Nieuwsbrief 17 November 2009

2

Click here to load reader

Transcript of Nieuwsbrief 17 November 2009

Page 1: Nieuwsbrief 17 November 2009

Als u deze e-mail in tekstformaat ontvangt, zonder afbeeldingen, klik hier!

Fleet Conference: 20 november 2009 NIEUWSBRIEF 17 november 2009

Journalistieke kwaliteit

Doorheen het bos van hippe buzzwords, onderscheidt menig mediamaker de kwaliteit vanklassieke nieuwsmedia van die van weblogs, amateur-video's en bedrijfsgebonden viral-publicaties allerhande. Het begrip lijkt echter scherp te contrasteren met alles waar het internetvoor staat: kort, amusant en vooral snel.Maar wat is die kwaliteit precies? Is het een patent van de zogenaamde kwaliteitskranten, dieonline ook steeds meer de popularisering opzoeken? Of biedt ‘Het Laatste Nieuws’ juistkwaliteit door iedere dag net datgene te bieden wat de meeste online Vlaamse lezers trekt? Enjournalistieke kwaliteit, is dat nu juist de kern van de discussie, of een door het internetachterhaald begrip?

Journalistieke opleiding

Afgaande op de naam zou ze de ideale basis moeten vormen voor een journalistieke carrière.Maar bieden de opleidingen van vandaag wel voldoende voorbereiding op het beroep vanmorgen? Onder het thema ‘Uitdagingen van e-publishing voor journalistiekeopleidingen’ zullen FLEET-onderzoeker Steve Paulussen en Ides Debruyne (Fonds PascalDe Croos) discussiëren over fundamentele (digitale) ontwikkelingen die de journalistiekverder zullen vormgeven en herdefiniëren.

Journalistieke job

De veranderingen in de journalistiek laten ook de journalist zelf niet koud. Jack of all trades,master of none – is deze uitdrukking binnenkort van toepassing op het journalistieke métier?Nieuwsredacties in Vlaanderen, allemaal werden ze geconfronteerd met de uitdagingen vaneen crossmediale mediaomgeving voor de organisatie en werking van een modernenieuwsredactie. Maar hoe maak je als nieuwsredactie de overgang van ‘monomediaal’ naar‘crossmediaal’? Onder de vraag of de digitalisering en de mediaconvergentie de journalistiekeigenlijk nog ten goede komen zal VUB-professor Kristel Vandenbrande in debat tredenmet Ann Van den Broek (Nieuwsblad.be), Wim Willems (VRT) en Karl van den Broeck(Knack).

Journalistiek tussen twee vuren

En wat te zeggen over dagelijkse nieuwsbronnen als politici, voetbalclubs en belangengroependie zelf aan het publiceren zijn geslagen en tegenwoordig over een directe lijn met denieuwsconsument beschikken? In een sessie rond dit ‘embedded publishing’ zullen FLEET-onderzoekers Sander Spek en Guy Muësen (UNIZO) discussiëren over de gevolgen vandit fenomeen. Want wil een voetbalfan of een zelfstandig ondernemer eigenlijk wel een'objectief' en 'onafhankelijk' verslag, zoals de traditionele media vaak denken? Tegelijkertijd zalFLEET-onderzoeker Ike Picone dieper ingaan op de actieve mediagebruiker. Hoe kunnende media lessen trekken uit gebruikersonderzoek, en wat moeten ze aanvangen met user-generated content? Samen met Pieter Dumon (De Morgen), Fons Van Dyck(think.BDDO) en Tim F. Van der Mensbrugghe (De werktitel.be) wordt het thema vande Vlaamse Nieuwsprosumer verder verkend.

FLEET praktisch

We nodigen u graag uit een kijkje te nemen naar het programma en u te registreren.Bijkomende informatie over de onderscheiden parallelle tracks vindt u terug op de website

Page 2: Nieuwsbrief 17 November 2009

(http://events.ibbt.be/fleet/?p=program)De registratie voor de conferentie is verplicht. Deze registratie kan ophttp://events.ibbt.be/fleet en bedraagt 75,00 euro. De conferentie gaat door in het hart van Brussel: Crowne Plaza, Rogier.Meer informatie over het IWT FLEET project en haar resultaten, opinies en producten vindt uterug op http://www.fleetproject.be.

FLEET is een multi-disciplinair onderzoeksproject dat zicht richt op Vlaamse e-publishing trends. FLEET-eindconferentie: vrijdag 20 november 2009 in het Crown Plaza hotel Brussel.

Organisatie: SMIT (onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel) i.s.m. IBBT vzw, InterdisciplinairInstituut voor Breedbandtechnologie

© IBBT vzw 2009

Deze e-mail werd verstuurd naar [email protected] hier om uit te schrijven.

privacy policy