Band (december 2014)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106314 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 16, nummer 4 (december 2014 - januari/februari 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] band De eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is, maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Ik wens jullie het volgende: Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar. Moge 2015 een jaar worden van veel plezier, maar ook een jaar van verdraagzaamheid en vrede. Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar. Moge 2015 een jaar worden van feestjes en veel bier, maar ook een jaar van verdraagzaamheid en plezier. Moge een ster van liefde en vrede, uw kerst verwarmen, en als licht voorgaan, doorheen het ganse nieuwe jaar. Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar. Gezondheid en geluk met elkaar En wij wensen maar meteen, vrede, voor iedereen. Ik wens jullie een kerst vol vrede en een jaar zonder verdriet of tegenslag. Mogen de dagen, weken, maanden gevuld zijn met liefde en een lach. Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar, vol vreugde en geluk, maar vooral een goede gezondheid toegewenst door beweging.net Essen

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Essen

Transcript of Band (december 2014)

Page 1: Band (december 2014)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106314

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 16, nummer 4 (december 2014 - januari/februari 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

band

De eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is, maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Ik wens jullie het volgende:

Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar.Moge 2015 een jaar worden van veel plezier, maar ook een jaar van verdraagzaamheid en vrede.

Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar. Moge 2015 een jaar worden van feestjes en veel bier, maar ook een jaar van verdraagzaamheid en plezier.

Moge een ster van liefde en vrede,uw kerst verwarmen, en als licht voorgaan, doorheen het ganse nieuwe jaar.

Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar. Gezondheid en geluk met elkaar En wij wensen maar meteen, vrede, voor iedereen.

Ik wens jullie een kerst vol vredeen een jaar zonder verdriet of tegenslag.Mogen de dagen, weken, maandengevuld zijn met liefde en een lach.

Prettige Kerstdagenen een Gelukkig Nieuwjaar,vol vreugde en geluk,maar vooral een goede gezondheidtoegewenst door

beweging.net Essen

Page 2: Band (december 2014)

2 BAND | DECEMBER 2014

Geboortefeest beweging.net EssenOp 13 oktober werd in café Rex de geboorte gevierd van beweging.net, het vroegere ACW. Een zestigtal aan-wezigen vierden dit samen met ons op een gezellige receptie.

Gert Paulussen gaf een woordje uitleg over het rijke verleden en hoe de toekomst eruit zal zien. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat onze beweging niet meer overkoepelend zal zijn, maar eerder de cement zal worden midden de verenigingen, midden de men-sen. Met dank aan de vrijwilligers in het verleden, het heden en van de toekomst.

Beweging.net is een brede beweging die sociale en christelijke waarden nastreeft en de zwakkeren tracht te helpen. Bij de mensen thuis, op verplaatsing, met uitstappen, toogpunten, workshops, ... Maar ook wetmatig, door de politiek er dagelijks op te wijzen waar de knelpunten zich situeren. Beweging.net omvat meer dan 250 000 vrijwilligers. Het zijn deze vrijwilligers die onze beweging maken, U, ik, wij, het is onze beweging!

Beweging maken we samen, ook in Es-sen. Na wat nagepraat te hebben met een glaasje en een hapje werd de recep-tie afgesloten.

Jan Konings

Page 3: Band (december 2014)

3BAND | DECEMBER 2014

Camiel Peeters leefde een uitzonderlijk verdienstig leven. Hij was typisch iemand die zich het belang van anderen aantrok en was alomtegenwoordig in het Essense leven. Hij was iemand die ‘zout en peper’ gaf aan de sociale verbon-denheid. Vroeger al op Pito in Stabroek, waar hij het bracht tot vertrouwensleerkracht, maar zich ook dag in dag uit als vakbondsvertegenwoordiger van de Christelijke Onderwijs Centrale (COC) inzette voor zijn collega’s.

Hij was actief in het Karrenmuseum en schreef mooie stukjes in het heemkundig tijdschrift De Spijcker. Als vrijwilliger bij de sociale kruidenier ‘het Kabaske’ trok hij zich het lot aan van vele Essenaren die het minder breed hebben. Binnen het ACW/Beweging.Net en CD&V was hij een graag gezien man. Hij vertolkte op een duidelijke én constructieve manier zijn standpunten, dikwijls met een vleugje humor (!), en die steeds waren ingegeven vanuit een breed algemeen belang. Bedankt Camiel!

Gaston Van Tichelt

Onverwacht overleed Jos Van Loon – een be-wogen mandataris - op 68-jarige leeftijd. Jos was iemand die vanuit een diepchristelijke in-spiratie onze verenigin-gen warm in zijn hart droeg. We zijn dankbaar voor de jaren dat hij zich inzette voor onze bewe-ging.

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

Uitstap Bloemencorso Loenhout Op 15 september, na de corso van daags voordien, konden de bloemenwagens bewonderd worden terwijl ze stil stonden. 25 leden (en sympathisanten) van Okra Statie waren met de fiets of met de auto (carpooling) naar Loenhout afgezakt om al dat moois te bewonderen en op beeld vast te leggen. Vooraf werd de innerlijke mens tegen zeer democratische prijzen versterkt in het restaurant van het Dienstencentrum. De weergoden waren ons goed gezind zodat de fietsers droog terug naar Essen keerden.

Petanquetoernooi BrasschaatOp 28 augustus hebben de petanquespelers van Okra Statie hun beste beentje voorgezet tijdens het toernooi in Brasschaat.

Zondag 11 januari 2015Nieuwjaarswandeling met Pasar in Visdonk (Roosendaal) met worstenbrood en appelbol.Vertrek Heuvelplein Essen om 13.15 uur7 euro, leden 6 euroInschrijven tot 9/1/2015 bij Ludo Verhulst – 0499 74 33 02, André Jacobs – 0478 59 49 25 en Guy Maas – 0486 45 04 87

Zondag 8 februari 2015Polderwandeling Putte/Stabroek. Vertrek Heuvelplein Essen om 12.30 uurInfo: Ludo Verhulst – 0499 74 33 02 Zondag 8 maart 2015Wandeling Sint –Job in ‘t Goor, langs de E-19 plas.Vertrek Heuvelplein Essen om 12.30 uurInfo: Ludo Verhulst – 0499 74 33 02

agen

da

Page 4: Band (december 2014)

4 BAND | DECEMBER 2014

11.660 kg pompoenen op de15de Pompoenfeesten in Wildert!

Zondag 5 oktober organi-seerde KWB-Wildert haar 15de Pompoenfeesten. Zoals de voorbije jaren bracht dit weer een massa volk op de been dat genoot van een spannende pom-poenweging, een prachtige pompoenstoet en leuke optredens op de feestweide.

Het podium van de 15de pompoenfeesten

Ezeltjes inpompoenstoetpoenfeesten

Page 5: Band (december 2014)

5BAND | DECEMBER 2014

categorie haalde Lien en Ellen De Cleyn de overwinning voor de leden van de Moviemakers. Het trio Lien Brosens, Femke Van Wouw en Sofie De Moor behaalde de 3de plaats.

EzelstoetDit jaar had Frans Demedts maar liefst een 70 tal ezeltjes samen-gebracht in de stoet en voor de gelegenheid waren deze allen uitgedost in het pompoenthema. Op een paar koppige exempla-ren na, bereikten ze allemaal de eindstreep van de stoet die zoals de voorbije jaren weer op de feestweide lag. Daar kon het talrijk opgekomen publiek nog genieten van optredens van vendeliers en wimpeliers, van verschillende soorten dansgroepen en van een stoelendans met ezels. Maar de spektakelshow van Ridders te paard was ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de dag. Voor de kleintjes was er een springkasteel en grime en de moge-lijkheid om een ritje te maken op een ezeltje.

Paramotors demonstreerde pompoendroppen en de liefhebbers konden een duovlucht maken met zo’n paramotor. De speci-ale gasten van de dag waren pompoenprins Jef Kuppens en zijn pompoenprinses Rune Suykerbuyck. Zij werden uitgebreid in de bloemetjes gezet en mochten nadien de prijzenpot verdelen on-der de winnaars van de dag.

Namens KWB: bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft. We verwachten jullie volgend jaar allemaal terug op onze 16de pom-poenfeesten.

Chris Jacobs

Allereerst een dikke proficiat aan Ronny Brugmans, Gerard Mees en Patrick Vandoren! Deze drie pompoenkwekers slaagden erin om in het voorbije seizoen een pompoen te kweken met record gewicht van respectievelijk 380,5 kg, 366,4 kg en 361,5 kg. Zij bezetten hiermee het volledige podium van de pompoenweging op onze 15de pompoenfeesten. Maar ook proficiat aan alle ande-re kwekers, want zij kweekten tezamen in totaal 71 pompoenen met een gezamenlijk gewicht van 11.660,3 kg, hetgeen ook een nieuw record is.

Altijd zwaarder“Ik denk dat we inderdaad terecht trots mogen zijn op dit mooie resultaat van onze pompoenkwekers,” aldus Marc Maas, voorzit-ter van het Pompoencomité. “De laatste drie jaren werden onze pompoenen alsmaar zwaarder, telkens werd het pompoenrecord verbroken en daarom geloven we dat deze evolutie onze pom-poenkwekers zal blijven motiveren om verder te kweken.”

Maar ook de pompoenstoet was dit jaar weer de moeite waard om te zien. Zoals andere jaren trok deze in de voormiddag door de straten van Wildert. Een onafhankelijke jury had de ondank-bare taak om de praalwagens te beoordelen op drie punten: ge-zelligheid, hoeveelheid werk en de mate waarin het pompoen-thema werd uitgebeeld.

De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar, maar uiteindelijk kreeg de wagen van het Molenzicht dit jaar de hoofdprijs toegewezen. De Neo-Telers behaalde de 2de plaats gevolgd door de Middel-maten. Ook de kinderwagens trokken de aandacht en in deze

De volledige uitslag en foto’s zijn beschikbaar opwww.pompoenfeesten.be

Pompoenprins en -prinses 2014

Ridders te paard

Page 6: Band (december 2014)

6 BAND | DECEMBER 2014

De start van een lokaal succesverhaalWe schrijven 9 februari 1970 en Rockwell Benelux was zeer actief en sprong meteen op de wagen van de omschakeling in België van ‘stadsgas’ op aardgas. De regelapparatuur en gasstations vlogen bijna letterlijk de deur uit en soms was die deur te klein, zodat een stukje van het dak opgetild diende te worden om de materialen buiten te krijgen. De ongeduldige klanten kenden

maar drie soorten levertijd, asap, spoed en nu. Zoals te verwach-ten, barstte de zaak letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. Na een vijftal jaren ‘behelpen’ op ‘den Hemelrijk’ deed zich een unieke kans voor op ‘de Rijkmaker’ toen het ontwikkelingslabo van Van Leer ter beschikking kwam en aldus kwam er een grote verhuis, weg uit ‘den Hemelrijk’.

Vaarwel ROBSA

De Franse journalist, mediamagnaat en filosoof Jean-Louis Serban-Schreiber waarschuwt voor de extreme scheefgroei tussen de rijken en de rest van de wereld. De 85 rijkste men-sen bezitten nu de helft van de rijkdom van de wereldbevolking. Dit is de rijkdom van ongeveer 3,5 miljard mensen. De afgelopen dertig jaar heeft de toplaag van de wereld op alle fronten de macht naar zich toegehaald.

In den beginne ... was er niet zoveel. Er was heel weinig ‘Hemels’ aan de oude bakkerij op de Hemelrijkweg in Essen. Zelfs glas in de ramen of wat daarvoor moest doorgaan, was een zeldzaamheid.

Page 7: Band (december 2014)

7BAND | DECEMBER 2014

usies, afstoten, internationaLiberaliseren, mondialiseren, ... steeds maar meerOndertussen volgende de eve-nementen zich in rap tempo op. In Amerika verdween Rockwell Manufacturing en smolt samen met North American Rockwell tot Rockwell International. Rockwell Benelux had er een zusje bijgekre-gen, de turbinegasmeterfabrikant Instromet (Instrumenten voor Stromings Meettechniek). De Ame-rikaanse moedermaatschappijen stootten hun beide dochters af en Rockwell Benelux SA werd ‘Robsa’.

Instromet bleef zoals het wel was, maar voortaan stonden ze op eigen benen onder een gemeenschappe-lijke leiding. Met de grotere vraag naar ‘Instromet’-produkten door Robsa International, werd er op een gegeven moment be-slist om de naam ROBSA te wijzigen in INSTROMET. Instromet International Essen werd met rasse schreden zeer ‘international’. Kantoren en agenten wereldwijd zorgden ervoor dat sommige werknemers meer in het vliegtuig dan achter hun bureau zaten. Zelfs in die mate dat een firma-vliegtuig werd aangeschaft voor het over en weer te vliegen van klanten, directie en personeel. Door enkele reuze-contracten, zoals het Urengoy-Project in de toenmalige USSR, met een waarde van ongeveer 1,5 miljard Bel-gische Franken, werd Instromet wereldwijd bekend.

Zwartgeblakerde bladzijde was geen remToen kwam de zwartste bladzijde uit hun jonge geschiedenis, 19 januari 1982, wanneer een nachtelijke brand de volledige fabriek in de as legde. De ravage was niet te overzien, alles was weg. Maar in nood kent men zijn vrienden. Behulpzame buren ruimden plaats voor een voorlopige fabricageruimte en tijdelijke kantoren, klanten stuurden spontaan hun rekeninguittreksels, en hulp kwam vanuit de meest onverwachte hoeken. Binnen en-kele uren na de bluswerken besliste de directie om alles weer op te bouwen. Aldus geschiedde en binnen het half jaar waren de nieuwe gebouwen instapklaar.

Oliecrisissen en kerncentralerampen brachten het besef voor ve-len wereldwijd dat aardgas als energiebron eigenlijk de meest ideale is. Het directe gevolg was dat de vraag naar meet- en regelinstallaties enorm groeide. Vooral het meten werd nog be-langrijker vermits energieprijzen letterlijk de pan uit swingden. Onderzoek en ontwikkeling, plus het toepassen van nieuwe testmethodes, maakten de Instromet gasmeters tot het meest nauwkeurige instrument in zijn toepassingsgebied en gaven de concurrentie het nakijken. Door de ontwikkeling van nieuwe elektronica kregen de klanten de meest nauwkeurige gasmeter-installaties.

Verkopen en de beurs op gaanIn het jaar 2001 besloot de toenmalige eigenaar dat hij van zijn welverdiende pensioen wou gaan genieten. Instromet werd verkocht aan Ruhrgas, de zaken bleven goed gaan tot in 2003 Ruhrgas besliste om de gas-divisie te verkopen aan E.on. In 2005 werd E.on opgekocht door CVC Captial Investors en werd de Elster Group een feit en Elster werd beursgenoteerd. Het hoofddoel van een ‘capital investor’ is zo veel mogelijk winst te maken op een zo kort mogelijke termijn om nadien het bedrijf terug te verko-pen. Ondanks alle overnames blijft Elster Essen een succesvolle onderneming die werk verschaft aan vele mensen uit de streek. Tot in 2012 Elster verkocht wordt aan Melrose PLC, ook een inves-teringsfonds, met als slogan, Buy-Improve-Sell. Dus met andere

Page 8: Band (december 2014)

8 BAND | DECEMBER 2014

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

Een vrijwillig engagement opnemen in een bedrijf om daar belangen van werknemers te verdedigen, is niet vrijblijvend. In goede tijden kan je het verschil maken voor betere werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. De opdracht wordt dankbaar als er be-tere resultaten in het verschiet liggen. Datzelfde vrijwillig engagement blijven opnemen in een periode dat je bedrijf geconfronteerd wordt met het slechts mogelijke nieuwsis helemaal niet evident. De volledige militantenploeg van ACV Metea en LBC-NVK deden dit zonder twijfel en dat verdient een bloemetje!

Een bloemeke voorde militanten

woorden Koop-Verbeter-Verkoop. Het ‘verbeteren’ heeft als ge-volg dat vele Elstervestigingen in Europa gesloten worden.

Sluiten om winst te maximaliserenElster Essen dacht gespaard te blijven van de herstructurerings-ronde omdat de zaken zeer goed draaiden. Tot op 9 mei van dit jaar door de Duitse directie een herstructurering in Essen aan-gekondigd wordt. Gezien het grote aantal werknemers die hun baan verliezen, 170 personen in totaal, valt deze herstructurering onder de noemer van sluiting. Er werd vooropgesteld dat 18 per-sonen zouden mogen blijven. De productie van de Ultrasone me-ters zou verhuizen naar Mainz, de engineering naar Maleisië en de productie van stations naar Abu Dhabi. Deze herstructurering zou afgerond moeten zijn tegen eind 2015. Het gaat hier niet om een bedrijf dat verlies maakt, maar de investeerder wil puur en alleen de winst maximaliseren, ten koste van de tewerkstelling.

Werknemers bundelen hun krachten: onze vakbond doet haar plichtIedereen weet dat er eigenlijk geen gegronde reden is om de ac-tiviteiten in Essen af te bouwen. Tijdens de besprekingen is het

oorspronkelijk aanvoelen alleen maar bevestigd en door de di-rectie erkend. De vestiging in Essen wordt opgedoekt. Niet omdat het onmogelijk zou zijn om de activiteit op een duurzame manier met behoud van tewerkstelling verder te zetten, maar omdat de winst onvoldoende zeker is voor de moedermaatschappij. Het eerste sociaal plan van de werkgever werd afgekeurd door het personeel en er werd een stakingsaanzegging gedaan. Omdat er geen verbeterd plan kwam, werd er na zeven dagen dan ook overgegaan tot een effectieve staking. Twee dagen bivakkeerden de werknemers voor het gebouw tot de ondernemingsraad terug rond de tafel ging zitten met de directie.

Verbeterd voorstel afdwingen geeft een dubbel gevoelUit deze onderhandelingen kwam een verbeterd voorstel dat door de werknemers, door middel van een anonieme stemming, werd aanvaard. Nu is het nog bang afwachten wanneer de eerste ontslagen zullen vallen. Vele medewerkers hebben nooit ergens anders gewerkt dan op de ‘Robsa’ en moeten nu een nieuwe baan zoeken, wat in de huidige economische crisis niet gemakkelijk zal zijn. Het blijft eeuwig zonde dat een perfect leefbaar bedrijf met wereldfaam verdwijnt uit Essen.

Vervolg van pag. 7