Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

24
Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Transcript of Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Page 1: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 2: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Nieuwe Toptweets 20Feb16 Na @ASNBank stapt nu ook @TriodosNL in crowdfundingvoorimpact #impinv #crowdfunding ln.is/duurzaam-beleg… views 1,245 – acties 18 – respons 1.5% (zie Crowdfunding voor Impact)

1Mrt16 Vandaag volgt Angélique Laskewitz Giuseppe van der Helm op als algemeen directeur van de @VBDO Ver. Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling views 677 – acties 19 – respons 2,8%

16Feb16 dezemannenkunnengeenvrouwkrijgen.nl … #refrescogerber #ajax #flowtraders #hydratec #vokap #accell #waareenwilisiseenweg & een geschikte vrouw @arjenlubach

MARKET

Inclusive Impact Investing!Oikocredit dat voorheen obligaties aanbood, biedt sinds 2015 ook de mogelijkheid om kleine bedragen te investeren in microkrediet & kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Vanaf 10euro per maand! Maandbedragen kunnen op ieder moment kosteloos verhoogd of verlaagd worden. Een eenmalige deelname van 200 euro is ook mogelijk. Beoogd rendement 1,5% rente, van de nagestreefde 2% wordt 0,45% jaarkosten afgetrokken. NB Geen in- of uitstapkosten (oftransactiekosten, daarmee is Oikocredit een prijsvechter :)

Webpage: Oikocredit/beleggingsopties Documenten: Oikocredit-Essentiele+Beleggers+Informatie+Oikocredit+Nederland+Fonds, pdf 2 pag. Rendement is constant sinds 2006 daarom kreeg het eerste de laagste risico indeling, nu wordt voor risico wordt verwezen naar de Oikocredit/Prospectus (pag 18-20, dus vrij uitgebreid) & Oikocredit/overige-financiele-informatie. Hier staat het risicoverhaal ook: Oikocredit.nl/investeer-in-mensen campagne.

Blogger: Ik heb nu mijn maandelijkse donatie verdubbeld naar een maandelijkse investering.

Zie ook IEXGeld, dat publiceerde in de zomer van 2015 een artikel over beleggen in microkredietfondsen, waar Oikocredit trouwens goed uitkomt qua kosten: IEXGeld/Wil-je-beleggen-in-een-microkredietfonds? Hier-moet-je-op-letten

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 3: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

CROWDFUNDING voor Impact

Na ASN Bank* stapt nu ook Triodos Bank in Crowdfunding for Impact, dat wil zeggen de Triodos Sustainable FinanceFoundation neemt een belang van 15% online beleggingsplatform DuurzaamInvesteren.nl. *ASNBank gaat met haar community VoordeWereldvanMorgen crowdfunden voor OnePlanetCrowd (IINieuws jaaroverzicht / 15dec15)

Triodos Sustainable Finance Foundation, is een voortzetting van het Triodos DOEN fonds en beheert ontwikkelingsamenwerking fondsen: St CommuniteitaandeBroederenstraat (Utrecht), St HivosTriodosFonds, St TriodosSustainableTradeFund en het Triodos Fair Share Fund In het persbericht wordt alleen gesproken over Triodos Investment Management. Het financiert initiatieven die wereldwijd bijdragen aan de transitie naar een duurzamere maatschappij.

Inclusive Impact InvestingVolgens Duurzaaminvesteren biedt het crowdfundingplatform toegang tot investeringsmogelijkheden in duurzame energie die tot voor kort voor kort waren voorbehouden aan vermogende particuliere- of institutionele beleggers. Via Duurzaaminvesteren.nl zijn ze nu voor iedereen bereikbaar.

Op DuurzaamInvesteren.nl staan beleggingsmogelijkheden in zonne-, wind- en waterenergieprojecten. Het zijn aandelen of obligaties tegen dividend of rente. Het platform heeft een Risico's pagina en Risico's.pdf en verwijst naarde funding prospectus(sen) voor de verdere risico informatie. Blogger: Het doet dus zelf geen afweging van het risico en rendement.

Hier staan lopende Projecten. Duurzaaminvesteren.nl heeft een AFM-vergunning en is eigendom van Crowdinvesting B.V. Dat een initiatief is van M.E. Aparicio Torres (CEO), B.J.C. Pieters (CFO) (beide bij over ons vermeld) en YARD ENERGY Investments B.V. (On shore Wind energie) & Enviu Participations B.V. (www.enviu.org). Het mocht 4jan16 de Beurs openen vanwege de Duurzame Development Goals van de VN.

Tip van Nieuwsbrief: duurzaam-beleggen De projecten staan ook op: crowdfundmarkt.nl, de verzamel en vergelijk site voor crowdfunding (met de mogelijkheid om impact sectoren te selecteren)

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 4: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Tonniic on crowdfundingToniic is the global action community for impact investors. En heeft als motto: less talk. more toniic. Leden zijn zowel individuen als organisaties in 20 landen en die investeren in 15 landen (2013, zie ook featured-members). De website lijkt wat verouderd of Tonniic heeft bepaalde activiteiten afgestotten. Leden krijgen tegen betaling toegang tot a social network, global dealflow, working groups, 50 events and webinars a year, access to a global community of peers and much more) and local service (fundraising, matching with investees, local events). Nederlands teamlid is Koen van Seijen betrokken bij Aquaspark van Mike Velings en Amy Novogratz (zie ducth gids Nederlandse impact investors) In deboard Liza en Charly Kleissner van de KL felicitas Foundation en vanuit Amsterdam Lisa Hall v/h Calvert maar nu Anthosmanagement. Nederlmndse dealpartners zijn enviu (DOEN, zie ook crowdfuning hierboven) en WIRE (Tera Terpstra).

Tonniic heeft in 2013 met ECN the European Crowdfunding Network een gids uitgegeven over crowdfunding voor impact met als insteek: how crowdfunding can scale debt or equity impact investing, omdat het vond dat weinigen daar naar keken. De focus is op de VS en de EU en de gids bevat cases, een overzicht van risico's regionale regelgeving (verouderd maar ook verbeterd, denk aan de AFM goedkeuring in Nederland) Tonniic stelt dat aan de crowdsocial proofing/proof of concept, product validation en market size kan worden ontleend. Met andere woorden we hebben het over crowdsourcing (kennis & netwerken), crowdfunding (euro) en e-marketing via crowdfunding platforms (en social media).

Op pag 5 staat een interessante grafiek met het aantal en soort crowdfunding platforms in Europa, opvallend is dat het VK gevolgd door Spanje, Duitsland en Griekenland er veel meer hebben dan Nederland (Blogger: ik dacht dat wij kampioen zijn, wellicht qua omzet?) En ook valt op dat Nederland uit de toon valt met het hoge percentage donatie in vergelijking met andere landen (naast belning, aandelen en leningen. Nu is Nederland ook erg gul en professioneel qua chari fondsenwerving met DM en TM etc. maar het verklaart wel waarom chari's huiverig zijn om naast hun giften fondsenwerving ook crowdfunding in te zetten voor missie gerelateerde / impact investeringen. Angst voor kannibalisering op die giftenstroom. (Zie Waarom-charis-crowdfunding-impact-moeten-omarmen-en-hoe?)

In de gids cijfers van Massolutions (dat voorspelt dat crowdfunding dit jaar venture capital voorbij zal streven) uit 2013 met een sector verdeling. Kunst (alle types, 27.7%), Sociale doelen (27.4%), Bedrijven & Ondernemerschap (16.9%) en Energie & Milieu (5.9%) De verwachting is dat crowdfunding voor aandelen & leningen kapitaal/kapitalisme democratiseert. Het wordt makkelijker om fondsen te werven en het wordt makkelijker om te investeren. Het risico wordt door veel meer mensen gedeeld en veel meer mensen kunnen geld verdienen met investeringen. NB The phrase was originally used with reference to the microfinance revolution. De voordelen: favorable funding, low transaction costs, low margins but huge turnover.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 5: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Ik sla het hoofdstuk over regelgeving (en het belng daarvan) over omdat deze informatie verouderd is, maar relevant blijft de opmerking dat: Indeed, today crowdfunding platforms have limited or nonexistent monitoring and evaluation activities, and none for impact. Blogger: Uitzondering zijn nieuwe platforms als Lendahand (MKB werkgelegenheid in ontwikkelingslanden) en Greencrowd (hernieuwbare energie opwekking).

Crowdfunding platforms voor impact kunnen geen gedetailleerde of lange termijn impact rapportages leveren, maar welmet due diligence en light monitoring een bijdrage leveren. Blogger: De beste crowdfundingplatforms hebben een AFMvergunning, bieden acceptatie / risico rendement monitoring, maar een oordeel over de beloofde impact ben ik nog nergens tegengekomen m.u.v. de eerder genoemde platforms en bij enkele (van mijn) individuele investeringen (zoals de franchiseketen als brownieS voor Downies (horecawerk voor Downjongeren) en Wijngaard Zonnestraal (impact: houdt het Gooi groen, maar de wijn van de Bachusdruif bleek verrassend lekker :) beiden van Kapitaalopmaat (sociale ondernemingen)

Eerder was er nog wat bescheidenheid over de potentiële omvang van crowdfunding campagnes, maar al in 2013 was die af en toe verrassend groot en sindsdien is het aantal grote deals alleen maar toegenomen. Dat de totale crowdfunding dit jaar venture capital zal inhalen zegt genoeg. Blogger: Dat betreft m.i. wel veel kleinere deals in crowdfunding en minder maar grotere venture capital deals. Voor de liefhebber, duik nog eens in de Massolutions cijfers. Crowdsourcing.org/global-crowdfunding-market-to-reach-344b-in-2015-predicts-massolutions-2015cf-industry-report (te koop)

De auteurs pleiten voor voorlichting aan sociale ondernemers over fondsenwerving (met niet alleen een prestatie verplichting maar ook terugbetaling of gedeeld eigendom) en bescherming van Sociale Ondernemers tegen: excessivefinancial and reputational risks. Page Toniic/crowdfunding-for-impact en Gids: Toniic/CrowdfundingForImpact (pdf, 24 pag.)

MEDIA

VEB slaat doorDe VEB was nooit een echte duurzaam beleggen kampioen, duurzaam wordt bewaard voor dividend uitkeringen en ze zijn altijd opvallend enthousiast over de resultaten van het VICE fund, gespecialiseerd in AGTAF* beleggingen, dat zich toch maar heeft ge-rebrand als het Barrier Fund 'to indicate that the fund's core industries have high barriers to entry'. Blogger: Niet zo'n handige keuze. Als je niet zo gecharmeerd bent van de insteek van het fonds, appelleert barrier

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 6: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

eerder aan de grens over van moreel verval, de drempel van het hellend vlak....

Over impact investing heb ik de VEB nog nooit gehoord sinds ik met mijn onderzoekblog begon en ook in het blad dat iktrouw lees ben ik de term nog niet tegengekomen*. Deze keer staat er echter in het blad een column van Errol Keyner waarin hij wel erg doorslaat .... Onder de kop Verketterde beursfondsen voor gewetenloze beleggers schrijft Keyner over het moreel réveil van institutionele beleggers dat oliegiganten treft (hij bedoelt waarschijnlijk de mondiale desinvesteringscampagne) en het engagement van de Nederlandse pensioenbeheerders. Zij spreken op AvA's* over ''duurzaamheid en de sociale verantwoordelijkheid richting mens en milieu. ... Feitelijk maken de grote beleggers nu een gezonde afweging tussen risico's en rendement''. *Algemene vergadering van Aandealhouders

Maar ook niet duurzame ondernemingen kunnen volgens Keyner nu hun borst natmaken. Vervolgens noemt hij Shell alsslachtoffer (?) en waarschuwt dat zelfs DSM en Unilever (Blogger: super duurzame sector leiders) niet veilig zijn of Boeing en KLM (die ook zijn opgenomen in de DJSI, maar geen duurzame kernactiviteiten ie basisbehoeften en impact accelerator). Blogger: Engagement houdt inderdaad niet op Sustainable Super Status, ASN Bank belegt bijv. niet in Unilever vanwege het (GMO Genetisch gemanipuleerde Organismen) beleid. Ik heb altijd de indruk dat ASN en Triodos Bank nog een beetje hangen in het duurzaam = exclusie verleden en grotere stappen zouden kunnen zetten richting impact investing i.e. het investeren in vernieuwende ondernemingen die actief zijn in het toegankelijk en betaalbaar maken van basisbehoeften. Maar dat neemt niet weg dat met minder negatieve impact door multinationals waarschijnlijk meer totale impact kan worden bereikt dan door alleen positieve impact investing in basisbehoeften en impact catalysatoren.

Meneer Keyner ziet kansen voor zijn achterban -en laten we hopen dat het een klein deel is- de 'gewetenloze particuliere beleggers' die koopkansen hebben in verketterde foute beursfondsen die hun verdienmodel niet kunnen aanpassen aan het Parijse Klimaatakkoord. (VEB BB jan/feb pag. 37)

Blogger: Ik ben benieuwd of de VEB überhaupt en hoe aandacht gaat besteden aan het VBDO Institutionele Investeerders en Impact Investing Rapport van begin feb. (Vast nog niet in het Maart/April nummer vanwege de productietermijn).

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 7: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

FACTS & FIGURES

Dutch Angel Investors Na de grote anonieme* Nederlandse Impact Investors uit het VBDO rapport Impact investing in Nederland van niche naar mainstream VBDO 4feb16, door Institutionele Investeerders (de grootste pensioenfondsen en verzekeraars) deze keer een al weer wat oudere gids uit 2014 van Dutch met dutch Impact Investors.

De gids staat in het Knowledge Centre van BAE, Business Angels Europe. Een Europese koepelorganisatie die een fiscaal en regulatory framework voor angel investing in Europa nastreeft, werkt aan een connected ecosysteem voor angel investing, groei van de markt, bewustwording bij potentiële investeerders en het wil geld en ervaring naar kleine ondernemingen brengen. Het publiceerde vorig jaar een gids over Angel Investing in Europe met landenprofielen. Wat kerndata: de omvang van deze informele markt is niet bekend. Er staan wel schattingen over Nederland in de gids). Ook: -Angel investors are the main source of early stage investment in Europe. …business angels a re a lot younger nowadays; -Start-up entrepreneurs that successfully sold their company at a rather young age discover angel investing as a form of investment and opportunity to mentor young entrepreneurs; -Lately, there has been the trend for angels to participate more on more in later rounds, especially in follow-on financing of their portfolio companies to make up for the lack of capable VC firms;-ICT companies are a strong focus for business angels all over Europe. Other important sectors in varying degrees are biotech, medtech or consumer products; Angel investors are increasingly using the internet and online platforms to access deals and generate their deal flow to supplement their off line investing.

Angel Investing in Nederland (p 37-41)Er zijn 13 organisaties met samen 3200 leden. Op pag. 38-39 staat een matrix met de netwerken en hun focus, waaronder Womens Professionals Group en ABN Amro Informal Investment Service. Money Meets Ideas is van de Rabobank en ook ING startte ING informal Investment Service. Daarnaast zijn er regionale netwerken van overheden en is er samenwerking met universiteiten (Meesters van de Toekomst). Binnen de netwerken werden 118deals gesloten met een totale omvang van 34mijoen Euro. Gemiddelde deal size 290,000 euro. ABE schat dat de leden 16% van de markt vertegenwoordigen, dan is de Nederlandse markt 212,5miljoen Euro.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 8: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Blogger: Het zijn impact investeringen omdat het early stage investments zijn dus toegang tot financiering verschaffenaan ondernemers voor groei / innovatie: omzet, inkomen en hopelijk werkgelegenheid. Maar niet per se in impact sectoren (basisbehoeften en impact accelerators) dat zijn win-win impact investments.

Ook EZ doet elk jaar onderzoek, daaruit bleek dat er een trend is naar grotere deals met een lager risico profiel. En dat angel investors al flink meedoen met de formele markt. Vij bijna de helft, 45% van de deals, zijn er Co-Investors en dat zijn Venture Capital funds (38%) gevolgd door de banken (33%), Regional Funds (19%)* en Corporate Investors (17%). Familie en vrienden (15%) Business Angels stijgen in de investerings-pipeline door de terugtredende banken en participatie maatschappijen*. *Zie Dutch Impact investors gids hieronder, long list.

De crisis heeft niet veel invloed op het aantal deals en interessante proposities, wel de tegenvallende resultaten van investeringen. Succesvol blijven intrinsically-interesting start-ups, meestal spin-off's van universiteiten en grote ondernemingen. Er is voorzichtig sprake van internationalisering waarmee niet alleen meer kapitaal maar ook toegang tot de (afzet)markt wordt gerealiseerd.

De overheid heeft wat stimuleringsfondsen waaronder 150miljoen voor innovatieve ondernemingen en 2 programma's voor business angels met 75miljoen euro. Bron: TheEuropeanBusinessAngelMarket, pdf 61 pag.) Nederland pag. 37-41.

Dutch, (B corp voor Venture Management) publiceerde dutch Impact Investors. At dutch, we believe that it all revolves around the idea that companies should do the things they do in a good manner. Good for society, for the environment and for the economy. Het bevat een overzicht van impact investeerders en hun focus (Clean tech, Sustainability, Creative, Social & Local) onderverdeeld in Venture Capitalists (8), Crowdfunding Platforms (10, verouderd), Foundations & Funds (5), Informal Investors (10) en (groot)banken (4). In de appendix Long list. 2 pagina's informal investors in deze categorieën zondertoelichting. De gids is r gebruiksvriendelijk, bij partners staan contactgegevens en linkedin links. Omdat de gids al uit 2013 is actualiseer ik hier en daar.

Bij Venture Capitalists de bekende impact investors maar ook vandenEnde zonder m.i. duidelijke impact investees. De VandenEnde Foundation, het Blockbuster Fonds is wel een impact investor voor cultuur IINieuws-1mei12 door haar investering in marketing ie bezoekersaantallen en de samenwerking met de Postcode Loterij (vrijkaarten prijzen)

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 9: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

FondsenDe gids noemt 5 fondsen, op dit blog staan op Charity-cases-Nederland A-N en Charity-cases-O-Z en-de VS staan zo'n 2 dozijn impact investors, ongetwijfeld met een andere defintie dan deze gids. De 3 bekende waarvan ene profiel op de charity pages staan zijn: Stichting DOEN (Postcode Loterij), het Anton Jurgens Foundation en Start Foundation. 2 nieuwe voor mij: FEMI & Rockstart. In de gids staat op hunj profiel pagina waarom.

FEMI werkt wereldwijd, geeft donaties en krediet via het Zero kap trustfonds. Het wordt zelf gefinancierd met giften van particuliere donateurs waaronder Ruud en Annelies Bakhuizen, vermogensfondsen en bedrijven, waaronder Hooge Raedt Groep Holding (hotels en recreatieparken en van de familie Bakhuizen). FEMI ontwikkelt samen met haar partners een aantal eigen projecten in India, Nepal, Tanzania en Peru. In deze projecten hebben we een nauw contact met de lokale gemeenschap. Het werkt samen met Zero-Kap dat krediet geeft aan groepen mensen in ontwikkelingslanden. Gemiddeld tussen de 10.000 en 50.000euro tegen lage rente waarmee het valuta risico wordt afgedekt. Het gaat Zero-Kap niet zozeer om de grootte van het project, maar om de kleinschaligheid, het directe effect op werkgelegenheid en leefomstandigheden. Twaalf andere partners staan hier: our-partners een divers interessant gezelschap dat ook in Nederland werkt Blogger: en waarschijnlijk het netwerk en de interesses van de familie Bakhuizen reflecteert.

Rockstart, we love start-ups. Opgericht door Oscar Kneppers, successful serial entrepreneur and a celebrated internet publisher, launching several cross-media brands... Rockstart is een startup accelerator en werkt de 1e 1000 dagen meedoor toegang tot kapitaal, resources, netwerken en een support infrastructuur. Het biedt ondernemers de “Rockstart Accelerator” 6 maanden traject van early traction to the global market in 6 months. Impact want mentoring bij werk(ervaring) & (hopelijk) inkomen maar nog zonder focus op sociale ondernemers of basisbehoeften en impact catalysatoren. Gelukkig is er ook Rockstart Impact Nepal .. a program based on Rockstart’s successful business acceleration principles, designed to support Nepali entrepreneurs in growing their companies and raising investment. Een 100-dagen programma, mentoring, een netwerk van 200+ lokale in internationale investeerders, steun voor capaciteitsopbouw en een internationaal en alumni netwerk.

Informal InvestorsSpannender is het rijtje Informal Investors: Ruud Bakhuizen (van FEMI); Rattan_Chadha (oprichter van ex-MEXX) Oprichter: CitizenM en Spaces Focuses on innovation in lifestyle, shifting (global) trends and behaviour; Martijn-Sanders /mijn-cv-is kort en vooral verouderd dit artikel in Internmediair is uit 2009. oa Concertgebouw en Holland Festival. Activiteiten linking art 7 business; Pieter Geelen (Tom Tom, Turing Foundation actief in lepra en poëzie); Pieter-Schoen -NLE (Energiemij) in Sprout over investering in fintech. Opgenomen met slopdecrisis.nl & MindGrind;

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 10: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Rombout Swanborn volgens de Volkskrant een-rationeel-avonturier olieindustrieel die nu in duurzame energie doet en natuurparken in Afrika; Allard-Jakobs (linked in All option, flits beurshandelaar investeerde in jeugdtheater De Krakeling; Frederik van Beuningen investeerder oprichter met Aleid Kruize van Teslin Capital, vermogensbeheer voor rijke families. Zelf van de familie Van Beuningen, Rdams havenbaronnen en een van de oprichters van SHV die 5% bezit van SHV Invests via family office Heuvelrug Participaties Investment. Interview in Elsevier.nl/Vermogende-families-de-stille-financiers-van-het- bedrijfsleven Daaruit: Teslin beheert 3 fondsendie het goed doen: Darlin met louter Nederlandse middelgrote en kleine beursfondsen; Todlin & Midlin met ongeveer dezelfde samenstelling en wat buitenlandse deelnemingen, in België en Duitsland; Edwin-Berkhout, nu Lucros, v/h Typhoon Capital, Duradero en Econcern Investment. Focus op duurzame energie start-ups. Dirk Berkhout, ook Econcern dat failliet ging (en waardoor beslag gelegd is op zijn vermogen, mei 2015).

BankenWe were surprised to find out that of all the large Dutch banks, only ABN AMRO and Rabobank have a policy to invest directly into “sustainable businesses. Impact Accelerator van ABN AMRO Social Impact Fund en het Dutch Greentech Fund van Rabobank samen met de TU Delft, Wageningen UR en WNF (en Rabobank heeft dus Money Meets Ideas, zie hierboven) en de Rabobank Foundation die o.a. in een SIB voor werkgelegenheid investeerde en zie profiel Charity-cases-O-Z.

Actiam Impact Investment ontbreekt in dit rijtje, van Lanschot is gaan samenwerken met Ashoka, en besteedt in haar DutchWealthReport2015 van Private Banking aandacht aan sociaal investeren (impact first) en impact investeren (finance first) met andere woorden die houden er een visie op na die wat afwijkt van de sector. Pag. 30- NBDe helft is geïnteresseerd, 60% wil rendement zien en gemeten en in geld uitgedrukt impact, maar men belegt liever ineen fonds van 25 sociale ondernemingen dan direct / in een sociale onderneming. Mn gezondheidszorg gaat ze aan het hart, maar een fonds biedt ook de mogelijkheid om in meerdere thema's te beleggen. Ook een interview met Pieter Oostlander met wie van Lanschot al eerder impact investing promootte IINieuws 15maart13

Gids: Dutch Impact Investors 2014 pdf, 39 pag. Uitgever Dutch

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 11: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

II THINKING

Impact Investing in 2016: Jem HudsonJem Hudson schreef voor haar alma mater Wharton School, University of Pennsylvania een arikel over Impact Investingin 2016. Ze werkt nu bij Breckinridge Capital Advisors, a leading high-grade fixed-income investment manager with $24 billion in assets under management. Hiervoor was ze nogfal actief op LinkedIn met Caldy (Impact) sustainable investing, maar daarvoor werkte ze voor competititive advantege goeroe Michael Porter aan zijn Creating Shared Value onderzoekactiviteiten. Een interessante financial, dus ik ben benieuwd wat zij voor 2016 voorziet.

Hudson begint met een terugblik op 2015 en noemt het zelfs a watershed year. De vraag is groot, gedreven door Millennials en vrouwen en nieuw onderzoek naar de financiël prestaties door Cambridge Associates* en de Wharton School**. Het toetreden tot de markt door Bain Capital***, BlackRock**** en Goldman Sachs*****.

De 17 nieuwe SustainableDevelopmentGoals van de VN en het Klimaatakkoord van Parijs tonen dat de betrokkenheid van het bedrijfsleven groot en vereist is. Het opzetten van impact investing initiatieven door grote financials is positief maar misschien ook drempel voor kleinere spelers terwijl sector brede integratie ideaal is. Hudson pleit voor cementingthe status of impact investing as an elite area within the broader investment management universe.

Het innovatieve karakter van Impact investing wordt in de grote kapitaalmarkten op de proef gesteld en er zal een neiging zijn tot retrograde thinking en to settle into more scalable and more easily marketable solutions. Hudson vraagt om het inzetten van significant resources to impact-centric financial innovation in 2016 and beyond.

In de markt is sprake van twee opkomende interpretaties van impact investing. De eerste als een informele activiteit van wat financieel werken toevoegen aan filantropie en anderen zien het als een innovatieve variant van investment management met strenge toepassing van de financiele spelregels. Hudson pleit voor de 2e variant om impact investing echt op te schalen. Want de grote vraag voor 2016 is :Will impact investing redefine finance as we know it, or will it be redefined by finance? Bron: WhartonMagazine/impact-investing-in-2016

Noten:*CambridgeAssociates/ introducing-the-impact-investing-benchmark Ism theGIIN, Een benchmark met de financiële performance van 51 market rate private equity en venture capital impact investing fondsen. (pdf, 25 pag). Uit de ExSum: Impact investment funds that raised under $100 million returned a net IRR of 9.5% to investors...Emerging markets impact investment funds have returned 9.1% to investors versus 4.8% for developed markets impact

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 12: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

investment funds. Those focused on Africa have performed particularly well, returning 9.7%. **Wharton/research-shows-doing-well-while-doing-good-is-viable-investment-strategy-investors-seeking-social-impact-can-receive-comparable-returns “Great Expectations: Mission Preservation and Financial Performance in Impact Investments.” De financiële prestaties van 53 impact investing private equity funds, of 557 investments worden afgezet tegen public market benchmark indices. Wharton/Social_Impact (pdf, 32 pag.) The new study provides an objective, rigorous look at two of the most important aspects of impact investing: financial returns and long-term impact. ExSum: Findings suggest that – in certain market segments – investors might not need to expect lower returns as a tradeoff for impact.***Bain Capital, LP (www.baincapital.com) is one of the world’s foremost privately-held alternative investment firms, with more than $75 billion of assets under management in several pools of capital including private equity, venturecapital, public equity, credit products and absolute return. ****BlackRock is a leader in investment management, risk management & advisory services for institutional and retail clients worldwide. At December 31, 2014, BlackRock’s AUM was $4.652 trillion. NB Nog geen echte retail beleggingsproducten voor impact investing. IINieuws 2015-jaaroverzicht*****GoldenSachs, Nav de overnamen van Capital Imprint. IINieuws-1-augustus-2015. SIBs deden ze al. Bron:Whartonmagazine.com/blogs/impact-investing-in-2016

Philanthropic Impact Investing

In Mission Markets gids the Essentials of Impact Investing for Small staffed Foundations (sept 2015, pfd, 162 pag.) staan Amerikaanse Impact Investor's Investeringscases en profielen. De meeste heb ik al gereviewed in IINieuws-15februari2016 Link: Missioninvestors.org Gids: The essentials of impact Investing for Small Staffed Foundations Nu nog eens 10 waaronder aanvullingen.

Aanvulling: De drietrapsraket IDP Foundation IDPFoundation, Social impact through smart philanthropy. Aparte webpage over IDPFoundation.org/impact-investing:We believe that charitable organizations have an obligation to use all of their resources. Impact investment case: IDPF investeerde in de capaciteit van Ghanese Sinapi Aba Trust om het IDP Rising Schools Program in Ghana (2009) te ontwikkelen. Drie fases aanpak: (1) 3 jaar gift voor programma pilot; (2) PRI 0% rente 7 jaar 125,000US$ (2013 dus exit 2020) en: (3) 1miljoen US$ lening 12% per jaar (2014 exit in 2017. en 2017. Blogger: Priming the pump with patient capital.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 13: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Investee: Het IDP Rising Schools Program bewijst dat met de juiste training, low-fee private schools hun management en toegang tot kapitaal kunnen verbeteren. De Sinapi Aba Trust, geeft kleine leningen 2,000–15,000 Ghana cedis (1,000-7,500 US$) aan goedkope private schools. In April 2015 hebben 393 goedkope private school ondernemers de IDP Rising Schools Program training in financieel beheer en school management gevolgd. Via deze scholen worden 96,000 kinderen bereikt. Pdf over het IDP RSP Educationinnovations/idp-rising-schools NB Deze organisatie werkt met bekende impact investors als Acumen, Tonniic, Skoll foundation etc., en de OECD, Unicef en Lego Foundation.

IDPF assets bijna 58miljoen US$: IRS 2014, pdf 228 pag.! Inderdaad small staffed, 2 ft projectmedewerkers voor het investee program en een full time betaalde bestuurssecretaresse voor het onbezoldigd bestuur. Het heeft wat US staats-, staten- en stedenobligaties (6,5miljoen US$), het belegt via Merryll Lunch en in MicroVest microkrediet. Portfolio Fixed income (overheids- (ibnlc FNMA vastgoed) en bedrijfsobligaties: pag. 28-29 74-84 & 98-106 & 194-228;Cash/deposito's versnipperd over portfolio pagina's; Equity; 24 miljoen aan corporate stock (veel gespreid belegd) pag 30-74 & 84-98 & 107-193. O.a. duurzame bedrijven, ook alcohol (Carlsberg) en Shell (dus in 2014 geen fossil fuel desinvestering).

IDPF advies: aan small staffed foundations: Get your hands dirty and spend some time in the field to understand the conditions and local context in which a social enterprise in a developing country operates. Include space for flexibility in your budgets and financing plans to make adjustments to a program as lessons are learned along the way. Build the capacity of your partners through both mentoring and a willingness to finance line items others refuse to finance—staff costs, external research, business plan development.Listen to your partners on the ground because they will be your greatest resource in making a project work.

Tweet: 1-2-3 phil # impinv by @ IDPFoundation: upgrading private schools in Ghana: 3jr pilot gift, 7jr 0% loan 125,000US$, 3jr 12% loan 1million US$ Omvang Gift? (Na te zoeken in jaarverslagen?) 7 jaar verdienen ze niets (inflatie!) en dan in 3 jaar 360.000US$ ofwel 3,6% per jaar (nb de 12% is laag voor de Ghanese markt, dus risico + valuta risico)

The Lora L. & Martin N. Kelley Family Foundation Trust (KFF, anno 1990), to enhance the public good through education and by providing individuals and communities with tools for self-improvement. Geen website gevonden. Wil 100% impact investors zijn in 2020. Liet zich inspireren door de KLFelicitas foundation en haar portfolio. KFF heeft geïnvesteerd in public equities, bonds en private equities with impact goals. Currently, 45 percent of its investment portfolio has ESG screens or proactive impact investing goals.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 14: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Assets: 22miljoen US$ IRS 2014, pdf 31 pag. 565,000US$ staatobligaties 14miljoen US$ equities, 1miljoen US$ fixed income, 1,4miljoen US$ hedge funds, 1miljoen US$ private equity en etf. Anders 2miljoen US$. Boekwaarde Ecotrust 184,000US$ fair market value 85,000US$. 2 PRI's beide 200,000US$ Craft en RSF. PRI inkomen in 2014 5.615US$.Pag. 18-24: Equity overzicht. Wat duurzame bedrijven nog fossil fuel Chevron, Exxon, Occidental wat voor een organisatie die in eco investeert wel ironisch is, ook Vestas. Geen alcohol geloof ik, wel tabak Philip Morris. Holland glorie: Rabobank, DSM.

Impact Investment case: Het investeerde in 2013 750,000US$ in Ecotrust Forest Fund II, LLC een private equity fund met als doel Environmental Conservation & Preservation. Financial return goal: market rate (benchmark de NCREIF Timberland Index). Exit gepland in 2023, met 2 jaar uitloop optie. Hiervoor was Ecotrust een gift beneficiant die actief is aan de Pacific Northwest, de geografische focus van de KFF. KFF zocht een alternative, non-correlated asset class.

Investee: De (EFM) Forest Stewardship Council-gecertificeerde aanpak werkt met highly skilled workers voor high-quality, better paying jobs for local contractors. EFM heeft een voorkeur voor lokale, minority-owned en/of vrouwelijke aannemers. Het heeft daardoor 75% lokale medewerkers. Het werkt met lokale (houtzaag)molens die leveren aan kleine family-owned molens, die leveren aan de lokale houtverwerkende industrie. EFM laat zien dat duurzame bosbouwde kwaliteit van het bos en ecosystemen verbeterd door CO² opname (credits), verbeterde de water kwaliteit en biodiversiteit en dit alles met market returns.

Kelley advies: Tijd en kosten: intensief door betrokkenheid, due diligence vergelijkbaar met private equity investments. Werk met consultants. Als je geen of weinig medewerkers hebt. Work on what you know: Zoek investeringskansen waar je verstand van en ervaring mee hebt, in hun geval bosbouw en finance die gecombineerd is met niet-traditionele stapel financiering, New Markets Tax Credits, kust restorautie, conservation easements en carbon credits.

Harris & Eliza Kempner Fund ism de Moody Methodist Permanent Endowment Fund* Gids pag. 126-127. Investering: 1.3 miljoen US$ (2/3e & 1/3e) Private Debt—Loan Pool in 2010, doel: Community & Economic Development; Employment & Job Related, Human & Social Services. Exit 2011, na 6 maanden*, Financial Return Goal: Below Market Rate 1,5%. Het was een overbruggingskrediet.Meer op: Missioninvestors/Harris-and-eliza-kempner-fund-and-the-moody-methodist-permanent-endowment-fund *Het Moody Methodist Permanent Endwoment Fund PEF is actief in Galveston, Texas en ondersteunt o.a. de Methodisten kerk, lokale en international projecten.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 15: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Investee: Ten social agencies receiving social service block grant funds (van de overheid) in dit geval een soort hoofdaannemers. De Kempners hebben sinds 1992 een PRI programma voor hun doelstellingen voor (Greater) Galveston in Texas dat geraakt werd door orkaan Ike in 2008. *De korte duur van de lening had te maken met het aflopen van post orkaan staats-financiering federal social services block grant (SSBG), waardoor de cashflow van onder aannemers/uitvoerders kleinere uitvoeringsorganisaties in de knel kwam. Een organisatie kon niet terugbetalen, verlies was 1% of 13,000 US$.

Tips: The government may not work as fast as promised, de lening duur was wat kort, door unspent dollars were temporarily forfeited back to the federal government after Congress failed to vote an extension. Werk in noodsituaties met bekende lokale partners / uitvoeringsorganisaties. Houd rekening met de gevolgen voor non-profit partners als ramphulp financiering stopt (ontslagen, stopzetten werkzaamheden). Laat bij pooled investments een fonds als projectleider functioneren (aanvragen, administratie).

Harris & Eliza KempnerFund, in 1946 gestart met 50,000US$ voor philanthropy & social responsability. Maar The Kempner Fund is seriously studying mission related investing ... to further the Fund’s mission and at the same time help projects in Galveston that might not otherwise be done while still returning a market rate income to the Fund. Since 2009 the Fund has transitioned 37% of its investments to managers that practice socially responsible investing. (Jan '16)

Assets: 48miljoen US$. IRS 2013, pdf, 112 pag. 6,6miljoen US$ overheidsobligaties; 30miljoen US$ corporate investments; 10miljoen US$ other 2miljoen US$ savings. Maar 44,3miljoen non charitable assets. Geen PRI's (inkomsten) opgevoerd. Inkomsten uit de 10miljoen US$ bijlage nummering (Schedule 2 pag 14) klopt niet. Het belegt via Kempner Capital Management, een van de (vele) onbezoldigde trustees is Randall Kempner bekend van ANDE het social entrepreneurs netwerk. Meerdere consultants waaronder (Amy) Domini (van de Kld duurzame index) voor 2miljoen US$ beleggingen. Inkomen ruim een ton oil & gas royalties.

Er wordt gespreid belegd in best kleine nominaties. Portfolio: overheid pag. 65 Corporate investments pag. 66 (14 pagina's) Portfolio investeees alfabetisch vanaf pag. 79. Duurzame ondernemingen, maar ook Fossil Fuel: Shell, Exxon, Alcohol SAB Miller Tabak Philip Morris, Hollands Glorie: Unilever, Ahold.

Het geeft heel veel kleine (100U$) grants& matching gifts, verdubbeling van employee fundraising for charities.. een filantropie verdubbelaar / accelerator. Details pag. 28-64.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 16: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

LaughingGull, (LG) is committed to justice rooted in the South. Laughing Gull Foundation, anno 2012, is een 'progressive family foundation'. De strategie: We achieve our mission through grantmaking, donor organizing, and impact investing in support of three priorities: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer (LGBTQ) equality, prison education, and environmental justice. Laughing Gull Foundation reserveert 10% van haar assets to impact investing. Het is ook een II informer door het aanbieden van investment-resources over impact investing op de website. LG is ook transparant: To date, Laughing Gull has made investments in a start-up company, Natural Capital Investment Fund, RSF Social Finance, Ecotrust, and AravaipaVentures,(impact technology in/for Colorado). (IRS pag 22 de bedragen, daar staat ook 5,000 US$ Galiuro Ventures)

Beyond grantmaking: Out in the South: More than 3 in 10 LGBT adults live in the South, making the South home tomore LGBTQ adults than any other region in the U.S. Yet historically, only 3-4% of LGBTQ funding has gone to the South. The Out in the South Initiative, coordinated by Funders for LGBTQ Issues, is designed to change that statistic. Blogger: Thus serving the underserved LGBT community. NB In Nederland vervult Mama Cash deze rol door internationaal LGBT organisaties te helpen bij opschaling van hun fondsenwerving.LGF sloot zich in 2015 aan bij de DivestInvest Campaign, joining other foundations, colleges, health systems, pension funds and religious endowments that are divesting from fossil fuels and investing in clean energy.

Impact Investment: 250,000 US$ Deposits & Cash Equivalent voor de Self-Help Credit Union in 2014. Het is een Green Term Certificate, a certificate of deposit that ensures the funds will go toward environmentally responsible ends and insured by the National Credit Union. Financial Return Goal: Market RateSelf-Help, heeft een lang track record van impact in low-income and underserved communities. De rekening is vergelijkbaar met een gewone bank, maar geeft dezelfde of better rates. Self-Help is mijn inziend vergelijkbaar met onze superduurzame banken. LG stelt dat: The social impact of Self-Help goes beyond Laughing Gull’s core mission areas. Meer op pag. 129-131.

Assets bijna 12miljoen US$ IRS 2014 pdf, 31 pag. 3miljoen US$ cash, de credit union deposit wordt apart vermeld, 7,5miljoen US$ corporate stocks & bonds, 650.000US$ other investments, de impact invest,ments daar komt 250.,000 US$ Natural Capital investment bij. Pag 20 kort rijtje corporate bonds 2,6miljoen US$, wat health maar verder niet echtduurzaam. Stocks pag 21 kort rijtje met tockernummers, Russel Vanguard Moody indexfunds mooi gespreid. Cardinal Resources clean water etc 10,000US$.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 17: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Carl & Eloise Pohlad Familiy Foundation, supporting communities needs in the Minneapolis-St. Paul region. Ze hebben Programma Related Investments, de case staat als PRI op de site/ Daar staat ook 5miljoen US$ aan de Minnesota Chamber of Commerce Foundation na de crisis van 2008 voor kleine ondernemingen. In 2009 stond de foundation garant met 20miljoen US$ voor het Initiative: Economic Crisis. Meer op: Pohladfoundation/funding-categories Ze hebben een employee-matching-gifts beleid, een filantropie verdubbelaar / accelerator. Impact Investment: (pag. 132) 4miljoen US$ Private Debt (lening) in 2013 aan Northside Home, LLC voor (sociaal/ betaalbaar) woningbezit. Northside Home is een joint venture van Urban Homeworks (UHW) en Project for Pride in Living (PPL) Terugbetaling in 2023. Financial Return Goal: Below Market Rate (PRI). De lening was van 2014-2018 tegen 1% rente (per kwartaal) en daarna 2019-2023 tegen 2%. Met de lening wordt huizen gekocht en gerenoveerd / verduurzaamd en families kunnen ze kopen of leasen met koop optie met financieel advies over de transitie van huur naar eigendom. In 2013 gaf de Pohlad Foundation ook een 1miljoen US$ grant naast de 4miljoen US$ lening. Mede financiers zijn de Twin Cities Community Land Bank (1miljoen US$ lening en 1mijoen garantie (loan pledge). Verder de Minnesota Housing Finance Agency en Minneapolis (gap financing en grants).

Assets: 122miljoen US$, IRS 2013, pdf, 70 pag. NB Daar worden de PRI's niet opgevoerd. (pag.7 wel op pag. 69) Aan- en snelle verkoop van wat Monsanto, Sanofi & Unilever etc. Stock portfolio pag 25-27: fondsen, indexfondsen, beleggingsfondsen waaronder Alcohol. Meer portfolio activiteiten op pag. 49-67.

Roosa Fund of Block Island Ecumenical Ministries Inc (RF) is een donor advised fund (DAF) a philanthropic vehicle established at a public charity. Opgericht in 2011 met een gift van de Vernon D. and Florence E. Roosa Family Foundation (1974) Trust. Assets 3.8 miljoen US$ (2013) Het wordt beheerd door Block Island Ecumenical Ministries Inceen incorporated non-profit, interfaith religious association and public charity that acts as a community fund for its home community, Block Island, Rhode Island.

Impact Investment RF leende in 2013 342,000 US$ aan the Block Island Economic Development (BIED) Foundation Inc. (IRS 2011, pdf 23 pag. Assets: Community Center en een Artisan center waar huurinkomsten uit zijn) voor Education; Housing; Human & Social Services. Financial Return Goal: Below Market Rate. Met de lening werd een hypotheek voor een community center tegen 7,5% overgenomen en verlaagd naar 2% (25 jaar). In het community center zijn een senior learning program en preschool (Early Learning Center) gehuisvest.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 18: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Swiftfoundation, supports local stewards and their allies who are dedicated to protecting biological and cultural diversity, building resilience amidst climate change and restoring the health and dignity of communities globally. Anno 1999. Santa Barbara, California. Opgericht met gelden van de IPO van United Parcel Service. The Founder studied Conservation of Natural Resources and International Agriculture and worked in Guatemala, Papua New Guinea and Ecuador. Knowing that less than 2% of philanthropy is directed internationally besloot hij internationaal te werken.Op de website staat een link naar Mission Related Investing: SF-green-investing Currently 30% has been allocated towards Mission Related Investing. Thema's: supporting biological and cultural diversity, addressing climate change, and enhancing the health of communities globally.

Sophisticated II: SF huurde in 2013 Amplifier Strategies in voor (vamping) haar impact investing strategie. Over die transitie naar impact investing: Forbes/its-about-reclaiming-markets-how-one-millennial-is-fighting-to-invest-with-a-conscience (Sonja Swift) Blogger: Een citaat dat ik niet kan nalaten Q: Did you get a lot of pushback within the foundation when you suggested that the social mission should be reflected in the investments, and not just in the grants? SS: Initially from the financial advisors, there was a real sense of impossibility. Like, ‘You can’t make money doing something that’s beneficial!’ It was almost like it defied logic.' ...'The goal we have is to maintain the foundation’s core endowment at its current size. Whenever the endowment grows above that—and this is what we set up with Amplifier—those monies can be pulled into the impact below-market bucket and used in that way. Those investments will not be making as much money, but they’ll be supporting things that are stable, prudent, and inspiring. That’s a pretty good compromise in a way. We’ll see; we’re just beginning that process.

Het reserveert nu 10miljoen US$ voor below-market impact investments en dat fond is verdeeld in 3 risk pools: investment fund managers (least risk), direct investments (moderate risk) en angel investments (highest risk). Op de IRS aangifte staan 3 PRI's (als inkomstenbron). Op de site staan 31 soorten in aanmerking komende ondernemingen en17 uitsluitingen o.a. privatisering van publieke dienstverlening. Daarnaast streeft het naar best practice ondernemingenin de portfolio SF is ook actief aandeelhouder en betrokken bij campagnes. We will also strive to be strategic in aligning our investing with our grantmaking by negotiating whether a grant, loan orinvestment is most fitting. Blogger: Ofwel wat heeft de meeste impact...

Impact investment: De Swift Foundation investeerde 800,000 US$ door een private debt lening in het RSF Food & Agriculture PRI Fund (Note) in 2010 en 2011. Projected Exit: 2015-2016 (5-jaar) Financial Investment Goal: Below Market Rate: 1% rente die elk kwartaal betaald wordt. RSF is de rentmeester: doet due diligence, geeft leningen aan

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 19: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

geselecteerde uitvoeringsorganisaties en publiceert kwartaalrapportages over de fondsactiviteiten. Swift F gaf daarnaast50,000 US$ aan RSF voor haar Local Initiatives Fund, een pooled philanthropic fund, voor loan guarantees, credit enhancements en strategische giften voor technical assistance, capaciteitsopbouw, land preservation & other resources necessary to create and sustain regional food systems.

Assets 59miljoen US$ IRS 2013, pdf 52 pag. Spannend door hun doordachte, doorwrochtee investeringsbeleid die een super duurzame financial niet misstaat. (Maar) ze investeren ogenschijnlijk in de bekende duurzame darlings en niet per se in impact sectoren. Dus Coca Cola (Australië), Veritas (Equity research en meer), maar ook in Community Capital (1miljoen US$). Korte Aan- en verkoopoverzichten. Op pag other assets staat RSF, CoEfficient MicroEnergy Yasna Renovables, Native American Natural Foods, Peristent Energy Partners, samen 1,4miljoen US$. 44Miljoen US$ in other investments Statement 7 mn Charles Schwab Investment fondsen en een Impax (duurzaam) NEF II dat 75% in waarde toenam en Root Capital 800,000 US$ (constant). (zie Willy Foote Impact Investor profile)

NB Op basis van de geclaimde 30% MRIs en 10miljoen US$ impact investing is er een gat van 10miljoen dat m.i. duurzaam belegd wordt in relevante sectoren naast SRI regels implementatie.

Nabrander: Triple EEE Foundation (1993) miniprofiel van de IRS investment portfolio, het heeft geen website) in IINieuws-15feb16. De Triple EEE Foundation assets zijn 100% impact invested.

Impact investment: Na de crisis in 2008 kocht Triple EEE foundation Investment-Grade Collateralized Mortgage Obligations die qua impact en risico voldeden aan haar doelstellingen (low income housing), maar door de mortgage crisis onder de prijs werden gedumpt. Lucratieve investeringen met tot wel 14% rendement. Want: de foundation believed that any investment in CMOs (however small) would help support the financial backbone of the housing market and indirectly help to prevent foreclosures. En stemde als belanghebbende voor heronderhandeling van hyptheken in plaats van foreclosure van woningen die vielen onder het Home Affordable Modification Program (coverage by the federal government).

Triple EE foundation tip: Take advantage of opportunities to engage and educate financial institutions and advisors when appropriate. Triple EEE Foundation had numerous conversations with financial institutions to get them to see mortgage renegotiations as a win-win that was financially in the best interest of the institution and good for people who were at risk of foreclosure.Floyd Keene, de oprichter is nu bestuurslid bij Exponent Philanthropy We guide, connect, and champion small-staffed philanthropy. .. en advocates nationwide for impact investing.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 20: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Gids: The essentials of impact Investing for Small Staffed Foundations Voor de liefhebbers:20 cases in IINieuws-15februari2016 uit deze gids en op Missioninvestors.org/tools/case examples

JOBS Impact (first) pionier @ Acumen Fund seeks jobs.thegiin.org/job/674/impact… in London for the Impact Team and its Lean Data Initiative. Apply before March 4th Meer Impact investing vacatures op jobs.thegiin.org (internationaal) en (nu even niks) HansenKnight: een Brits search bureau gespecialiseerd in 'impact investing'.

Impact Investor Profile

Wily Foote en Root Capital: 1 miljard voor agri SMEs in ontwikelingslanden Willy Foote werd veel genoemd in de eerste impact investing artikelen die ik las. Net als Bill Gates verliet hij Harvard, maar hij ging meteen doen wat Bill Gates nu ook doet. Foote ontwikkelde als former financial analyst gespecializeerd in Latijns Amerika een business model om verarmde plattelandsgemeenschappen te helpen met leningen.

Foote startte Root Capital in 2000. Dat accepteert toekomstige oogsten zoals cacao, koffie, katoen, fruit en noten als onderpand voor leningen. 97% wordt terugbetaald. Root Capital wil aantonen dat (hun stijl) financiële dienstverlening overal kan floreren. Het biedt de platelamnd ondernemers die leningen nemen ook training om hun business skills te verbeteren en hun toegang tot de lokale markten te versterken. (Blogger: ik herinner me een artikel over Root Capital en hoe zij omgingen met de crisis en de ingestorte grondstoffenprijzen, waarin ze aangaven in te zetten op die laatste activiteiten.) Root Capital pakt het serieus aan: “We offer a mini-MBA in finance for agricultural business leaders, and this year we’ll train upwards of 250 businesses across Latin America and Africa. Daarmee brengt het private-sector banking skills naar markten die lokaal niet bediend worden door financials.

Foote ziet armoede als belangrijkste oorzaak voor vernietiging van regenwouden en bossen en biodiversiteit, als landbouw hervormd kan worden en mensen werk en inkomen geeft zonder nog meer natuur te vernietigen komen de duurzame ontwikkelingsdoelen binnen bereik. Vidoe over de aanpak van Root Capital: YouTu.be

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 21: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Impact OpschalingDit jaar, 15 jaar na de oprichting, verwacht Root Capital in totaal 1miljard US$ leningen te hebben gegeven aan kleineondernemingen in ontwikkelingslanden*. Ik keek nog even op de website voor wat facts&figures. Root Capital lijkt snel op te schalen, het sloot 2014 af met 740miljoen US$ leningen. Bron: Bostonglobe/5-things-you-should-know-about-Willy-Foote *RootCapital werft donaties (voor het trainingsprogramma), investeerders (geen info op de website) en roept op om haar netwerk van ondernemers op te nemen in handelsketens. Het heeft nu 120 afnemers waaronder Starbucks, the Body Shop etc. IRS 2014, pdf, 60 pag. Root Capital heeft ongeveer 140 miljoen US$ vermogen, 20miljoen US$ inkomsten en 18miljoen US$ donaties. De uitgaven worden opgevoerd conform de strategie: Finance (14miljoen US$), Advise (4miljoen US$), Catalyse (2,2miljoen US$). Het heeft 100miljoen Programme Related Investments PRIs en 108miljoen US$ total liabilities. (pag 14)

Root Capital was een van de eerste kredietverleners aan kleine ( landbouw) ondernemers in ontwikkelingslanden, vergelijkbaar met Oikocredit (sinds 1974) in Nederland. Oikocredit participeert als institutionele belegger in het Actiam- FMO-SME-Finance-fund (2014) dat targets financial institutions in Africa, Latin America, Eastern Europe & Central Asia and Asia, which provide access to loans and financial services to small and medium enterprises (SMEs). Blogger: Oikocredit is dus naast investeerder & partner ook capaciteitsopbouw volgens het Mission Markets modelmet rollen voor impact investors (Essentials of Impact Investing for Small Staffed Foundations zie IINieuws-15feb16.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 22: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Blogger: Dit is razend interessant en een opvallende stap. Oikocredit maakt investeren zo laagdrempelig dat het zou kunnen gaan concurreren met haar giften inkomsten. Bij mij werkte het zo, ik heb mijn maandelijks donatie verdubbeldmaar omgezet in een investering. Het wordt interessant om in de jaarrekening over 2015 Oikocredit/financiele-informatie te zien wat de instroom aan kleine participaties was in 2015 en of er een effect is op de donaties. Na het aanmelden als belegger kreeg ik direct een uitnodiging om donateur te worden, daar ligt het niet aan. NB Bij Root Capital is de verhouding vermogen inkomsten giften nu: 2,5-1-<1: 100miljoen vermogen, 20miljoen inkomsten uit het vermogen en 18miljoen donaties (2014)

Next step?Concullega's ASN Bank en Triodos Bank die al laagdrempelige instap mogelijkheden voor investereerders boden door lage maandbedragen en beursnoteringen, stapten recent in crowdfunding voor impact. ASN bank met haar community VoordeWereldvanMorgen en duurzame platform Oneplanetcrowd (zie IINieuws jaaroverzicht 2015) en Triodos Bank viahaar Sustainable Finance Foundation de afgelopen maand, (zie dit blog crowdfunding). Gaat Oikocredit dat ook doen, of houdt het bij de laagdrempelige werving voor haar eigen beleggingsfonds, dat goedkoop is qua kosten maar een constant laag rendement biedt i.t.t. de duurdere fondsen van ASN Bank en Triodos die met de public equity markt meebewegen.

”Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsenen institutionele investeerders''.

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 23: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing

Page 24: Impact Investing Nieuws 1 maart 2016

Twitter: @AlcanneLinkedIn: Linkedin/alcannehoutzaagerEmail: [email protected] Tube: YouTube/AlcannePublic Speaking Flyer: Slideshare/spreken-over-impact-investingIINieuws: ImpactInvestingNieuws.blogspot

Drs Alcanne Houtzaager MA Blogger & Public Speaker on Public Equity Impact Investing