Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

40
Testdag Auto & Style www.leeuwarderzaailandkrant.nl nummer 69 • jaargang 7 • november 2011 De leukste krant van Friesland zaailandkrant Leeuwarder 33 In deze editie: Cambuur eremuur: Lodi Roembiak Tafel 10: Epke Zonderland 11 7 Special: nieuw provinciehuis Fryslân Fryske Music Night: Hèt dorpsfeest van Fryslân! 13 We zien elkaar met Kerst! Reserveer nu! via www.brasserielourens.nl Brasserie Lourens is onderdeel van Grand Hotel Post-Plaza Tweebaksmarkt 27 I Tel: 058 215 93 17 I [email protected] Al plannen voor Kerst? Kom Kerst vieren bij Lourens! Speciale feestmenu’s in een bijzondere kerstsfeer! Aan de nieuwe boulevard van Leeuwarden! 19 Auto & Stijl

description

de Leeuwarder Zaailandkrant editie 11, november 2011

Transcript of Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Page 1: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Testdag Auto & Style

www.leeuwarderzaailandkrant.nl

nummer 69 • jaargang 7 • november 2011De leukste krant van Friesland

zaailandkrantLeeuwarder

33

In deze editie:

Cambuur eremuur: Lodi Roembiak

Tafel 10: Epke Zonderland

11

7

Special: nieuw provinciehuis Fryslân

Fryske Music Night:

Hèt dorpsfeest van Fryslân!

13

We zien elkaar met Kerst!

Reserveer nu! via www.brasserielourens.nl

Brasserie Lourens is onderdeel van Grand Hotel Post-PlazaTweebaksmarkt 27 I Tel: 058 215 93 17 I [email protected]

Al plannen voor Kerst? Kom Kerst vieren bij Lourens!

Speciale feestmenu’s in een bijzondere kerstsfeer!

Aan de nieuwe boulevard van Leeuwarden!

19

Auto & Stijl

Page 2: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Openingstijden: do. 11.00-18.00 uurvr./za. 11.00-21.00 uurzo. 11.00-18.00 uur

Binnendijk 73 te Ryptsjerk deVertakking.nl

3pagina

Een jaar of 15 geleden zat ik voor het eerst van mijn leven in een stoomtrein. Het was tijdens een vakantie in het Lake District in het Noorden van Engeland. In een groot gebied werd reclame gemaakt voor de mogelijkheid om een ritje te kunnen maken met een authentieke stoomtrein. Die kans grepen we.

Tom van Mourik is namens de VVD wethouderop Vlieland en fractievoorzitter

in Provinciale Staten.

Colofon

Oplage: 140.000 ex.

Uitgave: Publicar B.V. Postbus 8544 8903 KM Leeuwarden tel.: 058 288 58 71 fax: 058 289 07 37 [email protected] www.publicar.nl www.halloleeuwarden.nl Vormgeving: Publicar DTP Redactie: Publicar B.V. Redactieteam LZK

Acquisitie: Publicar B.V.

Drukwerk: FD Hoekstra Boom

Verspreiding: FRL Verspreidingen B.V. tel. 058 - 21 54 157

Verschijningsdata: 12 december, 23 januari

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/of zetfouten voorbehouden.

zaailandkrantLeeuwarder

Het hele project werd gerund door vrijwilligers. Perronwachters, conducteurs en kaartjesverkopers hadden oude uniformen aan. Je stapte echt terug in de tijd en dat gaf een hele aparte sfeer. Het was een mooie middag in een echte Harry Pottertrein. Het was razend druk en ik weet nog goed hoe mooi ik het vond.

De tweede keer was in de Verenigde Staten. In Napa Valley, Californië, worden hele goede wijnen gemaakt. Het is een heel bekend wijnbouwgebied. Er rijdt een stoomtrein dwars door het gebied, langs de ranken van de meest bekende wijngaar-den, die gesticht zijn door emigranten uit Europa. We combineerden een ritje met een etentje, want terwijl de trein langzaam door het gebied reed, werd er een voortreffelijke maaltijd geserveerd. Het

kostte een paar centen, maar we kregen er heel veel voor terug. Een prachtige avond.

In beide gevallen was het ritje met de stoomtrein een niet verwacht extraatje tijdens een vakantie. Achteraf zijn die stoomritjes mij ook het beste bij-gebleven van die beide vakanties. Ik zat in rede-lijk toeristische streken, had alle tijd en heb twee prachtige uitjes gemaakt.

In Zuid West Friesland zijn de omstandigheden vergelijkbaar. Veel toeristen, een mooi landschap en ….. er liggen spoorrails. Niet zo vreemd dus dat er een Friese Stoomtreinmaatschappij is opgericht. Deze club is al twaalf jaar bezig om een stoomtrein te laten rijden van Stavoren naar Sneek. De club heeft heel veel tegenslagen gehad en – zoals de zaken er nu voor staan – heeft het project weinig kans van slagen meer, omdat niet meer aan de fi-nanciële verplichtingen kon worden voldaan.

Ik weet niet precies wat er allemaal is gebeurd en hoe zaken gelopen zijn. Ik weet wel hoe jammer ik het vind dat we de stoomtrein nog niet in Fryslân kunnen bewonderen en dat we dus nog niet een kaartje kunnen kopen om een ritje te maken.

Er is de laatste jaren heel veel geld gestoken in maatregelen om toeristen naar Fryslân te trekken. Er is vooral gemikt op watersporters. Met de slo-gan “grenzeloos varen” wordt reclame gemaakt voor het Friese Merengebied.

Als de mensen één keer in het gebied zijn, moet je ze ook het nodige kunnen bieden zodat ze wat langer blijven, dagtripjes gaan maken en de omgeving echt goed leren kennen. Qua steden en dorpen, landschap en natuur heeft Zuid West Friesland dan heel veel te bieden, maar een attrac-tie die er echt uitspringt zou er prima bij passen.

Volgens mij heeft de stoomtrein het in zich een even groot symbool van het gebied te worden als de Watertoren in Sneek dat nu is.Ik hoop daarom dat zaken toch te goede keren, dat het project nieuw leven wordt ingeblazen en dat ie gewoon gaat rijden. Dat zou toch prachtig zijn. TOET TOET.

TOM VAN MOURIK

Vragen, suggesties en opmerkingen kunt u kwijt op: [email protected]

De Stoomtrein

Sinterklazen opgelet

De smaak van taai en speculaas Plakt weer in onze monden

Het lijkt erop dat SinterklaasOns land weer heeft gevonden

Daar gaan we weer,de paden open lanen vol kadootjes

We winkelen geheel non stopWe trekken immers lootjes..

Shopping staat op d'eerste plekVan alle tijdsverdrijven

We willen graag, en da's niet gekLang in een stad verblijven

Lang winkelen in ONZE stadDat moet u echt beleven

Verbouwingen die maken datDe stad is gaan herleven

Er is hier veel veranderd SintU kent 't niet meer terug !!

En dat u hier de weg hervindtGaat vast en zeker vlug!

Een hele nieuwe winkelstraatDat zie je niet zo vaak

Hij is er toch en staat paraatU scoort ook hier vast raak

Winkelcentrum Zaailand isDat gaat u straks beamenEen prachtige belevenis

Daar winkel je graag samen

De feestverlichting in de stadVerdient een compliment

De Voorstreek, Schrans of NieuwestadOf waar je ook maar bent

De feestvreugde die spat erafWant Ljouwert hoort erbij!

Hier bent u graag met Piet en stafHier wordt u heel erg blij

Veel winkels, da's nou net de clouHet aanbod is totaal

Parkeren, shoppen, koffie toeHet is hier allemaal!

Dus sinterklazen opgelet U hoeft niet ver te zoeken

December wordt pas dolle pretDoor Ljouwert te bezoeken....

Gelooft u mij, na dit relaas,En na dit lovend schrijven

Dat het geloof in Sinterklaas,Nog heel erg lang zal blijven.....

Edith CopiniVoorzitterWinkelcentrum Zaailand

T I J D E N S D E R E N O V A T I E B L I J V E ND E W I N K E L S G E W O O N O P E N

Kelder/SouterrainKelder/Souterrain 1ste verdieping1ste verdieping

Begane grondBegane grondBAGS&TRAVEL

KLOPPEND HARTKLOPPEND HART

PARKEREN?

PARKEERGARAGE ZAAILAND PARKEREN?

PARKEERGARAGE ZAAILAND

PRIJSWINNAARS 8E PUZZEL

PUZZELMARATHON “DE SPEURNEUS”PRIJSWINNAARS 8E PUZZEL

PUZZELMARATHON “DE SPEURNEUS”

AANLOOP NAAR

OFFICIËLE OPENINGAANLOOP NAAR

OFFICIËLE OPENING

Onderstaande ontvangen een cadeaubon van Van Lemmen/Brixx, beschikbaar gesteld door de Vereniging Promotie Zaailand: de prijswinnaars ontvangen deze cadeaubon per post.

1. Mw. W.A. Peereboom, Leeuwarden2. Mw. L. Peters, Menaldum 3. Mw. A. van Leersum-Heutink, Goutum

Winkelcentrum Zaailand in het hart van Leeuwarden maakt zich op voor de officiële opening van de nieuwbouw. Tegelijk wordt gevierd dat het bestaande winkelcentrum op spectaculaire wijze is verfraaid. Vloeren, verlichting, nieuwe winkelunits: het winkelcomplex is op alle fronten weer geheel eigentijds en klantvriendelijk klaar voor shoppend Friesland.

Werken, wonen, winkelenIn omvang, uitstraling en aantal winkels is winkelcentrum Zaailand dus sterk gegroeid. Ook is boven het winkelcentrum een aantal nieuwe woningen gerealiseerd die uitdrukking geven aan de wens om krachtig in te zetten op een mix van www: werken, wonen en winkelen. Op 15 december, wanneer ook Sting een prachtige, grote winkel opent, staat een feestelijke opening gepland.

EindspurtIn de eindspurt volgen de ontwikkelingen elkaar nu snel op. Ambachtelijke slagerij Zijlstra is verhuisd en heeft op de onderste verdieping een werkelijk schitterende nieuwe zaak geopend en Dijkstra’s Boulangerie wordt groots verbouwd en krijgt onder meer een inpandig terras met 45 zitplaatsen. In de winkelunit aan het Ruiterskwartier (voorheen Lekker Anders) opent binnenkort een visspeciaalzaak.

zegels 30 ct

zegels 30 ct

uw KERSTPOST via FRL-Postbezorging in heel Fryslân

Kijk voor verkoop- en inleverpunten:www.frl-post.nl of bel 058-2154157

Het ‘kloppend hart’ van de stad is meer toegankelijk dan ooit. Vanuit de parkeergarage Zaailand zijn de winkels via een riante entree bereikbaar, er is een nieuwe hoofdentree gemaakt en het winkelend publiek kan in het gebouw ook gebruik maken van een nieuwe lift en trappenhuis. Als service is onlangs bovendien een zeer fraaie toiletgroep gerealiseerd. Het is een teken van de grote klantvriendelijkheid die het winkelcentrum zo typeert.

Page 3: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Openingstijden: do. 11.00-18.00 uurvr./za. 11.00-21.00 uurzo. 11.00-18.00 uur

Binnendijk 73 te Ryptsjerk deVertakking.nl

3pagina

Een jaar of 15 geleden zat ik voor het eerst van mijn leven in een stoomtrein. Het was tijdens een vakantie in het Lake District in het Noorden van Engeland. In een groot gebied werd reclame gemaakt voor de mogelijkheid om een ritje te kunnen maken met een authentieke stoomtrein. Die kans grepen we.

Tom van Mourik is namens de VVD wethouderop Vlieland en fractievoorzitter

in Provinciale Staten.

Colofon

Oplage: 140.000 ex.

Uitgave: Publicar B.V. Postbus 8544 8903 KM Leeuwarden tel.: 058 288 58 71 fax: 058 289 07 37 [email protected] www.publicar.nl www.halloleeuwarden.nl Vormgeving: Publicar DTP Redactie: Publicar B.V. Redactieteam LZK

Acquisitie: Publicar B.V.

Drukwerk: FD Hoekstra Boom

Verspreiding: FRL Verspreidingen B.V. tel. 058 - 21 54 157

Verschijningsdata: 12 december, 23 januari

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/of zetfouten voorbehouden.

zaailandkrantLeeuwarder

Het hele project werd gerund door vrijwilligers. Perronwachters, conducteurs en kaartjesverkopers hadden oude uniformen aan. Je stapte echt terug in de tijd en dat gaf een hele aparte sfeer. Het was een mooie middag in een echte Harry Pottertrein. Het was razend druk en ik weet nog goed hoe mooi ik het vond.

De tweede keer was in de Verenigde Staten. In Napa Valley, Californië, worden hele goede wijnen gemaakt. Het is een heel bekend wijnbouwgebied. Er rijdt een stoomtrein dwars door het gebied, langs de ranken van de meest bekende wijngaar-den, die gesticht zijn door emigranten uit Europa. We combineerden een ritje met een etentje, want terwijl de trein langzaam door het gebied reed, werd er een voortreffelijke maaltijd geserveerd. Het

kostte een paar centen, maar we kregen er heel veel voor terug. Een prachtige avond.

In beide gevallen was het ritje met de stoomtrein een niet verwacht extraatje tijdens een vakantie. Achteraf zijn die stoomritjes mij ook het beste bij-gebleven van die beide vakanties. Ik zat in rede-lijk toeristische streken, had alle tijd en heb twee prachtige uitjes gemaakt.

In Zuid West Friesland zijn de omstandigheden vergelijkbaar. Veel toeristen, een mooi landschap en ….. er liggen spoorrails. Niet zo vreemd dus dat er een Friese Stoomtreinmaatschappij is opgericht. Deze club is al twaalf jaar bezig om een stoomtrein te laten rijden van Stavoren naar Sneek. De club heeft heel veel tegenslagen gehad en – zoals de zaken er nu voor staan – heeft het project weinig kans van slagen meer, omdat niet meer aan de fi-nanciële verplichtingen kon worden voldaan.

Ik weet niet precies wat er allemaal is gebeurd en hoe zaken gelopen zijn. Ik weet wel hoe jammer ik het vind dat we de stoomtrein nog niet in Fryslân kunnen bewonderen en dat we dus nog niet een kaartje kunnen kopen om een ritje te maken.

Er is de laatste jaren heel veel geld gestoken in maatregelen om toeristen naar Fryslân te trekken. Er is vooral gemikt op watersporters. Met de slo-gan “grenzeloos varen” wordt reclame gemaakt voor het Friese Merengebied.

Als de mensen één keer in het gebied zijn, moet je ze ook het nodige kunnen bieden zodat ze wat langer blijven, dagtripjes gaan maken en de omgeving echt goed leren kennen. Qua steden en dorpen, landschap en natuur heeft Zuid West Friesland dan heel veel te bieden, maar een attrac-tie die er echt uitspringt zou er prima bij passen.

Volgens mij heeft de stoomtrein het in zich een even groot symbool van het gebied te worden als de Watertoren in Sneek dat nu is.Ik hoop daarom dat zaken toch te goede keren, dat het project nieuw leven wordt ingeblazen en dat ie gewoon gaat rijden. Dat zou toch prachtig zijn. TOET TOET.

TOM VAN MOURIK

Vragen, suggesties en opmerkingen kunt u kwijt op: [email protected]

De Stoomtrein

Sinterklazen opgelet

De smaak van taai en speculaas Plakt weer in onze monden

Het lijkt erop dat SinterklaasOns land weer heeft gevonden

Daar gaan we weer,de paden open lanen vol kadootjes

We winkelen geheel non stopWe trekken immers lootjes..

Shopping staat op d'eerste plekVan alle tijdsverdrijven

We willen graag, en da's niet gekLang in een stad verblijven

Lang winkelen in ONZE stadDat moet u echt beleven

Verbouwingen die maken datDe stad is gaan herleven

Er is hier veel veranderd SintU kent 't niet meer terug !!

En dat u hier de weg hervindtGaat vast en zeker vlug!

Een hele nieuwe winkelstraatDat zie je niet zo vaak

Hij is er toch en staat paraatU scoort ook hier vast raak

Winkelcentrum Zaailand isDat gaat u straks beamenEen prachtige belevenis

Daar winkel je graag samen

De feestverlichting in de stadVerdient een compliment

De Voorstreek, Schrans of NieuwestadOf waar je ook maar bent

De feestvreugde die spat erafWant Ljouwert hoort erbij!

Hier bent u graag met Piet en stafHier wordt u heel erg blij

Veel winkels, da's nou net de clouHet aanbod is totaal

Parkeren, shoppen, koffie toeHet is hier allemaal!

Dus sinterklazen opgelet U hoeft niet ver te zoeken

December wordt pas dolle pretDoor Ljouwert te bezoeken....

Gelooft u mij, na dit relaas,En na dit lovend schrijven

Dat het geloof in Sinterklaas,Nog heel erg lang zal blijven.....

Edith CopiniVoorzitterWinkelcentrum Zaailand

T I J D E N S D E R E N O V A T I E B L I J V E ND E W I N K E L S G E W O O N O P E N

Kelder/SouterrainKelder/Souterrain 1ste verdieping1ste verdieping

Begane grondBegane grondBAGS&TRAVEL

KLOPPEND HARTKLOPPEND HART

PARKEREN?

PARKEERGARAGE ZAAILAND PARKEREN?

PARKEERGARAGE ZAAILAND

PRIJSWINNAARS 8E PUZZEL

PUZZELMARATHON “DE SPEURNEUS”PRIJSWINNAARS 8E PUZZEL

PUZZELMARATHON “DE SPEURNEUS”

AANLOOP NAAR

OFFICIËLE OPENINGAANLOOP NAAR

OFFICIËLE OPENING

Onderstaande ontvangen een cadeaubon van Van Lemmen/Brixx, beschikbaar gesteld door de Vereniging Promotie Zaailand: de prijswinnaars ontvangen deze cadeaubon per post.

1. Mw. W.A. Peereboom, Leeuwarden2. Mw. L. Peters, Menaldum 3. Mw. A. van Leersum-Heutink, Goutum

Winkelcentrum Zaailand in het hart van Leeuwarden maakt zich op voor de officiële opening van de nieuwbouw. Tegelijk wordt gevierd dat het bestaande winkelcentrum op spectaculaire wijze is verfraaid. Vloeren, verlichting, nieuwe winkelunits: het winkelcomplex is op alle fronten weer geheel eigentijds en klantvriendelijk klaar voor shoppend Friesland.

Werken, wonen, winkelenIn omvang, uitstraling en aantal winkels is winkelcentrum Zaailand dus sterk gegroeid. Ook is boven het winkelcentrum een aantal nieuwe woningen gerealiseerd die uitdrukking geven aan de wens om krachtig in te zetten op een mix van www: werken, wonen en winkelen. Op 15 december, wanneer ook Sting een prachtige, grote winkel opent, staat een feestelijke opening gepland.

EindspurtIn de eindspurt volgen de ontwikkelingen elkaar nu snel op. Ambachtelijke slagerij Zijlstra is verhuisd en heeft op de onderste verdieping een werkelijk schitterende nieuwe zaak geopend en Dijkstra’s Boulangerie wordt groots verbouwd en krijgt onder meer een inpandig terras met 45 zitplaatsen. In de winkelunit aan het Ruiterskwartier (voorheen Lekker Anders) opent binnenkort een visspeciaalzaak.

zegels 30 ct

zegels 30 ct

uw KERSTPOST via FRL-Postbezorging in heel Fryslân

Kijk voor verkoop- en inleverpunten:www.frl-post.nl of bel 058-2154157

Het ‘kloppend hart’ van de stad is meer toegankelijk dan ooit. Vanuit de parkeergarage Zaailand zijn de winkels via een riante entree bereikbaar, er is een nieuwe hoofdentree gemaakt en het winkelend publiek kan in het gebouw ook gebruik maken van een nieuwe lift en trappenhuis. Als service is onlangs bovendien een zeer fraaie toiletgroep gerealiseerd. Het is een teken van de grote klantvriendelijkheid die het winkelcentrum zo typeert.

Page 4: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

w w w . g r a d a t i m . n l

Opleiding Psychosociaal werk,Coaching en Counseling

Info avond bezoeken!

BESPAAR NU TOT 40% OP EEN TROLLBEADS STARTERSARMBAND*

Zilveren startersarmband* van € 142,- voor € 89,- bespaar € 53,-!

Leren startersarmband* van € 132,- voor € 79,- bespaar € 53,-!

Winkelcentrum Zaailand 058 212 52 21 . Leeuwarden

Offi cial dealer

*Vraag naar de actievoorwaarden bij Copini!

Zilveren startersarmband

UNIEKEACTIE

WINKELCENTRUMZAAILAND

WINKELCENTRUMZAAILAND

kapsalon

Kado verpakking voor vaders en zonen

Maak ook dit jaar kans op superprijzen in de Puzzelmarathon 2011 "de Speurneus"!

Help Sherlock met het oplossen van de code!

Maandprijzen & rondeprijzen: nog meer kans!Naast de superhoofdprijs maakt u elke maand kans op een maand-prijs. En alsof het niet op kan, elke drie maanden op een al even fraaie rondeprijs een flatscreen tv, ter be-schikking gesteld door twee gulle sponsoren te weten: Tromp Expert in Leeuwarden en Meijer Expert in St-Annaparochie/Franeker/Bols-ward. Heeft u nog meer redenen nodig om ogenblikkelijk te begin-nen aan de volgende puzzel van de Leeuwarder Zaailandkrant?

Hoe speelt u mee?Van februari tot en met november

(met uitzondering van augustus) vindt u elke maand een nieuwe puzzel in de Leeuwarder Zaailand-krant. In augustus wordt de puzzel van juli herhaald vanwege de va-kantieperiode. Samen vormen deze negen puzzels de Puzzelmarathon “De Speurneus”. Met elke puzzel maakt u kans op de maand- en rondeprijzen. Elke opgeloste puzzel levert een combinatie van drie cij-fers of letters op. Voor de hoofdprijs heeft u nodig: de 9 cijfers en letters van de puzzels in de edities april, juli en november. Uw oplossing kunt u inleveren bij de genoemde inlever-adressen op deze pagina of u stuurt de oplossing in naar Publicar.

Wie puzzelt niet graag? Opa en oma en pake en beppe doen het, evenals kinderen en kleinkinderen. Vroeger, nu en in de toekomst: puzzelen heeft magie. Voor het vierde jaar in successie presenteert de Leeuwarder Zaailandkrant tot en met november maandelijks een pittige hersenkraker waar u stevig uw tanden in kunt zetten. Echte doorbijters belonen we met mooie maandprijzen en rondeprijzen en met een hoofdprijs waar u de mond van openvalt. Jawel, gezond, modern en trendy, echt twee prachtige Mambo Batavus fiet-sen dames of heren, zoals u wilt samen ter waarde van € 1500,-. Mede mogelijk gemaakt door een vlot gebaar van Jan Terpstra cycling World.

De spelregels op een rij:• Speeltu incidenteelmee,danmaaktu kans op de maandprijs.• Speeltudedriemaandenvanéénronde achter elkaar mee, dan maakt u kans op de rondeprijs.• Speeltumaandelijksmeeenlevertude cijfers en letters in van april, juli en november, dan maakt u aan het slot van de Puzzelmarathon kans op de hoofdprijs.• Over de uitslag kunt u niet corresponderen.• Ééninzendingperadres.

BOLSWARD FRANEKER

LEEUWARDEN ST. ANNAPAROCHIE

www.expert.nl Leeuwarden | Sneek | Drachten | Joure

Sponsors:

RO

ND

E 1

- JA

NU

AR

I - P

UZ

ZE

L 1

Naam: de heer/mevr.

Leeftijd:

Adres:

PC: Plaats:

Telefoon:

Code:Rond

e 3

- Pu

zzel

9

WoordzoekerStreep de woorden weg van links naar rechts en van boven naar beneden. De letters die u overhoudt, vormen een slogan, uit de slogan missen drie letters, deze vormen de code. De gekleurde blokjes zijn de letters voor de puzzelmarathon. Speel mee en lever uw oplossing vóór 2 december 2011 in bij: •Copinijuweliers,WinkelcentrumZaailand •KaasshopZaailand,WinkelcentrumZaailand •Publicar,postbus8544,8903KMLeeuwarden

DE SPEURNEUS

Ronde 3 - Puzzel 9Kiabmwmercedespeugeotopelhyundaitoyotavolvomitsubishifendtoutlanderyarispicantoautotestfrieslandnieuwfeestzaailandopeningdecemberprovinciedietwasybleuk

mijn dagje leeuwarden

begint in nieuw zaailand mijn dagje leeuwarden mijn dagje leeuwarden

begint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailand

Ontdek een nieuw en bijzonder stukje Leeuwarden: Nieuw Zaailand. Met het Ruiterskwartier is de stad een heuse winkel straat rijker en het vernieuwde Winkelcentrum Zaailand is zeker ook de moeite van een bezoekje waard. Dus: kom naar Leeuwarden en laat je verrassen. Parkeren doe je natuurlijk in de gloed nieuwe parkeergarage Zaailand.

www.nieuwzaailand.nl

OPEN VANAF 15 DECEMBER 2011

LEE0181 NZkrant adv (260x195).indd 1 04-11-11 13:34

Jubileumeditie wordt onvergetelijk!De 3 J’s, Willeke Alberti en George Baker: het is een greep uit de stevige line-up die dit jaar de jubileumeditie van de Fryske Music Night 2011 grote luister zal bijzetten. Op zaterdag 26 november staat het WTC Expo dus bol van een echt feest. Met de Fryske Popstars Dewi & Kim, maar ook Piter Wilkens, De Kast, Danny Panadero en Scrum is het meezinggehalte hoog. Het totale programma is bijna te groot om op te sommen, dus check HYPERLINK "http://www.fryskemusicnight.nl/"www.fryskemusicnight.nl voor updates en highlights.

SpiegelbeeldIn samenwerking met MBN Producties stelde de Leeuwarder Zaailandkrant vorige maand 5x2 kaarten beschikbaar voor deze op voorhand al onvergetelijke avond. De vraag was: Wat wordt algemeen gezien als de eerste grote hit van Willeke Alberti? Het antwoord: Spiegelbeeld (1963). De volgende winnaars ontvangen ieder twee kaarten. Gefeliciteerd en veel plezier!

Annebien Duhen en Johan Schilstra - LeeuwardenMarinthe Wijbrandi - WergeaV. Meerenga - Leeuwarden

A. D. Hofstra - WytgaardShirley Dijkstra - Hallum

Eachkontakt!Het Friese Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen het nieuwe album Twasprong, Die Twa doet een gooi naar het Nationale Songfestival en staat op 26 november in het WTC Expo op de planken van de Fryske Music Night. Vorige maand konden lezers van de Leeuwarder Zaailandkrant de nieuwe cd van de jongens Dijkstra winnen en wel door antwoord te geven op de vraag; wat was de eerste single van Twasprong? Het antwoord: Eachkontakt. De volgende tien winnaars krijgen het tweede album toegestuurd. Gefeliciteerd en veel plezier met de prijs!

René Nouta - HurdegarypJ. de Hoop - Eastermar

Elske de Boer - LeeuwardenJannegreet Lammertsen - Leeuwarden

Hans Felkers - StiensM. Deinum - Wergea

Jan en Marianne de Gooijer - KoarnjumAntje Larooi - MenaldumBetty de Boer - DrachtenW. Eppinga - Leeuwarden

SINTERKLAAS KORTINGSBON

St.Jacobsstraat 38-408911HV Leeuwarden058-2139100

10% kortingop bouwdozen

geldig t/m 3-12-2011 (m.u.v. aanbiedingen)

Nieuw Arriva Spurt in ho schaal 209,95 euro

Page 5: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

w w w . g r a d a t i m . n l

Opleiding Psychosociaal werk,Coaching en Counseling

Info avond bezoeken!

BESPAAR NU TOT 40% OP EEN TROLLBEADS STARTERSARMBAND*

Zilveren startersarmband* van € 142,- voor € 89,- bespaar € 53,-!

Leren startersarmband* van € 132,- voor € 79,- bespaar € 53,-!

Winkelcentrum Zaailand 058 212 52 21 . Leeuwarden

Offi cial dealer

*Vraag naar de actievoorwaarden bij Copini!

Zilveren startersarmband

UNIEKEACTIE

WINKELCENTRUMZAAILAND

WINKELCENTRUMZAAILAND

kapsalon

Kado verpakking voor vaders en zonen

Maak ook dit jaar kans op superprijzen in de Puzzelmarathon 2011 "de Speurneus"!

Help Sherlock met het oplossen van de code!

Maandprijzen & rondeprijzen: nog meer kans!Naast de superhoofdprijs maakt u elke maand kans op een maand-prijs. En alsof het niet op kan, elke drie maanden op een al even fraaie rondeprijs een flatscreen tv, ter be-schikking gesteld door twee gulle sponsoren te weten: Tromp Expert in Leeuwarden en Meijer Expert in St-Annaparochie/Franeker/Bols-ward. Heeft u nog meer redenen nodig om ogenblikkelijk te begin-nen aan de volgende puzzel van de Leeuwarder Zaailandkrant?

Hoe speelt u mee?Van februari tot en met november

(met uitzondering van augustus) vindt u elke maand een nieuwe puzzel in de Leeuwarder Zaailand-krant. In augustus wordt de puzzel van juli herhaald vanwege de va-kantieperiode. Samen vormen deze negen puzzels de Puzzelmarathon “De Speurneus”. Met elke puzzel maakt u kans op de maand- en rondeprijzen. Elke opgeloste puzzel levert een combinatie van drie cij-fers of letters op. Voor de hoofdprijs heeft u nodig: de 9 cijfers en letters van de puzzels in de edities april, juli en november. Uw oplossing kunt u inleveren bij de genoemde inlever-adressen op deze pagina of u stuurt de oplossing in naar Publicar.

Wie puzzelt niet graag? Opa en oma en pake en beppe doen het, evenals kinderen en kleinkinderen. Vroeger, nu en in de toekomst: puzzelen heeft magie. Voor het vierde jaar in successie presenteert de Leeuwarder Zaailandkrant tot en met november maandelijks een pittige hersenkraker waar u stevig uw tanden in kunt zetten. Echte doorbijters belonen we met mooie maandprijzen en rondeprijzen en met een hoofdprijs waar u de mond van openvalt. Jawel, gezond, modern en trendy, echt twee prachtige Mambo Batavus fiet-sen dames of heren, zoals u wilt samen ter waarde van € 1500,-. Mede mogelijk gemaakt door een vlot gebaar van Jan Terpstra cycling World.

De spelregels op een rij:• Speeltu incidenteelmee,danmaaktu kans op de maandprijs.• Speeltudedriemaandenvanéénronde achter elkaar mee, dan maakt u kans op de rondeprijs.• Speeltumaandelijksmeeenlevertude cijfers en letters in van april, juli en november, dan maakt u aan het slot van de Puzzelmarathon kans op de hoofdprijs.• Over de uitslag kunt u niet corresponderen.• Ééninzendingperadres.

BOLSWARD FRANEKER

LEEUWARDEN ST. ANNAPAROCHIE

www.expert.nl Leeuwarden | Sneek | Drachten | Joure

Sponsors:

RO

ND

E 1

- JA

NU

AR

I - P

UZ

ZE

L 1

Naam: de heer/mevr.

Leeftijd:

Adres:

PC: Plaats:

Telefoon:

Code:Rond

e 3

- Pu

zzel

9

WoordzoekerStreep de woorden weg van links naar rechts en van boven naar beneden. De letters die u overhoudt, vormen een slogan, uit de slogan missen drie letters, deze vormen de code. De gekleurde blokjes zijn de letters voor de puzzelmarathon. Speel mee en lever uw oplossing vóór 2 december 2011 in bij: •Copinijuweliers,WinkelcentrumZaailand •KaasshopZaailand,WinkelcentrumZaailand •Publicar,postbus8544,8903KMLeeuwarden

DE SPEURNEUS

Ronde 3 - Puzzel 9Kiabmwmercedespeugeotopelhyundaitoyotavolvomitsubishifendtoutlanderyarispicantoautotestfrieslandnieuwfeestzaailandopeningdecemberprovinciedietwasybleuk

mijn dagje leeuwarden

begint in nieuw zaailand mijn dagje leeuwarden mijn dagje leeuwarden

begint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailandbegint in nieuw zaailand

Ontdek een nieuw en bijzonder stukje Leeuwarden: Nieuw Zaailand. Met het Ruiterskwartier is de stad een heuse winkel straat rijker en het vernieuwde Winkelcentrum Zaailand is zeker ook de moeite van een bezoekje waard. Dus: kom naar Leeuwarden en laat je verrassen. Parkeren doe je natuurlijk in de gloed nieuwe parkeergarage Zaailand.

www.nieuwzaailand.nl

OPEN VANAF 15 DECEMBER 2011

LEE0181 NZkrant adv (260x195).indd 1 04-11-11 13:34

Jubileumeditie wordt onvergetelijk!De 3 J’s, Willeke Alberti en George Baker: het is een greep uit de stevige line-up die dit jaar de jubileumeditie van de Fryske Music Night 2011 grote luister zal bijzetten. Op zaterdag 26 november staat het WTC Expo dus bol van een echt feest. Met de Fryske Popstars Dewi & Kim, maar ook Piter Wilkens, De Kast, Danny Panadero en Scrum is het meezinggehalte hoog. Het totale programma is bijna te groot om op te sommen, dus check HYPERLINK "http://www.fryskemusicnight.nl/"www.fryskemusicnight.nl voor updates en highlights.

SpiegelbeeldIn samenwerking met MBN Producties stelde de Leeuwarder Zaailandkrant vorige maand 5x2 kaarten beschikbaar voor deze op voorhand al onvergetelijke avond. De vraag was: Wat wordt algemeen gezien als de eerste grote hit van Willeke Alberti? Het antwoord: Spiegelbeeld (1963). De volgende winnaars ontvangen ieder twee kaarten. Gefeliciteerd en veel plezier!

Annebien Duhen en Johan Schilstra - LeeuwardenMarinthe Wijbrandi - WergeaV. Meerenga - Leeuwarden

A. D. Hofstra - WytgaardShirley Dijkstra - Hallum

Eachkontakt!Het Friese Die Twa rijgt de successen aaneen. Onlangs verscheen het nieuwe album Twasprong, Die Twa doet een gooi naar het Nationale Songfestival en staat op 26 november in het WTC Expo op de planken van de Fryske Music Night. Vorige maand konden lezers van de Leeuwarder Zaailandkrant de nieuwe cd van de jongens Dijkstra winnen en wel door antwoord te geven op de vraag; wat was de eerste single van Twasprong? Het antwoord: Eachkontakt. De volgende tien winnaars krijgen het tweede album toegestuurd. Gefeliciteerd en veel plezier met de prijs!

René Nouta - HurdegarypJ. de Hoop - Eastermar

Elske de Boer - LeeuwardenJannegreet Lammertsen - Leeuwarden

Hans Felkers - StiensM. Deinum - Wergea

Jan en Marianne de Gooijer - KoarnjumAntje Larooi - MenaldumBetty de Boer - DrachtenW. Eppinga - Leeuwarden

SINTERKLAAS KORTINGSBON

St.Jacobsstraat 38-408911HV Leeuwarden058-2139100

10% kortingop bouwdozen

geldig t/m 3-12-2011 (m.u.v. aanbiedingen)

Nieuw Arriva Spurt in ho schaal 209,95 euro

Page 6: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

7pagina

De blaadjes zijn weer van de bomen, wat betekent, dat Sinterklaas voor de deur staat. Dit is niet alleen te merken aan de daling van temperatuur, maar ook aan de inhoud van de brievenbus. Winkeliers van Nederland laten de ouders weer weten, dat zij alleen goede ouders kunnen zijn, wanneer Sinterklaas de helpende hand wordt geboden bij de aanschaaf van veel speelgoed.

Enkele weken na Sinterklaas begint echter vaak de ellende: het speelgoed was gebrekkig, een onderdeel zat er niet bij, de radiografische helikopter stort elke keer neer en de spelcomputer heeft kuren. Vele ouders zullen dan ook terug naar de speelgoedwinkel gaan en kenbaar maken dat zij ontevreden zijn. De winkelier komt dan met de welbekende woorden: er zit geen garantie op speelgoed of dat de garantietermijn van 3 maanden is verlopen. Moet u deze opmerking als brave cadeaukopende ouder nu accepteren?

Het antwoord is simpel: nee. De wet kent in z’n geheel de term garantie niet. Dit is een term die door de middenstand zelf is uitgevonden. Immers, de mededeling dat er een garantie is voelt positief.

Wanneer er echter garantie wordt verstrekt is deze ook vaak beperkt van duur. Wanneer bijvoorbeeld een garantie van 6 maanden wordt verleend, en het artikel gaat stuk in de 8ste maand, zegt de winkelier, dat hij niet aansprakelijk is. De wet bepaalt namelijk in artikel 7:17 BW, dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Voorts mag een consument vertrouwen op de mededeling die de verkoper over het produkt doet.

Mocht u derhalve de afstand bestuurbare helikopter gekocht hebben die niet kan vliegen, dan kunt u terug naar de winkel. Als u dit binnen een half jaar doet, dan wordt in de wet bepaald, dat juridisch vermoed wordt dat de afgeleverde zaak al bij de aflevering gebrekkig was. U kunt vervolgens aan de winkelier vragen herstel van de afgeleverde zaak of vervanging van de afgeleverde zaak. Mocht dit alles niet mogelijk zijn, dan kunt u de koopovereenkomst zelfs ontbinden en uw geld terugvragen.

De winkelier die dus de bekende woorden gebruikt, dat er geen garantie is of dat de garantietermijn is verlopen, kunt u met deze kennis kritisch te woord staan. Maar misschien is dit nog wel de belangrijkste tip: koop eenvoudig, puur en stevig speelgoed, zodat al deze problemen aan u voorbij gaan.

Mr. Oscar van Oorschot, advocaat-partner bij De Haan Advocaten te Leeuwarden.Heeft u juridische vragen: mail uw vraag naar:

[email protected] en deze wordt binnen 48 uur beantwoord.

Garantie?

7pagina

Een goed voorbeeld van de onderscheidende waarde van dit merk is de bank Montauk Point, gemaakt volgens de linnen Quality Tailoring-lijn, met een knipoog naar de Savile Row, een winkelstraat in Londen, bekend om zijn traditionele maatpakken. De knopen zijn handgetekend en daarna op de bank geborduurd, net als de handgeschreven tekst. De kussens zijn omkeerbaar voor als je een iets rustigere look wilt. Riviera Maison Prijs € 1.999,00

GTSTRiviera Maison is onlangs met RTL 4 een verbintenis aangegaan om een hele set van GTST (Goede Tijden Slechte Tijden) in te richten voor de familie Bouwhuis compleet met banken, stoelen, tafel, accessoires etc. Jolijt heeft sinds kort ook een primeur. Riviera Maison heeft met B&C Raamdecoratie een complete lijn opgezet voor gordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen. Deze

collectie is slechts bij een aantal Riviera Maison dealers te vinden, waaronder dus Jolijt.

www.jolijt.com - www.jolijtwebwinkel.nl

Kerstsingle De Kast!Deze avond presenteert De Kast haar nieuwe kerstsingle ‘Overal was vrede’. Piter Wilkens verzorgt een miniconcert met zijn grootste hits en er is meer! Bijvoorbeeld het optreden van de 3J’s samen met Elske DeWall. En dan twee bekende Friese zusjes die in de huid kruipen van Maywood! Van Scrum naar Willeke Alberti en verder een optreden van de dames Kim Stolker (Popstars) en Dewi (Idols). Kippenvel! Halverwege de avond wordt de zaal door Lois Lane gedompeld in Abba-sferen en de jaren ’80. De zusjes Klemann zingen bovendien een Friese uitvoering van één van hun mooiste liedjes.

VerrassingVolgens Marc de Bruin, producent van de Fryske Music Night, staat de avond vol van verrassing: “Tijdens deze vijfde editie zijn we er echt weer in geslaagd om iets bijzonders neer te zetten. Van de openingsact tot het unieke finalenummer, het wordt één opzwepende golf van muziek! Er worden dan ook maar liefst 5.500 bezoekers verwacht.”

PompeblêdenDe dresscode voor deze jubileumavond is blauw, wit en rood en/of pompeblêden! De kleuren van de Fryske vlag gaan dus in top!

Bussen Bussen rijden door de hele provincie om mensen op te halen en thuis te brengen. Kosten € 9,50 p.p. Routes en meer info over tickets op:

www.fryskemusicnight.nl

In twee grachtenpanden aan de Nieuwestad (anno 1580) is woonwinkel Jolijt gevestigd, selected dealer van het merk Riviera Maison: kwaliteitsmeubels en accessoires, goed voor een compleet interieur.

Terecht wordt de Fryske Music Night in de volksmond het grootste dorpsfeest van Fryslân genoemd. En deze editie wordt helemaal speciaal, want de Fryske Music Night viert op zaterdag 26 november in WTC Expo Leeuwarden haar jubileum! Met dit jaar de 3J’s, George Baker, Willeke Alberti, Lois Lane, Die Twa, Griet Wiersma, De Kast, Elske DeWall, PiterWilkens, Danny Panadero, Scrum, Wout Zijlstra, Dewi, & Kim, De Hûnekop en de Doelleazen. De Friese top coverband Boulevard verzorgt wederom de artiestenbegeleiding.

Riviera Maison, Way of Living

Leukste en grootste muziekfeest fan Fryslân!

Ook uw huis is een afbouwvakman waard!Kom langs in de showroom van Plaveka Interieurs en

laat u inspireren en adviseren over onze mogelijkheden.

Al meer dan 32 jaar een begrip in de totale binnen-afbouw!

Showroom Plaveka Interieurs • Van Harenstraat 49 9076 BT • St.Anna Parochie

Voor het maken van een afspraak belt u metPlaveka Interieurs, tel. 0518-402006

Kijk voor meer informatie op www.plaveka.nl

speelgoedvoor

deel

24,99

Playmobil 5206Stoomboot van SinterklaasDeze set bevat o.a. Sinterklaas,Zwarte Piet, Amerigo, de stoombooten veel cadeautjes!

Voorstraat 92 - Kollum - Tel. 0511 - 452820 - www.speelgoedhuus.nlSpeelgoed

Planetenlaan 2 - Leeuwarden - Tel. 058 - 2882120 - www.mazzelshop.nl

9,99

Playmobil 4893Sinterklaas &

Zwarte Piet

19,99

LEGO Storage BrickHandige opbergdoosin diverse kleuren.Afm. 25x50x18 cm.

NIKKO RC auto’s 1:16Diverse modellen.Snelheid: 8,5 km/hMet volledige 3-bandfunctiebesturing (27mhz)Je kunt dus met 3 wagenstegelijk racen! Incl. batterijen

34,99

7498 LEGO City PolitiebureauHou de gevangenen tegen die proberenvia het riool uit het politiebureau te ontsnappen! Achtervolg de boeven, vang ze en breng ze in je politiebus terug naar de gevangenis.

69,99Van 99,99

49,99Poppenledikant met kastjeHout, met 2 kastdeuren en wielenIncl. matrasje, deken, kussen en mobielAfm. 51,5x30x90 cm.

LUCY POP MAGICPrachtige tienerpop, in schitterend‘magisch’ kostuum. De set bestaat uit:1 pop en 5 prachtige jurken, incl. leuke accessoires

12,99

LEEGVERKOOP

SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 - 233 90 40SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 - 233 90 40

o.a.:Rolf BenzJoriDancaInterstarHarvinkBert PlantagieBretzBrühlCloakHülstaLintelooVan BennekomParadeJabKendixPloegBree’s New WorldLuxaflexMachalke & Machalke

KOOPZONDAG 27 NOVEMBER - 11.00 TOT 17.00 UUR

OOK OP

TOPM E R K E N

NU € 1.850,- NU € 1.995,-

Voorbeeld 1:

Voorbeeld 2:

LINTELOO EASY LIVINGDESIGNBANK 4-ZITSVAN € 2.995,-

ROLF BENZ, L-SE 5800-06DESIGNFAUTEUILVAN € 3.277,-

KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER TOPAANBIEDINGEN!!!

OP=OP

Jolijt

Fryske Music Night, zaterdag 26 november

Page 7: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

7pagina

De blaadjes zijn weer van de bomen, wat betekent, dat Sinterklaas voor de deur staat. Dit is niet alleen te merken aan de daling van temperatuur, maar ook aan de inhoud van de brievenbus. Winkeliers van Nederland laten de ouders weer weten, dat zij alleen goede ouders kunnen zijn, wanneer Sinterklaas de helpende hand wordt geboden bij de aanschaaf van veel speelgoed.

Enkele weken na Sinterklaas begint echter vaak de ellende: het speelgoed was gebrekkig, een onderdeel zat er niet bij, de radiografische helikopter stort elke keer neer en de spelcomputer heeft kuren. Vele ouders zullen dan ook terug naar de speelgoedwinkel gaan en kenbaar maken dat zij ontevreden zijn. De winkelier komt dan met de welbekende woorden: er zit geen garantie op speelgoed of dat de garantietermijn van 3 maanden is verlopen. Moet u deze opmerking als brave cadeaukopende ouder nu accepteren?

Het antwoord is simpel: nee. De wet kent in z’n geheel de term garantie niet. Dit is een term die door de middenstand zelf is uitgevonden. Immers, de mededeling dat er een garantie is voelt positief.

Wanneer er echter garantie wordt verstrekt is deze ook vaak beperkt van duur. Wanneer bijvoorbeeld een garantie van 6 maanden wordt verleend, en het artikel gaat stuk in de 8ste maand, zegt de winkelier, dat hij niet aansprakelijk is. De wet bepaalt namelijk in artikel 7:17 BW, dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Voorts mag een consument vertrouwen op de mededeling die de verkoper over het produkt doet.

Mocht u derhalve de afstand bestuurbare helikopter gekocht hebben die niet kan vliegen, dan kunt u terug naar de winkel. Als u dit binnen een half jaar doet, dan wordt in de wet bepaald, dat juridisch vermoed wordt dat de afgeleverde zaak al bij de aflevering gebrekkig was. U kunt vervolgens aan de winkelier vragen herstel van de afgeleverde zaak of vervanging van de afgeleverde zaak. Mocht dit alles niet mogelijk zijn, dan kunt u de koopovereenkomst zelfs ontbinden en uw geld terugvragen.

De winkelier die dus de bekende woorden gebruikt, dat er geen garantie is of dat de garantietermijn is verlopen, kunt u met deze kennis kritisch te woord staan. Maar misschien is dit nog wel de belangrijkste tip: koop eenvoudig, puur en stevig speelgoed, zodat al deze problemen aan u voorbij gaan.

Mr. Oscar van Oorschot, advocaat-partner bij De Haan Advocaten te Leeuwarden.Heeft u juridische vragen: mail uw vraag naar:

[email protected] en deze wordt binnen 48 uur beantwoord.

Garantie?

7pagina

Een goed voorbeeld van de onderscheidende waarde van dit merk is de bank Montauk Point, gemaakt volgens de linnen Quality Tailoring-lijn, met een knipoog naar de Savile Row, een winkelstraat in Londen, bekend om zijn traditionele maatpakken. De knopen zijn handgetekend en daarna op de bank geborduurd, net als de handgeschreven tekst. De kussens zijn omkeerbaar voor als je een iets rustigere look wilt. Riviera Maison Prijs € 1.999,00

GTSTRiviera Maison is onlangs met RTL 4 een verbintenis aangegaan om een hele set van GTST (Goede Tijden Slechte Tijden) in te richten voor de familie Bouwhuis compleet met banken, stoelen, tafel, accessoires etc. Jolijt heeft sinds kort ook een primeur. Riviera Maison heeft met B&C Raamdecoratie een complete lijn opgezet voor gordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen. Deze

collectie is slechts bij een aantal Riviera Maison dealers te vinden, waaronder dus Jolijt.

www.jolijt.com - www.jolijtwebwinkel.nl

Kerstsingle De Kast!Deze avond presenteert De Kast haar nieuwe kerstsingle ‘Overal was vrede’. Piter Wilkens verzorgt een miniconcert met zijn grootste hits en er is meer! Bijvoorbeeld het optreden van de 3J’s samen met Elske DeWall. En dan twee bekende Friese zusjes die in de huid kruipen van Maywood! Van Scrum naar Willeke Alberti en verder een optreden van de dames Kim Stolker (Popstars) en Dewi (Idols). Kippenvel! Halverwege de avond wordt de zaal door Lois Lane gedompeld in Abba-sferen en de jaren ’80. De zusjes Klemann zingen bovendien een Friese uitvoering van één van hun mooiste liedjes.

VerrassingVolgens Marc de Bruin, producent van de Fryske Music Night, staat de avond vol van verrassing: “Tijdens deze vijfde editie zijn we er echt weer in geslaagd om iets bijzonders neer te zetten. Van de openingsact tot het unieke finalenummer, het wordt één opzwepende golf van muziek! Er worden dan ook maar liefst 5.500 bezoekers verwacht.”

PompeblêdenDe dresscode voor deze jubileumavond is blauw, wit en rood en/of pompeblêden! De kleuren van de Fryske vlag gaan dus in top!

Bussen Bussen rijden door de hele provincie om mensen op te halen en thuis te brengen. Kosten € 9,50 p.p. Routes en meer info over tickets op:

www.fryskemusicnight.nl

In twee grachtenpanden aan de Nieuwestad (anno 1580) is woonwinkel Jolijt gevestigd, selected dealer van het merk Riviera Maison: kwaliteitsmeubels en accessoires, goed voor een compleet interieur.

Terecht wordt de Fryske Music Night in de volksmond het grootste dorpsfeest van Fryslân genoemd. En deze editie wordt helemaal speciaal, want de Fryske Music Night viert op zaterdag 26 november in WTC Expo Leeuwarden haar jubileum! Met dit jaar de 3J’s, George Baker, Willeke Alberti, Lois Lane, Die Twa, Griet Wiersma, De Kast, Elske DeWall, PiterWilkens, Danny Panadero, Scrum, Wout Zijlstra, Dewi, & Kim, De Hûnekop en de Doelleazen. De Friese top coverband Boulevard verzorgt wederom de artiestenbegeleiding.

Riviera Maison, Way of Living

Leukste en grootste muziekfeest fan Fryslân!

Ook uw huis is een afbouwvakman waard!Kom langs in de showroom van Plaveka Interieurs en

laat u inspireren en adviseren over onze mogelijkheden.

Al meer dan 32 jaar een begrip in de totale binnen-afbouw!

Showroom Plaveka Interieurs • Van Harenstraat 49 9076 BT • St.Anna Parochie

Voor het maken van een afspraak belt u metPlaveka Interieurs, tel. 0518-402006

Kijk voor meer informatie op www.plaveka.nl

speelgoedvoor

deel

24,99

Playmobil 5206Stoomboot van SinterklaasDeze set bevat o.a. Sinterklaas,Zwarte Piet, Amerigo, de stoombooten veel cadeautjes!

Voorstraat 92 - Kollum - Tel. 0511 - 452820 - www.speelgoedhuus.nlSpeelgoed

Planetenlaan 2 - Leeuwarden - Tel. 058 - 2882120 - www.mazzelshop.nl

9,99

Playmobil 4893Sinterklaas &

Zwarte Piet

19,99

LEGO Storage BrickHandige opbergdoosin diverse kleuren.Afm. 25x50x18 cm.

NIKKO RC auto’s 1:16Diverse modellen.Snelheid: 8,5 km/hMet volledige 3-bandfunctiebesturing (27mhz)Je kunt dus met 3 wagenstegelijk racen! Incl. batterijen

34,99

7498 LEGO City PolitiebureauHou de gevangenen tegen die proberenvia het riool uit het politiebureau te ontsnappen! Achtervolg de boeven, vang ze en breng ze in je politiebus terug naar de gevangenis.

69,99Van 99,99

49,99Poppenledikant met kastjeHout, met 2 kastdeuren en wielenIncl. matrasje, deken, kussen en mobielAfm. 51,5x30x90 cm.

LUCY POP MAGICPrachtige tienerpop, in schitterend‘magisch’ kostuum. De set bestaat uit:1 pop en 5 prachtige jurken, incl. leuke accessoires

12,99

LEEGVERKOOP

SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 - 233 90 40SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - TELEFOON 058 - 233 90 40

o.a.:Rolf BenzJoriDancaInterstarHarvinkBert PlantagieBretzBrühlCloakHülstaLintelooVan BennekomParadeJabKendixPloegBree’s New WorldLuxaflexMachalke & Machalke

KOOPZONDAG 27 NOVEMBER - 11.00 TOT 17.00 UUR

OOK OP

TOPM E R K E N

NU € 1.850,- NU € 1.995,-

Voorbeeld 1:

Voorbeeld 2:

LINTELOO EASY LIVINGDESIGNBANK 4-ZITSVAN € 2.995,-

ROLF BENZ, L-SE 5800-06DESIGNFAUTEUILVAN € 3.277,-

KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER TOPAANBIEDINGEN!!!

OP=OP

Jolijt

Fryske Music Night, zaterdag 26 november

Page 8: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

De Wieken 31, 8801 RA FranekerTelefoon 0517-395704, Fax 0517-396990

9pagina

Sinterklaas & Kerst bij Leeuwarder Mazzelshop

Anneke Douma is een échte engel!

Anneke Douma (67) speelde het afgelopen seizoen in de Friestalige voorstelling ‘Tetman State’. Dit leidde tot het idee voor nóg een theaterprogramma. “Ditmaal gaat het over naoorlogse vrouwen uit de Noord-Oosthoek die keuzes moeten maken. De één blijft daar, de ander vertrekt om dromen na te jagen. Ik zing daar liedjes bij.” Anneke vindt het allemaal prachtig, net als de enórme kerstshow waar ze al vertellend doorheen loopt. “Wát een moois en wat een spektakel. Ze doen er zes weken over om deze grootste kerstshow van Friesland op te bouwen! Ik zit meteen in

Wie denkt dat Anneke Douma een tandje terugschakelt nu Sinterklaas en Kerst eraan komen, heeft het mis. Bij een bezoek aan de Mazzelshop in Leeuwarden vertelt Anneke over een nieuwe cd, een theatershow en de hulp aan Norma Miedema…

de kerststemming en zie al veel leuks voor thuis.” Dan valt haar oog op een uitgestalde Elfstedentocht met huisjes in de Dickens-stijl. Oogstrelend mooie miniaturen van bijvoorbeeld de Sneeker Waterpoort, de schaatsfabriek Nooitgedagt uit IJlst en de Oldehovetoren zijn blikvangers en op de achtergrond hoort men de orgelman spelen. Alle losse onderdelen zijn te koop en er kan een heel kerstdorp van worden opgebouwd. Anneke zingt spontaan een stukje van haar hit ‘Bonkefeart’. Hoe zit het met haar nieuwe cd? “Er zijn al een paar nummers opgenomen, maar we doen het rustig aan; de cd komt pas uit als hij écht helemaal goed en klaar is. Mijn dochter Agnes Sambrink en haar halfbroer Hans Sambrink werken er ook fanatiek aan mee.”

Speelgoed & paardenzorgDe sympathieke vocaliste vraagt aandacht voor een benefietconcert voor Norma Miedema in het WTC Hotel op 27 november. Anneke vertelt: “Norma vangt paarden op die een ander niet meer wil. Ze heeft weinig geld en pakt alle klusjes aan om maar voor alle dieren te kunnen blijven zorgen. Dat ze zelf in een bouwval woont, deert haar niet. Ik heb zóveel respect voor haar levensdoel, dat ik haar wil helpen. Nu komt er een concert met onder anderen Die Twa, Danny Panadero en Agnes Sambrink. Vele kunstenaars hebben werken ter beschikking gesteld,

warme winter

Holy Stitch!

Sinterklaas intocht

Noordelijk FilmFestival

Explore the North

12 en 13

nov.

9 t/m 13

nov.

25 en 26

nov.

12

nov.

www.vvvleeuwarden.nl

JUBILEUMAANBIEDING90 JAAR ANTON HOFSTEDE

www.antonhofstede.nl

1921-2011

Q 90,- korting op alle (zonne)brillen met een roze sticker.

Alle (zonne)brillen met een groene sticker voor Q 90,-

o.a. Dolce Gabbana, Gucci, Dior, Chanel,Ed Hardy, Prada, Bvlgari die op die avond zullen worden geveild.

De Mazzelshop zal de boel leuk aankleden in kerstsfeer. Ik beschouw al mijn leuke projecten als cadeautjes”, zegt de vrolijke Friezin. Cadeautjes zijn er ook volop in de Mazzelshop. Met de gigantische collectie Playmobil en Lego is de Mazzelshop de grootste in het noorden.

Kerstgedachte van een echte engelOp de kerstshow valt Anneke’s oog op het kleurrijke kerstsnoep. “Dit snoepthema doet het dit jaar erg leuk”, weet Klaas Loopstra. “Sommige andere kerstgadgets zijn zelfs al uitverkocht. Mensen vinden hier

inspiratie en nemen meteen spullen mee. We horen ook steeds vaker dat het enorme, gratis parkeerterrein echt een argument is om naar ons te komen. Mensen waarderen ook onze woonaccessoires, tuinmeubelen en kampeerspullen. We hebben werkelijk alles.” Anneke ziet een grote engel en poseert al even engelachtig naast het zilveren beeldje. Met de inzet die ze in deze tijd laat zien voor de paardenvrouw Norma, mag met recht worden gezegd dat Anneke zélf de grootste engel is…

ENORME NAJAARSCOLLECTIE • DE BESTE KWALITEIT • DE LAAGSTE PRIJS • KLANTENBOEKJE VOOR GRATIS KLEDING • OOK IRIS CHEQUE

Leeractie Alleen geldig bij Kooistra Kleding Leeuwarden, Schrans 73

€ 50.-KORTING!

Kooistra kocht een enorme partij kwaliteitsmerken HERENLeren jacksNU

ALLEEN

GELDIG BIJ

KOOISTRA

KLEDING IN

LEEUWARDEN

Pak mee die 50 euro!Keuze uit vele modellen en kleuren! b.v.:Herenjack normaal 179,- NU 129,-

Anneke Douma en Klaas Loopstra.

Page 9: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

De Wieken 31, 8801 RA FranekerTelefoon 0517-395704, Fax 0517-396990

9pagina

Sinterklaas & Kerst bij Leeuwarder Mazzelshop

Anneke Douma is een échte engel!

Anneke Douma (67) speelde het afgelopen seizoen in de Friestalige voorstelling ‘Tetman State’. Dit leidde tot het idee voor nóg een theaterprogramma. “Ditmaal gaat het over naoorlogse vrouwen uit de Noord-Oosthoek die keuzes moeten maken. De één blijft daar, de ander vertrekt om dromen na te jagen. Ik zing daar liedjes bij.” Anneke vindt het allemaal prachtig, net als de enórme kerstshow waar ze al vertellend doorheen loopt. “Wát een moois en wat een spektakel. Ze doen er zes weken over om deze grootste kerstshow van Friesland op te bouwen! Ik zit meteen in

Wie denkt dat Anneke Douma een tandje terugschakelt nu Sinterklaas en Kerst eraan komen, heeft het mis. Bij een bezoek aan de Mazzelshop in Leeuwarden vertelt Anneke over een nieuwe cd, een theatershow en de hulp aan Norma Miedema…

de kerststemming en zie al veel leuks voor thuis.” Dan valt haar oog op een uitgestalde Elfstedentocht met huisjes in de Dickens-stijl. Oogstrelend mooie miniaturen van bijvoorbeeld de Sneeker Waterpoort, de schaatsfabriek Nooitgedagt uit IJlst en de Oldehovetoren zijn blikvangers en op de achtergrond hoort men de orgelman spelen. Alle losse onderdelen zijn te koop en er kan een heel kerstdorp van worden opgebouwd. Anneke zingt spontaan een stukje van haar hit ‘Bonkefeart’. Hoe zit het met haar nieuwe cd? “Er zijn al een paar nummers opgenomen, maar we doen het rustig aan; de cd komt pas uit als hij écht helemaal goed en klaar is. Mijn dochter Agnes Sambrink en haar halfbroer Hans Sambrink werken er ook fanatiek aan mee.”

Speelgoed & paardenzorgDe sympathieke vocaliste vraagt aandacht voor een benefietconcert voor Norma Miedema in het WTC Hotel op 27 november. Anneke vertelt: “Norma vangt paarden op die een ander niet meer wil. Ze heeft weinig geld en pakt alle klusjes aan om maar voor alle dieren te kunnen blijven zorgen. Dat ze zelf in een bouwval woont, deert haar niet. Ik heb zóveel respect voor haar levensdoel, dat ik haar wil helpen. Nu komt er een concert met onder anderen Die Twa, Danny Panadero en Agnes Sambrink. Vele kunstenaars hebben werken ter beschikking gesteld,

warme winter

Holy Stitch!

Sinterklaas intocht

Noordelijk FilmFestival

Explore the North

12 en 13

nov.

9 t/m 13

nov.

25 en 26

nov.

12

nov.

www.vvvleeuwarden.nl

JUBILEUMAANBIEDING90 JAAR ANTON HOFSTEDE

www.antonhofstede.nl

1921-2011

Q 90,- korting op alle (zonne)brillen met een roze sticker.

Alle (zonne)brillen met een groene sticker voor Q 90,-

o.a. Dolce Gabbana, Gucci, Dior, Chanel,Ed Hardy, Prada, Bvlgari die op die avond zullen worden geveild.

De Mazzelshop zal de boel leuk aankleden in kerstsfeer. Ik beschouw al mijn leuke projecten als cadeautjes”, zegt de vrolijke Friezin. Cadeautjes zijn er ook volop in de Mazzelshop. Met de gigantische collectie Playmobil en Lego is de Mazzelshop de grootste in het noorden.

Kerstgedachte van een echte engelOp de kerstshow valt Anneke’s oog op het kleurrijke kerstsnoep. “Dit snoepthema doet het dit jaar erg leuk”, weet Klaas Loopstra. “Sommige andere kerstgadgets zijn zelfs al uitverkocht. Mensen vinden hier

inspiratie en nemen meteen spullen mee. We horen ook steeds vaker dat het enorme, gratis parkeerterrein echt een argument is om naar ons te komen. Mensen waarderen ook onze woonaccessoires, tuinmeubelen en kampeerspullen. We hebben werkelijk alles.” Anneke ziet een grote engel en poseert al even engelachtig naast het zilveren beeldje. Met de inzet die ze in deze tijd laat zien voor de paardenvrouw Norma, mag met recht worden gezegd dat Anneke zélf de grootste engel is…

ENORME NAJAARSCOLLECTIE • DE BESTE KWALITEIT • DE LAAGSTE PRIJS • KLANTENBOEKJE VOOR GRATIS KLEDING • OOK IRIS CHEQUE

Leeractie Alleen geldig bij Kooistra Kleding Leeuwarden, Schrans 73

€ 50.-KORTING!

Kooistra kocht een enorme partij kwaliteitsmerken HERENLeren jacksNU

ALLEEN

GELDIG BIJ

KOOISTRA

KLEDING IN

LEEUWARDEN

Pak mee die 50 euro!Keuze uit vele modellen en kleuren! b.v.:Herenjack normaal 179,- NU 129,-

Anneke Douma en Klaas Loopstra.

Page 10: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

11pagina

Sterspeler Lody Roembiak voetbalde overal…

‘De beste plek is Friesland’

Wortels in Papoea-Nieuw-Guinea, geboren in Leiden, opgegroeid in Den Haag en neergestreken in Friesland. De achtergrond van Lody Roembiak schildert een verhaal van afstanden en culturen en zijn zeer gevarieerde profvoetbalcarrière sluit zich daar naadloos op aan. Het voetballeven van de sympathieke wereldburger leidde hem langs Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Doetinchem, Turkije, Veendam, Zwitserland en Duitsland…

Tussendoor én aan het einde van zijn loopbaan balde Lody Roembiak (42) in Leeuwarden. Als hardwerkende rechtermiddenvelder of rechtsbuiten wist hij in de begin jaren negentig de handen op elkaar te krijgen in het shirt van Cambuur, de club waar hij tussen 2001 en 2003 nog trainde om zijn carrière af te bouwen. Waarom is de veelzijdige voetballer in Friesland blijven hangen en neergestreken in Drachten? “In de loop der jaren zijn mijn familie en vrienden allemaal uitgewaaierd over ons land. Mijn oudste zus woont nog wel in Den Haag, maar een andere zus is in Utrecht gaan wonen, mijn vader woont in Lelystad en mijn moeder is overleden. Toen ik na SV Waldhof Mannheim in Duitsland stopte met voetballen, moest ik nadenken over wat ik ging doen. Ik was getrouwd, had kinderen en wilde niet iedereen meeslepen naar Den Haag. In Friesland had ik een mooie en rustige tijd beleefd en voor het opgroeien van mijn kinderen vond ik dit de beste plek die ik had meegemaakt. Mijn kinderen hadden nog nooit een tram gezien, ik vond Den Haag geen optie.” Inmiddels is Lody gescheiden en wonen Diego (14), Bindamé (10) en Senna (8) bij hun moeder, elders in Friesland. Lody woont samen met zijn vriendin Nanda.

Baan en zonder baanRob Baan is hoofdverantwoordelijk voor Lody’s tijd bij Cambuur. “Hij heeft me van Den Haag naar Sparta gehaald en wilde me later dus ook in Leeuwarden. Toen ik bij Cambuur kwam, was dat een half jaar voor het kampioensjaar. In dat jubeljaar verloren we de eerste pot, uit tegen Wageningen. Ik kreeg toen verschrikkelijk op mijn kloten van de trainer. Waarom? Omdat ik slecht had gespeeld. En hij kende mij goed, dus ik was misschien een makkelijk slachtoffer om een daad te stellen. Het muurtje tussen zijn kantoor en onze kleedkamer was dun in het oude stadion van toen, dus Baan kon alles horen. Hij vond waarschijnlijk dat de sfeer in de groep te ontspannen was na een

verliespartij in diezelfde week.” Rob Baan had Roembiak naar Leeuwarden gehaald om zijn snelheid en zijn voorzet; met 25 goals uit 231 competitiewedstrijden heeft hij relatief weinig gescoord in zijn carrière. Lody weet nog: “Ik bediende Jack de Gier en Michael Mols en zodoende had Baan er een goed en uitgebalanceerd team van gesmeed en we werden glorieus kampioen.” Het met de promotie verdiende eredivisiejaar beleefde

de Leidse Lody maar half. Theo de Jong was inmiddels als trainer aangesteld bij Cambuur. “Daar hadden nog een paar jongens last van”, houdt Lody zijn ongenoegen over deze coach maar kort. Hij kwam in de tweede selectie terecht en wilde weg.

Een grote sterLody vertrok naar Zwolle, maar vierde zijn voetbalclimax pas jaren later bij Werder

Bremen. Via het Zwitserse FC Aarau kwam hij in 1998 bij de Duitse topclub terecht, waar hij een soort oase van professioneel voetbal en media-aandacht meemaakte. Lody schetst: “Bundesliga. Een basisplek. Elke speler doet iedere dag vier interviews. Voor het publiek heb je een ongekende status. We moesten spelersfoto’s signeren en onze naam op ontelbaar veel ballen zetten. Je bent daar echt een grote ster.”

Lachend in LeeuwardenPromoveren deed Lody eerder met De Graafschap en een smak geld verdiende hij in 1994 bij het Turkse Antalyspor. Toen hij in 1996 beregoede partijen speelde bij Veendam, bood de toenmalige Cambuurvoorzitter Jan Riedstra hem opnieuw een contract aan. Kink in de kabel was echter Cambuurtrainer Han Berger, die niet in het overleg was betrokken en het niet zag zitten dat er spelers buiten zijn medeweten om werden gecontracteerd. “Mijn contract bij Cambuur heeft in dat jaar een week geduurd”, kijkt Lody er lachend op terug. In 2001 keerde hij na een indrukwekkende voetbaltijd terug in Leeuwarden om met de selectie mee te trainen en zodoende langzaam zijn sportintensiteit af te bouwen. Nog steeds is de spontane sporter met de makkelijke babbel betrokken bij de club; hij is vanuit zijn onderneming ‘Lody Roembiak Sport Conexxions’ als maatschappelijk werker verbonden aan Cambuur. Samen met René van Rijswijk Projects in Sports begeleidt hij onder anderen werkeloze jonge mensen vanuit het Wajong-project om hen middels een pakket van sporten en niveaubepaling in de maatschappij terug te brengen.

Vellinga Optiek. Optometrist OVN/Contactlensspecialist ANVC.Naauw 13, 8911 HW Leeuwarden. Telefoon 058 216 21 24 E-mail [email protected] | www.vellingaoptiek.nl

Ooglaser behandeling?

Vellinga Optiek biedt completebegeleiding bij ooglaserbehandelingen.

Een veilig vertrekpunt als u een gedegenadvies net zo belangrijk vindt als

de behandeling zelf.Wilt u meer weten over denieuwste mogelijkheden?

Bel ons of ga naarwww.eyescan.nlooglaser adviescentrum

Profiteer nu van deeindejaarsaktie van Eyescan!

Musterring T H E S P I R I T O F L I V I N G .

MR 2830

MR 2315

Laat u inspireren door deGRATIS BROCHURE

MR 2460

MusterringNIEUWE COLLECTIE 2011 / 2012www.musterring.nl

Zwettestraat 20 - 8912 AH LeeuwardenTelefoon: 058-2130027

www.detijd.nlwww.musterring.nl

Kom naar onze win-kel en maak gebruik van de mogelijk-heden

www.braad.nl

PVC VLOEREN

Creatieve vormgevingsmogelijk- heden.

Toepasbaar in het hele huis, ook in de badkamer, de gang, de keuken.

Geschikt voor mensen met aller- gische aandoeningen.

Kan ook in combinatie met vloerver- warming worden gelegd.

Aangename demping van loopgelui- den - geen zgn. ,,klik-klak-effect’’.

Uiterst slijtvast met 20 jaar garantie. Ongevoelig voor vocht en vuil. Eenvoudig met een dweil schoon te

maken. Geschikt voor meubels op wieltjes in

de woonkamer. Dankzij de geringe hoogte ideaal

voor renovaties. Eenvoudig en schoon te verwerken

en leggen.

openingstijden zijndi.t/m vrij . 9.30 - 17.30donderdagavond koopavond19.00 - - 21.00 uurzaterdag 9.30 - 17.00 uur

Nauwelijks van echt te onderscheidenMet vloerdelen van wel 185 cm lang.

www.frappant-online.nlSt. Jacobsstraat 9, Leeuwarden

* warme wintercadeaus* espresso benodigdheden

EEN BEGRIP VOOR KWALITEITS SCHOENREPARATIES

en dat al

sinds 1889

Nieuwstad 111 - Lange Pijp Leeuwarden - Tel. 058 212 78 94

Voor al uw: - Kledingreparaties - Tassenreparaties - Sleutelservice - Ritssluitingservice - Naamplaatjes - Diverse souvenirs - Depôt Miedema Stomerij - Slijpen van messen, scharen en schaatsen

Page 11: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

11pagina

Sterspeler Lody Roembiak voetbalde overal…

‘De beste plek is Friesland’

Wortels in Papoea-Nieuw-Guinea, geboren in Leiden, opgegroeid in Den Haag en neergestreken in Friesland. De achtergrond van Lody Roembiak schildert een verhaal van afstanden en culturen en zijn zeer gevarieerde profvoetbalcarrière sluit zich daar naadloos op aan. Het voetballeven van de sympathieke wereldburger leidde hem langs Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Doetinchem, Turkije, Veendam, Zwitserland en Duitsland…

Tussendoor én aan het einde van zijn loopbaan balde Lody Roembiak (42) in Leeuwarden. Als hardwerkende rechtermiddenvelder of rechtsbuiten wist hij in de begin jaren negentig de handen op elkaar te krijgen in het shirt van Cambuur, de club waar hij tussen 2001 en 2003 nog trainde om zijn carrière af te bouwen. Waarom is de veelzijdige voetballer in Friesland blijven hangen en neergestreken in Drachten? “In de loop der jaren zijn mijn familie en vrienden allemaal uitgewaaierd over ons land. Mijn oudste zus woont nog wel in Den Haag, maar een andere zus is in Utrecht gaan wonen, mijn vader woont in Lelystad en mijn moeder is overleden. Toen ik na SV Waldhof Mannheim in Duitsland stopte met voetballen, moest ik nadenken over wat ik ging doen. Ik was getrouwd, had kinderen en wilde niet iedereen meeslepen naar Den Haag. In Friesland had ik een mooie en rustige tijd beleefd en voor het opgroeien van mijn kinderen vond ik dit de beste plek die ik had meegemaakt. Mijn kinderen hadden nog nooit een tram gezien, ik vond Den Haag geen optie.” Inmiddels is Lody gescheiden en wonen Diego (14), Bindamé (10) en Senna (8) bij hun moeder, elders in Friesland. Lody woont samen met zijn vriendin Nanda.

Baan en zonder baanRob Baan is hoofdverantwoordelijk voor Lody’s tijd bij Cambuur. “Hij heeft me van Den Haag naar Sparta gehaald en wilde me later dus ook in Leeuwarden. Toen ik bij Cambuur kwam, was dat een half jaar voor het kampioensjaar. In dat jubeljaar verloren we de eerste pot, uit tegen Wageningen. Ik kreeg toen verschrikkelijk op mijn kloten van de trainer. Waarom? Omdat ik slecht had gespeeld. En hij kende mij goed, dus ik was misschien een makkelijk slachtoffer om een daad te stellen. Het muurtje tussen zijn kantoor en onze kleedkamer was dun in het oude stadion van toen, dus Baan kon alles horen. Hij vond waarschijnlijk dat de sfeer in de groep te ontspannen was na een

verliespartij in diezelfde week.” Rob Baan had Roembiak naar Leeuwarden gehaald om zijn snelheid en zijn voorzet; met 25 goals uit 231 competitiewedstrijden heeft hij relatief weinig gescoord in zijn carrière. Lody weet nog: “Ik bediende Jack de Gier en Michael Mols en zodoende had Baan er een goed en uitgebalanceerd team van gesmeed en we werden glorieus kampioen.” Het met de promotie verdiende eredivisiejaar beleefde

de Leidse Lody maar half. Theo de Jong was inmiddels als trainer aangesteld bij Cambuur. “Daar hadden nog een paar jongens last van”, houdt Lody zijn ongenoegen over deze coach maar kort. Hij kwam in de tweede selectie terecht en wilde weg.

Een grote sterLody vertrok naar Zwolle, maar vierde zijn voetbalclimax pas jaren later bij Werder

Bremen. Via het Zwitserse FC Aarau kwam hij in 1998 bij de Duitse topclub terecht, waar hij een soort oase van professioneel voetbal en media-aandacht meemaakte. Lody schetst: “Bundesliga. Een basisplek. Elke speler doet iedere dag vier interviews. Voor het publiek heb je een ongekende status. We moesten spelersfoto’s signeren en onze naam op ontelbaar veel ballen zetten. Je bent daar echt een grote ster.”

Lachend in LeeuwardenPromoveren deed Lody eerder met De Graafschap en een smak geld verdiende hij in 1994 bij het Turkse Antalyspor. Toen hij in 1996 beregoede partijen speelde bij Veendam, bood de toenmalige Cambuurvoorzitter Jan Riedstra hem opnieuw een contract aan. Kink in de kabel was echter Cambuurtrainer Han Berger, die niet in het overleg was betrokken en het niet zag zitten dat er spelers buiten zijn medeweten om werden gecontracteerd. “Mijn contract bij Cambuur heeft in dat jaar een week geduurd”, kijkt Lody er lachend op terug. In 2001 keerde hij na een indrukwekkende voetbaltijd terug in Leeuwarden om met de selectie mee te trainen en zodoende langzaam zijn sportintensiteit af te bouwen. Nog steeds is de spontane sporter met de makkelijke babbel betrokken bij de club; hij is vanuit zijn onderneming ‘Lody Roembiak Sport Conexxions’ als maatschappelijk werker verbonden aan Cambuur. Samen met René van Rijswijk Projects in Sports begeleidt hij onder anderen werkeloze jonge mensen vanuit het Wajong-project om hen middels een pakket van sporten en niveaubepaling in de maatschappij terug te brengen.

Vellinga Optiek. Optometrist OVN/Contactlensspecialist ANVC.Naauw 13, 8911 HW Leeuwarden. Telefoon 058 216 21 24 E-mail [email protected] | www.vellingaoptiek.nl

Ooglaser behandeling?

Vellinga Optiek biedt completebegeleiding bij ooglaserbehandelingen.

Een veilig vertrekpunt als u een gedegenadvies net zo belangrijk vindt als

de behandeling zelf.Wilt u meer weten over denieuwste mogelijkheden?

Bel ons of ga naarwww.eyescan.nlooglaser adviescentrum

Profiteer nu van deeindejaarsaktie van Eyescan!

Musterring T H E S P I R I T O F L I V I N G .

MR 2830

MR 2315

Laat u inspireren door deGRATIS BROCHURE

MR 2460

MusterringNIEUWE COLLECTIE 2011 / 2012www.musterring.nl

Zwettestraat 20 - 8912 AH LeeuwardenTelefoon: 058-2130027

www.detijd.nlwww.musterring.nl

Kom naar onze win-kel en maak gebruik van de mogelijk-heden

www.braad.nl

PVC VLOEREN

Creatieve vormgevingsmogelijk- heden.

Toepasbaar in het hele huis, ook in de badkamer, de gang, de keuken.

Geschikt voor mensen met aller- gische aandoeningen.

Kan ook in combinatie met vloerver- warming worden gelegd.

Aangename demping van loopgelui- den - geen zgn. ,,klik-klak-effect’’.

Uiterst slijtvast met 20 jaar garantie. Ongevoelig voor vocht en vuil. Eenvoudig met een dweil schoon te

maken. Geschikt voor meubels op wieltjes in

de woonkamer. Dankzij de geringe hoogte ideaal

voor renovaties. Eenvoudig en schoon te verwerken

en leggen.

openingstijden zijndi.t/m vrij . 9.30 - 17.30donderdagavond koopavond19.00 - - 21.00 uurzaterdag 9.30 - 17.00 uur

Nauwelijks van echt te onderscheidenMet vloerdelen van wel 185 cm lang.

www.frappant-online.nlSt. Jacobsstraat 9, Leeuwarden

* warme wintercadeaus* espresso benodigdheden

EEN BEGRIP VOOR KWALITEITS SCHOENREPARATIES

en dat al

sinds 1889

Nieuwstad 111 - Lange Pijp Leeuwarden - Tel. 058 212 78 94

Voor al uw: - Kledingreparaties - Tassenreparaties - Sleutelservice - Ritssluitingservice - Naamplaatjes - Diverse souvenirs - Depôt Miedema Stomerij - Slijpen van messen, scharen en schaatsen

Page 12: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

interview

Aan Tafel nummer Tien van het stijlvolle restaurant ‘De Oranjetuin’ van Golden Tulip Hotel Tjaarda te Oranjewoud schuift Epke Zonderland met zijn vriendin Linda aan voor een gesprek met de Leeuwarder Zaailandkrant. Epke kreeg de opscheplepel van Peter Tuinman. Epke krijgt vijf vragen over zijn persoonlijke leven en vijf vragen over eten en drinken…

Bij het leven van een bekende sporter anno 2011 hoort blijkbaar ook een Twitteraccount. Wat is daar het grote voordeel van voor jou?“Het is erg functioneel. Ik deel geen onbenullige dingen met mijn volgers, maar vind het een handig medium om op een snelle manier nieuws te verspreiden. Twitteren kan binnen tien seconden.”

De media volgen je op de voet; je bent onlangs te gast geweest bij programma’s als ‘Pauw & Witteman’ en ‘Raymann is laat’. Hoort dit bij topsport?“Ik zie het als een geweldige PR voor een kleine sport als turnen. Daarom vind ik interviews nooit vervelend. Bij sommige programma’s, zoals ‘Holland Sport’, vind ik het leuk om te gast te zijn.”

Je hebt deze maand je bachelor geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald. Wat wil je worden als je later groot bent?“Haha, ik wil graag chirurg worden zodat ik actief en direct iets kan betekenen voor een patiënt. De kans dat ik arts word is vrij groot; of het me lukt om chirurg te worden, hangt af van alle toelatingen die ik zal moeten doorstaan. Ik acht de kans klein dat ik na 2016 nog door kan gaan met mijn turncarrière. Ik verwacht rond die tijd een omschakeling naar mijn medische loopbaan.”

In januari wil je je via de meerkamp op een ‘testevent’ alsnog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Je miste directe plaatsing door een foutje in oktober op het WK in Tokio. Hoe ga je om met stress en spanningen?“Door mijn ervaring met goede prestaties én teleurstellende

Sportieve Fries te gast in ‘De Oranjetuin’

Epke Zonderland, een Twitterende topturner

“Voor beiden is het soms even afzien als ik een trainingskamp of toernooi in het buitenland heb, dan focus ik me echt op de sport. Ik vind het knap van Linda hoe ze daarmee omgaat.”

Je bent geboren in Lemmer. Wat stond daar in je jeugd meestal op tafel?“Alles wel; aardappelen, pasta’s, bami. Maar als ik er één ding uit moet pikken: snert met spek en roggebrood.”

Je bent hier vanavond in restaurant ‘De Oranjetuin’ van Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Is er in jouw volle agenda wel vaker tijd voor etentjes?“Daar maken we tijd voor. Met name in drukke perioden kan het ontspannend zijn. Linda en ik houden er beiden van om uit eten te gaan.”

resultaten, kan ik onderhand aardig goed relativeren. Mijn instelling is altijd positief, dat helpt me in het omgaan met stress.”

Met je deelname aan de Zomerspelen van 2008 was je de eerste Nederlandse mannenturner op de Olympische Spelen sinds 1928. Hoe goed moet een Olympisch sporter zijn voeding uitbalanceren?“Dat is belangrijker dan je denkt. Ik moet heel bewust eten en daarbij letten op wát ik eet en op welke tijden. Ik mag niet te zwaar worden, want extra gewicht moet ik ook extra meetillen tijdens de oefeningen.”

Je hebt dit jaar heel wat voor de kiezen gehad. Noem eens je sportieve hoogte- en dieptepunt van 2011?“Mijn dieptepunt was het WK. Ik had me direct kunnen kwalificeren voor de Spelen en dat ging mis. Om me alsnog te kunnen plaatsen, moet ik nu trainen voor de meerkamp. Mijn hoogtepunt was de eerste plek aan de rekstok op het Europees kampioenschap in Duitsland dit jaar. Het is heerlijk om te kunnen zeggen dat je Europees kampioen bent.”

Liefde gaat vaak door de maag, maar je vriendin Linda heeft ook aandacht nodig. Heb je daar tijd voor?

Welke bekende Fries schep je op voor de volgende keer?“Piter Wilkens. Ik heb Piter laatst live zien optreden; dat vond ik hartstikke leuk. We hebben elkaar eenmaal ontmoet bij de Ronald McDonald Vakantiehoeve, waar ik ambassadeur van ben. Piter mei no lekker ite!”

Golden Tulip Tjaarda OranjewoudInformatie & Reserveringen:

Koningin Julianaweg 988911 KW LeeuwardenTel. 0513 - 43 35 33

www.tjaarda.nl

GROENMARKT 14, FRANEKER, TEL. 0517-397044 ww

w.d

egril

lerij

e.nl

Wat hebben Epke en Linda gegeten?

Vooraf Gevogelte: eendenborst, fazant, eendenlever, witte

rozijn en kruidenbitter.

Hoofdgerecht Fryske wouden ree: rugfilet, bout, turfgerookte worst, tarte tartin, kweepeer, schorseneren en macadamia.

Nagerecht Grand Dessert

Gesitueerd in een prachtige zaal van Hotel-Restaurant Stadhouderlijk Hof dineert u in een sfeer van historie en romantiek.

Tijdens Kerst serveren wij voor € 39,50 p.p. eenculinair 6-gangen Kerstmenu

Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?

ENKEL OP RESERVERING

€ 39,50 p.p.

Reserveren of meer informatie? Bel: 058 – 21 62 180Hofplein 29| 8911 HJ | Leeuwarden | www.restaurant-usheit.nl

13paginaENORME NAJAARSCOLLECTIE • DE BESTE KWALITEIT • DE LAAGSTE PRIJS • KLANTENBOEKJE VOOR GRATIS KLEDING • OOK IRIS CHEQUE

Leeractie Alleen geldig bij Kooistra Kleding Leeuwarden, Schrans 73

€ 50.-KORTING!

Kooistra kocht een enorme partij kwaliteitsmerken DAMESLeren jacksNU

ALLEEN

GELDIG BIJ

KOOISTRA

KLEDING IN

LEEUWARDEN

Pak mee die 50 euro!Keuze uit vele modellen en kleuren! b.v.:Damesjack normaal 189,- NU 139,-

geWOON te GEK!

ZUIDVLIET 84-100 LEEUWARDEN

WWW.WINJEWANJE.NL

BESTEWOON-WINKEL

Geselecteerd als:

ook voor de BESTEstoelen, tafels en kasten

ONZE TOPPERVAN €1999 VOOR

€1499Leverbaar in diverse stoffen en leersoorten. Tevens in vele samenstellingen te leveren.b.v. driezitsbank vanaf € 849,-

Bijzondere, betaalbare expositie Friese kunstenaars helpen kids in Ghana!LEEUWARDEN – Elk jaar houdt de bekende Leeuwarder kunst- en reclame-schilder Koos Reinsma een charity- expositie. Dit keer gaat een groot deel van de opbrengst naar de stichting Akwadaa Aseda dat landelijke bekend-heid kreeg door het tv-programma De Reunië van presentator Rob Kamphues. Deze stichting zet zich in voor ontwikkelingshulp in Ghana.

Reinsma: ,,Samen met de bevriende kunstenaars Willem L. den Dunnen, beter bekend als Guillame, en Griet van der Meulen, exposeer ik van 12 t/m 20 november in het voormalige pand van Garage De Zeeuw in Leeuwarden. Aan de Celsiusweg 6. Elke dag van 13.00 tot 18.00 uur. Het pand is gratis beschikbaar gesteld door makelaar Henk Gerlofs.’’

,,Guillame laat prachtig Surrealistisch, Magisch Realistisch werk zien. Het werk van Griet van der Meulen is gebaseerd op het principe van de mandala, vervaardigd op speciaal materiaal. Op geborsteld aluminium of aluprint. Ook zullen er een aantal cirkelvormige panelen van haar te zien zijn, in diverse technieken, en zijn er kaarten van de mandala’s te koop.’’

Koos Reinsma exposeert, naast schilderijen, diverse voorwerpen. Op fraaie wijze geschilderd in felle kleuren. Zoals dienbladen, klokken, vlinders, olifanten, Boedha’s, etalagepoppen en Afrikaanse beelden. ,,Dat is echt uniek werk, maar ook betaalbaar. Zeker nu Sinterklaas voor de deur staat, is het beslist de moeite waard om langs te komen.’’

Drie bijzondere mensen met bijzonder werk voor een bijzonder doel. Dat is de basis voor een bijzondere kunstexpositie. 12 t/m 20 november, elke dag van 13.00-18.00 uur, Celsiusweg 6 Leeuwarden. (Voormalige pand Garage de Zeeuw).

mandala-design.nl dendunnenatelier.nl koosreclame.nl akwadaa.nl

TjaardaGolden Tulip Tjaarda Oranjewoud ligt midden in een bosrijke omgeving. Het viersterren hotel heeft sfeervolle kamers, een speeltuin en een kuur- en beautycentrum met eigen zwembad, sauna en whirlpool. Voor een culinaire maaltijd en een

drankje kunt u terecht in het Grand Café Tjaarda, bar ‘t Haagje en het geweldige restaurant De

Oranjetuin.

Page 13: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

interview

Aan Tafel nummer Tien van het stijlvolle restaurant ‘De Oranjetuin’ van Golden Tulip Hotel Tjaarda te Oranjewoud schuift Epke Zonderland met zijn vriendin Linda aan voor een gesprek met de Leeuwarder Zaailandkrant. Epke kreeg de opscheplepel van Peter Tuinman. Epke krijgt vijf vragen over zijn persoonlijke leven en vijf vragen over eten en drinken…

Bij het leven van een bekende sporter anno 2011 hoort blijkbaar ook een Twitteraccount. Wat is daar het grote voordeel van voor jou?“Het is erg functioneel. Ik deel geen onbenullige dingen met mijn volgers, maar vind het een handig medium om op een snelle manier nieuws te verspreiden. Twitteren kan binnen tien seconden.”

De media volgen je op de voet; je bent onlangs te gast geweest bij programma’s als ‘Pauw & Witteman’ en ‘Raymann is laat’. Hoort dit bij topsport?“Ik zie het als een geweldige PR voor een kleine sport als turnen. Daarom vind ik interviews nooit vervelend. Bij sommige programma’s, zoals ‘Holland Sport’, vind ik het leuk om te gast te zijn.”

Je hebt deze maand je bachelor geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald. Wat wil je worden als je later groot bent?“Haha, ik wil graag chirurg worden zodat ik actief en direct iets kan betekenen voor een patiënt. De kans dat ik arts word is vrij groot; of het me lukt om chirurg te worden, hangt af van alle toelatingen die ik zal moeten doorstaan. Ik acht de kans klein dat ik na 2016 nog door kan gaan met mijn turncarrière. Ik verwacht rond die tijd een omschakeling naar mijn medische loopbaan.”

In januari wil je je via de meerkamp op een ‘testevent’ alsnog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Je miste directe plaatsing door een foutje in oktober op het WK in Tokio. Hoe ga je om met stress en spanningen?“Door mijn ervaring met goede prestaties én teleurstellende

Sportieve Fries te gast in ‘De Oranjetuin’

Epke Zonderland, een Twitterende topturner

“Voor beiden is het soms even afzien als ik een trainingskamp of toernooi in het buitenland heb, dan focus ik me echt op de sport. Ik vind het knap van Linda hoe ze daarmee omgaat.”

Je bent geboren in Lemmer. Wat stond daar in je jeugd meestal op tafel?“Alles wel; aardappelen, pasta’s, bami. Maar als ik er één ding uit moet pikken: snert met spek en roggebrood.”

Je bent hier vanavond in restaurant ‘De Oranjetuin’ van Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Is er in jouw volle agenda wel vaker tijd voor etentjes?“Daar maken we tijd voor. Met name in drukke perioden kan het ontspannend zijn. Linda en ik houden er beiden van om uit eten te gaan.”

resultaten, kan ik onderhand aardig goed relativeren. Mijn instelling is altijd positief, dat helpt me in het omgaan met stress.”

Met je deelname aan de Zomerspelen van 2008 was je de eerste Nederlandse mannenturner op de Olympische Spelen sinds 1928. Hoe goed moet een Olympisch sporter zijn voeding uitbalanceren?“Dat is belangrijker dan je denkt. Ik moet heel bewust eten en daarbij letten op wát ik eet en op welke tijden. Ik mag niet te zwaar worden, want extra gewicht moet ik ook extra meetillen tijdens de oefeningen.”

Je hebt dit jaar heel wat voor de kiezen gehad. Noem eens je sportieve hoogte- en dieptepunt van 2011?“Mijn dieptepunt was het WK. Ik had me direct kunnen kwalificeren voor de Spelen en dat ging mis. Om me alsnog te kunnen plaatsen, moet ik nu trainen voor de meerkamp. Mijn hoogtepunt was de eerste plek aan de rekstok op het Europees kampioenschap in Duitsland dit jaar. Het is heerlijk om te kunnen zeggen dat je Europees kampioen bent.”

Liefde gaat vaak door de maag, maar je vriendin Linda heeft ook aandacht nodig. Heb je daar tijd voor?

Welke bekende Fries schep je op voor de volgende keer?“Piter Wilkens. Ik heb Piter laatst live zien optreden; dat vond ik hartstikke leuk. We hebben elkaar eenmaal ontmoet bij de Ronald McDonald Vakantiehoeve, waar ik ambassadeur van ben. Piter mei no lekker ite!”

Golden Tulip Tjaarda OranjewoudInformatie & Reserveringen:

Koningin Julianaweg 988911 KW LeeuwardenTel. 0513 - 43 35 33

www.tjaarda.nl

GROENMARKT 14, FRANEKER, TEL. 0517-397044 ww

w.d

egril

lerij

e.nl

Wat hebben Epke en Linda gegeten?

Vooraf Gevogelte: eendenborst, fazant, eendenlever, witte

rozijn en kruidenbitter.

Hoofdgerecht Fryske wouden ree: rugfilet, bout, turfgerookte worst, tarte tartin, kweepeer, schorseneren en macadamia.

Nagerecht Grand Dessert

Gesitueerd in een prachtige zaal van Hotel-Restaurant Stadhouderlijk Hof dineert u in een sfeer van historie en romantiek.

Tijdens Kerst serveren wij voor € 39,50 p.p. eenculinair 6-gangen Kerstmenu

Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?Smakelijk genieten tijdens Kerst?

ENKEL OP RESERVERING

€ 39,50 p.p.

Reserveren of meer informatie? Bel: 058 – 21 62 180Hofplein 29| 8911 HJ | Leeuwarden | www.restaurant-usheit.nl

13paginaENORME NAJAARSCOLLECTIE • DE BESTE KWALITEIT • DE LAAGSTE PRIJS • KLANTENBOEKJE VOOR GRATIS KLEDING • OOK IRIS CHEQUE

Leeractie Alleen geldig bij Kooistra Kleding Leeuwarden, Schrans 73

€ 50.-KORTING!

Kooistra kocht een enorme partij kwaliteitsmerken DAMESLeren jacksNU

ALLEEN

GELDIG BIJ

KOOISTRA

KLEDING IN

LEEUWARDEN

Pak mee die 50 euro!Keuze uit vele modellen en kleuren! b.v.:Damesjack normaal 189,- NU 139,-

geWOON te GEK!

ZUIDVLIET 84-100 LEEUWARDEN

WWW.WINJEWANJE.NL

BESTEWOON-WINKEL

Geselecteerd als:

ook voor de BESTEstoelen, tafels en kasten

ONZE TOPPERVAN €1999 VOOR

€1499Leverbaar in diverse stoffen en leersoorten. Tevens in vele samenstellingen te leveren.b.v. driezitsbank vanaf € 849,-

Bijzondere, betaalbare expositie Friese kunstenaars helpen kids in Ghana!LEEUWARDEN – Elk jaar houdt de bekende Leeuwarder kunst- en reclame-schilder Koos Reinsma een charity- expositie. Dit keer gaat een groot deel van de opbrengst naar de stichting Akwadaa Aseda dat landelijke bekend-heid kreeg door het tv-programma De Reunië van presentator Rob Kamphues. Deze stichting zet zich in voor ontwikkelingshulp in Ghana.

Reinsma: ,,Samen met de bevriende kunstenaars Willem L. den Dunnen, beter bekend als Guillame, en Griet van der Meulen, exposeer ik van 12 t/m 20 november in het voormalige pand van Garage De Zeeuw in Leeuwarden. Aan de Celsiusweg 6. Elke dag van 13.00 tot 18.00 uur. Het pand is gratis beschikbaar gesteld door makelaar Henk Gerlofs.’’

,,Guillame laat prachtig Surrealistisch, Magisch Realistisch werk zien. Het werk van Griet van der Meulen is gebaseerd op het principe van de mandala, vervaardigd op speciaal materiaal. Op geborsteld aluminium of aluprint. Ook zullen er een aantal cirkelvormige panelen van haar te zien zijn, in diverse technieken, en zijn er kaarten van de mandala’s te koop.’’

Koos Reinsma exposeert, naast schilderijen, diverse voorwerpen. Op fraaie wijze geschilderd in felle kleuren. Zoals dienbladen, klokken, vlinders, olifanten, Boedha’s, etalagepoppen en Afrikaanse beelden. ,,Dat is echt uniek werk, maar ook betaalbaar. Zeker nu Sinterklaas voor de deur staat, is het beslist de moeite waard om langs te komen.’’

Drie bijzondere mensen met bijzonder werk voor een bijzonder doel. Dat is de basis voor een bijzondere kunstexpositie. 12 t/m 20 november, elke dag van 13.00-18.00 uur, Celsiusweg 6 Leeuwarden. (Voormalige pand Garage de Zeeuw).

mandala-design.nl dendunnenatelier.nl koosreclame.nl akwadaa.nl

TjaardaGolden Tulip Tjaarda Oranjewoud ligt midden in een bosrijke omgeving. Het viersterren hotel heeft sfeervolle kamers, een speeltuin en een kuur- en beautycentrum met eigen zwembad, sauna en whirlpool. Voor een culinaire maaltijd en een

drankje kunt u terecht in het Grand Café Tjaarda, bar ‘t Haagje en het geweldige restaurant De

Oranjetuin.

Page 14: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

15pagina

An

imal

Frie

nds

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat je van paarden ook je beroep kunt maken? Bij AOC Friesland kun je onder andere terecht voor de Animal Friends opleiding MBO-paardenhouderij of MBO-paardensport.

Heb jij je keuze al gemaakt?

MBO GROEN is een onderdeel van

Paarden zijn je lust en je leven. Ook in je latere beroep wil je met paarden werken, op

een reguliere manege, stoeterij of bij een hengstenfokkerij of handelaar. Het belang

van de paarden waar je mee werkt staat voorop. Een voorliefde voor paarden is

belangrijk als je met deze opleiding wilt beginnen. Je leert van alles over voeding,

huisvesting, verzorging en management. Daarnaast krijg je vakken waardoor je breed

opgeleid wordt, denk aan talen, communicatieve vaardigheden en pc-gebruik. Ben je

een tijdje bezig, dan kies je of je op een manege wilt werken of liever aan de slag wilt

als bijvoorbeeld instructeur, fokker of hengstenhouder.

Jij en je paard, jullie hebben een supersterke band. Lekker rijden en goed voor

je paard zorgen, daar leef je voor. Je weet het waarschijnlijk al, maar het leven

van een ruiter, instructeur of pikeur is niet voor iedereen weggelegd. Je liefde

voor paarden maakt dat je vaak, erg vaak, in de stal te vinden bent. Jij en je

paard willen graag meer leren. Jullie willen de dressuur- en springtechniek

verbeteren bijvoorbeeld.

www.mbogroen-friesland.nl

MBO-paardenhouderij BOL 1, 2, 3 & 4

MBO-paardensport BOL 2, 3 & 4

Open dagenVrijdag 27 januari 2011 van 14.00-21.00 uur

Zaterdag 28 januari 2011 van 09.30-12.30 uur

Buitenpost • Heerenveen • Leeuwarden • Sneek

Victoria Park in Wolvega is belevenis van sensatie

‘Draf van een paard is de mooiste vorm van beweging’

Bootsman is meer dan een liefhebber van paarden. “Ik ben er door gepakt, besmet met het virus. Hoe je het ook wilt noemen: paarden zijn mijn leven. En natuurlijk is dat gegeven relatief, maar ik draag mijn liefde voor deze edele dieren altijd met me mee.” Zelf rijden doet Bootsman eigenlijk alleen in het buitenland, bijvoorbeeld op zijn eigen baan in Tallinn, Estland. “Daar kan niemand me uitlachen”, zegt de topfokker, die paardenranches bezit in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten.

Casper en Annemiek VeldinkSinds vorig jaar is Bootsman ook mede-eigenaar van drafbaan Victoria Park in Wolvega. Na het faillissement van Drafcentrum Wolvega BV werd door veel liefhebbers gevreesd voor het einde van de professionele drafsport in ons land. Meer dan de helft van alle trainers, eigenaren, fokkers en dravers bevindt zich immers in het noorden van Nederland. “Mijn vader is ooit voor een derde eigenaar geweest van de baan, samen met Ed Maas”, vertelt

“Mijn vrienden zeggen wel eens: ‘John, waar heb je het over?’, maar ik weet het zeker: er is niets mooiers dan een driejarig paard voluit te zien draven. Langs de kant duizenden enthousiaste toeschouwers , de spanning van competitie in de koers, de kunde van de pikeur en dan de eindoverwinning: geweldig! Vooral als dat paard van jezelf is natuurlijk”, zegt John Bootsman, fokker van vele kampioenspaarden en mede-eigenaar van Victoria Park in Wolvega, volgens kenners de fraaiste drafbaan van Europa.

Bootsman, die samen met maat Jaap Fikse januari 2010 in actie kwam om ‘Wolvega’ te redden voor de drafsport. Uiteindelijk wist Bootsman samen met Casper en Annemiek Veldink de baan op 23 april 2010 voor een bedrag van 3,4 miljoen euro te behouden, de Veldink’s als ‘grote’ eigenaar en Bootsman als ‘kleine’.

Visie en klasseIn de zomer van 2010 werd Victoria Park getransformeerd tot een multifunctioneel draf- en evenementencentrum met internationale allure. “Daarin was ik met onder meer Arend Fledderus vooral actief op het bestuurlijke vlak, de opbouw van de organisatie: Casper en Annemiek komt verder alle lof toe. Ik weet nog goed hoe Annemiek bij haar allereerste bezoek aan het centrum een stuk papier pakte en begon te schetsen. ‘Zo, zo en zo.’ En zo werd het. Dat is visie, dat is klasse!” En het was ook noodzaak, want de concurrentie is moordend. Bootsman: “Er is zoveel competitie in het entertainmentsegment en ook in het wedden: het casino, internet, overal kun je tegenwoordig gokken, op van alles. Maar een ding is zeker. Een avond uit op Victoria Park in Wolvega is een bijzondere belevenis.’’

Wedden dat u het leuk vindt? De drafbaan is een evenementencentrum geworden waar complete belevenis centraal staat. “Zo beschikt het complex over diverse ruimtes tot 1200 personen en diverse horecavoorzieningen waar in een eigentijdse ambiance betaalbare topkwaliteit wordt geboden door een unieke samenwerking met het gerenommeerde Beijk Catering en de kwaliteiten van topchef-kok Jan Gerard van der Wal. Men kan kiezen uit diverse arrangementen om een avond helemaal compleet te maken. Verder is de businesslounge bij uitstek geschikt voor het opbouwen en onderhouden van een zakelijk netwerk”, zegt Bootsman. “Maar de belevenis gaat verder. Zelf meerijden in de Victoria Park Grand Prix? Het kan echt met onze Experience. Neem plaats achter een draver die met 50 kilometer per uur over de mooiste drafbaan van Europa snelt. Wedden dat u het leuk vindt? Ook sensationeel voor mensen die niet veel met paarden hebben. Nog niet…”

www.victoriaparkwolvega.nl

Victoria Park WolvegaVictoria Park WolvegaVictoria Park WolvegaPresenteert

Tot Ziens!

35.000,- Prijzengeld!Hét onbetwiste internationale visitekaartje van de Nederlandse Drafsport. Dé toprace met de keiharde bezetting op de snelste baan van Nederland.

De enige race die Action Skoatter niet kon winnen. Met een erelijst met namen als L’ Amiral Mauzun, Friendly Face, The Onion, Ideal du Gazeau, Speedy Volita

en Henri Buitenzorg. Met dit jaar Yucca Boko (de snelle merrie die recent nog 2e werd op het EK), titelverdediger Norginio, Nuit Torride en Orso November.

zaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostra

aanvang 18.00 uur | entree: t/m 18 jaar gratis, volwassenen: 7,- | 65+: 5,- | www.victoriaparkwolvega.nl

zaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberzaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 november

Presenteert

35.000,- Prijzengeld!35.000,- Prijzengeld!

RobidusPrijs der Giganten

Page 15: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

15pagina

An

imal

Frie

nds

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat je van paarden ook je beroep kunt maken? Bij AOC Friesland kun je onder andere terecht voor de Animal Friends opleiding MBO-paardenhouderij of MBO-paardensport.

Heb jij je keuze al gemaakt?

MBO GROEN is een onderdeel van

Paarden zijn je lust en je leven. Ook in je latere beroep wil je met paarden werken, op

een reguliere manege, stoeterij of bij een hengstenfokkerij of handelaar. Het belang

van de paarden waar je mee werkt staat voorop. Een voorliefde voor paarden is

belangrijk als je met deze opleiding wilt beginnen. Je leert van alles over voeding,

huisvesting, verzorging en management. Daarnaast krijg je vakken waardoor je breed

opgeleid wordt, denk aan talen, communicatieve vaardigheden en pc-gebruik. Ben je

een tijdje bezig, dan kies je of je op een manege wilt werken of liever aan de slag wilt

als bijvoorbeeld instructeur, fokker of hengstenhouder.

Jij en je paard, jullie hebben een supersterke band. Lekker rijden en goed voor

je paard zorgen, daar leef je voor. Je weet het waarschijnlijk al, maar het leven

van een ruiter, instructeur of pikeur is niet voor iedereen weggelegd. Je liefde

voor paarden maakt dat je vaak, erg vaak, in de stal te vinden bent. Jij en je

paard willen graag meer leren. Jullie willen de dressuur- en springtechniek

verbeteren bijvoorbeeld.

www.mbogroen-friesland.nl

MBO-paardenhouderij BOL 1, 2, 3 & 4

MBO-paardensport BOL 2, 3 & 4

Open dagenVrijdag 27 januari 2011 van 14.00-21.00 uur

Zaterdag 28 januari 2011 van 09.30-12.30 uur

Buitenpost • Heerenveen • Leeuwarden • Sneek

Victoria Park in Wolvega is belevenis van sensatie

‘Draf van een paard is de mooiste vorm van beweging’

Bootsman is meer dan een liefhebber van paarden. “Ik ben er door gepakt, besmet met het virus. Hoe je het ook wilt noemen: paarden zijn mijn leven. En natuurlijk is dat gegeven relatief, maar ik draag mijn liefde voor deze edele dieren altijd met me mee.” Zelf rijden doet Bootsman eigenlijk alleen in het buitenland, bijvoorbeeld op zijn eigen baan in Tallinn, Estland. “Daar kan niemand me uitlachen”, zegt de topfokker, die paardenranches bezit in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten.

Casper en Annemiek VeldinkSinds vorig jaar is Bootsman ook mede-eigenaar van drafbaan Victoria Park in Wolvega. Na het faillissement van Drafcentrum Wolvega BV werd door veel liefhebbers gevreesd voor het einde van de professionele drafsport in ons land. Meer dan de helft van alle trainers, eigenaren, fokkers en dravers bevindt zich immers in het noorden van Nederland. “Mijn vader is ooit voor een derde eigenaar geweest van de baan, samen met Ed Maas”, vertelt

“Mijn vrienden zeggen wel eens: ‘John, waar heb je het over?’, maar ik weet het zeker: er is niets mooiers dan een driejarig paard voluit te zien draven. Langs de kant duizenden enthousiaste toeschouwers , de spanning van competitie in de koers, de kunde van de pikeur en dan de eindoverwinning: geweldig! Vooral als dat paard van jezelf is natuurlijk”, zegt John Bootsman, fokker van vele kampioenspaarden en mede-eigenaar van Victoria Park in Wolvega, volgens kenners de fraaiste drafbaan van Europa.

Bootsman, die samen met maat Jaap Fikse januari 2010 in actie kwam om ‘Wolvega’ te redden voor de drafsport. Uiteindelijk wist Bootsman samen met Casper en Annemiek Veldink de baan op 23 april 2010 voor een bedrag van 3,4 miljoen euro te behouden, de Veldink’s als ‘grote’ eigenaar en Bootsman als ‘kleine’.

Visie en klasseIn de zomer van 2010 werd Victoria Park getransformeerd tot een multifunctioneel draf- en evenementencentrum met internationale allure. “Daarin was ik met onder meer Arend Fledderus vooral actief op het bestuurlijke vlak, de opbouw van de organisatie: Casper en Annemiek komt verder alle lof toe. Ik weet nog goed hoe Annemiek bij haar allereerste bezoek aan het centrum een stuk papier pakte en begon te schetsen. ‘Zo, zo en zo.’ En zo werd het. Dat is visie, dat is klasse!” En het was ook noodzaak, want de concurrentie is moordend. Bootsman: “Er is zoveel competitie in het entertainmentsegment en ook in het wedden: het casino, internet, overal kun je tegenwoordig gokken, op van alles. Maar een ding is zeker. Een avond uit op Victoria Park in Wolvega is een bijzondere belevenis.’’

Wedden dat u het leuk vindt? De drafbaan is een evenementencentrum geworden waar complete belevenis centraal staat. “Zo beschikt het complex over diverse ruimtes tot 1200 personen en diverse horecavoorzieningen waar in een eigentijdse ambiance betaalbare topkwaliteit wordt geboden door een unieke samenwerking met het gerenommeerde Beijk Catering en de kwaliteiten van topchef-kok Jan Gerard van der Wal. Men kan kiezen uit diverse arrangementen om een avond helemaal compleet te maken. Verder is de businesslounge bij uitstek geschikt voor het opbouwen en onderhouden van een zakelijk netwerk”, zegt Bootsman. “Maar de belevenis gaat verder. Zelf meerijden in de Victoria Park Grand Prix? Het kan echt met onze Experience. Neem plaats achter een draver die met 50 kilometer per uur over de mooiste drafbaan van Europa snelt. Wedden dat u het leuk vindt? Ook sensationeel voor mensen die niet veel met paarden hebben. Nog niet…”

www.victoriaparkwolvega.nl

Victoria Park WolvegaVictoria Park WolvegaVictoria Park WolvegaPresenteert

Tot Ziens!

35.000,- Prijzengeld!Hét onbetwiste internationale visitekaartje van de Nederlandse Drafsport. Dé toprace met de keiharde bezetting op de snelste baan van Nederland.

De enige race die Action Skoatter niet kon winnen. Met een erelijst met namen als L’ Amiral Mauzun, Friendly Face, The Onion, Ideal du Gazeau, Speedy Volita

en Henri Buitenzorg. Met dit jaar Yucca Boko (de snelle merrie die recent nog 2e werd op het EK), titelverdediger Norginio, Nuit Torride en Orso November.

zaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostra

aanvang 18.00 uur | entree: t/m 18 jaar gratis, volwassenen: 7,- | 65+: 5,- | www.victoriaparkwolvega.nl

zaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberzaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 novemberNa afloop een spetterend optreden van Daniël Oostrazaterdag 19 november

Presenteert

35.000,- Prijzengeld!35.000,- Prijzengeld!

RobidusPrijs der Giganten

Page 16: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Home & Living

www.homeenliving.nl

Alexander Cohenwei 5, Leeuwarden

gevestigd in

Merlin Leefhoek van € 2.695 NU € 1.495

Merlin Sofavan € 1.095 VOOR € 595

Uitvoerbaar in 45 kleuren en opstellingen

Bandar Dressoirvan € 899 NU € 599

VitrineNU € 799

Lyon Vitrinevan € 2.099 NU € 799

LadekastNU € 299

Officieel dealer Urban Sofa

Nieuw in Leeuwarden!

Uit eigen import

Idaho Loungevan € 1.695 VOOR € 995

Eettafel Dubaivan € 1.098 VOOR € 298

Dressoir Smashvan € 1.298 VOOR € 398

Uit voorraad partijmeubelen

Teveel om op te noemen!

Bergkastvan € 1.299 VOOR € 349

Geopend maandagmiddag, dinsdag t/m zaterdag

Na de boxspringtest februari 2011 is Auping in de test van traagschuimmatrassen september 2011 door de Consumentenbond wederom uitgeroepen als ‘Beste uit de test’. Dat heuglijke feit viert Wielinga Slapen nu met feestelijk voordeel: bij aanschaf van twee Auping matrassen krijgt u twee kussens van Silvana Supportt.w.v. 200,- ( 100,- per stuk) kado!

Daarom feestelijk voordeel

Auping AurondeOntwerp: Frans de la Haye

De Auping AVS Vivo Visco matras is door de Consumentenbond uitgeroepen als ‘Beste uit de test’ september 2011.

Auping alweer als‘Beste uit de test’!

Gratistwee Silvana Support kussenstwv 200,-!

Wielinga Slapen is gevestigd in

Auping nights, Better days

‘Groot woonwarenhuis met menselijke maat’

‘Meubelen die het leven aangenamer maken’

Het Woonblok presenteert sfeervolle totaalformule

Leeuwarden Home & Living opent in Het Woonblok

“In grote winkels op industrieterreinen voelt een klant zich snel verloren, maar ook op woonboulevards kan het erg kil en onpersoonlijk zijn”, vertelt Wielinga. “Een heel belangrijk onderdeel van onze formule is dan ook dat wij met het voeren van de menselijke maat nog echte gezel-ligheid bieden en het shoppen zo aan-genaam én effectief maken. Bij ons kan namelijk ook echt fysiek met producten worden gesleept. Je kunt zo bijvoorbeeld de kleur van gordijnen direct beoordelen bij die van het nieuwe bed of dat leuke bankje dat je graag in de slaapkamer wilt hebben.”

Mix & matchDe kracht van Het Woonblok aan de

Alexander Cohenwei zit in de onder-één-dak-samenwerking tussen speciaalza-ken op het gebied van woonmode. De meubelen van Home & Living, het slaap-kamerassortiment van Wielinga, de wo-ningbekleding van Decorette Woonatelier en keukens van Grando Keukens onder-

Home & Living heeft alles in huis voor uw eigen thuis. “Onze producten zijn namelijk authentiek met een eigen en herkenbaar karakter”, vertelt Guichelaar. “Behalve in het slaapsegment bieden wij werkelijk alles voor het stijlvol inrichten van een woning, van éénzitters tot complete leef-hoeken. Voor iedere woonwens is er dus wat, maar vooral sterk zijn wij in bankstel-len, eetkamerstoelen en teakmeubelen.” Bijzonder teak

Het teak van Home & Living komt via eigen importkanalen uit Indonesië naar ons land. “Het hout is zowel nieuw als gerecycled, maar altijd bijzonder. En be-taalbaar, want wij bieden de meubelen aan voor zestig procent van de prijs die

in de meeste andere woonwinkels in re-kening wordt gebracht. Een mooie buf-fetkast van teak koop je bij ons dus al vanaf 595 euro.” Guichelaar benadrukt het woord mooi: “Ik hou van mooie din-gen en dat is dus wat ik neer wil zetten.” Blije klant

Het bedrijf heeft al woonwinkels in het Noord-Hollandse Den Helder en Hip-polytushoef. In Leeuwarden wordt de Leeuwarder Ovi Budea partner en het gezicht van de winkel. “De basis van mijn ondernemerschap is dat ik geen mooie verhalen verkoop”, vertelt hij. “Ons uitgangspunt is een blije klant. Wie bij ons koopt moet dat leuk vinden en uiteindelijk thuis op de bank ploffen

en denken: geweldig, hier ben ik echt blij mee!” Overigens verkoopt Home & Living niet alleen meubelen, maar ook vele scherp geprijsde woonaccessoires. Het Woonblok

Toetreding tot Het Woonblok aan de Alexander Cohenwei is geen toevallige keuze. Guichelaar: “Leeuwarden biedt volgens ons kansen en dus zochten wij een pand dat optimaal kan etaleren wat wij bieden. Veel gebouwen die wij be-zochten waren echter te lelijk of oogden goedkoop. Het Woonblok is anders. Het is een mooi gebouw met een mooie for-mule. De open opzet is overzichtelijk, de lichtinval prachtig en je kunt er goed en gratis parkeren. Daarnaast is het prachtig om samen op te trekken met onze col-lega’s van Wielinga Slapen, Decorette Woonatelier en Grando Keukens. Samen maken we shoppen leuk en efficiënt.”

www.homeenliving.nl

WWL e e u w a r d e noonstad 17

steunen het principe van mix & match volledig, zijn scherp in prijs-kwaliteit en geven woonsmaak stijl. “Wij kunnen ge-zamenlijk de behoeften van onze klanten aanvullen”, zegt Wielinga. “De segmen-tering van Het Woonblok is best breed, maar bovenal wordt kwaliteit geboden.”

Vertrouwde warme jasWielinga Slapen presenteert in Het

Woonblok een ruime keuze aan prach-tige kwaliteit, met topmerken als Auping, Swissflex, M Line, Wielinga Eigen Merk, Bicoflex, Hästens en Kuperus. Reeds in 1916 was het Berend P. Wielinga die in Leeuwarden begon met het maken van matrassen, de grondslag voor het huidige Wielinga Slapen, waar reeds de vierde ge-

neratie de scepter zwaait. In de jaren ze-ventig werd de productie van matrassen gestaakt en ontwikkelde Wielinga zich tot slaapspecialist in het kwaliteitssegment. Na een aantal uitbreidingen in de binnen-stad is het bedrijf sinds april 2007 geves-tigd op de huidige locatie van ruim 5000 vierkante meter op het Businesspark ten westen van Leeuwarden. De opzet van Het Woonblok markeert een nieuwe pe-riode in de geschiedenis van het familie-bedrijf. “We zijn zo eigentijds, modern, maar willen tegelijk bij onze klant passen als een vertrouwde warme jas. Service, kennis en kwaliteit vormen daarbij ons fundament.”

www.wielinga-slapen.nl

“Leeuwarden beschikt met het Woonblok sinds kort over een stijlvol woonwa-renhuis met de allure van een boulevard, maar ook met de warmte van een bin-nenstadswinkel. De klant vindt er een complete wooninrichting op ruim 5000 vier-kante meter, een sfeervolle totaalformule onder één dak”, zegt Ronald Wielinga, initiatiefnemer van Het Woonblok en eigenaar van Wielinga Slapen, die samen met partners Decorette Woonatelier, Home & Living en Grando Keukens echt iets bij-zonders heeft gepresteerd.

“Comfort is echt relaxen, of andersom. Het is hoe dan ook exact dat wat Home & Living te bieden heeft: meubelen die het leven aangenamer maken”, zegt Rob Guichelaar, eigenaar van de woonformule Home & Living. Op vrijdag 18 novem-ber opent hij samen met Ovi Budea zijn derde woonwinkel in Het Woonblok, het nieuwe woonwarenhuis in Leeuwarden waarin ook Wielinga Slapen, Decorette Woonatelier en Grando Keukens participeren.

Page 17: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Home & Living

www.homeenliving.nl

Alexander Cohenwei 5, Leeuwarden

gevestigd in

Merlin Leefhoek van € 2.695 NU € 1.495

Merlin Sofavan € 1.095 VOOR € 595

Uitvoerbaar in 45 kleuren en opstellingen

Bandar Dressoirvan € 899 NU € 599

VitrineNU € 799

Lyon Vitrinevan € 2.099 NU € 799

LadekastNU € 299

Officieel dealer Urban Sofa

Nieuw in Leeuwarden!

Uit eigen import

Idaho Loungevan € 1.695 VOOR € 995

Eettafel Dubaivan € 1.098 VOOR € 298

Dressoir Smashvan € 1.298 VOOR € 398

Uit voorraad partijmeubelen

Teveel om op te noemen!

Bergkastvan € 1.299 VOOR € 349

Geopend maandagmiddag, dinsdag t/m zaterdag

Na de boxspringtest februari 2011 is Auping in de test van traagschuimmatrassen september 2011 door de Consumentenbond wederom uitgeroepen als ‘Beste uit de test’. Dat heuglijke feit viert Wielinga Slapen nu met feestelijk voordeel: bij aanschaf van twee Auping matrassen krijgt u twee kussens van Silvana Supportt.w.v. 200,- ( 100,- per stuk) kado!

Daarom feestelijk voordeel

Auping AurondeOntwerp: Frans de la Haye

De Auping AVS Vivo Visco matras is door de Consumentenbond uitgeroepen als ‘Beste uit de test’ september 2011.

Auping alweer als‘Beste uit de test’!

Gratistwee Silvana Support kussenstwv 200,-!

Wielinga Slapen is gevestigd in

Auping nights, Better days

‘Groot woonwarenhuis met menselijke maat’

‘Meubelen die het leven aangenamer maken’

Het Woonblok presenteert sfeervolle totaalformule

Leeuwarden Home & Living opent in Het Woonblok

“In grote winkels op industrieterreinen voelt een klant zich snel verloren, maar ook op woonboulevards kan het erg kil en onpersoonlijk zijn”, vertelt Wielinga. “Een heel belangrijk onderdeel van onze formule is dan ook dat wij met het voeren van de menselijke maat nog echte gezel-ligheid bieden en het shoppen zo aan-genaam én effectief maken. Bij ons kan namelijk ook echt fysiek met producten worden gesleept. Je kunt zo bijvoorbeeld de kleur van gordijnen direct beoordelen bij die van het nieuwe bed of dat leuke bankje dat je graag in de slaapkamer wilt hebben.”

Mix & matchDe kracht van Het Woonblok aan de

Alexander Cohenwei zit in de onder-één-dak-samenwerking tussen speciaalza-ken op het gebied van woonmode. De meubelen van Home & Living, het slaap-kamerassortiment van Wielinga, de wo-ningbekleding van Decorette Woonatelier en keukens van Grando Keukens onder-

Home & Living heeft alles in huis voor uw eigen thuis. “Onze producten zijn namelijk authentiek met een eigen en herkenbaar karakter”, vertelt Guichelaar. “Behalve in het slaapsegment bieden wij werkelijk alles voor het stijlvol inrichten van een woning, van éénzitters tot complete leef-hoeken. Voor iedere woonwens is er dus wat, maar vooral sterk zijn wij in bankstel-len, eetkamerstoelen en teakmeubelen.” Bijzonder teak

Het teak van Home & Living komt via eigen importkanalen uit Indonesië naar ons land. “Het hout is zowel nieuw als gerecycled, maar altijd bijzonder. En be-taalbaar, want wij bieden de meubelen aan voor zestig procent van de prijs die

in de meeste andere woonwinkels in re-kening wordt gebracht. Een mooie buf-fetkast van teak koop je bij ons dus al vanaf 595 euro.” Guichelaar benadrukt het woord mooi: “Ik hou van mooie din-gen en dat is dus wat ik neer wil zetten.” Blije klant

Het bedrijf heeft al woonwinkels in het Noord-Hollandse Den Helder en Hip-polytushoef. In Leeuwarden wordt de Leeuwarder Ovi Budea partner en het gezicht van de winkel. “De basis van mijn ondernemerschap is dat ik geen mooie verhalen verkoop”, vertelt hij. “Ons uitgangspunt is een blije klant. Wie bij ons koopt moet dat leuk vinden en uiteindelijk thuis op de bank ploffen

en denken: geweldig, hier ben ik echt blij mee!” Overigens verkoopt Home & Living niet alleen meubelen, maar ook vele scherp geprijsde woonaccessoires. Het Woonblok

Toetreding tot Het Woonblok aan de Alexander Cohenwei is geen toevallige keuze. Guichelaar: “Leeuwarden biedt volgens ons kansen en dus zochten wij een pand dat optimaal kan etaleren wat wij bieden. Veel gebouwen die wij be-zochten waren echter te lelijk of oogden goedkoop. Het Woonblok is anders. Het is een mooi gebouw met een mooie for-mule. De open opzet is overzichtelijk, de lichtinval prachtig en je kunt er goed en gratis parkeren. Daarnaast is het prachtig om samen op te trekken met onze col-lega’s van Wielinga Slapen, Decorette Woonatelier en Grando Keukens. Samen maken we shoppen leuk en efficiënt.”

www.homeenliving.nl

WWL e e u w a r d e noonstad 17

steunen het principe van mix & match volledig, zijn scherp in prijs-kwaliteit en geven woonsmaak stijl. “Wij kunnen ge-zamenlijk de behoeften van onze klanten aanvullen”, zegt Wielinga. “De segmen-tering van Het Woonblok is best breed, maar bovenal wordt kwaliteit geboden.”

Vertrouwde warme jasWielinga Slapen presenteert in Het

Woonblok een ruime keuze aan prach-tige kwaliteit, met topmerken als Auping, Swissflex, M Line, Wielinga Eigen Merk, Bicoflex, Hästens en Kuperus. Reeds in 1916 was het Berend P. Wielinga die in Leeuwarden begon met het maken van matrassen, de grondslag voor het huidige Wielinga Slapen, waar reeds de vierde ge-

neratie de scepter zwaait. In de jaren ze-ventig werd de productie van matrassen gestaakt en ontwikkelde Wielinga zich tot slaapspecialist in het kwaliteitssegment. Na een aantal uitbreidingen in de binnen-stad is het bedrijf sinds april 2007 geves-tigd op de huidige locatie van ruim 5000 vierkante meter op het Businesspark ten westen van Leeuwarden. De opzet van Het Woonblok markeert een nieuwe pe-riode in de geschiedenis van het familie-bedrijf. “We zijn zo eigentijds, modern, maar willen tegelijk bij onze klant passen als een vertrouwde warme jas. Service, kennis en kwaliteit vormen daarbij ons fundament.”

www.wielinga-slapen.nl

“Leeuwarden beschikt met het Woonblok sinds kort over een stijlvol woonwa-renhuis met de allure van een boulevard, maar ook met de warmte van een bin-nenstadswinkel. De klant vindt er een complete wooninrichting op ruim 5000 vier-kante meter, een sfeervolle totaalformule onder één dak”, zegt Ronald Wielinga, initiatiefnemer van Het Woonblok en eigenaar van Wielinga Slapen, die samen met partners Decorette Woonatelier, Home & Living en Grando Keukens echt iets bij-zonders heeft gepresteerd.

“Comfort is echt relaxen, of andersom. Het is hoe dan ook exact dat wat Home & Living te bieden heeft: meubelen die het leven aangenamer maken”, zegt Rob Guichelaar, eigenaar van de woonformule Home & Living. Op vrijdag 18 novem-ber opent hij samen met Ovi Budea zijn derde woonwinkel in Het Woonblok, het nieuwe woonwarenhuis in Leeuwarden waarin ook Wielinga Slapen, Decorette Woonatelier en Grando Keukens participeren.

Page 18: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

19pagina

Testdag Auto & Stijl

‘Evolutie van auto’s op topsnelheid’

Met een grommetje draait de Peugeot RCZ van testrijder Marije Rauwerda soepel het parkeerterrein van My HealthClub op. “Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd!”, zegt de advocate enthousiast, terwijl ze uit de blitse sportauto stapt. De opvallende Peugeot was één van de negen auto’s die deze dag lieten zien waar ze toe in staat zijn. En dat is heel wat. De rijders waren dan ook vooral blij verrast door het hoge niveau van de testauto’s. Zowel technisch, esthetisch als in comfort en functionaliteit zijn auto’s tegenwoordig ware wondertjes op wielen. De systemen en uitrustingen van auto’s zijn geavanceerder dan ooit en de bestuurder kan rekenen op een hoge mate van betrouwbaarheid. Tijdens deze Auto & Stijl werd voor het eerst ook een caravan getest, ter beschikking gesteld door specialist Reinders Rekreatie. Deze bleek dezelfde trends te volgen als de auto’s: veel waar je geld.

Na een dagje rijden was de locatie van het rendez-vous My HealthClub Kalverdijkje. “Wij zijn een relatief nieuwe en verfrissende sport-, fitness- en ontspanningsketen in Nederland en bieden iedereen die wil werken aan een gezonde leefstijl een laagdrempelige club met een aangename sfeer, luxe en comfort”, vertelt clubmanager Rogier Schipper. Zijn club aan het Kalverdijkje weerspiegelt in de architectuur de visie die My HealthClub heeft: fris, eigentijds en open. “Daarnaast onderscheiden wij ons met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wie zelf wil ervaren wat wij bieden, en dat is heel veel, kan op

onze website www.myhealthclub.nl een gratis dagpas aanvragen om ons te testen. Ook voor bedrijven. Doen!”

In deze sportieve ambiance werd na de fotoshoot van de auto’s, rijders en dealers een gezellige netwerkborrel gehouden in de lounge van de club. Terwijl de gasten konden genieten van een drankje en culinaire hapjes van restaurant ’t Kookpunt, werd er onderling volop gesproken over de bolides, business en meer. Op de volgende pagina’s van deze Leeuwarder Zaailandkrant kunt u de verslagen en belevenissen van de testrijders lezen, die toch vooral aangeven dat de evolutie van auto’s zich met topsnelheid blijft ontwikkelen. Ieder jaar worden ze beter, schoner, zuiniger en mooier. Test en beleef het zelf en maak binnenkort eens een afspraak bij een dealer voor een enerverende proefrit.

De testverslagen en meer foto’s van deze dag vindt u ook op www.halloleeuwarden.nl

Auto & Stijl

Wordt de trouwauto van Syb van der Ploeg een Volvo? Wat deed die Yaris on Ice? Filerijden met de armen over

elkaar, kan dat? De tweede testdag Auto & Stijl was een verrassende bijeenkomst van boeiende bolides en interessante rijders. Maar liefst negen actuele modellen en een fraaie caravan werden onderworpen aan een test en deze Auto & Stijl werd sportief afgesloten met een fotoshoot en stijlvolle netwerkborrel bij My HealthClub Kalverdijkje.

Auto Bourguignon Leeuwarden is één van de eerste Audi-dealers van Nederland met een schitterende Audi Terminal Style. “Aan de Jupiterweg in Leeuwarden, waar voorheen Care Schadeservice zat, is dit jaar een ultra moderne showroom gebouwd waarmee Bourguignon nog eens benadrukt hét Audi-centrum van Friesland te zijn”, zegt Menno Doodkorte, Business Unit Manager Audi bij Auto Bourguignon. “Niet alleen wordt ons mooie merk nu nog fraaier uitgelicht, het assortiment modellen is ook uitgebreid. Alle reden dus om eens binnen te stappen.”

Auto Bourguignon bouwt aan toekomst

‘Audi etaleert kwaliteit met klasse’

De showroom en moderne werkplaats zijn voorzien van de nieuwste interieurstijlen en –technieken, speciaal ontwikkeld door en voor Audi en derhalve uiterst stijlvol. “Opvallend in het interieur is een exclusieve kombaan, een schuine, ovalen muur die oogt als racebaan”, vertelt Doodkorte enthousiast. “Ook in het oog springt het transparante exterieur van het pand, dat een 3D-honingraat structuur heeft. De grote glazen ramen dragen krachtig bij aan de nieuwe look & feel van de Audi Terminal Style.”

State of the artDoodkorte: “De nieuwe werkplaats is state of the

art. Onze uitstekend gekwalificeerde monteurs hebben ruime, overzichtelijke werkplekken met het nieuwste gereedschap. Zo is er de beschikking over een direct-aanname brug, waar de klant kan worden uitgelegd wat er met zijn of haar auto gaat gebeuren. Het geeft aan dat Bourguignon veel waarde hecht aan maximale transparantie en uiteindelijk een nog hogere klanttevredenheid.”

Leeuwarden en Shanghai“Het belangrijkste doel van de investering is het winnen aan kwaliteit die herkenbaar is. Audi-showrooms over de hele wereld, van

Auto & Stijl

Leeuwarden tot Shanghai, zullen een uniforme uitstraling van klasse krijgen.” Overigens krijgt de vorige showroom van Audi volgend jaar een complete restyling en wordt in een moderne jas gestoken om zo de merken Volkswagen en Skoda van Auto Bourguignon ook weer geheel eigentijds te etaleren.

Bourguignon AutomotiveAuto Bourguignon is in Leeuwarden dealer

van Audi, Volkswagen, Skoda en Seat. De onderneming geniet al jaren naam en faam en is dan ook een uiterst professionele aanbieder van complete mobiliteit. Onder de noemer Bourguignon Automotive vallen ook Auto Bourguignon Dokkum, Bourguignon Autolease, Autolok en Care Schadeservice Leeuwarden.

www.bourguignon.nl

Page 19: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

19pagina

Testdag Auto & Stijl

‘Evolutie van auto’s op topsnelheid’

Met een grommetje draait de Peugeot RCZ van testrijder Marije Rauwerda soepel het parkeerterrein van My HealthClub op. “Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd!”, zegt de advocate enthousiast, terwijl ze uit de blitse sportauto stapt. De opvallende Peugeot was één van de negen auto’s die deze dag lieten zien waar ze toe in staat zijn. En dat is heel wat. De rijders waren dan ook vooral blij verrast door het hoge niveau van de testauto’s. Zowel technisch, esthetisch als in comfort en functionaliteit zijn auto’s tegenwoordig ware wondertjes op wielen. De systemen en uitrustingen van auto’s zijn geavanceerder dan ooit en de bestuurder kan rekenen op een hoge mate van betrouwbaarheid. Tijdens deze Auto & Stijl werd voor het eerst ook een caravan getest, ter beschikking gesteld door specialist Reinders Rekreatie. Deze bleek dezelfde trends te volgen als de auto’s: veel waar je geld.

Na een dagje rijden was de locatie van het rendez-vous My HealthClub Kalverdijkje. “Wij zijn een relatief nieuwe en verfrissende sport-, fitness- en ontspanningsketen in Nederland en bieden iedereen die wil werken aan een gezonde leefstijl een laagdrempelige club met een aangename sfeer, luxe en comfort”, vertelt clubmanager Rogier Schipper. Zijn club aan het Kalverdijkje weerspiegelt in de architectuur de visie die My HealthClub heeft: fris, eigentijds en open. “Daarnaast onderscheiden wij ons met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wie zelf wil ervaren wat wij bieden, en dat is heel veel, kan op

onze website www.myhealthclub.nl een gratis dagpas aanvragen om ons te testen. Ook voor bedrijven. Doen!”

In deze sportieve ambiance werd na de fotoshoot van de auto’s, rijders en dealers een gezellige netwerkborrel gehouden in de lounge van de club. Terwijl de gasten konden genieten van een drankje en culinaire hapjes van restaurant ’t Kookpunt, werd er onderling volop gesproken over de bolides, business en meer. Op de volgende pagina’s van deze Leeuwarder Zaailandkrant kunt u de verslagen en belevenissen van de testrijders lezen, die toch vooral aangeven dat de evolutie van auto’s zich met topsnelheid blijft ontwikkelen. Ieder jaar worden ze beter, schoner, zuiniger en mooier. Test en beleef het zelf en maak binnenkort eens een afspraak bij een dealer voor een enerverende proefrit.

De testverslagen en meer foto’s van deze dag vindt u ook op www.halloleeuwarden.nl

Auto & Stijl

Wordt de trouwauto van Syb van der Ploeg een Volvo? Wat deed die Yaris on Ice? Filerijden met de armen over

elkaar, kan dat? De tweede testdag Auto & Stijl was een verrassende bijeenkomst van boeiende bolides en interessante rijders. Maar liefst negen actuele modellen en een fraaie caravan werden onderworpen aan een test en deze Auto & Stijl werd sportief afgesloten met een fotoshoot en stijlvolle netwerkborrel bij My HealthClub Kalverdijkje.

Auto Bourguignon Leeuwarden is één van de eerste Audi-dealers van Nederland met een schitterende Audi Terminal Style. “Aan de Jupiterweg in Leeuwarden, waar voorheen Care Schadeservice zat, is dit jaar een ultra moderne showroom gebouwd waarmee Bourguignon nog eens benadrukt hét Audi-centrum van Friesland te zijn”, zegt Menno Doodkorte, Business Unit Manager Audi bij Auto Bourguignon. “Niet alleen wordt ons mooie merk nu nog fraaier uitgelicht, het assortiment modellen is ook uitgebreid. Alle reden dus om eens binnen te stappen.”

Auto Bourguignon bouwt aan toekomst

‘Audi etaleert kwaliteit met klasse’

De showroom en moderne werkplaats zijn voorzien van de nieuwste interieurstijlen en –technieken, speciaal ontwikkeld door en voor Audi en derhalve uiterst stijlvol. “Opvallend in het interieur is een exclusieve kombaan, een schuine, ovalen muur die oogt als racebaan”, vertelt Doodkorte enthousiast. “Ook in het oog springt het transparante exterieur van het pand, dat een 3D-honingraat structuur heeft. De grote glazen ramen dragen krachtig bij aan de nieuwe look & feel van de Audi Terminal Style.”

State of the artDoodkorte: “De nieuwe werkplaats is state of the

art. Onze uitstekend gekwalificeerde monteurs hebben ruime, overzichtelijke werkplekken met het nieuwste gereedschap. Zo is er de beschikking over een direct-aanname brug, waar de klant kan worden uitgelegd wat er met zijn of haar auto gaat gebeuren. Het geeft aan dat Bourguignon veel waarde hecht aan maximale transparantie en uiteindelijk een nog hogere klanttevredenheid.”

Leeuwarden en Shanghai“Het belangrijkste doel van de investering is het winnen aan kwaliteit die herkenbaar is. Audi-showrooms over de hele wereld, van

Auto & Stijl

Leeuwarden tot Shanghai, zullen een uniforme uitstraling van klasse krijgen.” Overigens krijgt de vorige showroom van Audi volgend jaar een complete restyling en wordt in een moderne jas gestoken om zo de merken Volkswagen en Skoda van Auto Bourguignon ook weer geheel eigentijds te etaleren.

Bourguignon AutomotiveAuto Bourguignon is in Leeuwarden dealer

van Audi, Volkswagen, Skoda en Seat. De onderneming geniet al jaren naam en faam en is dan ook een uiterst professionele aanbieder van complete mobiliteit. Onder de noemer Bourguignon Automotive vallen ook Auto Bourguignon Dokkum, Bourguignon Autolease, Autolok en Care Schadeservice Leeuwarden.

www.bourguignon.nl

Page 20: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Johan van der Kooi test de Toyota Yaris

‘Ook op de linkerbaan in zijn sas’

Toen Van der Kooi ’s morgens zijn testauto afhaalde bij Toyota Valkema Leeuwarden, werd hij direct vrolijk: “De kleur van de auto is precies gelijk aan die van onze huisstijl!” Met zijn Renault Mégane rijdt Van der Kooi een bescheiden 20.000 kilometer per jaar en ook tijdens de testdag reed hij zijn rondjes vooral in en rond Leeuwarden. “En daar is deze Yaris op zijn best. Hij is snel, wendbaar, en heel handig in de stad. Door de grote spiegels heb je bovendien altijd overzicht in het verkeer.”

Rauw grommetjeIn de auto vond de testrijder snel zijn draai. “Alles is enorm overzichtelijk. De uitleg van de dealer duurde maar een halve minuut en rijden maar.” Voor de directeur is de radio een onmisbaar onderdeel van iedere auto, dus ging die meteen aan. “Meestal luister ik naar Radio 538 en zeker naar Evers Staat Op. Ik was dan ook blij dat de stereo van de Yaris bleek te beschikken over een excellent geluid.” Dat geldt ook voor de driecilinder motor. “Je zou het niet verwachten, maar in de Yaris zit een grommetje dat best lekker rauw is.”

StuntIn het verkeer toonde de Yaris zijn sportieve kanten. “Ik ben een rijder die ook in de stad graag even de linkerbaan meepakt en daar was de Yaris zeker in zijn sas.” Door een

Met gevoel voor humor en publiciteit reed testrijder Johan van der Kooi, directeur IJshal Leeuwarden, deze testdag met een Yaris over bevroren water: zijn eigen ijsbaan. “Die stunt leverde geen brokken op, maar op ijs kan de Yaris niet echt uit de voeten. Leuk was het wel”, lacht Van der Kooi.

prima wegligging komt het rijgedrag van de Yaris over als die van een volwassen wagen. Als stunt besloot Van der Kooi die ligging ook te testen op zijn ijsbaan. “Dat was vooral een leuke grap. Kijk, hier rijdt de Yaris een Zamboni-dweilmachine klem!”, zegt hij, terwijl hij op zijn smartphone de foto’s laat zien. Heel eigentijds twitterde hij deze al rond op de testdag zelf. “Mijn droomauto is eigenlijk een Audi of Mercedes, maar tegelijk hecht ik niet zo aan status. Praktisch nut is uiteindelijk het belangrijkste en deze Yaris is wat dat betreft een topper, zeker in de stad.”

Auto & Stijl

Testrijder Johan van der Kooi

Cor Bonke van Toyota Valkema Leeuwarden

‘Yaris verrassend compleet’“Deze Toyota Yaris is dan wel een 1.0: hij loopt als een kanon! De auto, in maart ook als hybride, is verrassend compleet, inclusief een multimediasysteem waardoor je altijd up-to-date kunt navigeren op Google-maps. Op benzine rijdt hij 1 op 14, de Yaris is vrijgesteld van wegenbelasting en heeft slechts 14 procent bijtelling!”

Autobedrijf Valkema B.V. Orionweg 51 8938 AG Leeuwarden www.valkema.nl

21pagina

Robert Berting test de BMW 5 Touring

‘Een glimlach van oor tot oor’

Met een glimlach van oor tot oor stapt Robert Berting uit een bolide die onderweg door velen is bewonderd. De algemeen directeur van het WTC Expo heeft een dagje doorgebracht met een BMW 5 Touring en dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. “Geweldig. Het is een auto die stiekem al op mijn verlanglijstje stond. Dat ik met deze comfortabele, dynamische auto op pad mocht, was een fraaie verrassing.”

Head-Up displayBerting is ermee naar Groningen gereden, naar Beetsterzwaag en zo weer terug naar Leeuwarden. “Ik heb dus wel wat kilometertjes kunnen maken; het is een ideale reiswagen. Ik rij erg veel en dan is een auto die zo stabiel op de weg ligt en heerlijk zit, een genot om in te reizen. Je hoort bijna geen geluid van de motor of wind en het bedieningsgemak van deze BMW 5 Touring heeft me verbaasd; ik zag veel nieuwe functies en knoppen en vroeg me af of ik het instructieboekje zou moeten raadplegen, maar alles wijst zich volkomen vanzelf. Eén van de mooiste dingen aan de binnenkant vind ik het Head-Up display.” De WTC-directeur doelt op het display dat belangrijke informatie -zoals snelheid of navigatie-instructies- direct in het gezichtsveld van de bestuurder projecteert. Het is een techniek die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor militair gebruik, maar nu zeer succesvol is in de autowereld.

“Het is de kunst om een beetje stoïcijns voor je uit te blijven kijken”, lacht WTC-directeur Robert Berting als hij reageert op alle goedkeurende blikken die hij met de BMW 5 Touring in één dag scoorde. Touring & Berting blijkt een perfécte combinatie…

Oogstrelend mooiTheo Buikema van Auto Buikema uit Leeuwarden begrijpt goed waarom Robert Berting zo enthousiast is over het Head-Up display. De BMW-specialist vertelt: “De reisinformatie wordt op de autoruit geprojecteerd en is onder nagenoeg alle lichtomstandigheden goed leesbaar. De informatie kan aanmerkelijk sneller worden opgenomen omdat de ogen van de bestuurder niet afwisselend naar het verkeer of het dashboard hoeven te kijken.” Samen staren de heren tevreden knikkend naar het oogstrelend mooie model. “Of ik hem mooi vind?” Robert Berting schiet in de lach. “Potverdikkeme, nou en of zeg. Moet je eens kijken wat daar staat!

Auto & Stijl

Testrijder Robert Berting

Theo Buikema van Bosch Car Service Buikema

‘Niet voor niets Zakenauto van 2012’Theo Buikema herkent alle punten die Robert Berting in zijn jongensachtige enthousiasme opsomt. “De auto is inderdaad makkelijk te bedienen voor iedereen, heeft een super wegligging en lekker stil voor een viercilinder. Hij heeft milieulabel B, wat bijzonder is voor een automaat. Hij rijdt één op achttien en is dus schoon én zuinig. Niet voor niets is deze auto uitgeroepen tot ‘Zakenauto van het Jaar 2012’!”

Bosch Car Service Buikema Orionweg 8 - 8938 AH Leeuwarden www.autobuikema.nl

Ik heb vandaag weer eens mogen ervaren hoe het is om te worden aangegaapt in het verkeer. Naar mij kijken ze niet meer, maar die auto

scoorde werkelijk álle bekijks!”

De nieuwe Yaris...

Te bezichtigen bij Valkema Leeuwarden.

In de 1.0 is deze BPM vrij en vrij van houderschapsbelasting en een bijtelling van 14%. al

van

af

€ 10.990,=

Page 21: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Johan van der Kooi test de Toyota Yaris

‘Ook op de linkerbaan in zijn sas’

Toen Van der Kooi ’s morgens zijn testauto afhaalde bij Toyota Valkema Leeuwarden, werd hij direct vrolijk: “De kleur van de auto is precies gelijk aan die van onze huisstijl!” Met zijn Renault Mégane rijdt Van der Kooi een bescheiden 20.000 kilometer per jaar en ook tijdens de testdag reed hij zijn rondjes vooral in en rond Leeuwarden. “En daar is deze Yaris op zijn best. Hij is snel, wendbaar, en heel handig in de stad. Door de grote spiegels heb je bovendien altijd overzicht in het verkeer.”

Rauw grommetjeIn de auto vond de testrijder snel zijn draai. “Alles is enorm overzichtelijk. De uitleg van de dealer duurde maar een halve minuut en rijden maar.” Voor de directeur is de radio een onmisbaar onderdeel van iedere auto, dus ging die meteen aan. “Meestal luister ik naar Radio 538 en zeker naar Evers Staat Op. Ik was dan ook blij dat de stereo van de Yaris bleek te beschikken over een excellent geluid.” Dat geldt ook voor de driecilinder motor. “Je zou het niet verwachten, maar in de Yaris zit een grommetje dat best lekker rauw is.”

StuntIn het verkeer toonde de Yaris zijn sportieve kanten. “Ik ben een rijder die ook in de stad graag even de linkerbaan meepakt en daar was de Yaris zeker in zijn sas.” Door een

Met gevoel voor humor en publiciteit reed testrijder Johan van der Kooi, directeur IJshal Leeuwarden, deze testdag met een Yaris over bevroren water: zijn eigen ijsbaan. “Die stunt leverde geen brokken op, maar op ijs kan de Yaris niet echt uit de voeten. Leuk was het wel”, lacht Van der Kooi.

prima wegligging komt het rijgedrag van de Yaris over als die van een volwassen wagen. Als stunt besloot Van der Kooi die ligging ook te testen op zijn ijsbaan. “Dat was vooral een leuke grap. Kijk, hier rijdt de Yaris een Zamboni-dweilmachine klem!”, zegt hij, terwijl hij op zijn smartphone de foto’s laat zien. Heel eigentijds twitterde hij deze al rond op de testdag zelf. “Mijn droomauto is eigenlijk een Audi of Mercedes, maar tegelijk hecht ik niet zo aan status. Praktisch nut is uiteindelijk het belangrijkste en deze Yaris is wat dat betreft een topper, zeker in de stad.”

Auto & Stijl

Testrijder Johan van der Kooi

Cor Bonke van Toyota Valkema Leeuwarden

‘Yaris verrassend compleet’“Deze Toyota Yaris is dan wel een 1.0: hij loopt als een kanon! De auto, in maart ook als hybride, is verrassend compleet, inclusief een multimediasysteem waardoor je altijd up-to-date kunt navigeren op Google-maps. Op benzine rijdt hij 1 op 14, de Yaris is vrijgesteld van wegenbelasting en heeft slechts 14 procent bijtelling!”

Autobedrijf Valkema B.V. Orionweg 51 8938 AG Leeuwarden www.valkema.nl

21pagina

Robert Berting test de BMW 5 Touring

‘Een glimlach van oor tot oor’

Met een glimlach van oor tot oor stapt Robert Berting uit een bolide die onderweg door velen is bewonderd. De algemeen directeur van het WTC Expo heeft een dagje doorgebracht met een BMW 5 Touring en dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. “Geweldig. Het is een auto die stiekem al op mijn verlanglijstje stond. Dat ik met deze comfortabele, dynamische auto op pad mocht, was een fraaie verrassing.”

Head-Up displayBerting is ermee naar Groningen gereden, naar Beetsterzwaag en zo weer terug naar Leeuwarden. “Ik heb dus wel wat kilometertjes kunnen maken; het is een ideale reiswagen. Ik rij erg veel en dan is een auto die zo stabiel op de weg ligt en heerlijk zit, een genot om in te reizen. Je hoort bijna geen geluid van de motor of wind en het bedieningsgemak van deze BMW 5 Touring heeft me verbaasd; ik zag veel nieuwe functies en knoppen en vroeg me af of ik het instructieboekje zou moeten raadplegen, maar alles wijst zich volkomen vanzelf. Eén van de mooiste dingen aan de binnenkant vind ik het Head-Up display.” De WTC-directeur doelt op het display dat belangrijke informatie -zoals snelheid of navigatie-instructies- direct in het gezichtsveld van de bestuurder projecteert. Het is een techniek die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor militair gebruik, maar nu zeer succesvol is in de autowereld.

“Het is de kunst om een beetje stoïcijns voor je uit te blijven kijken”, lacht WTC-directeur Robert Berting als hij reageert op alle goedkeurende blikken die hij met de BMW 5 Touring in één dag scoorde. Touring & Berting blijkt een perfécte combinatie…

Oogstrelend mooiTheo Buikema van Auto Buikema uit Leeuwarden begrijpt goed waarom Robert Berting zo enthousiast is over het Head-Up display. De BMW-specialist vertelt: “De reisinformatie wordt op de autoruit geprojecteerd en is onder nagenoeg alle lichtomstandigheden goed leesbaar. De informatie kan aanmerkelijk sneller worden opgenomen omdat de ogen van de bestuurder niet afwisselend naar het verkeer of het dashboard hoeven te kijken.” Samen staren de heren tevreden knikkend naar het oogstrelend mooie model. “Of ik hem mooi vind?” Robert Berting schiet in de lach. “Potverdikkeme, nou en of zeg. Moet je eens kijken wat daar staat!

Auto & Stijl

Testrijder Robert Berting

Theo Buikema van Bosch Car Service Buikema

‘Niet voor niets Zakenauto van 2012’Theo Buikema herkent alle punten die Robert Berting in zijn jongensachtige enthousiasme opsomt. “De auto is inderdaad makkelijk te bedienen voor iedereen, heeft een super wegligging en lekker stil voor een viercilinder. Hij heeft milieulabel B, wat bijzonder is voor een automaat. Hij rijdt één op achttien en is dus schoon én zuinig. Niet voor niets is deze auto uitgeroepen tot ‘Zakenauto van het Jaar 2012’!”

Bosch Car Service Buikema Orionweg 8 - 8938 AH Leeuwarden www.autobuikema.nl

Ik heb vandaag weer eens mogen ervaren hoe het is om te worden aangegaapt in het verkeer. Naar mij kijken ze niet meer, maar die auto

scoorde werkelijk álle bekijks!”

De nieuwe Yaris...

Te bezichtigen bij Valkema Leeuwarden.

In de 1.0 is deze BPM vrij en vrij van houderschapsbelasting en een bijtelling van 14%. al

van

af

€ 10.990,=

Page 22: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

GREEN MACHINE. De INSIGNIA ecoFLEX

De krachtigste benzinemotor in zijn segment met 20% bijtelling.

Wie veel zakelijke kilometers maakt, weet: de belangrijkste werkplek is die achter het stuur. In de Opel Insignia hoeft u niet op die werkplek te bezuinigen. Dankzij vernieuwde krachtige én zuinige motoren komt de Insignia in aanmerking voor slechts 20% bijtelling zonder in te leveren op prestaties. Kom snel naar onze showroom. Wij doen u graag een persoonlijk voorstel.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 11,0 – 3,5; kms/liter: 9,1 – 28,6; CO2 gr/km 259 – 94. Opel Insignia vanaf € 27.995,- incl. BTW en BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage of lease vanaf € 555,- per maand via Opel Leasing op basis van 48 mnd/20.000 km per jaar. Energielabels en bijtelling afhankelijk van gekozen uitvoering en motorisatie. Fiscaal voordeel gebaseerd op de huidige wetgeving. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen in detail verschillen van de werkelijke uitvoeringen.

NL1052_Engelsma13402-320 264x25 DEALERBLOK.indd28 28 15-07-2008 09:57:17

actie!actie!

Informatie:Uranusweg 4, LeeuwardenLeeuwarden: 058 - 212 67 88

Proef les: 1,5 uurvan € 60,- nu voor € 40,- ! En bij de keuze van een lespakket een GRATIS theorie cursus! * vraag naar de voorwaarden

Drachten: 0512 - 52 10 50www.tonvanspanje.nl

Verkeersschool Ton van Spanje:

De Bovag-gecertificeerde verkeers-school geniet naam en faam als het gaat om theorie- en praktijkopleidingen voor auto’s (geschakeld en automaat), motor, scooter, E achter B, vrachtauto en taxi. Middels het leertraject ‘2todrive’ kunnen cursisten reeds vanaf hun 16.5 levensjaar aanvangen met het behalen van hun autorijbewijs. ”Onze professionele instructeurs zijn stuk voor stuk ervaren en gaan graag met u de weg op om u voor te bereiden op de examens”, vertelt Spinder. “Zij staan altijd met raad en daad voor u klaar, ook als u kampt met bijvoorbeeld faal- of rijangst of om een andere reden geen plaats durft te nemen achter het stuur.”

Lessen op maatAls bijzondere service biedt

Ton van Spanje haar cursisten een gratis

theorieles aan als voorbereiding voor het theorie-examen.

“Optimale voertuigbeheersing en gedegen verkeersinzicht zijn de belangrijkste aspecten in al onze rijopleidingen. Veilig deelnemen aan het verkeer is daarbij het doel”, vertelt Freerkje Spinder, eigenaresse van verkeersschool Ton van Spanje, met dependances in Leeuwarden en Drachten.

“En voor mensen met haast hebben wij versnelde programma’s”, meldt Spinder. “U kunt ook bij ons terecht voor losse rijlessen en daarnaast bieden wij voordeel- en maatpakketten aan die iedere cursist een individuele aanpak en aandacht garanderen. Eigenlijk is dat heel logisch, want iedereen heeft immers behoefte aan een passende rijopleiding? Dit betekent in de praktijk dat wij samen met u gaan bepalen wat voor u het beste plan van aanpak is.”

Bijzondere serviceCursisten worden door Ton van Spanje van

huis, school of station gehaald en gebracht. Het wagenpark van de verkeersschool is up to date en de zuinige en dus milieuvriendelijke auto´s rijden ’s winters op winterbanden. ”Dat is beter voor uw en onze veiligheid!”, vertelt Spinder. “Een ander servicepunt is dat wij onze leerlingen het gemak bieden van gespreide betaling voor een autorijlespakket naar keuze en wel met nul procent rente! Informeer eens naar de voorwaarden. Betalingen worden overigens gedaan aan de verkeersschool, dus geen registratie bij BKR. Kortom: ons team garandeert u gedegen kwaliteit bij al onze opleidingen. Dit

Annette van der Meulen test de Opel Insignia

Verbazing over ‘de beste Opel’

Om het plakkertje van ‘ietwat degelijk en oubollig’ rigoureus van het merk Opel af te scheuren, werd in 2008 de Opel Insignia op de markt gebracht. Dat de Duitse autofabrikant met verve slaagde in zijn missie, mag worden geconcludeerd uit het feit dat het model direct tot ‘Auto van het Jaar 2009’ werd verkozen. Toegegeven: met zijn dynamische design, sierlijke silhouet en strakke styling is de wagen een lust voor het oog. Dat vindt ook Annette van der Meulen, die haar voordeel heeft gedaan met een dagje Opel Insignia Turbo in hoogglans zwart.

Schitterend afgewerktDe directeur van schoonmaakbedrijf Nivo Noord zegt: “De combinatie van de donkere kleur met de in schitterend chroom afgewerkte raam- en deurstijlen valt direct op. Deze Opel Insignia zit heerlijk en rijdt fantastisch in de stad én op de snelweg. Ook is hij lekker stil en pittig. Ik hou wel van een beetje doorrijden en maak per jaar zo’n 45.000 kilometer; een perfecte auto is dus een absolute must voor mij.” Zelf rijdt Annette van der Meulen in een Audi Q5, een auto die niet is te vergelijken met deze Opel Insignia.

Insignia rijdt beterEn tóch doen we het even tijdens deze Testdag Auto & Stijl. Van der Meulen zegt: “De instap van mijn Q5 is veel hoger, dat is

Met het compliment dat de geteste Opel Insignia beter rijdt dan haar huidige eigen wagen, sluit Nivo Noord-directeur Annette van der Meulen een interessante autotest af. Ze verbaast zich over het uiterlijk en de kwaliteit van het model dat Opel ‘de beste ooit gemaakt’ noemt…

nou eenmaal het model. Maar ik moet eerlijk toegeven dat deze Insignia beter rijdt! Hij ligt wat directer op de weg en ik denk dat deze Opel zich ook beter houdt als het hard waait. Ik heb me echt over dit model verbaasd. Een mooie auto die kwalitatief érg goed is.” De zakenvrouw die álles weet van schoonmaken en de auto’s hoogstpersoonlijk inkoopt voor Nivo Noord, roemt de door de Leeuwarder Zaailandkrant georganiseerde Testdag. “Zo leer je nog eens wat van auto’s en ik was ook nog nooit bij Engelsma & Wijnia geweest. Nu wel.”

Auto & Stijl

Testrijder Annette van der Meulen

Andy Kuiper van Engelsma & Wijnia

‘Beste Opel ooit!’Van de bekende Leeuwarder Opeldealer Engelsma & Wijnia is verkoopleider Andy Kuiper aanwezig. Hij onderstreept het enthousiasme van Annette van der Meulen. “De Insignia is het nieuwe vlaggenschip van Opel en ze zeggen zelf dat het de beste auto is die ze ooit hebben gemaakt. Het model hoort bij de top op het gebied van zakelijke auto’s. Veel ruimte, prachtig design en zakelijk te rijden voor slechts 20% bijtelling. Dat geldt zelfs voor de dieseluitvoeringen in 130 pk en 160 pk.”

Automobielbedrijf Engelsma & Wijnia B.V. Leo Twijnstrastraat 2 - 8923 EL Leeuwarden www.bouma-sepp.nl

23pagina

‘Veilig deelnemen aan het verkeer’

kan zelfs aanvangen in een heel realistische rijsimulator.”

Voor meer informatie over wat verkeersschool Ton van Spanje voor u kan betekenen kunt u contact op nemen met één van de medewerkers in Leeuwarden of Drachten op de telefoonnummers 058 - 212 67 88 of 0512 - 52 10 50. Of kijk voor meer informatie op www.tonvanspanje.nl

Page 23: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

GREEN MACHINE. De INSIGNIA ecoFLEX

De krachtigste benzinemotor in zijn segment met 20% bijtelling.

Wie veel zakelijke kilometers maakt, weet: de belangrijkste werkplek is die achter het stuur. In de Opel Insignia hoeft u niet op die werkplek te bezuinigen. Dankzij vernieuwde krachtige én zuinige motoren komt de Insignia in aanmerking voor slechts 20% bijtelling zonder in te leveren op prestaties. Kom snel naar onze showroom. Wij doen u graag een persoonlijk voorstel.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 11,0 – 3,5; kms/liter: 9,1 – 28,6; CO2 gr/km 259 – 94. Opel Insignia vanaf € 27.995,- incl. BTW en BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage of lease vanaf € 555,- per maand via Opel Leasing op basis van 48 mnd/20.000 km per jaar. Energielabels en bijtelling afhankelijk van gekozen uitvoering en motorisatie. Fiscaal voordeel gebaseerd op de huidige wetgeving. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen in detail verschillen van de werkelijke uitvoeringen.

NL1052_Engelsma13402-320 264x25 DEALERBLOK.indd28 28 15-07-2008 09:57:17

actie!actie!

Informatie:Uranusweg 4, LeeuwardenLeeuwarden: 058 - 212 67 88

Proef les: 1,5 uurvan € 60,- nu voor € 40,- ! En bij de keuze van een lespakket een GRATIS theorie cursus! * vraag naar de voorwaarden

Drachten: 0512 - 52 10 50www.tonvanspanje.nl

Verkeersschool Ton van Spanje:

De Bovag-gecertificeerde verkeers-school geniet naam en faam als het gaat om theorie- en praktijkopleidingen voor auto’s (geschakeld en automaat), motor, scooter, E achter B, vrachtauto en taxi. Middels het leertraject ‘2todrive’ kunnen cursisten reeds vanaf hun 16.5 levensjaar aanvangen met het behalen van hun autorijbewijs. ”Onze professionele instructeurs zijn stuk voor stuk ervaren en gaan graag met u de weg op om u voor te bereiden op de examens”, vertelt Spinder. “Zij staan altijd met raad en daad voor u klaar, ook als u kampt met bijvoorbeeld faal- of rijangst of om een andere reden geen plaats durft te nemen achter het stuur.”

Lessen op maatAls bijzondere service biedt

Ton van Spanje haar cursisten een gratis

theorieles aan als voorbereiding voor het theorie-examen.

“Optimale voertuigbeheersing en gedegen verkeersinzicht zijn de belangrijkste aspecten in al onze rijopleidingen. Veilig deelnemen aan het verkeer is daarbij het doel”, vertelt Freerkje Spinder, eigenaresse van verkeersschool Ton van Spanje, met dependances in Leeuwarden en Drachten.

“En voor mensen met haast hebben wij versnelde programma’s”, meldt Spinder. “U kunt ook bij ons terecht voor losse rijlessen en daarnaast bieden wij voordeel- en maatpakketten aan die iedere cursist een individuele aanpak en aandacht garanderen. Eigenlijk is dat heel logisch, want iedereen heeft immers behoefte aan een passende rijopleiding? Dit betekent in de praktijk dat wij samen met u gaan bepalen wat voor u het beste plan van aanpak is.”

Bijzondere serviceCursisten worden door Ton van Spanje van

huis, school of station gehaald en gebracht. Het wagenpark van de verkeersschool is up to date en de zuinige en dus milieuvriendelijke auto´s rijden ’s winters op winterbanden. ”Dat is beter voor uw en onze veiligheid!”, vertelt Spinder. “Een ander servicepunt is dat wij onze leerlingen het gemak bieden van gespreide betaling voor een autorijlespakket naar keuze en wel met nul procent rente! Informeer eens naar de voorwaarden. Betalingen worden overigens gedaan aan de verkeersschool, dus geen registratie bij BKR. Kortom: ons team garandeert u gedegen kwaliteit bij al onze opleidingen. Dit

Annette van der Meulen test de Opel Insignia

Verbazing over ‘de beste Opel’

Om het plakkertje van ‘ietwat degelijk en oubollig’ rigoureus van het merk Opel af te scheuren, werd in 2008 de Opel Insignia op de markt gebracht. Dat de Duitse autofabrikant met verve slaagde in zijn missie, mag worden geconcludeerd uit het feit dat het model direct tot ‘Auto van het Jaar 2009’ werd verkozen. Toegegeven: met zijn dynamische design, sierlijke silhouet en strakke styling is de wagen een lust voor het oog. Dat vindt ook Annette van der Meulen, die haar voordeel heeft gedaan met een dagje Opel Insignia Turbo in hoogglans zwart.

Schitterend afgewerktDe directeur van schoonmaakbedrijf Nivo Noord zegt: “De combinatie van de donkere kleur met de in schitterend chroom afgewerkte raam- en deurstijlen valt direct op. Deze Opel Insignia zit heerlijk en rijdt fantastisch in de stad én op de snelweg. Ook is hij lekker stil en pittig. Ik hou wel van een beetje doorrijden en maak per jaar zo’n 45.000 kilometer; een perfecte auto is dus een absolute must voor mij.” Zelf rijdt Annette van der Meulen in een Audi Q5, een auto die niet is te vergelijken met deze Opel Insignia.

Insignia rijdt beterEn tóch doen we het even tijdens deze Testdag Auto & Stijl. Van der Meulen zegt: “De instap van mijn Q5 is veel hoger, dat is

Met het compliment dat de geteste Opel Insignia beter rijdt dan haar huidige eigen wagen, sluit Nivo Noord-directeur Annette van der Meulen een interessante autotest af. Ze verbaast zich over het uiterlijk en de kwaliteit van het model dat Opel ‘de beste ooit gemaakt’ noemt…

nou eenmaal het model. Maar ik moet eerlijk toegeven dat deze Insignia beter rijdt! Hij ligt wat directer op de weg en ik denk dat deze Opel zich ook beter houdt als het hard waait. Ik heb me echt over dit model verbaasd. Een mooie auto die kwalitatief érg goed is.” De zakenvrouw die álles weet van schoonmaken en de auto’s hoogstpersoonlijk inkoopt voor Nivo Noord, roemt de door de Leeuwarder Zaailandkrant georganiseerde Testdag. “Zo leer je nog eens wat van auto’s en ik was ook nog nooit bij Engelsma & Wijnia geweest. Nu wel.”

Auto & Stijl

Testrijder Annette van der Meulen

Andy Kuiper van Engelsma & Wijnia

‘Beste Opel ooit!’Van de bekende Leeuwarder Opeldealer Engelsma & Wijnia is verkoopleider Andy Kuiper aanwezig. Hij onderstreept het enthousiasme van Annette van der Meulen. “De Insignia is het nieuwe vlaggenschip van Opel en ze zeggen zelf dat het de beste auto is die ze ooit hebben gemaakt. Het model hoort bij de top op het gebied van zakelijke auto’s. Veel ruimte, prachtig design en zakelijk te rijden voor slechts 20% bijtelling. Dat geldt zelfs voor de dieseluitvoeringen in 130 pk en 160 pk.”

Automobielbedrijf Engelsma & Wijnia B.V. Leo Twijnstrastraat 2 - 8923 EL Leeuwarden www.bouma-sepp.nl

23pagina

‘Veilig deelnemen aan het verkeer’

kan zelfs aanvangen in een heel realistische rijsimulator.”

Voor meer informatie over wat verkeersschool Ton van Spanje voor u kan betekenen kunt u contact op nemen met één van de medewerkers in Leeuwarden of Drachten op de telefoonnummers 058 - 212 67 88 of 0512 - 52 10 50. Of kijk voor meer informatie op www.tonvanspanje.nl

Page 24: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Marije Rauwerda test de Peugeot RCZ

‘Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd’

Het productiemodel van de Peugeot RCZ lijkt sprekend op de conceptcar waarmee het ontwerp al enkele jaren geleden werd gepresenteerd. Hiermee heeft de coupé zijn flamboyante trekjes volledig behouden, terwijl de auto tegelijk ook heel elegant oogt. “Die opmerkelijk mooie lijnen zijn in het interieur doorgetrokken”, zegt Rauwerda. “Zo lopen de stoelen door tot aan het dak.” De elegantie gaat echter niet ten koste van veel ruimte. De bagageruimte is zelfs vergelijkbaar met die van een gemiddelde hatchback. Bovendien kan de achterbank worden neergeklapt en daarmee is de RCZ bovengemiddeld praktisch voor een coupé. “Achterin heb ik mijn kinderen Anna en Daan even voor een ritje meegenomen en dat paste met gemak. Ze vonden het prachtig!”

Als een speerRauwerda maakte alleen even een vlot ritje voor een lunch in Harlingen. Of de advocate daarbij op de snelweg de wet overtrad, vertelt het verhaal niet, maar: “hij ging als een speer!”. Onderweg had Rauwerda veel

bekijks. “Ik had de RCZ al de dag van tevoren opgehaald en in de

straat leverde dat meteen veel opmerkingen op. Zo van: ‘O, o,o, mevrouw wat heeft u een mooie

auto!’ Ook op kantoor waren de collega’s

“Ik was echt verguld toen ik hoorde dat ik in deze auto mocht rijden”, glundert Marije Rauwerda, advocate van Tulp Advocaten. “De vormgeving vind ik echt fenomenaal: sportief en toch ook zo charmant. Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd!”

Een zakelijke wagen of gezinsauto, de Hyundai i40 wil het beide wel zijn. Maar wat wil Wout Minnema? De jeugddeskundige van Welzijn Centraal rijdt graag Duitse oldtimers en mag nu een splinternieuwe stationwagon uit Azië testen. Als dat maar goed gaat…

unaniem lovend over deze verrassend mooie Peugeot.”

GenietenOnder de motorkap van de gereden versie zit een 1.6 turbobenzinemotor die 156 pk levert, waar een 2.0 variant goed is voor 200 pk. Geen monsters, maar wel meer dan vlot. Ander geinig detail: standaard een gekoeld dashboardkastje. Marije Rauwerda rijdt normaal gesproken in een degelijke, maar toch wat brave Audi A4 Avant, die per jaar 15.000 kilometer draait. “Vroeger vond ik een auto niet meer dan een gebruiksvoorwerp, maar in de loop der jaren ben ik de esthetische aspecten steeds meer gaan waarderen en de RCZ is

Auto & Stijl

Testrijder Marije Rauwerda

Testrijder Wout MInnema

Anne-Tjeerd Haaima van Peugeot Haaima Leeuwarden

‘Om verliefd op te worden’“Een auto om direct verliefd op te worden, deze RCZ. Het model past precies in de historie van Peugeot en refereert aan onder meer de 406 coupé, die een echte klassieker is geworden. En dat kan de RCZ met al z’n klasse ook worden. Dit rijdt super, deze liefhebbersauto. Exclusief is hij ook: van de geteste versie rijden er in heel Europa maar 200 rond.”

Peugeot Haaima Saturnusweg 6 - 8938 AW Leeuwarden www.haaima.eu

Wout Minnema test de Hyundai i40

‘Aangenaam verrast door auto met veel body’

25pagina

Zijn dagelijkse vervoer? Een oldtimer. Wout Minnema, jongerenwerker van Welzijn Centraal, verplaatst zich doorgaans in een Mercedes 230 CE Coupé uit 1981. Vandaag mag hij tijdens de testdag de Hyundai i40 uitproberen en dat gaat het best als Wout de normale werkzaamheden verricht, die hij anders ook zou doen. Een auto is immers bedoeld voor het persoonlijke gebruik en niet om het parkeerterrein leuk aan te kleden. De dag voert hem en de Hyundai langs het Piter Jelles Aldlân, enkele hangplekken voor de jeugd die verspreid liggen over de stad en een vergadering.

Rijcomfort“Het was een beetje wennen aan de knopjes en functies, maar dat komt natuurlijk omdat ik normaal gesproken in een auto rijd met veel minder luxe. Ik heb genoten van het rijcomfort. Eén druk op de knop en de auto staat aan. Als je stilstaat, zorgt het start-stop-systeem ervoor dat de auto uitgaat als je je voet van de koppeling haalt voor het stoplicht. Trap je de koppeling weer in, dan slaat hij weer aan. Een leuke ervaring, helemaal omdat ik zelf in zo’n oud beestje rijd.”

Vijf jaar garantieWout heeft vandaag de Hyundai i40 Wagon getest en dan wel de 1.7 diesel in business edition. “Dit is dus de zakelijke uitvoering, met een aantal opties die voor de zakelijke markt interessant zijn”, vertelt Stefan Huisman van

Jelle Talsma Autobedrijven in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. “De auto heeft bijvoorbeeld maar 20% bijtelling, terwijl de dieselmotor wel 115 pk levert. Er zit maar liefst vijf jaar garantie op de auto, ongeacht het aantal kilometers. Dat is interessant voor leasemaatschappijen”, schetst Stefan Huisman. De standaard mooie en moderne uitrusting gecombineerd met de vanaf-prijs van 24.995, geeft de stationwagon Hyundai i40 vrij baan om tot een ongeremd succes uit te groeien. Als Wout Minnema zijn dagje flirten met de Hyundai i40 moet samenvatten, zegt hij: “Ik ben aangenaam verrast. Hoewel ik een liefhebber blijf van de uitstraling en het karakter van oude auto’s, vind ik dat deze

Auto & Stijl

Stefan Huisman van Jelle Talsma Autobedrijven

‘Het mooiste lijnenspel’Met deze Hyundai i40 heeft het Zuid-Koreaanse autobedrijf een heel Europese wagen neergezet. “Qua uitstraling en design is het precies wat de klant in Europa wenst”, zegt Stefan HUisman terwijl hij ons wijst op het lijnenspel van de auto. “Het pakkende uiterlijk onderscheidt de auto van andere stationwagons in dit segment.”

Jelle Talsma Hyundai Jupiterweg 3 8938 AD Leeuwarden www.jelletalsma.nl

wat dat laatste betreft echt een topper en voor zowel zakelijke als sportieve ritten meer dan

geschikt. Genieten in alle opzichten!”

Hyundai veel body heeft voor een nieuwe auto. Ik houd van grote auto’s en zag dat deze 4.77 meter lang is; precies de goeie auto voor

een testje door mij dus!”

Zoveel meer. Hyundai.

WEGENBELASTING

VRIJ

TM

www.hyundai.nl

zegt: je bent echt

STOERWij vinden ’m ook heel stoer. Wil je

weten hoe dat komt? Dat komt door

zijn pittige 4-cilindermotor. Die brengt

je dag in dag uit overal naartoe.

Waar je maar wilt. Ook op vallend:

zijn ver nieuwde uiterlijk. Veel ruimte

voor de 5 passagiers en 5 jaar drie-

dubbele garantie. Een echte i-Catcher.

Maar het leukste om te vertellen is

toch wel dat je helemaal geen wegen-

belasting betaalt. En geen BPM. Zet je

dat niet aan het denken?

• 5 jaar Voertuiginspectie• Zuinige en groene labels

• 5 jaar Garantie zonder km beperking• 5 jaar Mobiliteitsgarantie

• Volwassen 5-persoonsauto• Pittige 1.1i of 1.2i 4-cilindermotor

• Wegenbelastingvrij• USB-ingang

GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. WEGENBELASTINGVRIJSTELLING GELDT VOOR DE HANDGESCHAKELDE UITVOERINGEN VAN DE HYUNDAI i10. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN.

Gecombineerd brandstofverbruik: 4,6 - 5,5 (l/100 km) / 21,7 - 18,2 (km/l); CO2 - emissie: 108 - 129 (g/km). Uitstoot- en brandstof ver bruik gegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

De nieuwe Hyundai i10. In alles volwassen.Alleen bij Jelle Talsma vanaf €7.250,-

JELLE TALSMA HYUNDAI JUPITERWEG 3, 8938 AD LEEUWARDEN, TELEFOON 058-2881080, WWW.HYUNDAI.NL/TALSMA

TMWie zegt dat je alleen mag dromen van mooie auto’s? Wie zegt dat je geen oog voor kunst hebt? Wie zegt

dat grote auto’s niet mooi zijn? Wij hebben antwoord op al deze vragen. Ervaar de Hyundai i40 zelf.

Maak een proefrit. Hij staat nu bij ons klaar.

Wie zegt dat … groot niet mooi is?

De Hyundai i40. Vanaf € 24.995,- U least al een Hyundai i40 vanaf €459,-*

Gecombineerd brandstofverbruik: 4,3 - 7,7 (l/100 km) / 23,3 - 13,0 (km/l); CO2 - emissie: 113 - 179 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruik gegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. *GENOEMDE LEASEPRIJS IS INCL. BPM EN EXCL. BTW GEBASEERD OP 20.000 KM / 60 MND. DIT AANBOD WORDT GEDAAN DOOR HYUNDAI LEASE. VOOR MEER INFORMATIE BEL 030 698 58 97 OF MAIL NAAR [email protected]. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING.

JELLE TALSMA HYUNDAI JUPITERWEG 3, 8938 AD LEEUWARDEN, TELEFOON 058-2881080, WWW.HYUNDAI.NL/TALSMA

TEVENS TWEE NIEUWE VOORRAAD-RCZ’S MET € 2.000,- VOORDEEL!!!

PEUGEOT RCZ 1.6 THPGris Haria, 15.000 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 41.370,-

PEUGEOT RCZ 1.6 THPBlue Tanaka, 28.500 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 41.500,-

Uw voordeel:€ 3.420,-

Uw voordeel:€ 9.550,-

Nu slechts € 37.950,-

Nu slechts € 31.950,-

Limited Edition

2 op

voorraad

PEUGEOT RCZ 1.6 THPBlanc Nacre, 36.000 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 43.750,-

Uw voordeel:€ 9.000,-Nu slechts € 34.750,-

DE ULTIEME VERLEIDINGSUPERLUXE RCZ IN NIEUWSTAAT!DE ULTIEME VERLEIDINGSUPERLUXE RCZ IN NIEUWSTAAT!

HAAIMA PEUGEOT DEALERHaaima Leeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) 288 20 18Haaima Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) 255 13 02Haaima Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) 39 76 00Haaima Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - - Tel.: (0511) 46 98 22 www.autohaaima.nl

Page 25: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Marije Rauwerda test de Peugeot RCZ

‘Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd’

Het productiemodel van de Peugeot RCZ lijkt sprekend op de conceptcar waarmee het ontwerp al enkele jaren geleden werd gepresenteerd. Hiermee heeft de coupé zijn flamboyante trekjes volledig behouden, terwijl de auto tegelijk ook heel elegant oogt. “Die opmerkelijk mooie lijnen zijn in het interieur doorgetrokken”, zegt Rauwerda. “Zo lopen de stoelen door tot aan het dak.” De elegantie gaat echter niet ten koste van veel ruimte. De bagageruimte is zelfs vergelijkbaar met die van een gemiddelde hatchback. Bovendien kan de achterbank worden neergeklapt en daarmee is de RCZ bovengemiddeld praktisch voor een coupé. “Achterin heb ik mijn kinderen Anna en Daan even voor een ritje meegenomen en dat paste met gemak. Ze vonden het prachtig!”

Als een speerRauwerda maakte alleen even een vlot ritje voor een lunch in Harlingen. Of de advocate daarbij op de snelweg de wet overtrad, vertelt het verhaal niet, maar: “hij ging als een speer!”. Onderweg had Rauwerda veel

bekijks. “Ik had de RCZ al de dag van tevoren opgehaald en in de

straat leverde dat meteen veel opmerkingen op. Zo van: ‘O, o,o, mevrouw wat heeft u een mooie

auto!’ Ook op kantoor waren de collega’s

“Ik was echt verguld toen ik hoorde dat ik in deze auto mocht rijden”, glundert Marije Rauwerda, advocate van Tulp Advocaten. “De vormgeving vind ik echt fenomenaal: sportief en toch ook zo charmant. Er werd vandaag heel veel naar mij getoeterd!”

Een zakelijke wagen of gezinsauto, de Hyundai i40 wil het beide wel zijn. Maar wat wil Wout Minnema? De jeugddeskundige van Welzijn Centraal rijdt graag Duitse oldtimers en mag nu een splinternieuwe stationwagon uit Azië testen. Als dat maar goed gaat…

unaniem lovend over deze verrassend mooie Peugeot.”

GenietenOnder de motorkap van de gereden versie zit een 1.6 turbobenzinemotor die 156 pk levert, waar een 2.0 variant goed is voor 200 pk. Geen monsters, maar wel meer dan vlot. Ander geinig detail: standaard een gekoeld dashboardkastje. Marije Rauwerda rijdt normaal gesproken in een degelijke, maar toch wat brave Audi A4 Avant, die per jaar 15.000 kilometer draait. “Vroeger vond ik een auto niet meer dan een gebruiksvoorwerp, maar in de loop der jaren ben ik de esthetische aspecten steeds meer gaan waarderen en de RCZ is

Auto & Stijl

Testrijder Marije Rauwerda

Testrijder Wout MInnema

Anne-Tjeerd Haaima van Peugeot Haaima Leeuwarden

‘Om verliefd op te worden’“Een auto om direct verliefd op te worden, deze RCZ. Het model past precies in de historie van Peugeot en refereert aan onder meer de 406 coupé, die een echte klassieker is geworden. En dat kan de RCZ met al z’n klasse ook worden. Dit rijdt super, deze liefhebbersauto. Exclusief is hij ook: van de geteste versie rijden er in heel Europa maar 200 rond.”

Peugeot Haaima Saturnusweg 6 - 8938 AW Leeuwarden www.haaima.eu

Wout Minnema test de Hyundai i40

‘Aangenaam verrast door auto met veel body’

25pagina

Zijn dagelijkse vervoer? Een oldtimer. Wout Minnema, jongerenwerker van Welzijn Centraal, verplaatst zich doorgaans in een Mercedes 230 CE Coupé uit 1981. Vandaag mag hij tijdens de testdag de Hyundai i40 uitproberen en dat gaat het best als Wout de normale werkzaamheden verricht, die hij anders ook zou doen. Een auto is immers bedoeld voor het persoonlijke gebruik en niet om het parkeerterrein leuk aan te kleden. De dag voert hem en de Hyundai langs het Piter Jelles Aldlân, enkele hangplekken voor de jeugd die verspreid liggen over de stad en een vergadering.

Rijcomfort“Het was een beetje wennen aan de knopjes en functies, maar dat komt natuurlijk omdat ik normaal gesproken in een auto rijd met veel minder luxe. Ik heb genoten van het rijcomfort. Eén druk op de knop en de auto staat aan. Als je stilstaat, zorgt het start-stop-systeem ervoor dat de auto uitgaat als je je voet van de koppeling haalt voor het stoplicht. Trap je de koppeling weer in, dan slaat hij weer aan. Een leuke ervaring, helemaal omdat ik zelf in zo’n oud beestje rijd.”

Vijf jaar garantieWout heeft vandaag de Hyundai i40 Wagon getest en dan wel de 1.7 diesel in business edition. “Dit is dus de zakelijke uitvoering, met een aantal opties die voor de zakelijke markt interessant zijn”, vertelt Stefan Huisman van

Jelle Talsma Autobedrijven in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. “De auto heeft bijvoorbeeld maar 20% bijtelling, terwijl de dieselmotor wel 115 pk levert. Er zit maar liefst vijf jaar garantie op de auto, ongeacht het aantal kilometers. Dat is interessant voor leasemaatschappijen”, schetst Stefan Huisman. De standaard mooie en moderne uitrusting gecombineerd met de vanaf-prijs van 24.995, geeft de stationwagon Hyundai i40 vrij baan om tot een ongeremd succes uit te groeien. Als Wout Minnema zijn dagje flirten met de Hyundai i40 moet samenvatten, zegt hij: “Ik ben aangenaam verrast. Hoewel ik een liefhebber blijf van de uitstraling en het karakter van oude auto’s, vind ik dat deze

Auto & Stijl

Stefan Huisman van Jelle Talsma Autobedrijven

‘Het mooiste lijnenspel’Met deze Hyundai i40 heeft het Zuid-Koreaanse autobedrijf een heel Europese wagen neergezet. “Qua uitstraling en design is het precies wat de klant in Europa wenst”, zegt Stefan HUisman terwijl hij ons wijst op het lijnenspel van de auto. “Het pakkende uiterlijk onderscheidt de auto van andere stationwagons in dit segment.”

Jelle Talsma Hyundai Jupiterweg 3 8938 AD Leeuwarden www.jelletalsma.nl

wat dat laatste betreft echt een topper en voor zowel zakelijke als sportieve ritten meer dan

geschikt. Genieten in alle opzichten!”

Hyundai veel body heeft voor een nieuwe auto. Ik houd van grote auto’s en zag dat deze 4.77 meter lang is; precies de goeie auto voor

een testje door mij dus!”

Zoveel meer. Hyundai.

WEGENBELASTING

VRIJ

TM

www.hyundai.nl

zegt: je bent echt

STOERWij vinden ’m ook heel stoer. Wil je

weten hoe dat komt? Dat komt door

zijn pittige 4-cilindermotor. Die brengt

je dag in dag uit overal naartoe.

Waar je maar wilt. Ook op vallend:

zijn ver nieuwde uiterlijk. Veel ruimte

voor de 5 passagiers en 5 jaar drie-

dubbele garantie. Een echte i-Catcher.

Maar het leukste om te vertellen is

toch wel dat je helemaal geen wegen-

belasting betaalt. En geen BPM. Zet je

dat niet aan het denken?

• 5 jaar Voertuiginspectie• Zuinige en groene labels

• 5 jaar Garantie zonder km beperking• 5 jaar Mobiliteitsgarantie

• Volwassen 5-persoonsauto• Pittige 1.1i of 1.2i 4-cilindermotor

• Wegenbelastingvrij• USB-ingang

GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. WEGENBELASTINGVRIJSTELLING GELDT VOOR DE HANDGESCHAKELDE UITVOERINGEN VAN DE HYUNDAI i10. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN.

Gecombineerd brandstofverbruik: 4,6 - 5,5 (l/100 km) / 21,7 - 18,2 (km/l); CO2 - emissie: 108 - 129 (g/km). Uitstoot- en brandstof ver bruik gegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

De nieuwe Hyundai i10. In alles volwassen.Alleen bij Jelle Talsma vanaf €7.250,-

JELLE TALSMA HYUNDAI JUPITERWEG 3, 8938 AD LEEUWARDEN, TELEFOON 058-2881080, WWW.HYUNDAI.NL/TALSMA

TMWie zegt dat je alleen mag dromen van mooie auto’s? Wie zegt dat je geen oog voor kunst hebt? Wie zegt

dat grote auto’s niet mooi zijn? Wij hebben antwoord op al deze vragen. Ervaar de Hyundai i40 zelf.

Maak een proefrit. Hij staat nu bij ons klaar.

Wie zegt dat … groot niet mooi is?

De Hyundai i40. Vanaf € 24.995,- U least al een Hyundai i40 vanaf €459,-*

Gecombineerd brandstofverbruik: 4,3 - 7,7 (l/100 km) / 23,3 - 13,0 (km/l); CO2 - emissie: 113 - 179 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruik gegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. *GENOEMDE LEASEPRIJS IS INCL. BPM EN EXCL. BTW GEBASEERD OP 20.000 KM / 60 MND. DIT AANBOD WORDT GEDAAN DOOR HYUNDAI LEASE. VOOR MEER INFORMATIE BEL 030 698 58 97 OF MAIL NAAR [email protected]. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING.

JELLE TALSMA HYUNDAI JUPITERWEG 3, 8938 AD LEEUWARDEN, TELEFOON 058-2881080, WWW.HYUNDAI.NL/TALSMA

TEVENS TWEE NIEUWE VOORRAAD-RCZ’S MET € 2.000,- VOORDEEL!!!

PEUGEOT RCZ 1.6 THPGris Haria, 15.000 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 41.370,-

PEUGEOT RCZ 1.6 THPBlue Tanaka, 28.500 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 41.500,-

Uw voordeel:€ 3.420,-

Uw voordeel:€ 9.550,-

Nu slechts € 37.950,-

Nu slechts € 31.950,-

Limited Edition

2 op

voorraad

PEUGEOT RCZ 1.6 THPBlanc Nacre, 36.000 kmABS, Automatic climate control, Cruise control, Airbags, Parkeersensoren,Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem

Nieuwprijs: € 43.750,-

Uw voordeel:€ 9.000,-Nu slechts € 34.750,-

DE ULTIEME VERLEIDINGSUPERLUXE RCZ IN NIEUWSTAAT!DE ULTIEME VERLEIDINGSUPERLUXE RCZ IN NIEUWSTAAT!

HAAIMA PEUGEOT DEALERHaaima Leeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) 288 20 18Haaima Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) 255 13 02Haaima Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) 39 76 00Haaima Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - - Tel.: (0511) 46 98 22 www.autohaaima.nl

Page 26: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Wim Hiemstra van Reinders Rekreatie

‘Strakke prijs voor een mooi bak’Wim Hiemstra van Reinders Rekreatie roemt de Duitse topkwaliteit: “De Bianco van Fendt wordt elk jaar een beetje leuker. Ook steeds populairder trouwens; mensen stappen zelfs van hun vertrouwde merk af om een Fendt Bianco aan te schaffen. De Fendt Bianco 445 TFB zoals hij hier staat, kost 19.000 euro. Een strakke prijs voor een mooie bak.”

Reinders Rekreatie Neptunesweg 40 8938 AA Leeuwarden www.reinders-rekreatie.nl

De Fendt Bianco van Reinders Rekreatie

‘Mooi voorzien van gemak’De Fendt Bianco 445 TFB is redelijk compact, maar pronkt desondanks met veel binnenruimte. Op de testdag pronkt Akko Vellinga met de krachtige caravan van Reinders Rekreatie, die van werkelijk alle gemakken is voorzien…

Met een scherpe blik en vanuit een kritisch oogpunt benadert Akko Vellinga van Vellinga Optiek uit Leeuwarden de benzine-uitvoering van de Mitsubishi Outlander. Zelf is hij eigenaar van de dieselvariant. Niet geheel onbevooroordeeld, maar wél objectief rijdt de optometrist een dagje rond…

Testrijder Akko VellingaBrandstofverbr.: 5,8 tot 8,2 l/100 km CO2-uitstoot: 153 tot 190 g/kmVANAF C-LABEL

De luxe 2.0 CVT Edition Two, standaard uitgerust met o.a.:

• Automatische transmissie met schakelfl ippers achter stuurwiel• Gepolijste 18” lichtmetalen velgen• Automatisch dimmende binnenspiegel met geïntegreerde achteruitrijcamera• Lederen bekleding met stoelverwarming vóór• Rockford Fosgate™ premium audiosysteem met 9 speakers (710W) en usb-aansluiting• Cd-wisselaar• Elektrisch schuif-/kanteldak• Cruise control• Mistlampen vóór• Keyless Operation System• Bi-xenon koplampen met koplampsproeiers• Elektrisch verstelbare bestuurdersstoel

v.a. € 32.499,-DE MITSUBISHI OUTLANDER EDITION TWO

www.mitsubishi-motors.nl v.a. € 27.499,-

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaarmaken. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecifi caties. De Mitsubishi Outlander wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, (020) 405 68 00. Wijzigingen voorbehouden.

AUTORAGGERS HEERENVEEN, Houtdraaier 6, 8447 GG HEERENVEEN, Tel. 0513 - 61 87 18

AUTORAGGERS OLDEMARKT, Frieseweg 36, 8375 AJ OLDEMARKT, Tel. 0561 - 45 36 36

AUTOBEDRIJF DE BOER FRANEKER B.V., Harlingerweg 48B, 8801 PC FRANEKER, Tel. 0517 - 39 03 80

AUTOBEDRIJF DE BOER LEEUWARDEN B.V., Zuiderkruisweg 5, 8938 AP LEEUWARDEN, Tel. 058 - 288 21 88

LEEUWARDEN, Neptunusweg 40, Ind.terrein Hemrik, tel. 058-2883800

HOOGEVEEN, Stephensonstraat 4, Ind.terrein de Wieken, tel. 0528-268151

Voor het actuele overzicht van onze OCCASIONSkijkt u op REINDERS-REKREATIE.NL

CARAVANS • VOORTENTEN • KAMPEERARTIKELEN • ONDERHOUD

NU: AANBIEDINGENMODELLEN 2011

Aan de buitenkant springt hij in het oog door zijn helder witte kleur, dakreling en lichtmetalen velgen. Een groot bed aan de voorzijde nodigt uit tot comfortabele nachtjes kampeerslapen en de grote toiletruimte is separaat gemaakt van de wasgelegenheid. Het keukenblok is groot, net als de ingebouwde koelkast.

RingverwarmingVerder mooie schuifladen, een handig apothekerskastje en achter in de caravan

Akko Vellinga test de Mitsubishi Outlander

‘Nooit nadenken of de bagage wel meekan’

27pagina

De Mitsubishi Outlander die op deze dag door Akko Vellinga van Vellinga Optiek wordt getest, heeft de schijn van partijdigheid aan z’n koplampen hangen. Vellinga rijdt dit merk en model namelijk zélf ook. Waarom dan toch deze Outlander testen? “Ik heb een diesel en ben benieuwd naar het verschil met de benzine-uitvoering”, argumenteert de ervaren optometrist.

Het alternatief“Bovendien wilde ik graag een degelijke auto testen die niet beslist een Duits topmerk hoeft te zijn. De Outlander is hét alternatief voor een redelijke prijs. Voor mij is de dieseluitvoering van dit Mitsubishi-model ideaal, omdat ik veel op de weg zit. Het is een prettige reisauto; hij zit lekker, draait lekker en is stil. Het comfort is heerlijk; het verbruik zou nog iets zuiniger kunnen. Voor beide typen geldt, dat de kofferbak lekker groot is. Als ik spullen bij me heb, hoef ik nooit na te denken over hoe ik het in de auto moet passen.” Cijfers wijzen uit dat de meeste mensen die een Outlander aanschaffen, direct daarvoor een grotere auto hebben gereden. Wellicht uit economische overwegingen gaan ze terug naar een heel complete auto met dezelfde gemakken en veel ruimte, voor minder geld.

Probleemloze vakantiesAkko Vellinga gebruikt zijn eigen Mitsubishi Outlander zowel zakelijk als privé en gaat er ook mee op vakantie. “Inderdaad, ook met een caravan, net als vandaag op de testdag”, lacht Vellinga. “Die gaat één á twee keer per jaar probleemloos achter de Outlander mee

naar Frankrijk. De auto trekt hem prima!” De specialist in monturen, contactlenzen en oogonderzoek schetst dat het aantal mensen dat meerijdt naar de vakantiebestemming wel vlot minder wordt. “De kinderen worden groter en komen tegenwoordig op eigen gelegenheid naar onze vakantieplek toe.” Toch hoeft er geen kleinere auto te komen nu er minder passagiers aan boord zijn. “Mijn vrouw heeft haar eigen, kleinere wagen en zodoende is de Mitsubishi Outlander in principe altijd voor mij. En dat is héél fijn!”

Auto & Stijl

Jeroen de Boer van AutoDeBoer

‘Honderd punten voor de Outlander’“De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij de Mitsubishi Outlander opvallend en bijzonder”, vertelt Jeroen de Boer van AutoDeBoer met onder andere vestigingen in Franeker en Leeuwarden. “De kwaliteit is écht honderd punten! De Edition 2 wordt puur

op uiterlijk en prestaties door sommigen op 45.000 euro geschat, terwijl hij slechts 32.500 euro kost.”

AutoDeBoer Leeuwarden Zuiderkruisweg 5 - 8938 AP Leeuwarden www.autodeboer.nl

een grote rondzit. Speciaal voor het wintergebruik is de Fendt Bianco voorzien van ringverwarming, zodat de caravan lekker warm wordt. Grote dakluiken zorgen voor lucht en licht. Akko Vellinga is vertrouwd met het caravanrijden en heeft de testrit als ‘bekend terrein’ ervaren. “De Fendt hield zich prima, draaide overal goed mee en gedroeg zich alsof hij er niet was. Dát moet je hebben onderweg.”

Een airco servicebeurt bij AIRCOPLUSis méér dan alleen maar bijvullen!

AIRCOPLUS | Castorweg 42, 8938 BE Leeuwarden | 058-2882047

www.aircoplus.nl

Minstens zo belangrijk is kennis van zaken, juiste nazorg en goede garantievoorwaarden op de

uitgevoerde werkzaamheden.

Laat u overtuigen en maak een afspraak!

www.parkeergaragesleeuwarden.nl

Uw parkeergarages

Leeuwarden

Algemene telefoonnummer: 058 212 80 05

Page 27: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Wim Hiemstra van Reinders Rekreatie

‘Strakke prijs voor een mooi bak’Wim Hiemstra van Reinders Rekreatie roemt de Duitse topkwaliteit: “De Bianco van Fendt wordt elk jaar een beetje leuker. Ook steeds populairder trouwens; mensen stappen zelfs van hun vertrouwde merk af om een Fendt Bianco aan te schaffen. De Fendt Bianco 445 TFB zoals hij hier staat, kost 19.000 euro. Een strakke prijs voor een mooie bak.”

Reinders Rekreatie Neptunesweg 40 8938 AA Leeuwarden www.reinders-rekreatie.nl

De Fendt Bianco van Reinders Rekreatie

‘Mooi voorzien van gemak’De Fendt Bianco 445 TFB is redelijk compact, maar pronkt desondanks met veel binnenruimte. Op de testdag pronkt Akko Vellinga met de krachtige caravan van Reinders Rekreatie, die van werkelijk alle gemakken is voorzien…

Met een scherpe blik en vanuit een kritisch oogpunt benadert Akko Vellinga van Vellinga Optiek uit Leeuwarden de benzine-uitvoering van de Mitsubishi Outlander. Zelf is hij eigenaar van de dieselvariant. Niet geheel onbevooroordeeld, maar wél objectief rijdt de optometrist een dagje rond…

Testrijder Akko VellingaBrandstofverbr.: 5,8 tot 8,2 l/100 km CO2-uitstoot: 153 tot 190 g/kmVANAF C-LABEL

De luxe 2.0 CVT Edition Two, standaard uitgerust met o.a.:

• Automatische transmissie met schakelfl ippers achter stuurwiel• Gepolijste 18” lichtmetalen velgen• Automatisch dimmende binnenspiegel met geïntegreerde achteruitrijcamera• Lederen bekleding met stoelverwarming vóór• Rockford Fosgate™ premium audiosysteem met 9 speakers (710W) en usb-aansluiting• Cd-wisselaar• Elektrisch schuif-/kanteldak• Cruise control• Mistlampen vóór• Keyless Operation System• Bi-xenon koplampen met koplampsproeiers• Elektrisch verstelbare bestuurdersstoel

v.a. € 32.499,-DE MITSUBISHI OUTLANDER EDITION TWO

www.mitsubishi-motors.nl v.a. € 27.499,-

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaarmaken. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecifi caties. De Mitsubishi Outlander wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, (020) 405 68 00. Wijzigingen voorbehouden.

AUTORAGGERS HEERENVEEN, Houtdraaier 6, 8447 GG HEERENVEEN, Tel. 0513 - 61 87 18

AUTORAGGERS OLDEMARKT, Frieseweg 36, 8375 AJ OLDEMARKT, Tel. 0561 - 45 36 36

AUTOBEDRIJF DE BOER FRANEKER B.V., Harlingerweg 48B, 8801 PC FRANEKER, Tel. 0517 - 39 03 80

AUTOBEDRIJF DE BOER LEEUWARDEN B.V., Zuiderkruisweg 5, 8938 AP LEEUWARDEN, Tel. 058 - 288 21 88

LEEUWARDEN, Neptunusweg 40, Ind.terrein Hemrik, tel. 058-2883800

HOOGEVEEN, Stephensonstraat 4, Ind.terrein de Wieken, tel. 0528-268151

Voor het actuele overzicht van onze OCCASIONSkijkt u op REINDERS-REKREATIE.NL

CARAVANS • VOORTENTEN • KAMPEERARTIKELEN • ONDERHOUD

NU: AANBIEDINGENMODELLEN 2011

Aan de buitenkant springt hij in het oog door zijn helder witte kleur, dakreling en lichtmetalen velgen. Een groot bed aan de voorzijde nodigt uit tot comfortabele nachtjes kampeerslapen en de grote toiletruimte is separaat gemaakt van de wasgelegenheid. Het keukenblok is groot, net als de ingebouwde koelkast.

RingverwarmingVerder mooie schuifladen, een handig apothekerskastje en achter in de caravan

Akko Vellinga test de Mitsubishi Outlander

‘Nooit nadenken of de bagage wel meekan’

27pagina

De Mitsubishi Outlander die op deze dag door Akko Vellinga van Vellinga Optiek wordt getest, heeft de schijn van partijdigheid aan z’n koplampen hangen. Vellinga rijdt dit merk en model namelijk zélf ook. Waarom dan toch deze Outlander testen? “Ik heb een diesel en ben benieuwd naar het verschil met de benzine-uitvoering”, argumenteert de ervaren optometrist.

Het alternatief“Bovendien wilde ik graag een degelijke auto testen die niet beslist een Duits topmerk hoeft te zijn. De Outlander is hét alternatief voor een redelijke prijs. Voor mij is de dieseluitvoering van dit Mitsubishi-model ideaal, omdat ik veel op de weg zit. Het is een prettige reisauto; hij zit lekker, draait lekker en is stil. Het comfort is heerlijk; het verbruik zou nog iets zuiniger kunnen. Voor beide typen geldt, dat de kofferbak lekker groot is. Als ik spullen bij me heb, hoef ik nooit na te denken over hoe ik het in de auto moet passen.” Cijfers wijzen uit dat de meeste mensen die een Outlander aanschaffen, direct daarvoor een grotere auto hebben gereden. Wellicht uit economische overwegingen gaan ze terug naar een heel complete auto met dezelfde gemakken en veel ruimte, voor minder geld.

Probleemloze vakantiesAkko Vellinga gebruikt zijn eigen Mitsubishi Outlander zowel zakelijk als privé en gaat er ook mee op vakantie. “Inderdaad, ook met een caravan, net als vandaag op de testdag”, lacht Vellinga. “Die gaat één á twee keer per jaar probleemloos achter de Outlander mee

naar Frankrijk. De auto trekt hem prima!” De specialist in monturen, contactlenzen en oogonderzoek schetst dat het aantal mensen dat meerijdt naar de vakantiebestemming wel vlot minder wordt. “De kinderen worden groter en komen tegenwoordig op eigen gelegenheid naar onze vakantieplek toe.” Toch hoeft er geen kleinere auto te komen nu er minder passagiers aan boord zijn. “Mijn vrouw heeft haar eigen, kleinere wagen en zodoende is de Mitsubishi Outlander in principe altijd voor mij. En dat is héél fijn!”

Auto & Stijl

Jeroen de Boer van AutoDeBoer

‘Honderd punten voor de Outlander’“De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij de Mitsubishi Outlander opvallend en bijzonder”, vertelt Jeroen de Boer van AutoDeBoer met onder andere vestigingen in Franeker en Leeuwarden. “De kwaliteit is écht honderd punten! De Edition 2 wordt puur

op uiterlijk en prestaties door sommigen op 45.000 euro geschat, terwijl hij slechts 32.500 euro kost.”

AutoDeBoer Leeuwarden Zuiderkruisweg 5 - 8938 AP Leeuwarden www.autodeboer.nl

een grote rondzit. Speciaal voor het wintergebruik is de Fendt Bianco voorzien van ringverwarming, zodat de caravan lekker warm wordt. Grote dakluiken zorgen voor lucht en licht. Akko Vellinga is vertrouwd met het caravanrijden en heeft de testrit als ‘bekend terrein’ ervaren. “De Fendt hield zich prima, draaide overal goed mee en gedroeg zich alsof hij er niet was. Dát moet je hebben onderweg.”

Een airco servicebeurt bij AIRCOPLUSis méér dan alleen maar bijvullen!

AIRCOPLUS | Castorweg 42, 8938 BE Leeuwarden | 058-2882047

www.aircoplus.nl

Minstens zo belangrijk is kennis van zaken, juiste nazorg en goede garantievoorwaarden op de

uitgevoerde werkzaamheden.

Laat u overtuigen en maak een afspraak!

www.parkeergaragesleeuwarden.nl

Uw parkeergarages

Leeuwarden

Algemene telefoonnummer: 058 212 80 05

Page 28: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

volvocars.nlVolvo S60 v.a. € 33.995 incl. btw, excl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage. Leasen v.a. € 629 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 0345-68 87 80 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.

Gem. verbruik: 4,3 - 9,9 l/100 km (23,3 - 10,1 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 114 - 231 g/km.

Sommige veiligheidssensoren / -systemen zijn tegen meerprijs leverbaar.

De nieuwe Volvo S60 is rijk uitgerust met o.a. City Safety, Pedestrian Detection en Queue Assist. Zo kunt u rekenen op voldoende afstand in een drukke stad, maar ook op de snelweg. En u kunt rekenen op een extra oog dat zelfs onverwacht overstekende voetgangers ziet. Dankzij Volvo Sensus is uw telefoon perfect geïntegreerd met uw auto. Met de Volvo On Call applicatie op uw smartphone controleert u op afstand of uw auto wel op slot is. Tevens checkt u gemakkelijk waar hij precies geparkeerd staat en u kunt het interieur alvast verwarmen voor u instapt. In de Volvo S60 draait alles om u.

Uw Volvo s60VANAF € 33.995

¤629 p/mLease vanaf

• Standaard City Safety• Pedestrian Detection• Queue Assist• Volvo on Call

DRIV vanaf ¤34.79520% BIJTELLING

Autobedrijf Van der Schaaf en Mellema Leeuwarden B.V. Alexander Cohenwei 9, 8914 BG Leeuwarden, T 058 2655000, [email protected] Autobedrijf Van der Schaaf en Mellema Drachten B.V. Jade 18-20, 9207 GL Drachten, T 0512 511255, [email protected] Van der Schaaf en Mellema Dokkum B.V. De Brege 6, 9101 PW Dokkum, T 0519 294222, [email protected]

www.schaaf-mellema.nl

Die Twa bij Robert! fashion in LeeuwardenRobert! fashion

‘Stijlvol over straat’

“Eind november horen we of we door de voorselectie van het Songfestival zijn gekomen”, vertelt Jacob enthousiast. “Dan pas kunnen de mensen op ons gaan stemmen als kandidaat voor het Nationaal Songfestival.” Beide heren staan tijdens het verhaal in de rekken te kijken van de eigentijdse modezaak Robert! fashion aan de Nieuwestad in Leeuwarden. De Friese zangers zijn namelijk niet alleen populair door hun muzikaliteit; hun looks blijven ook niet onopgemerkt. Krijn zegt bescheiden: “Op het podium draag ik het liefst kleding die bij me past en comfortabel zit.” “Maar het oog wil natuurlijk ook wat”, vult Jacob met een lach aan.

No ExcessHet merk ‘No Excess’ sponsort Die Twa en dat is eigenlijk geen wonder, want het kledinglabel voldoet aan alle eisen van beide heren.

“Als ik voor inkoop door een fabriek of showroom loop, ben ik aan het spelen. Ik componeer een collectie waarmee klanten kunnen combineren. Match & play eigenlijk. Uiteindelijk is mijn doel dat de klant lachend de deur uitgaat met het gevoel: nu heb ik iets unieks gekocht. En daar koop ik dus op in.” Robert! fashion mikt op een breed publiek. “Maar in de praktijk zijn het vaak toch mensen die net even wat excentrieker zijn, soms zelfs lichtjes anti-modieus. Mensen dus die al verder durven kijken dan wat in is.”

Toch hangt de winkel niet vol incourante kleding. “Het is eerder origineel, met net even een andere snit, bijzondere details of materiaalgebruik. En we verkopen van alles: colberts, boxershorts, overhemden en in november starten we ook met pakken. De boventoon voeren de merken NoExcess, Falabella en Campione. Sportief en stijlvol. Campione bijvoorbeeld laat zich vergelijken met Gaastra en Paul & Shark, maar ook weer niet. De ontwerpen zijn net wat spannender, de kwaliteit minstens zo goed, maar de prijs absoluut een stuk lager.”

Mode en muziek ontmoeten elkaar bij Robert! fashion in Leeuwarden, waar Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra van het populaire Friese duo Die Twa een nieuwe garderobe uitzoeken. Die Twa is ‘hot’ en kwam onlangs met hun nieuwe cd ‘Twasprong’ met stip binnen op 17 in de landelijke Album Top 100. Bovendien staat het duo op zaterdag 26 november op de planken van de Fryske Music Night en strijden ze nog voor deelname aan het Nationaal Songfestival. De hoogste tijd dus voor een nieuwe outfit en een melodieus gesprek.

“Er bestaan in mijn modegevoel geen doelgroepen. Die gedachte heb ik dus losgelaten. Met heel mijn hart kies ik mijn collecties die klassieke kwaliteit bieden, maar dan met een moderne ‘twist’. En als ik dan toch moet omschrijven wie dat zou moeten dragen: mannen met gevoel voor onderscheid, mannen als Die Twa!” Robert Buwalda van Robert! fashion etaleert aan de Nieuwestad een buitengewoon staaltje van stijl. “Betaalbaar casual, stoer en sjiek.”

Jacob: “Wij hoorden dat Robert! fashion ook dit mooie merk verkoopt en besloten samen even een kijkje te nemen.” Eigenaar Robert Buwalda vertelt: “Ik heb nu ruim drie jaar ‘No Excess’ in mijn collectie en het spreekt mijn klanten aan door de goede kwaliteit, mooie pasvorm en verrassende details.”

Humberto TanNaast ‘No Excess’ biedt Robert!

fashion nog meer onderscheidende merken zoals Campione, Falabella en Seidensticker. “Verder komt in november, exclusief voor Leeuwarden, de pakkenlijn van Humberto Tan in mijn zaak te hangen”, verklapt Robert.

Krijn deelt tussen het passen door ook een geheime wens, die wellicht uit gaat komen. “Volgend jaar gaan we misschien met een live band spelen”, zegt hij met glinsterende ogen. Als

Jacob en Krijn hun ‘No Excess’ outfits compleet hebben, poseren ze professioneel voor de Leeuwarder Zaailandkrant. Jacob doet nonchalant een knoopje los van zijn hippe colbert en Krijn showt zijn sportieve vest. Het Friese duo is geslaagd bij Robert! fashion, verlaat de zaak zingend en gaat samen stijlvol over straat!

‘Voor mannen met gevoel voor onderscheid’

Wie de noordelijke gevelwand van de kop van de Nieuwestad even in zich opneemt, ziet dat Robert! Fashion er uitspringt. “Ik wilde echt een effect van: wow! Daarom hem ik gekozen voor een echt heel luxe uitstraling. Het enige dat ondernemen op deze locatie iets lastiger maakt, is de relatieve onbekendheid van dit hoekje van deze winkelstraat. Je moet er echt van de fiets stappen om te ontdekken dat Robert! wel

de uitstraling heeft van Boss, maar dat onze kwaliteit heel betaalbaar is. ”

Buwalda leunt achterover. Zijn eigen kleding is hip en streetwise. “Maar vergis je niet, ik wissel iedere dag van ‘look’. Soms wel tweemaal. Kleding is leuk en als je het met plezier draagt, dan staat het je omdat je dat uitstraalt.”

www.robertfashion.nl

Nieuwestad 23 - Leeuwarden www.robertfashion.nl

Syb van der Ploeg test de Volvo S60

‘Ik trouw in een Volvo of iets met Fryske hynders’

TrouwenZanger Syb van der Ploeg is een echt Volvo-fan. Hij versleet achter elkaar al drie V70’s, “Waar ik er bij één zelfs 570.000 kilometer op de klok zette, zonder noemenswaardig gebreken. Voor mij is Volvo dan ook vooral een betrouwbaar werkpaard. Ander groot voordeel: achterin kunnen gitaren in de breedte liggen.” Het zijn drukke tijden voor Van der Ploeg. “Televisie, musicals en op 26 november natuurlijk de Fryske Music Night in het WTC Expo en daar kan ik echt van genieten omdat het gewoonweg het grootste en leukste dorpsfeest van Fryslân is.” Voor optredens is de zanger veel onderweg. “Afkloppen natuurlijk, maar ik heb nooit een ongeluk gehad. Dat gevaar bestaat natuurlijk wel en ook daarom rijd ik liefst een Volvo, synoniem voor veilig.” Trouwt Syb binnenkort ook in een Volvo? “Ja, of iets met een stel Fryske hynders!”

RijdersautoDe S60 was wel even wennen. “Aan de ene kant was alles vertrouwd, maar er zitten zo ongelofelijk veel extra’s op deze auto! Het ziet er allemaal prachtig uit, zo sportief en zeker geen oude lullenbak. Een echte rijdersauto. En dan die verwarmbare stoelen, die zitten zo goed, die zou je thuis willen hebben!” De S60, verkrijgbaar vanaf 35.000 euro, is in feite een wondertje op wielen en balt te

“Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje van het doortrappen op het gas. Vanmorgen had ik na vertrek bij dealer Schaaf Mellema in Leeuwarden een uur en vijf minuten om op tijd in Hilversum te komen. En dat lukte, al moest ik onderweg wel even fors op de rem bij een flitser.”

veel techniek samen om op te sommen. Van Blind Spot Information System tot Driver Alert en van Lane DepartureWarning tot Pedestrian Detection. “Je moet er een week in rijden om het allemaal te ontdekken, al werkt het meeste volautomatisch”, aldus Van der Ploeg. Ondanks alle hightech is de S60 erg betrouwbaar. “Dat is Volvo!”, zegt Van der Ploeg. “Tot voor kort was ik dan ook niet eens lid van de ANWB. Door eigen dommigheid kwam ik onlangs echter midden in de nacht zonder benzine te staan. En tsja… wat doe je dan?”

Auto & Stijl

Testrijder Syb van der Ploeg

Van der Schaaf van Volvo Schaaf Mellema Leeuwarden

‘Deze Volvo redt ‘m wel’“De S60 is het resultaat van een doordacht dynamisch ontwerp waarbij aan alles is gedacht. Met allure zijn comfort en veiligheid samengebracht in een auto die altijd optimaal presteert en dat ook nog eens schoon en zuinig doet. Daar komt bij dat de S60 uiterst geavanceerd is. Wat de omstandigheden ook zijn: de Volvo redt ‘m wel.”

Volvo Schaaf Mellema Alexander Cohenwei 9 8914 BG Leeuwarden www.schaaf-mellema.nl

29pagina28pagina

Page 29: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

volvocars.nlVolvo S60 v.a. € 33.995 incl. btw, excl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage. Leasen v.a. € 629 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 0345-68 87 80 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.

Gem. verbruik: 4,3 - 9,9 l/100 km (23,3 - 10,1 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 114 - 231 g/km.

Sommige veiligheidssensoren / -systemen zijn tegen meerprijs leverbaar.

De nieuwe Volvo S60 is rijk uitgerust met o.a. City Safety, Pedestrian Detection en Queue Assist. Zo kunt u rekenen op voldoende afstand in een drukke stad, maar ook op de snelweg. En u kunt rekenen op een extra oog dat zelfs onverwacht overstekende voetgangers ziet. Dankzij Volvo Sensus is uw telefoon perfect geïntegreerd met uw auto. Met de Volvo On Call applicatie op uw smartphone controleert u op afstand of uw auto wel op slot is. Tevens checkt u gemakkelijk waar hij precies geparkeerd staat en u kunt het interieur alvast verwarmen voor u instapt. In de Volvo S60 draait alles om u.

Uw Volvo s60VANAF € 33.995

¤629 p/mLease vanaf

• Standaard City Safety• Pedestrian Detection• Queue Assist• Volvo on Call

DRIV vanaf ¤34.79520% BIJTELLING

Autobedrijf Van der Schaaf en Mellema Leeuwarden B.V. Alexander Cohenwei 9, 8914 BG Leeuwarden, T 058 2655000, [email protected] Autobedrijf Van der Schaaf en Mellema Drachten B.V. Jade 18-20, 9207 GL Drachten, T 0512 511255, [email protected] Van der Schaaf en Mellema Dokkum B.V. De Brege 6, 9101 PW Dokkum, T 0519 294222, [email protected]

www.schaaf-mellema.nl

Die Twa bij Robert! fashion in LeeuwardenRobert! fashion

‘Stijlvol over straat’

“Eind november horen we of we door de voorselectie van het Songfestival zijn gekomen”, vertelt Jacob enthousiast. “Dan pas kunnen de mensen op ons gaan stemmen als kandidaat voor het Nationaal Songfestival.” Beide heren staan tijdens het verhaal in de rekken te kijken van de eigentijdse modezaak Robert! fashion aan de Nieuwestad in Leeuwarden. De Friese zangers zijn namelijk niet alleen populair door hun muzikaliteit; hun looks blijven ook niet onopgemerkt. Krijn zegt bescheiden: “Op het podium draag ik het liefst kleding die bij me past en comfortabel zit.” “Maar het oog wil natuurlijk ook wat”, vult Jacob met een lach aan.

No ExcessHet merk ‘No Excess’ sponsort Die Twa en dat is eigenlijk geen wonder, want het kledinglabel voldoet aan alle eisen van beide heren.

“Als ik voor inkoop door een fabriek of showroom loop, ben ik aan het spelen. Ik componeer een collectie waarmee klanten kunnen combineren. Match & play eigenlijk. Uiteindelijk is mijn doel dat de klant lachend de deur uitgaat met het gevoel: nu heb ik iets unieks gekocht. En daar koop ik dus op in.” Robert! fashion mikt op een breed publiek. “Maar in de praktijk zijn het vaak toch mensen die net even wat excentrieker zijn, soms zelfs lichtjes anti-modieus. Mensen dus die al verder durven kijken dan wat in is.”

Toch hangt de winkel niet vol incourante kleding. “Het is eerder origineel, met net even een andere snit, bijzondere details of materiaalgebruik. En we verkopen van alles: colberts, boxershorts, overhemden en in november starten we ook met pakken. De boventoon voeren de merken NoExcess, Falabella en Campione. Sportief en stijlvol. Campione bijvoorbeeld laat zich vergelijken met Gaastra en Paul & Shark, maar ook weer niet. De ontwerpen zijn net wat spannender, de kwaliteit minstens zo goed, maar de prijs absoluut een stuk lager.”

Mode en muziek ontmoeten elkaar bij Robert! fashion in Leeuwarden, waar Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra van het populaire Friese duo Die Twa een nieuwe garderobe uitzoeken. Die Twa is ‘hot’ en kwam onlangs met hun nieuwe cd ‘Twasprong’ met stip binnen op 17 in de landelijke Album Top 100. Bovendien staat het duo op zaterdag 26 november op de planken van de Fryske Music Night en strijden ze nog voor deelname aan het Nationaal Songfestival. De hoogste tijd dus voor een nieuwe outfit en een melodieus gesprek.

“Er bestaan in mijn modegevoel geen doelgroepen. Die gedachte heb ik dus losgelaten. Met heel mijn hart kies ik mijn collecties die klassieke kwaliteit bieden, maar dan met een moderne ‘twist’. En als ik dan toch moet omschrijven wie dat zou moeten dragen: mannen met gevoel voor onderscheid, mannen als Die Twa!” Robert Buwalda van Robert! fashion etaleert aan de Nieuwestad een buitengewoon staaltje van stijl. “Betaalbaar casual, stoer en sjiek.”

Jacob: “Wij hoorden dat Robert! fashion ook dit mooie merk verkoopt en besloten samen even een kijkje te nemen.” Eigenaar Robert Buwalda vertelt: “Ik heb nu ruim drie jaar ‘No Excess’ in mijn collectie en het spreekt mijn klanten aan door de goede kwaliteit, mooie pasvorm en verrassende details.”

Humberto TanNaast ‘No Excess’ biedt Robert!

fashion nog meer onderscheidende merken zoals Campione, Falabella en Seidensticker. “Verder komt in november, exclusief voor Leeuwarden, de pakkenlijn van Humberto Tan in mijn zaak te hangen”, verklapt Robert.

Krijn deelt tussen het passen door ook een geheime wens, die wellicht uit gaat komen. “Volgend jaar gaan we misschien met een live band spelen”, zegt hij met glinsterende ogen. Als

Jacob en Krijn hun ‘No Excess’ outfits compleet hebben, poseren ze professioneel voor de Leeuwarder Zaailandkrant. Jacob doet nonchalant een knoopje los van zijn hippe colbert en Krijn showt zijn sportieve vest. Het Friese duo is geslaagd bij Robert! fashion, verlaat de zaak zingend en gaat samen stijlvol over straat!

‘Voor mannen met gevoel voor onderscheid’

Wie de noordelijke gevelwand van de kop van de Nieuwestad even in zich opneemt, ziet dat Robert! Fashion er uitspringt. “Ik wilde echt een effect van: wow! Daarom hem ik gekozen voor een echt heel luxe uitstraling. Het enige dat ondernemen op deze locatie iets lastiger maakt, is de relatieve onbekendheid van dit hoekje van deze winkelstraat. Je moet er echt van de fiets stappen om te ontdekken dat Robert! wel

de uitstraling heeft van Boss, maar dat onze kwaliteit heel betaalbaar is. ”

Buwalda leunt achterover. Zijn eigen kleding is hip en streetwise. “Maar vergis je niet, ik wissel iedere dag van ‘look’. Soms wel tweemaal. Kleding is leuk en als je het met plezier draagt, dan staat het je omdat je dat uitstraalt.”

www.robertfashion.nl

Nieuwestad 23 - Leeuwarden www.robertfashion.nl

Syb van der Ploeg test de Volvo S60

‘Ik trouw in een Volvo of iets met Fryske hynders’

TrouwenZanger Syb van der Ploeg is een echt Volvo-fan. Hij versleet achter elkaar al drie V70’s, “Waar ik er bij één zelfs 570.000 kilometer op de klok zette, zonder noemenswaardig gebreken. Voor mij is Volvo dan ook vooral een betrouwbaar werkpaard. Ander groot voordeel: achterin kunnen gitaren in de breedte liggen.” Het zijn drukke tijden voor Van der Ploeg. “Televisie, musicals en op 26 november natuurlijk de Fryske Music Night in het WTC Expo en daar kan ik echt van genieten omdat het gewoonweg het grootste en leukste dorpsfeest van Fryslân is.” Voor optredens is de zanger veel onderweg. “Afkloppen natuurlijk, maar ik heb nooit een ongeluk gehad. Dat gevaar bestaat natuurlijk wel en ook daarom rijd ik liefst een Volvo, synoniem voor veilig.” Trouwt Syb binnenkort ook in een Volvo? “Ja, of iets met een stel Fryske hynders!”

RijdersautoDe S60 was wel even wennen. “Aan de ene kant was alles vertrouwd, maar er zitten zo ongelofelijk veel extra’s op deze auto! Het ziet er allemaal prachtig uit, zo sportief en zeker geen oude lullenbak. Een echte rijdersauto. En dan die verwarmbare stoelen, die zitten zo goed, die zou je thuis willen hebben!” De S60, verkrijgbaar vanaf 35.000 euro, is in feite een wondertje op wielen en balt te

“Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje van het doortrappen op het gas. Vanmorgen had ik na vertrek bij dealer Schaaf Mellema in Leeuwarden een uur en vijf minuten om op tijd in Hilversum te komen. En dat lukte, al moest ik onderweg wel even fors op de rem bij een flitser.”

veel techniek samen om op te sommen. Van Blind Spot Information System tot Driver Alert en van Lane DepartureWarning tot Pedestrian Detection. “Je moet er een week in rijden om het allemaal te ontdekken, al werkt het meeste volautomatisch”, aldus Van der Ploeg. Ondanks alle hightech is de S60 erg betrouwbaar. “Dat is Volvo!”, zegt Van der Ploeg. “Tot voor kort was ik dan ook niet eens lid van de ANWB. Door eigen dommigheid kwam ik onlangs echter midden in de nacht zonder benzine te staan. En tsja… wat doe je dan?”

Auto & Stijl

Testrijder Syb van der Ploeg

Van der Schaaf van Volvo Schaaf Mellema Leeuwarden

‘Deze Volvo redt ‘m wel’“De S60 is het resultaat van een doordacht dynamisch ontwerp waarbij aan alles is gedacht. Met allure zijn comfort en veiligheid samengebracht in een auto die altijd optimaal presteert en dat ook nog eens schoon en zuinig doet. Daar komt bij dat de S60 uiterst geavanceerd is. Wat de omstandigheden ook zijn: de Volvo redt ‘m wel.”

Volvo Schaaf Mellema Alexander Cohenwei 9 8914 BG Leeuwarden www.schaaf-mellema.nl

29pagina28pagina

Page 30: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Getoonde model kan afwijken van standaarduitvoering. Verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, inclusief BTW/BPM, exclusief metallic lak, kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Leasetarief o.b.v. 60 maanden en 20.000 km/jr. Full Operational Lease via Kia Autolease. Tarief is excl. BTW en brandstof en incl. rente, afschrijving, reparatie, onderhoud en banden, houderschapsbelasting en all-risk verzekering. Onder voorbehoud van kredietacceptatie. SE&O. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

Gem. verbruik: 4,1 – 5,6 l/100km, 24,4 – 17,8 km/l. CO -uitstoot: 95 – 130 g/km.2

VOORRAADSALEBIJ VAN DER HORST!

NOG

9STUKS

KIA PICANTOv.a. 7.995,-lease v.a. € 189,-/mnd

• BELASTINGVRIJ • 14% BIJTELLING

Automobielbedrijf van der Horst B.V.LEEUWARDEN Alexander Cohenwei 1 8914 BG 058 23 33 444 www.kia-leeuwarden.nl

Automobielbedrijf van der Horst DokkumDOKKUM Mockamastraat 35 9101 AP 0519 295 455 www.kia-dokkum.nl

(0511) 43 13 86 • lorynwei 5

www.autoschat.nl

(0511) 43 13 86 • www.autoschat.nl • Florynwei 5, Burgum

Mercedes Benz C-Klasse EstateC200CGI BE Autm.-5 Avantgarde

€ 49.880,-

2010 • 17.567 km

Mercedes Benz E-Klasse 280CDi Automaat Avantgarde

€ 19.880,-

2005 • 179.137 km

Mercedes Benz E-Klasse 200CDi Automaat Business Class

€ 23.840,-

2007 • 133.150 km

Mercedes Benz E-Klasse 350CDi Avantgarde Automaat

€ 72.880,-

2010 • 19.792 km

Mercedes Benz E-Klasse Estate350CDi Autm.-7 Avantgarde

€ 83.880,-

2011 • 25.284 km

Mercedes Benz Sprinter313 CDi Euro 5 366/3500

€ 17.980,-

2009 • 161.494 km

Mercedes Benz Sprinter211CDi 366/3000

€ 19.480,-

2009 • 70.112 km

Mercedes Benz Vito 111CDiLang 320/2770 Gesloten bestel.

€ 15.880,-

2009 • 75.821 km

Mercedes Benz E-Klasse Estate 350Cdi Aut. Avantgarde AMG-styling

€ 74.840,-

2010 • 25.158 km

Hans Henkes test de Mercedes E350

‘De meest oplettende auto ter wereld’

Er komt dan ook heel wat aanrijden als de grote Mercedes het parkeerterrein van de My Health Club Kalverdijkje opdraait. “Onderweg had ik heel wat uit te leggen, ik was blij dat de groene platen van de dealer er nog op zaten”, lacht Henkes. “Toen ik vanmorgen in deze auto stapte, dacht ik eerst: sober en compact, maar al snel begreep ik dat ik dat had verward met luxe en een zeer uitgebreid scala aan opties die deze auto biedt, waarvan de bediening vooral rond het stuur is gesitueerd.”

Armen over elkaarHet comfort van de Mercedes beperkt zich niet tot de multicontourstoelen en de veiligheid houdt lang niet op bij parktronic. De E350 wordt door Mercedes niet voor niets ‘de meest oplettende auto van de wereld’ genoemd en herbergt zo’n beetje alle systemen die het merk in huis heeft. Een auto dus die continu registreert en zich steeds aan de wensen of omstandigheden aanpast. Henkes: “Zo zit er een begrenzer op die de afstand tot voorgangers reguleert en wel zo nauwkeurig, dat je bij filerijden in feite met de

armen over elkaar kunt gaan zitten.” Maar dat zal een bestuurder niet snel

doen: het is immers veel te leuk om zelf te rijden.

Top GearDe limo beviel Henkes in alle opzichten. “En

“Dit was voor mij een grote verrassing: wat rijdt dit super! Mercedes noemt dit model zelf een limousine en ik kan beamen: dat is het ook. Wat een auto!”, vertelt Hans Henkes, makelaar bij Popma Barteld Boerma, lyrisch over de E350.

Een Leeuwarder reclameschilder in een Koreaanse auto. De Kia Picanto 1.0 is een dagje mee met Koos Reinsma en dat is best spannend voor iedereen. Koos is namelijk autokenner en noteert zijn bevindingen als een volleerd autotester…

je rijdt met een sedan in iets bijzonders en wel omdat iedere zakelijke rijder tegenwoordig in een stationcar lijkt te rijden.” Kenners typeren de E350 als een oase van rust, volstrekt stabiel en perfect bestuurbaar. Zelfs al zoek je ijverig naar puntjes van kritiek: deze auto lijkt volmaakt, of, zoals het oordeel van het gezaghebbende Top Gear eerder luidde: ‘Voor iedereen die niks heel specifieks zoekt, is dit de auto die alle andere auto’s overbodig maakt.’ Henkes: “Het is in ieder geval absolute topklasse!”

Auto & Stijl

Testrijder Hans Henkes

Testrijder Koos Reinsma

Stephan van der Veer van Auto Schat Burgum

‘Klasse als een vliegtuig’“Deze Mercedes E350 cdi is pure klasse en degelijkheid. Als passagier zit je als het ware te wachten op de taxfreeshop omdat je je in een vliegtuig waant. Echt! En als bestuurder ervaar je dat deze auto eigenlijk zichzelf rijdt en wel op een manier die suggereert dat je een chauffeur hebt. Een Mercedes kopen is dan ook een investering die rendeert in comfort en altijd zorgeloos rijden.”

Auto Schat Burgum Florynwei 5 - 9251 MP Burgum www.autoschat.nl

Koos Reinsma test de Kia Picanto

‘Als een vorst in het verkeer’

Dat hij graag naar autoprogramma’s op tv kijkt, helpt Koos Reinsma enorm bij het beoordelen van de Kia Picanto waar hij een dag mee op pad mocht. Tegelijk schuilt er een klein risico voor Automobielbedrijf Van der Horst uit Leeuwarden; Reinsma is namelijk een autoliefhebber en –kenner en weet dus verdraaid goed waarop hij moet letten. Gelukkig pakt het autodagje goed uit voor de Kia dealer Geert van der Horst Jr., want Koos Reinsma komt met twee volgeschreven kantjes A4 met optimistische uitlatingen terug op het parkeerterrein van My Healthclub in Leeuwarden.

Ontdekkingen“Telkens als ik weer iets ontdekte aan de auto, ben ik even gestopt om het op te schrijven”, vertelt de bekende Leeuwarder reclameschilder en eigenaar van Koos Reclame. “Het begint al met de kleine dingen die me direct opvallen. Het dashboard is ruim en overzichtelijk, de ruitenwissers pakken het gehele raam en de spiegels kun je van binnenuit dichtklappen. De Kia Picanto remt lekker lichtjes en de motor hoor je zelfs bij 120 km/u niet. Ik vind zitcomfort belangrijk en ondanks dat de auto niet groot oogt, heb je van binnen veel ruimte; je waant je in een grotere auto! De stoelen hebben precies de pasvorm van de rug en zodoende zit je ook bij lange ritten als een vorst. Hij is verder behendig en makkelijk met inparkeren.”

Picanto: pittigAls enige tegenvaller noemt de artistieke reclameman de ietwat zwaar te hanteren claxon: “Die moet je met twee handen indrukken.” Met dát als enige minpuntje, kan gerust worden gesteld dat Reinsma een geweldige dag heeft gehad in deze Kia. Dat is ook Geert van der Horst niet ontgaan. “Koos vond de motor lekker pittig en ondanks dat is de auto erg zuinig. Hij heeft de stevige wegligging zo ervaren, dat het lijkt alsof de Kia Picanto zichzelf aan het wegdek vasthecht, ook in de bochten. Wat een compliment!” Als we vragen of een auto inspiratie kan leveren voor kunstzinnige reclame-uitingen, antwoordt Reinsma: “Zeker. Ik maak veel

Auto & Stijl

Geert van der Horst van Automobielbedrijf Van der Horst

‘Veel auto voor weinig euro’s’Geert van der Horst Jr. van Automobielbedrijf Van der Horst laat ons de vijfdeurs Kia Picanto 1.0 nog eens zien. “Het is een driecilinder. Deze is voorzien van alle luxe pakketten die er te krijgen zijn, maar hij is al verkrijgbaar van € 7.995. Koos heeft letterlijk gezegd dat hij het veel auto vindt voor weinig geld.”

Automobielbedrijf Van der Horst Leeuwarden B.V. Alexander Cohenwei 1 8914 BG Leeuwarden www.kia-leeuwarden.nl

decors voor kermissen en daar komen steevast race- en sportauto’s in voor. Ik maak dan zelf vaak ontwerpen die een mix zijn

tussen meerdere merken enmodellen.”

31pagina

Page 31: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Getoonde model kan afwijken van standaarduitvoering. Verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, inclusief BTW/BPM, exclusief metallic lak, kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Leasetarief o.b.v. 60 maanden en 20.000 km/jr. Full Operational Lease via Kia Autolease. Tarief is excl. BTW en brandstof en incl. rente, afschrijving, reparatie, onderhoud en banden, houderschapsbelasting en all-risk verzekering. Onder voorbehoud van kredietacceptatie. SE&O. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

Gem. verbruik: 4,1 – 5,6 l/100km, 24,4 – 17,8 km/l. CO -uitstoot: 95 – 130 g/km.2

VOORRAADSALEBIJ VAN DER HORST!

NOG

9STUKS

KIA PICANTOv.a. 7.995,-lease v.a. € 189,-/mnd

• BELASTINGVRIJ • 14% BIJTELLING

Automobielbedrijf van der Horst B.V.LEEUWARDEN Alexander Cohenwei 1 8914 BG 058 23 33 444 www.kia-leeuwarden.nl

Automobielbedrijf van der Horst DokkumDOKKUM Mockamastraat 35 9101 AP 0519 295 455 www.kia-dokkum.nl

(0511) 43 13 86 • lorynwei 5

www.autoschat.nl

(0511) 43 13 86 • www.autoschat.nl • Florynwei 5, Burgum

Mercedes Benz C-Klasse EstateC200CGI BE Autm.-5 Avantgarde

€ 49.880,-

2010 • 17.567 km

Mercedes Benz E-Klasse 280CDi Automaat Avantgarde

€ 19.880,-

2005 • 179.137 km

Mercedes Benz E-Klasse 200CDi Automaat Business Class

€ 23.840,-

2007 • 133.150 km

Mercedes Benz E-Klasse 350CDi Avantgarde Automaat

€ 72.880,-

2010 • 19.792 km

Mercedes Benz E-Klasse Estate350CDi Autm.-7 Avantgarde

€ 83.880,-

2011 • 25.284 km

Mercedes Benz Sprinter313 CDi Euro 5 366/3500

€ 17.980,-

2009 • 161.494 km

Mercedes Benz Sprinter211CDi 366/3000

€ 19.480,-

2009 • 70.112 km

Mercedes Benz Vito 111CDiLang 320/2770 Gesloten bestel.

€ 15.880,-

2009 • 75.821 km

Mercedes Benz E-Klasse Estate 350Cdi Aut. Avantgarde AMG-styling

€ 74.840,-

2010 • 25.158 km

Hans Henkes test de Mercedes E350

‘De meest oplettende auto ter wereld’

Er komt dan ook heel wat aanrijden als de grote Mercedes het parkeerterrein van de My Health Club Kalverdijkje opdraait. “Onderweg had ik heel wat uit te leggen, ik was blij dat de groene platen van de dealer er nog op zaten”, lacht Henkes. “Toen ik vanmorgen in deze auto stapte, dacht ik eerst: sober en compact, maar al snel begreep ik dat ik dat had verward met luxe en een zeer uitgebreid scala aan opties die deze auto biedt, waarvan de bediening vooral rond het stuur is gesitueerd.”

Armen over elkaarHet comfort van de Mercedes beperkt zich niet tot de multicontourstoelen en de veiligheid houdt lang niet op bij parktronic. De E350 wordt door Mercedes niet voor niets ‘de meest oplettende auto van de wereld’ genoemd en herbergt zo’n beetje alle systemen die het merk in huis heeft. Een auto dus die continu registreert en zich steeds aan de wensen of omstandigheden aanpast. Henkes: “Zo zit er een begrenzer op die de afstand tot voorgangers reguleert en wel zo nauwkeurig, dat je bij filerijden in feite met de

armen over elkaar kunt gaan zitten.” Maar dat zal een bestuurder niet snel

doen: het is immers veel te leuk om zelf te rijden.

Top GearDe limo beviel Henkes in alle opzichten. “En

“Dit was voor mij een grote verrassing: wat rijdt dit super! Mercedes noemt dit model zelf een limousine en ik kan beamen: dat is het ook. Wat een auto!”, vertelt Hans Henkes, makelaar bij Popma Barteld Boerma, lyrisch over de E350.

Een Leeuwarder reclameschilder in een Koreaanse auto. De Kia Picanto 1.0 is een dagje mee met Koos Reinsma en dat is best spannend voor iedereen. Koos is namelijk autokenner en noteert zijn bevindingen als een volleerd autotester…

je rijdt met een sedan in iets bijzonders en wel omdat iedere zakelijke rijder tegenwoordig in een stationcar lijkt te rijden.” Kenners typeren de E350 als een oase van rust, volstrekt stabiel en perfect bestuurbaar. Zelfs al zoek je ijverig naar puntjes van kritiek: deze auto lijkt volmaakt, of, zoals het oordeel van het gezaghebbende Top Gear eerder luidde: ‘Voor iedereen die niks heel specifieks zoekt, is dit de auto die alle andere auto’s overbodig maakt.’ Henkes: “Het is in ieder geval absolute topklasse!”

Auto & Stijl

Testrijder Hans Henkes

Testrijder Koos Reinsma

Stephan van der Veer van Auto Schat Burgum

‘Klasse als een vliegtuig’“Deze Mercedes E350 cdi is pure klasse en degelijkheid. Als passagier zit je als het ware te wachten op de taxfreeshop omdat je je in een vliegtuig waant. Echt! En als bestuurder ervaar je dat deze auto eigenlijk zichzelf rijdt en wel op een manier die suggereert dat je een chauffeur hebt. Een Mercedes kopen is dan ook een investering die rendeert in comfort en altijd zorgeloos rijden.”

Auto Schat Burgum Florynwei 5 - 9251 MP Burgum www.autoschat.nl

Koos Reinsma test de Kia Picanto

‘Als een vorst in het verkeer’

Dat hij graag naar autoprogramma’s op tv kijkt, helpt Koos Reinsma enorm bij het beoordelen van de Kia Picanto waar hij een dag mee op pad mocht. Tegelijk schuilt er een klein risico voor Automobielbedrijf Van der Horst uit Leeuwarden; Reinsma is namelijk een autoliefhebber en –kenner en weet dus verdraaid goed waarop hij moet letten. Gelukkig pakt het autodagje goed uit voor de Kia dealer Geert van der Horst Jr., want Koos Reinsma komt met twee volgeschreven kantjes A4 met optimistische uitlatingen terug op het parkeerterrein van My Healthclub in Leeuwarden.

Ontdekkingen“Telkens als ik weer iets ontdekte aan de auto, ben ik even gestopt om het op te schrijven”, vertelt de bekende Leeuwarder reclameschilder en eigenaar van Koos Reclame. “Het begint al met de kleine dingen die me direct opvallen. Het dashboard is ruim en overzichtelijk, de ruitenwissers pakken het gehele raam en de spiegels kun je van binnenuit dichtklappen. De Kia Picanto remt lekker lichtjes en de motor hoor je zelfs bij 120 km/u niet. Ik vind zitcomfort belangrijk en ondanks dat de auto niet groot oogt, heb je van binnen veel ruimte; je waant je in een grotere auto! De stoelen hebben precies de pasvorm van de rug en zodoende zit je ook bij lange ritten als een vorst. Hij is verder behendig en makkelijk met inparkeren.”

Picanto: pittigAls enige tegenvaller noemt de artistieke reclameman de ietwat zwaar te hanteren claxon: “Die moet je met twee handen indrukken.” Met dát als enige minpuntje, kan gerust worden gesteld dat Reinsma een geweldige dag heeft gehad in deze Kia. Dat is ook Geert van der Horst niet ontgaan. “Koos vond de motor lekker pittig en ondanks dat is de auto erg zuinig. Hij heeft de stevige wegligging zo ervaren, dat het lijkt alsof de Kia Picanto zichzelf aan het wegdek vasthecht, ook in de bochten. Wat een compliment!” Als we vragen of een auto inspiratie kan leveren voor kunstzinnige reclame-uitingen, antwoordt Reinsma: “Zeker. Ik maak veel

Auto & Stijl

Geert van der Horst van Automobielbedrijf Van der Horst

‘Veel auto voor weinig euro’s’Geert van der Horst Jr. van Automobielbedrijf Van der Horst laat ons de vijfdeurs Kia Picanto 1.0 nog eens zien. “Het is een driecilinder. Deze is voorzien van alle luxe pakketten die er te krijgen zijn, maar hij is al verkrijgbaar van € 7.995. Koos heeft letterlijk gezegd dat hij het veel auto vindt voor weinig geld.”

Automobielbedrijf Van der Horst Leeuwarden B.V. Alexander Cohenwei 1 8914 BG Leeuwarden www.kia-leeuwarden.nl

decors voor kermissen en daar komen steevast race- en sportauto’s in voor. Ik maak dan zelf vaak ontwerpen die een mix zijn

tussen meerdere merken enmodellen.”

31pagina

Page 32: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Bandsma Bultje VerhuizingenPolluxweg 22 • 8938 AZ Leeuwarden T. 058- 711 35 89T. Leeuwarden: 058 - 288 74 85 • T. Kollum: 0511 - 453 155 I. www.bandsmabultje.nl

Bandsma Bultje Top Moversweet van aanpakken!• Particuliere verhuizingen• Internationale verhuizingen• Bedrijfs- en projectverhuizingen• Moderne inboedelopslagfacilliteiten• Archiefbeheer- en opslag• Verkoop en verhuur van materiaal

De schilderscombinatie ‘de Noordhoek’ en ‘Tijtsma’ is genomineerd voor de schildersvakprijs 2011. De nominatie is voor het schilderwerk aan het

monumentale deel van het nieuwe Provinciehuis.

Stem ook, dit kan via www.schildersvak.nl

www.tijtsmaschilders.nlwww.denoordhoek.nl

Architect Sjoerd Soeters

‘Mijn helm en werkschoenen lagen altijd klaar’

De wens van de provincie Fryslân was om een gebouw te hebben dat kan meebewegen met de organisatie, dat het ‘nieuwe werken’ ondersteunt en integraal werken bevordert. Schokker: “Vooruitlopend op die vernieuwing hebben we de afgelopen jaren in de tijdelijke huisvesting aan de Snekertrekweg al succesvol geprobeerd om met meer dynamiek te werken. We zijn daardoor bijvoorbeeld al grotendeels gewend aan het feit dat het nieuwe provinciehuis over slechts tachtig procent van de werkplekken beschikt ten opzichte van het personeelsbestand. Flexibel en eigentijds werken wordt daardoor vanzelfsprekend.”

RiskantZo’n successtory als het nu is, zo treurig was de aanvang van het omvangrijke project. “Op het moment dat ik gedeputeerde werd, was de beoogd bouwmeester net opgestapt en ook was de aanbesteding van de plannen geflopt. Dat laatste kwam door het feit dat zowel het gebouw

“Een collega van mij is een keer echt verdwaald in het provinciehuis, was totaal de weg kwijt en moest worden ‘gered’ door de beveiliging”, vertelt gedeputeerde Tineke Schokker. “Het pand was dan ook een doolhof van ‘kruip-door’ en ’sluip-door’ van in de loop der jaren aangebouwde stukken. Dit hinderde echt een efficiënte bedrijfsvoering en daarnaast voldeed het pand gewoonweg niet aan tal van eisen van onder meer Arbo. Kortom, de noodzaak voor rigoureuze ver- en nieuwbouw was evident.”

als de parkeergarage in één opdracht waren verpakt. Dit in combinatie met de complexiteit van binnenstedelijk bouwen en de riskante ondergrond maakte dat geen enkele aannemer interesse had”, vertelt Slokker. Dit veranderde toen er deelprojecten werden aanbesteed. Een bouwcombinatie onder aanvoering van Friso, BAM Utiliteitsbouw en Koopmans ging de uitdaging aan.

Boerenverstand“Majeure projecten van de overheid zijn altijd veel duurder en later klaar dan gepland. Althans, dat is vaak de indruk”, zegt Schokker. “Om die reden zat ik dan ook steeds bovenop deze klus. Vaak ook letterlijk. Op de bouwplaats had ik zelfs een helm en een paar werkschoenen. Regelmatig nam ik poolshoogte en koppelde mijn bevindingen terug aan het college. Hoewel ik geen bouwkundige achtergrond heb, kwam ik met nuchter boerenverstand en doorvragen heel ver. Door de inzet van alle betrokken partijen was de oplevering uiteindelijk eerder dan gepland en binnen het budget van 79,8 miljoen euro. ”

Kroon op de stad“Architect Sjoerd Soeters heeft een gebouw neergezet dat perfect past op deze plek in de stad”, legt Schokker enthousiast uit. “De monumentale aspecten die waren weggeplakt achter eerdere verbouwingen zijn weer vrijgespeeld en er is zonder pompeus te worden een kroon op de 33pagina

stad gezet die ondanks zijn hoogte van 45,5 meter mooi meedoet in het spel van daken, zoals Soeters het zelf noemt. Ook van binnen is geweldig gepresteerd onder meer door te spelen met het licht. Soeters heeft de bouw bijvoorbeeld zo gesitueerd dat bezoekers van het restaurant tussen twaalf en twee in de zon zitten. Je zou kunnen zeggen dat het hele gebouw om het gebruik heen is geconstrueerd.”

Staaltje van kunnen“Bouwen in de binnenstad is bouwkundig,

maar ook logistiek complex en een garantie voor overlast voor omwonenden. Ik ben dan ook steeds heel blij geweest met extern bouwmeester Koos Stevens en een supergoed bouwteam. Daarnaast was de verstandhouding met het bewonerspanel goed en is steeds in overleg getracht hinder door bouwverkeer en –werkzaamheden tot een absoluut minimum te beperken”, betoogt Schokker, die samengevat louter lof zwaait naar het staaltje van kunnen dat is geëtaleerd: “Fantastisch!”

Gedeputeerde Tineke Schokker:

Project

Architect: Soeters Van Eldonk Advies en Ingenieursbureau: PRC Zuid Constructeur: DHV Advies en Ingenieursbureau: Schreuder Groep, Leeuwarden Aannemer: Friso Bouwgroep Aannemer: Koopmans Bouw Aannemer: BAM Utiliteitsbouw

Keukens vanaf € 6.500,-Badkamers vanaf € 3.500,-

Oud bedrijfspand aan de Verlengde Schrans.

Weijer Autoschade is al ruim vijftig jaar actief in de autoschadeherstelbranche. Sjoerd Weijer is sinds januari 2010 de enige eigenaar van het bedrijf. Het bedrijf werkt met vijf mensen, maar heeft mogelijkheden tot groei naar maximaal negen mensen.

Het nieuwe bedrijfspand biedt de potentie tot deze groei. De aanwezigheid van een verhoogde spuitcabine biedt de mogelijkheid om bestelwagens, busjes, campers en caravans te herstellen.

Als klein autoschadeherstelbedrijf onder-scheid Weijer Autoschade zich door klantvriendelijk en persoonlijk contact met de klant. Service staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. Als de klant het wil, wordt de auto bij de klant gehaald en later teruggebracht. Autoschade is altijd erg vervelend, maar helaas niet altijd te voorkomen. Daarom wil Weijer Autoschade de last van de klant waar het kan beperken. Het enige wat de klant moet doen is de sleutel overhandigen en dan zorgt het team ervoor dat het voertuig zo snel mogelijk weer in de originele staat wordt gebracht.

Weijer Autoschade werkt voor zowel particulieren als bedrijven. De te herstellen schade loopt uiteen van zeer zware

Begin mei heeft Weijer Autoschade een nieuw bedrijfspand betrokken op industrieterrein

de ‘Hemrik’ te Leeuwarden. Voorheen zat Weijer Autoschade aan de rondweg op de

Verlengde Schrans. Het bedrijf heeft een ontegenzeggelijke metamorfose ondergaan.

Van een oud, met graffiti bespoten pand, heeft het bedrijf nu ook van buiten de looks

die de kwaliteit binnen in het pand weerspiegeld. Daarbij is het bedrijf ook qua omvang

gegroeid. De nieuwe werkplaats omvat maar liefst 950 vierkante meter met twee

spuitcabines. Daarnaast is er om het gehele gebouw ruime parkeergelegenheid.

Weijer Autoschade:

Vertrouwde kwaliteit op een moderne locatie

aanrijdingsschade tot eenvoudige lakbeschadiging. Afhankelijk van de schade, wordt plaatwerk hersteld of vervangen en het spuitwerk gedaan. Klanten die schade hebben, kunnen langskomen met hun auto. Een van de medewerkers bekijkt de schade en kan direct een prijsopgave doen. Zo heeft een klant direct duidelijkheid.

Nieuwe bedrijfspand aan de Zuiderkruisweg.

Autoschade WeijerZuiderkruisweg 10

8938 AP Leeuwarden

T. 058-288 60 86

F. 058- 288 79 67

E. [email protected]

I. www.autoschadeweijer.nl

Page 33: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Bandsma Bultje VerhuizingenPolluxweg 22 • 8938 AZ Leeuwarden T. 058- 711 35 89T. Leeuwarden: 058 - 288 74 85 • T. Kollum: 0511 - 453 155 I. www.bandsmabultje.nl

Bandsma Bultje Top Moversweet van aanpakken!• Particuliere verhuizingen• Internationale verhuizingen• Bedrijfs- en projectverhuizingen• Moderne inboedelopslagfacilliteiten• Archiefbeheer- en opslag• Verkoop en verhuur van materiaal

De schilderscombinatie ‘de Noordhoek’ en ‘Tijtsma’ is genomineerd voor de schildersvakprijs 2011. De nominatie is voor het schilderwerk aan het

monumentale deel van het nieuwe Provinciehuis.

Stem ook, dit kan via www.schildersvak.nl

www.tijtsmaschilders.nlwww.denoordhoek.nl

Architect Sjoerd Soeters

‘Mijn helm en werkschoenen lagen altijd klaar’

De wens van de provincie Fryslân was om een gebouw te hebben dat kan meebewegen met de organisatie, dat het ‘nieuwe werken’ ondersteunt en integraal werken bevordert. Schokker: “Vooruitlopend op die vernieuwing hebben we de afgelopen jaren in de tijdelijke huisvesting aan de Snekertrekweg al succesvol geprobeerd om met meer dynamiek te werken. We zijn daardoor bijvoorbeeld al grotendeels gewend aan het feit dat het nieuwe provinciehuis over slechts tachtig procent van de werkplekken beschikt ten opzichte van het personeelsbestand. Flexibel en eigentijds werken wordt daardoor vanzelfsprekend.”

RiskantZo’n successtory als het nu is, zo treurig was de aanvang van het omvangrijke project. “Op het moment dat ik gedeputeerde werd, was de beoogd bouwmeester net opgestapt en ook was de aanbesteding van de plannen geflopt. Dat laatste kwam door het feit dat zowel het gebouw

“Een collega van mij is een keer echt verdwaald in het provinciehuis, was totaal de weg kwijt en moest worden ‘gered’ door de beveiliging”, vertelt gedeputeerde Tineke Schokker. “Het pand was dan ook een doolhof van ‘kruip-door’ en ’sluip-door’ van in de loop der jaren aangebouwde stukken. Dit hinderde echt een efficiënte bedrijfsvoering en daarnaast voldeed het pand gewoonweg niet aan tal van eisen van onder meer Arbo. Kortom, de noodzaak voor rigoureuze ver- en nieuwbouw was evident.”

als de parkeergarage in één opdracht waren verpakt. Dit in combinatie met de complexiteit van binnenstedelijk bouwen en de riskante ondergrond maakte dat geen enkele aannemer interesse had”, vertelt Slokker. Dit veranderde toen er deelprojecten werden aanbesteed. Een bouwcombinatie onder aanvoering van Friso, BAM Utiliteitsbouw en Koopmans ging de uitdaging aan.

Boerenverstand“Majeure projecten van de overheid zijn altijd veel duurder en later klaar dan gepland. Althans, dat is vaak de indruk”, zegt Schokker. “Om die reden zat ik dan ook steeds bovenop deze klus. Vaak ook letterlijk. Op de bouwplaats had ik zelfs een helm en een paar werkschoenen. Regelmatig nam ik poolshoogte en koppelde mijn bevindingen terug aan het college. Hoewel ik geen bouwkundige achtergrond heb, kwam ik met nuchter boerenverstand en doorvragen heel ver. Door de inzet van alle betrokken partijen was de oplevering uiteindelijk eerder dan gepland en binnen het budget van 79,8 miljoen euro. ”

Kroon op de stad“Architect Sjoerd Soeters heeft een gebouw neergezet dat perfect past op deze plek in de stad”, legt Schokker enthousiast uit. “De monumentale aspecten die waren weggeplakt achter eerdere verbouwingen zijn weer vrijgespeeld en er is zonder pompeus te worden een kroon op de 33pagina

stad gezet die ondanks zijn hoogte van 45,5 meter mooi meedoet in het spel van daken, zoals Soeters het zelf noemt. Ook van binnen is geweldig gepresteerd onder meer door te spelen met het licht. Soeters heeft de bouw bijvoorbeeld zo gesitueerd dat bezoekers van het restaurant tussen twaalf en twee in de zon zitten. Je zou kunnen zeggen dat het hele gebouw om het gebruik heen is geconstrueerd.”

Staaltje van kunnen“Bouwen in de binnenstad is bouwkundig,

maar ook logistiek complex en een garantie voor overlast voor omwonenden. Ik ben dan ook steeds heel blij geweest met extern bouwmeester Koos Stevens en een supergoed bouwteam. Daarnaast was de verstandhouding met het bewonerspanel goed en is steeds in overleg getracht hinder door bouwverkeer en –werkzaamheden tot een absoluut minimum te beperken”, betoogt Schokker, die samengevat louter lof zwaait naar het staaltje van kunnen dat is geëtaleerd: “Fantastisch!”

Gedeputeerde Tineke Schokker:

Project

Architect: Soeters Van Eldonk Advies en Ingenieursbureau: PRC Zuid Constructeur: DHV Advies en Ingenieursbureau: Schreuder Groep, Leeuwarden Aannemer: Friso Bouwgroep Aannemer: Koopmans Bouw Aannemer: BAM Utiliteitsbouw

Keukens vanaf € 6.500,-Badkamers vanaf € 3.500,-

Oud bedrijfspand aan de Verlengde Schrans.

Weijer Autoschade is al ruim vijftig jaar actief in de autoschadeherstelbranche. Sjoerd Weijer is sinds januari 2010 de enige eigenaar van het bedrijf. Het bedrijf werkt met vijf mensen, maar heeft mogelijkheden tot groei naar maximaal negen mensen.

Het nieuwe bedrijfspand biedt de potentie tot deze groei. De aanwezigheid van een verhoogde spuitcabine biedt de mogelijkheid om bestelwagens, busjes, campers en caravans te herstellen.

Als klein autoschadeherstelbedrijf onder-scheid Weijer Autoschade zich door klantvriendelijk en persoonlijk contact met de klant. Service staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. Als de klant het wil, wordt de auto bij de klant gehaald en later teruggebracht. Autoschade is altijd erg vervelend, maar helaas niet altijd te voorkomen. Daarom wil Weijer Autoschade de last van de klant waar het kan beperken. Het enige wat de klant moet doen is de sleutel overhandigen en dan zorgt het team ervoor dat het voertuig zo snel mogelijk weer in de originele staat wordt gebracht.

Weijer Autoschade werkt voor zowel particulieren als bedrijven. De te herstellen schade loopt uiteen van zeer zware

Begin mei heeft Weijer Autoschade een nieuw bedrijfspand betrokken op industrieterrein

de ‘Hemrik’ te Leeuwarden. Voorheen zat Weijer Autoschade aan de rondweg op de

Verlengde Schrans. Het bedrijf heeft een ontegenzeggelijke metamorfose ondergaan.

Van een oud, met graffiti bespoten pand, heeft het bedrijf nu ook van buiten de looks

die de kwaliteit binnen in het pand weerspiegeld. Daarbij is het bedrijf ook qua omvang

gegroeid. De nieuwe werkplaats omvat maar liefst 950 vierkante meter met twee

spuitcabines. Daarnaast is er om het gehele gebouw ruime parkeergelegenheid.

Weijer Autoschade:

Vertrouwde kwaliteit op een moderne locatie

aanrijdingsschade tot eenvoudige lakbeschadiging. Afhankelijk van de schade, wordt plaatwerk hersteld of vervangen en het spuitwerk gedaan. Klanten die schade hebben, kunnen langskomen met hun auto. Een van de medewerkers bekijkt de schade en kan direct een prijsopgave doen. Zo heeft een klant direct duidelijkheid.

Nieuwe bedrijfspand aan de Zuiderkruisweg.

Autoschade WeijerZuiderkruisweg 10

8938 AP Leeuwarden

T. 058-288 60 86

F. 058- 288 79 67

E. [email protected]

I. www.autoschadeweijer.nl

Page 34: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

p a r k e t g o r d i j n e n t a p i j t projectinrichting...mar dan hawwe jo ek wat!

besetting 900 amtners

hichte 45,10 meter

1.500 ferhúsdoazen

40 ferhúzers per dei

3.000.000 bakstiennen

1.400 jalouzieën

180 rolgerdinen 400 m fi traazje

800 m gerdinen

wy lokwinske elkenien dy’t meiwurke hat oan ‘e nijbou fan it Provinsjehús!

vivante friesland Douwe Tammingawei 32, 8914 BL Leeuwarden t 058 212 00 41 e [email protected] www.vivantefriesland.nl

Eigenzinnig, trots, mooi, sportief en nuchter. Al deze begrippen zijn zonder twijfel van toepassing op de provincie Fryslân. Fryslân is een bijzondere provincie die een bijzonder provinciehuis verdient.

Het provinciehuis verhuist dezer dagen van Sneker- trekweg 1 naar Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden. Gekozen werd voor verbouwing en renovatie van de bestaande bouw. In november wordt de prachtige verbouwde behuizing betrokken.

Deels werd er nieuw meubilair besteld. Dat moet aan bijzondere eisen voldoen. Mooi, maar niet poenerig. Representatief, maar niet ‘over the top’. Degelijk, functioneel en duurzaam.

Het wekt dan ook geen verwondering dat de provincie Fryslân tijdens de aanbesteding bij Ahrend terechtkwam. Al tientallen jaren levert Ahrend tafels, kasten en stoelen aan talloze organisaties, bedrijven en overheden in binnen- en buitenland. De producten komen uit eigen fabrieken. Sinds enkele jaren richt Ahrend haar bedrijfsvoering in volgens het Cradle to Cradle-gedachtegoed. Dat betekent: geen afval meer in het productieproces. Alles moet worden hergebruikt of gerecycled.

Ahrend heeft al voor vier producten Cradle to Cradle- certificaten in de wacht gesleept. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de producten voldoen aan keiharde, meetbare eisen.

Eén van deze gecertificeerde producten is de Ahrend 2020-bureaustoel van designer Paul Brooks. Bij het ontwerpen van deze stoel stonden een zo lang mogelijke levensduur en een minimale impact op het milieu centraal. De stoel is mooi, functioneel, duurzaam geproduceerd en volledig recyclebaar.

Van de Four Two-tafel levert Ahrend onder andere zogenoemde zit/stabureaus. Groot voordeel hiervan is dat de gebruiker niet de hele dag hoeft te zitten. Als de werkzaamheden het toestaan, zoals telefoneren of een beleidsstuk lezen, kunnen zij staand worden uitgevoerd.

Ook worden duowerkplekken en ‘benches’ geleverd: tafels waaraan meerdere mensen tegelijk kunnen werken. Tot slot leverde Ahrend ook diverse ‘specials’, zoals vergadertafels en tafels voor het bedrijfsrestaurant.

Het programma van eisen werd opgesteld door OTH Architecten. De provincie beoordeelde de producten op uitstraling, productkenmerken/-eisen, proefplaatsing en prijs.

OVER AHREnD

Koninklijke Ahrend nV richt - samen met klanten, architecten en andere partners - omgevingen in waar mensen worden gestimuleerd tot optimale prestaties. Ahrend zorgt ervoor dat mensen professioneel, plezierig en productief kunnen werken en leren in mooie, functionele en duurzame werk-, leer- en leefomgevingen. Ahrend is duurzaam in alle betekenissen van het woord en houdt bij al haar besluiten en handelingen rekening met de gevolgen voor people, planet en profit. Ahrend is een Cradle to Cradle-onderneming, die haar bedrijfsvoering inricht volgens het gedachtegoed van Braungart en McDonough. Diverse Ahrend-producten zijn C2C-gecertificeerd.Het assortiment van Ahrend als ontwerper en producent van herkenbaar, tijdloos ‘Dutch Design’-meubilair omvat stoelen als de revolutionaire Ahrend 2020, de tijdloos mooie Ahrend 250 en de legendarische Revolt, wereldwijd toegepaste tafels als Mehes en Ahrend 500, en vele andere bekroonde stoelen, tafels en opbergsystemen. Bezoek voor meer informatie de site: www.ahrend.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:Remon van Rijn, Koninklijke Ahrend n.V.Telefoon +31 (0)6 12 68 44 23, e-mail [email protected]

AHREnD RICHT nIEuw PROVInCIEHuIS FRySLân In

‘Levend lijnenspel laat provinciehuis kwispelen’

In de schetsfase gingen er op architectenbureau Soeters Van Eldonk aardig wat rollen papier doorheen. De architectuur die nodig was om het nieuwe bestuurlijk centrum van de provincie Fryslân vorm te geven, was dan ook omvangrijk en in feite stedenbouwkundig van aard. “Bovendien was duurzaamheid ons uitgangspunt en om die reden wilden we eigenlijk ook zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen benutten

“Het nieuwe provinciehuis ‘kwispelt’. Door opdelingen en verspringingen in de rooilijnen en ‘parcelering’, wisselende gevelindelingen, heeft het gebouw namelijk een beweging gekregen die het lijnenspel levend, spannend en dynamisch maakt. Het belangrijkste effect hiervan is dat je in het voorbijgaan nergens het gevoel krijgt dat je langs een heel groot institutioneel gebouw loopt.” Architect Sjoerd Soeters kijkt tevreden omhoog. “Ja, we zijn hier eigenlijk best trots op.”

en integreren in de plannen. Dat bleek echter lastig door technische aspecten en niveauverschillen tussen de panden”, vertelt Soeters aan de stamtafel van de Ierse pub Paddy O’Ryan, met uitzicht op de nieuwbouw. Schemering valt op de gevel. “Een prachtig advent-plaatje.”

SpelHet hele proces begon ook met observeren. “Eerst heb ik wat door de stad gelopen, de boel verkend. Ik kende Leeuwarden eigenlijk niet, maar het is een mooie stad. Het golven van de pijpen en bruggen over de grachten; prachtig. Het heeft veel gemeen met Amsterdam.” Het nieuwe provinciehuis moest volgens Soeters opgaan in het spel van de stad. “En dus aansluiten op de lokale traditie, een belangrijke reden waarom de gevelwand van het provinciehuis er nu eigenlijk uitziet als een rij grachtenpanden. Het refereert eigentijds aan het verleden zonder dit te beschadigen. In dat opzicht sluit het dus aan op de stedelijke structuur van Leeuwarden en heeft het gebouw weinig signatuur die specifiek aan mij kan worden toegeschreven. De stedenbouw heeft dit zo bepaald.”

CoherentieEen ander belangrijk uitgangspunt was dat de nieuwbouw, die aansluit op een monumentaal deel met daarin onder meer de historische Statenzaal, een duidelijke routing moest hebben die logisch en overzichtelijk was. Dit in tegenstelling tot de oude bebouwing die door de gebruikers 35pagina

als een chaos aan gangen en kamers werd ervaren. “Dus hebben we gezocht naar coherentie, samenhang die herkenbaarheid zou geven. Voor een prettige sfeer hebben we ook overal gezorgd voor een goede lichtinval.”

KroonKrachtig staat midden in het totaal van lijnen een toren met een markante kap, welke Soeters typeert als kroon. Met z’n 45,5 meter hoogte (zo hoog als de Oldehove) springt deze in het oog, maar volgens de architect voegt de toren zich prima in het dakenlandschap van de stad. “Het idee is eigenlijk heel simpel en vaak toegepast bij kerken. Die gebouwen zijn ook fors in volume, maar dat valt veel minder op omdat de daken zich perfect schikken in de bebouwing er omheen.”

ElastischHet nieuwe provinciehuis is gebouwd om in de toekomst elastisch mee te kunnen bewegen met de tijd. “In veranderende tijden kunnen delen zo fotograaf: Ingmar Timmer

worden herbestemd tot bijvoorbeeld woningen. Het is een uitgangspunt van duurzaamheid dat ik huldig: het maken van gebouwen die niet aan functie gebonden zijn.” Over de uiteindelijke realisering van wat hij bedacht, is Soeters erg tevreden: “De bouwcombinatie heeft erg goed z’n beste gedaan en dat maak ik wel eens anders mee. Ook een compliment aan de provincie om het aan te durven op deze plek te blijven. En wat hier staat gaat het hele gebied een positieve impuls geven. Een start ook voor nieuwe kansen, zeker wanneer de Heerestraat wordt opgeknapt, de nieuwe parkeergarage aan de Nieuwe Oosterstraat wordt geopend en het gebied rond de voormalige gebouwen van de PTT een herbestemming krijgt of nieuw wordt bebouwd. Nieuw elan dus in een buurt die toch wat geïsoleerd lag ten opzichte van de rest van de stad, maar nu weer tot een middelpunt is hersteld.”

Architect Sjoerd Soeters

Ensel KonstruktieHolwerderweg 23 9101 PA DokkumTelefoon (0519) 29 72 27Fax (0519) 29 50 [email protected]

Holwerderweg 23 . 9101 PA Dokkum . Telefoon (0519) 29 72 27 . [email protected] . www.ensel.nl

Ensel staalkonstrukties

veelzijdige, architectonische staalkonstrukties

Ensel_260_95.indd 1 08-11-11 10:02

Page 35: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

p a r k e t g o r d i j n e n t a p i j t projectinrichting...mar dan hawwe jo ek wat!

besetting 900 amtners

hichte 45,10 meter

1.500 ferhúsdoazen

40 ferhúzers per dei

3.000.000 bakstiennen

1.400 jalouzieën

180 rolgerdinen 400 m fi traazje

800 m gerdinen

wy lokwinske elkenien dy’t meiwurke hat oan ‘e nijbou fan it Provinsjehús!

vivante friesland Douwe Tammingawei 32, 8914 BL Leeuwarden t 058 212 00 41 e [email protected] www.vivantefriesland.nl

Eigenzinnig, trots, mooi, sportief en nuchter. Al deze begrippen zijn zonder twijfel van toepassing op de provincie Fryslân. Fryslân is een bijzondere provincie die een bijzonder provinciehuis verdient.

Het provinciehuis verhuist dezer dagen van Sneker- trekweg 1 naar Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden. Gekozen werd voor verbouwing en renovatie van de bestaande bouw. In november wordt de prachtige verbouwde behuizing betrokken.

Deels werd er nieuw meubilair besteld. Dat moet aan bijzondere eisen voldoen. Mooi, maar niet poenerig. Representatief, maar niet ‘over the top’. Degelijk, functioneel en duurzaam.

Het wekt dan ook geen verwondering dat de provincie Fryslân tijdens de aanbesteding bij Ahrend terechtkwam. Al tientallen jaren levert Ahrend tafels, kasten en stoelen aan talloze organisaties, bedrijven en overheden in binnen- en buitenland. De producten komen uit eigen fabrieken. Sinds enkele jaren richt Ahrend haar bedrijfsvoering in volgens het Cradle to Cradle-gedachtegoed. Dat betekent: geen afval meer in het productieproces. Alles moet worden hergebruikt of gerecycled.

Ahrend heeft al voor vier producten Cradle to Cradle- certificaten in de wacht gesleept. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de producten voldoen aan keiharde, meetbare eisen.

Eén van deze gecertificeerde producten is de Ahrend 2020-bureaustoel van designer Paul Brooks. Bij het ontwerpen van deze stoel stonden een zo lang mogelijke levensduur en een minimale impact op het milieu centraal. De stoel is mooi, functioneel, duurzaam geproduceerd en volledig recyclebaar.

Van de Four Two-tafel levert Ahrend onder andere zogenoemde zit/stabureaus. Groot voordeel hiervan is dat de gebruiker niet de hele dag hoeft te zitten. Als de werkzaamheden het toestaan, zoals telefoneren of een beleidsstuk lezen, kunnen zij staand worden uitgevoerd.

Ook worden duowerkplekken en ‘benches’ geleverd: tafels waaraan meerdere mensen tegelijk kunnen werken. Tot slot leverde Ahrend ook diverse ‘specials’, zoals vergadertafels en tafels voor het bedrijfsrestaurant.

Het programma van eisen werd opgesteld door OTH Architecten. De provincie beoordeelde de producten op uitstraling, productkenmerken/-eisen, proefplaatsing en prijs.

OVER AHREnD

Koninklijke Ahrend nV richt - samen met klanten, architecten en andere partners - omgevingen in waar mensen worden gestimuleerd tot optimale prestaties. Ahrend zorgt ervoor dat mensen professioneel, plezierig en productief kunnen werken en leren in mooie, functionele en duurzame werk-, leer- en leefomgevingen. Ahrend is duurzaam in alle betekenissen van het woord en houdt bij al haar besluiten en handelingen rekening met de gevolgen voor people, planet en profit. Ahrend is een Cradle to Cradle-onderneming, die haar bedrijfsvoering inricht volgens het gedachtegoed van Braungart en McDonough. Diverse Ahrend-producten zijn C2C-gecertificeerd.Het assortiment van Ahrend als ontwerper en producent van herkenbaar, tijdloos ‘Dutch Design’-meubilair omvat stoelen als de revolutionaire Ahrend 2020, de tijdloos mooie Ahrend 250 en de legendarische Revolt, wereldwijd toegepaste tafels als Mehes en Ahrend 500, en vele andere bekroonde stoelen, tafels en opbergsystemen. Bezoek voor meer informatie de site: www.ahrend.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:Remon van Rijn, Koninklijke Ahrend n.V.Telefoon +31 (0)6 12 68 44 23, e-mail [email protected]

AHREnD RICHT nIEuw PROVInCIEHuIS FRySLân In

‘Levend lijnenspel laat provinciehuis kwispelen’

In de schetsfase gingen er op architectenbureau Soeters Van Eldonk aardig wat rollen papier doorheen. De architectuur die nodig was om het nieuwe bestuurlijk centrum van de provincie Fryslân vorm te geven, was dan ook omvangrijk en in feite stedenbouwkundig van aard. “Bovendien was duurzaamheid ons uitgangspunt en om die reden wilden we eigenlijk ook zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen benutten

“Het nieuwe provinciehuis ‘kwispelt’. Door opdelingen en verspringingen in de rooilijnen en ‘parcelering’, wisselende gevelindelingen, heeft het gebouw namelijk een beweging gekregen die het lijnenspel levend, spannend en dynamisch maakt. Het belangrijkste effect hiervan is dat je in het voorbijgaan nergens het gevoel krijgt dat je langs een heel groot institutioneel gebouw loopt.” Architect Sjoerd Soeters kijkt tevreden omhoog. “Ja, we zijn hier eigenlijk best trots op.”

en integreren in de plannen. Dat bleek echter lastig door technische aspecten en niveauverschillen tussen de panden”, vertelt Soeters aan de stamtafel van de Ierse pub Paddy O’Ryan, met uitzicht op de nieuwbouw. Schemering valt op de gevel. “Een prachtig advent-plaatje.”

SpelHet hele proces begon ook met observeren. “Eerst heb ik wat door de stad gelopen, de boel verkend. Ik kende Leeuwarden eigenlijk niet, maar het is een mooie stad. Het golven van de pijpen en bruggen over de grachten; prachtig. Het heeft veel gemeen met Amsterdam.” Het nieuwe provinciehuis moest volgens Soeters opgaan in het spel van de stad. “En dus aansluiten op de lokale traditie, een belangrijke reden waarom de gevelwand van het provinciehuis er nu eigenlijk uitziet als een rij grachtenpanden. Het refereert eigentijds aan het verleden zonder dit te beschadigen. In dat opzicht sluit het dus aan op de stedelijke structuur van Leeuwarden en heeft het gebouw weinig signatuur die specifiek aan mij kan worden toegeschreven. De stedenbouw heeft dit zo bepaald.”

CoherentieEen ander belangrijk uitgangspunt was dat de nieuwbouw, die aansluit op een monumentaal deel met daarin onder meer de historische Statenzaal, een duidelijke routing moest hebben die logisch en overzichtelijk was. Dit in tegenstelling tot de oude bebouwing die door de gebruikers 35pagina

als een chaos aan gangen en kamers werd ervaren. “Dus hebben we gezocht naar coherentie, samenhang die herkenbaarheid zou geven. Voor een prettige sfeer hebben we ook overal gezorgd voor een goede lichtinval.”

KroonKrachtig staat midden in het totaal van lijnen een toren met een markante kap, welke Soeters typeert als kroon. Met z’n 45,5 meter hoogte (zo hoog als de Oldehove) springt deze in het oog, maar volgens de architect voegt de toren zich prima in het dakenlandschap van de stad. “Het idee is eigenlijk heel simpel en vaak toegepast bij kerken. Die gebouwen zijn ook fors in volume, maar dat valt veel minder op omdat de daken zich perfect schikken in de bebouwing er omheen.”

ElastischHet nieuwe provinciehuis is gebouwd om in de toekomst elastisch mee te kunnen bewegen met de tijd. “In veranderende tijden kunnen delen zo fotograaf: Ingmar Timmer

worden herbestemd tot bijvoorbeeld woningen. Het is een uitgangspunt van duurzaamheid dat ik huldig: het maken van gebouwen die niet aan functie gebonden zijn.” Over de uiteindelijke realisering van wat hij bedacht, is Soeters erg tevreden: “De bouwcombinatie heeft erg goed z’n beste gedaan en dat maak ik wel eens anders mee. Ook een compliment aan de provincie om het aan te durven op deze plek te blijven. En wat hier staat gaat het hele gebied een positieve impuls geven. Een start ook voor nieuwe kansen, zeker wanneer de Heerestraat wordt opgeknapt, de nieuwe parkeergarage aan de Nieuwe Oosterstraat wordt geopend en het gebied rond de voormalige gebouwen van de PTT een herbestemming krijgt of nieuw wordt bebouwd. Nieuw elan dus in een buurt die toch wat geïsoleerd lag ten opzichte van de rest van de stad, maar nu weer tot een middelpunt is hersteld.”

Architect Sjoerd Soeters

Ensel KonstruktieHolwerderweg 23 9101 PA DokkumTelefoon (0519) 29 72 27Fax (0519) 29 50 [email protected]

Holwerderweg 23 . 9101 PA Dokkum . Telefoon (0519) 29 72 27 . [email protected] . www.ensel.nl

Ensel staalkonstrukties

veelzijdige, architectonische staalkonstrukties

Ensel_260_95.indd 1 08-11-11 10:02

Page 36: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

www.lesscher.nl

Stilstaan betekent tegenwoordig hard achteruithollen. Het is geen kwestie meer van up to date wíllen

zijn met je IT omgeving, maar gewoon moeten. In een tijd waar het aanbod in diensten en producten

nog nooit zo groot was als nu. IT moet je zitten als gegoten. Als een maatpak. Zoiets kun je maar één

keer goed doen. Doe het dan goed. Maar hou het vooral simpel. Wij weten waar IT om draait.

AdvA5LiggendAlgemeen_Opmaak 1 09-11-11 12:28 Pagina 1

TANKE WOL!VAN ZWANENBURG is oprecht trots op het feit dat het door het leveren van de keukeninrichting en uitgiftebuffetten in het bedrijfsrestaurant, een bijdrage heeft mogen leveren aan de schitterende verbouwing van het Provinciehuis Fryslân. Een imposant gebouw met een grote en belangrijke historische waarde.

VAN ZWANENBURG geeft foodprofessionals complete en slagvaardige invulling van hun specifieke wensen op het gebied van Ontwerp & Inrichting, Supplies en Service & Onderhoud. De drie onderdelen vullen elkaar naadloos aan en voeden elkaar zodat onze relaties optimaal bediend worden. Kort gesteld bouwen wij het restaurant en zorgen wij dat er gegeten kan (blijven) worden.

De keuken en het restaurant van het Provinciehuis zijn echt een plaatje geworden. Wij zijn zeer dankbaar bij te hebben mogen dragen aan een nieuwe stap in de rijke historie van het schitterende Fryslân.

FAN HERTE LOKWINSKE! WWW.VANZWANENBURG.NL

RIVIUM 3de STRAAT 7 - 2909 LH - CAPELLE A/D IJSSELTELEFOON: 010 - 288 57 77

E-MAIL: [email protected]

www.linkedin.com www.facebook.com @vanzwanenburg

Denkt u dat het kan?Dat u de zorg voor facilitaire dienstencompleet uit handen wordt genomen? En dat u zich helemaal kunt richten op uw kernactiviteiten? Dat de facilitaire professionals die u nodig hebt meteen inzetbaar zijn, maar dat er ook juist een goede aansturing is? Facilitair management met oog voor synergie, fl exibiliteit en effi ciëntie? Dan denkt u ISS.

ISS. A World of Service.

www.nl.issworld.com

Architect Sjoerd Soeters

Ferdinand van Dam van OTH architecten

‘Friesland gespiegeld in een interieur’

“Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt oogt als een reeks eigentijdse grachtenpanden. Het exterieur is door Soeters opgedeeld in meerdere gevelpartijen en aan de binnenkant is dit gegeven door OTH verder uitgewerkt”, vertelt Van Dam. “Dat beoogde effect is bereikt door onder meer tapijt met meerdere kleurentinten te laten leggen, die zo verschillende zones in het gebouw aangeven. De variatie die dit geeft zorgt voor zowel overzicht als intimiteit.” De gebruikte materialen zijn duurzaam en hebben een natuurlijke ‘look’. “De uitstraling is wat wij ingetogen chique noemen”, zegt Van Dam.

Het gerenommeerde bureau OTH uit Amsterdam kreeg van de provincie Fryslân de opdracht om als interieurarchitect het nieuwe provinciehuis als het ware een ziel in te blazen. Het gebouw van de hand van architect Sjoerd Soeters moest op basis van waarden als openheid, duurzaamheid, identiteit en transparantie een eigen karakter krijgen. “De genoemde kwaliteiten reflecteren in feite Friesland zelf. Het interieur moest dus een soort spiegel worden van de Friese identiteit en ook nog eens aansluiten op het fraaie ontwerp van het gebouw”, aldus projectarchitect Ferdinand van Dam van OTH.

OverlegplekkenOm de echte identiteit van de provincie te vinden en te vertalen, fietsten de ontwerpers van OTH letterlijk door Leeuwarden en haar omgeving. “De kleuren van het landschap en de gebouwen daarin hebben we als inspiratie gebruikt voor het interieur van de nieuwbouw. Met name in de kleur van de tapijten is dat herkenbaar terug te vinden. In het souterrain ligt bijvoorbeeld tapijt in aardetinten. Groen domineert de etages daarboven, waar het blauw van de lucht de bovenste verdiepingen benadrukt. In de toplaag van de bebouwing is gekozen voor wolkenwit als basiskleur. Ook is de zo kenmerkende

37pagina

oranje tint van de Friese dakpannen als accentkleur gebruikt, bijvoorbeeld in de zogenoemde overlegplekken op alle kantoorverdiepingen.”

WindowseatsEen verhaal apart werd het grote bedrijfsrestaurant. Van Dam: “Om daar toch intimiteit te creëren, werden diverse niveaus aangebracht met een grote

variatie aan zitplekken met ronde en vierkante tafels in zowel lounge- als zitbankopstellingen. Langs de raampartij zijn zogenoemde ‘windowseats’ gemaakt. Een zekere tijdloosheid vonden wij erg belangrijk voor een publieksgebouw als een provinciehuis en ik denk dat we daarin al met al zijn geslaagd en dat het interieur efficiënt bijdraagt aan het karakter en een goede bedrijfsvoering van het gebouw.”

“TE PLAK” en dat yn een

geweldich gebou!!

Heidstra Media winsket eltsenien een soad nocht

en wille yn it wurk ta.

Feddamastraat 2

9271 JJ de Westereen

06 - 11 43 4272

www.heidstramedia.nl

Page 37: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

www.lesscher.nl

Stilstaan betekent tegenwoordig hard achteruithollen. Het is geen kwestie meer van up to date wíllen

zijn met je IT omgeving, maar gewoon moeten. In een tijd waar het aanbod in diensten en producten

nog nooit zo groot was als nu. IT moet je zitten als gegoten. Als een maatpak. Zoiets kun je maar één

keer goed doen. Doe het dan goed. Maar hou het vooral simpel. Wij weten waar IT om draait.

AdvA5LiggendAlgemeen_Opmaak 1 09-11-11 12:28 Pagina 1

TANKE WOL!VAN ZWANENBURG is oprecht trots op het feit dat het door het leveren van de keukeninrichting en uitgiftebuffetten in het bedrijfsrestaurant, een bijdrage heeft mogen leveren aan de schitterende verbouwing van het Provinciehuis Fryslân. Een imposant gebouw met een grote en belangrijke historische waarde.

VAN ZWANENBURG geeft foodprofessionals complete en slagvaardige invulling van hun specifieke wensen op het gebied van Ontwerp & Inrichting, Supplies en Service & Onderhoud. De drie onderdelen vullen elkaar naadloos aan en voeden elkaar zodat onze relaties optimaal bediend worden. Kort gesteld bouwen wij het restaurant en zorgen wij dat er gegeten kan (blijven) worden.

De keuken en het restaurant van het Provinciehuis zijn echt een plaatje geworden. Wij zijn zeer dankbaar bij te hebben mogen dragen aan een nieuwe stap in de rijke historie van het schitterende Fryslân.

FAN HERTE LOKWINSKE! WWW.VANZWANENBURG.NL

RIVIUM 3de STRAAT 7 - 2909 LH - CAPELLE A/D IJSSELTELEFOON: 010 - 288 57 77

E-MAIL: [email protected]

www.linkedin.com www.facebook.com @vanzwanenburg

Denkt u dat het kan?Dat u de zorg voor facilitaire dienstencompleet uit handen wordt genomen? En dat u zich helemaal kunt richten op uw kernactiviteiten? Dat de facilitaire professionals die u nodig hebt meteen inzetbaar zijn, maar dat er ook juist een goede aansturing is? Facilitair management met oog voor synergie, fl exibiliteit en effi ciëntie? Dan denkt u ISS.

ISS. A World of Service.

www.nl.issworld.com

Architect Sjoerd Soeters

Ferdinand van Dam van OTH architecten

‘Friesland gespiegeld in een interieur’

“Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt oogt als een reeks eigentijdse grachtenpanden. Het exterieur is door Soeters opgedeeld in meerdere gevelpartijen en aan de binnenkant is dit gegeven door OTH verder uitgewerkt”, vertelt Van Dam. “Dat beoogde effect is bereikt door onder meer tapijt met meerdere kleurentinten te laten leggen, die zo verschillende zones in het gebouw aangeven. De variatie die dit geeft zorgt voor zowel overzicht als intimiteit.” De gebruikte materialen zijn duurzaam en hebben een natuurlijke ‘look’. “De uitstraling is wat wij ingetogen chique noemen”, zegt Van Dam.

Het gerenommeerde bureau OTH uit Amsterdam kreeg van de provincie Fryslân de opdracht om als interieurarchitect het nieuwe provinciehuis als het ware een ziel in te blazen. Het gebouw van de hand van architect Sjoerd Soeters moest op basis van waarden als openheid, duurzaamheid, identiteit en transparantie een eigen karakter krijgen. “De genoemde kwaliteiten reflecteren in feite Friesland zelf. Het interieur moest dus een soort spiegel worden van de Friese identiteit en ook nog eens aansluiten op het fraaie ontwerp van het gebouw”, aldus projectarchitect Ferdinand van Dam van OTH.

OverlegplekkenOm de echte identiteit van de provincie te vinden en te vertalen, fietsten de ontwerpers van OTH letterlijk door Leeuwarden en haar omgeving. “De kleuren van het landschap en de gebouwen daarin hebben we als inspiratie gebruikt voor het interieur van de nieuwbouw. Met name in de kleur van de tapijten is dat herkenbaar terug te vinden. In het souterrain ligt bijvoorbeeld tapijt in aardetinten. Groen domineert de etages daarboven, waar het blauw van de lucht de bovenste verdiepingen benadrukt. In de toplaag van de bebouwing is gekozen voor wolkenwit als basiskleur. Ook is de zo kenmerkende

37pagina

oranje tint van de Friese dakpannen als accentkleur gebruikt, bijvoorbeeld in de zogenoemde overlegplekken op alle kantoorverdiepingen.”

WindowseatsEen verhaal apart werd het grote bedrijfsrestaurant. Van Dam: “Om daar toch intimiteit te creëren, werden diverse niveaus aangebracht met een grote

variatie aan zitplekken met ronde en vierkante tafels in zowel lounge- als zitbankopstellingen. Langs de raampartij zijn zogenoemde ‘windowseats’ gemaakt. Een zekere tijdloosheid vonden wij erg belangrijk voor een publieksgebouw als een provinciehuis en ik denk dat we daarin al met al zijn geslaagd en dat het interieur efficiënt bijdraagt aan het karakter en een goede bedrijfsvoering van het gebouw.”

“TE PLAK” en dat yn een

geweldich gebou!!

Heidstra Media winsket eltsenien een soad nocht

en wille yn it wurk ta.

Feddamastraat 2

9271 JJ de Westereen

06 - 11 43 4272

www.heidstramedia.nl

Page 38: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Architect Sjoerd SoetersArchitect Sjoerd Soeters

Nieuw provinciehuis FryslânDolf de Leeuw van Croon Elektrotechniek

De beste bouwers bouwden mee

‘Kolfje naar de hand van Croon’

BAM UtiliteitsbouwBAM Utiliteitsbouw is een landelijk opererende bouwer, die zich richt op ontwikkeling en realisatie van huisvesting voor bedrijven en instellingen in alle sectoren van de markt. De kracht van BAM Utiliteitsbouw is gefundeerd op kennis, inzicht en ervaring in de gehele levenscyclus van een gebouw. Deze meerwaarde wordt het meest bewezen wanneer het bedrijf vroegtijdig bij een project wordt ingeschakeld: de essentie van merkgedachte van BAM Utiliteitsbouw, dat decentraal is georganiseerd en daarom altijd in de buurt. Bij het bedrijf werken ongeveer 1.700 mensen en de omzet ligt rond 750 miljoen euro.

www.bamutiliteitsbouw.nl

Koopmans BouwgroepKoopmans Bouwgroep ontwikkelt woningbouwprojecten en commercieel vastgoed, bouwt woningen en utiliteitswerken (nieuwbouw, renovatie, groot onderhoud) en is actief op het gebied van service en (meerjarig) onderhoud aan onroerend goed. De activiteiten worden uitgevoerd door drie Koopmans-werkmaatschappijen: Projecten b.v., Bouw b.v. en Service & Onderhoud b.v. Deze disciplines werken samen aan zowel grote als kleine projecten.

www.koopmans.nl

Friso BouwgroepDe Friso Bouwgroep staat voor veelzijdigheid en vakmanschap. Het allround bouwbedrijf is daar terecht trots op en levert keer op keer topkwaliteit als partner voor nieuw- en verbouw, service en onderhoud, restauratie en renovatie, planontwikkeling, toelevering en civiele beton- en industriebouw. Deze veelzijdigheid blijkt niet alleen uit de disciplines die Friso beheerst, ook de klantenkring is divers. Zo bevat de orderportefeuille kleine verbouwingen van particuliere woningen, nieuwbouw van utiliteitsbouwwerken en grootschalige projectontwikkelingsopdrachten. Friso Bouwgroep is dus echt van alle markten thuis.

www.frisobouwgroep.nl

De gunning van de klus aan Croon Elektrotechniek was dus gebaseerd op respectabele resultaten uit het verleden, maar zeker ook op het solide karakter van het bedrijf. “En verder speelden zeker nog twee elementen een rol: onze prijs-kwaliteitverhouding en grote ervaring met professioneel projectmanagement bij langdurige, omvangrijke klussen en complexe installaties. Al die expertise konden wij krachtig bundelen in de opdracht van de provincie Friesland”, vertelt Dolf de Leeuw, vestigingsmanager van Croon in Leeuwarden en Groningen.

Alle elektrotechnische installaties van het nieuwe provinciehuis werden geïnstalleerd door Croon, sinds de oprichting in 1876 koploper bij alle belangrijke technologische ontwikkelingen in ons land. Van de introductie van elektrische verlichting, telefonie en de eerste radarinstallaties op marineschepen tot onderhoud van offshore windparken.

Strakke logistiekDe klus werd een kolfje naar de hand van Croon. “Het was voor ons een mooie uitdaging, te meer omdat er binnenstedelijk moest worden gebouwd, iets dat veel afstemming en een strakke logistiek vereiste”, vertelt De Leeuw. Het bedrijf, dat wordt gekenmerkt door het streven elke dag beter te willen zijn, ging vol aan de bak. “We legden echt alle elektrotechnische installaties aan, van beveiliging tot telefonie en van dataverkeer tot noodstroomvoorzieningen. De Leeuwarder Schreuder Groep had de grote lijnen al uitgezet, waarna wij de gedetailleerde enginering konden uitvoeren. In dat proces waren we echt innovatief in montage en snelheid. Maar ook de installaties zijn state of the art, vooral het feit dat ze onderling zijn gekoppeld, zijn voorzien van sensortechnologie en met een interface continu goed kunnen worden gemonitord. Dit geeft niet alleen bedieningsgemak, maar ook energie- en kostenbesparing. Een voorbeeld zijn de sensors die registreren dat een kamer niet wordt gebruikt en vervolgens doorgeven dat zowel licht als verwarming moeten worden gedimd. Op die manier wordt door het gebouw ook actief omgegaan

39pagina

38pagina

met het streven van flexibel werken dat de provincie nastreeft.”

Uitstekende communicatieDankzij een vooruitstrevend personeelsbeleid is Croon het enige elektrotechnische bedrijf in Nederland met het internationale Investors in People-keurmerk. “Maar ook in kennis wordt veel geïnvesteerd”, legt De Leeuw uit. “Daardoor kunnen wij bijvoorbeeld op naam gecertificeerde medewerkers inzetten, iets dat waarborgen geeft, zoals bij de installatie van toegangscontroles.” Croon staat ook garant voor een langdurige en efficiënte instandhouding van de door haar geïnstalleerde installaties. “Daarnaast is het goed te melden dat wij ook goed zijn in te schakelen voor kleinere klussen

via onze landelijk werkende Maintenance-organisatie.”

Communicatie de basisAl met al is De Leeuw erg content over het verloop van het project. “Met elkaar hebben we bijzonder goed gepresteerd en de basis daarvan was uitstekende communicatie, ook met de klant. Dit heeft er voor gezorgd dat wij de klus ruim op tijd en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever konden klaren. En geeft een goed gevoel.”

Alle trappen in de nieuwe uitbreiding, de balustrade’s en loopbrug zijn bekleed of gemaakt door Douma’s Trappenfabricage. Het was een specialistisch werk en het resultaat mag gezien worden!

Wij zijn er trots op!Onze dank gaat uit naar het gehele bouwteam.

Douma’s Trappenfabricage BV feliciteert Provinciehuis Fryslân met het nieuwe onderkomen.

Vivante, Be Home"Inspirerende adviezen"

Licht is alles. De inval en sterkte van licht bepaalt immers voor een belangrijk deel de sfeer en daarmee de gemoedstoestand. “Dat geldt voor thuis, maar zeker ook op het werk”, zegt Fred Mulder, adviseur van Vivante en al 45 jaar werkzaam in woning- en kantoorstoffering. “Al die ervaring konden ik en mijn collega’s volledig kwijt in onze klus bij het provinciehuis, een prachtig uitdaging die wij graag aangingen.”

Vivante was verantwoordelijk voor de stoffering van alle raampartijen van het provinciehuis. “En dat waren er nogal wat, waarvan de meesten een constructie op maat nodig hadden”, zegt Mulder, die het oude provinciehuis op zijn duimpje kent. “De provincie is al meer dan twintig jaar onze klant.”

Esthetisch en functioneelSamen met de medewerkers van OTH architecten werkte Mulder aan een omvangrijke puzzel. “Voor de nieuwbouw zochten we naar raambekleding die zowel esthetisch als functioneel was. Daarbij kozen we niet voor gordijnen, maar voor rolgordijnen in zilvergrijs en ook werd in samenwerking met fabrikant Luxaflex een maatproduct gemaakt in de vorm van nano’s: een rolsysteem in zijgeleiders van aluminimum. De gebruikte stof weert licht en is steeds toegepast in dezelfde kleur als de kozijnen. Dit geeft een harmonieus geheel. In de bestaande gebouwen zijn wel gordijnen opgehangen, welke perfect aansluiten op het monumentale karakter.”

FinesseDe grootste waarde van Vivante zit volgens Mulder in de inspirerende adviezen. “Daarmee leveren wij in feite finesse die wonen en werken meer kwaliteit geeft. Particulieren kunnen uiteraard ook optimaal profiteren van de kennis en kunde die wij op dit gebied in huis hebben.”

www.vivante.nl

Bovenkruier 18521 MG Sint Nicolaasgatel.: 0513 431 322fax: 0513 431 900

Stijl en precisie

Maatwerkin trappen

www.doumatrappen.nl

Aanleg patio’s Provinsjehûs Fryslân

De drie patio’s van het Provinsjehûs Fryslân zijn door ISS Landscaping Services aangelegd. Doordat ze op kelders gelegen zijn was dit een technische uitdaging. Door slimme oplossingen en goede samenwerking is het huidige eindresultaat mogelijk gemaakt. Dat is ons specialisme: met alle partijen meedenken om tot het best mogelijke resultaat te komen! Als onderdeel van ISS Facility Services is onze dienstverlening erop gericht u de zorgen over groenprojecten helemaal uit handen te nemen. Uw wensen en behoeften staan hierbij centraal en als landelijke speler beseffen wij dat deze afhankelijk zijn van de branche waarin u actief bent. Groen is binnen overheidsinstanties de balans tussen veiligheid en multifunctioneel gebruik. In de zorgsector levert groen een bijdrage aan het welzijn van medewerkers, gasten en bewoners. Maar wat voor alle organisaties geldt, is dat groen staat voor representativiteit.

Ons dienstenpakket bestaat niet alleen uit de gebruikelijke groen-voorziening, maar ook uit boomverzorging en de aanleg en het beheer van daktuinen en speelvoorzieningen. Op het gebied van daktuinen zijn wij trendsetter- een vernieuwend en vooruitstrevend specialist. Wilt u weten wat ISS Landscaping Services voor u kan betekenen? Bel dan 0341 436 436 of ga naar www.isslandscapingservices.nl.

Ga voor groen. ISS Landscaping Services.

Page 39: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

Architect Sjoerd SoetersArchitect Sjoerd Soeters

Nieuw provinciehuis FryslânDolf de Leeuw van Croon Elektrotechniek

De beste bouwers bouwden mee

‘Kolfje naar de hand van Croon’

BAM UtiliteitsbouwBAM Utiliteitsbouw is een landelijk opererende bouwer, die zich richt op ontwikkeling en realisatie van huisvesting voor bedrijven en instellingen in alle sectoren van de markt. De kracht van BAM Utiliteitsbouw is gefundeerd op kennis, inzicht en ervaring in de gehele levenscyclus van een gebouw. Deze meerwaarde wordt het meest bewezen wanneer het bedrijf vroegtijdig bij een project wordt ingeschakeld: de essentie van merkgedachte van BAM Utiliteitsbouw, dat decentraal is georganiseerd en daarom altijd in de buurt. Bij het bedrijf werken ongeveer 1.700 mensen en de omzet ligt rond 750 miljoen euro.

www.bamutiliteitsbouw.nl

Koopmans BouwgroepKoopmans Bouwgroep ontwikkelt woningbouwprojecten en commercieel vastgoed, bouwt woningen en utiliteitswerken (nieuwbouw, renovatie, groot onderhoud) en is actief op het gebied van service en (meerjarig) onderhoud aan onroerend goed. De activiteiten worden uitgevoerd door drie Koopmans-werkmaatschappijen: Projecten b.v., Bouw b.v. en Service & Onderhoud b.v. Deze disciplines werken samen aan zowel grote als kleine projecten.

www.koopmans.nl

Friso BouwgroepDe Friso Bouwgroep staat voor veelzijdigheid en vakmanschap. Het allround bouwbedrijf is daar terecht trots op en levert keer op keer topkwaliteit als partner voor nieuw- en verbouw, service en onderhoud, restauratie en renovatie, planontwikkeling, toelevering en civiele beton- en industriebouw. Deze veelzijdigheid blijkt niet alleen uit de disciplines die Friso beheerst, ook de klantenkring is divers. Zo bevat de orderportefeuille kleine verbouwingen van particuliere woningen, nieuwbouw van utiliteitsbouwwerken en grootschalige projectontwikkelingsopdrachten. Friso Bouwgroep is dus echt van alle markten thuis.

www.frisobouwgroep.nl

De gunning van de klus aan Croon Elektrotechniek was dus gebaseerd op respectabele resultaten uit het verleden, maar zeker ook op het solide karakter van het bedrijf. “En verder speelden zeker nog twee elementen een rol: onze prijs-kwaliteitverhouding en grote ervaring met professioneel projectmanagement bij langdurige, omvangrijke klussen en complexe installaties. Al die expertise konden wij krachtig bundelen in de opdracht van de provincie Friesland”, vertelt Dolf de Leeuw, vestigingsmanager van Croon in Leeuwarden en Groningen.

Alle elektrotechnische installaties van het nieuwe provinciehuis werden geïnstalleerd door Croon, sinds de oprichting in 1876 koploper bij alle belangrijke technologische ontwikkelingen in ons land. Van de introductie van elektrische verlichting, telefonie en de eerste radarinstallaties op marineschepen tot onderhoud van offshore windparken.

Strakke logistiekDe klus werd een kolfje naar de hand van Croon. “Het was voor ons een mooie uitdaging, te meer omdat er binnenstedelijk moest worden gebouwd, iets dat veel afstemming en een strakke logistiek vereiste”, vertelt De Leeuw. Het bedrijf, dat wordt gekenmerkt door het streven elke dag beter te willen zijn, ging vol aan de bak. “We legden echt alle elektrotechnische installaties aan, van beveiliging tot telefonie en van dataverkeer tot noodstroomvoorzieningen. De Leeuwarder Schreuder Groep had de grote lijnen al uitgezet, waarna wij de gedetailleerde enginering konden uitvoeren. In dat proces waren we echt innovatief in montage en snelheid. Maar ook de installaties zijn state of the art, vooral het feit dat ze onderling zijn gekoppeld, zijn voorzien van sensortechnologie en met een interface continu goed kunnen worden gemonitord. Dit geeft niet alleen bedieningsgemak, maar ook energie- en kostenbesparing. Een voorbeeld zijn de sensors die registreren dat een kamer niet wordt gebruikt en vervolgens doorgeven dat zowel licht als verwarming moeten worden gedimd. Op die manier wordt door het gebouw ook actief omgegaan

39pagina

38pagina

met het streven van flexibel werken dat de provincie nastreeft.”

Uitstekende communicatieDankzij een vooruitstrevend personeelsbeleid is Croon het enige elektrotechnische bedrijf in Nederland met het internationale Investors in People-keurmerk. “Maar ook in kennis wordt veel geïnvesteerd”, legt De Leeuw uit. “Daardoor kunnen wij bijvoorbeeld op naam gecertificeerde medewerkers inzetten, iets dat waarborgen geeft, zoals bij de installatie van toegangscontroles.” Croon staat ook garant voor een langdurige en efficiënte instandhouding van de door haar geïnstalleerde installaties. “Daarnaast is het goed te melden dat wij ook goed zijn in te schakelen voor kleinere klussen

via onze landelijk werkende Maintenance-organisatie.”

Communicatie de basisAl met al is De Leeuw erg content over het verloop van het project. “Met elkaar hebben we bijzonder goed gepresteerd en de basis daarvan was uitstekende communicatie, ook met de klant. Dit heeft er voor gezorgd dat wij de klus ruim op tijd en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever konden klaren. En geeft een goed gevoel.”

Alle trappen in de nieuwe uitbreiding, de balustrade’s en loopbrug zijn bekleed of gemaakt door Douma’s Trappenfabricage. Het was een specialistisch werk en het resultaat mag gezien worden!

Wij zijn er trots op!Onze dank gaat uit naar het gehele bouwteam.

Douma’s Trappenfabricage BV feliciteert Provinciehuis Fryslân met het nieuwe onderkomen.

Vivante, Be Home"Inspirerende adviezen"

Licht is alles. De inval en sterkte van licht bepaalt immers voor een belangrijk deel de sfeer en daarmee de gemoedstoestand. “Dat geldt voor thuis, maar zeker ook op het werk”, zegt Fred Mulder, adviseur van Vivante en al 45 jaar werkzaam in woning- en kantoorstoffering. “Al die ervaring konden ik en mijn collega’s volledig kwijt in onze klus bij het provinciehuis, een prachtig uitdaging die wij graag aangingen.”

Vivante was verantwoordelijk voor de stoffering van alle raampartijen van het provinciehuis. “En dat waren er nogal wat, waarvan de meesten een constructie op maat nodig hadden”, zegt Mulder, die het oude provinciehuis op zijn duimpje kent. “De provincie is al meer dan twintig jaar onze klant.”

Esthetisch en functioneelSamen met de medewerkers van OTH architecten werkte Mulder aan een omvangrijke puzzel. “Voor de nieuwbouw zochten we naar raambekleding die zowel esthetisch als functioneel was. Daarbij kozen we niet voor gordijnen, maar voor rolgordijnen in zilvergrijs en ook werd in samenwerking met fabrikant Luxaflex een maatproduct gemaakt in de vorm van nano’s: een rolsysteem in zijgeleiders van aluminimum. De gebruikte stof weert licht en is steeds toegepast in dezelfde kleur als de kozijnen. Dit geeft een harmonieus geheel. In de bestaande gebouwen zijn wel gordijnen opgehangen, welke perfect aansluiten op het monumentale karakter.”

FinesseDe grootste waarde van Vivante zit volgens Mulder in de inspirerende adviezen. “Daarmee leveren wij in feite finesse die wonen en werken meer kwaliteit geeft. Particulieren kunnen uiteraard ook optimaal profiteren van de kennis en kunde die wij op dit gebied in huis hebben.”

www.vivante.nl

Bovenkruier 18521 MG Sint Nicolaasgatel.: 0513 431 322fax: 0513 431 900

Stijl en precisie

Maatwerkin trappen

www.doumatrappen.nl

Aanleg patio’s Provinsjehûs Fryslân

De drie patio’s van het Provinsjehûs Fryslân zijn door ISS Landscaping Services aangelegd. Doordat ze op kelders gelegen zijn was dit een technische uitdaging. Door slimme oplossingen en goede samenwerking is het huidige eindresultaat mogelijk gemaakt. Dat is ons specialisme: met alle partijen meedenken om tot het best mogelijke resultaat te komen! Als onderdeel van ISS Facility Services is onze dienstverlening erop gericht u de zorgen over groenprojecten helemaal uit handen te nemen. Uw wensen en behoeften staan hierbij centraal en als landelijke speler beseffen wij dat deze afhankelijk zijn van de branche waarin u actief bent. Groen is binnen overheidsinstanties de balans tussen veiligheid en multifunctioneel gebruik. In de zorgsector levert groen een bijdrage aan het welzijn van medewerkers, gasten en bewoners. Maar wat voor alle organisaties geldt, is dat groen staat voor representativiteit.

Ons dienstenpakket bestaat niet alleen uit de gebruikelijke groen-voorziening, maar ook uit boomverzorging en de aanleg en het beheer van daktuinen en speelvoorzieningen. Op het gebied van daktuinen zijn wij trendsetter- een vernieuwend en vooruitstrevend specialist. Wilt u weten wat ISS Landscaping Services voor u kan betekenen? Bel dan 0341 436 436 of ga naar www.isslandscapingservices.nl.

Ga voor groen. ISS Landscaping Services.

Page 40: Leeuwarder Zaailandkrant november 2011

©2011 Xerox Corporation. Alle rechten voorbehouden. Xerox® en Xerox en ontwerp® zijn handelsmerken van Xerox Corporation in de Verenigde Staten en/of in andere landen.

Kleur binnen ieders bereik.We kijken allemaal naar manieren om kantoorkosten te verlagen, maar dat hoeft niet te betekenen dat u niet meer in kleur kunt printen. Met onze nieuwste reeks aan kleurenprinters en multifunctionals krijgt u levendige kleuren voor een betaalbare prijs. Wij wensen de medewerkers van het Provinciehuis Fryslân dan ook een kleurrijke toekomst in hun nieuwe onderkomen met state-of-the-art apparatuur.

0346 255 255www.xerox.nlwww.facebook.com/xeroxnederlandwww.twitter.com/xeroxnederland