Ledegem december 2014

20
© Ilse Van Loocke uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 20 december 2014 San Silvestercross pag. 6-7 Een leuke kerstvakantie met Maksimum pag. 4 Samen kiezen voor goedkopere en groene energie pag. 10 Oost west, thuis best! Thuiszorg in de kijker pag. 11

description

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur ledegem

Transcript of Ledegem december 2014

Page 1: Ledegem december 2014

© Ilse Van Loocke

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 20

december 2014

San Silvestercross pag. 6-7

Een leuke kerstvakantie met Maksimum pag. 4Samen kiezen voor goedkopere en groene energie pag. 10Oost west, thuis best! Thuiszorg in de kijker pag. 11

Page 2: Ledegem december 2014

VoorwoordBeste inwoner

Het activiteitenaanbod in de succesvolle campagne ‘Ledegem laat naar haar borsten kijken’ was al even gevarieerd als het kleurenpalet dat de natuur ons in de herfst te bieden heeft. Het opzet van de campagne was vrouwen stimuleren zich preventief te laten screenen. Bedankt aan alle leden van de gezinsraad voor de medewerking. We hopen dat uit de cijfers van het volgend gezondheidsrapport zal blijken dat deze campagne zijn doel heeft bereikt.

De techniekacademie kwam tot stand door een samenwerking met de Provincie. Ze bood de kans aan 20 jongeren tussen 10 en 12 jaar om van september tot december in 12 sessies op een leuke manier met techniek en technologie bezig te zijn. Ze maakten ook kennis met het echte bedrijfsleven. Zowel deelnemers als hun techniekmentoren zijn laaiend enthousiast. In de laatste les krijgt iedereen een diploma. Nu al staat vast dat er een vervolg komt aan dit mooie project.

Bij de evaluatie van de voorbije speelpleinwerking kwamen tal van leuke ideeën uit de groep monitoren. Een goede evaluatie is trouwens een onderdeel van een kwaliteitsvolle speelpleinwerking. Het geeft nieuwe energie en gedrevenheid om het nog beter te doen en de kwaliteit van de werking hoog te houden.

Mantelzorgers leveren dankzij hun inzet een onbetaalbare bijdrage aan een zorgzame samenleving, maar krijgen niet altijd de waardering voor wat ze doen. De gemeentelijke mantelzorgpremie is een goed instrument om deze waardering en erkenning tastbaar te maken. Op deze manier kan de zorgbehoevende persoon langer thuis in zijn vertrouwde omgeving blijven. Een glimp op de lijst huwelijksjubilarissen, 100- en +100-jarigen vertelt ons dat er ook in 2015 heel wat huldigingen zullen doorgaan. Daarnaast bieden we ook aan jubilerende verenigingen, klasreünies, school- en muzieklaureaten graag een officiële ontvangst aan in het gemeentehuis.

Veel leesgenot!

Het getal

10Zoveel echte kerstbomen zullen de gemeente sieren in de kerstperiode. Alle bomen samen zijn goed voor een hoogte van maar liefst 56 meter. Je kan ze bewonderen aan de kerk van Ledegem, de kerk van Rollegem-Kapelle, de kerk van Sint-Eloois-Winkel, de bib en de brandweer. Ook in de andere gebouwen van de gemeente zal voor extra kerstsfeer gezorgd worden met lichtjes en versiering.

HinderGullegemsestraatVoortgang van de werken van het Aquafin project “Aansluiting Gullegemsestraat”. Tussen de Beurtemolenstraat en het kruispunt met de Driemastenstraat zal u nog steeds wat hinder ondervinden en wordt u begeleid door een verkeersomleiding.

Sint-Pieterstraat / BoomlandstraatVervolg van het Aquafin project “lozingspunt Sint-Pieterstraat”. De zijstraat van de Sint-Pieterstraat (evenwijdig met de Kezelbergroute) is nu in uitvoering.

HerderkesbalDonderdag 25 december vanaf 12u tot vrijdag 26 december 12u.Plaats: verbindingsstraatje tussen Dorsplein en Kloosterstraat.

San SilvestercrossZondag 28 december.Plaats: hinder langs parcours loopwedstrijd.

KerstinzamelactieVoor de voedselinzameling voor kansarme gezinnen mogen kinderen nog tot 5 december voedsel meebrengen naar school: ontbijtgranen, melk, kinderkoeken, groenten en fruit in blik, vlees en vis in blik, pasta, confituur, smeerkaas, soep in blik en noten. Let wel: alles moet minstens houdbaar blijven tot eind maart 2015.Speelgoed en kinderkledij voor kinderen tot 12 jaar in goede staat mag je nog tot 15 december afgeven aan het onthaal van de Wegwijzer. We zijn vooral op zoek naar Lego, Duplo, auto’s, poppen (geen pluchen knuffels), fornuisjes, schommelpaarden, werkbankjes, complete gezelschapsspelletjes, leesboeken, stripverhalen, bouwdozen en houten speelgoed.

MEER INFODe Wegwijzer056/894.807 [email protected]

AsfalteringswerkenIn de loop van 2015 zullen enkele onderhoudswerken gebeuren in diverse straten van onze gemeente. Hiervoor werd de lijst gevolgd van het studiebureau, dat de toestand van de straten nauwgezet bijhoudt. De volgende straten staan op het programma: Hugo Verriestlaan, Rollegembosstraat, Vlaschaardlaan en Oudstrijderslaan. Voorafgaand zullen de betrokken bewoners op de hoogte gebracht worden van de werken. Bovendien wordt er een infovergadering ingericht waarop de bewoners zullen uitgenodigd worden, van zodra de aannemer voor de werken bekend is.

Greta Vandeputte Tweede schepen

22

Page 3: Ledegem december 2014

MEER INFOwww.eendagniet.be

kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan. Neem dus de tijd om je buren beter te leren kennen. Daarnaast kan je van je huis een veilige thuis maken met de tips ‘Zeven manieren om inbrekers te ontmoedigen’:

• Maak je huis goed zichtbaar, door goede binnen- en buiten verlichting en een laag gesnoeide voortuin.

• Vergeet de zij- en achterkant niet, want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe.

• Help de inbreker niet, berg ladders en tuingereedschap goed op.

• Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht, berg ze op, registreer en fotografeer.

Nationale dag tegen woninginbraken

• Beheer je sleutels goed en dus niet onder de deurmat of in de bloempot.

• Sluit altijd alle ramen en deuren, maar ook de garage, tuinhuis en kelderraam, zelfs al ben je maar enkele minuten weg.

• Geef je huis bij afwezigheid een bewoonde indruk, vermijd een overvolle brievenbus of briefje op de deur en maak goede afspraken met de buren.

Voor nog meer tips kan je steeds terecht op de site of kan je de ‘1 dag niet’ app downloaden. Met deze app kan je bovendien heel eenvoudig een registratie map waardevolle voorwerpen aanmaken.

Veilig wonen zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd. Een inbraak is een drama. Heel je huis overhoop, je dure smartphone, je gloednieuwe tablet en de familiejuwelen met hun grote emotionele waarde zijn weg. En bovenal, het gevoel dat iemand in jouw huis heeft rondgelopen.

Het aantal woninginbraken in België is sinds 2008 aanzienlijk gestegen tot meer dan 200 per dag, wat overeenkomt met 75 000 inbraken per jaar. Op 11 december 2014 slaan we de handen in elkaar met de actiedag ‘Eén dag niet’ tegen woninginbraken. Heb jij een leuk idee voor een initiatief om jouw buurt veiliger te maken en dieven een halt toe te roepen? Ga er dan zeker mee aan de slag en registreer je actie via de site.

Maar je kan zelf ook heel wat maatregelen nemen. Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet

3

Page 4: Ledegem december 2014

Kerstfilm: Flits en het Magische HuisIn Flits en Het Magische Huis raakt de jonge kat Flits zijn familie kwijt. Op zoek naar een schuilplaats belandt hij in het mysterieuze landhuis van de gepensioneerde goochelaar Laurens. Het huis wordt bewoond door pratende dieren en robotjes met ongelooflijke talenten. Wanneer Laurens in het ziekenhuis belandt, probeert zijn neef het huis te verkopen. Maar dat is buiten de bewoners gerekend, die een plan uitdenken om potentiële kopers af te schrikken. Ze toveren hun huis om tot spookhuis met Flits als geheime wapen …

Maandag 22 decemberDe Samenkomst van 14u tot 15u25€ 1,00 - inschrijven hoeft nietVoor kinderen vanaf de 2de kleuterklas

MEER INFO Cultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

Een leuke kerstvakantie met MaksimumOp dinsdag 23 december gaan we de kerstsfeer gaan opsnuiven in Nederland, in het gezellige Sluis. De winkelstraatjes, kerstmarkt en schaatsbaan zullen er zeker voor zorgen dat je een gezellige namiddag zal beleven. Wie mee wil gaan kan zich inschrijven tot en met 16 december op de Dienst Vrije Tijd. Deelnemen kost € 10,00 (schaatsen inbegrepen). Let op! Aangezien we voor deze activiteit naar het buitenland trekken, moeten de deelnemers beschikken over een reistoelating voor minderjarigen. Dit document moet door één van de ouders aangevraagd worden bij de Dienst Bevolking of via de gemeentelijke website www.ledegem.be.

Op dinsdag 30 december gaan we onze grenzen verleggen in Blueberry Hill te Kortrijk. Met een totale hoogte van 16 meter en 800 m² klimwand kan je zo hoog klimmen als je zelf wil. Om mee te gaan betaal je € 20,00 deelnamegeld. Inschrijven kan tot 23 december. We vertrekken om 13u aan het gemeentehuis en zijn terug om 17u.

MEER INFOwww.maksimum.be - 056/[email protected]

4

Page 5: Ledegem december 2014

Brandweerzone FLUVIAVanaf 1 januari 2015 krijgt de brandweerzone FLUVIA (regio Kortrijk) rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid over personeel, materiaal en operaties overgedragen wordt van de gemeente naar de brandweerzone. Dit geldt zowel voor de brandweer als voor de dienst 100. Voor de dienstverlening bij noodoproepen voor de inwoners verandert er niets in de praktijk. De kazerne voor brandweer en de dienst 100 blijft behouden. Het korps van brandweervrijwilligers en de permanentiedienst van de 100 blijven gevestigd in de Kloosterstraat.

De brandweerzone FLUVIA zorgt voor een optimalisatie van de administratieve ondersteuning en voor de uitwisseling van materiaal. Bij aankopen van nieuw materiaal wordt er gezocht naar afstemming tussen de brandweerposten binnen de zone. De nodige financiële middelen om de brandweer en dienst 100 draaiende te houden komen voortaan van de begroting van de brandweerzone. Deze begroting wordt gevoed door een dotatie van de federale overheid en dotaties van de verschillende deelnemende gemeenten. De inbreng van Ledegem in het totale budget bedraagt 2,33 % van de totale gemeentelijke dotaties. Waar heel wat gemeenten met een meerkost geconfronteerd worden, is dit een gevoelige minder kost voor Ledegem.

Tentoonstelling “BOEM-BOEM”

De Ledegemse Harmonie en Heemkring Liedengehem slaan de handen in elkaar voor het project “Boem-Boem”. Het project is een tentoonstelling doorheen de geschiedenis en de toekomst van Harmonie Sint-Cecilia.

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia bestaat ondertussen 210 jaar en heeft een rijke geschiedenis. Niemand weet precies hoe en wanneer de harmonie ontstaan is, maar het oudste bewijs gaat terug tot 1804. Zowel de harmonie als de heemkring beschikken over heel wat fotomateriaal uit vervlogen jaren. Heel wat muzikanten, majorettes en bestuursleden hebben in de loop der jaren deel uitgemaakt van deze bloeiende verenigingen. De publiekstrekker van deze tentoonstelling wordt ongetwijfeld een audiovisuele montage met schitterende portretfoto’s van meer dan 125 muzikanten en ex-muzikanten, die zich gewillig lieten fotograferen door Jan Stragier. Het resultaat is verbluffend!

Beschikt u thuis nog over historisch fotomateriaal? Aarzel niet om deze te bezorgen aan de harmonie of heemkring. De foto’s worden gescand en zeker terug bezorgd.

De Samenkomstzaterdag 6 december van 14u tot 18uzondag 7 december van 10u tot 12u en 14u tot 17u.

© Ellen Cordier5

Page 6: Ledegem december 2014

San Silvestercross lokt jaarlijks honderden lopers

verenigingencompetitie.”, licht Bruno Bonte verder toe. Kinderen geboren in het geboortejaar 2003 of later kunnen deelnemen in de verschillende jeugdreeksen. Een team voor de bedrijven- of verenigingencompetitie bestaat uit 4 atleten, al dan niet gemengd. Elke deelnemer loopt één of twee rondes, het team met de kortste deelnametijd wint.

“In iedere reeks krijgt elke deelnemer een prijs. Uiteraard zijn er extra prijzen voorzien voor de eerste drie atleten of verenigingen en worden er nog eens extra prijzen voorzien voor de eerste Ledegemnaars. Omdat deelnemen minstens even belangrijk is als winnen, wordt door middel van loting één willekeurige deelnemer beloond voor zijn of haar deelname met een ballonvaart. Deze prijs kan echter enkel uitgereikt worden aan iemand die tijdens de loting aanwezig is in zaal 'DE L!NK'."

“De start en aankomst zijn voorzien op het Sint-Hubrechtsplein te Sint-Eloois-Winkel. Naargelang de gekozen afstand lopen de atleten één of twee rondes door de sfeervolle straten van Sint-Eloois-Winkel. Met behulp van verschillende standjes en vuurkorven scheppen we

een gezellige sfeer. De kerstman deelt gratis snoep uit aan de kinderen en voor de volwassenen is de gluhweinbrigade aanwezig.”

“De aparte, gezellige sfeer bij de stratenloop is dan ook één van de voornaamste redenen van de atleten om af te zakken naar Sint-

Eloois-Winkel. Tijdens de 36 voorbije edities zijn er dan ook al heel wat leuke anekdotes de revue gepasseerd. Zo stond

Een team van acht personen leidt deze jaarlijkse afspraak in goede banen. “Op de dag zelf kunnen we rekenen op een erg grote groep van vrijwilligers”, aldus Bruno Bonte, voorzitter van het organisatiecomité.

“De voorbije jaren stonden maar liefst 800 à 900 atleten aan de start. Sinds 2012 zien we dit deelnemersaantal steeds meer stijgen, toen waren er 1.200 lopers. Vorig jaar stonden 1.500 deelnemers op de teller, een gigantisch succes. Uiteraard hopen we dit jaar opnieuw op een recordeditie, al botsen we met 1.500 deelnemers stilletjes aan tegen de grenzen, we moeten natuurlijk ook een prima organisatie garanderen. Bovendien zal alles afhangen van het weer, want dat is de meest bepalende factor op de dag van de wedstrijd.”

In deze grote groep van atleten hebben we ook al enkele bekende namen mogen verwelkomen aan de start. De organisatie mocht in 2009 de toen nog onbekende Frederik Van Lierde verwelkomen, de winnaar van de Ironman triatlon 2013 in Hawaï en de huidige sportman van het jaar. Van Lierde was in 2009 de laureaat van de grote loop. Ook Bart Colpaert staat op ons palmares, geen onbekende in de triatlonwereld. Atleet Nico Serroen won reeds vier maal de San Silvestercross. Ook onze burgemeester Bart Dochy is vaak van de partij.

"Naast de klassieke kleine en grote loop, zijn er ook wedstrijden voorzien voor de jeugd en organiseren we een aparte bedrijven- en

Op zondag 28 december is er opnieuw de San Silvestercross in de straten van Sint-Eloois-Winkel. Deze loopwedstrijd vindt reeds voor de 37ste maal plaats.

Vorig jaar stonden 1.500 deelnemers op de teller, een

gigantisch succes

6

Page 7: Ledegem december 2014

PROGRAMMA28 december

• Jongeren: start 16u15• Kleine cross: start 17u15• Grote cross: start 17u45

Sint-Hubrechtsplein, Sint-Eloois-WinkelInschrijven kan vanaf 14u30 in DE L!NK tot 10 minuten vóór de start

MEER INFODirk Beheydt - Gullegemsestraat 215 - 0479/97.13.07 [email protected] - www.sansilvestercross.be

SanSilvesterCross

SanSilvesterCross

SanSilvesterCross

San Silvestercross lokt jaarlijks honderden lopers

ooit een deelnemer met zijn beste zondagse schoenen aan de start, een uit de hand gelopen weddenschap was de oorzaak. De sfeer en gezelligheid zat er alvast dik in.”, aldus Bonte.

“Om de cross goed te laten verlopen, rekent de organisatie op de medewerking van de bewoners die binnen het parcours wonen. Zo kunnen de bewoners ons helpen door hun wagen niet op het parcours te plaatsen, maar in hun garage. Daarnaast wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan het parkeerbeleid. Zo zullen een aantal randparkings voorzien worden. Alle informatie zal terug te vinden zijn op de website van de stratenloop.

Inschrijven kan via www.sansilvestercross.be of op de dag zelf, vanaf 14u30 in zaal DE L!NK en dit tot 10 minuten vóór de start. Late beslissers en eeuwige twijfelaars kunnen zich dus nog op de laatste knip inschrijven.

77

Page 8: Ledegem december 2014

Nieuwe filiaalverantwoordelijke muziekschool LedegemNadat Jan Driessens aangaf niet langer voldoende tijd te hebben om filiaalverantwoordelijke te zijn van de muziekschool van Ledegem, ging het gemeentebestuur op zoek naar iemand anders. Roeland Pledts engageert zich om de werking van de muziekschool van Ledegem in goeie banen te leiden.

Roeland woont in Ter Hulst 6L en is de papa van Kasper, Jakob en Hanne Pledts. "Heel wat muziek klinkt bij ons in huis. Alle drie onze kinderen spelen muziek: Kasper speelt altsaxofoon in de afdeling pop en jazz, Jakob speelt klarinet en Hanne trompet. Bovendien volgen Jakob en Hanne ook nog de lessen dictie.", vertelt een fiere papa. "Uiteraard zijn ze ook lid van het trommelkorps Styx, jeugdharmonie Sonore en Kasper zelfs al van harmonie Sint-Cecilia."

Met allerhande vragen in verband met de inschrijvingen, lesuren, leerlingenconcert … kan u steeds bij Roeland terecht.

MEER [email protected]/filiaal/ledegem

Verknal je feest niet

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht is het verleidelijk om knallers en vuurwerk aan te kopen. Dat kan, maar laat de pret niet bederven door een verkeerde aankoop of verkeerd gebruik. Hieronder vind je enkele tips.

Wist je dat:• Je als particulier slechts 1 kg pyrotechnische sas,

wat overeenkomt met 4 tot 5 kg brutogewicht vuurwerk mag aankopen;

• je enkel “feestvuurwerk” mag kopen met de markering “BE OTU XXXX/D” of “CE categorie 1” of

“CE categorie 2”;• je voor het afsteken van vuurwerk in Ledegem een

toelating van de gemeente nodig hebt;• je voor je aankoop best terecht kan bij een erkende

en gespecialiseerde winkel.

Veel feestplezier!

MEER INFOhttp://economie.fgov.be/nl/modules/publications/general/fireworks_fr.jsp

88

Page 9: Ledegem december 2014

Verknal je feest niet Nieuwjaarsreceptie gemeentebestuurHet gemeentebestuur wil graag het glas heffen op het nieuwe jaar, samen met onze inwoners. Daarom nodigen de burgemeester en de leden van het bestuur met veel plezier al haar inwoners uit op zondag 4 januari 2015, op onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

De burgemeester zal er zijn jaarlijkse toespraak houden en er is een muzikale omlijsting voorzien. Hou dus zeker een gaatje vrij in jouw agenda, iedereen is welkom vanaf 11 uur. De receptie vindt plaats in de Technische Loods, Roeselarestraat 2B te Rollegem-Kapelle. Het uitgelezen moment om kennis te maken met de werkplaats van de Technische Dienst en om het materiaal te bewonderen. Er is parkeergelegenheid voorzien vlakbij de loods, shuttlebussen zullen jou naar de loods brengen. Tot dan!

MEER INFO Secretariaat - 056/[email protected]

Huisje, tuintje, boompje

Op zoek naar een stuk bouwgrond in Ledegem? Dan is dit uw kans! Wvi realiseert, in samenwerking met de gemeente Ledegem, een verkaveling gelegen langs de Boomlandstraat en Sint-Pieterstraat. In deze verkaveling worden momenteel nog 10 bouwpercelen te koop aangeboden. De oppervlakte van de nog beschikbare kavels varieert tussen 424 m² en 511 m². De gemiddelde verkoopprijs bedraagt € 167,00 per m².

Geïnteresseerden kunnen in eerste instantie telefonisch een optie nemen op een kavel, zonder verplichting tot aankoop, voor een duur van maximum 10 dagen. Wanneer de keuze definitief is, volgt een schriftelijke overeenkomst. De kopers mogen zelf hun architect en aannemer kiezen. Voor meer informatie over deze verkaveling en de verkoopsvoorwaarden kan je terecht bij de dienst verkoop van Wvi.

MEER INFO050/36.71.56 - [email protected]://geoloket.cevi.be/wponlinepublic

© Karolien Cools 9

Page 10: Ledegem december 2014

10

Samen kiezen voor goedkopere en groene energieWil jij besparen op je energiefactuur? En wil je daarbij ook je steentje bijdragen tot het milieu? Het kan.

Doe mee met de nieuwe groepsaankoop 100% groene stroom van de provincie West-Vlaanderen. Je kan gratis en vrijblijvend inschrijven van 1 december 2014 tot en met 31 januari 2015. Ook wie bij een vorige editie heeft deelgenomen aan de groepsaankoop moet zich opnieuw inschrijven. Na de veiling op 10 februari 2015 krijg je een voorstel op maat met een duidelijk zicht op je mogelijke besparing.

Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van energieleverancier. Inschrijven kan op www.samengaanwegroener.be. Hou je laatste eindfactuur van elektriciteit en aardgas bij de hand. Voor hulp of vragen kan je ook terecht in het energieloket.

MEER INFODe Wegwijzer - 056/[email protected]: maandag van 17u tot 19u en donderdag van 9u tot 12u of op afspraak

Kerstconcert

In de Sint-Pieterskerk te Ledegem kan u op zondag 21 december terecht voor een traditioneel kerstconcert van het Estrellakoor en Fanfare De Kunst is ons Vermaak. Het koor zingt gekende en minder gekende kerstliederen onder andere van koorcomponist Rutter, maar ook kerstmelodieën van over de hele wereld. De fanfare speelt sfeervolle muziek rond Kerstmis. Uiteraard maken het koor en de fanfare ook muziek samen. Bij de alom gekende kerstliederen zoals Adeste, Nu sijt wellecome … wordt ook het publiek gevraagd om mee te zingen. Mieke Allegaert praat het hele concert aan elkaar. Nadien is er een drankje bij een sfeervolle ontmoeting in de kerk.

Dirigent koor: Ilse LanduytDirigent fanfare: Koen AllegaertPianobegeleiding koor: Jan Christiaens

De toegang voor dit concert is gratis! Iedereen is welkom vanaf 18u.

MEER INFO [email protected] - 056/50.40.22

1010

Page 11: Ledegem december 2014

Kerstconcert

MEER INFODienst Thuiszorg - 056/894.818 - [email protected]/leven-en-welzijn/ocmw/thuiszorg

en zijn blij dat ze eens hun hart kunnen luchten. Anderen zijn eerder zwijgzaam, maar dat is even goed, ieder heeft zijn eigen karakter”, lacht Caroline.

“Meestal doe ik de gewone schoonmaak zoals stof afnemen, stofzuigen, dweilen, sanitair poetsen, ramen lappen, voetpad vegen. Regelmatig vraagt de cliënt iets speciaals of neem ik zelf initiatief om de koelkast eens grondig te reinigen, het koper op te blinken, een was in te steken of het bed te verversen, zodat alles netjes blijft”, besluit Caroline.

Karweitjes zoals het poetsen van plafonds of opruimen van de kelder, worden niet door de poetsdienst

Oost west, thuis best! Thuiszorg in de kijker

gedaan. Hiervoor kan je beroep doen op de klusjesdienst van het OCMW. Zij doen ook klusjes zoals een lekkende kraan of loszittende tegel herstellen, schilderen en behangen, tuinonderhoud, verhuizen …

De thuiszorg van het OCMW omhelst naast de poets- en klusjesdienst ook de vrijwilligerswerking van LEONAH. Als je je moeilijk kan verplaatsen, kan je toch een bezoekje brengen aan een vriend(in), de kaartersclub, de supermarkt dankzij de vrijwillige chauffeurs van de vervoersdienst.

De Dienst Thuiszorg is elke werkdag open van 9u tot 12u en op maandag van 16u tot 19u in de Rollegemstaat 130.

Ook al word je een dagje ouder of ben je niet goed te been, liefst van al blijf je in je eigen vertrouwde huis wonen. Maar soms is het moeilijk om je huishouden te beredderen, klusjes op te knappen, jezelf te verplaatsen. Geen nood, de Dienst Thuiszorg van het OCMW biedt je een helpende hand.

Wanneer je een aanvraag doet voor thuiszorg, komt de maatschappelijke werkster bij je langs om alles uit te leggen en bekijkt ze of je nog recht hebt op sociale toelagen of andere diensten. Je kan onder meer hulp in het huishouden krijgen van de poetsdienst.

Caroline Soete poetst sinds vijf jaar in dienst van het OCMW en vertelt je er graag meer over. “Ik doe de job heel graag. Bij de meeste poetsposten kom ik al vijf jaar, wekelijks of om de 14 dagen. Zo bouw je een speciale band op met de mensen. Ook de cliënten ervaren het gezelschap en het sociaal contact met hun vaste poetshulp als een meerwaarde. Sommige cliënten vertellen veel

11

Page 12: Ledegem december 2014

Bloemstukken begraafplaatsen

Vanaf 10 december worden alle bloemstukken en bloemen op de begraafplaatsen door onze Technische Dienst verwijderd van de graven. Mensen die graag hun eigen bloemstukken willen afhalen, doen dit dus best vóór 10 december. Alvast bedankt voor jullie begrip!

Kerstmarkt Rustenhove

WZC Rustenhove nodigt iedereen uit om langs te komen op hun kerstmarkt. De markt vindt plaats op 19 december 2014 vanaf 16u. In de cafetaria kan je genieten van de kerstsfeer en van een hapje en een drankje. Bovendien kan je er heel wat standjes terugvinden. Er zal een aanbod zijn van kerstgeschenken, snoep, juwelen en bloemstukjes. De opbrengst is ten voordele van het activiteiten- programma. De kerstman komt… U komt toch ook!

Ophaalkalender 2015 In december valt de nieuwe ophaalkalender in de bus. De kalender brengt je alle vertrouwde informatie:• de ophaaldata;• de openingsuren en

sluitingsdagen van de recyclageparken;

• de sorteerregels;• informatie over de

recyclage-app van Fost Plus, Recupel en Bebat waarbij je ook de ophaaldata en nuttige info van I.V.I.O. kan opvragen;

• de data voor de ophaling van grofvuil op afroep tegen betaling.

Bijhouden dus! Heb je geen kalender ontvangen of kreeg je een verkeerde kalender in je bus, dan kan je bij de milieudienst van je gemeente terecht of bij I.V.I.O. of raadpleeg op www.ivio.be de ophaalkalender. Je kan ook via www.ivio/dok de kalender integreren in je google-, hotmail- of outlookagenda.

Melding defecte straatverlichtingTijdens de winterperiode kunnen defecten aan de straatverlichting erg hin-derlijk zijn, zeker omdat het vroeg donker is.Defecten kunnen steeds gemeld worden aan het gemeentebestuur 056/894.800 of via [email protected]. Daarnaast kan je ook steeds terecht bij Infrax op het nummer 0800/60.777. Wanneer u een defect doorgeeft, zorg er dan voor dat u volgende gegevens bij de hand hebt: het paalnummer, de straatnaam en het huisnummer.

Op het nachtkastje vanIn deze tweemaandelijkse rubriek peilen we naar het leesgedrag van een bekende of minder bekende inwoner van deze gemeente. Met welk boek sluiten ze de dag af, wat lezen ze vlak voor ze het bed induiken? In deze editie heb ik een afspraak met An-Sofie Despeghel, voorzitster van de jeugdraad.

Als ik aanklop staat An-Sofie net op het punt om te beginnen in een misdaadroman van Dan Brown: Inferno. Ze leest voornamelijk fictie met een voorkeur voor boeken die een flinke portie spanning bevatten. Daarnaast, als ze wat aan ontspanning toe is, kan een stevige chicklit haar ook bekoren. Of een biografie. Het boek over Steve Jobs, de man die Apple groot heeft gebracht, vond ze heel interessant.

Leestips krijgt ze van vrienden, haalt ze uit de media of door rond te snuisteren in de bibliotheek. Periodes waarin ze dagelijks leest (zomer en winter) wisselen af met weken waarin ze, door een te drukke agenda, bijna niet aan lezen toekomt.

LEESTIPS:De millennium-trilogie / Stieg LarssonSteve Jobs: de biografie / Walter Isaacsen

1212

Page 13: Ledegem december 2014

MEER INFOwww.offon.be/nl

of op school: met elke gespaard wattuur staan we weer iets verder van een stroomafschakeling. Door samen meer ‘Off’ te zetten, willen we langer ‘On’ blijven. We roepen iedereen op om mee te doen, of je in een afschakelbare zone woont of niet. Hoe meer deelnemers, hoe langer het licht ‘on’ blijft in heel België. Daarom vind je op offon.be tal van concrete tips, informatie en materiaal om zelf een campagne op te zetten. Check er ook regelmatig de stroomindicator om op de hoogte te blijven van de actuele stroomsituatie.

Samen meer OFF, zo blijven we samen langer ON

Hoe kun jij meedoen?Bespaar gewoon elektriciteit of bedenk zelf een leuke actie. Alvast wat inspiratie: draai ‘s avonds een wasje minder, organiseer een gezamenlijk kookmoment met je vereniging of teken een energiebesparingsplan uit voor je organisatie. Laat je verbeelding de vrije loop, de mogelijkheden zijn eindeloos. En laat ons weten hoe jij minder verbruikt. Deel je tofste acties en foto’s via [email protected] of op de sociale media met #offon.

OFF ON is een initiatief van FOD Economie, het Crisiscentrum en Elia. Met de steun van de energiesector brengen zij het dreigende energietekort deze winter onder de aandacht. Het doel van OFF ON? Het risico op een stroomonderbreking helpen voorkomen door iedereen aan te moedigen om minder elektriciteit te verbruiken, vooral tussen 17u en 20u. Want tussen die uren verbruiken we allemaal het meeste elektriciteit. Samen meer OFF, zo blijven we samen langer ON!

Waarom minder verbruiken?Een stroomtekort is deze winter reëel. Onze elektriciteitsproductie kreeg enkele tegenslagen te verwerken en ons verbruik is er niet bepaald op verminderd. Gevolg: op koude winterdagen - wanneer we allemaal samen veel elektriciteit verbruiken - zou ons stroomverbruik het beschikbare aanbod kunnen overschrijden.

Hoe maken we van OFF ON een succes?Elke inspanning telt. Of je nu thuis bent, op je werk, in een vereniging

Samen kunnen we deze winter een stroomtekort vermijden. Door ons verbruik te verminderen, vooral tussen 17 en 20 uur.

Doet iedereen mee, dan blijven we samen ON.

Doe ook mee: lees onze interessante tips en hang onze kant-en-klare affiches op.

Kijk op OffOn.be

Wij doen mee!Kunstm

aan

Kunstm

aan

Gedaan? Laat het licht niet aan!

Verbruik ook minder elektriciteit, vooral tussen 17 en 20 uur. Zo blijven we samen ON.Ook meedoen? Kijk op OffOn.be

Kunstm

aan

Wij maken je

warm om een

graadje kouder

te wassen.

Want je wasmachine gebruikt 90% van

haar energie om water op te warmen.

Verbruik ook minder elektriciteit,

vooral tussen 17 en 20 uur.

Zo blijven we samen ON.

Ook meedoen? Kijk op OffOn.be Kunstm

aan

Want eenpansgerechten zijn heerlijk en besparen je tijd en energie!

Als ’t kan alles in één pan!

Verbruik ook minder elektriciteit, vooral tussen 17 en 20 uur. Zo blijven we samen ON.Ook meedoen? Kijk op OffOn.be

Kunstm

aan

13

Page 14: Ledegem december 2014

Zin in een gratis cursus eerste hulpDe Rode Kruis afdeling Ledegem organiseert in 2015 een gratis cursus Eerste Hulp en Helper in hun lokaal te Sint-Eloois-Winkel. Beide cursussen vinden telkens plaats op donderdag van 19u30 tot 21u30.

De cursus Eerste Hulp vindt plaats op volgende data: 08/1, 15/1, 22/1, 29/1, 05/2 en 12/2. Op zaterdag 14/2 is er een testafname waarna men kan deelnemen aan de cursus Helper. De cursus Helper vindt plaats op volgende data: 19/2, 26/2, 05/3, 12/3, 19/3 en 26/3. Op zaterdag 28/3 is er een testafname, waarna men zich vrijwillig kan aansluiten bij de afdeling als hulpverlener. Tijdens deze cursussen leer je hoe je verschillende letsels en aandoeningen verzorgt. Van een kleine schaafwonde tot een ernstige bloeding, van een breuk tot een wervelletsel. Door veel te oefenen raak je vertrouwd met het proces van eerstehulpverlening en merk je dat het helemaal niet zo moeilijk is. Inschrijven voor deze cursussen doe je vóór donderdag 01/01/2015 bij Rode Kruis afdeling Ledegem, Smisseknokstraat 4A te Sint-Eloois-Winkel. Je kan ook per mail inschrijven via [email protected].

Bondstoneel: PER(R)ONGELUKFrederik en Isabelle hebben op het perron ruzie over hun toekomstig huwelijksfeest. Isabelle gooit haar dure verlovingsring over de balustrade. De ring komt terecht op een braakliggend terrein waar een aantal clochards en bedelaars onder de twee bruggen van het station huizen. Genoeg stof voor een romantische komedie die soms ontroert en dan weer spannend of grappig is!Het stuk is geschreven door Pol Anrys en geregisseerd door Anne-Marie Van Reeth.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 20, zondag 21, vrijdag 26 en zaterdag 27 december telkens om 19u30 in DE L!NK.Een kaart kost € 7,00. Reserveren kan via 056/50.68.81 op dinsdag- en donderdagavond van 17u30 tot 19u.

WEDSTRIJDVoor de voorstelling van zondag 21 december geven wij 3 duotickets weg. Weet u het antwoord op deze vraag, mail dan naar [email protected] vóór 10 december. Hoe heette de vorige voorstelling van het Bondstoneel (december 2012)?• Met volle goesting• Familietrekjes• Martha en Mathilde

14

Page 15: Ledegem december 2014

15

chemische producten, daarom startte ik met het ontwikkelen van foto’s in de winkel. Toen mijn ouders stopten met de winkel, zette ik de zaak verder. Tot mijn zestigste was de winkel enkel gesloten op zondagmiddag. Vanaf dan was ik op zondag gesloten, ik maakte van de tijd gebruik om het

land te verkennen met de trein. Er bestond toen een speciaal ticket waarmee je een hele dag kon reizen, zonder een bestemming op te geven. Ik spoorde het hele land rond, er zijn

weinig kilometers spoor waar ik niet ben geweest.”, glundert Walter.

“Een van mijn hoogtepunten was toen de nieuwe TGV-lijn geplaatst werd tussen Brussel en Parijs. Ik snelde meteen naar het plaatselijke reisbureau om een ticketje te bestellen. De mensen waar we de ticketjes bestelden begrepen er niets van, de

Een man met passie voor trein-tram-bus

eerste trein terug naar huis nemen vonden ze te gek voor woorden. Maar toen ik zei dat ik de lijn eens wou uittesten vanwege mijn grote passie voor het openbaar vervoer, gaven ze me zelfs een ticket aan halve prijs.” “Vroeger dacht ik wel eens na over mijn pensioen. Toen zei ik altijd: ‘Later koop ik een abonnement om langs alle gemeentes te reizen die ik enkel van naam ken, om te zien of ze wel echt bestaan.' En dat heb ik ook gedaan!”, lacht Walter.

“Nu reis ik ongeveer twee maal per week met het openbaar vervoer, met een gratis pasje. Het is een kunst om de aansluitingen te doen passen, hiervoor gebruik ik het spoorboekje en de lijnfolders. Eenmaal op bestemming aangekomen, neem ik de eerste aansluiting terug. Ik neem niets mee tijdens mijn tripjes, eten en drinken kan je overal en ik geniet zo van het uitzicht dat een boek overbodig is.”

Van kleins af aan is Walter Baekelandt al gepassioneerd door het openbaar vervoer. Ongeveer twee maal per week doorkruist hij het Belgische landschap om te genieten van de veelzijdige uitzichten. Na al die jaren brengen de trein, tram en bus nog steeds een lach op zijn gezicht.

“Als kleine jongen was ik geboeid als de trein voorbij tufte in de tuin van mijn tante en nonkel. In die tijd reed de tram nog rond in Ledegem.”, steekt Walter van wal. “Toen ik zeven of acht jaar was mocht ik soms mee met Alfred De Volder, de kaartjesknipper op de tram. Hij nam me mee langs Bissegem, Moorsele, Kortrijk, Ledegem en Geluwe tot in Dadizele. Ook de moeder van Alfred wist dat ik dol was op het openbaar vervoer. Ze had een zus in Rijsel en nam me soms mee als ze op bezoek ging. We namen de trein tot in Menen en gingen dan te voet tot in Halluin, net over de grens. In Halluin stapten we op de tram tot in Rijsel.", gaat Walter verder.

“Op mijn veertiende hielp ik mijn moeder in de schilderwinkel, daarnaast hielp ik mijn vader met schilderen. Maar ik kon niet goed tegen de

Er zijn weinig kilometers spoor waar ik niet ben

geweest

15

Page 16: Ledegem december 2014

Bevolkingsgegevens OverlijdensPollet AngèleRollegemstraat 17° 17.05.1924 † 11.10.2014

De Buf MargueriteWed. Breyne AdolfSoldatenstraat 3° 14.06.1928 † 17.10.2014

Douvere IvonnaWed. Samyn MauritsRollegemstraat 17° 02.09.1925 † 24.10.2014

Lefevere AnnaWed. Stragier RogerSt.-Hubrechtsplein 24° 08.09.1928 † 27.10.2014

GeboortenNoah ° Izegem 22.09.2014z.v. Nico Deschagt e.v. Maeike VerhaegheGullegemsestraat 140

Elliana ° Izegem 06.10.2014d.v. David Demyttenaere e.v. Marieke GhekiereGootstraat 10

Ties ° Izegem 06.10.2014z.v. Bram Luypaerd e.v. Elke DelefortrieGullegemsestraat 95

Luka ° Kortrijk 06.10.2014z.v. Karim Mameche e.v. Bianca JeunenGullegemsestraat 68

Fienelotte ° Izegem 09.10.2014d.v. Björn Vancoillie e.v. Eline GeerolfRollegemstraat 233

Alena ° Izegem 10.10.2014d.v. Ercan Cetin e.v. Artimis FatapourDe Hoogte 15

Alana ° Roeselare 10.10.2014d.v. Lesley Lobbens e.v. Evelien SomersBegijnestraat 45

Naud ° Roeselare 11.10.2014z.v. Janick Van de Velde e.v. Charlotte HuygheGootstraat 6

Louis ° Izegem 13.10.2014z.v. Kristof Vanmaldeghem e.v. Griet HolvoetDe Hoogte 8

Lowie ° Izegem 17.10.2014z.v. Koen Dejonghe e.v. Line WatteyneSmissestraat 21

Bebloemingswedstrijd 2014Maar liefst vijftig tuinen werden dit jaar genomineerd voor de gemeentelijke bebloemingswedstrijd. Samen streden ze voor de winst in één van volgende categorieën: voortuin, gevelversiering en hoeves. Om in aanmerking te komen als winnaar moest de bebloeming zichtbaar zijn van de openbare weg, verder werden geen voorwaarden opgelegd. Elke deelnemer mocht een mooie prijs in ontvangst nemen. Met deze wedstrijd willen we bewijzen, dat we met z’n allen een steentje kunnen bijdragen tot een kleurrijk, fleurig en groener Ledegem.

Proficiat aan alle deelnemers en vooral aan de winnaars:• Wilfried Debruyne en Brigitte Devolder

(gevelversiering)• Paul Vercruysse en Astrid Decoene (voortuin)• Gerard Holvoet en Dina Mahieu (hoeves)

1616

Page 17: Ledegem december 2014

SchoollaureatenKarim Khaouiry - Maxim Verhelst - Michiel Desmyter - Annelien Laflere - Kimberly Vereecke (verontschuldigd)

Gouden huwelijkGery Vermeulen en Maria Verschoren (Oostlaan 18)

70-jarigen Sint-Eloois-Winkel

Gefeliciteerd

70-jarigen Ledegem

Gouden huwelijkAndré Deleu en Anna D’Halluin (Slypsstraat 22)

75-jarigen Sint-Eloois-Winkel

Jubilarissen worden in 2015 opnieuw in de bloemetjes gezetIn 2015 zullen heel wat huldigingen doorgaan in onze gemeente. De huwelijksjubilarissen, 100- en +100-jarigen worden uitgenodigd op het gemeentehuis om dit samen te vieren.

Jubilarissen:• 7 echtparen zijn 65 jaar getrouwd, een briljanten jubileum.

In 2014 waren dat er 2.• 22 echtparen zijn 60 jaar getrouwd, een diamanten

jubileum. In 2014 waren dat er 13.• 35 echtparen zijn 50 jaar getrouwd, een gouden jubileum.

In 2014 waren dat er 32.

In 2015 blazen maar liefst 3 mensen uit 1915 honderd kaarsjes uit op hun verjaardag. Daarnaast worden ook 5 +100-jarigen in de bloemetjes gezet:• 1 inwoner van 101 jaar, geboren in 1914;• 1 inwoner van 102 jaar, geboren in 1913;• 3 inwoners van 103 jaar, geboren in 1912.

Alvast een dikke proficiat!17

Page 18: Ledegem december 2014

in Ledegem.be

Ma 17 november tot vr 5 december

Demonstratiewoning Gezond Thuis LedegemStationsstraat 39 te [email protected]

Ma 1 en 15 december

Naaiwerken Org. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 17u - € 1,00 + koffie056/50.25.28 - [email protected]

Di 2, 9 en 16 december

DamesturnenOrg. LDC De Kring i.s.m. GezinsbondDe Kring - 19u30 tot 20u30€ 40,00 voor 10-beurtenkaart056/50.25.28 - [email protected]

Di 2 december

Supplementair consult bij een vroedvrouw / Shantala BabymassageOrg. LDC De KringDe Kring - 9u tot 11u056/50.25.28 - [email protected]

Wo 3 en 17 december

Creatieve namiddagOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 16u30 - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

Wo 3, 10 en 17 december

AquarelworkshopOrg. LDC De KringDe Kring - 13u30 tot 16u30 - € 120,00056/50.25.28 - [email protected]

Do 4 tot di 16 december

GezondheidsconsultatiesOrg. LDC De KringLDC De Kring - 14u tot 16u30€ 1,00/beurt - jaarkaart € 10,00056/50.25.28 - [email protected]

Vr 5 december

Walter BaeleOrg. Davidsfonds Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 20u - € 14,00www.davidsfondswinkel.be

Za 6, zo 7 december

Boem BoemOrg. Koninklijke Harmonie Sint-CeciliaDe Samenkomst - za 10u tot 18uzo 10u tot 12u en 14u tot 17uwww.harmonieledegem.be

Za 6 december

Volleybal Mevo - Sarrako KortemarkSporthal Ledegem - 19u

Zo 7 december

Volleybal Kavo - Kerdavo Avelgem BSporthal Sint-Eloois-Winkel - 10u30

Zo 7 december

The Blues Vision: CD- release "Kind of Blues"Org. De 7evende namiddagDE L!NK - 16u tot 20u - € 5,00www.de7evendenamiddag.be

Zo 7 december

VoetbalWinkel Sport - K. Rupel Boom FCVoetbalterrein Ter Schueren - 14u30

Ma 8 december

BreiclubOrg. LDC De Kring i.s.m. de KunstkringDe Kring - 14u tot 17u - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

Wo 10 december

FEMMA naaicursusOrg. Femma LedegemACW-lokaal - 19u30€ 24,00 met Femmapas - € 34,00056/50.32.36

Do 11 december

FEMMA kerststukjeOrg. Femma LedegemACW-lokaal - 13u30 of 19u30€ 20,00 met Femmapas - € 25,00056/50.32.36 of 056/50.29.17

Do 11 december

Bloemschikken Kerst Org. KVLV Rollegem-Kapelle De Kobbe - 19u30056/50.36.36

Do 11 december

Maandelijkse wandeltochtOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

Do 11 december

Leedies NaaitOrg. Gezinsbond LedegemLeden € 3,50/avond (€ 30,00/10-beurten) Niet-leden: € 4,00/avondDe Samenkomst - 19u30 tot [email protected]/GezinsbondLedegem

Vr 12 december

Accordeonnamiddag 'Johnny Clarysse'Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 5,00056/50.25.28 - [email protected]

18

Page 19: Ledegem december 2014

Za 13 december

Kalligrafie atelierOrg. LDC De KringDe Kring - 08u30 tot 11u15056/50.25.28 - [email protected]

Za 13 december

VolleybalRokavo - Packo Zedelgem BSporthal Rollegem-Kapelle - 20u

Za 13 december

BasketbalWibac - BBC Gullegem ASporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30

Zo 14 december

Jo Vally in KerstconcertSint-Janskerk - 17u - € 35,000471/[email protected]

Di 16 december

Kookavond feestdagen Org. GezinsbondDE L!NK - 19u30 tot [email protected]

Vr 19 december

Kerstmarkt RustenhoveOrg. WZC Rustenhove - 16u056/50.94.71 - [email protected]

Za 20 december

Basketbal Wibac - Oedelem BSporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30

Za 20 december

Volleybal Mevo - Sportiva Langemark BSporthal Ledegem - 19u

Za 20, zo 21, vr 26 en za 27 december

Bondstoneel Per(r)ongelukOrg. BondstoneelDE L!NK - telkens om 19u30€ 7,00/kaartReserveren via 056/50.68.81 op dinsdag- en donderdagavond van 17u30 tot 19u.

Zo 21 december

Improvisatietheater met MeTTab De actie loopt in kader van Music for life ten voordele van Intro vzwDe Samenkomst - Deuren open om 19u, voorstelling om 20uEr wordt geen toegansprijs gevraagd, maar een vrijwillige bijdrage en het nuttigen van een drankje spijst de kas van het goede doel.mattab.snack.ws - [email protected]@intro-events.be 0486 57 56 96

Zo 21 december

Volleybal Kavo - VC Dentergem BSporthal Sint-Eloois-Winkel - 10u30

Zo 21 december

KerstconcertOrg. Estrellakoor en Fanfare De Kunst Sint-Pieterskerk - 18u - [email protected]/50.40.22

Zo 21 december

Voetbal Olympic Ledegem - RFC LuingnoisVoetbalterreinen Olympic - 15u

Zo 21 december

VoetbalWinkel Sport - K.SV. OudenaardeVoetbalterrein Ter Schueren - 14u30

Do 25 december

HerderkesbalOrg. Jeugdhuis ChaplinSporthal Sint-Eloois-WinkelVvk € 5,00 - Add € 7,00 [email protected]/79.65.56

in Ledegem.be

Vr 26 december

KerstmarktOrg. Volkscafé GodjesStationsstraat LedegemAlle verenigingen in en rond Ledegem zijn welkom om zich in te schrijven voor een stand 0478/25.37.45

Zo 28 december

San SilvestercrossOrg. San SilvestercrossStart Sint-Hubrechtspleinwww.sansilvestercross.beinfo@ sansilvestercross.be

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Ze verschijnt bovendien ook automatisch op de gemeentelijke website en ze wordt overgenomen in tal van andere publicatiekanalen zoals kranten, weekbladen, websites, enz.

Invoeren is vrij eenvoudig. Als je het een paar keer gedaan hebt, weet je snel hoe het werkt:1) Surf naar www.uitdatabank.be2) Maak een account aan3) Log in met je e-mailadres en je

paswoord

Download zeker ook de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van december, moet alle info ten laatste op 10 december ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Ledegem december 2014

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerIsabel De ZaeytijdJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA -kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u-12u 13u30-19uDinsdag 9u-12u Woensdag 9u-12u 13u30-16u30Donderdag 9u-12u 13u30-16u30Vrijdag 9u-12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u-12u 14u-18u30Woensdag 10u-12u 14u-18u30Vrijdag 10u-12u 14u-18u30Zaterdag 9u30-12uZondag 9u30-12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle051/31.17.96www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u -16u45Dinsdag: 14u -18u45Woensdag: 14u -17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen

Op woensdagnamiddag 24/12, donderdag 25/12, vrijdag 26/12, woensdag 31/12 en donderdag 1/1 zijn volgende diensten gesloten: gemeentebestuur, OCMW, PWA, lokale politiepost, bibliotheek en recyclagepark IVIO.