ZZg-nieuws Maart 2012

4
Scholen bouwen is mooi. Heel concreet, heel tastbaar. En nodig. Neem nou het platteland van Zuid- west-Tanzania. Eindeloze verten. Amper wegen. Kleine gehuchten, soms een dorp. En slechts hier en daar een school. Die school is heel basaal: simpele houten bankjes en een op de muur geverfd school- bord. De kinderen puilen er uit de klassen. Zestig in een lokaal is niks bijzonders, soms zitten er honderd. Z e komen vanuit de wijde regio. Vaak moeten ze een uur of meer lopen van huis naar school, ook de hele klein- tjes. Middelbare scholen zijn nog dunner gezaaid, nog verder lopen. Het alternatief, als dat al voor handen en financieel mogelijk is: verblijf in een schoolinternaat met grote slaapzalen. Het probleem is dat er in dit enorme land gewoon te weinig scholen zijn en dat de overheid er maar mondjesmaat nieuwe bij kan bouwen. De oplossing ligt voor de hand: zelf bouwen. Mensen doen dat ook, via hun kerk of een lokale organisa- tie. Steen voor steen, lokaal voor lokaal. Meestal met financiële steun van buitenaf. Mooi, zo’n eigen initiatief. Het ZZg ondersteunt dat graag. U ook? Op pagina 2/3 staat hoe u kunt meebouwen. Meer dan muren Toch is het neerzetten van het gebouw pas de eerste stap. Een school vraagt meer dan muren en een dak. Ook het geven van de lessen moet gewaarborgd zijn. Er zijn goedopgeleide leraren nodig en die moeten betaald worden, elke maand weer. Gelukkig neemt de overheid die kosten meestal voor zijn rekening, maar dat spreekt niet vanzelf. Verder heeft elke leraar een fatsoenlijk huis nodig en in het Tanzaniaanse systeem is de school verplicht daarvoor te zorgen. Dat betekent dienstwoningen bouwen en meestal meer dan een. Verder op pagina 2 JAARGANG 177 | NR. 1 | MAART 2012 ZZg-nieuws WWW.ZZG.NL Bouwen aan onderwijs Tanzania Geloven in hoop Een goede onderwijzer laat zijn leerlingen uitstijgen boven zichzelf, geeft ze geloof in eigen kunnen, helpt ze op weg. Jezus onderwees ook: kinderen, kerkmensen, discipelen. Verhalenderwijs gaf hij hoop en inspiratie zodat mensen verder konden op eigen kracht. Dat voorbeeld mogen wij volgen, dwars door dood en onmacht heen. Geloven in Pasen is geloven in hoop. 1 FOTO: WISKUNDELES IN ZUIDWEST-TANZANIA

description

De maarteditie van het ZZg-nieuws 2012

Transcript of ZZg-nieuws Maart 2012

Page 1: ZZg-nieuws Maart 2012

Scholen bouwen is mooi. Heel concreet, heel tastbaar. En nodig. Neem nou het platteland van Zuid-west-Tanzania. Eindeloze verten. Amper wegen. Kleine gehuchten, soms een dorp. En slechts hier en daar een school. Die school is heel basaal: simpele houten bankjes en een op de muur geverfd school-bord. De kinderen puilen er uit de klassen. Zestig in een lokaal is niks bijzonders, soms zitten er honderd.

Ze komen vanuit de wijde regio. Vaak moeten ze een uur of meer lopen

van huis naar school, ook de hele klein-tjes. Middelbare scholen zijn nog dunner gezaaid, nog verder lopen. Het alternatief, als dat al voor handen en financieel mogelijk is: verblijf in een schoolinternaat met grote slaapzalen.

Het probleem is dat er in dit enorme land gewoon te weinig scholen zijn en dat de overheid er maar mondjesmaat nieuwe bij kan bouwen. De oplossing ligt voor de hand: zelf bouwen. Mensen doen dat ook, via hun kerk of een lokale organisa-tie. Steen voor steen, lokaal voor lokaal. Meestal met financiële steun van buitenaf.Mooi, zo’n eigen initiatief. Het ZZg

ondersteunt dat graag. U ook? Op pagina 2/3 staat hoe u kunt meebouwen.

Meer dan murenToch is het neerzetten van het gebouw pas de eerste stap. Een school vraagt meer dan muren en een dak. Ook het geven van de lessen moet gewaarborgd zijn. Er zijn goedopgeleide leraren nodig en die moeten betaald worden, elke maand weer. Gelukkig neemt de overheid die kosten meestal voor zijn rekening, maar dat spreekt niet vanzelf. Verder heeft elke leraar een fatsoenlijk huis nodig en in het Tanzaniaanse systeem is de school verplicht daarvoor te zorgen. Dat betekent dienstwoningen bouwen en meestal meer dan een.

Verder op pagina 2

JAARGANG 177 | NR. 1 | MAART 2012

ZZg-nieuwsWWW.ZZG.NL

Bouwen aan onderwijs

Tanzania Geloven in hoop

Een goede onderwijzerlaat zijn leerlingenuitstijgen boven zichzelf,geeft ze geloof in eigen kunnen,helpt ze op weg.

Jezus onderwees ook:kinderen, kerkmensen,discipelen.Verhalenderwijsgaf hij hoop en inspiratiezodat mensenverder kondenop eigen kracht.

Dat voorbeeld mogen wij volgen,dwars door dooden onmacht heen.

Geloven in Pasenis geloven in hoop.

1

FOTO: WISKUNDELES IN ZUIDWEST-TANZANIA

Page 2: ZZg-nieuws Maart 2012

Bouwen aan hoop. Doet u mee?

Tanzania (11.034)Microkrediet voor de dominee In Zuidwest Tanzania sparen en lenen 365 mensen bij het kerkkredietfonds. Ze gebruiken hun lening doelbewust: voor avocadoplantjes, een koe, landbouw-gereedschap, schoolgeld. Het ZZg leent € 5.000 uit aan het fonds en uw gift hiervoor is welkom. Na terugbetaling vanuit Tanzania gebruiken we uw gift opnieuw voor een project voor inkomens-verbetering voor kwetsbare mensen. Een-maal geven, tweemaal helpen. Dubbele winst!

Honduras (11.090)Zorg voor moeder en kindVia het medisch werk van de kerk kunnen zwangere vrouwen in een afgelegen kust-regio een betaalbare aidstest krijgen. Me-dicijnen houden de baby bij de geboorte hiv-vrij en flesvoeding voorkomt besmet-ting via de moedermelk. De € 2.500 die het ZZg bijdraagt steunt dit levensredden-de werk. Kunt u 1% geven: € 25?

Zuid-Afrika (11.092) Geen uniform, geen school?Zo keihard is het niet, maar een school-uniform is voor (aids)weeskinderen wel een van de voorwaarden om naar school te kunnen gaan. In het dorp Shiloh geeft de kerk aan 250 kinderen schoolkleding, goede raad, pastorale steun en zo nodig een voedselpakket. Kleedt u een kind voor € 20?

Albanië (10.027)Zending op de BalkanVia de Deense zendingscollega’s draagt het ZZg een steentje bij aan de opbouw van de Broedergemeente in Albanië. Het gaat om kinderwerk, jongerenactivi-teiten, vrouwengroepen, bijbelstudie en zomerkampen. De 300 Albanese Broeder-gemeenteleden zijn enthousiast bezig. Zes vrouwen lieten zich dopen tijdens een be-zoek aan de hernhutters in Denemarken.Het ZZg helpt met € 5.000. En u?

Suriname (11.043)Slaap lekker, Soender Singh De asbestmaanmannetjes hebben het dak van het Soender Singh jongensinternaat in Paramaribo al vervangen. Maar daarmee is de renovatie nog niet rond. Dakgoten, toiletten, schilderwerk, maar ook bedden. Want na 40 jaar zijn die wel op. € 1.500 voor stapelbedden. Stapelt u mee?

Vervolg pag. 1

Het ZZg kiest er bewust voor om scholen te ondersteunen. Want onderwijs is de basis van ontwikkeling. Onderwijs zet mensen op eigen voeten. Een opleiding betekent hoop: een kans op een beter bestaan. Door alles wat je op school leert ben je beter opgewas-sen tegen het leven. Soms letterlijk: als je moeder naar school geweest is heb je als kind in Tanzania betere overlevingskansen. Ouders willen graag dat hun kinderen naar school gaan. Ook analfabete ouders. Ze willen dat hun kinderen een vak leren en een baan vinden. Dat ze ontsnappen aan de spiraal van armoede. Daarvoor zijn scholen nodig en een paar van die scholen hebben u nu nodig:

De Ineke Alberda school in Kilangala wil vier nieuwe lokalen bouwen, zodat over een paar jaar alle kinderen in het eigen dorp naar de lagere school kunnen. Nu moeten zevenjarige kinderen vijf kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde school, waar de klas-sen overvol zijn. Eén lokaal kost € 7.500. Verder moeten er huizen gebouwd worden voor zeven leerkrachten. Kosten: € 6.000 per stuk. Het ZZg heeft een bijdrage van € 10.000 toegezegd, maar we willen graag het driedubbele doen. Hoe meer u kunt

geven, hoe meer we samen kunnen bouwen.

De Rainbowschool in Sumbawanga is een snelgroeiende middelbare school van de Tanzaniaanse Broedergemeente, in een achtergebleven gebied waar veel te weinig middelbare scholen zijn. De school ging open in 2009 en telt inmiddels 570 leerlin-gen, waaronder veel meisjes. De Rainbow-school heeft een grote aantrekkingskracht,

2

Projecten

Onderwijs betekent hoop

Page 3: ZZg-nieuws Maart 2012

Van trompet, trombone en benzine

In de 40 dagen voor Pasen staat het ZZg iedere dag even stil bij het Brassband-project van de Broeder-gemeente in Zuid-Afrika. Met 40 stukjes film, foto en tekst op internet en Facebook wordt het project van bandleider Tyrone Hitzeroth van diverse kanten belicht.

Tyrone is een bevlogen man die zijn enthousiasme voor het spelen van

hernhutter blaasmuziek graag overdraagt op jongeren. Hij verwoordt het zelf als volgt: “Ik probeer de jongeren life-skills mee te geven. Door zinvol met muziek en elkaar bezig te zijn, weerstaan ze de verlokkingen van criminaliteit, alcohol en drugs.” En het werkt, dit positief gestemde groepsverband als tegenhanger van het doelloze rondhangen.

Tyrone richtte al in diverse dorpen bla-zersgroepen op. Met de jongeren van zijn eigen band gaat hij daar regelmatig naar toe om hen verder te inspireren en samen te spelen. Zijn twee grootste problemen: er zijn te weinig instrumenten voor handen waarop de jongeren kunnen oefenen, en hij heeft te weinig geld om alle benzine voor deze trips te betalen. De afstanden in Zuid-Afrika zijn groot en de benzine is er net zo duur als hier…

Helpt u Tyrone om de muziek door te laten gaan? Geef € 10 of meer zodat de trom-petten blijven klinken. Banknummer 3752 16 936, ZZg te Zeist. Vermeld 11.062 trom-pet en benzine.

Filmpjes, foto’s en meer informatie over dit project vindt u op www.zzg.nl/veertigdagen .

3

In de Spotlight

want ze vragen slechts een bescheiden bedrag aan schoolgeld (€ 120 per jaar). Daar-door zijn ze toegankelijk voor leerlingen uit armere gezinnen. Ook weeskinderen krijgen er een kans, dankzij een kleine studiebeurs van de kerk. De school bouwt nu een inter-naat waar 100 meisjes kunnen verblijven. Geen luxe, maar simpel bed, bad en brood. Het ZZg helpt met een bescheiden € 5.000. Op www.zzg.nl staat een leuk filmpje over de Rainbowschool, van onze Duitse zendingscollega’s. De Lutengano Secondary school in Zuid-Tanzania moet eerst een lokaal aan-passen voordat alle 850 leerlingen kunnen leren computeren. Om er een goed en veilig

computerlokaal van te maken zijn nodig: een stalen deur, dievenijzers voor de ramen en een goede elektriciteitsvoorziening. Kosten: € 2.000. Net als bij ons is computerken-nis in Tanzania inmiddels een voorwaarde voor verdere opleiding en het vinden van een goede baan. De leerlingen willen maar al te graag. Het lokaal hebben ze al ‘computer lab’ gedoopt. Wilt u samen met het ZZg bouwen aan het onderwijs in Tanzania? U kunt de acceptgiro gebruiken voor een algemene gift of zelf een bedrag overmaken voor de school van uw keuze. Banknummer 3752 16 936, t.n.v. ZZg te Zeist. In gedachten zie ik enthousiaste leerlin-gen de nieuwe lokalen al binnengaan. Mede namens hen, bedankt!

Jeannet Kelholt

Onderwijs betekent hoop

Kilangala school

Page 4: ZZg-nieuws Maart 2012

Hernhutter nederzettingen zijn wereldwijd op min of meer gelijke manier opgezet. Of je nu op bezoek gaat in Duitsland, Nederland, Noord-Ierland, Amerika, Denemar-

ken of Zuid-Afrika, bijna altijd heeft de nederzetting een kruis als grondvorm, met een open ruimte (plein) als centrale plaats daarin. Rond dat plein zijn alle kenmerkende gebouwen neergezet: de kerkzaal als plaats van samenkomst, de huizen voor gezinnen en de huizen waarin verschillende groepen bin-nen de gemeenschap met elkaar leven (koorhuizen genoemd). Dit alles in een harmoni-sche eenheid, qua omvang, stijl en materiaalgebruik.De oude hernhutters uit de 18e eeuw zagen het leven als een liturgie, als dienst aan God. Men wist zich deel van een gemeenschap waarin mensen samen wilden wonen, werken en geloven. Een gemeente van Christus, bestaande uit hen die op Zijn komst wachten (de levenden) en hen die al bij Hem zijn (de doden). Zo heeft iedere nederzet-ting een eigen godsakker waar de overledenen worden begraven. Hernhutter bouwconcept: spirituele atmosfeer die materie en geest met elkaar verbindt.

Meer weten? In Zeist worden rondleidingen over de Pleinen verzorgd door mensen van de Broedergemeente. Belt u (030) 692 22 13 (tot 12.00 uur) of mail naar [email protected].

Uit hernhutter traditie

Zusterplein 20Postbus 19, 3700 AA Zeisttel. (030) 692 71 [email protected] www.twinkids.nl

Redactie: Jeannet Kelholten Daniël ClaasVormgeving/lay-out:Manschot Grafi media, ZeistDrukwerk: AD-Druk, Zeist

Giften en donatieszijn welkom op banknr. 3752.16.936, t.n.v. ZZg, Zeist. Vermeld eventueel doel/projecttitel. Een meeropbrengst voor een

project besteedt het ZZg aan soortgelijke projecten. Zit er een acceptgiro bij dit blad? Het staat u vrij om al of niet een gift te doen. Een gift-per-acceptgiro

toch bestemmen voor een specifi ek project? Laat het ons weten.Vindt u geen acceptgiro bij dit blad? Maak dan even-tueel zelf een gift over.

Minder post ontvangen? Bel ons of kijk op: www.zzg.nl/zzgnieuws

Bouwen volgens hernhutter concept

4

foto

: Je

ann

et K

elho

lt

TwinKids.nl in beeld

Mooie actie

Schaatsen voor Tanzania

Op 19 december deden 240 leerlingen uit de eerste klas van het Christelijk Lyceum Zeist mee aan een sponsor-schaats-actie voor de Ineke Alberda Kleuterschool in Kilangala, Tanzania. Gewapend met noren, hockey- of kunstschaatsen lieten de leerlingen zich sponsoren voor in totaal € 5000. Een fantastisch bedrag, waar we enorm blij mee zijn. Het geld komt ten goede aan uitbreiding van de school, zodat er klaslokalen voor de lagere school gebouwd kunnen worden. Namens de kleuters van Kilangala zeggen wij: Bedankt, Lyceïsten, voor jullie gewel-dige inzet en het prachtige resultaat!

Voor onze solarlampenactie, afgelopen najaar, ontvingen we veel giften. Mooi, want dat betekent licht op donkere plaatsen in Tanzania. Meer licht nog

dan we dachten: we kregen van een zeer betrokken relatie tips over een goede lamp voor een lagere prijs. En ook mobieltjes kunnen ermee opgeladen worden.Nu komt de praktische uitvoering. We willen de lampen niet zomaar weggeven, maar deels op afbetaling (drie euro die mensen anders maandelijks kwijt zijn aan lampolie en kaarsen). Dat maakt de lamp waardevoller en dan gaan mensen er zuiniger mee om. Van het afbetaalde bedrag kan iets opzij gelegd worden voor onderhoud en voor de nieuwe accu die na ruim een jaar intensief gebruik nodig is. Op drie plaatsen in Zuid- en Zuidwest-Tanzania komt een try-out aangestuurd door onze partnerorganisaties. U hoort er meer over.

Koop een ster

en geef solarlicht

aan vrouwen in Tanzania

Een lichtje hier

voor een

lichtje daar!

Bestellen? www.zzg.nl of bel (030) 692 71 80