Thamen Schoolkrant

24
1 Schoolkrant herfst 2010 Thema : Liefd e en Passi e!!! Met ONDER ANDERE:….. *CENTERFOLDS – HERFST *HET INTERVIEW *MOPPENTROMMEL *SCHOOLINTERVIEW *DE REPORTAGE (AKTIE BRANDALARM/ WAKKER DIER). *DE REPORTAGE: WIJ BOUWEN EEN HUIS!). *LIEVE BETTY (OVER LIEFDE EN ANDERE LEES NU: EEN SPETTEREND INTERVIEW MET: DAFNE WESTERHOF EN FAMILIE BOFKONT, VAN : HET BELOOFDE VARKENSLAND!!!

description

Schoolkrant 2 1010

Transcript of Thamen Schoolkrant

Page 1: Thamen Schoolkrant

NO.1/ 2010 SCHOOLKRANT - HERFST

1

Schoolkrant herfst 2010

Thema:Liefde en Passie!!!

Met ONDER ANDERE:…..

*CENTERFOLDS – HERFST*HET INTERVIEW*MOPPENTROMMEL *SCHOOLINTERVIEW*DE REPORTAGE (AKTIE BRANDALARM/ WAKKER DIER).*DE REPORTAGE: WIJ BOUWEN EEN HUIS!).*LIEVE BETTY (OVER LIEFDE EN ANDERE PROBLEMEN).*DE GROTE MAKE-OVER…( OOK LEUK OM ZELF TE DOEN!!!!Lees de tips en tricks…).

LEES NU:EEN SPETTEREND INTERVIEW MET: DAFNE WESTERHOF EN FAMILIE BOFKONT, VAN :HET BELOOFDE VARKENSLAND!!!

Page 2: Thamen Schoolkrant

Woordje van de redactie:

Hallo allemaal,Hier zie je dan weer de eerste THAMTHAM-schoolkrant van dit jaar 2010 - 2011..Een nieuwe redactie met nieuwe onderwerpen. 2Jb heeft er zin in en het is dan ook een prachtige krant geworden…Vergeet vooral niet het artikel over Het Beloofde Varkensland te lezen! Wil je meedoen? Stuur dan een berichtje via It’s aan Th.Co. Veel leesplezier, De redactie.

(Advertentieruimte)Aula- Aanbieding:

MARIO’S BROODJES BAR!!!

Iedere vrijdagBROODJE UNOX € 1,50

2

Inhoud:

PAGINA 3: DE TAS VAN…..Eline!PAGINA 4: Geitenmop van Hafid en verjaardagen ..PAGINA 5 t/m 8: Mega- interview… Dafne Westerhof en de Varkens.PAGINA 9: actie Brandalarm van “Wakker Dier!” PAGINA 10: Centerfolds – Herfst….PAGINA 12: Lieve Betty…ingezonden brieven krijgen antwoord!PAGINA 15: Schoolinterview: meneer Veldhuizen.PAGINA 17: Thamen bouwt een huis! PAGINA 18: de Moppendoos..PAGINA 19: de Tham-Tham MAKE-OVERPAGINA 20: RARA WIE IS DIT/prijsvraag op de achterkant

Page 3: Thamen Schoolkrant

DE TAS VAN…..

ELINE, STAGIERE FACILITAIRE AFDELING.

De tas van Eline is een backpack van het merkl Dakine. De afbeelding hieronder is haar favoriet!Tasinhoud:

“Vandaag zit in mijn tas:

Een sjaal, mijn muts, Ipod, koptelefoon, portemonnee, een luchtje, zonnebril,

Camera, sleutels van mijn fiets en huissleutel,Een flesje cola,

Mijn rekenmachine,Flyers van mijn andere werk,

Heel veel zakdoekjes (want ik ben verkouden),Heel veel stiften,

Mijn schipholpasje(daar werk ik ook),En mijn vegetarische vitamines.

Waar kan je echt niet buiten/ wat kan je niet missen?

_ mijn Ipod!!”

3

Page 4: Thamen Schoolkrant

Mop:BEUGELBEKKIE!(Voor Tham-Tham gevonden door :Hafid).

Wie mogen we feliciteren?5 november : meneer P. Broere8 November: meneer Baartman

11 November: mevrouw van Berkel en mevrouw TJink14 November: mevrouw Fluitsma15 November : Mevrouw van Zijl

28 November: mevrouw Haak en meneer Stalenhoef1 December: meneer Bouwense en mevrouw Kisoentiwari

2 December: mevrouw van Zyverden5 December: mevrouw ‘tHart

6 December: meneer Jägers10 December: meneer van Gink

Meer data lees je in : de THAM-THAMkerstkrant

Voor de mooiste Happy-birthdaysong: klik op de onderstaande link,Of kopieer- en open de link naar de taakbalk:

http://www.youtube.com/watch?v=iH3oOVKt0WI

4

Page 5: Thamen Schoolkrant

met…..

Dafne Westerhof Van…

HET BELOOFDE VARKENSLAnd

Zie ook: http://www.hetbeloofdevarkensland.nl/familiebofkont/(door: Amanda, Scarlet en Annemijn)

Op een zondagnamiddag bezochten drie THAM-THAM-meiden de boerderij van Dafne Westerhof en de Familie Bofkont op Het Beloofde Varkernsland.De laatste groep bezoekers zat nog aan de soep. Op de deel was het druk: de golden girls liepen kakaelnd voor je voeten, Arie Bombarie siste, het kalf sabbelde op de vingers van wie zich aanbood en een handgroot zwart biggetje kroop op de Schoot van mw. Westerhof. Toen de laatste bezoekers waren vertrokken, begon het interview.Amanda en Annemijn hadden een vragenlijst bij zich. De fotograaf van mw. Westerhof zorgde voor de foto’s.

Door Amanda:

Vragen voor het interview: Hoe bent u op dit idee gekomen ? Kunt u goed met de dieren opschieten zo ja waarom? Vind u het fijn zoveel dieren in u buurt? Waar komen al deze dieren vandaan? Hoeveel verschilde dieren heeft u? Hoeveel dieren heeft u in totaal? Heeft u mensen in dienst om de dieren te laten verzorgen of doet u het in u

eentje? Zo ja hoeveel

5

Page 6: Thamen Schoolkrant

wat is u lievelingsdier? hoe lang doet u dit al? was dit al van kleins af aan uw droom? Wat voor winkel heeft u in de pc hoofdstraat ? Vind u het niet raar het verschil tussen die dieren en die winkel die u heeft in

de pc hoofdstraat? Bent u blij dat u dit gedaan heeft ? Wat doet u met de dieren als u op vakantie gaat? Hoe vroeg moet u opstaan om de dieren te voeren Hoe vaak per week moet u de hokken verschonen? Wat voor cursus geeft u?, voor wie is die cursus allemaal

bedoeld,als iemand gestrest is, is dan het varken ook gelijk gestrest? Bij u zijn ze dan heel mak

hoe voelt een varken als iemand gestrest is. Kan het ook voorkomen dat het varken eerst gestrest is en dat de gene die het

varken masseert het juist niet is? Vind het varken het niet eng dat andere mensen hem de heltijd aanraken?Komen er wel elke dag mensen om uw dieren te masseren?

Dit waren onze vragen. Hieronder lees je de antwoorden.Dafne vertelt:

Mijn opa en oma leefden op het platteland in Friesland Oldeholt heette het plaatsje dat betekent: het oude hout pad. Ze kwam altijd logeren bij haar opa en oma. Zo werd ze verliefd op het boeren leven

Mw. Westerhof wilde het beroep van een boerin gaan doen, maar ze kon de dieren niet slachten. Dus kon ze geen boerin worden.

Ze kan goed met de dieren om gaan omdat ze de dieren laat zijn wie ze zijn. Het is eigenlijk nooit de bedoeling geweest dat er zo veel dieren zijn. Ze heeft veel zorgen over nummer 48 het kleintje (varken Bokkie).Het is belangrijk dat je niet te veel dieren in je hart neemt, anders kan je ze niet genoeg aandacht geven.Dafne Westerhof had een ruimte in de pc hoofdstraat, waar ze ook woonde. Ze is Communicatie-adviseur van beroep. Maar ze wilde toch boerin worden. Ze ging op maandag naar school in landbouw in 1994. Ze wist niet precies wat voor boerin ze wilde worden. Ze zeiden in Barneveld, op de landbouwschool, dat ze niet geschikt was voor die school, met de rode nagels en naaldhakken.Ze ging naar Artis om zich zelf te bijwijzen dat ze het Wel kan. Een half jaar ging ze daar stallen uitmesten. Na een half jaar ging ze terug naar die school en vroeg ze ben ik het nu wel waard.

6

Page 7: Thamen Schoolkrant

Toen zeiden ze ja.1 keer in de week op maandag ging ze naar school.Ze leerden van muis tot paard. ‘Dit is wat ik wil,’ dacht ze meteen!!!In het vak ‘Geboortezorg- biggen’ had ze veel zin. Ze was daar heel blij mee. Ze zou kleine, pasgeboren biggen verzorgen! ze verheugde zich erop dat ze die les zou gaan krijgen…..Maar Ze ging naar school en ze moest de dieren zonder verdovinh de staart afsnijden, tanden uittrekken en castreren!!!Ze schreeuwden van pijn. Dat wilde ze niet. Dus vroeg ze:” Wat is dit in godsnaam?”“Dit is normaal in de dierenindustrie!’, antwoordden ze. “Dit is de les die je nu eenmaal moet volgen”.Ze zei: “ik hak nog liever me eigen hand af…”Ze mocht blijven ze hoefde niet de dingen te doen die ze niet wilde doenEn ze haalde haar diploma.

Door Annemijn:

Dafne Westerhof wilde laten zien hoe leuk de dieren eigenlijk zijn. Alle dieren op Het beloofde Varkensland zijn mishandeld of gered van de slager.Aagje was de koningin van het beloofde varkensland.

7

Page 8: Thamen Schoolkrant

Bokkie (klein zwart biggetje) ligt bij het baasje in bed.Op de boerderij leven: 49 varkens ,2 koeien, Stieren, 1 kalf, Postduiven, een Zwik hanen, 5 poezen, kippen en hanen en Arie Bombarie, de gans.Het grootste varken weegt: 350 kilogram.Dafne Westerhof begon in de boerderij in haar eentje. En daarna kwamen er veel werknemers (vrijwilligers).Ze doet het al 15 jaar. Het was min of meer haar droom!Ze is er ook heel erg blij mee en heeft geen spijt. Het werk is eigenlijk haar levenDat wil zeggen: Elke dag schoonmaken en geen vakantie .Dafne geeft Cursussen: workshops voor dierengekken. De bezoekers leren er over de dieren en ze leren hoe ze een varken kunnen masseren. Daardoor ontspant het varken zich en zijzelf ook. Dafne geeft instructie voor het masseren omdat anders de mensen het verkeert doen en dan worden de beesten bang.De dieren brengen vreemde mensen bij elkaar. Het varken is een hooggevoelig en intelligent dier. De intelligentievolgorde is:Mens – Aap – Dolfijn – Varken. Ook varken Maximiliaan kwam gestresst in Het Beloofde Varkensland aan. Na een halfjaar beetje bijgekomen. Alle varkens leven er zoals ze zelf willen. Ze zijn niet vies en gaan vrolijk met elkaar om. De mensen op de boerderij zijn het personeel.

Als de mensen er zijn is het feest als dieren onderling met elkaar leven….

(Voor jullie gevonden door een van onze verslaggevers!).

AKTIE BRANDALARM VAN WAKKER DIER!

8

Page 9: Thamen Schoolkrant

In de brandveiligheidsvoorschriften voor stallen tellen dieren niet mee als levende wezens! Stallen vallen onder ‘lichte industrie‘ waardoor een stal met 60.000 kippen niet beter beveiligd hoeft te worden dan een loods met wc-rollen of tuinmeubels! Dit betekent dat brandmelders, sproeiers of brandwerende deuren nu niet verplicht zijn. Door gebrek aan toezicht en de grote afstanden op het platteland, komt de brandweer bij stalbrand vaak te laat en moeten brandweerlieden machteloos toezien hoe dieren, die geen kant op kunnen, levend verbranden. Dit is weer een schrijnend voorbeeld van het behandelen van dieren als dingen, om goedkoop vlees te kunnen produceren. De hoogste tijd dus dat er ook voor dieren goede brandveiligheidsmaatregelen komen. Dit zijn de maatregelen die wij willen:

Bouwen met brandwerende materialen en compartimenten Brandmelders, brandblussers en sprinklers in elke stal. Brandveilige elektrische aansluitingen. Preventieve brandweercontrole.

We zijn al gestart met een juridische procedure. Maar om heel Nederland wakker te schudden en van deze actie een succes te maken willen we indringende actiespots en advertenties inzetten. Daar hebben wij uw bijdrage hard bij nodig! Wilt u dat dieren - net als mensen – bij brand een kans maken en bij voorkeur gered worden? Steun dan de Actie Brandalarm van Wakker Dier

9

Page 10: Thamen Schoolkrant

10

Page 11: Thamen Schoolkrant

Wij vinden dat ons fotohart (door de redactie gemaakt) prachtig!!!

De vragenpagina van :

11

Page 12: Thamen Schoolkrant

INGEZONDEN BRIEVEN:

Hoi lieve Betty,

Ik heb een probleem: ik ben een meisje uit de tweede en geloof dat een jongen uit de eerste verliefd op mij is. Zelf ben ik op een jongen uit de derde, dus daar is niks mis mee. Maar die brugger kijkt de hele tijd naar mij en dat vind ik kut . Als ik iets zeg, wordt hij rood. Iedereen pest mij met dat een brugger op mij is! Heb jij een oplossing? Wat moet ik doen?X.

Beste x

neem met die uit de derde en dan ben je van het probleem af! Dan helpt die boy je wel. En als die boy niet met je wil, neem dan met de 1ste klasseer. Heb je toch iemand om mee uit te gaan.Succes, Betty.

Lieve Betty,

Mijn vriendin gebruikt mij alleen als opvulling. Als haar vriendinnen er niet zijn, doet ze alsof wij hartsvriendinnen zijn. Ze is zelfs met mij en mn ouders mee naar Walibi geweest. Maar als de anderen weer opduiken, doet ze alsof ik er niet ben..Ik vind dat heel rot. Maar er zitten geen andere leuke meiden in mijn klas. Wat moet ik doen?xxx.Treurig meisje.

Ha treurig meisje,

Laat dat meisje vallen! Je bent te goed voor haar. Zoek andere vrienden in een andre klas en ga daarmee in de pauze zitten chillen. En probeer toch maar met die andere meisjes uit je klas vrienden te worden. Je weet maar nooit…Als het niet lukt heb je het toch geprobeerd!

Liefs, Betty.

Lieve Betty, Ik zit met een probleem. In de klas zijn alle meiden veel kleiner dan ik . Ik steek overal bovenuit. Ik vind dat ik veel te lang wordt. Mn moeder zegt dat alle modellen lang zijn en dat ik me niet moet schamen, maar juist trots moet zijn. Ik vind het helemaal niet leuk. Ik ben zelfs langer dan de jongens. Zo krijg ik nooit een vriend. Wat moet ik doen?Anoniem.

Hallo lang meisje,

12

Page 13: Thamen Schoolkrant

Het is juist mooi om lang te zijn! Je moeder heeft gelijk.. Profiteer er van en trek je niks van ander mensen aan. Als ze iets rots tegen je zeggen, doe dan net of je het niet gehoord hebt xxxx Betty.

Lieve Lezers en lezeressen:….

Zit jij ook met een probleem waarmee je nergens terecht kan?Schrijf een briefje en post deze brief in de roze brievenbus, tegenover de balie…Inzenden via It’s kan ook. Stuur je bericht aan Th.Co. dan geeft zij de brief aan Betty. Fijne herfstvakantie!

(Advertentieruimte)

zie ook de make-overpagina!

13

SCHRIJF LIEVE BETTY over al je problemen…(met docenten, leerlingen, liefde, strafwerk enz.)Zij houdt je naam geheim en je krijgt zeker antwoord IN DE SCHOOLKRANT! Stuur jouw berichten naar: Th.Co…….

Of post ze in de roze brievenbus tegenover de Balie.

Page 14: Thamen Schoolkrant

door Patrick: Wie Bent u?Ik ben Roelof Veldhuizen en ik ben gymleraar op Thamen.

Hoe oud bent u?Ik ben 28 jaar jong.

Bent u getrouwd?Nee ik ben niet getrouwd, maar woon nu vier jaar samen met mijn vriendin in Amsterdam

Heeft u kinderen?Nee nog niet, maar ik hoop binnen een paar jaar wel kinderen te mogen.

Heeft u broers en/ of zussen?Ik heb 1 zusje van 21 jaar.Zij woont nog bij mijn ouders in friesland.

Hoeveel exen heeft u?Poeh…….even nadenken.Volgens mij zijn dat er 8.

Waar bent u geboren?

14

(Advertentieruimte).

MARIO’S BROODJESBAR

LET OP:DE MAANDEN NOVEMBER/ DECEMBER:

SPECULAASPOPPEN € 0,40..

Page 15: Thamen Schoolkrant

In Friesland in het dorpje Wolvega.

Welke scholen heeft u gevolgd?Ik heb de Mavo gedaan in Wolvega.Na de Mavo ben ik naar het CIOS gegaan in Heerenveen.Daarna heb ik 4 jaar MBO bouw gedaan in Zwolle.Toen nog 2 jaar op de KMS ( Koninklijke militaire school) gezeten in WeertEn als laatste heb ik de ALO ( Opleiding voor gym leraar) gedaan in Groningen

Heeft u nog andere baantjes gehad dan gymleraar?Ik heb denk ik best veel baantjes gehad.Toen ik op de mavo zat heb een krantenwijk gehad en heb als vakkenvuller bij de karwei gewerkt.Daarna heb ik 4 jaar als schilder gewerkt en deed ik kalkoenen vangen op de boerderij van mijn oom.Vervolgens heb ik in het leger gezeten als sergeant luchtmobiele brigade en nu gymleraar op Thamen

Waarom bent u leraar geworden?Ik denk dat het komt, omdat ik super graag sport en het werken met kinderen ook geweldig vindt. Dus gymleraar is dan ideaal.

Hoe lang zit je al in het onderwijs?Thamen is de eerste school waar ik als docent werk.Dat doe ik nu voor mijn 4e jaar.Daarvoor heb ik ook lessen gegeven in het leger. Dus alles bij elkaar zit ik ongeveer 6 jaar in het onderwijs

Hoe pakt u lastpakken aan?Over het algemeen ben ik niet heel streng en ga ik liever een goed gesprek aan, met leerlingen, dan dat ik ze straf geef. Meestal werkt dat heel goed en houden leerlingen zich aan de gemaakte afspraken. Dat geeft dan ook een heel leuke sfeer in de lessen, omdat we met respect met elkaar omgaan en veel plezier kunnen maken. En het geeft niets als iemand eens een keer een foutje maakt, als je er maar van leert.Alleen als je niet je best doet om je aan de gemaakte afspraken te houden, dan geef ik een gepaste straf.

Wat voor sporten doet u zelf?Ik zit op voetbal bij SV Zevenhoven, waar ik keeper ben in het 1eDaarnaast vindt ik het erg leuk om te volleyballen, mountainbiken, rotsklimmen en survival. Eigenlijk vind ik alles super leuk om te doen behalve atletiek

Wat is uw grootste sportprestatie?Mijn grootste sportprestatie is dat ik bij S.C. Heerenveen heb gespeeld.

Wat zou u in de toekomst nog graag willen?Ik wil graag nog een jaar vrijwilligers werk doen in Afrika en het liefst in Malawi.Dat heb ik vorig jaar ook gedaan in de vakantie en dat was wel heel gaaf om te doen.

15

Page 16: Thamen Schoolkrant

PASSIE VOOR BOUW!!!Ga eens langs..

Bij Bouw

Door Patrick, Hessel, Joey en Sjors

Voor de Tham-thamschoolkrant interviewen wij, Niels en …..

Er wordt een huis bij bouw, middenin het lokaal, bij meneer Stam.

Vraag: waarom bouwen jullie een huis?

Antwoord: Omdat dat een opdracht van school is. Vraag: Wat leren jullie ervan ?Antwoord: Hoe je een huis moet maken:Eerst moet je baken uit zetten, De fundering staat al….

16

Page 17: Thamen Schoolkrant

En het hout skalet staat ook al. Vraag: Komt er ook een dak op het huis? Antwoord: Jazeker! Daarvoor moeten de lampen tijdelijk worden weggehaald. Vraag: En wat gebruiken jullie voor op het dak? Dakpannen of ander materiaal?Antwoord: Dat weten we nog niet, want het ligt er aan wat er gesponsord wordt..Vraag: En waneer is het ongeveer af ?Antwoord: Dat weten we niet ligt er aan waneer al de materialen komen.

door Nevra, Roeland en Sjors...

: Belg Komt een Nederlander met zijn vrachtwagen een belg tegen die voor de brug stilstaat.De Nederlander stapt uit en vraag: wat is er aan de hand kerel.Nou, zegt de belg, ik pas net niet onder de brug door. Het scheelt maar 1 centimeter.Nou, zegt de nederlander, dan laat je toch wat lucht uit de banden lopen.Haha ja ja mooie ben jij, zegt de belg, maar het zit niet onder, t zit boven. De groot

goochelaar Een meisje vraagt aan een goochelaar: "Waar is toch dat meisje dat u vorig jaar heeft doorgezaagd?" "Oh" zegt de tovenaar. "Die is verhuisd. Ze woont nu in Amsterdam en in Eindhoven."

Mevrouw Ka Komt mevrouw Ka in het café en bestelt ze een thee.Loopt ze even later weg roept de ober:Mevrouw K U Thee!

17

Page 18: Thamen Schoolkrant

Ik ga dood Er komt een man bij de dokter zegt de man: dokter dokter ik ga dood waarop de dokter antwoordt ja dat gaan we allemaal!!

Wat is het toppunt van minheid?Bij een weeshuis aan kloppen en vragen zijn je ouders ook thuis zijn   Wat is het toppunt van nieuwsgierigheidDoor het sleutelgat van een glazen deur kijken.   WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN DOM BLONDJE EN EEN FRIKANDEL ?ANTWOORD: Een frikandel bevat hersens

THAM-THAM MAKE-OVER………..

BEFORE/ AFTER…….

Meneer Hoek…

Mevrouw Kneppers..

18

Page 19: Thamen Schoolkrant

door Randy en Roeland

OPLOSSINGEN IN DE ROZE BRIEVENBUS TEGENOVER DE BALIE!PRIJS: GRATIS MARIOBROODJE NAAR KEUZE!

19

(advertentieruimte).

Mario’s BroodjesBar:

Let op:BROODJE VAN DE MAAND,

VASTE PRIJS: 1.60!