Ondernemers 6-2013

28
Als het moeilijk gaat, overleven diegenen die zich het best aanpassen Bernard en Luc Clarysse - Weverij Jules Clarysse Brugse mini- onderneming scoort bij AZ Sint-Jan Reportage Bedrijven investeren in gezondheid van de werknemers Dossier Immobiliën 29 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 06

description

Ondernemers 6 2013 met Bernard en Luc Clarysse (Weverij Jules Clarysse)

Transcript of Ondernemers 6-2013

Als het moeilijk gaat, overleven diegenen die zich het best aanpassenBernard en Luc Clarysse - Weverij Jules Clarysse

Brugse mini-onderneming scoort bij AZ Sint-Jan

Reportage Bedrijven investeren in gezondheid van de werknemers

Dossier Immobiliën

29 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

06

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be

PORT OF ZEEBRUGGE

SPOORPLATFORMPort of Zeebrugge geniet internationaal faam als een snelle aanloophaven waar de allergrootste schepen efficiënt kunnen aanmeren. De ladingen moeten dan ook congestievrij tot bij de klanten in het Europese hinterland kunnen worden vervoerd. Om die vlotte goederenstroom te garanderen, worden de landinwaartse verbindingen voortdurend geoptimaliseerd. Net zoals de maritieme toegang moeten de verbindingen aan landzijde via de weg, het spoor en de binnenvaart de mobiliteit van de ladingvolumes kunnen garanderen.In Zeebrugge is het spoor een belangrijke en groeiende schakel in het goederenverkeer. Vooral containers worden met bloktreinen vervoerd.

Een selectie van het spooraanbod :Zeebrugge – Antwerpen - dagelijksZeebrugge – Lyon - 7 per weekZeebrugge – Italië - 20 per week Zeebrugge - Duisburg - 10 per weekZeebrugge – Dourges - 3 per weekVele andere mogelijkheden via overslag in Dourges/Duisburg/...

ondernemen_2013_6.indd 1 14/03/2013 14:24:13

De lange voorbereidingstijden van de dossiers voor een bouw- en milieuvergunning: iedere ondernemer zal er wel eens mee te maken gehad hebben. En na het indienen in veelvoud ‘liggen’ de dossiers bij de administratie. Het zijn vaak twee aparte procedures bij provincie en/of gemeente, met alle tegenstrij-digheden en onzekerheden vandien. Soms krijgt een onderneming wel een bouwvergunning, maar geen milieuvergunning, of omgekeerd. Soms tekent de ene administratie beroep aan tegen de beslissing van de andere. Bovendien kan een bedrijf maar een milieu-vergunning krijgen voor maximaal 20 jaar, terwijl die in onze buurlanden onbeperkt is in de tijd. Sommige bedrijven verliezen er de moed bij en zetten hun aan-vraag gewoon stop.

Maar er is goed nieuws en dat schrijven we in dit ondernemersmagazine graag! De Vlaamse regering heeft een princiepsakkoord over de integratie van de bouw- en milieuvergunning tot één omgevingsver-gunning en zal binnenkort eindelijk het langverwachte decreet goedkeuren. Daarna gaat het ontwerp na diverse adviezen door naar het Vlaams parlement. Door die fusie van bouw- en milieuvergunning tot één unieke vergunning komt er nu 1 procedure, 1 advies en 1 beslissing. Dat maakt het hele proces voor onderne-mingen veel duidelijker en eenvoudiger. Een belang-rijke vooruitgang is ook dat de termijn van 20 jaar voor de milieuvergunning wordt afgeschaft.

Er zijn verschillende voordelen voor de bedrijven:

- De kandidaat-bouwers zullen maar één aanvraag moeten indienen voor zowel de bouwkundige als voor de milieuvergunning. Er zal dus maar één openbaar onderzoek gebeuren, wat een tijdswinst moet opleveren van drie tot zes maanden. Vandaag duurt het gemiddeld minstens 285 dagen om een bouw- en milieuvergunning te krijgen. In de nieuwe regeling moet er na maximaal 180 dagen een beslis-sing vallen.

- Het wordt duidelijker welke overheid bevoegd is: de provincie of de gemeente. De administraties zul-len voortaan met één stem spreken over zowel het milieu, de mobiliteit, als de ruimtelijke ordening. Gedaan met ruziënde administraties die beroep aantekenen tegen elkaars beslissing!

- Voor de bedrijven zal de papiermolen verminderen. De unieke vergunning zal gedigitaliseerd worden, wat dan weer een besparing op papier oplevert.

- De milieuvergunning wordt onbeperkt in de tijd - meer rechtszekerheid en minder zorgen dus. Er wordt wel een evaluatiesysteem ingevoerd.

Door de omgevingsvergunning krijgen investeerders hopelijk weer goesting om te bouwen en te verbou-wen. Voor het aantrekken van buitenlandse investeer-ders is dit een extra troefkaart.

We zijn tevreden dat de Vlaamse regering deze aloude eis van Voka eindelijk realiseert. “15 jaar lang hebben we op deze nagel moeten kloppen, en dat is te lang”, verzucht Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. Maar de Vlaamse regering houdt woord. Het werk is echter nog niet af: de Vlaamse regering moet zo snel mogelijk de nodige uitvoeringsbesluiten uitwerken voor dit decreet, zodat de Vlaamse ondernemingen vanaf 2014 effectief maar 1 vergunning meer moeten aanvragen.

Hopelijk vervalt men nu niet in de oude gewoonte om op alles uitzonderingen te voorzien en bijkomende verplichtingen op te leggen, zodat we van de regen in de drup terechtkomen. Bouw- en milieuvergunningen zullen straks in één keer kunnen aangevraagd worden en voor altijd verkregen worden. Uitzonderingen op en evaluatiemomenten van de omgevingsvergunning moeten zo beperkt mogelijk blijven. Anders wordt de hele vereenvoudigingsoperatie een slag in het water. Laat ons niet teveel uitzonderingen maken op het adagium “eens en voor altijd”.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Voor ééns en altijd ST

ANDP

UN

T

Ondernemers 6 29 maart 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

kennispartner vanfamiliale ondernemers

MC-faCturen ook bij gedeeltelijke btW-belastingpliChtigen

Wanneer een persoon zowel belastbare handelingen als handelingen buiten

het toepassingsgebied van BTW verricht, wordt hij als een gedeeltelijke

BTW-belastingplichtige beschouwd. Klassieke voorbeelden hiervan zijn

de publiekrechtelijke instellingen en de zogenaamde actieve holding. Met

laatstgenoemde bedoelen wij holdings die naast hun loutere houdsterfunctie

ook effectief tussenkomen in het beleid van hun dochterondernemingen.

Het hoeft geen betoog dat voormelde economische actoren ook vaak als

bouwheer optreden voor industriële of semi-industriële panden.

In de praktijk is het gebruikelijk dat Belgische aannemers hun werk in

onroerende staat factureren zonder aanrekening van BTW van zodra de klant

over een Belgisch BTW-nummer beschikt en periodieke BTW-aangiften

indient. Vanuit het standpunt van de aannemer voorkomt dit meestal een

voorfinancieringskost, d.i. tussen het tijdstip van indiening van zijn BTW-

aangifte en de uiteindelijke betaling van de factuur door de bouwheer.

Gemeenzaam wordt deze benadering de medecontractantregeling genoemd.

Om toepassing te kunnen maken van deze medecontractantregeling vereist

de wetgeving dat de bouwheer :

1. Een in België gevestigde BTW-belastingplichtige is die periodieke

BTW-aangifte indient

2. Een niet in België gevestigde BTW-belastingplichtige is die in België

geregistreerd is via een aansprakelijk vertegenwoordiger.

In het verleden maakte de BTW-commentaar de toepassing van de

medecontractantregeling afhankelijk van het gebruik dat van het werk

in onroerende staat zal worden gemaakt door de gedeeltelijk BTW-

belastingplichtige. De BTW-administratie borduurde dus voort op de

techniek van het werkelijk gebruik waardoor de medecontractantregeling

slechts toepassing kon vinden indien de verstrekte diensten door de

medecontractant gebruikt zouden worden voor zijn BTW-belastingplichtige

economische activiteit.

In een beslissing maakt de BTW-administratie nu komaf met dit oude

standpunt. Voortaan kan een Belgische aannemer die werken in onroerende

staat uitvoert voor een gedeeltelijke BTW-belastingplichtige altijd de

medecontractantregeling toepassen. Niet alleen lijkt deze versoepeling ons

in lijn te liggen met de wettekst ter zake, maar zij getuigt ook van gezond

verstand. De aannemer zal vanaf heden immers niet meer moeten nagaan of

navragen welke bedoelingen de bouwheer heeft met zijn werk in onroerende

staat alvorens hij zijn facturatie aanvat...

VGD Kortrijk Spinnerijkaai 43a, 8500 Kortrijk Tel : +32 (0)56 35 85 51Filip Viaene [email protected] www.vgd.eu

TIP

VaN DE MaaNDM E E R I N Z I C H T

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERCare for Qyou

BEDRIJVENE&C I Decat I Fiets ! XL I Travel360° I Bright Advocaten

REPORTAGE Bedrijven investeren in gezonde werknemers: Alaska, Solitech-Soetaert

INTERVIEWLuc en Bernard Clarysse

DOSSIER IMMOBILIENEPC-attest I Groep Caenen I Reposo

ONDERNEMERS & COBelexa Advocaten I CapitalatWork I Titeca

HAVENNIEUWSNeele Logistics

VOKA-NIEUWSLobby Nationaal

AGENDA

PROSIT

3456

81015

2023242526

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

8

6

23

15

10

4 Ondernemers 6 29 maart 2013

Dat een mini-onderneming ook een maxi-mum aan ambitie en lef kan vertonen, bewijzen de vier jonge onderneemsters van Care for Qyou, een van de vier Vlajo mini-ondernemingen van het Brugse Sint-Leocollege. Het AZ Sint-Jan, de grootste werkgever in de Brugse regio, huurde Care for Qyou in om de interne communicatie van de dienst radiologie door te lichten.

Na de kleurrijke oordoppen-met-een-boodschap van ePlugs, dat in 2012 tot beste West-Vlaamse én Vlaamse mini-onderneming werd bekroond, gooit het 6e ASO economie van het Brugse Sint-Leocollege dit jaar opnieuw hoge ogen met een plaats bij de laatste zes in de West-Vlaamse selectie. Waar het gros van de mini-ondernemingen zich vaak beperkt tot de verkoop van voedingsproducten, geschenkartikelen of handge-maakte juwelen, biedt Care for Qyou een onvervalste b2b-dienstverlening aan. “We peilen naar de kwaliteit binnen kmo’s”, legt CEO Petra Pille uit. “We doen dat aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve analy-ses, met enquêtes en individuele gesprekken. Op het einde van het doorlichtingsproces formuleren we aan het bedrijf allerlei voorstellen om bepaalde zaken bij te sturen en te verbeteren.”

Kwaliteit is een containerbegrip

Samen met leercoaches Katrien Kesteloot, Katrien De Jaeger en Philip Van de Vijver en de externe droom-

coach Katleen Penel, werkten Petra Pille, administra-tief directeur Pauline Vandille, commercieel en finan-cieel directeur Lieselotte Coens en technisch directeur Silke Nolf een verkoopbaar pakket uit. “Via kennissen kwam ik bij het AZ Sint-Jan uit als mogelijke partner. Hoofdgeneesheer-directeur Hans Rigauts stond eerst sceptisch, maar wilde onze leerlingen toch die kans gunnen”, aldus Katrien Kesteloot.

Met die eerste potentiële klant in het vizier, gingen ze aan de slag. Pauline Vandille: “Katrien De Jaeger, die ook kwaliteitscoach van onze school is, hielp ons bij het zoeken naar bruikbare modellen om kwaliteit te meten. Kwaliteit is een containerbegrip dat vele processen omvat. Uiteindelijk hebben we onze dienst-verlening beperkt tot het doorlichten van de interne communicatie.”

In juni 2012, op het einde van hun vijfde jaar, presen-teerde het viertal het aanbod van Care for Qyou aan het bestuur van het AZ Sint-Jan. Twee maanden later volgde groen licht om de afdeling radiologie door te lichten. “Na vier infosessies in het najaar om het per-soneel te informeren, hebben we onder begeleiding van een ervaren enquêteur een bevraging opgezet die peilde naar de communicatie tussen het personeel onderling en tussen personeel en leidinggevenden. Ook het efficiënt gebruik van communicatiemidde-len zoals mail en meldingsborden werd onderzocht. Van de 65 personeelsleden hebben er 43 de online bevraging ingevuld. Daarna hebben we met 39 teamle-

den individuele gesprekken gehad. Op die manier heb-ben we quasi het volledige team kunnen bevragen”, zegt Petra Pille.

Uit de enquête kwamen er enkele opvallende vast-stellingen. “Een van de vragen was of men dacht dat interne communicatie een invloed had op het functio-neren van de dienst. De helft van de personeelsleden vond van niet, terwijl de leidinggevenden dat net wél belangrijk vinden”, merkt Pauline Vandille op.

Nieuwe klanten

Halfweg maart werden de resultaten en verbeter-punten aan de opdrachtgever voorgesteld. Op 14 mei organiseert Care for Qyou nog een debat met de lei-dinggevenden en de andere personeelsleden om na te gaan of de verbetervoorstellen ook in de praktijk haalbaar zijn.

Dat het concept aanslaat, blijkt ook uit het feit dat Care for Qyou straks nog langs mag bij het Oostendse immokantoor Lecomte en inmiddels heeft ook al een derde bedrijf zijn interesse vertoond. “Dat is het enige nadeel aan dit Vlajo-concept: onze service neemt veel tijd in beslag, dus kunnen we maar weinig klanten doen tegen het einde van het schooljaar”, zegt Petra Pille.

Toch hebben ze al bijzonder veel bijgeleerd over onder-nemen. “Het moeilijkste blijft het bepalen van een correcte prijs voor ons product. We zorgen dat de klant al onze kosten betaalt, en vragen voor de rest een ‘vrijwillige vergoeding’ voor de tijd die we erin steken. We hadden een bedrag van 100 euro in gedachten, maar onze coaches vinden dat een véél te lage inschat-ting”, aldus Lieselotte Coens.

Rest de vraag of ze later ook verder willen onderne-men? Lieselotte Coens en Silke Nolf vonden het zeker leuk, maar zullen in de toekomst toch een andere richting uitgaan. Petra Pille en Pauline Vandille hebben wél zin in ondernemen en tonen nu ook meer begrip en respect voor hun ouders, die zelf ondernemers zijn. Petra Pille: “Ik denk dat ondernemen in je bloed zit. Ik zou mij vervelen als ik niet zou kunnen onderne-men.” (SD – Foto MVN)

www.careforqyou.bewww.vlajo.org

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 6 29 maart 2013 5

Petra Pille, Lieselotte Coens, KatrienKesteloot, Pauline Vandille en Silke Nolf:

“Kwaliteit is een containerbegrip dat vele

processen omvat.”

CARE FOR QYOU PEILT NAAR KWALITEIT BINNEN KMO’S

Brugse mini-onderneming scoort bij AZ Sint-Jan

Met de liberalisering van de energiemarkt is het er niet eenvoudiger op geworden voor de ondernemers. E&C uit Kortrijk is een consultant op het vlak van energie-inkoop en heeft de handen vol. In korte tijd kende het bedrijf een grote internatio-nale groei, met een kantoor in het Poolse Warschau als voorlopig orgelpunt.

E&C biedt sinds 2005 advies en ondersteuning aan ondernemingen bij hun aankoop van elektriciteit en aardgas. Het consultancykantoor opereert naar eigen zeggen “in een niche van een niche”, maar er is toch duidelijk nood aan wat officieel energy & envi-ronmental commodity consultants heet. Zaakvoer-der Benedict De Meulemeester: “De internationale energiemarkt is zo complex dat extra hulp om die te doorgronden, nogal wat voordelen oplevert voor een onderneming die jaarlijks 5 of meer gigawattuur verbruikt.”

Het prijsvoordeel van een doordachte beslissing kan in de miljoenen euro lopen. “Het begint al bij het objectief beoordelen van de offertes en de beteke-nis van de diverse clausules qua volumeafname en prijscondities van de verschillende leveranciers”, zegt zaakvoerder Luc De Leersnyder.

Stabiliseren van energiebudgetten

De markt van energie-inkoopconsultancy nam een hoge vlucht bij de liberalisering van de Europese elektriciteits- en gasmarkt. “In een gereguleerde markt met dito tarieven hielden dergelijke consul-tants zich vooral bezig met factuurcontrole”, zegt Benedict De Meulemeester. “Bij de vrijmaking van de markt kwam het accent te liggen op het helpen van klanten om de goede ingang te vinden tot die markt en de beste voorwaarden. Tussen 2005 en 2008 steeg de groothandelsprijs voor elektriciteit van 40 naar 96 euro, en dat zadelde grote verbruikers op met enorme kopzorgen. Maar voor ons, als nieuwe speler, betekende dit een mooie kans, omdat wij met een frisse kijk allerlei risicomanagementdiensten konden ontwikkelen rond die volatiliteit van de ener-gieprijzen. Daar lag de basis van ons huidige succes.”

Een consultancytraject begint met een strategi-sche analyse van de onderneming, en de impact op de business van energiebudgetten die op en neer golven met de markt. “Daarna gaat ons kantoor een hedgingstrategie ontwikkelen: een reeks indek-kingsmaatregelen die gericht zijn op de stabilisering van de energiebudgetten”, leggen Benedict De Meu-lemeester en Luc De Leersnyder uit. “En dan start voor ons het dagdagelijks monitoren van de markt voor de klant. Daarvoor hebben we onder meer de tool e-Point ontwikkeld, om die hele stroom data te beheren die nodig zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen.”

Blik gericht op Europa

In deze consultancyniche zijn er, naast enkele wereldwijd actieve kantoren, vooral veel spelers die nationaal georiënteerd zijn. “Maar van zodra je bedrijven met vestigingen in verschillende landen in je portefeuille hebt, is louter nationaal actief zijn, niet houdbaar”, zegt Luc De Leersnyder. “Internationali-sering was voor ons, zowel qua marktgerichtheid als organisatie, sowieso van bij het begin de bedoeling. Ook al omwille van onze focus op risicomanagement en de onderliggende groothandelsmarkt. Dan kom je als vanzelf in een internationaal verhaal terecht.” Zo is E&C inmiddels met twintig medewerkers actief in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Tsjechië, Slovakije en Hongarije. Het belang van Centraal- en Oost-Europa voor E&C – regio’s die op het vlak van liberalisering van de energiemarkt nog in volle ontwikkeling zijn – wordt nog geaccentueerd door een nieuw kantoor in het Poolse Warschau, dat op 16 mei officieel wordt geopend. (JD)

www.eecc.be

E&C opent kantoor in Polen

UITGELEZENIde moet Spano loslaten

De West-Vlaamse spaanplatenfabrikant Spano wordt verkocht aan Unilin en IVC, het bedrijf van zakenman Filiep Balcaen. Alleen Europa moet nog haar goedkeu-ring geven. De deal was al eind januari beklonken, maar tot half maart had de topman van Spano, Jan Ide, de kans om een tegenbod te lanceren. Maar hij is er niet in geslaagd om het nodige geld (187,5 miljoen euro) te vinden en op die manier Spano uit handen te houden van zijn concurrenten. Dankzij de overname wordt Unilin, eigendom van het Amerikaanse Mohawk, de enige Vlaamse spaanplaatspeler. IVC, dat de MDF- en laminaatfabriek in Vielsalm krijgt, wordt dan weer een specialist in vinyl en laminaat. (DT; DS; DS; DT;HLN)

Jobsite lokte al 27.000 bezoekers

Eén jaar na de lancering van www.vouseteslesbienve-nus.eu kreeg de website al bijna 27.000 bezoekers. De site - een initiatief van Voka - Kamer van Koophan-del West-Vlaanderen, Unizo en VDAB - is bedoeld voor werkzoekenden uit Noord-Frankrijk en Wallonië en maakt hen bewust van het aantrekkelijke jobaanbod in onze provincie. Er staan momenteel 50 bedrijven op de site. Daar zitten een pak firma’s tussen die met veel grensarbeiders werken zoals Balta, Westvlees, Picanol en Lutosa. Er staan 17.000 vacatures op. (HLN 12/03)

Pinguin koopt nog vier fabrieken

PinguinLutosa koopt 4 vastgoedvennootschappen van het Franse Union Fermière Morbihannaise (UFM). Het gaat om 2 fabrieken in Frankrijk, 1 in Polen en 1 in Hongarije. Pinguin verwerkt groenten en vindt het stra-tegisch interessant zijn productiefaciliteiten in eigen handen te hebben. Pinguin is van plan de overname te betalen met wat het opstrijkt voor de verkoop van Lutosa, zijn aardappeldivisie. (DT; HLN)

Ziekenhuis wint prijs - Kortrijk

Het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk heeft de diversiteitsprijs van Jobkanaal gewonnen in de categorie social profit. Dat is een initiatief van Voka en Unizo. Het ziekenhuis krijgt de prijs omdat er 12 nationaliteiten werken. Er zijn ook 6 vijftigplussers en 2 werkkrachten met een fysieke beperking aan de slag. (HLN 19/03)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Benedict De Meulemeester en Luc De Leersnyder:

“De internationale energiemarkt is zo complex

dat extra hulp om die te doorgronden, nogal

wat financiële voordelen oplevert.”

ESP uit Nieuwpoort en DECAT Energy Technics bundelen de krachten. Voort-aan bieden ze een totaalpakket aan van technieken met focus op energiebespa-ring.

Pieter Markey van ESP (voorheen Eco Sun Power) deed acht jaar buitenlandse ervaring op met bio-massacentrales. Samen met een partner richtte hij in 2007 ESP op. Het doel was technieken (elek-triciteit, ventilatie, verwarming en sanitair) in één pakket aan te bieden en tegelijk zo zuinig mogelijk te maken dankzij hernieuwbare energie, lucht-dichtheid, enzovoort. ESP verwierf vooral naambe-kendheid aan de kust en in het hinterland op het vlak van zonnepanelen. “Met het oog op verdere groei en extra slagkracht om grotere projecten te kunnen realiseren, vonden wij als kleinere speler met vier medewerkers bij DECAT Energy Technics een solide partner met een performante structuur en dito procedures inzake engineering, software, tekenaars, enzovoort”, motiveert Pieter Markey de recente samenwerking.

Nieuwe uitvalsbasis

DECAT Energy Technics is duidelijk een maatje groter want het bedrijf telt 14 bedienden en een 100-tal technici. Als technische integrator-dienstverlener is het gespecialiseerd in studie, uitvoering, beheer, opvolging en onderhoud van totaalconcepten voor nieuwbouw of renovatie, particulier of industrieel, openbaar of privaat. Het aanbod omvat elektriciteit, bordenbouw, middenspanningscabines, industriële elektrische

installaties, gebouwenbeheer met integratie van IT-toepassingen, elektrotechnische oplossingen, elektriciteitswerken voor fotovoltaïsche panelen en windturbines. Tegen deze zomer wordt aan de Pathoekeweg in Brugge een nieuwe uitvalsbasis operationeel.

“Naast een volledige elektrische installatie en groene energie kan de klant nu bij ons terecht voor totaalprojecten met focus op energiebesparing, zowel kleine particuliere als grote industriële of tertiaire”, vertelt Lieven Decat. “In één beweging kunnen wij dankzij de expertise van ESP ook ver-warming, sanitair, ventilatie en energieaudits aan-bieden met één gezamenlijk gespecialiseerd team. Het is een logische evolutie, omdat alle technieken en stroomvoorziening meer en meer door het centrale element ‘elektriciteit’ verbonden zijn. We kregen ook bij steeds meer projecten de vraag naar één totaalaanpak. Voor de bouwheer bete-kent dat minder kopzorgen en bouwperikelen.”

ESP en DECAT Energy Technics blijven afzonder-lijke vennootschappen en zullen hun eigen klanten en projecten verder opvolgen. De dagelijkse leiding van ESP blijft in handen van Pieter Markey. (MDJ – Foto DD)

www.decat.bewww.esp-projects.be

DECAT Energy Technics en ESP werken samen

Ondernemers 6 29 maart 2013 7

BEDR

IJVENApps op de

werkvloer:Een geavanceerde prikklok op je iPhone

Time is money. En het kan geen kwaad om van beide goed bij te houden hoeveel je ervan besteedt, en hoeveel je er bij wint. Dat is pre-cies wat de app HoursTracker doet.

Er zijn meerdere apps beschikbaar die je gewerkte tijd bij-houden, maar de ‘HoursTracker’ is een van de bekendste. En die app doet wat haar naam belooft: eens geïnstalleerd op je mobiele Apple-toestel kan je zo veel klussen invoe-ren als nodig, van welke aard ook, en vlot in- en uitklokken. Timetracking in een oogwenk, dus. Je kan zelfs in de tijd terugkeren, en eerder gepresteerde uren invoeren. Dat op zich is al handig, lijkt ons, maar je kan er ook je tarieven aan koppelen en snel rapporten genereren, die een handig overzicht bieden van wat je hebt verdiend, op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis. Die rap-porten kan je in de app zelf bekijken, maar ook exporteren naar je datasheet. Met zelfgekozen tags en filters kan je zelf makkelijk bepalen wat je wil zien.

Data in de cloud

Zoals het een goede app betaamt, belooft de ‘HoursTrac-ker’ een eenvoudige en flexibele tool te zijn, geschikt voor de noden van iedereen, met een toegankelijke en over-zichtelijke interface. Een geavanceerde prikklok, eigenlijk, maar met meer mogelijkheden. En als je vergeten bent in te klokken, kan je dat achteraf nog doen, door een start- en eindtijd te kiezen. Of vertel aan de app hoelang je hebt gewerkt, en zij berekent zelf de eindtijd. Ook leuk is dat je er commentaar kan aan toevoegen, zodat je achteraf nog weet waar je die gewerkte tijd precies aan hebt besteed.

Nog een eigenschap van een goede app is dat hij niet beperkt blijft tot je mobiele toestel. Zoals gezegd, kan je de gegenereerde rapporten exporteren naar datasheets, zoals Excell, maar je kan geselecteerde gegevens ook mailen of importeren in je facturatiesysteem. En als je bang bent om je gegevens toch nog kwijt te raken, biedt de app ook een cloud service aan, waarbij alle data worden bijgehouden op een externe server. Tot midden vorig jaar was de ‘light’-versie gratis en de volledige versie betalend, maar sindsdien is de app volledig kosteloos te downloa-den. Voor de cloud service betaal je wel een abonnement. HoursTracker is dus alleen bestemd voor de iPhone en iPod Touch, maar het Android-platform biedt gelijkaardige tools aan, zoals Time Tracker en Job Tracker. (JD)

www.hourstrackerapp.com

Pieter Markey en Lieven Decat: “In één beweging kunnen

wij dankzij de expertise van ESP ook verwarming,

sanitair, ventilatie en energieaudits aanbieden

met één gezamenlijk gespecialiseerd team.”

REP

ORTA

GE

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat geldt ook op de werkvloer. Vandaar dat steeds meer bedrijven begaan zijn met de fitheid en gezondheid van hun werkne-mers. Ze organiseren zelf sportactiviteiten of ondersteunen die, iets wat de mede-werkers sterk appreciëren. Bovendien is er ook de factor ‘teambuilding’. Wij legden ons oor te luisteren bij twee ondernemin-gen die op dit vlak stevig op de trappers staan.

Het accountancykantorennetwerk Alaska, met onder meer vestigingen in Kortrijk en Ieper, neemt tijdens het Hemelvaartweekend voor de derde keer deel aan de ‘1000 km van Kom op tegen Kanker’. De start van deze traditie paste niet in een vooraf bepaalde stra-tegie van Alaska. Ze vloeide voort uit het hoogstper-soonlijke verhaal van een van de medewerkers in het Kortrijkse kantoor.

“In 2008 kreeg ik de diagnose borstkanker te horen. Ik heb de ziekte aangepakt, maar zocht ook naar een sportieve uitdaging. Als een soort overwinning op mezelf en om mijn zelfvertrouwen weer op te krikken”, vertelt juriste Petra Vanhuysse. “Ik wilde deelnemen aan de ‘1000 km van Kom op tegen Kanker’, een vier-daagse fietsestafette met start in Mechelen, die in 2010 voor het eerst werd georganiseerd. Maar omdat

ik nooit gefietst had, moest ik mezelf een zwaar trai-ningsschema opleggen. Om te kunnen deelnemen met een ploeg moet je bovendien 5000 euro sponsorgeld verzamelen. Ik polste eens bij mijn collega’s en het enthousiasme was meteen heel groot. In 2011 hebben we dan voor het eerst deelgenomen met vier Alaska-ploegen, met daarin enkele geoefende fietsers maar ook neofieten. En wie niet meefietste, zorgde voor de bevoorrading en het luidruchtig supporteren. Mensen die dat wilden, konden gedurende de vier dagen over-nachten in een door ons afgehuurde bed & breakfast.”

“Vanuit Alaska hadden we ook de klanten aangeschre-ven om hun financiële steentje bij te dragen, en daar is heel veel reactie op gekomen – we verzamelden veel meer sponsorgeld dan we verwacht hadden”, zegt Petra’s zus en Alaska Kortrijk-vennoot Barbara Vanhuysse. “Het leuke was dat in de aanloop naar de eerste editie de teams ook verschillende keren op zon-dag hebben getraind, want een rit van 125 km in één stuk op een halve dag pak je niet zomaar aan. Maar het is iedereen gelukt. Het is de bedoeling dat je met het hele team, dat uit maximaal acht mensen bestaat, gezamenlijk aan 1000 kilometer komt.”

Eigen ‘Olympische Spelen’

Door de gulle giften en het enthousiasme smaakten de eerste ‘1000 km’ naar meer, en vorig jaar nam Alaska

opnieuw deel, met nog meer fietsers en supporters. En aangezien driemaal scheepsrecht is, is het kantoor ook dit jaar weer present in Mechelen. Petra Vanhuysse is er alweer keihard voor aan het trainen.

“Het initiatief is gestart vanuit Alaska Kortrijk, maar leeft intussen in het hele netwerk van de acht kan-toren”, zegt Barbara Vanhuysse. “Zo hebben we vorig jaar ook fietsers bereid gevonden uit Alaska Waasland en Antwerpen, en eerdere deelnemers vragen om opnieuw van de partij te kunnen zijn.”

De deelname van dit evenement heeft dus heel wat in gang gezet bij Alaska, op verschillende vlakken. “Het deed bijvoorbeeld wonderen voor de samenhorig-heid”, zegt Petra Vanhuysse. “Zoiets schept een band die de gewone werkrelatie overstijgt. Op die manier is deelnemen aan een sportief evenement, of het nu voor het goede doel is of niet, ook een waardevolle teambuildingactiviteit. Mensen leren hun grenzen verleggen.”

Hoewel de deelname aan de ‘1000 kilometer van Kom op tegen Kanker’ dus niet paste in een doelbewuste ‘gezondheidsstrategie’ van Alaska, had het ook op dat vlak impact. “De aandacht voor het fysieke welzijn is er wel door toegenomen”, meent Petra Vanhuysse. “In de aanloop naar die vierdaagse jut je elkaar een beetje op: hoeveel heb je al gefietst? Hoe scherp sta je? Hoe is het met je conditie gesteld? Dat speelt hier nu wel.”

Intussen smaakt dit naar meer want bij Alaska staan er heel wat nieuwe initiatieven op stapel. “Zo leeft sterk het idee om een sportdag binnen het hele Alaska-netwerk te organiseren: een soort Olympische Spelen”, glimlacht Barbara Vanhuysse. “Collega Dieter Decock heeft onlangs een mountainbiketocht geor-ganiseerd en wil dat jaarlijks herhalen. En tijdens het laatste weekend van juni trekken alle medewerkers van Alaska Kortrijk op een minifietstocht, waar ook de niet zo sportieve mensen aan kunnen deelnemen – ook al omdat er twee pauzes voorzien zijn.”

BEDRIJVEN INVESTEREN IN GEZONDHEID VAN DE WERKNEMERS

Samen sporten: goed voor het lichaam en de samenhorigheid

8 Ondernemers 6 29 maart 2013

REP

ORTA

GE

Ondernemers 6 29 maart 2013 9

Sportieve CEO

Het bedrijf Soetaert uit Zandvoorde is een frisse negentiger, die zich bezighoudt met waterbouwkun-dige werken, bruggen- en tunnelbouw. Onder de naam Soiltech pakt men ook ‘hei- en beschoeiingswerken’ aan: het in de grond heien en trillen van stalen platen, wanden enzovoort, en het beschoeien van bouwput-ten.

Sinds 2003 staat CEO Peter Caset aan het hoofd van Soetaert. Hij is een gepassioneerd sporter, wat onge-twijfeld zal meegespeeld hebben in een aantal recente sportieve exploten van de medewerkers in het bedrijf. “Ik wacht nog op beter weer om mijn eigen wintervet ervan af te lopen”, glimlacht hij. “Maar ik ben er inder-daad van overtuigd dat als je fit en gezond bent, dat een positieve weerslag heeft op je dagelijkse bezig-heden. Sinds 2007 heb ik enkele marathons gelopen, en ik ga geregeld ook eens op de trappers staan. In dit bedrijf zijn er nog heel wat sportievelingen, en het leek mij zinvol om ze voor een aantal sportieve uitdagingen te stellen.”

Soetaert staat bijvoorbeeld – samen met Rotary Ter Streep, Toerisme Oostende, het Economisch Huis en Hermes Oostende – mee aan de wieg van de Marathon van Oostende. “Ik ben zelf lid van de Managers Mara-thon Club, en we vonden het allemaal jammer dat de Kustmarathon ter ziele is gegaan. Van een vaag idee om die nieuw leven in te blazen, is dat uitgegroeid tot een nieuw initiatief, door verschillende partners gedragen. Elk jaar neemt een flink pak van onze

medewerkers deel, vooral aan de acht kilometer en de halve marathon”, zegt Peter Caset. “Dat is voor velen al grensverleggend. Bovendien beperken de loopinspan-ningen zich niet tot de marathon. Zo is er een groepje mensen dat tijdens de middagpauze geregeld eens gaat joggen.”

Heroïsche verhalen

De fietsliefhebbers onder de Soetaertmedewerkers wagen zich dan weer geregeld aan georganiseerde rit-ten, en schuwen ook het avontuur niet. In 2011 nam een ploeg deel aan ‘Climbing for Life’, een organisatie van Golazo, in samenwerking met Gella Vandecaveye en haar sportieve mentor Eddy Vynckier. In winterse weersomstandigheden beklommen ze toen de notoire Galibier, en vorig jaar bedwong een aantal Soetaert-dapperen een gloeiend hete Mont Ventoux.

“We hebben daarvoor toch veel mensen bereid gevon-den”, zegt Peter Caset. “Opmerkelijk, want zoiets heeft

toch een niet te onderschatten impact op het bedrijf. Denk maar aan de trainingsritten vooraf, alle voorbe-reidingen en de werkdagen die je daarvoor opoffert. Bovendien wordt de praktische kant van de zaak gere-geld door ons secretariaat hier. Maar dat hebben we er graag voor over.”

“Het leuke was dat er verschillende opties waren: met Sporta kan je de Mont Ventoux beklimmen, de ‘Cannibale (173 km, 6 cols) of de Cannibalette (131 km, 4 cols) rijden of als ‘Ventourist’ een iets minder zware uitdaging aangaan. Ieder van ons heeft zijn uitdaging tot een goede einde gebracht, in een opperbeste sfeer met de nodige heroïsche verhalen achteraf.” Dit jaar worden de kuiten van de medewerkers bij Soetaert iets minder belast met een tocht, eind juni, over en rond de Cauberg.

Groepsgevoel

Dat dit allemaal past in een uitgedachte HR-strategie, wil Peter Caset niet gezegd hebben, maar helemaal informeel of vrijblijvend is het toch niet. “We willen met het bedrijf toch bewust een sportief en dyna-misch imago uitdragen. Dat moet niet de voornaam-ste drijfveer zijn om hier te komen werken, en het is ook niet de bedoeling dat de sportieve prestaties de professionele verdringen, maar het draagt toch bij tot een fris beeld naar de buitenwereld. En we kunnen mooie resultaten voorleggen. Medewerkers die niet zo sportief aangelegd waren, hebben we er toe kunnen aanzetten om wat meer te bewegen, wat hun gezond-heid en welzijn ten goede komt. Niet dat dit bij ons een verplichting is, verre van, maar we geven wel de kans, via de Marathon van Oostende en de fietstochten. Het is moeilijk meetbaar, maar door dergelijke initia-tieven worden zowel de sfeer als de prestaties op de werkvloer er wel beter door. Bovendien bevordert het ook sterk het groepsgevoel.” “Wat je wel zeker een strategie kan noemen, is dat ik sowieso erg veel belang hecht aan de betrokkenheid van de medewerkers en hun familieleden bij het bedrijf”, zegt Peter Caset. “Dat doen we niet alleen met de sportactiviteiten, maar ook via onder meer een half-jaarlijks ‘Soetaert-magazine’, een Sinterklaasfeest, teambuildingweekends met een dropping en een nachtspel, enzovoort. In die zin is Soetaert nog steeds een familiale kmo.” (JD)

www.alaska-group.euwww.soetaert.be

Petra en Barbara Vanhuysse: “Deelnemen aan de ‘1000

km van Kom op tegen Kanker’ deed wonderen voor de

samenhorigheid. Zoiets schept een band die de gewone werkrelatie overstijgt.”

Peter Caset: “Ik ben ervan overtuigd dat als je fit en gezond bent, dat een positieve weerslag heeft op je

dagelijkse bezigheden.”

Luc en Bernard Clarysse Weverij Jules Clarysse

10 Ondernemers 6 29 maart 2013

Textiel is een sector vol angst. Dat het ook anders kan, bewijst Weverij Jules Clarysse. Met 200 medewerkers en een omzet van 40 miljoen euro is het bedrijf uit Pittem uitgegroeid tot Europees marktleider voor bad- en keukenlinnen. Dagelijks worden zowat 100.000 handdoeken verkocht en geleverd aan onder meer 17 van de 20 grootste retailers ter wereld. De broers Luc en Bernard Clarysse leiden het in 1954 opgerichte familiebedrijf in de derde generatie en zij bewijzen dag in dag uit dat textiel in onze contreien nog best de wereld aan kan.

“Als het moeilijk gaat, overleven diegenen die zich het best aanpassen”

INTE

RVIE

W

Ondernemers 6 29 maart 2013 11

Uw bedrijf werd steevast vergeleken met Santens. De sectorgenoot uit Oudenaarde ging vorig jaar ech-ter failliet. Hoe slaagt u er wel in te overleven? Luc Clarysse: “Het is onze diepste overtuiging dat er in het leven van een gemiddelde kmo maar één sleu-tel naar succes leidt: zich continu aanpassen aan de markt. Dat is exact wat we hier jaar in jaar uit doen. Ook al in de jaren ‘80 of ‘90. Die twee decennia waren zelfs cruciaal in onze sector. Voor het eerst werden we hier geconfronteerd met de import van goed-koop textiel. Stapsgewijs hebben we ons aangepast. Eerst werd de goedkope import gezien als een aan-vulling op ons eigen aanbod. Later zagen we ook de voordelen in van goedkope importproducten: als er bijvoorbeeld veel verpakking aan te pas kwam, bood dat ook een kans om het uit te besteden. Ook na de laatste crisis van 2008 zijn we verplicht geweest om ons gamma aan te passen. Waar ons aanbod vroe-ger 75% eigen productie en 25% import was, zijn we geëvolueerd naar een verhouding 40%-60%. Het was een noodzaak, maar onze ervaring met landen als Turkije, China, Pakistan en Egypte is zeker niet slecht. We blijven er bij: het was dat of in de problemen komen. De keuze is dan natuurlijk snel gemaakt.”

Goed nieuws voor de productie in Vlaanderen kan je dat moeilijk noemen? Als het er echt op aan komt, moeten we de duimen leggen omwille van onze totale kost.Luc Clarysse: “Wie zegt dat? Laat me heel duidelijk zijn: we blijven bijzonder ambitieus wat België betreft. Op voorwaarde natuurlijk dat de globale context ook wat mee wil en die is, toegegeven, niet altijd evident. We prijzen ons gelukkig dat we zowel met badhand-doeken als met keukenhanddoeken producten in huis hebben die elke burger overal ter wereld dagelijks in handen krijgt. Een nuttig en noodzakelijk product dus. Maar de concurrentie is enorm, ook al is er al een aan-tal spelers onderuitgegaan. Vandaag zijn we in Europa marktleider en we blijven trouw aan de productie in Vlaanderen. In feite mag je niet alleen kijken naar de

kostprijs van een product. Wij geloven in het principe dat je elke dag toegevoegde waarde moet creëren voor je klant. Anderen schijnen dat soms te vergeten, maar voor ons is het een heilig principe. Toegevoegde waarde bereik je niet zomaar. Veel, zoniet alles, begint met de vertrouwensrelatie met de klant. Je moet je beloftes nakomen, alle diensten leveren die de klant vraagt en natuurlijk moet je ook ten allen tijde met een kwalitatief product komen.” Jules Clarysse is een familiebedrijf. Welke zijn de interne huisregels?Luc Clarysse: “We prijzen ons gelukkig dat er binnen de vier familietakken - twee broers en twee zussen - zo’n hechte en transparante band bestaat. Het uitganspunt is altijd geweest dat het belang van het bedrijf moest voorop staan en dat er competentie nodig was om te kunnen functioneren binnen het familiebedrijf. Als er in de komende generatie (mijn broer Bernard heeft vier kinderen en ikzelf heb er drie) competentie aan-wezig blijkt te zijn, zullen de eventuele opvolgers toch eerst ervaring moeten opdoen op een ander. Dat is de afspraak. Toen de crisis in 2008 uitbrak, hebben we als familiebedrijf ook versneld werk gemaakt van de regels van corporate governance en hebben we twee onafhankelijke bestuurders aangetrokken. Er kwam kennis en visie van elders en dat leidde naar nieuwe inzichten. Ik denk dat we dankzij dit externe klankbord sneller uit de crisis zullen komen dan andere kmo’s.”

Ook uw vader die in 2011 overleed, speelde een belangrijke rol. Hij heette vooral een man te zijn van de traditionele waarden. Was hij de strateeg of eer-der de familieman?Luc Clarysse: “Ik denk dat hij beide aspecten beheerste. Zijn hele leven lang is hij blijven zoeken naar technolo-gische innovaties. Dat was zijn wereld. Daarnaast gaf hij als een bonus pater familias de waarden mee waar het in dit leven om draait: correct zaken doen, hard werken, sociaal zijn en als pragmaticus problemen oplossen.”

De kracht van innovatie Typeren we Jules Clarysse goed als we zeggen dat dit bedrijf zichzelf permanent opnieuw uitvindt?Luc Clarysse: “Zich aanpassen is de enige weg die naar hogerop leidt. Dat is geen unilaterale opdracht, maar het kan op verschillende domeinen. Het productie-proces technisch aanpassen, uitpakken met nieuwe producten, de exportstrategie bijsturen, aan de orga-nisatie sleutelen, ecologisch mee zijn met de nieuwste trends en informatica in de armen sluiten. Je moet permanent alert zijn. Ja, ik denk dat ik daar net als mijn broer Bernard zeven dagen op zeven over nadenk. Die permanente drang om zich aan te passen, maakt ons relatief uniek. We zijn anders dan onze collega’s. Dit vertaalt zich op het terrein in tal van zaken. Geen enkele concurrent biedt bijvoorbeeld zo’n uitgebreide collectie aan. Maar wij geloven erin omdat we op die manier de vraag vanuit de markt best kunnen invullen. Uniek zijn we ook omdat we ons alleen toeleggen op Europa, maar dan ook letterlijk elk land van het Oude Continent: van Finland tot Spanje, van Italië tot de Bal-tische Staten. We onderscheiden ons ook door de mix aan klanten in al die landen: retailers, distributeurs, b2b, speciaalzaken. Heel onze salesorganisatie werd ook in die zin aangepast, want elke doelgroep heeft nu eenmaal een ander verwachtingspatroon. Marktdif-ferentiatie is niet zomaar een begrip, het is een vast gegeven waar elke ondernemer moet op inspelen.“

De sleutel tot alles lijkt innovatie, maar wat is dat? Welke voorwaarden zijn nodig om innovatie ook met succes te implementeren?Luc Clarysse: “Er bestaan daar veel opleidingen over, maar wij proberen het op onze manier te doen. Op basis van pragmatisme zeg maar. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken over innovatie, maar we beseffen dat niet alle ideeën noodzakelijkerwijs uitmonden in een innovatief product. Je moet daar realistisch in zijn. Maar hoe meer ideeën er aan de basis leven, hoe beter. Dan distilleren we daar wel de

INTE

RVIE

W

beste uit. Om aan innovatie te doen zijn, moeten er sowieso enkele voorwaarden vervuld zijn. Eén: je moet de mogelijkheid en dus de structuur organiseren die het mogelijk maakt om over innovatie na te denken. Twee: als die structuur er is, moet je streven naar realisatie. En drie: als er dan finaal een innovatief pro-duct in huis is, moet je die boodschap nog uitdragen en verkondigen aan de markt. Het voordeel van een kmo is dat je op elk van die drie uitdagingen snel kan inspelen.”

Lessen uit de crisis

Wat heeft u geleerd uit de crisis?Luc Clarysse: “Een aantal zaken. Het allerbelangrijkste is dat we hebben vastgesteld dat we een sterk team van medewerkers hebben. Schouder aan schouder gaan we ervoor, met een optimistische ingesteld-heid. De crisis is ook bij uitstek een gelegenheid om de organisatie aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Wie dat niet doet, is verloren. Ik denk dat we nu beetje bij beetje de crisis aan het verwerken zijn. We zijn alvast uit de rode cijfers en we zien dat de omzet na een neerwaartse beweging van 53 naar 37 miljoen euro opnieuw klimt richting 45 miljoen euro. We kunnen optimistisch zijn maar blijven ons adagio trouw: zich permanent aanpassen. Deze was anders dan alle andere crisissen.”

In welke zin?Luc Clarysse: “Om te beginnen waren er de wissel-koersverschillen tussen de dollar en de euro. Omdat de euro te duur werd, zagen we de importdruk danig groot worden. Dan kwam de bankencrisis en daarna stegen de grondstofprijzen schrikwekkend. Boven dat alles kwam dan nog eens een consumentencrisis, wat een effect had op ons orderboek en op onze omzet. Het omzetverlies ging sneller dan de interne kostenre-ductie. Dit hadden we nog nooit meegemaakt.”

Jullie gaan er prat op binnen te zijn bij 17 van de 20 grootste retailers van de wereld. Hoe breek je de deur open bij deze grote jongens?Luc Clarysse: “Onze permanente wil om nieuwe pro-ducten aan te bieden, is volgens mij doorslaggevend. Design vormt daarbij een belangrijk onderdeel. Finaal moet je ook een coherent en boeiend verhaal brengen en consequent zijn in wat je doet en zegt te zullen doen.”

Jullie aanbod vindt zijn weg naar 30 landen. Hoe zou u de exportstrategie samenvatten?Luc Clarysse: “Export staat voor ons gelijk aan Europa. Dat is een bewuste keuze. Ooit waren we actief in de VS, maar we zijn daarmee gestopt. Het had geen zin want we werden er gekopieerd dat het een lieve lust was. En we werden ook geconfronteerd met de volati-

liteit van de munt. Een handdoek verkopen is één zaak, maar wij doen veel meer dan dat. Het achterliggende verhaal van authenticiteit en de inbreng van onze mensen zijn minstens even belangrijk. We werken in Europa met gespecialiseerde mensen. De retail vraagt een andere aanpak dan pakweg verkoop via internet. Klanten kopen bij ons omdat ze geloven in ons hele verhaal: onze kwaliteit, de betrouwbaarheid van onze leveringen, onze sérieux, onze toegevoegde waarde, onze mensen.”

Vandaag is Jules Clarysse goed voor een omzet van 45 miljoen euro. Is groei een prioriteit? Of is rendabel consolideren ook een optie?Luc Clarysse: “Alles hangt af van hoe je het bekijkt. Als groei synoniem staat voor performant, voor meer marktaandeel en voor meer concurrentiekracht, dan gaan we er volledig voor. Want dan wil dat zeg-gen dat we goed bezig zijn. De voorbije jaren ston-den echter niet in het teken van groei. Het was een krimpmarkt, maar dat was natuurlijk voor iedereen zo. Nu zijn we opnieuw aan het groeien zoals we het wil-len. Langzaam maar zeker, het hoeft niet noodzakelijk met grote sprongen te gaan.”

Katoenprijs schiet door het dak

Verticale integratie is cruciaal binnen de strategie. Waarom is het zo belangrijk van de hele ketting te beheersen?Luc Clarysse: “Eén zaak doen we niet zelf: garens spin-nen. Maar verticale integratie is belangrijk omwille van de kostprijsefficiëntie en omwille van de winstoptima-lisatie. Door de zaken zoveel mogelijk zelf te sturen, vermijd je afhankelijkheid van derden. Alleen is het zo dat er zich een zeker industrieel weefsel moet aandienen in de naaste omgeving voor de toelevering van bepaalde onderdelen. In Vlaanderen hebben we op dat vlak helaas al heel veel verloren. Het mag echt niet verder zakken.”

Over productie en weven gesproken. Helpt het dat uw zus gehuwd is met Luc Tack, CEO van Picanol?Luc Clarysse: “Ach, weet u, wij zowel als Luc Tack heb-ben het druk genoeg met de eigen zaak. Maar als we elkaar zien, kunnen we het uiteraard niet laten om het eens over technische zaken of over het machi-nepark te hebben. Hij heeft ons ook al geïnspireerd met zijn visie. Zo zweren we allebei bij low profile, bij een kostenbewuste organisatie en bij de zorg om de klant. Zijn optimisme werkt ook aanstekelijk. In volle crisis een tanker als Picanol overnemen, je moet het maar doen.”

Uw bedrijf is vaak de speelbal van de volatiliteit van de grondstoffenprijzen. Hoe afhankelijk bent u bijvoorbeeld van de katoenprijs die de voorbije jaren verdrievoudigde?Luc Clarysse: “Wat garens betreft hebben we een dub-bele bekommernis: we willen enkel kwaliteit in huis halen en tegen een redelijke prijs. Om het bevoorra-dingsrisico te beperken, slaan we onze voorraden in bij diverse leveranciers: in België (UCO), maar ook in India en Pakistan. Het grote probleem met de oplopende prijzen is inderdaad dat je zo goed als machteloos bent. Katoen is een wereldproduct in de handen van machtige lobby’s. We drijven onder andere handel met producenten die Fair Trade katoen aanbieden. Zo kopen we via Fair Trade al jaren katoen in het tegenwoordig veelbesproken Mali. Met de bedoeling

het lot van de lokale boeren te verbeteren. We willen ook ethische en sociaal geëngageerde ondernemers zijn.”

Een bedrijf leeft niet op een eiland

Jules Clarysse investeert ook volop in contact met het onderwijs. Waarom?Luc Clarysse: “We beschouwen het als een basisop-dracht om contact te houden met diverse scholen. Dit is een vorm van sociaal engagement. Een bedrijf leeft niet op een eiland maar staat met beide voe-ten in de maatschappij. Dan vinden we het ook niet meer dan normaal dat we voor de maatschappij iets terugdoen. Interactie met de onderwijswereld is daar één voorbeeld van. Zoals we ook binnen Voka proberen aanwezig te zijn als we iets kunnen bijleren. Wij kunnen van hen leren en zij allicht ook van ons. Elke bedrijfsleider kan iets opsteken van een andere instantie als hij er tenminste open voor staat.”

Hoe is uw ervaring met online shoppen of met soci-ale media? Niet meer weg te denken, ook niet in jullie business?Luc Clarysse: “Zeker weten en het onlinegebeuren wordt belangrijker en belangrijker. Daarom hebben we in 2012 Clarysse Web opgericht. U moet dat ook in de aparte context van ons bedrijf zien. Wij zijn het enige bedrijf dat constant zo’n grote voorraden aanhoudt. Dankzij het web kunnen we die voorraden sneller doen roteren, maar doen we boven alles onze klanten een groot plezier. Want wat vraagt de moderne afnemer vandaag? Hij wil toegang hebben tot zoveel mogelijk informatie, toegang hebben tot producten en snel een order kunnen plaatsen in functie van de vraag vanuit de markt. Dankzij Clarysse Web is dat nu allemaal mogelijk. Een groot order of een klein order? Het doet er niet toe, de klant beschikt over alle informatie die hij nodig acht om snel te reageren.”

Alweer een vorm van flexibiliteit?Luc Clarysse: “Dat mag je zeggen. Als we de crisis aar-dig trotseren – geef ons nog twee jaar en ons bedrijf is er weer helemaal bovenop - dan is het net omdat we doen wat Charles Darwin al zei in de 19e eeuw: als het moeilijk gaat voor iedereen, overleven diegenen die zich het best aanpassen. Na de storm willen we een sterke boom zijn die nog altijd rechtstaat. Daarom gaan we nu ook onze interne organisatie, zeg maar de organisatie van onze fabriek, aanpassen en opdelen in twee units: één voor de aanmaak en de verwerking van onze eigen producten, en één voor alles wat met importproducten te maken heeft. Ja, flexibel denken en ageren is een nooit eindigend proces.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

12 Ondernemers 6 29 maart 2013

“Je mag niet alleen kijken naar de kostprijs van een product.

Wij geloven in het principe dat je elke dag toegevoegde waarde

moet creëren voor je klant.”

“Geef ons nog twee jaar en ons bedrijf is er weer

helemaal bovenop.”

BEDR

IJVEN

Ondernemers 6 29 maart 2013 13

Omdat Hendrik Winkelmans en Catherine Van Dijk als echte stadsfietsers nood had-den aan een leuke fietsenwinkel, beslisten ze maar om er zelf een op te starten. In Gent werd JOMA Sport overgenomen en in maart 2010 ging Fiets! Antwerpen open. Enkele weken geleden openden ze in Roeselare al winkel nummer negen.

“Fiets! moet vooral een leuke fietsenwinkel zijn”, zegt Catherine Van Dijk, echtgenote en partner van Hendrik Winkelmans. “Een locatie waar je alles kan vinden wat met de fiets te maken heeft. Zo vind je naast een uit-gebreid gamma fietsen, alle accessoires en zelfs een afdeling fietskledij, ook voor dames, met pashokjes. We investeerden daarvoor in extra ruimte. Het con-cept slaat blijkbaar aan want we hebben ondertussen al vestigingen in Leuven, Boortmeerbeek, Herentals,

Antwerpen, Hasselt, Gent, Wijnegem, Izegem en Roe-selare. Die laatste is met 1700 m² veruit de grootste fietsenwinkel in Vlaanderen.”

Carrièrewending

“Onze carrière nam een totaal andere wending”, geeft Catherine toe. “Hendrik is jurist van opleiding en werkte onder andere bij McKinsey en Uplace als consultant, ik ben doctor in de criminologie en was als assistent aan de slag in de VUB. Hendrik startte Fiets! op in 2010, ik volgde hem in mei 2011. We zijn beiden 37 en willen nu onze droom – zelf iets realiseren – waar maken.”

Opmerkelijk is de duidelijke knipoog die Fiets! geeft aan bedrijven met het project ‘Bedrijfsfiets’. “Bedrijven kunnen bij ons fietsen kopen of leasen op maat van hun werknemers. Er zijn drie grote groepen: elektrische fietsen, vouwfietsen en gewone fietsen. Elektrische fietsen zijn zeer interessant wat woon-werkverkeer betreft. Studies wijzen uit dat men tot vijf kilometer de fiets gebruikt, daarna niet meer. Elektrische fiet-sen lossen dat probleem op. Je kan de ondersteuning trouwens ook uitzetten en fietsen als met een gewone fiets. De vouwfiets past perfect in een autokoffer en kan moeiteloos met de trein worden meegenomen.

Onder gewone fietsen vallen stadsfietsen maar evenzeer toer- en racefietsen. Leasen kan vanaf een bedrag van 7500 euro, meestal meerdere fietsen dus. Gedurende drie à vier jaar wordt dan maandelijks een bedrag betaald waarvoor men in ruil een fullservice contract krijgt met onderhoud in het bedrijf. Fiscaal is de fiets zeer interessant want hij wordt niet extra belast en de werkgever kan kosten in verband met de fietsen en de infrastructuur voor 120% inbrengen. Leasen gebeurt via ING en die eisen dan wel dat de fietsen verzekerd zijn. Daarvoor werken we samen met Callant Verzekeringen.” (PD – Foto Kurt)

www.fiets.be

Voor Bernard Mbusa van de federatie van Congolese Ondernemingen betekende het bezoek aan onze provincie een ware cul-tuurschok. Met de hier opgedane ervaring en kennis hoopt hij de Congolese bedrijven een duwtje in de rug te geven.

De voorbije weken was Voka West-Vlaanderen gast-heer voor een wel heel speciale bezoeker. Bernard Mbusa, provinciaal directiehoofd Noord-Kivu bij de federatie van Congolese Ondernemingen, kwam kijken hoe het er bij ons aan toegaat. Hij maakte niet alleen voor het eerst in zijn leven kennis met het fenomeen ‘sneeuw’, hij kwam naar eigen zeggen ook onder de indruk van de organisatie van onze maatschappij, de aandacht voor nieuwe technologie en de vriende-lijkheid van de Belgen.

Zelf staat hij aan het hoofd van de Kamer van Koop-handel in Noord-Kivu, een provincie in het oosten van de Democratische Republiek Congo met Goma als hoofdstad. “Het is een klein bureau met slechts enkele medewerkers”, vertelt Bernard Mbusa. “Onze Kamer telt 450 leden verspreid over verschillende sec-toren zoals algemene handel, mijnbouw, landbouw,

transport, enzovoort. Het gaat in de eerste plaats om heel kleine ondernemingen, maar er is bijvoorbeeld ook een tabaksbedrijf met meer dan 500 werknemers. Het tweede grootste bedrijf, Transport et Messagerie du Kivu, is eigendom van de Belgische familie Esselen.”

Veiligheid is een groot probleem in de regio, maar daar wil Bernard Mbusa liever niet over praten. In november vorig jaar namen de M23-rebellen de hoofdstad Goma in, maar na zware internationale druk verliet de militie op 1 december de hoofdstad. De dreiging is daarmee zeker nog niet van de baan want de rebellen kamperen op nauwelijks een paar kilometer van de hoofdstad. Onnodig te zeggen dat dit niet meteen de ideale voedingsbodem is voor een bloeiende economie. “En dat is nog niet alles”, gaat Bernard Mbusa verder. “Zo verkeert het wegennetwerk in een lamentabele staat, is de elektriciteits- en energievoorziening heel onzeker en blijft het probleem van de corrupte admini-stratie en politie.”

In de allerbeste Afrikaanse traditie laat hij het echter niet aan zijn hart komen en kijkt hij met een positieve blik de toekomst tegemoet. De voorbije weken bracht hij een bezoek aan een tiental West-Vlaamse onder-

nemingen (Rentec, Brenntag, Primus, TVH, Isocab, Kipco-Damaco, AVC, Crematorium Uitzicht, Kortrijk Xpo en APZI). “De kennis en de ervaring die ik hier heb opgedaan, zal ten goede komen aan de Congolese ondernemingen”, besluit Bernard Mbusa. (DVT – Foto Hol)

Congolees bezoek voor Voka West-Vlaanderen

Bernard Mbusa: “Onze Kamer telt 450 leden verspreid over verschillende

sectoren zoals algemene handel, mijnbouw, landbouw,

transport, enzovoort.”

Catherine Van Dijk: “Fiscaal is de fiets zeer

interessant want hij wordt niet extra belast en de werkgever kan kosten in verband met de fietsen en de infrastructuur

voor 120% inbrengen.”

Fiets! XL biedt de bedrijfsfiets aan

BEDR

IJVEN

Nauwelijks drie jaar na de opstart van Bright telt het kantoor al zeven advocaten en drie bedienden. Als gevolg van de snelle groei verhuist het bedrijf, al blijft het trouw aan het Roeselaarse Accent Business Park.

Toen Bright van start ging, was er volop ruimte om te groeien. Maar die is inmiddels helemaal opgebruikt en daarom gaat het kantoor verhuizen, weliswaar naar een ander kantoorgebouw op dezelfde site. “Veel snel-ler dan verwacht is onze groeimarge opgebruikt”, zegt Dirk Clarysse. “Ook al zijn we hier bij toeval terechtge-komen, we zijn ondertussen dusdanig overtuigd van de troeven van het Accent Business Park, niet in het minst de interessante ligging en de groeiende aan-trekkingskracht. Daarom hielden we eraan om op het park te blijven.”

“Groeien op zich is geen doel”, benadrukt hij. “Niet het aantal advocaten telt, maar wel het verder aan de vraag kunnen beantwoorden, indachtig onze prin-cipes van bereikbaarheid en een persoonlijke aanpak. We ambiëren een middelgroot, kwalitatief advocaten-kantoor te zijn en te blijven. Daarbij de eigen cultuur behouden is belangrijk.”

Zesde pijler

“Ondernemingsrecht is onze hoofdbezigheid, 95% van onze klanten zijn bedrijven en ondernemers. Juist daarom stellen we kwaliteit, service en bereikbaarheid centraal”, zegt Dirk Clarysse die samen met drie ven-noten het kantoor leidt. “Die bereikbaarheid streven we na op verschillende vlakken: zowel qua tarieven als fysiek. Als bedrijven vaak non-stop werken, dan moeten ook wij een soepel tijdschema aanhouden en makkelijk bereikbaar zijn. Verder staat Bright voor een persoonlijke aanpak, transparantie en pragmatisme. De oplossingen die wij aanbieden moeten uiteraard juridisch correct en goed onderbouwd zijn. Evenzeer moeten ze echter praktisch en werkbaar zijn.”

Tot nu toe was het kantoor actief op vijf domeinen: contracten en commercieel recht, vennootschappen en M&A, aanneming en vastgoed, informaticarecht en intellectuele eigendom en sociaal recht. “Sinds kort is daar een zesde pijler bijgekomen: vermogensrecht en fiscaliteit”, zegt Nele Schelstraete. “We sprongen vrij vroeg op de kar van IP en ICT, en dat nam ondertussen een hoge vlucht. We verwachten eigenlijk hetzelfde van vermogensrecht en fiscaliteit.”

Alert blijven

De gestegen vraag naar bijstand op het vlak van ver-mogensrecht is voor een groot stuk ingegeven door de regeringsmaatregelen van de laatste jaren. “Vaak negatieve maar soms ook positieve”, benadrukt Dirk Clarysse. “Denken we aan de vrijstelling van succes-sierechten bij de overdracht van familiale ondernemin-gen. Omdat de materie bovendien steeds complexer wordt, hebben we met Steven Seyns een specialist aangetrokken. Voorheen was hij werkzaam bij twee gespecialiseerde kantoren. Als advocaat en universi-tair medewerker is hij een interessante aanvulling voor ons team. Samen met hem maken we vermogens-recht bereikbaar. Vermogensrecht is immers meer dan fiscale optimalisatie, we zorgen in de eerste plaats voor gemoedsrust, en dat geldt niet noodzakelijk enkel voor grote vermogens.”

Bright kijkt overigens nog steeds uit naar interessante profielen. “Op vandaag zoeken we effectief advoca-ten met interesse in ondernemings- of vermogens-recht”, aldus Dirk Clarysse. “Gezien de snelle evolutie van regelgeving streven we naar een doorgedreven specialisatie. Up-to-date blijven is echt wel de bood-schap. Dat doet iedereen door zijn eigen materie bij te houden en op te volgen. Maar dat doen we evenzeer met onze maandelijkse nieuwsbrief The Bright Side en het organiseren van ontbijtseminaries (Breakfast@Bright). Op die manier dwingen we onszelf om alert te blijven.” (PD – Foto Kurt)

www.b-right.be

“Vermogensrecht en fiscaliteit als nieuwe pijler”

Travel360° start met b2b-magazine voor de reisprofessionalOlivier Dujardin en Jan Peeters van het Brugse Travel360° zwemmen tegen de stroom in. Terwijl onheilsprofeten gedrukte media een donkere toekomst voorspellen, brengen zij hun b2b-nieuws uit de reissector nu ook in printversie.

Vorige zomer pakten de Bruggelingen al uit met het allereerste onlineplatform voor professionals in de reisindustrie. Travel360° bundelt er nieuws, vorming en analyses over de sector. Reiskantoren, touroperators en toeristische diensten behoren tot de beoogde doelgroep.

“Onze partners kunnen hun bedrijfs- en product-nieuws zelf publiceren op ons platform”, vertelt Olivier Dujardin. “Wij verspreiden hun boodschap via onze website en elektronische nieuwsbrief. Omdat bepaalde content nu eenmaal beter leest op papier, is er nu ook een tweemaandelijkse gedrukte versie op 5.000 exemplaren die met de post wordt verdeeld. Voorlopig enkel in het Nederlands ver-krijgbaar, 10% van de oplage gaat trouwens richting Nederland.”

“We proberen telkens een slimme link tussen onze mediakanalen te leggen”, zegt hoofdredacteur en medeoprichter Jan Peeters. “Zo laten we Philip Tim-mermans van Sundio Belgium aan het woord in ons eerste nummer, maar staat het complete interview van 45 minuten ongemonteerd op onze website.”

Naast het nieuwe magazine, de website en de e-mailnieuwsbrieven, organiseert het bedrijf ook online- en offlinetrainingen en congressen. Daar-mee hebben Olivier Dujardin en Jan Peeters een 360°-uitgeverij gebouwd in toerisme, een niche die ze als geen ander kennen. (SD)

www.travel360.be

14 Ondernemers 6 29 maart 2013

Dirk Clarysse en Nele Schelstraete: “Vermogensrecht is meer

dan fiscale optimalisatie, we zorgen in de eerste plaats voor

gemoedsrust.”

DOSS

IER

Ondernemers 6 29 maart 2013 15

Energieprestatiecertificaten (EPC’s) zijn sinds een viertal jaar verplicht bij iedere immobiliëntransactie. Zo’n EPC dient te worden opgemaakt door een energiedes-kundige type A. Gezien de grote markt-vraag vonden heel wat mensen van allerlei pluimage hierin een leuke bijverdienste wat de kwaliteit niet altijd ten goede kwam. Recent greep het Vlaams Energieagent-schap echter in (VEA).

Tot voor kort kon iedereen die met succes een door het VEA erkende opleiding had gevolgd, energie-prestatiecertificaten opmaken. Uit onderzoek bleek dat zoiets niet altijd grondig en uniform gebeurde en daarom greep het VEA in. “Door de vereiste grondige detaillering evolueert de opmaak van zo’n EPC steeds meer naar een job voor mensen met een bouwkundige achtergrond”, zegt energiedeskundige en vastgoedex-pert Kristof Biebuyck uit Desselgem. “Dat is een goede zaak: het zal de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komen en de enorme verschillen in prijzen voor zo’n energie-audit wegwerken.”

In het Vlaams Gewest is het EPC voor de verkoop van woningen en appartementen verplicht sinds 1 november 2008. Voor verhuur ging de verplichting in op 1 januari 2009. “Vanaf het moment dat het EPC dat wettelijk karakter kreeg, is het belang ervan enorm toegenomen”, verduidelijkt Kristof Biebuyck. “Dat stimuleerde heel wat particulieren en professio-

nele eigenaars om voor hun patrimonium zo’n EPC aan te vragen. Het EPC geeft een indicatie van hoe energie-zuinig een pand is, met een score die varieert van 0 tot 1200. Hoe hoger de score, hoe belangrijker het wordt om te investeren in duurzame materialen, zoals onder meer isolatie, dubbele beglazing en milieuvriendelijker verwarmingsinstallaties. Bij de bepaling van het EPC zijn wij gebonden aan een protocollair stappenplan, dat begint bij een volledige bezichtiging van het pand waarbij onder meer ook het beschermd volume wordt vastgelegd.”

Wildgroei van zogenaamde experts

Kristof Biebuyck vindt het grote belang van het EPC erg positief. “Neem bijvoorbeeld een bepaalde verka-veling waar twee identieke woningen te koop staan. De ene (duurdere) woning scoort E-400, de andere heeft een lagere vraagprijs maar heeft E-waarde 700. Dan zal die eerste woning toch populairder zijn op de vastgoedmarkt omwille van het iets duurzamer karak-ter en het feit dat het minder zal kosten om ze op te warmen. Zeker in de particuliere markt is het bewust-zijn over het EPC-belang enorm gegroeid, omdat ze het ook rechtstreeks in hun portemonnee voelen bij de energiekosten van een pand.”

Toen het EPC destijds verplicht werd, creëerde dat een enorme vraag naar experts die de E-waarde konden bepalen. “Daarom heeft het VEA toen cursussen geor-ganiseerd, die in principe voor iedereen open stonden.

Daar zijn effectief ook mensen met de meest uiteen-lopende achtergronden op af gekomen: van studenten over (brug)gepensioneerden tot bouwkundigen. Heel wat mensen bleken de job van EPC-expert als een erg lucratieve bijverdienste te beschouwen, maar ik kan me inbeelden dat het zonder voorafgaande bouwkun-dige kennis voor hen erg moeilijke materie was en is. Onvermijdelijk leidde dat tot systematische fouten als zij zo’n EPC dienden op te stellen. Gelukkig is het VEA zich van die situatie bewust en onderneemt het agent-schap grondige inspanningen om de markt dermate te zuiveren, dat je alleen met bouwkundige knowhow voldoende gewapend bent om adequaat een EPC te kunnen opstellen. Op basis van intelligente software kan het VEA snel bepaalde onduidelijkheden in EPC’s detecteren en kan het gerichte controles uitvoeren bij de energiedeskundigen die voor die bedenkelijke EPC’s verantwoordelijk zijn.”

Prijzenslag

Kristof Biebuyck kan die inspanningen van het VEA alleen maar aanmoedigen. “Op die manier zal de markt sneller worden gezuiverd. Nu is de concurrentie erg groot, wat zich onder meer weerspiegelt in een immense prijzenslag. De bedragen voor een audit variëren enorm, maar op vlak van prijs doe ik geen toe-gevingen, want alles samen ben je aan één EPC toch snel vier uur bezig.”

Tweede addertje onder het gras: heel wat zogenaamde deskundigen stelden het EPC op à la tête du client, zonder het protocol te volgen of bewijsstukken van investeringen in duurzaamheid op te vragen. “Daar-door prijkt op het certificaat een lager E-peil, maar is de huurder of koper van het pand natuurlijk verkeerd geïnformeerd. Gelukkig zijn dergelijke praktijken nu amper nog mogelijk: sinds 11 januari van dit jaar vraagt het VEA namelijk een veel grotere detaillering en moe-ten effectief bepaalde bewijsstukken op tafel worden gelegd. Daardoor is het verslag veel deskundiger, juis-ter en kan de markt van energiedeskundigen verder worden gefilterd, tot effectief alleen de echte experts overblijven. Nu organiseert het VEA een centraal exa-men: ook dat kan de kwaliteit alleen maar positief beïnvloeden.” (BVC – Foto Hol)

OPMAKEN VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN WORDT STEEDS MEER EEN WERK VAN ECHTE EXPERTS

“Professionalisering dankzij grondiger detaillering”

DOSSIERImmobiliën

Kristof Biebuyck: “Dankzij de proactieve inspanningen van het VEA zal de markt van

energiedeskundigen sneller worden gezuiverd.”

2 op de 3 bedrijven vertrouwen al op ons.

En u?

Maak een afspraak met uw ING Relationship Manager via ing.be/businessElk bedrijf is verschillend en heeft zijn eigen behoeftes en mogelijkheden. Daarom beschikt u bij ING over een persoonlijke Relationship Manager, een lokaal aanspreekpunt in uw eigen regio. Deze staat steeds voor u klaar met deskundig advies, afgestemd op uw onderneming. Uw ING Relationship Manager wordt ook bijgestaan door experten die u kunnen helpen om

uw betalingen en financiële middelen te beheren, de financiële risico’s te identificeren en deze in te dekken, ... Zo kan ING u op elk moment bankoplossingen voorstellen om de activiteiten van uw bedrijf te laten meegroeien met uw ambities. Dus waarom zou u niet zoals twee derde van de Belgische bedrijven ook kiezen voor ING als financiële partner?

Aanbod onder voorbehoud van aanvaarding door ING België (of de betrokken verzekeraar) en wederzijds akkoord. De voorwaarden en modaliteiten van de diensten (reglementen, tarieven, productfiches en bijkomende informatie) zijn beschikbaar bij uw ING Relationship Manager en op www.ing.be – ING België nv – Bank/Kreditgever – Vennootschapszetel: Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – Btw: BE 0403.200.393 – BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789. Verzekeringsmakelaar ingeschreven bij de FSMA onder het nummer 12381A.Verantwoordelijke uitgever: Inge Ampe – Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel – 706734N – 02/13 © Editing Team & Graphic Studio – Marketing ING Belgium.

706734_Concept_Midcorps_new_client_330x240.indd 1 21/02/13 11:03

DOSS

IER

Ondernemers 6 29 maart 2013 17

Het voorbije decennium rolde de Groep Caenen zijn expertise als allround vast-goedgroep over de hele kustlijn uit, met enkele uitstapjes naar het hinterland en Noord-Frankrijk. De komende jaren wil CEO Gregory Caenen (43) extra inzetten op eigen projectontwikkeling en de verkoop van appartementen.

Momenteel ben je CEO van de Groep Caenen. Hoe ben je in vastgoed verzeild geraakt?Gregory Caenen: “Agence Caenen werd in 1966 in Middelkerke opgericht door mijn grootvader Georges Caenen. Na drie jaar als bediende nam ik de zaak over in 1993 en dat betekende het begin van de expansie van Immo Caenen. Naast herverkoop, verhuur en beheer van onroerend goed gingen we in 1995 ook van start met eigen bouwpromotie langs de kust en ook in het hinterland. Geleidelijk aan bouwden we een kantorennetwerk uit. Vandaag heeft Caenen kantoren in De Panne, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Westende, Middelkerke (2), Oostende (2) en Blankenberge. Alles samen tellen we een 40-tal medewerkers.”

Waarin bestaan de activiteiten van de Groep Caenen nu concreet?Gregory Caenen: “Hoewel we steeds meer de nadruk leggen op de eigen bouwpromotie, verdienen de ‘tra-ditionele’ activiteiten nog altijd onze nauwgezette aandacht. Een stipte opvolging is ook nodig omdat we dagelijks meer dan 800 bezoekers op onze website krijgen. Inzake appartementen stellen we vast, dat 1 op 15 kopers een pand koopt om snel zelf te betrekken. Andere, vaak tweeverdieners uit het binnenland van wie het huis afbetaald is, kopen een tweede verblijf

aan de kust als belegging: om te verhuren en er buiten het seizoen nog zelf van te genieten. De laatste tijd krijgen we echter tot 50% meer pure investeerders die meerdere appartementen (voor jaarverhuur) kopen. Dat is een gevolg van de lage rentevoet en het hoge rendement. De particuliere markt van appartementen verkoopt nog goed, al is het toch 20% minder dan in het topjaar 2010. Verder doet Caenen ook seizoens-verhuur in Middelkerke en Blankenberge, waar we respectievelijk 55 en 93 gebouwen beheren als syndic, en verhuren we op jaarbasis in al onze kantoren.”

De focus van Groep Caenen komt steeds meer op eigen projectontwikkeling te liggen. Zijn er aan de kust daarvoor nog voldoende locaties te vinden?Gregory Caenen: “Momenteel hebben we een 40-tal projecten lopen, aan de kust en in het hinterland. Veel locaties aan de kust worden ons, door onze naam-bekendheid, spontaan aangeboden. Uiteraard gaat het aan de kust al lang niet meer om pure, vrijliggende gronden, maar wel om afbraakpanden, oude huizen of appartementen. Op die locaties ontwikkelen we eigen appartementen, zowel klein als groot, betaalbaar of in het hogere segment. De gemiddelde transactieprijs bedraagt 220.000 à 230.000 euro. Recent hebben we ons oog op het hinterland en Noord-Frankrijk laten vallen. Zo hebben we nieuwe verkavelingen in Esen en Ramskapelle en kleinschalige vakantieprojecten in Zuydcoote en Bray-Dunes.”

Hoe zie je de vastgoedmarkt evolueren?Gregory Caenen: “Ondanks de dubbele dip van 2008-2009 en 2011-2012, met daartussen het topjaar 2010, heeft de vastgoedmarkt goed standgehouden. Ik verwacht de komende jaren een zachte stijging van

zo’n 2% om daarna weer op te klimmen tot +5,8% (de gemiddelde jaarstijging van de prijs voor appar-tementen de voorbije 36 jaar). Beleggen in vastgoed blijft stabiel, veilig en rendabel. De langetermijnrente voor woonleningen is heel laag, wat een uitgelezen kans vormt om vastgoed aan te kopen met financie-ring. Bovendien is het huurrendement dat een eige-naar opstrijkt, merkelijk hoger dan de interest op een spaarboekje. Ik ga er helemaal niet mee akkoord, dat het vastgoed aan de kust overgewaardeerd zou zijn. De Belg heeft immers een baksteen in zijn maag en is nog altijd bereid om te investeren in vastgoed, omdat het hem een veiligheidsgevoel geeft. Hij investeert ook voor 95% in eigen land en blijft hier verankerd. Bovendien werd hier geen artificieel overaanbod gecreëerd, zoals bijvoorbeeld in Spanje, waar tot in de tiende lijn achter de kust volgebouwd werd.”

Waar liggen de toekomstambities van Groep Cae-nen?Gregory Caenen: “In de toekomst willen we verder focussen op de eigen projectontwikkeling en onze goede naam van degelijkheid en stabiliteit bestendi-gen. We hebben geen wilde expansieplannen, maar willen onze activiteiten stapsgewijs verder uitbouwen in de kustgemeenten, hinterland en op hetzelfde rus-tige tempo in Noord-Frankrijk. Momenteel zijn we de regio Brugge aan het prospecteren, evenals steden als Gent, Antwerpen en Brussel. Als er zich opportu-niteiten voordoen, dan spelen we daar graag op in. Dat er nieuwe kantoren komen, is niet uitgesloten, maar voorlopig zijn daar geen concrete plannen voor.” (MDJ – Foto EV)

www.groepcaenen.be

Gregory Caenen: “De laatste tijd krijgen we tot 50% meer pure investeerders die meerdere appartementen

(voor jaarverhuur) kopen. Dat is een gevolg van de

lage rentevoet en het hoge rendement.”

GROEP CAENEN FOCUST MEER OP EIGEN PROJECTONTWIKKELING EN VERKOOP VAN APPARTEMENTEN

“Investeren in kustvastgoed blijft veilig en rendabel”

Een resort met luxe-cottages - inclusief volledige hotelservice - voor verblijf voor korte of lange termijn in een oase van rust: daarvoor staat het project Reposo. Het eerste lifestyle-resort in België wil onder meer bedrijven een volwaardig alter-natief bieden voor hotelovernachtingen en doet dat met zeven ruime woningen die telkens plaats bieden aan vier tot vijf per-sonen.

Reposo bevindt zich in Moorslede, op de site van een voormalige confectiefabriek. De afbraakwerken date-ren van de zomer van 2010 en bijna drie jaar later is het complex klaar voor gebruik. “Eerst was het onze bedoeling om de woningen afzonderlijk te verkopen, maar daar zijn we van afgestapt. Wegens de steeds maar stijgende vraag naar logies in de aanloop naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, groeide het idee om dit project uit te bouwen tot een resort met hotelservice en wellnessfaciliteiten. De grote inte-resse uit de bedrijfswereld heeft ons ertoe aangezet het complex nog verder te verfijnen om de nodige

accommodaties voor ondernemingen te kunnen aan-bieden.

Wellness in huis

Die verfijning omvat het voorzien van een ontbijt naar keuze dat genuttigd wordt in de eigen private sfeer, het tijdig vervangen van bed- en badlinnen en kwalitatieve hotelproducten en poetsen volgens een schema door de gasten gekozen. Ook extra services zoals vervoer van en naar luchthaven of bedrijf, was-serij, kok aan huis of catering naar keuze behoren tot de mogelijkheden.

Het complex omvat negen woningen. Vier daarvan zijn uitgerust met private wellnessfaciliteiten. Daarnaast is er nog een cottage die functioneert als centraal well-nesscenter met een loungeruimte solarium, spajet, heated waves, verwarmd buitenzwembad, poolhouse met hammam, belevenisdouche en sauna. Deze cot-tage wordt, mits reservatie, in blokken van 2 tot 3 uur ter beschikking gesteld van de gasten van de cottages zonder private wellnessattracties. “In nog een andere

REPOSO OPENT DE DEUREN IN MOORSLEDE

Lifestyle resort nu al populair bij bedrijven

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

BEDRIJFSVASTGOED

TE HUUR/TE KOOP

Nieuwbouw kantoor- of winkelruimte te

Maldegem

TE HUURMagazijnruimte te

Aalter

TE HUUR/TE KOOP

Bedrijfsgebouw op 6.300m2 terrein te Aalter

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPKORTRIJK

Showroom/kantoren

TE KOOPMALDEGEM

KMO-units

TE HUUR/TE KOOP

ROESELARENieuw te bouwen

kantoren

TE HUUR – TE KOOP KANTOREN CENTRUM KORTRIJK

Diverse kantoren te huur van 25 m² tot 4000m². Ruime parking.

Immo Pottelberg

Engelse Wandeling 2k1k 8500 Kortrijk

Tel. 056/26 11 99

GSM 0475/455 187 e-mail: [email protected]

WWW.IMMOPOTTELBERG.BE

DE KIEN

POTTELBERG

DOSS

IER

Ondernemers 6 29 maart 2013 19

cottage voorzien we het onthaal en bieden we op de verdiepingen een ontspannende schoonheidsbehan-deling en massages aan. Alle installaties beantwoor-den aan de strenge Vlarem II-normen”, vertelt Greet Verhaege.

Iedere woning is origineel ingericht en opgebouwd rond een muziekthema (pop, rock, r&b, jazz, new age, ambient en country). Het interieur is opgefrist met trendy decoratie-artikelen en dito verlichting. “Dat maakt het gezellig en het kan bovendien als inspiratiebron dienen om de woonkamer van de gas-ten thuis op te fleuren. Voor deze sfeervolle elemen-ten zijn we een partnership aangegaan met het Duitse bedrijf Kare-Design. Alle meubilair, decoratie- en verlichtingsartikelen die ze in hun cottage vinden, kan worden aangekocht in een shopruimte in het resort of binnenkort via ons webadres.”

Seminaries en teambuilding

Het resort omvat verder een grote gemeenschap-pelijke ruimte, waarin een bar en de infrastructuur

van een industriële keuken zijn voorzien. “Daardoor leent Reposo zich ook uitstekend voor de organisatie van seminaries, productvoorstellingen of teambuil-dingactiviteiten. We bieden eigen catering aan, maar desgewenst kan de klant dat ook zelf organiseren. De gemeenschappelijke ruimte kan alleen worden afgehuurd door mensen die in het resort verblijven”, vervolgt Greet Verhaege.

Met deze unieke mix mikt Reposo stevig op de bedrijfsmarkt. “Deze luxewoningen voor verblijf op korte termijn zijn onder meer heel geschikt voor expats, professionals die in ons land zijn om een beurs te bezoeken of de standhouders zelf. Na de zakelijke activiteiten hoeven ze niet in de beslotenheid van een doorsnee hotelkamer de avond door te brengen, maar kunnen ze het gezellig maken in een knusse cottage. Het laat onze klanten toe om ook kosten te besparen: als ze vroeger bijvoorbeeld vier hotelkamers voor hun buitenlandse delegatie dienden te boeken, kunnen ze hun vertegenwoordigers nu laten verblijven in één of twee cottages (met eigen parkeerplaats), waar voor iedereen toch voldoende privacy is en waar elke kamer voorzien is van televisie en wifi.”

Nu al kan Reposo op heel wat belangstelling rekenen. “De testweek die we van 30 maart tot 4 april orga-niseren, was op amper een paar uur tijd volgeboekt. Tijdens die week fungeert een select kransje van bedrijfsklanten als recensent: op basis van hun opmer-kingen zullen we in de tien daaropvolgende dagen nog bijsturen waar nodig, om dan vanaf 15 april definitief de deuren te openen,” besluit Greet Verhaege. (BVC – Foto Hol)

www.reposo.be

Greet Verhaege: “Reposo is een interessant

alternatief als logement voor beursbezoekers en expats, of als locatie voor incentives en

teambuilding.”

De Zilvertorens heeft een stevige ervaring in vastgoed en zet die specifi ek in voor de bouwproblematiek van onze vergrijzende maatschappij. Daarmee beogen wij een win-win, voor de bewoners en voor u, investeerders.

www.zilvertorens.be

De veilige vastgoedbelegging:• Op toplocatie en centraal gelegen• 100% volle eigendomsverkoop

(geen erfpacht)• Gegarandeerde verhuur door de bouwheer• 3% jaarlijkse meerwaarde + 3% gegarandeerd verhuurrendement

Dé opportuniteit voor investeerders met visie

De ZilvertorensAssistentiewoningen met zorg en diensten op maat

de garantie op eengepersonaliseerde zorg

* Flat wordt ter beschikking gesteld van de erkende beheersinstantie VZW CM-Zorgmakelaar 100% conform het besluit van de Vlaamse Regering op assistentie- woningen dd 12/10/12 in uitvoering van het woonzorgdecreet dd 13/03/2009

Te koop€ 214.500(excl. BTW)

vanaf

*

Voor meer info, een afspraak of werfbezoekcontacteer onze adviseur Valérie Dujardyn:

T 056/53 13 [email protected] President Kennedypark 4 - 8500 Kortrijk

T€€€€€ 21

vaT

12%+ geen onroerendevoorheffi ng

BTW slechts

Met een gemiddelde belastingdruk van meer dan 45% neemt België de tweede plaats in binnen de EU, na Denemarken. Desondanks werd België in 2009 door de G20 op de grijze lijst van belastingparadij-zen geplaatst. België een belastingpara-dijs? Vooral de landen met een bankgeheim werden geviseerd omdat de internationale politieke klasse met het bankgeheim de deur openzet voor fiscale fraude. Meteen was dit de start van een internationale fis-cale evolutie, die nog altijd en steeds snel-ler uitdijt.

Onder internationale druk - vooral vanwege de OESO – is ons land er intussen in geslaagd om zichzelf van de grijze lijst te laten schrappen. Er werden reeds dubbelbelastingverdragen en overeenkomsten tot wederzijdse gegevensuitwisseling afgesloten met ruim 40 landen. Inhoudelijk betreft het samenwer-kingsovereenkomsten waardoor de Belgische fiscus bij de buitenlandse bankiers alle informatie omtrent het (zwart) roerend vermogen van de belastingplichtige kan opvragen. Weliswaar enkel in concrete dossiers waarbij men concrete aanwijzingen heeft van fiscaal onheus gedrag. Opmerkelijk is dat België ook met Liechtenstein, Luxemburg en Singapore dergelijke akkoorden heeft afgesloten.

Zwitserland niet meer buiten schot

Bovenstaande is een verfijning en een aanvulling van de al sinds 2005 in voege zijnde Europese Spaarricht-lijn. Sindsdien kennen we een automatische gege-vensuitwisseling omtrent rente-inkomsten tussen alle

landen van de EU. Er werd in een tijdelijke uitzondering voorzien voor Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Een ontwerprichtlijn van 2008 voorziet een uitbreiding tot deze landen, evenals een uitbreiding van het toe-passingsgebied tot bepaalde beleggingsproducten die tot op heden vrijgesteld zijn.De regering Di Rupo I heeft alvast de uitbreiding van de Spaarrichtlijn niet afgewacht door de Belgen te verplichten bij hun volgende aangifte van de perso-nenbelasting (juni 2013) alle bestaande buitenlandse beleggingsverzekeringen aan te geven.

De periode waarin Zwitserland volledig buiten schot bleef achter de muur van het befaamde Zwitserse bankgeheim lijkt al een paar jaar achter de rug. Na eer-dere pogingen om de internationale aanvallen op hun bankgeheim af te wenden (oa de Rubik-akkoorden) heeft men het roer omgegooid. In het najaar van 2012 kwam er het initiatief van Staatssecretaris Ambuhl, onder andere bevoegd voor internationale fiscale materies. Zwitserland wil haar bankklanten de confidentialiteit niet ontnemen, maar wil niet langer gepercipieerd worden als een instrument tot belastingontduiking.

Sindsdien verzoeken heel wat Zwitserse banken vriendelijk maar kordaat hun klanten om hun gelden te regulariseren in eigen land. Luxemburg houdt het voorlopig bij een afgesproken charter onder de finan-ciële spelers, waarbij van elke klant een dossier aan-gelegd wordt waarin onder andere de oorsprong van het kapitaal nagegaan wordt en de omvang van het vermogen in kaart wordt gebracht.

Di Rupo I

Als onze administratie voortaan eenvoudiger aan die buitenlandse informatie kan geraken, dan ligt het risico voor de malafide belegger bij de fiscale controles in België. Sinds 2011 is het Belgisch bankgeheim totaal uitgehold. Sindsdien kennen we een getrapt systeem: van zodra de inspecteur aanwijzingen heeft van belas-tingontduiking (wat zeer ruim geïnterpreteerd wordt)

kan een bankonderzoek volgen. Dat is ook het geval indien er een indiciaire taxatie gepland wordt of wan-neer er vanuit het buitenland een vraag om bijstand wordt gesteld.

Eerst moet de administratie de belastingplichtige zelf om bijkomende informatie vragen. Indien er geen antwoord volgt binnen de 30 dagen of de verkregen informatie is onvolledig, dan kan de inspecteur recht-streeks bij de bank te rade gaan. Zelfs indien de fiscus niet weet bij welke bank men rekeningen aanhoudt, zal dit binnenkort geen beletsel meer vormen.

Alle financiële instellingen moeten aan een ‘Centraal Aangiftepunt Bankgegevens’ de identiteit en reke-ningnummers van hun klanten meedelen. Men ver-wacht dat de voorgestelde centrale gegevensbank in de komende maanden daadwerkelijk opgericht wordt en dat nog dit jaar alle banken de informatie zullen meedelen. Bij aanwijzingen van belastingontduiking is deze database raadpleegbaar door de fiscus.

Conclusie

Op basis van bovenstaande evolutie zijn velen van mening dat het tijdperk van het anoniem bankieren in het buitenland, maar ook in eigen land, definitief voorbij is. Door de internationale afspraken tot uitwisseling van informatie is de zoektocht naar alternatieven geen sinecure.

Veel fiscale zondaars nemen het zekere voor het onzekere en regulariseren hun zwarte vermogens. Het wordt voor velen een race tegen de klok gezien de regering Di Rupo I er aan denkt om de bestaande regularisatiewet aan te passen. Het regulariseren zal niet alleen duurder worden, de mogelijkheid tot dis-creet officialiseren zal misschien nog dit jaar definitief aflopen.

Vincent Lambrecht, Director Estate PLanning CapitalatWork Foyer Group

Waarheen met de fiscale discretie?

ONDE

RN

EMER

S &

CO

A n t w e r p - B r e d a - B r u s s e l s - G h e n t - L u x e m b o u r g

Think different,put your Capital at Work

Tel.: 09/321 73 40 • [email protected]

www.capitalatwork.com

VERMOGENSBEHEER • VERMOGENSSTRUCTURERING

Iedere bedrijfsleider wordt vroeg of laat wel eens geconfronteerd met de levering van een gebrekkig product of slecht werkende installatie. Bijna altijd kan u de bedrijfs-schade vergoed zien, maar dit vereist wel een stipte opvolging.

U ontvangt een product of installatie die bij levering - of later - gebrekkig blijkt te zijn. Daardoor kan u die goederen niet gebruiken voor de bestemming die u voor ogen had of de installatie werkt niet volledig naar behoren. U gaat ervan uit dat de oorzaak bij uw leve-rancier ligt, maar die verwijst naar uw verkeerd gebruik, naar gebrekkig onderhoud of naar andere externe redenen. Misschien verwijst hij op zijn beurt naar zijn leveranciers die hun aansprakelijkheid betwisten.

Altijd de leverancier in gebreke stellen

Natuurlijk spreekt u uw leverancier aan en hoopt u dat hij een oplossing biedt. Maar wat met de schade die die gebrekkige levering in uw bedrijf heeft veroorzaakt? Sommige leveranciers verschuilen zich snel achter hun verzekeringsmaatschappij met wie zij een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) hebben afgesloten. Andere leveranciers talmen of gaan slechts over tot halve oplossingen terwijl uw schade verder oploopt. Of uw leverancier herstelt de oorzaak van het pro-bleem en betwist vervolgens zijn aansprakelijkheid om de gevolgschade niet te moeten vergoeden.

Als ondernemer is het daarom van belang om onmid-dellijk na de vaststelling van de levering van een gebrekkig product een inschatting te maken van de gevolgen en daarbij ook te beslissen wat u verwacht van uw leverancier en welke gevolgen u eventueel als onderneming zelf wenst te dragen.

Een ondernemer die de gevolgschade voor zijn reke-ning wenst te nemen zolang de leverancier het gebrek-

kige product herstelt of vervangt, zal op een andere wijze moeten reageren dan een ondernemer die zoveel mogelijk van de door hem geleden schade vergoed wenst te zien. In eerste instantie dient u hoe dan ook uw leverancier in gebreke te stellen. In de meeste gevallen kan u uw verdere betalingsverplichtingen opschorten. Niets doen of de gebrekkige levering aan-vaarden, is uit den boze.

Zeker wanneer uw leverancier in liquiditeitsproblemen verkeert, kan u ook beslissen om de BA-verzekeraar van uw leverancier rechtstreeks aan te spreken in de hoop een vergoeding te bekomen. Met dien verstande dat de schade aan het geleverde product zelf onder die polis nooit gedekt wordt. Wanneer uw leverancier het gebrekkige product slechts heeft doorverkocht, kan u de eerdere verkopers of de producent rechtstreeks aanspreken.

Het gebrek onbetwistbaar vaststellen

Bij de verdere opvolging van het schadegeval is het sterk aangewezen om geen aanpassingen of herstel-lingen uit te voeren, zolang het gebrek niet onafhan-kelijk en onbetwistbaar werd vastgesteld. Van deze stelregel mag u enkel afwijken indien u genoegen neemt met een herstel of vervanging van het product zonder enige vergoeding. Op risico van uw rechten te verliezen, mag u in principe zelf geen aanpassingen of herstellingen uitvoeren.

Om latere betwistingen te vermijden, wordt het gebrek best vastgesteld door een gerechtsdeurwaar-der of door een (technisch en onafhankelijk) deskun-dige aangesteld door de rechtbank. Gelet op diens deskundigheid is een gerechtsdeskundige veelal beter geplaatst om te weten welke vaststellingen er dienen te gebeuren om nadien de technische aansprakelijk-heid van uw leverancier te kunnen beoordelen, vermits deze misschien zou kunnen verwijzen naar uw ver-

keerd gebruik, naar slecht onderhoud of naar andere externe omstandigheden.

Een verzekeringsexpert is geen gerechtsdeskun-dige. Een verzekeringsexpert die gelast wordt door de BA-verzekeraar van uw leverancier zal zelden een standpunt innemen over de aansprakelijkheid van uw leverancier. Hoogstens zal hij een akkoord proberen te bereiken over de bedragen van de schade, maar dan onder voorbehoud van dekking. Ook na diens tus-senkomst dient u er zich dus voor te behoeden dat u het gebrek aan het product nog steeds onbetwistbaar kunt laten vaststellen, mocht dit nog niet zijn gebeurd.

Voorkeur voor minnelijke regeling

Als koper rust op u een schadebeperkingsplicht. U mag dus de schade niet onnodig doen oplopen, maar tege-lijkertijd moet u er zich wel voor behoeden dat u het bewijsmateriaal niet bezwaart.

Een minnelijke regeling geniet steeds de voorkeur. Indien betwisting bestaat over welke partij tech-nisch gezien aansprakelijk wordt beschouwd voor het gebrek, zal die minnelijke regeling in veel gevallen slechts kunnen worden bereikt na een verslag van een onafhankelijke gerechtsdeskundige.

Tijdens dergelijke gesprekken komt niet alleen de technische verantwoordelijkheid van iedere partij ter sprake, maar ook de juridische aansprakelijkheid. Niet alle clausules in de algemene verkoopsvoorwaar-den van de leverancier zijn altijd afdwingbaar.

Bij gebrek aan een oplossing rest soms enkel nog een gerechtelijke procedure. Daarmee mag u ook niet te lang wachten, minstens moet deze binnen korte ter-mijn volgen op de vaststelling welke partij aansprake-lijk is. Om die reden worden gerechtelijke procedures soms reeds ingeleid terwijl partijen toch nog verder blijven zoeken naar een minnelijke regeling.

Benoit Beele, Belexa advocaten

Wat doen als u een gebrekkig product heeft ontvangen?

ONDE

RN

EMER

S &

CO

a d v o c a t e n

Belexa Advocaten biedt ieder bedrijf, van KMO tot beurs-genoteerde onderneming, full service rechtsbijstand en advies.

Ons uitgebreid, interdisciplinair advocatenteam vormt een sterk regionaal kantoor met (inter)nationale uitstra-ling gespecialiseerd in diverse rechtstakken. Door onze voortdurende zorg voor ons cliënteel, de uitzonderlijke dienstverlening en de resultaatsgerichte efficiëntie werd Belexa de voorbije jaren telkens genomineerd als “Beste Regionaal Advocatenkantoor”.

Elke cliënt heeft recht op de hoogste toewijding, recht op Belexa.

President Kennedypark 26a | 8500 Kortrijk | www.belexa.be T 056/25 .86 .86 | F 056/22 .03 .00 | in fo@belexa .be

ARBEIDSRECHT

H A N D E L S r E c H t

AANNEMINGSrEcHt

OVErHEIDSOPDrAcHtEN

INtELLEctuELE EIGENDOM

V E r K E E r & t r A N S P O r t

OVErNAMES & HErStructurErINGEN

A A N S P r A K E L I j K H E I D

B A N K r E c H t

VAStGOED

Ondernemers 6 29 maart 2013 21

Op vandaag ervaren veel bedrijfsleiders dat ze investerings- of overnamemogelijkhe-den zien met voldoende rendement doch dat de eigen middelen of de waarborgen die kunnen geboden worden niet voldoen aan de eisen die de banken stellen. Moet u uw plannen dan in de koelkast steken? Toch niet, in dit artikel belichten we de moge-lijkheden van een alternatieve aanvullende financiering.

Private equity- of durfkapitaalverschaffers spelen een fundamentele rol in de ondersteuning van onderne-mers. Ze zorgen ervoor dat ondernemers met kennis en kunde, doch met beperkte eigen middelen, zich toch volledig kunnen ontplooien en zo een groeiver-haal kunnen schrijven of de mogelijkheid hebben om de huidige aandeelhouders uit te kopen. Deze ver-schafte risicokapitalen vormen de basis die nodig is om competitieve bankfinanciering te krijgen zodat het financiële plaatje volledig ingevuld kan worden. Deze rol wordt in onze regio opgenomen door spelers zoals BAN (Business Angels Network), PMV, GIMV, Arkime-des, CVC, Ackermans & van Haaren, Waterland en nog enkele anderen.

Verrijking qua visie op uw onderneming

Deze spelers kunnen u ondersteunen op verschillende manieren. Enerzijds kunnen ze effectief aandeelhou-der worden (private equity), anderzijds kunnen zij u een achtergestelde lening of mezzaninelening (durf-kapitaal), een converteerbare obligatielening (combi-natie van durfkapitaal en private equity) of waarbor-gen toestaan.

Indien er wordt gekozen om in het kapitaal deel te nemen, dient er overeengekomen te worden of dit via een minderheids- of een meerderheidsparticipatie zal gebeuren. Ook dient het bedrijf gewaardeerd te worden tegen een waarde waar beide partijen zich in kunnen vinden. Bovendien zullen zij in dit geval vragen om een bestuurdersmandaat te hebben in de vennoot-

schap om zo mee aan het stuur te zitten. Niet elke ondernemer staat hiervoor open, alhoewel dit echt een verrijking kan betekenen qua visie op uw onderneming. Deze mensen hebben namelijk een brede ervaring bij andere bedrijven zowel op strategisch, operationeel als financieel vlak.

Private equity-spelers verkiezen te investeren in jonge beloftevolle ondernemingen door deel te nemen in het kapitaal. Voor meer mature ondernemingen met rendabele projecten zal men eerder overeenkomen om met achtergestelde leningen te werken. Immers, de kans dat deze laatste de relatief hoge intrestlast hierop kunnen betalen ligt een stuk hoger.

Het menselijk aspect

De diverse risicokapitaalverschaffers hebben elk hun eigen selectiecriteria. De belangrijkste zijn de waarde van uw onderneming, de grootte van de investering, de fase van de levenscyclus van uw onderneming en de sector waarin u actief bent.

Daarnaast dient u heel wat studiewerk te doen omtrent uw investeringen. Zo wordt er een financieringsme-morandum opgemaakt waaruit de rendabiliteit van uw bedrijf en in het bijzonder van uw investering dient te blijken. Eens u al deze zaken geïdentificeerd heeft, dan kan u beginnen met de consultatie van diverse partijen. Veelal zal het menselijk aspect, de wijze van instap en de rendementseisen de doorslag geven met welke risico kapitaalverschaffer u in zee zal gaan.

De geselecteerde private equity-spelers zullen ter plaatse komen kijken om zo de activiteit ten volle te begrijpen alsook om het management te leren kennen. Hiermee kunnen zij al vlug de toekomstmogelijkheden en de bijhorende rendabiliteit van uw project inschat-ten. Het verslag van dit bezoek wordt dan getoetst aan het financieringsmemorandum en wordt samen gebruikt als leidraad voor het investeringscomité van de risicokapitaalverschaffer.

Gezien risicokapitaalverschaffers een hoger risico lopen dan de banken zullen zij - nog meer dan de banken - het investeringsprogramma analyseren en auditen. Bij een positieve evaluatie geven zij in ruil kapitaal aan uw vennootschap dat achtergesteld is aan de kredie-ten van uw bank. De kostprijs van dit extern kapitaal ligt dan ook een stuk hoger dan die van de bankfinan-ciering. Uw rendement op de investering dient u dan te vergelijken met de gemiddelde financieringskost. Dit betekent dat door de verhoogde kost van financie-ring een aantal investeringen niet meer voor voldoende hefboomeffect zullen zorgen op de eigen middelen en aldus niet meer verder zullen worden uitgerold. Dus door de strengere eisen van banken zal er minder geïnvesteerd worden wat dan weer een negatief effect heeft op onze economie.

Extra waakzaamheid

Als u de keuze heeft, dan is een pure bankfinanciering het meest voordelige. Indien u naast financiële mid-delen ook externe kennis wenst aan te trekken, dan kan dit ook nog via het aantrekken van onafhankelijke raden van advies of externe leden voor de raad van bestuur. Door de extra kost van kapitaal, bij het aan-spreken van risicokapitaalverschaffers, dient u des te meer te waken over de rendabiliteit van uw project. In elk geval dient u vooraf samen met uw accountant goed de oefening te maken over de rendabiliteit van uw project en de haalbaarheid qua bankfinanciering en qua externe partners alvorens definitieve investe-ringsbeslissingen te nemen.

Niko Keters, Titeca Accountancy

Alternatieven voor bankfinanciering

ONDE

RN

EMER

S &

CO22 Ondernemers 6 29 maart 2013

Voor KMO, ondernemer en vrij beroep:

• Accountancy en fi scaliteit

• Structurering groeibedrijven

• Begeleiding familiale ondernemingen

• Juridische ondersteuning

• Startersadvies

Heirweg 1988800 Roeselare

T +32 51 26 82 68F +32 51 21 19 63

[email protected]

Ervaren transportondernemer Alain Dec-lercq is positief na zijn eerste anderhalf jaar in het Zeebrugse kantoor van Neele Logis-tics: “Zeebrugge biedt toekomstgerichte faciliteiten en ligt perfect voor onder meer de Franse markt.” Hij combineert die troe-ven maximaal met het Europese netwerk en de 50 jaar expertise van de Rotterdamse familie Neele.

Bruggeling Alain Declercq (43) vertoeft al 21 jaar in de transportwereld. Na zijn legerdienst – nota bene de allerlaatste lichting – doorzwom hij bij Norfolk Line gedurende 15 jaar diverse commerciële watertjes. Zijn parcours leidde via Zeebrugge naar de Franse markt, vervolgens naar het hoofdkwartier in Scheve-ningen en daarna via Duinkerken en Zeebrugge weer naar Scheveningen. In 2005 stapte Declercq over naar ABX, het pakjesbedrijf van De Post in Anderlecht, waar hij de grote klanten beheerde. Vanaf 2008 deed hij verder commerciële ervaring op bij GE Tip Trailer, ECS in Zeebrugge en hielp mee aan de opstart van de shortsea-activiteiten van Delphis Logistics in Antwerpen om vanaf september 2011 uiteindelijk verantwoordelijk te worden voor Neele Logistics in Zeebrugge.

Waarvoor staat Neele Logistics?Alain Declercq: “De familie Neele startte in 1966 met wegtransport van en naar Duitsland. Dit groeide uit tot een middelgroot bedrijf met 210 medewerkers, actief in havengerelateerde logistiek, gekoppeld aan een breed Europees transportnetwerk. In Rotterdam bevindt zich de koepel boven de 18 business units. Die tellen elk maximaal 15 mensen want anders ver-vaagt de focus op de klant. Er zijn satellietkantoren in Schiphol, Coevorden (spoor), Zeebrugge, Praag, Ora-dea (Roemenië), Moskou en Poznan (Polen). Dagelijks coördineert Neele Logistics 300 wagens waarvan drie vierde van de vaste partners, de rest zijn eigen. In Rot-

terdam beschikken we over 40.000m² overslagruimte. Ons doelpubliek zijn de kmo’s.”

Waar ligt jullie toegevoegde waarde?Alain Declercq: “Onze meerwaarde ligt niet zozeer in de opbouw van een eigen vloot maar in de regie van transporten. Neele Logistics combineert alle mogelijke schakels van de logistieke keten: wegvervoer, bin-nenvaart, spoor, overslag, opslag, shortsea, deepsea, douaneformaliteiten en fiscale vertegenwoordiging. Die aanpak bewijst zijn doeltreffendheid met een jaar-lijkse groei van 10 tot 15%. De Duitse afdeling is nog steeds een van de grootste, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. We ontwikkelen nu sterk het transport van en naar Oost-Europa. Op ons hoofdkwartier zijn 11 ver-schillende nationaliteiten aanwezig.”

Waarom koos Neele Logistics voor Zeebrugge?Alain Declercq: “Deze haven biedt toekomst voor ons concept van havengerelateerde logistiek verbonden aan een Europees transportnetwerk. Zeebrugge ont-wikkelde shortsea-lijnen naar Zweden, Finland, Duits-land, Frankrijk, Spanje en het VK. Voor niet-dringende goederen zetten wij zwaar in op shortsea omdat dit de transportkosten én de CO2-uitstoot aanzienlijk kan reduceren. Daarnaast leverde het havenbestuur grote inspanningen om grote deepsea-schepen te kunnen ontvangen. Omdat de meeste logistieke behandelaars hier gericht zijn op het VK, was er nog ruimte voor de focus van Neele op het brede Europese vasteland. Zeebrugge ligt perfect voor de Franse markt. Ook de recente aanstelling van een Franse havenvertegen-woordiger in Parijs is een goede zaak. In samenwer-king met verschillende andere dienstverleners halen we vanuit heel Frankrijk ladingen voor nabije of verre bestemmingen. Omgekeerd verdelen we scheepsladin-gen naar de Franse bedrijven, tot zelfs individuele palet-ten. Voor Franse firma’s is het bijvoorbeeld fiscaal bij-zonder interessant om hun goederen niet in een Franse maar een Belgische haven aan land te laten komen.”

Hoe gaan de zaken?Alain Declercq: “Stilaan bouwen we een klantenbe-stand op in Frankrijk, West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Met drie mensen zijn we de kleinste business unit. In 2012 groeiden we gestaag maar in 2013 gaat over het algemeen economisch iets minder. Het woord ‘crisis’ nemen wij niet meer in de mond. Het is beter om te spreken van een ‘nieuwe realiteit’ na een periode waarin het niet op kon. Elk bedrijf moet zich voortdurend aanpassen, dat was vroeger zo en nu is het niet anders. Wie had 20 jaar geleden gedacht dat chauffeurs uit Polen, Roemenië, Litouwen tot zelfs de Filippijnen ingeburgerd zouden geraken?” (RJ – Foto MVN)

www.neele.be

ALAIN DECLERCQ TEVREDEN NA ANDERHALF JAAR ZEEBRUGGE

Neele Logistics koppelt Brugse en Rotterdamse expertise en netwerken

HAV

ENN

IEU

WS

Ondernemers 6 29 maart 2013 23

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Alain Declercq: “Zeebrugge biedt toekomst voor onze havengerelateerde logistiek verbonden aan een

Europees transportnetwerk.”

2012 was een belangrijk jaar voor Voka. Met Michel Delbaere kreeg de organisatie een nieuwe voorzitter die zijn programma “Groeien en doorgroeien” noemde. Maar 2012 was ook het jaar waarin het hoofd-kwartier van Antwerpen naar de Brusselse Koningsstraat verhuisde. Een locatie pal in het centrum van de overheden, de admi-nistraties en diverse beslissingscentra. Op die manier stond Voka nog dichter bij de politiek en dat resulteerde in een jaar van intensief lobbywerk. Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten.

Besparen nu het nog kanIn tijden van nood moet men de tering naar de nering kunnen zetten. In februari 2012 stelde Voka voor 500 miljoen euro aan concrete besparingen voor aan de Vlaamse regering. Volgende voorstellen werden over-genomen: de afschaffing van het terbeschikkings-stelsel in het onderwijs, een verhoging van de kos-tendekkingsgraad van De Lijn, geen extra kindpremie en hospitalisatieverzekering, een lichte verhoging van de afbouw van het aantal werknemers in de Vlaamse administratie en de bevriezing van de werkingskredieten.

Dicht bij EuropaVoka is partner in het Vlaams Europees verbindings-agentschap (VLEVA). Via dit partnership staat Voka een stap dichter bij de Europese besluitvorming. Voka organiseerde ook lunches met de Vlaamse parle-mentsleden van het Europees parlement en Europese topfiguren zoals Europees voorzitter Herman Van Rompuy en vicevoorzitter van de Europese Commis-sie Olli Rehn.

Globaal ruimtelijk economisch beleidHet (kader)decreet Ruimtelijke Economie is een feit. Hiermee kan de overheid sneller overgaan tot de ont-wikkeling van gronden ter ondersteuning van econo-mische activiteiten. Het jarenlange pleidooi van Voka voor een globaal ruimtelijk economisch beleid met een gedegen monitoring van zowel het aanbod als de vraag naar bedrijventerreinen moet door dit decreet eindelijk vorm krijgen.

Innovatie stimulerenIn het kader van de Relancestrategie 2012-2014 heeft de federale regering begin juli 2012 beslist om de fis-cale stimuli voor onderzoekers te versterken. Onder impuls van Voka en in nauw overleg met onze leden heeft het IWT een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn instrumentarium waardoor innovatiesubsidies voor bedrijven toegankelijker worden.

Naar een integrale waterfactuurIn 2012 werd er door de Vlaamse Milieu Maatschappij en het departement leefmilieu een voorstel voor de hervorming van de waterheffing voor rioollozers uit-gewerkt. De hervorming kwam er mede op vraag van Voka. Vanaf 2015 komt er een integrale waterfactuur die volledig fiscaal aftrekbaar is.

Betaalbaar groenestroombeleidVoka was nauw betrokken bij de hervorming van het ondersteuningsbeleid van hernieuwbare energie. Er werd een Voka-nota opgesteld die door alle partijen werd gedragen en deze nota werd besproken met de betrokken kabinetten, ministers en medewerkers van de politieke partijen. Door dat intensief overleg werden er enkele belangrijke Voka-standpunten over-genomen. Zo werd er onder meer een aanzienlijke vrijstelling op de hernieuwbare energiebijdrage voor grote verbruikers gerealiseerd.

Meer 50-plussers aan het werkBegin 2012 bereikten de sociale partners overeenstem-ming over een gezamenlijke visie op loopbanen voor de toekomst, over concrete acties om meer 50-plussers aan het werk te krijgen en over de aanpak van de mis-match tussen de competenties van werkzoekenden en de noden van de arbeidsmarkt. Dat alles is gefor-maliseerd in het VESOC-akkoord ‘Loopbaanbeleid’ van 17 februari 2012

24/7 douaneDankzij het directe lobbywerk van Voka heeft de federale regering haar verantwoordelijkheid genomen en gekozen voor de afschaffing van het systeem van retributies voor douane-overwerk en de aanpas-sing van de openingsuren van de douanekantoren

in de (zee)havens in overeenstemming met de reële ladingstromen. In concreto zullen, zoals Voka had gevraagd, de douanediensten 24/7 geopend zijn en dit zonder meerkost voor de ondernemingen.

LoonmatigingTijdens het federaal sociaal overleg hamerde Voka op loonmatiging en een verdere lastenverlaging. Dat resulteerde jammer genoeg niet in een index-sprong, wel in een loonbevriezing. Omtrent die loonbevriezing ijvert Voka voor snelle duidelijkheid. Bovendien worden de bedrijfslasten lineair met 400 miljoen euro extra verlaagd. Daarnaast bleef Voka zich inzetten voor een betaalbare oplossing voor de kwes-tie van het eenheidsstatuut, een dossier dat verder in 2013 zijn beslag zal krijgen.

Werkplekleren stimulerenIn het kader van het ‘Nieuw Industrieel Beleid’ is Voka momenteel samen met de industriële sectoren een nieuw model van werkplekleren ‘Industrieel Secundair Onderwijs’ aan het ontwikkelen. Het model staat voor een getrapte vorm van werkplekleren in sectorover-schrijdende opleidingen. In de loop van 2012 lanceerde de Vlaamse overheid een duidelijke richtlijn hierom-trent.

Zeven keer meer familiebedrijven overgedragenSinds begin 2012 bestaat op aandringen van Voka voor ondernemingen in het Vlaams gewest een aan-gepaste fiscale regelgeving die gunstige voorwaarden vastlegt voor familiebedrijven om te kunnen genieten van een vrijstelling van schenkingsrechten en een ver-minderd tarief in de successierechten bij de vererving. Verschillende interessante versoepelingen waar Voka voor ijverde, werden aangebracht.

Werklozen activerenOok in de uitvoering van het federaal regeerakkoord is ingezet op de actieve talentenmarkt: meer degres-siviteit in de werkloosheidsverzekering, een activering van de wachttijd (voortaan beroepsinschakelingsperi-ode), minder mogelijkheden tot brugpensioen, terug-drijven van vervroegd pensioen en landingsbanen. (SP)

VOKA

-NIE

UW

S24 Ondernemers 6 29 maart 2013

RESULTATEN VAN DE BELANGENBEHARTIGING VAN VOKA IN 2012

Groeien en doorgroeien

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

NIEUW - HR Lab: Social Media in personeelszaken

Waar zit het potentieel van social media op gebied van hr en wat vormt nu precies de uitdaging voor de personeelsdienst? In dit Lab leert u hoe u het gebruik van social media in uw bedrijf in goede banen kan leiden: opstellen en implementeren van een bedrijfspolicy, gebruik als efficiënte en effectieve rekruterings- en communicatietool, … passend binnen uw eigen bedrijfscultuur.

Meer info: Tine Maes – [email protected]

Dag van de Management Assistant

Voka organiseert 25 april in Plopsaland De Panne een dag die volledig rond uw management assistant draait. Het wordt een boeiende, leer-rijke en ontspannende dag in het gezelschap van andere management assistants. De deelnemers kunnen verschillende workshops kiezen uit een gevarieerd aanbod. En wie genomineerd wordt door zijn of haar manager, maakt ook kans op de titel van ‘Management assistant of the year 2013’.

Meer info: Heidi Logghe – [email protected]

Businesslunch met Trui Moerkerke, leading lady in innovatief Vlaanderen

Op vrijdag 19 april staat in Restaurant Argendael in Bellegem al de derde ontmoeting met een ‘leading lady’ in innovatie en creativiteit gepland, dit keer met Trui Moerkerke, communication manager bij Flanders DC. De businesslunches zijn exclusieve ontmoetingen. Samen met de gast en de tafelgenoten (bedrijfsleiders, kaderleden, leidinggevenden in innovatie) willen we ideeën uitwisselen over creativiteit en innovatie in een organisatie.

Meer info: Marijke Bouciqué [email protected]

SEMINARIES & WORKSHOPS

16/04 Zaken doen in Frankrijk

Ardo, Conhexa, Sioen, Sodeva Consulting, Group Monument, Valcke Prefab, Kinepolis, Geosan, … Het zijn maar enkele van de meer dan 3.000 Belgi-sche bedrijven die in Frankrijk actief zijn. Zaken doen met onze buurlanden zou sinds de eenmaking geen probleem mogen zijn, maar de realiteit is anders! In dit seminarie komt u te weten hoe u uw zakenrela-ties met de Franse buren kan opstarten en hoe u ze kan optimaliseren.AVC, Evolis Kortrijk , 08u00-10u30

23/04 Btw – driehoeksverkeer

De juiste btw-verwerking van inkomende en uit-gaande handelingen in een internationale context is niet altijd even eenvoudig te bepalen. Tijdens deze opleiding wordt de btw-verwerking van de meeste goederenleveringen en een aantal diensten toege-licht. Deloitte Roeselare, 14u00-17u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

SEMINARIES & WORKSHOPS

25/04 - Lunch & Learn Polen, Roemenië,Tsjechië, Hongarije

Exportplannen? Ontmoet de Vlaams economisch vertegenwoordigers van Polen, Roemenië,Tsjechië en Hongarije. Het wordt een informele en lichte lunch met de aanwezige VLEV’s en een gezelschap van West-Vlaamse ondernemers die belangstelling hebben voor de regio’s of er al zaken doen.Havenhuis De Caese Brugge, 12u30-14u00

25/04 Pitching

Veertig seconden tot twee minuten is de tijd die u van een potentiële klant krijgt vooraleer hij afhaakt. Tijdens dit seminarie krijgt u een antwoord op vol-gende vragen: hoe stel ik mezelf en mijn bedrijf kort en bondig voor, hoe zorg ik dat mijn expertise duide-lijk is voor mijn toehoorder, hoe kan ik ervoor zorgen dat anderen mij ‘onthouden’? Voka West-Vlaanderen, 16u30-20u30

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 16 april 18u30-21u30 Te gast bij Brouwerij Sint-Bernardus Brouwerij Sint-Bernardus, Watou

donderdag 18 april 18u30-21u30 Te gast bij Beelite Beelite, Deerlijk

vrijdag 19 april 12u00-14u00 Business lunch met Trui Moerkerke, Communication manager Flanders DC Restaurant Argendael, Bellegem

dinsdag 23 april 12u00-14u00 Te gast bij Dovy Dovy, Roeselare

donderdag 25 april 10u00-17u00 Management Assistant Day Plopsaland, De Panne

donderdag 25 april 12u30-14u00 Lunch & Learn COE II De Caese, Brugge

donderdag 25 april 19u00-22u00 Voka Young Power visits Weverij Jules Clarysse Weverij Jules Clarysse, Pittem

dinsdag 30 april 18u30-21u30 Te gast bij Crivits & Persyn Crivits & Persyn, Brugge

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 16 april 08u00-10u30 Zaken doen in Frankrijk AVC, Kortrijk

donderdag 18 april 8u45-12u15 Overdracht Lab - voor Overlaters Voka Kortrijk

donderdag 18 april 16u30-20u30 Is het nog zinvol om uw managementvennootschap aan te houden na Di Rupo? Leonardo Hotel, Brugge

dinsdag 23 april 14u00-17u00 Btw - driehoeksverkeer Deloitte, Roeselare

donderdag 25 april 16u30-20u30 Pitching Voka, Kortrijk

vrijdag 26 april 09u00-12u30 Telefonisch prospecteren Voka, Kortrijk

dinsdag 30 april 13u00-16u30 Import en aansprakelijkheid Voka, Kortrijk

dinsdag 30 april 16u30-20u00 Hoe omgaan met sollicitanten Voka, Kortrijk

vrijdag 3 mei 09u00-12u00 Leiding geven van op afstand Voka, Kortrijk

maandag 6 mei 14u00-17u00 Smart Grids Voka, Kortrijk

dinsdag 7 mei 14u00-17u00 Tijdelijke uitvoer: procedures, ATA-carnets, derde landen Voka, Kortrijk

dinsdag 7 mei 18u30-20u00 Lezing door prof. J. Holslag - de Chinese economie op haar keerpunt Barco, Kuurne

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 6 29 maart 2013 25

Lille Art Fair – Rijsel

Voka West-Vlaanderen trekt graag de grens over voor netwerkactiviteiten. Zo ging een mooie delegatie een kijkje nemen op Lille Art Fair, een Europese beurs voor hedendaagse kunst. Zij waren zeker niet de enige landgenoten want van de 100 aanwezige galerijen waren er 20 Belgische. Ingezonden foto

Innovatieve HR - Kortrijk

Veel lachen schijnt het ideale middel te zijn om de productiviteit van de werk-nemers op de werkvloer te verhogen. Tijdens de afsluitende drink na het inte-ressante debat over Innovatieve HR deden Cathy Matthys (Gravelart), Chris Slabbinck (Slabbinck), Nathalie Dufoer (MBZ), Els De Muynck (Voka), gast-spreker Frank Van Massenhove (FOD Sociale Zekerheid), Kristel Stroom (Group Monument), Franky Claerhout (Voka) en Sigrid Vanbelle (Savaco) alvast een stevige poging. Foto Hol

Voka te gast bij AZ Damiaan – Oostende

De voorbije jaren investeerde AZ Damiaan maar liefst 200 miljoen euro in de uitbouw van het ziekenhuis. Het is daarmee uitgegroeid tot een referentie op het vlak van hoogtechnologische en patiëntvriendelijke gezondheidsinfrastruc-tuur. Philip Lefebre (ING), Tony Deswaef (Sita Waste Services), Jan Van De Velde (Werkhuizen Decloedt) en Johan Vermeire (Allia Insurance Brokers) wilden al deze nieuwigheden met eigen ogen aanschouwen. Foto EV

Sociale Innovatiefabriek – Oostende-Westhoek

Onlangs lanceerde de Vlaamse regering de Sociale Innovatiefabriek. In zijn eigen Oostende kwam John Crombez, Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en fiscale fraude, een toespraak houden over het belang van sociale innovatie in West-Vlaanderen. Achteraf was er een moment van verbroedering met Raf Jacxsens, Ann Vanassche (Resoc Oostende), Dominique Verté (raad-gever Vlaams minister Ingrid Lieten), Johan Verborgh (Voka), Tom Germonpré (schepen stad Oostende). Foto EV

PROS

IT26 Ondernemers 6 29 maart 2013

Nog nooit was een garage zo bereikbaar.

visual.be

innovation in motion by

AUTOLIFTEN VAN RDL

Speciaal voor woningen en appartementsgebouwen met gemeenschappelijke

garageruimtes en een beperkte inrij-oppervlakte ontwikkelde RDL-engineering een autolift

die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere.

Autoliften van RDL hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich

door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare

technologische controlesystemen.

Info en demovideo vindt u op www.autolift.be

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem (België) - Tel: +32(0)51/31.35.24 - fax: +32(0)51/31.28.09 - [email protected]

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Vokafé – Veurne

Op een Vokafé komen collega-ondernemers en beleidsmakers samen om in een informele sfeer te netwerken met elkaar. Een ervaren netwerker heeft altijd een glimlach op zijn gezicht en houdt een glas vast dat minstens halfvol is. Dirk Adam (InterWest), Karine Van Daele (SERR Oostende-Westhoek) en Sidney Voet (Flanders Eventmaker) illustreren hoe het moet. Foto DD

Dag van Marketing – Kortrijk

“Hoe succesvoller ondernemen met marketing?”, dat was de centrale vraag tijdens de Dag van Marketing. Tijdens de koffiepauze zochten Gino Lippens (Renoffice), Piet Delrue (Ronabel), Steven Vervaeke (Broeierij Vervaeke-Belavi), Rimmert Van Maele (Holstra) en Liesbeth Claeys (Vind!) samen naar een ant-woord. FOTO HOL

Award verdienstelijke onderneemster – Oostende

Niet toevallig op de Internationale Vrouwendag verkoos de vakjury Gerda Galle (Hertenfinesse, centraal op de foto) tot de meest verdienstelijke onderneem-ster. Brigitte Spillier (Agence Dermul), Els Boelen (Start People), Lien Everaerdt (Didakites, tweede tijdens de verkiezing) en Karin Dobbelaere (Vereecke Cos-metics) vierden met haar mee. Foto EV

JCI Award – Roeselare

Na de awarduitreiking van de Jonge Ondernemer van het Jaar, een initiatief van de West-Vlaamse JCI-afdelingen, toosten Griet Mortier (Amelie & Amelie), Nele De Roos (TriFinance), Tom Devolder (Bright Advocaten), Dennis Houthoofd (Horsum) en Karl Debaere (BNP Paribas Fortis) op winnaar Jeroen Beeuwsaert. Foto Kurt

PROS

IT

Ondernemers 6 29 maart 2013 27

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

TOTALE KANTOORINRICHTING

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen

1000m2 showroom

Vlaemynck Business Center - Ringlaan / Sint-Janstraat - TieltTe Huur nog 675m²