Nieuwsflits november 2011

6
De Kennisalliane Sterke schakel voor schaalsprongprogramma’s en het topsectorenbeleid Inspirae, scherpte aanbrengen en vervolgens parjen verbinden om innovaekansen om te zeen in re- sultaat. Dat is onze aanpak om het innovaesysteem in Zuid-Holland te versterken. Als onaankelijke parj slaan we de brug tussen de bestuurlijke wens en de economische werkelijkheid. En met succes getuige de vele projec- ten en showcases. Bovendien zien we dat onze ideeën zijn overgeno- men in vijf prioritaire Zuidvleugel- projecten. En ook in het topsecto- renbeleid zien we onze adviezen terug. Op dit moment houden we ons met name bezig met deze vier sectoren: biobased economy, agrologisek, ict & telecom en water & delta. De eerste resultaten worden al zicht- baar. Zo zien we het draagvlak toenemen voor een triple helix samenwerking naar aanleiding van ons onderzoek met het LEI over kansen voor de biobased economy. Procesinnovae We gebruiken proces- en project- management om innovaes in de Zuidvleugel aan te jagen en te versnellen. Zo zeen we met de gemeente Dordrecht een nieuwe Samen met het LEI (universiteit Wageningen) heeſt de Kennisal- liane onderzoek gedaan naar de kansen van een ‘bloeiende biobased economie’ in Zuid-Holland. Hiervan is een brochure uitgebracht en een expertmeeng met bestuurders be- legd. Meer over het vijf-stappenplan om biobased (kennis)centrum van Europa te worden, leest u op pagina 3. Meer informae Theo Noordman [email protected] 015 2840487 De biobased economy in Zuid-Holland De driehoek Roerdam - Delſt - Leiden heeſt de infra- structuur, kennis en bedrijvigheid voor een forse econo- mische groei in de biobased economy. 1 samenwerking op om de marieme sector te verbinden met onderwijs om de innovaekracht van de sec- tor te versterken. Meer procesinnovae is mogelijk ook interessant voor u. Behalve kennisvalorisae leidt het ook tot meer investeringen en meer bedrij- vigheid. Onze project developers kennen de markt, zijn onaanke- lijk en als geen ander in staat het economisch rendement in uw regio te vergroten. Nico van Buren Directeur NIEUWSfLITS November 2011 De biobased economy De Kennisalliane Innovaeve keten Greenports Projectomzet De biobased economy in Zuid-Holland Open data Water en Klimaat Brug naar Brussel Mariem Drechtsteden Valorisaeprogramma Deltatechnologie Agenda 1 1 2 2 3 4 5 5 6 6 6

description

De biobased economy, De Kennisalliantie, Innovatieve keten Greenports, Projectomzet, De biobased economy in Zuid-Holland, Open data -Water en Klimaat Brug naar Brussel Maritiem Drechtsteden Valorisatieprogramma Deltatechnologie Agenda

Transcript of Nieuwsflits november 2011

De KennisalliantieSterke schakel voor schaalsprongprogramma’s en het topsectorenbeleid

Inspiratie, scherpte aanbrengen en vervolgens partijen verbinden om innovatiekansen om te zetten in re-sultaat. Dat is onze aanpak om het innovatiesysteem in Zuid-Holland te versterken.

Als onafhankelijke partij slaan we de brug tussen de bestuurlijke wens en de economische werkelijkheid. En met succes getuige de vele projec-ten en showcases. Bovendien zien

we dat onze ideeën zijn overgeno-men in vijf prioritaire Zuidvleugel-projecten. En ook in het topsecto-renbeleid zien we onze adviezen terug.

Op dit moment houden we ons met name bezig met deze vier sectoren: biobased economy, agrologistiek, ict & telecom en water & delta. De eerste resultaten worden al zicht-baar. Zo zien we het draagvlak toenemen voor een triple helix samenwerking naar aanleiding van ons onderzoek met het LEI over kansen voor de biobased economy.

ProcesinnovatieWe gebruiken proces- en project-management om innovaties in de Zuidvleugel aan te jagen en te versnellen. Zo zetten we met de gemeente Dordrecht een nieuwe

Samen met het LEI (universiteit Wageningen) heeft de Kennisal-liantie onderzoek gedaan naar de kansen van een ‘bloeiende biobased economie’ in Zuid-Holland. Hiervan is een brochure uitgebracht en een expertmeeting met bestuurders be-legd. Meer over het vijf-stappenplan om biobased (kennis)centrum van Europa te worden, leest u op pagina 3.

Meer informatieTheo [email protected] 2840487

De biobased economy in Zuid-Holland

De driehoek Rotterdam - Delft - Leiden heeft de infra-structuur, kennis en bedrijvigheid voor een forse econo-mische groei in de biobased economy.

1

samenwerking op om de maritieme sector te verbinden met onderwijs om de innovatiekracht van de sec-tor te versterken.

Meer procesinnovatie is mogelijk ook interessant voor u. Behalve kennisvalorisatie leidt het ook tot meer investeringen en meer bedrij-vigheid. Onze project developers kennen de markt, zijn onafhanke-lijk en als geen ander in staat het economisch rendement in uw regio te vergroten.

Nico van Buren Directeur

NIEUWSfLITSNovember 2011

De biobased economy De Kennisalliantie

Innovatieve keten GreenportsProjectomzet

De biobased economyin Zuid-Holland

Open data

Water en KlimaatBrug naar Brussel

Maritiem DrechtstedenValorisatieprogramma DeltatechnologieAgenda

11

22

3

4

55

666

Innovatieve keten versterkt handelspositie Greenports

De Kennisalliantie is in samen- werking met stadsregio Rotterdam gestart met het project ‘Agrologis-tieke keteninnovatie’. De agrosec-tor is een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Door de logistieke ketensamenwerking te versterken draagt de sector op-timaal bij aan duurzame groei.

De driehoek Oostland - Barendrecht - Westland is sterk verbonden met

de Rotterdamse haven. Zeker gezien het percentage agroproducten op het totaal aan ladingstromen in de haven. En het volume breidt zich verder uit. Zuid-Holland staat voor nieuwe agrologistieke uitdagingen door een verdere concentratie van ladingstromen uit de agrarische- en tuinbouwsector in het Waal-Eemhavengebied, de komst van station BleiZo en bedrijventer-rein Nieuw-Reijerwaard. Voor een soepel, milieuvriendelijk proces ‘van plant naar klant’ is er behoefte aan nieuwe vormen van logistieke innovatie.

Multimodaal transport- programmaVanaf november gaat de Kennis-alliantie in gesprek met bedrijven in de Greenport en de transport & logistieke sector, om te komen tot een programma waarmee de hele

“Door als ondernemer vroeg in te stappen in dit agrologistieke innovatieprogramma heb je invloed. Meespelen betekent mee eten.”

Joop GardienVoorzitter VNO NCW Westland Vice-voorzitter Kennisalliantie

keten (van productie, verwerking, transport en opslag tot aan de consument) geoptimaliseerd wordt. Door de logistieke ketensamenwer-king te versterken draagt de sector bij aan duurzame groei: reductie van de CO2-uitstoot met zo’n twintig procent, besparing op distributie en een structurele versterking van de handelspositie op kwaliteit, duur-zaamheid, concurrentiekracht en omvang. De stadsregio Rotterdam en de Kennisalliantie zetten met de start van dit programma de eerste stap naar uitvoering van de Zuid-vleugelagenda.

Meer informatiePeter [email protected] 2840487

2

Projectomzet meer dan verdubbeldDe Kennisalliantie onderschrijft de kracht van de topsectoren en de Zuid-Hollandse schaalsprong- programma’s voor het versnellen van innovatie en concurrentie-kracht van bedrijven. Maar eigen-lijk werken we al zo sinds 2009. En met bewezen succes. In 2010 is de totale projectomzet meer dan ver-dubbeld. Dit bewijst onze toege-voegde waarde voor Zuid-Holland en de BV Nederland.

Vanaf 2011 zijn de grote subsidie-regelingen vervallen. De uitdaging is om nieuwe financieringsstromen te vinden voor kansrijke projecten en programma’s. Daarom hebben we onderzocht wat de Zuidvleugel moet doen om meer Brusselse mid-delen aan te trekken, zie pagina 4.

Damien van der Bijl Operationeel manager

2009 2010

42.3 mljn

20 mljn

De biobased economy in Zuid-HollandVijf stappen voor versnelde groei

Adviesbureau Roland Berger voorspelde miljarden euro’s extra groei-kansen in de biobased economy. Dit was aanleiding voor de Kennisal-liantie om samen met het LEI (universiteit Wageningen) een biobased onderzoek te doen naar waar die kansen zitten en hoe we die kansen optimaal kunnen benutten. Hieruit blijkt dat de regio meer focus op de markt, voldoende faciliteiten en een samenhangende visie nodig heeft. Verder komen de onderzoekers met vijf aanbevelingen die – als ze opgevolgd worden met concrete acties – ervoor zorgen dat we de door beleidsmakers beoogde economische groei realiseren.

Vijf stappen naar een bloeiende biobased Het stappenplan is als volgt opgebouwd: 1. organiseer biobased valori-

satieketens, met name door market pull en funding te organiseren

2. creëer bovenregionale samenwerking om de unieke ligging van de delta te be-nutten

3. versterk de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs

4. zorg voor een gezamenlijke internationale acquisitie

5. denk cross-sectoraal en be-nut de hieruit voortkomende innovatiekansen

“Zuid-Holland heeft met de Zuid- vleugelagenda ambitieuze doelen neergezet. Dit vraagt om maatwerk per deelsector. In het vijf stappen-plan doen we aanbevelingen om uit te bouwen waar we hier goed in zijn, zoals bijvoorbeeld biobrandstoffen. Ook geven we aan wat de voorwaarden zijn om nieuwe technologieën te laten ontstaan.” Douwe-frits Broens Consultant van het LEI

“Ik ben vooral blij dat we aan deze vijf stappen een

hele concrete invulling hebben kunnen geven door

steeds uit te gaan van de vraag: wat kunnen we dan

morgen echt gaan doen met elkaar? Het antwoord

staat in het rapport. Nu kunnen we aan de slag.”

Sander van der Wal, programmamanager Biobased Economy

Bulkaanvoer van biomassa is niet alleen nodig voor de grootschalige productie van bulkchemie en energie in de Rot-terdamse haven, maar ook voor meer hoogwaardiger toepassingen waar- onder bioplastics.

3

Zuidvleugel bij uitstek geschikt voor biobased technology Volgens de onderzoekspartners kan de provincie Zuid-Holland een stevige positie bereiken als bio-based (kennis-)centrum van Europa. � Hoogwaardige toepassingen

kunnen worden gerealiseerd vanuit Delft en Leiden, omdat daar de juiste voorwaarden aanwezig zijn: technologie-bedrijven, universiteiten en hogescholen, ruimte voor experimenten en een goede infrastructuur.

� Rotterdam is een belangrijke hub voor grondstoffen die ge-bruikt worden bij de productie van chemie en energie.

Meer informatieSander van der [email protected] 2840487

According to a survey conducted by the European Commission in 2006 (MEPSIR study), the overall market size for PSI in the EU is estimated at 27 billion.

Bron: http://ec.europa.eu/

information_society

In samenwerking met consortium-partners TNO, Almende, Hoge-school Rotterdam, stadsontwik-keling Rotterdam en Sping, verkent de Kennisalliantie de mogelijk-heden om aan te sluiten bij een Europees Zevende Kaderproject.

De kansen van een open data-aanpak op het gebied van stedelijk verkeersmanagement zijn groot. En, open data zijn ruim voorradig. Zowel infrastructurele data (senso-ren van verkeerslichten, wegsenso-ren etc.) als voertuiggegevens (lo-

catie, route, bestemming), inclusief historische gegevens. Met als bron een (open data) databank kunnen tal van publieke en commerciële toepassingen worden ontwikkeld die op een duurzame manier bijdragen aan de mobiliteit in een stad.

SpringplankIn het voorjaar van 2011 is de Ken-nisalliantie in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam het project Car2Cloud gestart. In dit project is de weggebruiker centraal gesteld. Deze invalshoek maakt het mogelijk

om toepassingen op hun waarde te schatten en nieuwe coöperatieve vervoerssystemen geaccepteerd te krijgen door zowel het mobiliteits-management van een stad als de in-dividuele weggebruiker. Maar er zijn nog meer mogelijkheden: door deze aanpak wordt het ook voor andere bedrijven aantrekkelijk om nieuwe diensten te ontwikkelen omdat ze gebruik kunnen maken van deze beschikbare realtime open mobi-liteitsdata. En dit maakt het weer interessant voor organisaties om in deze regio te investeren. Zij kunnen op hun beurt als springplank dienen voor het internationaal uitrollen van nieuwe producten en techno-logieën.

Meer informatiePeter [email protected] 2840487

“I have said it before, and I say it again: yes to open data!”EC VP Neelie Kroes

4

“In navolging op het vurig pleidooi van Neelie Kroes

over het enorme onbenutte miljardenpotentieel

van open data, zijn wij overtuigd dat ‘realtime open

data’ een aantal mobiliteitsvraagstukken het hoofd

kan bieden. Bovendien kunnen diverse innovatieve

technieken gebaseerd op, en met behulp van open

data, de CO2-uitstoot en fijnstof verminderen. Dat

is belangrijk voor steden als Rotterdam en Den Haag

en biedt mogelijkheden voor de inter-

nationale afzetmarkt.”

Peter Tettelaar Projectdeveloper Kennisalliantie

Open data kan de uitdaging van mobiliteit aan

Water en Klimaat

Een Nederlands consortium van kennisinstellingen en bedrijven werkt samen aan oplossingen waarmee regeringen van Bangla-desh tot Brazilië, water optimaal kunnen managen. Sinds 29 septem-ber 2011 neemt de Kennisalliantie als convenantpartner deel aan de ‘informatieketen Water & Klimaat’.

In Water & Klimaat werken ruim veertig kennisinstellingen en mkb’ers samen aan ICT-oplossingen die in een vroeg stadium dreigende problemen als gevolg van klimaat-veranderingen signaleren. Via de Kennisalliantie krijgen de consorti-umpartners onder andere de beschikking over proeftuinen van het Delfts waterconsortium Delft Blue Technology. In deze proef-tuinen kunnen nieuwe producten worden getest en gedemonstreerd.

Voor elke wateruitdaging in de wereld is Nederland in staat om in-novatieve oplossingen te bedenken

en te vermarkten. Niet alleen omdat we ongelooflijk veel waterkennis hebben maar ook omdat Neder-land geldt als ICT-hub van Europa en beschikt over een concentratie van bedrijven in satellietdata die oplossingen kunnen faciliteren. Dus kennis, research en development én ondernemerschap zijn hier ruim-schoots aanwezig.

ImagoDoor deze krachten te bundelen worden nieuwe producten en diensten sneller opgeschaald en op maat gemaakt voor elke uitdaging in de wereld. Water & Klimaat kan dit imago versterken en verzilveren. Bijvoorbeeld omdat Nederlandse bedrijven en instellingen via dit consortium kunnen deelnemen aan internationale handelsmissies.

Meer informatie Pieter van Prooijen [email protected] 015 2840487

Europese subsidies kunnen in-novatieplannen in Zuid-Holland voorzien van een stevige impuls. Meer coherentie in de Europa-strategieën bij regionale partijen maakt aanspraak op deze fondsen kansrijker. Dat concludeert de Ken-nisalliantie in haar rapport ‘Bridges to Brussels’.

De Kennisalliantie voerde in samen-werking met de gemeente Delft onderzoek uit naar de wijze waarop Europese fondsen effectiever kun-nen worden benut. Het eindrapport kan schragen op breed gedragen conclusies. Uit consultatie van ruim tweehonderd bedrijven uit de regio en 26 vertegenwoordigers van over-heden en kennisinstellingen kwam een aantal sterke bevindingen naar voren.

Coherentie In de eerste plaats sluiten econo-mische ambities van de provincie Zuid-Holland, zoals geformuleerd in de schaalsprongprogramma’s, naar

verwachting goed aan op komende ontwikkelingen in het EU 2020 po-licy framework. Ten tweede kunnen regionale partijen meer dan nu het geval is, profiteren van de bijbeho-rende financiële middelen. Meer coherentie in de diverse Europastrategieën van zowel on-dernemers, regionale overheden als onderzoeksinstellingen in Zuid- Holland, is daartoe echter wenselijk. ObstakelsEffectieve benutting van de beschik-bare Europese middelen wordt ge-remd door een aantal obstakels. Zo vergt het ontwikkelen van relevante innovatieplannen een significante tijdsinspanning. En voor een kansrijk projectvoorstel is inhoudelijke ken-nis van de vele innovatieve ontwik-kelingen in de regio onontbeerlijk. De Kennisalliantie beschikt als aanjager van regionale innovatie-programma’s over de gewenste procesmatige en inhoudelijke

Brug naar Brussel lucratief voor de Zuidvleugel

Nationaal en internationaal staan regeringen

voor flinke uitdagingen om het water te

blijven beheersen. Op de ene plaats moet

water worden tegengehouden en op een

andere plaats moet er juist voor voldoende

water worden gezorgd. Informatieketen

Water & Klimaat biedt oplossingen voor dit

soort problemen.

expertise. Andere partijen beschik-ken over netwerken in Europa of hebben ervaring met Europese regelingen. Deze gecombineerde kennis blijkt van groot belang te zijn bij een goede voorbereiding op het Europees projectvoorstel richting EU2020.

Meer informatieDamien van der [email protected] 2840487

Het rapport ‘Bridges to Brussels’ is te downloaden op kennisalliantie.nl

5

Kennisalliantie

Crommelinplein 1 2627 BM Delft T. 015 2840487 W. kennisalliantie.nl E. [email protected]

Colofon

De Nieuwsflits is een uitgave van de Kennisalliantie. De Nieuwsflits wordt verzonden aan bedrijven, overheids- en kennisinstellingen in Zuid-Holland en verschijnt vier keer per jaar.

Samenstelling en redactieCommunicatie KennisalliantieTanja Nolten

Ontwerp en productiefleur Augustinus

Oplage1000 exemplaren naar bestuur & beleid

Social mediaVolg ons op Twitter: @Kennisalliantie

Wilt u reageren op de inhoud van de Nieuwsflits? Wilt u een exemplaar ontvangen of uw adresgegevens wijzigen? Mail dan naar [email protected]

Agenda

Datum24 november28 november16 december26 januari

Activiteit EU2020 workshopZuidvleugel symposium Pitchronde Kennisbruggen E-commerceNieuwjaarsbijeenkomst

Maritiem Drechtsteden

De maritieme sector is nationaal - en in niches zelfs internationaal - toonaangevend. Een topsector als het gaat over economische groei-kansen.

TalentOp dit moment komt de sector vooral talent tekort. Dus moet er nu geïnvesteerd worden in opleidingen die aansluiten bij marktvragen. Om die aansluiting te bewerkstelligen is door de Kennisalliantie in opdracht

van de gemeente Dordrecht een nieuw project gestart.

Agenda ZuidvleugelVanaf oktober verenigt Sander van der Wal de belangen van alle partijen in een gemeenschappelijk plan van aanpak met gedragen doelstellingen en een structurele samenwerking. Vanaf juli 2012, als de organisatie en doelstellingen staan, wordt de nieuwe organisatie overgedragen aan een projectleider.

Nieuw project brengt bedrijven in de maritieme sector en onderwijs bij elkaar

Met dit project draagt Drecht-steden bij aan de ambities van de economische agenda Zuidvleugel om de opleidingen optimaal aan te laten sluiten op de vraag van het bedrijfsleven.

Meer informatieSander van der [email protected] 2840487

Kennisfestival 2012 op 13 juni 2012 in Delft

De regio Delft-Rotterdam-Drechtsteden is de meest ge-urbaniseerde Delta van Europa en wereldspeler op de wereld-watermarkt. De regio heeft de ambitie en de mogelijkheid om de positie van de watersector, (inter)nationaal uit te bouwen. Hiervoor is het noodzakelijk dat bedrijven, overheden en kennis-instellingen vanuit een geza-menlijke visie, samen werken aan een toekomstbestendige en economisch sterke, urbane Delta met een gezonde water- en deltasector.

De door de Kennisalliantie ontwikkelde methodiek om pré-concurrentiële innovatie-projecten aan te jagen, hebben we de afgelopen jaren succesvol doorontwikkeld als uitvoerder Delft Blue Technology (DBT).

Om meer economische impact op Zuidvleugelniveau te kunnen realiseren, zal op dezelfde wijze, de valorisatieketen (‘innoveren > experimenteren > implemen-teren > etaleren > exporteren’) beter moeten gaan functioneren. Hiervoor is een krachtige, goed samenwerkende Triple Helix nodig, die investeert in kennis-ontwikkeling. Daarom is door de Kennisalliantie vanuit DBT een consortium opgericht dat in oktober een aanvraag deed voor Europese subsidie. In het voor-jaar 2012 wordt de goedkeuring uit Brussel verwacht.

Valorisatieprogramma Deltatechnologie

Consortiumpartners: TU Delft, UNESCO-IHE,

Witteveen+Bos, TNO, Deltares, Hoogheemraadschap

van Delfland, Dordrecht, Delft, Rotterdam, Hogeschool

Rotterdam, Alert Solutions, Deltasync, de Unie van

Waterschappen en de Kennisalliantie.

6