Nederlandse projecten 20111

20

description

In dit boekje blikt SIW terug op de Nederlandse Projecten met internationale vrijwilligers in verschillende delen van het land.

Transcript of Nederlandse projecten 20111

Overzicht van deprojecten

Voorwoord

2011 was de natste zomer sinds 1906. En dat hebben onze vrijwilligers geweten! Op drie van de vijf projecten die we hebben georganiseerd werd gekampeerd en op vier projecten vonden de werkzaamheden vooral buiten plaats. In Bakkeveen werd het zelfs zo koud en nat dat het Rode Kruis extra dekens beschikbaar stelde! Maar dat kon de pret niet drukken; sterker nog, op alle projecten was de groep hecht en de sfeer warm.

We blikken dan ook terug op een succesvol seizoen, waarin hard is gewerkt, veel geleerd en vriendschappen voor het leven zijn gesloten. Ook hebben onze vrijwilligers kennis gemaakt met het Nederland dat toeristen niet te zien krijgen. Ze hebben kennisgemaakt met de mooiste natuurgebieden van Nederland en de boswachters die er in weer en wind werken; met ex dak- en thuislozen en ex-verslaafden en met de paardensport. Daarnaast hebben ze bijzondere plekken bezocht, zoals het wad in Friesland, het Verscholen Dorp in Vierhouten en de Nederlandse huiskamer voor een bord gloeiend hete Hollandse Pot. Veel vrijwilligers zijn zichtbaar geweest in de lokale media en zijn op die manier lokale ‘celebrities’ geworden.

In deze tijd van bezuinigingen wordt het werk van vrijwilligers steeds belangrijker, maar merken wij ook dat het lastiger wordt om projecten te organiseren en ze financieel af te dekken. Dit jaar zijn we begonnen met het onderzoeken van nieuwe financieringsmogelijkheden en samenwerkingsverbanden. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met Rabobank Noord-Drenthe voor het project in Oudemolen, waar Rabobank medewerkers een dag hebben meegewerkt en het project voor meerdere jaren zullen ondersteunen. Volgend jaar hopen we nog meer samenwerkingsverbanden op te kunnen zetten en op die manier minimaal 9 projecten te organiseren.

Wij willen alle partnerorganisaties, projectbegeleiders, SIW vrijwilligers, sponsoren en subsidiegevers heel hartelijk danken voor hun bijdrage. Zonder jullie inzet en steun zouden wij niet de mooie projecten kunnen organiseren waar jullie in dit boekje over lezen.

Met internationale groet,

Gerard Meppelink & Bas BussinkBestuursleden Nederlandse Projecten

Impossible is nothing!

AankomstOp zaterdag kwamen onze deelnemers een voor een binnendruppelen. Letterlijk, want het regende en dat zou de komende dagen ook niet stoppen. Nadat iedereen een slaapplekje had uitgezocht, kwamen we samen in de door Staatsbosbeheer aan ons ter beschikking gestelde schuur. Daar werden spontaan alfabetten uitgewisseld! De sfeer was meteen erg gemoedelijk en dat is het hele project zo gebleven. Het eerste weekend was nat en koud

19 deelnemers

begeleid door Petra Roskes en Eva Verstegen

georganiseerd in samenwerking met

Staatsbosbeheer Bakkefean-Tjonger

In het dorp Wijnjewoude, waar we het dichtst bij zaten, ging onze komst als een lopend vuurtje rond. In de supermarkt werden we door dorpsbewoners aangesproken over bomen en planten in de omgeving. Mensen hadden ons meteen geïntegreerd bij Staatsbosbeheer.

en een van de tenten bleek lek. We kregen twee zware nachten te verduren, waardoor het groepsproces mooi op gang kwam. Niemand klaagde en iedereen wilde alles doen om te helpen. Samen met Denny hebben we gezorgd voor twee nieuwe tenten. Via het Rode Kruis kregen we voor elke deelnemer twee dekens. We waren verrast over de bereidheid van mensen om mee te werken als je iets nodig hebt voor vrijwilligers. Fijn om te merken! De rest van de tijd sliepen we als roosjes, lekker warm en droog.

WerkHerhaaldelijk begeleid door kreten als ‘Impossible is nothing!’ en ‘We can do it!’ werden de dikste bomen omgezaagd. Voornamelijk door twee meiden (een uit Spanje en een uit Frankrijk), die elkaar helemaal vonden in het samen bomen zagen. Als we in onze vrije tijd ergens fietsten, keken ze steeds langs de weg welke bomen ze wilden omzagen! Ook de andere vrijwilligers werkten hard

Bakkefean23 juli tot 6 augustus

voor Staatsbosbeheer. Er werden bomen omgezaagd en struiken verwijderd. De ene keer om een laan op te fraaien en het zicht beter te maken, de andere keer voor het vrij en weer zichtbaar maken van een poel, dan weer om over een aantal jaar weer heide te kunnen laten groeien. De kleinere boompjes werden in kleinere stukken gezaagd om te kunnen gebruiken op de vuurplaats op de camping.

CorveeElke dag hadden er drie mensen ‘duty’: zij zorgden ervoor dat het ontbijt en de lunch klaar stonden, gingen boodschappen doen, kookten ’s avonds en wasten af. Vanaf de eerste dag ontstond al de traditie om een gerecht te koken uit hun eigen land. Zo hebben we Koreaans gegeten, Frans, Italiaans, Spaans, Canadees, Russisch, Servisch en Turks. Fantastisch dat ze gerechten wisten te bereiden uit hun eigen land met allemaal producten uit een Nederlandse supermarkt! En ook erg leuk om op deze manier kennis te maken met al die verschillende culturen!

Vrije tijdIn onze vrije tijd zijn we met de groep gaan midgetgolfen, zwemmen en kanoën. Ook zijn we een dagje naar Groningen geweest, waar iedereen in

groepjes zijn eigen weg ging. We hebben het gevangenismuseum in Veenhuizen bezocht, een lokale braderie, en de molen en het museum voor oude gereedschappen in Makkinga. De groep vond die oude Nederlandse tradities prachtig! Ook een bezoek aan de lokale kroeg mocht natuurlijk niet ontbreken. De lokale bevolking keek haar ogen uit bij het met hart en ziel zingen van karaokeliedjes door onze Japanner.

Herkend!Als we gingen fietsen naar het werk droegen we veiligheidshesjes van Staatsbosbeheer. Ook als we verder weg gingen en niet werkten, werden die vaak automatisch aangetrokken. Toen we tijdens een fietstocht even stopten bij een sluis om te kijken hoe dat werkte, kwam er spontaan een vrouw haar huis uit en vroeg of wij ‘de buitenlandse vrijwilligers’ waren. Ze had ons aan onze hesjes herkend uit de krant!

Laatste avondWe wilden het project graag feestelijk afsluiten, dus nodigden we de laatste avond ook alle medewerkers uit van Staatsbosbeheer die ons gedurende het project hadden begeleid. Met zijn allen hebben we gegeten en elkaar bedankt. Daarna hebben we er voor de laatste keer een feestje van gemaakt!

De ochtendIedere dag worden we om 05:30 uur wakker gemaakt door de kippen in het hok naast onze tentjes. Nog nooit hebben we zoveel zin gehad in kippensoep! Een mooie bijkomstigheid is echter wel dat niemand zich tijdens het project heeft verslapen! Iedere werkdag begint met een gezamenlijk ontbijt om 7:45 uur. Om 8:15 uur worden we verwacht voor het werkoverleg waarbij de taken voor de dag verdeeld worden. De verschillende taken variëren van binnengebrachte kleding, spulletjes, meubels, LP’s, boeken en electronische apparatuur uitzoeken en testen; spullen prijzen en in de winkel plaatsen; meegaan op de vrachtwagen om spullen bij de mensen thuis op te halen; tot meewerken in het huishouden. Iedereen blijft zich verbazen over wat voor spullen er bij Emmaus binnen komen. Kleding, schoenen en kleine spulletjes uitzoeken bevalt met name de dames erg goed. De heren vinden

Dutch people are só fit!!

Emmaus Parkwijk is een woon-werkgemeenschap waarin mensen met verschillende achtergronden samenleven en samenwerken. De combinatie van het drukke werkrooster, het bomvolle activiteitenprogramma, de gezelligheid ’s avonds èn een kippenhok op 2 meter afstand van de tentjes waar we in sliepen, zorgde voor de nodige vermoeidheid maar ook voor een zeer hechte groep!

6 deelnemers

begeleid door Bianca Moerman en Evelien Riesmeijer

georganiseerd in samenwerking metEmmaus Parkwijk

Emmaus Parkwijk12 tot 26 augustus

het leuk om te helpen bij de meubels en electra, het fietsenmaken en het meerijden met de vrachtwagen. Dmitry kwam een keer érg enthousiast terug. Hij had een groot huis gezien waar alleen maar oude mensen woonden! Het zag er zo mooi uit. Daar kan de doorsnee bejaarde in Rusland alleen maar over dromen. LunchPei-Ju uit Taiwan helpt vandaag met het huishouden. Ze zorgt er voor dat er een lunch klaar staat. Tijdens het huishouden heeft ze de mogelijkheid om één op één met de bewoners te praten. Ze is erg geïnteresseerd in de manier waarop de mensen bij Emmaus terecht gekomen zijn. Ze praat met een jongen over zijn drugsverleden en over het feit dat hij nu voorlichting geeft op dancefeesten. Ook wonen er mensen die dak- of thuisloos geweest zijn.

De middag Na de lunch werken we weer verder in en om de winkel en drie vrijwilligers en een Emmaus bewoner koken vandaag voor de hele groep. Ze maken Russische ragout met Zuid-Koreaans gekruid vlees. Een goede combinatie die bij iedereen in de smaak valt! Na het eten moet er nog een hele berg afwas weggewerkt worden en tegen half 8 zijn we pas echt klaar. UitstapjesIn de weekenden hebben we Amsterdam en Den Haag bezocht. Andere mooie dagen hebben we beleefd in “hometown” Utrecht. Utrecht bleef verrassen en stond uiteindelijk voor veel deelnemers op nummer 1 van “het Nederlandse stedenlijstje”. Het vriendelijke karakter, de terrasjes aan de grachten en het prachtige uiterlijk vallen in de smaak. Tijdens een kanotocht door de grachten wisten we flink te verdwalen. Dat werd dus 3 uur kanoën in plaats van 1,5. De meeste deelnemers vonden het aan het einde van de dag wel welletjes: “Dutch people are só fit!!”. Out of our BubbleNaar aanleiding van het thema hebben we de groep meegenomen naar een Nederlands huis om Hollandse pot te eten. Een SIW vrijwilliger heeft zijn ouders bereid gevonden om de hele groep thuis te ontvangen en aardappels, gehaktballen en groenten te koken! Ondanks dat dit helemaal niet zo spannend lijkt was het voor de deelnemers een bijzondere ervaring. De Spaanse meisjes waren dol op de grote ramen in het huis. “I love the windows and the light! In Spain everybody lives behind little windows and from the outside you can’t see anything from what’s happening inside!”

De nieuwe molenNa de eerste zaterdag kennis met elkaar gemaakt te hebben en onze tentjes hebben opgezet, stappen we zondag op de fiets met boswachter Kees en Staatsbosbeheervrijwilliger Tans om het nationaal park, waarin we de komende twee weken gaan zwoegen, te bewonderen. We zien de nieuwe molen van Oudemolen; de prachtige heide;

Je moet wel een klein beetje gek zijn

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa omvat een gebied van ruim tienduizend hectare waarvan ongeveer een derde natuurgebied is. Zestien jongeren uit negen verschillende landen helpen de boswachters met natuurbehoud. Ze kamperen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer op hun eigen ‘vijfsterren camping’.

en hunebedden, kunstwerken in het landschap. Ook horen we over het plan om slangen naar het park te halen, over de bezuinigingen van de regering, en over de omwonenden die boos waren toen de boswachters bomen kapten om een archeologisch gebied zichtbaar te maken: het Strubbenkniphorstbos. Op maandag wordt het project officieel geopend en zijn er speciale gasten op de koffie waaronder een vertegenwoordiger van

16 deelnemers

begeleid door Frank Elsdijk en Suzan van Dijk

georganiseerd in samenwerking met

Staatsbosbeheer Drentsche AaOudemolen 20 augustus – 3 september

de Rabobank, de Wethouder van Cultuur van de gemeente Assen, de familie Buist, een journalist en een fotograaf en kantoormedewerkers van SIW.

‘Potverdikke’Tijdens het ontbijt hadden we een korte Nederlandse les en bleken er veel talenten in de groep! Giacomo kon al naar hartenlust ‘potverdikke’ roepen. Tijdens de koffie begroetten we onze gasten in koor: ‘Goedemorgen allemaal, het is fijn om hier te zijn. Kom naar ons feestje, gezellig!’ Tot onze verbijstering roepen de vrijwilligers na een dag hooischeppen ook de wijze woorden: ‘niet te veel hooi op de vork nemen!’, wat verrassend goed klinkt met een Italiaans accent. SuperhenkDaarna mogen we dan eindelijk beginnen met werken. Iedere dag worden we begeleid door een boswachter die al snel bekend wordt onder de naam ‘Superhenk’. Superhenk helpt je met alles, hij begeleidt je naar het werk, geeft instructies, scherpt de knippers en begeleidt je terug tijdens storm en onweer: geen crisis is hem te veel.

WadlopenNa dinsdag en woensdag prikkeldraad uit de bosjes verwijderd te hebben, vertrekken we woensdagmiddag richting

Groningen. De helft van de groep neemt de tentjes mee en kampeert in het stadspark, terwijl de andere helft een nachtje binnen mag slapen bij begeleider Frank of een vriend van hem, die beduidend langer is dan sommige van onze vrijwilligers. Als de 1,52 meter lange Reimi hem ’s avonds op Noorderzon festival tegenkomt, legt ze dit fenomeen vast voor vrienden en familie.

De volgende dag moeten we vroeg uit de veren, richting de Waddenzee. Gisteren hebben we goedkope gympen gekocht en daarmee gaan we nu het wad op! Het is een prachtige dag, onder een strakblauwe lucht banen we ons een weg door dit werelderfgoed.

Na het wadlopen bezoeken we de zeehondencrèche in Pieterburen en gaan we terug naar Oudemolen, een hele wereldreis! We komen ’s avonds laat aan, uitgeput van alle inspanningen. Heerlijk, zo’n dagje vrij van werk! De volgende dag beginnen we weer fris en fruitig met knippen en zagen. Deze vrijdag knipt en zaagt Maurice, de wethouder van Assen, met ons mee. Tijdens de lunch begint het te onweren en vluchten we haastig naar de tenten.

‘Rabo-bankje’ plaatsenZaterdag werken we samen met het personeel van de Rabobank Noord-

Drenthe. We beginnen met een namen-spelletje van een van de vrijwilligers en plaatsen daarna, heel symbolisch, een ‘Rabo-bankje’. Wat we toen nog niet wisten was dat ons het zwaarste werk van de hele week te wachten stond. Even later staan we in het moeras te ploeteren om kleine boompjes met wortel en al eruit te hakken, knippen en trekken.

De volgende week hebben we nog te veel gedaan om op te noemen. We hebben hard gewerkt, waarvan een middag met een groep verstandelijk gehandicapten. We hebben op de boerderij van de familie Buist gewerkt. We zijn meerdere malen op de fiets verdwaald. We hebben pannenkoeken gegeten door subsidie van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa, we hebben paardgereden en, als afsluiter, hebben de boswachters vrijdag een trip in de trekkertram naar het Boomkroonpad en kamp Westerbork georganiseerd.

De laatste avondDie laatste avond was er een barbecue, er zijn er veel mensen die de afgelopen twee weken betrokken waren bij het project, gezellig! De vrijwilligers krijgen iets kleins en typisch Hollands mee, Staatsbosbeheer krijgt een zelfgemaakte poster en Superhenk zijn eigen schilderij. Er wordt gelachen en er vloeien tranen. Je moet wel een klein beetje gek zijn om helemaal op eigen kosten, al die kilometers af te leggen om ‘out of all places’ in Oudemolen boompjes uit het moeras te trekken, of prikkeldraad uit de bosjes. Maar wanneer je het meemaakt begrijp je het wel.

Bedankt, Superhenk, Kees en iedereen van Staatsbosbeheer, Familie Buist, Jan Vonk en het Rabobank personeel, de fietsenmaker, de bakker en iedereen die het project mogelijk heeft gemaakt. We hopen zelf ook een waardevolle bijdrage te hebben geleverd.

Suzan & Frank, begeleiders Oudemolen

Mensen van vlees en bloedHet eerste moment dat de vrijwilligers elkaar ontmoeten op het station van Buitenpost is een beetje onwennig. Grote koffers, gespannen blikken, bescheiden lachjes en soms wat ongemakkelijke stiltes. Toch lijkt er ook een soort opluchting te zijn omdat het allemaal nu echt gaat beginnen. Via facebook en email was er al contact gelegd tussen enkele vrijwilligers, maar nu veranderen de letters en foto’s naar mensen van vlees en bloed.

Tien minuten rijden verderop bevinden zich de vier bungalows in een klein huisjespark omringd door maïsvelden. Hier zullen we de komende twee weken verblijven. Nadat de kamers zijn verdeeld en de bagage is opgeborgen komen de deelnemers al gauw bij elkaar voor een eerste spelletje. Een simpel kaartspel, maar er wordt meteen flink gelachen.

In het donker fietst een kleurrijk gezelschap

Achttien deelnemers uit elf verschillende landen. Op een paar koppels na onbekenden voor elkaar. Stuk voor stuk met verschillende achtergronden, culturen, ervaringen en verwachtingen, maar op een aantal punten leek iedereen gelijk. Interesse in elkaar en elkaars cultuur, in voor gezelligheid en vastbesloten om er een leuke tijd van te maken.

Zondag, de eerste “echte” dag in Friesland voor de meesten, beginnen we met een relaxed programma. Het is een komen en gaan in de huisjes waarvan de voordeuren meestal wagenwijd open staan.

De eerste fietstochtNa een paar mededelingen en een lunch zijn we met de hele groep op pad gegaan voor een eerste fietstocht. Een aantal mensen bleek toch wat moeite met fietsen te hebben, maar met wat extra begeleiding konden ook zij mee. Zo werd

18 deelnemers

begeleid door Alex Eelderink en Diederik Leutscher

georganiseerd insamenwerking met

Staatsbosbeheer Noard-Fryslan

Twijzel27 augustus - 10 september

op een rustig tempo in een lang lint door het Friese landschap gefietst. Onderweg vertelde een van de Japanse deelnemers over haar fiets. Ze was niet gewend aan terugtrapremmen of “een rem in het midden” zoals ze het noemde: “Normaal zitten de remmen voor. En als je nu remt dan ga je helemaal naar voren! Dit wordt mijn dood! Eigenlijk zou ik een kinderfiets moeten hebben”, zei ze tegen me… “Maar je hebt nu een kinderfiets!” “No way!!!” Waarop ze me met grote ogen aankeek.

Diezelfde avond geven de boswachters van Staatsbosbeheer een presentatie over de omgeving, het werk en de redenen van het werk. Na de nodige waarschuwingen over vochtige grond en mogelijk veel regen voor komende week, worden de vrijwilligers wel wat angstig voor al het water!

De eerste werkdag was inderdaad nat en mede daardoor pittig. Het gras dat we moesten verplaatsen was vochtig en daardoor veel zwaarder dan normaal.

Deze avond werd voor het eerst gekookt door de deelnemers. Een heerlijke Ukrainse maaltijd. De rest van de avond worden er spelletjes gespeeld en veel gepraat over de verschillende culturen. Laat naar bed en weer vroeg op, want Omrop Fryslan komt de tweede werkdag langs om ons te filmen.

Een TV-ster rijkerDe volgende dag zijn we een tv-ster rijker. De geïnterviewde Japanner wordt regelmatig herkend op straat tot zijn grote vreugde en verbazing. Het weer is de rest van de week nogal Nederlands, wisselend zonnig en regenachtig en vrij fris voor het einde van de zomer. Het werk blijft zwaar, maar de stemming raakt er nooit uit en de groep wordt alleen maar hechter. De werkzaamheden bestaan uit het bij elkaar harken en verplaatsen van gemaaid gras, het omzagen van bomen en het knotten van wilgen.

WadlopenIn het weekend is het tijd voor een aantal uitstapjes. Het eerste uitje is een dag naar Ameland. Al heel vroeg vertrekken we naar Holwerd om deel te nemen aan een wadlooptocht naar het eiland. Een bijzondere ervaring op een bijzonder mooie dag. Tot aan de enkels in de blubber, tot aan de borst in het koude zeewater en drie uur lang onderweg over het wad.

De volgende dag staat een bezoek aan Groningen op het programma. Daarnaast worden gedurende de laatste week nog een klompenmuseum en enkele nabijgelegen boerderijen bezocht.

De een na laatste nacht wordt er gefeest in Groningen. ‘s Avonds de trein heen en in de ochtend de eerste trein weer terug. We bezoeken een aantal kroegen, er wordt gedanst, gedronken en gelachen. Moe maar tevreden gaan we de laatste dag tegemoet. Vanaf het station moeten we in het donker nog een half uur op de fiets voordat we kunnen slapen. De nacht is donker, maar daar doorheen rijdt een kleurrijk gezelschap verzonken in gedachten over twee bijzondere weken die hen allen nog wel een tijd bij zullen blijven.

Een project in weinig woorden: een fotoverslag

Aan het einde van de zomer vinden bij de Koninklijke NederlandseHippische Sportfederatie kampioenschappen plaats tijdens de Hippiade. Een groep van 12 vrijwilligers helpt mee met de voorbereidingen voor de wedstrijden en het klaarmaken van het wedstrijdparcours. Daarnaast genieten ze van de natuur op de Veluwe.

12 deelnemers

begeleid door Maarten de Lange,

Rick Knops en Jans Schaper

georganiseerd insamenwerking met KNHS

KNHS Ermelo3 – 17 september

KNHS Ermelo

Thema project

Ieder jaar ontwikkelt SIW een overkoepelend thema waar alle projecten in Nederland aandacht aan besteden. Dit jaar was het thema ‘Out of Our Bubble’; een oproep om uit de ‘project bubbel’ te stappen en contact te leggen met de lokale bevolking. Helaas is het niet gelukt om voor dit thema overkoepelende financiering te werven. Hierdoor hebben we niet de geplande toolkit kunnen ontwikkelen om aan dit onderdeel vorm te geven en was er per project minder thema-geld beschikbaar. Het thema heeft echter wel vorm gekregen door de creatieve invulling van de projectbegeleiders. Op verschillende projecten is er Hollandse pot gegeten bij een Nederlands gezin. Bij twee projecten hebben de deelnemers een rondleiding door Utrecht gehad van een ex drugsverlaafde en op die manier een hele andere kant van de stad leren kennen. Op de Veluwe hebben de deelnemers appels en eieren geruild met de lokale bevolking.

Out of our bubble

Bakkeveen

Dinamo Fonds

Oudemolen

Maatschap ’t Hoogeveld Eelde

Gemeente Aa en Hunze Gemeente Tynaarlo

Provincie Drenthe Subsidie van het Nationaal Beek- en

esdorpenlandschap Drentsche AaRabobank Noord-Drenthe

SIW bedankt de volgende subsidiegevers en sponsors voor hun bijdrage van afgelopen jaar. Zonder hen hadden we de projecten niet kunnen organiseren.

Colofon

Met dank aan: Anneke WensingTekst: geschreven door de begeleidersen deelnemers van de projectenFoto’s: de begeleiders en deelnemers van de projectenIllustratie: Frank ElsdijkOpmaak: Tycho van Woensel

Vooruitblik 2012

SIW Internationale Vrijwilligersprojectenzendt al ruim 50 jaarvrijwilligers uit naar projecten in ongeveer 70 landen wereldwijd. Ook organiseert zij in Nederland elk jaar verschillende inter-nationale vrijwilligersprojecten. De doelstelling voor 2012 is om minimaal 9 projecten te organiseren met een gevarieerd aanbod van natuur, constructie en sociale werkzaamheden. Op dit moment is de Nederlandse projectengroep druk bezig met het benaderen van nieuwe, verrassende partnerorganisaties. Daarnaast zijn we bezig met het verder ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsverbanden en sponsoring.

Contact

Heeft u interesse in samenwerking met SIW? Lijkt het je leuk om een SIW project in Nederland te begeleiden? Neem dan contact met ons op!

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten Willemstraat 7 3511RJ UtrechtContactpersoon: Jessica Hendriks, Projectcoördinator Nederlandse Projecten Tel.: 030 2317721 Bereikbaar op werkdagen (behalve woensdag) van 9.00-17.00 E-mail: [email protected]: www.siw.nl

Emmaus Parkwijk

Kf Hein Fonds Het Goede Doelenfonds voor ING medewerkers

Twijzel

Stichting Woudsend Dinamo Fonds