Thamen Nieuws Juni 2012

9
Graffity deel 2 Geldezel Gala 2012 Thamen Talenten Tank INHOUD Juni 2012 MAS Inschrijvingen Cultuurdag Alpe d’Huzes Cito-toetsen Vakantieregeling Agenda Een bijzonder project

description

Thamen Nieuws

Transcript of Thamen Nieuws Juni 2012

Page 1: Thamen Nieuws Juni 2012

Graffity deel 2

Geldezel

Gala 2012Thamen Talenten Tank

INHOUDJuni 2012

MAS

Inschrijvingen

Cultuurdag

Alpe d’Huzes

Cito-toetsen

Vakantieregeling

Agenda

Een bijzonder project

Page 2: Thamen Nieuws Juni 2012

5e editie Thamen Talenten Tank 23 maart was het weer zo ver... Het was tijd voor alweer de vijfde TTT! Meer dan 30 leer-lingen stonden zenuwachtig in de coulissen. Make up goed, rokje recht, haar in de krul… Nog zo’n 15 leerlingen waren druk in de weer met de kaartverkoop, decorstukken klaar-zetten en natuurlijk het Licht & Geluid. Om acht uur openden de presentatoren Frank de Boer en Nienke van Dijk het twee uur durende spektakel. Nienke was zelf één van de artiesten op de allereerste TTT, heel bijzonder! Al gauw had het duo de lachers op hun hand.

De acts werden vlot aan elkaar gepraat. Ook toen plotseling het pedaal van de piano stuk ging, raak-te het stel niet van slag, maar wist de tijd goed op te vullen. De acts wa-ren heel afwisselend: natuurlijk werd er veel gezongen en gedanst, maar er waren ook in-strumentalisten en er was een minimusical geschreven door een paar twee-

deklassers. Iedereen werd uiteraard zoals altijd weer bedankt met een paashaas. Nadat alle medewerkers in het zonnetje werden gezet, ging de bar weer open. De opbrengst, zo’n vijfhonderd euro, gaat linea recta naar de grote actie die Thamen deze maand houdt: Alpe d’HuZes!

Juni 2012

Page 3: Thamen Nieuws Juni 2012

Gala 2012, één groot spektakelVrijdag 13 april was de laatste lesdag voor diverse examenkandidaten. Traditiegetrouw werd op deze avond “het Galafeest” georganiseerd voor alle examenkan-didaten. Onder zeer grote publieke belangstelling kwamen de leerlingen vanaf 20.00 uur voorrijden. Dit jaar hadden de ouders en leerlingen groots ingezet. Diverse oldtimers, limousines, cabriolets, motoren, bussen en brandweerwagens werden ingezet om de leerlingen op een speciale manier op de rode loper te zetten.

Na de spectaculaire binnenkomst kon het spetterende galafeest beginnen. De prijzen voor de origineelste entree ging naar de bierfiets van de leerlingen uit de Auto klas. De mooiste entree was voor de leerlingen Imelda de Jong, Renata de Jesus, Samantha Bronkhorst, Maaike Bontes en Kim van den Hoek die kwamen voorrijden in een Engelse taxi. Op het galafeest werden de Thamen Galakoning, Redny Voogel, en Galakoningin, Yolanda Fernando Miguel gekozen.

Inmiddels zijn alle examens afge-rond en we vertrouwen op succes-volle resultaten.

Juni 2012

Page 4: Thamen Nieuws Juni 2012

Inschrijvingen 2012-2013Het is toch elk jaar weer spannend hoe de inschrijving voor het nieuwe jaar zal ver-lopen. De trend van de laatste jaren is dat we meestal zo ongeveer op 240 leerlingen uitkomen. Vorig jaar was er sprake van een trendbreuk en hadden we ineens een inschrijving van 270 leerlingen. Dat betekende uiteraard meer vacatures en meer klassen. De inschrijving van dit jaar laat zien dat we weer volgens de trend van de laatste jaren inschrijven. Ongeveer 240 leerlingen hebben zich ingeschreven voor het nieuwe schooljaar en daar zijn we natuurlijk weer heel blij mee!

MEI 2012

Maatschappelijke stage levert mooi resultaat opDe invulling van de maatschappelijke stage wordt soms op een erg ludieke en daardoor ook effectieve wijze ingevuld. Nicola Vucenic, Wesley Bouricious en Metesola Za-kerias hebben hun donderdagmiddagen gebruikt om t.b.v. de stichting Kika een bingo te organiseren in ‘t

Buurtnest. Samen met Edward de Koning van het ‘t Buurtnest hebben ze het prachtige be-drag van 1105 euro bijeengebracht.

De stichting Kika (Stichting Kinder Kankervrij) was zeer verguld met deze actie en hebben dat ook aan de leerlingen laten weten. Dankzij deze steun heeft Kika straks weer meer geld voor de zo belangrijke onderzoeken naar kinderkanker. Voor een betere behandeling, voor minder pijn en strijd en vooral voor een betere kwaliteit van leven.

Nadat het eerste kunstwerk voor de ‘Open Dag’ was gemaakt door een groep leerlingen volgde al snel het twee-de. Ditmaal voor op de derde verdieping. O.l.v kunstenaar Sander Bosman hebben Avalon,Ashley,Sanne,Latifa,Brian,Doesjka, Roose en Thamar ook weer een prachtig kunst-werk afgeleverd. Met dank aan collega Carola Klein Langenhorst die het project begeleidde!

Page 5: Thamen Nieuws Juni 2012

Juni 2012Alpe d’HuzesAlpe d’HuZes is een actie waarbij fietsers, alleen of in een team, geld bijeen fietsen waar-mee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Op één dag wordt de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer aan toe beklommen. Een bijna onmogelijke opgave. Toch lukte het in de jaren 2006 tot en met 2011 al heel veel deelnemers, zelfs een aantal (ex-)kankerpatiën-ten. In 2011 werd een recordbe-drag van ruim 20 miljoen Euro opgehaald!

Thamen neemt dit jaar aan dit project voor het goede doel. De school zal 3 docenten en twee leerlingen afvaardigen om deel te nemen aan dit gewel-dige project. Zij zullen als een soort estafetteteam proberen minimaal 6x de Alpe d’Huez te beklimmen. Vandaar dat de naam van deze legendarische Tour-berg veranderd is in Alpe d’Huzes.

Richard Roling, Jarl Hoek, Floor Tamis en Mar-leen Flobbe zullen samen met de leerlingen Jim de Jong en Leon Klarenbeek de uitdaging aangaan. Op het moment dat u dit leest, zijn ze onderweg naar dit evenement dat op woensdag 6 juni zal plaatsvin-den. Jim is zo vol van dit project dat hij een kapper bereid heeft gevonden een echte fiets in zijn haar te knippen. Het ziet er geweldig uit!

Page 6: Thamen Nieuws Juni 2012

Juni 2012Cito-toetsen ook op het vmbo

1 juni: Thamen Cultuurdag klas 3

Het zal u niet ontgaan zijn dat er dit afgelopen jaar veel aandacht is geweest voor de prestaties van de leerlingen op het gebied van nederlands en rekenen. De resultaten bij m.n. deze vakken dreigen duidelijk te verslechteren. Op de basisscholen is daar de afgelopen jaren al extra aandacht naar uitgegaan en dat lijkt wel vruchten af te werpen. De minister en met haar een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt ook het voortge-zet onderwijs extra aandacht te besteden aan deze kernvakken. Op Thamen zijn we die uitdaging aangegaan door in de lessentabel het vak Maatwerk op te nemen. De bedoe-ling is dat er tijdens deze uren wordt gewerkt aan de achterstanden op het gebied van nederlands en rekenen. In het kader van ‘ Meten is weten’ , willen we de achterstanden van leerlingen zo goed mogelijk in kaart brengen. Daarvoor gebruiken we uiteraard de informatie van de basisscholen, maar daarnaast willen we ook graag een gemeenschap-pelijk ijkpunt hebben waarmee in staat zijn om vast te stellen of die extra aandacht ook daadwerkelijk resultaten oplevert. Daarvoor zetten we tweemaal per jaar een Cito-toets in. Dat gebeurt in het najaar en de tweede volgt in juni. Met de resultaten van die toets proberen we beter zicht te krijgen op het effect van onze in-spanningen. Uiteraard wordt u ook op de hoogte gebracht van de resulta-ten van deze uitkomsten. We onderzoeken op dit moment in hoeverre de uitslagen ook verwerkt kunnen worden in Magister.

Thamen profileert zich steeds meer als een school waar cultuur, in de breedste zin van woord, hoog in het vaandel staat. Het dansproject in klas 1, de verschillende dansvoor-stellingen in de andere leerjaren, de Thamen musical, de Thamen Talenten Tank, het Grafitty-project en nu ook met een heuse Cultuurdag voor klas 3. Leerlingen van klas 3 konden zich inschrijven een hele reeks leuke, uitdagende en in-spirerende workshops, waarbij het meedoen centaal stond. Er was een ruim aanbod aan workshops:

DJ-techniek, Choreografie, Hiphopdance, Slagwerk, Grime, Theatersport, Fotogra-fie en Graffity. (Als je meer wilt noemen: Rap/hiphop, Hoger dan de hitlijsten, Ani-matie en Cabaret

Eigenlijk voor ieder wat wils. Het enthousiasme was groot en dat was niet in de laatste plaats te danken aan de prima organi-satie van Mare v.d.Molen en de presentaie door de professionele en vooral enthousiaste gastdo-centen.

Page 7: Thamen Nieuws Juni 2012

Juni 2012Een bijzonder projectIn een vorig artikel is er al aandacht besteed aan de vele culturele activiteiten op Tha-men. De afgelopen maanden hebben we kunnen zien dat al deze aandacht wel degelijk wat oplevert. De Thamen Musical (en misschien ook wel het aanstekelijke enthousiasme van mevrouw Brons) is voor sommige leerlingen een geweldige bron van inspiratie geweest. Zij hebben, onder de bezielende leiding van de tweede klasser Jesse Bleekemo-len, hun eigen musical gemaakt. De groep van Jesse heeft al drie musicals gemaakt: Jesse vertelt zelf over de inhoud van deze musicals:

Geheim van de 6:Deze musical ging over 7 studenten ging, waar-van er 6 een geheim hadden. Deze gehei-men werden ontrafeld door Peter (persoon zonder geheim). Deze musical hebben we uitgevoerd op de TTT afgelopen maart.

Zo dat heb ik weer:Een komische musical over studenten in een studentenhuis met lief-des, ruzies, maar ook plezier en feesten. Eén persoon moet onver-wacht het huis verlaten. Deze musical duurde 1 uur en is gefilmd en er is een dvd van gemaakt. Deze is voor €5,- te koop bij de Thamencorner, voor het goede doel Alpe d’HuZes.

The Deal:Met deze musical zijn we net begonnen. Het is de bedoeling dat die volgend jaar wordt opgevoerd.

Deze musicals zijn overigens door onszelf geschreven en gemaakt zonder begeleiding van een docent. Ik ben heel erg trots op deze groep en ik vind dat hier ook wel een keer naar om gekeken mag worden! Het is natuurlijk niet zonder slag of stoot verlopen. Daarom wil ik de musicalgroep bedanken en ook alle mensen die alles mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk gaan we volgend jaar weer verder zoals we dit jaar zijn bezig zijn geweest!

Page 8: Thamen Nieuws Juni 2012

Juni 2012GeldezelMisschien ken je het woord ‘geldezel’ nog niet, maar het wordt gebruikt voor iemand die zijn bankpasje uitleent aan een ander, die daar dan heel verkeerde dingen mee doet. Dingen, zoals het wegsluizen van ‘zwart geld’; geld waar dan geen belasting over hoeft te worden betaald. Het gaat dus om criminele acties. Om die reden is het oppassen geblazen voor mensen die je ‘zomaar’ vragen of ze je bankpasje even mogen lenen. En vooral als ze je daarbij nog wat geld aanbieden ook… want uitein-delijk gaat het altijd om jouw pasje, met jouw naam erop en ben jij dus de klos als de politie erbij betrokken raakt.Op Thamen is er enige tijd geleden helaas ook zo’n situatie geweest, waarvan een van onze leerlingen het slachtoffer is geworden. Die was er zozegd ‘ingetrapt’.

Voor mij reden om daar hier en nu nog eens extra aandacht voor te vragen. G. Jagers

Vakantieregeling 2012-2013In tegenstelling tot andere jaren is het dit jaar niet gelukt om de beide VO-scholen in Uithoorn (Alkwin en Thamen) op één lijn te krijgen, waar het de meivakantie van het

komend schooljaar betreft. Het Alkwin gaat voor twee weken meivakantie, wij slechts voor één volle week (en twee dagen in de tweede week). Dat heeft alles te maken met het feit dat wij in het belang van een goed verloop van de examens er niet voor hebben willen kiezen in deze belangrijke periode twee weken vakan-tie te plannen. Voor het afnemen van o.a. de digitale examens, maar ook voor de verdere goede voorbereiding van een ongestoorde examenperiode, leek het ons geen goede zaak de school gedurende twee weken ineens he-lemaal ‘plat te leggen’. De ‘vaart’ raakt er dan volgens ons helemaal uit en dat is niet in het belang van onze leerlingen.

Deze keuze geldt overigens ook voor alle andere IRIS scholen in de Haarlemmermeer en Heemstede/ Haarlem evenals voor het VMBO in Aalsmeer.

Page 9: Thamen Nieuws Juni 2012

Agenda

Datum Activiteit6 juni Alpe d’HuZes beklimming 7 juni Spreekuur Stichting Brijder

Herkansing CPSE8 juni Herkansing CPSE12 juni Herkansing PTA klas 313 jun Mentoren 4e klas bellen gezakte leerlingen

12:00 - 13:00 uur

14 juni Cijferlijsten ophalen klas 418 - 19 juni CSE 2e tijdvak26 - 27 juni Proefwerkdagen 8:15 - 12:20 uur28 - 29 juni Projectdagen klas 1 t&m 3 9:00 - 14:00 uur2 juli Projectdagen klas 1 t&m 3 9:00 - 14:00 uur3 juli Sportdag klas 1 t&m 34 juli Werkdag klas 1-2-35 en 6 juli Projectdagen klas 1 t&m 3 9:00 - 14:00 uur

Donderdag 5 juli begint de les om 10:00 uur!

9 juli Rapport en boeken ophalen huidige klas 3 Diploma-uitreiking / cabarue Verzorging & Handel en Verkoop Maximaal 3 introducees. Neem voor meer kaartjes contact op met school.

10 juli Rapport en boeken ophalen huidige klas 2 Diploma-uitreiking/ cabarue Techniek en Theoretische leerweg Maximaal 3 introducees. Neem voor meer kaartjes contact op met school.

11 juli Boeken ophalen nieuwe brugklassers12 jul Rapport en boeken ophalen huidige klas 113 juli Lesvrij/ laatste inhaalmogelijkheid 16 juli- 30 augustus

Zomervakantie

Juni 2012