Op het bord december 2014

40
DECEMBER 2014

description

 

Transcript of Op het bord december 2014

Page 1: Op het bord december 2014

DECEMBER 2014

Page 2: Op het bord december 2014

BORDSCHEMA

03 UITHANGBORD03 Redactioneel 04 Infrastructuur - hoe was het? hoe is het nu? Een leerling vertelt...05 Infrastructuur

07 SCHAKELBORD07 CLB- werking08 Studeren op school09 RSV - Film tijdens middagpauze

10 PRIKBORD10 Eerste schooldag in VTI Kortrijk11 Studiereis eerstejaars VTI Gullegem12 Tweedaagse eerstejaars VTI Harelbeke14 Tweedaagse tweedejaars VTI Harelbeke16 Tweedaagse uitstap 2de graad wetenschappen-kunst18 Met derdes en vierdes Kortrijk-Gullegem naar Antwerpen en de boekenbeurs20 Taat-project met 5 en 6 KABK en 5KIK21 Bedrijfsbezoek Ceratec met 6TEI22 3BSO bouw en 4BSO bouw volgen bouwwerven op22 6BSO ruwbouw bouwt een atelier in Zwevegem23 Opleiding “rolsteiger”23 met 2A9 van VTI Gullegem op werfbezoek24 Afdeling hout - RTC opleiding spuittechnieken watergedragen lak24 Afdeling hout - Opleiding CE-markering ramen en deuren25 De 4de jaren gaan op bosdag26 VTI Kortrijk liet het knallen op de open bedrijvendag van garage Moyaert26 Project GIP 6TIICT27 Pizzaquiz in VTI Gullegem27 Verrassend toneel maakt diepe indruk op VTI-leerlingen

28 NAAMBORD28 Instuif...uitwuif... 3 oktober 201429 Familienieuws30 In memoriam

32 SCOREBORD32 VTI- Cross 201433 VTI Gullegem, in de ban van het veldlopen, huldigt zijn kampioenen34 Studio Brussel Interview

35 PLAKBORD

36 INFOBORD36 Inschrijvingen tijdens de kerstvakantie36 Opleidingen aan VTI Kortrijk-Harelbeke-Gullegem troeven voor jouw toekomst38 Sollicitatiebeurs - jobbeurs - infomomenten

39 MUURBORD Vredeswensen voor een gezellig Kerstmis en een beter 2015 kerstkaartjes leerlingen eerste graad

Dit tijdschrift kwam tot stand dankzijIrmgard Callens, Jan Quaegebeur en Cathy Lecoutre, coördinatie; Els Witdouck, lay-out; de kopiewinkel en de vele auteurs en fotografen.

Page 3: Op het bord december 2014

Het einde van 2014 komt in zicht. Zoals het bij een jaareinde past, blikken we terug én kijken we voor-

uit naar de uitdagingen van 2015.

Meer dan ooit was onderwijs het voorbije jaar een the-ma dat vlot over de tongen liep: in discussies, debatten, krantenkoppen en fora allerhande.

Het begon in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. De politieke gretigheid om in onderwijs het verschil te maken was alom te horen en te lezen. Ook na de verkiezingen blijft ons onderwijs een thema dat voort-durend de actualiteit haalt. We lazen sinds de start van dit schooljaar talrijke krantenkoppen over de eindter-men van vreemde talen, de visie op hervormingen van het secundair onderwijs en de loopbaan van de leraar. Velen zeggen graag hun zeg over onderwijs. En dat is goed, want scholen, leraren, leerlingen zijn maatschap-pelijk zo belangrijk dat het iedereen bezighoudt. Het moet dus grondig en met zorg behandeld worden.

Sinds oktober is de beleidsnota van de nieuwe minister van Onderwijs een feit. We kennen dus de grote lijnen over grote onderwijsthema’s voor de komende jaren: hervormingen, zorg voor leerlingen, de loopbaan van de leraar en degelijke schoolgebouwen. En uiteraard rijzen er al even grote vragen en circuleren allerhande interpretaties over de concrete uitwerking en gevolgen van deze beleidsplannen.

Welke visies en standpunten politici ook zullen verkon-digen, het onderwijs is en blijft een veld in voortdurende beweging en dat voelen, horen en zien we elke dag in VTI Kortrijk – Harelbeke – Gullegem.In dit nieuwe num-mer van ‘Op het Bord’ vertellen leerlingen en leerkrach-ten enthousiast over de vele activiteiten en leerervarin-gen van het voorbije eerste trimester. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van eigentijds, creatief en dynamisch leren en samenwerken op school anno 2014.

Onze voornemens voor 2015 ? De samenleving evo-lueert en de beleidsplannen van de politiek zijn uitge-schreven. Met het directieteam, de stafmedewerkers en de leerkrachten van VTI Kortrijk – Harelbeke – Gul-legem blijven we kritisch en hoopvol werken aan de toe-komst van de duizend jongeren van onze school. We hebben samen één doel voor ogen: sterke opleidingen en voortdurend werken om de kwaliteit ervan hoog te houden !

Ik wil alle lezers van ‘Op het Bord’ bij deze danken voor de betrokkenheid, de samenwerking en het vertrouwen in 2014. Voor 2015 wens ik jullie fijne, gezonde en mooie dagen.

Van harte:

Barbara Heyde, pedagogisch directeur VTIK 2de graad TSO en 3de graad

3

REDACTIONEEL

UITHANGBORD

Page 4: Op het bord december 2014

4

Ik ben Kevin Bruggeman en zit nu in het 6de jaar houtbewerking.

De eerste dag dat ik naar het VTI van Kortrijk kwam was in het 3de middel-baar, dus dit is mijn 4de schooljaar dat ik het reilen en zeilen van deze school meemaak en in die 4 jaar is er veel veranderd.

Toen ik hier toekwam, schrok ik van de grootte van de school en ook van de ontelbare hoekjes en kantjes die de school telt. Het is een waar doolhof waarin ik nog al-tijd nieuwe dingen ontdek. Maar de school gaf mij vooral ook een sombere indruk door de vele verouderde ge-bouwen. De school bestaat al vele jaren en dat zag je ook, er is waarschijnlijk vele jaren niets gebeurd waar-door de school bijna uit elkaar viel, dus het werd hoog-tijd dat er aan de alarmbel werd getrokken en gelukkig gebeurde dat ook.

In het schooljaar dat ik in het 3de jaar zat, is er niet veel veranderd. Hier en daar een nieuwe verflaag of een nieuw glas in een raam steken dat gebroken was, maar daar stopte het.

In het 4de jaar gebeurden er al wat grotere werken. Het begon met de volledige renovatie van de eerste graad, klaslokalen en studiezaal waarbij het dak er volledig af ging en de binnenkant ook werd vernieuwd met bijvoor-beeld nieuwe ramen. Deze werken hebben een jaar ge-duurd waarbij het resultaat er toch mag zijn. Het geheel heeft daardoor een veel frissere look gekregen verge-leken met vroeger en voldoet ook meer aan de normen van vandaag.

Maar dat was niet alles, er werd ook lang gespecu-leerd dat de beroemde overkapping van de speelplaats plaats zou moeten ruimen voor een open en innovatief concept. Wat werd gedacht werd dan ook werkelijkheid toen de warme refter tijdelijk moest verhuizen omdat de keuken ging verdwijnen. Toen werd het duidelijk: het dak gaat er af.

Uiteindelijk op de 1ste schooldag van het 5de jaar zag je een grote verandering. De volledige overkapping was weg, de keuken met het toegangsgebouw (ook wel de boog genoemd) was afgebroken, de vloer van de speel-plaats was eruit en nog een paar andere gebouwen wa-ren afgebroken.

Hierna ging alles plots zeer snel. In één schooljaar werd de volledige speelplaats heraangelegd met veel meer groen en kleur, de aanpalende gebouwen werden voor-zien van nieuwe goten, de aanpalende gevels werden vernieuwd, een oude opslagruimte werd omgetoverd tot een nieuwe overdekte ruimte, maar ook de renovatie aan de gebouwen van de 1ste graad was klaar, de fiet-senstalling werd opgefrist, de grote refter kreeg overal nieuwe koepels, in de K-blok werden er bepaalde klas-sen voorzien van nieuwe deuren en ramen, de daken van de kunstafdeling werden vernieuwd en zo verder.

In de 3 maanden dat ik in het 6de jaar zit, zijn er ook al een paar dingen veranderd. In de K-blok zijn er nog lo-kalen die nieuwe deuren en ramen hebben gekregen en ze zijn nu nog bezig met het laatste stukje speelplaats te vernieuwen door de kelders eronder te herstellen.Maar het jaar is nog niet voorbij, dus er zullen nog wel dingen zijn die gaan veranderen. Want er wordt gezegd dat alle werkplaatsen een nieuwe dakbedekking zullen krijgen en dat er overal nieuwe ramen zullen komen en ook dat het chauffagenet een grondige opfrisbeurt zal krijgen.

Dus er is wel nog veel werk, maar in die 4 jaar is er toch wel het een en ander veranderd waardoor de school er veel frisser, jonger en moderner uitziet en beetje bij beetje de vernieuwde toer op gaat waardoor ze van dat verouderde imago af geraakt is.

Kevin Bruggeman, leerling uit 6TH

INFRASTRUCTUUR -HOE WAS HET? HOE IS HET NU? EEN LEERLING VERTELT...

UITHANGBORD

Page 5: Op het bord december 2014

5

INFRASTRUCTUUR

UITHANGBORD

Page 6: Op het bord december 2014

6

INFRASTRUCTUUR

UITHANGBORD

Page 7: Op het bord december 2014

7

Van links naar rechts:Rik Vandenbogaerde: contactpersoon CDOAnn Devlieghere: contactpersoon PTI/TBSNele Lavens: verpleegkundigeHilde De Keghel: contactpersoon SyntraCatherine Verhoyen: JeugdartsMarie Hubain: contactpersoon VTIH, OKAN, VTIK: 1ste graad en BSO 2de graadSofie Vandenbussche: contactpersoon VTIG en VTIK: 2de graad TSO-KSO + 3de graad

Per school is de contactpersoon het aanspreekpunt voor school, ouders en leerling. Deze contactpersoon neemt ook deel aan de cel leerlingenbegeleiding. Sofie en Marie maken deel uit van een multidisciplinair team. Deze teamleden staan samen met de contactpersoon in voor de begeleiding van de scholen verbonden aan het team.

Waarvoor kan je bij het CLB terecht?- Leren en studeren: informatie en hulp bij problemen met lezen, schrijven, rekenen, concentratie…- Schoolloopbaan: informatie en hulp bij vragen rond studiekeuze- Preventieve gezondheidszorg: med. consulten, vaccinaties en informatie rond gezonde levensstijl- Goed in je vel voelen: pesten, faalangst, sociale vaardigheden, motivatie, moeilijk gedrag…

Hoe kan je ons bereiken?- Via een bericht op Smartschool- Via leerlingenbegeleiders- Via de website www.vclbgroeninge.be of 056 249 700- Via de CLB-chat op woensdagnamiddag en –avond: surf naar www.vclbgroeninge.be en klik op

Wij zijn wekelijks op school, spreek ons gerust aan!

CLB - WERKING

SCHAKELBORD

Page 8: Op het bord december 2014

8

Onder het motto “Studeren kan je leren” worden er op onze school heel wat acties opgezet om leerlin-

gen stap per stap te begeleiden bij het verwerken van leerstof.

In de eerste plaats zijn er de richtlijnen van de vakleer-kracht en de tips van de klassenleerkracht.

Met de leerkrachten GOK bieden we in de eerste graad individuele ondersteuning aan bij leerproblemen en geven we tips in het aanleren van een goede stu-diemethode. In de tweede graad wordt er ingezet op ondersteuning voor wiskunde en krijgen leerlingen die moeite hebben met taal de mogelijkheid om individu-ele begeleiding te krijgen. In al onze initiatieven is het belangrijk dat leerlingen groeien naar meer zelfstandig-heid richting derde graad met als resultaat het boeken van leerwinst.

Op school bieden we ook de ruimte om zelfstandig te werken. Info over studeren op school kreeg u al bij de start van het schooljaar maar we willen deze mogelijkheid nog-

maals onder de aandacht brengen.

De middagstudie wordt vrijblijvend aangeboden. Af-spraak is wel: wie komt, komt op tijd. Wie klaar is, kan in stilte vertrekken.Voor de ochtend- en avondstudie vragen we om in te schrijven per periode.

Tijdens ieder studiemoment verwachten we een ern-stige studiehouding. Leerlingen die dit niet kunnen op-brengen, worden niet langer toegelaten.

We wensen onze leerlingen een leerrijk schooljaar toe!

Sigrid Vansteenkiste, pedagogische directie

STUDEREN OP SCHOOL

SCHAKELBORD

1. OCHTEND:van 8.00u tot 8.25u is er ochtendstudie in T120 ( stu-diezaal eerste graad )

2. MIDDAG:van 12.30u tot 13.00u kan er in een pc-lokaal gewerkt worden, lokaal P004

3. AVOND:op maandag, dinsdag en donderdag is er studie tot 18u mogelijk in T120

Page 9: Op het bord december 2014

9

5 keer per jaar presenteren we een film tijdens de mid-dagpauze.

Deze films worden telkens getoond tijdens de middag-pauze op groot scherm in de studiezaal eerste graad in Kortrijk of de ontspanningsruimte in Gullegem.

De juiste informatie vinden de leerlingen op de affiches die verspreid zijn over de school en op de openingspa-gina van smartschool. Er is telkens een grote opkomst en de leerlingen zijn enthousiast over deze manier van vrijetijdsbesteding op school. Zeker tijdens de koudere wintermaanden kan een mid-dagje film kijken je weer helemaal opwarmen.Dit jaar toonden we Maleficent en Divergent.

Dawn of the Planet of the Apes staat als nieuwkomer gepland in januari.

Lieve Cornelissen, Inge Gorré, leerkrachten Nederlands Patrick Depoortere, leerkracht hout

FILM TIJDENS MIDDAGPAUZE

SCHAKELBORD

“Het is een goed idee om tijdens de middagpauze een film te spelen op school. Het zorgt voor wat ontspan-ning en als het koud is, kan een beetje warmte zeker geen kwaad.Er is een toffe sfeer tijdens de film en iedereen heeft respect voor wie naar de film wil kijken. En dat is fan-tastisch.”

Raphaël Veys, leerling uit 3TEM

Page 10: Op het bord december 2014

10

1 september 2014. Het blijft een spannend moment, die eerste schooldag.

Geen krokodillentranen, Studio 100 lunchtrommels, re-serveslipjes of emotionele mama’s aan de schoolpoort van ons VTI maar wel stoere kerels en heuse madam-men, sterke vakantieverhalen, festivalbandjes, stevige handdrukken en een laatste kus aan je lief. Het start-schot voor het nieuwe schooljaar werd gegeven.

Wellicht ben je op 1 september opgestaan met de nieu-we Philippe Geubels ringtone, trok je je gemakkelijkste sneakers en een comfortabele jeans aan en ben je met een half beslapen kop op je fiets aangekomen aan de fietsenstalling, samen met honderden andere lotgeno-ten. Wat zou dit jaar weer brengen? Allereerst een kennis-making met je klas vol nieuwe gezichten en uiteraard met je nieuwe klasleerkracht die er verdacht enthousi-ast bij liep. Daarna een korte rondleiding doorheen de school: snackautomaten check, toiletten check, zitbank-jes check, leerlingendienst check! En natuurlijk geen eerste schooldag zonder een bezinning. Het schooljaar werd er vergeleken met een muziekstuk waarin elk ele-ment een belangrijke rol speelt: de opvoeder als de di-

rigent, de klasleerkracht als de sleutel, de leerlingen als de noten en de school als de notenbalk. Heel passend werd afgesloten met ‘Ze’s achter mijn pi-ano’. Als alles dus goed gaat, wordt er doorheen het jaar een heus concert gegeven! Al zal dat vast niet gemakkelijk zijn: telkens opnieuw afstemmen op de verschillende le-raars, het juiste akkoord vinden met je klasgenoten, een positieve noot brengen in het lesgebeuren en … ook leren nu en dan eens een toontje lager te zingen. Maar voor een ervaren VTI’er is dat een perfecte uitdaging. Dus, weg met de Playstation, hier komt weer je dage-lijkse dosis Frans, godsdienst, installatiemethoden, wis-kunde en toegepaste fysica! Maar niet getreurd, want op 1 september kwam je na-melijk ook EINDELIJK te weten of Marianne na de val van de trap echt dood was, of Peggy Lukasje echt ging verdrinken, of Geert Emma echt had opgesloten en vooral of Lowieke nu eigenlijk voor Jana of voor Olivia ging!De kop is eraf. De leerkrachten weten welk vlees ze in de kuip hebben en de leerlingen hebben weer een doel voor ogen, het schooljaar kan beginnen!

Stephanie Penez, lerares godsdienst

EERSTE SCHOOLDAG IN VTI KORTRIJK

PRIKBORD

Page 11: Op het bord december 2014

11

Op donderdag 25 september gingen we met alle eerstejaars op studiereis voor het vak natuurwe-

tenschappen.

In de voormiddag zakten we af naar de Palingbeek in Zillebeke om een moord op te lossen.‘Moord in de Poel’ dompelde ons onder in alle aspecten van het leven in en rond de poel. Een boeiende manier om met het vak natuurwetenschappen kennis te maken.We kropen in de huid van een professionele speurder die de moordenaar van één van de poeldieren moest vinden. Dankzij enkele knappe speurders werd de moord in een handomdraai opgelost.

Onder een stralende zon genoten we van onze lunch en daarna vertrokken we met de bus naar Diksmuide.

In ‘het Buitenbeentje’ werden we hartelijk ontvangen.

Onder professionele begeleiding begonnen we aan de bouw van een vlot. Dankzij de duidelijke instructies sjor-den we een prachtig vlot, twee andere vlotten lagen al voor ons klaar. Het bouwen van het vlot bleek de ge-makkelijkste opdracht te zijn, het besturen ervan was geen kinderspel, maar dankzij teamword lukte het ons toch.We roeiden met z’n allen onder de bruggetjes door. Bij elke brug was er een stop en konden we via een touw-ladder van op het vlot op de brug geraken. Dit was soms best een hachelijk avontuur!

Moe en voldaan keerden we terug huiswaarts. Een leu-ke studiereis!

Anneke Blomme, lerares Nederlands - mavo

STUDIEREIS EERSTEJAARS VTI GULLEGEM

PRIKBORD

Page 12: Op het bord december 2014

12

25 september 2014.

De weergoden waren ons gunstig gezind.

Wij, de groentjes van het VTI Harelbeke, mochten op tweedaagse. Zo leer je je kameraden en de leerkrach-ten op een andere manier kennen, hadden ze ons ver-teld. De praktische organisatie voor de tweedaagse werd toegelicht. Aan de hand van 4 jokers met een hoofdletter V, ge-dragen door de klasverantwoordelijken, werd de dag ingeleid. De valiezen werden ingeladen en we kozen ons plaats-je in de bus. Zo vertrokken we richting De Panne. Na een uurtje stilzitten waren we er klaar voor.

Het eerste spel ‘DUIZEND KILOMETER‘ was een feit. De leerkrachten hadden hun positie ingenomen en wa-ren de spelleiders van dienst. We streden voor wat we waard waren. Klas 1A4 kwam hier als winnaar uit de bus. Jammer dat ze hun joker niet gebruikt hadden, een inschattingsfoutje, dat hen later duur zou komen te staan. Ondertussen hadden we al allemaal onze naam op een kaart met wensen voor ‘beterschap’ geplaatst voor dhr. Quaegebeur, de bezieler en grote organisator van de tweedaagse die thuis knarsetandend aan zijn krukken gebonden in gedachten bij ons was. Na het verorberen van onze picknick mochten we op de ka-mers om ons te installeren. Daarna vertrokken we rich-ting ’t zeetje’. Ieder zette zijn beste beentje voor bij de strandspelen en de bouw van de zandkastelen. Als we de leerkrachten mochten geloven, overtroffen we elke vergelijking met voorgaande jaren, wat er ons toe aan-zette om nog beter te doen.

De namiddag aan zee werd afgesloten met een helse rit in de go-cart. Al deze activiteiten hadden ons een hon-gergevoel bezorgd. Gelukkig brak de tijd aan om terug te keren naar het domein waar we verwelkomd werden in de eetzaal. Ondertussen was dhr. Descamps druk in de weer om alles in gereedheid te brengen voor de film ‘Air Bud’, bij momenten dol komisch, maar toch met een boodschap over samenwerken en geloven in je eigen mogelijkheden.

De avond werd afgesloten met een avondspel in de be-boste duinen van het domein. De leerkrachten, mevr. Van Hove, mevr. Vandekerckhove, mevr. Declerck, mevr. Rosseel, dhr. Tant en dhr. Descamps kropen in de huid van één of meerdere dieren die wij in het donker moesten opsporen. En of het donker was? Nauwelijks een maan te bespeuren. Gelukkig hadden we een zak-

lantaarn om ons door het struikgewas een weg te banen op zoek naar onze prooi. Aan het einde van de avond had 1A5 zich ondertussen aangekondigd als de te klop-pen klas. Klaar voor wat een korte nacht zou worden, vooruitkijkend naar een volgende dag vol spel-plezier en activiteiten, vielen we uiteindelijk in slaap.

Na een verfrissende douche en een stevig ontbijt startte de dag met de recordpogingen. In een duel van een uur probeerden we records te vestigen, aan te vallen en te verbeteren. Voor het prijzenspel, uitstekend ge-animeerd door dhr. Descamps, gingen we op het puntje van onze stoel zitten. De vreugdekreten galmden door de zaal bij winst. De antwoorden werden grondig ge-controleerd door de jury en onder het waakzaam oog van dhr. Tant mochten we onze prijzen gaan kiezen. Na weer genoten te hebben van een stevige maaltijd trokken we naar de ‘Nachtegaal’, een educatief centrum waar onze kennis op het vlak van biologie en natuurwe-tenschappen getest werd. De eindspurt werd ingezet, de jokers werden bovengehaald. Na een plezierige en geslaagde tweedaagse sleepte 1A5 de klassenprijs in de wacht. Alles situeerde zich op de grootte van een zakdoek, de inzet van iedereen was dan ook enorm!

Ronny Tant, leraar techniek-TAK en de leerlingen van 1B2

TWEEDAAGSE EERSTEJAARS VTI HARELBEKE

PRIKBORD

Jokers?

Die jokers konden we gebruiken bij een spel dat gespeeld zou worden op tweedaagse. Hiermee konden we onze punten voor dit spel verdubbelen. Tactiek en juiste keuzes maken zouden dus belangrijk worden. De klassenprijs 2014 was de inzet. Misschien nog belangrijker was dat iedere letter V ge-kozen was in functie van een bepaalde gedragscode. Klas 1A3 mocht de eerste V in ontvangst nemen, die stond voor verantwoordelijkheid opnemen. Aan de hand van wat concrete voorbeelden werd een situatieschets gegeven. Zo wisten wij leerlingen van bij de start wat de leerkrachten van ons zouden verwachten. Klas 1A4 droeg de letter V voor om gedurende die twee dagen voornaam om te gaan met elkaar. Klas 1A5 riep op om verdraagzaam te zijn. Uit-eindelijk kwam klas 1B2 aandraven met de joker om je toch ook wat vrij te mogen voelen, in wat een ontspannende tweedaagse zou moeten worden. Goede afspraken maken goede vrienden.

Page 13: Op het bord december 2014

13

PRIKBORD

Page 14: Op het bord december 2014

14

Zoals ieder jaar trekken alle tweedejaars van VTI Harelbeke eind september op tweedaagse met hun

stalen ros. Aan het staartje van de kennismakingsmaand willen leerkrachten en leerlingen elkaar nog beter leren ken-nen in een ongedwongen sfeer. Hierbij staan samen-werking, teamspirit, aanmoediging, fairplay en ver-draagzaamheid steeds centraal. De eerste dag stond Transfo Zwevegem op het programma waar een aantal hevige uitdagingen voorgeschoteld werden. De tweede dag werd de fietstocht naar De Kluis tussen de kiezen geschoven.

Hier volgen enkele getuigenissen van leerlingen die de tweedaagse blijkbaar meer dan geslaagd vonden!

TWEEDAAGSE TWEEDEJAARS VTI HARELBEKE

PRIKBORD

Donderdagvoormiddag vond ik het waterparcours heel leuk. Eigenlijk was het de bedoeling om niet in het wa-ter te vallen, maar we sprongen toch met zijn allen in het water. Het was dan ook een lekker weertje. In de namiddag vond ik de deathride heel leuk. We moesten door middel van ladders en touwen naar boven klim-men en konden ons dan aan een touw naar beneden laten glijden. Ook de pamperpaal was een hele uitda-ging: je moest eerst op de paal naar boven klimmen, bovenaan evenwicht houden en dan naar beneden springen.

Thibeau Peutevinck (2B3)

De eerste dag vond ik heel tof. De speleobox was wel een beetje krap. Maar de bumperballen waren heel leuk omdat je elkaar mocht omduwen en de aquapiste was ook supertof. Ook de pamperpaal was leuk. Zelfs meneer heeft meegedaan op de pamperpaal. Hij is bovenaan gaan staan en dan is hij naar beneden ge-sprongen. Bij de pamperpaal moest je goed samen-werken: de ene moest klimmen en de andere moest beveiligen. Ook bij de aquapiste deed onze leraar mee; we hebben geprobeerd om hem in het water te duwen, maar dat is mislukt omdat hij te stevig op zijn benen stond!

Joshua Cottyn (2B4)

De eerste dag van de tweedaagse was een dag vol uitdagingen. De deathride en de aquapiste vond ik het leukst van al. De bedoeling was dat we niet in het water vielen bij de aquapiste, maar iedereen belandde toch in het water. Ik heb dan maar een bommetje ge-daan en dat was heel cool! Bij de deathride moest je eerst een akelige klim naar boven doen en dan mocht je je in volle vaart laten gaan. Ik ging heel snel en vond het super!

Jérémy Liviau (2B3)

Page 15: Op het bord december 2014

15

PRIKBORD

Op vrijdag 26 september fietsten we naar de Kluisberg met alle tweedejaars.

Het was een lange tocht met meneer Decoster als ploegleider. Bij momenten ging het wel heel erg snel! Maar uiteindelijk raakte iedereen op zijn bestemming! Mevrouw Coucke volgde in de bezemwagen met een gezonde appel, een lekkere wafel en een dorstlessend flesje water. Dat was wel nodig, de fietstocht was best heftig! Gelukkig regende het niet. Het zonnetje zorgde voor een dubbel aangename sfeer en dat maakte het dagje alleen maar nog leuker. Beneden in het dorpje liet meneer ons los voor een spurt naar de top!De laatste meters waren echt afzien, maar Nils Rigolle (2A5) heeft verdiend gewonnen. Hij was onze sterkste renner! Toen mochten we even uitblazen na deze flinke beklimming. Boven op de Kluis nam meneer Lange-dock het heft in handen. We deden allerlei leuke spel-letjes waarbij we lekker vuil werden.

Het spelletje “Irma” vond iedereen wel heel erg leuk! Bij één keer fluiten moesten we op de grond gaan liggen, bij twee keer op de rug gaan liggen, bij drie keer ons verstoppen en bij vier keer een koprol maken. Daarna

speelden we een aantal harde pleinspelen zoals “ritse sausitse, Dikke Bertha, vleeshoop”.

Na al deze ruwe durfspelen begonnen de maagjes te knorren en onze lunch smaakte dan ook geweldig. In de namiddag moesten we een parcours afleggen in zo weinig mogelijk tijd. Klimmen, rennen, sluipen, krui-pen… het kwam allemaal aan bod. Als volleerde solda-ten overwonnen we alle hindernissen.Na veel ravotten sprongen we terug op de fiets, klaar voor de afdaling aan wel 60km/uur. Op de terugweg viel Dante Knockaert (2A6) in een aardappelveld.Een tijdje later had Quinten Vandoorne (2B4) ook nog een klapband en mocht hij mevrouw Coucke vergezel-len in de bezemwagen. Enkele leerlingen slaagden er zelfs in om recht in de netels te fietsen. Ambiance ver-zekerd dus!

Na een lange en bliksemsnelle tocht kwamen we veilig en wel terug aan op school, uitgeput van een lastige, maar wel heel leuke dag!

Dobbe Cottyn (2A4), Aron Verbauwhede (2A4) en Mathias Verthé (2B3)

Page 16: Op het bord december 2014

16

Wat is beter dan een meerdaagse activiteit om el-kaar in het begin van het schooljaar beter te le-

ren kennen? Samen op uitstap, eten, afwassen, slapen en ontspannen is de ideale cocktail voor een goede groepsdynamiek. In die sfeer gingen we op tweedaagse met alle derde- en vierdejaars van de afdeling wetenschappen. Het sportieve en vakspecifieke werd hierbij niet over het hoofd gezien. Met het enthousiaste lerarencorps werd een gevarieerd programma in elkaar gebokst met daar-in voor elk wat wils.

Met de fiets langs de Leie, richting Ieper, was ons eerste luik. Gezellig (of wat sneller) flaneren langs de oevers van de Leie was ons deel. Menen, Wervik en Komen: check! We zijn er met verve gepasseerd. Opgepast meneer Coel, op de bruggen kan het er soms wat glad bij liggen. Een vlekkeloos parcours afleggen is niet ie-dereen gegeven…

Langs het verzande en teloorgegane kanaal IJzer-Leie, ging het verder richting Ieper. Een ongekend mooi stuk-je natuur om doorheen te fietsen, met als orgelpunt het Provinciaal Domein De Palingbeek. Het gedokker op de kasseien langs het kanaal namen we er willens nillens bij. Ieper, die schone, lag klaar in de verte. Met enkele foto’s en een stadsplannetje werd de stad doorkruist en verkend. Natuurlijk was het oorlogsverleden hierbij nooit ver weg. 4TIW Gullegem, proficiat! Jullie wonnen de zoektocht met glans.

In de namiddag was het tijd om onze vakinteresse aan te scherpen; we kiezen immers niet zomaar voor weten-schappen of kunst. Een vakspecifiek programma werd dan ook aangeboden.IW-EM kon kennismaken met de firma Picanol (weef-getouwenproducent). Alle facetten van de elektrome-chanica konden hier in de praktijk aanschouwd worden. Gieterij, CNC-afdeling, montage- en demonstratiehal

werden hierbij bezocht. TTW ging op bezoek bij de firma Mc Bride waar aller-hande zepen en detergenten worden geproduceerd. Productie, labo en milieu stonden hierbij centraal. Een kennismakingspakketje werd met plezier onthaald.De leerlingen van de kunst hadden eerder oog voor een tentoonstelling in de kathedraal en bezichtigden de ar-chitecturale hoogstandjes in de Lakenhallen waar het Flanders Field museum is gehuisvest.Bedankt aan de bedrijven en instellingen om ons te ontvangen. Bedankt ook aan de leerlingen voor de ge-toonde interesse.

Na het bedrijfsbezoek was er wat tijd om het jeugdig geweld los te laten op het speelplein. Je bent nooit te oud om te klauteren, glijden en bootje varen… Nog vlug wat energie opdoen, om daarna de laatste etappe, via knooppunten, te fietsen richting Westouter. Via Kem-mel, langs pittoreske slingerende weggetjes, op en neer. Niet voor watjes!

Aangekomen in Het Eksternest, installeren en opfris-sen stond er een lekkere spaghetti op ons te wachten, gemaakt door nonkel pater EH Eggermont, (voormalig

TWEEDAAGSE UITSTAP 2DE GRAAD WETENSCHAPPEN-KUNST

PRIKBORD

Page 17: Op het bord december 2014

17

PRIKBORD

afdelingsverantwoordelijke wetenschappen).

Voor het slapengaan, nog een leuke spannende quiz, doorspekt met enkele praktische proeven. Eindelijk wa-ren onze boontjes van nut. Wie had ooit gedacht dat mevr. De Paepe zo’n quiz-

master zou zijn?

’s Anderendaags werd er via Pool of Peace, een on-dergrondse bommenkrater in Wijtschate, richting Zon-nebeke gefietst. Daar konden we het museum bezoe-ken die ons een bredere kijk bracht op de Grote Oorlog. Indrukwekkend te zien hoe er destijds in onze streek zo hard werd gestreden, om onze vrijheid van vandaag te vrijwaren.

Er restte ons hierna enkel nog luttele tientallen kilome-ters te fietsen richting Kortrijk en Gullegem. Van een sportief huzarenstukje gesproken…

Proficiat aan iedereen en een oprechte dankjewel voor jullie positieve ingesteldheid!

Gerdy Olivier, leraar mechanica en Griet Bogaert, lera-res Engels - Nederlands

Ik heb genoten van de tweedaagse. Het was een beetje lastig (65 km fiets je niet elke dag), maar we zijn er uiteindelijk wel geraakt. De eerste dag hebben we samen een groot deel gefietst. Toen we in Ieper aankwamen, hebben we een stadspel gespeeld (en ge-wonnen). Daarna zijn we nog naar de fabriek Picanol geweest, waar ze weefmachines maken. Het leukste vond ik dat we erna in kleine groepjes zelf mochten fiet-sen naar de eindlocatie. We waren wel laatste en het voelde alsof het alleen maar bergop was, maar ik heb er toch van genoten. Op de tweede dag mochten we weer de fiets op. Na een flink eind fietsen bezochten we een museum over de Eerste Wereldoorlog. Ik vond het zeer interessant. Toen keerden we terug naar school. Voor ons was deze tweedaag-se een geslaagde gebeurtenis! Titus Louage 4TIWg

We zijn met de fiets op tweedaagse geweest naar Ieper. De fiets-tocht was het lastigste van al. Ik heb soms echt afgezien. Eenmaal in Ieper aangekomen, moesten we een zoektocht doen. Natuurlijk heeft mijn groep (4TIWg klas) gewonnen.

Na die zoektocht bezochten we een weefbedrijf. Het was een inte-ressante rondleiding. Na een vieruurtje op een speelplein, moes-ten we zelf naar Westouter fietsen. We zijn wel een paar keer mis-reden, jammer genoeg. Eenmaal aangekomen in ‘Het Eksternest’ was het al 19u. Na het avondmaal was er een quiz en mijn groep was jammer genoeg laatste.De volgende dag ging het fietsen minder lastig. De tweedaagse was een leuke ervaring. Colin Vercruysse 4TIWg

Page 18: Op het bord december 2014

18

Op donderdag 6 november trokken we met de leer-lingen van het 3e en 4e jaar theoretische kwalifica-

tie en kunst een dagje naar Antwerpen.

De bussen brachten ons in de voormiddag naar de boekenbeurs die dit jaar haar achtenzeventigste editie vierde. De leerlingen konden er volop hun neus in an-dermans boeken steken en genieten van de vele strips.

In het kader van de lessen geschiedenis en aardrijks-kunde maakten we in de namiddag een intensieve cul-turele stadswandeling door oud- en nieuw-Antwerpen.Zo boden we aan onze leerlingen een ideale gelegen-

heid om deze mooie stad beter te leren kennen.Een zoektocht naar 15 plaatsen die leerlingen moesten fotograferen, leidde hen langsheen het Rubenshuis, het Vleeshuis, het stadhuis, het MOMU, het MAS en meer. Een wonderbaarlijke ontdekking was de Sint-Annatun-nel, die voor voetgangers en fietsers de linker- met de rechteroever van de Schelde verbindt.

Hierna vind je een compilatie van foto’s die de jongens en meisjes zelf namen.

Isabelle Vervelghe, Lieve Cornelissen, Griet Bogaert en Inge Gorré

MET DERDES EN VIERDES KORTRIJK-GULLEGEM NAAR ANTWERPEN EN DE BOEKENBEURS

PRIKBORD

“Het beste moment van de dag voor mij was in het MAS omdat iedereen van het groepje een selfie trok. Toen was het pure vriendschap.”

Jordy Demedts, 3TEM

“Het beste moment van de dag voor mij was het intervie-wen van de auteurs in de boekenbeurs. Het was heel tof om hen te interviewen en ik heb veel nieuwe zaken bijgeleerd, namelijk waarvoor ze moeten opletten als ze een boek schrijven, hoelang het duurt om een boek te schrijven, wat de bedoeling is van hun nieuwe verhalen…”

Kewtan Victor Dalas, 3TEM

Page 19: Op het bord december 2014

19

PRIKBORD

Page 20: Op het bord december 2014

20

De leerlingen van 5 en 6 KABK en 5KIK namen in de aanloop van aanvankelijk een projectweek deel

aan de ideeënvorming en de fysieke opbouw van het TAAT-project, Theatre is Architecture, Architecture is Theatre in de Paardenstallen, centrum Kortrijk.

Dit project kaderde in de tweejaarlijkse organisatie van de Biënnale INTERIEUR 14 en heel wat creatieve initia-tieven, exposities in het stadscentrum. Inhoudelijk sterk aanleunend bij conceptvorming, inzichten en vaardig-heden van de Kunst & Creatierichtingen, werd dit initi-atief een uitgesproken concrete uitdaging en effectieve realisatie.

De vooral nieuwe leerlingen werden meteen gecon-fronteerd met visualisering, maquettebouw, ruimtelijk inzicht, fysieke vaardigheden, “samen” werken.

Vijf teams van telkens twee leerlingen reageerden bij-zonder creatief op de specifieke ontwerpproblematiek: “Creëer ruimtelijke concepten waarin twee voor mekaar onbekende mensen doorheen wandelen en op deels in-

teractieve wijze met elkaar geconfronteerd worden”. De diverse ruimtelijke concepten en belevingen intensive-ren al dan niet de ontmoeting, de kennismaking. Een bewust samengaan van architecturale vormgeving, interieure ruimtelijkheid en intermenselijke confrontatie. Gedragspatronen als hiërarchie, dominantie, afwach-ting, nieuwsgierigheid, onwennig of direct zijn, extravert of introvert, sensitief aanvoelen, etc.. leidden tot een aparte, boeiende totaalervaring. De meerlaagse uitdaging verwekte bij alle leerlingen een ongekende drive en dynamiek in teamwork. Derge-lijke extra murosactiviteit bracht mentaal de leerlingen tijdelijk veraf van de gebruikelijke lesomgeving. Geluk-kig volgde de herfstvakantie vlug nadien want een ont-wenningsperiode was merkbaar nodig..

Proficiat aan alle leerlingen voor zoveel enthousiasme, eendracht én resultaat!

Chris Verstraete, leraar architecturale en binnenhuis-kunst

PRIKBORD

TAAT-PROJECT MET 5 EN 6 KABK EN 5KIK

Page 21: Op het bord december 2014

21

Ceratec is een bedrijf dat zeer vernieuwend werkt en actief is in vier verschillende domeinen: automati-

sering, handling & logistieke oplossingen, elektrotech-niek en grofkeramische industrie. Al jaren kunen we met sense stuur- en beveiliging en het zesde jaar elektrotechnieken nauw samenwerken met Ceratec.

Ook dit schooljaar weer kregen onze leerlingen uit 6TEI de kans om een bedrijfsbezoek te brengen aan Cera-tec. Hieronder volgt een verslag van Jordy Demeyere.

Geert Devolder, stafmedewerker elektriciteit-elektroni-ca-informatica

BEDRIJFSBEZOEK CERATEC MET 6TEI

PRIKBORD

Deze voormiddag zijn we naar Ceratec geweest en het was zeer interessant om eens te zien hoeveel verschil-lende richtingen je kan uitgaan in het beroep als elektri-cien in zo’n modern bedrijf.

De rondleiding begon in het bedrijf Vebo waar we een volledig geautomatiseerde machine zagen die muren kan maken in 16 minuten. Zeer interessant was ook om eens de kasten te zien waar alles in zat. De machine waarmee er gaten in de muur gesneden worden, door water op hoge druk met twee robotarmen die tot de helft van de muur snijden, was zeer spectaculair.

Het bezoek aan de stand van Siemens was informatief, jammer dat dit zo kort was. Bij deze stand kregen we uit-leg over de plc1500 en de eigenschappen ervan. Deze plc gaat sneller dan het kleine broertje, de plc 1200 en het display biedt meer mogelijkheden. Ook hebben we kunnen zien hoe foutmeldingen via pc kunnen aangege-ven worden. En dat alles werkt via één enkel netwerk.

De stand van Cebeo gaf je een idee van alles wat op de markt is. De knx programmeertaal, de verlichting

aansturen met smartphone, pc en tablet, kableren met bussysteeem. De mensen die uitleg gaven probeerden zo goed mogelijk op de vragen die gesteld werden te antwoorden. Dhr. Erik Flamand informeerde ons uitste-kend over het bedrijf.

We kregen uitleg over hoe de plannen worden gete-kend en hoe de kosten worden berekend. Het gaf ons een idee waarmee je rekening moet houden: met de klant, met de plaats van de kabel. De plannen worden afgegeven in een draadschema en dan omgezet naar aansluitschema, zo is het duidelijk voor de mensen op de werf wat ze moeten plaatsen en hoe ze het moeten verbinden.

Jordy Demeyere, lln uit 6TEI

Page 22: Op het bord december 2014

22

Dit schooljaar bouwen de leerlingen van 6BRB een klein atelier in Zwevegem.

Onder begeleiding van de vakleerkrachten werden nu al de funderingen gegraven en gegoten, de rioleringen ge-legd en aangesloten en werd de vloerplaat gestort. Het bovengronds metselwerk werd gestart met het plaatsen van de kimlaag. Dit is een isolerende laag die ervoor moet zorgen dat er ter hoogte van de vloerplint geen koudebruggen en condensatie ontstaan.

De organisatie is zoals op een echte bouwwerf: reke-ning houden met de weersomstandigheden, pauzes ne-men in een bouwkeet, onderling afspraken maken om kwalitatief werk te leveren…De leerlingen bereiken op een praktische en aangena-me manier heel wat leerplandoelstellingen.Aangezien dit een bouwwerk is dat blijft bestaan, liggen de motivatie en gedrevenheid van de leerlingen heel hoog.

Zo groeit dit atelier steen voor steen. Mooi werk van onze mannen van 6BSO Ruwbouw.

Piet OpsomerStafmedewerker afdeling Bouw en Schilderen-Decora-tie

6BSO RUWBOUW BOUWT EEN ATELIER IN ZWEVEGEM

Met de klassen 3BB en 4BB trokken we onlangs weer op werfbezoek. En we doen dat altijd veilig!

Met onze helm en veiligheidsschoenen aan trokken we richting Leopold III-Laan in Kortrijk. We bezochten een bouwwerf van de firma “Woningbouw Vercruysse”. De 1ste fase van deze werf, de renovatie van een kasteel-villa, werd vorig jaar al op de voet gevolgd aan de hand van werfbezoeken. Dit jaar volgen we de 2de fase van dit project Het betreft een nieuwbouw appartementsge-bouw als uitbreiding van de kasteelvilla. In de praktijkles leren de leerlingen werken met een systeembekisting.Op deze werf konden ze zien hoe en waar deze bekis-tingen in de werkelijkheid toegepast worden.

Dit schooljaar zijn onze buren van BuSO De Kouter ge-start met de oprichting van een nieuwbouw. Ook deze werf volgen we van heel nabij op.

Youri VandenbrouckeLeraar bouw

3BSO BOUW EN 4BSO BOUW VOLGEN BOUWWERVEN OP

PRIKBORD

Page 23: Op het bord december 2014

23

Donderdag 23 oktober gingen we op werfbezoek met de fiets.

Het was te Heule in de Heulemeers. We mochten de wijk waar ze aan het bouwen waren bezoeken. We gin-gen in een huis waar alleen gemetseld en geïsoleerd was. We leerden heel wat zoals de spouwmuur, de be-tonplaat, de metalen ligger, ruwe en gladde geweven, de regenwaterput, de aansluitbocht…

Een beetje verder in de straat gingen we kijken naar een appartementsgebouw. Er was een enorme bouwsteiger. Het appartementsgebouw stond op een ondergrondse garage. We leerden ook over de gevaren. Er was een vrachtwagen met zand voor de chappe.Er hingen ook camera’s voor het geval dat iemand iets zou stelen.

Na het werfbezoek was er nog een klein beetje tijd over en mochten we een potje voetballen op de terreinen van de Wembley.

Het was een leuke voormiddag

Duncan Goeminne, leerling uit 2A9g

MET 2A9 VAN VTI GULLEGEM OP WERFBEZOEK

OPLEIDING “ROLSTEIGER”

De leerlingen van het 5de jaar schilderen-decoratie vol-gen een opleiding “Rolsteiger”

Al in de eerste weken van het schooljaar volgden de leerlingen van het 5de jaar Schilderen-Decoratie een speciale opleiding “Veilig monteren en gebruiken van een rolsteiger”. De dag begon met een theoretisch-praktische uiteenzetting over de risico’s en preventie bij het opbouwen en het werken op rolsteigers. In de namiddag bouwden de leerlingen onder de begelei-ding van een externe instructeur en de leerkracht stap voor stap drie verschillende types rolsteigers op. Daar-bij werd alle aandacht besteed aan het volgen van de correcte veiligheidsprocedures. Ook aan een correcte afbraak van de rolsteiger werd veel aandacht besteed.

Voor deze opleiding konden we rekenen op de steun van het RTC West-Vlaanderen en het Fonds voor Vak-opleiding in de Bouwnijverheid. De leerlingen ontvan-gen een attest “Veilig werken op hoogte Module 2 Rol-steiger, altijd nuttig op school en op stage.

Piet OpsomerStafmedewerker bouw en schilderen-decoratie

PRIKBORD

Page 24: Op het bord december 2014

24

Een meubel begint vanaf een voorontwerp en wordt daarna omgezet naar een constructief uitvoerbaar

project. De ontwerper moet tekening houden met de constructieve mogelijkheden van het uitvoerend bedrijf en het constructiebureau moet de vormgeving van de ontwerper respecteren. Een goed ontwerp en een goe-de constructie zijn echter niet voldoende om te komen tot en geslaagd ontwerp, ook de afwerking is op zijn minst even belangrijk.

Daarom mochten we een beroep doen op de firma Dut-hoo om ons de nieuwste technieken bij te brengen op het vlak van de spuittechnieken van watergedragen lak van Zweihorn. Watergedragen lakken dragen bij tot een beter milieu.

De leerlingen kregen eerst een theoretische uiteenzet-ting over het aflakken van fineer en MDF, waarna ze de opgedane kennis aan de werkelijkheid toetsten. Lakken kan pas na degelijk schuurwerk. Er werd vanwege de kleinere proefstukken gekozen voor excentrisch schu-ren met stofafzuiging. Het stofafzuiging gebeurt door-heen het schuurpapier. Tijdens het schuren en aflakken werden de leerlingen constant bijgestuurd en leerden om “dansend” te spuiten.

De leerlingen vonden de opleiding heel leerzaam en vonden deze manier van opleiden zeker voor herhaling vatbaar. Dank aan de firma Duthoo met in het bijzonder Peter Theuws en Marnik Moenaert voor de deskundige opeliding.

Johan Lefevere, leraar hout

AFDELING HOUT - RTC-OPLEIDING SPUITTECHNIEKEN WATERGEDRAGEN LAK

PRIKBORD

Wat is CE-markering ?

CE is een keurmerk voor producten om te testen dat ze aan de Europese normen voldoen.

Ze testen onder andere de veiligheid en de stevigheid van de producten.Bijvoorbeeld: bedden, deurpompen, branddeuren, schuifdeuren...

Ook wij hebben ons eigen gemaakt raam daar getest op windkracht, luchtdoorlatendheid en waterdichtheid.We kregen veel informatie over hoe ze de testen uit-voerden.

Het was een zeer interessante en leerrijke daguitstap om te zien hoe ze daar te werk gingen in het opleidings-centrum hout in Anderlecht.

Soens Tjorre, leerling 5BH1

AFDELING HOUT - OPLEIDING CE-MARKERING RAMEN EN DEUREN

Page 25: Op het bord december 2014

25

DE 4e JAREN GAAN OP BOSDAG

Donderdagochtend 16 oktober was het weer zover, de 2e graad van de houtafdeling gaat op bosdag.

De bedoeling van de uitstap is om de leerlingen van dichtbij te laten kennismaken met het bos als houtpro-ducent in al zijn facetten en ook om samen te genieten van de natuur die onze provincie nog rijk is.Na de onheilspellende weerberichten van de laatste week waren we opgelucht dat het toch een mooie dag zou worden.

Om 8u.30 vetrok de bus in Kortrijk en na een tussenstop om de leerlingen van Gullegem op te pikken waren we op weg naar onze eerste bestemming.We werden verwacht bij houtzagerij Decadt. Deze houthandel is één van de grootste in zijn soort in West Vlaanderen, de moeite om daar eens op studiebezoek te gaan.

Onder leiding van de zaakvoerder die de hele groep op sleeptouw nam om een deskundige uitleg te geven van alle producten die in een houthandel verkrijgbaar zijn, hebben we een uitgebreide rondleiding gekregen. Na-dat we de houthandel hadden bezocht zijn we naar de aanpalende houtzagerij gaan kijken waar we een zeer

goede uitleg van meestergast Serge hebben gekregen over de houtzagerij. We kunnen zien hoe het verzagen van boomstammen met een moderne installatie (zaag-straat) in zijn werk gaat.

Rond de middag zijn we met de bus naar domein Pa-lingbeek in Zillebeke gereden om daar eerst onze pick-nick te nuttigen en opnieuw aan te sterken voor de na-middagactiviteit.

De namiddagactiviteit bestond uit een kaartleestocht in het Palingbeekbos gecombineerd met een foto-opdracht waarbij de leerlingen hun smartphone eens konden gebruiken voor een schoolopdracht. Tijdens de tocht hebben de leerlingen van alle interessante boom-soorten die ze tegenkwamen een fotoreeks gemaakt zodat we die later in de klas kunnen determineren aan de hand van de foto’s.

De dag zat er weer sneller op dan een dag op de school-banken, maar dat mag ook op een uitstap als deze. Moe maar voldaan gingen we terug richting Kortrijk.

Steven Rottiers, leraar hout

PRIKBORD

Page 26: Op het bord december 2014

26

PRIKBORD

VTI KORTRIJK LIET HET KNALLEN OP DE OPEN BEDRIJVENDAG VAN GARAGE MOYAERT

Op de Open Bedrijvendag van zondag 5 oktober 2014 richtte de afdeling garage van het VTI Kortrijk

een aantal workshops in op de locatie van Hyundai Ga-rage Moyaert in Kuurne. Bezoekers konden genieten van een aantal interactieve sessies rond automechanica en -elektriciteit. Zo was er een workshop waarbij een airbag en gordelspanner tot ontploffing zou worden gebracht. De bezoekers kregen op een onderhoudende en ludieke manier een inkijk in de wereld van de autotechnieken.

De goede samenwerking tussen school en bedrijf toont aan hoe we de handen meer en meer in elkaar slaan.Garage Moyaert wil niet enkel een stageplaats zijn voor de jongeren uit de opleiding automechanica. De garage engageert zich als partner van het technisch onderwijs in de regio Kortrijk.

Iedere bezoeker kreeg een aantal leuke gadgets mee naar huis en een unieke kans te proeven van technisch

onderwijs op locatie.

Pedro Fioen, leerlingbegeleider en stafmedewerker afd. kunst en wetenschappenFrank Laverge, leraar autotechniek

PROJECT GIP 6TIICT

De leerlingen van 6TIICT werken voor hun GIP sa-men met U-Gent campus Kortrijk en werken aan

een project waarin met een arduino als basis een sumo robot volgens eigen creativiteit zal gebouwd worden.

Onze leerlingen zijn goed bezig, ze hebben reeds een app ontworpen waarmee ze de robot zelfs met spraak kunnen sturen. We kijken benieuwd uit naar het eind-resultaat.

Geert Devolder, stafmedewerker elektriciteit-elektroni-ca-informatica

Page 27: Op het bord december 2014

27

VERRASSEND TONEEL MAAKT DIEPE INDRUK OP VTI-LEERLINGEN

Jongeren warm maken voor cultuur, het is niet altijd de makkelijkste opdracht.

In het VTI van Kortrijk timmert de werkgroep Cultuur Op School al jaren aan de weg om ook de leerlingen van het TSO, BSO en KSO van cultuur te laten proeven, iets wat ze uit zichzelf misschien niet zo snel zouden doen. Elk schooljaar selecteert de werkgroep enkele activitei-ten voor de verschillende leeftijden en opleidingsvor-men. Deze keer mochten alle leerlingen van het derde jaar TSO en KSO naar de voorstelling “Cyburbia” van gezel-schap Bad van Marie. “Om het kijkplezier en de verwondering van toekom-stige toeschouwers niet te vergallen, kunnen we weinig prijsgeven over het verloop van de voorstelling. Laten we het er maar op houden dat alles zich op een bij-zondere locatie afspeelt en dat de kijkers heen en weer geslingerd worden tussen verbijstering, ongeloof, fictie

en realiteit”, zegt Bart Breda van de werkgroep. “Deze voorstelling heeft alvast heel wat losgemaakt bij onze leerlingen. Het stuk was erg verrassend en con-fronterend en zette heel wat jongeren aan het denken. Bovendien was het mooi meegenomen om hen te kun-nen tonen dat theater niet per se saai of elitair hoeft te zijn”, besluit Bart Breda, leraar Engels en Duits en verantwoordelijke COS

Wim Cottenier, leraar PAV

‘Kom een avondje spelen en smullen’ staat op de uitnodiging van onze pizzaquiz en dat maakt met-

een ook duidelijk wat de bedoeling is. Wij willen onze leerlingen, hun ouders en onze collega’s een gezellige avond bezorgen.

Dat is ons voor de zevende keer gelukt op 22 november toen zo maar even 37 ploegen zijn komen opdagen om mee te spelen. Het deelnemersveld was dit jaar heel divers.

Heel wat ouders waagden zich moedig aan hun eerste quiz en anderen hadden zelfs de moeite gedaan om doorgewinterde quizzers op te trommelen. Een aantal waren bezet door ploegen die al voor de 7e keer van de partij waren, zelfs al is zoonlief al een hele tijd van onze schoolbanken weg. Iedereen was uiteraard van harte welkom.

Rode draad doorheen de quiz was ‘oorlog en vrede’, geïnspireerd door de herdenking van de Eerste We-reldoorlog. De jeugdbewegingen Scouts, Chiro en KSA kwamen via de linkenronde in kijker. Traditioneel werd de quiz afgesloten met een ‘stop de band’ muziekronde die al even traditioneel de ambiance versterkte.

We kunnen tevreden terugblikken op deze zevende piz-zaquiz.

Merci aan iedereen die hielp om er een geslaagde avond van te maken! Op naar editie acht!

Cathy Lecoutre, lerares Engels-geschiedenis-PAV

PRIKBORD

PIZZAQUIZ IN VTI GULLEGEM

Page 28: Op het bord december 2014

NAAMBORD

28

Stefaan Meert geniet na een jarenlange inzet in het VTI van een welverdiende rust.Op vrijdag 3 oktober werd hij na de schooluren door directie en collega’s op gepaste wijze en bij een frisse pint “uitgewuifd”...

...terwijl 15 nieuwkomers op passende wijze werden “ingestuifd”! (waren afwezig : Toni Pauli, Gert Vandenweghe en Pedro Verbauwhede)

Namens het comité voor initiatiefCaroline Lapeire

INSTUIF...UITWUIF... 3 OKTOBER 2014

Stefaan Meert

Kevin Bauwens Stefaan Brugghe

Nico Bostyn Kelly Platteeuw Valérie Rosseel

Danielle Seynaeve Katrien Vanneste Simon Martin

Sem Van Hamme

Marc Debaillie Sebrecht Vanneste Luc Van Damme

Page 29: Op het bord december 2014

NAAMBORD

29

Er kwam een kindje bij

Mathice en Arnaud, zoontjes van Diederik Flo (leraar VTIK) en Joke De PeuterMarthe, dochtertje van Wouter Vandeputte (leraar VTIK) en Judith De Deken

Onze dierbare overledenen

(06/’14) Mevrouw Brigitte Bolle, grootmoeder van Stijn Vanhoucke (6BH1)(06/’14) De heer André Vanhoutte, schoonvader van Veerle Coucke (lerares VTIK)(07/’14) De heer Gilbert Vanacker, leraar op rust VTIK(07/’14) De heer Hendrik Dewaele, leraar op rust Vibbo(07/’14) De heer Noël Samyn, leraar op rust VTIG(08/’14) De heer Raymond Breyne, vader van Dirk Breyne (leraar VTIK), grootvader van Tibo Breyne (2A9g)(09/’14) De heer Willy Claerhout, vader van Stijn Claerhout (leraar VTIK)(09/’14) De heer Dimitri Vandenbroucke, oud-leerling vrachtwagenchauffeur 2001, broer van Youri Vandenbroucke (leraar VTIK)(09/’14) De heer Fabian Vanhaverbeke, vader van Joren Vanhaverbeke (5TEI)(09/’14) De heer Eric Pauli, vader van Tony Pauli (leraar VTIK)(09/’14) De heer Ward Callens, leraar op rust VTIK(10/’14) De heer Walter Ottevaere, leraar op rust VTIK, vader van Wim Ottevaere (leraar VTIK)(10/’14) De heer Robert De Backere, leraar op rust VTIK(10/’14) De heer Arthur Seynaeve, vader van Dirk Seynaeve (leraar VTIK) (10/’14) De heer Andreas Laleman, plusvader van Geert Bultynck (leraar VTIK)(10/’14) Mevrouw Rita Dispersyn, grootmoeder van Viaene Logan (5KBK) en Viaene Morganne (4KBAK)(10/’14) De heer Germain Couffez, vader van Kurt Couffez (leraar VTIK)(10/’14) De heer Gabriël Cosaert, schoonvader van Emmanuel Callant (leraar op rust VTIK)(11/’14) De heer Roger Hamers, grootvader van Jeroen Foulon (1A3h)(11’/’14) Mevrouw Odette Kind, moeder van Dominique Claeys (leraar VTIK)(12’/14) Mevrouw Marianne Debaere, grootmoeder van Branko Derycke (2B4) en Dylan Buysschaert (1B2)

FAMILIENIEUWS

Page 30: Op het bord december 2014

NAAMBORD

30

IN MEMORIAM

De heer Gilbert Vanacker

Geboren op 14/10/1939 en overleden op 07/07/2014

LERAAR - AFDELINGSHOOFD SCHILDEREN-DECORATIE VTI KORTRIJK

In dienst vanaf: 01/09/1967

Op pensioen: 01/09/2000

De heer Ward Callens

Geboren op 4/11/1933 en overleden op 19/09/2014

LERAAR MECHANICA VTI KORTRIJK

In dienst vanaf: 01/09/1956

Op pensioen: 01/01/1994

De heer Walter Ottevaere

Geboren op 21/05/1937 en overleden op 02/10/2014

LERAAR WISKUNDE VTI KORTRIJK

In dienst vanaf: 01/09/1958

Op pensioen: 01/09/1997

Page 31: Op het bord december 2014

NAAMBORD

31

IN MEMORIAM

De heer Noël Samyn

Geboren op 08/07/1939 en overleden op 18/08/2014

LERAAR MECHANICA-ELEKTRICITEIT-WISKUNDE VTI GULLEGEM

In dienst van 01/09/1961 tot 01/09/1991

De heer Robert De Backere

Geboren op 7/05/1920 en overleden op 4/10/2014

LERAAR ELEKTRICITEIT VTI KORTRIJK

In dienst vanaf: 21/09/1946

Op pensioen: 01/09/1980

Page 32: Op het bord december 2014

32

Op woensdag 1 oktober werden de sportterreinen aan de Lange Munte opnieuw overspoeld door een

massa sportieve kinderen en jongeren. Zo’n 2400 leerlingen uit het lager en secundair onder-wijs uit de regio Kortrijk namen er deel aan de jaarlijkse SVS-veldloop die georganiseerd werd door VTI Kortrijk.

De prachtige herfstzon, de vlotte organisatie en het enthousiasme van de vele lopertjes en lopers zorgden voor een topeditie. In de beste olympische traditie was deelnemen hier veel belangrijker dan winnen, al stonden de medaillewin-naars in de verschillende reeksen natuurlijk apetrots te pronken. De een stond al wat meer uit te hijgen dan de ander of had een fellere blos op de wangen, maar elke deelnemer gaf het beste van zichzelf om deze cross (950 m voor de kleinsten, 2700 m voor de oudsten) tot een goed einde te brengen.

De vele lachende gezichten waren alvast een bewijs dat de Vlaamse jeugd nog steeds van sporten kan genie-ten!

Wim Cottenier, leraar PAV

VTI - CROSS 2014

SCOREBORD

Yanis Pottie 5TIW

Hicham Ouchari 3TE

Mohamed Baldeh1B2

Jordan Vandemoortele 1A3

Théotiem Delneste 1A6

Page 33: Op het bord december 2014

33

Het loopcriterium Zuid, een organisatie van de Stich-ting Vlaamse Schoolsport, zit er weer op. VTI Gul-

legem neemt al 29 jaar deel aan het Loopcriterium. In de eindrangschikking ‘Algemeen laureaat en meest verdienstelijke school ‘ stond de technische school uit Gullegem méérmaals op het hoogste schavot!

Een veertigtal leerlingen uit de school namen aan alle crossen deel en werden daarom in het eindklassement opgenomen. Alle gelauwerde leerlingen werden door de directie en sportverantwoordelijken op school nog eens extra in de bloemetjes gezet (trofeeën, voetbaltic-kets KV Kortrijk…). Dikke proficiat! Johan Platteau, leraar LO

VTI GULLEGEM, IN DE BAN VAN HET VELDLOPEN, HULDIGT ZIJN KAMPIOENEN

SCOREBORD

Onder de gelauwerden ook de uitschieters:

• Miniemen A: Gilles Perneel – Houssam Bdirina – Axel Vlamynck

• Miniemen B: Jordy Wullens – Lenn Vyncke – Remko Degrande

• Miniemen Meisjes: Anouk Defoort

• Kadetten: Aaron Olievier – Keith Luypaert – Jari Fa-deux

Page 34: Op het bord december 2014

34

Op 10 november kreeg Linde Merckpoel op Studio-Brussel haar opdracht aangereikt om te leren rij-

den met een vrachtwagen.Naar aanleiding van deze uitdaging trokken we op 11 november naar de VRT-studio voor een interview met Jonas Plovie uit 6BVW.Het gesprek was volledig live en zat ingepland op dins-dagavond 11 november om 19.10 uur en was ook te volgen via de Facebookpagina van het Sociaal Fonds van Transport en Logistiek. Hierna een kort verslag door Jonas.

Chris Debacker, directeur VTI Gullegem

STUDIO BRUSSEL INTERVIEW

DESSERTBORD

Op dinsdag 11 november werd ik uitgenodigd door het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL) om een radio-interview te geven voor de nationale zender, Studio Brussel. Het interview vond plaats in de show van Linde Merck-poel, namelijk “Linde leert”. Linde krijgt iedere week een nieuwe opdracht die ze tegen het eind van de week zo goed mogelijk moet uit-voeren en deze keer kreeg ze een opdracht van truc-ker Bob. Hij daagde haar uit om tegen het eind van de week een vrachtwagen te parkeren tussen haar wagen

en die van haar collega Jonas. In de context van de opdracht vond het SFTL het de ideale manier om de opleiding vrachtwagenchauffeur eens in de kijker te plaatsen.

Rond 18u45 werden Ewout (een leerling die opleiding volgt in het Kta-MoBi Gent) en ik verwacht in de VRT- gebouwen. Daar ontmoetten we Linde en Jonas die ons wat richtlijnen gaven over hoe het interview in zijn werk ging en wat er zoal gevraagd kon worden. Om 7u10 gingen we dan live op de radio. Linde stelde wat vragen over wat de opleiding vrachtwagenchauf-feur zoal inhield, wat onze eerste ervaring was met de vrachtwagen en of we nog wat tips hadden om haar opdracht op het einde van de week tot een goed einde te brengen. Daarna hadden we nog een fotomoment en dan was het tijd om terug huiswaarts te vertrekken.

Ik vond het een zeer leuke ervaring om eens mee te maken.

Jonas Plovie, leerling uit het 6de jaar vrachtwagen-chauffeur

Page 35: Op het bord december 2014

35

PLAKBORD

PLAKBORD

Page 36: Op het bord december 2014

36

INSCHRIJVINGEN TIJDENS DE KERSTVAKANTIE

INFOBORD

VTI KORTRIJK Inschrijvingen in de kerstvakantie

Beekstraat 21 Zaterdag 3 januari van 9 u. tot 12 u., in8500 Kortrijk het onthaal in de Beekstraat 21.T 056 21 23 01 Er kan ingeschreven worden voor dewww.vtikortrijk.be drie locaties.

VTI HARELBEKE

Stasegemsesteenweg 40 Na telefonische afspraak8530 Harelbeke T 056 71 14 93

VTI GULLEGEM

Oude Ieperstraat 65 Na telefonische afspraak8560 GullegemT 056 41 27 93

OPLEIDINGEN AAN VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM TROEVEN VOOR JOUW TOEKOMST

Page 37: Op het bord december 2014

37

INFOBORD

TE

CH

NIE

KE

N

7de

jaar

stuu

r- e

nbe

veilig

ings

-te

chni

eken

6de

jaar

5de

jaar

4de

jaar

3de

jaar

2de

jaar

1ste

jaar

7de

jaar

indu

strië

le

elek

trici

teit

auto

-ele

ktric

iteit

foto

lass

enve

rwar

min

gs-

inst

alla

ties

inte

rieur

inric

htin

g

6de

jaar

5de

jaar

4de

jaar

3de

jaar

2de

jaar

1ste

jaar

OK

AN

: on

thaa

lkla

s vo

or a

nder

stal

ige

nieu

wko

mer

s (V

TI K

ortr

ijk)

auto

tech

niek

en

hout

tech

ieke

n

1ste

leer

jaar

Ate

chni

eken

elek

trote

chni

eken

mec

hani

sche

tech

niek

enbo

uwte

chni

eken

hout

tech

niek

en

2de

leer

jaar

Am

echa

nica

-ele

ktric

iteit

2de

leer

jaar

Abo

uw- e

n ho

utte

chni

eken

bouw

tech

niek

en

2de graad 1ste graad

mec

hani

sche

vo

rmge

ving

s-

tech

niek

en

prof

essi

onel

e ba

chel

orte

wer

kste

lling

3de graad

elek

trisc

he in

stal

latie

- te

chni

eken

tew

erks

tellin

g

3de graad

bijz

onde

rtra

nspo

rt

deco

ratie

en

rest

aura

tie

schi

lder

wer

kre

nova

tie b

ouw

elek

trisc

he

inst

alla

ties

vrac

htw

agen

-ch

auffe

urau

to

basi

smec

hani

casc

hild

erw

erk

en

deco

ratie

bouw

hout

carr

osse

riela

ssen

con

stru

ctie

cent

rale

ver

war

min

gen

san

itaire

in

stal

latie

s

schi

lder

wer

k en

de

cora

tieru

wbo

uwaf

wer

king

ruw

bouw

1ste graad

2de

leer

jaar

B :

elek

trici

teit

- met

aal

(+ s

child

eren

-dec

orat

ie)

2de

leer

jaar

B :

bouw

- ho

ut(+

sch

ilder

en-d

ecor

atie

)

1ste

leer

jaar

B

PR

AK

TIJ

K

hout

bew

erki

ng

2de graad

elek

trisc

he

inst

alla

tiesK

-GK

-G

K-H

-G

K-H

-G

K-H

-G

K-H

-GK

-H-G

K-H

-G

K-G

K

KK

KK

K

KK

KK

KK

KK

KK

KK

KK

KK

KKK

KK

KK

K

Page 38: Op het bord december 2014

38

INFOBORD

Sollicitatiebeurs

Oefening rond solliciteren in lessen PAV of Nederlands voor alle leerlingen van het 6de,het 7de jaar en Sense.

Dinsdag 3 februari 2015 tijdens de lesuren in de namiddag

Jobbeurs

Dinsdag 3 februari 2015 16u.45 – 17u.15, Sporthal VTI Kortrijk - Scheutistenlaan

Iedereen is welkom om te solliciteren.

We willen in het bijzonder de leerlingen van het 4de en het 5de jaar op zoek naar een uitdagende vakantiejob of boeiende stageplaats uitnodigen om tijdens de jobbeurs tussen 16u.45 en 17u.15 langs te komen.

Info over alle deelnemende bedrijven en hun vacatures vind je opwww.jobexpo.be.

Infomomenten studiekeuze voor ouders en leerlingen van VTI Kortrijk – Harebeke – Gullegem

Studiekeuze na het 2de jaar

Zaterdag 14 maart 2015

Studiekeuze na het 4de jaar

Zaterdag 14 maart 2015

Wat na het 6de jaar TSO technieken en 7BSO ?

Dinsdag 29 januari 2015 om in VTI Kortrijk

SollicitatiebeursOefening rond solliciteren in lessen PAV of Nederlands voor alle leerlingen van het 6de, het 7de jaar en Sense.

Dinsdag 3 februari 2015 tijdens de lesuren in de namiddag

JobbeursDinsdag 3 februari 2015 16u.45 – 17u.15,Sporthal VTI Kortrijk - Scheutistenlaan

Iedereen is welkom om te solliciteren.

We willen in het bijzonder de leerlingen van het 4de en het 5de jaar op zoek naar een uitdagende vakantiejob of boeiende stageplaats uitnodigen om tijdens de jobbeurs tussen 16u.45 en 17u.15langs te komen.

Info over alle deelnemende bedrijven en hun vacatures vind je op www.jobexpo.be.

Page 39: Op het bord december 2014

VREDESWENSEN VOOR

EEN GEZELLIG KERSTMIS EN EEN BETER 2015

We vroegen aan al onze leerlingen van 12 tot 20 om dit jaar tijdens de

adventsperiode hun meest persoonlijke vredeswens neer te schrijven op een

gekleurd strookje papier. Alle wensen werden per klas in een doorzichtige

kerstbal opgeborgen en opgehangen in de kerstboom op de drie locaties

(Kortrijk, Harelbeke en Gullegem).

Uitgangspunt voor de vredeswensen was de viering van 100 jaar Eerste

Wereldoorlog en het verhaal waarin op kerstnacht de wapens zwegen. In ons

achterhoofd hielden we ook de vele conflicthaarden in de wereld (Oekraïne,

Syrië, Irak en Israël) waar een aantal van onze allochtone leerlingen zich nauw

mee verbonden voelen. Maar uiteindelijk gingen de meeste wensen toch over de

ruzies en problemen in ons eigen landje, thuis en op school.

Op deze kerstkaart verzamelden we 24 van de mooiste wensen. Het

lijkt een beetje op een adventskalender met 24 deurtjes en evenveel wensen. Op

die manier tellen we de dagen af naar Kerstmis, feest van vrede, vreugde en

verzoening. Het doet deugd te mogen vaststellen hoe groot het verlangen is

naar rust en vrede bij onze leerlingen. Laten ons hopen dat we in 2015 met z’n

allen een stukje van deze wensen mogen helpen uitkomen.

Dit zijn maar simpele woorden op papier.

Maar ik hoop dat deze woorden je steun geven.

Een gelukkige kerst en een jaar vol vrolijke momenten!

Mijn wens is dat de mensen die ik dit jaar heb moeten afgeven

het goed hebben daarboven.

Ik wens de mensen die een dierbaar iemand verloren zijn

tijdens de kerstperiode veel sterkte en troost toe. En ik hoop

dat de magische sfeer van kerst en Nieuwjaar nooit verloren gaat.

Dat mijn mama geen operaties meer moet ondergaan.

Ik wens dat in dit land zwart, wit, arm en rijk

in vrede kunnen samenleven.Iedereen verdient gewoon vrede!

Ik hoop dat mijn ouders gelukkig zijn

en dat ik iemand mag leren kennen die veel om me geeft.

Ik zou graag weer overeenkomen met twee oude vrienden van mij.

Vrede in klas, want er zijn te veel problemen.

Dat iedereen hier op school zijn eigen mening mag hebben en mag uitspreken zonder uitgelachen te worden,

want woorden doen soms pijn.

Dat mijn ouders stoppen met ruzie maken, ook al zijn ze gescheiden.

Ik hoop dat de wereld ooit de ogen open doet

voor de oorlogen in de Arabische en Afrikaanse wereld,

want er zijn meer oorlogen bezig dan je denkt.

Ik wens vrede in Palestina.

Dat de mensen verdraagzaam zijn en elkaar liefhebben ongeacht hun huidskleur, religie of seksuele voorkeur.

Ik wens de mensen die slachtoffer zijn

van mishandeling, misbruik of moord veel sterkte toe.

Laat het gerecht zijn werk doen. Kom op tegen mishandeling!

Dat mijn pa terug naar huis komt.

Ik hoop dat de ruzies thuis ooit stoppen. En dat het eens voor langere tijd gezellig is thuis.

Dat mensen in armoede hulp krijgen van mensen die het veel beter hebben.

Ik wens een klasgroep die er voor elkaar is,

die sterk staat als één groep en elkaar door de hindernissen van het schooljaar helpt, zodat iedereen kan slagen.

Geen racisme meer op school.

Dat iedereen evenveel liefde mag krijgen,

ondanks de huidskleur of handicap.

Ik wens dat er een remedie komt tegen ebola.

Vrede in de wereld: dat iedereen respect heeft voor elkaar:

blank of zwart, iedereen is gelijk, maar niemand heeft dat door!

Ik wens dat ik bij mijn familie ben op Kerstmis.

Ik wens dat het tijd is voor een mooie school,

waar gezond verstand, vrede en menselijke waarden gekoesterd worden.

Waar haat, geweld en onverdraagzaamheid gebannen worden.

Dat een familielid uit de schulden geraakt.

Ik droom van een wereld waar iedereen zorgt voor elkaar,

zorgt voor zijn kinderen, zorgt voor de wereld en waar iedereen

blij en gelukkig is, want je leeft maar één keer.

Ik wens iedereen een dikke trui, jas en sjaal toe!

Dat mijn ouders nog lang voor mij kunnen zorgen,

dat de persoon die zo belangrijk is nog in mijn leven mag blijven

en dat we alles achter ons kunnen laten.

1 woord: Peace!

Met dank aan onze leerlingen.

De pastorale werkgroep.

39

Page 40: Op het bord december 2014

Nielson Vlieghe 2B2

Eamon Verstraete 2B1

Robin Vandaele 1B1

Geoffrey Samyn 2B2