Buurten december 2014

Click here to load reader

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Buurten december 2014

 • BUURTENSINT-GENESIUS-RODE JAARGANG 16, NR 10 DECEMBER 2014 MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JANUARI-JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW DE RAND

  Belgi - BelgiqueP.B. - P.P.

  1640 Sint-Genesius-Rode 1BC 3352

  10-11Aperitiefconcert Academie OrfeusLiefdesliederen van een getormenteerde ziel

  14-15Besparingen bij vzw de Rand

  3Afschakelplan elektriciteit

  8-9Day By Day Gospel SingersGospel op het kerstmenu

  afgiftekan

  toor sin

  t-genesiu

  s-rode

  P 008347

  T

  DW

 • 2Sprokkels

  > Tegen 6 december verwacht schepen van Openbare Werken Miguel Delacroix (IC-GB) het ontwerp van het studie-bureau over de herinrichting van het centrum van Sint-Genesius-Rode. Raadslid Tom De Spiegeleer (Respect) vraagt of het gemeentebestuur duidelijker zicht heeft op de financile prognose, de verkeersafwikkeling, de materiaal-keuze en het onderzoek naar alterna-tieven voor dit project. De schepen van Openbare Werken antwoordt dat hij na de vergadering met het studiebureau op de vragen van het raadslid zal kunnen antwoorden.

  > Bereiken de nieuwe openingsuren van de gemeentelijke diensten hun doel? Zijn er nog onderhandelingen bezig over de arbeidstijd? De hele problematiek wordt besproken op het volgende schepencollege, antwoordt de burgemeester op een vraag van De Spiegeleer (Respect).

  > Ten slotte formuleert hetzelfde raadslid nog een vraag over de plannen voor 2015 in verband met de taalleer-premie. Burgemeester Rolin (IC-GB) zegt daar nog geen zicht op te hebben, omdat men volop bezig is met de opmaak van de begroting.

  > Raadslid Bruno Stoffels (Respect) heeft vragen over het gebruik van het Frans bij de viering van de verdienste-lijke Rodenaars. De toespraken waren volgens hem een inbreuk op de taalwetgeving, want er werd afwisselend in het Nederlands en het Frans gepraat. De burgemeester antwoordt dat hij veel respect heeft voor beide taal-gemeenschappen en dat de toespraken gericht waren aan bepaalde personen. Sommige kennen geen Nederlands. Lange toespraken in twee talen is volgens hem niet doenbaar.

  > De Franstalige vereniging PAC de Rhode (Prsence et Action Culturelles) krijgt een forfaitaire toelage van 150 euro voor haar werking. Om ideologische redenen wil deze vereniging haar ledenlijst niet bekendmaken. Daarom kan de gemeente geen werkingstoelage

  Uit de gemeenteraad van 5 november

  UIT DE GEMEENTE

  per lid uitkeren, zoals bepaald is in het reglement.

  > Het gemeentebestuur heeft een akkoord bereikt met de kerkfabriek Sint-Barbara over de meerjarenplanning. De kerkfabriek rekent dit jaar op een gemeentelijke toelage van 181.500 euro voor dakwerken aan de kerktoren. In overleg is nu beslist dat de kerkfabriek eerst een studiebureau of architect aanstelt die de ernst en de omvang van de werken moet onderzoeken, alvorens over de toelage wordt beslist. De kerktoren zou volgens de kerkfabriek onstabiel zijn.

  > De gemeenteraad gaat wl akkoord met de investering van 10.500 euro voor het vernieuwen van de hamers en de ophanging van de klokken, 31.100 euro voor de herstelling van de bepleis-tering, metselwerk en afvoerpijpen en 5.000 euro voor andere werken. Totaal: 46.700 euro.

  > Volgend jaar investeert de gemeente 18.640 euro in een oplossing voor het opstijgend vocht in de kerk en de bijgebouwen en 7.000 euro voor het plaatsen van een wc en vloer- en gevelbekleding voor de stookkamer. Totaal: 25.640 euro.

  > Raadslid Ann Sobrie (Respect) heeft enkele vragen bij de overname van de aandelen van Electrabel door Iverlek. Het is een complex dossier. Kort samengevat komt het erop neer dat de uitstap van Electrabel gefinancierd wordt met de kapitaalreserves van Iverlek. De uitstap van Electrabel heeft geen invloed op de financin van de gemeente.

  > Ann Sobrie wil weten of er nog andere gemeenten zijn die intekenen op de daaraan gelinkte kapitaalverho-ging bij Iverlek. Maakt niet uit, zegt schepen van Financin Sophie Wilms (IC-GB). Rode zit, zoals alle andere gemeenten, krap bij kas en tekent niet in op de kapitaalverhoging.

  Jean-Pierre Schoukens

  Op de vooravond van de betoging waar duizenden mensen sommigen op een niet goed te praten wijze protesteren tegen de belasting- en andere druk op de werkende mens raakt bekend dat grote bedrijven en hun aandeelhouders geld parkeren in Luxemburg. Op deze (blijkbaar wettelijke) wijze omzeilen ze de belastingen en loopt de staatskas enorme inkomsten mis, die ze net bij die werkende mens gaan halen. Het gaat om astronomische bedragen; een van die bedrijven is Belgacom, waarvan de staat voor 53 procent eigenaar is. Kan het cynischer? Het zal nog even duren voor de extra sporen voor het GEN er liggen. De bouwvergunning de eerste aanvraag werd zeven jaar geleden ingediend werd nog maar eens vernietigd. Misschien maar goed, want op die extra sporen komen nog meer herfstbladeren en die kunnen de sporen zo glad maken dat het hoogtechno-logische remsysteem waarmee tegenwoordig zowel treinen als sporen zijn uitgerust niet werkt. Ook genoten van die warme aller-heiligendag? Iedereen sprak erover. Het is nog nooit zo warm geweest in november. Nogmaals het bewijs dat een mensengeheugen kort is. Het was inderdaad 20,3 graden warm, maar in 1995 steeg de thermometer op 12 november tot dezelfde hoogte en nog een jaar eerder kon je op 4 november bij 20,2 graden je boswandeling maken. Op Allerheiligen staan velen stil bij hun overleden familieleden en vaak ook bij hun eigen sterfelijkheid. Wie zijn laatste reis graag zelf wil organiseren, kan tegenwoordig terecht op de website van twee jonge Vlaams-Brabanders. Op www.willOn.be kan je het hele verhaal tegenwoordig zelf op voorhand vastleggen. Binnenkort brengt de facteur de melk, de eieren en de prei voor die heerlijke winterse quiche. Sinds begin deze maand levert Bpost in onze regio inderdaad boodschappen aan huis. Je kan online bestellen en een dag later staat hij voor je deur met je gerief . Verschiet trouwens niet als de brave man vraagt of hij eventjes de stand van je waterteller mag noteren. Ook dat doet hij tegenwoordig. Nu nog buurten in elke bus krijgen We hebben het nog een allerlaatste keer beloofd over de mogelijke stroompannes, maar dit is ook nuttig om je elektriciteitsrekening binnen de perken te houden. De minister van Energie heeft een campagne gelanceerd waarmee we misschien de afschakeling kunnen vermijden. Op de website www.offon.be vind je informatie over het afschakelplan en een indicator die meldt hoeveel elektriciteit er nog beschikbaar is. Je vindt er ook tips om je verbruik te beperken en affiches om voor je raam te hangen, zodat je buur weet

 • 3Het afschakelplan bevat 6 schijven, netjes verspreid over heel het land. Als er stroomschaarste heerst, wordt eerst schijf 6 van het stroomnet afgeschakeld, vervolgens schijf 5, enzovoort. De elektriciteitscabines van Sint-Genesius-Rode liggen op enkele na in schijf 5. De afschakeling zal in de vooravond gebeuren en telkens twee tot drie uur duren, vermoedelijk tussen 17 en 20 uur. Elia, de elektriciteitsbeheerder, verwittigt het gemeentebestuur een week voor de vermoedelijke afschakeling. Maar pas 24 uur op voorhand weten we zeker of er een afschakeling volgt of niet, zegt informatieambtenaar Steven Van Camp. Dan schakelen we al onze informatiekanalen in om de inwoners in te lichten: de website, de media, de lichtkranten en zo meer.

  De huisartsen staan in voor hun patinten die niet zonder elektriciteit kunnen, bijvoorbeeld omdat ze aan een ademhalingstoestel liggen. Vaak kunnen die toestellen wel enkele uren zonder elektriciteit, maar het is aan de arts en de patint om daar zeker van te zijn. We raden niet alleen patinten, maar elke inwoner aan om voorbereid te zijn. De politie zal de handen vol hebben tijdens de stroomonderbreking. Met extra patrouilles om de veiligheid te waarborgen, maar ook met het regelen van het verkeer. De stroompanne zorgt ervoor dat de verkeerslichten niet meer werken. En dat in volle avondspits.

  Enkele inwoners ontsnappen misschien aan de onderbreking, want niet alle cabines worden afgeschakeld. Zo zullen 8 van de 172 wl stroom blijven leveren. Maar toch kunnen we niet met zekerheid zeggen welke straten wel en welke geen elektriciteit meer zullen hebben, weet de informatieambtenaar. Dat komt omdat de energiestromen via het distributienet constant evolueren. Dat betekent dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Daardoor kan de distributienetbeheerder niet met 100 % zekerheid zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn.

  Bart Claes

  Wat kan je doen tijdens de black-out? Waar kan je terecht bij een noodgeval? Hou de website www.sint-genesius-rode.be in het oog. Ook in het volgende gemeentelijke infoblad wordt aandacht besteed aan het communicatieplan.

  Als het deze winter tot een afschakeling van het elektriciteitsnet komt, worden in Sint-Genesius-Rode vrijwel alle elektriciteitscabines zonder stroom gezet. Hopelijk komt het niet zover, maar bereid je toch maar voor, zegt informatieambtenaar Steven Van Camp.

  Afschakelplan elektriciteit

  Bereid je voor op uren zonder stroom

  dat jij tenminste inspanningen doet. Aan het gemeentehuis mogen ze dergelijke affiches uithangen. De verlichting in het nieuwe Novarodepark gaat aan als er een wandelaar nadert en weer zo goed als uit als die voorbij de paal is. Als alles meezit en de technologie ook gebruikt mag worden voor straatverlichting, zou de gemeente dit zelfs voor een deel van onze straten invoeren. Dat wordt het hele jaar Kerstmis met aan- en uitfloepende lampen in je straat. Eind december worden in het Zonin-woud tunnels gegraven. Op die manier moet volgende lente de Duboislaan niet meer afgesloten worden en kunnen kikker en co onder de weg de oversteek maken van het zachte mulle bos naar de vijver, om voor nageslacht te zorgen. Dat ze de tunnels maar breed genoeg maken, want ieder jaar zullen er meer en meer kikkers door moeten. Datzelfde Zoninwoud zou in 2017 wel eens door de Unesco erkend kunnen worden als natuurlijk werelderfgoed. Jaja, de drie regios hebben hiervoor samen (het kan dus) een aanvraag ingediend. Het gaat maar om 10 % van het bos, maar door de erkenning zouden in dat deel nog enkel bomen gekapt mogen worden die een veiligheidsprobleem voor de wegen kunnen vormen. En nog goed nieuws. Na vele jaren en enkele interventies die jammer genoeg slecht zijn afgelopen zal je binnenkort in het hele land een viertalige aan de telefoon krijgen als je naar de alarmcentrale belt. Als nu ook de hulpdiensten ervoor willen zorgen dat er eentje van elke taalgemeenschap in de ziekenwagen zit, komt alles goed. De volgende Sprokkels zal je pas eind januari lezen. Meer hierover in het rand-nieuws verderop in deze gemeenschapskrant. Rest ons nog je een gezellig eindejaar te wensen en voor onze nieuwjaarswens hebben we gekozen voor een spreuk van Benjamin Franklin: Wees altijd op voet van oorlog met je ondeugden, in vrede met je buren en word ieder nieuw jaar een beter mens.

 • ACTIVITEITENKALENDER

  WANNEER WAT / WIE WAAR

  DECEMBERza 6 Bal met optreden / GLTT Rode CC de Meent

  zo 7 11.00 Jaarfeest-brunch / Pasar Rode GC de Boesdaalhoeve

  ma 8 19.00 Feestmenu / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

  di 9 Bezoek pandjeshuis / Femma Rode Brussel

  wo 10 19.30 Naaisalon Met naald en d(r)aad / Femma Rode Ons Parochiehuisza 13 Busuitstap naar Tongeren / vtbKultuur CC Wauterbos

  di 16 13.30 Feestmenu / Femma Rode (ook om 19.30 uur) Ons Parochiehuis

  di 16 15.00 Uitdelen kerstgeschenk / Ziekenzorg

  wo 17 20.30 Overleeft 2014 Michael Van Peel / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoevedo 18 20.00 Naar Santiago de Compostela / vtbKultuur CC Wauterbos

  za 20 Kerstmarkt / Pasar Rode Dorpsplein Sint-Genesius-Rode

  za 20 18.00 Kindervredesviering / Catechesewerkgroep H. Genesiuskerk

  za 20 20.00 Kerstconcert Day By Day Gospel Singers / GC de Boesdaalhoeve H. Genesiuskerk

  zo 21 Kerstmarkt / Pasar Rode Dorpsplein Sint-Genesius-Rode

  JANUARIma 5 15.15 Rusland en de Europese Unie / UPV-Zonin-West Dienstencentrum De Boomgaard

  di 6 13.30 Creanamiddag / Femma Rode Ons Parochiehuis

  zo 11 11.00 Aperitiefconcert Caroline Asaert en Jan Caals GC de Boesdaalhoeve

  GC de Boesdaalhoeve

  wo 14 19.30 Naaisalon Met naald en d(r)aad / Femma Rode Ons Parochiehuisdo 15 20.30 Chante Brel Patrick Riguelle / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoevevr 16 19.30 Jaarlijkse algemene vergadering / Natuurpunt Rode-Linkebeek GC de Boesdaalhoeve

  za 17 10.00 Start reeks kalligrafie / Archeduc GC de Boesdaalhoeve

  zo 25 11.00 Lili en haar familie De Huisjesslakken / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoevewo 28 19.30 Naaisalon Met naald en d(r)aad / Femma Rode Ons Parochiehuisvr 30 20.00 Boesdaalquiz / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

  FEBRUARIma 2 15.15 Planeten buiten ons zonnestelsel / UPV-Zonin-West Dienstencentrum De Boomgaard

  Za 7 18.00 Kruisoplegging / Catechesewerkgroep Pastorij

  za 7 20.00 Man van de wereld Steven Goegebeur / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

  4

  Oproep Herinneringen aan Catala/Novarode/Intermills gezocht

  Momenteel herrijst een aantrekkelijke site in de Stationsstraat, op de locatie waar vroeger d papierfabriek van Rode stond. De fabriek was niet alleen de broodwinning van veel nog levende Rodenaren en hun families, maar was ook een echt monument onder de kerktoren dat bepalend was voor het dagelijkse leven in het dorp.Geertrui Windels, schepen van Cultuur: Ik hoop dit stukje verloren gegaan cultureel erfgoed nieuw leven in te blazen door, i.s.m. de projectont-wikkelaar Immpact, een aantal relicten

  een ereplaats te geven in het nieuwe park, maar ook door een boekje uit te geven met de geschiedenis en veel fotos, herinneringen, anekdotes, verhalen of interviews.

  Daarom doen we een warme oproep aan iedereen die ooit met de papierfabriek verbonden was. Heb je nog oude fotos, restjes papier, herinneringen, anekdotes ...? Speel ze door. Ook personen die daar gewerkt hebben, kunnen contact opnemen. Graag nemen we een interview af om weer te geven in dit boek.

  UIT DE GEMEENTE

  Meer info: [email protected], 0477 13 43 70

 • De DreefOUD-NIEUW

  Hoewel ze er nu wat banaal bij ligt, was de Dreef vroeger de belangrijkste verbindingsweg tussen Alsemberg en Rode. Tijdens de belle poque was de prozasche Dreef min of meer de plaatselijke Champs Elyses, waar je kon flaneren, met de hoepel spelen, voetballen op het voetbalveld van Sint-Victor, inkopen doen, elkaar ontmoeten. Het was ook een van de weinige wegen die zo kaarsrecht werden aangelegd. Herbergen (De Zwaan, In de Vlaamse Leeuw ), likeurstokerijen (Vastiau), brouwerijen (Algoet-Meerts), bakkerijen (Dandoy), blekerijen en wasserijen (Popleu) waren er gevestigd. De rijkswacht hield een oogje in het zeil vanuit een imposant herenhuis.

  De Dreef was geen organisch gegroeide weg zoals de kronkelige Dorpsstraat en Rodestraat, maar werd planmatig aangelegd. De Dreef werd op 8 april 1791 bij notaris Godts opgericht door de jonkvrouw van Alsemberg, Maria Josepha de Man de Speelhoven.

  Een dreef aanleggen was een typisch gebruik van edellieden in het ancien rgime. Een mooie kaarsrechte dreef (een straat met bomen omzoomd) was aantrekkelijker en had meer allure dan de modderige Dorpsstraat en Rodestraat. De Dreef begon aan de Bosstraat en Dorpsstraat in Rode, tot net voor de Zwaan in Alsemberg. Vervolgens nam ze een scherpe bocht, om via de huidige Boonstraat te eindigen aan het kasteel van de jonkvrouw, op het huidige Winderickxplein. Het kasteel werd afgebroken in 1875. Het dorpsplein van Alsemberg verloor hierdoor aan

  belang, ten voordele van de Dreef. In de oprichtingsakte werd de Dreef als volgt omschreven:

  met te laeten maecken eene nieuwe dreve beginnende aenden casseijde t Alsemberghe, tusschen den huijse de swaene (de Huidige Zwaan) competerende Joannes Remigius Van Cauwelaert (oprichters van de Van Cauwelaertkapel, pastoor Bolsstraat) ende den huijse ende erffve venden vorster Gillis Van Isterdael, leijdende door verscheijde haerdere weijden ende bemden op het middelpunct van den kercken thoren van Rhode (inderdaad, de dreef is pal op de kerktoren van Rode gericht) ende de eijndighende teghens den casseijde van Rhode nevens de erve van den waeter grouwtpampiermolen van Guilliaem De Greef (nu Oasis-appartementen, aan de Dorpsstraat recht tegenover de Bosstraat)

  Er werden tientallen postkaarten gemaakt met zicht op de Dreef. Hoewel de foto op deze oude postkaart is genomen op het grondgebied van Alsemberg kijken we naar het centrum van Rode, met in het midden de toren van de Genesiuskerk. Later werd het Alsembergse deel, vanaf de Kruisdreef, genoemd naar Jan Vandervelden, de eigenaar van de huisbrouwerij en herberg De Zwaan. Jan Vandervelden werd geboren in Rode op 21 maart 1801. In 1839 kocht hij voor 4.900 frank de Zwaan. Hij trouwde twee keer en werd de stamvader van de familie Vandervelden. In 1874 overleed hij in de herberg.

  Tekst: Jan De CockNieuwe foto: Johan Stoffels 5

  VERENIGINGSNIEUWS

  Op zoek naar de ziel van de VikingenBusuitstap naar TongerenVtbKultuur Sint-Genesius-Rodezaterdag 13 december

  De tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum doorprikt het stereotype beeld van de Noormannen. Voor n keer staan de Vikingen niet als moord-lustige plunderaars centraal. De tentoonstelling focust op hun familie-leven, het harde werk op de boerderij en op de rol van de vrouw in hun cultuur. Ook hun kunstzinnigheid en godenwereld krijgen volop aandacht.

  De 500 mooi uitgelichte voorwerpen (authentieke objecten en hoogwaardige replicas uit het Zweeds Historisch Museum) geven een compleet beeld van de Vikingcultuur. Multimedia en levensechte poppen maken van het tentoonstellingsbezoek een unieke ervaring.

  Prijs: 31 euro (niet-leden), 28 euro (leden van vtbKultuur en/of VAB)Inbegrepen: busvervoer, fooi chauffeur, ochtendkoffie met koek, toegang, inleidende lezing en gidsen voor het geleid bezoek. Niet inbegrepen: facultatieve lunch (taart van geitenkaas, gemengde salade en ciderdressing, piepkuiken met Vikingkruiden, gegrilde kerstomaat en aubergine, wortel- en vlierbessencake met kaneelstroop, water).

  Prijs: 22 euro (te bestellen bij je inschrijving)

  DagprogrammaVertrek: 7.15 uur (Gemeentehuislaan)Voormiddag: onthaal met koffie en koek, en inleidende lezing door dr. Jan VaesMiddag: facultatieve lunchNamiddag: geleid bezoek aan de tentoonstelling

  Info en inschrijven: 0478 46 25 41, [email protected] (met indien gewenst vermelding van lunch)Betaal het juiste bedrag op BE74 0001 6318 3807, vtbKultuur Sint-Genesius-Rode.

 • 6VERENIGINGSNIEUWS

  Cursus kalligrafische toepassingenArcheducvanaf 17 januari 10 tot 12.30 uur GC de Boesdaalhoeve

  Onder begeleiding van kalligrafe: Marion Stoffels

  Inhoud van deze 5 lessen: het verfijnen van de schrijftechniek, de introductie van kleur, achtergronden, lay-outoefe-ningen. Met eenvoudige middelen komen we tot verrassende en persoon-lijke resultaten.

  Iedereen die minstens n alfabet in de vingers heeft, kan meedoen. Wie meerdere alfabetten kent en die wil combineren, is ook van harte welkom.

  De lesgeefster zorgt voor materiaal ter waarde van 10 euro. Je betaalt bij het begin van de eerste les.

  Data:5 zaterdagen: 17-31 januari, 14 februari, 14 en 21 maart, telkens van 10 tot 12.30 uur

  Prijs: 54 euro, te storten op BE98 0014 0882 7693 van Archeduc

  Inschrijven: Archeduc, Stationsstraat 70, Asse, 02 454 54 01, [email protected], www.archeduc.be

  JaarfeestPasarzondag 7 december 11 uur - GC de Boesdaalhoeve (Grote Schuur)

  Dagprogramma:11 uur: aperitief met hapjes en fotos activiteiten 1412 uur: wandeling (+/- 4 km)13 uur: walking dinner14.30 uur: programmavoorstelling 1515 uur: dessertgezellig napraten

  Prijs: 25 euro (volwassenen), 12 euro (kinderen

 • 7Terugblik: zesde Baobabquiz

  De zesde editie van onze quizavond voor Fandan was zoals de vorige jaren een groot succes. 26 ploegen van 4 deelnemers streden om de wisselbeker. De ploeg TSJIKTILO 69 mocht de wisselbeker voor de vierde keer in zes jaar mee naar huis nemen. Ze kregen die uit handen van Anne Sobrie, onze Baobab-meter en tevens gemeenteraadslid. Het team Marcel Rosiers eindigde zoals vorig jaar op de tweede plaats met n puntje meer dan de ploeg Kwis & Yves, die op de derde plaats eindigde. De Mostaertjes mochten de verteerbeker in ontvangst nemen.

  Met de opbrengst van deze zesde quizavond kan de vzw Baobab school- en medisch materiaal aankopen en zorgen voor het onderhoud van de bestaande gebouwen.

  Langs deze weg willen we het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode, onze sponsors, de basisschool Wauterbos, het Rode Kruis afdeling Rode-Alsemberg, alle deelnemers en de vrijwillige helpers bedanken voor hun aanwezigheid en steun.

  De zevende editie van de Baobabquiz zal plaatsvinden op zaterdag 17 oktober 2015, in CC Wauterbos. Hopelijk zien we elkaar dan terug voor een spannende quizavond.

  Stappen naar Santiago de CompostelavtbKultuur Sint-Genesius-Rodedonderdag 18 december 20 uur - CC Wauterbos

  Wat bezielt een mens om 780 km alleen te stappen, naar Compostela? Het antwoord krijgen we van Robert Timmer-mans (71), die 3 keer (in 2005, 2007 en 2009) van Saint-Jean-de-Port in de Franse Pyreneen naar het Spaanse bedevaarts-oord stapte. Een grensverleggend ervaringsverhaal.

  Timmermans: Ik deed het uit zin voor avontuur, voor de sport en de fysieke uitdaging, maar ook n vooral om te herbronnen. Om mezelf en alles een beetje in vraag te stellen. Je ontvlucht even de moderne samenleving, het geld en de machtshonger, en je denkt na. Ik raad het iedereen aan. Onderweg kom je andere pelgrims van verschillende nationaliteiten tegen, maar vooral ook jezelf. Moest het kunnen, ik zou morgen opnieuw vertrekken, maar mijn echtgenote Agns ziet dat niet zo zitten. Ik wil mijn ervaringen sowieso met andere mensen delen.

  Prijs: 6 euro (niet-leden), 5 euro (leden van vtbKultuur en/of VAB)

  Nieuws van UPV-Zonin-West Uitstraling Permanente Vorming

  Rusland en de Europese UnieProf. dr. Peter Van Elsuwege maandag 5 januari 15.15 uur - dienstencentrum de BoomgaardDe relaties tussen Rusland en de Europese Unie staan onder druk door de crisis in Oekrane. De vraag rijst hoe het zo ver is kunnen komen. Wat zijn de economische, politieke en juridische knelpunten en hoe moet het nu verder? Na een korte historische situering wordt dieper ingegaan op hete hangijzers zoals energie, migratie en economische integratie.

  Spreker: prof. dr. Peter Van Elsuwege, vakgroep Europees Recht, UGent

  ***

  Planeten buiten ons zonnestelsel: kans op buitenaards leven?Prof. em. J.P. De Greve UPV-Zonin-West Uitstraling Permanente Vormingmaandag 2 februari 15.15 uur - dienstencentrum de Boomgaard

  De vraag die we ons vooraf stellen is: Zijn er andere planeten dan die van ons? Het antwoord op 16 januari 2014: Er zijn 1.060 bevestigde exoplaneten; 7 worden beschouwd als potentieel bewoonbare planeten voor leven zoals wij dat kennen, terwijl verschillende andere op de wachtlijst staan. Maar hoe goed is onze wetenschappelijke kennis van exoplaneten, van de mogelijke kansen op leven buiten de aarde, en vooral, hoe snel groeit die kennis aan? Is contact mogelijk met leven buiten ons zonnestelsel? En hoe wordt er vandaag gespeurd naar leven buiten de aarde? In de lezing wordt over deze boeiende vragen een stand van zaken gegeven.

  Spreker: prof. em. J.P. De Greve, vakgroep Fysica VUB

  ***

  Deelnemen is steeds gratis.

  Locatie: dienstencentrum de Boomgaard, Vergeet-mij-nietjeslaan 8, Sint-Genesius-Rode

  Meer info: mevr. Annie Deheegher, 02 305 66 02, [email protected]

  Joha

  n V

  an H

  oeck

  e

 • 8 T

  ine

  De

  Wild

  e

  Zin om met Kerstmis te genieten van een Stille nacht, heilige nacht? Dan mijd je op 20 december maar beter de Heilige-Genesiuskerk, want daar staan de Day By Day Gospel Singers geprogrammeerd. Meeklappen en -zingen is verplicht.

  Joy to the Boesdaalhoeve

  Gospel op het kerstmenu

  Gospelkoren zijn niet wijd verspreid in Belgi. Maar ik weet dat we niet uniek zijn in Vlaanderen: in West-Vlaanderen is er het Flanders Gospel Choir en in Vilvoorde is er ook een gospelkoor. Blanke gospelkoren zijn volgens Van Steenis echter schering en inslag in Nederland, waar veel protes-tantse koren voor de nodige ambiance in de kerken zorgen.

  Klein maar diversDe Day By Day Gospel Singers bestaan ondertussen meer dan tien jaar. Ze splitsten zich in 2003 af van het lokale kerkkoor. In het begin was iedereen welkom, maar nu houdt Van Steenis toch stemtesten, en hij zet niet alleen in op sfeer maar ook op kwaliteit. Dat zorgt ervoor dat het koor klein maar divers is: We hebben op dit moment zeven koorleden: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen. Drie leadzangers nemen de solopartijen voor hun rekening.

  Gospel is oorspronkelijk de muziek van de negerslaven in de zuidelijke staten van Amerika. Zij mochten niet praten; zingen kon wel. Die slaven die werden gemporteerd uit Afrika werden gekerstend toen ze in Amerika aan-kwamen. En zo ontstond de negrospiritual, de traditionele gospel. Ook al werd de muziek oorspronkelijk uitgevonden door negerslaven die vaak in barre omstandigheden moesten werkten, toch is gospel vrolijke en uptempo-muziek. De traditionals zijn geen al te moeilijke nummers, met erg eenvoudige teksten. Het voordeel daarvan is dat de zaal makkelijk kan meezingen. Dat verwachten wij trouwens ook van ons publiek in Sint-Genesius-Rode. Als wij Oh happy day zingen, verwachten we ook een Oh happy day terug van het publiek, verduidelijkt Van Steenis.

  Tegenwoordig is gospel de traditionele fase al lang ontgroeid. Veel rappers en popartiesten zingen urban contemporary gospel. Denk maar aan Whitney Houston, of dichter bij huis aan Raymond van het Groenewoud met zijn gospelhit Liefde voor muziek.

  Volle agenda, volle zalenDat gospel springlevend is, merkt het koor trouwens ook aan zijn goedgevulde agenda en dito zalen. We hebben zeer regelmatig optredens. Dat gaat van

  De frontman van de Gospel Singers, Patrick Van Steenis, verduidelijkt wat het publiek mag verwachten. Het thema van de avond is emotie: we nemen ons publiek mee in een acht-baan van gelach, serene stilte, ontroe-ring en zorgen op het einde voor een grote finale. We leggen een heel gevarieerd programma voor met uptemposongs, tragere nummers, kerstliedjes ...

  Eminem van de gospelHet gospelkoor heeft zijn thuisbasis in Begijnendijk, vlak bij Aarschot. Opvallend: de zangers en zangeressen zijn allemaal blank, terwijl gospel oorspronkelijk toch zwarte muziek is. Maar Van Steenis wil eventuele misverstanden meteen uit de wereld helpen: Natuurlijk zijn ook mensen met een andere huidskleur welkom, maar veel culturele diversiteit is er hier in Begijnendijk en omstreken niet.

 • 9KOKEN MET GREET

  Benodigdheden voor 6 personen> 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg> 300 g spruitjes> 200 g gekookte aardappelen> 3 eieren> 120 g oude kaas> 200 ml room> 2 eetlepels paneermeel> muskaatnoot, peper en zout> 1 taartvorm van 24 cm diameter

  Bereiding> Verwarm de oven op 180 graden.> Beboter de taartvorm en leg er het deeg in. Bak de bodem

  blind voor.> Kook of stoom de spruitjes beetgaar. Halveer ze.> Snijd de aardappelen in stukken.> Snijd de kaas in blokjes.> Klop de eieren los met de room, muskaatnoot, peper en

  zout.> Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de steunvorm en

  bestrooi de bodem met paneermeel.> Giet het ei-roommengsel in de vorm en verdeel er de

  spruitjes, aardappelen en blokjes kaas over.> Zet de quiche 30 minuten in de oven tot die gaar en mooi

  goudbruin is.

  Lekker met een beetje mosterd.

  Smakelijk,

  Greet

  Spruitjesquiche met oude kaas

  concerten in culturele centra tot huwelijksfeesten en bedrijfsfeestjes. Een tijd geleden deden we het huwelijk van Stphanie Planckaert, de dochter van wielrenner Eddy Planckaert. En we werkten ook al samen met Lisa del Bo. Onlangs is het koor ook op de nationale radio geweest. Tijdens een voetbalmatch, lacht Van Steenis. We mochten op Sporza-radio zingen tijdens de rust van de voetbalmatch Belgi-Verenigde Staten. Echt leuk om te doen. We hebben ook al eens drie optredens op n dag gedaan. Het gebeurt regelmatig dat we meerdere optredens per weekend hebben.

  Amusement in de kerkMaar klagen over die goedgevulde agenda doen de Day By Day Gospel Singers niet. De energie die gospel je geeft, is fantastisch. Ik merk soms dat de zangers voor een repetitie of optreden er al een zware dag op hebben zitten. Het begin van de repetitie is dan soms wat moeilijker, maar na een tijdje zie je dat de muziek de bovenhand krijgt en dat ze echt openbloeien. Ze worden enthousiast van de muziek. Dat is bij het publiek net zo. Het koor krijgt regelmatig complimentjes na het optreden. Ik herinner mij iemand die na een optreden bij mij kwam en zei: Het is lang geleden dat ik me nog zo geamuseerd heb in een kerk.

  Maarten Croes

  Activiteiten kerstmarkt Rode

  zaterdag 20 decembervan 15 uur tot middernacht15.30, 16.30 en 17.30 uur: voorstelling het Kinderuur16 uur: optreden dansgroep Giants17.30 uur: dwaallichtjeswandeling20 uur: The Day By Day Gospel Singers in de Heilige-Genesiuskerk.

  zondag 21 december12 tot 18 uur14, 15, 16, 17 uur: voorstelling het Kinderuur15 uur: trampolineshow door het competitieteam van KSGT

  Extra:kerststal met echte schaapjesKerstmannostalgische molen meerdere kraampjes in het centrum

  I.s.m. GC de Boesdaalhoeve, de culturele raad en het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode.

  Kerstconcert: Sing joy to the world Day By Day Gospel Singerszaterdag 20 december

  20 uur - Heilige-Genesiuskerk

  De toegang van het concert is gratis, als je reserveert via www.deboesdaalhoeve.be, 02 381 14 51. Maximum 4 tickets per persoon.

 • 10

  Het is warm en knus in de kleine leraarskamer van academie Orfeus in Alsemberg. Bij een lekkere kop koffie leggen Asaert en Caals uit waarom ze kozen voor het werk van Wolf. Hugo Wolf is een Duitse componist uit de late romantiek, een tijdgenoot van Gustav Mahler, aldus Caals. Hij is vooral bekend om de indrukwekkende

  hoeveelheid liederen die hij schreef: een tweehonderdtal.

  Toen ik twee jaar geleden een uitvoering van het Italienisches Liederbuch hoorde in de Munt, was ik er helemaal ondersteboven van, bekent Asaert. Het zijn prachtige liederen die meteen goed in het oor liggen, ook voor de

  ongeoefende luisteraar. Caals: Hugo Wolf was een enorme fan van Richard Wagner. Dat merk je aan de kleur en de onverwachte wendingen die in zijn muziek zitten. Hij componeerde heel gevoelsmatig, van plezante dingetjes tot heavy stuff.

  Traditiegetrouw roetsjen de Boesdaalhoeve en academie Orfeus samen het nieuwe jaar in op de tonen van hun aperitiefconcert. Op 11 januari zingen sopraan Caroline Asaert en tenor Jan Caals, allebei leraar aan de academie, een fijne selectie liefdesliederen uit het Italienisches Liederbuch van de Duitse componist Hugo Wolf. Daarna zijn er bubbels!

  Boesdaalhoeve en Academie Orfeus klinken op een schitterend 2015

  Liefdesliederen van een getormenteerde ziel

 • 11

  Volgens onze zangleraars was Hugo Wolf een getormenteerde ziel. Ver-moedelijk was hij manisch-depressief: periodes van enorme creativiteit en zware depressies volgden elkaar op en in de laatste jaren van zijn leven is hij echt krankzinnig geworden. Hij werd amper 43 jaar oud.

  Voorliefde voor ItaliDe melodien zijn van Wolf, de teksten niet. Die zijn van Paul Heysse, weet Caals. Die man had een grote voor-liefde voor Itali en heeft er tijdens een van zijn studiereizen een reeks anonieme Italiaanse liefdesgedichten ontdekt. Hij vertaalde die lichtvoetige gedichten naar het Duits en bundelde ze in het Italienisches Liederbuch.

  Asaert: In de Munt zongen Christophe Prgardien en Julia Kleiter de liederen in een andere volgorde, waardoor de gedichten een samenhangend verhaal vormden en er een theaterstuk ontstond over relaties tussen twee geliefden. Dat zullen wij ook doen, en onze collega Veronique Rubens zal ons vakkundig begeleiden op piano.

  Caroline Asaert en Jan Caals zijn al een hele tijd collegas, maar zon vijfen-twintig jaar geleden lagen de verhou-dingen anders. Als tiener ging ik hier naar de muziekschool en volgde ik les bij Jan, lacht Asaert. Hij is een bekende tenor in het klassieke circuit. Ik heb van hem mooie kansen gekregen om mee te werken aan grote producties. Ook op de academie werken ze wel vaker samen. Met de leerlingen uit de zang- en orkestklas brachten we Dido en Aeneas in de Boesdaalhoeve.

  Zingende tienermeisjesVolgens beide leraren zit de zangafdeling in de lift. Dit jaar hebben we nog meer leerlingen dan vorig jaar. D uitdaging is de kinderen te blijven boeien als ze tieners worden. Daarom pluk ik ook uit het hedendaagse repertoire, anders ben ik die meiden zo kwijt, lacht Asaert.

  Ondertussen is ook Peter Savenberg, de directeur van de academie, de leraarskamer binnengewandeld. Hij beaamt wat Caroline Asaert zegt. Piano en gitaar waren altijd al popu-lair, maar momenteel kiezen heel wat jongeren ook voor zang, slagwerk en koperen blaasinstrumenten. En ook

  NIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

  Michael Van PeelOverleeft 2014 (eindejaarsconference)woensdag 17 decemberhumor

  De vijfde! Altijd een opus magnum. De vijfde van Beethoven, de vijfde staatshervorming, Grand Theft Auto V. Nu ook de vijfde van Van Peel. In een veelbelovend jaar nog wel. De moeder aller verkiezingen en de vader aller mediacircussen. Eindelijk vrede in Vlaanderen, in Oekrane en in het Midden-Oosten. Wie zal het zeggen? Van Peel natuurlijk.

  i.s.m. Radio 1, Canvas, Arenberg-schouwburg en Caf The Joker

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 16 euro (basisprijs)

  Aperitiefconcert zondag 11 januariklassiek

  Tenor Jan Caals en sopraan Caroline Asaert spelen de geliefden van dienst en brengen je een selectie uit Das Italienisches Liederbuch. Na het concert krijgen alle aanwezigen een glaasje bubbels om te toosten op een gezond en gelukkig 2015.

  i.s.m. Academie Orfeus

  11 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (basisprijs), 10 euro (studenten)

  Eindejaarssluiting GC de Boesdaalhoeve

  Het onthaal van GC de Boesdaalhoeve is tijdens de eindejaarsperiode gesloten van 25 december tot en met 2 januari.

  T

  ine

  De

  Wild

  e

  onze drama-afdeling boomt enorm. Ondertussen wordt het leerlingen-publiek steeds internationaler, maar in de les spreken de jongeren allemaal vlot Nederlands.

  Korte beentjesOrfeus is een bloeiende academie, zoveel is duidelijk. Voor wie het vervallen gebouwtje in Alsemberg voor het eerst betreedt, is het wel even slikken. De school is dringend aan renovatie toe, in de piepkleine toiletten is er amper plaats voor je knien. Goede muzikanten hebben korte beentjes, gekscheert Savenberg. Nee, serieus, het renovatieprobleem zal zichzelf oplossen, want de gemeente heeft het huurcontract opgezegd. Wel kregen we een jaar geleden de garantie op een nieuwe locatie. Ondertussen zijn we nog steeds in blijde verwachting van een voorstel.

  Peter Savenberg is niet per se blij dat ze weg moeten uit het oude gebouw. De ligging hier is ideaal. De academie is omgeven door dag-scholen, dus kunnen de kinderen gewoon te voet naar de les komen. We vrezen leerlingen te verliezen als onze nieuwe locatie ergens in the middle of nowhere zal zijn. En minder leerlingen betekent ook minder leerkrachten, dus je begrijpt dat ik me zorgen maak.

  Joke Bellen

 • Dertiende Boesdaalquizvrijdag 30 januarivaria

  Weet je een en ander over edele metalen? Over de meest recente rage bij de jeugd? Pik je nu en dan een film mee en was je bij de besten van je klas voor aardrijkskunde? Beschik je over een ruime muzikale interesse? Heb je geoefende smaakpapillen en een goede neus? Dan moet je je zeker inschrijven voor de intussen al dertiende Boesdaal-

  quiz. Deelnemen kan met een ploeg van minimaal 4 tot maximaal 6 personen. Iedereen keert met een mooie prijs naar huis. Inschrijven kan bij het onthaal van de Boesdaalhoeve. De plaatsen zijn, zoals steeds, beperkt.

  Een organisatie van GC de Boesdaal-hoeve.

  20 uur - GC de BoesdaalhoevePrijs: 2 euro

  12

  NIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

  LAATSTE TICKETS UITVERKOCHT

  Patrick RiguelleRiguelle chante Breldonderdag 15 januarimuziek

  Hoewel Riguelle een goede song-schrijver is, blijft hij een onnavolgbare vertolker van andermans werk, ditmaal dat van Brel. Hij duikt diep in elk nummer, respecteert de originele zegging en voegt er zijn ziel aan toe. Riguelle maakte in 1998 samen met

  Jan Hautekiet deel uit van de Radio 1-hommage en de concertreeks Les Suivants, met onder meer Soulwax en Kommil Foo. Met Red Harmony brachten ze in 2003 al een Brel-programma. Nu, ruim 35 jaar na zijn dood, blijft de liefde voor Le Grand Jacques nog onaangetast. Tijd om alle Brelimitatoren op hun plaats te zetten: nobody sings Brel like Riguelle.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 16 euro (basisprijs)

  Lili en haar familie De Huisjesslakken zondag 25 januarifamilie

  Lili is jarig en dat moet gevierd worden. Haar broers planden stiekem een verrassingsfeestje en jij bent er bij. Zangeres Lili verbaast met haar acrobatische danspassen en de top-muzikanten van Urban Trad swingen tegen de sterren op. Lili en haar familie

  zijn razend populair in Frankrijk en Walloni. Ze kwamen al langs in de Boesdaalhoeve voor een superoptre-den. Aansluitend op hun voorstelling geniet je van Winterprikkels, een gezellige familiedag met creatieve activiteiten en animatie.

  Voor kinderen vanaf 3 jaar.

  11 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basisprijs)

  VacatureDeeltijdse onthaalmedewerker (3 dagen/week) GC de Boesdaalhoeve

  Dankzij jou > voelt elke klant zich warm onthaald en krijgt hij een

  vriendelijk antwoord op al zijn vragen.> loopt elke eigen voorstelling en activiteit van GC de

  Boesdaalhoeve op wieltjes, van ticketverkoop tot onthaal van de artiesten.

  > weet heel Sint-Genesius-Rode en omstreken wat er te doen is, omdat jij enthousiast promotie voert via Facebook, op de centrumwebsite, met flyers of affiches

  > is de zaalverhuur tot in de puntjes verzorgd: reservaties staan genoteerd, contracten en facturen zijn netjes in orde en collegas weten met welke wensen klanten komen.

  > gebeurt de voorbereiding van de boekhouding van het centrum correct via een tijdig en juist opgemaakt kas- en bankboek.

  > is de organisatie van het klantenbestand, de documenten en het archief een toonbeeld van orde en overzicht.

  Benieuwd naar wie wij zoeken en wat je kan verwachten? Bekijk dan het volledige vacaturebericht op www.derand.be/nl/vacatures. Kandideren kan tot zondag 4 januari.

  J

  ohan

  Jac

  obs

 • Steven Goegebeur Man van de wereldzaterdag 7 februarihumor

  Goegebeur is, na het succes van zijn eerste showDe geknipte man,de beroemdste inwoner van het mondaine Heist-op-den-Berg geworden. Samen met zijn Angelina Jolieachtige vrouw heeft hij zich een 4x4 en drie schattige adoptiekinde-ren aangeschaft. Alles is perfect behalve dan dat ze dadelijk op vakantie moeten vertrekken. Waarom wil iedereen eigenlijk op vakantie? En waarom allemaal op hetzelfde moment? Reizen we om te ontdekken of om bevestigd te worden? Reizen we voor onszelf of voor de buren? We weten het. We weten het allemaal. Maar niemand durft het hardop te zeggen. Niemand, behalve Steven Goegebeur.

  20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 14 euro (basisprijs)

  NIEUWS UIT DE MOELIE Tickets en info: 02 380 77 51, [email protected], www.demoelie.be

  13

  Tickets en info: 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.be

  TaaliconenHier vind je activiteiten in het Neder-lands. Ook als je niet-Nederlandstalig bent, kan je deelnemen. Gebruik de uitleg bij de taaliconen om een activiteit te kiezen.

  Je spreekt nog geen of niet zo veel Nederlands.

  Je begrijpt al een beetje Nederlands.

  Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen.

  Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands.

  Meer informatie: www.deboesdaalhoeve.be/nl/taalicoon

  De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

  Theater de SpiegelNiet drummenzondag 18 januarifamilie

  Niet drummen is een verrassend schim-menspel vol ritme en muziek voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. In een origineel decor van trommelvellen kunnen ze met een percussionist, een saxofonist en een poppenspeler iets unieks beleven. De voorstelling duurt 40 minuten. 11 uur - GC de MoelieTickets: 7 euro (basisprijs). 1 euro korting op basisprijs voor leden Gezinsbond.

  April in ParisTableau nr. 1donderdag 22 januaritheater

  Albert en Betty hebben een haat-liefde-relatie. Maar dan wint Betty een romantisch weekendje Parijs voor twee. Voor het koppel, dat nog nooit het dorp verliet, wordt het een sprong in het onbekende. Annick Segal en Bart Van Avermaet (spel), Robert Sian (regie) 20 uur - GC de MoelieTickets: 15 euro (basisprijs)

  F

  ilip

  van

  Roe

  Tom DiceAcousticzaterdag 28 februarimuziek

  Na talrijke hitsingles, de succesvolle albums Teardrops en Heart For Sale, en optredens in binnen- en buitenland start Tom Dice met een theatertour in Vlaanderen. Dice en zijn muzikanten brengen een ode aan singer-song-writers van vroeger en nu zoals Bruce Springsteen, Luka Bloom, Jeff Buckley, Eric Clapton, Neil Diamond, Bob Dylan en John Lennon. Daarnaast vertelt Tom over hoe hij zijn liefde voor de muziek ontdekte, gitaar begon te spelen en zijn stem leerde gebruiken. Je leert meer over zijn eerste nummers en songteksten en uiteraard zingt hij ook zijn hits.

  20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basisprijs)

  LAATSTE TICKETS

 • Naast Gij zult niet strijken tussen 17 en 20 uur lijkt Gij zult besparen een tweede gebod van de hedendaagse regeringen. Ook de gemeenschapskranten en vzw de Rand ontsnappen niet aan deze moderne mantra.

  Besparingen bij vzw de Rand

  Hetzelfde doen met minder

  In een persmededeling van 14 oktober zegt vzw de Rand dat de besparings-operatie van de Vlaamse Regering de organisatie bijzonder hard treft. Bovenop de vermindering, met 10 %, van de subsidies van de Vlaamse overheid voor werkingskosten, moet de organisatie immers een structureel tekort wegwerken, veroorzaakt door gestegen personeelskosten en vaste kosten. Dat heeft tot gevolg dat de Rand 500.000 euro moet besparen. Dat is 10 % van de totale dotatie van de Vlaamse overheid. De besparingen vallen vooral in de werkingskosten van verschillende deelwerkingen, bijvoor-beeld de gemeenschapscentra en taalpromotie, en bij de druk- en verspreidingskosten van RandKrant.

  De raad van bestuur van vzw de Rand keurde op 13 oktober een besparings-plan goed, dat vanaf 2015 zal worden uitgevoerd. De raad is van oordeel dat elke deelwerking essentieel is voor de organisatie en voort moet worden gezet. Toch moeten er twee functies worden geschrapt, personeelswissels zullen kritisch bekeken worden en in 2016 zal een gehuurde kantoorruimte worden verlaten. Elke deelwerking zal het wel met minder geld moeten stellen.

  PublicatiesDe gemeenschapskranten moeten 6 % inleveren op hun werkingskosten. Vanaf 2015 zal er van elke gemeenschaps-krant n editie minder worden uitgegeven. De editie van januari wordt geschrapt. Vanaf februari 2015 publiceren we wel korte vertaalde samenvattingen in de gemeenschaps-kranten, naar het voorbeeld van RandKrant.

  RandKrant wordt zwaar getroffen, het moet 42 % van zijn werkingskosten inleveren. Ook RandKrant moet jaarlijks een editie schrappen en het verspreidingsgebied wordt maandelijks half om half bedeeld. Je kan alle publicaties wel blijven volgen via onze websites. De gemeenschapskranten vind je op de website van het bij-horende gemeenschapscentrum; RandKrant vind je op www.randkrant.be. BezorgdheidIn de commissie Vlaamse Rand en Brussel van het Vlaams Parlement van 22 oktober tonen Open VLD, SP.A, N-VA en CD&V zich bezorgd over de

  Wie het een beetje gevolgd heeft, kan er niet naast kijken: na de installatie van de nieuwe Vlaamse en federale regering wordt er elke dag een nieuwe besparing of prijsstijging aangekondigd. Wie daarbij de opmerking durft te maken dat het stilaan genoeg wordt, krijgt het argument Het kan niet anders ook wel vermomd onder de mooie vrouwennaam Tina (There is no alternative) om de oren. In mijn lessen filosofie heb ik echter geleerd dat er altijd een alternatief is, als je maar ver genoeg kijkt. Maar goed, het is wat het is, en de boer ploegt voort.

  Half miljoen erafAls we naar onze eigen winkel kijken, zien we dat vzw de Rand gemiddeld 10 % moet inleveren op de werkings-kosten. Vzw de Rand werkt al 18 jaar in opdracht van de Vlaamse Regering en de provincie Vlaams-Brabant aan het bevorderen en ondersteunen van het Nederlandstalige karakter van de regio en de integratie van anderstaligen. Vzw de Rand baat o.a. zeven gemeenschapscentra uit, doet aan taalpromotie en geeft RandKrant en de gemeenschapskranten uit.

  F

  C

 • 15

  BUURTENis een uitgave van het gemeenschapscentrum de Boesdaal-hoeve en vzw de Rand. Buurten komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.REDACTIEReindert De Schryver, Jan Decuypere, Greet Lebleu, Anne Sobrie, Johan Stoffels, Pascal VelkeneersEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Boesdaalhoeve, Toekomstlaan 32B, 1640 Sint-Genesius-Rodetel. 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVER Eddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel

  VOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGENPascal Velkeneers en Sandra Meert (onthaalmedewerkers), Pieter Moens (stafmedewerker), Nele Dherde (verant-woordelijke dagelijkse leiding) en Reindert De Schryver (centrumverantwoordelijke). Openingsuren: maandag van 13.30 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties tot 17 uur), dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur, woensdag van 13.30 tot 17 uur. Buurten wordt ondersteund door de afdeling Sint-Genesius-Rode/Beersel van de Orde van den Prince.

  Je vindt deze editie en het volledige archief van buurten op www.deboesdaalhoeve.be.

  RAND-NIEUWS

  impact van de besparingen bij vzw de Rand en wijzen ze op het belang van de organisatie om het beleid in de Vlaamse Rand op het terrein uit te voeren. Katia Segers (SP.A) vindt het merkwaardig dat vzw de Rand heel zwaar wordt getroffen, terwijl in het regeerakkoord centraal staat dat het Vlaamse beleid de band tussen Brussel en de brede Rand wil versterken. Jo De Ro (Open VLD) is bekommerd om de taalpromotieacties bij plaatselijke verenigingen en Michel Doomst (CD&V) hoopt dat dit een scheur in de broek is die de vzw de Rand moet overwinnen, maar dat er nog een broek over is op het einde van het verhaal. De bevoegde minister, Ben Weyts (N-VA), deelt de bezorgdheid van de parlementsleden en geeft uitzicht op 40.000 euro bijkomend geld in de loop van 2015. Hij vindt de besparingen beperkt, noodzakelijk en haalbaar en zal zorgen dat vzw de Rand haar taken zal kunnen blijven uitvoeren. Ik hoop nog een bijkomend initiatief te nemen, zegt de minister zonder duidelijk te maken wat dat kan zijn.

  Ook lokaal is de bezorgdheid groot. In een brief naar de minister schrijven de zes voorzitters van de lokale program-meringscommissies van de gemeenschapscentra dat ze bijzonder ongerust zijn over de besparingen bij vzw de Rand. De centra bieden een gevarieerd en gesmaakt aanbod waarvoor gedreven personeelsleden en enthousiaste vrijwilligers zich dagelijks inzetten. Steeds meer inwoners van de faciliteitengemeenten en omstreken komen naar n van de vele voorstellingen, activiteiten, taallessen, kinder-ateliers en workshops. Zo realiseren we zonder twijfel de strategische doelstelling van vzw de Rand en de bevoegde minister dat de gemeenschapscentra actieve ontmoetings-ruimten en broedplaatsen voor gemeenschapsvorming zijn die vanuit hun Nederlandstalige profilering bijdragen tot een sterker sociaal weefsel. Dat een dergelijke werking, net op een moment dat Nederlandstaligen en anderstaligen die beter leren kennen en appreciren, moet inkrimpen, is contraproductief en legt een hypotheek op de verdere ontplooiing, schrijven de voorzitters.

  Zij betreuren ook de besparingen bij de publicaties. Deze maandbladen groeiden de voorbije jaren uit tot kwalitatieve bladen die sterk gewaardeerd worden. Hun taak het bekendmaken van het Nederlandstalige culturele leven in de rand rond Brussel, op een positieve en open manier is belangrijk en wordt enorm geapprecieerd. De voorzitters wijzen erop dat dit werk nooit af zal zijn. Altijd opnieuw moeten wij er, als gengageerde Vlamingen, voor vechten deze verworvenheden te bestendigen. Met het schrappen van nummers of het minder verdelen van RandKrant wordt dit werk gedeeltelijk teniet gedaan. Het is een utopie te denken dat inwoners van de Rand, die minder of niet betrokken zijn bij het Nederlandstalige culturele leven, zelf initiatief zullen nemen om digitaal info op te zoeken. Een RandKrant of gemeenschapskrant in hun bus herinnert hen er maandelijks aan dat ze in een Vlaamse gemeente wonen waar heel wat interessante dingen gebeuren waaraan ook zij kunnen deelnemen. Het positieve beeld van de Vlamingen dat zo uitgedragen wordt naar alle inwoners van de Rand is onbetaalbaar en kan moeilijk overschat worden.

  Geert Selleslach

 • 1.200 kinderen van de basisscholen in Sint-Genesius-Rode knutselden 1.200 klaprozen. Die werden op 11 november plechtig aangebracht op en rond het monument ter herinnering aan onze gestorven soldaten.

  Klaprozen zijn het symbool voor de gesneuvelden van de Groote Oorlog, sinds de Canadese arts en dichter John McCrae het gedicht In Flanders Fields schreef in 1915. In het gedicht worden rode klaprozen beschreven, tussen de graven en het oorlogspuin.

  Op 12 november werd, na allerlei bezinningsopdrachten over oorlog, op het voetbalveld van De Hoek een groot zeil onthuld, met daarop een grote vredesduif, omringd door fotos van de 1.200 kinderen. Het zeil zal later op de muur van het gemeentehuis prijken.

  Tekst en foto: Johan Stoffels

  RODE IN BEELD