O-zine december 2011

32
zine Editie 6 | december 2011 | verschijnt halfjaarlijks | jaargang 2 OCMW-prikkels Het belang van tewerkstelling De Kringwinkel: hip & trendy (H)Eerlijk op stap

description

O-zine december 2011

Transcript of O-zine december 2011

Page 1: O-zine december 2011

zineEditie 6 | december 2011 | verschijnt halfjaarlijks | jaargang 2

• OCMW-prikkels

• Het belang van tewerkstelling

• De Kringwinkel: hip & trendy

• (H)Eerlijk op stap

Page 2: O-zine december 2011

2

inhoud

diEnSTEnCEnTRuM

14 Activiteitenkalender Wat staat er dit jaar nog op het programma?

15 Uitgelicht Leuke foto’s van afgelopen activiteiten

En vERdER...16 Opgemerkt Fototentoonstelling over de bewoners van Woonzorgcentrum Zonnestraal

20 De Kringwinkel Ken jij de Kringwinkel al?

22 Column Pluk de dag

oCMW-PRiKKELS

4 Nieuws uit het OCMW Sneeuwlijn opnieuw open

diEnSTvERLEninG7 Informatie Alles wat je nodig hebt op www.ocmwhasselt.be

8 Expertisecentrum Dementie (h)Eerlijk op stap

10 Sociale dienst uitvergroot het belang van activering

extra! Uitneembaar boekje Energie!

Page 3: O-zine december 2011

3

vooRWooRd

CoLoFonVerantwoordelijk uitgever: Frank vandenhoudt

redactie:Annie Bangels, Aline Claes, Tom daniels, Bart derison, danielle Gakens, Marijke Louis, Peter vanaken, Els vanhamel

Contactgegevens: o-zinet.a.v. Tom danielsA. Rodenbachstraat 203500 [email protected]

Solidariteitis de sleutel

Leuk, gezellig, sprookjesachtig… Ja, zo kan je het wel omschrijven, denk ik…

Wanneer we ’s morgens uit het raam kijken en zien dat de wereld rondom ons bedekt is met een laagje kraakverse sneeuw, staan we er vaak niet bij stil dat het best wel eens een moeilijke dag kan worden voor die ene buurvrouw die al wat slechter te been is. ook die hulpbehoevende man van twee straten verder is misschien weer veroordeeld tot een dagje binnenshuis blijven. niet iedereen heeft namelijk een paar goede vrienden, solidaire buren of een trouwe mantelverzorger die de stoep en een paadje naar de brievenbus sneeuwvrij maakt, weet je. Wanneer de weersvoorspellingen een strenge winter vol sneeuwpret aankondigen, dreigen deze mensen onderge-dompeld te worden in een sociaal isolement.

Met ‘de sneeuwlijn’ slaan het oCMW, de Stad hasselt en de Wroeter vzw opnieuw de handen in elkaar. Eén telefoontje volstaat om even later weer veilig de buitenlucht op te snuiven.

Wist je trouwens dat vzw de Wroeter één van de zestig oCMW-partners is in het kader van sociale tewerkstelling? natuurlijk wordt er aan de toog vooral over onze financiële hulpverlening gepraat. Maar we doen heus wel veel meer dan alleen maar ‘geld uitdelen’. iemand zei ooit: “Geef een man een vis en hij kan één dag eten. Leer een man vissen en hij kan élke dag eten.” ook wij geloven hierin. daarom begeleiden we mensen in kansarmoede tot ze weer in staat zijn om hun eigen leven in handen te nemen. Tewerkstelling speelt hier een heel grote rol in. Wij helpen hen werkervaring op te doen, leren hen de juiste werkhouding, organiseren noodzakelijke opleidingen en nog zoveel meer.

deze begeleiding is belangrijk. Werken is belangrijk. iemand die werkt ontmoet nieuwe mensen, ontwikkelt zichzelf, werkt mee aan een goede samenleving. Een jong iemand zonder werk kan net zo snel sociaal geïso-leerd raken en van de maatschappij vervreemden als die hulpbehoevende senior met een berg sneeuw voor de deur.

onthoud dat maar en laat ons met z’n allen wat meer solidariteit tonen. Misschien is er dan volgend jaar geen nood meer aan een sneeuwlijn!

Frank vandenhoudtoCMW-voorzitter

vRiJWiLLiGERS

18 Gezocht! Wil jij mensen helpen?

Page 4: O-zine december 2011

4

oCMW-PRiKKELS

deze winter maken het oCMW en de Stad hasselt, in sa-menwerking met de Wroeter vzw, opnieuw de voetpa-den en opritten van zorgbehoevende hasselaren gratis sneeuwvrij. ‘de Sneeuwlijn’ doorliep vorig jaar een test-fase en kan nu opnieuw opgestart worden.

om de voetpaden sneeuw- en ijsvrij te houden, is de hulp van alle inwoners noodzakelijk. in een ideale wereld houdt iedere hasselaar zijn eigen stoep zuiver en helpt die van hulpbehoevende buren sneeuwvrij te maken. uit ervaring weten we echter dat dit laatste niet vanzelf-sprekend is. daarom starten we opnieuw met het project ‘de Sneeuwlijn’.

oCMW-voorzitter Frank vandenhoudt: “de Stad en het oCMW willen er vooral voor zorgen dat mensen, die de sneeuw niet zelf kunnen ruimen, toch niet geïsoleerd geraken van de buitenwereld.”hasselaren die hulpbehoevend zijn en hiervoor niet kunnen rekenen op buren, familie of vrienden mogen een telefoontje doen naar het oCMW van hasselt. daar hoor je meteen wanneer de mensen van de Wroeter vzw bij jou kunnen langskomen. Zij maken je stoep en het paadje van de deur tot aan de weg sneeuwvrij.deze service is volledig gratis en gaat van start wanneer de eerste sneeuwvlokjes vallen en de weersvoorspel-lingen aangeven dat de sneeuw meerdere dagen zal blijven liggen.

het nummer van de Sneeuwlijn is 011 30 78 60. Je kan hier terecht voor een aanvraag of voor meer informatie.

Vijf jaar dienstencentrum ‘t Parkop 21 september 2011 blies lokaal dienstencentrum ’t Park 5 kaarsjes uit. om dit te vieren organiseerde het oCMW samen met alle vrijwilligers die

dag een groots buurtfeest. Met 180 aanwezigen die kwamen genieten van lekker eten en leuke animatie, was de dag zeker geslaagd.

het startschot werd gegeven met een glaasje cava en een heerlijke barbecue. Terwijl de playbackshow op heel wat belangstelling kon rekenen, gaven ook de country- en linedansers het beste van zichzelf op het buitenpodium. Maar er was natuurlijk nog veel meer te zien en te horen. Tussen halftwaalf en vijf uur zorgden de vrijwil-ligers overal rondom het dienstencentrum voor enter-tainment.

Een winter langsneeuwvrije voetpaden

Begin augustus konden kinderen tussen 6 en 16 jaar samen met bezoekers van dienstencentrum ’t Park deelnemen aan een ‘Kreatieve week’ met als thema ‘Fantastische stad’. de hele week werkten de enthousiaste deelnemers onder leiding van rasechte kunstenaars: Fran Kusters, Rita vanelderen en Martin oluwandiran.

Er werd naar hartenlust gekleid, geknutseld, getekend, geschilderd, … maar er gebeurde ook zoveel meer. Kinderen werkten samen en de interactie tussen de senioren en de kinderen was mooi om te beleven. ondertussen leerde iedereen met nieuwe materialen en technieken werken. ’s Middags werd er samen gegeten en zelfs de opruimmomenten waren leuk.op het einde van die drukke week stelden we alle kunst-werkjes tentoon. We openden met een kindvriende-lijke receptie met pannenkoeken en fruitspiesen. de aanwezige senioren werden enthousiast bediend door de kinderen. ouders en belangstellenden kwamen een kijkje nemen en zagen dat het goed was.

Kreatieve week in het dienstencentrum

Page 5: O-zine december 2011

5

160… dat is het totale aantal vrijwilligers ‘tewerkge-steld’ bij het oCMW van hasselt en Woonzorgcentrum Zonnestraal. het hoeft niet gezegd dat deze mannen en vrouwen onze dienstverlening mee bepalen. vrijwil-ligers houden de thuiszorgdiensten draaiend, maar zijn vooral de enthousiaste link tussen onze instelling en de burger.

het oCMW wilde haar vrijwilligers opnieuw extra in de bloemetjes zetten. na “1 team, het hart van senio-renzorg” in april, organiseerden we in oktober een week boordevol activiteiten: Meer dan de helft van alle

vrijwillige medewerkers schreven zich in voor één of meerdere activiteiten.

op maandag kregen de vrijwilligers een uitstekend zicht op wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen van het team seniorenzorg, de sociale dienst, de service-flats, het dienstencentrum, het woonzorgcentrum en het dagzorgcentrum.

Twee dagen later gaf theatergezelschap inspinazie het beste van zichzelf met een improvisatietoneelvoorstelling. de groep heeft heel wat ervaring in de zorgsector en hulpverlening. Met de nodige tips uit eigen huis brachten ze de vrijwilligers op een ludieke manier in beeld.

vrijdag werd vooral een ontspannende dag. in samen-werking met de Provinciale hogeschool Limburg, depar-tement healthcare zorgden we voor een waaier aan activiteiten waarbij de vrijwilligers enkel maar hoefden te genieten en tot rust te komen. natuurlijk was er op een ontspannen dag als deze ook een gezond hapje en drankje voorzien.

de vrijwilligers konden genieten van massage, manicure, pedicure, gelaatsverzorging, voedingsadvies, haaradvies en -styling.

OCMW Hasselt viert het Europees jaar van de vrijwilliger

het oCMW en Woonzorgcentrum Zonnestraal organiseerden vorige maand een aantal activiteiten in het kader van ‘2011, Europees jaar van de vrijwilliger’. vrijwilligers zijn niet weg te denken uit de zorgwereld. Ze verlagen de drempel tot onze organisatie en zijn daardoor van onschatbare waarde. Een coördinator vrijwilligerswerk zal de vrijwilligerswerking in goede banen leiden met oog op de tevredenheid van onze vrijwilligers en cliënten.

Page 6: O-zine december 2011

6

diEnSTvERLEninG

Elke inwoner van hasselt is welkom op het oCMW van hasselt. Samen met jou onderzoeken we de mogelijk-heden om de leefsituatie van jezelf of je naasten te verbeteren en de bestaande problemen op te lossen.

Wil je meer weten over een eventuele opname in het woonzorgcentrum? Ben je op zoek naar poetshulp met dienstencheques of wil je graag een kant-en-klare warme lunch aan huis krijgen?

heb je hulp nodig bij huisvestings- of energiepro-blemen? Ben je op zoek naar een gepaste opleiding of tewerkstelling? Wil je graag met iemand praten over een moeilijke situatie? heb je financiële problemen?Je kan voor dit en nog veel meer terecht op het oCMW van hasselt.

Algemene contactgegevensAlbrecht Rodenbachstraat 20 – 3500 hasseltonthaal: 011 30 81 00E-mail: [email protected]

Bent u niet tevredenover onze dienstverlening?

in eerste instantie kan je je wenden tot iedere medewerker van het oCMW. Binnen ieders mogelijkheden zullen zij zoeken naar een oplossing en je informeren over de mogelijkheid om je ontevredenheid (klacht) mee te delen. het oCMW hasselt leert uit elke melding.

Je kan je ook wenden tot onze Klach-tendienst, tel. 011 30 80 12, op het adres A. Rodenbachstraat 20 te hasselt, of via e-mail [email protected]. via de website www.ocmwhasselt.be kan je een klachtenfor-mulier ook elektronisch invullen en verzenden.

Iedereen welkom

| Openingsuren sociale dienst

de sociale dienst is dagelijks voor publiek toegankelijk.

Elke voormiddag van 8u30 tot 11u30Elke namiddag van 13u00 tot 16u00 op afspraakvoor dringende zaken in de namiddag kan je steeds bij onze balie terecht.op vrijdagnamiddag zijn de diensten niet open.

Je kan ook telefonisch contact nemen: 011 30 80 29Gratis groen nummer voor info: 0800 90 280

| Openingsuren team seniorenzorg

OCMW Hasselttel.: 0800 99 181 of 011 30 78 57adres: A. Rodenbachstraat 20 – 3500 hasseltwebsite: www.ocmwhasselt.be

Telefonisch: iedere werkdag van 8u30 – 16u30

Spreekuur: iedere werkdag van 9u00 – 12u00 ’s namiddags op afspraak.

Lokaal dienstencentrum ’t Parkdinsdag van 9u00 tot 12u00 (zitdag)

Zitdagen in uw wijk:

Kermt:dinsdagvoormiddag van 9u00 tot 10u15tel.: 011 25 21 95adres: Koorstraat 1 - 3510 hasselt

Kuringen:dinsdagvoormiddag van 10u45 tot 12u00tel.: 011 25 41 66adres: Prinsenhofweg 21 - 3511 hasselt

Stevoort:vrijdagvoormiddag van 9u00 tot 10u15tel.: 011 31 20 70adres: hasseltse dreef 150 - 3512 hasselt

Sint-Lambrechts-herk:vrijdagvoormiddag van 10u45 tot 12u00tel.: 011 31 20 04adres: Sint-Truidersteenweg 559 - 3500 hasselt

Page 7: O-zine december 2011

7

inFoRMATiE

de website van het oCMW hasselt, www.ocmwhasselt.be, ontvangt maandelijks ruim meer dan 2000 bezoekers. de website is er uiteraard op gericht alle mogelijke informatie te geven over de dienstverlening van het oCMW hasselt. Zo vind je er informatie over alle vormen van sociale, financiële en administratieve hulp die wij te bieden hebben. ook ons aanbod van dienstverlening rond werken, wonen, hulp aan huis en gezondheid brengen we hier. We maken je wegwijs in de opname en leven in ons woonzorgcentrum en serviceflats, het gebruik van het dagzorgcentrum, thuisdiensten, de activiteiten in het dienstencentrum, enz.

de informatie is gegoten in afzonderlijke ‘productfiches’. Elke fiche omvat een korte omschrijving van de dienst-verlening, de voorwaarden waaraan je moet voldoen, waar en hoe je de aanvraag kan doen.

| Partner in lokaal welzijn

Maar al bij al zijn wij slechts een lokaal onderdeel in het hele netwerk van mogelijke sociale voorzieningen. We

noemen onszelf daarom ook graag ‘partner in lokaal welzijn’. We kunnen niet alles en hoeven bovendien ook niet te doen wat een ander beter kan.daarom ook hebben wij enkele belangrijk ‘knoppen’ (linken) op het dashbord van onze website voorzien.

op de eerste plaats een link naar de website van de Stad Hasselt. voor alle informatie over onze stad en

haar specifieke dienstver-lening. daarin is, naast handel, toerisme, evenementen, enz., uiteraard ook een belangrijk luik ‘Welzijn’ voorzien. Met informatie over rechten voor senioren, gezinnen, integratie, wijkwerking, enz.

Een tweede link betreft de ‘Rechtenverkenner’. deze website is een initiatief van de vlaamse overheid. Ze brengt sociale rechten op federaal, vlaams, provin-ciaal en gemeentelijk niveau samen. het gaat om premies en sociale voordelen op allerlei vlakken en voor alle bevolkingsgroepen. Zo luidt het officieel op wwww.rechtenverkenner.be waar ondertussen al 240 gemeenten zich registreerden.

de basisinformatie over elk recht is opgenomen in gedetailleerde fiches met daarin een omschrijving, de voorwaarden, de aanvraagprocedure, de documenten die u bij uw aanvraag moet meebrengen, de contactge-gevens van de dienst waar u het recht kan aanvragen en een overzicht van andere interessante rechten.

de link ‘sociale kaart’ verwijst dan weer naar een realisatie van de vlaamse provincies. de sociale kaart bevat een overzicht van de diensten, organisaties en voorzieningen uit de

welzijns- en gezondheidssector in vlaanderen. Per dienst van een organisatie (vb. poetsdienst van het oCMW) vind je een handige fiche met adresgegevens, contactmoge-lijkheden, openingsuren, uitleg over de werking, enz.

ontdek al uw sociale rechten opwww.ocmwhasselt.be

het oCMW van hasselt probeert iedereen die op zoek is naar informatie over sociale rechten daarmee te helpen. We doen dat door zoveel mogelijk verschillende informatiebronnen aan te reiken. de meest complete hiervan vind je op het internet, meer bepaald op www.ocmwhasselt.be. Ga een kijkje nemen en zie voor jezelf dat het zeker de moeite is!

Page 8: O-zine december 2011

8

in dE KiJKER

| Wandelingen voor personen met dementie, in Hasselt en Zonhoven

het Expertisecentrum dementie (ECd)-Contact werkte een wandelproject uit voor personen met dementie en hun mantelzorgers. dit gebeurde in samenwerking met de toeristische diensten van hasselt en Zonhoven, met steun van de Koning Boudewijnstichting in het kader van een oproep tot ‘dementievriendelijke gemeenten’. op die wijze trachten we een steentje bij te dragen aan een betere maatschappelijke omgang met mensen met dementie en het doorbreken van hun isolement.

| Het aanbod

Er zijn drie wandelingen uitgewerkt, 2 in hasselt en 1 in Zonhoven. deze wandelingen zijn specifiek gericht op personen met dementie maar zijn uiteraard ook toegan-kelijk voor een breed publiek. de wandelingen kunnen individueel uitgevoerd worden of onder begeleiding van een gids. voor iedere wandeling is in een handige brochure een wandelkaart met uitleg en tips voorzien. de brochures kunnen aangekocht worden bij de toeris-tische diensten van hasselt en Zonhoven. Begeleiding door een gids biedt uiteraard meer mogelijkheden door de extra uitleg, interessante verhalen en anecdotes.het drukwerk is inmiddels beschikbaar, de gidsen zijn opgeleid.

| Een blik op de wandelingen

de eerste wandeling is een ‘herinneringspad’ waarbij we graven in het charmante verleden van de stad hasselt. de wandeling passeert aan het ‘Lijmfabriek’ of ‘Gelatines’, het heilig Paterke, de kathedraal, enz.. voor de persoon met dementie is het zinvol en schept het plezier om via herinneringen aan die plekjes en gebouwen, het vertrouwde verleden voor even terug te brengen.

de tweede wandeling is een ‘zinnenprikkelende wandeling’ doorheen het centrum van hasselt, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. de zintuiglijke ontwikkeling van personen met dementie blijft het langst bewaard en is aldus hét commu-nicatiemiddel bij uitstek. ondermeer het proeven van Limburgse streek-producten in het jenever-museum en een bezoek aan de virga Jessebasiliek kunnen deel uitmaken van deze activiteit.

de derde wandeling of ‘natuur-lijke ervaring’ biedt personen met dementie die vertrouwd zijn met de natuur de mogelijkheid om tot rust te komen in het groene Zonhoven, meer bepaald in het natuurgebied ‘de Teut’ met zijn prehistorische ‘holstenen’.

(H)Eerlijk op stap

het oCMW van hasselt biedt ook ondersteunende dienst-verlening rond dementie. dit gebeurt via het regionale Expertisecentrum voor dementie (ECd) ‘Contact’. het ECd helpt zowel personen met dementie en hun mantelzorgers als professionele hulpverleners, op vlak van doorverwijzing, informatie, organisatie van activiteiten en vorming.

de brochures met de wandelroutes en extra infor-matie, op maat van de persoon met dementie, zijn beschikbaar bij:

ECD ContactA. Rodenbachstraat 29 bus 9, 3500 hasseltwww.dementie.be, of www.omgaanmetdementie.be

Toeristische dienst Stad HasseltGroenplein 1, 3500 hasselt

Toeristische dienst gemeente ZonhovenKerkplein 1, 3520 Zonhoven

Page 9: O-zine december 2011

9

Page 10: O-zine december 2011

10

uiTvERGRooT

(opnieuw) aan het werk …

‘Gaan werken’ is voor veel mensen vanzelfsprekend. Werk hebben, zorgt immers voor een inkomen, het is een manier om jezelf te ontwikkelen, sociale contacten te leggen,… Maar wat als je geen werk hebt? naast de vdAB en de RvA tracht ook het oCMW mensen (opnieuw) aan het werk te krijgen.

| Verwachtingen

Als je al een tijdje geen werk meer hebt, is terug deelnemen aan het arbeidsleven niet altijd even gemak-kelijk. daarom neemt het oCMW hierin heel wat initia-tieven. Bij aanvang van een trajectbegeleiding ligt de focus op het ontdekken van de kwaliteiten en het aanpakken van problemen in het kader van het terug aan het werk gaan. de kennis van het nederlands is hierbij één van de belangrijkste werkpunten. Samen met het ‘huis van het nederlands’ oriënteren we personen met onvoldoende kennis naar de juiste opleiding nederlands.

daarnaast vergelijken we de jobverwachtingen met de verwachtingen van een werkgever en de eigen capaci-teiten. Als deze niet in evenwicht zijn, zoeken we naar mogelijke oplossingen. Zo kan de persoon in kwestie een korte opleiding volgen zodat hij/zij over de nodige kennis beschikt voor een bepaalde functie of stellen we samen de verwachtingen bij.

Kunnen we de cliënt niet inschakelen op de reguliere arbeidsmarkt, dan bekijken we de mogelijkheden binnen de diverse tewerkstellingsmaatregelen.

| Artikel 60§7

de belangrijkste maatregel om de (her)inschakeling op de arbeidsmarkt te bereiken is voor het oCMW een tewerkstelling in het kader van artikel 60§7 van de oCMW-wet. vanaf het ogenblik dat iemand één dag leefloon ontvangt, komt die persoon in aanmerking voor een tewerkstelling in artikel 60§7. ‘Leefloon’ is een minimuminkomen uitbetaald door het oCMW aan mensen die nergens anders een financiële tussenkomst kunnen krijgen.

in plaats van cliënten het leefloon te betalen proberen, we door het voeren van een activeringsbeleid zoveel mogelijk cliënten aan het werk te krijgen door middel

het oCMW is een openbare instelling die het best gekend is omwille van haar financiële hulpverlening, maar bij het oCMW gebeurt veel meer. We trachten mensen in kans- armoede te begeleiden tot ze weer in staat zijn om hun eigen leven geheel of gedeeltelijk terug in handen te nemen. Tewerkstelling is hierbij één van de speerpunten.

Page 11: O-zine december 2011

11

van artikel 60§7 van de oCMW-wet. via deze maatregel worden mensen in de mogelijkheid gesteld om werker-varing op te doen, zich bij te scholen en arbeidsattitudes te oefenen. Zo krijgen ze meer kansen op een duurzame tewerkstelling. daarnaast worden hun sociale zeker-heidsrechten opnieuw opgebouwd. Jaarlijks helpen we ongeveer 170 personen op deze manier.

de tewerkstelling in het kader van artikel 60§7 is van bepaalde duur en is afhankelijk van de leeftijd. indien cliënten jonger zijn dan 36 jaar moeten ze één jaar werken om het recht op werkloosheidsuitkering te openen. Tot de leeftijd van 50 jaar moet anderhalf jaar tewerkstelling bewezen worden in de voorbije 27 maanden. Eenmaal cliënten ouder zijn dan 50 moeten ze twee jaar arbeid kunnen bewijzen in een periode van 36 maanden.

| De tewerkstelling loopt tot de cliënt recht heeft op sociale zekerheid

officieel is het oCMW de juridische werkgever van de cliënten. de loonkosten blijven dan ook ten laste van het oCMW. hierbij kunnen ze tewerkgesteld worden in de eigen diensten van het oCMW, bijvoorbeeld bij de technische dienst of in Woonzorgcentrum Zonnestraal. het overgrote deel stellen we echter ter beschikking van andere tewerkstellingsplaatsen. op die manier tracht het oCMW via de tewerkstelling in het kader van artikel 60§7 een meerwaarde te creëren voor de maatschappij.

| Tewerkstellingsplaatsen

de plaatsen waar cliënten terechtkomen zijn zeer divers. van patiëntenvervoer in het Jessaziekenhuis, werken bij de groendienst van de Stad hasselt tot helpen in de keuken van het sociaal restaurant van vzw Klavertje 4. Een groot deel van de tewerkstelling wordt ook gereali-seerd binnen sociale economie projecten zoals de kring-winkel en vzw Fietsbasis. deze organisaties zijn immers vertrouwd met het werken en begeleiden van mensen die nog niet meteen inzetbaar zijn in een reguliere tewerk-stelling. het oCMW heeft een samenwerkingsovereen-komst met ongeveer 60 organisaties in en rond hasselt. op deze manier is er een ruim aanbod aan taken en functies voorhanden en kan steeds gezocht worden naar de meest geschikte werkplaats.

Eenmaal aan het werk, worden mensen soms geconfron-teerd met nieuwe uitdagingen zowel op professioneel gebied als in de organisatie van het persoonlijk leven. daarom stopt de begeleiding vanuit het oCMW niet als

ze aan de slag zijn. Samen met de werkplaatsen wordt er gewerkt aan het (opnieuw) aanleren van arbeidsat-titudes en nieuwe vaardigheden. de maatschappelijk werkers van het oCMW komen ook regelmatig op de werkvloer een kijkje nemen. Zowel de werkplaats als de cliënt kunnen dan beroep op hen doen.

| Werkwinkel

naar het einde van de tewerkstellingsperiode in artikel 60§7, worden de werkzoekenden ook nog verder begeleid in de Werkwinkel. Als de tewerkstelling in het kader van artikel 60§7 is afgerond, heeft men opnieuw recht op werkloosheidsuitkering. indien er niet aansluitend opnieuw werk is, kan de cliënt verder rekenen op de begeleiding van zijn/haar maatschappelijk werker. deze verdere begeleiding gebeurt in de Werkwinkel.

de Werkwinkel is de plaats waar je alle organisaties vindt die mensen helpen in hun zoektocht naar werk. Samen onder één dak. dat is makkelijk, want zo is er nog maar één adres voor alle vragen en bespaart iedereen heel wat tijd. Bovendien werken de aanwezige organisaties nauw samen om je sneller aan een job te helpen. het oCMW van hasselt is dagelijks aanwezig in de werkwinkel. op deze manier proberen we de overschakeling van de hulpverlening van het oCMW naar de dienstverlening van de vdAB zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Tijdens de zitdagen in de werkwinkel zoeken we samen met de cliënten in de vacatures, de beschikbare opleidingen en leren hen solliciteren.

| Succesvol

het traject dat het oCMW samen met de cliënt aflegt om terug aan het werk te gaan bestaat dus uit verschillende stappen met verschil-lende partners. Bij de start van het traject besteden we voornamelijk aandacht aan de capaciteiten en mogelijk-heden van de kandidaat. daar waar er nood aan is, voorzien we bijkomende opleidingen. het aanleren of verfijnen van arbeidsattitudes en vaardigheden gebeurt voornamelijk tijdens de tewerkstelling in het kader van artikel 60§7 in samenspraak met de tewerkstellings-plaats. op het einde van het traject maken cliënten opnieuw kennis met andere actoren op de arbeids-markt zoals de werkwinkel, vdAB, RvA, privé-onder-nemingen…. Zo proberen we ieder traject succesvol en duurzaam af te ronden.

Page 12: O-zine december 2011

12

Aurelia vanhamel is een 23-jarig meisje afkomstig uit Roemenië. We polsen even naar haar sociale tewerkstelling bij het oCMW, Aurelia werkt sinds 5 september 2011 op de dienst Zonneweeke van Woonzorgcentrum Zonnestraal.

O-zine: Hoe ben je op deze plaats terecht gekomen?

Aurelia: “ik deed eerst vrijwilligers- werk bij de olijfboom te Genk waar ik de dienst animatie onder-steunde.

van daaruit ben ik via jullie diensten tewerkgesteld bij Zonneweeke, de afdeling voor de leefgroep van dementerende mensen binnen WZC Zonnestraal. ik ben hier begonnen met halftijds vrijwilligerswerk.

Mijn begeleidster binnen Zonneweeke, mijn maatschappelijk werker van de dienst activering en ikzelf hebben een schema uitgewerkt om dit vrijwilli-gerswerk op te krikken en zo hebben we stilaan naar een voltijds schema gewerkt.

na enkele weken zijn we overgeschakeld naar sociale tewerkstelling.”

O-zine: Wat zijn jouw taken binnen Zonneweeke?

Aurelia: “ik help met de huishoudelijke taken zoals de bedeling van maaltijden en bedden opmaken. ook bied ik af en toe ondersteuning bij de animatie.”

O-zine: Hoe is het voor jou om hier te werken?

Aurelia: “ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. ik leer veel bij rond de aanpak van ouderen en de communicatie met dementerenden.

de collega’s zijn heel tof en af en toe wordt er al eens goed gelachen. ik heb het gevoel dat ze mij beschouwen als één van hen.

Bij mijn twee mentoren kan ik steeds terecht met mijn vragen en ze kunnen me bijgevolg meteen bijsturen waar nodig.”

O-zine: Wat was jouw motivatie om aan het werk te gaan?

Aurelia: “de belangrijkste reden is dat ik opnieuw in de maatschappij wou meedraaien. dat mijn sociaal netwerk wordt uitgebreid is een mooie extra.

de begeleiding via de dienst activering en mijn tewerkstelling zijn voor mij een positieve ervaring die me een vooruitzicht geven op een mooie toekomst, waardoor mijn zelfvertrouwen gegroeid is.”

victorine nyamia is tewerkgesteld als logistiek medewerker in WZC Zonnestraal, eveneens in het kader van artikel 60§7. haar taken omvatten onder andere het vervoeren van bewoners binnen het woonzorgcentrum of naar het ziekenhuis. Maar ook het opmaken van de bedden, afruimen van tafels en het uitdelen van maaltijden zijn dagelijkse bezig-heden voor haar.

hoe het is om hier te werken? het contact met de bewoners is voor vicky het belangrijkste. Samen met het contact met de collega’s natuurlijk. We kunnen dus gerust spreken van een succesvolle tewerk-stelling. na deze job wil ze graag nog een vdAB-opleiding volgen tot logistiek assistent.

Ze geeft ons nog de volgende raad mee: “Wat je ook doet in je leven, doe het vanuit je hart en doe het goed.”

uiTvERGRooT

Dat de dienst tewerkstelling goed werk levert, laten we je graag vertellen door onderstaande dames:

Page 13: O-zine december 2011

uitneembaar

BEWAARBOEKjE!

Er staan ons ongetwijfeld weer enkele barkoude maanden te wachten. Een ideaal moment om even te wijzen op wat het oCMW van hasselt zoal aan kan bieden als oplossing voor die torenhoge energiefacturen.Je kan voor al deze dienstverleningen uiteraard terecht op het oCMW.

OCMW HasseltA.Rodenbachstraat 20, 3500 hasseltTel: 011 30 80 29

Energie!

Page 14: O-zine december 2011

EnERGiE!

het oCMW gaat samen met u op jacht naar die ellendige energievreters in huis. En we jagen zowel op groot als klein wild. de ‘Energiejacht’ start dit jaar in de keuken, om van daaruit het hele huis onder handen te nemen. de groepscampagne start op 1 december 2011 en loopt tot en met 31 maart 2012.

| Hoe deelnemen?

vanaf 1 december 2011 is het jachtseizoen geopend en kan je je gratis aanmelden op een vernieuwde, interactieve en onafhankelijke website www.energiejacht.be. Je kan er je energieverbruik (elektriciteit, aardgas en water) registeren, je eigen besparingsdoelstelling voorop-stellen, evenals de periode waarin je deze wil behalen. Cliënten van het oCMW mogen hun meterstanden aan hun maatschappelijk werker doorgeven en kunnen zo deelnemen.

Vijf goede redenen om te registreren:• Energie besparen = geld besparen. hoe minder

energie je verbruikt, hoe lager je energiefactuur. • Als geregistreerde kan je sparen voor een leuk spaar-

product door trouw je meterstanden in te vullen• Registreren op www.energiejacht.be is gratis• Je krijgt massa’s nuttige tips en informatie over

energiebesparing, subsidies en premies.• in een oogopslag zie je hoeveel energie je bespaart.

| Hoe doe je dat, energie besparen?

Energie besparen vraagt echt niet zo veel moeite: met wat aandacht, kleine gedragsveranderingen en enkele doordachte ingrepen kom je al een heel eind.Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen, is je meter-standen bijhouden. uit ervaring blijkt dat gezinnen die wekelijks hun meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden en vergelijken met hun verbruik van het jaar voordien, een ‘energie-reflex’ krijgen en zo al besparen op hun verbruik. Met een waaier aan vuistregels en energietips kan je nog verder gaan.

Enkele voorbeelden:• Bij het koken het deksel op je kookpotten zetten.• Ruimtes die je niet gebruikt niet of minder

verwarmen.• Elektrische toestellen zoals radio, tv, microgolfoven,

computer, cd-speler, … volledig uitschakelen en niet op stand-by laten staan.

• de wasmachine of de vaatwasser enkel laten draaien wanneer die volledig vol is.

• de wasmachine op maximum 30 graden laten draaien. dat lukt prima met de moderne wasmid-delen. Enkel bij zeer vuile was is het nodig hogere temperaturen te gebruiken.

• Spaarlampen gebruiken.• Een spaardouchekop installeren.• de diepvries regelmatig ontdooien.• Warmwaterleidingen isoleren in onverwarmde

ruimtes.• Kiezen voor energiezuinige elektronische toestellen

wanneer ze aan vervanging toe zijn.

De jacht is open !

Energiefacturen vormen een grote uitgave, vooral tijdens de wintermaanden. We stellen vast dat mensen met schulden vaak ook moeite hebben om hun energiefacturen te kunnen betalen. Energie wordt alsmaar duurder. het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer mensen in de problemen komen en uiteindelijk door hun energieleverancier gedropt worden. Een belangrijke oorzaak van hoge energie-facturen zijn slecht geïsoleerde woningen.

Page 15: O-zine december 2011

het sociaal tarief wordt ook wel ‘sociale maximum-prijs’ genoemd. dit is een vermindering en houdt een vrijstelling van het ‘vast recht’ in. het vast recht is een bijdrage die je betaalt aan de leverancier als een soort abonnementskost. het sociaal tarief wordt bepaald door de overheid. Mensen die het sociaal tarief genieten, betalen enkel hun energiekost en de taksen aan de regering.

Je hebt recht op het sociaal tarief indien je één van onderstaande uitbetalingen ontvangt:• Tegemoetkoming hulp Aan Bejaarden (ThAB) van de

Fod Sociale Zekerheid• inkomensvervangende Tegemoetkoming (ivT) of een

integratietegemoetkoming (iTT) van de Fod Sociale Zekerheid

• inkomensgarantie voor ouderen (iGo) van de Rijks-dienst voor Pensioenen

• Leefloon of een financiële, maatschappelijke dienst-verlening gelijkwaardig aan het leefloon van het oCMW

in de meeste gevallen wordt het sociaal tarief automa-tisch toegekend. Maar er zijn twee mogelijkheden:

1. je verkrijgt het sociaal tarief automatisch.dit is de meest eenvoudige situatie omdat je niets moet doen. de automatische toekenning gebeurt via de Fod Economie. Zij zorgen ervoor dat de leverancier op de hoogte wordt gebracht voor wie het sociaal tarief automatisch mag toegekend worden.

2. je hebt recht op het sociaal tarief, maar je verkrijgt het niet automatisch.Personen die er recht op hebben, maar waarvoor de Fod economie niet in staat is dit automatisch te verwerken, krijgen een attest toegestuurd. dit attest van de bevoegde instantie stuur je dan op naar jouw energieleverancier.

Je kan best je facturen opvolgen om te controleren of het sociaal tarief ook echt werd toegekend.

op de site www.sociaaltarief.economie.fgov.be kan je nagaan of je recht hebt op het sociaal tarief.

Sociaal tarief voor gas en elektriciteit

Page 16: O-zine december 2011

• Gemiddeld verbruikt een vlaming ongeveer 120 liter water per dag. dit komt overeen met 43,8 kubieke meter water per jaar. hoe kleiner het gezin hoe hoger meestal het verbruik per persoon.

• We verbruiken minder water dan de inwoners van onze buurlanden, maar ons verbruik blijft toenemen.

• Toilet, bad en douche staan samen in voor gemiddeld 70% van het huishoudelijk water-verbruik.

• Een kraan waaruit een jaar lang vijf druppels water per minuut lekken, vertegenwoordigt een verlies van 1m³ leidingwater.

• Een toilet dat blijft doorlopen verliest 130m³ water per jaar.

• Een minuut douchen verbruikt tussen de 6 en 12 liter water. Afhankelijk van de douchekop die je gebruikt. Een douchebeurt duurt bij de meeste mensen tussen de vijf en tien minuten.

neem een douche in plaats van een bad. Een ligbad heeft een inhoud van meer dan 100 liter een gewone douche verbruikt zowat de helft minder water. Met een goede spaardouchekop bespaar je nog eens 40 tot 50 procent. Minder warm water verbruiken is ook nog eens energiebesparend.

• Je verbruikt jaarlijks gemiddeld bijna 15m³ water door enkel je toilet door te spoelen. verminder het spoelvolume van een ouder toilet. Je kan dit doen door een met water gevulde fles in de stortbak te zetten zonder het spoelmechanisme te hinderen.

EnERGiE!

Leuk om weten!Wanneer je een gratis energiescan aanvraagt, komt een energieadviseur bij jou aan huis om je energieverbruik te onderzoeken. hij bekijkt en controleert de verwarmings-installatie, het waterverbruik, de verlichting, elektrische apparaten,… de adviseur maakt een oplijsting van de plaatsen of toestellen waar er “energieverlies” is en geeft tegelijk informatie en advies naar verbeteringen toe. de adviseur maakt je ook attent op eventuele “slechte gewoontes” die aanleiding geven tot energie-verlies, zoals verlichting nodeloos aanlaten.

de energieadviseur kan tijdens de rondgang of bij een later bezoek ook al enkele energiebesparende materialen aanbrengen of installeren zoals spaar-lampen, tochtstrips, reflecterende folie of een spaar-douchekop. Zowel de energiescan als de geplaatste materialen zijn helemaal gratis.

Cliënten kunnen een gratis energiescan bij hun maatschappelijk werker van het oCMW aanvragen.

Meteen winst met eengratis energiescan

dat de facturen voor stookolie, gas en elektriciteit wel eens de pan uitswingen, moeten we je niet vertellen. iedereen kan besparen, je moet alleen weten waar je op moet letten.

Page 17: O-zine december 2011

Als je je huis verwarmt met stookolie en je hebt een laag inkomen, heb je misschien recht op een jaarlijkse tussenkomst van maximum 210,00 EuR.natuurlijk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

| Over welke brandstof gaat het?

• huisbrandolie (of mazout) aan de pomp en in bulk (voor het vullen van een brandstoftank aan huis),

• verwarmingspetroleum aan de pomp • bulkpropaangas aan huis geleverd in grote

hoeveelheid (in een propaangastank, niet in flessen).

| Wie kan beroep doen op deze tussenkomst?

• Mensen met een WiGW of oMnio-statuut. Weet je niet of je voor dit statuut in aanmerking komt? neem dan gerust contact op met een van onze maatschap-pelijk werkers.

• Mensen met een laag inkomen. Je behoort tot deze categorie wanneer jij en al je gezinsleden samen minder dan 15.782,42 EuR per jaar verdienen. heb je personen ten laste die helemaal geen inkomen hebben? dan is het maximum toegelaten inkomen op jaarbasis het volgende:

15.782,42 EuR + 2.921,74 EuR per persoon zonder inkomen ten laste = nieuw maximumbedrag

natuurlijk helpen onze maatschappelijk werkers je graag bij de correcte berekening van je jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen.

• Mensen die schuldbemiddeling of een collectieve schuldenregeling hebben en hun verwarmings-factuur niet kunnen betalen.

| Hoeveel bedraagt de toelage?

het fonds komt tussen voor maximum 1 500 liter en voor een totaalbedrag van maximum 210,00 EuR per periode en per gezin. de tussenkomst bedraagt dus 14 cent per liter.

Belangrijk: de aanvraag dient steeds te gebeuren binnen de 60 dagen na de levering van de brandstof

| Hoe vraag je de toelage aan?

Je kan elke weekdag tijdens de voormiddag terecht op de permanentie in het oCMW. Zorg er altijd voor dat je binnen de termijn van 60 dagen na de levering blijft.

ook in de deelgemeenten kan je op de volgende momenten terecht:Kermt: dinsdagen van 9u00 tot 10u15 – adres: Koorstraat 1, 3510 Kermt – tel: 011 25 21 95Kuringen: dinsdagen van 10u45 tot 12u00 – adres: Prinsenhofweg 21, 3511 Kuringen – tel: 011 25 41 66Stevoort: vrijdagen van 9u00 tot 10u15 – adres: hasseltse dreef 150, 3512 Stevoort – tel: 011 31 20 70Sint-Lambrechts-Herk: vrijdagen van 10u45 tot 12u00 – adres: Sint-Truidersteenweg 559, 3500 Sint-Lambrechts-herk – tel: 011 88 13 35

| Wat mee te brengen?

• Leveringsfactuur• identiteitskaart• inkomensbewijs (recent aanslagbiljet van personen-

belasting, recente pensioen-/loonfiche, recent attest van sociale uitkeringen, kadastraal inkomen).

Heb je nog vragen? Voor meer inlichtingen kan je terecht op het OCMW:sociale dienst – tel: 011 30 80 29dienst seniorenzorg – tel: 011 30 78 69of op het gratis telefoonnummer van het Sociaal verwarmingsfonds: 0800 90929 en op hun website: www.verwarmingsfonds.be

Een warme winter voor iedereen!

Page 18: O-zine december 2011

de vlaamse regering besliste in september 2010 om een minimumlevering voor aardgas in te voeren. op deze manier kunnen gezinnen die er niet in slagen hun aardgas te betalen, terug-vallen op een minimumlevering. Zo blijft het voor hen mogelijk om te koken, zich te wassen en hun woning te verwarmen.

de maatregel is enkel voor gezinnen die door hun commerciële energieleverancier zijn gedropt en op dit moment klant zijn bij de distributienetbe-heerder, die fungeert als sociale energieleve-rancier. Wanneer ze ook die facturen niet meer kunnen betalen, wordt er een budgetmeter geplaatst. Bij gezinnen waar een budgetmeter voor aardgas wordt geplaatst, is het systeem van minimale levering van aardgas van toepassing.

Een budgetmeter heeft vele voordelen. Toch is de budgetmeter voor aardgas niet te vergelijken met die voor elektriciteit. het nadeel is dat aardgas hoofdzakelijk wordt gebruikt voor verwarming, waardoor mensen in de winter hun budgetmeter vaker en voor grotere bedragen moeten opladen. omdat net zij al met financiële problemen kampen, hebben ze in de winter geen financiële reserve om extra opladingen te betalen. daarom is het van belang om in de zomer de kaart preventief op te laden. Zowel voor gas als voor elektriciteit is er een noodkrediet beschikbaar. Als het opgeladen geld in de budgetmeter op is, valt men terug op dit noodkrediet. voor gas bedraagt dit 1000 kWh en voor elektriciteit 200 kWh. Bij elektriciteit kan men na dit noodkrediet terugvallen op 10 ampère, wat niet mogelijk is bij een budgetmeter voor aardgas.

van december tot maart, kunnen gezinnen die niet in staat zijn hun budgetmeter voor aardgas op te laden, beroep doen op de minimumlevering voor aardgas.

EnERGiE!

De budgetmeter,voor wie het nodig heeft

Kom je door omstandigheden in de knoei met elektriciteit- of gasfacturen, dan kan de Lokale Adviescommissie (LAC) adviseren om een budgetmeter bij jouw thuis te laten installeren. Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. de plaatsing van een budget-

meter is gratis en mag je in principe niet weigeren. doe je dat toch, dan riskeer je volledig afgesloten te worden van elektriciteit en aardgas.

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgas-meter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit en/of het aardgas dat je verbruikt. Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op jouw

persoonlijke budgetmeterkaart die je in de budget-meter plaatst. Zolang het bedrag niet is opgebruikt, kan je elektriciteit en gas verbruiken. het systeem is dus eigenlijk vergelijkbaar met het systeem van de pre-paidkaarten van gsm’s. op deze manier kan je geen schulden opbouwen.

het LAC adviseert een budgetmeter wanneer je huidige energieleverancier je contract heeft opgezegd en je geen nieuwe leverancier kan vinden én je de facturen van de netbeheerder niet kan betalen.

Wat moet je effectief betalen voor je verbruik in geval van een budgetmeter? Als je er recht op hebt, betaal je de sociale maximumprijs. in alle andere gevallen is dat een vastgelegde prijs die het gemiddelde is van de prijzen van alle commerciële leveranciers.

Je kan de budgetmeterkaart opladen op het oCMW van hasselt op dinsdag en vrijdag tussen 9u30 en 11u30. Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op je kaart opgebruikt is. daarna val je terug op een noodkrediet. Je moet dan je kaart gaan herladen.

Wanneer je zowel alle openstaande schulden bij de netbeheerder betaald hebt, als je een contract hebt afgesloten bij een energieleverancier, moet de netbe-heerder de budgetmeter opnieuw uitschakelen.

Minimale levering?

Een woordje uitleg

Page 19: O-zine december 2011

7

vooRWooRd

| Alle Limburgers

Wie zijn dak isoleert, een nieuwe verwarmingsinstallatie installeert of dubbel glas plaatst, zal veel geld besparen en ook het milieu een plezier doen. Er zijn voor deze werken trouwens interessante premies. Maar eerst moet de factuur betaald worden. dankzij de lening van het Fonds voor de Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) bij duwolim kunnen inwoners van de Limburgse gemeenten nu aan 2% lenen om hun huis energiezuinig te renoveren.

Eigenaars willen vaak hun huis efficiënter maken op vlak van energie. door de hoge kostprijs van deze werken is dat echter niet evident. dus blijven ze elk jaar duizenden liters stookolie te veel stoken of, erger nog, lijden ze kou. daarom heeft de federale overheid in 2006 het FRGE opgericht.

| jouw aanvraag

de energieadviseurs van Stebo en Limcoop voeren bij jouw thuis een technisch en financieel vooronderzoek

uit. Zij begeleiden je werf. Steunpunt duurzaam Bouwen stelt een aannemerslijst ter beschikking of je kiest je eigen aannemers. de sociale kredietmaatschappij Sint-Jozefskrediet / de Woonconsulent beheert de lening.

Natuurlijk moet je aan enkele voorwaarden voldoen om zo’n lening aan te kunnen gaan:• de woning is jouw eigendom of wordt door jou

verhuurd.• het gezamenlijk netto belastbaar inkomen mag

niet hoger zijn dan bepaalde vastgelegde bedragen. Je kan voor de exacte inkomensgrenzen terecht op onderstaande contactgegevens.

deze inkomensgrenzen gelden niet indien de woning verhuurd wordt via een SvK.

We hebben ook nog wat praktische informatie voor je:• Je kan minimaal € 1 000,00 en maximaal € 10 000,00

ontlenen (bedrag van toepassing vanaf 1 maart 2011).• Lening aan 2%. Alle premies en fiscale voordelen zijn

combineerbaar met een FRGE-lening.• de looptijd van de lening bedraagt maximum 5 jaar.• de lening kan vervroegd terugbetaald worden zonder

meerkost bv. als de premies uitgekeerd worden.

Goedkope energieleningen

iedereen die ooit een woning energiezuiniger heeft willen maken, weet dat isolatie, hoogrendementsglas of een nieuwe verwarmingsketel plaatsen geld kost… vaak zelfs véél geld. Met een duwolim-lening aan 2% intrest liggen energiebesparende investeringen misschien niet meer buiten het bereik van sommigen. de lening wil renovatie-werken waarmee energie wordt bespaard, mogelijk maken.

Indien u informatie wenst over een Duwolim-lening, neem dan contact op met de energie- adviseurs van Stebo en Limcoop:• Stebo, noordlaan 137 - 3600 Genk tel: 089 30 83 03• Limcoop, Mgr. Broekxplein 6 - 3500 hasselt tel: 011 29 08 08

www.duwolim.be

Page 20: O-zine december 2011

8

inhoud

doe ze uit met Stijn Meuris en win

| Iedereen wint

Tickets voor een energiezuinig concert van Stijn Meuris in de hasseltse Muziekodroom, een akoestisch concert bij je thuis van Limburgs talent, handige energiemeters en stekkerdozen ... dat kun je allemaal winnen met ‘ik doe ze uit’.

| Surf als de bliksem naar www.ikdoezeuit.be

Toon je engagement en doof één van de duizenden standby-lampjes op www.ikdoezeuit.be. onder een aantal lampjes zit een prijs. Wil je meer kansen, zet dan je Facebook-vrienden aan om mee te doen. voor elke vriend die je uitnodigt, mag jij extra klikken.

| Feesten met de lichtjes uit

Zijn alle lichtjes uit? Geweldig! om dat te vieren organi-seert infrax een concert met Stijn Meuris in Muzieko-droom. unplugged uiteraard. net zoals de huiskamer-concerten.

| Doet Hasselt de meeste lampjes uit?

deelnemen doe je niet alleen. Sterker zelfs: heel hasselt doet ze uit. En de gemeente met procentueel de meeste deelnemers, wint een akoestisch marktconcert. Ambiance verzekerd.

| TVL, Radio2 en HBVL doen mee

ook de Limburgse media zetten de grote middelen in om van ‘ik doe ze uit’ een succes te maken. hoe vermijd je best sluimerverbruik? hoe staat je gemeente ervoor in de wedstrijd? En welke artiesten kun je winnen? Je leest, hoort en bekijkt het allemaal op TvL, Radio2 Limburg en het Belang van Limburg.

‘ik doe ze uit’ is de nieuwste campagne van infrax om het sluimerverbruik in Limburg aan te pakken. doe samen met Stijn Meuris de stand-bylichtjes in huis uit, trek gsm-laders uit het stopcontact en schakel elektrische toestellen helemaal uit. Zo spaar je geld en het milieu. Bovendien kun je er mooie prijzen mee winnen.

EnERGiE!

Page 21: O-zine december 2011

onTMoETinGThuiSZoRG

diEnSTvERLEninGinFoRMATiE

ACTiviTEiTEnvRiJWiLLiGERSWERK

Zeven-Septemberlaan 133500 Hasselt011 30 78 75

[email protected]

Lokaal dienstencentrum

’t ParkvooR En dooR dE BuuRT

13

Page 22: O-zine december 2011

14

ACTiviTEiTEnKALEndER

Voor een meer uitgebreide agenda tot het einde van het jaar kan u in het lokaal dienstencentrum terecht.

Gevarieerd namiddagprogramma december 2011

dinsdag 06/12 19u30 Praatcafé dementie in samenwerking met Expertisecentrum dementie

donderdag 08/12 13u30 Kiennamiddag

donderdag 15/12 13u30 infomoment met ontbijt: voorstelling activiteitenkalender 2012

donderdag 22/12 13u30 Bloemschikken – thema: Kerstmis

Vast activiteitenprogramma 2011-2012

maandag 11u30 Bloeddrukcontrole: elke eerste maandag van de maand Gratis

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 Kaartnamiddag Gratis

13u30 Fietsen: iedere tweede maandag van de maand Gratis

13u30 Schilderen inschrijven Kostprijs

14u00 onderhoudsgymnastiek Gratis

dinsdag 9u15 Computerlessen: programma-overzicht van de cursussen verkrijgbaar in ‘t Park.

niet tijdens de kerstvakantie van 26-12 t/m 30-12

€ 3,50 / les

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 Kaartnamiddag Gratis

13u30 Countrydansles € 0,50 / les

13u30 hobby – handwerken – bordurenniet tijdens de kerstvakantie van 26-12 t/m 30-12

Gratis

woensdag 9u00 Start To Country € 0,50 /les

10u30 Samen koken: om de 2 weken, oneven weken van het jaar. Graag inschrijven Kostprijs

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 Kaartnamiddag Gratis

13u30 Lijndansles (welzijnscampus) € 0,50 per les

donderdag 9u15 Computerlessenniet tijdens de kerstvakantie van 26-12 t/m 30-12

€ 3,50 / les

9u30 Tai Chi nieuwe instap-datum: 05-01-’12 € 0,50 / les

10u00 Kruiswoordraadsel Gratis

11u30 Bloeddrukcontrole: elke 2de donderdag van de maand Gratis

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

vrijdag 9u15 Computerlessenniet tijdens de kerstvakantie van 26-12 t/m 30-12

€ 3,50 / les

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

namiddag LdC ‘t Park gesloten

Page 23: O-zine december 2011

15

uiTGELiChT

Het land van Herve

vrijdag 3 juni trokken de vrijwilligers van het bezoekersteam en lokaal dienstencentrum’t Park erop uit om het land van herve te ontdekken. deze dag stond volledig in het kader van het genieten van vele lekkernijen en diverse culturele plaatsen.

Crea-en rommelmarkt

in samenwerking met de dienst animatie van het WZC Zonne-straal werd er op zaterdag 26 juni een crea- en rommel-markt georganiseerd. Zowel de bewoners van Zonnestraal als de buurtbewoners waren welkom. ook onze country- en linedansers konden hier hun mooiste danspasjes laten zien. het was een erg geslaagde namiddag.

Senioren in beweging

op donderdag 8 en 15 september organiseerde LdC ’t Park de vorming: ‘Senioren in Beweging’. het opzet van deze vorming was vrijwilligers klaarstomen om senioren te begeleiden in het verkeer. de bedoeling is dat zij zich nadien weer zelfstandig in het verkeer kunnen verplaatsen en gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Computerlessen

Binnen LdC ’t Park zijn er diverse computercursussen die je kan volgen. het aanbod gaat van een beginnerscursus tot cursussen voor digitale fotografie. in september zijn er ook twee vormingen geweest om wat meer duidelijkheid te bieden over ‘PC-banking’. door de grote interesse zal deze vorming zeker opnieuw plaatsvinden.

Page 24: O-zine december 2011

16

oPGEMERKT

We spraken met Cyrille Quintiens, Bertha Knapen en René Reygel over hun foto’s: wat vinden ze er zelf van en wat is het verhaal erachter.

| Sprookje

de foto van Cyrille (75) en Bertha (85) laat meteen zien hoe dol het koppel op elkaar is.

“We hebben elkaar hier in het rusthuis leren kennen en zijn ondertussen al vier jaar samen”, lacht het koppel. “ik ging iets drinken met mijn zoon in het cultureel centrum en vroeg ook Cyrille mee. hij had eerst geen zin maar daagde wat later toch op. Een tijdje daarna heb ik hem een nieuwjaarskaart gestuurd en zo is ons sprookje begonnen,” gaat Bertha verder.

Bewoners vastgelegd op de gevoelige plaat

Wanneer je binnenwandelt in Woonzorgcentrum Zonne-straal trekken enkele prachtige foto’s meteen je aandacht. de studenten van het 5e jaar kunsthumaniora te hasselt hebben getracht de leefwereld van de bewoners in beeld te brengen door een unieke fotoreportage te creëren waarin de activiteiten van het dagelijks leven zo goed mogelijk weerspiegeld worden.

studenten Provinciale Kunsthumaniora hasselt

voor Cyrille en Bertha begon allesmet een nieuwjaarskaart.

Page 25: O-zine december 2011

17

studenten Provinciale Kunsthumaniora hasselt

“Elke dag komen we samen in de lobby,” vertelt Cyrille. “hier zitten we dan heel de namiddag te praten en te lachen over vanalles en nog wat.”

Allebei hadden ze hiervoor een lang en gelukkig huwelijk en ze komen er beiden voor uit dat ze van elkaar maar ook zeker nog van hun vorige partner houden. “We hebben ook elk 5 kinderen die onze relatie steunen,” glimlacht Bertha. “Eén van mijn dochters noemt Cyrille zelfs haar tweede vader!”

Zowel Cyrille als Bertha vinden het een erg mooie foto. “Mijn haar lag wel wat plat die dag,” lacht Bertha verlegen. “dat is niet waar, je zag er heel mooi uit, altijd trouwens,” verbetert Cyrille haar snel.

| Poppenhuis

ook de foto van René Reygel geeft perfect weer hoe hij binnen het WZC door het leven gaat. René staat hier bekend als ‘de kunstenaar van Zonnestraal’.

“Mijn hobby is figuurzagen. Al sinds ik een jongeman ben, maak ik vliegtuigjes, treinen en zelfs juwelen uit hout. ik heb het geluk dat ik binnen het WZC gebruik mag maken van de lokalen. Ze hebben een werkruimte gemaakt waar ik mijn hobby mag uitoefenen. hier mag ik komen wanneer ik wil op voorwaarde dat er geen activiteiten of vormingen doorgaan,” vertelt René.

“ik maak allerlei figuren als decoratie voor het WZC, maar mensen kunnen ook steeds vrijblijvend vragen wanneer ze iets specifieks willen. Laatst heb ik bijvoor-beeld op aanvraag een poppenhuis gemaakt. Pas op, ik verdien daar niks aan hoor.”

René is apetrots op zijn foto en kreeg er al heel wat complimenten over van zijn vrouw, kinderen en medebe-woners. “het is net zoals het in het echt is”.

René maakt al van jongsaf aan vliegtuigjes, treinen en juwelen uit hout.

Page 26: O-zine december 2011

18

vRiJWiLLiGER GEZoChT

Is mensen helpen iets voor jou?

| Minder mobielen vervoer:

Zit je graag in de wagen en voel je jezelf goed in het verkeer, dan is het vervoeren van minder mobiele senioren misschien iets voor jou. Je ontvangt een vergoeding voor de gereden kilometers en je bent natuurlijk goed verzekerd.

| Bezoekersteam:

hou je van een gezellige babbel? Bied je graag een luisterend oor aan hasseltse senioren en wil je hen informeren over onze dienstverlening? dan is het bezoe-kersteam de geknipte formule voor jou.

| Boodschappendienst:

hebben boodschappenlijstjes en winkelrekken geen geheimen meer voor jou, dan wil je misschien in opdracht van of samen met een senior boodschappen gaan doen. Je ontvangt een vergoeding voor de gereden kilometers.

| Lokaal dienstencentrum ’t Park:

voel je je geroepen om bezoekers van dienstencentrum ’t Park te onthalen? help je graag in de cafetaria? Misschien wil je wel assisteren bij het opdienen van warme maaltijden of het begeleiden van activiteiten? ook lesgevers zijn steeds welkom. het dienstencentrum kan heel wat helpende handen gebruiken!

| Vrijwilligerswerking in woonzorgcentrum Zonnestraal:

Kan je even tijd vrijmaken voor onze bewoners en ben je geïnteresseerd in knutselen, kienen, wandelen, boodschappen doen, voorlezen, maaltijdbegeleiding, uitstappen begeleiden en nog zoveel meer?

Contact: Aline Claes tel. 011 30 79 79 [email protected]

dan is vrijwilligerswerk bij het oCMW van hasselt misschien iets voor jou! neem gerust vrijblijvend contact op indien één van onderstaande dienstverleningen je aanspreekt.

Page 27: O-zine december 2011

19

Boeken lezenmet Thea de Backere

Thea, een 76-jarige dame, woont ondertussen 6 jaar in de serviceflats Parkresidentie en is sinds begin dit jaar vrijwilliger bij het oCMW van hasselt.

Ze komt regelmatig eten in lokaal dienstencentrum ’t Park en leerde zo al heel wat mensen kennen. op zeker ogenblik was er vraag naar een vrijwilliger die de leesboeken wilde bedelen aan de bewoners van Woonzorgcentrum Zonnestraal. dit was haar op het lijf geschreven.

Thea is vrijwilliger geworden omdat ze zich graag wil inzetten voor anderen en ze op die manier haar sociale contacten kan onderhouden. het maakt haar gelukkig als ze iets kan betekenen voor anderen.

Elke maand gaat Thea op ronde met haar boeken. de mobiele bibliotheek passeert het hele gebouw van het woonzorgcentrum. Ze heeft van elke bewoner een steekkaart waarop ze noteert welke genre van boeken ze graag lezen. Zo weet ze ongeveer op voorhand welke boeken ze moet voorzien.

volgens Thea kan je vrijwilliger worden bij het oCMW van hasselt als je graag met mensen omgaat, een luisterend oor kan bieden en je op een positieve manier kan inzetten voor anderen.

Page 28: O-zine december 2011

20

in dE KiJKER

Kringwinkels: hip en trendy

het is bekend dat Kringwinkels willen bijdragen aan een duurzame wereld. Minder bekend misschien is dat ze op die manier naast aandacht voor het milieu ook heel erg begaan zijn met sociale tewerkstelling. de aangeboden producten hebben een verhaal, zo ook de werknemers. Kringwinkels bieden duurzame jobs en opleiding aan mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.in hasselt is er vzw. de Springplank met ondermeer de Kringwinkel oKAZi (aan de St. Truidersteenweg). de vzw. is actief in 5 vestigingen: 2 winkels (één in hasselt en één in Sint-Truiden), 2 sorteercentra en 1 naaiatelier. Er worden herbruikbare spullen ingezameld, winkelklaar gemaakt en verkocht.

| Samen sterk

“de Kringwinkel” is een netwerk van meer dan 100 winkels in vlaanderen. in 2002 besloten een aantal

kringloopwinkels de hoofden en budgetten bij elkaar te steken en samen te werken onder de merknaam “de Kringwinkel”. vanaf 2011 treden de Kringwinkels onder één vlag naar buiten. door gezamenlijk naar buiten te treden, ervaringen uit te wisselen en middelen te bundelen, staan ze immers veel sterker.

| De opbrengsten van De Kringwinkel

de inkomsten uit de verkoop worden vooral gebruikt voor het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen voor mensen die weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. Zo kan men voor meer dan 3 000 mensen in vlaanderen een job en begeleiding bieden. Wat je uitgeeft in een Kring-winkel wordt dus integraal gebruikt voor een goed doel.

| Samenwerking met OCMW Hasselt

hilde de Wilde, directeur van de sociale dienst van het oCMW, vertelt enthousiast over de samenwerking tussen het oCMW van hasselt en vzw de Springplank. de vzw staat voor een flinke KMo met zo’n 175 werknemers. het gros van de medewerkers is er aan de slag in het kader van sociale tewerkstelling. vzw de Springplank verenigt heel wat initiatieven waarvan de Kringwinkel maar een onderdeel is. hoor je spreken van okazi, Stockazi,

Kringwinkels zijn hip en trendy. Je kan er op zoek naar originele seventies-designartikelen, goedkope huishoud-prulletjes, een onverwachte vondst, betaalbare meubeltjes of accessoires, … iedereen kan er, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen aanschaffen.

Page 29: O-zine december 2011

21

Texokazi, de inboedelservice, ’t Kamelotje, Flagbag of Kreazi, ze zijn alle op één of andere manier als kringloop- initiatief verbonden met de Springplank.

het oCMW van hasselt kan op ca. 60 locaties in de omgeving leefloners tewerk stellen. hun aantal varieert maar in september 2011 ging het in totaal om zo’n 95 mensen. Bij vzw de Springplank waren op dat ogenblik zo

22 van onze leefloners actief in diverse onderdelen van de vzw., verdeeld over ‘Texokazi’ (sorteren van ingezameld textiel), ‘okazi’ (Kringwinkel) en ‘Stockazi’ (magazijn).

hilde de Wilde: “uit ervaring weten wij dat onze tewerk-gestelden er graag werken en er ook graag willen blijven. het gebeurt dan ook regelmatig dat er intern doorstroming mogelijk is naar andere contracten of statuten. de sleutel van het succes ligt voornamelijk in de diversiteit van het jobaanbod en een degelijke begeleiding van de medewerkers.”

verder werkt de Springplank ook samen met het oCMW rond een aantal concrete projecten. Zo werd de Spring-plank, via het oCMW, een belangrijke naaiwerk-partner bij de virga Jessefeesten. Zij zorgden mee voor het maken en de opslag van de kostuums.

ook zijn we sociaal-economische partners, waardoor we kunnen samenwerken voor het verwerven van subsidies in Europees Sociaal Fonds (ESF)-projecten. ESF is het belangrijkste financiële instrument van de Europese unie voor de ondersteuning van werkgelegenheid in de lidstaten en het stimuleren van economische en sociale samenhang.

| Meerwaarde voor Hasselt

vzw. de Springplank staat in elk geval voor een opvallend knap sociaal economisch project. Een

bijzondere meerwaarde voor een stad als hasselt. Als je binnenloopt in de Kringwinkel en de ‘conceptstore’ bezoekt kan je niet anders dan vaststellen dat hier een hoop innovatieve en creatieve geesten aan de slag zijn. denk maar aan het ‘Flagbag’-project. opgestart als een sociaal tewerkstellingsproject in 2008, waarbij van oude vlaggen en wimpels, die gediend hebben om activiteiten en evenementen in de stad hasselt aan te

kondigen, nieuwe producten gemaakt worden zoals winkeltassen, gsm-hoesjes en andere accessoires. deze Flagbags worden o.m. te koop aangeboden in de winkel maar ook via http://www.flagbag.be/. Een bezoek aan de “conceptstore” op zich loont zeker de moeite. Je ziet en voelt de creativiteit er opborrelen.

ook is de Kringwinkel o.m. een graag geziene gast op de Pukkelpopweide. Met een mega-stand voorzien ze de festivalbezoeker die er nood aan heeft van alle denkbare festival-toebehoren, zoals herbruikte tenten, slaap-matten, kookgerief, zonnebrillen, enz. de opbrengst van de verkoop van dit jaar zal trouwens deels geschonken worden aan het Steunfonds voor Pukkelpop. vermel-denswaardig is ook het partnerschap met de milieu-dienst van de Stad hasselt. dit uit zich o.m. in het ophalen van kringloopmaterialen via een stand op het containerpark en, zoals hiervoor al aangehaald, de opkuis van de Pukkelpop-terreinen, o.m. met recupe-ratie van herbruikbare spullen.

De Kringwinkel Okazi HasseltSint-Truidersteenweg 150 te hasselt

Openingsuren:maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag: 10u-17u donderdag: 10u – 20uzaterdag: 12u – 17u

Page 30: O-zine december 2011

22

CoLuMn

dit jaar vierde onze dienst twee honderdjarigen. Twee gebruikers van de warme maaltijden. Men zegt dat vrouwen het sterke geslacht zijn, maar beide eeuwe-lingen zijn mannen. Twee krasse knarren. Ze stonden te blinken in de krant. Glunderend, zover hun artrose het toeliet met rechte rug, een trotse glimlach op de lippen. in het artikel dat bij de foto werd geschreven, onthulden ze hun geheim. Geloof me. het waren niet de 3 x 30 minuten beweging per week of het konijnenvoer dat hen zover heeft gebracht. Cafeïne, alcohol en nicotine waren geen onbekenden in hun lange leven.

Klein grut trekt ook een vrolijk bekje als ze kaarsjes mogen uitblazen. Een kroon op het hoofd, toeters en bellen, verjaardagskaarten en cadeautjes. de pret kan niet op. hoe was ik zelf als kind? verjaren was leuk. Al was het alleen al maar omdat wij die dag mochten kiezen

wat op tafel kwam. Met uitzondering van een broer met een voorliefde voor rode kool, waren de andere huisge-noten gelukkig verlekkerd op friet en pannenkoeken.

vreemd dat er tussenin een periode is waarin verjaren niet zo nodig moet. nochtans, als medewerker van de dienst seniorenzorg weet ik als geen ander dat dikwijls verjaren de enige manier is om lang te leven.

Waarom waren die honderdjarige feestelingen zo blij? door de aandacht die hen die dag te beurt viel en het extra bezoek over de vloer? Waarom ontvluchtte een collega, die dit jaar maar half zo oud werd, het middelpunt van de belangstelling? Aan intimi liet ze weten dat ze de dag onopgemerkt wou laten passeren. Ze dook onder. verschanste zich voor elke uiting van felicitaties. Een andere collega gaf te kennen dat ze op haar verjaardag de daarbij horende leeftijd niet op muren of deuren wou zien prijken. drie personen, waaronder ikzelf, hebben niet de positie om de versierders hierin te comman-deren. Met een nieuwe voordeur in het verschiet werd ons bureel volgehangen met de opschriften: ‘bijna 30’, ‘bijna 40’, ‘bijna 50’.

Zolang men zelf niet aan de beurt is, is het plezant om anderen te koeioneren en te confronteren met hun leeftijd. de jarige zelf kan er niet omheen. Zou deze periode met afkeer voor de zoveelste geboortedag de midlife crisis zijn? dat moment in het leven waarop een mens nog meer op zoek gaat naar de zin ervan. de fase waarin men de balans opmaakt. Zich de vraag stelt “is het dat of is er meer?” verhalen over vrouwen zijn me niet bekend, maar van mannen hoorde ik al wel dat ze in die tijd gekke sprongen kunnen maken. Bokken-sprongen.

of krijgen mensen onbestemde gevoelens omdat ze op een bepaalde leeftijd beseffen meer verleden dan toekomst te hebben?

We houden op met dat gemekker! Moeten we niet blij zijn dat we mogen verjaren? We vieren het leven, de getallen zijn bijzaak. ‘Carpe diem’ of in het vlaams: ‘Pluk de dag’. Elke dag opnieuw.

Pluk de dag

Page 31: O-zine december 2011

23

… warme maaltijden per jaar. dat is de kaap die het oCMW van hasselt dit jaar met haar bedeling aan huis moeiteloos zal ronden. Anno 2007 bezorgden we nog net geen 90 000 maaltijden, elk jaar daarna steeg dit aantal met enkele duizenden. Wat ons vorig jaar met 98.000 maaltijden nog net niet lukte, zullen we dit jaar dus wel voor elkaar krijgen.

Augustus 2011 was trouwens de maand waarin we voor het eerst meer dan 10 000 maaltijden mochten bedelen.

die maand konden we dus meer dan 500 senioren per dag verderhelpen. Als de prognoses kloppen, zal december 2011 zelfs nog drukker zijn.

om aan deze steeds toenemende vraag tegemoet te kunnen komen, gaat het oCMW over tot de aankoop van een extra wagen. dat betekent dat we een extra bedelingsronde kunnen inlassen. hierdoor kunnen we de stipte levertijd bij de mensen ’s middags nog beter garanderen.

hET CiJFER

110.000

Page 32: O-zine december 2011

We bundelden alle belangrijke informatieover de activiteiten en dienstverleningenvan het oCMW hasselt op onze website.

Aan jou om te klikken!

www.ocmwhasselt.be