Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

14
1 Schoolgids Christelijke Basisschool De Ark Adres: Lissabonweg 8, 3137 LR Vlaardingen. Telefoon: 010-4741665 E-mail: [email protected] Internet: www.arkvlaardingen.nl Directeur: Dirk Hanemaaijer Bij afwezigheid wordt de directeur waargenomen door: 1) Anita van Dam 2) Noortje Smit 3) Eefje van Sloten De basisschool………… Een stukje van je leven. e basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en voor u. Jarenlang is er diezelfde weg van huis naar school en weer terug. In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo'n 8000 uren toe aan de leerkrachten van de basisschool. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Een basisschool kies je dan ook met zorg. Scholen verschillen in werkwijzen, sfeer, resultaten en kwaliteit. Dat maakt het kiezen van een basis- school steeds moeilijker. Daarom vraagt de overheid aan basisscholen een schoolgids te maken. Deze gids geeft de nodige informatie bij het bewust kiezen van een basisschool. In de schoolgids beschrijft een school de werkwijze en de sfeer. Ook vindt u er enkele resultaten van voorgaande jaren. Deze schoolgids is bedoeld voor ouders/verzorgers waarvan de kinderen nu op onze school zitten, maar ook voor ouders van toekomstige leerlingen. Voor wie al kinderen op school hebben, is dit een toelichting op onze manier van werken. Aan de ouders van toekomstige leerlingen leggen we in deze gids uit, wat zij mogen verwachten als hun kind leerling van onze school wordt. We hopen dat u deze schoolgids met plezier zult lezen. Als u nog enige toelichting of uitleg wenst, bent u natuurlijk altijd welkom. Dirk Hanemaaijer, directeur CBS De Ark D Inhoudsopgave blz. De basisschool……….. Een stukje van je leven 1 Een eerste indruk 2 Een school met meerwaarde 2 De verdeling van de groepen 2-3 Onderwijs op maat 3 Wat leert mijn kind allemaal: - groepen 1 en 2 3-4 - groepen 3 tot en met 8 4-7 Ouders, kinderen en school: - Het gebouw 7 - Voor het eerst naar school 7 - Kinderen van andere scholen 7 - Huiswerk 7 - Schoolse activiteiten enz. 7 - Activiteiten voor ouders 8 - Groepsleiding 8 - Ouders/verzorgers 8 - Activiteitencommissie, M.R. 8 - Informatie 8 - Rapporten 8 - Spreekavonden 8 - Spreekuur 8 - Overblijven 8, 14 - Problemen en klachten 9 - Schoolmaatschappelijk werkster 9 - Schoolgeld 9 - Schoolmelk 9 - Verzekering 9 - Waar komen onze leerlingen vandaan/Waar gaan ze naartoe 9-10 - Cijfers CITO-toets 10 School- en vakantietijden 10 - Afwezigheidsmelding 10 School en omgeving 11 Jeugdgezondheidszorg GGD 11 Onderwijsinspectie 11 Namen en adressen leerkrachten 12 Overige namen en adressen 13 Overblijfreglement 13

description

Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

Transcript of Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

Page 1: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

1

Schoolgids

Christelijke Basisschool De Ark Adres: Lissabonweg 8, 3137 LR Vlaardingen. Telefoon: 010-4741665 E-mail: [email protected] Internet: www.arkvlaardingen.nl Directeur: Dirk Hanemaaijer

Bij afwezigheid wordt de directeur waargenomen door:

1) Anita van Dam 2) Noortje Smit 3) Eefje van Sloten

De basisschool…………

Een stukje van je leven.

e basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en voor u. Jarenlang is er

diezelfde weg van huis naar school en weer terug. In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo'n 8000 uren toe aan de leerkrachten van de basisschool. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Een basisschool kies je dan ook met zorg. Scholen verschillen in werkwijzen, sfeer, resultaten en kwaliteit. Dat maakt het kiezen van een basis-school steeds moeilijker. Daarom vraagt de overheid aan basisscholen een schoolgids te maken. Deze gids geeft de nodige informatie bij het bewust kiezen van een basisschool. In de schoolgids beschrijft een school de werkwijze en de sfeer. Ook vindt u er enkele resultaten van voorgaande jaren. Deze schoolgids is bedoeld voor ouders/verzorgers waarvan de kinderen nu op onze school zitten, maar ook voor ouders van toekomstige leerlingen. Voor wie al kinderen op school hebben, is dit een toelichting op onze manier van werken. Aan de ouders van toekomstige leerlingen leggen we in deze gids uit, wat zij mogen verwachten als hun kind leerling van onze school wordt. We hopen dat u deze schoolgids met plezier zult lezen. Als u nog enige toelichting of uitleg wenst, bent u natuurlijk altijd welkom. Dirk Hanemaaijer, directeur CBS De Ark

D

Inhoudsopgave blz.

• De basisschool……….. Een stukje van je leven 1

• Een eerste indruk 2

• Een school met meerwaarde 2

• De verdeling van de groepen 2-3

• Onderwijs op maat 3

• Wat leert mijn kind allemaal: - groepen 1 en 2 3-4 - groepen 3 tot en met 8 4-7

• Ouders, kinderen en school: - Het gebouw 7 - Voor het eerst naar school 7 - Kinderen van andere scholen 7 - Huiswerk 7 - Schoolse activiteiten enz. 7 - Activiteiten voor ouders 8 - Groepsleiding 8 - Ouders/verzorgers 8 - Activiteitencommissie, M.R. 8 - Informatie 8 - Rapporten 8 - Spreekavonden 8 - Spreekuur 8 - Overblijven 8, 14 - Problemen en klachten 9 - Schoolmaatschappelijk werkster 9 - Schoolgeld 9 - Schoolmelk 9 - Verzekering 9 - Waar komen onze leerlingen

vandaan/Waar gaan ze naartoe 9-10 - Cijfers CITO-toets 10

• School- en vakantietijden 10 - Afwezigheidsmelding 10

• School en omgeving 11

• Jeugdgezondheidszorg GGD 11

• Onderwijsinspectie 11

• Namen en adressen leerkrachten 12

• Overige namen en adressen 13

• Overblijfreglement 13

Page 2: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

2

Basisschool De Ark: Een eerste indruk In deze schoolgids schrijven we uitgebreid over de doelen en de werkwijzen van onze school. Om te beginnen willen we heel kernachtig zeggen waar het op onze school om draait. Wij zijn sinds januari 2004 gehuisvest in een mooi, ruim en modern gebouw, voorzien van allerlei faciliteiten. Wij willen dat uw kind veel leert en met plezier naar school gaat. We werken aan een goede sfeer in de groepen en de leerkrachten doen er alles aan om uw kind zich optimaal te laten ontwikkelen. Daarbij speelt u als ouder/verzorger een belangrijke, stimulerende rol.

De Ark is een moderne, open, christelijke basisschool. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Vanuit een sfeer van openheid en respect wordt geprobeerd inhoud te geven aan christelijk onderwijs, waarbij de bijbel onze inspiratiebron is. Iedereen die zich thuis voelt bij onze manier van leven en werken is welkom. De sfeer in de school is veilig en vertrouwd. Elk kind komt tot zijn of haar recht. We zijn alert op discriminatie en pesten en werken vooral aan het voorkomen ervan. Als het dan toch een keer voorkomt, grijpen we direct in. De Ark ziet diversiteit in onze samenleving als een gegeven en een kans. Doordat onze school midden in de maatschappij staat is onze school gekleurd door diversiteit. Dit geeft ons de kans kennis te maken met elkaars achtergronden. Wij verwachten veel van het leren omgaan met elkaar in het licht van de verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Wij willen duidelijk zijn in wat we verwachten. Als u uw kind aanmeldt dan zijn de volgende zaken een vanzelfsprekendheid, waaraan elk kind geacht wordt deel te nemen en/of zich aan te houden:

- Onze regels voor orde en netheid. - Zwemlessen en gymnastieklessen zijn

gemengd. - Alle kinderen nemen deel aan de

weekopening. - Schoolreisje. - Kerstviering en Paasviering. - Schoolkamp groep 8 met twee

overnachtingen. - Schoolfeesten, met name voor groep 8:

disco en barbecue. - Op onze school is het dragen van

hoofdbedekking door leerlingen niet toegestaan.

Orde en regelmaat binnen de school zijn van groot belang. We vertellen de kinderen steeds weer de regels die op school gelden. Op die manier is er ruimte en aandacht voor ieder kind. Als het nodig is wordt een kind op een redelijke wijze gestraft, maar we proberen vooral door belonen goed gedrag te stimuleren.

Basisschool De Ark Een school met meerwaarde Binnen onze school streven wij naar goed onderwijs volgens het jaarklassensysteem. Kenmerken van onze school zijn:

• Kleuters krijgen volop de gelegenheid om te spelen, te ontdekken en ervaringen op te doen.

• De overgang naar een volgende groep gebeurt zo geleidelijk mogelijk.

• In de hogere groepen wordt de nadruk gelegd op taakgericht werken en effectief leren, om zo tot een optimale ontwikkeling te komen.

• Er wordt gewerkt aan een goede aansluiting bij het voortgezet onderwijs.

• Er vindt hierover regelmatig terugkoppeling plaats met het voortgezet onderwijs.

• Kinderen die het nodig hebben, krijgen extra hulp en aandacht door een extra leerkracht in de groep. Indien nodig gebeurt dit langdurig in een één op één situatie onder leiding van een leerkracht die is opgeleid tot remedial teacher.

• Buiten de gewone lessen hebben we extra activiteiten zoals weekopeningen, feesten, excursies, schoolreis, sportdag, kamp voor groep 8 en doen we mee met sporttoernooien.

• Er is veel contact met ouders, omdat wij van mening zijn dat zij in onze school onmisbaar zijn. Ook is regelmatig contact over de vorderingen van een kind van groot belang.

Basisschool De Ark De verdeling van de groepen Binnen onze school werken ongeveer twintig personeelsleden bestaande uit parttimers en fulltimers. Sommige leerkrachten zijn bekwaam in het werken met jonge kinderen, anderen juist in de omgang met oudere kinderen. Weer anderen zijn allround. Veel leerkrachten hebben zich gespecialiseerd. Zo hebben wij binnen ons team o.a. remedial teachers en computerdeskundigen. Verder heeft de school een onderwijsassistent die naast het verrichten van o.a. administratief werk kleinere groepen leerlingen – vanaf groep 3 – begeleidt bij computergebruik.

De leerkrachten hebben de zorg over één jaargroep waardoor ze extra tijd hebben om de kinderen binnen de groep zo nodig individueel te begeleiden. Er zijn momenten (bijvoorbeeld bij rekenen) dat er twee leerkrachten in een groep gelijktijdig aanwezig zijn om hulp en uitleg te geven. In groep 3 is er extra aandacht voor kinderen met een beperkte Nederlandse woordenschat en waarbij problemen kunnen worden verwacht. Zij krijgen 's morgens in een apart groepje van negen leerlingen extra instructie op het gebied van lezen en taal.

Page 3: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

3

Op 1 oktober 2009 zal de verdeling van de groepen er zo uitzien: groep 1a/2a : ± 22 leerlingen groep 1b/2b : ± 22 leerlingen groep 3 : ± 26 leerlingen groep 4 : ± 25 leerlingen groep 5a : ± 20 leerlingen groep 5b : ± 20 leerlingen groep 6a : ± 17 leerlingen groep 6b : ± 18 leerlingen groep 7 : ± 27 leerlingen groep 8 : ± 27 leerlingen N.B.: in januari 2010 starten we mogelijk met een derde

– kleine – kleutergroep.

Basisschool De Ark Onderwijs op maat

Kinderen ontwikkelen zich van nature. Ze zijn nieuwsgierig en willen steeds iets nieuws leren. Op school stimuleren we de kinderen hierin door ze uit te dagen om steeds nieuwe dingen te ontdekken. De vakken taal, lezen en rekenen vormen de kern van ons onderwijs. Het zijn basisvaardigheden die nodig zijn voor elke andere ontwikkeling. Daarom wordt er binnen onze school nadruk gelegd op deze vakken. De school is klassikaal georganiseerd. Over het algemeen zitten de kinderen van een zelfde leeftijd bij elkaar in een groep. Er wordt veel rekening gehouden met de mogelijkheden van kinderen. Daarom hebben wij een uitgebreid systeem ontwikkeld, het zogenaamde leerlingvolgsysteem, om kinderen te volgen in hun ontwikkeling. Daarbij kijken we niet alleen naar leerprestaties, maar ook naar redzaamheid, zelfstandigheid en het omgaan met anderen. Wanneer daar aanleiding toe is, worden kinderen besproken tijdens regelmatig terugkerende groeps- en leerlingenbesprekingen. Binnen de school gebruiken wij een toetskalender waarop staat aangegeven welke toetsen er in verschillende groepen worden afgenomen. De resultaten van observaties en toetsen worden besproken en kunnen aanleiding geven tot extra hulp of aanpassing van de leerstof. De extra hulp krijgt de leerling eerst van de eigen leerkracht binnen de groep. Is dit niet voldoende, dan is extra hulp van een remedial teacher mogelijk. De hulp kan zowel binnen als buiten de groep plaatsvinden.

Het is binnen onze school gewoon dat er kinderen met leerstof op eigen niveau werken. Kinderen die goed kunnen leren, krijgen extra uitdagende opdrachten. Om deze vorm van zorgverbreding goed te laten verlopen, is Eefje van Sloten belast met de coördinatie van de extra zorg. De zorgcoördinator en de remedial teachers zijn teamleden die zich door persoonlijke interesse en het volgen van speciale opleidingen op het gebied van remedial teaching verdiept hebben in hulpverlening binnen de basisschool.

Groepsleerkrachten kunnen met een hulpvraag terecht bij deze collega's. Deze denken mee en geven tips hoe een probleem mogelijk aan te pakken is. Af en toe komen we tot de conclusie dat alle extra inzet onvoldoende effect heeft. In overleg met de zorgcoördinator, de ouders en externe deskundigen zoeken we dan naar een passende oplossing voor het kind.

Heel soms kan het in het belang van het kind zijn, dat plaatsing op een school voor speciaal onderwijs wordt overwogen. In zo’n geval wordt het kind met toestemming van de ouders aangemeld bij de Commissie Leerlingen Zorg (CLZ). Wanneer de CLZ vaststelt – in samenspraak met school en ouders – dat de leerling beter op zijn plaats is in het SBO, dan wordt dit voorstel voorgelegd aan de PCL (Permanente Commissie Leerlingenzorg). Deze commissie kan dan een beschikking afgeven voor plaatsing in het SBO.

Integratie gehandicapte leerlingen

Wij zijn voorstander van een verantwoorde integratie van gehandicapte leerlingen binnen het reguliere basisonderwijs. Aan de hand van gesprekken en uitwisseling van gegevens met ouders en hulpverleners kan worden nagegaan of plaatsing op onze school haalbaar en verantwoord is. De school krijgt dan speciale begeleiding voor het kind.

Basisschool De Ark Wat leert mijn kind daar allemaal? In dit hoofdstuk van de schoolgids kunt u lezen wat een kind leert op onze school. Ook al volgen we bij ons op school de actualiteit, een groot deel van de leerstof ligt vast in de methoden die we gebruiken.

Godsdienstige vorming

De Ark is een christelijke basisschool die open staat voor iedereen die zich thuis voelt bij onze manier van leven en werken. Er is ruimte en respect voor ieders inbreng. Ons onderwijs is niet neutraal, maar betrokken op mens en wereld. Dit uit zich in de omgang met elkaar, in de keuze van leermiddelen, in de taal die gesproken wordt en in de sfeer die op school heerst. We beginnen de week met een weekopening, we zingen met elkaar en er wordt een verhaal verteld, gericht op de verhalen die in de week er na in de groepen worden verteld. Deze methode houdt rekening met de verschillende leeftijden van kinderen. Bijbelverhalen worden op een begrijpelijke manier verteld. Soms wordt gebruik gemaakt van andere bronnen of methoden. Elke week is 2 uur ingeroosterd voor godsdienstig vormingsonderwijs/ geestelijke stromingen, waaronder de islam. Dagelijks komen onderwerpen ter sprake die het wereldbeeld van kinderen vormen en verruimen. Daarbij gaan we ervan uit dat mensen waardering verdienen, ze zijn geboren om in vrijheid te leven en dat ze mogen steunen op God.

Page 4: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

4

Groep 1 en 2 In de groepen 1 tot en met 4 werken wij thematisch. Elke 4 tot 6 weken staat een bepaald thema centraal. De werkwijze is gebaseerd op de ideeën van de basisontwikkeling. In de groepen 1 en 2 vinden wij spelend leren erg belangrijk. Elke groep heeft een aantal uitdagende hoeken die worden aangepast aan het centrale thema. Iedere schooldag begint in de kring en de kinderen keren hier regelmatig in terug. Daarnaast wordt er gespeeld en gewerkt aan groepstafels, in het speellokaal en op schoolplein. Om de betrokkenheid en zelfstandigheid van kinderen te bevorderen wordt er vanaf groep 1 gewerkt met een planbord. De kleuters bij ons op school zijn verdeeld over twee groepen tot januari. Na de kerstvakantie start een derde kleutergroep. De oudere en jongere kinderen kunnen veel van elkaar leren en elkaar helpen. Dit stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. In groep 1 ligt de nadruk op wennen, regelmaat en samenspelen. In groep 2 worden speelse activiteiten aangeboden als voorbereiding op het leren lezen, rekenen en schrijven dat in groep 3 centraal staat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende bronnenboeken, zoals IK en KO, schatkist of de basismap. De meeste vakken komen in samenhang aan de orde aan de hand van thema waar de groepen 1 tot en met 4 mee werken. Een kind dat speelt inde huishoek is ook bezig met taalontwikkeling. Een kind dat speelt met lotto leert ook getallen en kleuren en een kind dat golven tekent op papier is bezig met voorbereidend schrijven. Er wordt gewerkt met mooie, moderne materialen en de kinderen krijgen volop de mogelijkheid om te experimenteren met onder andere klei, water, zand en verf. Er is voor aandacht voor taalvorming, dit omdat dit de basis is voor heel veel ander leren. Met het werken met de verteltafel, voorlezen/vertellen en navertellen van verhalen, taalspelletjes in de kring en het werken met ontwikkelingsmateriaal wordt de taal van jonge kinderen spelenderwijs uitgebreid. Door het inzetten van ’meer handen’ in de klas is er op bepaalde momenten in de week extra aandacht en tijd om kennis te maken met de computer, gezelschapspelletjes en het lezen van een prentenboek in een klein groepje.

De overgang naar de volgende groep gebeurt zo geleidelijk mogelijk. Kinderen blijven gemiddeld twee en een half jaar in de kleutergroepen. Dit is afhankelijk van hun leeftijd, aard en aanleg. In goed overleg tussen ouders en school wordt besproken wanneer een kind naar de volgende groep overgaat. Als team vinden wij het belangrijk dat een kind lang genoeg in een kleutergroep zit. Om succesvol groep 3 en de daarop volgende jaren door te lopen lukt pas, als een kind er aan toe is. We zien een kind liever een jaar langer in groep 2 of 3 dan dat het jarenlang op de tenen de school doorloopt.

Groep 3 t/m 8

Lezen

In groep 3 wordt gestart met 'strategisch lezen'. Dit kenmerkt zich door vele korte leesmomenten per dag. Hiermee zijn we in het schooljaar 2008-2009 begonnen en de resultaten zijn opvallend positief. Alle kinderen van groep 3 doen mee aan het thuisproject ‘Overstap’. Wij vinden dit een "must". Dit project is een vorm van leesondersteuning voor leerlingen van groep 3. Ouders en kinderen doen hier gedurende het hele leerjaar gratis aan mee om zo het leren lezen thuis extra te oefenen. Op school worden de materialen besproken en meegegeven aan de ouders. De materialen zijn uitdagend voor kinderen en duidelijk voor ouders. De kinderen krijgen de mogelijkheid om op eigen niveau zelfstandig te lezen. De methode biedt extra hulpmiddelen in de vorm van technische oefeningen en verhalen met behulp van cd's en dvd's. Zo volgt een kind een geheel eigen weg op eigen tempo met het aanvankelijk lezen. De goede lezer kan verder en de zwakkere lezer krijgt extra hulp. Over het algemeen zullen de kinderen halverwege groep 6 het technische lezen (de basis) voldoende beheersen. In groep 4 wordt al een begin gemaakt met het begrijpend en studerend lezen volgens de methode "Tekstverwerken". Deze methode loopt door tot en met groep 8. We leren de kinderen niet alleen technisch en begrijpend lezen, we proberen ze ook liefde voor boeken bij te brengen. Elk kind kan gebruik maken van de schoolbibliotheek. Dankzij de mediatheek en eventueel bezoek aan de gemeentelijke bibliotheek kunnen we onze bibliotheek aanvullen met geleende boeken. De kinderen kunnen deze boeken lenen en lezen. Wij maken veel gebruik van info-lezen. Door deze boekjes kunnen de kinderen hun kennis en woordenschat vergroten. Ze gebruiken daarbij ook andere kennisbronnen. Na de pauze is een kwartiertje voorlezen door de leerkracht gebruikelijk. De kinderen vinden dit bijzonder leuk. Taal

De Ark werkt met de nieuwe methode "Taal Actief". Het taalonderwijs is veelomvattend. De woorden-schat wordt uitgebreid. Er is aandacht voor het

Page 5: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

5

verwoorden van ideeën, voor spelling en voor het luisteren naar anderen. Behalve schriftelijk taalwerk leren we de kinderen ook verhalen schrijven en zich mondeling juist uit te drukken. De spelling van de Nederlandse taal is lastig, maar wel erg belangrijk. Vanaf groep 4 leren de kinderen ongeveer 40 woorden per twee weken. Woorden met dezelfde spelling worden naar aanleiding van een zogenaamd grondwoord geïntroduceerd. In de groepen 7 en 8 komt de werkwoordspelling erbij. Aan de hand van verschillende oefeningen leren de kinderen deze woorden correct te schrijven. Regelmatig worden in de groepen 4 tot en met 8 de spellingresultaten getoetst. Aan de hand van deze resultaten wordt gekeken in hoeverre de kinderen de stof beheersen en of er kinderen zijn die extra hulp nodig hebben. Extra oefeningen die kunnen helpen bij het onder de knie krijgen van de spelling halen we onder andere uit de methode "Spelling in de lift". Deze methode leert veel spellingregels aan door middel van rijmpjes en regels. Rekenen

Op onze school wordt voor het vak rekenen gebruik gemaakt van de nieuwste versie van de methode "De wereld in getallen". Deze methode is een zogenaamde realistische rekenmethode. Dit wil zeggen dat de methode uitgaat van het dagelijks leven en niet alleen rijtjes met sommen aanbiedt. De methode biedt verschillende oplossings-methoden aan, zodat de kinderen zelf een manier van werken kunnen kiezen. De bekendste Nederlandse rekenmethoden zijn onderzocht op hun doeltreffendheid. Zo kwam vast te staan dat kinderen die leren rekenen met "De wereld in getallen" veelal beter presteren. Aan het einde van groep 8 scoren ze gemiddeld beter in de eindtoets van het basisonderwijs dan leeftijdgenoten die leerden rekenen met een andere methode. De methode toetst regelmatig de leervorderingen. Voor de zwakke rekenaars is er extra oefenstof en voor de goede rekenaars is er verdiepende stof. Binnen onze school komt het regelmatig voor dat kinderen het klassikale tempo niet goed bij kunnen houden. Het is geen probleem dat de kinderen dan op een eigen tempo de stof doornemen. Het lukt ons goed om deze vorm van differentiatie in te passen in de groep. De kinderen beheersen aan het eind van groep 8 ook voldoende stof om door te stromen naar het voortgezet onderwijs. Schrijven

Op De Ark gebruiken we de methode 'Zwart op wit'. In de groepen 1 en 2 worden bewegingslessen gegeven ter voorbereiding van het schrijven. In groep 2 wordt een start gemaakt met voorbereidend schrijven in werkboekjes. In groep 3 en 4 noemen we het leren schrijven van de letters het ‘aanvankelijk’ schrijven.

Kenmerkend voor het aanvankelijk schrijven is de aandacht voor de vorm en traject, beweging en ontspanning. Het tempo is van minder belang. In de groepen 5 en 6 wordt het schrijven ‘verfijnd’, de letters en trajecten worden dan verder geoefend. Vanaf groep 7 en 8 wordt er meer aandacht besteed aan het tempo van het schrijven en het ontwikkelen van het eigen handschrift. Wereldoriëntatie

Op veel momenten wordt gesproken over de wereld om ons heen en brengen we kinderen kennis bij over het heden en het verleden van de aarde. Soms gebeurt dit in aparte vakken aan de hand van moderne methoden, maar vaak ook door middel van klassengesprekken, schooltelevisie, werkstukjes en dergelijke. In de groepen 1 tot en met 4 worden de vakken van wereldoriëntatie niet gescheiden, maar komen ze afwisselend en soms tegelijk een beetje aan de orde. Er wordt gewerkt aan de hand van thema's en projecten die de kinderen aanspreken of soms zelf ter sprake brengen. De vier seizoenen komen altijd aan de orde en verder zijn er wisselende onderwerpen zoals: de politie, vlinders en nog veel meer. In de groepen 5 tot en met 8 wordt gebruik gemaakt van methoden voor aardrijkskunde en geschiedenis. Natuurkunde en biologie

In groep 3 en 4 wordt wekelijks gekeken naar de uitzending "Huisje, boompje, beestje" van de NOT. In de groepen 5 en 6 wordt gekeken naar de uitzendingen van "Nieuws uit de natuur" van de NOT en er wordt gewerkt met het bijbehorende werkboekje. Extra onderwerpen die spelen bij de kinderen worden ook behandeld. In de groepen 7 en 8 wordt de methode Leefwereld gebruikt. In groep 8 wordt menskunde en EHBO gegeven. Verder beschikt Vlaardingen over het Centrum Natuur en Milieu Educatie. Alle groepen van onze school lenen daar regelmatig leskisten over allerlei onderwerpen zoals: dierenwoningen, hoe kleding groeit, vlinders en het tropisch regenwoud. Bovendien worden door Centrum Natuur en Milieu Educatie regelmatig excursies georganiseerd. De kinderboerderij Holywood is heel dichtbij en wordt jaarlijks wel een keer door enkele groepen bezocht. Groep 3 gaat o.a. elk jaar bij het schapenscheren kijken. Deze lessen spreken de kinderen aan en zijn erg leerzaam. In de komende jaren zullen wij ook van deze lessenpakketten optimaal gebruik blijven maken. Aardrijkskunde

Vanaf groep 5 wordt gestart met de aardrijkskunde-methode “Wijzer door de wereld”. Hierin wordt in groep 5 een begin gemaakt met het verkennen van de directe omgeving en het werken met kaarten en plattegronden. In groep 6 wordt Nederland bekeken, in groep 7 wordt verder gegaan met het verkennen van Europa en zo verder tot de hele wereld in

Page 6: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

6

groep 8. Vanaf groep 6 is er naast de methode nog een werkatlas waarin de topografie aan de orde komt. In groep 7 en 8 wordt regelmatig gekeken naar het "TV-weekjournaal". Hierin worden onderwerpen uit het nieuws of andere onderwerpen behandeld. Dit geeft vaak aanleiding tot een nieuw onderwerp van gesprek. Geschiedenis

We beschikken over de geschiedenismethode "Bij de tijd". Er wordt mee gewerkt vanaf groep 5. Stap voor stap wordt de ontwikkeling van vroeger tot de moderne wereld van nu uitgezocht. De nadruk ligt bij deze methode op hoe de mensen vroeger leefden. Verkeer

In de groepen 1 tot en met 4 wordt gewerkt met de methode "Claxon". Hierin staat het kind als lopende of fietsende deelnemer in het verkeer centraal. In de groepen 5 tot en met 8 wordt de verkeers-methode “Klaar Over” gebruikt. Verder moeten de kinderen de belangrijke verkeersborden en de verkeersregels kennen. In groep 7 doen de kinderen mee aan het theoretische deel van het landelijk verkeersexamen. In groep 8 volgt het praktijkexamen. Engels

In de groepen 5, 6, 7 en 8 wordt Engels aangeleerd. Dit wordt aangeleerd met behulp van de methode ‘Take it easy’. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van cd’s, die zijn ingesproken door “native speakers” (origineel en correct Engels), het digibord met thematische films e.d. en internet. Creatieve vakken

De creatieve vakken zijn handvaardigheid, tekenen en muziek. Veel ideeën hiervoor komen uit “Expressie voor de Basisschool”. Handvaardigheid wordt in de groepen 3 – 4 gegeven op dinsdagmiddag, de groepen 5 tot en met 8 hebben dit op vrijdagmiddag. Alle groepen hebben een uur handvaardigheid en om de groepen iets te verkleinen is er een extra handvaardigheidsleerkracht. De onderwerpen en materialen variëren steeds, zodat veel verschillende technieken en materialen aan de orde komen. Veel onderwerpen komen ook uit de methode "Handvaardig". Elke groep tekent wekelijks een uur. Verschillende tekenmaterialen en technieken komen aan de orde. Er komen veel onderwerpen uit o.a. de methode "Tekenvaardig". Muziek bij ons op school bestaat vooral uit zingen. “Idee in muziek” is één van de methoden die we gebruiken. Verder zijn er vele andere muziekboeken in school die een bron zijn van vele liedjes. Diverse collega’s bespelen zelf een muziekinstrument. In groep 6 zijn afgelopen jaar muzieklessen gegeven door de Streekmuziekschool Vlaardingen. Tijdens deze lessen werd aandacht besteed aan notenschrift, muziekbegeleiding en allerlei soorten

instrumenten. Door veel zelf te spelen en te doen leerden de kinderen de basis voor de muziek. Voor dit schooljaar hebben we ons weer opgegeven voor deze muzieklessen voor groep 6.

Bewegingsonderwijs

Ons onderwijs is er erop gericht om leerlingen kennis te laten maken met zoveel mogelijk onderdelen van het vak bewegingsonderwijs. We bieden de lessen aan op het niveau van de leerling en zorgen voor voldoende uitdaging, alleen op deze manier zullen leerlingen plezier hebben en blijven houden in het vak. Wij zorgen voor een breed aanbod. Afwisseling en plezier zijn voor ons de sleutelwoorden. In onze lessen leren de leerlingen ook om zelf of in groepsverband een activiteit betekenisvol te houden.

De groepen 3 t/m 8 gymmen in de gymzaal naast de school onder leiding van een bevoegde leerkracht. Groep 3, 4, 7 en 8 hebben twee keer drie kwartier bewegingsonderwijs. De groepen 5 en 6 hebben één uur in de twee weken zwemmen en drie kwartier bewegingsonderwijs per week. Vanwege de veiligheid en hygiëne dienen de kinderen te gymmen in correcte kleding: bestaande uit een shirt en (korte) broek of een gympakje. Ook is het verplicht sportschoenen te dragen met schone zolen. In groep 1 en 2 staat bewegingsonderwijs dagelijks op het rooster. Er wordt gespeeld op het schoolplein met allerlei materialen en er wordt minimaal twee keer per week gegymd in het speellokaal. Zelfstandig werken / bloktijd

In de onderbouw wordt gewerkt in hoeken en met een planbord. Het maken van eigen keuzes en het zelfstandig werken wordt hierdoor aangemoedigd. Ook in de hogere groepen wordt door middel van “bloktijd” deze werkwijze voortgezet. De leerlingen leren samen te werken, te kiezen en zelfstandig te zijn. De leerkracht begeleidt en heeft tijd om extra aandacht te besteden aan leerlingen die dit nodig hebben.

Page 7: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

7

Computers

Voor alle groepen zijn computers en verschillende programma's beschikbaar die de verschillende methoden ondersteunen. Met het netwerk van de school kunnen verschillende programma's en gegevens worden "opgehaald". Wij gebruiken de computers als ondersteuning bij het leren van de basisvaardigheden en bij het schrijven van teksten en verslagen. Bovendien beschikken we over een apart computerlokaal. In dit lokaal krijgen de kinderen gericht onderwijs op het gebied van topografie, Nederlandse taal, rekenvaardigheden e.d. Ook wordt geleerd hoe tekstverwerkings-programma's kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van werkstukken. Bovendien zijn in zes lokalen moderne smartboards aanwezig.

Basisschool De Ark Ouders, kinderen en school Het gebouw

Sinds januari 2004 beschikken we over een prachtige nieuwe school waar we zeer tevreden mee zijn. Het is een functioneel gebouw waarin veel ruimte is. Zo zijn er naast de ruime lokalen verscheidene extra ruimtes voor remedial teaching, werken in groepjes, een apart computerlokaal, een speellokaal enz. De toiletgroepen zijn voorzien van vloeistofdichte vloeren en hangende toiletten, zodat het geheel goed schoon te houden is. Voor de kleutergroepen is een prachtig speellokaal beschikbaar, terwijl voor de groepen 3 tot en met 8 een gymzaal naast de school staat. Kortom, we werken met veel plezier in een prachtig gebouw. Naast de school ligt voor de kleuters en de groepen 3 en 4 een zeer ruime omsloten speelplaats, terwijl er iets verder een riante speelplaats voor de groepen 5 tot en met 8 is.

Voor het eerst naar school

Kinderen zijn vanaf hun vierde jaar welkom op De Ark. Wij vinden een uitgebreide kennismaking tussen kind, ouders en school belangrijk. Wij gaan uit van de volgende stappen:

• De ouders nemen het initiatief.

• De school zorgt voor informatie.

• De ouders brengen een bezoek aan de school (onder schooltijd) en krijgen nadere informatie tijdens een gesprek.

• Toelating gebeurt door de directeur, de heer D. Hanemaaijer.

• Het aantal groepen geeft ons de mogelijkheid ± 30 leerlingen per leerjaar in te schrijven.

• Voordat een kind in groep 1 komt, mag het vijf keer een dagdeel kennismaken.

• Op donderdag van 09.00 tot 09.30 uur kunt u met vragen e.d. terecht bij Noor Smit tijdens haar "spreekuur".

Kinderen van andere scholen

Het kan zijn dat kinderen tussentijds van school veranderen. Bijvoorbeeld als gevolg van een verhuizing. In dit geval wordt dezelfde procedure gebruikt als hierboven genoemd werd. Wanneer om een andere reden kinderen van school veranderen, oordeelt de directeur over toelating op onze school. Dit gebeurt alleen na uitgebreid contact met de school waarvan het kind afkomstig is. Huiswerk

Huiswerk wordt bij ons op school opgebouwd vanaf groep 5. In groep 5 wordt in beperkte mate opdrachtjes aan de kinderen meegegeven. Dit gebeurt soms op individuele basis. In groep 6 komt de topografie van Nederland erbij als huiswerk en soms wat theorie van vakken als geschiedenis of aardrijkskunde. In de groepen 7 en 8 wordt het huiswerk steeds verder uitgebreid. Uit ervaring blijkt dat oud-leerlingen van onze school een goede ervaring hebben opgedaan met het maken en leren van huiswerk, waardoor ze een goede start maakten in het voortgezet onderwijs. Als blijkt dat een kind thuis niet de mogelijkheid heeft om het huiswerk te maken, is er de mogelijkheid om na schooltijd een deel ervan op school te doen. Schoolse-, naschoolse- en buitenschoolse activiteiten

De kinderen van de groepen 3 tot en met 7 gaan jaarlijks op schoolreis. Groep 8 gaat op kamp. Voor de groepen 1 en 2 wordt dit jaarlijks bekeken, omdat dit mede afhangt van de activiteiten die kunnen worden gedaan op bijvoorbeeld kinderboerderij Holywood. De kinderen van de bovenbouw doen regelmatig mee met sporttoernooien zoals voetbaltoernooien, handbaltoernooien en een korfbaltoernooi. Verder komen de volgende activiteiten jaarlijks terug:

Een les met behulp van het smartboard.

Page 8: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

8

• Festiviteiten rond christelijke feestdagen.

• Sinterklaasfeest.

• Afsluitingsfeest van het schooljaar, de zogenaamde "Verjaardagendag".

• Project (ieder jaar een ander thema).

• Sportdag.

• Extra aandacht woordenschatontwikkeling in groep 3. Activiteiten voor ouders

In samenwerking met het OVG bieden wij activiteiten voor ouders/verzorgers aan.

• Themabijeenkomsten.

• Boekenboot (een uitleenprogramma voor kleuters).

• Overstap (leesprogramma voor groep 3). Groepsleiding

Alle groepen hebben min of meer te maken met twee leerkrachten. Dit is het gevolg van arbeidsduurverkorting, deeltijdbanen of een speciale taak. Wanneer er twee leerkrachten zijn, zijn zij samen verantwoordelijk voor de groep. Natuurlijk zorgen zij in dit geval voor een goede werkverdeling. Een voordeel is dat bij ziekte meestal de andere leerkracht de vervanging doet. Naast de groepsleerkracht hebben de kinderen soms te maken met stagiairs(es) omdat wij een stageschool zijn voor nieuwe leerkrachten. De groepsleerkracht blijft in zo'n geval verantwoordelijk. Ouders/verzorgers

Ouders en school horen bij elkaar. Wij zijn voorstander van een zo groot mogelijke openheid tegenover ouders en van harte bereid samen met ouders de schoolzaken te bespreken. Maar er is meer. Als ouders het leuk vinden, kunnen ze veel in en voor school doen. We kennen o.a. een activiteitencommissie, hulpouders voor activiteiten in de groepen 1, 2 en 3 en ouders voor sport-begeleiding. Daarnaast zien wij ouders graag actief bij tal van andere activiteiten en evenementen, waarvan er in deze gids al een aantal zijn genoemd. Activiteitencommissie/medezeggenschapsraad

Wij hebben een actieve activiteitencommissie. De leden van deze commissie zijn betrokken bij alle schoolzaken. Zij helpen bij het organiseren en verzorgen van allerlei extra activiteiten gedurende het schooljaar zoals een sinterklaasfeest en een sportdag. Hiervoor kunnen ouders zich beschikbaar stellen. De medezeggenschapsraad is wat formeler. Hierin overleggen ouders en personeel over de meer "bestuurlijke zaken" waar de hele school mee te maken heeft. Bij een vacature in de medezeggenschapsraad kunnen ouders zich kandidaat stellen. Bij meer kandidaten dan vacatures volgen er verkiezingen. In de praktijk betekent het dat ouders meedenken, meewerken en meedoen met het hele

schoolgebeuren. Er wordt regelmatig een beroep op ouders gedaan. Informatie

Voor een goede informatie naar ouders toe geven wij maandelijks een maandinfo uit. In de eerste week van het schooljaar ontvangt u tevens een overzicht van alle activiteiten die in de loop van het schooljaar plaatsvinden. Bewaar deze en/of hang hem op een centrale plek, zodat u altijd op de hoogte blijft van belangrijke data gedurende het schooljaar. Bovendien proberen wij onze internetsite (www.arkvlaardingen.nl) zo actueel mogelijk te houden. Hierop kunt u zowel algemene informatie als planning van activiteiten en foto's vinden. Rapporten

Vanaf groep 3 krijgen de kinderen drie keer per jaar een rapport. In het rapport worden kennis en vaardigheden aangegeven en gewaardeerd. Omdat het niet de bedoeling van een rapport kan zijn een kind te ontmoedigen, wordt in de groepen 5 tot en met 6 niet lager gecijferd dan een 6. In de groepen 3 en 4 wordt een beoordeling aangegeven met matig tot goed. Vier keer per jaar is er de gelegenheid om de vorderingen van uw kind te bespreken met de leerkracht(en) op de spreek-avonden. Ook van de kinderen in de groepen 1 en 2 worden via observatie, toetsing en resultaten allerlei gegevens verzameld. Deze gegevens kunnen op de spreekavonden onderwerp van gesprek zijn. Spreekavonden

Vier keer per jaar worden ouders uitgenodigd voor een tien-minutengesprek over hun kind met de groepsleerkracht(en). Ouders kunnen op deze momenten bij de leerkrachten terecht met vragen. De data voor deze avonden zijn aan het begin van het schooljaar bekend, zodat ouders er rekening mee kunnen houden. Alleen voor dringende zaken en vragen zal tussentijds door de ouders of leerkrachten een extra afspraak gemaakt worden. Verder kunt u gebruik maken van het spreekuur van de directeur, I.B.-er en de schoolmaat-schappelijk werkster. Aan het begin van het schooljaar wordt tevens een informatieavond georganiseerd voor de ouders ter verduidelijking van de activiteiten in de verschillende groepen. Spreekuur

Mocht u vragen e.d. hebben, dan kunt u altijd gebruik maken van het spreekuur van de directeur op dinsdag van 09.00 tot 09.30 uur. Daarnaast is er een apart spreekuur voor de groepen 1-3 waar u terecht kunt voor allerlei vragen over deze groepen. Dit spreekuur is op donderdag van 09.00 tot 09.30 uur.

Page 9: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

9

Overblijven

Tussen de middag is het mogelijk dat de kinderen op school overblijven. Dit gebeurt onder de verantwoordelijkheid van vier á vijf verblijfkrachten. Er kan een strippenkaart á tien strippen worden gekocht. Deze kost € 15,-. Deze strippenkaarten kunnen worden gekocht bij de overblijfkrachten tegen kontante betaling. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het overblijfreglement (zie blz. 14). Problemen en klachten

Niemand hoopt erop, maar het kan zijn dat er zich bepaalde problemen voordoen. Problemen met leren of problemen in de communicatie. Het komt gelukkig niet vaak voor. Onze stelregel hierbij is: problemen zijn er om uitgepraat te worden. Allereerst met de mensen die het aan gaat. Lukt dat niet of heeft u klachten, dan kunt u altijd bij de directeur terecht. Maak wel even een afspraak zodat er voldoende tijd voor is. Voor officiële klachten kunt u terecht bij de contactpersoon van de school. Bij ons op school is dat mw. C. Wijnhorst (voor adres, zie blz. 14). Zij kan u helpen en u zo nodig in contact brengen met de onafhankelijke vertrouwenspersonen van het bestuur, mw. E. van Dunné-de Bijll Nachenius en dhr. F. Mast. De vertrouwenspersoon zal u bijstaan in een zorgvuldige behandeling van uw probleem en het eventueel indienen van een klacht. Wordt er intern geen oplossing gevonden voor uw probleem, dan kan uw klacht uiteindelijk worden voorgelegd aan de landelijke klachtencommissie waarbij onze school is aangesloten. In de officiële klachtenregeling - die ter inzage op school aanwezig is - kunt u desgewenst het een en ander nalezen. Schoolmaatschappelijk werkster

Onze school heeft de beschikking over school-maatschappelijk werkster Sylvia van Gennip die u kunt raadplegen over bijvoorbeeld opvoedkundige problemen. Zij is beschikbaar voor ouders/ verzorgers, leerkrachten en leerlingen. U kunt een afspraak maken via Eefje van Sloten (010-4741665) of via Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg (010-4351022). Schoolgeld

In principe is het onderwijs aan kinderen van het basisonderwijs gratis. Dit houdt in dat ouders niet hoeven te betalen voor salarissen, gebouwen, boeken en dergelijke. Toch wordt er op alle basisscholen aan de ouders gevraagd om een bijdrage te leveren. Dit geld is voor extra zaken zoals:

- Activiteiten voor kinderen zoals sinterklaasfeest, Kerst en Pasen;

- Attenties in de vorm van versnaperingen bij sportdagen;

- Activiteiten met ouders: koffie en thee; - Ouderavonden; - Afscheidsvieringen van leerlingen; - Excursies; - Extra materialen.

Voor dit schooljaar zijn de bijdragen:

voor één kind: € 30,00 (€ .. p/m) voor twee kinderen of meer: € 60,00

Deze bedragen kunnen in een of twee termijnen worden voldaan. Het bedrag kan gestort worden op girorekening 3568016 van Basisschool De Ark, onder vermelding van de naam van uw kind(eren). Onder het schoolfonds vallen niet het schoolreisje (ca. € 25,-) en het schoolkamp van groep 8 (ca. € 60,-). Schoolmelk

Via school kunnen de kinderen iedere dag melk, chocolademelk of yoghurtdrank drinken. Op school is hiervoor een aanvraagformulier verkrijgbaar. Voor de kosten krijgt u een acceptgiro thuis gestuurd van de Schoolmelkunie. De kinderen kunnen uiteraard ook drinken van huis meenemen. Verzekering

De school heeft een W.A.-verzekering afgesloten. Dit betekent dat ouders en personeel voor werkzaamheden binnen school verzekerd zijn voor een eventuele schadeclaim. Daarnaast is er een schoolongevallenverzekering afgesloten, waar ook de kinderen onder vallen. Deze verzekering dekt o.a. eventuele extra medische kosten ten gevolge van een ongeval. In alle gevallen moet u zich zo spoedig mogelijk in verbinding stellen met de schoolleiding. Aan de W.A.-verzekering zijn geen kosten verbonden. Waar komen onze leerlingen vandaan en waar gaan ze naar toe?

Onze leerlingen komen uit heel de wijk Holy en zelfs van daarbuiten. Globaal ziet het er zo uit:

Hoofdstedenbuurt 25 % Hoevenbuurt 25 % Holy-Zuid 20 % Drevenbuurt 15 % Loper/Vaart 10 % Overig 5 %

Ieder jaar verlaat ongeveer 3 procent van de kinderen voortijdig de school door verhuizing. Ongeveer hetzelfde percentage komt er ook weer bij door verhuizing en dergelijke.

Page 10: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

10

Het afgelopen jaar zijn de kinderen naar de volgende scholen van voortgezet onderwijs gegaan:

Schoolsoort 2008/2009 aantal l.l.

Lentiz College* (vmbo, havo, vwo, vwo+)

11

Spieringshoek (havo, vwo) 4

Holland College (vmbo) 0

St.-Jozef vmbo 4

VOS (vmbo, havo, vwo) 5

Accent College (vmbo kbl-bbl-lwoo)

2

Diverse scholen (Wegwijzer, Schravenlant, Grafisch Lyceum)

6

* = onderdeel van de Accent Onderwijsgroep.

Belangrijker dan deze cijfers is, dat uit terugrapportage vanuit het voortgezet onderwijs blijkt dat de kinderen het op het voortgezet onderwijs "goed doen". Cijfers Cito-toets

In mei/juni krijgen de leerlingen van groep 7 de zogenaamde Cito-entreetoets. Groep 8 doet mee aan de landelijke Cito-eindtoets. Uit de rapportage blijkt dat de score gemiddeld boven de landelijke en regionale score ligt.

Basisschool De Ark School- en vakantietijden Schooltijden

De schooltijden voor de groepen 1 tot en met 4 zijn als volgt:

Ochtenden 08.45 uur - 12.15 uur Middagen 13.30 uur - 15.30 uur Woensdag 08.45 uur - 12.15 uur

Op vrijdagmiddag zijn de kinderen vrij (12.15 uur)

N.B.: Zij kunnen - indien noodzakelijk - gebruik maken van de overblijfregeling tot 13.30 uur.

De groepen 5 tot en met 8 maken meer uren in de week. Zij moeten per schooljaar ongeveer 1000 uren les krijgen. De schooltijden voor de groepen 5 tot en met 8 zijn als volgt:

Ochtenden 08.45 uur - 12.15 uur Middagen 13.30 uur - 15.30 uur Woensdag 08.45 uur - 12.15 uur

Het kan zijn dat sommige groepen op een dag aangepaste tijden hebben. Dit heeft dan te maken met gym- of zwemtijden. Voor vakanties: zie de kalender en de website. Aangepaste schooltijden

N.B.: Voor alle groepen gaat de deur 5 minuten voor aanvang open, omdat om 08.45 uur begonnen moet worden. De kinderen van de groepen 1 en 2 worden meestal door de ouders binnengebracht. Vanaf groep 3 zijn de kinderen na enkele dagen gewenning zo zelfstandig, dat ze zelf naar binnen gaan in hun lokaal en hun plaats opzoeken. Dit voorkomt filevorming bij de ingang en op de gang. Voor dringende zaken kunt u de leerkracht na schooltijd altijd even aanspreken. Bij speciale gelegenheden en feesten passen wij de schooltijden aan. Het ene feest kan beter 's morgens, het andere weer beter 's middags plaatsvinden. Uit ervaring weten we, dat met name de jongere kinderen na een aantal uren zijn "afgedraaid". Via de maandinfo en onze website (www.arkvlaardingen.nl) wordt u hierover geïnformeerd. Vakanties

Elk jaar ontvangt u aan het begin van het schooljaar het rooster voor het gehele schooljaar. Hierop staan alle bijzondere dagen, vakanties en activiteiten. Ook vindt u daarop het rooster voor gym en zwemmen. Bewaar het blad goed, zodat u altijd op de hoogte bent van de activiteiten. Afwezigheidsmelding

Vanaf 08.20 uur kunt u naar school bellen wanneer uw kind de gehele dag, of een deel ervan afwezig zal zijn. U kunt het doorgeven aan degene die de telefoon opneemt. Het nummer is: (010) - 4741665. Wanneer een kind niet afwezig is gemeld, nemen wij de vrijheid u te bellen of de afwezigheid bij de leerplichtambtenaar te melden. Afwezigheid bij het overblijven dient u door te geven aan de coördinator van het overblijven. Schorsing/verwijdering

In bijzondere gevallen kan een leerling voor één of meerdere dagen worden geschorst. De directeur kan hiertoe besluiten na overleg met de leerplichtambtenaar. Ook kan een leerling de toegang tot de school worden geweigerd bij bijzondere omstandigheden.

N.B.: Beide maatregelen zijn tot nu toe nooit noodzakelijk geweest.

Page 11: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

11

Basisschool De Ark School en omgeving Naast contacten binnen de schoolorganisatie, hebben we contacten met andere organisaties en instanties. Hieronder volgen enkele waar we geregeld mee samenwerken. Bureau Stichting Meervoud

Onze school is één van de achttien scholen van de Stichting Meervoud in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam. Voor meer informatie: www.meervoud.nl. Voor- en naschoolse opvang

Ons schoolbestuur heeft een contract gesloten met de Stichting Kinderopvang Vlaardingen (SKV) voor voor- en naschoolse opvang. In het op enkele meters van onze school verwijderde gebouw - Casa Forta - aan de Lissabonweg 2-4, zijn verschillende vormen van opvang door de SKV georganiseerd. U kunt uw kind(eren) daar zelf opgeven. Op onze school zijn folders en inschrijfformulieren aanwezig. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de SKV: www.skv.nl. Adres: SKV servicebureau, Energieweg 1, 3133 EB Vlaardingen. Het telefoonnummer is: 010-4355611. Hogeschool InHolland en andere opleidings- scholen

Onze school is een zogenaamde gecertificeerde school voor de opleiding van onderwijsassistenten. Bovendien leiden wij in samenwerking met verschillende hogescholen leerkrachten op. Daarvoor is het mogelijk dat aan een groep een student(e) wordt toegevoegd. Bibliotheek

We kunnen elk jaar terecht bij het filiaal van de gemeentebibliotheek aan de Koninginnelaan om maandelijks een bezoek te brengen met alle groepen. Natuureducatie

Van de Dienst Natuureducatie Vlaardingen lenen we ieder jaar verschillende leskisten die we gedurende twee weken mogen gebruiken. Er worden jaarlijks voor alle groepen enkele excursies georganiseerd waar we op kunnen inschrijven. We kunnen altijd een bezoek brengen aan de kinderboerderij Holywood. Wij maken veel gebruik van het aanbod van de Natuureducatie-dienst. Centrum Educatieve Dienstverlening (CED)

Het CED adviseert en begeleidt onze school bij de invoering van nieuwe methoden en vormen van lesgeven. Daarnaast geeft het CED begeleiding voor kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Het CED voert onderzoeken uit en begeleidt kinderen als de ouders hierin toestemmen. Politie

We hebben regelmatig contact met de wijkagent. Ook verzorgt de politie jaarlijks een aantal lessen voor de groepen 7 en 8 op projectbasis. Dit project is genaamd "Doe effe normaal". Jeugdgezondheidszorg van GGD Nieuwe Waterweg Noord

Wij werken samen met de GGD. De GGD levert verschillende producten en diensten voor alle kinderen tussen 4 en 19 jaar. Zo zijn er de preventieve gezondheidsonderzoeken (PGO) in de groepen 2 en 7. Voor alle nieuwe (allochtone) kinderen die zich in de regio vestigen is er eveneens een PGO. Als het niet zo goed gaat met de kinderen of de omgeving waarin zij opgroeien, kan de GGD ook een helpende hand bieden. Daarnaast krijgen alle 9-jarigen hun laatste DTP- en BMR-prikken bij de GGD.

De vaccinaties bof, mazelen en rode hond (BMR) en difterie, tetanus en polio (DTP) van de 9-jarige kinderen en HPV van 12-jarige meisjes (ter preventie van baarmoederhalskanker) vinden in Vlaardingen plaats op:

- 14 oktober 2009, 18 november 2009 (HPV-campagne en inhaalmoment voor 9-jarigen vaccinaties).

- 21 april 2010 (9-jarigen entcampagne en HPV- entcampagne)

Een compleet overzicht van het aanbod is te vinden op de website van de GGD, www.ggd.rotterdam.nl. Hoofdluis

Hiervoor wordt de GGD zelden ingeschakeld. De school heeft een ouderteam dat in de week voor iedere vakantie de kinderen op hoofdluis controleert. Na de vakantie vindt een hercontrole plaats. Uiteraard wordt met u contact opgenomen indien hoofdluis wordt geconstateerd. Mocht u zelf vaststellen dat uw kind hoofdluis heeft, stel ons dan zo snel mogelijk op de hoogte. Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie heeft als taak de kwaliteit van ons onderwijs te beoordelen. Tijdens het laatste grote onderzoek toonde de inspectie zich zeer tevreden. De rapportage is op school ter inzage aanwezig en ook op de website van de inspectie te bekijken (www.onderwijsinspectie.nl). Voor vragen over onderwijs kunt u bellen met: 0800-8051. Voor meldingen van ernstige psychische trauma's of grof geweld dient u contact op te nemen via: 0900-1113111. U wordt dan verbonden met een vertrouwensinspecteur.

Page 12: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

12

Enkele buitenschoolse activiteiten in beeld:

Op de foto hiernaast een prehistorische les, verzorgd door Natuureducatie in 't Hof te Vlaardingen.

Hieronder een opname van een atletieksportdag, georganiseerd in samenwerking met De Polderpoort in de Broekpolder.

Page 13: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

13

Namen en adressen

Hieronder volgen de namen van alle leden van het team van De Ark in het schooljaar 2009 – 2010. Directeur Dirk Hanemaaijer Berkenhof 16 3155 ER Maasland [email protected] � 010-5910128 (privé) Zorgcoördinator Eefje van Sloten Julianalaan 42 3135 JJ Vlaardingen [email protected] � 010-4352344 (privé) Coördinator groepen 1 - 3 Noortje Smit [email protected] Coördinator groepen 4 - 8 Anita van Dam [email protected] Onderwijsondersteunend personeel Rob Pols [email protected] Liedy Mooy (parttime) [email protected] Administratie (parttime) Jorina van Noort [email protected] Leerkrachten Karima Ahallaoui [email protected] Miranda Aleman - groep 5a [email protected] Anita van Dam - groep 6b [email protected] Anne van den Berg - groep 6a [email protected] Steiny van Embden - groep 1/2b [email protected]

Greet Freij - groep 5a [email protected] Miriam Gestel - groep 3 [email protected] Nel Hanemaaijer [email protected] Els Martínez-Carrascosa [email protected] Arnout-Jan v/d Meer [email protected] Dieuwke Okkema [email protected] Sabine van Oosterhout [email protected] Alex Overtoom [email protected] Nicolette Pieters [email protected] Coby Plantinga [email protected] Liesbeth Roodenburg [email protected]

Annelies Vermeulen [email protected] David van Veen [email protected] Anouk van der Vlies [email protected] Marijke Zijm [email protected]

Page 14: Schoolgids CBS De Ark 2009-2010

14

Overige belangrijke namen en adressen Schoolbestuur Stichting Meervoud Emmastraat 45 3134 CG Vlaardingen Tel: 010-2490005 Fax: 010-2490007

Schoolarts GGD Burg. van Lierplein 3 3134 ZB Vlaardingen � 010-2488080 Jeugdarts: vacature

Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg Parallelweg 2 3131 DG Vlaardingen � 010-4351022 Schoolmaatschappelijk werkster: mw. S. van Gennip

Vertrouwenspersoon Christa Wijnhorst Gustav Stresemannring 52 3137 DL Vlaardingen � 010-4743100

Medezeggenschapsraad Leden: Alex Overtoom (voorzitter) Els Martínez-Carrascosa Anouk van der Vlies

Ouderlid Yolande Kwakkelstein / Arthur Kwakkelstein (voorzitter) Franciscahof 10 3135 PG Vlaardingen � 010-2203201

Jacqueline / Hammo Corporaal Aalscholverlaan 129 3136 KC Vlaardingen � 010-4752320

Mariëtte de Bruijne Aalscholverlaan 49 3136 KA Vlaardingen � 010-4340435

Secretariaat/ouderlid: vacature

Activiteitencommissie Caroline Spaans Malusdreef 77 3137 BW Vlaardingen � 010-4755744

Wil van Buytenen P.H. Spaakring 53 3137 DH Vlaardingen � 010-4743815

Lisa Sanders Koolmeesstraat 13 3136 XS Vlaardingen � 010-4345787

Overblijfcoördinatrice Anneke Sneek Londenweg 47 3137 LS Vlaardingen � 010-4754837 E-mail: [email protected] of [email protected].

Het overblijfreglement van De Ark 1. Per dag zijn er vier à vijf overblijfkrachten.

2. Overblijven is alleen bedoeld voor kinderen van werkende ouders/verzorgers die geen andere opvang kunnen regelen. We moeten terughoudend zijn i.v.m. onze beperkte capaciteit.

3. De overblijfkrachten verlenen hun diensten op basis van vrijwilligheid, volgens een in overleg door henzelf opgesteld rooster. Het toezicht op de overblijvende kinderen zal vanaf het uitgaan van de school tot 10 minuten voor de aanvang van de middagschooltijd geheel liggen bij de betreffende overblijfkrachten. De collectieve WA-verzekering, die door het schoolbestuur is afgesloten, is mede van toepassing op de overblijfkrachten, die in dezen beschouwd worden als ouderparticipanten.

4. De overblijfkrachten dragen er zorg voor, dat de onderwijsgevenden als gevolg van het overblijven geen extra door hen ongewenste werkzaamheden behoeven te verrichten en dat het onderwijs in de school ongehinderd doorgang kan vinden.

5. De overblijfkracht tekent de strippenkaarten af.

6. Duur van de maaltijd: 20 minuten, uitlopend tot 30 minuten.

7. Brood, melk en fruit worden van huis meegenomen, evenals een tandenborstel indien ouders willen dat na de maaltijd de tanden worden gepoetst. Voor de maaltijd moeten de handen worden gewassen.

8. Voor de maaltijd wordt een ogenblik stilte gehouden. Met alle kinderen zal worden gebeden.

9. Tijdens de maaltijd blijft iedereen rustig aan tafel zitten.

10. Na de maaltijd gaan de kinderen naar buiten en spelen ze onder toezicht. Bij slecht weer is er een binnen-programma.

11. Om 13.20 uur gaan alle overblijfkinderen naar hun eigen lokaal. Vanaf 13.20 uur neemt de leerkracht de verantwoordelijkheid over.

12. De groepen 1, 2 en 3 blijven over in een kleuterlokaal. De groepen 4 tot en met 8 blijven over in de aula.

13. Bij de aanschaf van een strippenkaart of aanmelding voor het overblijven, dienen de gegevens van het kind genoteerd te worden (telefoonnummer e.d.) door de betreffende overblijfkracht of lid van de overblijfwerkgroep.

15. Incidentele overblijvers moeten dit één dag van tevoren of dezelfde dag 's morgens tussen 08.00 en 08.30 uur melden bij de vaste overblijfcoördinatrice Anneke Sneek, telefoon 010-4754837 of via e-mail: [email protected] of [email protected]. In zeer bijzondere gevallen, ter beoordeling door de vaste coördinatrice, kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

16. Deelnemers aan de overblijfregeling dienen zich te gedragen naar de gegeven voorschriften.

17. Regelmatig is er een contactavond/middag voor de vaste overblijfkrachten en de leden van het overblijfcomité. Dan kunnen ervaringen worden uitgewisseld, overblijfregels worden bijgesteld e.d.

18. Strippenkaarten kunnen bij de overblijfkrachten worden gekocht. Een strippenkaart bestaat uit 10 strippen en kost 15 euro. Er kan alleen contant betaald worden.