Ledegem november 2014

20
uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 19 november 2014 Gezond tHuis opent haar deuren pag. 6-7 F’L!NK: de betere film in DE L!NK pag. 3 Inzamelactie: Ledegem toont zijn warm hart pag. 10 Voorlezen van 0 tot 99 pag. 13

description

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

Transcript of Ledegem november 2014

Page 1: Ledegem november 2014

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 19

november 2014

Gezond tHuis opent haar deuren pag. 6-7

F’L!NK: de betere film in DE L!NK pag. 3Inzamelactie: Ledegem toont zijn warm hart pag. 10Voorlezen van 0 tot 99 pag. 13

Page 2: Ledegem november 2014

VoorwoordBeste inwoner

Als er één iets is dat we geleerd hebben na bijna 8 jaar besturen, dan is het dat je veel geduld moet hebben bij het verwezenlijken van bepaalde dossiers. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn de uitbreiding van ons lokaal bedrijventerrein Vierschaere in de Nijverheidslaan en de realisatie van bouwrijpe gronden voor particuliere bouw in de Boomlandstraat. Voor beide projecten hebben zowel de planningsprocessen als de realisatie veel vertraging opgelopen. We waren dan ook bijzonder blij dat we op 30 september de eerste kopers van de bouwgrond in de Boomlandstraat mochten verwelkomen in het gemeentehuis. Momenteel blijven er nog 11 bouwpercelen over, voorzien voor halfopen bebouwing. De kopers kunnen hun woning zelf bouwen met een architect en aannemer naar keuze. De WVI (West-Vlaamse Intercommunale) staat in voor de verkoop van de gronden en is niet gebonden aan bouwpromotoren. De gemiddelde oppervlakte van de resterende kavels varieert tussen 425m² en 510m², met een gemiddelde verkoopprijs van € 167,00 per m². Voor meer informatie over deze bouwgronden kan je terecht bij de WVI of bij de dienst grondgebiedszaken in het gemeentehuis. Verdere informatie over de resterende industriegrond in de Vierschaere kan je terugvinden op pagina vier.

Intussen zijn we ook volop bezig met het opmaken van ons mobiliteitsplan en hebben we de eerste consultatieronde met onze diverse adviesinstanties achter de rug. We hopen ook hier tot een plan te komen voor een veilig en aangenaam verkeer de volgende jaren.

Ten slotte kan ik ook vermelden dat we de overschakeling naar een nieuw systeem van beleidsplanning en budgettering, de zogenaamde BBC, goed verteerd hebben. Ook de financiële toestand van de gemeente blijft goed evolueren, waardoor we stilaan opschuiven in de ranking van de financieel gezonde gemeenten, wat dan weer niet impliceert dat we ‘zottigheden’ gaan doen.

Het getal

1504Dankzij de vrijwillige chauffeurs van LEONAH deed de vervoersdienst vorig jaar 1504 ritten, waarbij we een heen-en terugrit als één rit tellen. Zowel jonge als bejaarde mensen maken gebruik van de vervoersdienst. Ze zijn vaak moeilijk te been of hebben geen eigen wagen en kunnen niet altijd op iemand anders beroep doen. Wanneer je een chauffeur zoekt, neem dan enkele dagen vooraf contact op met de vrijwilligerswerking LEONAH, onder leiding van Katrien Vandamme op het nummer 056/894.817. Zij regelt alles en een vrijwilliger komt je afhalen. Zo kan je zonder problemen naar de supermarkt, de apotheker, de bank, de markt of je kan iemand een ziekenbezoekje brengen in het ziekenhuis. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom bij LEONAH.

HinderGullegemsestraat: Eénrichtingsverkeer vanaf kruispunt Beurtemolenstraat/Gullegemsestraat tot kruispunt Driemastenstraat. Verkeersomleiding volgen.

Sint-Pieterstraat / Boomlandstraat: Riolerings- en wegeniswerken ter hoogte van de zijstraat van de Sint-Pieterstraat (evenwijdig met de Kezelbergroute).

Asfalteringswerken:ZONE 1: Sint-Eloois-Winkelstraat3 deelzones• Stuk tussen de

Stationsstraat en de Hugo Verriestlaan;

• Vanaf Kruispunt Kortwagenstraat richting de Rollegemstraat;

• Nabij het kruispunt met de Rollegemstraat.

ZONE 2: RollegemstraatTwee kleinere zones net voor en achter de verkeersdrempel in de buurt van de Soldatenweg.

ZONE 3: PapestraatDe zone in het verlengde van het pas heraangelegde wegdek tot aan het rondpunt met de Fabriekslaan. Ook een deel van dit rondpunt zal vernieuwd worden.

Voorafgaand worden de bewoners op de hoogte gebracht van de werken.

Dag zonder krediet Zaterdag 29 november vindt de ‘Dag Zonder Krediet’ plaats. Met hun campagne ‘Onderteken niet om het even wat!’, willen ze de bevolking waarschuwen tegen de gevaren die schuilgaan in de algemene voorwaarden van contracten. Beter gekend als de kleine lettertjes. In de week van 24 november zullen heel wat acties plaatsvinden. Een overzicht kan je vinden op www.dagzonderkrediet.be.

Wally CorneillieEerste Schepen

GewonnenDe winnaars van de duotickets voor het kunstproject ‘Coming World Remember Me’ waren: Marilyne Samyn, Marleen Windels en Tine Vandommele. Proficiat!

22

Page 3: Ledegem november 2014

MEER INFOCultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

De Verenigde Staten, 1841. Solomon Northup, een vrije zwarte man uit New York, wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Zijn gevangenschap is een voortdurende strijd om te overleven en zijn waardigheid te behouden. De behandeling is onmenselijk, de plantage-eigenaar wreed en onvoorspelbaar, de angst tastbaar. Af en toe verlichten onverwachte blijken van mededogen zijn bestaan. In het twaalfde jaar van zijn beproeving ontmoet hij een hevige tegenstander van de slavernij. Deze ontmoeting zal voor altijd zijn leven veranderen.

'12 Years a Slave' is het onvoorstelbare, maar waargebeurde verhaal van een man wiens vrijheid gestolen werd, maar die de hoop nooit opgaf.

F’L!NK: toont films van formaat in DE L!NK

Noteer ook alvast de volgende voorstellingen in jouw agenda. Op donderdag 25 januari brengen we de Britse film Philomena over een vrouw die op zoek gaat naar het kind dat ze als tienermoeder verplicht moest afstaan. Op donderdag 5 maart kan u bij ons de laatste nieuwe prent van de gebroeders Dardenne komen bekijken: Deux Jours, une Nuit.

De film start telkens om 20u, nadien is er de mogelijkheid om nog wat na te praten bij een drankje in de bar van DE L!NK. De toegang bedraagt € 3,00 per film of je kan kiezen voor een abonnement van € 6,00 voor alle drie de films. Vooraf een plaatsje reserveren kan via de cultuurdienst.

Met F’L!NK bieden we het komende cultuurseizoen opnieuw de betere film aan tegen een spotprijsje. Na het succes van onze eerste editie, selecteerden we alweer drie topfilms voor onze ‘dichtbij huis-cinema’ in DE L!NK.

Tijdens de donkerste maanden van het jaar kan het fijn zijn om een goede film mee te pikken en er nadien nog wat over na te praten bij een glaasje. Je hoeft hiervoor zeker niet naar Kortrijk, Roeselare of Brugge te rijden. Sinds vorig jaar bieden het gemeentebestuur en de beide Davidsfondsen met F’L!NK, in de periode van november tot maart, drie pareltjes van het witte doek vlakbij huis aan in DE L!NK.

Op donderdag 6 november staat de Amerikaanse film film ’12 Years a Slave’ op het programma. Regisseur Steve McQueen won met deze prent zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste film.

3

Page 4: Ledegem november 2014

De Vierschaere zoekt lokale bedrijvigheidDe opmerkzame Ledegemnaar zag dat de werkzaamheden aan de uitbreiding van het lokale bedrijventerrein ‘De Vierschaere’ te Ledegem goed zijn opgeschoten. De aanleg van de wegenis aansluitend op de Nijverheidslaan loopt op zijn einde. De infrastructuurwerken zijn afgerond. Het terrein is bouwrijp. De verkoop van de loten kan beginnen.

Zoek je nog een lapje grond van maximum 5000 m² om je activiteit verder uit te bouwen? Dan is dit je kans. Interesse? Neem contact op met de West-Vlaamse Intercommunale. De toegelaten activiteiten variëren van productie, opslag, onderzoek en groothandel tot transport.

MEER INFO West-Vlaamse Intercommunale050/36.71.71 - [email protected] - www.wvi.be

Burgemeester kookt Naar goede gewoonte wordt midden november onze smaak- en eetcultuur in de kijker gezet tijdens de Week van de Smaak. Ook dit jaar zal burgemeester Bart Dochy de koksmuts aantrekken en pen en papier inruilen voor pot en pan. Op zondag 30 november nodigt hij opnieuw vrijwilligers uit aan zijn feesttafel, om hen te bedanken voor hun dagdagelijkse inzet. Dit jaar zijn de leden van de cultuurraad, sportraad, jeugdraad en beheerraden gemeenschapscentrum en bibliotheek aan de beurt. De feesttafel zal gedekt worden in De Kring te Ledegem.

De Week van de Smaak staat deze editie in het kader van ‘De Duurzame Verbeelding’ en wil focussen op alle aspecten van duurzaam eten: koken met lokale ingrediënten, zelf je groenten telen, minder vlees eten, minder verspillen, kiezen voor fairtrade en biologische producten. Wij zijn alvast benieuwd wat de pot van onze burgemeester zal schaffen.

MEER INFOCultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

© Francine Dhondt

© David Depoorter

4

Page 5: Ledegem november 2014

© Ilse Van Loocke

© Ilse Van Loocke

Week van de SportclubDe Week van de Sportclub vond plaats van 6 tot en met 14 september, maar liefst vijftien Ledegemse sportclubs namen deel. Op de prijsuitreiking gingen Kacey Loyson uit het 1ste leerjaar B van VBS De Peereboom Ledegem en Nicolas Lambrecht uit het 3de leerjaar B van VBS Sint-Eloois-Winkel naar huis met de hoofdprijs: een sportdag voor hun klas!Voor de leerlingen die iets minder stempels op hun spaarkaart verzamelden, waren er nog enkele prijzen voorzien. Emilia Plancke uit het 2de leerjaar B van VBS De Peereboom Ledegem en Léon Decroubele uit het 2de leerjaar van VBS Sint-Jan Rollegem-Kapelle ontvingen een waardebon voor sportmateriaal voor hun klas.

5

Page 6: Ledegem november 2014

Kijkwoning Gezond tHuis opent haar deuren

actoren die regelmatig aan huis komen. Denk hierbij aan medewerkers van poetshulp, thuisverzorgenden en maatschappelijk werkers.”, legt Stefanie uit.

Hoe kan je een bezoekje brengen aan de demonstratiewoning?

“De demonstratiewoning wordt van 17 november tot 5 december opengesteld voor groepen van maximaal 10 personen, na afspraak. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. Het gidsen zal gebeuren door speciaal opgeleide vrijwilligers, zij nemen de groepen mee op een interactieve ontdekkingstocht doorheen de verschillende ruimten.”, zegt Stefanie.

Worden ook nog andere activiteiten georganiseerd binnen de gemeente?

“Samen met de huisvestingsdienst regio Izegem organiseren we een boeiende infoavond op 27 november om 19u30 over rechten en plichten van de huurder. Je

krijgt er een antwoord op heel wat vragen. ‘Wat verwacht een sociale huisvestingsmaatschappij of een privé-eigenaar van mij als huurder?’, ’Wat betekent mijn woning beheren als goede huisvader?’, ‘Hoe ziet mijn huurcontract eruit?’, ‘Wat zijn mijn rechten en plichten als ik wil verhuizen?’ en ‘Welke huurlasten en huurwaarborg moet

ik betalen en wat betekent dat?’ ”, gaat Stefanie verder.

Wat is een ‘Gezond tHuis’ demonstratiewoning?

“Achter de gevel van een echte woning schuilt een boeiende kijk- of demonstratiewoning met informatie over een gezond binnenmilieu, brandveiligheid en valpreventie. Doorheen de woning krijg je tips om schimmel te voorkomen, de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren, ontdek je de gevaren van slecht werkende verwarmingstoestellen, leer je meer over rookmelders en krijg je tips om het risico op valpartijen te verminderen. De sterkte van de demonstratiewoning is dat je alles met eigen ogen kan zien.”, aldus Stefanie.

“Sociale huisvestingsmaatschappij de Mandel heeft een woning ter beschikking gesteld, die we kunnen inrichten als een Gezond tHuis kijkwoning. De woning is gelegen in de Stationsstraat 39 in Ledegem. Voor de inrichting van de woning kunnen we beroep doen op meubels van het OCMW. Om alles visueel aantrekkelijk te maken kleden we de woning ook aan met foto’s, wist-je-datjes en met info en tips over gezond wonen, brandveiligheid en valpreventie.”

Voor wie is de demonstratiewoning bedoeld?

“Het project richt zich op de ruime bevolking. Aan de hand van foto’s en visueel materiaal proberen we er voor te zorgen dat de woning extra toegankelijk is voor kansengroepen. Een bezoek aan de demonstratiewoning is ook een aanrader voor lokale

Van 17 november tot 5 december start in Ledegem het project Gezond tHuis. In die periode opent de demonstratiewoning ‘Gezond tHuis’ haar deuren in de stationsstraat 39. Stefanie Vanhoutte van Logo Midden-West-Vlaanderen begeleidt onze gemeente bij het opzetten van de kijkwoning. We vroegen haar over de precieze werking van het project.

De sterkte van de demonstratiewoning

is dat je alles met eigen ogen kan zien.

© Vincent Decroix

6

Page 7: Ledegem november 2014

PROGRAMMA17 november tot 5 december Demonstratiewoning ‘Gezond tHuis’Gratis - Stationsstraat 39, Ledegem - Op afspraak

22 novemberVorming ‘Gezond binnen, klein beginnen’, voor onthaaloudersGratis - raadzaal OCMW - 9u30 tot 11u30

27 novemberInfoavond over rechten en plichten van de huurderGratis - De Samenkomst - 19u30

MEER INFOWelzijndienst Ledegem056/894.800 - [email protected]

“Ook samen met de scholen en de onthaalouders gaan we aan de slag. In de basisscholen loopt na de herfstvakantie het project Lekker Fris over gezonde binnenlucht in de klas. Voor de onthaalouders organiseren we op zaterdag 22 november de vorming ‘Gezond binnen, klein beginnen’. Tijdens de vorming geven we hen tips om een gezonde speelomgeving voor de allerkleinsten te creëren.”

Wie werkt mee aan het Gezond tHuis project?

“Het Gezond tHuis project in Ledegem is tot stand gekomen met de hulp van heel wat lokale organisaties. Door de krachten te bundelen zijn we gekomen tot een kwaliteitsvol project. OCMW Ledegem, gemeente Ledegem, de brandweer van Ledegem, het woonzorgproject, Huisvestingsdienst Regio Izegem, lokaal dienstencentrum De Kring, Logo Midden-West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen werken actief mee aan de realisatie van het project. De woning wordt ter beschikking gesteld door sociale huisvestingsmaatschappij de Mandel.”, besluit Stefanie.

Inschrijvingen voor een bezoek aan de demonstratiewoning of voor de infoavond kan via 056/894.800 of [email protected], vraag naar Fien Van Hauwaert.

© Krista Basyn

7

Page 8: Ledegem november 2014

Opvoedingstip: ruzie tussen kinderenRuzie maken is leerzaam. Bovendien steekt je kind er een heleboel sociale vaardigheden van op: verwoorden van gevoelens, rekening houden met een ander, opkomen voor jezelf en tot een compromis komen. Maar dat lukt niet van de eerste keer. Een kind moet als het ware ‘leren’ om op een goede manier ruzie te maken. Stel daarom duidelijk grenzen rond welk gedrag wel en niet kan, bijvoorbeeld slaan, vloeken en roepen. De grenzen bepaal je als ouder zelf. Respecteert je kind de grenzen niet, wees dan consequent en grijp in. Leer je kind ook om het na een ruzie terug goed te maken. Moedig je kind aan en toon waardering als het die stap zet. Je kan zelf ook eens sorry tegen je kind zeggen, als je vindt dat je te hard gereageerd hebt.

Zin in nog meer nuttige opvoedingstips? Kom zeker eens langs in het Infopunt Opvoeding, open elke maandag van 16u tot 19u. Neem ook een kijkje op onze website voor de nieuwe vormingskalender voor dit najaar. Je vindt er heel wat interessante vormingen en infoavonden rond opvoeding.

MEER INFODe Wegwijzer - Infopunt Opvoeding056/894.800 - [email protected]

Asfalteringswerken

Begin november zullen enkele wegverhardingen van mindere kwaliteit worden geoptimaliseerd. Concreet komt het erop neer dat de asfalttoplagen worden afgefreesd om aansluitend van een nieuwe toplaag te worden voorzien. Afhankelijk van de staat van de weg zal deze toplaag over de halve of volledige breedte van de weg worden vernieuwd. Een drietal straten komen aan bod, een groot gedeelte situeert zich in de Sint-Eloois-Winkelstraat, vervolgens ook een weggedeelte in de Papestraat en tot slot een kleinere zone in de Rollegemstraat. De impact van de werken bestaat uit een dag freeswerk en een dag om de nieuwe toplaag te gieten. Voorafgaand worden de bewoners op de hoogte gebracht van de werken.

MEER INFODienst Grondsgebiedszaken056/894.861 - [email protected]

8

Page 9: Ledegem november 2014

Asfalteringswerken Modder op de weg

Zoals ieder jaar wordt vanuit de Provincie West-Vlaanderen de campagne ‘Modder op de weg’ georganiseerd. Op deze manier wil de provincie de oogstperiode veilig laten verlopen. Ook dit jaar engageert de gemeente zich om de campagne te steunen en zo het aantal verkeersongevallen tot een minimum te beperken. De provinciale campagne werd dit jaar officieel op gang getrapt in onze gemeente door Gouverneur Carl Decaluwé. De campagne loopt van begin september tot eind december.

Modder op de weg verhoogt de kans op verkeersongevallen. De campagne wenst dan ook een aantal zaken in het daglicht te stellen waardoor de kans op ongevallen vermindert. Landbouwers worden aangeraden borden ‘Modder op de weg’ te plaatsen wanneer zij de openbare weg vervuilen. Daarnaast moeten zij de vervuilde weg zo snel mogelijk reinigen. Zij kunnen vooraf ook contact nemen met de politie zodat deze eventuele maatregelen kunnen nemen. Maar ook de weggebruikers hebben een verantwoordelijkheid. Zij dienen hun snelheid aan te passen aan de staat van het wegdek. Bovendien kunnen zijn eventuele vervuilde wegen melden aan de politie.

Wegwijs voor zelfstandigen

Mensen met een zelfstandig beroep kunnen vroeg of laat geconfronteerd worden met financiële moeilijkheden. Ook zij hebben recht op sociale steun en hulp via het OCMW. Op tijd hulp inroepen, is de boodschap om erger te voorkomen. Het OCMW Ledegem wil zelfstandigen niet in de kou laten staan. Daarom organiseert het OCMW in het voorjaar 2015 een infoavond rond zelfstandigen in moeilijkheden. Daar zullen sprekers je wegwijs maken in de verschillende vormen van lokale dienstverlening. Het OCMW doet hierbij beroep op de expertise van EFREM vzw om zelfstandigen zo goed mogelijk te begeleiden. Deze vzw heeft een netwerk van vrijwilligers en specialisten uitgebouwd, dat zelfstandige ondernemers hulp aanbieden en hun noden aankaarten. Land-en tuinbouwers kunnen terecht bij de vzw Boeren op een Kruispunt. Deze vzw helpt oplossingen zoeken voor boeren en tuinders in nood.

MEER INFODe Wegwijzer - Woonzorgloket056/894.819 - [email protected]

© Karolien Cools 9

Page 10: Ledegem november 2014

10

Groei mee met jouw woning Kleine of grotere aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat mensen langer in hun eigen woning kunnen wonen. Dit kan gaan van de slaapkamer beneden installeren, rolluiken automatiseren, een traplift installeren tot het bad vervangen door een inloopdouche, een aangepaste keuken installeren en de toegang naar en in de woning verbeteren. Informeer goed bij de bevoegde diensten voor deskundig advies en informatie rond premies voor je aan de aanpassingen begint. Voor zorgbehoevende die hulp voor de praktische uitwerking van aanpassingswerken wensen, is deze dienstverlening gratis.

MEER INFODe wegwijzer - Woonwinkel 056/50.91.80

Huisvestingsdienst Regio Izegem 051/32.16.22 - www.huisvesting-regio-izegem.be

Kerstinzamelactie: Ledegem toont zijn warm hartVoor kansarme gezinnen zijn periodes zoals Kerstmis en Nieuwjaar moeilijke momenten. Ouders willen hun kinderen verwennen met lekkernijen en speelgoed, maar hebben daar vaak de financiële middelen niet voor. Daarom organiseren het OCMW en de decanale jeugddienst een voedselinzameling. Kinderen mogen voedsel meebrengen naar school van 24 november t.e.m. 5 december: ontbijtgranen, melk, kinderkoeken, groenten en fruit in blik, vlees en vis in blik, pasta, confituur, smeerkaas, soep in blik en noten. Let wel: alles moet minstens houdbaar blijven tot eind maart 2015!

Daarnaast is er een inzamelactie van speelgoed en kinderkledij voor kinderen tot 12 jaar. Heb jij nog kledij en speelgoed in propere en goede staat en wil je hier graag andere kinderen blij mee maken? Dan mag je dit afgeven aan het onthaal van de Wegwijzer. We zijn vooral op zoek naar Lego, Playmobil, Duplo, Knex, auto, garage, barbie, pop (geen pluchen knuffel), poppenwagen, kasteel, fornuis, schommelpaard, werkbankje, compleet gezelschapsspel, leesboek, stripverhaal, bouwdoos en houten speelgoed.

MEER INFODe Wegwijzer - 056/894.807 - [email protected]

10

Page 11: Ledegem november 2014

Kerstinzamelactie: Ledegem toont zijn warm hart

MEER INFOPatrick Deprez - 056/29.64.02 - [email protected] Sportdienst – 056/894.877 – [email protected]

vier begeleiders zorgen samen voor pittige trainingen, geen speelse voetbalmomenten. Al wordt er uiteraard wel tijd genomen voor een onderling wedstrijdje.

Robbert Vanlerberghe is 8 jaar oud en start zijn tweede jaar bij Olympic Ledegem. “Robbert amuseert zich enorm op deze trainingen”, aldus Myriam Parmentier uit Sint-Eloois-Winkel, de mama van Robbert. Myriam zag samen met de begeleiders haar zoon en de andere spelers evolueren naar een hechte vriendengroep. “Robbert kende niemand bij de start van de werking, maar dat is verleden

G-sportwerking Olympic Ledegem

tijd. Hij kent iedereen met zijn of haar naam.”

De ploeg speelt zo’n 8 wedstrijden in de G-voetbalcompetitie van de KBVB, met onder andere wedstrijden tegen Zulte-Waregem en Cercle Brugge.

Vorig seizoen startte voetbalclub Olympic Ledegem met een werking voor jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Het initiatief kende van bij de start een enthousiaste groep sporters en begeleiders.

Het initiatief kwam er in samenwerking met Recreas vzw en het gemeentebestuur van Ledegem. Net als vorig jaar kunnen de spelers tweewekelijks trainen op zondagvoormiddag van 9u30 tot 11u op de velden van Olympic Ledegem.

Patrick en zijn zoon Berndt Deprez staan sinds het ontstaan van deze G-werking in voor de opvang en het begeleiden van de jongeren. Berndt werkt in zorgcentrum Dominiek Savio en heeft veel ervaring met deze doelgroep. Sinds dit seizoen zijn er twee bijkomende begeleiders: Björn Seys en Kevin Claeys. De

1111

Page 12: Ledegem november 2014

Nog rode of zwarte restafvalzakken over? In januari veranderde de kleur en het tarief van de restafvalzakken. De oude rode of zwarte zak kan je nog steeds verder gebruiken tot einde voorraad, mits het aanbrengen van een waardesticker. Het tarief van de sticker voor een kleine zak is € 0,15 en € 0,30 voor een grote zak. We merken dat de verkoop van deze waardestickers afneemt. Hierdoor wenst I.V.I.O. het aantal verkooppunten te reduceren. Vanaf 1 november zal je deze stickers enkel nog kunnen kopen aan de balie van De Wegwijzer in het gemeentehuis en bij I.V.I.O. De andere verkooppunten vallen weg.

MEER INFODienst milieu056/[email protected]

Durf vergelijken! Neemt elektriciteit en/of gas een grote hap uit je budget? Dan is het tijd om een goedkopere energieleverancier te vinden. Op de website van de VREG (www.vreg.be) kan je de V-test doen. Hier kan je op een eenvoudige en duidelijke manier de prijzen en aanbiedingen van de verschillende elektriciteits- en aardgasleveranciers vergelijken. Of kom langs in het energieloket op donderdag van 9u tot 12u. Om extra hulp te bieden bij de vergelijkingstest houden we een extra zitdag op 17/11 en 24/11 telkens van 16u tot 19u. Vergeet je afrekeningsfactuur niet!

MEER INFOEnergieloket056/[email protected]

De Kunstkring Op 22 en 23 november organiseert de Kunstkring van Ledegem de 8ste editie van zijn tweejaarlijkse ledententoonstelling in DE L!NK te Sint-Eloois-Winkel. Het centrale thema is dit jaar “100 jaar Groote Oorlog". De Kunstkring zorgt alvast voor een speciaal kunstwerk. In de foyer zullen verschillende leden aan het werk zijn. Bovendien worden verschillende naai- en breitechnieken gedemonstreerd maar ook kantklossen, bloemschikken, kalligrafie en kaarten maken komen aan bod. De tentoonstelling is doorlopend open van 10u tot 18u en de toegang is gratis.

Bibliotheekportaal Sinds eind september heeft de bibliotheek een eigen webpagina. Via dit portaal krijg je meteen toegang tot de belangrijkste zaken: openingsuren, activiteiten in de bib, de catalogus, contactgegevens en het bibliotheekaanbod. Er staat ook een coverflow op, waardoor je in één oogopslag de recentste aanwinsten van de bibliotheek ziet en een thema dat tijdelijk in de kijker staat. Verder krijg je ook toegang tot 'Mijn bibliotheek' waarmee je zelf de uitleentermijn van de materialen op jouw kaart kan verlengen of reserveren. Ontdek het op www.ledegem.bibliotheek.be/portaal.

De familierechtbank is een feit De wirwar aan rechtbanken en procedures is voor velen onbegrijpelijk. Dankzij de familierechtbank worden alle familiale geschillen voortaan door één en dezelfde rechtbank behandeld. Bovendien kunnen gespecialiseerde en meer ervaren rechters de thuissituatie van de gezinnen beter opvolgen. Deze centralisatie en specialisatie zorgt er tegelijk voor dat processen sneller worden afgerond. Wanneer treedt de familierechtbank op?

• Je wil scheiden, tegelijkertijd de bestemming van het huis regelen en een onderhoudsbijdrage voor je gemeenschappelijke kinderen vragen;

• je partner wordt gewelddadig en bedreigend en je wil dat hij/zij het huis waarin je woont, verlaat en dat hij/zij niet meer in de buurt mag komen;

• je echtgeno(o)te verspilt het gemeenschappelijke vermogen en stapelt de schulden op die je niet kan dragen. Je wil dat het stopt;

• je moeder laat een onroerend goed na aan één van je neven en je wil je daartegen verzetten.

MEER INFODe Wegwijzer - Woonzorgloket056/894.819 - [email protected]

1212

Page 13: Ledegem november 2014

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

tevoorschijn toveren, wordt bij kinderen altijd op gejuich onthaald. Ook wanneer kinderen zelf al kunnen

lezen, heeft voorlezen nog zin.

De voorleesweek vindt dit jaar plaats van 22 tot en met 30 november. Het is een initiatief waar de bibliotheek graag aan meewerkt. In deze week gaan we voorlezen in

enkele klassen van de lagere school, maar dit jaar hebben we er nog een voorleesmoment in de bibliotheek aan toegevoegd. Op zondag 23 november

Voorlezen van 0 tot 99

kun je genieten van 2 voorleessessies. De eerste loopt van 10u30 tot 11u, de tweede van 11u tot 11u30. We lezen voor aan kinderen van 3 tot 10 jaar. Daarna kunnen de kinderen genieten van een tas lekkere chocolademelk.

Past deze datum niet, kom dan zeker eens snuisteren in onze collectie prentenboeken. Laat de kinderen mee kiezen, dat vinden ze leuk. Jullie weten wat jullie te doen staat, voorlezen kan 365 dagen per jaar. Inspiratie en boeken vind je in de bibliotheek. Veel succes.

De voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne van Stichting Lezen, die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. De centrale slogan is dit jaar: “Voorlezen, van 0 tot 99”.

Thuis, in de kinderopvang, op school, bij oma en opa of in de bibliotheek. Samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen, stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar betekent plezier voor kinderen én volwassenen. Daarbij komt dat wie als kind werd voorgelezen, later zelf meer zal voorlezen. Zo wordt een mooie traditie van generatie op generatie doorgegeven. Het is trouwens een ideale manier om de drukke dag af te sluiten: net voor het slapengaan nog een verhaaltje

Net voor het slapengaan

een verhaaltje tevoorschijn toveren wordt bij kinderen

altijd op gejuich onthaald.

13

Page 14: Ledegem november 2014

1414

Page 15: Ledegem november 2014

Het verhaal van een Ledegemse Oudstrijder

Onder de soldaten was Hector erg geliefd, hij hielp hen met het schrijven van brieven naar het thuisfront en vertaalde vaak Franse bevelen naar het Nederlands voor zijn medesoldaten. Van 24 januari 1917 tot 11 november 1918 was hij brancardier bij Het Zesde Regiment Jagers te voet. Hij verzorgde veel gewonde soldaten, ook tijdens de bevrijding van Moorslede. Later ging Hector naast brancardier ook aan de slag als muzikant bij de Militaire Muziekkapel.

Muziek was Hectors grote passie, zo speelde hij trombone bij de Koninklijke harmonie Sinte-Cecilia Ledegem die hun lokaal hadden in café ‘Klokke Roeland’, bij de ouders van Sidonie, die later zijn echtgenote werd. Het leven bij de Militaire Muziekkappel was veel beter dan als soldaat. De Muziekkapel begeleidde soldaten

naar het front als aanmoediging, maar kon zich daarna opnieuw terugtrekken achter het front. De jaloezie van de gewone soldaten was dan ook bijzonder groot, omdat ze een veiliger bestaan hadden.

De oorlog hield vier jaar aan, Hector kwam er zonder grote kwetsuren vanaf. Later had hij wel heel veel last van zijn longen, door de aanvallen met mosterdgas. Voor zijn moed en dienst voor het vaderland kreeg Hector talloze medailles en oorkondes: Ridder in de orde Leopold ll met zwaarden, Ridder in de kroonorde met zwaarden, Kruisridder Leopold ll met zwaarden, Oorlogskruis met palm, Ijzerkruis, Zege en herinneringsmedaille, 8 frontstrepen, Hulde van het dankbare Vaderland, Hulde en erkentelijkheid van de gemeente Ledegem en in 1919 werd hij geëerd als militair muzikant klasse 4. Net als bij vele soldaten hingen de medailles en oorkondes op in de IJzertoren, die later gedynamiteerd werd.

Enkele jaren na de oorlog trouwde Hector in 1925 met zijn grote liefde Sidonie Descheemaeker, 9 maand later volgde hun eerste kindje Marie-Louise. Er volgden nog zes telgen: Yolande, Gisèle, Wilfried, Monique, Andrea en Arnold. Hector bleef werkzaam in de drukkerij van Kortrijk en combineerde dit met een job als bediende in Ledegem als secretaris-ontvanger van de Commissie Openbare Onderstand, de voorloper van het OCMW. Op 10 januari 1962 overleed zijn echtgenote Sidonie, exact 7 jaar later overleed Hector.

Op 29 december 1893 verwelkomden Stephanie Cinjaere en Henri Ghesquière hun zoon Hector in de Fabriekslaan te Ledegem. Hector was na Remi de tweede zoon van het gezin, gevolgd door Jules, Germaine, Zoë, Medard en Emelie. Hector was een slimme jongen en mocht in het zesde leerjaar helpen in de drukkerij van het schoolhoofd Dessein om de letters te zetten, hij moest zelfs op een bankje staan om aan de letterkasten te kunnen. Na zijn schooljaren werd hij dankzij zijn ervaring tewerkgesteld in enkele drukkerijen. Met de komst van de linotype, ging hij aan de slag als één van de eerste linotypisten in Vlaanderen in een dagbladdrukkerij in Brussel.

In 1913 werd Hector opgeroepen als Soldaat-Milicien voor een opleiding als soldaat van Het Derde Regiment Jagers te voet. Een jaar later barstte Den Groote Oorlog uit en werd hij naar het front gestuurd. Vier jaar lang streed Hector in de loopgraven in onmenselijke omstandigheden. De loopgraven waren veranderd in modderpoelen en een verschrikkelijke rattenplaag teisterde de soldaten.

15

Vier jaar lang streed Hector in de loopgraven

in onmenselijke omstandigheden.

Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog, grasduinde Arnold Ghesquière in zijn familiegeschiedenis. Met dit verhaal wil hij de herinnering aan zijn vader Hector levend houden, vier jaar lang streed hij aan het front voor zijn vaderland.

15

Page 16: Ledegem november 2014

Bevolkingsgegevens OverlijdensVandermeersch GabrielEchtg. Loyson ClaraRollegemstraat 177° 05.03.1930 † 04.09.2014

Lagrou ClaraWed. Rosez MichaelRollegemstraat 17° 01.06.1930 † 05.09.2014

Malfait NoëllaEchtg. Popelier JeromeSlypsstraat 34° 14.08.1934 † 09.09.2014

Vandenbroucke DimitriFabiolalaan 23° 14.03.1983 † 13.09.2014

Biesbrouck SylverWed. Depoortere FrancineRollegemstraat 17° 29.09.1928 † 17.09.2014

Deman AchielWed. Lafere JeanneGullegemsestraat 5° 07.03.1925 † 20.09.2014

GeboortenRachelle ° Izegem 02.09.2014d.v. Mathias Vandromme e.v. Gryspeert Charlotte, St.-Janstraat 1

Louise ° Roeselare 04.09.2014d.v. Thibaut Deschamps e.v. Kindt Hanne, Sint-Pieterstraat 84

Renée ° Brugge 07.09.204d.v. Nico Simoens e.v. Samyn Barbara, Sint-Eloois-Winkelstraat 97

Seppe ° Roeselare 16.09.2014z.v. Tom Witdouck e.v. Vanhuysse Lies, Kleine Moorsledestraat 4

Huwelijken30.08.2014 Van Schingen Danny met Jacobs Gaetane Sint-Pieterstraat 57

05.09.2014 Slepcik Jaroslav met Horvathova Marta Guido Gezellelaan 49

13.09.2014 Nollet Jeroen met Dejonckheere Evelien Albrecht Rodenbachlaan 6

27.09.2014 Desmedt Peter met Goderis Liesbeth Dorpsplein 32/21

27.09.2014 Demuynck Charles met Vlaminck Sanne Sint-Eloois-Winkelstraat 59

Ghekiere GeorgesEchtg. Wydooghe CeciliaOekensestraat 17° 19.07.1923 † 20.09.2014

Deman DirkKapelstraat 10° 06.02.1950 † 21.09.2014

Raes GerdaRollegemstraat 17° 12.01.1948 † 26.09.2014

Cardoen AndréEchtg. Vandevivere DeniseOudstrijderslaan 4° 27.11.1930 † 29.09.2014

Vlieghe RogerEchtg. Leenknegt MariaSchardauwstraat 4° 20.11.1934 † 29.09.2014

Desmedt LucienEchtg. Jodts ChristèleTuileboomstraat 27° 24.06.1943 † 07.10.2014

Gunnen we elkaar wat licht deze winter?De elektriciteitsvoorziening tijdens de komende winter houdt ons allemaal bezig. Onze gemeente wordt gelukkig gespaard in het afschakelplan. Toch kunnen we ons steentje bijdragen om met z’n allen minder energie te verbruiken. Een stroomonderbreking is een laatste redmiddel, eerst wordt er geprobeerd om het tekort op te vangen met een aantal maatregelen:• doven van onnodige verlichting;• uitschakelen van accumulatieverwarming en

boilers;• oproepen van de ganse bevolking om alle niet-

noodzakelijke stroomverbruik (wassen, drogen,…) enkele uren uit te stellen;

• vragen aan industriële grootverbruikers om hun activiteiten tijdelijk te stoppen.

Pas als deze maatregelen niet voldoende blijken, zal beslist worden om elektriciteitscabines enkele uren af te schakelen.Spring voorzichtig om met energie deze winter en help zo een stroomtekort te voorkomen.

MEER INFOOp www.winterklaar.be of www.infrax.be

1616

Page 17: Ledegem november 2014

60-jarigen Sint-Eloois-Winkel

Gouden huwelijkWalter Vandromme en Maria Cinjaere (Rollegemstraat 220)

60-jarigen Rollegem-Kapelle

Gefeliciteerd

50-jarigen Ledegem

Diamanten huwelijkAlfons Vermaut en Monique Vanmarcke (Koning Boudewijnlaan 20)

Gouden huwelijkAndré Lecluyse en Dina Lattré (Kortwagenstraat 69)

Sint-SebastiaansgildeSire Niels Lagae en prins Sander Vandorpe

65-jarigen Sint-Eloois-Winkel

© Jan Stragier

© Jan Stragier

17

Page 18: Ledegem november 2014

in Ledegem.be

Ma 3 en 17 november

Naaiwerken Org. LDC De Kring i.s.m de Kunstkring De Kring - 14u tot 17u€ 1,00 (koffie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Di 4 en 18 november

Gezondheidsconsultaties Org. LDC De Kring De Kring - 14 tot 16u30 € 1,00/bezoek - jaarkaart € 10,00056/50.25.28 - [email protected]

Di 4, 18 en 25 november

Damesturnen Org. LDC De Kring i.s.m. Gezinsbond De Kring- 19u30 tot 20u3010 beurtenkaart: € 40,00056/50.25.28 - [email protected]

Plechtigheden 11 november

Op dinsdag 11 november herdenken we wapenstilstand in aanwezigheid van oud-strijders, weggevoerden en hun familie. Het gemeentebestuur brengt samen met heel wat schoolkinderen een bloemen- en vlaggenhulde. Daarnaast volgt een naamafroeping van alle oorlogsslachtoffers per gemeente en een muzikale hulde door de fanfares van de deelgemeenten. Ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers van Ledegem, Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel worden herdenkingskaartjes uitgereikt.

Rollegem-Kapelle 10u: Herdenkingsviering voor alle inwoners van Ledegem in de Sint-Janskerk.11u: Bloemenhulde aan het herdenkingsmonument te Rollegem-Kapelle (verzamelen aan De Voerman).

Ledegem11u15: Bloemenhulde aan het herdenkingsmonument te Ledegem (verzamelen aan café Old Leghem).

Sint-Eloois-Winkel11u15: Bloemenhulde aan het herdenkingsmonument te Sint-Eloois-Winkel (verzamelen aan café de Velodroom).

Di 4 november

Supplementair consult bij een vroedvrouw / Shantala babymassage Org. LDC De Kring De Kring - 9u tot 11u056/50.25.28 - [email protected]

Wo 5, 19 en 26 november

FEMMA naaicursus Org. Femma LedegemACW-lokaal - 19u30€ 24,00 met Femmapas - € 34,00056/50.32.36

Wo 5 en 19 november

Creatieve namiddag Org. LDC De Kring i.s.m. De Kunstkring De Kring- 14u tot 16u30€ 1,00 (2 tassen koffie of thee inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Wo 5, 12, 19 en 26 november

AquarelworkshopOrg. LDC De Kring De Kring - 13u30 tot 16u30 - € 120,00056/50.25.28 - [email protected]

Vr 7, za 8 en zo 9 november

PannenkoekenkaartingOrg. Olympic LedegemOlympicske Ledegem - Inleg: € 1,25Vr: 18u30 - Za: 10u - Zo: 9u30 tot 12u30www.olympicledegem.be

Za 8 november

In Winkelse VeldenOrg. Jeugdorkest De Winkelse Piccolo's - Mini-orkest De Piccolino's - Drumband De KunstvriendenDe L!NK om 19u€ 8,00 - € 6,00 kinderen < 12jinfo@winkelsemuziekvereniging.bewww.winkelsemuziekvereniging.be

18

Page 19: Ledegem november 2014

Za 8, zo 9, ma 10, vr 14 en za 15 november

Eer de haan kraait Org. KWB-toneel LedegemLDC De Kring - vvk € 7,00 - add € 8,00 20u tot 22u30 - zo 9: 17u30 - 20u Opendoekleden: gratis [email protected]

Ma 10 november

Sint-Maartensavond Org. Beweging.net LedegemACW - 17u tot [email protected]

Do 13 november

Maandelijkse wandeltocht Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 2,50 (met consumptie)056/50.25.28 - [email protected]

Do 13 en 27 november

Leedies Naait Org. Gezinsbond Ledegem De Samenkomst - 19u30 tot 22u30Leden € 3,50/avond of € 30,00/10-beurtenNiet-leden: € 4,00/[email protected]/GezinsbondLedegem

Vr 14 november

Wynckel Capelle van overtydOrg. Heemkring Wynckel-CapelleDe L!NK - 19u€ 10,00/avond en € 15,00/combiKaarten verkrijgbaar bij bestuursleden

Za 15 november

Liederen uit Wereldoorlog 1 - met de KoordedraaiersOrg. Heemkring Wynckel-CapelleDe L!NK - 19u30€ 10,00/avond en € 15,00/combiKaarten verkrijgbaar bij bestuursleden

Za 15 november

Kalligrafie atelier Org. LDC De KringDe Kring - 8u30 tot 11u15056/50.25.28 - [email protected]

Za 15 november

Eetfestijn Zico WaeytensFeestzaal Cycloon - 19u€ 17,50 euro - kinderen € 7,00)0476/89.38.64 of 0474/63.00.19 Cafe Lindeboom Rollegem-Kapelle

Ma 17 november

Kookles feestmenuOrg. KVLV Rollegem-KapelleDe Kobbe - 19u30 - 056/50.36.36

Wo 19 november

Bezoek aan de Demowoning Org. LDC De KringDe Kring - 9u tot 11u056/50.25.28 - [email protected]

Vr 21 november

Accordeonnamiddag met Kris Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u€ 5,00 (koffie en taart inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Za 22 en zo 23 november

LedententoonstellingOrg. Kunstkring Groot-LedegemDe L!NK - 10u tot [email protected]

Ma 24 november

Breiclub Org. LDC De Kring i.s.m. De Kunstkring De Kring - 14u tot 17u - € 1,00 (koffie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Wo 26 november

Vrolijke Vrienden 65+ Org. LDC i.s.m. Woonzorgproject De Kring 14u tot 16u30€ 4,00 (met koffie en cake)056/50.25.28 - [email protected]

Do 27 november

Rechten en plichten huurderOrg. LDC De Kring i.s.m. WoonzorgprojectDe Samenkomst - 19u30 tot 22u056/50.25.28 - [email protected]

in Ledegem.be

Vr 28 november

ClubkaartingOrg. Kaartersclub 101Feestzaal Cycloon - 18u45Greta Vansteenkiste - 056/50.12.41

Za 29 november

Soirée rougeOrg. De Frino Rosso’s€ 5,00 - [email protected]/759/579

Za 26 december

KerstmarktOrg. Volkscafé GodjesStationsstraat LedegemAlle verenigingen in en rond Ledegem zijn welkom om zich in te schrijven voor een stand 0478/25.37.45

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Ze verschijnt bovendien ook automatisch op de gemeentelijke website en ze wordt overgenomen in tal van andere publicatiekanalen zoals kranten, weekbladen, websites, enz.

Invoeren is vrij eenvoudig. Als je het een paar keer gedaan hebt, weet je snel hoe het werkt:1) Surf naar www.uitdatabank.be2) Maak een account aan3) Log in met je e-mailadres en je

paswoord

Download zeker ook de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van december, moet alle info ten laatste op 10 november ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Ledegem november 2014

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerIsabel De ZaeytijdJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA -kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u-12u 13u30-19uDinsdag 9u-12u Woensdag 9u-12u 13u30-16u30Donderdag 9u-12u 13u30-16u30Vrijdag 9u-12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u-12u 14u-18u30Woensdag 10u-12u 14u-18u30Vrijdag 10u-12u 14u-18u30Zaterdag 9u30-12uZondag 9u30-12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle051/31.17.96www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u -16u45Dinsdag: 14u -18u45Woensdag: 14u -17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen

Op maandag 10 november is de werkwinkel gesloten.Op dinsdag 11 november zijn volgende diensten gesloten: gemeentebestuur, OCMW, lokale politiepost, bibliotheek en recyclagepark IVIO.