Ondernemers 6-2011

32
Ik geloof nog steeds in een betere wereld 0 6 1 april 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Jacques Delfosse – DTO Lysair mag turn key-installatie bouwen voor Franse klant – Reportage War for talent – Dossier Immobiliën

description

Ondernemers 6-2011 met Jacques Delfosse – DTO

Transcript of Ondernemers 6-2011

Page 1: Ondernemers 6-2011

Ik geloof nog steeds in een betere wereld

06

1 april 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tw

eewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Jacques Delfosse – DTO

Lysair mag turn key-installatie bouwen voor Franse klant – Reportage War for talent – Dossier Immobiliën

Page 2: Ondernemers 6-2011

Havenbestuur / MBZ nv, Isabellalaan 1, 8380 Zeebrugge, BelgiumTel. +/32/50/54 32 11 - Fax +/32/50/54 32 24

www.portofzeebrugge.be - [email protected]©mbz.be - ©luchtfotografie henderyckx

ZEEBRUGGEEEN NETWERK

VOOR EUROPADe haven van Zeebrugge heeft in het eerste decennium van de 21ste eeuw een ware metamorfose ondergaan. In die periode werden 2.500.000 m2 nieuwe haventerreinen in gebruik genomen en steeg het aantal havenarbeiders van 1.000 tot 1.500. De goederenoverslag klom van 30 miljoen ton tot 50 miljoen ton. Ook de actieradius is verruimd. Het Europese netwerk van shortsea-verbindingen, dat vooral geënt was op het Verenigd Koninkrijk, werd verrijkt met frequente afvaarten naar Scandinavië, het Balticum en Zuid-Europa. We richten ons vizier nu ook meer op China, India en het Midden-Oosten. Vandaag heeft 30 % van de lading een Aziatische bestemming of origine. De helft van de deepseacontainers behandelen we op de verbinding met China.

De groei situeert zich voornamelijk in het containersegment en is een gevolg van de razendsnelle schaalvergroting in die sector. 10 jaar geleden werden container carriers van 4.000 TEU (= laadeenheden) nog als reuzenschepen bestempeld. Vandaag lopen schepen met 14.000 containers wekelijks de haven aan. Op de tekentafel liggen ondertussen schepen van 18.000 TEU.

Zeebrugge maakt zich verder op voor de toekomst.

ondernemen_2011_06.indd 1 18/03/2011 11:21:17

Page 3: Ondernemers 6-2011

BLIKVANGER

Ondernemers061 april 2011 �

Een volwaardig platform dat alle MICE-moge-lijkheden in Zuid-West-Vlaanderen in kaart brengt: het was iets waar de bedrijfswereld al lang op zat te wachten. Sinds half maart vult ‘kortrijk regional Convention Bureau’ die behoefte helemaal in. “Bedrijven vinden bij ons een centraal aanspreekpunt voor alle vragen over meetings, beurzen, congressen en andere evenementen in de regio,” zeggen adviseurs Luc Debusschere en Ann-Pascale Mommerency.

Met de oprichting van het ‘kortrijk regional Convention Bureau’ wordt een nieuw luik van de vzw XIM ingevuld. “XIM is de afkorting van Xpo Immaterieel,” verduidelijkt Luc Debusschere. “De centrale doelstelling van deze vzw was de ontwikkeling van een kennispool vanuit Kortrijk Xpo. De kennispool verbeterde in eerste instantie de rand-voorwaarden om internationale beurzen en congressen naar hier te halen en moest tegelijk zorgen voor een betere harmonie tussen het regionale bedrijfsleven en de activi-teiten in Kortrijk Xpo.”

“Gaandeweg merkten we dat zowel hotels als onze onder-nemingen vonden dat er een gebrek was aan een profes-sioneel aanspreekpunt voor alle vragen rond MICE in de regio,” vult Ann-Pascale Mommerency aan. “Ze werden wel vaker geconfronteerd met toeristen of zakelijke con-tacten die, naast het puur businessgerichte, de regio ook op een andere manier wilden leren kennen. Niet vanuit de hoofdzakelijk particuliere insteek van toeristische dien-sten, maar via een gespecialiseerde aanpak geënt op de b2b-markt. Daarom hebben we dit regionaal conventiebu-reau opgericht, zoals die onder meer ook in Brugge, Oost-ende, Knokke en een zevental andere Belgische steden bestaan. We vertrekken telkens vanuit het oogpunt van de buitenstaander die de regio niet kent en die hier goede ‘commerce’ wil doen, interessante contacten wil leggen, leuke dingen wil doen, comfortabel wil overnachten en ook de streekproducten wil leren kennen.”

De vzw XIM was voornamelijk gelinkt aan Kortrijk Xpo. Hoe sterk is de verbondenheid van het conventiebureau met dit beurzencomplex?Mommerency: “Het spreekt voor zich dat Kortrijk Xpo op MICE-vlak een enorme hefboom voor de streek blijft. Beurzen als Busworld, Matexpo en Interieur lokken telkens weer duizenden internationale contacten naar hier en zijn een zegen voor de horeca. Omdat Kortrijk Xpo, weliswaar ten onrechte, gepercipieerd wordt als uitsluitend voor gro-

tere spelers, willen we aantonen dat er in de regio ook vol-doende MICE-mogelijkheden voor kleinere bedrijven zijn. De evenementensector in Zuid-West-Vlaanderen is meer dan Kortrijk Xpo alleen. Om het plaatje ook deontologisch te laten kloppen, hebben we onze kantoren verhuisd van Kortrijk Xpo naar het Streekhuis.”

Internationale bedrijven organiseren hun Belgische acti-viteiten doorgaans in de ruit Brussel-Leuven-Antwer-pen-Gent. Met welke argumenten kan je hen richting Zuid-West-Vlaanderen lokken?Debusschere: “Sowieso zijn alle actoren uit de MICE-sector continu op zoek naar verfrissende insteken, innovatieve ideeën, leuke locaties ook. Daarnaast merken we al een aantal jaren de trend dat evenementen meer op nationale schaal georganiseerd worden, op een kortere termijn (vaak één dag in plaats van drie dagen), meer in B-steden en

vaak ook in economisch interessante hotels: de vijfster-renarrangementen moeten meer en meer plaats ruimen voor hotels met drie of vier sterren. Die evolutie is inge-geven door de recessie: zeker in crisistijd kunnen onderne-mingen het zich minder veroorloven exuberante uitgaven te doen. In de regio zijn er voldoende alternatieven om op die tendensen in te spelen.”

Mommerency: “Op het vlak van ondernemerschap, dyna-miek en flexibiliteit springt deze regio er op MICE-vlak zeker bovenuit. Bovendien nemen we met dit conventie-bureau een voorsprong op andere steden. Leuven, Meche-len en Hasselt koesteren ook plannen in die richting, in ver-gelijking met hen staan we toch al een stap verder.”

Op welke aandachtspunten zal het conventiebureau vooral letten?Debusschere: “Belangrijk om weten is dat we geen concur-rentie zijn voor evenementenbureaus, maar hen net willen ondersteunen en de sector op termijn ook kwalitatief wil-len verbeteren: op basis van vragen van klanten kunnen we hen en andere MICE-actoren onder meer vrijblijvend tips geven over hoe ze hun faciliteiten kunnen opwaarderen.”

Mommerency: “Mensen uit de sector kunnen onder meer ook een beroep doen op de MICE Manual: een naslagwerk over alle mogelijkheden en faciliteiten in deze regio, dat voortdurende updates zal ondergaan. Net daarom wordt het vooral verspreid via digitale versies, die ook makkelijk te downloaden zijn.” BVC

www.kortrijkconventionbureau.be

Kortrijks Convention Bureau promoot zakelijk toerisme

LucDebusschereenAnn-PascaleMommerency:“We willen dat de buitenstaander die de regio niet goed kent, goede ‘commerce’ doet, interessante contacten legt en leuke dingen kan doen.”FotoHol

“We willen geen concurrentie zijn voor de evenementenbureaus, maar hen ondersteunen.”

Page 4: Ondernemers 6-2011

KORTGEKNIPT

PinguinLutosa breidt uit met conser-ven Scana Noliko

De beursgenoteerde specialist in diepgevroren voeding

PinguinLutosa uit Westrozebeke neemt Scana Noliko

uit Bree over. Scana Noliko is een van de belangrijkste

Europese producenten van fruit- en groentenconser-

ven. Het bedrijf telt 563 werknemers. De overname zal

geen gevolgen hebben voor het personeel. Hein Deprez

wordt de nieuwe algemeen directeur van het concern.

Herwig Dejonghe, nu aan het hoofd van PinguinLutosa,

blijft verantwoordelijk voor de diepvriesactiviteiten.

Roularta Media Group toont mooi resultaat voor 2010

Roularta Media Group heeft voor 2010 een nettoresul-

taat van 30 miljoen euro gerealiseerd. De mediagroep

is in 2010 blijven verder bouwen aan zijn multimediale

en internationale expansie o.a. in het domein van de

rekruteringscommunicatie. Alle titels van de groep

kregen een up-to-date website en er werden digitale

versies ontwikkeld voor mobiele dragers. Het ontwik-

kelen van nieuwe titels in alle landen en een groei in de

printed en de audiovisuele media van de groep droe-

gen ook bij tot dit mooie resultaat.

Myldes neemt Goudezeune Beton over

Het betonbedrijf Myldes uit Bellegem heeft de gebou-

wen en de machines van het voormalige Goudezeune

Beton in Kemmel gekocht. Het bedrijf kocht de hele

site, zowel de gebouwen als de machines, van de fail-

liete zusterbedrijven Altas Beton en Goudezeune Indu-

striebouw in Kemmel. Het is de bedoeling de activitei-

ten zo vlug mogelijk herop te starten. Bij Goudezeune

werkten 47 mensen terwijl er bij Atlas Beton 150 per-

soneelsleden aan de slag waren.

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurHelena Verhamme056-24 16 [email protected] De WreedeWebredacteurTinny CapiauGrafische vormgevingBart VandaeleMediaregie DrukFilip Deckmyn Group Van DammeAnne LanckrietMarijke Vanthuyne Maatschappelijke zetelMeriam Ziane Havenhuis De Caese, Marie-Claude Tack Hoogstraat 4, 8000 Brugge056-24 16 51 [email protected]@voka.be

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

19Jan Dejaegher, zaakvoerder van Industrimmo, trad 15 jaar geleden in de voetsporen van z’n vader Jozef, en merkte in de loop der jaren een gevoelige stijging van het aantal spelers.

IMMOBILIEN

15Lysair Group uit Sint-Baaf-Vijve mag een turn key-instal-latie bouwen voor het stockeren, zeven, persen en verpak-ken van houtkrullen in balen. De robot is een mix van al hun expertise: ontstoffing, pneumatisch transport, machi-nebouw en automatisering.

LYSAIR

10Jacques Delfosse gooide zich met DTO op de rol van go between tussen kledingfabrikanten in Azië en westerse textielinkopers, zoals winkelketens Massimo Dutti of Scapa. Ondernemers volgde de bezielde ondernemer tot in Bangladesh.

INTERVIEW

6Rudy Dupont heeft met het Ieperse groeibedrijf Teledesk, dat elektronische en telefonische hulp biedt aan klanten van makelaars en verzekeringsmaatschappijen, de ambitie om hun activiteit over vijf jaar minstens te verdubbelen.

TELEDESK

24

28 NIEUWS@VOKA

De ecologiepremie, in het leven geroepen om de investe-ring in milieuvriendelijke en energiezuinige technologie door Vlaamse bedrijven te stimuleren, werd begin dit jaar aangepast. Pieter Vansteenkiste van T&D Milieuadvies licht toe.

Voka startte in 2010 met haar Protection Advisory Board (PAB) om ondernemers te helpen bij hun vraagstukken over intellectuele eigendom (IP). We brachten de verschil-lende partijen samen in een rondetafelgesprek en peilden naar hun ervaringen met deze board.

� Ondernemers061 april 2011

30 PROSIT

ONDERNEMERS&CO

Page 5: Ondernemers 6-2011

Groei!

STANDPUNT

Ondernemers061 april 2011 �

En de winnaars zijn:

- Softwarespecialist Trustteam uit Marke bij de kleine ondernemingen

- Het Oostends hernieuwbare-energiebedrijf Electrawinds- Biomassa bij de middelgrote bedrijven

- Ontbijtgranenspecialist Mulder Natural Foods uit Roe-selare bij de grote bedrijven

- En TVH Parts, wereldleider in de verkoop van heftruck-onderdelen uit Waregem, als snelste groeier over de voorbije tien jaar.

Zo werden de West-Vlaamse Trends Gazellen Ambassa-deurs drie weken terug als laureaten op het podium geroe-pen op een academische zitting in het Staf Versluys-cen-trum in Bredene. Het economisch weekblad Trends reikt de Gazellen voor de tiende keer uit en bekroont bedrijven die over de voorbije vijf jaar het snelst groeien in omzet, perso-neel, cashflow en dit zowel in absolute als procentuele cij-fers. De winnaars zijn modelbedrijven die op een bewuste, innovatieve, slimme en duurzame manier groeien en het verschil maken. De hele lijst met 200 West-Vlaamse gazellen is indrukwekkend en straalt ondernemerschap uit. Je ziet er bedrijven uit diverse sectoren, Gazellen die al een paar jaar de titel dragen maar ook jonge bedrijven of outsi-ders die in de rangschikking opduiken. Gazelle worden – of groeien – is voor meer bedrijven mogelijk dan gedacht.

Wie dacht dat Gazellen als groeibedrijven immuun waren voor de crisis, komt bedrogen uit. Uit de cijfers van Trends blijkt dat tussen 2005 en 2009 de omzet van de 200 Gazel-len steeg met 3,1 miljard tot 9 miljard euro. Cijfers uit de vorige editie kwamen uit op respectievelijk 4,8 miljard en 11,7 miljard euro. En ook het aantal jobs dat de Gazellen creëerden tussen 2005 en 2009, ligt lager dan dat van hun voorgangers: 5.954 tegenover 7.714 vorig jaar. De netto-winst op eigen vermogen en de nettowinst zelf tonen een dalende trend.

De cijfers spreken voor zich en tonen aan dat we goed moeten zorgen voor onze Gazellen, zowel grote als kleine. Ze geven aan onze economie een bijzondere dynamiek maar ze zijn ook kwetsbaar: door hun groei intern maar ook door externe factoren. Daarom riepen we vorig jaar in nummer 5 van Ondernemers (19 maart 2010) op dat de Vlaamse regering een ‘Gazellenbeleid’ zou voeren en maatregelen zou nemen om de Gazellen beter te onder-steunen en nog meer Gazellen mee helpen te creëren.

Blijkbaar leest Vlaams minister-president Kris Peeters onze standpunten en volgt hij die ook op. Hij heeft alvast werk gemaakt van een aantal maatregelen die de “Gazelle-sprong” van bedrijven moeten vergemakkelijken door hen te coachen op het vlak van internationalisering, innovatie, organisatie, talentontwikkeling enz.Het Agentschap Ondernemen selecteerde negen ver-schillende proefprojecten die een coachingtraject voor de Gazellen en de pre-Gazellen opstarten. Voka West-Vlaanderen is in twee van de negen projecten betrokken! We verlenen onze medewerking aan een project van Flanders in Shape, het Vlaamse competentiekanaal voor productontwikkeling en industrieel design, dat designma-nagement als motor van groei vooropstelt. Zelf hebben we het project Groei! opgezet waarbij we bedrijven coachen in het ambitieus ondernemen zonder groeipijnen. Een groei-visie vraagt namelijk een gerichte strategie op het vlak van sales, finance, human resources, bedrijfsstructuur, internationale werking, enz. Met de steun van de Vlaamse overheid kunnen we groeiers een traject aanbieden van gemeenschappelijke ervaringsuitwisseling, maar ook van individuele en gespecialiseerde begeleiding. In de voorbije weken zijn al twee groepen van acht bedrijven gestart in het traject van Groei! en we hopen in het najaar nog een groep te starten.

De Vlaamse regering en het Agentschap Ondernemen verdienen goede punten met hun visie en steun aan onze Gazellen. Voka zal er in West-Vlaanderen alles aan doen om nog meer Gazellen te helpen creëren en te zorgen voor de nodige Groei!

Hans Maertens

Noot van de redactie voor Kris Peeters:

Geachte minister-president, wilt u aub ons standpunt van Ondernemers 5 van 18 maart 2011 met als titel “Geen gepa-laver” nog eens herlezen? We pleiten daarin voor een Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen. Hopelijk mag ik in maart 2012 een standpunt schrijven waaruit blijkt dat de Vlaamse regering onze visie en voorstellen gevolgd heeft.

Wilt u reageren?Mail naar [email protected]

Hans Maertens

Page 6: Ondernemers 6-2011

/ Het (ver)kopen of (ver)huren van bedrijfsvastgoed vraagt een professionele en actieve aanpak. En dus ook de tijd om samen

met u aan tafel te zitten, te overleggen en de beste oplossing te zoeken. Binnenkort maakt u kennis met de nieuwe naam van

dé experts terzake... U komt al iets meer te weten op www.uwvastgoedplannen.be

www.uwvastgoedplannen.be

/ Wie neemt de tijd voor uw vastgoedplannen als ondernemer?

Page 7: Ondernemers 6-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers061 april 2011 �

Het Ieperse interactieve callcenter Teledesk heeft de ambitie om zijn activiteit over vijf jaar minstens te verdubbelen. Ze zijn goed op weg om deze groei waar te maken, dankzij o.a. de snelst groeiende pijler claim management. “Een onafhankelijke speler als Teledesk wordt steeds vaker ingeschakeld als een soort virtu-ele bediende”, zegt gedelegeerd bestuurder Rudy Dupont.

De snelst groeiende pijler van het Ieperse interactieve call-center Teledesk is ‘claimmanagement’, de administratieve opvolging en afhandeling van schadedossiers in naam en voor rekening van makelaars. Ook verzekeringsmaat-schappijen doen meer en meer aan outsourcing van allerlei administratieve taken.

“Een onafhankelijke speler als Teledesk wordt steeds vaker ingeschakeld als een soort virtuele bediende”, zegt gede-legeerd bestuurder Rudy Dupont, “ook omdat makelaars moeilijker goede medewerkers vinden. Het inroepen van onze expertise en marktkennis laat de makelaar toe zich meer op zijn distributie (verkoop) te concentreren. Outsour-cen zorgt ervoor dat hij extra tijd krijgt om echt met klan-

ten bezig te zijn. De makelaars beseffen de waarde van de uitbesteding van dossiers, want ze staan steeds meer onder druk van andere aanbieders van verzekeringen. Bij claimmanagement kunnen we al in de database van de makelaar werken. Het is niet denkbeeldig dat we op ter-mijn polissen maken of productaanvragen opmaken, waar-door we nog een stap dichter komen bij de volledige virtu-ele bediende. Ondertussen blijven we dagelijks werken aan interne opleiding, kwaliteit en klantgerichtheid. We rekru-teren ook lokaal en bieden hogeropgeleiden de kans om in hun streek te blijven werken. We willen blijven groeien en zijn niet van plan om Ieper te verlaten.”

Teledesk werd in 1996 opgericht door Geert Verhaeghe, met de bedoeling om telefoonverkeer over te nemen van makelaars die niet op kantoor waren. De bijstandscentrale 24/24 en 7/7 is nog altijd de corebusiness van Teledesk. Vanuit Ieper bedienen een 40-tal medewerkers inmiddels de klanten van zo’n 700 makelaars in heel België, waarbij ze tussen de 2.000 en 3.000 telefoonoproepen per dag afhandelen. Ze helpen de klanten van de makelaars bij schadeaangifte, verzorgen contacten met maatschappij, garage, takeldienst, expert, … regelen eventueel repatrië-ring, … net zoals hun vertrouwde makelaar dat zou doen.

In de loop der jaren breidde Teledesk zijn dienstverlenings-aanbod uit met marketing. Via gerichte telemarketingac-ties op maat van de portefeuille en binnen de strategie van het makelaarskantoor doet Teledesk in naam van het kan-toor aan prospectie (nieuwe klanten werven), optimalisatie (meer producten verkopen bij bestaande klanten), retentie (klanten behouden) en recovery (klanten terugwinnen), al of niet in samenspraak met maatschappijen. De basis van een goede marketing is de portefeuilleanalyse, een nieuwe dienst van Teledesk. De analyse toont waar de groeikansen voor een kantoor liggen om extra zakencijfer te genereren (gemiddeld vijf tot zeven onbenutte oppor-tuniteiten per portefeuille) en wordt de basis van een ver-koopplan. MDJ

www.teledesk.be

Razendsnelle groei bij Teledesk dankzij claim management

RudyDupont:“Teledesk lanceerde in 2010 twee nieuwe diensten: portefeuilleanalyse voor een optimale marketing en claim management.”FotoDD

Videoline uit Ichtegem, trendsetter in audio-visuele bedrijfscommunicatie (imagofilms, documentaires en productiepresentaties) bouwt een hypermodern multimediacentrum in Ichtegem, waar de klant zijn productie in bios-coopkwaliteit zal kunnen volgen. “We bouwen een modern multimediacentrum voor groepen tot 80 deelnemers. Het moet dit jaar afgewerkt zijn”, licht zaakvoerder Rik Maertens de plan-nen toe.

“Dat nieuwe gebouw zien we als een multifunctionele site voor meetings, presentaties en vergaderingen met de meest uitgebreide audio- en videofaciliteiten zoals teleconferencing, HD-projectie en glasvezelverbindingen. De bestaande montagefaciliteiten kunnen in de nieuwe projectieruimte bediend worden. Zo kan de klant zijn pro-ductie volgen in bioscoopkwaliteit. We hebben ook oog voor het milieu want driekwart van onze elektriciteit wordt opgewekt via fotovoltaïsche panelen. Voor de verwarming kiezen we voor warmtepompen. De inrichting wordt strak en sober maar functioneel met warme materialen zoals

natuursteen en hout. Het daglicht laten we zoveel moge-lijk binnen. De presentatieruimtes kunnen we in een mum van tijd verduisteren. Met een oppervlakte van 1.000 m² op een terrein van 8.000 m² creëren we een verdubbeling van de beschikbare ruimte. De stijl van de nieuwbouw is het tegenoverstelde dan dat van het oude herenhuis aan de andere kant van het perceel waar de bureaus en andere faciliteiten zijn gevestigd.”

Toekomstplannen

“Het servicepakket wordt optimaler. In alle rust zullen onze klanten zich zonder beperkingen kunnen focussen op hun boodschap”, vervolgt Maertens. “Op de nieuwe locatie zullen we ook het volledige filmarchief bewaren. Dat betekent 25.000 uur aan stockbeelden uit diverse sectoren en wereldwijde bestemmingen. Dat archief zal snel beschikbaar en erg toegankelijk zijn voor de klant. De bedrijven VideoLine en EventHouse blijven in Ichtegem. Sinds vorig jaar hebben we ook La Brugeoise in Brugge als

laatste beschikbaar industrieel erfgoed in de streek op de kop getikt. Het is een unieke locatie voor evenementen bij het station in Brugge. Het bestaat uit een lounge area, een multifunctionele zaal en heel wat lokalen.”

Voorstelling

“We geven werk aan zeven vaste medewerkers aangevuld met evenveel freelancers”, besluit Maertens. “Elk heeft zijn specialiteit en per productie duiden we één contact-persoon aan. In de toekomst blijven we ons toeleggen op alles wat met bedrijfscommunicatie te maken heeft. Dat zien we erg ruim. Zo doen we bijvoorbeeld ook con-certen, sportevenementen, promotie- en advertisingtours en ondersteunen filmfestivals. EventHouse is gegroeid uit VideoLine en legt zich toe op de technische support van evenementen. We rusten een congres, beurs of seminarie uit met de modernste communicatiemiddelen.” GUS

www.videoline.be

VideoLine bouwt modern multimediacentrum

RikMaertens:“In alle rust zullen onze klanten zich zonder beperkingen kunnen focussen op hun boodschap.”FotoEV

Page 8: Ondernemers 6-2011

� Ondernemers061 april 2011

REPORTAGEWARFORTALENT

Terwijl onze ondernemingen rechtkrabbelen na de recessie en zich volop voorbereiden op een nieuwe fase van hoogconjunctuur, worden ze in hun ambities deels geremd door een oud zeer: de moeilijke zoektocht naar (vooral hoog opgeleid) personeel. Zeker techn(olog)ische profielen laten zich vinden als spelden in een hooiberg.

Na het economische rampjaar 2009 is er weer goed nieuws in de technologische industrie. Vorig jaar bedroeg de productiegroei 6,5% en voor 2011 verwacht Agoria, de federatie van de technologische industrie, een groei van 5,5%. In de technologische industrie werken vandaag 275.000 mensen. Sinds de tweede helft van 2010 wor-den er weer jobs bij gecreëerd. Meer zelfs, 70% van alle ondernemingen zegt het komende jaar te zullen aanwer-ven. Samen zouden er goed 4.700 extra jobs bij komen. “Althans, als we de juiste mensen vinden,” stipt Wilson De Pril, directeur-generaal bij Agoria Vlaanderen aan. “Momenteel is er een recordaantal vacatures voor ICT’ers en ingenieurs bij VDAB.”

Er is niet alleen de aantrekkende arbeidsmarkt. Onze sec-toren zien ook een vergrijzingsgolf op zich afkomen. “Ruim één op vijf werknemers in de technologische industrie ver-laat de komende vijf jaar de arbeidsmarkt. Daartegenover staat dat de groep jongeren die zich potentieel aanbiedt

op de arbeidsmarkt, gaandeweg kleiner wordt in verhou-ding tot de leeftijdsgroep die de pensioenleeftijd nadert. Vandaag is de verhouding in Vlaanderen tussen oude-ren en de bevolking op arbeidsleeftijd ongeveer één op drie. In 2035 zal dat naar verwachting maar één op twee zijn. Doe daar nog de tanende instroom van jongeren in tech(nolog)ische opleidingen bij, en het probleem van tekorten aan techn(olog)isch talent is acuter dan ooit tevoren.”

Het is vijf na twaalf, maar we moeten positief blijven. “Als iedereen alle hens aan dek gooit, moeten we er komen. De Vlaamse overheid zal moeten blijven investeren in het verhogen van de kwaliteit van ons onderwijs. Van het bedrijfsleven mag verwacht worden dat wij nog nauwer en beter met onderwijsinstellingen gaan samenwerken. Cruciaal is verder dat Vlaanderen een interessante regio blijft voor internationale toptalenten om hier te komen werken.”

Amper 13% van de techn(olog)ische profielen in de Agoria-sectoren is vrouw. “Dat kan en moet beter, want de per-ceptie van de studies en de beroepen zit nu nog verkeerd,

Dringend gezocht: techn(olog)isch talent

Advertenties, jobbeurzen en -dagen, en gespe-cialiseerde bureaus inschakelen: CNH, fabri-kant van landbouw- en constructiemachines uit Zedelgem, trekt alle registers open om voor zijn productontwikkeling nieuwe mensen aan te werven. “De ene vacature raakt wat snel-ler ingevuld dan de andere, maar het zal er de komende jaren niet beter op worden,” beseft Adriaan Kyndt, hr-manager van de ‘non-manufacturing’-afdeling.

“We zijn vorig jaar gestart met een nieuwe golf van aan-wervingen, maar we hebben toen ervaren dat veel mensen hun zekerheid niet willen opgeven en gewoon aan de slag

blijven bij hun huidige werkgever. Toch leeft bij meer men-sen de wens om dichterbij huis te werken. Op termijn kan dat in het voordeel spelen van bedrijven die niet in de grote steden zijn gevestigd,” legt Kyndt uit.

Bij CNH prijzen ze zich gelukkig dat ze niet zoveel bestaande functies opnieuw moeten invullen. “Weinig personeelsver-loop is op dat vlak van zeer groot belang. Bedrijven moeten daarom inspanningen blijven leveren om hun personeel tevreden te houden.”

De afdeling productontwikkeling is intussen al uitgebreid met 38 mensen en wordt nog vergroot. “Daarvoor hebben we onder meer schoolverlaters aangeworven, maar ook

mensen met een landbouwachtergrond die ons sowieso al kenden en algemenere profielen met ervaring.”

Adriaan Kyndt vindt dat er nog meer ruchtbaarheid zou mogen worden gegeven aan initiatieven om interesse in wetenschappelijke richtingen en beroepen aan te wak-keren. “We moeten ons geen illusies maken: de ‘war for talent’ zal er altijd zijn. Daarom moeten we in eerste instantie de populatie die voor die profielen in aanmerking komt, gevoelig uitbreiden. Daarvoor zijn alle ideeën wel-kom!”

www.cnh.com

Moeizame aanwerving van hoog opgeleide profielen bij CNH

ArjenSchat:“De betrachting was om tegen 2010 de in-stroom van technologische profielen met 15% te verhogen, in realiteit hebben we een verhoging van ruim 22% kunnen realiseren.”FotoKurt

Page 9: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 �

Luc VandepitteUw deskundige partner voor:

REKRUTERING & SELECTIEvan bedienden en kaderleden

Administration, HR & LogisticsFinance & AccountingTechnics & I.T.Testing & Sales

Brugsesteenweg 205, 8800 Roeselare - Tel. 051 26 89 82Fax 051 26 89 88 - [email protected] - www.argonselectie.be

Voor u maken wij het verschil

www.burocenter.be

“Voor de inrichting van onze kantoren in een beschermd monument gingen

we een samenwerking met Buro Center aan. Het resultaat is kwalitatief en

hedendaags. We zijn heel tevreden over het advies en de vlotte

dienstverlening die zij leveren.”Jos Van Immerseel, artistiek directeur en dirigent

Anima Eterna Brugge. Kantoren: De Ezelpoort - Brugge

skin

n.b

e

Bruggeling Pablo Annys start begin april met een alternatieve benadering van het wervingsproces van de hoogste profielen. De consequente opvolging van de loopbaan en carrièreverwachtingen van de 40.000 univer-sitair opgeleiden in Vlaanderen, gekoppeld aan inspirerende getuigenissen van collega-mas-ters uit het bedrijfsleven, moet een vlottere match tussen beide partijen mogelijk maken. “Die proactieve benadering zal vooral grotere ondernemingen veel tijd en kosten besparen.”

Het hr-rekruteringsbeleid in ondernemingen gebeurt al decennialang op dezelfde manier. “Een bedrijf heeft op een bepaald moment een vacature en gaat via diverse kanalen op zoek naar een kwalitatieve invulling daarvan. Een pro-ces dat vaak maanden aansleept. Vanuit mijn ervaring in de sector, zowel als hr-manager bij Alcatel-Lucent en Barco als in de hoedanigheid van onafhankelijke consultant, wil ik het model daarom omkeren.”

Met ‘CareerFit’ wil Annys een database aanleggen van 40.000 profielen van Vlaamse masters, verzameld in een onlineplatform en vertrekkend vanuit drie invalshoe-ken. “Via vragenlijsten, opgesteld in samenwerking met UGent, brengen we ten eerste hun waarden en verlangens in kaart. Secundo kennen we via die weg ook hun bewust-zijn over hun loopbaanstrategie. De derde ‘troefkaart’ zijn de ‘ambassadors’: masters die vanuit hun ervaring (van nul tot tien jaar in het bedrijfsleven) getuigenissen over hun bedrijf delen: waarom hebben ze voor dit bedrijf gekozen, hoe kijken ze tegen hun huidige rol aan, etcetera. Die ver-halen kunnen inspirerend werken voor collega-masters die eventueel op zoek zijn naar een andere uitdaging.”

CareerFit concentreert zich voornamelijk op masters in economie, IT en ingenieurs, omdat in die niches de nood het hoogst is. “Het onlineplatform wordt bekostigd door abonnementsgeld van grote bedrijven, die in ruil visibiliteit krijgen via hun ‘ambassadors’ en via hun logo, dat zal wor-den gepubliceerd in iedere vorm van (online)communicatie die wij naar de masters verspreiden. Omwille van privacyre-denen krijgen de bedrijven geen toegang tot de database.”

Als een master interesse toont in een onderneming – zelfs als daar geen vacature is – stelt CareerFit na een verkennend gesprek met de master, die persoon voor aan het bedrijf in kwestie. “Daar ligt de grootste uitdaging: bedrijven doen beseffen dat ze – zeker voor deze profie-len – beter meteen kunnen inspelen op een opportuni-teit, eerder dan te wachten tot ze weer dringend iemand nodig hebben. Die proactieve aanpak zal, zeker op lange termijn, een stuk rendabeler zijn dan de puur curatieve. Ongetwijfeld wordt het een proces van lange adem om die mentaliteitsverandering te bewerkstelligen, maar het matchen van de persoonlijke waarden van een master met de bedrijfscultuur wordt toekomstgericht een belangrijk hr-wapen,” besluit Annys.

www.careerfit.be

(Tekst: Bart Vancauwenberghe)

PabloAnnys:“Bedrijven zullen moeten beseffen dat ze beter inspelen op een opportuniteit, dan te wachten tot ze weer dringend iemand nodig hebben. Proactief handelen, in plaats van curatief.”FotoHol

zeker in deze vrouwelijke doelgroep. We geloven daar ook echt in – op 25 mei rolt Agoria op het event ‘Red Carpet for Technoladies’ zelfs de rode loper uit voor alle vrouwen in technische functies (www.technola-dies.be). Via portretten van vrouwelijke werknemers in technische functies en testimonials van meisjes in mannenrichtingen, stellen we de technologische sector op een aantrekkelijke manier voor.”

JetNet

Ook in Nederland is de noodzaak aan dergelijke pro-fielen hoog, maar onze noorderburen hebben het pro-bleem tijdig onderkend en meteen initiatief genomen. “De betrachting was om tegen 2010 de instroom van technologische profielen met 15% te verhogen, in rea-liteit hebben we een verhoging van ruim 22% kunnen realiseren,” zegt Arjen Schat van Philips.

Die mooie resultaten zijn het gevolg van JetNet, het Jongeren- en Technologie-Netwerk. Dit samenwer-kingsverband van 71 ondernemingen, de overheid en andere partners bevordert de doorstroming van stu-denten naar wetenschappelijke richtingen door context toe te voegen aan het algemeen secundair onderwijs in de zogenaamde bètavakken (verzamelterm voor de natuurwetenschappelijke vakken zoals biologie, natuur-kunde, scheikunde, techniek, red.). “Door het verband tussen de schoolvakken en de praktijk te leggen en de beroepsperspectieven in industrie en technologie te etaleren, vergroten we de aantrekkingskracht. Rolmo-dellen geven inzicht in de beroepen. De bedrijven wer-ken intussen samen met 176 scholen en bereiken met gastlessen 33.000 leerlingen per jaar.”

Deze aanpak vergt natuurlijk heel wat mankracht, mid-delen en tijd van de bedrijven in kwestie en vereist een actieve opstelling van de schoolleiding en de docenten. “Het komt erop neer leerlingen te enthousiasmeren door ze zelf dingen te laten doen. We zetten dit project zeker verder tot 2015 en hopen dat de scholen daarna zelf initiatieven zullen nemen om, samen met de bedrijven, door verfrissende ideeën nieuw bloed naar wetenschappelijke richtingen te leiden.”

www.jet-net.nl

CareerFit matcht bedrijven met profielen

Page 10: Ondernemers 6-2011

Tien jaar geleden wist Jacques Delfosse het al 100% zeker: confectie had in onze contreien grotendeels afgedaan, en het was tijd voor iets anders. Met DTO, zijn ‘Dream Team Overseas’, gooide hij zich op de rol van go between tussen kledingfabrikanten in Azië en westerse textiel-inkopers, zoals winkelketens Massimo Dutti, Bel & Bo of Scapa. Delfosse is groot geworden met textiel, vandaag is hij een geglobaliseerde ondernemer en kent hij Azië als zijn broekzak. “Ik ben heel formeel als ik zeg dat kinderar-beid niet bestaat in de fabrieken waar wij mee samenwerken. Wie zich hierin niet kan vinden, kan met ons geen zaken doen,” aldus Delfosse. Ondernemers volgde de bezielde ‘textilien’ tot in Bangladesh.

U heeft een hele voorgeschiedenis in de confectiewe-reld: u werkte in de tweede generatie voor familiebedrijf Deltex dat in 2001 naar een faillissement werd begeleid. Maar één dag na de faling raapte u alle moed bijeen om er weer in te vliegen met uw tradinghuis DTO. Hoe kijkt u terug op die ommezwaai van productiebedrijf naar han-delshuis?Jacques Delfosse: “Ik had het geluk om samen met mijn vader Deltex te mogen leiden. Dat waren de beste jaren. Nadat mijn vader met pensioen ging in 1990, kreeg de confectie het steeds moeilijker in onze contreien door de niet aflatende druk van de lagelonenlanden. In 2001 stond Deltex voor een faillissement omdat het niet langer kon opboksen tegen de concurrentie vanuit China, Turkije, Marokko, enz. In feite waren onze klanten uitgegroeid tot onze grootste concurrenten, want ze gingen zelf uit-zoeken waar ze het goedkoopst konden bediend worden. Het zijn bijzonder sterke schouders zoals die van Vande-velde of Alsico in Ronse die via een sterke merkenpolitiek of een uitgekiende ‘kop-staart-strategie’ een deel van de productie hier konden houden. Deltex was maar één van de vele slachtoffers. Wat ik vandaag doe met DTO kan ik omschrijven met een boutade: I was a manufacturer, I am still a manufacturer, the only thing I don’t have is a fac-tory. DTO heeft een Aziatisch netwerk van kantoren dat dezelfde service kan aanbieden aan zijn klanten alsof het zelf textiel zou produceren. We doen alles op vraag van de

klant: van het eerste ontwerp, over de stilistische begelei-ding en technische kennis, tot het eindproduct. Mijn busi-ness is vandaag gebaseerd op no stocks, no personnel, no tax, no stress en no banks. Alles met een korreltje zout natuurlijk, want natuurlijk heb ik in de diverse filialen ook wel personeel.”

Een delicate vraag, maar wat doet een faillissement met een ondernemer? In de Angelsaksische cultuur is een failliete ondernemer een ondernemer met een schat aan ervaring. Uw ervaring?Jacques Delfosse: “Het grote probleem is dat je zelfbeeld nog zo groot is (houdt duim en wijsvinger kort tegen elkaar, red.). Maar ik ben een onverbeterlijke optimist met een sterke drive om mezelf opnieuw te bewijzen. Dat is ook de reden waarom ik na de faling meteen probeerde terug recht te staan. Ik gaf al enkele keren een voordracht bij Vlerick over “hoe om te gaan met een mislukking?” Het allerbelangrijkste is dit: na een faling weet je veel preciezer wie en wat er telt in het leven. Wie er echt toe doen, dat zijn in de eerste plaats je vrouw en je kinderen natuurlijk, maar ook je echte vrienden. Na een faling weet je precies wie je echte vrienden zijn. En wat er belangrijk is, kan ik in één zin samenvatten: je moet in alle omstan-digheden intellectueel eerlijk blijven, met jezelf en met je omgeving. Na een faling heb je nog altijd een netwerk nodig om opnieuw een zaak op te bouwen. Als je mensen belazerd hebt, sta je er alleen voor.”

Zo goed als zijn zwakste schakel

Terug naar DTO. Uw bedrijf bestaat tien jaar. Hoe belang-rijk is groei in dit verhaal? Jacques Delfosse: “Stilstaan betekent achteruitgaan. Groeien betekent aandeelhouderswaarde creëren, wat me essentieel lijkt. Vroeger heb ik te veel eigen geld in mijn zaak gestopt, en had ik na de faling alleen nog een huis boven mijn hoofd. Nu denk ik aan de uitbouw van de zaak en aan de toekomst. Ik moet na mijn pensioen ook nog leven hé? (lacht, red.). De eerste vijf jaren van DTO stonden in het teken van overleven. Toen dat mogelijk bleek, hebben we geopteerd voor groei. Recent hebben we met bijna alle medewerkers de koppen bijeengestoken op een seminarie in Bangkok. Ik heb daar benadrukt dat we de gerechtvaar-

digde ambitie moeten hebben om de komende drie jaar te verdubbelen qua omzet. Persoonlijk wil ik ook doorgroeien. Ik wil meer en meer de coach van mijn eigen firma zijn. DTO mag geen one man show zijn van Jacques Delfosse. Het moet eerder een optelsom zijn van de energie en de dynamiek die alle medewerkers erin stoppen. Dit alles met één doel voor ogen: dit bedrijf moet een toekomst hebben, in eigen familiale kring of als verkoopbare entiteit.”

2009 was het beste jaar ooit, maar het jaar daarop boekte DTO voor het eerst een klein verlies op tien jaar tijd. De omstandigheden? Of de naweeën van de crisis?Jacques Delfosse: “We proberen goed te zijn, maar we maken net als iedereen ook wel eens fouten. Het heeft vooral te maken met de zoektocht naar de juiste partners, en dat op duizenden kilometer van de thuisbasis. Evident is dat dus niet. Vorig jaar hebben we afscheid genomen van een aantal leveranciers, omdat ze niet tijdig konden leveren of niet de kwaliteit leverden die we voor ogen hadden. We prijzen ons gelukkig dat we nu nieuwe part-ners gevonden hebben die wél voldoen aan de eisen die we stellen. En geloof me, we zijn veeleisend op dat vlak. Zowel qua management, relationship, financiële betrouw-baarheid, competentie en eerlijke handel leggen we de lat hoog. In 2011 zijn we ons helemaal aan het herpakken. De omzet zal in de eerste jaarhelft van dit jaar dubbel zo groot zijn als in 2010.”

Eerlijke handel in Bangladesh

DTO werpt zich op als de enige schakel tussen enerzijds de kledingproducent (in Bangladesh, Thailand of China) en anderzijds de westerse inkoper, met daaronder grote namen als Massimo Dutti of Scapa of Scotland. U blijft voor de productie zweren bij Azië. Waarom?Jacques Delfosse: “We kennen Bangladesh al sinds de jaren 80. De hele internationale kledingsector weet dat dit land zowat de laatste veilige en goedkope haven is. In Bangla-desh heb je, toegegeven, een lage kostprijs om producten aan te maken. Maar we betalen ook mee aan een soort van corporate governance in de lokale bedrijven. Dat heeft ook zijn kostprijs, maar ik vind dat niet meer dan normaal. Produceren in Azië is en blijft een positieve ervaring.”

“Ik geloof nog steeds in een betere wereld”

JacquesDelfosseI DTO

10 Ondernemers061 april 2011

INTERVIEW

Page 11: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 11

DTO mag geen onemanshow zijn van Jacques Delfosse. Het moet eerder een optelsom zijn van de energie en de

dynamiek die alle medewerkers erin stoppen.

Page 12: Ondernemers 6-2011

12 Ondernemers061 april 2011

Volgens Fa Quix van Fedustria komen grote westerse textielbedrijven die destijds delokaliseerden naar Azië nu stilaan terug naar Europese landen zoals Roemenië, Moldavië of Portugal. Jullie standpunten staan zo te zien eerder diametraal tegenover elkaar? Jacques Delfosse: “Wie ben ik om Fa Quix tegen te spreken? Hij heeft helikoptervisie over de hele textielsector en hij is een goede macro-econoom. Maar niemand kan er toch naast kijken dat de voorbije 40 jaar bijna letterlijk iedereen zijn heil zocht in Azië, vooral voor de aantrekkelijke prijzen. Maar nu die prijzen in bepaalde landen stilaan opschuiven naar Europese normen, blijft Azië nog altijd aantrekkelijk genoeg. Zelfs de Italiaanse kledingindustrie blijft ook Azië trouw voor bepaalde producten. Dat zegt toch genoeg.”

Er bestaan wel honderden DTO’s in de wereld, handels-huizen die zich opwerpen als ideale go between. Hoe pro-beert u het verschil te maken?Jacques Delfosse: “Professionalisme staat helemaal boven-aan. Voor mij betekent dat QDSP: Quality, Delivery, Service en Price.”

Is prijs niet het allerbelangrijkste?Jacques Delfosse: “Daar ben ik het niet mee eens. Eens je een akkoord hebt over de prijs, dan is de prijs allicht het minst besproken item in de businesswereld. We proberen dus op elk domein uit te blinken. We zijn een relatief kleine speler en we moeten dus een positie zien te verwerven tussen grotere jongens door beter en professioneler te zijn. De bedoeling moet zijn dat onze klanten zeggen: “DTO? We kunnen niet zonder.” Dat lukt toch vrij behoorlijk met grote namen als Butch, Massimo Dutti, Scapa, Bel&Bo, Mayerline of het Spaanse Bershka. Maar er is ook meer: focussen op Azië en dit via eigen kantoren, bleek een goede zet. Elk bedrijf is trouwens maar zo sterk als zijn eigen mensen. We doen er alles aan om één team te vor-men. Ik noem DTO graag met de bijnaam: Dream Team Overseas. Op ons teambuildingseminarie in Bangkok had-den we één bedoeling: alle neuzen in dezelfde richting krij-gen en de grote principes –zowel qua ondernemerschap als op puur menselijk vlak- laten doordringen tot bij elke medewerker.”

U blijft al een hele tijd zweren bij het straatarme Bangla-desh voor de bestelling van uw pulls, hemden en t-shirts. Op uw DTO-hoofdkwartier in Dhaka zien we alle principes van fair trade levensgroot geafficheerd , maar hoe moei-lijk is het om dat in de praktijk toe te passen?Jacques Delfosse: “Het is veel gemakkelijker hier. De prin-cipes van fair trade en fair play zijn hier een evidentie, in Europa is dat niet altijd het geval. De reden waarom het er in een land als Bangladesh netjes aan toe gaat, is dat alle grote kledinghuizen of grote kledingmerken hier al zijn. Een Ralph Lauren, een C&A of een Tommy Hilfiger kan

het zich heus niet veroorloven dat hun goede naam zou besmeurd worden door pakweg het ontdekken van kinder-arbeid in de lokale productie. Ik ben heel formeel als ik zeg dat kinderarbeid niet bestaat in de fabrieken waar wij mee samenwerken. We hebben alle codes van goed onderne-merschap formeel onderschreven. Wie zich niet hierin kan vinden, kan met ons geen zaken doen en zo willen ook de klanten het.”

Andere ‘textiliens’ die ook in Bangladesh werken, zeg-gen dat de kwaliteit bewaken mogelijks het enige échte probleem is.” Jacques Delfosse: “Het klopt dat dit altijd aandachtspunt nummer één is. Het is een voortdurende zoektocht om de juiste fabrikant te vinden. Dat vergt tijd, maar vandaag zit dat volledig op het juiste spoor. Het heeft veel, zoniet alles, met communicatie te maken en het correct opvolgen van de gemaakte afspraken. Draai of keer het zoals je wilt, maar dit is people business. We pushen onze leveranciers alvast richting perfectie. Op kwaliteit wil ik geen enkele toegeving.”

Act local, think global

Vergelijk Bangladesh eens met China dat ook stilaan te duur wordt. Als ik Jacques Delfosse was, zou ik over-wegen om alles in Bangladesh te laten aanmaken, voor zoverre de kwaliteit gegarandeerd wordt...Jacques Delfosse: “Natuurlijk is China duurder. De levens-standaard stijgt er dermate snel dat dit onvermijdelijk is, maar er zijn veel factoren die daar tegenop wegen: de infrastructuur, de beter opgeleide workforce en de kei-harde werklust. Chinezen zijn een beetje de West-Vlamin-gen van de wereld. China produceert zelf de volledige tex-tiellijn, van vezels tot afgewerkte producten, en staat ook veel verder op het vlak van automatisatie van de productie. In Bangladesh koop je een handbreimachine voor pakweg 300 dollar per stuk. Om een gesofisticeerde en computer-gestuurde machine aan te kopen, zoals in China, heb je al snel 75.000 dollar nodig. Dat verklaart dus voor een deel ook de meerkost. Vergeet ook niet dat import uit Bang-ladesh naar Europa geniet van een preferentieel nultarief. Textiel uit China wordt ingevoerd tegen 12%.”

Tandem vader-dochter

Wat moet een goede manager zeker doen en wat zeker niet? Jacques Delfosse: “Ik ben het type manager dat graag ver-trouwen geeft aan anderen. Ik geloof eindeloos in mensen en geef ze liefst veel armslag, op voorwaarde dat de resul-taten er zijn. Bij mij mogen ze al eens “neen” komen zeg-gen of een andere visie hebben, want dat is alleen maar verrijkend. Maar wie een probleem opwerpt, moet ook een

oplossing kunnen bedenken. Voorts wil ik me liefst bezig-houden met de grote lijnen. Ik zal me heus nooit inladen met hoeveel potloden er in de vuilbak zijn beland, om maar een voorbeeld te geven.”

Droomt u er ook van om nog nieuwe medewerkers te vin-den die zich aangesproken voelen door uw internationaal verhaal. Kennelijk is die zoektocht nachtmerrie nummer één voor veel ondernemers, als we er een recente Voka-bevraging op naslaan.Jacques Delfosse: “Ik ben ook quasi permanent op zoek. Ik weet dat ik veeleisend ben, maar ik weet ook dat er hier een job wacht met niets dan uitdagingen voor wie het bui-tenland helemaal ziet zitten en voor wie gelooft in onder-nemerschap pur sang. De meesten van onze topmedewer-kers werken ofwel op zelfstandige basis, of ze genieten van een royaal bonussysteem. Onze sector is ten onrechte, nog altijd niet sexy. Ik heb nooit begrepen waarom, want textiel en kleding zijn per definitie multinationaal. Overal maakt het deel uit van de cultuur.”

Elke vader droomt ervan dat een van zijn kinderen hem opvolgt. Maar uw twee zonen sloegen een andere richting in. Uw dochter Isabelle heeft zich in no time en dankzij een sterke persoonlijkheid helemaal ingewerkt. Jacques Delfosse: “Ach, vandaag kan je je kinderen niet meer sturen zoals vroeger. De familiebedrijven zijn veran-derd. Iedereen moet doen wat hij of zij graag doet, punt uit. Ik stel me dus neutraal op. Isabelle draait sinds anderhalf jaar fantastisch mee in het bedrijf, dat is waar. Ik verheel u niet dat ik zie welke kracht er uitgaat van zo’n tan-dem vader-dochter. Als twee generaties goed met elkaar opschieten, betekent dat zeker een exponentiële meer-waarde voor een bedrijf.”

(Tekst & foto’s: Karel Cambien, coverfoto: Dries Decorte)

Jacques Delfosse

- 57 jaar- economist en houder van een MBA-diploma

(UCLA)- regelmatige gastspreker bij Vlerick- tot 2001 actief in het familiebedrijf Deltex- richtte na de faling van Deltex, zijn eigen tra-

dingbedrijf DTO (20 werknemers, 10 miljoen euro omzet) op

- DTO heeft zijn hoofdkantoor in Kortrijk, en filia-len in Dhaka, Bangkok, Hongkong en het Chinese Suzhou.

Page 13: Ondernemers 6-2011

De tegels maken ‘t huis.

BUITENBEVLOERING

Open iedere werkdag van 9 tot 12 uur en van13.30 tot 18.30 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op

www.westvlaamstegelhuis.be

NIEUW! Voor echte koopjes, kom naar onze tegelmarkt (naast toonzaal).MASSA’S LOTEN AAN DUMPINGPRIJZEN!

april

promotie-

maand!

ONDERNEMEN_230x330.indd 1 17/03/11 14:29

Page 14: Ondernemers 6-2011

1� Ondernemers061 april 2011

De recyclagesector had in het verleden nogal eens te kampen met een bedenkelijk imago, als gevolg van al dan niet vermeende milieudelic-ten. Ook de recente metaaldiefstallen straal-den negatief af op de schrootsector. “Met een kwaliteitscharter werken de zes leden-famili-ale bedrijven van Fecoplus vzw aan een posi-tieve uitstraling”, getuigt voorzitster Marjola Maes, samen met Filip Degels, zaakvoerder van Degels Metal uit Ieper.

Zes familiale schroothandelaren uit Vlaanderen verza-melden zich binnen de overkoepelende kwaliteitsor-ganisatie Fecoplus vzw. Het zijn: Degels Metal (Ieper), Metalen Descamps (Aarschot), William Van Der Gucht (Sint- Gillis-Waas), Stassen Recycling (Genk), Wynants en Zonen (Sint-Katelijne-Waver) en Nieulandt Recycling (Aalst).

Volgens de leden van Fecoplus vzw had de schrootsector al te lang een negatief imago. “Veel bezoekers zijn verbaasd over de netheid op onze binnenplaats en de professionele manier van werken”, zegt Marjola Maes. “Wij werden al te lang geassocieerd met het ‘slunsekot’ van vroeger of met de ‘oudijzermarchand’ die niet zo nauw keek. Ondertus-sen zijn de wetgeving op milieu en afvalstoffenrecuperatie veel strenger geworden, wat wij alleen maar toejuichen. De laatste jaren proberen we samen met een externe milieucoördinator ook te anticiperen op komende wet-geving. We zorgen ervoor dat we een toonbeeld zijn van netheid, overzichtelijkheid en efficiënte organisatie. De recente metaaldiefstallen, als gevolg van de hoge prijzen, stelden de schrootsector opnieuw in een dubieus daglicht. Lange tijd was het ook ‘not done’ voor recyclage-bedrijven om publiciteit te maken en aan positieve beeld-vorming te doen.”

Kwaliteitscharter

De leden van Fecoplus ondertekenden een kwaliteitschar-ter. Ze willen hun familiale bedrijven op een gezonde manier laten groeien. Ze bevestigen dat ze de wetgeving respec-teren en economisch werken volgens de best beschikbare, milieuvriendelijke technieken. Ze werken actief mee aan de bestrijding van metaaldiefstallen en tonen respect voor hun medewerkers en voor de omgeving (bijvoorbeeld door beperking van de hinder). Voor de uitwisseling van infor-matie beschikken de leden over een eigen forum. Het is niet uitgesloten dat Fecoplus in de toekomst een publiek toegankelijk, informatief forum lanceert.

Ambitie

Na de crisis in de metaalsector van midden 2008 tot febru-ari 2009, toen de verkoop werkelijk volledig stilviel, heeft de markt zich hersteld. Er is opnieuw vraag naar metaal en door de crisis werkte Degels Metal aan een bredere waaier van afzetmarkten en ontstonden nieuwe samenwerkings-verbanden. “We zijn veel alerter geworden”, zeggen Marjola Maes en Filip Degels. “Onze containerservice is wel blijven groeien en in de toekomst willen we nog meer de particu-liere markt bewerken. We hebben een aanvraag ingediend voor een depositcenter voor afgedankt elektronisch mate-riaal (witgoed en bruingoed) en sluiten de depollutie van autowrakken niet uit, om op termijn een totaalpakket te kunnen aanbieden.” MDJ

www.fecoplus.bewww.degelsmetal.be

Bij Elexys, dé elektriciteitsleverancier en aankoper voor kmo’s, betaalt u alvast 15% minder voor uw elektriciteit. Meer nog: Elexys bezorgt jaarlijks uw coëfficiënt. Zo kunt u uw verbruik continu optimaliseren en nog eens 20, 30,…% besparen. Met alle besparingen die Elexys u oplevert, bouwt u ongetwijfeld een stevig bedrijfsfeestje… elke maand!

GRATIS berekening van uw besparing.www.elexys.be

www.elexys.be

Uw elektriciteitsleverancier betaalt uw spetterend bedrijfsfeestje… elke maand!

100% WEST-VLAAMSE

ONDERNEMINGSZIN!

2100571_bedrijfsfeest.indd 1 11/03/11 15:51§

Marjola Maes en Filip Degels van Degels Metal uit Ieper for-maliseerden hun positieve werking samen met vijf Vlaamse collega’s schroothandelaren in het kwaliteitscharter van Fecoplus vzw.FotoDD

Zes Vlaamse schroothandelaren ondertekenen eigen kwaliteitslabel

BEDRIJVEN

Page 15: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 1�

PLAY voor als het echt af moet zijn

PLAY ∙ Venecoweg 2 ∙ 9810 Nazareth ∙ 09 381 86 40

www.playbiz.be

l Rental & Events l Pro Sales l Inhouse l Multimedia

Al meer dan 20 jaar is PLAY een vooraanstaande speler in de

audiovisuele markt met als kernactiviteiten: verhuur, verkoop

en installatie van audiovisuele diensten en materialen. De

kracht van PLAY is de uitstekende synergie tussen de ver-

schillende afdelingen.

Tel daar gemotiveerde technici, kwaliteitsmateriaal en

een uitstekend uitgerust wagenpark bij en u krijgt een

audiovisuele cocktail waarvan u nog lang zal nagenieten.

PLAY, toonaangevend in audiovisueel- en communicatie-

materiaal.

PLAY_advertenties_080310.indd 1 08-03-2010 23:16:00

Lysair Group uit Sint-Baaf-Vijve heeft een akkoord op zak om een turn-key-installatie te bouwen voor een Franse klant, voor het stoc-keren, zeven, persen en verpakken van hout-krullen in balen. Die zullen gebruikt worden als strooisel in paardenstallen.

De nieuwe installatie die Lysair Group mag bouwen voor een Franse klant, moet dienen om uitgezeefde houtkrullen in balen te verpakken. “Het eindproduct zal gebruikt wor-den als strooisel in onder meer paardenstallen”, zegt sales manager en director Alex Vanwolleghem. “Het project zal de hele flow beheersen: van tussenstockage, over het uit-zeven tot het persen van het bruikbare materiaal in balen, de verpakking ervan en het klaarzetten voor expeditie. Het interessante aan deze installatie is dat ze een mix is van al onze expertise: ontstoffing, pneumatisch transport, machinebouw en automatisering.”

Voor een uitdaging min of meer draait Lysair Group zijn hand niet om. “Elke machine is klantspecifiek, dat is al een uit-daging op zich”, zegt managing director Danny Callewaert. “Een dergelijke installatie is niet nieuw voor ons, we heb-ben er al verschillende gebouwd voor diverse grondstoffen in België en Frankrijk, maar er kan altijd wel iets onverwacht optreden. Nu, het is ons altijd al gelukt”, lacht hij.

Nieuwe opportuniteiten

Lysair Group, intussen een flinke dertiger, is ontstaan na de overname van een failliete onderneming uit Sint-Eloois-Winkel die zich bezighield met draai- en freeswerk. “Gelei-delijk aan zijn we andere activiteiten gaan ontplooien, want aan dergelijke bedrijven was er geen gebrek in de streek”, zegt Callewaert. “We zijn ons vrij snel gaan toeleggen op industriële ontstoffing.”

Intussen kunnen we, na enkele overnames, spreken van de Lysair Group met drie businessunits: Lysair Industrial Air Solutions, Konodi Industrial Automations Solutions en Nordland Industrial Cooling Solutions. Callewaert: “Lysair en Konodi zijn productiebedrijven. Nordland houdt zich puur met kopen en verkopen bezig, hoewel we in die tak steeds meer naar projecten evolueren.” Tussen de businessunits is er een grote interactie. “De Lysair Group groeit steeds meer uit tot een geïntegreerde onderneming, waarbij we vakspecialisten toewijzen aan de verschillende entiteiten, naargelang de projecten en opdrachten”, vervolgt Vanwol-leghem. “Dankzij die integratie hebben wij een belang-rijk voordeel: wij leveren maatoplossingen, in eigen huis ontworpen, voor het grootste stuk ook zelf geproduceerd en bij de klant gemonteerd. We hebben de hele ketting – mechanisch en elektrisch – in eigen handen.”

Lysair Group is een gezonde groep ondernemingen en blijft investeren om zijn groei op de Benelux-markt en in Frank-rijk te bestendigen. “Het komt er nu op aan om nieuwe opportuniteiten op te sporen”, zegt Vanwolleghem. “Binnen de huidige activiteiten van onze ondernemingen zijn we klaar om steeds moeilijkere opdrachten aan te pakken, waarin we ons kunnen onderscheiden, in nieuwe sectoren ook. Vroeger werkten we vooral voor de houtnij-verheid, nu zijn daar sectoren als voeding, grondstofbe-handeling enzovoort bijgekomen, waar de veiligheids- en kwaliteitseisen nog hoger liggen.” JD

www.lysair.be

Lysair mag turn key-installatie bouwen voor Franse klant

DannyCallewaertenAlexVanwolleghem: “Het interes-sante aan deze installatie is dat ze een mix is van al onze expertise: ontstoffing, pneumatisch transport, machine-bouw en automatisering.” FotoHol

Page 16: Ondernemers 6-2011

Sunprotex de specialist in zonwering systemen,

bekend om zijn ervaring, kwaliteit en service,

breidt zijn gamma uit met een exclusief aanbod

terrasoverkappingen. Met Corradi creëer je

een uitzonderlijke “Outdoor Living Space”.

Buiten leven wordt eindelijk een echte luxe.

Bezoek onze prachtige showroom.

Sunprotex vind je makkelijk terug via de Noorderring. Aan de lichten richting centrum. Vlakbij het Business Park en

het politiekantoor te Ieper.

Pope

ringe

Kortrijk - Gent

A. Dehem

laan

A19

Noorderr

ing

IEPER

Veurne

Diksmuide

Menen

Albert Dehemlaan 27 - B-8900 Ieper - Tel 057/221.226 - [email protected] - www.sunprotex.be

PERGOTENDA IRIDIUM

PERGOTENDA 120

PERGOTENDA KUBO

CUBOLA

CREATE YOUR OWN OUTDOOR LIVING SPACE

sunprotex corradi adv ondernemen 233x333.indd 2 18/03/11 10:18

Page 17: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 1�

Uittredend federaal minister van Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudi-ging, ICT en Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne bracht een bezoek aan de REO Veiling in Roeselare. Dat deed hij vooral om te kijken en te luisteren naar de specifieke internetbehoeften in de land- en tuinbouw. Hij stelde vast dat de REO Veiling volop gebruik maakt van de nieuwe communicatiemiddelen.

De REO veiling, een afzetcoöperatie voor verse groenten en fruit, realiseerde in 2010 een omzet van 178 miljoen euro met 140 medewerkers in drie vestigingen. Dat is veel en dat kan alleen maar door volop gebruik te maken van de moderne communicatiemiddelen.

Algemeen directeur Paul Demyttenaere beseft dat maar al te goed: “Bij het bezoek van de minister werd benadrukt dat wij tijdens de voorbije jaren de volledige stroomop-waartse en afwaartse tracering gedigitaliseerd hebben en dit van teeltregistratie, over interne en externe kwaliteits-controle tot en met de logistieke ondersteuning”.

Demyttenaere: “Deze digitalisering vormt de ondersteu-ning van ons commercieel en logistiek proces en laat toe dat wij een product kunnen opvolgen tot op kistniveau. Daarnaast werd tijdens het bezoek ook veel aandacht besteed aan het vernieuwde simultane verkoopsysteem

met de andere Belgische veilingen. Dat werd volledig gedi-gitaliseerd en laat toe dat kopers van overal in België en Europa kunnen inpluggen op de informatiewolk rond de verkoop en zo producten kunnen aankopen bij de deel-nemende veilingen. Vorig jaar werd meer dan 30% van de REO-omzet op die manier gerealiseerd. Dit jaar wordt in het kader van de productkwaliteit ook de werking van de keuring verder gedigitaliseerd als sluitstuk van deze activiteiten.”

Via E-communicatie stelt de REO Veiling online-informatie ter beschikking aan zowel telers als kopers over product-tracering en voedselveiligheid, prijsvorming of marktten-densen. Daarnaast doet de REO Veiling ook inspanningen op het vlak van E-commerce. De REO Veiling installeert samen met haar collega-veilingen eveneens aangepaste apparatuur voor teleconferenties in eigen huis. PD

www.reo.be

Cloud computing nu ook in REO Veiling, twittert Van Quickenborne

De Slowlight-kaarsen die tot 20 uren branden en de Recandle-producten, gemaakt van gere-cycleerde paraffine, zijn twee nicheproducten waarmee Hautekiet Candles doorbreekt op de internationale decoratiemarkt

De Brugse kaarsenproducent Hautekiet, met fabriek op het industrieterrein Blauwe Toren, zit in een nieuwe levensfase. Na de verwoestende brand van 1996, het faillissement van 2005 en de heropstart met de moeizame heropbouw door de groep Emere vanaf juli 2005, wordt sinds midden 2009 weer werk gemaakt van een offensieve strategie.

De ervaren marketeer Bruno Mertens verwierf einde mei 2009, samen met scheikundig ingenieur en productielei-der Dirk Ballegeer, een meerderheidsparticipatie in Hau-tekiet Candles nv. Mertens (53) was voorheen actief in de internationale filmbusiness en bij distributeur van promo-artikelen United Promotions in Lokeren. Hij creëerde en lanceerde een aantal nieuwe concepten rond kaarsen die aanslaan op de internationale markt van de decoratie en geschenkartikelen.

Mertens: “In de kaarsenproductie woedt al vele jaren een volume- en prijzenslag die draait over het aantal euro-centen per 100 gram kaars. Ik wou daarvan af met als alternatief een product met toegevoegde waarde. Wat is de essentie van een kaars? Het is een ‘goed gevoel-arti-kel’ dat zorgt voor sfeer in huis op het terras of in de tuin. Een lifestyleproduct dus. Zelf ben ik altijd al een pyromaan geweest (lacht). Ik bedoel, iemand die graag omringd is met kaarsen We hebben in de afgelopen twee jaar drie nieuwe merken gecreëerd: Slowlight, Scenta en Recandle, die Hautekiet opwaarderen en verruimen van een produc-tiebedrijf dat veel onder private label fabriceert, naar een productie- en marketingbedrijf met moderne creatieve producten onder eigen label.”

Internationale klanten

Slowlight is een concept waarbij een kwalitatieve volkleu-rige extrusiekaars met een lange brandduur (tot 20 uren) in een beperkt aantal formaten, vormen en kleuren als een geschenkartikel wordt gepresenteerd, compleet met bijpassend sierglas en lucifers. Dat alles verpakt in een ste-vige geschenkdoos.

Mertens: “We positioneren ons in het hogere gamma van de kaarsenmarkt met een attractief product dat als het ideale geschenk wedijvert met een goede fles wijn of een bloemstuk. Onze afnemers zijn de betere decoratiezaken in de steden wereldwijd en we tellen nu al 200 klanten in vier continenten waaronder Barneys in New York en de museumshop van het Chicago Museum of Contemporary Art. Sommige bedrijven die zelf actief zijn in de decoratie-markt kopen Slowlight bij ons in grotere hoeveelheden aan en verdelen die dan zelf onder hun eigen private label.“

Eco-kaars

Met Recandle speelt Hautekiet Candles dan weer in op de vraag van (vooral) grote retailers naar ecologische producten.

Mertens: “Bij de productie van kaarsen blijft nogal wat paraffine (het basisproduct) over en daar wou ik iets mee aanvangen. Recandle is een productlijn die bestaat uit 100% gerecycleerde materialen. Dat is naast de gerecu-pereerde was ook een gerecycleerd glas. Bovendien slagen we er, door de installatie van 2.000 m² zonnepanelen in om een groot deel van ons energieverbruik te vergroenen. Recandle is door zijn diffuse kleurschakering een ideale en betaalbare kaars voor gebruik in de tuin of op het ter-ras. Deze innovatie opent voor ons nieuwe deuren op de markt.”

Nummer drie in het prille merkenoffensief van Hautekiet is Scenta, de kleine broer van Slowlight die dixit Mertens mikt op: ”de niche van de meisjes van 7 tot 77…” Het betreft geurkaarsen met sterk romantische parfums die hun weg vinden in het middensegment van de markt.

Turnaround

De nieuwe producten stuwen de omzet van Hautekiet Candles van 1,85 miljoen euro in 2009 naar 2,2 miljoen vorig jaar en waren in dat jongste boekjaar al goed voor een kwart van de omzet. De tewerkstelling groeide mee van negen (in 2007) naar 16 medewerkers. Het leeuwen-deel van de inkomsten vloeit uit de volumeproductie van diverse soorten kaarsen voor grote distributeurs en voor enkele niches zoals kaarsen voor de kerkelijke erediensten (20%). De nieuwe productlijnen kannibaliseren deze core-business van Hautekiet niet. Voor 2011 verwacht Bruno Mertens een nieuwe omzetgroei van 22% waarbij het bedrijf, na een lange herstel- en turnaroundfase, ook weer voluit gaat voor winst. De investering (60.000 euro) in een nieuw type persmachine is de ‘kaars op de renaissance-taart’. JBVI

www.hautekiet.com

Trage kaars en eco-kaars blazen Hautekiet Candles nieuw leven in

Algemeen directeur Paul Demyttenaere en de REO Veiling maken volop gebruik van de digitale wereld om de veiling perfect te beheren.FotoKurt

BrunoMertensenDirkBallegeer:“We positioneren ons met de Slowlight-kaars in het hogere gamma van de kaarsen-markt, met een attractief product dat als ideale geschenk wedijvert met een goede fles wijn of een bloemstuk.”FotoMVN

Page 18: Ondernemers 6-2011

CUNDO IMMOBILIEN – LUC DELABIE – RUITERSWEG 66 - 8520 KUURNEBIV 502486 - 056/35 73 35 - WWW.CUNDO.BE

Met ongekende privacy wonen in eenbosrijk omgeven villa met praktijkmogelijkheid,totale onderkeldering, riantevolumes met adembenemende zichten,niet alledaags en een tikkeltje excentriek.

Cundo Immobilien onderneemt meer voor de verkoop van uw eigendom

VILLA TE KOOPSint-Eloois Winkel

ARTISTIEKE VILLA OP 2.350 M2

MET DUBBELE GARAGE

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

BEDRIJFSVASTGOED

TE KOOP/TE HUURKORTRIJK

kantoorlofts met parkings centrum Kortrijk

(vanaf 220 tot 880m²)

TE KOOP RONSEFunctioneel

(logistiek) gebouw

TE KOOPKORTRIJKVerschillende magazijnen

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPKORTRIJK

Showroom/kantoren

TE KOOPDIKSMUIDE

Laatste industriegebouw van een bedrijfssite

TE HUUR/TE KOOPROESELARE

Exclusieve kantoren(vanaf 143m2)

Bouwcentrum Pottelberg(inkom onder bowling)kling, 2K-1K

056/350.550

16 automatische banen • 4 prof. Pool tables • Lounge corner

056/203 302www.bowlingpottelberg.be

iedere dag open vanaf 14.00uEngelse wandeling 2

8500 Kortrijk

RESTAURANT STONEGRILLE 34/PP

Stone-Grillmenu&

2 partijen bowlingaperitief, wijn, water& koffie inbegrepen

AURANT STONEGRILL

Restaurant elke dag open. Gelieve te reserveren.Restaurant elke dag open. Gelieve te reserveren.

www.woopahoo.be

• 4000m2 speelpark met leuke en spectaculaire attracties.• Professionele kinderdisco• Perfecte locatie voor doop en- communiefeesten,bedrijfsfeesten of andere recepties..

@

Licom_Ondernemers_nr6.indd 1 15-03-2011 14:10:31

Page 19: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 1�

DOSSIERIMMOBILIëN

Jan Dejaegher, zaakvoerder van Industrimmo, trad ruim 15 jaar geleden in de voetsporen van z’n vader Jozef en merkte in de loop der jaren een gevoelige stijging van het aantal spelers op de industriële vastgoedmarkt. Zich onder-scheiden is dus geen evidentie. “De concurren-tie is gevoelig toegenomen, maar we proberen ons te focussen op slechts een aantal panden waarrond we heel gericht werken.”

Industrimmo ontstond onder impuls van Jozef Dejaeg-her die in 1967 begon met de uitbouw van een algemeen immobiliënbureau. 20 jaar later veranderde hij de focus van particuliere woningen naar bedrijfsvastgoed. “In onze provincie bestond toen nog geen gespecialiseerd bureau in die materie en dankzij een samenwerking met een aantal collega’s slaagde mijn pa erin op korte termijn in deze niche een grondige expertise uit te bouwen. Sinds 1990 concen-treren we ons voluit op deze markt”, weet Jan Dejaegher.

Immobiliën zitten de familie Dejaegher duidelijk in de genen. “Mijn vader mag intussen dan wel met pensioen zijn, zijn erfenis is in goede handen. Mijn broer Geert runt onze vestiging in Gent, terwijl mijn zus Lieve – die destijds vastberaden was om een ander pad te kiezen – zich intus-sen in Abu Dhabi toelegt op particulier vastgoed. Zelf vond

ik het heel logisch mijn vader op te volgen. Al mijn vakan-tiejobs deed ik hier en na mijn hogere studies ben ik hier dan ook meteen aan de slag gegaan.”

Hoe is de markt sinds die pioniersjaren geëvolueerd?Jan Dejaegher: “De concurrentie is gevoelig toegenomen. Naast een aantal pure specialisten, heeft zowat iedere makelaar in zijn portefeuille wel een aantal magazijnen te koop of te huur staan. Momenteel vertegenwoordigen wij eigenlijk maar een klein deel meer van deze complexe markt, want ook intercommunales zoals Leiedal en WVI hebben zich toegelegd op de verkoop van bedrijfsgrond. Bovendien worden wij sowieso niet betrokken bij trans-acties die gebeuren bij erfopvolgingen, integrale bedrijfs-overnames of faillissementen, aangezien die laatste recht-streeks via curatoren worden geregeld. Je onderscheiden is

dus geen evidentie, maar we focussen ons bewust op een beperkt aantal panden waar we heel gerichte op werken. Daarin gaan we heel ver: bij verhuur doen we bijvoorbeeld de plaatsbeschrijving volledig in eigen beheer, wat zeker in geval van problemen een absolute meerwaarde biedt.”

Industrimmo heeft onder meer ook een kantoor in Gent. Zijn er grote verschillen tussen de West- en de Oost-Vlaamse markt?Jan Dejaegher: “Mijn broer en ik doen elk ons eigen ding. De actieradius van het kantoor in Kortrijk strekt zich uit tot Aalter, Tielt, Kruishoutem en Ronse. We merken wel dat samenwerking tussen bedrijven over de provinciegren-zen heen, niet zo simpel is. Ook op het vlak van aanbod zijn er verschillen: terwijl er in Gent onder meer een grote schaarste aan bedrijfsvastgoed heerst, hebben we hier het geluk van een grotere beschikbaarheid, bereikbaarheid en scherpere prijzen.”

Wat zijn de belangrijkste eisen van bedrijven die op zoek gaan naar een (tijdelijk) nieuw pand?Jan Dejaegher: “De prijs speelt uiteraard een cruciale rol,

net als de aard van het gebouw, dat aan bepaalde voor-waarden moet voldoen. Het duurzaamheidsniveau van een pand was tot op vandaag doorgaans geen zwaar door-wegende factor, maar dat zou de komende jaren wel eens kunnen veranderen. Het kostenplaatje van investeringen in energiezuinigheid is voor veel ondernemingen nog een belemmerende factor. Onder meer daarom koester ik zelf veel bewondering voor ondernemers die hun nek durven uitsteken, aanzienlijk durven investeren en zelfs na een mislukking niet opgeven en zich niet laten ontmoedigen, maar vastberaden verder gaan.”

Welke verschuivingen mogen we de komende jaren ver-wachten?Jan Dejaegher: “Er werd de voorbije jaren regelmatig geïn-vesteerd in doorgangsgebouwen voor bedrijven, maar onder meer in Wevelgem is dat toch geen oorverdovend succes. Ik ben benieuwd hoe dit zich in de toekomst ver-der zal ontwikkelen. Daarnaast hebben een aantal onder-nemingen de voorbije jaren de oversteek naar Moeskroen gemaakt, omwille van de goedkope gronden. Het valt af te wachten hoe ook dit verder zal evolueren.” BVC

www.industrimmo.be

Industrimmo uit Kortrijk verkoopt en verhuurt industrieel vastgoed in West- en Oost-Vlaanderen

“We moeten alles uit de kast halen voor een beperkt aantal dossiers”

“Ik koester veel bewondering voor ondernemers die hun nek durven uitsteken, en die durven investeren in energiezuinigheid.”

JanDejaegher:“Zowat iedere makelaar heeft tegenwoordig wel in zijn portefeuille een aantal magazijnen te koop of te huur staan. De concurrentie is dus behoorlijk toegenomen.”FotoHol

Page 20: Ondernemers 6-2011

Voka06_2011.indd 1 18/03/11 13:56

Page 21: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 21

850 sprekende referenties in bedrijfsvastgoed sinds 1998: de score is best te pruimen voor een onderneming die zich in deze specifieke nichemarkt vastbijt. De jongste jaren ontpopte Activo uit Kuurne zich tot de marktleider in dit segment voor West-Vlaanderen en Henegou-wen. “We huldigen een discrete aanpak en zijn geen harde verkopers: kennis, vertrouwen en een persoonlijke aanpak zijn in deze business van het grootste belang,” benadrukt zaakvoer-der Ivo De Muynck.

Sinds de eerste dag vestigt Activo de aandacht uitsluitend op bedrijfsvastgoed. “Een heel bewuste keuze,” aldus Ivo De Muynck. “Voor het verhuren en verkopen van maga-zijnen, bedrijfsgronden, fabrieken, baanwinkels, kantoren en beleggingsvastgoed is een speciale aanpak vereist. We focussen ons vooral op het middelgroot en groot seg-ment en hebben een voorliefde voor moeilijke dossiers. We zijn er heel trots op dat de meerderheid van de top-150 van de West-Vlaamse ondernemingen, klant is bij ons. Onze belangrijkste referentie is de verkoop van het Lernout & Hauspie-gebouw van vier jaar geleden. Bij steeds meer transacties wordt een heel discrete benadering gevraagd.”

Hoe verkoop of verhuur je een pand als je er amper rucht-baarheid aan kan geven?De Muynck: “In de loop der jaren hebben we een heel uit-gebreide databank uitgebouwd, waardoor we weten wie koopt, huurt of interesse heeft om te verkopen en/of te verhuren. Het belang van die kennis is nauwelijks te over-schatten, omdat het ons een heel goed zicht op de markt geeft. Zo moeten we niet voor ieder dossier weer van nul beginnen.”

Hoe komen ondernemers bij jullie terecht?De Muynck: “In het straatbeeld vallen we op door onze gele spandoeken. Het is een dure, maar heel efficiënte vorm van naambekendheid voor onze onderneming. Klanten waarderen vooral onze persoonlijke aanpak. Gezien de aard van het product is iedere verkoop of verhuur maat-werk, waarin je zowel milieutechnische, bouwtechnische, fiscale als financiële aspecten met elkaar moet verenigen. Dat maakt deze job ook boeiend, het is nooit eenheids-worst. Een fabriek koop je nu eenmaal niet in een boekje en vind je ook niet in een handomdraai. Sommige onder-nemers zijn jarenlang op zoek naar het perfecte gebouw. Wij zijn een soort huwelijksbureau tussen bedrijf en gebouw.”

Waar moeten ondernemingen vooral op letten bij de zoektocht naar een geschikt pand?De Muynck: “Je moet terechtkomen op een site waar je voor jaren gebeiteld zit en waar je geen problemen met buren kan hebben. Dan behouden zowel het gebouw als de onderneming hun waarde. Zeker nu is het heel belangrijk te opteren voor polyvalente panden, die bij een eventuele doorverkoop een significante meerwaarde kunnen opleve-ren. Voor grond op een goede locatie zal je zelden te veel betalen en kan je de investering doorgaans altijd recupe-reren.”

U bent ook heel actief in Henegouwen. In welke mate ver-schilt die markt van de (West-) Vlaamse?De Muynck: “Bij de meeste bedrijven in Henegouwen trekt een Vlaming of een Fransman achter de schermen aan de touwtjes. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is Wallonië niet langer het fiscale paradijs. Onder meer daarom zijn veel Vlaamse bedrijven die zich in Moeskroen of Doornik hadden gevestigd, naar (West-)Vlaanderen teruggekeerd. Ondernemingen met een heel arbeidsinten-

sieve productie zitten er wel goed, maar de dynamiek van Zuid-West-Vlaanderen is op vlak van toegevoegde waarde toch krachtiger. Naar mijn mening moeten onze bedrijven zich wel nog meer naar de Noord-Franse markt, vooral die van Rijsel, oriënteren. Niet zozeer om zich er te vestigen, wel om er – via een Franse partner – meer zaken te doen. De regio rond Lille is ijzersterk op vlak van logistiek en kantoren, terwijl voor de eerder zware industrie vooral de streek van Duinkerke interessant is.”

Welke evoluties mogen we de komende jaren verwach-ten?De Muynck: “Steeds meer ondernemers verkopen hun gebouw aan een belegger, om het dan opnieuw te huren (sale and rent back). Op die manier genereren ze extra kapitaal voor de eventuele uitbouw van of investeringen in hun bedrijf. Je merkt ook een groeiend energiebewust-zijn, waarbij terecht veel belang wordt gehecht aan de exploitatiekost van een gebouw. Een pand dat niet meer effectief te exploiteren valt, wordt sneller afgebroken en opnieuw opgebouwd. Onder meer daardoor zullen de (ver)bouwactiviteiten niet snel afnemen. Wie wil dat zijn gebouw op termijn perfect verkoopbaar is, opteert best voor de juiste bebouwingsgraad en afwerking, voldoende vrije hoogte, genoeg parking en een vlot bereikbare site.” BVC

www.activo.be

Activo uit Kuurne ziet steeds meer West-Vlaamse bedrijven terugkeren uit Moeskroen en Doornik

“Voor bedrijfsgrond op een goede locatie betaal je zelden te veel”

“Wij zijn een soort huwelijksbureau tussen

bedrijf en gebouw.”

IvoDeMuynck:“Je moet terechtkomen op een site waar je voor jaren gebeiteld zit en waar je geen problemen met buren kan hebben. Dan behouden zowel het gebouw als de onderneming hun waarde.”FotoHol

Page 22: Ondernemers 6-2011

RESIDENTIEEL

WINKELINRICHTING

SpECIaLE pRojECTEN

VRIjE bERoEpEN

KaNTooR

w w w . d e g r a n d e p r o j e c t s . b e

De Grande Projects is gespecial iseerd in professionele interieurbouw voor onder meer winkelinrichtingen, woningen, kantoren en totaalprojecten : s inds 1974 real iseert ons team van 25 vakmensen dag na dag inter ieurprojecten in de meest ui teenlopende st i j len en smaken.

Van ontwerptekeningen tot u i tvoer ing staan wi j u en uw archi tect of inter ieurarchi tect b i j met raad en daad.

Vakmanschap , dat kr i jgt u van ons. Met als extraat je: k lantger ichtheid, service en meedenken. We tel len veel k lanten die ons steeds nieuwe opdrachten toevertrouwen. Zi j mot iveren ons om elke dag het beste ui t onszel f te halen. Ook voor uw project .

Overtuig uzel f van ons veelz i jd ig vakmanschap.Maak kennis met De Grande Projects.

Van Verbouwing tot interieurafwerking,Voor heel uw project 1 aanspreekpunt

OSTEND STORES REAL ESTATE nv

VERHUURT en/of VERKOOPT te OOSTENDE

INDUSTRIEGEBOUWEN en INDUSTRIEGRONDEN (paarse zone)

Nieuw op te richten of bestaande gebouwen

Ligging: Oudenburgsesteenweg 31Contact: 0473/300 800 - 0475/35 03 23

Page 23: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 23

DossierIMMObIlIën

Sofimo, met kantoren in Roeselare en Ieper, kiest doelbewust voor kleinschaligheid. Bouw-promotie van kleine appartementcomplexen, verhuring én syndicusactiviteiten zijn hun corebusiness. “De makelaardij is niet meer wat ze geweest is. Iedereen kan nu makelaar worden, daarom bouwden we onze kantoren af en maakten we van bouwpromotie onze hoofdactiviteit,” vertelt algemeen directeur Pierre Suffys.

Sofimo is actief op vier fronten: makelaardij, bouw-promotie, de markt van verhuringen en als syndicus. “De makelaardij is niet meer wat ze geweest is”, geeft Pierre Suffys toe. “Het klinkt misschien vreemd, maar door de vestigingsattesten kon iedereen plots makelaar worden. De concurrentie werd moordend en er kwamen eigenlijk te veel makelaars op de markt. Daarom bouwden we onze kantoren af. We bleven uiteraard wel actief op onze sterke markten Roeselare en Ieper en maakten van bouwpromotie van appartementen onze corebusiness.”

“Wie in die sector een project van 2 miljoen euro wil reali-seren moet door de wet-Breyne ook een bankgarantie van 2 miljoen euro kunnen tonen”, pikt zoon Dirk Suffys in. “Het is duidelijk dat niet iedereen die krijgt. Je moet als kantoor een stevige financiële basis én een goede reputa-tie bij de banken hebben.”

Huurgarantie

Pierre Suffys: “ We bouwden ook een stevige portefeuille uit op het vlak van verhuringen. We zorgen voor een huur-garantie voor eigenaars die een appartement of huis als een belegging zien. Dat betekent dat we de verhuur, het beheer en alle inningen van huurgelden voor onze rekening nemen. Onder andere het opstellen van het huurcon-tract, de plaatsbeschrijving, het energieprestatiecertifi-caat en de registratie van het huurcontract doen wij zelf.

En op het financiële vlak moet de eigenaar zich ook geen zorgen maken. We zoeken huurders, zorgen voor de borg-stelling, treden op bij wanbetalingen, recupereren even-tuele schade en zorgen ervoor dat het huurgeld tegen de vijfde van de maand op de rekening van de verhuur-der staat, ook al heeft de huurder zelf nog niet betaald. Mocht die huurder trouwens helemaal niet meer betalen, dan betalen wij de eigenaar nog twee maanden verder uit. De eigenaars betalen daar alleen een commissieloon op de maandelijkse huur voor.”

Middelgrote speler

“We zijn een middelgroot kantoor dat vooral kleinere pro-jecten verwezenlijkt”, zegt Pierre Suffys. “Op die manier kunnen we alle projecten zelf realiseren”, vervolgt hij. “Mensen gaan ook beter voor een kleine residentie zorgen, dan wanneer ze in een appartementsgebouw van 50 flats wonen”, merkt dochter Caroline Suffys op. “De cijfers lie-gen er ook niet om”, pikt Pierre Suffys weer in. “Wie een appartement in een kleine residentie herverkoopt, krijgt daar 25 à 30% meer voor dan een gelijkwaardige flat in een groot gebouw. In Ieper bouwden we in de Westkaai wel 75 appartementen met winkelruimtes, maar die wer-den allemaal netjes verdeeld in verschillende residen-ties. We kiezen dus doelbewust voor kleinschaligheid. Zo kunnen we meestal ook met dezelfde aannemers wer-ken. Dat zorgt voor vertrouwen, kwaliteit en een uitste-kende prijs. Al zorgt de strengere regelgeving en een ver-plicht archeologisch onderzoek zoals onder andere in Ieper ervoor dat de bouwkost van appartementen stijgt. Ik mag toch zeggen dat 35% van de appartementen in Ieper door Sofimo werd gebouwd en verkocht”, vervolgt Pierre trots ver-der.“ Ook in Roeselare hebben we een sterke aanwezigheid.“

Zelfde strategie in de toekomst

“In de toekomst blijven we dezelfde strategie volgen”, zegt Dirk Suffys. “Zo zijn we nu bezig met een project van

11 appartementen in de Brugse Weg in Ieper , vijf flats en vijf sleutel-op-de-deurwoningen in Roeselare. “

“Veel van de kleine makelaars zullen in de toekomst ver-dwijnen of gedwongen worden samen te werken met colle-ga’s”, blikt Pierre vooruit. Ook de bouwpromotie heeft zijn problemen: grond vinden is er één, een bouwvergunning krijgen een nog veel groter probleem . Hierdoor stijgen de verkoopprijzen voortdurend. ” PD

www.sofimo.be

sofimo, voornamelijk projectontwikkelaar van kleine appartementsgebouwen, beperkt zich tot kantoren in roeselare en ieper

“Veel kleine makelaars zullen in de toekomst verdwijnen”

Pierre,CarolineenDirkSuffysvanSofimo:“Roeselare en Ieper blijven heel sterke kantoren.”FotoDD

Van zeven naar twee

“In 1965 startte mijn schoonbroer met het make-laarskantoor Sofimo (société financière et immobi-lière, red.) in Roeselare. Twee jaar later stapte ik in de zaak en openden we ook een kantoor in Ieper”, zegt algemeen directeur Pierre Suffys. “In de jaren 80 telden we zeven kantoren: Roeselare, Ieper, Kortrijk, Diksmuide, Izegem, Deerlijk en Wevelgem. We waren toen sterk actief in de makelaardij en de projectontwikkeling van huizen en appartementen. Vanaf 2001 bouwden we doelbewust onze kan-toren af en beperkten we onze aanwezigheid tot onze sterke thuishavens Roeselare en Ieper. Mijn vrouw Gemma en mijn kinderen, Rose-Marie, Isa-belle, Caroline en Dirk, hebben allemaal gewerkt bij Sofimo. Nu is Caroline verantwoordelijk voor onze vestiging in Ieper en Dirk voor die in Roeselare. Ikzelf beperk me tot de bouwpromotie: de realisatie van een mooi bouwproject is mijn beroep, maar ook nog altijd mijn hobby.“

Page 24: Ondernemers 6-2011

onDerneMers & co

24 Ondernemers061 april 2011

om de investering in milieuvriendelijke en energie-zuinige technologie door Vlaamse bedrijven te sti-muleren, heeft men de ecologiepremie in het leven geroepen. Het systeem werd begin dit jaar echter heruitgevonden. een kleine historiek, én de belang-rijkste punten van het nieuwe systeem:

Men is begonnen met wat men nu noemt “de ecologie-premie oud systeem”. In dat systeem konden aanvragen ingediend worden tot 16 mei 2007. De basisprincipes (zoals ze nu nog altijd bestaan) waren toen al in het systeem opgenomen. Zo bestond er toen al de limitatieve technolo-gieënlijst en werd er als basis voor de berekening gekeken naar de meerkost van de milieuvriendelijke technologie ten opzichte van de standaardtechnologie (maw, de eco-logische meerkost).

Voor de aanvragen die ingediend werden tussen 17 mei 2007 en 31 januari 2011 was het systeem met de ‘Call-for-mule’ van toepassing. Op die manier had de overheid de mogelijkheid om het totale budget voor de ecologiepremie te beperken. Driemaal per jaar werd een ‘call’ uitgeschre-ven, waarbij vooraf werd bepaald wat het beschikbare budget was. Aan elk van de aanvragen werd een score toegekend (op basis van een aantal vastgelegde criteria), die dan vervolgens gerangschikt werden van hoog naar laag. Daarna begon men aan de eerste in de rij met het toekennen van het gevraagde subsidiebedrag en liep men het rijtje af tot het budget op was.

ecologiepremie Plus

Maar nu is er dus de ‘Ecologiepremie Plus’ waarvoor sedert 1 februari aanvragen ingediend kunnen worden. Dit nieuwe systeem moet ondernemingen meer rechtszekerheid en transparantie bieden. Een bedrijf dat aan de gestelde cri-teria voldoet, en dit binnen de budgettaire mogelijkheden (102 miljoen euro voor 2011), hoeft namelijk niet meer bang af te wachten om te vernemen hoeveel aanvragen beter

scoorden dan zijn eigen aanvraag. Men is zeker van finan-ciële tussenkomst en bovendien heeft men de mogelijk-heid om vooraf perfect te berekenen hoeveel deze tussen-komst zal bedragen.

Welke bedrijven in aanmerking komen voor de ecologiepre-mie is in se ongewijzigd gebleven. Uiteraard moet het bedrijf een exploitatiezetel hebben in het Vlaamse Gewest en moeten de investeringen uitgevoerd worden in het Vlaamse Gewest. Bovendien moet het bedrijf een aanvaardbare hoofdactiviteit uitoefenen. Afhankelijk van het energie-verbruik is het ook noodzakelijk om toegetreden te zijn tot het auditconvenant, dan wel het benchmarking convenant. Tot slot mag de administratieve overheid geen ‘domine-rende invloed’ hebben in de onderneming (50 % van het kapitaal of het stemrecht binnen de onderneming).

Om een aanvraag tot ecologiepremie in te dienen, surft u naar www.ecologiepremie.be. U moet dit doen vooraleer de investering wordt gestart, dit betekent voor u de eerste factuur ontvangt. De volledige aanvraag wordt elektronisch afgehandeld. Dit moet u met een korreltje zout nemen, gezien de mogelijkheid bestaat dat u enkele bewijsstuk-ken met de post moet overmaken aan het Agentschap Ondernemen. Dit moet gebeuren binnen de 30 dagen na het indienen van de steunaanvraag via de website.

Een aanvraag komt pas in aanmerking als de technologie waarin geïnvesteerd wordt voorkomt op de limitatieve technologieënlijst. Zoals de naam het al doet vermoeden,

is dit een limitatieve lijst waarin alle technologieën zijn opgenomen die als milieuvriendelijk worden beschouwd. Elk van deze technologieën is opgesplitst in een aantal investeringscomponenten. Men maakt hierbij het onder-scheid tussen essentiële en niet-essentiële investerings-componenten. Uiteraard kan een premie pas toegekend worden wanneer men op zijn minst in alle essentiële inves-teringscomponenten investeert.

Als grote onderneming moet u aantonen wat het stimu-lerend effect zou zijn op de investering als de ecologie-premie wordt toegekend. Concreet betekent dit dat men moet aantonen dat het toekennen van de ecologiepremie zal leiden tot een hogere mate van milieubescherming (of energiebesparing) of een grotere investering dan wanneer de premie niet zou worden toegekend.

Naast de voorwaarde dat de investering pas mag starten nadat een aanvraag werd ingediend, moeten nog een aan-tal andere termijnen in acht genomen worden. Zo moet u een aanvraag tot ecologiepremie binnen de 15 kalenderda-gen finaliseren nadat u via de website een aanvraag opge-start hebt. De datum waarop u de aanvraag finaliseert is de dag waarop de aanvraag door het Agentschap Ondernemen ontvangen wordt en dient ook als indieningsdatum. Op die dag begint ook de termijn van 30 kalenderdagen waarover u beschikt om eventuele bewijsstukken over te maken.

Er werd al vermeld dat de investering pas mag starten nadat de ecologiepremie werd aangevraagd. De investering moet dan weer gestart worden binnen de zes maanden na het indienen van de aanvraag en moet beëindigd zijn binnen de drie jaar na het toekennen van de premie. Bovendien moet de laatste vraag tot uitbetaling van de premie ingediend worden binnen de zes maanden na het beëindigen van de investering. Daarna moet de investering minstens vijf jaar geëxploiteerd worden of behouden blijven.

Pieter Vansteenkiste, T&D Milieuadvies

De ecologiepremie heruitgevonden

PieterVansteenkiste:“Het nieuwe systeem moet bedrijven meer rechtszekerheid en

transparantie bieden.”

“een bedrijf moet niet meer bang afwachten

hoeveel aanvragen beter scoorden.”

Page 25: Ondernemers 6-2011

De Luxemburgse vermogensverzekering TAK23 trekt heel wat grote beleggingen aan van vermogende ondernemers. Dit komt mede door de Europese spaarrichtlijn van 2005 waardoor gewone Luxemburgse rekeningen hun aantrekkingskracht verloren, terwijl de levensverzekeringen buiten schot bleven. Ook bij de huidige update van de spaarrichtlijn valt TAK 23 hierbuiten omdat er nooit roerende voorheffing op verschuldigd is.

Deze beleggingsvorm heeft een aantal troeven maar ook een aantal valkuilen waar de meeste beleggers niet van op de hoogte zijn.

Eigenlijk is een TAK23 een beleggingsfonds in een verze-keringsjasje. Ze biedt heel wat beleggingsmogelijkheden zoals cash, obligaties, kapitaalgarantiefondsen, aandelen, vastgoed en een combinatie van het voorgaande. Het ver-zekeringsjasje uit zich in een drieledige structuur met een verzekeringsnemer, een verzekerde en een begunstigde bij overlijden. De opbrengsten worden gekapitaliseerd en zijn vrij van roerende voorheffing. Wel dient u sinds 1 januari 2006, als Belgische particulier, 1,1% tax te betalen op elke storting op eender welk TAK21 of TAK23 beleggingspro-duct in eender welk land. Naast deze instaptaks zijn er nog een aantal andere kosten waarmee u rekening moet hou-den. Eerst en vooral zijn er de instapkosten die doorgaans zo’n 2% à 3% bedragen. Indien het bedrag voldoende groot is kunnen deze kosten soms verminderen of zelfs volledig wegvallen. Daarboven hebt u de jaarlijkse beheerskosten die meestal schommelen tussen de 0,5% en 1,5% per jaar. Deze worden verrekend in de inventarisatiewaarde van uw belegging. Tot slot heeft u de uitstapkosten, die dikwijls degressief, bijvoorbeeld 5%, 4%, 3%, 2% of 1% naarge-lang u geld opvraagt in het 1ste, 2de, 3de, 4de of 5de jaar van het contract. Vanaf het zesde jaar kunt u dan gratis

uitstappen. Bij sommigen is deze uitstapkostclausule ech-ter langer dan zes jaar. Deze laatste formule kan namelijk sterk wijzigen van aanbieder tot aanbieder en kan belang-rijke gevolgen hebben voor u. Daarom dient u dit steeds mee in uw beslissingsproces op te nemen.

Verschil met Belgische TAK23

Puur uit fiscale overwegingen hoeft u niet meer naar Luxemburg te gaan, aangezien deze nagenoeg gelijk zijn aan de Belgische. U kunt tegenwoordig, net als in Luxem-burg, bij een aantal Belgische verzekeraars een polis onderschrijven met twee personen. Wat de Luxemburgse piste wel aantrekkelijk kan maken is het maatwerk op het gebied van het fonds, de ervaring die ze hebben op het gebied van TAK-beleggingen, de discretie die er is en de zogenaamde veilige driehoek. Dit laatste houdt in dat er drie partijen instaan voor uw TAK23 op het moment van eventueel faillissement van de verzekeraar, zijnde de Luxemburgse overheid, de depotbank en de verzeke-ringsmaatschappij. Bij het overlijden van de verzekerings-nemer wordt geen informatie doorgegeven aan België. Dit kan echter wel aanleiding geven tot het niet aangeven in de successie door vergetelheid. Weet wel dat dit onge-wild fraude is die pas na tien jaar en vijf maand verjaard is. Me dunkt een gemiste kans gezien u op een wettelijke manier aan 0% kunt schenken, hetzij onderhands, hetzij via een Nederlandse notaris. Indien u de controle wenst te behouden over hetgeen u geschonken hebt kan u desge-wenst met een burgerlijke maatschap werken.

Voor- en nadelen

De voornaamste voordelen zijn het discreet Luxemburgs

verzekeringsgeheim, de betere bescherming bij faillisse-ment, de grote controle door de Luxemburgse overheid en het feit dat u ze niet dient aan te geven in uw personen-belasting. De voornaamste nadelen zijn: geen kapitaalsgarantie noch intrestgarantie op geen enkel moment, geen controle over de juistheid van de opgegeven waarde alsook het gevaar bij niet aangifte in de successie.

Voor successieplanning dient u niet naar Luxemburg te gaan tenzij u dit vermogen expres wil ‘vergeten aan te geven’. U kan immers een handgift doen aan uw (klein)kind(eren) die dan op zijn beurt deze gelden belegt in een TAK-pro-duct als verzekeringsnemer waarbij u de verzekerde bent en mee tekent als aanvaardende begunstigde. Op die manier kan uw (klein)kind(eren) het contract niet wijzigen noch opvragen zonder uw goedkeuring en komen de gel-den naar u terug bij een vooroverlijden van het (klein)kind. U kan ook een bestaande TAK overzetten van verzeke-ringsnemer maar in dat geval dient u op te letten voor nieuwe instaptaksen en in-/uitstapkosten.

Kritisch oog

De Luxemburgse TAK 23 verdient zeker een plaats in de te overwegen keuzemogelijkheden. In de huidige nog steeds financieel onzekere tijden denk ik dan vooral aan de veilig-heid van uw vermogen op het vlak van faillissement van de verzekeraar. Uiteraard dient u het geheel altijd met een kritisch oog te bekijken en na te gaan of u met andere mogelijkheden beter uw doel kan bereiken op een meer transparante manier.

Niko Keters, Titeca Henri Accountancy

Ondernemers061 april 2011 25

Troeven en valkuilen van Luxemburgse TAK 23?

Integrale dienstverlening:

Contact:Kantoor RoeselareHeirweg 1988800 Roeselare Tel 051 26 82 68 Fax 051 21 19 63 www.titeca-accountancy.be

Kantoren:

Roeselare ◊ Moeskroen ◊ Brugge ◊ Merelbeke

Accountancy – Fiscaliteit – BTW

Startersadvies – Groei- en kredietbegeleiding

Vennootschaps – en contractenrecht

Familiale opvolging – Successieplanning

Opvolging persoonlijk en familiaal vermogen

Administratieve begeleiding

onDerneMers & conikoKeters:“Puur uit fiscale overwegingen hoeft u niet meer naar Luxemburg te gaan, aangezien deze nagenoeg gelijk zijn aan de Belgische.”

Page 26: Ondernemers 6-2011

VEEMARKT 47/7 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

ONDERNEMING & FISCALITEIT

VASTGOED & FISCALITEIT

VERMOGEN, SUCCESSIE & FISCALITEIT

REGULARISATIES & FISCALITEIT

INTERNATIONALE FISCALITEIT

GESCHILLEN & FISCALITEIT

FAMILIEBEDRIJVEN

VENNOOTSCHAPPEN

FUSIES & OVERNAMES, TRANSACTIES

FRAUDE & FISCALITEIT

Uit de zogenaamde Salduz-rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) volgt dat een verdachte het recht heeft om zich te laten bijstaan door een advocaat tijdens een politieverhoor. De vraag rijst of deze Salduz-leer ook moet worden toe-gepast bij ondervragingen door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Wat is de voorgeschiedenis? In 2001 werd de minderjarige Salduz in Turkije veroordeeld tot een gevangenisstraf op basis van bekentenissen die hij aflegde tijdens een verhoor dat werd gehouden zonder de bijstand van een advocaat. Salduz had zijn bekentenissen in de loop van de procedure ingetrokken omdat hij deze onder dwang van de politie zou hebben afgelegd, doch de rechter achtte deze afdoende geloofwaardig. Salduz stapte naar het Europese Hof. Het Hof oordeelde dat verdachten vanaf het eerste politie-verhoor het recht hebben om bijstand te krijgen van een advocaat, op basis van artikel 6 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) inzake het recht op een eerlijk proces. Deze rechtspraak werd inmiddels in talrijke arresten bevestigd. De schending van het recht op bijstand van een advocaat bij een verhoor lijkt ingevolge de rechtspraak van het EHRM te leiden tot de uitsluiting van het bewijs dat voortvloeit uit de tijdens dit verhoor afge-legde verklaringen.

De Salduz-rechtspraak leidt nog altijd tot heel wat com-

motie binnen Justitie. Gezien de Belgische wetgeving tot op heden niets stipuleert op het vlak van de bijstand van een advocaat bij een verhoor, zit een veroordeling van Bel-gië er aan te komen.

salduz in fiscalibus?

De vraag rijst of de Salduz-leer ook moet worden toege-past in fiscale zaken. Stel dat een verdachte parallel aan een strafonderzoek inzake een btw-fraude verschillende malen wordt ondervraagd door de BBI. Vooraleer het strafonderzoek is afgerond, volgt er een btw-dwangbe-vel waarin op basis van de verklaringen van de belasting-plichtige het recht op aftrek van de btw wordt verworpen. Er wordt daarenboven een boete opgelegd van 200%. Tijdens de ondervragingen is er geen bijstand geweest van een advocaat.

Deze vraagstelling vergt een onderzoek naar de hoedanig-heid en naar de opdracht van de BBI, evenals naar de aard van de ondervraging door de BBI en naar het karakter van een administratieve sanctie. De BBI is een belastingadmi-nistratie en geen politie; zij is in hoofdzaak belast met de opsporing en de beteugeling van fiscale fraude. Aangezien de BBI-ambtenaren in de regel niet de hoedanigheid heb-ben van officier van gerechtelijke politie, lijken zij aan het toepassingsgebied te ontsnappen van de specifieke voor-schriften in het Wetboek van Strafvordering met betrek-king tot het politieverhoor (artikel 47 bis Sv). Een admi-

nistratieve sanctie, bijvoorbeeld een boete van 200%, kan evenwel volgens de rechtspraak van het EHRM een strafsanctie uitmaken in de zin van art. 6 EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens).

De grondslag van de Salduz-leer is gelegen in de bescher-ming van ‘de verdachte’ tegen abusieve dwang door de autoriteiten, het vermijden van gerechtelijke dwalingen en de wapengelijkheid tussen de beklaagde en de vervol-gende autoriteiten. Deze principes liggen vervat in artikel 6 EVRM inzake een eerlijk proces. Welnu, de BBI heeft een opdracht van fraudebestrijding en beteugeling. Gezien het recht op bijstand van de advocaat bij het verhoor is gewaarborgd door artikel 6 EVRM, gezien de waarborgen van artikel 6 EVRM zijn verzekerd voor diegene die het voorwerp uitmaakt van een strafvervolging en aangezien tenslotte een ondervraging door de BBI de grondslag kan vormen voor strafsancties in de zin van artikel 6 EVRM, lijkt het verdedigbaar dat het recht op bijstand van een advocaat ook tijdens een ondervraging door de BBI moet worden verzekerd.

Dat de BBI-ambtenaren geen politie zijn en hun ondervra-gingen daardoor niet lijken te kwalificeren als een verhoor in de intern-strafrechtelijke betekenis van het woord lijkt ons aan het voorgaande geen afbreuk te doen. Het EHRM lijkt overigens niet zozeer de persoon van de ondervrager voorop te stellen maar wel de persoon van de verdachte en tot wat zijn verhoor aanleiding kan geven, met name een strafsanctie in de zin van artikel 6 EVRM.

Verdere evolutie

Een ondervraging door de BBI kan aanleiding geven tot administratieve sancties die kwalificeren als strafsancties in de zin van artikel 6 EVRM inzake het recht op een eerlijk proces. Het lijkt dan ook evident dat alle waarborgen van artikel 6 moeten worden verzekerd tijdens deze ondervra-ging, waaronder het recht op bijstand van een advocaat conform de Salduz-leer. Meteen stelt zich de vraag of de Salduz-leer dan moet worden toegepast op elke ondervra-ging door een administratie die kan leiden tot een admi-nistratieve sanctie die kwalificeert als een strafsanctie in de zin van art. 6 EVRM. Zeker is dat de Salduz-leer tot op heden nog niet al haar geheimen heeft prijs gegeven.

Jan Sandra & Steven Vancolen, IMPOSTO Advocaten

Bijstand advocaat weldra ook bij fiscale verhoren?

JanSandraenStevenVancolen:“De vraag rijst of de Salduz-leer ook moet worden toegepast in fiscale zaken.”

26 Ondernemers061 april 2011

Page 27: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 27

Uw vennootschap heeft een schitterend boek-jaar achter de rug en de verleiding is dan ook groot om een stuk van de cash, bij wijze van ontvetting, naar uw privévermogen over te hevelen. Diverse technieken kunnen de fiscale pil wat verzachten, zeker indien er verstandig gecombineerd wordt.

Bepaalde ‘toogfiscaliteit’ poneert wel eens “geen wedde, geen belastingen”. Nochtans is de uitkering van een bepaald salaris voordelig, al is het maar om te genieten van de verlaagde tarieven in de vennootschapsbelasting. Die tarieven dalen aanzienlijk, op voorwaarde dat men o.a. een minimumwedde van 36.000 euro aan ten minste één bedrijfsleider uitbetaalt.

Rekening courantDe wedde hoeft niet daadwerkelijk uitbetaald te wor-den. Men kan de wedde toekennen, en boeken als ‘reke-ning courant’ (r/c) zonder een effectieve uitbetaling. Dit is een lening aan de vennootschap en op een lening is in regel intrest verschuldigd, overeenkomstig de ‘markt-rente’. Wetende dat men daarmee de rente voor kaskre-diet bedoelt, kan die rente flink oplopen. De bedrijfsleider ontvangt die rente netto, na afhouding van (vooralsnog) slechts 15% roerende voorheffing. Die rente is aftrekbaar binnen de vennootschap en voor de bedrijfsleider is die voorheffing bevrijdend, m.a.w. all-in. Dit ‘tegoed’ is steeds opvraagbaar door de bedrijfsleider, bijv. wanneer de ven-nootschap over voldoende cash beschikt. Bovendien is de terugbetaling belastingvrij.

Er is een risico op herkwalificatie indien er bijv. woeker-intresten aangerekend zouden worden, want de intrest mag de marktrente niet overschrijden. In bepaalde geval-len mag het bedrag van de vordering niet hoger zijn dan het zgn ‘eigen vermogen’ van de vennootschap. Wordt er gevreesd dat men het eigen vermogen zal overschrijden, dan kan men het kapitaal verhogen om niet geherkwalifi-ceerd te worden, door r/c om te zetten in kapitaal, via de notaris.

Combinatie met pensioenopbouwHet ‘negatief’ effect van een loontoekenning kan geneu-traliseerd worden door de optimalisatie via een groeps-verzekering (GV) of individuele pensioentoezegging (IPT). De aftrekbare premies voor deze pensioen- en kapitaal-opbouw moeten in verhouding staan tot het uitbetaalde loon (zgn. 80%-regel). Gezien de oprenting van het kapi-taal, gecombineerd met de interessante taxatie bij uitke-ring op pensioenleeftijd, is de GV/IPT één van de meest aantrekkelijke technieken om gelden uit uw vennootschap te onttrekken. Men kan overigens op gelijk welk ogenblik met de opbouw van een pensioenkapitaal aanvangen. Men kan zelfs de vergeten jaren inhalen via een zoge-naamde ‘backservice’ en dit tot tien jaar voor de oprichting van de vennootschap.

KapitaalverminderingEen kapitaalvermindering kan plaatsvinden zonder enige taxatie. Bij omvorming van uw nv tot een bvba kan in alle geval reeds 42.950 euro van uw werkelijk gestort kapitaal belastingvrij uitgekeerd worden. Gezien de aandelen aan toonder geen lang leven meer beschoren zijn, heeft een nv (miniumkapitaal 62.500 euro) in veel gevallen geen toe-gevoegde waarde meer t.o.v. een bvba (mimumkapitaal 18.550 euro). Het spreekt voor zich dat ook een incorporatie van r/c in het kapitaal van de vennootschap, de weg effent om in de toekomst kapitaalverminderingen te doen.

Verhuur onroerend (gebouw) aan de vennootschapDe bedrijfsleider-verhuurder ontvangt huurinkomsten die hetzelfde belastingtarief ondergaan als wedde, maar het kostenforfait is veel groter, en er zijn geen parafiscale kos-ten. De enige beperking is dat de huurprijs niet meer dan 6,45 maal het kadastraal inkomen mag bedragen; anders zou het excedent als loon aangemerkt worden. Tenzij u gronden (bijv. parkeerterrein) verhuurt aan uw vennoot-schap; in dat geval is er in principe geen herkwalificatie mogelijk.

DividendHet klinkt veel ondernemers eigenaardig in de oren maar een dividend is fiscaal interessant. Het betreft een toeken-

ning van de winst aan de aandeelhouder. De aandeelhou-der betaalt geen sociale bijdragen en bovendien is ook hier de roerende voorheffing (RV) bevrijdend, dus zeer discreet. In regel bedraagt de RV op dividenden 25%, maar kan ook aan 15% als het dividend toegekend wordt aan aandelen op naam die uitgegeven zijn sedert 1994.

Verhuur uw kunst of meubelen aan de vennootschapInkomsten uit verhuur van roerend goed worden beschouwd als roerende inkomsten, belastbaar aan slechts 15% roe-rende voorheffing. Ook hier is er geen RSZ verschuldigd en is de RV bevrijdend. Wie zijn privéwagen, meubilair, of kunstvoorwerpen verhuurt aan zijn vennootschap heeft bovendien recht op een forfaitaire kostenaftrek van 15% tot 50%. Cassatie heeft die techniek aanvaard, mits de huurprijs realistisch blijft natuurlijk.

Notionele intrestaftrekBovenstaande is een beperkte selectie van optimalisatie-mogelijkheden. Als afsluiter geven we mee dat een gezond evenwicht tussen vennootschap en privé gezocht moet worden, want het vermogen binnen de vennootschap geniet nog altijd van een belangrijk fiscaal voordeel onder de vorm van een aftrekbare fictieve rente tot 3,925%.

Vincent Lambrecht, CapitalatWork

Zo ontvet u uw vennootschap?

Think different, put your capital at work

@

Vincentlambrecht:“Het klinkt veel ondernemers eigenaar-dig in de oren, maar een dividend is fiscaal interessant.”

Page 28: Ondernemers 6-2011

Innovatie, West-Vlaamse ondernemers zijn er dagelijks mee bezig. Hoe kunnen ze ech-ter hun technologische voorsprong behouden en vooral, hoe kunnen ze die beschermen? De Protection Advisory Board (PAB), een Voka-project, biedt neutraal advies op maat, in de taal van de ondernemers.

Om ondernemers te helpen bij hun vraagstukken over intellec-

tuele eigendom (IP), startte Voka in 2010 met haar Protection

Advisory Board of kortweg PAB. “Eigenlijk groeide dit dienst-

verleningsaanbod vanuit de vragen die we kregen binnen

het Bryo-netwerk voor jonge ondernemers”, zegt Eric Kenis,

directeur R&D bij Voka West-Vlaanderen en directeur Bryo bij

Voka-VEV. “Die startende ondernemers zitten namelijk met

heel veel vragen, want alles is nieuw. Binnen de PAB kunnen

evenwel alle West-Vlaamse kmo’s, ook diegenen die al lang

bezig zijn dus, en die strategisch advies willen over innovatie

en bescherming, aanbevelingen krijgen van specialisten uit

het Voka-netwerk, met een gezonde kijk op de praktijk.”

Zo liep Philippe Peers van Chafra nv uit Wervik al langer rond

met de idee voor een multifunctionele voedingsmachine.

Innovatiecentrum West-Vlaanderen begeleidde hem bij de

opmaak van een dossier om IWT-steun te bekomen voor de

bouw van het prototype. “In de loop van het project hebben we

nieuwe technologie ingevoerd”, verduidelijkt Philippe Peers.

“Toen rees de vraag of we hiervoor bescherming konden beko-

men. We hebben het geijkte pad gevolgd van nieuwheidson-

derzoek en contacten met externe bureaus. Daarnaast heb ik

een parallel traject doorlopen via PAB, om de juiste keuzes te

kunnen maken.”

Een bedrijf met een gelijkaardige bekommernis, nog hele-

maal aan het begin van zijn IP-traject, is bvba LiquidFloors

uit Kortrijk. Deze volwaardige spin-off van allroundinteri-

eurafwerkingsbedrijf voor de hedendaagse woon- en werk-

omgeving M-Interieur wordt geleid door de broers Miguel en

Caëtan Garcia. In hun gedreven zoektocht naar een resistente,

mooie gietvloer voor de nichemarkt van de interieurinrich-

ting, ontwikkelden ze nieuwe formuleringen en applicaties.

“We hebben er het aparte bedrijf LiquidFloors voor opgericht,

dat dagelijks een tiental mensen tewerkstelt. We hebben er

ook al een beschermde merknaam en logo rond gecreëerd”,

zegt zaakvoerder Miguel Garcia. “Nu zijn we aan het onder-

zoeken hoe we onze uitvinding best kunnen beschermen.

Als starter is het essentieel dat je de juiste beslissingen

neemt.”

Traject

“Sinds de start in 2010 werkte PAB, in samenwerking met het

Innovatiecentrum West-Vlaanderen, al een tiental trajecten

af”, zegt Els De Muynck, directeur internationaal ondernemen

en innovatie West-Vlaanderen. “De sectoren, waarbij het niet

alleen om octrooien ging, waren heel divers: software, bouw,

meetapparatuur, training, verzorging, basisgrondstoffen voe-

ding, … Er is ook interesse vanuit verlichting en textiel.”

De kmo die advies zoekt om zijn innovatie- en beschermings-

strategie uit te bouwen, doorloopt in het PAB-traject diverse

fasen. De intake gebeurt door adviseur An Cosaert van Innova-

tiecentrum West-Vlaanderen. “PAB is er niet voor basisvragen

over IP”, zegt An Cosaert. “Daarvoor bestaat ons eerstelijns-

advies. Het moet gaan om de uitbouw van een IP-strategie

rond een product of proces. We brengen de huidige werking in

kaart en maken een dossier op. De ‘Raad van Wijzen’ bestu-

deert de case en discussieert erover met de ondernemer.

Dit gesprek wordt gebundeld en achteraf grondig doorgespro-

ken met de kmo. We coachen m.a.w. de ondernemer tot aan

de samenwerking met commerciële dienstverleners, zonder

hun werk over te nemen.”

raad van Wijzen

Voor de Raad van Wijzen wordt geput uit een pool van specia-

listen: Benny Schacht is octrooigemachtigde bij Unilin, Brecht

Stubbe (CTO) identificeert octrooien en bepaalt de octrooistra-

tegie binnen Televic, waarna de verdere uitwerking gebeurt

samen met externe bureaus. Pierre Saelen verstrekt met IP

Angels IP-consultancy en -opleiding aan kmo’s, o.m. door er

parttime als interne IP-dienst te fungeren. Véronique Pede is

associated partner en advocaat bij Eubelius en is gespeciali-

seerd in het opstellen van contracten en het voeren van proce-

dures over intellectuele eigendomsrechten.

“Een octrooi bezorgt een bedrijf eigenlijk een monopolie

en zorgt ervoor dat het ook afdwingbaar is”, zeggen Benny

Schacht, Brecht Stubbe en Pierre Saelen. “Er zijn echter nog

andere mogelijkheden dan een octrooi. Je hoeft ook niet alles

te beschermen om een goede bescherming te hebben. Als de

bescherming doordacht gebeurt, hoeft ze ook niet zo veel te

kosten. Ondernemers zitten met tal van vragen die ze voor

het eerst tegenkomen of waar ze geen ervaring mee hebben:

ik kan blijkbaar van alles octrooieren, geheimhouden of als

merk of model beschermen, maar waar moet ik mijn beslis-

sing op baseren? Wat loont er meer de moeite en wat minder?

Hoe hou ik mijn budget onder controle, …? Misschien moet

een lokale kmo ook sneller internationaliseren omwille van

zijn investering. PAB is een goeie manier voor de kmo om na

advies onderbouwde keuzes te maken en via een juiste stra-

tegie een beter rendement te realiseren.” MDJ

Wenst u meer info hierover, contacteer dan Vanessa Flamez, tel. 056-23 50 62, [email protected].

28 Ondernemers061 april 2011

nieUWs@VoKA

Hostellerie Klokhof

In een gerenoveerde hoeve uit de 18de eeuw ontvangen Piet en Ann Lecot-Vandermarliere u met de glimlach. Hostellerie Klokhof is de ideale omgeving voor wie zich culinair wil laten verwennen. Er is een mooi ingerichte binnentuin, waar u kan genieten van de gerechten, onder de platanen. Ook overnachten is mogelijk.

In een serene sfeer biedt het restaurant kwalitatieve me-nu’s met als specialiteiten de visgerechten (voornamelijk schaaldieren) en de klassieke wildbereidingen. De keuken kan het best worden omschreven als “vernieuwd Frans, met respect voor de grondbeginselen van chef-kok Es-coffier”.

Piet Lecot is fier op zijn drie feestzalen, voor groepen van 30 tot 250 personen. Vorig jaar gebeurde een vol-ledige restyling waarbij binnenhuisarchitecte Stephanie Laporte een modern concept uitwerkte met oog voor het multifunctionele karakter.

Openingsuren: Van 12 uur tot 13u30 en van 19 tot 21 uurGesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag

Hostellerie Klokhof

St.Anna,[email protected]

3-gangenzakenlunch met koffie en wijn: 50 euro à la carte: vanaf 60 euro

WWW.VoKALeDenMAKenLeDen.Be

i

Benny Schacht (Unilin), Brecht Stubbe (Televic), An Cosaert (Innovatiecentrum West-Vlaanderen), Pierre Saelen (IP An-gels), Miguel Garcia (LiquidFloors) en Philippe Peers (Chafra) wisselden van gedachten over de bescherming van IP tijdens een rondetafelgesprek.FotoHol

Hoe bescherm ik mijn innovatieve onderneming?

Voka Protection Advisory Board (PAB), een toegevoegde waarde bij vragen over intellectuele eigendom

Page 29: Ondernemers 6-2011

Ondernemers061 april 2011 29

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PlAATSEVEnEMEnTEnEnOnTMOETInGEndinsdag 5 april 18u30 - 21u30 TegastbijDrukkerijMoeyaert Drukkerij Moeyaert, Zedelgem

woensdag 6 april 18u00 - 21u00 TegastbijStoeterijWillynaessens stoeterij Willy naessens, Wortegem-Petegem

woensdag 6 april 18u00 - 22u00 OntmoetingTieltseondernemers shamrock, Tielt

donderdag 7 april 19u00 - 20u30 Roadshowbryo Havenhuis De caese, Brugge

woensdag 13 april 09u00 - 17u00 ContactdagmetdeVlEV’suitAfrika(libië,Egypte,Marokko,AlgerijeenZuid-Afrika) Havenhuis De caese, Brugge

woensdag 13 april 12u00 - 14u00 InformelelunchmetdeVlEV’s Havenhuis De caese, Brugge

donderdag 21 april 17u00 - 22u00 ManagementAssistantDay Havenhuis De caese, Brugge

dinsdag 26 april 14u00 - 17u00 nextDoor:nederlandenDuitslandindekijker Voka, Kortrijk

dinsdag 26 april 18u30 - 21u30 TegastbijStadsbader stadsbader, Harelbeke

dinsdag 26 april 19u00 - 22u00 VokaYoungPowermeetstheTrendsGazellen nog te bepalen

donderdag 28 april 12u00 - 14u00 Tegastbijlithobeton Lithobeton, snaaskerke

donderdag 28 april 18u30 - 21u30 VokaféAltezbijGaragenoseda Garage noseda, roeselare

WORKSHOPSEnSEMInARIESdinsdag 5 april 08u30 - 13u00 labMediatraining Voka, Kortrijk

dinsdag 5 april 16u30 - 20u00 Contracten Voka, Kortrijk

donderdag 7 april 16u30 - 20u00 Positiefomgaanmetstressophetwerk Voka, Kortrijk

dinsdag 19 april 08u30 - 13u00 Strategielab nog te bepalen

woensdag 27 april 08u30 - 13u00 labContractenrecht Voka, Kortrijk

donderdag 28 april 08u30 - 13u00 Productielab Bedrijvencentrum, Wevelgem

donderdag 28 april 08u30 - 13u00 Facilitairlab Bedrijvencentrum, Wevelgem

vrijdag 29 april 08u30 - 13u00 Expolab Bedrijvencentrum, Brugge

vrijdag 29 april 09u00 - 17u00 Coachendleiderschap Voka, Kortrijk

InFOEnInSCHRIJVInGEnOPOnZEWEbSITE:WWW.VOKA.bE/WEST-VlAAnDEREn

InTERnATIOnAAl

ContactdagenFIT

op woensdag 13 april kunt u de Vlaamse economi-sche Vertegenwoordigers (VLeV’s) uit Libië, Marokko, Zuid-Afrika en Algerije ontmoeten. Dit gebeurt tij-dens een informele en lichte lunch in het Havenhuis De caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge.

ook op donderdag 12 mei kunt u de VLeV’s uit neder-land en Duitsland ontmoeten, volgens dezelfde for-mule, nl tijdens een informele lunch bij Voka Kortrijk.

info en inschrijven: Griet Witdouck , tel. 056-26 13 93, [email protected].

SEMInARIE

Contractenindeinternationalehandel

een internationeel contract is meer dan een over-eenkomst over een zaak en zijn prijs. Het contract is namelijk de ‘dirigent’ van alles wat moet gebeuren om een internationale transactie uit te voeren (trans-port, opslag en overslag, verpakking en inspectie, betaling, douane, documenten, sancties enz).

op donderdag 5 mei, van 13u30 tot 16u30, leert u hoe u een overeenkomst moet opstellen, wat er zeker in het contract moet, waar u modelcontracten kunt vinden, welke impact de keuze van een bepaalde betalingsvoorwaarde heeft, enz. Het seminarie vindt plaats bij Voka Kortrijk.

niemand minder dan Koen Vanheusden, directeur bij het Agentschap voor Buitenlandse Handel, leidt dit seminarie in goede banen. Hij is ook voorzitter van de Werkgroep die binnen de internationale Kamer van Koophandel werd opgericht om een nieuw model van internationale koopovereenkomst uit te werken.

info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 13 93, [email protected].

EVEnEMEnT

ManagementAssistantday

Voka West-Vlaanderen voorziet op de jaarlijkse Management Assistant day, die op donderdag 21 april plaatsvindt, opnieuw een interessant programma dat zowel uit luchtige als werkgerelateerde onderwerpen bestaat. Het programma start om 17u00 en eindigt rond 22u00 met een afsluitende drink. staan u o.a. te wachten: een uiteenzetting door Kristien rogier over “Hoe manage ik mijn baas?”. Kristien rogier is zaakvoerder van ‘inpare/empowering people to suc-ces’. Gelachen zal er zeker worden dankzij Geert van de Vijver, ‘certified laughter yoga teacher’, lachen als antistressmiddel als het ware. Ten slotte krijgen de deelnemers nog wat stijlvol make-upadvies door nathalie Baert, make-upartist met meer dan tien jaar praktijkervaring. De activiteiten vinden plaats in het Havenhuis De caese, Hoogstraat 4 in 8000 Brugge.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected].

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

AGenDA

SEMInARIE

Correctebtw-verwerkingvandienstenininternationalecontext

De correcte btw-verwerking van inkomende en uit-

gaande handelingen en diensten in een internationale

context is niet steeds even eenvoudig. De regels voor

deze internationale diensten zijn complex.

Voka West-Vlaanderen organiseert een praktijk-

seminarie op dinsdag 3 mei, van 14u00 tot 17u00 bij

Deloitte in Roeselare. Volgende punten worden o.a.

onder de loep genomen: diensten in een B2B- en B2C-

context, plaats van de diensten volgens de nieuwe

regels VAT package 2010, voldoening van de btw,

vestiging van de klant, praktijkvoorbeelden van inter-

nationale diensten, enz. De deelnemers ontvangen

bovendien een praktische checklist vergelijkingen in

aangiften en roosters van de aangifte.

info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 13 93, [email protected].

SEMInARIE

Coachendleiderschap

De grootste uitdaging van de leidinggevende is meestal niet alleen het bedrijf op zich te runnen, maar ook het optimaal aanwenden van het menselijk potentieel. Hoe krijg ik mijn medewerkers gemotiveerd, en hoe blijven ze gemotiveerd? Wat is coaching, en hoe kan ik er precies mee aan de slag? Welke zijn de basisvaar-digheden die van mijn coachingmomenten een succes maken? Hoe druk ik in klare taal uit wat ik van mijn medewerkers verwacht, zodat er geen misverstanden mogelijk zijn en we makkelijk de beoogde resultaten halen?

o.a. op deze vragen krijgen de deelnemers aan het seminarie ‘coachend leiderschap’ antwoord. De oplei-ding vindt plaats op vrijdag 29 april van 09u00 tot 17u00, bij Voka Kortrijk.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected].

Page 30: Ondernemers 6-2011

ProsiT

30 Ondernemers061 april 2011

Seminarie‘Greenportlogistics’ - Oostende

Jan Decock (PoM West-Vlaanderen), Barbara Geschier (Voka), Wim stubbe (Haven oostende), els De Muynck (Voka) kaarten na over ‘renewable energies’ na het seminarie in het Green-bridge Wetenschapspark op Plassendale i in oostende. FotoEV

UitreikingshortseaAward2010-2011- Zeebrugge

Joachim coens (voorzitter Haven Zeebrugge), Hilde crevits (Vlaams minister van Mobiliteit en openbare Werken), winnaar van de shortsea Award Glenn De clercq (AcB Agencies), Helmut Walgraeve (Transfennica), Yvan Vlaminckx (Fastlines Bel-gium nv), Willy De Decker (Promotie shortsea shipping Vlaanderen) en catrien scheers (Fastlines Belgium nv) poseren trots voor de foto. FotoMVn

Nog nooit was een garage zo bereikbaar.

visual.be

innovation in motion by

AUTOLIFTEN VAN RDL

Speciaal voor woningen en appartementsgebouwen met gemeenschappelijke

garageruimtes en een beperkte inrij-oppervlakte ontwikkelde RDL-engineering een autolift

die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere.

Autoliften van RDL hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich

door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare

technologische controlesystemen.

Info en demovideo vindt u op www.autolift.be

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem (België) - Tel: +32(0)51/31.35.24 - fax: +32(0)51/31.28.09 - [email protected]

bekendmakingwinnaars‘TrotsvanOostende’ Oostende

en de winnaars zijn…. : electrawinds, Greenbridge en Deweert sport! op de foto: Paul Desender van electrawinds, Koen Lenoir en Filip Deweert van Deweert sport, Greet Van eetvelde en An Meganck van Green Bridge.FotoEV

DebatmetTheConversationManager- Oostende

Luc Deklerck (Horeca Vlaanderen regio Middenkust), Filip Dermul (Agence Dermul), Gunther Vanpraet (economisch Huis), The conversation Manager himself: steven Van Belleghem (trendwatcher, marktonderzoeker) en Hans Vanhaelemeesch (Jetair) in gesprek na een boei-end debat over de consumententrends van morgen.FotoEV

Page 31: Ondernemers 6-2011

Prototypingevent - Kortrijk

Het industrial Design center van Howest was de locatie voor dit ‘Prototyping event 2011’ waarbij industrieel ontwerpers, r&D-managers, beeldende kunstenaars en architecten maar ook ondernemers zonder ervaring in prototyping zich konden laten inspireren. Antoine De Henau (Hogeschool Gent), Benjamin Van Der smissen (Hogeschool Gent), Jan Detand (Howest), Bernard everaerts (sirris), Benjamin Denayer (sirris) en Marc Wouters (Hogeschool Gent) wisselden volop ideeën uit. FotoHol

Thema-avond‘Onderwijsenbedrijfsleven:andersbekeken’ - Roeselare

iedereen is het erover eens: het imago van het technisch onderwijs moet verbeteren. Bernard coussens (cBL Wel-ding), Antoon Lambrecht (cBL Welding), Hugo Vandamme (roularta Media Group), Luc clarysse (Weverij Jules clarysse) en Luk segaert (Bedrijvencentrum regio roeselare) beamen dit. FotoKurt

UitreikingTrendsGazellen-Bredene

Marleen Titeca-Decraene (Provincie West-Vlaanderen, eer-ste van links), en Hans Maertens (Voka West-Vlaanderen, uiterst rechts) omringen de trotse winnaars van de Trends Gazellen 2011: Wim Houf van ontbijtgranenspecialist Mulder natural Foods, Luc Desender van hernieuwbare energiebe-drijf electrawinds, stijn Vandeputte van softwarespecialist Trustteam en Dominiek Valcke van ‘supergazelle’ TVH Parts.FotoDannCortier

Ondernemers061 april 2011 31

ServiceclubDeRondeTafelTieltoverhandigtcheque- Wingene

rik Vandeputte (Leievoeders), Marc caerels en christine Bauwens (Woningbouw caerels), Hendrik Verkest (burge-meester), Pascale Danneels (Bouwkantoor Danneels), Koen Vandewalle (advocatenkantoor) en serge Lambrecht (inG) laten hun hart spreken en steunen met De ronde Tafel het project ‘ketfootplus’ dat zich inzet voor kinderen met een beperking. FotoKurt

‘Semainedel’innovation’- Rijsel (FR)

De ‘semaine de l’innovation’ in rijsel werd feestelijk inge-zet voor de West-Vlamingen. Het project ‘Wavesurfer’ werd bekroond als beste ‘Very innovative Product’ door het grote publiek. op de foto: Dirk De Boe (Philips Brugge), sandrine Becqueriaux, Karel Dubois, Florence Dereudre en Katrien Devulder (allen van Wavesurfer). FotoKurt

TWICE ORGANISEERT VOOR 6DE MAAL BELGIAN BUILDING AWARDSBert Vandromme (TWICE), Paul Dames (TWICE),Stephan Vandenberghe (TWICE), Peter Huyghe (TWICE),Hendrik Vandemeulebroecke (TWICE), Geert Maes(organisator Batibouw), Sandy Amerlynck (TWICE)& Christophe Deborsu (presentator Belgian Building Awards/RTBF) klinken op het succes van de Belgian Building Awards* georganiseerd tijdens Batibouw.

FUN IS SERIOUS BUSINESS | www.twice.be

Evenement organiseren?Bel ons 051 248 848 of mail [email protected]

*TWICE stond in voor de organisatie van deze awarduitreiking,show- en videotechniek, regie & grafi sche uitwerking van de presentatie.

55000b .indd 1 15/03/11 0 :

Page 32: Ondernemers 6-2011

Bank Degroof West-Vlaanderen: President Kennedypark 8 - 8500 Kortrijk - T 056 26 54 00 / Zoutelaan 134 - 8300 Knokke-Heist - T 050 63 23 70

www.degroof.be

Roep gerust de expertise in van de Beste Private Bank.Het internationale magazine Euromoney heeft Bank Degroof uitgeroepen tot “Beste Private Bank in België”. Tegelijkertijd heeft het ons bekroond voor onze kwalitatieve dienstverlening aan “bedrijfsleiders”. Al 140 jaar lang staan wij duizenden bedrijven, zoals het uwe, als raadgever bij. Wij begeleiden u tijdens de volledige ontwikkelingscyclus van uw onderneming. Ons doel? Waarde creëren en uw privé- en zakelijke vermogen optimaal beheren. Vertrouw ons dus gerust uw toekomst toe.

Best Private Bank in BelgiumEuromoney 2011

183 annonce De Ondernemer_DEF 2.indd 1 18/03/11 14:47