Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

48

description

Schoolvoorstellingen en -films van Ter Dilft voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Transcript of Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

Page 1: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012
Page 2: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

2 ‘Cultuur is saai!’

Fragment uit Onderzeeboot van Het MartHa!tentatief, foto: Koen Broos

Page 3: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

3

voorwoord

‘Cultuur is saai!’Dat hoor je nog steeds veel jongeren denken… maar toch kan een theaterstuk of film in schoolverband, ondanks het soms muffe imago, een ontroerende, uitdagende of spannende ervaring zijn! De sfeer in de zaal en de keuze van de stukken zijn daarbij erg belangrijk en daar wordt dus over nagedacht. Samen met leerkrachten en geïnteresseerde jongeren proberen we een evenwichtig aanbod samen te stellen waar iedereen zich kan in vinden.

Zoals uit recent onderzoek blijkt, heeft wat iemand aan cultuurvoeling meekrijgt in zijn jeugd via school of thuis een positief effect op de latere participatie. Door o.a. de huidige economische situatie bestaan er nog altijd grote ongelijkheden in cultuurdeelname naargelang opleidingsniveau en gezinsinkomen.

Het onderwijs blijft dus zeker een belangrijke, vormende rol spelen. De school is de plaats bij uitstek waar kinderen hun talenten kunnen ontdekken en passies laten groeien. De confrontatie met theater, muziek, film en beeldende kunst zet jongeren aan

het denken, maakt ze nieuwsgierig en versterkt hun zintuigen, om uiteindelijk open en vindingrijk in het leven te staan.

We nodigen daarom alle leerkrachten uit om met hun leerlingen een van de voorstellingen in onze goed uitgeruste schouwburg in optimale omstandigheden mee te maken.

In deze brochure vind je een overzicht van onze voorstellingen voor scholen, aangepast aan de leeftijd van de leerlingen en met zowel artistieke als ontspannende elementen. De klemtoon ligt nog steeds op theater en film. Theatervoorstellingen zijn trouwens steeds meer een samenvloeien van taal, beweging, muziek en beeldende elementen.

Volgend schooljaar zitten er ook twee theatrale voordrachten in ons aanbod. Chris Dusauchoit neemt op ludieke wijze de dierenwereld in Afrika onder de loep en Steven Vromman, de Low Impact Man, zal op zijn humoristische en muzikale manier de leerlingen warm maken voor een ecologisch levenswijze!

Naast onze schoolprogrammatie overdag bieden we leerlingen ook de mogelijkheid om te proeven van onze open avond- en namiddagactiviteiten. Dit kan voor de leerlingen een aparte ervaring zijn. Praktisch zijn er verschillende mogelijkheden. Een leerkracht kan met een groep leerlingen aan een sterk gereduceerde prijs een theatervoorstelling bijwonen. We hebben ook goede ervaringen met een leerlingencheque van 5 euro die de jongeren kunnen gebruiken als reductie bij een theatervoorstelling in het kader van een schrijfopdracht. Elke leerling kan zo de voorstelling kiezen die het best bij haar/zijn interesses past.

Een overzicht van de algemene programmatie vind je in onze seizoensbrochure.

Voor concrete afspraken Marleen De Clercq03 890 69 38

[email protected]

Beste directie, Beste leerkracht,

Page 4: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

4

inhoud

do 27/10 Uitgezonderd. Theater!di 24/01 Martine De Kok & Tom Ketsdi 06/03 Knoester en Berkelientjevrij 11/05 De kolonie mt

EErstE graad

ma 17/10 Compagnie Friedado 10/11 Het MartHa!tentatiefdi 06/03 Knoester en Berkelientjedo 03/05 De Nietjesfabriek

twEEdE graad

di 15/11 Koen Van Biesen & Coma 16/01 Rafikiwoe 07/03 Nele Bauwens, Geert Vermeulen…vrij 25/05 Pantalone

dErdE graad

di 25/10 Theater ZamZamma 14/11 I am Kalamvrij 10/02 De Maandi 08/05 Theater Tieret

EErstE graad

ma 24/10 Wild Horse from Shangri-Lavrij 13/01 Chris Dusauchoitdi 14/02 Oscar et la dame Rose23-26/04 Theater FroeFroema 14/05 Bronksdi 15/05 Karla en Jonas

twEEdE graad

vrij 21/10 Laikado 17/11 Steven Vrommandi 17/01 Slumdog Millionairedo 09/02 Route33ma 05/03 No et moi

dErdE graad

di 18/10 Soul Kitchendo 20/10 fABULEUS do 17/11 Steven Vrommandi 10/01 The Tour De Force Theatredo 19/01 Nigel Williamsma 13/02 In a Better Worlddi 17/04 De Roovers

789

10

13141516

17181920

21222324

35

45464748

272829303132

3334353637

38394041424344

VoorwoordEducatiefPraktischOverzichtInschrijvingsformulierColofon

Page 5: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

5

LesmappenAls een gezelschap op het podium de interesse en motivatie van de toeschouwers voelt, als de acteurs hun verhaal in optimale omstandigheden kunnen vertellen, verbetert de kwaliteit van de voorstelling. Een theatervoorstelling is telkens een avontuur en altijd anders, een wisselwerking tussen publiek en theatermensen.

Als een groep leerlingen goed voorbereid is op de inhoud van een voorstelling, de theatercodes kent en het enthousiasme van de leerkracht voelt, is de voorstelling al zo goed als geslaagd!

We proberen dus bij elke podiumvoorstelling een lesmap te voorzien waarmee je met de leerlingen aan de slag kan. Workshops en inLeidingen Sommige gezelschappen willen op aanvraag hun voorstelling inleiden of nabespreken.De Roovers kunnen voor Oom Wanja een inleiding geven in de school zelf en voor Tot in de woestijn zal er een voorbereiding zijn in het cultuurcentrum zelf. En naar goede gewoonte zal Nigel Williams de leerlingen een Engelstalige reactie uitlokken na zijn show!

Als je de leerlingen liever een algemene dramaworkshop aanbiedt, waar de jongeren op een actieve manier met de verschillende kunstdisciplines in aanraking komen, kan je bij Mooss terecht. Doel van deze workshops: meer inzicht krijgen in de kunsten en dus ook meer zin om te kijken en te ervaren! Lessen in het donkerIn het lesmateriaal bij de films vind je info over filmproductie, personages, verhaal… Daar bovenop wordt de lesmap ruim aangevuld met opdrachten en uitdagende werkvormen om na de film in de klas verder te werken. Prikkel je leerlingen want een film maakt vaak veel los.

Samen met Jekino Educatie en Open Doek Filmfestival wordt het lesmateriaal steeds verder uitgediept, zowel op papier als online. Zo werd www.filmfiches.be gelanceerd, een website met digitale aanvullingen op elke lesmap: stills, Youtube fragmenten, interviews, quotes… Een handig middel om de leerlingen vóór de film op te warmen of na de voorstelling te laten reageren!

Het lesmateriaal van Lessen in het Donker belicht in de eerste plaats de film zelf, zonder meteen te verwijzen naar inhoud. Een zuiver thematische

kapstok zorgt vaak voor een te fragmentarische bespreking waardoor de film al snel naar de achtergrond verdwijnt. Als de film in een breed spectrum geplaatst wordt, waarbij zowel stijl als inhoud aan bod komen, is een kruisbestuiving prikkelend! Een boeiende uitdaging voor leerkracht en leerlingen, waarbij er heel wat raakvlakken zijn met de vakoverschrijdende eindtermen.

Jekino-fiLmsAudiovisuele media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving en iedereen beseft dat kinderen geholpen moeten worden bij de ontwikkeling van een gezonde kritische houding t.o.v. de invloed van diverse media. Voor deze ‘media-educatie’ kan de school een beroep doen op Jekino. Zij bieden verschillende formules aan, van het bekijken en bespreken van film tot het zelf creëren van een live action of animatiefilm. We kunnen voor elke school een aangepast programma samenstellen, afhankelijk van het gestelde doel.

inLichtingen Marleen De Clercq

03 890 69 38 of [email protected]

edUcatief

Page 6: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012
Page 7: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

7

KlEutErs

Uitgezonderd. theater!Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje en Grote Haas houden veel van elkaar... Heel veel... Als Hazeltje precies wil laten zien hoeveel, dan doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop... Zou een Hazeltje ook veranderen net als alles in de lente verandert? En waarin dan wel? In de zomer zoeken Hazeltje en Grote Haas uit welke kleur nu eigenlijk het mooist is. De onvoorspelbare wind fascineert hen in de herfst en ‘s winters is het leuk om spelletjes te spelen. Wie bedenkt het moeilijkste raadsel - Hazeltje of Grote Haas?

Gebaseerd op de bestsellers van Sam McBratney en de illustraties van Anita Jeram

Vertaling: Fabio Van HoorebekeMet: Jeroen Maes/Michael Zanders, Anne Van Opstal, Maja Van Honsté

donderdag 27 oktober5 euro | 1ste, 2de en 3de kleuterklas

www.raadeens.be | www.uitgezonderd.be

‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan - EN TERUG.’

Page 8: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

8

KlEutErs

martine de kok& tom ketsGruffalo

Wie is dan dit beest met die vlijmscherpe klauwen en knarsende kaken die alles kauwen?Kleine muis wil de andere dieren in het bos flink bang maken. Daarom verzint hij een groot beest: De Gruffalo. Gelukkig weet muis dat de Gruffalo niet echt bestaat? Of toch?

Het prentenboek The Gruffalo verscheen in 1999 en groeide uit tot een klassieker. Het verhaal werd in 31 talen vertaald. De BBC verkoos het verhaal tot ‘het beste verhaal voor het slapengaan’. Tom Kets en Martine de Kok bewerkten dit prachtige prentenboek tot een warme, grappige en spannende muzikale vertelling voor de allerkleinsten.

Tekst: Julia DonaldsonVertaling: L.M. Niskos

dinsdag 24 JanUari 5 euro | 2de en 3de kleuterklas

www.collageproducties.be

Bee

ld: J

oke

Emm

erec

hts

Page 9: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

9

KlEutErs

knoester en berkeLientJeEen film van Martin Lund

Knoester en Berkelientje is het nieuwe avontuur van Junior en zijn vriend Knoester, de pratende tak. Deze keer heeft mama een fietsongeluk en belandt ze in het ziekenhuis. Junior vermoedt meteen dat er iets vreemds aan de hand is. De kleine speurder gaat samen met zijn vriendinnetje Tiny en haar twijgje Berkelientje op zoek naar bewijsmateriaal.

Een nieuwe hartverwarmende film met de koddige Junior en zijn eigenwijze tak in de hoofdrollen. Voor kinderen die zin hebben in een vrolijk avontuur!

Noorwegen, 2010, 78’Met o.a. Petrus Christensen, Asleik Engmark, Per Jansen, Per Schaaning, Pernille Sørensen, Jan Røise, Adrian Smith Synopsis…

Nederlands gesprokenMet een dossier van Lessen in het donker!

dinsdag 6 maart3 euro | 3de kleuterklas, 1ste en 2de leerjaarwww.jekino.be

Page 10: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

10

KlEutErs

Page 11: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

11

KlEutErs

de koLonie mtLap.

Lap. gaat over onze eigen plek in de wereld. 

De lap grond die met ons meegroeit. Over wie er mag komen en wie niet en waarom. Over alles wat we er durven, bedenken of doen.

Na het poëtische verhaal van ‘Meneer Grijs’ en het wervelende ‘rAAm’ creëert ‘de kolonie mt’ opnieuw een wereld voor kleuters. 

ZOT prikkelend, maar toch herkenbaar. Een wereld vol meeslepende muziek, geweldig geacteerd, grappig gezongen en denderend gedanst.

 1 acteur, 1 actrice en 1 live muzikant/bruiteur nemen je mee op stap op hun Lap.

Van Bo Spaenc en Isabel VoetsSpel / dans / zang: Leen De Veirman en Michael Canto Minjauw

Pop: Jan Maillard (Theater FroeFroe) 

VriJdag 11 mei5 euro | 2de en 3de kleuterklas

www.bospaenc.be

www.dekoloniemt.be

Page 12: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012
Page 13: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

13

‘All I want to do is ride bikes with you and stay up late & watch cartoehoens...’

compagnie frieda En lang en gelukkig

Compagnie Frieda maakte een poëtische, woordeloze poppenvoorstelling in coproductie met Theater FroeFroe. Gestileerd en sfeervol poppenspel, drijvend op emoties en een prachtige muziekscore.

De voorstelling vertelt een wonderlijk verhaal van jongen en meisje van lang en kort van dicht bij elkaar en heel ver weg van liefde en missen van beste vrienden zijn of nog iets anders. Soms mis je iemand zo erg dat je langer wordt van verlangen.

En lang en gelukkig is gebaseerd op het boek Het grote verlangen van Sabien en Dorine Clément. Het is een klein verhaal over de liefde die steeds langer en langer wordt.

Met: Tina Heylen, Nikè Moens, Jan Palinckx en Patrick VervuerenMet dank aan fABuLEuS, artforum en Theater FroeFroe

maandag 17 oktober 5 euro | 1ste en 2de leerjaar

www.compagniefrieda.be

Er was eens...Of neen, er was tweesEr waren eens twee...Neen, er waren één en tweeEr waren twee(ja twee) twee vriendenZij waren meisje en jongenEn een beetje kortEn na heel wat verlangen, en nog wat verlangen, verlangertEN LANG EN GELUKKIGen ze leefden nog...

lagEr ondErwijs > eerste graad

Page 14: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

14

KlEutErs

Foto: Koen Broos

rest tekst:

http://youtu.be/vL23QWRVY_c

het martha!tentatiefOnderzeeboot

Een onderzeeboot, roept Stief, we bouwen een onderzeeboot! Met zo’n pijp om boven water te kijken! Zo’n pijp heet eigenlijk periscoop, wil Anton nog zeggen, maar Stief heeft al een oorlogsschip in het vizier...

Onderzeeboot is een verhaal over groot worden aan de achterkant van de stad, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek uit 2009 (uitgeverij de Eenhoorn). Illustrator / kortfilmmaker Bert

Dombrecht tekent en animeert live op de scène. Schrijver Bart Van Nuffelen vertelt en voorziet de muziekskes. Samen zorgen zij voor een amusante bespiegeling over de kracht van de verbeelding, die jong én oud in vervoering brengt.

donderdag 10 noVember5 euro | 1ste en 2de leerjaar

Clubzaaltje Hingene (ingang via Leopoldstraat)

www.marthatentatief.be

lagEr ondErwijs > eerste graad

14

Page 15: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

15

knoester en berkeLientJeEen film van Martin Lund

Knoester en Berkelientje is het nieuwe avontuur van Junior en zijn vriend Knoester, de pratende tak. Deze keer heeft mama een fietsongeluk en belandt ze in het ziekenhuis. Junior vermoedt meteen dat er iets vreemds aan de hand is. De kleine speurder gaat samen met zijn vriendinnetje Tiny en haar twijgje Berkelientje op zoek naar bewijsmateriaal.

Een nieuwe hartverwarmende film met de koddige Junior en zijn eigenwijze tak in de hoofdrollen. Voor kinderen die zin hebben in een vrolijk avontuur!

Noorwegen, 2010, 78’Met o.a. Petrus Christensen, Asleik Engmark, Per Jansen, Per Schaaning, Pernille Sørensen, Jan Røise, Adrian Smith Synopsis…

Nederlands gesprokenMet een dossier van Lessen in het donker!

dinsdag 6 maart3 euro | 3de kleuterklas, 1ste en 2de leerjaarwww.jekino.be

lagEr ondErwijs > eerste graad

15

Page 16: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

16

de nietJesfabriek Derwazeens

De pas afgestudeerde theatermakers Sarah Van Overwaelle en Freek Mariën wrijven ziekte onder je neus. Een meisje ligt ziek in bed. Haar lichaam kan steeds minder, haar benen leggen zich erbij neer. Samen fantaseren ze zich een koninkrijk, als een donsdeken zo groot, waar zij koning en koningin zijn. De eerste wet: iedereen kan lopen… Kan fantasie genezen?

Er was eens een koninkrijkniet groter dan een bed.Enfin, het was een bed.In dat koninkrijk stond een paleis.De muren waren van dekende steunpilarentrappenbalzalenvan prins en prinses.De prins en zijn prinses waren de enige inwoners van dat land.Ze kwamen ooit van buiten de grenzenmaar waren in het deken en elkaarverstrikt geraakt.

Sindsdien wonen ze daar.Hun verhaallijn?Ze zien elkaar graag.meer is er niet.Geen heksen, doornstruiken of draken in de weg.De schrijver die hoopt op een spannend sprookjeheeft pech.

donderdag 3 mei5 euro | 1ste en 2de leerjaar

www.nietjesfabriek.be

lagEr ondErwijs > eerste graad

Page 17: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

17

koen Van biesen & co Mama Lucinda,een beetje vampier

lagEr ondErwijs > tweede graad

Wat doe je wanneer je ontdekt dat je mama niet is zoals andere mama’s? Wanneer je merkt dat ze bloed drinkt in plaats van wijn en dat haar hoektanden wel heel erg lang zijn?

Mama Lucinda, een beetje vampier is een verhaal over bijtende meisjes en hapklare jongetjes, over gewone mama’s en één mama die net wat anders is. Bloedstollend grappig. Lachwekkend griezelig.

Van een mama verwacht je dat ze je warmte en geborgenheid geeft, dat ze je knuffelt en zegt dat ze van je houdt. Misschien zegt Mama Lucinda dat ook wel tegen haar kleine lieftallige dochter. Maar dan op haar eigen speciale manier: ‘Jij bent een meisje om in te bijten…’   Tijdens deze muzikale voorstelling (met projecties van geanimeerde illustraties uit het boek), krijg je een inkijkje in het vreemde huishouden van een vampierenmama, maak je kennis met 2 zingende butlers en andere gekke bewoners van het huis…

Gebaseerd op het gelijknamige kijk- en luisterboek van Koen Van Biesen.

Koen van Biesen: piano, mondharmonica Mariusz Radwanski: gitaar, viool Mireille Vaessen: zang, vertelling

dinsdag 15 noVember5 euro | 3de en 4de leerjaar

www.koenvanbiesen.com

Page 18: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

18

rafikiEen film van Christian Lo

Julie, Mette en Naisha zijn beste vriendinnen, voor altijd. Ze amuseren zich samen met sleeën en sneeuwballen gooien. Tot Naisha op een dag verdwijnt zonder een spoor na te laten... behalve een papiertje waarop in onzichtbare inkt een adres in de hoofdstad staat geschreven. Daar zijn Naisha en haar moeder ondergedoken omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Julie’s vader is politieagent. Wanneer hij het adres ontdekt, zit er voor Julie en Mette niets anders op dan hun vriendin op te sporen en te waarschuwen. Die zoektocht is niet zonder gevaar. Stiekem nemen ze de nachttrein naar de stad. Zullen ze op tijd komen om hun beste vriendin te redden?

Een verhaal over vriendschap en over de moed om je verantwoordelijkheid te nemen. Een spannende en sprankelende jeugdfilm over een actueel thema.

Noorwegen, 2009, 79’Met o.a. Live Marie Runde, Regine Stokkeväg Eide…Nederlands gesproken versie

maandag 16 JanUari3 euro | 3de en 4de leerjaarwww.jekino.be

lagEr ondErwijs > tweede graad

18

Page 19: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

19

neLe baUWens, geert VermeULen & Joachim gysKiss!

Kiss! is: Keep It Simple Stupid, een coproductie met ‘de mobiele school’ uit Leuven en geïnspireerd door straatkinderen. Kiss! is een voorstelling van Geert Vermeulen (De Nieuwe Snaar) Nele Bauwens (De Alpenzusjes, El Tattoo Del Tigre, Jukebox) en Joachim Gys.

Kiss! is een kus… die wegvloog… een circusachtige voorstelling over een man die verzot is op beesten maken. Vieze beesten, muziekbeesten, jeukbeesten, kusbeesten, vliegende beesten. Over een flink meisje dat met vliegen in haar hoofd zit. Vliegen die haar vliegebrabbeltaal doen spreken, sterrenbeelden doen dansen, die haar ‘floere loe’ doen zingen en haar lang laten wachten. Over nog een echt beest, een wolf in schapenvacht, die gemene liedjes speelt op z’n accordeon.

Kiss! is een kus… die niet bleef plakken. Hoeveel hemel plakt er aan jouw kus?

Woensdag 7 maart5 euro | 3de en 4de leerjaar

www.culturavof.be

lagEr ondErwijs > tweede graad

Page 20: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

20

KlEutErs

pantaLoneCézar de eigenaardige

Cézar de eigenaardige vertelt het verhaal van de kleine koning Cézar die met zijn kleine viool de kleine boselfenkoningin Eliandra bekoorde. Een verhaal waar ernst en humor, verdriet en vreugde, maar vooral tekst en muziek elkaar raken.

Van alle koningen die het Koninkrijk Nergens had gekend, was koning Cézar wel de meest eigenaardige geweest. Zijn vader, Koning Charlewie De Overmoedige, was gestorven in een oorlog die nergens om was begonnen en nergens had toe geleid. Of zo vermoedde men toch. Wat er exact van de Overmoedige Charlewie was geworden, wist niemand.

Marianne Loots: spel, zang Tijs Delbeke: viool, gitaar, bas, trombone, drums, percussie, zangEphraim Cielen: gitaar, bas, drums, percussie, zangEllen Schoenaerts: tekst, gitaar, synthesizer, percussie, zang

VriJdag 25 mei5 euro | 3de en 4de leerjaar

Kasteel d’Ursel Hingene

www.pantalone.be

Foto

: Pan

talo

ne

lagEr ondErwijs > tweede graad

20

Page 21: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

21

Een tiener op de vlucht… komt een vrouw tegen op ‘den brommer’. Samen rijden ze naar ‘zo-ver-mogelijk-weg-van-hier’ en komen terecht bij een zonderlinge man. Hij houdt zich bezig met lezen, stapelen en sleuren van boeken en kranten. Hij praat als een printer. Hij graaft een put… en vult die put.Het toeval brengt drie mensen samen. Ze zitten alle

drie met ‘de stommiteit van hun leven’. Ze zitten alle drie vol dromen. Wat verbergen ze voor elkaar? Is die andere wel te vertrouwen…

Een voorstelling met live muziek over ‘identiteit’: het ‘twijfelen’ over wie je bent en wie je wil zijn, over het verbergen van je ‘ware’ ik of het zoeken naar een ‘nieuwe’ ik…

Met: Sabine Goethals, Barbara Callewaert, Herman Verberckmoes, Dieter Bossu Regie: Herman Verberckmoes Live muziek: Dieter bossu

dinsdag 25 oktober5 euro | 5de en 6de leerjaar

www.zamzamproducties.be

theater zamzamMeisketoch!

Ge zijt speciaal, Ge hebt een stofzuigerkop en een eigen kijk op de dingen. Ge begaat de stommiteit van uw leven! ‘Wie denkt ge wel dat ge zijt?’ En… Er is vuur.een brommer. een raar geval. iemand die zijn gezicht niet laat zien. Ge voelt dat ge moet vluchten… naar hier of daar, naar om het even waar. Rijden!!!!

lagEr ondErwijs > derde graad

Page 22: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

22

i am kaLamEen film van Nila Madhab Panda

De intelligente maar arme Chhotu woont in India, waar mensen geloven dat je geboorte bepaalt wie je bent. Om zijn familie mee te onderhouden, werkt hij in een wegrestaurantje. Chhotu is altijd vrolijk en toeristen zijn dol op het snuggere jongetje. Maar hij wil net zoals andere kinderen naar school gaan en zijn leven in eigen handen nemen. Op een dag ontmoet hij een jongen van zijn leeftijd die een echte prins blijkt te zijn. Ze worden beste vrienden maar hun vriendschap moet geheim blijven…

In een kleurige omgeving, vol gezellige drukte, komische situaties en opvallende karakters staat de jonge held Chhotu centraal. Net als voormalig president van India A.P.J. Abdul Kalam groeit deze jongen op helemaal onderaan de sociale ladder, maar hij legt de lat hoog en droomt er van om het ooit ver te schoppen. Met een laagje vrolijkheid veegt de regisseur de sombere donkerheid weg uit deze meeslepende film, zonder de minder prettige realiteit uit de weg te gaan.

India, 2010, 89‘Met o.a. Gulshan Grover, Harsh Mayar,…

Met een dossier van Lessen in het donker!

lagEr ondErwijs > derde graad

maandag 14 noVember3 euro | 5de en 6de leerjaar

www.jekino.be

Page 23: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

23

KlEutErs

de maanDe Piano

Een magisch en jazzy verhaal over de levensloop van een eigenzinnige piano. De Piano verweeft feiten uit de geschiedenis met een eigen magisch Maan-verhaal. Terwijl Seppe Gebruers de muziek van Jef Neve live brengt, brengen 2 poppenspelers met meer dan 50 staafpoppen het verhaal in beelden tot leven.

In 1708 brengt Bartolomeus Cristofori in opdracht van de Italiaanse familie De Medici de vier eerste piano’s op de wereld. Alle vier uitmuntend, alle vier uniek. En dan verdwijnt één van de piano’s, de meest eigenzinnige van allemaal. In deze voorstelling

vertelt die ene piano zijn verhaal. Van eigenaar tot eigenaar. ’s Werelds grootste componisten veroverden een plaatsje achter zijn klavier: Händel, Liszt, Schubert… En dan houdt hij halt bij de tragische familie Ooms. Bij een vader die een sonate schrijft voor een kind dat hij nooit zal kennen. Bij een kind dat geboren wordt zonder vader…

VriJdag 10 febrUari5 euro | 5de en 6de leerjaarKasteel d’Ursel Hingene

www.demaan.be

Foto

: Rud

y G

adey

ne

lagEr ondErwijs > derde graad

23

Page 24: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

24

theater tieretDwarf

Dwarf is het verhaal van Jeffrey Hudson.

Het zit zo. Londen 1874. Vanaf de eerste dag van haar zwangerschap vervloekt Jeffreys moeder het onding in haar eigen schoot. Ze heeft de buik vol van een schepsel dat ze niet wil. Maar wat ze ook probeert, ze krijgt het niet kapot. Want binnen in haar vecht en leeft en overleeft Jeffrey, Jeffrey Hudson.

Als Jeffrey 6 jaar oud wordt en hij doorheeft hoe de grote wereld ginds buiten ineensteekt, beslist hij nooit, nooit meer te groeien. Alle jongens rondom hem lijken op hun 10-11 jaar plots te schieten als kool. Maar niet Jeffrey. Hij blijft koppig steken op de lengte van z’n 6de verjaardag.

En wanneer ’s avonds armen en benen beginnen te tintelen van het groeien, weerklinkt alom gejammer, tot huilen toe… Maar niet Jeffrey. Bij hem tintelt het enkel in zijn hoofd. Want daar, énkel daar in dat kleine hoofd, groeit een grote droom.

dinsdag 8 mei5 euro | 5de en 6de leerjaar

www.tieret.beFoto

: Tie

ret

lagEr ondErwijs > derde graad

Page 25: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

25

lagEr ondErwijs > derde graad

Foto

: Tie

ret

Page 26: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012
Page 27: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

27WiLd horse from shangri-LaEen film van Gigo Lee

Wild Horse woont met zijn moeder en zusje in Shangri-La, een klein bergdorp in Tibet. Zijn zus is erg ziek en alleen een dringende hartoperatie kan haar redden. Maar zo’n operatie is ontzettend duur en zijn familie kan dit niet betalen. Toevallig verneemt Wild Horse dat er in Kumming een loopwedstrijd wordt gehouden. De hoofdprijs is een grote geldsom, precies genoeg voor de operatie! Maar Kumming ligt ontzettend ver van Shangri-La en Wild Horse heeft maar drie dagen om er te geraken... al lopend! Komt Wild Horse op tijd voor de wedstrijd en zal hij het prijzengeld in de wacht slepen? De looprace tegen de tijd begint…

Wild Horse from Shangri-La is een goed filmvoorbeeld van laagdrempelige wereldcinema, die door een groot publiek van scholieren gesmaakt kan worden. Boordevol avontuur en spanning maar toch met voldoende tijd om te genieten van de schitterende omgeving. Bovendien zorgen enkele minder voor de hand liggende cinematografische keuzes ervoor dat Wild Horse from Shangri-La geen voorgekauwde kinderkost is!

Deze exotische jeugdfilm over een jongen die zijn stoutste (loop)schoenen aantrekt om zijn familie te redden zal niemand onberoerd laten.

China, 2009, 83‘Met o.a. Genden Punstok, Zhuo Ma, Dennis Chan en Luo Ding

Met een dossier van Lessen in het donker!

maandag 24 oktober3 euro | 1ste en 2de middelbaarwww.jekino.be

sEcundair ondErwijs > eerste graad

27

Page 28: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

28

chris dUsaUchoitWild van Afrika!

Chris Dusauchoit leerde het leven in de Zuid-Afrikaanse parken echt kennen dankzij de vele opnames voor Dieren in Nesten op Eén. Hij vertelt aan de hand van zelfgemaakte foto’s waarvan hij zelf achterover viel en valt.

We kennen Afrika allemaal van de films en documentaires. We denken aan de laatste stukken ongerepte natuur, die het decor zijn voor vreselijke gevechten op leven en dood tussen allerhande machtige beesten. Zoals de leeuw: de koning van de jungle, die je nergens ziet in de jungle, maar da’s maar een detail. Ok, de olifant ziet er groot uit, maar zo gevaarlijk als de leeuw is die niet.  

Zo denken wij daarover en we zijn fout. Het zoogdier dat het meeste mensen doodt in Afrika is geen roofdier, maar het nijlpaard. En niemand bij zijn verstand is zo gek om een wijfjesolifant met kalf een beetje te gaan uitdagen.

VriJdag 13 JanUari5 euro | 1ste en 2de middelbaar

sEcundair ondErwijs > eerste graad

Page 29: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

29

oscar et La dame roseEen film van Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar is tien jaar en heeft kanker. Als hij ontdekt dat zijn ouders voor hem verzwijgen dat hij dood gaat, wil hij hen niet meer zien! Toevallig loopt hij Rose tegen het lijf, een knorrige vrouw in een roze mantelpakje, die pizza’s levert in het ziekenhuis. Zij is wél recht voor de raap en vertelt wél de waarheid. Om hem te verstrooien, stelt Rose een spel voor: doen alsof elke dag telt voor tien jaar. Zo beleeft Oscar alle hoogtepunten van zijn leven in een paar dagen tijd. Tussen Oscar en Rose ontstaat een bijzondere vriendschap die hun leven zal veranderen.

Oscar et la dame Rose is de verfilming van een novelle van Eric-Emmanuel Schmitt, die de film ook regisseerde. Het resultaat is een mooie, vertederende speelfilm die ondanks zijn beladen thema steeds licht van toon blijft en bij tijden zelfs vrolijk is! De gesprekken tussen Oscar en Rose laten ruimte voor filosofische overpeinzingen en de blik op het leven en de dood is opvallend volwassen. Toch slaagt de schrijver- filmmaker erin om de leefwereld van een kind mooi, oprecht en geloofwaardig weer te geven. Hoewel ze slechts een bijrol hebben, bieden ook de vriendjes van Oscar de nodige afleiding: de verbrande Bacon, de blauw aangelopen Peggy Blue, de dikke Popcorn en een jongen met een waterhoofd genaamd Einstein… Een hartverwarmende, magisch-realistische film die zeker blijft hangen.

België / Frankrijk, 2009, 105’Met o.a. Michèle Laroque, Amira Casar, Mylène Demongeot, Max von Sydow…

Met een dossier van Lessen in het donker!

dinsdag 14 febrUari3 euro | 1ste en 2de middelbaar

www.jekino.be

sEcundair ondErwijs > eerste graad

29

Page 30: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

30

theater froefroePuck

Puck is een animatief en interactief project waarin het publiek geconfronteerd wordt met de directe emotionele kracht van echte handpoppen en theater. Een ontluisterende dagmerrie over Oberon, zijn vrouw Titania en hun stiefdochter Brokske, naar Midzomernachtsdroom van Shakespeare. Puck is een fijne ‘amuse geuelle de théatre’ die je niet snel zal vergeten.

Het publiek wordt in slaap gebracht en meegevoerd in een droom. De seizoenen zijn in de war. Duidelijk de schuld van Oberon en zijn gade Titania. Zij hebben een echtelijke ruzie over Brokske, de Venetiaanse pleegdochter van Titania.

Oberon, goddelijk machtig maar vooral testosterongevoelig, wil het meisje als zijn ‘gezelschap’, maar Titania laat haar beschermelinge niet los. Daardoor krijgen we groot natuurgeweld en de mensheid ziet een periode van lente in de herfst en winter in de zomer over zich razen.

Puck, kwelduivel, sater en kind van mens en ezelin, stelt Oberon voor alles in orde brengen met de bekende toverdrank die je verliefd maakt op de eerste

die je ziet als je wakker wordt. Zoals te verwachten en te voorzien was, is chaos en verwarring de enige uitkomst…

Tekst: Jan MaillardRegie: Marc MaillardMet: Thais Scholiers, Amaryllis uitterlinden, Maarten Bosmans, Gert Dupont, Filip Peeters,

Norbert Pflanzer, Bruno Smeyers, Patrick Maillard en Andy GiebensSchilderijen van Canaletto en live muziek van Norbert Pflanzer en Thais Scholiers.

23 tot 26 apriL7 euro | 1ste en 2de middelbaar

www.froefroe.be

sEcundair ondErwijs > eerste graad

Page 31: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

31

bronksEnkele reis

azizIk ben een vondeling. Gestolen in feite, samen met de auto. Een citroën Ami six. Dus noemen ze me Aziz. Ik ben een blanke jongen. Opgevoed tussen zigeuners. Met een Arabische naam. En een vals Marokkaans paspoort. Kan je nog volgen? Ik soms ook niet.

jEan-PiErrEIk kom uit een dorpke van niets. Mijn pa was niets, mijn ma was niets. Ons leven was niets. 17 jaar geleden ben ik uit dat dorp van niets vertrokken om iets te worden. Soms gelooft ge liever de grootste leugen dan de waarheid.

‘Ondanks het complexe handelsverloop en de gelaagde psychologie wist Van den Brande Didier Van Cauwelaerts ‘Aller Simple’ te bewerken tot een glasheldere tekst, licht maar niet oppervlakkig, eenvoudig maar niet simpel. Parels als ‘Een ras, dat is geen jas die je aan- of uittrekt, dat plakt aan u’ zijn raak zonder sentimenteel te zijn. Daarnaast is Van den Brande een geboren verteller, wiens laconieke spel heerlijk contrasteert met het fysieke spel van Sobrie. De vele locaties worden verbluffend vindingrijk op scène gebracht en gelukkig ontbreekt een te kleffe zigeunerromantiek.’ (Zone 02, Evelyne Coussens)

Foto

: Ray

mon

d M

alle

ntje

r

‘’Enkele reis’ is een reisverhaal met een hoog schelmengehalte, waarin de personages op aanstekelijke wijze meesurfen op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het leven. Zelfs voor de meest perfide leugens zou je sympathie opvatten. Dit is een fabel in levenskunst die de harten wint.’ (De Standaard, Geert Sels)

Tekst en spel: Joris Van den BrandeSpel: Jan Sobrie

maandag 14 mei6 euro | 1ste en 2de middelbaar

www.bronks.be

sEcundair ondErwijs > eerste graad

Page 32: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

32

KlEutErs

karLa en JonasEen film van Charlotte Sachs Bostrup

Karla is zo verliefd op Jonas dat ze besluit om samen met hem zijn echte moeder te gaan zoeken. Ze stelen zijn geboortepapieren uit het weeshuis waar Jonas woont en springen op de trein. Ze ontmoeten een knorrige taxichauffeur, een onbetrouwbare bende daklozen en enkele vreemde dames met dezelfde familienaam als Jonas’ moeder. Het lijkt een hopeloze opdracht. Tot ze een knappe blonde kapster ontmoeten. Is dit de persoon die ze zoeken?

Karla en Jonas is een modern en eerlijk coming-of-ageverhaal over de eerste liefde en de eerste stappen in de grotemensenwereld. Karla, bijna 13 jaar, leert

tijdens hun tocht omgaan met de onzekerheden en emoties die daarmee gepaard gaan. Tegelijk is Karla en Jonas een romantische roadmovie vol gekke en spannende ontmoetingen.

Denemarken, 2010, 83’ Met o.a. Elena Arndt-Jensen, Joshua Berman…

Met een dossier van Lessen in het donker!

dinsdag 15 mei3 euro | 1ste en 2de middelbaar www.jekino.be

sEcundair ondErwijs > eerste graad

32

Page 33: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

33

LaikaTot in de woestijn

Tot in de woestijn vertelt het onwaarschijnlijke en spannende verhaal van Asche, een jonge kerel in de voorstad. Hij droomt van een toekomst, maar werkt er niet echt aan. Samen met Kalle en Bodo hangt hij rond op straat of voor tv. Zonder het zelf te willen komt hij terecht in een spiraal van geweld. Alleen Sonja, ‘the love of his life’, is een lichtpunt in zijn verhaal.

Met groot gevoel voor humor en realiteit schetst Tot in de woestijn hoe het gebrek aan structuur van de jonge Asche een meeloper maakt. Bis in die Wüste van auteur Jean-Michel Räber werd geschreven in 2006 en kreeg sindsdien verschillende prijzen.

Met: Freek den Hartogh / Stef Aerts, Lotte Heijtenis, Bart Hollanders, Gert Jochems, Jeroen Vander Ven en Kristine Van PellicomRegie: Jo Roets

VriJdag 21 oktober7 euro | 3de en 4de middelbaar

www.laika.be

‘Theatraal vuurwerk… IJzersterk jeugdtheater over proberen

stevig in je schoenen te staan in een (te) veeleisende maatschappij.’

(Els Van Steenberghe, Knack)

sEcundair ondErwijs > tweede graad

Page 34: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

34

KlEutErs

steVen VrommanDe Grote Low Impact Man Show

Met de Grote Low Impact Man Show introduceert Steven Vromman een nieuw genre: de eco-comedy. In een boeiende show met veel humor, sprekende beelden, confronterende cijfers en interactieve momenten met de leerlingen brengt hij de grote wereldproblemen en oplossingen dichterbij.

Benieuwd hoe het zal aflopen met planeet aarde? Wil je weten wat je zelf kan doen? Wil je horen hoe je een beter leven kan hebben met een kleinere voetafdruk? Wil je zien hoe de wereld er binnen 30 jaar zou kunnen uitzien?

Steven Vromman wordt wel eens de man met de kleinste ecologische voetafdruk van het land genoemd. Hij besliste in 2008 om zijn leven overhoop te gooien: weg met auto, vlees, televisie en vliegtuig. Hij ging leven met een fractie van het energiegebruik van de gemiddelde Belg en met 1 PMD-zak per jaar.

Na televisieprogramma’s op Canvas en Eén toerde Steven Vromman met Dimitri Leue en Jonas Van Geel met de ecologische voorstelling Tegen de Lamp drie maanden door Vlaanderen. Deze keer zorgt saxofonist/recyclageman Flor voor muzikaal en verbaal weerwerk. De Low Impact Man gaat ook zelf even achter de piano zitten.

I.s.m. de gemeentelijke dienst milieu en de Bornemse milieuraad.

donderdag 17 noVember5 euro | 3de en 4de middelbaar

www.lowimpactman.be

Foto

: Pie

t De

Ker

sgie

ter

sEcundair ondErwijs > tweede graad

34

Page 35: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

35

sLUmdog miLLionaireEen film van Danny Boyle

Danny Boyle grijpt je vanaf de wervelende openingsscène al meteen bij de keel en laat je de ganse film niet meer los. Slumdog Millionaire vertelt het levensverhaal van Jamal en Salim, twee onafscheidelijke broertjes die opgroeien in de sloppenwijken van Mumbai en daar alles moeten doen om te overleven. Naarmate ze ouder worden, komen de broers lijnrecht tegenover mekaar te staan. De stap naar de criminaliteit is niet groot, iets wat Salim aan den lijve ondervindt. En dan is er nog Latika, het meisje waar het allemaal om draait.

Jamal heeft haar uit het oog verloren en via het populaire programma Who wants to be a Millionaire hoopt hij haar terug te vinden. In deze quiz verbluft hij heel India door als slumdog vraag na vraag goed te beantwoorden. Maar net voor de razend spannende finale wordt Jamal hardhandig door de politie verhoord. Die zijn er namelijk van overtuigd dat hij de boel belazert.

Met gekantelde kaders, scherpte-diepte, close-ups en een beweeglijke camera sleept regisseur Danny Boyle de kijker in koortsachtig tempo mee door de sloppenwijken van Mumbai. De film viel herhaaldelijk in de prijzen. Zo ging de Oscar voor beste regisseur naar Danny Boyle, die na o.a. Trainspotting en The Beach dit meeslepende en ontroerende verhaal aflevert over liefde, hoop en doorzettingsvermogen.

GB, 2008, 120’Met o.a. Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto, Madhur Mittal, Irrfan Khan, Raj Zutshi, Saurabh Shukla…

Met een dossier van Lessen in het donker!

dinsdag 17 JanUari3 euro | 3de en 4de middelbaarwww.slumdogmillionairemovie.co.uk

sEcundair ondErwijs > tweede graad

35

Page 36: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

36

roUte33Hou je van blauwe ogen?

Pieter en Rachid. Twee jongens van zestien. En hopeloos verliefd. Op elkaar. Voor Rachid is de situatie uitzichtloos. Thuis is het onderwerp onbespreekbaar. Rachids geaardheid is een schande voor de familie. Pieter stuurt aan op meer openheid. Ooit komen de twee culturen met elkaar in botsing? Het is een kwestie van tijd. Is hun liefde er tegen bestand?

Gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Robin David (uitgeverij De Vries-Brouwers).

donderdag 9 febrUari7 euro | 3de en 4de middelbaar

www.route33.be

sEcundair ondErwijs > tweede graad

Page 37: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

37

De 13-jarige Lou is een hoogbegaafd meisje uit de Parijse middenklasse. Na school duikt ze met haar neus in de boeken, of zit ze in het station mensen te observeren. De 19-jarige No is dakloos, drinkt, rookt en neemt pillen. Haar dagen bestaan uit rondhangen in het station, bedelen en hopen dat ze ‘s avonds een slaapplaats vindt. Tussen deze twee buitenbeentjes ontstaat een opmerkelijke vriendschap die het gezinsleven van Lou hevig zal verstoren.

No et moi is gebaseerd op de gelijknamige succesroman van de Franse schrijfster Delphine de Vigan en raakt heel wat interessante thema’s aan: dakloze jongeren, hoogbegaafdheid, pubertijd,

rouwverwerking, gebrek aan liefde…. Toch zijn het niet de thema’s, maar wel de subtiele personages die deze film zo ontroerend maken. Een gevoelig portret van een innige, maar gevaarlijke vriendschap.

Frankrijk, 2010, 105‘Met o.a. Julie-Marie Parmentier, Nina Rodriguez, Bernard Campan, Zabou Breitman...

Met een dossier van Lessen in het donker!

maandag 5 maart3 euro | 3de en 4de middelbaarwww.jekino.be

no et moiEen film van Zabou Breitman

sEcundair ondErwijs > tweede graad

37

Page 38: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

38

soUL kitchenEen film van Fatih Akin

Zinos is de Griekse eigenaar van Soul Kitchen, een bijzonder restaurant in Hamburg. Zijn leven neemt een duik bergafwaarts als zijn vriendin naar Shanghai vertrekt en zijn klanten niet meer komen opdagen sinds hij een nieuwe chef heeft. Bovendien heeft hij rugpijn. Wanneer een hip publiek toch aangetrokken lijkt door het nieuwe culinaire concept, voelt hij zich wat beter. Maar het nieuwe succes van zijn restaurant biedt niet de nodige troost voor zijn gebroken hart. Hij beslist Nadine op te zoeken in China en laat zijn restaurant achter in de handen van zijn onbetrouwbare broer…

Fatih Akin heeft zich de afgelopen jaren tot filmische spreekbuis van de eerste generatie in Duitsland geboren Turken opgeworpen. Met de onder prijzen bedolven films Gegen die Wand en Auf der anderen Seite werd hij Duitslands troetelregisseur. Familiegevoel is de kern van Fatih Akins filosofie. Niet je land, stad of wijk maakt wie je bent, maar de club van getrouwen en geestverwanten om je heen. Een feelgood boodschap die hij ditmaal lichtvoetig swingend, en als in al zijn films met een soulvolle soundtrack, overbrengt!

Duitsland, 2009, 99’Met o.a. Adam Boudoukos, Birol Ünel, Moritz Bleibtreu…

dinsdag 18 oktober3 euro | 5de en 6de middelbaar

www.soul-kitchen-film.com

Bee

lden

: ©co

razó

n in

tern

atio

nal

sEcundair ondErwijs > derde graad

Page 39: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

39

KlEutErs

fabULeUs Ik ben geen racist

Zijn alle mensen wezenlijk gelijk? Is de islam vrouwonvriendelijk? Mag dat gezegd worden? Is Braam een echte naam? Ben ik een racist?

Een gewone jongen raakt toevallig verzeild in een partij die fel anti-islam is. Ongewild wordt hij de gevaarlijkste en meest gezochte jongeman van het land.

Scenograaf Wannes Deneer maakte van de schuilplaats van de jongen een intrigerende multimediale ruimte. Een monoloog waarbij je vergeet dat je in theater zit, zo echt lijkt het. Naar de gelijknamige jeugdroman van Per Nilsson.

‘Met Ik ben geen racist (***) gaat fABULEUS openlijk de maatschappijkritische toer op. Het stuk intrigeert in de eerste plaats als boodschap. (…) Om te kunnen intrigeren als boodschap, moet er sterk gespeeld worden. Braam Verreth (net afgestudeerd aan het Leuvense Lemmensinstituut) kwijt zich voortreffelijk van die taak en zet een levensecht personage neer. Dat hij zijn eigennaam deelt met het personage versterkt dit nog.’ (Els Van Steenberghe, Knack)

Spel: Braam Verreth Regie: Dirk De Lathauwer

donderdag 20 oktober7 euro | 5de en 6de middelbaarwww.fabuleus.be

Foto

: Cla

ra H

erm

ans

sEcundair ondErwijs > derde graad

39

Page 40: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

40

steVen VrommanDe Grote Low Impact Man Show

Met de Grote Low Impact Man Show introduceert Steven Vromman een nieuw genre: de eco-comedy. In een boeiende show met veel humor, sprekende beelden, confronterende cijfers en interactieve momenten met de leerlingen brengt hij de grote wereldproblemen en oplossingen dichterbij.

Benieuwd hoe het zal aflopen met planeet aarde? Wil je weten wat je zelf kan doen? Wil je horen hoe je een beter leven kan hebben met een kleinere voetafdruk? Wil je zien hoe de wereld er binnen 30 jaar zou kunnen uitzien?

Steven Vromman wordt wel eens de man met de kleinste ecologische voetafdruk van het land genoemd. Hij besliste in 2008 om zijn leven overhoop te gooien: weg met auto, vlees, televisie en vliegtuig. Hij ging leven met een fractie van het energiegebruik van de gemiddelde Belg en met 1 PMD-zak per jaar.

Na televisieprogramma’s op Canvas en Eén toerde Steven Vromman met Dimitri Leue en Jonas Van Geel met de ecologische voorstelling Tegen de Lamp drie maanden door Vlaanderen. Deze keer zorgt saxofonist/recyclageman Flor voor muzikaal en verbaal weerwerk. De Low Impact Man gaat ook zelf even achter de piano zitten.

I.s.m. de gemeentelijke dienst milieu en de Bornemse milieuraad.

donderdag 17 noVember5 euro | 5de en 6de middelbaar

www.lowimpactman.be

Foto

: Pie

t De

Ker

sgie

ter

sEcundair ondErwijs > derde graad

40

Page 41: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

41

the toUr de force theatre (the american drama group)The Great Gatsby

A story by F. Scott Fitzgerald

Published in 1925, a year before the catastrophic collapse of the American stock markets, Fitzgerald’s novel graphically portrays a society being destroyed by money and dishonesty, an American Dream of happiness and individualism degenerating into the mere pursuit of wealth.

Nick Carraway, a young man from Minnesota, moves to New York in the summer of 1922 and gradually becomes friends with a mysterious man named Jay Gatsby, who lives in a gigantic Gothic mansion and throws extravagant parties. Nick is drawn into a world of new money, decadence and deception. He discovers that Gatsby is in love with Daisy Buchanan, a rich cousin who is already married but who, when re-united with Gatsby, decides to leave her husband. Tragedy inevitably follows. A car crashes, a secret lover of Daisy’s husband is killed and Gatsby is

sEcundair ondErwijs > derde graad

eventually murdered because he is assumed to have driven the car. Nick observes all the characters as they play out their own tragedy, driven by cynicism and selfishness. Yet he admires Gatsby right to the end, because Gatsby’s motives are driven by love and hope, rather than greed.

Het Tour De Force Theatre (het vroegere The American Drama Group) koos deze klassieker om zijn duidelijke maatschappelijke relevantie. De

vijf getalenteerde Amerikaanse acteurs brengen het stuk in hun bekende stijl: met veel vaart, heel visueel en theatraal. De live jazz muziek uit de jaren twintig doet de glitter en decadentie van die periode herleven.

dinsdag 10 JanUari8 euro | 5de en 6de middelbaar

www.tdftheatre.com

Page 42: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

42

KlEutErs

nigeL WiLLiamsWorking Class Hero

Omdat de schoolgaande jeugd van vandaag de werkende bevolking van morgen is, heeft Nigel Williams speciaal voor hen een aangepaste Engelstalige versie van zijn avondvoorstelling Working Class Hero geschreven. Vanuit zijn verleden als fabrieksarbeider, politiek activist, vakbondsafgevaardigde en cafébaas-amateurfilosoof geeft Nigel zijn ongezouten mening over ‘The State of the Nation’.

Strijden voor een betere wereld of zachtjes inslapen in een zee van ‘bullshit’? De keuze is aan ons. Hebben wij een ‘vijand’ in onze ‘struggle for life’ en zo ja, wie is die vijand? Of is er geen en zijn we zelf onze eigen grootste tegenstander geworden?

Nigel schaart zich niet achter vlaggen, behalve dan die van de ‘radicale eerlijkheid’. Comedy als instigator van een maatschappelijk debat, zonder het ‘vingertje’ van het eigen gelijk. Deze voorstelling is een schitterend instrument om nadien in de klas het debat te voeren over maatschappelijke thema’s.De leerlingen hoeven zich niet voor te bereiden. Er is mogelijkheid tot nabespreking.

donderdag 19 JanUari6 euro | 5de en 6de middelbaar

www.nigelwilliams.be

Foto

: Ben

ny d

e G

rove

sEcundair ondErwijs > derde graad

42

Page 43: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

43

in a better WorLdEen film van Susanne Bier

Terwijl zijn vader als chirurg in een Afrikaans vluchtelingenkamp werkt, wordt de tienjarige Elias op school dagelijks gepest. Thuis houdt Elias zijn mond, maar op school krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Zijn nieuwe klasgenoot Christian leert hem dat je van je af moet slaan, want zo gaat dat op school. ‘Het is net oorlog. Je moet als eerste slaan. En je moet het hardst slaan.’ Het is het begin van een gevaarlijke vriendschap…

In a Better World gebruikt het schoolplein als symbolische locatie voor het uitvechten van conflicten en spiegelt de ‘kleine’ problemen van de kinderen met de ‘grote’ wereldproblemen. Deze beklijvende film van Susanne Bier, één van de belangrijkste Deense cineasten van het moment, won in 2011 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Denemarken, 2010, 119‘Met o.a. Ulrich Thomsen, Mikael Persbrandt…

Met een dossier van Lessen in het donker!

maandag 13 febrUari3 euro | 5de en 6de middelbaar

www.jekino.be

sEcundair ondErwijs > derde graad

Page 44: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

44

de rooVersOom Wanja

Het leven op het land kent orde, regelmaat en rust. Maar het is ook lelijk, stompzinnig en saai. Daar komt verandering in als de oude professor Serebrjakov en zijn tweede vrouw, de mooie Jelena, het landgoed bezoeken. De dagelijkse sleur, vol leegte en verveling, wordt verstoord. Iedereen ziet zijn kans om zich aan zijn lot te onttrekken. Dokter Astrov verzaakt zijn plicht als arts en Wanja en zijn nichtje Sonia verwaarlozen hun werk. Sonia is in stilte verliefd op Astrov, maar die loopt dan weer over van hartstocht voor Jelena. Maar ook Wanja slooft zich uit voor de gunsten van de jonge Jelena.

In Oom Wanja schetst Tsjechov allemaal eenzame mensen die worstelen met hun verlangens, hun lijden en hun heldhaftige zinloze pogingen om daaraan te ontsnappen. Ze willen allemaal iets van hun leven maken. Ze troosten zich met toekomstbeelden. Die zijn even hemels als hels. Ondertussen kookt de samowar over... Wat ons terugbrengt naar de vraag: wat te doen met het leven nu?

Genoeg vragen en schoonheid voor de Roovers om zich te wagen aan één van de mooiste Russische klaagliederen over liefde en vergankelijkheid. Voor ’t eerst schrijven en spelen zij hun eigen versie van een theatertekst van Anton Tsjechov.

Met: Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Valentijn Dhaenens en Michael Vergauwen…

dinsdag 17 apriL7 euro | 5de en 6de middelbaar

www.deroovers.be

Foto

: Ste

f Ste

ssel

sEcundair ondErwijs > derde graad

Page 45: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

45

praktischWaar?De voorstellingen en films vinden plaats in de schouwburg van Ter Dilft. De voorstellingen van De Maan en Pantalone gaan door in kasteel d’ursel in Hingene. Het MartHa!tentatief speelt dan weer in het clubzaaltje in Hingene.

Wanneer?Normaliter starten de theatervoorstellingen om 10 en 14 uur, de filmvoorstellingen beginnen om 9.30 en 13.30 uur. Indien de aanvangsuren veranderen, verwittigen wij alle betrokken scholen. We beginnen stipt; tracht dus tijdig aanwezig te zijn zodat andere scholen niet moeten wachten.

hoe?Tijdens de voorstellingen rekenen wij erop dat de begeleidende leerkrachten toezicht houden op hun leerlingen. We vragen dit nadrukkelijk als uiting van respect en beleefdheid tegenover de uitvoerders, andere scholen en het cultuurcentrum.

annULeren?Indien je school om een of andere reden absoluut niet naar de geplande voorstelling kan komen, verwittig ons dan zo snel mogelijk (kijk de verschillende data goed na!). Annuleren betekent 50% van de verschuldigde som betalen.

Door overmacht (bv. door ziekte van een acteur) kunnen we genoodzaakt zijn een activiteit van datum te veranderen of zelfs te annuleren. We doen er alles aan om dat te vermijden maar soms kan het echt niet anders. We proberen je dan zo vlug mogelijk te verwittigen en een oplossing te zoeken. Voor uitzonderlijke voorvallen kunnen wij echter niet aansprakelijk gesteld worden.

beVestigen?Voor sommige producties kunnen we slechts één of twee voorstellingen boeken. Bij het verwerken van de inschrijvingen kunnen we dan enkel rekening houden met de volgorde van de inschrijving. Indien we toch meerdere voorstellingen van een bepaalde productie kunnen vastleggen, betekent dat dat je school eventueel op een andere datum verwacht wordt dan vermeld in deze brochure. Kijk dus onze bevestigingsbrief in oktober goed na!

inschriJVen?Inschrijven moet voor vrijdag 23 september via de inschrijvingsstrook in deze brochure of via e-mail.

inLichtingen Marleen De Clercq03 890 69 38

[email protected]

Wij hopen je tijdens het schooljaar verschillende keren te mogen ontvangen en wensen je in elk geval veel kijk- en luistergenot!

Page 46: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

46

789

10

do 27/10 Uitgezonderd. Theater!di 24/01 Martine De Kok & Tom Ketsdi 06/03 Knoester en Berkelientjevrij 11/05 De kolonie mt

EErstE graad

ma 17/10 Compagnie Friedado 10/11 Het MartHa!tentatiefdi 06/03 Knoester en Berkelientjedo 03/05 De Nietjesfabriek

twEEdE graad

di 15/11 Koen Van Biesen & Coma 16/01 Rafikiwoe 07/03 Nele Bauwens, Geert Vermeulen…vrij 25/05 Pantalone

dErdE graad

di 25/10 Theater ZamZamma 14/11 I am Kalamvrij 10/02 De Maandi 08/05 Theater Tieret

EErstE graad

ma 24/10 Wild Horse from Shangri-Lavrij 13/01 Chris Dusauchoitdi 14/02 Oscar et la dame Rose23-26/04 Theater FroeFroema 14/05 Bronksdi 15/05 Karla en Jonas

twEEdE graad

vrij 21/10 Laikado 17/11 Steven Vrommandi 17/01 Slumdog Millionairedo 09/02 Route33ma 05/03 No et moi

dErdE graad

di 18/10 Soul Kitchendo 20/10 fABULEUS do 17/11 Steven Vrommandi 10/01 The Tour De Force Theatredo 19/01 Nigel Williamsma 13/02 In a Better Worlddi 17/04 De Roovers

13141516

17181920

21222324

272829303132

3334353637

38394041424344

ovErzicht

Page 47: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

47

inschrijvingsformuliEr

School Naam verantwoordelijke Klassen Adres Postnummer Gemeente Telefoon E-mail

VoorsteLLingenJe schrijft in voor volgende theatervoorstellingen of films (graag het aantal leerlingen vermelden!)1. aantal lln 2. aantal lln 3. aantal lln 4. aantal lln 5. aantal lln 6. aantal lln 7. aantal lln 8. aantal lln 9. aantal lln

Het verschuldigde bedrag wordt best gestort na de voorstelling op rekeningnummer 091-0185961-41 van Autonoom Gemeentebedrijf Bornem, met vermelding van titel en datum voorstelling.

stUUr dit formULier terUg naar Cultuurcentrum Ter Dilft

Marleen De Clercq

Sint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 38

[email protected]

!

Page 48: Ter Dilft schoolbrochure 2011-2012

48

coLofonDe schoolbrochure 2011-2012 is een uitgave van cultuurcentrum Ter Dilft.

programmatie en redactieMarleen De ClercqredactieBart WautersVormgeVingNele VermaelenopLage900 exemplarendrUkWerkSTEVENS PRINTFraterstraat 37b9820 Merelbeke09 210 70 50, 09 210 70 55 (fax)[email protected]

cULtUUrcentrUm ter diLftSint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem03 890 69 30, 03 890 69 31 (fax)[email protected] Cultuurcentrum Ter Dilft werkt structureel samen met gemeentebestuur Bornem, Provinciebestuur Antwerpen en de Vlaamse Overheid.