meer dan een plek waar onderwijs wordt geboden. We zijn er omleerlingen te helpen bij hun ontwikkeling tot zelfstandige mensen, die volwaardigkunnen functioneren in onze samenleving. Het is ook belangrijk dat jongerenleren een eigen afgewogen oordeel te vormen.

Daarom willen wij vooral een waardengemeenschap zijn. Een school met eenmenselijke maat, waarin je iedereen kent en waarin je gekend wordt. Een schoolmet een eigen gezicht, een herkenbare christelijke identiteit, met inhoud. Een school die midden in de maatschappij staat en samen met ouders werktaan de toekomst van kinderen. Een school waar ouders en leerlingen zich vanafhet eerste moment thuis voelen.

Deze schoolgids informeert u over de manier waarop wij onze identiteit invullen.Hij geeft tevens uitleg over onze manier van les geven en allerlei andere praktischeinformatie. Hoe compleet deze schoolgids ook is: de beste manier om een beeldvan de school te krijgen, is een bezoek aan ons te brengen en leerlingen te v ragen naar hun ervaringen. Hebt u nog v ragen? Aarzel dan niet te bellen ofeen afspraak te maken!

Drs. R. SmidtRector Ichthus College Kampen/IJsselmuiden

3

Welkom op het Ichthus College Kampen

Page 4: Schoolgids 2008-2009

4

School en schoolleiding

Het Ichthus College is een bijzondere school. Dat wil zeggen dat bestuur en toezicht niet worden gevormddoor de overheid, maar door particuliere initiatiefnemersdie zich betrokken voelen bij het christelijk onderwijs. Via ouderraad en medezeggenschapsraad zijn ouders formeel betrokken bij de school. De rectoren zijn verant-woordelijk voor de leiding van de scholen. Voor specifiekeaangelegenheden aangaande kinderen en organisatiezijn de teamleiders het aanspreekpunt.

RectorDhr. drs. R. Smidt

Plaatsvervangend rector Mw. G.W. Kamphorst

Leslocaties Praktijkonderwijs Via, Flevoweg 68, Kampen Onderbouw Zandbergstraat 2, IJsselmuiden Onderbouw Jan Ligthartstraat 5, KampenBovenbouw havo/vwo Jan Ligthartstraat 1, KampenBovenbouw vmbo Via, Flevoweg 68, Kampen

Page 5: Schoolgids 2008-2009

Visie en identiteit

Naam en logo

5

Vanuit christelijke inspiratie werken wij aan het ontwikkelen van de talenten van onze leerlingen en medewerkers. Als instelling willen wevan waarde zijn voor onze omgeving en voor jouw ontwikkeling alsmens. Daarbij zijn deze waarden leidend voor wat we denken en watwe doen:

- het ontwikkelen van ieders talent- respect voor de eigenheid van alle mensen- ontmoeting met elkaar- aandacht voor zingeving- verantwoordelijk zijn voor jezelf, de ander en de samenleving

Het Ichthus College is een christelijke school. Onze naam is niet toevallig gekozen. Het woordIchthus is afkomstig uit het Grieks en betekent vis. Het was oorspronkelijk een afkorting enverwees naar Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser. Later - in de eerste christengemeen-schappen - werd de vis een herkenningsteken. De kernachtige belijdenis bleef: dit geloven we,hier staan we voor. Korter en krachtiger kan het niet gezegd worden. Toen niet, maar ook nuniet. Het teken van de vis werd toen gekrast in muren, rotsen en catacomben. De naam verplicht ons tot navolging. Een naam om door te vertellen.

Het schoollogo verbeeldt de naam. Het laat een mens in beweging zien. De romp en debenen vormen samen een vis, verticaal afgebeeld. Boven de romp zijn de armen uitgestrekten vormen het kruisteken als teken van verzoening. Christus strekt zijn armen zegenend uit.De warme aubergine kleur drukt uit dat Hij niemand koud laat en dat niemand Hem koud laat.

Page 6: Schoolgids 2008-2009

6

Ichthus College: een christelijke schoolOnze leerlingen zijn afkomstig uit vrijwel alle christelijkegroeperingen: zowel protestant als rooms-katholiek, van behoudend tot progressief christelijk, van evangelisch totrandkerkelijk. We hebben vanuit de opdracht van Christus(Mattheüs 28) ook een boodschap aan leerlingen die buitende christelijke traditie staan: ze zijn welkom als ze onze uit-gangspunten en waarden respecteren. Docenten en anderemedewerkers dienen voluit achter onze uitgangspunten testaan. Onze identiteit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in dag-openingen, vieringen, lessen, pauzes, lesmateriaal, methoden,omgangsregels, voorbeeldgedrag, vergaderingen en de aandacht en zorg voor de individuele leerling. Pesten en faal-angst worden met karakter aangepakt.

MissieWij willen jou helpen je eigen zelfstandigheid vorm te geven.Onze missie kan in zes opdrachten worden samengevat:• wij nemen de Bijbel als uitgangspunt om te reflecteren op

de keuzes en waarden die het leven bepalen• de mens is een uniek schepsel van God met zijn eigen

gaven en bekwaamheden• wij zijn een school waarin we elkaar steunen en stimuleren,

en we elkaar kunnen aanspreken op uitgangspunten enhandelen

• we zijn een school die jou helpt je eigen competenties verder te ontwikkelen, zodat je kritisch en zelfstandig in demaatschappij leert staan, verantwoordelijkheid durft tenemen voor jezelf en anderen en voldoende voorbereidkunt doorstromen naar een volgende fase van onderwijs,beroepsvoorbereiding of arbeidsmarkt.

• we richten ons op optimale ontplooiingskansen van leer-lingen en streven daarom binnen de grenzen van een gezonde bedrijfsvoering een zo breed mogelijk onderwijs-aanbod na.

• we willen één school zijn waarin we met goed onderwijsen een inspirerend klimaat willen bereiken dat onze schoolvoor leerlingen, ouders en medewerkers een 'school omvan te houden' is.

Visie op lerenLeren is een continu proces. Voordat informatie ook echtkennis is, moet er volgens ons aan een paar voorwaardenworden voldaan: autonomie, dingen samen doen en compe-tentie. • Autonomie betekent: zelf dingen (willen) doen, zelf willen

onderzoeken• Dingen samen doen is belangrijk, omdat leren een sociaal

proces is, met je docenten of met je medeleerlingen ensoms met mensen van buiten de school

• Competentie is datgene wat je weet en kunt. Wij helpen jeprettig te voelen bij wat je doet en je zelfvertrouwen te ver-groten. Wij willen een leuke en uitdagende leeromgevingbieden waar je kunt groeien en je jezelf kunt ontplooien.

Deze visie vraagt om vertrouwen in elkaar en om het hebbenvan verwachtingen van elkaar. Als iedereen laat zien wat hijkan leren, heeft de ouder een geweldige zoon of dochter, deleraar een prachtige klas, de schoolleider een geweldig teamen de leerling een geweldige school. In onze school richtenwe ons daarom op het motiveren en stimuleren van elkaar.

Page 7: Schoolgids 2008-2009

7

Onderwijs in veranderingOnderwijs verandert mee met de maatschappij, ook binnenonze school. Zo komen er meer en meer ruimtes waar je alsleerling in kleine groepjes kunt werken en waar verschillendebegeleiders rondlopen. Soms werk je in projecten en er ismeer samenhang in vakken. Voor sommige groepen voegenwe zelfs vakken samen om de samenhang te benadrukken.De onderzoekende houding van een leerling willen we stimuleren. De maatschappij om ons heen vraagt om infor-matievaardige burgers. Wij vinden dat de school daar eentaak in heeft.

Kleinschalig, dus veilig en vertrouwdOnze school telt ongeveer 1.500 leerlingen. Toch zijn de een-heden waarin we georganiseerd zijn niet groter dan 300 tot600 leerlingen. In zo'n eenheid kennen docenten en leerlingenelkaar en je voelt je er snel thuis.

We kennen drie sectoren: • Onderbouw (inclusief Leerwegondersteunend Onderwijs

(LWOO) voor extra zorg)• Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs • Tweede Fase

In IJsselmuiden is een 'instroompunt' voor IJsselmuiden, Genemuiden en omstreken. Het Leerwegondersteunend Onderwijs (LWOO) bieden we zowel in Kampen als IJssel-muiden aan, praktijkonderwijs alleen in Kampen.

De toelatingIn principe kunnen alle leerlingen van groep 8 van de basis-school bij ons terecht. Wie de uitgangspunten van de schoolrespecteert, is van harte welkom. Aanmelden voor de onder-bouw gaat via een aanmeldingsformulier. De meeste basis-scholen hebben dit formulier. Is dat niet zo, vraag er dan eenbij ons aan.

Inrichting van ons onderwijs

Op het Ichthus College kun je terecht voor praktijkonderwijs, vmbo (alle leerwegen), havo, atheneumen gymnasium. Wat ons onderscheidt van veel scholen is een tweejarige brugklasperiode. Wij zijner van overtuigd dat dit bijdraagt aan een prettigere, vertrouwdere leeromgeving.

Page 8: Schoolgids 2008-2009

Praktijkonderwijs/Leerwegondersteunend onderwijs Leerlingen die Praktijkonderwijs willen volgen, kunnen inKampen terecht. Zij die leerwegondersteunend onderwijsvolgen, kunnen in Kampen of IJsselmuiden geplaatst worden.Dit kan alleen na vooronderzoek. Voor deze leerlingen wordtsamen met het (speciaal)basisonderwijs een onderwijskundigrapport opgesteld dat wordt getoetst door een commissievan onderzoek. Dit vooronderzoek wordt in principe afgeno-men bij alle leerlingen die een CITO-score hebben die lager isdan 520.

Leerlinggebonden financieringWij zijn er voor alle jonge mensen, ook voor leerlingen meteen ontwikkelstoornis, bijvoorbeeld een vorm van autisme.We doen dat weloverwogen en gaan daarom graag met oudersen toeleverende scholen in gesprek om mogelijkheden teverkennen en een passende aanpak te vinden. Hierbij gaathet er om tot een afstemming te komen tussen de extrazorg die een betreffende leerling nodig heeft en de zorg diede locatie kan bieden. Aan plaatsing van een leerling 'meteen rugzak' gaat een zogenaamde 'indicatiestelling' vooraf.Deze indicatiestelling kan alleen worden gegeven door eencommissie van indicatiestelling.

Hieronder onze mogelijkheden in een schemaleermodules Alternatieve routes

8

ONDERBOUW

V

M

B

O

2e

FASE

BASIS

ONDERWIJS

LeerwerktrajectAssistentenopleiding

MBOAssistentenopleiding

Basisberoepsgerichte leerweg

Kaderberoepsgerichte leerweg

Theoretischeleerweg

havoHoger beroeps

onderwijs

Wetenschappelijkonderwijsvwo

Praktijkonderwijs PROArbeidsmarkt

Soms MBO(niveau 1)

MBO (niveau 2/3)Basisberoeps

opleiding

MBO (niveau 3/4)Vak- en

middenkaderopleidingen

OnderbouwLeerjaar 1 en 2

BovenbouwLeerjaar 3 en hoger

Ichthus College Vervolgonderwijs

Leerlingen met behoefte aan extra

ondersteuning

2Praktisch ingestelde

leerlingen

3Theoretisch

ingestelde leerlingen

4Leerlingen met

startniveau havo

5Leerlingen met

startniveau vwo

Page 9: Schoolgids 2008-2009

9

PraktijkonderwijsHet praktijkonderwijs is er voor leerlingen van 12 tot 18 jaar,die zonder diploma doorstromen naar werk of naar eenkorte beroepsopleiding in het mbo. In het praktijkonderwijsleer je in en van de praktijk. Niet de leerstof staat centraal,maar jouw ontwikkelingsmogelijkheden. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding. Bovendien zit je op een kleine engestructureerde school, met een klein team, met korte lijnenen goede feedback.

In de onderbouw van het Praktijkonderwijs (van 12 tot 14 jaar) besteed je 60 procent van je tijd aan theoretischevorming. De praktische vakken (expressie, techniek, groen,zorg en dienstverlening, consumptief) nemen ongeveer 40%van de tijd in beslag. We bekijken ook of je in aanmerkingkunt komen voor de voorbereidingsgroep assistentenoplei-ding niveau 1. Ook leerlingen vanuit het LWOO kunnen kiezenvoor deze leerlijn. We werken daarvoor nauw samen metverschillende ROC's in Zwolle. In de middenbouw (van 14 tot16 jaar) is de verhouding theorie/praktijk gelijk, dus elk 50%.In de bovenbouw (16 tot 18 jaar) besteed je meer tijd aanpraktijkvakken en ga je ook op stage. In totaal neemt depraktijk dan 60 tot 80% van je tijd in beslag. De stage begint

met een snuffelstage van één dag per week. Daarna kiezenwe meer definitief voor een stageplek in een bepaalde maat-schappelijke sector. Je loopt dan twee tot maximaal vierdagen per week stage. Op je achttiende heb je dan werk,maar soms kun je ook doorstromen naar een vervolgopleidingop niveau 1 in het mbo. Het onderwijs bij de theoretische vorming wordt gegeven door één groepsleerkracht pergroep. De praktische vakken worden gegeven door vier vakdocenten en onderwijsassistenten. Je hebt dus te makenmet een kleine groep docenten. Verder zijn er voor de bege-leiding onder meer een orthopedagoog, logopedist, remedialteacher, maatschappelijk werker en een schoolarts.

Tweejarige brugklasDe overstap van de basisschool naar het voortgezet onder-wijs kan behoorlijk groot zijn. Daarom vinden we een goedesfeer in de groep erg belangrijk. Het steeds wisselen vangroep past daar niet bij. Daarom kiezen wij voor een onder-bouwperiode van 2 jaar. Je wordt geplaatst in één van de trajecten in nauw overleg met je basisschool. De leerkrachtenvan je basisscholen kennen jou immers al jaren en wetenwat jij in huis hebt. Na je aanmelding bezoeken wij daaromjouw school.

Page 10: Schoolgids 2008-2009

10

Traject Cito-score Lesaanbod Bedoeld voor

PrO < 520 Beroepsgericht met praktische Leerlingen die extra aandacht en ondersteuning praktische begeleiding nodig hebben

op het gebied van leren en/of gedrag.BBL + < 520 Basisberoepsgericht met ondersteuning Leerlingen die extra aandacht nodigLWOO hebben op het gebied van leren en/of

gedrag.BBL + KBL 520 - 529 Basis- en kaderberoepsgericht Praktisch ingestelde leerlingen.KBL + TL 530 - 537 Theoretisch en kaderberoepsgericht Theoretisch ingestelde leerlingen op

vmbo-niveau.TL + havo 538 - 542 Havo-niveau Leerlingen van wie we verwachten dat

zij in de toekomst een havo-diploma kunnen halen.

havo + vwo 543 - 550 Vwo-niveau Leerlingen van wie we verwachten dat zij aan het eind van hun schoolloopbaan een vwo-diploma kunnen halen.

vwo+ > 550 Gymnasium-niveau Speciaal voor meerbegaafde leerlingen.

Wie zich later goed wil kunnen redden in de maatschappij,moet van veel zaken iets weten, maar ook veel vaardighedenontwikkelen. We vinden in de onderbouw een brede ontwik-keling dan ook belangrijk. Naast vreemde talen en exactevakken is er ook veel aandacht voor algemene vorming enexpressievakken.

Als school hebben we een zekere vrijheid bij de invulling vande onderbouw. Wij gebruiken deze vrijheid om te zorgenvoor meer samenhang tussen de vakken en minder verschil-lende docenten voor de groep. We hebben dit gedaan doorvakken samen te voegen tot leergebieden:• Mens en Techniek: met aspecten van wiskunde, natuur-/

scheikunde, techniek, informatiekunde en economie• Mens en Natuur: met aspecten van biologie en verzorging• Mens en Maatschappij: met lesstof uit godsdienst, aard-

rijkskunde, geschiedenis en economie• Mens en Communicatie: Nederlands, de moderne vreemde

talen en informatiekunde• Mens en Cultuur: de expressievakken tekenen, handvaar-

digheid, muziek en drama• Mens en Beroep (BBL-KBL-TL): voorbereiding op de keuze

voor een goede vervolgopleiding door te 'ruiken' aan allerleiberoepen. Delen van techniek en verzorging komen aan deorde

• Mens en Bewegen: het vertrouwde 'gym'• Mens en Klassiek (vwo+): de oude talen en culturen

Ook besteden we aandacht aan het leren samenwerken,plannen en presenteren. Je volgt je lessen en begeleiding ininstructielokalen en op leerpleinen.

Leerwegondersteunend onderwijsLeerlingen met een achterstand kunnen baat hebben bijLeerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Hier krijg je extrahulp en een aangepast programma. Je komt in de eerste twee jaren in een kleine groep en we concentrerenons vooral op waar je goed in bent. Je leert meestal door tedoen en volgt dus veel praktijkvakken. De docenten zijn speciaal opgeleid voor het lwoo en ze werken nauw samen.Het lwoo kan ook aandacht besteden aan individuele problemen.

Page 11: Schoolgids 2008-2009

Je krijgt in het LWOO de eerste twee jaren les in de vakkenTaal, Algemene ontwikkeling, Exact, Creatief en Beweging.Bij elk van deze vakken komen deelvakken aan de orde. Zo krijg je bij Exact niet alleen te maken met Wiskunde,maar ook met Natuur/Scheikunde en Biologie. Het voordeelvan deze manier van werken is dat je langer kunt werkenaan één onderdeel in een zelfde periode. Onze school lijktdaarmee op een basisschool waar de docent bepaalt aanwelk onderdeel wordt gewerkt.

Na twee jaar ga je waarschijnlijk door in de basisberoeps-gerichte leerweg van het vmbo. Daar kun je kiezen uit Verzorging, Administratie en Groen/Techniek. Als dit temoeilijk voor je is, kun je via een leerwerk traject of de assistentenopleiding het onderwijs met een vmbo-diplomaafsluiten.

Vwo+Speciaal voor meerbegaafde leerlingen kennen we in Kampenvwo+. Dit is uitdagend onderwijs waarin de lesstof extrawordt uitgediept en de klassieke talen een belangrijke rolspelen. Vwo+ bereidt je voor op het gymnasiumaanbod inklas 3 en hoger. Vwo+ is ook een onderwijsproject waarin wijons richten op effectiever leren, onderzoekend leren, nieuwtaalonderwijs, minder vakken en meer samenhang. Als ouder kunt u in overleg met uw basisschool een verzoekindienen tot toelating voor vwo+. Dit aanbod is beschikbaarvoor de 25 tot 30 leerlingen die het basisonderwijs met dehoogste eindscores afsluiten. Over vwo+ is een aparte brochure beschikbaar.

De bovenbouwNa de onderbouw kun je verder in leerjaar 3 van het:• vwo in Kampen, locatie Jan Ligthartstraat • havo in Kampen, locatie Jan Ligthartstraat • vmbo in Kampen, locatie Via Flevoweg

In het derde jaar wordt het keuzeproces gestart voor de pakketkeuze voor havo 4,5 of vwo 4,5,6, de zogenaamdeTweede Fase. Naast een aantal gemeenschappelijke vakkenkun je kiezen uit 4 profielen:• Cultuur & Maatschappij (CM)• Economie & Maatschappij (EM)• Natuur & Gezondheid (NG)• Natuur & Techniek (NT)Wil je aan het eind van de rit een gymnasiumdiploma, danmoet je minimaal één klassieke taal hebben opgenomen in jeexamenpakket.

We hebben gekozen voor een zo'n breed mogelijk aanbod aanvakken, waardoor je een verantwoorde keus kunt maken. Eén die goed aansluit bij de voorgenomen studie op hethbo/wo. In de Tweede Fase kun je laten zien waar je goed inbent, en hebben we veel aandacht voor het bewust wordenen ontwikkelen van je persoonlijke kwaliteiten, zoals plannen,motivatie, zelfstandigheid en samenwerken.

11

Page 12: Schoolgids 2008-2009

12

Het studiehuisEen studiehuis is geen gebouw, maar een vorm van lerenwaarbij je niet alleen lessen volgt, maar waar je ook veelzelf zal moeten werken. Je docent is dan een soort coachdie ervoor zorgt dat jij zelfstandig leert werken. Datvraagt om een actieve rol van jou. Je bent bezig met bij-voorbeeld onderzoek, het verzamelen van informatie enstuderen. De theorie breng je ook in praktijk met prakti-sche opdrachten, waarvan je de resultaten later gaat presenteren - soms op papier, soms voor de klas.

Vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) Het vwo duurt 6 jaar en is daarmee onze langste middel-bare schoolopleiding. De opleiding is een vooropleidingvoor het Wetenschappelijk Onderwijs en de universiteit,maar er zijn ook vwo-leerlingen die kiezen voor een vervolgopleiding in het hbo. In de vierde klas heb je algekozen voor één van de eerdergenoemde profielen. Het gemeenschappelijk deel bestaat uit Nederlands, Engels, Godsdienst, Culturele en Kunstzinnige Vorming,Maatschappijleer, Lichamelijke oefening, Algemene Natuurwetenschappen en een keus uit Frans, Duits ofeen Klassieke taal. In de vrije ruimte kies je minimaalnog één examenvak. Verder kies je met CM of EM uit Filosofie, Dans of de Maatschappelijke stage. Voor leer-lingen met een NG/NT profiel is dit niet verplicht, maarje moet dan wel de module Natuur-Leven en Technologievolgen. Wil je een gymnasiumopleiding dan wordt hetvak Culturele en Kunstzinnige Vorming ingewisseld voorKlassieke Culturele Vorming.

Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) De havo-opleiding duurt 5 jaar en leidt je op voor de verschillende vormen van Hoger Beroeps Onderwijs. Met een havo-diploma kun je ook doorstromen naar hetmbo of het mbo+ (een verkorte route door het mbo in 2 tot 3 jaar). Met het havo-diploma kun je ook naar vwo-5.

Als je in het vierde leerjaar komt, heb je al één van deeerdergenoemde profielen gekozen. Het gemeenschap-pelijk deel bestaat uit Nederlands, Engels, Godsdienst,Culturele en Kunstzinnige vorming, Maatschappijleer enLichamelijke oefening. In de vrije ruimte kies je minimaalnog één examenvak. Verder kies je met een CM of EMprofiel uit een aantal modules: Filosofie, Dans, Rekenen(alleen voor CM) of de Maatschappelijke stage. Heb jeeen NG/NT profiel, dan is dit facultatief. Je volgt dan ver-plicht de module Natuur-Leven en Technologie.

Kun je na havo-4 niet zonder meer over naar havo-5,dan kunnen we in sommige gevallen een individueeltraject aanbieden. Hierbij werk je zelfstandig aan deonderdelen waardoor je in havo-4 onder de norm zat.Dit traject volg je in combinatie met het programmavan havo-5.

Havo en Vwo: Flexibel ExaminerenOp havo en vwo kennen we 'Flexibel Examineren', waar-bij we meerdere examenmomenten in het jaar hebben.In havo 4 of vwo 5 mag je al meedoen met het CentraalSchriftelijk Eindexamen. Hierdoor kun je eventueelsneller het programma afwerken en dus eerder jeschool afronden. Je kunt 'Flexibel Examineren' ook gebruiken om het Centraal Examen te spreiden overhet jaar zodat de druk en stress, vergeleken met eeneenmalig Centraal Examen, afneemt. Je mag elk vakéén keer herkansen.

Ben je gezakt, dan kun je het cursusjaar daarop in januari opnieuw proberen het diploma te behalen.

Page 13: Schoolgids 2008-2009

13

Vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs)Een vmbo-opleiding duurt 4 jaar en bereidt je voor opverschillende vormen van mbo. In het vmbo leer je stapvoor stap meer verantwoordelijkheid te dragen voor jeeigen leren en werken. Dit doen we met studiewijzers en-planners, en door je te oriënteren op je toekomstige vakmet stages en bezoeken aan scholen voor middelbaarberoepsonderwijs.

In leerjaar 3 en 4 van het vmbo werk je aan een examen-dossier waarin je vastlegt welke opdrachten je hebt uitgevoerd en welke vaardigheden je hebt opgedaan. Dit zorgt voor een goede aansluiting op het mbo.

Een deel van de lessen vindt plaats in het Open Leer-centrum. Dit is een werkruimte waar je onder begeleidingzelfstandig aan het werk bent, alleen of in groepjes. Met een weekplanner maak je een eigen planning omaan het einde van de week het werk af te hebben.

Leerwegen in het vmboDe één houdt van leren door te lezen, de ander door metde handen bezig te zijn. Het vmbo kent drie leerwegendie passen bij jouw manier van leren:• Theoretische leerweg

Deze leerweg is er voor theoretisch ingestelde leerlingenen heeft alleen algemene vakken: Nederlands, Duits,

Engels, wiskunde, natuur/scheikunde, biologie, aard-rijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en economie.

• Kaderberoepsgerichte leerwegDeze leerweg is bedoeld voor praktisch ingestelde kinderen en heeft naast algemene vakken een beroeps-gericht programma van twaalf uur per week. Daaroefen je voor een bepaalde bedrijfstak of sector enkrijg je de theorie die daarbij hoort.De theoretische en de kaderberoepsgerichte leerwegzijn elkaars evenknie. Ze zijn verschillend ingevuld,meer praktisch of juist meer theoretisch. Ze bieden dezelfde doorstroommogelijkheden naar het mbo.

• Basisberoepsgerichte leerwegDeze leerweg bereidt je voor op een mbo-opleidingvan een lichter niveau en is er voor de praktisch inge-stelde leerlingen die niet lang willen doorleren, maarzo snel mogelijk een vak willen uitoefenen. Je bent minimaal 12 uur per week bezig met beroepsgerichte programma's met praktische beroepsvaardighedenvoor een bepaalde bedrijfstak of sector. Verder krijg jeeenvoudige theorie die bij dat vak hoort. Je leert detheorie dus vooral in de praktijk.

Page 14: Schoolgids 2008-2009

De inhoud van de leerweg wordt bepaald door wat uw kindlater wil worden. We onderscheiden daarbij deze hoofd-richtingen (sectoren): • Techniek• Zorg & Welzijn• Economie• Landbouw

StagesIn het vierde jaar van de kaderberoepsgerichte en de basis-beroepsgerichte leerweg ga je één dag in de week op stage.In deze stage wordt een deel van de examenonderdelen inde praktijk getoetst.

Lwoo-bovenbouw Ook in de bovenbouw is leerwegondersteunend onderwijs.Dit onderwijs sluit aan op het niveau van de basisberoeps-gerichte leerweg. Ook kun je het leerwerktraject volgen ofde assistentenleerweg. Volg je één van deze leerroutes, danloop je meerdere dagen per week stage. Kun je niet alle vakkenop het niveau van de basisberoepsgerichte leerweg aan, danmaken we voor die vakken een aangepast programma. Je haalt dan geen diploma maar een portfolio met deelcerti-ficaten waarmee je toelaatbaar bent voor mbo-opleidingenop niveau 1 en 2.

PTA examens Alle leerlingen in de leerjaren 3 vmbo/4 havo/4 vwo en hogerontvangen aan het begin van het schooljaar een Programmavan Toetsing en Afsluiting. Dit programma bestaat uit tweedelen: de algemene regelingen rond de examens, de gang

van zaken in desbetreffende leerjaren en daarnaast eenoverzicht van alle toetsmomenten in dat jaar.

Overgang Wij delen ons onderwijsaanbod op in een jaarklassensys-teem, waarmee wij en de leerling op een aantal momentenin het jaar beoordelen of het onderwijsaanbod nog past bijde ontwikkeling van de leerling. Ook moet er aan het eindvan het jaar een overgangsuitspraak gedaan worden. Daar-voor zijn de studieresultaten een belangrijke graadmeter.Onze aanpak is daarbij de volgende:• leerlingen die niet aan de eisen voldoen of deze juist over-

treffen, bespreken we in rapportenvergaderingen• over alle besproken leerlingen doen we in de vergadering

een uitspraak over een passend vervolg• onze uitspraken dienen de ontwikkeling van de leerling• we richten ons op het vinden van een bij de capaciteiten

van de leerling passende leerroute• ons doel is de leerling zonder vertraging een diploma te

laten behalen• het voor- en nawerk rond rapportenvergaderingen bestaat

uit een goede communicatie tussen mentor, leerling enouders over perspectieven, adviezen en doelen

We kunnen een leerling de toegang tot een volgend leerjaaronthouden door hem of haar niet te bevorderen. Dat is deverantwoordelijkheid van de eindvergadering. De eindverga-dering stelt dan ook een alternatieve leerroute voor de leer-ling vast. Dit is meestal een advies, maar ook een bindendeuitspraak is soms mogelijk. De volledige overgangsregelingenzijn te lezen op onze website www.ichthus-dijk.nl.

14

Page 15: Schoolgids 2008-2009

15

LestijdenVakanties en vrije dagen

Herfstvakantie maandag 20 oktober t/m vrijdag 24 oktober 2008

Kerstvakantie maandag 22 december 2008t/m vrijdag 2 januari 2009

Voorjaarsvakantie maandag 16 t/m vrijdag 20 februari 2009

Pasen vrijdag 10 t/m dinsdag 14 april 2009

Meivakantie maandag 27 april t/m dinsdag 5 mei 2009

Hemelvaart donderdag 21 mei en vrijdag 22 mei 2009

Pinksteren maandag 1 juni 2009

Zomervakantie maandag 6 juli t/m vrijdag 21 augustus 2009

Lesuur Tijd0 08.10 - 08.20 uur

(dagopening)1 08.20 - 09.05 uur2 09.05 - 09.50 uurKleine pauze 09.50-10.10 uur3 10.10 - 10.55 uur4 10.55 - 11.40 uur5 11.40 tot 12.25 uur + grote

pauze 12.25 tot 12.50 uurGrote pauze 11.40 tot 12.05 uur + 6e lesuur 12.05 tot 12.50 uur7 12.50 - 13.35 uur

8 13.35 - 14.20 uurKleine pauze 14.20 - 14.30 uur9 14.30 - 15.15 uur10 15.15 - 16.00 uur

De lestijden in de onderbouw IJsselmuidenwijken af. Zij beginnen om 8.15 uur en stoppen om 14.50 uur (vrijdags is de lesdagtot 13.05 uur).

Tussenuren en lesuitval We proberen lesuitval zoveel mogelijk te beperken. Bij tussenuren of lesuitval ben je soms verplicht in eenopen leercentrum aan het werk te gaan. Daar is begelei-ding en toezicht aanwezig. Tijdens een groot inspectie-bezoek in november 2005 sprak de onderwijsinspectiehaar waardering uit over het Ichthus College, omdat wijde wettelijk uit te voeren onderwijstijd correct hebbengeprogrammeerd.

Breekweken In de bovenbouw kennen we zogenaamde breekweken.Dat zijn weken waarin je toetsen of deelexamens maakten projecten uitvoert.

Page 16: Schoolgids 2008-2009

Begeleiding

Je kunt als leerling rekenen op een goede begeleiding. Behalve hulp bij het leren (studiebegeleiding) helpen we je ook bij het kiezen van de studierichting en beroep(keuzebegeleiding), het ontwikkelen van je persoonlijkheid (ontwikkelingsbegeleiding)en doen we er alles aan om je thuis te voelen in de groep (sociaal-emotionele begeleiding).Deze begeleiding verzorgen we op verschillende manieren.

16

Page 17: Schoolgids 2008-2009

De mentorElke klas heeft een vaste mentor, meestal een docent. Dezepersoon is de belangrijkste persoon op het gebied van de begeleiding. Bij je mentor kun je altijd aankloppen met vragen en problemen, ook als het iets betreft wat niet directmet school te maken heeft. Alles gebeurt natuurlijk in ver-trouwen. De mentor begeleidt daarnaast de studie van zijnleerlingen en houdt de behaalde resultaten in het oog. De mentor brengt een huisbezoek in het eerste leerjaar. Je hebt in de eerste twee leerjaren meestal dezelfde mentor.

VerkeerseducatieIn de onderbouwlocaties Kampen en IJsselmuiden is verkeerseducatie een vast onderdeel van het programma.Wij hebben dit in een convenant met de Gemeente Kampenvastgelegd, om zo te werken aan meer veiligheid voor dezegroep leerlingen, zowel binnen als buiten de school.

Extra begeleiding in de onderbouwIn de eerste twee leerjaren kun je via de mentor, teamleideren counselor extra hulp krijgen bij het maken en plannenvan je huiswerk. Dit kan vanaf de kerstvakantie, waarbij jeonder begeleiding je huiswerk kunt maken.Verder zijn er trainingen waarin je leert omgaan met faal-angst of waarin je werkt aan je sociale vaardigheden.

CounselingDe counselor is een hulpverlener die begeleiding geeft aanleerlingen die in moeilijkheden zijn geraakt. De counselorwerkt hierbij soms samen met externe deskundigen. Dit kanop verzoek van de leerling of op voorstel van de schoolleiding,mentor, docent, decaan of ouders. Het kan gaan om persoon-lijke problemen, conflicten en leerproblemen. De counselorshebben geen vast spreekuur.

DecanaatDe schooldecaan helpt bij het kiezen van een vakkenpakketen bij het zoeken naar een mogelijke studie- en beroepsrich-ting en is dus vooral vanaf leerjaar 3 'in beeld'. De decaandoet dit onder andere met voorlichtingslessen, het blad'Optie', voorlichtingsavonden en door nauw contact te onderhouden met de mentoren. Elk jaar heeft de decaan eengesprek met leerlingen uit de leerjaren 4 en hoger over hunpakket- en/of studiekeuze. Natuurlijk kunnen ouder(s)/verzorger(s) altijd een afspraak maken met de decaan vooreen gesprek. Omdat het soms erg moeilijk is een keuze temaken voor studie of beroep, werkt onze school samen metgerenommeerde psychologische bureaus. Op indicatie vanhet zorgteam (decaan, docent remedial teaching en counselor)kan via deze bureaus uitgebreid getest worden. De kostenvoor leerlingen met indicatie bedragen in beginsel 50% vande werkelijke kosten en zonder indicatie 100%.

Vertrouwenspersonen Leerlingen en ouders met problemen waarover ze in vertrou-wen met iemand willen spreken, kunnen contact opnemenmet de vertrouwenspersonen. Leerlingen kunnen ook internvanuit het zorgteam worden doorverwezen.

Orthopedagoge Wij hebben twee orthopedagogen die leerproblemen vanleerlingen onderzoeken en handelingsplannen opstellen dieworden uitgevoerd door remedial teacher, mentoren en docenten. Bovendien ondersteunen de orthopedagogen bijhet uitvoeren van de handelingsplannen.

Remedial teacher Dit zijn docenten die gespecialiseerd zijn in het helpen vanleerlingen met structurele leerproblemen, zoals dyslexie ofdyscalculie. Daarnaast is het voor leerlingen met een indicatiemogelijk gebruik te maken van het IPO-lokaal (IndividueelPassend Onderwijs) waar een leerlingbegeleider en orthope-dagoog extra begeleiding geven in de dagelijkse schoolpraktijk.Wanneer er vermoeden is van dyslexie, dan kan er een diag-nostisch onderzoek gedaan worden door het Orthopeda-gogisch en Didactisch Centrum (OPDC) Het Lumeijn inZwolle. Van ouders wordt voor een dergelijk onderzoek eenbijdrage gevraagd van 75 euro. De rest van de kosten wordtdoor school vergoed

Schoolarts en schoolverpleegkundige De schoolarts en schoolverpleegkundige van de GGD latenalle leerlingen van klas 2 een vragenlijst invullen. Eventueelworden kinderen uitgenodigd voor vervolgonderzoek of gesprek. Ook ouders kunnen met vragen bij hen terecht. Ook is er een open jongerenspreekuur, waar leerlingen metvragen over hun gezondheid terecht kunnen.

Bureau Jeugdzorg Het komt ook voor dat jongeren sociaal emotionele problemenhebben waarvan de oorsprong buiten school ligt. Deze pro-blemen kunnen het functioneren op school belemmeren.Wanneer we hiervoor zelf te weinig expertise hebben, kunnen we ons laten ondersteunen door medewerkers vanBureau Jeugdzorg. Dit gebeurt in overleg met ouders en leerling. De medewerker van Bureau Jeugdzorg komt naarschool toe zodat de leerling op school gesprekken kan voeren.

Rebound Heeft een leerling dusdanige gedrags- en motivatieproblemen,dat een normaal verloop van het onderwijsleerproces in gevaar komt? Dan vormt Rebound een nieuwe kans om eenweg terug te vinden naar het onderwijs of naar werken enleren. Hier werken docenten, een orthopedagoge, jeugdhulp-verlener en schoolmaatschappelijk werker nauw samen.

17

Page 18: Schoolgids 2008-2009

Communicatie en meepraten

Als ouder wordt u zo goed mogelijk op de hoogte gehouden over de vorde-ringen van uw kind en andere ontwikkelingen die voor u interessant zijn.Ook kunt u op verschillende manieren zelf actief meepraten over belang-rijke zaken, bijvoorbeeld via de MR, Deelraad, Ouderraad, enzovoort.

18

Page 19: Schoolgids 2008-2009

Rapportgesprekken en ouderspreekavondenLeerlingen krijgen in de onderbouw drie keer per jaareen cijferrapport (binnen het Praktijkonderwijs is dittwee keer per jaar) en minimaal twee keer per jaar eenvaardighedenrapport. In de bovenbouw krijgen de leer-lingen vier keer per jaar een rapport. Naar aanleidingvan de rapporten bestaat er mogelijkheid tot contactmet de mentor.

OuderavondenOp speciale ouderavonden informeren we u over verschillende onderwerpen, zoals de opzet van de bege-leiding, het ondersteuningsaanbod van de school, derichtingkeuze en de samenstelling van vakkenpakketten.

InformatiebulletinElke locatie geeft regelmatig een informatiebulletinvoor ouders uit. Hierin leest u over de verschillende activiteiten op school en krijgt u achtergrondinformatieover bijzondere ontwikkelingen.

MedezeggenschapsraadDe medezeggenschapsraad (MR) mag alle aangelegen-heden van de school met de directie bespreken en heeftadvies- of instemmingsrecht bij belangrijke beslissingenover bijvoorbeeld voorzieningen voor leerlingen en hetvaststellen van het leerlingenstatuut. In de MR hebbenzowel ouders, leerlingen, onderwijzend personeel alsonderwijsondersteunend personeel zitting en deze bestaat uit 18 leden.

Ouderraad en leerlingenraadWij stimuleren de betrokkenheid van ouders en leerlingenbij het onderwijs. De ouderraad en leerlingenraad heb-ben regelmatig overleg met de directie en hebben eenadviserende functie over de kwaliteit van het onderwijs,de besteding van het geld, de identiteit van de schoolenzovoort.

KlachtenregelingWij willen klachten zo veel mogelijk voorkomen, maardat lukt natuurlijk niet altijd. Ouders en leerlingen kunnen zaken aan de orde stellen, die wij snel en naarieders tevredenheid proberen op te lossen.

Interne klachtenafhandelingWe proberen klachten zo veel mogelijk binnen onzeschool op te lossen. We hebben bij de klachtafhandelingde volgende uitgangspunten voor ogen:• Een klacht gaat over het gedrag of een beslissing van

de aangeklaagde en moet binnen een jaar, nadat het

feit zich heeft voorgedaan, worden ingediend.• De klacht moet betrekking hebben op schoolaangele-

genheden. Klachten kunnen bijvoorbeeld gaan overbegeleiding van leerlingen, toepassen van strafmaat-regelen, inrichting van de schoolorganisatie, beoorde-ling van leerlingen, enzovoort.

• Klachten kunnen zowel mondeling als schriftelijkworden geuit.

Externe klachtenafhandelingKlachten kunnen ook worden ingediend bij een externeklachtencommissie. Het postadres hiervoor is: Agnieten College, p/a Stichting SCO, Postbus 177, 8260 AD Kampen. De klachtenprocedure en wijze van afhandeling is telezen op www.ssco.nl.

19

Page 20: Schoolgids 2008-2009

20

DoorstroomVan alle leerlingen die in het schooljaar 2006-2007 op school zaten is de volgende doorstroom te zien:

Van alle leerlingen die in het jaar 2006-2007 op school zaten zijnde volgende slagingspercentages:

Resultaten

Ichthus College Kampen

Leerjaar Doublures Bevorderd1 0,0% 100%2 0,0% 100%3 3,2% 96,8%4 5,4% 94,6%5 3,2% 96,8%

Examenresultaten

Ichthus College Kampen

Vmbo bb Vmbo kb Vmbo tl Havo VwoAantal kandidaten 65 106 89 74 68Aantal direct geslaagden 65 103 85 71 67Percentage geslaagden 100% 97,2% 95,5% 95,9% 98,5%

Page 21: Schoolgids 2008-2009

21

Page 22: Schoolgids 2008-2009

22

Afspraken en regels

Een school is een leefgemeenschap van mensen. Voor elke gemeenschap geldt dat erregels zijn waaraan iedereen zich moet houden. De regels zijn bij ons gebaseerd opzeven waarden. Deze waarden zijn kort, krachtig, duidelijk en niet te moeilijk.

Page 23: Schoolgids 2008-2009

23

We vinden de volgende zeven waarden van belang:• Jij bent de moeite waard, ik ook• Ik heb respect voor je• Ik doe wat ik beloof• Ik ben open en duidelijk• Ik houd me aan mijn afspraak, jij ook• Ik houd mijn omgeving schoon• Ik kom op tijd

Kluisjes Om ervoor te zorgen dat leerlingen hun eigendommenniet kwijtraken is het gebruik van kluisjes op alle locaties verplicht.

Ziek of niet aanwezig? Als je door ziekte of andere omstandigheden één ofmeerdere lessen niet kunt volgen, dan moet dat door jeouders vooraf gemeld worden, uiterlijk voor 08.30 uur.In het gebouw Via moet dit voor 8.00 uur gebeuren. Als niet duidelijk is waarom je afwezig bent, dan wordter contact opgenomen met je ouder(s)/verzorger(s). Ben je ongeoorloofd afwezig, dan nemen we passendemaatregelen zoals eerder op school komen of langerblijven.

LeerplichtwetBen je opvallend veel afwezig of ongeoorloofd afwezig,dan zijn we verplicht de leerplichtambtenaar in te schakelen. Ouders kunnen een beroep doen op vrijstellingvan de leerplicht. De school kan extra verlof verlenen alser bijzondere omstandigheden zijn, zoals:• huwelijk, overlijden, jubilea van bloed- of aanverwanten• verhuizing• gezinsuitbreiding• medische redenen• kennelijke onredelijkheid• vakantieBelangrijk is dat de vrijstelling voor vakantie, voor maxi-maal 10 dagen, alleen verleend kan worden als de oudersniet tijdens de schoolvakanties vrij kunnen nemen endat kunnen aantonen door bijvoorbeeld een werk-geversverklaring. Bij meer dagen (tot 15) is goedkeuringnodig van de leerplichtambtenaar.

Er is sprake van kennelijke onredelijkheid als er geentoestemming voor extra verlof op basis van boven-genoemde redenen gegeven kan worden. Vooral het belang van de leerling wordt hierbij in ogenschouw genomen.

Gezonde school Wij werken samen met de gemeente en de GGD in hetproject Gezonde school en genotmiddelen. Hiermeewillen we je bewust maken van de gevolgen van het gebruik van alcohol, tabak, drugs èn de gevolgen vangokverslavingen. De voorlichting hierover is onderdeelvan de vakken biologie, verzorging en maatschappijleer.Verder stimuleren we het gebruiken van caloriearmeproducten en krijg je extra bewegingsonderwijs.

Geen drugs en alcohol Het gebruik en het bezit van alcohol en drugs is in onzeschool niet toegestaan. Roken mag alleen buiten schoolop daarvoor aangewezen plaatsen.

Het leerlingenstatuut De rechten en de plichten van jou als leerling zijn vast-gelegd in een leerlingenstatuut. Dat krijg je aan hetbegin van het schooljaar uitgereikt, zodra je voor heteerst bij ons bent ingeschreven. Het statuut is ook tevinden op onze website: www.ichthus-dijk.nl.

Page 24: Schoolgids 2008-2009

24

Praktische zaken

Overzicht Geldzaken

Voor het schooljaar 2008/2009 gelden dus de volgende bedragen.

• Ouderbijdrage verplichte activiteiten: €60,-(betaling eind september)

• Vrijwillige ouderbijdrage: € 15,-(betaling eind september)

• Boekenfonds: € 316,- (incasso in december)• Bijdrage werkweek voorexamenklas: afhankelijk

van de bestemming. Ouders/verzorgers ontvangeninformatie over de reis en een machtigings-formulier voor verplichte incasso.

BoekenfondsDe overheid heeft besloten de kosten voor schoolboekenvan middelbare scholieren voor haar rekening tenemen. Vanaf 2009 betaalt de overheid deze kostenrechtstreeks aan de school.

Voor het schooljaar 2008-2009 geldt echter nog eenovergangsregeling. U krijgt in december eenmalig € 316,- van de overheid, waarmee u de boekenfonds-rekening kunt betalen. Voor onze school is dit bedragkostendekkend. Wij hebben besloten om deze kostenaan u voor te schieten, zodat u pas in december hoeft tebetalen. Op deze manier bieden wij u dit jaar ook al eenkosteloos boekenfonds. Uit de praktijk blijkt dat alle ouders van het boekenfonds gebruik willen maken. Indien u echter daarvan af wilt wijken dan dient u ditop de overeenkomst aan te geven.

Voor ons boekenfonds gelden de volgende voorwaardenvoor ouders:• de huurder draagt de verantwoordelijkheid voor de

goede staat van de boeken, zorgvuldige behandelingdoor de leerling, hieronder valt ook het kaften van deboeken, en verplicht zich tot betaling van eventueleschade, indien die door de schoolleiding wordt vast-gesteld

• de huurder controleert zelf de boeken op gebreken ofonvolkomenheden, leerlingen hebben tot tweeweken na de zomervakantie de gelegenheid een boekom te ruilen, mits voorradig

• de huurder draagt zorg voor inlevering door de leerling van de boeken op de door de schoolleidingvastgestelde tijden

OuderbijdrageIedere school ontvangt voldoende geld van de overheidvoor het basale onderwijsprogramma. Wij vinden hetechter belangrijk om dat programma aan te vullen meteen aantal activiteiten die wij zinvol en wenselijk vinden voor al onze leerlingen. Het gaat om excursies,sportdagen, bibliotheek, drukwerk, kluisjes, verbruiks-materiaal, begeleiding en bezinningsmateriaal. Voor deze activiteiten vragen wij een ‘ouderbijdrage verplichte activiteiten’ van 60 euro. Daarnaast vragenwij u een kleine bijdrage van 15 euro voor niet-subsidiabelekosten, buitenlesactiviteiten, kosten om u als oudergoed te informeren en solidariteitsuitgaven. Na afloopvan het schooljaar verantwoorden wij deze uitgavenaan de leden van de ouderraad.

Page 25: Schoolgids 2008-2009

25

Tegemoetkoming schoolkosten (WTOS) en studiefinancieringOuders met schoolgaande kinderen tot 18 jaar in hetVoortgezet en Beroeps Onderwijs kunnen een tegemoet-koming in de schoolkosten aanvragen bij de Informatie Beheer Groep. Dit gebeurt op basis van de ‘Wet Tegemoet-koming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten’ (WTOS). Het inkomen van de ouders van twee jaar vóór het aan-vraagjaar bepaalt de hoogte van de tegemoetkoming. De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor eenmaximale tegemoetkoming ligt op € 31.773,00. Boven ditbedrag neemt de tegemoetkoming af. U kunt een aanvraagvoor het schooljaar 2008/2009 indienen tot en met 31 juli 2009. De tegemoetkoming ouders wordt vanaf juli2008 in één keer uitbetaald. Het overzicht van de maximalebedragen voor het voortgezet onderwijs schooljaar2008/2009 is als volgt:Tegemoetkoming in de schoolkosten onderbouw € 282,87*Tegemoetkoming in de schoolkosten bovenbouw € 363,07*

* De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt in december 2008 eentegemoetkoming van € 316,- uit aan alle ouders met kinderenonder de 18 die naar het regulier voortgezet onderwijs gaan. Voor deze ouders wordt het normbedrag met € 316,- verlaagd.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben recht opeen maandelijkse toelage op de eerste dag van het kwar-taal nadat zij 18 jaar zijn geworden. Het is aan te raden

deze aanvraag tenminste 3 maanden van te voren aan tevragen.

Over deze financieringen vindt u meer informatie op dewebsite van de IB-Groep: www.ib-groep.nl

VerzekeringenDe school sluit elk jaar een collectieve ongevallenverzekeringvoor leerlingen af. Het is een aanvullende verzekering die deschade dekt die niet door de eigen verzekering wordt vergoed. Materiële schade aan fietsen, kleding, brillen etc.valt daarbuiten. Toch verzoeken wij u deze schade te melden. De ongevallenverzekering geldt:• voor de weg van huis naar school en terug• voor het verblijf op school • voor alle activiteiten in schoolverband• alleen op schooldagen gedurende bepaalde urenBij een ongeval kunt u het beste bij de school informeren ofde gevolgen door de verzekering gedekt worden.

Giro- en banknummerPostbank: 60 11 09 ING Bank: 69 21 65 649

Page 26: Schoolgids 2008-2009

Buitenschoolse activiteiten

School is meer dan leren alleen. Ook buiten de gewonelessen om zijn er verschillendeleuke activiteiten: de zogenaamde 'buiten-les'-activiteiten. Het zijn vaak precies die activiteiten die jouhet langst zullen bijblijven!

De missieformulering (dat waar we voor gaan) spreekt nietvoor niets van een inspirerend klimaat. Buitenlesactiviteitengeven ons de kans om vakoverstijgend bezig te zijn, en omsamen te werken met andere leerlingen. Samen leer je immers meer dan alleen!

De verplichte en de niet-verplichte activiteiten die we organiseren moeten wel betaalbaar zijn. Het buitenles-aanbod verschilt per cursusjaar en jaargroep. Voorbeelden zijn:• acties voor goede doelen• toneel• klassenavonden• schoolkoor en -orkest• schouwburgbezoek• sportactiviteiten• langlaufen• vakantieactiviteiten, zoals zeil- en punterkampen

(stichting PJ den Hartog, www.pjdenhartog.nl)• schoolreizen en werkweken • internationalisering• kamperen

26

Page 27: Schoolgids 2008-2009

27

Samenwerkingsverbanden

Samenwerking met speciaal onderwijsWe zijn aangesloten bij het samenwerkingsverbandIJssel-Vecht, waarin tien scholen uit Dronten, Kampen,Zwolle, Heerde, Hattem en Raalte samenwerken omvoor zorgleerlingen goed onderwijs te realiseren. Het samenwerkingsverband heeft in Zwolle een OrthoPedagogisch Didactisch Centrum dat alle scholenondersteunt. Onze orthopedagogen zijn vanuit ditcentrum gedetacheerd. Verder kunnen leerlingen voorkorte- of langere tijd onderwijs volgen op het Lumeijnin Zwolle. De leerlingen blijven onder onze verant-woordelijkheid, maar profiteren van een grotere expertise die daar aanwezig is.

Samenwerking met mbo Met Landstede ontwerpen we aansluitingsroutes naarhet mbo. Ook zijn er afspraken gemaakt voor een afronding van een niveau 1-opleiding binnen het vmbo(assistentenopleiding). Vanuit het Praktijkonderwijs zijnmet Deltioncollege, Landstede, AOC Groene Welle enVakschool CIBAP leerroutes ontwikkeld voor leerlingendie een assistentenopleiding niveau 1 kunnen volgen.

Samenwerking met hbo We onderhouden voortdurend contact met onder andere Hogeschool Windesheim en universitaire lerarenopleidingen over de aansluiting van de TweedeFase met de vernieuwde aanpak in het HBO. De samenwerking met Hogeschool Windesheim isvastgelegd in een convenant, waarbij we ook samen-werken op andere terreinen, zoals identiteitsbeleid,nascholingen en het opleiden van docenten. Met hetDeltioncollege hebben we een convenant, zodat eindexamenleerlingen binnen het vavo-onderwijs certificaten kunnen halen.

Page 28: Schoolgids 2008-2009

28

Page 29: Schoolgids 2008-2009

29

Adressen

MedezeggenschapsraadNamens het personeelMw. M. Klop voorzitter Ridderspoorlaan 288255 JC Swifterbant Telefoon (0321) 324 038

Dhr. J.J. Ruitersecretaris Jelissenkamp 10 8014 ES Zwolle Telefoon (038) 465 75 59

Mw. drs. L. ArensmanBurgwal 1048261 ET KampenTelefoon (038) 332 72 01

Dhr. J.L.R.J. Stalknecht Waterkers 70 8265 JK Kampen Telefoon (038) 331 14 80

Mw. drs. P.J. van der ZwanWortmanstraat 2468265 AK Kampen Telefoon (038) 333 07 39

Dhr. R.SloetjesDe Dagmaat 918252 JB DrontenTelefoon (0321) 316 692

Dhr. S. van den BergAria 18265 EL KampenTelefoon (038) 331 60 97

Namens de ouders Mw. H. BosmanFluitekruid 28281 KA GenemuidenTelefoon (038) 385 62 86

Dhr. W. van StaverenDe Sikkel 168253 CS DrontenTelefoon (0321) 318 238

Mw. J. van der Velde2e Ebbingestraat 238261 VV KampenTelefoon (038) 331 99 14

Dhr. J. VinkeBovensingel 2188266 BZ KampenTelefoon (038) 332 35 60

Inspectie Voortgezet Onderwijs [email protected] www.onderwijsinspectie.nl

Vragen over onderwijs 0800 - 8051 (gratis) [email protected]

Klachtmeldingen Voor klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: meldpunt vertrouwensinspecteurs0900 - 111 3 111 (lokaal tarief)

Regionale Klachtencommissie Postadres:Postbus 1778260 AD Kampen

Leden Dhr. drs. J.C. Boddeüs Cellebroedersweg 22 8261 GW Kampen

Dhr. mr. H.A. Bosma Handelsweg 32 8251 JT Dronten

Mr. A.B.L. de JongeHerfst 128251 NP Dronten

Ds. J.W.L. van der Sterre Molenkampweg 19 8181 CA Heerde

Dhr. H. Visser Eperweg 54 8181 EX Heerde

Informatie Beheer Groep Postbus 30155 9700 LG Groningen Telefoon (050) 599 77 55 www.ib-groep.nl

Locatieleider Onderbouw IJsselmuidenDhr. R. KanningZandbergstraat 28271 VH IJsselmuiden Telefoon (038) 333 21 91Fax (038) 332 57 86 E-mail: [email protected]

Directeur locatie ViaDhr. R. van Putten Flevoweg 688265 PL KampenTelefoon (038) 331 48 02

ReboundTeamleider mw. I. Schulkes 1e Ebbingestraat 10 8261 XC Kampen Telefoon (038) 333 54 63 E-mail: [email protected]

Page 30: Schoolgids 2008-2009

30

'Kleinschalig, groot en verbonden'

Om van betekenis te zijn is onze school kleinschalig ingedeeld en lokaal verankerd. Tegelijk zijn we onderdeel vaneen grote organisatie, die juist daardoor dingen tot stand kan brengen die anders buiten bereik blijven. De samenwerking met andere scholen geeft alle kansen voor dialoog en verdieping. Wij delen met hen onze onderwijsvisie en onze protestants christelijke en katholieke achtergrond.

Onze scholen bieden ook leerwegondersteunend onderwijs (lwoo).

o=onderbouw b=bovenbouw

Vmbo Havo Atheneum Gymnasium Praktijk-onderwijs

Agnieten College ob o oNieuwleusen

Agnieten College ob o oWezep

Agnieten College ob o oZwartsluis

Carolus Clusius College o ob ob ob

Ichthus College Kampen ob ob ob ob ob

Ichthus College Dronten ob ob ob ob

Meander College o ob ob ob

TalentStad b(3 en 4 vmbo)

Thomas a Kempis o ob ob ob obCollege

Christelijke school voor obpraktijkonderwijs De Boog

Page 31: Schoolgids 2008-2009

31

Page 32: Schoolgids 2008-2009

Ichthus CollegeJan Ligthartstraat 1/58265 CJ Kampen Telefoon (038) 331 60 22 E-mail: [email protected]

Ichthus CollegeFlevoweg 688265 PL Kampen Telefoon (038) 331 48 02 E-mail: [email protected]

Je voelt je t

huis

op het Ichthu

s College!

Ichthus CollegeZandbergstraat 28271 VH IJsselmuiden Telefoon (038) 333 21 91 E-mail: [email protected]