PA-Nieuws 1 2012-2013

7

Click here to load reader

Transcript of PA-Nieuws 1 2012-2013

Page 1: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWSjaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Van de rector

De cursus 2012-2013 is inmiddels van start en draait op volle toeren. Binnen de school hebben we 965 leerlingen en 35 leerlingen volgen het onderwijs aan het ROC A12 als VAVO-leerlingen. Ondanks de bezuinigingen die er op het onderwijs afkomen, lukt het ons de meeste klassen en lesgroepen klein te houden. Met 40 klassen hebben we een

gemiddelde groepsgrootte van 24,1 leerlingen. Soms zijn de klassen zelfs wat kleiner dan dit gemiddelde, maar helaas hebben wij ook een paar groepen, die beduidend groter zijn. De school moet daarin keuzes maken en dat is niet altijd eenvoudig. Wij maken die keuzes zoveel mogelijk op onderwijskundige gronden, zo zijn bijvoorbeeld de brugklassen bewust klein gehouden. Aan het begin van de zomervakantie is Anja van Straalen, onze mediathecaresse plot-seling overleden. Het condoleanceregister, dat wij in de school hebben geopend is door een paar honderd (oud)leerlingen en ouders getekend. Maandag 27 augustus heb-ben we tijdens de startvergadering van het schooljaar met een minuut stilte Anja van Straalen herdacht. Wij missen in haar een betrokken collega en onze leerlingen zullen zonder haar steun en luisterend oor verder moeten. Met een groepje leerlingen wordt nagedacht over een blijvende herinnering aan haar in de school. Gedacht wordt aan een zitgroep in de leerlingenruimte, “Anja’s corner”. Naast verdriet is er ook reden tot vreugde. Jan Jaap en Anita van der Poel zijn verblijd met de komst van een zoon, Jesse. Wij feliciteren hen van harte!

Donderdag 30 augustus hebben we Gerben Kreeft benoemd als teamleider brugklas. Gerben is 35 jaar en heeft een aantal jaren ervaring als teamleider. Hij is al op 10 september aan de slag gegaan. Wij wensen hem veel plezier en voldoening bij het werk. Ook dit jaar zijn alle leerlingen gestart met een introductieweek. De buitenlandse werkweken zijn prima verlopen, de brugklasintroductie liep zelfs met een record aantal nieuwe leerlingen op rolletjes, maar ook de andere leerjaren hadden prachtige introductieprogramma’s. De presentaties van de onderzoeken van de leerlingen in de aula op vrij-dagmiddag werden ook door ouders goed bezocht. Prachtige presentaties, zelfs al van tweedeklasleerlingen, hebben de juryleden mogen beoordelen. Er waren heel veel verschillende programma’s, passend bij de ontwikkeling van de leerlingen. Graag wil ik alle medewerkers en vrijwillige ouders heel hartelijk bedanken voor hun grote inzet deze dagen!Kwaliteit en resultaten voorop, is hét speerpunt uit ons strategisch beleidsplan. Daar zetten we allemaal dit jaar opnieuw de schouders onder. De school zet breed in op het behalen van goede opbrengsten. We werken aan onze kwaliteit op vele verschillende terreinen. Een voorbeeld hiervan is de deelname van de school aan het project School aan Zet, waarin de directie in gesprek met experts van het ministerie van OCW haar opbrengsten en plannen be-spreekt. Ook wordt er schoolbreed flink geïnvesteerd in taal- en rekenonderwijs om onze leerlingen goed voor te bereiden op de extra eisen die het examen van 2014 hier aan stelt. Samen met u als ouders zetten wij ons graag 100% in om er voor te zorgen dat onze leerlingen het beste uit zichzelf halen en tot prima resultaten komen.

Ik wens u allen een succesvol schooljaar 2012-2013 toe!

Antoinette Baalman

1

Page 2: PA-Nieuws 1 2012-2013

Introductieweek brugklassen

Wat hebben we een geluk gehad met het weer. We waren op alles voorbereid maar het was schitterend en dat re-sulteerde in een meer dan geslaagde week. Op maandag kwamen de meesten nog wat gespannen en vol verwach-ting binnen. Na een warme ontvangst door mevrouw Baalman gingen ze met hun mentor mee naar een lokaal; 1mh1 moest het doen zonder hun eigen mentor omdat Jan-Jaap van der Poel vader was geworden van een prachtige zoon. Gelukkig wilde een collega deze taak op zich nemen.Na de eerste kennismaking hebben we een toneelstuk bij-gewoond met als thema ‘Hoe vergaat het een brugklasser die

voor het eerst op zijn/haar nieuwe school komt’. De ‘conciërge’, meneer Teunissen, en ‘brugklasser’ Dominique gaven ons een kijkje in de dage-lijkse gang van een schooldag. De rest van de week kwamen activiteiten als survival, samenwerkingsspel-len, dans, touwtrekken en klasactiviteiten aan bod. Ook werd het reilen en

zeilen op school besproken.Op donderdag was het Hairball, waar de meest mooie kapsels te bewon-deren waren. Voor het mooiste kapsel (drie jongens, drie meisjes) was een prijs te winnen.De week werd afgesloten met de laatste dingen, zoals inloggen op je ei-gen account op school en het bespreken van het lesrooster. Daarna lekker naar huis, boeken kaften en uitrusten van de gezellige week.We wensen de nieuwe brugklasleerlingen een geweldig en succesvol schooljaar toe!

Het brugklasteam

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Brugklassen

Als nieuwe teamleider brugklassen op het Pallas Athene College wil ik in deze eerste versie van het PA-Nieuws graag van de gelegenheid gebruik maken mij-zelf aan u voor te stellen. Mijn naam is Gerben Kreeft, ik ben 35 jaar en ik woon met mijn gezin in Eem-nes. Mijn studie heb ik gedaan aan de CALO in Zwolle. Ik ben opgeleid als docent lichamelijke opvoeding. Later heb ik nog een studie bedrijfskunde af-gerond. Aansluitend aan mijn studie ben ik in het onderwijs gaan werken. Via Borculo, Arnhem uiteindelijk naar Almere. Daar heb ik bijna 11 jaar gewerkt als docent lichamelijke opvoeding en als teamleider. Naast mijn werk ben ik actief in de sport met volleybal, tennis en snowboarden.

Ik sta net als onze leerlingen van de brugklassen aan de start van mijn loopbaan bij het Pallas Athene College en heb er heel veel zin in. Voor de brugklassers is dit een nieuwe fase in het leven die weer nieuwe dingen van ze vraagt. Ik spreek vanaf hier de wens uit dat alle brugklassers zich thuis voelen op het Pallas Athene College. Dit moet een succesvolle en plezierige periode van onderwijs worden. Ik weet zeker dat het Pallas Athene College genoeg te bieden heeft voor de leerlingen om onze school succesvol te doorlopen. Mocht u in de toekomst contact met mij willen opnemen belt u dan gerust even naar school. Ik hoop u persoonlijk te mogen begroeten op onze school tijdens de eerste ouderavond van leerjaar 1 op 11 oktober aanstaande.

Vriendelijke groet,

Gerben Kreeftteamleider Brugklassen

2

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

Hartelijk dank aan alle ouders die tijdens de

survival (introductieweek) geholpen hebben!

Namens alle mentoren,

Marlies Schuring

Page 3: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Mavo

IntroductieweekDe kop is er af! Voor mavo 2, 3 en 4 is het schooljaar goed begonnen. Drie op de doelgroep afgestemde introductie-weken hebben de kloof tussen de zomervakantie en het schoolleven gedicht.

mh2In de tweede klas kwamen de leerlingen terug op school in deels nieuwe groepen. Uiteraard heeft het even tijd nodig om aan een nieuwe groep te wennen. Daarom was in de klassen 2mh het programma zó samengesteld dat er in ruime mate tijd was om de nieuwe situatie te leren kennen. Minilessen, een speurtocht, Pitch en Putt en een sportieve spellendag maakten het groepsgevoel en de band met de nieuwe mentor startklaar.

mavo3De derde klas reisde af naar Londen. Vier dagen kennismaken met de Engelse taal en cultuur. Door te slapen in gastgezinnen is verdere uitleg over de culturele verschillen tussen Nederland en Engeland niet nodig. Een vol programma met álle Londense highlights, een bezoek aan de London Dungeon’s, een boottocht over de Thames, wandelingen in Hyde park en Greenwich en… maakten de week door alle indrukken vermoeiend, maar boeiend.Op de laatste avond bezochten de leerlingen zelf een echte musical in West End: Wicked! In een uitver-kochte zaal kregen de voeten de nodige rust, om alle energie te steken in het volgen van de musical. En dat gaat na twee jaar Engels verrassend goed!

mavo4In de vierde klas staat het hele schooljaar uiteraard in het teken van een goed eindexamen. Dat is de horde die genomen moet worden om toe te komen aan vervolgonderwijs. Toch ligt er ná het examen een groter deel van het leven nog onaangeroerd dan er voor het examen is langsgekomen. Dat betekent dat we niet alleen moeten focussen op het examen, maar ook goed moeten kijken naar de periode erna.

LOB… “Roc’s leiden te veel jongeren op voor banen die er niet zijn. Duizenden leerlingen hebben een beroepsopleiding gevolgd waar op de arbeidsmarkt helemaal geen vraag naar is. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Jong, gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het ministerie van Onderwijs en het beroepsonder-wijs zelf.”… (uit: De Volkskrant 07-08-2012) Via een programma van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) nemen wij de leerlingen en u vanaf halverwege de tweede klas tot en met het eindexamen mee op de ontdekkingstocht naar “wat wil ik” “wie ben ik” en “wat kan ik”. Dit programma krijgt in het sectorwerkstuk dat alle examenleerlingen moeten maken een centrale rol. Daarom zijn alle leerlingen in de vierde klas op een sectorspecifieke excursie geweest. Om kennis te maken met een mogelijke werkomgeving na hun opleiding. Daarnaast is een start gemaakt met een onderzoek van de examenleerlingen naar twee potentiele beroepen of opleidingen, om er daar vervolgens één helemaal van uit te werken.

De mavoagendaVanuit het mavoteam staan er in de eerste helft van het schooljaar de volgende zaken gepland. Handig voor de agenda…25 september 2012 19.30 uur: ouder- en mentoravond: ouders mh2, mavo3 en mavo413 november 2012 19.30 uur: voorlichting decanaat (LOB): ouders mavo3 en mavo44 december 2012 19.30 uur: LOB-café (info volgt): ouders mavo4

Groeten,

Harmen Neidigteamleider mavo.

3

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

Page 4: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

School-IT-Rijn-Waal

Donderdag, 27 september 2012 om 13:45 uur vindt de officiële start plaats van het project School-IT. Waaraan ook het Pallas Athene College meedoet. Inmiddels heeft onze school een groep van 25 leerlingen uit de tweede klas, die zich hebben aangemeld om IT-expert / IT-assistent te worden. In een aantal bijeenkomsten dit schooljaar krijgen zij de kans kennis te maken met veel facetten van het IT-gebruik en zullen zij op termijn ook do-centen en ouders op de hoogte brengen van de nieuwste gebruiksmogelijkheden van IT.

De officiële opening vindt op twee locatie tegelijk plaats, om het internationale karakter van dit pro-ject extra te benadrukken. De opening vindt plaats op het Dorenweerd College in Doorwerth (NL) en op het Gymnasium In Den Filder Benden in Moers (D). Via een internetverbinding hebben de beide locaties con-tact met elkaar.

Centraal staan de leerlingen, voor hen is dit het eerste contact binnen het project. Leerlingen van het Pallas Athene College gaan op bezoek bij het Gymnasium In Den Filder Benden in Moers (D). Leerlingen van de Walter-Bader-Realschule uit Xanten zijn te gast in Doorwerth. Zij ontmoeten daar de IT-scouts van het Dorenweerd College.

Tijdens de dag maken de leerlingen kennis met elkaar en presenteren de IT-experts van de beide scholen aan elkaar en aan andere leerlingen hun eerste ervaringen m.b.t. de IT-thema’s die zij in de weken daarvoor hebben uitgewerkt. Het idee is van deze presentaties een videofilmpje te maken en deze te uploaden op YouTube zodat de andere (2e jaars) leerlingen de presentaties in hun eigen klaslokaal kort hierna of op een later moment kunnen bekijken middels de aanwezige smartboards .

Het Pallas Athene College heeft de ambitie om met haar ICT-gebruik een koploper te zijn en te blijven. ICT-gebruik is daarbij geen doel op zich, maar moet passen binnen de vorm van on-derwijs die wij bieden. Klassikale lessen met gebruik van een methode zijn daarbij in de meeste vakken gebruikelijk. De voorzieningen op ICT-gebied zijn daar op afgestemd. De ko- m e n d e twee jaar ontdekken wij, samen met de IT-experts waar IT-oplossingen een waardevolle bijdrage bijdrage kunnen zijn in ons onderwijs.Wordt vervolgd…

Harmen NeidigProjectleider School-IT-Rijn-Waalhttp://school-it-rhein-waal.eu

Jon Meijer

Na de introductieweek werden wij opgeschrikt door het nieuws dat onze docent Nederland Jon Meijer was opge-nomen in het ziekenhuis na een hartaanval. Jon Meijer is gelukkig op tijd in het ziekenhuis aangekomen om erger te voorkomen en is inmiddels afgelopen week geopereerd. Een aantal bypasses hebben zijn hart weer in functie hersteld.

Deze operatie is erg zwaar en de periode van herstel zal lang zijn. Het is daarom fijn om te kunnen melden dat voor alle lessen Nederlands van Jon Meijer vervanging is gevonden. De mentorklas zal worden overgenomen door Marlou Overkamp, ook docente Nederlands.

In de afgelopen periode heeft Jon veel kaarten en bezoek gekregen van leerlingen, collega’s en ouders. Dit heeft hem gesterkt in deze zware periode. De komende weken zal het bezoek nog mondjesmaat kunnen plaatsvinden. Voor eventuele informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Harmen NeidigTeamleider mavo

4

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

Page 5: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Havo

IntroductieNa een hopelijk voor iedereen fijne vakantie zijn we al weer enkele weken in het nieuwe schooljaar. Dat begon met een introductieweek voor alle klassen. Voorlopig is onze evaluatie dat we een prima introductieweek hebben gehad met volop gelegenheid om kennis te maken met elkaar en de schoolzaken van de nieuwe klas (of Berlijn in het geval van 4 h). De meeste klassen hebben aan een mix van activiteiten meegedaan die soms meer en soms minder een relatie hadden met school of met de levensfase waarin de leerlingen zich bevinden.

KennismakingsavondBinnenkort krijgen ook de ouders de gelegenheid om de kennismaking met de school te verdiepen, want op 2 okto-ber is de kennismakingsavond voor ouders en mentoren (vanaf 19:30 uur). Daarnaast zullen op deze avond ook de decaan en de leerlingbegeleider iets over hun werkzaamheden vertellen. Wij vinden het van groot belang dat ouders en school samenwerken mét de leerlingen en ik hoop dan ook dat er weer veel ouders aanwezig zullen zijn.

International Business CollegeOp de kennismakingsavond zal ondergetekende ook de ouders van 3 havo wat informatie geven over het International Business College, eigenlijk een nieuwe klas voor 4 en 5 havo met ingang van schooljaar 2013-2014. De leerlingen die volgend jaar in 4 havo komen kunnen als eersten plaatsnemen in deze klas en proberen het door de overheid officieel erkende diploma in anderhalf schooljaar te behalen.

Ten slotteRest mij nog, iedereen een plezierig en succesvol schooljaar toe te wensen met hopelijk net zulke mooie resultaten als afgelopen schooljaar.

Jan Lucas Swint,Teamleider havo

Ziek zijn

Nog maar net begonnen met een nieuw jaar en toch al veel drukte! Dit komt hoofdzakelijk door het grote aantal zieken van het mo-ment. Nog even de procedure: ziekmelden kan telefonisch, maar... tegenwoordig ook via het contactformulier op onze website! Klik onder “ouders” op “ziekmelding” en u kunt op eenvoudige wijze uw kind ziekmelden. Er bestaat dan de mogelijk dat u mij die dag nog even aan de lijn krijgt, de meldingen worden volledig willekeurig door mij gecontroleerd. Daarnaast is het erg prettig als u ons op de hoogte houdt van het ziekteverloop én dat u uw kind weer beter meldt. Vriendelijk verzoek bij het corresponderen: wilt u alstublieft de daarvoor bestemde formulieren gebruiken zodat er geen zoekplaat-jes kunnen ontstaan over welke leerling het betreft??? Er landen

nog regelmatig briefjes op mijn bureau in de trant van “mijn zoon (geen naam en klas) is ziek”. vervolgens onder-tekend met een niet te ontcijferen handtekening en dan kost dat ons erg veel tijd.

Paul Levenbachabsentiecoördinator

5

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

Page 6: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Cito-toetsen en rekenlessenDe afgelopen jaren is er binnen het voortgezet onderwijs meer aandacht gekomen voor rekenen en taal. Goed kun-nen rekenen en vaardig zijn in het begrijpend lezen zijn essentieel voor succes in de examenvakken. Daaom moeten met ingang van 2014 alle leerlingen naast de reguliere eindexamens ook een examentoets rekenen afleggen en zul-len er de komende jaren binnen alle examens hogere eisen aan de taalvaardigheid van de leerlingen worden gesteld.

We willen onze leerlingen hier goed op voorbereiden en hebben daarom samenwerking gezocht met het Cito. Dit jaar zullen we starten met speciale toetsen in leerjaar 1 (in de herfst en in het voorjaar) en in de leerjaren 2 en 3 (in het voorjaar). Leerlingen worden getoetst in hun vaardigheden in rekenen, wiskunde, taal, Nederlands en Engels. Het doel van deze toetsen is tweeledig. Enerzijds bieden ze meer inzicht in de vorderingen van alle klassen richting de exameneisen. Daarnaast wordt snel duidelijk welke leerlingen een achterstand hebben in een onderdeel, zodat we hen de juiste begeleiding aan kunnen bieden.

Dit najaar zal er gestart worden met rekenlessen. Op basis van bovengenoemde Cito-toets zal een groep leerlingen uit leerjaar 1 geselecteerd worden die wekelijks extra rekenles krijgt van Bram Joël. De wiskundedocenten van het tweede en derde leerjaar hebben inmiddels rekentoetsen afgenomen in de klas en hiermee een groep leerlingen geselecteerd die op dit moment onvoldoende rekenvaardig is. Deze groep leerlingen krijgt de komende tijd bijles van de Roelof Santing. Ook is er in klas 4havo een specifieke rekengroep van start gegaan. Deze leerlingen krijgen eveneens les van Roelof Santing.

BrandoefeningDonderdag 13 september ging om kwart over 12 het brandalarm af. De mede-werkers van school waren geïnformeerd en konden de leerlingen geruststellen dat het slechts een brandoefening betrof. Zowel de leraren als de leerlingen namen de oefening heel serieus en opvallend snel was het schoolgebouw dan ook leeg op de bedrijfshulpverleners na, die met gele hesjes en zaklantaarns rondliepen om te zoeken naar ‘achterblijvers’.Deze oefening heeft ons veel informatie gegeven: waar is het alarm wel/niet hoor-baar, op welke plekken kunnen er mogelijk verstoppingen optreden, enz. Later in het schooljaar zal een onaangekondigde brandoefening plaatsvinden.

Pallas-identiteitWat maakt het Pallas nu jouw school? Wat vind je leuk of niet leuk aan de school? In hoeverre ben je trots op het Pallas Athene College? In enquêtes laten de leerlingen zich gemiddeld heel tevreden uit over hun school, maar wat maakt de school nu precies leuk en wat behoeft verbetering?Een groep leerlingen uit alle afdelingen en leerjaren van de school is woensdag bijeengekomen om over deze vragen na te denken. Onder leiding van Karlijn Souren, een conceptueel vormgever die voor dit project door school is aange-steld, gaat deze groep de komende maanden op zoek naar dé Pallas-identiteit. Door middel van opdrachten en acties zal onderzocht worden hoe leerlingen de school beleven en wat er mogelijk te verbeteren valt. Middels deze groep hoopt de school nog meer een school te worden waar het goed toeven is, waar je graag verblijft en zuinig op bent.

OudercommissieDeze zomer is de samenstelling van de oudercommissie gewijzigd. Na lange tijd actief geweest te zijn, hebben Bart Weijers, Ineke van Meggelen en Steffie Gomez hun plek binnen deze commissie verlaten. We zijn Ineke, Steffie en Bart heel dankbaar voor alles wat zij voor de school betekend hebben: boei-ende ouderavonden (over geld, voeding en uw-kind-online), meedenken met en feedback geven aan school over beleidszaken en hulp bij hand- en span-diensten (o.a. op de open dag en diploma-uitreiking). Inmiddels is de oudercommissie, aangevuld met nieuwe leden, alweer bijeen-gekomen om de ouderavond van 8 november voor te bereiden. Dit belooft een boeiende avond te worden over “Jongeren en keuzes maken”.De oudercommissie bestaat uit Willem Stegeman (voorzitter), Siska Hut (se-cretaris), Nettie Alkema, Saskia Vasilda, Ada Meijering, Lilia Plooij en Peter van der Tas. Meer informatie over de oudercommissie vind u op de site van de school.

Peter van Dijk, conrector

6

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012

Page 7: PA-Nieuws 1 2012-2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas AThene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Vwo

De kop van het jaar is eraf!We begonnen dit jaar als altijd met een introductieweek voor alle klassen.Vooral voor de nieuwe eerste klassers een belangrijke en spannende week.

Met klas 2 en 4 zijn we begonnen met een dag op Wageningen Universiteit waar we gastvrij werden onthaald met workshops, cake en drankjes. Het thema van de week was voor deze klassen ‘Onderzoek’ . In de workshops hebben leerlingen zelf kleine onderzoekjes gedaan met als onderwerpen: Moleculaire Gastronomie, Natuurlijke Verklikkers, Summer in the City en Blue Energy.We volgden een interessant verhaal over Microalgen: het goud van de toekomst; een onderzoek bij de WUR waar uit een duurzame kweek van groene algen grondstoffen worden gewonnen.

Het overige deel van de week zijn de leerlingen in groepjes zelf onderzoek gaan doen met als opdracht een model te ontwikkelen waarbij een biologisch idee moest worden gebruikt om een probleem op te lossen (Biomimicry). In de opbrengst zaten mooie producten en deze werden beloond door de jury met een cadeaubon.Winnaars:2 vwo: Annemarije, Charlotte, Marieke, Melissa en Katinka4 vwo: Arthur, Jurre en Jan WillemPublieksprijs: Laurens, Maurits, Demi en Thierry

Klas 3 heeft een programma gevolgd over Religie en Cultuur. De leerlingen deden zo kennis op over wereldreligies, klassieke mythologie, muziek, politiek en filosofie. Onder andere werd een bezoek aan de moskee gebracht. Het resultaat van de projectopdracht die zij moesten uitvoeren was indrukwekkend.Tijdens de presentatiemiddag werden ouders en docenten ver-leidt tot het maken van een mythologische puzzel, vertelden leerlingen op een indrukwekkende manier over hun ervaringen in deze week en geurde de aula naar wierook. Ook hun presentaties werden beoordeeld door een jury en de prijswinnaars van de derde klas waren Marloes, Silke, Chinouk, Jirinne met als onderwerp Boeddhisme.

Klas 5 was op reis naar Parijs.

Klas 6 heeft zich tijdens deze introductie al een klein beetje in het komende studentenleven gestort.Wageningen universiteit bood hen een lezing over Academische schrijfvaardigheden en een workshop over studie-keuze. De IB groep heeft hen alles verteld en laten zien over inschrijving, aanvraag studiefinanciering en Tim Hoog-enbosch leerde hen verse pasta maken.De laatste dag was een roeidag bij de Wageningse studenten roeivereniging Argo . Een leuke dag waar bij zon en regen de Rijn werd verkend onder deskundige begeleiding van bestuursleden van de Argo. Al met al een mooie start van dit nieuwe schooljaar.Foto’s in de bijlage.

Marja Flipseteamleider vwo

7

jaargang 2012-2013 nummer 1 - 21 september 2012