Ondernemers 7-2011

40
Speculatie is niet de taak van de vermogensbeheerder 0 7 15 april 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Johan Hemelaere - Horatius La Vie Est Belle zet smakelijke stap vooruit – Reportage Thought 4 Food – Dossier bouwen & verbouwen

description

Ondernemers 7-2011 met Johan Hemelaere - Horatius

Transcript of Ondernemers 7-2011

Page 1: Ondernemers 7-2011

Speculatie is niet de taak van de vermogensbeheerder

07

15 april 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tw

eewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Johan Hemelaere - Horatius

La Vie Est Belle zet smakelijke stap vooruit – Reportage Thought 4 Food – Dossier bouwen & verbouwen

Page 2: Ondernemers 7-2011

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Officiële opening Cool Solutions op Plassendale 1Op dinsdag 6 november 2007 werd via een persconferentie aangekondigd dat trailer operator Cool Solutions zijn activiteiten in de achterhaven van Oostende verder ging uitbouwen. Het bedrijf had hiervoor een concessie verkregen van het havenbedrijf. De plannen om een nieuwe vestiging op te richten in de logistieke zone Plassendale 1 kregen al snel vorm. Ondanks de economische crisis werd toch besloten om verder te doen met de investering. De eerste spadesteek werd gegeven na het bouwverlof in 2009. Anderhalf jaar later was alles afgewerkt en werd de vestiging officieel geopend op 31 maart 2011.

Op een terrein van 15000m² werden 4 projecten gerealiseerd voor een investeringsbe-drag van 1,5 miljoen euro:

- Modern uitgeruste kantoren (oppervlakte 600m² - maximum capaciteit 34 bedienden)- werkplaats voor het onderhoud van de eigen trailers (onze vloot bestaat uit 256

schuifzeilopleggers en 25 koelvriesopleggers met vries-koel capaciteiten van min 25 graden tot plus 25 graden)

- magazijn (1200m² - cross-docking en groepage naar UK )- parking (8000m² - ondersteuning activiteiten werkplaats en eigen tractie)

Deze uitbreiding is het resultaat van de jarenlange inzet van een team enthousiaste medewerkers waardoor Cool Solutions is uitgegroeid tot een vaste waarde in de trans-portwereld. De activiteiten richten zich op volle trailerladingen en deelpartijen vanuit België, Nederland, Luxemburg, Duitsland (Nordrhein-Westfalen – Rheinland Pfalz – Saarland – Baden-Württemberg) en Zwitserland naar Engeland, Wales, Schotland en vice versa. De transittijden worden steeds afgestemd op maat van onze klanten: JIT-deliveries of prebooked deliveries zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

Cool Solutions stelt actueel 16 bedienden, 2 monteurs en 20 eigen chauffeurs tewerk. Daarnaast zijn nog eens 70 chauffeurs in dienst via onderaanneming.

Om nog meer service en kwaliteit aan zijn klanten te bieden kon deze stap niet uitblijven. De nieuw modern uitgeruste werkomgeving wordt de stimulans om de activiteiten nog verder uit te bouwen en nieuwe horizonten te verkennen.

Cool Solutions NV is dus alvast flitsend van start gegaan in 2011.

Op dinsdag 29/03/2011 werden de eerste buispalen voor de fundering van de nieuwe windmolens voor de 2 & 3de fase van C-Power geladen op de Maersk Finder.

Deze werden vervolgens getransporteerd naar de Thorntonbank.

De Maersk Finder werd verwacht aan de Halve maan in Oostende aan kaai 401 in de morgen van 29/03 waar de eerste 8 palen werden geladen voor de aanvang van de werken aan de fundamenten van de windmolens op de Thornton bank.

De sleper Sea Bravo kwam op 27/03 4 ankers ophalen om het platform Buzzard vast te leggen die reeds op de Thornton bank aanwezig was en die dient om de funderingen van de windmolens te positioneren op hun plaats.

Eerste buispalen voor 2de fase Thorntonbank geladen aan halve maan

Page 3: Ondernemers 7-2011

Wouter, we hebben je nodig!

STANDPUNT

Bij Elexys, dé elektriciteitsleverancier en aankoper voor kmo’s, betaalt u alvast 15% minder voor uw elektriciteit. Meer nog: Elexys bezorgt jaarlijks uw coëfficiënt. Zo kunt u uw verbruik continu optimaliseren en nog eens 20, 30,…% besparen. Met alle besparingen die Elexys u oplevert, bouwt u ongetwijfeld een stevig bedrijfsfeestje… elke maand!

GRATIS berekening van uw besparing.www.elexys.be

www.elexys.be

Uw elektriciteitsleverancier betaalt uw spetterend bedrijfsfeestje… elke maand!

100% WEST-VLAAMSE

ONDERNEMINGSZIN!

2100571_bedrijfsfeest.indd 1 11/03/11 15:51§

Vrijdagochtend 25 maart in het Klein Seminarie te Roese-lare. Bijna 200 laatstejaarsstudenten ASO en hun klassen-leraars luisteren aandachtig naar een panel over de eisen en verwachtingen die bedrijven en overheden stellen aan pas afgestudeerde sollicitanten. Jan Ingelbeen (Pinguin-Lutosa), Wouter Benoit (OCMW Roeselare) en ondergete-kende confronteren de jonge mannen en vrouwen met het feit dat er meer nodig is dan een diploma om een goede job te vinden. Naast de kennis en kunde, de IQ en EQ heeft men ook communicatie- en sociale vaardigheden nodig. Daarenboven moet ieder sollicitant ergens een verschil kunnen maken. Persoonlijkheid, leiderschap, initiatief, cre-ativiteit, doorzetting, passie, lef enz. zijn vaak doorslagge-vend in een sollicitatiegesprek, zo proberen we de jongeren duidelijk te maken.

We nemen de proef op de som. Ik vraag aan één leerling uit de zaal recht te staan. Er is aarzeling en wat gelach op de laatste rijen. Na wat oogcontact staat toch één iemand aarzelend recht: Wouter, 18 jaar, zal volgend jaar bio-inge-nieur studeren. Ik feliciteer hem met zijn studies en vraag onmiddellijk dat de leerlingen voor, achter, en naast hem rechtstaan. Ze zijn met vijf en ik poneer dat slechts één van die vijf (of ongeveer) het diploma zal behalen waarvoor hij nu kiest én dit binnen de normale termijn. De anderen zullen er ofwel langer over doen, ofwel afstuderen in een andere richting. Er valt een stilte in de zaal en ik vraag iedereen recht te staan. Ik zie Wouter nog nauwelijks in de massa maar maak hem duidelijk dat dit zijn concurrenten op de arbeidsmarkt worden wanneer hij hopelijk over vijf jaar afstudeert als bio-ingenieur. Hij zal in die groep het verschil moeten maken. De boodschap komt aan en er worden vragen gesteld over carrièremogelijkheden, over internationale ervaring en Erasmus-projecten, over de kansen van de vrouwen op de arbeidsmarkt, over loonverwachtingen enz. Een boeiende discussie ontspint zich. Uit een handopsteek blijkt dat bijna 9 op de 10 “rijk” wil worden wat door een geëngageerde studente onmiddellijk wordt gerelativeerd. Hoopgevend is dat drie op de tien het zien zitten om zelf een onderne-ming te starten. Hopelijk kunnen de universiteiten en de hogescholen dit ondernemersvuur brandend houden.

Ik merk op dat de groep eigenlijk al tot de “happy few” bedraagt. Met de krapte op de arbeidsmarkt en met de vergrijzing van de bevolking zullen ze over ongeveer vijf jaar veel meer jobkansen hebben dan gelijk welke andere

generatie ooit. Statistisch zullen ze onmiddellijk al tot de betere verdieners behoren op voorwaarde dat ze hun diploma behalen. Zeker zij die de technische of ingenieurs-richtingen uitgaan, zullen geen problemen ondervinden.Maar ik kan het niet laten en waarschuw hen ook dat er op hun generatie een verpletterende verantwoordelijkheid zal rusten. Deze nieuwe generatie, die behoort tot de Genera-tie Z of de zogenaamde iGeneration, zal onze staatsschuld moeten afbetalen, onze vergrijzing moeten financieren, een antwoord moeten vinden op de opwarming van de aarde, en hun en onze welvaart moeten vrijwaren. Giganti-sche problemen waar mijn generatie alvast geen antwoord op gevonden heeft. We zullen ze nodig hebben die jonge lui van het college in Roeselare en de rest van Vlaanderen om onze toekomst veilig te stellen.

Op één man durfde het panel alvast inzetten. Jan Ingel-been van Pinguin-Lutosa bood Wouter nu al een job als bio-ingenieur aan. Hij durfde het aan om in een volle aula recht te staan en de confrontatie met ons aan te gaan. Durf en lef toonde hij en hopelijk gaat hij op die weg ver-der. Wouter, en alle andere studenten, ga ervoor want onze West-Vlaamse bedrijven zullen jullie broodnodig hebben. Veel succes!

Hans Maertens

Wilt u reageren?Mail naar [email protected]

Hans Maertens

Ondernemers0715 april 2011 �

Page 4: Ondernemers 7-2011

KORTGEKNIPT

Frank Stekelorum nieuwe Voka-voorzitter Veurne

Frank Stekelorum uit Gijverinkhove (Alveringem) is de nieuwe Voka-voorzitter voor de regio Veurne-Westkust. Stekelorum is sinds 2007 gedelegeerd bestuurder van Extremis, actief is in de designsector. “Als nieuwe voorzitter ben ik de schakel tussen de bedrijven en de politici. De dossiers die momenteel op tafel liggen zijn die van de heraanleg van de N8 tussen Ieper en Veurne, de bouw van windmolens, de uitbrei-ding van industrieterreinen en ambachtelijke zones. Ook de grensarbeid is belangrijk voor onze regio. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog vanaf 2014 kan een kans zijn voor onze lokale bedrijven”, somt Frank Stekelorum de uitdagingen op.

3 miljoenste Toyota verscheept in haven van Zeebrugge

Toyota heeft eind maart haar 3 miljoenste wagen verscheept in haar Vehicle Logistics Centre (VLC) in Zeebrugge. Toyota Europe startte haar activiteiten, de import en export van zowel Toyota als Lexus, in 2001. Vanuit Zeebrugge bedient de tak van het Japanse bedrijf de Europese markt. Voordelen zijn kortere levertermijnen en lagere kosten. Naast verdeelcentrum doet de Toyota-site ook dienst als opslagplaats, worden er accessoires geïnstalleerd en wagens gekeurd.

Abelag Aviation breidt activiteiten uit in Nederland

Abelag Aviation, een belangrijke zakenluchtvaartgroep uit de Benelux, breidt zijn activiteiten uit. In Eindho-ven wordt een nieuwe basis geopend. Volgens Jerome van der Schaar, directeur Abelag Aviation Nederland, telt zijn land een relatief geringer aantal operatoren (in zakenluchtvaart) dan andere landen van West-Europa. Abelag beschikt over een vloot van 25 toestel-len. Eindhoven is de zesde vestiging van Abelag na Brussel, Kortrijk, Antwerpen, Rijsel en Parijs. Het ging in 1969 van start met taxi- en zakenvluchten.

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurHelena Verhamme056-24 16 [email protected] De WreedeWebredacteurTinny CapiauGrafische vormgevingBart VandaeleMediaregie DrukFilip Deckmyn Group Van DammeAnne LanckrietMarijke Vanthuyne Maatschappelijke zetelMeriam Ziane Havenhuis De Caese, Marie-Claude Tack Hoogstraat 4, 8000 Brugge056-24 16 51 [email protected]@voka.be

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

21Hoewel de bouwconjunctuur in West-Vlaanderen nog niet helemaal hersteld is tot op het niveau van voor de crisis, zijn de bouw-kmo’s in de provincie toch al wat optimisti-scher gestemd. Dat blijkt uit de West-Vlaamse bouwba-rometer van Bouwunie voor het vierde kwartaal van 2010. Vooral bouwvolume en werkgelegenheid worden weer be-ter geëvalueerd. Lees meer hierover in ons sectordossier ‘bouwen & verbouwen’.

Bouwen&verbouwen

18Vastgoedmakelaar Dewaele, de West-Vlaamse nummer 1 in de immobiliënsector, neemt collega Turner & Partners nv uit Gent in fasen over en verzelfstandigt zijn tak be-drijfsvastgoed onder de nieuwe naam Turner & Dewaele. Een significante nieuwe stap in een doorgedreven speci-

alisatie.

Turner&Dewaele

12Johan Hemelaere van Horatius noemt zichzelf wel eens de enige echte vermogensbeheerder van België. Zeker is dat hij op dit terrein een onvolprezen pionier is die 20 jaar te-rug het woordje ‘vermogensbeheer’ zowat heeft uitgevon-den, nog voor het goed en wel bestond. Horatius viert deze maand zijn 20ste verjaardag. Tijd dus voor een terugblik.

INTERVIEW

7IT-dienstverlener Savaco uit Kortrijk volgt vol zelfvertrou-wen een gestaag klimmend groeipad met als prettig ge-volg dat het een nieuw gebouw nodig heeft. Dat nieuwe pand op het Beneluxpark, dat volgend jaar in gebruik wordt genomen, moet even flexibel en vernieuwend zijn als de IT-oplossingen die Savaco voor zijn klanten uitdenkt.

SAVACO

32

36 NIEUWS@VOKA

Het is van cruciaal belang voor een ondernemer om te stre-ven naar een optimale personeelsbezetting, en de meer-waarde van zijn personeel maximaal te benutten, wil hij een optimale return voor zijn bedrijf. Er bestaan verschil-lende mogelijkheden om deze doelstelling te bereiken. Rien Vanyzere, van Vandelanotte legt uit welke deze zijn.

FTL, het internationale departement van Voka West-Vlaanderen, organiseerde eind maart een handelsecono-mische missie naar Brazilië, een snelgroeiend land met een markt van bijna 200 miljoen inwoners dat op korte termijn de vijfde grootste economische wereldmacht wil worden. Een fotoverslag.

4 Ondernemers0715 april 2011

38 PROSIT

ONDERNEMERS&CO

Page 5: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 5

BLIKVANGER

Eind april wordt met de bouw gestart van een tweede vleugel voor het wetenschapspark Greenbridge op de industriezone Plassendale in Oostende. Het gebouw wordt het parade-paardje voor nieuwe energietechnologieën. “Blikvanger wordt de eigen expohal voor The Energy Box”, zegt professor Greet Van Eet-velde, CEO van Greenbridge.

Het Greenbridge wetenschapspark is een initiatief van de Universiteit Gent, Haven Oostende, POM West-Vlaanderen en KHBO Brugge-Oostende, en later uitgebreid met ADMB en HoWest. “We richten ons tot startende en doorgroei-ende bedrijven die zich focussen op nieuwe energie. In de 25 kantoren vinden 20 bedrijven een onderkomen. Green-bridge was voor het eerst volzet in 2007-2008”, verduide-lijkt Greet Van Eetvelde.

Eind april start de bouw van een tweede vleugel. “De aan-deelhouders voerden een kapitaalsverhoging door en via een leasing bij ING wordt de nieuwbouw ter waarde van 3,2 miljoen euro gefinancierd. Bij het ontwerp werd reke-ning gehouden met de nieuwste technieken op het vlak van energie. Er komen bijvoorbeeld alternatieve ventila-tie, een slim net en testzonnepanelen. De werken moeten klaar zijn tegen midden 2012 en voorzien in extra kantoor-ruimte voor 25 bedrijven.”

De blikvanger in dit nieuwe gebouw is een demonstrator, een ruimte waar alle nieuwe technologieën op het vlak van duurzame energie zullen getoond worden. “Die ‘low carbon demohal’ is een toonbeeld van energieduurzaamheid en is het resultaat van een samenwerking tussen de Oostendse Architectuurstudio Johan Verborgh en studiebureau Inge-nium.

Bedrijven helpen

Greenbridge koos vrij snel na de opstart voor duurzame en hernieuwbare energie. “Het energiekennisplatform Power-Link speelt een belangrijk rol in de ontwikkeling van Greenbridge. Power-Link is een netwerkpartner voor bedrijven, instellingen en beleidsactoren die actief zijn in de cleantechsector. Power-Link is de motor en speelt in op vragen, evoluties en trends op het vlak van hernieuwbare energie.” Bij Power-Link werken 12 mensen. Het kennis-platform begeleidt ook bedrijven in onderzoeksprojecten. “Ze hebben momenteel voor 30 miljoen euro aan onder-

zoeksprojecten lopen.” Er is vanuit de bedrijfswereld duidelijke interesse in de uitbreiding voor Greenbrdige. “Als research en developmentpark worden kandidaten met een hoger technologische profiel geselecteerd. De reacties van de West-Vlaamse ondernemers zijn positief. Ze zien duidelijk uit naar de uitbreiding.”

The Energy Box

De technieken die door bedrijven in en rond Greenbridge ontwikkeld worden krijgen een etalage in The Energy Box. “In deze demonstratieruimte zijn momenteel 19 technolo-gieën te zien. Dat gaat van windturbines voor de tuin over duurzame warmte voor in gebouwen tot elektrische her-laadpalen voor auto’s. Het zijn producten die door de con-sument kunnen aangeschaft worden”, zo duidt Greet Van Eetvelde. Een blik op de etalage leert dat er een heel divers aanbod is in The Energy Box: De LightCatcher, de intelli-

gente lichtkoepel van Econation, het Smartroof-gamma dat zonnepanelen integreert in de dakpannen, intelli-gente Led-verlichting voor fietspaden van Nozon, enz. Twee grote bedrijven, Siemens (voor slimme energieme-ters) en Renson (voor ventilatie, structurele en doekzon-

newering en nachtelijke koeling) sloten met Greenbridge een verregaande samenwerking waardoor ze als sponsors hun producten in The Energy Box een extra forum geven.

“Ondernemers vinden de weg naar Greenbridge”, zegt ook Eveline Vermeulen die de praktische werking van Green-bridge begeleidt. “Vorig jaar bezochten 2.500 mensen ons wetenschapspark. Dat is zowel het brede publiek dat tij-dens een openbedrijvendag onze Energy Box bezoekt als bedrijven, groepen of organisaties die willen kennismaken met de werking.” De award ‘Trots van Oostende’ die vorige maand werd uitgereikt, bekroonde Greenbridge voor het innovatief ondernemerschap.

Resultaten

Naast het groene gebouw ligt nog een zone van 20 ha waar bedrijven voor wie Greenbridge te klein wordt, zich kunnen vestigen. “Electrawinds hield hier kantoor vlak voor ze hun intrek namen in hun eigen vestiging. Dat is een succes-verhaal dat we enkel kunnen toejuichen”, zegt Greet Van Eetvelde. “Maar niet alle ondernemingen groeien zo sterk dat ze op vijf jaar tijd de stap zetten naar een eigen vesti-ging op het wetenschapspark. Deze site is nog te jong om vandaag al concrete resultaten te tonen. Maar die komen er zeker wel want de ervaring met een gelijkaardige zone (Biotech in Zwijnaarde) toont aan dat er op tien jaar tijd wel degelijk bedrijven zijn die zich in de buurt vestigen.” (EFO)

www.greenbridge.be

Greenbridge bouwt demohal voor The Energy Box

EvelineVermeulenenGreetVanEetvelde:“Ondernemers vinden de weg naar Greenbridge. Vorig jaar bezochten trouwens zo’n 2.500 mensen ons wetenschapspark.”FotoEV

Nieuwe technologieën krijgen etalage op wetenschapspark Greenbridge in Oostende

Page 6: Ondernemers 7-2011

4,9 - 8,2 L/100 KM ◆ 129 - 190g CO2/KM.Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.audi.beGetoond model met opties.

Om de nieuwe Audi A6 lichter te maken, hebben we ons geen moeite bespaard. We vonden zelfs een nieuwe manier om staal en aluminiumte combineren. Het resultaat is een lichtere maar sterkere constructie. Zo is de nieuwe Audi A6 dynamischer en 16% meer efficiënt in verbruik dan zijn voorganger. De nieuwe Audi A6 met aluminium-hybride constructie.

De Audi A6 Berline vanaf € 465/maand excl. BTW*.

*De Audi A6 Berline 2.0 TDI 163pk 6 v vanaf € 465/maand excl. BTW. Catalogusprijs excl. BTW: € 37.400. Huurprijs incl. BTW: € 562,65. Offerte in Financiële Renting Audi Lease berekend op basis van 60 maanden en 100.000 km, zonder voorschot en met een aankoopoptie van 20%. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door DVT n.v. Kolonel Bourgstraat 155, 1140 Brussel. HRB 476.197. CBFA 47417 A. Prijzen op 14.04.11 en geldig tot 14.05.11. Gemiddeld verbruik(l/100 km) : 4,9. CO2-emissie (g/km): 129. Fiscale aftrekbaarheid: 75%.

Page 7: Ondernemers 7-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers0715 april 2011 �

Fabrikant van vegetarische bioburgers La Vie Est Belle verhuisde van Sint-Michiels, Brugge naar een dubbel zo grote locatie in Oostkamp. “Het pand was al volledig ingericht door de vorige gebruiker Biofun, een producent van sojakazen die nu in handen van Alpro is. Er is plaats om op termijn de productie te verdrie-dubbelen”, zegt Stefaan Deraeve, zaakvoerder.

De bedrijfsnaam ‘La Vie Est Belle’ verwijst naar een Afri-kaanse film uit 1987. “In die periode werkten mijn vrouw Katrien Steeman en ik als verplegers in Rwanda. Er was onvoldoende vlees, maar door verstandig granen en peul-vruchten te combineren, bekwamen we voedzame amino-zuren”, vertelt Stefaan Deraeve (52). Terug thuis in Sijsele-Damme bleven ze geboeid door gezonde natuurvoeding. Op vraag van een biobakkerij en natuurwinkel uit Brugge knutselde Katrien enkele burgers met biologische vlees-vervangers in elkaar.

“De creatieve improvisatie viel in de smaak van het win-kelpubliek. Vanaf 1992 verdeelden we vier soorten burgers bij diverse natuurwinkels. In 1996 werd La Vie Est Belle een bvba en verhuisde het bedrijf naar het industrieter-rein Vogelzang in Sint-Michiels, Brugge. Intussen maakten we al wekelijks 4.000 burgers die hun weg vonden naar 80 Vlaamse biowinkels”, zegt Deraeve. In 2006 trok zijn

echtgenote zich terug uit de operationele werking en nam ze met een partner-vennoot de Assebroekse biowinkel en biotraiteurszaak ‘Vier de Seizoenen’ over.

“In 2010 was onze productieruimte maximaal bezet en afgelopen winter verhuisden we naar een dubbel zo groot pand langs de Legeweg in Oostkamp. Het was al volledig ingericht door de vorige gebruiker Biofun, een producent van sojakazen die nu in handen van Alpro is. Er is plaats om op termijn de productie te verdriedubbelen”, zegt Deraeve.

Kaap van 500.000 euro omzet

In het boekjaar juli 2009 - juni 2010 overschreed La Vie Est Belle voor het eerst de kaap van 500.000 euro omzet. Het topproduct hazelnootburger ging bijna 67.000 keer de deur uit. Het gamma omvat 15 verschillende burgers en daarnaast gourmetformaten en hapjes voor aperitief of recepties. La Vie Est Belle levert via groothandel aan 200 van de naar schatting 500 Belgische natuurwinkels. De zes vestigingen van Bioplanet organiseren zelf hun logistiek.

Een bijzondere klant is de vzw EVA die tijdens de Gentse Feesten 7.000 schijven verkoopt.

De bvba telt vandaag twee aandeelhouders: het echtpaar Stefaan Deraeve-Katrien Steeman heeft samen 75% en sociaal verpleger Geert De Backer 25%. De equipe groeide naar 14 mensen, samen goed voor zeven voltijdse equiva-lenten. Ook de tweede generatie trad al aan. Zoon Lieven Deraeve, gediplomeerd en ervaren kok, heeft oog voor pro-ductontwikkeling, en dochter Nele leidt de productie.

“In onze groei hebben we steeds oog voor de sociale dimen-sie. Wij bieden nu al werk aan mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt, wat een evidente roeping is voor een mvo-bedrijf. Ons objectief is niet zo groot mogelijk wor-den. Onze doel is A-merk te blijven dat met pure, gezonde en lekkere vleesvervangers bijdraagt tot het welzijn van de gebruiker”, aldus Stefaan Deraeve. Op zondag 5 juni houdt La Vie Est Belle opendeur. (RJ)

www.lavieestbelle.be

La Vie Est Belle zet smakelijke stap vooruit

LievenenStefaanDeraeve:“Ons objectief is niet zo groot mogelijk te worden, maar om A-merk te blijven.”FotoMVN

IT-dienstverlener Savaco uit Kortrijk volgt vol zelfvertrouwen een gestaag klimmend groeipad met als prettig gevolg dat het een nieuw gebouw nodig heeft. Dat nieuwe pand op het Benelux-park, dat volgend jaar in gebruik wordt geno-men, moet even flexibel en vernieuwend zijn als de IT-oplossingen die Savaco voor zijn klanten uitdenkt. “Onze kantooroppervlakte zal verdub-belen, op nauwelijks 500 m van onze huidige stek,” aldus CEO Carl Sabbe. “En we voorzien op onze ondergrondse parkeerruimte oplaadpun-ten voor elektrische wagens!”

“We zijn in 1995 in ons huidige gebouw ingetrokken, met de bedoeling om er heel lang te blijven”, zegt CEO Carl Sabbe. “Toen had het alleen een gelijkvloerse verdieping, in 2001 hebben we er nog een bouwlaag op gezet. Maar met intus-sen 85 medewerkers zijn we er alweer uit gegroeid. Omdat we dit jaar naar de 100 werknemers willen evolueren, en om de fundamenten te leggen voor de volgende levensfase van Savaco, zijn we bezig met een mooi bouwproject. Daardoor zal onze kantooroppervlakte verdubbelen, op nauwelijks 500 m van onze huidige stek.”

Savaco houdt zich bezig met drie kernactiviteiten: de businessunit ICT-infrastructuuroplossingen ontwikkelt en beheert de volledige IT-levenscyclus van allerlei business- toepassingen. Daarbij treedt Savaco op als architect, aannemer, onderhoudsman enzovoort. Zijn oorspronke-

lijke activiteit, CAD & PLM Solutions, waarbij het volle-dige productontwikkelingstraject geautomatiseerd wordt, is voor de IT-dienstverlener de tweede pijler. En ten slotte is er de poot Business Productivity Solutions. “Hierbij auto-matiseren we processen waarbij mensen fysiek en virtueel met elkaar samenwerken, en waarbij niet alleen specifieke programma’s als boekhoud- of stockbeheersoftware nodig zijn”, legt mede-CEO Rik Vandemoortele uit. “Eigenlijk werken we een ICT-samenwerkingsplatform uit, waardoor interne en externe medewerkers met elkaar kunnen com-municeren, data uitwisselen enzovoort.”

Eigenlijk speelt het nieuwe gebouw van Savaco heel sterk in op de IT-activiteiten die het aan zijn klanten aanbiedt. Sabbe: “We willen een kantoor dat een ankerplaats is waar mensen samenkomen. Want steeds meer van onze activiteiten vinden buitenshuis plaats – bij klanten, op de baan, thuis ook. We streven daarom in ons nieuwe gebouw naar een optimale flexibiliteit met variabele werkplekken, gebruikmakend van alle hedendaagse communicatietech-nologie.”

“Ons motto is: ‘Drink your own champagne’, vervolgt Vande-moortele. “Wij gebruiken nu al alle tools die we bij onze klan-ten implementeren. Het ‘ICT-samenwerkingsplatform’ waar ik het over had, zal ook bij ons nog verder uitgebouwd worden.”

Daarnaast moet ‘SAVACO 2.0’ aan het Beneluxpark ook een ecologisch en duurzaam gebouw worden, met een zo

laag mogelijk energieverbruik, en een optimale verkoe-ling en verwarming. “Het gebouw gaat ook letterlijk van de grond”, zegt Sabbe. “Grond is een schaars goed, en een van de grote ‘grondvreters’ is parkeerruimte. Daarom komt onze parking onder het gebouw te liggen. Een parkeer-ruimte die er bovendien van uitgaat dat er steeds meer elektrische wagens op de markt zullen komen. Op verschil-lende plaatsen voorzien we daarom nu al oplaadpunten. Vooruitdenken is belangrijk in onze business, en dus ook als je een nieuw kantoorgebouw plant.” (JD)

www.savaco.com

Verdubbeling van kantooroppervlakte voor Savaco

“Drink your own champagne! Wij gebruiken zelf alle tools die we bij onze klanten implementeren,” aldus Carl Sabbe en Rik Vandemoortele.FotoHol

Page 8: Ondernemers 7-2011

� Ondernemers0715 april 2011

REPORTAGETHOUGHT4FOOD

De West-Vlaamse voedingssector kan een boost gebruiken. Onder de naam ‘Thought 4 Food’ heeft de Provincie West-Vlaanderen daarom een project gelanceerd dat de kennis over de sector zal vergroten, het arbeidskli-maat zal verbeteren en een innovatieve wind zal laten waaien. Dirk Decoster, voorzitter van voedingsfederatie Fevia, is alvast enthousiast. “Deze ondersteuning kunnen we uitstekend gebruiken.”

Thought 4 Food is een initiatief dat de Provincie West-Vlaanderen lanceert na advies te hebben ingewonnen bij Resoc Midden-West-Vlaanderen. “De provincie had bepaalde gelden ter beschikking via de intercommunales

WVI en Leiedal en wou die herinvesteren in de provinci-ale economie. Daarom werd onder meer beslist in de ver-schillende delen van onze provincie plaats te voorzien voor startende ondernemers. Resoc Midden-West-Vlaanderen had aangegeven dat vooral de voedingsindustrie iedere vorm van ondersteuning goed kon gebruiken. Het project kreeg een extra dimensie toen ook Jean de Bethune, voor-zitter van de provincieraad, zijn schouders onder het initi-atief zette en erin slaagde om het geheel te ondersteunen via Europese middelen.”

Het project, dat via roadshows nu sterk onder de aandacht van de ondernemers wordt gebracht, steunt op vier pij-lers. “De Vlaamse Landmaatschappij neemt het aspect ‘omgevingskwaliteit’ en ‘landschapsbeheersing’ voor haar

rekening. Hierbij mogen ondernemingen onder meer hun wensen en noden in verband hiermee ventileren via inter-views die van hen zullen worden afgenomen. Voor het luik ‘arbeidsmarkt en opleiding’ slaan VDAB, Syntra West, IPV en Fevia de handen in elkaar. Bedoeling is door samen-werking met het regionaal technologisch centrum (RTC) de brug te slaan tussen arbeidsmarkt en onderwijs, met de derde graad van het technisch onderwijs als prioritaire doelgroep. Het is ook de bedoeling om op de site van het Huis van de Voeding een polyvalente opleidingsruimte in te richten, waar productie- en verpakkingsmedewerkers degelijke extra opleiding over hun job zullen krijgen.”

KATHO en Voka zijn de trekkers van het innovatieluik, ter-wijl het net al vermelde Huis van de Voeding de kennis over voeding bij het grote publiek moet vergroten (zie verder). “Dit initiatief is goud waard om het imago van onze sector op te krikken en duidelijk te maken dat dit een sector is waar heel veel technologische kennis schuilt. Het Innova-tiecentrum heeft op dat vlak trouwens schitterend werk verricht door alle kennis in hogescholen over de voedings-sector, te inventariseren. Zo moeten onze bedrijven niet telkens weer gaan aankloppen bij de universiteiten van Gent of Leuven voor onderzoeksprojecten en dergelijke,” besluit Dirk Decoster. (BVC)

Voedingssector moet af van oubollig imago

Project ‘Thought 4 Food’ moet West-Vlaamse voedingsindustrie een duwtje in de rug geven

Innovatie is een cruciale pijler in het Thought 4 Food-project. Onder impuls van Katho, Voka en het Innovatiesteunpunt voor land- en tuin-bouw krijgen onze landbouw- en voedingsbe-drijven niet alleen vlotter toegang tot aller-lei expertise over landbouw en voeding, het wordt voor hen ook makkelijker om minder ontwikkelde bedrijfsactiviteiten op te waarde-ren door de creatie van spin-offs.

Er schuilt veel meer voedingsexpertise in West-Vlaanderen dan iedereen tot voor kort dacht. “Dat bleek inderdaad al snel bij het opzetten van kennis- en expertiseclusters over voeding en landbouw,” getuigt Michèle Desmet van Katho, verantwoordelijke voor het innovatieluik. “Hiervoor heb-ben we de verschillende kennisinstituten gecontacteerd en hun expertises in kaart gebracht. Daarna hebben we iedereen rond de tafel gebracht om die inventarisering te delen en de knowhow van de diverse instellingen op elkaar af te stemmen. Daardoor zullen onze voedingsbedrijven nu perfect weten bij wie ze moeten aankloppen voor welk pro-bleem. De expertise over landbouw wordt in een volgende stap op dezelfde manier geïnventariseerd.”

Expertisecentra delen kennis met voedingssector

Nieuwe kennis- en expertiseclusters over voeding en landbouw goud waard voor bedrijven

Michèle Desmet: “Er schuilt veel meer voedingsexper-tise in West-Vlaanderen dan iedereen tot voor kort dacht.”FotoKurt

Page 9: Ondernemers 7-2011

Het Thought 4 Food-project loopt volgend jaar af, maar zal sowieso ook op lange termijn ver-der leven in ‘Miummm – Vlaams Huis van de Voeding’. Op de site van Rodenbach in Roese-lare maakt een deel van de vroegere bottela-rij plaats voor een vernieuwend doe- en bele-vingscentrum, waar het brede publiek vanaf volgend jaar op een plezante manier onze voedingsbedrijven kan leren kennen. “Via de communicatiecampagne Smakerijk! willen we Midden-West-Vlaanderen en de Westhoek als voedingsregio’s nog nadrukkelijker op de kaart zetten,” verduidelijkt Brigitte Smessaert van Provincie West-Vlaanderen.

Het Vlaams Huis van de Voeding moet drie doelstellingen invullen. “Ten eerste is al herhaaldelijk gebleken dat de bevolking eigenlijk onvoldoende weet wat voeding is en hoe onze bedrijven eraan werken,” verklaart Brigitte Smes-

saert. “Daarom zullen bezoekers in het huis op een leuke, maar educatieve manier (‘edutainment’) het volledige pro-ces leren kennen: van de winning via land- en tuinbouw over verwerking en distributie tot consumptie. We mik-ken daarbij vooral op jongeren. De meeste tieners vinden de voedingsindustrie een sector die te weinig sexy is om er hun opleiding op af te stemmen en er later tewerk-stelling in te vinden. Werken in een voedingsbedrijf kan zoveel meer zijn dan bijvoorbeeld boontjes wassen aan een lopende band. Er werken bijvoorbeeld ook talrijke labo-ranten, verpakkingsspecialisten en marketeers. Meer dan ooit geven onze voedingsondernemingen blijk van een ver-nieuwend karakter, waarin bijvoorbeeld veel vraag is naar knelpuntberoepen zoals operatoren, magazijnbeheerders en bio-ingenieurs.”

Zo komen we bij het derde objectief van het huis, met name het imago van de sector verbeteren. “Daarom is de interesse van de sector in dit initiatief ook groot, op voor-waarde dat het concept effectief de volledige keten belicht en het vooral jongeren aanspreekt. Er was al lang nood aan een dergelijk belevingscentrum. Het wordt dus absoluut geen statisch museum, al voorzien we wel een klein stukje historiek om één en ander te kunnen kaderen.”

Het is de bedoeling dat ‘Miummm – Vlaams Huis van de Voeding’ kan uitgroeien tot een referentie zoals Techno-polis, het Beroepenhuis in Gent of Flanders Field in Ieper. “Zeker in de opstartfase is het onmogelijk te voorspellen hoeveel bezoekers we zullen mogen verwachten. Uiteraard verwachten we wel veel interesse van scholen, aan wie we mooie formules zullen aanbieden.”

Locatie voor startende voedingsbedrijven

Het voedingshuis wordt ondergebracht in een gerenoveerd deel van de bottelarij van Rodenbach, waar ook het Onder-nemerscentrum Roeselare zal worden gehuisvest en twee doorgangsgebouwen ter beschikking zijn voor startende voedingsbedrijven. “Het gaat om de spin-offs die ontstaan vanuit het innovatieluik van ‘Thought 4 Food’. Voor hen is dit een ideale locatie om gedurende een paar jaar hun bedrijf op de rails te zetten en daarna te verhuizen naar een definitief pand.”

Het Huis van de Voeding vormt tegelijk de fysieke poot van de communicatiecampagne Smakerijk!, die nog voor de zomer prominent in het straat- en mediabeeld aanwe-zig zal zijn. “Dit is een brede regionale brandingcampagne waarbij Midden-West-Vlaanderen en de Westhoek niet alleen als voedingsregio’s worden geprofileerd, maar ook als een streek waar het aangenaam wonen en werken is. Smakerijk!! richt zich zowel naar het grote publiek als naar onze ondernemingen.”

Nieuwe initiatieven

De provincie beschouwt dit project als een proefproject voor nieuwe initiatieven die de West-Vlaamse voedingsin-dustrie zullen promoten. “Zo hopen we in mei groen licht te krijgen voor ‘Fish and Chips’, waarbij we een netwerk willen maken van zes voedingsregio’s rond het Kanaal en dat dus in samenwerking met Engelse en Franse partners zal lopen. Dit project zou zich vooral richten op kinderen jonger dan 12 jaar en is een verdieping van Thought 4 Food. Daarnaast lopen ook gesprekken met onze Oost-Vlaamse collega’s voor de opstart van een coherente, gemeen-schappelijke promotiecampagne die vermoedelijk in 2012 zal worden georganiseerd.” (BVC)

Modern belevingscentrum moet jongeren inspireren

Miummm – Vlaams Huis van de Voeding illustreert vernieuwend karakter van onze voedingsbedrijven

Ondernemers0715 april 2011 �

Daarvoor kunnen de bedrijven terecht bij zowel het Innovatiecentrum West-Vlaanderen, Flanders Food, rechtstreeks bij de kennisinstituten, op de website www.agrovoedingsplatform.be, als bij LED Voeding (Laagdrempelig Expertise- en Dienstverleningscen-trum) van Ondernemerscentrum Kortrijk. “Zeker voor kleinere bedrijven kan LED Voeding zich tot een inte-ressante partner opwerpen.”

Cleantech in de landbouw

Een tweede deelproject is het stimuleren van zoge-naamde cleantech-toepassingen in de landbouw. “Dit gebeurt door het Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw. Het doel hiervan is de detectie en uitbouw van producten, diensten en processen in de landbouw die tot stand komen op basis van technologieën die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen optimaliseren, een minimale impact op het milieu hebben en tegelijk een toegevoegde economische waarde creëren.”

Spin-offs

Daarnaast kunnen geïnteresseerde bedrijven zich ook melden voor een bedrijfsscan (van twee halve dagen), waarbij voedingsactiviteiten die nog niet tot de core-business van de onderneming horen, kunnen worden opgewaardeerd via de creatie van spin-offs. “Daarvoor hebben we alle voedingsbedrijven met minimum vijf medewerkers gecontacteerd. Bedoeling is tegen het eind van het project zes spin-offs effectief te hebben opgestart. Ook hiervoor krijgen ondernemingen de nodige begeleiding.” (BVC)

“Het is de bedoeling dat het Vlaams Huis van de Voeding kan uitgroeien tot een referentie

zoals Technopolis.”

Brigitte Smessaert: “Werken in een voedingsbedrijf is zo veel meer dan bijvoorbeeld boontjes wassen aan de lopende band.”FotoKurt

Page 10: Ondernemers 7-2011

Ontmoet de leasing van je leven

Brugsesteenweg 73 | 8520 Kuurne | T 056 36 44 44Place Joséphine Charlotte 18 | 5100 Jambes | T 081 33 11 69 www.westlease.be

Staalbouw Constructions Métalliques

Garage ModerneBrugsesteenweg 75 - 8520 Kuurne - Tel: 056 36 44 11 – Fax: 056 36 44 19E-mail: [email protected] – www.modernekuurne.be

Page 11: Ondernemers 7-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers0715 april 2011 11

Het voorbije weekend opende op de zone Ver-rekijker in Wingene het doorgangsgebouw Driebeck. Dit is het tweede in een reeks van 12 bijkomende locaties voor starters en groei-ers die de provincie in 2011-2012 realiseert. Het explosief groeiende Borduuratelier Elite is een van de jonge bedrijven die er zijn intrek neemt.

In februari 2010 startten Bjorn Baert en Leen Thiers bij hen thuis met een borduuratelier. Sindsdien bedienen ze aan een hoog tempo steeds meer bedrijven, verenigingen en particulieren. Daarvoor was geboren Roeselarenaar Bjorn Baert tien jaar productieleider in een drukkerij en drie jaar docent voor de VDAB bij SyntraWest.

Hoe kwam u ertoe om op eigen benen een borduuratelier te starten?Baert: “Ik had zin om zelfstandig te worden en merkte op beurzen een groeiende vraag naar geborduurd in plaats van bedrukt textiel. Bedrijven en particulieren kiezen weer voor duurzamer, mooier en gepersonaliseerd. Ik kocht met bankleasing een kleine machine en ging de straat op om te verkopen. Daarnaast krijgen we via onze website en gerichte advertenties op Google dagelijks een tot twee nieuwe offertevragen binnen.”

Wat moeten we verstaan onder de noemer borduurwerk?Baert: “Het fundament van ons bedrijf is dat wij kunnen ontwerpen en produceren vanaf één stuk, wat ons voor kmo’s en particulieren zeer toegankelijk maakt. Onze eerste pijler zijn de patches: emblemen voor motorclubs, jeugd-bewegingen, sportclubs, bedrijven, speciale gelegenhe-den,… Wekelijks borduren we 1.000 tot 2.000 emblemen. De ambitie is om binnen vijf jaar marktleider te worden in deze ‘vergeten stiel’. De tweede pijler vormen bedrijven uit het hele land, onder meer leveranciers van horecatextiel en werkkledij, supermarktgroepen en communicatiebureaus.

Zij worden stilaan onze hoofdklanten. Met onze kwali-teitsmachines borduren we op alles, van mutsen, petten, polo’s, truien en jassen tot handdoeken en zelfs automat-ten. Door extreme flexibiliteit kunnen wij heel snel grote bestellingen afwerken.”

Borduren is een arbeids- en kapitaalsintensieve bezig-heid, hoe wint u slag tegen de lagelonenlanden?Baert: “Veel bedrijven denken pas zeer laat aan borduur-werk en willen dan snel bediend worden. Zelfs grote bedrij-ven bestellen relatief kleine series want ze houden niet graag een dode voorraad aan. Bovendien is de kwaliteit uit de goedkope landen ondermaats en maken bedrijven graag kennis met het product. Het aanvoelen van textiel is een zeer persoonlijke smaak en daarom vergewissen ze zich liever vooraf in werkelijkheid van wat ze willen bestel-len. Opmerkelijk is dat we onze grootste klanten binnen-haalden doordat ze ons thuis zagen werken, net zoals ze ooit zelf in hun garage gestart waren.”

Waarom verhuist u naar het nieuwe doorgangsgebouw in Wingene?Baert: “Thuis barst de activiteit stilaan uit zijn voegen. Klanten vinden het wel mooi dat wij als man en vrouw thuis werken, maar we hadden behoefte aan ruimte om bestel-lingen te plaatsen. Bovendien hebben we daar plaats voor een kleine showroom. Wij verhuizen half april.”

Wat vond u van uw deelname aan het project ‘Commerci-ele Innovatie’ van het Innovatiecentrum West-Vlaande-ren en het Ondernemerscentrum Kortrijk?Baert: “Meteen na onze start namen we eraan deel. Wij haalden veel inspiratie uit de persoonlijke begeleiding, het draaiboek en de brainstorm. Vooral dat laatste was goud waard: het leverde honderd ideeën op voor de naam, de aanpak, de website, enzovoort.” (RJ)

www.borduuratelierelite.be

Borduuratelier Elite vindt groeiruimte in doorgangs-gebouw Wingene

BjornBaertenLeenThiers:“Klanten vinden het wel mooi dat wij als man en vrouw thuis werken, maar we hadden behoefte aan ruimte om bestellingen te plaatsen.”FotoKurt

Het gloednieuwe doorgangsgebouw Driebeck op de zone Verrekijker in Wingene opende op zondag 10 april zijn deuren. Dit complex is al het tweede Wingense door-gangsgebouw. Het omvat zes ateliers van 167 tot 376 m² met eigen kantoor, toegang en nutsvoorzieningen.

Driebeck werd opgericht door de gemeente en is het tweede van 12 nieuwe provinciale gebouwen voor starters. Er zijn nog enkele ruimtes beschikbaar, info: [email protected], tel. 051-65 00 74.

Doorgangsgebouw Driebeck

UITGELEZENArdo en Bonduelle bundelen krachten in SpanjeHet West-Vlaamse Ardo en het Franse Bonduelle bun-delen hun krachten in Spanje. De Europese nummers één en twee in diepvriesgroentenverwerking richten een joint venture op. Ardo brengt zijn verpakkings- en opslagsite in Marcilla in, Bonduelle zijn productieves-tiging in Benimodo. De nieuwe entiteit zou jaarlijks 90.000 ton diepvriesproducten behandelen, goed voor een omzet van 100 miljoen euro. (De Tijd, Het Laatste

Nieuws)

Traficon mag 800 verkeersdetectoren leveren in Indië Traficon uit Wevelgem heeft een grote deal binnen-gehaald, ze mogen een kleine 800 verkeersdetectie-systemen leveren aan de Indiase steden Mumbai en Chennai. Die analyseren automatisch beelden van ver-keerscamera’s en sturen de info daarna door. Op die manier wordt de wachttijd van wagens op kruispunten drastisch ingeperkt, en daarmee ook de CO2-uitstoot. Wereldwijd hangen al 75.000 Traficon-detectoren in meer dan 60 landen. (Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad)

Group Galloo Recycling doet Franse overnamesRecyclagebedrijf Group Galloo Recycling uit Menen heeft de Franse Groupe Dupuy-Fabien Vandamme SAS volledig overgenomen. Het overgenomen bedrijf telt vier vestigingen in Noord-Frankrijk, wat voor Galloo een belangrijke geografische uitbreiding betekent. Group Galloo heeft zijn hoofdzetel in Menen en is met een geconsolideerde omzet van ruim 500 miljoen euro één van de belangrijkste recyclagebedrijven in de Frans-Belgische regio. (Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws)

Pictomemo beste West-Vlaamse mini-onderneming Pictomemo uit Spes Nostra in Kuurne is verkozen tot beste mini-onderneming van West-Vlaanderen. Er namen 90 mini’s deel. De scholieren verkopen zelf-gemaakte magneet- en krijtborden. De jury appreci-eerde de aanpak van de productie en vond dat het dos-sier met inbegrip van up-to-date financiële cijfers sterk in elkaar zat. Mini-onderneming Pictomemo vertegen-woordigt 7 mei onze provincie op de Vlaamse finale in Brussel. (Het Laatste Nieuws)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement?

uitgelezen-09-2009-ok.indd 1

18-08-2010 11:12:22

Contacteer Nele Demets - tel. 056-23 50 66

Page 12: Ondernemers 7-2011

Johan Hemelaere van Horatius noemt zichzelf wel eens de enige echte vermogensbeheerder van België. Zeker is dat hij op dit terrein een onvolprezen pionier is die 20 jaar terug het woordje ‘vermogensbeheer’ zowat heeft uit-gevonden, nog voor het goed en wel bestond. Horatius viert deze maand zijn 20ste verjaar-dag. Tijd dus voor een terugblik en Hemelaere heeft zo zijn eigen kijk op deze wereld: “Jam-mergenoeg zal tijdens de 21ste eeuw neergang ons deel zijn, terwijl Azië en in het bijzonder China een enorme vooruitgang en welvaart zal creëren.”

Hoe heeft u de beginperiode van Horatius ervaren? Starten is voor niemand gemakkelijk. Hoe ging dat toen?Johan Hemelaere: “Het begin was moeilijk. Achterdochtig als men was door de Parisis- en Van Rossem-malversaties, was ik verplicht te starten met het aanbieden van optie-strategieën. Ik had met dat instrument leren werken bij Effectenbank Stroeve. Voor België was dit revolutionair. Dankzij mijn uitgebreid netwerk kon ik Horatius uitbouwen tot een levensvatbaar bedrijf. We werden dé optiespecia-list in België. Dit gaf me de gelegenheid om een cliënteel uit te bouwen in discretionair portefeuillebeheer.”

Wat is er veranderd sedert de beginjaren?Johan Hemelaere: “Och, zowat alles! We hebben bijvoor-beeld meegemaakt hoe het wettelijk kader herhaaldelijk werd bijgestuurd door de wervelstorm van nieuwe instru-menten en toepassingen, mogelijk gemaakt door de voor-uitgang in de informatie- en communicatietechnologie. Onze uitgangspunten bleven echter dezelfde. We bieden een beheer aan waarbij we uitsluitend en in het exclu-sief belang van onze cliënt trachten een zo goed moge-lijk rendement te bekomen tegen een vooraf contractueel vastgelegde risicograad. Dit gebeurd op een discretionaire wijze en dat betekent dat we zélf de beslissingen nemen in de portefeuille binnen het kader van afspraken die con-tractueel vastgelegd worden. De opties van de beginjaren hebben inmiddels plaats gemaakt voor langetermijnbeleg-gingsstrategieën in obligaties en aandelen.”

Hoe onderscheidt u zich van de banken die toch ook beweren dat ze vermogensbeheerder zijn?Johan Hemelaere: “Banken zijn geen vermogensbeheer-ders maar productenverkopers die de beleggingsfondsen, gemaakt in een andere afdeling van de bank, verkopen

aan de klanten via een eigen distributiekanaal. Er is hier sprake van een torenhoog belangenconflict en per definitie is dit niet de beste oplossing voor de belegger. Onze twin-tigjarige expertise laat ons toe met zekerheid te stellen dat 95% van het rendement behaald wordt door de juiste ‘asset allocatie’. We verkopen geen fondsen maar zorgen ervoor dat onze cliëntenportefeuilles actief beheerd wor-den en op het juiste moment proactief belegd worden in cash, obligaties of aandelen. Onze beleggingsmethodiek zorgde ervoor dat de jongste crisis van 2008 geen pro-bleem bleek, maar uitgroeide tot een ware opportuniteit.”

Wat bedoelt u? Johan Hemelaere: “In de financiële sector was iedereen zich ervan bewust dat de extreme schuldenopbouw en de grote hefbomen, waarmee financiële bedrijven zoals hef-boomfondsen en banken posities namen in de markt, tot extreem hoge risico’s leidden, zodat er een enorme zeep-bel werd gecreëerd. De hele kwestie en de hele vraag was wanneer die bel zou uiteenspatten. Met de problemen van de bank Bearn-Stearns in 2007 vonden we alvast dat de tijd rijp was om al die aandelen te verkopen in de porte-feuilles en voor cash te gaan. Dé opportuniteit kwam later, met name toen we enkele maanden later dezelfde aande-len 30 tot 50 % lager terug konden kopen. Fondsenverko-pers kunnen, in tegenstelling tot onze methodiek, niet in die mate ingrijpen.”

Het lijkt alsof u een soort glazen bol heeft? Wat ziet u nog gebeuren? Johan Hemelaere: “Wat de toekomst betreft, voorspel ik toch behoorlijk wat problemen wegens de gigantische schulden die de overheden overal hebben aangegaan. Zij – in feite wij de belastingbetalers – hebben de schul-den van de banken overgenomen. En laat ons heel eerlijk zijn, die schulden moeten op een mooie dag ook terugbe-taald worden. Dit kan op drie manieren: via besparingen, via inflatie of door meer belastingen te heffen op burgers en bedrijven. Ik vrees vooral voor inflatie. Dit zal onze wel-vaart aantasten. De grote uitdaging voor de overheden is dit proces geleidelijk te laten verlopen. Anders krijgen we paniek en het gevaar dat een systeemcrisis ons monetair systeem in gevaar brengt. Ik zie ook meer en meer han-delsoorlogen op ons afkomen. Een soort cyberoorlogen waarbij de munt wordt uitgespeeld als ultiem middel. Je ziet dat vandaag al: China bijvoorbeeld houdt zijn munt kunstmatig laag.”

Maar crisissen zijn ook uitdagingen, zei André Leysen al in de jaren 80…Johan Hemelaere: “Precies, en zo mag ik het als optimist ook zien. Voor vermogensbeheerders zal een steeds gro-tere rol en ook verantwoordelijkheid weggelegd zijn.”

Blijft de euro in al dat mondiaal geweld standhouden, denkt u?Johan Hemelaere: “Daar twijfel ik niet echt aan. Maar de inflatie zal ons blijven parten spelen. Daarom geloof ik rotsvast dat goud afstevent op een ongeziene comeback. Want waardoor wordt de euro gedekt? Door niets. Onvoor-stelbaar, maar het is zo. De belegger zal roepen om een echt betaalmiddel en een zekerheid, en goud kan hem dat bieden.” Het verval van beschavingen

Kunnen we iets leren uit het 18de eeuwse boek “History of the decline and fall of the Roman Empire”?Johan Hemelaere: “Dat boek, geschreven door de Britse historicus Edward Gibbon in de 18de eeuw, heb ik nu al drie keer gelezen. Fascinerend! We leren daaruit wat ons in de komende 100 jaar nog te wachten staat. Elke cultuur kent een opgang, waarop onvermijdelijk een neergang volgt. Ik vrees dat de neergang voor de Europese cultuur, bescha-ving en economie in deze 21ste eeuw al begonnen is. We verliezen op elk vlak beetje bij beetje van onze pluimen. De economie is in elke beschaving dé belangrijkste trekker. Maar wat stellen we vast? Inertie, ellenlange procedures, administratieve molens die ondernemerschap afremmen en zelfgenoegzaamheid. In China worden tien “Lange Wappers” gebouwd op enkele jaren tijd. Hier spreken we er al tien jaar over, en er ligt er nog geen.”

Wat is er typisch West-Vlaams in uw vak? De drang om snel rijk te worden, zoals je wel eens hoort beweren? Of eerder de ‘bonus pater familias’ die geduldig belegt en een behoorlijk rendement nastreeft? Johan Hemelaere: “Ik zie dat anders. Mijn cliënteel bestaat voor circa 85% uit ondernemers, en zo’n 15% uit vrije beroepen (dokters, apothekers, notarissen). Wat me bij West-Vlaamse ondernemers al een leven lang opvalt, en waar ik de grootste bewondering voor opbreng, is de grote passie waarmee ze hun vak doen. Vermogensopbouw of beleggen is écht niet hun eerste zorg. Het is slechts een gevolg van het ondernemerschap pur sang en grote gedre-venheid. Dit is typisch West-Vlaams in mijn vak.”

“Speculatie is niet de taak van de vermogensbeheerder”

JohanHemelaereIHoratius

12 Ondernemers0715 april 2011

INTERVIEW

Page 13: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 1�

Banken zijn geen vermogensbeheerders maar productenverkopers die de beleggingsfondsen,

gemaakt in een andere afdeling van de bank, verkopen aan de klanten via een eigen distributiekanaal.

Page 14: Ondernemers 7-2011

14 Ondernemers0715 april 2011

Een veel gehoorde opmerking bij ondernemers is: “We beleggen ons geld niet, we investeren het liefst tel-kens opnieuw in onze eigen onderneming.”Johan Hemelaere: “Daar is trouwens niets mis mee, inte-gendeel. Ik raad dat bedrijfsleiders ook altijd aan: de best belegde euro is die euro die je in je eigen bedrijf stopt. We kunnen als vermogensbeheerder wel nuttig zijn waar er bijvoorbeeld een overkapitalisatie dreigt, en dat gebeurt wel vaker. Dan kunnen we onze rol spelen als professioneel beheerder van het vrij te beleggen vermogen. Ik pleit er dan altijd en opnieuw voor om niet éénzijdig te beleggen en ook niet te speculeren, zoals er helaas nog te veel men-

sen doen. Ik houd altijd een pleidooi voor een gezonde mix van roerend en onroerend. Nog te veel mensen kennen ook de voordelen niet van een langetermijnbelegging in bedrij-ven die sedert jaar en dag waarde creëren.”

Het grote West-Vlaamse trauma

Is het trauma van Lernout&Hauspie na tien jaar al verwerkt, denkt u?Johan Hemelaere: “Dat trauma is volgens mij verre van ver-werkt. Deze massieve speculatie van Vlaamse spaarders en beleggers toonde aan wat er fout kan gaan als de media dag in dag uit zonder het nodige kritische onderzoek de zegebulletins van een losgeslagen management publice-ren. Gelukkig kwam de Wall Street Journal met de nuch-tere analyse, maar rijkelijk te laat. Het slimme geld had al zijn winst genomen. De onwetenden hebben het gelag betaald. Ik schat dat Vlaanderen ruwweg 240 miljard oude Belgische franken spaarcenten in rook heeft zien opgaan. Dit pleit nogmaals voor professionele begeleiding en een beleggingsstrategie op basis van rede en niet op basis van hebzucht en emotie.”

Welk effect heeft de crisis van 2008 in het algemeen gehad op de markt van de beleggers? Johan Hemelaere: “Ik stel vast dat het nieuwe trauma die beleggers opgelopen hebben, zorgt voor een kritischer opstelling ten aanzien van de beleggingsproducten die ze aangeboden krijgen. Ze willen nu vooraf duidelijk begrijpen in wat er belegd wordt, wat de risico’s zijn en vooral wat de kosten zijn. Te veel kosten worden in de fondsen weg-gemoffeld. Ik stel ook vast dat er ten onrechte een te grote risicoaversie is. Het pleidooi van Horatius was en is dat een goed uitgebalanceerde portefeuille met ondernemingen die al tientallen jaren beursgenoteerd zijn en winst maken, nu minder risicovol is dan een portefeuille obligaties. Zeker als we kijken naar de hoge dividendrendementen. De lessen die beleggers uit hun negatieve ervaring getrok-ken hebben, zorgen ervoor dat Horatius ook heel wat nieuwe klanten mocht verwelkomen die ons actief beheer gekoppeld aan een juiste asset allocatie, weten te waar-deren.”

Toch ziet men dat bepaalde uitwassen die de crisis mee hebben veroorzaakt opnieuw boven water komen. Is het niet erg dat de poort weer breed open staat voor finan-ciële hefboomconstructies of het ongebreideld uitdelen van bonussen?Johan Hemelaere: “Het geheugen van de gemiddelde bele-ger is zeer kort. ‘Greed’ en ‘fear’, hebzucht en vrees, dat zijn de emoties waar de mensen voortdurend mee te kampen hebben. Winst maakt de belegger gelukkig en dan wil hij ook altijd maar meer en zo vlug mogelijk. Maar er is ook de vrees om het weer kwijt te raken. Volledig akkoord: de mensen leren zo weinig uit zo’n crisis.”

De volkswijsheid zegt dat de mens soms bedrogen wil worden…misschien is er nog iets van waar ook? Johan Hemelaere: “Daar zit zeker waarheid in. Het ergste is dat hebzucht veelal aan de basis ligt. Ik probeer de men-sen erop te wijzen dat hun wensen soms onredelijk zijn en dat speculatie niet de taak is van de vermogensbeheerder. Meestal leidt zo’n ingesteldheid tot grote teleurstellingen, met alle gevolgen vandien natuurlijk.”

Tekst Karel Cambien, foto’s Dries Decorte

Hoe is Horatius ontstaan?

Johan Hemelaere: “20 jaar geleden bevonden we ons nog in het financiële ‘stenen tijdperk’. Ik ben eraan begonnen vanuit een soort frustratie. Ik kreeg een kleine erfenis begin de jaren 80, en wilde dat geld laten renderen. In die tijd schotelden de ban-ken je alleen kasbons voor. Aandelen? Obligaties? Dat was ver van hun bed! Nochtans stimuleerde de wet Cooreman-De Clercq van 1982 de beleggingen in aandelen, door een voordelige fiscale omgeving te creëren. Een opleiding in vermogensbeheer bestond niet in België. Ik ben dan maar in Amster-dam ‘Financiële analyse’ en ‘Beleggingsleer’ gaan studeren. Ik maakte er kennis met Hans Stroeve die op dat ogenblik de familiale Effectenbank Stroeve leidde en mij voorstelde om bij hem in de leer te gaan.”“Op 4 december 1990 werd in België een wet gestemd omtrent de financiële markten en finan-ciële actoren. De bedoeling was zonneklaar: het archaïsche wereldje van beurs, wisselagenten en banken omvormen tot moderne en professionele dienstverleners. 20 dagen na de publicatie van die wet in het Staatsblad, heb ik mijn vergunning aan-gevraagd bij de toenmalige Commissie voor Bank en Financiewezen, aan de Louisalaan. Ik kreeg op 17 januari 1991 als allereerste een licentie als ver-mogensbeheerder. Kort daarna stond ik ook aan de wieg van de beroepsfederatie van Belgische vermo-gensbeheerders.”

Wat me bij West-Vlaamse ondernemers al een leven lang opvalt, en waar ik de grootste

bewondering voor opbreng, is de grote passie waarmee ze hun vak doen.

Page 15: Ondernemers 7-2011

BMW11664_OndernemersWestVlaanderen_333x233.indd 1 1/03/11 12:51

Page 16: Ondernemers 7-2011

GEMENGD VERBRUIK : 5,5 L/100 KM - CO2-UITSTOOT : 115 G/KM

www.peugeotprofessional.be

New Peugeot 508Quality Time

STT = Stop & Start / FAP = roetfi lter.

NEW PEUGEOT 508 522 € BTW excl. /MAAND*

*Aanbieding Full Service gedaan door Peugeot Lease voor 48 maanden/120.000 km voor een Peugeot 508 Access, e-HDi 1.6 l met roetfi lter, BMP Stop&Start, 112 pk met Fleet Pack Navigation. Prestaties inbegrepen: afschrijving en intresten, BIV, rijtaks, B.A. + (B/M 7), rechtsbijstand en verzekering inzittenden, provisie eigen schade, onderhoud en herstellingen, vervanging banden, vervangwagen cat. A, pechverhelping. Fleetaanbieding excl. BTW voorbehouden aan bedrijven, geldig van 1 tot 30 april 2011 onder voorbehoud van wijzigingen van de catalogusprijs, van de verzekeringen en taksen en aanvaarding van het dossier door PSA Finance Belux NV, Sterstraat 99, 1180 Brussel. Afbeelding niet contractueel.

80 % FISCALE AFTREK

PEUG_PMFleet_avril_333x233_Ondernemers_NL.indd 1 18/03/11 16:14

Page 17: Ondernemers 7-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers0715 april 2011 1�

Met de ingebruikname van nieuwe machines en de aanwerving van 25 extra personeelsle-den zetten zusterbedrijven Fitco en Zargal uit Oostende een belangrijke stap. Voortaan zul-len ze ook garen voor kunstgras leveren.

Sinds kort zijn bij de Oostendse textielproducenten en zusterbedrijven Fitco en Zargal 25 nieuwe werknemers aan de slag op nieuwe productielijnen, waarin ze 3 miljoen euro investeerden. Daarmee is de tweede productiehal zo goed als volzet. De nieuwe arbeiders zijn afkomstig van Bonar Xirion, een bedrijf dat onlangs besliste zijn vestiging in Oostende waar garens voor kunstgras werden gepro-

duceerd, te sluiten. Verkoopsdirecteur Denis Martens: “Het is niet evident om goed opgeleid personeel te vinden. De buitenkans om hen in te schakelen bij Fitco en Zargal hebben we niet laten liggen. De integratie verloopt zeer vlot. Inmiddels zijn ook de reacties van potentiële klan-ten op de uitbreiding van ons gamma zeer positief. Door onze logistieke basis in de regio te houden, kunnen we bin-nen de twee dagen leveren aan klanten in West-Europa. De productie van garens die door andere bedrijven ver-werkt worden tot kunststofgras loopt intussen op volle toeren. We verwachten voor 2012 een verdubbeling van de omzet.” Toch rust men bij Fitco en Zargal niet op de lauwe-ren. Gedelegeerd bestuurder Luc Decraemer: “We blijven

natuurlijk zelf nieuwe producten ontwikkelen en innovatie hoog in het vaandel voeren.”

Fitco, producent van technisch textiel, en zusterbedrijf Zargal produceren via extrusieprocessen monofilamenten. “Die garens worden verwerkt tot weefsel en vinden hun toepassing in bijvoorbeeld de automobiel- of telecom-sector. We produceren ook filterweefsel en vezels voor de betonverwerking waardoor er geen krimpscheuren ont-staan”, schetst Decraemer. De producten van zusterbedrijf Zargal zijn spinnerijgarens, hoogtemperatuurtextiel dat zijn toepassing vindt in kachels en in de staalindustrie. Zargal produceert ook strapping dat gebruikt wordt in de verpakkingssector. “Zargal werd opgericht omdat belang-rijke klanten eisen dat men de productie kan garanderen in geval van calamiteit bij Fitco”, verduidelijkt Decraemer. Beide bedrijven haalden in 2010 samen een omzet van 7 miljoen euro. Bij Fitco zijn 35 mensen aan de slag, bij Zargal 20. Twee jaar geleden werd een nieuwe productieeenheid naast de vestiging op het industriegebied Plassendale 3 in gebruik genomen. (EFO)

www.fitco.bewww.zargal.be

LucDecraemerenDenisMartens:“De buitenkans om de ex-werknemers van Bonar Xirion bij ons in te schakelen, hebben we niet laten liggen. Het is namelijk niet evident om goed opgeleid personeel te vinden.”FotoEV

Belangrijke uitbreiding voor textielproducenten Fitco en Zargal

De Roeselaarse ondernemer Marc Lambert ontwierp de Viewtube als oplossing voor een probleem van zichtbaarheid in zijn eigen win-kel. Het leverde niet alleen een nieuw Europees gepatenteerd product op maar ook een nieuwe bedrijfje.

Marc Lambert (46) volgde toegepaste economische weten-schappen en baatte 20 jaar Freefoods, een groothandel in voedingswaren, uit. Ook helikopterservice Toran en Schoe-nen Claire maakten deel uit van zijn patrimonium. Het was voor die laatste winkel in de Ooststraat in Roeselare dat hij op zoek ging naar een nieuwe manier van tentoonstellen. “Het was een winkel in twee delen met vooraan een kleine, oude winkel en achteraan een modern stuk. 90% van de omzet maakten we in het oude gedeelte dus wilden we bij het verbouwen een manier vinden om de aandacht van de mensen ook naar het achterste gedeelte te lokken.”

“De Viewtube is een unieke manier van etaleren. Je kan er niet alleen producten mee tentoonstellen die door de ronddraaiende display en het naadloos glas 360° rond hetzelfde beeld geven maar je kan tezelfdertijd ook een boodschap meegeven. Je kan hem als decor gebruiken, iets tegen zetten, iets op zetten of er iets aan hangen. Hij biedt dus de mogelijkheid om op alle vlakken creatief te zijn.

De Viewtube kan je ook alleen achterlaten want het dubbel gelaagd glas krijg je niet kapot geslagen en er zit ook een dubbel slot op. Het geheel is ook conisch opgebouwd zodat er nooit water naar binnen kan lopen. De duurzame mate-rialen glas en gelakt staal zorgen voor een lange levens-duur. Een keer per jaar komen wij langs om de kogellagers te smeren, de afstelling te optimaliseren, lampen te ver-vangen en het algemeen onderhoud te verzorgen.”

10 Viewtubes per dag

Lambert vervolgt trots: “De Viewtube wordt normaal gezien afgeschreven over vijf jaar en kost ongeveer 5 euro per dag, elektriciteit en onderhoud inbegrepen . De View-tube is perfect bruikbaar in winkels en winkelgalerijen, op beurzen, voor standenbouwers en marketingmensen, kortom op elke plaats waar veel voetgangers passeren. Ondertussen blijven we verder werken aan de Viewtube. Variabele snelheid, een buitenmodel en een lager trans-portmodel zijn nu al verkrijgbaar. Voor verre bestellingen wordt de Viewtube als bouwpakket geleverd.”

“Ik wilde het concept verder ontwikkelen en commercia-liseren. Daarom vroeg en verkreeg ik er ook een Europees patent voor. En zo werd Viewtube ook een firma. Mits het aanwerven van arbeiders kunnen we tot 10 Viewtubes per

dag produceren. Er zijn al contacten en gerealiseerde pro-jecten met verschillende binnenlandse bedrijven, maar ook vanuit het buitenland is de interesse groot. We waren aan-wezig op EuroShop in Düsseldorf en hebben daar de View-tube internationaal bekend gemaakt, “ laat de ambitieuze ondernemer nog weten. (PD)

www.viewtube.be

Lambert ontwerpt Viewtube als aandachtslokker

MarcLambert:“We blijven verder werken aan de Viewtube. Variabele snelheid, een buitenmodel en een lager transport-model zijn nu al verkrijgbaar.”FotoKurt

Page 18: Ondernemers 7-2011

1� Ondernemers0715 april 2011

Vastgoedmakelaar Dewaele, de West-Vlaamse nummer 1 in de immobiliënsector, neemt col-lega Turner & Partners nv uit Gent in fasen over en verzelfstandigt zijn tak bedrijfsvast-goed onder de nieuwe naam Turner & Dewaele. Een significante nieuwe stap in een doorge-dreven specialisatie.

Dewaele is een naam als een klok op de West-Vlaamse vastgoedmarkt. Met zes kantoren in West-Vlaanderen en enkele kiosken, staat de groep rond Filip Dewaele, Stefaan Coucke, Geert Berlamont (Roeselare) en Hendrik Tanghe (Kortrijk) aan de spits van de immobiliënsector in onze provincie. Sinds enkele jaren verruimt het makelaarsbedrijf zijn actieradius naar Oost-Vlaanderen met de opening van kantoren in Aalter en Gent. Die opmars wordt nu versneld via het partnership met Turner & Partners, het vastgoed-bedrijf van Franky Tytgat, met kantoor in Gent. Dewaele Vastgoed nam een participatie van 50% bij de Gentse col-lega, die in de Arteveldestad een stevige reputatie verwierf in professioneel vastgoed.

Gedelegeerd bestuurder Filip Dewaele: “Hiermee was de tijd rijp om onze drie productgroepen (residentieel vast-goed, bedrijfsvastgoed en syndicusactiviteiten) te verzelf-standigen om ze zo nog beter te kunnen profileren in hun marktsegment.Dewaele Vastgoed en Advies blijft ons uithangbord voor de particuliere markt. Het gros (60) van onze 80 medewer-kers blijft actief in dit segment. Met De Syndic cvba (vijf medewerkers) in alliantie met Stefaan Leliaert (Leliaert beheer uit De Panne) spitsen we ons toe op het beheer van gebouwen.”

Dewaele vervolgt: “Onder de naam Turner & Dewaele cre-eren we een nieuw professioneel aanspreekpunt voor alle transacties rond bedrijfsgebouwen, kantoren, winkelpan-den en overnames. Bedrijfsvastgoed maakt circa 30% uit van onze activiteit. Het is een meer complexe materie dan residentieel vastgoed. Dus zetten we in op een team van een 15-tal ervaren experts dat zich volledig kan con-centreren op deze materie, wat onze klanten tegoedkomt. Naast de nieuwe naam pakken we ook uit met een apart blauw logo en een aparte gebruiksvriendelijke website voor Turner & Dewaele.“

Gedelegeerd bestuurder Stefaan Coucke: “Deze nieuwe stap in onze keuze voor specialisatie via Turner & Dewaele maakt dat we ieder dossier nog grondiger kun-nen aanpakken. Van een eenvoudig atelier met woning, tot grote industriële panden. We coördineren ook com-plexe dossiers zoals de reconversie van industriële sites. We maken gebruik van een ganse waaier aan marketing-tools om de verkoop of de verhuring in goede banen te leiden. Onze medewerkers volgen voortdurende interne & externe opleidingen om hun vakkennis aan te scherpen.” (JBVI)

www.turner-dewaele.be

StefaanCouckeenFilipDewaele:“Onder de naam Turner & Dewaele creëren we een nieuw professioneel aanspreek-punt voor alle transacties rond bedrijfsgebouwen, kantoren, winkelpanden en overnames.”FotoMVN

Ieper, de oudste vestiging van de Melexis-groep, krijgt een financiële injectie. De site wordt gerenoveerd en uitgebreid. Er wordt ver-der geïnvesteerd in nieuwe machines en een uitbreiding van de R&D-afdeling. Na de crisis wil Melexis met nieuwe innovatieve producten klaarstaan voor de toekomst, aldus CEO Fran-çoise Chombar.

“We hebben de ambitie om verder te blijven groeien en investeren daartoe, deels met vertraging door de cri-sis, in gebouwen en machines, en ook in nieuwe men-sen”, zegt CEO Françoise Chombar van de Melexis-groep. Het gaat om een uitzonderlijk hoog investeringsniveau van 20 miljoen euro in 2011, waarvan 1/3 voor Ieper (zon-der de nieuwbouw). De komende twee jaar wordt de site in Ieper gerenoveerd en uitgebreid met een pand. “Daardoor wordt de bestaande oppervlakte verdubbeld”, zegt produc-tieverantwoordelijke en site manager Bertrand Leterme.

“De nieuwbouw met een oppervlakte van 1.300 m² omvat een ondergrondse parking, productie op het gelijkvloers en twee kantoorniveaus die ook de uitbreiding van de design-afdeling moeten opvangen.”

Melexis ontwerpt, produceert en verkoopt wereldwijd sensoren en geïntegreerde schakelingen (silicium half-geleiders), vooral aan toeleveranciers van de automobiel-industrie. De elektronische componenten, die het hart van tal van applicaties vormen, helpen wagens veiliger, milieuvriendelijker en comfortabeler maken. Dezelfde technologie komt echter ook terecht in consumer pro-ducts zoals gsm’s en wasmachines of in industriële toe-passingen zoals joysticks voor machines, drukmeters, enz.

In België opereert Melexis vanuit Ieper (HQ en grootste productieplant) en Tessenderlo. Daarnaast telt het bedrijf vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Bulgarije, Oekraïne, de Filippijnen, China, Japan en de VS. Design en testing houdt Melexis in eigen huis. Het bakken van de ‘wafers’ (platen met microchips) en de assembly van de chips worden uitbesteed.

Als gevolg van de crisis in de automobielindustrie kreeg ook Melexis klappen. De crisis begon in de tweede helft van 2008 en bereikte een absoluut dieptepunt in het eerste kwartaal van 2009 toen het bedrijf zelfs verlies maakte. In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de omzet meer dan 50% minder dan in de eerste helft van 2008. Het tweede, derde en vierde kwartaal van 2010 lag de omzet opnieuw gemiddeld 13 % hoger dan het pre-crisis niveau. In 2010 bedroeg de omzet 220 miljoen euro, in 2009 was dat nog 128 miljoen euro. De verwachtingen voor 2011 zijn een ‘high single digit growth’. De recente groei is vooral te danken aan het succes van enkele nieuwe producten die in Ieper geproduceerd worden, o.a. voor de bouw van klei-nere maar ook krachtiger motoren (downsizing), en voor start-stopsystemen.

Momenteel werken er een 100-tal mensen op de site in Ieper. Er zijn tal van vacatures voor een geplande personeelsuitbreiding van zo’n 10% in een eerste fase. Melexis ontwikkelt ook nieuwe innovatieve producten die over een drietal jaar in de nieuwe wagens geïntegreerd zul-len worden. (MDJ)

www.melexis.com

De Waele bedrijfsvastgoed wordt Turner & Dewaele

Bertrand Leterme en Françoise Chombar zien de toekomst van Melexis hoopvol tegemoet in een concurrentiële wereldmarkt.FotoDD

Financiële injectie bij Ieperse vestiging Melexis

Page 19: Ondernemers 7-2011

Thinking the future of steelIND SANDWICHPANELEN • DECAROC ROTSWOLPANELEN • DEURENRETAN CLEANROOM CONSTRUCTIONS • MINIBOX • ISO KOELCELLENHOESCH SANDWICHPANELEN

visit us: www.isocab.com

Page 20: Ondernemers 7-2011

BEEUWSAERT CONSTRUCT BVBA/SPRL

Nijverheidslaan 3B-8880 Ledegem

T +32 (0)56 43 18 43F +32 (0)56 41 28 48

[email protected]

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Contacteer ons dan nu voor een vrijblijvend verkennend gesprek.

Beeuwsaert Construct is een familiaal bouwbedrijf, gespecialiseerd in complete bedrijfsgebouwen waarbij complexe constructies niet geschuwd worden.Wij trekken onze gebouwen zowel in metaal- als betonelementen op, gecombineerd met houten gelamelleerde liggers.

Voor uw project staat Beeuwsaert Construct klaar met een toegewijd team van 65 medewekers. Onze mensen stellen een strikte planning op, volgenuw project op de voet en leveren zo een uitmuntend resultaat. Hoe maken wij het verschil? Met onze eigen studiedienst, een ervaren tekenafdelingen verschillende onderlegde bouwploegen. Van a tot z, van ruwbouw tot piekfijn afgewerkt bedrijfsgebouw (omgevingswerken inbegrepen)... U kunt bij ons terecht!

Page 21: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 21

DOSSIERBOUWEN&

VERBOUWEN

Hoewel de bouwconjunctuur in West-Vlaan-deren nog niet helemaal hersteld is tot op het niveau van voor de crisis, zijn de bouw-kmo’s in de provincie toch al wat optimisti-scher gestemd. Dat blijkt uit de West-Vlaamse bouwbarometer van Bouwunie voor het vierde kwartaal van 2010. Vooral bouwvolume en werkgelegenheid worden weer beter geëvalu-eerd.

Met de Bouwbarometer peilt Bouwunie vier maal per jaar naar het sociaal-economische klimaat bij de Vlaamse bouw-kmo’s uit ruwbouw, afwerking (schrijnwerkers, installateurs cv en sanitair, schilders-woninginrichters, stukadoors) en burgerlijke bouwkunde. De barometer geeft een beeld van de huidige en verwachte economische ontwikkeling.

Een kwart van de West-Vlaamse bouw-kmo’s had in het laatste kwartaal van 2010 alweer meer werk en een derde verwachtte een toename van het aantal opdrach-ten, niet zozeer in de nieuwbouw (door het aflopen van relancemaatregelen), maar vooral in de renovatiemarkt. Daar blijft de interesse voor energiebesparende maatrege-len groot, door de strenger wordende eisen op het vlak van energieprestaties. De projectmarkt blijft gebonden aan de heropleving van de economie en het ondernemersver-trouwen. Overheidsinvesteringen, die goed stand hielden

tijdens de crisis, worden dan weer mogelijk slachtoffer van besparingsoperaties. Het blijft wachten op een daadwer-kelijke heropleving om de traditionele pijnpunten weg te werken: om de harde concurrentie te verzachten, de prijzen te normaliseren en de financiële toestand te verbeteren, zodat klanten hun facturen sneller/vollediger betalen. Tijdens de crisis bleef ook de werkgelegenheid overeind, mede dankzij het systeem van tijdelijke werkloosheid. Omdat goede vaklui schaars zijn (knelpuntberoepen), ontsloegen bouwfirma’s pas als het echt niet anders kon. De aanwervingsbereidheid neemt opnieuw toe en een derde van de bedrijven plant nieuwe aanwervingen in 2011. Door het uitblijven van een nieuwe federale regering, groeit bij de bouwbedrijven evenwel de ontevredenheid over de economie in het algemeen.

Gematigd optimisme

“De bouw heeft in het algemeen wel een verminderde acti-viteit gekend door de crisis, maar niet zo ingrijpend als de terugslag bij sectoren als metaal of toelevering”, getuigt gedelegeerd bestuurder Jean-Baptiste Braet van Aan-nemingen Braet nv uit Nieuwpoort. In de vierde genera-tie is deze firma gespecialiseerd in water- en betonbouw, burgerlijke bouwkunde, gebouwen en villa’s, coördinatie en afbouw, professionele gevelrenovatie en ook detectie van explosieven. “De industriebouw heeft het ook harder gevoeld door het uitblijven van investeringen. Braet heeft goed standgehouden in de afdeling gebouwen, beton- en gevelrenovatie. De overheid schroefde wel de investerin-gen in waterbouw substantieel terug, maar die trend was al van voor de crisis aan de gang. Daardoor moesten bedrij-ven noodgedwongen diversifiëren. In het West-Vlaamse kmo-landschap is de (soms deloyale) concurrentie tussen bouwbedrijven groot en staan de prijzen inderdaad onder druk. Daarom zijn wij ook voorstander van controles op sociale zekerheid, veiligheid, … Een ander knelpunt is de braindrain en het vinden van geschoold personeel, vooral ingenieurs. Ons werknemersaantal is stabiel gebleven op 80 en de omzet kende een lichte groei. In het laatste kwar-taal van 2010 kregen we heel wat prijsvragen en aanbeste-dingen, en ons orderboek is nog gevuld tot aan het verlof. We zijn dan ook voorzichtig optimistisch. Op een terrein

van 2,6 ha in Sint-Joris zijn trouwens de werken gestart voor onze nieuwe vestiging,” besluit Braet. (MDJ)

www.braet.be

Knelpunten blijven harde concurrentie, prijsdruk en vinden van geschoold personeel

West-Vlaamse bouwsector kijkt naar toekomst met meer vertrouwen

Cijfers

Eind 2010 telde West-Vlaanderen 4.241 actieve bouwbedrijven, die samen 25.090 arbeiders tewerk-stelden. Dit was een stijging met 70 ten opzichte van 2009. De grootste sector is die van ruwbouw, wegenbouw en schrijnwerkerij. Afwerking vormt het kleinste segment. Het bouwbedrijf in de provincie is voornamelijk een kmo-landschap. Driekwart van de bedrijven situeert zich tussen 0 en 5 werknemers. De meeste bouwvakkers (32%) werken in bedrij-ven tussen 6 en 19 werknemers. In 2010 bleef het aantal bouwvakarbeiders (uitgezonderd individu-ele beroepsopleiding en interims) stabiel, met een stijgende trend in het Kortrijkse en een dalende evolutie in de Westhoek. Ten opzichte van Vlaan-deren kent West-Vlaanderen een groter aandeel jongere bouwvakarbeiders. Het aantal vacatures bleef stabiel, maar ze raakten minder snel ingevuld dan in 2009. Ondanks hogere algemene werkloos-heid in sommige regio’s (bijv. de kust), kan de bouw daar geen geschikte arbeidskrachten rekruteren. Bouwvakkers blijven een knelpuntberoep. Dankzij federale maatregelen kende het aantal toegekende bouwvergunningen voor nieuwe woningen, na het dieptepunt van 2009, in de eerste negen maanden van 2010 een steile opgang. In 2010 waren er min-der starters (891 t.o.v. 947), maar ook minder fail-lissementen (116 t.o.v. 128) in vergelijking met 2009. De laatste drie jaren zien we een verzwakking van het aantal starters, maar ook een daling van de fail-lissementen. (MDJ)

Bron: FVB (Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid),

FOD Economie, Coface Services Belgium■ Starters■ Faillissementen

I I I I I I I I I I

Starters en faillissementen bouw West-Vlaanderen

1.200

1.000

800

600

400

200

0

-

-

-

-

-

-

2000

642 619 620 641760 823 878

1.029 1.057

947 891

75 97 102 102 86 102 96 90 100 128 116

01 02 03 04 05 06 07 08 09 2010

Jean-BaptisteBraet:“In het West-Vlaamse kmo-landschap is de (soms deloyale) concurrentie tussen bouwbedrijven groot. Daarom pleiten we voor meer controles op veiligheid, sociale zekerheid, ...”FotoDD

Page 22: Ondernemers 7-2011

w w w . d e g r a n d e p r o j e c t s . b e

Onze werkstijl is vandaag niet langer gefocust op taken. Dat blijkt uit onderzoek.

hebben een even groot aandeel. Ook de generatieverschillen tussen werknemers spelen hun rol. Generaties die elk hun eigen kijk hebben over samenwerken en kennis verwerven. Door het Nieuwe Werken is het van belang de werkomgeving met andere ogen te bekijken. Zo verbetert u productiviteit en prestaties. Want voor werknemers is de fysieke kantooromgevingnet zoals technologie een tool om productief te zijn.

wint meer en meer veld. Het gaat niet langer om papierintensieve processen waarbij gedefinieerde tastbare taken individueel uitgevoerd moeten worden. In onze huidige kenniseconomie worden de prestaties zowel individueel als in team gerealiseerd. Zakelijk succes komt voort uit immateriële activa zoals ideeën, informatie en expertise. Innovatie, rendement en personeelsengagement zijn hierbij de belangrijkste maatstaven.

In onze totaalaanpak voor elk helpen wij u de

werkomgeving te creëren die precies voldoet aan uw doelstellingen. Wij analyseren en bespreken met u uw huidige en toekomstige behoeften, evalueren uw beschikbare ruimte en stellen u een ontwerp voor op maat van uw bedrijf. Zowel voor een totaalproject als voor een kleine aanpassing of uitbreiding.Op basis van onze ervaring en knowhow stellen wij een gedetailleerd budget op. Hierbij zorgen wij voor een kostenefficiënt evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek.

Geen geloop van aannemer naar aannemer, met elk zijn eigen werkwijze en planning. In ons projectmanagement nemen wij die verantwoordelijkheid op ons. Planning en budget worden door ons opgevolgd. We briefen u geregeld, zodat u volledig op de hoogte blijft van uw project. Ondertussen kunt u zich helemaal blijven focussen op uw eigen business. Door alles in onze ateliers en met onze eigen mensen uit te voeren zorgen wij ervoor dat uw project, groot of klein, tijdig klaar is. Uw einddatum is ons doel.

. We bekijken samen de mogelijkheden voor uw bedrijf.

uit Ardooie realiseert al meer dan 35 jaar de meest uiteenlopende interieurprojecten. Een 25-koppig team van ontwerpers, projectleiders en vakmannen leidt elke opdracht in goede banen. Onze inzet en continue investeringen in techniek en kennis zijn de basis voor elk geslaagd project. De Grande Projects staat zijn klanten en bouwpartners als oa. (interieur)architecten bij in de analyse, technische uitwerking, coördinatie en budgettering van projecten. Doelgericht meedenken én kwaliteitsvol werk leveren: dat is onze passie.

Page 23: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 2�

Duco, Ventilation & Sun Control, met twee vestigingen in Veurne, won de prestigieuze IWT-award met zijn DucoTronic System. De inspanningen van het bedrijf om op een milieuvriendelijke manier het klimaat in een gebouw te beheersen, worden dus beloond. “Wie bouwt of verbouwt, moet weten dat iso-leren niet zonder ventileren kan”, aldus mar-ketingmanager Lieven Pieters.

“Bij het eerste concept van een bedrijfsgebouw moet je al rekening houden met een optimaal energieverbruik. Hoe compacter een gebouw, hoe meer de warmte binnen en de koude buiten blijven. Beperk dus het aantal raakvlak-ken met de buitenkant. Een kubus is de ideale vormgeving. Met onze nieuwe vestiging van Duco Projects in de Bedrij-venlaan in Veurne hebben we dat aangetoond. Dat concept is trouwens in de prijzen gevallen”, vertelt marketingma-nager Lieven Pieters. “Zorg ervoor dat de luchtdichtheid van het bedrijfsgebouw perfect in orde is. De keuze van

de materialen is primordiaal. Beton bijvoorbeeld, slaat de koude op en zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft. Het comfort en de gezondheid van de werknemers mogen trouwens zeker niet in het bouwverhaal ontbreken. Zorgen voor een maximale lichtinval en een gezonde lucht via roosters in de gevel zullen ervoor zorgen dat de perso-

neelsleden met plezier naar het werk vertrekken. De ener-giebehoefte moet zo klein mogelijk blijven. Dat kan door het aantal installaties zoals airconditioning te vermijden. Intelligente gevels, elektronisch gestuurde natuurlijke ven-tilatiesystemen en tijdens de winter het zonlicht gebruiken om het gebouw op te warmen zijn een paar voorbeelden. Op de laatste plaats stip ik de groene energie aan. Op de daken van onze twee vestigingen in Veurne lieten we zon-nepanelen installeren voor de opwekking van elektriciteit. We werken daardoor 100% energieneutraal.”

Specialiseren

Duco bestaat in Veurne uit Vero Duco, die systemen uit-werkt gericht op particulieren, en uit Duco Projects die zich toelegt op de kantorenmarkt. Beide bedrijven samen geven werk aan 130 mensen en realiseren een jaaromzet van bijna 30 miljoen euro. Duco exporteert naar 22 lan-den in Europa. Recent won het de IWT-award uitgereikt door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en

Technologie. “Ons DucoTronic-systeem werd beloond voor zijn maatschappelijke meerwaarde”, geeft Pieters mee. “Het is een vraaggestuurd, natuurlijk ventilatiesysteem dat steeds zorgt voor een evenwicht tussen gecontro-leerde, natuurlijke luchttoevoer en een centrale, mechani-sche afvoer. Sensoren meten voortdurend de luchtkwali-

teit en de vochtigheid. Als de luchtkwaliteit ondermaats is, komt er verse lucht binnen via elektronisch gestuurde roosters. Als het vochtgehalte boven de 70% komt, zuigt de DucoBox meer lucht af. Omdat er dus enkel geventileerd wordt als dat nodig is, beperkt het energieverlies zich. De gezondheid van de mensen is gegarandeerd omdat we geen moeilijk te onderhouden complexe toevoerkanalen gebruiken.”

Zelf het voorbeeld geven

Particulieren en bedrijven houden bij bouw- of verbou-wingsprojecten steeds het energieverbruik in het oog. Ook de overheid stimuleert dat via allerlei subsidies. Duco Ventilation & Sun Control blijft daarom verder wer-ken aan systemen die het E-peil van een gebouw verlagen. “De systemen DucoClassic of DucoTronic zorgen ervoor dat het E-peil tot 20 punten kan dalen. Het Vlaamse Energie-agentschap heeft dat bepaald en die systemen zijn dan ook erkend. We geloven sterk in het verhaal van de intel-ligente ventilatiesystemen volgens systeem c”, aldus nog Pieters.

Met zijn bedrijfsgebouwen geeft Duco zelf het goede voorbeeld. “Momenteel verbouwen we ons gebouw in de Handelsstraat”, vertelt Pieters. “We installeren extra iso-latie en zorgen voor dezelfde stijl als onze vestiging in de Bedrijvenlaan. Het gebouw in de Handelsstraat is zichtbaar vanop de autosnelweg E40 dus is esthetiek ook belangrijk. We hopen dat de verbouwingswerken eind april achter de rug zijn. Dan zullen we ook beschikken over een nieuwe showroom en een opleidingscentrum.”

Prijzenbeest

Duco werd opgericht in 1991 in Nieuwpoort. Zeven jaar later verhuisde de specialist in zonwering en natuurlijke ventila-tiesystemen naar een nieuwe vestiging in de Handelsstraat in Veurne. Het bedrijf won onder meer de Nederlandse bouwprijs in 2005, ‘Meest energieke KMO onderneming’ in 2006, de Innovatieprijs ‘New Vision’ in Belgrado in 2008 en vorig jaar de IPB-award als meest duurzame bedrijfs-gebouw. (GUS)

www.duco.eu

LievenPieters:“Ons DucoTronic-systeem werd beloond voor zijn maatschappelijke meerwaarde.” FotoDD

Duco, Ventilation & Sun Control uit Veurne specialiseert zich in milieuvriendelijke klimaatbeheersing

Isolatie kan niet zonder ventilatie

“Het comfort en de gezondheid van de werknemers mogen zeker niet in het bouwverhaal ontbreken.”

Page 24: Ondernemers 7-2011

De Nebel slaagt er moeiteloos in om met zijn eigenzinnige volume

de toeschouwer op het verkeerde been te zetten. Overal waar deze

blikvanger de ruimte krijgt, ontluikt een spel van gestileerde vormen en

een sfeervol warm licht.

discover more at

thelightingbible®

9comingsoon...

VOCA 2011.indd 1 30/3/11 21:04:11

Page 25: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 25

DOSSIERBOUWEN&VERBOUWEN

Potrell is een aparte speler op de markt van bouwen en renoveren: ze betalen particulie-ren een degelijke prijs voor hun oude woning, renoveren het pand volgens een strakke plan-ning en geheel naar eigen goeddunken en ver-kopen de woning vervolgens kant-en-klaar aan vooral jonge koppels. “Op die manier kunnen ze toch een zo goed als nieuw en comfortabel huis kopen in een gemeentekern,” aldus Bart Sobry, oprichter van Potrell.

Bart Sobry is de zoon van de gelijknamige Bart Sobry die aan het hoofd van de Zoutman-groep staat. Hij studeerde logistiek en talen in het buitenland, maar stapte in 2007 in de wereld van het vastgoed. “Logistiek is natuurlijk totaal iets anders dan wat ik nu doe, alleen het organiseren en het praktisch denken zijn nog bruikbaar. De vastgoed-markt kan je namelijk niet leren op school. Je moet ervaring opdoen. “

“Ik wilde zelf iets opstarten”, vervolgt Sobry. “Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk zocht ik een oude rijwoning om te renoveren en daarna door te verkopen. Dat eerste huis vinden en verkopen werd een werk van lange adem. Het opknappen deed ik bijna volledig zelf en het verkopen verliep moeizaam. Uiteindelijk kregen we ook niet de prijs die wij in gedachten hadden. Vier jaar geleden richtte ik Potrell op, samen met mijn echtgenote Lieselot Deceuninck, nu werk ik met 15 mensen.”

Nauwkeurige planning

“We willen duidelijk stellen dat we geen tussenpersoon of makelaar zijn. Elke woning die we kopen, renoveren we ook zelf,” benadrukt Sobry. “We verbouwen ze conform de huidige wetgeving en de huidige comforteisen. Ook qua energieprestatieregelgeving, ventilatie en isolatie voldoen ze aan de normen van nieuwbouw. Wij kopen meestal rij-woningen of halfopen bebouwingen met drie à vier slaap-kamers, zelden alleenstaande woningen. Het gaat over een bewoonbare oppervlakte van 150 à 200 m² en we zoe-ken locaties in stads- of gemeentekernen. De verkoopprijs schommelt tussen de 140.000 à 200.000 euro.“

“Er zijn uiteraard heel veel mensen, en dan vooral aanne-mers, die woningen kopen en renoveren. In veel gevallen gaat het om eigen gebruik of om huizen die later worden verhuurd of uitzonderlijk toch verkocht. Daar zit geen tijds-druk achter. Wij renoveren een volledig project in zeven à acht weken. Dat kan omdat wij een heel nauwkeurige plan-ning hebben en alles op voorraad hebben in ons magazijn.

De duurtijd van de werken is uiteraard afhankelijk van de grootte en de staat van het huis. Wij kopen namelijk zowel bouwvallige woningen als zeer goed onderhouden, maar ouderwetse huizen. Niet veel particulieren renoveren nog zelf en een huis verkopen is ook een grote last. Dus betalen wij hen een degelijke prijs en zijn ze van alle zorgen verlost. Bovendien mogen ze alles laten staan wat ze niet willen meenemen. Op die manier kopen, renoveren en verkopen wij nu een 25 huizen per jaar.”

Tekort aan bouwgrond

Sobry: “Wij anticiperen eigenlijk op het tekort aan bouw-grond en de nieuwe regelgeving op het vlak van energie-besparing. Duizenden woningen zullen moeten gereno-

veerd worden. Wij hebben daar de knowhow en ook de mensen voor. Op die manier leveren wij woningen af die perfect in orde zijn. Wij willen altijd tevreden klanten. Zijn er toch problemen inherent aan onze werken dan staan we daar binnen de 24 uur. Met een gemiddelde prijs van 170.000 à 175.000 euro leveren wij bovendien nog een betaalbaar product voor jonge koppels af. Op die manier kunnen ze toch een zo goed als nieuw en comfortabel huis kopen in een gemeentekern. “

“Mensen vragen me soms om te renoveren in hun opdracht. Dat doen we niet! Wij kunnen een project heel snel afwer-ken omdat we zelf de bouwheer zijn en alles op voorraad hebben. Dat is echter niet mogelijk als het in opdracht van

derden gebeurt. Mensen veranderen onderweg af en toe van gedacht en dat zorgt voor vertraging. Wij vernieuwen een woning en de kopers nemen die uiteindelijk zoals die is. We zorgen natuurlijk altijd voor een hedendaagse inrichting.”

Toekomst

“Door de groei van ons bedrijf starten we eerstdaags met de werken voor de bouw van magazijnen en kantoren in de buurt van de oprit van de A17. Op dit ogenblik zijn onze magazijnen en kantoren gescheiden en dat is niet altijd gemakkelijk om te werken. Verder willen we in de toe-komst ook appartementen en fabrieksgebouwen opko-pen en renoveren. Ook daar is een markt voor. Nu zijn we

vooral actief in Zuid- en Midden -West-Vlaanderen, maar we willen ook naar Noord- West-Vlaanderen. Ook Gent biedt interessante mogelijkheden. In onze organisatie blijf ik hameren op teamwerk en wat de toekomst ook brengt, we zullen de verkoper en koper altijd een perfecte service bieden. Huizen zijn immers onze grondstof,” besluit hij.(PD)

www.potrell.be

Potrell uit Roeselare koopt oude woningen op, renoveert ze en verkoopt ze, in een recordtempo

“Wij anticiperen eigenlijk op het tekort aan bouwgrond”

BartSobry:“Wij renoveren nooit in opdracht van een derde. We vernieuwen een woning en de kopers nemen die uitein-delijk zoals die is.”FotoKurt

Page 26: Ondernemers 7-2011

EEN IJZERSTERK GAMMA

ENRUEV0368|2taartsslednaH T 058 31 59 59 | F| 058 31 53 68

WWW.NOORDERMETAAL.BE

Plus: in verstek/op maat zagen/boren en lassen : tot uw dienst !

stalen balkenbetonijzerstaalmattenstalen buizen & kokersalle profielenplatenbouwmateriaalbouwgereedschapdakbedekkingpvc rioolbuizenenz...

Izegemsestraat 33, 8850 Ardooie

Tel. 051/74 40 80, Fax 051/74 71 25

[email protected], www.govar.be

GOVARINDUSTRIEBOUW

BVBA

INDUSTRIELE GEBOUWEN

GARAGECOMPLEXEN

WINKELRUIMTESLOODSEN

BETON-HOUTOF STAAL

Page 27: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 2�

Een multidisciplinaire uitbouw is een absolute noodzaak geworden voor een architectuur- en engineeringbureau met toekomstvisie. Ook Bruno D’Hondt huldigt die filosofie. Als zoon van Roland D’Hondt, die 56 jaar geleden in Kortrijk het gelijknamige bureau oprichtte, blijft hij dit adagium trouw. “Uiteraard is de architectuur in vergelijking met de pioniersja-ren enorm geëvolueerd, maar de vaststelling dat onze realisaties van destijds nog perfect kunnen worden hergebruikt, wijst op de duur-zaamheid van onze gebouwen.”

Bureau D’Hondt had steeds een duidelijk doel voor ogen: gebouwen ontwerpen die zijn industriële klanten tien-tallen jaren zorgeloos konden gebruiken. “Onze beginja-ren waren de periode van de industriële expansie en dat heeft vele referenties opgeleverd,” getuigt Bruno D’Hondt. “In die jaren ontwierpen we onder meer de gebouwen van De Witte Lietaer, Louis De Poortere en tal van andere fabrieken. Zelfs buitenlandse klanten konden onze aanpak toen al pruimen. Zo was ons bureau verantwoordelijk voor de uittekening van de Daikin-site in Oostende en werkten we mee aan diverse grote projecten in Algerije.”

Een drastische koerswijziging is nooit nodig geweest?

Bruno D’Hondt: “Neen, al hebben we af en toe wel wat accenten verlegd. Vergeet ook niet dat elk architecten-bureau zich zeer grondig heeft moeten aanpassen aan de technologische evoluties van de laatste 15 jaar. Net nadat ik in 1981 was afgestudeerd, was er amper werk in de bouw. Toen de sector vanaf 1985 een heropleving kende, resul-teerde dat vooral in een grotere vraag naar kantoorge-bouwen en showrooms, waarmee een toenemend belang van de disciplines architectuur en interieurarchitectuur gepaard ging. Vanaf 2000 hebben we de zaak verder mul-tidisciplinair uitgebouwd, omdat klanten ook steeds meer belang aan de omgeving gingen hechten. Naast private industriële klanten, hebben we stelselmatig ook meer pro-jecten voor de diverse overheden binnengehaald. Recente voorbeelden van realisaties zijn het prominent aanwezige Poco Loco-gebouw in Roeselare, de omvorming van cine-macomplex Budascoop tot een accommodatie voor podi-umkunsten en de studie voor de infrastructuur van het Evolispark voor Leiedal.”

“Een ingenieur-architect streeft altijd het drievoud na: schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Dat is de lei-

draad doorheen al onze activiteiten, met respect voor de trends. Toch wordt het steeds moeilijker om die drie waar-den voortdurend te harmoniëren, omdat je rekening moet houden met een stijgend aantal parameters en steeds veeleisender bouwheren. Dat mag ons niet afschrikken, integendeel: het moet altijd onze ambitie zijn om door-heen dat ingewikkeld kluwen het overzicht te bewaren en de motor van het bouwproces te blijven.”

Verwacht u dat de taak van een bureau zoals het uwe de komende jaren nog moeilijker zal worden?

D’Hondt: “Ik zie het rijtje parameters en actoren alleszins niet verminderen, integendeel. Naast veiligheidscoördi-natie, EPB-verslaggeving, bouwknopen, buffering van regenwater, milieuambtenaren, verzekeraars, bodemre-gelgevers, VLAREM en erfgoedwachters zal er nu ook een strengere controle worden uitgeoefend op de bouw van rio-leringen. We mogen dat niet als een juk zien, maar moeten dat als een continue uitdaging beschouwen. Als je in de hoogste klasse wil spelen, moet je te allen tijde het hoofd koel houden en met bouwtechnische oplossingen voor de dag komen. Om dat te kunnen, is het noodzakelijk deel te nemen aan opleidingen en via contacten met leveranciers en vakliteratuur gepassioneerd recente ontwikkelingen op de voet te volgen.”

U had het daarnet over de duurzaamheid van uw con-structies.Isdataltijdvlotteharmoniërenmethetonge-duldvandebouwheer?

D’Hondt: “Te veel bouwheren vertrekken nog altijd vanuit het standpunt dat als hun gebouw er tegen pakweg vol-gend jaar niet staat, het niet goed is. Wie dat doet, heeft vaak minder oog voor aspecten als degelijkheid en een langetermijnvisie. Het is onze taak om hun standpunt te nuanceren. Gelukkig zijn we zelf helemaal gewapend voor de toekomst. Sinds november 2010 hebben we ons nieuwe gebouw in gebruik genomen en kunnen we, vanuit een dynamische stad, de schaal van Bureau D’Hondt behou-den en op termijn vergroten. Dat zal noodzakelijk zijn om, rekening houdend met de complexiteit van nieuwe projec-ten en de eisen van de bouwheren, niet alleen de nodige expertise te bieden, maar dat ook op vrij korte termijn te kunnen doen.” (BVC)

www.bureaudhondt.be

BrunoD’Hondt:“Als je in de hoogste klasse wilt spelen, moet je te allen tijde het hoofd koel houden en met bouwtechnische oplossingen voor de dag komen.”FotoHol

Architecten- en ingenieursbureau D’Hondt uit Kortrijk focust vooral op zakelijke markt

“Schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid, dat is waar we altijd naar streven”

Page 28: Ondernemers 7-2011

2� Ondernemers0715 april 2011

Met technieken uit de industriebouw, zoals het gebruik van een staal-skelet, wil Lofthome duurzame woningen gaan optrekken. De voorde-len zijn legio: een industrieel loftgevoel tegen een relatief lage kost-prijs, een energieneutrale woning en een snelle bouwtijd. Op het recente Batibouw was er alvast veel interesse.

Vreemd eigenlijk dat nog niemand eraan dacht om met de technieken uit de industrie-bouw woningen te gaan optrekken. “Je hebt wel architecten die af en toe iets met staal doen, maar Lofthome is de eerste die er een concept van heeft gemaakt”, zegt Freddy Dubuquoy.

Freddy Dubuquoy begon zijn loopbaan 20 jaar geleden in het studiebureau M. Fillet. Het kantoor met vijf medewerkers voert het studie- en tekenwerk uit voor staalbouwers uit de regio. “Zo zijn we momenteel bezig met het tekenwerk voor een Electrabel-centrale in Rotterdam en een nieuwe hal in Plopsaland. Geen project is ons te groot. We spreken al snel van constructies van 500 tot 1.000 ton staal. Dan zijn de woningen van Lofthome maar tussendoortjes”, lacht Dubuquoy. Het studiebureau van Freddy Dubuquoy uit Spiere-Helkijn is een van de partners in Lofthome.

Het idee voor een ‘stalen woning’ kwam eigenlijk van een Nederlandse klant, Daan Fröger. Dubuquoy: “Toen die het ontwerp zag, was hij er wild van. Als marketingman zag hij er meteen een groot potentieel in en bracht hij ‘Lofthome’ als merknaam op de markt. Hij runt Lofthome in Nederland. Wij hebben een licentieovereenkomst om het in België en Frankrijk aan de man te brengen.”

Duurzaam loftgevoel

Lofthome gebruikt een staalskelet als draagstructuur voor de woningen, met daarom-heen een gevel en dakbekleding in stalen ‘sandwichpanelen’, opgevuld met grote driedub-bele glaspartijen en eventueel houtelementen. “Die panelen zorgen voor een optimale isolatie”, zegt Dubuquoy. “Onze staalwoningen zijn daardoor veel duurzamer en energie-zuiniger dan klassieke bakstenen huizen. Door de staalstructuur kun je bovendien grote oppervlaktes overspannen, en hoef je geen dragende binnenmuren te voorzien. Daardoor creëer je een grote, vrij in te delen leefruimte.” Het loftgevoel dus, voor een fractie van de prijs van een loft in een industrieel pand. “En bovendien met een ultrakorte bouwtijd van nauwelijks drie maanden. Die scherpe termijn en relatief lage bouwkosten zijn een troef in een tijd waarin de bouwgrond peperduur is.”

Conservatieve reflex

Lofthome werd onlangs voorgesteld op Batibouw. “De belangstelling was enorm, maar geïnteresseerden willen eerst een kijkwoning zien”, zegt Dubuquoy. “Die gaan we binnenkort optrekken in het centrum van Sint-Denijs. In Nederland zijn al een veertiental projecten verkocht. Hoewel dit soort ‘staalwoning’ geen spek voor ieders bek is, gaan we er toch van uit dat we een dertigtal projecten per jaar kunnen opstarten.”

Maar dan moeten de diensten van Stedenbouw meewerken. “We merken daar een con-servatieve reflex, alsof een woning alleen uit baksteen mag zijn gebouwd”, zegt Dubu-quoy. “Maar als we in Vlaanderen ons project uitgebreid kunnen voorstellen, verdwijnen hun bezwaren – zeker dankzij de goede energieprestaties. Anders is het in Wallonië. Daar zegt men vooralsnog rigoureus ‘nee’ tegen staalwoningen. Daarom laten we die markt nog even links liggen. Als Lofthome België goed draait, gaan we wel de Franse markt op, waar men heel wat soepeler omgaat met bouwaanvragen.” (JD)

www.lofthome.be

DOSSIERBOUWEN&VERBOUWEN

“Deze staalwoning is geen spek voor ieders bek”

Lofthome uit Spiere-Helkijn bouwt huizen uit staal

Onze kwaliteit, uw toekomst!

Posterijlaan 53 T 051 46 68 25 [email protected] Pittem F 051 46 74 04 www.lafaut.be

Moderne bedrijfsgebouwenRuime ervaring in totaalconcepten

Jos Messely arch. Paret Johan arch. Goddeeris arch.buro

Koramic Real Estate - ARKS arch.buro

De bouwgroep Lafaut staat reeds 35 jaar garant voor het bouwen van moderne en kwalitatieve bedrijfsgebouwen. Met haar eigen studiebureau, een modern machinepark en gespecialiseerde vaklui biedt de groep Lafaut integrale kwaliteit in alle fasen van uw project. Vanaf de uitwerking van ontwerp tot de effectieve realisatie van uw bouwproject speelt Lafaut een actieve rol: luisteren, over de grenzen van het eigen vakgebied meedenken, het inbrengen van ideeën en deze ten uitvoer brengen, dit alles zowel met oog voor functionaliteit als voor esthetiek. Door de liefde voor het vak, worden uw wensen omgevormd tot een exclusief project!

ADV_114X164_code0.indd 1 7/04/11 11:53

FreddyDubuquoy:“In Wallonië zegt men nog rigoreus ‘nee’ tegen staalwoningen.” FotoHol

Page 29: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 2�

‘Aannemer van bouwwerken’, noemde Leon Vanhaerents zich in 1925 toen hij de basis legde van het huidige Vanhaerents nv. Met Joost zijn we na Leon, Frans en Walter aan de vierde generatie Vanhaerents toe. De bouwonder-neming ontplooit zich zowel in de private als publieke sector als partner van maatschappe-lijk georiënteerde projecten.

Joost Vanhaerents (41), industrieel ingenieur bouwkunde, deed in 1992 zijn intrede in het bedrijf. Sedert 1999 volgde hij zijn vader Walter op als gedelegeerd bestuurder. De groep Vanhaerents werkt nu met 140 mensen en boekt een omzet van ongeveer 40 miljoen euro. Vanhaerents nv heeft als bouwbedrijf een getuigschrift van klasse 8 in categorie D, waardoor het alle mogelijke projecten mag en kan uitvoeren. Door de jaren heen werd het bedrijf meer een projectontwikkelaar dan een bouwbe-drijf. “Maar wij zijn geen ‘lege-doos-projectontwikkelaars”, zegt Joost Vanhaerents. “We ontwikkelen , bouwen en ver-kopen onze projecten zelf en verkopen ze dus niet door aan anderen na het verkrijgen van de bouwvergunning.”

Vanhaerents vervolgt: “Ons open logo wijst ook op ons creatief denken. Onze leuze ‘architecture is an art…. we make it happen’ steunt op vier pijlers: architectuur, mensen, omgeving en economics. Architectuur staat uiteraard voor de resolute keuze voor toparchitectuur, mensen voor onze eigen mensen, onderaannemers, leve-ranciers en onze klanten, de omgeving voor de zoektocht naar goede locaties en een duurzaam ruimtegebruik en economics gaat over winst maken. Niet alleen wij moeten winst maken maar ook onze klanten moeten een meer-waarde of een huurrendement kunnen realiseren. “

Publiek-private samenwerking

Als projectontwikkelaar is Vanhaerents actief op de resi-dentiële markt. “Het gaat dan over eerste en tweede ver-blijven in groepsbouw of appartementen”, verduidelijkt Vanhaerents. “Maar ook de publiek-private samenwerking (PPS), is voor ons heel belangrijk. Daarbij werken wij met de overheid, stad of gemeente, samen zodat voor beiden een win-winsituatie wordt gecreëerd.

In veel gevallen wordt met een formule ‘recht van opstal’ gewerkt. Het autonoom gemeentebedrijf verkoopt dan de grond aan de eindklant en wij de opstallen. Zo bouwden we onder andere in Ieper de bibliotheek en muziekacademie op de voormalige Picanol-site en is er de herwaardering van het militair hospitaal tot woongebied in zowel Antwerpen

als Oostende. Aan die PPS-projecten gaat een wedstrijd vooraf waarbij een jury dan oordeelt wie het beste ontwerp met bijhorend bod heeft voor het te realiseren bouwpro-ject. Het gaat dan zowel over het concept, de architectuur, maar ook over de financiering tot zelfs het marketingplan. Voor de prefinanciering van dergelijke grootschalige pro-jecten streven wij naar een hechte samenwerking op lange termijn met de banken. “

Serviceflats

“Wat of waar we ook bouwen, ik blijf altijd mijn stelregel trouw die zegt dat ik nooit bouw op locaties waar ik zelf niet zou willen wonen. Dat is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar de voldoening nadien is des te groter. We stre-ven altijd een sociale en maatschappelijke meerwaarde na. En als het even kan mag het ook kunstzinnig zijn, want kunst ligt de hele familie Vanhaerents nauw aan het hart. Heel belangrijk vind ik de samenstelling van het juiste team volgens het uit te voeren project. Dat gaat van archi-tect, studiepartners tot aannemers. Want met meer dan 1.000 appartementen in portefeuille kunnen wij uiteraard niet alles zelf bouwen. “

“We streven er voortdurend naar om onze knowhow ver-der uit te bouwen en te vernieuwen. Zorgflats, serviceflats en aangepaste woningen zijn naast het bouwbedrijf en de residentiële projecten, de derde pijler waar we op steunen. Ook hier is de bedoeling die flats te bouwen waar we later zelf naartoe zouden willen gaan. Alle projecten bekijken

we met een open geest. We zorgen voor een optimale en leefbare sociale mix, zodat die sociale woonvormen onzichtbaar maar toch aanwezig zijn. De gebouwen moe-ten perfect aansluiten bij de omgeving en zowel binnen als buiten moet er ruimte en rust zijn. En we trekken resoluut de kar van duurzaam omgaan met energie. We bouwen geen passiefhuizen, maar isolatie, ventilatie en akoestiek zijn belangrijke aandachtspunten. Mensen maken daar nu trouwens ,in tegenstelling tot enkele jaren geleden, bud-get voor vrij. “

Vertrouwen

“Of we nu in het buitenland of in België actief zijn, we hechten altijd enorm veel belang aan onze geloofwaardig-heid en het vertrouwen dat we uitstralen. Dat zijn twee eigenschappen die een familiebedrijf zeker moet kunnen garanderen. En door onze eenvoudige structuur kunnen we ook heel kort op de bal spelen. Elke dag werken we met onze eigen centen. Dat is vaak de beste verzekering voor kwaliteitswerk voor de klant”, besluit Vanhaerents. (PD)

www.vanhaerents.be

Torhouts bouwbedrijf Vanhaerents nv geeft projectontwikkeling een nieuwe invulling

“Ik bouw nooit op locaties waar ik zelf niet zou willen wonen”

“Wij zijn geen lege-doos-projectontwikkelaars”

JoostVanhaerents:“Elke dag werken we met onze eigen centen. Dat is vaak de beste verzekering voor kwaliteitswerk voor de klant.”FotoKurt

Page 30: Ondernemers 7-2011

QUALITY BUILDINGS FOR QUALITY WORK

Contact:Tielt +32 (0) 70 211 102 Meeuwen

www.altez.be

waterbehandeling op maat• apparatuur voor de

waterbehandeling

• chemicaliën voor stoom- en koelcircuits

• analyse en technische ondersteuning

Meulebeeksesteenweg 67, B-8700 TieltT +32 (0)51 75 51 05, F +32 (0)51 75 51 [email protected], www.ekopak.be

003033_Ekopak_adv_114x108mm.indd 1 29/10/10 10:43

WIG PALEN BVBAE. Vlietinckstraat 22 - B-8400 OostendeTel. +32 (0)59 26 95 [email protected]

OSTEND STORES REAL ESTATE nv

VERHUURT en/of VERKOOPT te OOSTENDE

INDUSTRIEGEBOUWEN en INDUSTRIEGRONDEN (paarse zone)

Nieuw op te richten of bestaande gebouwen

Ligging: Oudenburgsesteenweg 31Contact: 0473/300 800 - 0475/35 03 23

B.A. Guilbertlaan 3, B - 8700 Tielt - T +32 51 40 11 [email protected] - www.schaubroeck-nv.be

Reeds meerdere generaties bouwen ten dienste van onze

klanten (zorgsector, socio-culturele sector, scholenbouw,

residentieel en renovatie).

Voka Young Power meets The Trends Gazellen:Panelgesprek met de ‘Trends Gazellen-Ambassadeurs 2011’ West-Vlaanderen:

Dominiek Valcke (TVH Parts), Wim Houf (Mulder Natural Foods),Peter Goderis (Electrawinds-Biomassa) en Stijn Vandeputte (Trustteam)gemodereerd door Luc Huysmans (Trends).

Slotconclusie:Professor Hans Crijns (Professor Entrepreneurship, Vlerick Management School)

Datum: Dinsdag 26 april 2011 om 19.00 uLocatie: KBC Brugge, Steenpoort 38, 8000 BruggeInkom: 10€ (te betalen ter plaatse)Inschrijven: [email protected] of www.voka.be/west-vlaanderen/agenda

Page 31: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 �1

DOSSIERBOUWEN&VERBOUWEN

Het zijn drukke tijden voor Recticel Insulation uit Wevelgem. De isolatieproducent is nog maar net bekomen van een drukke Batibouw-beurs of hij focust zich intussen alweer op een nieuw systeem voor buitengevelisolatie. “We schreeuwen onze vastberaden keuze voor kwaliteit misschien niet van de daken, maar zijn toch verheugd met de communicatie-award van Batibouw en ons eigen kwaliteitsla-bel Recticel Insulation Inside,” aldus commer-cieel directeur Herman Raes.

Recticel Insulation won op Batibouw de prijs voor de beste beurscommunicatie. “Het is een mooie erkenning voor onze marketing- en communicatiedienst, die op die manier wordt beloond voor de talrijke inspanningen voor, tijdens en na deze beurs. Rijker worden we hier niet van, maar de onderscheiding door een externe jury is voor ons zoveel meer dan een velletje papier. Het bewijst dat de manier waarop je iets brengt, de overtuiging in je bood-schap en de kwaliteit van je product goed op elkaar aan-

sluiten. We letten er vooral op dat de pluspunten van onze producten worden gecommuniceerd in termen die voor het brede publiek betekenisvol zijn.”

Waarop ligt de klemtoon bij dergelijke marketingacties?Raes: “De perceptie over je product en je communicatie moet gelijkwaardig zijn. Die award bevestigt dat onze aanpak goed is. Het komt erop neer met een beperkt bud-get een maximale visibiliteit te genereren en niet lukraak te ‘schieten’ op een onbestemde doelgroep, maar heel gerichte acties te ondernemen.”

Op Batibouw lanceerde Recticel Insulation een eigen kwaliteitslabel. Wat is de bedoeling hiervan?Raes: “Ik vergelijk onze producten graag met de proces-sor van een laptop. Net zoals dat onzichtbare element dat alle werk opknapt bij een computer, is isolatie de belang-rijkste en bij oplevering onzichtbare factor van energiebe-sparingen in een woning. Onze producten zijn Keymark-gecertificeerd, wat betekent dat ze continu en effectief voldoen aan de strenge CE-normen. We merken bij onze

(eind)klanten heel wat fierheid over onze producten, alleen was het voor hen tot voor kort moeilijk om aan te tonen dat hun huis geïsoleerd is met Recticel-producten. Met dit label valoriseren we hun keuze voor ons. Op simpel ver-zoek krijgt de consument van ons ook een isolatiecertifi-

caat met alle details van de gebruikte isolatieproducten en hun waarden.”

Intussen zijn jullie met vijf andere partners in het project Isofinish gestapt, dat vooral gericht is op buitengeveliso-latie.Raes: “Kijk, we willen niet zomaar een isolatieproducent zijn, maar een koploper in innovatie. Destijds hebben we al aangetoond dat je ook met traditionele materialen, zoals baksteen, perfecte massieve passiefhuizen kan bouwen. Het is een bekend gegeven dat in België het overgrote deel van de oudere woningen vaak te weinig geïsoleerd zijn. Met Isofinish willen we niet alleen een hoger isolatie-peil bereiken, we willen de consument ook aantonen dat de functionaliteit van die producten perfect hand in hand kan gaan met esthetiek. Tot voor kort waren op de markt maar weinig systemen die beide aspecten konden vereni-gen. Het partnership met Deceuninck, Borgh, Wienerber-ger, Eternit en VMZINC laat niet alleen toe een doorlopend isolatieschild te creëren via onze ‘Powerwall’, maar biedt ook een link tussen de bestaande gevel en de afwerkings-laag aan de voorzijde. Het is een goed doordacht concept met ruime keuzemogelijkheden, dat nu al op heel wat positieve respons van aannemers kan rekenen. In functie van een goede plaatsing verzorgen we voor hen aange-paste opleidingen. Inmiddels is Isofinish ook in Nederland al gelanceerd.”

Onlangs vond het derde jaarcongres ‘energie-efficiënt (ver)bouwen’ plaats, een organisatie van de Vlaamse Confederatie Bouw. Heeft u de indruk dat de doorsnee consument voldoende energiebewust is geworden?Raes: “Absoluut, en ik denk dat we daar – als partner in het project ‘Renovatie 2020’ – een bescheiden motiverende rol in hebben gespeeld. Daarin hebben we de energiemaatre-gelen die de overheid tegen 2020 gerealiseerd wil zien, op een positieve manier voor de consument verwoord, zodat hij inziet dat investeren in energiezuinigheid zich op heel korte termijn al laat terugverdienen. Uit onze verkoopcij-fers blijkt trouwens dat het doorsnee isolatieproduct dat de consument vandaag wil, van een betere kwaliteit is dan wat de regelgeving van de overheid voorschrijft. We zijn dus op de goede weg, al is er nog veel werk aan de win-kel. Om het draagvlak zo breed mogelijk te maken, heb-ben we geïnvesteerd in een website met heel veel concrete informatie, zowel voor de vakman als de particulier. Op die manier willen we de vastberaden keuze voor kwalitatieve isolatie en een hoog energiebewustzijn blijven stimuleren.” (BVC)

www.recticelinsulation.com

Isolatiespecialist Recticel Insulation uit Wevelgem valt in de prijzen en pakt uit met eigen kwaliteitslabel

“We willen een koploper zijn in innovatie”

HermanRaes:“De consument beseft dat investeren in ener-giezuinigheid zich op heel korte termijn laat terugverdienen.” FotoHol

Page 32: Ondernemers 7-2011

Het is van cruciaal belang voor een onderne-mer om te streven naar een optimale perso-neelsbezetting, en de meerwaarde van zijn personeel maximaal te benutten, wil hij een optimale return voor zijn bedrijf. Er bestaan verschillende mogelijkheden om deze doel-stelling te bereiken.

In zijn klassieker ‘The Goal’ beschreef Eli Goldratt het maken van winst als het ultieme, enige doel van elke onderneming. Als ondernemer wordt u voortdurend geconfronteerd met de vraag hoe u dit kunt vertalen naar duidelijke en hanteerbare doelstellingen. Welke beslis-singen en initiatieven dragen op een kostenefficiënte manier bij tot de realisatie van een structureel grotere winst? Een blik op de belangrijkste kosten van onderne-mingen leert dat personeel een cruciale rol speelt in dit vraagstuk.

Een aanzienlijk aantal ondernemers zag de organisatie-groei het voorbije jaar geremd worden door personeelspro-blemen. Velen van hen noemen het vinden van geschikt personeel de grootste uitdaging van de toekomst. Als ondernemer moet u dan ook de juiste beslissingen nemen om de relatie tussen personeelsinvesteringen en bedrijfswinst te optimaliseren: welke initiatieven zullen u helpen om de doelstellingen van de onderneming te rea-liseren? Hiertoe zijn verschillende alternatieven mogelijk binnen twee globale pijlers, die niet los van elkaar gezien kunnen worden:

1. Groeien naar een optimale personeelsbezetting

Bij de samenstelling van de personeelsbezetting is een gestructureerde aanpak op lange termijn essentieel. De ondernemer moet zich afvragen welke arbeidskrachten precies nodig zijn om de bestaande en verwachte werklast op te vangen.Om deze behoefte te bepalen is een organisatiebrede procesanalyse, waarbij de activiteiten vanuit een klanten-perspectief in kaart gebracht worden, een bijzonder waar-devolle aanpak. Op basis van deze analyse is het namelijk

mogelijk om de parameters te identificeren die de werklast beïnvloeden, waardoor de personeelsbehoefte kan worden bijgesteld indien nodig.

Het vinden en selecteren van de juiste medewerkers blijft daarnaast een belangrijke factor. Om voldoende potenti-ele kandidaten aan te spreken in een krapper wordende arbeidsmarkt, moet de rekrutering op een doelgerichte wijze gebeuren. Zorg dat uw onderscheidende waarden als werkgever gekend zijn bij de juiste doelgroepen. Via een kwalitatieve selectie kunt u vervolgens de meest geschikte medewerker identificeren, volgens de behoeften van uw organisatie.

Tot slot wordt, naast behoeftenbepaling en rekrutering en selectie, de retentie van het bestaand personeel steeds belangrijker. Hierbij staat communicatie met de medewer-kers centraal. Enkel indien u de verwachtingen en bekom-mernissen van uw personeel kent, kunt u er namelijk op inspelen en zo een duurzame samenwerking op lange ter-mijn uitbouwen.

2. De aanwezige personeelscapaciteit optimaal benutten

Bij deze tweede pijler staat de maximalisatie van de meer-waarde die door het personeel gerealiseerd wordt, centraal. Zijn de medewerkers met de juiste dingen bezig en worden deze op de best mogelijke wijze uitgevoerd? Om de perso-neelscapaciteit optimaal te benutten, kunnen bijvoorbeeld

duidelijke richtlijnen uitgewerkt worden om fouten en frus-traties te vermijden. Ook het analyseren en beïnvloeden van de spreiding in de werklast, door bijvoorbeeld afspra-ken met klanten en leveranciers, kan een zinvolle oefening zijn om pieken in de werklast te neutraliseren. Een derde mogelijkheid is om de bestaande processen te optimali-seren op basis van de verschillende vormen van verspil-ling of ‘waste’ die in de ‘lean management’-benadering centraal staan. Naast de traditionele vormen van ‘waste’, zoals wachttijd, beweging en transport, gaat recent veel aandacht naar nieuwe verspillingsvormen, zoals onge-bruikt menselijk potentieel. Medewerkers hebben namelijk vaak goede ideeën die organisatiegroei ten goede kunnen komen, maar vinden niet altijd de juiste kanalen om deze te uiten. Het creëren van een cultuur waarin medewerkers gestimuleerd worden om na te denken, voorstellen te for-muleren en uit te werken, vormt bijgevolg een vierde erg waardevolle aanpak om de personeelscapaciteit optimaal te benutten.

Het spreekt voor zich dat deze twee pijlers sterk met elkaar verbonden zijn. Indien de personeelsbezetting zorg-vuldig is afgestemd op de behoeften van de organisatie, wordt de personeelscapaciteit ook beter benut, waardoor de medewerkers meer betrokken en tevreden zullen zijn. Dit versterkt op zijn beurt de retentie van medewerkers en de instroom aan nieuwe potentiële krachten, waardoor de personeelsbezetting verder geoptimaliseerd kan worden.

Rien Vanyzere, Vandelanotte

Accountancy + Audit + Corporate Finance + Fiscaliteit + Ondernemingsrecht

Risk Management + Sociaal Recht + Talent Management + Vermogensplanning

More than accountants

[email protected]

Adv_Vandelanotte_Voka_233x84.indd 1 2/02/11 12:49

ONDERNEMERS & CORienVanyzere: ”Een cultuur waarin medewerkers worden

gestimuleerd om na te denken, is een erg waardevolle aan-pak om de personeelscapaciteiten optimaal te benutten.”

Doelgericht personeelsmanagement voor hoge return

�2 Ondernemers0715 april 2011

Page 33: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 ��

Resultaatgericht HR-beleid voor grote en kleine ondernemingenAls nummer één full service HR-provider in België biedt SD Worx u een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel: loonberekening en -administratie, opleiding, HR-onderzoek, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse. Vanuit onze kantoren in Kortrijk en Brugge staan we u graag bij in de uitbouw van een resultaatgericht HR-beleid.

➜ Kantoor Kortrijk - President Kennedypark 33 - 8500 Kortrijk - tel. 056 24 18 31➜ Kantoor Brugge - Gistelsesteenweg 294 - 8200 Brugge - tel. 050 28 94 20

Elk jaar opnieuw, wanneer de jaarresultaten van een onderneming worden voorgesteld, kijken werknemers reikhalzend uit naar hun bonus. Iedereen weet dat een cash uitbetaling van die bonus niet interessant is, aangezien de overheid met het grootste deel gaat lopen. Warrants, hoewel op het eerste gezicht mis-schien ingewikkeld, kunnen hier een voorde-lige oplossing bieden.

De tabel hieronder geeft een goed beeld van wat een werk-nemer overhoudt van een bonus van 1.000 euro, waarbij ook rekening wordt gehouden met het vakantiegeld dat verschuldigd is op het variabel loon:

Bonusincash

Totale loonkost werkgever 1.534,67

Patronale SZ-bijdragen -378,00

Totaal bruto 1.156,67

Werknemersbijdragen SZ -150,41

Personenbelasting -538,35

Netto-inkomen 467,91

Netto-inkomen / totaal bruto 40,45%

Onze sociale wetgeving is door de jaren heen aangevuld met een reeks technieken om die pay-outratio te optimali-seren. Die ogen echter vaak zeer juridisch en voorbestemd voor werknemers met toplonen. Een probleem is dikwijls de omslachtige procedure en het feit dat men het systeem niet kan inzetten voor individuele verloning (cf. niet recur-rente, resultaatgebonden voordelen). Al deze elementen schrikken veel werkgevers af om gebruik te maken van de mogelijkheden die de wetgeving biedt.

VLT-Warrants

Een van de optimaliseringstechnieken is de toekenning van aandelenopties of warrants. Als schoolvoorbeeld den-ken we vaak aan het topkader dat opties verkrijgt op aan-delen van de buitenlandse moedervennootschap.

De wetgeving is echter ook van toepassing op een aantal financiële producten die achter de schermen van de bank weliswaar complex en gesofisticeerd zijn, maar in hun toe-passing eenvoudig. Een voorbeeld daarvan zijn de Dexia

VLT-Warrants die door SD Worx vaak geïmplementeerd worden, in nauw overleg met de meekijkende RSZ.

Het specifieke van de VLT (Very Long Term) Warrants bestaan erin dat zij een zeer lange uitoefentermijn heb-ben, namelijk 50 jaar, waardoor het zogenaamde hef-boomeffect (d.w.z. dat de optie uitvergrote klappen krijgt indien het onderliggende aandeel het niet zo goed doet, red.) wordt uitgeschakeld. Bovendien hebben ze als onder-liggend effect niet één aandeel maar een korf van aande-len (namelijk de Euro Stoxx 50), waardoor er een minimale blootstelling aan risico’s is.

De warrants zijn een belastbaar voordeel. Dat belastbaar voordeel ontstaat op het ogenblik dat de warrant wordt toegekend. Het is gelijk aan de slotkoers van de warrant die voorafgaat aan de dag van het aanbod als het gaat om opties die genoteerd of verhandeld worden op een beurs (wat in casu het geval is). In de socialezekerheidswetge-ving voor werknemers is dit belastbaar voordeel – zoals omschreven in de voornoemde wet - vrijgesteld van socia-lezekerheidsbijdragen. De vrijstelling van socialezekerheids-bijdragen geldt ook wanneer de warrants worden toegekend met de mogelijkheid voor het personeel tot onmiddellijke wederverkoop van deze warrants aan de bank.

Werknemer en werkgever mogen afspreken dat een onder-handelbaar loon of voordeel – dat nog niet verworven of opeisbaar is (communicatie en ontstaan van het recht zijn in casu van primordiaal belang) – zal worden toegekend onder de vorm van warrants, op voorwaarde dat de werk-nemer hierdoor geen afstand doet van een op een hiërar-chisch hoger niveau vastgesteld loon of voordeel (bijv. een voordeel opgenomen in een sectorale cao). Warrants wor-den daarom vaak gehanteerd voor de optimalisering van bonussen, variabel loon, een onderhandelde extralegale vergoeding bij ontslag,enz. De werkgever moet wel steeds aan de werknemers de volledige vrijheid laten i.v.m. het tijdstip van de verkoop van de warrants.

Door gebruik te maken van warrants, kan de pay-outratio aanzienlijk verbeterd worden t.o.v. een uitbetaling in con-tanten, zoals blijkt uit onderstaande tabel. Uitgangspunt is vaak de besteding van hetzelfde budget door de werk-gever, als bij de uitbetaling van de bonus van 1.000 euro in cash:

Bonusinwarrants

Budget 1.534,67

Patronale SZ-bijdragen 0

Werknemersbijdragen SZ 0

Bankmarge (5% op budget) -76,73

Makelaarskosten 0

Beurstaks -2,48

Prijsevolutie warrant 0

Netto-opbrengst verkoop Warrant 1.455,45

Belastbaar voordeel 1.457,93

Personenbelasting op voordeel -779,99

Netto-inkomen 675,46

Netto-inkomen / totaal bruto 58,40%

Hoe begint u eraan?

• Stap 1: de werkgever koopt een pakket warrants aan om die vervolgens aan te bieden aan de werknemer die geopteerd heeft voor het plan.

• Stap 2: de werknemer aanvaardt de warrants. Deze worden ingeschreven op de beleggingsrekening van de werknemer.

• Stap �: de werknemer verkoopt de warrants op de dag van het aanbod en ontvangt het geld kort daarop op zijn rekening.

Er zijn geen regels op het vlak van collectieve procedure (bijvoorbeeld cao’s afsluiten). De warrants worden toege-kend door middel van een persoonlijk aanbod van de werk-gever aan de werknemer.

Conclusie

Hoewel warrants dus op het eerste gezicht financieel en juridisch ingewikkeld lijken, zijn ze in de dagelijkse prak-tijk en mits de nodige begeleiding veilig, rechtsgeldig en eenvoudig toe te passen en zijn ze geschikt voor het opti-maliseren van variabel loon en bonussen, en bij ontslagsi-tuaties.

David Phlypo en Bart Baudelet, SD Worx

Optimaliseer bonussen dankzij warrants

David Phlypo en Bart Baudelet: “Door gebruik te maken van warrants, kan de pay-outratio aanzienlijk verbeterd worden t.o.v. een uitbetaling in contanten.”

Page 34: Ondernemers 7-2011

www.petercam.be

De kracht van een onDernemeris Dat hij in alles opportuniteiten ziet.Wanneer zien We elkaar om Daarover te praten?

Voor een gesprek van ondernemer tot ondernemer, bel Petrick Step op 051/25 90 30.

Petercam RoeselareAccent Business Park Kwadestraat 157 bus 12 - 8800 Roeselare (Rumbeke)

De aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen, zorgden voor een verbijsterende men-selijke, ecologische en economische verwoes-ting van het land. Vooral de daaruitvolgende nucleaire ramp zorgt nog altijd voor een erg onzekere toestand. Toch dook al snel de vraag naar de economische kosten en impact van de ramp op, zowel voor Japan als voor de wereld-economie. Ook het debat over het al dan niet sluiten van de kerncentrales laait weer op.

Zolang de nucleaire situatie onduidelijk blijft, is elke inschatting van de kosten noodgedwongen onvolledig. Huidige ramingen gaan uit van een totale kost van zo’n 160 miljard euro of 4% van het Japanse BBP. Dat is een zware klap, maar als één van de rijkste economieën ter wereld kan Japan die klap zeker verwerken. Door de ver-storing van de elektriciteitsvoorziening, de evacuaties en de schade aan fabrieken is de economische activiteit in de regio de jongste weken wel gevoelig teruggeschroefd. Afhankelijk van de evolutie van het nucleaire risico komen vroeg of laat de opruim- en heropbouwinspanningen op gang en die zullen de economische activiteit terug aan-zwengelen. Daarnaast zullen de autoriteiten zo goed als zeker uitpakken met stimulerende maatregelen. De Japanse economie krijgt vandaag een dreun, maar zal niet volledig in elkaar klappen.

Gevolgen voor wereldeconomie

De verontrustende berichten uit de regio zonden wél schokgolven door de internationale financiële mark-ten, maar dat lijkt op z’n minst een voorbarige reactie. Zolang de nucleaire situatie niet uitgroeit tot een worst-case-scenario (wat vandaag evenwel nog altijd een reëel risico is), zullen de gevolgen voor de wereldeconomie op korte termijn allicht beperkt zijn. Japan is goed voor 8,7% van de wereldeconomie, maar op zich zal de huidige cri-sis die wereldeconomie niet aan het wankelen brengen. Dat is trouwens een patroon dat geregeld terugkomt bij grote rampen. SARS, de Mexicaanse griep, de aanslagen in Madrid en Londen in 2004 en 2005 en zelfs de aan-slagen van 9/11 zorgden allemaal voor ongerustheid over de mogelijke verregaande impact op de wereldeconomie,

maar die bleek achteraf telkens nog mee te vallen. Elk van deze rampen had wel verschuivingen binnen bepaalde sec-toren en regio’s tot gevolg, maar bleek niet voldoende om de dynamiek van de wereldeconomie gevoelig bij te sturen. Zonder totale ontsporing van de nucleaire situatie, zal dat ook deze keer het geval zijn.

Wel of geen kernenergie?

De economisch relevante impact van de gebeurtenissen in Japan zal verlopen op middellange termijn via het debat over kernenergie, dat ondertussen alweer aan het oplaaien is. De Zwitserse autoriteiten schorsten al de bouwaan-vraag voor drie nieuwe kerncentrales en in Duitsland gin-gen zeven oudere centrales tijdelijk dicht. Ook in België zal het debat over de sluiting van de kerncentrales ongetwij-feld opnieuw opsteken. Een tegenreactie tegen kernener-gie is zo goed als onvermijdelijk, maar komt op een erg moeilijk moment.

De wereldeconomie was al lang voor die bewuste vrij-dag goed op weg naar een structureel energieprobleem. De groei van de wereldeconomie en vooral de verdere ont-wikkeling van de opkomende economieën leek sowieso te gaan zorgen voor een onhoudbare toename in de globale vraag naar energie. Volgens het internationale energie-agentschap halen de industrielanden 21% van hun elektri-citeit uit kernenergie en een kleine 62% uit fossiele brand-stoffen. Fossiele brandstoffen zijn op korte termijn het enige valabele alternatief voor kernenergie. Een ondoor-dacht snelle afbouw van het gebruik van kernenergie in reactie op de ramp in Japan zou voor zware druk op de andere energiebronnen zorgen. De onvermijdelijke en aan-zienlijke schade door het gebruik van fossiele brandstoffen zou nog toenemen. Daarnaast zou de kostprijs van energie gevoelig toenemen, met voor de hand liggende gevolgen voor de economie. Die gevolgen opvangen met subsidies of belastingkortingen zou een volstrekt onzinnig beleid zijn dat uiteindelijk alleen het energieverbruik stimuleert.

Midden-Oosten

Energie vormt ook op korte termijn de belangrijkste bedrei-ging voor het herstel van de wereldeconomie, niet via de

gebeurtenissen in Japan, maar door de situatie in het Mid-den-Oosten. De olieprijs zit al sinds de start van het glo-bale conjunctuurherstel begin 2009 in de lift. De recente onrust in de regio gaf de olieprijs nog een extra duw in de rug. De voorbije maand stabiliseerde de olieprijs rond 115 dollar per vat. Op zich is dat niveau al hoog genoeg om de inflatie zowel in Europa als in de VS de komende maanden boven 3% te tillen. Dat impliceert een serieuze klap voor de koopkracht van de gezinnen, net nu het herstel meer en meer op de schouders van die gezinnen moet gaan rusten. Het ziet ernaar uit dat de wereldeconomie de hui-dige niveaus nog wel aankan. Maar de situatie in het Mid-den-Oosten is nog lang niet opgeklaard. Als er ook maar iets misloopt in één van de belangrijke olieproducerende landen, zoals Saudi-Arabië of Iran, kan de olieprijs fors de hoogte inschieten. In dat geval kunnen de recessiescena-rio’s opnieuw uit de kast gehaald worden.

Petrick Step, Petercam

Ramp in Japan zet globale energievoorziening onder druk

�4 Ondernemers0715 april 2011

PetrickStep:“Een ondoordacht snelle afbouw van het gebruik van kernenergie in reactie op de ramp in Japan zou voor zware druk op de andere energiebronnen zorgen.”

Page 35: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 �5

De taal waarin een arbeidsovereenkomst wordt opgesteld, een werknemer opdrachten krijgt, mededelingen gebeuren, disciplinaire proce-dures gevolgd worden, enz… is van primor-diaal belang en kan verstrekkende gevolgen hebben. Een ontslagbrief die bijvoorbeeld in het Frans is opgesteld, terwijl dit in het Neder-lands had moeten zijn, kan het verschil maken tussen het al dan niet betalen van een opzeg-gingsvergoeding. Aangezien er in de praktijk nog heel veel inbreuken op de taalwetgeving blijven bestaan, verduidelijken we hieronder een aantal veel voorkomende situaties.

1. “Mijn werknemer spreekt geen Nederlands, dan kan ik toch niet anders dan een andere taal gebruiken?”

Heel wat werkgevers met een exploitatiezetel in het Nederlands taalgebied weten wel dat ze Nederlands moe-ten gebruiken bij alle sociale betrekkingen tussen hen en hun werknemers, maar zijn – deels ten onrechte – van mening dat deze regel onverzoenbaar is met de praktijk. Ze overtreden daarom bewust het Nederlands taalde-creet, denkende dat het niet anders kan. Als de werkgever later geconfronteerd wordt met een werknemer die een vordering stelt, zich beroepend op het taaldecreet, krijgt zijn advocaat te horen “dat dit toch wel straf is, mijn ex-werknemer is enkel het Frans machtig en zou een Neder-landse ontslagbrief toch niet eens hebben begrepen” en “dat toch alle communicatie met die werknemer altijd in het Frans verliep”. Toegegeven, de wetgeving is verre-gaand, maar rekening houdend met de mogelijke gevolgen zit er niets anders op dan een in de praktijk haalbare oplos-sing te hanteren. Deze bestaat erin de communicatie altijd in het Nederlands te laten verlopen, met een vertaling erbij in de taal die de werknemer begrijpt. De werkgever zorgt bij schriftelijke communicatie best voor een origineel document in het Nederlands, aangevuld met een anders-talig document waarop staat “vrije vertaling van het in het Nederlands opgesteld origineel”, waarbij enkel het Neder-lands origineel wordt ondertekend.

Dit geldt voor alle mondelinge en schriftelijke, individuele en collectieve contacten tussen de werkgevers en werkne-mers, die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de tewerkstelling. Het toepassingsgebied van het Nederlands taaldecreet is wat de handelingen en stukken betreft met andere woorden erg ruim.

2. “Ik hoef toch geen Nederlands te gebruiken, want ik heb geen exploitatiezetel in het Nederlands taalgebied, of wel?”

Het taaldecreet wordt niet enkel bewust overtreden vanuit de idee “dat de werknemer het anders niet begrijpt”, maar ook onbewust omdat de werkgever niet beseft dat hij een exploitatiezetel in het Nederlands taalgebied heeft.

Een exploitatiezetel is: ‘iedere vestiging of elk centrum met enige standvastigheid waaraan het personeelslid is gehecht en waar de sociale betrekkingen tussen werk-gever en werknemer in principe plaatshebben, want daar worden doorgaans de opdrachten en instructies aan het personeelslid gegeven, worden hem alle mededelingen gedaan en wendt hij zich tot zijn werkgever.’ In de meeste gevallen is het dan ook duidelijk waar de exploitatiezetel gelegen is.

Bij bijvoorbeeld handelsvertegenwoordigers kan het even-wel moeilijker zijn vast te stellen waar de exploitatiezetel in de relatie met deze vertegenwoordiger zich bevindt. Om dit te weten te komen, moet worden nagegaan waar de betrekkingen tussen de handelsvertegenwoordiger en de werkgever moeten worden gelokaliseerd. Waar vinden de vergaderingen met de oversten plaats? Waar krijgt hij zijn opdrachten? Waar worden hem mededelingen gedaan?

Voorbeeld

Het Arbeidshof van Brussel moest zich in haar arrest van 19 februari 2010 nog maar eens buigen over een zaak waarin een werknemer werd ontslagen in het Frans, ter-wijl de exploitatiezetel volgens het Hof in het Nederlands

taalgebied lag. De bewuste werkgever die de werknemer een nietige opzegging gaf, moest – nadat de werknemer een opzeggingstermijn van 15 maanden had gepresteerd – alsnog een opzeggingsvergoeding van 44.689,77 euro bruto betalen.

Volgens het voormeld arrest van het Arbeidshof van Brus-sel is het, ter bepaling van de plaats van de exploitatieze-tel, irrelevant waar de werknemer zijn taak uitvoert. In de concrete zaak bezocht de handelsvertegenwoordiger voor zijn werkgever klanten in Wallonië en Brussel, hij voerde zijn taak dus daar uit. De exploitatiezetel werd evenwel geacht gelegen te zijn in Kontich, want de handelsverte-genwoordiger moest zijn verslagen versturen naar de zetel van de onderneming in Kontich. Ook vonden daar de ver-gaderingen plaats met de oversten. Volgens het Hof was bijgevolg het Nederlands taaldecreet van toepassing en had de werkgever de ontslagbrief in het Nederlands moe-ten opstellen.

Conclusie

De werkgever moet dus kritisch zijn en eventueel advies inwinnen over de taal die hij met zijn werknemers moet gebruiken. “Better safe than sorry”, en dat behoeft vast geen vertaling!

Kim Clinkemalie, Nicolas Vanlerberghe, Trius Advocaten

Welke taal spreek ik met mijn werknemer?

Kasteelstraat 24, 8870 Izegem 051 31 70 78 [email protected]

www.triusadvocaten.be

Gespecialiseerd No-nonsense Pro-actief

Als ondernemer windt u er geen doekjes om. En van uw juridisch adviseurs verlangt u hetzelfde. Geen theoretische beschouwingen dus, maar praktische oplossingen. Geen loze beloftes, maar eerlijke adviezen. En duidelijke afspraken over erelonen en dossierkosten.

Die no-nonsense aanpak vindt u bij Trius advocaten. Gespecialiseerde zakenadvocaten die voor u waterdichte contracten opmaken en vlot uw geschillen regelen. En die u niet alleen adviseren, maar als partners pro-actief met u meedenken.

NicolasVanlerberghe:“Toegegeven, de wetgeving is verrregaand, maar rekening houdend met de mogelijke gevolgen zit er niets anders op dan een in de praktijk haalbare oplossing te hanteren.”

Page 36: Ondernemers 7-2011

In Belo Horizonte, de derde grootste stad van Brazilië en sterk

economisch opkomend gebied werden er B2B’s georganiseerd

in samenwerking met Amcham, de Amerikaanse Kamer van

Koophandel. Deelnemende bedrijven legden er eerste con-

tacten met potentiële Braziliaanse handelspartners.

Aansluitend op dit bezoek werd de Management School Dom

Cabral aangedaan. Dit instituut staat door de Financial Times

op de derde plaats wat betreft managementscholen wereld-

wijd. Met een MBA van Dom Cabral op zak gaan de deuren

open, niet enkel in Brazilië…

De Braziliaanse vestiging van Belgo-Bekaert, een joint-ven-

ture tussen de bedrijven Arcelor-Mittal en Bekaert, werd ook

bezocht. Belgo-Bekaert is de grootste staaldraadfabriek ter

wereld, gevestigd in een heel sterk economisch opkomend

gebied, mede door de grote hoeveelheid aan natuurlijke

grondstoffen in de streek van Minas Gerais.

In Sao Paulo, het kloppende hart van Brazilië, met zijn 11 mil-

joen inwoners waren de ondernemers te gast bij Parafix, een

bedrijf dat hechtingssystemen voor o.a. luiers produceert

en tien jaar geleden werd opgericht door een dynamisch,

ondernemend West-Vlaams koppel: Anna Vanden Avenne

en Damien Grimmelprez. Deze groeiende onderneming telt

een 100-tal werknemers. Ze bevoorraadt niet enkel de steeds

groeiende Braziliaanse markt, maar haalt ook de helft van

haar omzet uit export.

Na een officiële ontmoeting van provinciegouverneur Breyne

en Hans Maertens, directeur-generaal van Voka West-Vlaan-

deren, met Cotait Neto, Secretaris voor Internationale Aange-

legenheden in Sao Paulo en Consul-Generaal Peter Claes werd

de West-Vlaamse delegatie samen met andere Belgische

expats ontvangen voor een informele drink ten huize van de

Consul-Generaal.

Tussen Vyncke Energietechniek (Harelbeke) en het Brazi-

liaanse bedrijf Arautherm (Porto Alegre) werd een samen-

werkingsovereenkomst plechtig ondertekend met de bedoe-

ling om de knowhow van Vyncke en de productiefaciliteiten

en marktkennis van Arautherm verder te vermarkten onder

de naam Vyncke-Arautherm voor de installatie van energiere-

cuperatie-projecten in Brazilië. Voorafgaand werd een werk-

bezoek gebracht aan het Braziliaanse concern EUCATEX, een

MDF-fabrikant, die in het najaar van 2010 dergelijke installatie

van Vyncke-Arautherm in gebruik nam.

‘Power of nature’ aan de watervallen van Iguaçu, de groot-

ste en meest omvangrijke ter wereld. De deelnemers aan

de missie sloten dit natuurspektakel af met een bezoek aan

de waterkrachtcentrale Itaipu Hydraulics, de grootste van

Brazilië en de grootste voor wat betreft opgewekte energie

wereldwijd.

�6 Ondernemers0715 april 2011

Brazilië, een snelgroeiend land met een markt van bijna 200 miljoen inwoners wil op korte tijd de vijfde grootste economische wereldmacht worden en is de uitvalbasis bij uitstek voor heel Zuid-Amerika. De Braziliaanse economie liet in 2010 een groei van �% van het bbp optekenen. De exponentiële groei van de Braziliaanse middenklasse biedt een potentieel van miljoenen jonge consumenten. De Braziliaanse groeimarkt biedt bijgevolg zeker ook kansen voor West-Vlaamse bedrijven!

Flanders Tradelink, het internationale departement van Voka West-Vlaanderen, organiseerde van maandag 2� maart tot dinsdag 5 april een handelseconomische missie naar Brazilië.

Een delegatie van �� personen uit meer dan 25 bedrijven bezocht diverse bedrijven en had meerdere contacten met Braziliaanse ondernemers en overheden. Er waren ook ontmoetingen met West-Vlamingen die in Brazilië actief zijn. Gouverneur Paul Breyne en gedeputeerde mevrouw Marleen Titeca – Decraene namen ook aan deze missie deel.

FOTOVERSLAG HANDELSMISSIEBRAZILIE

Page 37: Ondernemers 7-2011

Ondernemers0715 april 2011 37

AGENDA

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATSEVENEMENTENENONTMOETINGENdonderdag 21 april 17u00 - 22u00 ManagementAssistantDay Havenhuis De Caese, Brugge

dinsdag 26 april 14u00 - 17u00 NextDoor:NederlandenDuitslandindekijker Voka, Kortrijk

dinsdag 26 april 18u30 - 21u30 TegastbijStadsbader Stadsbader, Harelbeke

dinsdag 26 april 19u00 - 22u00 VokaYoungPowermeetstheTrendsGazellen KBC-gebouw, Brugge

donderdag 28 april 12u00 - 14u00 TegastbijLithobeton Lithobeton, Snaaskerke

donderdag 28 april 18u30 - 21u30 VokaféAltezbijGarageNoseda Garage Noseda, Roeselare

donderdag 5 mei 12u15 - 14u30 TegastbijSitraIntertransport Sitra Saelens, Ieper

WORKSHOPSENSEMINARIESdinsdag 19 april 08u30 - 13u00 StrategieLab:uwstrategieplanvoordenabijetoekomst Dots, Ieper

dinsdag 26 april 16u30 - 20u00 Visie/Missie:hoegajedatindepraktijkomzetten? Voka, Kortrijk

woensdag 27 april 08u30 - 13u00 LabContractenrecht:ontwikkeluwjuridischecontractuelereflexen Voka, Kortrijk

donderdag 28 april 08u30 - 13u00 ProductieLab:planning,motivatieencommunicatieinéénproductieplan Bedrijvencentrum, Wevelgem

donderdag 28 april 08u30 - 13u00 Facilitairlab:efficiënterentransparanterbeheervanuwfacilitaireposten Bedrijvencentrum, Wevelgem

vrijdag 29 april 08u30 - 13u00 Expolab:haalmeerrendementuituwbeursdeelname Bedrijvencentrum, Brugge

vrijdag 29 april 09u00 - 17u00 Coachendleiderschap Voka, Kortrijk

dinsdag 3 mei 14u00 - 17u00 Btw-seminarie:praktischechecklist-VAT-package2010methetoogopbtw-controle Deloitte, Roeselare

donderdag 5 mei 13u30 - 16u30 Contractenindeinternationalehandel Voka, Kortrijk

vrijdag 6 mei 09u00 - 17u00 Winstgevendheidsanalysevanuwklanten Voka, Kortrijk

INFOENINSCHRIJVINGENOPONzEWEBSITE:WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

SEMINARIE

Winstgevendheidsanalysevanuwklanten

Verdienen we wel iets aan elke klant? Kennen we onze klanten waar we vooral geld aan verliezen, en vooral, weten we hoeveel geld we aan hen verliezen?

Het seminarie ‘winstgevendheidsanalyse van uw klanten’, dat Voka West-Vlaanderen organiseert op vrijdag 6 mei (09u00 tot 17u00) in haar kantoren, geeft u een verhelderende kijk op de klantenwinst-gevendheidsanalyse. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen korte- en langetermijnwinstgevend-heid. Na een korte bewustmaking en het aanreiken van een basisterminologie, verwerft u inzicht in een praktische methodologie om winstgevende en ver-lieslatende klanten in kaart te brengen. Aansluitend worden mogelijke acties geschetst die u, op basis van deze nieuwe info, zou kunnen nemen.

Dit seminarie is bedoeld zowel voor bedrijfsleiders, commerciële en financiële managers die belang heb-ben te weten wie hun verlieslatende klanten zijn in hun organisatie, als voor de ‘leveranciers’ van deze info, zoals finance managers, boekhouders, control-lers, enz.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

SEMINARIE

Contractenindeinternationalehandel

Een internationeel contract is meer dan een over-eenkomst over een zaak en zijn prijs. Het contract is namelijk de ‘dirigent’ van alles wat moet gebeuren om een internationale transactie uit te voeren (trans-port, opslag en overslag, verpakking en inspectie, betaling, douane, documenten, sancties enz).

Op donderdag 5 mei, van 13u30 tot 16u30, leert u hoe u een overeenkomst moet opstellen, wat er zeker in het contract moet, waar u modelcontracten kunt vinden, welke impact de keuze van een bepaalde betalingsvoorwaarde heeft, enz. Het seminarie vindt plaats bij Voka Kortrijk. Niemand minder dan Koen Vanheusden, directeur bij het Agentschap voor Bui-tenlandse Handel, leidt dit seminarie in goede banen. Hij is ook voorzitter van de Werkgroep die binnen de Internationale Kamer van Koophandel werd opgericht om een nieuw model van internationale koopover-eenkomst uit te werken.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected]

SEMINARIE

Visie & missie: hoe vertaalt u dit in depraktijk?

Heeft u ook lak aan zogenaamde ‘lyrische’ visies en missies die blijven steken in lovenswaardige inten-ties, nietszeggende algemeenheden en banaliteiten? Tijdens dit seminarie (op dinsdag 26 april van 16u30 tot 20u00 bij Voka Kortrijk) krijgt u een echt bruikbare gebruiksaanwijzing en tal van praktijksuggesties hoe u een goede visie en een missie kunt opbouwen, en hoe u deze laat delen door iedereen in het bedrijf.

Op het programma staan o.a. ‘wat is het verschil tus-sen visie, missie en strategie?’, ‘waarom een visie?’, ‘stapsgewijs naar een visie’, en ‘wie maakt de visie en de missie?’ De opleiding wordt gegeven door Eric Debacker van ‘edeps’, een employer branding bureau die goesting om te werken stimuleert bij werknemers. Hij deelde zijn ervaring op directieniveau in zowel multinationale als lokale bedrijven.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected].

Belgacom is de gloednieuwe structurele partner van Voka West-Vlaanderen. De ondertekening van het contract vond plaats in het panoramisch restaurant van de Belgacom-toren te Brussel. Aanwezig waren: Rob Vanhees (Communica-tion Line Manager-Enterprise Business Unit – Marketing), Hans Maertens (Voka), Bart Van Den Meersche (executive vice-president Enterprise Business Unit), Patrice Bakeroot en Patrick Vanden Avenne (allebei Voka), Xavier Vancomper-nolle (Unit Manager SME), Kristof Lidou (Sales Director SME North) en Anje Suvée (Unit Manager EBU-SME-Area 1)

Bryo-ondernemerzoektbedrijf

Van de 43 West- en Oost-Vlaamse jongeren die o.a. dankzij Bryo in de laatste 36 maanden ondernemer zijn geworden,

heeft 90% een eigen start-up gedaan. Een aantal Bryo-deelnemers is echter eerder geïnteresseerd om een kmo over

te nemen, en 7% heeft dat ook daadwerkelijk al gedaan. Dit willen we nog meer promoten. Daarom deze oproep aan de

eigenaars van kmo’s in West-Vlaanderen die in de eerstvolgende jaren denken aan stopzetting of overlating van hun

bedrijf. Zij kunnen zich in alle discretie melden bij projectdirecteur Eric Kenis. Ook overnamebemiddelaars kunnen zich

melden via [email protected].

Meer info over Bryo : www.bryo.be.

Page 38: Ondernemers 7-2011

38 Ondernemers0715 april 2011

OpeninglogistiekcentrumExellent– Brugge

“Hoog tijd om het lint door te knippen en een kijkje te nemen in ons gloednieuw logistiek centrum op de Brugse industriezone Herdersbrug”, zeiden Jan Aerts, Wim Heylen, Didier Cler-ckx en Olivier Lanckriet (allen van Exellent) aan Patrick Moenaert (burgemeester Brugge) en Boudewijn Laloo (schepen Financien - Brugge). Paul Lanckriet (vader van Olivier Lanckriet) beaamde dat. FotoMVN

Nog nooit was een garage zo bereikbaar.

visual.be

innovation in motion by

AUTOLIFTEN VAN RDL

Speciaal voor woningen en appartementsgebouwen met gemeenschappelijke

garageruimtes en een beperkte inrij-oppervlakte ontwikkelde RDL-engineering een autolift

die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere.

Autoliften van RDL hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich

door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare

technologische controlesystemen.

Info en demovideo vindt u op www.autolift.be

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem (België) - Tel: +32(0)51/31.35.24 - fax: +32(0)51/31.28.09 - [email protected]

VokaféGarageModerne– Kuurne

Een Vokafé is een losse, informele formule waarop Voka-leden naar hartelust kunnen doen waar ze goed in zijn: netwerken. Gastvrouw Marijke Lammens (Garage Moderne), Jo Dewerchin (Abyss & Habidecor), Mathieu Tytgat (Gispen), Mathieu De Meestere (Westlease) en Steven Herman (Marsh) onderhielden hun sociale contacten tijdens deze interessante avond. FotoHol

PROSIT

OpeningnieuweuitvalsbasisWallrus– Kortrijk

Drie creatieve geesten bij mekaar: Pieter Holvoet, Kristof Flamen en Frederik Tant klinken op het succes in de nieuwe uitvalsbasis van hun communicatie- / reclameadviesbureau. FotoHol

WorkshopSDWorx- Kortrijk

‘De West-Vlaamse werknemer en zijn job’, dat was het onderwerp van een grootschalig onder-zoek die het hr-kenniscentrum van SD Worx uitvoerde bij zo’n 30.000 bedrijven. De resultaten werden voorgesteld tijdens een ‘lente-event’ in de SD-kantoren in Kortrijk. Noeste werkers van dienst: Martin De Sutter (Milcobel), Torkild Carlier (Lafaut), gastheren David Phlypo en Johan Maddens (SD Worx).FotoHol

TegastbijVisix– Roeselare

Mark Caelenberghe (KIXX) en Julie Vanlerberghe (Avermaet) kregen – behalve een glaasje – uitgebreid uitleg van Olivier Avermaete en Vanessa De Vos (Visix) over hoe je o.a. vlaggen en spandoeken maakt. FotoKurt

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

www.valcke-prefab.be

Page 39: Ondernemers 7-2011

MVO-event‘Duurzaam=gewoondoen!’ - Kortrijk

Het was een geslaagde en inspirerende happening over maatschappelijk verantwoord ondernemen, de beurs die POM West-Vlaanderen organiseerde in Kortrijk Xpo. Dirk Van der Steede (Vlaams Kenniscentrum Water), Dirk Dupont (DUP) en Mark Desmet (bestuurder POM West-Vlaanderen) heffen enthousiast het glas.FotoHol OpeningshowroomChinoh - Waregem

Het gerenoveerde station van Sint-Eloois-Vijve is voortaan de plek waar ‘Chinoh’ zijn decoratiecollectie, manden en accessoires voorstelt aan klanten. Zaakvoerster Josephine Desimpel (links) mocht trots toosten met haar ploeg: Sofie Coetsier, Bettina Dupont, Geert Benoit, Marie-José Vande-maele en Mieke Vanhulle, en vorige zaakvoerder vader Pol Desimpel.FotoHol

Ondernemers0715 april 2011 39

Conferentie‘Vergrijzingendetekortenopdearbeidsmarkt’ – Brugge

Hoe ziet de West-Vlaamse arbeidsmarkt eruit, en wat zijn de effecten van de demografische veranderingen? Hans Van Stiphout (Quattro), Rebecca Verhaeghe (DC NOICE), Kris-tien Verhaeghe (Resoc Serr Brugge), Nick Vanwalleghem (Serr Oost-West-VL), Fons Leroy (VDAB), Brigitte Smessaert (Resoc Mid. West-Vl), Kurt Boelens (ADMB) en Philippe Buys-sens (Quattro) namen actief deel aan een dagvullend pro-gramma over deze thematiek in het Provinciehuis Boeverbos. FotoMVN

Ondernemerstreffen- Lichtervelde

Inge Buyse (Remi Claeys Aluminium), Wouter Marchand (schepen Lokale Economie), Jan Vanantwerpen (schrijnwerker), Patrick Muylle (HR-directeur Campina), Guido Vermeulen (OptimaT), Frans Schotte (gastspreker), Hans Maertens (Voka), Peter Duyck (Unizo) en Luc Degandt (Lichtervelds Economisch Forum) steken een paar keer per jaar de koppen bijeen en wisselen gedachten uit over ondernemen in Lichtervelde.FotoKurt

OpeningnieuwevestigingCoolSolutions- Oostende

Wim Soete (Volvo Recon Oostende), Peter Caset (Soetaert), Romuald Lagast (Cool Solutions), Chris Soete, Maria Mor-tier (Automobilia Roeselare), Luc Augustin (Automobilia en Recon Trucks) en Erica Delrue (Architectenbureau Johan Ver-borgh) vierden de opening van de nieuwe vestiging van het transportbedrijf, op industriezone Plassendale 1 in Oostende. FotoEV

Page 40: Ondernemers 7-2011

VILLA VOKA

Telefoon 056 - 61 52 04E-mail [email protected] www.inofec.be

Gentseweg 518 - 8793 Waregem

Vraag onze gratiscatalogus aan148 pagina’s

kantoorideeën

1000 m2 showroom

“VILLA VOKA” werd ingericht metINOFEC kantoormeubelen