Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

12
JAARVERSLAG 2013 Via enkele hoogtepunten uit ons werk krijgt u een indruk van de vele manieren waarop wij ons hebben ingezet voor de mensenrechten XSMALL

description

 

Transcript of Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

Page 1: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

JAARVERSLAG 2013

Via enkele hoogtepunten uit ons werk krijgt u een indruk van de vele manieren waarop wij ons hebben ingezet voor de mensenrechten

XSMALL

Page 2: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

VOORWOORDHierbij bieden wij u een compacte versie aan van ons Jaarverslag 2013. Een jaar waarin wij ons wederom hebben ingezet voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, kortom voor mensenrechten voor iedereen waar ook ter wereld. In dit boekje krijgt u een zeer beknopte een indruk van onze werkzaamheden. De volledige versie van dit Jaarverslag, inclusief de jaarrekening, vindt u op onze website: jaarverslag.amnesty.nl Uiteraard kunt u deze uitgebreide versie op papier lezen door deze uit te printen middels de PDF-knop rechtsboven op de site.

Met vriendelijke groet,Ila Kasem – voorzitterEduard Nazarski – directeur

Page 3: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

MENSENRECHTEN IN HET MIDDEN-OOSTEN EN NOORD-AFRIKAOns werk met betrekking tot de Arabische regio richtte zich op Egypte, Syrië en Saudi-Arabië. Dat laatste land speelt een (verborgen) sleutelrol in de Arabische wereld, en dus is het belangrijk om de Saudische mensenrechtenbeweging te steunen. Ons rapport Wie zwijgt stemt toe? leidde tot nieuw Nederlands en EU-beleid voor steun aan Saudische mensenrechtenverdedigers.

Page 4: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

GEDWONGEN HUISUITZETTINGEN

Ieder jaar worden wereldwijd twee miljoen mensen onrechtmatig uit hun huis gezet. Samen met lokale organisaties voerden we spoedacties tegen dreigende huisuitzettingen in Nigeria, Kenia en Roemenië. Ook voerden we een petitie-actie tegen gedwongen huisuitzettingen in Kenia. De petitie had effect: in 2014 wordt waarschijnlijk nieuwe wetgeving aangenomen tegen gedwongen huisuitzettingen.

Page 5: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

VRIJHEID VAN MENINGSUITING RUSLANDSinds Vladimir Poetin zijn derde termijn als president van Rusland begon, verslechtert de mensenrechtensituatie snel. Nieuwe wetten leggen critici het zwijgen op, en met intimidatie en geweld wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt. Tijdens het Nederland-Ruslandjaar maakten we met vele acties het Nederlandse publiek hiervan bewust. Ook zorgden we ervoor dat de mensenrechtensituatie in Rusland hoog op de politieke agenda bleef.

Page 6: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

DE MENSENRECHTEN-SITUATIE IN AFRIKAIS ZORGWEKKEND

Page 7: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

DE EERLIJKE VERZEKERINGSWIJZERAmnesty Nederland maakte samen met vijf andere organisaties de Eerlijke Verzekeringswijzer. Op www.eerlijkeverzekeringswijzer.nl kunnen consumenten het beleggingsbeleid van verzekeraars vergelijken op thema’s als mensenrechten, dierenwelzijn en wapens. Tweeduizend mensen schreven hun verzekeraar aan over het mensenrechtenbeleid. Vier grote financiële instellingen zegden toe meer te doen om betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te voorkomen.

VERSTERKING MENSENRECHTEN- BEWEGING IN AFRIKADe mensenrechtensituatie in Afrika is zorgwekkend. In veel landen is sprake van politieke repressie, en er woeden diverse gewapende conflicten. Om de Afrikaanse mensenrechtenbeweging te versterken, ontwikkelde Amnesty’s Internationaal Secretariaat een groeistrategie voor Afrika, waaraan Amnesty Nederland financieel bijdroeg. Inhoudelijke ondersteuning leverde ons Speciaal Programma voor Afrika. Bijvoorbeeld met mensenrechtentrainingen in Somalië, Oeganda, de DRC en Zuid-Sudan.

VOORLICHTING EN EDUCATIEHet draagvlak voor mensenrechten staat in Nederland onder druk. Amnesty wil dat de mensenrechten meer tegenwicht gaan bieden voor de ‘onderbuik’ en de politieke waan van de dag. Daarom ontwikkelden we een aantal formats, waaronder een filmprogramma en een pubquiz, die denken en debat over mensenrechten stimuleren bij onder meer politici, professionals en het algemene publiek.

Page 8: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

VREEMDELINGEN-DETENTIENederland sluit jaarlijks duizenden onschuldige vreemdelingen op in een gevangenis. Niet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze wachten op behandeling van hun asielverzoek of op uitzetting. Daarom voerden we de campagne ‘Ik schaam me diep’. Bijna 90.000 mensen ondertekenden onze petitie aan staatssecretaris Teeven. In september presenteerde Teeven zijn langverwachte beleidsvisie op vreemdelingendetentie. Het oordeel van Amnesty: te weinig en te vaag.

Page 9: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

IN 2013 ZETTEN RUIM 250.000 MENSEN ZICH IN VOOR ONZE ACTIES

Page 10: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013
Page 11: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

OVERIGE ACTIESEtnisch profileren – Met twee rapporten en een seminar stelden we deze vorm van discriminatie door politie in Nederland aan de kaak.

Turkije: demonstraties Gezipark – Petitie, rapport en diverse schrijfacties tegen ernstig politiegeweld tegen demonstranten.

Mensenrechteneducatie – Met gastlessen door Amnesty-vrijwilligers bereikten we bijna 59.000 scholieren.

Politie – Trainingen in verschillende landen om mensenrechtenschendingen door de politie tegen te gaan.

Qatar 2022 – Actie tegen uitbuiting van buitenlandse werknemers aan stadions en infrastructuur voor het WK 2022.

Schrijfacties – Honderden acties per brief, e-mail, sms en fax om druk op autoriteiten te leggen of mensen een hart onder de riem te steken.

ONZE ACHTERBANWe kunnen ons werk doen dankzij de vele mensen die ons tijd en geld geven. De Amnesty-acties worden gevoerd door onze actieve achterban, in groepsverband of op individuele basis. In 2013 zetten ruim 250.000 mensen zich in voor onze acties. De bijdragen van leden vormden onze grootste bron van inkomsten. Het aantal leden daalde van 278.516 tot 265.151. Bij de landelijke Collecteweek waren 25.000 vrijwilligers betrokken, het hoogste aantal ooit. Zij haalden 1,73 miljoen euro op.

Page 12: Samenvatting Amnesty Jaarverslag 2013

WAAR WORDTJOUW EURO AAN BESTEED?

• Beleidsontwikkeling Ò 7 cent

• Beleidsbeïnvloeding Ò 4 cent

• Actievoeren Ò 13 cent

• Voorlichting Ò 10 cent

• Informatie aan leden Ò 2 cent

• Internationale organisatieontwikkeling Ò 8 cent

• Werving baten Ò 13 cent

• Kosten beheer en administratie Ò 5 cent

• Internationaal Overig Ò 2 cent

• Internationaal Opbouw beweging en campagnes Ò 10 cent

• Internationaal Bestuur en governance Ò 6 cent

• Internationaal Financiële bijdragen aan kleine Amnesty afdelingen Ò 6 cent

• Internationaal Mensenrechtenprogramma’s Ò 14 cent

Lees alles over het werk van Amnesty Nederland in 2013 op jaarverslag.amnesty.nl

Amnesty International Postbus 1968 1000 BZ Amsterdam

T : (020) 626 44 36 E: [email protected] I : www.amnesty.nl