Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

32
VRIJETIJDSMAGAZINE BORNEM • MAART - APRIL 2013 • WWW.UITINBORNEM.BE Familiefestival SUPERVLIEG bestaat 5 jaar! DIGITALE WEEK Workshops & demo’s INVITED TO INVITE XL Internationale illustraties ERFGOEDDAG Stop de tijd! België - Belgique P.B - P.P. 2800 Mechelen 8/0829 TWEEMAANDELIJKS MAGAZINE | 37STE JAARGANG | V.U: GEMEENTEBESTUUR BORNEM, HINGENESTEENWEG 13, 2880 BORNEM | ERKENNINGSNUMMER P2A9084 | AFGIFTEKANTOOR 2800 MECHELEN MASSPOST

description

Vrijetijdsmagazine van de gemeente Bornem

Transcript of Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

Page 1: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

VrijeTijdsmagazine bornem • maarT - april 2013 • www.uiTinbornem.be

Familiefestival

Supervlieg bestaat 5 jaar!

DIGITALE WEEKWorkshops &

demo’s

INVITED TO INVITE XL internationale

illustraties

ERFGOEDDAGStop de tijd!

België - BelgiqueP.B - P.P.

2800 Mechelen8/0829

Twee

Maa

nd

elij

ks M

agaz

ine

| 37s

Te j

aar

gan

g |

V.U

: geM

een

TeBe

sTU

Ur

Bo

rn

eM, H

ing

enes

Teen

weg

13,

288

0 Bo

rn

eM |

erke

nn

ing

snU

MM

er P

2a90

84 |

afg

ifTe

kan

Too

r 2

800

Mec

Hel

en M

assP

osT

Page 2: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TERUGBLIK

Het was…… een stevige editie van live it up! Bijna 400 muziekliefhebbers genoten in de Black Box van Ter

Dilft van de potige gitaarrock van Father Damian, MIAVA en Diablo Boulevard. Ook de deelnemers

aan de workshop ‘Muziekfotografie’ met Alex Vanhee waren van de partij. Only The Lonelies

zorgden voor een stevige afterparty! (foto: Edwin Houdevelt)

Page 3: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 3

KIjKEN EN LuIsTEREN

Beste lezerWe zijn blij je het nieuwe nummer van Ter Dilft Nieuws te kunnen aanbieden. De komende twee maanden valt er weer heel wat te beleven in Bornem. SuperVlieg, erfgoeddag, Boombal, kortfilmfestival, Helmut Lotti, sporten voor een goed doel… je leest er alles over op de volgende pagina’s. Omdat we onze vrijetijdsinfo optimaal willen communiceren, wordt Ter Dilft Nieuws net als B-Magazine vanaf juli een driemaandelijks magazine. Inhoudelijk zal de klemtoon vooral op het regionale aanbod van het cultuurcentrum liggen. Natuurlijk blijven we aandacht hebben voor grote evenementen in Bornem. Inspelend op de regionale aantrekkingskracht van Ter Dilft, wordt het magazine vanaf dan ruimer in Klein-Brabant bedeeld. De combinatie van een ‘nieuw’ Ter Dilft Nieuws, een uitgebreid vrijetijdskatern in B-Magazine en sterke digitale communicatie zal nog meer mensen beter informeren over het ruime vrijetijdsaanbod in Bornem. En dat blijft onze bedoeling…

bart wautersNamens de redactieraad

InhoUd

Duo XXINorwegian TapasThe Bony King Of NowhereHelmut LottiOrquesta TanguediaAshton BrothersKortfilmfestivalspaghettipack

45678

102021

INhOuD

DOEN1222242526

De agenda van Gert Van Kerckhovensportief en solidairDigitale weekZingen op locatieLoslaten met EFT

KinderenvandevillasuperVlieg

uIT mET KINDEREN1316

Invited To Invite X-Large Erfgoeddag

AANDAChT!

Ter Dilft Nieuws wordt verstuurd naar inwoners van Bornem en abonnees en/of cursisten van cultuurcentrum Ter Dilft. Als je niet in Bornem woont en geen abonnementhouder of cursist bent, maar toch Ter Dilft Nieuws wil ontvangen, geef dan een seintje via [email protected].

1828

BEzOEKEN

Page 4: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

4 | TEr DILFT NIEuws

Horen en zien in d’urselZondag 3 maart speelt Duo XXI in kasteel d’ursel een aperitiefcon-

cert. Elke Tierens (fluiten) en Jan Cherlet (slagwerk) spelen voor de

gelegenheid samen met Bjorn Denys (slagwerk). Elke vertelt er graag

wat meer over…

‘Al sinds de conservatoriumtijd vorm ik met Jan een muzikaal duo. We zitten op

dezelfde golflengte, hebben allebei ook een wiskundige achtergrond. We hebben zowat alle Vlaamse composities die bestonden voor de combinatie fluit-slagwerk ingestudeerd en wonnen enkele prijzen, traden op in binnen- en buitenland. We zijn altijd samen muziek blijven maken. De marathonrepetities hebben wel plaats moeten maken voor kortere ses-sies. We hebben allebei een gezin, uren in academies die niet samenvallen en dan wordt het puzzelen natuurlijk…’

‘Na 10 jaar samenspelen namen we in eigen beheer de cd Walking Through op. Jan schreef de muziek en we haalden er Bjorn Denys, een vroegere studiegenoot, bij. We zijn heel blij met het resultaat. De stijl is moeilijk in een vakje te stoppen, het is een mix van repetitieve muziek met invloeden van folk en jazz.’

‘Kasteel d’Ursel is een prachtige locatie, waar de muziek mooi tot zijn recht zal komen. Het publiek kan de warme klank van marimba en vibrafoon ontdekken in combinatie met drie fluiten, maar we brengen ook conga’s, djembé, drums en veel ander klein slagwerk mee. De oceandrum is mijn favoriet! Er valt dus niet alleen veel te horen maar ook te zien…’

DuO XXIWalking Throughzondag 3 maarT om 11 uurKasteel d’Ursel Hingene

12 - 10 euro | Aperitief inbegrepen

www.duoxxi.be

Wie is Elke Tierens?Elke groeide op in Bornem en had als tweede thuis de muziekacademie. Tijdens haar studies aan het Brusselse conservatorium woonde ze in de boei-ende en bruisende hoofdstad. Nu is ze blij terug in Bornem te wonen. Ze geeft les aan de academies van Bornem en Hamme. Het contrast tussen haar zeer jonge en volwassen leerlingen blijft haar boeien.

‘Een mix van repetitieve muziek met folk en jazz.’

DUO XXI: (v.l.n.r.: Bjorn Denys, Elke Tierens en Jan Cherlet)

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

Page 5: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 5

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

DE BEREN GIERENJazzconcertDe Beren Gieren kwamen plots in beeld als winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent en openden Gent Jazz. Dit seizoen zijn ze huisorkest van Kunstencentrum Vooruit. Dit veelbe-lovend trio moet je live meemaken!

zaTerdag 16/03 om 20.30 uurDe Balans, Richard Caluwaertstraat 10,

2880 Eikevliet

10 euro

5 euro (cursisten JazzClass Series)

www.deberengieren.be

PAAsBOOmBALTurdus Philomelos / EstbelDe vrolijke bende van Turdus Philomelos komt in Hingene zijn nieuwe cd voorstellen. Het is opnieuw een bonte muzikale mix van zeer uiteenlopende invloeden geworden. Ze krijgen het gezelschap van Leana Vapper (Estland) en Hartwin Dhoore (België), die je meenemen op een tocht door Europa richting het verre noorden.

zaTerdag 30/03 Vanaf 20.30 uurGemeenschapshuis Hingene

(ingang Leopoldstraat)

8 euro

www.boombal.be

Het beste van de Noorse folk

Norwegian TapasMet ‘Norwegian Tapas’ brengen de cultuurcentra uit Evergem, Bornem, Leopoldsburg, Beveren en Ternat getalenteerde jonge folkartiesten uit Noorwegen naar België.

Hoofdact van de avond is de groep rond Sigrid Moldestad. Deze razend populaire zangeres en violiste werd in Noorwegen verkozen tot Folk Musician of the Year 2010. In het voorjaar van 2012 bracht ze haar derde cd uit. Sigrid heeft een uitzonderlijk breed repertoire en com-bineert met succes folk met blues en rock. Gevoel voor humor en interactie met het publiek zijn extra troeven tijdens haar concerten.

De band: Sigrid Moldestad, Sigbjorn Apeland, Jorgen Sandvik en Anders Hall.

Sigrid en haar band krijgen het gezelschap van Erlend Viken, de winnaar van de INTRO-folk, een Noorse wedstrijd voor jong folktalent. Er-lend Viken komt uit een bekende folkfamilie uit Oppdal. Hij specialiseerde zich in het spelen van de typisch Noorse Hardanger-viool en combi-neert folkmuziek uit zijn streek met bluegrass.

Een concert i.k.v. Toernee Mondial.

sIGRID mOLDEsTAD / ERLEND VIKENdonderdag 14 maarT om 20.30 uur16 - 14 euro

www.sigridmoldestad.com

IN DE KIjKER

Foto

: Mag

nus

Skre

de

Page 6: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

6 | TEr DILFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

W!N TICKETs VOOR DIT CONCERT VIA WWW.TERDILFT.BE

muzIEKACADEmIE BORNEm IN CONCERTRomantisch concertDe zangklas van Ludwig Jansegers brengt samen met de pianoklas-sen van Barbara Baltussen, Erwin De Bock, Marleen De Maeyer en Stefaan Desmet werk van Russische componisten.

woensdag 27/03 om 20 uurKasteel d’Ursel Hingene

SlagwerkconcertDe leerlingen slagwerk van Jim-Cheng Lin en Mieke Buekers tonen hun kunnen. Ook het marimba-ensemble krijgt een centrale plaats tijdens dit concert.

woensdag 24/04 om 19 uurSchouwburg Ter Dilft

puur en pakkendMet The Bony King Of Nowhere en Douglas Firs staan binnenkort twee van de beste Belgische singersongwriters op het podium van Ter Dilft.

Bram Vanparys debuteerde in 2009 met Alas My Love en werd geloofd omwille van zijn pure eenvoud. Met opvolger Eleonore bevestigde The Bony King of Nowhere als de Vlaamse Devandra Banhart en de kroonpre-tendent van Leonard Cohen. Ondertussen schreef hij de soundtrack voor de film Les Géants en toerde in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Tijdens deze theatertour stelt hij zijn intussen bejubelde derde cd voor.

ThE BONy KING OF NOWhERESupport: Douglas Firsdonderdag 21 maarT om 20.30 uur16 - 14 euro

www.thebonykingofnowhere.be

www.douglasfirs.be

Schier onopvallend, maar niettemin erg aanwezig draait Gertjan Van Hellemont al jaren mee in het Vlaamse muziekwereldje, o.a. bij The Bony King Of Nowhere. Als Douglas Firs brengt hij op zijn debuut Shimmer and Glow erg persoonlijke en louterende muziek met een duidelijke invloed van Neil Young, Gram Parsons en Lowell George.

KAsTEEL D’uRsEL hINGENE

LA PRImAVERA PIANIsTICAProfessoren en studenten uit alle windstreken komen naar Hingene tijdens deze vijfde internationale masterclass. Voor drie recitals selecteren de maestro’s hun beste studenten. Een unieke gelegenheid om de concertpianisten van morgen vandaag al te horen!

dinsdag 19/03 om 20 uur donderdag 21/03 om 20 uur zaTerdag 23/03 om 20 uurGratis (na reservatie)

info en reservatiesKasteel d’Ursel

03 820 60 11

www.kasteeldursel.be

Foto

: Jac

ques

Son

ck

The bony King of nowhere, foto: Laura Wauters

douglas firs, foto: Dries Segers

Page 7: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 7

W!N TICKETs VOOR hET CONCERT VAN hELmuT LOTTI VIA WWW.TERDILFT.BE

Foto: Stef Lernous

‘Mijn hart en mijn lijf ’ is een sprong in het diepe. Een

sprong die Helmut Lotti moest wagen…

Helmut lotti geeft zich blootHelmut Lotti stelt ‘Mijn hart en mijn lijf’ voor. rekenkundig is het zijn

achttiende album in drieëntwintig jaar, maar gevoelsmatig presenteert

hij opnieuw zijn allereerste plaat: deze plaat is Helmut Lotti’s muzikale

wedergeboorte.

Voor deze renaissance greep Helmut Lotti terug naar de essentie: zichzelf. ‘Uit zijn

twijfels en angsten, luim en lichtheid, hart en lijf puurde ik twaalf Nederlandstalige liedjes die samen een even ruw als eerlijk beeld schetsen van wie ik ben: een lichtvoetige jongen met een donkere ziel’.

Ook muzikaal etaleert Mijn hart en mijn lijf dezelfde brede waaier aan gevoelens: wit verglijdt in zwart, serieuze speelsheid wisselt af met lucide ernst, monter en somber gaan hand in hand. We horen niet alleen vette gita-ren, ronde bassen en stevige drums, maar ook breekbare koortjes, een romantisch orgeltje en één keer zelfs een droevige accordeon.

Producent van het album is Stef Kamil Carlens, hart en brein van Zita Swoon Group. Ook in collega-muzikanten Nicolas Rombouts (Dez Mona), Bert Huysentruyt (Gorki), Geert Hellings (Stanton), Bjorn Eriksson (Maxon Blewitt, Broken Circle Breakdown) en Wim De Busser (The Baboons, Zita Swoon) vond Helmut gelijkgestemde zielen.

Voor de teksten werkte hij samen met zijn goede vriend Bart Vanegeren (Humo). Die slaagde erin Helmuts gedachten en gevoel-ens in al hun gelaagdheid te vangen. Samen schreven ze negen nummers. Eén liedje is volledig van de hand van Geert Hellings en ook Jelle Van Riet droeg een tekst bij. Het twaalfde nummer op het album is een eerbe-toon aan Hugo Claus en aan de liefde. Mijn hart en mijn lijf is een sprong in het diepe. Een sprong die Helmut Lotti moest wagen…

hELmuT LOTTIMijn hart en mijn lijfVrijdag 19 april om 20.30 uur35 euro

www.helmutlotti.be

‘Alvast 10 op 10 voor creatieve moed!’ (Cobra.be)

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

Page 8: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

8 | TEr DILFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > muziek

VLAAms muzIEK ThEATER In ’t Witte PaardWoordenwisselingen, misverstanden en een schat aan bekende melodieën maken deze operette tot een topper in zijn genre. Im Salmzkammergut, Es muss was Wunderbares sein, Was kann der Sigismund dafür of Im Weissen Rössl am Wolfgangsee zijn wereldbekend.

woensdag 10/04 om 20.30 uur donderdag 11/04 om 20.30 uur18 - 16 euro | www.vmt.be

hELAAs, uITVERKOChT!

GuIDO BELCANTOEen man als ik ontmoet je niet elke dagVrijdag 8 maarT om 20.30 uurwww.guidobelcanto.be

ALs LOuIsEZeven vrouwen, zeven liederen, Mozart en een stapel brievenzondag 24 maarT om 11 uurKasteel d’Ursel Hingene

DE NIEuWE sNAAR K O Ñ E Cdonderdag 18 april om 20.30 uurwww.denieuwesnaar.be

ORquEsTA TANGuEDIAAlfonsinaJe kan moeilijk onbewogen blijven bij de muziek van Orquesta Tanguedia. Dit virtuoze sextet doorbreekt de grenzen van klassiek, folk, jazz en tango, en maakt van dit alles een vernieuwende mix. Nu stelt Orquesta Tanguedia voor het eerst eigen composities voor. Het sextet blijft vasthouden aan de traditie van de tango, maar creëert een origineel nieuw klankbeeld.

Karla Verlie, Gwen Cresens, Wietse Beels, Hendrik Braeckman, Alano Gruarin en Ben Faes: zes topmuzikanten van eigen bodem, experten in verschillende genres, maar perfect op elkaar ingespeeld.

Vrijdag 12 april om 20.30 uur16 - 14 euro | www.tanguedia.be

Foto

: Dar

ia R

ogul

ska

Page 9: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 9

KIjKEn En LUIsTEREn > podium

jOssE DE PAuW & KRIs DEFOORT TRIO[An old monk]

Over lijf en geest en hoe die maar niet op elkaar afgestemd geraken. Behalve tijdens een dansje misschien. Josse De Pauw brengt een eigen tekst op muziek van Kris Defoort, geïnspireerd door het werk van Thelonious Monk. Een voorstelling over koste wat het kost willen leven. Vrijdag 15 maarT om 20 uurGemeentelijke feestzaal, A. Van

Landeghemstraat 101, 2830 Willebroek

14 - 12 euro

www.lod.be

Organisatie: CC De Ster Willebroek

Twee klasbakken bundelen hun krachtenDit concert is een unieke kans om klassiek toptalent van eigen bodem aan het werk te zien. In dit programma bundelen twee jonge laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd hun krachten.

Tenor Thomas Blondelle en pianist Liebrecht Vanbeckevoort brengen een heerlijk liedprogram-ma dat nagenoeg alle talen en stijlen van dit boeiende genre belicht. Van de speelse Mozartlie-deren over de diepgewortelde romantiek van Schubert en Beethoven, langs de stralende zon in Rossini’s liederen tot bij de licht absurde toon van de mélodies van Poulenc. De veelzijdigheid van het klassieke lied zal je blijven verbazen…

liebrechT VanbecKeVoorT & Thomas blondelleLaureatenconcertVrijdag 26 april om 20.30 uur20 - 18 euro

www.thomasblondelle.com

www.liebrechtvanbeckevoort.com

dankzij vzw bijzondere culturele manifestaties Ter dilft:Berno Vastgoed, Bouwbedrijf Weckx-Van Pellicom, De Streekkrant / De Zondag / Steps Magazine,

Drukkerij Graffiti, Euroglas, Friesland Campina, Groen en Grondig, Hens Van Meulder, Interieurglas,

Lambrechts nv, Mediaan Reisbureau, Muyshondt Electro Service, Stevens Print, Studio Klein

Brabant, Topfloor, Unibind, Vlar Papier, Volvo Vermant en Zit Idee.

Foto

: Kur

t Van

der

Els

t

liebrecht Vanbeckevoort, foto: Valerie GernaeyThomas blondelle

W!N TICKETs VOOR DIT CONCERT VIA WWW.TERDILFT.BE

ThEATER

‘T ARsENAALAchter de WolkenEen stuk over de duurzaamheid van het verlangen, over missen terwijl je gemist wilt worden. Over waarheid en leugen… en over de angst die dat alles met zich meebrengt. Chris Lomme en Jo De Meyere gaan opnieuw op tournee met deze theaterparel van Michael De Cock!

zondag 17 maarT om 14 uur16 - 14 euro

www.tarsenaal.be

Page 10: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

10 | TEr DILFT NIEuws

KIjKEn En LUIsTEREn > podium

een nieuwe show van de Ashton Brothers! Kan het nog sneller, energieker en absurder? Vast en zeker! In de circus- en variététraditie gaan acts over van vader op zoon. Ook de schatkamer van de familie Ashton is nog bomvol. Een explosieve cocktail van slapstick, magie, acrobatiek, rock & roll en variété. Gloednieuwe ideeën maar ook oude familierecepten die door de vier broers nieuw leven worden ingeblazen.

Meer dan ooit zoeken Pepijn, Pim, Joost en Friso de grenzen van het theater én hun fysieke mogelijkheden op. Het publiek wordt getrakteerd op het beste wat de Ashton Brothers te bieden hebben. En afgaande op de drie voorafgaande spectaculaire shows belooft dat heel wat…

AshTON BROThERsTreasuresVrijdag 29 maarT om 20.30 uur20 - 18 euro | www.ashtonbrothers.nl

uITVERKOChT!

ADRIAAN VAN DEN hOOFHoogspanningVrijdag 15/03 om 20.30 uurwww.adriaanvandenhoof.be

KOmmIL FOO Breken Vrijdag 03/05 om 20.30 uur zaTerdag 04/05 om 20.30 uurwww.kommilfoo.be

‘Perfect fijngeslepen acts blijven verbazen’

(Het Parool)

Foto

: Ste

phan

ie P

iste

l

TE GEK!? Nerveuze vrouwenKarlijn Sileghem en Tine Embrechts brengen spranke-lende teksten rond de vrouw in de psychiatrie, in een regie van de onnavolgbare Sien Eggers. Het onberispelijke talent van Hannelore Bedert en Tine Reymer wordt bege-leid door de springlevende Laatste Showband.

Vrijdag 22 maarT om 20.30 uur20 - 18 euro

www.tegek.be

Foto

: Joh

an J

acob

s

Page 11: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

KIjKEn En LUIsTEREn > woord

TEr DILFT NIEuws | 11

hET zEsDE BEDRIjF, LAuRA VAN DOLRON & hET NATIONALE TONEELSartre zegt sorry

In Sartre zegt sorry doet stand-up philosopher Laura van Dolron waar ze goed in is. Ze snijdt op een licht-voetige manier grote thema’s aan waarbij ze zichzelf en het publiek niet spaart. Mensen die komen om te denken, maakt zij aan het lachen en mensen die komen om te lachen, zet zij aan het denken.

De voorstelling Sartre zegt sorry werd vorig seizoen lovend ontvangen door publiek, pers en theaterjury’s. De voorstelling werd geselecteerd voor het Neder-lands Theaterfestival en als openingsvoorstelling voor het Theaterfestival Vlaanderen 2011.

Vrijdag 5 april om 20.30 uurClubzaaltje Hingene (ingang Leopoldstraat)

14 - 12 euro

www.hetzesdebedrijf.be

www.lauravandolron.com

ERVANDOOR

NAmIBIë, OKAVANGO DELTA & VICTORIA FALLsEen reisreportage van Guido en Mia VervoortNamibië heeft met het Etosha National Park een van de grootste natuurreservaten van Afrika. In het noordwesten leven de Himba’s, een nomadenstam die nog half-naakt en zeer traditioneel leeft. Centraal ligt de Namibiwoestijn met de fascinerende Sossusvallei en de hoogste zandduinen ter wereld. De Fish River Canyon is bijna de langste ter wereld. In buurland Botswana ligt de paradijselijke Okavango Delta: een waterrijk gebied met een zeer grote wildpopulatie. Op de grens tussen Zambia en Zimbabwe vinden we de adembenemende Victoria-watervallen: 1,7 km breed, 100 m diep en het 2de grootste watervallencomplex ter wereld. Meteen het einde van een onvergetelijke tocht door-heen een afwisselend en opwindend Zwart Afrika.

Vrijdag 19 april om 20 uurGemeenschapshuis Hingene

(ingang Leopoldstraat)

5 euro

I.s.m. vtbKultuur Klein-Brabant

Foto

: Joc

hem

Jur

gens

‘Laura van Dolron geeft een goed getroffen, geestige schets

van hoe het met haar generatie

is gesteld.’ (NRC)

Page 12: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

12 | TEr DILFT NIEuws

4

21

DE AGENDA VAN

gert van Kerckhoven> Archivaris, 49 jaar

Dertien jaar geleden trok ik vanuit de sportdienst richting erfgoed en archief. De creativiteit die ik vroeger in de sector sport kwijt kon, kan ik nu aanwenden in een totaal ander vakgebied. Nog altijd voelt werken als een hobby aan. Zo vraagt het restauratie- en herbestemmingsproject van de Bornemse abdijsite (Erfgoeddag 21/04) de komende jaren veel aandacht, maar ik vind het een boeiende uitdaging.

Actief sporten komt er momenteel te weinig van. Atletiek was nochtans jaren-lang een passie en de loop- en coördina-tietrainingen bij voetbalclub KSK Beveren brachten veel voldoening. Je kan me nu nog regelmatig aan de rand van het veld vinden, maar dan vooral om de prestaties

van zoon Jonas, die in Ne-derland een professionele voetbalcarrière probeert uit te bouwen, op de voet te volgen.

Ik kan even veel plezier beleven aan lange wandeltochten in het hoogge-bergte. Met dochter Leni deed ik deze zomer de Tour du Mont Blanc. We trokken met de rugzak van hut naar hut, zonder al te veel comfort, middenin de natuur. Back to basics!

35

Ik kan echt genieten van mijn tuin en een frisse duik in de zwemvijver. ‘s Avonds laat in alle rust even zwemmen en dan genieten van een goed glas wijn. Als student twijfelde ik al tussen sport en geschiedenis. Voor alles is er blijkbaar een tijd. Bour-gondisch genieten heeft nu even de bovenhand, maar sport laat me zeker nog niet los…

Een goede misdaadroman of de klas-siekers van Dan Brown kunnen me wel boeien. Meestal probeer ik boeken tijdens een vakantietrip in één ruk uit te lezen. In het archief kom je al zoveel in-teressant en boeiend leesvoer tegen, dat een dagelijks boekenuurtje me minder aanspreekt.

In deze rubriek laten we je graag neuzen in de agenda van één van onze vrijetijdsmedewerkers.

doEn > de agenda van

Page 13: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 13

jEuGDThEATER OP LOCATIE

KINDERENVANDEVILLAHek

Theater krijgt buiten een theaterzaal vaak nog een extra dimensie. Ter Dilft zocht voor Kinderenvandevilla (en voor jullie!) een mooi plekje in Bornem. Hek is na het mooie Ronja de Roversdochter een nieuwe locatievoorstelling van dezelfde makers.

Ben je alles wat je zegt zelf?Druppelt het echt in Brussel als het regent in Parijs?Schieten alle indianen met bananen?Is gegeven gegeven?Is met twee beter dan alleen?Is met drie beter dan met twee?Of is met drie weer iemand alleen? Hoe word je iemand zijn vriend, en is dat dan voor altijd? Twee kinderen op een hek, kijken naar de wei.Ze horen een geluid van onder de grond.Zullen ze graven? 

Met: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Eline Kuppens en Roel Swanenberg.

zondag 14 april om 14.30 uurIn de wei van de Leemans Molen, Bornemstraat 71, 2880 Bornem

10 euro | familiekaart: 7 euroFamilievoorstelling vanaf 5 jaar

www.kinderenvandevilla.be

OEPs, uITVERKOChT!

sTuDIO ORKAMister More, Lady LesszaTerdag 30/03 om 14.30 uuren 16.30 uurDe Spar, Kasteeldreef, Hingene

www.studio-orka.be

KAATjE KETNETKaatjes Tralalaatjes Theatershowzondag 7 april om 14.30 uuren 17 uur www.kaatje.be

LEEF jE EENsuIT IN BORNEmwww.uitinbornem.be

UIT mET KIndEREn

5+

Page 14: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

14 | TEr DILFT NIEuws

‘We willen jong en oud samen leuke dingen laten zien, beleven en delen!’

COLLECTIF mALuNés sens Dessus Dessous

Page 15: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 15

De werkgroep achter het familiefestival

Supervlieg is jarig!Els snackaert (cultuurdienst) en Marleen De Clercq (cultuur-

centrum) stonden mee aan de wieg van superVlieg in Bornem.

Zij vertellen graag wat meer over hun kindje.Foto boven: Thomas Vanhaute

dames, wat is de bedoeling van superVlieg?Marleen: ‘SuperVlieg is een festival vol kunsten voor kinderen, hun ouders en grootouders. Met een cocktail van theater, circus, muziek, dans en workshops willen we iedereen voluit laten genieten in het park van kasteel d’Ursel. Het is vooral een ontmoetingsfestival. We wil-len jong en oud samen leuke dingen laten zien, beleven en delen.’

hoe is superVlieg in bornem begonnen?Els: ’Het basisidee is gegroeid bij een aantal jeugdpro-grammatoren in Vlaanderen. Ze wilden samen met verenigingen en diensten die met kinderen en gezinnen werkten meer mensen laten kennismaken met steen-goed jeugdtheater. De werktitel was eerst ‘kinderkara-vaan’, met de bedoeling om telkens in een andere wijk of deelgemeente neer te strijken. Uiteindelijk werd het ‘Supervlieg’. In Bornem was de eerste editie in het kas-teelpark meteen een succes. Het is de ideale plek voor een festival met 1.500 bezoekers.’

wie organiseert superVlieg?Marleen: ’De dynamiek van Supervlieg Bornem zit hem in de samenwerking van vrijwilligers en professionelen. Bij de start waren cultuurcentrum, bib en cultuurdienst meteen enthousiast, net als de mensen van kasteel d’Ursel. Vanuit het verenigingsleven sprongen ook Ge-zinsbond Hingene, Tateljeeke Wintam en jeugdharmo-nie Ter Dilft mee op de kar. Zo ontstond een werkgroep van 7 vrouwen, die na 5 jaar goed op elkaar ingespeeld zijn. Samen met hun achterban en verschillende andere verenigingen zoals Chiro Branst en Chiro Hingene werkt bijna gans de gemeente mee.’

is er iets veranderd in die 5 jaar?Els: ‘De formule en de locatie zijn te perfect om te ver-anderen. Maar aan het programma zelf wordt elk jaar stevig gewerkt. De werkgroep houdt permanent ogen en oren open. We gaan ook kijken op bv. Theater aan Zee in Oostende en de straattheaterfestivals van Ieper en Chassepierre. Zo groeien geleidelijk ideeën… We zien onszelf elk jaar weer enthousiast worden, uitkijken naar dé dag, bidden voor goed weer… Na het zien van blije kinderen en genietende ouders zijn we weer verkocht hé!’

wat is er bijzonder aan deze editie?‘Het is dit jaar onze vijfde verjaardag! En dat is natuur-lijk een goeie reden om te vieren. We hebben alvast een verrassing in petto en zijn nu al de taart aan het proeven!’

De werkgroep SuperVlieg (v.l.n.r.):

Griet, Veerle, Natalie, Katia,

Marleen en Els.

UIT mET KIndEREn > supervlieg

Page 16: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

16 | TEr DILFT NIEuws

VOORsTELLINGEN

CIE zINDERLING 3+Velodroom

De Ronde van Frankrijk in een notendop, vanaf een VIP tribune. Twee teams, twee fietsen, twee wielerhelden op het scherm. Elk team moedigt zijn favoriete renner aan. De teller moet naar nul. Drie, twee, een… start!om 13, 14, 15 en 16 uurIn een tent aan de ingang

els snacKaerT (cultuurdienst): ‘Deze mooie mix van animatie en theater is echt iets voor het hele gezin!’

mARThA!TENTATIEF & 3+FROEFROE Aangespoeld Een man spoelt aan in een vreemd land. Moe van een verre reis besluit hij om een dutje te doen. Twee blauwe mannetjes ontdekken tot hun verbazing dat een grote zwarte reus hun dorp als slaapplaats heeft uitgekozen… om 14, 15 en 16 uurNaast het kasteel

CIRCus hOETChATChA 3+

Circus HoetchatchovHumor en acrobatie zijn de sleutelwoor-den in deze familievoorstelling over trots, bezorgdheid en opvoeden, maar ook over zelfontplooiing en eigen wil. Interactie met het publiek gegarandeerd!om 13.30 uurIn de circustent

FROEFROE 8+Bloed

Scherp je hoektanden, trek je sneeuw-witste vel aan en geniet van een groezelige en griezelige voorstelling vol, donkere mijnkrochten, 7 gebochelde gedrochtjes, schurende scharnieren, glazige doodskisten, rotte aroma’s en reutelende gruwelgezangen. En breng vooral je stiefmoeder mee.

om 13 en 14.30 uurIn een tent voor het kasteel

naTalie piessens (Tateljeeke):‘FroeFroe is een vaste waarde: ik kijk al uit naar hun spannend en griezelig poppenverhaal!’

DE WAANCEL 5+Erwin Blik in Expeditie Nul ‘Ontdekkingsreiziger’ Erwin Blik werkt op de afdeling insecten van de dierentuin van Bubbelgem. Met zelfgeknutselde apparaten en eigenzinnig onderzoek is hij op zoek naar een zeldzaam reuzeninsect… om 15 uurIn de circustent

KAsTEEL D’uRsEL 9+

TemporisoscoopTijdens de Wereldtentoonstelling van 1910 nam Robert d’ Ursel deel aan een experiment met de Temporisoscoop. Deze machine kan voorwerpen verplaatsen in tijd en ruimte en is tijdens Supervlieg te bewonderen.doorlopend In het Roze Salon

COLLECTIF mALuNés Sens Dessus Dessous

Drie kerels en hun vrouw brengen op en rond hun bonte caravan explosief circus waarbij iedereen overal op en onder vliegt. Het proeven van een appel ontaardt in een spectaculaire en geschifte voorstelling.

om 16 uur voor het kasteel

grieT caluwaerTs (jeugd-harmonie): ‘Ik was echt onder de indruk van deze fascinerende acrobaten!’

mARTINE DE KOK, AmARyLLIs TEmmERmAN & BERT VERBEKE Jukebox voor kidsDrie sterke acteurs/zangers en hun 4-kop-pig orkest zingen samen met de kinderen een selectie uit 50 Nederlandstalige liedjes. We zingen uit volle borst mee met Samson & Gert, Jan De Smet, Herman Van Veen, Kapitein Winokio en K3. Via www.jukeboxvoorkids.be en tijdens het concert kies je zelf je de nummers!

om 16.45 uurOp de podiumwagen

annemarie Van eeTVelT (gezinsbond): ‘Dit wordt onge-twijfeld een sfeervolle afsluiter, met veel ambiance!’

Bruisende familiehappening vol met kunsten en kunstjessuperVlieg wordt 5 jaar! Het volledige programma vind je op www.supervlieg.be.

Alvast een greep uit het aanbod…

UIT mET KIndEREn > supervlieg

de

T!P van

de

T!P van

de

T!P van

de

T!P van

Page 17: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 17

ANImATIE

NOémIE VINCART Het kindEen marionettenkind komt tot leven en ont-moet de mensen in het park. Poppenspeel-ster en marionet zijn zich bewust van hun rol. Maar dan komt er een man in hun spel, als tweede hand van het marionettenkind...

marleen de clercq (cultuur-centrum): ‘Een levensechte act, heel poetisch en zacht, die tege-lijkertijd jong en oud fascineert.’

sTRuzzITeatro Pavana

Een struisvogel vindt een groot ei. Gaat hij nu eindelijk een soortgenoot ontmoeten of is het toch geen struisvogelei? Nieuwsgierig draait hij er omheen. Als het ei eindelijk uitkomt, gebeurt er iets wat niemand had verwacht.

Veerle moens (kasteel d’ursel): ‘Deze kleurrijke vogels voor ons gele kasteel en onder een hopelijk blauwe lucht: dat wordt erg sfeervol, zowel tus-sen als boven het publiek…’

POëTIsCh KAPsALONKip van Troje

Twee kappers betoveren elk kind met een gek, grappig of donzig kapsel. Ondertus-sen krijgen de klanten gedichten te horen, kunnen ze meezingen met de staartjes-rap en meedoen met knip-en-krol-woordspel-letjes…

KaTia de pooTer (bib):‘Echt helemaal mijn ding: naar de kapper gaan en ondertussen genieten van gedichten…’

BANGELIjKE sPROOKjEsmOLENFroeFroeEen superleuke draaimolen voor de al-lerkleinsten gebaseerd op figuren van Jeroen Bosch.

jEuGDhARmONIE TER DILFT Een zwierige noot De muzikanten van de jeugdharmonie zorgen voor een feestelijke en zwierige noot bij de ingang.

BIB BORNEm Een feestelijke zoektocht Prentenboeken vliegen rond op het domein. Luister naar een verhaal, ontdek leuke prenten en knutsel er nog iets feestelijks tussendoor.

DE VLIEGCOmPANIESuperVlieg en zijn vriendjes maken het kasteeldomein onveilig met hun grappen en grollen.

Bruisende familiehappening vol met kunsten en kunstjessuperVlieg wordt 5 jaar! Het volledige programma vind je op www.supervlieg.be.

Alvast een greep uit het aanbod…

UIT mET KIndEREn > supervlieg

suPERVLIEG zondag 28 april Van 13 ToT 18 uurKasteeldomein d’Ursel Hingene

5 euro | Familiekaart: 3 euro

Een organisatie van gemeente Bornem,

kasteel d’Ursel, Tateljeeke, Jeugdharmonie

Ter Dilft en Gezinsbond Hingene.

www.supervlieg.be03 890 69 30

WORKshOPs

TATELjEEKE Feest Liever moe dan lui? Ga dan zeker eens langs in het Laathof waar Tateljeeke creatieve-lingen trakteert op een reeks doe-het-zelf-activiteiten.

GEzINsBOND Zeepbellen blazen Wie maakt de grootste zeepbel? En wie kan zich er helemaal in verstoppen?

DE zILVERREIGER VLEChTmusEumMandjesvlechten en volksspelenLekker terug in de tijd: maak je eigen mandje of speel een oud spel.

de

T!P van

de

T!P van

de

T!P van

Page 18: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

18 | TEr DILFT NIEuws

BEzoEKEn > expo in ter dilft

internationale illustratoren

Invited to Invite X-lArgeVoorjaar 2012 liep in Temse een kleine, maar bijzonder fijne expo met werk van 12 illustratoren uit binnen- en buitenland. Onder impuls van Gudrun Makelberge nodigden docenten van de Academie van Temse collega’s uit binnen- en buitenland uit voor een groepstentoonstelling. Wij waren zo weg van het resultaat dat we Gudrun vroegen om in Ter Dilft eenzelfde project te cureren, maar dan met 22 illustratoren: X-Large dus!

De stijl van Gudrun Makelberghe zal je onge-twijfeld vertrouwd voorkomen: zij illustreerde onze seizoensbrochure 2012-2013. Hoog tijd om ook met haar collega’s kennis te maken…

Invited to Invite X-Large wordt een verfris-sende kijk op hedendaagse illustraties in een verrassende presentatie.

Met werk van: Johnny Bekaert, Inge Bogaerts, Bernardo Carvalho, Erika Cotteleer, Wim De Blende, Gerda Dendooven, Korneel DetaiIleur, Yara Kono, Gémeo Luís, Gudrun Makelberge, Madalena Matoso, Wout Olaerts, Charlotte Peys, Tim Polfliet, Gitte Vancoillie, Karolien Vanderstappen, Sebastiaan Van Doninck, Leen Van Durme, Tine Van lent, Marie Van Praag, Claudia Verhelst en Martha Verschaffel.

Page 19: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 19

BEzoEKEn > expo in ter dilft

internationale illustratoren

Invited to Invite X-lArge

FOTOGRAFIECIRCuIT

PAuL BuLTEELHabitatPaul Bulteel onderzoekt de samenhang tussen mens en omgeving. Hij is een straatfotograaf die beelden vindt tijdens reizen en rondwandelen. Ze komen uit de dagelijkse werkelijkheid, zonder enige poging tot enscenering en tonen de mens als een anonieme figurant in de publieke ruimte.

Van 6 ToT en meT 25 maarTwww.paulbulteel.eu

DANNy VAN DER ELsTGirls ‘Girls toont 12 jonge vrouwen die terug-denken aan een gebeurtenis of een persoon die een bepalende invloed heeft gehad op wie ze nu zijn. Ik fotografeerde hen op een ongecompliceerde manier; met bestaand licht, zonder make-up of styling.’ Van 27 maarT ToT en meT 6 meiwww.dannyvanderelst.be

Van 17 maarT ToT en meT 21 aprilDe tentoonstelling is vrij te bezoeken op weekdagen

van 9 tot 20 uur en in het weekend van 10 tot 13

uur. Ook tijdens voorstellingen en andere activiteiten.

Gesloten op 31/3, 01/04 en 06/04. Andere

momenten mogelijk op afspraak.

N!EuW per PLEX

Tijdens de opening begeleidt Erika Cotteleer een workshop voor jong, jonger (of ouder), ma, pa (of alletwee)… als je er maar zin in hebt, kort, korter (of langer)… zo lang en zo vaak als je wil met verschillende technieken: collage, stift, stempels, knip-sels, krijt… we maken een kunstwerkje voor onszelf én dragen ons artistiek steentje bij aan een groot groepswerk.

illustraties (v. l.n.r.): Inge Bogaerts, Sebastiaan Van Doninck, Wim De Blende, Tim Polfliet, Karolien Vanderstappen

OPENING EXPO zaTerdag 16/03 om 19 uurInleiding: Hanne Keppens, kunst-

wetenschapper

Page 20: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

20 | TEr DILFT NIEuws

Kortfilmfestival

Delicatessen 2013De Vlaamse kortfilm beleeft hoogdagen. Het regent selecties, prijzen en

nominaties voor nieuw werk van nieuw filmtalent.

PROGRAmmA DELICATEssEN 2013

The imporTance of sweeT & salTB, 2012, 13’ | Regie: Benoit De Clerck

baghdad messiB/Irak/Verenigde Arabische Emiraten,

2012, 20’ | Regie: Sahim Omar Kalifa

roTKopBelgië, 2012, 18’

Regie: Jan & Raf Roosens

Kus me zachTjesBelgië, 2012, 16’

Regie: Anthony Schatteman

monT blancBelgië, 2012, 15’

Regie: Gilles Coulier

dood Van een schaduwBelgië/Frankrijk, 2012, 20’

Regie: Tom Van Avermaet

nichTBelgië, 2010,30’

Regie: Sven Spur

las meninasBelgië/Spanje, 2011, 25’

Regie: Eva-Maria Cools

De kunde, het lef en de visie waarmee de jonge generatie filmmakers de toekomst van de Vlaamse cinema vorm geeft, is indrukwekkend. Wij tonen een selectie om vingers en duimen bij af te likken.De compilatie Delicatessen 2013 bevat onder meer winnaars van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, waarvan de meest spraakmakende onge-twijfeld Dood van een Schaduw is, met Matthias

Schoenaerts in een glansrol. Nog op het lijstje: The Importance Of Sweet & Salt, Baghdad Messi, Rotkop, Kus Me Zachtjes en Mont Blanc.Aansluitend tonen we mooie kortfilms van enkele streekgenoten: Las Meninas van Eva-Maria Cools en Nicht van Sven Spur.

zaTerdag 16 maarT om 20 uur 6 - 5 euro

Tim merckx (filmwerkgroep

Ter Dilft) over Dood van een Schaduw:

‘Matthias Schoenaerts is Nathan Rijckx, een soldaat die stierf tijdens WO I. Peter Van Den Eede speelt een vreemde verzamelaar van schaduwen van doodsmomenten die zijn schaduw heeft gevangen in een donkere onderwereld en hem een nieuwe levenskans geeft in ruil voor het vangen van andere schaduwen. Regisseur Tom Van Avermaet werkte 5 jaar aan deze film en dat zie je ook. De kortfilm speelde op het filmfestival van Gent voor The Broken Circle Breakdown en is met de knappe cinematografie en fantasierijke sfeerschepping nog straffer. Een must see op ons kortfilmfestival!’

KIjKEn En LUIsTEREn > film

Page 21: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

KIjKEn En LUIsTEREn > film in ter dilft

zATERDAGFILms - 20.30 uuR

9 mAART

jACK REAChERVS, 2012, 130’ | Regie: Chris McQuarrie

Ex-militair Jack Reacher onderzoekt de moord op vijf onschuldige mensen. Hij twijfelt aan de schuld van de verdachte en diept de zaak verder uit.

6 APRIL

ThE GOOD, ThE BAD AND ThE uGLy Italië, 1966, 166’ | Regie: Sergio Leone

Naar aanleiding van Django Unchained geven we iedereen de kans om deze klas-sieker uit de jaren ‘60 te (her)ontdek-ken. Een vintage 35 mm filmavond met Tarantino’s favoriete western!

En ook! ONs sPAGhETTIPACK: GEGaRandEERd BULLETpRoof!Wie een ticket koopt voor Django Unchained op dinsdag 2 april, kan direct

een ticket van 3 euro kopen voor The

Good, the Bad and the Ugly! Op zaterdag

betaal je 6 of 5 euro. Als extra kan je in

het cultuurcafé voor de film een lekkere

spaghetti eten (8 euro). Vegetarisch of

bolognese, pick your shot!!

TEr DILFT NIEuws | 21

DINsDAGFILms - 20.30 uuR

5 mAART ThE PERKs OF BEING A WALLFLOWERVS, 2012, 103’ | Regie: Steven Chbosky

Philadelphia, begin jaren ’90. Charlie is een introverte tiener die moeilijk zijn plaats vindt in een nieuwe school. Alles veran-dert als hij de uitbundige Patrick en zijn stiefzus Sam ontmoet. Samen beginnen ze te experimenteren met softdrugs, mixtapes en nachtelijke joyrides…

12 mAART PARADIEs: LIEBE Oostenrijk/Duitsland/Frankrijk, 2012, 120’ | Regie: Ulrich Seidl

Een 50-jarige vrouw reist naar Kenia. Ze is op zoek naar liefde en genegenheid en wil zich weer gewild voelen. Ze ontmoet Munga, een van de jongens die Westerse vrouwen geven wat ze willen zolang de prijs goed is

19 mAART LIFE OF PI (3D)VS, 2012, 127’ | Regie: Ang Lee

Life Of Pi vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke overle-vingstocht van de jonge Pi op zee. Deze betoverende, epische 3D-ervaring inspireert, raakt en voert je naar een plaats van ontdekkingen die je nooit zal vergeten.

26 mAART shADOW DANCERVK/Ierland, 2012, 101’ | Regie: James Marsh

Een jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Als ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet mee-werkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen...

2 APRIL DjANGO uNChAINEDVS, 2012, 164’ | Regie: Quentin Tarantino

Tarantino’s eerste western is naast een ode aan dat filmgenre ook een satirisch commentaar op de slavernij van voor de burgeroorlog en het racisme dat er tot heden ten dage bestaat. Mr T did it again…

9 APRIL LINCOLNVS, 2012, 149’ | Regie: Steven Spielberg

In een door oorlog verdeeld land, waarin grote veranderingen noodzakelijk zijn, streeft Abraham Lincoln naar een vrij en herenigd land zonder slavernij. Een film met niet minder dan twaalf Oscarnominaties!

FAmILIEFILm - 14.30 uuR9 mAART WRECK-IT RALPh (3D)

VS, 2012, 101’ | Nederlandstalige versie

Gamefiguur Ralph is het beu om de slechterik te zijn. Hij gaat op avontuur dwars door alle gamewerelden heen om te laten zien wat je echt nodig hebt om de held te kunnen zijn…

Uit de

oude

doos!

PRIjzEN

6 - 5 euro (3 euro met Familiekaart)

3d-films: 7 euro (5 euro met Familiekaart)

Page 22: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

22 | TEr DILFT NIEuws

doEn > sport

Sporten voor een goed doel

Sportief en solidair de zomer in!

Marleen van Assche uit Bornem neemt dit jaar opnieuw deel aan de 1.000 km van KOTK, net als OLVP Bornem (secundair).

Page 23: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 23

1 3

2 4

doEn > sport

Sporten voor een goed doel

Sportief en solidair de zomer in!

Word sportmonitor!Tijdens de eerste week van de paasvakan-tie organiseert de sportdienst opnieuw een monitorenopleiding. Je krijgt een diploma en wordt later ingeschakeld tijdens sportkampen of tijdens verjaar-dagsfeestjes.

In de voormiddag krijg je theoretische info (spelbegeleiding, organisatie instui-ven en kampen, EHBO, G-sportkamp...) en in de namiddag zijn er allerlei spel- en sportactiviteiten.

Opgelet! De inschrijfleeftijd werd met een jaartje opgetrokken. Enkel jongeren die geboren zijn in 1996 of vroeger kun-nen deelnemen aan de opleiding.

Van 2 ToT en meT 5 april12,50 euro (incl. syllabus)

Inschrijven kan tot en met vrijdag 22 maart

via [email protected] of online via

www.bornem.be/sport

Meer info: sportdienst Bornem, 03 889 65 00

Wist je dat?de monitorenopleiding in bornem is een inspirerend voorbeeld voor de opleiding aspirant sportbegeleiders van de Vlaamse Trainersschool van bloso… goe bezig!

sporten is altijd fijn, maar wordt nog veel leuker als je het ook

nog eens voor het goede doel kan doen. we zetten alvast enkele

mogelijkheden op een rijtje. schrijf je in en draag je steentje bij!

FAIRTRADEFIETsTOChT

De Fairtrade fietstocht is een initiatief van de Puurse, Sint-Amandse en Bornemse Fairtrade trekkersgroepen. Je kan tot 16 uur vertrekken vanaf verschillende plaatsen: Kloosterheide Bornem, Kerk Liezele, Steenovens Sint-Amands, scoutslokalen Ruisbroek. Ter plekke krijg je o.a. een routebeschrijving: er zijn immers verschil-lende fietslussen. Onderweg is er animatie, drank en een (eerlijke) hap op de verschil-lende locaties. De fietstocht eindigt met een slotevenement in zaal Kloosterheide van 16 tot 18 uur.

zondag 14 april Vanaf 13.30 uur www.bornem.be

DE 1.000 Km VAN KOm OP TEGEN KANKERSamen met duizenden zielsgenoten vier dagen trappen tegen kanker! De totale afstand wordt onderverdeeld in 8 etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Vorm je een team op je eentje, dan rij je de acht etappes. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers. De deelnemers gaan niet alleen de baan op, maar rijden in peloton. Voor iedereen is er een gepaste snelheid, met pelotons die aan 24, 27 of 30 km/u rijden.

Van 9 ToT 12 mei www.1000km.be

DWARs DOOR BELGIë mET BROEDERLIjK DELENDe opdracht lijkt eenvoudig (fiets of mountainbike 400 km in 3 dagen) maar de uitdaging is des te groter. Deze tocht gaat van het noordelijkste punt van België in Meersel-Dreef tot het zuidelijkste dorpje Torgny, met maar liefst 4.000 hoogte-meters. Wie inschrijft, engageert zich om geld in te zamelen voor mensen die het veel slechter hebben dan wij. Elke deelnemer gaat voor minimaal 500 euro.

Frank Vermeulen werkt bij het OCMW en gaat voor een tweede deel-name: ‘Het is een fijn initiatief. Je rijdt op eigen tempo langs wonderlijke landschappen. ’s Avonds staat de trappist klaar en

sluiten we met de toffe groep de dag af. Ik rij met plezier dit jaar opnieuw mee.’

Van 8 ToT 10 juni www.broederlijkdelen.be

OXFAm TRAILWALKERTijdens deze intussen zesde Oxfam Trailwalkerplaats in de Hoge Venen stappen teams van vier wandelaars samen 100 kilometer in maximum 30 uur. Elk team zamelt minstens 1.500 euro in voor de projecten van Oxfam-Solidariteit. Vorig jaar stapten 22.000 deelnemers tijdens vijftien Oxfam Trailwalkers over de hele wereld ongeveer 55 keer de aardbol rond. Dit jaren hoopt Oxfam-België op 1.000 deelnemers.

op 24 en 25 augusTuswww.oxfamtrailwalker.be

Page 24: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

24 | TEr DILFT NIEuws

wil je beter leren werken met je computer? Daar kan Bornem Digitaal je een handje bij helpen! Tijdens de digitale week van 20 tot 27 april organiseren de verschillende gemeentediensten workshops en demo’s om je computerkennis te

verbeteren.

DIGITALE mINI-BEuRsWe geven het startschot van deze Digitale Week met een receptie en infobeurs.Met een glaasje in de hand kan je alvast proeven van het aanbod van Bornem Digitaal tijdens de digitale week:- Digitale TV (Telenet)- Digitaliseren van foto’s, filmpjes en muziek- Facebook- Fotobewerking- Jongeren op het net (i.s.m. Child Focus)- Online shoppen- Pinterest - Seniorennet- Tablets en smartphones- Tax-on-web - Windows 8

Vrijdag 20/04 Vanaf 18.30 uurCultuurcafé Ter Dilft

Al een beetje nieuwsgierig? Je vindt meer info op www.terdilft.be en bornem.bibliotheek.be. Het volledige programma van de Digitale Week in Vlaanderen kan je bekijken op www.digitaleweek.be.

Alle activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan aan de balie van cultuur-centrum Ter Dilft, in de bib, bij Digidak of via www.terdilft.be.

REDENEN Om DEEL TE NEmEN AAN DE DIGITALE WEEK

1. je leert nieuwe computertrucjes 2. je ontdekt nieuwe websites en handige internet- toepassingen 3. je kan vragen stellen 4. ’t is dichtbij 5. ’t is gratis

doEn > digitale week

‘Zeer goede initiatieven, deze

lessen! We leren steeds bij.’

(rita en Jos, deelnemers in 2012)

Digitale Week 2013Van 20 ToT 27 april

5

Page 25: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 25

doEn > cursussen in ter dilft

Om-GEVEN

hILDEGARD VAN BINGENHildegard van Bingen was gekend voor haar kennis van het gebruik van geneeskrachtige kruiden. Ze stond ook gekend als kloosterarts en kan een van de belangrijkste figuren uit de medische geschie-denis genoemd worden. Nancy Popieul laat je kennismaken met deze bijzondere vrouw en ont-dekken wat ze nu meer dan ooit voor ons betekent.

zaTerdag 2 maarT 10 - 16 uur20 euro

ECOLOGIsChE sIERTuINIedereen wil een mooie tuin, liefst ook ecologisch aangelegd en on-derhouden. Tijdens 2 theoretische sessies gaan we op zoek naar de goeie aanpak. Tenslotte zetten we de theorie om in de praktijk en bezoeken Hof Ter Saksen, onder begeleiding van hoofdtuinier Jan Van Bogaert.

TheoreTische sessies:woensdagen 17/04 en 24/04 Van 20 ToT 22 uur10 euro voor beide sessies

uiTsTap naar hof Ter saKsen (haasdonKbaan 101, 9120 beVeren)zaTerdag 08/06Afspraak aan het secretariaat van

Ter Dilft om 13 uur om te car-

poolen. Einde: rond 18.30 uur in

Ter Dilft. Vervoersonkosten worden

onderling geregeld

KLANK-KLEuREN

Zingen op locatieIn deze cursus a capella kan je een dubbele ontdekking doen: je leert de mogelijkheden kennen van je eigen stem en je maakt kennis met verschillende mooie locaties in Bornem.

Jan Cannaerts is muziekmaker en staat regelmatig op het podium met eigen liedjes:‘We gaan als volgt te werk: er zijn telkens twee sessies in Ter Dilft, met stemopwarming en oefeningen in samenzang. We proberen een ge-varieerd repertoire uit van liedjes in diverse genres en stijlen. De derde sessie trekken we naar een vooraf afgesproken locatie. Om daarna dit systeem nogmaals te hernemen. Voorkennis is niet vereist!’

donderdagen 14 en 21 maarT Van 19.30 ToT 22 uurin Ter Dilft

zaTerdag 23 maarT Van 14 ToT 16.30 uurop locatie

donderdagen 18 en 25 april Van 19.30 ToT 22 uurin Ter Dilft

zaTerdag 27 april Van 14 ToT 16.30 uurop locatie

78 euro

hOOFD-zAKEN

IK BEN GOED GENOEGJe stelt soms hoge eisen aan jezelf. Je wil perfect zijn. Je voelt dat je heel veel moet in je leven, vanwe-ge jezelf. Wil je jezelf graag leren zien zoals je bent? Wil je gewoner en spontaner jezelf kunnen zijn? Wil je meer zicht krijgen op wat je hindert om je ‘goed genoeg’ te voelen? Via creatieve oefeningen ontdek je in deze cursus antwoor-den op deze vragen.

3 dinsdagen 19 - 22.15 uur05/03, 12/03, 19/0355 euro

KLANK-KLEuREN

LuIsTERAVONDENHet impressionisme houdt van wazige, mysterieuze indruk-ken. Componisten vertalen dit veelkleurige schilderspalet in muziek. Deze reeks voert ons mee in de betoverende klankenwereld van het impressionisme.

4 maandagen 20 - 22 uur04/03: Franse kunst tijdens het

fin-de-siècle11/03: Claude Debussy28/03: Maurice Ravel25/03: Impressionisme over de

Franse grenzen

50 euro per reeks

15 euro per sessie

Page 26: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

26 | TEr DILFT NIEuws

doEn > cursussen in ter dilft

KuNsT-KNEPEN

BALLONPLOOIEN Ballonnen zijn leuk voor jong en oud! In deze cursus leer je aan een snel tempo een aantal bruik-bare en makkelijke ballonsculp-turen maken. De reeks is geschikt voor professionals, kleuterjuffen of andere ballonsympathisanten.

2 zaTerdagen 9.30 - 12.30 uur02/03, 09/0325 euro (materiaal: 10 euro)

shADOWPAINTINGDeze techniek lijkt op aquarel maar is makkelijker en sneller te leren. Toch blijft het verrassend hoe vlug je tot een mooi resultaat zal komen. Je maakt tijdens de sessies één groot of twee kleine schilderijen.

2 dinsdagen19/03 | 19 - 21 uur26/03 | 19 - 22 uur30 euro (materiaal: 25 euro)

DIGITALE FOTOGRAFIEJe hebt een (nieuwe) digitale camera, hij staat vol met nieuwe knopjes, maar waarvoor dienen ze allemaal? Je fotografeert al jaren, het lukt je best, maar je wilt toch graag nog mooiere foto’s maken… In deze cursus leer je beelden op computer te zetten, beheren, maar ook met simpele (gratis) software bewerken. Zowel voor digitale zoekercamera’s als digitale spiegelreflexcamera’s!

7 donderdagen 9 - 12 uur02/05, 16/05, 23/05, 30/05, 06/06, 13/06, 20/06100 euro

hAAL mEER uIT jE CAmERAWaarvoor dienen al die knopjes op mijn fototoestel… en hoe kan ik mijn camera beter gebruiken? Om een goede foto te maken heb je techniek nodig en moet je de beeldtaal leren begrijpen. Deze reeks komt aan beide eisen tege-moet. Je maakt ook kennis met portretfotografie in de studio en leert opnames bij slechte lichtom-standigheden maken.

7 donderdagen 19.30 - 22.30 uur02/05, 16/05, 23/05, 30/05, 06/06, 13/06, 20/06100 euro

PORTRET OP LOCATIEWat is een portret en waaraan moet het voldoen? Tijdens deze workshop maken we tijd om te kijken en gaan we uiteraard ook zelf aan de slag. We bekijken be-kende portretfotografen en gaan zelf op stap.

dinsdag 7 mei 9.30 - 15.30 uur28 euro

LIjF-EIGEN

loslaten met eFTHeb je last van stress, depressieve stemmingen, angsten? Zit je in één of andere conflict- of crisissituatie en heb je te kampen met gevoel-ens van woede, frustratie, wrok, schuld… Of misschien is er in het verleden iets gebeurd en voel je nog steeds verdriet of kwaadheid. Wil je bepaalde doelen bereiken, maar ben je onzeker… Is praten niet voldoende? EFT gaat verder, en werkt vaak waar niets anders helpt! Emotional Freedom Techniques is een veilige, eenvoudige en zeer krachtige (zelfhulp)methode die werkt in meer dan 85% van voorkomende trauma’s, fobieën, belastende emoties, verslavingen en zelfs fysieke pijn. Evi Happe laat je kennismaken met EFT en leert je het basisrecept, zodat je er thuis zelf mee aan de slag kan. We werken in groep zodat iedereen meteen het effect van EFT kan ervaren. Tijdens de vervolg-sessie gaan we volop praktiseren. Je kan vragen stellen, dieper op bepaalde zaken ingaan en uiteraard profiteren van het effect van het samen oefenen! Deze reeks voor iedereen toegankelijk.

2 zaTerdagen Van 9.30 ToT 12.30 uur20/04, 27/0425 euro

Page 27: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 27TEr DILFT NIEuws | 27

smAAK-mAKEN

LENTEKOKENLente! Het nieuwe leven, opgaande energie, ontwaken, de lever die wenst te ontgiften, prei, scheuten, kiemen… Laat je inspireren door heerlijke vegetarische gerechten met een natuurlijk boost-effect! Deze workshop wordt twee keer gegeven.

donderdag 14 maarT 13.30 - 16.30 uur

donderdag 14 maarT 19 - 22 uur30 euro

hIGh TEA OF AFTERNOON TEAWe zetten thee in het middel-punt van de belangstelling, met heerlijke hapjes, scones met jam en room en tot slot cake, koekjes en bonbons. We leren verschil-lende soorten thee naar waarde schatten en proeven. Naast thee worden er ook hapjes geserveerd. Niet enkel voor zoetebekken, want we proeven ook de heerlijke hartige sandwiches, typisch voor de high tea!

donderdag 28 maarT 19 - 22 uur13 euro D

DIGI-TAAL

hOu jE PC IN TOPCONDITIEComputers zijn intussen deel van ons meubilair geworden en vragen dus ook regelmatig onderhoud en nu en dan zelfs een grote schoonmaak. We leren hoe we onze computer in topcondi-tie kunnen houden en pakken meteen ook beveiligingsproble-men aan. Voor deze cursus moet je wel vlot kunnen werken met Windows en internet!

2 woensdagen 19.30 - 22 uur13/03, 20/0326 euro

jONG-LEREN

mAAK jE EIGEN sPREEKBEuRT PowerPoint is een veelzijdig en gemakkelijk presentatiepro-gramma waarmee je lessen of spreekbeurten visueel kan ondersteunen. Je leert presenta-ties maken die je automatisch kan afspelen en we stoppen er ook animaties in. We gebruiken PowerPoint 2010.

4 Voormiddagen 9.30 - 11.30 uur 08/04, 09/04, 10/04, 11/049 tot 12-jarigen

40 euro

VOLzET!

Deze cursussen zijn intussen volzet:• Stijladvies• Bapas, hapje en verrines• Wokken

zeT je op de wachTlijsT: dan Krijg je een seinTje bij een VrijgeKomen plaaTs of exTra cursus.

KAsTEEL D’uRsEL hINGENE

DANsEN ALs EEN EDELmAN In het voorjaar worden zowel nieuwkomers als gevorderde dansers verwacht in het kasteel. In de statige inkomhal leren de dans-meesters van Stichting Klassieke Dans de passen en figuren van een hele reeks achttiende-eeuwse contredansen.

3 zaTerdagen 09/03, 13/04, 04/05 TelKens Van 10 ToT 17 uur100 euro (incl. lunches en dranken)

info en reservaties: Stichting Klassieke Dans (Johan Goessens)

[email protected]

0498 36 61 71 of 03 272 36 60

Foto

: Bar

t Koo

ls

T!P

doEn > cursussen in ter dilft

Page 28: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

28 | TEr DILFT NIEuws

erfgoeddag: Stop de tijd!

sChELDEhAPPENINGVissen in de Schelde

De 4de editie van de Scheldehappening vindt dit jaar plaats op Paasmaandag. Het thema is Vissen in de Schelde. Een ideale dag om de Schelderegio varend, fietsend en wandelend te verkennen en alle troeven te ontdekken. In 19 gemeenten langs de Schelde kan je ‘vissen’ naar cultuur, natuur, erfgoed en couleur locale. Ook in Bornem, Hingene, Mariekerke en Weert valt heel wat te beleven.

Tijdens de Scheldehappening zijn de bezienswaardigheden en de begeleide wandel- en fietstochten gratis. Voor de boottochten betalen volwassenen 2 euro en kinderen tot 12 jaar 1 euro.

maandag 1 aprilHet volledige programma vind je op

www.scheldehappening.be

TREK ER EENs OPuIT IN BORNEmwww.uitinbornem.be

Zondag 21 april is het weer zo ver: Erfgoeddag… dé hoogdag

voor ons culturele erfgoed! Dit jaar is het thema ‘stop de tijd’.

Dit nationaal evenement wordt jaarlijks in Vlaanderen en Brussel

georganiseerd. Honderden musea, archieven, heemkringen

en andere organisaties werken mee. In Bornem kan je o.a. op

volgende plekken terecht…

Wist je dat? we op zondag 31 maart de klok een uurtje

verder draaien? En dat ongeveer 70 landen dit

ook doen? En dat we dit zomertijd noemen?

Tijd voor de zomer dus!

zondag 21 aprilwww.erfgoeddag.be

BEzoEKEn > evenementen

Page 29: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 29

BEzoEKEn > evenementen

erfgoeddag: Stop de tijd!sINT-BERNARDusABDIjKloosterstraat 41, BornemMet de restauratie van de abdij wordt de tijd alvast niet stopgezet of vastgelegd in één tijdsbeeld. De site krijgt immers een ruimere herbestemming, met nieuwe impulsen. Maar eerst moet er nog heel wat voorbereidend werk gedaan worden. Zo moeten de rijke erfgoed-collectie en de bibliotheek beschermd worden tijdens de werken. Dit is een ideale aanleiding om een inventaris op te stellen en een selectie te maken van beschadigde boeken die dringend behandeld moeten worden. Al deze zaken vra-gen heel wat voorbereiding en een doordachte aanpak; een ploeg vrijwilligers zal hier dan ook maanden mee bezig zijn. Tijdens de Erfgoeddag worden de abdijbiblio-theek en de werkzaamheden errond in de kijker geplaatst. Bezoekers maken kennis met de rijke geschiedenis van de abdij en haar bibliotheek en worden wegwijs gemaakt in de behande-ling, inpak, verhuis en tijdelijk opslag van de collectie.

KAsTEEL D’uRsELDe TemporisoscoopTijdens de Wereldtentoonstelling van 1910 nam hertog Robert d’ Ursel deel aan een gewaagd experiment met de Temporiso-scoop (foto), een machine die voorwerpen kan verplaatsen in tijd en ruimte. Het liep

niet helemaal zoals gepland en een deel van de tentoonstelling brandde af. Op Erfgoeddag komt de Temporisoscoop naar Hingene en wordt de geheime geschiedenis onthuld... Hopen dat dat maar goed komt!

Page 30: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

30 | TEr DILFT NIEuws

BEREIKBAARhEID

COLOFON

Ter Dilft Nieuws is een uitgave

van Autonoom Gemeentebedrijf

Bornem.

oplage11.800 exemplaren

redactie en vormgevingGemeente Bornem

contactadresCommunicatiedienst Bornem

Hingenesteenweg 13

2880 Bornem

03 890 69 06

[email protected]

drukwerkwww.vanlijsebetten.be

coverfotoTeatro Pavana, Maria Giulia Costa

Absveldstraat

Puursesteenweg

Breevendreef

Kloosterst

raat

Acht

erw

eide

stra

at

Tem

sest

eenw

eg

Boo

mst

raat

Sint

-Am

ands

este

enwe

g

Bar

elst

raat

BREEVEN

TER DILFT

KINDERBOERDERIJ

ABDIJ

COLRUYT

GEMEENTEHUIS

STATION

ZIEKENHUISKERK

parkeren in bornem

Cultuurcentrum Ter Dilft en

sport- en recreatiecentrum

Breeven beschikken over eigen

parkeermogelijkheden. Op

drukke momenten zijn deze

parkings soms volzet. Je kan

dan terecht op de randparkings

rond Bornem-centrum.

Met de nieuwe parkeergarage aan de Achterweidestraat en de

uitbreiding van de parking in Breeven zijn er meer dan 500 nieuwe gratis parkeerplaatsen op wandelafstand bijgekomen.

Je kan Bornem ook vlot be-

reiken met de trein of met de (bel)bus. Er zijn haltes vlakbij

de belangrijkste locaties.

Onze tip: parkeer je wagen

direct op één van deze rand-

parkings en wandel naar je

bestemming… of kom gewoon

met de fiets!

ETEN EN DRINKEN

pRaKTIsch

breeven sportkafeeBarelstraat 111C, Bornem

03 899 58 51

www.breevensportkafee.be

weeksuggesties.

Groot terras naast speeltuin.

Interieur en kinderspeelhoek vernieuwd!

weekdagen open vanaf 11 uur

zaterdag en zondag vanaf 10 uur

cultuurcafé Ter dilftsint-Amandsesteenweg 41, Bornem

0484 73 92 21 (café)

0489 44 64 24 (catering)

[email protected]

Muziek, expo.

snacks!

weekdagen van 18 tot 24 uur, woensdag vanaf 13 uur

zaterdag vanaf 10 uur

zondag gesloten (tenzij bij activiteiten)

Page 31: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

TEr DILFT NIEuws | 31

pRaKTIsch

LOCATIEs EN OPENINGsuREN

cultuurcentrum Ter dilftsint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 30

[email protected]

www.terdilft.be

open: weekdagen van 9 tot 12 en

van 13 tot 19 uur

zaterdag van 9 tot 12 uur

jeugddienstsint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 47

[email protected]

www.bornem.be/jeugd

open:

weekdagen van 9 tot 12 en van 13

tot 16 uur, maandag en woensdag

tot 18 uur, dinsdag en donderdag

tot 17 uur

cultuurdienstsint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 49

[email protected]

www.bornem.be

open: weekdagen van 9 tot 12 en

van 13.30 tot 16.30 uur

noord-zuidsint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 44

[email protected]

www.bornem.be

open: weekdagen behalve vrijdag

van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot

16.30 uur

gesloten van 29/04 t.e.m. 03/05

academie muziek, woord en dans sint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 55

[email protected]

www.bornem.be

open:

weekdagen van 16 tot 20 uur

woensdag van 13 tot 19.45 uur

zaterdag van 9 tot 15 uur

gesloten tijdens schoolvakanties

Kasteel d’urselwolfgang d’urselstraat 9,

2880 Bornem-Hingene

03 820 60 11

[email protected]

www.kasteeldursel.be

enkel geopend bij activiteiten

bibliotheeksint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 50

[email protected]

bornem.bibliotheek.be

open: weekdagen van 14 tot 20 uur

zaterdag van 9 tot 12 uur

zwembad breevenBarelstraat 111B, 2880 Bornem

03 889 65 00

[email protected]

www.bornem.be/sport

open:

weekdagen van 8 tot 21.30 uur,

maandag van 8 tot 16 uur

zaterdag van 13 tot 19 uur

zon- & feestdagen van 10 tot 17 uur

tijdens schoolvakanties:

maandag tot vrijdag van 13 tot

21.30 uur

zaterdag van 13 tot 19 uur

zon- & feestdagen van 10 tot 17 uur

academie beeldende kunsten

sint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 771 10 03

[email protected]

www.academietemse.be

open:

maandag van 18.30 tot 22.30 uur

dinsdag van 18.30 tot 22.30 uur

woensdag van 13.30 tot 16.10 uur

en van 18.30 tot 21.35 uur

zaterdag van 9 tot 12 en

van 13.30 tot 16.10 uur

zondag van 9 tot 12.30 uur

gesloten tijdens schoolvakanties

regionaal infokantoor het landhuisBoomstraat 1, 2880 Bornem

03 899 28 68

[email protected]

www.toerismekleinbrabant.be

open: weekdagen van 10 tot 12.30

uur en van 13 tot 16 uur

vanaf paaszaterdag: ook open op

weekend- en feestdagen

DE VzW BIjzONDERE CuLTuRELE mANIFEsTATIEs TER DILFT

KOmT hIER jOuW LOGO?

info 03 890 69 30

Gesloten op 31/03, 01/04 en

01/05. sport- en cultuurcentrum

zijn enkel gesloten op 31/03.

Bibliotheek ook dicht op 30/03.

Page 32: Ter Dilft Nieuws maart - april 2013

19.05 EzPERANDOWereldfestival voor jong en oud

Om NAAR TE KIjKEN www.uitinbornem.be

09.05 sPORTATLONVoor vrienden, verenigingen, bedrijven…

15.06 - 29.09 ROuTE N16Hedendaagse kunst en architectuur

Foto

: Gee

rt G

oiris