Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

14
Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Transcript of Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Page 1: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 2: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Quote van dit blog: 'Only a healthy interaction between the government, the private sector and the social sector can really solve social challenges'. Juan David Rivera Acevedo in Market-based Solutions for Social Challenges: A Collaborative Policy Making Strategy. Meer in Academia & Public Policy

Quote van dit blog 2: nav de 5 miljard Euro die Europese chari's investeren in innovatie en onderzoek: “Deze investeringen doen Europese fondsen jaarlijks op basis van het rendement van een gecombineerd vermogen van minstens 127 miljard euro. Dat vermogen kan ook worden aangewend voor nieuwe vormen van investeren, zoals garantiestellingen, impact bonds en mission related investments.” Professor en onderzoeker Theo Schuyt in Chari's en Innovatie

Quote van dit blog 3: You probably don’t know me, but like you I am one of those .01%ers, a proud and unapologeticcapitalist. I have founded, co-founded and funded more than 30 companies across a range ofindustries – from itsy-bitsy ones like the night club I started in my 20s to giant ones like Amazon.com, for which I was the first nonfamily investor. Then I founded aQuantive, an Internet advertising company that was sold to Microsoft in 2007 for $6.4 billion. In cash. My friends and I own a bank..... Nick Hanauer (Redefining Capitalism) in HNWI the Pitchforks are coming'

MARKET

FMO Privium Impact FundFMO, de Nederlandse publiek-private Ontwikkelingsbank, en ABNAMRO richten samen een impact fonds op: het FMO Privium Impact Fund. Naast een financieel rendement richt de ontwikkelingsbank zich op meetbare impact van haar investeringen door te kijken naar ondersteunde (directe en indirecte) werkgelegenheid en de vermeden uitstoot van broeikasgassen. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld in banken in ontwikkelingslanden wordt geïnvesteerd die lenen aan lokaal midden- en klein bedrijf. Daardoor wordt werkgelegenheid gecreëerd (Blogger: zij het veel minder dan in ontwikkelde markten. Aan de andere kant is juist mesokrediet aan MKB in ontwikkelingslanden en van de economische groei barrières).

AA wil haar vermogende klanten met het fonds een liquide investering met impact en opschalingspotentie bieden. “De impact is schaalbaar door de volumes die FMO realiseert en de significante onbeantwoorde vraag naar lange termijn financiering in opkomende markten.” zegt Yvonne Bakkum van FMO. Solange Rouschop van AA “En ook door het product zelf, omdat het een liquide oplossing biedt voor een brede groep van onze particuliere klanten, diversificatie van hun portefeuille mogelijk maakt en bijdraagt aan echte impact in opkomende markten.”

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 3: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Aandelen kosten 100euro en het verwacht rendement is 2,5 tot 4% per jaar. Lopende kosten 1,25% geen in en uitstapkosten.ISIN volgens de prospectus: NL0011765904, BLOOMBERG: FPIFAUA N. VALOREN: CH31830495 Volgens de EBI: NL0011765912 Beiden leveren geen hits op. Bloomberg FPIFBED NA Valoren CH31833958 Essentiele Beleggersinformatie FMOPriviumImpactFund (pdf 2 pag.)

Het fonds oogt inclusief maar volgens P+ en de DeDikkeBlauwe is het fonds alleen toegankelijk voor/via ABNAMRO Mees Pierson private banking (nog niet op 15juni16, het duurt altijd even voordat dat aangekondigde/ gelanceerde fondsen ook echt te koop zijn maar dit is nb een AA fonds...

Privium is een fondsbeheerder met kantoren in 5 landen waaronder A'dam bij het ABNAMRO hoofdkantoor. 'It offers portfolio management teams a platform of services that lets them focus on their core activities; investing and generating returns. These services vary from start-up support and fund structuring to middle office and compliance monitoring. Het beheert 9 fondsen waaronder het Sustainable Alternatives Fund en het (City of) Amsterdam Klimaat & Energie fonds Meer op: Priviumfund/funds

Na het Triodos Bank Multi Impact Fonds is dit fonds is het 2e fonds dat als impact investment fund wordt aangeboden aan particulieren.

Bronnen: Duurzaam-beleggen/FMO start impactfonds-particulieren (website met Nbrf), Priviumfund, Dedikkeblauwe (chari mediam) P+

Social Impact Bonds

1e van een Ministerie Justitie en VeiligheidDe 1e Social Impact Bond ooit was de Peterborough Bond is eenrecidive project voor jeugdige delinquenten in het VK. Ondertussen heeft de Britse overheid de financiering (en opschaling?) van het project overgenomen in haar reguliere budget en zijn private voor-financiers niet meer nodig. Een toelichting staat hier: Social-Finance-statement-Peterborough-social-impact-bond7 jaar later, en na 3 jaar voorbereiding, krijgt Nederland ook een privaat voorgefinancierd recidive project: Werk na Detentie En dat is ook erg nodig: 80% van de vrijgelatenen heeft na een jaar geen werk en leeft van een uitkering en recidive is 49% na 2 jaar.

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 4: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Werk na detentieDeelnemers: 150 gedetineerden die meer dan 3 en minder dan 12 maanden hebben gezeten en willen deelnemen (het enige selectiecriterium). Kwantitatieve doelen van het project: 10% minder recidive en 25% tot 30%* minder uitkeringsafhankelijken na 2,5 jaar. Visual met cijfers op de volgende pagina. Uitvoeringsorganisatie WorkWise Direct ondersteunt ex gedetineerden bij het vinden van een duurzame baan en het wegnemen van de hindernissen daar naar toe (wonen, schulden, zorg).

Het project is een mooi voorbeeld van keten-samenwerking -net als in de Peterborough Bond- St. 180, St. Exodus en Restart vormen samen het Work-Wise Direct consortium. De Social dealmaker, matchmaker is Societyimpact .nl/over-ons. Andere partners: De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt met gemeente van (her)vestiging en het WODC en Panteia evalueren.

De investeerdersChari vermogensfondsen Startfoundation en Oranjefonds en het commerciële ABNAMRO Social Impact Fonds investerensamen 1,2 miljoen Euro (ABNAMRO 426.000e) Ze zijn hun geld kwijt als de doelen niet gehaald worden, de overheid ende belastingbetaler lopen geen risico. AA CEO Gerrit Zalm 'Wij hebben het risico beoordeeld en we mikken op een rendement van 5%'. Het is de 3e SIB van ABNAMRO 'We blijven dit financieringsinstrument inzetten om een verschil temaken bij diverse maatschappelijke uitdagingen'. Meer over ABNAMRO en haar duurzame activiteiten in de Nieuwsbrieven: Goo.gl/WnLCsf. *De marge suggereert meer rendement bij meer succes / impact. In de Factsheet staatmaximaal 10% rendement ofwel 120.000 euro op 1,2 miljoen euro investering.

Voor Startfoundation is het de 3e SIB en voor de Oranje Fonds de 2e. In deze fondsen kan niet direct geïnvesteerd worden, wel gedoneerd (Fonds op Naam/Doel) of hopelijk anderszins samengewerkt in een investeerderspool(?) Startfoundation SIB congres/presentaties en Oranjefonds/social-impact-bonds.

VIDEOs: SIB Explanimation: YouTube (3m45) Verantwoordelijk V&J Staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de SIB: YouTube (1m45) Nieuwsuur maakte er een reportage over: NPO/nieuwsuur/7juni16 (begint op 30m)

Meer in: SocietyImpact/samen-investeren-in-een-succesvolle-terugkeer-naar-de-maatschappij Factsheet Societyimpact/Factsheet-Social-Impact-Bond-Werk-na-Detentie (pdf, 1 pag.) Engels: SocietyImpact/Factsheet-Social-Impact-Bond-Work-after-Imprisonment-EN (pdf 1 pag.)

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 5: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 6: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Impact investing in Pay-for-Success bonds

Public Policy en Impact InvestingIn het Amerikaanse Thirdsectorcap uti Boston een stuk over the-intersection-of-impact-investing-and-pay-for-success met 3 heldere argumenten. De gehanteerde definitie van Pay for Success (PFS) = a way local and state jurisdictions can address pressing social issues in their communities. Door het integreren van data en evaluaties in government contracting kan PFS sociale uitvoerders die meetbare impact hebben belonen.

Solerend kan Impact Investing of Verantwoord Beleggen armoede, daklozenh, recidivisme of een ander sociaal issue niet oplossen, samenwerking met de overheid is noodzakelijk. Daardoor kan Impact Investing opschalingsskapitaal leveren voor high performing service providers en door de (extra) financiering van organisaties die vulnerable communities ondersteunen verruimen en laten zien wat werkt door de middelen te financieren die de effectiviteit evalueren. Bron: Thirdsectorcap/the-intersection-of-impact-investing-and-pay-for-success

ACADEMIA on Public Policy & SIBs

Market-based Solutions for Social Challenges: A Collaborative Policy Making StrategyJuan David Rivera Acevedo schreef een paper over Social Impact Bonds (SIBs) en hun potentieel om publieke en private financiers samen te laten investeren in maatschappelijke uitdagingen. Het eerste deel beschrijft SIBs als 'opvallend en aandachttrekkend onderdeel' van de sociale investeringsmarkt as a political economy. Blogger: Het zijn redelijk gestandaardiseerde instrumenten en dat is voor beleggers een belangrijk gegeven.

Het 2e deel kijkt naar de 3 SIBs: in de VS, het VK en Duitsland en hoe (verschillend) de drie SIBs daar worden ingevuld. (Juan David doet zijn PhD aan het Brandt Instituut van de Universiteit van Ërfurt) NB De 3 SIBs worden in een figuur gevisualiseerd die vergelijking makkelijk mogelijk maakt. Zie Figures in (Chrome).

Het derde deel kijkt naar risico's en kansen voor (de) overheden De conclusie is dat SIBs het potentieel hebben traditioneel sociaal beleid te transformeren door reactieve interventies met lange-termijn, outcome-gebaseerde preventie programs te vervangen. SIBs zijn gebaseerd op het stimuleren van social change en financieel rendement. Nevertheless, the profit orientation of SIBs is determined by the path-dependency of the system, in which it is implemented.

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 7: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Moeizame financiering van preventieSIBs hebben een grote belofte en dat is die preventie van menselijk misère en maatschappelijk kosten. Toch is preventie moeizaam te financieren ondanks dat het gezond verstand argument overtuigend genoeg is. Toen ik net van een gesubsidieerde instelling, de St Voksgezondheid & Roken was overgestapt naar haar subsidiegever de Hartstichting kreeg ik de opdracht om een grote preventie campagne te voeren, waar ik als fondsenwerver omzichtig mee om moest gaan, 'want mensen geven niet voor preventie'*. Ook overheden hebben er een broertje dood aan: In theory, governments could save more money if they directly borrowed from the capital markets at lower interest rates and invested in prevention programs. However, the political risk associated with the investment of public funds in programsthat might fail is very high because of the potential accusation of wasting taxpayer’s resources. This is one of the reasons why it is not common for governments to make direct investments in innovative models of social service delivery.*Ik koos als thema erfelijkheid met de focus op trombose, erfelijk hoog cholesterol en plotselinge hartdood. Allemaal vermijdbare doodsoorzaken waar je als erfelijk drager niets aan kan doen, waarvan het niet weten levensbedreigend is maar waar opspronh en behandleing, ook preventie, vooral veel jonge levens, kan redden.

InnovatieDaarnaast zijn SIBs financieringsmodellen voor innovatie net als klassieke impact investeringen die groeikapitaal leveren aan bewezen business modellen. Met karakteristiek verschil dat de private voor-financiers alleen worden uitbetaald als de beoogde, contractueel vastgelegde impact wordt gerealiseerd.

ConclusieIn het VK en de VS wordt meer marktgericht gewerkt, in Duitsland een welvaartsstaat met subsidiesystemen (mijn woorden) is het rendement lager (dan de markt). The system’s path-dependency determines the degree of the SIB’s profit orientation.

Blogger: Wat meteen de vraag oproept of dat in Nederland dus ook zo is. Ik denk van niet omdat we hier stapelfinanciering voor SIBs hebben met chari's die genoegen nemen met lager rendement om hun missie te realiserenen meer commerciële partijen zoals het ABNAMRO Social Impact Fund dat als social investment experiment van de bank -niet de AAFoundation- haar levensvatbaarheid i.e. financiele duurzaamheid moet bewijzen. Precie4ze rentepercentages per parij worden niet gegeven, maar ik verwacht dat de ooit genoemde 10% voor AASIF hoger is dandat van chari Startfoundation. Het zou interessant zijn als AASIF een eigen jaarverslag of brochure over haar werk sinds de oprichting in 2013 publiceerde....

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 8: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Rivera Avecedo benadrukt dat SIBs een nieuwe vorm van samenwerking zijn voor publiek private financiering en niet een vervanging van bestaande subsidies stromen. 'They should be promoted and used as a source of additional fundingfor social programs and not be regarded as a competitor to state welfare programs'. Want 'Only a healthy interaction between the government, the private sector and the social sector can really solve social challenges'. SIBS zijn een innovatie instrument en een vorm van preventie financiering. In het VK helpt de Unit Cost Database en de regelgeving voor de Social Investment Tax Relief (SITR) de financiering en geven inzicht in de kosten van reactief versus proactief beleid.

Het advies luidt dan ook dat overheden vergelijkbare benadering van aanvullende financiering van de sociale sector hanteren. Dat de kosten per outcome (negatief en positief) van de diensten worden berekend en dat beleid de ontwikkeling van programma's stimuleert die meer outcome* hebben. Transparantie van SIB data voor journalisten en onderzoekers kan hun legitimiteit vergroten.*Outcome is de stap onder impact en berekening van input output en wat als we niets gedaan zouden hebben. Impact is een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve data. Of: Imagine you are in a hospital. The inputs are the number of doctors, the output they provide is the number of operations, whereas the expected outcome is the overall improvement in health of the patients.

De belangrijke innovatie door SIBs is het gebruik van data voor publiek beleid. Overheden kunnen met ene eenmalige investering hun beleid 'uitvoerders' outcomes laten zien en berekenen. Mede dankzij de ontwikkeling van gespecializeerde software (bv. Sinzer.org, Nederland) kan dat accuraat, overzichtelijk en snel ook voor complexe organisaties. Blogger ik heb een presentatie gehad, een verslag volgt. Juan david noemt ook SAM en B-Lab

De belofte van SIBs is dat met de extra geldstroom nieuwe diensten worden ontwikkeld die mensen meetbaar (effectiefen efficient) helpen. Er is een dreiging van SIBs en dat is die van downsizing van de overheid (budgetten) om de kwaliteit van leven (omstandigheden en vooral kansen) van underserved populations te verbeteren.

Artikel: Researchgate.net/Market-based_Solutions_for_Social_Challenges_A_Collaborative_Policy_Making_Strategy (pdf, 33 pag.)

Survey Juan David zoekt deelnemers voor een survey over social investment voorkeuren (impact, risico, rendement) Ikvond ook de belangstelling voor participants achtergrond (ie diaspora investing) erg interessant en hoop dat daar een artikel uitrolt. Link met toelichting: Linkedin.com/Survey ImpactInvesting Questionaire Soscisurvey.de/ImpactInvesting

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 9: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

In memoriam Raymon LunesToen ik Juan David's artikel aan Raymon Lunes wilde mailen, las ik het verschrikkelijke nieuws dat hij 14 april j.l. in zijnslaap is overleden. 35 jaar, vader van 2 jonge kinderen, man, broer, (Schoon)zoon, neef, vriend en veel meer. Voor mij was Raymond collega wereldverbeteraar en naar nu blijkt collega Christen. Raymond leerde ik kennen naar aanleiding van zijn publicatie over Social Impact Bonds voor Society Impact met EY. IINieuws-1okt2013. We deelden informatie, onze interesse in social impact bonds en impact investing en vooral onze passie om de wereld te verbeteren. Hij zal zeer zeer gemist worden. Meer op: Agendastad/in-memoriam-raymond-lunes

Chari's: Onderzoek & Innovatie EU en Nederland

Blogger: Ik volg de ontwikkelingen bij chari's om meerdere redenen: Ik ben na 20 jaar chari marketing (fondsenwerving, PR&PA) overgestapt naar impact investing door het argument dat chari's en overheden nooit voldoende middelen zullen hebben om hun missie -en dan vooral opschaling van voorzieningen en oplossingen- te realiseren. Mijn 1e werkgevers, gezondheidsfondsen investeren in oplossingen door wetenschappelijk onderzoek en kunnen in Nederland grote successen boeken. Maar mijn mooiste baan als campagnevoerder / fondsenwerver voor KerkinActie&ICCO dat zich richt zich op noodhulp, ontwikkelingssamenwerking, kinderen in de knel etc. heeft zulke ambitieuze doelstellingen dat vrijgevigheid, solidariteit, medefinanciering en de bijdrage van de overheid nooit voldoende zullen zijn.

De rol van chari's als zelfverkozen probleemeigenaar en expert op de complexiteit van oorzaken en oplossingen voor hun missie biedt een uitgelezen kans en -mijn inziens de morele plicht- om als impact accelerator op te treden. Door ook te investeren in innovatieve en liefst disruptive change pilots: (markt)onderzoek, start-ups en evt. varianten uit te rollen. Door succesvolle projecten te ondersteunen bij opschaling door technische assistentie, het verschaffen van initieel* groeikapitaal, toegang tot netwerk(en), investor pools, sponsors, grote gevers, overheidssteun etc. *1e investering, hoger risico, bankgarantie, lagere rente, tot zelfs kwijtschelding of groei gift (in natura). Zie ook waarom charis

EUFORI: Chari's Onderzoek & Innovatie De vakgroep Filantropie olv Theo Schuyt van de Vrije Universiteit is initiatiefnemer en trekker van de European Foundations for Research and Innovation, EUFORI study, onderzoek naar van (vermogens)fondsen in EU en Zwitserland. Jaarlijks investeren deze fondsen 5miljard Euro. Professor en onderzoeker Theo Schuyt pleit voor nieuw

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 10: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

inzicht: “Deze investeringen doen Europese fondsen jaarlijks op basis van het rendement van een gecombineerd vermogen van minstens 127 miljard euro. Dat vermogen kan ook worden aangewend voor nieuwe vormen van investeren, zoals garantiestellingen, impact bonds, en mission related investments.”

Ofwel leer van de VS praktijk waar de wettelijk verplichte 5% uitkering aan de doelstelling een perverse prikkel bleek om op het geld te blijven zitten. Ook kwam dar het inzicht vandaan dat traditioneel maar missie ondermijnend geïnvesteerd werd. Michael Porter ontdekte over de B&M Gates Foundation investeringen in Shell die haar gezondheidsprogramma's (voor luchtweg problemen) in Nigeria teniet deden. Deze situatie wordt doorbroken door de groei van duurzaam investeren, Programma & Mission Related investment, philanthropy en impact investing. 10% van de kleine (ZZP) chari's, maar ook schatrijke pioniers verenigd in GIIN versnellen de opkomt van mission related & impact investing. Zie de 2 dozijn cases in IINieuws-1maart16 en IINieuws-1maart16 en de ledenlijst van de theGIIN.org/members

Nederlandse chari'sKenmerken van Nederlandse chari's nadruk op (door) geven 77%, eigen vermogen: 83% en onafhankelijk van de overheid: 10% ontvangt subsidie(s). Er wordt nauwelijks samengewerkt met de overheid of commerciële partijen op het gebied van O&I (dus vooral met universiteiten). Fondsen vullen overheidsonderzoek(focus) aan, maar steken ook geld in onderzoek dat de overheid laat liggen.

Nederland geen InnovatielandDe studie vond 100 vermogensfondsen actief in Onderzoek & Innovatie (O&I), bijna de helft is ook daarbuiten actief. Een kwart doet alleen O&I, maar deze fondsen zijn wat kleiner en hebben een beperkte focus. Onderzoek is dominanter dan Innovatie, bijna alle 100 fondsen ondersteunen het en maar de helft ook innovatie. En de monetaire bijdrage daarvoor is nog geen 1% van het O&I budget van ruim 140miljoen Euro. De (zeer) grote fondsen geven het grootste deel van het I&O budget (zijn transparant/respondent) en het zijn de gezondheidsfondsen die verantwoordelijk zijn voor 95% van het onderzoeksbudget. Onderzoeksponsors zijn ook actief 76% in het verspreiden van de onderzoeksresultaten. De voor O&I belangrijke (zeer grote) gezondheidsfondsen werken (wel) actief samen. Toch is er ook sprake van fragmentatie op het gebied van O&I (door focus area's) en weten (kleinere) fondsen elkaar niet altijd te vinden voor samenwerking en informatie uitwisseling.

In de aanbevelingen een appèl voor het stimuleren van een onderzoeks- en innovatie cultuur en meer samenwerking door fondsen op onderzoek an sich (niet alleen op inhoud/thema zoals de gezondheidsfondsen doen) waardoor ook de fondsenwerving (door profilering) ondersteund kan worden. Misschien een nationaal onderzoeks

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 11: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

platform / fonds dat coördinerend en kennis verspreidend werkt of een groot fonds dat deze tak op zich neemt zoals hetPrins Bernhard Cultuur & Onderzoeks Fonds. Blogger: het vml Juliana nu Oranje Fonds beoefent Cohesie & Innovatie behoorlijk effectief getuige de Utrechtse jeugdwerkeloosheid en 5e Werk na Detentie SIB. De VU organiseerde een congres over de EUFORI uitkomsten met als insteek de publiek, private en chari samenwerking bij innovatie(financiering). Het lanceerde daarbij de mediagenieke term Science Innovation Bond.

Nawoord van de Blogger: Als kennis niet -meer- wordt vertaald in 'wat kunnen we er mee' en vooral in dit hebben we ontdekt en wat willen we nog meer weten en fondsen doen weinig aan innovatie, 'het toepassen van nieuwe kennis in de praktijk', is het misschien tijd voor nieuwe beroepen: die van kennis-analyst, kennis-makelaar en kennis-marketeer: Wat kunnen we met deze kennis, voor wie is dit interessant en hoe vermarkten we deze kennis. Ik heb toch wel 10 jaar gewerkt voor gezondheidsfondsenwereld en hield me daar alleen bezig met de publiciteit van onderzoeksresultaten, maar het was toch vooral aan onderzoekers om resultaten uit te venten en te implementeren (m.u.v opname in behandelingsprotocollen bij de Hartstichting). Bronnen: De EUFORI studie staat online: 29 landenrapporten en de Synthesis. Link Euforistudy.eu/results

HNWI Nick Hanauer

The Pitchforks are coming, for us plutocrats*Toen ik voor IINieuws 1juni16 in de opvattingen van Millennials dook en de gevolgen voor de investeringsmarkt, kwam ik de visie van Beinhocker en Hanauer uit 2013 over de veranderende rol van ondernemingen in Redefining Capitalism weer tegen. Ondernemingen moeten vraaggestuurd werken en daarbij bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. En democratieën zijn de beste voedingsbodem om te verzekeren dat daarbij de juiste keuzes worden gemaakt.

Millennials delen de visie van Beinhocker en Hanauer op de rol van bedrijven en ze willen zelf ook werken voor zo'n ander soort innovatief vraaggestuurd bedrijf. Beinhocker en Hanauer hebben sindsdien hun visie actief gedeeld, maar Hanauer deed dat in de Huffington Post op een manier die veel publiciteit kreeg, beetje apocalytisch dat wel: 'The Pitchforks are coming'.

HNWI Nick Hanauer schreef zijn mede miljardairs aan in Politico magazine: 'the Pitchforks are coming,for us Plutocrats*' Na de stoere quote hoeveel hij waard boveaan het blog vervolgt Hanauer 'But let’s speak frankly to each other. I’m not the smartest guy you’ve ever met, or the hardestworking. I was a mediocre student.

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 12: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

I’m not technical at all—I can’t write a word of code. What sets me apart, I think, is a tolerance for risk and an intuitionabout what will happen in the future. Seeing where things are headed is the essence of entrepreneurship. And what do I see in our future now? I see pitchforks'. Want de tweedling tussen arm en rijk in de VS groeit: In 1980 controleerde (bezat) de rijkste 1% 8% van het nationaal inkomen in de VS en de armste helft 50%. Nu bezit de tiop1% 20% en de armste helft 12%.

Blogger: wereldwijde cijfers laten dezelfde trend zien. De historica in mij waardeert Hanauers argument. If we don’t do something to fix the glaring inequities in this economy, the pitchforks are going to come for us. No society cansustain this kind of rising inequality. In fact, there is no example in human history where wealth accumulated like this and the pitchforks didn’t eventually come out. You show me a highly unequal society, and I will show you a police state. Or an uprising. There are no counterexamples. None. It’s not if, it’s when.

Hanauer biedt ook een way out: The model for us rich guys here should be Henry Ford, who realized that all his autoworkers in Michigan weren’t only cheap labor to be exploited; they were consumers, too. Ford figured that if he raised their wages, to a then exorbitant $5 a day, they’d be able to afford his Model Ts. What a great idea. My suggestion to you is: Let’s do it all over again. We’ve got to try something. These idiotic trickle down policies are destroying my customer base. And yours too.

Hanauer ging in de politiek, niet als ambtsdrager maar als ideeën verkondiger. Hij riep op tot een minimumloon van 15US$ dat door Forbes als 'insane' werd beschimpt en nu wettelijke norm is in Seattle. Gemiddeld is het loon daar nu nog minder dan 10US$, maar de werkgelegenheid is er niet door geschaad: met San Francisco dat ook een hoog minimum loon heeft heeft het ook de hoogste werkgelegeneheidcijfers. En Seatlle is de snelst groeiende stad in de VS. Fifteen dollars isn’t a risky untried policy for us. It’s doubling down on the strategy that’s already allowing our city to kick your city’s ass.

Meer politieke visies: In any large group, some people absolutely will not do the right thing. That’s why our economy can only be safe and effective if it is governed by the same kinds of rules as, say, the transportation system, with its speed limits and stop signs.

De rol en de omvang van de overheidSo why not talk about a different kind of New Deal for the American people, one that could appeal to the right as well as left—to libertarians as well as liberals? First, I’d ask my Republican friends to get real about reducing the size of government. Yes, yes and yes, you guys are all correct: The federal government is too big in some ways. But no way

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 13: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

can you cut government substantially, not the way things are now. Ronald Reagan and George W. Bush each had eight years to do it, and they failed miserably.

Republicans and Democrats in Congress can’t shrink government with wishful thinking. The only way to slash government for real is to go back to basic economic principles: You have to reduce the demand for government. Ifpeople are getting $15 an hour or more, they don’t need food stamps. They don’t need rent assistance. They don’t need you and me to pay for their medical care. If the consumer middle class is back, buying and shopping, then it stands to reason you won’t need as large a welfare state. And at the same time, revenues from payroll and sales taxes would rise, reducing the deficit.

Hauanuer is gelooft in Kapitalisme 'when well managed, is the greatest social technology ever invented to create prosperity in human societies'. Maar wel 'geleid kapitalisme' zonder scheve welvaart accumulatie en met investments inthe middle class, een hoger minimum salaris: an indispensable tool smart capitalists use to make capitalism stable and sustainable. … Trickle down economics

Noot van de BloggerVoor mij als historica en ontwikkelingsstrateeg is dit betoog 100% overtuigend. En Impact Investing de tactiek om de trickle down economy sneller te realiseren, door te investeren in social enterprises, duurzaam midden en klein bedrijf en grote ondernemingen die niet praten over de menselijk kapitaal voetafdruk, houden van hun rijke klanten en niet van hun arme afgeknepen medewerkers. Grote ondernemingen hebben een grote rol als duurzame sectorleiders, als voorbeeld** maar vooral als innovators en corporate impact venturer. HNWI's zoals Nick Hanauer en zijn vriendenkunnen als impact investor en met 'hun bank' bijdragen en een voorbeeld zijn.**WalMart krijgt er van Hanauer flink van langs als exploiterend werkgever. Het staat dan ook op de exclusie lijsten vanoPGGM onze pensioensbeheerder.

Bron: Politico/the-pitchforks-are-coming-for-us-plutocrats

*Plutocrat: plu·toc·ra·cy n. pl. plu·toc·ra·cies. 1. Government by the wealthy. 2. A wealthy class that controls a government. 3. A government or state in which the wealthy rule.

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing

Page 14: Impact Investing Nieuws-15-juni-2016

Nabrander: ik ben gisteren naar de Money Monster geweest George Clooney en Julia Roberts als RTLZ beurs 'ster' enzijn producer. Clooney wordt gegijzeld door een kleine belegger die zijn erfenis heeft verspeeld na een beleggingstip van Clooney, wat met een baby op komst een ramp lijkt. De pauze break was perfect op een cliffhanger moment, waar kleine beleggers het verschil kunnen maken en ik als idealist nog blij aan de chocolade ging. Het eind van de film stemtminder optimistisch. Wel stoere vrouwen en er wordt afgerekend met het knappe communicatieblondje als CCO, ook wel eens verfrissend :) IntMovieDatabase en de trailer: MoneyMonsterTrailer (2m32)

Twitter: @AlcanneLinkedIn: Linkedin/alcannehoutzaagerEmail: [email protected] Tube: YouTube/AlcannePublic Speaking Flyer:Slideshare/spreken-over-impact-investingIINieuws: ImpactInvestingNieuws.blogspot

INCLUSIVE IMPACT INVESTING

”Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsen en institutionele investeerders''.

Drs Alcanne J Houtzaager, Inclusive Impact Investing