OpRecht november 2009

Click here to load reader

download OpRecht november 2009

of 28

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  3

Embed Size (px)

description

OpRecht is het tweemaandelijkse juridische magazine van Sirius, de studievereniging van het Utrecht Law College.

Transcript of OpRecht november 2009

 • OpRecht Magazine van Studievereniging Sirius

  November 2009, jaargang 4 nr. 4: Found you, in 0.18 seconds Trendsetters roken gratis Weapon of choice

  All is fair in love and war

 • Profielschets. Voorpaginanieuws enmaatschappelijk relevant werk. Hoge verwachtingen. Herkenbaar?

  Voor ons wel.

  Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen

  adv Profiel A4 1 pagina:adv Profiel A4 losse pagina's 4-8-09 13:25 Pagina 1

 • 3

  Deze maand

  Nieuws

  Van het bestuur

  Column

  Wat een maand

  In beeld

  RubriekenPagina 4

  Pagina 26

  Pagina 25

  Pagina 25

  Pagina 5

  Lex

  Pagina 27

  Agenda

  Found you, in 0.18 seconds

  The curious cases of Mrs. Pretty and Mrs. Purdy

  Sirus nieuwe aanwinst: de Alumni-vereniging

  Trendsetters roken gratis

  Weapon of choice

  Pagina 7

  Pagina 9

  Pagina 11

  Pagina 14

  Pagina 17

  December

  2 Sirius Gala

  5 Sinterklaas 7 ULC Meeloopdag 16 Lezing Mr. Franken

  25 Eerste Kerstdag

  26 Tweede Kerstdag

  30 Oud en Nieuw

  Het nieuwe bestuur meldt zich Pagina 21Maak kort kennis met de plannen van het nieuwe be-stuur van Sirius

  Kun je een zaak in potentia aanhangig maken?

  Het ULC heeft nu ook haar eigen Alumni-vereniging.

  Lees over de nieuwe controversile marketingstrategie van tabaksfabrikanten

  Ht jaarlijkse event van Sirius. Een verslag.

  Een korte kijk op de afwegingen binnen het humanitair oorlogsrecht.

 • 4 OpRecht - november 2009

  Redactioneel

  LEX

  Na een jaar dienen onder Wouter, die de OpRecht haar nieuwe naam en uiterlijk gaf, is nu aan mij de beurt. Ik ben zeer vereerd en heb er zeker zin in. Schrijven is altijd een uitlaatklep geweest voor mij en nu ben ik eindverantwoordelijk voor het medium bij uitstek, waarin ik kan laten weten wat ik vind. Zo las ik in de krant dat een Britse tabaksfirma in Nederland contracten heeft gesloten met trendzettende Hollanders, waarin zij in ruil voor gratis sigaretten marketingideen aanleveren. Het feit dat die trendsetters een bepaald merk roken, is op zichzelf natuurlijk al reclame genoeg. De juristen bij de firma hebben een maas in de wet gevonden, denken ze. Ik vind het schandalig, maar moet toch toegeven dat film en realiteit soms erg dicht bij elkaar kunnen liggen.

  De marketingstrategie doet mij iets te veel denken aan de sluwe trucjes van tabaksfabrikanten in de film Thank you for smoking. Life imitates art laten we maar zeggen. Laten we maar hopen dat de Nederlander iets minder gevoelig is voor marketingstrategien dan de tabaksindustrie denkt. Ik betwijfel het. Zo. Mijn mening is eruit. Lees deze OpRecht met een kritische kijk en vorm je eigen mening over o.a. het militair recht en maak kennis met ons nieuwe bestuur.

  Veel leesplezier.

  Yarden Nieboer

 • 5

  Nieuws

  85% van de Nederlandse bevolking vindt de straffen te laag en de onderliggende wetten te soft, meldt de Raad van de Rechtspraak. Toch is het vertrouwen in de rechtspraak zelf relatief vrij hoog. Het is dus niet heel slecht gesteld met de rechtspraak in Nederland. De burger uitte nog meer kritiek; de uitspraken zijn niet uitgebreid genoeg gemotiveerd. Het lijkt dus dat als de rechter beter gaat vertellen hoe hij oor-deelt en met welke reden, het vertouwen zal stijgen en het onbegrip wat betreft de te lage straffen, wellicht zal da-len. Uitleggen dus. (YN)

  Op 19 oktober was het weer zover; ULCers kwamen van heinde en verre naar de Raadszaal van de ASP voor de jaar-lijkse verkiezings-ALV. Hoogtepunt van de avond was ui-teraard de speeches van de kandidaten. Toekomstige prae-ses Carlo Dorrestijn (ja, zoals hij bevestigde, de zoon van) stelde zich voor, evenals de acht andere gegadigden. De functie van vice-praeses was dit jaar erg en vogue, zoals werd getuigd door de drie kandidaten; ook waren er twee potentile assesors aanwezig. En toen: de stemmen waren geteld, de ALV werd uit het ongewisse gehaald Graag feliciteert de OpRecht het Siriusbestuur van 2009-2010: Carlo Dorresteijn, Suzanne Buck, Tim Sweerts, Ewout Lub-berdink, Marie-Louise Weeda en Sydney Brouwer. (MP)

  VerkiezingsALV 2009

  Rechtspraak moet meer uitleggen

  Zaterdag 7 november 2009 heeft voor de derde maal de open dag van de rechtspraak plaats gehad. Verschil-lende rechtbanken door het gehele land hebben die dag hun deuren geopend voor het publiek. Het thema van de landelijke open dag was de rechter maakt het verschil. Meer dan 45.000 mensen hebben een rechtbank bezocht, hetgeen een stijging betekent van 15.000 ten opzichte van het jaar daar voor. Op de open dag konden de be-zoekers onder meer nagebootste rechtszaken bijwonen en de leden van de magistratuur vragen stellen. Het doel is om door middel van dit soort dagen de burger meer inzicht krijgt in het functioneren van de rechtspraak, en zo het negatieve imago enigszins op te poetsen. (MR)

  Open dag van de rechtspraak

 • BE LOCAL-GO GLOBAL

  DLA Piper is een internationaal full service kantoor gevestigd in Amsterdam. Bij DLA Piper werken in Nederland 250 mensen, onder wie ruim 130 advocaten, (kandidaat-)notarissen en belastingadviseurs. DLA Piper maakt wereldwijd een sterke groei door en is n van de grootste en meest toonaangevende kantoren.

  Ben jij (bijna) afgestudeerd en wil je werken in een internationale werkomgeving? Ben je ambitieus, flexibel en een echte teamplayer? Start dan je carrire bij DLA Piper! Wij zijn constant op zoek naar enthousiaste en gedreven mensen die zich willen blijven ontwikkelen. Bij DLA Piper bieden we jou uitstekende (internationale) opleidingsmogelijkheden.

  DLA Piper Nederland N.V. is onderdeel van DLA Piper, een wereldwijd opererende juridische dienstverlener met ruim 3500 juristen, werkzaam in 29 landen. DLA Piper is gevestigd in 67 belangrijke steden in Europa, Azi, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten

  Interesse?Kijk voor meer informatie op www.werkenbijdlapiper.nl of neem contact op met Eveline Schrijber (recruiter): 020-5419820eveline.schrijber@dlapiper.com.

  www.dlapiper.com EVERYTHING MATTERS

 • 7

  Reportage

  Het is 8.45, locatie: Moreelse Park. Het ULC staat klaar om te vertrekken naar het Hilton. De mannen zijn in pak, de vrouwen in mantelpak, althans, volgens de gekregen mail moet het zo zijn. Ikzelf echter weiger in mantelpak te gaan, want als de mannen een broek aan mogen, mogen de vrouwen dat ook. Maar dat terzijde.

  Found you, in 0.18 secondsEen verslag van de Sirius Playground 2009

  Aangekomen op de locatie merken we al snel dat het een strak gepland dagje wordt met veel lekker eten en drinken, en niet te vergeten een verdieping en orin-tatie in de rechtspraktijk. Vandaag is iedereen op zijn best, het is Sirius Business. Er zijn drie sprekers uitgenodigd, die ons vertellen over hoe weinig privacy we eigenlijk hebben op het internet, het thema is immers Found you, in 0.18 se-conds. Niets blijkt minder waar. Bij de vraag wie er op Hyves, Facebook, Twitter of een dergelijke site zit, steekt iedereen zijn hand op. De volgende vraag is wie deze afgeschermd heeft, de meeste mensen heb-ben dat gelukkig wel. Ik moet dan wel aan mezelf bekennen dat mijn Hyves voor iedereen toegankelijk is, en dat mochten er rare fotos van mij op staan, mijn toekomstige werkgevers daar gemakkelijk bij kun-nen. (Ik heb toen ik thuis kwam dan ook gelijk mijn instellingen veranderd!)

  Gelukkig geldt voor mij dat ik geen rare fotos van mezelf op Hyves heb, voor zover ik weet natuurlijk. Ik vermoed echter dat menig Siriuslid na de Play-

  ground een mailtje naar vrienden heeft gestuurd, met het verzoek om die ene dronken foto alsjeblieft zo snel mogelijk van het internet te verwijderen. Na de lezingen volgt een interessante discussie, en dan is het op naar de lunch, om daarna weer helemaal opge-laden de workshops te volgen.

  Mijn eerste workshop was bij Bird& Bird, waar we ontdekten welke eigenschappen een advocaat moet hebben, wat wel en niet te doen bij een sollicitatiege-sprek en tenslotte werden er grappige Youtube film-pjes getoond ter illustratie. Als ik een eerstejaars was geweest, en nog compleet vreemd in de wereld der orintatie in de rechtspraktijk, had ik dit zeer hulpvol gevonden. Echter, ik ben derdejaars en had gehoopt op iets met meer juridische inhoud. Dus jammer, maar wel amusant. De tweede workshop maakte gelukkig alles goed. Ik zat bij het OM, dat begon met ons te illustreren hoeveel je daadwerkelijk in 0.18 seconds kunt vinden over bijvoorbeeld de voorzitter van de Praktijkdagcommissie. De hele groep was gecho-queerd. Dat je enkel via Google zoveel over iemand te weten kunt komen! Ze vervolgden hun verhaal met het uitleggen van een dossier over oplichting via het internet en eindigden hun verhaal met ons te vertellen via welke wegen we bij het OM terecht konden ko-men. Ook konden we onze vele vragen kwijt. Na de workshop was het mij al bijna duidelijk; misschien is het OM wel waar mijn toekomst ligt.

  Foto: Fotocommissie

 • 8 OpRecht - november 2009

  Na het diner was het mij geheel duidelijk. Samen met een vriendin had ik zveel vragen op een OvJ afge-vuurd, die zij met weloverwogen, duidelijke antwoor-den tot een bevredigend eind had gebracht, dat ik nu zeker weet, dat het OM het soort mensen is waar ik bij wil horen.

  Ik eindigde mijn diner bij Van Mens en Wesselink, waar een discussie over de rol van de advocaat in het grijze gebied van de belangen van de clint en de be-langen van de integriteit van de