Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

9
NIEUWSFLITS Empowering your business www.alewijnse.com Damen Doc 7500 cable lay vessel Livit orthopedie Sluiscomplex in Wilhelminakanaal Gemeente Nieuwegein E-onderhoud Het relatiemagazine van Alewijnse 02/2014 Marine Systems Retail Industrial Automation Technisch Beheer

description

Marine Systems: Damen Doc 7500 cable lay vessel Retail: Livit orthopedie Industrial Automation: Sluiscomplex Wilhelminakanaal Technisch Beheer: Gemeente Nieuwegein E-onderhoud

Transcript of Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

Page 1: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

NIEUWSFLITS

Empowering your business

www.alewijnse.com

Damen Doc 7500 cable lay vessel

Livit orthopedie

Sluiscomplex in Wilhelminakanaal

Gemeente Nieuwegein E-onderhoud

Het relatiemagazine van Alewijnse 02/2014

Marine Systems

Retail

Industrial Automation

Technisch Beheer

Page 2: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

3 | Alewijnse NieuwsflitsAlewijnse Nieuwsflits | 2

ColofonVolg ons op:

VOORWOORD NIEUWSFLITS

oor elk bedrijf is het belangrijk kosten te verlagen en processen te optimaliseren.

Op basis van een stevige ambitie benut u volop kansen in uw markt. Maar er is meer nodig dan ambitie. Hoogwaardige systemen zijn noodzaak, net als oplossingen die vragen om technische innovatie en kennisdeling.

Alewijnse werkt overal, met altijd evenveel enthousiasme. We hebben meerdere business lines, die zelfstandig opereren met elk hun eigen specialismen. Toch blijft het daar niet bij. Dankzij de structuur van onze organisatie profiteren de business lines volop van elkaars expertise. We bundelen onze kennis en ervaring en stellen die snel en efficiënt in dienst van uw organisatie. In binnen- én buitenland.

Ontdek in deze Nieuwsflits hoe we die bundeling van kennis veelzijdig inzetten. Of het nu gaat om een project rondom een supermarkt of kabellegger. Om een project bij een gemeente of waterpompstation. Het dagelijkse leven vereen-voudigen dankzij de laatste elektrotechnische toepassingen: dát is waar het ons om gaat.

Alewijnse blijft innoveren en verbeteren. Voor elk project, op elke locatie en op elk moment.

Ik wens u veel leesplezier. Dick AlewijnseCEO

02/2014

V

INHOUD

Marine Systems | 06 Retail | 08

Technisch Beheer | 10 Industrial Automation | 14

Damen Doc 7500 cable lay vessel

Gemeente Nieuwegein E-onderhoud

Livit orthopedie

Sluiscomplex in Wilhelminakanaal

04 | Alewijnse AcademyPassie voor elektrotechniek

05 | Alewijnse in La CiotatNieuwe thuisbasis voor refit- en onderhoud

07 | Contracten in AziëAlewijnse wint 8 contracten in 3 maanden

09 | Albert Heijn XLInstallatie voor nieuwe stadionsuper Roda JC

12 | Waardegedreven onderhoudKennisdeling klant en Alewijnse

Alewijnse werkt overal, met altijd evenveel enthousiasme.

@AlewijnseBV AlewijnseBVAlewijnsewebAlewijnse

Nieuwsflits is een uitgave van Alewijnse Holding B.V.(Eind)redactie en coördinatie: Carolijn KuijpersCorporate Communicatie AlewijnseConcept en realisatie: www.rooiepeper.nlDrukwerk: Ipskamp Drukkers EnschedeMail je reactie naar: [email protected]

Page 3: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

5 | Alewijnse NieuwsflitsAlewijnse Nieuwsflits | 4

lewijnse voert een bewust opleidingsbeleid voor haar medewerkers. Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel in de loopbaan. In 2013 is Alewijnse gestart met de Alewijnse Academy. Met deze opzet geeft Alewijnse leren een belangrijke plaats in de eigen

organisatie.ADe Alewijnse Academy is een plaats om kennis te delen. Waar we medewerkers uitdagen nieuwe wegen in te slaan én te bewandelen. De academy bestaat uit drie lijnen: Young professionals, Professionals en Operations, General management. Voor elke lijn zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Voor de Young Professionals is dit het Alewijnse Trainee Program.

Alewijnse Trainee ProgramDe tweede lichting trainees startte in september met het Alewijnse Trainee Program. De groep bestaat uit twaalf afgestudeerden: een gezonde mix tussen hbo- en wo-geschoolden met opleidingsrichtingen in Elektrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde en Organization Studies. Daarnaast hebben ze allemaal een gezamenlijke factor: passie voor elektrotechniek. De trainees zijn ondergebracht bij het Shared Service

Centre (ICT) en de verschillende business lines: maritiem, industriële automatisering, technisch beheer en retail. Op dit moment zijn zij werkzaam in de buitendienst en voeren zij een lean-opdracht uit. Ze hebben het VOL VCA-examen behaald en een aanwijzing voor de NEN3140. Ook zijn ze bezig met een basiscursus elektrotechniek. Tijdens deze module doorlopen ze in sneltreinvaart allemaal elektrotechnische aspecten. Het is de bedoeling dat ze deze cursus in de loop van het jaar steeds verder uitbouwen. Hierna volgt een module engineering.

De trainees vormen een enthousiaste groep die veel kennis en ervaringen met elkaar deelt. De rest van de organisatie leert op haar beurt van hun frisse ideeën en input. De Alewijnse Academy creëert op deze wijze een dynamische synergie.

Alewijnse Academy

De nieuwe overeenkomst betekent dat Alewijnse daar nu een permanente basis heeft. Het aanbod bestaat uit reparaties uit hoofde van garantie voor bestaande klanten, en volledige refit- en reparatiepakketten voor elektrische systemen die zijn ontworpen en geïnstalleerd door andere werven en integrators. Klanten profiteren van snelle analyse en diagnose van systeemproblemen, snellere levertijden en persoonlijke coördinatie met partners op de werf. In eerste instantie zal in La Ciotat een team van zes personeelsleden worden ingezet, dat voor grote projecten met Nederlandse ingenieurs en technici van Alewijnse wordt aangevuld.

“Ik heb altijd al een permanente aanwezigheid in het Middellandse-Zeegebied willen hebben”, aldus Dick Alewijnse, “vooral in de buurt van Marseille. We hebben al een vestiging in Antalya, Turkije, en het doet ons een groot genoegen nu ook te mogen bijdragen aan het succes van La Ciotat, dat in recente jaren de toonaangevende locatie voor refits in het Middellandse-Zeegebied is geworden.”Alewijnse staat met onmiddellijke ingang open voor alle vragen met betrekking tot refits, reparaties en onderhoud in La Ciotat. Het nieuwe kantoor is tegen het einde van het jaar volledig operationeel.

T ijdens de Monaco Yacht Show ondertekenden Jean-Philippe Mignard, algemeen directeur van SEMIDEP CIOTAT, en Dick Alewijnse, een contract waarmee La Ciotat in Frankrijk nu officieel de thuisbasis is voor de nieuwe refit- en onderhoudsafdeling

van Alewijnse. Het nieuwe bedrijf wordt gevestigd in Chantiers Naval, de grootste jachtwerf in het zuiden van Frankrijk.

La Ciotat is nu officieel de thuisbasis voor Alewijnse Marine Systems in Frankrijk

De plek voor refit- enonderhoud in Frankrijk

Marine Systems

Page 4: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

7 | Alewijnse NieuwsflitsAlewijnse Nieuwsflits | 6

De maritieme sector kan niet zonder de laatste techniek. Of het nu gaat om een passagiersschip, jacht of marineschip. Om een baggerschip, sleepboot of vrachtschip. Innovatieve oplossingen en flexibel inspringen op veranderingen vormen samen uw kompas. Als basis voor een toekomstbestendige koers, die vraagt om betrokken partners. Nationaal en internationaal.

Marine SystemsConstructief en efficiëntHet team van Alewijnse helpt u bij het bepalen van uw route. We ontwerpen, leveren en integreren elektrische installaties, ICT en automatisering voor de gehele maritieme sector. Ook leveren we losse systemen, al dan niet in combinatie met supervisie of inbedrijfstelling.

Dat alles doen we al vroeg in het proces. We denken mee vanaf het begin en dragen zo volop bij aan uw totaalontwerp. Alewijnse beschikt bovendien over service teams die gespecialiseerd zijn in service, onderhoud en inspectie. Constructief, snel en efficiënt.

Het meest recente contract van Alewijnse is met Jumbo Maritime en omvat ondersteuning van de elektrische voorzieningen op de offshore transport- en installatieschepen Jumbo Fairpartner en de levering van materiaal voor de Jumbo Jubilee.

Dit nieuwe Jumbo-contract bewijst dat Alewijnse’s strategie om elektrotechnische diensten te verlenen aan scheepswerven en scheepseigenaren in Zuidoost-Azië nu vruchten afwerpt. Aangezien de offshore industrie in Singapore en Maleisië een snelle groei doormaakt, bieden deze landen Alewijnse een belangrijke kans. Alewijnse is wereldwijd aanwezig in de maritieme en offshore industrie. Een one-stop-shop voor multidisciplinaire technische dienstverlening en innovatieve elektrotechniek.

Jumbo FairpartnerOndersteuning aan boord van Jumbo’s zware-ladingschip Fairpartner bestond uit het oplossen van complexe softwareproblemen. Een softwarespecialist van Alewijnse ging aan boord om de problemen te identificeren en verhelpen en voerde een update van de systemen uit, waarna de Fairpartner haar werkzaamheden kon hervatten.

Jumbo JubileeVoor het gigantische hef- en installatieschip Jumbo Jubilee regelde Alewijnse de levering van accu’s en andere elektrische componenten. Het schip had direct hulp nodig toen het in de haven van Singapore arriveerde. Met zijn uitgebreide bedrijfsmiddelen en expertise was Alewijnse de ideale partner voor deze opdracht.

Schepen van JumboAlewijnse speelde een belangrijke rol bij de bouw van vier schepen voor Jumbo Maritime, waarvan de Jumbo Jubilee het vierde was. Het eerste schip dat werd afgeleverd was de Jumbo Javelin, gevolgd door de Jumbo Fairpartner in 2003 en een derde schip, de Jumbo Fairplayer, in de zomer van 2008. De Jumbo Jubilee werd in 2009 afgeleverd.

Na een succesvolle samenwerking met Jumbo Maritime over een periode van enkele jaren zijn de Europese werkzaamheden nu naar Azië uitgebreid.

A lewijnse Marine Systems heeft sinds de officiële opening in maart 2014 van zijn nieuwe branches Alewijnse Marine Singapore Pte. Ltd. en Alewijnse Malaysia Sdn. Bhd. in Azië binnen drie maanden zijn achtste offshore contract binnengehaald.

Alewijnse wint 8e Aziatische contract in 3 maanden

Jumbo Maritime& Alewijnse

Alewijnse Noord verzorgt volledige elektrotechniek voor kabellegger

Alle techniekaan dek

Techniek, kennis en jarenlange ervaring. Het komt allemaal samen binnen de opdracht voor Damen Shipyards Bergum. De werf bouwt voor Van Oord een kabellegger en doet dat samen met Alewijnse Noord, dat er de handen vol aan heeft. Maar dan wél in positieve zin, benadrukt Martin Terpstra, manager operations bij Alewijnse Noord. “Wát we doen is niet nieuw voor ons. Maar de combinatie van dat alles, dat maken we zelden mee. We kunnen onze kennis volledig kwijt in deze opdracht.”

De kabellegger voor Van Oord wordt 123 meter lang en 27,5 meter breed. Binnen dat enorme schip zorgt Alewijnse voor de volledige elektrotechniek. De engineering ligt in handen van een vijftien man sterk team van Alewijnse Noord in Drachten. De uitvoering vindt plaats in Roemenië, door zo’n vijftig tot honderd medewerkers van Alewijnse Marine Galaţi. En terwijl Admarel voor de navigatie en communicatie zorgt, produceert Alewijnse International Switchboard Productions een deel van de schakelkasten. Martin: “Deze opdracht laat mooi zien hoe we als Alewijnse bedrijven de totale dienstverlening kunnen verzorgen.”

Tijdig afrondenMet zoveel betrokken partijen is een goede samenwerking niet minder dan noodzakelijk, vertelt Martin. “We gaan vanuit Drachten geregeld naar Galaţi en werken nauw samen met onze Roemeense collega’s. Dat moet ook wel, willen we het project tijdig afronden. We kregen de opdracht eind oktober 2013, de deadline staat eind december. We hebben dus een jaar, en dat voor een opdracht van deze omvang.”

Tijd vormt dan ook de grootste uitdaging, al ligt het project volgens Martin goed op schema. Is het schip eenmaal gereed, dan zet Van Oord het in voor het Gemini offshore windmolenpark, zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Tegen die tijd werkt Alewijnse alweer aan een volgend mooi project, vertelt Martin. “Damen gaat ook voor Maersk een kabellegger bouwen. Het wordt een nóg groter schip en wij werken weer mee. Dat zegt wel wat over het vertrouwen en onze goede samenwerking met Damen.”

lewijnse Noord werkt veel voor Damen Shipyards Bergum. Toch is de kabellegger voor offshore specialist Van Oord een speciale opdracht. Alewijnse verzorgt de volledige elektrotechniek van het schip en bundelt zo alle kennis binnen één en

hetzelfde project. A

Page 5: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

Alewijnse Nieuwsflits | 8 9 | Alewijnse Nieuwsflits

Alewijnse Retail levert maatwerk in winkelautomatisering, koel-techniek, warmtetechniek, elektrotechniek en energiemanagement. Continue innovatie op het gebied van werkwijze, producten, diensten en advies zorgt ervoor dat wij u als retailer maximaal kunnen ondersteunen bij het behalen van uw doelstellingen.

RetailAlewijnse wil volledig voldoen aan de wensen van de markt. De diensten en eindproducten van onze klanten hebben een repeterend karakter en zitten wat het technologieniveau betreft op dezelfde bandbreedte. Onze klanten zijn toonaangevend op hun gebied en succesvol in een (inter)nationale markt.

Alewijnse neem het realisatietraject van u over. Van idee tot en met het technisch beheer tijdens de gehele levensloop van de winkel. Hierdoor kunt u zich volledig richten op uw core business en kan Alewijnse Retail een bijdrage leveren aan uw groeidoelstellingen.

Deze werkzaamheden bestaan uit het aanpassen van de elektrische installatie (verlichting, elektra en data) en de werktuigbouwkundige installatie (airco’s, sanitair en leidingwerk).

Vast bedrijfsconcept“De bedrijfsruimtes van Livit variëren van spreekkamer tot magazijn en van ontvangstruimte tot kantine. Alle type ruimtes met de daarbij behorende specifieke technische installaties komen voor bij Livit, “legt Rick Schraven, projectmanager bij Alewijnse Retail uit. “Het bewaken en uitwerken van het vaste bedrijfsconcept is een onderdeel van het Retail Aanpassings Plan (RAP) van Alewijnse. Dit concept doet precies wat de afkorting suggereert: realisatiesnelheid organiseren in een winkelformule. Alewijnse voert dit

uit met budgetvastheid en gegarandeerde kwaliteit. Wij verzorgen hierbij advies op maat, zodat er ondanks de grote diversiteit toch eenheid is.” Verbouwingen tijdens openingstijden“Om de klant van dienst te zijn worden veel verbouwingen uitgevoerd terwijl de winkels geopend blijven. Toch heeft de klant nauwelijks overlast van de technische werkzaamheden die door Alewijnse worden uitgevoerd. Door een juiste planning en een goede afstemming met de andere bouwpartners worden de winkels grotendeels gefaseerd verbouwd,” aldus Rick Schraven.

L ivit Orthopedie is het eerste bedrijf in Nederland met een totaalaanbod aan orthopedische hulpmiddelen. Het bedrijf is specialist in orthopedisch maatwerk. En wie maatwerk levert wil voor zijn eigen winkels ook maatwerk. Alewijnse Retail voert

alle technische werkzaamheden uit bij verbouwingen op locaties van Livit Orthopedie.

Livit Orthopedie: advies op maat Projectmanager Rob Joosten van Alewijnse Retail: “In het voortraject

hebben wij de hoofdinfrastructuur voor de elektrische energievoorziening aangebracht. Wij hebben veel ervaring met het ombouwen van Albert Heijn winkels, dit is het eerste filiaal van Albert Heijn XL dat sinds 2012 nieuw is gebouwd. De levering en montage van de databekabeling vond ook plaats voor rekening van Alewijnse. Daarnaast het leveren en monteren van 88 lichtmasten met terreinverlichting op het parkeerterrein, bestaande uit 500 parkeerplaatsen.

Een grote uitdagingHet project was een grote uitdaging: het bouwen van een supermarkt met een dergelijke omvang in slechts anderhalve week tijd is dusdanig kort dat alles aan de voorkant tot in detail voorbereid moet worden. Voor een normale AH-winkel staat een bouwtijd van 5 dagen, voor deze AH XL winkel stond 9 dagen. Rob Joosten: “Bij de (ver)bouw gelden uiteraard strikte voorschriften, om de formule uitgangspunten te waarborgen. Uit efficiency- en kostenoverwegingen zijn de interieurcomponenten en installaties grotendeels gestandaardiseerd. Een aantal opstellingen in dit filiaal is nog niet eerder in XL-winkels toegepast, dus nieuw voor ons als bouwteam, waarbij het overleg en de afstemming in de ontwerpfase van enorm belang is geweest.”

TerreinverlichtingSamen met de opdrachtgever heeft Alewijnse Retail ook last-minute de terreinverlichting ontworpen, geleverd en gemonteerd. Dit gebeurde op zo’n manier dat hiervoor geen vergunningentraject hoefde te worden aangelopen. In verband met de snelle opening van het filiaal was hier onvoldoende tijd voor. Het parkeerterrein bestaat uit 500 parkeerplaatsen. Zo’n project vraagt veel voorbereiding, kennis en coördinatie van alle betrokken partijen en dat kan alleen met partners die echt weten wat er in retail speelt.

A lbert Heijn opende begin mei 2014 zijn eerste Nederlandse stadionsuper. Een AH XL onder de tribune van het Parkstad Limburg Stadion van voetbalclub Roda JC in Kerkrade. De winkel heeft een vloeroppervlakte van 4000 m2 en is in anderhalve week tijd

door het bouwteam van Alewijnse Retail voorzien van de complete elektrische licht- en kracht installatie.

Complete installatievoor nieuwe stadionsuper

Page 6: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

Alewijnse Nieuwsflits | 10 11 | Alewijnse Nieuwsflits

Het Stadshuis van Nieuwegein oogt haast futuristisch. Licht en ruimte krijgen er ruim baan, het open karakter is overal. Niet alleen de gemeentelijke afdelingen hebben er hun plek. Ook de Bibliotheek bevindt zich in het twee jaar oude gebouw, net als de regionale uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom en meerdere winkels waaronder de Wereldwinkel. Het is binnen deze bijzondere omgeving, waar Alewijnse Utrecht sinds begin dit jaar het onderhoud van de elektrotechnische installaties verzorgt.

Bovendien blijft het niet bij onderhoud alleen, vertelt Klaas Visee, installatiebeheerder namens de afdeling Gebouwsupport van de gemeente Nieuwegein. “Naast het onderhoudscontract schakelen we Alewijnse ook in bij storingen en voor uitbreidingen en aanpassingen. Zo hebben we binnen het gemeentehuis pas nog het aantal camera’s uitgebreid, waarbij Alewijnse voor ons de installatie verzorgde. Ook hebben we één van onze gebouwen door Alewijnse laten keuren voor de NEN 3140.”

Denken vanuit oplossingenTechnisch beheer is meer dan ooit een kwestie van denken vanuit de beste oplossing. Van wensen inventariseren en daar de dienstverlening efficiënt op afstemmen. Alewijnse neemt die rol graag op zich, merkt Visee. “Alewijnse denkt met ons mee. Dat begint al bij een heldere communicatie. Ik heb te maken met één vaste monteur en één vaste contractmanager en hoef mijn verhaal niet telkens opnieuw uit te leggen. Dat werkt uiteraard wel zo snel.”

Alewijnse Utrecht vult contract met gemeente Nieuwegein veelzijdig in

Meer dan onderhoud alleen

lewijnse Utrecht verzorgt sinds begin dit jaar het onderhoud van de elektrotechnische installaties van het

Stadshuis van Nieuwegein. De samenwerking is nog pril, maar lijkt er nu al een voor de lange termijn. “Alewijnse denkt met ons mee.”

A

Alewijnse Technisch beheer zorgt voor het beheer en onderhoud van uw gebouwen. Efficiënt, en met een integrale voorbereiding, uitvoering en begeleiding. Wij voelen ons verbonden met u als opdrachtgever. Dat merkt u, al vanaf het eerste moment van onze samenwerking.

Technisch Beheer

> U kunt vertrouwen op een hoogwaardige en technische dienst- verlening. We maken onze inzet kwantificeerbaar dankzij helder zicht op besparingen in tijd en geld.> Alewijnse Technisch beheer biedt u een ruim pallet aan specialismen. Daarmee beantwoorden we uw vraagstukken, van Technisch beheer tot aan Facility Management.

> Wij kennen als Alewijnse Technisch beheer het belang van hospitality en handelen daar ook naar.> U kunt vertrouwen op betrokken, energieke en bekwame specialisten die zorgen voor een hoogwaardige dienstverlening in en rondom uw gebouw(en).> We komen als Alewijnse Technisch beheer onze afspraken na. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.

Page 7: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

Luc Lageweg, directeur Alewijnse Zwolle heette iedereen welkom in de mooie ruimte van de Agnietenberg in Zwolle. Na een korte introductie gaf hij het woord aan Ronald Dercksen, business development manager Technisch beheer bij Alewijnse Delft.

Technisch Beheer 2.0Waar in het verleden Technisch Beheer vaak een reactieve dienstverlening betrof. Is het nu een van de basis elementen voor ongestoorde doorgang van (bedrijfs) processen. Zeker met de huidige veranderingen in de markt. Deze laten zien dat de onderhoudsbudgetten onder druk staan, technische kennis bij bedrijven verdwijnt en steeds meer word geproduceerd op het Just in Time principe. Technisch Beheer 2.0 is een partnership met onze opdrachtgevers. Binnen een partnership is het zeer belangrijk om de opgedane kennis te kunnen delen want alleen dan kunnen we de samenwerking optimaliseren. In zijn presentatie gaf Ronald Dercksen aan dat het slagen van een succesvolle samenwerking vooral gebaseerd is op: vertrouwen, duidelijke afspraken, lange termijn visie, communicatie en toegevoegde waarde. Alewijnse vervult hiermee een belangrijke rol als asset management partner.

Het thema “waardegedreven onderhoud”Maintenance engineer Rob Mecklenfeld ging dieper in op het thema van Continuï-Tijd 2014 “waardegedreven onderhoud”. Deze onderhoudsfilosofie heeft als basistheorie dat onderhoud waarde moet toevoegen. In een wereld waarin onderhoud vooral als kostenpost wordt gezien is dit een heel andere kijk op de zaak. Onderhoud kan volgens waardegedreven onderhoud op 4 manieren een directe bijdrage leveren aan de waardecreatie van een bedrijf. De vier waardedrijvers zijn: bezettingsgraad, veiligheid, gezondheid en mileu, kosten controle en

beheer middelen. Tussen deze drijvers bestaat een natuurlijke spanning. Daarom moet men continu op zoek zijn naar de juiste balans. Om dit te kunnen bepalen is het zaak om te weten hoe de waardedrijvers zich ten opzichte van elkaar verhouden. Vaak word dit gevoelsmatig gedaan, maar het kan ook met een sensitiviteitsanalyse. Het waardepotentieel van de gehele onderhoudsorganisatie wordt hierbij bepaald door aan de “knoppen” te draaien. Wat levert een beschikbaarheid (bezettingsgraad) van 1% op aan extra omzet? Wat voor kosten (kosten controle) staan hier dan tegenover? Wat kan er worden bespaard op preventief onderhoud als dit volledig wordt uitbesteed (beheer middelen)? Hoeveel moet er worden geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de wet en regelgeving (veiligheid, gezondheid en milieu) en hoeveel boetes worden hiermee voorkomen en tot in hoeverre wordt de betrouwbaarheid van de productie vergroot. Het doel is om de waardecreatie te bepalen en op basis hiervan beslissingen te nemen en het rendement te vergroten.

Onderhoud in de praktijkKees Tol, Manager Best Practices bij TATA Steel sloot het seminar met een presentatie over de best practices binnen het onderhoud van TATA Steel. Een zeer indrukwekkend verhaal waarin alle facetten van onderhoud en engineering naar voren kwamen. Door het zorgvuldig bepalen van de juiste KPI’s ( Key Point Indicators ) en MPI’s ( Maintenance Performance Indicators) werd er een internationale benchmark bepaald. Deze benchmark wordt gebruikt om alle productie locaties van TATA steel te vergelijken op prestatie, door gebruik te maken van dezelfde KPI’s. Deze informatie is verwerkt in een dashboard dat nu gebruikt wordt binnen verschillende lagen in de organisatie. De “delen is leren” filosofie wordt niet alleen binnen de eigen organisatie gebruikt maar ook daar buiten. Op de Alewijnse website kunt u meer lezen over Continuï-Tijd.

Op 3 juni jl. organiseerde Alewijnse Zwolle voor de 2e keer het seminar Continuï-Tijd

Waardegedreven onderhoud

p 3 juni jl. organiseerde Alewijnse Zwolle voor de 2e keer het seminar Continuï-Tijd. Ook dit jaar werd het als een groot succes gezien door zowel gasten als medewerkers. Continui-Tijd staat geheel in het teken van kennisdeling op het gebied van

Technisch beheer. O

Alewijnse Nieuwsflits | 12 13 | Alewijnse Nieuwsflits

Technisch BeheerAlewijnse Technisch beheer zorgt voor het beheer en onderhoud van uw gebouwen. Efficiënt, en met een integrale voorbereiding, uitvoering en begeleiding. Wij voelen ons verbonden met u als opdrachtgever. Dat merkt u, al vanaf het eerste moment van onze samenwerking.

> U kunt vertrouwen op een hoogwaardige en technische dienst- verlening. We maken onze inzet kwantificeerbaar dankzij helder zicht op besparingen in tijd en geld.> Alewijnse Technisch beheer biedt u een ruim pallet aan specialismen. Daarmee beantwoorden we uw vraagstukken, van Technisch beheer tot aan Facility Management.

> Wij kennen als Alewijnse Technisch beheer het belang van hospitality en handelen daar ook naar.> U kunt vertrouwen op betrokken, energieke en bekwame specialisten die zorgen voor een hoogwaardige dienstverlening in en rondom uw gebouw(en).> We komen als Alewijnse Technisch beheer onze afspraken na. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.

Page 8: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

15 | Alewijnse NieuwsflitsAlewijnse Nieuwsflits | 14

Alewijnse optimaliseert uw processen met efficiënte en betrouwbare oplossingen die naadloos aansluiten op uw behoeften. Dat betekent dat we uw organisatie eerst willen leren kennen. Uw industriële processen begrijpen en weten wat uw voornaamste voorwaarden zijn. Daarna volgt een perfect passende oplossing als vanzelf.

Industrial Automation

Standaard als maatwerkIndustriële automatisering bouwt op standaarden die uw processen vereenvoudigen en versnellen. Toch zien we standaard vooral als maatwerk. Het gaat om de organisatie, om specifieke processen. Het team van Alewijnse heeft dan ook oprecht interesse in wat u drijft, als basis voor een betrokken en duurzame samenwerking.

Onze technische expertise in combinatie met een proactieve houding: samen vormen ze onze verantwoordelijkheid voor u als klant. Alewijnse Industrial Automation richt zich met name op de markten Bruggen & Sluizen, Food en Water.

Het project wordt gerealiseerd op basis van ‘Systems Engineering’ om zo aantoonbaar aan het contract te kunnen voldoen. “Dat houdt in dat er validatie- en verificatiemomenten zijn ingebouwd,” stelt Jeroen Preijer, projectmanager bij Alewijnse Industrial Automation. “Al vanaf de tenderfase zijn we samen met Heijmans betrokken bij het project”, zegt Jeroen. “In het vervolg van het traject hebben we bijgedragen aan het voorontwerp en de voorstudies. Naast de complete besturingsinstallaties zijn we ook verantwoordelijk voor het infiltratiesysteem in het omliggende gebied. Dit systeem zal de waterstandsverlaging van het kanaal regelen. Ook verzorgen we de implementatie van alle beveiligingsvoorzieningen, zoals verlichting, intercom-, omroep- en camera-installatie, een brandmeldinstallatie, bliksemafleiding en inbraakbeveiliging.”

PlanningDe eerste werkzaamheden op locatie zijn al uitgevoerd. “De bekabeling van de bestaande sluis hebben we omgelegd, zodat deze niet wordt beschadigd tijdens de werkzaamheden,” licht Jeroen toe. “Nu bevinden we ons in de engineeringsfase. Voor het engineeren (het ontwerp) baseren wij ons op de door Rijkswaterstaat aangedragen documenten, inclusief de nieuwe kaderdocumenten die in mei van dit jaar ter beschikking zijn gesteld.”

RaakvlakbeheersingDoordat het projectteam multidisciplinair is samengesteld, vergt de realisatie van het project een goede raakvlakbeheersing. Jeroen vervolgt: “De uitdaging zit hem vooral in de totale integratie van alle systemen en een goede raakvlakbeheersing samen met de collega aannemers. Voor de raakvlakbeheersing wordt een 3D BIM-model gehanteerd waarin alle componenten van de verschillende leveranciers en aannemers zijn geïntegreerd. De systemen worden aan de voorkant al in een digitaal 3D model gegoten. Met deze werkmethode zijn we er zeker van dat alles op locatie straks past én naar behoren functioneert. We ontwerpen de elektrotechnische installaties en de complete automatisering. We engineeren de installatie zodanig dat de integratie van de bediening op afstand vlekkeloos zal verlopen. De sluis zal straks primair op afstand worden bediend. Medio dit jaar is de engineering afgerond, zodat we in het laatste kwartaal 2014 zijn gestart met de elektrotechnische werkzaamheden op locatie.” De sluis zelf gaat medio 2015 in bedrijf, waarna we de besturing van de oude sluis ontmantelen. De oude sluis blijft als monumentaal object wel behouden.”

lewijnse Industrial Automation is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de complete

elektrotechnische- en automatiseringsinstallatie van de nieuwe sluis en de integratie van de bestaande delen van sluiscomplex 3 in het Wilhelminakanaal in Tilburg.

AVerbreding Wilhelminakanaal: van aanbesteding tot en met uitvoering

Bijdragen aan het voor-ontwerp en de voorstudies

Page 9: Alewijnse Nieuwsflits 02 2014

Empowering your businesswww.alewijnse.com

A lewijnse houdt u op voorsprong met de laatste techniek. U spreekt graag dezelfde taal, ongeacht met wie u

samenwerkt. Alewijnse begrijpt dat en deelt deze instelling. We ontwerpen, leveren en integreren elektrotechnische systemen en leveren daarmee totaaloplossingen.

Overal ter wereld, voor de maritieme sector, industrie, retail en overig technisch beheer. We werken snel en vakkundig, met daadkracht en meer dan een eeuw aan ervaring.

Marine Systems Technisch BeheerIndustrial Automation Retail