Be-zine MAA-APR 2015

20
Be-zine v.u. Ann De Potter, Grotesteenweg 150, 2600 Berchem - coverfoto: Elastic ‘Momento’ België - Belgique P.B. Antwerpen X 8/155 P910990 - Afgiftekantoor 2099 ANTWERPEN X cultuur in Berchem tweemaandelijks | maart - april 2015

description

MAA-APR

Transcript of Be-zine MAA-APR 2015

Page 1: Be-zine MAA-APR 2015

Be-zinev.

u.

An

n D

e Po

tter

, G

rote

stee

nw

eg 1

50,

2600

Ber

chem

- co

verf

oto

: El

asti

c ‘M

om

ento

België - BelgiqueP.B.

Antwerpen X8/155

P910

990

- Afg

ifte

kan

toor

209

9 A

NTW

ERPE

N X

cultuur in Berchem tweemaandelijks | maart - april 2015

Page 2: Be-zine MAA-APR 2015

Raf WalschaertsJongen toch.donderdag 19 maart - 20.30 uurcultuurcentrum Berchemvvk: 16 euro | kassa: 18 euro(c) Lieven Dirckx

Page 3: Be-zine MAA-APR 2015

3

In april ontvangen we in het cultuurcentrum SINCOLLECTIEF met ‘Rei-zen Jihad’. Dit jong Berchems gezelschap - met als vaste leden Nadia Benabdessamad, Fikry el Azzouzi, Ikram Aoulad en Junior Sephunyane Mthombeni - wil het DNA van de tijdsgeest en het hart van de stad vatten en maakt muziektheatervoorstellingen in een grootstedelijke context. Hun voorstellingen geven een stem aan een zeer aanwezige maar te vaak onderbelichte onderstroom.

Na het zien van hun work in progress voor ‘Reizen Jihad’, ondertussen bijna een jaar geleden, was ik al onder de indruk van de relevantie van hun verhaal over de Syriëstrijders. Alsook van de link die zij leggen naar andere idealistische strijders in verleden en heden: Oostfronters, Nicaragua-, Franco-, pro-Poetin, pro-Israëlstrijders etc...

Verderop in het Be-zine zegt regisseur Junior Mthombeni hierover: “Wij willen doen inzien dat de problematiek een deel van ons is en niet van anderen. We moeten stoppen met eendimensionaal naar het probleem te kijken. Er zijn immers zoveel kanten en meespelende fac-toren. Het zoeken naar je eigen identiteit heeft altijd al geleefd bij jongeren. Daarbij is dit onderwerp van alle tijden.” Sinds het toonmo-ment is de voorstelling ongetwijfeld nog gerijpt en beïnvloed door de recente gebeurtenissen. Veel actueler kan theater niet worden.

Jana Tricotjongerencultuurnetwerker cc Berchem

INHOUD

Voorwoord 3

Pop Up To Date shops 4

‘Nuff Said 6

Parkfestival 7

SINCOLLECTIEF 8

Kalender 10

Familiezondagen 12

Braakland/Zhebilding 13

Enterfestival 14

Ruishaven#14 15

BIBnieuws 16

Noteer ook alvast 18

COLOFON

Jaargang 10, nummer 4maart - april 2015gratis

Be-zine is het tweemaandelijks cultuurmagazine van het district Berchem en cultuurcentrum Berchem

Driekoningenstraat 126T. 03 286 88 [email protected]

Verantwoordelijke uitgever: Ann De PotterGrotesteenweg 150, 2600 BerchemVerantwoordelijke schepen: Cindy Van Paesschen

Foto’s zonder auteursvermelding werden door de gezelschappen ter beschikking gesteld.

GEZIEN &GOEDGEKEURD

Page 4: Be-zine MAA-APR 2015

4

PPUPTO

DATE

Pop-up shopsveroverenopnieuwDriekoningen-Statiestraat!

Het is weer zo ver, vanaf 16 april kunnen we opnieuw tal van pop-up shops in de Driekoningen-Statiestraat ontdek-ken, want Pop Up to Date is aan zijn derde editie toe. Zo-als vorige jaren verwelkomt de buurt jonge ontwerpers en eigenzinnige creatieve talenten om ons met hun werk te verrassen. De buurt knapt er helemaal van op want gedu-rende twee maanden maken panden die anders leegstaan, plaats voor unieke winkels. Noteer dus zeker 16 april want dan zetten we Pop up to Date feestelijk in!

In de aanloop van dit event spraken we met Eva, zij nam vo-rig jaar reeds deel en Toon, voor hem is het de eerste keer.

Hoe blik je terug op je deelname aan Pop Up to Date?

Eva: “Het was een interessante , spannende maar vooral een heel ple-zante ervaring. Het feit dat we hier nog steeds zijn, zegt eigenlijk ge-noeg. Het was voor mij een openba-ring dat de combinatie van een ate-lier en een winkel zo goed werkte. Ik kan hier rustig ontwerpen en aan mijn creaties werken op het moment dat het rustig is in de winkel.”

“Daarnaast vond ik het heel prettig om persoonlijk contact te hebben met geïnteresseerden. Het publiek dat naar de pop-up shops komt is heel enthousiast en duidelijk gechar-meerd door het concept.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

Eva: “Zolang het pand niet verkocht wordt, kunnen we blijven. We ho-pen dat het nog lang mag duren! We blijven ondertussen vernieuwen. Van een samenwerking tussen twee creatieve vrouwen, is onze shop uit-gegroeid tot een collectief met vier vaste ontwerpers.”

“Ik maak gerecycleerde tassen en interieurtextiel, maar ook handge-maakte juwelen, kinderkleding, da-mesmode en postkaarten behoren tot de vaste collectie. We staan altijd open voor nieuw creatief talent!”

(c) Peter Verdonck

Page 5: Be-zine MAA-APR 2015

5

Ondertussen staat er een nieuwe lichting creatief geweld klaar om de straat een straffe boost te geven, één van hen is Toon Claessens. Hij richtte twee jaar geleden het label ‘The Vandal’ op.

Wie of wat is ‘The Vandal’?

Toon: “Dat ben ik! Met mijn achter-grond als grafisch ontwerper en van-uit mijn passie voor wielrennen be-gon ik enkele jaren geleden originele frames voor koersfietsen te maken. Om die fietsen te promoten bracht ik een lijn uit met bedrukte T-shirts en wielrenner truitjes. Die hadden zoveel succes dat het label een eigen leven ging leiden.”

“Momenteel heb ik twee lijnen: een professionele lijn voor de koersfana-ten en een ‘urban cycling’ lijn voor ieder die van leuke kleren houdt. Dus je hoeft niet persé een grote kenner of liefhebber van wielrennen te zijn om bij ‘The Vandal’ je gading te vin-

den. Zeker mensen die voor ecolo-gische en eerlijke producten kiezen, zijn bij mij aan het juiste adres. Want de T-shirts bestaan uit bio-katoen, het textiel wordt onder goede ar-beidsomstandigheden geproduceerd en zijn bovendien klimaatneutraal.”

Wat gaat ‘The Vandal’ doen in Ber-chem?

Toon: “Met deze pop-up shop krijg ik de kans om alles wat ik de afgelopen jaren bedacht en gemaakt heb, sa-men te brengen. Dat zijn fietsen en T-shirts maar ook juwelen gemaakt van oude fietsbanden en originele interieurobjecten met fietsonderde-len.”

“Het wordt een wielrenner-con-ceptstore die op de grens tussen een winkel en een galerij inzit. Nieuws-gierigen kunnen de winkel komen verkennen en verrassende dingen ontdekken. Neem nu bijvoorbeeld het speciaal koersbier dat laatst op

de markt werd gebracht.”

“Mijn collectie wordt al verkocht in verschillende winkels en pop-up shops, maar een eigen winkel open houden voor twee maanden is nieuw en dus een buitenkans! Ik vind het erg belangrijk om het verhaal achter de producten mee te geven. Ik kijk ernaar uit om de buurtbewoners en andere koersliefhebbers te ontmoe-ten en hoop dat ik mijn passie op hen kan overbrengen.”

“Als Berchemnaar ben ik fan van deze buurt en ik geloof zeker dat Pop Up to Date hier opnieuw een groot succes zal zijn!”

Pop Up to Datevan 16 april tot 13 juni Open van donderdag t.e.m. zaterdag van 10 tot 18 uurDiverse locaties in de Driekoningen-Statiestraat

(c) Peter Verdonck

Page 6: Be-zine MAA-APR 2015

‘Nuff Said. Sounds of the city. Seizoen 8. Nog steeds een heerlijke bazaar tot de nok gevuld met soul, funk, comedy en literatuur. Met presentator Johan Petit en de kosmische roversbende van BRZZVLL als constante factoren. De rest elke maand opnieuw te ontdekken. Come and have a bite of ‘Nuff Said. Elke eerste vrijdag van de maand, in de foyer van ccBe.

vrijdag 6 maartOMAR DAHMANI (NL) is naast schrijver ook rapper (o.a. van de titelsong van de film ‘Sterke verhalen’) en zan-ger in de punkband ‘The Don’t Touch My Crocque-Mon-sieurs’. Gelijktijdig met zijn debuutroman verschijnt zijn debuutplaat, beide ‘Oerknal’ getiteld. Sinds oktober is hij ook aspirant-lid van ‘Comedytrain’, het keurmerk van stand-up comedy in Nederland.

LADY LINN (BE), alias Lien De Greef, goochelt op haar nieuwe album ‘High’ complexloos met elektronische danspop en Donna Summer-disco, beats en synths, maar ook akoestische gitaren. De vertrouwde jazzritmes klin-ken door en de soul is gebleven, maar dan elektronisch gearrangeerd. ‘High’ is de derde plaat van Lady Linn, na het succesvolle album ‘Here We Go Again’ met de hit ‘Don’t Wanna Dance’ en het frisse authentieke popal-bum ‘No Goodbye at All’.

GOKHAN GIRGINOL (BE) is een Genkenaar met Turkse roots. Hij schrijft, acteert, rapt en filosofeert. In 2012 stu-deerde hij af als theatermaker aan het Brusselse R.I.T.S. Hij behaalde zijn master met een beklijvende en uiterst originele bewerking van ‘Woyzeck’. Gökhan maakt krach-tig, beeldend theater dat recht naar het hart gaat en een grote maatschappelijke betrokkenheid verraadt.

NATHAN CATON (VK) is een multibekroonde comedian. Met hartverwarmende familieverhalen en vertederende anekdotes geeft hij een hilarisch inzicht in zijn wereld. Hij was te zien op BBC2’s ‘Mock The Week’ en BBC3’s ‘Russell Howard’s Good News’ en heeft een eigen sit-com op BBC Radio 4 getiteld ‘Can’t Tell Nathan Caton Nothing’. “… laidback, on-the-nose material, chopping down fools of all colours, both in day-to-day life and in the media.” (The Guardian)

vrijdag 3 aprilROEL C. VERBURG (NL) is een van de enige in Nederland die stand-up comedy weet te combineren met muziek. Gewapend met zijn Flying V-gitaar speelde Roel met groot succes in vele theaters en kroegen, maar ook op festivals als ‘Mysteryland’, ‘De Zwarte Cross’ en ‘Low-lands’. En waar bij de meeste cabaretiers de liedjes altijd een rustpunt in de voorstelling vormen, gaan bij Roel de grappen in hoog tempo door.

AMIR SULAIMAN (VS) is een jaarlijkse traditie geworden. Met zijn krachtige stem en zijn diepe spiritualiteit geeft hij over de hele wereld bijzonder intense performances van zijn sterk door hiphop beïnvloede poëzie. Deze inter-nationaal geprezen en gerenommeerde dichter wordt op deze 62ste editie bijgestaan door CHANTAL KASHALA (BE), een Belgisch-Congolese zangeres, met een warme en soulvolle stem. Als vocaliste heeft ze het podium al mogen delen met grote namen zoals Chaka Khan en Youssou N’Dour.

CHARLOTTE VAN DEN BROECK (BE) komt met haar jonge leeftijd (23) nog maar net kijken in de dichterswereld, maar is toch al een vaak en graag geziene gast bij voor-drachtavonden. In 2011 behaalde ze een finaleplaats bij de Kunstbende. Haar gedichten behoorden al twee keer tot de honderd beste in de ‘Turing Gedichten Wedstrijd’ en haar eerste dichtbundel ‘Kameleon’ ligt vanaf 27 ja-nuari in alle boekwinkels.

PETE JOHANSSON (CAN) is een baardige Canadese co-median die al op zijn zestiende het pad van de stand-up comedy betrad en die sindsdien triomfen heeft gevierd op gerenommeerde festivals als ‘Just For Laughs’ en het ‘Edinburgh Comedy Festival’. Niet zo vreemd, want Pete weet zijn alledaagse belevenissen op te dienen met een onnavolgbare zwarte twist. “Supremely entertaining” (The Independent)

‘NUFF SAIDvrijdag 6 maart en 3 aprilvvk: 10 euro | kassa: 12 euro

6

Page 7: Be-zine MAA-APR 2015

Waar mogen we ons aan verwach-ten?

David: “Het festival ligt in de lijn van de events, feestjes en dansper-formances die we met ons collectief maandelijks organiseren. Konichiwa Crew België bestaat niet enkel uit muzikanten, maar verenigt artiesten uit diverse kunstdisciplines. Die vari-eteit willen we met ‘PARK’ op grote schaal samenbrengen. Vanaf 14 uur ’s middags zal er à volonté muziek zijn, maar daarnaast organiseren we ook een markt waarop grafisch vormgevers en modeontwerpers hun creaties kunnen tentoonstel-len. Door in zee te gaan met Civali-zee Foundation, dat onder andere succesvolle feesten organiseert in Petrol, garanderen we nóg meer ver-scheidenheid.”

Welke artiesten hebben jullie voor het muzikale luik weten te strikken?

“De headliners zijn twee vrouwelijke dj’s uit Londen: Cooly G en Hannah Faith. De eerst genoemde maakt donkere maar erg dansbare hiphop met elektronische invloeden. Han-nah Faith, een andere sterk doorbre-kende artieste, mixt dan weer soul, funk, hiphop en elektronische muziek aan elkaar. Ook zal de Amsterdamse producer Vincent Paolo afzakken naar Antwerpen. Niet alleen in-

ccBe zet de schouders onder ‘PARK’, een gloednieuw urban muziekfestival een organisatie van de Antwerpse collectieven Civalizee Foundation en Konichiwa Crew Bel-gië. Met een bonte line-up en een uniek randprogramma beloven de jonge organisatoren van zaterdag 2 mei een memorabele dag te maken in het Koning Albertpark. David Mizero van Konichiwa Crew maakt ons alvast warm.

ternationaal- maar ook lokaal ta- lent staat geboekt. Om een breed publiek aan te trekken, selecteerden we doelbewust artiesten die voeling hebben met uiteenlopende urban stijlen. Daarbij kozen we resoluut voor jonge beloftes! We willen hen de kans geven hun werk te tonen aan een groot publiek.”

Festivals zijn in de lente- en zomer-maanden niet meteen een zeld-zaamheid. Wat hoopt PARK aan het huidige aanbod toe te voegen?

“‘PARK’ is een uniek festival omdat we de gehele hiphop scene willen samenbrengen. Hiphop kent veel verschillende stijlen en hun aanhan-gers geven vaak onderling straffe kri-tiek. Wanneer festivals erin slagen 20.000 man te verzamelen, zijn dat ook meestal allemaal mensen uit de-zelfde leefwereld.

Naar het goede voorbeeld van Neder-landse festivals als ‘Pitch of Appel-

sap’, willen wij echter aantonen dat de verschillende subculturen ook perfect samen een gezellig feestje kunnen bouwen. We willen jongeren uit hun comfortzone halen en hen verenigen door middel van muziek.

Hetzelfde beogen we met de andere kunstvormen. We mengen stijlen door niet alleen laagdrempelige de-signers van de mode academie op te trommelen, maar eveneens getalen-teerde street designers zonder oplei-ding een podium geven.

Tot slot is de locatie ook uitzonder-lijk: in de Antwerpse parken vinden er bitter weinig feestjes plaats, en het is de eerste keer dat het Albert-park het decor vormt voor een jonge-renfestival!”

PARK festivalzaterdag 2 mei vanaf 14 uurKoning AlbertparkGratisi.s.m District Antwerpen

7

David Mizero van Konichiwa Crew over het PARKfestival

“We willenverschillende kunstvormenen subculturenverzoenen”

(c) Martijn Fraanje

Page 8: Be-zine MAA-APR 2015

8

Het podium is gevuld met houten zit-banken. Er wordt druk Arabische les gegeven. En dan opeens, vanuit de achtergrond drammen vier stemmen doorheen het rumoer. De stemmen spuien hun mening over het vertrek van een jong meisje: Kersje. Zij is namelijk naar Syrië vertrokken. Hoe kan dat toch?

Dit is kort samengevat de openings-scène van ‘Reizen Jihad’. “De voor-stelling is een familiekroniek over Kersje, een Belgisch meisje dat zich bekeerd heeft tot de islam en naar Syrië vertrokken is”, legt regisseur Junior Sephunyane Mthombeni uit. Hij is één van de vier krachten achter het SINCOLLECTIEF.

De naam van het hoofdpersonnage klinkt even sprookjesachtig en on-schuldig als Roodkapje. Maar ze verschijnt wel nooit in beeld. Enkel de stemmen rondom haar krijgen de toeschouwer te horen; haar va-der, haar grootmoeder (een moeder heeft ze niet), een goede vriend en een ronselaar.

Verschillende stemmen

“Alle stemmen hebben een verschil-lende visie op de zaak” verklaart Junior. “De ronselaar in ons stuk is de uitbater van een reisbureau. Hij is een gewetenloze verkoper die rijk wilt worden en staat sym

De super diverse theatergroep SINCOLLECTIEF pakt uit met een voorstelling over een jong Bel-gisch meisje dat naar Syrië trekt. Reizen Jihad vertelt vanuit verschillende standpunten: dat van de ontredderde ouders, een achtergebleven vriend en de laag-bij-de-grondse ronselaar.

bool voor het kapitalistisch denken. De vriend, Ayub, leunt dicht aan bij wat je in België onder jon geren er-vaart. Hij voelt zich hier niet thuis en reageert daarop door zich crimineel te gedragen en hard op te gaan in de feestwereld.”

Zo komen er nog andere stemmen aan bod die gangbaar zijn in onze maatschappij. De grootmoeder vraagt zich af of wij die Syriëstrijders niet moeten doodknuffelen en de vader denkt vooral aan zichzelf. “Wij wilden duidelijk naar voren schuiven dat Kersje uit een disfunctioneel ge-zin komt. Uit de meeste onderzoeken blijkt immers dat jongeren die naar Syrië vertrekken quasi altijd uit zo’n gezin komen.”

Belgische bekeerlinge

“Het SINCOLLECTIEF heeft zeer be-wust voor een Belgisch meisje geko-zen.” vertelt Junior. “Jonge meisjes

die zich bekeren komen vaak voor, hoor. We kennen een verhaal van een vijftienjarig meisje dat in alle naïviteit naar Syrië vertrok om te trouwen, zonder dat haar familie op de hoogte was. In Syrië dacht ze een fantastische wereld te treffen met een shoppingcenter enkel voor vrouwen. Ze leefde in een fantasie-wereld!”

“Jonge bekeerlingen mogen dan in een fantasiewereld leven, maar ei-genlijk doen wij dat ook. Vaak den-ken wij nog dat het verhaal van de Syriëstrijders een wij-zijverhaal is. Dat klopt niet. Wij willen doen in-zien dat de problematiek een deel van ons is en niet van anderen. We moeten stoppen met eendimensi-onaal naar het probleem te kijken. Er zijn immers zoveel meespelende factoren.”, zegt Junior. “Het zoeken naar je eigen identiteit heeft altijd al geleefd bij jongeren. Daarbij is dit onderwerp van alle tijden.”

SINCOLLECTIEFReizen Jihad

(c) Stef Depover

“Wij willen dat men inziet dat het probleem een deel van ons is!”

Page 9: Be-zine MAA-APR 2015

9

allemaal ge woon maar mensen.”

Kan een theaterstuk het standpunt van de mens veranderen? Junior geeft grif toe dat hij het betwijfelt. Maar hij is wel van mening dat ver-andering mogelijk is als we op ver-schillende fronten werken. Het stuk ‘Reizen Jihad’ maakt een klein deel uit van een grotere beweging die mensen tot nadenken stemt over deze problematiek. Die beweging als geheel kan wel heel wat impact hebben. Er is toch al een zekere voor-uitgang geboekt volgens Junior. “Na Charlie Hebdo werd er zeer duidelijk over terroristen gesproken in plaats van moslims. Dat is al een opmer-kelijke verandering. ‘Reizen Jihad’ is dat extra stapje in de juiste richting.”

SINCOLLECTIEFReizen Jihad donderdag 2 april - 20.30 uurvvk: 10 euro | kassa: 12 euro

Verplicht vertellen

Het SINCOLLECTIEF specialiseert zich in verhalen die in de onderbuik van de stad broeien. “Wij hadden sterk het gevoel dat wij dit verhaal moesten vertellen. Nadia Benabdessamad, Fi-kry el Azzouzi (schrijver van ‘Drarrie in de NachtNie’ op de longlist van de Gouden Uil), Ikram Aoulad en ik heb-ben alle vier een andere achtergrond dan de gemiddelde Belg. Bovendien kennen we het milieu met de eerste vertrekkers naar Syrië persoonlijk. Ik zag ooit een vader totaal ontredderd huilen omdat zijn twee kinderen ver-trokken waren. Hij kon het niet vat-ten. De arme man was de wanhoop nabij.”

Junior is compleet in de wieg ge-legd om dit verhaal te vertellen. Niet alleen zag hij met eigen ogen de verslagen vader, ook zijn eigen Zuid-Afrikaanse vader was destijds een strijder van het ANC, de poli-tieke partij van Nelson Mandela. Hij vocht met zijn partij tegen de schei-ding van blanken en zwarten, de ge-kende ‘apartheid’. “Die partij werd destijds als een bende terroristen

schouwd”, grijnst Junior. “Ik ben ge- vormd door de strijd van mijn vader”.

Jihad Hebdo

‘Reizen Jihad’ werd twee jaar ge-leden bedacht. Dat is lang voordat de gruweldaden bij Charlie Hebdo in Parijs zich voordeden. Maar met die aanslagen in het achterhoofd wordt het theaterstuk nog relevan-ter dan het al was. Junior: “Net na de aanslag hoorde je mensen roepen dat zij zouden sterven voor de vrije meningsuiting en de democratie. Je bent er snel mee vertrokken, hé.’ Haat kruipt inderdaad vlug onder de huid.”

“Wij willen de mensen doen besef-fen dat je het verhaal ook gemakke-lijk kunt omdraaien. Laat een Irakees een gelijkaardig verhaal schrijven, dat zou gaan over ‘de monsters’ uit het Westen die hen bombarderen. Hoe komt het dat wij het verhaal niet van verschillende kanten kunnen be-kijken? Daar gaat Reizen Jihad over. Ik vind dat we ondanks de moeilijke situatie elkaar niet mogen ontmen-selijken. Want gruwel of niet: we zijn

Page 10: Be-zine MAA-APR 2015

10

MartHa!tentatief | De snoek van Sjestov zaterdag 7 maart - 20.30 uurvvk: 12 euro | kassa: 14 euro

Na de Klein Jowanneke-cyclus stapt Johan Petit opnieuw het podium op om te vertellen. ‘De snoek van Sjestov’ gaat over twee mensen die ont-dekken dat ze dezelfde dingen mooi vinden waardoor ze vrienden wor-den. Een verhaal over vriendschap dus, zonder grote woorden als haat, vergeving en doodgaan mijden. Het stuk vertelt namelijk ook hoe je een vriend kan kwijtraken en die vervolgens toch terug kan vinden.

Raf Walschaerts | Jongen toch.donderdag 19 maart - 20.30 uurvvk: 16 euro | kassa: 18 euro

Raf Walschaerts over leven, liefde en andere trivialiteiten! Hij vertelt dit keer ZIJN versie van de feiten. Schaamteloos gekleurd door zijn eigen bril, met oogkleppen om u tegen te zeggen. Lachwekkend, pathetisch en grotesk, maar wél uit het hart gegrepen. Dat is ‘Jongen toch.’ Raf Walschaerts maakt al jaren lang unieke voorstellingen met Kommil Foo, ook deze solo situeert zich weer op het kruispunt van cabaret, toneel en concert. Een piano, een gitaar, een lijf dat gemaakt lijkt om te vertellen.

Dimitri Leue / Rataplan | vanbinnen BANG vanbuiten [laatste tickets]dinsdag 24 maart14.30 uur: vvk | kassa: 8 euro20.30 uur: vvk: 14 euro | kassa: 16 euro

Het derde deel van het drieluik over de wondere wereld van de psyche. Dementie en depressie vormden de vorige keren de achtergrond van een familiedrama. Nu is het een liefdesverhaal dat te kampen heeft met angsten en psychoses. Teder en sensueel verteltheater. Twee muzikan-ten, een operazangeres en een acteur.

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen | BOLT vrijdag 27 en zaterdag 28 maart [gratis]voor uurregeling zie website

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen palmt ccBe in met het dans-festival ‘BOLT’. De laatstejaarstudenten nemen het initiatief en creëren een gemengd programma waarbij de optredens en choreografieën het werk zijn van studenten van alle jaren. Het wordt een weekend vol er-varingen met solo- en groepschoreografieën, workshops en een nieuw geïmproviseerde voorstelling ‘Evoked Potential’ geleid door Agostina D’Alessandro voor de tweedejaarsstudenten. Deze voorstelling zal het expressieve potentieel tussen dansers en muzikanten onderzoeken.

Cinema Corso: Los Flamencos [komedie van Daniel Lambo]dinsdag 31 maart - 14.30 uurvvk | kassa: 4 euro

De drie stokoude gebroeders Fleminckx - in hun jonge jaren, de schrik van Turnhout - zitten financieel aan de grond. Samen willen ze nog één ‘grote slag’ te slaan: de kluis van een bank openbreken! Zijn deze krasse knarren nog wel in staat een bank te kraken? En vinden ze elk wat ze echt zoeken - de verloren liefde en een waardig leven - wel in de bankkluis? Los Flamencos is een komedie over leven en dood, kermis, Mexico en een zoektocht naar geluk.

KALENDER

Page 11: Be-zine MAA-APR 2015

11

Ruishaven#15 | Your Highness, Brutus en We’rewolvesvrijdag 3 april - 19 uurvvk: 10 euro | kassa: 12 euroJC Den Eglantier, Zillebekelaan 6a, 2600 Berchem

Drie sublieme bands op het Ruishaven podium. ‘We’rewolves’ komt met daverende hardrock punk de avond in gang trappen. Fans van Black Flag, Motörhead en The Shrine mogen dit niet missen. ‘Brutus’ brengt een combinatie van 90’s indierock, punkrock, post-hardcore en shoegaze pop. Rauw en donker, maar tegelijk ook vernieuwend en catchy. Headliner is de Belgische metalband ‘Your Highness’. Met hun nieuwe plaat ‘City In Ruins’ kregen ze al meer dan lovende reviews van o.a. Rocktribune (9/10) en airplay op Studio Brussel.

SKaGeN | Deurdedeurdeur [uitverkocht]zaterdag 4 april - 20.30 uurvvk: 14 euro | kassa: 16 euro

Onder het motto ‘geen genre is ons te gek’, ging SKaGeN in 2008 met ‘Deurdedeurdeur’ de uitdaging aan om vér te gaan in ambachtelijke be-heersing, in timing, in ‘comedy’. Dat beviel hen en het publiek zo goed dat ze het nog eens overdoen. “Hoewel in dit stuk alles fout loopt, is het immers juist de uitdaging om met precieze timing alles ‘juist’ fout te doen lopen. Een uitdaging die SKaGeN met succes aangaat.” (De Morgen)

Cinema Corso | Image [thriller van Adil El Arbi en Bilall Fallah]dinsdag 7 april - 14.30 uurvvk | kassa: 4 euro

‘Image’ vertelt het verhaal van Eva, een jonge, ambitieuze journaliste. Wanneer ze de opdracht krijgt een reportage te maken over de pro-bleemwijken van Brussel, leert ze Lahbib kennen. Hij gidst haar door die wijken en geraakt zo gefascineerd door zijn leefwereld. Eva wil van deze kleine reportage een ware documentaire maken. Maar dat valt echter niet bij iedereen in de smaak…

Elastic | Momento [8+]zaterdag 11 april - 19.30 uur vvk: 10 euro | kassa: 12 euro

Na het succes van de internationale comedy show ‘Artisto!’ komt Elas-tic terug met een gloednieuwe show: ‘Momento!’. Elastic gebruikt al-lerhande voorwerpen die hem van de ene grappige situatie in de andere brengen. Acrobatie en absurditeit doen haasje over in deze sterke, visu-ele show. Met vertederende onschuld neemt dit grappige personage je mee naar zijn heel eigen leefwereld.

Bart Van Loo en Eddy et Les Vedettes | Chanson. Une belle histoiredinsdag 21 april - 14.30 uurvvk | kassa: 8 euro

Rasverteller Bart Van Loo en het ijzersterke Eddy et Les Vedettes nodigen u uit voor een namiddag flaneren over de Parijse Pont Neuf. Zingend en vertellend komen ze via Karel de Grote bij France Gall uit, die op haar beurt naar Claude Francois, Lodewijk XIV en Charles Aznavour leidt. Van ‘Alexandrie Alexandra’ gaat het via ‘Route Nationale 7’ tot ‘La Bohème’. ‘Une Belle Histoire’ brengt het Franse chanson zoals het nog nooit te bewonderen viel.

KALENDER

Page 12: Be-zine MAA-APR 2015

FAMILIEDAGEN

12

zondag 22 maartvan 14 tot 18 uur

LOD muziektheater SNEEUW [4+] 14 uurvvk: 6 euro | kassa: 8 euro

‘Sneeuw’ neemt je mee naar de stilte van het wit, naar het wit van de kou, naar de kou van een hand, naar de hand van een meisje. Een meisje dat sneeuwvlokken kan toveren, dat dwarrelt door een witte wereld en de stilte bezingt met haar kraakheldere stem.Een voorstelling als een sneeuwkristal die langzaam en eindeloos verandert van vorm. Welke vorm kies jij?

De laatste familiedagen leiden je langs de seizoenen. Verdwaal in maart een laatste keer in het mys-terieuze winterlandschap van ‘Sneeuw’. Schud de winter uit je lijf onder de eerste lentezon. En laat het liefdesverhaal van ‘Pierrot of de geheimen van de nacht’ je hart verwarmen. Een familiezondag in ccBe is altijd feest voor het hele gezin. Ontdek de knusse verhalenhoek, handige knutseltrucjes, onverwachte theaterstukjes, een grimesalon en andere fijne verrassingen.

FAMILIEDAGEN PRAKTISCHEnkel voor de voorstellingen heeft u een ticket nodig, de rest is gratis. Gelieve de aangegeven minimumleeftijd te respecteren. Jongere kinderen kunnen tijdens de voorstelling terecht in de kinderateliers. Baby’s en peuters zijn welkom in onze gratis kinderopvang i.s.m. de gezinsbond. Gelieve hiervoor vooraf te reserveren bij het onthaal. De familiedag is een samenwerking tussen het cultuurcentrum, het district en de gezinsbond van Berchem.

zondag 19 april van 14 tot 18 uur

PantalonePierrot, of de geheimen van de nacht [4+]15 uurvvk: 6 euro | kassa: 8 euro

‘Pierrot, of de geheimen van de nacht’ is een muzi-kale vertelling van het gelijknamige boek van Michel Tournier. Een charmant en aantrekkelijk verhaal over licht en donker, zon en maan, hoop en vertrouwen, een woordeloos liefdesverhaal voor jong en oud. Wonder-mooi, eenvoudig en vol naïviteit, een verrassend zin-tuiglijke ervaring over de liefde.

PaûstOp handen Speelt voor en na de voorstelling (gratis)

Op een onverwacht moment vraagt een poppenspeler je hand. Aarzel niet, zeg ja! ... en heel even wordt je hand omgetoverd tot een theatertje, waar jij op de eer-ste rij zit en waar alles kan. Gun je handen die paar mi-nuten glorie, je handdruk zal nooit meer dezelfde zijn.

12

(c) Koen Broos

(c) Rudy Gadeyne

Page 13: Be-zine MAA-APR 2015

13

BRAAKLAND | ZHEBILDING & NIEUW WEST | MARIEN JONGEWAARD

‘Sabine Sabine Sabine’

Jij gaat dood. Maar dat is niet erg.

Dat hebben we zo afgesproken.

En vastgelegd op papier.

Dat Sabine doodgaat is niet erg.

Deed je mij schrijven.

Wel honderd keer.

En wie was ik om dat niet te doen?

Ik deed alles wat je me opdroeg in die dagen.

‘Sabine Sabine Sabine’ gaat over een man die de liefde van zijn leven vindt en vervolgens weer ver-liest. Woord voor woord, letter per letter krijgen we een volledige reconstructie van de feiten. Om finaal in te zien dat er iets niet klopt. Het stuk ge-bracht door Sara Vertongen en Marien Jongewaard, sleept ons mee in een schaamteloos romantisch verhaal, begeleid door verfijnde muziek van BZB-huismuzikant Youri Van Uffelen en Chantal Acda.

Braakland | ZheBilding &Nieuw West | Marien Jongewaard Sabine Sabine Sabinedonderdag 5 maart - 20.30 uurvvk: 12 euro | kassa: 14 euro

In de directe aanloop naar de voorstelling presen-teert de ploeg achter ‘Sabine Sabine Sabine’ het luisterboek bij het theaterstuk - een alfabetboek (incl. 2 cd’s) voor volwassenen met prenten van Fien Van Elzen. De boekpresentatie en de opening van de prentenexpo vindt plaats in koffiebar Kor-nèl. Auteur en regisseur Adriaan Van Aken plaatst een woordje en Sabine-muzikanten Chantal Acda en Youri Van Uffelen spelen een mini-concert met eigen werk en nummers die ze samen maakten voor de voorstelling en het luisterboek.

Boekvoorstelling, expo en concert zondag 1 maart - 20 uur [gratis]Kornèl, Sint-Lambertusstraat 1, Berchem

(c)

Jimm

y Ke

ts

Page 14: Be-zine MAA-APR 2015

14

Seppe Baeyens & Ultima VezTornardonderdag 23 april - 20.30 uurvvk | kassa: 10 euro

‘Tornar’ vertelt het verhaal van een groep achterblij-vers die na de doortocht van een tornado opnieuw een gemeenschap tracht op te bouwen. De beweging van de verwoestende tornado is een vergelijking voor de af-brokkelende solidariteit tussen de generaties. Op scène staan vier kinderen, twee jongeren, drie dansers, een 91-jarige man en een muzikant.

‘Tornar’ is de eerste grootschalige dansvoorstelling van danser-choreograaf Seppe Baeyens onder de vleugels van Ultima Vez.

het KIPThe Beast In The Junglevrijdag 24 april - 20.30 uurvvk | kassa: 10 euro

Geïnspireerd door Henry James’ roman ‘The beast in the jungle’ uit 1903 creëren Oliver Roels en Charlotte Dhae-nens een duet voor Taha Ghauri (dit jaar afgestudeerd aan P.A.R.T.S.) en Kobe Wyffels (Platform-K).

‘The beast in the jungle’ gaat over vriendschap en wordt een oefening in afscheid nemen. Het stuk stelt zich de vraag waarom je voor een ander zorgt en wat daarin voor jezelf zit.(Opgelet: Engels gesproken).

‘ENTER’ is het festival in Antwerpen dat de artistieke disciplines dans, film, theater, muziek en woord verbindt met een sociaal engagement. Van 18 tot 26 april wil ‘EN-TER’ benadrukken dat cultuur voor iedereen geen luxe maar een basisrecht is. Daarom streeft het naar een vertegenwoordiging van de diverse lagen in de bevolking. Zet je schrap voor een zesdaags festival met een stevige portie sociaal-artistieke piraterij. Want over heel Antwerpen zijn er meer dan 40 verschillende activiteiten te ontdekken. Berchem blijft zeker niet uit en schotelt u twee rake voorstellingen voor. Een overzicht van het hele programma vindt u op www.enterfestival.be

(c) Danny Willems (c) Thomas Dhanens

Page 15: Be-zine MAA-APR 2015

15

STAN LEE COLE“Mijn fantasie doet het meeste werk”

Stan Lee Cole is samen met And They Spoke In Anthems op Ruishaven#14 te zien in het ccBe. Met nummers van zijn nieuwe album ‘That’s why we weep’ mogen we een intens optreden verwachten. Bovendien laat hij ook nieuwe nummers op ons los. Een uitzonderlijke primeur! Want ze komen uit een album waar Stan nu nog aan werkt.

In de aanloop van zijn optreden belden we met Stan Lee Cole voor een kort interview.

Gaat alles goed?Stan Lee Cole: “Nu wel. Maar ik heb een hele week lang afgezien. Een infectie aan het oog dreigde naar de herse-nen over te slaan. Ik moet tien dagen antibiotica slikken. Dat is niet mijn ding. Na elke pil voel ik zo de energie uit mijn lichaam wegtrekken.”

Misschien voel je je dan wel zoals de man uit je song ‘Separated’? Die is net verlaten door zijn vrouw.“Gelukkig heb ik de pijn van zo’n scheiding in het echt nog niet meegemaakt. De inspiratie voor ‘Separated’ kwam tijdens een optreden van een Engelse stand-up co-median op Pukkelpop. Hij vroeg wie er gescheiden was, of wie het kind was van gescheiden ouders. Bijna de hele

tent stak de hand op. Dat zette mijn fantasie in gang. Als ik schrijf doet die het meeste werk. Want ik hou er-van dat mijn songs uit het leven gegrepen zijn. Maar dat hoeft niet koste wat het kost mijn leven te zijn.”

‘Separated’ is een nummer uit je eerste en vorige al-bum, ‘Devil’s Ringtone’. Speel je daar nog andere num-mers uit voor je optreden in het ccBe?“Zeker, ‘Devil’s Ringtone’ is een mix van stijlen. Voor de nieuwe CD ‘That’s why we weep’, zijn de songs wat melancholischer. Puur toeval, eigenlijk. Producer Jo Bo-gaert liet me eerst tien ballads schrijven, om dan daarna tien meer uptempo nummers te maken. Maar die eerste reeks lukte zo goed, dat de meer poppy songs uiteinde-lijk ook op ballads uitdraaiden.”

Je won onlangs de eerste prijs op een internationaal songwriterswedstrijd. In de jury: Tom Waits, Suzanne Vega en Francis Black. Wat doet dat met een muzikant?“Ik had het niet verwacht. Van over de hele wereld krijgt die International Songwriting Competition misschien wel 20.000 liedjes toegezonden. Die verdelen ze dan in tien categorieën. De jury verkoos ‘Separated’ als beste zangperformance. Stel je voor: je nummer dat aandach-tig wordt beluisterd door uitgerekend Tom Waits ... Die het dan nog eens bekroont ook!”

Uitgerekend Tom Waits? Leg eens uit.“Waits is een beetje een muzikale eenzaat. Net als ik. Ik schrijf mijn nummers zelf, speel ze in en ben er ook me-deproducer van. Ook op het podium sta ik op mijn loop station na, alleen.”

Jullie hebben ook allebei een breekbare stem.“Dat vind ik een fantastisch compliment.”

Ruishaven#14Stan Lee Cole | And They Spoke In Anthems. zaterdag 14 maart - 20.30 uurvvk: 10 euro | kassa: 12 euro

(c) Stephan Vanfleteren

And They Spoke In Anthems is de intrigerende naam van het solo project van Arne Leurentop. Na zijn sa-menwerking met onder andere Hannelore Bedert, Sir Yes Sir en Dez Mona neemt hij alle vrijheid om eerlijke pure muziek te maken. Dat maakte van Ar-nes eerste album een top-plaat waar tekst en mu-ziek een rakend huwelijk vormen.

And They Spoke In Anthems, samen met Stan Lee Cole op de affiche tijdens Ruishaven#14

Page 16: Be-zine MAA-APR 2015

16

De Kast van Guy Mortier

Snuister jij ook zo graag in de cd - of boekenkast van een ander? Ben jij ook benieuwd waar iemand zijn inspira-tie vandaan haalt of wat hij graag beluistert, bekijkt of leest?

Na Mauro Pawlowski nodigt bib De Poort opnieuw een bekende Berchemnaar uit om hun rode kast te vullen. Niemand minder dan Guy Mortier, jarenlang hoofdredac-teur van Humo, is in maart de rekkenvuller van dienst.

Benieuwd naar zijn kast boordevol boeken, films en mu-ziek? Kom naar de boeiende luistersessie met Guy. Of spring later binnen in de bib want de kast blijft nog een poosje staan. Je kan de materialen zelfs uitlenen.

woensdag 4 maart - 19.30 uurGratis, maar inschrijven aan balie bib De Poort of via [email protected]

IBnieuws BIBnieuws BIBnie

Maanstemmer brengt:De Molenaar is de Moordenaar

Verdwaal tussen de duizenden boeken van de bib met Leesje als gids. Spits echter goed ogen en oren, want dit is geen gewone rondleiding. Wat loopt dat koor daar te zingen? Waarom is de titel “De Molenaar is de Moorde-naar”?

Boeken zoeken is een spannende muzikale rondleiding door de bib De Poort met een grappige gids en een koor met leesbrillen. Een gloednieuwe tekst en muziek, nat van de inkt.

donderdag 23 april - 19.30 uur (première)zaterdag 25 april om 14.30 en 16 uurzaterdag 2 mei om 14.30 en 16 uurGratis, maar inschrijven aan balie bib De Poort of via [email protected]

Starten met de CloudDigitale week in bib De Poort

Is jouw digitale kennis nog beperkt? Denk je misschien dat ‘Starten met de Cloud’ iets te maken heeft met het weer en de wolken? Dan is onze workshop tijdens de Di-gitale week geknipt voor jou!

Documenten en afbeeldingen kan je tegenwoordig ook online bewaren, in de zogenaamde cloud (letterlijk: in de wolken). Je creëert een virtuele werkplek waar je we-

reldwijd met ieder willekeurig apparaat en een beveilig-de inlog op internet je documenten kan gebruiken.Neem gerust je eigen laptop, tablet of smartphone mee of maak gebruik van onze cyberklas.

zaterdag 25 april van 10.30 tot 13 uurGratis, maar inschrijven aan balie bib De Poort of via [email protected]

(c) Gert Verbelen

Page 17: Be-zine MAA-APR 2015

17

Je eigen zaadjes doen groeien:gratis en onbetaalbaar

Het nieuwe zadenseizoen gaat van start! Je kunt in onze zadenbib dan opnieuw gratis zaden meenemen. In ruil vragen we je om dit jaar zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Zo willen we de tra-ditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met el-kaar delen.

Ben jij ook dol op tomaten?

Tomaten zijn er in alle vormen, kleuren en smaken, maar de allerlekkerste zijn ongetwijfeld de zelfgekweekte to-maten. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk als het misschien lijkt. We dagen je dan ook uit om samen de organisa-tie Velt een mooie collectie van 100 tomatenrassen te behouden. Wij zijn namelijk op zoek naar mensen die meter of peter willen worden van een unieke tomaten-soort zoals de Ananas Noire, Black Zebra, e.a. Als meter of peter zorg je van zaad tot tomaat voor het plantje, de hele cyclus rond. Je krijgt deskundige begeleiding met tips en weetjes!

Jeugdboekenweek

Opgepast voor de lachmicrobe!

Lach je graag? Hopelijk wel! Hopelijk ben je een echte grapjas want een lachmicrobe is opgedoken in de Ant-werpse bibliotheken. Gelukkig niet gevaarlijk, integen-deel. Het is net belangrijk om die lachmicrobe zo snel mogelijk te verspreiden in Berchem, want lachen is ge-zond!

Alleen door boeken te lezen en opdrachten uit te voeren, kan je de microbe helpen verspreiden. Vanaf 2 maart vind je het Dolle Doe boekje vol hilarische opdrachten in de bib of kan je surfen naar www.antwerpen.be/jeugd-boekenweek. Iedereen die meehelpt, maakt bovendien kans om in de prijzen te vallen.

Een vrolijk lied voor de maan (7+)

De maan is eenzaam. Ze staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Misschien kunnen de kinde-ren haar opvrolijken met een lied? Maar dat is moeilijker dan gedacht. Een lied rijmt en danst. Op muziek maken we samen vrolijke rijmpjes en versjes die we aan elkaar voordragen op het grote podium van cc Berchem.

woensdag 18 maart - 14 uur in cc BerchemGratis, maar inschrijven aan balie bib De Poort of via [email protected]

nieuws BIBnieuws BIBnieuw

Page 18: Be-zine MAA-APR 2015

ERFGOEDWANDELING ZURENBORGzondag 19 april - 14 uur Gratis maar reserveren is verplicht

Op zondag 19 april presenteert district Berchem u met de nodige trots de vernieuwde Erfgoedbrochure Zurenborg - ‘Wandelen langs villa’s en paleizekes, Cogels-Osylei en omgeving’.

Wandel samen met buurtbewoner Thomas Vander-veken mee door de buurt en geniet achteraf van een lekkere koffie en koek van Veronique Leysens koffie-caravan. Je leert het verhaal achter de beschermde gevels van de Cogels-Osylei kennen en waant je in de Belle Epoque. Geniet van de details van mozaïe-ken, beelden en smeedwerk. Dat alles onder de kun-dige begeleiding van stadsgids Alex Elaut.

BAAARECHOEM KOERST!zaterdag 18 april

Vanuit de onderbuik, denderend en stuwend langs de trottoirs van wijk Groenenhoek ontstond er een sequel, getiteld ‘Baaarechoem Koerst’!

Een retrokoers voor harige benen en okselvijvers. Pas in 2013 ontstaan en nu al een klassieker! De pri-mavera der klassiekers voor kasseivreters is nu aan zijn derde lente toe! Ook dit jaar is er een koers voor bakfietsers, junioren en retrofietsers. Supporteren is gratis, maar aanmoedigen is verplicht!

Meer informatie rond inschrijvingen en het parcours vind je op www.deneglantier.be.

18

NOTEER OOK ALVAST!

NUTSKAST

Joachim Lambrechts schildert en tekent naar ei-gen zeggen al zo lang hij zich herinnert. Begin 2001 kwam hij in aanraking met graffiti en street art, de jaren die daarop volgden ging hij op zoek naar een eigen stijl. Hij liet zich inspireren door de kunst van de straat, zijn frustraties en de kinderlijke sponta-neïteit. Het materiaal dat hij gebruikt, is even di-vers als de ondergronden waarop hij schildert. Bijna alles passeert de revue... van canvassen die hij zelf vervaardigt tot grote muren of deze nutskast die hij kreeg aan de Singel in Berchem.

Voor deze opdracht haalde hij zijn inspiratie bij het nabijgelegen fietspad en de talloze pendelaars die hier dagelijks gebruik van maken. Het grafische en spontane design toont zijn kenmerkende figuren die hij voor deze gelegenheid met de fiets liet rijden.

Nutskast op de Singel, ter hoogte van de Uitbrei-dingsstraat in Berchem

(c) Joachim Lambrects

Page 19: Be-zine MAA-APR 2015

19

NOTEER OOK ALVAST!

BERCHEM KLINKT#4

Voor het laatste concert in de reeks ‘Berchem Klinkt!’ komen de musici alweer van heel dichtbij: het is een goed bewaard geheim dat altviolist San-der Geerts en pianiste Yasuko Takahashi beiden in Berchem wonen… Samen richtten ze het Duo Agi-neko op en sleepten ze de ene prijs na de andere in de wacht. Toptalent!

De warme en sensuele altvioolklank van Sander en het kleurrijke en ondersteunende pianospel van Ya-suko maken deze samenwerking uniek. Samen cre-eren ze een unieke sfeer die nog maar eens bewijst dat muziek beroert en vertedert.

Voor dit concert stelde het Duo Agineko een heerlijk programma samen, met werken van Fauré, Mozart, Bruch, Vieuxtemps en De Beriot. Het wordt dus een romantische wandeling doorheen de muziekge-schiedenis.

zondag 26 april - 11 uurvvk: 12 euro |65+: 10 euro |-26: 6 euroDe Heerlyckheid, Pretoriastraat 28, Berchem

7de DOCULATINODocumentaire festivalWie betaalt de prijs van onze luxeproducten?

Een veelbelovende 7e editie van het Doculatino film-festival zal plaatsvinden in Leuven, Mechelen en Antwerpen. Met diepgaande documentaires over de grondstoffenproblematiek neemt het festival u dit jaar niet enkel mee naar Latijns Amerika, maar ook naar Europa waar de grote mijnreuzen uit de doeken worden gedaan. Vanuit verschillende perspectieven, met de focus op de socio-ecologische gevolgen en ingeleid door getuigenissen en achtergrondinforma-tie worden verschillende conflictsituaties belicht. Een sterke aanrader!

Deze films kunt u bij ons gratis komen kijken:• woensdag 18 maart 2015, 20u - blauwe zaal:

Oil and Water (Ecuador)• donderdag 19 maart 2015, 20u - blauwe zaal:

Heart of Sky, heart of Gold (Guatemala)• vrijdag 20 maart 2015, 20u - blauwe zaal:

Amazon Gold (Peru)

Meer info op www.catapa.be

CROWDFUNDING BOEK15 jaar WArd/waRD - Ann Van den Broek

Ann Van den Broek maakte de afgelopen vijftien jaar meer dan twintig choreografieën voor WArd/waRD. Dat viert ze met een boek. 160 pagina’s eigenzinnige en persoonlijke reflectie op het werk en de drijfve-ren van Ann met van gesprekken, foto’s, aantekenin-gen, quotes. Kortom, een rijk en waardevol boek voor iedereen die in het werk van Ann Van den Broek geïnteresseerd is.

Voor het maken van dit boek vraagt WArd/waRD de steun van het publiek. Ga naar www.wardward.be/voordekunst, doe mee aan de crowdfunding-actie en kijk wat je in ruil krijgt voor jouw bijdrage!

VEILINGEN IN CAMPO & CAMPO

• Dinsdag 3 en woensdag 4 maart klassiekkunst en antiekveiling

• Dinsdag 21 en woensdag 22 april moderne en hedendaagse kunstveiling

• Elke dinsdag en donderdag gratis expertise van uw kunstwerken en -objecten

Campo & Campo, Grote Steenweg 19-21, BerchemMeer info: Tel +32 03 218 47 [email protected], www.campocampo.be

Page 20: Be-zine MAA-APR 2015

03 286 88 20www.ccberchem.be

Cultuurcentrum BerchemDriekoningenstraat 126 - T 03 286 88 20 | F 03 286 88 44 [email protected] van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16.30 uur Online tickets via www.ccberchem.be Korting (voorverkoopprijs) aan de kassa voor -26, 65+, +10 personen, sodipa-, sodeco- en lerarenkaart

Openbare bibliotheek De PoortWillem Van Laarstraat 15-17 - T 22 11 333Open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 20 uurvrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uurInfo via www.antwerpen.be/bibliotheek

De VertellerijTurkooisstraat 18 - 2600 [email protected] op dinsdag en woensdag van 10 tot 18 uuren op woensdag van 10 tot 20 uur

Bibpunt GroenenhoekCorneel Van Reethstraat 10 - 2600 [email protected] op donderdag van 10 tot 14 uur

Jeugdcentrum Den EglantierZillebekelaan 6A, 2600 [email protected] (03) 218 83 23

Word ambassadeur van cultuurcentrum Berchem!Hang tweemaandelijks onze overzichtsaffiche aan je raam en ontvang een gratis duoticket naar keuze! Interesse? Mail je gegevens door naar:[email protected]