Amnesty in Actie December 2011

16
AMNESTY INTERNATIONAL VLAANDEREN VZW / JAARGANG 38 NR 4 / DECEMBER 2011 / VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS / ISSN 0771-7687 / P2A9062 4

description

Amnesty in actie is het driemaandelijks activistenblad van Amnesty International in Vlaanderen. Dit is het vierde nummer (december) van 2011.

Transcript of Amnesty in Actie December 2011

Page 1: Amnesty in Actie December 2011

AMNESTY INTERNATIONAL VLAANDEREN VZW / JAARGANG 38 NR 4 / decembeR 2011 / VeRScHIJNT dRIemAANdeLIJKS / ISSN 0771-7687 / P2A9062

4

Page 2: Amnesty in Actie December 2011

VOORWOORD 2

AGENDA 2

GOED NIEuWS 3

CRISIS 4eén strijd, (op) verschillende fronten

CAMPAGNE 6Studenten Antwerpen zijn bundu niet vergeten

ACHTER DE SCHERMEN 7Op naar het Zuiden

SHOP 9Koop die kaars!

OP STRAAT 10

IN BEWEGING 11

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG 12

SOLIDARITEITSACTIE 13

SCHRIJFACTIE 14

PRIKBORD 15

Onlangs vulde ik een vragenlijst van Amnesty Vlaanderen in. Een reeks vragen gericht aan al wie van dichtbij of ver bij onze beweging is betrokken om zo onze plannen af te stemmen op wat zij belangrijk vinden. Het is opvallend hoe ik zelf overal zon-der aarzelen ‘is zeer belangrijk’ en ‘moeten we zeker doen’ aanvinkte. Op dergelijke momenten word ik nog maar eens geconfronteerd met het belang van mensenrechten in het dagelijkse leven. Het hangt immers allemaal samen.

Zo wordt overal in de wereld de impact gevoeld van de omwentelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Als de overheden in die landen een verbetering realiseren op vlak van mensenrechten kan dit activisten en het grote publiek in andere landen op ideeën brengen. Het kunnen stichtende voorbeelden zijn, tot in China toe. Helaas is het omgekeerde ook waar – een verslechtering op het vlak van mensenrechten op één plek in de wereld zal ook de situatie in andere dictaturen niet verbeteren. En we voe-len dit tot bij ons thuis. Denken we maar aan de vele vluchtelingen.

Opkomen voor mensenrechten kan je dus doen vanuit een welbegrepen eigenbelang. Maar bij onze activisten gaat het – belangrijker nog – om een principekwestie. Gewoon uit oprecht respect voor onze medemens strijden we voor alle mensenrechten, voor iedereen en overal ter wereld. En manen we onze Belgische regeringen aan om vluch-telingen te behandelen volgens de rechten van de mens. Omdat alle mensen-rechten tellen, ook bij ons.

Omwille van deze reden zal ik ook in de toekomst ‘zeer belangrijk’ en ‘moeten we zeker doen’ blijven aanvinken.

Vele groeten,

Karine Vandenberghe, voorzitter

SOLIdARITeITSAcTIe VOOR de bewONeRS VAN PORT HARcOuRT, NIGeRIA

AGENDADecember I EindejaarscampagneIn december trekt Amnesty International massaal de straat op om financiële steun te vragen voor de strijd tegen mensen-rech tenschendingen. Hoogtepunt is van -zelf sprekend 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten.Meer op pagina 11.

8 december I Opening archiefOp donderdag 8 december wordt het Amnesty-archief in het Gents Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis fees-telijk geopend voor het publiek. Tijdens een event in het Geuzenhuis in Gent kan je o.a. genieten van enkele interessante sprekers en een sprekende documen-taire.

11 januari I 10 jaar GuantánamoGuantánamo Bay, het Amerikaans deten-tiecentrum op Cuba, blijft een sterk sym-bool voor de excessen in de oorlog tegen terreur. Op 11 januari 2012 zal het tien jaar geleden zijn dat de eerste terreurver-dachten naar dit centrum werden over-gebracht. Reden genoeg om ons protest opnieuw luid te laten weerklinken.

Meer over deze en andere activiteiten op www.amnesty.be/kalender

De folie rond deze Amnesty in Actie is volledig biologisch afbreekbaar. Gooi hem in de compostbak of GFT-zak.

DEZE EDITIE

2 / DECEMBER 2011 /

Page 3: Amnesty in Actie December 2011

50.000 VLINDERS VAN HOOPDe afgelopen maanden betuigden maar liefst 50.000 mensen hun steun met de vrou-wen en meisjes in Nicaragua. Ze maakten online of op papier een vlinder van hoop en vroegen zo samen met Amnesty International aandacht voor seksueel geweld en het totaalverbod op abortus in het land. “We zijn ontzettend opgetogen over al die bood-schappen van solidariteit. Ze geven ons de energie om deze strijd verder te zetten”, zei Argentina Espinoza van de Ixchen Centra voor vrouwen en meisjes in Nicaragua.

ZARGANAR EINDELIJK VRIJ De militaire junta in Myanmar liet op 12 oktober 120 politieke gevangenen vrij. Onder hen de bekende komiek Zarganar voor wie we tijdens onze 50ste verjaardagscampagne eerder dit jaar nog actievoerden. Zarganar werd in 2008 veroordeeld tot 59 jaar cel wegens kritiek op de junta. Die had volgens hem te zwak opgetreden tijdens de ramp met cycloon Nargis in 2008.

PRIJS VOOR RAZAN ZAITOuNEHBegin oktober werd de Anna Politkovskaja Award uitgereikt aan de Syrische Razan Zaitouneh. Zaitouneh, een juriste en journaliste, won de prijs voor haar buitengewone bijdrage aan de mensenrechten tijdens het voorbije decennium en meer specifiek voor haar rol in de anti-regeringsprotesten in Syrië sinds begin maart van dit jaar. “Ondanks de wrede repressie toont Razan Zaitouneh de buitenwereld de horrorprak-tijken die plaatsvinden in Syrië”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty. “Haar moed en toewijding aan de mensenrechten worden nu meer dan ooit duidelijk”.

BOETE VOOR BEDREIGEN ACTIVISTEMensenrechtenactiviste Norma Cruz vecht al jaren voor de rechten van vrouwen in haar land Guatemala. Om deze reden zijn zij en haar familie al meermaals bedreigd en aangevallen. De laatste dreiging hield verband met een verkrachtingszaak van een veertienjarig meisje. Cruz stond haar en haar familie bij tijdens de rechtszaak tegen de dader. In 2009 ontving ze daarom meerdere dreig-sms’jes. De verzender van die sms’jes is na een lang aanslepend proces nu ver-oordeeld tot een geldboete. Een belangrijke stap, want het komt in Guatemala zelden voor dat bedreigingen van mensenrechtenactivisten grondig onderzocht en vervolgd worden.

MEER GOED NIEuWS OP WWW.AMNESTY.BE/GOEDNIEuWS

uITZETTING VAN ROMA VAN DE BAANOp 23 augustus kondigde de burgemeester van de Roemeense stad Baia Mare aan dat de huizen van “honderden” Roma in de stad binnen enkele weken ontruimd zouden worden. Onmiddellijk kwam er een stroom aan protest op gang. Duizenden activisten vanuit de hele wereld riepen de lokale overheid en Roemeense regering op de plannen te stoppen. Met resultaat: de gedwongen uitzetting van de Roma-gemeenschap is verhinderd.

GOED NIEuWS

SOLIdARITeITSAcTIe VOOR de bewONeRS VAN PORT HARcOuRT, NIGeRIA

/ DECEMBER 2011 / 3

Page 4: Amnesty in Actie December 2011

Heel wat landen in het Midden-

Oosten en Noord-Afrika zijn

dit jaar in een politieke

stroomversnelling geraakt.

Samenlevingen zijn in opstand

gekomen tegen decennia

oude regimes die snel lijken

af te brokkelen. De roep om

mensenrechten, hervormingen

en gerechtigheid is in deze regio

nooit zo sterk geweest. Ook de

stem van vrouwen klinkt hierbij

luid en duidelijk. Dat de strijd

voor vrouwenrechten echter sterk

verschilt van land tot land in

de regio, vertelt Hassiba Hadj

Sahraoui van Amnesty’s Midden-

Oosten en Noord-Afrika team.

ééN STRIJD, (OP) VERSCHILLENDE FRONTENVROuweN IN HeT mIddeN-OOSTeN LATeN ZIcH HOReN

Danielle Hennaert en Sophie Tournier

“Tijdens de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden vrouwen als gelijkwaardig beschouwd”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui. “Ook vrouwen kwamen op straat en protesteerden. Sommigen stonden zelfs aan het hoofd van de betogingen en werden geslagen en gearresteerd. In een klap doorbraken ze de ketens van tientallen jaren.

Het leek erop dat de vrouwen in de regio eindelijk hun rechtmatige plaats kregen op het sociale en politieke toneel. Maar jammergenoeg bleek dit slechts tijdelijk te zijn. In Egypte en Tunesië werden vrouwen al snel uitgesloten uit de over-gangsregeringen. Ze riskeerden zelfs de verworvenheden waarvoor ze decennia-lang gevochten hadden, terug te verliezen. Het vast geroeste systeem van ongelijk-heid en discriminatie bleef in deze landen intact.

Het is een algemene misvatting dat de problemen van vrouwen in het Midden-

Oosten en Noord-Afrika enkel en alleen een gevolg zijn van conservatieve inter-pretaties van de Islamitische leer. Ook factoren als etnische afkomst, economi-sche omstandigheden en de heersende sociale en culturele gewoontes spelen een rol.

Neem nu de regels over wat vrouwen al dan niet mogen dragen. In Iran en Saoedi-Arabië zijn vrouwen wettelijk verplicht om een hijab (hoofddoek) te dragen. Doen ze dit niet, dan riske-ren ze een straf. In Egypte, Tunesië en Syrië is het dan weer juist verboden om met een nikab of volledige gezichtsluier publieke gebouwen te betreden. Amnesty International strijdt voor het recht van vrouwen om zelf te kunnen beslissen wat ze al dan niet dragen, zonder dat hen een straf boven het hoofd hangt.

De draagwijdte en gradatie van discrimi-natie tegenover vrouwen, zowel bij wet als in de praktijk, verschilt ook erg naar-

RuBRIEK

4 / DECEMBER 2011 /

CRISIS

Page 5: Amnesty in Actie December 2011

GRAffITI IN cAÏRO, eGyPTe HASSIbA HAdJ SAHRAOuI

in Iran. Verschillende activisten, zoals Mahboubeh Karami en Aieh Aghdam-Doust, zijn daarom gearresteerd. We blij-ven eisen dat zij, tesamen met andere gewetensgewetensgevangenen, onmid-dellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden zodat ze hun acties verder kun-nen zetten.

Amnesty International levert ook bewijzen van en voert actie tegen discriminerende wetten en praktijken in de regio. Geweld tegen vrouwen is er een vaak voorkomend en wijdverspreid probleem. Ons onder-zoek toont aan dat discriminerende wet-geving het gebrek aan juridische, eco-nomische en sociale bescherming van vrouwen juist in stand houdt. Daarom

HELP ONS MEENa tientallen jaren van onderdrukking verheffen de mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hun stem en roepen ze met miljoenen tegelijk “genoeg”. Ook Amnesty International spant zich in om in deze woelige periode mensenrechten vast te verankeren in de regio. We sturen onderzoekers naar landen als Bahrein, Egypte, Irak, Libië, Tunesië en Jemen. We steunen lokale activisten, we voeren actie wanneer mensen opgesloten worden voor hun vreedzame protest en houden nauwlettend de wapenleveringen in het oog. Met uw steun kan er nog veel meer worden gedaan om een positieve, blijvende ver-andering in de regio te bereiken.

Help nú mee ter bescherming van de mensenrechten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en geef een gift via www.amnesty.be/gift.

gelang het land. Tunesië heeft bijvoor-beeld een tamelijk progressieve familie-wetgeving, maar de meeste andere landen in de regio discrimineren vrouwen aanzienlijk met betrekking tot huwelijk, schei ding, hoederecht van de kinderen en erfrecht. In Saoedi-Arabië zijn vrou-wen niet eens beschermd door een geco-dificeerd familierecht.

Net als de problemen, verschillen ook de eisen van de vrouwen zelf. In Egypte voeren vrouwen momenteel campagne om betrokken te worden in het politieke hervormings proces. Ze willen net als de mannen de toekomst van hun land kun-nen bepalen. In Saoedi-Arabië trachten vrouwen de mannelijke voogdij te versoe-pelen en het rijverbod voor vrouwen te beëindigen.

Vaak beschouwen anderen de positie van vrouwen in Arabische landen als een extreem gevoelig punt dat buiten het werkterrein van een internationale mensenrechten organisatie als de onze zou moeten vallen. Nochtans is ons werk voor vrouwenrechten net gebaseerd op de internationale verplichtingen van elke staat. We beseffen erg goed dat we lang-zaam en voorzichtig te werk moeten gaan en onze campagnes moeten aanpassen aan de lokale eisen van de vrouwen. Wat we ook doen, we willen op de eerste plaats de vrouwenrechtenactivisten zelf beschermen en steunen.

We hebben bijvoorbeeld geprobeerd internationale weerklank te geven aan de Iraanse Campagne voor Gelijkheid. Deze vereniging streeft sinds 2006 naar juridische gelijkheid voor vrouwen

formuleerden we in het verleden al spe-cifieke aanbevelingen omtrent de rechten en bescherming van vrouwen op maat van de verschillende overheden en zullen we dit in de toekomst ook blijven doen.

Voor Tunesië, Egypte en Libië stelden we een uitgebreide Human Rights Agenda for Change op. Dit is een opsomming van de elementen die onmisbaar zijn om een land uit te bouwen waar mensenrechten centraal staan. Erg belangrijk in deze Agenda’s for Change is de positie van de vrouw. Zo vragen we bijvoorbeeld om de discriminerende rechtspraktijken inzake familierecht te stoppen en aandacht te besteden aan de aanwezigheid van vrou-wen in het bestuur.

Het zijn cruciale tijden voor heel wat landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is meer dan ooit nodig dat vrouwenrechten op de voorgrond worden geplaatst. Zij zijn immers van essentiëel belang voor een echte omwenteling en een betere toekomst in de regio.”

VROuWENRECHTEN MOETEN MEER DAN OOIT OP VOORGROND

/ DECEMBER 2011 / 5

RuBRIEKCRISIS

Page 6: Amnesty in Actie December 2011

Tijdens de heropstart van het academiejaar in

Antwerpen werd ook de Amnesty-studentenkern

nieuw leven in geblazen. Ze voerden actie tegen

de illegale uithuiszettingen en het gebruik van

geweld daarbij in de sloppenwijken in Port

Harcourt, Nigeria.

EvA DE RAEDT

Wereldwijd wonen meer dan een miljard mensen in sloppenwij-ken. Een miljard mensen, of bijna één op zes, heeft dagelijks te maken met slechte huisvesting en riolering, gebrek aan water en elektriciteit, overbevolking, geweld en criminaliteit. Daarnaast hebben de meeste sloppenwijkbewoners geen eigendomspapie-ren of huurcontract. Ze moeten daarom vaak machteloos toe-zien wanneer een overheid beslist iets anders te doen met de terreinen waar ze wonen. Zo stond de sloppenwijk Bundu in het Nigeriaanse Port Harcourt hetzelfde lot te wachten.

Op 12 oktober 2009 betoogden enkele bewoners van Bundu vreedzaam tegen de geplande uithuiszetting en afbraak van hun woningen. Gewapende troepen drongen plots de wijk bin-nen en openden het vuur. Minstens twaalf mensen werden beschoten en liepen ernstige verwondingen op. Hoeveel doden er die dag vielen is nog altijd niet bekend. Nu, twee jaar na de feiten is er nog steeds geen onderzoek ingesteld.

Om de tweede verjaardag van het geweld in Bundu niet onop-gemerkt voorbij te laten gaan trok de studentenkern Antwerpen de straat op met een fototoestel. Ze spoorden andere studenten aan om met sterke slogans als ‘End demolition, support deve-lopment’, ‘People live here: people like you and me’, ‘We sup-port the waterfront communities’ of ‘Housing is a human right’ op de foto te gaan, om zo ook hun stem te laten weerklinken. Zo riepen ze de Nigeriaanse regering op om een onafhankelijk onderzoek te starten naar het gedrag van de politie en de vei-ligheidstroepen in Bundu. Bovendien tweetten de Antwerpse studenten ook rechtstreeks naar Nigeriaanse politici om deze eisen kracht bij te zetten. In totaal gingen er een honderdtal studenten op de foto om de situatie in Nigeria aan te kaarten.

Meer op www.amnesty.be/stopdebulldozers

STuDENTEN ANTWERPENZIJN BuNDu NIET VERGETEN

uITHuISZeTTING IN PORT HARcOuRT, NIGeRIA

6 / DECEMBER 2011 /

CAMPAGNE

Page 7: Amnesty in Actie December 2011

OP NAAR HET ZuIDENOVeR AmbITIeuZe GROeIPLANNeN eN LOKALe ReLeVANTIe

Amnesty International telt wereldwijd meer

dan drie miljoen leden en symphatisanten. Een

kleine tien jaar geleden waren we nog maar met

1,5 miljoen, onze basis groeit spectaculair. In

63 landen hebben we een kantoor, in nog eens

122 landen zijn we aanwezig via online activisme.

Achter deze droge cijfers schuilt een hele

gemeenschap van mensen die mensenrechten

belangrijk vinden. Mensen zoals u.

Opvallend is wel dat het overgrote deel van

die Amnesty-activisten zich in het noordelijk

halfrond van onze aardbol bevindt. Al groeien we

ook wel in het Zuiden, die groei kan veel beter.

We streven ernaar om tegen 2015 in het globale

Zuiden 400.000 nieuwe activisten te betrekken

bij ons werk en richten ons daarbij specifiek op

landen die sterk zijn in hun regio en strategisch

belangrijk zijn.

HAN VERLEYEN

Momenteel vinden we slechts 13% van alle Amnesty-activisten terug in het globale Zuiden. Er is dus zeker ruimte voor groei. En dat die groei ook belangrijk is, daarvan zijn we overtuigd. Mensenrechten zijn immers overal ter wereld essentieel en waar ze geschonden worden moet er onderzoek gebeuren en is lokale actie nodig. Daarom willen we tegen 2015 bijna een half miljoen nieuwe Amnesty-activisten in het Zuiden, een ambitie die niet van de poes is. Maar ze is ook niet nieuw. De keuzes die Amnesty International maakt om de band met het globale Zuiden te krijgen en te behouden worden wel steeds verder ver-fijnd. Aanwezigheid op het terrein, samenwerking met lokale organisaties en activisten en betrokkenheid van rechthebben-den zelf zijn cruciale elementen. Amnesty International kan en wil niet alleen, maar mét mensen werken voor mensenrechten. We willen dichter bij slachtoffers van mensenrechtenschendin-gen staan en samen met rechthebbenden strijden.

Eerste stappen in BRICSAmnesty International streeft er op de eerste plaats naar haar basis te verstevigen in de nieuwe groeilanden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, de zogenaamde BRICS. De aandacht in deze landen mag immers niet alleen naar eco-nomische groei gaan, maar moet zich ook richten op men-senrechten. De lijnen die regeringsleiders daar uitzetten rond mensenrechten en de standpunten die ze innemen op interna-tionale fora kunnen mee bepalen hoe ook andere landen in de regio omgaan met mensenrechten. De economische groei die de BRICS meemaken, moet kortom gepaard gaan met meer en blijvend respect voor mensenrechten.

Amnesty International kan er mee voor zorgen dat mensen-rechten op de agenda staan in het binnenlands en buitenlands beleid van de BRICS. Maar we kunnen dat niet alleen: we wer-ken samen met lokale mensenrechtenactivisten en ondersteu-nen hen met onderzoek en acties over lokale mensenrechten-dossiers. Enkel door te tonen dat ons werk écht relevant is en écht verandering teweegbrengt, kan je immers mensen overtui-gen om mee actie te voeren voor mensenrechten in hun land

PeTITIe TI JdeNS u2-cONceRTeN IN SãO PAuLO, bRAZILIë

MéT MENSEN WERKEN VOOR MENSENRECHTEN

/ DECEMBER 2011 / 7

ACHTER DE SCHERMEN

Page 8: Amnesty in Actie December 2011

en in de rest van de wereld. Amnesty International heeft ook heel wat in huis om dat te bewerkstelligen.

BrazilIë en IndiaOnze campagnetechnieken, onze stevige onderzoeksbasis en ons beproefde recept om regeringsleiders massaal aan te schrijven met brieven en petities, werken. Net als in België kregen activisten in Brazilië de kans om tijdens concerten van de Ierse band U2 handtekeningen te verzamelen. De petitie ging over de rechten van de Guarani-Kaiowa, een inheems volk in Brazilië. Lokaal relevant, en ja, dat spreekt aan. Meer dan 16.000 handtekeningen werden verzameld! De actieba-sis is aanwezig, nu moeten de structuren volgen om die basis te verbreden. De eerste stappen daarvoor zijn gezet: er werd een directeur aangeworven, de kantoren zijn gehuurd, naast activisme worden ook fondsenwervingsstrategieën ontwik-keld. De 16.000 mensen die de U2-petitie onderschreven en de online gemeenschap van spoedactieschrijvers bieden een mooie basis om het uiteindelijke doel te bereiken: het leven van de Brazilianen zelf veranderen door een voelbare verbete-ring van de mensenrechtensituatie in het land te realiseren én de regeringsleiders zover krijgen dat ze hun regionale en glo-bale invloed gebruiken om het respect voor mensenrechten te bevorderen.

Ook in India trachten we met begrippen als lokale relevan-tie en participatie in het achterhoofd, vaste voet aan de grond te krijgen, al is de situatie daar iets complexer. Tot 2009 was er al een Amnesty-kantoor gevestigd, maar dat moest sluiten

omdat de regulering omtrent buitenlandse ngo’s het onmoge-lijk maakte om er te functioneren en fondsen te voorzien voor de werking van het secretariaat. Vandaag merken we echter een groeiende openheid ten aanzien van niet-gouvernementele organisaties. Amnesty International heeft er ondertussen een online activismebasis van 7.200 leden waarop we kunnen bou-wen, waarmee we campagne kunnen voeren en kunnen mobi-liseren. Ook in India willen we voor het einde van het jaar een directeur aanwerven en een nieuw kantoor hebben. Dan kun-nen we de samenwerking met lokale mensenrechtenorganisa-ties versterken en het degelijke onderzoek verderzetten dat we nodig hebben om een geloofwaardige gesprekspartner te zijn voor de Indiase overheden.

Terwijl er momenteel nog volop gewerkt wordt aan groei in de andere BRICS-landen Zuid-Afrika, Rusland en China, dringen nieuwe regio’s zich al op. Ook in regio’s als in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is groei uiterst belangrijk vanuit een mensenrechtenperspectief. Mensenrechten moeten houvast kunnen bieden in tijden van crisis en moeten de basis vormen voor een nieuwe maatschappij, los van ideologische, politieke of economische overwegingen. Daarin schuilt de kracht van mensenrechten. Maar om dat hard te maken, moeten activisten dààr de kans krijgen om het belang van mensenrechten te ver-dedigen. Met uw steun werkt Amnesty International hard verder om dat mogelijk te maken.

SAMENWERKING LOONTAmnesty International heeft in India samen

met lokale milieu- en mensenrechtenacti-

visten mooie resultaten geboekt in de strijd

tegen de uitbreiding van een bauxietraffina-

derij van de aluminumfabrikant Vedanta.

De raffinaderij van Vedanta in de deelstaat

Orissa, nu vier jaar in gebruik, voldoet niet

aan de nationale en internationale normen

met betrekking tot impact op milieu-, soci-

ale en mensenrechten. Rond de fabriek ligt

een rode modderpoel van 28 hectare die

al tot tweemaal toe overstroomd is. Vlakbij

liggen 12 dorpen waarvan de inwoners -

meestal inheemse Majhi Kondh Adivasi en

Dalit gemeenschappen - afhankelijk zijn

van landbouw voor hun levensonderhoud.

Zij voerden reeds jaren actie tegen de

geplande, maar liefst zesvoudige, uitbrei-

ding van de fabriek omdat die nog verder

hun land en water zou vervuilen.

Amnesty International sloeg de handen in

elkaar met de lokale activisten. We stuur-

den onderzoekers ter plaatse en onder-

steunden de campagne van de lokale

organisaties met internationaal perswerk,

lobbywerk en acties. Met resultaat: op 19

juli bevestigde het Hooggerechtshof de

beslissing van de Indiase overheid om geen

goedkeuring te geven voor de uitbreiding

van de fabriek. De regering gaf toen even-

min een vergunning voor de plannen van

Sterlite India, een andere dochteronderne-

ming van Vedanta, en van het staatsbedrijf

Orissa Mining corporation om in dezelfde

regio bauxiet te ontginnen.

Amnesty International dringt nu aan op

een grondige sanering van de fabriekssite.

De overheid moet bovendien toezien op de

gezondheid van de lokale gemeenschappen.

LOKALE RELEVANTIE SPREEKT AAN

TANK WAGENS VAN VEDANTA IN ORISSA , INDIA

© S

ANJI

T DA

S

8 / DECEMBER 2011 /

RuBRIEKACHTER DE SCHERMEN

Page 9: Amnesty in Actie December 2011

/ DECEMBER 2011 / 9

SHOP

KOOP DIE KAARSxNIEuW!!xSpeciale verjaardagskaarsVijftig jaar Amnesty, maar de Strijd Gaat Voort.Een internationale, duurzame kaars van 12 cm. Geproduceerd in België met groene energie en bestaat voor 100% uit gerecycleerde kaarsen.€ 6,00

Amnesty-kaarsenDe klassieker in rood, ivoor en wit.€ 5,00

xNIEuW!!xWenskaarten ‘Winterelementen’Een nieuwe set wenskaarten, 5 designs en 10 kaarten met enveloppen. € 10,00

Amnesty-kaars rood (15 cm)De klassieke Amnesty-kaars heeft een groot broertje gekregen.€ 7,00

BESTELLENKnip deze bestelkaart uit en stuur ze op naar Amnesty International, Kerkstraat 156, 2060 Antwerpen. Mail je bestelling naar [email protected] of surf naar www.amnesty.be/shop en bestel online.

IK BESTEL

Omschrijving* Prijs per stuk** Aantal

Amnesty-kaars De Strijd Gaat Voort € 6,00  

Amnesty-kaars rood (15 cm) € 7,00  

Amnesty-kaars rood (10 cm) € 5,00  

Amnesty-kaars wit (10 cm) € 5,00  

Amnesty-kaars ivoor (10 cm) € 5,00  

Wenskaarten Winterelementen ( 5 x 2 ) € 10,00  

* zolang de voorraad strekt** exclusief verzendingskosten

MIJN GEGEVENS

Naam   voornaam  

Straat   Nr en bus  

Postcode   Gemeente  

Telefoonnr   E-mail  

Page 10: Amnesty in Actie December 2011

STRAATWERVEN, HET DOORGEVEN VAN EEN WARM GEVOELWie kent ze niet? De straatwervers van Amnesty

International. Elke dag opnieuw staan ze op

straat om mensen te vertellen over het belang van

mensenrechten. Met resultaat: elke dag overtuigen

ze nieuwe mensen om Amnesty financieel te

steunen. Die financiële steun is enorm belangrijk

voor de goede werking van Amnesty. Omdat hun

werk zo belangrijk is zetten we graag een van onze

straatwervers in de schijnwerpers: Nele verburgh

vertelt hoe het werven voor Amnesty International

haar vergaat.

“Alles goed met u?” Dit is vaak mijn openingszin op straat. Sommige voorbijgangers beginnen spontaan hun ongemakken, gedachten, gevoelens te bespreken. Anderen bekijken me vreemd en lopen snel door. Enkelen negeren me, maar het merendeel lacht en zegt: “Goed, en met u?”

Op 14 augustus kreeg ik een antwoord dat ik niet verwachtte: “Fantastisch, want ik zie dat Amnesty in de buurt is! Ik schrijf al 23 jaar brieven en ik ben al 20 jaar activist. Nog steeds sta ik achter het prachtige Amnesty-verhaal. Het is wondermooi te zien dat jonge mensen zich ook voor Amnesty International inzetten. Wat kan ik voor u doen?” Toen mijn sprakeloosheid was verdwenen, legde ik hem uit dat ik mensen zocht die achter de strijd voor mensenrechten staan en Amnesty Inter national financieel willen steunen. Het antwoord was “zeer graag”.

Mensen schenker maken van Amnesty is voor mij als een kaarsje aansteken, een warm gevoel doorgeven. Soms hoef je niet te overtuigen, de Amnesty-kaars is al aangestoken, maar vele kaarsjes kunnen nog aangestoken worden. Daarom werf ik. Het is tenslotte beter een kaars aan te steken in de duisternis, dan de duisternis te vervloeken, niet?

IETS VOOR JOu?Ben je zelf geïnteresseerd in een job als Amnesty-werver? Wil jij graag mensen overtuigen om zich in te zetten voor de mensenrechten? Geef een seintje aan Jeroen Janssens via e-mail [email protected]

NeLe VeRbuRGH

10 / DECEMBER 2011 /

RuBRIEKOP STRAAT

Page 11: Amnesty in Actie December 2011

MEER VERKOOPSLOCATIES EN –DATA VIND JE OP WWW.AMNESTY.BE/EINDEJAARSCAMPAGNE

ALS EEN LOPEND VuuRTJE DOORHEEN VLAANDEREN

Deze maand draait Amnesty International’s eindejaarscampagne op volle toeren. Overal in Vlaanderen kom je ons tegen. Verschil-lende gemeenten en steden betuigen hun steun aan de mensen-rechten en overal in het straatbeeld vind je onze groepsleden. Zij trotseren weer en wind en verkopen op (kerst)markten en in winkelcentra overal te lande kaarsen en wenskaarten. In het weekend van 9, 10 en 11 december alleen al vind je ze bij-voorbeeld in Herentals en Zoersel op de kerstmarkt, in het Sint-Pieters station in Gent, in de Colruyt van Lokeren, in de Delhaize van Hasselt en Brugge (Sint-Kruis en Sint-Michiels) en op nog veel, veel meer plaatsen.

Stuit je op een van onze verkoopstands, laat je dan gerust ver-leiden tot de aankoop van een Amnesty-kaars of wenskaarten. Met een kleine bijdrage of aankoop zet je immers heel wat in beweging. Samen met duizenden activisten wereldwijd maakt dat voor individuele slachtoffers het verschil tussen vrijheid en onderdrukking. Alvast bedankt!

9-10 decembeRbRuGGe SINT-KRuIS

bRuGGe SINT-mIcHIeLSdeLHAIZe

9 decembeRGeNT

SINT-PIeTeRSSTATION

9-10 decembeRLOKeReNcOLRuyT eN deLHAIZe

3-4 decembeRTIeNeNdeLHAIZe

9-10 decembeRHASSeLTdeLHAIZe

10 decembeRZOeRSeL

KeRSTmARKT 11 decembeRHeReNTALSKeRSTmARKT

RuBRIEK

/ DECEMBER 2011 / 11

IN BEWEGING

Page 12: Amnesty in Actie December 2011

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG

BEDA

NKT

Enk

ele

leer

linge

n va

n D

e S

leut

elbl

oem

in B

rech

t to

nen,

met

gep

aste

tro

ts, de

bri

even

die

ze

schr

even

tijd

ens

de

Sch

rijf

-ze-

VRIJ

dag

op v

rijd

ag 2

1 o

ktob

er. E

n ze

war

en n

iet

alle

en: m

aar

liefs

t 4

50

sch

olen

en

naar

sch

atti

ng

63

.00

0 s

chol

iere

n de

den

met

hen

mee

. Ve

rblu

ffen

de c

ijfer

s!

12 / DECEMBER 2011 /

Page 13: Amnesty in Actie December 2011

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo is een Chinese professor en verdediger van de mensenrechten. In december 2009 werd hij veroordeeld tot 11 jaar cel omdat hij had geschre-ven over corruptie, censuur en het één-partijstelsel in China. Hij was ook een grondlegger van het Charter 08, dat voor wettelijke en politieke hervormingen, en respect voor mensenrechten pleit.

Op 8 oktober 2010 kreeg Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede. Toen dit bekend raakte, werd Liu Xia, zijn echtgenote onder huisarrest geplaatst. Haar huis in Peking wordt bewaakt en ze mag niemand ontvangen. Sinds 18 oktober 2010 heeft niemand nog iets van haar gehoord. Geef Liu Xiaobo nieuwe moed en stuur een kaartje met je beste wensen.

Women of Zimbabwe Arise

De vrouwenbeweging Women of Zimbabwe Arise (WOZA) voert actie tegen onrecht in Zimbabwe. Ze geeft vrouwen de kracht zelf op te komen voor hun rechten. Dat is niet zonder gevaar. De leden van WOZA krijgen te maken met intimidatie en mis-handeling door de politie. Onlangs nog werd een van hun vreedzame protestacties hardhandig uit elkaar geslagen. De politie viseert leidster Jenni Williams. Zij en verschillende andere leden van WOZA werden al vaak opgepakt, zonder dat de beschuldigingen tegen hen konden wor-den hard gemaakt. Ze kregen geen advo-caat te zien, en werden mensonwaardig

Meer informatie vind je op www.amnesty.be/eindejaarscampagne

voorbeeldboodschap

Dear Liu Xiaobo, I am thinking of you and support you and Charter 08.

Stuur een kaartje naar:

Liu XiaoboJinzhou jianyu86 NanshanliTaihequJinzhoushiLiaoningsheng 121014VOLKSREPUBLIEK CHINA

ZET IETS IN BEWEGINGGezelligheid, goede voornemens en een nieuw begin, dat is wat de eindejaarsdagen voor iedereen zouden moeten zijn. Amnesty International hoopt van harte dat je zo van het jaareinde kan genieten. Amnesty wenst ook zo’n nieuw begin toe aan mensen die opgesloten zijn omdat ze geweldloos voor hun mening uitkwamen of bedreigd worden omdat ze strijd voeren voor een betere wereld zonder mensenrechtenschendingen. Met deze solidariteitsactie kan je aan Liu Xiaobo en de activisten van WOZA laten weten dat ze er niet alleen voor staan, en dat je in deze donkere dagen aan hen denkt. Dat sprankeltje hoop kan hen de moed geven om hun strijd voort te zetten.

behandeld en zelfs gefolterd.Amnesty vraagt respect voor hun recht op vrije meningsuiting, zonder angst voor arrestatie of opsluiting, en zonder risico op foltering en mensonwaardige behan-deling. Steek de activisten van WOZA een hart onder de riem met een kaart.

voorbeeldboodschap

Dear WOZA-activists, I support your important human rights work and wish you strength in these difficult times.

SOLIDARITEITSACTIE

Stuur een kaartje naar:

WOZAPO Box FM701FamonaBulawayoZIMBABWE

LIu XIAObO eN LIu XIA

AcTIVISTeN VAN wOZA

/ DECEMBER 2011 / 13

Page 14: Amnesty in Actie December 2011

VOORbeeLdbRIef

[ Plaats, datum ]

Your Majesty,

Please allow me to express my concern about Aayat al-Qormozi. I welcome her release but I’m urging you to clarify her legal status and to remove any conditions that have been attached to her release, as well as any other limi-tations currently imposed on her liberty, freedom of movement, expression, association and assembly.

I also call on you to annul her conviction and to drop any pending charges against her. The results of the investigation into her allegations of torture or other ill-treatment must be made public and anyone responsible for such acts must be brought to justice.

Aayat al-Qormozi must be allowed to continue her studies. I urge the autho-rities to respect and uphold the rights to freedom expression, movement and assembly in Bahrain, including the right to peaceful protest.

Yours sincerely,

[ naam, adres en handtekening ]

Aayat al-Qormozi, een twintigjarige Bahreinse studente, werd op 12 juni tot één jaar cel veroordeeld omdat ze tijdens de hervormingsprotesten in het land een kritisch gedicht had voorgedragen. Toen ze in voorhechtenis zat, mocht ze geen bezoek van een advocaat of familie ontvangen en zou ze gefolterd zijn geweest. Op 13 juli werd Aayat vrijgelaten op vraag van haar advocaat, maar haar vrijlating is voorwaardelijk. Ze mag niet meer meelopen in demonstraties en mag geen kritiek geven op de over-heid. Ze kan ook geen les meer volgen aan de universiteit.

Schrijf vóór 1 maart 2012 een brief naar de Bahreinse koning. Vraag hem de veroor-deling van Aayat al-Qormozi te vernietigen en alle andere aanklachten in te trekken. De Bahreinse overheid moet het recht op vrije meningsuiting, beweging en vreed-zaam protest respecteren.

VEROORDELING VOOR GEDICHT

STuuR EEN BRIEF NAAR:King of Bahrein, His Majesty Shaikh Hamad bin ‘Issa Al KhalifaOffice of His Majesty the KingP.O.Box 555Rifa’a PalaceManamaBAHREIN

EN EEN KOPIE NAAR:Ambassade van BahreinLouizalaan 250 1050 Brussel

WAAROM EEN KOPIE NAAR DE AMBASSADE? We vragen altijd een kopie van de originele brief naar de ambassade in België te sturen omdat de ambassade niet wordt aangesproken, slechts geïnformeerd. Ambassades hebben een rapportageplicht aan de autoriteiten in hun land.

Eventuele antwoorden graag aan Amnesty International bezorgen. Meer schrijfacties op www.amnesty.be/schrijfacties

SCHRIJFACTIE

14 / DECEMBER 2011 /

SCHRIJFACTIE

Page 15: Amnesty in Actie December 2011

Amnesty in Actie is een interne uitgave van de Vlaamse afdeling van Amnesty International.

Alle tekst en foto’s: © Amnesty International, tenzij anders vermeld

HOOFDREDACTIENina berghmans e: [email protected]: www.amnesty.be/amnestyinactieVERANTWOORDELIJKE uITGEVERKaren moeskops / Kerkstraat 156 / 2060 AntwerpenWERKTEN MEEerica baeck, eva de Raedt, danielle Hennaert, Jeroen Janssens, Steven moens, Sophie Tournier, Karine Vandenberghe, Han Verleyen VORMGEVINGGramma, AntwerpenDRuKdessain Printing, mechelen OPLAGE23.000

ISSN 0771-7687

de folie rond deze Amnesty in Actie is volledig bio-logisch afbreekbaar. Gooi hem in de compostbak of GfT-zak.

Amnesty International is een wereldwijde onafhan-kelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van alle mensenrechten nastreeft door onderzoek en actie. Onze activisten worden gedreven door veront-waardiging over ernstige mensenrechtenschendingen en door hoop op een wereld waarin alle mensenrech-ten werkelijkheid zijn voor alle mensen.

RAAD VAN BESTuuRAndré de messemaeker, Lieven de wolf, dominic duthoit, ellen Renson, Karine Vandenberghe, Rik Vereecken, Alain Versluys

Amnesty International Vlaanderen vzwKerkstraat 156 / b-2060 AntwerpenT: 03 271 16 16 / f: 03 235 78 12e: [email protected] / w: www.amnesty.be

Giften zijn welkom op rekeningnummer be25 0000 0000 8282. Vanaf 40 euro op jaar - basis ontvang je een fiscaal attest. meer over hoe je Amnesty International kan steunen lees je op www.amnesty.be/steunons

Amnesty International Vlaanderen vzw onderschrijft de ethische code van de Vereniging voor ethiek in de fondsenwerving www.vef-aerf.be

TIJDSCHRIFT OPZEGGENwil je Amnesty in Actie niet langer ontvangen? mail je gegevens naar [email protected]

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering vindt plaats op zaterdag 21 april 2012 in Brussel. We hebben gekozen voor een unieke locatie en nodigen je graag uit in het Paleis der Academiën, vlak bij het Warandepark. Noteer alvast deze datum in je agenda.

Op onze Algemene Vergadering krijgt elk lid een gelijke stem. De Raad van Bestuur van Amnesty Vlaanderen roept je daarom graag op om je visie met ons te delen. Heb je een goed voorstel, een kritische bemerking? Wij luisteren graag naar je. We slui-ten de dag traditiegetrouw af met een inspirerende mensenrechtenlezing of getuige-nis en een gezamenlijke drink met onze Franstalige collega’s.

Voor alle informatie, contacteer Staf Coertjens (E: [email protected]) of Albine Van Bouwel (E: [email protected]). Zie ook www.aivl.be/algemene-ledenvergadering

LAAT JE STEM HOREN OP DE ALGEMENE VERGADERING

ADvERTENTIEAdhérez à AMNESTY INTERNATIONAL BELGIQUE FRANCOPHONERue Berckmans 9 / 1060 Bruxelles

ADvERTENTIESteun AMNESTY INTERNATIONAL vLAANDERENKerkstraat 156 / 2060 Antwerpen

ADvERTENTIESupport AMNESTY INTERNATIONAL1 Easton Street / UK – London WC1X 8D

ADvERTENTIESluit aan bij AMNESTY INTERNATIONAL NEDERLANDKeizersgracht 177 / NL-1016 BR Amsterdam

PRIKBORD RuBRIEK

/ DECEMBER 2011 / 15

COLOFON

Page 16: Amnesty in Actie December 2011