PA-Nieuws 7 2012-2013

11
PA-NIEUWS jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013 nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected] Van de rector De maand juli is inmiddels aangebroken, ook al is dat aan het weer niet te merken. Ik hoop dat mooier zomerweer voor ons in verschiet ligt, want nog even en dan breekt voor onze leerlingen en onze medewerkers ook de vakan- tieperiode aan. Een verdiende vakantie, want er is hard gewerkt door leerlingen en docenten. De toetsweek zit erop en nu is er voor alle klassen een projectweek met een gevarieerd programma. De meeste leerlingen kunnen terug- kijken op een succesvol schooljaar en starten na de vakantie in een hoger leerjaar. Voor onze examenkandidaten was het dit jaar wel een heel spannend examenjaar. De grote onzorgvuldigheid van een school, die leidde tot de omvangrijke fraude met de eindexamens heeft grote gevolgen gehad voor de afwikkeling van de examens. Onze vwo-leerlingen moesten hun examen Frans opeens een dag later maken en dat haalde soms zelfs een streep door de vakantieplannen van leerlingen. Het geduld van onze mavoleerlingen werd wel heel erg op de proef gesteld toen bleek dat we de uitslag niet op de afgesproken dag konden rondbellen. En voor alle eindexamen leerlingen bleef het tot woensdagavond 12 juni spannend of er misschien examens ongeldig verklaard zouden worden en of de uitslag wel bekend zou worden de volgende dag. Ook hier op school hebben wij met spanning naar het computer- en te- levisiescherm gekeken, wachtend op de beslissing van de staatssecretaris. Opgelucht waren we toe bleek dat alles gewoon doorgang kon vinden. Eind goed, al goed, want liefst 95% van de mavoleerlingen, 81% van de havoleerlingen en 96% van de vwo-leer- lingen zijn geslaagd! Wij zijn tevreden met onze resultaten en vooral trots op onze leerlingen. Tijdens de feestelijke diploma-uitreikingen vorige week hebben we kunnen zien dat onze leerlingen als zelfbewuste jonge mensen gewa- pend met veel kennis en vaardigheden een volgende stap maken op weg naar de verwezenlijking van hun dromen en ambities. U als ouders en wij als school hebben daaraan kunnen bijdragen en het was fijn dat met u samen te kunnen vieren op deze mooie avonden. Ik wens alle betrokkenen bij de school een hele goede zomervakantie toe en ontmoet u graag weer in het nieuwe schooljaar. Antoinette Baalman 1

Transcript of PA-Nieuws 7 2012-2013

PA-NIEUWSjaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Van de rector

De maand juli is inmiddels aangebroken, ook al is dat aan het weer niet te merken. Ik hoop dat mooier zomerweer voor ons in verschiet ligt, want nog even en dan breekt voor onze leerlingen en onze medewerkers ook de vakan-tieperiode aan. Een verdiende vakantie, want er is hard gewerkt door leerlingen en docenten. De toetsweek zit erop en nu is er voor alle klassen een projectweek met een gevarieerd programma. De meeste leerlingen kunnen terug-kijken op een succesvol schooljaar en starten na de vakantie in een hoger leerjaar. Voor onze examenkandidaten was het dit jaar wel een heel spannend examenjaar. De grote onzorgvuldigheid van een school, die leidde tot de omvangrijke fraude met de eindexamens heeft grote gevolgen gehad voor de afwikkeling van de examens. Onze vwo-leerlingen moesten hun examen Frans opeens een dag later maken en dat haalde soms zelfs een streep door de vakantieplannen van leerlingen. Het geduld van onze mavoleerlingen werd wel heel erg op de proef gesteld toen bleek dat we de uitslag niet op de afgesproken dag konden rondbellen. En voor alle eindexamen leerlingen bleef het tot woensdagavond 12 juni spannend of er misschien examens ongeldig verklaard zouden worden en of de uitslag wel bekend zou worden de volgende dag. Ook hier op school hebben wij met spanning naar het computer- en te-

levisiescherm gekeken, wachtend op de beslissing van de staatssecretaris. Opgelucht waren we toe bleek dat alles gewoon doorgang kon vinden. Eind goed, al goed, want liefst 95% van de mavoleerlingen, 81% van de havoleerlingen en 96% van de vwo-leer-lingen zijn geslaagd! Wij zijn tevreden met onze resultaten en vooral trots op onze leerlingen. Tijdens de feestelijke diploma-uitreikingen vorige week hebben we kunnen zien dat onze leerlingen als zelfbewuste jonge mensen gewa-pend met veel kennis en vaardigheden een volgende stap maken op weg naar de verwezenlijking van hun dromen en ambities. U als ouders en wij als school hebben daaraan kunnen bijdragen en het was fijn dat met u samen te kunnen vieren op deze mooie avonden.

Ik wens alle betrokkenen bij de school een hele goede zomervakantie toe en ontmoet u graag weer in het nieuwe schooljaar.

Antoinette Baalman

1

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Brugklassen

Er gebeurt nog heel veel, zo in de laatste weken voor de zomervakantie. We zitten nu midden in de projectweek met leuke activiteiten en opdrachten voor de leerlingen. We hebben voor elk wat wils op het programma staan en alle do-centen halen in deze week nog eens alles uit de kast om het een onvergetelijke week te laten worden. We sluiten de projecweek af met een bezoek aan Walibi. Ik ben benieuwd welke attracties de leerlingen het leukst gaan vinden. In ieder geval gaan we een leuke slotdag met elkaar beleven. Op 12 juli - zodra de rapporten worden uitgedeeld - zijn de leerlingen officieel brugklasser af. Het eerste schooljaar op het Pallas Athene College zit er dan op. Ik hoop dat iedereen er positief op terug kan kijken. Vanuit mijn rol heb ik het in ieder geval zeer prettig gevonden. De contacten met leerlingen, ouders en collega’s waren plezierig en constructief. Voor komend schooljaar wil ik iedereen succes wensen en bedanken voor de samenwerking in het afgelopen schooljaar.

Vriendelijke groet,

Gerben Kreeftafdelingsleider brugklassen

Pallas Athene College Wintersportreis 2014

Het Pallas Athene College gaat komende winter een nieuwe traditie starten: een win-tersportreis voor leerlingen in leerjaar 3 t/m 6 van het PAC. Alles staat klaar om een

geweldige 6-daagse reis te gaan beleven in de voorjaarsvakantie van het komende school-jaar. Het is alleen nog een kwestie inschrijven. Wilt u er meer over weten, kijk dan gauw op de website

www.pallasathenecollege.nl of neem contact met Marlies Schuring of Gerben Kreeft.

2

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

Nieuw!

Fotoalbums op de website

Foto’s van verschillende gebeurtenissen staan tegenwoordig op onze website.Kijk onder “leerlingen” bij “fotoalbums”. Ook de klassenfoto’s die begin van dit schooljaar zijn gemaakt, kun je hier vinden!

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

MavoProjectweek en sportklaskampGeen betere manier om te ontdekken hoe het leven van de hard werkende mens is, dan dit zelf te ervaren. In de aanloop naar de vierde klas en de daarbij geko-zen sector hebben alle leerlingen uit 3mavo de afgelopen week stage gelopen. Middels een logboek is de hele week bijgehouden wat er aan werkzaamheden gedaan is. In het eindexamenjaar maakt dit deel uit van het eindexamendossier. Goed bewaren dus!

Het sportklaskamp was ook dit jaar in de tweede klas weer een succes. In een goed georganiseerd en bomvol pro-gramma is er een week lang veel gesport. Een waardige en intensieve week om twee jaar sportklas mee af te sluiten.

Voor de leerlingen die niet in de sportklas zitten is de projectweek zeer leerzaam verlopen. Met het thema “jouw omgeving” is er op allerlei verschil-lende manieren naar het landschap om ons heen gekeken. Vanuit aardrijks-kundige hoek is er onder anderen gekeken naar het ontstaan van de stuw-wal, waarbij voor geschiedenis de betekenis van de stuwwal in de tweede wereldoorlog is bestudeerd. De soort bodem betekent iets voor de begroei-ing, waar de biologen veel over weten en tot slot is er naar de chemische bodemsamenstelling gekeken bij scheikunde.

Zeer mooie maquettes van het landschap door de eeuwen heen zijn als blij-vend resultaat uit deze projectweek gekomen.

Klassenindeling volgend schooljaarAls alles verder goed gaat, zit uw zoon/dochter volgend jaar in een hoger leerjaar. De nieuwe klassen in de tweede klas worden samengesteld door de mentoren van de huidige eerste klassen. Zij kijken naar de meest optimale

verhouding tussen leerlingcombinaties en klassengrootte.

Voor de derde klassen en de vierde klassen van de mavo worden de klassen samengesteld door het roosterprogram-ma, op basis van het laagste aantal tussenuren en de meest optimale verdeling van leerlingen over de verschillende klassen. Dit is een flinke puzzel die voortkomt uit de pakketkeuze die voor iedere leerling uniek is. Niet iedere les zitten de leerlingen in dezelfde groep, afhankelijk van de gekozen vakken.

In alle gevallen betekent het dat wisselingen tussen klassen niet mogelijk zijn. De definitieve klasindeling is na de zomervakantie in Magister zichtbaar.

Introductieweek 2013-2014Op maandag 2 september begint school weer na een welverdiende lange en hopelijk warme zomervakantie. Op deze dag krijgen de leerlingen te horen in welke klas uw zoon/dochter zit, worden de boeken meegegeven en ontvangen de leerlingen het programma voor de eerste schoolweek. In alle leerjaren is er een speciale introductieweek georganiseerd. 2Mavo heeft een programma in en rond de school, 3mavo gaat naar Londen en 4mavo heeft een sectorweek, waarin de eerste stappen richting het eind-examen worden gezet.

Maar nu eerst…Vakantie!Ik wens iedereen een zeer warme, zonnige en rustgevend zomervakantie. Tot volgend schooljaar!

Met vriendelijke groet,

Harmen Neidigafdelingsleider mavo.

3

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

Bram Joël zet mavo leerlingen aan het kwartetten:

http://www.youtube.com/watch?v=mF3SU4SNp4g&feature=youtu.be

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Havo

Het schooljaar zit er weer bijna op, op het moment dat ik dit schrijf, hebben we net de projectweek gestart. Daarna volgt nog de afsluitende week waarin de rapportvergaderingen zijn. Voor de meeste leerlingen is het wel duidelijk dat zij volgend jaar een leerjaar hoger terecht komen dan nu, voor sommigen nog een spannende tijd!

Vorige week is de toetsweek voor alle niet-examenklassen geweest. Nieuw was dat alle leerlingen uit klas 2hv en 3ha Cito-testen hebben gemaakt om hun niveau op het gebied van rekenen, taal en Engels te kunnen bepalen. Dit wordt dan vergeleken met alle andere leerlingen in Nederland die deze testen maken en zo kunnen we beter beoordelen of wij hier voldoende aandacht aan be-steden. Omdat de leerlingen deze toetsen in de toekomst in klas 1, 2 én 3 maken, kunnen we dan ook zien of de leerlingen voldoende vooruitgang boeken. In het algemeen is de toetsweek zonder problemen verlopen en straks zullen we weten hoe de leerlingen het er af hebben gebracht. Hoewel ik tevreden ben met de cijfers van de havo-afdeling als geheel, kan het hier en daar nog beter. Daar zullen we met alle betrokken medewerkers volgend jaar dan ook aan gaan werken.

Ook hebben we vorige week de diploma-uitreiking gehad. Ondanks alle ‘gedoe’ dit jaar met de nieuwe, strengere exameneisen en vooral de gestolen examens, hebben we toch een mooi resultaat bereikt. Om dit te bewerkstelligen hebben alle leerlingen en medewerkers hard gewerkt. Daarnaast hebben we, naast de examentraining van de eigen docenten, ook examentraining van een externe organisatie (Bijlesnetwerk) georganiseerd. De diploma-uitreiking was een enorm feest voor iedereen. Bijzonder leuk vond ik het dat na afloop verscheidene ouders en leerlingen mij kwamen vertellen dat het een geweldige avond was geweest en dat ze het zo naar hun zin hadden gehad op onze school!

Volgend jaar starten we in 4havo met het International Business College. Het is heet van de naald, maar de leerlingen die meedoen zullen het zeker leuk vinden om alvast het volgende te horen: het is de bedoeling dat zij allemaal een laptop in bruikleen van school krijgen. Momenteel wordt nog gekeken naar de precieze voorwaarden hiervoor.

Rest mij nog iedereen een fijne vakantie toe te wensen,

Jan Lucas Swint, afdelingsleider havo

GebouwHet afgelopen schooljaar is er het nodige gedaan in en aan het schoolgebouw. Sommige dingen zullen niet ie-dereen opvallen, zoals het opknappen van onze daken. Andere dingen wel. Met name het nieuwe uiterlijk van de mediatheek blijkt erg in de smaak te vallen bij vrijwel iedereen – en natuurlijk ook de computerfaciliteiten. Ook op andere plekken in school is het een en ander ge-daan aan schilderwerk, gordijnen enz. De komende tijd zal er nog meer gedaan gaan worden op dit gebied. Maar omdat de school bezig is met een meerjarenplanning is het nog even wachten voor er weer een opgeknapt en aan deze tijd aangepast deel van het gebouw klaar is. De bedoeling is, hoe kan het ook anders, om in enkele jaren de hele school een facelift te geven en tegelijk te zorgen voor voldoende en geschikte ruimtes voor alle activitei-ten. Ook kijken we naar belangrijke andere aspecten zo-als hygiëne en veiligheid.

Jan Lucas Swint, coördinator gebouwbeheer

4

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

vwo

En dat hopen wij natuurlijk voor alle leerlingen die dit hun schoolperiode hebben afgesloten met een mooi diploma!

Het was feest bij de diploma uitreiking. 96% van de vwo leerlingen heeft hun schoolperiode afgesloten en kan starten met een vervolgopleiding van hun keuze. We zijn erg blij voor de leerlingen die het examenjaar, een jaar van hard werken, op deze manier kunnen afsluiten. Nogmaals van harte gefeliciteerd!

ProjectweekVoor alle andere vwo-klassen is de stress van toetsen voorbij. De toetsweek is achter de rug en nu is het wachten op de resultaten. Ondertussen is de projectweek begonnen. De tweede klassen kunt u tegenkomen op de Ginkelse heide of op de Wageningse Eng. Zij doen daar grondboringen, determineren de flora en fauna van het gebied en doen onder-zoek naar de kwaliteit van lucht en bodem.

De 3vwo-klassen en klas 2vws brengen een Breaking News over ‘ stille rampen’; rampen die zich ergens op de wereld voltrekken maar die niet in het nieuws komen en waarvan wij meestal geen weet hebben. Misschien heeft u leerlingen zien filmen en interviews afnemen. Zij proberen op alle mogelijke manieren aandacht te vragen voor deze stille rampen.

4vwo-leerlingen zijn bezig met hun maatschappelijke stage en 5vwo orienteert zich op hoe organistaties werken.

5

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

PA-NIEUWS

6nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

vwo vervolg

Day of ExcellenceDe tweede-klassers van Sprint pre-senteerden op de Day of Excellence hun eigen onderzoek. Spannend voor hen maar ze deden het fantastisch!

Prijsuitreiking Informaticaproject 1vwo SprintLeerlingen van klas 1vws hebben in hun laatste project van dit jaar leren programmeren in Python. Tomas Har-reveld, Educatieve minor student Informatica en stagiaire op het Pallas, ontwikkelde het lesmateriaal en verbond hieraan een wedstrijd. Vandaag was de prijsuitreiking. Michiel Verloop heeft de eerste plaats behaald en won daar-mee een Raspberry Pi, een singleboardcomputer die speciaal voor educatieve doeleinden werd ontwikkeld door de universiteit van Cambridge. De tweede plaats werd ingenomen door Sander Suverkropp en Anniek Jansen eindigde op een prachtige derde plaats.

Volgende week krijgen alle leerlingen hun rapport en begint de vakantie.Ik wens jullie nu namens alle docenten vast een heel fijne, zonnige en gezellige vakantie toe!

Tot het volgende schooljaar!

Marja Flipse,afdelingsleider vwo

PA-NIEUWSVan de conrector

Gastgezinnen gezocht voor buiten-landse leerlingen die een week het Pallas bezoeken.Inmiddels hebben verschillende groepen leerlingen deelgenomen aan een uitwis-selingsprogramma met een school in Griekenland, Slovenië, Engeland en Tur-kije. Het komend jaar zullen er reizen naar Spanje en Polen plaatsvinden. Van 27 oktober t/m 2 november (de week na de herfstvakantie) zullen leerlingen van de bezochte scholen een tegenbezoek brengen aan Ede.We gaan een prachtig programma voor hen organiseren, waarin we ze laten kennismaken met het Nederlandse on-

derwijs, onze cultuur en …..onze feesten!Dit wordt een groots evenement waarvoor we nu al met de voorbereidingen bezig zijn.Vindt u het leuk om mee te helpen deze week tot een succes te maken, kunt u in deze week een leerling te gast heb-ben of wilt op andere wijze aan een succesvolle week bijdragen, dan wordt dit zeer op prijs gesteld. U kunt contact opnemen met Joep Kusters: [email protected].

Laatste scheikundeles Kees TijdinkDonderdag 20 juni gaf Kees Tijdink zijn laat-ste scheikundeles. Zijn 4havo-mentorleer-lingen waren de gelukkigen. Tijdens de les werd Kees verrast door een delegatie van collega’s die hem en zijn leerlingen fêteer-den met bloemen en taart. Tijdens zijn laat-ste les mocht Kees nog eenmaal zijn titratie-kunsten vertonen met buret en erlenmeyer. Na de zomer nemen wij als collega’s officieel afscheid van Kees.

Plek van AnjaVorig schooljaar, op 9 juli 2012, overleed Anja van Straalen, mediathecaresse van onze school. Haar overlijden heeft een grote indruk gemaakt op ons allemaal: leerlingen, oud-leerlingen, collega’s en ouders van leerlingen. In de periode rond Anja’s begrafenis zijn er veel mensen op school geweest om nog even de mediatheek te bezoeken en een persoonlijke boodschap in het condoleanceregister te schrijven. In het nieuwe schooljaar zijn leerlingen en medewerkers aan de slag gegaan om een gedenkteken voor Anja te realiseren. Er is gekozen voor een stoere loungebank. Deze bank, die symbool staat voor de warmte en geborgen-heid die veel leerlingen bij Anja zochten en vonden, werd op maandag 24 juni onthuld. Naast leerlingen en oud-leerlingen waren ook de zus en dochter van Anja aanwezig. Natuurlijk moest de bank direct ge-test worden.

7nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

vervolg conrector

Vrijwilligers in de stilteruimteEr zijn veel ouders die regelmatig de school een handje helpen. Zonder hen zouden veel activiteiten niet gereali-seerd kunnen worden. Een voorbeeld is de stilteruimte, waarin kinderen zonder muziek of geroezemoes kunnen studeren. Veel kinderen maken hier in tussenuren of na schooltijd gebruik van, omdat ze hier zonder afleiding kunnen woordjes stampen of moeilijke teksten lezen. Voor de surveillance zoeken we ook voor komend schooljaar vrijwilligers. Bent u in de gelegenheid om wekelijks anderhalf uur tijd hiervoor te reserveren, dan wordt dat door ons zeer op prijs gesteld. U kunt zich opgeven bij Karin Tollenaar, coördinator studieruimtes en mediatheek, via [email protected]. Ook voor vragen kunt u bij haar terecht.

Werken aan kwaliteitWe zijn heel blij met de goede resultaten die dit jaar bij de examens zijn gehaald. Het was dit jaar extra spannend, omdat voor de havo/vwo-leerlingen de slaag/zakregeling verzwaard was. Veel leerlingen hebben een diploma ontvangen, waarmee mooie toekomstmoge-lijkheden voor hen open liggen. Niet alleen de leerlingen, maar ook de medewerkers van school hebben er hard aan gewerkt om dit te bereiken. Om de leerlingen in de onderbouw goed te kunnen volgen in hun ontwikkeling richting de bovenbouw en het examen, nemen we in de leerjaren 1, 2 en 3 Citotesten af. Toets-instituut Cito heeft deze testen op het gebied van Nederlands, Engels, taal, rekenen en wis-kunde ontwikkeld. De testen meten de vorderingen van de leerlingen op diverse onderdelen binnen deze vakken. Door de resultaten te vergelijken met die van de rest van Nederland, zien we waar moge-lijk hiaten in kennis zitten en kunnen we individuele leerlingen extra begeleiding aanbieden.Deze extra begeleiding zal volgend schooljaar onder andere worden gegeven door Pabo-studenten van de CHE te Ede. Deze studenten zijn vanuit hun opleiding en hun stages goed op de hoogte van de onderwijsmethodes voor taal en rekenen die op basisscholen ge-hanteerd worden. Volgend jaar zullen leerlingen uit leerjaar 1 en 2, die een achterstand hebben op het gebied van rekenen, spelling of grammatica in kleine groepjes bijles krijgen van deze CHE studenten.

KluissleutelsOp vrijdag 12 juli worden alle kluissleutels van de leerlingen ingenomen. In de zomervakantie kunnen de kluisjes gecontroleerd en eventueel gerepareerd wor-den en kan een nieuwe verdeling van kluizen over de leerlingen plaatsvinden. Om dit goed te laten verlopen is het van groot belang dat alle leerlingen op die dag hun sleutel(s) inleveren en tevoren hun kluis hebben leeggehaald. Als een leer-ling de sleutel kwijt is, wordt de kluis van een nieuw slot voorzien en worden de kosten in rekening gebracht van de leerling.Mocht uw kind in het nieuwe jaar niet blij zijn met het toebedeelde kluisje en graag met een klasgenoot willen ruilen, dan kan dit uiteraard maar dient dit altijd via de conciërges geregeld te worden.

Peter van Dijk, conrector

8

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

oproep vrijwilligers survival brugklassers 3 september

De eerste schoolweek is de introductieweek voor de brugklassers. Voor het mid-dagprogramma op 3 september zoeken we nog een aantal ouders die willen as-sisteren! Opgeven bij Joke van Weert-Kroese via [email protected]. ALVAST BEDANKT VOOR JULLIE HULP!

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

de nachtwacht revisited

Voor hun profielwerkstuk schilder-de Joris Wiegman en Gabio Lupo een geheel eigen interpretatie van de Nachtwacht.

De Nachtwacht revisited is geïnspi-reerd op de Nachtwacht van Rem-brandt. Iedere persoon die op de oorspronkelijke Nachtwacht staat is vervangen door een zo passend mogelijk personage uit de strip-en gamewereld.

Acryl op doekFormaat: 250 (b) x 150 (h)

speciale e-mail:

Van: Dimphy Schreurs [mailto:[email protected]] Verzonden: dinsdag 11 juni 2013 15:13Aan: Tim HoogenboschOnderwerp: Nachtwacht profielwerkstuk

Beste Tim Hoogenbosch,

Het profielwerkstuk is in goede orde aangekomen.Ik ben er zo van onder de indruk, dat ik een brief door onze hoofddirecteur Wim Pijbes wil laten sturen naar de jon-gens ipv namens mijzelf. Wim is volgende week woensdag de 19e pas weer hier. Ik kan het dan donderdag de 20ste naar u toesturen. Is het vanwege de deadline handiger wanneer ik de brief naar uw thuisadres stuur? Op de meeste scholen gaat het immers niet altijd zo vlotjes met de post.

Ik hoor het graag van u.En nogmaals, wat een waanzinnige prestatie van deze jongens. Dit zijn de cadeautjes!

Met vriendelijke groet,

Dimphy SchreursPubliek & Educatie+31 (0)20 6747 [email protected]

Museumstraat 1Postbus 74888 1070 DN Amsterdam

Rijksmuseum.nl

Alle kinderen naar de Nachtwacht!www.rijksmuseumlot.nl

Joris en Gabio zijn inmiddels uitgenodigd voor een exclusief bezoek aan de Nachtwacht door Wim Pijbes zelf!

9

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

Facebookpagina Oudercommissie

De oudercommissie Pallas Athene College bestaat uit een aantal enthousiaste ouders waarvan de kinderen op het Pallas Athene College onderwijs volgen. Onze doelstelling is om uit alle studierichtingen van onze school, mavo, havo en vwo een vertegenwoordiger te hebben. Wij komen, gedurende het schooljaar regelmatig bij elkaar waarbij de meest uiteenlopende zaken worden besproken, maar wel uitsluitend zaken die onze kinderen aangaan of onze school. Als er ouderhulp nodig is wordt er ook vaak een beroep gedaan op de leden van de oudercommissie of we fungeren als ouderklankbord voor leraren. Wij streven er naar bij veel activiteiten aanwezig te zijn. Wij hebben op facebook een pagina

geopend waar wij proberen om zoveel mogelijk u op de hoogte te houden van wat er gebeurt buiten echte zaken die met de school te maken hebben, want hierover bericht de school u uitvoerig via het PA-nieuws of de website. Wij zouden het leuk vinden als u als ouder lid zou worden van onze facebookpagina, u bent in ieder geval welkom om een kijkje te komen nemen. het adres is: https://www.facebook.com/groups/oudercommissie.pallas.athene.college/

Willem Stegeman, oudercommissie

Make the world your homeYFU zoekt gastgezinnen in Ede en omgeving

Non-profit uitwisselingsorganisatie YFU (Youth for Understanding) is op zoek naar gastvrije gezinnen die hun huis en hart open willen stellen voor een buitenlandse student. Op 10 augustus 2013 komen 60 buitenlandse studenten van over de hele wereld naar Nederland. De studenten, 15-18 jaar, komen de Nederlandse taal leren en onze cultuur ontdekken. Zij volgen een schooljaar re-gulier onderwijs op het Pallas Athene College in Ede en verblijven in een gastgezin.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar augustus nadert snel. Voor de uitwisselingsstudenten is het heel fijn om van te voren te weten van welk gastvrij gezin zij, tijdens hun uitwisseling, deel mogen uit maken. Ook kunnen de uitwisse-lingsstudent en het gastgezin vast contact met elkaar zoeken voor de student op het vliegveld naar Nederland stapt.

Japans, Chileens of Fins?Lijkt het u leuk om de 15 jarige, muzikale Mek uit Thailand te verwelkomen? Hij speelt piano, keyboard en soms gitaar. Hij is lid van de art-club van zijn school en speelt badminton en basketbal. Ook luistert hij graag muziek of tekent hij. In de toekomst wil hij psychiater worden. Mek komt voor 11 maanden naar Nederland. Ook voor de 16 jarige Camila uit Chili is YFU op zoek naar een gastgezin. Ze speelt al 6 jaar gitaar en zit op school in de leerlingen-raad en in een muziekgroep. In haar vrije tijd leest ze of gebruikt haar computer. Camila komt voor 11 maanden naar Nederland. Ze woont graag in een gezin dat binnenshuis niet rookt. Als laatste stelt YFU graag Iina uit Finland aan u voor. Ze is 17 jaar en doet aan yoga en karate, maar houdt nog meer van lezen, schrijven, fotografie en te-kenen. Ze weet nog niet zo goed wat ze in de toekomst wil doen, maar architectuur en geschiedenis hebben beide haar interesse. Met familie en vrienden speelt ze graag bordspellen of gaat ze naar de bioscoop. Iina hoopt tijdens haar uitwisseling kennis te maken met de openheid en tolerantie waarom Nederland bekend staat. Iina komt voor 11 maanden naar Nederland. Om kennis te maken met alle dappere jongeren die naar Nederland komen in augustus 2013, kijkt u op de website van YFU: www.yfu.nl > Gastgezin > Even voorstellen.

Gastgezin worden?YFU is een non-profit organisatie die al ruim 50 jaar wereldwijd uitwisselingen organiseert voor jongeren. Alle gast-gezinnen en studenten genieten professionele begeleiding. Een gastgezin kiest op basis van interesses en hobby’s zelf welk gastkind zij willen verwelkomen. Niet alleen gezinnen met oudere kinderen, maar ook gezinnen met kleine kinderen, eenoudergezinnen of gezinnen zonder kinderen kunnen gastgezin zijn.

Unieke ervaringNederlandse gastgezinnen krijgen geen financiële vergoeding, maar ontdekken wel vanuit hun eigen huis een nieu-we cultuur. De student is zelf verantwoordelijk voor zak-, kleed- en schoolgeld. Van u vragen wij kost en inwoning. Interesse? Gastgezinnen genieten het hele jaar professionele YFU begeleiding. Neem contact op met YFU, telefoon-nummer 0297-264 850 of kijk op http://www.yfu.nl.

10

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

PA-NIEUWS

nieuwsbrief van het Pallas Athene College voor ouders en leerlingen - redactie: [email protected]

rekenmachine

11

jaargang 2012-2013 nummer 7 - 5 juli 2013

Nieuwsbrief rekenmachines JULI 4, 2013 JAARGANG 2013/2014

TI 84 Plus € 98

incl. BTW

Beste leerling, Volgend jaar hoop je over te gaan naar de bovenbouw. Hoog tijd om na te denken over de aanschaf van een grafische rekenmachine die je dan nodig hebt.

Onze school werkt voor het bestellen van rekenmachines samen met De Kantoorspecialist uit Veenendaal omdat dit voor jou een voordelige optie is.

Aan de hand van deze nieuwsbrief kun je de grafische rekenmachine bestellen. Het is de bedoeling dat je zelf de rekenmachine bestelt, deze valt namelijk niet onder het boekenpakket.

Hoe te bestellen? Via www.kantoorspecialist.nl/rekenmachines kun je de rekenmachine bestellen. Op onze school wordt gewerkt met de TI-84 Plus. Deze rekenmachine heb je onder andere nodig bij de vakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

Betaling Als je je keuze hebt gemaakt vul je de schoolnaam in, klik je op ‘IN WINKELWAGEN’, controleer winkelwagen en klik op ‘GA DOOR NAAR AFREKENEN’. (let op, hier staat nog de prijs zonder korting, die word bij het afrekenen verrekend)

1. Vul alle verplichte velden in.

2. Kies bij ‘VERZENDING’ voor de optie ‘Levering in overleg of gratis levering’.

3. Betaling gaat via Ideal.

4. Controleer alles, vul couponcode: PALLAS2013 in voor de speciale actieprijs en klik op ‘Coupon gebruiken’! Zet het vinkje ‘Ik accepteer algemene voorwaarden’ aan en plaats order.

5. De rekenmachine word aan het begin van het schooljaar op school aan je uitgeleverd.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan kun je deze rechtstreeks stellen aan De kantoorspecialist via [email protected].

De Kantoorspecialist De Smalle Zijde 22 Postbus 859 3900 AW VEENENDAAL

Telefoon 0318-551122

Fax 0318-540144

E-mail rekenmachines@ kantoorspecialist.nl

Bezoek onze website! www.kantoorspecialist.nl

De redactie wenst iedereen een fijne zomervakantie! De volgende PA-Nieuws verschijnt in oktober 2013.