Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

32
De zomer in met EZPERANDO! VRIJETIJDSMAGAZINE BORNEM MEI - JUNI 2012 WWW.UITINBORNEM.BE TEKENACADEMIE Eindejaars- tentoonstelling CORDEFACTUM Internationaal festival SPORT Doe mee met het soccertornooi! TWEEMAANDELIJKS MAGAZINE | 36STE JAARGANG | V.U: GEMEENTEBESTUUR BORNEM, HINGENESTEENWEG 13, 2880 BORNEM | ERKENNINGSNUMMER P2A9084 | AFGIFTEKANTOOR 2800 MECHELEN MASSPOST België - Belgique P.B - P.P. 2800 Mechelen 8/0829

description

Vrijetijdsmagazine Bornem Cultuur - Sport - Jeugd -toerisme

Transcript of Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

Page 1: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

De zomer in met

EzpErando!

VrijeTijdsmagazine bornem • mei - juni 2012 • www.uiTinbornem.be

tekenacademieEindejaars-

tentoonstelling

cordefactumInternationaal

festival

SPortdoe mee met het

soccertornooi!

Twee

maa

nd

elij

ks m

agaz

ine

| 36s

Te j

aar

gan

g |

V.U

: gem

een

Tebe

sTU

Ur

bo

rn

em, H

ing

enes

Teen

weg

13,

288

0 bo

rn

em |

erke

nn

ing

snU

mm

er P

2a90

84 |

afg

ifTe

kan

Too

r 2

800

mec

Hel

en m

assP

osT

belgië - belgiqueP.b - P.P.

2800 mechelen8/0829

Page 2: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TERUGBLIK

Het was weer…… een megafantastische speelweek! In de eerste vakantieweek van het jaar hebben de

Bornemse kinderen zich moegespeeld, creatief geknutseld en hun eigen zin gedaan. Ze

hebben zelfs een reuzegroot schilderij gemaakt met de Marokkaanse kunstenaar Othman

Fekraoui. En nu op naar de grote vakantie!

Page 3: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 3

kijken en luiSteren

Beste lezerGeen zomer zonder muziek, ook niet in Bornem.Geen plein, grasveld of terras te groot of te klein, of er vallen muzieknoten te rapen... Het eerste echt zomerse festivalwerk komt er aan met Ezperando. Wereldse muziek, ons aangeboden door de Bornemse Noord-Zuidverenigingen. In Hingene klinken midden mei op Cordefactum de violen en luiten van het Centrum voor MuziekinstrumentenBouw.Eind juni blinken de harmonies, geflankeerd door een bigband, hun koper op voor de kioskconcerten. Net genoeg tijd om tegen 28 juli de kelen te smeren voor Bornem Zingt.En dan nog gezwegen van de grote en kleine muziekjes op tal van zomerse verenigingsactiviteiten. Met een goeie frisse pint erbij, meer moet dat niet zijn… Waarom zou een mens eigenlijk nog op vakantie gaan?

els snackaertCultuurbeleidscoördinator

InhoUd

laïs & MaandachtAll That Jazzslim Cessna’s Auto ClubCordefactum 2012 OntPoptTristeroVan Noord tot Zuid in Bornem

456789

11

inhoud

doen2021222324

Examens academiesDe agenda van ward PauwelsKampioenenvieringspaanse avondOntspannen in geest en lichaam

uit met kinderen18 Pantalone

Bezoeken12152728

Charlotte De smetEindejaarstentoonstelling academieKasteelfeestenEzperando

En ooK3032

PraktischOm naar uit te kijken

aandacht!

Ter Dilft Nieuws wordt verstuurd naar inwoners van Bornem en abonnees en/of cursisten van cultuurcentrum Ter Dilft. Als je niet in Bornem woont en geen abonnementhouder of cursist bent, maar toch Ter Dilft Nieuws wil ontvangen, geef dan een seintje via [email protected].

Page 4: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

4 | TEr DIlFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

laïS & maandachtSongs We Embrace

Verscheidene gesmaakte cd’s, voorprogramma’s van onder meer Luka Bloom en Sting, platgespeelde festivalweiden van Pinkpop, Werchter, Dranouter en vele andere in binnen- en buitenland. Het moge gezegd ... de dames van Laïs zijn al lang geen onbekenden meer. Het publiek viel in de loop van de jaren voor hun engelachtige samenzang en hun frisse muzikale energie. Ook vandaag blijven Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix nog steeds verrassen met een heel eigen geluid.

I.s.m. Maandacht brengen ze nu Songs We Embrace: nummers die ze altijd al eens hebben willen zingen, maar waar ze nog nooit toe kwamen. Eigen rootsy versies van bekende en minder bekende covers, bijna vergeten parels, nummers met een verhaal... en dit in verschillende talen. Opzwepend, broos, ontroerend, zwoel, pijnlijk en vrolijk, de dames schuwen niets.

donderdag 10 mei om 20.30 uur20 - 18 euro

www.lais.be

www.maandacht.be

W!n TickeTs Voor deze VoorsTelling Via www.TerdilfT.be!

Page 5: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 5

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

KioskconcertenzaTerdag 30 juni Vanaf 17 uur Kardinaal Cardijnplein

Kioskconcerten zijn concerten op een kiosk. Logisch toch? De Bornemse kiosk werd om die reden in de jaren ‘90 aangekocht. De Bornemse harmonies openden telkens de grote en de kleine kermis en dit kon maar beter in stijl gebeuren, dus op een kiosk. Afhankelijk van de verkeerssituatie werd die kiosk opgesteld aan het Warregaren of het Landhuis. Ook op 21 juli werd ze steevast van stal gehaald voor de muzikale viering van de Nationale Feestdag. Ondertussen zou je even goed kunnen spreken van terrasconcerten bij het begin van de zomervakantie. Klassiek zetten de harmonies hun beste beentje voor. Die gezelligheid vullen we graag aan met nog meer sfeermuziek van blues of bigband. Zo zal bigband The Renegades ons dit jaar tot middernacht vergezellen. En tussendoor dansen we nog wat. Dus zak op zaterdag 30 juni rustig af naar het kerkplein en laat je tot middernacht muzikaal trakteren!

Op het programma: - Bornems harmonieorkest- Koninklijke Harmonie Zucht naar Kunst- Koninklijke Harmonie Concordia et Amicitia Ter Dilft - The Renegades

Het volledige programma vind je op www.uitinbornem.be!

organisaTie en info cultuurdienst Bornem, [email protected], 03 890 69 49 of vzw WORM, www.vzwworm.com

all that jazz

Jazz goes EikevlietEen nieuwe lente, een nieuw jazz-geluid. Vzw WORM organiseert vanaf nu All That Jazz in zijn eigen nieuwe stek: café/zaal De Balans in Eikevliet. Ze verhuizen niet alleen van plaats, maar ook van dag: deze 10de editie vindt plaats op vrijdag i.p.v. op zaterdag. Bovendien wordt op algemene vraag het programma teruggebracht tot twee groepen en een aansluitende jazz jam. Natuurlijk blijft de kwaliteit en de ambiance van het beproefde All That Jazz-concept behouden!

The Antwerp Down Town Jazz Band heeft een rijke traditie van 25 jaar muzikale uit-spattingen, o.a. samen met ‘muzikale hooli-gans’ Katastroof. De Antwerpse fanfare van honger en dorst werd geleidelijk een serieuze band die de oude stijl jazz trouw blijft, met af en toe een knipoog naar de echte Aant-woarpse folklore. De ideale opwarmer voor een eerste ‘Eikse’ All That Jazz...

Boom Bigband voorstellen hoeft niet echt meer bij het trouwe All That Jazz-publiek. Deze top-bigband draagt vzw WORM van in het begin een warm hart toe en trakteert ons weer op het beste wat er in het Vlaamse Bigband Land te beluisteren valt. Een hoogdag voor alle jazzliefhebbers!

Vrijdag 4 mei Vanaf 19.30 uurZaal De Balans, R. Caluwaertsstraat 10,

Eikevliet

8 euro (vvk)

5 euro (studenten)

10 euro (kassa)

Page 6: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

6 | TEr DIlFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

joSé núñez areSGoyescasTijdens dit Steinwayrecital brengt de getalenteerde pianist José Núñez Ares het meesterwerk van de Spaanse componist Enrique Granados: een hoogst virtuoze pianosuite geïnspireerd op de schilderijen van zijn landgenoot Francisco de Goya. De Goyescas zijn een krachtig, veelgelaagd eerbetoon aan Spanje, met veel invloed van de hoofse muziek zoals de Aragonese jota.

zondag 6 mei om 11 uur14 euro

info en reserVaTies Kasteel d’Ursel

03 820 60 11

www.kasteeldursel.be

kaSteel d’urSel hingene

De Amerikaanse band Slim Cessna’s Auto Club staat al jaren garant voor een kloeke mix van country, folk en bluegrass, gespeeld met een punkattitude. ‘De countryband die speelt in de bar aan het einde van de wereld’ volgens labelbaas en Dead Kennedys-frontman Jello Biafra. Slim Cessna heeft zijn wortels diep in de donkere aarde van de Amerikana, folk noir en onheilspellende ‘Southern Gothic’. Je hoort hoe Shane McGowan en zijn Pogues zouden klinken als ze rednecks waren geweest of hoe 16 Horsepower had geklonken als ze over gevoel voor humor zouden beschikken. Vzw WORM is trots deze unieke groep naar Klein-Brabant te brengen… jieha!

Vrijdag 8 juni Vanaf 20 uur JOC WIJland, Fortbaan 9, 2870 Puurs

10 - 12 euro

Tickets en info: www.vzwworm.com

‘Slim Cessna’s Auto Club heeft alles, van het muzikale vakmanschap over de tekstuele finesse tot de onderbroekenlol en party vibes die ons doen uitkijken naar de apocalyps…’ (Humo)

eXcluSief concert!

een avondjeuit in Bornemwww.uitinbornem.be

Page 7: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 7

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

Paolo PandolfoViola da gambaDeze gerenommeerde Italiaanse gambist dirigeert ook Labyrinto, een ensemble met 5 gambisten. Pandolfo brengt leven in barok en renaissancemuziek door het gebruik van improvisatie, transcripties en composities van hedendaagse stukken.

Vrijdag 18 mei om 20 uur

rolf liSlevandLuitDe Noor Rolf Lislevand studeerde klassiek gitaar. In de late jaren ’80 begon hij te spelen in de groepen van Jordi Savall. Hij won met zijn solo opnames veel internationale prijzen en is nu professor aan de Staatliche Musikhochschule in Trossingen.

zaTerdag 19 mei om 20 uur

roel dieltienSCelloRoel Dieltiens studeerde bij André Messens en André Navarra en kreeg de hoogste cello-onderscheidingen. Hij trad als solist op met Philippe Herreweghe en andere grote namen in de wereld van de kamermuziek.

zondag 20 mei om 20 uur

Cordefactum 2012Van 18 ToT en meT 20 mei

internationaal feStival

Het Centrum voor MuziekinstrumentenBouw verspreidt en bevordert al meer dan 30 jaar de kennis over instrumentenbouw in Vlaanderen en omstreken. Naast opleidingen en cursussen organiseert het CMB ook workshops, lezingen, concertjes, ontmoetingen met muzikanten en het tweejaarlijkse Cordefactum Festival.Cordefactum 2012 staat in het teken van viool, luit en viola da gamba en vindt plaats in Hingene van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei. Op het programma staan o.a. enkele concerten in het kasteel d’Ursel.

Roel Dieltiens, foto: Merlijn DoomernikPaolo Pandolfo, foto: wannabes- Evy Ottermans

Rolf Lislevand

Prijs 20 euro per concert

locaTieKasteel d’Ursel Hingene

info & reserVaTies03 889 49 33

[email protected]

www.cordefactum.be

Page 8: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

8 | TEr DIlFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > podium

W!n TickeTs Voor comPagnie cecilia Via www.TerdilfT.be!

in de kijker

OLVP brengt ‘ontpopt’

De voorstelling OntPopt gaat over een broertje en een zusje die samen op wonderbaarlijke wijze terecht komen in de magische wereld van hun helden. In deze wereld worden dromen werkelijkheid en komen ze al hun idolen tegen. Er staan hen enkele spannende avonturen te wachten.

Wanneer Fien en Jeroen ouder worden, krijgen zij grootsere dromen en gaan op zoek naar nieuwe uitdagingen. Rock Werchter spreekt hen erg aan. Toevallig worden ze er aanzien als de vervangers van de gita-rist van U2 en een bekende achtergronddanseres. Zullen ze dit tot een goed einde brengen?

Tickets zijn verkrijgbaar bij de leerlingen en in cultuurcentrum Ter Dilft.

dinsdag 1 mei om 14.30 uur Schouwburg Ter Dilft

3 euro (vvk) | 4 euro (kassa)

De leerlingen van het Seminarie Arts van OLVP Bornem maakten samen een toneelvoorstelling met live muziek.

Stephanie:

‘De voorbereiding kost bloed, zweet en tranen. Maar dat ben je snel vergeten als je op het podium staat!’

comPagnie ceciliaVorst-Forest

Twee mannen delen een verleden, maar geen toekomst. Samen naar het werk. Samen tegen de lamp. Samen naar de rechtbank. Samen naar de gevangenis. Samen in voorwaardelijke invrijheidstelling. Allebei met een enkelband en een contactverbod. Maar één van hen kan het toch niet laten om op een dag de ander op te zoeken. Sommige dingen zijn nu eenmaal voor eeuwig.

‘Het is een eerlijke, mooie voorstelling die, ondanks de woordeloos-heid, geen seconde verveelt…’ (Yves Desmet, De Morgen)

Met: Zouzou Ben Chikha, Titus De Voogdt, Johan Heldenbergh en Lotte Vandersteene

Vrijdag 4 mei om 20.30 uur18 - 16 euro

www.compagnie-cecilia.be

Foto

: Mic

hiel

Van

Cau

wel

aert

Page 9: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 9

KIjKEn En LUIsTEREn > podium

Abigail’s Party is een hilarische komedie van de cineast Mike Leigh. In Groot-Brittannië is het stuk een absolute cult-hit. Tristero heeft er een heerlijk kitscherige versie van gemaakt, in pure seventies-stijl.

Bijtende komedie in seventies-stijl

Seizoenspresentatie 2012-2013 niet vergeten!

triSteroAbigail’s PartyBeverly is een would-be vamp die op Demis Roussos valt, haar echtgenoot Laurent een harkerig type dat in vastgoed doet. Een keurig koppel. Ze geven een cocktailparty ter ere van de nieuwe buren. De kennismaking bij het eerste glas verloopt vlot, maar vele rondjes later wordt het steeds moeilijker om het gezellig te houden.

woensdag 16 mei om 20.30 uur14 - 12 euro

www.tristero.be

‘We krijgen hier een perfect gedoseerde komedie voorgeschoteld, waarin noch de lach, noch de traan primeert, maar mekaar blijven versterken tot aan het einde.’ (R. Hermans - Cutting Edge)

Vrijdag 1 juni stelt cultuurcentrum Ter Dilft zijn nieuwe seizoens-programma 2012-2013 voor aan publiek en pers. Voor iedereen die niet tot maandag 11 juni (de officiële startdatum voor reservaties) kan wachten, lichten we een tip van de sluier op. In een sfeervol kader kan je bij een drankje een praatje maken met de mede-werkers van Ter Dilft. Je kan zelfs de nieuwe seizoensbrochure al meenemen naar huis. Kwestie van alvast de smaak te pakken te hebben voor na de zomer… en tijdig je tickets te bestellen!

Vrijdag 1 juni Vanaf 20 uurcultuurcafé Ter Dilft

Foto

: Her

man

Sor

gelo

os

t!Pcombineer de seizoens-

PresenTaTie meT de oPening Van de exPo ‘nice To meeT You’ Van

charloTTe de smeT

Page 10: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

10 | TEr DIlFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > podium

‘Ezperando is vooral gericht op jonge

gezinnen en kinderen’

Foto

: Tho

mas

Van

haut

e

Page 11: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 11

KIjKEn En LUIsTEREn > interview

Van Noord tot Zuid in Bornem

hoe komt bornem aan een wereldconsulent?‘In 1997 werd de Bornemse Raad voor Ontwikkelings-

samenwerking opgericht. Onder impuls van deze advies-raad werd in 2005 een halftijdse wereldconsulent aange-worven. Met extra middelen van de Vlaamse overheid werd het takenpakket uitgebreid, zodat de wereldconsulent vanaf 2008 voltijds aan de slag kon. Ik nam in maart 2011 de fakkel over van Daan Sanders.’

wat doet een dienst noord-zuid?‘We zijn vooral bezig met ontwikkelingssamenwerking

en de link met lokale besturen. Er zijn subsidies voor schoolprojecten rond mondiale vorming. Ook jongeren of volwassenen die vrijwilligerswerk willen doen in het Zuiden worden ondersteund. Daarnaast subsidiëren we sensibiliserende activiteiten in Bornem zelf. Zo zijn we betrokken bij het wereldfestival Ezperando en organiseren we bv. samen met enkele regionale partners de lezingen-reeks Globaal wordt Lokaal. Midden april werkten we nog mee aan de regionale fairtrade fietstocht.’

gaat het om meer dan subsidies?‘Iedereen kan bij ons terecht voor informatie rond sensi-

biliserende activiteiten: scholen, vzw’s… We denken actief mee bij campagnes zoals Ezperando! en maken alle initia-tieven en subsidies bekend via de gemeentelijke communi-catiekanalen. We proberen deze thema’s bij gemeentelijke diensten te introduceren: we doen suggesties naar het cc, de bib, SuperVlieg, de speelpleinwerking… en er zijn ook sensibiliserende acties naar het gemeentepersoneel.’

je bent dus vooral bezig met sensibilisering?‘Dat is ongeveer de helft van mijn takenpakket. De

andere helft ben ik bezig met onze stedenband met Nquthu, een lokaal bestuur in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. Sinds 2008 zijn er regelmatig contacten en wederzijdse uitwisselingsmomenten rond thema’s als milieu, biblio-theekwerking, jeugdbeleid… Zo hebben Bornemse jeugd-werkers en jongeren een aantal vrijwilligers in Nquthu vertrouwd gemaakt met de methodiek van speelpleinwer-king. We hopen binnenkort een delegatie jeugdwerkers uit Nquthu in Bornem te kunnen ontvangen. Het is immers altijd onze bedoeling om bij deze stedenband ook linken te leggen met onze werking in Bornem.’

hoe past een wereldfestival zoals ezperando in dit plaatje?

‘Ezperando is ontstaan vanuit 4 vzw’s die werken met kinderen in verschillende landen. Met dit festival zetten ze niet alleen hun eigen werking in de kijker, maar laten ze een breed publiek ook kennismaken met andere culturen via muziek, eten, workshops… Voor ons is het een mooie samenwerking, waarbij het Zuiden op een positieve ma-nier onder de aandacht wordt gebracht van jonge gezinnen en kinderen.’

wat zijn de plannen voor de nabije toekomst? ‘In mei hebben we een actie Fairtrade@work naar alle

gemeentepersoneel. Logischerwijze maken we dan ook alle inwoners van Bornem in oktober attent op de Week van de Fairtrade. In de iets verdere toekomst gaan we zeker de subsidies voor vrijwilligerswerk in het Zuiden wat meer in de kijker zetten, met ruimte voor een kritische kijk en ervaringsuitwisseling. En natuurlijk blijven we werk ma-ken van onze stedenband met Nquthu!’

diensT noord-zuidWereldconsulent Kathy Bernaerts

Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem

03 890 69 44 of [email protected]

www.bornem.be

open: weekdagen behalve vrijdag van 9 tot 12 en van 13.30

tot 16.30 uur

info over het wereldfestival ezperando! op blz. 28 en 29 of op www.ezperando.be

Van Ezperando richting nquthu via SuperVlieg

‘Wij laten een breed publiek kennismaken met andere culturen’

sinds 2005 heeft Bornem een dienst Noord-Zuid. wij gingen op babybezoek bij wereldconsulent Kathy Bernaerts (33), zopas bevallen van flinke zoon Bent, en stelden haar enkele vragen over ontwikkelingssamenwerking in onze gemeente.

Page 12: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

12 | TEr DIlFT NIEuws

BEzoEKEn > expo in ter dilft

nice to meet you: Charlotte de Smet

in sePTember zei ze: ‘Ik ben vaak op zoek naar niets.’‘De ruimte waar we ons in kunnen laten inspireren is iets fundamenteel in het leven.’‘Het gaat om hoe het licht binnen valt, in de kamer en in de materie. Het speelt, het beweegt en het is weg. Dan komt er weer iets nieuws, zoals de seizoenen en zolang de seizoenen blijven komen, blijft dit werk zich onophoude-lijk manifesteren. Op deze manier wil ik ook heel geleide-lijk aan in dit gebouw werken en iets tot stand brengen. Steeds opnieuw.’

heT gebouw als insPiraTieDus liet Charlotte zich een heel jaar inspireren door het gebouw en experimenteerde met de kennis die ze tijdens haar studie vergaarde. Hier en daar zag je enkele werken van haar opduiken. Of je zag ze net niet.

‘Sluiers op de werkelijkheid’Het opzet: we pikken uit eigen streek veelbelovend jong beeldend talent van de straat en geven het een unieke kans: doe heel het seizoen je ding, toon regelmatig een flard van je werk en sluit af met een expo. Zo geeft Ter Dilft je een ruim podium, een serieuze duw in de rug.

charloTTe de smeT

geboren in 1989

getogen te Bornem

volgt laatste jaar master Vrije Kunsten

in Sint-Lucas Gent

Page 13: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 13

BEzoEKEn > expo in ter dilft

Het zijn immers geen grote, in het oog springende dingen maar eerder kleine en subtiele ingrepen. Nu eens een paar keitjes, dan weer simpele structuren in roze stof.

Je kan het bekijken als een picturale weg in het gebouw. Ze voegt kleuren en vormen toe op een speelse manier.

Vormen zoals de cirkel, rechthoek, vierkant komen vaak voor in haar werk. Noem het haar basistools om je op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken. Die ingrepen accentueren net de schoonheid, de lelijkheid of het verval van het gebouw.Bovendien is de tactiele waarde van het materiaal dat ze gebruikt, erg belangrijk. Ze maakt haar eigen verf, gebruikt herfstbladeren, speelt met soldaatjes, werkt met houten vormen en krijt… Aan fantasie geen gebrek!Zelf noemt ze haar werken sluiers op de werkelijkheid.

exPoVoor haar afsluitende expo is Charlotte nog volop aan het werk. Het wordt een route door het gebouw langs heel uiteenlopende werken: van video naar plastiek, van latex naar krijt, van steen naar stof…

oPening oP Vrijdag 1 juni om 20 uuriedereen welkom!De expo loopt tot en met 17 juni en is alle dagen vrij te

bezoeken van 14 tot 18 uur, zondag van 14 tot 16 uur.

‘Sluiers op de werkelijkheid’

Page 14: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

14 | TEr DIlFT NIEuws

BEzoEKEn > expo

de nieuwe Gouden Eeuwmet werk van Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Denmark, Sam Dillemans, Jan Fabre, Panamarenko,Arne Quinze, William Sweetlove, Luc Tuymans en Koen Vanmechelen

Deze expo verzamelt werk van 10 hedendaag-se grootmeesters, die stuk voor stuk België op de wereldkaart zetten. Het historisch kader van de cisterciënzerabdij zorgt voor een extra dimensie.

laatSte Weken!

‘De tentoonstelling is op haar boeiendst als de kunstwerken in interactie gaan met de historische plek.’ (De Morgen Magazine)

Praktischnog tot en met 13 mei!dinsdag tot vrijdag van 10 tot 18 uur

zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

maandag gesloten

locatieAbdij Sint-Bernardus,

Kloosterstraat 71, Bornem

curatorJan Stalmans

info en reservaties03 890 69 30 of [email protected]

Ticketste verkrijgen in de abdij en cc Ter Dilft

8 euro: individueel bezoek

6 euro: reductie voor 60+ en groepen vanaf

10 personen

1 euro: -26 jaar

35 euro: gids (groepen tot 20 personen, vooraf

reserveren) + toegang aan groepstarief

15 euro: catalogus

nocturnes25 euro per persoon (geleid bezoek, catalogus

en drink inbegrepen)

op aanvraag voor minimum 20 personen

Foto’s Thomas Vanhaute

Page 15: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 15

fotografiecircuit vlaanderen

BEzoEKEn > expo in ter dilft

jan coddéUp into the SkyLicht en kleur zijn een constante in mijn beelden. Ik streef naar een sober kleurpallet met één, hooguit enkele, vaak contrasterende kleuren. De kleuren worden sterk gesatu-reerd: ze moeten domineren en de eerste blik van de toeschouwer aantrekken.

In deze reeks wil ik de kracht van het licht in het stedelijke landschap benadrukken. Duisternis bestaat niet meer. De nacht wordt verdrongen door kunstlicht. Tot hoog in de hemel dringt dit licht door om het zwarte, het ‘niets’ te verdringen. Licht is overal!

Van 9 mei ToT en meT 4 juniwww.janfoto.be

roland van romPaeyMuzik Art PortretHet duurde jaren om deze beelden te verza-melen. Net voor de artiest klaar stond om op te treden in de Muze van Meise, gespannen en vol adrenaline, vroegen wij of we foto’s mochten maken. Deze momentopnamen zijn een stuk archief geworden.

De lichtopstelling is sober. Licht en schaduw tegen donker en licht. Een vaag lijnenspel van de achtergrond naar de ogen. Dit maakt dat de blik recht op je af komt.

Van 6 ToT en meT 25 juni

Van 23 juni ToT en meT 29 juni Elke dag van 10 tot 17 uur

De Bornemse academie voor beeldende kunst sluit traditioneel het schooljaar af met een overzichtsten-toonstelling in cultuurcentrum Ter Dilft. Alle leerlin-gen uit de verschillende graden en richtingen tonen een mooie selectie van hun beste werk. Dit jaar is het thema ‘vliegen’.

oPening en ProclamaTie: zaTerdag 23 juni

Eindejaarstentoonstelling academie

Page 16: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

16 | TEr DIlFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > film in ter dilft

familiefilmS

za 28 aPril om 20.30 uur journey to the center of the earth (3d) VS, 2011, 94’ | Regie: Brad Peyton

Sean ontvangt een bericht verzonden vanaf een geheim- zinnig eiland. Sean vermoedt dat zijn verdwenen groot- vader het heeft verzonden en wil hem te redden. Samen met zijn stiefvader, een excentrieke helikopterpiloot en diens mooie, eigenzinnige dochter gaat hij op zoek naar het eiland. za 19 mei om 14.30 uur the muPPetS VS, 2011, 103’ | Nederlandstalige versie

Muppetfan Walter ontdekt samen met zijn vrienden Gary en Mary dat de Muppet Studio in gevaar is. Een oliemagnaat wil de studio’s veranderen in een groot olie- veld. Met een ultieme Muppet Show hoopt Walter 10 miljoen dollar te verzamelen en de Studio te redden. Maar dat blijkt een lastige opdracht… za 26 mei om 14.30 uur the PirateS! Band of miSfitS (3d) VS / GB, 2011, 80’ | Vlaamse versie!

Een niet al te succesvolle en chaotische piratenkapitein moet samen met zijn crew hun grote droom waarmaken, namelijk zijn rivalen verslaan om de grote prijs ‘Piraat van het Jaar’. Tussen de hevige strijd en het grote avon- tuur door ontmoeten ze o.a. de bekende Charles Darwin en een pratende chimpansee.

zaterdagfilmS - 20.30 uur

fijn film kijken • groot scherm, airco,

digitaal beeld en geluid

• zonder reclame of pauze

• geen drank, chips of frieten

Prijzen5,5 - 5 euro

3D-films: 7 euro

Filmkaart = 10de film gratis

familiefilm = familiekaarT: Als je een Familiekaart aanschaft

(10 euro), gaat heel het gezin en

vriendjes bij familiefilms binnen

aan 3 euro (3D-films: 5 euro)!

oPgeleT!Extra data of nieuwe titels vind je

op www.terdilft.be. Ook via onze

nieuwsbrief krijg je de meest

recente filminfo!

PraktiSch

zaterdag 19 mei the hunger gameSVS, 2011, 142’ | Regie: Gary Ross

De verre toekomst: de VS zijn opgedeeld in 12 districten die allen onder bewind staan van een centrale overheid. Elk jaar dwingt deze overheid elk district om twee kinderen te kiezen die moeten deelnemen aan de live op tv uitgezonden Hongerspelen, een gevecht op leven en dood dat naast eer en glorie ook voedsel oplevert voor het winnende district. zaterdag 2 juni allez, eddy!B, 2011, 97’ | Regie: Gert Embrechts

Het verhaal speelt zich af in 1975, het tijd-perk dat elke jongen Eddy Merckx wou worden. Ook Freddy, een elfjarig wieler-talentje en zoon van slager André. Die heeft echter andere zorgen aan het hoofd want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren in het dorp, een zaak die een bedreiging vormt voor de beenhouwerij. Maar Freddy denkt er anders over want ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd. De winnaar van die wedstrijd mag Eddy Merckx ontmoeten en Freddy schrijft zich stiekem in…

the making of

The Pirates! is een animatiefilm van de makers van Wallace & Gromit. De claymation-tovenaars van studio Aardman leverden weer een prachtig huzarenstukje af. Op de foto zie je animator Ian Whitlock de Piratenkapitein helpen om een trap op te dansen.

Foto

: © 2

011

Sony

Pic

ture

s A

nim

atio

n In

c.

Page 17: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 17

KIjKEn En LUIsTEREn > film in ter dilft

dinSdagfilmS - 20.30 uur

dinSdag 8 mei intouchaBleS Frankrijk, 2011, 112’ | Regie: Eric Toledano en Olivier Nakache Door een ongeval is de rijke aristocraat Philippe op zoek naar iemand om hem te helpen in huis. Hij neemt Driss in dienst, een jonge migrant uit de voorsteden die net uit de gevangenis komt. Samen zullen ze een middenweg moeten vinden tussen Vivaldi en Earth Wind and Fire, tussen het kostuum en het trainingspak...

dinSdag 15 mei jane eyre GB, 2011, 120’ | Regie: Cary Fukunaga

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Charlotte Brontë. Cary Fukunaga verfilmt met succes dit hoogtepunt van de wereldliteratuur. Jane Eyre is een gouvernante die zorgt voor het meisje Adele. Lang- zamerhand weet Jane de liefde van haar werkgever Edward Rochester voor zich te winnen. Ze komt er al snel achter dat hij een geheim verborgen houdt. dinSdag 22 mei my Week With marilyn GB, 2011, 100’ | Regie: Simon Curtis

De net afgestudeerde Colin Clark werkt als productieassistent op de Britse filmset van The Prince and the Showgirl, met in de hoofdrol Sir Lawrence Olivier en Marilyn Monroe. Wanneer haar echtgenoot, scenario- schrijver Arthur Miller, op zakenreis gaat, wordt Colin aangewezen om Marylin gedurende zijn afwezigheid te vergezellen. dinSdag 29 mei the helP VS, 2011, 146’ | Regie: Tate Taylor

Skeeter is een meisje uit het Zuiden dat vastbesloten is om schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden (en bij de rest van de bevolking van het kleine stadje) wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang voor de prominente zuidelijke families hebben ge zorgd... dinSdag 5 juni young adult VS, 2011, 94’ | Regie: Jason Reitman

Een jeugdboekenschrijfster keert terug naar haar geboortestad om daar haar gloriedagen te herbeleven en haar oude schoollief terug te winnen. De reis is echter zwaarder dan verwacht en ze vindt een onverwachte vriend in een oude klasgenoot die ook moeite heeft met volwassen worden. Iedereen wordt ouder maar niet iedereen wordt volwassen. dinSdag 12 juni leS adieuX à la reine Frankrijk / Spanje, 2012, 100’ | Regie: Benoit Jacquot

Machtswellust en verraad vieren hoogtij tijdens de laatste dagen van het hof van Louis XVI en Marie- Antoinette. De Revolutie is onafwendbaar. Eén van de voorlezers van Marie-Antoinette, Sidonie, beleeft het allemaal van op de eerste rij. De eindeloze gangen echoën de hulpkreten van hongerige onderdanen. Wanneer het nieuws van de bestorming van de Bastille hen bereikt, worden de mensen bijzonder ongerust. De laatste uren van Versailles zijn geslagen. Het hof is stervende… dinSdag 19 juni elena Rusland, 2011, 109’ | Regie: Andrey Zvyagintsev

Het oudere koppel Vladimir en Elena, respectievelijk zakenman en verpleegster op rust, hebben leeglopers van kinderen uit een eerder huwelijk. Elena kan geld gebruiken om haar zoon te onderhouden, maar Vladimir weigert. Bij plotse gezondheidsproblemen is hij bovendien van plan om zijn erfenis integraal aan zijn dochter na te laten.

dinSdag 26 juni thiS muSt Be the Place Italië / Frankrijk / Ierland, 2011, 118’ | Regie: Paolo Sorrentino

Cheyenne is een ex-rockster. Op zijn 50ste oogt hij nog steeds zeer gothic en slijt hij zijn dagen depressief en verveeld in Dublin. De dood van zijn Joodse vader, met wie hij amper contact had, leidt hem naar New York. Daar ontdekt hij diens ietwat aparte obsessie: wraak nemen op de nazi die hem lang geleden in het concen- tratiekamp vernederde. Cheyenne beslist deze queeste verder te zetten en vertrekt alleen en op zijn eigen ritme op expeditie dwars doorheen Amerika.

Page 18: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

18 | TEr DIlFT NIEuws

uit met kinderen

theater en muziek

PantaloneCézar de eigenaardige

Cézar de eigenaardige vertelt het verhaal van koning Cézar die met zijn viool de boselfenkoningin Eliandra bekoorde. Een verhaal waar ernst en humor, verdriet en vreugde, maar vooral tekst en muziek elkaar raken.

Met:Marianne Loots: spel, zang Tijs Delbeke: viool, gitaar, bas, trombone, drums, percussie, zangEphraim Cielen: gitaar, bas, drums, percussie, zangEllen Schoenaerts: tekst, gitaar, synthesizer, percussie, zang

zaTerdag 12 mei om 19 uurKasteel d’Ursel Hingene

9 euro | Familiekaart: 6 euro

Familievoorstelling vanaf 8 jaar

www.pantalone.be

Sport en speel de zomer in!

leef je eenSuit in Bornemwww.uitinbornem.be

Foto

: Pan

talo

ne

De Bornemkids hoeven zich geen dag te vervelen tijdens de grote vakantie. Ze kunnen sportkampen en speelpleinen dat het een lieve lust is! We geven alvast de data mee…

SPortkamPenEr zijn sportkampen gepland in juli en augustus:02/07 – 06/0723/07 – 27/07 (met G-kids)30/07 – 03/0827/08 – 31/08 Met o.a. breakdance tijdens sportkamp 2!inschrijven kan vanaf maandag 21 mei om 10 uur!

SPeelPleinWerkingmobiel sPeelPlein:Wintam: 09/07 en 10/07Hingene: 11/07 en 12/07Mariekerke: 13/07 en 16/07Branst: 17/07 en 18/07

sPeelPleinwerking domein kloosTerheide:23/07 – 27/0730/07 – 03/0813/08 – 17/0820/08 – 24/08oPgeleT! 06/08 – 09/08: locatie nog te bepalen

Het volledige programma en alle praktische info vind je binnenkort terug in de grote vakantiekrant!

J

zomervakantie

+8

Page 19: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 19

KIjKEn En LUIsTEREn > woord

van de BiB!

de Bornemse jeugd leest en stemt meeKinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is de grootste leesgroep uit het land. Jongeren tussen 4 en 16 jaar lezen boeken, bespreken ze in leesgroepen en maken een top 10. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. En zo weten we welke boeken er door de juryleden bekroond worden.

Ook in Bornem lezen en stemmen we mee! De stemmen van onze Bornemse KJV’ers zijn zelfs al geteld. Dit zijn de Bornemse top 3-noteringen:

Doe mei maar een doeboek!Plan je een grote lenteschoonmaak in huis of tuin, een verbouwing… Of wachten er lang uitgestelde klusjes? De bib leent je experten in boekformaat…

Renoveren kan je met SOS Sanchez, het team van Help, mijn man is een klusser of Huizenjacht. De rubriek doe-het-zelf biedt praktische tips over metselen, tegelzet-ten, verven, behangen,

gordijnen, stoffen, verwar-ming en sanitair. Bij woninginrichting

en decoratie krijg je kleuradvies en specifieke interieurtips voor kinderkamers, keukens, badkamers en slaapkamers.

Is het zware werk achter de rug en heb je alleen wat schoonmaaktips nodig? Dan staan Tante Kaat en het poetsduo Sien en Maria klaar met hun advies.

Ook wie buiten aan de slag wil vindt inspiratie in de rekken van de bib: tuinaanleg voor wie van nul moet beginnen, plantencombinaties voor wie aan verandering toe is of snoeitips voor het jaarlijkse onderhoud…

groeP 3 (3de - 4de leerjaar)Paulien, Anna, Wout, Rune, Lotte, Ko, Emma, Arne, Rob, Mathijs en Liv kozen voor:1. een kanarie in mijn hoofd

(Ed Franck), ex aequo

1. aanvallen! gladiatoren

(luc Descamps), ex aequo

3. het rode ei (Han van der Vegt)

groeP 4 (5de - 6de leerjaar)Elise, Alice, Nena, Arne, Manou, Zara, Hanna, Elise, Janelle, Elise, Emma, Janne, Elise en Sara stemden voor:1. de ridders van de ronde

(keuken)tafel (Mark Tijsmans)

2. de laatste reis (Aline Sax),

ex aequo

2. Verdwijnkind (Bies Van Ede),

ex aequo

groeP 5 (1sTe - 2de middelbaar)Arnout, Lotte, Fien, Julie, Charlotte, Sara, Marie en Selin lazen en stemden mee:1. dieven (Will Gatti)

2. elfenblauw: de vallei van de

goden (Johan Vandevelde)

3. het flip-effect (Martyn Bedford)

Het leesjaar van onze KJV’ers werd intussen feestelijk afgesloten met een leuk bibfeestje.

De Vlaamse resultaten worden op zondag 20 mei bekendgemaakt.

Meer info op www.kjv.be!

Foto: (een deel van) de Bornemse KJV met schrijver/illustrator Klaas Verplancke

t!P heb jij zin om volgend jaar mee te lezen met kjV, stuur dan alvast een mailtje naar [email protected]!

kinder-en jeugdjury vlaanderen

Page 20: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

20 | TEr DIlFT NIEuws

1 2

doEn > academies

Examens… ook in de academiesDe examens komen eraan… en niet alleen op school! Ook de Bornemse academies sluiten het schooljaar af met proeven of een evaluatie.

de muziekacademie… proeven en een proclamatie

Traditioneel zijn er van midden mei tot midden juni proeven voor alle graden en richtingen van de academie voor muziek, woord en dans. De eindproeven zijn openbaar. Zo leren de leerlingen voor een publiek staan en kunnen jongere leerlingen zien wat ze kunnen verwachten later. Kom dus zeker eens kijken en luisteren!Het overzicht van alle proeven kan je vinden op www.bornem.be. Alvast een tip: alle eindproe-ven van de afdeling ‘Woord’ vinden plaats vrijdag 1 juni vanaf 18 uur in het gemeenschapshuis van Hingene!De periode van proeven wordt afgesloten met een proclamatie. Iedereen is welkom om te ko-men meegenieten van de allerbeste examenstukken van o.a. de eindejaarsleerlingen. Ook de ensemblegroepen laten hun mooiste repertoire horen.

Proclamatie amWd: kleur BekennenzaTerdag 23 juni Vanaf 10.30 uurSchouwburg Ter Dilft | Gratis

meer info: www.bornem.be

[email protected] of 03 890 69 55

de tekenacademie… evaluaties en een overzichts-tentoonstelling

In de academie voor beeldende kunst zijn er geen echte proeven. Wel krijgen alle leerlin-gen een evaluatie en is er een proclamatie bij de opening van de eindejaarstentoonstelling. Met deze tentoonstelling tonen alle leerlin-gen hun mooiste werk.

eindejaarStentoonStellingVan 23 ToT en meT 29 juni oPening en ProclamaTie: zaTerdag 23 juniwww.academietemse.be, 03 771 10 03

check de website van het digitaal atelier:www.digitalboat.bet!P

emma (13 jaar): 5 jaar muziekschool, waarvan 4 jaar piano‘Ik vind examens leuk, omdat je kan laten zien wat je kan, maar ook weer niet, omdat ik veel stress heb. Ik oefen veel meer als de examens eraan komen, want ik wil het goed doen voor een publiek. Ik vraag mijn mama om vooraf te luisteren. Zij is streng genoeg (lacht). Iemand vragen om eens naar je te luisteren, is een goede tip. Ook je leerkracht vragen om het stuk nog eens voor te spelen, helpt. Zo let je meer op details. Als je tijdens je examen rustig en zelfzeker bent en je rammelt je stuk niet af, dan kom je al een hele stap vooruit.’

Page 21: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 21

21

4

doEn > de agenda van

DE AgENDA VAN

Ward pauwels> Gitaardocent academie Bornem 32 jaar

35

Net als veel van mijn collega’s heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt: 4 dagen per week geef ik gitaarles in Bornem en Leuven. De lessen zijn meestal ’s avonds, waardoor het vaak moeilijk is om zelf een concert mee te pikken. Bovendien treed ik zelf regelmatig op met het gitaartrio Los Del Trè en de covergroep Dynamic Trio. In maart speelden we bv. wekelijks 1 à 2 concerten en stelde Los Del Trè de nieuwe cd Rumba voor in Hingene.

In deze rubriek laten we je graag neuzen in de agenda van één van onze vrijetijdsmedewerkers.

Het Centrum voor MuziekinstrumenBouw uit Puurs organiseert in mei Cordefactum (18/05-20/05). Dit muziek- en instrumentenfestival in Hingene is een feest voor bouwers en muzikanten. Dit jaar staan vi-ool, luit en viola da gamba centraal, met masterclasses en concerten door de groten in het genre. Als ik op dat moment niet op een of andere Alpentop sta, zal ik er zeker bij zijn!

De lente is niet alleen een periode van één langgerekte glimlach en onzinnig veel barbecues. Het is ook de periode van de eerste festivals. Door mijn reizen ben ik steeds meer geïnteresseerd in etnische muziek. Mano Mundo (12/05 en 13/05) en Ezperando (27/05) staan dus alvast in mijn agenda.

Veel optreden is fijn maar soms ben ik opgelucht als er eens een paar weken niks gepland is. Dan kan ik ook eens naar de kunsten en capriolen van een ander gaan kijken. Zo kijkt een mens al eens naar het aanbod van een plaatselijk cultuurhuis. Het Steinwayrecital van José Núñez Ares (06/05) valt mij dan onmiddellijk op. Vanuit het klassieke gitaarrepertoire is er een sterke band met de vele Spaanse componisten zoals Albeniz, Turina en uiteraard ook Granados, wiens werk Goyescas in kasteel d’Ursel wordt uitgevoerd.

Sinds de paasvakantie (een van de grote voordelen van mijn job!) is het superdruk tot het einde van het school-jaar. Examens en concerten wisselen elkaar voortdurend af. Hopelijk brengen mijn leerlingen het er goed van af tijdens de examens en proclamatie (23/06).

Page 22: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

22 | TEr DIlFT NIEuws

doEn > sport

Kampioen zijn is plezant!zaTerdag 2 juni om 10.30 uur

Soccertornooi: zaalvoetbal op gras

Alle kampioenen en personen die 25 jaar een functie binnen een club uitoefenen (bestuur, trainers…) worden door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet en getrak-teerd op een receptie! Heb jij ook een gouden plak ge-wonnen of ken je iemand in je sportvereniging die al 25 jaar ‘ver-dienstelijk’ goed bezig is? Contacteer dan zeker vóór 25 mei de sportdienst!

Zin om met je maten een partijtje zaalvoetbal op gras te spelen? Doe dan mee met het soccertornooi van de sportdienst.

Het tornooi vindt plaats op de terreinen naast sportcomplex Breeven, achter de speeltuin. Er zal gespeeld worden volgens de regels van het zaalvoet-bal, 5 tegen 5. Maximum 16 teams van 6 tot 10 personen kunnen deelnemen. De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar. Iedere ploeg zorgt voor zijn eigen truitjes. Het gebruik van studs is verboden.

Elke ploeg betaalt 25 euro. Kleedkamers, broodjes voor de lunch, water en 1 consumptie per deel-nemer zijn inbegrepen. Inschrijven kan tot en met 17 juni!

zondag 24 juni Vanaf 10 uurSportcentrum Breeven

meer info en inschrijVingen: Sportdienst Bornem

Barelstraat 111B, 03 889 65 00

www.bornem.be/sport of [email protected]

kamPioenenviering

Voor het eerst wordt op de kampioenenviering ook de Bornemse trofee voor sportverdienste uitgereikt!

Deze prijs is een initiatief van de Bornemse sport- en recreatieraad. Prestaties van 1 juni 2011 tot en met 15 mei 2012 komen in aanmerking. De individuele sporter moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister op het ogenblik van de vermelde prestaties. De club waartoe een ploeg behoort, moet met zijn zetel gevestigd zijn te Bornem. De individuele sporter, de club en ploeg dienen zich op sportgebied verdienstelijk te hebben gemaakt of een opmerkelijke prestatie te hebben geleverd.

Trofee voor sportverdiensteWie volgt Romelu Lukaku (winnaar in 2010 en 2011) op?

Page 23: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 23

doEn > doe mee!

noche española en Hingene Los cursillistas de Ter Dilft le invitan a su fiesta!*

Droom je zoals zo velen al van het zonnige Spanje? Een reis kunnen we je niet aanbieden maar we brengen graag een stukje Zuiden tot bij jou! Kom proeven van de Spaanse gastronomie en geniet van Andalusische dans en muziek.

Samen met jou sluiten onze cursisten Spaans hun cursusjaar op zonnige wijze af met een avondvullend programma: proef van heerlijke tapas en typische paella en duik in de wereld van flamenco met de danseressen van Peña Al Andalus.

¡Hasta luego! **

zaTerdag 23 juni Vanaf 19 uurGemeenschapshuis Hingene (ingang Leopoldstraat)

30 euro

inschrijven in Ter dilft voor 18/06!

* Spaanse avond in Hingene. De cursisten van Ter Dilft nodigen uit!** Tot dan!

curSiSten ter dilft nodigen uit

Foto

: Mon

Huy

sman

s/P

eña

Al A

ndal

us v

zw

Wereldwinkel Bornem zoekt 1001 vrijwilligersDrie wereldwinkelvrijwilligers geven een gezicht aan de organisatie. Marc verkoopt ’s zaterdags fairtradeproducten in de wereldwinkel, Geertrui gaat op pad om actie te voeren en Sarah geeft jongerenworkshops over eerlijke handel. Ook de vrijwilligers van de Bornemse wereldwinkel doen veel meer dan ‘winkeltje spelen’. Er zijn 1001 manieren om een steentje bij te dragen aan een eerlijkere wereldhandel.

Misschien help je graag om een mooie etalage te maken of kan je goed overweg met de verfborstel (om de winkel eens van een nieuw laagje verf te voorzien). En natuurlijk ontmoet je ook heel fijne mensen tijdens de winkelpermanentie. Kortom, Oxfam-Wereldwinkel Bornem roept 1001 mensen van alle maten en gewichten op om te doen zoals Marc, Geertrui en Sarah en vrijwilliger te worden.

Wereldwinkel Bornem is open op woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en zaterdag van 9.30 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur.

meer informaTieGreet Van Riet

03 889 53 92

[email protected]

Page 24: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

24 | TEr DIlFT NIEuws

1 2 3

doEn > ook in ter dilft

Ontspannen in geest en lichaamIn deze jachtige tijden willen heel wat mensen regelmatig tijd maken om even tot rust te komen. lichamelijk en/of geestelijk met jezelf bezig zijn kan een heel ontspannend effect hebben. we zetten graag enkele organisaties op een rijtje die in Ter Dilft dergelijke sessies aanbieden…

iyengar yogawat?Iyengar Yoga legt de nadruk op correcte uit-voering van yogahoudingen om zwakkere delen sterker en sterkere delen flexibel te maken. Zo komt het lichaam in balans en de geest tot rust. Er worden hulpmiddelen gebruikt (blokken, touwen, dekens…). Een persoonlijke aanpak en afsluitende ontspan-ningsoefeningen maken deze sessies voor iedereen toegankelijk.

wie?Sandra Dehertogh volgde een 3-jarige oplei-ding in Duitsland en behaalde haar diploma Iyengar Yoga. Regelmatig volgt ze (inter)nationale bijscholingen en workshops.

wanneer?maandag van 19.15 tot 20.45 uur

woensdag van 10 tot 11.30 uur

Vrijdag van 20.30 tot 22 uur

Je kan het ganse jaar starten (proefles: 6 euro)

kostprijs?10-beurtenkaart aan 90 euro

(15 lesweken geldig)

info?Terpsichore centrum voor dans en beweging

03 288 47 49 of [email protected]

www.terpsichore.be

yogawat?De Bornemse Yogaschool geeft elke woens-dagavond yogalessen voor jong en oud. We werken met lichaamsoefeningen, ademha-lingstechnieken, relaxatie en mentale trai-ning (hatha yoga).

wie?Lisette Schoof geeft al jaren yogalessen in Bornem. Zij is opgeleid en gediplomeerd door de Antwerpse yogaschool o.l.v. Rama Saenen.

wanneer?gevorderden: elke woensdag om 20 uur

beginners: elke woensdag om 21 uur

Er zijn geen lessen tijdens de schoolvakanties.

Je kan nog altijd starten!

kostprijs?30 euro voor de eerste 5 lessen, daarna 6 euro

per les

Je betaalt voor het begin van de les.

Meebrengen: matje of oude deken en gemakke-

lijke kledij om in te oefenen.

info?gita bisschops03 449 40 89

[email protected]

www.yoga-rama-saenen.be

oPen reikiwat?Reiki is een eenvoudige manier van ontspan-nen en handen leggen op een geklede per-soon, waarbij Levensenergie ons doordringt. Reiki brengt evenwicht op fysiek, psychisch en geestelijk niveau en is aan te bevelen voor adolescenten en volwassenen met stress-klachten of iedereen die behoefte heeft om thuis te komen bij zichzelf...

wie?Psychologe-therapeute An Matthé is Reiki-meester Usui Shiki Ryoho en heeft 17 jaar ervaring in het begeleiden van mensen en groepen. Haar collega (en muzikant) Marc Musschoot begeleidt al 20 jaar Reikiklassen, ook muzikaal (klankschalen).

wanneer?zaterdag 19 mei van 10 tot 12.30 uur

Vrijdag 15 juni van 19.30 tot 22 uur

zaterdag 18 augustus van 10 tot 12.30 uur

kostprijs?5 euro per sessie

info?an matthé: [email protected]

015 25 25 10 of 0477 57 32 77

marc musschoot: [email protected]

03 77 44 877 of 0486 320 310

www.reiki-masters.be

Page 25: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 25

4

doEn > cordefactum

Ontspannen in geest en lichaam

tai chi en Qigongwat?Tai Chi en Qigong zijn langzame, mooie en sierlijke Chinese bewegingsvormen. Tai Chi is ook een krijgskunst gebaseerd op de principes van Yin en Yang. De sessies zijn er voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, concentratie, evenwicht en een betere gezondheid.

wie?Els Muys studeerde 3 jaar Tai Chi en Qigong in China. In Europa is ze zich blijven verdie-pen in deze bewegingsleer met bijscholingen en stages in binnen- en buitenland. Ze geeft professioneel sessies voor scholen, bedrijven, seniorengroepen en het ziekenfonds.

wanneer?starters: dinsdag van 9.30 tot 10.30 en

donderdag van 19.30 tot 20.30 uur

Voor wie al ervaring heeft, zijn er lessen van

anderhalf tot twee uur.

Tijdens de zomer zijn er sessies in het park van

Hingene.

gratis kennismakingslessen: dinsdag 08/05 (9.30 uur) en donderdag 10/05 (19.30 uur) en

begin september.

Tussentijds komen kennismaken kan ook.

kostprijs?10-beurtenkaarten aan 65 euro voor 1 uur Tai

Chi (95 euro voor 1,5 uur)

info?els muys0475 34 12 88 of [email protected]

www.delotusbloem.be

cordefactum 2012

Van 18 ToT en meT 20 mei

Het Centrum voor MuziekinstrumentenBouw verspreidt en bevor-dert al meer dan 30 jaar de kennis over instrumentenbouw in Vlaan-deren en omstreken. Naast opleidingen en cursussen organiseert het CMB ook workshops, lezingen, concerten, ontmoetingen met muzi-kanten en het tweejaarlijkse Cordefactum Festival.

Cordefactum 2012 staat in het teken van viool, luit en viola da gamba en vindt plaats in Hingene van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei. Tijdens dit internationaal muziek- en instrumentenfestival zijn er naast concerten ook heel wat lezingen, workshops, masterclas-ses en samenspelmomenten rond de verschillende instrumenten. Op zaterdag en zondag is er zelfs een gratis instrumentenbeurs en tentoonstelling.

Het volledige programma vind je op www.cordefactum.be

info en inschrijVingen03 889 49 33 of [email protected]

Wist je dat?speciaal voor Cordefactum zal op de beurs ook de

octobas te zien zijn, het grootste strijkinstrument

ter wereld. Dit instrument is 3,60 meter hoog,

weegt 50 kg en de laagste toon die het kan maken

is nauwelijks 16 Hz. Voor het maken van de 3

snaren, waarvan de dikste een diameter van 8 mm

heeft, was 2,2 km schapendarm nodig.

Page 26: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

26 | TEr DIlFT NIEuws

doEn > cursussen in ter dilft

Stil-Staan

WorkShoPS aQuarelWe aquarelleren in volle natuur met de prachtige tuin van kasteel d’ Ursel als stemmig kader. Marc De Vos staat klaar om je nog wat kneepjes te leren. En nu maar hopen op een stralende zon! Bij slecht weer zoeken we uiteraard een uitwijkmogelijkheid in de buurt.

in de sTilTe Van heT Parkzondag 13 mei | 9 - 13 uur

rusTig de dag eindigendinsdag 22 mei | 19 - 22 uur

In de tuin van het kasteel d’Ursel in

Hingene:

afspraak voor het kasteel bij start

van de cursus

15 euro voor workshop van 13/05

10 euro voor workshop van 22/05

23 euro voor beide workshops

voor vragen over materialen:

www.marcdevos.com

kunSt-knePen

haal meer uit je cameraOm een goede foto te maken heb je techniek nodig en moet je de beeldtaal leren begrijpen. Deze lessenreeks komt aan beide eisen tegemoet.

In de eerste lessen bekijken en bespreken we de techniek, zowel theoretisch als met praktische oefeningen. Daarna komt de opbouw van het beeld aan bod: wat is noodzakelijk voor een goeie foto?

In deze cursus krijg je ook een aanloop om een portret in studio en opnames bij slechte lichtomstandigheden te maken

7 donderdagen 19.30 - 22.30 uur03/05, 10/05, 24/05, 31/05, 07/06, 14/06, 21/06100 euro

Week van de fotografie

zomercurSuS

In deze reeks krijg je handige tips over portret-fotografie (in studio en op locatie), reportage-fotografie, werken met een gaatjescamera… Tijdens een bezoek aan het Fotomuseum bespre-ken we uiteenlopend fotowerk.

Je werkt in een kleine groep zodat er tijd is om moeilijkheden door te nemen, je camera beter te leren kennen en gemaakte opdrachten te evalue-ren. We bekijken de camera en zijn mogelijkheden

en er wordt ook veel aandacht geschonken aan beeldopbouw.Deze cursus is niet alleen bestemd voor oud-cursisten, maar ook voor echte beginners. Voor-kennis is niet nodig en er worden geen specifieke cameravereisten gesteld.

5 dagen Van 9.30 ToT 16 uur 02/07, 03/07, 04/07, 05/07, 06/07135 euro (excl. materiaal en museumbezoek)

kunSt-knePen volzet!

Deze reeksen zijn intussen volzet. Je kan via www.terdilft.be nog inschrijven op een wachtlijst.

kunsT-knePenDigitale fotografie

smaak-makenOemoetta? Hapjes en amusesKoken voor mannen

Portret oP locatieWat is een portret en aan wat moet een portret aan voldoen? Tijdens deze dagworkshop ma-ken we tijd om te kijken en gaan we uiteraard ook zelf aan de slag.In de voormiddag bekijken we bekende portretfotografen en hun werk. Na de middag gaan we op stap en bekijken we hoe we met achtergronden kunnen werken en deze als sfeer in het beeld kunnen laten spelen.

dinsdag 08/059.30 - 15.30 uur28 euro

Page 27: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 27

BEzoEKEn > evenementen

zomers in Hingene tentoonStelling

nog ToT 8 juli

elke zondag van 13 tot 18 uur

Bijna vier eeuwen was het kasteel van Hingene de zomerresidentie van de familie d’Ursel.. Deze expo vertelt voor het eerst het hele verhaal van het kasteel en zijn bewoners: de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis, maar ook de ‘petite histoire’ van alledag.

Toegang 5 euro (kasteel), gratis voor kinderen tot 12

jaar. Het park en de oude kerk zijn gratis

toegankelijk.

meer infowww.kasteeldursel.be03 820 60 11

tiPeen wan delbrochure gidst je door de omlig-gende tuinen, het park en het parkbos. de oude kerk van hingene wordt uitzon derlijk opengesteld. Via het grootse grafmonument van de familie passeer je het recent geres-taureerde poortgebouw, meteen het oudst bewaarde gebouw op het domein.

Kasteelfeestenzondag 10 juni Van 13 ToT 18 uur

Tijdens deze Kasteelfeesten vieren we het huwelijk van graaf Wolfgang-Guillaume d’Ursel en zijn prinses Flore d’Arenberg (anno 1771).

Meer dan 150 figuranten uit heel Europa slaan hun tenten op in Hingene. Op zaterdagnamid-dag kan je alvast dit tentenkamp bezoeken.

Zondag is het dan de grote dag. Het bruids-paar arriveert per koets en wordt ontvangen in het kasteel. Na de huwelijksceremonie brengen de hooggeplaatste gasten hun wen-sen over aan het jonge paar en volgt er een militaire parade met eresaluut. Dan is het tijd voor een uitgebreid feestprogramma met o.a. een carrousel, koetsen en paarden, muziek en dans, marktkramers, poppenspelers en zelfs 3 kamelen. Als openingsdans koos het paar voor een contredans met alle adellijke geno-digden...

Je bent van harte welkom om dit 18de-eeuwse huwelijksfeest mee te maken!

5 euro (vvk), 8 euro (kassa)

Kinderen tot 12 jaar gratis

info en TickeTsKasteel d’Ursel

03 820 60 11

www.kasteeldursel.be

Page 28: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

28 | TEr DIlFT NIEuws

BEzoEKEn > evenementen

EZPERANDO!

Agoriad, Crystal Childen, Finado en Sprinkle zijn vier Bornemse vzw’s die voor kinderen in het Zuiden werken. Samen met de gemeente Bornem en de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Bornem organiseren deze vzw’s de vijfde editie van Ezperando, een wereldfestival voor jong en oud.

De opbrengst van Ezperando gaat integraal naar de door de 4 vzw’s ondersteunde projecten in Columbia, Nepal, Haïti en Zuid-Afrika.

‘… op een gezellige en interactieve manier

het Zuiden een plaats geven in Bornem en omstreken voor een

ruim publiek…’

Zion Youth, foto: Carlo Coppejans Radio Muzak

Page 29: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 29

BEzoEKEn > evenementen

zondag 27 mei Vanaf 13 uurrecreatiedomein breeven (aan het zwembad) | gratis inkom

meer info Viawww.ezperando.be | www.vzwagoriad.be | www.crystalchildrenhome.org

www.finado.be | www.sprinkle.be

Een ganse namiddag en avond kan je genieten van kinderanimatie en workshops, optredens van diverse lokale en zuiders getinte muziekgroepen, drank- en cocktailbar, verschillende eetstandjes en een wereldmarkt.

muzikaal Programma:

Paco diatta & BandPaco brengt Senegalese muziek die niemand onberoerd laat. In eigen land behoort hij bij de top, samen met Youssou N’Dour. Zijn opzwepende muziek doordenkt je met een brok Afrikaanse cultuur.

radio muzakZeven muzikanten in authentieke outfit steken de vooroorlogse swing jazz van o.a. Nat King Cole en Django Reinhardt in een nieuw jasje. Het sfeerorkest bij uitstek! zionyouthDeze Roots Reggae Live Band wordt met veel energie en overtuiging geleid door Rootman J. De songschrijver, gitarist, percussionist en jonge leeuw werd in Togo geboren en woont sinds 2000 in België. Zionyouth was eerder te zien op Couleur Café, Mano Mundo, Summer Reggae Festival (Milaan)…

Soul ShakerS & gueStS‘When Soul Shakers touchin’ down, it’s madness! Pure energy!!’We sluiten Ezperando af met een stomende afterparty met Soul Shakers (en guests). Dit DJ-duo zette eerder niet alleen Ezperando in vuur en vlam, maar ook Pukemarock, Sfinks, Polé Polé Beach…

Foto

: Tho

mas

Van

haut

e

Soul

Sha

kers

, fot

o: C

arlo

Cop

peja

ns

Soul

Sha

kers

, fot

o: L

isa

Nor

man

Page 30: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

30 | TEr DIlFT NIEuws

BereikBaarheid

colofon

Ter Dilft Nieuws is een uitgave

van Autonoom gemeentebedrijf

Bornem.

oplage

12.500 exemplaren

redactie en vormgevinggemeente Bornem

contactadresCommunicatiedienst Bornem

Hingenesteenweg 13

2880 Bornem

03 890 69 06

[email protected]

drukwerkwww.vanlijsebetten.be

coverfotoThomas Vanhaute

Absveldstraat

Puursesteenweg

Breevendreef

Kloosterst

raat

Acht

erw

eide

stra

at

Tem

sest

eenw

eg

Boo

mst

raat

Sint

-Am

ands

este

enwe

g

Bar

elst

raat

BREEVEN

TER DILFT

KINDERBOERDERIJ

ABDIJ

COLRUYT

GEMEENTEHUIS

STATION

ZIEKENHUISKERK

Cultuurcentrum Ter Dilft en

sport- en recreatiecentrum

Breeven beschikken over eigen

parkeermogelijkheden. Op

drukke momenten zijn deze

parkings soms volzet. Je kan

dan terecht op de randparkings rond Bornem-centrum.

Met de nieuwe parkeergarage

aan de Achterweidestraat

en de uitbreiding van de

parking in het Breeven zijn er

intussen meer dan 500 nieuwe gratis parkeerplaatsen op wandelafstand bijgekomen.

Je kan Bornem ook vlot

bereiken met de trein of met de (bel)bus. Er zijn haltes vlakbij

de belangrijkste locaties.

Onze tip: parkeer je wagen

direct op één van deze

randparkings en wandel naar je

bestemming… of kom gewoon

met de fiets!

eten en drinken

pRaKTIsch

breeven sportkafeeBarelstraat 111C, Bornem

03 899 58 51

www.breevensportkafee.be

Dagschotels van maandag tot vrijdag

Maandelijkse suggesties

groot terras naast speeltuin

weekdagen open vanaf 11 uur, zaterdag en zondag

vanaf 10 uur, vakanties vanaf 11.30 uur

cultuurcafé Ter dilftsint-Amandsesteenweg 41, Bornem

0484 73 92 21 (café) | 0489 44 64 24 (catering)

[email protected]

Muziek en expo

snacks

weekdagen van 18 tot 24 uur,

woensdag vanaf 13 uur, zaterdag vanaf 10 uur

zondag gesloten (tenzij bij activiteiten)

Page 31: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

TEr DIlFT NIEuws | 31

pRaKTIsch

locatieS en oPeningSuren

cultuurcentrum Ter dilftsint-Amandsesteenweg 41-43,

2880 Bornem

03 890 69 30

[email protected]

www.terdilft.be

open: weekdagen van 9 tot 12 en

van 13 tot 19 uur

zaterdag van 9 tot 12 uur

jeugddienstsint-Amandsesteenweg 41-43,

2880 Bornem

03 890 69 47

[email protected]

www.bornem.be/jeugd

open:

weekdagen van 9 tot 12 en

van 13 tot 16 uur

maandag en woensdag tot 18 uur

dinsdag en donderdag tot 17 uur

cultuurdienstsint-Amandsesteenweg 41-43,

2880 Bornem

03 890 69 49

[email protected]

www.bornem.be

open: weekdagen van 9 tot 12 en

van 13.30 tot 16.30 uur

noord-zuidsint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 44

[email protected]

www.bornem.be

open: weekdagen behalve vrijdag

van 9 tot 12 en

van 13.30 tot 16.30 uur

academie muziek, woord en dans sint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 55

[email protected]

www.bornem.be

open:

weekdagen van 16 tot 20 uur

woensdag van 13 tot 20 uur

zaterdag van 9 tot 15 uur

gesloten tijdens schoolvakanties

bibliotheeksint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 50

[email protected]

www.bornem.be/bib

open: weekdagen van 14 tot 20 uur

zaterdag van 9 tot 12 uur

academie beeldende kunsten

sint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 771 10 03

[email protected]

www.academietemse.be

open:

maandag van 18.30 tot 22.30 uur

dinsdag van 18.30 tot 22.30 uur

woensdag van 13.30 tot 16.10 uur

en van 18.30 tot 21.35 uur

zaterdag van 9 tot 12 en

van 13.30 tot 16.10 uur

zondag van 9 tot 12.30 uur

gesloten tijdens schoolvakanties

kasteel d’urselwolfgang d’urselstraat 9,

2880 Bornem-Hingene

03 820 60 11

[email protected]

www.kasteeldursel.be

enkel geopend bij activiteiten

zwembad breevenBarelstraat 111B, 2880 Bornem

03 889 65 00

[email protected]

www.bornem.be/sport

open: weekdagen van 8 tot 21.30

uur, maandag van 8 tot 16 uur

zaterdag van 13 tot 19 uur, zon-

en feestdagen van 10 tot 17 uur

tijdens schoolvakanties:

maandag tot vrijdag: van 13 tot

21.30 uur, zaterdag van 13 tot 19

uur, zon- en feestdagen van 10 tot

17 uur

Toerismekantoor het landhuisBoomstraat 1, 2880 Bornem

03 899 28 68

open: alle dagen van 10 tot 12.30

uur en van 13 tot 16 uur

te huur!De infrastructuur van cultuur-

centrum Ter Dilft en sportcentrum

Breeven kan ook afgehuurd

worden voor activiteiten.

Contacteer ons!

de vzW Bijzondere culturele manifeStatieS ter dilft

komt hier jouW logo?

info 03 890 69 30

gesloten op 01/05, 17/05, 27/05

en 28/05 (sportcentrum is open).

Page 32: Ter Dilft nieuws mei - juni 2012

28.07 Bornem zingt

om naar te kijken www.uitinbornem.be

12.08 - 19.08 BornemfeStival

18.08, 25.08 & 01.09 oPenluchtfilmS